ועדת החינוך, התרבות והספורט
1
9.7.2008
PAGE
4
ועדת החינוך, התרבות והספורט
9.7.2008
הכנסת השבע עשרה
נוסח לא מתוקן
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 471
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, ו' בתמוז תשס"ח (9 ביולי 2008), שעה 08:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 09/07/2008
חוק חינוך ממלכתי (תיקון מס' 10), התשס"ח-2008
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק חינוך ממלכתי (תיקון מס' 10) (חינוך ממלכתי משלב), התשס"ח-2008 של חה"כ אסתרינה טרטמן, חה"כ מיכאל מלכיאור, חה"כ אורית נוקד, חה"כ קולט אביטל, חה"כ אלכס מילר, חה"כ סופה לנדבר, חה"כ יוסף שגל, חה"כ אלחנן גלזר, חה"כ עמירה דותן, חה"כ עמיר פרץ, חה"כ דוד רותם, חה"כ משה שרוני, חה"כ זאב אלקין, חה"כ יצחק גלנטי, חה"כ עתניאל שנלר, חה"כ מיכאל נודלמן, חה"כ יצחק זיו, חה"כ אורי אריאל, חה"כ רונית תירוש, חה"כ יורם מרציאנו, חה"כ ליה שמטוב, חה"כ יולי יואל אדלשטיין, חה"כ עמיחי אילון, חה"כ שלמה ברזניץ, חה"כ מנחם בן-ששון, חה"כ רן כהן, חה"כ רוברט אילטוב (פ/2880).
מוזמנים
¶
אדר כהן, עוזר ליו"ר המזכירות הפדגוגית, משרד החינוך
ד"ר חגית מאור, מפקחת מתאמת במינהל הפדגוגי, משרד החינוך
תמר ויצמן, מינהל כלכלה ותקציבים, משרד החינוך
עו"ד דורית מורג, יועמ"ש, משרד החינוך
אילנית זווילי, דוברות, משרד החינוך
עו"ד יבינה זכאי בראונר, לשכת היועץ המשפטי, משרד החינוך
ריקי ארמן, רפרנטית חינוך, משרד האוצר
עו"ד הראל גלבוע, לשכת עורכי הדין
איתן שיקלי, קרן תל"י
לאה פס-אבן
לוריין פוריס, מרכז
ניר הירשמן, דובר הוועדה
רשמה וערכה
¶
יעל – חבר המתרגמים בע"מ
הצעת חוק חינוך ממלכתי (תיקון מס' 10) (חינוך ממלכתי משלב), התשס"ח-2008 של חה"כ אסתרינה טרטמן, חה"כ מיכאל מלכיאור, חה"כ אורית נוקד, חה"כ קולט אביטל, חה"כ אלכס מילר, חה"כ סופה לנדבר, חה"כ יוסף שגל, חה"כ אלחנן גלזר, חה"כ עמירה דותן, חה"כ עמיר פרץ, חה"כ דוד רותם, חה"כ משה שרוני, חה"כ זאב אלקין, חה"כ יצחק גלנטי, חה"כ עתניאל שנלר, חה"כ מיכאל נודלמן, חה"כ יצחק זיו, חה"כ אורי אריאל, חה"כ רונית תירוש, חה"כ יורם מרציאנו, חה"כ ליה שמטוב, חה"כ יולי יואל אדלשטיין, חה"כ עמיחי אילון, חה"כ שלמה ברזניץ, חה"כ מנחם בן-ששון, חה"כ רן כהן, חה"כ רוברט אילטוב (פ/2880).
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אנחנו מכינים היום את הצעת החוק לקריאה שנייה ושלישית. אני בהחלט מתכוון לגמור ולהצביע היום לקריאה שנייה ושלישית על חוק חינוך ממלכתי משלב, בעקבות החלטת הממשלה, החלטה חיובית של הממשלה ואנחנו משבחים את הממשלה על תבונתה העמוקה, בעקבות זאת היה לי קצת דין ודברים עם משרד האוצר ובעקבות זה הסכמתי לשני נוסחים, וגם שיתפתי את עמיתי להצעה שהיתה שותפה נאמנה להצעת החוק הזאת, בשני השינויים האלה.
אחד השינויים היה דווקא לא על דעת הממשלה, דבר שהסכמנו לעשות כדי לצמצם הוצאות כי אם יש רק בית ספר אחד ממלכתי בישוב אז צריכים הסכמה הרבה יותר רחבה כדי שבית הספר הזה יהפוך להיות משלב ואני מציע שעל פי השיחה שהיתה לי אתמול בלילה עם רביב סובול התקבלה הסמכה שבדרך כלל במקום שהיתה הסכמה של שני שליש - במקרה כזה שהוא בודד נכתוב תשעים אחוז. הדבר השני שהסכמתי בעקבות הסכמתה של שרת החינוך בוועדת השרים, שהתכנית השנתית של מספר בתי הספר באותה שנה, המספר שייכנס יאושר לא רק על ידי שרת החינוך אלא גם על ידי שר האוצר, דבר שאני חושב שהוא מיותר לגמרי, אבל זה מה ששרת החינוך הסכימה אז מי אני שאני אפר את הסכמתה.
אני מציע שאנחנו נתחיל לקרוא ואם יש הערות בדרך, יש כמה דברים שהשארנו וחבר הכנסת זבולון אורלב חשב עליהם, השארנו אותם פתוחים ואני חושב שגם אותם נסגור. בבקשה מירב ישראלי.
מירב ישראלי
¶
חוק חינוך ממלכתי – חינוך ממלכתי משלב
1.
תיקון סעיף 1
בחוק חינוך ממלכתי, התשי"ג–1953 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1 –
(1)
אחרי ההגדרה "חינוך ממלכתי" יבוא
¶
"חינוך ממלכתי משלב" – חינוך ממלכתי המשלב בתכנית הלימודים שלו לימודי יהדות מוגברים, ושם דגש על עיסוק בזהות יהודית ועל חינוך לפי תכנית השלמה למוסד חינוך ממלכתי משלב.
(2) אחרי ההגדרה "מוסד חינוך ממלכתי" יבוא:
""מוסד חינוך ממלכתי משלב" – מוסד חינוך רשמי שניתן בו חינוך ממלכתי משלב.
(3) אחרי ההגדרה "תכנית השלמה למוסד חינוך ממלכתי דתי" יבוא:
"תכנית השלמה למוסד חינוך ממלכתי משלב" – תכנית השלמה שתכלול לימוד מקורות יהודיים בהיקף רחב ובאופן מעמיק, תוך שימת דגש על עיסוק בזהות יהודית ועל חינוך לערכי הסובלנות במורשת ישראל ולקיום חיים משותפים וברית ייעוד וגורל בין כל חלקי העם בישראל ובתפוצות.
2.
הוספת סעיפים 4ב ו־4ג
מירב ישראלי
¶
אחרי סעיף 4א לחוק העיקרי יבוא:
4ב
"מוסד חינוך ממלכתי משלב
(א)
לפי דרישת הוריהם של שני שלישים לפחות מכלל התלמידים במוסד חינוך רשמי, ובהסכמת רוב הצוות הפדגוגי במוסד, רשאי השר או מי שהוא הסמיך לכך לקבוע, אם ראה שהתקיימו התנאים שקבע בתקנות, כי החל משנת הלימודים הבאה ואילך יהיה מוסד חינוך כאמור מוסד חינוך ממלכתי משלב; מוסד חינוך כאמור לא ייקבע כמוסד היחיד שאליו זכאים להירשם תלמידים הגרים בקרבתו; בסעיף זה, "הצוות הפדגוגי" – המנהל ועובדי ההוראה.
(ב)
דרישה כאמור בסעיף קטן (א) תוגש לשר במועד ובאופן שיקבע בתקנות, והשר יחליט בה לאחר התייעצות עם רשות החינוך המקומית שבתחומה נמצא מוסד החינוך.
כאן צריך פחות או יותר לנסח את הדבר הראשון שאמרת, שאם מדובר בבית ספר יחיד.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
נכון, שאם מדובר בבית ספר יחיד בישוב אז ההסכמה הדרושה של ההורים היא הסכמה של תשעים אחוזים ולא של שני שליש.
אבישי פדהצור
¶
שאלה שאני לא זוכר אם נענתה והיא השאלה לגבי אותם מיעוטים שמתנגדים, אותם עשרה אחוזים או שלושים אחוזים שמתנגדים להפיכת המוסד הממלכתי למוסד ממלכתי משלב, אולי משרד החינוך יוכל להשיב אם יש להם זכות או שאין להם זכות שהם יעברו למוסד חינוך אחר על חשבון המדינה, או האם הם חייבים ללמוד באותו מוסד, אני לא זוכר עם הכרענו בסוגיה הזאת.
מירב ישראלי
¶
האמירה בסוף א' ש"מוסד חינוך כאמור לא ייקבע כמוסד היחיד אליו זכאים להירשם תלמידים" זאת אומרת שהם עדיין זכאים לבחור בממלכתי או בממלכתי דתי, כלומר שיש להם זכאות להירשם גם אם זה לא באזור הרישום שלהם פרופר. הדבר הנוסף שטיפלנו בו מבחינה יותר פרוצדורלית זה שההכרה תהיה רק בשנה שאחרי, ואז הם גם לא יצטרכו בעצם בשנה הזאת ללמוד בבית הספר הזה.
ריקי ארמן
¶
אני רק רוצה שנחדד למה הכוונה "יחיד ביישוב", אם זה הממלכתי היחידי בישוב או גם אם רוצים להסב ממלכתי דתי.
מירב ישראלי
¶
כשיש בית ספר רשמי כלשהו מסוג כלשהו בישוב, אז תשעים אחוז מההורים צריכים ולא שני שליש. כלומר איזה בית ספר רשמי.
דורית מורג
¶
אבל זה לא ברור איך זה משתלב עם סעיף 24א שהוא לא יקבע כמוסד היחיד שאליו זכאים להירשם תלמידים הגרים בקרבתו, זאת אומרת שאם אני מבינה, שיצטרכו שבקרבתו לפחות או באזור הרישום שלו, הרי אנחנו בבתי הספר היסודיים ובחטיבות הביניים מדברים על אזורי רישום ועל רובעי רישום.
מירב ישראלי
¶
אז אולי מה שצריך לעשות זה למחוק את "הגרים בקרבתו", פשוט "מוסד חינוך כאמור לא יקבע כמוסד יחיד שאליו רשאים להירשם תלמידים". אוקיי.
זבולון אורלב
¶
סליחה, אבל עוד הערה אחת בבקשה, רק לגבי המיקום. סעיף 3 אחרי הגדרת "תכנית השלמה למוסד ממלכתי דתי יבוא, למה את לא עושה כמו השניים הקודמים ואת לא שמה את זה אחרי תכנית השלמה, למה את שמה את זה אחרי תכנית השלמה למוסד ממלכתי דתי?
מירב ישראלי
¶
דיברנו על זה בישיבה הקודמת והחלטתם שאת החינוך הממלכתי להזיז קדימה, אתם רוצים נזיז גם את זה.
מירב ישראל
¶
אפשר להפנות לסעיף 21 כפי שעשינו בהמשך, זה עניין של ניסוח.
אני ממשיכה להקריא.
(ג)
השר ימסור, באופן שקבע בתקנות, הודעה מוקדמת על קביעתו כאמור בסעיף קטן (א) להורי התלמידים במוסד החינוך שלגביו ניתנה הקביעה; הודעה כאמור תימסר לפני מועד התחלת הרישום לשנת הלימודים הבאה לפי חוק זה, ולפחות 30 ימים לפני אותו מועד; בהודעה כאמור יצוין כי ההורים רשאים לרשום את ילדיהם למוסד חינוך אחר לפי הוראות חוק זה.
סעיף ד.
לסעיף קטן זה שתי גרסאות
¶
גרסה א': (ד)
נקבע מוסד חינוך כמוסד חינוך ממלכתי משלב לפי הוראות סעיף זה, יהיה המוסד זכאי, במסגרת השתתפות המדינה בתקציבו, בחמש השנים לאחר שנקבע לגביו כאמור, למימון לפי אמות מידה שיקבע השר, לצורך הכשרה והשתלמויות לצוות הפדגוגי במוסד והטמעת תכנית הלימודים של החינוך הממלכתי המשלב וערכיו.
גרסה ב'
¶
(ד)
נקבע מוסד חינוך כמוסד חינוך ממלכתי משלב לפי הוראות סעיף זה, יהיה המוסד זכאי, במסגרת השתתפות המדינה בתקציבו, למימון לפי אמות מידה שיקבע השר ולתקופה כפי שיקבע.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אני רוצה לעמוד על נוסח גרסה א', קיבלנו את ההסכמה של כולם לכן לא צריך לצמצם פה.
מירב ישראלי
¶
אם אני זוכרת נכון, אני לא בטוחה שאני זוכרת נכון, אבל התחילו לדבר על החמש שנים לא חמש שנים, אתה הצעת שבמקום להתחיל להסתבך בתקופות לעשות גרסה שמאפשרת גמישות ואז זה יכול להיות פחות מחמש שנים או יותר אבל סביר להניח שפחות, אז אם מסכימים לחמש שנים אני משערת שזאת המחלוקת.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא, אנחנו לא יכולים לקרוא משהו כללי יותר. זה הניסוח שסיכמתי עם שרת החינוך ואני לא משנה את זה.
אבישי פדהצור
¶
שאלה שתעלה אחר כך אני מניח, לגבי השאלה איך הופכים בחזרה בית ספר שהוכר כמשלב לבית ספר רגיל, והאם - - -
מירב ישראלי
¶
(ה)
במוסד חינוך ממלכתי משלב יהיה רכז יהדות שיסייע בהטמעת תכנית הלימודים בתחום לימודי היהדות במוסד, וילווה את העיסוק בזהות יהודית ואת החינוך בהתאם לתכנית ההשלמה במוסד.
(ו)
תקנות לפי סעיף זה טעונות אישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת."
3.
תיקון סעיף 5
סעיף 5 לחוק העיקרי, בסופו יבוא "ולמוסד חינוך ממלכתי משלב תיקבע תכנית מתכניות ההשלמה למוסד חינוך ממלכתי משלב".
זה העניין לגבי תכניות ההשלמה של כל בתי הספר לפי סוגו.
4.
הוספת סעיף 13א
אחרי סעיף 13 לחוק העיקרי יבוא:
13א.
"מועצה לחינוך ממלכתי משלב
(א)
(1)
תוקם מועצה לחינוך ממלכתי משלב; חברי המועצה יתמנו על ידי השר, בהתייעצות עם ארגונים שבין מטרותיהם קידום חינוך משלב, כל אחד לתקופה של ארבע שנים.
(2)
מספר חברי המועצה יהיה 15, ובהם שני עובדים בכירים במשרד החינוך, נציג ועד החינוך, נציג המועצה לחינוך ממלכתי-דתי, שלושה מנהלים של מוסדות חינוך ממלכתי משלב, נציג רשויות החינוך המקומיות, שני נציגים של ארגוני המורים, אחד מכל ארגון, וחמישה נציגי ארגונים שבין מטרותיהם קידום חינוך משלב; בסעיף קטן זה, "ארגוני המורים" – שני ארגוני עובדי הוראה שעם חבריהם נמנה המספר הרב ביותר של עובדי ההוראה המאוגדים בישראל.
כאן יש קצת מצב מוזר שמצד אחד חלק מחברי המועצה הם חברי ארגונים.
מירב ישראלי
¶
בעקרון יש פה מצב שהוא קצת משונה. כי מצד אחד חברי הארגונים הם חברים במועצה ומצד שני הם היחידים שהשר מתייעץ איתם לצורך המינוי, זה מצב שבדרך שלא עושים אותו, השאלה אם בהתייעצות יש מישהו שאפשר להתייעץ איתו, כלומר שיש פה קצת חוסר איזון, בעצם הוא מתייעץ רק עם חלק מהמועצה.
מירב ישראלי
¶
עכשיו זה מצב מוזר, הוא כאילו מתייעץ עם הארגונים שהם חלק מהמועצה ורק איתם, לגבי כל המועצה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
יש הרבה יותר, וחוץ מזה זה יכול להיות חוץ מאותו ארגון, ניקח למשל את תל"י – תגבור לימודי יהדות, לצורך הדיון יכולים להיות חמישה מהארגון הזה.
איתן שיקלי
¶
השאלה שלי היא רק פרשנית, נניח שיגיע ארגון שלא כולנו מסכימים עליו, יבוא ארגון x וטוען שהוא בקטגוריה.
איתן שיקלי
¶
אבל נגד השר יגישו עתירות לבית הדין הגבוה לצדק, למה הוא כן ולא אני? אני גם משלב וגם אני יכול להיות נציג.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אין לו זכות להגיד שהוא צריך נציג פה, אין לו זכות כזאת, את זה יש לנו בהמון חקיקות, כמו למשל האקדמיה הערבית ששם אמרנו ארגונים, זה לא אומר שלכל ארגון יש את הזכות שיהיה לו נציג, את זה השר מחליט לגמרי.
איתן שיקלי
¶
ההבדל בחוק למוגבלות שכאן יש הגדרה מהו חינוך משלב שהיא הגדרה חדשה שהגדרנו פה ושהיא מאוד כוללנית.
איתן שיקלי
¶
מאוד משלבת אבל בהכרח היא משלבת לא משלבת, ההגדרה היא חדשה, בחוק מוגבלות אנחנו יודעים מה זה מוגבלות שנים ארוכות, כאן זו הגדרה חדשה.
מירב ישראלי
¶
(ב)
השר ייוועץ במועצה בטרם ישתמש בסמכות מן הסמכויות המסורות לו לפי חוק זה הנוגעות לחינוך ממלכתי משלב.
(ג)
השר יקבע תקנון למועצה שבו ייקבעו סדרי כינוסה ועבודתה, וכן הוראות אחרות שהשר יראה בהן צורך לשם ביצוע תפקידה."
5.
הוספת סעיף 16א
אחרי סעיף 16 לחוק העיקרי יבוא:
16א
"הסכמה לתוכניות השלמה למוסדות החינוך הממלכתי המשלב תכניות ההשלמה למוסדות החינוך הממלכתי המשלב ייקבעו על ידי השר בהסכמת המועצה לחינוך ממלכתי משלב."
איתן שיקלי
¶
השאלה אם אפשר להוסיף עוד חצי משפט לנוסח הזה, אני רוצה לתת דוגמה, אנחנו עבדנו שלוש שנים עם משרד החינוך כדי לאשר את התכנית של תל"י- תיגבור לימודי יהדות.
איתן שיקלי
¶
בסדר גמור, השאלה אם אי אפשר להוסיף חצי משפט "תכניות שכבר אושרו בעבר לא יהיו טעונות אישור נוסף"?
מירב ישראלי
¶
תכניות שאושרו בעבר לא יאושרו במתכונת הזאת. אם ירצו לשנות אותם אז מי יתן להן שריון לעשר שנים?
זבולון אורלב
¶
תסלחי לי אבל גם על פי החוק הקיים יש תכניות השלמה, גם בתכניות הקיימות, השאלה היא כזאת - מה קורה עם תכנית שאושרה כחוק שהיא עונה למהות החוק הזה.
מירב ישראלי
¶
לא, כי כל הרעיון הוא שגם תכנית השלמה שאושרה לחינוך ממלכתי הוא עכשיו יאשר אותה לחינוך ממלכתי משלב, הוא עדיין צריך לעשות איזה הליך שיהפוך אותה מחינוך ממלכתי לחינוך ממלכתי משלב, או שהוא לא ישנה הוא יכול לא לשנות.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אתה יכול לקחת תכנית שמשתמשים בה בחינוך הממלכתי דתי ויש הרבה תכניות מצוינות ואתה יכול להביא את זה לכאן ויכול להיות שצריכים התאמה בגלל הרכב התלמידים פה לעומת - - -
דורית מורג
¶
יש כאן שני דברים ולמעשה הממשלה קבעה שלא יהיה זרם ולכן אנחנו צריכים לפחות להיות קונסיסטנטיים. לוועד החינוך יש היוועצות ולא יתכן, למעשה הסכמת המועצה לחל"ד- חינוך זה בכל הנוגע לענייני דת, כאן קבעו שלמעשה לא תהיה הפרה של האיזון הדתי, כאן אין עניין של דת. לא יכול להיות שתכניות לימודים בחוק יהיו בהסכמת מועצה, אנחנו בעצם נעביר את זה במעבר לסמכויות ועד החינוך.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
לא, סליחה אבל אני לעולם לא קיבלתי את דעתך, גם עם השרה לא, ואני דיברתי איתה גם על זה וגם אתמול, זה איזו תכנית לימודים פה, זה לא ככה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
בשום אופן לא ואני לא חוזר לויכוח הזה, דורית מורג, זה הנוסח שאנחנו הסכמנו עליו, אני לא פותח שום דבר.
דורית מורג
¶
רק להבהיר את העניין, תכנית השלמה לפי החוק היא תכנית לימודים שבאה בנוסף לתכנית הלימודים לתכנית היסוד, זאת אומרת שיש תכנית יסוד בחוק ויש תכנית השלמה, ולכן יכול להיות שהשר ייוועץ ברוב הדברים. כשמדובר בתכניות לימודים השר נועץ כי יש אולי עניין במוסכמות פדגוגיות או נושאים שהמועצה תעמוד עליהם והשר לא ירצה להכניס אותם, אנחנו קובעים כאן תקדים שהוא לא נכון ובוודאי לא נכון- - -
אסתרינה טרטמן
¶
הויכוח הזה היה על השולחן הזה כשדנו בסעיף 3, יש כאן הגדרה מהי תכנית לימודים הזאת, אנחנו סטינו מזה ואין טעם לחזור אחורנית, זו בדיוק המגמה וזו לא רק עוד תכנית לימודים, יש גם הטוויית דרך התנהלות, דרך הטוויית חיים, חבל להיכנס לדברים האלה שוב.
אבישי פדהצור
¶
רק לחזור לסעיף קטן ב' הקודם, השר ייוועץ במועצה, ביחס לשאר סעיפי ההיוועצות של ועד החינוך המועצה הממלכתית דתית, יש שם סייגים לגבי סמכויות שלא צריך להיוועץ לשם הפעלתם. אני חוזר על מה שכתבנו בנוגע לסמכויות מסוימות שאין חובה להיוועץ במועצה לפני הפעלה כמו למשל הסמכות להקים את המועצה, ששם זה כפשיטה, אבל עדיין זה מופיע בחוק במפורש והסמכות של קביעת התקנון, היום ביחס לוועד החינוך.
מירב ישראלי
¶
6.
תיקון סעיף 20
בסעיף 20 לחוק העיקרי, אחרי פסקה (1) יבוא:
"(1א)
במוסד חינוך ממלכתי משלב, ובלבד שהתלמיד זכאי להירשם למוסד כזה בהתאם להוראות שנקבעו לפי סעיף 21;".
זבולון אורלב
¶
כן, לחוק העיקרי אחרי פסקה 1 "מוסד ממלכתי או מוסד ממלכתי הקרוב למקום מגוריו, יבוא 1א, במוסד חינוך משלב.
מירב ישראלי
¶
העקרון האחד זה שהוא רשאי להירשם לממלכתי או לממלכתי דתי, זו זכות קנויה ואי אפשר לקחת ממנו את זה, לעומת זה לא רצינו להוסיף את המוסד הממלכתי המשלב בא' בדיוק בגלל ההבחנה שלגבי מוסד חינוך משלב אין זכות קנויה להירשם אליו גם אם הוא רוצה, אלא אם כן הוא מצוי בקרבת מגוריו או על אזורי ונקבע שהוא יכול להירשם אליו לפי סעיף 21 לפי תקנות הרישום.
זבולון אורלב
¶
אבל את שמה את זה אחרי פסקה 1. כלומר עכשיו יהיה כתוב כך: "לצורך מילוי החובה ירשם תלמיד, 1 – במוסד ממלכתי או במוסד ממלכתי דתי הקרוב למקום מגוריו. 1א – במוסד ממלכתי משלב ובלבד שהתלמיד זכאי להירשם למוסד זה בהתאם להוראות שנקבעו לפי סעיף 21.
מירב ישראלי
¶
בניגוד לממלכתי וממלכתי דתי שאתה חייב לתת לו את זה, את זה אתה לא חייב וזה ההבדל, לכן זה לא זרם במובן המקובל.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
בזמן שזבולון אורלב נכנס לזה אני רוצה לברך , יש לנו חבר חדש בוועדת חינוך שנכנס הבוקר, חבר הכנסת שכיב שאנן שהוא תוספת חשובה לוועדה.
יבינה זכאי בראונר
¶
יש לנו הערה, אנחנו חושבים שצריך לבוא בסיפא "ובלבד שמתקיימים תנאי 4א לחוק" שזה הסעיף החדש שהוספנו, כי אחרת נוצר מצב שהתלמיד זכאי להירשם, יש זכאות, וכמו שאמר חבר הכנסת זבולון אורלב בצדק, יש זכאות עכשיו לממלכתי, ממלכתי דתי ומשלב.
יבינה זכאי בראונר
¶
בכפוף למה? בכפוף לסעיף 21, ומה אומר סעיף 21? הוא מדבר על תקנות הרישום, מה אומרות תקנות הרישום? שאם אני באה לעירייה מציעים לי את האופציות האלה ולכן צריך להוסיף "ובלבד שמתקיימים תנאי 4א לחוק".
מירב ישראלי
¶
לא, כי 4א זה הכרה בבית הספר לפני שהוא קיים, כאן את מדברת על הזכות להירשם לבית ספר קיים, זה דבר והיפוכו.
מירב ישראלי
¶
את 4א את לא יכולה לכתוב פה כי 4א זה תנאים מוקדמים להקמת בית ספר כזה, הרישום הוא בדיעבד הרישום זה אחרי שיש כבר בית ספר.
דורית מורג
¶
צריכים להיות בטוחים שתלמיד לא בא להירשם באזור מגוריו ומבקש בית ספר אחר שאיננו באזור מגוריו, מה שבממלכתי דתי הוא יכול לבקש, יש לו את הזכות.
מירב ישראלי
¶
ולכן יש הוראות שזה או על אזורי או שזה באזור רישום, הרי אמרנו שאנחנו משאירים את כל הסיפור הזה לתקנות הרישום.
מירב ישראלי
¶
אין בעיה, תציעו ובשמחה.
7.
תיקון סעיף 24
בסעיף 24 לחוק העיקרי, האמור בו יסומן "(א)" ואחריו יבוא:
"(ב)
בהודעה לפי סעיף 23 או סעיף קטן (א) רשאי ההורה הרושם לציין כי הוא מעוניין שיינתן לתלמיד חינוך ממלכתי משלב, ובלבד שהתלמיד זכאי להירשם למוסד כזה בהתאם להוראות שנקבעו לפי סעיף 21."
8.
תיקון סעיף 25
בסעיף 25 לחוק העיקרי, בסופו יבוא "נרשם תלמיד למוסד חינוך ממלכתי משלב, יודיע ההורה הרושם על בחירתו בין מוסד חינוך ממלכתי ובין מוסד חינוך ממלכתי-דתי במקרה שבו מספר התלמידים שנרשמו במוסד שאליו נרשם התלמיד יעלה על המכסה שנקבעה לו".
זאת אומרת מה שאנחנו אומרים אפילו אם זכאי להירשם לפי סעיף 24 והוא נרשם ויש מכסה שהיא יותר גבוהה, כלומר יש יותר מדי תלמידים שנרשמו אז הוא יוכל לממש את הזכות שלו לממלכתי או לממלכתי דתי.
זבולון אורלב
¶
אני מבקש אחר כך לראות את הניסוח הסופי. אין לנו כאן מחלוקת על העקרון אבל הבעיה כאן היא ההבהרה הצורנית שההורים והרושמים לא יתבלבלו ביחס למעמד וזכויות, כאן זה הדבר החשוב ביותר. לצערי הרב הרשמים ברשויות המקומיות עושים שטויות. תתפלאי. בעיקר לרישום בגנים.
מירב ישראלי
¶
9.
תיקון סעיף 34
בסעיף 34 לחוק העיקרי, בפסקה (7), בסופה יבוא "ובלבד שלעניין מוסד חינוך ממלכתי משלב, הוא עומד בתנאים שנקבעו לפי סעיף 4ב; תקנות לפי פסקה זו לעניין מוסד חינוך ממלכתי משלב טעונות אישור ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת".
10.
תחילה
תחילתו של חוק זה בתחילת שנת הלימודים התשס"ט.
11.
הוראת מעבר
(א)
שנת הלימודים התשס"ט רשאי שר החינוך או מי שהוא הסמיך לכך, לפי דרישת הוריהם של שני שלישים לפחות מכלל התלמידים במוסד חינוך רשמי, בהסכמת רוב הצוות הפדגוגי במוסד ובהתייעצות עם רשות החינוך המקומית שהמוסד מצוי בתחומה, לקבוע כי כבר מאותה שנת לימודים ואילך יהיה מוסד חינוך כאמור מוסד חינוך ממלכתי משלב, אם נוכח שהמוסד מקיים תכנית לימודים ואורח חיים התואמים את ערכי החינוך הממלכתי המשלב; על קביעה כאמור לא יחולו הוראות סעיף 4ב לחוק העיקרי כנוסחו בסעיף 2 לחוק זה; לעניין זה, "הצוות הפדגוגי" – כהגדרתו בסעיף 4ב האמור.
(ב)
מספרם של מוסדות החינוך ששר החינוך יקבע לגביהם כי הם מוסדות חינוך ממלכתי משלב לפי הוראות סעיף זה לא יעלה על שמונה.
עכשיו נשארה לנו ההחלה המדורגת הזאת של שר האוצר, זה הדבר היחידי שנשאר. דורית מורג מבחינת הנוסח וריקי ארמן.
אסתרינה טרטמן
¶
אני מבקשת להוסיף בסעיף זה בשנה זאת, למרות שזה ברור שמדובר בשנת תשס"ט. כדי למנוע פרשנויות.
מירב ישראלי
¶
לכאורה מאחר ותחילתו של החוק הוא מתחילת שנת הלימודים תשס"ט, את החוק עצמו מחילים כבר משנת הלימודים, בעקרון התחלת החוק היא בתחילת שנת הלימודים התשס"ט, מה זה אומר? זה אומר שצריכים להקים את המועצה, זה אומר שצריך לעשות תקנון וצריך להיערך שיכולו להגיש את הבקשות תוך כדי תחילת השנה כי צריך להודיע על השנה הבאה לפני מועד הרישום שזה באביב.
יבינה זכאי בראונר
¶
זה בדיון העניין, את לא יכולה לאשר מוסדות שיהיו מוסדות חינוך ממלכתי משלב שיהיו ב- 1 בספטמבר 2008, הם יהיו אם כבר רק בשנה לאחר מכן.
מירב ישראלי
¶
אבל אם בית הספר כבר פועל בצורה הזאת, אז אם תכירי בו גם אם זה לא יהיה לפני תחילת שנת הלימודים אלא תעשי את זה בחנוכה, גם אם תעשי את זה בחנוכה תוכלי לתת לו את הרכז וזה לא חייב בהכרח להיות בתחילת השנה.
אדר כהן
¶
מירב ישראלי יש כאן משהו שצריך להבהיר לגבי הסעיפים הקודמים, כשכתוב בסעיף 16א שהכנסנו, "תכניות ההשלמה יקבעו על ידי השר", האם כאן זה בית הספר שרוצה להיות משלב והוא שמגיש את התכנית, השר כמובן צריך לאשר אותה ואז השר קובע שזו התכנית?
דורית מורג
¶
תהייה תכנית שמוכרת, תכנית השלמה שמוכרת על ידי השר, יהיו לה וריאציות, לא כל בית ספר עושה תכנית.
אדר כהן
¶
אבל אם השר הוא זה שצריך לקבוע תכנית, כלומר משרד החינוך צריך לקבוע את התכנית, זה לא ריאלי לחלוטין שבתוך חודש וחצי - - -
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
ולכן זו הוראת מעבר, זה לא יהיה כך באופן קבוע, מאחר ואנחנו יודעים שבפועל יש בתי ספר רבים שפועלים ברוח החינוך המשלב, לכן לא תהיה בעיה לקבוע גם בלי שהכל יהיה מושלם, לכן זה מעבר.
מירב ישראלי
¶
צריך אולי באמת לעבור סעיף סעיף ולראות האם רק 4ב הוא לא רלוונטי, או שיש עוד דברים שצריך להחריג לשנה הזאת, אז באמת לא יהיה בלגן במערכת ולא יגידו שאי אפשר לקיים את זה.
מירב ישראלי
¶
אם כך צריך להגיד משהו פוזיטיבי לפי מה הוא יפעל, אפשר לומר שהוא יפעל לפי התכנית שהוא פועל וקיימת ורק בשנת הלימודים התשס"ט או משהו כזה, וצריך לראות מה רלוונטי.
4ב החרגנו בכל מקרה, מועצה – זה לא קשור בהכרח אם יש מועצה או שאין מועצה.
יבינה זכאי בראונר
¶
זה לא ברור, זה בדיוק העניין לכאורה אם את משאירה את החובה למנות מועצה שגם המינוי כרוך בהתיעצות עם ארגונים, עצם המינוי לוקח לא מעט זמן בגלל הליך ההיוועצות, זה לא שהשר ממנה לבדו.
אסתרינה טרטמן
¶
באופן ספציפי שאם אנחנו מחריגים אותו באופן כזה שהוא ימשיך לפעול כרגיל, אז אין כאן את העניין - - -
מירב ישראלי
¶
עכשיו אנחנו דנים איך להגיד את זה, כי אחרת זה יכול להיות, בעקרון אנחנו אומרים 13(א)(ב) נכון?
מירב ישראלי
¶
זה 4(ב), את 4(ב) החרגנו טוטאלית, השאלה אם יש דברים נוספים שבשנת התשס"ט אנחנו צריכים להחריג אותם, ל- 16(א) נעשה הוראה.
מירב ישראלי
¶
למה? אם אין תכנית השלמה אז לכאורה זה ייפול, זה יעשה שינוי, החוק ומשרד החינוך אמרו את זה, הכוונה לא לאשר לכל בית ספר היום, לאשר את תכנית ההשלמה שקיימת לו, לא זאת הכוונה וצריך להבין את זה, זה לא יהיה, מה שיהיה זה שמשרד החינוך ייקח את התכניות ההשלמה בשטח, יסתכל עליהן, יערוך אותן, יראה אותן, ויקבע ואני לא יודעת כמה תכניות יש אבל זה לא יהיה לכל בית ספר.
איתן שיקלי
¶
חשוב לדייק, אנחנו לא מדברים על תכניות פרטניות שבנו בית הספר, אנחנו מדברים על תכנית לימודים שמשרד החינוך היה שותף - - -
מירב ישראלי
¶
גם אם משרד החינוך יבוא היום ויגיד לך, היום בלי החוק הזה, תשמע עכשיו בתכנית הזאת חסר בה x, הרי אתה תצטרך להכניס את זה, אין לך שריון לתכנית הלימודים, גם היום אין דבר כזה, זה לא שתכנית הלימודים עומדת לנצח, האם בעוד מאה שנה תהייה אותה תוכנית לימודים? זה אותו דבר.
אסתרינה טרטמן
¶
למשרד החינוך יש כל כך הרבה נטל על הכתפיים, הוא צריך לעשות דברים חדשים או ללכת אחורנית על דברים שהוא כבר אישר והיו בהבנה והסכמה?
מירב ישראלי
¶
אז בשנת הלימודים התשס"ט לא יחולו כאמור סעיפים: 13(א)(ב) ולגבי 16א אנחנו נחריג בצורה כזאת שמוסד החינוך ימשיך לפעול לפי התכנית שהוא פועל.
אדר כהן
¶
זה נכון כי אם אחר כך תכנית ההשלמה שתקבע על ידי המשרד, שתהיה בכל זאת איזו נקודה שבה אותם שמונת בתי הספר אינם פועלים הם יצטרכו לשנות ולכן את 16א אפשר להחריג כולו כי זה -- - -
מירב ישראלי
¶
זה לא להחריג את האישור, את צריכה להגיד משהו פוזיטיבי ואת צריכה להגיד לפי מה הוא יפעל, גם אם את מחריגה את צריכה - - -
מירב ישראלי
¶
בשנת תשס"ט מה שיקרה, עזבו את הניסוח, מה אתם רוצים שיהיה? בית ספר עכשיו אוטומטית, לא חשוב מתי אולי בחנוכה או בראש השנה עובר להיות בית ספר משלב, את נותנת לו את הרכז ואת נותנת לו את כל מה שצריך, לפי איזו תכנית הוא ממשיך ללמד את מבחינתך צריך לעבוד עכשיו?
יבינה זכאי בראונר
¶
תכנית הלימודים של תשס"ט, הוא יגיש איזו תכנית לימודים, אולי הוא יעשה כמה שינויים בתכנית הקיימת כדי להתאים אותה לרוח העניין, היא תיבדק מחדש.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אנחנו לא מדברים על תכנית לימודים, אנחנו מדברים על בית הספר, על הווי בית הספר, על קהילת בית הספר, על כל הערכים של בית הספר לגבי תכנית הלימודים הרי יש תכניות לימודים שכבר היום מאושרות על ידי המשרד.
מירב ישראלי
¶
בתוך הסעיף יש, התנאי להכיר בבית ספר כזה זה לקבוע "אם נוכח שהמוסד מקיים תכנית לימודים ואורח חיים התואמים את ערכי החינוך הממלכתי המשלב" זה קיים.
מירב ישראלי
¶
הרי הוא לא ייקח בית ספר שאין לו שום זיקה ליהדות, אבל מה שכן צריך לומר שהוא ימשיך לפעול בהתאם לתכנית הלימודים הקיימת, צריך למצוא את הניסוח, התכנית שהוא פעל על פיה.
יבינה זכאי בראונר
¶
אם את כבר כתבת בפנים שהשר יבדוק את תכנית הלימודים ויאשר, אז למה את צריכה את 16א שמדבר על אישור ואישור המועצה, את לא צריכה את הסעיף הזה רק לגבי הוראות המעבר.
מירב ישראלי
¶
בסדר, אני מחריגה את סעיף 16א, אני רק אומרת ואת עדיין צריכה להגיד אמירה שלפיה הוא כן יפעל.
דורית מורג
¶
אם עד שנת הלימודים עם ההיוועצות וקביעת תכנית לימודים למעט אותם שמונת בתי ספר, זה יהיה מאוד קשה בשנת תשס"ט
מירב ישראלי
¶
מה שמאוד חשוב זה התקנות - הפרוצדורה להגשה, כי אז את צריכה והם יצטרכו להגיש את הבקשות עוד לפני האביב כי השר יצטרך לאשר, השר צריך שלושים יום לפני הרישום לתת את ההודעות והם צריכים להגיש את הבקשה, הוא צריך להכריע בבקשה, הפרוצדורה צריכה להיות עוד לפני אביב של שנת תשס"ט.
אדר כהן
¶
הסתכלתי אחורה וראיתי שם שחסר בפרוצדורה הקבועה ולא בעניין של שנת המעבר. בעניין שנת המעבר יש שני דברים והם שהשר צריך לראות שיש תכנית ושיש אורח חיים תואם, אורח החיים התואם הוא אקוטי למיטב הבנתי לכל העניין, כי אם רק מלמדים עוד שלוש שעות בשבוע הרי זו לא כוונת החוק, הכוונה היא שיהיה אורח חיים משלב, ובסעיפים הרגילים זה לא מופיע זה חייב להיות גם באישור הרגיל.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אנחנו החלטנו להשאיר, אנחנו כבר דיברנו על זה באריכות, זה נמצא והכינו במשרד שלך כפי שאתה יודע כבר כמה הצעות לתבחינים.
אדר כהן
¶
זה נכון אבל העניין הזה הוא החקיקה, פה גם ככה מפורטים הרבה יותר מסעיפים אחרים בחוק לגבי מוסדות החינוך הרגילים, וכאן אורח החיים הוא משמעותי ביותר.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אדר כהן, אני רוצה להכניס את הנוסח המוסכם, יש כאן הרבה רגישויות ואני לא רוצה להכניס יותר, אני רוצה להשאיר את זה כך, ראיתי את התבחינים ואני חושב שזה עונה על כל הדרישות האלה.
מירב ישראלי
¶
היינו צריכים להכניס את זה כאן כי 4ב' לא חל, האורח חיים אמור להיכנס בתנאים שיקבע השר בתקנות בסעיף 4ב.
מירב ישראלי
¶
מה שדובר שזה אמור להיות ב- 4ב(א) "לפי דרישת הורים של שני שלישים לפחות, ובהסכמת רוב הצוות הפדגוגי רשאי השר או את מי שהסמיך לקבוע, אם ראה שהתקיימו התנאים שקבע בתקנות", מה שנאמר שכל הנושא של מה זה מוסד משולב- זה בעיקר האורח חיים במוסד, בעיקר איך מתנהל ביום יום, זה מה שבדיוק אמור להיכנס פה, וכן הוחלט לא להתייחס לדברים ספציפיים.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
אנחנו רוצים אם השינויים, הכנסת את העניין של שר האוצר? יש לך את הנוסח? אני מדבר על שר האוצר.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
בסדר, אם זה מה שכתוב שם אז הייתי, על זה היה לי ויכוח של חצי שעה עם רביב סובול.
מירב ישראלי
¶
אני לא יודעת, זה עניין של ניסוח איפה מכניסים החלה בהדרגה, בדרך כלל בסוף.
12. השר בהסכמת שר האוצר יקבע בכל שנת לימודים.
כאן זה לא צריך להיות התקציב אלא מספר בתי ספר או מוסדות החינוך שיקבע לגביהם אם הם מוסדות חינוך ממלכתי משלב לפי הוראות חוק זה. משהו כזה.
היו"ר מיכאל מלכיאור
¶
את רוצה להכניס את שר האוצר בעוד כמה סעיפים פה?
אנחנו רוצים להצביע על החוק עם השינויים שעשינו אנחנו, רגע היסטורי הגיע, הכנה לקראת קריאה שנייה ושלישית עם הסכמה של כל כך הרבה משרדי ממשלה, דבר מדהים. נצביע, ואני רוצה לשאול אם יש מישהו פה שיוכל להצביע בעד החוק עם השינויים האלה?
הצבעה
2 בעד
אין נגד
אין נמנעים
הצעת החוק התקבלה.
אני רוצה להגיד שגם כל אלה שהשתתפו בדיונים במשך הזמן כולם היו בעד. אני מקווה שזה יעבור בימים הקרובים למליאה. אני מאוד מודה על שיתוף הפעולה הפורה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 08:55