2
19
הכנסת השמונה-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב ראשון
פרוטוקול מס' 6
מישיבת ועדת הכנסת
יום שלישי, כ"ה באייר התשס"ט (19 במאי 2009), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-18 מתאריך 19/05/2009
ערעורים על החלטת יו"ר הכנסת בפועל שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר היום., הצעה לתיקון תקנון הכנסת בעניין כהונת סגני שרים בוועדות הכנסת, שונות., חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע) (הוראות שעה) (תיקון מס' 12), התשס"ט-2009, בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק, בכל הקריאות
פרוטוקול
סדר-היום
(1) ערעורים על החלטת יו"ר הכנסת והסגנים שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר-היום.
(2) הצעה לתיקון תקנון הכנסת בעניין כהונת סגני שרים בוועדות הכנסת.
(3) קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע) (הוראות שעה)
(תיקון מס' 12), התשס"ט-2009 (מ/427).
(4) בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע)
(הוראות שעה) (תיקון מס' 12), התשס"ט-2009 (מ/427), לפני הקריאה השניה
והקריאה השלישית.
נכחו
¶
חברי הוועדה: זאב אלקין - היו"ר
רוחמה אברהם-בלילא
זבולון אורלב
דניאל בן-סימון
אילן גילאון
דני דנון
נסים זאב
יואל חסון
אחמד טיבי
יריב לוין
אברהם מיכאלי
מנחם אליעזר מוזס
ציון פיניאן
מזכיר הכנסת איל ינון
מוזמנים
¶
חבר-הכנסת אלי אפללו
חברת-הכנסת אורית זוארץ
חבר-הכנסת דב חנין
חברת-הכנסת שלי יחימוביץ
חבר-הכנסת נחמן שי
היו"ר זאב אלקין
¶
אני פותח את הישיבה. הנושא הראשון על סדר-היום הוא: ערעור על החלטת נשיאות הכנסת לגבי הצעות דחופות. יש לנו ערעור אחד. חבר הכנסת דב חנין, בבקשה נמק את הערעור.
דב חנין
¶
אדוני היושב-ראש, אני מקווה שוועדת הכנסת הנוכחית תמשיך את המסורת, שהיתה בוועדת הכנסת הקודמת, של פתיחות בנושאים כאלה של סדר-היום של הישיבה ונסיון לייצר הסכמות והבנות ובכל זאת לפתור בעיות, ולא נפעל כאן באופן נוקשה שבסופו של דבר לא יועיל לעבודת הכנסת.
יש חמישה נימוקים לערעור שלי הפעם, ואתחיל לפי הסדר. אנו תמיד אומרים שנושאים שראויים להצעות דחופות הם קודם כל נושאים שצריכים לעמוד במבחן החשיבות. אין ספק שהנושא שביקשתי לדון בו הוא נושא חשוב - נושא הרחבת ההתנחלויות. הוא נושא נמצא על השולחן בשיחות בין-לאומיות. אני שומע שאפילו ברק אובמה דיבר עליו. מן הסתם גם כנסת ישראל יכולה. אפילו כנסת יכולה לדון בזה. זה אולי אפילו יותר ראוי שאנו נקיים אצלנו את הדיון, והציבור הישראלי גם יידע מה בדעת ממשלת ישראל לעשות בעניין הזה ומה בדעתה לא לעשות.
דב חנין
¶
למה זה דחוף? היושב-ראש, זה דחוף - וזה חלק מהדברים שרציתי לדבר עליהם - כי לגופו של עניין נקבעות עובדות בשטח. נעשים יום-יום דברים שיש להם משמעות מרחיקת לכת. אם זה לא דבר דחוף, אני לא יודע בכלל מהו דבר דחוף.
היושב-ראש, אני רוצה לומר עוד שיקול אחד שהינחה את נשיאות הכנסת הקודמת, ואני חושב שהוא צריך להנחות גם את נשיאות הכנסת הנוכחית. בנשיאות הכנסת מתייחסים לכלי הזה של הצעות דחופות לסדר ככלי שמבטא ציבורים. חבר הכנסת גילאון וחברי הכנסת אולי של סיעת קדימה, זה נכון שהיום אנו - אלה שמסתכלים בספקנות על פרוייקט הרחבת ההתנחלויות - במיעוט בכנסת. אנו ציבור של מיעוט. אולי זה רוב דעת הקהל בעולם ואולי זה רוב מדינות העולם, אבל בכנסת אנו מיעוט. אבל, הכלי הזה של העלאת הנושא לסדר יומה של הכנסת זה הכלי של המיעוט, והנשיאות צריכה להיות פתוחה, גם אם אנו מיעוט בכנסת, ולאפשר לנו את הערוץ הזה להעלות את הדברים לסדר-היום.
היושב-ראש, יש נימוק רביעי שהוא נימוק חשוב מאד. בשבוע האחרון, השבוע הנוכחי, וגם בשבוע שעבר לא היו לנו דיונים בהצעות אי-אמון. כאשר יש דיונים בהצעות אי-אמון, זה בעצם הערוץ הטבעי לנושאים המדיניים. כך, בעצם, הרבה פעמים נושאים מדיניים יכולים מתועלים דרך הצעות האי-אמון והדיון בהן, וזה לא נורא שהצעות לסדר באותו שבוע לא יעסקו בנושאים מדיניים ובהשלכות מדיניות. השבוע אנו בשבוע מיוחד; גם השבוע וגם בשבוע שעבר לא היו לנו הצעות אי-אמון. לפי המסורת המקובלת בכנסת, אנו לא דנים באי-אמון כאשר ראש הממשלה נמצא בחו"ל. לכן, הערוץ הטבעי הזה של להעלות נושאים מדיניים שיש להם חשיבות ודחיפות לא היה פתוח בידינו.
היושב-ראש, הנקודה החמישית והאחרונה - הצעתי את אותה הצעה גם בשבוע שעבר, והנשיאות לא קיבלה אותה גם בשבוע שעבר. שבתי והצעתי אותה גם השבוע. למה לא ערערתי בשבוע שעבר? - כי נאמר לי: "האם אתה רוצה להביך את ראש הממשלה שהולך להיפגש עם הנשיא אובמה, ואתה לפני תקבל כבר את תשובת הממשלה על הרחבת ההתנחלויות או אי הרחבת ההתנחלויות?!". לא היתה לי מטרה לעשות דבר כזה, באמת לא. ראש הממשלה רצה להגיד קודם לאובמה ואחר כך להגיד לכנסת- - -
דב חנין
¶
משפט סיכום - רצה ראש הממשלה קודם לספר לאובמה מה הוא רוצה לעשות בעניין ההתנחלויות ואחר כך להגיד את זה בכנסת? - אני מכבד את זה.
דב חנין
¶
הביקור היה. הוא אמר לאובמה את מה שהוא רצה או לא רצה? עכשיו, גם הציבור הישראלי צריך לדעת מהי עמדת ממשלת ישראל בנושא הרחבת ההתנחלויות, נוכח העובדות שאנו רואים בשטח.
לכן, אדוני היושב-ראש, אני חושב שזה ערעור שאם הבחינה היא בחינה עניינית זה ערעור שצריך להתקבל. תודה.
היו"ר זאב אלקין
¶
אני מבין שהתורנית היא חברת-הכנסת רוחמה אברהם-בלילא. רשום לי שחבר-הכנסת טיבי ביקש, אבל את תורנית ולכן מגיע לך.
רוחמה אברהם-בלילא
¶
אדוני, לא טעו. מכיון שעד אתמול בשעה 18:00 לא היה הנושא השני על סדר-היום, לא תיכננתי להגיע מכיון שיש לי איזה שהוא מפגש עם ראשי הקהילה היהודית בצרפת.
רוחמה אברהם-בלילא
¶
מכיון שאתה הבאת את הנושא השני, הייתי מחוייבת להגיע.
אין ספק שבראייתו של חבר-הכנסת דב חנין ובראייתם של חברי הכנסת, למשל סגן היושב-ראש דני דנון שאמר: כן, זה גם נושא ראוי וחשוב מההיבט - - -
רוחמה אברהם-בלילא
¶
אני לא אמלא כאן את תפקידי כחברת-כנסת מהאופוזיציה ואנסה להעביר את הצעתו של חבר-הכנסת דב חנין, אלא אביא את נימוקיה של נשיאות הכנסת. נשיאות הכנסת בחרה אתמול נושאים שעל סדר-היום, וביניהם גם היתה מחלוקת באשר לסוגיית נסיעתו של ראש הממשלה לפגישה עם אובמה שבה כמעט כל סיעות הבית הציעו לדבר בנושא. מדובר ב-5-6 הצעות לסדר אשר אישרנו אותן אתמול, וכמות חברי-הכנסת אשר נרשמה לדיון בכל אחת מההצעות לסדר היא רבה. זה נכון שבשבוע שעבר סדר יומה של הכנסת היה די מרווח וניתן היה להכניס עוד נושאים בסדר-היום, אבל, היושב-ראש, בשבוע הזה הכנסת מתחילה גם בחקיקה פרטית והיא דנה בהצעות חוק שחל עליהן דין רציפות במטרה לבוא ולאשרן. כך שזמנה של הכנסת דווקא השבוע, כדי לאפשר לחבר-הכנסת דב חנין ו/או חברי-כנסת אחרים אשר ירצו לדבר בעניין, הוא די לחוץ. אני לא מטילה ספק בנושא לכשעצמו. אני חושבת שוועדת הכנסת לא יכולה לקבל את הערעור הזה.
היו"ר זאב אלקין
¶
תודה לסגנית יושב-ראש הכנסת.
אני מביא להצבעה את בקשת חבר-הכנסת חנין לערעור. מי בעד הערעור? מי נגד?
ה צ ב ע ה
בעד - 1
נגד - 11
ערעורו של חבר הכנסת דב חנין על החלטת יו"ר הכנסת והסגנים שלא לאשר דחיפות הצעות לסדר-היום לא נתקבלה.
היו"ר זאב אלקין
¶
בעד הערעור - אחד. הערעור לא התקבל.
הצעה לתיקון תקנון הכנסת בעניין כהונת סגני שרים בוועדות הכנסת
היו"ר זאב אלקין
¶
הסעיף השני על סדר-היום הוא כידוע: הצעה לתיקון תקנון הכנסת בעניין כהונת בעניין כהונת סגני שרים בוועדות הכנסת - הצבעה.
היו"ר זאב אלקין
¶
הדיון הסתיים בשבוע שעבר. היתה בקשה להתייעצות סיעתית לפני ההצבעה, ונעניתי לבקשה הזאת. אנו מגיעים לבקשה. יש הצעה לסדר, ואאפשר הצעה לסדר אחת. בבקשה.
רוחמה אברהם-בלילא
¶
היושב-ראש, אני חושבת שכל המהלך שנעשה כאן, גם בהיבט הזה שכפי שאתה ציינת שהתבקשה התייעצות קואליציונית - בוא ונודה על האמת: בשבוע שעבר לא היה לך רוב, ולא הבאת את זה להצבעה.
רוחמה אברהם-בלילא
¶
מעבר לזה, אני חושבת שכל אחד מחברי הקואליציה כאן חש אי-נוחות די מופגנת באשר לסוגיה הזאת.
רוחמה אברהם-בלילא
¶
זו הצעה לסדר. לא סיימתי. אל תגביל אותי. האם אתה רוצה להגביל אותי? נקום כולנו ונלך, כי אתה גם סותם פיות.
היו"ר זאב אלקין
¶
בבקשה תציעי מהי ההצעה לסדר. כרגע, את נואמת לגופו של עניין. לגופו של עניין, הדיון הסתיים.
רוחמה אברהם-בלילא
¶
אדוני, זה לא רק לגופו של עניין. זה על אופן ההתנהלות. עד אתמול בשעה 18:00 בערב לא היה סדר-יום לוועדה הזאת. אתה יודע מה? בשעה 18:00 בערב, כאשר שוחחתי עם יושב-ראש הכנסת באשר לסוגיה הזאת של לנסות ולהביא זאת כמחטף - זו שערוריה לגבי ההתנהלות, אבל ראינו את ההתנהלות בנושא התקציב--
רוחמה אברהם-בלילא
¶
--וראינו את ההתנהלות בנושא הקואליציה. אני אומר לך את הדבר הבא: שוחחתי עם מרבית חברי הקואליציה. כאשר אתה בא ומנסה להכפיף את הפטיש הקואליציוני שלך בסוגיות של הסכמים קואליציוניים --
רוחמה אברהם-בלילא
¶
--בסוגיות של חוקי יסוד, בסוגיות של חקיקה פרטית וחקיקה ממשלתית, כל אחד מחברי הבית הזה שקשור לקואליציה מחוייב.
רוחמה אברהם-בלילא
¶
אני מציעה ומבקשת ממך, בכל לשון של בקשה, כי אנו נמשיך עם זה הלאה. כאשר אני רואה את חוסר השביעות של היועצת המשפטית כאשר היא אמרה שהמצב הרצוי הוא זה שסגני שרים לא יוכלו להשתתף בוועדה בכל מקרה, אני מציעה את הדבר הבא: נלך איתך עד הסוף - בואו ונאפשר גם לנהגים של סגני שרים להשתתף בוועדות.
רוחמה אברהם-בלילא
¶
ההצעה לסדר היא כזו; אני פונה ליושב-ראש ואני מציעה את הדבר הבא: אל תצביע. תקיים דיון ציבורי. תביא לכאן את פרופסור סוזי נבות ואת היועץ המשפטי לכנסת צבי ענבר. תביא לכאן אנשים שדנו בסוגיית התקנון. חכה עוד שבוע. אל תלך עם זה עם כל הכוח.
היו"ר זאב אלקין
¶
חברת-הכנסת רוחמה אברהם-בלילא, זכות הדיבור הסתיימה. חברת-הכנסת רוחמה אברהם-בלילא, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה.
יואל חסון
¶
אדוני, מדוע הסתרת את חוות הדעת של התנועה לאיכות השלטון? מדוע אתה לא מדבר עליה? מדוע אתה לא דן עליה? למה אתה מסתיר אותה?
יואל חסון
¶
אם כך, בוא ותקרא אותה. בוא ותראה מהי חוות הדעת הזאת. אדוני היושב ראש, בוא ותקרא את חוות הדעת הזאת.
היו"ר זאב אלקין
¶
בוודאי שקראתי. אחרת, לא הייתי שולח אותה אליכם. אני חושב שחשוב לכם לקרוא את זה לפני ההצבעה, כמו שאני קראתי כמו כולם.
ארבל אסטרחן
¶
בסעיף 9(ג) לתקנון הכנסת קובע היום: "שר או סגן שר לא יכהן כחבר בוועדה מוועדות הכנסת או כממלא מקום של חבר ועדה".
היו"ר זאב אלקין
¶
חבר-הכנסת יואל חסון, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה.
חבר-הכנסת אפללו, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה.
היו"ר זאב אלקין
¶
חברת-הכנסת זוארץ, אני קורא אותך לסדר פעם ראשונה.
כרגע, היועצת המשפטית קוראת את הסעיף. ארבל אסטרחן, בבקשה.
היו"ר זאב אלקין
¶
חבר-הכנסת נסים זאב, היועצת המשפטית מקריאה. מי שרוצה להקשיב - יקשיב, ומי שלא רוצה להקשיב ליועצת המשפטית - - -
ארבל אסטרחן
¶
סעיף 9(ג) לתקנון הכנסת קובע: "שר או סגן שר לא יכהן כחבר בוועדה מוועדות הכנסת או ממלא מקום של חבר ועדה". מוצע למחוק את המלים "או סגן שר" בסעיף 9(ג).
רוחמה אברהם-בלילא
¶
חבר-הכנסת אלי אפללו, בכל מקרה, הוא עושה הצבעה. האופוזיציה לא תהיה בהצבעה הזאת. אנו נקום ונלך.
היו"ר זאב אלקין
¶
אתם לא רוצים להשתתף בהצבעה - זו זכותכם. אם אתם רוצים להצביע נגד - זו זכותכם הדמוקרטית. אבל, כרגע, ארבל אסטרחן, מקריאה.
היו"ר זאב אלקין
¶
הסדרנים, בבקשה. נדמה לי שקראתי לחבר-הכנסת יואל חסון פעם שלישית.
ארבל אסטרחן, בבקשה.
ארבל אסטרחן
¶
מוצע למחוק את המלים "או סגן שר" מסעיף 9(ג) לתקנון, ולהוסיף סעיף קטן (ד) שיקבע כך: "(1) סגן שר לא יכהן כאחד מאלה: (א) יושב ראש ועדה או ועדת משנה; (ב) חבר בוועדת הכספים או בוועדה לענייני ביקורת המדינה או ממלא מקום בהן לפי סעיף 9א או 9ב; (ג) חבר או ממלא מקום בוועדה שענייני משרדו נדונים בה. (2) סגן שר לא ישתתף, כחבר ועדה או כממלא מקום בה, בישיבת ועדה הדנה בנושא שהוא מענייני משרדו.".
אלי אפללו
¶
אתה מרים אצבע. הרמת אצבע. זה המצפון שלו.
ה צ ב ע ה
בעד - 9
נגד - אין
נמנעים - אין
ההצעה לתיקון תקנון הכנסת בעניין כהונת סגני שרים בוועדות הכנסת נתקבלה.
דובר
¶
היושב-ראש, אני מציע: כל פעם שאין להם רוב - שייצאו. אני מציע לאמץ את הנוהל הזה. יחסכו לנו הרבה זמן.
קריאות
¶
- - -
(חה"כ רוחמה אברהם-בלילא, אלי אפללו, אורית זוארץ, נחמן שי ויואל חסון יוצאים מחדר הישיבות.)
זבולון אורלב
¶
למה רק נהגי שרים?- - -
קביעת ועדה לדיון בהצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע) (הוראות שעה)
(תיקון מס' 12), התשס"ט-2009 (מ/427)
היו"ר זאב אלקין
¶
זה קביעת ועדה ופטור מחובת הנחה להצעת חוק. מדובר בקביעת ועדה לדיון בהצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע).
היו"ר זאב אלקין
¶
אני מביא את הנושא להצבעה. מדובר בקביעת ועדה לדיון בהצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע) (הוראות שעה) (תיקון מס' 12), התשס"ט-2009 - הצעת חוק ממשלתית מספר 427. במליאה נשמעו הצעות להעביר את הצעת החוק: לפי בקשת השר - לוועדת הפנים והגנת הסביבה. העמדה השניה שהושמעה היא להעביר זאת לוועדת החוקה, חוק ומשפט. העמדה השלישית היא להעביר זאת לוועדת החוץ והביטחון.
היו"ר זאב אלקין
¶
שתי הוועדות, ראשי הוועדות, הודיעו שהן לא מעוניינות בהצעה. השר ביקש את ועדת הפנים.
מי בעד לאשר את בקשת השר להעביר זאת לוועדת הפנים? מי נגד? מי נמנע? חברי הכנסת, אנו בהצבעה.
ה צ ב ע ה
בעד - 7
נגד - אין
נמנעים - אין
ההצעה להעביר את הצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע) (הוראות שעה) (תיקון מס' 12), התשס"ט-2009, לוועדת הפנים והגנת הסביבה נתקבלה.
היו"ר זאב אלקין
¶
זה אושר.
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע) (הוראות שעה)
(תיקון מס' 12), התשס"ט-2009 (מ/427), לפני הקריאה השניה והקריאה השלישית
היו"ר זאב אלקין
¶
הממשלה ביקשה פטור מחובת הנחה על הצעת החוק הזאת - הצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע) (הוראות שעה) (תיקון מס' 12), התשס"ט-2009 - היות ומדובר בהוראת שעה שתוקפה יפוג בשבוע הבאה.
מי בעד לאפשר פטור מחובת ההנחה לקראת קריאה שניה וקריאה שלישית לאחר הדיון בהנחה? מי בעד ההצעה? מי נגד? מי נמנע?
ה צ ב ע ה
בעד - 8
נגד - אין
נמנעים - אין
בקשת הממשלה להקדמת הדיון בהצעת חוק שהייה שלא כדין (איסור סיוע) (הוראות שעה)
(תיקון מס' 12), התשס"ט-2009, נתקבלה.