PAGE
1
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 683
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, י"ב באב התשס"ח (13 באוגוסט 2008), שעה 13:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 13/08/2008
חוק היטלי סחר (תיקון מס' 4), התשס"ט-2008
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק היטלי סחר (אמצעי הגנה) (תיקון מס' 4), התשס"ז-2007
מוזמנים
¶
דבי מילשטיין
- לשכה משפטית, תחום סחר חוץ, משרד התמ"ת
לירון הנץ
- מתמחה בלשכה המשפטית, משרד התמ"ת
ראובן פסח
- ממונה היטל היצף, משרד התמ"ת
עקיבא באום
- יועמ"ש של היחידה להיטלים, משרד התמ"ת
איתן טפר
- יועמ"ש, היטלי סחר, מינהל סחר חוץ, משרד התמ"ת
אורלי רוטברט
- מרכזת יחידת היטלי סחר, מינהל סחר חוץ, משרד
התמ"ת
איילה הוד
- רכזת לשכה בכירה, היטלי סחר, מינהל סחר חוץ,
משרד התמ"ת
וולרי טוצ'ילקין
- כלכלן, היטלי סחר, מינהל סחר חוץ, משרד התמ"ת
אלכס טוצ'ילקין
- כלכלן, היטלי סחר, מינהל סחר חוץ, משרד התמ"ת
סמי דוד סבזרו
- לשכה משפטית, משרד התמ"ת
אירית הרלינג
- כלכלנית מעריכה בכירה, אגף כלכלה מכס, משרד
התמ"ת
יערה למברגר
- משרד המשפטים
שירלי אביבי
- כלכלנית ברשות למסים, משרד האוצר
רונית פרל
- יועמ"ש, התאחדות התעשיינים
היו"ר גלעד ארדן
¶
שלום לכולם. אנחנו פותחים את הדיון בהצעת חוק היטלי סחר (אמצעי הגנה) (תיקון מס' 4). אנחנו קיימנו כבר 2 דיונים וכמעט הצלחנו לסיים את הצעת החוק. אני מקווה שהיום נעשה זאת. אישרנו עד סימן ו'3כא המוצע, עמוד 694 בכחול.
דבי מילשטיין
¶
מקריאה את סעיף 3כא: "נקבעה בצו המטיל אמצעיה גנה תקופת תוקף העולה על שלוש שנים יבחן הממונה מחדש, במהלך תקופת תוקפו של הצו ולא יאוחר מהמועד שבו חלפה מחצית מהתקופה כאמור, אם יש להשאיר את הצו על כנו, לבטלו או להקל באמצעי ההגנה המוטל בו באמצעות הגדלת התדירות של הקלה ההדרגתית הקבועה בו, בהתאם להוראות סעיף 3טז וזאת בהתחשב בשיקולים אלה: (1) ההשפעה של אמצעי ההגנה על הענף היצרני המקומי; לענין זה רשאי הממונה לבחון, בין השאר, את הגורמים והמדדים בסעיף 3יא(א)(3); (2) ההתקדמות ביישומה של תכנית ההיערכות של הענף היצרני המקומי לשם הסתגלותו לתנאי תחרות עם הטובין המיובאים, אשר צורפה לבקשה לקיום בירור בהתאם לסעיף 3ג(ג)."
זה בעצם הסעיף שבאנגלית נקרא... פיקוח של הרשות לראות אם אולי יש מקום לקצר, להקל, לגבי הצו שבתוקף.
דבי מילשטיין
¶
נכון. אנחנו נגיע לסעיף הבא, שזה סעיף המדבר על הבקשה להארכת צו, ששם זה כבר משהו אחר. שם הדגש הוא לראות אם צריכים להאריך את הצו. כאן, הכוונה היא האם צריכים לקצר את הצו. בגלל שזה ענין, כמו שדיברנו, על הסתגלות של ענף תעשייתי לתנאי תחרות, זה לא דבר שיכול לקרות בכמה חודשים. לכן, 3 שנים זה בעצם הזמן הסביר כדי לראות אם משהו קרה, שיכול לגרום לקיצור. 3 שנים נלקחו מסעיף 7(4) של הסכם הסבסוד. בדקתי גם כל מיני חקיקות אחרות, כולל ארה"ב, ואכן 3 שנים מופיעות בכל החקיקות.
דבי מילשטיין
¶
נכון, כשהכוונה היא לראות אם הוא יכול לבטל או להקל. בדרך כלל, הסיבה לעשות דבר כזה היא לראות אם יש שינוי נסיבות שמצדיק איזה שהוא שינוי בצו.
דבי מילשטיין
¶
נכון, כי זה משהו אחר. שוב, אנחנו לא מדבלים על הסתגלות לתנאי תחרות. הנסיבות שונות, ולכן גם המנגנון לבחינה מחדש שונה.
יעקב ליצמן
¶
אני לא בטוח. חבר הכנסת כהן התפטר והוא לא חבר כנסת. עוד לא השביעו אמונים את הח"כ החדש, אז אני לא יודע מה קורה.
דבי מילשטיין
¶
מקריאה את סעיף 3כב: (א) "מי שרשאי להגיש בקשה לפי הוראות סעיף 3ג(א) רשאי להגיש לממונה בקשה מנומקת, בכתב, להאריך את תוקפו של צו המטיל אמצעי הגנה בשל כך שפקיעת הצו עלולה להביא להמשכם או להישנותם של גידול ביבוא ושל נזק חמור לענף היצרני המקומי. (ב) בקשה להארכת תוקפו של צו כאמור בסעיף קטן (א) תוגש לממונה שישה חודשים לפחות לפני מועד פקיעתו של הצו, ולענין צו שתקופת תוקפו אינה עולה על שנתיים – שלושה חודשים לפחות לפני מועד פקיעתו; לבקשה יצורף מידע בדבר ההתקדמות בישומה של תכנית ההיערכות כאמור בסעיף 3ג(ג). (ג) הוגשה בקשה לממונה לפי סעיף זה, יעמוד הצו המטיל את אמצעי ההגנה בתוקפו עד לקבלת החלטה בידי השר לפי הוראות סעיף 3כד."
אז כפי שאמרתי קודם, הסעיף הזה בא כדי לבחון אם יש צורך להאריך את הצו. מי שרשאי להגיש בקשה כזאת הוא מי שמלכתחילה היתה לו זכות להגיש את התלונה.
דבי מילשטיין
¶
מקריאה את סעיף 3כג: "(א) הוגשה בקשה להארכת תוקפו של צו המטיל אמצעי הגנה לפי סעיף 3כב יחליט הממונה, בתוך 21 ימים מיום הגשת הבקשה, אם יש לכאורה יסוד לבקשה. (ב) החליט הממונה לפי הוראות סעיף קטן (א) כי אין לכאורה יסוד לבקשה יודיע על כך, בכתב, למבקש, בצירוף נימוקיו. (ג) החליט הממונה לפי הוראות סעיף קטן (א) כי יש לכאורה יסוד לבקשה, יחולו הוראות אלה: (1) הממונה יודיע על כך, בכתב, בתוך חמישה ימים מיום החלטתו, למבקש, לצד מעורב, לכל צד מעוניין שצוין בבקשה ולרשות מוסמכת במדינת היצוא של הטובין המיובאים, והעתק מהבקשה ומהחלטת הממונה יצורף להודעה; הממונה רשאי לפרסם הודעה כאמור בסעיף 3ה(ד) הכוללת הזמנה לצד מעוניין שלא צוין בבקשה לפנות לממונה, בתוך שבעה ימים מיום הפרסום, בבקשה לקבל בדרך ובמועד שקבע השר, העתק מהבקשה והמחלטת הממונה; (2) מי שקיבל, לפי הוראות פסקה (1), העתק מהבקשה ומהחלטת הממונה, רשאי להגיש את תגובתו, בכתב, לבקשה, בתוך 30 ימים מיום שהומצא לו ההעתק כאמור; (3) הממונה יבדוק את הבקשה ויעביר לשר את ממצאיו, מסקנותיו והמלצותיו המנומקות בתוך 155 ימים מיום החלטתו כאמור בסעיף קטן זה."
עכשיו נעשית בדיקה אם יש בסיס לפתוח בדברים ובעצם, מיני חקירה כדי להגיע למסקנה אם יש מקום להאריך או לא את הצו.
ניר ימין
¶
יש בסעיף קטן (ג) מגבלת זמן, אם הוא מחליט שיש לכאורה יסוד לבקשה, הוא צריך להודיע לו בכתב תוך 5 ימים. אבל אם הוא מחליט שאין לכאורה יסוד לבקשה לפי סעיף קטן (ב), אין מגבלת זמן ממועד ההחלטה ועד למתן התשובה בכתב. לא צריך לקבוע כאן שגם בתוך 5 ימים ממועד החלטתו של הממונה או משהו בדומה לזה? מחר הוא יכול להחליט שאין יסוד לבקשה ולהשיב לו אחרי חצי שנה.
ניר ימין
¶
אבל בכל זאת קבעתם שאם יש יסוד לבקשה אז יהיה תוך 5 ימים. אז למה אם יש יסוד הוא צריך להשיב לו בפרק זמן שקבוע בחקיקה ואם אין - -
דבי מילשטיין
¶
כי בעצם יש כאן את לוח הזמנים שצריך לרוץ. לא יכול להיות שהוא ייקח חודשיים שלושה כדי להחליט אם לפתוח בחקירה, כי אנחנו מדברים על הארכת צו. בינתיים הצו בתוקף ולא יכול להיות שלא תהיה איזו שהיא מגבלה. לכן, חשוב הפוזיטיבי. אם יש יסוד לכאורה ויש סיכוי שיוארך הצו, מאוד חשוב שהוא יודיע ויתחיל את המספור של - -
ניר ימין
¶
את לא חושבת שצריך פרק זמן מסוים שממועד ההחלטה ועד התשובה למבקש, הממונה יצטרך להשיב? הממונה החליט שאין יסוד לבקשה - -
איתן טפר
¶
בסעיף 26א של החוק, לגבי חקירת היצף, נאמר שאם יחליט הממונה שלא לפתוח בחקירה, הוא צריך להודיע על כך למתלונן בצירוף הנימוקים, כשאין את המועד. לעומת זאת, 26ב אומר שאם הוא מחליט לפתוח בחקירה, אז פה נאמרים המועדים. הוא צריך תוך 5 ימים להודיע למתלוננים, לצדדים וכולי.
ניר ימין
¶
יש איזו שהיא פעולה של מבקש שסירבו לפתוח בחקירה לבקשתו והוא יכול לנקוט בה? יש משמעות לסירוב הזה מבחינה אופרטיבית? הוא יכול לעשות עוד משהו?
ניר ימין
¶
בסעיף 3כג המוצע, בסעיף קטן (ג)(1), בתוך שבעה ימים, ולמיטב זכרוני ממועד הפרסום. תיקנו בסעיף קודם שנגע לשבעה ימי עבודה וגם פה צריך לתקן את זה לשבעה ימי עבודה.
דבי מילשטיין
¶
כדאי להזכיר שהקראתי את זה בלי המילה "במיוחד" בסעיף 3כב(א), אבל היו כמה מקומות שצריכים להשמיט.
דבי מילשטיין
¶
מקריאה את סעיף 3כד: "(א) השר יחליט, בתוך 15 ימים מיום שנמסרו לו ממצאי הממונה, מסקנותיו והמלצותיו לפי סעיף 3כג(ג)(3), בהתחשב בשיקולים האמורים בסעיף 3יג(א) אם להשאיר את הצו המטיל אמצעי הגנה על כנו, להקל באמצעי ההגנה המוטל בו, לבטלו או להאריך את תוקפו בתקופה נוספת, ובלבד שסך כל תקופת תוקפו של הצו לא יעלה על שמונה שנים; החליט השר להאריך את תוקפו של הצו, יחולו לענין תקופת ההארכה הוראות סעיפים 3טו ו-3יט. (ב) הודעה על החלטת השר לפי סעיף קטן (א) תימסר, בתוך חמישה ימים מיום קבלתה, לרשות מוסמכת במדינת היצוא של הטובין המיובאים, למבקש ולצד מעורב, בצירוף ממצאי הממונה, מסקנותיו והמלצותיו."
דבי מילשטיין
¶
מקריאה את סעיף 3כה: "הסמכויות הנתונות לממונה לפי הוראות פרק זה, לרבות לענין הטלת ערובה זמנית, יהיו נתונות לו גם לגבי הליך של בחינה מחדש ולגבי טיפול בבקשות להארכת צו לפי סימן זה."
דבי מילשטיין
¶
ערובה זמנית, בדרך כלל, בצורה של ערובה בנקאית. לפי ההסכם הבינלאומי אפשר להתיר היתר זמני. אז אנחנו החלטנו שבמקום להעלות את המכס באופן זמני ואח"כ נצטרך להוריד את זה, מצאנו לנכון דרך יותר פשוטה כדי שאם נצטרך להחזיר את זה, נקבע מראש שזה תמיד יהיה בצורה של ערובה זמנית, ערובה בנקאית. זו אותה ערובה בפרקים אחרים של החוק, המתייחסים להיצף ולהיטל היצף.
דבי מילשטיין
¶
מקריאה: "סימן ז': הוראות שונות. 3כו. הוראות סעיפים 32לד עד 32לז יחולו, בשינויים המחויבים, לענין סמכויות הממונה, הליכים והודעות לפי פרק זה."
בקיצור – סעיף 32 לד מדבר על זה שחייבים לבסס - -
דבי מילשטיין
¶
יש 4 עקרונות שצריכים לחול, בין אם זה היטל היצף ובין אם זה היטל הגנה. מדובר כמו על עזרה שצריכים לתת לחברה קטנה בנושא של הגשת הבקשה. אנחנו רואים לנכון שגם אם זה היטל ביטחה, צריכים את אותו דבר. מדובר על החזקה לגבי דואר רשום, שזה יתקבל תוך איקס זמן, אז אין סיבה שזה לא יחול גם על היטל הביטחה. אם מדובר על אי עיכוב הליכי מכס, גם אין סיבה להבחין בין היצף לביטחה.
ניר ימין
¶
אפשר להשאיר את זה בשינויים המחויבים ולא צריך להגיד כמו שהיה לפני כן, שיקראו צד מעונין כמבקש או מה שהיה - -
ניר ימין
¶
גם קודם כתבנו "בשינויים המחויבים" ובכל זאת, לענין עניינים מסוימים הדגשנו את השינוי. לא צריך לכתוב במקום "צד מעונין" "צד מעורב"?
דוברת
¶
אם אני לא טועה, הורדנו את התיקון של צד מעורב כי אמרנו שזה נכנס בשינויים המחויבים והשארנו רק תיקונים שהיו יותר ארוכים ומהותיים, שפה לא מתעוררים, אז אני לא חושבת שצריך לתקן.
דבי מילשטיין
¶
אולי יש משהו בפקודת המכס, לדוגמה. לא חשבנו על משהו ספציפי רק שלא רצינו לפגוע ולגרום לזעזועים במערכת התחיקתית.
דבי מילשטיין
¶
מקריאה: "6. בסעיף 44 לחוק העיקרי, במקום "או המגיש" יבוא "המגיש" ובסופו יבוא "או המגיש בקשה לפי סימנים ב' או ו' בפרק ב'2". הנושא כאן הוא נושא האגרות, שצריך לחול גם על הפרק הזה של החוק. זה תיקון טכני.
דבי מילשטיין
¶
כן. "בסעיף 45 לחוק העיקרי, אחרי "היטל בטחה" יבוא "היטל הגנה"." זה בנושא של מועד תשלום.
"8. בסעיף 52(א) לחוק העיקרי, בפסקה 2, במקום "שאלון או תחשיב לפי סעיף 32" יבוא "תשובה לשאלון לפי סעיף 32 או לפי הסעיף האמור כפי שהוא מוחל בסעיף 3ט". 9. בסעיף 63(ג) לחוק העיקרי, במקום "פרק ג" יבוא "פרקים ב'2 או ג'" ובסופו יבוא "נקבעו באמנה כאמור הוראות מיוחדות לענין נקיטת אמצעי הגנה לגבי יבוא של טובין ממדינה מסוימת, רשאי השר לקבוע בתקנות לביצוע הוראות פרק ב'2 כי הוראות אותו פרק יחולו לגבי יבוא של טובין מאותה מדינה, בשינויים הנובעים מהוראות האמנה."
דבי מילשטיין
¶
אני אתחיל מסעיף 9, כי 8 זה בעצם טכני, זה רוצה להחיל את העבירות של מידע כוזב גם על מי שמשקר לגבי שאלונים שהוא ענה לפי פרק זה. סעיף 9 מדבר על כך, וזה גם מוסבר בדברי ההסבר, שאנחנו יודעים ששאבנו את החקיקה הזאת מהסכם ה-WTO, וזה צריך לחול על כל המדינות החברות ב-WTO. מה שקורה זה שכשמדינה מצטרפת ל-WTO, וזה קרה במקרה של סין, היא הצטרפה בתנאים של הוראת מעבר כאלה, ונתנו הזדמנות למדינות האחרות להתנהג ביבוא מסין בנושא של אמצעי הגנה קצת שונה מכל מדינה אחרת. רצינו לשמור את האופציה גם אצלנו, שהשינוי הזה יתבטא גם בהליכים על פי החוק הזה.
דבי מילשטיין
¶
"10. (א) תחילתו של חוק זה 30 ימים מיום פרסומו (בסעיף זה – יום התחילה). (ב) הוראות סעיף 2(א)(3) לחוק העיקרי כנוסחו ערך יום התחילה ימשיכו לחול לגבי הליכים שהחלו לפי אותו סעיף לפני יום התחילה." יש לציין שאין חקירות כאלה תלויות ועומדות - -
ניר ימין
¶
30 ימים מיום הפרסום זה פרק זמן מספיק כדי להיערך ליישום של החוק הזה? זה לא משהו שנמצאים פה הנציגים שאמורים ליישם אותו.
היו"ר גלעד ארדן
¶
לא, קבעו כבר כללים לגבי איך קובעים שיש סכנה על איזה ענף משקי? הכללים ברורים בענין הזה?
ראובן פסח
¶
למעשה, ביצענו כבר חקירות דומות רק שבמקרים האחרים העלינו את תעריף המכס במקום לקבוע היטל בטחה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אם כך, הוועדה מאשרת את סעיפים 6,7,8,9 ו-10 בנוסח שהקריאה והסבירה עורכת הדין מילשטיין, ובזאת סיימנו להצביע ולהכין את כל הצעת החוק לקריאה השנייה והשלישית, והיא אושרה במלואה. תודה רבה. הישיבה נעולה.
(הישיבה ננעלה בשעה 14:35)