PAGE
14
ועדת הכספים
17.8.08
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול
מישיבת ועדת הכספים
יום ראשון, ט"ז באב התשס"ח (17 באוגוסט 2008), שעה: 13:50
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 17/08/2008
מיסוי שרים בגין לינה בבתי מלון
פרוטוקול
סדר היום
מיסוי שרים בגין לינה בבתי מלון
מוזמנים
¶
חגי פדר – מנהל תחום מטה השכר, אגף החשב הכללי, משרד האוצר
יעל כהן – סגנית היועץ המשפטי לממשלה
מירב תורג'מן
סטס מיסז'ניקוב
¶
שמחון, ואמרתי לו: רק בגלל עליית מחירי העגבניות והמלפפונים אתה לא צריך לישון בכלל. אז מה זה אתה מבקש מאיתנו בתי מלון? אתה צריך לעבוד. לכן אני נגד.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
אמרת בגלל מחירי העגבניות והמלפפונים, אני לא חושב ששר החקלאות אחראי על מחירי העגבניות והמלפפונים.
סטס מיסז'ניקוב
¶
רגע, כיוון שהפרוטוקול לא יודע זה מתי אני צוחק ומתי אני מדבר ברצינות – זה היה ברוח ההומוריסטית.
מירב תורג'מן
¶
לפי רוח הדברים שהתקבלו בישיבה – אני מבינה שעכשיו יש קצת הסתייגויות, אבל הייתה פה ישיבה במאי וחברי הוועדה ביקשו שאכין החלטה ברוח הדברים שהתקבלו אז, שזה אומר לאפשר לשרים וסגני שרים ללון בבתי מלון בירושלים, ובלבד שמקום המגורים שלהם הוא מאה קילומטר מירושלים, מהמשרד. אותו הדבר לגבי שרים וסגני שרים שמקום משרדם נמצא בתל אביב ומרוחקים 100 קילומטר מהמשרד, מקום המגורים שלהם, יתאפשר להם לישון בבתי מלון בתל אביב.
ההחלטה הזאת, ביקשו שנחיל אותה רטרואקטיבית החל מה אחד בינואר 2007.
סטס מיסז'ניקוב
¶
למה לא בתחילת הקדנציה? אתם מחפשים שלושים מיליון שקל לרשות השידור ופה אתם רוצים לשלם כאלה סכומים?
מירב תורג'מן
¶
בנוסף, לעניין מס הכנסה החליטו לגלם, לגלם את המס. למעשה שאותם שרים שמקבלים את ההטבה גם לא ישלמו את המס, אלא המשרד שאליו הם שייכים, הוא ישלם את המס בגין אותה לינה. זו ההחלטה שהייתה אז.
מירב תורג'מן
¶
זה די חופף לחברי הכנסת. כרגע, לפני שבועיים, התכנסה ועדת ברונאו – שהיא הוועדה הממליצה לעניין שכר חברי הכנסת – והם קיבלו החלטה גם לעניין הוצאות מלון וגם לעניין שכר דירה. עכשיו לגבי הוצאות מלון הם קיבלו החלטה שחבר כנסת שמתגורר במרחק של 100 קילומטר לפחות מירושלים יהיה זכאי גם כן ללינה בעיר, והמס בגין ההוצאה הזאת גם כן יגולם, ישולם על ידי חשב הכנסת. אם הוא מתגורר במרחק של פחות מ-100 קילומטר הוא יצטרך לשלם את המס. המס יהיה מוטל עליו ולא יגולם על ידי חשב הכנסת.
לגבי מספר לינות – הם השאירו את זה בלילה שבין שני ימי מליאה, או בלילה שבין סיור או ישיבה מחוץ לכנסת לבין יום מליאה שלמחרת. זה למעשה יוצא ארבעה ימים. שהם יכולים לישון.
מירב תורג'מן
¶
לא. לא. יש לי כאן את ההחלטה. ההחלטה לגבי חברי הכנסת קובעת כך: סעיף 10 – יש גם את סעיף ג' הוא בנסיבות מיוחדות ועכשיו קבעו שזה יהיה גם בנסיבות חריגות, וכשיש הצדקה לכך, אבל באופן עקרוני אין שום קשר בין שני ימי ישיבה לבין הסמכות של מנכ"ל הכנסת, הוא רשאי לאפשר לינה בכל מקרה. ללא עניין של ישיבה או מליאה.
מירב תורג'מן
¶
לחברי הכנסת בלבד, אני מדברת על חברי כנסת. "המנהל הכללי רשאי לאשר הוצאות מלון בירושלים או בתל אביב של חבר הכנסת" – הורידו, אגב, את התל אביב. ועדת גרונר המליצה להוריד את תל אביב, שהלינה תהיה בירושלים בלבד. "בכל עת, אם הוכח להנחת דעתו שיש הצדקה עניינית לכך" ועכשיו הם פשוט החליטו להחמיר ולקבוע - -
מירב תורג'מן
¶
שבמקרים מיוחדים ואם יש הצדקה עניינית לכך. אבל אין קשר בין הסמכות של מנכ"ל הכנסת לאשר, לבין ימי המליאה או ימי הישיבה יום לפני כן או יום אחרי כן.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
כי אני תמיד אסתכל עליך בתור שר החקלאות. הסיבה שזה עולה עכשיו היא מכיוון שאחד השרים שגר בצפון, במקום מאוד רחוק, ועובד עבודה קשה, לא מקבל מה שמגיע לו. וכולם חושבים שזה מגיע לו, בלי שום קשר למלפפונים ועגבניות שלא תלויים בו. ולכן הבקשה הייתה, במסגרת התהליך הזה, עד שהתהליך יסתיים, במקרה הזה כדי לפתור את הדברים בצורה מסודרת.
מירב תורג'מן
¶
בדיוק, זה חוזר – לא לפתוח את זה לדיון מהותי כי למעשה היה כבר דיון, פשוט לאשר את ההחלטה - -
מירב תורג'מן
¶
לא אישרנו את זה אז כי לא הייתה החלטה. אמרנו שאני אכין החלטה בכתב, מפורשת, שתונח בפניכם, ופשוט תאשרו אותה.
סמדר אלחנני
¶
אני מבקשת – הבנתי את הניסוח של היועצת המשפטית כאילו זה טכני, זה לא טכני. אני רואה בזה החלטה מיותרת לחלוטין, כיוון שפקודת מס הכנסה אומרת במפורש שהוצאות מלון שנוצרו – ויש לה הגדרות, הבאתי את זה בפניכם העתקתי את זה מחוברת ההנחיות לשנת 2008, שזה קצת שונה ממה שהיה קודם, אבל לא חשוב. אלו הן ההנחיות האחרונות של פקודת מס הכנסה שכמובן מכירה בהוצאות מלון כהוצאות לצורך מילוי תפקיד או הוצאות לייצור הכנסה.
המשפט החשוב – וזה גם כן אותם 100 קילומטרים וכולי, אבל המשפט החשוב אומר – בחוברת ההנחיות של מס הכנסה, לא אני אמרתי – "רשאי, אלא אם פקיד השומה אישר כי הייתה הכרחית ליצו הכנסה גם אם המרחק קטן יותר" אפילו יש לו דרגת חופש יותר גדולה, גם אם המרחקים יותר קטנים, פקיד שומה.
סמדר אלחנני
¶
רגע. בפקודת מס הכנסה יש הגבלת סכום. פה אני באה אליכם ואומרת: הסכום הוא תרגום היסטורי של איזה 100 דולר. בינתיים, מאז שאני מכירה את הסעיף הזה בפקודה, הדולר נשחק באיזה 20%. זאת אומרת: מחירי המלונות עלו, הדולר נשחק, אני לא מבינה למה בפקודת מס הכנסה שמתייחסת למלונות בארץ צריך בכלל לדבר בדולרים. צריך לדבר בשקלים כי הכנסותינו בשקלים, הוצאותינו הם בשקלים והתרגום זה הוא מיותר.
למה אני מחזירה ואומרת את זה? כי אני אומרת: קודם כל פנו אתם אל נציב מס הכנסה, אחד שיתקן קצת את כל ההוראות האלה. זה רלוונטי גם לאנשי עסקים שעושים את עסקיהם בארץ וצריכים להיות באילת.
סמדר אלחנני
¶
מה שאני מציעה פה, שקודם כל, כצעד ראשון, לסדר את העניינים בפקודת מס הכנסה. שהתקרה תהיה יותר גבוהה, שתהיה יותר ברורה, שתהיה בשקלים.
סמדר אלחנני
¶
אז נשאל את פקיד מס הכנסה מה קורה שם. הדבר הבא שאני רוצה להגיד לכם: בפקודת מס הכנסה יש תקרה לסכום שהוא מוכר כפטור ממס. שאני אומרת שהוא לא ריאלי, זה בצימר אי אפשר לקבל היום מאה דולר ללילה. אני לא יודעת מאיפה הם הוציאו את הסכום הזה. אתה יכול לקבוע כמה רמות. שמישהו בדרגה כזאת וכזאת יהיה לו מלון יותר יקר, כי מגיע לשרים מלון מכובד. אבל, אני פונה אליכם – אני לא יודעת אל מי אני פונה כרגע.
סמדר אלחנני
¶
אני אומרת: על אף זה, על אחת כמה וכמה, צריך להגדיר את הסכומים כסכומים סבירים. אפילו אני הצנועה שמכירה רק צימרים – זה סכום לא ריאלי.
סמדר אלחנני
¶
רק רגע, יש צימרים גם בתל אביב. במוצא יש צימרים. תקבעו תקרה לסכום המוכר. אני חושבת שלא יכול להיות – אני לא חושבת שאפשר לקבוע תקרה למספר הפעמים, כי זה לצורך עבודה, מי אני שאני אגיד לשר כמה לילות הוא צריך לישון ואיפה הוא עובד. אבל הסכום צריך להיות מוכר.
לכן מה שאני מציעה, קודם כל פנו למס הכנסה שיתקנו את זה ואחרי כל זה לקבוע תקרה מיוחדת לשרים.
סמדר אלחנני
¶
או.קי, לא פטור. דה פקטו זה פטור. מה שאני מבקשת וזה בא מכבוד הניסיון הרב שלי, בחדר הקודם, לא בחדר הזה, אבל בחדר הקודם של ועדת הכספים, זאת פרצה. ואני מבקשת מכם, אל תעשו פרצות כאלה.
חגי פדר
¶
אני לא רוצה לפתוח שוב פעם את הדיון על הגילום, אני רק אציין שעקבות פנייה של מר טמיר כהן אלינו ישבנו וגיבשנו איתו איזשהם כללים אחרים קצת יותר צנועים, אבל מכיוון שהוועדה החליטה בישיבה הקודמת להחיל את הכללים כמו שדובר בהם, לא נפתח את זה לדיון.
שני דברים שכן אני רוצה לציין. אחד, זה שבהחלטה לגבי שרים – בעצם בהצעה שמוצעת ניתנת לשרים הטבה שלא ניתנת לחברי כנסת. והיא, שגם שר שמשרדו נמצא בירושלים, מקום עבודתו בירושלים, ובכל זאת רוצה ללון בתל אביב, כי לצורכי עבודתו יש לו שני ימי עבודה בתל אביב, פגישות ודברים אחרים, מאושר לו גילום על לינות כאלה. כאשר בהחלטה לגבי חברי כנסת הדבר הזה לא חל.
מירב תורג'מן
¶
למעשה גם עכשיו זה קיים, הלינה בתל אביב. ועדת גרונר המליצה להוריד את תל אביב, להשאיר ירושלים בלבד מכיוון שהמליאה כאן, הכנסת כאן ומרבית העבודה שלהם היא באמת בירושלים.
יעל כהן
¶
עד כמה שאני – ממשרדי הממשלה שאני מכירה בדרך כלל, את ההתקשרות עם המלון יוצר המשרד ולא השר בעצמו. המשרד עושה נוהל של הצעות מחיר או מכרז לפי עלות ההתקשרות השנתית שלו, והוא זה שעושה את ההתקשרות במחירים שהם לא מחירי סוויטות בקינג דייויד.
אני לא יודעת איך יוצרים תקרה בשקלים ונשארים מעודכנים, ה-100 דולר פעם כנראה היה רלבנטי ולכן אני נרתעת מתקרה.
מירב תורג'מן
¶
שוחחתי עם חשב הכנסת והוא אמר שיש לכנסת הסכמים עם בתי מלון בירושלים וחברי הכנסת יכולים לבחור.
חיים אורון
¶
חבר'ה, מרוב שאתם לא לפה ולא לפה, פשוט מה שיוצא בטקסט הנוכחי שזה פתוח. באופן תיאורטי אם שר יחליט שהוא רק בסוויטה, יגיד: מה אתם רוצים, החוק מאפשר לי.
חיים אורון
¶
אני מקבל את מה שאת אומרת. לא נקבע פה סכום. ברגע שיהיה כתוב פה, ברמה של ההסדרים המקובלים במשרדי הממשלה, אם פתאום מתברר שאחד פרץ החוצה, יבינו שלא התכוונו לזה. אם כולם יהיו שם אז כולם יהיו שם. אני לא הולך לקבוע היום לשר: תגור ברמדה או תגור בזה. אבל אם יש פחות או יותר הסדרים מקובלים, זו הנורמה שמחייבת את כולם.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
רגע, אני מבקש, ברוח הדברים של חבר הכנסת אורון, תני לי ניסוח משפטי שהוא אומר – הלוא כולם שנמצאים פה הולכים לרמדה ולדברים כאלה, אנחנו לא רוצים שילכו למלונות יקרים במיוחד ומנקרי עיניים. נכון?
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
לכן תנסחו, אתם עורכי דין, תעשו ניסוח מתאים במסגרת הזאת שלא יהיו דברים כאלה, זה הכול. אם יצאו יהיה ברור שחובת ההוכחה - - - שם.
מירב תורג'מן
¶
רגע. אתם מאשרים את ההחלטה שמונחת בפניכם, ובלבד שאנחנו מוסיפים איזשהו סעיף שמדובר במלונות שיש לאותו משרד רלבנטי הסדר אתם?
חיים אורון
¶
לא, את לא רושמת שיש לו הסדר. ברמה המקובלת למשרדי הממשלה. אלוהים אדירים, כל אדם נורמלי יבין את זה.
היו"ר אבישי ברוורמן
¶
מי בעד החלטת שכר שרים וסגני שרים (תיקון) התשס"ח-2008, כולל ההסתייגויות שהצגנו עכשיו?