PAGE
41
ועדת החינוך התרבות והספורט
23.09.2008
הכנסת השבע-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 3
מישיבת הוועדה המשותפת חינוך –פנים
לדיון בהצעת חוק מוזיאון הכנסת
יום שלישי כ"ג אלול, תשס"ח (23.09.2008), שעה 09:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 23/09/2008
הצ"ח מוזיאון הכנסת התשס"ה 2004 (בית פרומין) - החלת דין רציפות
פרוטוקול
סדר-היום
הצ"ח מוזיאון הכנסת התשס"ה 2004 (בית פרומין) – החלת דין רציפות.
מוזמנים
¶
אילן שלגי -
יעל כהן – סגנית יועמ"ש, משרד ראש הממשלה
עו"ד אשרת דון-יחיא – משרד הפנים
שמואל גולן – משנה למנכ"ל ומנהל חטיבה – משרד מבקר המדינה
ריקרדו לסטרל – מנהל בכיר על אגף, משרד מבקר המדינה
יהושע פרוינדליך – גנזך המדינה
עו"ד אלי רוזנפלד – משרד האוצר
עו"ד מיטל שרעבי – לשכה משפטית, משרד המדע, התרבות והספורט
עו"ד יהלום שרעבי – אגף משפטי לשכה ראשית – מנהל מקרקעי ישראל
עינת קאופמן – ממונה ראשית הפקעות – מינהל מקרקעי ישראל
מרגלית שלי – ממונה מחוזית לשיווק ממ"י – מינהל מקרקעי ישראל
עו"ד דוד שומרון – ב"כ היזם
עו"ד ראקלו מיכאל – מייצג את אילן רג'ואן היזם
עו"ד מיטל שרעבי – לשכה משפטית, משרד מדע, תרבות והספורט
עידית עמיחי – מנהלת המח' למוזיאונים במינהל התרבות, משרד המדע, התרבות והספורט
יוסי פלדמן – מנכ"ל, המועצה לשימור אתרים
חכ"ל עו"ד אילן שלגי – חבר הועד המייעץ – המועצה לשימור אתרי מורשת
עו"ד עמי ברקוביץ – משרד המשפטים
עו"ד רוני טלמור, משרד המשפטים
עומרי שלמון – משנה למנכ"ל, המועצה לשימור אתרים
נחמה נובנשטרן כהן – עוזרת מנכ"ל, המועצה לשימור אתרים
שירה תלמי – משרד הפנים
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
בוקר טוב רבותיי וגבירותיי, שבוע טוב, אני מתכבד לפתוח את הישיבה. אני מקווה שאנחנו בשלבים הסופיים של העבודה על הצעת החוק של מוזיאון הכנסת. אני מצטער שאני מצונן, וכגודל ההצטננות והחום, מיעוט הסבלנות. אני מקווה שנוכל לקיים דיון ענייני וכל דיבור יהיה דיבור על הנושא. מי שירצה לדבר ישנם פה חדרים סמוכים, אפשר לדבר על כל נושא.
אנחנו רוצים לברך את מוריה כהן בקשי שחוצה את הקווים ועוברת ממשרד המשפטים אלינו, מפני שמירב ישראלי הודיע שהיא לוקחת חצי שנת חופשה מעבודתה. אנחנו כמובן מעריצים קבועים של מירב, מאחלים לה שהחצי השנה תעבור מבחינתה לאט לאט והיא תיהנה, ומבחינתנו כמה שיותר מהר.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אם זה כבר היה צריך להיות, אז לא יכולנו לקבל מחליפה יותר טובה ממוריה שאנחנו מכירים כבר מהעבודה עם משרד המשפטים פה בכנסת, וחוץ מזה האנשים במשרד המשפטים אומרים דברים טובים עליה ונותנים תקווה שנוכל להמשיך בתנופת החקיקה.
אחרי ההודעות הדרמטיות האלה והאיחולים לשתי המשפטניות, היו לנו שני דיונים, והיו מספר סוגיות שדיברנו עליהן בפעם הקודמת. אחת מהסוגיות היתה בדיקת מבקר המדינה. היו טיעונים שאנחנו לא יכולים לסיים את העבודה עד שהדו"ח של מבקר המדינה יהיה מוכן. אני פניתי למי שהיה אז יושב ראש ועדה לביקורת המדינה, חבר הכנסת זבולון אורלב, פנינו ביחד למבקר שינסה להתחשב בלוח הזמנים של החקיקה, אנחנו לא יודעים מה אורך החיים של הכנסת, וממש רוצים לסיים את העניין הזה. קיבלנו תשובה, אבל יחד עם זאת, עוד לא קיבלנו עדיין את הדו"ח הסופי כי היו צריכים להמתין לתגובות.
זבולון אורלב
¶
צריך לדייק, הדו"ח על פי אישור מיוחד של המבקר נמסר לעיוני, אף שהוא טרם פורסם. אין סיבה לעכב את החקיקה בגלל הדו"ח. מר שמואל גולן הנהנן בראשו לתשובה חיובית.
שמואל גולן
¶
כבוד היושב ראש, אנחנו סיימנו את הדו"ח, כולל כל תגובות האנשים. מה שעוד ראה חבר הכנסת אורלב היתה טיוטה ראשונית עוד לפני תגובת המבוקרים. אנחנו עכשיו נמצאים במה שנקרא עבודה טכנית, אני מניח, לפחות מה שסיכמתי עם המבקר, שמייד אחרי החגים אנחנו מפרסמים אותו.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
תנסה לעשות טכניקה יסודית ומהירה. אני חושב שראוי שיהיה אצל האנשים לפני קריאה שנייה ושלישית, אבל מאחר וגם לפי העדות שלך אין שום סיבה שהדבר יעכב את העבודה שלנו, אנחנו לא כל כך צריכים להתחשב בזה, רק להתקדם. אמרנו בפעם הקודמת, שברור שמי שקנה את זה, אנחנו מתייחסים לזה שהוא קנה את זה כדין וצריכים לחול דיני הפקעה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זה כבר עניין למבקר המדינה. אני לא נכנס לזה, אנחנו רוצים להתקדם ולקבוע כללים הוגנים כלפי כל אחד ואחד.
מירב, נעבור סוגיה סוגיה, ונתקדם ככל האפשר.
מירב ישראלי
¶
אני מזכירה שבישיבה הקודמת ניתנו לנו הוראות לגבי אופן ניהול המוזיאון, וגם להתקדם עם העניין של הפרק הקנייני של פרק ההפקעה. היו לי דיונים עם כמה מהנציגים של הממשלה בעניין אופציות הניסוח, מה שיש לפניכם זה בעצם נוסח מתוקן. אני מציעה שנקרא, יש פה הרבה דברים חדשים שהוועדה לא ראתה.
מטרת החוק – נעשה רק שינוי ניסוחי בעיקרו. בהגדרות הגדרנו את המקרקעין לפי הגוש והחלקה, כדי שיהיה ברור באיזה נכס מדובר. בסוף נחזור לעניין של ההגדרות כדי לבדוק איזה הגדרות צריך אז אדלג על זה.
לגבי המטרות, ניסחנו מחדש לאור הדיון שהיה בפעם הקודמת, אני אקרא.
מטרותיו של מוזיאון הן – "לשחזר ולשמר את הבניין שבו שכנה הכנסת לראשונה בירושלים, לרבות שיחזור אולם המליאה. לשמש מוזיאון שבו יוצגו באמצעים מוזיאליים הולמים תולדות הכנסת ופועלה, לקיים פעילות חינוכית להנחלת ערכי הדמוקרטיה, לשמש מרכז לקריאה לעיון ולמחקר, וכן מרכז לכינוסים לקיום פעילויות אחרות הקשורות במטרות החוק".
בעניין של סעיף השיחזור, שיחזור אולם המליאה הוא בוודאי חשוב, השאלה – שיחזור הבניין, אולי צריך להתייחס לנושא של השיחזור, אני מציעה שנתייחס לזה בסעיף של תכנית שיחזור. צריך אולי להתייחס למה בעצם צריך לשחזר, אני משערת שהכוונה היא לא לשחזר את כל הבניין לרבות המשרדים.
מירב ישראלי
¶
בסעיף של השיחזור יש תכנית שיחזור. אני מציעה שנתייחס לזה שם ונראה מה קורה.
הפעלת
מוזיאון הכנסת – "מוזיאון הכנסת יופעל מטעם הכנסת בידי מנהל המוזיאון שמינה יושב ראש הכנסת לפי חוק זה".. זו החלטה של הוועדה בפעם הקודמת.
מירב ישראלי
¶
בהמשך יש פרק שלם לגבי מנהל המוזיאון והמוצא, שכפי שקיבלנו הנחייה מהוועדה זה מנוסח לפי מה שיש היום בחוק הכנסת לגבי מינויים.
סעיף (ב) גם נושא שנגענו בו בפעם הקודמת, אני אסביר מה הפתרון שמצאנו. היתה לי גם שיחה על זה עם קצין הכנסת, הוא ביקש לקראת הישיבה הבאה לבחון את העניין, למרות שהקונספציה הכללית מקובלת עליו, אני אסביר במה מדובר.
מוזיאון הכנסת יהיה מתחם נוסף כמשמעותו בסעיף 15(א) בחוק משכן הכנסת רחבתו ומשמר הכנסת. בהוראות סעיף 15(א)(ג) לחוק האמור יחולו עליו השינויים המחויבים.
יש אפשרות היום בחוק משכן הכנסת להכריז, למשל ועדה של הכנסת מתכנסת במקום מחוץ למשכן, או יש איזושהי פעילות של הכנסת מחוץ למשכן, יש אפשרות ליו"ר הכנסת פר מקרה להכריז על אותו מתחם. למשל, אם יש ישיבה בגני התערוכה, להכריז על המתחם הזה כמתחם נוסף.
מירב ישראלי
¶
בעיקרון, ברגע שיושב ראש הכנסת מכריז על מתחם כמתחם נוסף, חלים סעיפים מסוימים, הוא מחליט שחלים סעיפים מסוימים מחוק משכן הכנסת, אז יש סמכויות לאנשי המשמר, יש סמכויות נוספות.
בעיקרון, לגבי המוזיאון, היתה לי שיחה עם קצין הכנסת. המוזיאון אמנם לא יפעל כבית המחוקקים, יהיה איזשהו מרכז חינוכי, אבל עדיין בגלל שיש סימליות מסוימת לזה שמוזיאון הכנסת שייך לכנסת, כל הנושא של הביטחון ומשמר הכנסת העניין של החלה מכוח החוק, לקבוע מכוח החוק שהמקום הוא מתחם נוסף, זאת אומרת, לא צריך הכרזה כל פעם, אלא תהיה קבועה.
רן כהן
¶
אגב, מירב, אין שום מניעה שלא תהיה שם מדי פעם ישיבה. אם ועדה מוועדות הכנסת תמצא לקיים שם ישיבה, מה הבעיה.
מירב ישראלי
¶
יש פחות סמכויות. בעיקרון, הנושא של הכרזה, מגבלות על הכניסה לכנסת, מגבלות על כניסה למתחם, ייחוד אולם ישיבות למליאה, איסור לשאת חפץ אסור, הוראות סדרן ואיש משמר לכל מי שנכנס, הרחקת משיג גבול, הרחקת מפר הוראות, סמכות לדרוש הזדהות והצגת מסמכים, סמכות עיכוב, סמכות חיפוש.
מירב ישראלי
¶
סעיף 6, הנושא של מילוי תפקיד על פי דין כנראה חל גם על הנושא של כניסת שוטרים למתחם. צריך אישור לכנסת לפני כניסת משטרה והפעלת סמכויות משטרה, זה לא חל.
מירב ישראלי
¶
כן, להפעיל את תפקידה לפי דין.
הסדר במשכן וברחבה – "לא ינהג אדם במשכן הכנסת וברחבה בדרך או בצורה שיש בה כדי להפריע לעבודה התקינה בכנסת. לא תיערך כל אסיפה או תהלוכה אלא בהיתר", אלה דברים שלא החילו אותם על מתחם נוסף. העמדת שלט, נושא של קצין הכנסת, הזכויות. אני אמרתי מה חל.
הקונספציה בגדול מקובלת על קצין הכנסת, אבל הוא רוצה לבדוק את העניין גם לאור צרכי הביטחון שיהיו שם במקום. זה דבר שסיכמתי איתו, נעשה ישיבה מקדימה לפני הישיבה הבאה של הוועדה, והוא יתן את הערותיו בעניין הזה. אבל בגדול, זו תהיה התפיסה של היחס בין חוק משכן הכנסת לחוק הזה, לפי סעיף קטן (ב).
סעיף קטן (ג) – "מועצת ומוזיאונים רשאית להמליץ למנהל המוזיאון כל המלצה הנראית לה בעניין הקמתו והפעלתו של המוזיאון במוזיאון הכנסת כהגדרתה בחוק המוזיאונים"... בעניין הזה היתה הערה של משרד החינוך והתרבות, מה שהממשלה הגישה לנו גם בבית העצמאות, שזה חוק עם תפיסה מאוד דומה. עידית, אמרת שתחזרי אלינו בעניין הזה מבחינת משרד התרבות על הסמכויות שלפי חוק המוזיאונים. זו המלצה בלבד, ייעוץ בלבד. את התנגדת לזה בישיבה הקודמת לכן אני שואלת. אמרת שאת חושבת שחוק המוזיאונים צריך לחול אם אני זוכרת נכון.
מירב ישראלי
¶
בעיקרון אין לה סמכות, זאת התפיסה. התפיסה היא שזה מוזיאון שמוקם מכוח חוק, יהיה לו מנהל מוזיאון מקצועי. זה גם לא מוזיאון במובן של מוזיאון לאמנות או משהו כזה.
עידית עמיחי
¶
כן, אם הולכים למוזיאון ורואים שהעובדה היא לא תלויה נכון, לפי חוק יהיה אפשר להוציא את העבודה ולהביא אותה לפיקדון.
מירב ישראלי
¶
אבל זה מכוח התפקיד של המנהל, אפשר לחדד את התפקידים.
"מקום מושבו של מוזיאון הכנסת הוא בירושלים במקרקעי המשכן הקודם".
מירב ישראלי
¶
אנחנו נבדוק את זה. בעיקרון, יש הגדרה שאומרת":המשכן הקודם וקרקע המשכן הקודם בגוש 343 חלקות 35, 36, אנחנו מקווים שזה מדויק ועוד ייבדק.
מירב ישראלי
¶
זה לא שם רשמי, זה פשוט כינוי.
פרק ג' – פרק חדש. בעקבות הנחיית הוועדה בישיבה הקודמת של מנהל המוזיאון והמועצה.
מנהל המוזיאון – "יושב ראש הכנסת ימנה את מנהל המוזיאון באישור ועדת הכנסת מבין המועמדים שעליהם המליצה הועדה הציבורית שמונתה"... לפי הוראות סעיף שנפנה אליו בהתאם להליכים שנקבעו לפי חוק זה. על מינויו של מנהל המוזיאון יחולו הוראות חוק שירות המדינה בכפוף להוראות חוק זה. זה גם דומה למינויים שיש היום בכוח הכנסת.
אדבר על הוועדות שיש לנו כאן ואת התפקידים שלהן. ועדת הכנסת, מכוח זה שזה מוזיאון הכנסת היא מעורבת. יש ועדה משותפת למשל לגבי התקנות שהיושב ראש מתקין, הוא צריך להתייעץ עם ועדה משותפת שההגדרה שלה היא, ועדה משותפת של ארבעה חברים של ועדת הפנים וארבעה של ועדת החינוך, צריך להחליט מי היושב ראש, עדיין לא החלטנו. למעט דבר אחד והוא הנושא של האגרות שם הפנינו לוועדה של התקציב, כי זה באמת רלבנטי לעניין של תקציב.
רן כהן
¶
לא היה ראוי שכאשר יושב ראש הכנסת ממנה את מנהל המוזיאון הוא מודיע על כך לחברי כנסת, או שזה כאילו מובן מאליו.
רן כהן
¶
אני מבין, הוא מקבל את האישור של ועדת הכנסת, את זה ראיתי. אבל למה שלא יודיע במליאת הכנסת, לדעתי זה חשוב.
מירב ישראלי
¶
הוא יכול, זה לא משהו שבדרך כלל כותבים בחוק שתהיה הודעה במליאה על מינוי איש מקצועי, פשוט לא נהוג.
מירב ישראלי
¶
לכן אני מעלה האם האישור צריך להיות של ועדת הכנסת או של הוועדה המשותפת לדעתכם, אישור מינוי של מנהל הכנסת.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זה לא דומה, אבל לא אכנס להליך הזה. מי שמטפל בועדת מוזיאון הכנסת זו הוועדה הזאת של ועדת הפנים וועדת החינוך, לכן זה לא דומה ליועץ המשפטי.
מירב ישראלי
¶
כשירות המנהל - אלה דברים שצריך להתייעץ עם אנשי המקצוע כי זה לא משהו שסגרנו אותו בדיון הקודם. כשיר לכהן כמנהל המוזיאון אזרח ישראלי ותושב ישראל. הערה כללית לגבי כל הפרק הזה, השתדלתי להיצמד ככל הניתן להוראות שכבר קיימות בחוק הכנסת לגבי המינוי ולא להמציא את הגלגל.
צריך לקבוע באיזה תחום אקדמי זה רלבנטי, כמה ניסיון מקצועי יש לו ובמה. האם זה גם בנושאים שקשורים לתואר אקדמי הנושאים המקצועיים וגם בניהול.
עידית עמיחי
¶
אין לנו דבר כתוב. מוזיאון לאמנות זה אמנות קלאסית. מוזיאון ליודאיקה זה יודאיקה. מוזיאון ארכיאולוגיה זה ארכיאולוג.
עידית עמיחי
¶
לגבי ההיסטוריה זה רחב. אם יהיה איש חינוך בעל שיעור אז הוא יכול להשלים גם את הפרק הספציפי בהיסטוריה. אני חושבת שאחד מהם לא להגביל.
מירב ישראלי
¶
את בעצם אומרת שהמנהל עצמו לא חייב שיהיה לו, אם יש לו עובדים מקצועיים, אז הוא לא חייב שהוא עצמו יבין בעניין.
מירב ישראלי
¶
נסיון מקצועי, זה נסיון בניהול מוסד שהוא בעל אופי דומה או משהו כזה, זאת אומרת,
לאיזה כיוון וכמה שנים.
זבולון אורלב
¶
לפי דעתי, מינימום חמש שנים ניסיון.
הייתי כותב בתחומים הרלבנטיים הקשורים להפעלת מוזיאון.
מירב ישראלי
¶
השאלה היא אם רוצים לומר שזה ניהול של מוסד כי זה יכול להיות גם ממחקרים, למשל, שהוא עשה מחקרים בהיסטוריה חמש שנים ואז זה לא כל כך רלבנטי.
מירב ישראלי
¶
נראה לי משהו כזה. בעל ניסיון מקצועי של חמש שנים לפחות בתחום התחומים שבפסיקה 1, נקבל רשימה, וכן בניהול מוסד - - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני מקבל את ההצעה של חבר הכנסת זבולון, לא ניכנס לזה. צריך לאפשר לאדם להיבחר לתפקיד. הוא צריך שיהיה לו נסיון מקצועי וניהולי.
אלכס מילר
¶
עם כל הכבוד, אני לא חושב שהדבר הזה דורש נסיון מקצועי כל כך גדול. העניין הזה בסך הכל זה ניהול, ומי שמנהל טוב הוא צריך לנהל וצריך לבחור אותו על פי הקריטריונים, לא צריך למקד אותו ספציפית לאנשים, הוועדה קובעת מי עומד בקריטריונים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
מקצועית זה לא ניהול מוזיאון שקשור למטרות, הוא קשור איכשהו לעבודת חקיקה, הוא היה קשור איכשהו לעבודה חינוכית כי יש כאן פעולה חינוכית. הוא קשור איכשהו לעיון ומחקר, הוא קשור איכשהו להפעלת מוזיאון.
מירב ישראלי
¶
אסכם, הוא בעל נסיון מקצועי וניהול של חמש שנים לפחות בתחום התחומים הקשורים למטרות חוק זה.
מירב ישראלי
¶
גם זה לקוח מחוק הכנסת מהתפקידים שיש בחוק הכנסת, "בשנתיים הקודמות להצגת מועמדותו לא היה פעיל בחיים הפוליטיים ולא היה חבר במפלגה כלשהי. לעניין זה מי שלא שילם דמי חבר למפלגה ולא השתלם בפעילות מוסדותיה לא יראו כחבר מפלגה".
סעיף (4) הוא לא הורשע בעבירה.
זבולון אורלב
¶
אני לא רואה שום פסול שביום שחבר הכנסת מלכיאור יסיים את הקריירה הפוליטית שלו מרצונו הוא לא יוכל לאחר אחרי חצי שנה להתמנות למנהל, אני פשוט לא מבין מה זה הדבר הזה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
התכוונתי בעניין שאסור להיות חבר במפלגה, אני מבין למה. אנחנו לא רוצים שהיושב ראש ייתן לחברים שלהם, אני מבין את זה.
זבולון אורלב
¶
יש אישור ועדת כנסת, אישור ועדה מקצועית. יש קריטריונים, אפשר להגיש בג"צ. הוא בעל נסיון ניהולי, אני לא מבין את זה.
מירב ישראלי
¶
הדיון היה פה לגופו של עניין. הסעיף הזה נלקח מהתפקידים האחרים שיש בחוק הכנסת, שזה היום יועץ משפטי לכנסת ונציב הדורות הבאים. רציתי להעלות את זה כשאלה מכיוון ששם בעלי התפקידים האלה בוודאי צריכים להציג חזות ניטראלית והם צריכים לעסוק בחקיקה, אז שם זה בוודאי רלבנטי, לדעתי. אני חושבת שהסעיף שם הוא לא מזימה נגד אף אחד, שימו לב שזה שנתיים זה לא לכל החיים.
מירב ישראלי
¶
בסדר, עכשיו אני רוצה שהדיון יהיה לכיוון ענייני. האם מנהל מוזיאון הכנסת הוא לצורך העניין כמו יועץ משפטי ונציב הדורות הבאים, או שאתם חושבים שמדובר בתפקיד מקצועי.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אין לזה שום דמיון. היועץ המשפטי לכנסת צריך לשבת פה בכנסת, לעבוד עם כל המפלגות. פה אנחנו מדברים על תפקיד שהוא מחוץ לכנסת.
מירב ישראלי
¶
אני מעלה כשאלה, והשאלה היא אם אנחנו רוצים שמישהו עם זיהוי פוליטי ברור, רגע אחרי שהוא עוזב את המפלגה ינהל את המוזיאון. זאת שאלה, אני מעלה כשאלה.
אלכס מילר
¶
אני מסכים בנושא עם חבר הכנסת רן כהן, אין שום בעיה. אני חושב שצריך להוציא את הסעיף הזה לחלוטין.
רן כהן
¶
אני יכול להביא עשר דוגמאות של אנשים פוליטיים מכל מיגוון הכנסת הפוליטית שכולם היו מסכימים שהם יהיו, מבני בגין עד יוסי שריד.
חיים אמסלם
¶
כאשר אדם נמצא בתפקיד, למשל, הוא במסגרת צבא הגנה לישראל. אתה בעצם אומר שהתפקיד לא ישמש לו קרש קפיצה על מנת להשתלב במערכות פוליטיות או אחרות, אז אתה נותן לא תקופת צינון. אבל למשל במסלול ההפוך, כאשר אדם סיים תפקיד כזה או אחר וכישוריו נותנים ומאפשרים שהוא השתלב בעצם בניהול פרוייקט כזה או ניהול מוזיאון, למה לא.
רוני טלמור
¶
אני מסכימה עם היועצת המשפטית שהמקרה הזה הוא לא מקרה של קל וחומר משני התפקידים האחרים בעיקר של היועץ המשפטי.
מירב ישראלי
¶
לא אמרתי שאולי זה כן. אמרתי שזה לא דומה בכלל בהקשר הזה, אבל אני רוצה בכל זאת שתשקלו האם אתם רוצים מישהו עם זיהוי פוליטי ברור.
רוני טלמור
¶
לגבי הרלבנטיות אני רוצה להזכיר שהמוזיאון הזה יש לו תפקיד גם רוחבי וגם מבחינה היסטורית, לתת שיקוף וביטוי לכנסת במהלך השנים ועל מגוון הדעות שם. אני רק אומרת את הדברים עד הסוף, לא חייבים לקבל את דעתי.
אדם שמסיים קדנציה כחבר כנסת או תפקיד אחר, בהחלט יכול להיות שכעבור תקופה מסוימת הוא יחזור לחיים הפוליטיים. זאת אומרת, עצם סיום של תפקיד פוליטי כזה זה לא אומר בהכרח התנתקות מהחיים הפוליטיים.
רן כהן
¶
מוזיאון הכנסת זה קרש קפיצה בחזרה לחיים הפוליטיים? מה קרה? אתם באמת מציגים אנשים פוליטיים כאילו - - -
היו"ר זבולון אורלב
¶
את מבינה שיש לזה השלכות דמוקרטיות- - -
את אומרת אל תיכנס למערכת הפוליטית כי אחר כך לא תוכל להיות לא זה ולא זה. מה זה הדבר הזה? זה ממש מקומם שזאת גישה משפטית של עובדי מדינה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
ברור לגמרי שאם לוקחים אדם שהוא באופיו כיתתי, אז ברור שזה לא דבר טוב, זה לא טוב למערכת הפוליטית וזה לא אם הוא בא מארגון אחר.
רוני טלמור
¶
אפשר להשלים רק את הדברים שרציתי לומר, כמובן לא חייבים לקבל שום דבר מהדברים, הדברים נעשו ברוח טובה. בתפקידים ציבוריים אחרים מכוח החוק, לדוגמה מנכ"לים של כל התאגידים הסטטוטוריים ושל כל החברות הממשלתיות, חלה הוראה שכולם מכירים אותה לטוב ולרע, שמתייחסת לנושא של זיקה פוליטית. ההוראה הזאת לא מונת כמו הסעיף הזה, לא מונעת מינוי אדם שיש לו איזשהו רקע מפלגתי, אלא מחייבת למצוא בו כישורים מיוחדים שהם מעין ההצדקה המיוחדת למינוי על אף הזיקה. יכול להיות שזה יכול להיות פתרון יותר עדין.
זבולון אורלב
¶
האם זה מונע ממנו חוץ מתאגידים להיות מנכ"ל משרד ממשלתי. למשל האוצר, יש מגבלה על שר או חבר כנסת לשעבר שחושב לחזור לחיים הפוליטיים להתמנות למנכ"ל משרד ממשלתי?
רוני טלמור
¶
רבותיי, אתם תחליטו. השאלה לדעתי שצריכה להיות האם זאת משרה שיש לה אופי של
משרת אמון או אופי מקצועי של משרה.
אלכס מילר
¶
אני חושב שהסעיף הזה מיותר עם כל הכבוד, אם יש אנשים שהם חברים כנסת ומסוגלים לייצג את המדינה שלנו במקומות אחרים אני לא חושב שהם יכולים גם לא - - -
מירב ישראלי
¶
סעיף 4 – "הוא לא הורשע בעבירה שמפאת מהותה חומרתה ונסיבותיה אין הוא ראוי לשמש כמנהל המוזיאון".
מירב ישראלי
¶
בעיקרון זה הגורם הממנה. פעם בעבר היה את העניין של הקלון והיועץ המשפטי לממשלה לפעמים היה קובע, זה נוסח רוחבי בכל החקיקה. בעיקרון הגורם הממנה הוא זה שקובע, כמובן אם למישהו יש טענה הוא תמיד יכול לפנות לבית המשפט.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
רוני אני רוצה לומר לך משהו, יש דבר שצריכים לתת לזה את הדעת. יש ניכור מספיק גדול לפוליטיקה, זו סכנה לדמוקרטיה. יש הרבה מאוד אנשים שכן היו מוכנים להיכנס לפוליטיקה, אבל בגלל שהם רוצים להיות בהמון תפקידים ציבוריים, הם לא מוכנים להיות חברים במפלגה, תוצאה של הדבר הזה שאנחנו מורידים במו ידינו – הרי הפוליטיקה מבוססת על מפלגות, במדינת ישראל הדמוקרטיה מבוססת על מפלגות. אנחנו גורמים לכך ששכבה מצויינת של אנשים במדינת ישראל לא מוכנים להיות חברים במפלגה כלשהי. ביקשתי מהרבה מאוד אנשים להיכנס, אנשים מצוינים שמזוהים עם המפלגה שלי, לא משנה אם במפלגה שלי או אחרת. אנשים אמרו אנחנו לא יכולים לעשות את זה כי באיזשהו שלב נרצה לאיזה תפקיד. אני לא רוצה לפתוח את הדיון, אני לא מבקש תשובה. לדעתי, אנחנו עושים עוול גדול מאוד לדמוקרטיה שלנו בזה. צריך לשמור על טוהר מידות וצריך לשמור כל מרחק ממינויים פוליטיים. אני הראשון שאעשה הכל כדי שזה יהיה. יחד עם זאת, צריך גם לשמור על הדמוקרטיה שלנו. אנחנו עושים עוול בדמוקרטיה כללית.
מירב ישראלי
¶
ההליך של המינוי בעקבות ההנחייה של הוועדה בישיבה הקודמת מועתק שוב מהליכי המינוי הדומים שיש בחוק הכנסת, שזו הקמה של ועדת ציבורית שבסופו של ההליך יושב ראש הכנסת מביא את המינוי לאישור ועדת הכנסת.
"יושב ראש הכנסת ימנה ועדה ציבורית אשר תבדוק את כשירותם ואת התאמתם של המועמדים למשרת מנהל המוזיאון ותמליץ בפניו על שניים או יותר מהם תוך ציון מספר חברי הוועדה שתמכו במועמדותו של כל אחד מהם ורשאית היא לצרף את הערותיה לגביהם. שמות המועמדים שעליהם המליצה הוועדה יפורסמו ברשומות. הוועדה הציבורית תהיה בת שישה חברים"... כאן המבנה של הוועדה גם מועתק מהוועדות שקיימות היום במינויים האחרים, והיא בעצם ועדה שהיא בחצייה חברי כנסת ובחצייה אנשי אקדמיה. לקחתי את שלוש הוועדות שהן רלבנטיות לחוק הזה שזו ועדת כנסת, כאן גם יושב ראש הכנסת צריך להחליט, השארתי פה בתור שאלה. במינויים האחרים זה יושב ראש הכנסת שהוא היום. כנסת, חינוך, פנים.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מסכים להרכב של הוועדה, מלבד הערה אחת. לא רצוי ששלושת חברי הכנסת יהיו מאותה מפלגה. לא רצוי ששלושת חברי הכנסת יהיו מהקואליציה. כלומר, צריך להבטיח פה שיש פה גם גיוון של מפלגות ולפחות שאחד מהם יהיה יושב ראש האופוזיציה. זה יבטיח את השקיפות ואת הענייניות. לפי התיאור הזה יכול להיות ששלושתם מאותה מפלגה יחד עם המפלגה של יושב ראש הכנסת.
אלכס מילר
¶
אם במידה וההצעה של חבר הכנסת זבולון מתקבלת, אני הייתי מציע כמו בדוגמאות הקודמות, הכנסת היא תבחר בעצם את הנציגים על ידי הצבעה. החברים יהיו מאותם ועדות, אתה לא יכול לומר לבן אדם אתה כן, אתה לא, בסוף אתה צריך לבחור אותם.
מירב ישראלי
¶
לא, עושים להם ראיונות, זה הליך ממש מקצועי זו ועדת איתור, פשוט חלק ממנה הם חברי כנסת,זה מה שנעשה היום.
מירב ישראלי
¶
אני אבדוק לקראת הישיבה הבאה, מכיוון שהמבנה כאן הוא לפי תפקיד, ובגדול אנחנו כן רוצים שזה יהיה היו"ר. לדעתי זה לא משהו שיש לו תקדים, אבדוק אם יש הוראות אחרות, אם אפשר לנסח שבמקרה שאין איזון למשל כשכולם מהקואליציה, אז אולי אחד יהיה חבר ועדה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
הציע המבקש של הקואליציה, בתוקף התפקיד הממלכתי שלו, שנכניס את יו"ר ועדת ביקורת המדינה כחבר, כי הוא קבוע חייב להיות איש אופוזיציה. אז אתה פתרת את השאלה הזאת.
רן כהן
¶
אולי תכניסו את ארבעת יושבי הראש, שלושה מתוך הארבעה ובתנאי שמייצג מגוון של
של סיעות הבית קואליציה ואופוזיציה. היו"ר צריך להיות ועדת החינוך התרבות והספורט, לא יושב ראש ועדת הכנסת, על זה אני עומד.
מירב ישראלי
¶
שלושה חברי כנסת ושלושה חברי הסגל האקדמי, זה ממש מועתק - - -
כאן זה הסעיף של הכשירות של מנהל המוזיאון, תואר אקדמי. לגבי התואר אמרנו שיביאו לנו רשימה, והנסיון המקצועי והניהולי אמרנו שזה בתחום התחומים, אבל התארים האקדמיים עדיין נשארו. כאן מכיוון שזה סגל אקדמי אז עדיף להגיד באיזה תחומים.
אילן שלגי
¶
סעיף 8 אומר: "... יושב ראש הכנסת ימנה ועדה ציבורית". כלומר, היושב ראש ממנה גם את הנציגים של האקדמיה.
היו"ר זבולון אורלב
¶
לא, הוא לא ממנה אותם. אבל מי שקובע את מי הוא ימנה זאת ועדת החינוך והתרבות, היא תחליט.
מירב ישראלי
¶
לא, זה מוסד שהוכר, בעצם סעיף 9. מה שקיבל היתר זה כל סעיפי 21 וכאלה. זה פשוט המעמד של המוסד להשכלה גבוהה.
היום רוב המכללות הם מהמוסדות להשכלה גבוהה. בעצם, כל המוסדות הישראליים.
בגלל שזה מועתק מחוק הכנסת, השאלה אם אנחנו רוצים לשמור פחות או יותר על המבנה.
זבולון אורלב
¶
תסבירי לי למה פרופסור שפרש בגיל 70, ועכשיו הוא בגיל 71, והוא בעל מוניטין ודווקא יש לו זמן, הוא לא יכול להיות חבר בוועדת האיתור?
מירב ישראלי
¶
לא, זה משהו אחר. זה לא יחול. הכוונה למי שהוא חבר או היה חבר בסגל למוסד להשכלה גבוהה ישראלית יש לך מוסד שעומד מאחוריו.
היו"ר זבולון אורלב
¶
אני מסכים שהוא צריך להיות ישראלי ותושב ישראלי.
ג'יימס שניידר מנכ"ל מוזיאון, עלה לארץ, מה הבעיה למה להגביל, מה ההיגיון להגביל.
מירב ישראלי
¶
בסדר, זה לגיטימי. אתה חושב ששלושה חברי סגל אקדמי זה לא בהכרח הוועדה הטובה ביותר. כדאי לחשוב איזה אנשים - -
זבולון אורלב
¶
אקדמאיים, בעלי תואר שלישי לפחות, מי שהיה חבר סגל אקדמי, ושהוא תושב ישראלי ואזרח ישראל.
זבולון אורלב
¶
אם הוא אזרח ישראלי ותושב ישראלי, מה זה מעניין אותי עכשיו שהוא כרגע חבר סגל אקדמי בהרווארד. מה זה משנה לי. אם הוא אזרח ישראלי ותושב ישראלי, הוא נסע עכשיו לחמש שנים והוא רוצה למה להגביל?
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
רוני זה גם חלק מהתשובה לבעיה שהיתה לך הסתייגות. האנשים האלה לא ימליצו על מישהו שצריכים להשיג לו ג'וב שגמר בכנסת וחושבים שהוא מסכן שהוא לא נבחר מחדש. זו בדיוק התשובה לכך.
מירב ישראלי
¶
נפנה לסעיף 7 (1) שיהיו תחומים רלבנטיים. אחרי שנקבל את הרשימה ממשרד החינוך והתרבות נבדוק אם זה מתאים. סיכמנו שתבחר ועדת החינוך והתרבות ולא ועדת הכנסת.
סדרי עבודת הוועדה הציבורית – "הוועדה הציבורית תקבע את הדרכים להגשת מועמדות לתפקיד, וכן את סדרי עבודתה ותמלא בדיקת המועמדים, ובלבד שהחלטתה להמליץ בפני יושב ראש הכנסת למועמד למשרת מנהל המוזיאון יתקבל ברוב של לפחות ארבעה מחבריה".
מועד הבחירה – "מינוי מנהל המוזיאון ייעשה ככל האפשר לא מוקדם מתשעים ימים ולא מאוחר משלושים יום מלפני תום תקופת כהונתו של מנהל מוזיאון מכהן. נתפנה מקומו של מנהל המוזיאון לפני תום תקופת כהונתו, ייעשה המינוי בתוך 45 ימים מהיום שבו התפנה מקומו הודעה על מינויו של מנהל המוזיאון תפורסם ברשומות".
משך הכהונה זאת שאלה. עשיתי משך כהונה כמו בתפקידים האחרים, מכיוון שזה תפקיד מקצועי, השאלה אם חמש שנים זה משהו שנראה הגיוני בהקשר הזה. עדיין נראה לי שכדאי לקצוב, רק כדי שלא יהיה לנצח אולי כדאי להאריך את התקופה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
קח דוגמה בדיוק על מה שדיברנו עכשיו, על מוזיאון ישראל. יש להם עכשיו מנהל שכולם חושבים שהוא הפך את המוזיאון לדבר החשוב ביותר, הוא היה צריך לגמור ולא יכול להמשיך. לא, כתוב עוד כהונה נוספת.
מירב ישראלי
¶
יש הגבלת פעילות פוליטית במהלך תקופת הכהונה, לי נראה שכאן זה כן רלבנטי, שהוא לא יהיה בפעילות פוליטית כשהוא מנהל המוזיאון, נראה לי שכן צריך להיות.
מירב ישראלי
¶
זה אומר שיושב ראש הכנסת יכול להעביר אותו מכהונתו. אני אבדוק זאת, אנחנו נפרט ונבדוק.
זה היה חלק שנוגע למינוי המנהל. לגבי המועצה, היא תהיה מועצה מייעצת, החלטנו פחות או יותר על המבנה שלה, אבל לא הוחלט על היחס המספרי בין סוגי החברים השונים. הגודל של המועצה לא נקבע, אם אני זוכרת נכון, נאמר שזאת לא תהיה מועצה גדולה מדי כדי שתוכל להיות פעילה ויעילה.
"למוזיאון הכנסת יהיה מועצה מייעצת בת – צריך לקבוע כמה חברים שימנה יושב ראש הכנסת ואלה חבריה. נציגי ציבור בעלי זיקה לעבודת הכנסת, נציג ציבור בעל מעמד בשדה החינוך, בעלי מעמד בשדה השכלה גבוהה מתחומים הקשורים למטרות מוזיאון הכנסת לפי המלצת המועצה להשכלה גבוהה". יש הצעה גם לאחד מהם מתחום המוזיאונים לפי המלצת מועצת המוזיאונים. הגנה זו נציגו, חבר מועצת המוזיאונים, חבר מועצת הארכיונים, נציגי הגופים העוסקים בתחומים הקשורים למטרות המוזיאון לרבות גופים העוסקים בשימור אתרים. כאשר ניסחנו את החוק, וגם התייעצתי בעניין הזה עם היועצת המשפטית לכנסת, אני רוצה לנסות להסביר לוועדה שוב למה יש בעיה שהם יהיו במועצה המייעצת לעצמם.
מירב ישראלי
¶
אבל שלא יהיו 30 חברים, צריך לראות מה היחס הנכון.
מכיוון שזאת מועצה מייעצת, אני רוצה בכל זאת לשכנע אותך חבר הכנסת זבולון אורלב, למה מזכיר הכנסת ומנכ"ל הכנסת לא צריכים להיות חברים במועצה. בעיקרון, מנהל המוזיאון כפוף למנכ"ל מכוח זה שהוא עובד כנסת, מזכיר הכנסת הוא פחות רלבנטי, אולי לקטעים היותר פרלמנטריים. הגופים האלה הם בעצם מעל מנהל המוזיאון והמועצה הזאת מייעצת לכנסת דרך מנהל המוזיאון, לכן זה קצת מוזר שהגופים האלה יישבו במועצה שמייעצת לעצמם. אני הצעתי בישיבה הקודמת שהם יוזמנו לישיבות.
מירב ישראלי
¶
המוזיאון הוא חלק מהכנסת, התפקיד שלה זה לייעץ לכנסת. למשל, יש הליך של תכנית שימור. בסופו של דבר החלטה של איזה תכנית שימור לעשות, זו החלטה של הכנסת, הנהלת הכנסת – המזכיר, המנכ"ל והיו"ר. המועצה מייעצת למנהל ולהנהלת הכנסת בעניין תכנית השימור. היא מביאה את ההמלצות שלה, את הייעוץ שלה אז זה לא הגיוני שהגופים שאחר כך מייעצים להם יישבו במועצה וייעצו לעצמם.
מירב ישראלי
¶
העניין של היחס פה זה קצת שונה כי רובם אנשי מקצוע. חוץ מזה שיש לנו גנז שהוא עובד מדינה - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
האם יש לך מחשבות לגבי כמה צריך להיות במועצה או מה צריך להיות היחס בין הגופים השונים.
רוני טלמור
¶
פיסקה (7) מתייחס לנציגי גופים העוסקים בתחומים הקשורים למטרות מוזיאון הכנסת לרבות גופים העוסקים בשימור אתרים. מלבד גופים העוסקים בשימור אתרים קשה לי לחשוב על גופים אחרים או על תחומים אחרים הקשורים למטרות המוזיאון.
רוני טלמור
¶
בדרך כלל אנחנו מעדיפים היום לא למנות נציגים של גופים, אלא למנות את נציגי הציבור באופן ישיר כשהם בעלי הרקע והניסיון הרלבנטיים. כמו בפסיקה (1), נציגי הציבור הם בעלי הזיקה לעבודת הכנסת, כאן מדובר על עיסוק בתחומים הקשורים למטרות המוזיאון אולי יותר במובן המקצועי. רציתי להציע בתור נוסח, שבמקום הנוסח הזה ייאמר שהתמנו נציגי ציבור בעלי רקע וניסיון הקשורים למטרות המוזיאון, לא לחפש אותם דרך גופים אלא פשוט למנות אותם ישירות על פי הרקע שלהם שיהיה מתאים והולם.
רן כהן
¶
אני רוצה להציע שהגוף שהמועצה תמנה 15 אנשים, ולהשאיר למירב ולמוריה אולי בהתייעצות משרד המשפטים שיביאו לנו מפעם שעברה את החלוקה של 15, לא נפרט עכשיו.
מירב ישראלי
¶
האמת היא שכמעט כולם הם נציגי ציבור, זה לא כמו במועצות אחרות שיש ממשלה וציבור, כאן זה פחות אקוטי.
מירב ישראלי
¶
רק אם יש לכם הצעה ראויה.
הדבר היחידי שאני יכולה להציע בחום שההרכב יהיה כמה שיותר קטן, מעבר לכך תחליטו מה שנראה לכם ראוי.
מירב ישראלי
¶
בסעיף (7) הפכנו את זה לנציגי ציבור, בזמנו דובר על זה שאנחנו רוצים להבטיח שלפחות הנושא של לרבות שימור אתרים יישאר.
יוסי פלדמן
¶
אני מציע שיישאר גוף, כי הוא נבחר על ידי הכנסת, הוא הוקם על ידי הכנסת, על ידי ועדת החינוך. זה לא גוף בין 20 גופים שעוסקים בשימור. זה גוף שהוקם על ידי הכנסת, והובל על ידי ועדת החינוך, עובדה שהגוף הזה היה לוחם גם לשמירה.
זבולון אורלב
¶
יש בדבריך משהו, לכן ראוי היה לחשוב כמו שיש חבר מועצת המוזיאונים וחבר מועצת הארכיונים, שיהיה חבר בגוף העוסק בשימור אתרים.
זבולון אורלב
¶
מה חסר לי במועצה הזאת, כנסת זאת הוויה, מה שחסר לי במועצה הזאת, יש פה מוזיאון כנסת אבל הכנסת לא נמצאת. אז אתם אומרים חברי כנסת לא, אני מבין את זה.
מירב ישראלי
¶
אמרנו שבסעיף (1) ייכנסו גם חברי כנסת לשעבר. לא רצינו לכתוב שבהכרח יהיו חברי כנסת לשעבר.
זבולון אורלב
¶
את לא יכולה שיהיה מוזיאון להעביר את המורשת, אנשים לא מבינים מה זה. אגב, יכול להיות שמכל מי שיושב פה אף אחד לא היה אף פעם בדיון במליאה, לא היה בדיון בוועדה, את לא יכולה להיות במועצה שמייעצת למוזיאון כנסת. יהיו שם אנשים שבטוח היו בכנסת, ראו את העבודה מקרוב, השתתפו בפעילות הזאת ומבינים על מה מדובר, זה דבר מאוד מוזר.
אילן שלגי
¶
אני מבקש להבהיר, אני נמצא פה היום כחבר הועד המנהל של המועצה לשימור אתרי מורשת בישראל. יחד עם זאת, פנינו נשיא המועצה, יושב ראש הכנסת לשעבר שלמה הלל ועבדיכם הנאמן, לכל חברי הכנסת שלעבר, לא לפני שביקשנו את התגייסותם למען החוק הזה, חוק מוזיאון בית פרומין, והעברנו ליושב ראש הוועדה. יש לנו למעלה מ-100 חתימות של חברי כנסת לשעבר, כולל נשיא המדינה לשעבר, יושבי ראש הכנסת לשעבר, שרים לשעבר. בהחלט נכון וראוי, קראתי את פרוטוקול הדיון הקודם כאן, שיהיו חברי כנסת לשעבר בתוך הוועדה המייעצת, מה שסוכם שלא יהיו רק חכ"לים, אלא גם אולי מישהו שבעבר היה מזכיר הכנסת, יועץ משפטי לכנסת וכו'.
אילן שלגי
¶
אני סבור שבסעיף הראשון צריך שייאמר נציגי ציבור ובהם חברי כנסת לשעבר, וכן בעלי זיקה וכו'.
אילן שלגי
¶
דרך אגב, עוד חיים בינינו ופעילים ח"כים לשעבר שכיהנו בכנסת בבניין ההוא. היה
מאוד יפה אם כמה יהיו בוועדה המייעצת.
מירב ישראלי
¶
יהיו סעיף (1), סעיף (2) או סעיף (7).
"יושב ראש הכנסת יפרסם הודעה בדבר מינוי חברי המועצה ברשומות"...
תפקידי המועצה – "תפקידי המועצה לייעץ למנהל המוזיאון בעניין מדיניותו הכללית של מוזיאון הכנסת. (2) לקבל ממנהל המוזיאון דו"חות פעילות מוזיאון הכנסת, לייעץ למנהל המוזיאון ולתקציב מוזיאון הכנסת בעניין התוויית תכנית העבודה השנתית שלו".
מירב ישראלי
¶
ייעוץ הכנסת הוא דרך המנהל. המנהל הוא זה שמנהל את המוזיאון, הוא יבוא למנכ"ל, למזכיר, יבוא ליושב ראש.
עידית עמיחי
¶
מה קורה אם המנהל לא פועל נכון, אם המסמכים לא שמורים טוב. אם מישהו עשה פעילות מסחרית במוצגים. למי יש פה סמכות להתריע?
מירב ישראלי
¶
נכון, המנהל הוא עובד כנסת, חלים עליו כל התנאים. מי מפקח על עבודת יועץ משפטי, לא מכוח החוק.
רוני טלמור
¶
יש מקום אחד שבו אני חושבת שההערה שלי היא בלתי נכונה וזה לעניין סעיף (23)
שמתייחס להליך שהוא לא הניהול השוטף, אלא בעצם לשיחזור. ואז הייעוץ הוא לא למנהל של המוזיאון כי את רוצה שהשיחזור יהיה באחריות של היושב ראש.
מירב ישראלי
¶
אני אבדוק את היחס האם צריך בסעיף הכללי להכניס את הייעוץ הספציפי לגבי השיחזור שהוא חד פעמי, לא משהו שממשיך. לכן, תכנית השיחזור היא חד פעמית, אחר כך משמרים. אני אבדוק לישיבה הבאה את היחס בין שני הסעיפים, אני לא חושבת שהיא צריכה לייעץ באופן שוטף למנכ"ל לגבי המוזיאון.
רן כהן
¶
מירב, המועצה לא צריכה לקבל את דו"חות הביקורת על המוזיאון? הרי תהיה ביקורת על עבודת המוזיאון.
זבולון אורלב
¶
יש אגף חדש במנגנון החדש, קוראים לו מוזיאון. תחתיו הם עובדי הכנסת, הגזברות עושה להם את המשכורות, וכוח אדם מקבל את האנשים.
עידית עמיחי
¶
אני מבקשת להמליץ על אופן הפעילות של אותו מוזיאון, שיהיה איזשהו קנס, או פיקוח או איזושהי התראה אם משהו לא כראוי.
מירב ישראלי
¶
אני אבדוק אפשרות שלא לא ייעוץ אלא בחוקים אחרים אפשרות של דיווח, זו לא סמכות של ייעוץ זו סמכות אחרת.
מיטל שרעבי
¶
חסר מאוד בחוק את היחס של חוק מוזיאונים לחוק הזה. יש הצעה של משרד המשפטים להוסיף סעיף בחוק המוזיאונים שדן בעניין.
רוני טלמור
¶
יש לי כמה הערות טכניות לסעיף (15). רציתי להציע ברוח ההערות שהעברנו להצעת חוק בית העצמאות, שבפסיקה (1) לא יהיה ייעוץ לגבי מדיניות הכללית של מוזיאון הכנסת אלא בעניין מדיניות הניהול וההפעלה של מוזיאון הכנסת.
רוני טלמור
¶
רציתי להציע שהסעיף יהיה תפקידי המועצה וסמכויותיה והנושא של קבלת דו"חות יהיה
סעיף קטן (ב) שקצת יהיה יותר רחב ויאמר שהמועצה תהיה רשאית לקבל ממנהל המוזיאון מידע ודיווחים על פעילות הכנסת ככל שנדרשים לה למילוי תפקידיה לפי חוק זה.
נכתוב כך
¶
"מועצה תהיה רשאית לקבל ממנהל המוזיאון מידע ודיווחים על פעילות מוזיאון הכנסת ככל שנדרשים לה למילוי תפקידיה לפי חוק זה".
מירב ישראלי
¶
סעיף (16) סדרי עבודת המועצה - "המועצה תתכנס לפחות ארבעה פעמים בשנה".
רוני היתה לך הערה פה שארבעה פעמים נראה לך הרבה, אבל נראה לי שזה סביר.
רוני טלמור
¶
החובה לקיים ישיבה היא שונה מהאפשרות לקיים ישיבה. נתקלתי בגופים סטטוטורים יחסית קטנים שהתקשו לעמוד בסידרה של מספר ישיבות בשנה.
רן כהן
¶
תאמיני לי אפילו כדי שארבע פעמים בשנה הם יבואו למוזיאון זה שווה את העניין .
ארבע פעמים זה בסדר.
רוני טלמור
¶
תחליטו מה שנראה לכם ראוי, המשמעות היא שאם הם לא יעמדו בזה, בעצם דובר בהפרה של הוראה חוקית וחבל לגרור אנשים למשהו שאולי לא יידרש.
זבולון אורלב
¶
המועצה היא תפאורה, היא חסרת שיניים, אין לה שום סמכות. אתם הולכים להפעיל כאן אנשים מאוד מכובדים, לטרטר אותם ארבע פעמים, אחרי שתי ישיבות כבר ימאס להם לבוא והם יתחילו להתפטר. אל טרטרו אותם.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
חבר הכנסת רן כהן, בשנתיים הראשונות אתה צודק לגמרי. אבל אחר כך אחרי עשר שנים הם לא יבואו חזרה, הם לא יבואו ארבע פעמים בשנה. הדברים יילכו באופן אוטומטי. פעמיים בשנה זה גם הרבה.
יהושע פרוינדליך
¶
פעם אחת, אני חושב שארבע פעמים זה יותר מדי. צריך לקחת בחשבון שחלק גדול מחברי המועצה הם גם חברים במועצות אחרות.
מירב ישראלי
¶
אני כותבת הסתייגויות.
16(ב) "יושב ראש המועצה ינהל את ישיבותיה, הוא יזמן את ישיבות המועצה ויקבע את מועדן מקומן וסדר יומן. המועצה תקבע את סדרי עבודתה ככל שלא נקבעו לפי חוק זה".
רוני טלמור
¶
יש לי שאלה לעניין סעיף (16) לגבי מנהל המוזיאון אם יוזמן לישיבות המועצה, כמו שעשינו בבית העצמאות. לתת לו זכות להיות שם ולהשתתף בישיבות, ברור שאפשר להזמין אותו.
מירב ישראלי
¶
אמרנו שמזכיר ומנכ"ל הכנסת יוזמנו, אז אפשר לומר מזכיר, מנכ"ל ומנהל המוזיאון.
17(א) – "חבר המועצה שאינו עובד המדינה, עובד גוף מתוקצב הוא נציג של גוף שאותו הוא מייצג במועצה זכאי לקבל גמול בעבור השתתפות בישיבת המועצה לפי הוראות סעיף קטן (ג) ובלבד שאינו זכאי לקבל ממקור אחר תמורה בעד ההשתתפות. חבר מועצה שאינו זכאי לגמול לפי הוראות סעיף קטן (א) זכאי להחזר הוצאות שהוציא לצורך השתתפות בישיבות המועצה לפי הוראות סעיף קטן (ג) ובלבד שאינו זכאי לקבל ממקור אחר החזר הוצאות. יושב ראש הכנסת יקבע כללים ותנאים שלפיהם ישולם גמול והחזר הוצאות לחבר המועצה בהתאם להוראות סעיפים קטנים (א) ו-(ב) ואת שיעוריהם, סעיף זה עובד המדינה, עובד גוף מתוקצב כהגדרתם בסעיף 32 לחוק יסודות התקציב".
תקופת כהונה – "חבר המועצה התמנה לתקופה של ארבע שנים וניתן לשוב למנותו לתקופות כהונה נוספות, ואולם לא יכהן חבר מועצה יותר משלוש תקופות כהונה רצופות"...
זה משהו שהוחלט בישיבה הקודמת.
מירב ישראלי
¶
נכון, זה צריך להיות למעט מישהו...
סעיפים (8) ו-(9) ירדו, למעט סעיף (4).
"חבר המועצה יחדל לכהן לפני תום תקופת כהונתו באחת מאלה, התפטר במסירת כתב התפטרות לשר, הורשע בעבירה שמפאת מהותה, חומרתה ונסיבותיה אינו ראוי לשמש כחבר המועצה, חדל להיות עובד המדינה או חבר הגוף שאותו הוא מייצג במועצה, נתקיימה בו אחת הנסיבות להיות חבר המועצה".
"הוגש כתב אישום נגד חבר המועצה בשל עבירה שמפאת מהותה חומרתה ונסיבותיה אינו ראוי לשמש כחבר מועצה, רשאי יושב ראש הכנסת להשעותו מכהונתו עד לסיום ההליך בעניינו, ולמנות לו ממלא מקום למשך תקופת ההשעיה לפי הוראות הסעיף הרלבנטי".
העברה מכהונה – "יושב ראש הכנסת רשאי לאחר שנועץ ביושב ראש המועצה להעביר חבר המועצה מכהונתו, לפני תום תקופת כהונתו בשל אחת מאלה, נבצר ממנו דרך קבע למלא את תפקידו, נעדר משלוש ישיבות רצופות של המועצה ומארבע ישיבות בתוך שנה אחת".
מירב ישראלי
¶
אם היו ישיבות והוא לא היה, אבל לא ישיבה מכוח החוק. בעיקרון קבעו ארבע ישיבות והוא לא היה אפשר להשאיר את זה, אין סיבה.
תוקף פעולות – "קיום המועצה סמכויותיה ותוקף החלטותיה לא ייפגעו מחמת שנתפנה מקומו של חבר בה או מחמת ליקוי במינויו או בהמשך כהונתו, ובלבד שרוב חברי המועצה מכהנים כדין".
ניגוד עניינים – "לא יתמנה ולא יכהן כחבר מועצה, מי שעלול להימצא במישרין או בעקיפין במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו כאמור לבין עניין אישי שלו או לבין תפקיד אחר שלו, חבר המועצה ימנע מהשתדלות ומהצבעה בישיבה, הנושא עלול לגרום לו להימצא במישרין או בעקיפין במצב של ניגוד עניינים בין תפקידו לבין העניין שלו לבין תפקיד אחר שלו. חבר המועצה לא יטפל במסגרת תפקידו, הנושא עלול לגרום לו להימצא במצב כאמור גם מחוץ לישיבה. התברר לחבר המועצה כי הנושא הנדון בישיבה ומטופל על ידיו עלול לגרום לו למצב של ניגוד עניינים כאמור בסעיף קטן (א) יודיע ליושב ראש המועצה"...
בפרק ד' נעצרנו לדעתי בישיבה הקודמת. פרק ד' דיבר על שיחזור ושימור ועל מניעת פגיעה. היו בו סעיפים שהממשלה בהחלטה של ועדת השרים התנגדה להם, בעצם ההחלטה של ועדת השרים אמרה שהממשלה מתנגדת לכל הפרק הזה. מה שכבר אמרנו בישיבה הקודמת, מכיוון שאין תאגיד סטטוטורי והכנסת היא זאת שמנהלת את הבניין, מבחינת ההוראות אין צורך לדעתי בהוראות של תכנון מיוחדות שאלה ההוראות שמתנגדים להן. לכן השארתי את סעיף 4 שהוא בעצם הליך פנים כנסת, הוא לא נוגע למה שאחר כך עושים בהמשך.
הורדתי את סעיפים 5-7 שהם הליכי תכנון מיוחדים, אז בעצם זה יהיה כמו בעניין הכנסת, כמו משכן הכנסת. הכנסת עושה את העבודה שלה בתוך הכנסת, ואז זה הליכי התכנון הרגילים. מכיוון שאין פה תאגיד סטטוטורי ולא צריך כתפיות ושלייקס לבדוק שהדברים נעשים, אלא הכנסת עושה את הדברים, אז אין סיבה לעשות משהו מיוחד שלא כמו למשל משכן הכנסת בהקשר הזה.
ישוחזר למצבו בעת שהכנסת שכנה בו זה קצת רחב מדי לדעתי.
מירב ישראלי
¶
סעיף 4 נשאר כי הוא בעצם איזשהו הליך שנעשה בתוך הכנסת לקראת השיחזור והשימור.
"המשכן הקודם ישוחזר למצבו בעת שהכנסת שכנה בו, ישומר במצבו המשוחזר ויוכשר באופן שיאפשר הפעלתו לפי הוראות חוק זה. יושב ראש הכנסת בהתייעצות עם מנהל המוזיאון אולי גם עם המועצה ימנה מומחה לשיחזור ולשימור אתרים. המומחה יכין תכנית לשיחזור ולשימור ולהכשרה של המשכן הקודם ויביאה לאישור יושב ראש הכנסת לאחר התייעצות עם המועצה ועם מנהל המוזיאון, אין בהוראות סעיף זה כדי לגרוע מהוראות חוק התכנון והבנייה, בעצם התוספת הרביעית לחוק התכנון והבנייה עוסקת בנושא של שימור אחרי שהכנסת תכין בתוך עצמה את התכנית אז יתחילו בהליכים. אם אחר כך יהיו הליכים לפי חוק התכנון והבנייה שיידרשו את החזרת התכנית או דיונים זה גם ייעשה. קודם כל יהיה הליך בתוך הכנסת לצורך הכנת התכנית להגשה.
מירב ישראלי
¶
אם אני אומרת ישוחזר בהתאם לתכנית שיחזור ואז אני משאירה את המלה שיחזור לפרשנות של הכנסת ולומר שאולם המליאה ישוחזר בוודאי.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זה חשוב שהוספת את "יאושר באופן שיאפשר הפעלתו", זה כבר אומר שלא יהיה בדיוק מה שהיה אז כי זה צריך עכשיו לשמש בתפקיד.
מירב ישראלי
¶
אולי נכתוב, המשכן הקודם ישוחזר בהתאם לתכנית לפי הוראות סעיף זה, לרבות שיחזור אולם המליאה, ישומר במצבו המשוחזר ויוכשר באופן שיאפשר הפעלתו לפי הוראות חוק זה.
יוסי פלדמן
¶
כל המעטפת. בעיריית ת"א למשל יש הבחנה בין שימור שונה. יש שימור שלא נוגעים בבית והוא נשמר כולו. יש שימור כפי ששאלת רק של החזית. ברור שכאן מדובר בשמירת המבנה כולו.
שירה תלמי
¶
הבסיס לקבלת החלטה בהקשר הזה של מה לשמר, מה חשוב, מה מעניין, באיזה מצב כל דבר נמצא, יהיה תיק תיעוד שהוכן וזו דרישה בסיסית בעניינו בתור מוסד תכנוני.
מירב ישראלי
¶
המומחה יצטרך לבדוק את התכניות של מה שהיה, זה בדיוק מה שהוא יעשה.
הוא איש מקצועי שיעשה את זה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זה דבר מפורט מדי, לא שמים בחקיקה. ברור שהוא צריך לבדוק את תיק התיעוד, איך הוא יידע בלי זה?
מירב ישראלי
¶
מה שאנחנו מנסים למקד עכשיו, אם יש אלמנטים שאנחנו יכולים להגדיר אותם מספיק בבירור שאותם אנחנו אומרים הוא חייב לשחזר.
רן כהן
¶
אני היום ותיק חברי הכנסת שאיננו שר, אני לא יודע איך נראה שם חדר ועדה. אני רוצה לבקר ולראות את זה. איך חברי כנסת עבדו, או למשל הספרייה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
היה חשוב להכניס את העניין של המעטפת, כי פה יש דברים עקרוניים שיכולים להגיד טוב החלטנו לשחזר את מה שיש בפנים ולא מה שיש בחוץ. כל המעטפת חשובה, וגם החזית.
הכוונה בו היא לשחזר כמה שאפשר את כל האלמנטים החשובים שיהיו דוגמה. אז יש ועדה אחת ולא חייבים לראות את כל הוועדות, הכל אותו דבר. הדבר השני, ההכשרה לתפקוד הנוכחי של הבניין כמוזיאון, כמקום חינוכי, צריך התאמה של הבניין בשביל זה. אם נוסיף יותר מדי פרטים אז נקלקל בצד השני. אם כותבים שיהיה תכנית שיחזור, שמבוסס על התכנית המקורית של המשכן, אז כל אחד שיעבוד על זה ירצה שיראו גם את המזנון וגם את הוועדה וגם את חדרי היושב ראש.
מירב ישראלי
¶
אני משאירה את המעטפת ואת האולם.
23(ב) – יושב ראש הכנסת בהתייעצות עם מנהל המוזיאון ועם המועצה, מדברים על המינוי. מדובר על מינוי המומחה. לגבי המומחה אני לא בטוחה שצריך התייעצות עם המועצה, לגבי התכנית נראה לי שכן.
רוני טלמור
¶
למה צריך להזכיר בחוק את המומחה. למה כל הנושא של המומחה צריך להיות נזכר בחוק, הרי מי שמאשר את התכנית ומי שאחראי לתכנית אלו הגורמים הרלבנטיים בכנסת. מומחה הוא בסך הכל אדם מקצועי חיצוני שנעזרים בשירותיו הטובים, אבל נראה שהנוסח כרגע שמו אותו במרכז העניינים, אני לא בטוחה שאמור להיות הדמות הדומיננטית בהליך הזה.
הצעתי נוסח למירב שהיא לא כל כך אהבה אותו, שהמטרה של הנוסח שהצעתי היתה להעמיד את עצם הכנת התכנית לשימור כעניין מרכזי ולאו דווקא את השאלה מי מכין אותה ואיך. באותה רוח רציתי לתת מעמד משמעותי למועצה באישור התכנית כדי שההחלטה לא תתקבל על ידי אדם אחד, אלא על ידי קבוצה של אנשים שיש להם רקע מאוד רלבנטי לכל אחד ואחד מהם מכיוון אחר.
מירב ישראלי
¶
אני לא חושבת שהמועצה צריכה סמכות אישור בהקשר הזה, שהשתיל וטו ליושב ראש הכנסת על התכנית.
אלי רוזנפלד
¶
המומחה יקבע איך הדבר הזה ייראה, איך יתפקד. המומחה הזה יקבע כיצד הכל יהיה בנוי והוא יקבע כיצד התנהל. זאת אומרת, התכנית שלו היא זאת שתכשיר לשנים הבאות איך זה ייראה. צריך שהמועצה תראה את זה על כל השיקולים השונים. הוא איש מאוד מרכזי.
מירב ישראלי
¶
אני לא הכנסתי את הנוסח שרוני הציעה כי הוא לא אמר באופן חד-משמעי - המשכן ישוחזר. חשבתי שכן יש חשיבות לאמירה של להגיד המשכן ישוחזר. אם את רוצה אחרי סעיף (א) כפי שהוא לנסח אחרת את הסמכות של המועצה אפשר לעשות את זה.
רוני טלמור
¶
למה לא לכתוב בסעיף (ב) שהתכנית לשיחזור המשכן הקודם תאושר בידי יושב ראש הכנסת לאחר התייעצות כפי שתרצו וזהו נסתפק בזה.
יוסי פלדמן
¶
אחת הבעיות החשובות ביותר הוא שימור מקצועי של המקום. הוועדה וגם המועצה
יכולה לקבל התייחסות כללית לנושא זה או נושא אחר. לצד המקצועי צריך להיות מומחה מקצועי.
מירב ישראלי
¶
יהיה, אבל לא צריך להגיד את זה בחוק. מה גם שמוגש אחר כך למוסדות התכנון. זה הרי לא יכול להיות תכנית שהיושב ראש יושב - - -
רוני טלמור
¶
יו"ר הכנסת בהתייעצות עם מנהל המוזיאון והמועצה, יאשר תכנית לשיחזור ולשימור
ולהכשרה כפי שכתוב בהמשך.
מירב ישראלי
¶
אחזור שוב. "המשכן הקודם ישוחזר" – הנושא בהתאם לפי הוראות סעיף זה נראה אם צריך להגיד בהתאם לתכנית לפי הוראות סעיף זה. "לרבות שיחזור מעטפת הבניין ואולם המליאה, ויוכשר באופן שיאפשר הפעלתו לפי הוראות חוק זה".
מירב ישראלי
¶
את סעיפי התכנון הורדנו.
הגענו לנושא ההפקעה.
כפי שנאמר, מכיוון שנעשתה כאן עיסקה כדין יש צורך להעביר את המקרקעין ובעצם לבטל את העיסקה באיזושהי דרך, מה שמוצע פה, יש פה הרבה שאלות, נוסח שמוצע ועם הרבה דברים שעוד צריך להכריע בהם. מוצע לקחת כבסיס את דיני ההפקעה, לקבוע מכוח החוק, בדיני הפקעה צריך הכרזה על זה שיש כוונה להפקיע. פה בעצם ההחזרה לקניין המדינה נעשית מכוח החוק עצמו שהוא סעיף 24, אחר כך יש מנגנון שהוא מתבסס על המנגנון הרגיל של ההפקעה בשינויים המחויבים, יש פה שאלות שהוועדה צריכה לתת את הדעת עליהם בנושאים של מסירת החזקה ופינוי, נושא של הפיצויים.
שמואל גולן
¶
אדוני היושב ראש, להבנתנו, לדו"ח תהיה השפעה לכל הנאמר פה בפרק (ה), במיוחד על כל מה שמפורט שם בסעיף (26) לכן אני ממליץ שהסעיף הזה לא יכבול את הכנסת בהמשך התהליך.
שמואל גולן
¶
אני אפרט.
פרק ה' דן בסוגיית ההפקעה וסוגיית הפיצויים. הוא מדבר על סטטוס מסוים שממנו צריך להעביר את הקרקע לבעלות המדינה. תמונת המצב כרגע שיש הסכם פיתוח, אין עדיין הסכם חכירה. יש מה שנקרא התחייבות לחכירה, שיש לזה מעמד משפטי, שאני לא חושב שאנחנו צריכים כרגע לדבר על העניין הזה. כאשר הדו"ח יגיע לוועדה לביקורת המדינה, אני מניח שידברו על העניין הזה.
החלק השני, פרק הפיצויים, להבנתנו מבלי שאני אכנס לפרטים, הנאמר בדו"ח ישפיע על כל התהליך הזה, כך שהדווקנות הזאת שכתובה פה, הוראות פקודת הקרקעות והוראות חוק לתיקון דיני הרכישה לצרכי ציבור יחולו על פיצוי המחזיק בשל העמדת מקרקעי המשכן הקודם לקניין המדינה, אני מציע שהדבר הזה לא יופיע בשלב הזה.
זבולון אורלב
¶
יש לי הצעה לסדר.
בעקבות הדיון הקודם נעניתי להצעת היזמים, והתקיימה פגישה בלשכתי בין היזמים לבין הלשכה המשפטית של הכנסת, עם היועצת המשפטית והיועצת המשפטית של הוועדה כדי לחסוך זמן לוועדה ולראות מהן הבקשות וכדומה. מכל הגישות האפשריות, הגענו למסקנה שהדרך מבלי להיכנס לפרטים, עם כל האפשרויות החוקיות שכרגע לא חשוב למנות אותן, הדרך
הראויה היא דרך סוגית ההפקעה, לכן מירב שמה את סוגית ההפקעה כאן על השולחן. מאחר ורואים את הנוסח היום פעם ראשונה, גם הועדה, גם כל הגורמים האחרים, ולאור ההערה של מר גולן, אני מציע שהוועדה לא תדון היום בסעיף הזה. אני מציע שיוטל או על היושב ראש או עליי או על מישהו לקיים איזושהי ישיבת הכנה נוספת עם הלשכה המשפטית של הכנסת ועם הגורמים הנוגעים בדבר כדי להביא לוועדה הצעה מסודרת כדי שתוכל לקיים עליה דיון, אחרת אנחנו נגמור את הדיון הזה בעוד חצי שנה.
זבולון אורלב
¶
בעמוד 13 למטה יש הערת סוגריים. הערכת סכום הפיצויים נעשית בהתאם לסעיף 12, 13 לפקודת הקרקעות. אם רוצים דרך חישוב אחרת או לקבוע פרמטרים מיוחדים שיש להתחשב בהם, או שאין להתחשב בהם, יש לקבוע הוראות מיוחדות בחוק זה. הדילמה כאן האם ללכת באופן עיוור אחרי חוק ההפקעות, או הולכים לחוק ההפקעות אבל אומרים שמע, יש פה תנאים מיוחדים בגלל סיבות א', ב', ג', מעיר דו"ח מבקר המדינה, אומר, כדאי לכם להמתין ולראות אולי אחרי שתקראו את הדו"ח תחליטו ללכת בדרך א' או בדרך ב' בדילמה הזאת.
אלכס מילר
¶
כהערה, לנקודת מחשבה לפתרון של אותה דילמה שתעלה בישיבה הבאה.
אני מכיר הרבה מאוד סיפורים ממדינות אחרות שאני לא רוצה לנקוב בשמם, מגיעים אנשים שרוצים להשקיע, קונים נכסים, ולאחר תקופה מסוימת מגיעה המדינה ואומרת, תשמעו,
מכרנו, לא מכירים, עכשיו אותם משקיעים מתחילים להיכנס לברוך כלכלי כזה או אחר. אני לא רוצה שגם ממדינת ישראל ייצא מסר כזה למשקיעים שלנו בארץ ולמשקיעים מחוץ לארץ, ולמשקיעים מחו"ל, כאשר באים ורוכשים נכסים או קרקעות ממדינה ואחר כך יש תהליך. אני יודע שהסעיף הזה הוא בדילמה כזאת או אחרת וצריך לפתור אותה. הפנייה שלי לא למחוקקים, הפנייה שלי למדינת ישראל, לממשלה, שבאחריותה לבוא ולשלוח מסר לכולם גם אם היא עושה טעות, אף אחד לא נפגע מזה. אני לא בעד החלטות כאלה ואחרות שמתקבלות שאחר כך מבטלים אותן. אני לא בא כרגע להגיד שאולי היה נכון כן לבנות או לא.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
חבר הכנסת אלכס, היה לנו דיון שלם על הנקודה הזאת. כולנו בהסכמה הזאת לכן אין סיבה להרחיב.
רן כהן
¶
בהמשך לדברים של חבר הכנסת אורלב, מאחר ולעניות דעתי הדבר הזה מחייב איזשהו שיקול דעת וגם איזושהי בחינה יותר מקצועית משפטית. אני מציע שאתה תיקח על עצמך יחד עם חבר הכנסת זבולון אורלב, שמשרד מבקר המדינה יידע גם אותך לגבי מה שמצוי בדו"ח אין בעיה עם זה. תשקול יחד עם הלשכה המשפטית של הכנסת, עם מירב ומוריה כדי לדעת מה ניתן לגבש בעניין הזה, כי לדעתי הדבר שאנחנו עומדים עליו מתחילת החקיקה, שעם כל הכבוד למי שקנה ולמי שמכר יחזור למדינה לא בגלל שרוצים להעשיר מישהו, אלא בגלל שרוצים לשמור על נישמת אפה של הדמוקרטיה הישראלית.
לכן אני מציע שנדחה את המשך הדיון עד לאחר שאתה עם חבר הכנסת אורלב או כפי שתחליט תגיעו להבנה בניסוח העניין הזה.
אלי רוזנפלד
¶
אני רוצה להצטרף לחברי הכנסת הנכבדים באמירתם לגבי התחום הזה שנכנסו לתוכו של ההפקעות, אני מניח שהם מטפלים באינספור דיונים שנוגעים בכך. הסעיף כפי שהוא מנוסח פה עכשיו כמובן הוא לא בשל, יש פה הרבה מאוד השלכות, שאני לא רוצה להיכנס לדיני הפקעות.
אלי רוזנפלד
¶
לא, אני מכיר את התחום הזה. הופתענו לגלות שמתקיים דיון אם זה אצל חבר הכנסת אורלב, הלשכה המשפטית של הכנסת שדנים איך הסעיף הזה אמור להיות מנוסח ויש לזה כמובן השלכות תקציביות לא פשוטות.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זה היה דיון לגמרי לא רשמי, אני לא ידעתי על הדיון הזה. זה היה לגמרי לא פורמלי כדי להקל על העבודה שלנו.
אברהם מיכאלי
¶
איפה העמדה שלכם פה בכלל, שמבקר המדינה אומר לכם מה מותר לנו ומה אסור לנו. למה לחכות לדו"ח לא הבנתי.
אלי רוזנפלד
¶
מכיוון שלנו יש מומחיות מסויימת, ויש לזה השלכות על תקציב המדינה או תקציב הכנסת תלוי לאיזה נתיב נבחר. אני מבקש שכאשר ניכנס לדיונים ואני מקווה שבהקדם, איך הסעיף הזה אמור להיות מנוסח, שאנחנו נוזמן כדי שנוכל לתת מחוות דעתנו המקצועית שהדבר הזה יהיה פתור ותפור כמו שצריך. זה כל בקשתי.
חיים אמסלם
¶
אני מצטרף למה שאמר חבר הכנסת זבולון ובצדק, מפני כשאנחנו דנים בחוק הזה היום,
יש לנו כאן שני היבטים חשובים, ברור שהשימור של אתרים היסטוריים או אתרים שקשורים למהותה של מדינת ישראל, גם אם נתקבלו החלטות בעבר כאלה או אחרת, המדינה שומרת לעצמה את הזכות לחזור בו ולהחזיר לידיה את אותם הנכסים.זה בסדר, אין בעיה.
יחד עם זאת, המסר שצריך לצאת כאן מהוועדה ומהחוק הזה, צריך להיות כזה שהדמוקרטיה לא צריכה להיות דורסנית, אף אחד לא צריך להיפגע. ברור שפה מי שרוצה לספסר ולעשות הון קל, אין כאן מקומו, מאידך גיסא אף אחד לא צריך להיפגע. לכן כל החלטה שנקבל כאן אם המשמעות שלה היא בעצם אנחנו את החוק מסיימים, אנחנו יוצאים עם חוק מסודר, עכשיו שהאזרח הקטן יתחיל לרוץ ויתחיל להתנשם אני חושב שזה לא דבר נכון.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
גם אם לא דובר על אזרח קטן, דובר ודאי על אזרחים מכובדים, כולם בהסכמה על זה, זה לא ויכוח. כבר קיבלנו החלטה על זה בישיבה הקודמת. הרי זה הודגש מאוד.
חיים אמסלם
¶
החלטה שתתקבל כאן היום לא תהיה כזאת שבסופו של דבר היא תסיים את החלק העיקרי בחוק הזה. כלומר, מוזיאון, ואת יתר הפרטים נטאטא מתחת לשטח.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זה ברור לגמרי.
אני רוצה לקבל את ההצעה של חבר הכנסת אורלב. יש גם עוד אילוץ והוא אילוץ הזמן חוץ מהאילוץ הענייני. נדחה את הדיון בסעיף הזה. חבר הכנסת זבולון אני אשמח שאתה תעשה את זה. תדווח לי אין שום בעיה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אשמח מאוד. אתה תדווח לי ואני אהיה בעניין. עד הישיבה הבאה, להכין הצעה עם מוריה ועם האוצר לקבל את כל הפרטים, ועם כל הגורמים הרלבנטיים להביא הצעת הפקעה שלוקחת בחשבון את הדו"ח של מבקר המדינה, ואת הדברים שנאמרו גם בישיבה הקודמת, וגם הישיבה הזאת של חבר הכנסת אלכס ושל חבר הכנסת הרב חיים אמסלם, לעשות הסדר הגון על הפקעה, לא רוצים פה דמוקרטיה דורסנית, דברים בהגינות, זה חלק מהדמוקרטיה שלנו.
נסיים בכך. תודה רבה לכולם.
(הישיבה הסתיימה בשעה 11:45)