PAGE
12
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 694
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
שהתקיימה ביום רביעי ג' בשבט (28 בינואר 2009) בשעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 28/01/2009
תקנות סדר הדין (פיצויים בשל מעצר או מאסר) (תיקון), התשס"ח-2007, תקנות הסינגוריה הציבורית (תיקון), התשס"ט-2008
פרוטוקול
סדר היום
1. תקנות סדר הדין (פיצויים בשל מעצר או מאסר) (תיקון), התשס"ח-2007.
אישור התקנות.
2. תקנות הסנגוריה הציבורית (תיקון), התשס"ט-2008. אישור התקנות.
מוזמנים
¶
עו"ד אביטל בגין – מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ואדים גודון – רפרנט ביטחון פנים באגף תקציבים, משרד האוצר
עו"ד גיל שפירא – סנגוריה ציבורית
עו"ד ענבל רובינשטיין – סנגורית ציבורית ארצית, סנגוריה ציבורית
עו"ד רביב מייזל – ראש תחום מדיניות ציבורית, הר"י
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
1. תקנות סדר הדין (פיצויים בשל מעצר או מאסר) (תיקון), התשס"ח-2007
אישור התקנות
היו"ר יצחק לוי
¶
בוקר טוב. הנושא הראשון שאנחנו דנים בו היום הוא תקנות סדר הדין (פיצויים בשל מעצר או מאסר) (תיקון). אנחנו רוצים לאשר את התקנה הזאת. אני מבקש מאפרת להציג את התקנה, ואני מתאר לעצמי שהיא תאושר מהר מאוד.
אביטל בגין
¶
מדובר בתיקון טכני. התקנות קובעות סכומים לפיצוי של נאשמים, והם קבועים בתוספת. התקנה קובעת שהסכום יעוגל לשקל הקרוב. עד עכשיו הסכומים פורסמו בשקל חדש בשנים האחרונות כשכתוב "שקל", וחוק מטבע השקל החדש לא הופך את המילה "שקל" ל"שקל חדש", ולכן צריך לעשות את התיקון ולהוסיף "שקל חדש".
אפרת רוזן
¶
אני אקריא את הקראת התקנות:
תקנות סדר הדין (פיצויים בשל מעצר או מאסר) (תיקון), התשס"ח-2007
בתוקף סמכותי לפי סעיף 38 לחוק סדר הדין הפלילי [סמכויות אכיפה – מעצרים], התשנ"ו-1996, סעיף 80 לחוק העונשין וסעיף 108 לחוק בתי המשפט ובאישור ועדת החוקה, חוק ומשפט של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה:
תיקון תקנה 10
1. בתקנה 10(ב) לתקנות סדר הדין הפלילי (פיצויים בשל מעצר או מאסר),
התשמ"ב-1982, במקום "לשקל הקרוב", יבוא "לשקל החדש הקרוב".
אביטל בגין
¶
- - - יש סכום, יראו אותו כסכום שקל חדש, הוא לא מחליף את המילים. בדקתי, וזה רק בעוד שלושה מקומות.
היו"ר יצחק לוי
¶
עוד נצטרך לשבת בפברואר בשביל שקל חדש.
2. תקנות הסנגוריה הציבורית (תיקון), התשס"ט-2008
אישור התקנות
ענבל רובינשטיין
¶
במסגרת ניהול משפט פלילי הסנגוריה צריכה להיעזר במומחים שונים, בחוקרים פרטיים כדי לתת ייצוג הולם. המומחים שלנו נדרשים גם לצורך יצירת ועדות הגנה, ובעיקר כדי לערער על חוות דעת של מומחי - - -, מומחי מז"פ, מומחי המכון לרפואה משפטית, מומחים מטעם הפסיכיאטר המחוזי וכיוצא באלה. הם מייעצים לנו, נותנים חוות דעת, ומגיעים להעיד בבתי המשפט. פסיקת השכר שלהם היא בסמכות הסנגור המחוזי, ואם זה מגיע לבדיקות מסוימות זה בסמכות הסנגור הארצי. הבעיה היא שמאז תוקנו התקנות בשנת 96' השכר לא עודכן. זה בניגוד למשל, לתעריף שכר הטרחה של סנגורים חיצוניים אצלנו שמעודכן בכל שנה צמוד למדד. לכן ביקשנו אחרי 12.5 שנים שהתעריפים יעודכנו, ואכן הם הוצמדו למדד. עשינו את זה בצורה סלקטיבית, לא את הכול הצמדנו באופן מלא- -
ענבל רובינשטיין
¶
נכון. זה מנגנון הצמדה קבוע כדי שלא נצטרך להעסיק את הבית הזה. יש כאן תוספת חדשה לתוספת שכר למומחה רפואי בשל המצוקה הגדולה ברופאים שמוכנים לעבוד בתעריפים שלנו לאור פסק דין של המשפט העליון וחוות דעת של פרקליטות המדינה שחובה להעלות דווקא את שכר הרופאים.
מנחם בן-ששון
¶
רק שאלת אגב: בזמנו התחלנו לטפל בשכר שלכם ושל כל מיני גופים אחרים במשרד המשפטים, וזה נתקע.
מנחם בן-ששון
¶
היה דיון שנתקע בוועדה, מכיוון שמשרד המשפטים משך את התקנות או משהו כזה. אני הייתי שמח לקבל דין וחשבון קצר במשפט אחד. זה אחד הדיונים שהממשלה משכה אותו בוועדה, ואני הייתי רוצה שזה יישאר רשום. אדוני היושב ראש זוכר.
ענבל רובינשטיין
¶
בתקופת עידוד הצמיחה משרד האוצר קיצץ בשכרם של עובדי המגזר הציבורי ובמקביל קוצצו גם 10% בשכרם של הסנגורים הציבוריים החיצוניים. זה היה בהוראת שעה לשנתיים או לשנתיים וחצי. עם תום הוראת השעה ואף על פי שלגבי עובדי ציבור רגילים הדברים חזרו למסלולם ביקש משרד האוצר בכל זאת להמשיך ולקצץ 10%. אנחנו הסכמנו ל-5%, והממשלה ל-5%. בצדק הממשלה משכה את ההצעה שהייתה לא נכונה. היות שזאת הייתה הוראת שעה שלא הוארכה התעריף חזר לקדמותו.
ענבל רובינשטיין
¶
במשך השנים ועדת חוקה לא אפשרה הרבה מאוד קיצוצים בשכר הטרחה של הסנגורים הציבוריים. בחלק מהפעמים זה היה בהתנגדות של הסנגוריה הציבורית- -
מנחם בן-ששון
¶
אני מוכרח לומר שאני לא הייתי מודע לעבודה שלכם עד אשר הגעתי לוועדת חוקה, וככל שהתקדם הזמן נוכחתי בכך שאתם פנינה יקרה לא רק בעבודה הציבורית שלכם, אלא גם בעבודת החקיקה. דווקא מכיוון שאתם יכולים להיות אידך גיסא בראש שקט, הרבה פעמים חסרה לנו. טוב לנו שאתם פה.
ענבל רובינשטיין
¶
היום באנו במשלחת כפולה כי חשבנו שזאת הזדמנות אחרונה או כמעט אחרונה שלנו להודות לשלושתכם- -
ענבל רובינשטיין
¶
- - הוא כבר הרבה שנים, ואדוני בקדנציה האחרונה; וגם ליועצת המשפטית. אני מבינה שגם את עוזבת אותנו.
רביב מייזל
¶
כן, קיבלנו המון כסף השבוע. רופאי המדינה קיבלו כבר חודש שעבר. קופת חולים כללית מקבלים כעת.
אני אקדים ואומר שהתקנות הן ראויות וטובות, וצריך לעדכן, ואנחנו תומכים בהן במאה אחוז. דבר אחד אני לא מבין, ואני רוצה להעלות אותו כאן: מדוע יש הבדלים בין שכר הבטלה או השכר שמקבלים הרופאים המומחים בין אם משתמשים בשירותים שלהם במסגרת הסנגוריה הציבורית ובין אם הם נותנים חוות דעת במשפט פלילי, לפי תקנות סד"פ, או במשפט אזרחי, לפי תקנות סד"א. הסכומים הם שונים בכל אחד מההליכים האלה, ולטעמי צריך לאחד בין הסכומים. הרי המהות היא לפצות על משהו. לכן אני לא רואה סיבה להבדל. התקנות צריכות לעבור, והן חשובות, אבל צריך לאחד בעניין הזה ולתקן גם את הסכומים שמנויים היום בתקנות סד"פ וגם בתקנות סד"א.
ענבל רובינשטיין
¶
תקנות סד"פ אלה תקנות שלא משתמשים בהם, כי אחרי הקמת הסנגוריה הציבורית - - -. אם הם באים מטעם המדינה הם מקבלים את כספם מהמדינה שלא באמצעות התקנות האלה.
אפרת רוזן
¶
עשינו בדיקת רוחב לגבי שכר טרחה של עדים מומחים. אמנם זה שיפור לעומת המצב הקיים, אבל עדיין אנחנו רחוקים מלהגיע לשכר הראוי והנכון בהקשר הזה.
מנחם בן-ששון
¶
אני מקבל את הרעיון שלך לאחד את זה כלפי מטה, ואחרי זה נסביר את זה. אבל חשבתי שיש לי הסבר להבדל. זה לא רק שכר בטלה. נניח שהוא נתן חוות דעת שגויה, ואחרי זה הוא חשוף למשהו או לתביעה אחרת אם הוא נותן חוות דעת שגויה במשפט פלילי לעומת משפט אזרחי. לכן כגודל האחריות- -
מנחם בן-ששון
¶
- - כך גודל השכר. אבל אם החבר רוצה שנאחד לחומרה, נתחיל עם איחוד כלפי מטה, ואחרי כן נשאל את עצמנו ממה זה נבע.
אפרת רוזן
¶
התקנות האלה נמצאות בסמכות של ועדת חוקה לאשר, לפי חוק הסנגוריה. שאר התקנות לא בהכרח מגיעות לאישור ועדת חוקה.
אפרת רוזן
¶
זה מגיע בכל מקרה לנסחית.
בתקנת משנה (ד) הוספה הדרישה שזה "מנימוקים מיוחדים שיירשמו", שלא היה בעבר בתקנה הזאת. אבל בתקנת משנה (ה) יש רק "מנימוקים מיוחדים". אני מניחה שזאת השמטה מקרית, ובשניהם זה "מנימוקים מיוחדים שיירשמו". אבל אני לא רואה את ההבחנה.
ענבל רובינשטיין
¶
"מנימוקים מיוחדים שיירשמו" זה נחשב בחקיקה הפלילית למשהו יותר חיצוני מ"נימוקים מיוחדים".
היו"ר יצחק לוי
¶
אנחנו מאשרים את התקנות.
בהזדמנות זאת אני רוצה לומר לסנגוריה הציבורית שתמיד הייתה הנאה מרובה וגם ערך מוסף עצום לדיונים כאן. אני בכל אופן, מאוד אהבתי את דרך העבודה שלכם ואת התרומה שלכם. האמת היא שהיו שנים שהייתי קשור יותר עם סנגור ציבורי אחר, שלצערנו הרב, לא נמצא אתנו. הוא עבד הרבה עם הוועדה הזאת - -
היו"ר יצחק לוי
¶
נכון. הוא הביא לי סרט בנוגע למאגר ה-DNA, והלכנו לבקר יחד איתו במטה הארצי. הוא זיכרון שכדאי להזכיר בהזדמנות זאת, אבל באופן כללי, הסנגוריה הציבורית עושה עבודה מצוינת. אני לא יודע אם ניפגש שוב בענייני עבודה- -
מנחם בן-ששון
¶
בעניין הזה אני רוצה להגיד מילה אישית. אמרתי אותה קודם, אבל יש משפט שהיה חסר שם: לעומת הרב לוי שהוא מופת למחוקק יש עוד כמה בבית שהם טובים, אבל לא טובים כמותו, לפי דעתי. הוא המוביל. אני הרי לא מגיע מתחום החקיקה וגם לא מתחום הידע שאתם עוסקים בו, ואני חייב לכם תודות כמו שאני חייב לייעוץ המשפטי פה; הייעוץ המשפטי עשה לילות כימים כדי להכין אותי לדיונים. אתם צריכים לראות את הודעות הדואר האלקטרוני שהייתי מקבל מאפרת – לא יום ולא לילה. אני חייב לכם תודה על כך. איך אומרים? "הלומד מחברו אפילו אות אחת חייב להגיד לו, מורי, רבי ואלופי". כך דוד מתייחס לאחיתופל. במקרה הזה זה לא אחיתופל. הצעת אחיתופל הראשונה, דרך אגב, הייתה לא רעה.
מעבר לכך, דיברתי על הנוכחות שלכם בוועדה, אבל יש לי חוב אישי לכם על כך שהייתה לכם סבלנות ללמד ולהשקיע את הזמן. תודה רבה. ניפגש ברחוב, תגידו לי שלום.
היו"ר יצחק לוי
¶
תדעו לכם שאפרת היא עובדת יוצאת דופן גם מבחינת המסירות, גם מבחינת הידע והחוכמה, מבחינת הנעימות.
ענבל רובינשטיין
¶
אפילו בפרקליטות יש לנו חברים. חלק מחברינו הטובים ביותר בפרקליטות.
פרופ' בן ששון בטח יודע, כי הוא לא כל-כך הרבה שנים חבר כנסת, אבל מאוד אוהבים "לקטר" על הכנסת שלנו ועל חברי הכנסת שלנו, זה לא סוד.
ענבל רובינשטיין
¶
לא, מאז ומתמיד.
אני תמיד מוצאת את עצמי מגנה בלהט על חברי הכנסת כי בוועדה הזאת גם בשנים האחרונות מאז שאדוני יושב ראש הוועדה, אבל גם בשנים הקודמות, נתקלנו באנשים שלא באים מהתחום הזה, ויש להם יכולת מדהימה לקלוט ולהבין במהירות דברים שמשפטנים טובים לא מצליחים לקלוט אחרי הרבה מאוד זמן; וגם הערכים, החריצות, הנחישות והעבודה הקשה. כל אלה שמדברים על חברי הכנסת הבטלנים ואוכלי החינם וכיוצא בזה – אני חייבת להגיד שאנחנו מלאי הערכה לעבודת הוועדה הזאת.
היו"ר יצחק לוי
¶
מבחינת הוועדה אני לא יודע, אבל מבחינת הפורום שיושב כאן, זאת הייתה גולת הכותרת של הוועדה בקדנציה הקודמת. הוועדה עשתה עוד דברים גדולים וחשובים- -
ענבל רובינשטיין
¶
זה ותיקון 49 שאנחנו מאוד גאים עליו – איסור הטלת עונש מאסר. אם לי היו אומרים לפני 10 שנים שיהיה דבר כזה, זה היה נראה לי כמו חלום.