PAGE
14
ועדת הפנים והגנת הסביבה
14.07.2008
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 403
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"א בתמוז התשס"ח (14 ביולי 2008), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 14/07/2008
רשלנות עיריית נהריה בטיפול באסבסט
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לסדר היום (דיון מהיר): רשלנות עיריית נהריה בטיפול באסבסט,
של חבר הכנסת יוסי ביילין.
מוזמנים
¶
תמר בר-און
- המשרד להגנת הסביבה
עו"ד נעמה שחל
- לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
ד"ר שיהב שיהב
- רופא נפת עכו, משרד הבריאות
ד"ר נתן עמית
- מומחה לבריאות תעסוקתית, משרד הבריאות
עו"ד אורן ארבל
- יועץ משפטי, עיריית נהריה
דני חמיאס
- מנכ"ל, עיריית נהריה
אורית רייך
- העמותה למען איכות סביבה וחיים בנהריה
עו"ד עמית ברכה
- אדם טבע ודין
עו"ד קרן הלפרין מוסרי
– אדם טבע ודין
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה, הנושא הראשון על סדר היום, הצעה לסדר היום של חבר הכנסת יוסי ביילין: רשלנות עיריית נהריה בטיפול באסבסט. חבר הכנסת ביילין, בבקשה.
יוסי ביילין
¶
אחת הבעיות הגדולות ביותר בנושא הסביבה שקיימות בארץ, בוודאי בצפון, בנהריה היה מפעל האסבסט היחיד בארץ, הרבה לפני שידעו את הסיכונים הגדולים שכרוכים בחומר הזה. נהריה בעצם מלאה באסבסט, אסבסט, שחלקו אסבסט שנמצא באוויר, הסכנה שלו גדולה מאוד והוא מביא לכך שסוג מסוים של סרטן קיים בנהריה בכמות הרבה יותר גדולה מאשר הממוצע הארצי, יש כל מיני מספרים, אחד מהם זה פי 30. השאלה היא, איך מטפלים באסון הזה.
יוסי ביילין
¶
הדבר הספציפי שהיה, פרסומים שאמרו, גם כאשר הועבר תקציב מהמשרד להגנת הסביבה, עיריית נהריה לא השתמשה בתקציבים האלה. היו גם פרסומים על כך, שהטיפול באסבסט על ידי העירייה היה בלתי יעיל וההאשמה כלפי העירייה, שהיא חוששת מכך – אפשר להבין את זה – שפתאום יגידו, מדובר כאן באסון, אי אפשר לגור בנהריה, ולכן היא מעדיפה להדחיק את הנושא הזה, לא לעשות מזה סיפור גדול. עשו בדיקה, בדקו איזה כביש, אמרו, לא כצעקתה, כדי להשאיר את נהריה לעיר אטרקטיבית לתיירות ולציבור. זאת הבעיה כרגע.
בעקבות פנייה לבית המשפט, בית המשפט החליט על הקמת מנהלת בנושא האסבסט. יש כאן קבוצה שגרה בנהריה ועוסקת בנושא האסבסט כבר 14 שנה. אני הייתי שם כמה פעמים, מדובר שם בדבר שהוא אחד הדברים החמורים שישנם. יש גם כמה הצעות לפתרון.
הבעיה מבחינתי היא לאו דווקא עיריית נהריה, זה היה דבר שהתפרסם והביא לבקשה הזאת, אבל אותי פחות מעניין מי אשם בזה, אם העירייה תגיד, עשינו את כל מה שיכולנו ואנחנו לא דוחקים את זה, היא לא פותרת את הבעיה. האם המינהלת הזאת יכולה לפתור את הבעיה? האם יש בידי המשרד להגנת הסביבה פתרון? אם לא, האם הפתרון שמועלה כאן על ידי פרופסור פישר שעוסק באסבסט כבר הרבה מאוד שנים, או פתרון אחר, יכול להועיל? יכול להיות שהוועדה יכולה להיכנס לנושא הזה יותר כי אין הרבה מקרים כאלה בארץ כמו נהריה ואסבסט.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
תודה חבר הכנסת ביילין. אנחנו בדיון מהיר, האופי של הדיון הוא מאוד קצר ודחוף. אז הדחיפות היא לטובה, העובדה שהדיון קצר הוא לרעה, אבל זה מה שיש. משרד הבריאות פה? בבקשה, אתה יכול לומר לנו משהו בעניין הזה?
שיהב שיהב
¶
אנחנו עשינו בדיקות במשך שנים לגבי תמותה ותחלואה בנהריה ובאזור בקרב אלה שעבדו באסבסט, בקרב אלה שגרים בנהריה, ואצל בני משפחת העובדים לשעבר. בהתאם לסקרים הידועים בעולם, יש לפחות פי 10 תחלואה בסרטן ריאות - - -
שיהב שיהב
¶
כן. התחלואה אצל שנחשפו לאסבסט - אני אגיד את זה אחרת, 70% ממקרה המזוטליומה – סוג של סרטן הפוגע בקרום הריאה או בקרומים אחרים בגוף, אבל בעיקר בקרום הריאה – 70% מהתחלואה ניתן לייחס לחשיפה לאסבסט.
תמר בר-און
¶
אנחנו מכירים את המפגע שבאזור הגליל המערבי, זה לא נהריה בלבד, אנחנו מכירים אותו בשנים האחרונות, הגדרנו זאת כאחת המטרות, הפרויקטים הגדולים יותר שהמשרד מתכוון להוביל.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
מה זה מתכוון להוביל? חבר הכנסת ביילין אומר 14 שנה, אתם עוד מתכוונים להוביל? אתם עוד מדברים בלשון עתיד? אנשים מתים.
תמר בר-און
¶
אני אומר באיזה הקשר. דרך אגב, משרד הבריאות עד היום מחזיק בעמדה הזאת, שהחשיפה לאסבסט גורמת למחלות אך ורק למי שעבד באסבסט ולא לאוכלוסייה הכללית. אנחנו
כמשרד להגנת הסביבה, לא עסקנו במפעל - - -
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
העמדה הרשמית, גברתי, היא מה שאומר הדוקטור כאן. עם כל הכבוד, כרגע, העמדה של משרד הבריאות כפי שנאמרה בדיון על ידי נציג משרד הבריאות ולא צריך להוסיף עליה ולא צריך לגרוע ממנה. תגידי מה עמדת המשרד להגנת הסביבה.
תמר בר-און
¶
המשרד להגנת הסביבה, לפני שנתיים, החל לתת תקציבים לרשויות המקומיות על מנת למפות ולהתחיל לפנות אתרים שהוגדרו על ידם כאתרים הבעייתיים ביותר.
תמר בר-און
¶
באמצעות איגוד ערים גליל מערבי המשרד עשה סקר גדול, מקיף, מעבר לסקר הקודם שנעשה בשנת 2002, נמצאו אתרים - - -
תמר בר-און
¶
מאות אתרים, היקף הזיהום בין 70 ל-150 אלף קוב, 70 נמצאו, נמדדו, מופו, על פי עדויות אנחנו יודעים שיש עדיין כמות כפולה בחצרות הפרטיים, שאליהם עדיין לא נכנסו.
לאחר שהרשויות המקומיות ועיריית נהריה כשלו בהרמת הפרויקט בביצוע שלו, למרות תקציבים שהעברנו אליהם - - -
תמר בר-און
¶
בסוף 2006 העברנו קצת מעל 3 מיליון, שאמורים היו לממן 90% מתקציב המדינה, 10% ממצ'ינג של העירייה כדי לנקות מספר אתרים.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני לא מבין באסבסט, אבל אני מבין משהו בכספים, את רוצה לומר לי, שעם 3 מיליון שקלים אפשר לפנות 70 אתרים?
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
בקיצור, אתם כשלתם בהערכה התקציבית. אתם העברתם פירורים במקום להעביר את הסכומים הנדרשים, במקום לעשות מלחמה על 300 מיליון שקלים, אמרתם, אנחנו מעבירים 3 מיליון שקלים.
תמר בר-און
¶
אנחנו עושים את הדברים במקביל, היום יש מלחמה, אני יכולה לומר לך, שדיונים במשך שנה ומשהו עם משרד האוצר, אגף התקציבים והחשב הכללי להעברת התקציבים בסדרי גודל שאתה מדבר עליהם - - -
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני מבין משהו בניהול, לא מבין באסבסט ולא מבין בנהריה. בניהול אני מבין,
ב-3 מיליון שקל אי אפשר לפנות את מה שאת אמרת, אולי בפי מאה.
תמר בר-און
¶
3 מיליון תוכננו להתחיל את העבודה, לעשות פיילוט, ללמוד איך עובדים עם הדבר הזה. אני רוצה לומר,
מדובר בעבודה די ייחודית, הכוונה היתה לטפל באתרים הנקודתיים הבעייתיים ביותר.
תמר בר-און
¶
תוכנית העבודה כרגע, המינהלת שעליה דיבר חבר הכנסת ביילין היא מינהלת שאנחנו רוצים להקים - - -
נעמה שחל
¶
המדינה ציינה בפני בית המשפט, שאנחנו כרגע עובדים על פרויקט שבין השאר יכלול הקמת מינהלת. זה הכול, בית המשפט לא המליץ כרגע על שום - - -
תמר בר-און
¶
אנחנו רוצים שאיגוד ערים גליל מערבי ינהל את הפרויקט הזה. אני יכולה לומר לך, שאנחנו בדיונים עם אגף התקציבים והחשב הכללי, בעיות מהותיות שהם מסרבים לאשר את הקמת המינהלת, דיונים ברמות הכי גבוהות אצלנו עם הפרקליטות שלוחצים בנושא הזה. ייעדנו לנושא 20 מיליון בשנה זו ואנחנו רוצים לצאת לפרויקט.
דני חמיאס
¶
אני מנכ"ל העירייה, אני מקבל את מה שאמר חבר הכנסת יוסי ביילין, שהיקף האסבסט בנהריה הוא בין הגבוהים בארץ ואני גם מקבל את מה שאומר משרד הבריאות, שכמות האנשים שנפגעו מאסבסט הוא גדול מאוד. המשמעות היא אחת, שעיריית נהריה לא יכולה להתגבר על משהו שהוא ארצי בקנה מידה כזה גדול, ועוד מרחיק לכת המשרד לאיכות הסביבה, נותן 3 מיליון שקלים, מגדיר עבור מה 3 מיליון שקלים, לא מאשר לזוז ימינה שמאלה, ואחר כך בא בטענות לנהריה.
דני חמיאס
¶
הוא נתן 3 מיליון שקלים לשלושה אתרים, הוא אמר, אלה האתרים. משני האתרים שנבדקו, 95% מהתקציב מיועד לשני האתרים ובשני האתרים לא נמצא אסבסט. אז כשעיריית נהריה אומרת, לא נמצא אסבסט, בוא ניקח את הכסף ונבדוק עוד אתרים, המשרד להגנת הסביבה אומר, שלילי מוחלט, אתם לא תגעו בכסף.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
הכסף שאתם קיבלתם היה עבור שלושה אתרים, כאשר אתם טוענים שבשני אתרים מתוך השלושה אין בכלל אסבסט.
דני חמיאס
¶
תסלחי לי, מדויק מאוד. הגענו לשר להגנת הסביבה, הסברנו לו את הנאמר כאן, השר להגנת הסביבה קיבל החלטה להעביר את זה למינהלת. הגענו עם זה לבית המשפט, הבאתי את הפסיקה של בית המשפט לכאן שאומר, להקים את המינהלת ובהקדם. המינהלת לא הוקמה רק
מסיבה אחת, בעיה תקציבית. שמישהו יגיד מה התקציב שעומד לרשות המינהלת. מזה שלושה-ארבעה חודשים מתברברים על תקציב למינהלת כזאת שצריכה לנהל את הפרויקט.
אורית רייך
¶
הוא לא דוקטור, הוא נציג העמותה שלנו, מלווה אותנו כבר הרבה מאוד שנים עם הרבה ניסיון בנושא של אסבסט, מארצות הברית. אני מנהלת את המאבק כבר 14 שנה, אני שמחה שהגענו לכאן, אני מקווה שמכאן אולי אפשר לצאת עם איזה מטריה קצת יותר גבוהה כי 14 שנה לדשדש במקום, הציבור כל הזמן תובע את העירייה, תובע את הממשלה, על כל דבר קטן שקורה בנהריה. אני אדם פשוט, רוצה לחיות בשקט, לא תפקידי לפקח, אני אפילו הייתי צריכה לדאוג שהפקחים של המשרד לאיכות הסביבה שהוכשרו לאסבסט יעיזו להיכנס לנהריה כיוון שבלי ביטוח מיוחד הם לא העיזו להיכנס, בזמן שתינוקות זחלו שם על הרצפה בפעוטונים.
מכאן אני אומרת דבר פשוט, הוויכוח פה מיותר מכיוון שמדברים על דרכים ציבוריות. כל הסקר וכל הכסף היה על דרך ציבורית , כשבנהריה די ברור על פניו, שעיקר הזיהום בשטחים הפרטיים. אז מתווכחים על שביל פה, שביל שם, העירייה התקשתה למצוא דרכים ציבוריות כיוון שרוב הזיהום בשטחים הפרטיים. אף אחד לא מתייחס לשטחים הפרטיים, אפשר לדחוק את זה לעוד חמש-שש שנים. לאנשים שם אין זמן.
אורית רייך
¶
רוב הזיהום נקנה על ידי אנשים לשטחים חקלאיים,
הפסולת היתה בשביל תשתיות, שאנשים קנו את זה לשדות, לכניסה לבתים, לחניות, למגרשי משחקים, אפילו מגרשי משחקים של ילדים בבתי הספר.
אורית רייך
¶
חלק גדול שנמצא בשטחים החקלאיים עדיין עומד פתוח. הבעיה במיוחד, זה לא מסומן באף מקום, לכן, כל פעם זה נפתח, שמים רשתות ביוב, כבלים, חשמל, אף אחד לא מפקח על הפתיחה הזאת, עושים את זה אחת שתיים וכל הזמן זה מתפזר. הבעיה שצריך לראות את הכול בחטיבה אחת. לנקות זה תוכנית גלובאלית, זה לא ללכת כל שנה על 20 מיליון אתם מדברים? 3 מיליון זה בדיחה. אתה מנקה שביל ציבורי, החלק הגדול שעל ידו מזוהם והוא שטח פרטי, האסבסט לא חושב פעמיים, איפה כן ואיפה לא, הוא פשוט רחיף והוא מגיע לכל מקום. איזה משמעות יש לניקוי כזה?
מה שנעשה עם עיריית נהריה - מצד אחד אני גם רואה את הכשל שנהריה נפלה לתוכו, דרכים ציבוריות זאת לא הגישה, הגישה צריכה להיות תוכנית.
תמר בר-און
¶
אשלח אותו. הגורמים הפרטיים מיאנו לשתף פעולה ולתת לסוקרים לבדוק את השטחים הפרטיים , וגם זה מובן, אדם פרטי לא רוצה שיבואו וירשמו בסקר שיש לו אסבסט בבית, אחר כך הוא יירצה למכור אותו והוא לא יכול למכור אותו. לכן לא היה שיתוף פעולה.
התוכנית שלנו היא תוכנית שיש בה פרק של השטחים הציבוריים, חלק מהשטחים הפרטיים, ברור לנו ממילא שחלק גדול מהשטחים המזוהמים הם בשטחים הפרטיים. אני רוצה לומר, שזה משהו מרחיק לכת, אני לא חושבת שיש תוכנית נוספת שמדינה מפעילה קבלנים לנקות בתים פרטיים של אנשים. לכן, זה פרויקט מורכב מאוד.
תמר בר-און
¶
המבנה של המנהלת, שגם הוא כתוב ואעביר הכול, זאת מנהלת שבראשה נמצאים גורמים שהם גם גורמים ממשלתיים, גם גורמים של הציבור, גם רשויות - - -
תמר בר-און
¶
ביקשנו לצאת למכרז, לקבל פטור ממכרז, שאיגוד ערים גליל מערבי, שהוא זה שמכיר את השטח ועשה את הסקר, הוא זה שיעשה את הפרויקט. באמצעותו יתבצעו מכרזים לקבלנים. שטחים, שאנחנו יודעים אותם כי כבר סקרנו אותם, הם מסומנים וידועים - - -
תמר בר-און
¶
לוח הזמנים נגזר מגובה התקציב שיינתן, אבל אני רוצה להגיד, שבאסבסט עובדים לאט, אי אפשר לבוא עם דחפורים ולפנות קרקעות. חשבנו לפנות 20-30 אתרים בשנה, כן להתחיל עם השטחים הציבוריים, ללמוד שם את שיטת העבודה ובפרק ב' לעבור לשטחים הפרטיים.
תמר בר-און
¶
תלוי במשרד האוצר. אני אומרת שוב, יש בעיות מהותיות שאם ייתנו לי אסכים להגיד, אחד, ביטוח לעובדים שיעבדו בנושא הזה, השני, שיפוי כי יש תביעות אדירות באסבסט, כל גוף
שרוצה לבצע, הוא מבקש מהמדינה לשפות אותו והיה והוא ייתבע בעתיד בנושא של אסבסט. החשב הכללי לא נותן לנו לזוז מהפרויקט הזה.
עמית ברכה
¶
אני מעמותת אדם טבע ודין שעובדת יחד עם תושבי נהריה וגם עם המשרד כבר הרבה שנים בנושא הזה. רציתי להדגיש, אנחנו רואים מהדברים שנאמרים כאן מכמה כיוונים, שהדברים נופלים בין הכיסאות. אם נאמר, שהתוכנית של השנה שעברה היתה איזשהו פיילוט, אז הפיילוט לא הצליח. אנחנו מבקשים מהכנסת להיכנס לעניין ולעזור בהקצאת המשאבים, לתיאום בין הגורמים ולפיקוח. אנחנו באים לבית המשפט ואומרים, לעירייה בהחלט יש חובה חוקית. למשרדי הממשלה יש אחריות לפיקוח ולייעוץ מקצועי וכדומה. אבל בסופו של דבר, כמו שנאמר כאן, 14 שנה, אנשים חולים והמצב הוא קטסטרופה. לא סתם הכריזו על נהריה כמוכת אסון.
תמר בר-און
¶
זאת שאלה מצוינת. אנחנו רואים את הרשויות כגורם שיש לו אחריות, יש לו אחריות לשטח וצריך להיות חלק בפרויקט הזה. אני רוצה לומר, אחת הסיבות שעבר כל כך הרבה זמן, כי גם שרים קודמים ראו את זה כגורם שותף ובגלל שלא הצליחו, החלטנו לקחת בעצמנו - - -
דני חמיאס
¶
אנחנו לא ישנים, היינו במשרד להגנת הסביבה, דיברנו עם השר להגנת הסביבה, כתבתי מכתבים, יש לי תיק עב כרס.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
לא שאלתי בנושא איכות הסביבה. מענק שר קיבלתם? לא נראה לך שזה סדר עדיפות סביר, עשירי, שתשים 5 שקלים על הנושא הזה?
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
כשאתה מקבל מענק שר הפנים, זה נתון לפעילויות, לא לגירעונות אלא לפעילויות ספציפיות. האם ביקשתם משר הפנים מענק שר לטובת טיפול במפגע הבריאותי הכי מסוכן לתושבי נהריה?
דני חמיאס
¶
אני בתפקיד שנה וחצי, אני יכול לומר, שבשנה וחצי לא קיבלנו. אני לא יודע אם לפני כן קיבלנו או לא.
יצחק פישר
¶
אני לא יודע אם זה המקום, רציתי רק לשאול משהו בעניין מה שאמר המשרד להגנת הסביבה. אנשים לא רוצים שאנשים יידעו שיש אצלם אסבסט על מנת שיוכלו למכור את השטח. כולם יודעים מה קורה בבנקים בכל העולם, מה קורה כשמוכרים 30-40 בתים עם הרבה אסבסט ופתאום כולם יודעים על הבעיה והבנקים יושבים על משכנתאות שהקרקע לא שווה, ואז העניין כלכלי קורס.
דב חנין
¶
אדוני היושב ראש, משפט ברשותך.
כל הדברים שנאמרו כאן חשובים מאוד, ישנה בעיה קריטית של פיזור אסבסט רעיל באוויר. ואני חושב שהדרישות שלנו בדיון המהיר הזה צריכות לכלול דרישה ברורה מכל הרשויות לקבוע תוכנית עם לוח זמנים לביצוע מיידי למנוע פיזור סיבי אסבסט רעילים באוויר.
יוסי ביילין
¶
אני מציע אחד מהשניים, החומרה של הנושא הזה היא כל כך גדולה, זה לא דבר אזוטרי, או שזה מחייב דיון נוסף שלנו בקרוב, או לחילופין, להקים איזשהו צוות שיעקוב אחר הדבר הזה, שיעקוב אחרי המינהלת, שיעקוב אחרי התקציבים. ברגע שזה מגיע לשולחננו אי אפשר להשאיר את זה ככה.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
אני רוצה לסכם את הדיון ולומר כך, ראשית, מדובר בדבר מבחינתי מזעזע משתי סיבות, אל"ף, משום שהוא נמשך כל כך הרבה שנים, תוך כדי אדישות בלתי נסבלת של הרשויות, גם העירוניות וגם הממשלתיות. אני יודע שאת לא אדישה, אבל ב-14 שנים התוצאות מאכזבות מאוד. בי"ת, לנוכח החומרה שהסתברה כאן על ידי נציג משרד הבריאות, שמדבר על מובהקות קשה מאוד בין תופעת האסבסט המוגבר בנהריה רבתי ובין תחלואת הסרטן המוגברת באותו מקום. האדישות הזאת היא בלתי נסבלת. אנשים משלמים בחייהם על המפגע הזה ושותלים פרחים בנהריה. שותלים פרחים בנהריה כשאנשים מתים, אני לא מבין את סדר העדיפויות הזה. אדוני, אם אני הייתי ראש עיריית נהריה, קודם כל הייתי מטפל בזה כי זה הצלת חיי אדם, ולא בשיפור פני העיר, שזה יפה מאוד. אם בעירייה מסוימת יש בעיה קריטית, קודם כל מטפלים בבעיה הקריטית ומגייסים כספים, רצים לשר הפנים, רצים לשר האוצר ורצים לשר להגנת הסביבה.
הממשלה, כפי שאני רואה, מתייחסת לעניין הזה בשוויון נפש. המשרד להגנת הסביבה הקדיש לפני שנתיים 3 מיליון שקלים, שזה טיפה בים לעומת מה שצריך והכסף הזה לא התבצע כי אני מבין שהיה שם כשל ביורוקרטי.
תמר בר-און
¶
ה-3 מיליון של עיריית נהריה לא בוצע. 3 מיליון שניתנו לאיגוד ערים גליל מערבי בוצעו, נעשו סקרים ונעשו עבודות. התקציב היה גדול יותר.
היו"ר אופיר פינס-פז
¶
לכן, בסופו של דבר, הציבור בנהריה משלם את מלוא המחיר בבריאות שלו. המחיר הוא יקר וכבד מנשוא. כפי שאמרנו, מדובר בחיי אדם ובמחלות כרוניות ובאלף ואחד דברים אחרים.
העובדה שעדיין אין לוח זמנים ברור ואין תקציב ברור היא כשלעצמה מחבלת בכל תוכנית העבודה. לכן, הקריאה שלנו, אני מבקש שייצא מכתב מטעמנו לשר האוצר, שאנחנו דורשים מייד להקצות תקציב לעניין הזה ולטפל בביטוח של העובדים שיעסקו בניקוי האסבסט.
שניים, מכתב לראש עיריית נהריה, שאנחנו דורשים ממנו לתקצב בתקציב העירייה, בסדרי העדיפויות שלה, מהארנונה שלה, סעיף תקציבי לטיפול במפגע הזה. בכל הכבוד, מדובר בתושבים שלכם.
הדבר השלישי, חבר הכנסת ביילין, אם תרים את הכפפה הזאת, אשמח, אני חושב שראוי להציע הצעת חוק בכנסת, שלא תאפשר – צריך לעשות את זה תחת מגבלות, זכויות האדם כמובן, אבל לא יכול להיות שאזרח לא יאפשר לרשות מוסמכת לבצע סקר גם ברשות הפרט בנושא של אסבסט שמסכן חיי אדם, לא סביר בעיניי. אני חושב שהתשובה לא, לא יכולה להתקבל, אם צריך לחוקק את זה, יכול להיות שצריך לשקול את הדבר הזה. אני מציע שתתייעץ עם היועץ המשפטי לוועדה בעניין הזה במועד מאוחר יותר, אבל נראה לי לא סביר, שאנשים לא יאפשרו לבדוק או לעשות סקר אסבסט אצלם כשהם מסכנים חיי אדם לנוכח העובדה שהאסבסט יכול להימצא אצלך בבית ולפגוע בשכנים שלך כתוצאה מזה שהוא עף.
אנחנו נכונן ועדת מעקב לסיפור הזה, לפחות עד שהוא ייצא לדרך. חבר הכנסת ביילין, משום שיזמת את הדיון, אני מציע שתמשיך לעקוב אחר התוצאות שלו. אנחנו נעקוב ונקבל דיווח מעת לעת על ההתקדמות בעניין הזה.
אני מקווה, שכל הגורמים הרלוונטיים יתעשתו ויבינו שיש דברים שאסור שהביורוקרטיה תהרוג אותם כי בסופו של דבר מדובר בבני אדם, מי שנהרג הם האנשים. התוצאות של משרד הבריאות הן כאלה, שברור כי בעניין הזה תושבי נהריה משלמים בחייהם על המחדל השערורייתי הזה שנמשך כל כך הרבה שנים. תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 10:30.