ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 04/11/2008

תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשס"ט- 2008

פרוטוקול

 
PAGE

53

הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 680

מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
‏יום שלישי, ו' בחשון התשס"ט (‏4 בנובמבר, 2008), שעה 11:00
סדר היום
1.
תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשס"ז-2007
נכחו
חברי הוועדה: מנחם בן-ששון – היו"ר

יצחק לוי – מ"מ היו"ר

קולט אביטל

זהבה גלאון

משה גפני

נסים זאב

אברהם מיכאלי
מוזמנים
חה"כ ואסל טאהא?

חה"כ סטס מיסז'ניקוב?

עו"ד מייק בלס
-
המשנה ליועץ המשפטי לממשלה, משרד המשפטים

עו"ד קרן דהרי בן-נון
-
משרד המשפטים

עו"ד יואל בריס
-
היועץ המשפטי, משרד האוצר

עו"ד ברוך לוברט
-
הלשכה המשפטית, משרד האוצר

רו"ח ליאור אגאי
-
מנהל מינהל הרכש הממשלתי, משרד האוצר

יהודה רון
-
סמנכ"ל בכיר, משרד הבריאות

סלה עתר-כץ
-
משרד הבריאות

עו"ד עינב מי-רז
-
משרד הבינוי והשיכון

עו"ד בת-עמי הלוינג-אדמוני
-
יועמ"ש מינהל המחקר, מכון וולקני, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

ענבר בילכר
-
משרד ראש הממשלה

דני
-
משרד ראש הממשלה

עו"ד רחל שפיצר-לבנה
-
הלשכה המשפטית, רשות החברות הממשלתית

הראל גל-ים
-
מתמחה בלשכה המשפטית, רשות החברות הממשלתית

עו"ד יעל גויסקי-אבס
-
רכזת קשרי ממשל, לשכת עורכי-הדין

עו"ד מוטי כהן
-
עוזר היועץ המשפטית, שירותי בריאות כללית

איתן שלייפר
-
ראש אגף רכש ציוד ומכשור רפואי, שירותי בריאות כללית

מיכל הורוביץ
-
מכבי שירותי בריאות

שמואל אנגל
-
יו"ר ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים

ליאור בר און
-
מנכ"ל ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים

עו"ד גלעד וקסלמן
-
יועמ"ש, ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים

עו"ד אברהם פורז
-
חבר כנסת לשעבר, ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים

עו"ד אור טאובין
-
ע' יועמ"ש, ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים

עו"ד רות פרמינגר
-
ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאיים

עו"ד גילת תמנע
-
היועצת המשפטית, ארגון נכי צה"ל

עו"ד עידו אציל
-
הלשכה המשפטית, רשות השידור

ינון אנגל
-
משנה למנכ"ל, ידיעות אחרונות

נתן מאיר
-
לשכת הפרסום הממשלתית

ד"ר עומר דקל
-
יועץ הוועדה
ייעוץ משפטי
עידו עשת


אורן גולדברג (מתמחה)
מנהלת הוועדה
דורית ואג
רשמת פרלמנטרית
אירית שלהבת
תקנות חובת המכרזים (תיקון), התשס"ז-2007
היו"ר מנחם בן-ששון
ברוכים הבאים. אנחנו מתקדמים בתקנות חובת המכרזים.


אנחנו נמצאים בתקנה 5א בעמוד 50.
יואל בריס
הייתי רוצה להציג את הרקע ואת הפתרונות, היכן אנו עומדים כרגע בעניין הזה.


הסיפור מתחיל בשני קווים מקבילים שהתנגשו. מכיוון שאנו מתחילים בדיני המכרזים אתחיל בהיבט שצמח בהקשר של דיני המכרזים ואחר-כך אצרף לזה את הקו המקביל.


הצגתי את הנתון המדהים, ואציג אותו שוב. חלק גדול מאוד מן ההתקשרויות, 45% מסך ההתקשרויות שהגיעו לאישור בגורם המרכזי – במשרד האוצר, בחשב הכללי או בוועדת הפטור, אך במקרה הזה בעיקר דווקא בחשב הכללי – היו התקשרויות עם יועצים. חלק הארי של ההתקשרויות עם יועצים היו התקשרויות עם מתכננים, דהיינו עם יועצים בתחום הבנייה. השיעור הכספי של ההתקשרויות האלה מהווה 1.25% מכלל ההתקשרויות שמגיעות לאישור. זה אומר שאנו עוסקים הרבה במשהו שערכו מועט. לפיכך, כפי שאמרתי כאשר הצגתי את הרקע של הדברים, דיברתי על כך שבעניין זה ראינו לנכון לעשות טיפול ממוקד.


הטיפול הממוקד בא לידי ביטוי בשילוב של שני דברים. מצד אחד בשלב הבחירה של המתכנן. אנחנו מסדירים את השלב הזה. אם בעבר תקנה 5 כנוסחה שלא בהוראת השעה מדברת על כך שהבחירה של היועץ תיעשה ככל הניתן בסבב מחזורי, בצורה הגונה, אבל בפועל אין הליך סדור לגבי איך הסבב המחזורי והבחירה ההגונה והשוויון מתנהלים, על-ידי הסדרת השלב הראשון, הליך שקראנו לו בהמשך פת"ל (פנייה תחרותית להצעות) – ועוד רגע ניכנס לפרטים, אני רק רוצה קודם כול להציג את המהלך כולו – כנגד זה אנחנו משחררים את השלב של התקשרויות ההמשך, שזה היה עיקר המעמסה באישור במשרד האוצר, שכן לפי המצב הקיים כל התקשרות המשך שנעשית להתקשרות שבמקורה היתה בפטור ממכרז, כל התקשרות המשך כזאת בשקל או ב-5 שקלים טעונה אישור של החשב הכללי.
אנחנו אומרים
אם עברו בשלב הראשון את הפנייה התחרותית להצעות הרי שבשלב השני יראו לעניין מתכננים כאילו זה היה מכרז. אני מזכיר שבהתקשרויות המשך אגב מכרז עשינו הרחבה. אמרנו: אם בעבר התקשרות המשך יכולה היתה להיות רק תוך 3 שנים מההתקשרות המקורית, בתקופת הוראת השעה זה יהיה 5 שנים. אם אמרנו בהוראה הרגילה שהיא יכולה להיות עד להיקף של 50% מההתקשרות המקורית, לא כולל אופציות, עכשיו אנחנו אומרים שזה יהיה עד ל-100% מההתקשרות המקורית, כולל אופציות.
היו"ר מנחם בן-ששון
בזכות הבקרה.
יואל בריס
כאן אנחנו אומרים: לעניין יועצים בלבד, מי שעושה פנייה תחרותית להצעות, מכיוון שיועצים זה תחום רגיש שדורש מומחיות ולא תמיד מתאים למכרזים. אנחנו נראה את הפנייה התחרותית להצעות כמכרז לעניין הזה.


ההיבט השני שבו הוועדה ראתה לשחרר את ההתקשרויות עם יועצים ובלבד שההתקשרות במקורה נעשתה לפי פנייה תחרותית להצעות זה לעניין הסכמי מסגרת. יש תחומים שבהם אתה יודע שתיזקק ליועץ אך לא יודע מתי, לאיזה עניין, באיזה היקף. זה משהו שקשה לעשות התקשרות קונקרטית לשנה או למספר שנים קדימה, אבל אפשר לעשות התקשרות מסגרת כזו.


לדוגמה, נניח שמשרד בעיסוקו היום-יומי אינו צריך עורך-דין שמומחה לדיני העבודה, אבל מידי פעם בפעם מתעורר לו איזה סכסוך עם עובד במסגרת העבודה. הוא אומר: לצורך העניין הזה בואו ניקח מומחה לדיני עבודה, נבחר אותו בפנייה תחרותית להצעות, נגיד לו: אנחנו חותמים אתך על חוזה, קובעים את תעריף השעה, את נהלי העבודה, את הגשת הדוחות, את הבקרה וכל הדברים ואת החוזה הזה כרגע אנחנו שמים במגרה כי כרגע אין לנו סכסוך עם עובד. אבל כל אימת שיתעורר סכסוך עם עובד נשלוף את ההסכם הזה מן המגרה, ניתן לו קונקרטיזציה לעניין הספציפי. למשל: אנחנו צריכים ממך עכשיו 20 שעות עבודה כדי לכתוב לנו חוות דעת בנושא הזה, וכך נוכל לעבוד.


כדי להקל על העבודה מול היועצים וכדי להוריד את העומס של 45% מכלל בקשות הפטור שהן בשיעור של 1.25% מהכסף, אמרנו: יועצים שנבחרו בהליך של פנייה תחרותית להצעות יוכלו להתקשר איתם בחוזי מסגרת כאלה לתקופה של 5 שנים ועד לסכום בהיקף של 4 מיליון שקלים. זה מאפשר גמישות גדולה, לא רק בעורכי-דין אלא גם בעבודות כמו שמאות ומדידה. זה מאפשר כלי גמיש שאיננו תלוי באישור המנגנון המרכזי של משרד האוצר. זה כמובן ייעול בירוקרטי גדול מאוד.


מה התנאים של פנייה תחרותית להצעות? שלושה תנאים מצטברים.


התנאי הראשון, שיש מאגר ממוחשב שאפשר להצטרף אליו לפי אמות מידה או כללים, ושמתפרסם לפחות פעם בשנה – זה הפנייה ל-16, כמו במאגרים של מכרז סגור יש אפשרות להצטרף. אם יש עוד עורך-דין בתחום דיני העבודה והוא פספס את הסיבוב הקודם כי לא רצה או לא היה פנוי, אם עכשיו הוא רוצה יכול להצטרף למאגר. המאגר ממוחשב.


התנאי השני שקשור בכך שהמאגר ממוחשב, שיש כלל שליפה מתוך המאגר. נניח שבמאגר יש חמישים בעלי מקצוע בתחום מסוים, לא אפנה כל פעם לכל החמישים. זה לא יעיל, וגם לא משקף את הסבב המחזורי. נניח שכל פעם אני פונה לחמישה. מי מחליט לאילו חמישה לפנות? לפי המצב הקיים עורך המכרז קובע את החמישה. זה נותן בידיו כמובן פוטנציאל של מניפולציה. הוא יכול לבחור אחד מעולה עם ארבעה גרועים, הוא יכול לדאוג שבעבודה הגדולה ייכלל אדם שאותו הוא מכיר.


אני רוצה לומר במאמר מוסגר, וחשוב לומר, ברוב המקרים לא מדובר בשחיתות במובן שאני רוצה לדאוג לעבודה לבן אחותי. פעמים רבות מדובר באדם שאני מכיר אותו, שזכה באיזה מכרז בעבר, שנוח לי לעבוד אתו, שלמדנו ביחד באוניברסיטה – דברים מעין אלה, שהם לא שחיתות במובן של שוחד או מרמה, אבל זה פגיעה באמון הציבורי במובן זה שנשקל כאן שיקול שאינו השיקול הרלוונטי המרכזי שהוא כמובן לקבל את השירות הטוב ביותר במחיר הנמוך ביותר, שזה כמובן עיקרם של דיני המכרזים.


התנאי השלישי, שאחרי שלפי כלל השליפה נשלפו הגורמים שביניהם תהיה התחרות בפנייה התחרותית להצעות, התחרות תכלול גם רכיב של מחיר. לא אמרנו כמה. כפי שבמכרז התקנות לא קובעות לוועדת המכרזים מה יהיה היחס בין האיכות למחיר, זה כמובן תלוי-הקשר: בעבודה פשוטה יותר ירצו כמובן ברוב המקרים שהמחיר יהיה הקובע במידה רבה יותר, בעבודה מורכבת יותר ירצו שהאיכות תהיה קובעת יותר.


עד כאן המסקנות של מה שחיברנו בדוח אריאב לדיני המכרזים וזה בא לידי ביטוי בתקנה.
היו"ר מנחם בן-ששון
לא הזכרנו באף מילה את זיילר.
יואל בריס
עדיין לא.
עידו עשת
מה אם מוגשות פחות מ-3 הצעות?
יואל בריס
זה פינה שעוד נגיע אליה. בעיניי היא לא מהותית.


עד כאן דוח אריאב. במקביל הממשלה אימצה שני דוחות באותו יום. הממשלה אישרה דוח אחד והקימה את הוועדה השנייה באותו יום ובסופו של דבר התהליכים התנהלו במקביל ממש. כך קורה כאשר מאשרים דוח גדול ויש בו סעיפים קטנים ולא בהכרח ... אבל עבדנו על זה מאז שהדבר התגלה.


בעבודה של כבוד השופט זיילר בנושא בטיחות מבנים יש פרק שדן גם בנושא בטיחות מבני ציבור. אחד הדברים שהוא אמר, שיכול להיות פיתוי למזמין עבודה, בעיקר כזה שעובד באמצעות מכרז, ללכת בדברים שהם קשים למדידה אל המדיד ואל הברור ואל הכסף. התוצאה של זה יכולה להיות: תִקנה בזול ותשלם ביוקר. תִקנה עבודת תכנון גרועה ותשלם עליה או כי יוסיפו לך כמויות בטון, או חלילה חמור מזה בכך שייפול מבנה על יושביו, ייפול גשר על נוסעיו או אסונות מסוג זה. לכן הוא הציע לגרום לכך שהגורם המרכזי בבחירת מתכננים יהיה גורם האיכות.


ישבה ועדה ליישום המלצות השופט זיילר שרצתה לתת קונקרטיזציה לדברים. זו הוועדה שאושרה במקביל לעבודה של ועדת אריאב על המכרזים באופן כללי, עם דגש על המתכננים. הוועדה אמרה את הדבר הבא: בואו נקבע שלוש מדרגות.


מדרגה ראשונה, עד 2 מיליון שקלים. נקבע שהבחירה תהיה ללא שיקול מחיר לחלוטין, בבחינה מתוך מאגר ללא התחשבות במחיר.
היו"ר מנחם בן-ששון
לפי השיטה הרנדומלית.
יואל בריס
לפי השיטה שלפני הדוח, שאומרת: פנייה להצעות.


מדרגה שנייה, בין 2-5 מיליון שקלים. נפעל במכרזים סגורים.


מדרגה שלישית, מ-5 מיליון שקלים ומעלה נפעל במכרז פומבי, כאשר הן במכרז הסגור והן במכרז הפומבי המשקל של המחיר יהיה 20%, לא פחות ולא יותר, ומשקל האיכות 80%.


המשימה שהיתה בפנינו ושאותה השלמנו בשיח מול משרדי הממשלה שעוסקים רבות בתכנון ובתיווך, ובאירוח של המשנה ליועץ המשפטי לממשלה (הייעוץ), היא כדלקמן. אני רוצה לרגע להסביר מה היו השיקולים ומה היה הצורך להתחשב בגישור בין שני הדוחות הללו. שמענו ש-45% מן ההתקשרויות מסתכמות בשיעור כספי של כ-1.25%. כ-90% ומעלה זה מתכננים. זה אותה מאטריה. אם אשאר בהמלצות ועדת היישום ייצא שכל ההתקשרויות עד 2 מיליון שקלים, כל הרחבה, הארכה או המשך יבואו בחזרה למשרד האוצר ואז לא עשינו כלום בכל הניסיון שלנו להוריד את העומס.


אגב הנתון על 80%-20% מדהים כי גם דוח אריאב דיבר על 80%-20%, אך הוא דיבר על היחס הזה במובן אחר. המספרים שנקבעו היו במגמה להשאיר 80% מהדיונים במשרדים ורק 20% במשרד האוצר. והנה בא ה-80%-20% של האיכות/מחיר. השכבה הזאת של התקשרויות עד סך 2 מיליון שקלים היתה מקעקעת את המטרה העיקרית הזאת.


דבר שני, מכיוון שיצרנו כלי כל-כך יפה של פנייה תחרותית להצעות, ודווקא הקטנו את השימוש במכרז הסגור ככלי שגם לא עונה מספיק על המטרות שבבסיס דיני המכרזים מצד אחד ועדיין משמר סרבול בירוקרטי מצד שני, במקום זה יש לנו את הפנייה התחרותית להצעות. לכן ברור ששלוש המדרגות צריכות לעבוד כדלקמן.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני מפנה אתכם לעמוד 50, לפסקה (8) שמתחילה במילים "אחרי תקנה 5 נאמר ...", שם מופיעות שלוש המדרגות. בזה פתחתי את הישיבה.
יואל בריס
אני בכוונה מדבר מלמעלה כי אחר-כך בפרטים יש עוד פינות. כפי שאמר עו"ד עידו עשת: אם זה פחות מ-3 הצעות, ואם זה כך. יש עוד פינות לדבר הזה. אבל אני מדבר בינתיים עוד ברמת העיקרון.


שלוש המדרגות שאנחנו מדברים בהן, במקום הפנייה בסבב ואחר-כך מכרז סגור ואחר-כך מכרז פומבי אנחנו מדברים על פנייה שדנה באיכות בלבד – ועוד רגע אסביר למה אני מדגיש איכות בלבד, שזה לפי הכללים הישנים אבל עדיין איכות בלבד ולא חלוקת עומסים, ועוד רגע אסביר את ההבדל בין איכות ובין חלוקת עומסים.
משה גפני
המדרגות שכתובות כאן הן בסכומים שונים.
יואל בריס
אגיע לזה.


המדרגה הראשונה – המכרז כפי שהיה, אבל בדגש על איכות. על זה דיבר דוח זיילר ואולי לא היה מודגש דיו בדוח היישום אבל חייבים להדגיש את זה;


המדרגה השנייה – פנייה תחרותית להצעות;


המדרגה השלישית – מכרז פומבי.


אדאתי להכי עלתה שוב שאלת הסכומים. אם אנחנו אומרים שהפנייה התחרותית להצעות היא מכשיר גמיש וטוב נראה חבל להתחיל בכך ברמה כל-כך גבוהה.
היו"ר מנחם בן-ששון
או לחילופין היה חבל להחמיץ את הכלי הזה משום שיכול היה להעביר דברים, לעומת לתקוע מכרזים כפי שנאמר בביקורת בזמנו.
יואל בריס
בדיוק. ולכן המדרגות שאנו מביאים בפניכם הן ברמה של אפס עד מיליון שקל – איכות בלבד, בשליפה ידנית מתוך מאגר; בין 1-2 מיליון שקל – פנייה תחרותית להצעות, עם שלושת התנאים שאמרתי; ומעל 2 מיליון שקל – מכרז פומבי.
היו"ר מנחם בן-ששון
שבו האיכויות מוגדרות.
יואל בריס
גם בפנייה התחרותית להצעות וגם במכרז הפומבי הניקוד הוא 80%-20%.


עוד נקודה שחשוב לי להזכיר, עוד המלצה של דוח היישום – והרשיתי לעצמי לסטות ממנה טיפה, זה עניין מתמטי שאפשר לדון בו – המלצות דוח היישום דיברו על כך שהצעה שחורגת ב-15% מהממוצע למעלה או למטה, כלומר הן חסר והן יתר, נדחית. למה אנחנו דוחים הצעה שנמוכה ב-15%? כי זה סימן או שזה לא איכותי או שבסוף נקבל עבודה פחות מהנדרש בגלל שהמחיר איננו כלכלי.


הרשיתי לעצמי להוסיף לזה שני דברים. קודם כול, נראה לי שהחציון הרבה יותר רלוונטי מהממוצע כי הוא מתחשב פחות בסטיות קשות בקצוות. אם יש הצעה אחת יקרה מאוד היא משפיעה על הממוצע אך לא משפיעה על החציון, ובאותה מידה הצעה זולה מאוד משפיעה על הממוצע אך לא משפיעה על החציון.


דבר שני, היה נראה לי שאם קבוצת הביקורת שלנו קטנה מדי אז אין כל-כך משמעות לא לממוצע ולא לחציון, ולכן עדכנתי את היישום לכך שמדובר במקרה שיש 5 הצעות לפחות, שאם לא כן אין כאן קביעה. הם כתבו 3 הצעות ואנחנו כתבנו 5 הצעות.


אחרי שהגענו להסכמה הפנים-ממשלתית הזאת, בגלל המצב הייחודי שנוצר נבקש ליישר את הדבר הזה בקבינט החברתי-כלכלי בשבוע הקרוב כדי שיהיה ברור שזאת החלטת הממשלה הסופית.
אברהם מיכאלי
יש עדיין קבינט כזה?
יואל בריס
יש, והוא יתכנס ביום שני הקרוב.
היו"ר מנחם בן-ששון
חייב להיות.
אברהם מיכאלי
עצרו הכול, את כל הקבינטים והוועדות.
יואל בריס
אני יודע כבר שארגוני המתכננים, המהנדסים והאדריכלים יש להם ביקורת על ההצעה הזאת. נשמע אותם.
היו"ר מנחם בן-ששון
אם כן, נחכה עד שהממשלה תביא הצעה מגובשת.
יואל בריס
אנחנו מביאים את ההצעה המגובשת.
היו"ר מנחם בן-ששון
אנחנו כנסת. הביאו לנו תקנות. אחרי כל הדברים המלומדים מאוד שאמרת וההיסטוריה, אתה למעשה אומר כך: "תראה מנחם, אני מביא לך הצעה, אבל ייתכן שזה ייראה אחרת. אני מבקש להבהיר שייתכן שתוך כדי עבודה כבר נראה את זה אחרת אבל אחרי זה לממשלה זה יבוא אחרת". תבוא הממשלה, תציע לנו הצעה ונדון בה. אני לא צריך לסיים את תקנה 5 היום. אני יכול לעבור לדון ישר בתקנה 15.
זהבה גלאון
באתי לשאול מתי ההצבעה. היא לא תהיה עכשיו?
היו"ר מנחם בן-ששון
לא בטוח.
זהבה גלאון
אם תהיה, אני מבקשת מאדוני שיקראו לי מוועדת הכלכלה.
היו"ר מנחם בן-ששון
כמיטב המסורת בוועדה הזאת אנחנו אוספים את כל חברי הוועדה להצבעות.
משה גפני
אדוני היושב-ראש, תוכל להסביר לנו קודם כול לגבי הממשלה?
היו"ר מנחם בן-ששון
אתה הרי יודע את התשובה.
משה גפני
הממשלה לא החליטה עדיין?
היו"ר מנחם בן-ששון
מר בריס, אני אומר לך בכנות, אני מקדיש את כל הזמן. נסיים את התקנות בפגרה. בלי נדר אני מבטיח לך – ותוך כדי דיון שלחתי גם שליחים לוועדת הכנסת לקבל את מרב השעות שנוכל לעבוד. אני מבקש ממך, חבל לי לעבוד כך. בסיכומו של דבר המילה האחרונה היא של הוועדה. לכן שהממשלה תבוא עם הצעה שהיא מאמינה בה, לא הצעה שהיא טיוטת עבודה.
משה גפני
אדוני היושב-ראש, המילה האחרונה במקרה הזה, הוועדה יכולה לאשר או לא לאשר אבל אם הממשלה לא באה עם הצעה מגובשת – זה לא כמו בחוק שאנחנו יכולים לשנות או לא לשנות. כלומר אנחנו יכולים לעשות כאן עבודה, לשמוע הרצאות, לא ללכת לוועדות אחרות ובסוף הממשלה תגיד – אתה עוד צריך להגיד לי מה זה הממשלה, אני עדיין לא מבין בזה – שהיא החליטה לשנות. אז בשביל מה קיבלנו משכורת?
היו"ר מנחם בן-ששון
הממשלה לא יכולה לשנות אחרינו. הממשלה יכולה לבקש מאתנו לשנות, ואנחנו יכולים לקבל או לדחות את הבקשה. לאור הניסיון המועט שלי בעבודה על כאלף תקנות ב-3 השנים האחרונות, הצעות שהוועדה מציעה מתקבלות על דעת הממשלה. לפעמים זה על-יד השולחן ולפעמים זה לוקח עוד יום-יומיים. אבל עדיין לא קרה לי שהממשלה אמרה: זה עוד לא ההצעה שלי. לא כל שכן בנושא ששנוי במחלוקת. אם הממשלה אומרת לי בהגינות עכשיו שהיא צריכה עוד פורום, שהוא לא רק פורמלי – אם היה אומר שפורמלית צריך לגמור את זה בקבינט, זה דבר אחד, אבל אם נאמר ששם תהיה היוועצות נאה אז באמת אני חושב, יש לנו כל-כך הרבה עוד לעשות בחוק הזה. בואו נעבור לסעיפים אחרים. אני מציע לך.
יואל בריס
כהרגלי אקבל את הצעתך. אך אני מבקש לומר דבר מה.
יצחק לוי
מה שתאמר כעת יישכח עד לישיבה הבאה, לכן אני מציע שתקצר עכשיו בדברים.
יואל בריס
אני רוצה להזכיר, מדובר כאן בסמכות שר האוצר באישור הוועדה. קיבלנו על עצמנו באהבה עוד לפני שהגענו לוועדה, התייחסנו לתקנות הללו, בשל משקלן, במידה רבה כאל חוק והפצנו אותן כתזכיר תקנות, שזה מושג שבכלל לא קיים. הצבנו אותן באינטרנט, קיבלנו הערות וקלסרים והגענו לכאן, וגם כאן הדיון היה על הגבול שבין דיון בתקנות ובין דיון בחוק. הגענו להבנה של המשרדים המהותיים הרלוונטיים – משרד האוצר, משרד המשפטים, משרד הפנים, משרד הבינוי והשיכון, מינהל מקרקעי ישראל.
יצחק לוי
אתה רוצה שנאשר את הנוסח כפי שהוא?
יואל בריס
האישור בכל מקרה לא יהיה היום כנראה.
משה גפני
מה אתה מבקש מאתנו?
היו"ר מנחם בן-ששון
רשות הדיבור לחבר הכנסת לשעבר פורז.
אברהם פורז
בתפקידי הנוכחי אני עורך-דין ומייצג את ארגון המהנדסים והאדריכלים העצמאים בישראל.


אני רוצה להציע הצעת ייעול. אם עו"ד בריס יסכים שזה יהיה מיליון במקום 2 מיליון, זה תואם את מסקנות ועדת היישום לפי דוח זיילר ואז הוא לא צריך לחזור לממשלה או לקבינט ולא צריך להטריח את הוועדה מחדש. אפשר לאשר את זה עכשיו. כל יתר הדברים מטופלים.
היו"ר מנחם בן-ששון
זאת הבקשה שלך, אבל יכול להיות שמסביב לשולחן יש עוד 2-3 בקשות.
יצחק לוי
הוא גם לא מסכים לזה.
אברהם פורז
אם משרד האוצר רוצה לסטות - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
אני לא כל-כך מהר מוכן לקבל את זה כי הוא הסביר בהיגיון רב את מה שהוא אומר.
אברהם פורז
אז אפשר לגמור את זה היום.
היו"ר מנחם בן-ששון
מר פורז, ואז המערכת תקרוס כפי שקרסה: יהיו 3,000 מכרזים על ראשו של החשב הכללי.
אברהם פורז
אין סיבה שלא יהיו מכרזי ההמשך או התקשרויות ההמשך במתכונת החדשה, גם אם זה 2 מיליון שקל.
היו"ר מנחם בן-ששון
יש סיבה – כי זה יוצר עומס.
אברהם פורז
האם כאשר זה מיליון אחד אפשר לעשות הסכם המשך וכאשר זה שני מיליון אי אפשר? זה אותו דבר. אני בעד שיירד מהם הנטל ושלא כל דבר יגיע לחשב הכללי.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני בכל אופן צריך תשובה רשמית של הממשלה. אני מחכה לדיון שיתקיים בממשלה.
משה גפני
אני לא מעביר ביקורת, אבל חבל שלא אמרת את זה בהתחלה.
היו"ר מנחם בן-ששון
חבר הכנסת הרב גפני, אני כבר העברתי את הביקורת.


אנחנו עוברים לעמוד 57 – תחילה ותחולה. אולי לפני כן נעבור למעמד היועץ המשפטי. אני כבר יכול להגיד לכם שאני לא שמח על מה שהבאתם בעמוד 54.
משה גפני
אדוני היושב-ראש, יש פה חברי ועדה שאינם חרוצים ולא היו בכל הדיונים. אתה יכול להסביר לאן אנחנו מתקדמים?
היו"ר מנחם בן-ששון
אגדיר את סדר העבודה. קראנו את כל התקנות מתחילתן ועד סופן. חברי הוועדה ישבו כאן והעירו הערות מהותיות למשרדי הממשלה. הממשלה תוך כדי העבודה תיקנה. קראנו את התיקונים, ניקינו אותם, הכנו אותם להצבעה אך טרם הצבענו. עכשיו נשארו כמה בעיות יסוד שעומדות על שולחננו.


הבעיה הראשונה היא איכויות לעומת מחירים. זאת בעיה מהותית במכרזים משום שצריך לשאול עצמנו, בדיוק מה שעו"ד בריס אמר בסוף דבריו, האם הגשר יקרוס או לא.


הבעיה השנייה היא מעמד היועץ המשפטי בוועדת הפטור, ולזה נגיע מייד, ומייד אספר לך על הוויכוח ואגיד לך מדוע לא נחה דעתי מן הנוסח שהביאה הממשלה.

הנקודה השלישית היא תחולה ותחילה ומעמד החוק הזה, וזה מופיע בעמוד 57.


בעמוד 54 נדבר גם על נציג היועץ המשפטי בוועדת הביקורת. זה דיון קצר של 10 דקות לפי דעתי.


נתחיל בעמוד 54 באשר ליועץ המשפטי, ומכאן נגלוש לרגע לוועדת הביקורת, משם נעבור לתחולה/תחילה בעמוד 57, ואז נחזור לדיון בעמוד 20 על סעיף 15 באשר לעיתונות ולפרסום. אם יוותר זמן נמשיך גם לסעיפים אחרים.


אני רוצה להסביר לחברים היכן אנו עומדים, מדוע לא נחה דעתי ואני מבקש שהם יחזרו להכין שיעורי בית. עמדה שאלה מה מעמד היועץ המשפטי בוועדת הפטור כי ועדת הפטור מוגדרת כוועדה שכוללת את המנכ"ל, היועץ המשפטי והחשב. מכל החבורה הזאת ייחדו את מעמדו של היועץ המשפטי. אמרו: אם היועץ המשפטי יטען טענה בעניינים משפטיים היא יכולה להיות טענת-סף, טענה שיכולה בעצם לעצור את הדיון בוועדת הפטור. בל נשכח שכל אחד מן החבורה הזאת יכול לטעון – אולי לא נקרא לזה זכות וטו, אבל יכול לגרום לכך שהדיון יעלה לוועדה העליונה, יש לו אפשרות השגה. אמרתי כי באותה רמה שליועץ המשפטי יש אמירה משפטית שיכולה לעצור עצירת-סף את הדיון לחשב יש אמירה כלכלית שיכולה לעצור עצירת-סף את הדיון. הוא יגיד: עם כל הכבוד, המשרד גמר את התקציב שלו לפני שנתיים, הוא בגירעונות ולא יכול להתקדם.
יצחק לוי
זה לא על הסף. זה החלטה שהתקבלה.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני רוצה לתאר לכם מה נאמר עד כה בדיון עם הממשלה. אמרו לי: נכון, אבל לחשב יש סעיפים אחרים. הוא יכול לטעון את טענותיו בפני החשב הכללי וכך לעשות אובר-רולינג על החלטות ועדת פטור, יש לו סמכות-על על כל המערכת. אמרתי שלא נראה לי סביר שבתקנות ידגישו את מעמדו של היועץ המשפטי ולא ידגישו את מעמדו של החשב. זאת הטענה שלי.
משה גפני
וגם לא את מעמדו של המנכ"ל.
היו"ר מנחם בן-ששון
באשר למנכ"ל זה אולי פחות הפריע לי. ממה זה נבע? חבר הכנסת מיכאלי זוכר את זה – מוועדת אריאב. שם הציעו שלכל אחד תהיה זכות וטו. אם לכל אחד יש זכות וטו, שייאמר שזה בגלל א', בגלל ב' או בגלל ג', לא אכפת לי, אז אני יכול להיות רגוע. שם עמדנו. נראה לי שהסעיף שהביאו לנו כאן לא עונה על הבעיה שהעליתי.
יצחק לוי
אין הוראה כללית?
היו"ר מנחם בן-ששון
יש הוראה כללית. חבר הכנסת לוי, אני מבקש שתחליף אותי למשך כ-3 דקות.
עידו עשת
צריך להוסיף נתון נוסף, שהתקנות כפי שקיימות היום, סעיף 10(ב) לתקנות קובע כדלקמן: "עמדת היועץ המשפטי או נציגו בוועדה תכריע בעניינים משפטיים; עמדת החשב או נציגו בוועדה תכריע בעניינים תקציביים". זה מה שקיים כיום לגבי ועדת המכרזים הרגילה.
היו"ר יצחק לוי
זה אמירה כוללת לכל תקנות המכרזים. אז לשם מה צריך את התקנה שלפנינו?
מייק בלס
כי הוקמה ועדת פטור שהיא לא ועדת המכרזים, היא ועדה נפרדת. על ההחלטות של ועדת הפטור הזאת אם לא מתקבלות פה אחד יש אפשרות השגה לחשב הכללי או לוועדת פטור. התעוררה השאלה מה צריך לכתוב לגבי העמדות של החברים שנקרא להם לצורך העניין שומרי הסף בתהליך של הרכש – אחד שומר על התקציב ואחד שומר על החוקיות.


מכיוון שלזה ששומר על החוקיות הסעיף שעוסק בוועדת מכרזים לא מכסה אותו כאן בוועדת הפטור, לכן כתבנו שחוות דעתו של היועץ המשפטי בעניינים משפטיים מחייבת את ועדת הפטור.
משה גפני
אנחנו מדברים על הליך שבו התקבלה החלטה.
מייק בלס
עדיין לא התקבלה החלטה אלא מתדיינים בשאלה האם להתקשר בפטור ממכרז.
היו"ר יצחק לוי
בנוסח כתוב שהתקבלה החלטה.
מייק בלס
זה נוסח אחר שהביאו לאחר דיונים, וגם עליו נדבר כאן. ברמה העקרונית איפה התחיל הדיון בנושא הזה? הוא התחיל מכך שהסעיף הכללי בדיני מכרזים, שנותן מעמד לחוות דעתו של היועץ המשפטי בעניינים משפטיים, לא בשאלה האם לקנות מוצר ורוד או ירוק אלא אם חוקי או לא חוקי לעשות סוג כזה של התקשרות - - -
היו"ר יצחק לוי
למה שלא נעשה תיקון שם ונכתוב שהסעיף הזה חל גם לגבי ועדות פטור? למה צריך להוסיף כאן סעיף נפרד? כך תהיה רגוע. ההיגיון אומר שאותו מעמד שנותנים ליועץ משפטי או לחשב בוועדת מכרזים צריך לתת גם בוועדת פטור כי הרי ועדת פטור זה הצד השני של המטבע של ועדת מכרזים, זה אותו עניין.
מייק בלס
אבל נבנה כאן מנגנון של השגה שלא קיים בוועדת המכרזים.
היו"ר יצחק לוי
לא משנה. אם בסעיף 10 כוללים גם את ועדת הפטור אז המנגנון עובד ולא משנה באיזה רמה.
משה גפני
אני מבקש להצטרף לשאלה.
היו"ר יצחק לוי
זה לא שאלה אלא הצעה. האם אתה מסכים להצעה?
משה גפני
אני מסכים להצעה אבל אני רוצה לשאול אותם. בשנים האחרונות הנוסחה הזאת של היועץ המשפטי, שיהיה מעורב ותהיה לו זכות וטו בנושאים משפטיים, נפרצה כבר לאורך כל החזית. אף אחד מאתנו כבר לא יודע מה כולל המושג יועץ המשפטי. מגיע יועץ משפטי שגמר עכשיו לימודי משפטים, קיבלו אותו לעבודה באיזה משרד ממשלתי, בא ואומר: אי אפשר לעשות את זה כי מבחינה משפטית זה לא בסדר. "מבחינה משפטית" הפך להיות מושג מאוד-מאוד רחב. אנחנו רגישים מאוד עכשיו, אנחנו כמחוקקים, ואני למשל לא מבין כלל במשפטים, נהיינו רגישים לעניין הזה. אנחנו בעצם נותנים זכויות וטו מוחלטות ליועץ משפטי שעם כל הכבוד הוא לא מלאך.


אומר חבר הכנסת הרב יצחק לוי, ואני חוזר על כך, אנחנו רגישים מאוד לזכות וטו של יועץ משפטי.
מייק בלס
האם הקטע הרגיש הוא בתהליך הרכש המכרזי? במקום שיש בו הפוטנציאל הכי גבוה לטעויות?
יצחק לוי
אתה צודק, לכן אני רוצה להשוות את ועדת הפטור לוועדת המכרזים.
היו"ר מנחם בן-ששון
לא נדברנו, אבל אתם שומעים את הדברים זו כבר הפעם השלישית, ועכשיו אתם שומעים אותם מחברי ועדה ותיקים.
יצחק לוי
אני לא רוצה ליצור שני דינים שונים.
היו"ר מנחם בן-ששון
הרב גפני והרב לוי, ממש בהאי לישנא אמרתי.
משה גפני
זה גם העמדה שלך?
היו"ר מנחם בן-ששון
לא לגבי שאלת היועץ המשפטי. אני חושב שצריך לחלק את תפקידיו. אבל לא בגלל זה.
משה גפני
אני על כל פנים – ועכשיו אני שומע שגם אחרים אז אני בכלל נתלה בדעת גדולים – אנחנו רגישים מאוד לעניין הזה מכיוון שאנחנו מצויים באיזו פרשת דרכים. הכנסת השמונה-עשרה תצטרך לעשות בזה סדר, להגדיר מה הוא תחום משפטי שהיועץ המשפטי יכול לשים בו וטו.
יצחק לוי
תלוי מי יהיה שר המשפטים.
משה גפני
תלוי גם מי יהיה שר המשפטים כמובן ומי יהיו חברי הכנסת. לכן אני אומר שצריך להצביע עבורי ...
אברהם מיכאלי
ותלוי גם מי יהיה יושב-ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט.
משה גפני
על כל פנים, יצטרכו להגדיר בדיוק גם את תפקיד החשב, גם את תפקיד היועץ המשפטי. יש כאן הגדרות לא ברורות: מה סמכותו של השר, מה סמכותו של המנכ"ל, מה סמכותה של הכנסת, מה סמכותה של הממשלה. פעמים רבות הממשלה רוצה לעשות דברים והיא נעצרת כי מישהו אמר לה שיש בעיה משפטית. אז אמר, אבל הוא לא המחליט. לכן מה שאמר חבר הכנסת הרב לוי, ועכשיו אני שומע שגם יושב-ראש הוועדה אמר, צריך לא להחריג מישהו שהוא יועץ משפטי מתוך המכלול. אם יש בעיה חוקית אז היועץ המשפטי צריך להגיד את זה, כפי שאומר את זה החשב וכפי שאומר את זה המנכ"ל ולא מעבר לזה. הוא הרי לא גדול בתורה. אצלנו גדולי התורה מחליטים, אבל יועץ משפטי לא.
היו"ר מנחם בן-ששון
חברים, אתם מבינים שהתוצאה שהבאתם לא השביעה את רצוני. לכן אמרתי את זה כבר בראשית הדברים.
יואל בריס
אני רוצה לנסות להסביר בכל זאת ולנסות לשכנע אתכם.
יצחק לוי
אני רוצה לבקש ממך דידקטית, אל תסביר לנו למה ההצעה שלך טובה. תסביר לנו למה ההצעה שלנו לא טובה.
יואל בריס
אעשה את שניהם כאחד.


ועדת הפטור המשרדית זה יצור חדש שהקמנו. זה ניסיון להוריד את האישור שהוא היום מרכזי במשרד האוצר אל המשרדים.
משה גפני
את זה הבנו. את העובדות אנחנו מבינים.
יואל בריס
אני מנסה לבנות את התשובה. חייבים להגיד שחלק מהמניע או מהמתמרצים למהלך הזה הם כמובן המנכ"לים של המשרדים, שאומרים: כמנכ"לים תנו לנו לעבוד. היה קושי בהעברה הזאת מצד כל הצדדים למשחק.


היתה הצעה שעלתה בוועדה ונדחתה, ואליה התייחס היושב-ראש, שלכל אחד משלושת חברי הוועדה תהיה זכות וטו. זה אומר שלמעשה ההחלטות של ועדות פטור משרדיות יכולות להתקבל רק פה אחד ואם לא מתקבלות פה אחד חוזרים למנגנון הריכוזי של משרד האוצר.


בסופו של דבר עלה הרעיון של מנגנון ההשגה. זה אומר: כל חברי הוועדה שווים, כאשר לכל אחד מחברי הוועדה יש אפשרות להגיש השגה, וההשגה נדונה במערכת המרכזית.
יצחק לוי
כולל היועץ המשפטי?
יואל בריס
כולל היועץ המשפטי.
יצחק לוי
בוועדת ההשגה יש יועץ משפטי?
יואל בריס
כן, בוודאי. לפעמים זה אצל החשב הכללי שמאשר אישית ולפעמים זה ועדת פטור שיש בה יועץ משפטי. מנגנון ההשגה שווה לכולם.


החשב בעניינים תקציביים – קודם כול יש פרשנויות שונות. כמו שיכול מישהו לשאול מה הוא עניין משפטי, יש פרשנויות לגבי השאלה מה הוא עניין תקציבי. האם זה רק שאלה – כפי שאמר היושב-ראש – האם יש או אין כסף בסעיף התקציבי,? האם שאלת מועדי התשלום היא שאלה תקציבית או לא שאלה תקציבית? שאלת הביטחונות היא שאלה תקציבית או לא שאלה תקציבית? יש שאלות אחרות שמשיקות מאוד לשאלה התקציבית, וכמובן יש גם שאלה של מידה.
ההצעה שאנחנו מביאים אומרת כדלקמן
ההשגה הולכת למשרד האוצר, ולכן החשב בא על סיפוקו בשאלה התקציבית אם יש לו השגה שנובעת ממקור תקציבי.
היו"ר מנחם בן-ששון
אמרת את זה כבר לפני שתי פגישות.
יואל בריס
אני יודע, אבל לא כולם היו.
משה גפני
אבל הבנו.
יצחק לוי
ההצעה שלנו נותנת לך מענה.
יואל בריס
היא לא נותנת מענה כי ממנה יוצא שרק המנכ"ל נכה. יושבים בוועדה חברים שלכולם יש זכות וטו, פרט למנכ"ל.
עידו עשת
הוא לא נכה.
יואל בריס
זה המנכ"ל, החשב והיועץ המשפטי. בעניינים התקציביים יכריע החשב – ומי יפרש מה זה עניינים תקציביים? הוא יכול כמובן להגיד שכל דבר הוא תקציבי. והיועץ המשפטי יכריע בכל העניינים המשפטיים.
היו"ר מנחם בן-ששון
נניח שזה כך. אז מה?
יצחק לוי
אז המנכ"ל יילך לוועדת הערר, לוועדה העליונה, או לוועדת ההשגות אם יש לו השגה.
היו"ר מנחם בן-ששון
זה לא חוק לשימור כבוד המנכ"לים.
יואל בריס
אבל זה מעוות את כל האיזון של ועדת הפטורים.
היו"ר מנחם בן-ששון
מר בריס, אנחנו רוצים להתקדם. אנחנו מכלים את זמננו. הוועדה לא תאשר את הסעיף בנוסחו זה.
יואל בריס
הצענו הצעה נוספת, שייאמר שהשגה על עמדת היועץ המשפטי בעניינים משפטיים תובא להכרעת היועץ המשפטי לממשלה. למעשה יהיה מנגנון מקביל של השגות – השגה על כל עניין מדיניות הולכת לוועדה במשרד האוצר; השגה על עניין משפטי הולכת ליועץ המשפטי לממשלה.
היו"ר מנחם בן-ששון
התכוונתם לזרז את המכרזים ומה שקורה כאן עכשיו הוא בדיוק ההיפך.
משה גפני
יושבת ועדת פטור, יושב המנכ"ל, יושב יועץ משפטי ויושב החשב. קם היועץ המשפטי או החשב – בואו נתמקד ביועץ המשפטי כי על זה כתבתם סעיף – ואומר: רבותי, הפטור שאתם הולכים לתת למכרז הזה לא חוקי, והוא מנמק.
יואל בריס
הוא לא בסמכות.
משה גפני
יושבים שלושה אנשים. אומר היועץ המשפטי, שהוא אחד משלושת חברי ועדת הפטור: תדעו לכם, אם אתם נותנים פטור למכרז הזה הרי המכרז לא חוקי בגלל סיבות א', ב', ג', ד'. כל הנימוקים ברורים. אני לא מכיר מנכ"ל או חשב שכאשר בא היועץ המשפטי בתוך ועדת הפטור ואומר שזה לא חוקי ושהחברה השנייה תלך לבג"ץ לא יקשיבו לדבריו. הם בוודאי לא יאשרו את זה. אם זה שנוי במחלוקת ואומר המנכ"ל: עם כל הכבוד לך אדוני היועץ המשפטי בוועדה, אני לא מקבל את הנימוקים שלך, אז בסדר. אז היועץ המשפטי אמר את דברו ויש ועדת השגות. הולכים לוועדת השגות. החשב הכללי גם לא מקבל את העמדה הזאת. רבותי, אם היועץ המשפטי צודק יעתרו לבג"ץ והבג"ץ יעצור את זה. אם הוא לא צודק אז זה לא ייעצר. הסרבול שאתם מציעים כאן – חבל על הזמן.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני מציע שכוועדה נציע אחת משתי אפשרויות. או למחוק את הסעיף הזה ואז תישאר תקנת משנה (ט), הסעיף של ההשגות, והשגות נדונות, ואנחנו נימצא במצב רגוע.
יצחק לוי
כולם יכולים להשיג.
היו"ר מנחם בן-ששון
אפשרות אחרת היא להגיד בבירור שאנחנו מצמידים את זה לתקנה 10(ב) ואז חוק שימור כבוד המנכ"לים יבוא במקום אחר.
יצחק לוי
אני מציע ליושב-ראש לתת להם לבחור בין שתי החלופות.
היו"ר מנחם בן-ששון
הם יבחרו, והם יכולים להגיד שהם לא רוצים, גם זה אפשר.
יואל בריס
העמדה שאמרתי היא לא עניין של חוק שימור כבוד המנכ"ל.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני מתנצל. כי מול המשטרה עסקנו בחוק שימוש כבוד המפכ"ל וחוק שימור כבוד ראש נציבות שירות בתי-הסוהר.
יואל בריס
שם הגענו לפתרון.
היו"ר מנחם בן-ששון
ד"ר דקל, איך שומרים על כבוד המנכ"ל?
עומר דקל
אין לי עניין של כבוד המנכ"ל.
היו"ר מנחם בן-ששון
ד"ר דקל הוא מומחה לדיני מכרזים וכתב שלושה ספרים. אני נועץ בו הרבה.
עומר דקל
יש כאן קצת רוב מהומה על לא מאומה. אני פונה דווקא לחבריי המשפטנים. הרי כל המנגנון של ועדת הפטור המשרדית הוא אקסטרה, בנוסף להחלטת ועדת המכרזים. בוועדת המכרזים במילא צריכה להתקבל החלטה על פטור ורק אז היא מגיעה לוועדת הפטור המשרדית.
קריאה
והיא כפופה לתקנה 10(ב).
עומר דקל
בוועדת המכרזים עצמה במילא יש זכות וטו ליועץ המשפטי או לבא כוחו. אז במילא החלטה שהיא "דגל שחור", שהיא בלתי חוקית בעליל בוודאי לא תעבור בוועדת המכרזים. המצב היחיד שאני יכול לראות, שיהיה איזה חוסר תיאום בין נציג היועץ המשפטי ובין היועץ המשפטי עצמו. נציג היועץ המשפטי יחשוב שזה כן חוקי והיועץ המשפטי יחשוב שזה לא חוקי.
היו"ר מנחם בן-ששון
ולכן, ד"ר דקל, מה אתה מציע לנו?
עומר דקל
לי לכשעצמי נראה שהאפשרות להגיש ערר לוועדת הפטור שבמשרד האוצר מספיקה.
היו"ר מנחם בן-ששון
כלומר לא צריך בכלל את הסעיף.
משה גפני
לדעתך ההצעה שלנו טובה?
עומר דקל
אני חושב שכן.
משה גפני
אבל אני חוזר בי מן ההצעה הזאת. אני דווקא מקבל את העמדה שלהם כדי שתוכל לכתוב ספר רביעי ...
עומר דקל
יש לי מספיק על מה לכתוב.
מייק בלס
הבנו את הגישה ונחזור אל הוועדה ונגיד מה אנו חושבים.
היו"ר מנחם בן-ששון
היה דבר נוסף שהצעתי ואני רוצה לספר עליו לחברים בעניין ועדת הבקרה.
יואל בריס
לגבי הוראת המעבר בעמוד 57 בתקנת משנה (ב) עלו שתי שאלות.


שאלה אחת נגעה לגופים הציבוריים הלא ממשלתיים. בהצעה שהבאנו הוראת השעה לא חלה לחלוטין על מינהל מקרקעי ישראל, על גופים ציבוריים שאינם הממשלה ועל משרד האוצר. אני לא יודע אם צריך להאריך בזה כי יש לנו פתרון לשאלה הזאת. לגבי מינהל מקרקעי ישראל וגופים ציבוריים שאינם הממשלה, הסיבה לכך היתה שגם היום אינם נזקקים למנגנון האישור של משרד האוצר. למינהל מקרקעי ישראל יש ועדת פטור עצמאית, ולכל הגופים הציבוריים שאינם הממשלה, שזה החברות הממשלתיות, התאגידים הסטטוטוריים, הכנסת, ועדת הבחירות, קופות-החולים והאוניברסיטאות שהתיקון עליהן ייכנס לתוקף, בכל אלה ועדת המכרזים משמשת גם כוועדת פטור וכל הדיונים נגמרים שם.


לגבי הגופים האלה, מינהל מקרקעי ישראל וכל הגופים הציבוריים, עלתה בקשה כדלקמן: נכון שכל ההוראות שנוגעות לוועדות הפטור המשרדיות לא רלוונטיות אלינו, אבל יש שתי הוראות שאנחנו כן מבקשים להחיל עלינו. הוראה אחת זה ההקלה שהזכרתי קודם בהתקשרויות המשך, שבמקום 3 שנים ו-50% זה יהיה 5 שנים ו-100%; וההקלה השנייה, שהיא הקלה והחמרה, זה כל נושא המתכננים.


בעניין הזה קיבלנו את עמדת הוועדה, שאומרת שהתקנות האלה יחולו גם על מינהל מקרקעי ישראל ועל גופים ציבוריים שאינם ממשלתיים.
היו"ר מנחם בן-ששון
נדמה לי שהגופים הציבוריים ביקשו את זה.
מוטי כהן
בתקנת משנה (ב) מחריגים את פסקאות (3)(ג)(4) ו-(7). אני רואה שהמתכננים מופיעים בפסקה (5). קשה קצת להבין כאן מכל התיקונים.
יואל בריס
התקשרויות ההמשך וההתקשרויות עם יועצים ומתכננים יחולו גם עליהם. בגלל שזה שינוי על שינוי הטכניקה החקיקתית קשה במקצת. אין מכך מנוס כאשר עושים גם תיקון וגם הוראת שעה בבת אחת.
מוטי כהן
אבל הניסוח כאן קצת מסורבל. נכתב ש"זה לא יחול, למעט פסקאות ...". נראה כאילו זה יחול דווקא על מינהל מקרקעי ישראל. צריך לומר בצורה מפורשת.
יואל בריס
אולי נכתוב: "יחולו עליהם הוראות אלה ולא יחולו הוראות אחרות". זה כבר נוגע לניסוח. חבל לבזבז את הזמן היקר של הוועדה.


השאלה השנייה שעלתה היתה לגבי משרד האוצר, בעיה שחבל לי להאריך בה מכיוון שקיבלנו בסופו של דבר את המלצת הוועדה בשינוי קל שעוד רגע אציין.
היו"ר מנחם בן-ששון
אגב, השינוי שהצעתם נראה לי.
יואל בריס
הבעיה היתה שייצא שוועדת הפטור המשרדית יושבים בה המנכ"ל והיועץ המשפטי, בעוד המנכ"ל ממנה ועדת פטור שיושבת עליו בהשגה, והיועץ המשפטי נציגו יושב בוועדת הפטור שיושבת עליו בהשגה. לכן יכול לצאת מצב שאינו נוח מבחינה מוסדית. בסופו של דבר הפתרון שאנו מציעים הוא שכל ההתקשרויות בוועדת המכרזים המשרדית של משרד האוצר שמעל לסכום שוועדת המכרזים יכולה להחליט בו, כל ההחלטות הללו יעלו ישר לוועדת הפטור המרכזית. אבל הצענו, פשוט מבחינה טכנית בירוקרטית, לאפשר למנכ"ל משרד האוצר להקים עוד ועדת פטור שהרכבה כהרכב ועדת הפטור העליונה, לשם ינוקזו הבעיות הפרטניות של משרד האוצר.


אדאתי להכי, אם כבר הגענו לזה אז אני חוזר לעוד מקום שבו עשינו דבר דומה, שזה הוועדות הבין-משרדיות והוועדות המיוחדות. מכיוון ששם קבענו שכל הפטורים של הוועדות הבין-משרדיות מכיוון שאין להן משרד יילכו ישר לוועדת הפטור, אז אם הקמנו כבר ועדה מקבילה אז גם שם הפטורים יכולים ללכת לוועדה המקבילה.
היו"ר מנחם בן-ששון
זה שוב לפי אותה תפיסת ההרכב ושוב לפי אותה תפיסת ערעור.
יואל בריס
אם מגיעים לוועדת הפטור אז אין על מה לערער, אבל אם מגיעים לוועדה שהרכבה המקביל דומה לזה של ועדת הפטור אז על הוועדה הזאת יכול להיות - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
אשר לי, נחה דעתי. אני רוצה לשמוע את דעתו של ד"ר דקל. אחרי שהכנסת את משרד האוצר אל תוך המסגרת הזאת אני שקט.
עומר דקל
זה נשמע לי סביר.
היו"ר מנחם בן-ששון
היתה לי משאלה לגבי ועדת הבקרה.
עידו עשת
זה בתקנת משנה (ג).
יואל בריס
לפני כן יש לי עוד השלמה קטנה. לאורך כל הדרך ד"ר דקל וגם חלק מן המשרדים שמר רון ממשרד הבריאות ייצג אותם נאמנה, העלו טענה שאם כל מה שמעל 45,000 שקלים יצטרך לבוא לוועדת הפטור המשרדית זה יכביד מאוד על העבודה בוועדות הפטור המשרדיות. מכיוון שאנחנו מדברים בפיילוט ובניסוי וברצון כל הזמן להגיע לאיזון הנכון, והוא קשה, אני מודה, מכיוון שאין לנו ידיעה מדויקת מדעית איך הדברים ישפיע, אנחנו מציעים עכשיו להעלות את 45,000 השקלים האלה ל-150,000 שקלים.
היו"ר מנחם בן-ששון
מר רון, אם בשביל זה באת היום היה שווה לך.
יואל בריס
הוא יצא עם עשירית תאוותו בידו. הרעיון הוא שעד 45,000 שקל זה פטור רק מכוח הסכום; בין 45-150 אלף שקל צריך עילה, אבל את העילה מוצאת ועדת המכרזים המשרדית והיא צריכה לפרסמה – עדיין אנחנו הולכים על הכלל של הפרסום מעל 45,000 שקלים; ומעל 150,000 שקלים זה הולך לוועדת הפטור המשרדית.


עכשיו אני מגיע לוועדת הבקרה שאדוני דיבר עליה.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני רק רוצה לשמוע אידך גיסא ל-150,000 שקלים. אין? תודה.
יהודה רון
אני עדיין חושב שזה סכום נמוך מדי.
היו"ר מנחם בן-ששון
איך אמר מר בריס: ניסוי וטעייה. ואיך אני אומר: אי אפשר לקפוץ ליותר מפי שלוש, אפילו אם תחושת הבטן שלך אומרת שתהיה בעיה. הוועדה הזאת עובדת ותעבוד בכנסת הבאה ואוזנה כרויה.
יהודה רון
אחזור בקצרה על כך שנצטרך להעביר את זה לוועדות המכרזים של בתי-החולים שהן ערכאה נמוכה יותר מוועדת המכרזים המרכזית. שם יכולים לאשר התקשרויות עד לסך של 1.5 מיליון שקל.
היו"ר מנחם בן-ששון
מר בריס, לגבי השאלה השלישית שנוגעת ליועץ המשפטי בעניין אחר, האם פתרתם את הבעיה, ולמה אתה לא נענה לי?
יואל בריס
אני מבחינתי מוכן לקחת. השאלה רק אם היועץ המשפטי לממשלה רוצה לקבל על עצמו את זה. אסביר במה מדובר. אנחנו בעמוד 57 בתקנת משנה (ג).
היו"ר מנחם בן-ששון
לכל התקנות יש שני מסלולים. קודם כול לסגור את כל סוגיית המכרזים סגירה מוחלטת לבל אידך נידח, ברירת מחדל – מכרז, וכל מיני מסלולי מכרזים חלופיים. ודבר שני, יש הוראת שעה. בהוראת השעה הקימו את ועדות הפטור עם המערכת הזאת. אם זה יצליח ימשיכו כך, אבל זה עובד לתקופה קצובה.
יואל בריס
בתקופת הוראת השעה, מכיוון שאיננו יודעים כיצד זה יעבוד והיה חשש שזה חלילה ישיג את המטרה ההפוכה, המטרה שלנו לצמצם את הפטורים ולהרחיב את השימוש בכלי המכרז הגמישים, היה חשש שהשילוב של הדברים, של כלי המכרז הגמישים וההורדה לוועדות פטור משרדיות, יוליד חלילה שימוש לרעה. לכן הוקמה ועדת בקרה.
ועדת הבקרה עובדת כדלקמן
תקנת משנה (ג)(1) זה התראה. אם החשב הכללי רואה שיש איזה פגם בעבודה של ועדת פטור מוציא התראה. בפסקה (2) אם הוא רואה שהפגם לדעתו נמשך הוא מביא את זה בפני ועדת בקרה וועדת הבקרה יכולה לצמצם את סכומי הסמכות של ועדת הפטור המשרדית. לצורך העניין, אם הסכומים היום הם 2.5 מיליון שקל ו-4 מיליון שקל – 2.5 מיליון פטור בעילה מיוחדת ו-4 מיליון בעילות רגילות – אז הוא יכול לצמצם את זה נניח ל-3 מיליון ו-2 מיליון שקל, או אם זה חמור מאוד לצמצם את זה למליון ו-1.5 מיליון שקל.
יצחק לוי
הוא יכול לגמרי לבטל אם הוא רואה שזה חמור.
יואל בריס
אם הוא רואה שזה חמור מאוד לכאורה הוא יכול לצמצם את זה עד כדי אפס שקלים.
היו"ר מנחם בן-ששון
הערעור שלי הוא על הרכב ועדת הבקרה.
יצחק לוי
לצמצם או לבטל את הסמכות.
היו"ר מנחם בן-ששון
זה לא אכפת לי.
יואל בריס
הרכב ועדת הבקרה כפי שהממשלה הציעה כולל את החשב הכללי, המנהל הכללי של משרד האוצר והמנהל הכללי של משרד ראש הממשלה, כאשר המנהל הכללי של משרד ראש הממשלה הוא לצורך העניין הזה נציג המנכ"לים במשרדים השונים.


הבקשה שהביע יושב-ראש הוועדה היתה לצרף לוועדה הזאת גם את נציג היועץ המשפטי לממשלה. לנו כמשרד האוצר אין התנגדות לכך.
היו"ר מנחם בן-ששון
יפה מאוד. אני שמח שעמדת הממשלה כל-כך פשוטה. רציתי את זה לא בגלל כבוד היועץ המשפטי לממשלה, אלא אני רוצה לתת תוקף לוועדה הזאת.
מייק בלס
זה לא שביקשנו ונדחינו. התייחסנו לזה כאל משהו שהוא עניין ניהולי פנימי של משרדי הממשלה. לא בהכרח שאלה משפטית.
אברהם מיכאלי
החשש, שהם יקבלו החלטה שבסוף אתם תפסלו אותה.
היו"ר מנחם בן-ששון
צודק, אבל מעבר לזה יש עוד.
מייק בלס
ברוח הקו של חבר הכנסת גפני, אני לא מנסה לדחוף את היועץ המשפטי לממשלה לכל מקום ולהחליט ולקבוע. אם יושבים שלושה אנשים רציניים – מנכ"ל משרד ראש הממשלה, מנכ"ל משרד האוצר והחשב הכללי – ודנים בשאלה אם משרד ממשלתי התנהג לא בסדר מבחינה נהלית בוועדת הפטור שלו, אני לא חייב להידחף לשם ולהגיד שגם עמדתי חיונית. אם ירצו את חוות הדעת המשפטית שלי אני תמיד זמין, יוכלו לפנות ואני אענה. אני לא רואה צורך שהיועץ המשפטי לממשלה או נציגו לצורך העניין יישב בוועדה.
היו"ר מנחם בן-ששון
היועץ המשפטי לממשלה.
מייק בלס
היועץ המשפטי לממשלה – לא.
היו"ר מנחם בן-ששון
למה לא? אם המנכ"ל יושב.
מייק בלס
יש כל-כך הרבה מטלות, וכאן מוסיפים בקלות עוד מטלה קטנה. אין צורך להגיע לכך בנושא הזה מבחינת סדרי עדיפויות.
היו"ר מנחם בן-ששון
אבל אין לך התנגדות?
מייק בלס
זה נראה לי לא נחוץ.
משה גפני
אדוני היושב-ראש, למה זה נוגע ליועץ המשפטי לממשלה? הרי מדובר כאן על דברים מקצועיים.
מייק בלס
שלא יחשבו שאנחנו אימפריאליסטים ורוצים להגיע לכל מקום. אני לא סבור שקריטי שנהיה שם. אני לא רואה בזה אסון אם ישימו אותנו שם כי אני לא צופה המון-המון עבודה, אבל זה נראה לי לא חיוני, ואם יהיה חיוני יפנו אלינו ואני אבוא.
יצחק לוי
אני חושב שאנשים מכובדים כאלה בדרך כלל באים מוכנים אחרי שיחה עם היועצים המשפטיים שלהם. אני אומר מניסיון או מידיעה כללית. כמעט לא קורה שמנכ"לים, כמו למשל מנכ"ל משרד ראש הממשלה, באים לדיון בוועדת בקרה מבלי שהעבירו את החומר ליועץ משפטי ושאלו, ולפעמים מזמינים את היועץ המשפטי לישיבה. כלומר הייעוץ המשפטי כבר יהיה בפנים ואני לא חושש. יחד עם זה אני לא מתנגד, אבל זה עוד מטלה על המשרד של היועץ המשפטי לממשלה שלא חסרות לו מטלות. אין לי התנגדות כך או כך, אבל לדעתי אפשר גם בלי.


אני מציע רק להוסיף לסמכויות של ועדת הבקרה גם סמכות לבטל את הוועדה.
יואל בריס
לבטל את קיומה של ועדת פטור, שאז הכול בעצם יעלה ישירות לוועדת הפטור העליונה?
יצחק לוי
אם יש משרד שלא יודע להתנהג, שנתנו לו אפשרות לנהל את העניין והוא לא יודע לנהל אותו, אם זה חמור מאוד אז ניתן או לצמצם או לבטל את סמכות המשרד.
היו"ר מנחם בן-ששון
אקבל את עמדתכם. אני מבין שאתה מתנגד שזה יתווסף.
משה גפני
אני מתנגד באופן קבוע, אבל לגבי העניין הזה אני דווקא מסכים.
יצחק לוי
מסכים למה?
משה גפני
קודם כול אני מסכים למה שאמרת בסוף דבריך, שבאמת צריך להוסיף את הסמכות לבטל לגמרי את סמכות המשרד משום שאם מגיע החשב הכללי ואומר שיש כאן פגם מקצועי מהותי ורציני ורוצה להעלות את זה לוועדת הפטור העליונה - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
אוסיף כאן בקריאת ביניים, אם כך ייכתב בסעיפים הללו זה אפילו אמירה.
משה גפני
אני מבין שמדובר כאן על דבר מקצועי ממש. הרי זה עבר הליכים. בא החשב הכללי ואומר: עם כל הכבוד, הוצאתם כאן פטור ממכרז על כך וכך כסף. לא חשוב. אבל זה הכול נושא מקצועי-חשבי. היועץ המשפטי לממשלה, כפי שאמר המשנה ליועץ המשפטי, יש לו היום מטלות בלי סוף: הוא צריך להעמיד אנשים לדין, יש לו המון מטלות. הוא ממש לא רלוונטי לעניין הזה. סתם להטיל עליו מטלות?
היו"ר מנחם בן-ששון
חבל להאריך את הדיון. אם הם לא רוצים ואתם לא לוחצים עליי - - -
משה גפני
הם לא מחליטים בעניין הזה. אנחנו מחליטים, אדוני היושב-ראש.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני יודע. אבל במקרה הזה יש תמימות דעים.
הסיכום הוא כדלקמן
לא יתווסף היועץ המשפטי לממשלה. כן תתווסף הצעתו של חבר הכנסת הרב לוי.
מיכל הורוביץ
האם יש בכוונתכם לדון היום בנושא גובה הפטור הכספי של קופות-החולים?
מוטי כהן
באחד הדיונים הקודמים דיברנו על כך שהסכום לא הוצמד כמו שאר הסכומים.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני חושב שלא נדון בזה היום. אם נסיים לדון בדברים גדולים נגיע גם לקטנים.


אנחנו עוברים לעמוד 19, סעיף 15 – הפרסום.
יואל בריס
אתחיל בתקציר הפרקים הקודמים. המגמה של התקנות כחלק ממגמת הייעול והקיצור, התקנות כולן עושות שימוש רב במכרזים ממוכנים ובאמצעים ממוכנים. אגב, במאמר מוסגר אומר לאדוני שלפי הנחייתך חזרנו ובדקנו עם אנשי הנוסח האם המכרזים הם ממוכנים, ממוחשבים או מקוונים, והם עומדים על דעתם שהביטוי הנכון הוא "ממוכן". אני יכול להציג בפניכם את האסמכתאות שלהם לכך שזה צריך להיות "ממוכן". זאת הערת ביניים מכיוון שהיושב-ראש ביקש ממני לבדוק את הדבר הזה ובדקתי.


לעניין הפרסום, היה כאן רצון לאזן בין הרצון לאפשר את הפרסום היעיל באמצעות האינטרנט ובין החשש מפני הפגיעה בנגישות.
קולט אביטל
את כל זה שמענו כבר.
היו"ר מנחם בן-ששון
חברת הכנסת אביטל, לא כל חברי הכנסת היו בדיון וביקשו היום שיתנו להם תקציר.
יואל בריס
אני מציג את הדברים בתקציר של דקה.


ובין האפשרות שיש אנשים שאין להם נגישות באופן סדיר לאינטרנט. לזה בשעתו חשבנו שהפתרון הוא בכך שסוגי מכרזים שונים יוחרגו מהכלל וימשיכו להתפרסם בעיתונות, וכמו כן היתה הוראת שעה שקבעה שאת רשימת המכרזים, רק את הרשימה, נפרסם בעיתונות לתקופה מסוימת.
יצחק לוי
האם יש חוק שמחייב משרד ממשלתי שיהיה לו אתר אינטרנט?
יואל בריס
לא. התקנות כאן מחייבות שיהיה אתר אינטרנט ראשי של מכרזים-נקודה-GOV, לצורך העניין, שיהיה אתר המכרזים של כל משרדי הממשלה. יהיה אתר אחד.
יצחק לוי
יש חובה להקים אתר כזה?
יואל בריס
כן. התקנות מטילות חובה כזאת לעניין מכרזים. ואז לא יצטרכו אפילו לדפדף בין 20 משרדי הממשלה השונים, אלא יהיה אתר אחד שבו יופיע גם קישור לכל הגופים החוץ-ממשלתיים, לאתרי המכרזים שלהם. זה ההנחיה שבתקנות.


לפי ההערות של הוועדה בישיבה הקודמת הרחבנו. אמרנו קודם כול שזה לא הוראת שעה אלא הוראת קבע. לא רק רשימת המכרזים אלא הפרטים העיקריים של המכרז יופיעו פעמיים בשבוע בעיתונות בתקופה שבה המכרז פתוח. כלומר אם היום מכרז מתפרסם בעיתונות פעם אחת, עכשיו יתפרסם כמה פעמים בתקופה שבה המכרז פתוח לקבלת הצעות. לא יתפרסם כל הפירוט אלא רק עיקרו של דבר: משרד פלוני מבקש עבודות עפר. יתפרסם על מהות ההתקשרות ותיאור נושאה, המועד האחרון להגשת ההצעות וכתובת אתר האינטרנט.


בנוסף, ולבקשתם של חברי הכנסת שאמרו: ואם מישהו גם אחרי שפתח את העיתונות וראה שם שהפרטים המלאים על המכרז מופיעים באתר האינטרנט הוא לא רוצה לפתוח אינטרנט, אין לו גישה לאינטרנט, אמרנו שתהיה חובה לספק לו את זה גם שלא באמצעות האינטרנט. יהיה שם מספר טלפון שהוא יוכל ליצור קשר ולקבל את זה בפקס או בדואר, לקבל את ההודעה השלמה שלא באמצעות האינטרנט. בכך לדעתי נתנו מענה מבחינת הנגישות.
משה גפני
לשם מה זה משנה לכם עכשיו? איפה הבעיה?
קולט אביטל
רוצים לחסוך כסף. זה משרד האוצר.
יואל בריס
מה הבעיה במצב הקיים? יש שני דברים. קודם כול, העיתונות היא מכשיר יעיל, אבל היא לא בהכרח המכשיר הכי יעיל. היום כאשר יש חובה לפרסם בעיתון נפוץ מי שרוצה לוודא שאינו מפספס אף מכרז צריך לקנות מידי בוקר 3 עיתונים לפחות כדי לוודא שלא פספס מודעות. אם קרא היום "מעריב" וזה הופיע ב"ידיעות אחרונות", אם קנה "ידיעות אחרונות" וזה הופיע ב"הארץ" ואולי הוא בכלל קורא "מקור ראשון".


עכשיו מה שיקרה, המודעה תתפרסם מספר פעמים, תהיה אפשרות לגשת לחומר או באמצעות האינטרנט או למי שדווקא ירצה בכך שלא באמצעות האינטרנט. בסופו של דבר יש כאן גם ייעול, גם חיסכון, זה אפילו "ירוק" מבחינה מסוימת כי קצת חסכנו בכריתת העצים.


לבקשת אדוני היושב-ראש מהחשב הכללי עשינו גם איזו בדיקה מדגמית, ככל שניתן בזמן הקצר הזה, לראות מאין אנשים מקבלים היום את המידע על קיומו של מכרז.
היו"ר מנחם בן-ששון
היה חשוב לי לשאול. אנשים מגיעים למכרז אז שואלים אותם סדרת שאלות, שיגידו גם איך הגיעו. את הדברים הללו בר בריס לא אמר, שלא אחת יש חברות שמספקות את גזירי העיתונים כולם יחד על מכרז מסוים. זה בעצם עבודה אינטרנטית אבל מימי הביניים.
ליאור אגאי
אני מנהל מינהל הרכש הממשלתי. נתבקשנו לבדוק במהלך החודש וחצי האחרונים, להתקשר לכל הספקים שרכשו חוברת מכרז – לאו דווקא אלה שהגישו הצעות – ולשאול אותם איך הגיעו למידע על המכרז הזה. הפצנו הוראה לכל המשרדים וביקשנו לאסוף את המידע. המשרד היחיד שקיבלנו ממנו תשובה היה משרד הבריאות.


בשל תקופת החגים לא היו הרבה מכרזים, היו בערך 14 מכרזים שניגשו אליהם 48 ספקים. לכולם התקשרנו. 6 מהם אמרו שראו את המכרז בעיתון, 8-9 ראו את המכרז דרך "יפעת" שאוספים את כל העיתונים ומפיצים את המידע מידי חודש, וכל היתר ראו את המכרז באינטרנט.


אציין מה שציינתי בדיון הקודם. מזה כמעט שנה באתר של משרד האוצר, באתר של מינהל הרכש הממשלתי, כל המכרזים מפורסמים וכל ספק יכול לקבל מידע למייל שלו לפי הקטגוריה שאליה נרשם, ואם לא נרשם מקבל הכול, 5,000 מכרזים שנתיים. הוא מקבל את הקישור ואז נכנס ורואה באופן חופשי את כל מה שאמור להופיע בהודעה לעיתונות פעם אחת, שאז אם יש לו מזל רואה ואם פספס את המודעה יכול לפספס גם 5 שנים של התקשרויות.
קולט אביטל
מכיוון שאנחנו דנים בפרשה הזאת זמן רב אני לא רוצה לחזור על הדברים.
היו"ר מנחם בן-ששון
בסעיף הזה דנים זו הפעם השנייה כמדומני.
קולט אביטל
קיימנו דיון ארוך למדי וממצה וכולנו חוזרים על אותם הטיעונים. אני רוצה להביע דאגה מכל המהלך הזה. אני לא נגד קִדמה ולא נגד אינטרנט, הכול טוב ויפה, אבל עדיין אין נגישות לכלי הזה לחלק גדול מן האוכלוסייה. אין נגישות לאנשים דוברי רוסית – הם לא מגיעים לזה, אין נגישות לאנשים רבים במגזר הערבי, אין נגישות לאנשים מבוגרים יותר. זה כלי נהדר, אבל לדור הבא. ביקשנו בישיבה הקודמת לבדוק, ונדמה לי אפילו שהחלטנו שנקבע איזו תקופת ביניים של 36 חודשים שבה המכרזים ימשיכו להתפרסם גם בעיתונות הכתובה. אחרי 36 חודשים תהיה בדיקה יסודית, תקום איזו ועדת בדיקה. כך הוחלט בישיבה הקודמת.


אני מבינה שמשרד האוצר מנסה שוב להכניס שינויים, להסתפק בהודעה קטנה באיזה עיתון שאף אחד לא יראה שתפנה את האנשים לאינטרנט, אבל זה לא פותר את הבעיה של האנשים שגם אם יראו את ההודעה הקטנה הזאת בעיתון ויחפשו אותה בזכוכית מגדלת אין להם גישה לאינטרנט. לכן אני מבקשת שנחזור להצעה הקודמת.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני רוצה לדייק בדבר אחד. סיימנו את הדיון הקודם בהנחיה למשרד האוצר להביא כל מיני הצעות, ואחת מן האפשרויות היתה זו שחברת הכנסת אביטל עכשיו הזכירה, ואחרות היו שבכל אופן נראה איזו מזיגה בין השתיים. לי היה חשוב מאוד לקבל את הנתונים משום שכאשר יש נתונים ניתן להסתכל אחרת על החיים. אם מיעוט שבמיעוט מגיע למכרזים היום באמצעות קריאה ישירה של עיתונים אם כן למה זה אנוכי? צריך לפרנס את העיתונים, אני בטוח.
קולט אביטל
אני עובדת בשביל הציבור. לא בשביל העיתונים.
היו"ר מנחם בן-ששון
פרט לעניין המכרזים, אמרו העיתונים שזה מכה כלכלית עבורם שעלולה להמית את שופר הדיבור הסביר של המדינה, ועושים את זה במנות, לא מנחיתים בבת אחת.
יצחק לוי
זה טיעון חשוב.
היו"ר מנחם בן-ששון
לכן אני מזכיר אותו כי הוא לא הוזכר קודם.
עידו עשת
צריך לומר מבחינת התכליות. כן התכליות הן המכרזים.
היו"ר מנחם בן-ששון
נכון, צריך לחוקק לתכלית ראויה ולמידתיות.
עידו עשת
מתן סובסידיה או מתן תמיכה או אינני יודע מה לעיתונות אינם מטרת החקיקה.
היו"ר מנחם בן-ששון
לכן ביקשתי לקבל את הנתונים. כאשר יש נתון כזה ותשובה כזאת עלינו לשקול אם זה מספיק לנו או לא. כשלעצמי זה מספיק לי. חברת הכנסת אביטל רוצה לחזור להצעה הקודמת. נעמיד להצבעה שתי הצעות ונחליט.
משה גפני
גם אני בעד הקִדמה. כלומר גם אני מצטרף לדבריה של חברת הכנסת קולט אביטל שאני בעד הקִדמה.


יש ציבור שאינו משתמש עדיין באינטרנט. חברת הכנסת קולט אביטל הזכירה, יש עולים חדשים, יש ציבור ערבי, יש ציבור שונה שעדיין לא משתמש בזה. הציבור החרדי גם לא משתמש עדיין באינטרנט. הוא משתמש, אני מתאר לעצמי שרבים נכנסים לאתר של משרד האוצר ורואים את המכרזים, אבל באופן כללי הציבור לא משתמש באינטרנט מסיבות לא של בעיות קִדמה אלא להיפך, בשל הצד השלילי של הקִדמה כי באינטרנט יש אתרים נוספים שאדם חרדי אינו מעוניין להיכנס אליהם ולכן הוא לא משתמש בכלי הזה.


יש תהליך שקורה בציבור החרדי, ונדמה לי שגם בציבור הדתי, ואולי גם בציבור אחר, שעושים אינטרנט "כשר" שיהיה בו את אתר המכרזים, את הדף היומי וגם דברים כלליים, אבל זהו, לא מעבר לכך. כאשר זה יקרה וייפתרו הבעיות האחרות של העולים החדשים, של הציבור הערבי וציבור אחר שאינו משתמש עדיין באינטרנט אז זאת יכולה להיות הצעה רצינית. אם לא, ההצעה הזאת לא טובה. ייתכן שהיא חוסכת כסף, ייתכן שהיא פוגעת בעיתונות. לא בדקתי את זה. אבל זה לא שירות לציבור. המשמעות של העניין שחלק מן האנשים שצריכים להשתתף במכרזים לא ישתתפו בשלב הזה. לכן צריך לקבוע פרק זמן כלשהו שבו האינטרנט ייכנס אכן לשימוש של כל הציבור. הוא יוכל להיכנס גם לציבור לאו דווקא הדתי או החרדי, אלא הציבור שאינו רוצה שבאתר האינטרנט שלו יהיו דברים שאינני רוצה לפרט אבל כולכם יודעים. אבל עד אז צריך להשאיר את המצב הקיים.
ואסל טאהא
אני לא רוצה לחזור על הטיעונים שאמרו כבר חברי הכנסת. הם צודקים. עניין הנגישות חשוב מאוד. גם הטיעון שהעלית, אדוני היושב-ראש, חשוב מאוד. פגיעה בעיתונות ובפרנסה של העיתונות זה עניין חשוב. לעבור לקִדמה זה מבורך וטוב, אבל צריך להביא בחשבון גם את הציבור שמתקשה עד היום, או שאין לו גישה נוחה לאינטרנט ויש לו דעות מסוימות, או שלא מגיע לאינטרנט בשל מצב כלכלי רעוע. אני מכיר משפחות רבות שלא מחוברות עדיין לאינטרנט בשל מצבן הכלכלי. הנגישות לאינטרנט חשובה. החיסכון הוא לא המטרה העיקרית שאנו רוצים להשיג. אם הממשלה רוצה להשיג את המטרה הזאת, זאת לא מטרה בשל עצמה. אולי זה תוצאה, וזה טוב, אבל צריך להביא בחשבון גם את הציבור הזה שעד כה אין לו נגישות נוחה לאינטרנט.


הנתונים שהציג החבר, ש-6 מתוך 48 רוכשי ההצעות ראו את המכרזים בעיתונים, גם אם זה היה אחד צריך לעשות צדק עם כולם. לכן ההצעה ששמעתי שהעלתה חברת הכנסת קולט אביטל בעניין ההדרגתיות – במשך 36 חודשים לבדוק – מקובלת עליי.
יצחק לוי
אני רוצה לדבר כאן בהגינות הכי גדולה. יש כאן שני עניינים: עניין החשיפה לציבור ועניין העיתונות, ירידת ההכנסות של העיתונות שיכולה להיות משמעותית, ולגבי עיתונים קטנים זה יכול להיות משמעותי מאוד, זה עלול אפילו לסגור עיתון.
היו"ר מנחם בן-ששון
אלה דברים שהדגשנו כאן.
יצחק לוי
אני רוצה להציע הצעה מתוקנת להצעה של חברת הכנסת אביטל ששמעתי רק עכשיו כי בישיבה הקודמת לא הייתי. אנחנו צריכים לקבוע זמן, ואחרי הזמן הזה לקבל את התקנה כמות שהיא עכשיו. כלומר לא להגיד שנקים ועדה וכן הלאה. אני לא רוצה לתת הרגשה שאני מעוניין למשוך את זה עד אין סוף ואז נקים ועדה שתשב ותדון במשך שנתיים.
קולט אביטל
הוועדה כאן בכנסת.
יצחק לוי
אני מבין. נודיע לציבור שתהיה תקופת ביניים של 36 חודשים, ואני תומך בכך. נודיע לציבור: בעוד 36 חודשים המצב יהיה מה שמציע עכשיו משרד האוצר: תהיה מודעה בעיתון בשתי שורות ויפורסם מספר טלפון של מוקד שיאפשר לשלוח לאנשים את ההצעות. אנחנו נדבר עם הציבורים שלנו כל אחד, דרך העיתון או דרך אגודת המהנדסים או הקבלנים או הספקים וכן הלאה, שהציבור יידע. אנחנו גם אומרים לעיתון שעליו להיערך כלכלית, שיש לו 36 חודשים להיערך כלכלית. כך נכון לעשות, וגם למדינה יש עניין שעיתונים לא יקרסו או ייסגרו בשל הדבר הזה. בעיתונים קטנים זה נתח גדול מאוד. אינני יודע איך זה בעיתונים גדולים.
ליאור אגאי
אנחנו לא מפרסמים בעיתונים קטנים. אנחנו חייבים לפרסם בעיתון בתפוצה רחבה.
יצחק לוי
יש עיתונים בערבית, יש עיתונים אחרים. אני רואה בעיתונים בשפות מסוימות ובערבית שכן מתפרסמים מכרזים. לכן אני מציע הצעה מתוקנת: 36 חודשים, ואחר-כך המנגנון פועל ולא צריך בדיקות.
זהבה גלאון
אני תומכת בהצעתה של חברת הכנסת אביטל.
נסים זאב
לשקול בין 24 חודשים ובין 36 חודשים – לא משנה, מה שהוועדה תחליט – אבל 3 שנים נראה לי מוגזם. אפשר לחשוב על שנתיים.


לגבי העיתונות אפשר להעלות את מחיר העיתון, כך יכולים לאזן את הדברים.
היו"ר מנחם בן-ששון
אבל המחיר לא מפוקח. חבר הכנסת זאב, מה אתה מציע?
נסים זאב
או לומר להם שיכניסו כתבות מעניינות יותר ...
היו"ר מנחם בן-ששון
בכך בדיוק עוסק החוק הזה ... חבר הכנסת הרב זאב, אני שואל לגבי החוק שלנו. האם אדוני סבור שצריך לקבל את עמדת משרד האוצר כבר היום?
נסים זאב
בוודאי שלא. אני מדבר על הפער שבין שנתיים ושלוש שנים. גם חלום פרעה היה לשנתיים. אפשר להגיד למשרד האוצר: יש איזה חלום, זה גם לשנתיים.
משה גפני
מר ליאור אגאי, אתם לא מפרסמים בעיתונים קטנים, אבל אם למשל יש ציבור - - -
ינון אנגל
זה לא נכון. מפרסמים מכרזים שמיועדים לציבור החרדי והדתי בעיתונים החרדיים.
יצחק לוי
ובעיתונים ברוסית ובערבית.
משה גפני
הבנתי. אם אני קבלן לעבודות עפר והמדינה רוצה לבנות את גשר "עד הלום" למשל ואני קורא רק "יתד נאמן", זה נקרא שהמכרז קשור לציבור הדתי?
יצחק לוי
אז תלך לוועדת פטור.
משה גפני
מה זה "לציבור הדתי"? אם הולכים לקנות ספר תורה זה מפורסם בציבור הדתי, אבל אם הולכים לבנות גשר זה לא נוגע לציבור הדתי?
ינון אנגל
אינני יודע איך החלוקה.
אברהם מיכאלי
אני עדיין בעד להשאיר את העניין הזה כפי שהוא היום עם אפשרות לבחון את זה בעוד תקופת זמן כפי שנחליט. עדיין לא מצאתי פתרון לקושייה שחבר הכנסת הרב גפני העלה, מה עושים עם הציבור שלא נכנס לאינטרנט. אני צריך לחשוב ולהגיד לו מה לעשות. לא נוכל לשנות את המצב הזה באופן מיידי. נדון בזה בעוד שנתיים.
היו"ר מנחם בן-ששון
כפי שאמר חבר הכנסת הרב לוי, מרגילים אותו.
אברהם מיכאלי
זה לא פשוט. אני לא יכול כרגע לקבל את העמדה שבעוד שנתיים יהיה בסדר. בואו נבחן את העניין בעוד שנתיים או בעוד 3 שנים.
עומר דקל
צריך להבחין כאן בין שלושה דברים: בין מקום הפרסום, תדירות הפרסום ותוכן הפרסום. לגבי מקום הפרסום, הצעת משרד האוצר לא משנה דבר. היא אומרת שזה יפורסם בעיתונים נפוצים כפי שקיים היום. לגבי תדירות הפרסום, הצעת משרד האוצר מוסיפה על התדירות הקיימת ומן הבחינה הזאת היא באה לקראת האזרח, וגם אגב לקראת העיתונים כי היא קובעת כעת תדירות פרסום גבוהה מאשר קבוע היום בתקנות. לגבי תוכן הפרסום, מה תכלול המודעה, הצעת משרד האוצר מצמצמת את התוכן מכיוון שהיום על-פי התקנה יש בה תוכן מיותר, תוכן-יתר, שרק אחד מרוויח ממנה – העיתון. יש שם תוכן שבכלל לא מעניין את מי שקורא את המודעה, תוכן עתיר מילים שתופס מקום והוא מיותר לגמרי. אף אחד לא נהנה ממנו פרט לעיתון. זה הדבר היחיד שהצעת משרד האוצר עושה, ובצדק עושה. היא מצמצמת את התוכן. היא משאירה רק את התוכן שחיוני לקורא המודעה כדי לקבל אינפורמציה אם המכרז הזה מעניין אותו או לא מעניין אותו. מה שהצעת משרד האוצר נותנת זה את האינפורמציה שנחוצה לקורא לדעת האם המכרז רלוונטי לגביו או לא. אם הוא לא רלוונטי, במילא הוא ממשיך הלאה. אם הוא רלוונטי, צריכה להיות אפשרות לקורא לקבל את מלוא האינפורמציה שלא באמצעות האינטרנט, ולזה משרד האוצר נתן מענה.


מה התוכן המיותר שקיים היום? הוא מרוכז בעיקר בתקנה 15(ג)(3) שאומרת: "תנאים מוקדמים להשתתפות במכרז לפי תקנה 6, אם ישנם". היום התקנה מחייבת לפרסם באופן מלא את כל תנאי הסף וזה יכול להיות פרסום עתיר מילים מכיוון שתנאי סף זה לא משפט אחד, אלא זה מתייחס למשל לשלוש השנים האחרונות, שמתוכן שנתיים היה לו מחזור כספי כזה וכזה, ואולי בשנה השלישית היה לו מחזור אחר. כל תנאי סף יכול להיות פרוש על פני עמוד שלם. ברור שזה מיותר. אני יכול לומר שכאשר אני כותב תנאי סף במכרז זה בדרך כלל תופס שני עמודים. לכן יש הצדקה לתת את תמצית תנאי הסף כדי שאדם יידע אם זה רלוונטי או לא, למשל "סיווג קבלני ג'3", אבל לא צריך לכתוב שם שהסיווג הקבלני ג'3 צריך להיות בתוקף 3 שנים לפחות וכולי. את זה הוא יראה אם יחליט שהמכרז מעניין אותו, אם ירצה להתעמק יותר ואז יגיע למסמכי המכרז. לכן אני סבור שהצעת משרד האוצר היא הצעה מאוזנת.
ינון אנגל
קודם כול אני רוצה להגיד לעמיתי ממשרד האוצר שהוא ראיין X אנשים שמגישים תשובות והגיע ל-6 שראו את המכרז בעיתונים, אבל חברי לא לקח בחשבון כמה אנשים בכלל לא הגיעו לשם כי גם אלה שמנויים על השירות של "יפעת" זה קבלנים מסודרים. אם תראו את המכרזים שמתפרסמים בעיתונות, מחפשים מישהו שינהל את מזנון מס הכנסה בעפולה. איש כזה לא ייכנס לאינטרנט, הוא לא מנוי על "יפעת". לפני שבוע התפרסם מכרז על ניהול כלבייה באיזו האחזות בשטחים. האנשים האלה לא ניגשים לאינטרנט. אפשר להפנות אותם עשרים פעמים. אנשים מעל גיל מסוים אומרים: כאשר אני רוצה אינטרנט אני פונה למישהו אחר, אני לא מסוגל להתמודד עם זה. אני חושש ששכרו של משרד האוצר ייצא בהפסדו. מתוך רצון לחסוך סכום כסף שהוא ממש מזערי עבור משרד האוצר ייתכן שכמות ההצעות שיקבל למכרזים תהיה קטנה יותר כי אנשים לא נגישים ולא רואים את זה ולכן ייצא שכרו בהפסדו. הוא יחסוך את הוצאות הפרסום בעיתונות אבל בשל כך לא יגיעו אליו הצעות נוספות שיכולות להוזיל את מחירי המכרזים.
מייק בלס
הנושא שאנו עוסקים בו במקרים רבים זה ספקים גדולים מאוד שעובדים עם המדינה, כמו למשל עם משרד הבריאות, מי שמוכר תרופות למדינה, או מי שמוכר רכב למדינה, או מי שמוכר פלאפונים למדינה, או קבלנים של גשרים גדולים ודרכים. זה אוכלוסייה שברמה הכללית הנגישות שלה למחשוב ולאינטרנט הרבה יותר גדולה משל האוכלוסייה הכללית. כשאומרים שאין נגישות לאינטרנט זה נכון כי יש אנשים מבוגרים שכבר לא נמצאים בתחום הזה והם לא יהיו כנראה ספקים של הממשלה. באוכלוסיית האנשים הפוטנציאליים אני מאמין שהחשיפה לאינטרנט, גם במגזר החרדי, בתחומים האלה קרובה למאה אחוז.
קולט אביטל
גם במגזר הערבי?
ינון אנגל
ממש לא.
מייק בלס
התקנות האלה מביאות לכאן שיטות מכרז ממוחשבות במגוון מודלים. כל התקנות שמגיעות אחרי התקנה הזאת עוסקות בעצם במכרזים ממוחשבים. אז כל האנשים האלה לא יוכלו לגשת גם למכרזים הממוחשבים. אולי אנחנו לא צריכים לעשות מכרזים ממוחשבים כי יש אוכלוסייה שלא מסוגלת לעבוד עם זה?


אם אנחנו רוצים לעשות שימוש נכון בכספי ציבור, המודעה שמציע משרד האוצר לפרסם פעמיים בשבוע בעיתונים, שמפרטת את מהות המכרז, היא מודעה שקוראת לאנשים להתעניין יותר. המכרז עצמו יכול להיות של 50 או 70 עמודים. מה שמפורסם בעיתון היום זה חצי עמוד קטן שבמילא מחייב אותך לקרוא הכול כדי להגיש הצעה. זה "טיזר", משהו שקורא לך להתעניין. כפי שאמר ד"ר דקל, הפרטים המהותיים: מי המשרד הרלוונטי, מה מהות המכרז – אם זה מזנון אז יהיה כתוב "מזנון" ומי שמחפש היום עבודה יחפש במכרזים תחת "מזנון". אני מניח שהנתונים שהציג משרד האוצר מתאימים לתחושת הבטן שלנו. מזה כמה שנים המכרזים מתפרסמים גם באינטרנט וגם באמצעות חברות פרטיות שדוחפות את המידע לספקים הפוטנציאליים. אנחנו מעמיסים עלויות לא רק על הממשלה, אלא גם על קופות-החולים, על החברות הממשלתיות, על גופים נוספים שיכולים להביא את המידע העיקרי הנחוץ ולגרור את האנשים להתקשר בטלפון ולבקש את הטופס.


אני סבור שלמשך תקופה של חצי שנה או שנה נכון שמשרד האוצר יפרסם גם הודעות בעיתונות ויאמר: לתשומת לבכם, בעוד X זמן נעבור לשיטת פרסום אחרת. שזה לא יהיה מין גרזן מיידי שביום אחד מפסיקים הדברים האלה. אז צריך לעשות מסע פרסום מסוים על כך שיש שינוי בשיטות הפרסום. אבל כל הקהל הרלוונטי יגיע, ואם לא הוא אז הילד שלו יגיע. שיעורי החשיפה עצומים בקהל הרלוונטי.
ליאור אגאי
כדי שנדע על מה מדובר, הממשלה בלבד, בלי גופים נלווים שכפופים לתקנות, מוציאה בערך 12 מיליון שקל על פרסום בעיתונות. האינטרס המובהק שלנו כמינהל רכש ממשלתי, כגוף שאחראי על הרכש בממשלה ומנחה ופורט לפרוטות את מה שיעבור כאן בתקנות כלפי המשרדים, האינטרס המובהק שלנו הוא להגדיל את מספר הספקים. אני חושב שאין בהצעה שלנו דבר מה שפוגע. אם היום ספק מנוי על עיתון מסוים ואני החלטתי – היום זה בשרירות-לב – לפרסם את המכרז בעיתון המקביל והוא במקרה לא מנוי על העיתון הזה, הסיכוי שלו בשיטה הקיימת להפסיד את המכרז גדול בהרבה מאשר בהצעה שהציג כאן עו"ד יואל בריס, שבמשך 40 ימים, שזה הזמן לפי התקנות היום שמכרז צריך להיות פתוח באוויר, בכל יום שני וחמישי המכרז יתפרסם.


אנחנו שוכחים שהאינטרס שלנו להגביר את מספר הספקים בממשלה. זה האינטרס הראשון שלנו, מעבר לחיסכון של 12 מיליון שקל בשל הפרסום בעיתונות. לכן אנחנו עובדים עוד על מספר דברים שאפילו לא הבאנו לכאן לוועדה. למשל, אני לא רוצה להתחייב על זה, אבל אני מאמין שעד לחודש פברואר, ואני מקוה שאפילו לפני כן, אדם שיירשם באתר לקטגוריה מסוימת יוכל לקבל הודעת טקסט על מכרז שנפתח בעניין שלו. אני יכול להציע עוד הצעה, שאדם שיירשם פעם ראשונה באינטרנט יוכל לקבל בדואר, אולי תמורת איזה תשלום, את כל המכרזים שמשרדי הממשלה עושים בנושא הזה. זה דבר שאנחנו יכולים לקדם כי המידע קיים אצלנו.


אני לא רואה היום – ואנחנו עושים מאות מכרזים בשנה – ספק מגיש הצעה למכרז בכתב יד, ואנחנו עובדים עם חרדים ועם ערבים לא מעט, במיוחד באזור הצפון. לא נתקלתי בהצעה שמישהו כתב לי בעיפרון או בלי קובץ אקסל.
זהבה גלאון
לא קיבלנו תשובה מה מידת החיסכון.
ליאור אגאי
זה מעבר לחיסכון.
זהבה גלאון
הבנתי שיש לכם עניין להגדיל את מספר הספקים.
היו"ר מנחם בן-ששון
מתוך ה-12 מיליון שקל שואלת אותך חברת הכנסת אביטל כמה תחסוך.
קולט אביטל
אם אתה מפרסם פעמיים בשבוע מודעות קטנות במקום פעם אחת בשבוע מודעה קצת יותר גדולה – לא חסכת כלום במילא.
ליאור אגאי
אבל זה יתפרסם בכל העיתונים, בניגוד לפרסום בעיתון נפוץ אחד היום.
היו"ר מנחם בן-ששון
הפרסום הופך להיות אפקטיבי יותר.


רבותי, אני לא יכול לכפות. אביא להצבעה יותר מאפשרות אחת.
נסים זאב
אני מבקש להעמיד להצבעה את ההצעה על שנתיים.
היו"ר מנחם בן-ששון
לא נצביע היום.
נסים זאב
אז בשביל מה אני כאן?
היו"ר מנחם בן-ששון
בשביל מה אתה כאן? אדוני חבר בוועדת החוקה, חוק ומשפט.
נסים זאב
אמרו לנו שיש הצבעות.
היו"ר מנחם בן-ששון
בתחילת הישיבה אמרתי: אנחנו מנסחים, אנחנו מנקים את הנוסח. אנחנו מצביעים בסוף על חוקים.
עידו עשת
בהמשך לדברים של מר בריס ושל ד"ר דקל, כפי שנאמר גם בישיבה הקודמת התכלית של השמירה על העיתונות הכתובה היא אכן חשובה, אבל התכליות שצריכות להישקל כאן הן תכליות פנימיות לדיני המכרזים. כלומר השאלה של יעילות, כיצד אפשר להגיע להכי הרבה ספקים בתקציב הקיים, או בתקציב קטן יותר. התכליות האחרות הן תכליות חיצוניות כפי שזה נראה כרגע לדיני המכרזים. בהחלט יש להן מקום, אבל המקום שלהן לא נמצא כרגע על שולחן הוועדה.
זהבה גלאון
יש כאן תכליות מתנגשות. גם אם הן חיצוניות לדבר הזה, יש לנו אחריות בתור ועדה. אנחנו לא עובדים אצל הממשלה, לצורך העניין, שיש לה עניין לייעל את העבודה, ואני מייחסת לזה חשיבות גדולה מאוד. אנחנו בעידן אחר ורוצים לייעל ולתת נגישות לכמה שיותר ספקים. זה האינטרס של הממשלה. אנחנו חברי כנסת. יש לנו ראייה כוללת. יש כאן תכליות מתנגשות ועלינו להביא בחשבון את כל הדברים ולתת לזה ביטוי.
היו"ר מנחם בן-ששון
לא בחוק הזה.
זהבה גלאון
להעמיד את זה רק כדבר שאנחנו עכשיו באים לשרת אינטרסים, שהם חשובים ואני לא מזלזלת בהם – אני לא יכולה לקבל את זה, על אף שלא הייתי בכל הדיונים. אין לנו עניין לקבור את העיתונות עכשיו. גם זה שיקול שאנחנו מביאים בחשבון.
היו"ר מנחם בן-ששון
זה יכול להיות שיקול. צריך להגיד אותו בגלוי. אז צריך לומר: אנחנו רוצים להציל את העיתונות. אפשר להגיד: קחו כסף ישר.
עידו עשת
אבל אז זה עניין כספי.
זהבה גלאון
איך עושים את זה? אז צריך לעשות את זה במשורה.
עידו עשת
יש דרכים להקצאת כספים.
זהבה גלאון
ייתכן שהפשרה שאתה מנסה לגבש תהיה פשרה סבירה. אבל לא להעמיד את כל הדיון עכשיו, כאשר אנחנו צריכים להביא בחשבון מערכות שיקולים מתנגשות, כאילו רק על הדבר הזה.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני חושב שאין כאן מערכות מתנגשות.
זהבה גלאון
אמר היועץ המשפטי לוועדה: אני רוצה להזכיר לכם מה התכלית של הדיון. יש תכליות חיצוניות לתכלית של הדיון. כאשר אני צריכה להצביע יש לי שורה של תכליות שאני מביאה בחשבון על-פי סולם הערכים שלי.
היו"ר מנחם בן-ששון
לכן החזרתי את הדיון לשאלות שיש להן אפילו היבט חוקתי, בעניין חופש הדיבור. לכן אמרתי שאי אפשר לכרות את הענף במחי-יד. יש כל מיני גופים שניתן להגיד להם מהיום למחר להתארגן. יש גופים שאתה רוצה ביקרם. למה חלק מן הסוגיות חוזרות לוועדת החוקה, חוק ומשפט? משום שחלק מן הסוגיות בחיינו, כולל הכלכליות, נוגעות לעניינים חוקתיים. לכן לפי הבנתי צריך להעלות את השאלה הזאת ולשאול האם אני יכול להגיע לנזק מינימלי – זה המידתיות – לעיתונות באמצעות הגעה לתכלית החוק.


יש דבר אחר שמטריד אותי. אם אני מפרסם מודעות בלתי אפקטיביות חלק מן האנשים שאני רוצה להגיע אליהם מחמיצים את זה. תתארי לך שהמודעות היו כתובות בכתב רש"י.
יצחק לוי
אבל איך היה עד היום?
היו"ר מנחם בן-ששון
הם אומרים: ניתן עכשיו יותר.
יצחק לוי
לכן אנחנו צריכים ליצור כאן דרך התנהלות לתקופת ביניים.
היו"ר מנחם בן-ששון
נכון, אז צריך למצוא את האיזון. חבר הכנסת הרב לוי אומר: אני רוצה להרגיע את המערכת, ועל זה אומר חבר הכנסת מיכאלי: לא בטוח שאני יכול להרגיע אותה. הרב לוי אומר: 36 חודשים לא מספיקים לי. אומרים חבר הכנסת מיכאלי וחבר הכנסת זאב: קח 24 חודשים, תעשה את זה דווקא כן עם פרסום מלא ואז תבוא לדון. למה? משום שייתכן שיסתבר שלא קרה שום דבר, או ייתכן – זה לא קורה בעניין שלפנינו היום אבל לפעמים זה קורה – ששדולאים ואנשים שלא רוצים להסתכסך עם מדיה חשובה - - -
יצחק לוי
וזה יעבור לדיון בוועדת החוקה, חוק ומשפט בכנסת הבאה.
היו"ר מנחם בן-ששון
ואז שהם יחליטו. חבר הכנסת הרב לוי אומר: אני לא רוצה שהם יחליטו. אני רוצה שיהיה ברור: בעוד 36 חודשים כך יהיה הפרסום. אנחנו ילדים גדולים. אנחנו יכולים להגיע להכרעות. בדיוק זה המקום בו אנו עומדים.
זהבה גלאון
כשתגיעו להכרעות אני מבקשת שתקראו לי. אני בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות.
היו"ר מנחם בן-ששון
המחלוקת הגדולה היא בין חבר הכנסת לוי ובין חבר הכנסת מיכאלי, האם בעוד 24 או 36 חודשים נעבור למתכונת חדשה או שמא נדבר אז פעם נוספת.
זהבה גלאון
אני נוטה לכיוון של הצעת חבר הכנסת לוי. אני בוועדת העבודה, הרווחה והבריאות ואם תגיעו להכרעות תקראו לי.
היו"ר מנחם בן-ששון
לא, אני לא מגיע להכרעות, אבל אני מנהל משא ומתן עם משרד האוצר, אולי אצליח לשכנע אותם.
יואל בריס
אני רוצה להגיד שני דברים. קודם כול, לגבי השיקול שנאמר שהוא שיקול רקע. על תקנות המכרזים מעמיסים הרבה מאוד – וכאן אני מצטט ונתלה באילנות גבוהים – מהפחות רלוונטי. אם אני משלב את זה עכשיו בתמונה הכללית, אנחנו מנסים לתמרץ את המשרדים לפרסם כמה שיותר מכרזים פומביים. הדבר האחרון שאני צריך שזה יהווה איזה שיקול בשוליים למכרז קטן ולא יקר אבל שאולי בכל זאת מתאים למכרז פומבי, שיגידו: אוי, עכשיו אלך לפרסם בעיתונות עמודים רבים? שזה יהיה איזה חסם בפני מכרזים פומביים.


הדבר השני שאני רוצה להדגיש, ככל שמדברים על תמיכה בעיתונות חובת המכרז עושה את זה בצורה הכי גרועה. קודם כול, החובה לפרסם – נכון שאפשר לפרסם גם בעיתון קטן אם אתה רוצה לפנות למשל לקהל דובר רוסית או קהל חרדי או דווקא בעיתון הקיבוצים, אבל אין חובה. יש חובה לפרסם בעיתונים הנפוצים. לו היה חוק התמיכה בעיתונות הכתובה – ואומר ביושר שכנראה משרד האוצר היה מתנגד לו, אבל נניח שהוועדה היתה מעבירה את חוק התמיכה בעיתונות הכתובה - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
דווקא רעיון לא רע.
יואל בריס
והחוק היה עובר בשלוש קריאות. זה היה בצורה כזאת שהיה מנותק מהממשלה ואף אחד לא יכול להשפיע על התכנים ואני לא יודע מה.
היו"ר מנחם בן-ששון
כל עיתון יקבל לפי מספר הקוראים שלו.
יואל בריס
הדבר האחרון שהייתי אומר הוא: תטו את התמיכה לטובת העיתונים הנפוצים. זה נראה לי שגוי. מכיוון שהכלי שיש לנו הוא כלי המכרזים אז גם מה שאנו עושים כאן ייצא מעוות.
היו"ר מנחם בן-ששון
תודה רבה. אני מבקש לסכם את הדיון. תכינו לנו בבקשה נוסח בכיוון שהציע חבר הכנסת הרב לוי.
יצחק לוי
אנחנו מתקנים מצב קיים.
היו"ר מנחם בן-ששון
תכינו לנו נוסח בכיוון שהציע חבר הכנסת הרב לוי ובשוליים תציינו את הכיוון עליו הצביע חבר הכנסת מיכאלי. אם אתם לא יכולים להכין נוסח כזה אז תבואו ותגידו לנו.


נצא להפסקה של 5 דקות.


(הישיבה נפסקה ב-13:00 ונתחדשה ב-13:05)
היו"ר מנחם בן-ששון
אנחנו עוברים לעמודים 26-27 – מכרז מסגרת.
יואל בריס
הוועדה ביקשה למנוע חשש או חשד לניצול רעה של כלי מכרז המסגרת. אם הוא יכול להימשך לתקופה ממושכת ובלי איזו בקרה הוא יכול לשמר קבוצת ספקים מצומצמת. לכן היתה בקשה לבחון איך גודרים את הגדר סביב מכרז המסגרת. מר אגאי עשה עבודה בעניין זה.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני נהנה ממנה. אני רוצה לשמוע רק אם ד"ר דקל הספיק לקרוא אותה.
עידו עשת
את השינויים במכרז המסגרת שהוכנסו לנוסח שבפניך בתקנה 17ו רבתי.
עומר דקל
לא הספקתי לקרוא את זה.
עידו עשת
בתקנת משנה 17ו(ג) הוספו המילים "לתקופה המזערית הנדרשת בנסיבות העניין אשר לא תעלה על 5 שנים"; בתקנת משנה (ד) הוסף הצורך לנמק את ההחלטה. אלה השינויים למעשה.
היו"ר מנחם בן-ששון
לא צריך להציג את הדברים. קראתי את המכתב. מישהו רוצה להעיר על מכרז המסגרת?
מוטי כהן
לא כל-כך ברורה לנו הקונסטלציה כאן. בתקנת משנה (ב) יש לנו בעיה עם הקונספציה. קודם כול, אצלנו כאשר יוצאים למכרז מסגרת זה אומר שוועדת המכרזים עורכת מכרז מסגרת, בוחרים רשימת ספקים ונותנים ליחידות השונות – אצלנו יש ביזור – אפשרות לנהל משא ומתן עם המציעים. כלומר אלה המציעים המאושרים ואיתם אפשר לנהל משא ומתן ולהגיע להתקשרות. כאן יש סעיף שקובע שאת כל המגעים, גם לאחר שהוועדה ערכה מכרז מסגרת, עדיין ועדת המכרזים עושה – במקרה שלנו זה הארצית ואני מבין שגם במקרה של משרד הבריאות – הכדור עדיין בידיים שלה. גם בכל ההתקשרויות העתידיות שנובעות מאותו מכרז מסגרת היא צריכה לדון ולערוך את ההתקשרות. בנוסף יש כאן סעיף שקובע שוועדת המכרזים לא תנהל משא ומתן עם ספקי מכרז המסגרת. אז מה נותן כאן מכרז המסגרת?
היו"ר מנחם בן-ששון
אתה שואל שתי שאלות. השאלה הראשונה היא שאלה של טרמינולוגיה. מה שאתם קוראים לו "מכרז מסגרת" הוא לא בהכרח מה שהם קוראים לו "מכרז מסגרת". מה שאתה תיארת, לפחות בחלק הראשון של דבריך, זה המכרז המרכזי. לכן תעשה את ההתאמות. אם זאת תהיה הבעיה שלך, תעמוד בה. אני מאמין שלא זאת הבעיה.
יואל בריס
מכרז מסגרת יכול להיות מרכזי או לא מרכזי, ומכרז מרכזי יכול להיות מכרז מסגרת או לא. קיימות 4 אפשרויות.
היו"ר מנחם בן-ששון
עכשיו תמקד את השאלה בסיפה? או שהבנתם ואתם רוצים לענות לו?
מוטי כהן
לגבי הרישה, אם מרכזי או לא מרכזי אני מאמין שאנחנו יכולים למצוא פתרון במסגרת פסקה (ה)(1) כי כתוב: "... בדרך שנקבעה לכך במכרז המסגרת". אני מאמין שאם זה בסכומים שיחידות המשנה שלנו יכולות לדון בהם אז הסמכות היא ביחידות המשנה. אני מאמין שכך סובר גם מר בריס.


לעניין אי-ניהול משא ומתן, אז מה כאן מכרז מסגרת?
יואל בריס
כפי שאמרתי, מכרז מסגרת – יש 4 אפשרויות. מכרז מסגרת יכול להיות מכרז מרכזי או לא מכרז מרכזי, מכרז מרכזי יכול להיות מכרז מסגרת או לא מכרז מסגרת. ארבע האפשרויות קיימות. נכון שבעבר כל מכרזי המסגרת הממשלתיים היו מכרזים מרכזיים וכל המכרזים המרכזיים הממשלתיים היו מכרזי מסגרת. כך זה עבד תקופת מה, אולי אפילו תקופה ממושכת. היום זה לא כך. אנחנו מאפשרים גם ליחידה לעשות מכרז מסגרת.


לשאלתך מה התועלת במכרז מסגרת ליחידה אם זה לא מכרז מרכזי, התועלת היא שיש על פני תקופה אפשרות לכל התקשרות להתאים את הספק המתאים מתוך הרשימה. זה לא חייב להיות שליחידה יש רשימה לכל דבר ועניין. היא יכולה להגיד שעכשיו היא רוצה את פלוני ועכשיו את אלמוני.
היו"ר מנחם בן-ששון
ברור. מר בריס, הם דוברי מכרזית רהוטים.
יואל בריס
בריהוט, אגב, בדרך כלל הדרישה של המשרדים היתה לעבוד לאורך תקופה עם מרהט אחד כי אז כאשר הגלגל נופל מן הכיסא בחדר 814 לא צריך לבדוק מי הספק שיבוא לתקן אלא יודעים.


לשאלה השנייה על ניהול משא ומתן. דווקא ההיבט השני שהביע אדוני בדיון הקודם – ואני חייב להגיד ביושר, זה עוד אחד מסעיפי ד"ר דקל שחוות הדעת שלו לוועדת ליפשיץ-ויינשל, אם אני זוכר נכון, לעניין מכרזי המסגרת היתה משמעותית בניסוח הסעיף – מכרזי המסגרת יכולים או עלולים להיות פתוחים לשימוש לרעה. אם יש לי רשימה סגורה של ספקים אני יכול להגיע לאיזה פתרון של 'שמור לי ואשמור לך' ואז החלוקה בין הספקים האלה אינה בהתאם להתאמה שלהם, אינה בהתאם לחלוקה שוויונית או הוגנת ביניהם אלא בהחלטה פנימית שפתוחה לשימוש לרעה. לכן כל המנגנון של מכרז המסגרת בנוי על דו-שלביות: שלב אחד בקביעת המסגרת, שאז קובעים את הרשימה, ולגבי כל הזמנה בתוך מכרז המסגרת זה למעשה פועל כמיני-מכרז.


מה היעילות בזה? היעילות גדולה פעמיים. פעם אחת, כי הפנייה היא לרשימה סגורה שאתה מכיר ויודע את תוכנה ואת המחירים המרביים של כל אחד מהם. פעם שנייה, וזה הוכח גם מהניסיון, יש משהו שהוא מעין דמי זיכיון שמשלם הספק כדי להיות ברשימה. הוא יודע שכדי להיות ברשימה – והרשימה הזאת נותנת לו כמות של עבודה על פני תקופה – עליו להיות זול מהשוק. אם הוא נותן מחירי שוק בלבד אז כל מכרז המסגרת הזה לא יעבוד ועל פני תקופה הוא לא יקבל את ההזמנות ולא ייכנס לרשימה מלכתחילה כי אחרים ייתנו מחיר נמוך יותר. הרווח הזה שאנחנו מקבלים כרוכש גדול על פני תקופה זה הפן השני של היעילות של מכרזי המסגרת. ואז השלב השני נכון שהוא איזה מיני-מכרז ולא רק להתקשר בטלפון ולקבל הצעה, אבל זה כנראה מחיר בירוקרטי נמוך יחסית.
היו"ר מנחם בן-ששון
לפי דעתי כך אתם עובדים במילא לפי התיאור שלך.
איתן שלייפר
אני לא בקי בטרמינולוגיה של מר בריס. אנחנו עורכים מכרזים מרכזיים בנושאים שבהם יש יתרון לרכש המרכזי, כאשר יש יתרון לגודל ואין יתרון ליחידות המקומיות. אחר-כך הם יכולים להתקשר עם רשימה ידועה של זוכים. השאלה שלי אם במכרז מרכזי לדידך יכולים להיות יותר מזוכה אחד.
יואל בריס
כן, תמיד. יכול להיות מכרז מרכזי שהוא לא מכרז מסגרת. למשל מכרז לפלאפונים של מדינת ישראל זה דוגמה למכרז מרכזי שאיננו מכרז מסגרת. אין יתרון לכך שהמשרדים השונים יעבדו עם יותר מספק סלולרי אחד, להיפך, היתרון בכך שכולם עובדים עם ספק סלולרי אחד ואז גם הרשת חינם. ואז זה מכרז מרכזי שאיננו מכרז מסגרת. מכרזי ריהוט הם מכרזים מרכזיים שהם מכרזי מסגרת. היום מה שאנחנו מנסים לייצר, שלא כל-כך קיים, יכול להיות מכרז שהוא לא מרכזי ובכל זאת הוא מכרז מסגרת.
איתן שלייפר
הבנתי את תשובתך.


השאלה השנייה שלי, ובהנחה שיש יותר מזוכה אחד במכרז שהוגדר כמכרז מרכזי, האם צריך להביא את ההחלטה על ההתקשרות הבאה כל פעם מחדש לוועדת המכרזים?
יואל בריס
כן.
איתן שלייפר
עם זה אנחנו לא יכולים לחיות. אנחנו עושים מכרז מרכזי לניירות צילום, לגזים רפואיים, למחשוב ויש לי 8 מחוזות, 14 בתי-חולים, כל אחד עם תקציב שיכול להיות של מיליארד שקל לשנה. יש הנהלה מקומית. יש להם רשימה של זוכים במכרז מרכזי והם יכולים לפנות אליהם, לנהל עימם משא ומתן ולהשיג תנאים מיטביים. הם לא צריכים לפנות בשביל זה לוועדת המכרזים המרכזית של שירותי בריאות כללית.
יואל בריס
אתקן את עצמי. תוך כדי דיבור הבנתי שעניתי תשובה חלקית. זה לא חייב להיות אותה ועדת מכרזים. אם זה מכרז מרכזי אז ועדת המכרזים שעושה את הפנייה היא ועדת הקצה. זה לא חוזר לוועדה העליונה.
איתן שלייפר
צריך לומר את זה במפורש.
היו"ר מנחם בן-ששון
אתם רוצים שזה יצוין במפורש כדי להבהיר שהאפיק הזה קיים.
מייק בלס
עדיין נותר הוויכוח אם ינוהל משא ומתן עם המציעים או רק יבקשו הצעת מחיר. הכוונה כאן היתה שיש הצעת מחיר אחרון.
מוטי כהן
ראשון ואחרון.
עומר דקל
ראשון – כדי להיכנס לרשימה.
קריאה
להיכנס לרשימה, ואחר-כך יש לנו רשימה ובהתאם להזמנה תהיה הצעה אחת בלבד.
ליאור אגאי
להציע מחיר נקודתי להזמנה קונקרטית בלי משא ומתן.
עידו עשת
אני שואל את השאלה ששאלתי קודם. יש את סוגיית המחיר ואת סוגיית ההתמקחות.
יואל בריס
במכרז שבו יש לי מה שניתן לתיאור מדויק, ברור שאחר-כך בשלב השני אתה יודע מה המחיר המרבי ואתה מתחיל ממנו. בסוג השני של הדברים שניתנים לתיאור כללי בלבד, יש כאן גם פרקטיקה. אנחנו עדיין דבקים בכך שיהיה איזה מיני-מכרז, הליך תחרותי מקוצר. נכון שקשה לי יותר לקבוע את המחיר המרבי כי לא ידעתי להגדיר אותו בהתחלה כפריט. מה שמקובל במצבים כאלה שהמחיר המרבי נקבע לפי איזשהו benchmark נתון שאחוזים ממנו מהווים את המחיר המרבי. זה הפרקטיקה, פשוט כי אין לי דרך אחרת.
עומר דקל
אני בעד התקנה הזאת.
היו"ר מנחם בן-ששון
שמת לב לתיקונים שהם הכניסו בעקבות בקשותינו.
עומר דקל
בסך הכול בשורה התחתונה זה תקנה נכונה וחיונית. בעיקר ברמת המקרו היא משרתת עסקים קטנים. בגלל שהמדינה היא לקוח מאוד-מאוד גדול, האפשרות לעשות סוג כזה של מכרז מסגרת נותנת אופציה לספקים קטנים שלא היו יכולים להתחרות אם המדינה היתה אומרת: עכשיו אני קונה ל-3 שנים ריהוט רק מגורם אחד, אז היה יכול להיות מספר מצומצם של מציעים. לעומת זה אם המדינה אומרת: אני קונה מ-5 גורמים אז גם גורם קטן או בינוני נפתח לו פתח כי הוא יודע שאת כל האספקה הוא לא יכול לתת אבל חלק מהאספקה הוא כן יכול לתת. זה אינטרס חשוב. בנושא הזה היה גם תיקון לחוק חובת המכרזים עצמו ולכן אני בעד זה. אני חושב שאין כאן פגיעה בתחרות. להיפך, יש כאן עידוד תחרות ועידוד עסקים קטנים ובינוניים.


שתי הערות שמטרידות אותי. אני רוצה לדבר דווקא על נושא המשא ומתן. העובדה שיש מכרז מסגרת, החשש הוא לקרטל בין מי שבתוך מכרז המסגרת. מכיוון שיש קבוצה קטנה ומוגדרת, מכירים זה את זה, יש כאן גם התנהלות נמשכת, כל התנאים שמעודדים פעילות קרטלית מתקיימים בנסיבות העניין. לכן אם אומרים "לא ינוהל משא ומתן", נקודה, זה גם מעודד את הפעילות הקרטלית כי בעצם זה לא מאפשר לשבור את הקרטל. זה דבר אחד. לכן אני חושב שכן יש מקום להשאיר פתח לניהול משא ומתן לפי שיקול דעת של ועדת המכרזים, וגם אולי לפי התנאים שקבועים בתקנה 7, שהיא התקנה שעוסקת במכרזים שמותר לנהל בהם משא ומתן. כלומר לא הייתי סוגר הרמטית את האפשרות לנהל משא ומתן. למשל אחת הדרכים לשבור קרטל זה באמצעות ניהול משא ומתן. לכן הייתי כן מוסיף את האפשרות לנהל משא ומתן. אני מדבר על פסקה (ה)(4) בעמוד 27. כתוב: "ועדת המכרזים לא תנהל משא ומתן עם ספקי מכרז המסגרת בעקבות הפנייה הפרטנית". הייתי קובע כאן איזה סייג, "אלא אם כן ...", "אלא אם כן ניתן על כך אישור כזה או אחר" או משהו בסגנון הזה.
היו"ר מנחם בן-ששון
חברים, מבחינתכם זה משרת בדיוק את האינטרס שלכם. ד"ר דקל מברך אתכם על השינויים, אם אני מתרגם לעברית פשוטה מה שהוא אמר, ומציע רק שבפסקה (4) בעמוד 27 תוסיפו איזו הסתייגות משום שאתם רוצים אותה.
יואל בריס
זה תמיד האיזון המסובך.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני סבור שלא יקרה אסון אם זה לא יהיה, אבל זה נותן לך אפיק להפעיל דבר.
עומר דקל
להפעיל חריג.
יואל בריס
יש כמובן חשש משימוש לרעה.
היו"ר מנחם בן-ששון
אתה חושש מפני שימוש לרעה? תגידו את זה ואז אקבל את עמדתכם.
ליאור אגאי
זה בדיוק מה שבא מכרז המסגרת למנוע, שמראש בפנייה המקורית לתקופה של 5 או 3 שנים אתה מודיע מה יהיו כללי המשחק. ניהול משא ומתן – יכול להיות שהמשא ומתן ינוהל בצורה כזאת שאתה תישאר עם אחד מתוך מכרז המסגרת במשך 5 שנים. לנו יש המון מכרזי מסגרת ומעולם לא ניהלנו משא ומתן. זה בדיוק ההליך החצי שנתי שאליו אני יוצא. עוד לא הבנתי על מה אני צריך לנהל משא ומתן אם כל חצי שנה אני פונה לכולם עם אותן דרישות. אני לא מבין את זה.
היו"ר מנחם בן-ששון
נעצור את הדיון כאן. אנחנו לא נפתח את זה משום שהחששות בסוגייה הזאת תמיד משכנעים אותי יותר מן הדיוק.
מוטי כהן
רק לוודא: האם בפסקה (3) המונח "ועדת המכרזים" ישתנה?
יואל בריס
יהיה כתוב שאם היה מכרז מרכזי אז ועדת המכרזים לעניין זה תהיה ועדת המכרזים של היחידות ולא ועדת המכרזים המרכזית.
מוטי כהן
זה עדיין לא מספק. אנחנו רוצים שזה יהיה הגורם הרוכש כי ועדת המכרזים לא עוסקת בכל התקשרות של רכישת ציוד.
היו"ר מנחם בן-ששון
את זה אנחנו לא רוצים.
יואל בריס
כתבנו שאם זה עד 45,000 שקל זה יכול להיות לא.
היו"ר מנחם בן-ששון
בפגישה הקודמת, או זאת שלפניה, אמרתם שיש דבר אחד שהוא ייהרג ובל יעבור. אחרי שהדבר הזה עבר פתאום יש עוד דברים שהם ייהרג ובל יעבור. הדינמיקה מעניינת ...
איתן שלייפר
כתבנו את כולם.
היו"ר מנחם בן-ששון
בוודאי. אילו כתבתם את חוק המכרזים הייתם כותבים אותו לפי המקובל עליכם, אבל מישהו אחר כותב אותו.
ליאור אגאי
למעשה התקנה הזאת באה להסדיר מצב קיים.
היו"ר מנחם בן-ששון
נכון, אבל הוא לא תואם לגמרי להתנהלות של ארגונים. אמרתי להם אז, ואומר שוב, בחלק מן העניינים תקבלו את הטרמינולוגיה החדשה, בחלק מן העניינים תתארגנו עם הפרוטוקול. לכם, אגב, אין בעיית מחשב אבל יש ארגונים אחרים שהיתה להם בעיית מחשב וכמעט קיבלו פורטל במתנה. אנחנו נכנסים לעידן אחר.
ליאור אגאי
באנו לעצור בממשלה – אני לא מדבר כרגע על האדונים הנכבדים – תרבות מסוימת, שהיתה רשימה וממנה קנית ממי שאתה רוצה. באנו לעשות סדר בנושא הזה.
סלה עתר-כץ
לגבי הפתיח, שמכרז מסגרת הוא מכרז שבו נבחר יותר מספק אחד, מה במקרה שאנחנו רוצים לבחור ספק אחד בלבד?
היו"ר מנחם בן-ששון
אתם לא יכולים. אין דבר כזה.
יואל בריס
אז זה מכרז רגיל ולא מכרז מסגרת.
סלה עתר-כץ
זאת השאלה. אני רוצה לעשות מכרז לכיבוי אש בבתי-חולים, לבחור ספק אחד לפי מחיר קבוע, הנחה שהוא נותן לי על מחירון.
יואל בריס
מכרז מרכזי עם ספק אחד – אפשר בהחלט. מכרז מסגרת עם ספק אחד – אי אפשר. זאת ההגדרה.
סלה עתר-כץ
כאשר אתה משתמש במונח "מכרז מרכזי" אני חושבת מייד על המכרזים שמוציא - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
תיקנו כבר את המושגים.
סלה עתר-כץ
עוד הערה אחת לגבי מכרז שפירוט הטובין לא קיים בו. מה הכוונה במילים "לא קיים פירוט טובין"?
ליאור אגאי
את עושה היום מכרז מחשבים למכרז מסגרת? הרי ברור שבעוד חצי שנה יהיה כבר פנטיום 5. לא הגיוני להחליף ספק בשביל שיפור טכנולוגי ולכן בפנייה הבאה שלך תתני פירוט טובין חדש.
יואל בריס
אנחנו חוזרים לתקנה 15 בעמוד 19. היה נושא נוסף שאדוני העלה וביקש שנבדוק וערכנו איזו בדיקה. השאלה היתה האם אפשר שהמכרז, לא רק בשלב היציאה, אלא לכל אורכו יתנהל בשתי שפות. לפי הבדיקה שלנו זה יעצור אותנו בחריקת בלמים, לא נוכל להתנהל. זה גם עלול ליצור בעיות משפטיות קשות כי אז תהיה לנו שאלה על סתירה במינוחים ובתוצאות.
היו"ר מנחם בן-ששון
אחרי שביקשתי את זה חשבתי שאולי לא נכון היה לבקש משום שכאשר אתה עורך חוזים בין-לאומיים יש נוסח אחד מחייב ויש תרגומים, ולמה? משום שהנושא רגיש ואתה רוצה שייצא לדרך עם דבר ידוע. כאן אני פותח פתח להתדיינויות שאני רוצה בדרך כלל להגיע לסופיותן.
יואל בריס
נבקש שהפרסום יהיה בשתי שפות, עברית וערבית, והמכרז כולו יתנהל בשפה אחת.


הנושא הבא, בעמוד 37, תקנה 33 (תיקון תקנה 35). יש בקשה של רשות החברות להוסיף הוראה לעניין הרכב ועדת הפטור. אני מציע להעביר את השרביט אליהם, שיציגו את העניין.
היו"ר מנחם בן-ששון
זה דיון שני כבר בעניין החברות.
יואל בריס
היו שני דיונים בעניין החברות. דיון אחד היה אגב השאלה מי היא חברה ממשלתית.
היו"ר מנחם בן-ששון
ותיקנתם.
יואל בריס
מי היא חברה ממשלתית לעניין הפטור ממכרז התקשרות של הממשלה עם חברה ממשלתית.


השאלה השנייה שעלתה תוך כדי הדיון, שלא היתה בחבילה המקורית, היא שאלת הרכב ועדת המכרזים של חברה ממשלתית.
הראל גל-ים
העלינו את זה. פנינו כמובן לחברות ושמענו מה היה להן לומר.


לגבי הרכב הוועדה, הרעיון המקורי היה כמובן להפריד את חברי הדירקטוריון מוועדת המכרזים שאנחנו רואים בה גוף ניהולי פרופר.


לגבי התיקון הזה לא היו התייחסויות מהותיות מאוד. בחנו את כולן, ובגדול אנחנו לא רואים כאן בעיה עיקרית. התוספת שהוספנו היתה לגבי יועץ משפטי שאינו נמנה עם עובדי החברה. זה בסיפה של הסעיף. למעשה זה היה כבר בהתחשב בהערות של החברות. ביקשנו שהוא ישמש כמשקיף ולא תהיה לו זכות הצבעה.
היו"ר מנחם בן-ששון
מה זה משקיף?
הראל גל-ים
הוא לא יהיה חבר בוועדה, לא תהיה לו זכות הצבעה.
עידו עשת
ברור לי מה אתם רוצים. השאלה מה זה משקיף מבחינה נורמטיבית בתקנות.
היו"ר מנחם בן-ששון
היה לנו דיון כזה בתקנות חברות ממשלתיות בסוגייה של סעיף הביקורת.
עידו עשת
לְמה הוא כפוף? הוא לא כפוף. כלומר זה לא משקיף.
הראל גל-ים
העיקר, מאחר ואנחנו רואים בו דמות חשובה שתבוא לפקח, לתת בקרה וכולי, שיהיה נוכח שם. לא תהיה לו זכות הצבעה מבחינתנו מאחר והוא לא נמנה עם עובדי החברה ואנחנו לא רוצים שתהיה לו זכות הצבעה, אבל עדיין אנחנו רוצים – וזה בהתייחס להערות של החברות – שהוא יהיה שם.
היו"ר מנחם בן-ששון
הבנתי. מר בלס, איך ניתן להכניס אדם כזה? ניהלנו דיון כזה בזמנו באשר לחברי ועדה שאינם עובדי מדינה בחברות הללו. איך אתה רואה אותו שם?
מייק בלס
אתה מתכוון שהוא רואה איזו בעיה משפטית ומתערב, או לא מתערב? מה הוא עושה?
הראל גל-ים
הוא מתערב. אפשר לראות אותו בדומה לרפרנטים שיושבים אצלנו ברשות החברות. יש לו כמובן זכות דיבור.
מייק בלס
אבל הוא גם מחווה את דעתו המשפטית? אני מסכים שלא חיוני שהוא יבחר שולחנות ויבחר מסכי מחשב, אבל צריך להיות ברור שאם הוא רואה ליקוי משפטי ומעיר עליו זה מחייב. במובן הזה הוא לא משקיף.
היו"ר מנחם בן-ששון
אז שיישב כחבר.
מייק בלס
ניתן לומר שהוועדה תלווה בייעוץ משפטי על-ידי יועץ משפטי שיהיה נוכח בישיבות הוועדה. הוא ייתן ייעוץ משפטי. למילה "משקיף" יש קונוטציה של "רוצים – נשמע אותך, לא רוצים – לא נשמע אותך".
היו"ר מנחם בן-ששון
ואף מעבר לכך, מר בלס. אם הוא יפעיל את תקנה 10(ב) על משמעויותיה אז הוא יפסול אפשרויות על הסף. היועץ המשפטי של הוועדה אומר לך: אתה לא יכול להכניס לחדר אדם שאין לו זכויות. האיש הזה יפריע לעבודה, אחרי זה יכולות להיות עילות לכל מיני דברים, זה לא מועיל. אם אתה רוצה לתת לו סמכות תכניס אותו כחבר. אם אתה לא רוצה לתת לו סמכויות אל תכניס אותו לחדר.
מייק בלס
אני יכול אולי להבין את הרצון של אנשים שלא היועץ המשפטי יקבע את השולחנות ואת המבנה כי הרי מה הוא מבין בכך, הוא מבין בחוק. אז האמירה יכולה להיות שיהיה ליווי משפטי של הוועדה וחוות דעתו בעניינים משפטיים תכריע.
היו"ר מנחם בן-ששון
אולי נעזור לכם. מה אתם עושים בקופות-החולים בעניין הזה?
רחל שפיצר-לבנה
אנחנו רוצים כמובן שיהיה יועץ משפטי, אבל יש חברות ממשלתיות שבהן היועץ המשפטי אינו עובד החברה. ניסינו לייצר לו כאן איזה מעמד מיוחד, שבכל זאת ישתתף בדיונים אבל לא יהיה חבר הוועדה.
היו"ר מנחם בן-ששון
רבותי מן החברות הממשלתיות, אני מבין את הבעיה. היועץ המשפטי אומר שיימצא פתרון לבעיה הזאת. שלא יהיה לנו אבר מדולדל כזה בתוך הוועדה.
הראל גל-ים
יש כאן באמת מצב רגיש. היועץ המשפטי שהוא עורך-דין פרטי נכון שלא יהיה חבר הוועדה במובן זה שיש לו זכות הצבעה. זה מנוגד לכל הרציונלים של המשפט המנהלי. מצד שני, כן חשוב שהוא יהיה. הוועדה רשאית להיוועץ ביועצים או דברים מן הסוג הזה ואפילו יש לזה עיגון בחוק. כלומר הוא צריך להיות במישור – אני כרגע לא מתייחס לניסוח, איך יקראו לו: משקיף, יועץ, נוכח או משהו כזה, אבל כן חשוב להבהיר שלמשל לא מקיימים דיון בוועדת המכרזים מבלי שמשתתף בדיון יועץ משפטי.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני לוקח את ההצעה שלך קדימה. "לא היה יועץ משפטי לוועדה, תיוועץ הוועדה ביועץ משפטי לפני קבלת החלטה".
חיים גרון
הנוסח הוא "לא מכהן בחברה יועץ משפטי הנמנה עם עובדי החברה".
היו"ר מנחם בן-ששון
ברור, אבל אני רוצה להוליך את זה קדימה בהנחיה. במקרה כזה נוסיף כאן חובת היוועצות.
מייק בלס
חובה לבחון את התהליך.
היו"ר מנחם בן-ששון
אנחנו צריכים לנסח את זה. אי אפשר להשאיר את הנוסח הנוכחי.
עידו עשת
היה עוד שינוי שהצעתם לגבי אחת לרבעון.
הראל גל-ים
בעמוד 5 לגבי חובת הפרסום. מספר חברות העירו - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
לזה התייחסתי כבר. אנחנו לא מקבלים את ההערה הזאת. דיברו על פרסומים באינטרנט, שאין לאנשים אינטרנט.
הראל גל-ים
לא. לעניין טעמים ביטחוניים.
היו"ר מנחם בן-ששון
את זה ראיתי. אני סבור שצריך לקבל את ההערה שלהם.
הראל גל-ים
זה פר החלטה, שברגע שיש החלטה על פטור ממכרז מטעמים ביטחוניים לא תהיה חובת פרסום. אנחנו כמובן גם נעתרנו לבקשה.
ברוך לוברט
זה בתקנה 1ג(ב).
היו"ר מנחם בן-ששון
דיווחתי לכם בישיבה הקודמת. קיימנו דיון מסיבי מאוד בסוגיות הללו. הגדרנו חברות שנמצאות בחזית שאי אפשר במקרה הזה לדרוש מהן מיצוי חוק חופש המידע. אמרנו את זה בצורה מפורשת. למה? זה ברור, משום שאם יצטרכו להגיד שהמכרז הזה פטור מחובת הפרסום על-פי חוק חופש המידע באופן אוטומטי תתחיל לחטט.
עידו עשת
הנוסח המוצע כרגע בפני הוועדה הוא כדלקמן: "גוף ציבורי יהיה רשאי שלא לפרסם את החלטתו כאמור בתקנת משנה (א) מטעמים של ביטחון המדינה, יחסי החוץ שלה, קשרי מסחר בין-לאומיים" – זה לדעתי דבר שלא מופיע בשאר המקומות בתקנות – "או ביטחון הציבור". כלומר בכל מקום שמופיעה הסיבה הזאת לא מופיע "קשרי מסחר בין-לאומיים". זה נקודה ראשונה שהוועדה צריכה לשים אליה לב.
היו"ר מנחם בן-ששון
זה לא קשור לבקשה שלהם.
עידו עשת
נכון. הבקשה שלהם אחרת. זה כרגע מה שמונח בפני הוועדה.
הראל גל-ים
הנוסח הזה מקובל לחלוטין.
יואל בריס
הפנייה של החברה שבה דובר היתה שהם יקבלו בעצם פטור מלא בדומה לפטור שיש להם בתחום אחר באשר לחוק חופש המידע. אם אני מבין נכון ההמלצה של רשות החברות היא למעשה להגיד שחברות כאלה יוכלו לעשות שימוש בניסוח שאנחנו הבאנו, שמדבר על פטור פרטני לכל החלטה והם לא נזקקים לפטור הזה בעניינים אחרים. דבר קיומם ידוע. נכון אולי שאין לחברות כאלה אתר אינטרנט מטבע הדברים.
היו"ר מנחם בן-ששון
דווקא יש להם.
קריאה
כתוב שם: "אנחנו לא יכולים להגיד לכם מה אנחנו עושים, אבל תדעו שאנחנו קיימים ...".
עידו עשת
אם כך, זה הנוסח שיישאר.
היו"ר מנחם בן-ששון
אתם חיים אתו בסדר, לנו אין בעיה.
עידו עשת
היה עוד תיקון לגבי החברות הממשלתיות, לגבי חובת הדיווח אחרי רבעון.
הראל גל-ים
אנחנו חוזרים לעמוד 38, תקנה 34. ביקשנו להכניס שינוי, שכל החלטה על מתן פטור ממכרז תבוא לידיעת ועדת הביקורת על-ידי ועדת המכרזים. ההתייחסות העיקרית היתה שהם פשוט יוצפו בהחלטות על מתן פטור ממכרז ומרוב עצים לא יראו את היער. התלבטנו בינינו ובין עצמנו האם להיענות לבקשה או לא. אין לנו התנגדות מהותית להיענות ולהגיד שעל החלטות מהותיות עם התקשרות מעל שווי מסוים רק אז ידווחו לוועדת הביקורת. היתה התלבטות בינינו ובין עצמנו. ביקשו שכל החלטה על מתן פטור ממכרז תובא לידיעת ועדת הביקורת. ככל שהחברות ירצו הן יכולות להחיל איזה מנגנון פנימי שיעשה להן הפרדה בין החלטות בהתקשרות בגובה נמוך שפשוט לא יובאו לידיעת ועדת הביקורת ואז היא לא תוצף בכל-כך הרבה החלטות. הטענה של החברות היא שלא יובאו החלטות רבות מדי לוועדת הביקורת. החברות אומרות שיש להן המון החלטות על מתן פטור ממכרז ואם יביאו כל החלטה כזאת לוועדת הביקורת אז ועדת הביקורת מרוב עצים פשוט לא תראה את היער. אנחנו לא בטוחים שיש ממש בטענה. אפשר ליצור גם מנגנון פנימי כדי שהחברות יידעו איך להסתדר עם הדברים הללו.
יואל בריס
זה לא רגולציה כי זה רגולציה הפנימית, שזה סוג הרגולציה שאני הכי מחבב אם אפשר לומר. זה אומר: תעשו תהליכים ואז אנחנו ניתן לכם לנשום. מנסיוני, הייתי חבר בוועדת ביקורת כזאת שנים מספר, כאשר מביאים דיווח כזה בראש הדברים מביאים איזו טבלה מרכזת ואז רק אם מעניין אותך משהו אתה יכול להסתכל פנימה. אם יראו שם רכבים להנהלה ומישהו יתעניין למה זה בפטור ממכרז אז יוכל להיכנס לפירוט, ואם יראה שם ברגים למפעל אולי זה פחות יעניין אותו, או אולי דווקא להיפך. אני לא רואה שזה יציף את ועדת הביקורת. אני חושב שדווקא הרשימה המרוכזת שמגיעה לוועדת ביקורת היא דבר טוב. אגב, דבר דומה עשינו גם – אם מדברים על האחדה – במוסדות להשכלה גבוהה. שם דרשנו והם קיבלו על עצמם שיהיו דיווחים רבעוניים לוועדת הביקורת.
היו"ר מנחם בן-ששון
אני השתכנעתי.
מייק בלס
כדי להרגיע את החברות הללו אפשר לומר שוועדת הביקורת יכולה לבקש שזה יובא פעם בשנה או בחצי שנה. אם ההעמסה הזאת מעמיסה עליה נורא אז שוועדת הביקורת תחליט. הם חייבים לדווח מידי רבעון, אלא אם כן ועדת הביקורת ביקשה אחרת.
היו"ר מנחם בן-ששון
שיביאו בפניה פעם בשנה. זה דבר שיש לו פתרון.
רחל שפיצר-לבנה
זה כבר נהלים פנימיים של החברות.
היו"ר מנחם בן-ששון
היתה אלינו פנייה של מר אפרים אברמזון באשר לבקשות מסוימות של חברות.
הראל גל-ים
עיקר הדברים שאנו ראינו זה לגבי נציג היועץ המשפטי שאינו נמנה עם עובדי החברה.
עידו עשת
השאלה אם זה עמד בפניכם כאשר העברתם את התשובות.
הראל גל-ים
למען הסדר הטוב נגיד שהיו עוד מספר התייחסויות שלא הספקנו להוסיף שהגיעו לאחר המועד שנקבע, אבל לא עלתה שום טענה שלא נכללה בנייר שלנו.
היו"ר מנחם בן-ששון
אז אנחנו חייבים לכם פתרון לשאלה שהגדרתם קודם. אני מניח שהוא יימצא. תודה רבה.
יואל בריס
בעמוד 35 בתיקון תקנה 24(א)(9) התווסף דבר מה. זה החלטה שהתקבלה במסגרת החלטות הממשלה לתקציב 2009. חבל שלזה לא נשאר גם חבר הכנסת גפני. אמרתי לו שאנחנו חוסכים בנייר עיתון על-ידי שאנחנו עוברים לאינטרנט. העיקרון ברור וקיים כיום גם בתקנים.
היו"ר מנחם בן-ששון
אולי תוסיפו גם תקן חברתי לפי התו החברתי של אגודת "פועל צדק". זה לא הערה צינית. אני נהנה כל-כך מן החבורה הזאת.
יואל בריס
בסוף אולי נגיע לזה. ייתכן שזה העתיד.
היו"ר מנחם בן-ששון
בדיונים החוקתיים זה עלה.
יואל בריס
זה לא רלוונטי, אבל בשעתו עשיתי עבודה גדולה על השאלה של קופות גמל "ירוקות", קופות גמל "אדומות", קופות גמל "ירוקות-אדומות", קופות גמל דתיות.


אקרא את התקנה. בין שאר הדברים שהחשב הכללי מוסמך לדון בהם מופיע גם: "(9) הוראות בעניין עידוד טובין ותאגידים בעלי תקן סביבתי בהתקשרויות של משרדים; לעניין זה, "תקן סביבתי" – תקן ישראלי רשמי או תקן בינלאומי רשמי אחר המוכר על-ידי המשרד להגנת הסביבה." יינתן ניקוד כלשהו במסגרת המכרז גם לדבר הזה. זה כמובן משקף אחריות ציבורית של הממשלה גם לעניין הסביבתי.
היו"ר מנחם בן-ששון
תבורכו. יופי.
יואל בריס
אני מבקש לעשות לרגע רשימת מצאי. קודם כול, ברשימה שהונחה היום על שולחן הוועדה חלק גדול מן הנושאים סגרנו. יש לנו כמה נושאים שיובאו להכרעה או שנצטרך לערוך לגביהם עוד בדיקה.
היו"ר מנחם בן-ששון
לפי דעתי תגיעו להסכמות בקבינט.
יואל בריס
נותרו שני נושאים שטרם נסגרו. הנושא האחד, תקנה 5 – הנושא הכללי של יועצים, שלדעתי היה לא כל-כך בעייתי, אלא רק ההיבט הפרטני של מה שכתבנו בתקנה 5א רבא, שזה ההיבט של המתכננים וגם בזה, מכיוון שהכול כמעט בהסכמות הדבר היחיד שנשאר מול הארגונים זה החלטה על המספרים, האם מדובר על 2 מיליון ו-5 מיליון שקל או על מיליון ו-2 מיליון שקל.
היו"ר מנחם בן-ששון
כבר ראיתם איך עובדים כאן הלוביסטים במקרים מסוימים.
יואל בריס
הנושא השני שבו טרם מיצינו את הדיון – בכל הדברים האחרים לדעתי פחות או יותר מיצינו את הדיון, זה רק שאלה של הכרעות – הוא נושא שעדיין לא הבאנו ועליו קיימנו הבוקר דיון מקצועי לקראת הבאה לוועדה – הנושא ההגנה על עובדים.
היו"ר מנחם בן-ששון
הציעו לכם נוסח טיוטה.
יואל בריס
היום עשינו עליו עוד עבודה. להבנתי נשארו לנו שם מול הצוות המקצועי של הוועדה בכנסת שתי שאלות פתוחות, אך הן ממוקדות די הצורך.
היו"ר מנחם בן-ששון
ועבריינים.
יואל בריס
ואז אנחנו מגיעים לחוק. נושא העובדים יחייב, בגלל היבטים שמשיקים לשאלות של תקנת השבים והמרשם הפלילי, לכן ההסמכה לתקנות שאנחנו נבקש לכתוב – וזה מקובל על כולנו – כדי שלא נימצא חלילה חורגים בתקנות מגדר ההסמכה בחוק ומהגְדָרִים הכלליים של החוק, נעשה סעיף הסמכה בחוק לתקנות שנביא בעניין הספציפי הזה.
עידו עשת
בעניין ההסמכה אנחנו לא רואים עין בעין.
יואל בריס
מהדברים שעשינו היום חלק נסגר, חלק נותר, ונשארו רק שני דברים. האחד בעניין המתכננים והשני בעניין העובדים. אחר-כך צריך כמובן לקיים דיון על החוק שיש בו נושאים אחרים.
היו"ר מנחם בן-ששון
הטכניקה היא כדלהלן. אני לא יודע כמה זמן עוד נותר לי. אני רוצה לנקות עכשיו כמה שאפשר נוסחים שהצגתם לוועדה כדי שהוועדה תוכל לאשר אותם. נגיע לנוסחים שלמים כנראה לא על הכול, וגם אין סיבה להגיע לכול כי אנחנו מחכים לתשובות שלכם. צריכה להיות עוד ישיבה אחת על דברים מהותיים עם ניסוחים, ואז נעשה עוד ניקיון כולל, ואז נפיץ את התקנות לכלל חברי הכנסת. באותה ישיבה שנעסוק בכך נעסוק גם בחוק. אני יכול לעשות ישיבה ארוכה שבה נעסוק בחוק, נעסוק בעניין הפלילי, נעסוק בסעיף 5 ובמה שלא נגמור היום בניקיון. ואז בעצם נגמור את המערכת כולה, החוק יהיה בשל להעלאה לקריאה בכנסת, התקנות יהיו בשלות להצבעה. ואז נשלח את הנוסח המלא של החוק ושל התקנות לחברי הוועדה, שיקראו אותם במשך כמה ימים, מי שיש לו הערות ישלח לוועדה ונקבע מועד להצבעות גם על החוק וגם על התקנות. את החוק נניח ביום שהכנסת תתכנס, או אולי נקבל פטור מהנחה, כדי שנוכל אחר-הצהרים להשלים אותו, ועל התקנות נצביע באותו היום. כמה ישיבות דבר כזה יכול לקחת? בין 2-4 ישיבות.
מוטי כהן
אם אנחנו באותה הוראת שעה, מר בריס, קודם הפנית אותי – בעמוד 57 יש שתי הוראות מתוך הוראות השעה. קודם היה סעיף שאמרנו שצריך לנסח אותו מחדש. לפניו יש סעיף שמדבר על תקנה 24א, שמחיל את תקנה 24א גם על גופים ציבוריים שאינם משרדי ממשלה. אני מבין שבמדינה כאשר יש מכרז החשב הכללי רשאי להתערב, אבל מציעים כאן שאחרי שנבחר זוכה במכרז - - -
עידו עשת
הנושא לא נסגר עדיין.
היו"ר מנחם בן-ששון
הגדרנו בתנאי שנמצא סמכות מקבילה וזה יבוא בפני הוועדה.
מוטי כהן
את המבקר או מישהו אחר. אולי כדאי גם לאחד בין הסעיפים שמדברים על גופים לא ממשלתיים.
היו"ר מנחם בן-ששון
מדוע אתם לא מדברים ביניכם ובין עצמכם בין הישיבות?
מוטי כהן
כדאי אולי לאחד בתוך הוראות השעה את הסעיפים שחלים על גופים שהם לא משרדי ממשלה, לאחד אותם באותו סעיף.
יואל בריס
אבל זה לא בהוראת השעה. תקנה 24א זה הוראת קבע.
עידו עשת
הוראת השעה עדיין לא אושרה. פרט לתקנה 24א שעדיין לא אושרה ויש עליה הערות לא הבנתי את הבעיה. לא תחולתה אושרה, לא קיומה. אתה רוצה לחזור שוב לעניין ההצמדה?
יואל בריס
אני יכול להאשים רק את עצמי כי אני ניסחתי את זה בשעתו, לא כרפרנט מכרזים אלא כרפרנט בריאות. בשנת 1997 כאשר הוספנו את הפרק של ההצמדה, סעיף 40ו קובע: "על הסכומים הנקובים בפרק זה תחול הצמדה כאמור בתקנה 41 על בסיס המדד שהיה ידוע ביום תחילתן של תקנות אלה". יש כאן אי-בהירות האם הכוונה "יום תחילתן של תקנות אלה", כלומר התחילה של כלל התקנות, שזה אומר 1993, כלומר שב-1997 כאשר כתבתי 400,000 שקלים בכלל לא התכוונתי ל-400,000 שקלים אלא בו ביום שזה פורסם הכוונה היתה ל-400,000 שקלים בתוספת הפרשי הצמדה למדד משנת 1993. זה הפרשנות שהם נותנים לסעיף 40ו.
היו"ר מנחם בן-ששון
אז שימשיכו לפרש כך.
יואל בריס
למה זה רלוונטי? כי עכשיו כזכור אנחנו מבטלים את ההצמדות ומשנים את המספרים, מיישרים אותם.
היו"ר מנחם בן-ששון
ההערה יפה. לפי יישור המספרים ולא לפי ההצמדות.
יואל בריס
השאלה היא יישור לאיזה מועד. אנחנו יישרנו ל-1997 כי לדעתי הטעות שהיתה ב-1997 למעשה היה צריך להוסיף את זה כהוראה פנימית, היא לא היתה צריכה להיכנס לכאן. היתה צריכה להיכנס לפרק של התיקון אולי אבל אז היתה נעלמת. אינני יודע מה הטכניקה הנכונה יותר שבה היינו צריכים לנקוט. אבל להבנתי כאשר אמרנו ב-1997 שהסכום הוא 400,000 שקל ו-200,000 שקל ו-350,000 וכל המספרים התכוונו למספרים כפי שהיו אז וההצמדה רצה מ-1997 ולא מ-1993 רטרואקטיבית.
ברוך לוברט
זאת הוראה שלא צריכה להיות קיימת.
יואל בריס
להערכתי התכוונו למספרים כפי שהיו שם.
ליאור אגאי
נחזור אחורה וניתן לספקים שלא ביקשו את זה?
מוטי כהן
בפועל קופות החולים נהגו – אצלנו זה יותר משמעותי אבל גם עו"ד הורוביץ רצתה שנדבר על זה – נהגנו לפי ה-650,000 שקל. היום הפטור הזה עומד על סדר גודל של כ-780,000 שקל, אבל אם מסתכלים על יתר ההצמדות, תסתכל על תקנה 35, במקום 100,000 שקל – 180,000 שקל, במקום 500,000 שקל – 900,000 שקל. היחס הוא של כמעט פי שתיים. אם היום יוחל עלינו 550,000 שקל למעשה מצמצמים לנו מה שאנו עובדים לפיו כבר 11 שנים.
ליאור אגאי
מה נכנס לך בין 550,000 ל-780,000? אני לא מבין.
קריאה
שם היה גידול מעבר למדד.
היו"ר מנחם בן-ששון
הוא רוצה שתכפיל לו באותו שיעור.
מוטי כהן
אני רוצה שיישאר מה שיש היום.
היו"ר מנחם בן-ששון
מר בריס, תנסה לראות האם אתם רוצים להכפיל את זה בצורה הזאת או לא.
מוטי כהן
ציינו במכתב שלנו, הסכום עומד היום על 756,000 שקל. זה בערך מקביל לשאר הסעיפים.
יואל בריס
השאלה אם התכוונו במכפלות או לא.
היו"ר מנחם בן-ששון
השאלה איננה מה התכוונתם. הטענה היחידה שאני רואה בה טעם היא לא השאלה של סיפור 1993 מול 1997 כי הפרשנות נתונה במחלוקת ואנו עושים לה סוף, אלא השאלה למה אתה
לא מכפיל באותו שיעור את הפריט הזה גם כן כי דברים אחרים כפלת בכפולות מסוימות ואת זה לא.
מוטי כהן
אני לא הייתי ב-1997 אבל אמר לי היועץ המשפטי שהיה כאן בדיונים שקופת-חולים קיבלה סכומים גבוהים יותר ממשרדים אחרים בגלל הגודל שלה. אפשר לפתוח את זה לדיון.
היו"ר מנחם בן-ששון
יכול להיות, אבל זה לא יהיה בתקנות הללו.
מוטי כהן
אני מציע להשאיר את מה שיש היום, אני לא מבקש יותר מאשר יש היום.
היו"ר מנחם בן-ששון
מר בריס, תבדוק את זה. תודה.


הישיבה נעולה.

הישיבה ננעלה בשעה 14:00

קוד המקור של הנתונים