ישיבת ועדה של הכנסת ה-17 מתאריך 08/07/2008

חוק ההוצאה לפועל (תיקון מס' 29), התשס"ט-2008

פרוטוקול

 
PAGE
11
ועדת הכלכלה

01.01.2008

הכנסת השבע-עשרה






נוסח לא מתוקן

מושב שלישי
פרוטוקול מס' 444

מישיבת ועדת הכלכלה

מיום שלישי, כ"ג בטבת התשס"ח ( 1 בינואר 2008), שעה: 11:00
סדר היום
תקנות המועצה לענף הלול (כללים בדבר מכסות לייצור ביצי מאכל לשיווק בשנת

2008), התשס"ח-2007
נכחו
חברי הוועדה: משה כחלון – מ"מ היו"ר

יצחק וקנין

יורם מרציאנו

אמנון כהן
מוזמנים
איציק בן דוד – סמנכ"ל ייצור וכלכלה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

אורי צק-בר – ראש תחום בעלי חיים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

עו"ד אפרת ורד – הלשכה המשפטית, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

יורם לוי – מנהל תחום מזון, משרד התעשייה, המסחר והתעסוקה

שמואל לויט – מנכ"ל המועצה לענף הלול

דוד שלום – מנהל אגף תכנון, המועצה לענף הלול

עו"ד תומס מנור – יועץ משפטי, המועצה לענף הלול

אריה נחשון – מנכ"ל צ'אם 2000

זאב פרידמן – המועצה הישראלית לצרכנות
ייעוץ משפטי
ניר ימין



ליענה מאור – מתמחה
מנהלת הוועדה
לאה ורון
קצרנית
אושרה עצידה

תקנות המועצה לענף הלול (כללים בדבר מכסות לייצור ביצי מאכל לשיווק בשנת 2008), התשס"ח-2007
היו"ר משה כחלון
שלום לכולם, אני פותח את ישיבת ועדת הכלכלה. על סדר-היום תקנות המועצה לענף הלול (כללים בדבר מכסות לייצור ביצי מאכל לשיווק בשנת 2008), התשס"ח-2007. יש פה פנייה משר החקלאות ופיתוח הכפר ליושב ראש הוועדה חבר הכנסת ארדן שאני ממלא את מקומו היום, לדון בתקנות, ולנסות כמובן לאשר אותן. בפנייה נכתב: "בתוקף סמכותי לפי סעיפים 31 ו-53 לחוק המועצה לענף הלול (ייצור ושיווק), ולאחר התייעצות עם המועצה לענף הלול, בכוונתי להתקין את התקנות שבנדון שעניינן קביעת מכסה ארצית ומכסות אישיות לייצור ביצי מאכל לשנת 2008."


בהמשך נכתב - וזה חשוב - כי בתקנות לשנת 2008 הוכנסו מספר שינויים לעומת תקנות המועצה לענף הלול התשס"ז-2007 כפי שיפורט להלן.


הייתי מבקש מנציג משרד החקלאות לומר לנו בקצרה מהם השינויים.
איציק בן דוד
השוני העיקרי בכללים המובאים לאישור הוועדה היום לעומת הכללים שהובאו בשנה שעברה נעוץ בהגדלת המכסה הכוללת בהיקף של 69 מיליון ביצים, כשהסיבה העיקרית הנובעת מכך היא שבשנים האחרונות - ובמיוחד בשנת 2007 - אנחנו עדים לתופעה הולכת ומתגברת של יבוא ביצים מחוץ לארץ. כלומר, נוצר מחסור בשוק המקומי. בשנת 2007 אנחנו צופים שהיקף הייבוא של ביצים מחוץ לארץ יגיע לסביבות 80 – 85 מיליון ביצים. מכיוון שלא ראוי להתבסס באופן שיטתי על יבוא ביצים – מדובר על מוצר טרי, ובהחלט יש מקום שהיקף הצריכה יסופק על- ידי הייצור המקומי – מצאנו לנכון להגדיל את המכסה ב-69 מיליון.
לאה ורון
האם אתם צופים שיהיה יבוא של 85 מיליון ביצים?
איציק בן דוד
כן, אנחנו כבר יודעים שעד חודש נובמבר הגיעו 76 מיליון, וכנראה על-פי ההיתרים שהמשרד נתן, ההיקף הזה יגיע לסביבות ה-80 מיליון. זהו בהחלט היקף שראוי שייוצר בשוק המקומי.


אנחנו מציעים להגדיל את המכסה בהיקף מסגרת מקסימאלי של 69 מיליון, לאחר שבשנת 2007 המכסה עלתה ב-10 מיליון. אנחנו בכל זאת רוצים לעשות את זה בצורה מדודה, ולא לגרום לעודפים שבסופו של דבר ההיפטרות מהם תעיק על החקלאות. לכן, המקרה הזה של העלאת המכסה ייעשה בשלבים. אם יימצא הצורך, אנחנו גם נבקש את העלאת המכסה בשנה הבאה. הכול בהתאם באמת להיקפי הייצור, הצריכה והיבוא.


הגדלת המכסה הזאת תחולק לשלוש קבוצות מגדלים. קודם כל, כל המגדלים הקיימים במידה ובשנים 2005 – 2006 שיווקו במסגרת השיווק המאורגן לפחות 90% מהמכסה שלהם, יקבלו תוספת של 2% למכסה שלהם. ההיקף הזה מתבטא ב-28 מיליון ביצים. אנחנו רוצים להשלים את המהלך שהתחלנו בשנה שעברה לתת למגדלים חדשים זכאי מכסות הטלה על-פי החלטות הממשלה מסוף שנות התשעים ומשנת 2000, שלא הצליחו לממש את זכאותם למכסה בגלל שהם לא עמדו בתנאי הסף שמשרד החקלאות קבע, וגם בגלל שהתקציב שהועמד בזמנו לרשותם לצורך רכישת המכסות – דובר אז על מגדלים חדשים שהקצאת המכסה עבורם תהיה לא כתוספת למכסה הארצית, אלא בגין רכישת מכסה בהיקף מקביל ממגדלים במרכז הארץ. לצורך זה בזמנו האוצר העמיד תקציב שאמור היה לממן כ-50% מעלות הרכישה, כמאה מגדלים בשנת 2006 לא הצליחו לממש את הזכאות שלהם, ולכן ב-2007 הקצאנו לטובת הנושא הזה תוספת מכסה של 10 מיליון שהתבטאה בכך שהסבנו את המענק שבזמנו הועמד לרשותם לצורך מימון חצי מרכישת המכסה, למחצית המכסה שעומדת לזכותם - בסביבות 220 אלף ביצים. הם חתמו על התחייבות שתוך ארבע שנים, תוך שני מידגרים, הם ישלימו ממקורותיהם את המכסה להיקף המקסימאלי כי אנחנו לא מעוניינים שמגדלים ייצרו מכסות מופחתות.


אנחנו רוצים להשלים את המהלך הזה לאותם מגדלים שלא הוקצו להם מכסות בשנה שעברה, והתוספת לנושא הזה היא עוד 11 מיליון. סך הכול, 21 מיליון ביצים חלקנו לאותם מגדלים שיממשו מחצית מהמכסה שלהם. 30 מיליון ביצים נוספות אנחנו רוצים להקצות לטובת מגדלים שייכנסו למסגרת הרפורמה בהטלה שהמשרד מתכוון להפעיל אותה על-פי החלטת ממשלה משנת 2008. במסגרת הרפורמה - במיוחד בכל מה שקשור ליישובי מרום הגליל כהגדרתם בחוק הגליל - מגדלים יעבירו את הלולים שלהם למתחמי יצור חדשים. בתהליך ההעברה הזה ייתכן שתהיה חפיפה בין יצור הביצים על-פי המכסה במתחמים הישנים, לבין תחילת הייצור במתחמים החדשים. זה תהליך שייקח שלוש שנים. אחד מעקרונות הרפורמה זה העברת הלולים למתחמים חדשים, שבהם גילאי כל העופות יהיה גיל אחיד. זה אחד הפרמטרים שנועד להפחית מחלות. לכן, תהיה תקופת חפיפה שבה ייוצרו ביצים גם באתרים החדשים, וגם בלולים הישנים. התקופה הזאת מוגבלת למקסימום שישה חודשים, או עד הגיע המטילות לגיל 26 חודש - הנמוך מביניהם. לצורך זה, אנחנו רוצים לשריין במכסת ההטלה הארצית 30 מיליון ביצים.
לאה ורון
על-פי הכמות של המכסה של ה-30 מיליון ביצים אני מניחה שאתם כבר יודעים לציין ולומר לוועדה באילו מרכזי ישובים יתבטלו הלולים, ולהיכן אתם צופים שהם יעברו.
איציק בן דוד
כעיקרון, לא כל היישובים כבר מסומנים מבחינת האתרים. אנחנו עובדים על זה במרץ. יש שניים-שלושה מושבים.
לאה ורון
במרכז הארץ?
איציק בן דוד
לא.
לאה ורון
ההבנה במסגרת הרפורמה היא להעביר לולים ממרכז הארץ.
איציק בן דוד
לא.
יצחק וקנין
הכוונה היא שבמקום הלולים במושבים במרום הגליל לבנות לולים מרכזיים, כאשר אתה לוקח מספר חקלאים ביחד ועושה לול אחד גדול.
לאה ורון
הבנתי. מרכזי היישובים לא הכוונה במרכז הארץ?
יצחק וקנין
לא - מרכז היישובים. הלולים היום מונחים מאחורי בתי התושבים, ויש לכך השלכות תברואתיות וסביבתיות. המטרה היא להביא לאיכות חיים יותר גבוהה. המשרד לאיכות הסביבה, השירותים הווטרינרים וכל מי שכרוך בכך, שם היום סנקציות על החקלאים. אני חושב שהצעד הזה הוא צעד חשוב. יש חקלאים שלא כל כך רוצים להיפרד מהלול. אבל רבותי, אין ברירה.
איציק בן דוד
הם יוכלו להמשיך, הם פשוט יצטרכו להשקיע בהסבת הלולים שלהם.
לאה ורון
האם אין מגמה של הוצאת לולים ממרכז הארץ?
יצחק וקנין
לא, זה רכישת מכסות ממרכז הארץ.
איציק בן דוד
בדיוק.
יורם מרציאנו
צריך לקיים איזשהו דיון בעניין המכסות, איך נותנים מכסות, למה נותנים מכסות.
יצחק וקנין
לא, אלו מכסות קבועות מזמן.
יורם מרציאנו
זה כבר הפך להיות מונופול.
איציק בן דוד
לא, אנחנו מדברים על כמאתיים מגדלים חדשים שנוספו לענף על-פי החלטות הממשלה משנת 98 עד היום.
יורם מרציאנו
איך?מה הקריטריונים? מי מקבל? איך מקבלים?
איציק בן דוד
קבעו קריטריונים. יש בגליל, ביישובי קו גדר, וכנגד קליטת בנים. הכוונה היתה לחזק את היישובים שיבואו אליהם מתיישבים חדשים. בתור אמצעי פרנסה בסיסי הוסכם לתת להם מכסות הטלה. אבל בהחלט הקריטריון היה שהם יבנו גם את הבית שלהם ביישוב, שהם ייצרו את המכסה באותו ישוב. באמת, לעמוד ברוח החלטת הממשלה לחזק את היישובים.
יורם מרציאנו
אין התנגדויות, אנחנו כולנו בעד. בואו, תחסכו לנו את הזמן.
יצחק וקנין
אני מבין שיש פה דברים חדשים שאתם רציתם, לא?
איציק בן דוד
לא, לא. למעט הנושאים שדיברתי עליהם כרגע של הגדלת המכסה, הכללים הם
אותם כללים כמו שנה שעברה.
לאה ורון
עו"ד אפרת ורד תתחילי לקרוא את התקנות.
אפרת ורד
( קוראת את תקנות המועצה לענף הלול (כללים בדבר מכסות לייצור ביצי מאכל לשיווק בשנת 2008), התשס"ח-2007, תקנה מס' 1 - הגדרות )
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף 1?
ניר ימין
"כתב האישור" וה"אתר הייעודי" רלוונטיים למה שהסביר הסמנכ"ל לעניין של העברת הלולים ללול מרכזי, נכון?
אפרת ורד
כן. אתה תראה את זה אחר כך בתקנה 6.
היו"ר משה כחלון
הנוהל שיהיה הוא שאת תקריאי סעיף ונדון עליו, ונאשר אותו. האם יש הערות לסעיף 1? אין הערות. מי בעד סעיף 1? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 1 אושרה.
היו"ר משה כחלון
אושר. אנחנו עוברים לסעיף מס' 2 - מכסה ארצית, בבקשה.
אפרת ורד
( קוראת את תקנה 2 - מכסה ארצית. )
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף 2? אני מבקש להצביע, מי בעד? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 2 אושרה.
היו"ר משה כחלון
סעיף 2 אושר. אנחנו עוברים לסעיף 3 - קביעת מכסות אישיות.
אפרת ורד
( קוראת את תקנה 3 - קביעת מכסות אישיות.)
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף 3? אין. מי בעד? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 3 אושרה.
היו"ר משה כחלון
סעיף 3 אושר. אנחנו עוברים לסעיף 4, בבקשה.
אפרת ורד
( קוראת את תקנה 4 (א),(ב) - מכסה אישית. )
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף4? אין הערות. מי בעד סעיף 4? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 4 אושרה.
היו"ר משה כחלון
עבר פה אחד. אנחנו עוברים לסעיף 5.
אפרת ורד
( קוראת את תקנה 5 - מכסות חדשות.)
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף 5? אין הערות. אני מבקש להביא להצבעה, מי בעד סעיף 5?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 5 אושרה.
היו"ר משה כחלון
אושר. אנחנו עוברים לסעיף 6.
אפרת ורד
(קוראת את תקנה 6 (א),(ב),(ג),(ד) - תוספת חד-פעמית.)
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף 6? אין. מי בעד סעיף 6? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 6 אושרה.
היו"ר משה כחלון
עבר פה אחד. אנחנו עוברים לסעיף 7.
אפרת ורד
( קוראת את תקנה 7 (א),(ב)(1)(2)(3)(4),(ג) - מקום הגידול. )
היו"ר משה כחלון
הערות לסעיף 7? אין. מי בעד? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 7 אושרה.
היו"ר משה כחלון
עבר. למה אין סעיף 8?
יצחק וקנין
אין 8, קפצתם מ-7 ל-9.
היו"ר משה כחלון
טעות במספור, הם ימספרו מחדש.
יורם מרציאנו
9 הופך להיות 8.
אפרת ורד
טעות במספור. זה יהיה 8(א) לצורך העניין.


( קוראת את תקנה 8(א),(ב) - פנייה לקביעת מכסות אישיות.)
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף 8? אין הערות. אני מבקש להביא להצבעה. מי בעד? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 8 אושרה.
היו"ר משה כחלון
עבר, אושר. אנחנו עוברים ל-9.
אפרת ורד
( קוראת את תקנה 9(א),(ב),(ג)- מכסת עופות להטלה. )
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף 9? אין הערות. אני מבקש להביא להצבעה. מי בעד סעיף 9? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 9 אושרה.
היו"ר משה כחלון
אושר. סעיף 10 בבקשה.
אפרת ורד
( קוראת את תקנה 10(א),(ב),(ג),(ד),(ה)(1)(2) – גידול מטילות ופרגיות.)
היו"ר משה כחלון
האם יש הערות לסעיף 10? אין הערות. מי בעד? מי נגד?

ה צ ב ע ה

בעד – 3

נגד – אין

נמנעים – אין

תקנה מס' 10 אושרה.
היו"ר משה כחלון
סעיף 10 אושר. אנחנו עוברים לסעיף 11.
אפרת ורד
( קוראת את תקנה 11 – שמירת דינים, תוספת ראשונה. )
יצחק וקנין
אני רוצה להעיר פה הערה שנוגעת אליי אישית ולמושב שלי. יערה היתה בתוך הרישום של היישובים - לא היום, בפעם הראשונה שהביאו את התוספות. הוצאה יערה מהרשימה - בזמנו, אני לא רציתי לעצור את הכללים – בגלל שלא היה תכנון בתוך היישוב. לכל היישובים היתה פרוגראמה של הרחבת היישובים, יערה היא המושב היחידי שהוצא מהרשימה הזאת. בזמנו אני לא רציתי לעצור. היום יש את הפרוגראמה. אני מבקש לדאוג שמושב יערה ייכנס לתוך הרשימה, מכיוון שהוא היה ברשימה הראשונית שאישרנו אותה. אתם יכולים לבדוק את הדברים, אני אומר את הדברים באחריות. יערה נפלה מתוך זה, ואני לא רציתי לעצור את כל התוספות. יכולתי לעשות את זה ולהגיד: עד שתהיה פרוגראמה. אני מבקש שתבדקו את הדברים, אני אומר את הדברים באחריות מלאה.
היו"ר משה כחלון
אני מבקש לדעת איך נקבעו היישובים, והאם יש עוד יישובים באזור ההוא שיש בהם לולים שהם לא כלולים פה?
יצחק וקנין
בדרך כלל ישובי גדר.
איציק בן דוד
היישובים הם יישובים שנקבעו בהחלטות ממשלה - שלוש החלטות ממשלה שקבעו את הנושא הזה של מגדלים חדשים. בעיקרון, אלה ישובי גדר שהיו משקי הטלה מובהקים.
ניר ימין
האם החלטות הממשלה נקבעו באופן ספציפי ל-2008, כי ב- - -
איציק בן דוד
לא, זה החלטות ממשלה בשנת 98, 99 ו-2000. ההחלטות האלה שאנחנו מדברים עליהן היום זה החלטה 4829 מ-99, ו-1626.
יצחק וקנין
ברשימה הראשונה שהוגשה היה מושב יערה. בגלל שלא היתה לו פרוגראמה להרחבה רק על 64, הוא הוצא מהרשימה. בזמנו אני לא רציתי לעצור את זה, אני מבקש לבדוק ולהחזיר, מכיוון שהיום יש פרוגראמה מסודרת ליישוב שהיא גם מקובלת על-ידי משרד החקלאות, ועל-ידי כל הגורמים.
ניר ימין
ב-2007 המכסות החדשות האלה נקבעו לכל מרום-הגליל באופן כללי, וכאן יש נקיבה של יישובים.
איציק בן דוד
לא. אלה הם היישובים, הם לא השתנו. ישובים כמו שאני אמרתי נקבעו בהחלטת ממשלה, אלה יישובי קו גדר, כתוספת החלטת 1626.
לאה ורון
האם אתם יכולים להעביר את החלטת הממשלה ליושב ראש הוועדה? אני מניחה שיש לכם כי באתם לדיון בוועדת הכלכלה.
יצחק וקנין
אני אומר לך שהמושב היחידי שהוצא מתוך הרשימה זה היישוב שלי, בגלל שלא היתה לו פרוגראמה. היא אושרה בממשלה, אושרה פה בוועדה. בפעם הראשונה זה אושר בוועדה, אבל חזרו לוועדה ודיברו על מושב יערה. אני יושב בתוך הוועדה, ואני אומר לכם שהמושב שלי הוא המושב היחידי שלא מקבל את זה. הוא הוצא מתוך הרשימה רק בגלל שלא היתה לו פרוגראמה.
היו"ר משה כחלון
חבר הכנסת וקנין, אתה במקרה יושב פה ומדבר על מושב יערה, וזה בסדר. אבל, אני קצת חושש לגבי מושבים שהאנשים שלהם לא יושבים פה, ולא יכולים להגיד את מה שאתה אומר. לכן, יש לי קושי גדול. אל תביאו לי את הצעת הממשלה. יש לי קושי גדול לאשר את הסעיף הזה. אני משאיר את זה פתוח, אני לא מביא את זה להצבעה. יושב ראש המקורי של הוועדה יקבל את החומר, ידון בזה. אני לא יודע מה קורה שם.
אפרת ורד
יש לנו פה את ההחלטות.
היו"ר משה כחלון
בסדר. במקרה חבר הכנסת וקנין יושב פה ומדבר על קיפוח ועל אי צדק שנגרם למושב שלו. אני לא רוצה לתת מענה רק למושב שלו, כי יכול להיות שיש עוד מושבים. לכן, אני עוצר פה את הדיון על הרקע הזה. יושב ראש הוועדה הקבוע חבר הכנסת ארדן יקיים דיון אחרי שהוא ילמד את החומר. אני אדבר עם חבר הכנסת ארדן, ואני אעלה בפניו את העניין. אם הוא יחליט שאני אמשיך לטפל, אני אעשה זאת בשמחה. אני אבקש מכם את החומר. אם לא, הוא ידבר עם השר.
לאה ורון
בכל מקרה, תעבירו למזכירות הוועדה את כל החלטות הממשלה.
היו"ר משה כחלון
הדיון נעול, תודה.
איציק בן דוד
אפשר אולי לאשר את הכללים, ולומר שההחלטה לגבי 11 מיליון ביצים כפופה להעברת ה- - - -
קריאות
אין מכסות. בראשון לינואר חייבות להיות מכסות – היום.
היו"ר משה כחלון
מתי הגשתם את זה?
קריאות
חודש וחצי זה מונח אצלכם. ביקשנו להקדים את זה.
היו"ר משה כחלון
בכנות, אני לא מבין מה הלחץ? אז לא יהיו מכסות.
איציק בן דוד
- - -בגלל שאין מכסות, וכל אחד יכול לייצר כמה שהוא רוצה.
היו"ר משה כחלון
אז אני רוצה לפתוח את הדיון מחדש.
יורם מרציאנו
רגע, אולי רק על הסעיף הזה אנחנו לא נצביע, נמשיך להצביע על כל הסעיפים.
היו"ר משה כחלון
אני פותח את הדיון מחדש - בקשה לדיון מחדש של חבר הכנסת מרציאנו. אנחנו מאשרים את הבקשה. אנחנו כעת חוזרים לכך. אנחנו מאשרים את כל הסעיפים שכבר אושרו בהצבעה, למעט תקנה 5, והתוספת הראשונה של תקנה 5. אני כמובן אעביר את הנושא ליושב ראש הוועדה הקבוע כדי שהוא יחליט איך מתקדמים עם זה.


תודה רבה לכולם, הדיון נעול.
יורם מרציאנו
הכול אושר, רק הסעיף הזה לא - הסעיף שאליו הוא התייחס לעניין החלוקה.
אפרת ורד
יש תוספת שנייה, לא הצבעתם.
היו"ר משה כחלון
התוספת השנייה כן מאושרת.
לאה ורון
אדוני היושב ראש, תעשה הצבעה – התוספת השנייה.
היו"ר משה כחלון
אני מבקש להצביע על התוספת השנייה למען הסר ספק. היא מאושרת, אבל למען הסר ספק אושרה בהצבעה. תודה רבה.

הישיבה ננעלה בשעה 11:50.

קוד המקור של הנתונים