ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 25/02/2025

הצעת חוק מניעת העסקת עובד הוראה בעל תואר אקדמי מהרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה), התשפ"ה-2024, הצעת חוק מניעת העסקת עובד הוראה שיש לו תואר אקדמי ממוסד ברשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה), התשפ"ה–2025

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



33
ועדת החינוך, התרבות והספורט
25/02/2025


מושב שלישי



פרוטוקול מס' 391
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, כ"ז בשבט התשפ"ה (25 בפברואר 2025), שעה 12:00
סדר היום
1. הצעת חוק מניעת העסקת עובד הוראה בעל תואר אקדמי מהרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה), התשפ"ד-2024, של ח"כ עמית הלוי
2. הצעת חוק מניעת העסקת עובד הוראה בעל תואר אקדמי מהרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה), התשפ"ה-2024, של ח"כ אביחי אברהם בוארון
נכחו
חברי הוועדה: יוסף טייב – היו"ר
אביחי אברהם בוארון
סימון דוידסון
משה טור פז
יבגני סובה
חברי הכנסת
לימור סון הר מלך
עאידה תומא סלימאן
משה פסל
מוזמנים
יוסי מימון - רח"ט מדיניות פנים, המטה לביטחון לאומי

מיכל גרשוני - עוזרת ייעוץ משפטי, משרד החינוך

כרמית הרוש - מנהלת מחוז ירושלים, משרד החינוך

דליה מזרחי - סגנית מנהל אגף בכיר כח אדם בהוראה, משרד החינוך

לירן בנית ששון - ראש אשכול השכלה ותעסוקה, משרד המשפטים

איתי חיים - משרד החינוך

יובל וורגן - מרכז המחקר והמידע של הכנסת

נעמי גרינוולד - סגנית מנהל תכנית החומש, עיריית ירושלים

לארה מובאריכי - עיריית ירושלים

גל ינובסקי - רכז פיתוח מדיניות, עיר עמים

לירן ברוך - פורום נכי צה"ל

ניב קשת - פורום נכי צה"ל

ארנסט איתן איבניצקי - אם תרצו

חנה כהן - משפחות החטופים

דביר קופרשטיין - משפחות החטופים
משתתפים (באמצעים מקוונים)
לילי רוסו - מנהלת אגף בכיר הכשרה וכניסה להוראה בפועל, משרד החינוך
יועצת משפטית
תמי סלע
מנהלת הוועדה
אתי דנן
רישום פרלמנטרי
רויטל יפרח


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.

הצעת חוק מניעת העסקת עובד הוראה בעל תואר אקדמי מהרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה), התשפ"ד-2024, פ/4451/25
הצעת חוק מניעת העסקת עובד הוראה בעל תואר אקדמי מהרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה), התשפ"ה-2024, פ/5145/25
היו"ר יוסף טייב
צוהריים טובים. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט. היום כ"ז בשבט, 25 בפברואר 2025, בנושא: הצעת חוק מניעת העסקת עובד הוראה בעל תואר אקדמי מהרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה), התשפ"ד-2024, של חבר הכנסת אביחי בוארון וחברי כנסת נוספים – משה פסל, מישל בוסקילה, ששון ששי גואטה.

הצעת חוק נוספת – מיזגנו בין ההצעות?
תמי סלע
לא, לא מיזגנו.
היו"ר יוסף טייב
הצעת חוק נוספת – מניעת העסקת עובד הוראה בעל תואר אגדמי מהרשות הפלסטינית (תיקוני חקיקה), התשפ"ה-2024, הן זהות, נכון?
תמי סלע
זהות.
היו"ר יוסף טייב
- - של חבר הכנסת עמית הלוי וחברי כנסת נוספים.

אמרנו שייתכנו הצבעות. לאחר שיח בין המציעים והלשכה המשפטית והמשרד, נראה שלא נספיק להגיע להצבעות אבל בואו נראה. אני מאמין שלא, אלא אם כן נגיע להבנות והכל יבוא על מקומו בשלום.

בדיון הקודם, טרם הגענו או לפחות לא נתנו לכלל המשתתפים בדיון, גם מבנק ישראל, הכלכלן הראשי – הוא נמצא איתנו?
תמי סלע
נכון, המכון למחקרי מדיניות שהגיעו לא דיברו ואולי עוד דוברים.
היו"ר יוסף טייב
חנה, בבקשה.
חנה כהן
שלום לכולם. אני הדודה של ענבר היימן, שהייתה במסיבת ה"נובה" כ"הלפרית", היא התנדבה. עם הישמע האזעקות היא ברחה. שלוש שעות, כשלא היה מי שיציל אותה, היא הסתתרה בכל מקום. היא נחטפה משטחה הריבוני של מדינת ישראל, הופקרה, נחטפה ונרצחה.

אנחנו 508 ימים נאבקים להשבתה של ענבר לקבורה בארץ ישראל. נאבקים זה לא מילה. אנחנו נדחפנו לפעימה השלישית בעסקה בהתחלה, כשהייתה את עסקת הפעימות. למה? כי אנחנו פשוט סוג ג'. אנחנו בכלל לא חשובים. צריך להביא את החיים, זה ברור, אבל אנחנו כנראה לא חשובים.

ההורים של ענבר, אין להם גופה לקבור. אימא שלה מייחלת לרגע שיהיה לה קבר, שהיא תוכל להדליק נר, לשבת לידה, להתפלל. לנו אין את מי לשקם. אנחנו בצרה ענקית. אנחנו נתונים בשואה, המשפחה שלי. אמנם ענבר נרצחה שם, ואנחנו נרצחים איתה כאן על בסיס יום יומי. היא קבורה שם, קברו אותה כמו כלב עם הבגדים שלה. לא היה מי שיספיד אותה; לא היה מי שיתפלל; לא היה מי שייפרד ממנה; לא היה מי שילטף את התלתלים שלה; לא היה מי שיבכה עליה. פשוט נקברה כמו שקוברים כלב.

אני באה לפה כל שבוע. אתמול הייתי, אני באה שוב היום. אני באה בתחינה לקבל את גופתה של הילדה שלנו לקבורה בארץ ישראל. אם צריך, אני אבוא גם מחר ואני אדרוש לקבל אותה. אני אגיע כל יום ואני אדרוש לקבל אותה. אני כבר הפכתי להיות חלק מהתמונות במסדרון. כולם מכירים אותי, כולם מסתכלים עלי, מלטפים אותי, מנשקים אותי. הפכתי להיות לחיית מחמד שנה וחצי. אבל איפה הילדה שלי? איפה הילדה שלנו? עוד לא קיבלנו אותה. והייתה עסקה הומניטרית, שאמרו לנו שבעסקה הזו משחררים אך ורק חיים. אז ישבנו בשקט. אמרנו, משחררים חיים, נשב בשקט.

ואז, מה אני מגלה? ארץ ישראל עושה סלקציה בין חטופים. את החטופים החיים שחררתם בשיטת הסלקציה. נגמרו החיים? הגענו לחללים, ואני מגלה ששוב בשיטת הסלקציה הם משוחררים. וכשאני מבררת למה הילדה שלנו לא יצאה? כי כל הנשים הצעירות יצאו וענבר, בת 27, היחידה שלא יצאה מהנשים הצעירות, אז קיבלתי תשובה שענבר חלוטה. למי שלא יודע מה זה חלוט, אני אסביר – זו החותמת של הרבנות. השאר לא חלוטים. יודעים שהם נרצחים אבל הם לא חלוטים.

ריבונו של עולם, אנחנו משחקים עם משפחות, לא עם ילדים קטנים. אנחנו בכל זאת לא סתומים. אנחנו כאובים אבל עדיין לא איבדנו את שפיות דעתנו. לתת תשובה כזו לאבא? אומרים לו: הילדה שלך לא חלוטה אבל השאר כן חלוטים. עד היום חשבתי שחליטה זה חליטת תה. באמת, לא ידעתי שיש כל מיני מושגים. אז אני שואלת אותו: אוקי, אבל אתה יודע שיוצאים חללים. אז הוא אומר לי: כן. אז אמרתי לו: בוא נעשה עסק – כל מי שתחלטו אותו והוא הופך לחלוט, תשאירו אותו שם כמו שאתם משאירים את ענבר שם. ואם החלטתם להביא חלוטים, אז תביאו את כולם. ואז הוא אמר לי את משפט המחץ: מה, את לא רוצה שנקבור אותם? נשארתי המומה. כאילו, מה נסגר? שאלתי אותו: אתה מבין שגם לענבר יש הורים שרוצים לקבור אותה?

תגידו לי, מה נסגר עם מדינת ישראל? אני לא מאמינה. ענבר היא דור שלישי לשואה. סבא שלה בא לפה לבנות את החיים שלו פה. להעניק לצאצאים שלו חיים בטוחים בארץ ישראל ולא רצה ללכת לגולה כי הוא פחד. הוא פחד כי הוא היה ניצול שואה. ופה, מדינת ישראל לא הגנה על הנכדה שלו והפקירה אותה.

ב-7 באוקטובר פרצה שואה במדינת ישראל ואנחנו, כעם יהודי, ממשיכים לעשות סלקציות בין חטופים. למה הילדה שלנו לא חזרה לקבורה בארץ ישראל? לא מספיק אנחנו מעונים בגלל הרצח של הילדה? לא מספיק אנחנו אוכלים את עצמנו על בסיס יום יומי? לא מספיק אנחנו נרצחים עם הילדה? הילדה קבורה בעזה ואנחנו קבורים איתה פה, זה לא מספיק? אימא שלה רוצה קבר. קבר, זה מה שהיא רוצה. הייתה לה ילדה אחת, היא כבר לא תקבל אותה בחיים. אבל היא רוצה לשבת ליד הקבר שלה, לדבר איתה, להדליק לה נר, לשתות את כוס הקפה הראשונה לידה.

איך הפכנו למדינה אטומה שכזאת? ואתמול אני מדברת עם הרב אייכלר, ואני אומרת לו: מה אני עוד צריכה להביא בשביל להביא את הילדה שלנו? אז התשובה שלו הייתה: תתפללי חזק, אולי זה מה שיביא לך את הילדה.

כן, אז אני מוצאת את עצמי מתפללת כל יום אבל את הילדה עוד לא קיבלתי. ואני יודעת שכולנו נגיע לשמיים בסופו של יום. אני מאחלת לכם חיים ארוכים, לי אני לא מאחלת את זה. ואז, נעמוד כולנו מול בורא עולם, והוא ישאל אתכם: מה עשיתם בשביל להציל את המשפחה של ענבר? הרי הדודה באה והתחננה בפניכם, בכתה, צעקה. מה עשיתם בשביל להציל את המשפחה הזאת? מה עשיתם בשביל להביא את הילדה הזאת לקבורה? לגרום למשפחה שלה שיהיה להם לפחות קבר. את התשובה אתם לא תצטרכו לתת לי, אתם תצטרכו לתת לו, לא לי. תודה רבה.
היו"ר יוסף טייב
תודה, חנה.

דביר, בבקשה.
דביר קופרשטיין
אני נמצא כאן היום לא כי רציתי אלא כי אין לי ברירה. בר, אחי, נמצא בשבי כבר למעלה מ-500 ימים. 508 ימים של חוסר ודאות, של חושך. של תקווה שנסדקת, של כאב שמסרב להיעלם. בר הוא לא רק עוד חטוף, הוא אחי. הוא גיבור. הוא זה שפינה פצועים תחת אש כדי להציל חיים במסיבת ה"נובה". הוא זה שחזר שוב ושוב רק כדי להציל עוד אדם, וברגע שהוא נזקק לעזרה, לא היה שם אף אחד כדי להציל אותו.
ואני שואל אתכם
מה הייתם עושים אם זה היה אח שלכם? הבן שלכם? מתי הפכנו לאנשים שמסתכלים מהצד וממשיכים הלאה? אני לא בא לכאן לדבר על פוליטיקה, לא משנה אם אתם ימין או שמעל – זה לא מעניין. כולנו יודעים שמי שנמצא עכשיו בשבי בעזה הוא קודם כל ישראלי והוא חייב לחזור הביתה.

אני מבקש מכם, כאח שנלחם על האח הגדול שלו בארץ וסביב העולם, כתוב שהמדינה הזאת: תעשו הכל כדי להחזיר את בר ואת שאר החטופים למשפחות שלהם. אל תתנו להם להישאר מאחור. אל תחכו ליום שבו תתעוררו ותבינו שזה כבר מאוחר מדי.

אנחנו יודעים שבר חי, יודעים את זה ב-100% אבל מחר, הכל יכול להשתנות, אפילו עוד שעה, אפילו עוד דקה. אין לנו זמן לבזבז. תעשו הכל כדי להחזיר את 63 החטופים, החיים לשיקום והחללים לקבורה.

אני מבקש מכם, חברי הכנסת, תעשו הכל כדי להחזיר אותם. תודה רבה.
היו"ר יוסף טייב
תודה, דביר.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אנחנו יודעים שאימא שלך הייתה פה והיא סיפרה שאותו מחבל התקשר אליה ואמר שהוא מוחזק אצלם, ושהוא לא במצב טוב ושהם עוקבים אחריה והם רואים שהיא לא עושה מספיק, לא רואים אותה בתקשורת. ואימא שלך ענתה לו: הבן שלי לא בידיים שלך, הבן שלי בידיים של הקדוש ברוך הוא, וכך גם אתה. נכון? אני זוכרת. בעזרת השם, אנחנו באמת מתפללים, אנחנו יודעים שהוא חי וזה כבר משמח, ובעזרת השם נזכה לראות אותו בבית, ולראות את אימא שלך ואתכם מחבקים אותו כמו אחרים.
דביר קופרשטיין
בזכותכם כמובן.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אנחנו נעשה את ההשתדלות, אבל בסוף, אתה רואה איך זה עובד.
דביר קופרשטיין
תודה רבה.
היו"ר יוסף טייב
בבקשה, אדוני.
ארנסט איתן איבניצקי
אני אמנם בכובע אחר פה אבל בר מתנדב יחד איתי בארגון "ידידים" לסיוע בדרכים, סניף חולון-בת-ים, והייתי רוצה בבקשה לנצל את הבמה הזאת ולהגיד שבר הוא מתנדב פעיל. היה יוצא לקריאות חירום, קריאות שבשגרה. הנוכחות שלו הורגשה וגם החיסרון שלו מורגש.

אנחנו רוצים למסור לדביר ולכל המשפחה ולג'ולי חיבוק ענק, ולהגיד שאנחנו מחכים לבר ואוהבים אותו, והדרך שבה הוא נחטף זה בחירוף נפש, זה לא פחות. הוא נחטף כגיבור. אנחנו מחכים לו בבית ומאוד שמחנו לשמוע שיש אות חיים ממנו. וכמו שאני ואתה התחבקנו פה בחוץ, אני מחכה שכולנו נחבק את בר ומאחלים לבשורות טובות. תודה.
היו"ר יוסף טייב
אמן. כולנו מצטרפים לברכות ולאיחולים. המעברים האלה קשים.

בנק ישראל, נמצאים פה? בזום? לא. תמי, בואי נתקדם בינתיים.
תמי סלע
יש לנו פה כרגע נוסח שפורסם לפני הישיבה הזו, שהוא מתקן את חוק הפיקוח על בתי ספר לגבי עובדי חינוך שהם במוסדות חינוך לא רשמיים, ואת חוק חינוך ממלכתי לגבי עובדי הוראה במוסדות הרשמיים. התיקון בשני החוקים האלה. אני אקריא את הנוסח שעל השולחן ואחר-כך אשמח להעיר כמה הערות, כי עוד לא התייחסנו לנוסח עצמו שנמצא על השולחן. יש גם הוראת מעבר שהיא חשובה.

אז יש לנו תיקון בסעיף 16 לחוק הפיקוח על בתי ספר, שהוא סעיף שעוסק באישור העסקה לעובד חינוך. הוצע להוסיף אחרי סעיף קטן (ב) סעיף נוסף, סעיף קטן (ג). כרגע זה כתוב (ב1) בלי סיבה, שאומר:

"(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב), המנהל הכללי רשאי לסרב לתת אישור להעסקת עובד
חינוך לאדם בעל תואר אקדמי ממוסד להשכלה גבוהה ברשות הפלסטינית, ובלבד שהתואר האמור נדרש לו כדי לעמוד בתנאי הכשירות לשמש עובד חינוך;"

כלומר, אם למשל הוא צריך תואר באנגלית כדי להיות מורה לאנגלית או תואר במקצוע מסוים או תואר כללי כדי להיות מורה בבית ספר יסודי, אז התואר הנדרש לו לצורך הכשירות לשמש עובד חינוך.

"החליט המנהל הכללי לתת אישור העסקה לבעל תואר כאמור בסעיף קטן זה, יתנה את מתן האישור בלימודי השלמה שקבע שר החינוך לעניין זה בהתאם למטרות החינוך הממלכתי, כמשמעותן בסעיף 2 לחוק חינוך ממלכתי;"

התוספת הזאת בעצם מבטאת משהו שעלה פה בדיון הקודם, שאם יש שיקול דעת לסרב, יכולים להיות מקרים שבהם הוא כן יתיר, ואז ההוראה להוראת המעבר, שמחייבת להתנות את זה בלימודי השלמה, הגיוני שהיא תחול במקרים האלה. זאת אומרת, שתהיה חובה ללימודי השלמה למרות הסמכות שיש לו, אם הוא בכל זאת בחר להתיר ולתת אישור העסקה. זאת התוספת הזאת.

וההגדרה של "הרשות הפלסטינית" לקוחה מ"הגדרתה בתקנות שעת חירום (יהודה והשומרון – שיפוט בעבירות ועזרה משפטית), כפי שהוארך תוקפן ותוקן נוסחן בחוק, מעת לעת"

פה זה בתוך סעיף 16. בישיבה ציינתי פה שעלה העניין של מדינת אויב, ובאמת הבסיס לזה ותכף נדבר על התכניות, זה תכנים אנטי-ישראליים, אידיאולוגיה מסוימת שסופג אותו סטודנט במוסד להכשרה אקדמית, הבסיס הוא שזה רשות שנתפסת כאן כעוינת, ובדומה למדינות אויב, עלתה פה הערה של עמיחי אליהו, אם אני לא טועה, והוועדה רצתה לדון בה.

החלטה מהסוג הזה, כיוון שכרגע לפחות היא החלטה בשיקול דעת וצריך שיהיו שיקולים מדוע היה סירוב ומדוע הייתה הכרה או ניתן אישור העסקה, צריכים להיות נימוקים. זאת אומרת, זאת החלטה שצריכה להינתן בכתב עם נימוקים. כבר מוטמע בתוך החוק היום לגבי כל המצבים של סירוב לתת אישור העסקה - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
לא הבנתי, ההנמקה צריכה להיות בכתב?
תמי סלע
אם יש שיקול דעת שמאפשר לסרב לתת אישור העסקה, צריכה להיות החלטה שאומרת שיש סירוב, לא ניתן לך אישור העסקה והנימוק. כי אחר-כך, על סמך זה, אותו עובד או אותו מועמד יכול להגיש ערר, יכול לבקש איזו שהיא השגה. זה מנגנון שכבר קיים היום בחוק פיקוח על בתי ספר.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אבל אין לזה שום אזכור בלשון החוק.
תמי סלע
חוק פיקוח על בתי ספר היום קובע שכשיש סירוב לתת אישור העסקה לפי סעיף 16, והכנסתי את זה גם בנוסח המשולב כדי שזה דווקא יהיה מול עינינו. אז יש את סעיף 19 – "לא יסרב המנהל הכללי לתאם אישור לפי סעיף 16 ולא יבטל או יתלה אישור אלא לאחר שנתן לנוגע בדבר הזדמנות להשמיע טענותיו." ובסעיף 20 – "מי שהמנהל הכללי - -
היו"ר יוסף טייב
כן, אבל במקרה דדן, איזה טענות הוא יכול להגיד? למד דה-פקטו ברשות הפלסטינית, והמחוקק קובע נורמה שמי שלמד שם...
תמי סלע
זה חוזר אולי למה שאולי יעלה פה ולשנות את ההסדר. אבל כרגע, כפי שזה נוסח כשיקול דעת לסרב, צריך להסביר מאיזה טעמים.
היו"ר יוסף טייב
בגלל "רשאי".
תמי סלע
כן. כשיש שיקול דעת – אם זו עילה אחרת, יכול להיות שזה באמת היה בנוי אחרת. אז אותו דבר, נוסף סעיף חדש לחוק חינוך ממלכתי, סעיף 18(ב) - -
שמיים. אני אקרא אולי את הנוסח שכרגע על השולחן ואחר כך נעיר כמה הערות. עוד לא התייחסנו לנוסח עצמו שנמצא על השולחן. יש גם הוראת מעבר.
מיכל גרשוני
תמי, את רוצה את ההערות לגבי הנוסח הזה?
היו"ר יוסף טייב
בבקשה, משרד החינוך.
תמי סלע
היא רצתה רק את החלק הזה. לא נראה לי...
היו"ר יוסף טייב
חלק ראשון – ניתן למשרד החינוך לתת את ההערות ונתקדם. בבקשה, מיכל.
מיכל גרשוני
אז אנחנו, מבחינתנו, נבקש להוסיף אחרי ה"מנהל הכללי רשאי לסרב אישור להעסקת עובד חינוך אשר נקלט לראשונה במערכת החינוך" – כפי שהסברתי, יש בעיה עם מורים שעוברים מבעלות לבעלות - -
היו"ר יוסף טייב
מיכל, לאיזה סעיף את מתייחסת?
מיכל גרשוני
חוק הפיקוח.
תמי סלע
להוסיף בתוך הסעיף עצמו שזה חל על מי שנקלט לראשונה במערכת החינוך.
מיכל גרשוני
יש אישורי העסקה לאורך חיים של מורה, ומי שנקלט לראשונה, זה אישור ההעסקה הראשון שלו ורק לגביו החוק הזה יחול. זה דבר ראשון.
משה טור פז (יש עתיד)
ואם הוא עבר ממקום למקום?
מיכל גרשוני
רק אם הוא נקלט לראשונה זה יהיה הבסיס. אם הוא עבר ממקום למקום – אז לא.
משה טור פז (יש עתיד)
אז לא נדרש אישור מנכ"ל.
היו"ר יוסף טייב
כן. את זה כבר אמרנו - -
מיכל גרשוני
לא תהיה עילה.
היו"ר יוסף טייב
הוא ייחשב כמי שכבר נמצא בתוך המערכת.
מיכל גרשוני
מי שקיים במערכת, קיים במערכת. זו נקודה ראשונה.

לעניין לימודי ההשלמה – אנחנו מבקשים שהנוסח יהיה בלימודי תעודת הוראה ממוסד להכשרת עובדי הוראה בישראל.
משה טור פז (יש עתיד)
נו, זו לא השלמה? הוא דורש תעודת הוראה ישראלית. בעצם תכלית החוק תהיה שכל מי שבא עם תואר פלסטיני, יש לו תעודת הוראה ישראלית בתהליך. הוא יצטרך להשלים.
מיכל גרשוני
כן.
משה טור פז (יש עתיד)
היות ואני חושב שזה יותר מוצלח מכיוון שהיום לימוד ההשלמה, גם שוחחתי על זה לרגע עם מנהלת המחוז בחוץ – שוב, יש כל מיני עמדות על לימודי השלמה, ותעודת הוראה ישראלית זה מה שנקרא – כולנו יודעים מה זה. במובן הזה, תכלית החוק בעיניי תוסט ליותר טוב בדרך הזאת, אני חושב שזה רעיון טוב, חבר הכנסת בוארון, שזה יהיה תעודת הוראה. בעיניי זה משיג את המטרה יותר טוב, מה עוד שיש רשימה סגורה של מוסדות - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
למה זה יותר טוב?
משה טור פז (יש עתיד)
הנה אני אומר – יש רשימה סדורה של מוסדות ישראליים שמעניקים תעודת הוראה. רמת ההגדרה מה זה תעודת הוראה בישראל היא סגורה. לעומת זאת, לימודי השלמה זה פלואידי. יום אחד יכול לבוא אני לא יודע מי ולומר: הנה, זה לימודי השלמה. תעודת הוראה – כולם יודעים מה זה. אם הדרישה היא שמי שבא עם תואר פלסטיני יהיה חייב תעודת הוראה ישראלית, המשילות על זה והסיכוי ש - - - יותר נמוכה. על פניו, זאת נראית לי הצעה מקצועית טובה. אני שמח שהמשרד מציע.
סימון דוידסון (יש עתיד)
רגע, אבל מה הפשט של זה? כמה זמן הוא צריך - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
בואו נדבר על הפיל שבחדר, חבר הכנסת טור פז. אנחנו מגיעים לזה מהר ממה שחשבתי. ההערה שהעלית היא הערה שמתייחסת לשדה פדגוגי. כשיש חוסר פדגוגי אז אנחנו נשלים אותו על-ידי תעודת הוראה. אולי היינו סבורים לומר שנשלים אותו על-ידי תואר ראשון ממקום אחר. אבל המהות של החוק הזה היא לא כמו בנוסח הזה שנכון לעכשיו, אנחנו מסכימים להצביע עליו בקריאה ראשונה. המהות של החוק הזה היא לא פדגוגית אלא מה תוכנת ההפעלה של סטודנט שלמד ברשות הפלסטינית. ואנחנו מדברים על נורמה שאנחנו רוצים לקבוע פה שקטגורית, מי שלמד ברשות הפלסטינית, לא יכול לשמש כמורה במדינת ישראל.
תמי סלע
אבל כרגע הנוסח לא מבטא את זה.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
רק רגע, תמי. ועכשיו, אנחנו בחילוקי דעות, אנחנו נמצאים בחילוקי דעות. חילוקי הדעות האלה נוגעים גם בנקודה של "רשאי" או "יסרב", ומה גבולות הגזרה של שיקול הדעת של המנהל הכללי. לדידנו, זה שכתוב פה "רשאי" זה בסדר, אבל אנחנו נשקול לקראת קריאה שנייה ושלישית האם לצמצם את ה"רשאי" הזה? האם לקבוע שהוא יסרב, אלא אם כן יש חריג כזה או אחר.

אנחנו לא באים לתקן פגם פדגוגי בהשלמת לימודים כאלה ואחרים, אם זה תעודת הוראה או כל לימודי השלמה אחרים. אנחנו באים להציב פה רף, והרף הזה הוא ברור. עלתה פה הצעה - -
משה טור פז (יש עתיד)
לא הבנתי למה אתה אומר שזה פיל? מה פיל במה שאמרת?
היו"ר יוסף טייב
לא, כי עד עכשיו שמענו מהגורמים המקצועיים של המשרד, שרצו לתלות את זה בחוסר של רמה פדגוגית כזו או אחרת. בא המציע ואומר: לא, יכול להיות שהוא המורה הכי טוב ברמה הפדגוגית - -
משה טור פז (יש עתיד)
יש כמה תכליות לחוק הזה. אמרנו שאין פה הסכמה וזה בסדר גמור.
סימון דוידסון (יש עתיד)
אתה מדבר על הערכים שמלמדים ופחות על הפדגוגיה. השאלה, כשאנחנו מדברים על תעודת הוראה, מה זה אומר? האם צריכים ללמוד מהתחלה? האם זה שנה? ומה הם לומדים בכלל?
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
חבר הכנסת דוידסון, מי שרכש את התואר האקדמי - -
סימון דוידסון (יש עתיד)
אביחי, אני איתך בנושא הזה, אני איתך. אבל השאלה היא איך ממצים את זה שיהיה טוב בסוף לחקיקה עצמה?
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
דיברנו על זה שיש תכנית ממשלתית במסגרת תכנית החומש בהחלטת ממשלה, להוסיף פרק שילמד את אותם סטודנטים, את אותם צעירים שרוצים להיות מורים במזרח ירושלים – ברגעים אלו ממש עמל משרד החינוך עם משרד ירושלים עם עיריית ירושלים וכל הגורמים הרלוונטיים, לגבש החלטת ממשלה שכבר מנוסחת כדי להעביר אותה ביום ירושלים הקרוב, ולאפשר תכנית לימודים שאותם אנשים, אתם צעירים שרוצים ללמוד ולהיות מורים במזרח ירושלים יוכלו ל - - - פה, בישראל.
סימון דוידסון (יש עתיד)
למה אני שואל אותך בכלל? כי אם בסוף אותו סטודנט יודע שהוא לומד שלוש שנים בחברון נגיד, והוא בא למדינת ישראל ומספיקים לו חודשיים לעשות איזה שהוא קורס – הם ימשיכו לעשות את זה. אבל אם הוא יבין שזה שנתיים לימודים, שיש פה ממש לימודים קשים, אז הוא יגיד: למה אני אלך לחברון? אתחיל מהתחלה ללמוד במדינת ישראל ולא בחברון.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
זאת בדיוק המטרה שלנו. זאת בדיוק המטרה ה - - -
סימון דוידסון (יש עתיד)
לכן אני שואל מה זה אומר ההשלמה הזאת? האם זה באמת סתם איזה פלופ או משהו משמעותי?
תמי סלע
אז הם אומרים "תעודת הוראה" ולא השלמה.
משה טור פז (יש עתיד)
תתייחסו אתם.
מיכל גרשוני
לגבי מה?
משה טור פז (יש עתיד)
היקף תעודת ההוראה המינימלי והמקסימלי, כי אני יודע שיש בזה טווחים מאוד גדולים בישראל.
תמי סלע
בזמנו אמרו שאפשר גם בשנה ואפשר גם בשנתיים, תלוי מה הרקע הקודם.
היו"ר יוסף טייב
תעלו בבקשה את ד"ר לילי רוסו בזום, מנהלת אגף בכיר הכשרה וכניסה להוראה בפועל.
משה טור פז (יש עתיד)
אביחי, אני רק חוזר לתכליות ולמטרות של החוק. ברור שטוב לכולנו שמקסימום מורים בישראל יהיו בוגרי תואר ישראלי. עכשיו, אני מבין שהחוק כאן - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
מקווה שזה היה ברור גם לגורמי המקצוע.
משה טור פז (יש עתיד)
עכשיו, אנחנו רוצים לראות מה קורה עם מי שבא עם תואר פלסטיני. ואז, אנחנו אומרים שהוא רשאי לסרב, והסוגיה של תעודת ההוראה – אם הוא לא מסרב, הוא חייב לחייב אותו בתעודת הוראה, נכון? זו בעצם ההצעה.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
נכון לעכשיו, אנחנו מדברים על "רשאי לסרב". אנחנו שוקלים לצמצם יותר את שיקול הדעת ולהפוך אותו ל"יסרב", אלא אם כן יש חריג. אבל נכון לעכשיו, בנוסח שקיים - -
היו"ר יוסף טייב
צריכים גם לקבוע מאורע חריג.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
- - בנוסח שמוצג לפנינו, אנחנו מדברים לא על יאשר תואר ראשון, ומבחינתנו גם תעודת הוראה לא מתקנת את הפגם, היא לא משנה את המציאות.
לירן ברוך
אבל אני מנסה להבין: אם היא לא משנה את המציאות, אם הוא יעשה תעודת הוראה, אז מה? ההסתה שהוא ספג - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
יפה. הזרעים ש - - -
קריאות
- - -
משה פסל (הליכוד)
אגב, יכול להיות שתעודת הוראה, יראו לנכון להוסיף בתוך לימודי תעודת ההוראה משהו שהוא מסכן...
תמי סלע
בואו נגיד ככה: גם לשיטתכם, תואר נוסף שהוא עושה, אז הוא כבר יכול ללמד בישראל.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
תמי, אבל זה מצד חכמים עשו סייג לתורה. אתה לא יכול להגיד לבן אדם: אתה לא יכול בגלל "חטאי העבר" או בגלל שלמדת בצעירותך ברשות הפלסטינית, הרבה שנים לאחר מכן או לאחר שעברת גם דרך האקדמיה הישראלית, גם הורגלת וחונכת לבגרות הישראלית. הרי שם, חבר הכנסת דוידסון, חשוב שתדע ששם הם לומדים בהכוונה לתאוג'יהי, לתכנית הפלסטינית. ויש החלטת ממשלה שאומרת שאנחנו רוצים להעביר כמה שיותר תלמידים ממזרח ירושלים, 110,000 תלמידים, ללימודים בבגרות הישראלית כדי שיספגו את הערכים האוניברסליים שמוטמעים בבגרות הישראלית. זה לא קורה כשאתה מוכוון, כשאתה סטודנט והולך להיות מורה ומוכוון לתאוג'יהי, לתכנית הפלסטינית, ולזרוק עוד סיבה למה למשוך אותם לאקדמיה הישראלית? וכשאת שואלת, תמי, אז מישהו שבצעירותו, כשהיה בן 18-21, למד תואר ראשון ברשות הפלסטינית ואחרי זה, בגיל 25, עושה תואר שני בישראל, אני לא פוסל אותו. בסדר, הוא עשה תואר שני בישראל, אני לא פוסל אותו עכשיו קטגורית על כל מה שהוא עשה בחיים, אבל הוא חייב לעבור דרך המסדרון הישראלי כדי להיות מוכשר לעבוד בישראל.
תמי סלע
אבל מי שהוכשר, זה נותן לו דווקא פחות כלים טובים מאשר תעודת הוראה בישראל כדי לשמש מורה מתאים.
קריאה
לא הצלחנו להבין.
תמי סלע
הם אומרים שהוא עשה עוד תואר באקדמיה הישראלית, נניח באנגלית או מתמטיקה, כל תואר שהוא, אז הוא כן יכול להיקלט במערכת, אין בעיה. דווקא בתעודת הוראה, הרבה פעמים הכלים הפדגוגיים, הלימוד של תכנית הלימוד הישראלית, הכלים של לימודי עברית הם יותר רלוונטיים דווקא כדי להיות מורה ראוי, ולאו דווקא יותר או פחות שנים. תואר נוסף, יכול להיות שהוא יעשה אותו בשנתיים וגם תעודת הוראה בשנתיים, אולי עם השלמות נוספות. זאת אומרת, לאו דווקא כדי להשיג מבחינה עניינית, בוא נגיד, את ההתאמה היותר טובה וההכשרה להוראה בישראל של מישהו שעשה איזה שהוא תואר במוסד של הרשות, כי אתם מדברים על זה שהוא ספג ערכים, אנחנו רוצים שהוא ישתלב ויקבל השלמות, בין אם אידיאולוגיות ובין אם פדגוגיות. אבל לאו דווקא יותר ענייני.
משה פסל (הליכוד)
אז אני מציע ליצור פה מצב שהוא יעשה חושבים עם עצמו ויגיד לעצמו: אוקי, עדיף לי ללמוד בישראל מאשר באוניברסיטה ברשות הפלסטינית כי עם התואר הזה, כן יקבלו אותי איתו לחינוך ועם זה לא.
תמי סלע
אגב, את זה אפשר להשיג גם בעוד הרבה דרכים שהן יותר – רציתם לדבר על - -
היו"ר יוסף טייב
אני אתן תכף. לילי, לפני שאתן לך כי חשוב לי להבין שתעני על מה ששאלנו את מיכל. אבל רק כדי שתיכנסו לפרופורציות – חבר הכנסת טור פז, זה סרטון של פחות מדקה, אני רוצה שתראה את זה ותבין מה עומד מאחורי החקיקה הזאת ומה קורה באמת באוניברסיטאות. טקס סיום תואר, בבקשה.

(הקרנת סרטון)

היה חשוב לראות כדי להבין מה הצורך של החקיקה הזאת. אני לא יודע אם זה קורה בכלל האוניברסיטאות ואני לא לוקח את זה ככלל. אבל עצם זה שזה קורה – לפחות אני, מה-7 באוקטובר, אפס סיכונים. דבר כזה לא יכול לקרות. מי שנוכח ולמד במקומות האלה לא יכול ללמד את ילדינו. זהו. זו עמדתנו, זו עמדת המחוקק. אנחנו כרגע רוצים לקבוע נורמה ולהגיד לכם מה אנחנו רוצים לקבוע, ואנחנו מבקשים מהגורמים המקצועיים גם של המשרד וגם של הוועדה להגיד לנו איך לעשות את זה. ולכן, אני אומר שאנחנו צריכים ביחד לראות איך אנחנו עושים את זה בצורה הטובה ביותר.
קריאות
- - -
תמי סלע
אנחנו לא בטוחים שזה מה שקורה בכל המוסדות.
משה פסל (הליכוד)
אני חושב שאפילו תואר - - - לא כל-כך מתקן...
היו"ר יוסף טייב
לא, אבל אם אדם כבר לוקח את ההחלטה – אנחנו מרוויחים פה שני דברים: האחד – אדם שסיים שם את התואר ויחליט שהוא בכל זאת רוצה ללמד במערכת החינוך הישראלית ויעשה את התהליך של תואר חדש, ושם הוא יספוג את הערכים אז נכון, יכול להיות שזה לא ישנה את דעתו אבל בוא נגיד שעשינו לפחות את המהלך והוא הוכיח שהוא מוכן להשקיע שוב מספר שנים כי חשוב לו להיות מחנך.

הדבר השני שאנחנו מרוויחים הוא שבסופו של דבר, אנחנו נקבל מורים שבתחילת התהליך, במקום ללכת לשם ולאבד שלוש שנים, ילמדו בראש פה, בישראל, ולא יספגו את הנאצות ואת החינוך ואת שנאת ישראל במהותה, כמו שראינו פה.

שוב, אני לא לוקח את זה כיתדות וכיסוד עובדתי שזה מה שקורה בכל המכללות ובכל האקדמיות. אבל זה קורה, אנחנו רואים שזה קורה, ואנחנו לא צריכים לקחת סיכונים. המחוקק רוצה לקבוע נורמה, שמי שרוצה לבוא וללמד במערכת החינוך הישראלית, אז או שהוא למד במדינות שמכירות במדינת ישראל, בקיומה של מדינת ישראל ולא מחנכים לשנאת היהודי באשר הוא יהודי, ולהפוך אנטישמיות בהסוואה של אנטי-ציונות וכל הדברים האלה. זו כרגע מטרת המחוקק ולשם אנחנו חותרים. אנחנו רוצים כרגע לקבוע את ה"מה", ואנחנו רוצים יחד עם הגורמים המקצועיים להבין איך אנחנו עושים את זה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
רגע, אני שואלת: איך אנחנו כותבים שמי שיבוא ויעשה את התהליך של תואר במדינת ישראל, אחרי שהוא כולו כולו שטוף בתכנים האלה, אתה חושב שהתכנית שלנו היא זו שתהפוך אותו למשהו אחר?
היו"ר יוסף טייב
אני נוטה להאמין שאדם בסוף מוציא החוצה את מה שהוא סופג. ולכן, אם אדם לוקח את ההחלטה שהוא נכנס ללמוד באקדמיה הישראלית, לומד שלוש שנים, אחר-כך הוא לומד לתעודת הוראה והוא סופג שם את הערכים שהמשרד יקבע שנכון לקבוע שמורה במדינת ישראל יספוג בשביל לחנך את הילדים – כן, אני חושב שצריך לתת הזדמנות לכל אחד. להגיד לך שזה יהיה הרמטי ב-100%? זה לא יהיה הרמטי ב-100%. מה שבטוח יהיה ב-100% זה שמכאן ולהבא אנשים ילמדו מראש במערכת האקדמיה הישראלית, ילמדו תואר ישראלי ואחרי זה תעודת הוראה ישראלית - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
ההרמטי ב-100% זה שהוא כנראה לא ישנה את דעתו.
היו"ר יוסף טייב
- - ומשם, אני בטוח ש - - - וכמו שאמרתי בדיון הקודם – יש את ה"סור מרע", וזה מה שאנחנו עוסקים בו עכשיו. ויחד עם זה, יש את ה"עשה טוב", שזו החלטת הממשלה שאנחנו מקדמים יחד עם אביחי בוארון. הבאתי את ההצעה - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אני שמעתי את אביחי אומר משהו אחר אבל אולי אני לא הבנתי.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
תחדדי לי.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתה והיו"ר מדברים שני דברים אחרים.
היו"ר יוסף טייב
למה? אנחנו מדברים בדיוק באותו קול.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
לא. אתה דיברת על זה שמי שלמד ברשות הפלסטינית לא יוכל או לא יהיה שום מנגנון אחר שיוכל להכניס אותו לתוך מערכת החינוך - -
היו"ר יוסף טייב
אלא אם כן הוא ילמד בחזרה תואר באקדמיה ישראלית.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
לא. עזוב שנייה - -
היו"ר יוסף טייב
זה הנוסח הראשון. לא המצאתי פה דברים.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
לימור, מי שלמד ברשות הפלסטינית לדידי, כמציע ההצעה וגם על דעת חבר הכנסת עמית הלוי, בזהירות המתבקשת, לא יוכל להיות מורה בישראל - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אז זה לא מה שהיו"ר אומר.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
- - אלא אם כן יהיה חריג מסוים. נכון שלשון החוק או לשון ההצעה, כפי שכתובה היום - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מה זה "חריג"?
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אני לא יודע. יש לנו עבודה. יש קריאה שנייה ושלישית. לכן זה לא מופיע פה. תשמעי, חברת הכנסת סון הר מלך, עם כל הכבוד אלי - -
היו"ר יוסף טייב
בוארון, הצעת החוק המקורית אומרת שכל מי שלמד באקדמיה ברש"פ, לא יוכל לעולם ללמד בישראל או שאם הוא ילמד תואר במדינת ישראל הוא יוכל לכהן כמורה? בהצעת החוק המקורית, עזוב את השינויים. מה שאתה הגשת?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
לכן אני אומרת שאני שומעת אותו אומר משהו אחד, ואותך אומר משהו אחר.
היו"ר יוסף טייב
לא, לא, זאת אותה תשובה רק משום מה, הוא כנראה לא מסביר את עצמו היטב.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אני אומר עוד פעם - -
היו"ר יוסף טייב
אני לא כלום, אני קראתי את הצעת החוק המקורית.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתה רואה?
תמי סלע
ההצעה לא אמרה שזה פוסל אותו לעד, בלי שום קשר - - -
קריאות
- - -
היו"ר יוסף טייב
זו הצעת החוק המקורית של עמית הלוי ושל בוארון. ואני שואל את חבר כנסת בוארון: האם כוונתך בזה שהגשת את הצעת החוק המקורית היא שמי שלמד ברש"פ, לא יוכל אף פעם ללמד במערכת החינוך הישראלית או שיש לו אפשרות - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
לא.
היו"ר יוסף טייב
- - אם הוא ילמד תואר חדש בישראל?
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אז עניתי על זה פעם, פעמיים ושלוש, לימור. אם אדם למד ברשות הפלסטינית, לדידי הוא לא ראוי.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מה אומר החוק? מה לדידך? לדידי הכל מצוין. מה אומר החוק?
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
לימור, החוק אומר שלא יהיה מורה אלא אם כן, כפי שהעלה היושב-ראש, הוא עשה פעם נוספת תואר בישראל, ואז כמו שאמרתי – "סייג לתורה", וזה מבחינתי מכשיר אותו, אחרי שהוא עשה את התואר. אני לא יכול לפסול אותו לכל החיים עד גיל 80 להיות מורה בישראל.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתה יכול, אבל אתה לא רוצה.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
בסדר, אני בוחר שלא.
היו"ר יוסף טייב
אגב, אני רק אגיד משהו: גם בהצעת החוק שלך, של אי אישור כניסה לאקדמיה למי שהורשע בטרור, את לא אומרת בחקיקה: אני לא נותנת בכלל את האפשרות לאותו אדם להיכנס לאקדמיה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתה שואל אותי מה הייתי רוצה? בוודאי שאני חושבת שמי שהורשע בטרור לא צריך להיות חלק מהאקדמיה בישראל. זה שיש לנו את הטירוף, שאנחנו נמצאים תחת הטירוף של משרד משפטים וייעוץ משפטי שמכריח אותנו להגיד מה שאנחנו לא חושבים – הכל בסדר.
היו"ר יוסף טייב
אבל לימור, זה לא נכון. זו לא הייתה כוונת המחוקק מראש. אני קורא את הצעת החוק המקורית, לא הושפעתי מגורמים עוינים חיצוניים - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אבל הבנת מה כוונת המחוקק – הוא אמר לך מה הייתה כוונת המחוקק. זה שהוא הבין שהוא נמצא תחת חסמים משפטיים כאלה ואחרים - -
סימון דוידסון (יש עתיד)
אבל זה לא רק משפטי. יש פה בסוף ילדים שצריכים לקבל מורים, וסוחבים להם עכשיו 6,000 או 7,000 מורים, אז מי ילמד אותם? מי ילמד את הילדים? לא במזרח ירושלים, לא במגזר הבדואי. בסוף אנחנו צריכים להיות ריאליים.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מצוין.
תמי סלע
- - -
משה טור פז (יש עתיד)
גם זה, וגם אני חושב שהתהליך שמוצע כאן הוא תהליך חשוב מאוד. ברור שאנחנו מעדיפים שהילד ילמד בישראל, אמרנו את זה, ואנחנו גם מאמינים בזה. עכשיו בואו נראה, יש פה מערכת שלמה שעוברת תהליך, אולי תהליך מדהים, של ישראליזציה. צריך לומר שיש פה גם הרבה משמעויות והרבה אחריות אבל זה תהליך טוב. עכשיו צריך לראות שאנחנו עושים אותו נכון.
היו"ר יוסף טייב
דוקטור לילי רוסו, בבקשה. סליחה על ההמתנה.
לילי רוסו
שלום לכולם. ממש בקצרה, לתת מענה לכמה סוגיות שעלו עכשיו, תוך כדי הדיון. בעצם, כשמסתכלים לטווח הארוך – בטווח הארוך השאיפה בהצעה שלנו היא להוביל מהלך שבו ישתלם להם ללמוד באקדמיה הישראלית כי מי שיעשה תואר ותעודת הוראה ביחד, יסיים את זה בשלוש שנים. זה בטווח הארוך.

בטווח הקצר – יש סטודנטים שמגיעים עם תואר, ואנחנו מחייבים תעודת הוראה רק במוסד אקדמי ישראלי. שאלו פה מה משך זמן הלימודים? משך זמן הלימודים הוא זהה להסבת אקדמאים. מגיע מישהו - -
משה טור פז (יש עתיד)
שזה בדרך כלל שנה?
לילי רוסו
- - עם תואר, לתעודת הוראה הוא לומד שנה שלמה. כך יוצא שתואר ותעודת הוראה, אם הוא לא למד לא בישראל, זה יוצא ארבע שנים. זאת אומרת שבטווח הקצר יהיו כאלה שיוכלו - -
משה פסל (הליכוד)
לילי, את מדברת על מצב אחרי הצעת החוק, כן? מה יהיה המצב - -
לילי רוסו
ברור. אני מדברת על טווח קצר וטווח ארוך אחרי הצעת החוק, כשהצעת החוק מדברת על כך שבמקום לכתוב "השלמות", אנחנו אומרים בצורה ברורה – תעודת הוראה ממוסד אקדמי ישראלי. זה השלמות. והשלמות יכולות להיות אם אתה בא עם תואר – אז יש לך שנת השלמה ללימודי תעודת הוראה. המוסדות האקדמאים הישראלים ערוכים לכך. ואם אתה עושה חשבון מלכתחילה, אז עדיף לך ללכת וללמוד B.Ed, תואר ותעודת הוראה באקדמיה הישראלית, אם זה ליסודי ואם זה לעל-יסודי, ומשך זמן הלימודים לשניהם יהיה שלוש שנים. זהו, זה מה שרציתי להגיד לגבי השאלות ששאלתם. זאת אומרת, בסופו של דבר, אנחנו נוביל מהלך שלא ישתלם לצאת ללמוד - -
משה פסל (הליכוד)
לא פירטת את הזמנים במידה ואחרי הצעת החוק. אני, לדוגמה, כן רוצה ללמוד ברשות ואז לעשות פה השלמות.
לילי רוסו
אז זה ייקח לפחות ארבע שנים.
סימון דוידסון (יש עתיד)
לא, הוא מדבר על תעודת ההוראה. שנה.
לילי רוסו
תעודת הוראה למי שהוא בעל תואר, המינימום זה שנה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אז בעצם לא הבנתי מה החוק שינה.
משה פסל (הליכוד)
את יכולה להסביר שוב מה המצב היום, ומה יהיה לאחר הצעת החוק?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אותו דבר.
לילי רוסו
לא.
תמי סלע
היום יכולים להיקלט מיד ולעשות השלמות שהן לא תעודת הוראה, הרבה פחות - -
משה טור פז (יש עתיד)
תעודת הוראה פלסטינית.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
זאת אומרת, החוק הזה בעצם אומר – הם למדו כמה שנים ברשות הפלסטינית – סליחה, ברשות, פלסטינית לא קיים. ועכשיו, מה שמבחין בין מה שהם יהפכו להיות מורים זה שנה. זאת אומרת, שנים הם למדו ברשות, שלוש-ארבע שנים ברשות, ועכשיו הם יבואו לעשות שנה, ובזה זה...
כרמית הרוש
אבל אתם מתייחסים לזה רק בהוראת המעבר.
משה פסל (הליכוד)
ומה יקרה אחרי הוראת המעבר?
קריאות
- - -
כרמית הרוש
מה שדיברתם כרגע, על השלמת תעודת הוראה, לילי, זה רק על הסעיף של - -
תמי סלע
רק להסביר: ההסדר המוצע כרגע הוא כן חידוש מהותי. הוא נותן סמכות גם בגרסה – לא הגרסה שחבר הכנסת אמר שנשקול לקראת שנייה ושלישית אלא גם בגרסה הזאת, שיש בה שיקול דעת, היא מאפשרת על סמך זה שהתואר הוא מהרשות הפלסטינית שיקול דעת מאוד רחב למנכ"ל משרד החינוך לסרב לתת אישור העסקה או להעסיק אדם שהתואר שלו הוא משם.

יש פה אמירה שגם אם הוא החליט במסגרת שיקול הדעת כן להתיר, אז תידרש תעודת הוראה. זו התוספת. אבל קודם, בכלל לא הייתה עילה מעוגנת בחוק לסרב, ועל זה כמובן אפשר לטעון לכאן או לכאן אבל זה חידוש משמעותי, זה לא מה שהיה קודם.
משה פסל (הליכוד)
תמי, אני מנסה להבין – אחרי הצעת החוק בעצם אני צריך לבחור בין לעבור תואר ברשות הפלסטינית ואז לעבור פה השלמה של שנה - -
תמי סלע
לא בהכרח יאפשרו לך. יש עילה לסרב. עוד לא ברור לנו מה השיקולים כן להתיר, גם במקרים שיש תואר כזה לעומת לסרב. עוד לא מובנה פה שיקול הדעת. אבל ככלל - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
בחוק לא מובנה שיקול הדעת?
תמי סלע
לא מובנה.
היו"ר יוסף טייב
לא, עדיין לא.
לילי רוסו
יתרה מזאת. המציאות היום היא שיש השלמות שהן לא תעודת הוראה. מה שקורה היום זה שהם הולכים ועושים מספר קורסים בשפה העברית, וזה נקרא השלמה. יש פה ממש - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אבל אותנו פחות מטריד ה - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
כלומר, השיקולים עד עכשיו היו מקצועיים ואקדמאיים.
לילי רוסו
סליחה?
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אני אומרת שכשאת מדברת על ההשלמות ועל שנת ההוראה, אני מבינה את זה שעד היום השיקולים היו אקדמאיים והיו יותר מקצועיים במינוי של האנשים.
לילי רוסו
הפוך, הפוך. עכשיו השיקולים הם אקדמאיים ומקצועיים. עד היום, השיקול היה לתת השלמה של קורס בלימודי עברית, וזה לא שיקול אקדמי. להיפך, אנחנו רוצים - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
למה לא שיקול אקדמי? אני לא מבינה.
תמי סלע
זה לא מספיק. עברית זה לא מספיק.
לילי רוסו
זה לא מספיק.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
עברית זה לא מספיק. אבל בואו נזכור שמכירים בתעודה הזאת על-ידי המל"ג התואר שהם קיבלו, מכירים בו לצורך המקצועי, האקדמי של אותו מקצוע, על-ידי המל"ג. בגלל זה מתחשבים בזה.

עכשיו, בעניין ההוראה – אני גם לא הייתי רוצה שמישהו ילמד את הילדים בלי שעבר את ההכשרה להוראה. וההכשרה להוראה היא לא שטיפת מוח אלא היא הכשרה שהבן אדם יוכל להיות מורה שיחנך את הילדים. זה לתת לו כלים מקצועיים. יש הבדל בין שיח שהוא מנסה לדאוג לכלים המקצועיים ולתעודות אקדמאיות שמוכרות ומתאימות לבין שיח שהוא כולו פוליטי, נסמך על העובדה – למדת ברשות, אז אתה חשוד עד שתוכיח אחרת.
היו"ר יוסף טייב
לא, זה לא פוליטי. אני מבין מה את אומרת.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
הייתי רוצה שההשכלה הגבוהה תהיה נגישה לכולם בתוך ה - -
היו"ר יוסף טייב
אני אסביר.
לילי רוסו
ברשותך, תעודת ההוראה מכשירה את הסטודנט ללמד לקראת תכנית הלימודים הישראלית ברמה המקצועית. זה מותאם למתודולוגיות שקשורות לכיתה ולאופן הלימודים - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אבל זה בדיוק מה שאמרתי.
משה פסל (הליכוד)
מערבבים פה דברים.
היו"ר יוסף טייב
לכן אני רוצה לעשות סדר.
קריאות
- - -
היו"ר יוסף טייב
עאידה, אני רוצה לעשות סדר. זה נכון שהמשרד מנסה ובצדק, לומר שהדרישות שלו הן דרישות פדגוגיות וחשובות ומקצועיות. ולכן, הם דורשים שיהיה כתוב "תעודת הוראה" ולא רק השלמה. זה נושא אחד. אבל בואו לא נטמון את הראש בחול. בקשת המחוקק וכוונת המחוקק והמציעים היא לקבוע נורמה, שאדם שלמד ברשות הפלסטינית, וספג במשך תקופת התואר את הדברים כמו שראינו בסרטון קודם, את שנאת היהודים באשר הם יהודים ואי זכותה של קיומה של מדינת ישראל – היה פה סרטון קודם.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
על הסרטון בנית את כל החוק?
היו"ר יוסף טייב
לא, לא. ואמרתי, עשיתי סייג בדבריי – אני אגיד שעשיתי סייג לדבריי ואמרתי שאני לא קובע יתדות ואני אומר שזה מה שקורה בכל המכללות והאוניברסיטאות. אבל, יחד עם זאת אמרתי, ואני חושב שזו כוונת המחוקק, שאחרי ה-7 באוקטובר, המחוקק כמחוקק, זכותו לבוא ולקבוע נורמה, והוא אומר: אני לא מוכן לקחת שום סיכון. ואם יתכן ויש אפילו אחוז הכי קטן שאדם שלמד ברש"פ יעבור את מה שראינו כאן, בסרטון הזה, ושוב, זה היה רק טקס סיום, אנחנו לא יודעים מה היה במשך שלוש, ארבע שנים שהוא למד לתואר - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
ברור שזאת האווירה.
היו"ר יוסף טייב
- - ולכן, אנחנו לא רוצים לקחת את הסיכון שאותם אנשים ילמדו את הילדים שלנו, ולא משנה מאיזה מגזר הם, מהמגזר היהודי או מהמגזר הערבי. כי כמו שאמרתי גם בדיון הקודם – המגזר הערבי לא פחות חשוב לי, ואני רוצה שהם יקבלו חינוך טוב, מקצועי, עם אהבת האחר, עם זה שהוא לוקח על עצמו גם את חוקי מדינת ישראל. אגב, כמי שגדל בצרפת, כשהוריי הגרו מתוניס לצרפת, היה ברור להם שהם נכנסים למדינה ומקבלים את החוקים שלה ומכירים בזכות של המדינה ומברכים ומודים למדינה שמקבלת אותם כמהגרים, ונותנת להם זכות לבוא וללמוד בחינוך הצרפתי וברמה האקדמית - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
זה מעניין ההשוואה בין מהגרים. אנחנו לא מהגרים.
היו"ר יוסף טייב
- - ואחר-כך להיות חלק אינטגרלי ברמה העסקית - - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אתם מהגרים. זו לא המדינה שלכם.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אנחנו לא מהגרים. אם יש מי שהיגר – זה המדינה היגרה אלינו.
היו"ר יוסף טייב
- - וכל שכן, עאידה, אם אתה אזרח ישראלי-ערבי, ברור לך שאם אתה חלק מהמדינה, לא מדין מהגר, מדין אזרח ישראלי - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
ופלסטיני.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
אין דבר כזה.
היו"ר יוסף טייב
- - כל שכן שאתה צריך לקבל ולהפנים את זכותה של מדינת ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית. ואם לא, יש לנו בעיה ביסוד.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
תסתכלי שמאלה, תראי אחת כזאת.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
זה לא קיים, זו המצאה.
היו"ר יוסף טייב
- - ולא יתכן שאדם שלא מקבל את מדינת ישראל כמדינת הלאום היהודית - -
קריאות
- - -
היו"ר יוסף טייב
- - והדמוקרטית, כמדינה יהודית כפי שכתוב במגילת העצמאות, הוא לא יכול לחנך את הילדים, ולא משנה מאיזה מגזר. לא היהודי ולא הערבי, כל שכן הערבי.
תמי סלע
אבל אתה מניח שכל מי ש - -
היו"ר יוסף טייב
עאידה, אני בא ממקום טוב – הפוך. לא ממקום של להתווכח.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
זה בדיוק מה שאמרתי כרגע, שאתה יוצא מנקודת הנחה - - - שכל בוגר הוא חשוד - -
היו"ר יוסף טייב
אני רוצה שילדי ישראל שנמצאים במערכת החינוך, גם מהמגזר הערבי, יקבלו את החינוך כמו שקיבלו - - - וכמו שקיבלו במדינות שחתומות על "הסכם אברהם", שמכירים בזכותה של מדינת ישראל להיות קיימת ולהגן על עצמה, ולהיות חלק ולהיות מדינה דמוקרטית ולשאוף לשלום ולאהבת האחר ולאהבת הזולת, ולא לתמוך במעשים הזויים כמו ב-7 באוקטובר.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אתה עושה השוואות לא מהעולם הזה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מה את הרוצה? מה אתה מצפה? היא חושבת שהיא פלסטינית.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
יא אללה.
היו"ר יוסף טייב
אני מנסה להביא את השיח לרמה אינטלקטואלית מספיק גבוה, אנחנו אנשים מספיק בוגרים.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
מה אני אעשה עם שיח כזה, שרוצים להחליט לי מה הזהות שלי?
היו"ר יוסף טייב
ולכן אני מביא טיעונים ב"אני מאמין" שלי, שכל אזרח במדינת ישראל, ולא משנה אם הוא ערבי, יהודי או צרפתי או אמריקאי יקבל את הדברים האלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
המל"ג הכירה בתואר הזה.
סימון דוידסון (יש עתיד)
אבל לא מדברים על העבר, מדברים על העתיד.
היו"ר יוסף טייב
אבל אמרתי שרצון המחוקק הוא לקבוע נורמה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
לא, אתה לא מדבר על העתיד.
היו"ר יוסף טייב
שמי ש - - - לא יוכל לחנך את ילדי ישראל, ולא משנה מאיזה מגזר הוא.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אם אתה רוצה לדבר על העתיד, בבקשה תבוא תגיד - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
חברת הכנסת עאידה, את פוגעת בילדי מזרח ירושלים. כשאת מביאה מורים שהתחנכו בצורה הזאת, לכבוש את עכו ואת יפו ואת חיפה ואת תל-אביב ולהעיף מפה את העם היהודי, את פוגעת בילדי מזרח ירושלים - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
לא אני הבאתי, אל תפנה אלי ותגיד לי את מביאה.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
- - בילדים שלך. ואת בוגדת בציבור שלך כי את מחנכת את הילדים של מזרח ירושלים לאלימות ולטרור.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אל תגיד לי את זה. אתה עכשיו עושה דמגוגיה זולה.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
זאת לא דמגוגיה זולה. את עושה דמגוגיה זולה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אני לא אחראית על אף אחד שמלמד לא לערכים אנושיים.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אם את מתנגדת לחוק הזה, את פוגעת בילדי מזרח ירושלים. בואי נשים את זה על השולחן.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
הרוח הישראלית היא זו שפוגעת. אל תגיד לי: את פוגעת ואת מביאה. אני לא - - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
את רוצה לטפח - - - כי את מלמדת את ילדי מזרח ירושלים לאלימות וטרור.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מה שהיא לא רוצה לראות היא בוחרת שלא לראות.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
חבר הכנסת בוארון, אתה עושה עכשיו דמגוגיה מאוד זולה. זה לא דיון ענייני מה שאתה עושה.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
זה דיון הכי ענייני.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
"דמגוגיה" זה השם השני שלך, גברת דמגוגיה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אני לא מחנכת לא להרג ולא לרצח ולא להשמדה ולא לניכור עם. יש אחרים בעולם הזה שעושים את זה, אל תפנה אלי.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
מה הבעיה שלך? למה את מתנגדת שהם ילמדו בישראל? אנחנו רוצים שהם ילמדו בישראל.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
היא תומכת בכאלה - - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
תפתחי את החוק.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
תפסיק לעשות דמגוגיה. דיברתי הכי ברור - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אנחנו לא רוצים שילמדו ברשות הפלסטינית, זה הכל.
היו"ר יוסף טייב
הנקודה הובהרה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
דיברתי הכי ברור. מבחינתי, אני אישה שדוגלת שכל מערכת החינוך האקדמית תהיה בחינם לכולם כדי שתהיה מונגשת, כדי שכולם ילמדו.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
מה זה קשור בחינם? את מעדיפה שהוא ילמד ברשות הפלסטינית או פה בישראל? זאת השאלה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
לא, באמת. באמת. אם אתה רוצה להמשיך בדמגוגיה הזולה הזו - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
זה שאין לה תשובה, זה מספר את הסיפור.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
- - - ולפנות אלי בצורה כזו, אז אני לא מקיימת את השיח הזה.
היו"ר יוסף טייב
בואו נחזור לדיון.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
לא, כאשר הוא שואל אותי: את מדברת על מערכת החינוך בישראל או ברשות הפלסטינית? אני מחליטה פה, אני חברת פרלמנט פה. אני - - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
לכן אני שואל אותך.
היו"ר יוסף טייב
עאידה, לכן אנחנו ביחד קובעים פה נורמות, ואת חלק ממי שיכול להצביע פה בבית הזה ולכן אני שואל אותך שאלה לגיטימית שהוא שואל אותך - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
לא, זה לא לגיטימי מה ששאלת.
היו"ר יוסף טייב
למה? הוא שאל אותך - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
הנה, יצא המרצע מהשק.
היו"ר יוסף טייב
למה? הוא שואל אותך האם את חושבת לנכון שסטודנט שלומד ורוצה אחרי זה ללמד את ילדי ישראל במערכת החינוך, האם נכון שהוא ילמד ברש"פ או נכון שהיה ראוי שהוא ילמד במדינת ישראל?
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
ראוי שהוא יהיה עם תעודה מתאימה לתפקיד שהוא נכנס אליו, עם השכלה ועם כלים חינוכיים, ועדיף מאוד שהוא יהיה בעל ערכים אנושיים, לא דורס עם אחר ולא מתנקם בעם אחר - - -
קריאות
- - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
מי שרוצה למחוק אותנו? איזה עם אחר? איזה עם אחר את רוצה? איזה?
היו"ר יוסף טייב
חברת הכנסת עאידה הסבירה לנו בלי להוציא את זה במפורש בלשונה, אבל היא הסבירה לנו שאם הוא למד ברש"פ, אכן הוא לא יכול גם לפי דעתה ללמוד, כי הרש"פ לצערי לא מחנך לאהבת האחר ולא לתמוך בשלום, ותומך רצח אחר ותומך במחבלים - - - בזה שהם הרגו ויש להם דם על הידיים - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
כבוד היושב-ראש, אני מבקשת לא לתרגם את הדברים שלי.
היו"ר יוסף טייב
- - וכמה שיש להם יותר דם, זה יותר טוב. זה מה שאמרת, אלא אם כן את רוצה להסביר את עצמך אחרת.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
כבוד היושב-ראש, אני מבקשת ממך, מה שאני אמרתי היה ברור לכולם. מי שרוצה לסלף ולהתעלם – אני לא מדברת את השפה שדיברת. אני יודעת לבטא את עצמי יותר טוב מכל אלה שמנסים לדחוק הצידה - -
היו"ר יוסף טייב
אז יכול להיותש אני מבין מהר אבל צריך להסביר לי לאט. אז מה כוונתך?
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
- - את המטרות הפוליטיות שלהם. שלא יבלבלו אותך, לא מדברים על חינוך ילדינו ולא מדברים על רמת ההוראה והחינוך בתוך מערכת החינוך הישראלית.
היו"ר יוסף טייב
בהחלט, זו נקודה חשובה. אבל יחד עם זאת, יש גם נקודה של ערכים, שלא יתכן שאדם שספג שנאת האחר - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
נקודה של ערכים – אף אחד לא יטיף לי, במיוחד מי ששמח על הרג ילדים - -
היו"ר יוסף טייב
- - את יודעת מה? שנאת האחר באשר הוא אחר, לא קשור ליהודי, ערבי או נוצרי.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
- - שלא יטיף לי על מסור.
היו"ר יוסף טייב
אני הטפתי מוסר?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
איזה ילדים? על איזה ילדים? את רוצה לומר על איזה ילדים? הילדים שלך בעזה? המחבלים? על איזה הרג ילדים?
היו"ר יוסף טייב
עאידה, אני לא - - - אני חושב שהיה ראוי שכל מחנך במדינת ישראל - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
תדברי על הרצח של הילדים והתינוקות שנרצחו ב-7 באוקטובר.
קריאות
- - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
לדבר על הרג ילדים...
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
תזיז את הרעש מהצד כדי שאוכל להקשיב לך.
היו"ר יוסף טייב
יש פה שאלה מהותית, ואני מכבד את כל הנוכחים בחדר. אני אומר את דעתי ואת עמדת המחוקק ומפה נתקדם. עמדתנו, גם אני, כיו"ר הוועדה, וגם עמדת המציעים ואני מאמין ש-90% מחברי הכנסת בבניין הזה, חושבים שלא ראוי שאדם שהתחנך בכל מקום, ולא משנה אם זה רש"פ או מדינת אויב אחרת, שמחנכת לרצח יהודי באשר הוא יהודי, תומך ברצח עם, אינו מגנה את מה שנעשה ב-7 באוקטובר וכל הדברים האלה, וספג את זה במשך שנים שהוא למד את התואר ומסיים בטקסי תואר כמו שראינו בסרטון הזה, לא יכול ולא ראוי שהוא יחנך את הילדים שלנו, ולא משנה אם זה ילדים ערבים, יהודים, צברים, מי שנולד פה או לא נולד פה, עלה לארץ או לא עלה – זה לא הוויכוח. הוויכוח הוא מה הוא ספג ומה הוא פולט. ואדם שספג דברים כאלה, כנראה - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
איך תחליט שהוא ספג?
היו"ר יוסף טייב
אז אני אגיד: בן אדם שספג דברים כאלה כנראה שגם פולט. "כבולעו כך פולטו".
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
תמי, את מכירה משהו אחר מהלימודים באקדמיה ברשות? את מכירה משהו אחר? את מכירה משהו אחר? לא, כי אני שומעת את ההערות שלך כל הזמן מהצד כמו: לא בטוח שזה מה שהם סופגים, לא בטוח שזה מה שהם...
היו"ר יוסף טייב
זה לא משנה.
תמי סלע
אנחנו קובעים - - -
היו"ר יוסף טייב
אני רק אגיד – לימור, זה לא רלוונטי, וזה שהקרנתי את הסרטון הזה, זה לא בשביל להביא הוכחה - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
- - -
היו"ר יוסף טייב
אני לא יודע וזה לא מעניין אותי. אני אומר שאם זה קרה אפילו פעם אחת, וזו עמדתי. גם אם זה קרה פעם אחרת אחרי ה-7 באוקטובר, אסור לנו לקחת סיכון שאנשים שספגו את הדברים האלה יפלטו במערכת החינוך הישראלית, וגם אם זה רק במגזר הערבי, וגם אם זה יהיה רק במזרח ירושלים, אסור לנו כמדינה, אסור לנו כמשרד חינוך, אסור לנו כוועדת חינוך, בוודאי אם זה חברי כנסת, ולא משנה אם זה אופוזיציה או קואליציה, לתת לאנשים האלה לבוא ולחנך את ילדינו. אני חושב שזה דבר לגיטימי וזהו.
לירן ברוך
כבוד היושב-ראש, אנחנו רוצים להגיד כמה מילים.
היו"ר יוסף טייב
אני אתן. חברים, אתם רשומים.
משה פסל (הליכוד)
קודם כל, אני מציע שנתקדם לחקיקה עצמה. אבל אני אומר את האמת, שבסופו של דבר יש פה ערבוב בין הפדגוגיה לבין העניין המוסרי שעליו אנחנו מדברים. ומה שאנחנו ביקשנו זה אגב, אם תהיה אוניברסיטה ברשות הפלסטינית, שהיא מחנכת לאהבת האדם, אהבת עם ישראל ולא רוצה לרצוח אותנו ולא מלמדת את זה, יכול להיות שאפשר להוסיף את זה לחוק בשמחה. יכול להיות שאפשר להוסיף את זה בחוק שהיא תבקש אישור מהשר, והשר יכניס את המוסד הזה ויכירו בו. אם יש אוניברסיטה ספציפית שמכירה באהבת האדם, באהבת עם ישראל ורוצה שגם אנחנו נקיים פה חיים ולא "from the river to the sea" "לנקות" את כל היהודים ולרצוח, אפשר אולי להשאיר פתח כזה.

אבל מה שאנחנו ביקשנו זה לא לדון בעניין - -
קריאה
- - -
משה פסל (הליכוד)
אתה יודע, כמציע, אני אומר שאפשר אולי להכניס את זה ולא לדון בעניין הפדגוגי המקצועי אלא אחרי ה-7 באוקטובר, כמו שאמרת, היושב-ראש, לדון בדברים עצמם מבלי להתחפש ומבלי לדבר "Politically correct". מה שאנחנו ראינו פה זה שאפשר ללמוד ברשות הפלסטינית, ולמעשה לחזור כשאתה מוסת נגד העם היהודי. זה בלי "חארטות", בלי סיפורים, בלי ללכת מסביב, בערך, אולי. אתה בעצם רוצה להעיף את כל היהודים מחיפה, עכו, וזה מה שאתה רוצה לעשות.

אם אנחנו רוצים לבנות שלום אמיתי, לא יכול להיות שניתן לאותם אנשים ללמד פה את הדור הבא של הערבים, שאנחנו רוצים לקיים איתם פה - - - ושלום.
היו"ר יוסף טייב
אגב, אמרנו גם בדיון הקודם שאין לנו בעיה שילמדו חינוך ויבואו ללמד - -
משה פסל (הליכוד)
איך אפשר לעשות שלום - -
היו"ר יוסף טייב
- - במדינה שתומכת בקיומה של מדינת ישראל ולא מחנכת לרצח.
משה פסל (הליכוד)
בדיוק. ולכן, יש "סור מרע" ויש "עשה טוב".
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אם אתם זוכרים טוב, הרשות הפלסטינית חתמה על הסכמים עם מדינת ישראל - -
משה פסל (הליכוד)
אבל היא הפרה אותם. היא הפרה אותם.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
אם אתם זוכרים טוב, הרשות הפלסטינית בהסכמים עם מדינת ישראל. אם אתם זוכרים את זה.
קריאות
- - -
היו"ר יוסף טייב
אני יודע דבר אחד – מה-7 באוקטובר - - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
ועדיין באוניברסיטה של רמאללה, מדברים על כיבוש עכו וחיפה ויפו, למרות שיש הסכמים עם מדינת ישראל. אז מה אנחנו אומרים? דבר אחד: מי שמחנך לכיבוש עכו, יפו וחיפה - -
משה פסל (הליכוד)
מי שמשלם עבור הדם שלנו.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
מי שמשלם עבור הדם של אנשים שפוגעים בנו – לא ילמד פה. זה הכל.
היו"ר יוסף טייב
לירן ברוך, בבקשה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
מי מלמד? הרשות מלמדת פה - - -
קריאות
- - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
השתגעתם לגמרי. אתם חושבים שהרשות מלמדת פה - - - השתגעתם לגמרי? אתם חושבים שהצעירים הולכים כאילו דף ריק וכותבים עליו, מכניסים להם לראש? מה זה?
היו"ר יוסף טייב
אני ראיתי רק את טקס הסיום. אוי לנו אם זה הטקס, ומה היה במשך ארבע השנים שהוא למד שם.

לירן ברוך, בבקשה.
לירן ברוך
כבוד היושב-ראש, אני מפורום נכי צה"ל למען ביטחון ישראל. הפורום שלנו מורכב מלוחמים שנפצעו על הגנת הארץ. יש כמה עיוותים שמצאנו במצב שהיה עד היום. בזמנו עזרנו להוציא ארגוני דה-לגיטימציה ממערכת החינוך, ואנחנו חושבים שזה חלק מאוד חשוב, הצעת החוק הזאת, כדי להשלים ולמנוע פגיעה בילדים שלנו ובכל הדברים האלה.

במוסדות ברש"פ, איפה שאני והחברים שלי ביצענו מעצרים, אם זה בביר זית ליד שכם, אם זה באוניברסיטה בג'נין ועוד כל מיני מקומות שמחנכים שם הכל מלבד אהבת הארץ והציונות. חשוב לציין, שבמוסדות האלה אין כניסה ליהודים, זה "יודן ריין". בעבר, שב"כ בדק את כל הלומדים והסיר את הפיקוח.

עןד נושא בחוק שאנחנו רואים לנכון לציין – אני חושב שלא צריכים לתת למחוקק יותר מדי אפשרות להחליט, וברגע שיש פה קריטריונים לפסילה, אז המחוקק צריך לפסול אותם בלי שיקול דעת. בסופו של דבר, אנחנו צריכים למנוע את ההרעלה של הנוער שלנו ושל הילדים שלנו. ואם מלמדים במוסדות האלה, כמו שראינו פה עכשיו, את ההסתה החמורה לרצח וגם לזה שהם רוצים לקחת לנו את הארץ שלנו, אז אנחנו חייבים לחוקק כמה שיותר מהר את החוק בנושא הזה ולמנוע את כל ההסתה הזאת ונזכה, כביכול, לפירות שלה בעוד כמה שנים. גם היו כל מיני אירועים מסוימים, שראינו הסתה גם בפזורה וגם במזרח ירושלים.

עוד משהו קטן – יושב איתי ניב קשת, שגם נפצע קשה מאוד בפעילות מבצעית, כשהוא מנע ממחבלים לחדור לתוככי ישראל. אז אנחנו גם חווינו על בשרנו את כל ההסתה הזאת שהלוחמים שלנו חווים. תודה רבה לכם.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה ורפואה שלמה. ארנסט איתן, בבקשה.
ארנסט איתן איבניצקי
אני עורך-דין במקצועי, ואני רכז הפעילות האקדמית של תנועת "אם תרצו". אני חושב שהגיע הזמן שכולנו נתפקח ונבין שבצד השני לא נמצאים ידידים, נמצאים אויבים שמרעילים את כל מי שלומד שם וקוראים לרצח. מדובר באנשים שלומדים ברשות, ובאופן אוטומטי יונקים שנאה והסתה לרצח. וכל מי שלומד ברש"פ, פירושו שהוא לומד בחממות שנאה לישראל. יש מספיק מקומות בעולם שניתן ללמוד שם ולרכוש תעודות הוראה שאינן קוראות לרצח יהודים. אני חושב שה-7 באוקטובר הראה לכולנו למה הסתה יכולה להוביל. אין שום הצדקה שמדינת ישראל תכיר בתעודות הוראה שנתקבלו בישויות עויינות.

לצורך הדוגמה – באוניברסיטת ג'נין, אחד מכל שני סטודנטים, משמע מחצית מהסטודנטים, הם בעלי אזרחות ישראלית. הם אלו שאחרי זה נכנסים פה לשוק העבודה, ואדרבה ואדרבה מלמדים את הילדים פה, בישראל. מדובר על מקום שהוא קן טרור. אנחנו יודעים מה קורה בג'נין. אני שואל אתכם פה: האם אתם מוכנים שאלה יהיו האנשים שיחנכו את הילדים שאחרי זה יהרגו את הילדים שלנו? אני חושב שמספיק דברים יצאו מג'נין, אז לא צריך שגם נינוק משם את השנאה שמנסים להחדיר פה, בתרבות. תודה רבה.
ניב קשת
משפט קטן: דיברתם על הפיל שבחדר. צה"ל, לפני ה-7 באוקטובר, התכונן למספר פרצות בגדר מאוד מצומצמות. בסוף, ב-7 באוקטובר, לא הייתה גדר. אז ההיקש לכאן הוא שאתם עושים כל מיני סייגים, זו אחלה פירצה שלא תהיה גדר. בסוף, אתם רוצים שיהיה פה חינוך כמו שצריך לילדי ישראל והגנה לילדי ישראל קודם כל, עם כל הכבוד לפיל שבחדר שדיברנו קודם. זה הכל.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה. אני רוצה לציין לפרוטוקול שעד הדיון הבא, שיהיה בשבוע הבא או בתחילת השבוע שלאחר מכן, זה יהיה תלוי בהבנות שאליהן נגיע עם משרד החינוך. אני כן רוצה להבהיר שאנחנו רוצים להגיע להסכמות ולהכניס בסעיף (ב)(1), או כסעיף קטן (7) או כהמשך לסעיף קטן (3), על ההשפעה המזיקה של מחנך על תלמידיו, שזה יהיה עילה כדי לפסול אותו. אני חושב שההעברה לסעיפים האלה היא שינוי מהותי, וזה לצד המחוקק. אף אחד פה לא מטאטא מתחת לשטיח. זה רצון המחוקק, ואנחנו רוצים להגיע להבנות עם המשרד כדי שבסוף נוכל להביא את זה על השולחן, לא בערך, לא אולי ולא בצבעים כאלה ואחרים – זה רצון המחוקק. המחוקק רוצה לקבוע נורמה שאדם שלמד ברשות הפלסטינית, שספג את כל מה שאמרתי בדרשה שאמרתי קודם, אין לי כוח לחזור עליה, אתם מוזמנים לראות אותה בסרטון, ולספוג - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
רק שמת לב שזה מכללה צבאית של משטרה, וזה לא האוניברסיטאות שלומדים בהן חינוך.
היו"ר יוסף טייב
זו האוניברסיטה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
מה זו האוניברסיטה?
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
זו אוניברסיטת איסתיקלאל.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
בדיוק עכשיו ראיתי את הסרטון וגם כתוב שם בעברית, שזו מכללה צבאית. זה לא איפה שלומדים המורים.

ועוד שאלה – מה עם האוניברסיטה האמריקאית? אפשר שהבוגרים של האוניברסיטה האמריקאית ילמדו או לא?
היו"ר יוסף טייב
אנחנו נדון בזה בקריאה שנייה ושלישית. זו שאלה טובה מאוד, עאידה.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
עוד הערה אחת, אדוני היושב-ראש: חשוב לי לומר, גם על דעת חבר הכנסת עמית הלוי, וחשוב לנו שזה יוכנס בדברי ההסבר לקראת שנייה ושלישית – כמו שנאמר כאן על - - - על-ידי חבר הכנסת הלוי בדיון הקודם ועל-ידי, התיקון שהחוק הזה מבקש לעשות הוא נורמטיבי ומהותי. ולכן, גם אם נצביע עכשיו, ואני מקווה שכן, לדון בהגדרה המדויקת של הפסול הנורמטיבי, לקראת שנייה ושלישית.

עוד נקודה אחת לגבי מורים קיימים – שאף אחד לא יחשוב בטעות שזה שוויתרנו על מורים קיימים, זה כיוון שמהותית הם שונים מהמורים שבדרך לרשות הפלסטינית. הם לא שונים. אנחנו לא רוצים לגזור גזירה תקציבית שהמערכת לא יכולה לעמוד בה או גזירה מקצועית שהמערכת לא יכולה לעמוד בה ולכן, הסכמנו להחריג את הדבר הזה. אבל אני אנהל שיח עם השר לקראת הדיון בשנייה ושלישית, ונגיש נוסח מגובש וסופי.
היו"ר יוסף טייב
יכול להיות שהפתרון לזה הוא להחליט על זה כהוראת מעבר או כהוראת שעה, עד שהמדינה תהיה מוכנה כי בסוף, יש לנו כמות הזויה של מורים שהולכים ללמוד ברשות הפלסטינית מכל מיני סיבות –כלכליות, לא עומדים בתנאי הסף. הכל נכון.
קריאה
מורים שלמדו במגזר החרדי - - -
היו"ר יוסף טייב
גברתי, לא נתתי לך זכות דיבור, עם כל הכבוד. יש פה כללים בוועדה, ואני בדרך כלל אני מוציא החוצה על התפרצויות כאלה, אבל אני מכבד אותך ואפילו לא שמעתי מה אמרת.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
כבוד היושב-ראש, תוריד את העניין הכלכלי כי אולי לא אמרו לך אבל זה לא יותר זול ללמוד שם.
היו"ר יוסף טייב
יכול להיות. נאמר לי על-ידי הייעוץ המשפטי שחלק מההחלטות הן גם כלכליות. זה לא בא ממני. לכן אני אומר שיכול להיות שכל התשובות נכונות. אבל אני כן ארצה לקבל מהמשרד את התשובה מה בכוונת המשרד לעשות כדי לפתור את הבעיה הזאת, כי מחר אנחנו אוסרים את הכניסה של אותם מורים לישראל - -
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אז יש הוראת מעבר, ויש - - -
היו"ר יוסף טייב
אז אני אומר, במקביל להוראת המעבר, בתחילת הדיון הבא - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
שנייה, מה עוצרים את כניסתם לישראל?
תמי סלע
לא, לא.
היו"ר יוסף טייב
את הכניסה למערכת החינוך.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
בסדר. אני רוצה להיות... נסחפת.
היו"ר יוסף טייב
לקחנו את זה כבר עד הסוף, את אומרת.
תמי סלע
את הצורך של מערכת החינוך וגם את האלטרנטיבות באקדמיה הישראלית, שעוד לא שמענו את המספרים כדי להבין.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אדוני היושב-ראש, דנו עם השר ועם השר לענייני ירושלים וכבר התגבשה טיוטת החלטה של המשרדים הממשלתיים להכניסה כפרק נפרד בהחלטת החומש, ועל זה דנו גם בדיון הקודם.
תמי סלע
לא הבנתי אם היא נותנת מענה מלא ומתי?
היו"ר יוסף טייב
אני רוצה לדעת איך המשרד רואה את זה, האם זה ייתן את המענה? איך ייתן את המענה? האם זה יהיה במזרח ירושלים או יהיה במכללת "דוד ילין"? כל השאלות שצפו, שהמשרד יבוא. שאלתי אותם עכשיו.
אביחי אברהם בוארון (הליכוד)
אז אפשר לשאול את השאלות האלה לקראת שנייה ושלישית. להצביע עכשיו על ראשונה אנחנו לא יכולים?
היו"ר יוסף טייב
לא, עכשיו אני לא מצביעה על ראשונה כי לא סיימנו לקרוא את כל החוק. כמו כן, ישנן סוגיות מהותיות פה שאני מעדיף שנגיע להסכם עם השר ועם הגורמים המקצועיים במשרד בצורה טובה, בעוד שבוע נתכנס ונביא את זה במקום הנכון, הראוי לו, בלי לטאטא ו"בערך" ו"אולי", ולשים את זה כסעיף (3) או כסעיף (7) ל-16(ב) בצורה ברורה, על השולחן עם ההסכמות של המשרדים, ושכל חברי הכנסת ידעו בדיוק על מה מדובר. ויהיו בע"ה גם חברי כנסת מהקואליציה. אני קורא לחברי הכנסת טור פז וסובה גם להצביע בעד.

ברשותכם, אני נועל את הדיון.

הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 14:04.


>>

קוד המקור של הנתונים