ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 17/12/2024

בקשה לקיום דיון דחוף בנושא: תקציב תקנת המודרכות של כפרי הנוער

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



22
ועדת החינוך, התרבות והספורט
17/12/2024


מושב שלישי



פרוטוקול מס' 328
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, ט"ז בכסלו התשפ"ה (17 בדצמבר 2024), שעה 12:30
סדר היום
בקשה לקיום דיון דחוף בנושא: תקציב תקנת המודרכות של כפרי הנוער
נכחו
חברי הוועדה: סימון דוידסון – מ"מ היו"ר
משה טור פז
יוסף עטאונה
יסמין פרידמן
חברי הכנסת
פנינה תמנו שאטה
מוזמנים
סיגל אלה - מנהלת תחום תקציב, מינהל כלכלה ותקציבים, משרד החינוך

שרי שלזינגר - מנהלת אגף תקציבים מינהל חינוך התיישבותי, משרד החינוך

דן פיקמן - רפרנט חינוך באגף התקציבים, משרד האוצר

ניר אלון - ראש חטיבת הספורט, ההסתדרות החדשה

בוריס קצ׳קו - מנהל כספים חוות הנוער הציוני, כפרי נוער

נחמי גייניס - מנכלית מועצת כפרי הנוער, כפרי נוער

משה בן שושן - כפר הנוער בן שמן, כפרי נוער

אהובה אווה חסון - חוות הנוער הציוני, כפרי נוער

עמי מגן - מנהל הדסה נעורים, כפרי נוער

אבי אלבאז - מנכ״ל, הפורום הציבורי - כפרי הנוער והפנימיות

גבריאל חמו - מנכ"ל, הפורום הציבורי - כפרי הנוער והפנימיות

יעקב יקי דיכנטברג - יו"ר ועד המדריכים בכפרי הנוער, הפורום הציבורי - כפרי הנוער והפנימיות

שני רבי - מנהלת התקשרויות, האגודה לקידום החינוך
מנהלת הוועדה
אתי דנן
רישום פרלמנטרי
אתי אפלבוים


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
בקשה לקיום דיון דחוף בנושא: תקציב תקנת המודרכות של כפרי הנוער
מ"מ היו"ר סימון דוידסון
בוקר טוב. אני פותח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט. על סדר-היום: דיון דחוף בנושא: תקציב תקנת המודרכות של כפרי הנוער.

אני רוצה לפתוח ולומר למה היה חשוב לעשות את דיון השליש הזה. חבר הכנסת טור פז הוביל את הנושא והצטרפו מספר חברי כנסת של ועדת חינוך. אני רוצה לומר לכם שבאופן אישי, סיירתי וביקרתי בלא מעט בכפרי נוער. אני לא סתם מספר סיפורים או על איזה מייל שקיבלתי או התכתבות בנושא. ראיתי בעיניי את חשיבות המטורפת שיש לכפרי הנוער בעתיד של הרבה מאוד בני ובנות נוער במדינת ישראל, אם זה עולים חדשים, נוער ובסיכון. מה כפרי הנוער עושים, מה הם גורמים לחבר'ה האלה ואיך הם הופכים אותם לכאלה שמשרתים את המדינה, בצבא, באקדמיה ובחינוך.

באמת, הכלי הזה של כפרי הנוער לעתיד הנוער במדינת ישראל הוא כלי מאוד חשוב. אנחנו פה באירוע דרמטי. אנחנו לפני תקציב 2025. אני רוצה לומר לכם שמבחינתי, זה שכל שנה צריך לקושש כספים קואליציוניים כדי למלא בצורה כזאת או אחרת את התקציב של כפרי הנוער זה "נון" גדול למדינת ישראל. זה לא משנה אם זאת הממשלה הזאת או ממשלה קודמת, הדבר הזה צריך להיות בתקציב המדינה, עם עלויות קבועות, לפי ריביות, לפי עליית המדד. כל מה שעושים למורים ולמהנדסים ולכל מי שמשרת את הציבור, צריך להיות גם למדריכים בכפרי הנוער. יש פה מחסור גדול מאוד של כסף. ישנם פה נציגים של כפרי הנוער שיתנו את דעתם ויש גם מצגת. נצטרך את האוצר פה איתנו. אנחנו לא רוצים לפגוע בכפרי הנוער. אנחנו לא רוצים להוציא תלמידים מכפרי הנוער. אנחנו רוצים לדאוג לילדי ישראל. אנחנו צריכים לראות מה אנחנו יכולים וצריכים לעשות כדי שזה יקרה.

חבר הכנסת משה טור פז, בבקשה.
משה טור פז (יש עתיד)
חבר הכנסת דוידסון, תודה לך. חבריי כאן לדרך, אנחנו נמצאים במסע להביא את תלמידי כפרי הנוער ואת תלמידי הלינה החוץ ביתית בישראל למרכז הבמה, למקום שהם צריכים להיות בו. בשבוע שעבר קיימנו שדולה חשובה שהשתתפו בה רבים מחברי הכנסת ודיברנו על 25,000 תלמידים בלינה חוץ ביתית.

במסע הזה היו לנו הצלחות וכישלונות. דבר אחד לא קרה וזה מה שאתה פתחת איתו, חבר הכנסת דוידסון, זה שמדינת ישראל תתקצב בבסיס, בדין, בצורה מובהקת את מה שצריך. אנחנו לא מבקשים יותר. בניגוד לעמדתנו, רק אתמול אושר תקציב בקריאה ראשונה לשנת 2024, סכום של 600 מיליארד ועם תוספות זה למעלה מ-700 מיליארד שקלים. זה מעליב שאנחנו צריכים לעסוק פה בכמה עשרות מיליונים שלא מגיעים לילדים שהכי צריכים אותם.

בואו נזכור. לפני למעלה משנתיים הונח פה על שולחן הכנסת דו"ח שנראה בהמשך, שסקר בצורה מדויקת ביותר מה נותנת המדינה לילד פנימייה ומה היא צריכה לתת. הפער עמד אז על 56 מיליון. נזכור, הצמדה, מדדים מסוימים אפילו עלו יותר מאחרים. למרות זאת הצלחנו בתקציב של לפני שנתיים לסגור 18 מיליון מתוך ה-56. זה היה מאמץ משותף. פעם לפני כן אכן נתתי לזה כסף קואליציוני כשאנחנו היינו בממשלה, אבל כל זה כרגע לא מתקרב לטפל בבעיה.

בנוסף לכך, אנחנו עוסקים בכך שהשכר המוקדש למדריכים שעושים בפועל את העבודה מול התלמידים לא זז בשקל, לא פרצנו שום דבר.

פה אני פונה פעם אחת לממשלה ופעם שנייה לך, נציג האוצר ואומר לך. אנחנו צריכים פה לפרוץ דרך. אנחנו יודעים שזאת שנה עם גזירות קשות. בוועדה אחרת, שאני אלך אליה עוד מעט, צריך להעלות בכמה מיליארדים טובים. אנחנו יודעים שלמדינה חסר כסף בתקופה שההוצאות גדולות וההכנסות קטנות. יחד עם זאת, כמו שאני מזכיר בכל ועדה פה, יש מיליארדים שנזרקים לפח. יש מיליארדים שהולכים למשרדים קטנים שלא נסגרו, גם בתקציב החירום הממשלתי.

יש 600 מיליון בתקציב 2024. אתה נציג האוצר יודע שבדיוק היום, ליתר דיוק, לפני עשרה ימים, נסגרה הדלת על השימוש בהם. זה 600 מיליון שמיועדים לרשתות החרדיות לטובת הסכם אופק חדש. יש הנחייה קואליציונית לא לגעת בכסף הזה והוא נזרק לפח.

ב-2025 הכסף הזה יגיע ליותר ממיליארד, בנוסף ל-600 מיליון ואף אחד לא נוגע בהם. ב-10% מהתקציב הזה היינו משנים את תמונת המצב התקציבית של כל כפרי הנוער בישראל ושל כל מדריכי הנוער בישראל. 10% מכסף קואליציוני שמיועד לרשתות חינוך חרדיות, שלא צריכות את הכסף הזה. זאת הסיבה שהן לא מצליחות להוציא אותו, כי הייעוץ המשפטי של כל המשרדים עצר אותו בעזרתנו האדיבה. אז בוא נזכור, יש כסף בקופה. אנחנו מדברים על אחד חלקי עשרת אלפים מתקציב המדינה. זה מה שאנחנו צריכים כדי ליישר את כפרי הנוער והמדריכים. זה הכול, אחד חלקי עשרת אלפים, אחוז מהאחוז למי שלא הבין. זה מה שאנחנו דורשים וזה מה שאנחנו מבקשים שייעשה בתקציב הקרוב.
היו"ר סימון דוידסון
תודה. כמו שאתם מבינים, הדיון יהיה ממוקד לגבי התקנה הזאת של המדריכים. זה מה שאנחנו נרצה וזה הדבר הכי חשוב.

זכות הדיבור לאבי אלבז המנכ"ל. אתה רוצה להציג את המצגת?
אבי אלבאז
אני אגיד רק כמה מילים ואז נציג את המצגת. קודם כל, אני רוצה להודות לך, חבר הכנסת סימון דוידסון, ממלא מקום יו"ר הוועדה על זה שאתה את כפרי הנוער. אני רוצה להודות לחבר הכנסת טור פז, יושב-ראש השדולה, שבאמת עושים לילות כימים למען כל המסגרות החוץ ביתיות ובפרט כפרי הנוער.

חשוב לי להגיד שאנחנו פה באמת בתהליך משותף יחד עם המנהל. שרי נמצאת פה וגם העומד בראשה. כולנו רואים עין בעין את החשיבות של כפרי הנוער ואת החשיבות של הילדים ושל המסגרות הללו. אין פה לעומתיות ואין פה חילוקי הדעות, אנחנו רק רוצים לבוא, להעמיד מול האוצר את התקציבים לטובתם ורווחתם של הילדים ושל הצוותים.

אני אציין, שאנחנו בתוך אירוע של שנה ורבע של מלחמה. באירוע של השדולה מכון ברוקדייל פרסם על גידול בהיקף הילדים ונוער בסיכון, החרפה במצוקות. אותו ילד שנמצא בכפר פלוני נמצא במצב יותר גרוע מבחינה רגשית ונפשית לעומת מה שהוא היה לפני שנה וחצי. כל הדברים האלה בסוף מחייבים תקציבים, משאבים, תקציבים וכוח אדם מיומן.

ברשותך, אפשר להראות את המצגת ואני אראה את הדברים המרכזיים.

(מוצגת מצגת)

כפרי הנוער זה מודל ייחודי עולמי. 150 שנים של עשייה, החל ממקווה ישראל. ישנם 46 כפרים מודרכים. יש עוד 5 כפרים חשובים של האגודה לקידום החינוך שנמצאים פה, שהם גם חלק מתוך העשייה הזאת. בתוך כפרי הנוער יש כפרים שמוגדרים חינוכיים ויש כאלה שהם טיפוליים ומצריכים מעטפת אחרת. טווח הגילאים הוא 12 עד 18.

זה סיפור הצלחה. לא נחזור ונלאה בנתונים שהראינו פה, אבל זה מקור גאווה. אפשר לראות פה את שיעור הזכאות לבגרות, את ההשתלבות בהשכלה גבוהה, נתונים למיון צה"לי ואחוז גיוס לצה"ל. אני חושב שדווקא עכשיו בתקופה הזאת כשאנחנו מדברים ביתר שאת על הדברים האלה סביב מציאות המלחמה אפשר לראות עד כמה זאת פנינה שצריך לשמר ולהעצים אותה בהסתכלות עתידית.

בתוך כל הסיפור הזה של המבנה התקציבי של כפרי הנוער, אנחנו רוצים להתמקד בסיפור של תקנת המודרכות. השקף הזה הוא מאותו דוח של BDO שנעשה במסגרת המטה המשותף שהוקם לפני כשנתיים והוצג פה. הוא נעשה עם כפרי הנוער והפורום הציבורי על-ידי משרד רואה חשבון BDO.

אני אגיד בתמציתיות, בלי להיכנס למספרים המאוד קטנים. ראו פה איזו מגמה של שחיקה. בגדול, תקציב של כפרי הנוער מגיע משני מקורות, "סל לאור" ותקנת המודרכות. סל האור זה מ-1975 כמדומני ותקנת המודרכות תוקננה בשנת 1993 כדי לשפות את כפרי הנוער ובפועל היא נשחקה עשרות שנים. בעצם, בדוח הזה שהוצג לפניכם בתקציב הקודם, הראנו שבעצם יש מגמה של שחיקה בתקציב הזה ובסוף הפער לאותם כפרים עומד על 56.5 מיליון שקלים. בעצם, מה שנעשה, וזה צריך להגיד תודה לכם שהייתם שותפים במהלך הזה, בעצם הצליחו להתחייב לתקציב של כ-18.3 מיליון שקלים. עדיין זה הותיר פער של קרוב של 38 מיליון שקלים מתוך תקנת המודרכות.

בסופו של דבר, הפגיעה בתקציב היא פגיעה בילד ובילדה שנמצאים שם. אנחנו רואים את ההשפעה ברמת כוח האדם של המדריכים. יש את הסיפור של תחלופת המדריכים, הקושי לשמר, לגייס מדריכים, להעסיק אותם, ניוד משאבים על חשבון צרכים חיוניים. כפרי הנוער צריכים גם לפתוח את שעריהם להכנסות מניבות כדי להתמודד מול הדברים האלה ולקחת הלוואות. אני חושב שיש פה לפחות כפר אחד שלוקח הלוואות והוא יספר על זה עוד מעט.

זה מעסיק מאוד את המנהלים ואת הצוותים במקום לעסוק בשליחות שהם צריכים להיות בה – מיקוד הילד, ההישגים, במיוחד היום למען העתיד של מדינת ישראל.

בעצם, אנחנו רוצים לדבר על הסיפור של ההתחייבות שנאמרה בשולחן הזה לפני כשנה וחצי שנתיים. נאמר שם שאנחנו נתחייב ל-18.3 מיליון בתקציב 2023-2024 ואת היתרה שאז הוגדרה כ-38 מיליון שקלים נביא אותה בתקציב הבא. אנחנו, כאמור, בפתחו של התקציב הזה.
היו"ר סימון דוידסון
כמה ההתחייבות? 18.3 ומה עוד?
אבי אלבאז
זאת היתה ההתחייבות בתקציב הקודם של 2023-2024.
היו"ר סימון דוידסון
לא, אתה אמרת 18.3 פלוס מה?
אבי אלבאז
כדי להגיע ל-56 מיליון אז צריך יתרה שהיא כ-38 מיליון שקלים.
משה טור פז (יש עתיד)
זה לא פותר עדיין את בעיית המדריכים, נכון?
אבי אלבאז
לא, זה תקנות המודרכות.
עמי מגן
רק נגיד שרוב הכסף הולך בכלל להתייקרויות. זה אפילו לא היה שיפוי על מה שהיה צריך.
משה טור פז (יש עתיד)
מה אנחנו צריכים כדי לטפל בבעיית המדריכים? מודרכות ומדריכים זה לא אותו דבר, למי שלא בחומר.
אבי אלבאז
אני רק אגיד מילה אחת. בגדול, על הסיפור של המדריכים. שכר המדריכים הוא פלוס מינוס סביב ה-6,500 שקלים. כן חשוב להגיד שגם פה היה תהליך מדהים שנעשה. אני לא יודע איפה הוא עומד כרגע ואולי אחר-כך יגידו. היה פה איזה ניסיון להבקיע שער ולהגיע למסמך שגם הוסכם עם האוצר, של שכר שמתחיל בפלוס מינוס 8,000 ואחר-כך מתקדם ל-8,500-9,000. דובר על מענק התמדה. זאת איזו בשורה שמזיזה את המציאות המורכבת הזאת. אני פחות יודע להגיד איפה זה עומד כרגע. גם יש מלחמה באמצע והרבה דברים. אולי החברים והחברות שנמצאים פה יוכלו להרחיב, אבל זה תקציב נפרד ואני מסכים עם חבר הכנסת טור פז. תודה.
היו"ר סימון דוידסון
זכות הדיבור לעמי ולאחר מכן נפנה לאוצר.
נחמי גייניס
אני מנכ"לית מועצת כפרי הנוער. יש לי את הזכות לשמש כמנכ"לית מועצת כפרי הנוער. אני אפתח ואומר תודה. אלה ימים לא פשוטים במדינת ישראל וזה שהתפניתם לעסוק בזה, זה רק מעיד על המחויבות שלכם וגם על החיוניות של כפרי הנוער.

מהמקום הזה אני כן אומר תודה גם לשר האוצר ולשר החינוך, שהרוח הגבית שלהם מורגשת. באופן כללי, כפרי הנוער פועלים כבר 150 שנה. תמיד היינו הזרוע הביצועית או של המדינה שבדרך וגם של המדינה. לכל משימה לאומית שנדרשנו ידענו לתת את המענה. אנחנו מתמודדים בשנים האחרונות עם אתגרים גדולים, שלא מאפשרים לנו לעשות את המשימה שלשמה הוקמנו. אנחנו בסך הכול מבקשים שכל אחד יעשה את עבודתו. אתם תמשיכו להוביל ולקדם מדיניות ולהתמודד עם הזירות המשמעותיות מאוד שמדינת ישראל מתמודדת איתן ואנחנו רוצים לחזור חזרה לשטח ולדעת שהפלטפורמה הזאת שנקראת כפרי נוער יכולה להמשיך ולהתקיים גם עוד 20-30 כשאף אחד מאיתנו לא יהיה פה סביב השולחן.

למה? כי זה מפעל ציוני חינוכי שיש לו ערך ויש לו חיוניות עכשיו יותר מתמיד. התוספות האלה שצוינו כאן הן חשובות והן חיוביות, אבל לא לקחו בחשבון שני אירועי שכר שקרו בשנה האחרונה. אחד, זה התייקרויות של שכר המינימום והשני זה הסכם המסגרת שנדרשנו בצדק לחתום עליו. בעצם, התוספת הזאת מכסה בעיקר את העלויות האלה. היא לא מאפשרת לנו לטייב תהליכים שלשמם התוספת הזאת נוצרה.

התוספות האלה מתייחסות לשוטף אבל יש כאן כפרים שקיימים כבר 150 שנה. יש בהם בלאי, יש בהם עניין של אחזקה שוטפת שצריכה להתבצע וגם על זה צריך לתת את הדעת. זה לא בא לידי ביטוי בהקשר הזה.

אני כן רוצה לומר מילה טובה למנהל שהולך איתנו יד ביד. רוחות השינוי שקיימות בו בחצי שנה האחרונה מורגשות ותודה על זה. אנחנו יודעים שזאת תקופה מאוד לחוצה בשנה ואתם איתנו יד ביד אז תודה.
היו"ר סימון דוידסון
את יודעת לומר מבחינת התרומות מה השינוי מאז ה-7 באוקטובר?

עמי, לפני שתדבר אני רוצה להציג אותך. עמי הוא מנהל של הדסה נעורים. היתה לי את הזכות לבקר פעמיים את הדסה נעורים. פעם אחת בביקור מקצועי בכל הנושא של התלמידים. כאיש חינוך וספורט שיודע מה זה חינוך ולעבוד עם נוער, עם נוער בסיכון ועם עולים חדשים, זה היה אחד הביקורים היותר מרשימים שהיו לי. יצאתי משם ממש מוקסם. החיבור שהתחברתי אליכם היה בעקבות הביקור הזה.

הביקור השני בהדסה נעורים היה לבקר חברה ושכנה יקרה שלי, תמי רביב, שאיבדה את הבת שלה בכפר עזה ב-7 באוקטובר ואת בן זוגה. הם הקימו שם מתחם מהמם ומדהים לטיפול בטראומה. הוא רק גדל וגדל. עמי, תודה על האכסניה הזאת. זה מרגש לראות את הדבר הזה.
עמי מגן
תודה רבה על המילים הטובות. גם חבר הכנסת טור פז שנמצא פה ביקר מספר פעמים בכפר, כולל הבן שלו שפונה יחד עם המכינה והם הגיעו אלינו לכפר. הוא היה איתנו גם בהכנסת ספר תורה של הכפר. הכפרים באמת הם מפעל חינוכי מאוד גדול.

אני אענה לגבי התרומות ואני אתייחס בקצרה. מבחינת התרומות, החל מה-7 באוקטובר אנחנו רואים ירידה. אני מדבר עלי ועל כפרי נוער שאני מכיר. חלה ירידה בהיקף התרומות כי היום הכול הולך לדברים מאוד מובהקים בדרום ובצפון ולארגונים הגדולים.

אני אגיד עוד משהו על תרומות כי תרומות יכולות להטעות. תרומות לא נכנסו לשוטף. כמעט אף תרומה לא נכנסת לשוטף כי הן צבועות.
היו"ר סימון דוידסון
בית הכנסת שהקמת שם זאת תרומה?
עמי מגן
תרומה. לפעמים אנחנו מצליחים לעשות מצ'ינג אבל אין כמעט כסף שהולך לשוטף. מיכל דיברה על זה שה-56 מיליון שקלים פער זה לשוטף. יש עוד הרבה דברים של פחת שצריך לעשות.

אני גם מתחבר לתודות לכל העוסקים בדבר וגם לפורום הציבור שדוחף את זה קדימה יחד עם מועצת כפרי הנוער. אני גם מאוד מתחבר למה שנחמי אמרה על השיתוף עם המנהל לחינוך התיישבותי בשנה האחרונה. יש סדר בתהליכים.

אני רוצה רגע לדבר לאוצר. אני רוצה לנסות לזקק את מה שאולי מפספסים. לאורך כל השנים כפרי נוער נתנו מענה אבל במהלך השנים האחרונות, מאז הקורונה וקיים גם הנדבך הנוסף של ה-7 באוקטובר. מאז הקורונה אנחנו רואים ילדים רבים, נערים ונערות, שצריכים מסגרות חוץ ביתיות.

אני אסביר את זה בצורה שהאוצר מבין. ילד במסגרת חוץ ביתית בכפרי הנוער עולה למדינה, פלוס מינוס 50,000-60,000 שקלים. זה ממוצע, תלוי באיזה כפר הוא. ילד במסגרת חוץ ביתית, בהשמה חוץ ביתית ברווחה, עולה למדינה בין 120,000 ל-180,000 שקלים.

למה אני אומר את זה? כי הרבה פעמים, אם המשפחה היתה מספיק חזקה, מספיק הבינה, מספיק אמיצה והילד קלט שהוא צריך להגיע לכפר נוער, אז יימנע וייחסך ממנו להגיע שנה אחר-כך למסגרות של רווחה. אבי דיבר על הלוואות. אצלי בכפר, כל שנה 1.3 מיליון שקל הלוואות בשביל החזקה של תשתיות. זה כבר לדיון נפרד של רשויות שמטילות היטלים אסטרונומיים. אולי זה דיון שאנחנו צריכים לעשות בוועדת הפנים של הכנסת, על מעמדו של כפר הנוער אבל זה לא לכאן.

אם האוצר לא יתעורר ויבין את זה שאחרי ה-7 באוקטובר אנחנו הולכים לתת מענה לכמה שיותר ילדים – הכפר שלנו קלט מהצפון, מהדרום, קיבוצים, מושבים. אם לא יבינו את זה, בעוד 8 עד 10 שנים הכסף הזה ישולם בריבית דריבית במסגרות של רווחה. רוב מסגרות הרווחה הן גם מסגרות מופרטות עם פיקוח כזה או אחר. היות ואנחנו מכירים חלק, אני אומר שבכפר הנוער, העושר והאושר גדולים יותר. זה צריך להיות רצון של המדינה, שהילדים שצריכים יגיעו לכפר הנוער ולאו דווקא למסגרות של רווחה. זאת, חס וחלילה בלי להוריד פסיק מהשליחות של מסגרות הרווחה.

זאת השליחות שלנו, גם עכשיו אחרי הקורונה ובטח אחרי ה-7 באוקטובר. אנחנו ממשיכים לקלוט ילדים ואנחנו משלימים מהיקב ומהגורן דברים שאנחנו צריכים. שוב אני אומר, יש פה רוחות של שינוי שאנחנו מודים עליהם אבל בסופו של דבר אנחנו צריכים לראות את זה בא לידי ביטוי בכסף. גם ה-18 מיליון שאבי דיבר עליהם, הגיעו כשיפוי על כל מיני עליות שהיו ותשלומים שהיינו צריכים לתת. תודה על המקום ועל השיחה החשובה הזאת.
היו"ר סימון דוידסון
דן, ממשרד האוצר, בבקשה.
דן פיקמן
אני אשמח לדבר אחרי מנהל החינוך ההתיישבותי.
היו"ר סימון דוידסון
יש עוד דוברים, אתה רוצה לתת להם לדבר?
דן פיקמן
אין בעיה. אני אגיד שכפי שחבר הכנסת טור פז, תקציב 2025 הוא תקציב מאוד מאוד קשה. יש מגבלות פיסקאליות מאוד מאוד גדולות על ההוצאות של המדינה. בכל זאת, תהיה צפויה עלייה די משמעותית בתקציב המודרכות, בהתאם לשינויים, כפי שהזכרתם, שכר מינימום ועלויות שונות שהתעדכנו, אז תהיה תוספת.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
של כמה?
דן פיקמן
אני כרגע לא יכול להגיד, אבל תהיה תוספת משמעותית. אני יכול להגיד שאנחנו מכירים בחשיבות של כפרי הנוער, אבל כן מדובר בתקציב שהוא תוספתי מעל הרמה הבסיסית של העלאות.
קריאה
המקור של התוספתי?
דן פיקמן
לא מקור תוספתי אלא שזה תקציב. יש את סל האור שזה הסל הבסיסי לכל הפנימיות. מעליו יש את תקציבי המודרכות. חוץ מזה יש המון קולות קוראים ושימושים שהם ספציפיים לכפרי הנוער שהמנהל מפעיל. לכן יש פה מענה תקציבי מאוד מאוד נרחב מעבר לתקנת המודרכות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
עידן, שנייה. אל תגיד שיש מענה רחב. אין מענה. אנחנו פה לא נמצאים לא שנה ראשונה. אתה אומר ש-2025 היא שנה תקציבית קשה? אנחנו היינו פה גם לפני שנה וגם לפני שנתיים. אני לא יכולה לתפוס את זה בכלל, שהם צריכים להגיע לכאן ולהתחנן כל פעם. הם לא מדברים על קצפת. תקציב המודרכות לא נכנסת לקצפת, הוא נכנס להוצאות בסיסיות של ילדי ישראל. למה הם צריכים לבוא להתחנן?

אל תגיד שיש מספיק, אין מספיק. זה לא מעודכן. הם לא באים להתחנן כאן כי בא להם לבלות יום בכנסת. תאמין לי שהם לא רוצים לראות אותנו. הם רוצים שהמקום הזה שבו נמצאים ילדים שזקוקים למעטפת סופר רחבה, יחיו חיים של המינימום. אף אחד לא מבקש פה לקנות להם ליוויס. אני אומרת לך, אל תגידו את זה. אני מקבלת את זה שתגיד שאנחנו בשנת תקציב, אבל זה לא משחרר את האחריות שלכם כי גם בשנים קודמות הם נאלצו להתחנן פה.

אתה אומר שיהיה תקציב משמעותי, אנחנו רוצים לשמוע מה? כרגע זה מכסה 10%. אנחנו רוצים לדעת שזה לפחות יגיע למספרים שהם לא כל היום ישבו וידאגו איך הם גומרים את החודש בלי שהילדים ירגישו במצוקה.
דן פיקמן
כמו שאמרתי, תהיה תוספת משמעותית בשנת 2025.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
כמה?
דן פיקמן
אני כרגע לא יודע להגיד את התקציב הספציפי, אבל תהיה תוספת מאוד משמעותית. אפשר לתת למנהל חינוך התיישבותי לפרט רגע על כלל ההיבטים שמתוקצבים בכפרי הנוער.
משה טור פז (יש עתיד)
קודם כל, טוב מאוד.
היו"ר סימון דוידסון
אני רוצה להגיד לך משהו. אתה יודע את המאבק שעשיתי על תקציב הספורט. אני לא יודע אם אתה בעולמות הללו. רצו לקצץ 300 מיליון. הפכתי פה את הכנסת, הייתי בקואליציה אופוזיציה של כל חברי ועדת הכספים. גפני הבין שזה הולך להתהפך עליו והצלחתי בזה. אנחנו לא רוצים להגיע למלחמות ולהתחיל להביא חברי כנסת ולעשות עליהום וגם לא רוצים לתקוף את סמוטריץ' על זה. אנחנו רוצים לסיים היום את הדיון ולדעת שכפרי הנוער בנושא הזה של מודרכות, הם יכולים להיות רגועים.

עמי לא דיבר על זה, אבל הוא צריך לרוץ לקחת הלוואות. זה לוקח הלוואות וזה לוקח הלוואות ואין תרומות. אי-אפשר כך לגדל ילדים. מדובר פה על ילדי מדינת ישראל, 12,000 נערות ונערים שאנחנו צריכים לטפל בהם. אני לא רוצה להגיע עכשיו לחודש ינואר ולהתחיל במלחמות על 10 מיליון שקלים. בוא תגיד לנו שהם יכולים להיות רגועים. יש לנו עוד חצי שעה לדיון הזה, בסוף הדיון תגיד: חבר הכנסת דוידסון, אני מבטיח לך שכולם יכולים להיות רגועים, הנושא הזה מאחורינו. יש לך עוד חצי שעה לענות לי.

מי רצה לדבר?
שרי שלזינגר
אני מנהלת אגף בכיר תקציבים במנהל לחינוך התיישבותי, פנימייתי ועליית הנוער. קודם כל, חשוב מאוד ואני רוצה לומר שהמנהל לחינוך התיישבותי ומשרד החינוך מכירים, מאמינים ותומכים בכל העשייה החינוכית שנעשית בכפרי הנוער. אנחנו שותפים מלאים ויעידו פה מנהלי הכפרים על העשייה החינוכית הזאת. אנחנו רואים בה ערך חשוב ומשמעותי, תומכים בכפרים ובעובדי הכפרים וכמובן בתלמידים החשובים שלומדים בכפרי הנוער. תכף אני אתייחס גם לנושא הסכם השכר.

אנחנו כמובן נותנים תקציב של סל האור, שאתם מכירים והתייחסתם אליו. בנוסף, כפרי הנוער מקבלים תוספת תקציבית – לדעתי, לזה התכוון נציג האוצר – מעבר לעלות סל האור, מקבלים תוספת תקציבית שנקראת תוספת המודרכות, זאת התוספת המדוברת.

שנת הכספים 2024, שהיא נמצאת בעיצומה בימים אלה, התווספו לתקציב כ-19.5 מיליון שקלים. הכפרים טרם ראו את זה - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ל-2025?
שרי שלזינגר
לתשפ"ה, אנחנו מדברים על שנת לימודים.
משה טור פז (יש עתיד)
זה גם וגם.
שרי שלזינגר
זה גם וגם. אבל זאת תוספת מאוד משמעותית.
משה טור פז (יש עתיד)
זאת אותה תוספת מהתקציב הקודם או שזה משהו אחר?
שרי שלזינגר
לא, לא, תוספת חדשה שהיא מורכבת למעשה משני סכומים. 14.5 מיליון שקלים מתקציב 2024. זאת תוספת שלפחות היא כנראה תתווסף לבסיס תקציב גם שנה הבאה בגין הסכמי השכר ושכר המינימום ומה שהתייחסתם. אלה תוספות קבועות.

בנוסף, כמובן שאנחנו מקווים שיהיו תוספות נוספות. אנחנו בעשייה מאוד משמעותית על הנושא הזה. אנחנו באמצע דצמבר כך שאנחנו בשיא העשייה של האירוע הזה לגבי תשפ"ה. לכן אפילו מנהלי הכפרים טרם מכירים את הנושא הזה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מצוין, זאת תשובה. אתה רואה? תלמד.
שרי שלזינגר
אנחנו בעשייה משותפת. אתם צריכים להבין, אנחנו מדברים באותה שפה. זה סוף דצמבר, אנחנו כולנו פה במרתון של ביצוע כדי לעשות הכי טוב שאפשר גם לכפרים וגם לתלמידים.

חשוב לי לומר בנוסף למה שנאמר פה. אתם ביקשתם נתונים, קיבלנו ארכה לסוף ינואר, אבל ככל הנראה זאת טיוטה ראשונית של קרוב יותר מ-500 מיליון שקלים בשנה לכפרי הנוער בגין מודרכות, סל האור, קב"סים, עובדים סוציאליים, שמירה וביטחון ועוד הרבה נושאים. בנוסף ל-540 מיליון שקלים, אנחנו משקיעים עשרות מיליוני שקלים בבינוי, בפיתוח, בביטחון.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
רגע, את רצה. סוף סוף יש פה כספים, תני לנו להבין.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
אם הכול ורוד, אז למה הוועדה?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
540 המיליון האלה זה עבור כפרי הנוער בלבד?
שרי שלזינגר
כן.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מה זה אומר? תני לי סקירה. כמה כפרי נוער יש במדינת ישראל?
שרי שלזינגר
יש במדינת ישראל 48 כפרי נוער.
משה טור פז (יש עתיד)
שרי, אל תכניסי את השכל"ם.
שרי שלזינגר
לא, בלי השכל"ם.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מה זה שכל"ם? אתם מדברים שפה שאני לא מבינה.
שרי שלזינגר
שכל"ם זה שכר לימוד. ניטרתי את הוצאות שכר הלימוד כי זה נושא בית ספרית וזה לא קשור לתמיכות והקצבות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אוקי. אז אנחנו מדברים על 540 מיליון שיתחלקו ל-48 כפרי נוער. זה יהיה לתקנות המודרכות?
שרי שלזינגר
לא, זה בנוסף. אנחנו מתקצבים עשרות נושאים נוספים, חוץ מהנושא של האחזקה השוטפת של התלמיד. תלמיד עולה מדריכים, צוות וכדומה, דהיינו, כל הנושאים הנוספים של השוטפים. בנוסף, המנהל מתקצב מענים רגשיים באמצעות עובדים סוציאליים, ביטחון ובטיחות, חוגים שונים.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
כן, אבל נאמר לנו שחסר.
שרי שלזינגר
הם המדברים על התקציב השוטף של המודרכות.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
הוקפצנו לתת פה גיבוי לכל חברי הכנסת שנלחמים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
שנייה, אני אעדכן אותך. האוצר אמר שתהיה תוספת, הוא לא יודע כמה כרגע.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
שמעתי שהוא אמר שתהיה תוספת משמעותית.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני אמרתי לו שילמד ממנהל ההתיישבות.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
מה זה תוספת משמעותית? מה שמשמעותי מבחינתכם, לא בהכרח משמעותי מבחינת נבחרי הציבור וכפרי הנוער. לכן אתם כן צריכים להגיד האם אתם הולכים לצמצם את הפער.
דן פיקמן
התוספת מתואמת עם מה ששרי אמרה. שרי יכלה לפרט יותר ממני. אנחנו מדברים על אותם תקציבים תוספתיים.
היו"ר סימון דוידסון
אנחנו גם מאמינים אבל אני רוצים לסיים בעוד חצי שעה עם בשורות.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
היא לא ענתה. חשוב לך להתייחס להרבה דברים אבל אני שואלת ברצינות. הוא אומר שאת יודעת.
שרי שלזינגר
אני מכירה את התוספות שציינתי.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
זה שאתה מכירה, הכול טוב ויפה. האם את שבעת רצון כמי שבסוף אמורה להעביר את התקציבים האלה? אני בוגרת כפר נוער, פנימייה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
את יכולה לחזור שוב כדי שבאמת נבין שאם חסר כסף אז כמה. לאיזו מטרות אפשר להשתמש ב-540 מיליון?
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
יסמין, אני שואלת שאלה פשוטה. הוא זרק שהוא לא רוצה להגיד לנו והוא אומר שהיא יודעת.
שרי שלזינגר
אני אסביר. נציג האוצר התייחס לתקציב 2025 אליו הוא עוד לא יכול להתייחס. אני התייחסתי לתקציב 2024, שאני מאמינה שתקציב 2025 יהיה טוב לפחות כמוהו.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
אנחנו רוצים יותר.
שרי שלזינגר
בסדר, אנחנו גם שמחים תמיד לתקציב גבוה יותר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
את יכולה לפרט לנו למה זה מיועד?
שרי שלזינגר
כן. אני אשמח לפרט ואחר-כך אני גם אתייחס להסכמי השכר. התקציב הזה מיועד ל: החזקת תלמידים, מה שנקרא, סל האור; קציני ביקור.
היו"ר סימון דוידסון
אפשר לדעת כמה זה לכל תלמיד?
שרי שלזינגר
לא.
דן פיקמן
לא, זה משתנה, זה פחות רלוונטי. זה משתנה לפי כל מיני דברים.
שרי שלזינגר
זה משתנה לפי דרגות, פרופיל, סוג מוסד. לצערי הרב זה לא תעריף פשוט.
זה כולל גם
עובדים סוציאליים, דיברנו על המודרכות וזה בפנים; שמירה וביטחון; קולות קוראים נוספים שזה בנוסף. אנחנו מתקצבים: פעילות ספורט, הכנה לצה"ל, תרבות, מענים רגשיים ואפילו טיפולי שיניים לתלמידים נזקקים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה ב-540.
שרי שלזינגר
זה מעבר ל-540. תקשיבי, זאת טיוטה. ביקשתם נתונים, תקבלו בינואר הכול. אנחנו מנסים לסיים שנת כספים.

בנוסף לזה חשוב לי להתייחס להסכם שכר. הסכם השכר ומשא ומתן מתנהל לפחות בשבע השנים האחרונות.
קריאה
עשר שנים.
שרי שלזינגר
עשר? אני מכירה שבע אבל לא הכול אני מכירה. אני מאוד מקווה ומאמינה שאנחנו נמצאים די בישורת האחרונה. הסכם המסגרת שנחתם בשנה שעברה כבר מקבל ביטוי בבסיס תקציב ויקבל ביטוי בבסיס תקציב 2025, כמו שאמרתי וגם שכר המינימום. הסכם השכר של עובדי כפרי הנוער, אמור להיות תוספתי מעבר להסכם המסגרת. זה בתיאום עם האוצר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
כולל מדריכים?
שרי שלזינגר
זה כולל מדריכים אבל לא רק, כל עובדי כפרי הנוער באשר הם. ההסכם הזה, אני מאוד מקווה שייחתם בקרוב. זה משא ומתן מאוד נמרץ. מובילה את זה הנהלת משרד החינוך, השר, המנכ"ל וכמובן מנהל המנהל ד"ר סער הראל.
היו"ר סימון דוידסון
אוקי. מי במשא ומתן הזה? ההסתדרות נמצאים?
שרי שלזינגר
ההסתדרות נמצאת.
היו"ר סימון דוידסון
אז ניר אלון יעלה עוד מעט בזום ואני אבקש ממנו לדבר.
שרי שלזינגר
מעולה. זה גם יחד עם הממונה על השכר, מנהל כלכלה ותקציבים.
היו"ר סימון דוידסון
מי הנציגים של כפרי הנוער?
שרי שלזינגר
מועצת כפרי הנוער.
יעקב יקי דיכנטברג
אדוני היושב-ראש עובדי כפרי הנוער ואני אגיד כמה דברים.
היו"ר סימון דוידסון
אני אשמח שתגיב.
שרי שלזינגר
זהו, אנחנו מקווים שתהיה שנה פורייה, שיהיו תוספות ושנעשה הכי טוב יחד למען תלמידי ישראל.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
אני תכף צריכה ללכת לוועדת אתיקה. אני כאן כדי לחזק את כפרי הנוער ולומר כבוגרת פנימיות. אני לא יודעת אם זה היה כפר נוער. בהתחלה הייתי באולפנה ואחר כך בירושלים בכרמית, סוג של כפר נוער. אני חושבת שכפרי הנוער מעמידים דורות של מנהיגים, דורות של ישראלים הכי פרודוקטיביים שיש עם מוביליות חברתית מדהימה שיש בתוך כפרי הנוער. אסור לנו לרגע לשכוח שההשקעה בהון האנושי של מי שעוטפים את הילדים והילדות, הם אלה שמובילים למצוינות ולהישגים של הילדים האלה.

אני יודעת שלאורך שנים, אדוני היושב-ראש, המדריכים ואנשי הצוות סובלים משכר שבאמת לא מתגמל מספיק ובטח לא מבטא את ההערכה שיש לנבחרי הציבור, גם לחברה הישראלית וגם לילדים הבוגרים והבוגרות. לכן אני חושבת שהאחריות היא לא רק על משרד האוצר, היא בראש ובראשונה על משרד החינוך. נמצא כאן נציג העובדים שתכף ידבר.
יעקב יקי דיכנטברג
אני אשמח שתישארי לשמוע כמה מילים.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
אני אשמע כמה מילים לפני שאני הולכת. כיושבת ראש סיעת המחנה הממלכתי וגם חבר הכנסת מיכאל ביטון שהוא בפורום למען כפרי הנוער, אנחנו מגויסים יחד איתכם. אני חושבת שיש רוב בבית הזה, חוצה קואליציה ואופוזיציה בשביל שהדברים יעלו על המסלול הנכון מהבחינה הזאת, כי אנחנו לא מתכוונים לוותר, באמת, על כבשת הרש. הפערים הם לא כל-כך גדולים, תמצאו את זה בתקציב. תודה.
היו"ר סימון דוידסון
יסמין, תגידי לי מתי את רוצה לדבר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מה, דיברתי מלא.
היו"ר סימון דוידסון
בבקשה אדוני.
יעקב יקי דיכנטברג
אני מדבר בשם כמעט 3,000 עובדים.
היו"ר סימון דוידסון
תציג את עצמך.
יעקב יקי דיכנטברג
אני עובד 40 שנה כמדריך וכמרכז שכבה בכפר הנוער קציני ים בעכו. 45 שנה, קצת כבוד. אני גידלתי כ-3,000 בני נוער והם נמצאים בכל מקום בארץ ובעולם, עוטף עולם. אם לא היו כפרי נוער, אני לא יודע לאן הם היו מגיעים. כל הכספים שבעולם וכל המיליארדים לא היו מעמידים אותם להצלחה בחיים, כמו שעושים כפרי הנוער למיניהם.

אני מנציגי כפרי הנוער. נציג האוצר, אשמח מאוד שתקשיב. הכרתי כל-כך הרבה נציגים שהתחלפו וכל פעם התחלנו מהתחלה. אני ונציגי כפרי הנוער מנהלים מסע מתיש מול האוצר מזה 8 שנים כדי לשפר את השכר הזעום של 6,500 שקלים. אם הם עובדים שתי שבתות אז הם מגיעים ל-7.500 שקלים, היום בשנת 2025.

המדריכים ואימהות הבית ושאר נותני השירות בכפרי הנוער עובדים מסביב לשעון. אני נתתי יותר זמן לילדי הכפרים מאשר לבת שלי וזה עולה לי ביוקר היום. מאז הקמת מדינת ישראל ועד עתה, שום גורם במדינה לא התעניין ולא תמך בעובדים. אני לא מדבר על הכפרים אלא על העובדים, אלה שעושים את המלאכה. הם המרכז. מדריכים ואימהות בית הם המרכז שמביאים למרכזיות שלהם את החניכים. לא התעניינו בנו. במקצוע של המדריך שזאת פרופסיה, מסתכלים על זה כמשהו זמני. לא יכול להיות שמדריך או אם בית יהיו אנשים שלא קיבלו הכשרה ועוסקים בדבר הכי קשה והכי מורכב שזה לטפל בנער. זה הרבה יותר קשה ממה שעושה מורה. אני מעריך את העבודה של המורים רק מורה מתמקצע במקצוע אחד. אנחנו צריכים להיות רב תכליתיים.
פנינה תמנו (המחנה הממלכתי)
נכון, עולם הרגש.
יעקב יקי דיכנטברג
רק היום ילד ניסה לפגוע בעצמו באיזה כפר. הייתי ברכבת והייתי צריך להרגיע אותו והיום בערב אני הולך לפגוש אותו.

אני לא מדבר על שכר נאות ומכבד אלא השכר הוא משפיל ומבזה. אנחנו לא רוצים לשמוע אימרות כנף בנוסח: עבודתכם חיונית, אתם עושים עבודת קודש, אתם עושים עבודת שליחות. הייחודיות של מדינת ישראל שקיימים בה כפרי נוער. מישהו הזכיר פה שאין דומה לזה בשום מקום בעולם. יש משפחתונים אבל אין כפרי נוער. כפרי הנוער הם מצילי חיים. העבודה החינוכית שנעשית בכפרים אינה דומה ואינה משתווה לשום מסגרת אחרת. זה מפעל ציוני ועל בסיס כפרי הנוער גם קמה מדינת ישראל. כל יושבי הבית הזה צריכים לדעת שחלק ניכר מהשרים, חברי הכנסת וראשי ממשלה התחנכו בכפרי נוער שמתוכם יצאו גם מנהיגים.

כך גם היום, כפרי הנוער מוציאים בני נוער שהמסגרת הקונבנציונאלית, קרי, תיכונים, לא הצליחו לטפל באותם ילדים ואנחנו כפרי הנוער, המדריכים ואימהות הבית, נותנים להם את השירות המלא, עוטפים אותם. זה הבית הראשון אפילו, לא השני. אנחנו מצילים גם את ההורים שלהם. הם נמצאים בספורט, בתעשייה, בכלכלה, בכל תחום שאתם תרצו. אני בוגר קציני ים עכו ואני בוגר בן שמן. זה כבוד לשמוע שמישהו בא לצבא ואומר אני בוגר כפר נוער.

המדינה צריכה לקחת אחריות עלינו. המדינה צריכה לפנק אותנו, לטפח את המדריכים, כמו שאנחנו יודעים לקחת אחריות על החניכים שלנו. תודה רבה.
היו"ר סימון דוידסון
תודה רבה. קודם כל, אנחנו צריכים להגיע לך תודה ומחיאות כפיים על כל מה שאתה עושה. לפעמים אנחנו שוכחים להוקיר את האנשים ואתה אחד מהם. אמנם לא גדלתי בכפר נוער, אבל כל החיים אני זוכר, מוקיר ולא אשכח ותמיד אומר שהוא האבא הראשון שלי זה המאמן שגידל אותי. בקצה יש את המורה, את המאמן ואת המדריך וזה מה שהילד צריך. בן אדם אחד שיאמין בו וילווה אותו ויוביל אותו. בגלל זה אנחנו נלחמים על הדבר הזה. להילחם אנחנו יודעים, תאמין לי, לא נוותר על זה.

ניר אלון מההסתדרות איתנו בזום.
ניר אלון
צהרים טובים לכולם.
היו"ר סימון דוידסון
רק שתדע, ניר, שאני נעלב שכל הדיונים שאני עושה, גם בספורט וגם בחינוך, אתה תמיד בזום. הגיע הזמן שתגיע לפה ואפילו תקבל קפה.
ניר אלון
מבטיח לך, בלי נדר, להגיע לדיון הבא, גם בתחום של הספורט וגם בתחום של הכפרים.

קודם כול, תודה רבה על זכות הדיבור, כבוד היושב-ראש. אני אתחיל דווקא אם מה שאתה אמרת. בכובע השני שלי, כראש חטיבת הספורט בהסתדרות, אני יודע כמה עמלת ופעלת כדי שתקציב הספורט לא ייפגע וכל התקציבים בסדר גודל של 300 מיליון שקל חזרו אחרי מאבק שאתה עשית.
היו"ר סימון דוידסון
תודה.
ניר אלון
אני ממש מצפה שמה שהיה בספורט, תשים את כל כובד משקלך.
היו"ר סימון דוידסון
דווקא רזיתי עכשיו.
ניר אלון
לא, בקטע חיובי.

באמת, שאפשר יהיה לתת מענה לכל אותם 52 כפרי נוער. כמו שאמרתם הם מחנכים 12,000 תלמידי פנימייה שמשרתים אותם 3,000 עובדים. אלה מספרים מדהימים ובסופו של דבר התקציב שאנחנו מבקשים הוא לא תקציב גבוה. נגעתם פה בהסכמי השר, שרי דיברה על הסכמי השכר וגם יקי, שהיה הרבה מאוד שנים מדריך בכפר נוער. הסכמי השכר נמצאים במרחק של נגיעה מחתימה על הסכם. יש 20 מיליון שקלים, מעבר לתקציב המודרכות ומעבר ל"סל לאור", מעבר לתוספת שמגנה על הסכמי המסגרת ואמורים להיות משולמים לכל הכפרים. אני אומר לך שזה לא הרבה כסף. הסכומים שמדברים עליהם פה הם לא הרבה כסף, סדר גודל בערך של מיליון שקלים לכל כפר נוסף.
היו"ר סימון דוידסון
מה תוקע את זה? משרד האוצר?
ניר אלון
דיברו פה על 6-7 וזה נכון. כל פעם היה לנו הסכם שנגע לשנה מסוימת וקיבלו למעשה פעימה של סוכריה, פעם 9,500 שקלים, פעם 6,000 ופעם עוד 5,000 שקלים. בסופו של דבר, אנחנו רוצים משהו קבוע כדי שאפשר יהיה לגייס עובדים טובים ובסופו של דבר אפשר לתת לעובדים עוד אופק. בסופו של דבר, הילדים הם אלו שייהנו מהם. אני גדלתי בפנימייה ואני יודע מה זה מדריך, זה אבא ואימא שלנו. אנחנו לא רוצים להרגיש יתומים. אנחנו רוצים להאמין שיש מישהו שדואג לנו. מה שאתה עושה בפעילות של הוועדה הזאת הוא מאוד חשוב רק צריך להמשיך ולהכות בברזל כשהוא חם, כי אני חושב שזה לא עניין של קואליציה ואופוזיציה. כולם רוצים תוספת תקציבית ואנחנו לא חושבים שזה הרבה כסף, גם בזמן שאחרי המלחמה.

גם נציג האוצר מודה. הוא לא נקב בסכום אבל גם הוא מודה שמגיעה תוספת תקציבית משמעותית לכל אותם מנהלים של כל כפרי הנוער. מה שתוקע כרגע מבחינתנו בשכר של העובדים, זה כל מיני דרישות הזויות של האוצר שמבקש לשנות את חוקת העבודה שאנחנו חיים איתה בשלום משנות השבעים. אנחנו מוכנים ללכת לקראת בשביל לנסות לראות איך אפשר לשפר את עבודת המדרים. רוצים קצובה של כהונה. אני אומר לך שזה קשה, אבל נהיה מוכנים ללכת גם לקראת העניין הזה כדי שהילדים ייהנו מהמדריכים שיהיו איתם 24/7. נהיה מוכנים לגלות גמישות, אבל שלא ינסו להוציא לנו עין בכוונה, כדי שבאמת התוספת הזאת תהיה משמעותית. אנחנו מוכנים ללכת לקראת. אני חושב שצריך גם את העזרה שלכם פה. קבעתי פגישה עם יושב-ראש ההסתדרות יחד עם יו"ר הסתדרות המעו"ף, כדי שגם הוא ייתן את הרוח הגבית שלו לעניין הזה. לא רוצים לדבר על שביתות ולא רוצים לדבר על סכסוכים וצעדים. רוצים לדבר תכלס על כסף. רוצים לדעת שכל כפר מקבל לפחות עוד מיליון שקלים בשנה הבאה ואז הוא יכול להסתדר. אפשר יהיה גם לגייס עובדים טובים יותר, גם לשמור על העובדים האלה. בסופו של דבר, מי שייהנה מזה אלה תלמידי הפנימייה שמשוועים לעזרה.

אני אסיים אם מה שאמרת וזה כל-כך נכון. ילד שאתה מאמין בו, ילד שאתה נותן לו את המעטפת הביצועית והרגשית, בסופו של דבר יהיה מוצלח. הוא לא ייפול על שירות הרווחה. 87% מבוגרי כפרי הנוער הם יוצאי סיירות קרביות. מי שחווה קשיים בחיים שלו, בסופו של דבר הוא מוכן הרבה יותר טוב לחיים האמיתיים.

עוד פעם, אני מודה לכולם, למנהל לחינוך התיישבותי, לפורום הציבורי, ליושב ראש הוועד יקי, וגם לך חבר הכנסת דוידסון.
היו"ר סימון דוידסון
ניר, אני אתן לך נתון. מדינת ישראל משלמת בהיקפי, לא נקודתי, מעל 25 מיליארד שקלים על תופעות הסוכרת במדינת ישראל, מילדים ועד קשישים. זה סכום מטורף. כשאתה מטפל בילד מילדות ואתה מחנך אותו לספורט, לערכים של תזונה בריאה וחיים בריאים, אתה יכול לחסוך מיליארדים רבים.

מה עשתה מדינת ישראל שלשום? הכניסה בחוק סופית שהמס על המשקאות הממותקים יורד. הדבר היחיד שהוריד את אחוזי השתייה וגם הכניס מאות מיליונים לקופת המדינה – הורידו את זה. אז תחשוב כמה המדינה לא חושבת בקצה על הבריאות של הילד אלא, לצערי, בסוף הכול פופוליזם. זה הורג אותי הדבר הזה, כי אנחנו יכולים לטפל בילדים. זה כסף קטן. אם אנחנו נדע להביא עוד כסף לספורט, לכפרי הנוער, לחינוך של הילדים, לתעסוקה של הילדים, שלא יסתובבו ברחובות, תחשוב כמה פחות אלימות תהיה, כמה פחות פשע, כמה פחות אונס, כמה פחות סמים ואלכוהול. בסוף אנחנו מטפלים בזה.

אותו ילד שנמצא בכפר נוער, שהמדינה משקיעה עליו 70,000 שקלים בשנה, בכפרים של רווחה משקיעים בו כמעט 200,000 שקלים בשנה, כשהוא כבר במצב של הלשון בחוץ, כמו שאומרים.

אתה זוכר את הסרט מציצים? הפוך, גוטה, הפוך. הכול הפוך עושים פה.
ניר אלון
בוודאי. בתהליך של ספורט אתה מבין מה זה קלוריות ומה זאת תזונה ושלילד צריך לתת גם טיפול תזונתי.
היו"ר סימון דוידסון
אני ראיתי את זה בעיניים.

תודה לך, ניר.
ניר אלון
אני מודה לך. כמו שאמרת, נמשיך לעקוב ולתת בראש.
היו"ר סימון דוידסון
לא, אני אתן פה זמן לתשובה. אני לא אתן לכם שנתיים לעשות דיונים, אני אבקש זמן.

גבריאל חמו, בבקשה.
גבריאל חמו
אני אעשה את זה קצר. רוב הדברים נאמרו, אין טעם שאחזור.

אני מנכ"ל עמותת רוח הגולן. יש לנו 17 מוסדות חינוך, רובם מתרכזים ברמת הגולן וכולם פנימיות. יש לנו גם כפר נוער טיפולי וגם אחרים. אני יכול להגיד שהשנה הזאת בכלל מורכבת באזור שאנחנו נמצאים בו. התפנינו כמה פעמים בעקבות הוראות של פיקוד העורף. בעיקר באותם מקומות בהם אנחנו מטפלים בילדים עם צרכים מיוחדים. למשל, כפר נוער טיפולי באיילת השחר שנמצא במושב יונתן. נאלצנו להעתיק אותו כמה פעמים. לא יכולנו לשלוח הביתה כי מדובר בתלמידות חסרות עורף משפחתי. ההתמודדות לא פשוטה.

אני שומע פה את הדיון ואת המספרים. אני ער למספרים ואני מרגיש את זה אצלנו בצורה משמעותית. אני חושב שצריך לעזור למשרד החינוך מול האוצר. נמצאת איתנו שרי שיודעת בדיוק מה הצרכים. הגדירו צרכים של 56 מיליון שקלים, וממה שאני שומע וממה שנציג האוצר לא אמר, מדובר בתוספת של 19.5 מיליון לתקנת המודרכות. זה מה שאני מבין והפער עדיין גדול מבחינתנו.

מבחינת האוצר, אני מרגיש שזה לא פער גדול לסגור אותו ולסגור אותו בדיון הזה והייתי כבר בכמה דיונים. מעבר לחיבוק, האהדה, אני חושב שבסוף צריך לצאת מהדיון ולהיות תכליתיים.
היו"ר סימון דוידסון
חד משמעית.
גבריאל חמו
תגיד עם מה אנחנו יוצאים מפה. חיבוק ואהדה זה טוב, אבל זה מחמם לטווח קצר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
יש גם את הכספים של משרד ההתיישבות.
גבריאל חמו
לא. מה שהיא אמרה זה כספים שנמצאים כל הזמן במערכת ואין כאן שום דבר חדש. הדבר החדש היחידי שהיא דיברה זה ה-19 מיליון. ה-500 פלוס זה דברים שמקבלים אותם בשוטף לצרכים השוטפים של הכפרים. היא לא דיברה על תוספת.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
חשבתי שזה משהו חדש.
גבריאל חמו
לא. זה לא משהו חדש. זה משהו שוטף שמקבלים אותו כל ה זמן.

סימון הגדיר את זה מראש, מדובר על תוספת בתקנת מודרכות ושכר מדריכים. יש פה שני דברים ספציפיים. להגיד מה נותנים אנחנו יודעים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מה האקסטרה בפער שנוצר.
גבריאל חמו
דיברנו על מה חסר וכולם יודעים מה חסר. גם האוצר יודע מה חסר, גם שר החינוך וגם אתה יודע מה חסר. צריך להשלים 56 מיליון שקלים.

בסופו של דבר, אפילו לחשוב כלכלית ולא חינוכית על הנשמות של הילדים האלה, הסכמתם שזאת השקעה ולא הוצאה. לא מדובר על הרבה כסף.

הגעתי מהגולן במיוחד לישיבה הזאת כדי לצאת מפה מאיזו בשורה. לא יודעים, כמה, נראה, זה דברים ששמענו כבר שנים.
היו"ר סימון דוידסון
תודה רבה אדוני.

דן, יש לי שאלה. אני יודע שבאוצר יש תחזיות מה קורה עכשיו כשמשקיעים איקס כסף, כמה זה משפיע. יש לכם כל מיני תחזיות כאלה.
דן פיקמן
תלוי על איזה נושא. אין לי תחזית כזאת.
היו"ר סימון דוידסון
אני יודע שבבריאות יש דבר כזה. האם פעם עשו עבודה בנושא הזה?
דן פיקמן
לא שאני מכיר, לא משהו שאנחנו עשינו. יכול להיות שעשו באקדמיה, אני לא מכיר דבר הזה.
היו"ר סימון דוידסון
זה כל-כך חשוב. יסמין, תחשבי, בסוף אנחנו רוצים לדעת. יש לנו ילד בן 14. מה קורה כאשר אני משקיע בו איקס כסף במעטפת של חינוך וספורט וכל מה שאנחנו רוצים לקבל. מה קורה בקצה בעוד 10 שנים? איך זה משפיע על המדינה מבחינת כסף? הרי הוא יהיה תלמיד יותר טוב. הוא ילך לאקדמיה, הוא יהיה בצבא.
קריאה
הוא גם יהיה משלם מיסים.
היו"ר סימון דוידסון
בדיוק, הוא ישלם מיסים ויגדל משפחה. יש לזה מכפלות לדבר הזה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ברור, אבל לצערי, המדינה כמעט בכל תחום, יורה לעצמה ברגל פעם אחר פעם. זה יכול להיות מס סוכר שמשלמים עליו מיליונים לחולי סוכרת.
היו"ר סימון דוידסון
שיגע אותי הדבר הזה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה כמעט בכל מקום. זה גם במסגרות החוץ ביתיות.
היו"ר סימון דוידסון
פתאום אתמול בוועדת כספים גפני אמר שהוא מוכן לדיון בנושא הזה של מס סוכר. אחרי שביטלו, חיסלו אותו, עכשיו הוא מוכן לדיון.
יעקב יקי דיכנטברג
אני יכול להגיד לך על 2,500 תלמידים שעברו דרכי, חסכו למדינה מיליארדים והכניסו מיליארדים.
היו"ר סימון דוידסון
אין לי ספק.
משה בן שושן
אני סמנכ"ל של כפר הנוער בן שמן וגם במועצת כפרי הנוער. חשוב לי להעמיד כמה דברים על דיוקם מבחינת תוספות התקציב. בשנת 2023 חל גידול בשכר של כל העובדים כתוצאה של שינוי שכר המינימום. מרבית הכספים שהתווספו ב-2023 וגם ב-2024 נועדו למטרה הזאת. כך שבחשבון כולל יש הטבה אבל לא של 18 מיליון שקלים.
עמי מגן
כל הסכם שייסגר, חשוב מאוד שהוא יהיה אקס טריטוריה לשיפוי שהיתה פה התחייבות, אחרת הגירעון רק ילך ויגדל. זה צריך להיות ברור. ההסכמים שייסגרו ושצריכים להיסגר, אחרי 10 שנים של דיונים, צריכים להיות מחוץ לתוספות שהובטחו לכפרי הנוער. אני מזכיר, זה רק לשוטף הדבר הזה.
היו"ר סימון דוידסון
יש פה נציגה מ"אורט נתניה" ואני חייב לתת לה לדבר. אני למדתי שם ואני לא רוצה להסתבך.
שני רבי
אני מטעם האגודה לקידום החינוך ולא רק מטעם "אורט נתניה" אלא עוד ארבעה קמפוסים פנימייתיים נוספים. תודה לך על זכות הדיבור.

בעצם, האגודה לקידום החינוך מפעילה חמישה קמפוסים פנימייתיים בכל רחבי הארץ. הקמפוסים שלנו, עד לפני שנה קיבלו תקצוב בדיוק כמו כפרי הנוער בהתאם לתקנות המודרכות. מסיבות כאלו ואחרות שלא אכנס אליהן כרגע, החל משנה שעברה, התקצוב שלנו הוא בעצם בתקנה נפרדת של פנימיות צמודות משק חקלאי.
היו"ר סימון דוידסון
אה, אתם אלה שהכריחו אתכם לבנות חממות?
שני רבי
כן, זה אנחנו.
היו"ר סימון דוידסון
נסעתי לראות את זה ולא האמנתי שאני רואה את זה. הכריחו אותם לבנות חממות כדי שהילדים יעסקו בחקלאות ואם לא הם לא מקבלים תקציב.
שני רבי
נכון. בעצם חשוב לי שדין האגודה יישאר כדין כפרי הנוער וכל מה שנחתם, בין אם זה הסכמי שכר, בין אם זה תקינת כוח אדם או כל דבר כזה או אחר, שיכללו גם אותנו, כפי שהיינו במשך כל השנים האלה. אין שום סיבה. היום זה תקנת מודרכות ועכשיו זאת תקנת פנימיות חקלאיות. אני לא יודעת מה יהיה מחר אבל חשוב שנישאר בסיפור הזה כדי שנוכל להמשיך לתת את הרמה ואת האיכות בדיוק כמו שאנחנו עושים היום. בדיוק כמו מה שאנחנו נותנים גם לחניכים שלנו, למדריכים ולכל העובדים שלנו.
בוריס קצ׳קו
אני מנהל כספים של חוות הנוער הציוני, כפר נוער בירושלים.
היו"ר סימון דוידסון
יש שם אגודת שחייה חזקה וסיף, יצאו משם ספורטאים אולימפיים. אני מכיר מצוין.
בוריס קצ׳קו
באופן כללי, כפרי הנוער עברו שנים מאוד לא קלות עם הקורונה ועם המלחמה באוקראינה שפגעה במצבת החניכים. הרבה בזכות המנהל ועזרה של מנהל חינוך התיישבותי שרדנו את זה. הם באמת עזרו לנו לשרוד את התקופות הקשות. עדיין, מאוד קשה לנו בשטח באמת לשרוד. כל הזמן יש מחסור תקציבי תזרימי. כל הזמן זאת הישרדות. אנחנו כל הזמן נלחמים על הכסף, חוסכים ומנסים לבקש כל מיני תקציבים. הרבה מאוד תרומות ירדו בשנים האחרונות. כל נושא התרומות כמעט ולא קיים. זה יותר לכיוון של מיזמים. אם יש מיזם, אז תורם שמח להצטרף למיזם. אין את זה כמעט בשוטף כמו שהיה פעם. מאוד חשוב הנושא הזה וכל מה שדיברנו. אנחנו מרגישים את המחסור הזה וחשובה העזרה פה כדי שהכפרים ימשיכו להתקיים ולהתקדם.
היו"ר סימון דוידסון
תודה רבה. מילה לסיכום.
אבי אלבאז
חשוב לי, כבוד היושב-ראש, שבאמת נצא מפה עם הבנה ברורה מה התקציבים התוספתיים, עם החידודים המאוד חשובים.
היו"ר סימון דוידסון
אתה מדבר על המודרכות?
אבי אלבאז
מה למדריכים, מה לתקנות המודרכות ומה תוספתי? בסופו של דבר, כל מי שפה ועוד עשרות מנהלים שנמצאים בשטח ולא יכלו להגיע היום, צריכים להבין איך הם נערכים. הם כבר בתוך השנה הזאת אבל איך הם נערכים להתמודד?
היו"ר סימון דוידסון
אם תהיה לכם תשובה עוד שבועיים זה טוב לכם? אתה שומע מהאוצר. דן אומר שאין לו תשובה מלאה. הוא אומר שתהיה עלייה משמעותית אבל אין לו תשובה מלאה. בסיכום אני אחייב את משרד האוצר לחזור עם תשובה. לחזור עם תשובה עוד שבועיים זה בסדר.
יעקב יקי דיכנטברג
צריך גם לתת תשובה לעובדים אחרי 8 שנים.
היו"ר סימון דוידסון
אני מבין, אבל משרד האוצר עובד עם עוד כמה דברים.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
כמה כפרי נוער יש?
יעקב יקי דיכנטברג
46.
היו"ר סימון דוידסון
12,000 תלמידים.
יוסף עטאונה (חד"ש-תע"ל)
כמה יש בחברה הערבית?
עמי מגן
אני רוצה להגיד לך משהו. יש כפר אחד בדואי. אני אומר זאת לצערי, כי אני אחרי פגישה עם חברים ממפלגת רע"ם לנסות להקים כפר נוער בחברה הערבית. אני חושבת שהחברה הערבית חייבת להקים כפרי נוער. זה מודל מנצח.
קריאה
הם משולבים בכפרים.
אבי אלבאז
אני אחדד. יש כפר מצוין בגבעת חביבה של האגודה. מודל יוצא מן הכלל ונשמח שתגיע לשם לסיור.
אהובה אווה חסון
יש גם בני נוער מהמגזר שמשולבים בכפרים.
יעקב יקי דיכנטברג
נכון, גם בקציני ים עכו יש מכל המגזרים.
עמי מגן
נשמח לתת את התמיכה ואת הליווי וכל מה שצריך כי זה הכרחי.
שני רבי
אני אתכם בסוף הישיבה. אנחנו מאוד נשמח שתגיע אלינו לביקור בגבעת חביבה.
היו"ר סימון דוידסון
אני רוצה לסכם את הדיון. הוועדה שולחת תנחומים למשפחות הנופלים. מקווה ומתפללת לשיבתם של כל 100 החטופים והחטופות שלנו.

הוועדה רואה חשיבות גדולה בהמשך קיומם של כפרי הנוער הממלאים תפקיד חיוני בהענקת מסגרת חינוכית תומכת לבני נוער במצבי סיכון ובסיוע להשתלבותם בחברה. יש לחזק את רווחתם של המדריכים, הילדים והנוער.

הוועדה רואה בדאגה את השחיקה בתקציבם של כפרי הנוער. יש להבטיח שמסגרות חינוכיות חשובות אלה לא יקרסו ויש להעניק להן את התמיכה הנדרשת להמשך תפקודן.

הוועדה שמחה לשמוע ממשרד האוצר – את כתבת שמחה – טוב, שמחה, בסדר. נהיה שמחים כשנדע את התוצאה. הוועדה שמחה לשמוע ממשרד האוצר על תוספת משמעותית בתקציבי כפרי הנוער.

הוועדה מבקשת לדעת מה גובה התקציב לתקנת המודרכות והמדריכים. משרד החינוך עדכן כי מתקיים משא ומתן על הסכמי השכר של המדריכים והעובדים.

1. הוועדה מבקשת לקבל תוך שבועיים דיווח על התקדמות המשא ומתן.
2. את הסכום לגבי התוספת לתקנת המודרכות והמדריכים.

שבועיים זה מספיק זמן, אני חושב שתהיו מוכנים וערוכים לזה ואני מבקש שזה יקרה.

הוועדה דורשת לכלול תקציב כפר הנוער בבסיס התקציב ולא בכספים קואליציוניים. הגיע הזמן לעשות את זה. אני אוסיף ואגיד לך, דן, שזה הזוי שזה לא בבסיס התקציב וזה הזוי שתנועות הנוער לא בבסיס התקציב ועוד כל מיני דברים אחרים.

גם שר האוצר סמוטריץ' הסכים איתי ורצה להכניס את זה בבסיס התקציב. יש התנגדות של אגף תקציבים. הגיע הזמן שזה יקרה. יותר מידי שנים זה פוגע בתפקוד של כפרי הנוער ותנועות הנוער. הגיע הזמן לעשות את זה.

אני מודה לכולם שהגיעו. אני מבטיח לכולם שנעמוד על זה ונהיה בדיון עם משרד האוצר. תודה רבה.


הישיבה ננעלה בשעה 14:00.

קוד המקור של הנתונים