ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 30/12/2008

תקנות בריאות העם (רישום מרפאות) (תיקון), התשס"ח-2008

פרוטוקול

 
PAGE
17

הכנסת השבע-עשרה






נוסח לא מתוקן
מושב רביעי

פרוטוקול מס' 555

מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות

יום שלישי, ג' בטבת התשס"ט (30 בדצמבר 2008), שעה 12:00
סדר-היום
תקנות בריאות העם (רישום מרפאות) (תיקון), התשס"ט-2008.
נכחו
חברי הוועדה: יצחק גלנטי - היו"ר
מוזמנים
ד"ר יורם לוטן


- המחלקה לשירותי רפואה, משרד הבריאות

אילנה מישר


- עו"ד, הלשכה המשפטית, משרד הבריאות

טלי שטיין


- עו"ד, יעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

עפרה פלד


- מנהלת המחלקה לאיכות ובקרה, שירותי בריאות כללית

ד"ר ארווין אברהם גוסטר
- מרפאת הרכס, איגוד לשכות המסחר
מנהלת הוועדה
וילמה מאור
יועץ משפטי
אייל לב-ארי
קצרנית פרלמנטרית
חפציבה צנעני

תקנות בריאות העם (רישום מרפאות) (תיקון), התשס"ט-2008
היו"ר יצחק גלנטי
צהריים טובים. אני פותח את המשך הדיון הקודם בנושא תקנות בריאות העם (רישום מרפאות) (תיקון), התשס"ט-2008. הייתי מבקש שאנו נתמקד בעיקר בסעיפים שהיתה לנו מחלוקת או אי-הסכמות לגביהם, ולא נתפרש על פני כל התקנות, כי בכך אנו מצמצמים את הדיון ונוגעים אולי באותם מקרים ספציפיים שעשויים להיות יותר משמעותיים מבחינת הדיון עצמו. אבקש מנציגת משרד הבריאות לפתוח בדיון.
אילנה מישר
אני עורכת-הדין אילנה מישר ממשרד הבריאות. למען הסדר, אזכיר תיקון בתקנה 1(1) בהגדרת "כירורגיה בינונית". זה תיקון שמסומן באדום שאנו תיקנו בדיון הקודם אבל הוא לא היה מודפס אז.


אנו לא מבטלים את פסקה (4), וגם זה מסומן באדום.
אייל לב-ארי
זה הדיון הקודם.
אילנה מישר
כן, אלה החלטות של הדיון הקודם, שלמען הסדר אני מציינת שרשמנו אותן.


בתקנה 2א יש הסתייגות ההסתדרות לרפואת שיניים שחוששת שאפשר לפרש את התקנה הזאת כעומדת בפני עצמה וככזו שחלה על מרפאות של רופאי שיניים. תשובתנו לחשש הזה היא, שכאן, בכל התקנות האלה, אנו מדברים מרפאות רפואיות ולא ברפואת שיניים. אנו מדברים על כירורגיה, ויש הגדרת "כירורגיה" שזו פעולה רפואית פולשנית באדם, ויש הבדל בין רפואה לרפואת שיניים. יש לנו הגדרת "רופא" כאן, וזהו רופא מורשה לפי פקודת בריאות העם.


עשיתי תיקון אחד בתוספת השניה בעקבות ההסתייגות הזאת שבפסקאות (7) , (8) ו-(9) היה מדובר על ניתוח, ואין הגדרה של "ניתוח" בתקנות, ולכן החלפתי את המונח הזה ל"פעולה כירורגית", כדי להבהיר שאנו מדברים על פעולות בכירורגיה רפואית ולא כירורגיה של רפואת שיניים.


בהסתדרות רופאי השיניים ביקשו בתקנה 2א לציין באופן מפורש שהתקנה הזאת לא חלה עליהם, אבל אני חוששת מתיקון כזה משום שיש הוראות אחרות בתוך התקנות בהן מדברים על פעולה כירורגית, למשל: חובת נוכחות של מרדים; אם מתקנים את תקנה 2א כדי להוציאם באופן מפורש - אז בתקנה 11 נצטרך להוציאם באופן מפורש או שמישהו יכול לבוא ולטעון שתקנה 11 חלה על מרפאות שיניים. לכן, לדעתי, אין צורך בתיקונים נוספים כדי לפתור את הבעיה הזאת. התקנות האלה עוסקות ברפואה כללית כירורגית ולא ברפואת שיניים. אנו מתקנים הצעה לתקנות לגבי שימוש בהרדמה בסדציה ברפואת שיניים, ושם נתמודד עם הדרישות שמתאימות לרפואת שיניים.
היו"ר יצחק גלנטי
מי מייצג פה את הסתדרות רופאי השיניים? האם לא הגיעו?
וילמה מאור
לא. הם הוזמנו.
היו"ר יצחק גלנטי
זה מוזר למדי. הם הוזמנו במפורש.


אני מבקש את הייעוץ המשפטי להתייחס קודם לתקנה 2א, ונראה איך אנו מתקדמים.
אייל לב-ארי
לפני זה הייתי רוצה לפנות למשרד המשפטים לשמוע מה דעתו לגבי תקנה 2א, מעבר למה שנאמר ע"י עורכת-הדין מישר. כלומר, האם הפרשנות שלכם יכולה להיות שונה? בניגוד לתקנה הקיימת היום שמדברת על "כירורגיה גדולה", "לרבות צינטורי לב וכלי דם מרכזיים שיבוצעו בבית-חולים רשום בלבד ואסורות לביצוע במרפאה", בשינוי כאן מדובר על פעולות כירורגיות שכבר מפורטות בתוספת השניה ופעולות כירורגיות בהרדמה כללית לפרק זמן העולה על חמש שעות - יבוצעו בבית-חולים רשום בלבד ואסורות לביצוע במרפאה. בעצם, "מרפאה", לפי הגדרתה בתקנות, יכולה לכלול גם מרפאת שיניים. השאלה היא: האם, בעצם, עמדת הסתדרות רופאי השיניים היא כצעקתה או לאו דוקא?
טלי שטיין
אני פשוט לא מבינה את הויכוח כאן. אם העקרון מוסכם, אינני מבינה למה אנו מתווכחים כאן באולם. מה שאילנה מישר נשמע הגיוני. צריך לבדוק שאכן אין שום פרט שעלול להתפרש בצורה כזו שעשויים להבין מזה משהו אחר. אני מבינה שאין מחלוקת על העקרון. לכן, אין כאן על מה להתווכח. פשוט צריך לראות שעובדתית זה - - -
היו"ר יצחק גלנטי
אם כך, על מה כן המחלוקת?
טלי שטיין
אני מבינה, שהמחלוקת טכנית.
אילנה מישר
אני חושבת שהמחלוקת לא מבוססת ושזה חשש סתם. גם בנוסח הקודם של התקנות יש הגדרת "כירורגיה גדולה". אם היה חשש עם התיקון היום, גם אז אותה בעיה היתה קיימת. אני לא רואה שיש הרעה במצב.
היו"ר יצחק גלנטי
אני מנסה להבין. "כירורגיה גדולה" - אני מבין שבמקרה זה מדובר בצורך לבצע כירורגיה, ולא ניתוח, והרדמה במשך זמן שעולה על חמש שעות.
יורם לוטן
זה לא ההבדל היחידי. זה אחד מהם.
היו"ר יצחק גלנטי
זה אחד ההבדלים. נשאלת שאלה: האם במסגרת מרפאת שיניים הם נדרשים לבצע הרדמה שעולה על חמש שעות?
אילנה מישר
ביררתי את השאלה הזאת, וזה מצב שיכול לקרות. אבל, אני חוזרת לנוסח התקנה שם מדובר על "פעולת כירורגיה בהרדמה כללית לפרק זמן העולה על חמש שעות", ואני אומרת: הגדרנו מה זה "כירורגיה", וזו כירורגיה ברפואה ולא כירורגיה ברפואת שיניים. התקנות לא עוסקות ברפואת שיניים. יש אפילו את סעיף 2(ב)(3) שפוטר את מרפאות השיניים מחובת רישום על-פי התקנות, והתקנות באופן כללי מחייבות מרפאה כירורגית להיות רשומה.
היו"ר יצחק גלנטי
אני שואל שאלה פשוטה.
אני יודע על המונח "עקירה כירורגית", אבל לא שמעתי שעקירה כירורגית או כל כירורגיה אחרת במסגרת מרפאה, ואני לא מדבר במסגרת בית-חולים, נדרש לה זמן העולה על חמש שעות. זה נשמע אבסורד על פניו. אם אין פה איזה שהוא ניגוד של דברים, מדוע ההגדרה הזאת לא יכולה להתקבל? מדוע תקנה 2א לא מתקבלת אצלם? מדוע ההתנגדות הזאת?
אילנה מישר
אני חושבת שההתנגדות באה מאיזו שהיא פרשנות מאד דחוקה ולא סבירה, ולא צריכים בגלל החשש, לדעתי הלא מבוסס, לתקן את התקנות. אם נגלה בעתיד או אם הוא יציע תיקון שהוא באופן יותר מסודר לנושא, אפשר לשקול זאת שוב. אבל, לדעתי, להתמקד בתיקון בתקנה 2א כפי שהציעו זה לא סביר וזה יפגע במרפאות השיניים ויתכן במקומות אחרים בתקנות. ואז, המצב יהיה רע.
היו"ר יצחק גלנטי
אני חוזר ומציין שלו היתה נציגות רופאי השיניים מוצאת לנכון להתייצב כאן, היתה להם זכות להגן על עמדתם. אני מנסה, במציאות הזאת הקיימת, להגן על עמדתם מתוך כמובן ראיה ומתוך מבט של הפציינט ולא מתוך מבט של רופאי השיניים. מאחר והם אינם נוכחים, אני מתנצל על כך שאינני מסוגל לענות לבעיות מקצועיות רפואיות שלהם. לכן, איאלץ לקבל את הפרשנות של משרד הבריאות.
יורם לוטן
אני דוקטור יורם לוטן ממשרד הבריאות, ויש לי השערה, ואמרתי אותה גם לקראת הדיון כאן; יש עכשיו מהלכים שמשרד הבריאות יוזם להכניס לְחקיקה ולְנהלים תקנות של מרפאות השיניים שהם לא לרוחם של רופאי השיניים. הם חוששים שדרך התקנות האלה יהיה משום תקדים ושזה אחר כך יחייב אותם. לדעתי, זו הסיבה לכך שהם כל כך רגישים עכשיו. התקנות האלה קיימות עשרות שנים. פעלנו לפיהן ונתנו רשיונות למרפאות כירורגיות ונתנו למרפאות שיניים של תאגידים, ולא היתה אף פעם שום בעיה וכולם הבינו על מה מדברים, למי ניתן הרשיון ולשם מה. לדעתי, החשש עלה על רקע זה שמתרחשת פעילות לחקיקה, וכמו שעורכת-הדין מישר ציינה, ספציפית שתהיה בעתיד רק לנושא מרפאות שיניים, שיהיה מוגדר רק לנושא שיניים, ושם יידון כל אחד מהנושאים האלה בפני עצמו. זה דבר שיקרה בנפרד.
היו"ר יצחק גלנטי
הייתי מבקש לדעת האם התקנות, כפי שהן מוצגות כיום, עלולות, חס וחלילה, בצורה כלשהי, לפגוע לא ברופאי שיניים אלא בפציינט של רפואת שיניים?
אילנה מישר
לא.
יורם לוטן
בפירוש, לא.
היו"ר יצחק גלנטי
תודה. אני מציע שנעבור לסעיף הפרובלמטי.
אייל לב-ארי
שאלה נוספת - לפי מה שאתם אומרים, במצב הקיים היום אין תקנות שבאות להסדיר רישום מרפאות שיניים בצורה כוללנית כמו רישום מרפאות שאינן מרפאות שיניים.
אילנה מישר
יש של מרפאות שיניים של תאגידים, אבל לא של מרפאה פרטית של רופא שיניים שאינה במסגרת תאגיד.
אייל לב-ארי
אם כך, כיצד מפוקחות אותן מרפאות פרטיות? אני מבין שתאגידים נמצאים בפיקוח.
יורם לוטן
הן לא מפוקחות.
דוברת
הן לא מפוקחות.
וילמה מאור
זה כבר נאמר בוועדה מספר פעמים.
אילנה מישר
נכון.
יורם לוטן
הן לא מפוקחות, וזו הסיבה לכך שאנו חושבים שהגיע הזמן להכניס אותן.
אילנה מישר
כן. בהחלט יש כוונה לעשות את ההסדר, אבל זה לא בתקנות האלה, אלא בתקנות נפרדות - תקנות רופאי שיניים.
אייל לב-ארי
כלומר, בעצם, עד היום לא פעלתם מכוח התקנות האלה לגבי מרפאות פרטיות.
אילנה מישר
נכון. מדובר במרפאות של רופאי שיניים.
יורם לוטן
מרפאות פרטיות של שיניים.
אייל לב-ארי
כן. תוך כמה זמן אתם מעריכים שתגישו לוועדה את התקנות המתייחסות למרפאות שיניים?
אילנה מישר
התקנות מוכנות. הבעיה עכשיו היא להסדיר תקציב לצורך הביצוע והפיקוח על-פי התקנות. הצד המשפטי מוכן, אבל לגבי הצד הארגוני תקציבי חייבים בכל מטלה פיקוח חדש וזה מחייב איזה שהוא הסדר ארגוני חדש, וזה עדיין בטיפול.
היו"ר יצחק גלנטי
העובדה שהתקנות לגבי מרפאות שיניים עדיין לא נכנסות או הפיקוח, יותר נכון, עדיין לא משמעותי ולא אקוטי - האם זה לא עלול לפגוע בבריאות הציבור? המציאות היא לא המציאות הרצויה.
אילנה מישר
נכון.
היו"ר יצחק גלנטי
לכן, מן הדין פשוט לזרז את התקנות האלה.
אילנה מישר
נכון.
היו"ר יצחק גלנטי
האם אתה רוצה להוסיף עוד דבר מה, אדוני?
אייל לב-ארי
לא.
היו"ר יצחק גלנטי
האם למשרד המשפטים יש מה להוסיף?
טלי שטיין
לא.
היו"ר יצחק גלנטי
אם כן, נקרא את התקנות ונמשיך הלאה. נמשיך בתיקונים.
אילנה מישר
על-פי תיקון קטן שסוכם בדיון הקודם בסעיף 4, הוספנו את המלה "רופא". זה כבר הוחלט קודם ופשוט לא הודפס אז.


התוספת השניה - בישיבה הקודמת היה דיון סביב הנושא של איזה פעולות אבחנתיות מותרות, מה זה ניתוח ומה זו חדירה. אנו תיקנו כדי להבהיר את הנושא הזה. בסוף אנו כותבים: "למעט אנדוסקופיה אבחנתית לחלל גוף שיש לו פתח חיצוני;". זה להבדיל את האנדוסקופיות שהן לא בניתוח ולא פעולה כירורגית מאנדוסקופיות שהן כן.
יורם לוטן
המלה "אבחנתית" חשובה מאד כאן. זה לא "ניתוחית". אנו עדיין חושבים שמותר לבצע לצורך בדיקות. כלומר, אנו מדברים על חלל הרחם, שלפוחית השתן, הקיבה וכו'.
היו"ר יצחק גלנטי
דרך פתחים טבעיים של האדם.
יורם לוטן
בדיוק. זה לא דורש חדירה כירורגית, אלא משתמשים בפתח שקיים, וגם אז זה לצורך אבחון. ברגע שמתחילים פרוצדורות שעלולות להיות קשורות באיבוד דם, בסיבוך נוסף, שניתן לעשות זאת בחדירה כזאת - אנו דורשים שזה יהיה בבית-חולים ולא במרפאה כירורגית.
היו"ר יצחק גלנטי
איפה אתה היית מכניס פה להגדרה ביופסיה?
יורם לוטן
ביופסיה היא, בפירוש, אבחנתית; לוקחים פירור של חומר. נכון שגם זה יכול פה ושם לדמם, אבל זה בשליטה. זו לא כריתה, וזה לא לצורך תפירה. זה בפירוש דגימת חומר קטנה שנעשית גם במקומות חיצוניים, ובהחלט יכולה להיעשות גם שם.
אייל לב-ארי
בדיון הקודם ירד "לרבות טיפול או ניתוח בכיס השתן", והשארתם את ה"טיפול או ניתוח". האם יש משמעות לכך שאתם מבקשים להשאיר את ה"טיפול או ניתוח"?
אילנה מישר
איך שאני זוכרת, פשוט החלטנו להשאיר את זה. אני כבר לא זוכרת - - -
יורם לוטן
לא. זה כל אלה --
אילנה מישר
--שהם אסורים.
יורם לוטן
סעיף (2) אומר מה אסור.
אייל לב-ארי
במקום "טיפול או ניתוח" זה "לרבות ניתוח".
אילנה מישר
האם הכוונה שרוצים כאן להחמיר ולא להקל?
אייל לב-ארי
אם כך, בעצם, אתם רוצים בחזרה להרחיב את האיסור ולכלול גם טיפול.
אילנה מישר
כן.
היו"ר יצחק גלנטי
שאלה נוספת לגבי קולונוסקופיה - הוצאה, חיתוך או כריתה של פוליפ הם לא ביופסיה.
יורם לוטן
זה נחשב כביופסיה. כשעושים קולונוסקופיה אבחנתית, המטרה היא לבדוק האם משהו שמצריך התערבות נוספת. אם תוך כדי זה רואים איזה שהוא פוליפ בודד, הבודק, הרופא, שעושה זאת, יכול בדרך להורידו. כמובן שאם הוא רואה שיש מספר רב או שיש איזה שהוא גוש וזה דורש כבר התערבות, הוא לא יוכל לעשות זאת באותו session, אלא הוא יצטרך להכין את החולה בצורה נפרדת וזה יהיה כולל הרדמה ואפשרות של חדירה לבטן.
היו"ר יצחק גלנטי
זה ברור לי ולך. השאלה היא האם זה ברור לרופא.
יורם לוטן
בדרך כלל, כן. להפך, הם פונים אלינו ושואלים כדי להבין ולעשות נכון. אני יוצא מהנחה שעדיין רוב הרופאים רוצים לעבוד לפי החוק ולא בניגוד לו. הם אלה שמנסים לברר את הדברים האלה ולהגיד מה מותר להם ומה אסור. מה שנעשה בתוך מרפאות - אנו גם מפקחים. מה שבתוך המרפאות הכירורגיות זה חלק מהנושא שאנו מגיעים לשם ובודקים אלו פעולות הם עושים, מי עושה אותן, האם לא חורגים מעבר למשכי הזמן או סוגי החדירה וכו'. זה חלק מנושא פיקוח.
עפרה פלד
אני עפרה פלד, נציגת שירותי בריאות כללית, אגף סיעוד בקהילה. בהקשר לזה, אני רוצה לשאול: איפה עומדת ברונכוסקופיה? אנו לא עושים ברונכוסקופיות בקהילה. זה עם הרדמה כללית והיא לא נעשית בקהילה, והיא כן אנדוסקופיה אבחנתית. לגבי גסטרו וכל מה שאתה אמרת, אני הסכמתי. פה זה משהו קצת שונה.
יורם לוטן
זה עבר את המועצה הלאומית לכירורגיה והרדמה, ושם יושבים נציגי כל המקצועות. מאחר וברונכוסקופיה מטבעה היא פעולה שיכולה לגרום לבעיות נשימתיות בעצם פעולתה, אני מניח שרופא סביר מראש לא ירצה לעשות זאת בקהילה. גם אם זה לא כתוב פה בצורה מפורשת, מאחר ומראש נכנסים לאיזור שבו ייתכן שההרדמה תצטרך להיות יותר ממושכת ובדרך-כלל כל התערבות שם היא בעלת משמעויות - מראש לא יעשו אותה.
היו"ר יצחק גלנטי
הייתי מרחיב את שאלתךְ, ושואל אותךְ: האם היו מקרים שזה כן בוצע במסגרת המרפאה הקהילתית?
עפרה פלד
לא, בגלל הצורך בהרדמה כללית. אבל, אני חושבת שכמו שיש פה הסתייגות מפעולה מאד ספציפית כמו ERCP ו-PEG, אז זה אומר ש-PEG, לו רצינו והיתה לנו אפשרות לעשות בקהילה, לפי התקנות האלה לא ייעשה בקהילה. הייתי שמה בהסתייגות ספציפית את הברונכוסקופיה, כדי להסיר את הספק, אם זה כל כך ברור.
היו"ר יצחק גלנטי
מה אומרים אנשי הבריאות?
יורם לוטן
כמו שגם נאמר, לי לא ידוע. אני מכיר את כל המרפאות בארץ, ואין הרבה, שעושות את הפעולות האלה. לי לא ידוע אי פעם שמישהו בכלל העלה את השאלה או ביצע זאת. אני מניח שאם היה אינטרס גם לקופות-החולים וגם באופן פרטי לעשות זאת, זה כבר היה מגיע למשרד הבריאות כבקשה או שאלה לביצוע.
היו"ר יצחק גלנטי
כלומר, השאלה לא התעוררה עד היום.
יורם לוטן
היא לא התעוררה.
אייל לב-ארי
השאלה היא האם יש מקום להבהיר, כי בכל זאת מדובר בתקנות עם השלכה פלילית על מי שעובר עליהן.
אילנה מישר
כדי להבהיר, אנו צריכים עכשיו לאסור זאת בצורה מפורשת - מה שעד כה המומחים, שהתייעצנו איתם, לא ביקשו לאסור את זה. אז, זה יכול להיות בתיקון עתידי. אני רואה את התקנות האלה כדינמיות, ויש לנו עוד כמה תיקונים בדרך. יכול להיות שאפשר לבדוק אם חייבים ואם זה רצוי.
היו"ר יצחק גלנטי
כלומר, רק אם יהיה מקרה שיחייב את התיקון- - -
אילנה מישר
לא.
יורם לוטן
לא. אנו מציעים לא לעכב את זה. אנו ניקח את הנקודה הזאת להתייעצות נוספת.
היו"ר יצחק גלנטי
לבדוק בנפרד.
אילנה מישר
כן. בדיוק.
יורם לוטן
מאחר וזה לא התיקון האחרון בתקנות האלה, אנו מוכנים עם עוד כמה דברים, אז יכול להיות, מבחינת ההערה שלךְ, שיש מקום כאן באמת להוסיף את זה.
היו"ר יצחק גלנטי
האם יש לנו עוד איזה שהוא סעיף במחלוקת? נדמה לי שיש את נושא ה-BMI.
אייל לב-ארי
השארתם את הפרטים בפרטי משנה 3 ו-4.
אילנה מישר
כן. אנו מבקשים לגבי פסקה (7) בתוספת השניה: בדיון הקודם הסכמנו להוריד את פסקאות (1) ו-(2) למצבי בריאות שמותר לעשות ניתוחים לאנשים שמסוּוגים 1 ו-2 על-פי סיווג הארגון האמריקאי של המרדימים. זה לא חיוני לתקנות, משום שאנו מתעסקים בנושא דרגות 3 ו-4, אבל למען מי שקורא את התקנות ולא מתמצא בנושא זה של הסיווג אנו מבקשים להשאיר את האזכור של מצבי בריאות 1 ו-2 ולא למחוק אותם.
אייל לב-ארי
זה קצת לחזור.
אילנה מישר
כן. אז זה תיקון טכני.


הנושא המהותי הבא בתקנות היה לגבי אנשים בעלי BMI גבוה מעל 35. בגרסה הקודמת היה איסור מוחלט על ביצוע ניתוחים במרפאות באנשים בעלי BMI 35 ומעלה או מעל 35. בדקנו את הנושא שוב, ועכשיו אנו תיקנו את זה כך שמותר במה שמוגדר ככירורגיה זעירה או קטנה כן לבצע באנשים בעלי BMI 35 עד 40. בכירורגיה קטנה זה מותר. זו כירורגיה בהרדמה מקומית. זה יהיה מותר במרפאה. מעל 40 יהיה האיסור הכולל.
היו"ר יצחק גלנטי
מעל 40 זה יהיה איסור כולל.
אילנה מישר
כן. יהיה איסור כולל על ניתוחים במרפאות.
היו"ר יצחק גלנטי
אם כן, הגבול הוא 40.
אילנה מישר
כן. זה הגבול.
יורם לוטן
זה סביר, מאחר וזו באמת כירורגיה קטנה וזעירה. זעירה לא צריכה בכלל, אבל קטנה שזה באמת אם צריכים להוציא איזה שהוא נגע בעור או משהו באמת מינימלי או אפילו הדבר שנפוץ היום: ניתוחי העיניים - ניתוחי עיניים נעשים היום בהרדמה עם טיפות ולא מרדימים באופן כללי ולא שום דבר, והמספרים האלה מסוכנים שכן אלה אנשים מאד שמנים וכבדים ויש בעיות נשימה וכו'. עושים להם הרדמות ויכולים להסתבך. אבל, מדובר בכירורגיה זעירה או קטנה, ואני מדבר כרגע על קטנה שזה הנושא שעדיין נעשה במרפאה כירורגית שצריכה רשיון והרופא נותן הרדמה מקומית, וראינו שלא צריך להגביל את זה, כלומר אפשר לעשות זאת גם עד 40.
היו"ר יצחק גלנטי
האם יש מי שחולק על כך? לא. אוקיי.
אייל לב-ארי
אם בעצם לשיטת הסתדרות רופאי השיניים התקנות כן חלות עליה, כיצד יותאמו פרטי משנה של ה-ASA (3) ו-(4) ואולי אפילו פרט (8)? כיצד זה היה משליך?
יורם לוטן
אנו עוד לא יודעים. בשיניים יש הרבה מאד את הנושא של סדציה ולא הרדמה, שלא מופיע כאן, ושם עולות כל מיני סוגיות של ההרדמות. הרדמה פה זו הרדמה במובן המלא של הרדמה, מה שמקובל בהגדרות רפואיות, ובשיניים עושים גם פעולות שהן לא הרדמה מלאה. בעיקר משתמשים שם בהרדמה איזורית ובסדציה שזה טשטוש או משהו כזה. ואז, לדירוגים האלה יש פחות משמעות מבחינת הסיבוכים, כי האדם שעובר זאת נמצא בשליטה במערכות הנשימה ומחזור הדם ובעצם לא עובר דיכוי שלהם. לכן, זה פחות משמעותי. זו בדיוק הסיבה לכך שאנו חושבים שצריך לעשות הפרדה מוחלטת; כשנגיע לרופאי השיניים, נצטרך להתמודד שוב עם הדברים האלה כ-entity מיוחדת לשיניים שזה מקצוע נפרד. לומדים אותו בנפרד, עוסקים בו ומקבלים רשיון בנפרד. לא כל מה שקשור לרפואה חל על רפואת שיניים ולהפך. יצטרכו לתת על זה את הדעת. אתה צודק. שאלתך בהחלט במקומה, וזה בדיוק מה שעורכת-הדין מישר הסבירה כל הזמן: אם אנו נתחיל עכשיו על כל סעיף ועל כל דבר להגיד "זה מתאים לשיניים, זה מתאים לזה וכל זה", אנו נצטרך להתחיל ולהגדיר כל שורה בעצם ולהגיד "כן שיניים או לא שיניים" וכו'. יש את הסעיף הכללי שאומר שזה מרפאות - - -
אייל לב-ארי
קטגורית, זה לא שיניים בכלל - - -
יורם לוטן
זה לא שיניים, ואנו אומרים שגם כמקצוע אין חפיפה מלאה ביניהם. נכון ששניהם רפואה, שניהם עוסקים בגוף האדם, שניהם מחייבים נקיטת אמצעי זהירות ומחייבים פיקוח של משרד הבריאות, אבל בתוך המקצוע עצמו יש הבדלים די משמעותיים שעובדה שהצדיקו, מבחינה הסטורית, להפריד זאת כמקצועות שנלמדים הרבה שנים בנפרד ועוברים התמחות והתמקצעות מיוחדות. זה באמת כך.
היו"ר יצחק גלנטי
לצורך ההבנה שלי ולא לדיון עצמו: האם יש הגדרה חד חד-משמעית לגבי נושא הרדמה, כיון שהרדמה - ואני סתם מעלה את הדברים - יכולה להגיע להיעדר תחושה מצד אחד, ומצד שני אתה יכול להגיע גם למצב נפשי כמו היעדר קוגנטיביות?
אילנה מישר
אנו כאן בתקנות לא מגדירים את המלה "הרדמה" בפני עצמה, אבל אנו מדברים בהרדמה כללית ושם הפעולה מוגדרת: "הרדמה מלאה של גוף האדם הדורשת תמיכה בפעולות הגוף החיוניות".
יורם לוטן
המלים החשובות כאן הן: "התמיכה במערכות הגוף החיוניות". ההגדרה הזאת שקיימת היא כוללנית. כשלומדים את המקצוע, בוודאי ההגדרות הרפואיות הן בניואנסים יותר מדוייקים. אבל, מה שחשוב מבחינה משפטית הוא שאתה עושה את ההבדל, ולכן אנו כל הזמן מפרידים בין הרדמה כללית ולא-כללית וגם לגבי משך ההרדמה וכו', בגלל שבתוך ההרדמה הכללית האדם צריך להיות כל הזמן בהשגחה כי אין לו שליטה על הדברים החיוניים כמו: נשימה, מחזור דם וכל הדברים האלה. לכן, לנו זה חשוב בהפרדה מבחינת ההרדמה הכללית מול השאר. זה לא חל על הרדמה איזורית ועל הרדמה מקומית. לכן, זה כל כך חשוב - שאז ראינו זאת מהגרסה הראשונית של התקנות האלה - להגדיר מראש את ה"כללית".
אייל לב-ארי
בפרט (8) כתוב "למעט ניתוח בכירורגיה זעירה או קטנה" המלה "ניתוח" אמורה לרדת, כלומר זה "למעט כירורגיה זעירה או קטנה".
אילנה מישר
כן. נכון.
אייל לב-ארי
המלה "ניתוח" אמורה לרדת.
היו"ר יצחק גלנטי
בסדר.
אילנה מישר
יש תיקון אחד נוסף, בנוסף לעוד כמה תיקונים שמודפסים כאן לראשונה ועשו כמו בדיון הקודם, וזה בתוספת הרביעית.
היו"ר יצחק גלנטי
אלה תיקונים טכניים ולא מהותיים.
אילנה מישר
אני רוצה לציין זאת, משום שזה מהותי ואפשר לפרש זאת טכנית, אבל בכל זאת אני רוצה משום שעדיין לא דנו בזה. זה לגבי הצוות הרפואי והפרה-רפואי. בפסקה (ה) יש דרישה ש"תמצא בחדר התאוששות אחות מוסמכת אחת לפחות לכל שלושה מטופלים". קודם המלה "מוסמכת" לא היתה, וזה היה צריך להיות אבל לא שמנו לב לכך ועכשיו אנו מבקשים להוסיף שלא מדובר, למשל, באחות מעשית אלא באחות מוסמכת.
היו"ר יצחק גלנטי
מדוע לכל שלושה מטופלים?
יורם לוטן
זו הערכת העבודה. גם בבית-חולים ובהתאוששות אתה קוצב את היכולת, לפי מידת החומרה של הבן-אדם שצריך טיפול, מה כוח-האדם שמסוגל לטפל. "לכל שלושה" - זה לא אומר שכולם במצב קשה וכולם צריכים. בדרך-כלל, היא לא נמצאת שם לבד, אבל זו החלוקה שקבעו גם בחדרי התאוששות בבתי-חולים כלליים.
היו"ר יצחק גלנטי
כלומר, נקבעה הכמות, ולא נקבע מצב החולה.
יורם לוטן
אבל, חשוב גם מי הפרסונה, כי, לצערנו, נוכחנו לדעת - זה גם חלק מנסיון של העבודה המעשית באותו חלק של הפיקוח שמתקיים - שבחלק מהמקומות בחדר ההתאוששות יש אחות שהיא בקושי אחות מעשית, כוח עזר אולי, וזה לא מספיק כדי להשגיח.
היו"ר יצחק גלנטי
ברור. הדרישה היא לאחות מוסמכת.
יורם לוטן
בדיוק.
היו"ר יצחק גלנטי
בסדר.
עפרה פלד
סעיף (ג) לא בדיון כאן, אבל אני רוצה להעיר הערה שנשלחתי להעיר אותה. יש פה הגדרה ש"האחות האחראית על חדר הניתוח תהיה אחות מוסמכת, בוגרת השתלמות בסיעוד...". בנושא הזה משרד הבריאות מצר את צעדינו, את צעדן של הקופות, של האחיות בקהילה; אנו לא יכולים לשלוח אחיות מהקהילה להכשרה הזאת, מכיון שנדרשת שנה בבית-חולים כדי ללכת לקורס העל-בסיסי שמוזכר כאן.
היו"ר יצחק גלנטי
מדוע שאחות קהילה, שהיא מוסמכת, לא תעבור שנה בבית-חולים את הקורס הבסיסי הזה?
עפרה פלד
היא תעבור אותו במסגרות ההכשרה, אבל לשם כך היא צריכה לעבוד שנה בבית-חולים, ובית-חולים הוא לא של הקופה. יש קהילה, והיא עובדת הקהילה. היא צריכה לצאת לשנה לבית-חולים ולהיעדר מהעבודה, ואז יש את הקורס. זה בא כתנאי לקורס העל-בסיסי. זה איזה שהוא תנאי שמפריע ליישם את סעיף (ג), אם אנו צריכים אחיות מוסמכות כאחות אחראית בחדר ניתוח.
היו"ר יצחק גלנטי
האם משרד הבריאות יכול לוותר על הדרישה הזאת שבחדר ניתוח תהיה אחות לא מוסמכת?
יורם לוטן
לא.
אילנה מישר
לא.
עפרה פלד
לא. היא תהיה.
אילנה מישר
נדמה לי, שהבעיה היא לא מה שכתוב כאן שהיא תהיה בעלת השתלמות בחדר התאוששות, אלא שכדי להגיע למצב הזה היא צריכה לעבוד שנה בבית-חולים.
עפרה פלד
בדיוק.
אילנה מישר
זה לא קשור. זה נושא שצריכים לבדוק מול אגף לסיעוד במשרד. אני מבינה שזו בעיה לרוחב, וזה לא ספציפית לתקנות האלה. לא שמענו את ההערה הזאת קודם, ולא היתה לנו אפשרות לבדוק.
יורם לוטן
זה גם היה קיים קודם. זה היה קיים כל השנים.
היו"ר יצחק גלנטי
העובדה שההערה לא הוערה או נאמרה קודם לא אומרת שאין מקום לבדוק אותה.
אילנה מישר
אפשר לבדוק. אני פשוט הייתי רוצה לאשר את התקנות, ואנו יכולים לחוד לבדוק את הנושא הזה.
היו"ר יצחק גלנטי
גברתי, אלה שני דברים לחוד. לגבי התקנות, נראה לי שאנו הולכים לאשר אותן.


לגבי ההערה לבחון את הנושא הזה, אני מבקש את תשומת לב משרד הבריאות לעניין.
אילנה מישר
כן.
יורם לוטן
בסדר גמור.
היו"ר יצחק גלנטי
האם זה מקובל עלייך?
עפרה פלד
למי את מציעה לפנות בנושא? מי יוכל לעזור לנו, כי זה כדי להפעיל מחלקות כירורגיות וניתוחים בקהילה?
אילנה מישר
אני מציעה שתפני למנהל אגף הסיעוד עם העתק אלי.
יורם לוטן
הכתובת היא דוקטור שושי ריב"א. היא מציעה לך שתפני אליה עם העתק לעורכת-הדין אילנה מישר.
היו"ר יצחק גלנטי
האם יש עוד הסתייגות או משהו?
אייל לב-ארי
יש שינוי נוסף, ואני מדבר על סעיף 7 שבעצם מתייחס לתוספת הרביעית, לפרט 5 שמדבר על הרדמה, התאוששות ושחרור. אני מדבר על פרט משנה (א). במהלך הדיון הקודם הורדנו את ההפצה של חוזרי מינהל הרפואה לכל המוסדות הרפואיים ונאמר להסתפק בפרסום באתר האינטרנט, ומשרד הבריאות מבקש עכשיו להשאיר את ההפצה הידנית בנוסף לפרסום באתר האינטרנט על פניו.
היו"ר יצחק גלנטי
כלומר, אם כן, אתם דורשים להשאיר את זה כפי שזה היה קודם?
אילנה מישר
כן. כך אנו פועלים בפועל.
היו"ר יצחק גלנטי
האם זה היה הנוהג עד היום?
אילנה מישר
זה היה הנוהג. זה מה שקיים בפועל.
יורם לוטן
אתר האינטרנט זה חדש יחסית. הבעיה היא שמנסיון כנראה שעדיין אי-אפשר לסמוך על זה במאה אחוזים שכולם אכן נכנסים ובודקים, ביחוד כאשר מדי פעם יוצאים נהלים מהותיים עקרוניים.
היו"ר יצחק גלנטי
לא כולם עדיין יודעים מה זה אינטרנט.
יורם לוטן
יודעים. אם אתה שולח באופן אקטיבי באינטרנט, תמיד יש את השאלה באינטרנט איזו כתובת היא הנכונה. כאן אנו יודעים שזה תמיד מגיע באופן רשמי להנהלת המוסד, והיא, כמו דברים אחרים, חובתה- - -
היו"ר יצחק גלנטי
האם יש להפצה הזאת עלות נוספת? האם היא חוסכת משהו, אם אנו לא נפיץ אותה?
אילנה מישר
זה עולה משהו להפיץ מסמך.
יורם לוטן
יש עלות. ודאי שהיא עולה.
אילנה מישר
אבל, אני לא חושבת שזו עלות משמעותית. אלה מכתבים בני 3-4 דפים שמפיצים. אין כל כך הרבה בתי-החולים או מרפאות בארץ.
היו"ר יצחק גלנטי
אני הייתי מקבל את ההערה שלכם להשאיר זאת כך, וזאת to be on the safe side.
אילנה מישר
בדיוק.
יורם לוטן
יקראו זאת פעמיים, מאשר בכלל לא. זה, בדיוק, ההבדל.
היו"ר יצחק גלנטי
האם יש עוד משהו?
אייל לב-ארי
לא.
היו"ר יצחק גלנטי
אני נוהג להתייעץ עם היועץ המשפטי בכל דבר, כדי שלא נמצא את עצמנו במצב בו אנו ללא הגנה משפטית.


אדוני, האם אתה רוצה לקרוא את התקנות?
דוברת
לא צריך לקרוא.
היו"ר יצחק גלנטי
האם זה מקובל עליכם?
אייל לב-ארי
אדוני, בעצם, עברנו על הדברים.
היו"ר יצחק גלנטי
תודה רבה. אם כן, אנו מצביעים עכשיו על התקנות. מי בעד?

ה צ ב ע ה

בעד - פה אחד

תקנות בריאות העם (רישום מרפאות) (תיקון), התשס"ט-2008, בשינויים שצויינו, נתקבלו.
היו"ר יצחק גלנטי
יש רק אחד בעד - אני, ואין נגד ואין נמנעים. התקנות הועברו.


תודה רבה למשתתפים.


הדיון סגור.


הישיבה ננעלה בשעה 13:00.

קוד המקור של הנתונים