PAGE
13
ועדת הפנים והגנת הסביבה
15.09.08
הכנסת השבע עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 447
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני ט"ו באלול תשס"ח (15 בספטמבר 2008), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 15/09/2008
כוונת משרד הפנים לאחד את הרשויות אורנית, אלקנה, שערי תקווה ועץ אפרים
פרוטוקול
סדר היום
כוונת משרד הפנים לאחד את הרשויות: אורנית, אלקנה, שערי תקווה ועץ אפרים
מוזמנים
¶
לילי פיינטוך - מנהלת אגף התקציבים, משרד הפנים
צביקה מה-יפית - ראש מועצת אורנית
גדעון עידן - יו"ר הוועד, שערי תקווה
חיים בלומנפלד - מנכ"ל הישוב שערי תקווה
דורון שמידט - יו"ר ועד מקומי, עץ אפרים
משה בהאסה - מזכיר הישוב, עץ אפרים
מרדכי ארז דנינו - אורנית
גיל נדל
רשמה וערכה
¶
יעל – חבר המתרגמים בע"מ
כוונת משרד הפנים לאחד את הרשויות: אורנית, אלקנה, שערי תקווה ועץ אפרים
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את הישיבה.
על סדר היום, כוונת משרד הפנים לאחד את הרשויות אורנית, אלקנה, שערי תקווה ועץ אפרים, למועצה אזורית אחת. אבקש ממשרד הפנים לדווח לוועדה, מה היא הכוונה של המשרד לאחד את הרשויות האלה למועצה אזורית אחת.
לילי פיינטוך
¶
ב- 27 בפברואר, ביקש המנהל הכללי לבחון את איחוד הרשויות המקומיות, אנחנו מדברים על ארבע רשויות: ארונית, אלקנה, שערי תקווה ועץ אפרים, המלצות הוגשו הוועדה, היא סיימה את עבודתה ב-4 לאוגוסט והן הוגשו כאשר המלצות הוועדה דיברו על איחוד ארבעת הישובים.
לילי פיינטוך
¶
ועדת אפרתי זו ועדת חקירה קבועה בראשותו של יעקב אפרתי, שהיה המנהל הכללי של משרד הפנים בעבר. הוועדה קיימה שבע ישיבות, שבמהלכן שמעה את עמדת ראשי הרשויות והישובים ואת נציגי משרדי הממשלה, צבא ההגנה לישראל, המינהל האזרחי בשומרון ונציגי התושבים בישובים.
לילי פיינטוך
¶
כבר לא. הוא התחיל את התפקיד כיושב ראש מינהל מקרקעי ישראל והמשיך אותו כשכבר היה ברכבת.
המלצות הוועדה התקבלו פה אחד ובאו מתוך ראייה מרחבית, של איחוד הישובים אלקנה, אורנית, שערי תקווה ועץ אפרים, במטרה לצרף אותם למועצה מקומית אחת. זו היתה המלצת הוועדה כאשר לכל זאת גם יצורף שטח התעשייה של שער שומרון ושטח מחצבת רבא.
הוועדה המליצה על יצירת מנגנון לשמירת אופי הקהילתי של הישובים במסגרת המוניציפאלית המוזכרת לעיל וכפי שמציינת הלשכה המשפטית ביהודה ושומרון, תחלה אמרו שההחלטה תהייה מיד, וזו היתה ההחלטה של הוועדה, לעשות את זה מיד לאחר תום הבחירות הנוכחיות, מימוש המלצה זו במלואה תהיה שנה אחרי הבחירות, כלומר לא לממש את זה בבחירות האלה אלא שנה לפני הבחירות הבאות, כך שהתהליך יסתיים בבחירות למועצה המאוחדת בבחירות לאחר הבחירות הנוכחיות.
ניסן סלומינסקי
¶
כלומר לעשות את הבחירות בנובמבר, לקחת פרויקטור שיכין את האיחוד במשך שלוש שנים, ואז לנסות שנה לפני הבחירות הבאות, או שבמשך שלוש שנים.
לילי פיינטוך
¶
אין עוד החלטה במשרד הפנים וצריך לציין את זה. ישנן עוד המלצות לוועדה, ראשית כדי להבטיח את הצלחת התהליך הומלץ לפעול על פי סל ההטבות בהחלטת הממשלה 2455, כמו שנאמר למנות פרויקטור וכדומה, כרגע בגדר המלצות.
אין החלטות, ישנן ההמלצות שלנו לשר אבל אין החלטות, אנחנו ממליצים להפוך את זה למועצה האזורית כדי לשמור על הצביון הקהילתי שם, כאשר הועד המקומי יוכל באישור המועצה לגבות מיסי ארנונה, לבצע פעולות לטובת התושבים.
היה תהליך של שימועים, הוזמנו למנהל הכללי כל נציגי המועצות כולל השומרון, משומרון ראש המועצה לא הגיע, הוא הגיע אחר כך למנהל הכללי, אם איני טועה.
לילך פיינטוך
¶
שני הישובים השייכים היום למועצה אזורית שומרון, הם שערי תקווה ועץ אפרים. שערי תקווה, מונה אלף מאתיים משפחות, כארבעת אלפים חמש מאות נפש, ועץ אפרים מונה כמאתיים משפחות שזה בערך אלף נפשות.
ניסן סלומינסקי
¶
אלקנה, שהיא מועצה מקומית, מונה כשמונה מאות משפחות. היא אמנם קטנה יותר במשפחות, אבל גדולה יותר בנפש.
לילי פיינטוך
¶
כפי שאמרתי בשימוע הגיעו נציגי המועצות, הגיע המנהל הכללי של שומרון, בכל זאת המנהל הכללי שלנו החליט לשמוע באופן אישי את ראש מועצת שומרון, ראש מועצת שומרון הגיע למנהל הכללי והוא שמע אותו, החלטתו כרגע זה לבקש משר הפנים להזמין אותו לשימוע נוסף כדי לשמוע אותו, ופה זה סוף הסיפור כרגע, כלומר אין כרגע החלטה, לדעתי ראש מועצת שומרון טרם הגיע לשר.
ניסן סלומינסקי
¶
הם הופיעו ביוזמתם בפנינו והם דיברו באופן מוחלט נגד, הם אמרו שהם הציבו לשר או לוועדה רשימה של תנאים שעם התממשותם יכול להיות שהם יסכימו, ואף אחד מהתנאים האלה לא מומש כך שעמדתם היא נגד גם למועצה מקומית.
צביקה מה-יפית
¶
יש הרבה אנשים שכועסים עליה, אבל אני חושב שאני זה שהובלתי את הנושא של האיחוד הזה לאחר שהתנגדתי לו נחרצות בעבר, אבל שיניתי את דעתי, ואני אדבר בשם אורנית. בגלל הצורך הכלכלי ובגלל הגזרות שהשיט עלינו משרד הפנים מאז 2003 אנחנו אומנם מאוזנים, וקיבלנו עכשיו הכרזה של רשות איתנה, אבל השירותים כל שנה הולכים ויורדים, הולכים ויורדים, הולכים ומתמעטים.
צביקה מה-יפית
¶
אני חושב שכן, הרוב. לא ציינה הגברת ממשרד הפנים, שהמנהל הכללי של משרד הפנים הזמין אותנו לפני כשלושה שבועות.
צביקה מה-יפית
¶
בכל אופן, המנהל הכללי של משרד הפנים הודיע לנו שהבחירות נדחות לינואר ובינואר יהיו בחירות לרשות המאוחדת, סליחה אם לא שמעתי, המנהל הכללי הודיע לנו, אני לא שמעתי שאמרת את זה.
צביקה מה-יפית
¶
אני אומר שהמנכ"ל הזמין את ראשי הרשויות לפני כשלושה שבועות והודיע לנו שהוחלט. הוא לא אמר 'אני החלטתי', הוא אמר "משרד הפנים החליט שהבחירות נדחות לינואר ויהיו בחירות לרשות המאוחדת", ולכן הופתענו מכך שאין החלטה.
האיחוד הזה מחויב המציאות, אני התנגדתי לו פעמיים, חשבתי שהפיכה למועצה אזורית תעזור לשמר את המיוחדות של כל רשות, ישנם כאן ישובים שכולם דתיים, ישנם כאן ישובים מעורבים, אין לי ספק, אני אומר את זה אחרי שלוש עשרה שנה שאני הייתי ראש מועצה ואני בא מתחום ניהול הכספים, שאם לא יהיה איחוד, אני יכול לדבר בשם אורנית וידברו אחר כך חבריי, אורנית תקרוס לחלוטין, השירותים יצטרכו להיפסק בצורה יותר דרסטית מהיום ולהערכתי יצטרכו לעלות את דמי הארנונה, לדעתי לפחות בחמישים אחוז.
יושבים פה חברים נציגי המאבק, לצערי צוות המאבק שהוקם ברובו הגדול הוא צוות שקם כדי לתמוך באחד המועמדים בבחירות.
צביקה מה-יפית
¶
לגיטימי, אני אומר מאוד מאוד לגיטימי, וברשותך אני אשאיר לך אחר כך שלושה עמודים של הניתוח הכספי שאני ערכתי לחמש השנים האחרונות, אני אומר שזו ההמלצה שלי כמובן.
צביקה מה-יפית
¶
למען הגילוי הנאות אני התנגדתי, חשבתי שזה יפגע באורנית, אני מודיע שאני לא אוהב את האיחוד הזה, אני חושב שאין בררה והוא מחויב המציאות.
גדעון עידן
¶
לא.
אנחנו מתנהלים היום כמעט כמו מועצה לכל דבר, יש לנו הסכם עם המועצה האזורית שומרון שאנחנו גובים את הארנונה ואנחנו נותנים את כל השירותים במקום, אבל אין לנו מענקי איזון בכלל ואין לנו את בארים בכלל, שני הדברים האלה גורמים לידי כך שהמקור היחידי שיש לנו הוא דמי הארנונה.
גדעון עידן
¶
אנחנו לא מקבלים מזה שום דבר, מלבד סכום של שלוש מאות אלף שקלים בשנה, שגם זה לטובת בניית בית ספר. כך שלמעשה אנחנו חיים רק מדמי הארנונה, למרות זאת אנחנו נותנים שירותים ברמה גבוהה מאוד בישוב אבל אין לנו אפשרות לשקם את התשתיות שלנו, לבנות מבני ציבור בישוב, כל גני הילדים שלנו נמצאים במבנה ארעי, בית הספר במבנה ארעי, כניסה לישוב המתאימה לישוב בסדר גודל שלנו אין לנו את היכולת לבצע, שכונות חדשות לא ניתן לבנות בגלל הוועדה בבית אל שמונעת מאיתנו כי אין דרכים מתאימות לשכונות.
גדעון עידן
¶
שכונה שצמודה של מאתיים יחידות דיור והוועדה בבית אל נמנעה מלאשר את זה לשערי התקווה והעבירו את זה לאקנה בגלל שאין דרכים מתאימות לשכונה משערי תקווה, כי לנו אין את האמצעים לשקם ולבנות תשתיות.
גדעון עידן
¶
אצלנו לא היתה התנגדות, הציבור לא הביע התנגדות לאיחוד, לא יצאו בקריאות נגד האיחוד ומתוך זה אני מבין שהאוכלוסייה שלנו בעד האיחוד.
דורון שמידט
¶
עץ אפרים ניהלה גם דיון בוועד המקומי, ההחלטה היתה להצטרף למועצה אזורית חדשה, וכך גם אמרנו. יש לכך סיבות רבות, לנו קשה מאוד לתפקד דרך המועצה האזורית שומרון, אנחנו מרגישים שהאזור נפגע מאוד ועץ אפרים בפרט, למשל דרך הגישה לעץ אפרים היא דרך מסוכנת מאין כמוה, הכביש בזוית של למעלה משלושים מעלות שיפוע, לא מצליחים להסדיר את זה, המועצה אזורית לוקחת את הכספים גם כשאנחנו מצליחים להשיג תקציב היא לוקחת את זה למקומות אחרים. עץ אפרים אינה מחוברת למערכת הביוב, אנחנו מזרימים את השפכים שלנו אל תוך נחל קנה וכולנו נהנים, שותים את זה במישור החוף ומעשירים את אוכלוסיית היתושים באזור, וזאת למרות שהכל ערוך ומוכן, אנחנו מרגישים כילדים חורגים של המועצה האזורית שומרון שעושה את הדברים יותר מערבה ויותר מזרחה. אלו הן שתי דוגמאות קטנות לפגיעה, בעצם אנחנו לא מקבלים כלום מהמועצה האזורית שומרון.
דורון שמידט
¶
אבל אני יודע על עבודה שנעשתה במועצה האזורית שומרון לקראת האיחוד הזה מה כדי להראות מה הפלוס ומה המינוס וההפרש הוא שמונה מיליון שקלים שהאזור הזה מספק, אם זה במענקי איזון או מיסים או דברים כאלה ואחרים למשל כמו בעץ אפרים, לעומת ההשקעה, זה שמונה מיליון שקלים בנטו שאינם מושקעים באזור הזה, גם האינטרס של המועצה האזורית שומרון היום ולאורך השנים לא היה, למשל אזור התעשייה שער השומרון לא התפתח, הוא לא התפתח כי למועצה האזורית שומרון לא היה אינטרס להביא אותו לידי פיתוח, יש לה את אזור התעשייה בברקן.
מרדכי ארז דנינו
¶
אפשר להגיד שאנחנו מיצגים את תושבי אורנית, יש לנו מעל שלושת אלפים חתימות שזה שמונים וחמישה אחוזים של הישוב שמתנגדים לאיחוד.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
למה בעצם אתם מתנגדים? זו מועצה אזורית, זה לא ישוב אחד, כל אחד שומר על הצביון הקהילתי שלו, יש משמעות לגודל, הניסיון שלנו מוכיח שמועצות אזוריות זה מתכונת הרבה יותר טובה מאשר מועצות מקומיות, אני אומר לך את זה כשר הפנים לשעבר, מועצות אזוריות מצליחות יותר מבחינה מוניציפאלית בגלל המבנה שלהן.
מרדכי ארז דנינו
¶
נתנו את הדעת על הדברים האלה, אבל מה שכואב לנו תושבי אורנית, אורנית הוא ישוב שחציו על הקו הירוק.
מרדכי ארז דנינו
¶
מה שאני בא ואומר, הסיבה היא גיאו-פוליטית, התושבים לא רוצים, הם רוצים אוריינטציה מערבה והם לא רוצים אוריינטציה מזרחה.
מרדכי ארז דנינו
¶
בתוך האיחוד הזה, וחשוב להגיד את זה, יושב כפר פלסטינאי גדול הוא בפירוש ישות פלסטינית דרך בולם שבע, אזור שדרכו נכנסים שב"חים, שוהים בלתי חוקיים, שמגיעים לכפר ומשם לתוך מדינת ישראל, אנחנו לא רוצים כפר פלסטינאי בתוך האיחוד הזה.
מרדכי ארז דנינו
¶
יש כאן את אורנית, אלקנה, שערי תקווה ועץ אפרים, מפקד חטיבת אפרים אמר בדיון ואני מצטט "האזור הזה הוא אזור בעייתי ביותר בשומרון בגלל הפיתוי לכניסה לישראל משם דרך בולם שבע, זה היה האזור המורכב ביותר לשלוט בו מבחינה בטחונית" אלו הדברים שמפקד החטיבה אמר, איש צבא ולא אני.
מרדכי ארז דנינו
¶
אנחנו התושבים של אורנית רואים בזה סוג סרטן בתוך היקף השטח האזורי הזה של ישוב פלסטיני שחוצץ בינינו לבין לאורנית לבין הישובים האחרים, כביש חמש מאות וחמש שהוא העורק התחבורה היחידי שמחבר בין הישובים האלה, אפילו איחוד של אמצעים בשעת חירום הצבא לא נתן את האישור לאחד את זה, נניח שאם תהיה בעיה בכביש חמש מאות וחמש שהוא עורק התחבורה היחידי לא ניתן לשנע אמצעי חירום בין ישוב לישוב, אפילו משאבי חירום לא ניתן היה לבצע.
אבל יש גם שוני באופי האוכלוסיות, זאת אומרת שהאוכלוסייה היא מרקע חברתי וכלכלי דומה בשערי תקווה, אלקנה ועץ אפרים, אני לא יודע להגיד על אלקנה, האוכלוסייה דומה יותר באופי שלה, אנחנו תושבי אורנית רואים בזה השלכות מרחיקות לכי גם לגבי הצמיחה של הישוב, כי הישוב נמצא כעת בצמחיה אדירה.
גיל נדל
¶
אני רוצה לחזק כמה נקודות, אני תושב אורנית, בצד הכלכלי הטענות של צביקה מה-יפית הם לא מחזיקות מים מכמה סיבות, ראשית דוח הוועדה עצמו לא אומר את זה, הדוח אומר שאורנית היא החזקה ביותר ברשויות, הוא אומר שכל מטרת האיחוד מבחינתו זה לחסכון ולא כדי להציל את אורנית, אורנית, ויעידו פה נציגי משרד הפנים במסמך של השלטון מקומי, אורנית היא מבין שישים ושלוש המועצות או העיריות האיתנות ביותר במדינת ישראל, היא חברה במועדון הזה ויש בסך הכל עשרים מועצות מקומיות, אורנית היא אחת מהן, אף אחת מהאחרות לא, לא אלקנה, ולא אזורית שומרון.
גיל נדל
¶
זה ברור שבסופו של דבר המטרה היא לקחת את הישוב החזק, ובאמצעותו לחזק אחרים. אני רוצה לחזק את הנקודה עוד הרבה יותר, המצב הנוכחי כיום הוא שאורנית מונה בסדר גודל של בין ששת אלפים לשבעת אלפים תושבים, יש היום תוכניות שאושרו לבנייה, לא טבעות חדשות, משהו שקיים, אורנית הולכת להיות בסדר גודל בשנתיים שלוש הבאות להיות משהו כמו שניים עשר אלף תושבים, אנחנו הולכים להיות ישוב ענק, ישוב עצום ואין לנו שום צורך, לאורנית עצמה אין שום צורך באיחוד.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני לא מבין איך אתה אומר שניים עשר אלף תושבים כשמדינת ישראל, ממשלת ישראל החליטה שאין בנייה בהתנחלויות.
גיל נדל
¶
אם תעיין בדוח הוועדה, אני רוצה לחדד נקודה, בפני הוועדה הגיעו גם נציגי משרד החוץ כדי שהם יתנו את דעתם על ההיבטים הפוליטיים של סיפוח קו הירוק החוצה, הדיון היה חסוי, מה אומרת הוועדה? הוועדה אומרת "הופיעו, זה חסוי, קובעי המדיניות יצטרכו לתת את דעתם בבוא העת בשאלה הזאת", ביקשנו ופנינו למשרד החוץ כדי לקבל את הפרוטוקול, בינתיים לא ענו לנו, התעלמו ופנינו על בסיס חוק חופש המידע גם למשרד הפנים וגם למשרד החוץ אבל לא השיבו לנו.
ניסן סלומינסקי
¶
מבחינת החלטת השר, נכון שהיה שימוע אצל המנהל הכללי של משרד הפנים אחרי תוצאות הוועדה, למנהל הכללי של משרד הפנים למרות שההחלטות היו שהבחירות תתקיימנה במועדן ורק לאחר מכן המנהל הכללי של משרד הפנים הודיע, כנראה גם לבקשת שני ראשי המועצות, שהוא דוחה את הבחירות והן תתקיימנה בינואר וכבר יהיה במסגרת.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני רק רוצה לומר שהוא לא פנה אלינו, הרי כדי לדחות את הבחירות הוא צריך לפנות אלינו.
ניסן סלומינסקי
¶
הוא לא דוחה, אני רוצה לומר את הסיכום שלי עם השר, פניתי לשר כמה פעמים, והשר אמר לי שעד אחרי הפריימריז, היו כאן כמה דברים שקשורים בין הפריימריז לאנשים בקדימה, כל מיני דברים שהיו והוא אמר לי.
ניסן סלומינסקי
¶
היו כאלה דברים והודיע לי השר שהוא לא פותח אפילו את ההמלצות של הוועדה, הוא לא יודע מהן עד אחרי הפריימריז ורק לאחר מכן הוא הבטיח לי להזמין את אנשי אורנית ואחרים כדי לדבר, נקודה. אחרי זה כששמעתי כאילו המנהל הכללי של משרד הפנים אמר את זה צלצלתי אליו ואמרתי לו איך זה? הוא אמר:
"שהיחיד שיכול להחליט בנושא זה רק אני ואני מודיע לך שאני לא נוגע, אין אלו דברים בטלים". למחרת הוא צלצל אלי ואמר "ניסן, הבחירות מתקיימות במועדן. אחר כך אנחנו נפעל בנוגע למועצה אזורית או משהו כזה" ואכן למחרת הגיע טלפון מהמנהל הכללי של משרד הפנים, ולפחות אני יודע שגם באורנית וגם באלקנה קיבלנו את הטלפון שבו הוא הודיע "הבחירות מתקיימות כרגיל".
שנדע איפה אנחנו נמצאים, כאשר המלצות הוועדה כאילו תהיה מועצה מקומית והמנהל הכללי רוצה שתהיה מועצה אזורית.
באלקנה היינו בתוך המועצה האזורית שומרון ונלחמתי שנה שלמה כדי לצאת ממנה, כי הבנתי מה המשמעות של מועצה אזורית, והצלחתי והפכנו למועצה מקומית, ואני חושב שאין כאן אף אחד שיכול לחלוק על זה שמאותו רגע אלקנה פרחה עשרת מונים יותר מהישובים האחרים.
ניסן סלומינסקי
¶
אני יודע, הרגע הסברתם כמה קשה לכם, אין לי טענות אליכם כי אתם במצוקה בלאו הכי - - - -
ניסן סלומינסקי
¶
יצאנו מזה, והקמנו מועצה מקומית, הייתי שם ראש המועצה במשך עשרים ואחת שנה ובאמת אלקנה פרחה, כל מוסדות הציבור שלה כולל גנים מסודרים במשך עשרים שנה, ואתם יודעים את זה וזה לא סוד, לכן אני מכניס קצת היסטוריה, כמו כן גם אורנית יצאה מהמועצה, כלומר נלחמו לצאת מהמועצה האזורית אז עכשיו יהיה טרוף להכניס אותנו למועצה אזורית.
בואו ונאמר מהם הפתרונות, קודם כל לשערי תקווה ועץ אפרים באמת יש בעיה, הם באמת ישובים בתוך מועצה אזורית שהיום היא רחוקה, לכן אני מבין שאתם מבחינתכם אתם לא מועצה מקומית וניסתם, והרי שערי תקווה נלחמה קשות כדי להיות מועצה מקומית והיא כבר הפסידה את הגל הזה, אז אתם מבחינתכם, שאם כבר אתם מעדיפים מועצה אזורית במקום מאשר מועצה אזורית אחרת או מועצה מקומית ואני מבין אתכם ואין לי טענות אליכם, אני מדבר מבחינת היתרונות, מועצה אזורית זה ברמה אחרת, אתה קודם כל מכתיב לעצמך את האופי שאתה רוצה, התקציבים שלך הם רבה יותר, כלומר התקציבים שלי כמועצה מקומית יהיו יותר גדולים מאשר אם יאחדו את כל האזור למועצה אזורית, אני לא יודע היום אבל כשאני הייתי, אני אומר לך את זה מניסיון, הרי למה יצאתי ממועצה אזורית - - - -
אבל שוב, אותו דבר ברגע שאתה מועצה אזורית יש לך עוד פעם ישובים בתוך מועצה אזורית.
ניסן סלומינסקי
¶
אין הבדל, כי התקציב שמשרד הפנים נותן למועצה אזורית הוא הרבה יותר קטן באופן יחסי - - -
ניסן סלומינסקי
¶
זו מערכת שלמה שאתה מפעיל, אין להשוות את זה, זו המציאות, תראה ישובים בתוך מועצות מקומיות קיימות לעומת ישובים בתוך מועצות אזוריות, לכן אני אומר שוב, דבר הנוסף שהוא חשוב הוא האופי של הישובים, אלקנה הוא ישוב שקם עם אופי דתי לאומי, ישנן גם משפחות חילוניות אבל ידוע שהאופי הוא דתי לאומי, לא נוסעים בשבת, החינוך הוא ממלכתי ודתי וכדומה, רוצים לשמור על זה ולכן התלכדנו כדי להיות, לאורנית יש אופי אחר ואני מכבד אותם, שערי תקווה היא בין לבין.
אני לא מדבר כאן על ההיבט הבטחוני, בדקנו בזמנו, לא לגבי זה אלא לגבי רשויות אחרות והרי היה כאן דיון ארוך לגבי איחוד רשויות שהם חושבים שזה היה הדגל של שטרית, אז בדקנו והלשכה המרכזית לסטטיסטיקה אומרת באופן חד וברור, שאיחוד רשויות ראשית לא חוסך כסף, בודאי שאני נגד ולא היתה שום דילמה, בוודאי שאני נגד, במשך שלושים שנה היו שלוש פעמים ועדות ובכל פעם הוועדה אמרה צריכים לעשות עם זה משהו, זה הגיע לשר והשר דחה את זה, אני מקווה שגם שר הפנים הבא. אני מאוד נגד זה ואני לא רוצה להכניס את השיקול שהם הכניסו שמבחינתם זה לגיטימי ומבחינתי זה לא, הטענה שהם נמצאים חלק בקו הירוק וחלק לא, מבחינתי זה לא רלוונטי כי אנחנו כולנו, אני לא נכנס לזה רק אני יודע - - - -
הנקודה האחרונה ואנחנו שמענו את זה מכל ראשי הרשויות שמשרד הפנים דיבר גבוהה גבוהה אבל בפועל הוא לא העביר אפילו חלק קטן מכל אותם תקציבים שהבטיח להעביר לאיחוד הרשויות כדי לאפשר להם את האיחוד וגם פה לא, בכל אופן אלקנה מתנגדת ולא רק אני. התושבים מתנגדים באופן נחרץ, ראש המועצה שלנו לצערי, אני לא רוצה להיכנס, ראש המועצה תומך אבל הוא נמצא במועצה כבר חמש שנים.
דוד אזולאי
¶
אני אומר בגדול שאני בעד האיחודים אבל בתנאי שזה יעשה בצורה מסודרת שיקימו את כל ההבטחות, אבל המציאות הוכיחה לצערי הרב, אנחנו לפחות בוועדה מכירים את זה קצת מקרוב, שכל האיחודים, אפשר לומר שרוב האיחודים שהיו עד היום נכשלו בגלל שלומיאליות של משרד הפנים שלא עשה את זה בדרך הנכונה, כאשר כופים איחוד על תושבים התוצאה בסוף תגיע לחקיקה פרטית או חקיקה ממשלתית שתבטל את האיחוד כפי שקורה כאן כרגע. מה אנחנו צריכים לעשות עכשיו? לוקחים ישוב שהוא יחסית מאוזן וחזק, הולכים לשים אותו עם ישובים שהם פחות חזקים, אולי שני ישובים שהם לא כל כך חזקים , אני אומר את זה בלשון עדינה.
לאלקנה יש תכנית הבראה, אם אזכיר לך אדוני היושב ראש, אנחנו מכירים סיפור דומה בצפון, כאשר ישוב אחד שעמד כמעט בפני ועדה קרואה כשל, וישוב אחד שעמד על הרגלים, התוצאה היום שעשו שם איחוד והכל שם נכשל, אני נורא נורא חושש שאנחנו הולכים לאותו מצב גם באיחוד הזה, לכן אני מציע למשרד הפנים - סוף מעשה במחשבה תחילה, קודם כל רבותיי, כאשר שמונים שבעים אחוזים מהתושבים מתנגדים, אף אחד לא יכול להניע את המערכת הזאת.
כאשר משרד הפנים בא לעשות איחוד צריך גם לבוא אל התושבים ולשמוע את דעתם, כאשר משרד הפנים רוצה לעשות איחוד הוא צריך להביא איתו איזה סל מצרכים לאותם ישובים כדי שיהיה להם כדאי לאחד, אבל להגיד איחודים, זה לא ייתן מענה ואנחנו יודעים שזה עניין של זמן עד שהכל יתפרק ונצטרך להחזיר את המצב לקדמותו, אני חושב שראשי רשויות עם כל הכבוד, אני מעריך כל אחד ואחד, אבל ראשי רשויות שמתנגדים, אתם עדיין לא משקפים את עמדת הציבור שלכם, אולי בדעה האישית שלכם, ועוד יותר חמור, כאשר ראש מועצה בא וממליץ על עצמו הוא אומר שהוא יוליך את האיחוד והוא יהיה ראש המועצה, אני חושב שזה טעם לפגם בכלל להיות שותף לדיון כזה, לכן אני חושב שאם אדם ממליץ על עצמו מן הראוי שבכלל לא ישתתף בדיון הזה. אני לא רוצה להיכנס לזה, אסור שדבר כזה יקרה, ראש מועצה שבא וממליץ על עצמו ובא וטוען שצריך איחוד מראש הוא פסול.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני מבקש לסכם את הדיון.
לילי פיינטוך, מסרי לשר הפנים ולמנהל הכללי, שדעתנו לא נחה מהאיחוד הזה מכמה וכמה סיבות, אחת - תפסת מרובה לא תפסת, אני חושב שאתם מנסים לתפוס כאן יותר מדי גורמים ביחד, אני חושב שזה עלול להכשיל את העניין הזה. שנית – אמר חבר הכנסת דוד אזולאי, גם מהניסיון שלי, איחודים זה מעשה מרכבה מאוד מסובך ומאוד מורכב, מאוד קשה, הוא תהליכי ולא עושים אותו בשיטת הזבנג וגמרנו כי זה בדרך כלל נכשל, בדרך כלל נכשל, ובמיוחד שמדובר בארבעה ישובים, ארבעה ישובים לאחד זה מאוד מאוד קשה, במיוחד שיש מועצות קיימות, זה סיפור קשה מאוד, וראשית אנחנו מאוד שמחים שהמועצה המליצה על תהליך ולא מבצע מידי, שנית אני ממליץ, אני לא יודע אם שותפיי בדעתי, גם אם מוכנים בתהליך להוציא את אורנית מהדבר הזה.
צביקה מה-יפית, אני חושב שאתה טועה למרות שאני יודע שאתה, אני מניח שאתה ממקום מאוד נכון אבל אני רוצה להגיד לך שעם כל הקשיים שעלולים להיות לאורנית בהמשך הדרך, אני עדיין חושב שהאיחוד יחליש אותה, יכול להיות שגם אי איחוד יחליש אותה אבל איחוד יחליש אותה, א' משום שהישובים מסביב הם לא יותר חזקים ממנה, ב' – יש את העניין הגאוגרפי שהוא לא פשוט, ג' – התושבים מתנגדים ברמה גבוהה וזה בעצמו גורם מכשיל, אופי הישובים - ויש כאן יותר מדי גורמים בעייתיים ואי אפשר לכפות, אגב אם איחוד אני דווקא מאוד בעד מועצה אזורית, זה דווקא פתרון טוב וזה בסדר, אני חושב שמועצה אזורית מאפשרת לשמור על האופי של הישובים ויש לה יתרונות גדולים מאוד, והיא יוצרת תהליך של פחות פוליטיזציה, כל ישוב שולח את הנציג שלו בצורה מסודרת, זו לא פוליטיקה שלא פעם מפריעה מאוד לעבודה ברשויות רגילות, ומבחן התוצאה מוכיח שמועצות אזוריות מצליחות כמקשה, מועצות אזוריות מצליחות הרבה יותר מרשויות מקומיות בשיטה אחרת, זו עובדה. תסתכל על הנתונים, יראו לך את הנתון הסוציו-אקונומי של המועצות האזוריות בישראל, יראו לך את הנתונים התקציבים, את רמת הגרעונות, אין בכלל מה להשוות.
בכל אופן אנחנו לא מתנגדים לאיחוד, לא מתנגדים לאיחוד באופן גורף, כל דבר צריך לשקול לגופו של עניין, אנחנו ממליצים לשקול איחוד של שלוש רשויות, לשקול בשכל, במחשבה, לראות יתרונות וחסרונות, בוודאי אין טעם להכניס את אורנית לתוך הדבר הזה, לפי דעתי זה גם יכשיל את הרעיון של האיחוד.
תודה רבה ושנה טובה.
ניסן סלומינסקי
¶
אני מציע להוציא את אלקנה מהעניין ולהפוך את שערי תקווה ועץ אפרים למועצה, אני חושב שזה כן יכול להיות הפתרון הכי טוב.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30