PAGE
54
ועדת החינוך, התרבות והספורט
11.8.08
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 498
מישיבת ועדת החינוך,התרבות והספורט
יום שני, י' באב התשס"ח (11 באוגוסט 2008), שעה: 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 11/08/2008
הצעת חוק סל שירותים נוספים בחינוך, התשס"ח-2008
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק סל שירותים נוספים בחינוך, התשס"ח-2008
מוזמנים
¶
משה שגיא – מנהל אגף בכיר לכלכלה ותקציבים, משרד החינוך
חגית מאיר – מפקחת מתאמת במינהל הפדגוגי, משרד החינוך
עו"ד דורית מורג – יועצת משפטית, משרד החינוך
דב בארי – אגף התקציבים, משרד האוצר
ריקי ארמן – אגף התקציבים, משרד האוצר
שירה גרינברג – אגף התקציבים, משרד האוצר
אבישי פדהצור – משרד המשפטים
לנה נטבוב – משרד הבריאות
ארנה גייל – יועצת משפטית, ביטוח לאומי
פיני קבלו – יו"ר, מרכז השלטון המקומי
זאב דורות – הסתדרות המורים
מירה קרני – מנהלת המחלקה לפניות הציבור, המועצה לשלום הילד
אתי בנימין – יו"ר, הנהגת הורים ארצית
איציק מימון – יו"ר, ארגון הורים ארצי
ישראל פנחס – מזכיר, ארגון הורים ארצי
יהודה סקר – ארגון הורים ארצי
דפנה הר-אבן – אחראית על תחום החינוך, רשות ההסתדרות לצרכנות
יובל וורגן – ממ"מ
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
גבירותיי ורבותיי, בוקר טוב. לפי בקשת חברי הכנסת בדיון שהיה לנו על נושא של האישור של תשלומי הורים השנה, חברי הכנסת ציינו – ואני חושב שבצדק – שאם אנחנו כבר צריכים לאשר, וכפי שאמרתי אין ברירה אלא לאשר, אז לפחות שאנחנו בו זמנית נקדם עד, אני מקווה, קרוב לסיום, את ביטול התשלומים. זה מה שאנחנו רוצים לעשות עכשיו. אפילו עשיתי את זה כך שאנחנו קודם נדון בחוק.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
מיד אחרי זה. אז נדון בחוק ואחר כך נדון בתשלומים. אני רק רוצה להגיד שמאז שאנחנו עוסקים בשבועות הללו בנושא של התשלומים, אני רואה את האיוולת בצורה יותר ויותר קשה. אנחנו גם מקבלים המון פניות. אבל, שוב, אפילו במלכודת שדיברנו עליה בישיבה הקודמת שחייבים להעלות את המחיר מחד, מצד שני ההורים לא משלמים, ופשוט לא יוצאים מזה. זו לא מלכודת דבש כי אין פה שום דבש, אבל זה דבר בלתי אפשרי, ונכנסים יותר ויותר עמוק לתוך הפלונטר שמישהו יצר כשהתחיל לעשות את התשלומים הללו.
אז אני רוצה להציע
¶
הרי ברור שעדיף היה לעשות את זה בהסכמת הממשלה והאוצר. שרת החינוך, כמובן, כמו כל שרי החינוך לדורותיהם, תומכת נלהבת בעניין. אני מאוד רציתי שקודם נשב עם האוצר, אין ברירה פשוט. אין ברירה. אז אני מציע שאנחנו נכין את זה עכשיו לקריאה ראשונה. ננהל דיונים עם השרים הרלבנטיים אחרי ההצבעה שאני מקווה לעשות היום. נדבר גם עם האוצר, אולי כן יכולים לתת את דעתם למצב הבלתי אפשרי הזה ויסכימו. אז נביא את זה לקריאה ראשונה בהסכמה. אני מעדיף לעשות את זה. אפילו אם צריך לעשות שינויים אחר כך בעקבות השיח עם השרים, תמיד נוכל לעשות רביזיה ולעשות את השינויים הדרושים, או להכניס את השינויים בקריאה השנייה והשלישית. האופציה הזאת קיימת בינינו.
זו הכוונה שלי. שנשמע כמובן את ההערות הרלבנטיות, אבל בצורה מאוד מזורזת. אנחנו כבר יודעים מה עמדת המשתתפים מסביב לשולחן. אם יש דברים רלבנטיים לגופו של החוק או לסעיפים שונים של החוק אז נשמע אותם לאורך הטיפול בחוק, כי כבר דיברנו עקרונית על החוק. הייתה לנו ישיבה ששמענו את כל משרדי הממשלה והביטוח הלאומי וכל הגורמים השונים, וההורים והארגונים השונים. כך אני מציע שנעשה. בסדר? מירב, קדימה.
מירב ישראלי
¶
טוב. הצעת חוק סל שירותים נוספים בחינוך, התשס"ח-2008.
"עקרונות
1. סל השירותים הנוספים בחינוך לפי חוק זה, יהיה מושתת על עקרונות של צדק, שוויון
ועזרה הדדית.
פרק א'
¶
פרשנות.
הגדרות
2. בחוק זה- 'דמי ביטוח לאומי' – דמי ביטוח המשולמים למוסד לפי חוק הביטוח הלאומי,
התשנ"ה-1955;
'הכנסה' – הכנסת עובד שממנה חייב מעבידו בתשלום דמי ביטוח לאומי, ולגבי מי שאינו
עובד כאמור – ההכנסה שממנה הוא חייב בתשלום דמי ביטוח לאומי;
'המוסד', 'עובד', 'מעביד', ו'עובד עצמאי' – כמשמעותם בחוק הביטוח הלאומי;
'מוסד חינוך' – מוסד חינוך כהגדרתו בחוק לימוד חובה, התשי"ג-1953, שלומדים בו
תלמידים בכיתות א' עד י"ב, כולן או מקצתן;"
בעצם, ההגדרה פה אומרת שזה חל על כל מוסדות החינוך.
מירב ישראלי
¶
כן, גם פטור. כי מוסד כהגדרתו בחוק לימוד חובה זה מוסד שיש בו מעל 10 תלמידים שניתן בו חינוך שיטתי, בעצם.
'סל שירותי החינוך" – כמשמעותו בסעיף 4;
'תושב' – מי שהוא תושב לעניין חוק הביטוח הלאומי, לרבות תושב ישראל באזור
כהגדרתו בסעיף 192א לחוק האמור.
פרק ב'
¶
עקרונות יסוד.
הזכות לשירותים במערכת החינוך.
3. (א) כל תלמיד במוסד חינוך זכאי לשירותים נוספים במערכת החינוך במערכת החינוך
(להלן – שירותים נוספים בחינוך) לפי חוק זה, אלא אם כן הוא זכאי להם מכוח חיקוק
אחר.
(ב) המדינה אחראית למימון סל השירותים הנוספים במערכת החינוך מהמקורות
המנויים בסעיף 7.
פרק ג'
¶
תחומי השירותים הנוספים בחינוך
סל השירותים
4. (א) השירותים הנוספים בחינוך יינתנו על פי סל השירותים הנוספים בחינוך בתחומים
אלה –
1. דוח תאונות;
2. בריאות השן;
חגית מאיר
¶
רמה של טיפול, רמה של בדיקה מכוסה היום על ידי חוק ביטוח בריאות ממלכתי ולא נגבה עבורה בכל מקרה.
חגית מאיר
¶
היו בשעתו שתי רמות, רמה של שירות בסיסי מאוד שזה היה רק בדיקה והגיינה וכולי, והייתה רמה גבוהה יותר של טיפול. הרמה של טיפול זו החלטה של הרשות המקומית וארגון ההורים היישובי. הם מתקשרים דרך משרד הבריאות.
חגית מאיר
¶
על זה קיים כיום – התשלום במעמדו הוא מעמד של תשלום רשות, אבל אם לא גובים מכולם לא ניתן לקיים את השירות.
מירב ישראלי
¶
יש בהמשך תשובה לשאלה לגבי אופן החלוקה. בסעיף 10. משרד החינוך יעביר. תכף נדון במנגנון של הגבייה, אבל אחרי שהביטוח הלאומי גובה, הוא מעביר את כלל הכספים למשרד החינוך, זה המבנה של הצעת החוק, ואז משרד החינוך מעביר את זה למוסדות. עכשיו איך הוא מחלק את זה למוסדות? "משרד החינוך יעביר בתחילת כל שנת לימודים לכל מוסד חינוך את עלות הסל לתלמיד לפי מספר התלמידים בכל מוסד כאמור, לאחר שקיבל את פירוט התחומים בהם ניתנים השירותים בו". – שזה היה מיועד בעיקר לביטוח שן.
זבולון אורלב
¶
מה שהיא אומרת: החוק במתכונתו הקיימת לא מחייב רשות מקומית לתת את טיפול השן. במידה והרשות המקומית נותנת את טיפול השן אז לא יגבו את הכסף מההורים, אלא – ביטוח לאומי. הבנתי נכון?
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
שנייה. הגבייה פה זה מכלל האוכלוסייה, אנחנו כבר לא נמצאים במתכונת שיש גבייה ברשות מקומית אחת ואין גבייה במקום אחר. לכן הדבר הזה מאבד מערכו.
מירב ישראלי
¶
לא, אז יש פה קביעה שנתית. אולי פשוט צריך להסביר את המנגנון. יש קביעה שנתית של עלות הסל. מי שקובע זה שר האוצר ושר החינוך באישור ועדת החינוך, הם קובעים את עלות הסל באופן שנתי. הביטוח הלאומי גובה את עלות הסל הזאת. עכשיו לקביעת עלות הסל בכל שנה – השאלה מה מביאים בחשבון.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אבל אתה לא יכול לצלם מצב בשטח, היום יש רשויות מקומיות שגובות ויש רשויות מקומיות שלא. אנחנו לא יכולים לצלם, אנחנו צריכים למצוא אחידות. עכשיו זה גם חלק מהיתרון הזה.
מירב ישראלי
¶
העניין הוא שהחוק הזה לא קובע חובת מתן שירותים, אלא רק את אופן הגבייה והתשלום. הוא לא קובע חובת מתן שירותים. אם אתה רוצה לקבוע חובת מתן שירותים בחינוך, שכל השירותים הנוספים יינתנו על ידי כל רשות מקומית ו/או על ידי כל מוסד חינוך, אז צריך להגיד את זה. זה לא נאמר.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
או.קי. אז לכן אני אומר: אנחנו צריכים להחליט או כך או כך. או שאנחנו נותנים את המינימום ואז כולם יקבלו את המינימום ואין אפשרות יותר לכל רשות מקומית, אין אפשרות יותר לשלם את הדבר הזה. או שאנחנו נותנים את הסטנדרט היותר גבוה, ואומרים שהסטנדרט היותר – מאחר וממילא הדבר הזה ישולם על ידי התשלום לביטוח לאומי, אז למה לא לעשות את הסטנדרט היותר גבוה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא, אני לא. להפך, אני מורה את התשלום דרך הביטוח הלאומי. אני הולך לחייב אותך אבל הם יקבלו פיצוי מלא לדבר הזה.
זבולון אורלב
¶
בסדר, הוא אומר: אני לא רוצה. תראה, התשלום יהיה עבור הטיפול, למשל, לא עבור התשתיות. עכשיו סתם אני אומר: באר שבע לא נותנת את הטיפול הזה, באר שבע נותנת טיפול השן, מימון?
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
שנייה, אני מציע שנכניס את הנושא הזה, דברי ההסבר, בקריאה שנייה ושלישית ונעשה ליבון עם השלטון המקומי ועם משרד החינוך. לקראת שנייה ושלישית נעשה ליבון בסוגיה הזאת.
משה גפני
¶
תגיד לי רק, אדוני היושב ראש, איך זה יעבוד לפי ההצעה שלכם? זאת אומרת אני ההורה אני אשלם לביטוח הלאומי והביטוח הלאומי ישלם?
מירב ישראלי
¶
אז אני רוצה להסביר. בעיקרון יש לי הערה שמתקשרת לזה. בעצם בהצעת החוק נמחק כל סעיף קטן (ד1) בחוק לימוד חובה, שאומר כך: "מי שזכאי לחינוך חינם לפי סעיף זה יהיה מבוטח בביטוח תאונות אישיות, באמצעות רשות החינוך המקומית שבתחום שיפוטה נמצא מוסד החינוך שבו הוא לומד". ואז הסיפא אומר: "התשלומים שייגבו מהמבוטחים בעד הביטוח יקבעו על ידי השר, במסגרת התשלומים לפי סעיף קטן (ד)". אני חושבת שמה שצריך למחוק זה רק את הסיפא.
שכיב שנאן
¶
שנייה, אני רוצה להבין משהו, ברשותך. תאונות אישיות של תלמידים שקורות בבית הספר – הביטוח הלאומי הוא שזה שיכסה?
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
סליחה, חבר הכנסת שכיב, אני אענה לך. אני אענה לכם עוד הפעם מה זה החוק הזה. זה לא התשלומים – אנחנו לא דנים עכשיו בתשלומי הורים.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
חכה. חכה. כל מה שעד עכשיו הוועדה אישרה ושגם תאשר היום, אני מקווה. כל מה שאישרה. ביטוח החובה, שזה כולל את מה שאתה מדבר, ותשלומי הרשות שזה כל שאר הדברים: בריאות השן, סל תרבות, טיולים, השאלת ספרים וכולי. כל הסעיפים האחרים שכתובים לך פה ב-4. מה שנקרא תשלום החובה ותשלומי הרשות, כל הדברים האלו ייגבו על ידי הביטוח הלאומי. אבל הביטוח הלאומי, חוץ מהגבייה, לא יהיה מעורב. הביטוח הלאומי לא יהיה מעורב אחר כך בחלוקת הכסף. חלוקת הכסף תעשה על ידי משרד החינוך.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
כן, בדיוק. ומשרד החינוך ישלם בשביל כל תלמיד, בשביל הילדים שלך. כל תלמיד במדינת ישראל יקבל את הביטוח ממשרד החינוך כמו שהוא מקבל כל דבר אחר.
מירב ישראלי
¶
לא, רגע, אז שנייה. זה בדיוק מה שאני רוצה להגיד. כרגע יש בחוק לימוד חובה רק הוראה לגבי חיוב לעשות ביטוח תאונות אישיות לכולם, שזה לדעתי לא צריך לרדת. זה צריך להישאר. מה שצריך לרדת זה רק הסיפא של סעיף (ד1). לכן, בחוק צריך לעשות התאמה, שאת הכספים של הביטוח שעושה רשות החינוך המקומית, לא בית הספר, הביטוח הלאומי יעביר לרשות החינוך המקומית ולא לבית הספר. כי רשות החינוך המקומית היא זו שהוציאה את הכספים האלה.
לקריאה שנייה ושלישית מה שצריך לדון זה האם אתם רוצים הוראה דומה - - -
משה גפני
¶
אם אפשר, מירב, רק יותר לאט, בגלל שאני לא קולט מהר. עד כאן הבנתי. היא תעביר את זה לרשות המקומית.
מירב ישראלי
¶
נכון, כי זו ההוראה בחוק. ההוראה בחוק היא שמי שעושה את הביטוח היא רשות החינוך המקומית באופן מרוכז.
זבולון אורלב
¶
היום הרשות המקומית עושה את הביטוח, ויש עוד סעיף שמותר עכשיו לגבות עבור זה. את הסעיף שמותר לגבות.
שכיב שנאן
¶
לא, חבר הכנסת אורלב, מה שאני מבין ממה שקורה בהצעת החוק הזו זה בעצם שתי מערכות תשלומי הורים. מה שאנחנו הולכים לאשר בשעה 14:00 - - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
רבותיי, אני שואל: אם אנחנו כבר עושים את השינוי הזה אז למה לעשות את כל המנגנון שהביטוח הלאומי צריך להעביר לכל רשות מקומית לפי הגודל ומספר תלמידים? למה שמשרד החינוך – בניגוד לנוהל היום. נשנה את הנוהל – לא יעשה ביטוח עבור כל ילדי ישראל בבת אחת בצורה מרוכזת, במקום להעביר כל דבר ממקום למקום? זה לא הגיוני.
שכיב שנאן
¶
אדוני היושב ראש, זה עדיין מחזיר אותי לשאלה ששאלתי ולא קיבלתי תשובה. האם כתוצאה מהצעת החוק, מהעברת הצעת החוק הזאת ובזמן תחולת החוק, כל תלמידי ישראל יקבלו באופן שווה טיפול של בריאות השן, סל תרבות, מסיבת סיום, תלמידים וכל זה.
משה גפני
¶
דורית, השאלה היא לא האם הממשלה מאשרת או לא מאשרת. מה שהרב מלכיאור מציע הוא מציע דבר מאוד יעיל. הרי אם מבטחים את כל תלמידי ישראל אז למה הביטוח הלאומי צריך לעמוד, או משרד החינוך, מול כל רשות? שמשרד החינוך יבטח, זה אגב גם יעלה יותר זול.
משה גפני
¶
בסדר, שרת החינוך בעד אבל היא הצביעה נגד. זה אנחנו מכירים, הממשלה הזאת היא כל הזמן בעד אבל היא גם נגד. לא זאת השאלה בכלל, זה דבר מובן. השאלה האם הרעיון שלו, שייעל לחלוטין את המערכת – אם הממשלה תתחלף והממשלה תתמוך בחוק, מה תהיה אז עמדתך לגבי ההצעה של הרב מלכיאור?
דורית מורג
¶
לא, אני רק רוצה לומר שהיום החוק מאפשר לכל רשות מקומית – אמנם יש חברת ביטוח שעושה באמצעות החברה למשק וכלכלה מכרז מרוכז לכל הרשויות, אבל יש אפשרות לכל רשות להחליט לעצמה איך היא מבטחת. זאת אומרת: יש לה בחוק היום חובה לבטח. זה מה שנמצא היום בחוק.
דפנה הר-אבן
¶
כן, אבל כשאתה משלם תשלום לבית ספר אתה משלם גם את זה ומעבירים את זה לרשות, לא? או שהרשות גובה את זה ישירות.
זבולון אורלב
¶
הרשות גובה באמצעות בתי הספר, בגלל שהחובה על הרשות. אבל אם עכשיו יש תשלום מרוכז מהביטוח הלאומי, שואל בצדק היושב ראש מה הטעם לכל המנגנונים המיותרים האלה?
שכיב שנאן
¶
אני עדיין מתעקש, למרות הוותק של הרב גפני ולמרות זה שאני לא מסכים איתו שהממשלה לא עושה את מה שצריך.
שכיב שנאן
¶
אני מבקש מכבוד היושב ראש שמשרד החינוך, באמת, יגביל את עצמו בזמן מסוים שהוא נותן התייחסות לשאלה, שקיבלנו עליה תשובה כל כך מעומעמת.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני אגיד לך מה הסיבה גם, פריט נוסף: הממשלה, משום מה, לא העלתה את הסוגיה הזאת בפני ועדת השרים לחקיקה. זה עוד פרט קטן.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
יכול להיות שזה טוב. אבל שמענו חד משמעית – חבר הכנסת שכיב שנאן, אם אתה דואג קצת מבחינת עשייה אז שמענו חד משמעית את עמדת שרת החינוך, מאוד נחרצת, פה בוועדה.
יהודה סקר
¶
אדוני היושב ראש לגבי הביטוח – לא ברור. - - - לגבות מההורים ביטוח, אדוני, וחבר הכנסת יודע.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
סליחה. יהודה, על השאלה הזאת דנו בהרחבה בישיבה הקודמת ואני לא אחזור על אותם דברים. אם אתה מכיר גם את התשובה וגם את התשובה לתשובה, אני פשוט לא רוצה לבזבז זמן. אני לא אאפשר את זה. בוא נמשיך. נשאיר את השאלה הזאת, זו שאלה שלדעתי התשובה עליה פשוטה אבל אולי יש אספקטים של זה שאני לא מכיר, יכול להיות שאני לא מבין אותם אז נשאיר את זה גם פתוח לקריאה שנייה ושלישית. השאלה הספציפית הזאת.
מירב ישראלי
¶
או.קי אז מבחינת היחס בין גביית התשלומים על השירותים לבין החובה לתת את השירותים, החוק הזה הכוונה שלו במקור לא הייתה לשנות את המצב הקיים.
מירב ישראלי
¶
זאת אומרת שהמצב הקיים היום הוא ככל שבית הספר נותן את השירותים הוא רשאי לגבות עליהם. לא נאמר בשום מקום שבית ספר חייב לתת את השירותים האלה והאלה, זה לא נאמר היום בשום מקום. רק נאמר שאם הוא נותן שירותים אז הוא רשאי לגבות עליהם.
מירב ישראלי
¶
נכון, עכשיו מה שכן היה, היה את הרישא ל-(ד1), שבו נאמר שחייבים לעשות ביטוח ומי שחייב לעשות את הביטוח זו רשות החינוך המקומית, שכרגע אני לא מוחקת את זה. אני משאירה את זה. אני רק מוחקת את הנושא של הגבייה. אז זה דבר אחד.
מה שעלה פה זה הנושא של שיניים שככל שהבנתי, נאמר שבמקום שבו השירות ניתן זה כן נקבע כחובה.
מירב ישראלי
¶
זה מה שאני יודעת, שתמיד אמרו גם לנו את זה. שבמקום שזה ניתן זה נקבע בחובה. כשירות חובה.
דורית מורג
¶
לא חובה עליה להחליט. ככה החליטה ועדת החינוך. במקום שהרשות מקיימת, מחליטה לקיים את השירות - - -
שכיב שנאן
¶
יהיה הבדל בין מקום למקום? נגיד בנהרייה יש בריאות השן ובחיפה אין אז תושבי נהרייה ישלמו יותר מתושבי חיפה – בפרומיל הקבוע?
מירב ישראלי
¶
אני מבינה את זה. אבל השאלה היא שני דברים: אחד, האם יש חובה לתת שירות? ושנית מה השירות הזה? מה רמת הגמישות שיש?
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זו שאלה רלבנטית. זה ברור שלפי החוק הזה כל ילד בישראל, לפי הכוונה היום, לפי הכוונה של החוק הזה, זכאי לקבל אותו שירות. כל ילד במדינת ישראל. עד עכשיו תשלומי רשות היו אופציונאליים. גם כל בית ספר היה יכול להחליט אם הוא רוצה לעשות את זה או לא לעשות את זה.
משה גפני
¶
לא, אני מתכוון לדבר שכן עושים. אני שואל רק על סל תרבות. בגלל ששיניים אפשר להגיד השיניים הן שונות, אבל כל אחד יקבל טיפול לפי השן שלו. מסיבת סיום, מסיבה כיתתית, השאלת ספרים, בסדר, טיולים. אבל סל תרבות, סל תרבות זה דבר שהוא – יש בית ספר שרוצה איכות הסביבה, ויש בית ספר שרוצה ספורט.
חגית מאיר
¶
סל תרבות הוא מפעל מוגדר, שבו ישנה רשימה של מופעי תרבות שמתחלקים לפעולות במוזיאונים - - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
חגית, השאלה של חבר הכנסת – ואת זה אנחנו יודעים – השאלה שלו היא איך עושים את זה במגזר הדתי, במגזר החרדי, במגזר הערבי. איך עושים במגזרים השונים.
חגית מאיר
¶
קודם כל, הרשות המקומית, ההחלטה לסל תרבות, היות שתקצוב סל תרבות כולל תקצוב של הרשות המקומית, במידה מסוימת זה דומה לביטוח בריאות השן בכך שהרשות המקומית היא זאת שמחליטה על מתן השירות.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
חבר הכנסת גפני. סליחה. בינתיים, מה שחגית אומרת, זה שהחוק בא להגיד שמה שיש היום הוא שיהיה בעתיד. רק הוא יהיה בצורת קביעה אחרת. אז אם היום, למשל, העיר ביתר לא משתתפת - - -
משה גפני
¶
היא משתתפת, אבל ההורים משלמים, ההורים משלמים לבית הספר ולרשות המקומית, ואז הבית ספר קובע. אבל אם אתה עושה את זה אחיד - - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
מה שהיה עד עכשיו הוא שיהיה בדיוק. אם אנחנו רוצים לשנות את זה, אז אנחנו צריכים לשנות את זה.
מירב ישראלי
¶
אבל היום יש יחס בין תשלום המקסימום שהוועדה מאשרת לבין ההערות שמשרד החינוך כותב בחוזר שהוא הוציא, שבעצם חלק מהדברים התוכן שלהם נקבע בחוזר מנכ"ל. בעצם אני חושבת שעלה כאן שאנחנו מחוקקים עכשיו משהו חדש, וזה לא יבוא יותר לאישור ועדת החינוך, לא יהיה יותר חוזר מנכ"ל דומה. אז השאלה היא אם כל התוכן של סל תרבות ושל דברים נוספים שקיימים בתוך חוזר מנכ"ל – האם אנחנו מבטלים אותו באיזשהו מובן.
יובל וורגן
¶
אבל אין חובה להשתתף – סליחה, בתור מי שכתב את סל התרבות בשבוע שעבר לוועדה – יש תכנית סל תרבות ארצי שיש לה באמת היצע שאפשר לבחור ממנו. אין חובה לרשות המקומית להצטרף לתכנית הזאת.
מירב ישראלי
¶
לא, אבל זאת אומרת שאם הרשות – הבית ספר, גובה עשרים שקל, לא חשוב, לסל תרבות, הוא בעצם יכול להחליט שבעשרים שקל האלה הוא לא מצטרף לדבר הזה.
חגית מאיר
¶
לא, בפירוש לא. זו תכנית סל תרבות כפי שהיא קיימת היום וזו תכנית שהרשות המקומית משלמת- - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אז אני שואל אותך בפועל – אפשר לא לקבל מקהלה של אנשים? פשוט אי אפשר לנהל ככה ישיבה. ישיבה תרבותית – אני שואל: במקום שלא רוצים לקבל את סל התרבות. אני רוצה לקבוע מה הילדים שלי יקבלו. בית ספר או הרשות המקומית – אני לא רוצה ללכת לפי כל ההיצע, לא מקבל אף אחת מההצגות או המחזות או המוזיאונים או המחולות או שום דבר. איך זה נעשה היום?
חגית מאיר
¶
במצב דהיום הרשות מחליטה אם היא רוצה להצטרף לתכנית הזאת ולבחור מתוך ההיצע הקיים או לא. אם הרשות החליטה להצטרף בית הספר בוחר את המופעים מתוכה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
סליחה, עכשיו אנחנו רק בבירור עובדות. לא שום דבר אחר. אם את יכולה להוסיף לנו לבירור העובדות, זה יקל עלינו.
מירה קרני
¶
שמי מירה קרני,מנהלת האומבודסמן במועצה לשלום הילד. אנחנו רוצים להציע רעיון, להמליץ על רעיון שלדעתנו יפתור גם את הדילמות שמתעוררות פה. ההמלצה היא שהסכום הכולל שבית הספר יקבל – לבית הספר תהיה זכות אוטונומית להחליט באיזה אופן הוא משתמש בו כל
עוד הוא מחויב למספר תלמידים שהוא מחויב להם, כמו עניין של ביטוח תאונות או ביטוח שכן שאפשר להחליט עליו שהוא חובה. יתר הסכום – בית הספר יוכל להחליט כגוף אוטונומי ביחד עם הרשות המקומית.
מירה קרני
¶
לפי העוגנים שהוא מחויב להם. לגבי סל תרבות, האם הוא בוחר בסל התרבות לקחת הצגות או שהוא מעדיף העשרה של תחום האומנות בבית הספר ולהוסיף עוד חוגים.
זבולון אורלב
¶
סל תרבות. אפשר בסל תרבות להחליט אם הולכים להצגה אל"ף או להצגה בי"ת, לקונצרט אל"ף קונצרט בי"ת, למוזיאון אל"ף או למוזיאון בי"ת. זה אפשר להחליט. אבל לא מקובל עלי שגובים עבור סל תרבות ועושים דבר אחר.
שכיב שנאן
¶
ועכשיו אני מסתכל כמה זה חובבני ולא רציני מה שקשור לסעיף 4(א) על כל פרטיו. אם לא יהיה ברור, בצורה מפורשת, כפי שאמר חבר הכנסת אורלב, שנכון שיש מגמה במשרד החינוך לתת אוטונומיה למנהלי בתי הספר לנהל את בתי הספר בהתאם לצרכיהם ולראות בעיניהם וכל מה שצריך, ואני בעד – כמחנך לשעבר ומתוך היכרות אישית שהדבר הזה חייב להיות בצורה הזאת - לתת לכל בית ספר את האפשרות לעשות את זה, אבל אסור לנו להגיע למצב שבית הספר יחליט שאת אותו הכסף שהוא מקבל מהביטוח הלאומי הוא מקצה לאחד, שתיים, שלוש, ארבע ובדלת מסתובבת או דרך החלון הוא מכניס למשפחות תשלומים נוספים עבור טיולים ועבור זה ועבור זה. כי אני לא רואה מערכת חינוך ללא טיולים.
מירב ישראלי
¶
היום החוק אוסר את זה. יש היום הוראה בסעיף 6א לחוק לימוד חובה שאומרת שכל תשלום ישמש רק לדבר שלשמו הוא יועד. עכשיו זה שהחוק אולי לא מקוים זה משהו אחר.
שכיב שנאן
¶
המצב שהיה הוא שקודם בתי הספר היו גובים. החליטו שאסור שבית הספר יגבה, העבירו את הגבייה לרשויות המקומיות. היום אנחנו מעבירים את הגבייה - - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אדוני, למה אתה מפריע? אתה מלונן בצדק שאחרים מפריעים אבל אל תעשה את זה. כולנו גם יודעים את זה.
שכיב שנאן
¶
הצעתי היא שאת סעיף 4(א) על כל מרכיביו נאשר לקריאה ראשונה, אבל לקראת קריאה שנייה ושלישית שהיועצת המשפטית, ביחד עם משרד החינוך, בהתייעצות עם כל גורם שרק רוצה להציע, יביאו הצעה יותר מפורטת ויותר ברורה שהיא סל כללי שמחייב את כל המדינה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
טוב, זה גם היום סל כללי שמחייב. אנחנו חייבים בירור בסוגיה הזאת, אבל את זה גם נשאיר, כמו שהצעת. נשאיר את זה לקריאה שנייה ושלישית. כן.
פיני קבלו
¶
אני חושב שאנחנו מברכים על הצעת החוק ואולי כדאי שנבין אותה. הרשויות וגם בתי הספר מתקשים ולא כל ההורים משלמים ולפעמים נאלצים היועצים - - -
אבישי פדהצור
¶
ככל שיש הבחנה בין תשלומי חובה לתשלומי רשות, הבחנה שהחוק איננו שם ליבו אליה בשלב הזה, ככה ברגע שאתה חוסה את כל התשלומים תחת אותה מעטפת יש פה גם הטלה של מסים. מה לעשות? כי אין את היסוד הוולונטארי. עכשיו, בהצעה עצמה, אין את ההבחנה שיש, לפי הדין היום, בין תשלומים שהם תשלומי חובה לתשלומים שהם תשלומי רשות.
זבולון אורלב
¶
מה פירוש? אם תמצא בית ספר אחד שאיננו גובה עבור הדברים האלה אז אתה יכול להגיד, תשמע באמת יש תשלומי רשות ויש תשלומי חובה - - -
אבישי פדהצור
¶
זה לא משנה את הפוזיציה המשפטית. מבחינה משפטית מה שהחוק הזה עושה – הוא לוקח את תשלומי הרשות והופך אותם למס.
זבולון אורלב
¶
עובדתית אתה אומר, אבל, דבר לא נכון. תמצא לי בית ספר אחד במדינת ישראל שלא גובה את התשלומים האלה.
זבולון אורלב
¶
מה עשית נגד זה? עובדה שלא עשית. תקשיב, העובדה שלא אפשרת שזה יהיה תשלום, אתה משרד המשפטים, אתה אחראי על משפט ולא דאגת שזה יהיה באמת תשלום רשות. לא דאגת. 40 שנה, 60 שנה, גובים את התשלום הזה, מס רגרסיבי. לבוא עכשיו ולהגיד בצדיקות זה תשלום רשות והופכים את זה לתשלום חובה זה דבר הונאה. זאת הונאת דברים.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
רבותיי, אני מרשה לעצמי להתערב בוויכוח. סליחה. בוא, הרי בפועל יש הבדל בין – מה שאתה אומר פורמאלית זה נכון. מה שזבולון אומר, זה שזה היה בפועל כך. משרד המשפטים ומשרד החינוך ומשרד האוצר ואף משרד לא התערב בכך ושם את כל המשפחות בישראל במצב בלתי נסבל, על זה עברתם מאוד בשקט.
פה אף אחד לא עזר לכל ההורים שהיו במצב שהיו חייבים לשלם תשלום שלפי מה שאתה אומר הם לא חייבים לשלם. לא עשית עם זה שום דבר במשך כל השנים, זו ההתקוממות של חבר הכנסת זבולון אורלב, התקוממות בצדק.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא, סליחה, אני שוב אומר, אתה לא יכול להתעלם מהמציאות שהייתה קיימת במדינת ישראל בגלל הממשלה.
אבישי פדהצור
¶
אני יכול להביא לאדוני את נקודות המבט המשפטיות, הוא יכול לקבל אותן הוא יכול שלא לקבל אותן, אני את החובה המקצועית שלי חייב לקיים. עכשיו ברגע שאנחנו מטילים מס עולה השאלה - - -
זבולון אורלב
¶
תענה לי, האם מבחינה משפטית מה שהביטוח הלאומי גובה זה מס? למה אתה אומר מס, אתה רוצה לדבר משפטית, בוא נדבר משפטית. זה מס? זה לא מס. איפה כתוב שזה מס?
אבישי פדהצור
¶
אני לא בטוח שיש כאן מחלוקת משפטית דווקא על מה שאני אומר, אבל ניחא. אני רוצה להתקדם, ברשותך.
זבולון אורלב
¶
סליחה, אני לא אתן את הדבר הזה. יושבת פה היועצת המשפטית של הביטוח הלאומי, תשאל את חברתך האם בחוק הביטוח הלאומי מוזכרת פעם אחת המילה מס. תשאל אותה. היא תגיד לך לא.
זבולון אורלב
¶
כן, אם אתה משתמש במילה מס ואתה אומר אני משפטן, תנו לי לומר את דעתי המשפטית, אז זאת הונאה, אתה לא נוקט במילה המשפטית הנכונה.
אבישי פדהצור
¶
ככל שאנחנו מדברים פה על גבייה של משהו שהוא, או.קי, נגיד לא מס, למרות שאני לא חוזר בי מדעתי, עולה השאלה האם בכל הקשר והקשר מותר וראוי להטיל את התשלומים האלה על הציבור בכללותו. עכשיו שאנחנו מסתכלים על הרשימה, שוב, שאיננה מבחינה בין תשלומי החובה לתשלומי הרשות, אפשר לומר שביטוח תאונות זו תכלית ראויה ובמידה ראויה. בריאות השן, סל תרבות, מסיבות סיום, מתחילות שאלות: האם הציבור בכללותו צריך לשאת בעלות של מסיבות סיום, למשל, של מסיבות כיתתיות? אגרת ספרים אפשר לומר תכלית ראויה וכולי, ועד הורים וארגון הורים, למשל, זו סוגיה שכאשר אדוני מחייב את כלל הציבור – שנייה, אני רוצה להסביר את הטיעון, אדוני יכול לא לקבל אותו.
אבישי פדהצור
¶
עכשיו ברגע שאדוני מטיל על הציבור בכללותו את החובה לשאת בעלויות של גופים שכאלו כמו ועד ההורים וארגון ההורים
שהם לא חלק, נקרא לזה, אינהרנטי, מובנה וטבוע – גם אם חשוב וחיוני – לקיום של מערכת החינוך, אז הוועדה צריכה לתת את דעתה במפורש על הקשר בין האמצעי החוקי, קרי: הגבייה הכפויה, לבין התוצאות שלה, קרי: לאן הולך הכסף. זאת נקודה שהצעת החוק בנוסחה הנוכחי אינה נותנת לה את הדעת, ויש לזה משמעויות. כי ברגע שאני מגדיר את זה לא כמס אבל כסכום שהמוסד לביטוח לאומי גובה, משל היה דמי ביטוח לאומי, יש לזה תוצאות משפטיות. למשל, עניין הליכי הגבייה, אלו כלי אכיפה נפעיל ולא נפעיל. למשל לעניין החובה של המוסד לביטוח לאומי, במידה ויש גביית חסר, להשלים את הגבייה מתקציבים.
זבולון אורלב
¶
בשישים שנות המדינה את יודעת שיש חסר בקבוצה אחת ויש עודף בקבוצה שנייה, ומעולם לא קוזז. אל תטילו עלינו מורא של קיזוז גמלאות ומס.
ארנה גייל
¶
גם גמלאות זקנה, קצבאות זקנה שלא משולמות, חובות לא משולמים מדמי הביטוח אנחנו מקזזים מתוך הגמלה. מכל גמלה.
ארנה גייל
¶
אנחנו פונים לזקנים חמש שנים עוד לפני על מנת למנוע את המצבים האלה. קיימים מקרים שבהם לא - - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
סליחה, זבולון, גם אתה לא בזכות דיבור. שמענו את ההערה, אנחנו מאוד מכבדים את ההערה ואנחנו ממשיכים הלאה.
ארנה גייל
¶
אני רק רוצה להתחבר ולחזק את חברי במובן הזה, כי אנחנו גם דנים פה בקטע של מידתיות. אנחנו אומרים שלגבי חלק הולך וגדל מהציבור יש קושי בגבייה. כאשר יש קושי בגבייה אנחנו מפעילים את פקודת המיסים – גבייה, מוציאים גם פקודות מהשר על אותם חייבים שלא משלמים. האם ראוי שעל אותם שלא שילמו תשלומי הורים, סל תרבות או ארגון יציג, אנחנו נפעיל נגדם את פקודת המיסים – גבייה? ואת זה בטוח חבר הכנסת זבולון אורלב יודע שאנחנו עושים, כדבר שביום יום.
ארנה גייל
¶
מעבר לזה, אנחנו מקזזים, ואני חוזרת ואומרת שחובות מדמי ביטוח מקוזזים מגמלאות ולכן הדין הזה שיש פה בחוק, שדין תשלום הורים שהיה תשלום - - -
זבולון אורלב
¶
יש לי שאלה אליך. הרי את לא גובה את הפרומיל הנוסף בנפרד. הוא צריך לשלם דמי ביטוח, נאמר 5%, ועכשיו הוא יצטרך לשלם 5% ועוד פרומיל. מה את מעמיסה על הפרומיל הזה את כל הגביה ואת כל מה שאת אומרת? הרי אם את לא עושה את הליכי הגבייה, בשביל 5% את לא מכניסה אותו לבית סוהר. אנחנו מבקשים ממך: אל תכניסי אותו לבית סוהר בגלל הפרומיל הזה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
סליחה, היה לנו בדיוק אותו דיון בישיבה הקודמת, לא היה צורך להעלות את זה עוד הפעם.
זבולון אורלב
¶
טיעונים אינטליגנטיים, טיעונים אינטליגנטיים. לא כאלה טיעונים. מה זה הטיעונים האלה? את הולכת להפעיל הליכי גבייה על פרומיל? ואת הולכת לקזז את הפרומיל?
זבולון אורלב
¶
יש לי שאלה. השר שלכם, שר הרווחה, קיים דיון בעניין? מה עמדת שר הרווחה? אפשר פעם לדעת מה עמדת השר, שר הרווחה תומך בעמדתך?
ארנה גייל
¶
למיטב ידיעתי, שר הרווחה מתנגד, זו לפחות העמדה שהמנכ"לית אמרה לי, להתנגד, ואני מניחה שהיא מתואמת עם שר הרווחה. להתנגד בתוקף להצעה.
זבולון אורלב
¶
אני מציע לאדוני להזמין גם את שר הרווחה, לא עולה על דעתי ששר הרווחה יביע עמדה נגד החוק הזה.
מירב ישראלי
¶
הגענו לסעיף 3(א). אז כמו שאמרנו: "כל תלמיד במוסד חינוך זכאי לשירותים נוספים במערכת החינוך לפי חוק זה". יש באמת איזושהי אי בהירות לגבי איזה שירותים ניתנים ואיזה לא. בעצם, כמו שאמרתי, מסעיף 10 נובע שהסכום מועבר לבית הספר רק לגבי השירותים שהוא נותן. החוק בעצם לא מחייב לתת את כל השירותים. למרות שמסעיף 3(א) עלול להשתמע משהו אחר. זאת אומרת יש איזו אי בהירות קצת בניסוח בעניין הזה. אז צריך אולי לחדד את הניסוח ב-3(א) בשלב הזה לפחות. שזה ככל שהם ניתנים, או משהו כזה. צריך לראות איך לנסח את זה.
"המדינה אחראית למימון סל השירותים הנוספים במערכת החינוך מהמקורות המנויים בסעיף 7" – תחומי השירותים הנוספים בחינוך – כאן, מה שאני חושבת שאבישי ניסה להגיד, זה שבאמת מה שהורה, לכאורה, היה יכול לא לשלם, היום בעצם אין דבר כזה.
מירב ישראלי
¶
לא ניכנס לזה. אבל מה שכן, אנחנו צריכים כן לעבור באמת על הדברים ולראות מה ראוי שייגבה. אז ביטוח תאונות אישיות, אני משאירה את סעיף (ד1) את הרישא, מה שאומר שיש עדיין חובה לעשות ביטוח, ואנחנו נצטרך להתייחס לכך שהתשלום הולך לרשות החינוך המקומית ולא לבית הספר. בסדר?
מירב ישראלי
¶
אז אני אומר שזה גם לרשות החינוך המקומית. גם כאן אנחנו כרגע לא אומרים אם השירות אמור להינתן או לא אמור להינתן.
מירב ישראלי
¶
עכשיו סל תרבות, השאלה שעלתה לגבי סל תרבות זה לגבי התוכן. האם אנחנו משאירים את זה פתוח או שאנחנו רוצים לגבי לפחות סל תרבות וטיולים - - -
ארנה גייל
¶
אז אני אומר לפרוטוקול: כפי שנמסר לי ממנכ"לית הביטוח הלאומי השר שינה את דעתו, והוא מתנגד לחוק.
מירב ישראלי
¶
או.קי, לגבי סל תרבות וטיולים לפחות, התוכן היום נקבע במידה רבה על ידי משרד החינוך. זה לא לגמרי פתוח, אז לגבי הדברים האלה אני מציעה שאולי נאמר בדברי ההסבר – יכול להיות שצריך להשאיר למשרד החינוך את האפשרות לקבוע את התוכן כדי שלא כל בית ספר יוכל לעשות מה שהוא רוצה בעניין הזה. זה לגבי סל תרבות.
עכשיו, השאלה שהועלתה לגבי ועד הורים וארגון הורים היא באמת שאלה תקפה.
מירב ישראלי
¶
בסדר. אבל זו באמת שאלה, האם אלה שירותים נוספים בחינוך.
4 (ב) שר החינוך רשאי, בצו, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, להוסיף על התחומים המפורטים בסעיף קטן (א)".
"עלות סל השירותים הנוספים בחינוך"
מירב ישראלי
¶
"עלות הסל
5. (א) שר החינוך ושר האוצר, באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, יקבעו את
עלות סל השירותים הנוספים בחינוך לתלמיד (להלן – עלות הסל);
(2) שר החינוך ושר האוצר, באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, יעדכנו בצו, את עלות הסל מידי שנה".
זאת אומרת מידי שנה נקבע מה עלות הסל, זאת אומרת מה הסכום שמועבר לכל מוסד חינוך עבור תלמיד.
פרק ה'
¶
מקורות המימון
מקורות המימון.
6. מקורות המימון של השירותים הנוספים בחינוך יהיו מדמי הסל הנגבים לפי סעיף 7
(להלן – דמי הסל).
חובת תשלום דמי הסל
7. שר החינוך בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת
יקבעו בתקנות
¶
(1) את שיעור הסכומים שייגבו במסגרת דמי הסל;
(2) כללים והוראות בדבר תשלום דמי הסל ודרכי גבייתו;
גביית דמי הסל
8. (א) המוסד יגבה את דמי הסל בדרך שבה הוא גובה את דמי הביטוח הלאומי; לעניין
הגבייה והתשלום של דמי הסל יחולו הוראות חוק הביטוח הלאומי, בשינויים
המחויבים לפי העניין, כאילו היו דמי ביטוח לאומי.
(2) ההוראות לפי חוק הביטוח הלאומי, לרבות ההוראות שנקבעו לפי פרק ט"ו סימן ה', יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין דמי הסל כאילו היו דמי הביטוח הלאומי."
מירב ישראלי
¶
"המוסד ינכה, מהסכומים שגבה כדמי סל, את ההוצאות שהיו לו בקשר למילוי תפקידיו לפי חוק זה, בשיעורים ולפי דרכי חישוב שיקבעו שר הרווחה והשירותים החברתיים ושר האוצר ובלבד שסך כל הוצאות המוסד שינוכו כאמור לא יעלו על חצי אחוז מהסכומים שגבה כדמי הסל."
בגדול, אני רק אומר שזה מבוסס על גביית דמי ביטוח בריאות ממלכתי וכאן עולה השאלה שחבר הכנסת אורלב העלה, האם הגבייה היא באמת חלק מכלל הביטוח הלאומי או שזו איזושהי גבייה נפרדת.
משה גפני
¶
לא אכפת לי, אבל שתדעו שיש בעיה ואני מציע גם שזה יירשם בפרוטוקול. אני הלכתי לברר, חיפשתי - - -
משה גפני
¶
מלוכה יש לי, בטח. על כל פנים, המצב היום הוא שבחינוך העצמאי גובים תשלומי הורים על סל תרבות ועל דברים מהסוג הזה. משרד החינוך מפקח על זה באיזושהי צורה אבל זה לפי תכנית של החינוך העצמאי.
בינתיים כשביררתי את זה התברר לי משהו יותר חמור. הם אמרו לי: הרי במוכר שאינו רשמי התשלום של משרד החינוך, על פי החוק או על פי הנוהל, הוא 75%. 25% הממשלה לא משתתפת בכלל. זה לא החינוך העצמאי. אז מגיע העניין של תשלומי הורים שהם על הדברים הבסיסיים, אם יהיה את החוק הזה שזה עובר לביטוח הלאומי - - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
החוק הזה לא בא לכסות – על זה היה לנו וויכוח בישיבה הקודמת, אולי לא היית – זה בא לכסות רק על התשלומים האלה. זה לא בא לכסות על ה-25% של המוכר שאינו רשמי, זה לא בא לכסות על תל"ן (תכנית לימודים נוספת). זה לא בא לכסות על הכל.
מירב ישראלי
¶
אנחנו מורידים את הסיפא של סעיף 6(ד) שקובע שמוסד חינוך יכול לגבות תשלומים עבור שירותים נוספים, בחוק לימוד חובה. עבור שירותים נוספים. מה שהוא רשאי היום לגבות כבית ספר פרטי במירכאות.
דב בארי
¶
דב בארי, משרד האוצר. אני אתייחס לכמה מילים לגבייה על ידי ביטוח לאומי. תהליך הגבייה של ביטוח לאומי מהציבור מורכב והוא מורכב בחלקו גם משיפוי משרד האוצר. שיפוי משרד האוצר מגיע משתי דרכים: אחד מהם הוא שיפוי על הגביה עצמה, ויש שיפוי בנוסף לזה על ענפים מסוימים.
עכשיו, ברור לנו שבחלק של הענפים אין פה עניין כספי, כי זה עניין אחר ואין פה שינוי ענפי. אבל כן יהיה פה, לפי החוק כרגע, שיפוי על הגביה. זאת אומרת לפי סעיף 32.ג.1 משרד האוצר מחויב בשיפוי על כל הכספים שהמוסד לביטוח לאומי גובה. בממוצע זה 6.8%. לפי אומדנים שקיבלנו ממשרד החינוך, הם יצטרכו לגבות כמיליארד ושמונה מאות שקל בשנה. מיליארד ושמונה מאות מיליון שקלים חדשים בשנה כדי לכסות את עלות הסל, כ-6.8%.
זבולון אורלב
¶
פה מדובר על הדלתא. על הדלתא, אל תיקח את כל ה-6.8% של כל הגבייה של הביטוח הלאומי. אתה פה מוסיף עוד גבייה של פרומיל, תעשה כמה עולה הדלתא הזאת.
דב בארי
¶
נכון אז אני אומר, אני משלם – בעצם, לצורך העניין, על כל שקל שביטוח לאומי גובה, אני מלכתחילה מיד, בלי קשר לענפים, משפה 6.8%.
זבולון אורלב
¶
לא, אתה עושה חשבון לא נכון, עם כל הכבוד לך. אתה עכשיו רוצה להעמיס על החוק שלנו את הגביה הרגילה של הביטוח הלאומי.
דב בארי
¶
לא, אני גובה, לפי סעיף 32.ג.1 לחוק הביטוח הלאומי אני משפה את הגבייה של ביטוח לאומי. פה יש לנו אפקט גביה. ביטוח לאומי גובה פה כסף - - -
זבולון אורלב
¶
אז נשנה את 31 זהו, באופן שהשישה פסיק משהו אחוזים שלך לא יחול על המיליארד שמונה מאות האלה. נשאל את הביטוח הלאומי כמה באמת עולה לו הגבייה ונשלם. נכסה את הדלתא הזאת. אל תעמיסו.
זבולון אורלב
¶
אם צריכים להעלות את זה מ-0.5% ל-1% נעלה. מה הדלתא? השאלה – צריכים לממן את הדלתא. אני מסכים שלא האוצר ולא הביטוח הלאומי לא צריכים לכסות את הגבייה הזאת, זה מוסכם.
דב בארי
¶
או.קי. אז היה פה נציג, בדיון האחרון היה פה נציג של המוסד לביטוח לאומי, ואלה לא מספרים שלי, אני הולך לצטט ממה שהוא אמר. הוא דיבר על עלות הגביה. עכשיו אנחנו בבעיה, כי כמו שוודאי ידוע לכולם, למוסד לביטוח לאומי לא קיימים במערכת כיום כולם, כל האנשים, ובטח לא קיימים אצלו במערכת היום כל ההורים שמתוקף חוק זה יצטרכו לשלם.
זבולון אורלב
¶
מי שמשלם ביטוח לאומי ישלם עוד פרומיל. הרעיון של החוק הזה הוא, שמי שמשלם ביטוח לאומי ישלם עוד פרומיל.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
סליחה, אני רוצה להגיד לכם: לא אכפת לי שתבואו ותגידו שזה עולה חצי מיליארד או מיליארד מה שאתם רוצים. אני רוצה להגיד לכם: ההוצאות על הדבר הזה הן מינימאליות. הרי כל ההבדל – זה לא איזה מנגנון חדש, זה אפילו לא סעיף חדש. כל ההבדל זה בין לגבות 5 לבין לגבות 5.1.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא. לא 0.1, כי יכול להיות שבזה שצריכים להעביר את הכסף לרשויות או למשרד החינוך יהיה צורך בעוד איזה פרומיל של כוח אדם, אנחנו מודעים לזה, אנחנו לא רוצים שגרוש אחד יוטל על הביטוח הלאומי שלא הוטל היום. לכן, הכול יהיה בתוך הגבייה הזאת, בתוך החוק הזה.
דב בארי
¶
שוב, לא כאן אני מדבר על העלויות. לא על העברת הכספים לרשויות, למרות שכמו שאמרתם יש שם גם איזשהן עלויות. אבל שוב, עיקר העלויות שאני בא להציג לא נובעות מהנקודה הזאת. לא נובעות מהחלק הזה של תהליך הגבייה. העלות התקציבית שאני מצהיר עליה נובעת משני חלקים: החלק הראשון, שדיברתי עליו, זה גבייה לפי סעיף 32.ג.1 לחוק הביטוח הלאומי, החלק השני זה התוספת בכוח האדם, התוספת למערכת של המוסד לביטוח לאומי כדי לגבות את העניין הזה.
דב בארי
¶
יש פה אנשים שחושבים שלמוסד לביטוח לאומי יש נתונים על כל האזרחים במדינה אבל זה פשוט לא נכון.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא, אבל מי שיש לו נתונים עליו היום הוא צריך - תשמע, אולי לא היית פה, אולי אתה לא מכיר את החוק. הייתה הצעה של שרת החינוך שדווקא הייתה די מקובלת על יושב ראש הביטוח הלאומי הקודם, שזה ייגבה על ידי כלל ההורים לפי מבחן ההכנסה, כמו כל תשלום פרוגרסיבי.
ההצעה הזאת באמת הייתה דורשת מנגנון אדיר, עם נתונים שלא קיימים היום בביטוח לאומי, ומנגנון אדיר של גביה. מאחר שהייתה התנגדות נחרצת, התנגדות שקיבלנו, של הביטוח הלאומי לעניין זה, עזבנו את ההצעה הזאת. מי שמשלם היום – משלם. מי שלא משלם – לא משלם. כל הדברים שאמרת הם לא רלוונטיים. בוא נמשיך. סליחה, אני ממש, אנחנו רוצים לסיים. אני לא יכול. אז אני אתן לך הערה אחת קצרה.
משה שגיא
¶
לגבי הקטע של העלויות אני חושב שמבחינת משרד החינוך, המשרד צריך להקים מנגנון לצורך הקצאת התקציבים לבתי הספר, ולצורך בקרה לביצוע התקציב. אני חושב שזה דבר שלא קיים היום.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אבל תחשוב מה משרד החינוך חוסך פה. כמה בתי הספר חוסכים. כמה אתה מפנה את הזמן של המנהלים ושל המחנכים ושל ההורים.
מירב ישראלי
¶
פרק ה': מקורות המימון
מקורות המימון
6. מקורות המימון של השירותים הנוספים בחינוך יהיו מדמי הסל הנגבים לפי סעיף 7
(להלן – דמי הסל).
חובת תשלום דמי הסל
7. שר החינוך בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת יקבעו בתקנות:
(1) את שיעור הסכומים שייגבו במסגרת דמי הסל;
(2) כללים והוראות בדבר תשלום דמי הסל ודרכי גבייתו;
גביית דמי הסל
8. (א) המוסד יגבה את דמי הסל בדרך שבה הוא גובה את דמי הביטוח הלאומי; לעניין
הגבייה והתשלום של דמי הסל יחולו הוראות חוק הביטוח הלאומי, בשינויי
המחויבים לפי העניין, כאילו היו דמי ביטוח לאומי."
מירב ישראלי
¶
שנייה, קבענו להם פה 0.5% מקסימום. מכיוון שלפי התקנון אנחנו מחויבים לקבל את הערכת האוצר לעלות החוק ולכתוב את זה בדברי ההסבר להצעה בקריאה ראשונה – אז קודם כל אנחנו חייבים לקבל מהם את העלות.
מירב ישראלי
¶
אז אני אומרת: אם אנחנו כבר יכולים לתקן את זה בצורה כזאת שזה לא יהיה תקציבי, אנחנו חייבים לעשות את זה עכשיו. זה מה שאני אומרת. אחרת אנחנו דוחים את כל הדיון התקציבי לדיון נוסף.
מירב ישראלי
¶
לא, אבל אנחנו חייבים לקיים דיון על הנושא הזה של תקציביות ואם ההערכה של האוצר לא מקובלת עלינו, להביא הערכה אחרת ודרך חישוב אחרת, דרך הממ"מ. לכן, מה שאני אומרת, אנחנו חייבים לקיים את הדיון הזה. זה משהו שאי אפשר להימנע ממנו. אז אם הם יכולים לתת לנו הערכה של הדבר הזה וממה הוא נובע ואפשר לחשב את התיקון שצריך לעשות ב-8(ג) על מנת להימנע מזה שזה יהיה תקציבי, צריך לעשות את זה עכשיו.
דב בארי
¶
הערכה על עלות הגביה, אם אנחנו שמים בצד את סעיף 32.ג.1, אעביר לוועדה תוך שבוע. אבצע את הבדיקה מול המוסד לביטוח לאומי ואוכל לתת, לא רוצה לשלוף הערכה.
מירב ישראלי
¶
לא, אז אני אומרת: אפשר את הדיון התקציבי לקיים בכלל, שהוועדה תקיים את הדיון התקציבי - - -
דב בארי
¶
במקרה, אם אנחנו יוצאים מתוך נקודת הנחה שאנחנו מוציאים את השיפוי לפי סעיף 32.ג.1 ונמנעים מכל שאר החלקים שהצגתי כתקציביים בוודאות– אם משנים את הצעת החוק כדי להימנע מהחלקים שהגדרתי כתקציבים ומדברים על החצי אחוז. על כך אני אגיש הערכה.
משה שגיא
צריך להכניס לתוך העלות התקציבית את עלות המנגנון למשרד החינוך.
דב בארי
¶
אני אעביר באופן מרוכז הערכת עלות של 32.ג.1 של הגדלת הרשת של המערכת, אלו שני הדברים שהצגתי כדי להכניס את כל האנשים במדינה ולא רק את מי שקיים במערכת כיום.
דב בארי
¶
בסדר, וסעיף שלישי, נדבר על הערכת עלות של חצי אחוז שאתם טוענים שיהיה צריך לשלם עבור הוצאות ניהול של הגבייה.
זבולון אורלב
¶
אגב, יכול להיות, וכבר קרו מקרים, שהאוצר אמר שיש עלות כזו וכזו ווהממ"מ של הכנסת אמר שאין עלות. גם זה קרה.
מירב ישראלי
¶
"פרק ו': חלוקת התקבולים
העברת כספים 9. המוסד יעביר למשרד החינוך, חודש לפני תחילת כל שנת לימודים, את
הכספים שקיבל מגביית דמי הסל, לאחר ניכוי ההוצאות והסכומים האמורים בסעיף 8."
מירב ישראלי
¶
"אופן החלוקה 10. משרד החינוך יעביר, בתחילת כל שנת לימודים, לכל מוסד חינוך - - -" – כאן צריך אולי לעשות את ההבחנה בין רשות חינוך מקומית לעניין ביטוח וביטוח השיניים, ולמוסד חינוך.
מירב ישראלי
¶
אני רק אומרת, שאלה רק הכספים שעוברים לרשות החינוך המקומית ולא למוסדות החינוך. זה רק מה שעובר לרשות.
מירב ישראלי
¶
עדיין, אני אומרת שגם לגבי מוסד החינוך יש חשבון בנק נפרד, רק שהוא לא משוריין.
"אופן החלוקה 10. משרד החינוך יעביר, בתחילת כל שנת לימודים, לכל מוסד חינוך" -
או
רשות חינוך, ננסח את זה.
"את עלות הסל לתלמיד לפי מספר התלמידים בכל מוסד כאמור, לאחר שקיבל את פירוט
התחומים בהם ניתנים השירותים בו."
אנחנו צריכים, אמרתי, לכוון את הניסוח בצורה כזאת שזה רק השירותים הניתנים.
"פרק ז'
¶
תיקון
תיקון חוק לימוד חובה11. בחוק לימוד חובה, התש"ט-1949, בסעיף 6-
(1) בסעיף קטן (ד), הסיפא החל במילים 'ואולם רשות החינוך המקומית' – תימחק."
זה מה שעניתי לחבר הכנסת גפני, שרק הגבייה הזאת תיאסר.
"(2) סעיף קטן (ד1) – בטל."
כפי שאמרתי, נמחק רק את הסיפא לא את הרישא, כי החובה לעשות את הביטוח עדיין קיימת. בנוסף צריך לתקן את הרישא של סעיף 6.א רבתי שמתייחס לתשלומים לפי 6(ד) ו-(ד1).
מירב ישראלי
¶
זה אומר: "תשלומים כאמור ב-6(ד), (ד1) וכל תשלום אחר שיתקבל במישרין או בעקיפין" – זה כולל תל"ן (תוכנית לימודים נוספת) וכולל עוד דברים, לכן הסעיף הזה לא נמחק. הוא נשאר. "ממי שזכאי לחינוך חינם וכול, בין אם תשלום חובה ובין אם הוא תשלום שאינו חובה, ישמשו רק למטרות שלמן נועדו"– ואחר כך צריך להחזיק את זה בחשבון בנק נפרד. זאת אומרת כל זה נשאר, זה לא יורד. הוא עדיין קיים כי יש עדיין כספים שנגבים במערכת. או.קי?
מירב ישראלי
¶
לא, אני אסביר: אנחנו מוחקים את המילים האלה: "ואולם, רשות החינוך המקומית " – זה נמחק – "שבתחום שיפוטה נמצא מוסד החינוך שבו הוא לומד ובמוסד החינוך שאינו רשמי רשות החינוך המקומית או בעל המוסד" – זה במקרה של בעלות – "יהיו רשאים באישור השר לגבות תשלומים והחזר הוצאות בשיעורים שהשר יקבע בעד אספקה שהם נותנים לו ועד שירותים שהם נותנים לו, נוסף על השירותים שהשר הגדיר אותם בתקנות כשירותים מקובלים. אישור השר וקביעת שיעור התשלום והחזר ההוצאות בידי השר טעונים אישור ועדת החינוך והתרבות של הכנסת" – אלה התשלומים שאנחנו מאשרים.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
רבותיי, הייתה הצעה של ד"ר קדמן שהוא רצה לכלול את הכל, אבל לא ניתן לעשות את זה, בוודאי לא בשלב זה. החלטנו ללכת פה על התשלומים האלה שהם חלק מהגבייה הפסולה שיש היום.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
נכון. אז אנחנו מצביעים. מי מחברי הכנסת מצביע בעד החוק, עם השינויים שעשינו פה, לקריאה ראשונה.
הצבעה
בעד – 5
נגד – אין
נמנעים – אין
החוק נתקבל.