PAGE
24
ועדת הכנסת
21/7/2008
הכנסת השבע-עשרה נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 255
מישיבת ועדת הכנסת
יום שני י"ח בתמוז התשס"ח (21 ביולי 2007), שעה 10:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 21/07/2008
קביעת מסגרת הדיון להצעות להביע אי אמון בממשלה, בחירת יושב ראש לוועדת הכספים, בקשה למיזוג הצעות חוק, בקשות חברי כנסת להקדמת הדיון בהצעות חוק לפני הקריאה הטרומית, הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (דיווח על מחלות), התשס"ח-2008, הצעת חוק לתיקון פקודת מניעת טרור (חילוט רכוש אדם שביצע מעשה טרור), התשס"ח-2008, בקשה להעברת הצעת חוק מוועדה אחת לוועדת אחרת, ועדה ציבורית לקביעת שכר ותשלומים לחברי הכנסת - קביעת הוועדה לפי סעיף 52 לחוק הכנסת., הצעת חוק עובדי הוראה, התשס"ח-2008
פרוטוקול
סדר-היום
1. קביעת מסגרת דיון להצעות להביע אי אימון בממשלה.
2. בחירת יושב ראש לוועדת כספים
3. בקשת יושב ראש ועדת החינוך התרבות והספורט למיזוג החוקים הבאים:
1. הצעת חוק עובדי הוראה, התשס"ח-2008 (מ/373).
2. הצעת זכויות המורה ומנהל מוסד חינוך, התשס"ח-2008 (כ/226).
4. בקשות חברי הכנסת להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות, לפני הקריאה הטרומית:
1. הצעת חוק סל שירותים נוספים בחינוך, התשס"ח-2008 (פ/ 17/ 3828), של חברי הכנסת אורי אריאל, מיכאל מלכיאור, יעקב מרגי, רוברט אילטוב, וקבוצת חברי כנסת.
2. הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון-הכרת נבצרות ראש הממשלה) (פ/ 17 / 3837) בקשת חברי הכנסת יוסי ביילין וזבולון אורלב.
3. הצעת חוק איסור לשון הרע (תיקון – סעדים בבית משפט ואי ייחוד העילה) התשס"ח- 2008 (פ/ 17 / 3874) של חבר הכנסת גלעד ארדן
4. הצעת חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (ביטול הקמתו של בית סוהר בניהול פרטי), התשס"ח- 2008 (פ/ 17 /3735) של חבר הכנסת גלעד ארדן.
5. קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק הבאות:
1. הצעת חוק לתיקון פקודת מניעת טרור (חילוט רכוש אדם שביצע מעשה טרור), התשס"ח-2008 של חבר הכנסת גדעון סער (פ/ 17 3590).
2. הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (דיווח על מחלות) התשס"ח-2008 של חברי הכנסת אריה אלדד ועמירה דותן (פ / 17 /3391).
6. בקשת יושב ראש ועדת כספים להעברת הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (מס' 167 והוראת שעה), התשס"ח-2008, מוועדת העלייה, הקליטה והתפוצות לדיון בוועדת הכספים.
7. ועדה ציבורית לקביעת שכר ותשלומים לחברי הכנסת – קביעת הוועדה לפי סעיף 52 לחוק הכנסת.
נוכחים
¶
דוד טל – היו"ר
שלמה מולה
יואל חסון
רונית תירוש
שלי יחימוביץ
איתן כבל
נדיה חילו
דוד אזולאי
נסים זאב
יעקב מרגי
יצחק גלנטי
משה שרוני
מאיר פרוש
גדעון סער
ראובן ריבלין
יולי אדלשטיין
רוברט אילטוב
אורי אריאל
אליהו גבאי
זהבה גלאון
אחמד טיבי
מוחמד ברכה.
גלעד ארדן
יוסי ביילין
מיכאל נודלמן
שי חרמש
יצחק זיו
אריה אלדד.
היו"ר דוד טל
¶
שלום לכולם, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכנסת. הסעיף הראשון קביעת מסגרת דיון להצעות להביע אי אימון בממשלה. חבר הכנסת ריבלין אולי אתה תייצג את סיעתך.
היו"ר דוד טל
¶
אם אין הצעות אחרות, אנחנו עוברים להצבעה על סדרי הדיון, לפי הצעתו של חבר הכנסת ריבלין ממלא מקום יו"ר הסיעה, כדרכנו בקודש 10 דקות ו-3 דקות. מי בעד?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
מתנגדים – אין
ההצעה אושרה.
היו"ר דוד טל
¶
אין מנגדים אין נמנעים, אשר על כן מסגרת הדיון נקבעה כפי שנקבעה שבוע שעבר וכפי שנקבעה גם בשבוע שלפני השבוע שעבר. אנחנו עוברים לנושא הבא.
בחירת יושב ראש לוועדת כספים
היו"ר דוד טל
¶
הנושא הבא, בחירת יושב ראש לוועדת כספים, הונחה על שולחננו בקשה של ממלא מקום יושב ראש הקואליציה חבר הכנסת יואל חסון להמליץ בפני ועדת הכספים על חבר הכנסת ברוורמן כיושב ראש ועדת הכספים. מי רוצה להתייחס?
נסים זאב
¶
אדוני היושב ראש, אני מבין שהבחירה של קדימה, על ידי חבר הכנסת חסון זה אילוץ שהוא נאלץ להציע. אני חושב שגם קדימה לא כל כך מעוניינת בחילופי גברי, מה גם שמדובר באדם שמתפקד ומכהן בפועל, אני חושב שלעשות הדחה, כאילו חילופי גברי זו המשמעות של הדחה, זה לא במקום ולא לעניין, אני חושב שעשה עבודתו נאמנה וכולם מרוצים ממנו. לא כל דבר צריך להיות פוליטי. אני מבקש לדחות את זה עד לאחר ימי בין המיצרים.
יואל חסון
¶
אני חושב שהדיון הזה הפך להיות דרמטי מידי. אנחנו מנסים לעשות משהו לא טבעי. עד כמה שאני יודע, יש בכנסת הזו ועדה מסדרת, ועדת הסכמות שמחלקת את הוועדות לפי היגיון קואליציוני עם התייחסות לאופוזיציה. יש כאם תפיסה שידוע איזה ועדות בידי הקואליציה ואיזה ועדות בידי האופוזיציה. זה ברור שבידי הקואליציה צריכה להיות ועדת הכספים.
יואל חסון
¶
שאלה טובה. אני אומר לך אדוני היושב ראש, היו כאן הסכמות, אם ההסכמות האלה יפרצו, הם יפרצו גם מצידה של הקואליציה, גם בהקשרים של ועדת הכלכלה, גם בהקשריםש ל ועדות אחרות. אם האופוזיציה שוברת את ההסכמות בין הקואליציה לאופוזיציה, גם הקואליציה יודעת לשבור הסכמות.
לכן אני מבקש שכל הסיעות כאן ינסו לתפוס היגיון ויקבלו אתה חלוקה ההגיונית שקיימת בכנסת, שאמורה להיות בכנסת.
היו"ר דוד טל
¶
חבר הכנסת מרגי מנסה להסביר לך, על אותו היגיון שאתה מדבר, לדוגמה סיעת ש"ס אין לה אף לא יושב ראש ועדה אחת. האם זה נכון? ראוי?
יעקב מרגי
¶
מהיום נדע, תראה איך אני משנה לך את כל הוועדות בכנסת. אני אביא הצעה להחליף את יושב ראש ועדת חינוך.
יואל חסון
¶
אני מציע לא לרדת לפרטים האלה ולא להחליף כרגע אף אחד. אני אומר בצורה ברורה, במידה והמאזן בין האופוזיציה לקואליציה יופר אנחנו נפר אותה עד הסוף. יש לי בקשה, מכיוון שאני מבקש לשקול את מה שאמרתי, אני מבקש התייעצות סיעתית והפסקה של עשר דקות.
משה שרוני
¶
אדוני היושב ראש, חברי הכנסת. אני חושב שזה יום עצוב לוועדת הכנסת. בא איש הקואליציה ורוצה להטיף לנו מוסר, הוא רוצה להטיף לנו על היושר שלהם, על המוסר שלהם ועל הכנות שלהם, בושה וחרפה לבוא ולהטיף מוסר כאן. קודם כל אתם תהיו מוסרים, הוגנים, תתנו דוגמה, תפסיקו לבוא לכאן.
בואו נכנס ועדה מסדרת ונעשה את הוועדות מחדש, "פריש מיש" אחרי שנתיים ונחליט על כל הוועדות. לא יכול להיות שטענה של סיעה של ארבעה חברי כנסת, שיש להם שני שרים, סגן יושב ראש הכנסת וראשות ועדה. זה נקרא סדר? זה נקרא מוסר? כנות? אם רוצים שכל הבית יתחשב בקואליציה, גם האופוזיציה, שיהיו כנים עם עצמם.
אני חושב שצריך לדחות את כל הנושא, צריך לעשות "פריש מיש" ואז, על דעת כל הסיעות אפשר להביא לכאן ולהצביע על כל הוועדות כמו שצריך.
יעקב מרגי
¶
שמענו את דבריו של מ"מ יו"ר הקואליציה חבר הכנסת חסון, אני מנסה לנתח כאדם רציונל מה מוביל אותם להתאבדות הזו אבל כנראה שזו דרכם. מי שמבין בזאולוגיה יודע שבעל חיים כשהוא רואה שהוא בדרך - - -
יעקב מרגי
¶
תרשה לי לא לצחוק כי הסיטואציה הזו מצחיקה יותר. אין איזון אין חלוקה אין היגיון, זה מעשה לא הוגן ולא ישר של הקואליציה, אני אומר את זה לצערי הרב. אדם שיודע מה לעשות אל צריך לאיים, אני רק רוצה להכין אתכם נפשית כי יהיו הרבה הצעות לראשי ועדות בזמן הקרוב.
יעקב מרגי
¶
חבר הכנסת יואל חסון אני מציע לך לחשוב שוב. יש לנו תקדים חשוב של מפלגת העבודה בשוב שעבר, ראינו גם את התקדים של התנהלות ראש הממשלה מולם, אני לא אדם יהיר אבל אני אומר בעדינות "ראו הוזהרתם". אם המהלך הזה יעבור ללא תיאום אתנו, אנחנו נהיה חופשיים בכל ההצבעות, אין תיאום קואליציוני מבחינתנו, נהיה חופשיים בכל המהלכים שלנו.
גדעון סער
¶
אחרי ששמעתי את יושב ראש סיעת ש"ס, אני לא יודע מה אני רוצה יותר? שזה יעבור בלי תיאום עם ש"ס או שלא יעבור, בכל מקרה אני איהנה. לגופו של עניין, דיבר יושב ראש הקואליציה ואני מתייחס לדבריו כדברים שנאמרו מתוך חוסר ניסיון.
יואל חסון
¶
אל תזלזל, זה מניסיון רב מאד, מאותם מקומות שאתה למדת מהם חבר הכנסת סער, אל תתייהר עלי. כשאתה היית יושב ראש הקואליציה לא היה לך יותר ניסיון.
גדעון סער
¶
חוסר ניסיון וחוסר התמצאות הם שהדריכו את יושב ראש הקואליציה המיועד. יושב ראש הקואליציה המיועד ניסה להלך אימים על חברים ולקשר את הנושא הזה לנושאים אחרים אשר הם פרי החלטות הוועדה המסדרת. אני רוצה להדגיש שאין יסוד לבקשת יושב ראש הקואליציה המיועד.
דבר ראשון, ההסכמים הקואליציוניים בין קדימה ועבודה אשר הונחו על שולחנה של הכנסת, יחד עם קווי היסוד של הממשלה, ואושרו ביום כינון הממשלה הם מקצים את הוועדות אשר מפלגת העבודה אמרוה לקבל בכנסת הזו. אין בניהם את ועדת הכספים.
כאשר הכנסת אישרה את ההסכם הקואליציוני ואת קווי היסוד בתחילת כהונתה היא בהחלט לא אישרה מצב דברים אשר על פיו סיעת העבודה זכאית לקבל ועדה סטטוטורית שלישית. כי ועדה סטטוטורית שלישית היא רבע מהוועדות הסטטוטוריות ומפלגת העבודה עדיין אל הגיעה להישג אלקטוראלי של 30 מנדטים.
נקודה שנייה, היו דיונים והחלטה לוועדה המסדרת. הוועדה המסדרת, אשר הקצתה את הוועדות אכן באה ומסרה בשעתו לנציג אופוזיציה מסור כמו חבר הכנסת ליצמן את ראשות ועדת הכספים, כסוג של פיקדון, תוכלתו של הפיקדון אכזבה, אבל בשום מקום לא נאמר בהחלטות הוועדה המסדרת, ואפילו לא בדיוניה, ואפילו לא ברמז, שסיעה שהיא סיעה חשובה, אבל לא סיעה עד כדי כך גדולה כמו סיעת העבודה, תקבל את ועדת הכספים.
יוצא אם כן שאין שום מקום להשוואה או ליצירת זיקה לזכויות שיש לסיעות בבית הזה על יסוד החלטות הוועדה המסדרת ועל יסוד החלטות ועדת הכנסת לוועדות אחרות. אני רוצה להדגיש את הנקודה הזו.
כמובן אפשר להגיד, מפלגת העבודה רוצה כנימוק. אפשר להגיד שמפלגת העבודה כועסת כי עבר עליה משהו לא נעים בשבוע שעבר. אבל כל אלה מבחינת סדרי הבית, מבחינת חלוקות הזכויות בין זכויות הבית, הם אל נימוקים רלוונטיים.
מאחר ואני חושב שאני מכיר את יושב הקואליציה המיועד, אז אני חושב שנתתי לו קומפלימנט בתחילת דבריי, כי אחרת אי אפשר להסביר את הבקשה בצורה אחרת.
היו"ר דוד טל
¶
חבר הכנסת זיו אחרון הדוברים ואנחנו עוברים להצבעה. אני רוצה להזכיר לך חבר הכנסת גדעון סער, עם כל הכבוד הראוי, אמרת דברים כדורבנות, אבל חבר הכנסת יואל חסון, עדיין יושב ראש בית"ר העולמית, כבודו במקומו מונח.
יצחק זיו
¶
אני מאד שמח לשמוע בכל פעם על הגינות יושר, ראיתי שני אנשים הגונים אפשריים אפרים סנה, דני יתום, שברגע שפרשו הם פרשו מהמפלגה, לא הלכו לסיעה אחרת, למפלגה אחרת בכנסת. הגינות זה מה שעושה אדם, ברגע שהוא עוזב מפלגה הוא עוזב את הכנסת, זו הגינות.
דוד אזולאי
¶
מעולם לא זכור לי שוועדה כל כך חשובה כמו ועדת כספים ניתנה לראשות מפלגה מסוימת בלי תיאום עם אנשי הקואליציה, דבר שלצערי הרב היום הולכים לעשות את התקדים הזה.
אני רוצה לנצל את ההזדמנות הזו ולפנות לשותפים הקואליציוניים, אני מציע להם למשוך את העסק, לקחת את העניין לבדיקה נוספת, ולנסות לנהל משא ומתן עם השותפים הקואליציוניים, אחרת פשוט את כורתים את הענף עליו אתם יושבים, אני אומר בעיקר ליושב ראש הקואליציה
דוד אזולאי
¶
אנחנו פחות מודאגים מנפילה מהענף הה כי אנחנו נהיה יותר חזקים. לכן אני מציע ומבקש למשוך את העסק הזה כי חבל שדווקא לקראת סוף המושב זו התוצאה שאתם מעוניינים להגיע אליה.
דבר נוסף, לא יעלה על הדעת שמפלגה של 19 מנדטים, שאנחנו יודעים את הלויאליות שלהם לקואליציה, שחלק בכלל אינם מצביעים עם הקואליציה ויותר אופוזיציה מאשר קואליציה, למרות הכול ובכל זאת, הולכים עכשיו ונותנים להם את אחת הוועדות החשובות ביותר בבית הזה, את ועדת כספים.
היו"ר דוד טל
¶
אנחנו עוברים להצבעה, על פי בקשת יושב ראש סיעת ש"ס, ההצעה תהיה שמית.
הצבעה
מיכאל נודלמן במקום אלי אפללו
- בעד
שלמה מולה
- בעד
יואל חסון
- בעד
רונית תירוש
- בעד
שלי יחימוביץ
- בעד
איתן כבל
- בעד
מלכיאור במקום יורם מרציאנו
- בעד
נדיה חילו
- בעד
דוד אזולאי
- נגד
נסים זאב
- נגד
יעקב מרגי
- נגד
יצחק זיו במקום יצחק גלנטי
- נמנע
משה שרוני
- נגד
מאירפרוש
- נגד
גדעון סער
- נגד
ראובן ריבלין
- נגד
יולי אדלשטיין
- נגד
יצחק אהרונוביץ במקום אסתרינה טרטמן – נמנע
רוברט אילטוב
- נמנע
אורי אריאל
- נמנע
אליהו גבאי
- נמנע
זהבה גלאון
- בעד
אחמד טיבי
- בעד
מוחמד ברכה
- בעד
דוד טל
- בעד
היו"ר דוד טל
¶
בעד -12, נגד -8, נמנעים -5, חבר הכנסת מרגי מבקש רביזיה. נשוב בעוד עשר דקות להצבעה.
בקשת יושב ראש ועדת החינוך התרבות והספורט למיזוג החוקים הבאים:
1. הצעת חוק עובדי הוראה, התשס"ח-2008 (מ/373).
2. הצעת זכויות המורה ומנהל מוסד חינוך, התשס"ח-2008 (כ/226).
היו"ר דוד טל
¶
הנושא הבא, בקשת יושב ראש ועדת החינוך התרבות והספורט למיזוג החוקים הבאים: הצעת חוק עובדי הוראה, התשס"ח-2008 (מ/373) והצעת זכויות המורה ומנהל מוסד חינוך, התשס"ח-2008 (כ/226).
ארבל אסטרחן
¶
מדובר בשתי הצעות חוק שעברו בקריאה הראשונה. הצעת חוק ממשלתית שעניינה הסדרת מקצוע ההוראה, והצעת חוק פרטית שמורכבת משתי הצעות שעברו בדיון מוקדם בנפרד ובקריאה הראשונה ביחד, של חברי הכנסת רונית תירוש וסילבן שלום בעניין זכויות המורה.
ועדת החינוך מבקשת להכין את שתי הצעות החוק שאושרו בקריאה הראשונה ביחד לקריאה השנייה והשלישית.
היו"ר דוד טל
¶
אני מאשר את מיזוג שני החוקים. אנחנו עוברים לנושא הבא.
בקשות חברי הכנסת להקדמת הדיון בהצעות חוק, לפני הקריאה הטרומית
היו"ר דוד טל
¶
בקשות חברי הכנסת להקדמת הדיון בהצעות החוק הבאות, לפני הקריאה הטרומית, ההצעה הראשונה, הצעת חוק סל שירותים נוספים בחינוך, התשס"ח-2008 (פ/ 17/ 3828), של חברי הכנסת אורי אריאל, מיכאל מלכיאור, יעקב מרגי, רוברט אילטוב, וקבוצת חברי כנסת
אורי אריאל
¶
היוזמה הזו מונחת לפתחנו כמה שנים, אנחנו כל שנה חוזרים לדבר העצוב הזה שנקרא תשלומי הורים. בדיון שהיה אצל הרב מלכיאור, כיושב ראש ועדת חינוך, יחד עם השרה, הגענו למסקנה על דעתה שהפתרון לשנת הלימודים הקרובה יהיה בזה שנאמץ את דוח לנדרמן כחוק. על החוק אני מזכיר חתומים גם יעקב מרגי יו"ר ש"ס, חבר הכנסת רוברט אילטוב יו"ר ישראל ביתנו, משה שרוני, אליהו גבאי, שי חרמש, מיכאל נודלמן, שלמה מולה, אהרונוביץ, גלעד ארדן, יולי אדלשטיין, יוסי ביילין, זהבה גלאון ונוספים. אני מקווה שנוכל לאשר את זה ולהפעיל עוד השנה.
היו"ר דוד טל
¶
מי בעד פטור מחובת הנחה להצעת החוק הזו?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – אין
נמנעים – אין
הצעת החוק הזו קיבלה פטור מחובת הנחה.
היו"ר דוד טל
¶
הצעת חוק יסוד הממשלה (תיקון-הכרת נבצרות ראש הממשלה) (פ/ 17 / 3837) בקשת חברי הכנסת יוסי ביילין וזבולון אורלב.
זבולון אורלב
¶
בחוק היום יש אי בהירות בסוגיית נבצרות ראש הממשלה לכן אנחנו מבקשים להבהיר בהצעת החוק שלנו שלכנסת יש סמכות ברוב חבריה, לאמור 61, להוציא את ראש הממשלה של נבצרות, לא של 100 יום אלא ל-150 יום, ובתום 150 יום תמיד יכול לחזור על פי בקשתו, אם יש לו 61. אני מקווה שאני לא צריך להסביר למה העניין הזה דחוף. לכן אדוני היושב ראש, זה יהיה לכבודה של כנסת ישראל שנאפשר לכנסת, אם היא יכולה להביע אי אימון ב-61, היא יכולה גם להוציא ראש ממשלה בנבצרות ב-61.
היו"ר דוד טל
¶
מי בעד פטור מחובת הנחה להצעת החוק של חבר הכנסת זבולון אורלב?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
הצעת החוק קיבלה פטור מחובת הנחה.
היו"ר דוד טל
¶
ההצעה הבאה, הצעת חוק איסור לשון הרע (תיקון – סעדים בבית משפט ואי ייחוד העילה) התשס"ח- 2008 (פ/ 17 / 3874) של חבר הכנסת גלעד ארדן.
גלעד ארדן
¶
ההצעה הזו הייתה צריכה להיות מוגשת לפני שנים רבות. לאור התרבות כלי התקשורת והעובדה שדיבה רבה מופצת בכלי התקשורת בלי שיש אפשרות לאזרחי המדינה להתגונן בפניה ובלי שיש לבתי המשפט כלים אמיתיים להשיג סעד בבית המשפט, לכן הוגשה הצעת החוק הזו, היא בתמיכה מאד רחבה והיא בסך הכול נועדה לתת כלים דחופים נוספים לבית המשפט להגן על אזרחים מפני הוצאת דיבה.
יואל חסון
¶
ההצעה הזו היא הצעה עמוקה, משמעותית, אבל צריך לתת לממשלה זמן לבחון את הדבר הזה ולדון בזה במסגרת הממשלה. אני מציע למציע לא להצביע, אני אתנגד לזה אם הוא יצביע על זה עכשיו, אני מציע לחכות עם זה לוועדת שרים, להגיש את זה בוועדת שרים בצורה סדירה, זה דבר שהממשלה התחילה במהלך שלו, צריך לחכות ולראות.
היו"ר דוד טל
¶
מי בעד פטור מחובת הנחה?
הצבעה
בעד – רוב
נגד – מיעוט
נמנעים – אין
ההצעה קיבלה פטור מחובת הנחה.
היו"ר דוד טל
¶
הצעת חוק לתיקון פקודת בתי הסוהר (ביטול הקמתו של בית סוהר בניהול פרטי), התשס"ח- 2008 (פ/ 17 /3735) של חבר הכנסת גלעד ארדן.
גלעד ארדן
¶
אני רוצה להסביר מה החשיבות, העניין הוא יותר הפטור מחובת הנחה מאשר המהות. במהות, אני מתנגד לכך שבתי הסוהר בישראל ינוהלו על ידי גורמים פרטיים. הבעיה היא שהכנסת בזמנו הכריעה בהצעת חוק שדיברה גם על בניית בתי סוהר באופן פרטי וגם על ניהול. הבנייה היא כבר דבר שהוכרע, זכה מי שזכה והתחיל לבנות. הניהול הוא דבר שאם יוציאו את זה מידי הגורם הפרטי, עדיין ניתן לתת לו פיצוי כספי.
אם הכנסת לא תקבל בעניין הזה הכרעה, כן או לא, בהליכי חקיקה, עלול בג"צ לקבל את ההכרעה, אם הממשלה בכלל רשאית להוציא דבר כמו ניהול בתי סוהר מידיה. יש היום עתירה בבית המשפט העליון בבג"צ, אני חושש שבג"ץ לא צריך להתערב בעניין ולכן צריכה להיות הצעה שהכנסת מקדמת, מכריעה כן או לא, אבל לא בג"צ הוא זה שיכריע. לכן יש דחיפות בהכרעה בהצעה הזו.
גדעון סער
¶
אינני מתכוון בדברי להביע חרטה, הכנסת אמרה את דברה בנושא בצורה ברורה ביותר. היא לא התרשמה מהטענות בנושא של החוקיות בשלב החקיקה, היא חשבה שהחוק בהחלט חוקתי. הטענה הזו נטענה על ידי ארגונים שונים שהגיעו לכאן והרוב בעניין הזה הכריע בעד החקיקה. לבוא כיום ולמהר ולחוקק בפטור מחובת הנחה תחת האיום שבג"ץ עלול להתערב זו טעות חמורה.
יש עוד דבר, הכנסת הזו, לא הכנסת הקודמת, כאשר הובאה עליה הצעת חוק, שאני זוכר שחבר הכנסת דוד אזולאי היה אחד המציעים שלה, הכנסת דחתה את הצעת החוק הפרטית. זאת אומרת שגם הכנסת הזו וגם הכנסת הקודמת אמרו את דברם בעניין הזה.
גדעון סער
¶
מותר להתחרט ולחשוב שבכנסת הקודמת הוא הצביע לא נכון והוא שינה את עמדתו, זה בסדר גמור ואפילו לי זה קורה לפעמים, אבל זה לא מצדיק פטור מחובת הנחה. כי לעניין הזה שתי הכנסות אמרו את דברם ולדעתי צריך להתנגד.
שלי יחימוביץ
¶
בחודש הראשון לכהונתה של הכנסת הזו הגשתי הצעת חוק כמעט זהה להצעתו של חבר הכנסת ארדן. כיוון שאני מתנגדת להפרטה של בתי הכלא וחושבת שמדובר בגוף מדינתי שסמכות המדינה צריכה להיות בו ובודאי לא קבלן פרטי.
הצעת החוק הזו הוגשה יחד עם חברי הכנסת דוד אזולאי מש"ס, יחד עם דב חנין מחד"ש ויחד עם גאלב מג'דלה ממפלגתי.
לתדהמתנו, במהלך הדיון בבג"צ נגד הפרטת בתי הסוהר, באה היועצת המשפטית נורית אלשטיין ואמרה שהנושא עודנו בדיון ציבורי בכנסת ועל כן לבג"צ אסור להכריע.
הבאנו את ההצעה להצבעה והיא נפלה כיוון שיש רוב אוטנטי בכנסת הזו נגדה. אז נמשך הדיון ושוב באה נורית אלשטיין, איני יודעת את מי היא מייצגת לצורך העניין.
שלי יחימוביץ
¶
במקרה הזה לא את הכנסת באופן ברור, ואמרה, יש עוד שתי הצעות חוק שלא נדונו, הדיון הציבורי עוד לא הסתיים. מתברר שהיא התכוונה להצעות חוק זהות של חברי הכנסת מלכיאור ונדיה חילו, שגאלב מג'דלה, בהופכו לשר, הוריש להם.
השניים האלה, שהבינו מיד שהם משמשים כלי בידי מטרות מסוימות, משכו גם ם את הצעות החוק שלהם. הנה, במהלך עוד דיון בבג"צ מופיעה שוב נורית אלשטיין ואומרת שהדיון הציבורי עדיין לא תם, למרות שהצעות החוק נפלו ולמרות שהם נמשכו, כי יש סימפוזיון בכנסת בנושא ההפרטה? התפרסמה הודעה באתר הכנסת על הסימפוזיון בנושא ההפרטה, שאגב, עד עצם היום הזה לא התקיים, כשהוא משמש גם מעצור בדרך להכרעת בג"צ.
עכשיו אומרת לי בפגרה נורית אלשטיין, ואני אספר את זה בפומבי כיוון שנכחו עוד רבים בחדר, שהיא מתכוונת לגרום לחברי כנסת נוספים להגיש שוב את החוק. כלומר שהדיון הציבורי הפיקטיבי הזה, שאין לו שום סיכוי, כי ההצעה הזו תיפול ומי כמוני רוצה שההצעה הזו תבור, כי הדיון הפיקטיבי הזה עוד נמשך. לצערי, היו חברי כנסת נפלו בפח הזה, רובם הבינו את טעותם ומשכו את הצעתם בחזרה.
חבר הכנסת גלעד ארדן מתעקש משום מה, אני מבקשת גם ממי שמתנגדים להפרטה מעומק ליבם, כמוני וכמו רבים אחרים בחדר הזה, וגם מי שמצדדים בכל ליבם, לא לתת יד לתרגילים המפוקפקים האלה, ובודאי לא לאשר פטור מחובת הנחה.
מוחמד ברכה
¶
אני חושב שיש מקום לפנות לחבר הכנסת המציע, חבר הכנסת ארדן למשוך ולאפשר הכרעה של בג"ץ כדי לקדם את העניין.
זהבה גלאון
¶
אדוני היושב ראש, ראשית יש כאן כמה חרפות, החרפה הגדולה היא שהכנסת אישרה את ההצעה שהתנגדנו לה בזמנו, זה שהמדינה מפריטה את חירויות האסיר זה דבר שלא יעלה על הדעת.
הסיפור שתיארה כאן חברת הכנסת יחימוביץ הוא באמת מחפיר לא פחות. הוא שערורייתי בפני עצמו. אני רוצה לומר כך, בעצם אומרים לנו, אם הצעת החוק של גלעד ארדן תעלה, בהמשך לדבריו של חבר הכנסת ברכה ויחימוביץ, זה מונע את הכרעת בג"צ.
עוד לא ראיתי דבר כזה שאני עכשיו, כחברת כנסת שצריכה להשפיע כאן, בעצם אומרת, אם אני לא אתמוך בהצעת החוק של גלעד ארדן אז בג"צ לא יכריע. אנחנו עושים עכשיו את השיקולים אם בג"צ מכריע או לא?
שלי יחימוביץ
¶
עשינו את השיקולים, הגשנו שוב ושוב את אותה הצעת חוק ושוב ושוב היא נפלה. אנחנו משמשים כלי שרת בידי מי שרוצה שהדיון הזה יסתיים.
זהבה גלאון
¶
אם תעלה שוב ההצעה אז בג"צ לא יכריע. אני שואלת והיה ולא תעלה ההצעה שוב ההצעה האם בג"צ הולך להכריע מחקר בבוקר או שיש סיכוי - - -
זהבה גלאון
¶
אני שואלת האם זה מתפקידנו עכשיו להגיד האם יש סיכוי להעביר הצעה מסוימת ואם לא נעשה את ההצעה הזו, האם בג"ץ עומד להכריע כרגע?
היו"ר דוד טל
¶
עוד שני דוברים, אני מבקש בקצרה כי אם לא נגיע לרביזיה, נדחה את ההצעה על חבר הכנסת ברוורמן לשבוע הבא.
נסים זאב
¶
אני רוצה להסביר לך מה ההבדל בין הפרטה לפרטה. עד היום החוק עשה הפרטה, היום עושים מזה פרטה-פרוטות. צריך לדעת ולהבין מדוע הממשלה הלכה בכיוון של הפרטה, יש עניין של זכויות האסיר הממשלה לא מסוגלת להקים בתי סוהר והעבירה את זה לשוק הפרטי. האם בעקבות הצעת החוק יש שינוי במדיניות הממשלה? מחר הממשלה הולכת להקים עוד כמה בתי סוהר?
לכן, כשאנחנו באים לשלול או לשנות צריך לדעת אם יש בסיס תקציבי או שינוי במדיניות של הממשלה הזו בעניין הזה. לכן אני חושב שדווקא מתוך אותה נקודה שכולנו חשובים עלי, טובת האסיר, זכויות האסיר, אסור לנו לקבל כאן החלטה בחיפזון.
איתן כבל
¶
כיוון שאני חתום על ההצעה, אמרתי לחבר הכנסת גלעד ואני אומר לו גם עכשיו, אני בכלל נגד המוסד הזה שנקרא פטור מחובת הנחה.
איתן כבל
¶
אני מבקש מחבר הכנסת גלעד למשוך את זה, להמתין לפחות עד אחרי הפגרה, נראה לאן זה מתקדם. אין כאן עניין פוליטי מפלגתי של צד כזה או אחר לכן אני מבקש, זה לא עניין של פטור, שאם לא אז השומרים ישלחו הביתה.
היו"ר דוד טל
¶
אנחנו עוברים להצבעה. מי בעד קבלת פטור מחובת הנחה של הצעת החוק של גלעד ארדן בנושא הפרטת בתי הסוהר?
הצבעה
בעד – 7
נגד – 10
נמנעים – 2
הצעת החוק לא קבלה פטור מחובת הנחה.
היו"ר דוד טל
¶
הצעת החוק לא קבלה פטור מחובת הנחה, אנחנו עוברים לנושא הבא.
קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק
היו"ר דוד טל
¶
הנושא הבא, קביעת ועדות לדיון בהצעות חוק הבאות: ההצעה הראשונה, הצעת חוק לתיקון פקודת מניעת טרור (חילוט רכוש אדם שביצע מעשה טרור), התשס"ח-2008 של חבר הכנסת גדעון סער (פ/ 17 3590). לאן אדוני רוצה להעביר את ההצעה.
גדעון סער
¶
בעניין הזה, בסיכום עם יושב ראש הקואליציה, חשבתי שאתאם את הליכי החקיקה שעניינה מתן אפשרות לשר הביטחון לחלט רכוש של מחבלים. השאלה שעלתה לאיזה ועדה זה יופנה. ההצעה שלי היא שזה יופנה לוועדת החוץ והביטחון מהטעם שהנושא הביטחוני הוא הנושא המרכזי. האלטרנטיבה שיכולה להיות לזה היא ועדת חוקה חוק ומשפט, שתיהן ועדות שהן בראשות הקואליציה אבל ועדת חוקה יותר עמוסה.
זהבה גלאון
¶
אני רוצה להציע שזה יעבור לוועדת החוקה זה מצריך דיון ציבורי וועדת חוץ וביטחון דנה בדלתיים סגורות.
היו"ר דוד טל
¶
אין בעיה, מי בעד ועדת חוקה?
הצבעה
בעד חוקה – 10
בעד ועדת חוץ וביטחון – 12
נמנעים - אין
הצעת החוק עברה לדיון בוועדת חוץ וביטחון.
היו"ר דוד טל
¶
הצעת החוק הבאה היא הצעת חוק לתיקון פקודת התעבורה (דיווח על מחלות) התשס"ח-2008 של חברי הכנסת אריה אלדד ועמירה דותן .
אריה אלדד
¶
אמנם תעבורה אבל מי שקרא את החוק מבין שהוא עוסק בהתנגשות בין האתיקה של פסיכולוגים קליניים ועובדים סוציאליים ובין הצורך להגן על הציבור מפני נהגים שסובלים ממחלות מסכנות.
נושאים כאלה נדונים בוועדת העבודה הרווחה והבריאות כי זו הוועדה שמרכזת את נשוא הרפואה. שם התרכזו תמיד כל בעלי המקצועות הרפואיים, העניין מקצועי לחלוטין. ההשלכה לגבי הדיווח למוסד שתפקידו לרכז את הדיווחים במשרד התחבורה הוא טכני, החוק בעיקרו עוסק בנושא רפואה לכן אני מציע להעביר לוועדת העבודה הרווחה והבריאות.
היו"ר דוד טל
¶
הצעת הלשכה המשפטית היא להעביר לוועדת הכלכלה ששם נדונים כל הנושאים עם תיקוני התקנון. נעביר לוועדת העבודה ולאחר מכן לוועדת הכלכלה. מי בעד ועדת העבודה הרווחה והבריאות?
הצבעה
בעד ועדת העבודה הרווחה והבריאות – 15
בעד ועדת כלכלה – מיעוט
נמנעים – אין
הצעת החוק עברה לדיון בוועדת העבודה הרווחה והבריאות.
היו"ר דוד טל
¶
זה נמשך ונמשך, גם הוועדה הציבורית לקביעת שכר ותשלום בשביל חברי הכנסת אין את זה היום אבל נעשה את זה מחר או מחרתיים משום שאנחנו רוצים להוות דוגמה ולא לחכות ליום האחרון שחל ב-28 לחודש זה. אנחנו עוברים להצבעה על רביזיה.
בחירת יושב ראש לוועדת הכספים.
היו"ר דוד טל
¶
חוזרים לרביזיה, לפי סעיף 10 לתקנון אנחנו צריכים להמליץ על יושב ראש ועדת הכספים. חבר הכנסת מרגי ביקש רביזיה שמית. אנחנו מצביעים בעד הרביזיה או נגדה.
הצבעה
מיכאל נודלמן
- נגד
שלמה מולה
- נגד
יואל חסון
- נגד
רונית תירוש
- נגד
שלי יחימוביץ
- נגד
איתן כבל
- נגד
מלכיאור במקום מרציאנו- נגד
נדיה חילו
- נגד
דוד אזולאי
- בעד
נסים זאב
- בעד
יעקב מרגי
- בעד
יצחק זיו
- נמנע
משה שרוני
- בעד
מאיר פרוש
- בעד
גדעון סער
- בעד
ראובן ריבלין
- בעד
יולי אדלשטיין
- בעד
יצחק אהרונוביץ
- בעד
רוברט אילטוב
- נמנע
אורי אריאל
- נמנע
אליהו גבאי
- נמנע
זהבה גלאון
- נגד
אחמד טיבי
- בעד
מוחמד ברכה
- בעד
דוד טל
- נגד
היו"ר דוד טל
¶
לפי התקנון חבר הכנסת ריבלין צודק, צריך לאפשר לחבר הכנסת ריבלין התייעצות סיעתית. נאפשר לו עשר דקות - - -
גדעון סער
¶
המשמעות של קבלת רביזיה על ידי הוועדה, שהוועדה רוצה לשקול מחדש את עמדתה. המשמעות היא לקיים דיון מחודש. זו המשמעות של רביזיה. עם כל הכבוד הראוי, אי אפשר לקיים את הדיון המחודש הנדרש בפרק זמן של עשר דקות, שאני מודיע שארצה להתבטא ובאריכות ואני בטוח שיש עוד חברים, עד לקבלת האורח, ראש ממשלת בריטניה עוד עשר דקות. לכן אני מבקש, אם אדוני רוצה יותר מאוחר היום, אז בבקשה.
זהבה גלאון
¶
הדברים הנרגשים והנכוחים של גדון סער הם באמת מעניינים. אני רוצה להזכיר לאדוני שביקשתי לא אחת התייעצות סיעתית בוועדה הזו, אחרי שעברה רביזיה ואחרי שלכאורה מתחילים הכול מחדש, קבע אדוני בפסקנות- תוך שתי דקות הצבעה. אין ספק שצודק חבר הכנסת סער שזהו נושא כבד אבל שתי דקות עד שמגיע ראש הממשלה גורדון בראון, זה כבד דיו.
יולי אדלשטיין
¶
לא רק שאני אל מבין למה כולם מתרגזים אם בצדק ועל פי התקנון ביקש חבר הכנסת ריבלין, ברור שצריך לקיים התייעצות סיעתית רצינית לאור הנסיבות ושינוי ההצבעות וחילופי ההצבעות שהיו בוועדה.
לא ייתכן גם שלאחר ההתייעצויות בסיעות, אני מניח שלא רק אנחנו נקיים התייעצות נחזור לכאן ורק נצביע. פירושה של רביזיה זה לשקול מחדש על ידי הוועדה, צריך לאפשר דיון מחדש בוועדה.
משה שרוני
¶
אני לא מבין מה קורה שממהרים כל כך להחליף יושב ראש ועדת כספים. כשהיה רביזיה על החוק הכי חשוב לגבי 750,000 גמלאים, היה להם 24 שעות זמן. אני חושב שלגבי יושב ראש ועדת כספים, כרגע יש יושב ראש טוב, נדון בשבוע הבא. צריכים לדחות את הרביזיה עד שבוע הבא.
דוד אזולאי
¶
אם באמת אנחנו ממהרים, הייתי מציע לא לקיים את הדיון על נושא מספיק חשוב, יש לנו גם אורח מאד חשוב ואני שומע מחבריי בנשיאות שהודיעו שהיושבת ראש ביקשה לא לקיים ועדות בשעה זו. אנחנו במקום לקבל את האורח הולכים לקבל החלטה חפוזה, לבחור יושב ראש ועדת כספים, נושא כל כך חשוב, אני מציע לנעול את הישיבה לעלות ולקבל את האורח החשוב ולא לנהוג בחיפזון. אדוני היושב ראש, אתה ידוע טוב מכולם שהחיפזון הוא מהשטן.
מוחמד ברכה
¶
כולם מדברים בשמנו, ההצבעה לרביזיה הוא ביטוי של שינוי בנסיבות והשינוי בנסיבות הוא לא מאותן סיבות שהועלו על ידי חברי ש"ס בדבר רצונם לקבל ועדות בכנסת אלא בדבר הרבה יותר מהותי.
מוחמד ברכה
¶
לכן אני חשוב שהמשמעות המהותית של רביזיה, אם היא לא טכנית, ויש בה סממן מהותי היא באמת לאפשר לוועדה לבחון את הדברים מחדש וזה לא רק לקיים דיון, כפי שאמר יושב ראש סיעת הליכוד, לקיים דיון מהתחלה, אלא גם לתת מרווח זמן כדי לבחון את השינויים. לכן אני מציע לא להמשיך היום בעניין.
מ"מ היו"ר אחמד טיבי
¶
אם מפלגת העבודה רוצה להביא לכאן את היושב ראש המיועד כדי לפרוש את משנתו זה מצריך דיון מאריך.
אורי אריאל
¶
המציאות לעשות את זה כרגע בהצבעה היא אולי אפשרית טכנית וזה עלול להיות בגדר נבל ברשות התורה, כשר אבל מסריח. חבר הכנסת ברכה הטיב לבטא את הדברים, גם ההצעה של ממלא מקום יושב ראש הוועדה לעשות שימוע לחברי כנסת נכנסים לתפקיד, לאו דווקא יושב ראש המיועד הזה, היא ראויה. ראוי שכולם חברי הוועדה נחתום על בקשה לשינוי תקנון הכנסת.
(יושב ראש, חבר הכנסת דוד טל מחליף את יושב מ"מ יושב הראש חבר הכנסת אחמד טיבי)
אורי אריאל
¶
הצעתו של חבר הכנסת ברכה לעשות בעניין הזה דיון כמו שצריך ולא בגדר מחטף שעלול להתפרש - - -
אורי אריאל
¶
אני רוצה להציע ליושב ראש הוועדה, הציע חבר הכנסת טיבי, שכחברי ועדת הכנסת נעשה שינוי תקנון לאמור, חברי כנסת המיועדים להיות יושבי ראש ועדות, לאו דווקא ברוורמן.
אורי אריאל
¶
יעשה להם שימוע בצורה מכובדת כדי שנדע על מה אנחנו מצביעים. אנחנו מצביעים על אדם שאנחנו לא בטוחים בדעותיו.כדי שנדע על מה אנחנו מצביעים.
ראובן ריבלין
¶
אדוני היושב ראש, כאשר מבקשים רביזיה והיא מתקבלת, צריך לשים על סדר היום את הנושא פעם נוספת. זה לא עניין של קרקס או תהליך, אני רוצה למשל רוצה להביא בפני סיעתי בכנסת שלא הייתה ערה לדיון ושלחה אותנו עם מנדט להצביע. אני רוצה להציע לסיעתי בישיבת הסיעה שתתקיים היום בשעה 14:00 בצהרים להחליט על עמדתנו. אין ויכוח שברמה העקרונית, אחרי שמתקבלת רביזיה נפתח הדיון מחדש והשיקולים יכולים להיות שיקולים שכל סיעה צריכה לתת את דעתה. אני מודיע לכם שהיום ב-14:00 תתכנס הסיעה בשעה 16:00 אנחנו מוכנים לכל ישיבה שתתקיים כדי להצביע.
גדעון סער
¶
אדוני היושב ראש, אני ממש מבקש לא להעמיד אותנו בפני הדילמה של ויתור על זכות הדיבור או הגעה בזמן.
גדעון סער
¶
בנוסף, בתוך כל ישיבה שדנה באותו נושא, היו ששינו את דעתם והחלטתם בנוגע להצבעה, בכוונתי לשוחח בעניין זה, אני מצהיר לפרוטוקול, גם עם יושב ראש ישראל ביתנו גם עם יושב ראש ש"ס, לפי מספר סיעות, אני מבקש מאדוני לאפשר קיום דיון מסודר ברביזיה בהצבעה לאחר שיש שהות בידי הסיעות ובידי חברי הכנסת לעשות כך.
היו"ר דוד טל
¶
זה מאד מחייב. אשר על כן, אני נוטה לקבל את דעתו של חבר הכנסת ריבלין, הצבעה לא תהיה כרגע, ונקיים הצבעה בשעה 15:30.