PAGE
69
ועדת החוקה, חוק ומשפט
11.08.2008
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 637
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
מיום שני, י' באב התשס"ח ( 11 באוגוסט 2008), שעה: 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 11/08/2008
תקנות הדיינים (עניינים שניתן לדון בהם בדיין אחד) (תיקון), התשס"ו-2006
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הדיינים (עניינים שניתן לדון בהם בדיין אחד), התשס"ו-2006 -
אישור התקנות
מוזמנים
¶
עו"ד פרץ סגל – ראש תחום ייעוץ, משרד המשפטים
מיכל כהן – ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד גילה גדות – יועצת שר המשפטים
עו"ד אדווין פרידמן – לשכת עורכי הדין
עו"ד קרן ארקין חן – מרכז רקמן באוניברסיטת בר אילן
עו"ד בת שבע שרמן שני – מנהלת יד לאישה ויו"ר הוועדה המשפטית, "עיקר" – קואליציית
ארגונים לזכויות העגונה ומסורבות הגט
עו"ד בתיה כהנא דרור – רכזת ייעוץ וחקיקה, עמותת "מבוי סתום"
עו"ד עירית גזית – אחראית על מערך הסיוע המשפטי, ויצ"ו
אלעזר שטרן
¶
אנחנו דנים בתיקון לתקנות הדיינים (עניינים שניתן לדון בהם בדיין אחד), התש"ן-1990. התיקון מבקש להוסיף מספר עניינים שבהם בית הדין הרבני יוכל לדון בהרכב של דיין אחד במקום בהרכב של שלושה דיינים כפי שקבוע היום בסעיף 8 לחוק הדיינים.
נתחיל בהצגת התיקונים. התיקון הראשון זה תיקון לתקנה 1(ב). התקנה הנוכחית מאפשרת לבית הדין הרבני לדון בדיין אחד בבקשה משותפת לאישור הסכם ממון לפי חוק יחסי ממון בין בני זוג. התקנה המוצעת מבקשת להרחיב את התקנה הזאת בשני כיוונים. כיוון אחד זה שהסמכות לדיין אחד תהיה לא רק לגבי הסכמים של חוק יחסי ממון בין בני זוג, אלא גם לגבי כל הסכמים שבסמכות בית הדין הרבני. הרחבה השנייה היא שהסמכות של דיין אחד תהיה לא רק לאשר את ההסכם, אלא גם לתת לו תוקף של פסק דין, מה שכיום לא מופיע בתקנות.
אלעזר שטרן
¶
לפי הנוסח המתוקן שאמור להיות התקנה קובעת כך: "ולהלן ידון בית הדין הרבני בדיין אחד, במסגרת הקטגוריה של עניינים שלא על ריב, תקבע תקנה ב': בקשה משותפת לאישור הסכם בכל עניין שלגביו נתונה לבית הדין הרבני סמכות, לרבות מתן תוקף של פסק דין להסכם.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אלה שני חלקים של אותו הדברים. לפי פסק הדין של השופטת פרוקצ'ה מה זה הסמכויות שיש לו לעומת מה שהיה כתוב קודם בתקנה? זאת אומרת, האם יש כאן איזושהי התייחסות לסמכויות אחרות?
אלעזר שטרן
¶
ההתייחסות היא רק לסמכויות שנתונות לבית הדין הרבני, לפי החוק ולפי הפרשנות בית המשפט לחוק.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
האם אפשר שנוסיף כאן: לפי כל דין, ולפי כל הלכה? זאת אומרת, שיהיה ברור שזה כפוף להלכת בית דין ולמגבלות החוק, שלא תהיינה אי הבנות. אני אגיד לך למה אני שואל את זה, כי לפי חוות דעה של היועץ המשפטי של בתי הדין הרבניים, הלכת פרוקצ'ה היא אוביטר. בזה עניינו של הממונה על המשמעת – אבל, יש מי שנוטה שם להרחיב סמכויות גם למקומות אחרים. אני רוצה שכאן אם אומרים תקנה, שיהיה ברור שתקנה שנתקנה אחרי פסק הדין ההוא בהחלט אומרת שזה על פי כל דין, ועל פי הלכת בית משפט, ושזה לא יהיה מעבר לזה. אני לא יודע איך מנסחים את זה. אני זוכר שעשינו תקנה כזאת בנתוני תקשורת. כשדיברנו על עיתונאים, ונתנו חיסיון לעיתונאים אמרנו שאין להם הגדרה בחוק, ואז ניתן להם הגדרה לפי הלכת בית משפט. כאן במקרה שלפנינו, כדי פשוט לא- - -
דוד רותם
¶
לא, כל סעיף ב, אני רוצה להבין מה הוא מוסיף. לפני חודש שמעתי שבתי הדין הרבניים אין להם כוח-אדם לכתוב פרוטוקולים, כי יש בעיה כי שם תמיד יושבים הרכבים של שלושה, והספרא דדיינא עסוק באלף דברים. פה הביאו מצב שאחד הדיינים ילך לאשר הסכמים, ומה יעשו באותו זמן השניים האחרים? בשביל מה אני צריך את זה? מה נותן לי הנושא הזה? בסופו של דבר, סידור הגט הוא בפני שלושה. מה אני מרוויח בסעיף הזה? תסבירו לי איזה בעיה זה בא לפתור.
פרץ סגל
¶
כאשר בני זוג עשו סידור גט, ויחד עם סידור הגט הם עשו גם הסכם יחסי ממון, לפי המצב הנוהג היום בית הדין בשלושה - - -
פרץ סגל
¶
נכון. אבל, אם רוצים שעניין אישור ההסכם לא יצטרך להיות בפני שלושה, אלא יספיק בפני דיין אחד. אם בני זוג עשו הסכם בעת הגירושין, שלא יצטרכו לבוא בפני שלושה דיינים כדי לאשר את ההסכם הזה - - -
פרץ סגל
¶
זה לאו דווקא הסכם יחסי ממון. זה מה שנקרא הסכם גירושין: משמורת, מזונות – כל הדברים שקשורים בגירושין. אם הם הגיעו בהסכמה לדבר, הם לא יצטרכו לבוא לפני שלושה דיינים כדי שיתנו תוקף של פסק דין להסכם, אלא ילכו בפני דיין אחד. כרגע התקנות אינן מאפשרות את הדבר הזה.
דוד רותם
¶
בקיצור, אסון ממדרגה ראשונה. כי מה שיקרה הוא שיאשרו את ההסכם בדיין אחד, וזה יקבל תוקף של פסק דין. אחר כך ילכו לסדר את הגט, ואז הבעל יגיד: לא רוצה לגרש אותך, כי אני כבר קיבלתי את הרכוש שלי, לא רוצה לגרש. השאלה היא, מה אני עושה אז?
מה שקורה בשלושה הוא שאומרים
¶
אדוני, בעת סידור הגט גם מאשרים את ההסכם, ולכן אי אפשר להתחרט, וזה הדבר שמפחיד.
פרץ סגל
¶
אותו הדבר יקרה גם עכשיו. אם הוא אושר שלושת הדיינים יאמרו בעת סידור הגט: אי אפשר לאשר את זה אם מאשרים - - -
פרץ סגל
¶
אני לא חושב שיש בעניין הזה כי פער הזמנים קיים גם בשלושה כמו באחד. זה הרי לא עובר מייד. הרי עד למתן הגט הוא תמיד יכול לחזור ולהגיד: אני לא מסכים.
דוד רותם
¶
עם מתן הגט הם מאשרים את ההסכם, ונותנים לו תוקף פסק דין. עם מתן הגט, לא דקה קודם, ולא דקה אחר כך.
פרץ סגל
¶
אני לא חושב שנעשה, אני לא חושב שבאים כאחד לעניין הזה. כלומר, מאשרים את ההסכם. הרי זה לא דבר של מחטף שבאים לחטוף.
דוד רותם
¶
מאשרים את ההסכם, אבל נותנים לו תוקף של פסק דין עם סידור הגט. בוודאי שכן. לדעתי פה אנחנו מסבכים את החיים של כולם, כי לא צריך את זה כי הרי ממילא הם מגיעים להרכב של שלושה.
פרץ סגל
¶
לא, רק מגיעים כדי למסור את הגט. אבל, לא מגיעים כדי לתת מעבר לזה שום דבר – פסק דין ומתן הגט.
אדווין פרידמן
¶
השאלה היא, האם יציבו דיין אחד לאישורים האלה? או שזה פשוט כדי לבוא למצב שאין הרכב מלא ואז מפנים את האנשים שרוצים אישורי הסכם. כלומר, אם לבית הדין הרבני היום יש את המשאבים להציב דיין אחד רק לאישור הסכמים, אז יכול להיות שיש פה רווח. אבל, אם אין להם אז מה עשינו? ממילא הם יהיו באולמות שהם אמורים להיות הרכב מלא.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
כן, אבל אנחנו לא עושים סידור עבודה שלהם. ההנחה שלך היא שהם מייעלים את העבודה, ובמקרה הזה ייפתחו שסתומים. חבר הכנסת רותם, החשש לך קיים גם עם שלושה ושלושה. כלומר, עשית במותב, ואחרי זה יעברו עוד חודשיים ויגיע יום הגט, ואז - - - יגיד: לא נראה לי, גמרתי את החלק שלי.
משה גפני
¶
אדוני היושב ראש, אני אסביר לך למה אני לא מבין. משרד המשפטים בא אלינו ומבקש אישור תקנות על בתי הדין כשאנחנו באים למקרים המאוד קשים של שני בני זוג שעומדים להתגרש שהמזבח מוריד עליהם דמעות. משרד המשפטים מגיע ומבקש להקל על בני הזוג. יכול להיות שבאמת יהיו בעיות כי יחסר כוח-אדם, ולא יהיה אולם דיונים. אני לא זוכר דיונים כאלו שהיו על מקרים אחרים. אבל, מה אנחנו כחברי ועדה נדרשים לאשר? אנחנו נדרשים לאשר הקלה במהלך הטיפול הבירוקראטי וההלכתי שהוא קשה מאוד. אנחנו אומרים במקום שנחכה להרכב של שלושה דיינים לגבי דברים שזה לא סידור הגט עצמו כדי להקל עליהם, ושיוכלו להגיע לפתרון בנושא של משמורת הילדים, בנושא מזונות, בנושים ממוניים, ובכל הנושאים שהם סביב העניין ושדיין אחד יוכל - וזה כמובן יותר קל שזה דיין אחד – ואז זה יגיע למתן הגט כשברור שצריך לתת גט, וכולנו לצערנו הרב מכירים מקרים מהסוג הזה, אז למען האמת אני לא מבין את הדיון פה. האם אנחנו לא רוצים להקל?
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרב גפני, חסר לך דיון ואני רוצה לתת לך דיון. אני חלילה לא רוצה להעיר הערה כי אני יודע באיזה עומס אתה נמצא.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני אתן לך דוגמה מתחום אחר לגמרי. כשרשות מקומית – והיו לנו כאלה, ודאי 30 השנה – מבקשת תקנה לענייני חנייה, או לענייני ניקיון, או לענייני תברואה, אני לא זוכר אי פעם שהתקנה של הרשות המקומית יצאה מכאן כמו שהיא נכנסה. אנחנו שואלים, זה תפקידנו כנציגי ציבור.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
נתחיל קודם בעניין של בדיקה למהות. אנחנו בודקים, ומחטטים, ומנסים להבין את מהות הבקשות.
משה גפני
¶
את השאלה שלך הבנתי, לא על זה אני שואל. השאלה שלך היא ברורה. האם אנחנו לא הולכים בדלת האחורית, דרך חקיקת המשנה, להרחיב את מה שהמחוקק רוצה להרחיב, ואתה לא נותן.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
קיבלתי תשובה, על זה קיבלתי פתרון. השאלה של חבר הכנסת דוד רותם, גם היא שאלה, וגם לשאלתו צריך פתרון. חבר הכנסת רותם, ולכן מה המסקנה? האם אתה לא רוצה לאשר את התקנה הזאת?
דוד רותם
¶
אני לא חושב שצריך אותה. אני לא מבין איזה בעיה היא פותרת לי. אני רוצה לקצר את הדיונים, אני רוצה לתת לבית הדין סמכות. אבל, אני לא מבין מה זה פותר. לדעתי, זה רק מסבך לי את החיים.
משה גפני
¶
איזה הסכם? אם אתה לא עשית דיון לפני זה אז אין לך גם הסכם להביא, וכל השלושה יצטרכו לדון גם בנושא הזה.
דוד רותם
¶
אתה לא קורא מה שכתוב פה: בקשה משותפת לאישור הסכם. בני הזוג עשו הסכם אצל עורך הדין במשרד, ועכשיו הם באים לבית הדין ומבקשים שיאשרו את זה, ויתנו לו תוקף של פסק דין.
דוד רותם
¶
אם אתה רוצה לדבר איתי על בוררויות שהם לא ענייני גירושין, תכתוב את זה במפורש – אין לי בעיה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
חבר הכנסת רותם, אני מבין את ההערה. אני חושב שאין סיבה לא לתת את זה, אלא שצריך להיות מאוד מוגדר בהגדרת הסמכות, ולכן אני רוצה להוסיף את התוספת הזאת.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרב גפני, יכול להיות. אני בכל זאת רוצה להיות רגוע. על פי דין זה על פי החוק, ועל פי הלכה זה על פי הלכה של בית המשפט העליון – שלא תהיה פה חריגה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
משום שאין לי מצב של יועץ משפטי. אתה לא היית כשאמרתי שהיועץ המשפטי של הנהלת בתי הדין נתן להם הנחיה לא להתחשב בהלכת בית המשפט העליון, ולהתייחס אליה כאוביטר. אין לי ברירה, אלא להגיד את זה כאן. תראו, אני יכול לא לאשר - - -
תמי סלע
¶
אני רוצה להעיר עוד הערה בהמשך להערת היושב ראש. יש פה באמת אבחנה בין אישור הסכם לבין מתן תוקף של פסק דין להסכם. בהקשר של בוררויות ושל מתן תוקף להסכמים בתחום האפור הזה שהילכת בית המשפט העליון קבעה דבר אחד, ומפרשים אותו גורמים מסוימים קצת אחרת, בנושא של הבוררות יש הבדל בין מתן התוקף לפסק הבוררות שזה לפי החוק מוסמך לעשות בית משפט מחוזי, ויש ויכוחים מי באמת מוסמך לעשות את זה אם אפילו מקבלים שבית דין רבני יכול לפסוק כבורר, לבין הדיון בעניין עצמו. ולכן, אני חושבת שאת התוספת שאתה מציע כדאי להוסיף בסוף הפסקה, ולומר: ובלבד שנתונה לבית הדין סמכות לעשות כן לפי דין.
דוד רותם
¶
הבעיה שלי היא לא התוקף. מה שמעלה חבר הכנסת בן ששון זה שהצדדים הולכים לבית הדין לקיים בוררות, ואז מביאים לו לאשר הסכם בוררות, ואת נותנת להם פה סמכות למרות שזה "אוביטר".
תמי סלע
¶
אני לא נותנת פה סמכות, כי גם אם אני אכתוב לפי חוק שיפוט בתי דין רבניים או לפי כל חוק, יכולים לפרש אותו, ומפרשים אותו בדרכים שונות גורמים שונים, וזאת המציאות.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הלכת בית משפט – לזה אני מתכוון. האם אתם רוצים שאני אכתב במפורש: לפי פסק דינה של השופטת פרוקצ'ה עד שהחוק לא מתוקן?
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
עד שאנשים יאבדו את הצפון בסמכויות שלהם, אז אנחנו נצטרך להגיד את הדברים בצורה מפורשת.
משה גפני
¶
השמיטה נוגעת אליך. כל הדברים האלה נוגעים אליך – שכן דנת. תשעה באב אתה לא דן, אתה שולח לאופיר פינס.
פרץ סגל
¶
בוודאי שאני מבין את הבעיה. אני רק חושש שהכלים שעומדים לרשותנו, אינם מספיקים בעניין הזה. ואולי כדי לעקוף את הבעיה, מכיוון שאני מסכים את ההערה שנוסיף את המילים: לפי - - -
פרץ סגל
¶
רגע, אני רוצה להציע הצעה. אולי לכתוב: לפי סמכות שיפוט בתי דין רבניים נישואין וגירושין. אבל, אז אנחנו מגבילים את זה רק לאותו חוק ספציפי. ההסכם הוא הסכם - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
רק לנישואין ולגירושין – זה בסדר. אבל, אז אני מכביד על בני הזוג. והיה ויש בני זוג וכן רוצים
ל- - -
פרץ סגל
¶
לא, לא. אני רק אגדיר: הסמכות שנתונה על בתי הדין לפי חוק שיפוט בתי דין נישואין וגירושין. הוא החוק שקובע את הדבר הזה.
משה גפני
¶
אני לא מבין. מעולם לא היה תקנות של בית משפט – מעולם – שהיה כתוב שזה יהיה על פי דין. זה תקנות משנה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרב גפני, מעולם לא היה אדם שנתן הנחיה פרועה – הוא אומנם חולה עכשיו – אבל, מעולם לא היה אדם שנתן הנחיה פרועה, והערתי על זה ליועץ המשפטי עם העתק אליו, במקרה הזה, שכפסק דין מרכזי - - -
חברים, למיטב ידיעתי, לא היה יועץ משפטי למערכת משפטי שלא פיטרו אותו אחרי שהוא נתן הנחיה שכזאת.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
במקרה הזה לא היה דבר כזה. אני את הדבר הזה יכול או למחוק, או כמו שאמרתי – להעיר את ההערה בשוליים.
אלעזר שטרן
¶
רק הערה לגבי מה שהעיר ד"ר פרץ סגל – לכתוב בצורה כזאת זה לא מספיק, כי לבתי דין רבניים יש סמכויות בנוסף לחוק שיפוט בתי דין רבניים. לדוגמה, מה שכיום קיים בתקנה שזה חוק יחס ממון בין בני זוג, ואז יהיה צורך למנות את החוקים.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
יש לך שלושה כאן, ושלושה כאן. התקנה לא תאושר אם מי שלא רוצה לאשר אותה לא יאשר אותה.
תמי סלע
¶
גם אם נפנה לחוק, גם הפרשנות של הסמכות בענייני בוררות לדעת אלה שיש סמכות כזאת, קושרים אותה גם לחוק שיפוט בתי דין רבניים לסעיף 9 שבסעיף 3, וזה לא יפתור. גם כשמפנים לחקיקה, אם מישהו רוצה לפרש שמכוחה יש סמכויות אז - - -
משה גפני
¶
אבל, אני לא מבין מה הבעיה שאנחנו דשים בעניין הזה. אנחנו מדברים על חקיקת משנה. מה שנוגד חקיקה ראשית - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרב גפני, התשובה שלי היא פשוטה. בתי הדין הרבניים לא יקבלו אפילו ברמז סמכות שאין להם משום שהם לקחו אותה בצורה שאסור היה להם לעשות אותה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
יכול להיות, מי שירצה שילך לבג"ץ. אני לא צריך בג"ץ, אני המחוקק. הם לא יקבלו שום דבר שלא יכולים. מבחינתי, אפשר לקחת את התקנות האלה ולשים אותם חזרה. הם יקבלו מה שיכול לעזור לאנשים שמותר להם לבוא לפניהם.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
לא יודע, זה עדיין מונח על שולחני.
חבר הכנסת רותם, מה שאתה רוצה להציע הוא לא לאשר בכלל את התקנות.
דוד רותם
¶
זה יכול להיות בפרוטוקול – אני אוהב לעשות צרות.
מה שקורה הוא – החשש שלי הוא שכאשר רוצים לסדר גט צריך הרכב של שלושה. אי אפשר לסדר גט באחד. החשש שלי הוא שבני הזוג קודם יטרטרו אותם בהרכב אחד עד שיאשרו את ההסכם, ובהסכם הזה יתנו לו תוקף של פסק דין שבין היתר מחלקים את רכוש הזוג ואת הדירה - - -
דוד רותם
¶
בהסכמה. ואז, הבעל אחרי שהוא קיבל את חצי הדירה, והאישה עזבה את הדירה ומכרו אותה, ומגיע הגט, הוא אומר: עכשיו אני לא רוצה לתת לך גט.
בת שבע שרמן שני
¶
רוב הסכמי הגירושין כתוב שזה יהיה ביום הגט.
אנחנו דווקא מברכים על הרעיון להעביר חלק מהנושאים לדיין יחיד, ואנחנו חושבים שזה יכול להקל על העומס שנמצא בבית הדין. הרבה מאוד מהמקרים מגיעים לבית הדין, יש דיין יחיד, וכיוון שיש רק דיין יחיד כי אין הרכב, אז אי אפשר להתקדם.
אני חושבת שהחשש שעלה פה יכול להיפתר על-ידי זה, או בדרך כלל נפתר על-ידי זה שבהסכם הגירושין עצמו התנאים בהסכם תלויים במתן הגט. רק לאחר מועד סידור הגט אפשר יהיה לחלק את הרכוש. מזונות של הילדים ירדו מהסכום שפסק בית המשפט לסכום שהבעל דורש לצורך הגט וכו'. הדברים האלה בדרך כלל נעשים רק בכפוף לגירושין. לכן, גם אם הוא יבוא ויתחרט יום אחר כך לא תהיה בעיה.
אופיר פינס-פז
¶
בוא נאמר שבדן יחיד סידרו את כל מה שצריך לסדר, ואז במתן הגט בהרכב של שלושה, מישהו מהצדדים יש לו דיון מחודש על חלק מהסעיפים, ואז בעצם הכול מתחיל מההתחלה.
בת שבע שרמן שני
¶
הרווחנו שאם לא יקרה המקרה הזה, היא לא תצטרך לחכות עכשיו כמה חודשים לדיון הבא בגלל שהיה רק דיין יחיד כשהיא באה לאשר את ההסכם.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
ההערה שהערתי לחבר הכנסת רותם, או שהעיר ד"ר פרץ, היא שזה מה שמשנה? ואם היה מותב? נניח שלא נשנה עכשיו, ונשאיר את זה שחייבים ללכת לשלושה, אז יצטרכו בני הזוג לבוא קודם לשלושה, ואחרי זה ממילא לא נותנים גט, אז ההסכם הזה - - - אותה בעיה תתקיים.
בת שבע שרמן שני
¶
למרות שנשיא בית הדין הגדול הרב עמר מנסה לעשות בזה שינוי, בהרבה מבתי הדין בארץ הרכב שיושב על תיקים הוא לא אותו הרכב שמסדר את הגט.
בת שבע שרמן שני
¶
ולכן, בדיוק אותה נקודה. ברגע שזה שתהיה אי הסכמה במועד סידור הגט, ההרכב שדן בגט יגיד להם: תחזרו להרכב הקודם.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
זה ברור לי. זאת אומרת, שהשאלה המנחה אומרת שבעצם אם אנחנו לא מאשרים את התקנה הזאת, אנחנו רק גורמים לעוגמת נפש לאנשים שנמצאים כבר במחצית דרכם להיפרד.
בת שבע שרמן שני
¶
כן. הבעיה היחידה היא – מה שקורה הרבה מאוד פעמים ולכן חשוב להכניס את הסעיף הזה בהמשך, בסעיף 3, הוא שהרבה מאוד פעמים אנשים מגיעים לדיון, אין הרכב של שלושה למרות שהם באים לדון בחיוב בגט. הדיין שיושב שם מנסה להביא את הצדדים להסכמה, ומפעיל עליהם הרבה מאוד לחץ כדי להגיע להסכמה, ומנסה להחתים אותם במקום על ההסכמה הזאת. מכיוון שיש דיין יחיד, הם דנים בפניו. לא תמיד יש הסכמה מפורשת לכך שהם מוכנים לדון בדיין יחיד.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
גברתי, זה כתוב בתקנה מפורשת בעקבות הערת המבקר, בעקבות הערתה של הנציבה לקבילות שופטים. בדיוק על הסוגיה הזאת משרד המשפטים הוסיף תקנה מפורשת בסוגיה הזאת. אני שואל עכשיו אך ורק על השאלה הזאת – לסעיף 1(ב) היו שתי הערות: הערתו של חבר הכנסת רותם היתה לא לאשר בכלל. הערתי היתה לאשר, אבל שזה יהיה כפוף לכך שזה יהיה על פי דין. זאת אומרת, שיהיה ברור עד כמה שאפשר שלא תהיה עקיפה של הנחייתו של עורך דין יעקובי.
על השאלה הראשונה, ענית. האם יש לך משהו לומר על השאלה השנייה?
בת שבע שרמן שני
¶
זה פתוח. אני חושבת שאפשר להוסיף את זה. אבל, אני חושבת שזה פתוח באותה מידה כמו שזה פתוח היום. זה נתון לפרשנויות היום, זה יהיה נתון ל---. בית הדין הרבני או עו"ד יעקובי ימשיך להגיד שגם אם כתוב: לפי כל דין והלכה, כיוון שזה נאמר באוביטר, זה לא הלכה משפטית, ולכן זה לא מחייב. זאת אומרת, אנחנו ממשיכים באותו מסלול. לכן, אני לא מבינה את ההתנגדות להוסיף את זה, ואני לא כל כך מבינה את הרצון להוסיף את זה.
יצחק לוי
¶
זה ייעל, זה יחסוך עוגמת נפש. יכולים להיות מקרים בודדים שלא. אבל, על פי רוב זה ייעל.
לגבי העניין השני – אני מציע לאדוני לטפל בעניין הזה לא דרך התקנות. כלומר, אחד מהשתיים – או שאפשר לכתוב ליועץ המשפטי לממשלה שינחה את היועץ המשפטי, את עורך הדין, שיטפל בעניין.
יצחק לוי
¶
או שאפשר לטפל בזה דרך החקיקה המונחת. או בדרך זו, או בדרך אחרת. אני אומר לאדוני, אני לא מרגיש שנכון יהיה לעכב את התקנה הזאת בגלל הנושא הזה, מה עוד שגם היועצים המשפטיים אומרים שזה לא סגירה מוחלטת. כלומר, אם אדוני רצה להרוויח את העניין - - -
פרץ סגל
¶
אני בכל זאת רוצה להציע להוסיף לחוק באופן מפורש. בית דין רבני יש סמכות לפי חוק שיפוט בתי דין רבניים נישואין וגירושין. נראה לי שנושא הבוררות על פי הפסיקה לפחות של השופט טל בשעתו, לא היתה מעוגנת בחוק שיפוט בתי דין רבניים, אלא מסורת שנהגה מימים ימימה.
בת שבע שרמן שני
¶
הערה נוספת – אני חושבת שהיה אולי עוד איזשהו בלבול. כתוב בחוק שהאישור של הסכמי יחסי ממון יכול להיעשות בדן יחיד. כיוון שלא כתוב פסק דין, מדובר על אישור לפני נישואין, או במהלך נישואין. זה לא מדבר על פסק דין שצריך אותו בגירושין. זה לא שהוספנו רק את המשמורת ומזונות שאנחנו מוסיפים בסוף, אלא אנחנו מוסיפים גם פסק דין במסגרת הליך גירושין. כשהוספנו את המילים "פסק דין", שינינו גם את המשמעות של יחסי ממון.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
ולשני הדברים יש היגיון במהלך. מבחינת זאת, בחלק הראשון אני מסכים לגמרי לדבריו של הרב לוי, אני מתנגד לדבריו של חבר הכנסת רותם, ולכן התקנה נראית לי. אני רק רציתי לשים פה איזשהו דגל, ובצורה כזאת לאשר את התקנה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
לכל אחד יש את הגישה שלו. אני חושב שאם זה לא מעלה או לא מוריד, אז בבקשה אפשר להצביע.
תמי סלע
¶
כל עוד מונים לפחות את חוק שיפוט בתי דין רבני, ולפחות גם את חוק יחסי ממון כי בכל זאת הסמכות לאשר הסכם לפי חוק יחסי ממון, נכון שאפשר לכרוך אותה גם, אבל היא במפורש כתובה שם בסעיפים מיוחדים לעניין הזה.
משה גפני
¶
אני לא זוכר מקרה כזה. אתה יוצר תקדימים – "חבל על הזמן". מונח אצלו חוק שנה וחצי, והוא לא דן על זה, אז הוא עכשיו שולח רמזים כאילו שהוא לבד.
תמי סלע
¶
בעיניי יהיו שני החוקים האלה - - - אז מכסים באמת את רוב ההסכמים. אבל, אני רוצה להעיר, לפחות לפרוטוקול וליושבים בדיון, שבשיחה שלי עם עו"ד יעקובי שבאמת לא יכול היה להגיע היום, הוא מתנגד לכיוון הזה כי זה כיוון שעלה בשיחה בינינו. כיוון שאתם גורמים שונים שכאילו שייכים למשרד המשפטים, אני חושבת שאתם צריכים לסכם את זה ביניכם. אבל תדעו שמבחינתו זה נוסח שהוא לא מקובל.
לעניין של לפי כל דין הוא כן הסכים. אבל, ברור שמבחינת סגירת הפרצה זה פחות חזק. אם מפנים לחוקים – מפנים לחוקים. אם זו עמדת משרד המשפטים, לנו אין התנגדות שזה יפנה לשני החוקים האלה בחוק שיפוט בתי דין רבניים, וחוק יחסי ממון.
אלעזר שטרן
¶
התקנה הבאה היא בתקנה 1 סעיף קטן (1) להוסיף את תקנה (ג1) שקובעת: "בקשה למתן צו ירושה בהסכמה, וכן בקשה למתן צו קיום צוואה בהסכמה שניתן לאשרן לפי דין תורה". כיום לבית הדין הרבני יש לפי חוק הירושה, ברגע שהצדדים מסכימים לתת סמכות לבית הדין הרבני לדון בענייני ירושה, סמכות בכתב, לבית הדין הרבני יש סמכות להוציא צו ירושה או צו קיום צוואה. פה מוצע שהבקשה הזאת תידון בדיין אחד כשזה נעשה בהסכמה.
יש להעיר שבצד המקביל, בצד האזרחי, ברגע שיש הסכמה בין הצדדים זה נעשה על-ידי הרשם לענייני ירושה. ורק כאשר יש בעיה כלשהי – יש סכסוך או התנגדות – זה מועבר לדיון לבית המשפט.
דוד רותם
¶
האם הסיפה: "שניתן לאשרן לפי דין תורה", אומר שכאשר מדובר בהרכב של שלושה אז הם יכולים לדון בזה גם כשאי אפשר לאשר את זה לפי דין תורה?
אלעזר שטרן
¶
לא, הסיפא באה לסייג מקרים. ישנם מקרים שבהם לפי דין תורה עצמו יש בעיות להוציא ירושה או צו קיום צוואה גם כשזה בהסכמת הצדדים. ולכן, מוצע לקבוע שרק כאשר אין בעיה מצד דין תורה לאשר את זה בדיין אחד יאשר את זה דיין אחד. ברגע שאותו דיין רואה שיש איזשהו בעיה מצד דין תורה להוציא בצו כי זה יועבר - - -
דוד רותם
¶
לא, אבל אז גם הרכב של שלושה לא יכול לאשר. מפה אפשר יהיה להסיק שכאשר מדובר בדיין אחד זה צריך להיות שניתן לאשרן לפי דין תורה. כאשר מדובר בהרכב של שלושה, לא צריך גם אם - - -. בית הדין הרבני פוסק רק לפי תורה. זה דין המחייב אותו.
פרץ סגל
¶
"בקשה לאישור צוואה מחיים שניתן לאשרה לפי דין תורה", ואותו הדבר גם בקשה לאישור חלוקת עיזבון בהסכמה של - - -
בת שבע שרמן שני
¶
יש פה בעיה עם המילה "הסכמה" – משמעות דו משמעית. כיוון שלהגיע לבית הדין הרבני צריך הסכמה של כל הצדדים, אני רוצה שיהיה ברור שפה ההסכמה ניתנת לא רק לסמכות לבית הדין בכלל, אלא סמכות דן יחיד.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
זה לא הדוגמה. אני גם אסביר לך גם מקל וחומר. גברת שרמן שני, אני אסביר לך למה במקרה הזה ההסכמה היא הסכמה על הירושה, ולא על הסכמה על האחד. כי על האחד יש ממילא הסכמה. כי אם זה לא נעשה בבית דין רבני, וזה היה נעשה הלוא מחוץ לבית הדין הרבני על הסכמה, אז זה נעשה בפני רשם.
בת שבע שרמן שני
¶
אבל, כיוון שחורגים מהדין שמדינת ישראל קבעה, ואנחנו יודעים שבית הדין כמו שכתוב ידון לפי דין תורה, אז יתכן שמי שפונה לבית הדין עושה את זה בידיעה שיהיו שם שלושה דיינים, שיהיו מגוון דעות הלכתיות. יכול להיות שלא, אתם לא חייבים להסכים למה שאני אומרת. אבל, אני לא חושבת שזה given שהם מסכימים לבית הדין, מסכימים גם לדיין אחד.
אדווין פרדמן
¶
יש באמת בעיה בכוונה של הסכמה פה. הצדדים לא יכולים להסכים לדוגמה שצוואה פגומה היא כשרה. אני לא יכולה לבוא בבית הדין ולהסכים גם אם זה שני צדדים, שצוואה שחתומה על-ידי עד אחד, הופכת להיות צוואה כשרה ואז אפשר לתת צו קיום צוואה כי שני הצדדים מסכימים. לכן, ההסכמה חייבת להיות רק בסמכות בית הדין. אין דבר כזה שאני בא אפילו לבית המשפט כששני הצדדים מסכימים שדבר פסול הוא כשר. בית המשפט לא יאשר אותו. אי אפשר לתת לבית דין לאשר דבר שהוא פסול מעיקרו.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
מר פרידמן, אני רוצה לחדד. מה שאתה אומר זה צד אחד. אם כך, צריך להסכים לפי שיטתך כמו שאומרת הגברת שרמן שני, לשני דברים: צריך הסכמה גם של שני הצדדים על צוואה, וגם צריך הסכמה להידון בפני אחד. אלו שתי ההסכמות שאתה רוצה. אדוני היועץ המשפטי, אני רוצה את התגובה שלך.
אלעזר שטרן
¶
כמו דברים כשמאשרים סמכות לתת הסכם, לא מבקשים את הסכמת הצדדים שבית הדין יידון בדיין אחד. פה ההסכמה צריכה להיות ההסכמה הכללית להידון בכלל לפי בית הדין שזה לפי סעיף 155 לחוק הירושה, והסכמה על צו הירושה או צו קיום צוואה שאז ככל שיש הסכמה ההנחה היא שהדבר הוא פחות מורכב.
לדבריו של עו"ד פרידמן – אם יש בעיה מבחינת הדין עצמו לאשר את זה, אז אותו דיין אחד שידון בזה יגיד: תראו, למרות ההסכמה שלכם לא ניתן לאשר את זה בגלל א', ב, ג'. זה לא קשור, זו שאלה של הדין המהותי.
משה גפני
¶
כל מה שיש פה בתקנות יש מה שיש בחקיקה הראשית לגבי שלושה דיינים. זה מועתק כמו שאמר ד"ר פרץ סגל מהחקיקה הראשית לגבי העניין של דן יחיד שזה רוצים לקבוע בתקנות.
משה גפני
¶
בסדר, לא חשוב. על כל פנים רוצים להעביר את מה שיש לגבי שלושה דיינים, ואת מה שכתוב בשלושה דיינים אנחנו מעבירים עכשיו בתקנות האלה לדן יחיד. ולכן, לכאורה כל הפסקה הזאת (ג1) היא ברורה. זה מועתק, ומעבירים את זה לדן יחיד.
אדוני היושב ראש, זה שאתה אומר שאתה לא רוצה שבתקנה אזרחית יהיה כתוב המילים "דין תורה", אז אני רוצה לחדש לך שגם בחקיקה ראשית במדינת ישראל, וגם בתקנות משנה כתוב: "דין תורה". כתוב בהרבה חוקים. בכל זאת, אנחנו מדינה יהודית. הרי כל החוק של בתי הדין – אנחנו מרוצים ממנו, או לא מרוצים ממנו – זה הכול על פי דין תורה. אם לא היה כתוב – לא היה כתוב, ואז לא הייתי נוגע. אבל, אם כבר כתוב "על פי דין תורה", שאתה תדרוש שתצא המילה הזאת באופן מכווון? הרי להיפך, לשיטתך זה מגביל את הסמכות של דן יחיד. הרי אני הייתי צריך לבקש שתימחק המילה "דין תורה". להיפך – לתת לדיינים סמכויות שיש לבתי משפט אזרחיים. אבל, מכיוון שהחוק הוא לא כזה, התקנה היא לא כזאת, אז סתם במכוון, במזיד, למחוק מהדין ה- - -
יצחק לוי
¶
עו"ד פרידמן, הדיין הוא לא חותמת גומי. אם הוא יראה שיש פגם בהסכמה אז הוא יאמר אותה, הוא יעיר עליה, הוא ישנה, לא יאשר. לא מדובר כאן בכך שכל הסכמה הדיין חייב וצריך לאשר. הדיין פה יושב במקום שלושה. כלומר, יושב כמו דיין, שופט. הוא כרגע רואה משהו שהוא לא מתאים, אז הוא לא יאשר. לכן, אני לא חושש ממה שאתה אמרת.
אדוני, אני באמת קצת נבוך מהדיון הזה. אני מקביל את זה לתקנה הראשונה. אבל, זה גם לא מעלה ולא מוריד.
תמי סלע
¶
ראשית, שתי הערות על הסיפה. ראשית, זה כבר נמצא היום. כמובן שזה לא אומר שזה מוצלח גם אם זה נמצא. אבל, לשים לב שזה כבר קיים.
תמי סלע
¶
גם אם נוריד את זה מהותית אין פה באמת משמעות, גם בגלל תקנה נוספת שמוצעת כאן שמאפשרת לדיין, כלומר ביוזמתו, להעביר את זה להרכב של שלושה. כלומר, אם הוא חושב שיש בעיה מצד דין תורה, או מצד החוק האזרחי הוא יכול להעביר את זה לשלושה, כך שבעניין הזה זה פותר.
תמי סלע
¶
יש פה עוד איזשהו קושי שהוא קיים גם בתקנות היום. אפילו מלכתחילה עוד לפני שנקבע ההרכב צריכים לדעת אם ניתן לאשר או לא ניתן לאשר לפי דין תורה כשבעצם זה משהו שבדיון עצמו אמור להיות מוכרע. זה קצת מוזר שזה תנאי סף לקביעת הסמכות בה. מהבחינה הזאת,עדיף כן להוריד את הסיפה הזאת, כי הרי אי אפשר לדעת לפני שמתקיים הדיון עד הסוף אם ניתן לאשר או לא ניתן לאשר לפי דין תורה.
הערה אחרונה – נכון שחוק הירושה מאפשר במקרים של עניינים שהצדדים הסכימו לדון בהם בבית הדין הדתי שהדיון יהיה על פי דין תורה, או על פי הדין הדתי שחל באותו בית דין. אבל, אם באותו עניין מדובר גם על זכויות ירושה של קטין, או של מישהו שהוא פסול דין, אז בית הדין לא יכול להחיל רק את דין תורה. הוא חייב לפעול גם על-פי הוראות שחלות בעניין – החוק האזרחי. ולכן, אם כותבים פה רק שניתן לאשרן לפי דין תורה, אז זה גם כן מרמז איזה משהו לא מדויק על דין שחל על ההליך. גם מהבחינה הזאת זה פחות מוצלח.
פרץ סגל
¶
אני רוצה להתייחס להערת עו"ד שרמן שני, ולהערת עו"ד תמי סלע. ראשית, לפי הדין האזרחי הכללי, ענייני ירושה נידונים בשופט יחיד. הסיבה שבבית הדין הרבני הם נידונים לפי שלושה, זה כי לפי דין תורה ממונות נידונים בשלושה. לכן, מבחינת המחוקק האזרחי ממילא - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני יכול להכניס לך כהערת שוליים - יש מסורת בקהילות ישראל בת אלף ומאה שנה, שאפשר לדון דיני ממונות בהסכמת הצדדים גם בדיין אחד כולם.
פרץ סגל
¶
נכון. לכן, הכוונה פה היתה, כאשר החוק בא ואמר לבית הדין הרבני אם כל הצדדים הסכימו, כולל בשמו של קטין – היועץ המשפטי לממשלה בדרך כלל מתייצב כאשר יש קטין בעניין – פירושו של דבר שלמעשה מבחינת הדין האזרחי הוא לא נכנס לשאלה מהו ההרכב שהוא לפי הדין הדתי? בבית הדין השרעי חל אותו הדבר, בדין הדרוזי, והוא לא נכנס לשאלה אם זה בפני שלושה, או בפני אחד, מפני שהוא אומר שאלו דברים מבחינת המחוקק האזרחי גם בשופט אחד זה היה כשר. לכן, התוספת הזאת כולה איננה באה כדי לענות על פי דין תורה. התוספת פה שניתן לאשרה, היא באמת לא מעלה ולא מורידה, כי באופן עקרוני מה שקורה בבתי הדין הרבניים הוא שעושים קניין כדי שהמדיינים יסכימו שהדין האזרחי יחול. זה בדרך כלל הדין הנוהג בבתי הדין הרבניים, קצת פחות בבתי הדין השרעיים שמקפידים יותר לנהוג לפי דיני השרעייה לעומת דין תורה, כיוון שלפי דין השרעייה – ואני לא צריך להגיד לאדוני היושב ראש – יש קושי אם אפשר להתנות או אי אפשר להתנות על דיני הירושה, בעוד שאנחנו לפי דין תורה כן אפשר להתנות על הדברים האלה. כך שלמעשה התוספת שניתן לאשרן לפי דין תורה אם היא לא תופיע פה היא תצרום מבחינה זאת שיאמרו למה בשתי התקנות כן, ולמה בתקנה הזאת לא? כיוון שאני לא חושב שזה מעלה או מוריד אני הייתי שומר על הסימטריה, ולא נותן פתח לפרשנויות.
בת שבע שרמן שני
¶
אני מתעקשת על הנקודה שלי, ואני אסביר למה. אדם מגיע להסכם, והוא יודע שהוא מסכים על מה צופה פני העתיד, ולא משנה לו אם דיין אחד מאשר את זה, או שלושה דיינים מאשרים את זה. כשאדם מגיע לבית הדין בעניין ירושה, הרבה פעמים למשל נשים מופתעות כשהם עם אחיהם להסכם בעניין הירושה, או הגיעו יחד לוותר לאם, ובבית הדין מתגלה להן שהן בכלל לא יורשות, ולכן ההסכמה שלהן היא רק הסכמה להגיע לבית הדין. אבל, מרגע שהן בבית הדין זה שהן הסכימו לוותר, או שאחיה הסכים לתת לה את חלקו בירושה, זה לא משנה כיוון שלפי החוק הוא יכול לשנות את דעתו עכשיו.
בת שבע שרמן שני
¶
לא. כי עדיין כתוב פה שהיא יכולה להסכים להגיע לבית הדין, או שהם יכולים להסכים להגיע לבית הדין. עדיין לא כתוב שהם חייבים להסכים גם שזה יידון בדן יחיד. יכול להיות שהם מסכימים להגיע לבית הדין כי הם לוקחים בחשבון שישבו שלושה דיינים והם מאמינים שאחד מהם יקבל את עמדתם. אבל, אם הם היו יודעים שזה בדן יחיד הם לא היו מסכימים, בניגוד להסכם שבהסכם היא יכולה ברגע האחרון לחזור.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
מהיום שהתקנה תוקנה, אז הוא לא יכול להגיד שהוא חשב שהוא ידון בפני שלושה מפני שברירת המחדל שהוא דן בפני אחד.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
על כל דבר אפשר יהיה לומר את זה בכל אחת מהתקנות. עכשיו הטלנו דן יחיד בבית משפט מחוזי ב-300,000 בערעורים. מהיום שתיקנו את התקנה ואילך, אדם לא יכול להגיד שהוא לא יודע.
בת שבע שרמן שני
¶
אני אסביר למה, כי יכול להיות שיהיו אנשים שיסכימו להגיע לשלושה, ולא יסכימו להגיע לדן אחד.
בת שבע שרמן שני
¶
אבל, בבית המשפט היא יודעת בדיוק מה החוק, ובבית הדין היא לא יודעת מה הם יפסקו לה. בבית הדין אין הלכה פסוקה.
אברהם מיכאלי
¶
אדוני היושב ראש, נראה לי שאנחנו מתבלבלים פה במה אנחנו דנים היום. אנחנו דנים בתקנות שאני מבין שהן מקובלות על נשיא בית הדין, והן באות לייעל מערכת, ופתאום נכנסים לסוגיות מהותיות בחוק כאילו מחוקקים חקיקה חדשה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
לא, אדוני טועה. אני אמרתי את זה לרב גפני, ואני אומר את זה פעם שנייה. לא היה דיון בתקנות בוועדת חוקה – בין אם זה ניקיון של חצר אחורית, ובין אם זה חניה על חצר קדמית, ובין אם זה פרסום לקראת בחירות, ובין אם זה - -
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
יכול להיות. מבחינתי ה"דיל" הוא שאדון יעקובי ייקח את ההנחיה שלו, ואז הכול יהיה בסדר.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אולי, אני לא יודע. הרב לוי, יש משמעת בעובדי מדינה, צריך היה לעשות את זה. אני לא יודע באמת למה לא נעשה. אנחנו עוברים לסעיף (ג).
אלעזר שטרן
¶
כבר אנחנו נגיד מה מוסכם, ומה לא מוסכם. יש רשימה של מספר אישורים שבית הדין הרבני יהיה מוסמך לפי התקנה המוצעת לתת בדיין אחד, ולא בשלושה דיינים.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אגב, כשאתה אומר "הרב הראשי" אצל הרב גפני זה מישהו אחר ממה שאתה חושב, ואני חושב, והרב לוי חושב.
משה גפני
¶
לא מעניין אותי שום רב ראשי, ולא נשיא בית הדין הרבני הגדול. לא מעניין אותי כלום, אני חושב רק על ההסכם הקואליציוני הבא לגבי ראשות ועדת החוקה – שום דבר אחר לא. אופיר פינס היה יושב-ראש ועדת חוקה, היה נורמאלי, הכול בסדר. הוא לא נכנס לפה לדין תורה, ואני לא יודע לאן.
דוד רותם
¶
אנחנו לפחות יודעים דבר אחד – גפני כבר מנהל משא ומתן קואליציוני. הוא כבר חושב איך הוא מנהל משא ומתן קואליציוני.
אופיר פינס-פז
¶
אדוני היושב ראש, אני הפסקתי למחות
משום שאני רגיל כבר שחבר הכנסת גפני משבח אותי לעיתים קרובות.
משה גפני
¶
אבל חבר הכנסת פינס, אני מדבר בכל הרצינות. אתה מצביע נגדי, והכול בסדר. אבל, הכול מתנהל אחרת. שוכב פה חוק כבר חודש וחצי, חמישה חוקים שנה וחצי, ועכשיו הוא דרך רמז ליעקובי רוצה לשנות תקנות כששוכב פה חוק שנה וחצי – חמישה חוקים.
דוד רותם
¶
חבר הכנסת גפני החליט שבפריימריס הבאים של מפלגת "העבודה" אתה לא תיבחר, ולכן הוא משבח אותך.
משה גפני
¶
ממש לא. אתה יודע מה? מותר לי גם פעם ביובל לדבר ברצינות. הוא מנהל ויכוח פרלמנטארי נורמאלי, והוא מאיים עלינו פה שאם לא נאשר בדיוק את מה שהוא רוצה הוא לא מאשר את התקנות. לא שמעתי את זה אף פעם מאופיר פינס.
אלעזר שטרן
¶
לפני שנעבור לאישורים צריך להבהיר שמתן אישור כזה על-ידי בתי הדין, לא מדובר על אישור שהוא מינהלי, אלא אישור כזה כמוהו כמתן פסק דין הצהרתי על הסטאטוס של האדם שמבקש את האישור. דהיינו, אישור על אדם שהוא אישור גירושין משמעותו מתן פסק דין הצהרתי בידי בית הדין שהאדם הוא בסטאטוס של גרוש.
אלעזר שטרן
¶
אני אעבור תקנה תקנה ואני אסביר מה היה כתוב. התקנה הראשונה שהוצעה זה אישור יהדות או אישור גיור לגבי גיור שבוצע בידי בית דין שהכירה בו הרבנות הראשית לישראל לצורך סידור נישואין. בנוסח שהוגש לנו על-ידי משרד המשפטים – יותר נכון, הנהלת בתי הדין – היה כתוב "אישור יהדות", נקודה. ובתקנה (י"ג) היה כתוב: "אישור גיור". אחרי בירור שערכנו עם משרד המשפטים, הסתבר שההסכמה המקורית בין הנהלת בתי הדין לבין משרד המשפטים היתה שאישור היהדות או אישור הגיור יינתנו רק לצורך סידור נישואין. זאת אומרת, לא כאישורים עצמאיים בפני עצמם, וזה מתוך פסיקת בית המשפט העליון שקיימת, שלבתי הדין הרבני אין סמכות לקבוע בצורה ישירה כשאלה העומדת בפני עצמה, שאלת יהדותו או תוקף גיורו של אדם, אלא אם כן זה לצורך עניינים שבסמכותם. זאת אומרת, לצורך קביעת תוקף נישואין או גירושין, או מזונות – כל הכרעה שבתחום סמכותם כהכרעה אינצידנטלית, ולא כהרעה של עניין העומד בפני עצמו. ולכן, התוספת פה שהיא הדבר שהיה מוסכם מלכתחילה, היא תוספת שהאישורים האלה יינתנו רק לצורך סידור נישואין, כי זה באמת חלק מסמכותו של בית הדין לבדוק את תנאי הכשירות של - - -
יצחק לוי
¶
לא, לא. אני שואל כי השאלה הזאת היא מאוד חשובה לגבי ענייני גיור. יש שיטות שונות בין הדיינים לגבי הכרות בגיור. כלומר, כאשר יש דיין יחיד הוא יפסוק לפי שיטתו. הוא יגיד שהוא סומך על בית דין פלוני, ועל בית דין פלוני אני לא סומך, על אף שמדובר בבתי דין שמוכרים על-ידי הרבנות הראשית לישראל.
אם הייתם אומרים לי שכל דבר שלא מאושר עובר אוטומאטית להרכב של שלושה, אז אולי הדבר היה מתקבל יותר על דעתי. אם אתם אומרים שהדבר הזה הוא אישור או לא אישור, והתיק נסגר – כלומר, שהאדם הזה בא לבית הדין ובזה שלא מאשרים פוסלים לו את הגיור שבידו, אני מאוד מפקפק במצב הנוכחי של היום. אני מאוד מפקפק ביכולת לאשר.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני חשבתי אותו הדבר, אני אמרתי שאני לא רוצה לאשר. תגובתי היתה שבמצב שבו אנחנו נמצאים היום מול בית הדין הרבני, והנזיפות שקיבלו דיינים שם, והבעיות שיש לרב הראשי להשליט את המרות, אני לא רוצה לאשר את תקנה (ח). זאת היתה התחושה שלי, אבל נשמע.
דוד רותם
¶
אדוני היושב ראש, פקודת המרת דת קובעת שהמרת דת או גיור מתבצע על-ידי בית דין, וחתימתו של נשיא בית הדין הרבני הגדול, או הרב הראשי לישראל, היא זו שקובעת שהגיור תקף או לא תקף.
פה עושים לנו תרגיל משולש. מה שיקרה הוא – אני התגיירתי בבית הדין של הרב דרוקמן, קיבלתי תעודת המרה.
דוד רותם
¶
לא, לא. הרב חיים דרוקמן. בבית הדין הזה שהוא פסול וכו' וכו', שם התגיירתי. כך כתוב בפסק הדין.
דוד רותם
¶
הלכתי לרב הראשי הרב עמאר, והוא נתן לי תעודת המרה, וזה נגמר מבחינת מדינת ישראל, ואני יהודי לכל דבר ועניין. אין סיפור כזה שבית דין יבדוק אותי עוד הפעם.
דוד רותם
¶
אני אתחתן אצל רב שיקבל את זה. יש הצעת חוק שתחייב את כל הרבנים לקבל את זה. אבל, עד אז אני אלך לרב אחר. יש עשרה שלא יקבלו את זה, אבל היתר יקבלו את זה. ולכן אני אומר - בית הדין לא בודק גיור, אין לו סמכות לבדוק גיור לא לצורך נישואין, ולא לשום צורך אחר, כי בית הדין איננו מסדר קידושין. כשאני בא להירשם לנישואין, תעודת ההמרה שחתומה על-ידי הרב הראשי, היא תעודת היהדות.
אופיר פינס-פז
¶
קודם כל, למען הגילוי הנאות, חלק גדול מההערות של חבר הכנסת יצחק לוי "דוסקסו" בינינו. אני מאוד מוטרד ממה שקורה בבית הדין הרבני לגבי גיורים. ראינו כמה דוגמאות חיות קשות מאוד רק לאחרונה.
אופיר פינס-פז
¶
פה חשובה מאוד עמדתו של ד"ר פרץ סגל. אם מדובר באישור בדן יחיד, מן הסתם זה יקל על ההליכים. הוא אולי לא יקל על ההליכים, אולי יזרז אותם וייעל אותם. אבל, בשום פנים ואופן אי אפשר להסכים, אפילו לא במשתמע, שיהיה גם מותר לא לאשר גיור בדן יחיד – זה ברור. השאלה היא, האם יש תשובה לעניין הזה. אם אין תשובה לדבר הזה ניאלץ למחוק את זה. אני בעד לייעל את המערכת.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
חבר הכנסת פינס, כשאתה תהיה שר המשפטים תחליט איך אתה רוצה לעצב את הסעיפים. אי אפשר עכשיו.
פרץ סגל
¶
השאלה היחידה שאנחנו עסקנו בה האם כאשר התיק הזה מובא בפני בית הדין הרבני, האם יצטרכו לתת את האישור שלושה דיינים או דיין אחד?
פרץ סגל
¶
אנחנו חשבנו על מנת לייעל את ההליך כפי שאמר חבר הכנסת פינס, לאפשר לדיין אחד. יש להניח שכאשר יש בעיה בגיור, הוא יעביר את זה לשלושה דיינים.
אופיר פינס-פז
¶
אומר ד"ר פרץ סגל שאין מניעה מבחינת משרד המשפטים להוסיף בתקנות סעיף שאם יש לדיין ספק לגבי הגיור, זה - - -
משה גפני
¶
ד"ר סגל, אל תשתמש במילה "כלוב" שלהם, בגלל שזו מילה שאסור לעובד מדינה להשתמש בה. מותר רק לחבר כנסת שיש לו חסינות.
אלעזר שטרן
¶
הוועדה שינתה. הנוסח שהוגש לנו היה אישור יהדות ואישור גיור. התוספת שלנו זה לצורך סידור נישואין, שהאישור הזה הוא רק לצורך סידור נישואין.
משה גפני
¶
לי יש את מה שיש לי, ולא מה שיש למישהו אחר. אני בסך הכול נשארתי פה כמעט – אני לא אומר לבד – אבל אני נשארתי היחיד ששומר פה על החוק. כולכם הפכתם להיות כאלה - - - פשוט לא יאומן איזה סגנון דיבור.
מה שאני מבין מבחינת משרד המשפטים, אני מבין שכל התקנות האלו באות להקל על המצב הקיים. הרבה פעמים צריך אישור יהדות בגלל בעיות שקיימות, בכלל לא נוגע לעניין של גיור. מגיע עולה חדש שצריך אישור יהדות שהוא עצמו מבקש את זה, ולהביא את זה לפני הרכב של שלושה דיינים – המשמעות של העניין היא להמשיך את הסבל שלו מבחינת העניין שצריך את האישור הזה.
משה גפני
¶
היושב ראש אמר למחוק את פסקה (ח'), אז התחלתי בעניין של פסקה (ח'). הרבה מאוד פעמים אישור יהדות הוא דבר שהוא חשוב גם למדיין וגם למערכת, וצריך להקל בעניין הזה, וזה ברור לחלוטין.
בדיון הזה הפכתי להיות המקל, אתם הפכם להיות המחמירים. אבל, בסדר. אני לא יודע אם מבחינה הלכתית זה נכון או לא נכון. מצידי, אל תאשר את התקנות – זה בסדר, אתה תקשה על האנשים. אני לא מבין את ההתנהלות הזאת שבאים ומדברים על ערכאה שיפוטית במדינת ישראל. אפשר לבוא ולהחליט שמבטלים בכלל את הנושא של בתי הדין, או שלבתי הדין לא ייבחרו אנשים כאלה. אין לי את הנוסחא, כי רוב הדיינים - - -
משה גפני
¶
אתה תיתן לי לדבר, כי אתה דיברת כמו אני לא יודע מה נגד החוק במדינת ישראל, ואני רוצה למחות על זה. בכל אופן, אני הציוני האחרון או כמעט האחרון שנשארתי פה. אתם כולכם הפכתם להיות ממש כמו אני לא יודע מה – כמו איזה "נטורי קרתא".
משה גפני
¶
אתם מיעוט נרדף? נכון, אתם מיעוט נרדף. אתה מנצל את המעמד שלך כיושב ראש ועדת החוקה לעשות את מה שאתה רוצה. בסדר, אבל אתה הבאת את זה לגבהים בלתי נודעים, בגלל שליושב ראש ועדה יש באמת הרבה סמכויות. אתה בא ואתה אומר: אני רוצה להוסיף משהו סמלי עם רמז. אם לא – אני לא מאשר את התקנות.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרב גפני, כבר אמרת שההצעה שלך למשא ומתן קואליציוני יהיה שמנחם בן ששון לא יהיה יושב-ראש ועדת חוקה. אם את זה אתה צריך - - -
משה גפני
¶
לגבי העניין הזה – אם רוצים לאשר תקנות, או לאשר תקנות, לפי המצב הנתון – זאת אומרת, הדיינים הם כאלה, והדיינים הם אחרים, והיה מקרה כזה והיה מקרה אחר – אני חושב שזה דבר חמור מאין כמותו. אתם הופכים את מדינת ישראל ללעג וקלס. אנחנו הופכים להיות מדינה שהיא איננה מדינת חוק, איננה מדינה שנוגעת בכלל לראייה כוללת, אלא כדי לטפל בדיין מסוים, או במספר דיינים מסוימים אנחנו כן נאשר תקנות או לא נאשר תקנות. אני אומר לכם – אתם מביאים את זה למצב שהוא בלתי מתקבל על הדעת בעליל. מכיוון שהמשמעות של העניין היא שכל מה שאנחנו מדברים כאן בתקנות הללו, כל הזמן מרחף מה זהותם של הדיינים. הרי ברור לחלוטין שאם זהותם של הדיינים היתה זהות של דיינים שמקובלים עליך, אדוני היושב ראש, היית מאשר את התקנות האלה ככתבן וכלשונן.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
לא, אבל זה להלעיז. היה פה שר משפטים ביקש לשנות את הרכב בית משפט ל---, הוא לא קיבל. הוא ביקש רשמים – הוא לא קיבל. על מה אתם מדבר?
משה גפני
¶
ולכן, כל הסיפור הזה הוא סיפור צבוע מהמדרגה הראשונה. הוא הרי צבוע בדיוק לזהותם של הדיינים. הרי אם מחר יהיו דיינים אחרים אתה תדרוש אם תהיה כאן, שהתקנות האלה יאושרו ככתבן וכלשונן, ושיהיה אישור גיור, אם הדיין היה מזהות כזאת שאתה חושד שהפסיקה שלו היתה נוחה לך.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרב גפני, הטענה שלי היא רק הנחיית היועץ המשפטי להנהלת בתי הדין. אם לא היתה הנחיה כזאת היו מתנהגים בצורה נאותה, ולא היתה לי בעיה. ההנחיה הזאת מרחפת מעל התקנות.
משה גפני
¶
אני מצאתי הנחיות של יועצים משפטיים במשרד המשפטים שהיו מנוגדים לחלוטין לכוונת המחוקק ולחוקים הקיימים. זאת היתה עמדתי, האם יכולתי לעשות איתה משהו?
משה גפני
¶
ודאי שאתה יכול, אתה יושב-ראש הוועדה. אתה יותר מהאפיפיור, מכיוון שאתה יכול לעשות מה שאתה רוצה. אתה לא צריך להתחשב באף אחד מחברי הוועדה גם אם יהיה רוב לאשר או לא לאשר. אתה יודע מה? אני כבר לא בטוח שאני רוצה לאשר את זה בכלל.
משה גפני
¶
אם זו ההתנהלות, אז בסדר. אז בוא נחכה לראות איך יתייצבו בתי הדין הרבניים, מה תהיה זהות הדיינים. אגב, אני אעשה את זה גם בבתי המשפט, ובעזרת השם כשיהיה לי כוח אני אעשה את זה. עכשיו הכוח הוא בידיים שלך.
משה גפני
¶
בסדר, למשוך גט אחרי נתינו. רק הדיינים לא דואגים לנשים, אתה כן. אם אתה כל כך דואג לנשים, אני מציע שתיתן את התפקיד שלך לחברת כנסת מ"קדימה" ותתפטר. תיתן לנשים.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני לא משנה אותו. מה שיישאר זה יישאר שם. אני לא מוחק את מה שקיים, אני רק לא מאשר את מה - - -
פרץ סגל
¶
- - בסעיף ח', וסוכם עם הנהלת בתי הדין שיהיה כתוב אישור יהדות לצורך סידור נישואין. זה הנוסח שהיה מוסכם עם בתי הדין הרבניים. משום מה זה לא הוגש, וכאשר העמדנו על הטעות, בתי הדין קיבלו את הדבר הזה. בנוסף, היה פסקה (י"ג): אישור גיור לגבי גיור ש- - -
יצחק לוי
¶
את זה הבנו. אבל, אישור יהדות כפי שמוגש אצלנו, הוא לא מקווקו. הווה אומר, שזה חלק ממשרד המשפטים.
דוד רותם
¶
אני לא מבין. יש עתירה לבג"ץ כנגד פסק דינו של הרב שרמן. אחת הטענות שם היא שבית הדין איננו מוסמך אגב גירושין, לדון בנושא גיור.
בת שבע שרמן שני
¶
ראוי אולי לציין, אישור יהדות היום הוא במקרה של אדם שמגיע מחו"ל. הוא מגיע לארץ, ומבקש שיאשרו. אז אולי כדאי שזה יהיה ברור שמדובר גם פה באישור. אם אנחנו מוסיפים את המילים: אישור יהדות, מדובר באישור יהדות של אדם מחו"ל, או שהתגייר בבית דין לחו"ל, או מה שרוצים להגיד. אבל, זה לא מישהו בארץ שבא להינשא, והרשם החליט שהוא לא יהודי.
משה גפני
¶
אבל עו"ד שרמן, יש גם מקרים בארץ של כאלה שבאו קודם מחו"ל, אבל הם לא הגיעו אף פעם בגלל שהם לא הלכו להינשא, ולא היתה להם בעיה אישית.
משה גפני
¶
לא, את טועה. הוא לא התגייר. הוא טוען: אני לא גוי בכלל, אני יהודי, ועל זה יש אישור יהדות. יש גם שליחים שעושים את זה.
בת שבע שרמן שני
¶
אני יודעת, על זה אני אומרת. אם מדובר על עולה חדש, על מישהו שהגיע מחו"ל, על מישהו שהוא לא - - -
תמי סלע
¶
אני רציתי להעיר שצריך להבחין פה בין שני דברים. באמת שאלת הסמכות בכלל באישור יהדות, ובאישור גיור גם אגב סידורים מסוימים שיש כאלה שחולקים על זה פה, ואומרים בכלל למה צריך להגיע לבית הדין, יש את רושם הנישואין שהוא יחליט, יש את בית הדין לגיור שנתונה לו הסמכות להחליט, ושהוא יחליט.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרב גפני, לא אצביע לפני 11:35. פשוט יש לנו עוד סעיפים פה שאני צריך לדון בהם. אני אדאג לזה שיקראו לך, לא אצביע בלעדיך – לא לפני 11:35.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
הרב גפני, אני לא אצביע לפני 11:35. יש לנו עוד שישה סעיפים. אגב, הבעייתיים כבר מאחוריך.
תמי סלע
¶
כמו שנאמר קודם לגבי אישור יהדות או אישור גיור כשלעצמם, יש באמת פסיקה מפורשת שזה לא משהו שהוא בסמכות בית הדין. לצורך סידור נישואין או לצורך עניין אחר שבית הדין דן בו והוא צריך להכריע אם יש לו סמכות או לא, ולצורך ההכרעה בשאלת הסמכות הוא בעצם צריך להכריע לגבי ההשתייכות הדתית של הצדדים, יש לו סמכות כחלק מהתנאים לסמכותו.
תמי סלע
¶
גם על זה אפשר להתווכח, ואפשר אולי לתקן את החקיקה. אבל, כיום יש מציאות מסוימת שצריך לדעת שהיא קיימת, שלפיה כמה אלפים של אנשים בשנה נשלחים על-ידי רושם הנישואין לבית הדין כדי לקבל אישור יהדות. יכול להיות שגם אישור גיור אם זה מישהו שהתגייר. זה באמת בעיקר עולים חדשים שרשומים כבר במרשם האוכלוסין כיהודים, אחרת הם בכלל אולי לא היו מגיעים לבית הדין.
תמי סלע
¶
גם אם התקנה הזאת לא תופיע, המציאות הזאת כנראה תמשיך להתקיים, אלא אם כן יתקנו אותה באיזה חקיקה אחרת, או בדרך אחרת.
תמי סלע
¶
אבל, לא דרך התקנות האלה אם לא נכניס או כן נכניס נשנה את המציאות. היום כשהם נשלחים לצורך האישור, הם צריכים להיות מופנים לשלושה דיינים.
לשאלת דיין אחד או שלושה – יש גם את ההיבט שהעלה חבר הכנסת פינס, שבהחלט אפשר לפרש אותו אם מחליטים כן להכניס את זה, ולומר שלצורך מתן אישור, כלומר לאשר את הגיור או את היהדות, דיין אחד יכול לעשות את זה. אבל, לא לדחות את האישור. לדחות כן יהיו צריכים שלושה – זאת אפשרות. אפשר לעשות אבחנה הזאת, ואז באמת ככל שהסמכות קיימת בתקנות.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
כלומר, הנוסח המנופה ילך לכיוון הבא – אם בכלל לאשר. אישור יהדות של עולה שמגיע מחוץ לארץ, או למשהו שמתייחס לחוץ לארץ, לצורכי סידור נישואין בלבד, ולאישור בלבד. זאת אומרת, מה שהוא לא לאישור צריך שלושה.
יצחק לוי
¶
אני חושב שזה רק אם הבעיה היא לא בעיה של אישור גיור, ולכן הניסוח צריך להיות ניסוח אחר. כלומר, צריך להבהיר בניסוח שזה אישור יהדות שאינו תלוי באישור הגיור, וזה רק לצורכי נישואין בלבד. אישור יהדות כזה יכול להיות גם אם אדם שכבר חי עשרים שנה כאן, שנולד כאן בארץ, והוריו באו מברית המועצות, מאתיופיה, קנדה או מכל מקום אחר, ועכשיו בא להתחתן, וכרגע מתעורר ספק אצל רשם הנישואין בגלל סיבה זו או אחרת, וזה לא קשור לגיור כלל וכלל. אין פה תעודת המרה, ואין כאן שום דבר.
דוד רותם
¶
אני אומר - מצב שהוריו התגיירו בארץ, והוא בא לבקש אישור יהדות, ואומרים לו: אדוני, הגיור של ההורים שלך הוא לא גיור.
יצחק לוי
¶
חלק גדול מהמצבים של אישור יהדות זה לא דברים שקשורים לגיור. חלק גדול מהמקרים, אלו דברים שאו שאנשים נרשמו יהודים ואחר כך רשם הנישואין התעורר אצלו ספק, או שיש ספק מלכתחילה – כך או אחרת. וזה כן חשוב להקל על האנשים. זה לוקח זמן, והזמן הזה הוא יקר אצל אנשים בעיקר שהם לפני הנישואין. הם כבר הזמינו אולם וזה וזה, והם כבר מחכים לאישור, וההרכב לא מתארגן וכן הלאה. ולכן, הדבר הזה הוא חשוב.
אדוני, אני מציע שאנחנו נחזיר את התקנה הזאת לניסוח לבתי הדין הרבניים, לרב הראשי. אנחנו פה עושים שינוי גדול מידיי.
יצחק לוי
¶
אני חושב שהתקנה הזאת עוברת שינוי גדול מידיי. כלומר, היא משנה את דמותה. אל"ף, אנחנו רוצים להגיד שאם לא, אז זה יעבור למותב של שלושה. כלומר, זו אפשרות, זו אופציה. האם כמו שכתוב כאן שזה אישור או לא אישור, או זה אישור, ואם לא – זה עובר לשלושה. שנית, לאיזה אישור יהדות אנחנו מתכוונים? אישור יהדות שאינו תלוי באישור גיור – צריך לכתוב את זה. לכן אני אומר, אני מציע שהדבר הזה יחזור לרב הראשי.
יצחק לוי
¶
לגבי התקנה הזאת אני בכל מקרה מציע שזה יחזור לרב הראשי, ושיוצג לנו נוסח על פי הערות הוועדה שגם הרב הראשי יראה אותו.
אברהם מיכאלי
¶
את הנוסח המתוקן אני ראיתי רק בסוף השבוע שעבר כשהוא פורסם באתר. אני ציפיתי שהבוקר עו"ד יעקובי יהיה פה כדי להסביר לנו במה מדובר. קרה לו מה שקרה לו, ואני מאחל לו רפואה שלמה. אני יודע שאת הנוסח הזה הרב הראשי לא ראה. הרב הראשי אמר לי: תבוא לדיון, תראה מה עו"ד יעקובי יגיד, ותראה איך הדיון מתפתח. חד משמעית, הנוסח הזה לא מאושר על-ידי הרב הראשי. הוא אמור להיות הגורם שאמור לתת את ההסכמה.
אלעזר שטרן
¶
רק יוער שאנחנו עמדנו בקשר עם עו"ד יעקובי, וכל השינויים שפה הם בהסכמת עו"ד יעקובי, וחלקם עד כמה שידוע לי בתיאום עם הרב הראשי.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
לא יכול להיות שיש פה תקנות על השולחן שהרב הראשי לא מסכים אליהן. אז השר לא יחתום עליהן.
בת שבע שרמן שני
¶
אני רוצה להגיב לדבריה של עו"ד סלע, ולדברים אחרים שעלו. אני חושבת שהבעיה היחידה שעולה בכל העניין זה עניין תעודת ההמרה. באמת עניין אישור יהדות של כל אדם אם הוא יהודי או לא יהודי, בהנחה שהוא לא התגייר בארץ, האם הגיור שלו זה בבית דין שהוכר על-ידי הרבנות הראשית, או לא הוכר על-ידי הרבנות הראשית, זה בסמכות של בית הדין הרבני, ובאמת ראוי שיעבור מהרכב של שלושה דיינים לדיין יחיד, בגלל מה שהעלה הרב לוי העניין של לקראת נישואין וכו, וייעול ההליך.
אבל, במקרה של תעודת המרה ישבה ערכאה במדינת ישראל שמדינת ישראל הסמיכה אותה לדון בשאלת היהדות של אותו אדם, וקבעה שהוא יהודי. האם עכשיו כל פעם שאנחנו נידרש האם האדם הזה שקיבל תעודת המרה, כל פעם שהוא יידרש למדינת ישראל באיזושהי שהיא שאלה, הוא יצטרך להוכיח שוב שהוא יהודי? האם בכל שאלה שהיא נצטרך לפתוח את זה מחדש? אני אומרת – למה להוסיף את המילים: למעט מקרים שבהם ניתנה תעודת המרה בבית דין בארץ.
השאלה האם זה נעשה בפועל או לא נעשה בפועל, לא פותרת את השאלה המשפטית אם יש להם או אין להם סמכות לעשות את זה. מכיוון שזו שאלה משפטית פתוחה שיש לפחות כמה אנשים שמחזיקים בעמדה שאין סמכות לעשות את זה, להכניס את זה בתקנה, ועוד תקנה שמורידה את זה לשלושה לדיין יחיד, יכול מאוד להיות שכשהשאלה תעלה בבית המשפט העליון שהיום דן בזה בעניין של גירושין, הוא יגיד: המחוקק גילה את דעתו, ולא רק שהוא גילה את דעתו, הוא גילה את זה בתקנות כשהוא הוריד את זה לדרגה של דיין יחיד, שיש לבית הדין סמכות. ולא רק שיש לו סמכות, גם דן יחיד יכול.
בת שבע שרמן שני
¶
אני אשמח לקבל עוד חוות דעת של המומחים מסביב לשולחן. יש שתי אפשרויות לעשות את זה: או להגיד שיש להם אישור לעשות את זה רק לגבי גיור שנעשה בחו"ל, בבית דין שהכירה בו הרבנות הראשית.
דוד רותם
¶
לא, לא מסכים. אדוני, המציאות היא שבכלל בית דין לא מברר יהדות. יש בבתי הדין חוקר, מברר יהדות. הוא מכין חוות דעת, ובית הדין שם חותמת, נקודה, סוף פסוק.
בואו ניקח דוגמה שהאימא שלי התגיירה בבית דינו של הרב דרוקמן לפני עשרים שנה, ואני בא היום להינשא. יגידו לי: יש ספק ביהדות שלך. ההורים שלי התגיירו בארץ, האימא שלי התגיירה בארץ. הגברת שרמן, האם בית הדין יוכל להגיד שאני לא יהודי?
דוד רותם
¶
לא, אז זה בדיוק העניין. לכן, צריך לכתוב שההוראות האלה – בירור יהדות לגבי מי שלא נתגייר בישראל הוא או הוריו עד סוף כל הדורות - פעם אחת. לגבי נושא אישור היהדות, אז זה רק אם האיש יהודי או לא יהודי, ולא עניין של גיור. אישור יהדות שאינו אישור גיור לצורך סידור נישואין.
אברהם מיכאלי
¶
זה לא דרך נכונה, לא דרך התקנות. אני לא יכול בתקנות לכתוב משהו שלא כתוב בחוק. אם בחוק לא כתוב, לתקן את החוק ולא את התקנות.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
חברים, מכיוון שנטייתי היא להיענות לבקשתו של חברי חבר הכנסת מיכאלי, אני אומר שתציינו למשרד המשפטים, ולכן ביקשתי שד"ר פרץ יחזור, שייקח איתו שיעורי בית. אנחנו פה בהתלבטות בין לא לאשר בכלל את הסעיף, לבין לאשר אך ורק יהדות, ולהגדיר למעט גיור, ולמעט נישואין.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
ד"ר סגל, אנחנו כנראה לא נצביע היום. אבל, אני מבקש שאתה תלך עם שיעורי בית לגבי הסעיפים השונים, כי הנושא הוא כואב ולוהט.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
וזה גם כן קרה לי בתקנות, אפילו נדמה לי על דבש פעם. אני לא זוכר כבר על מה. חבר הכנסת גפני חושב שזה קורה אך ורק בנושאים שלו, אז כל הנושאים הם שלו. אצלנו כל הנושאים הם שלנו.
אלעזר שטרן
¶
אם אפשר להעיר הערה לדבריו של הרב לוי –את הדברים שאין לגביהם מחלוקת, את הדברים שיש לגביהם מחלוקת אולי נחזיר חזרה למשרד המשפטים לעיון מחדש וכדו'. אבל, דברים שאין לגביהם מחלוקת שכן אפשר יהיה לאשר אותם כדי שבדברים האלה לפחות בית הדין יוכל מכאן ואילך.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
לא. אני שלחתי באמצע מכתב ליועץ המשפטי לממשלה וביקשתי הנחיות, וביקשתי הסכמות. כתוצאה מזה שינו את מה ששינו, והגיע מה שהגיע. אנחנו נחכה עוד שבוע, שבועיים – העולם לא יתהפך. אנחנו ממשיכים הלאה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
כן, לגבי (ח') קטן אמרתי כך – התוספת, יש שתי גישות בוועדה. האחת היא למחוק את זה בכלל, והשנייה אומרת אישור יהדות שאינו אישור גיור, ולצורך נישואין בלבד.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
זאת אומרת, את המזיגות הללו אתה יכול להכין. אני לא יודע מה יהיה הרכב הוועדה. איך אמר הרב גפני? הוא מחפש אישה מ"קדימה" כדי שתנהל את הוועדה, או מישהו ממפלגה אחרת.
אלעזר שטרן
¶
האישור הבא שמוצע בסעיף (ט) הוא אישור רווקות או פנוי, ושהמבקש כהן או שאיננו כוהן, לצורך סידור נישואין. אנחנו לא רואים איזושהי בעיה מיוחדת בתקנה הזאת.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
גם לי אין בעיה עם זה. לי יש אפילו טקסט משנת 1096-7 מארץ ישראל, ממש בזמן מסעי הצלב, שנותנים אישור למישהו שהוא לוי, ולכן אין בעיית נישואין איתו.
אלעזר שטרן
¶
שלושת הסעיפים הבאים זה אישור נישואין, אישור אלמנות, ואישור גירושין בבקשה שאינה על ריב. יובהר שמדובר בבקשה שאינה על ריב, למרות שזה באותה קטגוריה – דברים שאינם על ריב – כי בדרך כלל מדובר באישורים שניתנים במסגרת ריב. כשזה ניתן ריב, ובמסגרת ריב ובמסגרת סכסוך בדיון בין צדדים, יש צורך לא בדיין אחד, אלא בשלושה.
אלעזר שטרן
¶
זה אחד הדברים שחשבנו שאולי משרד המשפטים יוכל להבהיר לנו – באיזה הקשרים ניתנים אישורים כאלה כשזה לא במסגרת של סכסוך? ברמה המציאותית, באיזה הקשר ניתנים - - -
בת שבע שרמן שני
¶
אני יכולה רק להניח שזה אל מול משרדי הממשלה שהיא צריכה להביא אישור שהיא נישאה, ואין לה אישור מחו"ל וכו'.
יצחק לוי
¶
בדרך כלל הבעיה מתעוררת עם עולים חדשים שהמסמכים לא מסודרים, או שיש ספק על המסמכים, ואדם תקוע והוא לא יכול לעשות.
יצחק לוי
¶
יש כאן עניין של מעמד אישי שצריך לפתור בעיות לאנשים, אז הם הולכים לבית הדין לפתור את הבעיות האלה.
דוד רותם
¶
יש לי כמה בעיות בנושא הזה. אנחנו שוב חוזרים לגיור, ואנחנו שוב חוזרים לנישואין אזרחיים. באה אישה שהיא התגיירה בחוץ לארץ בבית דין רבני אורתודוקסי, ואז היא הולכת לבית הדין הרבני ואומרת: תנו לי אישור שאני נשואה, כי אני רוצה להירשם במשרד הפנים. ואז, בית הדין הרבני אומר לה: רגע, יש לנו ספק בגיור שלך. ואם כך, יש לנו גם ספק בנישואין שלך, ואת לא תקבלי מאיתנו אישור.
דוד רותם
¶
אני לא רוצה לבית הדין לבדוק גיור, נקודה. בשביל זה יש לי את הרב הראשי שחותם על תעודות המרה, נקודה. אם אני לא סומך על הרב הראשי, אני בטח לא סומך על בתי דין רבניים.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אז תכתוב בכל אחד מהם: שאינו קשור לגיור. זה דבר פשוט. ועל זה אתה תהיה מוכן להצביע אפילו היום?
בת שבע שרמן שני
¶
לא. אימא שלו היא בת של גר, היא נישאה עם כוהן. אז הוא או חלל אם הגיור לא תופס, או שהוא כוהן. על כל דבר אפשר לשאול.
תמי סלע
¶
צריך לזכור שבכל הליך הולכים לבית הדין שהוא בסמכותו – ולא נחלוק נניח שלפי חוק שיפוט בתי דין רבניים עניינים שבסמכותו – הוא יכול לעורר את שאלת הגיור כדי לבחון האם יש לו סמכות באותם בעלי דין. אי אפשר לסגור אותו.
דוד רותם
¶
זה נכון, אבל אני בטוח שאישור נישואין בבקשה שאינה על ריב – איפה אתם מכניסים את זה סמכות בית הדין.
דוד רותם
¶
של יהודים בישראל. אתם מדברים פה על נישואין בחוץ לארץ, על גיור בחוץ לארץ. תחליטו, מה קרה לכם?
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
חבר הכנסת רותם, מה שאתה מציע הוא שמ(ט') עד (יב') ייאמר: כל אלה יאושר, ובלבד שאינו לגיור.
אלעזר שטרן
¶
הציעו לפי סעיף 40 לחוק שירות ביטחון שזה תצהיר של בנות דתיות שמצהירות על אמונתן, הכרתן הדתית, כדי להיפטר משירות צבאי. אנחנו קיבלנו היום הערה מעו"ד יעקובי שלמעשה אין צורך בזה בגלל שהחוק מתנסח בצורה של: תצהיר בפני דיין. קשה יהיה להעלות טענה שצריך שלושה.
אלעזר שטרן
¶
מוצע בתקנה (2)(א) לקבוע כך, ואני קורה את הנוסח המתוקן: צווים לעיקול נכסים, או לעיכוב יציאה מהארץ, לרבות ביטול צווים אלה במקרים בהם הוכח הנחת דעתו של הדיין כי קיים צורך דחוף לדון בעניין.
בשיחה שהיתה לנו עם עו"ד יעקובי, אנחנו סברנו שיש בעייתיות מסוימת בניסוח הזה כי ממנו משתמע – זו הערה שקיבלנו מעו"ד שרמן - שדיין אחד יוכל לבטל גם צו שניתן על-ידי הרכב שלושה, וזה נראה היה לנו בעייתי. ולכן, הצענו וגם זה בהסכמת עו"ד יעקובי להוסיף שמדובר רק על צווים שניתנו על-ידי דיין אחד, ואז הניסוח הבא יהיה הניסוח הבא: צווים לעיקול נכסים או לעיכוב יציאה מהארץ, לרבות ביטול צווים אלה, שניתנו על-ידי דיין אחד, במקרים בהם הוכחה הנחת דעתו של הדיין כי קיים צורך דחוף לדון בעניין. ואז ברור שמדובר רק על צווים שניתנו על-ידי דיין אחד, ולא על-ידי הרכב של שלושה.
במקביל לתיקון הזה, אנחנו הצענו למחוק – וגם להצעה הזאת הסכים עם עו"ד יעקובי – את סעיף קטן (ג') שקיים כיום שקובע: ביטול צו לעיקול נכסים שניתן על-ידי אותו דיין בשבתו כדיין אחד. ואז, השילוב של שני הדברים האלה יוצר את המצב שהמצב המתוקן יהיה שדיין אחד יוכל גם לתת וגם לבטל צווים זמניים שניתנו על-ידי דיין אחד - או על-ידו עצמו, או על-ידי דיין אחד אחר. אבל, לא על-ידי הרכב של שלושה.
בת שבע שרמן שני
¶
אני רוצה להעיר שאני לא דיברתי רק על זה שיש בעיה שזה ניתן בהרכב של שלושה, ושזה יתבטל על-ידי דיין אחד, אלא שמה שקיים היום זה רק שאותו דיין הוא יוכל לבטל את זה. אנחנו צריכים לזכור שלפחות במקרה של עיכוב יציאה מהארץ, הפגיעה בחירות במקרים של גירושין היא דווקא האפשרות של הביטול יותר מהאפשרות עיכוב היציאה. אם דיין אחד מעכב את היציאה אז אחר כך אותו אדם שעוכבה יציאתו, יכול לפנות שוב ולבקש שזה יבוטל מהרכב של שלושה, או מאותו דיין וכו'. אם דיין אחד מבטל את עיכוב היציאה, האישה עשויה להישאר במצב של עגינות, הבעל יכול להיעלם. הרי מקרים של עיכוב יציאה ניתנים דווקא מחשש של עגינות, ולכן הייתי מבקשת שלפחות הביטול ייעשה בשלושה. או אם אנחנו רוצים להשאיר את זה על-ידי דיין אחד, אז רק אם הוא זה שנתן את צו העיכוב, הוא זה שיוכל לבטל אותו כמו שמופיע בסעיף ז' בחוק הקיים. כרגע לא ניתנת סמכות לדיין יחיד לבטל, גם אם זה צו שניתן על-ידי דיין יחיד, אלא אם כן הוא עצמו זה שנתן את הצו.
בת שבע שרמן שני
¶
אני רוצה להסביר שגם בהוצאה לפועל, וגם בבית המשפט וכו', החשש הוא חשש אחר. החשש הוא שלא יהיה ממי להיפרע, לא מחשש שייעלם ותהיה עגינות.
בת שבע שרמן שני
¶
תיק משפחה – שאלת העגינות היא לא שאלה שעולה. אתה לא מבקש עיכוב יציאה כדי למנוע עגינות. אתה מבקש עיכוב יציאה כדי לאפשר גבייה.
בת שבע שרמן שני
¶
כדי לעכב את היציאה מבחינת עגינות, היא חייבת לבית הדין. שם היא יודעת שיהיה הרכב של שלושה שידון.
דוד רותם
¶
בואי נניח שהיה אפשר לבקש מבחינת עגינות גם בבית הדין לענייני משפחה. כמה שופטים היו יושבים שם?
קרן ארקין חן
¶
אני ממרכז "רקמן". אני מצטרפת לדבריה של עו"ד שרמן שני. אנחנו בעיקרון סבורים שברירת המחדל צריכה להיות גם ביטול תמיד בשלושה, גם במקרים שזה ניתן על-ידי דן יחיד בגלל הסיבות שציינה עו"ד שרמן שני. אנחנו חושבים שזה פורמליסטי להגיד שאם זה ניתן על-ידי דן יחיד, אז אפשר גם לבטל את זה בדן יחיד. היינו מבקשים שאם רוצים להוסיף חריג שבאמת במקרים של צורך דחוף יהיה אפשר לתת על-ידי דן יחיד, אז שזה יהיה מנימוקים שיירשמו. עכשיו שיש פרוטוקול, אז יש גם משמעות - - -
יצחק לוי
¶
אני לא מקבל את הגישה הזאת. אני חושב שהדיינים רגישים לנושא העגינות באותה מידה. כלומר, זה הדבר הראשון. אני גם לא חושב שדיין אם הוא יודע שיש בעיה של עגינות, אז הוא לא ימהר יבטל. אנחנו יודעים שבמערכת בתי המשפט הדברים האלה נעשים על-ידי דן יחיד, או אפילו רשמים. הבעיות של העגינות שם הן אותן בעיות. כלומר, אדם שנעלם בגלל פשיטת רגל, או בגלל חוב גדול, וכן הלאה, ומשאיר את אשתו עגונה.
בת שבע שרמן שני
¶
אבל, אתה יורד לנכסיו. התביעה היא כלכלית, ואם הוא לא נמצא אני לא צריכה אותו כדי ל- - -
יצחק לוי
¶
אני אומר שלא צריך להיתמם. אני יורד לנכסיו, אני רוצה לרדת לנכסיו, אני לא נותן לו צו עיקול, צו איסור יציאה מהארץ בשביל להעמיד אותו לדין על עניינים כלכליים אולי, או על עניינים פליליים או אחרים. וכאשר הוא יוצא מהארץ, ואם מישהו מבטל לו, והוא בורח, אז ממילא יוצא גם מצב של עיגון באותה מידה.
יצחק לוי
¶
לא, כולל ביטול. אבל, אני רציתי לשאול, מה קורה בבתי המשפט כאשר יש הרכב של שלשוה שנותן צו איסור יציאה מהארץ תוך כדי דיון? האם דיין יחיד או רשם רשאי לבטל או לא?
יצחק לוי
¶
אני רוצה להשוות. אני רוצה לנסח את השאלה, האם יש מצב שההרכב נותן איסור יציאה מהארץ תוך כדי דיון על תיק שצריך שלושה? כלומר, לא באו כרגע לבקש איסור יציאה מהארץ, אלא תוך כדי הדיון – דיון פלילי, או אחר – ההרכב הגיע למסקנה שצריך לעכב את האיש, ואז הוא נותן איסור יציאה מהארץ? והאם אחר כך כדי לבטל הוא צריך לפנות לאותו הרכב, או ש- - -
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני מבין שהסיכום בעניין הזה יהיה שההצעה שלנו – ואני אומר את זה לכולי עלמא – אם בדיין אחד ניתן צו העיכוב, אותו דיין ודאי יכול לבטל אותו. יש מי שאומר אם בדיין אחד ניתן צו העיכוב – כל דיין אחד יכול לבטל אותו. ואין הצעה אחרת מצד הוועדה – לפחות, בינתיים – שצריך דווקא במקרה שלפנינו הרכב של שלושה. השאלה שאנחנו רק שואלים היא השאלה שהרב לוי הוסיף אותה, וכדאי לדעת מה התשובה בה. אני עדיין הייתי אומר שכאן במקרה הזה יש צורך לחומרה מיוחדת משום שבעוד שבית המשפט הישראלי דן לפי חוק מסוים, בית הדין דן לפי חוק אחר, ואני לא יכול להגיד לדיינים: תפעלו לפי החוק הישראלי. כלומר, אני יכול לומר להם. אבל, הם יעשו אחרי זה משהו אחר. יש נפקותה לשאלה עד כמה אני יכול להתיר את הרצועה.
אברהם מיכאלי
¶
גם בבית משפט אזרחי יכולה לקרות סיטואציה תיאורטית כזאת בגלל ששופטים בהרכב מסוים מקבלים החלטה מיידית בגלל דחיפות העניין. גם באזרחי זה קורה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני אתן לך דוגמה. היה מקרה של פדופיל בחודש האחרון, הוא שוחרר ויצא עם דרכון של אחיו.
גם על זה אפילו אם היינו מסכימים אין הסכמה, כי צריך לבדוק עוד כמה דברים.
אלעזר שטרן
¶
התיקון הבא שמוצע הוא תיקון שהלשכה המשפטית הציעה, וזה תיקון לסעיף קטן (3)(א), עניין שבעלי הדין הסכימו עליו שיידון בדיין אחד, ושבית הדין אישר שהעניין ראוי לפי דין תורה להיות נדון בדיין אחד. אנחנו הצענו להוסיף פה: לעניין סעיף זה לא יראו בעצם ההידיינות של בעלי הדין בפני אחד משום הסכמה.
אלעזר שטרן
¶
התוספת הזאת היא בעקבות הערות של נציבת תלונות הציבור – שופטים, ושל מבקר המדינה על מצבים שביקורת - - -
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אנחנו מחכים שיחליפו את יושב-ראש הוועדה באישה מתאימה מ"קדימה" או במישהו בהסכם הקואליציוני. זה בסדר, מותר לך להגיד מה שאתה רוצה. אבל, אני שנתיים וחצי יושב על הכסא הזה, עוד איש לא ניסח את זה כך. בסדר, זה לגיטימי – כל אחד יכול לנסח איך שהוא רוצה. אני אומר באמת שאני פשוט לא זוכר מישהו שאמר את זה. יש חופש דיבור במדינה שלנו, מותר להגיד. אני הפנמתי.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני רק אמרתי שאנחנו מחכים. כתבתי לחברים שתגיע יושבת ראש מתאימה, או יושב-ראש מתאים, והם ידונו.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
שום דבר לא משנה. הרב גפני, לימדו אותנו חכמנו - יש עבירות שבן אדם לחברו, ויש עבירות שבן אדם למקום. החלפת יושב-ראש ועדה זה בין אדם למקום – אין שום ספק.
משה גפני
¶
אדוני היושב ראש, אני מודיע לך למען הסר ספק, אנחנו חברים מצוינים באופן האישי. אני לא חושב שיש לי הרבה חברים טובים כמוך. אני אומר לך שמבחינה אידיאולוגית – תהום כזאת לא מצאתי שפעורה ביני ובין חברי כנסת, אפילו ממרצ. מה זה רלוונטי?
משה גפני
¶
כל הזמן את השמיטה אתה מביא, את הגיור – את הכול אתה מביא. שום חוקים בשביל ליעל את בתי הדין, אתה לא מביא.
משה גפני
¶
מותר לך להביע את עמדתך בצורה הכי חריפה. גם אני נוהג לעשות את זה בעמדותיי. אבל, ללכת ולמשכן את הוועדה על הדברים האלה?
דוד רותם
¶
מה אתה רוצה? הוא הביא את העניין של - - - בעיתונות החרדית. מי היה פותר לך את הבעיה אם לא הוא?
דוד רותם
¶
נכון, אז מה אתה רק בא אליו רק בטענות? תאר לך שאני הייתי יושב-ראש הוועדה, היו סוגרים את העיתונים האלה.
אלעזר שטרן
¶
התוספת הזאת של עניין שלא יראו הדיינות של בעלי דיין אחד משום הסכמה, נוספה בעקבות ביקורת של נציבת תלונות הציבור על שופטים וממבקר המדינה, על מצבים שבהם בית הדין ראה בעצם ההידיינות בפניו כהסכמה לדיון. ולכן, הוצע לסייג את זה.
שתי הערות. ראשית, נמסר לנו מעו"ד יעקובי שהוא הביא את זה בפני הרב עמר, והתוספת הזאת מקובלת ומוסכמת עליו. עניין נוסף שעו"ד שרמן שני הזכירה קודם הוא שאלת ההסכמה המפורשת. מכיוון ובאמת ישנם מצבים – וגם פה היתה ביקורת גם של מבקר המדינה, וגם של נציבת תלונות הציבור על שופטים – שבהם בתי הדין הפעילו לחץ על מדיינים להסכים להרכב חסר כדי שדיונים לא יידחו. אנחנו חשבנו שאולי כדאי להוסיף פה שיש צורך בהסכמה מפורשת. הגענו למסקנה שזה לא יפתור את הבעיה כי גם אם יהיה כתוב הסכמה מפורשת, וגם אם יהיה כתוב הסכמה מפורשת בכתב, הבעיה הזאת לא תיפתר. זה לא יפתור את הבעיה. לכן, מוצע רק להוסיף רק את ההסתייגות הזאת, וזה כאמור בהסכמת של הנהלת בתי הדין, ושל הרב הראשי.
אלעזר שטרן
¶
של הראשון לציון. תיקון נוסף הוא תיקון לסעיף קטן (5)(א). הניסוח הקיים היום הוא כזה: מתן צווים זמנים בעניינים דחופים - - -
אלעזר שטרן
¶
הניסוח הקיים כיום בתקנה (5)(א) הוא: מתן צווים זמנים בעניינים דחופים הנידונים בשלושה לפני שנקבע להם הרכב, אם נוכח הדיין כי השעית הדיון יכולה לגרום למבקש הצו נזק שאין לו תקנה, או נזק חמור.
התקנה מבקשת למחוק את המילים
¶
"לפני שנקבע להם הרכב", בגלל שהתוספת הזאת גררה במספר פסקי דין של בית משפט לענייני משפחה מצבים בהם בית הדין הרבני נתן במקרים דחופים כאלה צו, ובית משפט לענייני משפחה קבע: אין סמכות כי זה כבר אחרי שנקבע הרכב, או כבר שאחרי היה דיון. דובר לדוגמה באחד מפסקי הדין על צו לפינוי הדירה שכבר נעשה אחרי הגט וכו'. לנוכח זה מוצע להשמיט את זה כך שיהיה ברור שבאותם מקרים דחופים, דיין אחד יכול לתת את הצו אפילו אם כבר התיק נדון בהרכב של שלושה.
דוד רותם
¶
גם אם הוא לא נדון. פה כתוב: לפני שנקבע להם הרכב. מכיוון שאנחנו שמענו כבר את הרב אלי בן דהן שהסביר לנו שברגע שפותחים את התיק לפי הא'-ב' נקבע ההרכב, אז כל תיק שנפתח יש לו הרכב. ולכן, זה יהיה חשוב וראוי.
אלעזר שטרן
¶
הוספת סעיף 2 – אנחנו נקרא את הסעיף: "נשיא בית הדין הרבני הגדול, ראש אבות בתי הדין או דיין שדן בעניין לפי תקנה 1, רשאים להורות כי הדיון בעניין יתקיים במותב של שלושה דיינים."
דוד רותם
¶
אני רק רוצה להבין איך נשיא בית הדין הרבני הגדול ידע שיש תיק כזה? הוגשה בקשה משותפת לאישור הסכם שנתונה לבית הדין סמכות, לרבות מתן - - -
דוד רותם
¶
אנחנו יודעים שבמקרים שהוא יודע, והוא נותן הוראה, ממילא לא שומעים בהוראות שלו. הוא כתב לנו מכתב שהוא נתן הוראה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
מזה צריך להיות כתוב בתקנה שחייבים לשמוע לתקנתו. זה לא דומה להערה שלי על האוביטר של היועץ המשפטי מר יעקובי.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני מבחינתי, אם עורך הדין יעקובי היה שולח מכתב המבטל את מכתבו הקודם, ואומר שיש להתייחס לזה כפסק דין, הייתי הרבה יותר רגוע. ואז, אני לא הייתי תובע את מה שאני תובע בתקנות.
יצחק לוי
¶
אני מסכים לסעיף הזה טרם תחילת הדיון. ברגע שהתחיל הדיון, אני מתנגד לסעיף הזה, אלא אם כן הדיין עצמו - - - זה לא סעיף ערעור.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
מה עשינו בהעברת סמכויות, בהעברת תיקים בזמנו? תביאו לי את החוק, ונראה. זה בשבילי חידוש גדול.
פרץ סגל
¶
אני מסכים לחלוטין להערת חבר הכנסת יצחק לוי שהשינוי שעלול להשתמע כאילו שאפשר לקחת את זה מתוך דיין שדן בעניין.
בת שבע שרמן שני
¶
דיון מתנהל שמונה שנים, אז אחרי שש שנים נשיא בית הדין יכול להעביר את זה מהרכב אחד להרכב אחר.
יצחק לוי
¶
אז זה סיבה מיוחדת. אני מסכים איתך שנחוקק חוק שאם תיק נמשך שש שנים, אפשר להעביר. גם לא כל כך פשוט לי. אבל, נניח שכן. אבל, זה בוודאי לא עניין של שגרה. את אומרת לי דבר שבשגרה.
דוד רותם
¶
אבל, אני הייתי רוצה שנשיא בית הדין הרבני הגדול יוכל להעביר תוך כדי דיון, כדי שלא יהיה לי מצב שגונבים תיק, והוא נותן הוראה: אל תדונו.
יצחק לוי
¶
זה נקרא להרוס את סמכות הדיינים לגמרי. דיין דן, ואם מישהו לא מוצא בעיניו, או לראש אבות בתי הדין, או לנשיא בית הדין הרבני הגדול - - -
אלעזר שטרן
¶
פה העיר לנו עו"ד יעקובי, וההערה שלו מקובלת, שיש להוסיף פה גם את אב בית הדין, ולא רק ראש אבות בתי הדין שהוא מקביל ל- - -
אלעזר שטרן
¶
לא. לדוגמה, תקנה (5)(א) שיש צווים דחופים בדיון שהוא בפני הרכב, ודיין יחיד יכול במקרים דחופים האלה לתת צו, אז שראש ההרכב, אב בית הדין, יוכל לתת במקרים כאלה להחליט שהוא רוצה שהצו הזה יידון בפני שלושה.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אבל, זה יהיה במשתמע. אצל הדיינים יש הרכבים קבועים. אז אב בית הדין שלו שהוא חלק מההרכב, יוכל למשוך ממנו, וזה לא נראה לי. הוא רצה להוסיף בסעיף 2: נשיא בית הדין הרבני, ראש אבות בתי הדין, אב בית הדין, או דיין שדן. אני אומר, אב בית הדין איפה? אב בית הדין זה יכול להיות רק במקרה שהוציא צו באמצע. אז אני אומר, על צו באמצע - - -
אדווין פרידמן
¶
מה זה "להוציא"? זה יגיע לדיין והוא מחליט, האם באמצע כתיבת ההחלטה יבוא אב בית הדין ויוציא את זה?
אלעזר שטרן
¶
ההצעה היא, שגם נניח שראש ההרכב סבור שהצו הזה צריך להינתן בהרכב של שלושה כי מדובר במשהו מורכב, שאב בית הדין יוכל להעביר את הדיון בצו הזה מאותו הרכב של דן יחיד להרכב - - -
אלעזר שטרן
¶
נכון. יש מצבים שגם בהרכב של שלושה, דיין יחיד יכול לתת צווים. ההצעה היא להעניק לאב בית הדין של אותו הרכב את הסמכות להחליט שאת הצו הזה אותו דן יחיד לא ידון ביחיד, אלא שזה יידון בפני הרכב.
יצחק לוי
¶
אבל, איך הוא ראה מה הצו? הרי הגישו בקשה לצו, יש דחיפות. באו לדיין התורן וביקשו בקשה לאיסור יציאה מהארץ. האם אתה רוצה שיעבירו את זה לאב בית הדין שהוא ידון?
אדווין פרידמן
¶
בפועל הדיונים האלה הם לא דיונים שקובעים אותם מראש. באים עם בקשה דחופה. אם אתה מאפשר לאב בית הדין אחרי - זה לא יכול להיות באמצע, כי זה בו זמנית – לבוא, ואחרי ולהחליט: אני רוצה למשוך את זה להרכב, אז אתה מעורר את היסוד.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אנחנו אמרנו שברגע שדיין התחיל לדון בתיק ,אי אפשר להוציא את זה ממנו. את זה אמרנו כבר בסעיף הזה. אמרנו יותר מזה – אנחנו רוצים לראות מה בכלל סמכות אב בית הדין.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אבל, אנחנו נאמר במפורש שלא מושכים אם התחיל הדיון. זה יהיה בסעיף המרכזי. הרי הכול נמצא באותו הסעיף. יהיה כתוב בפורש – כל הרשות הזאת להעביר ניתנת, אלא אם כן התחיל. אם לא התחיל – אתה לא יכול למשוך. כל הסעיף נמצא בצל הזה.
תמי סלע
¶
זה אומר שאחד הצדדים שנניח חושב שזה משהו שלא ראוי שיידון בפני דיין אחד יכול ברגע שמוגשת הבקשה, נניח הצד השני יכול לפנות לאב לבית הדין ולהגיד: את זה אני מבקש להעביר לשלושה כי א', ב', ג', או לראש אבות בתי הדין. זה מאפשר את זה לפני שהתחיל הדיון.
יצחק לוי
¶
לא, גם דיין אחר. אם הדיין שדן עכשיו נמצא בחופשה, ויש כרגע צורך בהוצאת צו, אז הולכים לדיין שנמצא.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
זה כל הסעיף שהוא נתן לך לדיין אחד. אנחנו רק לא רוצים למשוך ממנו את זה באמצעות אב בית דין. אז לא נראה לנו. אני רוצה שני דברים. אל"ף – שזה אב בית הדין, ולפני הדיון. אבל, זה רק אב בית הדין במקרה הזה. שאב בית דין סתם לא יכול למשוך.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
כן, בעניין שבו הוא דן. יש הבדל בבתי הדין הרבניים בין ראש אבות בתי הדין לבין אב בית דין. נניח ששלושה אנשים, ואני בהרכב שלך. אבל, לצורך העניין לקחו אותי מההרכב שלך למשהו אחר. אתה לא יכול למשוך ממני דבר, כי אתה לא שייך בעניין הזה. זה יכול להיות רק בעניין המסוים. אב בית דין יכול למשוך בעניין מסוים.
יצחק לוי
¶
מה זאת אומרת? אני לא מבין את הפרקטיקה. כשיש הרכב, ויש בקשה, הבקשה הולכת להרכב. היא לא הולכת לדיין מסוים. יש הרכב, ואם אחד רוצה להגיש בקשה, צו ביניים, או עניין או כל דבר, אז המזכירות מפנה את זה להרכב, וממילא זה מגיע לאב בית הדין. אם יש בקשה דחופה אז זה הולך למי שנמצא לטפל בזה, ולא משהים את זה. כלומר, לא משהים את זה, ולא מעבירים לאב בית דין לשיקול בפניו. אני חושב שזה לא במקום.
בת שבע שרמן שני
¶
אם אנחנו מדברים על למשל על ביטול צו עיכוב יציאה – אני מייצגת אישה, וביקשתי צו עיכוב יציאה נגד הבעל, והוא ניתן לי. אני חוששת שהוא יבקש בקשה לביטול צו עיכוב היציאה. אתם נתתם סמכות לנשיא בית הדין הגדול, ולראש אבות בתי הדין להגיד שהם לא מוכנים שהעניין הזה יידון בדן יחיד. קיבלתי צו עיכוב יציאה יש לי חשש שביומיים הקרובים הוא יגיש בקשה לביטול עיכוב היציאה, האם אני צריכה לפנות לראש אבות בתי הדין ולהורות שבתיק הזה הוא ייתן החלטה שזה יידון רק בשלושה, או מספיק שאני פונה לא בית הדין של אותו הרכב ומבקשת ש- - -
בת שבע שרמן שני
¶
יש הרכב. בבית הדין הרבני, גם אם אני מבקשת מדיין יחיד, אני לא מבקשת סתם מדיין יחיד, אלא אני מבקשת מדיין יחיד שיושב בהרכב שדן בתיק שלי. אז אני מבקשת מאב בית הדין של אותו הרכב שדן בתיק שלי.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
כך הסברתי לך קודם. אמרתי – אני לא יכול להגיד אב בית הדין בסתם, משום שזה ייתן סמכות במקרים שהם בלתי רלוונטיים. אבל, בית הדין במקרה המסוים שלשמו הוא נתן אישור לדיין יחיד, הוא יוכל להעביר את זה לדיין אחד לדיין שני. שם אני יכול לתת לו את הסמכות.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אני אמרתי לך קודם כשנכנסת, שלא.
אני לא זוכר שאי פעם אמרתי דבר ולא עמדתי בדיבורי.
אלעזר שטרן
¶
היתה הצעה של משרד המשפטים שאולי כדאי לכלול את זה בתחילת התקנות. זאת אומרת לכתוב בצורה כזאת: ידונו בדיין אחד, אלא אם כן הורה נשיא בית הדין הרבני, או ראש אבות טרם תחילת הדיון אחרת, לעניין מסוים.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
אגב מבחינתי, גראפית, אני מוכן לקבל שבתחילת התקנות יהיה כתוב שכל התקנות האלה נעשות על פי דין, ועל הלכת בית המשפט העליון, ואז זה פותר אותי מ- - -
יצחק לוי
¶
אבל, לא צריך ההלכה של בית המשפט העליון. מספיק ההלכה. בית המשפט העליון הוא זה שפוסק הלכות.
פרץ סגל
¶
יהיה גם קושי עם הנשיא. כאשר זה נדון בבית הדין האזורי, ערכאת הערעור מתערבת בערכאה הראשונה – גם בזה אני רואה קושי.
פרץ סגל
¶
כמו שנשיא בית המשפט העליון לא יתערב במה שקורה בבית המשפט המחוזי, ולא יתערב במה שקורה בבית המשפט השלום כי זה בסמכות לפי חוק בידי נשיא של אותו בית משפט.
אלעזר שטרן
¶
תקנה 3 - תחולה: "הוראות התקנות העיקריות כנוסחן בתקנות אלה יחולו גם על הליך אשר היה תלוי ועומד ערב יום התחילה, ובלבד שעד אותו מועד טרם נשמעו או החלו להישמע בו טענות הצדדים לגופן". זאת אומרת, בדומה לתיקונים אחרים שנעשים בהרכבים וסמכות כמו תיקון של חוק בתי המשפט האחרון שנעשה, מוצע שהתיקונים יחולו מייד כל עוד לא מדובר בדבר שכבר החל להידון לגופו של עניין.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
על זה אנחנו יכולים להצביע. חברים, אני יכול לנעול את הדיון, נכון? הערנו את כל ההערות. תודה, אז אתם תתקנו.
היו"ר מנחם בן-ששון
¶
מבחינתי, יכול לעלות מהר. את החופשה ייחדנו ליותר תקנות מחוקים כי זה אפשר לסיים. מה שאי אפשר יחזור אלינו.
חברים, הדיון הזה ננעל. בעוד חצי שעה אנחנו נתחיל דיון אחר. תודה רבה לך ולכם.
הישיבה ננעלה בשעה 12:05.