PAGE
54
ועדת החינוך, התרבות והספורט
9.7.2008
הכנסת השבע-עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 472
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
שהתקיימה ביום רביעי ו' בתמוז התשס"ח (9 ביולי 2008) בשעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 09/07/2008
הצעת חוק חינוך ממלכתי (תיקון - מוסד חינוך תרבותי ייחודי), התשס"ז-2007
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חינוך ממלכתי (תיקון – מוסד חינוך תרבות ייחודי), התשס"ז-2007 של
חה"כ יעקב מרגי וקבוצת חברי כנסת.
נכחו
¶
חברי הוועדה: מיכאל מלכיאור – היו"ר
חיים אמסלם
משה גפני
שמואל הלפרט
אבשלום וילן
יעקב כהן
אברהם רביץ
מוזמנים
¶
עו"ד דורית מורג – יועצת משפטית, משרד החינוך
עו"ד שנית הראל – לשכה משפטית, משרד החינוך
משה שגיא – מנהל אגף בכיר לכלכלה ותקציבים, משרד החינוך
עו"ד אבישי פדהצור – משרד המשפטים
ריקי ארמן – רפרנטית חינוך, משרד האוצר
עו"ד אראל גלבוע – לשכת עורכי הדין
אריאל דרעי – יועץ השר משולם נהרי
עו"ד גלעד קריב – התנועה הרפורמית
אברהם פרומן – יו"ר איגוד מנהלי הישיבות
עו"ד רוזי אטיס – מ.מ.מ, כנסת
יובל וורגן – מ.מ.מ, כנסת
רשמת פרלמנטרית
¶
שרון רפאלי
הצעת חוק חינוך ממלכתי (תיקון – מוסד חינוך תרבות ייחודי), התשס"ז-2007
של משה גפני וקבוצת חברי כנסת
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
קיבלנו דוח שהחלטנו עליו בישיבה הקודמת כשהתחלנו את החוק בקריאה ראשונה. גם לפי הדברים של מרב אנחנו רוצים לא רק לעשות חוק, אלא חוק שיהיה ראוי וחוקתי. אנחנו היינו צריכים לקבל תמונה על מה שקורה ברחבי העולם בתחום התקצוב והפיקוח כדי שנעשה דבר שיבינו שמה שאנחנו עושים הוא גם בצורה ראויה וחוקתית. ביקשתי מאוד מחברי הכנסת המציעים ומשרת החינוך לנסות לגבש הסכמות מקובלות לפני הישיבה. הבנתי משני הצדדים שכמעט בכל התחומים הגיעו להסכמות, וזה כמובן מקל עלינו. כמובן, זה לא מחייב את הוועדה, אבל זה דבר חשוב. אני מבין שבגדול סעיפי חוק הפיקוח - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אבל אנחנו נעבור על זה דבר-דבר, נעבוד על זה כמו שצריך. מאחר שיובל עבד קשה מאוד על העניין, וזה היה מרכיב קשה מאוד, אם אתה יכול האנשים לא קיבלו את המסמך. גם אני קיבלתי את זה בשעה מאוד מאוחרת אתמול בלילה. אז אם אתה יכול בגדול לתת סקירה של 4-3 דקות, ואז נמשיך לעבוד.
יובל וורגן
¶
תודה, אדוני היושב ראש. לא עבדתי על זה קשה לבד, כתבתי יחד אתי את המסמך עורכת הדין רוזי אטיס שאולי תגיד עוד כמה מילים אחריי.
לבקשת הוועדה, סקרנו שורה של מדינות חברות באיחוד האירופי ועוד היבטים מסוימים במערכת החינוך בארצות-הברית, ותוך כדי הסקירה הבנו שאנחנו מתמקדים ראשית במערכת החינוך הפרטית, כי שם מצאנו ממצאים קרובים יותר לבקשה שנתבקשנו על-ידי הוועדה; ושנית, בבתי-ספר של קבוצות דתיות. אני אומר עוד מילה אחר-כך על קבוצות תרבותיות אחרות שהן לא דתיות, ומה מצאנו או לא מצאנו בקשר אליהן. אבל לפחות לגבי מה שסקרנו באיחוד האירופי ובארצות-הברית התמקדנו במוסדות חינוך פרטיים, כשבמקרים רבים חלק גדול ממערכת החינוך הפרטית היא בתי-ספר דתיים.
הממצאים העיקריים שלנו מסוכמים בשני העמודים הראשונים של המסמך, ולפחות לגבי האיחוד האירופי, אני יכול להגיד שיש פיקוח גורף על כל המוסדות הפרטיים, לאו דווקא הדתיים, בנושא של פיקוח על בטיחות ובריאות, ובדרך כלל גם על נושא של רמת ההכשרה של צוות המורים. הבעלים הפרטיים של המוסד הוא זה ששוכר את המורים, אבל יש פיקוח ממשלתי על איכותם.
אשר לתכני הלימוד, אנחנו מצאנו שבכל מקום שיש תמיכה ממשלתית בבתי-הספר הפרטיים יש רמה מסוימת של מחויבות לתוכנית הלימודים. זה לא זהה, אנחנו גם ציינו שהמבנה של מערכות החינוך שונה זה מזה. אבל אפשר להגיד באמירה כללית שכשיש תמיכה ממשלתית – תקצוב של בתי-ספר פרטיים – יש איזושהי מחויבות לתוכנית הלימודים. לעיתים זה מוגדר כהתאמת תוכנית הלימודים למטרות הכלליות של מערכת החינוך ולעיתים זה מוגדר ברמה של מקצועות לימוד ודרגת הידע שצריך להגיד אליו בהם.
רוזי אטיס
¶
בארצות-הברית הסתכלנו על ההפרדה בין מערכת החינוך הפרטית למערכת החינוך הציבורית. מכיוון שיש גיוון גדול בין הקבוצות השונות לקחנו שתי דוגמות, והן בגדר דוגמאות, אני לא יכולה להגיד משהו כללי יותר מכך. אבל גם בהם הממצאים היו די דומים. למשל, בתי-ספר פרטיים של בני האמיש לא מתוקצבים על-ידי המדינה. בפנסילבניה, למשל, שיש בה קהילה מאוד גדולה גם שם יש פיקוח על תוכנית הלימודים, יש תצהיר שמחויבים לחתום עליו ולומר בו אלו תכנים יילמדו ובאיזה היקף.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לגבי סאטמר אין פיקוח.
בארצות-הברית אין שום תקצוב לכל מוסד שיש בו אלמנט דתי בכלל. זה אסור.
יעקב כהן
¶
אנחנו צריכים למצות את החוק. העם היהודי צריך להיות אור לגויים, ולא מתפקידנו לראות מה קורה בדנמרק ובספרד. לעם היהודי יש שורשים, אנחנו צריכים לדבוק בשורשים. בעידן כזה שאנחנו שומעים מה קורה במערכת החינוך הכללית גם בבתי-הספר וגם במשרד, אנחנו צריכים לשמור על שמורת הטבע הזאת של החינוך היהודי. נשאר קומץ קטן של יהודים שמחנכים ברוח ישראל סבא מאז שקיבלנו את התורה בהר סיני. אנחנו צריכים להתמקד ולשמור עליה. אני מציע להתמקד בחוק.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אתה לא חושב שגם בקהילת יואל של חסידי סאטמר בארצות-הברית הם לא שומרים בזיק של תורת ישראל?
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
בסדר.
אני סבור שזאת טעות היסטורית של יהדות ארצות-הברית שהם דחפו לעניין הזה. עכשיו הם מנסים לעשות שמיניות באוויר איך לקבל איזשהו תשלום ממשלתי על בתי-ספר יהודיים ולא מצליחים. זאת שיטה מיוחדת לארצות-הברית. אנחנו קיבלנו את הדברים. אני קראתי בלילה גם מה שקורה בדנמרק, בהולנד ובשאר המדינות. זה מעניין וחשוב. זה לא אומר שאנחנו צריכים לעשות אותו דבר, אבל חשוב לדעת איך הדברים נעשו. אני מודה גם לרוזי, חוץ מיובל שתמיד מסור לנו. אני מודה לך שהצלחת לעזור לו קצת כי הרבה זמן הוא לא בשוונג, והוא היה צריך להיכנס חזרה.
נשמח לשמוע את עמדת משרד האוצר.
שמואל הלפרט
¶
אנחנו ישבנו עם שרת החינוך בישיבה ארוכה, והיא הסכימה לכל הסעיפים, כולל על הסעיף התקציבי של 60% מהתעריף הנמוך ביותר. כפי שדובר בישיבה הקודמת, יש שלושה תעריפים – 10,000, 13,000 ו-16,000. כאן מדובר על 60% מהתעריף הנמוך ביותר, ושרת החינוך אמרה שזה מקובל עליה, והיא תומכת בזה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אם אנחנו נגיע כאן להסכמה, והנושא עולה לקריאה שנייה ושלישית במליאה, אם יש התנגדות ממשלה יצטרכו לגייס 50 חברי כנסת- -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
כי זה ברור שזה חוק תקציבי. בואו נעשה את העבודה שלנו, והממשלה תעשה את העבודה שלה.
לגבי ההסכמות הללו אתם רוצים לדון בזה קודם ולהכניס את זה קודם?
משה גפני
¶
אני מציע שנקרא את החוק; בסוף נביא את הסעיפים מחוק הפיקוח. קודם כול הסעיפים שכבר נדונו שגם לגביהם יש הסכמות.
אבשלום וילן
¶
יש לי שאלה, אדוני היושב ראש. בחוק הקודם שאנחנו מתעסקים בנושא אלימות בספורט כל משרד ממשלתי מדבר בקול אחר ובהיבט אחר. למה לא תושיב את משרד האוצר ומשרד החינוך עם נציגי החרדים, שיביאו פורמולה מוסכמת? הרי אתה תקריא פה משהו, בסוף הכול יתפוצץ ממילא, ולא יגיע.
אבשלום וילן
¶
צריך לעבוד הפוך: קודם שיישבו ויגיעו להבנות. הוא אמר שהשר משולם נהרי כבר הגיע להבנות. עוד שבוע, מה יקרה? אולי בסוף ילמדו אחרי ליבה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא, אתה לא היית, אתה לא יודע מה אני עומד להגיד. היה דיון בוועדת השרים. לדעתי, הדרך שבה הממשלה מתנהלת – בכל החוקים, אגב, הם לא עושים אפליה – זה לא נוהל תקין. יש דיונים בוועדת שרים, הגיעו להסכמות שם, הייתה הצבעה, והייתה תמיכה. זאת עמדת הממשלה. כל הזמן יכול לבוא שר ולעשות עוד- -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זה דבר לא תקין. היה לנו את זה אתמול, להבדיל, עם החתולים. יש קריאה ראשונה, ושם יש הסכמת ממשלה מלאה לקריאה ראשונה, ואנחנו מביאים בדיוק אותו דבר לקריאה שנייה ושלישית, ואז חושבים שאנחנו נתחשב בזה, ואנחנו לא מתחשבים בזה. תמיד החוקים עוברים בסוף, וזאת לא דרך לעבוד. יש לכם עמדה, אז תדברו ביניכם בתוך הממשלה, אני לא אתחשב בזה עכשיו.
אריאל דרעי
¶
כמו שאמרתי, שר האוצר דיבר אתמול עם השר נהרי, והם קבעו לשבת היום על הצד התקציבי ולהגיע להסכמה בעניין.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא הייתי דואג כל-כך, אבו, אלא אם כן אתה לא רוצה שהחוק יעבור. אז הייתי יותר דואג- -
אבשלום וילן
¶
הייתי מאוד רוצה שהחוק יעבור, רק בתנאי שסוף-סוף הם יתחילו ללמד את ערכי הליבה, וכל בוגר מערכת החינוך שלהם יידע קצת יותר ממה שיודעים בני האמיש. הם אנשים מבריקים, בעלי יכולות אינטלקטואליות מרשימות, וחבל שגם הם וגם החברה לא נהנים מזה.
אבשלום וילן
¶
אין שום סיבה שהיא לא תשולב עם כלל הקהילה הישראלית תוך שמירה על אורחות חייהם, הכול בסדר.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
מכיוון שלא היית בדיונים הקודמים על החוק אתה צריך לדעת שהחוק הזה בא כדי לקבוע דבר שמבחינה חוקתית היה בעייתי. החוק הזה לא יעלה יותר כסף ממה שהאוצר מוציא כל הזמן. אני מסביר לך את זה.
שלמה מולה
¶
גם אם זה יעלה כסף, ויהיה סדר, זה שווה לנו. זאת צריכה להיות התפיסה והעמדה. לגוף החוק יש לי הסתייגויות מהותיות- -
מרב ישראלי
¶
נקריא את מה שיש בנוסח ונראה מה רציתם לעשות כאן.
מוסד חינוך חרדי – מוסד חינוך תרבותי ייחודי- -
מרב ישראלי
¶
אני רק רוצה שתסבירו מה ניסיתם לעשות באיחוד הזה כי אני לא בטוחה שהמטרה הושגה. אני מקריאה את הנוסח הקיים:
"מוסד חינוך חרדי" – מוסד חינוך תרבותי ייחודי המיועד לקבוצת האוכלוסייה החרדית ושמטרתו ללמד את תלמידיו לימודי קודש על פי ההלכה היהודית;
קבוצה תרבותית ייחודית" – קבוצת אוכלוסייה, המאופיינת במאפיינים תרבותיים ייחודיים, והיא אחת מאלה:
(1)
קבוצת האוכלוסייה החרדית;
(2)
כל קבוצת אוכלוסייה אחרת שקבע השר בצו באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת.
יש כאן שתי קבוצות ייחודיות
¶
האחת, כבר מכוח החוק אנחנו נותנים לה מעמד; והשנייה בעתיד תצטרך להוכיח שהיא קבוצה תרבותית ייחודית, ואז השר באישור הוועדה יצטרך להכיר בה ככזאת.
כבר באחת הישיבות הראשונות אמרנו שכשנגיע לדבר הזה בקריאה שנייה ושלישית ננסה להבין על מה אנחנו מדברים ב"תרבותי-ייחודי". תכף נדבר על האוכלוסייה החרדית ומה שניסיתם לעשות פה. אבל לגבי אוכלוסייה תרבותית-ייחודית אחרת ננסה בכל זאת להגדיר את זה בצורה יותר ברורה כדי שלשר יהיו יותר קריטריונים כבר בחקיקה כדי להכיר בקבוצה כזאת; וגם באשר ליכולת של קבוצות שאנחנו כרגע לא יודעים מהן לנסות לקבל דרכו הכרה.
אתם רציתם למחוק את ההגדרה של מוסד חינוך חרדי- -
דורית מורג
¶
ולאפיין אותו לאו דווקא בשימוש במילה "חרדי", אבל כן באורח החיים של לימודי הקודש היהודיים.
מרב ישראלי
¶
בעצם רציתם למחוק את ההגדרה של מוסד חינוך חרדי, ולקבוצה תרבותית ייחודית להכניס: "קבוצת אוכלוסייה שיש לה מאפיינים תרבותיים ייחודיים..."
דורית מורג
¶
באורח החיים. לא כתבנו "אורח חיים", אבל זאת הייתה הכוונה – לייחד קבוצה מסוימת שבאורח החיים שלה מלמדת את תלמידיה לימודי קודש.
משה גפני
¶
יש קבוצה אחת שאנחנו יודעים שמאז קום המדינה היא מלמדת לימודי קודש, על-פי ההלכה היהודית. אגב, אנחנו מדברים על קבוצה מוגדרת, זה לא החינוך החרדי. זאת קבוצה מוגדרת שמקדמת דנא לומדת לימודי קודש, על-פי ההלכה היהודית. אם היינו יודעים היום על קבוצות מוגדרות אחרות שעוסקות בנושאים דומים או מקבילים, שעל-פי החוק הזה, הם גם רשאים לקבל, גם אותם היינו מכניסים לחוק. מכיוון שאין דבר כזה, ואף אחד לא ביקש – החוק הרי מוריד מהתקציב שלהם – אין אפשרות ולא תהיה אפשרות, אם ירצו לקבל יותר מ-60% לקבל 70% או 80%, ויבואו פתאום עם פרופיל מוריד ויחליטו ללמד אני לא יודע מה- -
משה גפני
¶
יכול להיות שיהיה דבר כזה, אבל לא יוכלו לקבל, על-פי החוק הזה יותר מ-60%. זאת קבוצה שקיבלה על עצמה מראש בגלל המאפיינים המיוחדים שלה, רק 60% ולא ממסלול טכנולוגי, אלא מהמסלול הכי נמוך. זה כתוב בחוק.
משה גפני
¶
המשפטנים טענו שאי-אפשר להגדיר מוסד חינוך חרדי. אז אמרנו, בסדר, נמחק את העניין הזה: "מוסד חינוך חרדי – מוסד חינוך תרבותי-ייחודי – יימחק. ואז אנחנו הולכים
לקבוצה תרבותית ייחודית – החוק לא מפלה. החוק אומר שכל קבוצה במדינת ישראל תוכל להיכלל בחוק הזה אם היא תעמוד בתנאים שהחוק הזה מגביל אותם – בתקצוב מופחת ובכל מה שנלווה לעניין, ולהיות קבוצה תרבותית-ייחודית שתשכנע גם את השר וגם את ועדת החינוך. אנחנו יודעים היום על הקבוצה הזאת, ואותה אנחנו מגדירים בחוק. על זה לא צריך דיון נוסף. זה מביא אותנו לדון בכלל על העניין. אם תהיה קבוצה שאכן תעמוד במאפיינים האלה – מה שקשה לראות משום שאתה מקבל על עצמך כאן גם חובות – אז- -
משה גפני
¶
עזוב את העולם. העולם בנוי אחרת, והעולם גם לא דומה למה שקורה אצלנו. למשל, בארצות-הברית שיש בה הפרדת דת מהמדינה בכלל- -
משה גפני
¶
אדוני היושב ראש, אם יש קבוצה שאומרת היום שהיא רוצה לקבל 60% ולעמוד במגבלות של החוק הזה, מן הדין להכניס אותן גם לחוק.
משה גפני
¶
לא. הקטע "מוסד חינוך חרדי" – נמחק.
אחר-כך בקבוצה תרבותית ייחודית יהיה כתוב ככה: "קבוצת אוכלוסייה שיש לה מאפיינים תרבותיים-ייחודיים, לרבות קבוצת האוכלוסייה החרדית. החוק הוא כללי, רק זה מרבה את קבוצת האוכלוסייה החרדית שמטרתה ללמד את תלמידיה לימודי קודש, לפי ההלכה היהודית – שזה אנחנו מכירים. "והיא אחת מאלה" – נמחק; "קבוצת האוכלוסייה החרדית" – נמחק; "קבוצת אוכלוסייה אחרת" – נמחק; או קבוצת אוכלוסייה אחרת שקבע השר בצו באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת.
דורית מורג
¶
יש לי רעיון שהוא לא דיון שלא דנו בו. מאחר שאנחנו רואים בחוק שירות ביטחון שכן מגדירים ישיבה, למשל ישיבה ששם לומדים לימודי קודש- -
דורית מורג
¶
האם אפשר להגדיר גם כאן ישיבה שבה מלמדים בכיתות ט'-י"ב, שבה מלמדים לימודי קודש מפאת אורח החיים. אני כמובן לא מנסחת את זה, אבל אני מעלה את זה כרעיון.
אבישי פדהצור
¶
שתי הערות: האחת לגבי הנוסח שהוצע, והשנייה הערה יותר כללית לגבי השאלה האם האפליה עדיין נשארת בנוסח הזה או לא. קודם כול, המילה "לרבות" לא מתאימה כאן כי היא באה להוסיף על משהו. הכוונה היא לומר שיש קבוצות תרבותיות ייחודיות, ואחת מהן היא הקבוצה החרדית, והאחרות הן קבוצות שבהן יכיר השר, אבל המילה "לרבות" לא מתאימה כי היא אומרת שיש עוד קבוצה שלישי. לכן צריך להוריד את המילה "לרבות". מבחינה זאת אולי הנוסח הקודם מבהיר טוב יותר את התחולה של ההוראה.
אבישי פדהצור
¶
זה לא נפתר.
ההערה השנייה היא שעדיין קיימת אפליה בניסוח או באופן שהחוק בנוי עכשיו. אני לא בטוח שזאת אפליה שיורדת לשורש החוק והופכת את החוק הזה ללא חוקתי על פניו, אבל עדיין גם הניסוח הזה יוצר אפליה.
אבישי פדהצור
¶
אני רוצה קודם להסביר לאדוני את קו הטיעון. אם אדוני יקבל אותו, מה טוב, אם לא – אפשר לדון, והכי הרבה ידחו את קו הטיעון שלי.
כפי שהחוק מנוסח היום הוא יוצר שתי רמות או שני סוגים של אוכלוסיות תרבותיות ייחודיות: אוכלוסייה אחת היא אוכלוסייה שהחוק מכיר בה, קרי, איננה טעונה מעבר של החלטה של השר, שיקול דעת שלו- -
אברהם רביץ
¶
אבל זאת לא אפליה מתקנת. זה עומד לפנינו. אם תביא היום לוועדה קבוצה פילוסופית כלשהי עם המלצה של השר, אנחנו נכיר בה. לפנינו יש רק דבר אחד.
אבישי פדהצור
¶
האפכא מסתברא של הטיעון הזה הוא לבוא ולומר שצריך להחיל את אותם מנגנוני הכרה על כל קבוצות האוכלוסייה הקיימות.
אבישי פדהצור
¶
להחיל את זה גם על חרדים, משמע שהחוק עצמו לא יהיה "חוק לחרדים", אלא לכל קבוצה תרבותית.
אברהם רביץ
¶
יש בכלל 200 מנה. אם בישיבת הוועדה הנוכחית אני מכיר בחוק ורואה לפניי את אחת הקבוצות הקיימות כבר, אז בהכרתה בחוק הזה היא אומרת אמירה: הנה קבוצה ראשונה שאנחנו מכירים בה, ואנחנו מחילים את החוק שאומר, לא יותר ולא פחות.
אבישי פדהצור
¶
אני מבין את הטיעון של אדוני, הוא ברור, ראוי ומשובח. אבל קיימת, כפי שאמרנו, טענת האפכא מסתברא שאומרת שהואיל ואנחנו מבקשים לעשות חוק שמבקש להחיל את עצמו בצורה שהיא על כל אוכלוסייה אז מן הראוי שהחוק עצמו לא ייתן מעמד לאף אחד, אלא ייתן את שיקול הדעת- -
אברהם רביץ
¶
אנחנו מקבלים את כולן בידיים פתוחות, פתחנו לפניהן שער, עשינו להן את העבודה הקשה – בואו והיכנסו לתוך השער של המיוחדים.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני רוצה להיות מעשי. השאלה שלי היא רק בנקודה אחת, אם אתם שתהיה כתובה המילה "חרדי".
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני אגיד לך למה; יש כבר קבוצה לא מבוטלת של אנשים שלא מגדירים עצמם חרדים, שלומדים בישיבות תיכוניות- -
אברהם רביץ
¶
לא אכפת לי שיהיה כתוב "חרדי", אני לא מתבייש בזה.
הרי כולנו יודעים על מה אנחנו מדברים. אנחנו מדברים על כך שזה יגיע יום אחד לפני איזושהי אינסטנציה ויאמרו שעשו אפליה, אז אני רוצה לברוח מזה, זה הכול. אנחנו יודעים שהרבה דברים שמועלים לאותה אינסטנציה הם רק קוסמטיקה.
מרב ישראלי
¶
צריך לחזור לרציונל שעומד מאחורי החוק. אנחנו לא עושים פה חוק שנועד לתת לכל מי שרוצה ללמוד מה שהוא רוצה. זה לא החוק.
משה גפני
¶
הורדנו את ההגדרה של מוסד, והלכנו להגדרה של קבוצה. דורית מציעה משהו אחר, ואני קצת מתלבט. הנוסח כפי שהיה מוסכם: "קבוצה תרבותית-ייחודית – קבוצת אוכלוסייה שיש לה מאפיינים תרבותיים-ייחודיים, לרבות קבוצת האוכלוסייה החרדית שמטרתה ללמד את תלמידיה לימודי קודש, לפי ההלכה היהודית או קבוצת אוכלוסייה אחרת שקבע השר בצו, באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת".
אבישי פדהצור
¶
נקודתיים, ואז לִמנות את המוסדות, כשהעליתי שוב את השאלה האם ראוי לעשות את הקבוצה התרבותית הייחודית החרדית לחוד, ואת השר שמכיר בהם השר, לחוד. אבל ניסוחית, גם אם דוחים את הטענה שלגבי אפליה, שיהיה משפחה א' ומשפחה ב', בלי "לרבות", בלי "כגון", בלי "בצוותא".
מרב ישראלי
¶
אז ככה: נמחק את "מוסד חינוך חרדי", ויהיה "קבוצה תרבותית-ייחודית – קבוצת אוכלוסייה שיש לה מאפיינים תרבותיים ייחודיים, והיא אחת מאלה. פה צריך להכניס את לימודי הקודש, אז דורית, תגידי לי מה את מציעה.
משה גפני
¶
"שמטרתה ללמד את תלמידיה לימודי קודש, לפי ההלכה היהודית או קבוצת אוכלוסייה אחרת שקבע השר בצו, באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת".
מרב ישראלי
¶
עכשיו נראית ההערה של דורית: "קבוצת אוכלוסייה". אנחנו מתייחסים לזה דרך קבוצת אוכלוסייה, אבל עדיין אנחנו מתייחסים לסוג החינוך שהיא נותנת.
מרב ישראלי
¶
ואז מעבר לתוכן הלימודים יש גם מסגרת הלימודים, שלזאת הכוונה.
עכשיו אנחנו מגיעים לשאלה "לקבוצת אוכלוסייה אחרת שקבע השר"- -
מרב ישראלי
¶
מה יש בנוסח? יש כבר המילה תרבותי-ייחודי שנתונה לפרשנות, אנחנו עוד לא יודעים מה זה; יש "ניתן" כשאנחנו מתייחסים להגדרה של מוסד חינוך תרבותי-ייחודי: "ניתן בו חינוך שיטתי בהתאם למאפיינים הייחודיים של הקבוצה" – שזה עוד תנאי; ואנחנו לומדים למה התכוונו מזה שאיחדנו את הקבוצה החרדית. אלה שלושת הדברים שיש לנו כרגע בחוק שמכוונים
אותנו ואת השר כשתגיע אליו קבוצה, למי הוא נותן ולמי הוא לא נותן. עדיין שווה לעשות ניסיון להרחיב את אמות המידה ואת הקריטריונים ולראות אם בכל זאת אנחנו יכולים קצת יותר לפרט כדי שהשר לא יעמוד בפני משהו שהוא לחלוטין לא ברור כשבאות אליו קבוצות שונות ומבקשות ממנו שיכיר בהן.
מרב ישראלי
¶
אני רוצה להגביל אותה. אני שוב מזכירה, מה זה אוטונומיה תרבותית? המחיר שמשלמים עבור אוטונומיה תרבותית הוא שמוציאים נתח מהחינוך הציבורי, שיש עמדה שאומרת שיש דוח דברת, יש דברים- -
מרב ישראלי
¶
אבל יש עדיין עמדה שגם לחינוך הציבורי יש חשיבות. זאת אומרת, מול הרצון לתת אוטונומיה תרבותית לקבוצות מסוימות עומד הרצון ללכידות חברתית, עומד הרצון לחזק גם את החינוך הציבורי מצד שני – יש עוד ערכים שעומדים מול עניין של אוטונומיה תרבותית.
אברהם רביץ
¶
יש נקודה אחת שעוזרת לנו, והיא מדברת לא סתם על קבוצה שבחרה ללמוד פילוסופיה כלשהי או שיטה רעיונית בעולם, אלא יש כאן תנאי חמור מאוד בשביל כל הקבוצות: הן צריכות לעמוד בכך שהן חיות לפי הפילוסופיה הזאת.
מרב ישראלי
¶
לזה בדיוק אני מכוונת. אני לא אומרת שזה אפשרי, אבל זה דיון שהוועדה צריכה לערוך אותו, לדעתי; הרי אין פה אזכור של אורח חיים, אין אזכור של פילוסופית חיים- -
משה גפני
¶
אין לי הניסוח, אבל אני מציע שבמקום שכתוב" "קבוצת אוכלוסייה שיש לה מאפיינים תרבותיים ייחודיים, לרבות קבוצת אוכלוסייה" – שהיא הציעה לכתוב "ישיבה" – שיהיה כתוב גם "אורח חיים".
יעקב כהן
¶
האמת שזה כתוב אחרי זה בסעיף 2 (1): "ניתן בו חינוך שיטתי בהתאם למאפיינים הייחודיים של הקבוצה התרבותית-הייחודית הלומדת בה בתוכנית הלימודים בו אורח הפעילות- -
משה גפני
¶
חבר הכנסת מולה, מה שעלה מכל הדיונים הוא שיש קבוצת גיל אחת ומאפיין מאוד ברור ששם לומדים מאז ומתמיד אותו דבר, והמדינה תקצבה אותם ב-100%; כלומר הם לא היו שונים מהמוסד העל-יסודי הרגיל. היות שבית המשפט טוען שאנחנו צריכים להסדיר את זה בחקיקה אנחנו לא מתנגדים לזה, הרי אנחנו לא רוצים לפגוע בחינוך הציבורי. אנחנו רוצים לשים את המגבלות. אז טוענים המשפטנים שאולי נוסיף גם שאורח החיים הוא כזה. לא מספיק שאתה רוצה לשלוח את הילד שלך ללמוד פתאום לימודים שלא לומדים בחינוך הממלכתי. זאת מגבלה נוספת. אנחנו לא מתנגדים לזה, אבל אנחנו מבקשים להכניס את זה בניסוח כזה - - -
מרב ישראלי
¶
אולי ניסוח כמו: "במוסד חינוך תרבותי-ייחודי בתוך הקבוצה התרבותית שניתן בו חינוך שיטתי בהתאם למאפיינים הייחודיים של הקבוצה התרבותית, הנובע מאורח חייה". זה הכיוון?
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני ביקרתי בישיבה "קטנה" בקהיר שקוראים לה "אלעזר". יש שם גם תיכון וגם על-תיכוני; יש שם למעלה ממיליון תלמידים.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
הרפורמים זה לא שייך, כי אין להם הצורך לא ללמוד את תוכנית הליבה. אבל אצל האסלאמים זה כן יכול להיות; יש להם גם דת, גם אורחות חיים וגם אפיונים תרבותיים-ייחודיים. זה לא דבר פסול.
אני רוצה לחתוך את זה – הכנסנו את עניין אורחות החיים, ויש לנו המאפיינים התרבותיים.
אבישי פדהצור
¶
אם אני מבין נכון הדגש הוא על הקשר הסיבתי בין מאפיינים של מערכת החינוך לבין אורח החיים. זה לא שיש גם אורח חיים, אלא שכפועל יוצא מאורח החיים אין לי ברירה, מטעמים אידיאולוגיים, אלא ללמוד במוסדות האלה. זאת לא פררוגטיבה.
מרב ישראלי
¶
ניסיתי למצוא במסמך קווים לזה. מצאתי משהו על מה שכתבת על גרמניה בנושא של קהילה מוכרת. יש שם נושא של גודל, של המשכיות היסטורית, של מוסדות משותפים. יש כל מיני אפיונים נוספים שדרכם אולי אפשר להגיע להגדרות. מצאתם עוד דברים שדרכם אפשר למצוא הגדרות לקבוצות?
יובל וורגן
¶
לא מצאנו הגדרות נוספות כאלה, ובטח לא בחוקים שמדברים על בתי-ספר פרטיים. ייתכן שיש חוקים שאינם עוסקים דווקא במערכת החינוך, ויש צורך להמשיך לבדוק אותם; חוקים שעוסקים במעמד של קהילות דתיות או של מיעוטים אחרים. אבל אם זה מחוץ למערכת החינוך לא בדקנו במסגרת הזאת.
לנגד עיניי מונחת תשובה שקיבלנו אתמול מאסטוניה. זאת מדינה שיש בה מיעוטים מסוגים שונים, ויש חוק שנקרא "National Minorities Cultural Autonomy Act".
יובל וורגן
¶
בסעיף ההגדרות כאן מיעוט מוגדר כמיעוט המתגורר בטריטוריה של אסטוניה, יש לו קשרים ארוכים עם המדינה, והוא שונה מהאסטונים בשייכות אתנית, במאפיינים תרבותיים, דת או שפה. התנאי האחרון הוא שהוא מאוחד בשאיפה- -
יובל וורגן
¶
יש גם המאפיין המספרי. כתוב שבני הקבוצות השייכים לקבוצות הגרמנית, הרוסית, השבדית, היהודית עם אוכלוסייה מעל 3,000 נפש, רשאים לייסד גופים תרבותיים-אוטונומיים.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אתה לא רוצה שתהיה אוטונומיה של קבוצות אחרות בחברה הישראלית. הבנו את הנקודה, אבל זה לא הנושא.
משה גפני
¶
גם אנחנו לא מסכימים. אנחנו לא בני דת אחרת ולא עם תרבות אחרת. אנחנו בני אותו עם. באסטוניה זה משהו אחר.
משה גפני
¶
אבל אי-אפשר יותר מזה, מרב. כל מה שיציעו אנחנו מסכימים, אבל אי-אפשר. שלא יוציאו אותנו מהעם היהודי בסוף בגלל החוק הזה.
אבישי פדהצור
¶
כאשר אורח החיים מכתיב את העובדה שאין חלופה למעשה לחינוך. זאת אומרת אורח החיים זה לא מה שרלוונטי; מה שרלוונטי הוא שהתרבות מונעת את הלימודים הכלליים במדינה.
אראל גלבוע
¶
ב-2(ב)(1) זה מנוסח: "אורח החיים מכתיב את החינוך". החינוך דרוש כדי לשמר את אורח החיים התרבותי.
משה גפני
¶
נובע. אני סומך על היועצת המשפטית לוועדה, אחרי שיש הסכמה על העקרונות, שהיא תנסח את זה בצורה נורמלית.
מרב, את רוצה שאני אקרא את ההסכמות שהגענו אליהן?
אם כך
¶
(ב) השר או מי שהסמיך לכך רשאי להכיר במוסד חינוך כמוסד חינוך תרבותי ייחודי אם ראה שהתקיימו בו כל אלה:
מרב ישראלי
¶
במשפט המנהלי בעניין של סמכויות אנחנו נוקטים בדרך כלל במילה "רשאי", כשהפרשנות היא שבודקים את הסבירות של שיקול הדעת.
מרב ישראלי
¶
המשך הקראה: (1) ניתן בו חינוך שיטתי בהתאם למאפיינים הייחודיים של הקבוצה התרבותית הייחודית הלומדת בו, ותורנית הלימודים בו ואורח הפעילות במסגרתו אינם נוגדים את ערכיה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית;
פה תסבירו לי גם מה הסיכום בעניין הצוות המנהלי.
מרב ישראלי
¶
אז השאלה היא אם יש בזה צורך או שאנחנו נתייחס לזה בעניין של חוק הפיקוח. כי האמת היא שגם כשכתבנו את זה בקריאה ראשונה זה נראה קצת מוזר.
משה גפני
¶
אני אקריא את ההסכמות: "מספר התלמידים שלומדים בו לא יפחת מהרף שקבע השר, ומשך שעות הלימודים בו עומד בכללים שקבע השר, כל זאת בהתחשב במאפייניהם ובצורכיהם המיוחדים של מוסדות חינוך תרבותיים ייחודיים של כל קבוצה תרבותית ייחודית".
מרב ישראלי
¶
אם כך אני חוזרת: "מספר התלמידים לא יפחת מהמספר שקבע השר".
"משך זמן הלימודים", במקום זה כתבתם "משך שעות הלימודים".
משה גפני
¶
בסופו של דבר, גם דורית מורג, גם אבישי וגם אנחנו סומכים על הניסוח שלך. הדיון היה רק לגבי המילה "מזערי" ומשך שעות הלימודים. שאר הניסוח כפי שאת מנסחת.
אבישי פדהצור
¶
מה הוסכם, שהשרה תקבע בכללים או בתקנות את מינימום השעות שיביאו להכרה של המוסד כמוסד חינוך תרבותי ייחודי?
משה גפני
¶
שעות הלימודים ביום, ולא יבוא מישהו עם שעה ויגיד שהוא רוצה תקצוב של 60%; ומספר התלמידים כפי שייקבע על-ידי השר בתקנות.
אבשלום וילן
¶
60% ערכי ליבה ב-60% מימון, ואתם לומדים לימודי קודש – ואתם גם בהתאם לערכי מדינת ישראל שהיא מדינה דמוקרטית – מה בתחום לימודי הליבה ייכנס להגדרה, או שמראש אתם אומרים שאתם לומדים הרבה שעות, אז אין צורך. האם לכל תחומי הדעת הבסיסיים – מדעים, מתמטיקה, אנגלית – לא יהיה זכר או שבפועל - -
משה גפני
¶
ילמדו מה שלמדו כל השנים. אין פה שום שינוי. החוק לא ישנה את אופן הלימוד, את שעות הלימוד שלומדים ביום ובלילה. מדובר בישיבה שלומדים בה לימודי קודש, ולומדים בה את כל המקצועות שלומדים בבית-ספר תיכון. לא ישנו את זה גם אם לא יתקצבו.
אברהם רביץ
¶
אבו וילן, אני הרגשתי מדבריך הקודמים שאתה יודע מה נעשה בתחום הזה. העובדה שזה בדוק ומנוסה; העובדה שאלה שבסופו של דבר יוצאים ללימודים כאלה ואחרים ועושים את הלימודים האקדמיים בזמן כה קצר, איך זה קורה להם? אתה חושב שיש כאן גיבורי תהילה? פשוט אותן השנים שהם למדו לימודי קודש הכינו אותם שהם יוכלו בזמן קצר מאוד- -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני רק רוצה לתקן דבר אחד: לא לומדים את כל המקצועות; לומדים תורה, גמרא. על זה אנחנו מדברים. אנחנו מדברים על דבר שהיה מאז קום המדינה, היו ישיבות קטנות. אנחנו לא מדברים על ילדים בגיל 5 או בגיל 10. מדברים על ילדים בגיל תיכון שלמדו עד עכשיו בישיבות קטנות, והם ימשיכו ללמוד בישיבות קטנות. בישיבות קטנות לא ילמדו לא כימיה, לא פיסיקה, לא מתמטיקה ולא אזרחות. גם בפרשנות הכי רחבה זה לא זה. על זה דובר בחוק. שלא יהיו כאן אי הבנות ולא התחכמויות.
שמואל הלפרט
¶
אתה שנמצא פה בדיונים כאן כל-כך הרבה זמן ראית את חבר כנסת ליצמן כיושב ראש ואת הרב ליצמן כיושב ראש, שלא למדו בלימודים תיכוניים, אלא רק בישיבות. הם היו טובים בתור יושבי ראש בוועדת הכספים.
אבשלום וילן
¶
רק משפט לסיום. אין לי ספק שבישיבות שלכם מבחינת הפלפול, הפעלת הראש ויצירת המתודות המחשבתיות אתם ברמה מאוד גבוהה, ומה שאמר הרב רביץ מאוד נכון; אלה שיוצאים לתרבות רעה- -
אבשלום וילן
¶
בואו נגיד, בוגרי המוסדות שלכם שהולכים אחרי זה ללימודים אקדמיים בדרך כלל עושים את זה מכיוון שהם באים ממתודות של תרגולים מחשבתיים מעמיקים. אבל הם יוצאים באותה מידה בחוסר כלים אלמנטאריים, והם צריכים להשלים תוך שנה מה שאחרים למדו ב-6-5 שנים ויותר. זאת בעיה משום שהאנשים שלכם, לצערי, פרט לאורח החיים הפנימי שלכם, לא מוכנים לחיים.
משה גפני
¶
אדוני היושב ראש, תעשה לי טובה, אתה יושב ראש הישיבה, כבר דנו על הפילוסופיה הזאת – האם אפשר להמשיך את החוק? דשת בזה שעה וחצי, ואנחנו שוברים את הראש כבר שבועות וחודשים.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני מנסה מאז תחילת הישיבה לקדם, אני לא יכול למנוע מאנשים לדבר. על כל הערה כל אחד צריך לדבר. אתם תמשיכו ככה, אנחנו נשב עוד שנה ולא נגמור את החוק.
מרב ישראלי
¶
"יחליט" זה בסדר.
(ג) השר יחליט בבקשת ההכרה ויודיע על החלטתו למבקש בתוך ארבעה חודשים מיום הגשתה.
כאן יש הערות?
מרב ישראלי
¶
סעיף 3.
(א) סירב השר לבקשת הכרה, רשאי המבקש, בתוך 21 ימים מיום שהודע לו על הסירוב לערור על ההחלטה בפני ועדת הערר שמונתה לפי סעיף זה.
(ב) לכל קבוצה תרבותית ייחודית תוקם ועדת ערר לעניינה שימנה השר, ואלה חבריה:
(1) מי שכשיר להיות שופט בית משפט מחוזי לאחר התייעצות עם שר המשפטים, והוא יהיה יושב ראש הוועדה;
(2) נציג משרד החינוך;
(3) נציג ציבור מקרב אותה קבוצה;
(ג) השר, באישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת, יקבע הוראות לעניין סדרי הדין בוועדות הערר.
(ד) הודעה בדבר מינוי ועדת ערר תפורסם ברשומות.
(ה) ועדת ערר תהא רשאית ליתן כל החלטה שהשר היה רשאי לתת לפי סעיף 2.
(ו) החלטת ועדת ערר ניתנת לערעור בתוך 21 ימים לפני בית המשפט לעניינים מנהליים.
כאן יש הערות?
אבישי פדהצור
¶
העמדה של עורכת הדין בן-אור ביחס לתחולת חוק בתי דין לעניינים מנהליים הובאה ליועצת המשפטית. בגדול, אם אני מבין נכון, מדובר בגוף מנהלי ולכן אנחנו מבקשים להחיל עליו את ההסדר הכללי שקיים ביחס לוועדות ערר ולגופים מעין-שיפוטיים שעוסקים בביקורת על החלטות מנהליות, שזה למעשה חוק בתי-הדין לעניינים מנהליים. בחוק הזה יש למשל הקביעה של התקופה להגשת ערר שזה 45 ימים ולא 21, כמו שמוצג כאן. מכוח אותו חוק נקבעים סדרי הדין של ועדות הערר, ולכן ככל שהוועדה תקבל את ההצעה להחיל את חוק בתי הדין המנהליים - - - על פעילות הוועדה הזאת, זה יפתור חלק מהבעיות שעולות מהנוסח, וייתר חלק מן הסעיפים שמוצעים כאן.
מרב ישראלי
¶
סעיף 4 – ביטול הכרה: נוכח השר כי לא התקיים או חדל להתקיים תנאי מהתנאים לקבלת הכרה כאמור בסעיף 2, רשאי הוא להתרות על כך בכתב בפני מי שקיבל את ההכרה, ואם התנאי לא קוים בתוך 3 חודשים מיום ההתראה, רשאי השר לבטל את ההכרה; על החלטת השר לפי סעיף זה יחולו הוראות סעיף 3 בשינויים המחויבים.
שוב אני מזכירה שמדובר בהכרה כתרבותי ייחודי והתנאים שנוגעים לזה, ולא בעניין הרישוי.
דורית מורג
¶
אני פשוט מחדדת את זה. לפני כן: "צריך השר להכיר בקבוצה התרבותית הייחודית", כי אחרת לא יהיה לנו נציג הקבוצה.
מרב ישראלי
¶
בעיקרון זה ברור כי כתוב: "בפני מי שקיבל את ההכרה". הרי לא ייתכן שהוא קיבל הכרה אם לא התמלאו שני התנאים. אפשר להעלות את "מי שקיבל את ההכרה" למעלה. זה עניין של נוסח.
מרב ישראלי
¶
צריך להיות: "נוכח השר שמשחדל להתקיים תנאי מהתנאים לקבלת הכרה לגבי מי שקיבל הכרה" – כלומר קצת להקדים את זה קצת ל"רשאי להתרות". נראה לי שזה ברור, אבל אין בעיה להעביר את זה בניסוח.
דורית מורג
¶
אותו דבר לגבי ההכרה במוסד עצמו. ההכרה במוסדות הספציפיים, לצורך העניין, תהיה לאחר שכבר ניתן צו לצורך הקבוצה התרבותית ייחודית.
מרב ישראלי
¶
הגדרת מוסד תרבותי ייחודי: "מוסד שלומדים בו תלמידים ...שניתן בו חינוך שיטתי בהתאם למאפיינים הייחודיים של הקבוצה התרבותית הייחודית הלומדת בו". כשאת הולכת להגדרה של קבוצה תרבותית ייחודית זאת השיטה- -
אבישי פדהצור
¶
אני חוזר סעיף אחורה. "הנציג השלישי בוועדת הערר" – ועדת הערר יושבת, למעשה, כגוף של ביקורת מעין שיפוטית על ההחלטות של השר. הניסוח היום מתייחס לנציג ציבור מקרב אותה קבוצה. הוא למעשה צובע את הוועדה שאמורה לשבת כבקרה בצבעים של אחד הגופים שנידונים בפניה. אחת ההצעות של הגברת בן-אור הייתה שלא יהיה כתוב "נציג ציבור מקרב אותה קבוצה", אלא שיהיה כתוב או "נציג ציבור" או "נציג ציבור הבקי בהתנהלות או בתרבותה של אותה הקבוצה", כדי לא להבנות את ניגוד העניינים בתוך הוועדה, אלא להשאיר שיקול דעת.
יעקב כהן
¶
אני מקבל את מה שאתה אומר, רק הייתי כותב כך: "נציג ציבור מקרב אותה קבוצה המכיר את המאפיינים".
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
באותה מידה אתה יכול להגיד שגם נציג משרד החינוך – זה בא לערער על ההחלטה של משרד החינוך.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אבל אתה לא המקבל היחידי. מותר לי לדבר איתו על זה.
אני מנסה להסביר לך: כמו הערתך לגבי נציג משרד החינוך שאמור לעבוד לפי קנה מידה מקצועי ולא יהיה בניגוד אינטרסים מאחר שהשר החליט כבר משהו אחר, גם הנחת היסוד של המציעים כאן היא שמי שיבוא כנציג ציבור יהיה אדם שהשר ממנה ולא הציבור ממנה. הנחת היסוד היא שזה יהיה מישהו שיעסוק בצורה ראויה ולא בניגוד לאינטרסים או יהיה מוטה בעמדותיו.
מרב ישראלי
¶
סעיף 5 – תקצוב מוסד חינוך תרבותי ייחודי: (א) השתתפות המדינה בתקציבו של מוסד חינוך תרבותי ייחודי בכל שנת לימודים, תהיה בשיעור של 60% מיחידת המימון עבור כל תלמיד הלומד בו; בסעיף זה, "יחידת המימון" – מימון המדינה בעבר תלמיד הלומד במוסד חינוך על-יסודי במסלול לימודים עיוני באותה שנת לימודים.
פה יש משהו לגבי החינוך המיוחד- -
משה גפני
¶
לבקשת השרה כתבנו: "תלמיד משולב, כהגדרתו בחוק חינוך מיוחד התשמ"ח-1988, שנקבעה זכאותו לחינוך מיוחד לפי החוק האמור (להלן: ילד בעל צרכים מיוחדים) ולומד במוסד חינוך תרבותי ייחודי, זכאי לקבל תוספת מימון מלאה עבור השירותים המיוחדים בהתאם לכללים הנהוגים בנוסף על יחידת המימון".
מרב ישראלי
¶
משרד החינוך חידד את הנוסח, והם לא כתבו רק "תלמיד משולב", אלא גם כתבו שמי שמחליט לגביו על הזכויות זה ועדת שילוב, לפי החוק. השאלה שלי היא איך זה ייושם. עקרונית,
הגדרת תלמיד משולב בחוק חינוך מיוחד היא "ילד בעל צרכים מיוחדים הזכאי לחינוך חינם לפי סעיף 6(א) לחוק לימוד חובה, אשר ועדת שילוב, כאמור בסעיף 20(ד) החליטה על זכאותו לתוספת של הוראה ולימוד ולשירותים מיוחדים, לפי פרק זה במוסד חינוך רגיל".
אני אומרת את הדבר הבא כי משרד החינוך צריך ליישם את זה. את מקשיבה, דורית?
מרב ישראלי
¶
ועדת שילוב היא ועדה בית-ספרית. סעיף 20(ד) אומר כך: "במוסד חינוך רגיל תפעל ועדת שילוב שתפקידה לקבוע את הזכאות של תלמיד במוסד החינוך הרגיל שהוא ילד בעל צרכים מיוחדים בהתאם לתוכנית השילוב".
הרכב ועדת השילוב
¶
"מנהל מוסד החינוך, מחנך הכיתה של התלמיד, עובד הוראה מתחום החינוך המיוחד, פסיכולוג או יועץ חינוכי, בעל מקצוע נוסף שקבע המנהל אם נדרש העניין".
בדיון הקודם נאמר לי שאין ועדות בית ספריות, אלא מי שקובע את הזכאות שלהם הן ועדות השמה. לכן אני שואלת האם המשמעות היא שבכל הישיבות תקום ועדת שילוב?
מרב ישראלי
¶
תלמיד משולב הוא תלמיד שוועדת שילוב בית ספרית קבעה לגביו שהוא זכאי לשירותים של השילוב. לפי מה שנאמר בישיבה הקודמת, הדבר הזה לא קיים במערכת החינוך החרדית. זאת אומרת שמי שקובע שם זאת ועדת השמה, ואז הם משולבים בבית-הספר לפי החלטה של ועדת השמה. מה שאתם ניסחתם פה יחייב הקמת ועדת שילוב בכל מוסד ישיבתי- -
דורית מורג
¶
עקרונית, מבחינה משפטית, חוק חינוך מיוחד לא חל על מוסדות הפטור. לכן צריכה להיות כאן קביעה משפטית מפורשת.
דורית מורג
¶
חוק החינוך המיוחד חל רק על המוסדות המוכרים שאינם רשמיים. לכן אנחנו צריכים לקבוע נוהל מיוחד.
משה גפני
¶
דורית, יש בעיה לכתוב בחוק שבמקרה הזה מדובר או בוועדת השמה או בוועדת שילוב בית-ספרית כמו שמקובל?
יעקב כהן
¶
זאת המטרה של ועדת השמה; היא יושבת ושומעת את ההורים, שומעת את הפסיכולוגים, בודקת את המחנכים. זה שבעת מדורי גיהינום, ועד שמאשרים יכולה לעבור שנה.
מרב ישראלי
¶
נדון בכל נושא בנפרד. יש הנושא של ההכרזה על הזכאות. אחרי שמכריזים על זכאות – יש התייחסות לשירותים שהוא זכאי. זה נושא אחר, זה עוד נושא שצריך להתייחס אליו; ולבסוף יש הנושא של הדרך שבה מתייחסת תוספת המימון לקביעת השירותים. זה גם משהו לא ברור פה לגמרי.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא הבנתי את 3. קודם צריך לקבוע את הזכאות, אחר-כך את השירותים, והם נקבעים לפי כל ילד משולב. מה זה 3?
מרב ישראלי
¶
הבעיה היא שדרך ההגדרה של תלמיד משולב נכנסת הגדרת זכאות שהישיבות לא ערוכות לעמוד בה כרגע. לכן שאלה אחת היא מי קובע את הזכאות של הילד.
מרב ישראלי
¶
כתוב כאן: "הוא זכאי לקבל תוספת מימון עבור השירותים המיוחדים כהגדרתם בחוק חינוך מיוחד, נוסף ליחידת המימון". אז כתוב: "השר יקבע הוראות לעניין תוספת המימון לתלמידים, לרבות סכומה והתנאים לקבלתה". זאת אומרת, אנחנו יוצרים מערך נפרד- -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
מאחר שאתה מקבל את כל השירותים המיוחדים, כמו כל ילד משולב אחר, לא צריך לקבוע סכומים מיוחדים.
מרב ישראלי
¶
אז את הסיפא מוחקים.
הגדרה של ילד בעל צרכים מיוחדים:"אדם בגיל 21-3 עם לקות משמעותית שבשלה מוגבלת יכולתו להתנהגות מסתגלת, והוא נזקק לחינוך מיוחד".
דורית מורג
¶
ילד בעל צרכים מיוחדים שזכאי לחינוך מיוחד ועובר ועדת השמה שמפנה אותו לחינוך המיוחד הולך, לפי החוק, לכיתה לחינוך מיוחד או למוסד לחינוך מיוחד. כאן,ככל שהם זקוקים למוסד כזה, המוסד לא יהיה כאן במסגרת הזאת. יש מסגרת אחרת לחינוך מיוחד.
אריאל דרעי
¶
לפי הנוסח הקיים היום, רק ילד בחינוך משולב יהיה זכאי לתוספת המימון אם קיימת כיתה בתוך המוסד התרבותי ייחודי או קיימת ישיבה לחינוך מיוחד, אחרת חוק חינוך מיוחד לא חל עליהם.
משה גפני
¶
אנחנו נכנענו בעניין הזה, ואני מבקש להניף דגל לבן. השרה אמרה שאם תהיה ישיבה שתפתח כיתה לחינוך מיוחד היא תדאג להכניס את הכיתה הזאת לחינוך המיוחד.
משה גפני
¶
יכול להיות שיש, אני עוד לא רואה את זה.
אם תיפתח כיתה כזאת, היא תדאג להכניס אותה לחינוך המיוחד.
מרב ישראלי
¶
היא לא תוכל לעשות את זה במובן השוויוניות. יש כללים שחלים מחוץ למערכת, כך שהיא לא תוכל להשוות את הדבר הזה ממש לחוק חינוך מיוחד, כי הוא לא עומד בתנאים של חוק חינוך מיוחד.
דורית מורג
¶
דיברנו על שילוב תלמידים שלמעשה יכולים להשתלב בחינוך הרגיל וזכאים, לפי ההגדרה בחוק החינוך המיוחד, לשילוב.
יעקב כהן
¶
אני הייתי בעירייה וישבתי בוועדת השמה, ואני מכיר את הנוהל. אנחנו לא המצאנו ועדת השמה לענייני ישיבות. יש ועדת השמה שמתעסקת בכל בתי הספר התיכוניים- -
יעקב כהן
¶
אנחנו לא צריכים לקבוע. אין ועדת השמה לענייני ישיבות; יש ועדת השמה לענייני גני ילדים, תיכונים- -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
שאלה שאלתית: האם זה ישים שתהיה ועדת שילוב בית-ספרית? לדעתי, זה הכי נכון כי זה בדיוק אותו דבר. אני לא רואה סיבה שזה לא יהיה ישים. אבל אתם צריכים לענות.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
זה לא אנשי בית-הספר; הם צריכים פסיכולוגים ומערך שלם. זה לא שהנהלת בית הספר מחליטה לקרוא למחצית מהתלמידים שלה משולבים.
משה גפני
¶
בנושא השילוב בחינוך המיוחד אנחנו מקבלים כל החלטה שתהיה בעניין הזה. אם רוצים להקים ועדת שילוב בית-ספרית – מקובל עלינו.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני לא מבין למה לא, אז בואו נעשה את זה. זה הדבר הראוי, הנכון והמקצועי. זה לא יוצר אפליה.
אריאל דרעי
¶
בסעיף 20(ד) לחוק חינוך מיוחד נקבעה ועדת השילוב שכוללת את מנהל המוסד, מחנך התלמיד, עובד הוראה- -
מרב ישראלי
¶
מה שקורה בכל המערכת זה שכל המערכת כפופה לאיזשהו תקצוב. הרי בית ספר מקבל סל ומחלק את זה לילדים. בשביל תוספת תקציב בית ספר יכול להגיד לכאורה שמאה אחוז מהילדים שלו משולבים.
מרב ישראלי
¶
אני רק רוצה להסביר למה. צריך לראות איך מערך החינוך הרגיל עובד כשאנחנו עוברים למוסד שהוא סוג של מוסד פטור. במכלול מערכת החינוך אין תקצוב לכל הצרכים. לכן בית-ספר מקבל סכום, ולא משנה אם 20% או 30% מהילדים בו הם ילדי שילוב – הוא צריך לחלק את הסכום הזה, לפי מספר הילדים. יש בזה אי צדק מסוים, אבל זה המצב. פה לכאורה המצב אחר, כי אתם לא כלולים במערכת הכללית שעליה חלים כל אלה, ולכן יהיה פה מערך שבו אתם קובעים 40%-30%. מכוח החוק הזה אין התקרה הזאת, אלא אתם צריכים לקבל את כל- - -וזה שונה מהמערך הרגיל.
שלמה מולה
¶
מרב, אם יש פרמטרים שיכולים להיות כלליים לכולם, והם אומרים שזה מקובל עליהם, למה צריך להמציא את הגלגל?
מרב ישראלי
¶
סעיף 7 אומר כך: "השר בהסכמת שר האוצר יקבע לכל שנת לימודים את התקציב להרחבת מספר הזכאים לחינוך מיוחד ולתוספת הוראות ולימודים מיוחדים, לפי ד(1). כלומר בחוק חינוך מיוחד יש מערך של חלה הדרגתית שהוא לכאורה לא יחול על הדבר הזה. פה יהיה תקצוב של 100% ברגע שילד יוכרז כחינוך משולב.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
יש פה 500 בתי-ספר, ועכשיו יש פה עוד 100 בתי-ספר; אז אותה הדרגתיות ואותם כללים ואותה ועדה בית-ספרית.
ריקי ארמן
¶
אני רוצה להתייחס גם ל-א' וגם ל-ב'.
לגבי 5(א): התקצוב לא נקבע בחקיקה גם של המוכר שאינו רשמי וגם של מוסדות הפטור ביסודי, ולכן לדעתנו- -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אנחנו לא באים להוסיף כאן תקציבים, זה היה מוסכם על כולם. אם אתם עושים פה חשבון שזה 58%, נכתוב 58%.
משה גפני
¶
נשארו הסעיפים הטכניים להשלמת העניין, והסעיפים של חוק הפיקוח שמועתקים מחוק הפיקוח מוסכמים.