PAGE
30
ועדת הכלכלה
13.8.08
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 681
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, י"ב באב התשס"ח (13 באוגוסט 2008), שעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 13/08/2008
הצעת חוק כביש אגרה (כביש ארצי לישראל) (תיקון מס' 4) (מידע בדבר עומס תנועה), התשס"ט-2008
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק כביש אגרה (כביש ארצי לישראל)(תיקון – הצבת שילוט מידע על עומסי תנועה), התשס"ח-2008
מוזמנים
¶
ולדימיר סימון
- מנהל תחום תכנון כלכלי, משרד התחבורה והבטיחות
בדרכים
שרית זוכוביצקי-אור
- לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
אילנה מזרחי
- מתמחה בלשכה המשפטית, משרד התחבורה
והבטיחות בדרכים
אסתר אלבאום
- משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
ערן כהן
- רפרנט תחבורה באגף תקציבים, משרד האוצר
דנה נויפלד
- משרד המשפטים
אהוד סביון
- מנכ"ל דרך "דרך ארץ" הזכיין
אמיר סיון
- מנהל חוזים, חברת דרך "דרך ארץ" הייוויז
שלמה זומר
- מנכ"ל אגף כלכלה וכספים, חברת כביש "חוצה ישראל"
אריה שבתאי
- דובר חברת כביש "חוצה ישראל"
מיטל בשרי
- פניות ציבור, המועצה לצרכנות
הילה מסס
- מחלקת תקשורת, המועצה לצרכנות
טליה יהודאי
- סגנית מנהל אגף ניהול ובקרת תנועה, מע"צ
רשמת פרלמנטרית
¶
רויטל יפרח
הצעת חוק כביש אגרה (כביש ארצי לישראל)(תיקון – הצבת שילוט מידע על עומסי תנועה), התשס"ח-2008
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר היום: הצעת חקו כביש אגרה (כיבש ארצי לישראל)(תיקון – הצבת שילוט מידע על עומסי תנועה), התשס"ח-2008, של חברי הכנסת רוברט אילטוב, שלי והיה גם חבר הכנסת אפללו אבל כיוון שהוא הפך לשר בממשלת ישראל, על פי תקנון הכנסת שמו נמחק מהצעת החוק ולכן, ההצעה היא רק של חבר הכנסת אילטוב ושלי.
הצעת החוק היא מאוד פשוטה ומאוד ברורה. היא נועדה לחייב את בעל הזיכיון להפעלת כביש "חוצה ישראל" להציב בכל אחת מהכניסות לכביש האגרה שלט אלקטרוני באופן בולט הנראה לעין, ובו מידע על עומס התנועה בכביש האגרה. כמובן שהצורך בהצעת החוק הזאת נולד ככל שהשימוש בכביש 6 הולך וגדל, ואנחנו כמובן מברכים על כך, אבל זה גם יוצר פוטנציאל לעומסי תנועה, לפקקים, לתאונות דרכים לצערנו. כיוון שהתנועה בכביש 6 היא בתשלום, וכיוון שזה לא כל כך הגיוני שאדם שמסתמך על הנחת העבודה שכביש 6 הוא מהיר יותר וזורם, ייכנס לכביש 6, ישלם אגרה וגם ימצא את עצמו בסוף תקוע בפקק. לכן, הצעת החוק מחייבת סטנדרט מסוים של גילוי לגבי מצב התנועה בכביש 6.
רק כדי לייתר את ההליך אחר כך אני אקרא את הצעת החוק: הוספת סעיף 7א 1. בחוק כביש אגרה (כביש ארצי לישראל), התשנ"ה-1995, אחרי סעיף 7 יבוא: "בעל הזיכיון יציב לפני כל כניסה לכביש אגרה שלט אלקטרוני באופן בולט הנראה לעין הנוהג ובו מידע על עומס התנועה על כביש האגרה." 2. תחילתו של חוק זה 90 ימים מיום פרסומו."
זאת הצעת החוק. כעת אני אשמע את מציע החוק, חבר הכנסת אילטוב, בבקשה.
רוברט אילטוב
¶
אני אוסיף כמה דברים, לא נרחיב. החוק בא כדי להיטיב עם הצרכן שמשתמש בכביש 6 ולתת שירות יותר טוב. אני מעריך שהעלויות של החוק לא גבוהות במיוחד ולכן, גם לבעלי הכביש הדבר הזה יוסיף לקוחות שידעו שבמידה והכביש פנוי, הם יצטרפו להשתמש בו והוא יהיה יותר נוח. תודה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני חושב שהוא אפילו יועיל לזכייני הכביש כי אם אדם יודע בוודאות שכביש פנוי, זה יגביר את האמינות בכביש והאנשים יכנסו אליו רגועים ובלב שקט.
איתי עצמון
¶
לגבי הנוסח שאדוני קרא, היית צריך לומר שיהיה שילוט שיציג מידע מעודכן הוא שיעודכן מעת לעת, כלומר, כל כמה זמן המידע צריך להתעדכן. אולי צריך להסמיך את השר לקבוע הוראות לענין - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
השר הוא שר התחבורה. את החושב שזה שר התשתיות? אתה טועה. זה היה שר התשתיות ואני פניתי לשר התשתיות באיזה שהוא נושא... את מודעת לזה, עורכת הדין זוכוביצקי או שרק אני מודע לזה?
שרית זוכוביצקי-אור
¶
אני רואה שהשר, על פי החוק, הוא שר התשתיות... רגע, אני רואה שהסמכות הועברה לשר התחבורה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
חשבנו שאנחנו עושים עבודה מעמיקה לפני שאנחנו עושים תיקוני חקיקה בדרך כלל. במקור החוק הזה גם כלל קביעה גורפת שמי שיתעכב מעל פרק זמן מסוים לא יחויב באגרה, אבל אני חשבתי שאחרי שהסרנו את הסעיף הזה כולם יברכו על החוק, אבל מסתבר שגם זה סטנדרט צרכני גבוה מדי בעיני המדינה. נשמע עוד מעט.
היו"ר גלעד ארדן
¶
בנוסח המקורי הורדנו את זה בסוף. בהגשה היה אמור להיות שמי שנכנס לכביש ונתקע שם מעל פרק זמן מסוים בין יציאה ליציאה, החברה לא תוכל לחייב אותו. בסוף אמרנו "נרד מזה", ורק גילוי לפני הכניסה לכביש מה מצב התנועה בו והאדם יחליט אם הוא נכנס או לא. זה יועבר בילקוט פרסומים מכוח סמכות של הממשלה להעביר סמכויות בין שרי ממשלה?
היו"ר גלעד ארדן
¶
מקובל עלי, אבל צריך לקבוע פה פרק זמן מסוים שממנו ואילך זה לא תלוי בשר אלא שהחובה קיימת.
היו"ר גלעד ארדן
¶
כבר החלטתי. אני רוצה שהשר יוסמך לקבוע תקנות, כמו שאמר חבר הכנסת כהן. אני מוכן גם להגדיל את זה מ-90 ל-120 או 150, ובלבד שבתום אותם 120 או 150 יש חובה לזכיין. אני רוצה שיהיה תמריץ לשר לפעול בענין הזה ולא לשבת על הגדר.
שרית זוכוביצקי-אור
¶
עמדת הממשלה היא להתנגד. יש פה גורמים מקצועיים שירחיבו בכל תחום. ראשית, היום הזכיין הוא לא בעל הסמכות להצבת השילוט, לא רשות תמרור מקומית. בכביש ארצי לישראל, כביש מס' 6, הוא לא בעל הסמכות ולא ברור איפה זה ימוקם. אם בעל הסמכות יהיה מע"צ היום, לפני הכניסה ואני חושבת שהיה ראוי לעשות את זה לפני - -
אמנון כהן
¶
כתוב לפני כל הכניסות. אדוני היושב ראש, הרי יש כל מיני כניסות וכל מיני יציאות. לפני כל כניסה יהיה שילוט או רק בכניסה לחלק הראשון ועד הסוף?
היו"ר גלעד ארדן
¶
אז מה זה נותן? רק למי שבא מוואדי ערה או מדרום? להיפך, רוב הנכנסים הם לא מנקודות הקצה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
בסדר, צריך להשאיר את הגמישות. יש מקום שבו השר יגיד, לדוגמה: 100 מטר, ויש מקום שצריך 500 מטר כי יש שם מזלג. זה בטח לא יכול להיות אחרי הכניסה.
שרית זוכוביצקי-אור
¶
להציב שילוט לתנועה במקום המתאים. שתהיה צומת החלטה.
איתי עצמון
אנחנו לא נכתוב בחקיקה "צומת החלטה". זה גם לא יהיה בשילוט שמדבר על עומס תנועה אלא הרבה הרבה לפני. אם יש עומס בכניסה לירושלים כבר בשער הגיא אתה רואה שעמוס בגינות סחרוב.
היו"ר גלעד ארדן
¶
עם כל הכבוד, המטרה של החוק היא לאפשר לך לקבל החלטה. אז אם הם יפרשו את זה בצורה בלתי ראויה וישימו את זה במטר האחרון, שאין לך אפשרות לשנות את החלטתך, זה לא יישום סביר של הצעת החוק.
היו"ר גלעד ארדן
¶
זה לא מקרה מתאים. יש לנו את המציאות. יש כביש, תסביר לי עכשיו בהתאם לכניסות של כביש 6, איפה ישימו את השלטים? האם זה עומד בדרישה של החוק או לא.
איתי עצמון
¶
ברגע שאתה אומר "לפני כניסה", המשמעות הסבירה של הדברים היא שזה במרחק קצר למדי לפני הכניסה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
שעדין מאפשר לא להיכנס, נכון? הכניסה לכביש 6, בואו לא נשנה את המציאות, היא לא אקראית. אדם שקם בבוקר ויוצא מהבית ונוסע לכיוון אחת מכניסות כביש 6, אותו אנחנו מעוניינים לשרת, עושה את זה כי הוא רוצה להיכנס לכביש 6. אני רוצה לתת לו מידע לפני
הכניסה האם יש כרגע עומס או פקק או תאונה בכביש, שיגיד לו: קח בחשבון שאם אתה נכנס, יכול להיות שתתקע פה. אתה רוצה, תמצא איפה לעשות פרסה ולא להיכנס, במרחק שיאפשר לו גם לא להיכנס לכביש. זאת הכוונה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
לא, לפעמים יש לך שילוט על כביש 6 ויש להם אינטרס להכווין אותך. יש היום שילוט מכווין לכביש 6 גם 20 ו-30 ק"מ לפניו, דבר שנעשה על ידי חברת הכנסת תירוש.
ולדימיר סימון
¶
גם אני מייצג את הממשלה. גם בהתייחסות של השר לקראת ההצבעה על החוק בקריאה ראשונה לא הובעה התנגדות לרעיון. הרעיון, כעיקרון, הוא רעיון חיובי, ותכף אגיד לך באיזה כיוונים אנחנו פועלים כדי ליישם את הרעיון הזה, מבלי שנזדקק חקיקה מסוימת. ראשית, אנחנו לא חושבים שחקיקה היא זאת שצריכה לנהל את התנועה. מערכת התנועה, ITS, צריכה להיות מוקמת ומקודמת בהתאם להחלטה סוברנית של המשרד המקצועי, בהתאם להנחיות ולמדיניות המשרד ובהתאם לשיקול הדעת המקצועי של המשרד המופקד על ניהול התנועה ברשת הבין-עירונית באמצעות גורמי מקצוע כמו החברה הלאומית לדרכים או חברת נתיבי אילון, חברת כביש "חוצה ישראל".
בהתאם לכך, כבר היום אנחנו פועלים לקידום מכרז ראשון, שלב א', מכרז ITS, מכרז לניהול ובקרת תנועה בדרכים בין-עירוניות שלב א', שגם במסגרתו אנחנו נבנה ונקים ממשקים כולל שילוט ואמצעים אלקטרוניים כאלה ואחרים בדרכים בין-עירוניות, ונבנה ממשקים עם דרכים בין-עירוניות אחרות, שזה המכרז של מע"ץ. יבנו ממשקים עם רשויות אחרות, גופי תחבורה אחרים כמו נתיבי אילון או "דרך ארץ", לצורך הענין. כך שלמעשה, כבר היום, מבלי שהיינו זקוקים לחקיקה אנחנו פועלים בכיוון הזה.
לגבי עלויות – שרית ציינה שזה מובן מאליו שלא ניתן לחייב את הזכיין בחוק לספוג את העלויות האלה במסגרת החוק הנוכחי. בסופו של דבר הם יגולגלו, יושתו על המדינה ויצטרכו להיות ממומנות מהתקציב השוטף, מהמסגרת התקציבית הקבועה.
ולדימיר סימון
¶
אנחנו כבר ככה פועלים היום, בכיוון הזה. המכרז הראשון לעבודות תשתית של שלב א', ITS, באמצעות החברה הלאומית לדרכים פורסם לפני שבועיים. המכרז המשלים לטכנולוגיה של אותו שלב א' צפוי להתפרסם בסביבות חודש ספטמבר. הפרויקט הזה הוא בשווי של עשרות מיליוני שקלים והמטרה שלו היא באמת לנהל - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
תסביר. מה זה לנהל? האזרח נוסע ורוצה להיכנס בצומת קסם לכביש "חוצה ישראל". מה ה-ITS שלכם עושה לו?
ולדימיר סימון
¶
אני לא יכול להבטיח לגבי כל הכניסות, אבל הוא בין היתר ייתן מידע על תנועה בדרכים חלופות, גם על הדרכים שבאחריות מע"ץ וגם מידע על המתרחש בכביש "חוצה ישראל".
ולדימיר סימון
¶
באותם מקומות במסגרת המחלף בהם יוגדרו מיקומים לשילוט ולממשקים. זה צריך להיות מוגדר במסגרת עבודת התכנון, במסגרת אותו מכרז.
היו"ר גלעד ארדן
¶
בא נניח תיאורטית שהכנסת מעבירה את החוק הזה, אז בסך הכל, השלטים שיוצבו מכוח החוק ירדו מהעלויות של השלטים שיוצבו מכוח ה-ITS, מכוח מערכת ניהול התנועה שאתם - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
ראשית, יכול להיות שלא צריך. כמו כן, אני יכול לתת לך דוגמה של כמה פרויקטים, בודדים, שהמדינה הודיעה שהיא תעשה ועוד לא התבצעו. יש כמה כאלה. בגדול, אם נגיד שאני מקבל את דבריו כהווייתם, שיש מכרז מתקדם והוא עומד להיות, אז אם ה-ITS הזה היה קובע שיש גם צורך בהכוונה או מידע לגבי כביש 6, זה היה יורד מהמקומות שבהם הייתם מחליטים להציב לפי המכרז שלכם.
ולדימיר סימון
¶
כל פרויקט ה-ITS, לא רק השלב הנוכחי, גם השלב הבא, הולך לכסות את כל הדרכים הבין-עירוניות ב"דרך ארץ".
היו"ר גלעד ארדן
¶
בסדר, אז כביש 6 הוא בין-עירוני. נתקדם עם הצעת החוק ונראה. אתה אומר שזה יקרה כבר בספטמבר, אז נשמע. ממילא קריאה ראשונה לא תהיה לפני נובמבר בחוק הזה.
ולדימיר סימון
¶
זאת הסיבה שאני אומר שהיישום הנכון של רעיון ניהול תנועה ומידע לציבור הוא בדרך המקצועית של המשרד ולא באמצעות החקיקה. הרעיון לא פסול, גם השר בהתייחסותו לא אמר שהרעיון פסול או לא נכון. אלא מה? ראשית, הוא קובע נורמות לזכיין שבסופו של דבר יגולגלו אלינו וכן, כבר היום אנחנו פועלים בכיוון הזה ולא במלים אלא במכרז שיצא לדרך. יש למכרז הזה, לפרויקט הזה, תמיכה גורפת גם של המשרד שלנו וגם של משרד האוצר.
אמנון כהן
¶
כרגע, לפי הצעת החוק, הממשלה והמשרד עושים את העבודה המקצועית. חברי הכנסת מזהים איזו שהיא בעיה לטובת הציבור והם מציפים את הבעיה. לפעמים אתם אומרים: נסדיר את זה בתקנות, נסדיר את זה במכרז כזה או אחר ואנחנו מתקדמים בשיתוף פעולה. אני רוצה לדעת כרגע, לפי החוק שכתוב היום, על מי יושת התשלום וכמה העלות?
ערן כהן
¶
אני ממשרד האוצר. הצעת החוק אמנם מבקשת להשית על הזכיין, אבל גם בגלל שהצעת החוק מדברת על הצבת שלטים מחוץ לקו הכחול, מחוץ לתוואי הדרך של כביש 6, אז מדובר על עלויות שיושתו על המדינה ולא על הזכיין, ואת זה חשוב לדעת.
היו"ר גלעד ארדן
¶
כמה? ואם זה יהיה בתוך התוואי הכחול זה כבר מאוחר מדי, נכון? מאוחר מבחינת היכולת של האדם לא להיכנס לכביש.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אז לא משנה שזה מחוץ לקו הכחול. אתה אמרת: כיוון שזה מחוץ לקו הכחול, זה עלויות על המדינה. גם אם זה היה בתוך הקו הכחול זה עלויות על המדינה.
ערן כהן
¶
לא, אם זה היה בתוך הקו הכחול זה קצת אחרת כי הזכיין היה מחויב ואז הוא היה משית את העלויות האלה בדיעבד על המדינה, בגלל שינוי בדין. זו פרוצדורה שונה אבל לצורך הענין זה לא משנה. הצעת החוק, כמו שהיא עכשיו, לא יכולה בכלל להשית על הזכיין את העלות הזאת. זה ישירות מגולגל על המדינה. העלות של כל שלט כזה היא כ-750 אלף שקל. מדובר על כ-25,30 שלטים כאלה. זה אומר שהעלות היא בסביבות 20 מיליון שקל.
ערן כהן
¶
יש כ-10 כניסות היום. עכשיו יש הארכה והיתה הארכה דרומה. יש כניסות ובכל כניסה צריך לשים משני הצדדים ולא רק בצד אחד.
אהוד סביון
¶
לא, בקטע 18 יש שני מחלפים נוספים וישנם קטעים 19 ו-20, שזה עוד 3 מחלפים שגם לגביהם אני מתאר לעצמי שצריך להחיל את אותו סטנדרט.
היו"ר גלעד ארדן
¶
דרך אגב, כשאתם קונים ממנו שלטים הוא לא עושה לכם הנחת כמות? 1 ו-26 משלמים אותו דבר? כי כשאני קונה לפריימריז שלטים, אם אני קונה 1 או 100, המחיר שונה לגמרי. אולי אני אוכל לעזור לכם בזה לטובת ההערכה התקציבית...
ערן כהן
¶
כמו שאמרתי, זה היה מחיר מבצע של מע"צ, כי העלות תושת ישירות על המדינה כיוון שמדובר מחוץ לקו הכחול. אני לא קונה את זה ממנו אלא המדינה, משרד התחבורה, באמצעות החברה הלאומית לדרכים - -
ערן כהן
¶
מדובר על כ-20 מיליון שקל עלות הקמה ועוד כמיליון וחצי שקל בשנה עלות התחזוקה, שזו עלות שתושת כולה על המדינה.
טליה יהודאי
¶
אני סגנית ראש אגף בקרת תנועה מהחברה הלאומית לדרכים. אני רוצה להעיר שתי הערות, האחת לגבי עלויות. לא מדובר רק בעלויות של השילוט המתחלף. זה לא משנה אם מע"צ יתנו את המידע או כביש 6 או כל רשות אחרת. כדי להציג מידע בזמן אמת, מידע אמין, אנחנו חייבים לקבל את המידע הזה לרוב מגלאים שפרושים בדרך כלל כל 500 מטר לאורך הכביש כולו. תעשו 120 ק"מ, שזה אורכו של כביש 6 כרגע, חלקי חצי - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני אוהב כשמחזיקים את המקל משני קצותיו. תמיד כשהם רוצים אגרה על הקטע הדרומי, באים להסביר לנו מה היתרון של כביש 6, שיש שם שירות וניידות מסתובבות, שאם רק נתקעת אם פנצ'ר כבר עוזרים לך וכולי. כלומר, יש אנשים של הכביש שנמצאים שם כל הזמן. הרי רואים את הרכבים שלהם. אני מבין ששם זו אותה עלות. זה שיש עובדים ומצלמות שלהם כדי לצלם את הלוחיות זיהוי, אי אפשר להשתמש בכלום מהדברים האלה, זה טוב רק כדי לגבות כסף או לחלץ משם אנשים כדי שלא יתקעו את הכביש ואפשר יהיה להזרים ממנו תנועה ולגבות ממנה כסף.
טליה יהודאי
¶
אני אתקן את מה שאמרתי. לא אכפת לי איך המידע הזה מגיע, מבחינתי שישימו צופה כל מטר, מצלמות בכיסוי מלא או גלאים.
טליה יהודאי
¶
לא משנה. הם טוענים שהם מסוגלים לגלות את התאונות באמצעות סיירים שלהם ומצלמות. כל עוד המידע מגיע בזמן אמת והוא אמין, אין לי בעיה עם זה. אבל המידע הזה אמור להיות מנוקז למרכז הבקרה, מרכז הבקרה אמור להפיץ את המידע הזה לשלטים, לאינטרנט, לחברות הסלולאר או לכל גורם - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
לא, זה נאמר ברצינות, אבל זה גם קצת סותר את מה שהסברת, שכל 500 מטר צריך להתקין בכביש 6 - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני לא יודע למה הם לא נותנים לכם. אולי הם לא רוצים לתת או שאין מה שיחייב אותם לתת.
טליה יהודאי
¶
יש להם שלטים לאורך הכביש שבהם הם נותנים מידע רק לא מבססים את זה על גלאים אלא על נתונים אחרים. אבל כדי לבוא ולהציג מידע על כביש 6, צריכים להיות בטוחים שמקבלים מידע אמין. הייתי מצפה אותו דבר מהזכיין עצמו. אם הוא סגור ובטוח שהוא מסוגל לתת – יופי.
ערן כהן
¶
אבל זה מה שאמרנו, שאם זה כתוב זה לא אומר שזה מטיל עליו כי בסופו של דבר החוק יכול להטיל עליו - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
אז נעשה תיקון של חוק הדרכים. הוועדה הזאת אוהבת לתקן את חוק הדרכים – שילוט, אז אפשר לתקן אותו בעוד מקום שאומר שיהיה פה עוד תיקון לגבי שלטי הכוונה תינתן האפשרות לא רק למע"צ אלא ככל שהחוק מחייב גם לזכיינים לכביש אגרה. הרי אתם מעוניינים להרחיב את ענין כבישי האגרה בעתיד באופן משמעותי, נכון?
שרית זוכוביצקי-אור
¶
לא, החוק עצמו, חוק כביש אגרה, כביש ארצי מסמיך את הזכיין. החוק עצמו, שאתה מתקן, מסמיך את הזכיין כרשות תמרור מקומית רק בשטח הכביש ולא מחוץ לו.
היו"ר גלעד ארדן
¶
התשובה היא "לא". אני התעסקתי בחוק השלטים – תמרור, ויש איסור על תליית שלטים ומה שמע"ץ תלתה זה שלטים ולא תמרורים. יש איסור - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
לא, בכביש תל-אביב ירושלים ובמקומות נוספים שיש שילוט אלקטרוני או בדרך לאילון. זה בדרך כלל כביש ירושלים תל-אביב. יש איסור על שילוט והחוק קובע מהם החריגים לשילוט. אחד החריגים הוא השילוט של מע"ץ, שמטרתו היא שככל שכדי להשיג את המטרה הזאת מותר לשים בכביש בין-עירוני, אז אם למע"ץ מותר גם להם צריך להיות מותר, ככל שזה נוגע לכביש שלהם, שהם רשות תמרור מקומית בו.
שרית זוכוביצקי-אור
¶
השאלה היא עצם ההסמכה להציב את התמרור. כמובן שהיא לא יכולה לשים תמרורים אסורים אבל עצם ההסמכה נובעת מסמכותה כרשות תמרור מקומית לפי תקנות התעבורה.
דוברת
¶
הוא לא תמרור. ה-LCS, שזה תמרורים כפי שיש אותם באילון, הם תמרורים לכל דבר. השלט המתחלף הוא לא תמרור, הוא הנחיה בלבד והוא לא מחייב את הנהג. לעומת זאת, התמרורים שאתם רואים בנתיני אילון, המהירויות, סגירת נתיבים, זה תמרור לכל דבר. מי שלא מציית לו - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
נכון, וההיתר הוא בסעיף 2: לא יתקין אדם שלט הנראה לעיני מי שנוהג בדרך בין עירונית אלא אם נתמלאו שני אלה: 1. ניתן לכך היתר לפי חוק זה. 2. צוין על גבי השלט שמו של מי... לפי חוק זה אומר סעיף 5: לא יינתן היתר זה על ידי הוועדה המחוזית אלא אם אין בשלט זולת 1. אזהרה או הודעה הנועדת למניעת תאונות דרכים, שריפות, לכלוך או השלכת פסולת וכולי. האמת היא שאני לא מבין מכוח מה זה. ענין עומסי התנועה לא מופיע כאן.
היו"ר גלעד ארדן
¶
בסדר. אני רוצה להבהיר וזה חשוב גם לי, עם ניגודי העניינים שטוענים נגדי שיובהר: ככל שמדובר בדיווח על עומסים, המטרה של החוק הזה היא צרכנית בעיקרה. לכן, מי שיש לו את המידע הכי זמין, הכי נגיש, הוא זה שגובה אח"כ את הכסף - זה הזכיין. לכן, לא היתה כוונה שמע"ץ היא זאת שתפעיל או תתחזק את אותם שלטים. אם יש צורך לבצע תיקוני חקיקה נוספים ושוב, מדובר על כך ששר התחבורה יאשר את מיקום השלט, שלא מחר הזכיין יחליט לשים את השלט איפה שבא לו, למרות ששר התחבורה חושב שאסור לשים שם כי זה מסכן איזה שהוא אינטרס בטיחותי אחר או משהו כזה. הכוונה היא להרחיב את סמכותו של הזכיין להציב שלטי מידע כאלה - -
שרית זוכוביצקי-אור
¶
רשות התמרור מוסדרת לפי תקנה 18 לתקנות התעבורה. שם יש אפשרות להסמיך רשויות תמרור מקומיות. יש הסמכה לרשויות המקומיות בתחום הרשות המקומית, למע"ץ בכבישי מע"ץ וכולי. כשאנחנו מדברים על תחום שהוא בשטח מע"ץ, למעשה אנחנו עושים עירוב סמכויות. אני לא יודעת מה יוחלט, אבל אנחנו נותנים סמכויות לבעל הזיכיון להיות רשות תמרור מקומית בכבישי מע"ץ. זאת המשמעות של זה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
לא, כי את לוקחת את זה להגדרה הכוללת של רשות תמרור מקומית. אני מדבר רק על ידי הצבת שלט אחד ויחיד, שמוסר מידע על עומסי התנועה בכביש , הא ותו לא.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני מבקש להגיע למצב שבו הזכיין יוסמך להציב את השלט אבל מי שיאשר לו את מיקום השלט זה שר התחבורה או מי שיסמיך לכך.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אתם שבויים בהגדרות של פקודת התעבורה, שאני לא רוצה להיות שבוי בהן. מבחינתי, השר יכול להגיד לו: שים את זה על הירח. אדם שנוסע יכול להגיע לירח ולראות שיש עומס בכביש 6 כי היתה תאונה. זה לא אכפת לי, שהשר יחליט איפה. אני גם לא רוצה להפוך את כביש 6 לרשות תמרור בתוך שטח מע"ץ. כל מה שאני מבקש זה להסמיך אותם לבצע את פעולת התקנת השלט, זה הכל, לצורך מסירת מידע על עומסים בכביש 6. הא ותו לא. לא הכוונות ולא כלום.
היו"ר גלעד ארדן
¶
בסדר. אני אמרתי שזה יפתור את הבעיה של העלות, שהיא בעיניך בעיה? אני באתי לפתור בעיה של האזרח, שמשלם על זה שהוא עמד בפקק. זאת בעיניי הבעיה. כמה משתמשים יש היום בכביש 6 ביום אחד?
היו"ר גלעד ארדן
¶
3 מיליון בחודש לערך? זה כסף קטן, חד פעמי 20 מיליון. הבעיה בעיניך זה 20 מיליון שקל ובעיני זה שכשיש תאונת דרכים... דרך אגב, חישבתם שאם האנשים לא יכנסו לכביש כשיש תאונת דרכים ולא יעמדו בפקק, עשיתם את החישוב של אובדן שעות עבודה, דלק וכולי או שלא?
היו"ר גלעד ארדן
¶
זה פותר את הבעיה שלחברת כביש "חוצה ישראל" אסור לצאת מתחומה ולהציב טכנית שלטים בתחום דרך שהוא באחריות מע"ץ. זאת הבעיה שזה פותר.
ערן כהן
¶
למה זה משנה לך מי יציב את השלט? אם בכל מקרה העלות מושתת על המדינה, למה זה משנה מי ישים את השלט, ובכך היתה הכוונה שלי שזה לא פותר את הבעיה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אם מע"ץ יציבו ויתחזקו את השלט אז הם אומרים לך: אנחנו לא סומכים על רמת הדיווח של כביש "חוצה ישראל", אנחנו רוצים כל 500 מטר גלאי.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אם היו אומרים שזה עולה חצי מיליארד, אז אולי כן. זאת גם השקעה לטווח ארוך. אתם לא רוצים שיהיה אמון בכבישי אגרה בישראל? אתם רוצים לעשות עוד הרבה כבישי אגרה ב"דרך ארץ". בקריות וכולי. שמעתי את מנכ"ל נתיבי אילון מדבר על אילון בחלק משעות היממה ככביש אגרה. ככל שתחזקו את אמון הציבור שכביש אגרה באמת מהיר יותר... דרך אגב, בנתיב המהיר בכניסה לתל-אביב הזכיין מחויב לשים מידע על מהירות התנועה בו?
היו"ר גלעד ארדן
¶
בוודאי שהוא מחויב, כי המחיר נקבע בהתאם למהירות שאתה אמור להגיע בין נתב"ג לקיבוץ גלויות. זה במקרה נדון כאן לפני חודש, חודש וחצי ואני מחכה להבהרות שלהם כדי לאשר את זה.
ערן כהן
¶
לא אמרתי ששם זה כן. שם האגרה נקבעת בהתאם למהירות והוא מחויב לרמת שירות של 70 קמ"ש. את זה הוא צריך לתת ואין שלט האם יש או אין פקק כי בנתיב המהיר - -
ערן כהן
¶
לא, כי אם יש פקק בנתיב המהיר הוא לא יכול לאפשר לרכבים להיכנס, אסור לו לאפשר לרכבים להיכנס. אם יש עצירה בתנועה, הוא לא יאפשר לרכבים להיכנס על ידי חסימת הנתיב.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אז זה הרבה יותר קיצוני. אז מה, אתם רוצים שאם יש פקק שאני אקבע... טוב, זה רעיון טוב. אולי במקום להטיל עומס כזה של שלטים, נתקן עכשיו את החוק, נמחק את ענין השילוט ונכתוב שאם יש תאונה או פקק, ונקבע פה סטנדרטים - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
מעולה. שאם אי אפשר לנסוע 70 קמ"ש אז הם צריכים למנוע כניסה. ואם נכנסו והיה פחות מ-70 קמ"ש, לא ישלחו הודעות תשלום. זה עדיף?
ערן כהן
¶
בנתיב המהיר יש בצד הנתיב נתיב רגיל לנסוע. לאדם יש בנקודת ההחלטה אפשרות לנסוע בנתיב המהיר או לא ולשלם על זה. כביש 6 זה כביש שצריך לנסוע אליו כדי להגיע אליו, נקודת ההחלטה לא - -
ערן כהן
¶
יש כביש חלופי לכביש 6 אבל נקודת ההחלטה שונה. אם אתה מבקש שבכל רגע נתון אדם ידע, כי גם כשהוא יוצא מהבית חשוב לו לדעת האם הוא רוצה לנסוע על כביש 6 או לא - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
לא נכון, כי אם יצאתי מהבית ונוסע בכביש 6 ונכנס במחלף קסם, אבל היה כתוב שיש תאונה בין נחשונים לבן שמן, אני לא אעלה על כביש 6 אלא על המקביל שלו, שהוא איטי יותר אבל נוסע במקביל אליו, ושם אקבל את ההחלטה ולא ביציאה מהבית. יש עוד הרבה דוגמאות כאלה.
ערן כהן
¶
אז אולי אפשר לפרסם לציבור את השירות הזה, אבל לא צריך בחקיקה שלט בכל כניסה. זה פתרון פחות טוב לדעתי.
שרית זוכוביצקי-אור
¶
בכל מקרה צריך להשאיר גמישות לא בכל כניסה אלא במקומות המתאימים או לפי הכוונת התנועה. כמה מידע השלט יכול להכיל? כמה יציאות?
אסתר אלבאום
¶
שלט מתחלף יכול להכיל בסך הכל שתי שורות. 120 ק"מ אורך הכביש, בכל יציאה לכל מקטע קצת יותר ק"מ ואתה לא יכול לתת מסר מורכב לנהג שיוצא מחיפה לגבי היציאות העמוסות, איפה לרדת ואיפה להיכנס. בסך הכל שתי שורות וזה יכול גם להטעות את הנהג. זה גם יכול להטעות את הנהג כי כשיצאת לא היה עומס ואחרי חצי שעה פתאום יש עומס בכביש 6.
היו"ר גלעד ארדן
¶
לא ביקשתי לפתור כל בעיה בעולם. יכול להיות שעצרת לנוח ועד שהמשכת נוצר עומס. ביקשתי לפני הכניסות לכביש, וזה כל מה שהחוק ביקש. תמיד אפשר ליצור בעיות ותרחישים שהחוק לא יפתור אותם. הדבר הטריוויאלי ביותר הוא לפני שאתה נכנס לכביש ומשלם אגרה, תדע שהוא כרגע סתום מאיזו שהיא סיבה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
היעילות היא אדירה. אם נוסעים כל יום בכביש 105,000 כלי רכב, תיקחי את שעות העומס ותביני כמה אלפים בכל שעה נכנסים, אז יש יעילות גדולה מאוד. אני לא מבין על מה הויכוח. אני לא מצליח להבין, חוץ מהענין שזה עולה כסף והבנתי את זה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
ואז מה? מי שנכנס בכניסה מסוימת יוכל לחסוך כסף ולא להיכנס, ומי שנכנס בכניסה אחרת לא יהיה לו את המידע הזה?
שרית זוכוביצקי-אור
¶
יהיה מכלול של שלטים שייתן את המידע הנכון ביותר והמדויק ביותר במקום הנכון והמדויק. פה אתה מגביל.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אבל המידע הוא רלוונטי... תראי, יש לממשלה את היכולת לקחת את הדבר הכי פשוט בעולם ולהפוך אותו לדבר הכי מסובך ומורכב. מה, ביקשתי מכם לקרוא מחשבות? אם אדם נכנס בואדי ערה, אתם יודעים אם הוא נוסע עד קרית גת או עד קסם? לא. אותו מידע צריך לעלות בכל מקום. אם יש תאונה בקטע או עיכוב או עומס בדרך, זה צריך להיות המידע שיעלה. אתם רוצים שנכניס עכשיו גם את התכנים בהצעת החוק? התכנים, כמו שאמרה כאן הנציגה, מנוסחים על השלטים של מע"צ בשתי שורות בדרך כלל, והם מאוד ברורים. עומס בין פה לשם, פקק בכביש הזה, והאדם יקבל את ההחלטה.
אריה שבתאי
¶
כן, פעמיים. ככלל, חברת כביש "חוצה ישראל" חושבת שהצבת שלטי התראה ראויה, ונכון הוא שאפילו ניהלנו עם "דרך ארץ" מספר שיחות בנושא, עוד לפני שזה עלה כאן אלא שאנחנו רואים בענין הזה מספר בעיות ואני לא מדבר כרגע על הנושא התקציבי שכבר דיברו עליו.
אחת הבעיות שולדימיר, נציג משרד התחבורה דיבר עליה היא, בא נניח שאדם רוצה לנסוע מואדי ערה לכביש 6 והוא רואה שהכביש פקוק. אז מה האלטרנטיבות שלו? לנסוע בכביש 2 או בכביש 4, אם הוא נוסע דרומה. האמירה שכביש 6 פקוק לא אומרת לו מה קורה בכביש 2 או בכביש 4. כלומר, אתה נותן לו מידע חלקי, בעוד שהאלטרנטיבה שמציע משרד התחבורה באה לתת לו את התמונה הכללית. כלומר, הוא יכול להחליט להיכנס שם ולא פה.
אריה שבתאי
¶
עוד רגע. כלומר, אני רוצה לתת לנהג את האפשרות להחליט כשכל המידע מונח לפניו. כאשר אני נותן לו רק את המידע על כביש 6, אין לו את המידע על המקומות האחרים. לכן, ההצעה שלהם, שאומרת: בשילוט שלי יש תמונה כללית הרבה יותר טובה. אנחנו מבינים את הנושא של הצורך במתן המידע מתלונות שמגיעות אלינו, ונכון הוא שבשלב מסוים פנינו ל"דרך ארץ" והם קיבלו את זה שכאשר יש עיכוב ממושך על הכביש הם מזכים את הנכנסים לכביש ולא מחייבים אותם. כל זה כדי ללכת לקראת הציבור כי אנחנו מודעים לכך שיש בעיה ואנחנו לא מתעלמים ממנה. אלא שאני חושב שבפתרון הזה אנחנו נותנים פתרון חלקי לנהג ולא פתרון מושלם. הפתרון שנותן משרד התחבורה הוא יותר טוב, יותר מושלם מהפתרון המוצג.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אתה צודק שאם היו אומרים לי שעוד שבועיים או עוד חודשיים או עוד 6 חודשים אראה לנגד עיניי מערכת... ושוב, למה לא חייבתי את זה בכל כבישי המדינה? כי עדין אני מבין את ההבדל בין מקום שבו אדם, למרות ששילם מסים בעבר, אומרים לו: בא, אתה רוצה לוקסוס? סללנו לך כבישים אבל אתה רוצה מהירות וזרימה? בא תשלם עוד קצת, נניח, בכניסה לכביש 6 ורוב הסיכויים שתגיע במהירות ובבטחה ליעדך. אז לא אמרנו שנחיל על כולם אלא רק איפה שגובים ממך אגרה, את אותו שלט מידע. אם מחר המדינה תעשה מכרז ותעשה ניהול משתמשי הדרך והיא תחיל בהרבה מאוד נקודות ב"דרך ארץ" שלטי הכוונה שאומרים: פקק בכביש 6, מומלץ לנסוע דרך כביש 4, אני מבטיח לך שלא נאסור על זה בחקיקה. אם השר יבקש להכניס את המידע הזה באותו שילוט של כניסה לכביש 6, גם את זה לא נמנע ממנו. מה זה רלבנטי לפתרון הזה, ששוב אני אומר, במקרה הטוב יעלה לקריאה ראשונה בנובמבר, ואם עד סוף השנה המשרד יציג התקדמות משמעותית בנושא הזה, אני מניח שגם חבר הכנסת אילטוב וגם אני נסכים לייתר את הצעת החוק.
דנה נויפלד
¶
אפשר לשאול שאלה לא משפטית? אני לא נוסעת בכביש 6, אז יכול להיות שמהבורות שלי נובעת השאלה: יש בעיה בכביש 6 של פקקים באופן משמעותי? הרי כאדם סביר עץ יכול ליפול על הכביש ולחסום אותו, אני לוקחת בחשבון כל מיני אירועים - -
דנה נויפלד
¶
לא, גם בכביש שאני נוסעת בו ומשלמת עבור השירות, הרי יש מקרים שבהם השירות שניתן לי יהיה פחות ממה שציפיתי. גם במקרים רגילים, אני יכולה לקנות משהו בחנות והמוצר יהיה מקולקל. זה קורה, והשאלה היא האם זה סביר. האם באופן שהוא בלתי סביר ביחס למתן שירות יש בכביש 6 כל היום פקקים שאי אפשר לנסוע בו או יש באופן משמעותי פקקים שמונעים את השירות? זאת אומרת, אם נפל עץ אז גם אדוני יסכים שזה יכול לקרות פעם או משהו ממשאית נוסעת ואז תהיה בעיה בכביש, ועדין אני מקבלת שירות ולא אטען שלא קיבלתי את השירות שמגיע לי.
דנה נויפלד
¶
אבל זה משהו כל כך בעייתי שצריך בשבילו חקיקה ראשית? אני מכבדת מאוד את החקיקה הראשית וגם את החוקים של אדוני, אבל אני שואלת האם בחקיקה ראשית - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
התשובה היא "לא". לדעתי גם לא היה צריך לחכות לשום דבר כדי שהמדינה תעשה גם תאורה ברוב חלקי כביש "חוצה ישראל". אבל לצערי, משרד האוצר בזמנו, ואפילו זה עלה בדיוני הוועדה כשהיא אישרה את כביש "חוצה ישראל", אמרו במפורש: אנחנו עושים כל מיני הקלות בהווה כדי לאשר מהר את כביש "חוצה ישראל" למרות שאנחנו מבינים שבעתיד מסלול ההתייקרות הזה ייקר אותו יותר, אנחנו משעבדים... אני לא זוכר את הביטוי שהשתמשו בו חברי הכנסת.
דנה נויפלד
¶
קראתי את הפרוטוקולים של כביש 6, ואני זוכרת שנאמר שם שמחקרים מראים שאי קיום תאורה לא מגבירה תאונות אז אני לא בטוחה שזה היה לשעבד, כי זה היה חמור מאוד.
היו"ר גלעד ארדן
¶
איזה בזבוז יש ב"דרך ארץ". אולי משרד המשפטים יציע להוריד את כל עמודי התאורה בישראל בכלל. זה גם טוב במלחמות, זה מיד להחשיך את המדינה...
אז מה השאלה? אין כל היום תאונות ופקקים, אז מה? ואם יש רק פעמיים ביום ואפשר לחסוך ל-10,000 איש לעמוד בפקק ולשלם כסף מיותר כל יום או פעם ב-3 ימים? אז למה לא לעשות את זה?
דנה נויפלד
¶
כיוון שיש פה עלות של 20 מיליון שקל, וזאת עלות ניכרת, אני שואלת באמת האם יש הצדקה כי לא תמיד זאת בעיה שמצדיקה את הפתרון שבאים לפתור אתו. אם אדוני אומר לי שלגישתו - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
אז בואו נעשה חישוב נגדי. 20 מיליון זה העלות של המדינה, אז תעשי חישוב נגדי כמה שעות עבודה יחסכו לאזרחים ואגרה שהם ישלמו, אם הם יכנסו לכביש, כמה תאונות היו בחודשיים האחרונים בכביש "חוצה ישראל"? היו דווקא יותר מדרך כלל לצערנו.
אהוד סביון
¶
בכביש 6 רמת הבטיחות היא מן הגבוהות בעולם. אני חייב להגיד לך, אדוני היושב ראש, שבכביש 6 יש מיעוט של תאונות יחסית לסטטיסטיקה שמתבצעת בכל הארץ. הנקודה היא שכיוון שאנחנו בעין הסערה, ושפעם למוביל טנקים היתה בעיה של חוסר משמעת, אז נכון ששם כתוצאה מזה הטנק הזה נשרף והכביש נסגר בגלל סיכונים ל-4 שעות, ואז גם זיכינו את כל הצרכנים. זה קורה אחת לשנה דבר כזה. בסך הכל, החשש לאי תאונה בכביש 6 הוא בסטנדרטים הרבה יותר גבוהים מכל מקום אחר ב"דרך ארץ". עם כל הבעיות של בוחני תנועה, אנחנו מחסלים תאונה בקצב של בין חצי שעה לשלושת רבעי שעה. גם במצב הזה, של בין חצי שעה לשלושת רבעי שעה, אנחנו משחררים את הכביש הרבה יותר מהר מכביש החוף או כביש 4. לכן, אותו אחד שנניח ונכנס לתאונה ועומד בפקק, כמובן שהוא שילם על הנסיעה אז הוא קצת מרגיש נפגע, אבל הוא עומד חצי שעה ומיד אחרי זה זה משתחרר, ועדין זה חוסך לו זמן והוא מגיע בזמן. יש לנו סקרי שביעות רצון ורואים שהתרבות ב"דרך ארץ" מבחינת הגעה לדיונים, בייחוד עובדי מדינה, מגיעים בזמן, כולל חברי הכנסת.
אחר כך, אם תיתן לי את זכות הדיבור, אדבר על שאר הדברים.
אהוד סביון
¶
בימי חמישי אחה"צ, באזור כביש 65, מכיוון שהמשטרה והגורמים האחרים לא מפנים את הרמזורים, נכון, יש שם פקק שגולש עד בקעה, אבל זה לא כביש 6. זה ענין של ניהול תנועה - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
אבל אף אחד לא אמר מי אשם בזה. אני לא מאשים את כביש 6 בזה. גם אם אדם עושה תאונה ולא חשוב מה הסיבה, מדובר על עומס תנועה ולא על אשמה.
אהוד סביון
¶
אדוני היושב ראש, נדמה לי שהמדינה, סביב כביש 6, השתפרה בכל הנושאים. למשל, קטע 18 שמתקדם ונפתח אותו באוגוסט, הנושא של המדינה שיצרה את קטע 19 ו-20 ופתרה את זה. כבישי הרוחב, כביש 431 עומד להיפתח בעוד חודשיים. כביש 531 קודם. אני חושב שהפתרונות האלה קיימים אבל אם אתייחס לדברים בצורה מסודרת, שמה שנאמר פה לפני רגע, שזה הפרויקט שהכוונה שלו לנהל את כל התנועה בצורה מרוכזת. הפרויקט הזה מתקדם ואנסה להסביר מה קיים היום: מה שקורה היום, עיקר שעות העומס זה בבוקר, כשיוצאים לעבודה או אח"כ כשחוזרים.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני עושה אתנחתה בדיון לשם הודעה לפרוטוקול: חבר הכנסת מולה ביקש רביזיה בהצעת חוק מתן הטבות והנחות למקבלי פנסיה (תיקוני חקיקה), של חברי הכנסת כץ וסולודקין, שהיתה אמורה להתקיים על פי הודעתנו בשעה 13:45. כיוון שמבקש הרביזיה שלח לנו הודעה כתובה שהוא מבטל את בקשתו, לא תתקיים היום הצבעה בנושא הזה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
ניתנה הודעה. האם למרות זאת אני יכול לקיים הצבעה על רביזיה לבקשתו של אילטוב בשעה הזאת, ולא להיענות לבקשתו של חבר הכנסת מולה?
היו"ר גלעד ארדן
¶
כן, אבל חבר כנסת יכול לבקש בכל עת לפני שהצעת החוק הונחה על שולחן הכנסת, הוא לא חייב את זה בעת הדיון. השאלה אם אני עדין יכול להיצמד לזמן שנקבע קודם.
ובכן, אנחנו באתנחתה של דקה. למרות בקשתו של חבר הכנסת מולה, אני אקיים הצבעה על רביזיה בהצעת החוק של חבר הכנסת כץ וסולודקין, וזאת לאור בקשתו של חבר הכנסת אילטוב. מאחר ויצא סדר יום לפני כשלושת רבעי שעה שבו ניתנה הודעה לחברי הכנסת ולסיעות על כך שאנחנו מקיימים הצבעה על הרביזיה - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
בהצבעה על הרביזיה חבר הכנסת כץ יחליף את חבר הכנסת כחלון, חבר הכנסת אמנון כהן לא יחליף אף אחד כי הוא חבר ועדה. לפי שעוני יש עוד 20 שניות.
השעה 13:45, אני מעמיד להצבעה את הצעתו של חבר הכנסת אילטוב לרביזיה בהצעת החוק של חברי הכנסת חיים כץ ומרינה סולודקין.
מי בעד הרביזיה של חבר הכנסת אילטוב?
בעד – אין
נגד – 2
נמנעים – 1
הבקשה לרביזיה לא אושרה ולכן, החוק אושר לקריאה ראשונה. תודה רבה.
אנחנו ממשיכים בדיון בהצעת חוק כביש ארצי לישראל.
אהוד סביון
¶
חברי הכנסת הנכבדים, מה קיים היום? היום, כשמתקבלת נקודת ההחלטה שכל אחד יוצא לדרכו, ישנם כמה אמצעים שיחסית מתפקדים בסדר. ראשית, אמצעי התקשורת כמו גלגל"צ, קול ישראל, אלה שמדווחים ובאמת הרבה משתמשים בדיווחים. כמו כן, באינטרנט של "דרך ארץ" יש נתונים לגבי עומסים על הכביש ואם נכנסים לזה, יכולים לראות. גם רשתות טלוויזיה, ערוץ 10 למשל, בשעות העומס מחובר למרכז הבקרה של החברה הלאומית לדרכים וגם הוא מוסר את המידע.
אהוד סביון
¶
דבר נוסף חשוב זה מרכז הבקרה של "דרך ארץ", שמחובר לא און-ליין אבל מחובר למרכז הבקרה של מע"צ וגם למרכז של נתיבי אילון ומרכזים אחרים. היום החיבור הוא חיבור לא ממשק און-ליין אלא בהודעה על פקקים. החברה הלאומית לדרכים, בשלטים המתחלפים של מע"צ מודיעה אם יש בעיות גם בכביש 6. על השלטים בכביש 1 ועל השלטים בכביש 65 מודיעים אם יש בעיות בכביש 6. זה המצב האופטימאלי. הפרויקט שמע"צ הולך לעשות אותו זה לשפר ולשדרג ולהוסיף בכל הכבישים הבין-עירוניים ב"דרך ארץ" שלטים מתחלפים, והם בהחלט יענו למטרה שאתה רוצה להציג פה, שהיא מטרה חשובה, להודיע על פקקים בכביש 6 או בנתיבי אילון
או במקומות אחרים, ובאמת נקודת ההחלטה היא, ונדמה לי שכולם מסכימים עליה, היא לפני הכביש.
נושא שני – אני ראש רשות תמרור מקומית. אני סטטוטורי ולכן, השאלות האלה שנשאלות פה הן מאוד חשובות, ואני רוצה לדון בקצרה בנושא המהותי. מה זה ראש רשות תמרור מקומית? הוא האחראי, ואנחנו לוקחים את האחריות הזאת בכל כובד המשקל, לנושא הבטיחות. לכן, קיבלנו סמכויות לנושא של הצבת השלטים, הצבת התמרורים, נושא של הסדרים זמניים ונושא של ניהול תנועה. לכן, נושא הסמכות, ואני מתייחס למה שאני מתנגד לו ואני רוצה להביע זאת בצורה ברורה, שבחוק כתוב: בעל הזיכיון, זאת אומרת, אתה מנסה להטיל על בעל הזיכיון את האחריות על הצבת השלטים. הצבת השלטים זה פרורגטיבה של רשות תמרור מקומית ושל ראש הרשות. אני לא אוכל בשום אופן לקבל את האחריות בכבישים אחרים וגם לא יתנו לי את האחריות הזאת. כדי לקבל את האחריות הזאת, צריך לשנות בכלל את הסמכויות הכלליות שאני אקבל אחריות בכבישים אחרים. כדי להיות מעשי, צריך להסיר את המשפט "בעל הזיכיון", ולהגיד ששלטים כאלה יוצבו בהתראה לפני הכביש.
היו"ר גלעד ארדן
¶
קיבלתי. כל מה שעשיתי זה להנחות את היועץ המשפטי לשנות את הנוסח כך שהחוק יחולק אחרת. שיהיה בו עיקרון שלפני כל כניסה לכביש האגרה יוצב שלט אלקטרוני באופן בולט הנראה לעין הנוהג ובו מידע מעודכן על עומס התנועה בכביש האגרה. אחרי כן יהיה כתוב ששר התחבורה יקבע מי אחראי על הצבת השלט, גודל השלט והתכנים שיופיעו בו.
דוברת
¶
רגע, הקונסטלציה של הצבת שילוט היא של רשות תמרור מקומית. על פי התקנות רשות תמרור מקומית היא האחראית להצבתו, התקנתו - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
אבל זאת לא אותה קונסטלציה, אני נורא מצטער. זה חוק ספציפי שאומר לגבי עומס על כביש 6, שר התחבורה יקבע מי שם, מה הגודל ומה התוכן. אבל המטרה הכללית היא מסירת מידע מעודכן על עומס התנועה בכביש האגרה. כל הענין המקצועי בידיכם, תחליטו אתם איך זה משתלב עם הכל, יש לכם סמכות.
אהוד סביון
¶
משפט אחרון לגבי העלויות: העלויות שנאמרו פה הן עלויות אמיתיות. זאת אומרת, מבחינה מקצועית אני רוצה להגיד שמדובר בעלויות גדולות מאוד ואם אתה רוצה, אני יכול לפרט אותן.
היו"ר גלעד ארדן
¶
למה בכל זאת האוצר מגבה את המכרז של ה-ITS? כי גם הוא מבין שהענין של בקרת עומסים לא רק עולה כסף אלא גם חוסך הרבה מאוד כסף. הוא חוסך צריכת דלק, הוא חוסך איחורים בהגעה לעבודה ואז השפעה על התוצר הלאומי הגולמי של ישראל וכן הלאה. אי אפשר להציג את זה רק שהמדינה עושה את זה, וכשיש חוק פרטי אז מסתכלים רק על העלויות.
ערן כהן
¶
חשוב להבהיר שמכרז ITS הקרוב של מע"צ לא מדבר על כל כביש 6 והכניסות. מדובר על מה שמשרד התחבורה חשב מקצועית שהכי נכון לנהל בו את התנועה ולהקים בו מערכות אלקטרוניות בשלב הנוכחי. בשלבים הבאים אמנם מדובר על פרישה רחבה יותר, בתקווה בטווח הרחוק לפרוש את זה על כל כבישי ישראל, אבל בשלב הנוכחי מדובר על חלק, וחשוב להגיד שה-ITS - -
היו"ר גלעד ארדן
¶
הבנו, אבל אחדד לפרוטוקול שזה פשוט לא יאומן בעיניי שכאשר אתם רוצים להקים נתיב אגרה, ומי לא דיבר אתי, משוקי אורן וקודמו וכולי, אין לכם בעיה לחייב את הזכיין, ובצדק, שאם אי אפשר לנסוע במהירות של 70 קמ"ש, הוא לא יכול להכניס אנשים נוספים. זה בסדר. עכשיו, כשהכביש קיים והמדינה צריכה לחסוך לאזרחים כסף ואתם כבר לא צריכים את חברי הכנסת, אפילו שלט מידע שיחסוך לאנשים הרבה כסף במצטבר, הרי השלט יהיה לתמיד וזאת השקעה חד פעמית של 20 מיליון, והתחזוקה השנתית של מיליון וחצי, על זה אתה בא להסביר לי למה זה לא בסדר. מדובר על כביש אגרה וההבדל משמעותי. כשאדם נוסע בכביש 2 או 4, גם אז אני מקווה שזה יזרום אבל זה לא באותה רמת דרישה של מסירת מידע כמו כשהוא נוסע בכביש שבו הוא משלם כסף פר צריכה. אני חושב שאתה מבין את האבחנה הזאת.
רוברט אילטוב
¶
גלעד, אתה טועה במידה מסוימת, הם חייבים את חברי הכנסת. הרי למי הם יגידו שאין כסף? לאזרחים? האזרחים לא יבינו, ולנו הם יכולים.
איתי עצמון
¶
בדרך כלל, ככל שמדובר על בעל הזיכיון, אני מניח שזה קבוע בהסכם. בנוסח החלופי שהצעתם מדובר על הוראות שיקבע השר, שבהן תהיה האחריות להצבת השלטים. אני לא יודע - -
שרית זוכוביצקי-אור
¶
זה מיותר לקבוע על מי יטילו את האחריות. ממילא היום יש חלוקה ואפשר לשנות אותה. יש סמכות. אנחנו הוסמכנו לקבוע רשויות תמרור מקומיות, המנגנון קיים. למה אני צריכה להגיד למי אני אסמיך? אם התקציב הוא על המדינה, אני אגיד שאם השילוט בשטח מע"צ, יש רשות תמרור מקומית והיא תציב את השלט.
היו"ר גלעד ארדן
¶
רשות תמרור זה סמכות הרבה יותר רחבה מאשר להציב שלט שבו יש מידע על עומס תנועה. למעשה, עד שלא היה שילוט אלקטרוני לא חשבו שזה קשור לענייני רשות תמרור. רשות תמרור זה דבר מאוד רחב. את לא חייבת להיות כלואה כל הזמן בזה שאם הפועל שתולה את השלט, והוא שייך לחברת כביש "חוצה ישראל", פגעת בסמכותה של מע"צ כרשות התמרור והפכת את כביש "חוצה ישראל" לרשות תמרור.
היו"ר גלעד ארדן
¶
נניח שאת תורי לחברת כביש "חוצה ישראל" לעשות את זה, ותגידי שאת מקבלת מאתנו גם את העלות והיא לא תעשה את זה. מה את יכולה לעשות לה?
היו"ר גלעד ארדן
¶
מכוח החוק הזה היא לא רשות תמרור. החוק נותן לכם סמכות להורות לה לבצע שלטים עם מידע והיא לא ביצעה, מה את יכולה לעשות לה?
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני אומר: תחשבו על זה, והוועדה תדון בין הקריאה הראשונה לשנייה ושלישית בסנקציות שיוטלו על הגורם שמשרד התחבורה יורה לו לבצע את זה, במידה ולא יבצע.
היו"ר גלעד ארדן
¶
זה לא הממשלה בהכרח, כי בנושא הזה יש גם גוף פרטי שמעורב. אם זה לא הוא, אז זה לא הוא.
היו"ר גלעד ארדן
¶
זה לא מכוח חוק וזה לא עולה כסף לנסוע בכביש 1. אתם לא מוכנים לצאת מהענין שהמטריה היא שונה. הקימו כביש אגרה, לקחו שטחי מדינה והפקיעו אותם מהציבור, נתנו אותם לזכיין ואמרו לו: זה שלך עכשיו ל-25 שנים, תגבה כסף, הכסף שלך ומעל שימוש מסוים אנחנו גם מקבלים משהו. עכשיו נשאר פה הצרכן. מה לעשות, שאנחנו רוצים לא לחייב את הצרכן כמו בנתיב המהיר שמתחת ל-70 אין כסף, אבל אנחנו רוצים איזה שהוא סטנדרט צרכני של מסירת
מידע. מי שלא ימסור את המידע בכל זאת, אז מה, לא יקרה לו כלום? לא, צריכה להיות איזו שהיא סנקציה. תחשבו על הענין הזה, תצאו מהקופסה של רשות תמרור.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני מעמיד להצבעה את הצעת החוק בהתאם לעקרונות שהקראתי וביקשתי מהיועמ"ש לנסח אותם באופן סופי.
איתי עצמון
¶
מדובר על כך שלפני כניסה לכביש אגרה יוצב שלט אלקטרוני או שילוט אלקטרוני באופן בולט או הנראה לעין לנוהג בו, ובו מידע על עומס התנועה בכביש אגרה. כל זאת על פי הוראות שיקבע שר התחבורה לענין - -
איתי עצמון
¶
בוודאי, מידע מעודכן, כמו שאמרנו קודם, על פי הוראות שיקבע שר התחבורה לענין האחריות להצבת השילוט, מיקומם וגודלם של השלטים.
היו"ר גלעד ארדן
¶
הוא יקבע את זה בהוראות תוך 120 יום מיום פרסום החוק. מה שהוועדה תדון, כבר אמרנו.
מי בעד אישור הצעת החוק בקריאה ראשונה?
ההצעה אושרה פה אחד, אין מתנגדים ואין נמנעים. אני מודה לכולם, הישיבה נעולה.
(הישיבה ננעלה בשעה 14:00)