PAGE
ועדת הכלכלה
6
12/2/2008
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 492
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ו' באדר א התשס"ח (12 בפברואר, 2008), שעה 13:05
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 03/11/2008
סקירת השר לקליטת העלייה, חה"כ אלי אפללו, על פעילות המשרד ותקציבו
פרוטוקול
סדר היום
1.
צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא טובין, שירותים וטכנולוגיה דו-שימושיים) (תיקון), התשס"ח-2007
2.
צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשס"ח-2007
מוזמנים
¶
עו"ד דבי מילשטיין
-
הלשכה המשפטית, תחום סחר חוץ, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
אוהד אורנשטיין
-
מנהל מינהל כימיה וסביבה, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה
אהוד בן אהרון
-
סגן ראש אגף הפיקוח על היצוא (אפ"י), משרד הביטחון
עו"ד גדעון מרץ
-
הלשכה המשפטית, משרד הביטחון
רועי גלעד
-
מנהל מח' פיקוח על היצוא הביטחוני, משרד החוץ
שי כהן
-
סגן מנהל מח' הפיקוח על היצוא הביטחוני, משרד החוץ
עו"ד קרן שחר בן עמי
-
הלשכה המשפטית, משרד החוץ
אבי אברמסון
-
יועמ"ש, משרד ראש הממשלה
ליאת כהנים
-
עוזרת היועמ"ש, משרד ראש הממשלה
רשמת פרלמנטרית
¶
אירית שלהבת
צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא טובין, שירותים וטכנולוגיה דו-שימושיים) (תיקון), התשס"ח-2007
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכלכלה. נשתדל לעבור על הצווים במהירות ולאשר אותם. אינני רואה שתהיה התנגדות של היושב-ראש או של הכנסת הריקה. לכן אני מציע שנפתח את הדיון בשני הצווים.
הנושא הראשון הוא צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצור טובין, שירותים וטכנולוגיה דו-שימושיים) (תיקון), התשס"ח-2007.
דבי מילשטיין
¶
אציג את שני הצווים ביחד כי הם עוסקים באותה מאטריה.
אנחנו מבקשים אישור לשני צווים. הצווים נובעים מהסדרים בין-לאומיים שישראל באופן פורמלי אינה חברה בהם, אבל היא מה שנקרא hearing to – היא דבקה במשטרים הבין-לאומיים הללו ואימצה את נורמות הפיקוח באמצעות הצווים שמופיעים בפני הוועדה היום.
כפי שכתוב במטרות של הצווים, ההסדרים באים לתרום למאמץ הבין-לאומי למנוע הפצה של נשק ולמנוע טרור, לסייע לשמירת השלום והיציבות בעולם. אלה צווים חשובים.
אנחנו נמצאים כאן היום בגלל חוק הפיקוח על הייצוא הביטחוני שנכנס לתוקף ב-1 בינואר 2008, שבו מוסדר הפיקוח של משרד הביטחון על כל הקשור בייצוא ביטחוני, כולל מה שנקרא 'מוצרים דו-שימושיים', שהם מוצרים שמטבעם הולכים לשימושים אזרחיים אבל יש בהם גם שימושים ביטחוניים.
הצו הדו-שימושי שבאחריות משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, בנוסח המקורי שלו בעצם הסדיר את הפיקוח על הייצוא הדו-שימושי גם כאשר השימוש היה ביטחוני וגם כאשר השימוש היה אזרחי. עכשיו בא החוק החדש של משרד הביטחון, על-פיו משרד הביטחון מנהל מעתה את כל הקשור לפיקוח על הייצוא הדו-שימושי לשימושים ביטחוניים. חלוקת האחריות בין שני המשרדים תהיה כדלקמן: יופנו בקשות למשרד הביטחון כאשר זה שימוש ביטחוני, ויופנו בקשות למשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה כאשר זה שימוש אזרחי.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה עו"ד מילשטיין. לפני שנעבור על סעיפי הצו ואישורם, האם מישהו כאן רוצה להעיר איזו הערה כללית, או אולי יש מתנגדים, או שכל הדברים נעשו כבר בתיאום בין משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, משרד הביטחון, משרד החוץ וכל יתר הגופים?
גדעון מרץ
¶
אני עורך-דין מן הלשכה המשפטית במשרד הביטחון.
כפי שציינה עו"ד מילשטיין, העבודה הזאת נעשתה בתיאום מלא עם שני המשרדים הנוספים הנוגעים לעניין – משרד הביטחון ומשרד החוץ. התיקון הזה בעצם משלים את הרפורמה הנרחבת מאוד שנתקבלה בחקיקה בשנה האחרונה בעניין הפיקוח על יצוא של ציוד ביטחוני ודו-שימושי ממדינת ישראל. לפני כשנה נכנס לתוקף הצו של משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה, שמפקח על ייצוא ציוד דו-שימושי; לפני כחודש וחצי נכנס לתוקף חוק הפיקוח על היצוא הביטחוני בהובלת משרד הביטחון. בשני הצווים הללו מעורב משרד החוץ באופן הדוק ומלא במתן הרישיונות.
כפי שציינה עו"ד מילשטיין, התיקון הנוכחי נחוץ כדי לקבע את הסדר הרישוי בין משרד הביטחון ומשרד התעשייה, המסחר והתעסוקה בנוגע ליצוא ציוד דו-שימושי של משתמש סופי ביטחוני. כאמור, העבודה מתואמת ועל דעתנו המלאה.
קרן שחר בן עמי
¶
אני עורכת-דין מן הלשכה המשפטית במשרד החוץ.
הצו הזה הוא גם על דעתנו, כמו כל התהליך. התהליך הזה קשור בקשר ישיר וחזק למסמכים בין-לאומיים, למשטרי ספקים והתחייבויות בין-לאומיות שמדינת ישראל מחויבת בהן והצהירה שתיישם אותן. אנחנו מביעים הסכמה ומצטרפים לשני הדוברים הקודמים.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
תודה. אם כל המשרדים מסכימים נעבור לקריאת הצו. עו"ד מילשטיין, אני מבקש שתקראי את הצו ברצף ותעצרי רק בנושאים שאת רוצה להדגיש.
דבי מילשטיין
¶
צו היבוא והיצוא (פיקוח על יצוא טובין, שירותים וטכנולוגיה דו-שימושיים) (תיקון), התשס"ח-2007
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 2 לפקודת היבוא והיצוא [נוסח חדש], התשל"ט-1979, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 21א לחוק-יסוד: הכנסת, וסעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מצווה לאמור:
סעיף 1– תיקון סעיף 1 לצו העיקרי
בסעיף 1 לצו היבוא והיצוא (פיקוח על יצוא טובין, שירותים וטכנולוגיה דו-שימושית), התשס"ו-2006 (להלן – הצו העיקרי) –
(1)
אחרי הגדרת "ועדת המנכ"לים" יבוא
¶
""חוק יצוא ביטחוני" – חוק הפיקוח על יצוא ביטחוני, התשס"ז-2007";
(2)
במקום הגדרת "יצוא" יבוא
¶
""יצוא" – לרבות העברה לשטחי האחריות האזרחית הפלסטינית כהגדרתם בחוק יצוא ביטחוני"."
כאן הוכנס תיקון קל.
איתי עצמון
¶
בהגדרה הקיימת כרגע בצו כתוב: ""יצוא" – הוצאה או גרם הוצאה מישראל בים, ביבשה או באוויר, לרבות העברה לשטחי האחריות האזרחית הפלסטינית כהגדרתם בתקנות הפיקוח על המטבע (הגדרת תושב חוץ), התשנ"ח-1998".על פי הבנתי, התיקון בעצם טכני ומתאים את הצו לחוק החדש שנתקבל. למעשה לא צריך למחוק את כל הגדרת "יצוא", אלא רק לומר שבמקום המילים "בתקנות הפיקוח על המטבע" יבוא "בחוק הפיקוח על יצוא ביטחוני".
דבי מילשטיין
¶
אנחנו מקבלים את ההערה.
סעיף 2 – החלפת סעיף 3 לצו העיקרי
"במקום סעיף 3 לצו העיקרי יבוא:
"3.
רישיון יצוא
(א)
לא ייצא אדם טובין או טכנולוגיה מן המפורטים ברשימה או שירותים הקשורים לטובין כאמור, בין בתמורה ובין שלא בתמורה, אלא על-פי רישיון מאת הרשות (להלן – רישיון), למעט אותם טובין, טכנולוגיה או שירותים שלגביהם יש לקבל רישיון מבין הרישיונות הקבועים בפרק ד' לחוק יצוא ביטחוני מאת הרשות המוסמכת כהגדרתה בחוק האמור.
(ב)
הרשות, בהתייעצות עם משרד הביטחון ומשרד החוץ, רשאית לפטור מחובת רישיון, לפי מדינות ולפי סוגי טובין או טכנולוגיה מן המפורטת ברשימה או שירותים הקשורים לטובין כאמור".
סעיף 3 – החלפת סעיף 7 בצו העיקרי
במקום האמור בסעיף 7 לצו העיקרי יבוא:
"7.
החלטה בבקשה
(א)
הרשות תחליט בבקשה לאחר ששקלה את עמדת משרד הביטחון ואת עמדת משרד החוץ שקיבלה לפי סעיף 6(ב), זולת אם עמדת המשרדים האמורים אינה נדרשת לפי סעיף 6(א).
(ב)
החלטת הרשות על מתן רישיון לעניין בקשה הנוגעת ליצוא תינתן לאחר ששקלה את עמדות משרד הביטחון ומשרד החוץ, אם ניתנו, והודיעה למשרדים האמורים על כוונתה לתת רישיון.
(ג)
התנגדו משרד הביטחון או משרד החוץ לכוונת הרשות לתת רישיון, או חלקה הרשות על התנגדות המשרדים האמורים לכוונתה לתת רישיון, יביאו הרשות, משרד הביטחון או משרד החוץ, לפי העניין, את המחלוקת להכרעת ועדת המנכ"לים, בתוך שבעה ימי עבודה מיום קבלת ההודעה על כוונת הרשות לתת רישיון או מיום קבלת עמדת משרד הביטחון או משרד החוץ, הכול לפי העניין.
(ד)
ההכרעה בוועדת המנכ"לים תהיה בהסכמה; הובאה מחלוקת כאמור, בפני ועדת המנכ"לים, יוארכו התקופות הנקובות בסעיף 4(ג) ב-15 ימי עבודה נוספים גם אם כבר הוארכו לפי סעיף 4(ד); לא הכריעה ועדת המנכ"לים – תובא המחלוקת להכרעת ראש הממשלה, אשר יחליט בתוך 30 ימים מיום שהובאה לפניו מחלוקת כאמור; על הארכת תקופות לפי סעיף זה תימסר הודעה למבקש הרישיון".
סעיף 4 – תיקון התוספת
בתוספת לצו העיקרי, בטור "רשימת הטובין והטכנולוגיות הדו-שימושיים", במקום –
"ביטחון מידע (Information Security)
פרט זה מפוקח במסגרת צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (עיסוק באמצעי הצפנה), התשל"ה-1974"
יבוא:
"ביטחון מידע (Information Security) למעט פריטים המפוקחים במסגרת צו הפיקוח על מצרכים ושירותים (עיסוק באמצעי הצפנה), התשל"ה-1974"."
איתי עצמון
¶
תוכלי להסביר מה טיב השינוי שנעשה בתוספת? מה מסדיר היום צו ההצפנה ולמה השינוי נעשה עכשיו ולא בתיקון הקודם?
דבי מילשטיין
¶
השינוי נבע מבקשה של משרד הביטחון כדי שלא יתגלה פריט כלשהו ברשימה הבין-לאומית שאינו מכוסה בצו ההצפנה ושלא יהיה עליו פיקוח בכלל. כפי שזה מנוסח עכשיו לא יתכן מקרה כזה – זה יהיה או לפי צו ההצפנה או לפי הצו הזה.
סעיף 5 – תחילה
בסעיף התחילה אני סבורה שצריך לומר
¶
"תחילתו של צו זה ביום פרסומו."
אם כך, ייתכן שלא צריך את הסעיף בכלל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני עובר להצבעה. מי בעד צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא טובין, שירותים וטכנולוגיה דו-שימושיים) (תיקון), התשס"ח-2007? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
בעד צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא טובין, שירותים וטכנולוגיה דו-שימושיים) (תיקון), התשס"ח-2007 – 1
נגד – אין
נמנעים – אין
הצו נתקבל.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
הצו נתקבל פה אחד.
צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשס"ח-2007
דבי מילשטיין
¶
יש תיקון בצו השני, שמכונה צו האב"כ: צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשס"ח-2007
"בתוקף סמכותי לפי סעיף 2 לפקודת היבוא והיצוא [נוסח חדש], התשל"ט-1979, ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 21א לחוק-יסוד: הכנסת, וסעיף 2(ב) לחוק העונשין, התשל"ז-1977, אני מצווה לאמור:
סעיף 1 – תיקון סעיף 1 לצו העיקרי
במקום הגדרת "יצוא" בסעיף 1 לצו היבוא והיצוא (פיקוח על יצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני), התשס"ד-2004, יבוא:
""יצוא" – לרבות העברה לשטחי האחריות האזרחית הפלסטינית כהגדרתם בחוק הפיקוח על יצוא ביטחוני, התשס"ז-2007"."
דבי מילשטיין
¶
אפשר גם כאן למחוק את סעיף התחילה ולפיכך לא צריך את המספר לצד סעיף 1 כי אין סעיף נוסף.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אני מאשר את צו היבוא והיצוא (פיקוח על ייצוא בתחום הכימי, הביולוגי והגרעיני) (תיקון), התשס"ח-2007.
תודה רבה לכם. הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:20