PAGE
9
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב רביעי
פרוטוקול מס' 703
מישיבת ועדת הכלכלה
יום ראשון, ד' בחשוון התשס"ט (2 בנובמבר 2008), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 02/11/2008
תקנות מקורות אנרגיה (מדד יעילות מזערית לנטל לנורה פלואורנית), התשס"ח-2008
פרוטוקול
סדר היום
תקנות מקורות אנרגיה (מדד יעילות מזערית לנטל לנורה פלואורנית), התשס"ח-2008
נכחו
¶
חברי הוועדה: ישראל חסון-היו"ר
מוזמנים שבתאי אלבוחר – עו"ד, לשכה משפטית, המשרד לתשתיות לאומיות
דוד רודיק – מרכז בכיר, המשרד לתשתיות לאומיות
צבי אגוזי – ראש המעבדה לחשמל ואלקטרוניקה, מכון התקנים
ולדימיר נמירובסקי – סמנכ"ל תשתיות אנרגיה, המשרד לתשתיות לאומיות
זאב גרוס - עו"ד, המשרד לתשתיות לאומיות
רשמת פרלמנטרית
¶
יפעת שפרכר
תקנות מקורות אנרגיה (מדד יעילות מזערית לנטל לנורה
פלואורנית), התשס"ח-2008
היו"ר ישראל חסון
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה בנושא תקנות מקורות אנרגיה (מדד יעילות מזערית לנטל לנורה פלואורנית), התשס"ח-2008.
דוד רודיק
¶
התקנות האלו אמורות להגביל את הייבוא של המשנקים הלא יעילים לנורות. התאורה מהווה כיום 15% מסך צריכת החשמל בארץ. המשנקים האלה לוקחים 10% עד 20% מהצריכה לתאורה.
דוד רודיק
¶
אנחנו חושבים שזה לא ייקר. אנחנו משלמים את החשמל בזול. עכשיו הורידו את הריבית. אם לא נלך דרך חקיקה שתגדיל את היעילות לא נצליח. יש החלטת ממשלה שבמבני ציבור יכניסו מעגלים בעלי יעילות אנרגטית גבוהה. זה לא ייקר.
דוד רודיק
¶
מכון התקנים בודק איך כל משנק מיוצר. אם זה לא יעמוד בדרישה של b1 או b2 לא נאפשר ייבוא או ייצוא.
צבי אגוזי
¶
הדרישה באירופה למשנקים מהסוג הזה כבר קיימת למעלה משנתיים. זה לא איזו שהיא המצאה שלנו. אנחנו הולכים עם כל העולם בכיוון הזה. מבחינת יעלה יותר או פחות אין משמעות רבה כי צריך לדעת לייצר את זה לפי התקן החדש, לפי הדרישה החדשה. אנחנו במכון הצלחנו להתארגן על מנת לבדוק משנקים. הצ'וקים הקונבנציונאליים, שהם הצ'וקים ממתכת ומברזל, מסוגלים כבר היום לבצע את הבדיקות. בצ'וקים אלקטרוניים, משנקים או נטלים אלקטרוניים התקן מבקש ציוד מדידה מיוחד. מצאנו בקושי יצרן אחד בעולם שמוכן לייצר את מתקן המדידה הזה. הוא מודיע לנו שאם נבצע הזמנה נוכל בעוד 5,6 חודשים לקבל את הציוד הזה. אני מבקש לשקול ממתי אנחנו מחילים את הדרישה הזאת, כי לא תהיה בידינו אפשרות לבדוק נטלים אלקטרוניים לפני שיהיה לנו את ציוד המדידה.
היו"ר ישראל חסון
¶
האם אתם לא יכולים לקבל outsourcing לזה ממעבדות בחו"ל ולשלם את השירות בשביל לא לעכב את הכניסה?
צבי אגוזי
¶
אנחנו בהחלט יכולים, אבל העניין הוא שלא כל היבואנים ולא כל היצרנים מביאים ציוד שהוא בדוק. זה ציוד שצריך לבדוק אותו.
היו"ר ישראל חסון
¶
אתה יכול לקבל את הציוד כאן. למה לעכב את זה בחצי שנה? לעכב בחצי שנה פירושו להשיט עלות שלפי משרד התשתיות עומדת על 600 מיליון קילו ואט.
צבי אגוזי
¶
זה בעייתי להתחיל לשנע מוצרים חזרה לבדיקות. יש לנו הסכמי הכרה בינלאומיים. אנחנו מכירים בתעודות.
היו"ר ישראל חסון
¶
ואם נבוא ונאמר שכל ייבואן שרוצה להביא חייב לעמוד בתקן הבריטי? מה יקרה אז? אני לא יודע כמה עולה 600 מיליון קילו ואט שעה.
ולדימיר נמירובסקי
¶
אנחנו מבקשים 3 חודשים. בגוף התקנות כתוב 3 חודשים. מכון התקנים מבקש דחייה ל3 חודשים נוספים. זו המהות. זה לא שאנחנו דוחים את זה.
היו"ר ישראל חסון
¶
אני מודה ומתוודה שאם זאת הייתה חברה פרטית שלי וההוצאה היית מכיסי, הייתי מוצא איזו שהיא דרך יעילה לא לבזבז 50 מיליון שקל.
ולדימיר נמירובסקי
¶
כל עלות נוספת לפירוק של אותו ציוד, להעברתו למעבדה שמוכרת על ידי מכון התקנים כמעבדה מוסמכת תהיה על היבואן.
היו"ר ישראל חסון
¶
למה זאת האלטרנטיבה היחידה? אני מתעקש על הרבה כסף. יש הרבה מאוד מקרים שבהם אתה דורש שהדבר הזה יעמוד בתקן אירופאי כזה או אחר, כמו למשל בתחום הרכב.
צבי אגוזי
¶
מה שאתה אומר זה נכון, אבל מה עושה אותו ייבואן שאין לו? אנחנו נגיד לו שהוא לא ייבא כי אין אפשרות לבדוק פה?
לאה ורון
¶
גם איגוד לשכות המסחר, שהם היבואנים, וגם התאחדות התעשיינים הוזמנו לדיון. מהעובדה שהם לא הגיעו לדיון אני מניחה שיש להם תמימות דעים עם התקנות ועם המועדים שנקבעו בתקנות.
היו"ר ישראל חסון
¶
אני מבין את הדרישה של מכון התקנים ואת הסרבול. אני לא רוצה לתת את ידי לזריקת כמה עשרות מיליונים הצידה.
צבי אגוזי
¶
את המשנקים הרגילים אנחנו בודקים. יש לנו בעיה במשנקים האלקטרוניים כי התקן דורש מכשור מיוחד. אין יצרנים בעולם שמייצרים אותו.
היו"ר ישראל חסון
¶
מתארגנים בהתארגנות פרוביזורית ל3 חודשים. ברור לי לגמרי שאני לא מדבר במיידי על כל המערך, אבל להשהות את זה בעוד 3 חודשים לא מובן לי. אני לא מבין למה אין פתרון.
זאב אגוזי
¶
אנחנו מבקשם רף של התייעלות עם הזמן. בשנה הראשונה אנחנו קובעים רף מינימאלי של התייעלות במקום מסוים. שנה לאחר מכן אנחנו דורשים שהרף יהיה גבוה יותר.
ולדימיר נמירובסקי
¶
יש מדיניות של מספר שנים במשרד התשתיות. אנחנו רואים את עצמנו כמתווי מדיניות בתחום החיסכון באנרגיה ובתחום של יעילות אנרגטית. אנחנו רוצים שאותו משק שאנחנו עובדים מולו ידע מה היעדים שלו, שלא נבוא באוקטובר ונגיד שבשנה הבאה אנחנו רוצים כך וכך. אנחנו רואים בזה היערכות המשק לשלב הבא על-מנת שלא יהיו הפתעות. ככה פעלנו בתחום המזגנים. ברוב התחומים אנחנו פועלים כך. המשק צריך לדעת לקראת מה הוא הולך ב2010, ב2012.
שבתאי אלבוחר
¶
תקנות מקורות אנרגיה (מדד יעילות מזערית לנטל לנורה פלאורנית), התשס"ט-2008. בתוקף סמכותי לפי סעיף 3 לחוק מקורות אנרגיה, התש"ן-1989 (להלן – החוק) ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת, אני מתקין תקנות אלה: הגדרות 1. בתקנות אלה - "תקן" – תקן ישראלי – ת"י 5485 "נטלים לנורות פלואורניות – דרישות לנצילות אנרגיה ולסימון";
"מנורה" – כהגדרתן בתקן ישראלי – ת"י 20 "חלק 1 מנורות: דרישות כלליות ובדיקות";
"מעבדה מאושרת" – כמשמעותה בסעיף 12 לחוק התקנים, התשי"ג-1953;
"נטל לנורה פלואורנית" – כהגדרתו בתקן ת"י 20 "חלק 1 מנורות: דרישות כלליות ובדיקות".
איתי עצמון
¶
יש לי שאלה בעניין ההפניה שלכם לתקנים בסעיף ההגדרות. התקנים מטבעם משתנים ומתעדכנים לפי רוח הזמן. מה קורה כאשר יש עדכונים? אתם מפנים כאן לפי מספר. מה קורה אם התקן משנה את המספר?
צבי אגוזי
¶
התקן לא משנה את המספר, הוא משנה את מהדורתו. ברגע שלא כתבת את המהדורה זאת המהדורה האחרונה.
שבתאי אלבוחר
¶
חובה לעמוד ברמת יעילות מזערית 2. לא ייבא אדם, לא ייצר ולא ימכור נטל לנורות פלאורנית (להלן – נטל), כפריט בודד או כחלק בתוך מנורה, אל אם כן: (1) בהתאם לבדיקה שבוצעה על ידי מעבדה מאושרת, הוא עומד במדד היעילות המזערית כמפורט להלן: (א) עד ליום י"ד בטבת התש"ע (31 בדצמבר 2009), כמצוין באות B2 בסעיף 5 בתקן; (ב) החל מיום ט"ו בטבת התש"ע (1 בינואר 2010), כמצוין באות B1 בסעיף 5 בתקן; (2) הוא סומן בהתאם לציור מספר 1 לפי הפרק "סימון" שבתקן.
שבתאי אלבוחר
¶
יבוא או יצור למטרת יצוא 3. על האמור בתקנה 2, ניתן לייבא או לייצר נטל שאינו עומד במדד נצילות המזערית, כמפורט בתקנה 2, על מנת לייצאו, בכפוף לכל דין.
צבי אגוזי
¶
גם מנורות, שזה גוף תאורה, וגם נטלים נמצאים בצד ייבוא חופשי. כל ייבוא לארץ אמור לקבל אישור של מכון התקנים. ברגע שזה ייבוא לצורך ייצוא זה הולך לתהליך של התמ"ת והוא מקבל את האישור מהם. זה ספירה של אחד כנגד אחד.
איתי עצמון
¶
השאלה אם משהו מיוצר בארץ שהייתה כוונה לייצא ובסוף הוא לא יוצא. השאלה אם לא נתקלים בארץ עם נורות שלא עומדות בהוראות.
צבי אגוזי
¶
לאו דווקא. הוא לא יהיה פי 2 או פי 3. יכול להיות שהוא יהיה קצת יותר יקר, אבל לא פי 2. זו לא איזו שהיא מהפיכה של קפיצת מדרגה.
זאב גרוס
¶
אני כצרכן של חשמל בתוך הבית לא הולך וקונה נטל. גם כשאני רוצה להחליף את הצ'וק אצלי במתקן התאורה זה דבר שאני צריך לחשוב עליו 10 פעמים.
שבתאי אלבוחר
¶
העברת מידע לממונה 4. על היצרן או היבואן של נטל להעביר לממונה מידע על הניצול האנרגטי של הנטל שיובאו או שייוצרו על ידו, מעת לעת, לפי דרישת הממונה.
איתי עצמון
¶
אני מניח שהממונה הוא ממונה כהגדרתו בחוק מקורות אנרגיה. המינוח של "ניצול אנרגטי" לא מופיע כאן. בדרך כלל מדברים על נצילות. האם ניצול הוא המונח הנכון?
היו"ר ישראל חסון
¶
אנחנו מצביעים על התקנות כפוף לשינויים. מי בעד?
ה צ ב ע ה
בעד – פה אחד
אושר
הישיבה ננעלה בשעה 10:30