PAGE
ועדת החוקה, חוק ומשפט
30
09.06.2009
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 17
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, י"ז בסיוון תשס"ט, 9 ביוני 2009, שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 09/06/2009
צו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תינתן בהן רשות ערעור), התשס"ט-2008
פרוטוקול
סדר היום
צו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תינתן בהן רשות ערעור),
התשס"ט-2009 – סיום דיון והצבעה
מוזמנים
¶
השופט משה גל – מנהל בתי המשפט
עו"ד לאה רקובר – יועצת משפטית, הנהלת בתי המשפט
עו"ד שירי לנג – הנהלת בתי המשפט
עו"ד אירית הרמל – הנהלת בתי המשפט
עו"ד ברק לזר – הנהלת בתי המשפט
מיכל כהן – מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד איל גלובוס – הממונה על האגף לסיוע משפטי, משרד המשפטים
עו"ד הלל איש-שלום – נציג לשכת עורכי הדין
עו"ד יראון פסטינגר – נציג לשכת עורכי הדין
רשמת פרלמנטרית
¶
הילה לוי
צו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תינתן בהן רשות ערעור),
התשס"ט-2009 – סיום הדיון והצבעה
היו"ר דוד רותם
¶
שלום לכולם, אנחנו חוזרים לדיון בנושא: צו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תינתן בהן רשות ערעור). אני נמצאים במצב של קריאת הצו.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
אדוני, ברשותך, רציתי להעיר – הדיו עוד לא יבשה על התיקון לחוק, שקבע מבחן יותר מחמיר לשופט שדן בבקשת רשות ערעור באם הוא יכול לתת רשות ערעור ואם לאו. נדמה לי שהמהירות הזאת לא במקומה, כלומר, היה צריך לתת הזדמנות לתיקון החקיקה המהותי שנעשה, לפי הבנתי, על מנת לבחון איך מערכת בתי המשפט מתמודדת עם זה ברמה של בדיקת השופט. ראיתי לאחרונה כמה פסקי דין, ביניהם פסק הדין של השופטת חיות, שמזכיר את התיקון הזה. עוד אין מספיק בשר לעניין הזה על מנת לראות אם יש צורך באיזושהי התערבות מנהלית.
נקודה שנייה באותו הקשר – העקרון הוא שזכות הערעור היא זכות חוקתית ולכאורה שלילה שלה צריכה לפחות חקיקה ראשית ולא חקיקת משנה. להבנתי, אם המערכת חושבת שיש צורך לעשות פעולה של יעילות וכל המטרה היא יעילות, לפחות צריך לשכנע בסטטיסטיקה ובסימוכין ולא באמירות כלליות שבאמת יש הצפה של בתי המשפט וצריך לפתור אותה בדרך מנהלית ולא בדרך של שיקול דעת שיפוטי. אולי יציגו לנו כאן סימוכין לזה, אבל אני לא ראיתי כזה. ההקשר הזה בכל קטגוריה שיש פה, תהיה הכי שולית שתהיה, יש הרבה מקרים שבהם באמת צריך לתת רשות ערעור גם אם במרבית המקרים ערכאת הערעור אומרת שזה שיקול דעת של השופט שדן בתיק.
אמנם אתה עובר על כל פריט, אבל נדמה לי שקודם כל צריך לשכנע במבחנים הכלליים לפני שעוברים לרמה פרטנית ואולי יש מקום להמתין איזושהי תקופה כדי לראות האם התיקון לחקיקה הראשית השיג את מטרתו.
דוד רותם
¶
אני אענה לך בקיצור – אתה צודק, אבל כדי שהשופטת חיות תכתוב את פסק הדין שהיא כתבה היתה צריכה לקרוא בקשה, היתה צריכה לשבת עשר דקות ולכתוב החלטה. את עשר הדקות האלה אני רוצה להרוויח. יש דברים שבהם אני אומר שהם זכות חוקתית. איזו זכות חוקתית יש לעורך דין או לבעל דין, שיש לו זכות טיעון בהחלטה, בנוגע להיקף כתבי טענות?
השופט משה גל
¶
עם כל הכבוד, אני חושב שהשאלה היא לא זכות חוקתית. הזכות החוקתית לא נפגעת כי הזכות החוקתית היא לערעור ואף אחד לא פוגע בזכות הערעור. השאלה האם יש זכות לערער כמה שרוצים ומתי שרוצים בתוך הליך היא שאלה נפרדת. עם כל הכבוד, ידידי, עורך הדין איש-שלום, הגיע מאוחר מדי כי הדיון הזה כבר התקיים. הדיון הזה התקיים כשחוקק החוק. מה היה? שר המשפטים הביא הצעה שאומרת שאין רשות ערעור באזרחי זולת חריגים א', ב', ג' ו-ד', ולעשות את האזרחי דומה לפלילי. זאת היתה ההצעה. ישבו כאן בוועדה, הציגו נתונים ואמרו: לא, יהיה היפוך, כלומר אנחנו נקבע את הכלל כמו שקבוע היום בחוק ותהיה רשימת נושאים שבהם לא ניתן יהיה להגיש בקשת רשות ערעור, כאשר התפיסה היתה שהרשימה תהיה גדולה יותר, אבל היא לא תהיה כוללת כמו האמירה הכללית. עכשיו אנחנו חוזרים לבראשית ומתחילים לעבור אחד אחד?
היו"ר דוד רותם
¶
אתה מנסה מהר מדי לשנות סדרי בראשית. לעורכי דין יש תפיסה שאומרת שאם לא שכנעתי בפעם השנייה, אולי אני אשכנע בפעם השנייה ואדוני מנסה לשנות את זה. אני מבין את עורך דין איש-שלום. הוא אומר: לא הצלחנו בפעם הקודמת, אולי הפעם זה יילך בשיטת מצליח? שמענו את הטענה ואני רוצה ללכת לתשובה המהותית – האם אנחנו שמים פה דברים שיכולים לפגוע בניהול המערכה המשפטית? לכן אני רוצה לעבור סעיף סעי. החלטה בעניין קביעה ושינוי של מועדי דיון – שופט קבע תאריך. אני לא מקבל את הגישה וגם אני הסתובבתי קצת בבתי המשפט ואפילו שופטים כשהיה מאד קשה לקבל אצלם דחייה, כשזה היה מחלה, לידה או מילואים, הם נטו לדחות. תמיד מביאים לי את המקרה של עורך דין שאשתו ילדה והשופט אמר: לא דוחה את הדיון. רבותי, כמה מקרים כאלה יש? האם בגלל זה אני צריך לאפשר בקשות רשות לערער על קביעת מועדים? לא צריך ללכת לקיצוניות באף צד אלא לבדוק כל סעיף ולראות האם הוא פוגע בצדדים, האם הוא פוגע בעורכי הדין, האם הוא פוגע ביעילות ניהול המשפט.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
אני שותף למה שאתה אומר. אכן, במרבית המקרים, גם כשיש ערעור בזכות, ערכאת ערעור אומרת: אני לא מתערבת בשיקול הדעת של השופט כיצד לנהל את הדיון, לרבות קביעת מועדים.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
להיפך, לא צריך לבקש תגובה של הצד השני אלא קוראים בקשה, אבל אם יש מקרה קיצוני כמו, למשל, מילואים של בעל דין, בא השופט ואומר: זה לא מעניין אותי, יש עוד עורכי דין במשרד – הם לא יודעים בכלל מה קורה בתיק – ונותן החלטה. האפשרות ששופט יסתכל בבקשה לא הרבה זמן ותהיה לו אפשרות לבקש רשות ערעור, היא חשובה.
השופט משה גל
¶
התשובה היא אחרת ואני מוכן להציע משהו אחר. למנהל בתי המשפט הוא יכול לפנות ואכן פונים והדברים נפתרים, אבל זה נעשה אוף-דה-רקורד. אני חושב שהחלטה על דחיית מועד דיון היא לא החלטה שיפוטית אלא החלטה ניהולית ולכן, הביקורת הערעורית עליה היא כי אין דבר אחר. אני כשלעצמי חושב שאם שופט מחליט שלא לדחות את הדיון אפשר לבוא בעיון חוזר לנשיא של בית המשפט שיבדוק את זה מבחינת צרכי בית המשפט.
השופט משה גל
¶
לעניין מועדי דיון – אני כבר מודיע שבמסגרת ההתייעלות שאנחנו עושים אנחנו עובדים על הוצאת נוהל של נשיאת בית המשפט העליון לגבי הכללים לפני הדיונים. צריכים להכניס את כל נושא דחיית הדיונים לאיזשהו סדר ולהבנייה של סדר בנושא. טעויות תהיינה, טעויות תהיינה גם בכיוון הפוך ותיק שלא צריך לדחות, דוחים. כל הזמן קורות טעויות ואני אומר לכם שאם יש טעויות שהן דברים בלתי אפשריים, הדברים בסוף מתוקנים ואין צורך בערכאת ערעור. דווקא בערכאת הערעור מפח הנפש יותר גדול כי ברוב המקרים ערכאת הערעור אומרת: אני לא מתערבת ביומנו של השופט. מי כן יכול להתערב? אנשי הניהול, או נשיא בית המשפט או מנהל בתי המשפט. היו דברים מעולם. יש דברים נוספים, למשל, נקבע דיון מאוחר לעוד שנה וחצי. גם זה מגיע אלינו והיכן שאפשר לתקן אנחנו מתקנים. אנחנו מניידים תיקים וכיוצא באלה כדי לקצר. הנושא הזה הוא בכלל לא נושא לערעורים וזה הנושא הכי קל.
היו"ר דוד רותם
¶
ההנחיות שהנשיאה עומדת לקבוע הן בתיאום עם לשכת עורכי הדין? אני גם מכיר את הבעיה הזאת כשאדם יוצא למילואים והשופט כותב: אני רואה שיש שמונה עורכי דין מייצגים, שמישהו אחר יופיע. זו בעיה שקיימת. מה שקורה, וכך לפחות אני נהגתי, הוא שעל כל תיק הופיע רק עורך דין אחד. אף פעם את שמות כל עורכי הדין.
השופט משה גל
¶
אנחנו עובדים בשיתוף פעולה מלא עם לשכת עורכי הדין בנושאים רבים וגם בנושא הזה. הרעיון בא דווקא בעקבות פנייה של לשכת עורכי הדין, שהתעוררה לגבי עורכות דין שיוצאות לחופשת לידה ואז צריך לדחות תיקים אם הן עורכות הדין היחידות וכו'. כמובן, במרבית המקרים צריך להיענות, אבל אם התיק הוא בעל דחיפות גבוהה או שמראש היה צריך להיערך אחרת, לא צריך לדחות. מזה הגענו למסקנה שצריך להבנות איזשהו נוהל, שיתאים גם לתהליך השמיעה מיום ליום. אי אפשר להיכנס לתהליך שמיעה ברצף או כמעט מיום ליום בכמויות הדחייה שיש היום ולכן מוכרחים להכניס בנושא הזה סדר. אני חושב שנושא בקשות הדחייה ודחיית דיונים הוא נושא קל ולטעמי הוא בכלל לא נושא ערעורי. תגידו לי כמה החלטות קיבלו ובית המשפט אמר לשופט: תשנה את התאריך.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
אתה צודק ולכן אין שום משמעות מעשית. ברשותכם, עצם העובדה שיש אפשרות להגיש בקשת רשות ערעור גורמת לאיפוק שיפוטי ולכך שהשופט יודע שבכל החלטה שלו יש סיכון מסוים שהוא צריך לשקול כמו שצריך. עצם האפשרות הזאת חשובה כדי להכווין את השופט. שנית, אני לא רוצה להיכנס לנושא הפנייה לנשיאים, אבל לדעתי בעקרון זה לא תקין משום שאי אפשר להפוך את העניין הזה לעניין מאכערי, כלומר פונים בעקיפין ובאופן לא פורמלי. דרך המלך היא או פנייה לעיון חוזר – אגב, גם זה לא מעוגן בתקנות אבל פעמים רבות שופטים דנים מחדש בהחלטה כי החלטת ביניים היא לא מעשה בית דין ולפעמים משתכנעים לשנות את החלטתם. באותם מקרים נדירים של מי שמגיש בר"ע, צריך עשר דקות שיפוטיות כדי לראות אם על פניו צריך לסלק את הבקשה.
השופט משה גל
¶
רוב הבר"עות במזכירויות לא מסווגות לפי נושא ולכן הנתון 250 הוא נתון ודאי של מה שיש, אבל עדיין יש הרבה יותר בכמויות שלא נרשמות. אני מבין שהנושא הזה נדון כבר בישיבה הקודמת ולדעתי הוא בכלל לא נושא שצריך להיות עניין של ערעור.
עו"ד יראון פסטינגר
¶
אני מסכים לדבריו של השופט גל, שזאת נקודה שולית וטכנית ובדרך כלל לא צריך להתערב, אבל בנקודה הזאת יש כבר שינוי מאז הישיבה הקודמת של הוועדה הנכבדה במדיניות השופטים מכיוון שהנשיאה וגם השר התבטאו בכנס שלנו באילת ואמרו שדחיות הן רעה חולה, שאסור לדחות וכן הלאה. מאז הישיבה הקודמת לפני שבועיים, השופטים התחילו להקשיח את מדיניותם בנוגע לדחיות. כאשר בעל דין שרופא מטעמו נמצא בחו"ל, מה הוא צריך לעשות? להתחנן למנהל בתי המשפט? לפנות לנשיא?
היו"ר דוד רותם
¶
אין דבר כזה. אם הזמנת באמצעות בית המשפט הוא חייב לדחות. בית המשפט צריך להביא את העד, לא אתה.
היו"ר דוד רותם
¶
עם כל הכבוד, זה לא עובד אצלי כי גם אני פעם הייתי שם. צריך לבחור בדרך – אם זה שלושה חודשים מראש ואתה מזמין אותו באמצעות בית משפט, האיש לא יגיע. אני לא בטוח שיוציאו לו צו הבאה כי קרוב לוודאי לא תהיה לו מסירה כי הוא בחו"ל ואז יקבעו דיון נוסף. אנחנו מכירים את השטח ובדרך כלל השופטים הם אנשים סבירים. אילו הייתי חושב שגם בעלי הדין הם אנשים סבירים באותה מידה כמו השופטים, הייתי יודע שהם לא יגישו בר"עות אלא רק במקרים דחופים, אבל זה לא כך ומגישים בר"עות גם בדברים אחרים.
השופט משה גל
¶
אני מבקש לשאול שאלת תם – למה בפלילי זה מסתדר כל כך טוב? המשפט הפלילי חשוב לא פחות. בפעם הקודמת ישבנו כאן ואמרו שרוצים לעשות את זה ובפלילי זה מסתדר. אני רוצה להבין את המסגרת הכללית – יש כמויות גדולות מאד של בר"עות שלא נדחות, שנידונות. לאחר מכן מסתבר שהצד שהגיש חמש בר"עות בתיק הזה והן נדונו והחליטו זכה בתיק ובסוף, גם בערעור לא צריך את זה כי הוא כבר זכה בתיק. חלק גדול מהדברים הם דיוני סרק במערכת עמוסה, ומהדיון הקודם אנחנו יודעים כמה.
היו"ר דוד רותם
¶
אתה יודע מה הבעיה? אתה צריך להתפטר מהיותך מנהל בתי המשפט ולחזור למערכת. אתה יודע כמה פעמים אתה מגיש בר"ע כדי שהשופט יידע שאתה מגיש לו בר"עות ולכן אתה זוכה בתיק?
השופט משה גל
¶
ועכשיו אדוני יגיד לי כמה פעמים אדם הגיש בר"ע ובגלל זה הפסיד את התיק? אני לא יודע. כל אחד עם השריטות שלו ואני לא יכול להיכנס לזה. אני לא צריך את הבר"עות האלה, זה מפריע לדיונים והיכן שיש באמת דברים שיכולים לשנות את הזכויות צריך שתהיה בר"ע. אני
מסכים לזה. היכן שלא משתנות הזכויות ואפשר לתקן בערעור, גם אם זה לא יעיל ואחר כך אולי יצטרכו לשמוע את התיק עוד פעם, את זה אני לוקח על עצמי. אני מנהל המערכת ואני אומר לכם שאת ענייני היעילות תשאירו לי. המקרים האלה מעטים והחסכון יהיה יותר גדול. גם אם שלושה-ארבעה משפטים נצטרך לשמוע ואם היתה בר"ע לא היינו שומעים אותם, זה שווה.
השופט משה גל
¶
זה נכון, אבל אנחנו מדברים מערכתית ולא על בעל הדין הבודד. אי אפשר לנהל מערכת לפי שיקול של בעל דין בודד.
סיגל קוגוט
¶
אנחנו הגענו לסעיף (5) והתיקון היחיד שאני אציין הוא שהיתה מחשבה של הוועדה לגבי פריט (2), למעט את הנושא של כתב הגנה או בקשת רשות להגן ולבסוף הוחלט שלא צריך את זה כי זה ממילא ייבלע בפסק הדין. הרי אם לא נותנים רשות להגן, תהיה אחר כך החלטה ואפשר יהיה לערער בזכות גם על ההחלטה הראשונה.
סיגל קוגוט
¶
אפשר להגיד לך שתסכם רק בנושאים א', ב' ו-ג'. אם המילה הזאת תישאר אפשר לעשות את זה. היתה הערה שבמקום לכתוב היקף כתבי טענות ייכתב אורכם של כתבי טענות.
מיכל כהן
¶
אנחנו חושבים שזאת פרורגטיבה של בית המשפט לומר לצד להתייחס בכתב הטענות שלו לנושאים מסוימים ולא לכלל הטענות המשפטיות האפשריות.
היו"ר דוד רותם
¶
סליחה, זאת אומרת שבית המשפט קובע לי את תוכן טיעוניי? יש לי תביעה ואני רוצה להעלות רעיון שמעולם לא עלה בפסיקה ויגיד לי השופט: אדוני, אתה תתייחס ל-א', ב' ו-ג' כשאני רוצה להתייחס דווקא ל-ד'? זה יומי בבית המשפט? תגבילו אותי ותגידו לי שבחמישה עמודים אני יכול לכתוב מה שאני רוצה, אבל בנושאים?
היו"ר דוד רותם
¶
אם התביעה שלי היא תביעת נזיקין ואני בחמישה עמודים רוצה לכתוב את הסכם הגירושין. השופט יקרא את זה ויגיד: אני דוחה את התביעה כי אתה בלבלת את המוח. זכותי המלאה, אני בעל הדין.
יריב לוין
¶
ואם הדיון פוצל ואתה צריך לסכם את שאלת הנזק להבדיל משאלת האחריות. הרי מותר לו להנחות אותך לעניין הזה.
השופט משה גל
¶
אני מסכים לכל מה שייקבע, אבל אם אתה אומר רק אורך, זה נותן לשופטים תמריץ להגביל את האורך באופן קבוע, דבר שאני לא בטוח שתמיד היינו רוצים אותו. לכן, כשאתה אומר לצמצם את ההיקף, זה נותן מרווח יותר גדול. אמנם, מבחינת כושר החלטה, אבל זה לא מכוון התנהגות. לכן, דווקא מבחינת עורכי הדין יותר טוב הנוסח הקודם. אני מסכים למה שיחליטו.
השופט משה גל
¶
נניח שבית המשפט הגביל בנושאים. טעה טעות גמורה והגביל בנושאים והתקיים דיון בנושאים המוגבלים. לאחר מכן יש ערעור והנושא עולה ואם באמת היתה הטעות החמורה הזאת והצד הזה באמת הפסיד את המשפט וכל התנאים האלה, זה אותו מקרה שאני אומר לגביו שבית המשפט יתקן, יחזיר חזרה ויאמר: פה הוגבלו זכויות מהותיות ואני מחזיר חזרה לדון. יקרה לנו אחד בשנה.
היו"ר דוד רותם
¶
אדוני יודע שאני בגיל שבעים והתביעה שלי לנזק, אם אני לא אקבל אותו תוך חמש שנים, זה רק פרס ליורשים שלי. כשם שהמערכת תמיד אומרת לנו: אל תתערבו בשיקול דעתם של השופטים, למה להתערב בשיקול דעתם של עורכי הדין?
השופט משה גל
¶
כשאתה אומר היקף יכול להיות שבית המשפט מצמצם את הדיון, מגביל אותו לנושאים מסוימים וזה נותן מרווח. אני אומר שאני גם מסכים לנוסח הקודם ואם הייתי עורך דין הייתי רוצה את הנוסח הקודם ולא את הנוסח הנוכחי. מה שיקרה הוא שזה יכווין להתנהגות שבכל פעם יגבילו את מספר העמודים. אני לא נסער מהאפשרות להגביל את מספר העמודים. בערכאה ראשונה הגבלת עמודים יכולה להיות בעייתית לפעמים וזה יכווין התנהגות.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
לדעתי חשוב לכתוב שזה רק אורך ולא היקף. הרי בכל מקרה לשופט יש שיקול דעת להחליט מה שהוא רוצה וכל ההבדל הוא אם יחליט החלטה אם יש רשות ערעור או ששוללים אותו בצו.
השופט משה גל
¶
אם תכתוב בתקנות שהשופט יכול להחליט מה שהוא רוצה ומתי שהוא רוצה, אני מוותר על הכל. שכל היתר יהיה מה שאתה רוצה.
היו"ר דוד רותם
¶
הצעתי בפעם הקודמת שהחלטה בנוגע לכתבם של אורכי הטענות ואחר כך להוסיף: ובלבד ופסק הדין לא יהיה ארוך יותר מכתבי הטענות של שני הצדדים יחד.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
בפרקטיקה הגבלת אורך היא בדרך כלל רק לסיכומים בכתב ודברים אחרים לא מגבילים, למרות שכבר ראיתי דברים אחרים.
היו"ר דוד רותם
¶
אולי נכתוב פה: החלטה בעניין סיכומים בכתב והגבלת אורכם, שהרי אדוני בכלל מתנגד לסיכומים בכתב.
השופט משה גל
¶
נכון. אני חושב שהיה טוב אם היה כתוב באיזשהו מקום שצריך לסכם בעל פה ורק מטעמים מיוחדים מאד מאד מאד ויוצאים מן הכלל יהיו סיכומים בעל פה. אני אומר לכם שגם בתיקי ענק שמעתי סיכומים בעל פה ובסופו של דבר אתה כותב את פסק הדין הרבה יותר מהר. אבל, זאת תהיה מהפיכה גדולה מדי ואנחנו צריכים לעשות את הדברים לא ביום אחד.
יריב לוין
¶
זה מתחבר עם שמיעת הראיות ברצף. השופט זוכר מה היה לו מול העיניים ולא עם ערימת ניירות ואחרי שנה. הלוואי שאפשר היה להגיע לזה.
היו"ר דוד רותם
¶
אני מודיע לאדוני שעם כל הכבוד, אדוני טועה. עורך דין פסטינגר מוכן להתפשר בדברים רבים ובלבד שהצד השני יקבל את עמדתו.
סיגל קוגוט
¶
סעיף (4) סוכם בישיבה הקודמת – החלטה בעניין שלבי דיון בהליך – הוועדה רק מיעטה את נושאי הפיצול וכתבנו: למעט החלטה שהדיון יישמע במפוצל או שיתקיים דיון נפרד בתביעה שכנגד ובהודעה לצד שלישי. רק על זה תהיה בר"ע.
היו"ר דוד רותם
¶
אם השופט החליט שבתביעה שלי הוא ישמע קודם את התביעה העיקרית, אחר כך הוא ישמע את התביעה שכנגד ואחר כך הוא ישמע את הודעת צד ג'.
השופט משה גל
¶
זה הכלל על פי התקנות. על פי התקנות, ולא הרבה יודעים את זה, הודעה לצד שלישי, אם לא ניתנות הוראות מיוחדות, נשמעת בנפרד. אני תמיד הייתי שומר את זה כטריק ואולי גם אדוני סבל מזה.
השופט משה גל
¶
נקודת המוצא היא ששומעים בנפרד. אגב, גם בתביעה שכנגד צריך לתת הוראות לשמיעה ואם אתה לא שומע, זה צריך להישמע בנפרד. למה שעכשיו נערבב את זה? כמו שנאמר כאן ובצדק, לכל תקנות סדר הדין האזרחי צריך לעשות רביזיה ולשנות, אבל כרגע אנחנו עוד חיים בתקנות האלה, שהן משנות השישים.
סיגל קוגוט
¶
המגמה היתה לתמוך ביעילות וכמובן שזאת רק תמיכה עקיפה כי זאת רק שאלה של בר"ע ולפי הנתונים אני לא רואה שכל כך מגישים על זה בר"עות, אולי בר"ע אחת בשנה.
השופט משה גל
¶
בפיצול הדיון, ההלכה היא שבדרך כלל לא מתערבים. מכיוון שזאת ההלכה, כמו שאמר היושב ראש ובצדק, השופט מקבל את המסמכים וקורא ומבזבז זמן. אני חושב שכל מה שההלכה קובעת, שממילא לא מתערבים במסגרת הליכי ביניים, כדאי להכניס לתקנות כי זה ממילא הכלל וזה יחסוך זמן.
השופט משה גל
¶
השאלה היא מה גובר על מה. אם הדברים שהם לא רלוונטיים הם בכמות הרבה יותר גדולה ולא נפגע צדק סופי אלא הוא רק נדחה בתיקונו, מבחינת היעילות אנחנו רוצים לתקן את זה.
סיגל קוגוט
¶
תיאורטית הוא נדחה. לי זה לא שינה. זאת היתה החלטה של הוועדה כי הוועדה חשבה שזה כן יעודד שמיעה מאוחדת, למרות שזאת רק בר"ע, כלומר זה לא מתערב בשיקול הדעת של השופט אלא רק בשאלה אם להגיש בר"ע, שבדרך כלל היא נדחית ולפעמים אולי היא תתקבל. זאת רק האפשרות להגיש בר"ע. לפי הנתונים כמעט לא מגישים פה בר"עות.
השופט משה גל
¶
הכמות גדולה, אבל אין לנו פירוט וסיווג על מה מגישים. חשבתי לא לתת את הסטטיסטיקה הזאת בכלל כי היא מטעה. לא מפורט על מה המסה הגדולה, אבל אני אומר לכם מהנסיון שלי שיש על זה בר"עות והן ברובן נדחות. זה נטל כי כן מבקשים תגובה של הצד השני, זה גורם לעלויות לצדדים, הצדדים מגישים תגובות ובסוף אומרים: אנחנו לא מתערבים בשיקול הדעת של ניהול התיק ובזה רוב הבר"עות נגמרות. חבל, מכיוון שלא מתערבים, אם יהיה אחד שבאמת נפלה אצלו תקלה או שיבוש מאד גדול, זה יתוקן בסוף. הצדק הנדחה של האחד לא שקול כנגד התועלת למערכת מהמקרים הרבים. זה כל הרציונל של התקנות הללו.
ברור לחלוטין שבתקנות כאלה יהיו מקרים בודדים אי פה ואי שם, שאנחנו גורמים להם מצב פחות טוב ממצבם הנוכחי. זה ברור לגמרי, אבל אנחנו מסתכלים על זה מבחינה מערכתית ולא התובע בן השבעים את תיק הנזיקין שלו ויכול להיות שהוא באמת נפגע. זה מחיר מערכתי ואנחנו כמערכת לא יכולים להסתכל על המקרה הבודד אלא להסתכל על המסה ובמסה זה המצב. אם אנחנו אומרים לאדם: נגרעות זכויותיך, מקובל עליי שזה לא יהיה, אבל אם אנחנו אומרים שזה נדחה לסוף המשפט וזה יתוקן בסוף, אני חושב שהתועלת מהתקנות תעלה על הנזק שייגרם ליחיד. זה הרציונל כולו.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
כנגד הרציונל הזה יש את הבסיס שאומר שזאת לא זכות ערעור אלא בקשת רשות ערעור ושופט יבדוק האם יש בכלל טעם להיכנס לזה. פה בעצם שוללים את האפשרות ששופט יחליט בזה ועושים התערבות מנהלתית.
השופט משה גל
¶
זאת ההתייעלות במובן שזה אורך זמן. עשינו חשבון שרק הבר"עות לדחיית מועד כמעט שוות תקן של שופט. בסוף תתרגמו את כל הזמנים למספר תקני שופטים ותראו על מה מדובר.
השופט משה גל
¶
חלק גדול מהבר"עות מוגשות כטקטיקה לדחות דיונים ועל זה מדובר. יש מקרים שבהם השופט לא יודע מה לעשות. אם הוא החליט לא לפצל את הדיון והגישו על זה בר"ע, עכשיו כן ישמע את המשפט? לא ישמע את המשפט? זה מכניס למבוכה.
יריב לוין
¶
דווקא הפיצול יכול להיות החלטה דרמטית, החלטה שיש לה משמעות כבדה ודווקא בזה לא הייתי נוגע.
יריב לוין
¶
דבר כזה יכול להשפיע מאד על הסכמה של אדם להתפשר בתיק או לא להתפשר ועל סוג הפשרה שתהיה. בפרקטיקה, הרי לא כל תיק נגמר עד הסוף. פעמים רבות החלטה כזאת יכולה להביא צד לפשרה.
השופט משה גל
¶
זה מה שאמר לי עורך הדין איש-שלום, אבל אלה המקרים שאנחנו כמערכת לא יכולים להביא אותם בחשבון מה יעודד את הצדדים להתפשר ומה לא יעודד את הצדדים להתפשר. אנחנו מסתכלים על המסות שלנו. כדי לעודד צדדים להתפשר בעשרה תיקים אני לא אשמע עכשיו 1,500 בר"עות. זה האיזון שאנחנו מבקשים לעצמנו כי צריך להבין שחלק גדול מהבר"עות הן בר"עות סרק למשוך את ההליכים, חלק גדול מהבר"עות מתבררות בסוף כמיותרות כי אותו צד שהגיש אותן זכה בכלל בתיק. אנחנו רואים את זה. יש לנו את ההליך הפלילי, שנמצא לידינו. בעשרים שנות השיפוט שלי לא ראיתי תקלה גדולה שקרתה עקב החלטת ביניים בפלילי. תגידו לי אם יש כזאת. אם יש בעיה של חסיון, יש פרוצדורה מיוחדת, כמובן, אבל אין תקלות מיוחדות. זה לא קורה.
השופט משה גל
¶
גם פה יהיה בג"ץ ולא רציתי להיכנס לזה. כמו שבפלילי יש, בוודאי גם פה יהיה אותו הדבר. לא כתוב שיש בג"ץ אלא התפתחה מין גישה שאומרת....
סיגל קוגוט
¶
לא היתה ברירה. אתה צודק שהכל עניינים של איזונים, אבל בכל זאת אנחנו מסתכלים קצת על הנתונים. זה אולי מסר, אולי אתה רוצה להעביר חינוך גם אם יהיו מעט פריטים ואתה לא תחסוך הרבה. אתה באמת לא תחסוך הרבה.
השופט משה גל
¶
אני אומר שוב שלא תתייחסו לפריטים כי הפריטים לא מלמדים. למסה הגדולה אין פריטים וזה עניין מזכירותי שלא רושמים תמיד.
השופט משה גל
¶
אנחנו באים מתוך הנסיון, אנחנו רואים את זה בנסיון שלנו. אתם מסתכלים על הנתונים ואני אומר לכם שהבר"עות הן בכמויות גדולות באופן יחסי, עורכי דין שנמצאים בעניינים יודעים את זה, רבים מאד מהליכי הביניים מיותרים ומכבידים. אם היו מקבלים תוספת של 500 שופטים וגם היינו מתייעלים והיה לשופט זמן, לא היה אכפת לי שיהיו בר"עות, אבל זאת מערכת מאד מאד עמוסה וסדרי העדיפויות הם כאלה שדנים שופטים בעניינים שהם לא מחויבים והם צורכי זמן כאשר הם לא מתפנים לדון בדברים אחרים. בסוף השאלה היא מה בא על חשבון מה, מה הם סדרי העדיפויות? אותו אדם שרוצה להגיש את הבר"ע וזכויותיו לא נפגעות או מישהו אחר שצריך לדון בעניינו? בדיון הקודם זאת היתה התכלית.
סיגל קוגוט
¶
נכון, אבל ראינו גם את חניון חיפה וראינו ששופטים יכולים לפעמים ליצור הלכה שמשנה התנהגות. לכן כתבנו את הסעיף הזה על הליכי הביניים, גם מתוך תקווה שבית המשפט לא יבקש על כל דבר תגובה של הצד השני וידחה על הסף דברים שנראים לו על פניהם לא מתאימים. אם אני רואה בנתונים שהרוב המכריע הוא על הארכות מועד, אתה לא חייב להיכנס לתוך התיק כשאתה מחליט בבר"ע על הארכת מועד.
השופט משה גל
¶
כן, אתה צריך לראות. קודם כל, מגישים עשרים עמודים שצריך לקרוא אותם. מה שגברתי אומרת לי עכשיו היא טענה שאין לי תשובה טובה עליה. גם השר פרידמן אמר לי בשעתו: למה אתם צריכים את זה? תחליטו אתם, השופטים, שאתם לא נותנים בר"עות. זאת גישה. קודם כל, כנראה שקשה לנו להכווין את התנהגות השופטים בעניין הזה. קשה. אני חושב שהתקנות יכולות לעזור להכוונה של הדברים האלה. שנית, אתם בוודאי יודעים איזה ביקורות יש על חניון חיפה.
השופט משה גל
¶
בבקשה, לא הייתי צריך יותר מזה. הכל עניין של תרבות. אילו היינו בתרבות של שנות השישים והשבעים, לא היינו צריכים את זה בכלל, אבל אנחנו נמצאים היום בתרבות שונה וכל בר"ע זה ספרים, חוברות. אני מוכן שבר"ע להארכת מועד תהיה בת עמוד אחד, אבל יש עורכי דין שמנסחים את ההיסטוריה של התיק ואת הפרה-היסטוריה של התיק ולהראות ככה ולהראות ככה וכו'.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
זה נוגד את האינטרס של עצמם כי אם הם יכתבו עשרה עמודים לבקשה להארכת מועד, יגידו להם שלא מתערבים, אבל אם הם יכתבו בעמוד אחד שהיתה תקלה מאד מאד קשה, אולי יתערבו.
השופט משה גל
¶
מר איש-שלום, אני מציע שתעבירו קורסים בלשכת עורכי הדין כמו שאנחנו עושים לשופטים. אחרי שהם יגישו את זה בעמוד אחד, אני אהיה מוכן להיות גמיש יותר. אנחנו מכירים את התוצאה, אנחנו יודעים מה זה. כשאני הגעתי לבית המשפט המחוזי הכניסו לי ארגזים על גבי ארגזים על גבי ארגזים בקשה להוספת תצהיר. אני מודיע לכם שהיו שם ארגזים של כתבי טענות על הדבר הזה. כל כך כעסתי שאמרתי שאני אכתוב את ההחלטה על הנייר פה בארבע שורות כדי שאנשים יבינו שזה לא יכול להיות כך. זה המצב. זאת תביעה ייצוגית, אלה משרדים גדולים, זה הרבה כסף ועל כל בקשה לקבל עוד תצהיר מגישים ספרים שלמים. זאת דוגמה קיצונית, אבל זאת דוגמה שאני מכיר וכך זה עובד. ישבתי בבר"עות ואני חושב שישבתי בבר"עות יותר ממה שיש בכמות השנתית. אני יודע מה זה בר"עות. זה זמן, זה לקרוא, זה לתת לעוזר המשפטי לעבור לראות את הפסיקה, זה נטל.
יריב לוין
¶
המנגנון של הבר"עות משרת את העשירים כי מי שיש לו זמן ויכולת כספית להרים את כל הדיסרטציות האלה זה לא אותו אחד שמייצגים אותו בכסף קטן.
סיגל קוגוט
¶
לא, אתה תטיל הוצאות רק כשאתה מתרשם שמגישים לך ארגזים על דבר שאתה יכול להחליט עליו בארבע שורות.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
על מנת שלא נצטרך לחזור על כל הטענות שאנחנו חלוקים בהן בנושא הזה אני רוצה להתייחס לחלופה (4), שכרגע דיברנו עליה. אני חושב שבחריג של דיון נפרד בתביעה שכנגד ובהודעה לצד ג' צריך להיות: דיון נפרד או במאוחד, כי תמיד יש צד נפגע באופן מהותי.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
נכון, כי במישור הפרטני אין הבדל אם זה במפוצל או במאוחד. כשזה במאוחד נפגע מזה התובע וכשזה במפוצל נפגע מזה הנתבע. כדי ליצור איזון בעניין הזה ומאחר וראיתם לנכון שזה דבר מהותי וחשוב, צריך להחריג את שני המצבים.
סיגל קוגוט
¶
ברור שזה ייתכן, אבל אלה שטענו כך בוועדה בפעם הקודמת רצו לרמוז על כך שדיון במאוחד הוא משהו שצריך פחות לתת עליו ערעור. זאת היתה הכוונה של מי שהעיר את זה.
יריב לוין
¶
הגישה הבסיסית שלי אומרת תן לאדם את שנתו, לא את יומו, אבל בסוף זה לא נגמר ובאיזושהי נקודה העניין הזה מתהפך עליך.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
אם אתה לוקח את אותו בעל דין שאתה מדבר עליו, התובע הגיש תביעה פשוטה. הלך הנתבע, הוסיף הודעות צד ג' נגד חצי עולם ואז השופט אומר: אני אדון בזה במאוחד. פה אתה אומר שאין אפשרות בר"ע ולעומת זאת, אם השופט החליט לפי שיקול דעתו שצריך לדון בזה בנפרד, אז הנתבע, שיכול להיות מחויב בפסק דין ורק בעוד חמש שנים יקבל את הודעת צד ג', יכול להגיש בר"ע.
השופט משה גל
¶
אני מבקש שתראו לי כמה החלטות יש שבה ערכאת הערעור בבר"ע באה לשופט ואמרה: תשמע את זה אחרת. אני מכיר שתיים בכל ההיסטוריה ואולי אני לא מכיר את הכל ויש שלוש, אבל לא יותר מזה.
סיגל קוגוט
¶
הנוסח שעומד בפניכם בפריט (4) הוא שיהיה. אני קוראת את פריט (5): "החלטה בעניין הזמנת עדים, סדר שמיעת עדים ושאלות המוצגות לעדים, לרבות קבלה או דחייה של התנגדות בעניין זה" – כאן יש עוד גרסה: "למעט דחיית בקשה לזמן עד או להגיש ראיה או דחיית בקשה ללעדות מוקדמת".
השופט משה גל
¶
דחיית בקשה לעדות מוקדמת – בעיניי זה ברור ואפילו הייתי אומר שעל כזה דבר צריך אפילו ערעור בזכות. העדות המוקדמת היא במקרים מסוימים אפילו לפני הגשת ההליך. זה מקובל עליי לגמרי, אבל בקשה לזמן עד או להגיש ראיה – אנחנו חוזרים כאן על דרך ניהול המשפט ואני אומר שיכול להיות שבמקרה מסוים, אחד ממיליון, השופט החליט לא לזמן עד וערכאת הערעור קבעה שבאמת היה צריך לזמן את אותו עד. לי היה כזה דבר פעם כשישבתי בערעור ואמרנו שהיה צריך לזמן את העד. החזרנו חזרה אחר כבוד את התיק לבית המשפט ואמרנו: תשמע את העד. מה קרה? מערכתית, הדבר הזה מול הנטל שעומד על בתי המשפט.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
אני אתן לך דוגמה מובהקת למצב שהוא בלתי הפיך בערעור בסוף. הרי בסופו של דבר, ההתרשמות מהעדויות היא התרשמות של הערכאה הראשונה. עד מסוים שהיה צריך להישמע לא נשמע, השופט בפסק הדין אומר: התרשמתי מהעדויות והגעתי למסקנה שזאת הגרסה האמיתית. אי אפשר לערער עליו כי בית המשפט לא נוהג להתערב בממצאים עובדתיים ואי אפשר בשום ערכאת ערעור לתקן את העוול שנגרם.
היו"ר דוד רותם
¶
אני הולך יותר רחוק מזה – אפשר לערער על זה בסוף, אבל מכיוון שאנחנו מכירים חלק גדול מהשופטים אנחנו יודעים שבדרך כלל הם יודעים יותר טוב מעורכי הדין לנהל את התיק. לכן אומר השופט: העד הזה מיותר, אל תבלבל.
השופט משה גל
¶
לא, זה לא בסדר, אבל תקחו דבר אחרי שיש לידינו ודברים יותר חשובים, עם כל הכבוד. המשפט הפלילי שבו יש חשיבות יותר גדולה לעדים. מה קורה? איפה התקלה החברתית שיש לנו במשפטים הפליליים על עדים, שבית המשפט לא התיר את הבאתם?
השופט משה גל
¶
חבל שנציגי האוצר הלכו. כמה שופטים אני אקבל על התיקון הזה? אנחנו רוצים לייעל את המערכת או שאנחנו רוצים ללכת אחורה? במשפט הפלילי כמעט ואין תקלות בענייני ביניים.
היו"ר דוד רותם
¶
כי שופט בתיק פלילי לא יעלה בדעתו להגיד לעורך דין בתיק פלילי – עכשיו אדוני יגיד לי שהוא כבר עשה את זה – לא להביא עד.
השופט משה גל
¶
מה פתאום? אפילו באזרחי לא. ברוב המקרים הבעיה הזאת לא קיימת, אבל אם נפל ברוך גדול, אפשר לתקן אותו בסוף. יכול להיות שבמקרה קיצוני, שאני לא רואה אותו, יבואו ויגידו שישמע את זה הרכב אחר, אבל זה יתוקן ולא יהיה עוול.
היו"ר דוד רותם
¶
מה יגישו? השופט נתן החלטה שהסיכומים יהיו חמישה עמודים אז יגידו למה לא נתת לי להזמין עד?
השופט משה גל
¶
לא. אם אנחנו מסתכלים נכון היום על הבר"עות, הן משמשות היום בחלקן בהליכים האזרחיים ככלי לעיכוב דיונים.
השופט משה גל
¶
אני יכול להגיד שלא צריך את התקנות האלה, יש לי את הכלל, השופטים לא ייתנו בר"עות וגמרנו, אבל אני חושב שאנחנו רוצים לייעל את המערכת ואם רוצים לייעל את המערכת, יש כאן אינטרסים מנוגדים. אני חושב שצריך מלכתחילה שהרשימה תכלול את כל מה שהיה בהתחלה. בכלל, הכלל היה צריך להיות הפוך – שאין בר"ע זולת במקרים מסוימים והרשימה צריכה להיות רחבה. אני לא חושב שתהיה תקלה ואם תהיה תקלה, היא ניתנת לתיקון בסוף. ההתייעלות היא זאת שחשובה לנו ואני חושב שההתייעלות היא לא על חשבון הזכויות. במקרים מסוימים היא אולי על חשבון זמן ועלויות אחרות, אבל לא על חשבון הזכויות המהותיות. במקרה הזה אני לא חושב שצריך לעשות חשבונאות של סעיף סעיף. תש כוחי.
יריב לוין
¶
היושב ראש, עוד הערה אחת – בנושא העדות המוקדמת זה לא צריך להיות רק דחייה אלא גם קבלה. אין שום סיבה לעשות הבחנה בין שני הדברים.
השופט משה גל
¶
יכול, יכול. אני מסכים. אם הוא לא ערוך למשפט מספיק טוב ולפעמים שומעים עדות מוקדמת ולא יודעים עדיין מי. עדות מוקדמת היא נושא מאד רגיש.
השופט משה גל
¶
אני חושב שהחלטה בעניין עדות מוקדמת צריכה להיות פתוחה לבר"ע בכל מקרה, אבל זה הדבר היחיד שאני מתפשר עליו היום. עורך הדין פסטינגר עוד לא התפשר על שום דבר.
השופט משה גל
¶
כל המשפטנים באולם הזה הם משפטנים מהמשפט האזרחי ולכן אנחנו לא מסתכלים על זה נכון. אנחנו מייד מסתכלים בבוכלטריה של עצמנו. יש לנו גם משפטים פליליים וגם משפטים אחרים וזה מתנהל שם בסדר. גם אני הייתי עורך דין, לא הגשתי בר"עות? גם אני הגשתי בר"עות. אני חושב שאנחנו צריכים לשנות את החשיבה. אם נלך לפי הקונספציה שלנו שאנחנו כעורכי דין צריכים עכשיו לראות מה כן ומה לא, לא עשינו כלום.
השופט משה גל
¶
החשיבה שלהם אחרת כי אלה הכללים המנחים. אפשר לחשוב שאם לא יהיו בר"עות תהיה הפקרות בהחלטות, יישבו שופטים ויעשו הפקרות. לא. אלה אותם שופטים והיכן שצריך להזמין עד, יזמינו עד. טעויות כולנו טועים וגם בפלילי טועים, והדברים האלה מתוקנים בסוף.
סיגל קוגוט
¶
אני מתקנת את הסעיף – החלטה בעניין עדות מוקדמת, לא דחיית בקשה. (6) "החלטה בעניין סדר הבאת עדויות ואופן הגשת עדויות" – יש כאן הצעה של הממשלה: "למעט החלטה בעניין עדות והיוועדות חזיתית". אנחנו מציאים פה משהו אחר כי היוועדות חזיתית היא רק דוגמה – "למעט החלטה בעניין מתן עדות מחוץ לכתלי בית המשפט, לרבות מתן עדות בהיוועדות חזיתית".
פריט (7) "החלטה לקבל טענה של העדר סמכות מקומית". הצענו גרסה, שהצו לא יכלול סמכות מקומית מן הטעם ששמענו קודם שמנהל בתי המשפט סבור שהארץ כולה היא איזור אחד.
השופט משה גל
¶
אני חושב שסמכות מקומית לא צריך בכלל לערער. הייתי מוסיף, אבל זה לא בסמכות הוועדה, גם סמכות עניינית לא צריך לערער. הרי סמכות עניינית מורכבת משני עניינים: יש סמכות עניינית שהיא מוסדית, כגון בית דין רבני ובזה כן, אבל יש סמכות עניינית שהיא רישומית. למה הכוונה? עורך הדין מחליט אצלו אם זה יהיה מחוזי או שלום על פי הסכום שהוא נוקב. עורך דין פסטינגר תמיד רושם מחוזי ואין אצלו ערכאת שלום. זאת סמכות רישומית. אני חושב שהסמכות העניינית הרישומית לא מהותית והיא דומה מאד לסמכות המקומית.
סיגל קוגוט
¶
זה דבר של נגישות ולא זכויות מהותיות, אבל זה גם דבר שאינו ניתן לתיקון. אנחנו לא ראינו שיש פה ניצול לרעה ויש מעט מאד בר"עות על סמכות מקומית, פה ושם יש הלכות בסמכות מקומית וסברנו שזה טוב. בתיקים במחוזי הם מנחים את השלום, לפעמים זה יכול לגזור נתח שלם של תיקים.
השופט משה גל
¶
זה ההבדל בין ראשון-לציון לפתח-תקווה. את בת-ים וחולון אנחנו רוצים להחזיר למחוז תל-אביב.
סיגל קוגוט
¶
בכנסת הקודמת הצעתם שהליך של קורבנות עבירה – מניעת חזרת עבריין מין לסביבות הקורבן – גם בגלל שהעריכו שמדובר בעשרת אלפים הליכים בשנה ובסוף זה היה חמישה בשנתיים – צריך כולו להיות בבית המשפט בירושלים. הוועדה חשבה שלהריץ את קורבנות העבירה מכל הארץ לירושלים זה לא דבר נכון.
השופט משה גל
¶
כשהממשלה מציעה את זה תדעו שבאופן קבוע אני מתנגד לתת סמכות דווקא לבית משפט מסוים ובעיקר בירושלים. כשהייתי שופט בירושלים אמרתי לנשיא זיילר כך: בוא תראה איזה פראיירים אנחנו. הוצאתי חמישים הוראות חוק שנותנות סמכות ייחודית מיוחדת לבתי המשפט בירושלים או למחוזי בירושלים, חוץ מהסמכות השיורית. למה?
סיגל קוגוט
¶
פריט (9) "החלטה בעניין הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין למעט אם ניתנה לאחר מתן פסק הדין ואינה נבלעת בו".
היו"ר דוד רותם
¶
אני לא בטוח שהחלטה בעניין הוצאת משפט ושכר טרחת עורך דין שניתנה לאחר מתן פסק הדין היא לא פסק דין שיש עליו ערעור ברשות.
עו"ד איל גלובוס
¶
לעיתים, בלי להיכנס לשאלה אם זה תקין או לא, קובע בית המשפט החלטות לגבי הוצאות משפט ומתנה תשלום הוצאות המשפט בהמשך ההליך. לקוחות שלנו נתקלים בקושי הזה פעמים רבות כי הם לא מסוגלים לשלם את הוצאות המשפט.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
זאת לא בעיה כי אז יש פסק דין מייד. נניח שאמרו שאם אדם לא ישלם אלף שקל הוצאות, תידחה התביעה שלו. דקה אחרי זה יש פסק דין ויש לו ערעור בזכות.
עו"ד איל גלובוס
¶
לפעמים זה מנוסח בדרכים אחרות. אני חושב שהחלטה כזאת לא תקינה ואני מדבר על מישור אחר לגמרי. אני חושב שהתניה של הוצאות משפט בהליך כזה צריכה להיות לפחות מסויגת מהסעיף הזה.
עו"ד איל גלובוס
¶
היא יכולה להשתמע שכן. החלטה בעניין הוצאות משפט, שמשמעותה היא שאי אפשר להמשיך בהליך המשפטי, בעצם מונעת המשך של הליך משפטי.
עו"ד לאה רקובר
¶
בדוגמה שאיל נתן זאת החלטה שמורכבת משתי החלטות. החלטה אחת נוגעת להוצאות והשנייה נוגעת להבאת הליך נוסף ולכן היא לא תיכנס לגדר.
היו"ר דוד רותם
¶
אנחנו נכתוב שהחלטה בעניין הטלת הוצאות ושכר טרחת עורך דין ושיעורן לא ניתנת לערעור. הנסיון לשים שתי החלטות, צריך שופט שיבין שאלה שתי החלטות. מרבית השופטים יגידו: רבותי, תפסיקו לבלבל את המוח, אין על זה בר"ע ושלום על ישראל.
סיגל קוגוט
¶
הטלת הוצאות משפט ושכר טרחה ושיעורן למעט... וכו'. הלמעט זה מה שבסוגריים וזה בסדר, זה מה שלא נבלע בפסק הדין. אני אקרא שוב את הנוסח: החלטה בעניין הטלת הוצאות משפט ושכר טרחת עורך דין ושיעורן, למעט אם ניתנה לאחר מתן פסק הדין ואינה נבלעת בו.
(10) "החלטה ליתן רשות להגן ולקבל התנגדות לביצוע שטר" – הוספנו פה את ההליך המיוחד של ההוצאה לפועל, ששכחתם – "או התנגדות לביצוע תביעה על סכום קצוב לפי סעיף 81א1 לחוק ההוצאה לפועל".
(11) "החלטה לפי פרק ט' לתקנות סדר הדין האזרחי, התשמ"ד-1984, למעט בתביעה לפיצויים בשל נזקי גוף ולמעט החלטה לדחות" – אנחנו כתבנו – "בעניין טענת חסיון". בנושא זה יש הערות ללשכת עורכי הדין.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
אני ישבתי בשקט בכמה סעיפים אחרים לא בגלל שאני חושב שזה טוב, אלא מאחר ונדחתה הגישה העקרונית שלנו, בצדק או לא בצדק, אבל אתם סוברנים כמובן להחליט.
היו"ר דוד רותם
¶
לא בצדק, אבל על פסק דין של בית המשפט העליון אין ערעור לא בגלל שהוא תמיד צודק. בגלל שאין ערעור הוא תמיד צודק.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
זה מקרה מאד מאד ברור שבו צריך לתת שיקול דעת לשופט, שדן בבקשה לרשות ערעור להחליט אם יש מקום לתת רשות ערעור או לא. למה? אנחנו מדברים פה על הליכי גילוי מוקדם. הליכי גילוי מוקדם, מטבעם, הם דברים שנעשים לפני שמתחילים את המשפט, הם קשורים להכנת המשפט וברגע שאתה שולל את האפשרות של בקשת רשות ערעור אתה הופך את זה לאות מתה. למעשה אתה שולל מהותית את זכות הערעור בכל הקשור בזה. אני לא צריך להזכיר שלפעמים מסמך מסוים או משהו שקשור לגילוי או אי גילוי של עובדה מסוימת יכול להשפיע על מהלך המשפט. זה בדיוק המקרה שבו צריך להשאיר שיקול דעת לשופט. השופט שצריך לדון אם לתת רשות ערעור או לא לתת רשות ערעור, הוא צריך להחליט אם יש מקום לזה. זאת בעצם שלילה מהותית של זכות הערעור על כל הליכי גילוי מוקדם.
תמיד אפשר לטעון שיכול להיות שזה יותר יעיל ואולי יהיו פחות משפטים, אבל לדעתי זה לא יהיה יותר יעיל אלא פחות יעיל כי יצטרכו לפעמים לשמוע משפטים פעמיים, והרבה יותר גרוע מזה – זה יגרום לעיוות דין, אי אפשר לתקן את זה. ברגע שיש התרשמות של שופט, התוצאה היא שאחר כך אי אפשר גם לערער על פסק הדין. בנושא הזה לא ראיתי סטטיסטיקה שמראה שצריך את זה וזאת גם פגיעה מהותית בזכות הערעור. בנוסף לכך, למרות שנשמעו דעות שזה לא כך, החשיבות שהשופט יידע שיש עליו ביקורת שיפוטית מיידית חשובה כדי שתהליך קבלת ההחלטה על ידי השופט יהיה רציני יותר וטובה יותר. בסך הכל זה יביא ליותר צדק וליותר יעילות. בנושא הזה צריך להוריד את חלופה (11).
השופט משה גל
¶
ברשותכם, אני רוצה להשיב. הטענה שצריך שהשופט יידע שיש עליו ביקורת, זה אומר שצריך להשאיר את הכל. העניין הזה הובא לפניי בשעתו וחשבתי שהניסוח המקורי לא היה מספיק טוב. יש דברים שהם בלתי הפיכים, ולא רק גילוי. עצם הגילוי אין בו מאומה, גילוי הוא תצהיר שמפרט את רשימת המסמכים. איפה יכול להיות שינוי? בעיון. כאשר בית המשפט מתיר לעיין ולקרוא את המסמך, יכולה להיות תוצאה בלתי הפיכה ולכן על עיון אני מסכים שתהיה בר"ע. זאת אומרת שאם בית המשפט מורה לעיין במסמכים מסוימים וצד מתנגד, את זה אי אפשר יהיה לתקן בפסק הדין ולכן בזה אני מסכים שתהיה בר"ע. בכל השאר – גילוי, הודיות וכל מה שיש בפרק הזה – אלה דברים לא מהותיים ולכן כן צריך למנוע אותם. הנושא הזה הוא המוקד של בר"עות שמשבשות את ההליך המשפטי. זה פה, בדברים האלה. יש חלופה נוספת ואני רואה שכבר נוסחה הצעה חדשה להבחין בין גילוי לבין עיון.
סיגל קוגוט
¶
כן, זה מה שאתה הצעת ולכן כתבתי את זה כהצעה, למרות שחשבתי שהגילוי הוא תנאי לעיון, אבל אני מבינה עכשיו על מה אתה מדבר. אם כך, עמדתך צריכה להיות אותו הדבר גם בחסיון.
עו"ד יראון פסטינגר
¶
אני מצטרף למה שאמר חברי, עורך דין הלל איש-שלום ואני חושב שההתנגדות לסעיף הזה היא מאותו רציונל שהועלה כאן לגבי סעיף (5) על הגשת ראיה או שמיעת עדות. בכל הכבוד, שאלונים וגילוי מסמכים הם הליכים ספציפיים למשפט האזרחי, אין להם זכר במשפט הפלילי והנסיון להשוות בין שתי המערכות האלה הוא לגמרי לא ממין העניין.
עו"ד יראון פסטינגר
¶
אם אתה מבקש גילוי ספציפי לגבי מסמך ולא נותנים, על גילוי ספציפי או על שאלה בשאלון קמים ונופלים משפטים בהליך האזרחי כבר בשלבים המוקדמים. יש פשרה או אי פשרה על סמך ההליך המוקדם הזה. אמר כאן חברי הטוב, השופט גל, שאת הכל אפשר לתקן בשלב הערעור. בתחום הקשר הסיבתי יש דוקטרינה של הנזק הראייתי. אני עושה אנלוגיה – אתה לא יכול לדעת איך פסק הדין היה נראה אם מסמך מסוים היה מתגלה והיה מוגש. אתה לא יכול לדעת איך פסק הדין היה נראה אם השאלון היה נענה או לא נענה בשלבים המוקדמים. כפי שאמרתי, הפרק שנוגע לשאלונים, גילוי מסמכים ועיון בהם הוא שלב מוקדם, המשפט עוד לא החל, אבל זה שלב שחורץ את המשפט. אם תמנע בר"ע לעניין הזה, אתה מפחית מחשיבות ההליך הזה ואתה מונע אפשרויות לצדדים לתמרן להליכים מחוץ לבתי המשפט, לרבות פשרה, בשלב המוקדם. טעמי ההתנגדות שלי זהים לטעמי ההתנגדות שהשמענו כאן בנוגע להגשת ראייה או למניעת שמיעת עד כזה או אחר. זה הליך שעובד וכאשר מקדישים זמן להליך המוקדם במשפט האזרחי, זה עובד וזה מקדם את המשפט.
היו"ר דוד רותם
¶
שני המקרים שהבאת שונים לחלוטין משום שבמקרה של אי שמיעת עד או דבר דומה, זה הליך שמתנהל בתוך בית המשפט ויכול להיגרם בו נזק. זה שאתה תחליט על סמך התשובות שלי אם אתה רוצה פשרה או ללכת לנהל את התיק, לא משחק.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
אם יש מסמך מהותי ויש ויכוח על החובה לגלות אותו או לא, אם לא מגלים את המסמך הזה והוא סופר-מהותי, יש לו השלכה על המשך התיק.
עו"ד יראון פסטינגר
¶
אני טוען שיש מסמך, הצד השני טוען שאין מסמך. אני מבקש גילוי ספציפי ממנכ"ל או מפקיד כזה או אחר ולא נותנים את הצו. זה מצב שלא ניתן לריפוי. אי אפשר היה לדעת איך היה נראה פסק הדין אם הצו הזה כן היה ניתן.
השופט משה גל
¶
תמיד זה כך. על כל נושא שיכול להשפיע על ההליך אפשר לומר את זה. גם צמצום מספר העמודים משפיע על ההליך. איך נדע איך יהיה פסק הדין אם הצד יסכם שבעים עמודים או לא. השאלה היא של מחיר ותועלת, התייעלות מול צדק אולטימטיבי. אני מסכים שבצדק האולטימטיבי על כל פסיק שהשופט כותב צריך שיהיה ערעור בזכות, אבל אין לנו אפשרויות כאלה. צריך לראות מה אפשר ומה אי אפשר.
שאלונים היא מילה כללית. יש בשאלונים שני צווים ולא צו אחד. יש צו שמתיר לשלוח שאלון ובצו הזה אין שום בעיה. זה עדיין לא אומר שהצד השני צריך לענות על הכל. התשובות הן המפריעות ולכן על שליחת שאלון למה שתהיה בר"ע?
השופט משה גל
¶
אנחנו כבר מסכימים. צו לגילוי מסמכים – אותו דבר. לגבי צו לגילוי מסמך ספציפי – אני מסכים. לגבי עיון – אני מסכים. לגבי תשובות לשאלון – אנחנו יודעים בדיוק איך משיבים על שאלונים, לא גומרים את זה. אני זוכר שאצלי הגיעו בקשות -300 שאלות בשאלון, כולן במחלוקת ועכשיו צריך לעבור שאלה שאלה. יש שופטים שעוברים שאלה שאלה ומקדישים לזה כמה ימים. עכשיו גם ערכאת הערעור תצטרך לעבור שאלה שאלה ולא נגמור עם זה. לכן, היכן שיכולות להיפגע הזכויות בצורה ממשית, אני חושב שאנחנו יכולים להסכים.
עו"ד יראון פסטינגר
¶
אבל בערעור אין סעד לזה. אתה אומר שהשופט יצטרך לעבור על 300 השאלות, אבל ערכאת הערעור, אחרי שיינתן פסק דין, לא תעבור על זה. זה משהו לא רוורסבילי.
השופט משה גל
¶
יש הרבה מאד דברים במשפט שלא ניתן לשנות אותם בערעור. השופט אומר איך הוא התרשם מהעד וגם את זה לא ניתן לשנות. יש המון דברים שהם חלק מהניהול של הערכאה הדיונית והם לא חלק מהדיון. שאלון הוא כמו הערכה של ראיה ולכן אני לא חושב שצריך לאפשר על זה בר"ע. יש פה הרבה מאד תקלות ואתה יודע, עורך הדין פסטינגר, שפה עיקר התקלות של הבר"ע.
עו"ד הלל איש-שלום
¶
צריך למצוא איזה איזון בכך שאישור הוועדה, שהוא דבר כבד ונכבד, לא יגרום לעיוות דין ולפגיעה בצדק. בתוך המערכת שנקראת פרק ט' – הליכי גילוי מוקדם – יש הרבה מאד סוגים של החלטות, חלקן מהותיות, כפי שאמר השופט גל, כמו, למשל, אי מתן צו של גילוי ספציפי. אם אנחנו לוקחים דוגמה להחלטות בעלות חשיבות פחותה, החלטה על מתן צו גילוי מסמכים היא החלטה שבדרך כלל נותנים והסיכוי לקבל רשות ערעור עליה שואף לאפס, או החלטה על מתן צו על תשובות לשאלון. זה סוג החלטות שאני קורא להן טכניות. איפה חשוב שלא יהיה איסור על בר"ע? בדברים המהותיים. כפי שאמרנו, עצם העיון או אי העיון הם דברים מהותיים. שנית, גילוי של מסמך ספציפי, שבית המשפט יכול להגיד שהוא לא מורה לצו לגלות משהו או כן מורה לגלות משהו ספציפי. זה גם דבר מהותי לתיק.
השופט משה גל
¶
בעניין צו לגבי מסמך ספציפי אני מסכים. אני חושב שהאבחנה בין נזקי גוף ללא נזקי גוף לא צריכה להיות וצריך להשמיט את זה. אם אומרים שרוצים שיהיה צדק צריך לזכור שהאפשרות לערער על כל החלטת ביניים בראייה שלי גורמת לחוסר צדק. צריך להבין את זה. אם נצא מנקודת הנחה כזאת, יהיה לנו יותר קל להתקדם.
סיגל קוגוט
¶
אני אקרא את פריט (11) כפי שהוא יהיה: "החלטה לפי פרק ט' לתקנות סדר הדין האזרחי, למעט החלטה בעניין גילוי מסמך פלוני, עיון במסמכים ובעניין טענת חסיון".
עו"ד יראון פסטינגר
¶
לענות על שאלה ספציפית או לא לענות על שאלה ספציפית. הרי אמר השופט גל שהשאלון הוא ראיה, ומה ההבדל בין זה לבין (5), כשהחרגנו הגשת ראיה.
היו"ר דוד רותם
¶
לגבי השאלון – תשאל אותו בחקירה הנגדית או בחקירה הראשית. אתה יכול לשאול, לא מונעים ממך את השאלה. אתה יכול לשאול. עיון במסמך זה משהו אחר לגמרי.
השופט משה גל
¶
זה דומה לחקירה. עולה עד להעיד והשופט לא מתיר את השאלה. גם על זה אין בר"ע. זה אותו הדבר.
סיגל קוגוט
¶
פריט (12) " החלטה המורה על מינוי מומחה על ידי בית המשפט על ביטול מינויו ועל העברתו מתפקידו". קיבלנו הצעה חדשה של הממשלה להבחין בין תאונות דרכים, שם מינוי מומחה לפי דין לבין כל מומחה אחר ואנחנו הגשנו הצעה אחרת, שאומרת למחוק לגמרי את הפריט הזה, ראשית כי מוכרות לנו ההלכות של בית משפט עליון, שמתייחס ברצינות רבה למינוי מומחה בידי בית משפט, גם זה שלא ממונה לפי דין, ושנית, לקחנו השראה מחוק בתי משפט לעניינים מנהליים, שם יש רשימה מצומצמת כמו בפלילי ובכל זאת נושא של מינוי מומחה בכל דרך נמנע שם. אנחנו יודעים שהמומחה יכול לחרוץ את הדין.
השופט משה גל
¶
כשהיתה כוונה שזה יהיה הפוך, כלומר שלא תהיה בר"ע אלא במקרים חריגים, ברור לגמרי שענייני מומחים היה צריך להיות בנושאי הבר"ע.
היו"ר דוד רותם
¶
סעיף 2, שמירת דינים ברור לכם ואין לכם טענות, נכון?
אם כך, אנחנו עוברים להצבעה על התקנות.
הצבעה
בעד הצו – פה אחד
נגד – אין
נמנעים – אין
צו בתי המשפט (סוגי החלטות שלא תינתן בהן רשות ערעור), התשס"ט-2009, נתקבל.