פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
2
ועדת הפנים והגנת הסביבה
13/01/2025
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 313
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שני, י"ג בטבת התשפ"ה (13 בינואר 2025), שעה 10:49
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 13/01/2025
קידום אישור התכניות במוסדות התכנון לכביש הגישה החדש ממודיעין עילית לכיוון ירושלים כביש 4431, הצעה רגילה לסדר בנושא: "תושבי מודיעין עילית, העיר היחידה עם כניסה יחידה, נצורים לעיתים תכופות או תקועים שעות בפקק בדרך לעיר"
פרוטוקול
סדר היום
1. קידום אישור התכניות במוסדות התכנון לכביש גישה חדש ממודיעין עלית לכיוון ירושלים כביש 4431.
2. הצעה רגילה לסדר בנושא: "תושבי מודיעין עילית, העיר היחידה עם כניסה יחידה, נצורים לעיתים תכופות או תקועים שעות בפקק בדרך לעיר", של ח"כ אברהם בצלאל (מס' 1238).
נוכחים
¶
יהודה אלקלעי - מנהל לשכת התכנון, משרד הביטחון
תום פישר - רפרנט התחדשות עירונית ותכנון ובנייה, אשכול נדל"ן, משרד המשפטים
פקד תומר פוייר - מהנדס תנועה, המשרד לביטחון לאומי
עדית קרמר - סגנית מתכננת מחוז מרכז, מינהל התכנון
עינב רינגלר - מנהלת אגף תכנון, רשות מקרקעי ישראל
יעקב גוטרמן - ראש המועצה מודיעים עילית
נחום גיטלר - סגן ראש עיריית מודיעין עלית
אברהם בנימין - מנהל אגף מדיניות, תנועת רגבים
לאה פריס - מנהלת קבוצת צדק מודיעין עלית
חנה דיין - תושבת מודיעין עלית
מנחם שמריהו בורשטיין - תושב מודיעין עלית
גבריאל דביר - תושב מודיעין עלית
לאה האריס - אימהות הלוחמים
נוכחים באמצעים מקוונים
¶
יוסי אמגר - המפקח על התעבורה ת"א והמרכז, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים
סימונה טסטה - סגנית מנהל אגף בכיר תקצוב ובקרה, משרד הבינוי והשיכון
יעל טוביאס - סגנית מנהל אגף פרויקטים מרכז לתח"צ, חברת נתיבי ישראל
רישום פרלמנטרי
¶
רעות חביב, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעה רגילה לסדר בנושא
¶
"תושבי מודיעין עילית, העיר היחידה עם כניסה יחידה, נצורים לעיתים תכופות או תקועים שעות בפקק בדרך לעיר", של ח"כ אברהם בצלאל (מס' 1238).
היו"ר יעקב אשר
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה. על סדר היום שני נושאים, שזה נושא אחד עם מטרה אחת. קידום אישור התכניות במוסדות התכנון לכביש גישה חדש ממודיעים עלית לכיוון ירושלים. כביש שמספרו 4431, אני מקווה שאני לא טועה. אדוני ראש העיר, תתקן אותי אם אני טועה, אתה מכיר יותר טוב ממני כנראה. הנושא השני הוא הצעה לסדר של חבר הכנסת אברהם בצלאל, זו הצעה ישנה – "תושבי מודיעין עלית, העיר היחידה עם כניסה יחידה, נצורים לעיתים תכופות או תקועים שעות בפקק בדרך לעיר". תבדקו עם חבר הכנסת בצלאל, יש לו איזו ישיבה אחרת, אבל ככל שהוא יוצא. לפני שאנחנו נתחיל, נמצאת כאן לאה האריס, אימהות הלוחמים, בבקשה.
לאה האריס
¶
כן, תודה רבה. אני פה בתור נציגה של אימהות הלוחמים, אבל אני גם תושבת תל מונד. הכביש המדובר זה הכביש שלנו. לקח לי כשעה וחצי להגיע מתל מונד לצומת שילת הבוקר, כאשר זו נסיעה של עשרים דקות. אנחנו ממש במצור שם. אז אני מאוד שמחה על הדיון הזה היום.
לאה האריס
¶
אבל, אני פה בתור נציגת אימהות הלוחמים. אני אמא לחמישה לוחמים. אחד בסדיר ועוד ארבעה במילואים. כולם בני תורה, לומדים תורה, משרתים בנאמנות. אני חמה לעוד שני חיילי מילואים לומדי תורה, שעשו ועושים מאות ימי מילואים במטרה לנצח את הרוע ולהחזיר את החטופים. לפני כמה חודשים אני שאלתי את בני בן ה-23 כמה חברים הוא איבד במלחמה הזאת, והוא אמר לי שכשהוא הגיע ל-40 הוא הפסיק לספור. אבל זה היה לפני כמה חודשים ולצערנו המספר רק הולך וגודל. החיילים שלנו הם מסורים, נאמנים, מלאי מוטיבציה לשמור על העם והארץ, אבל המציאות כואבת מאוד. חשוב לי להגיד שאין לנו בנים מיותרים, כל אחד הוא עולם ומלואו. ואין שום הצדקה למחיר הדמים הבלתי נתפס שאנחנו משלמים בגלל מדיניות כושלת של ראשי הצבא.
לא צריך להיות עם ניסיון צבאי עשיר כדי להבין שיש כאן מחדל ושמסכנים את חיילינו לשווא. גם בכירי הצבא, אלה שמוכנים להשמיע את קולם בתרבות שלא מעודדת חשיבה ביקורתית בכלל, מסכימים. השבוע הלל ביטון רוזן פרסם שקצין בכיר בפיקוד הדרום מתח ביקורת חסרת תקדים על הרמטכ"ל ועל אלוף הפיקוד, ואני מצטטת – "הדשדוש בעזה מביא לעשרות הרוגים מידי חודש. שיטת הפשיטות מתוך מרחבים שצה"ל כבר כבש פשוט לא עובדת. האויב נכנס לכל מרחב בו סיימנו להילחם ומחדש משם את ההתקפות. השיטה חייבת להיות כיבוש ואחיזה בשטח". מישהו פה בחדר עוקב ויודע כמה חיילים אנחנו קברנו בשבוע האחרון בצפון רצועת עזה? עשרה.
עשרה חיילים בשבוע בצפון רצועת עזה. ובחודשים האחרונים, אחרי שכביכול כבשנו את המקום, ממה שאני הבנתי, המספר זה 51. וכל אחד הוא בן להוריו, חלקם נשואים, אבות לילדים. כל אחד עולם ומלואו. ואין לנו בנים מיותרים. ומה עם הפצועים? שבוע שעבר, לפני שבועיים אנחנו איבדנו שכן יקר, הלל דינר, הי"ד, בבין חנון. ושבוע לאחר מכן בן של חברים טובים שלנו, התפוצץ עליו מטען בפיר והוא עם כוויות מכף רגל ועד ראש. וזה מקום שכבר טוהר. למה? למה אנחנו מחכים? כמה איבדו ידיים, רגליים או את מאור עיניהם כי מישהו בצמרת צה"ל לא מוכן לעשות מה שכל צבא נורמלי בעולם עושה בזמן מלחמה – כובשים שטח ונשארים שם. צה"ל יוצא, האויב מתארגן, מתחזק, מתחמש.
ובעיקר בעזרת הטרלול הלא-הומניטרי, שראשי צה"ל מתעקשים להעביר ישירות לידי חמאס בכמויות הזויות, למרות הנחיית הדרג המדיני לגבש חלופה. ואז הוא מניח מטענים, שולח צלפים ופוגע, חלילה, בחיילינו. אנחנו, אימהות הלוחמים, דורשות משר הביטחון למנות מפקדים שנלחמים בנחישות, להשמיד את האויב תוך שמירה מרבית על חיי בנינו. ומתוך הבנה שראש הממשלה ושר הביטחון אחראיים להתוות את המדיניות ובכירי צה"ל אמורים לבצע, עליהם להורות באופן מיידי לדרגים הכי בכירים בצה"ל שחיי חיילינו קודמים לחיי העזים הלא חפים מפשע.
ואם הרמטכ"ל לא רוצה או לא יכול לנהל מלחמה בצורה חכמה וצודקת, אז תפקידם של נבחרי הציבור הוא להראות לו את הדלת ולמנות רמטכ"ל שיעמוד לימין חייליו וינצח לא מחר, לא ב-20 בחודש, כשטראמפ ייכנס לבית הלבן – היום, עכשיו, כי אין לנו זמן לחכות. שלום חיילינו יותר חשוב מהכול וכל יום אנחנו מאבדים עוד בנים יקרים, חלילה. תודה.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה רבה. תודה על הדברים. מאחר ובאתי עכשיו מוועדת הכנסת והיו גם נציגים של משפחות החוטפים וכולי, אז אני רוצה באמת להצטרף גם לתפילות וגם לדרישה שלנו החד-משמעית, גם הדרישה וגם ההודאה וגם התמיכה. אנחנו חושבים שאנחנו נמצאים במצב היום שחייבים באופן הכי מהיר והכי מיידי להציל ולגרום לכך, להציל את אותם שבויים, הייתי קורא להם, או אותם בני ערובה שנמצאים שם. אנחנו לא הסתרנו את דעתנו מתחילת האירוע הזה. אני לא נכנס כרגע לנושאים המלחמתיים כי אנחנו פחות, כמו שכולנו יודעים אין לנו נציג בקבינט הבטחוני. אבל יש דבר אחד שאני יכול לומר בשמי כמובן וגם בשם שולחינו, ואמרנו את זה גם לראש הממשלה ואני אומר את זה גם כאן – אנחנו חושבים שצריך כמה שאפשר וכמה שיותר מהר להציל, ככל הניתן, את בני הערובה. את אותם חטופים שנמצאים שם.
אנחנו ניתן תמיכה מלאה לכל מהלך אחראי שייעשה על ידי ראש הממשלה בעניין הזה. מבחינתנו זה ברור. אנחנו לא נכנסים כרגע לדברים הביצועיים שייעשו בצורה כזו או בצורה אחרת, זה לא הדבר שאני רוצה לחוות עליו דעה מבלי שאני יודע את הכול. אבל, דבר אחד ברור – עם ישראל צריך היום להחזיר את האנשים הביתה, כמובן בעדיפות את כולם וכמה שיותר מהר. ויפה שעה אחת קודם. ויפה שעה אחת במובן של שעה אחת ממש. זה רצוננו, זו דרישתנו, זו בקשתנו וזו גם תפילתנו. אוקיי, מאחר וחבר הכנסת בצלאל לא נמצא אני אומר את הדברים, את נושא הדיון שאנחנו נמצאים בו.
מודיעין עלית, עיר ואם בישראל, שלידה עוד מספר יישובים לא מועט שחיים באזור. מדובר על עשרות אלפי תושבים שבעצם שעונים היום על כביש גישה אחד, שכביש הגישה הזה הוא גם לכיוון המרכז, גם לכיוון ירושלים. הכביש הזה גם עבר הרבה טלטלות. הוא התחיל ככביש צר. הייתה הרבה עבודה שנעשתה כדי להיכנס לפרויקט הגדול יותר שנמצא כרגע בעיצומו ותכף נשמע ונקבל עדכון איפה זה אוחז. העבודות לקחו זמן רב באמת. אני לפחות יודע מהעבר שהייתה הרבה מאוד השתדלות של ראש המועצה וגם שלנו ושל חברי כנסת אחרים ותיקים ממני, בכל מה שקשור לתקציבים של הפרויקט הזה, שזה גם לקח זמן בתחילת הדרך גם. אנחנו מאוד מקווים, ואני מבין שיש תנופה כרגע בעניין הזה.
אני יודע שגם שרת התחבורה רתומה לעניין, סגן שר התחבורה, הרב מקלב, שנמצא על העניין הזה ביחד עם השרה, וכמובן גם חברי כנסת נוספים, יושב-ראש ועדת הכספים, הרב גפני, וכולם. אנחנו כולנו רוצים ומבקשים שהפרויקט הזה יושלם במהירות האפשרית. זה פשוט בלתי אפשרי לחשוב שזה יימשך עוד הרבה זמן. תוך כדי הדיונים הללו נחשף בפניי שיש כביש גישה נוסף, שהוא קריטי. עיר בסדר גודל כזה עם ערי הלווין מסביבה, מחייבת כמה וכמה כניסות. אם ניקח את מודיעין, למשל, כעיר, למיטב ידיעתי יש שש כניסות לעיר, נכון? שש כניסות לעיר. וכך צריך להיות. זאת אומרת, זו לא איזו פריבילגיה. יש שם ראש עיר מצוין, אבל הוא בדיוק ראש עיר מצוין כמו ראש עיר מצוין אחר שיש לנו. אבל, לא יכול להיות שבגלל שזה נמצא באיזשהו קו ירוק כזה או אחר – יש אנשים שחיים שם.
אנשים שחיים שם, יהודים ואחרים, בערים וביישובים, ולא יכול להיות מבחינה בטיחותית, שלא לדבר על ביטחונית, אבל בטיחותית קודם כול – לא יכול להיות שעיר שלמה נשענת על כביש אחד. גם בהרחבתו, אי אפשר להסתפק בעניין הזה. ומאחר ואני מבין, ותכף נבין את זה יותר טוב בדיון עצמו, שהכביש הזה אושר באופן רעיוני אבל עדיין הוא לא סטטוטורי כי הוא תקוע כרגע בהליכי תכנון ובנייה כאלה ואחרים. אני רואה בזה מטרה חשובה מאוד. בדיוק של הוועדה הזאת, שאמונה על הנושא של תכנון ובנייה ואמונה על כל לשכות התכנון השונות, גם במה שקשור למינהל התכנון וגם במה שקשור למינהל האזרחי בחלק של התכנון. למרות שיש פה סמכויות גם של ועדת חוץ וביטחון.
אבל, אני חושב שכולנו ביחד, כחברי כנסת, צריכים לדאוג לכך שהכביש הזה יתקדם, יקבל את האישור הסטטוטורי שלו. שהוא יאושר, יתוקצב ויצא לפועל כמה שיותר מהר. אבל, כדי שנגיע לזה חייבים לעבור קודם כול את המשוכה הזאת של התכנון. במרכז הדיון של היום אני ארצה לדעת ולשמוע איפה זה תקוע, למה זה תקוע ומה צריך לעשות. ואני אומר כבר מראש – אתם מכירים את הוועדה הזאת, אנחנו נעשה ישיבות מעקב בעניין הזה עד שנגיע לתוצאה ולפתרון. כל דבר הוא פתיר. כל בעיה תכנונית כזאת או אחרת היא פתירה כשרוצים לפתור אותה וכשלמישהו זה בוער. ואם זה לא בוער באופן רגיל אז זה יבער בגלל הלחץ שאנחנו נעשה כאן בוועדה.
אני אשמח לתת לראש העיר לתת לנו סקירה גם על הפרויקט הקיים וגם על הדבר הזה, ומשם נתחיל את הדיון. אני אומר מראש שהייתה איזושהי תקלה באחד ממשרדי הממשלה דווקא החיוניים ביותר לעניין הזה, במשרד התחבורה, אז הם נמצאים איתנו בזום. גם יוסי אמגר, המפקח על התעבורה בתל אביב ובמרכז, שהוא חלק אחד בעניין הזה, ומנתיבי ישראל יעל טוביאס, סגנית מנהלת אגף פרויקטים. אני בדרך כלל לא מאשר, אלא אם כן זה בימים ממש עצימים או בעייתיים. הם נמצאים בזום, נמצאים איתנו בהקשבה מלאה. ואם יש להם מה להעיר אם יעירו גם באמצע, כאילו הם נמצאים כאן. אדוני ראש העיר, בבקשה. יעקב גוטרמן, כן.
יעקב גוטרמן
¶
קודם כול, תודה רבה על עצם העלאת הנושא לדיון בוועדה. לפני שנה וחצי הייתי פה בוועדה בנושא של הכביש הזה המדובר. היה פה כינוס של כל הירוקים, שהוביל את זה מוסי רז, לא יודע אם הוא חבר כנסת היום.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא יודע, מוסי או לא מוסי – אני לא הייתי פה. כי אני לכביש הזה נחשפתי לאחרונה. אני אומר את זה לבושתי, אולי, אפילו.
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי. אז בוא נעשה תחרות מה יותר חשוב. כשאתה פונה אליי ואתה רוצה לטפל בדברים אני גם מטפל.
יעקב גוטרמן
¶
בקיצור, בדיוק פה היה, וישב פה גם מהנדס העיר מודיעין וגם כן שאלו את השאלה כמה כניסות יש למודיעין. מודיעין זה ספינת הדגל של התכנון הישראלי. עיר מתוכננת כמו שצריך. ומי שתכנן את זה זה מדינת ישראל, לא ראש עיר א' ולא ראש עיר ב'. במקרה הטוב זה משרד השיכון, במקרה זה הקבינט - - -
יעקב גוטרמן
¶
בסדר, אז קודם כול תכננו עיר עם קהל ידע, איפה הכניסות, איפה היציאות, איפה אזורי המסחר, איפה התעשייה, תעסוקה. בקיצור, עיר כמו שצריך. עם רכבות.
יעקב גוטרמן
¶
בית עלמין ורכבות ואזורי מסחר ותעסוקה, וקניונים ופארקים. בקיצור, עיר לתפארת. הלוואי עלינו. כל מה שנעשה במודיעין, במודיעין עלית בדיוק לא היה. אנחנו קודם כול בינוי, עכשיו עושים את התכנון. ולמה? אנחנו מעבר לקו הירוק, צריכים לדעת את האמת. זה שאין מחסום בכניסה למודיעין עלית - - -
יעקב גוטרמן
¶
סטטוטורית חל חוק התכנון הירדני ובאמת יהודים קנו את הקרקעות האלה והביאו לשם יהודים אברכים, כאחד פתרונות הדיור, שהמדינה לא מצאה לנכון להביא פתרון לציבור החרדי. וכביש 446 גם לא היה. זה גם כביש שנעשה אחר כך. בקיצור, הביאו את האנשים. לא תכננו שום פתרונות, לא ציבוריים, ובטח לא כבישים. לא גישה ולא זה. רצו ליישב את ארץ ישראל ולהביא פתרון דיור לציבור החרדי. ותוך כמה שנים – אנחנו 30 שנה מהקמת העיר – למעלה מ-100,000 תושבים. קצב הגידול הוא 88 לידות בשבוע. זה קצב חסר תקדים.
יעקב גוטרמן
¶
בלי עין הרע, כן ירבו. ולכן, אנחנו, כדי לקדם את העיר הזאת, על כל בעיות התכנון וכל מה שדיברתי קרה עוד דבר. יש בג"צים כך שגם מה שתוכנן בתב"עות ובתוך שטחים ירוקים וציבוריים, גם זה נחתך ונלקח. אחת הבעיות הקשות היא כביש הגישה, היה כביש גישה נוסף לעיר, כביש 455 שמגיע ממחסום מכבים, ימינה מירושלים, עד חרבתא - כביש חרבתא המיתולוגי – לכביש אזורי, שהוא היה כביש הכניסה הנוספת לעיר. יותר מזה, זה לא שזה הכביש הנוסף – זה היה הכביש למודיעין עלית. לפני 446 זה היה הכביש, דרך מתתיהו למודיעין עלית. זה היה הכביש הנוסף. הראשון, ו-446 זה הכביש השני. ואז באנו והבאנו את גדר ההפרדה, ואנחנו רצינו להיות מערבית לגדר ולא מזרחית לגדר. המחיר היה הכביש הזה נלקח.
יעקב גוטרמן
¶
ואז אין לנו כביש. אז עכשיו צריכים למצוא בדיעבד, לתכנן, למצוא כביש, מאיפה להביא את הכביש לעיר. יושב פה יושב-ראש ועדת התכנון החדשה של מועצת העיר, אלקלעי. מגיע לו מזל טוב, עכשיו נכנס למינוי. כל ועדות התכנון, מועצת התכנון ביהודה ושומרון, שפועלת על פי החוק הירדני, אפשר להסתכל, ישבו פה בוועדה הקודמת - - -
יעקב גוטרמן
¶
ומה שקרה זה שמי שישבו בוועדה פה, גם המינהל האזרחי, רת"ח תשתיות, אדם אבידן, הוא אמר שאנחנו מ-2002 מתכננים את כביש הגישה הנוסף למודיעין עלית. עוד לפני שהכביש הזה נלקח לגדר ההפרדה. מתכננים שתהיה עיר נורמלי. עוד פעם, יש בינוי ועכשיו מתכננים. הקושי הזה, וכולנו יודעים שהיום במינהל האזרחי וגם הצבא, שהוא הריבון במקום, מה שהיו עושים פעם עם צווי תפיסה לגבי כבישי גישה לעיר - את מודיעין עלית חותכים שני כבישים מרכזיים: כביש הכניסה מ-446, 445 – כביש אזורי; כביש מנורות הפסגה שמגיע עד למחסום חרבתא של כביש 455, זה הכביש שחותך אותו. אנחנו נתנו לזה שמות – בית הלל ובית שמאי.
סתם ככה, אפרופו, הרב שטיינמן, זכר צדיק לברכה, שהקים את העיר וליווה אותנו, הוא זה שקבע את השמות גם. הוא ליווה אותנו ברמה הזאת. הוא אמר שעיר כמו מודיעין עלית, שזה בני תורה ואברכים, זה בית הלל ובית שמאי. זה היסוד של העיר. אבל, זה כביש אזורי. סטטוטורית זה כביש אזורי. 445, 455 שמגיע עד 443, מחסום מכבים רעות-מחסום חרבתא. עכשיו, למה אני מספר את כל הדברים האלה? באים אליי כראש עיר ואני רוצה להוציא היתרי בנייה להסדרי בטיחות, היות והכביש הזה לא בתחום השיפוט שלי, אני בתוך העיר, בתוך מודיעין עלית - הכבישים הראשיים הם לא בתחום השיפוט. למה? התוכנית של מינהל התכנון, בעבר תכננו תב"עות בלי להביא כבישים לשם בכלל. אין כבישים. הכבישים, לא הוכחה בעלות ליזמים שיזמו את העיר הזאת, אז הכבישים היו מחוץ לתחום.
אז רק תב"עות עם בנייה רוויה, עם קצת יריעות ירוקות, בלי כבישים. ככה אישרו במינהל התכנון. זה לפני שנולדתי בכלל. אני מדבר על שנות ה-90, כשתכננו את העיר הזאת.
יעקב גוטרמן
¶
כן. עכשיו, אם אנחנו לוקחים את כל הבסיס של הבעיות האלה, שאנחנו באים ומציגים בפני כולם – אין לזה אח ורע בעולם. עיר עם קצב הצמיחה הכי גדול בעולם, מעבר ל-4% בשנה. אתה לא רק מתמודד עם הצמיחה הגדולה והמבורכת, אתה צריך גם להדביק את החסר למה שלא קיים.
יעקב גוטרמן
¶
מסביבי, גם גדלים, ברוך השם. אז רק לפרוטוקול, שידעו, אנחנו מדברים על למעלה מ-200,000 תושבים באזור שנהנים מהכביש הזה. אנחנו למעלה מ-100,000, כולנו יודעים. מודיעין עלית, יש גם מודיעין תחתית אז יש עוד 20,000 שהם לא ספורים, ועוד את היישובים מסביב – 200,000 איש, זה כביש הגישה היחידי שאמור לשרת אותם. עכשיו, איפה נתקלנו בבעיה? אז בכביש 446, הייתה מלחמת עולם להביא את התקציב וב-2018 כבר תוקצב הכביש. בשעה טובה, תוקצב הכביש ב-2018. צריכים לדעת את זה. וברוך השם, הכסף לא הייתה הבעיה. ואני רוצה להסביר גם לפרוטוקול – הנושא התקציבי, הכספי, זה לא הנושא של הכביש.
יעקב גוטרמן
¶
בסדר, אבל ב-2018 האוצר התחיל אותו. צריך להגיד תודה רבה לאוצר, לאגף התקציבים. הם הביאו את הכסף, הם דאגו לזה.
יעקב גוטרמן
¶
כל הפרויקט היה מתוקצב. ברוך השם, זה רק גדל. הירוקים, גם בכביש היום, ואני עכשיו בא לעדכן בקשר ל-446 – שבוע שעבר, בהתאם לפרוטוקול שחתם עליו ניסים פרץ, מנכ"ל נתיבי ישראל, אנחנו בעירייה פרסמנו את זה בסוכות בעיתון לתושבים – בדיוק כמו שצריך הביאו את הגשרים לשטח. הובאו הגשרים, בשעה טובה. ולמה עשו את הגשרים האלה? לא לצורכי בני אדם אלא הביאו את זה בשביל הירוקים, בשביל מעבר לבעלי חיים. זה צוואר הבקבוק. שם זה הקו הירוק, שם זה הבעיה. הביאו גשרים. רק זה לקח התכנון. בגלל ההתחשבות עם הגורמים הירוקים, שאנחנו בעד וגם אנחנו רוצים סביבה ירוקה ולשמור על האקולוגיה, אבל זה גרם, כולנו יודעים שכדי להביא את האישור, להביא לביצוע כמו שצריך היינו צריכים להתעכב שנתיים ימים.
לעשות תסקיר סביבתי, אני לא רוצה להלאות את חברי הוועדה פה ואת יושב-הראש מה זה נקרא לתכנן בישראל היום דברים כאלה.
יעקב גוטרמן
¶
ואנחנו גם מקפידים לעשות את כל מה שצריך. בסוף אנחנו מסתכלים על בג"ץ. בסוף, אם אנחנו נדלג על איזה משהו, לא נעשה לחומרה – מישהו יתקע אותנו. ולנו אין עניין שיתקע העניין הזה. אז נכון, נתקענו שנתיים בתכנון בוועדות שם, שהתחלנו את זה ב-2016. התכנון התחיל לפני התקצוב בזכות נתיבי ישראל שנתנו הוראה לתכנן למרות שלא תוקצב הכביש. יש להם את האפשרויות, עם שיתוף פעולה של אגף תקציבים, הביאו את האישור לתכנן אותו למרות שהוא לא תוקצב. ב-2018 הובא התקציב. בזמנו היה ישראל כץ, היה גם שר הביטחון, יחד עם ראש הממשלה – צריכים להגיד להם תודה רבה. הם היחידים שדאגו לכביש. אני במפורש אומר את השמות האלה, שרק הם דאגו לכביש.
יעקב גוטרמן
¶
לפי לוחות הזמנים של ניסים פרץ שפרסמנו, והוא כתב את זה במפורש, ואני אשמח שהוועדה תעקוב פה – אנחנו אמורים להיות ב-2025 אחרי הכביש. סוף שנת 2025, אמור להיות מאחורינו כל הכביש. הוא אמור להיות שלושה נתיבים לכל צד. שביל להולכי רגל, שביל לאופניים. משהו יפה, עד צומת שילת, מכובד. באמת עם סטנדרטים, עם ירידה לנחל.
יעקב גוטרמן
¶
וכפר אורנים. לא לשכוח שכפר אורנים נכנסים מלפיד. עוד מעט אני אסביר למה אני אומר כפר אורנים. אז לדעתנו, ואנחנו ביקשנו שבגשרים ששמו עכשיו, שיתנו לנו את האפשרות שלקראת אפריל, לקראת פסח יהיו שני נתיבי יציאה על הגשר לכיוון מודיעין עילית החוצה. הרי, אצלנו, ברגע שהכביש חסום כל העיר נחסמת. לנו חשוב בעיקר – הכול חשוב, שהכביש יהיה מושלם ותהיה כניסה חופשית למודיעין עלית, אבל בעיקר מה שלנו חשוב מאוד כתושבים זה הכניסות והיציאות בבוקר ובערב, כשנוסעים לעבודה וחוזרים מהעבודה ונוסעים לכוללים. שהכול יהיה משוחרר. ערב שבת, מוצאי שבת. זה חייב. צוואר הבקבוק, החנק שלנו זה שיש שני נתיבים בכיוון היציאה, ממודיעין עלית לכיוון שילת.
יעקב גוטרמן
¶
זה המינימום. ואת זה הבטיחו לנו וזה כתוב בפרוטוקול, זו פעם ראשונה שיש פרוטוקול – כולם מפוקסים על אפריל.
יעקב גוטרמן
¶
תראה, אני רוצה להגיד דבר אחד. אני לא בא לתת ציונים לעבודות. ולית מאן דפליג שיכלו לעשות את זה יותר מהר. אני לא מייצג פה את נתיבי ישראל, יש להם פה את הנציגים.
יעקב גוטרמן
¶
אני הייתי מצפה שכל אלה שמטפלים בכביש מטעם נתיבי ישראל, אם זו יעל, הם עושים את המקסימום, אבל אם צריכים להביא פועלים ויש מדיניות לא להביא פועלים, אז אתה מבין שזה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, זה הוועדה פה, הקירות את גרוני הנחר על אותם יועצים משפטיים ומשרדי משפטים, למרות שנמצא פה איש נחמד ממשרד המשפטים - - -
יעקב גוטרמן
¶
אז הפועלים, אנחנו מקווים שהיות ויש לוחות זמנים, לפי איך שזה נראה בשטח היום – הלוא אנחנו נוסעים שם כל יום – זה נראה שיש רצון באמת. השאלה היא כמה זה יחזיק מעמד. אני אשמח שהוועדה תעקוב אחרי זה, שהעבודות נעשות בקצב שהוא לא פחות מהיום.
יעקב גוטרמן
¶
דבר שני, לגבי כביש 4431. 4431 זה כביש שחברנו ביחד, עוד פעם, חבל שמטה בנימין לא נמצא פה - - -
יעקב גוטרמן
¶
קודם כול, אני בכלל לא עובד בסולו, אני עובד בשיתוף פעולה ואני יצרתי קואליציה על הכביש הזה.
יעקב גוטרמן
¶
זה לא רק מודיעין עלית, הוא תחת שיפוט מועצה אזורית מטה בנימין בכלל. ולכן אנחנו עובדים ביחד. ולא רק עובדים אנחנו ומטה בנימין, אנחנו גם עובדים עם שמעון סוסן. אני רוצה להסביר מה האינטרס. קודם כול, לפיד ושילת סובלים גם כן מהבעיה. כשלנו לא טוב גם להם לא טוב.
יעקב גוטרמן
¶
אז זה גם פוגע באנשים שנוסעים מתל אביב לירושלים. לירושלים יש שני כבישים סך הכול שמובילים אליה. אז כביש מס' 2, שזה כביש 443, הוא נחסם בגלל הבעיות של האזור שלנו.
יעקב גוטרמן
¶
לכן זו בעיה ברמה לאומית. בכל אופן, ללפיד ולכפר אורנים, שזה תחת מועצה אזורית מטה בנימין, יש אינטרס. גם כפר אורנים נכנסים דרך לפיד, אין להם כניסה בכלל. איפה הייתה הכניסה שלהם? מ-455.
יעקב גוטרמן
¶
ואז הוא יוכל להרחיב. ואני גם רוצה לספר סוד לוועדה – אין בעיה של כסף. לפי רפי אלמליח, מנהל מינהל התכנון בישראל, שהוא היה האיש שיזם, וכל הדברים האלה שאנחנו מדברים עליהם, לתכנן זה גם כסף. כל ראש עיר יודע - - -
יעקב גוטרמן
¶
ביושבי במנהל התכנון ברמ"י, הוא זה שחתם על ההזמנות לתכנן. מאיפה היה כסף למודיעין עלית ולמטה בנימין?
יעקב גוטרמן
¶
אז צריכים להגיד תודה רבה לרמ"י שהם חתמו על התכנון. רמ"י מתכנן את הכביש, הוא בעל הבית של הכביש. ואיפה הכסף? הרי, ישאלו כולם איפה הכסף. אם לא הייתה החלטת ממשלה ולא הביא מישהו כסף, מאיפה יש כסף? ואת זה צריך להגיד לזכות רמ"י. הוא הביא את הכסף, ועל חשבון מה? הרחבת היישוב כפר אורנים, שזה היישוב הכי מבוקש בישראל. אתם יודעים מי גר שם.
היו"ר יעקב אשר
¶
איזה רמטכ"ל? יש כמה רמטכ"לים. לא משנה, חברים, אנחנו נצטרך לעשות ישיבה חסויה בשביל זה.
יעקב גוטרמן
¶
בקיצור, ביישוב הזה, והאינטרס מההרחבה שלו, כמו כל הסכמי ההגעה, כמו שאנחנו יודעים על הנוסחה – כדי לעשות הרחבה צריך לעשות כבישים. אז זה המימון. נקווה שעכשיו לא יקלקלו. זאת הייתה התוכנית של רפי אלמליח. על חשבון זה תוכנן, הובא כסף לתכנן, לקחת יועצים, את כל מה שנעשה, בהסכמה שלי יחד עם ביבס, יחד עם שמעון סוסן מחבל מודיעין וישראל גנץ.
יעקב גוטרמן
¶
ולא רק זה, הוא גם תקוע בפקקים. אנחנו בראייה אזורית. גם הביוב של מודיעין עלית זה בראייה אזורית עם שמעון סוסן ועם ביבס, גם המים. דרך אגב, אני אספר למי שלא יודע, מודיעין נסמכת על המים של מודיעין עלית. כשאני באתי לעיר גם לא הי מים ולא היה ביוב. אז כדי שיהיו מים, על חשבון מודיעין עשינו את התכנון למודיעין עלית. נתנו את המקום ואז זכינו בתכנון שיהיה למים והפתרון לביוב. זה שמדינה לא מתכננת - - -
יעקב גוטרמן
¶
אז אני גם תכננתי, גם את המים, גם את הביוב וגם את הכבישים. ולכן, את מודיעין לא שיווקו לפני שהיו כבישים ומים וביוב מסודר, ואצלנו הביאו קודם כול את התושבים ועכשיו צריכים לסדר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה לומר לך משהו, מאחר ואנחנו בארבע עיניים, אני מכיר עיר שגם תוכננה על ידי המדינה מהתחלה ועד הסוף, אבל גם היא נשענה על כביש אחד עד שפתחו את הכביש השני. בואו נאמר שאם אתה משווה עיר שתוכננה על ידי המדינה – מודיעין – ועיר שתוכננה על ידי המדינה – אלעד – וכולכם יודעים גם, כדי שלא יהיה ניגוד עניינים, אני הייתי אף ממלא מקום ראש עיר שם לפני 25 שנה, אולי יותר, וזו לא הייתה רמת בשלות כמו הרבה שיש במודיעין. אבל, זה סתם, זה בסוגריים.
יעקב גוטרמן
¶
אצלנו גם אוטובוסים וחניון אין. אין שום שימוש ציבורי. אין כלום. לעיר הזאת אן אח ורע בעולם, לא בישראל אלא בעולם. בקיצור, אנחנו ב-4431 יצאנו לתכנון, ואמרתי את זה גם, ב-2016.
יעקב גוטרמן
¶
בהתחלה מינהל התכנון ביהודה ושומרון, היות שזה שתי רשויות בישראל שיתחילו קודם כול במחוז מרכז. טרטרו אותנו עם תזכירים סביבתיים עם המשרד להגנת הסביבה. בקיצור, אז גם כן התחילו לתת לנו כל מיני, כאילו הולכים לבנות גור גרעיני ולא כביש. ככה להקשות עלינו. וחלופות. ועוד לא דנו. עד שהחלטנו לעשות סוף לסיפור הזה ועברנו קודם כול, הצלחנו לשכנע את מינהל התכנון באיו"ש שנפקיד את התוכנית קודם כול באיו"ש. אמרנו שאולי באיו"ש יהיה יותר קל. אולי יהיה יותר קל להתחיל באיו"ש
יעקב גוטרמן
¶
כן, שני שליש באיו"ש, שליש רק בישראל. אבל, ברוך השם, ככה יצא. אבל, משהו משונה – רט"ג ביהודה ושומרון תמכו בכביש ורט"ג בישראל לא תמכו בכביש. אני רק רוצה להגיד שגם יש פריצת דרך, ברוך השם. בערב תשעה באב האחרון, למרות שנכנס תשעה באב נסעתי לראש העין לפרק אפק עם רשות הטבע והגנים, והבאנו, בעזרת השם, לפריצת דרך, לשיתוף פעולה. היום, ברוך השם, גם רשות הטבע והגנים - - -
יעקב גוטרמן
¶
הם עוד לא בירכו אבל מוכנים לשתף פעולה. שיתפו פעולה על תכנון ביחד כדי להביא פתרון. ועכשיו נמצא פה יהודה והוא ייתן את העדכון שלו.
יעקב גוטרמן
¶
כבר יש החלטת ביניים, היו צריכים להשלים אותה. החומר הושלם שבוע שעבר ואתם צריכים לקבל החלטה. כמובן שאנחנו מבקשים לדחות את ההתנגדויות. היה גם עוד תקדים – כביש שמעבר לקו הירוק עם 600 התנגדויות, ממגדלי הדבורים והפרעושים והתנינים והצבאים. לכולם היה פה, ברוך השם. רק להולכי על 2 לא היה פה. נקווה שיהיה לנו עכשיו בדמות של המועצה לתכנון.
היו"ר יעקב אשר
¶
טוב, אנחנו מכבדים התנגדויות שבאות מכל הכיוונים, ולו רק אם מתקיים דבר אחד – שדנים בהן, מוצאים את הפתרונות בשבילן והולכים קדימה. אבל, מצב של הקפאה בגלל בעיות כאלה ואחרות, וזה לא משנה אם זה הולכי על 4 או הולכי על 2, זה דבר שנקרא חסם, ואנחנו לא אוהבים את החסמים. אבל, לפני שנדבר על 4431 אני הייתי רוצה לשמוע את יעל לגבי הכביש 446. תני לנו סטטוס, ומתי אני יכול להזמין חליפה חדשה בשביל לבוא לגזירת הסרט של ראש העיר.
יעל טוביאס
¶
כביש 446 שנמצא כרגע בביצוע הוא כביש ממודיעין עלית ללפיד. המקטע השני, בין לפיד לשילת, עדיין נמצא בביצוע. בשבוע האחרון אנחנו הנחנו את הקורות שמהוות את החצי הראשון של הגשר מעל נחל מודיעין. בהמשך השנה אמור להיות חציו השני של הגשר. אנחנו צופים שעם עבודות ההאצה כרגע – אנחנו מנסים להאיץ את העבודות של הפרויקט – תהיה הקלה לנוסעים בכביש מחציון שנת 2025. זה יאפשר להם בעצם נסיעה דרומה. אנחנו רואים שרוב הפקקים נמצאים בנסיעה דרומה מאזור חשמונאים, ממודיעין עלית, ואנחנו - - -
יעל טוביאס
¶
אנחנו מצפים שזה יאפשר איזושהי הקלה בנסיעה. כל הפרויקט כולו, תחת אותו תנאי של האצה של העבודות שאנחנו מנסים לקדם כרגע, צפוי להסתיים בסוף 2025. שזה אומר בסוף 2025 דו ניבי דו מסלולי. זאת אומרת, שני נתיבים לכל כיוון לנסיעה של רכב פרטי, ועוד נתיב תחבורה ציבורית.
יעל טוביאס
¶
בהמשך אמור להיות פרויקט נוסף מלפיד לשילת, שזה הוספה של נתיב תחבורה ציבורית, ואז יהיה לנו בעצם - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
השאלה שלי היא מלפיד לשילת, האם לאחר שיסתיים, בעזרת השם, עד סוף השנה הפרויקט הזה, האם זה לא יהפוך לצוואר בקבוק? כי פתאום מ-6 נתיבים נכנסים לאיזשהו צוואר בקבוק בגלל זה?
יעל טוביאס
¶
לכל הדרך יהיו שני נתיבים לרכב פרטי, ונתיב תחבורה ציבורית יצטרך להשתלב בתוך הנתיבים הכלליים מאזור לפיד, במהלך הביצוע.
היו"ר יעקב אשר
¶
עכשיו, סתם אני לא מבין – מלפיד עד צומת שילת זה מקטע יחסית קטן בכל הפרויקט הגדול הזה, למה - - -
יעקב גוטרמן
¶
אני רוצה לחדש. אביב, שאחראית על הפרויקט של מחוז המרכז, כבר ישבנו איתה כדי שלא יהיה צוואר בקבוק – להרחיב את המקטע שבין כפר רות - - -
יעקב גוטרמן
¶
בין כפר רות לכיוון היציאה, לכיוון מערב, לכיוון תל אביב. עכשיו יש שם את, לא יודע איך זה נקרא בלשון המקצועית, יש איזה מקטע שפונה ימינה – שיתחיל כבר מקודם. הם כבר עובדים על זה. את זה אביב אמרה לי.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל, אני שואל אותך, ברשותך. קודם כול, בואו נסכם דבר אחד. קודם כול, עד החציון יהיה קצת יותר קל בחלק של היציאה הדרומית, כמו שאמרת.
היו"ר יעקב אשר
¶
דרומה, אוקיי. שזה חלק אחד. אבל, עד סוף 2025 הפרויקט כולו, עד לחלק של הכניסה ללפיד, יהיה מושלם לגמרי. את זה הוועדה רושמת לעצמה. כרגע, מבחינת מה שאני שואל, כי הוועדה גם מתעסקת עם הדברים הללו של עובדים ותשתיות לבנייה – יש קבלנים, יש חוזים שעובדים, יש פועלים?
יעל טוביאס
¶
כמובן. הקבלן בשטח. היה לנו עיכוב משמעותי גם בגלל מה שדיברתם עליו לפני זה – נושא הפועלים – בעקבות המלחמה. העתקת התשתיות שעיכבה את הפרויקט בצורה משמעותית, של תשתיות בזק - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי. זאת אומרת, אתם לא רואים כרגע לנגד עיניכם בעיה תקציבית, שאני מבין שהכול כבר מתוקצב, החלק הזה, וגם לא ביצועית כי אין כרגע, אלא אם יקרה משהו חריג, אין בעיה בנושא של העובדים והחברות שצריכות לעשות את העבודה.
יעקב גוטרמן
¶
לגבי התשתית, אני רק רוצה להגיד לוועדה. יעל, אני רק רוצה להזכיר שתשתיות, עיריית מודיעין עלית העשירה עשתה את העתקת הביוב של כל האזור כדי לקצר הליכים, ועכשיו אני מתחשבן איתם להחזיר לי את הכסף. אבל, אני גם עשיתי את זה - - -
יעקב גוטרמן
¶
אני גם מתאם את התשתיות של בזק, עם כל המשמעות, זה לא פשוט. אני זה שמתאם עם חברת החשמל, אצלי הפגישות. אני מתאם עם המשטרה. יעל יכולה לאשר את כל הדברים האלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל, אנחנו רוצים לראות אותו מושלם, את הפרויקט הזה, כדי שנוכל כבר בעוד כמה דקות לדבר על הפרויקט הבא, שאני מקווה שייקח פחות זמן, אם נצליח לפרוץ את החסם התכנוני קודם כול. אבל, אני שואל עכשיו שאלה אחרת, ואני בטוח שלא תוכלי לתת לי עכשיו תשובה מלאה, אבל מדאיג אותי מאוד המקטע המשלים לצומת שילת. כי מטבע הדברים, כשנפתח משהו מסוים ובסוף הוא מגיע למשהו שסוגר אותו, אז זה לא שלא עשינו כלום – עשינו הרבה – אבל העברנו את הבעיה קצת קדימה. לכן, אני שואל – האם המקטע הזה, תני לי את הסטטוס שלו. האם הוא מאושר תכנונית כבר? הוא לא מאושר תכנונית? הוא מאושר תקציבית? הוא בהליכי אישור תקציביים? תני לי סטטוס אם את יודעת עכשיו, ואם לא אני אאפשר לך להודיע את זה לוועדה לקראת ישיבת המעקב הבאה שנעשה.
יעל טוביאס
¶
הפרויקט המשלים נמצא כרגע בנתיבי ישראל בתכנון מפורט. הוא כמובן סטטוטורי. אנחנו צופים שבמהלך 2025 הוא יצא לביצוע.
היו"ר יעקב אשר
¶
אצלי בוועדה גם תושבים חשובים של מודיעין עלית לא מתפרצים באמצע לדברים. כל אחד יקבל את זכות הדיבור שלו. יש לך, אולי את יודעת או אולי ראש העיר יודע – במקטע הזה יש גם העתקת תשתיות או ששם זה יותר הסלילה וההרחבה?
יעקב גוטרמן
¶
זה לא אותו הדבר. צריך להגיש שניסים פרץ אישר גם בפגישה שלי איתו להתחיל את נתיב התחבורה הציבורית מכיכר השבטים אצלנו. זאת אומרת, גם מה שאתה אמרת, יושב-הראש, וגם בתוך העיר שלא יצטרכו אלא שמייד ביציאה.
היו"ר יעקב אשר
¶
טוב, רשמנו לעצמנו את הדברים הללו. יש עוד מישהו ממשרדי הממשלה שרוצה לומר משהו על הנקודה הזאת של הכביש הזה? אם לא, בואו ניכנס לדיון לגבי הכביש החדש, מה שנקרא. החדש-ישן.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
רק שנייה, בפרוטוקול הם כתבו תאריך על המקטע הראשון של לפיד 2025. אם כבר עכשיו בהבלעה הזיזו את זה לחציון אז איך אנחנו יודעים על כל הפרויקט שייסגר ב-2025? כלומר, גם את זה תדחו בהמשך?
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
¶
בפרוטוקול שהפצתם, המקטע הראשון, הנסיעה דרומה אמורה להיפתח באפריל 2025. עכשיו בדברים שלך הכנסת לנו, בהשחלה ככה לקחת את זה לחציון כבר. אני שואל שאלה פשוטה – איך אנחנו יודעים שבסוף 2025 הכביש באמת נגמר או - - -
יעל טוביאס
¶
אנחנו מדברים על, מה שאמרת על אפריל 2025 הוא בעצם מהגשר ודרומה – זה מקטע שנוכל לפתוח באפריל 2025. ההקלה האמיתית תהיה בעצם לפני זה, כשאנחנו יכולים ללכת יותר צפונה ולפתוח שני נתיבים דרומה. לכן אני אומרת שההקלה המשמעותית תהיה בחציון 2025.
היו"ר יעקב אשר
¶
וההקלה הסופית, לפחות של החלק הזה, תהיה בסוף השנה? רשמנו לעצמנו. טוב, תודה רבה.
קידום אישור התכניות במוסדות התכנון לכביש גישה חדש ממודיעין עלית לכיוון ירושלים כביש 4431.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני הייתי רוצה שעכשיו נתחיל לדבר על הנושא הבא. בואו נתחיל איתך, יהודה. קודם כול, שיהיה לך בהצלחה בתפקיד. תן לנו סטטוס, לאחר הסקירה של ראש העיר, איפה אנחנו אוחזים בעניין הזה. תנסה לייצג את המדינה כולה, וישלימו אותך מינהל התכנון שמעבר לקו הירוק.
היו"ר יעקב אשר
¶
אגב, אני רק רוצה לומר דבר אחד, שהוועדה הזאת העבירה פה לפני שלושת-רבעי שנה, אולי פחות, הצעת חוק שקצת מוחקת, לא לגמרי, את הקו הזה לקו הזה. לפחות לגבי מה שקשור לוועדת גבולות שקובעת הסכמים כאלה ואחרים של אזורי תעשייה. אני מקווה שיצא מזה משהו בעתיד.
היו"ר יעקב אשר
¶
מאוד מפריע לי - אבל בוא, אנחנו חיים בתוך המצב – הדבר הזה שיש מינהל תכנון, שאנחנו עובדים איתו יום-יום, ורק אתמול הייתה פה ישיבה גדולה על חוק ההסדרים והכול עם האוצר וגם עם מינהל התכנון ומטה התכנון, ועכשיו אנחנו באים לדבר על כביש, שצריך לדבר על שני שליש ממנו עם מדינה אחת ושליש ממנו עם מדינה אחרת. זה קשה, אני לא מקנא בך בעניין הזה. אני אומר את זה כראש עיר שגם היה קשה לו לעשות את זה מול מדינה אחת ולא מול שתיים.
יהודה אלקלעי
¶
יהודה אלקלעי, מנהל לשכת התכנון בבית אל. כפי שראש העיר ציין, אנחנו מדברים על תב"ע שאושרה להפקדה. לאחר הפקדה הוגשו התנגדויות. הוגשה כמות גדולה מאוד של התנגדויות. התקיימו מספר דיונים בוועדת משנה להתנגדויות אצלנו, בהתנגדויות שהוגשו. ובתחילת אוגוסט, ה-6 באוגוסט האחרון, ועדת משנה להתנגדויות הוציאה החלטת ביניים. בהחלטת הביניים היא ביקשה השלמות גם מהמתכננים וגם מגורמים נוספים שהם חלק מהגורמים המאשרים. כרגע הסטטוס הוא שחלק מההשלמות כבר הוגשו. כפי שציין ראש העיר, שבוע שעבר המתכננים הגישו - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה יודע שאחד הדברים שעומדים כרגע בחוק ההסדרים על השולחן, אצלכם זה אולי פחות יחול, אבל את זה אני סתם מספר לכם כי זה אחד שדנו בהם אתמול – דבר שנקרא אישור בשתיקה. לא הבאת את ההתנגדות שלך? גוף ממשלתי שיש לו מה לומר, שהוא גורם מאשר או לא מאשר, שצריך לתת את התשובה ולא נתן את התשובה או לא עשה את הדברים, ייראה בתוך זמן מסוים כאילו הוא אישר את זה. זה יתחיל להכניס, אולי תאמצו את זה גם אצלכם.
יעקב גוטרמן
¶
לא, פה יש בעיה בגלל שזו ועדת משנה להתנגדויות. יושב-הראש, עדי נוי, היועמ"ש, הוא לא יניח לזה. הוא לא יניח. ככה זה יכול להיות סטנדרט, הלוואי וזה יהיה כך. אבל, היועמ"ש, שהוא יושב-ראש הוועדה להתנגדויות, הוא זה שמחכה לדברים.
היו"ר יעקב אשר
¶
בסדר, אבל אם הוא זה שלא מסוגל להגיד לאותם גורמים – מי אמרת שאותם גורמים שעדיין לא השלימו?
יהודה אלקלעי
¶
אני ארחיב על זה. מדובר על גורמים שהם קציני מטה במינהל האזרחי שאמונים כל אחד על הנושאים שלו. הם צריכים להעביר התייחסות גם על הטענות שעלו תוך כדי הדיון. למעשה, הוועדה ביקשה, על מנת שהיא תוכל לקבל החלטה, היא ביקשה עוד כל מיני הערות והשלמות מהגורמים הנוספים, שחלקם במינהל, חלקם מנתיבי ישראל וכולי. הם דווקא הגישו במקרה הזה. זה הסטטוס נכון להיום.
היו"ר יעקב אשר
¶
עובדים זה, אתה יודע, יש תשובות כאלה גם בכל מיני משרדים, אז במשרדים מסוים יש את המילה "עובדים", במשרד המשפטים, כשיש משהו שלא זז אומרים "יש קשיים משפטיים". דברים אמורפיים כאלה – אני לא מקבל את התשובות האלה. אני מבקש כבר, ואני עוד פעם, אני לא בא אליך בטענות אלא הפוך, איך אומרים? נפלת לקבלת פנים ראשונה כאן, אבל הוועדה הזאת היא לא ועדה מפחידה, היא ועדה שמאוד דורשת אבל היא גם יודעת לגבות אתכם בעניין הזה. אני מאוד מבקש ודורש, ויהיה דיון נוסף, אנחנו רק בתחילת הסקירה שלך, אבל אני כבר אומר – לעמוד על כך שכל אלה שכפופים לפחות למינהל האזרחי, כדי שאני לא אצטרך להביא לוועדה הבאה את יהודה אליהו ולא את השר סמוטריץ'. חבל לי להטריח אותם.
סמוטריץ' עכשיו נותן נאום בוועדת כספים. זה לא פחות חשוב, ואולי אף יותר במידה מסוימת. אבל, אותנו זה מה שמעניין. כן, תמשיך, בבקשה.
יהודה אלקלעי
¶
זה הסטטוס, נכון להיום, של הכביש בתחומי יהודה ושומרון. מעבר לכך, יש לו השלמה שהיא מעבר, בתחום מחוז מרכז.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי. בואו נשמע רגע את ההשלמה ואז נחזור אליך ללוח זמנים לישיבה המכרעת. זאת אומרת, אני מבין שאנחנו מדברים כרגע על ישיבה שאמורה להיות הישיבה הסופית, לצורך ההתייחסות להתנגדויות – כן או לא.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, ואחרי, תן לי את התהליך. תלמד אותי קצת את המינהל האזרחי שחברי, יעקב גוטרמן, יודע כל כך טוב. אני באתי מעיר מהודרת במרכז הארץ – בני ברק – אני מכיר רק ועדה מחוזית.
יהודה אלקלעי
¶
בהנחה שהיא תדחה אז התוכנית יכולה לעלות לדיון בוועדת משנה לדרכים, שיכולה לתת תוקף לתוכנית.
עדית קרמר
¶
שלום, שמי עדית קרמר, מחוז מרכז. בשביל שהתוכנית תוכל לעלות לדיון בוועדה המחוזית היא צריכה לעמוד בתנאי סף. הוגשו בעבר, ב-2018 הוגשה תוכנית שלא עמדה בתנאי הסף, אבל כן היה תזכיר השפעה על הסביבה, והוועדה המחוזית דנה בו בשנת 2021 והמליצה על חלופה. בשנת 2022, אוגוסט 2022 הוגשה שוב תוכנית, ששוב לא עמדה בתנאי סף. המתכננים ביקשו להעביר אותה משלב תנאי קליטה לשלב פרה-רולינג. בדרך הזאת בעצם אי אפשר היה לדון בתוכנית.
עדית קרמר
¶
לא, הסטטוס שלה היום זה שהוגשה תוכנית שוב לתנאי סף ושוב היו עניינים שהתוכנית הוגשה חלקה בתחום מחוז מרכז וחלקה שלא בתחום מחוז מרכז.
עדית קרמר
¶
אז אני אומרת שוב. הקו הכחול שהוגש לוועדה המחוזית, שעליו היא הייתה אמורה לדון, חלקו לא היה בתחום מחוז מרכז.
עדית קרמר
¶
לא עמדה עדיין בתנאי סף.
בעצם נשארו שני דברים קטנים לטובת תנאי הסף – הגשת תצהירים כאלה ואחרים ועדכון מדידה.
עדית קרמר
¶
אז המדידה הוגשה. אני אומרת, ואחרי שהתוכנית תעמוד בתנאי סף אפשר יהיה להביא את התוכנית לדיון בוועדה. זה הכול.
יעקב גוטרמן
¶
שמונה שנים. אני רק רוצה להסביר – הם לא אשמים. רק את ההכוונה לתזכיר סביבתי מהמשרד להגנת הסביבה, טרטרו אותנו שנים מפה לשם. זה משהו, ויה דולורוזה, עם האג'נדות, שלא מבינים שמתעסקים, לא מבינים מה זה בכלל להביא עוד כביש ליישוב. זה משהו הזוי. אטימות, ניתוק, עם חלופות, זה האכילס של הכביש, וחשוב שידונו פה בזה. הנושא של הגנת הסביבה – זה האכילס, מטרטרים אותנו. זרקו אותנו עם חלופות ועד חלופה ועוד תזכיר. אני יכול להראות, הכול מוקלט.
היו"ר יעקב אשר
¶
ראש העיר, תקשיב, אנחנו מכירים יומיים וחצי, אני לא רוצה עכשיו להתחיל להתברבר על מה שהיה. אני רוצה להתקדם קדימה, אני רוצה לצאת קדימה לדרך. אם אני מבין נכון, מבינת הגשת הדברים, יש היתכנות שבזמן הקרוב יהיה דיון והחלטה, ואחר כך מה? זה הולך להתנגדויות עוד פעם?
עדית קרמר
¶
אחר כך יהיה דיון בוועדה המחוזית. ככל שיוחלט להפקיד, התוכנית תופקד, סביר להניח בתנאים – יתקנו את התנאים, התוכנית תופקד, התנגדויות. המסלול הרגיל.
היו"ר יעקב אשר
¶
על המסלול הרגיל הזה אני רוצה לדבר. אי אפשר להתעלם גם מכך ששלושת-רבעי כביש כבר אמור אולי להיות במקביל, שאצלכם רק התחילו לדון, שכאן זה כבר יהיה מאושר.
היו"ר יעקב אשר
¶
בסדר, תן לי רגע. את הכול אני מבין, אוקיי? אני יודע דבר אחד – יש דברים שהם לא יודעים לדלג עליהם ואנחנו גם לא רוצים שהם ידלגו. אני רק אגיד דבר אחד – לא לדלג מלשון דילוג, אבל לעשות את זה בזמן של דילוג. זאת אומרת, אני מבקש שתעבירי, ואני אפנה גם בעצמי למינהל התכנון וגם - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יש יושב-ראש, אני מכיר ומוקיר מאוד, ואני מבקש לתת לזה עדיפות. בסוף, מדובר פה על תשתית לאומית שמשרתת 200,000 תושבים מכל המגזרים. זו בטיחות, זה ביטחון, זה מה שלא תרצו, נמצא בדבר הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
ואני מבקש שתעבירי את זה באופן אישי, עם מסירת ד"ש חמה באופן אישי. איש יקר ומקצוען, באמת אחד הטובים. רק אתמול באותו דרג שישב כאן הזכרתי רעיון מצוין שלו להורדת רגולציה, וגם החמאנו לו גם על הרעיון וגם על היכולות. ולכן אני ממש מבקש, ההליך הזה ייכנס - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
תהיה החלטה, תהיה הפקדה, יהיו התנגדויות. אני מבין שהמקטע הזה, ראש העיר, המקטע הזה הוא פחות בעייתי מבחינת התנגדויות וזה, או שאני כבר לא יודע כמה צבאים?
יעקב גוטרמן
¶
בדיוק, הלוא אם עכשיו יעברו להתנגדויות גם במחוז מרכז, זאת אומרת שכל ההתנגדויות שעברנו עכשיו במחוז יו"ש גם יחזרו לפה. אז אני רק מבקש ללעוס פעמיים – אפשר לעשות את זה, כבר הייתה להם הבמה להתנגד, אז לא צריכים לתת להם במה כפולה. אגב, יש מצב כזה, אני אשאל עוד משהו אותך, עדית. אמר פה ראש העיר משהו, אני חושב שבמדינה מתוקנת זה היה צריך להיות שכשיש דבר כזה שהוא שלושת-רבעי כאן וכאן, אז ההליכים יכולים להיות הליכים אקוויוולנטיים. השאלה, כשבאו והתנגדו אצלכם במינהל האזרחי, האם לא היה כבר מבט על, זאת אומרת, זה לא אותן בעיות לאורך כל הציר שאתם בעצם הולכים ללעוס דבר לעוס? זה יכול לקצת את זה מאוד.
עינב רינגלר
¶
נכון. אז רשות מקרקעי ישראל מקדמת את התוכנית הזאת הרבה שנים. היא עברה הרבה מהמורות. ראש העיר פה ציין באופן מדויק את מה שהיא עברה, גם בתחום - - -
עינב רינגלר
¶
אולי נגייס אותו אלינו. לא, הוא צעיר מאוד. יושב עיר צעיר. אז בעניין של יו"ש, יהודה פירט. היו 600 התנגדויות והתבקשנו להגיש עוד פעם שלוש חלופות – הן נבדקו, הוגש דוח, הוא מחכה להשלמות. אני בטוחה שיהודה יהיה על זה ויכנס את כולם להחלטה הנוספת של הוועדה. אנחנו כמובן מעדיפים את החלופה המופקדת, כי החלופות האחרות - - -
יעקב גוטרמן
¶
פה בוועדה הזאת גם דנו על החלופות, וביקשו פה בזמנו, מוסי רז ביקש מכל המתכננים שהיו פה, המתנגדים, "תביאו חלופה ריאלית" ואף אחד לא הביא. אף אחד לא הביא.
עינב רינגלר
¶
אחת מהן מאוד יקרה. אנחנו כמובן נמליץ למוסד התכנון להמשיך עם החלופה המופקדת, אבל זה שיקול דעתו של מוסד התכנון.
עינב רינגלר
¶
אז זה קצת יותר מתקדם. מול הוועדה המחוזית מרכז אנחנו, תוקף המדידות פג, העלינו טיסת צילום – הכול יוגש, התצהירים כבר הוגשו.
היו"ר יעקב אשר
¶
הלאה. חבר'ה, יש לי גם ערבי נוסטלגיה שאני עושה במסגרת הוועדה. אני כרגע רוצה להתמקד וללכת קדימה, ראש העיר, לך איתי על זה.
עינב רינגלר
¶
אז ברגע שהתוכנית תיבדק בלשכת התכנון היא תוגש לדיון. אנחנו כמובן נשלים את כל ההשלמות הרלוונטיות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז אני מבקש לתת לזה מסלול, אני לא יודע אם זה מוגדר כתשתית לאומית אבל זה תשתית, אז זה צריך לקבל את העדיפויות שלו בעניין הזה. אני מאוד מקווה שההליך הזה ייעשה מהר, במינון של בדיוק מה שצריך ולא יותר מזה. וקחו בחשבון, אני מתאר לעצמי שכבר נעשה על זה דיון אחד או שניים או שלושה איפה שנעשה, ואפשר יהיה לחבר את הדברים. אוקיי, מבחינתך, מה שאתה סקרת זה המצב שאתה נמצא בו? עכשיו, אם אתה יכול לאפיין, ואני לא מדבר על דעה כי אנחנו לא מתערבים בהליכי התכנון, אבל אני מדבר כרגע כוועדה שלומדת קצת את נושא ההתנגדויות בכללי – האם כשאתה מרכז את הבעיות, איפה הבעיות הרבות יותר, נקרא לזה ככה? הסיפור של המסדרון האקולוגי, של הצבאים? כי אני מבין שמשרד הביטחון שלל אפשרויות אחרות, ולחלופה הזאת יש הסכמה עקרונית לפחות.
אני אגיד לך מה אני שואל, אני אשאל את זה אחרת קצת כי זה גללי לגמרי. מסדרון, כשמו כן הוא, אבל יש מסדרון שיכול להיות 4 מטר, ופתרונות למסדרונות כמו גשרים ומערות וכל מיני דברים שאנחנו מכירים, ויש מקומות שהולכים לחומרה. השאלה שלי היא אם בתכנון שאתה מכיר, לפחות בחלק שלכם, של המינהל האזרחי, האם המסדרון הוא אותו מסדרון מהבחינה הזאת? זאת אומרת, אני לא רוצה שיהיה מצב שיש ערים או יש מקומות שבהם יודעים לצמצם את המסדרון כדי לשמור על הטבע ועל זה, וזה בסדר גמור, או שיש מקומות שבהם באים ואומרים "בואו נעשה משהו בהכשר הבד"ץ". שיהיה מסדרון, מה שנקרא, לכל המשפחות של הצבאים וכולי?
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מתאר לעצמי. מישהו מהחברה להגנת הסביבה כאן? לא. הם באים להרבה דיונים שלי ולזה לא הגיעו.
יהודה אלקלעי
¶
אני חושב שהנקודה שדיברת עליה היא למעשה עיקר ההחלטה שהוועדה צריכה לקבל – האם הפתרון הממוצע עדיין שומר על מסדרון שמאפשר את - - -
יהודה אלקלעי
¶
מעבר בעלי החיים שקיים שם או לא, גובה הגשר – אלה בדיוק הסוגיות שעליהן הוועדה צריכה לקבל החלטה. זאת אומרת, הוצגו חוות דעות ולכן גם יש - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, אבל אני מבקש דבר אחד, שבדברים הללו צריך להסתכל גם על תקדימים. עוד פעם, במקום שאין לך תכנון ואתה לא צריך להעביר כביש ולא כלום, שיהיה מסדרון מצידי כמה שיהיה, אבל אם זה מקום שהמסדרון הזה, שהוא חשוב וצריך לשמור עליו, ויגידו לך החברה להגנת הסביבה. אני יודע כאן בוועדה שלי, לשמור על האינטרסים הללו כי הם אינטרסים חשובים, כל עוד זה במידה ובמשקל והם לא הופכים להיות קיצוניים על חשבון החיים עצמם. ולכן אני בא ואומר שאני מקווה, כמדיניות, אני לא מדבר כרגע על תוכנית כי אני לא יכול להנחות אותך מה לעשות כתוכנית, אבל כמדיניות אני רוצה שתחסוך לי דיון שאני צריך לבחון את הדבר הזה.
שלא יהיה מצב שבו במקום X הבינו שהמסדרון צריך להיות מינימלי כדי לשמור על הערך אבל מבלי לפגוע בערכים האחרים, או שתהיה התעקשות שבגללה, חלילה, הכביש לא יוכל להיעשות. או אם זה שכונת מגורים חדשה חשובה מאוד, או דברים מהסוג של תשתית לאומית בגלל הדבר הזה. זאת אומרת, ההתייחסות למסדרון הזה תהיה כמשהו שחייבים לעשות אותו, אם לעשות אותו, מינימלי, ודברים שיש להם כבר תקדימים. התשובה הכוללת.
יהודה אלקלעי
¶
כל תכנון, למעשה, דורש איזון בין ערכים שונים של התפתחות לעומת שמירה על הטבע. אני אומר, זו בדיוק הסוגייה שצריך להידרש אליה – האם זה נותן את המענה.
יעקב גוטרמן
¶
הייתה התייחסות, בהחלטת הביניים, כשהציפו את הנושא הזה של המעבר האקולוגי, שזה מה שהוא אומר שהנושא, זה הנושא. הייתה התייחסות גם של רמ"י, של המתכנן. שהוא המתכנן, המדינה מתכננת. רמ"י זה המדינה. נתנו שם פתרון להקים מנהרה, חוץ מהגשר המוצע לכפר אורנים גם תהיה מנהרה.
יעקב גוטרמן
¶
אבל איפה לא עשו? אם אתה מדבר על מידתיות ועל איזונים בואו נהיה אמיתיים. עמק הצבאים, שקוראים לו, הוא לא מתחיל אצלנו, הוא מתחיל בעיר מודיעין. שם עשו שש כניסות, נכון? הן רחבות מאוד, נכון? לא חשבו בדיוק לשאול את מישהו או זה פוגע במעבר האקולוגי או לא פוגע. אז מי שצריך לשלם את המחיר - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אז אני אמרתי את זה בשפה שלי ואני אומר שוב, אני לא מתייחס לתוכניות עצמן כי אנחנו במסגרת הדיון לא מתערבים בתוכנית ספציפית. אני רק בא ואומר דבר אחד – באותם מקומות, וראש העיר, אחר כך אתה תתרגם אותי עוד פעם ויכול להיות שאני אומר את זה הפעם יותר טוב, ולא דיברנו על זה, כולנו יודעים שלא דיברנו לפני הישיבה הזאת כי אתה עסוק ואני עסוק. אני בא ואומר שאותן החלטות שיקבלו במקומות אחרים, שבהם יש צורך חשוב לכביש או לכניסה, בטח לכניסה לעיר או למטרופולין כזה של 200,000 איש, אגב, תוך כמה שנים זה יגיע להרבה יותר, צריך לקחת את הפתרונות שנעשו, המינימליים ביותר כדי לא לפגוע בתוכנית הזאת.
ולא ללכת, מה שנקרא, "פה, רגע עוד לא עשו כלום, עוד אין כביש אז בואו נשאיר את המעבר הזה ככה ולא נטריח את הצבאים להיכנס לאיזו מנרה או לעלות על זה איזה" או משהו כזה. זה משהו שאני חושב שנכון יהיה לעשות ואני מקווה שכך יהיה. משרד הבינוי והשיכון נמצאם איתנו בזום. הם בעניין, למיטב ידיעתך, אדוני ראש העיר? אני נפלתי על הדבר הזה טאבולה ראסה. אני מביא את כולם לשמוע.
סימונה טסטה
¶
סימונה טסטה, סגנית מנהל אגף בכיר תקצוב ובקרה. אנחנו מבחינתנו מבינים ומכירים את הצורך הזה מזמן, בדיונים שהיו עם העירייה. אבל, כיוון שמודיעין עלית בנויה על קרקע פרטית, אנחנו כמשרד הבינוי והשיכון, אין לנו יכולת להתערב בכל סוגייה כזאת, ואנחנו לא יכולים לסייע.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, את לא אחראית על כבישים, אבל יש לכם ודאי תוכניות שאתם מקדמים באמצעות רמ"י, וכחלק מתוכנית העבודה שלכם, שאותו כביש ישרת גם אותם, לא רק את תושבי מודיעין עלית שאצלכם מחוץ לתחום.
סימונה טסטה
¶
אוקיי, אז כרגע אנחנו לא מקדמים. מבחינתנו, אין על הכביש הזה יישובים שאנחנו מקדמים אותם. לא כפר אורנים. לכן, מבחינתנו, העיר הגדולה היא מודיעין עלית, וראש העיר מכיר את זה שאנחנו לא יכולים לסייע כשאין קרקע מדינה. ידינו כבולות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי. אני בכל זאת חושב שכהסתכלות מתכללת, כי, אגב, שמעתי את שר השיכון מדבר לאחרונה דווקא הרבה על ההתיישבות ביהודה ושומרון, לאו דווקא מודיעין עלית. אני חושב שצריך דווקא את ההתערבות שלכם כי בסופו של דבר יש תוכניות של משרד השיכון בכל מיני ערים, שברגע שירד עומס התנועה בכביש 1 למשל או בכביש 443 או מקומות כאלה, זה יכול לעזור. למשל, לגבעת זאב, למשל במקומות אחרים. אני לא יודע כמה זה במשרד השיכון או לא במשרד השיכון. שוב, המדינה בתוך המדינה. לפני שנגיע למשרד התחבורה, מהנדס התנועה, פקד תומר פוייר.
תומר פוייר
¶
שלום לכולם. מהנדס מחוז ש"י, משטרה. לגבי התכנונים, אני סומך על יהודה ואני מכיר אותו גם מתפקידו הקודם.
תומר פוייר
¶
אני אדבר על הצורך. אני מכיר, כמהנדס תנועה, שברגע שמגיע מפגש כבישים לאי ספיקה, מבחינת נפחי התנועה, אנחנו עוברים לכיכר. מכיכר אנחנו עוברים לצומת ומצומת אנחנו עוברים למחלף. לא שמעתי פה התייחסות למחלף בצומת שילת. בסוף, אנחנו מדברים עד לפיד, מלפיד זה היה מ-3 נתיבים ל-2 נתיבים, ואז מ-2 נתיבים נגיע לצומת שילת, ואני לא יודע מה נעשה משם. אני לא יודע מה התכנון. לא הבנתי, בכל אופן, מהדיון הזה.
תומר פוייר
¶
לא, בסדר. בסוף, אנחנו רק מתייחסים לערים. יש לנו פה את שתי הערים המרכזיות, שזה מודיעין עלית ומודיעין. כמובן, כל התושבים של ירושלים שיורדים מערבה לכיוון תל אביב, אין צורך להזכיר. יש לנו גם את מערב בנימין, שזה גם מתפתח ובהתפתחות. והכול סביב אותו צומת שבסוף היא עדיין מרומזרת - - -
תומר פוייר
¶
אנחנו מוציאים. בסוף, אני רק אומר פה, ואמרנו את זה אז עם חברת הכנסת ברוכי, שכבר הלך, אז בדיון הקודם עם ראש את"ן - אין תחליף להנדסת תנועה. השוטר בצומת, כשרואים שוטר כולם מאטים, כולם עוצרים – מה קרה? הייתה פה תאונה? היה מפגע? זה יוצר יותר עומס מאשר עוזר לתנועה. שוטר יוצר את העומס, אני חייב להגיד את זה. בסוף, כשאני שם את השוטר בצומת בשביל להכווין זה רק כי היה מפגע. מפגע שמסכן חיים. ולכן, חשוב לרדת לרמת התכנון הזאת של מחלף או - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
תכף יעלה משרד התחבורה ונשמע ממנו מה התוכניות שם. זה כבר בשטח ישראל הדבר הזה, אז בוא תעדכן אותנו לפי שאני מעלה אותו.
יעקב גוטרמן
¶
כן, נשמע אחר כך את ההתייחסות שלהם. אנחנו עובדים עם שמעון סוסן ועם ביבס – ביבס מתנגד למחלף בשילת. שנים הוא מתנגד. ואני לא נכנס פה לאם הוא צודק או לא צודק, אבל הוא מתנגד. הוא מסרב, ולכן הגענו להסכמה, וזה גם משרת אותנו בסוף – כביש 4431 זה כביש שהולך להתחבר ל-443 עם מחלף לכביש 3, שמגיע ממחלף לטרון. זה כביש עוקף העיר מודיעין, שזה החלום, בגלל הסכם הגג שהולכים להרחיב את היישוב מודיעין. זה כביש 3, לכן מי שנוסע במבוא חורון, למודיעין, דרך מחלף לטרון, שם יש רק נתיב אחד. אז זה הולך להיות כביש 3 ממחלף לטרון - - -
יעקב גוטרמן
¶
זה הפתרון. וזה אמור להגיע עד מחלף לטרון. זה כביש תב"עתי שאמור לשרת את כולנו. גם יוריד את העומס - - -
יעקב גוטרמן
¶
אבל, אתה יודע, אנחנו לא הולכים לריב עם ראשי ערים. לכן, גם המשאבים שמשרד התחבורה צריך להשקיע בשביל המחלף, וגם התוכניות של רמ"י בהתאם, זה אמור להתחבר למחלף שם. דרך אגב, שם זה גם אזור התעשייה שלנו, של מכבים רעות. אז זה אמור לשרת גם את אזור התעשייה, המחלף הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, אז אני חושב שהגיע הזמן לשמוע את משרד התחבורה. שלום, יוסי. אם אפשר את התייחסותך בכמה חלקים. אחד זה הנושא שאיתו פתחנו – על המצב כרגע, על סיום הפרויקט. הנושא השני הוא החיבור לצומת שילת. אותה תוכנית שאני מבין שמתחילה לרוץ - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
בתכנון מפורט, כמו שאמרה כבר נציגת נתיבי ישראל. ודבר שלישי, התייחסותך לגבי מה שהעלה כאן כרגע נציג המשטרה, מהנדס התנועה של מחוז ש"י, לגבי הנושא של צומת שילת עצמה – כן למחלף או לא מחלף. והדבר האחרון והחשוב כרגע בדיון הוא לגבי הכביש, איפה אתם בעניין הזה. לגבי הכביש החדש. אז ארבעה נושאים שהם כולם אותו נושא. בבקשה, יוסי.
יוסי אמגר
¶
שלום, יוסי אמגר, אני מפקח על התעבורה במחוזות תל אביב והמרכז, משרד התחבורה, אגף תכנון תעבורתי. אני אתייחס לסוגיות שהעלית. אחת על כביש 446 – אני חושב שיעל פירטה. אנחנו ראינו לנכון לבוא ולכן להרחיב אותו. הוא היה כביש חד מסלולי, נתיב אחד לכל כיוון, אז אנחנו מרחיבים אותו. יעל אמרה שלקראת סוף השנה יהיו שני נתיבים לכל כיוון. גם ראינו לנכון לתעדף את התחבורה הציבורית לאורך כל הציר הזה. במקטע הראשון, שזה בין מודיעין עלית ללפיד, זה כן כבר מבוצע. ובמקטע השני, אנחנו גם אישרנו את התוכניות האלה בין לפיד לצומת שילת, אנחנו מדברים על חתך של שני נתיבים פלוס נת"צ.
יוסי אמגר
¶
זה מתוקצב. אני חושב שנת"י נמצאים לקראות ביצוע במקטע השני של לפיד – צומת שילת. הכוונה בשלב הראשוני היא קודם כול לתת לתושבים גם של מודיעין עלית וגם של מטה בנימין, לייצר להם רצף של שני נתיבים בכביש דו מסלולי, לכל כיוון.
יוסי אמגר
¶
ובהמשך תבוצע השלמה של נתיב התחבורה הציבורית. אנחנו גם מייצרים בעצם את הרצף של נתיב התחבורה הציבורית ממודיעין עלית לצומת שילת. גם שם עבדנו רבות על תכנון כדי לשלב ולהכניס שם העדפה לתחבורה ציבורית, שתוכל להתחבר ל-443.
יוסי אמגר
¶
בנוסף אני אומר. יש מסלול לכל כיוון כאשר כל מסלול זה שני נתיבים, ובנוסף יהיה נתיב לתחבורה ציבורית.
יוסי אמגר
¶
אני אומר, אנחנו נמצאים כבר בכביש שהוא מתוקצב, מקודם. עכשיו זה רק סיפור של לוחות זמנים. אז נתתי גם תשובות לגבי חיבור לצומת שילת על בסיס המצב הקיים.
יוסי אמגר
¶
לגבי מחלוף צומת שילת – אנחנו, משרד התחבורה קידם תוכנית סטטוטורית בוועדה מחוזית מרכז למחלף שילת. מאוד רצינו לקדם אותו, הוא היה כבר בסוף התהליך אחרי כמה שנים של תכנון. זה די נפל בגלל התנגדות חזקה של עיריית מודיעין ומועצה אזורית חבל מודיעין. אנחנו תכננו להקים גם מחלף, לייצר שם מסוף אוטובוסים, חנה וסע. זאת אומרת, רצינו לייצר איזה מרכז תחבורתי שישרת את כל התושבים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
זאת אומרת, יכול להיות שהפילו את המחלף בגלל מסוף האוטובוסים או שהפילו את המחלף בגלל המחלף?
יוסי אמגר
¶
לצערנו, התוכנית לא התקדמה. וזו באמת הייתה תוכנית שהייתה יכולה, אני חושב שהיינו יכולים להיות היום במצב כבר של התקדמות לביצוע המחלף. אבל, איך אומרים? אנחנו לא במקום הזה עכשיו לראות מה היה בעבר. מה שכן משרד התחבורה עשה זה לקחת את כל המקטע, הוא אמר "אוקיי, לא הצלחנו כרגע בגלל כל מיני התנגדויות למיניהן לקדם את מחלף שילת", והוא לקח את כל המקטע של 443 מבן שמן עד מחסום מכבים, והוא כרגע מקדם אותו בוועדה לתשתיות לאומיות. מקדם תוכנית, וזה כולל גם את מחלוף שילת. כל האזורים האלה, אנחנו כרגע מסתכלים עליהם - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
לא הבנתי. תסביר לי, יוסי, אמרת שברגע שהבנו שאנחנו לא יכולים להתקדם שם אז העברנו? לוות"ל מה? את התוכנית הזאת?
יוסי אמגר
¶
זה לא התוכנית הזאת. אנחנו לקחנו את כל המרחב מבן שמן עד מחסום מכבים, את כל הציר של 443 בראייה רוחבית, ואמרנו איך אנחנו מטפלים בכל הציר הזה - - -
עדית קרמר
¶
הייתה תוכנית במחוז רק של המחלף. התוכנית של המחלף, משרד התחבורה, בגלל ההתנגדויות של הרשויות, החליט שהוא סוגר אותה.
עדית קרמר
¶
והחליט שהוא מקדם את המחלף עם כל דרך 443, כולל המיחלופים לאורך 443, בתוכנית אחת, במסלול של הוות"ל. של הוועדה לתשתיות לאומיות.
יעקב גוטרמן
¶
שם עושים מחלף חדש, ויש פגישה על זה בקרוב. ביבס מוביל את זה. שם נתנו לביבס להוביל את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז בוא ניתן רק ליוסי להוביל את זה ולספר לנו. יוסי, בבקשה, תסביר לנו עוד פעם. הסטתם את המחלף למקום אחר?
יוסי אמגר
¶
לא, לא. המחלף יהיה באותו מקום, זו הנקודה. אנחנו נסתכל בסוף על הציר הזה כציר רוחבי. מבן שמן עד מחסום מכבים אנחנו נייצר שם העדפה לתחבורה ציבורית. אנחנו נמצא גם את המיקום למסוף תחבורה ציבורית שיהיה מוסכם גם על הרשויות שם. נייצר פתרון שהוא לא נקודתי כמחלף - - -
יעקב גוטרמן
¶
אני אומר לך מה הפתרון. קודם כול, החניון של האוטובוסים הולך להיות באזור התעשייה מכבים, על מחסום מכבים. שם הולך להיות החניון, שם אני מתכנן אותו מהשטח שאני קיבלתי 300 דונם, ואני גם מוכן להתנדב למטה בנימין, שהם גם ייהנו מזה. שם הולך להיות החניון שייתן למודיעין עלית פתרון לתחבורה.
יעקב גוטרמן
¶
לכן, משרד התחבורה תקצב אותנו לפני שנתיים, ב-9 רשויות. שזה הכסף גם לתכנון של כל הדבר הזה. אבל, אני רואה שיוסי, אבל ביבס אמור להיפגש עם שמעון סוסן יחד עם הנושא הזה. כבר סגרו פגישה, שהמחלף יהיה במכבים. שם יהיה המחלף שיתחבר ל-4431. אני מספר את זה פה כדי שאחרת לא נצא, שילת מתנגדים.
יוסי אמגר
¶
ראש העיר, אני אגיד לך מה סוכם. יש גם עוד תוכנית. לגבי 4431, סך הכול משרד התחבורה רואה לנכון – ואני אומר שזה משולב כי אנחנו בעצם גם מחוז תל אביב והמרכז וגם קמ"ט תחבורה – אנחנו רואים לנכון שיהיו פתרונות תחבורתיים לעיר מודיעין עלית. זה חשוב.
יוסי אמגר
¶
כן, אני אומר שאנחנו תומכים בפתרון התחבורתי – לתת עוד מענה, לא רק כניסה אחת מ-446 אלא למצוא עוד פתרון במסגרת הדיונים שיהיו במנהל התכנון. בסך הכול, אנחנו כן תומכים בפתרון התחבורתי.
יעקב גוטרמן
¶
לא, אני אומר, זה לא מובן מאליו. למה זה לא מובן מאליו? צריכים להגיד את האמת. בוועדה של תכנון ובנייה במחוז מרכז ישבו נציגי משרד התחבורה, ואני לא רוצה להגיד מי היו השרים קודם, והתנגדנו לכביש. גם את זה היינו צריכים לעבור. ועכשיו שומעים "ברור שבעד".
יוסי אמגר
¶
כן, אז אני אגיד. מה שדובר, מה שראש העיר ציין לגבי המחלף של 4431 עם 443, יש תכנון. בזמנו ניסינו, לפי כמה שנים, לתכנן כביש שיחבר ממחלף לטרון לאורך כביש 3 - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יש בזה היגיון, במיוחד לאור זה שאין לך את המחלף בשילת כרגע. וכנראה לא יהיה, ללפחות בקדנציות הקרובות.
יוסי אמגר
¶
אז אני אומר, יש את האלטרנטיבה הזאת. אנחנו בדין ודברים מול ראש העיר מודיעין, איפה להעביר את התוואי – שם זה נפל. בעיקר הוצע איזה תוואי שאמור לחצות בין השטח הרגיל לשטח שנמצא מעבר לקו הירוק, ושם אנחנו כרגע תקועים, איך להתקדם עם הכביש הזה שיתחבר ל-443 מלטרון. אבל, הכוונה היא כן לתת איזה פתרון. אני לא חושב שאנחנו, לפחות ממה שאני מכיר, יכול להיות שדברים יתעדכנו מצוות התכנון, אבל כן יהיה שם איזה פתרון. אם לא צומת, כן יהיה שם איזשהו סוג של פתרון תנועתי שכן יספק. בגלל זה אמרתי לך שאנחנו מסתכלים על כל המרחב הזה סטטוטורית בהרחבות, מאזור מכבים עד בן שמן.
שם אנחנו גם נוכל לייצר הרחבות נדרשות, בהתאם לאופי התנועה וקיבולות התנועה שיגיעו לאזורים שם. וניתן את המענה, אם זה מחלפונים, אם זה צמתים עם רמות שירות מספקות, אם זה מחלף. אבל, יהיה מענה רוחבי לכל הציר הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי. קודם כול, הגישה הזאת היא נכונה. ואני אומר, אתה יודע, אני למדתי בחיי המוניציפליים הרבה מאוד שנים וגם בדברים האחרים שאני מטפל בהם, שכשיש איזו עצירה, יש חומה שהיא חומה ואי אפשר להגיע להסכמות וראשי עיר, בסוף אם לא מגיעים להסכמות, הרבה דברים נתקעו במדינה הזאת בגלל אי הסכמות – צריך למצוא את הפתרונות החלופיים. מה שאמרת עכשיו זה לדעתי דבר נכון. אני שואל אותך עוד שאלה – בהנחה, כמו שנאמר כאן, וגם מאחר שיהודה נכנס לתפקידו ועכשיו יזרז את זה, בעזרת השם, אז ברגע שאתם מקבלים ידיעה שהתוכנית הולכת להיות מאושרת, האם זה נמצא באיזשהו שלב אצלכם בתכנון הרב שנתי לשנים הקרובות?
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל, אני שואל האם הכביש הזה נמצא אצלכם כרגע, שוב, כמו שעושים גם פה בכנסת – בכפוף לאישור כזה או אחר – האם אתם כבר היום יודעים לתת לזה עדיפות תקציבית לכשזה יגיע?
יוסי אמגר
¶
אני אגיד לך. יש פה את התהליך הסטטוטורי של 4431, שהוא צריך לבוא ולהתקדם. ממה שאני מכיר, כרגע הוא לא נמצא באיזו תוכנית חומש. אמור להיות דיון, יתחילו דיונים על החומש הנוסף. אני חושב שזו אחריותו של ראש העיר כשהוא נפגש עם שרת התחבורה ועם המנכ"ל, כן לעשות את זה ושזה ייכנס לתוכנית החומש הבאה שתהיה. ב-2026 אמור להיות, יש חומש נוסף, לדעתי, מ-2026-2027 לחמש השנים הבאות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי. אז בואו נאמר ככה, עכשיו אני מחבר את האתגרים של שניכם. את האתגר שלך, יהודה, מול האתגר שלו. ככל שהאישור הזה יגיע בזמן הקרוב, לדעתי גם זה יוכל להיכנס לתוכנית החומש, ואז נדבר כבר על החציון הראשון של תוכנית החומש ולא על החציון השני. אז אני בא ואומר, ואני עוד לא מסכם כי עוד לא שמענו את כל האנשים, שחלק ביקשו רשות דיבור, אבל אני אומר שאני חושב שהצורך של הדבר הזה הוא קריטי כל כך. אנחנו חייבים לעבוד במסלול, מה שנקרא, חזק ונוקשה, גם מול אותם ראשי מחלוקות או קציני מטה. תתנו תשובות, כי האנשים האלה צריכים להגיע הביתה. האנשים האלה צריכים לצאת מהבית.
את האנשים האלה גם רוצים לעודד לצאת לשוק העבודה, ושוק העבודה הוא לא רק באזור המחייה שלהם. שוק העבודה הוא ירושלים, מודיעין ואחרים. עושים חשבון למה אני אצא ולמה אני אחזור, במיוחד כשהם יודעים שהם יכולים להיתקע בפקקים שעות. אנחנו נעשה ככה, ניתן לאלה שביקשו. לאה פריס, "צדק", מודיעין עלית.
לאה פריס
¶
אני פתחתי קבוצה אצלנו במודיעין עלית. אפרופו פקקים, פשוט לא נותן לי כבר הרבה זמן לדבר כי אני צריכה כבר לחזור הביתה ואני צריכה לקחת זמן ספייר, כי אני גם אם חד הורית ואני צריכה להספיק להוציא את הילדים מהמוסדות. מה שבאמת חשוב לי זה כמו שאמרת, העניין הזה של העבודה – כשצריך לצאת מחוץ לעיר אני מפסידה שעות עבודה.
לאה פריס
¶
ואם זה לימודים, כשהייתי בלימודים אז גם שם האיחורים, אתה יודע, זה על הקצה, צריך להגיע בזמן. בסופו של יום, רוצים שאנחנו נביא את הפרנסה הביתה ושנתקדם, החברה החרדית, שנשתף פעולה עם הציבור הכללי. אז זה באמת חלק מהדברים. אין לנו גם הרבה מקומות אצלנו, אגב. ראש העיר נותן מקומות ויש מקומות עבודה בתוך העיר אבל זה באמת - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
היא לא יכולה להסתמך רק על הדברים החדשניים שראש העיר עשה, שהיום הם כבר לא חדשניים כי הוא עשה את זה כבר ממזמן. אבל, אגב, זה לא רק עבודה. גם בשעות הערב, יש חתונות, יש דברים משפחתיים. בשביל לצאת לחתונה אתה צריך לצאת שעתיים קודם כדי להגיע בזמן לבני ברק.
לאה פריס
¶
כן, אז אני עדה למקרה שבו בצאת יום כיפורים האחרון אישה הייתה צריכה ללדת באמבולנס בגלל שיש רק צד אחד כניסה ויציאה.
אברהם בנימין
¶
שלום, צוהריים טובים. הבעיה של היום, כמו שעלה פה בדיון, זה קוצר הראות של אתמול. כל מה שאנחנו טוחנים פה, בעצם קוצר הראות של אתמול מביא את הבעיה של היום. שמענו פה את המידע של מצוקות התושבים, את האירוע הבלתי אפשרי הזה שהאירוע הזה יוצר למאות אלפי תושבים. ומה שאנחנו יודעים זה שעיר עם כמעט 100,000 תושבים ועם כל הפריפריה ומודיעין והיישובים שנמצאים גם מדרום למודיעין – עם ציר גישה יחיד מכיוון מערב. עכשיו, דיברנו פה על 4431, אבל אם אנחנו מדברים קצת על קוצר הראות של אתמול שמוביל לבעיות של היום, אז בסופו של דבר, אם אנחנו מדברים היום על תוכנית לכביש נוסף אחד – כביש 4431 – כשיסתיימו העבודות ב-446 וב-4431 אנחנו עדיין למצוקות של מחר.
עכשיו, במשך שנים יש כבר תוכנית היסטורית לקידום ציר גישה נוסף לעיר, ציר 445, שמחובר לחרבתא, ל-455.
אברהם בנימין
¶
יש תוכנית שמתחברת לכביש חוצה בנימין. עכשיו, אם אנחנו מדברים על עשרים שנה קדימה, בסופו של דבר תהיה לנו עיר של 200,000 תושבים ויותר, בעזרת השם, ויהיה צורך במענה הזה. לא יספיקו גם שני צירי גישה. עכשיו, לצערי, לא הספקתי לשלוח לוועדה בזמן את תצלומי האוויר שהכנו, אבל על אותו תוואי ציר, על 445 יש בנייה לא חוקית שהתחילה באופן מפתיע ב-2018, כמו שראש העיר דיבר. הבנייה הזאת מחר, מחרתיים, עוד חמש ועוד עשר שנים, היא זאת שתטרפד את סלילת הכביש הזה. והכביש הזה יהיה מוכרח להיסלל, כי לא יכול להיות שתהיה עיר של 200,000 תושבים עם ציר גישה אחד או עם שני צירי גישה. זה לא כל כך ממין הדיון אבל חשוב לנו להעיר ולהציף את הבעיה הזאת.
אברהם בנימין
¶
יש בפאתי חרבתא חמישה-שבעה מבנים על תוואי ציר 445. עכשיו, זה שלא מטפלים בזה היום, מחר בבוקר – עוד עשר שנים – זה מה שיקרה. דובר בשבוע שעבר על כביש עוקף פונדוק שמשרד האוצר ומשרד הביטחון שחררו את התקציב לסלילה שלו – גם של יש בנייה על תוואי הכביש. עכשיו, כל פעם שמתכננים תוכניות זה חובה, וזו בעצם פנייה למינהל האזרחי בהקשר של שמירת הקרקע. אם לא נשמור את הקרקע לכביש הזה מחר אנחנו ניפגש בבעיות האלו. תודה.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה רבה. אני אענה לך. קודם כול, אני חושב שאתה צודק. זאת אומרת, ככל שאתה מטפל בדברים יותר מוקדם יותר טוב. אבל, אני אגיד לך מה אני צריך לתקופה הקרובה. אני צריך שני דברים – שיסתיימו העבודות של הכביש הקיים עכשיו, ושיקבל תוקף וייכנס לתוכנית העבודה בחציון הראשון של החומש הזה הכביש השני. לגבי הדברים שאתה דיברת עליהם, יכול להיות שצריך לעשות על זה דיון יותר רחב.
היו"ר יעקב אשר
¶
עוד יותר טוב, מה שנקרא, כלשון השיר. מבחינתנו זה אומר שאם יהיה את האישור הסטטוטורי, תהיה תב"ע תקפה, פשוט אפשר לרוץ קדימה. זו בשורה ענקית שחייבת להיות. אני מודיעה ואני אומר כאן ואני אומר לך, ראש העיר ולסגנך ולצוות שלך, אם עובר זמן ואתם רואים שזה לא מתקדם, בואו, אנחנו עושים פה ישיבות מעקב. אנחנו נעשה ישיבות מעקב. לציבור מגיע את זה, גם לתושבי העיר שלך וגם לערים השכנות. מנחם שמריהו, תושב.
מנחם שמריהו בורשטיין
¶
שלום וברכה. אני תושב מודיעין עלית. לשבחו של ראש העיר ייאמר שאני קיבלתי רישיון להסעות בזכות זה שעשו שני קורסים לפני כמה שנים. זה אמנם נפסק – חבל. אני יכול לעבוד היום בתחבורה ציבורית, בקווית. אמנם אין עידוד ואני לא עובד שם, כי מתעדפים את החמולות, לא יודע מה. ודוחקים את תושבי העיר עם בעלי רישיון לתחבורה ציבורית הצידה. בכל אופן, אני נוסע כיום בכבישים האלה ורואה מקרוב מה קורה בשטח. איך אומרים? על עתה באתי, כן? על עכשיו. פעם שמתכננים, ראש העיר באמת אמר על המחלף ליד מכבים, שזה יוביל לכביש 3, יעקוף את מודיעין – זה מבורך ממש. כי כל אלה שנוסעים דרומה לבאר שבע זה לכביש 3. אלה שנוסעים מכביש 6, זה מסורבל יותר בשעות הפקקים של היום.
בכל אופן, אני אתחיל מהקטע הזה שלפעמים חוסמים את הכביש בשביל עבודות. עכשיו, הקהל לא יודע מה זה עבודות. אומרים "עבודות", חוסמים, וכשהקהל שואל האם יש עבודות היום מתכוונים האם יש חסימות היום. אני מסביר להם שהם צריכים לשאול האם יש חסימות כי עבודות אין כל הזמן. היום בבוקר עברתי שם כדי להגיע לכאן והיה פקק של חצי שעה ויותר רק בקטע של שני הקילומטרים הללו, וראיתי טרקטור אחד בהתחלה ועוד טרקטור ומשאית באמצע ואולי 10 או קצת יותר פועלים. זהו. היום בבוקר. בלילות לא עובדים כמעט, אבל חוסמים – זה כן. בימי שישי ומוצאי שבת לא עובדים בכלל. יש כאלה שהציעו שיעבדו בשבת כי זה פיקוח נפש – אמרתי שיעבדו ביום חול קודם, אחרי זה נדבר אם זה פיקוח נפש.
בכל אופן, החסימות האלה ממש גורמות עוול לנצורים במודיעין עלית. ב-22:00 יש אירועים רבים, חתונות. ואם מודיעים שבוע לפני כן שיש חסימה ב-22:00 זה אומר "אנחנו סוגרים לכם את החתונות. תתחתנו לבד, החתן עם המשפחה, אם תספיקו להגיע, ואם לא – תחכו לנס". זו המציאות בשטח. כדי לא לחסום כביש יש הרבה אפשרויות. קודם כול, שיעבדו כשאפשר כל הזמן כדי לזרז את התהליך. דבר שני, לעבוד בצד אחד. יש שם שטחים ריקים שעובדים עליהם. כשיעבדו בצד אחד, יסיימו אותו, יעבירו את התנועה לשם ואז יעברו לחלק השני. זה הפתרון הרגיל. ויש עוד פתרון, אם באמת צריכים לחסום – למה אני אומר באמת? כי שבוע שעבר חסמו ב-22:00 כדי להביא את הקורות של הגשר והפקקים היו שעה וחצי. סגרו את כל העיר, אמבולנסים נתקעו שם, יש לי סרטונים.
אני יצאתי להסעה בגלל שהיה פקק, אמרו לי "בוא, הנהג לא יכול לבוא אז תבוא במקומו", אז באתי לשם והיה לי סטנד של המגנט של הטלפון באוטובוס וצילמתי. צילמתי את הפקק בהלוך, והכי הזוי שבחזור, ב-02:30 חזרתי והכביש ריק. כבר סיימו את העבודות. למה לחסום ב-22:00 לאנשים את החיים אם אפשר להתחיל ב-00:00 או אחרי חצות. אחרי שהאוטובוסים מסיימים את ההסעות. האוטובוסים מלאים עם אימהות ותינוקות צורחים – אין להם לאיפה ללכת. שעה וחצי להיות באוטובוס סגור. בשביל מה? תתחילו ב-00:00 לחסום אם באמת צריך לחסום. ולמה אמרתי באמת? כי חסמו ולא היה צורך לחסום על פי ראות עיני. למה? כל הקטע החסום שחסמו כדי לעבוד, היה שם ג'יפ של העבודות. וכל העבודות, המנוף היה בפנים בכלל.
והכי חשוב זה שכחוסמים חוסמים מקטע ענק. מלפיד עד חשמונאים. תחסמו את הקטע הקצר הזה כך שאם פותחים צד אחד וצד שני זה צ'יק צ'ק. זה לא חוסם. הם אומרים לי שלעשרים דקות הם חוסמים על פי חוק. ועשרים הדקות האלה גורמות לשעה וחצי פקק.
היו"ר יעקב אשר
¶
שוב, סוג הדיונים הזה, קודם כול הוא מעניין אותי גם, אבל זה פחות כרגע המנדט של הוועדה. אני כן אבקש תכף מנציגי נתיבי ישראל, לשאול אתכם כמה שאלות בעניין הזה.
חנה דיין
¶
כן, שלום. קודם כול, אני אדבר על כך שהיציאה ממודיעין עלית היא יציאה אחת. בעיקר במוצאי שבת, כשאנשים רוצים לצאת לכיוון הבית שלהם, אנשים עומדים בפקקים שעה וחצי. בימי חול – את רוצה ללכת לעבודה? זה שעה וחצי. אני אם חד הורית. אני מוצאת את עצמי חושבת כמה פעמים האם לפרסס, לחזור לכיוון מתתיהו הביתה, אם בכלל שווה לי ללכת ליום עבודה.
חנה דיין
¶
לא, אני קרה במודיעין עלית, אבל אני חושבת תמיד לפרסס לכיוון מתתיהו, לכיוון הבית ולוותר על יום העבודה שלי. שלא נדבר על חיי אדם שנגדעו שם, שלאופנועים אין סבלנות והם נכנסים בין רכבים. וגם, אם חס וחלילה יהיה מצב חירום כמו שרפה או משהו כזה, יש לנו רק יציאה אחת. אין לנו שום מקום מפלט.
גבריאל דביר
¶
גבריאל דביר, תושב העיר. יש לי משרד עורכי דין בעיר. קודם כול, תודה על הישיבה ותודה לכל הפועלים ולראש העיר. הנושא הוא קריטי. כפי שאמרו כאן לפני, ולכן אני לא אחדד את זה יותר מידי, אבל אני אומר שמדובר בהצלת חיים כפשוטו. אם מדובר על כבוד יסוד האדם וחירותו וזכויות אדם וכולי – אנחנו צריכים קודם כול לדאוג לחיים עצמם. והחיים עצמם פה נפגעים. הייתי מאוד שמח אם מישהו יחכים אותי בנתונים ויגיד לי כמה אמבולנסים נתקעו ביציאה ובכניסה, כמה פעמים מכבי אש נתקעו. זה לא אם, מה שתיארה כאן חנה דיין. זה לא אם, זה קרה.
גבריאל דביר
¶
וזה קורה עכשיו. כמה אמבולנסים נתקעו, כמה חיים של אנשים נפגעו, בין אם זה, חס וחלילה, הלכו לעולמם, או שחלילה, הטיפול בהם כבר לא יוכל להיות מיטבי. כמה אימהות שלא יכולות לעבוד במקום אחר, למה? כי הן יודעות שהן ב-07:30 מניחות את הילדים וזה שעתיים הלוך והן יגיעו למשרד ב-10:00, והפקקים מ-15:00 חזור, אז זה אומר שהן לא יוכלו לאסוף את הילדים. אז זה אומר שהן צריכות לעבוד מ-10:00 עד 13:00 – זה בלתי אפשרי. אני, למשרד שלי לא יכול להזמין לקוחות, אלא זה בין 11:00 ל-13:00. ואם הישיבה תיארך שעתיים אז זה נגמר, כי אחר כך הם לא יהיו לקוחות שלי. עסקים, אולמות בעיר – לא יכולים לפרוח, לא יכולים לעבוד. זה זכויות אדם על כל רוחב הקשת שנפגעות.
ואני הייתי רוצה, מלבד הבקשה של הנתונים, הייתי מבקש עוד נתון – אדוני יושב ראש הוועדה שאל, ובצדק, כל נציג מהרשויות מה היעד, מה התאריך. חציון ראשון, חציון שני, חציון שלישי. לגבי הכביש השני אף אחד מהנציגים לא אמר בתרחיש האופטימי מתי זה יקרה. ואני הייתי רוצה להציע הצעת תם. אני, הקטן, גר במודיעין עלית מעל 23 שנה, ואני, להפתעתי ותדהמתי, ככל שכולם כאן רוצים ועובדים באמת מכל הלב, אבל, אדוני יושב-הראש, העקומה היא רברס. ואני הולך לחדש לאדוני. בעבר, כמו שציין ראש העיר, היינו נוסעים בכביש השני, עוד לפני גדר ההפרדה. יתראה מזאת, בעתות חירום, גם לאחר גדר ההפרדה, היינו נוסעים בכביש ב-30 במרץ 2012 הייתה הצפת גרין פארק - נסענו. היה כביש ביטחון, אבישי הוביל את כולם ונסענו.
היום כשהכביש סגור שלוש שעות, חנוכה, אמבולנסים – אין שום פתרון. לא פותחים. למה? למה? יש עתות חירום, פיקוח נפש היום. אז אני שואל, ועדות תכנון, התנגדויות, הכול בסדר. כשיש עת חירום היום תפתחו. מה מסובך? זה שער, אדוני. שער. מפתח. לא צריך יותר מזה. אל תתכננו, אל תתנגדו. הכול בסדר. תתנו לאנשים לחיות. לא מעבר.
יעקב גוטרמן
¶
ביטחונית, הוא לא ייתן מעבר. ודווקא שבוע שעבר, שהייתה חסימה בגלל הגשרים שדיברו עליהם, אז פתחו. היה נוהל חירום והקב"ט של העירייה עמד מול המח"ט, ופתחו את זה.
יעקב גוטרמן
¶
רק לאמבולנסים, לחירום בלבד. חירום זה רק חירום. הוא מתכוון לזה שאנחנו גם נסענו על הכביש הזה. זאת אומרת, האוטובוסים נסעו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, אני רק אבקש מיעל, אם את יכולה רק להתייחס לנושא הזה של העבודות. אני לא רוצה להיכנס לזה הרבה, זה לא לחם חוקה של הוועדה, אבל אני כן רוצה לשמוע האם אתם עושים מאמצים אולי לכוון את השעות, או שעובדים באמת 24/6 על העניין הזה. כי נאמר כאן למשל שיש שעות שיודעים מראש את הלחץ הגדול שקיים בלאו הכי, אז עכשיו גם עם הסגירות. השאלה היא אם יש, כי אני אגיד לך אני לאחרונה, אישרנו פה חוק מאוד כבד שקוראים לו חוק המטרו. אחד הדברים הגדולים שהכנסנו פה באמת לעומק זה תכנון העבודה, שתהיה בצורה הכי פחות פוגענית. עכשיו, זה מדבר בתוך הערים, פה מדובר על כביש גישה לעיר.
השאלה היא האם מבחינתכם אתם עושים את המאמצים? או שתגידי לי מה את יודעת להגיד לי בעקבות ההערות שנשמעו כאן מהתושבים בעניין. בבקשה. כי האחריות שלך היא על הפרויקטים, אם אני מבין נכון.
יעל טוביאס
¶
במהלך שעות היום אנחנו עובדים גם במפלס הכביש, והרבה פעמים גם מתחת למפלס הכביש. אני שומעת את ההערות האלה הרבה מהתושבים. יש עבודה מתחת למפלס הכביש מכיוון שאנחנו צריכים להרים את הוואדיות, בעצם. ולא תמיד ניכר במהלך הנסיעה איפה כל אתרי העבודה.
יעל טוביאס
¶
עכשיו, לגבי שעות העבודה בלילה – ברוב הלילות אנחנו בשיתוף עם המשטרה החלטנו לעבוד משעה 00:00, וזה בעקבות בקשות התושבים. בפרויקטים אחרים אנחנו מתחילים בכל עבודות הלילה ב-22:00. פה, מרגישות לתושבים, אנחנו מתחילים ב-00:00. אירועים מיוחדים כגון הנפת הקורות וכגון העברות תנועה מסובכות, אנחנו מחויבים להתחיל אותן בשעה יותר מוקדמת כדי לאפשר להשלים את העבודה בלילה אחד.
יעל טוביאס
¶
עד הבוקר להגיע למצב שלא מסכן את משתמשי הדרך. זה דורש לפעמים עבודה ב-22:00. עכשיו, אנחנו מודיעים על זה מראש בשיטות המקובלות לנו, ולאחרונה גם מנסים לפנות יותר לציבור החרדי בשיתוף עם ראש העיר, שיש לו את הפלטפורמות שיותר עובדות איתו. אבל, לעיתים יהיו עבודות משעה 22:00. כדי שאנחנו נוכל לסיים באמת, לעמוד בזמנים שאנחנו מתחייבים אליהם אנחנו מחויבים להתחיל את העבודות האלה ב-22:00. עכשיו, בעבודה של הנפת גשר יש הרבה מאוד סיכונים, ואי אפשר להתחיל אותה ב-23:00 ולצפות שהיא תסתיים בבוקר מבלי לקחת סיכונים, שאנחנו לא מעוניינים לקחת בעבודה כל כך מסובכת.
יעקב גוטרמן
¶
צריך באמת לציין לשבח את נתיבי ישראל, בניגוד לאחרים שאני לא רוצה לציין את שמם. אני נלחמתי שיתחילו את העבודות ב-00:00, ולא כולם היו איתי. הייתי לבד, קול קורא במדבר. רק נתיבי ישראל והמשטרה עזרו לנו כדי שלא יתחילו את העבודות לפני 23:30. אבל, בזמנים כמו שאמרה יעל - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי, אבל מבחינת כוח אדם וזה אתם בתפוסה מלאה, כדי להביא את כמה שיותר מהר? לגמור את הסיוט הזה?
יעל טוביאס
¶
אנחנו בעבודה מלאה בכל המקומות לאורך הדרך שאנחנו יכולים כרגע לעבוד בהם, כן. זאת אומרת, יש ציוד מוגבר בתוך האתר.
היו"ר יעקב אשר
¶
תבחנו את זה שוב. תמיד אפשר אולי לשפר ולהאיץ יותר. באמת, ליבי עם התושבים. אני חווה את זה כי גם אני מגיע לעיר. אני מגיע לשמחות ומגיע לזה. וליבי גם עם ראש העיר שצריך להגיד להם כל בוקר "בוקר טוב", והוא יודע שמצד אחד בלי הניתוח הזה לא יהיה כביש - - -
יעקב גוטרמן
¶
רק שידעו, אשתי נוסעת כל יום לבני ברק עשרות שנים והיא נותנת לי דיווח ישיר מה קורה על הציר, מה פתוח ומה סגור. אם עובדים או לא עובדים.
היו"ר יעקב אשר
¶
טוב, אני רוצה לסכם בגדול, ככה תוך כדי תנועה. קודם כול, ציינו על זה שכבישי הגישה משפיעים לא רק על מודיעין עלית אלא על כל יישובי הסביבה. כרגע, בהערכה גסה, כ-200,000 תושבים. לדעתי, הכביש החדש יעזור להרבה מאוד במרחב הכולל, כולל אלה שנוסעים לירושלים. אפילו למודיעין זה יעזור, לתושבי העיר. הוועדה רשמה לעצמה את דברי משרד התחבורה, כי מועד סיום העבודות לכיוון דרום, או המקטע הזה שדיברת עליו, יהיה עד החציון של 2025, החציון הראשון. וששני הכיוונים, כלל הפרויקט כולו עד סוף שנת 2025. ואני אומר, כל הקדמה תהיה מבורכת. נשמח לשבח. זה על מה שעובדים כרגע.
הוועדה רשמה לעצמה כי במקביל מתוכנן המקטע בהמשך, מלפיד עד שילת, והחשיבות שלו היא ודאי ברורה לכולם – כדי שלא ייווצר פקק של צוואר בקבוק. ולפי מה שנאמר כאן זה ייכנס כבר לביצוע במהלך 2025. זאת אומרת שאפשר אולי יהיה פחות או יותר לסיים ביחד את הדברים, אולי בהפרשים קטנים. הוועדה רשמה לעצמה את הצורך הדחוף, כפי שהוצג על ידי מהנדסי התנועה של המשטרה, על המחלף וצומת שילת. אני מבקש ממשרד התחבורה לקדם את התוכנית הזאת, או כל תוכנית אחרת שיכולה לתת את אותה תשובה בסופו של דבר לעניין הזה. וכמובן, גם לקדם את חניון האוטובוסים שדיבר עליו ראש העיר מקודם.
לדעתי, מסביב לחניון האוטובוסים צריך לדאוג שגם יהיה אזור מסחר ותעסוקה, שאפשר יהיה לעשות בו שימוש. לגבי כביש 4431, שמענו על התארכות של שנים של התכנון. פנינו קדימה ולא נתחיל עכשיו לבדוק ולבכות על מה שהיה ב-2016. בעבר היה כביש, הוא נחסם על ידי גדר ההפרדה, בהחלטה מדינית. אבל, מי שחסם גם צריך לתת את האלטרנטיבה שלו, כי אנשים חיים מעבר לגדר בצד הזה, ואגב גם בצד השני. ולכן, יש צורך דחוף בכביש הזה. זה חיי אדם. הכביש אמור להתחבר ל-443 לירושלים, ומירושלים עוקף העיר מודיעין עד לטרון. הוועדה דורשת מהמשרדים, ואני מגדיר את זה כקציני המטה של המינהל האזרחי, להגיש את הערותיהם הסופיות כדי שאפשר יהיה, כפי שאמר כאן יהודה - ואנחנו מאחלים לו גם הצלחה בתפקידו - לקדם החלטה במהרה ולאסוף את כל הרג'קטים שיתקבלו ואת כל הנקודות, ולא לעכב את אישור התוכנית ואת ההחלטה על התוכנית.
ושהפתרונות יהיו מהירים ויעילים, ולאזן במשקל הנדרש באמת את הצורך על שמירת ערכים מסוימים אקולוגיים וכדומה, אבל אל מול כובד המשקל של החשיבות של הכביש הזה. וכמובן, יש מספיק תקדימים לקחת ממקומות אחרים פתרונות שנעשו, ובעלי החיים ממשיכים לחיות והכול בסדר.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה, לדעתי, חייב להיות חלק מהשיקולים, כמובן של הוועדה של המינהל האזרחי. אבל, אני אומר גם של הוועדה האזרחית של מחוז מרכז. גם זה צריך להיות שיקול. זה בטיחות, זה ביטחון וזה אותו כביש. זה עורק אחד, אי אפשר להתייחס אליו כשני עורקים. נכון, יש קו כחול, אני מבין, מכיר את זה. אבל, יש איחוד קווים כחולים ולרוץ קדימה. להתייחס להפרדה בגלל עניין מדיני ופוליטי, אבל להתייחס לחיים כאחד. אי אפשר להתייחס לזה כדבר נפרד. הוועדה פונה למוסדות התכנון ומבקשת כי תכנון הכביש יקבל עדיפות כמו רמה, מבחינתי, של תשתית לאומית, אם אני מסתכל על האזור הזה. זה עניין של בטיחות ולשרת מאות אלפי אנשים.
הוועדה מבקשת שהמינהל האזרחי ומינהל התכנון יתאמו את התהליכים ביניהם, יפעלו במקביל ולא בטור. שההליכים שנידונו בוועדות לא יידונו שוב בכפילות ללא צורך. אפשר לאזכר אותם, לבדוק אותם, לראות את ההתייחסות שהייתה להם קודם ולפתור את הבעיה. הוועדה מבקשת ממשרד התחבורה לקדם את התוכניות או להכניס לתקצוב את תוכניות החומש, את כלל ההרחבות המתוכננות. שמענו חלק מהדברים שנמצאים ומתוקצבים – מה שהזכרת קודם. אבל, במיוחד אני מדבר על כביש 443, וגם מבוא חורון עד לצומת בן שמן, מה שדובר עליו קודם.
ואני מוסיף עוד דבר אחד לפני המעקב – הוועדה מבקשת מנתיבי ישראל, שוב, קודם כול מודה על הדחיפה של העניין וזה נראה שבאמת נתיבי ישראל בעניין בצורה רצינית, כמובן תחת הנחייה של משרד התחבורה, אבל, אנחנו מבקשים לבחון ולראות האם באמת העבודות נמצאות בקיבולת מלאה מצד אחד, והאם יש גמישות מסוימת כדי להתאים את זה לסבלם של התושבים. לא על חשבון זמן העבודה, אבל בהתאמה של לתת יותר כובד משקל בשעות שהכביש פחות נדרש ולדעת לתחם את הדברים בצורה הנכונה. הסעיף הכי חשוב מהכול – הוועדה תקיים דיון מעקב. אני לא רוצה להגיד אם זה יהיה חודש או חודשיים, אבל זה יהיה בזמן כדי שנוכל באמת לבחון את ההתקדמות. תודה רבה. תודה רבה, ראש העיר. יהודה, תודה רבה לך. למינהל, למשטרה ולכולם. הישיבה נעולה, תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 12:51.