PAGE
7
ועדת הכלכלה
06.08.2008
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 677
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, ה באב התשס"ח (06.08.2008), בשעה 12:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 06/08/2008
תקנות הבזק (הפסקה, עיכוב או הגבלה של פעולות בזק ושירותי בזק)(תיקון), התשס"ח-2008
פרוטוקול
סדר היום
תקנות הבזק (הפסקה, עיכוב או הגבלה של פעולות בזק ושירותי בזק) (תיקון), התשס"ח-2008
מוזמנים
¶
עו"ד נגה רובינשטיין – יועצת משפטית, משרד התקשורת
עו"ד דודי קופל – משרד התקשורת
ליאת זק ליצ'בסקי – מנהלת אגף רגולציה, חברת בזק
צביקה נווה – מחלקת אסטרטגיה, חברת בזק
מיטל בשרי – פניות ציבור, המועצה לצרכנות
עו"ד יזהר טל – חברת תקשורת לווינית אר. אר, סאט
עו"ד איתי שדה – יועץ משפטי, חברת התקשורת הלווינית אר. אר. סאט
רשמת פרלמנטרית
¶
מיטל בר שלום
תקנות הבזק (הפסקה, עיכוב או הגבלה של פעולות בזק ושירותי בזק) (תיקון), התשס"ח-2008
היו"ר גלעד ארדן
¶
שלום, אני פותח את ישיבת הוועדה. מיד עו"ד רובינשטיין תסביר לנו את הרקע לתקנות, ומה רוצים להשיג דרך התקנות האלו. לפני כן, אני רוצה לומר שמשרד האוצר השאיר לנו כאן את עמדתו, שהוא תומך ואין לתקנות עלות תקציבית.
נגה רובינשטיין
¶
התקנות שמונחות לפנינו הן תקנות ותיקות, הן בנות 23 שנים. התקנות חלות על חברת בזק ועל חברות מב"ל (מפעילים בין לאומיים). שם התקנות: הפסקה, עיכוב או הגבלה של פעולות בזק ושירותי בזק. בין הוראות התקנות מצויה הוראה, שמתייחסת לאפשרות להפסיק, לנתק או להגביל שירות. אנחנו לא מדברים על הפסקת שירות למנוי ספציפי, שזה מוסדר במסגרת סעיף אחר, אלא על הפסקה כוללת של שירות על ידי חברת בזק או חברות המב"ל.
כאשר התקנות האלה הוחלו לראשונה, חברת בזק היתה חברה ממשלתית בת שנה, מונופול שנתן את כל שירותי התקשורת שהיו בישראל. הנוסח שמצוי היום הוא נוסח שלא מתאים למצב שוק התקשורת הקיים היום, להיקף השירותים הניתן על ידי מגוון בעלי רישיונות. אנחנו לא נדרשנו לתקנות, כיוון שאף אחד לא הצביע על הקושי הזה. לאחרונה, בהמשך לפנייה של חברת בזק ביחס לשירות מסוים שהיא היתה מעוניינת למכור אותו לגורם שלישי, קראנו את התקנות.
נגה רובינשטיין
¶
פעילות תקשורת לויינית, מכירה של שירות שבזק מעוניינת להפסיק לתת אותו בעמק האלה. נציגת בזק תוכל לפרט. הנוסח של התקנה שאנחנו מציעים הוא נוסח כללי. בהמשך לפנייה של חברת בזק אנחנו בחנו את התקנות, וראינו שהלשון הנוכחית של התקנות היא לא רלוונטית למצב הדברים היום. אני רוצה לקרוא הלשון הקיימת היום בסעיף 9א: היום ניתן להפסיק, לנתק או להגביל שירות באישור השר בשל אחד מאלה:
1. השירות התיישן מטעמים טכנולוגיים.
2. נעשה שימוש לרעה בשירות, אשר יש בו כדי לגרום נזק כספי ממשי לציבור, לחלק ממנו או לבעל הרישיון.
כלומר, מדובר בשני מקרי קיצון
¶
או שהשירות הוא רע לציבור, או שהשירות הוא כבר לא רלוונטי. אין שום התייחסות לסיטואציה שבה יש שירות שניתן על ידי בעלי רישיונות אחרים או כאשר אין צורך בשירות. יש מגוון שירותים שחברת בזק נותנת, ואנחנו לא חושבים שבהכרח בזק היא זו שחייבת להמשיך ולתת אותם. למשל, אם יש בעלי רישיונות אחרים שיכולים לתת אותם, אם אין צורך בשירות הספציפי הזה. הכל כמובן נתון לשיקול דעתו של השר. כיוון שכאן מדובר רק בתנאי סף, השר ישקול את השיקולים הרלוונטיים מכוח הסעיף, ואת השיקולים שעומדים לפניו באופן כללי מכוח סעיף 4 לחוק התקשורת. בהמשך לדברים האלה שאמרתי, אנחנו מציעים את הנוסח שמובא בפניכם. אנחנו נקרא את הנוסח.
דודי קופל
¶
1. בשמן של תקנות הבזק (הפסקה, עיכוב או הגבלה של פעולות בזק ושירותי בזק), התשמ"ה-1985 (להלן – התקנות העיקריות), במקום "תקנות הבזק" יבוא "תקנות התקשורת (בזק ושידורים).
2. בתקנה 9א לתקנות העיקריות –
(1)בתקנת משנה (א), אחרי פסקה (2) יבוא:
"(3) היקף הביקוש לשירות אינו מצדיק את המשך אספקתו. במתן אישור לפי פסקה זו יביא השר בחשבון, בין השאר, קיומו של שירות חלופי שנותן בעל הרישיון או בעל רישיון אחר.
(4) השירות ניתן או יינתן בידי בעל רישיון אחר באופן שלא תיגרם פגיעה ממשית לציבור בשל הפסקת השירות, ניתוקו או הגבלתו, לפי העניין".
(2)בתקנות משנה (ד), אחרי ההגדרה "בעל רישיון" יבוא:
"בעל רישיון אחר" – מי שקיבל רישיון כללי או מיוחד לביצוע פעולות בזק ולמתן שירותי בזק.
נגה רובינשטיין
¶
הדרג המקצועי מביא המלצה בפני השר מתוך היבטים כלכליים, המשפטיים וההנדסיים, והשר מקבל החלטה על יסוד התשתית שנמצאת לפניו.
אתי בן דור
¶
אני שוחחתי אתמול עם הגברת רובינשטיין, והעליתי את חששותיי שמא מן דהו יוכל לתת פרשנות לתקנה המוצעת כדי להגביל שירות אחר, שנקבע שיש לתת אותו לפי תקנות אחרו. כך למשל, בתקנות הבזק (התקנה, תפעול ותחזוקה) הוחלה חובה על בעלת הרישיון הכללי להתקין תאי טלפון ציבורי בפרישה ובמספר כפי שנקבעו באותן התקנון. בפני הוועדה הוגשו מספר פעמים בקשות לתיקון תקנות אלה כדי להגביל את החובה האמורה. מטעמים שנפרשו בוועדה באותם דיונים, הוחלט שלא לאשר את אותן תקנות.
אתי בן דור
¶
אני הבעתי את חששי, שמא בהסמכה הכללית לשר, בהתאם לתקנות האלה, לאשר צמצום או הגבלה ולא רק ביטול של שירות מסוים, ניתן יהיה לעשות שימוש גם כדי לצמצם את החובה החלה לפי תקנות אחרות. הגם שניתן לומר, שהתקנות האחרות הן הוראה מיוחדת. יכול לבוא מישהו ולומר, שאולי זו ההוראה המיוחדת. אני ביקשתי ממנה להתייחס לנושא הזה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
זה תמיד כך. הרי אם לא היתה חובה מכוח תקנות אחרות, לא היה צריך את התקנות האלה כדי לתת לו שיקול דעת לצמצם אותן. כרגע המשרד מבקש להרחיב את שיקול הדעת של השר, כך שהוא יוכל לצמצם שירותים מסיבות נוספות על מה שקיים היום. הרי אם זה היה מכוח תנאי רישיון, הוא לא היה צריך את התקנות האלה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
התייחסותה לגבי מה, האם הם לא עומדים לבקש דברים נוספים? בעצם לא לבקש, כי הם כבר לא יצטרכו לבקש.
אתי בן דור
¶
מניסיוני, אני חושבת שלא ראוי להסתפק בחובת דיווח. או שיהיה אישור של ועדה מוועדות הכנסת או כלום. עם דיווח אין מה לעשות. זה קישויין.
היו"ר גלעד ארדן
¶
תרשי לי פעם אחת לחלוק עלייך. אי אפשר להגיד על שר שמדווח בפני הכנסת על צמצום שירות שהוא אישר לחברה מסוימת, קישויין. יכול להיות שהמפלגה שממנה הוא בא זה באמת קישויין. זה עלול לפגוע במפלגה כולה ובפופולאריות שלה. איש ציבור צריך לתת דין בחשבון בכל זאת.
נגה רובינשטיין
¶
נראה לי שהדיון ביניכם הוא חשוב, אבל הוא לא רלוונטי לתקנות האלה. התקנות שאתי מזכירה, הן תקנות מאוד מפורטות המחייבות פרישה של טלפונים ציבוריים ברחבי המדינה. אלה תקנות פוזיטיביות המראות לחברה איך לפרוש. אין שום דרך שבעולם שהמשרד באמצעות התקנות הקיימות היום יוכל לעשות זאת.
נגה רובינשטיין
¶
לא רק בגלל זה. גם בגלל שזה דין ספציפי, וגם בגלל שההוראה היא כל כך פוזיטיבית ביחס למהות הפרישה, כמה טלפונים ציבוריים ובאיזה מקום. לא תהיה שום אפשרות למשרד לאכוף את התקנות האלה.
היו"ר גלעד ארדן
¶
לגבי התצ"גים רשמנו את עמדת משרד התקשורת שאי אפשר. אנחנו לא מכירים איזה עוד תקנות מחייבות מתן שירותים, אבל החשש שהביעה היועצת המשפטית של הוועדה יש לו בסיס. אולי הוא לא רלוונטי לתצ"גים.
נגה רובינשטיין
¶
החשש מתייחס למה שנמצא בתקנות התפעול וכל השירותים שנזכרים שם. אני יכולה להגיד, שאותה עמדה שלנו לגבי עניין התצ"גים רלוונטית לכל שירות שחברת בזק מחויבת לתת מכוח תקנות אחרות. אנחנו לא נעקוף את ההוראה המאוד מחייבת הנמצאת בתקנות אלה, שמחייבת גם את אישור הוועדה באמצעות התקנות ההן. זה דין שמחייב אותנו.
היו"ר גלעד ארדן
¶
כלומר, מקום שיש בתקנות צורך באישור של ועדה מוועדות הכנסת, התקנות האלה לא יפגעו בהמשך הצורך לקבל את אותו אישור.
היו"ר גלעד ארדן
¶
אני מקבל את דעתך, ואני גם סומך על גברת רובינשטיין. לא תמיד אני מסכים עם עמדותיה, אבל אם היא אומרת משהו אני סומך עליו.
אתי בן דור
¶
יש לי עוד הערה אחת. בתקנה 9א, שאותה מוצע לתקן, קיימת גם תקנת משנה (ג) האומרת: הודעה בדבר הפסקה, ניתוק או הגבלת שירות בזק לפי תקנה זו תפורסם ברשומות ובעיתון נפוץ אחד. אני ביקשתי את הסכמתה לתקן את התקנות, כך שההודעה תפורסם גם באתר האינטרנט של המשרד. היא נענתה לבקשה. אני מבקשת שהוועדה תאשר גם את זה.
אתי בן דור
¶
יש בחוק הרשות השנייה התייחסות לכך. אולי גם יש משהו בחוק התכנון והבנייה, אבל אני לא בטוחה.
אתי בן דור
¶
למה? זה מאוד רלוונטי לגבי אלה שמקבלים את אותו שירות, ושזו הדרך היחידה שלהם להיחשף אליו.
מיטל בשרי
¶
אמנם בתקנות האלה השר רשאי לצמצם את השירות שהוא נותן לחברה מסוימת ונותן שירות חלופי, אבל אין פה התייחסות למחיר. לכן, אנחנו מציעים שאחרי שיביא השר בחשבון בין השאר קיומו של שירות חלופי שיופיע: "באותו מחיר שנותן בעל הרישיון או בעל רישיון אחר".
נגה רובינשטיין
¶
לא. אתה צודק שאנחנו מפקחים על חלקם של השירותים הניתנים מכוח סעיף 15 לחוק, אבל בזק, כמו בעלי רישיונות אחרים, מחויבת במתן מחיר סביר. גם על בעלי רישיונות אחרים סעיף 17 חל. זה סעיף כללי.
היו"ר גלעד ארדן
¶
זה מזכיר לי קטע מ"ארץ נהדרת" שם נאמר שראש הממשלה "סביר", בעקבות דוח וינוגר שאמר שההחלטה היא "סבירה".
נגה רובינשטיין
¶
לבדוק את המחירים ולראות שהם נותנים את זה לגורמים מסחריים אחרים, זה נראה לא סביר. אנחנו נותנים את זה לגורמים מסחריים. סעיף 17 אומר: שירות שלא נקבע לו תשלום – שירות בזק שלא נקבע לו תשלום לפי סעיף 15, שמכוח זה חלק מהתעריפים של חברת בזק ולא תעריפים רבים אחרים, רשאי בעל רישיון לדרוש בעדו תשלום סביר.
היו"ר גלעד ארדן
¶
תפגשו קצת יותר. לא חייבים כל הזמן לדבר בטלפון. אני בעד שאנשים ייפגשו. האם יש עוד הערות?
היו"ר גלעד ארדן
¶
לא יכול להיות. לוקחים לכם שירותים שאתם כל כך לתת. כיוון שאין פה חברי כנסת נוספים, אני מאשר את התקנות, כפי שהקריא נציג הלשכה המשפטית של משרד התקשורת, בשינוי לגבי הפרסום באתר האינטרנט. הוועדה כמובן רשמה את הודעתה של היועצת המשפטית של משרד התקשורת, שככל שקיים צורך באישור של ועדות הכנסת לשינויים על פי תקנות אחרות, בתקנות אלה אין כדי לפגוע באישור הנדרש. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:30