ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 23/12/2024

ייבוא זעיר של רכב שנרשם במדינת חוץ

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



26
ועדת הכלכלה
23/12/2024


מושב שלישי



פרוטוקול מס' 551
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שני, כ"ב בכסלו התשפ"ה (23 בדצמבר 2024), שעה 11:41
סדר היום
ייבוא זעיר של רכב שנרשם במדינת חוץ
נכחו
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
שלום דנינו – מ"מ היו"ר
אליהו ברוכי
חברי הכנסת
אלמוג כהן
מוזמנים
דורון קוגמן - מהנדס תקינה, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

קטי מורלי - מנהלת תחום תיאום נהלים ורישוי, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

שירן יעקב - עו"ד, לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

הדר הלל - עו"ד, לשכה משפטית, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים

נטליה מירנצ'וב - מנהלת תחום בכירה מחקר וסטטיסטיקה, רשות המסים, משרד האוצר

רונן לוי - יו"ר, איגוד המוסכים

ניסים זיתוני - בעל מוסך, איגוד המוסכים

אלעד ברשאן - מנהל, מורן קרגו עמילות מכס

אייל קלדרון - בן דודו של עופר קלדרון החטוף בעזה, נציג משפחות החטופים

רועי ארפי - שדלן, עו"ד, יועץ, פורום יבואני הרכב הזעירים
מנהלת הוועדה
ד"ר עידית חנוכה
רישום פרלמנטרי
ליאור ידידיה, חבר תרגומים



רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי -דיוקים והשמטות.


ייבוא זעיר של רכב שנרשם במדינת חוץ
היו"ר שלום דנינו
צוהריים טובים. אנחנו פותחים דיון בנושא ייבוא זעיר של רכבים שרשומים במדינות חוץ. לפני שאנחנו ניגשים לדיון, אני מבקש מהמשפחות, בבקשה.
אייל קלדרון
שלום. השם שלי זה אייל קלדרון. אני בן דוד של עופר קלדרון. למי שיודע או לא יודע, אנחנו ביום ה-444, כש-100 חטופים נמצאים בגיהנום. תהליך סימטרי מאוד, אבל עוד יותר מזה – כל כך עצוב. חבר הכנסת שלום, יש לי פה נר בשבילך. זהו נר שמסמל את החטופים.

זה נר שאמור להדליק ולהראות את האור לכל חברי הכנסת ולכל מקבלי ההחלטות – את האור שיוביל אותנו לדרך שבה כל החברה הישראלית תוכל להדליק שוב את האור שלה; את האור של המדינה כולה; את האור של החברה שלנו; את הדרך שממנה אנחנו יכולים לצאת אל דרך חדשה, מוארת וטובה בהרבה.

אני מבקש ממך, באופן אישי, שהנר הזה יהיה נוכח בכל ישיבת סיעה, בכל דיון, בכל מקום שבו אתה נמצא; שתדליקו את הנר הזה ושתזכרו, לאורך כל הדרך, מה הדבר החשוב ביותר, הנכון ביותר והדחוף ביותר. זה דבר ראשון.

כמו שהנר הזה צריך להדליק ולהראות לנו את האור אל הדבר הנכון ביותר, אני רוצה להדליק כאן, באופן אישי, זרקור גדול מאוד לציבור, ולהגיד שמורחים אותנו. שאני מודאג ומוטרד מאוד, ביום הזה, כי מרדימים אותנו. אנחנו בכיוון הלא נכון. בכיוון הלא נכון – לא תהיה עסקה. לא תהיה עסקה חלקית ולא תהיה עסקה כוללת, כי מרדימים אותנו.

ראש הממשלה דרש איפול סביב כל מה שקשור למשא ומתן; שאף אחד לא יצייץ ושאף אחד לא ידבר. מאז שזה קרה, אנחנו רק שומעים את הגורמים הקיצוניים בממשלה מדברים על עסקאות כניעה ועל קווים אדומים שהם לא היו מוכנים לחצות.

אנחנו שומעים את שר הביטחון מצייץ, קבל עדה וטוויטר, שהוא לא יהיה מוכן לשליטת חמאס ברצועה; שאנחנו לא נסיים את המלחמה עד שחמאס יוכרז כלא שולט ברצועה. וגולת הכותרת – ראש הממשלה בעצמו מתייחס לעסקה, בריאיון בתקשורת הזרה. כל זה קורה כשאמור להיות מידור מוחלט ואיפול סביב כל הדבר הזה.
אני אומר לכם כאן, חברים
זה שידור חוזר של מה שהיה פה במרץ; של מה שהיה פה במאי; של מה שהיה פה ביולי. אבל הדבר הברור הוא שבניגוד לפעמים הקודמות, אם הדבר הזה לא יקרה גם הפעם – לא יהיה את מי להחזיר בחיים, וגם לא בחיים, כי אנחנו לא נמצא אותם.

הציבור חייב לדעת שזה הלך הרוחות ושזה מה שקורה. מרדימים אותנו, המשפחות, ומרדימים אתכם, הציבור. אנחנו לא ניתן לזה להימשך. אנחנו לא ניתן לזה לקרות. חבר הכנסת שלום, אני מבקש ממך שאתה תעשה את מה שצריך כדי שזה לא יקרה.

אני אומר את זה בצורה הכי חד-משמעית: אם הפעם זה לא קורה – זה עליך, וגם עליך, אלמוג. זה על כל חברי הכנסת; על כל השרים; ובוודאי שעל ראש הממשלה. אם זה לא קורה – זה עליכם, ורק עליכם, ואנחנו נבוא בחשבון עם כל מי שאחראי לזה. עם כל אחד ואחד. אני רוצה שתיקחו את זה לתשומת ליבכם, וכשאתם יוצאים עכשיו מהחדר – אתם עושים את כל מה שצריך כדי שמי שסטה מהמסלול יבין שהוא חייב לחזור אליו ואין לו אפשרות אחרת.

אני אומר לכם כאן, ציבור יקר, מי שנמצא כאן: אל תירדמו. אל תירדמו לכל המסרים ולכל הדברים שקורים פה בתקשורת. יש פה דפוס חוזר, ואסור לנו, כציבור, להסכים לזה. אסור לפספס את ההזדמנות הזו. למשא ומתן יש מומנטום, וכשהוא מתפוגג – זה גזר דין מוות ל-100 אנשים. זו המשמעות; אין פה משהו אחר, וזו האחריות של כולנו לא לתת לממשלה הזו להרדים אותנו.
היו"ר שלום דנינו
מישהו נוסף רוצה לדבר?
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
חשוב לי להגיב על הדברים.
היו"ר שלום דנינו
אלמוג, בדרך כלל אנחנו לא מגיבים לדברי המשפחות. אנחנו מכבדים את כל מה שהם אומרים.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
זה בסדר. זה בשיח.
היו"ר שלום דנינו
בבקשה תעשה את זה קצר ובזהירות.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
אני לא מתכנן לתפוס לאף אחד את הזמן. אני דווקא חושב שככל שזה יהיה יותר בשקט – הסיכויים להצליח גבוהים יותר.
אייל קלדרון
חד-משמעית, אלמוג, אבל זה לא קורה. זה בדיוק העניין.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
אם לא שומעים כלום – זה סימן חיובי.
אייל קלדרון
אבל שומעים. ביום שבת, ראש הממשלה מתראיין ומתייחס באופן חד-משמעי; שר הביטחון לא סותם את הפה שלו כל השבוע שעבר; סמוטריץ', עם עסקאות הכניעה והקווים האדומים שלו – זה בדיוק על מה שאני מדבר. זה כל מה שקרה פה בכל הסבבים הקודמים. זה שידור חוזר, ועל זה אני מדבר.

כשלא היה שום דבר על הפרק – כשלא דיברו – אמרתי: "קורה פה משהו". זה בדיוק מה שלא קורה פה בשבוע וחצי האחרונים. יש פה ניסיון מסמוס והרדמה של הציבור על ידי מסרים אופטימיים כל הזמן. בסופו של דבר, במשך חודש וחצי מספרים לנו בכל יום על התקדמויות, ולא קורה פה כלום. מה זה אומר? או שלא קורה שום דבר בכלל, או שמתעסקים בהכול חוץ מליבת העניין.

אנחנו חוזרים עכשיו, כל הזמן, לדיווחים ולציוצים האלה, ואין פה שקט. זה בדיוק העניין. אם הייתה פה דיסקרטיות – הייתי אומר לך: "אוקיי, הכלבים נובחים והשיירה עוברת". זה לא המצב.
קריאה
ראש המפלגה שלך מאיים על ראש הממשלה ואתה אומר שלא מדברים? אתם מנעתם גם את שחרור בני הערובה בעסקה הראשונה. אתם איימתם לפרק את הממשלה. הדם של אלה שנרצחו – עליכם.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
אני דווקא הייתי בעד. ד"ר גוגל.
קריאה
אתה היית בעד, אבל ראש המפלגה שלך איים על ראש הממשלה. תתביישו. יום אחד, אתם עוד תתנו את הדין על זה שהאנשים לא חזרו; כל אלה שנהרגו שם.
אלמוג כהן (עוצמה יהודית)
אני מקבל את דבריך, אדוני.
היו"ר שלום דנינו
אנחנו נעשה הפסקה של חמש דקות. תודה רבה.


(הישיבה נפסקה בשעה 11:50 ונתחדשה בשעה 11:53.)

(היו"ר דוד ביטן)
היו"ר דוד ביטן
טוב, רבותיי, בבקשה. מי ביקש?
רועי ארפי
צוהריים טובים, כבוד היושב-ראש. עו"ד רועי ארפי. אני מייצג את הפורום לייבוא רכב זעיר. הסיבה שבגללה ביקשנו את הכינוס הזה בדחיפות היא בקשר להגדרה של רכב שנרשם במדינת חוץ, שחוקקה בחוק רישוי שירותים ומקצועות בענף הרכב, ובמסגרתה יש את תקנות התעבורה.

רכב שנרשם במדינת חוץ זה רכב שעלה על הכביש בחו"ל, וטרם חלפו 90 ימים ממועד הרישום הראשוני שלו ועד מועד ההשטה שלו. עד לפני כמה שבועות, חשבנו שברגע שאתה מביא למשרד התחבורה את מועד הרישום הראשוני של האוטו בחו"ל ואת שטר המטען של האוטו, מראה להם שחלפו פחות משלושה חודשים ממועד הרישום הראשוני בחו"ל ועד מועד הייצוא, וגם שבעת מכירת האוטו יש בטסט פחות מ-150 קילומטר – הרכב נחשב כרכב חדש מבחינת היבואן.

ברגע שזה נרשם כרכב חדש – כך זה היה במשך שבע שנים – מועד הרישום הראשוני שלו הוא לפי הרישום בישראל. זה קצת מסובך. מה קרה? אחרי שבע שנים, לפתע פתאום, משרד התחבורה עולה על איזה שהוא "באג" בחקיקה – אני לא בא בטענה לגבי החקיקה; זה מה שכתוב – והופך רכב חדש ביבוא מקביל לרכב משומש.

למה? בדיוק כמו בסעיפים 8-10 במכתב ששלחתי: אם הרכב עלה על הכביש בארצות הברית באוקטובר 2024, והגיע לישראל בינואר 2025 – עכשיו, אם יבוא אליי לקוח וירצה לקנות את האוטו, אני אגיד לו: "אין בעיה, האוטו חדש, אבל שתדע שהעלייה לכביש נרשמה באוקטובר 2024".

מה הוא יגיד לי? הוא יגיד לי "תודה רבה, יבואן מקביל נחמד. אני הולך לדלת של היבואן הישיר, פותח את הדלת וקונה אוטו – אני לא יודע מה הייצור שלו – שהעלייה לכביש שלו תירשם בפברואר 2025". מה מעניין אותי?
היו"ר דוד ביטן
זה לא משנה מתי היבואן הראשי מביא את זה? רק מתי זה עולה?
רועי ארפי
נכון. למה? כי היבואן הישיר קשור בהסכם ישיר עם היצרן, ואצלו – הרכבים לא נרשמים על הכביש בחו"ל. אתה מבין? זה מתחיל החל ממועד הרישום הראשוני בישראל. היבואן הישיר יכול לעשות הכול.
היו"ר דוד ביטן
מה זה "אצלו לא נרשמים"? גם אם האוטו נסע על הכביש?
רועי ארפי
אצל היבואן הישיר אין דבר כזה; הוא קונה ישירות מהמפעל.
היו"ר דוד ביטן
אז מה זה הדבר הזה שהרכב עולה באוקטובר ומגיע לישראל? בחו"ל – הוא עולה באוקטובר?
רועי ארפי
לצורך הדוגמה.
היו"ר דוד ביטן
אז תגיד לי את הדוגמה. למה הוא עולה באוקטובר? הוא לא חדש?
רועי ארפי
הוא חדש. בעצם, רכבים בייבוא מקביל – ייבוא עקיף, ייבוא זעיר, כולם – חייבים להירשם בחלק מהמדינות לפני שהם יוצאים. הרי, בסוף, כשאתה מוציא אוטו ממדינה מסוימת, יבואו ויגידו לך: "רגע, איפה המסמכים של האוטו?", נכון? אתה מוציא אותו כך סתם?
היו"ר דוד ביטן
זאת אומרת, הוא נרשם למרות שהוא לא עלה על הכביש בפועל.
רועי ארפי
כן. זה One Day Registration. יש לזה מינוחים באירופה ובארצות הברית.
היו"ר דוד ביטן
זה המקביל או הזעיר?
רועי ארפי
גם וגם.
היו"ר דוד ביטן
כי במקביל – אני מביא, לפעמים, 100 או 200 מכוניות.
רועי ארפי
זה מה שחשוב לי להבהיר: זה גם וגם – גם עקיף וגם זעיר. אנחנו לא מוכנים שתהיה אפליה. אם אצל היבואן הישיר זה אוטו חדש, ונרשם לו תאריך עלייה מסוים על הכביש – אנחנו רוצים את אותו הדבר. כך זה גם היה שבע שנים. אני מבין שתקינה - - -
היו"ר דוד ביטן
מה קורה עם העניין הזה? זאת אומרת, עכשיו באו אליכם אחורנית ואמרו לכם "א', ב', ג'"?
רועי ארפי
לא אחורה; יבואו מכאן והלאה - - -
היו"ר דוד ביטן
זאת אומרת, אחורה – אין דבר כזה?
רועי ארפי
את זה – צריך לשאול אותם. אני לא יודע. אני חושב שאין דבר כזה. בסוף, צריך להבין: זה מפצל את הייבוא העקיף; אני אפילו לא מדבר על הזעיר. זה יהיה שני חלקים – או רמאים או כאלה שלא ייבאו, כי זה מוציא את כל המיץ. אין טעם לייבא את הרכבים אם זה כך.
היו"ר דוד ביטן
אז מה הדרישה?
רועי ארפי
קודם כול, אנחנו מבקשים לתקן את תקנה 282(א)(4)(ב) בתקנות התעבורה. אנחנו רוצים שרכב עם עד 150 קילומטר שנרשם במדינת חוץ – יירשם במדינת ישראל לפי מועד הרישום הראשוני שלו בישראל, בתוך 12 חודשים מתאריך הייצור.

בנוסף, אנחנו מבקשים גם למחוק את תקנה 282(א)(4)(א), שנותנת סוג של אות קין לרכבים בייבוא מקביל, ולרשום, לכל אורך חיי הרכב, כאילו זה רכב חדש או רכב משומש. לא אכפתם את זה עד היום, וגם אין סיבה לאכוף את זה, כי זה שטויות, לפי דעתי.
קריאה
למה זה נכנס לתקנות התעבורה?
רועי ארפי
זה נכנס.
היו"ר דוד ביטן
אני שואל שאלה פשוטה: לגבי העבר – יש לכם איזו שהיא בעיה? אתם מדברים רק על העתיד?
רועי ארפי
כן.
היו"ר דוד ביטן
זאת אומרת, לא נקטו נגדכם הליכים או חייבו אתכם בחיובים על העבר?
רועי ארפי
לא. כרגע לא.
אלעד ברשאן
זה עקיף, כי יש פה הפחתה משמעותית על המלאי שיש אצל היבואנים. אלעד ברשאן. אני עמיל מכס – אני משחרר רכבים. אם היבואן יודע שהוא מביא למלאי, או אפילו מוכר, כשהוא בא ללקוח שלו ואומר לו: "זה חדש, אבל אני ארשום לך את זה בינואר 2025" – הוא לא יכול לעשות את זה.

אם אני יכול לחדד ולהוסיף על מה שאמר חברי, עו"ד ארפי, בסוף, המחוקק התייחס לנושא של רישום של רכב עד 150 קילומטר בחוק רישוי מקצועות ושירותים בענף הרכב. רכב חדש הוא רכב שהוא עד 150 קילומטר ועד 90 יום, כמו שעו"ד ארפי אמר.

למה זה הגיע, למעשה? יש מדיניות של היצרניות שנקראת "No Export". בתיקון מספר 12 לחוק – משרד התחבורה מודה בזה, ואומר: המנהל מכיר בכך שיש מאמצים של היצרניות לאסור על ייצוא לשוק מקביל.

אז, מה קורה? יוצא מן אבסורד, שרכב של עד 150 קילומטר שלא נסע על הכביש – נחשב כמשומש. הדבר הזה הוא לקונה בחוק שאנחנו חייבים לתקן, בהמשך לבקשה של עו"ד ארפי.
רועי ארפי
גם יש לנו הצעות לפתרון.
היו"ר דוד ביטן
סליחה, אני רוצה להבין: מה זה אומר? שאנשים לא יביאו מכוניות בייבוא מקביל ובייבוא אישי?
ניסים זיתוני
זיתוני ניסים. אי-אפשר להביא רכב חדש. האוטו ירשם כרכב משומש, לצורך העניין. הוא לא יהיה רכב חדש. זאת אומרת, היבואן הישיר יכול למכור רכב חדש, והיבואן המקביל, או הזעיר – לא יכול למכור רכב חדש. אין לו את המושג הזה "רכב חדש". זה דבר לא הגיוני; זה לא מה שהמחוקק התכוון.
היו"ר דוד ביטן
אז, זה גם משפיע על המחיר שלו?
אלעד ברשאן
ודאי.
רועי ארפי
זה משפיע על הכול. אפילו לא על המחיר – זה No Go. זה None Starter, אפילו.
היו"ר דוד ביטן
ומה לגבי המכס?
קטי מורלי
גם על תשלום המיסים.
רועי ארפי
המכס לא קשור לזה בכלל.
היו"ר דוד ביטן
תסביר לי איך זה משפיע על המיסים.
רועי ארפי
המכס לא קשור למיסים.
דורון קוגמן
למה לא?
היו"ר דוד ביטן
זה אותו מס?
רועי ארפי
אותו מס.
דורון קוגמן
למה? אתה מכניס אותו כרכב משומש?
קטי מורלי
למה? על רכב משומש – אתה משלם כמו על רכב חדש?
רועי ארפי
אני מכניס אותו כרכב חדש. רכב שנרשם במדינת חוץ – מכניסים אותו כרכב חדש.
היו"ר דוד ביטן
אני צריך שתהיו שקופים בעניין הזה. אתם משלמים את המכס כמו רכב חדש?
רועי ארפי
את אותם המיסים, ברור, איזו שאלה?
אלעד ברשאן
אדוני היושב-ראש, המכס מחושב, קודם כול, מהערך של החשבונית. משם מתחילים, בעצם. לכן, הערך של החשבונית אמור לגלם את תנאי השוק. ברגע שזה משומש, לצורך העניין, וזה נרשם – מן הסתם, ערך הרכב יורד.
קטי מורלי
יש פה נציגת מכס.
רועי ארפי
מה היא קשורה? מה קשור המספר? המחיר לא מעניין.
היו"ר דוד ביטן
תכף נשמע אותה. עם כל הכבוד, אתה לא קובע מה קשור ומה לא, אז לאט-לאט. אומנם כבר תיקנת את החוקים וסידרת אותם – הכול בסדר.
רועי ארפי
זה לא קשור לחוק.
היו"ר דוד ביטן
אני רוצה לשמוע דווקא אותך, רונן.
רונן לוי
רונן לוי, יושב-ראש איגוד המוסכים. למעשה, אנחנו מנסים לייצר ייבוא מקביל בישראל מאז 2004, והצלחנו, יחד עם השר כ"ץ, כשהוא היה במשרד התחבורה, לעשות ייבוא מקביל של רכב חדש. כל הרעיון הוא שיהיה רכב חדש על ידי יבואנים מקבילים ורכב חדש על ידי יבואנים ישירים. כך, תיווצר תחרות.

בגלל שיש פה – לא נגיד "קרטלים" – חמש קבוצות ריכוז מובילות, שמוכרות כ-80% מהמכוניות החדשות – המחירים עולים. אתם יודעים. ניסינו לפתור את זה יחד עם השר; אני חושב שישבנו פה אלפי שעות. אני ניסחתי, בהתחלה, עם משרד האוצר – נטלי יודעת; אנחנו עובדים על זה מ-2004 – את החקיקה הראשונה, השנייה, השלישית והרביעית. הרעיון היה לייצר שוויון.

מה שאני שומע כרגע – אני לא ידעתי מזה, אגב; רק השבוע – זה שהשוויון הזה הולך להיות מופר עכשיו בגלל איזו שהיא לקונה, אבל זו לא כוונת המחוקק. כוונת המחוקק הייתה שיבואן ישיר ויבואן מקביל ייבאו את הרכב בתנאים שווים. הבעיה שצריך לפתור אותה היא האחריות.
היו"ר דוד ביטן
יותר מזה, אמרנו שנעודד את הייבוא המקביל בגלל הנושא של המחירים.
רונן לוי
ברור. אחרת, למעשה, אתה מוציא את הייבוא המקביל. כל מה שעשינו במשך הרבה שנים – ואני חושב שהשר כ"ץ ואנוכי ישבנו פה מעל ל-400 שעות - - -
היו"ר דוד ביטן
הדבר שטוען העו"ד – צץ רק עכשיו?
רונן לוי
כן.
אלעד ברשאן
כן.
היו"ר דוד ביטן
עד עכשיו, הפרשנות של המשרד הייתה שונה?
רונן לוי
עכשיו זה מן חסם, פתאום, שאני לא יודע מאיפה הוא מגיע לשנות את תנאי המשחק. זה לא צריך לקרות.
קטי מורלי
זה ממש לא - - -
רועי ארפי
אני רוצה להעיר עוד הערה.
היו"ר דוד ביטן
זהו, עצור. מה התגובה שלכם, בבקשה? קודם כול, אני רוצה שתבינו דבר אחד: אנחנו מעודדים את הייבוא המקביל - -
דורון קוגמן
גם אנחנו.
קטי מורלי
גם אנחנו.
היו"ר דוד ביטן
- - אבל אם הפרשנות החדשה שלכם, או היישום החדש של החוק או התקנות, פוגעים בייבוא המקביל – זה לא דבר שאנחנו יכולים להסכים לו.
קטי מורלי
גם אנחנו בעד תחרות. החוק לא השתנה מאפריל 2008.
היו"ר דוד ביטן
רק היישום שלו השתנה.
דורון קוגמן
לא.
קטי מורלי
היישום שלו ממש לא השתנה. אנחנו נסביר את זה בשפה פשוטה. אני קטי מורלי ואני מנהלת תחום תיאום, נהלים ורישוי. אני עוסקת בכל הנושא של רישום הרכבים. כלומר, היבואנים עובדים איתי מהרגע שבו נולד הרכב, ואני מלווה את הרכב עד ליום מותו, על כל מה שהוא עובר. אני אאפשר לדורון ואשלים.
דורון קוגמן
שלום. שמי דורון. אני מנהל אגף תקינה והנדסה באגף הרכב, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים. קודם כול, גם שירן תבהיר את כל נושא החקיקה, אבל דבר אחד בסיסי: אני לא מבין למה אתה קושר בין רכב חדש או רכב משומש לבין מועד העלייה על הכביש. אין קשר בין מועד העלייה לכביש לבין רכב חדש ורכב משומש, ואני אסביר.
קטי מורלי
זה לזרות חול.
דורון קוגמן
כדי לעודד את הייבוא הזעיר והייבוא העקיף, משרד התחבורה והבטיחות בדרכים מאפשר להם לייבא רכב שנרשם בחו"ל ועד 150 קילומטר – אגב, מה שלא מתאפשר ליבואן ישיר.
רועי ארפי
הוא לא צריך את זה.
דורון קוגמן
אם הוא צריך או לא צריך – אני לא נכנס לזה.
קטי מורלי
אנחנו לא הפרענו לכם.
דורון קוגמן
כדי לעודד את הדבר הזה, משרד התחבורה מתייחס לרכב חדש, גם אם הוא נרשם בחו"ל עד שלושה חודשים וגם אם הוא עשה עד 150 קילומטר – ככזה שאפשר לייבא אותו.
היו"ר דוד ביטן
אם כך, למה צצה הבעיה מלכתחילה?
דורון קוגמן
שנייה. אין קשר בין זה לבין מועד העלייה על הכביש.
רונן לוי
בטח שיש.
דורון קוגמן
אין קשר.
קטי מורלי
אין קשר.
דורון קוגמן
אני אסביר.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
אתה מתכוון לכך שהמשרד מאפשר לייבא אותו, אבל בתור רכב משומש?
דורון קוגמן
תקרא את הפרוטוקולים. לא. הוא מאפשר לייבא אותו כרכב חדש, ולא להתייחס אליו כרכב משומש, ובלבד שהוא נרשם בחו"ל עד שלושה חודשים ו-150 קילומטר, אבל מועד העלייה לכביש חייב להשתקף ברישיון. למה? מסיבה אחת פשוטה, שנאמרה פה בין המשפטים על ידי רונן: האחריות של היצרן. היצרן מתחיל את האחריות על הרכב מהרגע שבו הוא נרשם לראשונה.
היו"ר דוד ביטן
זו בדיוק הבעיה. אם הוא עלה - - -
דורון קוגמן
אם הוא עלה בחו"ל - - -
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
גם יבואן ישיר שמביא רכבים מסמן את תאריך הייצור, או שהוא מסמן את תאריך ההגעה?
דורון קוגמן
לא את תאריך הייצור; את תאריך הרישום הראשוני.
קטי מורלי
מועד העלייה נגזר מהרישום.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
בסדר. היבואן הישיר שמביא לפה רכב – לא עושה את העלייה לכביש שם, אלא פה.
דורון קוגמן
אתה צודק מאוד, כי אין תופעה כזו אצל יבואן ישיר. ברגע שיבואן ישיר - - -
קטי מורלי
הוא קונה ישר מהיצרן; לא מדילר.
היו"ר דוד ביטן
רק רגע, דורון. הרי, אם הוא הגיע באוקטובר – אמרת 90 יום, נכון? – אם אתה רושם שהוא הגיע באוקטובר 2023, למרות שהוא עלה בינואר 2024 – יוצא שיש לו עוד שנה, וזה מוריד מערך האוטו.
דורון קוגמן
נכון, אבל תחשוב שהיצרן נותן, לצורך העניין, שלוש שנות אחריות על הרכב. האחריות שלו מתחילה מהרגע שבו הוא נרשם לראשונה. הוא נרשם לראשונה בחו"ל. כשאני בא ומשקף ללקוח הראשוני, אני אומר לו: "תשמע, אני מוכר לך את הרכב בינואר, אבל האחריות שלך היא לא מינואר, אלא מאוקטובר".
היו"ר דוד ביטן
למה האוטו עולה על הכביש עם 150 קילומטר בחו"ל? אילו סיבות יש?
אלעד ברשאן
זה פיקטיבי, אדוני היושב-ראש.
היו"ר דוד ביטן
מה זה "פיקטיבי"?
אלעד ברשאן
פשוט מאוד: אם אדוני היושב-ראש ייסע עכשיו לפרנקפורט או לארצות הברית, כשהוא יבקש להיכנס לדילר, הוא יגיד לו: "אדוני, אני לא יכול למכור לך". עכשיו, בתיקון 12, הם מודים בזה – זה כתוב: יש פעולה של היצרניות לאסור ייצוא. למה?
היו"ר דוד ביטן
רגע. מה שחבר הכנסת דנינו אומר לי זה שהסיבה שזה עולה עם 150 קילומטר זה כאילו שהוא מוכר לו את זה משומש כדי שהוא יוכל למכור את זה במקביל. תראו, חבר'ה, אי-אפשר לאחוז בשני הקצוות.
דורון קוגמן
זה סיכול תחרות.
היו"ר דוד ביטן
כדי שהוא יביא את האוטו המקביל, ובניגוד להסכם בין היבואן הראשי לחברה – הוא רושם אותו כאילו שהוא נסע 150 קילומטר.
דורון קוגמן
זה לא קשור לרישום. ה-150 קילומטר לא קשור.
היו"ר דוד ביטן
זה מה שמסביר לי חבר הכנסת דנינו.
שלום דנינו (הליכוד)
בשביל זה הוא נוסע את ה-150.
דורון קוגמן
הוא לא נוסע. מה פתאום. זה עד 150 – הוא יכול להביא אותו גם עם אפס.
היו"ר דוד ביטן
אבל אז – זה נחשב מקביל. הוא לא יכול להביא באפס.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
אתה מרשה לו להביא, אבל הוא לא יכול.
רועי ארפי
הפואנטה היא לא הקילומטר; הפואנטה היא הרישום.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
פיזית, איך הוא יכול?
היו"ר דוד ביטן
רק רגע. הבעיה שלכם היא רק האחריות - - -
קטי מורלי
אני חושבת שהם קשרו פה כמה בעיות.
היו"ר דוד ביטן
בואו נבין את הבעיה, קודם כול. נתעלם ממה שהם אמרו; אני מדבר על מה שאתם אומרים. דורון, אתה אמרת שהבעיה העיקרית היא האחריות של היצרן, נכון?
דורון קוגמן
לשקף, כמובן, למול הלקוח.
קטי מורלי
לשקף למול הלקוח. הלקוח צריך להבין מתי האחריות שלו נכנסה לתוקף.
רועי ארפי
אבל יש לנו פתרון.
היו"ר דוד ביטן
בסדר, אפשר להוריד שלושה חודשים מהאחריות שלו. זה הכול.
אלעד ברשאן
איך? ממי תוריד?
היו"ר דוד ביטן
מהיצרן. אתה אומר שהוא חייב לתת שלוש שנים?
קריאה
לא. זה מה שהיצרן קובע.
אלעד ברשאן
אדוני היושב-ראש, זה לא כך. זה מה שהיצרן קובע.
היו"ר דוד ביטן
אז מה אתה רוצה? זו לא סיבה למנוע את הייבוא המקביל.
דורון קוגמן
הייבוא פה לא נמנע.
רונן לוי
אבל החוק מתייחס לזה.
היו"ר דוד ביטן
אבל אתה מוריד לו שנה. כשהוא מוכר את האוטו – הוא מוכר אותו שנתון אחורה.
דורון קוגמן
לא.
קטי מורלי
אין שנתון אחורה.
היו"ר דוד ביטן
ודאי, כי הוא נרשם על 2024.
קטי מורלי
זו לא שנת מודל כמו שהייתה פעם; היום זה אחרת לגמרי. חבר'ה, הם הצליחו קצת לבלבל אתכם בתיאור. הם קושרים כמה בעיות כדי לזרות חול, וזה לא כך. יש את הנושא של מועד העלייה לכביש, ושבע השנים שהוא מדבר עליהן, ואני אסביר אותו עכשיו.

יש את תקנה 282, שתוקנה באפריל 2008, שאומרת כך: רכב שלא נרשם בחו"ל והגיע לארץ, אנחנו נחשב את מועד העלייה 12 חודש ממועד הייצור, או מועד הרישום – המוקדם מבין השניים. כל יבואן שהרכב שייבא לא נרשם בחו"ל – אני סופרת 12 חודש או את מועד הרישוי, המוקדם מביניהם, וזה מה שאני רושמת. זה יהיה מועד העלייה לכביש.

היבואנים הזעירים מייבאים רכב שנרשם לראשונה בחו"ל. אז מה אומרת התקנה?
היו"ר דוד ביטן
הזעיר או המקביל?
רועי ארפי
גם וגם. אין אופציה אחרת.
דורון קוגמן
הזעיר.
קטי מורלי
רכב שנרשם לראשונה בחו"ל, יש לחשב 12 חודש ממועד הייצור או מועד הרישום בחו"ל, המוקדם מבין השניים.
היו"ר דוד ביטן
את חושבת שאני יכול לעקוב אחרי כל התקנות שאת אומרת? אני שואל אותך שאלה אחת - - -
רונן לוי
ב-2016 שינינו את החוק בדיוק בגלל זה. לא ב-2008. אי-אפשר להחזיר אותנו ל-2008.
דורון קוגמן
זה לא נכון.
רונן לוי
מה אתה אומר לי "לא נכון"? אני ישבתי פה; לא אתה. שינינו את החוק.
דורון קוגמן
זה לא נכון.
רונן לוי
מה לא נכון?
דורון קוגמן
זה החוק היום.
רונן לוי
מ-2008?
דורון קוגמן
זה החוק היום.
רונן לוי
סליחה, החוק הראשי ב-2016 אומר שזה אוטו חדש עד 150 קילומטר ושלושה חודשים. את לא יכולה עכשיו לסכל תחרות על משהו שהיה ב-2008. למה לא שמתם את זה? כי זה החוק.
דורון קוגמן
אבל זה לא השתנה.
רונן לוי
זה חוק ראשי. אתה לא יכול להביא תקנה מלפני 200 שנה ולסכל עכשיו תחרות.
קטי מורלי
רונן, אל תפריע לי בבקשה. לא הפרעתי לך.
רונן לוי
מה זה "להפריע"? זה סיכול תחרות.
קטי מורלי
כבוד חבר הכנסת ביטן, אני רוצה להוסיף כמה מילים, כי הם עושים - - -
רונן לוי
הרשות לתחרות פעלה עכשיו נגד יבואן שסיכן תחרות.
קטי מורלי
כך אומר החוק. אני עושה את מה שהחוק אומר לי.
היו"ר דוד ביטן
אבל עד עכשיו – לא עשית. הטענה שלהם היא שלא עשית את זה.
קטי מורלי
אנחנו, משרד התחבורה, משרד טכנולוגי ומתקדם מאוד. היום, אתה יכול לשבת בבית ב-00:00 או ב-01:00 ולעשות העברת בעלות באזור האישי. זה פרויקט שלי. אנחנו מעודדים ומקדמים הרבה מאוד ענפים טכנולוגיים.

מה קרה? אנחנו נתנו הנחייה לתקשוב, למחשב – זה גולם – שימשוך את מועד העלייה לכביש, כשהוא עושה חישוב של מועד העלייה לכביש של רכב שמייבאים יבואנים זעירים. האלגוריתם הזה לא עבד במשך שבע שנים, אז כל הרכבים שעלו בחו"ל – נרשמו כאילו הם עלו פה.

לא קם צדיק אחד בסדום, יבואן זעיר אחד מתוך 1,000 יבואנים זעירים, שאמר לנו: "משרד התחבורה, טעיתם". זה כמו שתלך לחנות מכולת והמוכר יתן לך עודף ביתר, ומה הם אומרים? הם התרגלו שיש טעות – "תנו לנו עוד חודשיים לתקן את הטעות".
שלום דנינו (הליכוד)
סליחה, קודם כול, אנחנו מבסוטים מהאנרגיות שלך. אני חושב שזו בקשה קצת מוגזמת שהם יגידו לכם שמשהו לא עובד במשרד שלכם ואתם לא רואים.
דורון קוגמן
לא נכון. יש להם חובה בחוק.
קטי מורלי
לא נכון. אדרבה - - -
שלום דנינו (הליכוד)
סליחה, רק בשביל להבין את הבעיה, בואו ניקח את האוטו שהוא מביא מגרמניה, שעלה עד 150 קילומטר. הוא ייבא אותו והוא נרשם שם בחודש דצמבר 2024. מה קורה עם האוטו הזה? איך הוא נרשם כשהוא מייבא אותו ואיך הוא נרשם אילו היה מייבא אותו היבואן המורשה? תסבירו מה ההבדלים, ואז נבין את הבעיה.
היו"ר דוד ביטן
הוא אומר לך שהראשי רושם את זה במועד שבו הוא עלה בארץ. זה הכול.
שלום דנינו (הליכוד)
היא אומרת 12 חודשים - - -
היו"ר דוד ביטן
אני לא מבין את כל ההתפלפלות הזו של שני הצדדים. אני שואל שאלה אחת פשוטה: כשאתה קונה רכב, אתה רושם את זה באוקטובר 2023. שנת העלייה שנרשמת היא 2023?
קטי מורלי
כן.
היו"ר דוד ביטן
יופי. כשאני רוצה למכור אותו ב-2024, אני מוכר אותו עם שנת 2023. זאת אומרת, מי שמוכר – מפסיד שנה אחת, בגלל שזה הולך לפי שנים. הערך של האוטו, כשאתה מוכר – הולך לפי שנתונים. עם כל הכבוד, זה לא יעזור; זה מה שאני יודע מהידיעה האישית שלי. זאת אומרת, התיקון הזה שאתם מדברים עליו – אתם הולכים לפי התקנות, אין בעיה – חל רק עליהם; הוא לא חל על היבואן הראשי.
דורון קוגמן
זה לא נכון.
קטי מורלי
זה לא נכון.
רונן לוי
גם כך היבואן העקיף משלם יותר על האוטו, אז הוא גם יקבל פחות?
שלום דנינו (הליכוד)
אני אומר: אותו רכב, אותו מספר שילדה, אילו היבואן הבלעדי היה מייבא אותו – זה שבמקרה לא קיבל אותו – איך הוא יירשם?
רועי ארפי
זה יירשם 2023, וזה – יירשם 2024.
שלום דנינו (הליכוד)
זה בדיוק העניין.
היו"ר דוד ביטן
זה המצב.
שלום דנינו (הליכוד)
בבאג הזה – צריך לטפל.
דורון קוגמן
זה נוח לחבר'ה פה לקשור את זה, אבל אתה משווה בין שני דברים שהם לא אותו הדבר.
שלום דנינו (הליכוד)
אבל זה אותו אוטו, ואותו מספר שילדה.
דורון קוגמן
זה לא נכון.
היו"ר דוד ביטן
יש פה נוהל שחל על היבואן המקביל - - -
שירן יעקב
אם אפשר להעמיד את הדברים על דיוקם. צוהריים טובים, עו"ד שירן יעקב מהלשכה המשפטית של משרד התחבורה. כמו שנאמר כאן, הייתה טעות – טעות באלגוריתם של המשרד, שמשך נתון שהוא נתון - - -
היו"ר דוד ביטן
בסדר, אני מתעלם. אנחנו מדברים מעכשיו והלאה; לא מדברים על מה שהיה.
שירן יעקב
החוק, בהקשר הזה, הוא חוק ברור. משעה שגילינו את התקלה, כמובן, תיקנו אותה באופן שעולה בקנה אחד עם החקיקה הקיימת, שאני כבר אגיע אליה.
היו"ר דוד ביטן
מה זה "חקיקה"? חקיקה או תקנות?
דורון קוגמן
תקנות.
היו"ר דוד ביטן
אז אפשר לתקן את התקנות.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
ניסיתם לחשוב על ההשלכות?
שירן יעקב
שנייה. תקנות התעבורה בהקשר הזה קובעות מהו מועד העלייה לכביש. יש מועד עלייה לכביש, שזה משהו אחד; יש רכב חדש או משומש, שזה משהו אחר. אלה שני דברים שונים שקושרים אותם, משום מה, וזה יוצר בלבול.
רונן לוי
לא מבלבלים.
קטי מורלי
אתם מבלבלים.
רונן לוי
בבקשה, לא להגיד עלינו שאנחנו מבלבלים. אנחנו מכירים את זה יותר טוב מהם. אנחנו עשינו את זה בפועל, כולל את החקיקה. לא להגיד עלינו שאנחנו מבלבלים. אנחנו מכירים את זה מצוין.
קטי מורלי
רונן, אם אתה לא מכיר מאפריל 2008 – זו בעיה.
שירן יעקב
יש בלבול בין המונחים.
שלום דנינו (הליכוד)
אבל מה רע בהחלטה של הגולם? זה שהוא טעה – אולי הוא טעה בטוב. מה הנזק?
שירן יעקב
כשרכב נרשם בחו"ל, יתכן והוא גמע מספר קילומטרים והוא לא באפס קילומטר, והאינטרס הצרכני הוא לשקף ללקוח - - -
היו"ר דוד ביטן
רגע, אנחנו לא מקבלים את - - -
שירן יעקב
רגע, אני אגיד עוד דבר. הטעות של האלגוריתם אצלנו – אין בה להעלות או להוריד. למה? כי לפי סעיף 55 לחוק רישוי שירותים, חובתו של יבואן לשקף ללקוח את שנת הייצור ואת מועד העלייה, ולכן זה לא רלוונטי בכלל.
ה היו"ר דוד ביטן
בסדר, אז אין צורך בייבוא מקביל. תמחקו את הייבוא המקביל.
רונן לוי
מה זה קשור?
היו"ר דוד ביטן
בינתיים, כל היום עושים בעיות לייבוא המקביל. גם המכס עושה בעיות; גם אתם עושים בעיות. לא צריך ייבוא מקביל.
רונן לוי
נכון. זה סיכול ממוקד.
היו"ר דוד ביטן
תמשיכו לעשות רק ייבוא רגיל, עם חמש או שש החברות ששולטות במשק. זה המצב. מספיק כבר עם זה.
שירן יעקב
כבוד היושב-ראש, תאר לך סיטואציה של רכב שגמע X קילומטרים בחו"ל. הוא יבוא ארצה ואני ארשום את מועד העלייה שלו בישראל. איפה האינטרס הצרכני כאן?
היו"ר דוד ביטן
אבל קבעתם שיותר מ-150 קילומטר זה לא רלוונטי, אז אין בעיה.
רונן לוי
את מנסה לשנות את החוק באיזו תקנה לפני 200 שנה.
שירן יעקב
זה לא קשור. יש גם את ההקשר של מהו רכב ישן ומשומש. אנחנו חושבים – וזה משקף פה אינטרס צרכני מובהק – שכאשר יש רכב שנרשם בחו"ל וגם נסע בחו"ל - - -
ניסים זיתוני
על מה את מדברת? הוא לא נסע.
אלעד ברשאן
אפס עגול.
שירן יעקב
יתכן שהוא לא וייתכן שהוא כן.
שלום דנינו (הליכוד)
יכול להיות שהוא נסע עד 150 קילומטר.
שירן יעקב
יתכן שהוא נסע אפילו 100,000 קילומטר. אם רכב נסע 100,000 קילומטר, נניח, למה - - -
היו"ר דוד ביטן
אוקיי, תודה רבה, מספיק. אני לא רוצה לשמוע יותר אף אחד. את הנושא הצרכני או הלא צרכני – תשאירי בצד רגע. יש גם עניין לצרכנים שיהיה ייבוא מקביל כדי שהמחיר ירד. גם זה אינטרס צרכני.
שלום דנינו (הליכוד)
ואפשר להביא לידיעתו.
היו"ר דוד ביטן
ואפשר להביא לידיעתו, בדרכים אחרות, מתי הרכב נקנה ומתי הוא עלה, אבל אני לא נכנס לזה כרגע.
רועי ארפי
אבל סליחה, הם רושמים את זה. יש את סעיף 55 - - -
שירן יעקב
אבל היד השנייה והשלישית, שלא תהיה ערה להסכם שבין היבואן לקונה – לא תדע את זה.
דורון קוגמן
זה משתקף ברישיון, מה הבעיה? כבוד היושב-ראש, אני אומר לך, מצטייר פה מצב שבו משרד התחבורה כאילו נגד הייבוא המקביל והזעיר, וזה ממש לא כך.
קטי מורלי
ממש לא.
היו"ר דוד ביטן
לא אמרתי שאתם נגד.
רועי ארפי
אני מעולם לא אמרתי את זה.
היו"ר דוד ביטן
אני אומר לכם דבר פשוט מאוד: אני לא אומר שאתם נגד. לא אמרתי את זה. אני אומר שהתוצאה של מה שאתם עושים יכולה לפגוע.
דורון קוגמן
התוצאה היא שקיפות.
היו"ר דוד ביטן
השקיפות היא יפה, אבל היא פוגעת בצורה דרסטית. אפשר לעשות את השקיפות באמצעי אחר, אבל לא משנה, לא ניכנס לזה. אתם קבעתם שאם הוא נסע עד 150 קילומטר 90 יום לפני – זה נחשב כאילו הוא חדש, נכון? אתם קבעתם את זה. אז אם הוא חדש – שיעלה לכביש כחדש. זה הכול.

אנחנו, כחברי כנסת, כוועדת הכלכלה, חושבים שכן צריך לתקן את התקנה, ושכן צריך להפעיל בה יישום באופן שונה. אני מציע שתחשבו על זה - - -
קטי מורלי
זה פוגע בתחרות.
היו"ר דוד ביטן
זה לא פוגע באף אחד.
רועי ארפי
זה היה כך שבע שנים, ולא ראיתי כמות.
נטליה מירנצ'וב
זה היה ב-90 יום האחרונים, וזה יעלה לו אלפי שקלים ואפילו יכול - - -
היו"ר דוד ביטן
רגע, מי את?
נטליה מירנצ'וב
נטליה מירנצ'וב מהמכס.
היו"ר דוד ביטן
מה המכס קשור? אנחנו קיבלנו מכם הודעה שאתם לא קשורים לעניין.
נטליה מירנצ'וב
אתה ביקשת שאני אבוא ואתם לא נותנים לי לדבר.
היו"ר דוד ביטן
ביקשנו שתבואי, נכון.
נטליה מירנצ'וב
בשביל מה התעקשתם שאני אבוא, סליחה?
היו"ר דוד ביטן
כי חשבתי שיש בעיית עבר, אבל אם אין בעיית עבר – אין בעיה.
רועי ארפי
אפשר לדבר גם על זה.
נטליה מירנצ'וב
מלכתחילה אמרנו שהבעיה פה היא לא מקצועית. לנו, כמכס, זה רק יכול לעזור אם נתייחס לרכב כחדש – זה נותן לנו יותר אפשרויות - - -
היו"ר דוד ביטן
מצוין. עוד יותר טוב.
נטליה מירנצ'וב
קודם כול, זה אינטרס של היבואן המקביל. אני מדברת עכשיו בכובע של כלכלנית: אנחנו רוצים יותר תחרות כדי לעזור לצרכן, ולחסוך לו כמה אחוזים מהמחיר, אבל אנחנו מבקשים לתקן פה את החוק - -
היו"ר דוד ביטן
לתקן את התקנות; לא את החוק.
נטליה מירנצ'וב
- - כדי לאפשר ליבואן להסתיר מהצרכן מידע חשוב.
שלום דנינו (הליכוד)
לא להסתיר.
היו"ר דוד ביטן
לא. עכשיו את לא מדברת כנציגת מכס. עם כל הכבוד לך, את לא מומחית בנושא צרכני; את מומחית בנושא של גבייה, במכס.
נטליה מירנצ'וב
אם קורית תקלה באותם 90 יום האחרונים, והיצרן לא מקבל - - -
היו"ר דוד ביטן
אנחנו לא מקבלים את העניין הזה. אנחנו מבקשים שתחשבו על העניין הזה שוב. גם אנחנו נבדוק את עצמנו מבחינת התקנות והכול, וההשלכות של העניין הזה מבחינת הצרכנים, אבל מן הדין שנתייחס לזה בצורה אחרת על מנת לקדם את נושא הייבוא המקביל.

יש מהמורות לייבוא המקביל לאורך כל הדרך. מכיוון שאני כבר עשיתי מספר ישיבות בעניין הזה, כולל בבעיות של המכס שקשורות לייבוא המקביל – אנחנו צריכים לפשט את התהליך כמה שיותר. לבוא אליי בטענה שזה פוגע בצרכן – גם פוגעת בצרכן העובדה שהוא מקבל מחיר הרבה יותר גבוה בגלל שאי-אפשר להביא ייבוא מקביל, בסופו של התהליך.

לייבוא המקביל יש עוד הרבה מאוד בעיות, דרך אגב. אני הולך לכנס ישיבה על זה. גם עם המכס, דרך אגב, שקשורות לייבוא המקביל. מדובר פה על אנשים שהביאו 100 או 200 מכוניות, נגיד, ובאים אליהם עכשיו בדרישות אחורנית במיליונים, אז להגיד לי שהמכס לא קשור – זה לא נכון.
נטליה מירנצ'וב
אנחנו יכולים לבוא בטענות גם לייבוא המקביל - - -
היו"ר דוד ביטן
רגע. כשאמרתי לו אם זה פוגע בעבר, זה בגלל שבשבוע שעבר שוחח איתי מישהו שמייבא מאות מכוניות בייבוא מקביל, והוא קיבל דרישות תשלום מלפני שבע שנים על מה שאתם מדברים עליו. אנחנו נעשה עוד דיון בעניין הזה. אני מבקש - - -
רועי ארפי
אני רוצה להזכיר לך, כבודו - - -
היו"ר דוד ביטן
רגע. אנחנו נביא את היבואן המקביל הזה, שאמר לי, ואני אעשה בירור יותר רציני איתו. אם זה המצב, שפתאום מקבלים דרישה לתשלומים אדירים למכס, אחורנית, שנים אחרי שהם מכרו את המכוניות – להגיד "המכס לא קשור" זו תשובה מעניינת.

אנחנו נעשה דיון יותר רציני בעניין הזה – לא רק איתם אלא עם עוד גורמים בשוק של הייבוא המקביל. זה דבר שחייבים לפתור אותו, ואני מבקש ממשרד התחבורה לשקול ברצינות את הנושא של הפתרון הזה.

לגבי העבר, אנחנו נבדוק את זה. אם זה באמת חל גם לגבי העבר, והם קיבלו שוברי תשלום על העניין הזה, על מכוניות שהם מכרו לפני שנים – זה דבר שלא יעלה על הדעת; אז אולי לא פוגעים בצרכן, אבל פוגעים בעסקים.
רונן לוי
פוגעים בתחרות.
היו"ר דוד ביטן
זה הצד השני של המראה. אם לא יהיה מי שיביא – לא יהיה. ואז, אנחנו שוב חוזרים לזה שיש את היבואנים הראשיים – שש או שבע משפחות ששולטות בכל הענף, והן מעלות את המחירים מתי שהן רוצות ואף פעם לא מורידות, או רק עושות מראית עין של הורדה כשמדובר בשינוי בשער היורו והדולר. מספיק כבר עם זה. נעשה עוד דיון על זה אחרי שהם ישקלו את הכול ואנחנו נבדוק את זה.
שלום דנינו (הליכוד)
בינתיים, משרד התחבורה, אתם מוכנים, עד שנקיים דיון או תבוא הצעה פה, לוועדה, להתעלם ולהשאיר את הגולם כמו שהוא?
שירן יעקב
בעצם, כרגע, אתה מבקש מאיתנו לפעול בניגוד לדין ובניגוד לחוק. זה משהו שאנחנו לא יכולים לתת - - -
רועי ארפי
אנחנו לא רוצים. הכול בסדר.
היו"ר דוד ביטן
אנחנו נעשה את הדיון הזה מהר מאוד. אין בקשה כזו.
שלום דנינו (הליכוד)
חשבתי שאתם יכולים לעשות, בסמכות וברשות שלכם.
אליהו ברוכי (יהדות התורה)
שלום, את מי מעמידים לדין על כל השנים שבהן לא עבדו לפי התקנות והחוק?
היו"ר דוד ביטן
אף אחד לא משלם. ברור.
רועי ארפי
סליחה, רק להבהיר, יש לנו כמה הצעות לפתרון – משהו שכן יביא למצב של איזון.
היו"ר דוד ביטן
אם יש לך – תציע להם את זה.
רועי ארפי
אנחנו הצענו.
שירן יעקב
לצערנו, לא קיבלנו איזו שהיא הצעה מסודרת. כמובן שאם היינו מקבלים – אנחנו יכולים לשמוע.
רועי ארפי
מעולה.
היו"ר דוד ביטן
אני רוצה לבדוק את העבר. אני מקווה שזה לא על העניין הזה. בניחוש שלי, אם אני זוכר טוב – זה על אותו עניין.
רועי ארפי
זה לא באותו עניין. כבוד היושב-ראש, רק תזכורת אחת לגבי דיון שבו היינו אצלך ב-07 באוגוסט השנה, בקשר לתזכיר חוק שפורסם על ידי משרד התחבורה, ששם אמורים להאריך את הייבוא של המשומשות לארבע שנים, ולהגדיל את המכסה ליבואנים הזעירים ל-60 ימים.

במסגרת הדיון, דיברנו והיועצת המשפטית של - - -
היו"ר דוד ביטן
אני לא ראיתי חוק כזה. הוא לא הגיע אליי.
רועי ארפי
הוא לא הגיע אליך, נכון, וזו הסיבה שאני מעלה את זה עכשיו. אני מצטט אותך - - -
היו"ר דוד ביטן
מה אתם רוצים? שאני אכריח אותה להביא לי חוק ממשלתי?
רועי ארפי
לא. אתה ביקשת מהיועמ"שית של המשרד לקדם את תזכיר החוק, ושזה יגיע אליכם בשבועות הראשונים של המושב הנוכחי. לצערי, אנחנו כבר בסוף דצמבר; הוראת השעה שהם האריכו על ייבוא משומשות מסתיימת בפברואר, ויש תזכיר חוק שכבר נסגר להערות הציבור ועדיין לא הגיע לוועדה, ואנחנו מבקשים לקדם את זה. זה חשוב מאוד.
היו"ר דוד ביטן
אני מקווה שזה יגיע לוועדה. צריך לעבור את משרד המשפטים.
שירן יעקב
אני יכולה להשלים שזה נמצא בפינג-פונג של ניסוח כרגע, ואני אעלה את זה בפני הגורם המקבל אצלנו.
רועי ארפי
זה יגיע? כי זה חשוב מאוד ליבואנים שתהיה בהירות ותכנון.
היו"ר דוד ביטן
בסדר. את יודעת מזה? את מכירה את זה?
שירן יעקב
אני יודעת שמטפלים בזה אצלנו – לא אני ספציפית.
היו"ר דוד ביטן
בסדר. כשזה יגיע – יגיע.
רועי ארפי
השאלה היא אם זה יגיע לפני פברואר. כלומר, שלא יהיה מצב כזה שבו שוב צריך להביא את זה.
שירן יעקב
אני מקווה מאוד שכן. אני מקווה מאוד שלקראת ינואר.
היו"ר דוד ביטן
לוקח זמן. הממשלה עובדת באופן איטי, לצערי הרב, אבל הם שמעו את מה שביקשנו, כי עובדה שהחוק מקודם.
שירן יעקב
נכון.
היו"ר דוד ביטן
תודה רבה. תחשבו, ואם יש לכם ניסוחים שאתם חושבים שיעזרו – תעבירו לה את זה. קחו את הטלפון שלה ותעבירו לה. טוב, תודה רבה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:29.

קוד המקור של הנתונים