PAGE
13
ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
15.07.2008
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 492
מישיבת ועדת העבודה, הרווחה והבריאות
יום שלישי, י"ב בתמוז התשס"ח (15.07.2008), בשעה 09:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 15/07/2008
הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 11) (עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ח-2008, הצעת חוק עובדים זרים (תיקון - עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ז-2007, הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 12) (עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ח -2008
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 11) (עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ח-2008, של חה"כ זבולון אורלב (פ/717).
2. הצעת חוק עובדים זרים (תיקון – עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ז-2007, של חה"כ חיים כץ (פ/2059).
3. הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 12) (עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ח-2008, של חה"כ אלחנן גלזר, חה"כ יצחק גלנטי, חה"כ משה גפני, חה"כ יעקב כהן, חה"כ שרה מרום שלו, חה"כ משה שרוני, חה"כ יצחק זיו (פ/1138).
מוזמנים
¶
חה"כ זבולון אורלב
חיים אמסלם
דב חנין
שי חרמש
יעקב כהן
שלמה מולה
יעקב מרגי
יובל יעקבי – אגף תקציבים, משרד האוצר
עו"ד שושנה שטראוס – לשכה משפטית, משרד התמ"ת
אפרים כהן – יו"ר המנהלת, משרד התמ"ת
מאיר שפיגלר – יחידת הסמך לעובדים זרים, משרד התמ"ת
עו"ד שי סומך – ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
עו"ד שרה שאול – לשכה משפטית, משרד הפנים
ד"ר איריס רסולי – מנהלת אגף לשיקום קהילתי, משרד הבריאות
זהבה וייזר – אגף לשירותים אישיים וחברתיים, משרד הרווחה
רוני די נור – אחות מפקחת ארצית, אגף סיעודי, המוסד לביטוח הלאומי.
מאיר אלבז – רכז חברתי, הסתדרות הגמלאים
עו"ד בטי מצר לוי – סמנכ"ל האגף לאיגוד מקצועי, הסתדרות העובדים הלאומית
עו"ד שירי לב-רן לביא – יועמ"ש, האגף לאיגוד מקצועי, הסתדרות העובדים הלאומית
איריס הרפז – לוביסטית, הסתדרות העובדים הלאומית
משה זוננבליק – מנהל מחלקה גריאטרית, בית חולים שערי צדק
יהודה אלדר – יועץ בתחום הגריאטרי והסיעודי
עו"ד יפעת סולל – "כן לזקן"
דקל דיקשטיין – חבר ארגון עמותת "אנשים"
אבי סלומה – יו"ר עמותת "אנשים"
נעמי מורביה – מטה מאבק הנכים
נסים מורביה – מטה מאבק הנכים
רשמת פרלמנטרית
¶
מיטל בר שלום
1. הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 11) (עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ח-2008, של חה"כ זבולון אורלב (פ/717).
2. הצעת חוק עובדים זרים (תיקון – עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ז-2007, של חה"כ חיים כץ (פ/2059).
3. הצעת חוק עובדים זרים (תיקון מס' 12) (עובד זר בתחום הסיעוד), התשס"ח-2008, של חה"כ אלחנן גלזר, חה"כ יצחק גלנטי, חה"כ משה גפני, חה"כ יעקב כהן, חה"כ שרה מרום שלו, חה"כ משה שרוני, חה"כ יצחק זיו (פ/1138).
זבולון אורלב
¶
אני מוותר על רשות הדיבור, ואני מציע לגשת ישר לקריאת החוק. אני מוותר על הצורך בהצגת החוק, כיוון שעשינו את זה בקריאה הטרומית במליאה וגם בהכנה לקריאה הראשונה כאן בוועדה. כיוון שהזמן קצר, המלאכה מרובה והפועלים לא אצילים, אני מציע להתחיל ישר בקריאת החוק.
נועה בן שבת
¶
יש פה שתי הצעות, הצעה של חברי הכנסת זבולון אורלב וחיים כך, והצעה נוספת של חבר הכנסת זיו ועוד קבוצת חברי כנסת. אפשר למזג את שתי ההצעות לפי סעיף 122א לתקנון באישור ועדת הכנסת.
זבולון אורלב
¶
האם הממשלה תומכת בשתי הצעות החוק שרוצים למזג אותן בהצעת החוק של חיים כך ושלי? האם יש לנו רוב להעביר אותן?
זבולון אורלב
¶
אני אגיד לך ממה אני חושש. אני חושש מזה ששמים על הצעות החוק שלנו עוד איזו משקולת שתעכב את כל החוק.
נועה בן שבת
¶
תעלה את עניין המיזוג להצבעה. האם הוועדה מחליטה למזג את שתי הצעות החוק?
ה צ ב ע ה
בעד – 2
נגד – 1
נמנעים – אין
מיזוג הצעות החוק עבר
ליטל שוורץ
¶
קוראת סעיף 1: בחוק עובדים זרים, התשנ"א-1991 (להלן – החוק העיקרי), אחרי סעיף 1יד יבוא: 1יד1 (א) על אף האמור בסעיף 1יג ובהוראות שנקבעו לפי סעיף 1יד(1) רישה לעניין תנאים למתן היתר, אדם שמלאו לו 85/90 שנים זכאי לקבל מהממונה היתר להעסקת עובד זר במתן שירותי סיעוד לאותו אדם, לפי בקשה שיגיש, ובלבד שנקבעה זכאותו לפי הסעיפים האמורים או שנקבעה לגביו תלות בעזרת הזולת בידי רופא מומחה במסגרת עבודתו במוסד רפואי.
נועה בן שבת
¶
ההצעה עברה בקריאה ראשונה עם שתי חלופות לגבי הגיל: 85 או 90 שנה. השאלה היא, לאיזה גיל מתייחסים עכשיו.
זבולון אורלב
¶
לשאלה הזו נחזור כאשר חיים כץ ייכנס. אני הגשתי הצעה המדברת על גיל 90, והוא הגיש הצעה המדברת על גיל 85.
רן כהן
¶
אני מתנגד לשתי החלופות הללו. אני מלווה את הנושא של העובדים הזרים שנים רבות. הצעת החוק הזו לא באה לסייע למי שזקוק לעובדים זרים. היא באה לסייע למי שלא זקוק לעובדים זרים. אני אסביר את הדברים בצורה הכי לוגית שרד אפשר. ממה נפשך? אם הבעיה קיימת לגבי אדם הזקוק לעובד זר כדי לתפקד, הוא עובר את ההליך בביטוח הלאומי כדי לקבל את האישור לעובד זר ומקבל באופן אוטומטי את העובד. אין מצב כזה בשום תחום אחר: בניין, חקלאות, תעשייה, מסעדות וכו'. בתחומים האחרים צריכים קודם לקבל החלטת ממשלה, הגדלת מכסה, חלוקות על פי אפיונים וכו'. בסיעוד אין שום צורך בקבלת מכסה. מה יעשה ההיתר הניתן בחוק? הוא יגרום למצב שבו אנשים שלא עוברים את המבחן של הביטוח הלאומי, או בגלל שהם אינם זקוקים או בגלל שהם באמת בריאים, יהיו זכאים. לא כל בן אדם מעל גיל 85 או 90 הוא חולה או לא יכול לתפקד.
היום יש במדינת ישראל 24,400 בני 90 ומעלה, שממילא קרוב ל-15,000 מהם לא זקוקים לעובד זר. עכשיו באופן אוטומטי יתווספו למשק עוד 15,000 עובדים זרים. ל-5,000 מתוך ה-24,400 יש עובד זר בגין הזדקקותם הבריאותית והאחרת. עכשיו יתווספו עוד אלפי עובדים זרים לאותם אנשים שלא צריכים אותם. מי צריך אותם? הנכדים שלהם, הנינים שלהם, השכנים שלהם, המכרים שלהם וכו'.
אני רוצה שתדעו, שאין כמעט תחום מעוות במשק הישראלי יותר מאשר תחום העובדים הזרים. כל מיני ספסרים ומתווכים לוקחים אלפי דולרים.
רן כהן
¶
שלא יהיו פה טעויות, כאשר יתחילו בגיל 85 או 90, ואחר כך זה ירד לגיל 80 או 75. אני בשנה הבאה בן 70. האם מישהו מעלה בדעתו שבגלל גילי אני אבוא לבקש עובד זר?
רן כהן
¶
אני אשמח. לי יש הגדרה לגבי ישראלי מאושר. ישראלי מאושר הוא אדם המגיע לגיל זקנה בבריאות טובה. למה חבריי דואגים לישראלי מאושר המגיע לגיל זקנה בבריאות טובה? אם היו באים חבריי ואומרים לי: הביטוח הלאומי אטום ולא מגלה רגישות לאנשים שכן צריכים, הייתי מבין זאת. אני מוכן ליזום יחד איתך, אדוני היו"ר, דיון עם הביטוח הלאומי בנוגע לבדיקת הקריטריונים לפיהם מעניקים זכות לעובד זר.
היו"ר יצחק גלנטי
¶
לו היחס של הביטוח הלאומי לאותה קבוצת גיל היה יחס לא משפיל, אז כל הנושא הזה לא היה עולה לסדר היום. צר לי, אבל המצב הוא לא כזה.
רן כהן
¶
אני מודה לך על מה שאמרת. עכשיו שמת את האצבע על הנקודה המרכזית. הבעיה היא עם הביטוח הלאומי, וכאן מציעים לטפל בצורה גורפת כך שלפי גיל יקבלו באופן אוטומטי את הזכות לעובד זר. בבעיה שקיימת בביטוח הלאומי לא מטפלים, אבל נותנים באופן אוטומטי לכל אחד מגיל 85 או 90 זכות לעובד זר.
מאחר ואני מכיר את חבריי ממשרד התמ"ת, אני מציע לך לא לסמוך על כל האינפורמציה שמסרתי, למרות שמה שאמרתי אמרתי בדם לבי וביושר גלוי, ולשמוע את דעתם כדי שהוועדה תדע מהי מחליטה.
זבולון אורלב
¶
אני הבנתי שהדיון הזה מוצע כדיון לקראת הקריאה הראשונה. הוועדה קיימה כבר דיון ענייני, שמעה את משרד התמ"ת ויתר הגורמים. אני מצטער שחה"כ רן כהן, שאני מכבד אותו, מתנגד. אצלנו אומרים: "והדרת פני זקן".
זבולון אורלב
¶
כאשר אני הייתי חייל טוראי, הוא כבר היה מפקד בכיר בצנחנים. לי יש הערכה והערצה לאנשים האלה. יש לי הרגשה, חה"כ כהן, שלא קראת את החוק. החוק לא מקנה זכות אוטומטית לאף זקן מגיל 85-90. הנאום שלך נכון אם בגיל מסוים תהיה זכות אוטומטית לאדם לקבל עובד זר. זה היה פורץ את כל המחסומים. לכל אחד היה יותר נוח שיהיה עובד זר לידו. באנו ואמרנו שבגיל מסוים יש השפלה של זקנים, שצריכים לעבור את המבחן של הביטוח הלאומי.
זבולון אורלב
¶
לי יש זכות דיבור, ולך חובת האזנה. בעינך המבחנים הם לא משפילים, אבל בעיני זקנים הם מבחנים משפילים. זה הידע שלי. אני אומר לך כשר הרווחה לשעבר, אנשי הביטוח הלאומי והאחיות הם אנשים צדיקים, הם אנשים טובים וכוונתם טובה. הם עושים כל דבר כדי שהדבר הזה יתנהל בצורה ראויה. מנקודת מבט של זקן 90, שצריך להראות את יכולותיו בפני אחות צעירה, זו השפלה. זה דבר בלתי קביל לחלוטין על פי השקפתי. זאת השפלה. פתאום בא אדם זר לתוך ביתו, והוא צריך להוכיח את אי יכולותיו. מי שמכיר זקנים בגיל הזה יודע, שהם לא יפגינו את חולשותיהם ואי יכולתם בפני העובד. בנוסף, לא תמיד הוא מבין בדיוק מה העניין. לכן, כדי להגן על זקנים מופלגים, כאשר חה"כ כץ מדבר על גיל 85 ואני על גיל 90, הצענו לעשות בדיקה שונה. תחילה הצענו שתהיה בקרה של רופא משפחה. בקריאה הראשונה עלה העניין שרופא משפחה לא תמיד מומחה ולא תמיד יודע. לכן, דיברנו על רופא מומחה כאשר בתקנות ייקבע איזה רופא מומחה. גם לרופא המומחה לא יהיה חופש להחליט מה שהוא רוצה. לפי ההצעה, שר הבריאות יקבע בתקנות את הקריטריונים, מה הרופא צריך לבחון ולבדוק. ההנחה היא, שלרופא יש יותר את הידע, יותר את הגישה, יותר רגישות, כדי לאבחן ולדעת. כמו שאותו אדם הולך לרופא לבדיקות רפואיות אחרות, כך ילך גם לבדיקה הרפואית הזו כאשר הרופא המומחה יוכל לקבוע אם הוא זכאי או לא זכאי.
השינוי הגדול, חה"כ רן כהן, הוא שבמקום הבדיקה המשפילה בעיני הזקן, תהיה בדיקה אחרת אצל רופא מומחה. זאת כוונת החוק, וזאת כוונת המחוקק.
זבולון אורלב
¶
בגלל השאלה שלך, מציע חה"כ כץ שייקבע גיל 85. אני בגלל החששות שלך, קבעתי גיל 90. אני אציע לחברי חיים כך, ללכת קודם כל על גיל 90. צריך לעשות הכל בצורה מדודה, ובמידה זהירה. בוא נתחיל עם גיל 90. גם פה יש לנו 15,000 או 20,000 איש שצריכים לעבור את המבחן הזה. נראה איך הדבר יעבוד. בנוסף, השר יקבע כללים, באישור הוועדה הזו, מה צריך לבדוק.
יעקב מרגי
¶
אני יכול לומר, שאני מתחבר לדברים של חה"כ רן כהן, למרות הנימוקים של חה"כ אורלב. כמי שמלווה עובדים זרים בתחום הסיעוד וכחבר הוועדה לבחינת זכויות העובדים הזרים בקדנציה שעברה, אני יכול לומר לכם שהליך קבלת האישור לעובד זר הוא הליך קל היום. המוסד לביטוח הלאומי הקל בהליך. פעם הרף היה גבוה מאוד. מי שמכיר את העמלות ואת הליווי, יכול להגיד שכמעט צריך פקידה מיוחדת כדי שתעזור לקשיש להחזיק את העובד הזר. לתת את זה באופן אוטומטי לכל מי שעבר את גיל 85 או 90, זה לא נכון.
יעקב מרגי
¶
אני חושב, שהמנגנון הקיים היום דרך המוסד לביטוח הלאומי הוא מנגנון טוב וזהיר. מי שזקוק מקבל. מאשרים את זה גם למי שלא מרותק למיטה. קשיש שיש לו קשיים בתפקוד היומיומי מקבל גם כן אישור.
ואסל טאהא
¶
הדברים שאמרו חברי הכנסת רן כהן ומרגי יש בהם טעם. היום קל להשיג את האישור רפואי. השאלה היא, מי שולח אותו לבדיקה הזו. אם הוא הולך לבדיקה בעצמו, הוא יוכל להשיג את האישור בקלות. לכן, צריך לעשות את זה דרך המוסד לביטוח הלאומי. אם יש בעיות או הקלות שצריך לתת לנבדקים, אפשר להעלות זאת בפני ההנהלה של המוסד לביטוח הלאומי. להציע הצעת חוק גורפת, כך שכל אחד יוכל לפנות לרופא ולקבל אישור לעובד זר, זו בעיה קשה מאוד שתגביר את השחיתות, תוספת עובדים זרים וכל הבעיות הנלוות.
רן כהן
¶
אני מכיר הרבה אנשים. אני מכיר אישה מאוד מפורסמת וידועה בת 93, שעדיין נוהגת, מתפקדת, שומרת על כל המשפחה, על הילדים ועל הנכדים.
יעקב כהן
¶
אבא שלי מעל גיל 80 והוא נוהג, אבל הוא קרוב למצב שבו הוא יצטרך פיליפיני. המזל שהוא יכול לנהוג, כי ללכת הוא לא יכול. רבותיי, כרגע פונים אלי אנשים וטוענים שבמוסד לביטוח הלאומי קיימת התעללות. מדובר באנשים שלא מסוגלים להתרחץ, לא מסוגלים לבשל לעצמם ולהתנקות. שואלים אותם, האם הם יכולים לסגור את הכפתורים. הם אמרו שכן. ואם הם יכולים לסגור את הכפתורים, אז היא לא צריכה פיליפיני?
יעקב כהן
¶
המצב הוא כזה, שעד אשר אנשים משיגים היתר לוקח זמן רב. איש הביטוח הלאומי הוא אורח לרגע, שאינו יכול להתרשם מספיק. לפי אישור הרופא אתם מאשרים ניתוח ואשפוז. אם אין אמונה ברופא, אז מה אתם רוצים? הרופא מכיר את האדם. בדרך כלל האנשים האלה מבקרים אצלו כל שבוע או שבועיים. אם אתם לא מאמינים לרופא, אז נגמר הסיפור.
היו"ר יצחק גלנטי
¶
בואו לא נשכח שבינתיים עבר תיקון לחוק הביטוח הלאומי של חה"כ מרציאנו, לפיו מגיל 90 אפשר לקבל גמלת סיעוד לפי אישור רופא.
יהודה אלדר
¶
אני מספר שנים מעורב מאוד בנושא של האשפוז הסיעודי-הגריאטרי. אני עובד בצמוד לאגף הגריאטריה במשרד הבריאות.
יהודה אלדר
¶
כן. כאשר שאלו בוועדת הכספים מי מממן אותי, אז אמרתי שהפילנתרופיה מממנת אותי. אני נלחם למען העלאת התעריפים שמשרד הבריאות משלם לרמה השנייה והשלישית.
יהודה אלדר
¶
המדינה צריכה להתנגד להבאת עובדים זרים, וזה מובן מאליו. הבעיה היא שהקשישים שזקוקים לזה לא יכולים להחזיק עובד ישראלי בשלוש משמרות ביום. הבעיה היותר גדולה היא, שהעובדים הישראלים בכלל לא רוצים לעבוד בתחום הזה. זו עבודה פיזית ונפשית קשה מאוד. אנחנו יכולים לראות גם בתוך המוסדות הגריאטריים, שהיום אי אפשר למצוא שם עובדים ישראלים, גם אם מציעים להם מעבר לשכר המינימום המקובל.
בבתי הדיור המוגן במדינת ישראל ישנם הרבה מאוד אנשים שהרופא ייתן להם אישור, אבל אין להם צורך בשהייה של עובד זר במשך 24 שעות. התוצאה תהיה, שכל העובדים הזרים האלה יסתובבו בחוץ ויחפשו עבודה. זה מה שקורה במציאות. אם המטרה היא לתת, אז אפשר לפתור את הבעיה של הביטוח הלאומי כך שבאותם המקרים יבוא רופא עם אחות של הביטוח הלאומי. הבעיה היא עם הביטוח הלאומי ולא עם המספרים.
סופה לנדבר
¶
אדוני, כולנו חיים במציאות מאוד קשה. אני מסכימה עם הדובר הקודם, שהיום קשה למצוא עזרה סיעודית לאנשים. היום גם קשה למצוא מטפלת לילדים קטנים, ובוודאי מטפל לאנשים מבוגרים. זו עבודה קשה. במציאות הנוכחית כאשר השוק מלא בהצעות, אנשים לא רוצים ללכת ולטפל בקשישים. לכן, זה חוק טוב שצריכים להעביר אותו בכנסת.
חה"כ דיבר על כך שמבחן העצמאות היום הוא משפיל מאוד. מזמן היינו צריכים לשנות את הקריטריונים למבחן הזה. אנחנו מקבלים המון מכתבים של קשישים, שאומרים שמבחן העצמאות משפיל אותם. מה זה לפתוח ולסגור? יש אנשים שעברו שואה והם אנשים גאים. אלה אנשים שעברו קשיים בחיים, וקשה להם להתמודד עם מציאות בה הם לא עצמאיים. לכן, כאשר מגיע העובד לערוך את מבחן העצמאות והוא עושה את זה בהשפלה, זה קשה להם. לכן, צריכה להיות רפורמה במבחנים האלה, צריכה להיות רפורמה ביחס לקשישים.
סופה לנדבר
¶
בסדר. בינתיים אין רפורמה, והמציאות דורשת את החקיקה הזו. לבן אדם קשה להתמודד עם זה שיש לו תלות. אנחנו לא צריכים לבנות את הבירוקרטיה של הביטוח הלאומי. אנחנו יודעים שהמבחנים הללו קשים ומשפילים. אני מאמינה, שאדם בגיל 90 לא יבקש מהרופא אישור לעזרה כזו אם הוא לא זקוק לה. אנחנו צריכים להאמין לאזרחים במדינת ישראל, ובוודאי ברופאים. אף רופא לא ייתן אישור בזמן שהוא יודע שאדם לא זקוק לעזרה. אני בטוחה שאדם שלא זקוק לעזרה לא יבקש אותה. אנחנו צריכים להקל על מי שזקוק לכך. לכן, החוק הוא טוב וצריך להעביר אותו.
רן כהן
¶
אני חייב לעזוב, אבל מאחר ואני חבר די פעיל בוועדה הזו אני רוצה לומר שלושה משפטים. אני רוצה להדגיש שלושה דברים. היום יש בארץ למעלה מ-43,000 עובדות זרות בסיעוד. זה יותר מ-50% מכלל העובדים הזרים החוקיים. זו תהיה מכת מדינה של שוק התעסוקה הישראלי. צריך למצוא פתרונות אחרים. אנחנו עושים מאמץ גדול מאוד, ואפרים כהן הוא עדי בעניין הזה, שבמקום עובדות זרות יהיו מת"ביות ישראליות. יכול להיות שאדם בן 90 זקוק למת"בית. למה שלא תהיה עובדת ישראלית, שגם תעבוד, גם תעזור, גם תתפרנס וגם יהיה פתרון. למה לקבוע באופן אוטומטי זכות לעובד זר במשך 24 שעות ביממה? הוועדה חייבת לשקול את העניין הזה מחדש.
רבותיי, לפי ההצעה הזו גם בתי אבות יעסיקו עובדים זרים. אמרו לי מההתחלה שהתחלתי לעבוד כיו"ר הוועדה לעובדים זרים, שאין ברירה כי מדובר באנשים שצריכים להיות מלווים 24 שעות. היום בבתי האבות עובדים ישראלים. זה יגרום למצב שבו מאות אם לא אלפי עובדות ועובדים ישראלים יפוטרו מבתי האבות. במקומם יביאו עובדים זרים. למה? כי יש פה כוונה טובה, שבאה להתחשב בהבאת עובדים הרבה יותר משוחררת.
חיים כץ
¶
אנחנו באנו לכאן וחשבנו אנחנו הולכים לקדם חוק לקראת קריאה שנייה ושלישית. הגיע רן כהן, מגן העמלים, כאילו אני רוצה שיפטרו את כולם והוא בא לשמור על העובדים, על היושר והצדק. כאילו כולם גנבים.
חיים כץ
¶
רציתי שאפרים כהן יקריא בקשות של אנשים רבים בגילאים מבוגרים שלא קיבלו אישור. אדם בן 96 ערירי פנה לקבל עובד זר, ולא קיבל.
חיים כץ
¶
אני לא רוצה שאנשים ילכו לביטוח הלאומי. אני הצעתי, שהאדם שחסכך כל ימי חייו יממן את זה מכספו ולא ייקח את זה מאף אחד. הוא לא רוצה למות ערירי. הוא לא רוצה ליפול מבלי שאף אחד יידע שהוא שוכב. לא כל הצדק וטוב הלב אצלך. אנחנו לא רוצים לפטר ולקחת. יש הרבה מאוד אנשים שהולכים לביטוח הלאומי, ולא רוצים להגיד שהם עושים את צרכיהם בחיתול. הם מתביישים, ואומרים שהכל בסדר אצלם. אני לא חושב שהביטוח הלאומי צריך להתעסק בזה. אני מקווה, שבדיון הבא אנחנו נקרא את החוק ונקדם אותו. אנשים במדינת ישראל צריכים את החוק הזה.
זהבה וייזר
¶
אני אחות ארצית בשירות לזקן במשרד הרווחה, ואני חברה בוועדת החריגים בתמ"ת לאישור להעסקת עובד זר. אני רוצה לציין, שאין אדם מעל גיל 85 שהגיע אלינו אחרי שהוא לא קיבל את מלוא הניקוד בביטוח הלאומי, ודחינו אותו. יש אישורים רפואיים המצרפים ומתקפים את מצבו. אנחנו יושבים בוועדה, ועל פי זה אנחנו מאשרים זאת. לא היה אדם שנדחה, ולא קיבל אישור לעובד זר.
זהבה וייזר
¶
אנחנו דוחים רק את האנשים שנמצאים במוסדות סיעודיים, בבתי אבות. בדיור מוגן, שזה ביתו של הזקן, הוא כן מקבל אישור.
רוני דינור
¶
אני אחות בביטוח הלאומי. אני רוצה לעשות סדר בדברים. אנחנו עושים את הבדיקות לצורך גמלת סיעוד. יחידת הסמך של התמ"ת היא זו שקובעת למי לתת אישור לקבלת עובד זר. זה באמת מסתמך על הבדיקה שלנו. אנחנו הכנו, לפי הצעת החוק של מרציאנו, טופס הערכה של רופא גריאטר, ואנו מבקשים להחיל את זה גם על החוק הזה. רק רופאים גריאטריים יודעים לעשות הערכה תפקודית, ויש כבר טופס מוכן.