פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
2
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
15/01/2025
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 124
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
יום רביעי, ט"ו בטבת התשפ"ה (15 בינואר 2025), שעה 9:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 15/01/2025
דרישה לפי סעיף 111 (ה) לכינוס הוועדה בנושא: נהלי בדיקת סמי אונס של, חברי הכנסת מירב בן ארי, יואב סגלוביץ', שלי טל מירון, מטי צרפתי הרכבי
פרוטוקול
סדר היום
נהלי בדיקת סמי אונס - בקשה לפי סעיף 111 (ה) לתקנון הכנסת, של חברי הכנסת מירב בן ארי, יואב סגלוביץ', שלי טל מירון, מטי צרפתי הרכבי וביוזמת ח"כ נעמה לזימי
מוזמנים
¶
אלינה פופרנו - רוקחת ורכזת נושא ארצי, משרד הבריאות
ד"ר זהר סהר - מנהלת המחלקה לטיפול באלמ"ב ופגיעות מיניות, משרד הבריאות
אורית דנין - רפ"ק, ר' חו' עבירות מיניות, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
רון חיבל - סנ"צ ר' מעבדת חנ"מ דליקים ורעלים, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
ענת יקיר - רמ"ד נפגעי עבירה ומשפחה, חטיבת החקירות, המשרד לביטחון לאומי
מיכל מילר - רפ"ק, ר' חו' מחקר סמים, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
לירון קורן - רפ"ק, ראש חוליית סמים אמל"ח, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
שרה רובק - עו"ד, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נילי פינקלשטיין - עו"ד, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ליזו וולפוס - פרקליטות מחוז ירושלים פלילי, משרד המשפטים
ד"ר אהרון שבי - מנהל השירות להתמכרויות, משרד הרווחה והביטחון החברתי בישראל
מיה אוברבאום - יועמ"ס איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית
יעל שרר - מנכ"ל, הלובי למלחמה באלימות מינית
ציפי ערקובי סלב - הלובי למלחמה באלימות מינית
טלאור ושדי - מנהלת מדיה, הלובי למלחמה באלימות מינית
רן מלמד - מנכ"ל, נקודת מפנה
ענת שריקי - סגנית מנהלת מעבדה לטוקסולוגיה ופרמקולוגיה, בתי חולים
מאירה בסוק - עו"ד לשכה משפטית, נעמ"ת
אופיר שטוי הילי - מקימת המאבק החברתי הכל רק לא לשתוק
קורל שטוי ברקוביץ' - המאבק החברתי הכול רק לא לשתוק
טל שחר שנקמן - המאבק החברתי הכל רק לא לשתוק
אביה קפח - משפטנית, מתנדבת במרכז הסיוע ת"א
נועה לוי - נפגעת עבירה
פ' - נפגעת פגיעה מינית
רישום פרלמנטרי
¶
רינת בן מוחה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי -דיוקים והשמטות
נהלי בדיקת סמי אונס - בקשה לפי סעיף 111 (ה) לתקנון הכנסת, של חברי הכנסת מירב בן ארי, יואב סגלוביץ', שלי טל מירון, מטי צרפתי הרכבי וביוזמת ח"כ נעמה לזימי
היו"ר פנינה תמנו
¶
בוקר טוב לכל האורחות, האורחים, לחברות הכנסת. בטרם אני פותחת את הדיון החשוב בנושא נהלי בדיקת סמי אונס, בקשה לפי סעיף111(ה) לתקנון הכנסת שיזמו חברת הכנסת נעמה לזימי, חברת הכנסת מירב בן ארי, יואב סגלוביץ', שלי טל מירון, מטי צרפתי הרכבי ונוספים, דיון שהוא בעצם גם ימשיך את הדיונים שעשינו בנושא חשוב זה בשנה האחרונה.
לפני כן אנחנו נציין ונזכיר ש-467 ימים למלחמה אנחנו נמצאים בעיצומם של ימים מתוחים שהלב נמצא בהתרגשות עם תקוות מאוד גדולות למתווה, שבעזרת השם, יחזיר הביתה עשרות חטופים וחטופות שנמצאים כל-כך הרבה זמן בשבי המרים שבאויבנו והאכזרים שבין בני האדם. בתוך כך גם אנחנו נמצאים אחרי שבועות שבהם נפלו מיטב הבנים שלנו, חיילים, גיבורי ישראל. השבוע האחרון היה שבוע מאוד קשה ומכאן אני רוצה לשלוח את התנחומים של כולם, ברשותכם, למשפחות של הנופלים ולומר להם שהם תמיד בראש סדר מעיינינו.
בתוך כך ובמעבר חד, החובה שלנו כאן בוועדה לקידום מעמד האישה לעסוק בנושאים שמשמעותם חיי אדם גם בשגרה, בהצלת נפשות, ולשם כך התכנסנו לדיון, כמו שאמרתי, במאבק בסמי האונס ובהגנה שנדרשת מאיתנו במתן לנשים שנפגעות מכך. זו תופעה מאוד מטרידה שמשפיעה על החירות, על הביטחון ועל השלמות הנפשית של נשים רבות בישראל. וכל זאת כמו תמיד, גם נזכיר שלא רק נשים נפגעות, גם גברים הם נפגעים.
הסם, לצערנו, מהווה אמצעי מסוכן וקשה לניצול ופגיעה בזכויות הבסיסיות שהזכרתי תוך שלילת החירות והשליטה של אדם או אישה ביכולת להתנגד. אני יכולה לומר שעולה כי יותר מ-200 פניות בשנה נרשמות במרכזי הסיוע – תקנו אותי אם אני טועה – נמצאת כאן מיה אוברבאום נציגת מרכזי הסיוע שהיא כבר חברה קבועה בוועדה. 200 פניות נרשמות בשנה, זה מספר מאוד גדול וזה רק מי שבוחרת או בוחר לפנות ולבקש עזרה. פעמים רבות מי שמבקשים עזרה ממרכזי הסיוע אפילו לא מגיעים למשטרה, פעמים רבות זה גם במשטרה או בבתי החולים, דנו בכך בעבר.
בשנת 2022, לפני שנתיים, נרשמה של 36% – זה המון – במקרים החשודים בשימוש בסמי האונס אך לצערי אין עדיין הלימה מבחינת התיקים הנחקרים. אני רואה כאן את אופיר שטיוי המהממת שמלווה את הדיונים האלה ואני גם ראיתי וצפיתי בדברים האמיצים שלך בשבוע האחרון בטלוויזיה, זה לא מובן מאליו המאבק שלך אחרי הפגיעה האישית שלך ואומץ הלב לדאוג כמה שיותר שזה לא יקרה לאחרות.
במרכז נטע לנפגעי תקיפה מינית באיכילוב נמצא כי ב-73% ממקרי התקיפה המינית היה חשד למעורבות של סם אונס. זה מספר מטורף. בזמנו גם דנו על דרכי ההברחה של סמי האונס. משטרת ישראל, אני בטוחה שאתם זוכרים את הדיון הקודם, נכון? הבדיקות הנפוצות כיום לאיתור סמי האונס הן דרך בדיקת שתן, בדיקת דם. בזמנו גם דיברנו על מעבדות השערה, אני מבינה שיש התקדמות על הדבר הזה. נציגת משרד הבריאות נמצאת כאן? אנחנו נגיע גם לזה. ברור שאם הדברים לא מתבצעים בתוך שעות ספורות, למרות שגם הטכנולוגיה הולכת ומתקדמת, הסכנה היא סכנה אמיתית לאבד את הראיות להפללת מי שצריך להפליל, העבריינים המסוכנים שמסתובבים בחוץ.
זה ועוד, אני רוצה להודות גם לאופיר וגם לפ' שבהמשך היא תדבר. להודות לך, רן מלמד, על העבודה המשותפת, וכמובן בהמשך, פ' הגיעה דרכך, אני מבקשת לא לצלם אותה.
אני קובעת כי לפי סעיף 120 לתקנון ככל שתהיה בקשה או שיעלה הצורך יימחקו מהפרוטוקול המפורסם פרטים מזהים של דוברים או חלקים מסוימים מתוך הדברים שנאמרו לפרוטוקול ככל שהדבר נדרש לבקשת מי שהשתתף בישיבה. אם העמדת הפרוטוקול לעיון הציבור עלולה לגרום לו נזק או לזולתו, ומכיוון שאנחנו תמיד נמצאים תחת שיתוף הפעולה של ערוץ הכנסת לשם שקיפות הציבור, יש דברים שהם בכל זאת חוסים תחת ההגנה של צנעת הפרט.
ניגשנו לדיון עצמו, אני רוצה לאפשר בבקשה לחברת הכנסת נעמה לזימי, בבקשה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה רבה. קודם כול תודה רבה לך, יושבת-ראש הוועדה על דיון מעקב בנושא הזה, שאתם מקיימים פה. בעצם זה הגיע לפתחנו בגלל שעדיין לא פורסם התיקון לנוהל בנושא, דרך הלובי במאבק באלימות מינית שגם נמצאים כאן, שביחד איתם בעצם יזמנו את הדיון הזה, ואין ספק שבפיקוח הפרלמנטרי, בוועדה, זה בדיוק המקום להבין את לוחות הזמנים, מתי יפורסם הנוהל? וגם לראות איך מתקדמים בהקשר הזה?
אני חושבת שהנתון שנתת כאן של ה-73% זה נתון קשה מאוד שמראה עד כמה חייב לטפל בתופעה הזאת, בעוד ערוצים כמובן, אבל בוודאי שבנהלי הבדיקה, ובאמת כדי למגר את התופעה ולסייע למי שנפגעות.
אני מודה למי שכאן גם אם בפנים גלויות או לא בפנים גלויות, זה ממש חשוב. תודה לכן. זה מציל גם אחרות. תודה לפ', תודה למי שנמצאות. מיה גם תקריא עדות של אישה נוספת. ניכר שהתופעה הזאת היא רחבה, היא מגיעה לכל זירה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
היא יכולה לתפוס כל אחד ואחת. אני גם אומרת שהמדינה יודעת למגר תופעות קשות כשהיא לוקחת את זה ברצינות, כשהיא מחליטה לפעול רב זירתי, אגב, כלל משרדים אז תופעות יכולות להיות מצומצמות עד מאוד. ובהקשר הזה של פגיעות מיניות, של ניצול, של ממש אינוס ופגיעה עד כדי מציאות שהיא לפעמים גם מתמשכת, יש לומר, או סדרתית, המדינה מחויבת לעשות את מה שהיא צריכה ואני גם באמת מקווה שמהדיון הזה נדע בשורות ממשרד הבריאות שאכן תיקון הנוהל יפורסם בקרוב. אני בטוחה שפנינה גם תדאג למעקב על מעקב אם צריך עד שהדבר הזה יקרה. אז תודה רבה על הדיון הזה. תודה למי שנמצאות כאן, תודה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה. מטי, אני תכף מעבירה אלייך את השרביט. אני רק אומר שחלק מהסיכומים של הישיבות הקודמות, הוועדה לקידום מעמד האישה ולשיווין מגדרי קראה לכלל הגורמים הממשלתיים לראות את עצמם כמטה המאבק בתופעת סם האונס בשילוב ידיים של כלל הגורמים ולמצוא את כל הכלים והדרכים באפשרותם להיאבק בתופעה ולקדם מוגנות וביטחון לנשים.
הוועדה הודתה למשרד הבריאות ולמשטרת ישראל על השלמת הנתונים, אם אתם זוכרים, שהתבקשתם להביא בדיון הקודם ועל המאמץ לאיסוף נתונים אלו. עם זאת, אמרתי שלא ייתכן כי בשל בעיות טכנולוגיות לא קיימים נתונים ספציפיים על תלונות בגין עבירות מין, אני אומרת לכם את זה כדי שתוכלו להכין את עצמכם, זה מהפעם הקודמת וגם המכתבים האלה נשלחו לכם, להשלים, כפי שאמרתי את מספר התלונות שהוגשו כדי שנבין את תמונת המצב.
הפרקליטות נמצאים כאן? נציגת הפרקליטות, אני רוצה גם לדעת מה מתקדם בזירה הזאת? כי בסוף כשאנחנו מדברים על מאבק עיקש ונחוש להצלת נפשות זה אומר שזה חייב להסתיים לא רק באכיפה, זה גם במשפט ובניהול של הפרקליטות כמי ששמה לה כדגל – אמרתי את זה בשבוע שעבר כשהייתה כאן טאיסיה מפרשת אייל גולן – אי אפשר לומר מילים בעלמא, זה חייב לבוא לידי ביטוח כתוצאה בפועל שאם שמתם כפרקליטות את המאבק באלימות מינית, כמובן על כל סוגיה, גם בסמי אונס, אנחנו רוצים לראות שיש התקדמות בתיקים האלה.
ביקשתי לחדד את הנהלים לכל תחנות המשטרה כך שמשטרת ישראל, תכתבו מה עשיתם בעניין הזה בהמשך? הוועדה קוראת לפעול להקמת מעבדה, אז היה גם בג"צ וכל מה שיוצא בכך, אנחנו גם נשאל את משרד הבריאות אילו בשורות אתם מביאים בעניין הזה. חברת הכנסת מטי הרכבי בבקשה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אני אהיה קצרה, תודה רבה גברתי יושבת-הראש, זה, שוב, דיון מאוד חשוב. במבחן התוצאה, התופעה של שימוש בסמי אונס הולך ועולה. במבחן התוצאה הנוהל לא נותן מענה בזמן אמת, כשאנחנו יודעים שגם הדחיפות של ביצוע הבדיקה הוא מאוד דחוף ויראו את הנתונים האלה משרד הבריאות, ראיתי במצגת. זה קווים במגמות הפוכות.
דבר נוסף, העובדה שעדיין אין מעבדה בישראל שבודקת שיער ואנחנו נסמכים על מעבדות באיטליה, אבל זה כנראה לא מספיק.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
ובסופו של דבר, גברתי יושבת-הראש, אין אנס שהורשע מבדיקת שיער. חייבת להיות מעבדה בישראל, אנחנו מספיק מתקדמים. אז יש כאן כל-כך הרבה דברים והתחושה שלי שזה פשוט במגמות הפוכות. מצד אחד התופעה עולה, מצד שני אנחנו לא מתקדמים בנהלים בקצב המתאים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
בשביל זה כאן תפקידנו כחברות כנסת ונבחרות ציבור לעקוב ולפקח אחר הסוגייה הזאת. אתם מבינים שהמספרים וההד הציבורי אף פעם לא משקר, מלמדים על עלייה בפגיעות סביב הנושא הזה. ולכן, משרדי הממשלה, בבקשה תכינו את עצמכם היטב.
כמוכן, אני רוצה להודות ליעל שרר מנכ"לית הלובי למלחמה באלימות מינית שנמצאת איתנו ולרבות אחרות שהגיעו. אני רוצה לאשר לך, אופיר, בבקשה, לחבק אותך מכאן כי לא הספקתי להביא לך חיבוק ולהודות לך על המאבק שלך, בבקשה.
אופיר שטוי הילי
¶
אני קצת מתרגשת, סליחה, לא ציפיתי. אני עוד מעט שש שנים אחר כך, ואני תמיד חושבת שיש לי עור של פיל אבל כנראה שלא.
אופיר שטוי הילי
¶
תודה רבה. אז אמרתם את זה, אנחנו בהמשך בדיונים ממשיכים כבר שנתיים אחר כך, והנתונים בסוף בשורה התחתונה אין אנסים שיושבים בכלא בגלל שהוכחנו שהם השתמשו בסם אונס. לא אלון קסטיאל, אם זה שם שמוכר פה לאנשים עם הפרשיה, גם הוא לא ישב על זה בכלא, גם תיק בן אבו לא בסוף על זה נסמכו, וכמויות הבדיקות עולות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אלון קסטיאל הייתה גם התחזות. עשינו דיונים פה גם על המתחזים שלרוב הם משתמשים בסמי אונס כדי לטשטש את היכולת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני יודעת, היו פה נשים שנפלו קורבן של קסטיאל ומתחזים ששים להם. לרוב זה באופן שיטתי, חיים אתגר היה כאן כמי שחשף גם עוד פרשיות. וזה המון רבדים, זה הרבה מאוד פגיעות סביב הכלי הזה שהפך להיות שימוש לעבריינים.
אופיר שטוי הילי
¶
כמו שאמרת, זה מאבק משותף של כולנו, אנחנו לא פה אחד נגד השני, אנחנו כולם ממש ביחד. אנחנו גם כל-כך הרבה נשים פה וגם גברים תומכים בזה. אי אפשר שזה ימשיך, אי אפשר שאנסים ימשיכו לעשות. יש סדרתיים, הרוב סדרתיים, גם על שלי שלא יודעים שהוא סדרתי כמובן שהוא סדרתי והוא עשה גם לפני.
לא תופסים אותם, אנחנו צריכים לתפוס אותם. הפרקליטות מחכה לראייה פורנזית, אנחנו לא נותנים להם את הראיות הפורנזיות. בבית החולים לא מקפידים על הנוהל שהוא כבר משנת 2018. איכילוב, בית חולים מרכזי, טועים עוד פעם ועוד פעם ולא לוקחים את הבדיקות בזמן ולא נותנים מענה לנפגעות. ואז הבדיקה הזאת באיטליה, שמשום מה שם זה בסדר, שהמעבדה היא לא רפואית אבל בישראל היא חייבת להיות רפואית.
אופיר שטוי הילי
¶
יותר ויותר כל פעם דורשים ממך משהו אחר. ויש מעבדה בארץ שעושה והיא גם מביאה תוצאות חיוביות, והמומחה שמוכר עם הרבה דברים פורנזיים אחרים, והוא מומחה שבית המשפט מזמן אותו לכלכך הרבה עדויות אחרות והמשטרה עובדת איתו על כל שאר התיקים חוץ מסמי האונס, מביא תוצאות של בדיקות חיוביות ומוכן לבוא בבית משפט. אבל זה לא קביל בבית משפט והם לא משתמשים בזה וחבל.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו נבין גם למה, אנחנו נבין ואנחנו גם נפתור את הסוגייה. אנחנו לא עושים פה דיונים בשביל sister hood או בשביל חיבוקים ותמיכה. לא, זו לא קבוצת תמיכה. זו קבוצת עבודה, זו שליחות של כל אחת ואחת מהפקידות ואני באמת מקווה שנעשתה עבודה. ואם לא נעשתה אנחנו נעשה פה בכל שבוע דיון על הנושא הזה. תודה, אופיר. תמשיכי אם עוד לא סיימת.
אופיר שטוי הילי
¶
רציתי לנצל את זה גם כשאנחנו מדברים פה על המשטרה, אני חושבת שבהרבה פעמים שהם מתקשרים לקבל מענה. לפעמים מי שמכיר אותי מתקשר אליי לשאול מה צריך לבקש כשהולכים למשטרה ומה הדבר הנכון לעשות? אבל הרבה פניות שמתקבלות למשטרה ושואלים: לאן הולכים קודם כשיש לי חשש על מה עשיתי בלילה, עם סמי אונס כנראה? האם הולכים קודם למשטרה וקודם לבתי חולים והתשובה היא מה אתה רוצה לעשות או לא כל-כך יודעים.
התשובה היא ללכת לבית חולים ולדרוש – כי הם לא אוכפים את הנוהל – שיעשו בדיקה של דם ושתן. כי בין 4-8 שעות מהרגע שנלקח הסם, לא יהיה, וזו תשובה שחייב כל שוטר לתת. אם בית החולים לא עושה את זה אז אנחנו נעשה את זה. אנחנו עובדים ביחד, זה חייב להיות טוב יותר. תודה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
את יכולה להסתובב כי הם לא יצלמו אותך, המצלמה נשארת עליי עד שאני אבקש מהם שלא. בבקשה.
רן מלמד
¶
אני באופן רגיל לא עוסק בתחום הזה, אני עוסק בשיקום כלכלי וליווי, וככה הכרתי את פ' לפני כארבע שנים ונדהמתי. וכשעלה הנושא של הנהלים אני אמרתי שאני חייב להציע לה לבוא ולדבר, כי לא יכול להיות שמחכים לתוצאה של בדיקה שנה, ולא יכול להיות שאחרי שהתוצאה שהבדיקה מגיעה פשוט שולחים אותה לבן אדם ואף אחד לא מנסה לבדוק מה קורה איתו עכשיו? ופ' תספר בעצמה מה עבר עליה.
אני מאוד שמח שאם התוצאה של הבדיקה העצימה את עצמה בצורה כזאת שהתהליכים שהתחילה להפעיל היום נגד מי שפגע בה, פועלים, נמצאים בתנופה אפילו. אבל באמת מי שדיבר פה על זה שאין מעבדה או שאין מעבדה זמינה זה משהו שחייבים לתקן אותו וחייבים לקצר את לוחות הזמנים, כי הנשים לא יכולות לעמוד בזה. ותודה לכן שאתן נאבקות כלכלך חזק בזה.
פ'
¶
קצת אחרי הקורונה ישבתי בבילוי עם חבר ושתינו רום וקולה. בכוס השלישית החבר אמר לי שאני שותה ושותה ושום דבר לא משפיע עליי, ואז עלתה לי המחשבה שמי שנמצא על סמים קשים בעצם אלכוהול לא משפיע עליו והבנתי שמישהו כנראה מסמם אותי. עדיין לא הבנתי מי איך או במה, רק הבנתי סוף-סוף למה במשך שנה וחצי, כמעט שנתיים, שאני מרגישה מנותקת מהעולם. במשך כל הזמן הזה אני מרגישה שאני לא אני, לא מבינה מה קורה איתי. הלכתי לרופאים בלי סוף, מרופאי משפחה ועד לנוירולוג לבדיקת MRI, אין בדיקה כמעט שלא עברתי.
אחרי ההבנה שאולי זה סמים ביקשתי מאמא שתיקח אותי למיון שיבדקו את הדם אם יש בו סמים. זה היה מאוחר מידי ולא מצאו כבר כלום בדם ,ואף אחד מהרופאים לא הציע לי את בדיקת השיער. אחרי הפגישה הזאת שיתפתי חבר נוסף בסיפור וגם הוא אמר לי שהוא חושב שאני צודקת. שתבינו, הכול היה מאוד מעורפל ולא ברור והמוח שלי היה מחוק מהשימוש.
פ'
¶
לא יודעת. אני אחזור להקריא.
הוא אמר לי שהוא חושב שאני צודקת ושכנראה מישהו עושה לי משהו וכדאי שאני אתרחק מכל האנשים שהייתי איתם בקשר באותה תקופה. הוא הציע לי להתבודד בבית ולנסות להבין מה קורה לי, וככה במשך כמה חודשים סגרתי את עצמי בבית. חוץ מהבחור שסימם אותי שהיה בא להיות איתי בלילות כי פחדתי להיות לבד.
באיזשהו שלב הבנתי שכשהוא מגיע אני מרגישה נהדר וכשהוא הולך אני נופלת למטה, וזה הביא אותי להבנה שהוא מסמם אותי. בעזרת אמא שלי ניתקתי איתו את הקשר, זה לא היה דבר פשוט, והתחלתי לעבור את הגמילה הכי קשה שעברתי בחיים שלי. הייתי שלושה חודשים בבית, מזיעה, רועדת, מלאה בפרנויות, הפסקתי לעבוד ובעצם לא הייתה לי הכנסה. גם אמא הפסיקה לעבוד כי היא הייתה צמודה אליי, הייתי הפוכה לגמרי.
יום אחד שוחחתי עם חבר מחו"ל ואז הוא העלה את האופציה של בדיקת שיער בחו"ל. לא עשיתי עם זה הרבה כי לא היה לי את הכסף, גם באותה תקופה שהייתי בבית הפוכה. אמא פנתה לייעוץ לעמותה שעוזרת לאנשים שאיבדו קשר עם המציאות וסבלו מהתקף פסיכוטי כזה או אחר. העמותה הפנתה אותי לעורכת דין וזאת סיפרה לי על בדיקת השיער דרך משרד הבריאות. התברר לי שבמשרד הבריאות מוכנים לקבל את השיער ולשלוח לבדיקה רק אם נאמר להם במפורש כי עברתי אונס. בלי שאמרתי את המילה "אונס" הם לא התייחסו. במשרד הבריאות אמרו לי שמשך הזמן לקבל תשובה הוא בין 3-6 חודשים, ולכן בסופו של דבר כתבתי להם על האונס וניגשתי כדי שהם ייקחו את השיער מהראש. הם גם צילמו את התהליך כולו בווידאו ובסטילס, למשרד הבריאות הלכתי לבד, זאת הייתה טעות גדולה כי החוויה הייתה לא נעימה לעבור לבד. רציתי להגיש כבר אז תלונה במשטרה אבל החלטתי לחכות לתוצאות כדי להיות בטוחה שאני לא משוגעת.
חשבתי שזה ייקח 3-6 חודשים כמו שאמרו, אבל בפועל זה לקח כמעט שנה שלמה שבמהלכה התפרקתי וההתפרקות הייתה עוד יותר גדולה כאשר קיבלתי את התוצאות שהוכיחו שבמשך תקופה ארוכה סוממתי בסם אונס.
פ'
¶
והתוצאות חזרו אחרי שנה שלמה עם תשובה חיובית לסם אונס לתקופה ארוכה, רואים את זה בטבלה למשך הרבה זמן, וגם בקטמין, מה שאני מעולם לא לקחתי. לא אני, נתנו לי. במשך שנה שבה חיכיתי לתוצאות הרגשתי שאף אחד לא מאמין לי, לא מאמין לי לא שסוממתי ולא שנאנסתי, ורק עכשיו אחרי לא מעט חודשים קיבלתי אומץ והחלטתי להתלונן במשטרה.
אמנם אני לא מסוממת יותר, אני נמצאת בטיפול פסיכיאטרי ופסיכולוגי, הוכרתי כנכה ואיבדתי את כושר העבודה שלי. באתי לכאן היום כדי לעזור לנשים לבצע את הבדיקה הזאת כמה שיותר. אני חושבת שהיא חייבת להיות הרבה יותר נגישה וצריך לעשות אותה בישראל בפרק זמן הרבה יותר קצר. נשים לא צריכות לעבור תהליך כמו שאני אמרתי.
חשוב שתדעו שהדוח שקיבלתי הוא באנגלית. אמנם משרד הבריאות מתרגמים אותו לעברית אבל מתברר שהתרגום לא טוב ואינו תואם את הדוח המקורי. אני חושבת היום שלא הייתי הראשונה שלו, אני גם חושבת שאני לא הייתי האחרונה ושהוא עושה את זה למישהי אחרת גם עכשיו. חייבים לעצור את הדברים האלה ואם הבדיקה תהיה יותר זמינה ופשוטה יהיה מאוד ברור איך אפשר לבצע אותה, זה יכול לעזור להמון נשים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה רבה לך. זה סיפור מאוד קשה. סיפור מאוד קשה שאפילו אני חושבת שהקשה ביותר זה שבגלל אי הידיעה והעבריינות הקשה, אז את התחלת בשלב מסוים לפקפק בעצמך ולשאול את עצמך.
רן מלמד
¶
רק משפט קצר אחד. לפ' הייתה יום הולדת אתמול, ואיחלתי לה, ואני אשמח שכולם יאחלו לה, שהשנה הקרובה תהיה שנת המפנה שבה גם מי שפגע בה יקבל את שלו, וגם שהיא תחזור לחיים נורמליים בחזרה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני מבקשת גם את טלאור. אבל לפני כן יעל שרר, מנכ"לית הלובי למלחמה באלימות מינית. תתחילי יעל ואז אנחנו נמשיך.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז אנחנו ניתן לך כמה דקות, תדברי בלי המצגת, כי אני רוצה שהמצגת הראשונה שתהיה של משרד הבריאות. כמה מילים ואז אנחנו.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אין עוד עדות, נכון? או שיש כאן עדות שרוצות לדבר? בהמשך מיה הקראת עדויות. משטרת ישראל, הכנתם מצגת? אני רק מבקשת לרוץ על הנתונים מהר. אנחנו אחר כך נגיע לנתונים שלכם ושל הפרקליטות.
אלינה פופרנו
¶
אנחנו רוצים להראות שהנוהל הקיים של בדיקות דם ושתן בבתי חולים – איך הוא עובד, ושהמספרים של הבדיקות הולכים ועולים.
אלינה פופרנו
¶
הנוהל פורסם בדצמבר 2018, יש נוהל שהוא עובד והוא פורסם. מה שאנחנו רוצים להוציא זה עדכון לאותו נוהל, חידודים לנושאים מסוימים שראינו שכדאי לעשות בהתאם לדרישות שעלו מהשטח.
יעל שרר
¶
כן, הבעיה שלנו כרגע היא שאנחנו באמצע תהליך ביניים. הדבר הזה יצא ב-2018 והוא לא לגמרי מעודכן וצריך לעדכן אותו, ועד שלא יוציאו את החדש אז הם לא מכשירים כמו שצריך את הצוותים והצוותים לא יודעים מה לעשות ואנחנו באיזושהי תקופת ביניים שנגררת ונגררת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אוקיי, את שמעת את הדברים. בבקשה, אני אתן לך להציג את הדברים שלך לפי הסדר, ואחר כך לענות לטענה הזאת.
אלינה פופרנו
¶
בסדר גמור. אז אני אתחיל מקצת היסטוריה, הנוהל הזה יצא בדצמבר 2018. בשנת 2019 ו-2020 ראינו שהמספרים של הבדיקות לא כל-כך גבוהות אלא נמוכות, והעברנו הכשרה לצוותים בבתי חולים לגבי הנוהל הזה ולגבי ביצוע הבדיקות לפי הנוהל.
אלינה פופרנו
¶
אנחנו מקבלים תלונה או דיווח או אפילו שיוצרים קשר בנוגע לבדיקת שיער ומתברר שהיא לא קיבלה או משהו קרה מקודם לבדיקות הדם והשתן, אנחנו מבררים ביוזמתנו לראות איפה זה עומד.
היו"ר פנינה תמנו
¶
כן, אבל אילו דרכים נוספות עוד יש לכם כדי שיגיעו אליכם תלונות הציבור? כי להגיד יש לי מייל באתר, זה כמו לחפש - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
כל הקופות גם? האם אתם העברתם נוהל שאם יש קופות שמקבלות תלונות, הם יודעים להגיע אליכם? לא. תרשמו את זה בבקשה.
אני רוצה פרסום מאסיבי על הדבר הזה. לא שזה יהיה, אנחנו יודעים איך זה בארץ, כשרוצים לחפש איזה כתובת מייל. זה לא צריך להיות רק בכתובת מייל.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא מספיק. תפרסמו את זה, תשקיעו בזה. זה לא צריך הרבה כסף ותקציב בשביל זה. אני רוצה שתהיה הנגשה הנגשה הנגשה של הכתובת. היכן מתלוננים? שלא האזרחית בקצה לא תדע בסוף, אם אין לה אפשרות להגיע אליך זו בעיה. אני רוצה שהכול יגיע אליכם, שתהיה לכם תמונת מצב. לא רק מהכיוון של אזרחים, אתם מקבלים דיווח מהצוותים האלה? כמה הגיעו בכל חודש?
אלינה פופרנו
¶
הדיווחים של הבדיקות שנעשות בתל השומר, שהבדיקות האלו מגיעות מכל בתי החולים מתנקזות לאגף האכיפה והפיקוח.
אלינה פופרנו
¶
לאחר שהעברנו את ההכשרה לכל בתי החולים ולמיונים, גם לבתי חולים שאין בהם חדרים אקוטיים, מספר הבדיקות עלה בערך פי חמש מ-27 מקרים ל-121 מקרים, והם ממשיכים לעלות בכל שנה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רואה שבשנת 2024 מספר המקרים עמד על 211 שזה הולם את הנתונים, מיה, שלכם? פחות או יותר?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני יודעת, אני עוד מעט מגיעה לשאלה הזאת שזה עוסק רק בשתן ודם, ואנחנו נפתור את הדבר הזה של השיער, אנחנו לא נהיה בפיגור אחרי העולם.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז אני רוצה שנעשה ראשונים. אם באיטליה יש להם מעבדות ולנו אין, זו בעיה. בואו לא ניתמם, אתם מבינים בדיוק למה אני מתכוונת. לא בתחרות עם אף אחד, אני רוצה שנגן על הנשים שלנו.
אלינה פופרנו
¶
לפי הנתונים, הפרסום של עדכון הנוהל אינו מעכב או פוגע בשירות הבדיקות הניתנות לנפגעות ונפגעי תקיפה מינית, ושיפור ושדרוג של התהליכים בשטח מתקיים באופן שוטף עם בתי החולים. כלומר, אנחנו עובדים איתם באופן שוטף, עם המרכזים האקוטיים כשיש איזשהם דברים שצריך לחדד והם יודעים לענות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
יש מרכזים אקוטיים שאני יודעת שהיו בעיות. היינו צריכים לעשות סיור בפורייה. את תגידי לי עוד מעט קצת דיווח על החדרים האקוטיים?
מה זה הגבה? עשית לי ככה (מחווה את התנועה) אני ביקשתי שתתני לי. אם אין לך, את מוזמנת בינתיים עד שאני אסיים עם כמה. תודה.
אלינה פופרנו
¶
והעדכון של הנוהל שאנחנו בישורת האחרונה הוא למען המשך שיפור התהליכים הקיימים והזדמנות נוספות להעלות מודעות בקרב הצוותים המטפלים והציבור.
אלינה פופרנו
¶
אנחנו מעדכנים את העברות המידע ודיווחים ופירוט המצבים בהם לוקחים את הדגימות, התייחסות להסכמות. אלו דברים שאנחנו מחדדים בנוהל. זה נוהל מורכב.
היו"ר פנינה תמנו
¶
מה מורכב בזה? מה? מה מורכב? אני לא יכולה לשמוע את המילה מורכב כשהדברים לא מורכבים. לא מורכב. אם מורכב לכם אני אתן להם לרשום את הנוהל, אני ארשום את הנוהל ואת תראי שזה לא מורכב, בתוך יום יהיה לך נוהל.
היו"ר פנינה תמנו
¶
כן, את רוצה לשמוע מה מורכב? מורכב לאישה לקום בבוקר ולגלות שהיא נאנסה בעקבות סם אונס, זה מורכב. נוהל זה לא מורכב. יש לנו היגיון, אנחנו עוסקים בהמון נהלים, בדברים יותר מורכבים מבחינת נהלים והם יוצאים לפועל, אין שום סיבה להיות במורכבות. 2018 האחרון זה לא מכבד, לא את המשרד, לא את הנשים שנפגעות וצריך להיות מעודכנים. אני לא אומרת שאתם לא עושים אבל הצעדים צריכים להיות הרבה יותר חדים, בקצב הרבה יותר מהיר, בהקפדה יתרה על מספר הנתונים ובוודאי אני מצפה שהמכשור הרלוונטי והבדיקות סביב השערה כבר יהיו בפנים.
לא די בכך שכל מערכת הבריאות ותקציב הבריאות הוא מאוד מוטה כלפי גברים. אנחנו רואים שההשקעה בבריאות האישה לצערנו היא לא אותה השקעה שיש... באופן כללי כאילו העולם צריך להיות סביב גברים. אז כבר שיש לכם את ברכת הדרך של מקבלי ההחלטות, כשיש את המדיניות של מאבק באלימות כלפי נשים סביב הסמים, אני מצפה לעבודה הרבה יותר מהודקת ופורצת דרך. החדרים האקוטיים, בזכות הכנסת, בואו נודה על האמת שהרבה דברים מגיעים מהכנסת, מאבקן של חברות כנסת, אבל הרבה פעמים הציפייה שלי זה דווקא מנשים שעוסקות בתחום. לא צריך את הכנסת בשביל שתריצו את העניין הזה. איפה זה עומד?
אלינה פופרנו
¶
אז אני אראה קצת מספרים. אלו בתי החולים שבהם התבצעו הבדיקות. יש לנו 18 בתי חולים ששבע מבניהם ללא חדרי אקוטיים, בתי חולים כלליים. בשנת 2024, בשנה האחרונה נבדקו 211.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה מאוד מוזר, אני תושבת פתח תקווה, בילינסון אני מכירה מילדותי, איך אין בבלינסון? בית חולים כזה גדול עם שיפוץ שלא נגמר. מה זאת אומרת? למה אין? זה בית חולים שמגיעים אליו כל-כך הרבה אזרחים ואזרחיות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
כן, את זה אני יודעת, אני שמעתי, אני שואלת למה אין בבילינסון? בבתי החולים הגדולים אין דבר כזה שלא יהיה. אין דבר כזה, שם יש הכול מהכול, בכל היבט בריאותי יש, אז מה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, זה לא דורש דיון נוסף, זה דורש תשובות וזה דורש שיעורי בית. זאת אומרת, זה יהיה חלק מההנחיה. אני רוצה את בתי החולים הגדולים, אין דבר כזה שאין. בואו, אנחנו משלמים על זה, אנחנו לא מבקשים טובה. אזרחי ואזרחיות מדינת ישראל משלמים לקופות, משלמים מיסים. עכשיו דמי הבריאות עלו. מטי, את לא חושבת שבבתי חולים גדולים צריך שיהיה חדר אקוטי?
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
גם כשמישהי נאנסת לא בדיוק יש לה רשימה באילו בתי חולים יש חדר אקוטי, היא פשוט הולכת לבית החולים הכי קרוב ואז היא נופלת בין הכיסאות והיא לא תקבל מענה. בטח בבית חולים גדול. אוקיי, אם יש לי מרפאה שכונתית אז אני מניחה. אבל מישהי שהיא נאנסת, מה? היא לא תיסע לאיכילוב?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני אומרת שכמות ההגעה של אזרחים ואזרחיות ומספר המטופלים שעוברים שם הוא כל-כך גדול שבמקומות האלה חייב להיות, בגדולים צריך שיהיה. סתם זה קפץ לי לעיין אבל זה אומר שזה אולי המיפוי שאתם תצטרכו, שבבתי חולים שעוברים מעל X מטופלים בשנה, שם אתם מחייבים. זה צריך להיות חלק מהנוהל ששם אתם תחייבו. אני חייבת לומר לכם שזו גם אמירה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
במקומות הגדולים שיש הכול מהכול, לא יכול להיות שעל הדבר הזה יוותרו. מי שמם לוותר על הדבר הזה? אנחנו, כנבחרי ונבחרות ציבור קובעים מה סדרי העדיפויות, זה בסדר עדיפות גבוה מאוד.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה מה שבדיוק שאלתי אותה. אז דווקא יש, אני רואה. הלובי נתנו לי פה מחוון. אז הפריסה היא סבירה, אבל הסיפור הוא לדעתי שצריך לראות, לעשות מיפוי כמו שאמרתי, לגבי הגדולים, ולעשות תוכנית של לפתוח עוד.
יעל שרר
¶
המשרד עשה מיפוי, והמיפוי של המשרד, ועדת שולט, המליצה על פתיחה של חמישה חדרים אקוטיים. המשרד סרב.
היו"ר פנינה תמנו
¶
בסדר, אני חוזרת בי, צריך עוד דיון, נעשה דיון אולי על עדכון שהתקדמתם על פתיחה. בילינסון יעד.
היו"ר פנינה תמנו
¶
נכון, אני לא אחלוק עליך. ד"ר זהר, שיעורי בית על הדבר הזה? אני צריכה תשובות, זה צריך להירשם בפרוטוקול, אני לא יכולה, זהר, את נעימת הליכות, אבל זה צריך להיאמר לפרוטוקול.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, את מקבלת הנחיה של הוועדה להביא לי פריסה ופילוח של כל בתי החולים הגדולים על פי מספר מטופלים שעוברים בשנה, ויישום ההחלטות הקודמות, ולדאוג שבבתי החולים הגדולים האלה – שמממונים על ידי אזרחי ואזרחיות מדינת ישראל בין אם זה על ידי הקופות ובין אם זה על ידי דמי ביטוח הבריאות שעולים – יש להם תוכנית של פתיחה והנגשה של המקומות האלה. כפי שאמרה חברת הכנסת הרכבי, שאישה שנפגעת לא יודעת באמצע הלילה איפה יש ואיפה אין. אז הדיון הוא לא כדי למרק את מצפוננו. תעשי שיעורי בית עד הדיון הבא ותביאי לי בבקשה פילוח.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה רבה ד"ר.
כן, אלינה, כדאי להתקדם בקצב יותר מהיר כי אנחנו ביום שרק עד 11:00 ניתן לקיים את הדיון.
אלינה פופרנו
¶
אני רק רוצה להראות מה מגיע לנפגעת לפי הנוהל. אם היא מגיעה עד 72 שעות מהאירוע, הדגימות נלקחות באופן מיידי ונעשות שתי בדיקות טוקסיקולוגיות, וזה עד 72 שעות מהאירוע, עד שלושה ימים.
אלינה פופרנו
¶
ומתבצעות שתי בדיקות טוקסיקולוגיות, אחת בתוך בית החולים עצמו, והשנייה נשלחת למעבדה בתל השומר.
אלינה פופרנו
¶
בבית החולים התוצאות די מיידיות. בתל השומר, תכף ענת תציג את הממצאים, זה יכול לקחת בדרך כלל בין שבועיים לחודש.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני לא מצליחה להבין, תסבירי לי מה קורה כשאת צריכה את שיטת השיער. מה את עושה? את לוקחת ואומרת: אני שולחת את דגימת השיער שלך לאיטליה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אוקיי, אז אני אומרת כזה דבר. זה לא פתרון של דרך מלך, אמרתי את זה גם לפני. אחד, אתם מביאים את הפתרונות שצריך פה מעבדה בישראל. שניים, זה חייב להיכנס כפי שאמרת, לתוך הנוהל. שלוש, הנוהל הזה לא יכול להתעכב יותר, הוא צריך להתפרסם בתוך חודש ימים. בתוך חודש ימים הנוהל הזה יתפרסם. מעבר לכך, כמו שאמרתי, הנגשה. ארבע, זהר, את באה אלינו עם הפילוח של בתי החולים הגדולים שאין בהם חדרים אקוטיים.
אני מבקשת שתעשו עבודה על הדבר הזה. אני אגיד לכם את האמת למה אני לא מעודדת? אתם רוצים לשמוע? כי אני בטוח שביומיום אתן עושות עבודת קודש, אני לרגע לא מטילה דופי. לצד זה עשינו פה כבר כמה וכמה דיונים ואני לא רואה התקדמות, אני לא רואה התקדמות. אתם מסבנים אותנו – סליחה על המילים העממיות – את נבחרות הציבור, זה סיבון וזה לא מתקבל על הדעת. אתן מבינות שאנחנו הקול של הקול ביחד איתן? יש להן את הקול שלהן אבל לא כולן מוכנות לצאת ולומר: אני נפגעתי מסם האונס, נאנסתי, לקחו לי, שללו את החירות שלי.
זהר סהר
¶
אני יכולה להגיד שכל הצוות המקצועי מאוד מחויב לנושא הזה. אני יכולה להגיד שעל תיקון הנוהל לא הספקנו לעשות את הסיכום של השעות, אבל אתמול דיברנו על לפחות 100 שעות עבודה אם לא יותר?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז אתם כנראה צריכים עזרה. את יודעת, לאחרונה היה לנו פה דיון שבמשך חודשים משרד הביטחון היה תקוע עם מתן הסיוע לגרושות של מילואימניקים. אם אתן צריכות סיוע, אם אתן לא תתקדמו עם זה, אנחנו נראה לכם פתרונות מאוד יצירתיים ומהירים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תגידי ליועצת המשפטית של משרד הבריאות שיש הנחיה של הוועדה לקידום מעמד האישה שבתוך חודש ימים הנוהל הזה מפורסם. לפני כן תכניסו גם את ההערות שאמרנו לגבי נקודות מסוימות כולל תמיכה חיצונית להנגשה והקצאת משאבים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
סליחה רגע, אבל רק שאלה לגברת. את יכולה להסביר לי למה עד 72 שעות? למה נקבעו קבועי הזמן האלה?
אלינה פופרנו
¶
דיברו פה על סם DHB שהוא באמת הכי מהר נעלם מהגוף וקשה לאתר אותו אחרי 12 שעות. רוב החומרים שמשמשים כסם האונס ניתן לאתר עד 72 שעות בשתן. ההנחיה היא הנחיה טוקסיקולוגית בעצם של מומחים טוקסיקולוגים וזה גם מקובל בעולם, עד 72 שעות לקחת את הדגימות.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אבל יכול להיות שזו ההנחיה. אני שואלת למה כשמישהי מגיעה עם איזשהו חשד, בדיקת שתן ודם הרי יכולות להיות בשלוש השעות הראשונות?
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אתם גם תראו את הגרף הזה. אני שואלת למה לא לצמצם את מה שמותר מבחינת לוחות הזמנים?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רוצה להתקדם. אין לנו הרבה זמן, 40 דקות, אנחנו חייבים להתקדם. משטרת ישראל, בזמנו אני הקראתי קודם חלק מהדברים. אני יודעת שגם משרד הבריאות, גם אתם, אז קיבלתם הנחיה לשקף יותר את מספר הנתונים כדי שנבין מול איזו תופעה אנחנו עומדים? למרות שאנחנו לא נבין מהנתונים שלכם, גם לא מהנתונים של הארגונים החברתיים, ארגוני הנשים, מהסיבה הפשוטה, שאנחנו יודעים שמתי מעט פונים ומדווחים.
אבל אנחנו יכולים לדעת לגזור מזה כמה לא פנו, ולכן אני רוצה תמונת מצב כמה פנו אליכם? איך מתייחסים? מה הנהלים לגבי קבלת מתלוננת שכזאת? ההפניה ושיתוף הפעולה וההידוק עם הפניה למשרד הבריאות כדי לא לאבד זמן יקר? בבקשה.
ענת יקיר
¶
בוקר טוב לכולם, ענת יקיר, רמ"ד נפגעי עבירה ומשפחה בחטיבת החקירות. נמצאים איתי נציגים של חטיבת המודיעין, חטיבת החקירות וחטיבת הזיהוי.
ענת יקיר
¶
אם יורשה לי כמה דברים שנוגעים גם להיבט התפיסות בגבולות, גם להיבט תיקי חקירה וגם בכלל מה עשינו מאז הפגישה האחרונה שהייתה כאן. אז ראשית אגיד שבשנים 2023-2024 יש עלייה גדולה בסיכולי הברחות בגבולות של הסמים המדוברים. יש לנו עלייה במספר העצורים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז תקריאי לי. אנחנו לא מסתפקים בעליה. אני צריכה לדעת שנתיים האחרונות וכמה העלייה?
כי דנו בזה אם את זוכרת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
עדיין יש קפיצה, כי בפעם הקודמת היה את הסיפור, לדעתי, דרך נתב"ג אם מישהו זוכר שהוא הבריח שם 27 ליטר שאמרנו שטיפה אחת מספיקה לסמם אישה ולעלף אותה. אז זה טירוף.
ענת יקיר
¶
אני אגיד על אף שיש שמחה על כל תפיסה, זה בעצם רק מסמן לנו את העלייה בביקוש והעלייה בצריכה והעלייה במה שנכנס לארץ.
ענת יקיר
¶
אנחנו לא יכולים להעריך את זה. אין לנו שום כלים להעריך את הדבר הזה. זה סם שהוא נפוץ בקהילות מסוימות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אוקיי. אתם צריכים לצאת מנקודת הנחה, בדיוק מאותה נקודת הנחה שאנחנו יוצאים, שכל טיפה כזאת – זה בא בנוזלי וגם?
ענת יקיר
¶
אנחנו יוצאים מנקודה שברורה לכל פה. אנחנו גם חושבים, גם קוראים, גם כותבים וגם מפעילים מודיעין ותופסים בלדרים ותופסים עצורים ושומעים מה הם אומרים. אנחנו יודעים מה לעשות עם המידע המודיעיני שמצטבר אצלנו.
ענת יקיר
¶
דבר נוסף, אני חייבת להגיד שבעקבות הדיון שהיה פה בפעם הקודמת, הפצנו חידוד או הנחיה לכלל המערך כדי לסמן את סעיף העבירה הנכון בקבלת התלונה, כדי שתהיה לנו דחיפות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שבתאי, תשמע. מילה טובה למשטרת ישראל, שישמע גם דובר משטרת ישראל על יישום ההנחיה שיש רובריקה שמדברת על חשד לשימוש בסם האונס.
ענת יקיר
¶
אנחנו ניקח את המילה הטובה ונישאר איתה. אנחנו הפצנו הנחיה המחדדת לכלל מערך החקירות, סעיף העבירה הרלוונטי הנכון שייכתב בתלונה.
ענת יקיר
¶
את הפירגון לקחנו. סעיף 345(א)(4) לחוק העונשין "הבועל אישה תוך ניצול מצב של חוסר הכרה בו שרויה האישה או מצב המונע ממנה לתת הסכמה חופשית".
היו"ר פנינה תמנו
¶
בסדר גמור זה עדיין, רק דבר מאוד חשוב שבתוך הדוח החוקרים רושמים, תחדדו להם, שיש חשד. היא הרי נותנת את העדות הקוהרנטית שלה שהיא חוששת ששמו לה סם.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אבל אם הנאנסת לא הייתה בצלילות הדעת בעקבות שתייה לשוכרה מצד אחד? או שהיא קיבלה סם אונס בניגוד לרצונה? אין את ההבחנה הזאת. אני שואלת, את מבינה מה אני אומרת?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני מבינה מה שאת אומרת. אבל היא לא יכולה לסמן רובריקה אם אין את זה בתוך חוק העונשין. חוק העונשין לא מדבר ספציפית על סם האונס – אני אומרת את זה כי אני עורכת דין, אני יודעת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל בטופס מה שקורה הוא שלא היה גם את הסעיף הזה, ועכשיו הם מחדדים שזה יסומן כי בזמנו לא ידעו לתת לנו את הפילוח של מספר התלונות.
בנוסף אני מבקשת לחדד, ואני חושבת שקודם כול ישר כוח שכן הכנסתם את זה ותכף אני אשאל אותך אז כמה אתם באמת קיבלתם מבחינת התלונות?
היו"ר פנינה תמנו
¶
שניה. ברור שבתוך הדוח – אני פשוט לא יודעת – היא אומרת שבאה מתלוננת וזה מופיע שזה כתוצאה מסם האונס שהיא חושדת.
ענת יקיר
¶
החוקר רושם כל דבר שהמתלונן או המתלוננת אומרים. דבר נוסף, יש במשטרת ישראל מבחני ידע רוחביים לכלל מערך החוקרים. נושא סמי האונס הוכנס בעקבות הדיון ובעקבות העיסוק לשאלות שעליהן החוקרים למדו ושאלו ונשאלו, מעט מאוד נושאים נכנסים בגלל מגוון הנושאים הרחב שמשטרת ישראל מטפלת. כלל החוקרים ענו על שאלות, יש לי את השאלות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו יודעים ש-200 תיקים בערך נפתחים במשרד הבריאות, אותו דבר בהלימה גם הפניות שיש למרכזי הסיוע. הייתי רוצה לדעת כמה מגיעים למשטרת ישראל?
היו"ר פנינה תמנו
¶
זאת אומרת שלא רבות מרגישות בנוח להגיע למשטרת ישראל בעניין הזה. כן, מיה, רצית להעיר הערה?
מיה אוברבאום
¶
עורכת דין מיה אוברבאום איגוד מרכזי הסיוע. זה פשוט בכל העבירה, אני רק אומרת ש-41 זה לפי כל הסעיף הזה, זה לא רק לסמי אונס, ולכן זה לא נכון להגיד אל מול ה-200. את מבינה למה אני מתכוונת?
היו"ר פנינה תמנו
¶
רגע, את לא יכולה לדבר בשמה, יכול להיות שהיא יודעת שזה על סמי האונס. כי בתוך הדוח מופיע חשד לסם אונס. השאלה אם את מדברת לפי הרובריקה שאתם הכנסתם - - - לפי חוק העונשין? או שאתם עושים את זה לפי פילוח גם של הדוח ושאלתם ממש ספציפית את החוקרים?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני אגיד לך מה מפתיע אותי. אני מנסה לחשוב, חס וחלילה אם הייתי, לאן הייתי פונה? אני חושבת שדווקא רבות אמורות להגיע למשטרת ישראל, לתחנה. לא בהכרח שנשים ישר ילכו. יכול להיות שאני טועה בהנחה שלי.
היו"ר פנינה תמנו
¶
הפערים במספרים לא מסתדרים לי. זה לא מסתדר לי, כי אני אומרת שגם ה-200 זה תת דיווח. אבל אם היית אומרת לי שאצלכם מגיעות עכשיו 150-200, אז הייתי אומרת שיש הלימה בין כמה שמגיעות בשנה לבתי החולים, למרכזי הסיוע. צריך לראות למה הם לא פונות למשטרה? זה שיעורי בית גם לכם. אתם רוצות שהנשים האלו שנפגעו לא רק יגיעו לחדר האחות ויגידו: יש לי חשד שנאנסתי ויפחדו להגיע למשטרה. צריך לפצח את הדבר הזה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אתן גם צריכות לצאת בקמפיין. משטרת ישראל חייבת לצאת בטח אחרי הדיון שהיה בשבוע שעבר עם טאיסיה בפרשת גולן שאני בחרתי לא להשתמש בחסינות שלי ולפרסם מה שהיה בחדר החקירות, שזה ביזיון אחד גדול. תקשיבו, אני רוצה שמשטרת ישראל, לא אף אחד אחד, תגידו: אנחנו נפגעות. אל תחששו, תבואו אלינו. ואתם צריכים לייצר את האווירה והאקלים הנכון של החוקרים. את יודעת איזה דברים נוראיים?
היו"ר פנינה תמנו
¶
כן, זה דיון אחר ואנחנו נצטרך לדבר אולי בדיון, בבקשה דלית, על האווירה שלהן זוכות נפגעות ונפגעים של עבירות מין כשהם באים לחדרי חקירות. עשינו דרך אבל אני חושבת שצריך.
ענת יקיר
¶
אנחנו עשינו דרך. אני חושבת שגם פה בוועדה צריכים לעודד נשים להגיע ולא להגיד כל מיני דברים על המשטרה שאולי היו נכונים ב-2013.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תכיני לי תוכנית, אני אעשה את זה. מטי, היא ביקשה שהוועדה תעודד נשים. נעודד, אנחנו גם עושות עבודה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שבתאי, שמעת? אני מבקשת שתגישו דוח לשר שיעודד אותנו, חברות הכנסת, לעודד נפגעות להגיע. תודה, ענת.
ענת יקיר
¶
כן, היה לעניין העברת האחריות ממשרד הבריאות למשטרת ישראל בכל מה שקשור להתקשרות עם מעבדה. גם פה עשינו דרך בעניין - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
הבנתי. מה זה תקול? רון, אתה רוצה להגיד לי? אתה ראש מעבדה. סנ"צ רון חיבל? מה זה אומר חיבל, אם אפשר ברשותך?
היו"ר פנינה תמנו
¶
בסדר, אל תדאג, גם אותי כל הזמן שואלים מה זה תמנו שטה. סנ"צ רון חיבל, ראש מעבדת חנ"מ. מה זה אומר חנ"מ?
רון חיבל
¶
נעים מאוד, אני ראש מעבדה כימית אנליטית שמזהה חומרי נפץ, חומרים דליקים, רעלים, גז קצפות וכל חומר שמעבדת סמים לא יודעת להתמודד איתו או מצריכה איזושהי עבודה נוספת.
רון חיבל
¶
יפה. אז במהלך 2024 התבקשנו לתת התייחסות לנושא מעבדה לבדיקת סמי אונס בשיער. קרו מאז ארבעה דברים מבחינתנו. הדבר הראשון שעשינו סקר מה קורה עם זה בעולם? בעולם הדעות הן לא חד ערכיות לגבי מהימנות הבדיקה. ה-FBI למשל לא מסתמכים על הבדיקה הזאת. יש מעבדות נוספות באירופה שלא נעזרות בבדיקה הזאת כי היא בדיקה שיש בה מורכבויות שאני לא יודע להתייחס אליהן, אני רק מציג מה המצב שאני מכיר בעולם. ביום שנתבקשנו להתייחס לזה אז חשוב לי להדגיש שמשטרת ישראל בכלל והמעבדה שלנו בפרט, אנחנו בודקים מוצגים. כל הבדיקה של נוזלי גוף וסמי אונס בשיער זה ידע נפרד, מומחיות נפרדת, שנעשות נכון להיום, שתן ודם, על ידי משרד הבריאות.
רון חיבל
¶
זה המצב נכון ל-2025. כרגע כשהכדור עבר אלינו לבדיקה, אז אנחנו עושים את כל הבדיקה מההתחלה כולל התקשרות עם אותה מעבדה באיטליה.
רון חיבל
¶
כרגע אמרנו שהאחריות על ביצוע הבדיקות עבר ממשרד הבריאות במקרים שבהם יש אירוע שמדובר כפלילי, תיק חקירה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל זה יכול להיות בשלב מאוחר, ואיך אתם דואגים שבגלל שאתם שניכם פועלים דברים לא נופלים בין הכיסאות?
רון חיבל
¶
אני רוצה להתייחס ברשותך למה שאמרת לגבי פ' ובאופן כללי לגבי הבדיקות שנעשו בחוץ לארץ. אני עונה בשם משרד הבריאות, זה לא בשליטתנו, ברגע שיש מיקור חוץ.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
ברור. אבל האם היה ניסיון במקביל לשלוח את הבדיקות לחו"ל? הרי בסך הכול זה כימיה כמו שאתה אומר, אתה מעבדה כימית. ואז לעשות במקביל ובעצם לעשות על זה מחקר השוואתי בכדי למצוא כאן מעבדה שתהיה מספיק אמינה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
רגע, אבל זה פחות שלו. אני רק אומר כזה דבר, אני רוצה שתענו לי באיזה שלב אתם נכנסים?
רון חיבל
¶
שניה לפני שאני אענה לך, אני רוצה להתייחס לשאלה הזאת. זה מה שהסברתי מקודם, זה תחום מומחיות אחר, זה עולם תוכן שונה. זו לא עוד בדיקה, זה לא סתם כימי, וכימיה ומדע פורנזי הוא הרבה יותר מחמיר מאשר כל מדע אחר שאת מכירה. אז בהקשר הזה זאת בדיקה שאם משרד הבריאות, שיש להם מומחים טוקסיקולוגים, אומרים: לנו קשה ואין את היכולת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל הם אומרים לכם: לנו קשה ואין לנו את היכולת כי אין פה מעבדה ואף אחד לא עשה שום דבר כדי שתיפתח פה מעבדה שעומדת בסטנדרטים. זה בדיוק הסיפור וזה כרוך בתקציב ויש תקציב. אנא, תפעלו שהמעבדה הזאת תוקם, אלא אם כן אתן חושבות שנשות ישראל הן הפקר.
עכשיו, לגבי משטרת ישראל אני רוצה לדעת באיזה שלב אתם נכנסים? מה זה אומר? תתארו לנו בבקשה את העולם התהליכי שנגיד הגיעה אישה לבית חולים, מה? הרופאים מחליטים אם זה פלילי או לא פלילי? משרד הבריאות? לא הבנתי.
נילי פינקלשטיין
¶
אני מייעוץ וחקיקה. רק בנקודה הזאת. נילי פינקלשטיין, בנקודה הזאת ששאלת מי מגדיר, חשוב לי מאוד לענות שהנפגעת היא זאת שמחליטה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
עכשיו חזרנו לנפגעת. איך הנפגעת יודעת? נראה לך שהנפגעת. בואי, נילי, בסוף אנחנו מדברים על שאלות הגיוניות. אם תחשבו שהשאלות שלי טיפשיות, אתן מוזמנות להשאיר תלונות אצל מנהלת הוועדה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז תני לי, הנפגעת היא לא יכולה, היא לא תוכל ברגע שהיא בטלטלה ובסערה, לפעמים הן לא יודעות להגדיר, אפילו להמשיג את מה שעובר עליהן. ולכן אני שואלת. אני לא רוצה שמשרד הבריאות יתנער מאחריות, אני מבינה בדיוק איפה האחריות שלכן מתחילה ואיפה היא נגמרת. אתן כן צריכות לעודד – אבל אתן לא מחליפות את הנפגעת – ולהסביר לה שהיא יכולה לגשת למשטרת ישראל ובמידת הצורך גם שיהיה לכם טלפון חם אצל משטרת ישראל שאפילו מצידי השוטרים יגיעו אליה. אוקיי? זה דבר ראשון. השאלה היא באיזה שלב היא נכנסת? בואו, שמישהו ינסה לתאר לי. אולי משרד הבריאות? את רוצה לתאר לי את זה?
נילי פינקלשטיין
¶
רגע, אני אסביר את מה שאני אמרתי ואחר כך משטרת ישראל ומשרד הבריאות יגידו לך איך הם מתנהלים עם ההתנהלות הזאת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
ואני אסביר גם למה אני אומרת את זה. היא מגיעה לבית החולים ואומרת: אני חושבת שנאנסתי. הולכת לחדר אקוטי. גם אתם לוקחים ממנה בדיקת דם, בדיקת שתן, אוקיי? יכול להיות שזה מאוחר.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אוקיי. ואז נגיד עבר הזמן, הלכה למשטרת ישראל, בתוך כמה זמן אתם מבצעים את הבדיקה? הגיעה לתלונה, התייצבה.
אורית דנין
¶
אורית דנין, ראש חוליית עבירות מין. את בדיקת סיב השערה ניתן לעשות החל מחמישה שבועות מקרות האירוע ועד חצי שנה.
אורית דנין
¶
ברגע שהיא מגיעה. אם היא מגיעה בתקופת הזמן אחרי חמישה שבועות, אנחנו מתאמים לה. יש לנו פריסה, עשינו הכשרה.
אורית דנין
¶
לא, אנחנו מציעים לה. אם במהלך העדות עולה חשד לשימוש בסם אונס, יש לנו שני דברים שאנחנו צריכים לבדוק, מתי קרה האירוע?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז אתם בעצם עכשיו צריכים לבדוק את עצמכם, וטוב שהשאלות האלו עולות עכשיו. אני אומרת לכם שהבעיה העיקרית שלי היא שברגע שהעברתם מפה לשם, זה רק נשים שהיו מוכנות ללכת למשטרה, ובעיניי זה יקטין את התיקים ואת האפשרות וזה יקטין את התיקים מהסיבה הפשוטה שיש התיישנות בפגיעות. ואם אתם עושים את הבדיקות, גם אם היא תבוא בעוד שנתיים, שלוש, ארבע, חמש, עדיין היא תוכל להשתמש בראייה, אלא אם כן יש לה כסף ואז ההורים לוקחים אותה למעבדה או שההורים לוקחים אותה למעבדה. אנחנו בבעיה פה עם הדבר הזה.
אלינה פופרנו
¶
לא, אבל אם לא נפתחה חקירה פלילית, זה עדיין נשאר במשרד הבריאות, עדיין עושים את הבדיקה הזאת.
ליזו וולפוס
¶
היי, אני ליזו וולפוס, ממונה על פרקליטות מחוז ירושלים פלילי. אני מגיעה לפה במקום אושרת שוהם שלצערנו - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
נכון, אנחנו גם הבענו את תנחומינו. אושרת שהיא אורחת קבועה מטעם הפרקליטות איבדה את בנה, יובל שוהם, בקרבות בעזה, ומשתתפים בצערה.
ליזו וולפוס
¶
אני כאן כדי להעביר את הנתונים שהועברו לי, אני מקווה שאני אוכל לספק את מה שהוועדה צריכה. אז אני מתנצלת מראש.
ליזו וולפוס
¶
אני אתחיל ברשותך ואומר כמה דברים. קודם כול הפרקליטות היא חלק מהמאבק הברור בפגיעות מיניות בכלל ובפגיעות תחת השפעת סם אונס בפרט. חשוב לי שיובהר הדבר הזה, אנחנו פה, אנחנו מקדישות את חיינו לעניין הזה וחשוב לנו שהוועדה וכל מי שנמצא כאן ידע, זה מאבק משותף של כולנו.
היו"ר פנינה תמנו
¶
רק שניה אני חוזרת למשטרת ישראל, כמעט שכחתי. אז העליתי שהרבה מהמשתמשים זה המתחזים ובזמנו המשטרה הבטיחה לפרסם פרצופים של חשודים באתר שלכם – שבתאי, זה הובטח לי ויש לנו את הפרוטוקול – שהם מתחזים סדרתיים שפוגעים בנשים. אז אני מבקשת לקבל תמונת מצב ודיווח איפה זה עומד? האם זה התחיל כבר? תודה. חזרתי אליך.
ליזו וולפוס
¶
אז אנחנו תלויות קודם כול בנפגעות שהתלוננו, אנחנו מכבדים את הבחירה שלהן, וזו הבחירה אך ורק שלהן, ולכן גם יש פערים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תחסכי מאיתנו, נקפוץ לעניין עצמו. אנחנו פה לא מתלמדות, אנחנו מבקשים נתונים. אתם לא בקצה, אתם הכי חשוב, כי אם הם עשו את כל הדרך עד אליכם ולא יצא כלום, לא שווה כלום, אז זה מעודד אותן לא להתלונן.
ליזו וולפוס
¶
אני קודם כול שמחה מאוד שאת חושבת שאנחנו הכי חשובים, אנחנו ממש מעריכים את האמירה הזאת. אני רק באתי להדגיש שלכן יש פער מאוד גדול בין הנתונים שמוצגים גם על ידי בתי החולים וגם על ידי האיגוד או ארגוני הסיוע, לבין מי שמגיע לבית החולים ויש חשד לשימוש, לבין מי שבוחרת בסופו של דבר להגיש תלונה.
אני אציג את הנתונים מבחינתנו, בשנת 2025 היכולת היחידה שלנו לבודד את הנתונים היא בהתאם לסעיפי עבירה ואנחנו התייחסנו לסעיף 345(א)(4) שזה בעצם עבירת מין שבוצעה תוך ניצול מצב חוסר הכרה שבו שרויה האישה או מצב אחר המונע ממנה לתת הסכמה חופשית. חשוב לי להבהיר שאנחנו בדקנו לא רק עבירות אונס, אלא כל עבירת מין.
ליזו וולפוס
¶
במהלך התקופה בשנת 2024 נפתחו בפרקליטות 31 תיקים שכללו את הסעיף האמור. מתוך התקופה הזאת בשנת 2024 הוגשו שבעה כתבי אישום שכללו את הסעיף האמור.
ליזו וולפוס
¶
זה לא אומר שלא הוגשו מתוך 31 התיקים האלו עוד כתבי אישום, אלא בסעיף הספציפי הזה הוגשו רק שבעה כתבי אישום.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה. אני רוצה להבין מדוע יש מיעוט של הגשות כתב אישום? להגיד: זה בנפשנו, זה בדמנו, ובסוף לראות את התוצאה של כמה כתבי אישום מוגשים זו בעיה מאוד קשה. אני רוצה תשובה על זה.
ליזו וולפוס
¶
אני אמשיך ואומר את דבריי, אני רק אסביר שמתוך 31 התיקים האלו, לא הוגשו רק שבעה כתבי אישום, אלא הוגשו רק כתבי אישום בסעיף הספציפי הזה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
סליחה, אני רוצה לדעת כמה תיקים על עבירות מין, שלא רק על סמי האונס, הוגשו בשנת 2024? וכמה כתבי אישום בכללי הוגשו?
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, אני אמרתי שאני ממונה בפרקליטות מחוז ירושלים, מחליפה את אושרת שוהם בפורום עבירות מין.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז אני מצפה ממך בתפקידך הבכיר להכיר את הנתונים. כי לעשות פתיח והקדמה עד כמה זה בנפשכם בלי לתת לי תמונת מצב לאשורה על עבירות מין, זו בעיה מאוד גדולה. תמשיכי.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז אני אגיד לך, צר לי שאני לא קונה את ההקדמה של פרקליטות המדינה. מה שאתם עושים זה שאתם מחזירים את הנשים אחורנית ואומרים להם: המדינה לא תעשה איתכן צדק. אז צר לי שאני לא נחמדה, אבל את מייצגת את הפרקליטות והמסר הזה צריך לעבור, כי התיקים שמגיעים אלינו והעדויות שמגיעות אלינו זה פשוט בושה וכלימה.
עם כל הכבוד, ואני עורכת דין, אני יודעת מה המשפט דורש, הרבה פעמים זה שיקול דעת. אז אני מבקשת לפני שאתם יוצאים בהצהרות שבראש מעייניכם והדגל שלכם במאבק באלימות מינית, תיישמו. שום התקדמות, אפס התקדמות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
ואני באמת מצפה. ואנחנו נזמין את פרקליט המדינה, הגיע הזמן להזמין את פרקליט המדינה. זה מה שצריך לעשות, באמת, אי אפשר לנהל שיח חירשים, הוא שולח את הפרקליטות.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
תודה על המידע. אני שואלת, האם מתוך היעילות של הגשת כתבי האישום, יכול להיות שמשהו בממשק בין המשטרה, איסוף הראיות, איסוף העדויות, לבין הבשלות הראייתית בבואכם, זאת אומרת האם יש דיאלוג קבוע בניסיון לדייק? כי באמת יכול להיות שמשהו ביעילות של ההנחיה של השוטרים, של גביית העדויות, של איסוף הראיות, בעצם יוצר איזושהי לקונה טכנית מבחינתכם?
ליזו וולפוס
¶
עם משטרת ישראל אגף החקירות. אנחנו משתתפים בשולחנות עגולים וגם בימי עיון ייעודיים לחוקרי עבירות מין. אנחנו יצרנו גם קיט מיוחד לחוקרי עבירות מין כדי לטייב את גביית העדויות. אנחנו גם עושים סימולציות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
את יודעת מה הבעיה שלנו? אנחנו מאוד אוהבות הכשרות, ועדות, שולחנות עגולים, רק בסוף נדמה שהפרקליטות אוהבת ללכת על בטוח ולא נותנת את יומה של המתלוננת והנפגעת בבית המשפט. כמה אחוזי הרשעות יש לנו מתוך 17 האחוזים?
ליזו וולפוס
¶
צריך לבדוק את זה. קשה לי להגיד את הדברים, אני לא רוצה לומר לוועדה דברים שאני לא מדויקת בהם. נעביר לוועדה מה שיצטרכו.
ליזו וולפוס
¶
חשוב לי לומר עוד משהו בתגובה לשאלתך, זה מאוד חשוב לי. אנחנו, לפחות אני יכולה לדבר על מחוז ירושלים, מלווים לא מעט חקירות בעבירות מין, זאת אומרת שאנחנו מקצים פרקליט שהוא פרקליט מלווה לחקירות האלה. חשוב לנו שגביית העדויות יטויבו. אנחנו בקשר הדוק עם קציני החקירות בהקשר הזה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה מוכיח שאוהבים ללכת על בטוח, אבל אני חושבת שמערכת המשפט דווקא צריכה להיות במדינות לאפשר את יומה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
הוא לא נמוך אם הוא מעל 80. 80% זה נחשב לגבוה, אם אתם מצפים ליותר, זה עוד יותר מראה לי שאתם בית שמאי ולכן על הדרך אתם רוצים הצלחות אבל זה בא על חשבון המתלוננות. זה בא על חשבון המתלוננות, תביאו אותן לשופט ולשופטת שיחליטו, שגם שם לא הכול מושלם.
אחר כך אנחנו נלחמים בבית הזה, מטי, באמת מול כוחות אדירים שרוצים לעשות רפורמה מטורפת בבתי המשפט. אבל אני אומרת לכם שיש ליקויים, ואת הליקויים שגם אנחנו אומרים אתם בכלל לא מתקנים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
לא, רגע, שאם מגישים 1,000 כתבי אישום ו-800 מורשעים, במצב של 4,000 אם היו מגישים לצורך העניין 4,000 והיו מורשעים רק 50%, עדיין יכול להיות שיש אנסים שנופלים בין הכיסאות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני מסכימה איתך, מטי, דייקת את זה. אם מתוך 6,000 היו מגישים 5,000 אז אני חושבת שהיינו כבר ב-2,500 ובהרשעות. זה מה שצריך להיות.
ליזו וולפוס
¶
אני חייבת לומר שחברת הוועדה נוגעת בנושא חשוב מאוד. אני חושבת שנכון לבוא לפה במידה והוועדה - - -
ליזו וולפוס
¶
אני מפרגנת על הרבה דברים. גברתי יכולה לדעת שאנחנו מעריכים אותה, הוועדה הזאת חשובה לנו. חשוב לי רק לומר שבמידה והוועדה תרצה לקיים דיון על זה, צריך לעשות איזשהו תחקור של האירוע ולבוא עם יותר נתונים מאשר אני הגעתי איתם היום.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בכתבי האישום שהוגשו יש את המנעד של העבירות, נכון? אמרת שאחוז מסוים זו העבירה הזאת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
טוב, נשאר לנו שש דקות. הצטרפה אלינו חברת הכנסת לימור סון הר מלך שאנחנו מברכים את הפעילות שלך במאבק נגד אלימות מינית וגם אלימות פיזית. נועה לוי נמצאת איתנו. את תציגי את עצמך. זה בסדר שאת מצולמת, נכון?
נועה לוי
¶
כן. קוראים לי נועה לוי, אני בת 31, לפני שנתיים יצאתי לדייט עם מישהו שטען שהוא רופא, מסתבר שהוא היה רק סטודנט, אם דיברנו על מתחזים, אז הוא טען שהוא רופא וגם אמר לי איזושהי מחלקה שזה לא היה נכון. הדייט היה בחוץ, קבענו באיזשהו בר ואחר כך עברנו לדירה שלו, בהסכמה מלאה שאני לא מעוניינת בשום מגע מיני. כשהגענו אליו הוא הכין לי איזשהו משקה קוקטייל, ממש נתתי לגימה מהמשקה הזה והרגשתי מאוד לא טוב, מאוד. זה נתן לו פתח להגיד לי: תורידי את הנעליים, תרגישי בנוח, תשבי על הספה.
בסופו של יום הוא אנס אותי בצורה ברוטלית שהשאירה לי סימני אחיזה על הידיים. התנגדתי פיזית, התחתונים שלי נקרעו, הבגדים שלי נקרעו, קרו שם דברים באמת... היו, לדעתי לפחות, די והותר הוכחות. יום לאחר האירוע כבר הגעתי לאיכילוב ושם אמרו לי באמת שאין חדר 4 ושם גיליתי שאני אמורה להגיע לחדר 4, ואז באמת העבירו אותי לוולפסון, ועוד פעם לתאר את כל מה שקורה כשאנחנו לא יודעות בתור נפגעות עבירה לאן אנחנו אמורות להגיע והזמן מתעכב. היה גם אדם שהתקשרתי אליו, היו גם מלא ראיות. הפרקליטות החליטה לסגור את התיק מחוסר ראיות בלי לחקור כמה וכמה מהעדים שדיברתי איתם מיד לאחר המקרה.
נועה לוי
¶
לא חקרו אותם למרות שאמרתי במשטרה שאני חושדת ששמו לי משהו במשקה כי הרגשתי מאוד לא טוב. לא עשו לי בדיקה של סם אונס לפי מה שאני יודעת, בטח שבטח שלא אמרו לי שום דבר על זה שיש משהו עם שערה, לא ידעתי על בדיקה של שיער, זו הפעם הראשונה ששמעתי על זה בדיון הזה. מקודם אפילו בכיתי ונכנסתי למין התקפון כזה של חרדה כי אני מבינה שעברו שנתיים.
נועה לוי
¶
אני פה באמת בשביל שתבינו שהמצב הזה נשאר אצלנו, הצלקות האלו נשארות שנים. הדברים האלו נשארים אצלנו, עד היום שאני אמות אני אזכור מה שקרה לי, וזה אדם שהיום הוא כביכול התקדם בחיים שלו והוא רופא והוא היום מטפל באנשים ויש לו גישה לחומרים מסוכנים ואלוקים יודע מה עוד הוא עושה. ואני יודעת שלפי ההרגשה שלי הוא עלול לעשות את זה לאחרות והצדק אצלי לא נעשה.
אני כאן מדברת על זה בקול רועד בשביל שאחרות לא ייפגעו ולא יחוו את זה, את ההרגשה של להגיע לפרקליטות שאומרים לי דבר אחד: אני מאמינה לך. ואפילו לא נגמרת השיחה, מיד לאחר מכן, אומרים לי כבר: אגב, אנחנו נוטים לסגור את התיק כי אין לי מספיק ראיות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
עכשיו במקרה הזה, גם בלי סם הוא אנס אותה, אז לא מבינה איך סגרו את התיק? עדיין את תערערי.
נועה לוי
¶
אני מאוד אשמח אם יבדקו את התיק שלי שוב, אני אפילו ערערתי על זה ובית המשפט העליון לא מצא לנכון להיכנס לתיק כי פשוט פרוצדורלית הם לא נכנסים לדברים האלה. אבל יש לי מספיק ראיות ואנשים שהיו ותמכו ושמעו וראו. תודה רבה על הכול, על הדיון הזה.
אביה קפח
¶
כבוד חברת הכנסת אני יכולה לומר מילה? כמי שייצגה את הפונה. אני מתנדבת באיגוד מרכזי הסיוע, אביה קפח, אני משפטנית, סיימתי התמחות בפרקליטות הפלילית ומזה שלוש שנים אני מתנדבת עם נציגי עבירה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל לא נהוג לצאת מוקדם, יש פה מישהו שרוצה להתייחס לעניין הזה, זה עוד דקה לסיום. אנחנו עובדים אצל הציבור.
אביה קפח
¶
תודה רבה חברת הכנסת, אני אשמח שהפרקליטות תקשיב למילים הבאות. אני לא מבינה מדוע לא קיים נוהל במשטרת ישראל כאשר מוגשת תלונה בגין ביצוע עבירת מין עם חשד לסימום מטשטש תודעה, מדוע משטרת ישראל לא מוציאה צו חיפוש ומחפשת בביתו של החשוד ומשיגה איזושהי ראייה נסיבתית שקושרת אותו לביצוע העבירה? למה להסתמך רק על בדיקות דם ושיער? גברים לא יכולים לעשות בדיקות שיער כי השיער שלהם קצר וזה מדיר.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זו באמת שאלה טובה שהיא מופנית גם למשטרת ישראל וגם לפרקליטות. מדוע, אם מגיעה אישה ואומרת שזה החשד שלה, לא מוציאים צו חיפוש?
אביה קפח
¶
הסמכות טבועה בחוק פקודת המעצרים, סעיף 23(1), אני לא מצליחה להבין מדוע זה לא מתקיים, למה אין נוהל כזה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני כבר אומרת לכם, רק אפילו בשביל זה, הגברת אביה קפח, היה שווה אפילו לקיים את כל הדיון. מה אני מבקשת? עורכת דין ליזו פורום עבירות מין מחוז ירושלים פרקליטות המדינה, וכמובן לסנ"צ ענת יקיר רמ"ד נפגעי עבירה ומשפחה, אנא מכן, שבו ותגבשו איזה נוהל.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו אוהבות שיתופי פעולה בין נשים. אז לסיכום אני רוצה להקריא, לצערי, אני רואה שלא הגעתי למיה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
פנינה, אני לא יודעת אם התייחסו לקוקטיילים. יש גם כל מיני קוקטיילים כאלה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
לא, אני מתנצלת על האיחור, אבל רק אני אומרת שכבר שמעתי הרבה תלונות של בנות שזה כאילו לא היה סם אונס מובהק אבל היו כל מיני קוקטיילים שמטשטשים את המודעות ואת ההבנה של מה שקורה לך ומכניסים את הגוף לכל מיני מצבי סטרס מאוד קשים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אוקיי. אז לסיכום הישיבה הזאת, הוועדה מנחה את משרד הבריאות שתוקם מעבדה לבדיקת שיער בישראל, ולהעביר לנו נוהל מחודד איפה מתחילה האחריות שלכם בבדיקת השערות, עד הקמת הוועדה, ואיפה מתחילה האחריות של משטרת ישראל? דבר שדנו בו במהלך הדיון הזה, כדי שנבין בדיוק איך זה עובד, כדי שאף תיק לא ייפול בין הכיסאות
הוועדה דורשת ממשרד הבריאות לפרסם את עדכון הנוהל בתוך חודש ימים. כמו כן, הוועדה מנחה את משרד הבריאות להציג בפנינו את פריסת החדרים האקוטיים תוך הנחיה ברורה לגבש מספר בתי חולים גדולים שאין בהם חדרים אקוטיים ולייעד אותם להקמה בתוך זמן קצר, אתם תגידו לנו מה הטווחים ההגיוניים על מנת שבאמת בכל אזור ובכל מקום שמגיעה נפגעת היא תוכל לקבל את הסיוע הראוי.
הוועדה קוראת למשרד הבריאות להנגיש את כתובות הפניה לנפגעות ולהעביר הנחיה לקופות החולים לאן להפנות נפגעות ותלונות של נפגעות שלא טופלו כראוי. הוועדה מנחה את משטרת ישראל לצאת בפרסום מיועד לנפגעות ונפגעי עבירות מין כך שידעו שיש להם כתובת בטוחה לאור הפניות המועטות של נפגעים ונפגעות, למשטרת ישראל.
הוועדה מבקשת מפרקליטות המדינה ומשטרת ישראל לגבש מסמך שיוביל לכניסה לפעולה מיידית לתפיסת ראיות למי שחשוד או חשודה שפגעו בקורבנות אלימות מין באמצעות הסמים השוללים את חירותן. אני רוצה להודות לכל הנשים
היו"ר פנינה תמנו
¶
כן, הוועדה תקיים דיון בהקדם האפשרי על עבירות מין על כל סוגיהן, עם פרקליט המדינה כי לפעמים התחושה היא שעושים לנו – לא נעים לי להגיד את זה – טובה. הוועדה מודה לכל הנפגעות שהגיעו לכאן בין אם זה באופן גלוי ובין אם זה בשמירה על פרטיותן, להודות לארגוני הנשים שהגיעו לכאן ולא הספיקו לדבר.
אני נועלת את הישיבה, תודה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:04.