פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
35
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
16/12/2024
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 118
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
יום שני, ט"ו בכסלו התשפ"ה (16 בדצמבר 2024), שעה 12:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 16/12/2024
הצעה לדיון מהיר בנושא: "שיא במספר הנשים שנרצחו מתחילת השנה בעשור האחרון"
פרוטוקול
סדר היום
הצעה לדיון מהיר בנושא: "שיא במספר הנשים שנרצחו מתחילת השנה בעשור האחרון", של חה"כ עאידה תומא סלימאן, יואב סגלוביץ', גלעד קריב
מוזמנים
¶
דנה בן צבי - רפ"ק, ר' חו' אלמ"ב, המשרד לביטחון לאומי
דניאל ברינר - מנהל תחום בכיר רישוי חברות אבטחה, המשרד לביטחון לאומי
אדם פארס - סנ"צ, רמ"ד שותפויות חברה ערבית, המשרד לביטחון לאומי
זוהרה עטיה - רס"ב, ע' ר' חו' אלמ"ב מדור נפגעי עבירה, המשרד לביטחון לאומי
דניאל רז - הנהלת הסיוע המשפטי, משרד המשפטים
סאיד תלי - מנהל תחום טיפול באלימות במשפחה וממונה הערכת מסוכנות, משרד הרווחה והביטחון החברתי בישראל
ג'רי אלמו קפיטל - ממ"מ, מרכז המחקר והמידע של הכנסת
מירב שטרן - מנכ"לית, המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה
אילת אטיאס סיון - יועצת מנכ"לית, הרשות לקידום מעמד האישה
לרה צינמן - יו"ר, ארגון משפחות נרצחים ונרצחות
הודיה מויאל - קשרי ממשל, שדולת הנשים בישראל
ורד פרי - עו"ד, יועצת משפטית בהתנדבות, פורום מיכל סלה
נעמה זרביב - מנכ"לית, שוברות שוויון
רוחמה גמרמן - יו"ר, פורום של תקווה
מאירה בסוק - עו"ד, לשכה משפטית, נעמ"ת
איריס שפירא - עו"ד, אימהות בחזית
רישום פרלמנטרי
¶
אפרת שלמה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעה לדיון מהיר בנושא: "שיא במספר הנשים שנרצחו מתחילת השנה בעשור האחרון", של ח"כ עאידה תומא סלימאן, יואב סגלוביץ', גלעד קריב (מס' 342).
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני מתכבדת לפתוח את הדיון של הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי היום ה-16 בדצמבר 2024 ט"ו בכסלו התשפ"ה, הנושא הצעה לדיון מהיר בנושא שיא במספר הנשים שנרצחו מתחילת השנה בעשור האחרון של חברי הכנסת עאידה תומא סלימאן, חבר הכנסת יואב סגלוביץ וחבר הכנסת גלעד קריב.
אני רואה מהמציעים כאן את סגלוביץ' אז אתה תהיה ראשון הדוברים, אני רק אתייחס במילה כי היום פוצח הרצח של סיגלית אלבז מבית שאן, גם היא נרצחה על ידי בן זוגה, גם לפני יומיים לדעתי או אתמול רצח של באמת בני זוג בשנות ה-70 לחייהם שהיא נרצחה על ידי בן זוגה. היה כאן דיון של הוועדה ביקשנו מהמשטרה נתונים, היה עניין שהנתונים מועברים למשרד המשרד לא מעביר, אבל כמו שנגיד לא חיכינו אז מיד אחרי סגלוביץ תדבר ג'רי מהממ"מ על הנתונים שיש בפנינו.
אז נתחיל עם סגלוביץ', בבקשה אדוני ראשון המציעים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני אעשה את זה מאוד קצר, הנתונים של מקרי הרצח של נשים בחברה הערבית נמצאים בעליה, בכלל יש עלייה במקרי הרצח אבל יש גם שינוי בתופעה והייתי רוצה לשמוע על השינוי בתופעה הזו כי אנחנו רואים פה שינוי משמעותי השנה הזאת, אני רואה שיש פה נציגים של המשטרה ונציגים של המשרדים, אני מעדיף שהנושא הזה קודם כל יעלה, אני בדעה לקבל מהם התייחסויות של המשרדים ואז אני אגיד כמה מילים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אז אני מתחילה קודם כל עם ג'רי בסדר ולאחר מכן נשמע אותם בסדר? בקצרה את מתחילה את המצגת? אוקיי אז בואי נעשה כי הרוב גם לדעתי כבר דיברנו אבל זה חשוב, קדימה.
ג'רי אלמו קפיטל
¶
שלום ג'רי אלמו קפיטל חוקרת במרכז המחקר והמידע של הכנסת, בהמשך לדיון שהיה ביום המאבק באלימות כלפי נשים ועקב קבלת מענה באיחור בכל הנוגע לקורבנות רצח נשים, התבקשנו לכתוב רצח בכללי, התבקשנו לכתוב מסמך בנפרד כתבנו מסמך על קורבנות רצח בפילוחים שונים, אני אציג פה את הנקודות המרכזיות שעלו במסמך ואפשר להגיד שהנתונים במסמך מחולקים בצורה גסה לשני חלקים: החלק הראשון עוסק בכלל מקרי הרצח והחלק השני מתייחס עושה זום אין יותר לקורבנות רצח נשים.
(הצגת מצגת)
נתחיל עם כלל מקרי הרצח
¶
הנתונים במסמך גם מתייחסים לתקופה שבין ינואר 2023 לאוקטובר 2024 ובכל התקופה נרצחו בסך הכל 536 קורבנות, את הקורבנות בחנו בשלושה אופנים: הבדיקה הראשונה התייחסה לפילוח המגדרי של הקורבנות ואפשר לראות שהרוב המוחלט של הקורבנות הם גברים, כ-90% גברים 478 קורבנות והשאר נשים 58 קורבנות רצח נשים.
בשנת 2023 נרצחו בסך הכל 32 נשים רובן כ-53% היו ערביות ובשנת 2024 ב-10 החודשים הראשונים מינואר 2024 עד אוקטובר 2024 נרצחו בסך הכל 26 נשים גם פה רובן היו ערביות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני עושה רגע שניה גם בדיון הקודם זה היה לנו, הדיון היום הוא על רצח נשים, גם בדיון הקודם הבאתם לי את כל הנתונים של האלימות של גברים זה לא רלוונטי, הזמן קצר תני לי מוקד על רצח נשים בלבד, גם פעם שעברה לא הבנתי גברים אבל בואי רק נשים על אלימות לא חסר בסדר? ברור אבל זה לא מעניין זה פחות חשוב אבל אנחנו מתעסקים בנושא של מספר נשים שנרצחו אז בוא נתמקד בזה, גם בדיון הקודם אותו דבר הבאתם לי כאן נתונים של כל האלימות זה לא רלוונטית פגיעות מיניות, בואי נצטמצם דברי איתנו על נתונים ואני רוצה לתת לעאידה שתמשיך.
ג'רי אלמו קפיטל
¶
17 ערביות בשנת 2023 ובשנת 2024 מינואר 2024 עד אוקטובר 2024 נרצחו בסך הכל 26 נשים גם פה הרוב היו ערביות אנחנו מדברים על 58%.
ג'רי אלמו קפיטל
¶
רגע שניה אנחנו מדברים עד אוקטובר, לצערי מאוקטובר עד עכשיו היו עוד מקרי רצח והם לא נכללים בנתונים.
בדקנו ואנחנו נתמקד רק בנשים אז אנחנו נתמקד בתרשים מצד ימין, בדקנו גם את הזיקה בין החשוד והקורבן ברצח נשים בהסתכלות כללית על כלל קורבנות הנשים לפני החלוקה לפי קבוצת אוכלוסייה, יש לנו זיקת בני זוג מי שנשואים, גרושים מי שגרים ביחד או בנפרד, בן משפחה שאינו בן זוג זה שיש קרבה משפחתית בין הקורבן והחשוד, חשוד ידוע שאינו בן משפחה זה חשוד זר שאין לו קרבה מסוימת למשפחה, זאת אומרת שהמשטרה יודעת שיש חשוד רשום במקרי הרצח, חשוד לא ידוע זה מקרי רצח שהם לא מפוענחים זאת אומרת זהות הרוצח לא ידועה למשטרה, חשוב לציין שהזיקה בין החשוד והקורבן נקבעת אחרי הגשת כתב אישום, זאת אומרת יכול להיות שיש חשוד בחקירה ברצח אבל הזיקה לא נקבעת כל עוד לא הוגש כתב אישום.
ג'רי אלמו קפיטל
¶
אנחנו עוד מעט נדבר על זה. בהסתכלות כללית על כל הנשים אפשר לראות שכמחצית קרוב למחצית 44% נרצחו בתוך המשפחה כלל הנשים ביחד יהודיות וערביות וכמחצית האחר נרצחו בידי חשוד שזהותו לא ידועה למשטרה.
עכשיו אנחנו נתמקד כמו שאתן רציתן על רצח נשים בממוקד ממש בקצרה: אותו תרשים אם קודם אמרנו שאנחנו מסתכלים על כלל הנשים ביחד נשים ויהודיות אנחנו רואים שקרוב למחצית נרצחו בתוך המשפחה וקרוב למחצית על ידי חשוד שזהותו לא ידועה למשטרה, עם זאת כשאנחנו בודקים את הנשים בפילוח לפי קבוצת אוכלוסייה אפשר לראות בצד שמאל שרוב היהודיות 68% נרצחו בתוך המשפחה בין אם זה בידי בן זוג או חשוד אחר קרוב משפחה אחר, לעומת זאת הערביות בצבע יותר בהיר אז הרוב 61% נרצחו בידי חשוד שזהותו לא ידועה, זאת אומרת התיקים מקרי הרצח לא מפוענחים ואנחנו פה מדברים על 20 מקרי רצח מתוך 33 קורבנות רצח ערביות בסך הכל.
משהו נוסף שבדקנו זה את סטטוס הטיפול בכתבי אישום ובדקנו את מקרי הרצח שהיו בשנת 2023 משום שלוקח זמן עד שמגישים כתב אישום, התמקדנו בשנה המלאה האחרונה שהייתה ובסך הכל בשנת 2023 הוגשו 69% בכללית כשאנחנו מסתכלים על כלל כתבי האישום הוגשו 69% מכלל מקרי הרצח כתבי אישום.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
זה בטוח על אותם מקרי רצח אתם מדברים או על סך הכול הגשת כתבי אישום? כי זה יכול להיות כתבי אישום על רצח משנים עברו. זה בטוח על אותם מקרים?
ג'רי אלמו קפיטל
¶
כן על שנת 2023 כן. אנחנו רואים כשאנחנו מסתכלים על כלל הנשים יש שיעור גבוה, עם זאת כשאנחנו מסתכלים - - -
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
רק לראות שאני מבין נכון, זאת אומרת ש-61% ממקרי הרצח בשנת 2023 הוגשו כתבי אישום?
ג'רי אלמו קפיטל
¶
אני אגיד לכם את המספרים המחולטים שאולי כשאומרים את השיעור זה נשמע יותר - - היו לנו בסך הכול 32 מקרי רצח נשים בשנת 2023 ב-22 מהם ב-22 ממקרי הרצח הוגש כתב אישום, זאת אומרת ב-22 מקרי רצח מתוך 32 בסך הכל.
היו"ר מירב בן ארי
¶
זה הגיוני, כי אם היא אומרת ש-17 הם נשים הרי ידוע שבמקרים של יהודיות 95% יש פיענוח.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
לא אבל השאלה ואולי המשטרה במקרה הזה תוכל לעזור, בהרבה מהמקרים כתבי האישום שמוגשים באותה שנה מתייחסים למקרי רצח שקרו בשנים קודמות, השאלה אם תשעת המקרים או 11 מקרים - - -
דנה בן צבי
¶
את צודקת כן כי זה ביחס לטבלה שאנחנו עוקבות אחריה באופן ידני, זה לא כמו בתיקים שאנחנו בודקים בצורה יותר מסחרית, דרך אגב זה נתונים שאנחנו עוקבים באופן ידני ואם כתבנו כתב אישום אז זה כן בתיקים האלה של השנתיים האלה כמעט שנתיים אלה התיקים שהוגשו - - -
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא גם אני עושה חישוב, במקרים של רצח נשים יהודיות מה אחוזי פיענוח שלך? מה אחוזי הפיענוח ברצח נשים יהודיות?
ג'רי אלמו קפיטל
¶
אני מצטערת שאני קוטעת אבל זה בדיוק מה שאנחנו מציגים עכשיו בתרשים' שכשמסתכלים על מספר מקרי רצח שלהם הוגש כתב אישום בפילוח לפי קבוצת האוכלוסייה של הקורבן בשנת 2023, אז אפשר לראות בקרב היהודיות באמצע שבכל מקרי הרצח הוגש כתב אישום, זאת אומרת נעצר חשוד והוגש כתב אישום.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אנחנו לא התעקשנו על כתבי האישום של היהודיות אלא של הערביות כי זה נראה לי מאוד לא משקף - - -
ג'רי אלמו קפיטל
¶
כן, בקרב הערביות פחות ממחצית ממקרי הרצח, אנחנו מדברים על שמונה מתוך 17 מקרי רצח בסך הכל הוגש כתב אישום.
נקודה אחרונה ופה אני אסיים
¶
בדקנו גם את מספר התלונות הקודמות שהיו גם לקורבנות וגם כנגד החשודים לפני הרצח בכל התקופה בין ינואר 2023 לאוקטובר 2024 ואפשר לראות שבקרב הקורבנות ליותר משליש כמעט ל-40% מהקורבנות מתוך 58 קורבנות רצח בסך הכל היו תלונות קודמות בגין אלימות במשפחה, לא בהכרח כנגד החשוד שהוא החשוד ברצח שלהם ולא בהכרח סמוך למועד ביצוע הרצח.
בקרב החשודים אנחנו רואים שבתיקים שבהם כן נרשם חשוד, זאת אומרת תיקים שבהם הוגש כתב אישום, אנחנו רואים שליותר משליש מהם ל-35% היה תיק קודם בגין אלימות במשפחה, שוב לא בהכרח כלפי אותו קורבן ולא בהכרח במועד שהוא סמוך למקרי הרצח.
נקודה אחרונה שהיא מעניינת זה שלגבי תלונות קודמות של הקורבנות, גם במקרים שהקורבן נרצחה על ידי חשוד שזהותו לא ידועה למשטרה היו תלונות קודמות לקורבן על אלימות במשפחה, שוב זה לא בהכרח שהרצח שלה בוצע על רקע אלימות במשפחה יכול להיות על רקע פלילי אחר, אבל גם פה היו תלונות קודמות.
דנה בן צבי
¶
היה לה 2023, לא בגלל שהתיקים האלה עדיין נחקרים היא נתנה את 2023 , היא נתנה את 2023 כי לוקח זמן להגיע לכתבי אישום, אבל לנו יש פה את הנתון הזה להשלים אותו אם צריך, ב-2024 הוגשו 16 כתבי אישום.
דנה בן צבי
¶
אני רוצה גם להגיד שהשנה הזו שעקבנו, המגמה של החברה הערבית השנה הזו התהפכה בחודש אוגוסט, כלומר עד אוגוסט הכמות של הנשים הערביות שנרצחו הייתה יחסית מאוד נמוכה, כשהתחילו האירועים ברמלה בשוק ואחרי זה בכפר קאסם ואחרי זה אירוע שגורר אירוע, אז הגרף של השנה הזו עלה מאוד משמעותית ביחס לחברה הערבית.
דנה בן צבי
¶
ב-2023 כתבי אישום? ב-2023 יש לנו מתוך 32 נשים יש לנו 11 ביהודיות, שמונה בנשים הערביות ועוד שניים במגזר האחר.
דנה בן צבי
¶
השנה אמרנו שזה חמישה מתוך 20 נכון רוב המקרים היו בחציון השני של השנה.
(היו"ר מטי צרפתי הרכבי, 12:30)
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
עוד משהו ג'רי? תודה רבה לג'רי. עאידה את רוצה לומר כמה דברים כי לא היית בפתיח?
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
כן כמובן. תודה על קיום הישיבה וההיענות המהירה, את האמת אני יזמתי את הדיון הזה בגלל ההתפתחויות שקורות מבחינת נשים ערביות, יש קפיצה מאוד מאוד מדאיגה ועלייה חדה במספר מקרי הרצח אבל לא רק במספר אלא בסוג הרציחות האלה, כאשר עכשיו יותר ויותר אנחנו רואים את כניסת - - אנחנו אולי המשטרה גם התחילה לראות את זה, אני התרעתי על זה עוד מ-2014 בישיבות עם המשטרה על כניסת כל הנושא של הפשיעה גם לעניין רצח נשים.
הקשר הזה שהולך ומתהדק באיום על נשים או בגלל שמישהו במשפחה אצלה מעורב בפשיעה, או בגלל שמישהו מהמשפחה שלה כבר איך אומרים נרדף ומאוים על ידי ארגוני פשיעה בסופו של דבר זה מגיע, כי המקרה של רמלה אפשר להבין שזה היה כל העניין של לפוצץ ואז נשרפו שתי נשים וילדה ועוד מקרים כאלה, שבהם גם כן ועל זה התרענו כבר כמה פעמים כארגוני נשים ערביות וכפעילות וגם אותי כחברת כנסת וקיימנו על זה דיונים כשהייתי יושבת ראש הוועדה לקידום מעמד האישה בשנים עברו, שאני חושבת שהגיע הזמן להבין שצורת ההגנה על נשים ערביות צריכה גם כן לקחת בחשבון את הקושי ואת הייחודיות שבסכנות התמונות.
אני לפני כמה ימים נפגשתי עם נשים שמנהלות מקלטים והבנתי שהן נמצאות במצב די קשה, כי בעצם הנשים מגיעות למקלטים וכנראה זה המצב שברוב המקרים רק מי שנמצאות בסכנה הכי גבוהה, זה לא אותם מקרים שהכרנו בעבר וכמובן בטח סאיד מהרווחה יודע את זה טוב מאוד, הרבה מהמקרים המקלטים צריכים לחשוב על אולי אפילו שהנשים יקבלו מקלט חברתי במדינה אחרת, כי אם הן יישארו בארץ הן יירצחו.
השאלה המהותית אצלי
¶
למה ורואים שהיו כ-40% של מקרים של תלונות על אלימות, אם זה מהרוצח עצמו כי בסופו של דבר הרוצח יכול להיות מישהו אחר מישהו מאיים אבל הוא שוכר מישהו שירצח את האישה, למה למרות שיש 40% שכבר התלוננו בעבר הגענו למצב כזה לצערי שבכל זאת הן נרצחות, אני רוצה לראות את האחוז הזה כמו המספרים של הרציחות שירדו.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
כן אבל עוד שאלה עוד משהו שצריכים לשים לב אליו: זה עניין הפצת הנשק ומתן נשק בצורה בלתי מוגבלת בשנה שעברה, התווספו הרבה נשקים לידיים שאנחנו לא בטוחים איך ישתמשו בנשק הזה, הנשק הזה הוא איום רציני על נשים, אני לא יודעת אם מישהו שם לב ש-90 תלונות חדשות שמבקשות לקחת את הנשק מהבן זוג לעומת 5 שהיו בשנה הקודמת, זה מעיד על כמה הנשים מרגישות שהן בסכנה.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
אנחנו דרשנו אם את זוכרת שבקריטריונים של רישיון הנשק תהיה חוות דעת של הרווחה בצורה ישירה וזהה עוד לא קורה כי בעצם זה הכתובת שעל הקיר.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
כבוד היושבת ראש לפי החוק הם צריכים היו לקבל חוות דעת בריאותיים על המצב הנפשי והם לא דרשו את, זה אז אני בטוחה שהם לא ידרשו גם את זה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
משפט שאני ארצה גם כן לשמוע עליו: עניין האמון במשטרה, עניין האמון במשטרה צריך לקחת בחשבון שהחברה הערבית איבדה כל אמון במשטרה, אנחנו לא רואים שהמשטרה עושה משהו כדי למגר את תופעת הפשיעה ולא את תופעת האלימות בצורה רצינית, לכן גם יש פחות תלונות, אני לוקחת בחשבון גם שהירידה במספר התלונות על אלימות גם ברווחה וגם במשטרה מושפעת מאווירת המלחמה, בדרך כלל נשים כשמרגישות מצב חירום כללי הן בעצמן נמנעות מלצאת מהבית מלהתעמת ומנסות לשמור על הילדים, אבל זה עדיין אומר דרשני, עניין מה המשטרה עושה בעניין הזה? ואם יש כל כך הרבה תלונות למה עד עכשיו וסאיד יסביר לנו את זה, למה עד עכשיו השימוש באזיקונים בחוק האזיקונים שנלחמתי עליו מ-2016 וסוף סוף יש לנו אותו, רק שלושה נהנו מהחוק הזה, וחוק טיפול בגברים אלימים גם כן עדיין לא - - -
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
סאיד אני מציעה שקודם כל אולי נאסוף עוד קצת שאלות, תרשום לך את המענים בכדי שככה יגיע מאוד גורמים.
עאידה בעניין שאמרת שבני זוג רוצחים, נראה לי שבעניין הזה היהודים עושים את זה לא פחות טוב מאשר הגברים נכון? אם אני לא טועה לפחות לפי המידע שהוצג יותר בני זוג רוצחים בחברה היהודית מאשר בחברה הערבית.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
לא לא אני עוקבת על זה מ-1992 עד היום, זה לא המצב פשוט באוכלוסייה הערבית המקרים לא מפוענחים.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
אני אגיד שני דברים: קודם כל לגבי דפוס הפגיעה בנשים בחברה הערבית הוא שונה נתחיל בזה, לעיתים זה לאו דווקא לגבי נשים אני מדבר על הדיון על נשים, זה יכול לפגוע לכם באדם תמים שלא קשור לכלום כי הוא חוליה חלשה או חוליה חשובה במשפחה, לכן עלייה ברצח נשים בכל מה שקשור בארגוני פשיעה היא שונה, זה שזה לא בני זוג זה לא מהמעגל היותר רחב וזה לא נדע עד שלא יהיה בפועל עד שיש פיענוח יודעים, אבל המציאות היא זו זאת אומרת המציאות היא שנשים נפגעות ונשים מאוימות מאוד בחברה הערבית וגם פה יש שונות, הדרום זה לא המרכז והמרכז הוא לא הצפון והכפר זה לא העיר וערים מעורבות, זאת אומרת יש פה הרבה מאוד שונות.
ועל רקע השונות הזאת אני הייתי רוצה לשאול את משרדי הממשלה, האם יש איזה תוכניות מיוחדות שנעשו השנה הזאת? זאת שאלה ראשונה, שאלה שנייה שהיא יותר אמירה או יותר מעניין אותי ברמת הנתונים, אני יודע שבשנים האחרונות לפחות בשנתיים האחרונות יש פער ניצול בכל מה שקשור למרכזים למניעת אלימות במשפחה, זאת אומרת כספים שהוקצו לא נוצלו, אז אם בהזדמנות הזאת מישהו יש לו נתון שיגיד לנו מדוע לא נוצלו אז אני מאוד אשמח, כי בסוף זה שרשרת גדולה של טיפול זה לא רק הפיענוח, זה לא רק כזה תחושת המוגנות, היא מהאזיקונים ועד טיפול שהוא לא טיפול משטרתי ועובר דרך גילויים וטיפול אכיפתי וטיפול חברתי ואלף ואחד דברים נוספים, תודה.
דניאל רז
¶
אני פשוט רוצה להוסיף לדיון כמה נקודות שעלו, קודם כל אני דניאל רז עורך דין אחראי על תחום מעמד אישי בהנהלת הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, אנחנו מייצגים בעצם המון המון נשים לרבות כמובן נשים מהחברה הערבית.
יש כמה נקודות שצריך לשים לב שהם ספציפיים גם לחברה הערבית בתיקים שיש לנו, אז אני אדבר עכשיו בשני הכובעים שלנו: אנחנו גם מייצגים כבר שנרצחו את המשפחות השכולות במסגרת נפגעי רצח ופעולות איבה, גם אנחנו מייצגים בתחום דיני משפחה.
אחד הדברים שאנחנו שמנו לב, אני מדבר על ערים מעורבות בדרך כלל אבל לא רק, שגם למשל הרבה תיקים שבאים אלינו נשים שסובלות מאלימות בחברה הערבית, יש לנו לא מעט בעיות גם עם גורמים נוספים ש"לא משתפים פעולה" בגלל הפחד שהעבריין נותן, למשל זה יכול להיות החל מגננות עובדות סוציאליות הן פוחדות פשוט לדבר.
דניאל רז
¶
או רופאות כן, אנחנו נתקלנו בתיקים מאוד מאוד קשים שלא היה לנו שום שיתוף פעולה כלשהו עם הגורמים שאמורים לתת מענה לטיפול בילדים בגלל אותו פחד, אגב זה לא משנה אם הגן הוא גן יהודי לצורך העניין או גן ערבי, אבל הפחד שאותו נאשם/עבריין/עוד לא נחקר מטיל, זה דבר אחד.
דניאל רז
¶
האמון במשטרה אבל עוד הרבה לפני המשטרה, גם כשאני רוצה נגיד צו הגנה אני רוצה להגן על אותה אישה אני נתקל בהרבה יותר בעיות בחברה הערבית ממה שאני למשל בחברה היהודית.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
זה בגלל זה שאנשי מקצוע היום יודעים שאין אף אחד שיגן עליהם ברגע שהם יוציאו את הדוח הזה או יוצאי דוח אחר.
דניאל רז
¶
לכן על הנקודה הזאת צריך לתת גם את הדעת לגבי ההגנה על אנשי מקצוע, זה נקודה אחת וזה חשוב מאוד בהקשר של החברה הערבית כי אם לא אנחנו בבעיה מאוד קשה.
דבר שני הנושא של הטיפול בגברים אלימים וגם הנושא של חוק הלא יודע אמרו לי לא לקרוא לזה איזוק אלקטרוני אבל אקרא לזה איזוק אלקטרוני לגבי זה, לגבי נושא של גברים אלימים גם אנחנו מאמינים ואותם אנחנו גם מייצגים גם גברים, אנחנו מעודדים גברים איפה שאנחנו יכולים ללכת לטיפול גם כשאנחנו מייצגים את הגברים כי אנחנו מייצגים גברים וגם נשים וזה חשוב, יש לנו גם שיתופי פעולה מאוד חשובים עם ויצ"ו בעניין הזה וארגונים נוספים.
דבר שני חשוב להגיד בנושא של איזוק אלקטרוני לגבי השאלה שנשאלה: אין מספיק מידע או יידוע לעורכי דין, אנחנו בעצמנו מאחר שאנחנו מייצגים בשליש מהתיקים יש לנו עכשיו ב-24 בדצמבר 2024 אנחנו מארגנים כנס ארצי לפחות 200 עורכי דין שמייצגים מטעמנו, שבו בין השאר אנחנו נפתח את האופציה של זה כי הנתונים באמת מאוד מטרידים, שזה רק בדיון האחרון זה היה אחד ועכשיו זה שלוש.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
תודה. גם בקטע של היישום אמרו כאן שלוש, אבל בקטע של היישום של האלקטרוני - - -
דניאל רז
¶
זה גם תלוי שאנחנו עכשיו ניידע ואנחנו פועלים גם עם ייעוץ וחקיקה וגם עם גורמי האכיפה ממשיכים.
ורד פרי
¶
כן, להדהד בצער את הנתונים שאנחנו שומעים היום, אנחנו חושבות שפיענוח המקרים הוא מאוד חשוב, אנחנו עוסקות במניעה כדי לדעת מה הם סימני אזהרה חשוב לדעת מה הסיבות שהביאו לרצח, חשוב לפענח את מקרי הרצח, אנחנו קוראות להגביר את השימוש באמצעי הגנה באיזוק אלקטרוני שאנחנו גם נוכחנו בשבועות האחרונים לצערנו שלא נעשה בזה שימוש, למרות שאנחנו היינו מאוד מאוד בעד, דחפנו וסייענו אני מקווה להעברת החוק.
אנחנו קוראות לשימוש ביתר אמצעי הגנה שאנחנו מציעות בפורום: אנחנו מציעות פלטפורמה אבל אפשר לקחת להעתיק מאתנו את הפתרונות האלה.
ורד פרי
¶
מעט וזה מכיוון שחלק מהפתרונות שלנו נועדו לנשים שלא גרות עם בן הזוג המאיים, זה בחברה הערבית הרבה פחות מאשר - - -
ורד פרי
¶
אנחנו משווקות, אנחנו מנסות ומשווקות בכל מקום ויש לנו גם נוכחות בחברה הערבית, אני בעצמי מתראיינת ברדיו בוקרה ובעיתון בוקרה באתרי האינטרנט אנחנו מפרסמות שם, אנחנו משתדלות לתת מעטפת מה שיותר רחבה בכל המגזרים.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
תודה רבה ורד. מירב שטרן את רוצה לדבר עכשיו? בבקשה, מירב מנכ"לית המשרד לשוויון חברתי. תציגי את עצמך עבור הפרוטוקול, יש כאן כאלה שלא מכירות.
מירב שטרן
¶
תודה רבה. מירב שטרן, מנכ"לית המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה.
אני רוצה להגיד שבאמת אני מצטרפת למה שנאמר פה ועוד ייאמר בהמשך במפורט יותר. התפקיד שלנו כרשות לקידום מעמד האישה זה בעצם להעלות למודעות וגם לעסוק במניעה.
אחד הדברים המשמעותיים שהתחלנו לספר עליהם בוועדה האחרונה שהיינו, זה לגבי המחוון למניעת אלימות מגדרית, או יותר נכון מחוון אלימות מגדרית, שבעצם העלנו אותו ממש לפני שלושה שבועות בשיתוף עם הלמ"ס שהוא מאגד מידע כרגע משישה גורמים: גם מסקר ביטחון אישי של הלמ"ס, גם נתונים של מוקד 118 של משרד הרווחה, הנהלת בתי המשפט, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית ועמותת ערן, המטרה היא שבהמשך כמובן זה כרגע פיילוט אנחנו נמשיך ונפתח ונוסיף עוד.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
זה מידע אינפורמטיבי הוא סטטיסטי, הוא לא נותן נניח לצידו ארגז כלים? זה כלי סטטיסטי שמציג את המצב מכל הגורמים, מתכלל את המידע מהגופים השונים שציינת.
מירב שטרן
¶
נכון, המחוון המטרה שלו היא להציג את הנתונים מגורמים שונים והמטרה היא להוסיף עוד כמובן משרדים שעכשיו כבר יש ככל שזה עלה לאוויר כבר יש יותר נכונות.
מירב שטרן
¶
כן אני כבר אציג. אני לא אחזור על נתונים שכבר נאמרו פה אבל אני כן אגיד שמתוך המחוון אנחנו רואים שסוגי האלימות המרכזיים זה אלימות פיזית מינית ונפשית זה הסוגים המרכזיים, השאר הם באחוזים נמוכים יותר, 82% ממקרי האלימות המגדרית מופנים כלפי נשים ו-74% ממקרי האלימות הם מיניים והם כוללים גם את הנושא של הטרדות מיניות, זאת אומרת זה המהותי ביותר.
אני אגיד עוד מידע שהוא בעיניי חשוב בהקשר הזה, שכ-80% מהדיווחים על הנושא של אלימות מינית זה במרחב דווקא של הרחוב ופחות בבית, אנחנו רואים את זה גם מבחינת כמות הפניות.
עכשיו המטרה מבחינתנו זה באמת לקחת את המידע הזה לראות איך בהמשך אליו אנחנו - - -
איריס שפירא
¶
אבל זה בגלל היחסי כוחות הבעייתיים בבית, הסטטיסטיקה שאת אומרת יותר אלימות הטרדה מינית בחוץ זה בגלל מערכת בעייתית וכוחנית, שאם מישהי נמצאת במערכת יחסים אלימה ונמצאת בבית היא לא תתלונן כי היא יודעת שגם אם ירחיקו אותו וגם אם יאזקו אותו אז הוא יחזור הביתה, זה לא אותו דבר כמו אלימות - - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
לא, אני הרצון שלי להגיד סליחה כל הכבוד שהגעתם סטטיסטיקה, אבל עם כל הכבוד הרשות לקידום מעמד האישה לא התחילה אתמול, לא צריך עכשיו להתחיל לנסות להבין את התופעה ומי נפגע יותר ומי יש נגדו יותר תלונות, כל המידע הזה קיים, כל הסטטיסטיקה היא תוצר של או הצלחות או כישלון של המשרדים האחרים, אני הייתי רוצה לראות את הרשות עושה משהו בעניין.
מירב שטרן
¶
אז כמובן שיש עשייה. התחלתי קודם לדבר על המחוון, דרך אגב, עצם ההקמה של המחוון לאלימות מגדרית זה משהו שלא קיים במדינה, קודם כל זה משהו שקורה פעם ראשונה אנחנו עובדים עליו לא מעט זמן וכן המקום הזה של לשתף מידע בין משרדים שונים ובין גם דרך אגב חברה אזרחית, זה משהו שקורה פעם ראשונה בעולם, אין אף מדינה בעולם שמשתפת גם מידע של ארגוני חברה אזרחית, אז קודם כל עצם הקמת המחוון זה כשלעצמו.
דבר נוסף כמובן אנחנו פועלים כל הזמן בערוצים שונים, יש גם שיתוף פעולה של פורום מיכל סלה עם המשרד לתמרורי אזהרה לאלימות שהיא בין בני זוג, איך לזהות.
מירב שטרן
¶
אז אמרתי, אנחנו יצרנו ביחד שישה תמרורי אזהרה שהעלו למודעות בעבודה מול היועצות לקידום מעמד האישה כדי לתווך את זה בסוף לאזרח ולאזרחית בקצה, איך את ואני יכולות לזהות כשאישה נמצאת בזוגיות אלימה, איך אנחנו בעצם יכולות לא להיות הביי סטנדר אלא לזהות ולסייע.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
סליחה עוד ארגונים העלו את זה לפני 30 שנה, למה אנחנו צריכים ליצור את הגלגל מחדש?
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
יכול להיות שאנחנו נקצה איזשהו דיון נקודתי באמת לתוכניות שאתם מקיימים כי לא נספיק, אנחנו רוצים יותר ללמוד על היקף התופעה.
מירב שטרן
¶
אני רק אגיד עוד שני דברים ואני לא ארחיב לגביהם, אבל יש עוד דברים שכמובן נעשים אם זה קמפיין למניעת אלימות כלפי נשים ברשתות, אם זה קול קורא משותף עם משרד הרווחה שגם מגיע בסופו של דבר לאזרחיות בקצה למניעת אלימות, זה יכול להיות ברמת סדנאות מוגנות, זה יכול להיות ברמה של אפילו סדנאות לגברים, יש מגוון מאוד מאוד גדול של עשייה כולל הגנה עצמית.
מירב שטרן
¶
ספציפית בחברה הערבית גם הסדנאות אביב שאנחנו עושות של מוגנות בשבוע שעבר היה בתורען אז גם זה פונה לחברה הערבית, יש מתוך 198 סדנאות - - -
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
שנייה אבל לפני החברה הערבית, מה עוד אתם עושים במשרד מעבר לשיתוף פעולה עם פורום מיכל סלה?
מירב שטרן
¶
הקמפיין הוא בעברית והוא עלה גם בחברה הערבית, עלה גם בחברה הערבית גם ברשתות שלנו של החברה הערבית מתורגם כמובן.
כל הנושא של קולות קוראים, קולות קוראים למניעת אלימות יש גם קול קורא כמובן עם משרד הרווחה, הולך עכשיו לצאת קול קורא ליישובי תקומה וב-25 בדצמבר 2024 ייצא קול קורא נוסף, קול קורא למניעת אלימות זה בעצם מגוון של סדנאות ותוכניות שדרך היועצות לקידום מעמד האישה ברשויות הן מקיימות, יש כ-200 רשויות שלוקחות חלק בפעילות, המטרה היא להעלות למודעות ולתת כלים לנושא של מניעת אלימות, זה גם היה והסתיים במרץ 2024 וגם הול בינואר לצאת קול קורא נוסף לרשויות ובנפרד גם - - -
מירב שטרן
¶
מה שהסתיים ב-2024 היה בהיקף של 4 מיליון ומה שהולך לצאת ב-2025 יהיה בהיקף של 3.5 מיליון פלוס עוד 1.5 מיליון של מנהלת תקומה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
חשבתם או אולי תחשבו לאור כל מה שדיברנו עד עכשיו על וגם חבר הכנסת יואב הוסיף לזה, שצורת הפגיעה בנשים הערביות היא שונה והשירותים הם שונים ואתם לא - -, אני מציעה שתפתחו בדיון מה לעשות בעניין נשים ערביות שהוא מעבר לתרגם קמפיינים, אני אומרת לך א'-ב' בלעשות קמפיין תודעה זה לא לתרגם לעברית אלא לחשוב בערבית וליצור בערבית ולדבר בערבית, כדי שכל המסרים שמתוך החברה יגיעו בקמפיין.
אני הייתי מציעה באמת לא העתק הדבק אלא אני חושבת שגם הרשות חלק גדול מהעבודה שלה לפחות ככה אני למדתי כשהייתי יושבת ראש הוועדה פה ועקבתי אחרי העבודה של הרשות, גם את החלק שלכם בלנטר ולתת חוות דעת על החוקים שמתקבלים בכנסת ודנים בהם בעניין המגדרי, הדבר השני זה גם שיתופי פעולה בוועדות על תוכניות המאבק באלימות נגד נשים במשרדים השונים שיש ועדה בין משרדית וכולי.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
תודה. בסך הכל מירב מה שבעצם עלה כאן מתוך הדברים של עאידה, זה שטיפול בחברה הערבית צריך להיות באוריינטציה לחברה הערבית ולכן צריך לעשות גם מעגלי שיח, גם שיתוף עם מובילי הדעה והמנהיגים ובכדי לעשות את ההתאמות הנדרשות לתרבות של החברה הערבית.
יואב אתה רצית להוסיף משהו? בסדר זאת הייתה הערה אבל לא נפתח את הכל.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
הבקשה שלנו הייתה היום לעשות דיון על הנושא של רצח נשים בחברה הערבית, זה הנושא לפחות הנושא שאנחנו ביקשנו, לא אין לי תלונות אליכם.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
יש פה שונות בדפוסי הרצח בחברה הערבית ועד שמשרדי הממשלה לא יכינו תוכנית שמדברת על זה, שזה מתחיל ממקלטים שחסרים בחברה הערבית ומעוד תקציבים נוספים וגם עובר דרך דברים שהם אולי לא בדיוק למשטרה אבל הם קשורים למשרד לביטחון לאומי, כל התוכניות של הכניסה של הרשות להגנה על עדים לתוך האירוע הזה שכבר לפני שלוש וחצי שנים או ארבע שנים התחילו להיכנס לעניין והוא עובר דרך דברים נוספים של הדרך שבה בעלי מקצוע שעוסקים בנשים בחברה הערבית מאוימים וזה נאמר קודם, יש פה איומים על כל מי שצריך לתת חוות דעת זה טיפול הרבה יותר רחב מהעניין, ואם דובר על פורום מיכל סלה צריך לזכור שפורום סלה בסוף זה לא משרד ממשלתי.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
כולנו מדברים על הראש שלהם הכול, אבל שורה תחתונה גם בהקשר הזה כי האמירה שהייתה פה קודם לגבי נשים ערביות, הרבה מאוד נשים ערביות שהן נמצאות בהליכים כאלה ואחרים והן מאוימות מאוד – חיות לבד, הן לא חיות במשפחה. לכן הרבה מאוד מהדברים שאפשר לספק להם זה אנחנו "דפוקים", סליחה על הביטוי, בגלל שאנחנו חושבים שזה אותו דבר והן חיות בבית. לא, יש הרבה שלא נמצאות שם, יש אחוז גירושים של 30%.
חברים, אחוז של מוסלמיות בחברה הערבית 30% אני לא יודע כמה יודעים את זה, הן לא חיות בבית כשהן גרושות והן מאוימות לא כולן נרצחות אבל הן מאוימות. ולכן, הקצה הוא הרצח, אבל כל התהליך הזה מחייב חשיבה אחרת.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
המוסלמית, בנוצרית זה יותר.
עכשיו יש דברים אני אתן לך דוגמה: היכולת לייצר תהליכי גירושין בחברה הערבית יותר נוחה מהחברה היהודית, כי בית הדין השרעי הוא יותר, יש פה המון דברים אבל עד שלא ישבו ויגידו עושים תוכנית לזה לא יקרה, והייתי מזמן אגב להגיד מהי התוכנית.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
מצוין תודה רבה ליואב על החידד ומעכשיו כל מי שמקבל זכות דיבור מתייחס לרצח נשים בחברה הערבית ולא בכלל, כמו שהתחלנו מרציחות בכלל ירדנו לנשים עכשיו אנחנו מתמקדים ברצח נשים בחברה הערבית.
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
סליחה, שאלה לסקירה. יש לכם איזושהי תוכנית עם יעדים נניח של הפחתת מספר מקרי הרצח לאורך איזשהם שנים? משהו שאפשר להתכוונן לקראתו ולתכנן תוכנית עבודה כוללת? מעבר לדברים מצוינים ככל שיהיו יעילים ככל שנקווה שיהיו, האם יש איזושהי תוכנית עבודה והאם יש יעדים?
מירב שטרן
¶
תראי הנושא של מניעת אלימות כלפי נשים, יש את הוועדה הבין משרדית שדנה בנושא של מניעת אלימות כלפי נשים בזוגיות, חלק מזה זה באמת כל הנושא של איך מפחיתים את זה, גם מבחינתנו כרגע אין תוכנית שהיא חמש שנים קדימה לדוגמה, אנחנו עכשיו עובדות על זה ומוציאות תוכנית עובדות על תוכנית שתכלול את כל משרדי הממשלה ותתייחס גם לנושא הזה.
אז נכון לכרגע אין תוכנית ארוכת טווח, יש פעולות שנעשות בכל שנה ושנה חלקן גם נמשכות, הנושא של מניעת אלימות נכנס תחת התוכנית הממשלתית שאנחנו מציגים.
מירב שטרן
¶
תראי אנחנו נמצאות כרגע באמצע התהליך לקראת כינוס של ועדה בין משרדית ללא ספציפי רק לנושא הזה אלא בכלל לתוכנית חומש לאומית לקידום נשים, אז קשה לי להגיד לך אם זה יהיה בעוד איקס חודשים, אנחנו נמצא עוד בתהליך אנחנו נשמח לעדכן.
מירב שטרן
¶
אמרנו שהתוכנית חומש שלנו היא לקידום נשים ושוויון הזדמנויות שחלק מהנושאים זה גם הנושא של מניעת אלימות, זה לא ספציפית - - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
סליחה אני מתנצלת אבל אי אפשר לקבל את זה, כשאנחנו שואלים על נשים ערביות זה לא במקרה, כי אני בדיוק בדקתי והסתכלתי על הקמפיין, אתם תרגמתם את הפוסט ולא את הקמפיין עצמו הקמפיין עדיין מופיע בעברית, ככה לא חושבים על נשים ערביות וככה לא מתכננים איך יגנו על נשים ערביות.
אני חושבת שהגיע הזמן להקים צוות מיוחד אצלכם שיחשוב ויכתוב תוכנית ולא רק עם כל הכבוד למיכל סלה, הרבה לפני מיכל סלה היו ארגוני נשים שטיפלו באלימות נגד נשים, הקימו מקלטים הקימו מרכזי סיוע, הם עדיין עד היום עובדות והן נשים ערביות והן יודעות בדיוק מה קורה בתוך החברה שלנו ואני חושבת שהגיע הזמן להתחבר אליהן כדי באמת להתחיל לדבר את השפה, זה לא סתם שפה.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
תודה עאידה. לפני שאנחנו עוברים לדוברים הבאים, חברת הכנסת מרב מיכאלי את רוצה לומר?
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
כן, אני קודם כל רוצה להתנצל שאני באה מוועדת החוץ וביטחון והולכת ולא יושבת כאן כל הדיון, אני שמחה שאני נכנסת באמצע דיון שהוא קונקרטי שזה לא קורה הרבה פעמים, אבל המרחק בין מה שצריך לקרות לבין המצב היום הוא באמת באמת גדול.
עכשיו חברי יואב סגלוביץ הלך הרגע דיבר באמת רק על ההקשר של פגיעה בנשים בחברה הערבית, אבל אי אפשר לנתק את זה מההקשר הכולל של הפקרה מוחלטת של החברה הערבית לפשע, שזה דבר שלצערי בקדנציה הזאת - - -
מרב מיכאלי (העבודה)
¶
אנחנו בקדנציה הקודמת התחלנו לראשונה אי פעם באמת להתמודד האמיתית עם הפשע בחברה הערבית, בקדנציה הזאת זה פשוט באמת הפקרה מטורפת, ביטול התוכנית להתמודדות עם הפשע בחברה הערבית והראשונות שסובלות מזה הן נשים גם אם הן לא נרצחות הן הראשונות לסבול מזה.
בחברה היהודית גם העובדה שאנחנו כל כך הרבה שנים מדברות על זה וכל כך הרבה שנים נאבקות בזה וכל כך הרבה שנים מביאות הצעות והארגונים עושים והארגונים מקדמים וכולי וכולי, הוזכרו פה בוודאי הרבה מאוד דברים ובסוף מה שהממשלה יודעת לעשות זה לקחת קצת ממה שעושים הארגונים האזרחיים או יותר ממה שעושים הארגונים האזרחיים ובאמת לא מביאה פתרונות.
העובדה שמספר הנשים נרצחות עולה במקום לרדת, זה באמת כל כך בלתי נסבל, זה דבר שהוא גם יושבות פה מסביב לשולחן כל כך הרבה נשים שמקדישות את חייהן 30 שנה לפחות במאבק בכל באמת בהרבה מאוד זירות ובסופו של דבר אין מה לעשות, אם הממשלה לא נכנסת לעניין ברצינות אי אפשר להתמודד עם זה בלי זה ואני באמת לא יודעת מה עוד צריך שיקרה ומה עוד אפשר לומר כדי שנבין שאי אפשר להמשיך ולהפקיר נשים ושחייהן ודמן יהיו פשוט הפקר.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
תודה מרב. שרון את רוצה איזה משפט? אחר כך. שוב אנחנו כחברה החברה הישראלית חייבת לשים את זה בראש סדרי עדיפויות בכלל, כי בזה אנחנו נמדדים כחברה בסוף בכמה ביטחון אנחנו נותנים לאזרחים בכלל ולנשים בפרט ולאוכלוסיות מוחלשות קל וחומר.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
לא לא הכל בסדר. אני ברשותכם לפני שאנחנו ממשיכים עם הארגונים הנוספים חשוב לי לתת לסאיד מהרווחה, סאיד תלי בבקשה.
סאיד תלי
¶
סאיד תלי, מנהל תחום טיפול באלימות במשפחה משרד הרווחה וממונה הערכת מסוכנות. אני אתייחס לכמה מהדברים שעלו פה: קודם כל באמת האלימות הגואה במרחב הציבורי בחברה הערבית גם זולגת למרחב המשפחתי וכמובן המשמעות היא שהרבה יותר נשים נרצחות כתוצאה מהאירועים האלה.
אני כן רוצה לומר שברור שאכיפה, ענישה, הרתעה ככל שמדובר ברצח באירועים כאלה יהיה הדבר שצריך כמובן קודם כל לבצע, ויחד עם זאת אני כן רוצה להתייחס לכמה דברים שעלו פה: נתחיל בעניין הזה של הפיקוח אלקטרוני, עד כה אלינו הופנו באמת 13 הפניות מבתי המשפט לצורך כתיבת הערכת מסוכנות.
סאיד תלי
¶
לא הוא מדבר על כמה הגיעו - - עאידה רק תקשיבו טוב, אני מדבר אלינו ליחידה להערכת מסוכנות, לא כל פניה לבית המשפט מגיעה אלינו ליחידה.
סאיד תלי
¶
אז פנייה להערכת מסוכנות מכיוון שאני אחראי על היחידה הזאת הגיעו אלינו 13 ועד כה העברנו שבע הערכות מסוכנות ויש ארבעה איזוקים אלקטרוניים לא שלושה כתוצאה מהמצב הזה, אני לא אומר שזה הרבה כמובן, רק אני נותן את - - -
סאיד תלי
¶
אז יש הרבה גורמים באמת שיכולים לתרום לזה שזה יעלה ואנחנו אחד מהם, אנחנו לא מתנערים מאחריות, אנחנו כן מן הסתם מנסים להטמיע כמה שיותר את השימוש אנחנו לא כמובן גורם פונה לבית משפט, אנחנו כן מייעצים ומנחים את הנשים שנמצאות בטיפול אצלנו במרכזים כן לפנות ככל שהם, זה בסוף תלוי בהם כן אנחנו כן מעודדים נשים בסיכון לפנות ולבקש צו הגנה עם איזוק אלקטרוניקה.
אני כן רוצה לומר שבחלק לא קטן מהמקרים שדובר עכשיו עליהם בחברה הערבית איזוק לא יעזור, כי אנחנו מדברים פה יותר על אלימות וסיכון בתוך משפחה בתוך מערכת יחסים זוגית ומשפחתית וככל שיש מעורבים שהם לא ידועים - - -
סאיד תלי
¶
לא יכול לעבוד, אני אומר כי יש פה הרבה כמו שהציגו פה נתונים, שבעצם הרצח בוצע או שבאמצעות אנשים שהם לא בני משפחה ובכלל לא ידועים.
לגבי הנושא של הנשק אני כן רוצה לומר גם פה לצערי מכיוון שהרבה מהנשק בחברה הערבית הוא לא חוקי, אז גם אם נעשה את הממשק הכי אידיאלי עם האגף כלי ירייה, זה עדיין לא יעזור כי אנחנו מדברים פה על חוק כלי ירייה לנשק פרטי וככל שהנשק הוא לא חוקי אז בעצם מתייתר או אין לנו הרבה מה לעשות.
סאיד תלי
¶
עוד עניין שאני רוצה, דרך אגב אנחנו כן במשרד הרווחה כרגע הוצאנו קמפיין בערבית שנבנה בערבית והוא באמת דווקא כוון לגברים ערבים והוא באמת נבנה ביחד עם החברה, זאת אומרת זה איזשהו מהלך שכן קידמנו אותו ממש בשבועיים האחרונים.
סאיד תלי
¶
זה פונה לגברים לפנות לקבלת סיוע, זה מכוון ממש לגברים ערבים במקרה הזה, בשפה הערבית.
אבל כן אני רוצה להגיד שהמענים שיש לנו כולל המקלטים, אלומה, ותוכנית נחמה ל- נניח הושבה מחוץ למדינה במקרים מאוד קיצוניים, יש כאלה גם כמובן הרבה מהן דרך אגב ערביות, זה עדיין לא עוזר לנו, צריך לחשוב פה על איזשהו משהו חדש, כי גם המקלטים שהם לא מוגנים הם בעצם לא מתאימים לחלק גדול מהמקרים וצריך לחשוב פה על איזשהו משהו משותף. כמובן צריך פה ביחד עם המשטרה וביטחון לאומי לחשוב על איזשהו – לא רוצה לקרוא לזה מקלט – אבל איזושהי מסגרת שתספק הגנה לנשים כאלה שהן בסיכון שהן לא בסיכון מבין משפחה דווקא. זהו, זה כרגע.
עוד רק בקצרה, פורום מיכל סלה וכמובן הרבה עמותות אחרות שאנחנו ככה בקשר איתן, אז פורום מיכל סלה בעצם אני מאוד מאוד מקווה בקרוב שיהיה לנו גם זה מיזם משותף שזה כן לחצני מצוקה וכן תוכניות הגנה של שפורום מיכל סלה בעצם בנה וגיבש, אז אנחנו נכנסים לשותפות ומן הסתם גם נשים ערביות ייהנו מזה אין ספק.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
תודה גברתי. אני רוצה לומר שקודם כל כשאנחנו מדברים על אלימות כנגד נשים ורצח נשים בחברה הישראלית, זה נושא שצריך להיות בראש מעיינינו באמת דווקא בגלל שאנחנו רואים עלייה כל כך משמעותית וגידול במספרים מידי שנה, זה באמת דבר שהוא מהווה איום על שלמותה על החוסן של החברה, על החוסן הלאומי של כולנו, כי זה תופעה שהיא תופעה קודם כול פסולה זו אלימות, אבל זה אלימות מגדרית והיא ממש מערערת את יסודות החברה.
עכשיו הנתונים האלה אותי מביאים לאיזושהי תובנה שחייבים לייצר פה תוכנית חירום, תוכנית חירום אגב שהיא תהיה מוכוונת לכל המגזרים, בטח לזה שיש נתון מאוד גבוה בחברה הערבית ואנחנו הולכים ורואים אותו גדל והתוכנית צריכה להיות מותאמת לכל מגזר.
הציפייה שלי היא באמת מהמשרד לשוויון חברתי בעניין הזה, כי אני ככה ידעתי כבר עליות ומורדות והרבה מאוד שנים של עיסוק בנושא נשים ושוויון מגדרי, אני רוצה להגיד לכם שבשנת 2017 הייתה תוכנית חירום שממש תוכנית שהייתה מכוונת, תוכנית שכללה את כל משרדי הממשלה והייתה עם אוריינטציה לאלימות כנגד נשים ועם פוקוס על הסוגייה הזו, מנותקת אגב בתוכנית שהיא חשובה מאוד בעיניי קידום שוויון הזדמנויות מגדרי ודברים וסדרי עדיפויות ובאמת הצבת נשים במוקדי קבלת החלטות שזה ברור שיש קשר בין הדברים, אבל הנושא הזה היות והוא ממש איום קיומי.
עכשיו הנושא הזה הוא למרבה הצער נדחק לקרן זווית כי אנחנו נמצאים באמת בשנה וחצי שמאוד מאוד מורכבות מבחינה הביטחונית הלאומית בכלל, לא מבחינת הביטחון הלאומי החוסן החברתי הפנימי של כולנו, אבל בגלל זה יש ציפייה באמת ממשרד לשוויון חברתי שישים את הסוגייה הזו במוקד העניין, אנחנו כחברות כנסת אגב מכל סיעות הבית אתם רואים שיש פה ייצוג מגוון בלשתף אתכם פעולה, כי באמת הסוגייה הזו של הצבת הנשים והחוסן והביטחון כנגד נשים במוקד העניין של כולנו זה סוגייה מהותית, אז זה דבר אחד.
אני רוצה להגיד רק לסיים את זה וככה אם עוסקים בנושא אלימות כנגד נשים, הדבר גברתי הדבר החשוב ביותר זה קודם כל יצירת הסברה והעלאת המודעות לתופעה בכל השפות אגב ובאמת גם קריאת סימנים מעידים, שאנחנו יודעים שיש כבר הרבה מאוד עבודה שנעשתה בעניין הזה, בעיניי הסיפור של המניעה הוא אפילו יש בו ערכים מוספים שנוכל פשוט לעקוף את התופעה מהשורש, לכן אם הולכים לתוכנית חירום כזו ושמים ומשקיעים במשאבים, אפשר לעשות פה עבודה ולהסתכל על שנת 2025 כיעד שבאמת בו מורידים את ההיקפים והנתונים.
ואליד אלהואשלה (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
תודה גברתי היושבת ראש על קיום דיון חשוב זה. אני לא בטוח שהממשלה הזאת יודעת להציב יעדים על מנת למגר את הפשיעה ואני חושב שרוב אזרחי המדינה יודעים היום מה קורה בכלל בארץ, יש עלייה גם עליה נוראית בפשיעה בחברה הערבית וגם עלייה ברצח נשים ובכל מדינה מתוקנת השר לביטחון פנים היה מניח את המפתחות והולך הביתה, או שמפטרים אותו, או שמוצאים לו חלופה או שמקימים צוות לידו שיעזור לו, אבל אנחנו רואים שהממשלה הזאת מפקירה את הביטחון האישי של האזרחים ונותנת לבן גביר וכל החבורה שלו לנהל את המדינה וראינו בדיוק בתקופה האחרונה איך הם מנהלים את המדינה, בתוך קבוצות וואטסאפ הם רוצים להוריד את הפשיעה וככה אנחנו לא נגיע לשום תוצאה.
לכן אני חושב שצריכה להיות החלטת ממשלה, קודם כל שהשר הגיע הזמן שהוא ילך הביתה זאת נקודה, הדבר השני ראש הממשלה צריך להתעשת ולקבל החלטות על מנת לאסוף את הנשק, למגר את הנשק בכלל מכל הישובים במיוחד בחברה הערבית, יש נשק בכמויות צריך לאסוף אותו.
דבר שני צריכה להיות תוכנית אופרטיבית תוכנית מעשית על מנת להוריד את מספרי הנרצחים בחברה הערבית וגם אצל הנשים, הדברים האלה הם נוראים ומחובתה של הממשלה לפעול.
היו"ר מטי צרפתי הרכבי
¶
תודה, בעצם מה שאתה אומר ואליד זה שהטיפול צריך להיות רב מערכתי, גם ברמה של חינוך והסברה, גם ברמה של מענים בעת מקרה, גם ברמה של טיפול בנשק שזולג לידיים לא רצויות, זה רב זרועי זה לא רק קמפיין כזה או אחר או רשת חברתית כזו או אחרת, זה למפות את כל את כל הגורמים ואת כל היעדים ולעשות תוכנית ספציפית לכל דבר ועניין.
משטרת ישראל בבקשה.
דנה בן צבי
¶
שלום אני דנה מחטיבת החקירות ראש חוליית אלמ"ב לשעבר סיימתי תפקיד לפני שבועיים ונמצא פה גם עמית שלי מאגף סי"ף הוא יתייחס גם לתחום המניעה יותר.
אני רוצה לדבר על תהליכים נשאלנו פה על תהליכים, אני רוצה להגיד שהמשטרה באמת עשתה כברת דרך בשנים האחרונות בכל מה שקשור לתחום הזה, אני לא יודעת אם כולכם יודעים אבל יש לנו בארגון מחלקי משפחה שזה מחלקים הרבה יותר רחבים ממה שהיו בעבר, כולל פונקציה של עובדת סוציאלית שהיא בתוך המשטרה, כלומר היא שוטרת או קצינה שהמטרה שלה לתת מענה ותיווך לנשים בסיכון שמגיעות מעבר לפן החקירתי, היא בעצם נותנת מעטפת שמסבירה לה הרבה יותר טוב מה היא יכולה לקבל בפן הטיפולי ובפן של פתרונות נוספים.
דנה בן צבי
¶
בזכויות שלה באפשרות לקבל בקהילה מענים, היא מלווה אותה גם, יש לנו גם את הנוהל טיוב שאומר שמעבר לתיק החקירתי ולא משנה מה הדרך שהוא יעשה יגיע לכתב אישום או לא, המעטפת שהיא מקבלת קיימת, כלומר יש דיונים על אותם נשים זה נקרא נוהל טיוב את מכירה את הנוהל הזה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני מכירה ואני יודעת שיש נשים היום מאוימות שאתם לא מסכימים להכניס אותן לנוהל הזה, כי הן לא בדיוק מאוימות על ידי בן הזוג, אנחנו דיברנו על להרחיב גם את הוועדה בזמנו שבודקת מקרי הרצח כאשר קורים לכלול גם נשים שלא נרצחו.
דנה בן צבי
¶
הרחבנו, אני מכירה דוגמאות באופן אישי של נשים שמאיימות על ידי בני משפחה אחרים שנמצאות, אם יש משהו פרטני אפשר לבדוק את זה אבל ככלל זה נמצא.
דנה בן צבי
¶
אוקי אז אפשר לבדוק. דיברתי על מחלקי משפחה ועל העו"סיות, על החדרים החמים שהקמנו ב-30 תחנות שזה חדר המתנה מרוהט ונעים לנשים בסיכון שמחכות לפתרון חירום אחרי החקירה, מרכזי אלומה שצוין פה בפיקוח טכנולוגי, שאגב באמת יש ארבע בקשות היגיעו כ-15, נבחנו ארבע בפועל ויש עוד חמש או שש שהם בהמתנה להחלטת בית משפט.
נשאלתי פה על תלונות קודמות, נכון שיש עלייה בתלונות קודמות בשנתיים האחרונות כלומר 38% נשים שכבר דיווחו מתישהו בהיסטוריה על תיק קודם, זה לא אומר שאנחנו יכולים בהכרח למנוע את הרצח הבא, לפעמים האירועים היו כבר נחקרו אנשים ישבו במאסר והשתחררו, אני יכולה לתת כדוגמה את אחת הקורבנות לצערי מהחברה הערבית שנרצחה השנה שעשו הכל כדי להגן עליה בזמן שהיא התלוננה, כולל אפילו להביא אותה בפני שופט במעצר הגנתי ולהגיד לו אל תשחרר אותה היא חייבת פתרון חירום ולצערי ברגע שהיא יצאה משם עבר קצת זמן שנה כמה חודשים ולצערי זה נגמר רע.
(היו"ר מירב בן ארי, 13:15)
דנה בן צבי
¶
הקורבן אם אין דרך אחרת ואם אין ראיות כנגד התוקפים וכנגד המאיימים אז את רוצה לשמור עליה כן.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני חייבת להגיד שבשנתיים האחרונות מתקיים דיון מאוד רציני על הצעדים האלה שעושה המשטרה בזה שהיא מטילה על הקורבן לצורך הגנה כאילו והרבה מהארגונים יש להם מה להגיד בנושא הזה. והיה ערעור ואני חושבת שוב - - -
דנה בן צבי
¶
ברור שזה לא דרך המלך זה ברור שזה לא דרך המלך, אבל לפעמים התחנה יודעת זה גם לא כל זה גם אירועים חריגים, אבל האירועים שקרו דרך אגב בדרך כלל - - -
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
כלומר עליה בשימוש בכלי, לא במספר הנשים המאוימות כל הזמן היה נשים מאוימות רק לכלי.
דנה בן צבי
¶
נאמר פה קודם שלא מפנים אותם למקלטים, יש מקום במקלטים אנחנו מפנים למקלטים לא תמיד הן מעוניינות ללכת.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אבל יש לך הזדמנות פה מירב, הם מדברים על להשתמש בכלי של מעצר לאישה עצמה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
מעצר הגנתי בסדר, אבל אפשר להשתמש בכלי אחר שנתנו לכם שזה אזיק אלקטרוני.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הבעיה היא עשיתי איזה שאילתה בשבוע שעבר לשר המשפטים, זה לא הבעיה עם המשטרה הבעיה זה שהשופטים ועורכי הדין לא מוציאים את הכלי הזה, דיברתי על זה שר המשפטים הבטיח לי שידבר עם הנהלת בתי המשפט, אבל כן אם היה גם משרד לביטחון לאומי מתפקד זה לא קשור למשטרה, הוא גם היה עושה קמפיין כמו שצריך והיה אומר את זה, אבל השר הזה אמר לי איך הוא אמר לנו על גופתי אני פחות נלהבת ולכן פניתי לשר המשפטים.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
אבל גברתי אבל יש כאן קייס סטאדי מעניין שדווקא שהמשטרה העלתה, למה במקרה כזה שאתם כבר יודעים שהכתובת על הקיר ובאמת היא הולכת להירצח אין אזיק אלקטרוני לפוגע? בסוף הוא מצליח להרוג אותה.
דנה בן צבי
¶
סאיד ניסה להגיד את זה גם קודם, בחברה הערבית לפעמים הגורם שמסכן את האישה זה לא רק בן הזוג אלא זה קשת שלמה של אנשים משפחה מורחבת שלה משפחה מורחבת שלו ולפעמים גם יותר מזה, לכן הפיקוח הטכנולוגי לא בהכרח יעיל לאישה בחברה הערבית, בחלק מהמקרים אולי כן.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
גם יש בעיה אחרת שאני מסכימה איתך שלא תמיד יעיל, אבל גם יש את הבעיה הטכנולוגית עצמה לא בכל האזורים יש קליטה טובה שאפשר לסמוך על האזיקון ובכל זאת אני מציעה שתשתמשו יותר בכלי הזה מאשר הכליאה, מתי שאפשר להשתמש באזיקון.
דנה בן צבי
¶
נכון הצענו את זה לנשים בסיכון, העו"סיות שלנו אומרות את זה לנשים בסיכון שהן יכולות להשתמש בכלי ומפנות אותן.
דניאל רז
¶
על זה רק דיברתי קודם שאני הסברתי שאנחנו מייצגים בשליש מהתיקים אנחנו מייצגים, אנחנו עכשיו עושים ממש סוג של קמפיין בתוך העורכי דין שמייצגים איתנו להשתמש בכלי הזה כי באמת לא משתמשים בזה, אפילו יום מיוחד הוקדש לנושא הזה של שימוש בכלי.
דניאל רז
¶
אבל אני יוצא מתוך נקודת הנחה שהרבה מהנשים המאוימות מיוצגות על ידינו ולכן דווקא בכלי הזה אנחנו יכולים להיות הגיים צ'ינג'ר במספר הזה.
אדם פארס
¶
צוהריים טובים לכולם, השם שלי אדם פארס אני ראש מדור שותפויות בחברה הערבית. בנוסף לפעילות החקירתית והמבצעית של המשטרה אז חשוב מאוד לציין שהמשטרה גם פועלת בתחום המניעה בחברה הערבית במיוחד נשים בחברה הערבית, אנחנו שמנו דגש מיוחד בנושא של נשים באוכלוסיית הנשים בחברה הערבית, בימים אלה מתקיימים שתי סדנאות שבהשתתפות של 50 נשים מהחברה הערבית סדנת סדנא בדרום סדנה בצפון לנשים בסיכון שאנחנו מובילים את הסדנאות האלה, הקמנו מדור מיוחד שיטפל בנושא של החברה הערבית, רוב המדור זה שוטרים וקצינים ושוטרות מהחברה הערבית שמעבירים את המסר גם בשפה שלהם ומכירים את המנטליות וחשוב לציין את זה, סך הכל 80 נשים השתתפו בסדנאות שלנו במהלך שנת 2024.
אדם פארס
¶
דרך הרווחה, זה שיתוף פעולה של הרשות המקומית הרווחה של הרשות המקומית ביחד איתנו, החטיבה הערבית מדור שותפויות ובהובלה של התחנה המקומית, אנחנו מפגישים את הנשים האלה ביחד עם המת"ח עם מפקד התחנה המקומית שהוא מלווה אותם באופן אישי, הם מקבלים את הכיסוי גם של התחנה וזה עבודה מצוינת.
נציין שכל הנשים האלה אף אחת לא נפגעה במהלך השנה וזה מצוין.
אדם פארס
¶
אנחנו שמים דגש בנושא הזה, ב-2025 אנחנו נרחיב את הפעילות שלנו לעוד ישובים ועוד סדנאות נוספות, גם ימי עיון גם אנחנו נכנסים לתחום ההסברה ברשתות החברתיות.
חשוב לציין גם את הנושא של שיתוף הפעולה עם הרשויות המקומיות, יש קושי חשוב אנחנו עושים בלי שיתוף פעולה אי אפשר לקיים את הסדנאות האלה, יש קושי בחברה הערבית ברשויות המקומיות יש הרבה רשויות מקומיות לא משתפים איתנו פעולה.
אדם פארס
¶
במיוחד בנושא בתחום הנשים, אנחנו עובדים בתחום המניעה גם בצעירים גם בנוער יש שיתוף פעולה, בתחום הנשים פחות מקבלים שיתוף פעולה ובלי שיתוף פעולה עם הרווחה עם הרשות המקומית קשה לנו מאוד לקיים את הסדנאות האלה וחשוב לציין את הנושא הזה כאן.
אדם פארס
¶
סך הכל ב-2024 80 נשים עברו את הסדנאות שלנו ואנחנו מתכננים עוד עשרות סדנאות במהלך שנת 2025, המשטרה משקיעה הרבה משאבים גם כוח אדם וגם תקציבים בנושא של מניעה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
שנייה רגע תני לי לסיים ואני אתן לך. כשאתה אומר מניעה מה זה אומר שהיא מגיעה ומה מקבלת כלים? מה בעצם תכלס?
אדם פארס
¶
אנחנו מקיימים סדנאות לנשים בסיכון בחברה הערבית, אנחנו מגיעים לישוב מקבלים מהרווחה רשימה שמית של הנשים.
אדם פארס
¶
אנחנו מקיימים סדנה ארוכת טווח של 12 מפגשים שבמהלך הסדנה מקנים להם כלים להתמודד עם מצבי לחץ, גם חבירה בין משטרה מקומית התחנה המקומית לנשים האלה, מפקד התחנה בעצמו מגיע ומדבר איתן, מציג להם את אנשי הקשר גם עם התחנה אם במידה וקורה משהו יכולים ליצור קשר ולדבר איתם, בנוסף לזה יש לנו חברה חיצונית ספק חיצוני שמלווה אותם לאורך 12 המפגשים העצמה נשית שהמטרה שלנו להוציא אותם מהמעגל הזה.
אדם פארס
¶
הכל בשפה הערבית, גם אנחנו הקמנו צוות שוטרים מהחברה הערבית, שוטרים וקצינים מהחברה הערבית שמדברים איתם באותה שפה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
איך מתגברים על בעיית הסודיות, אלה נשים שנמצאות בסכנה אתם אוספים אותן ביחד כך שכל אחת יודעת כבר שהשנייה נמצאת בסכנה, כל מה שעובר בסדנאות יכול לצאת החוצה, איך מתגברים על זה?
אדם פארס
¶
הסדנאות האלה קודם כל אנחנו לא מפרסמים את הסדנאות, יש קושי בסיפור הזה אבל זה רק בהסכמה של הנשים, האישה שרוצה להשתתף בסדנה בהסכמה אם לא מסכימה לא משתתפת.
דנה בן צבי
¶
גם הטייטל הוא להבנתי לא לנשים בסיכון אלא סדנא להעצמה נשית זה נקרא, זה לא נקרא סדנת נשים בסיכון, יש לזה שם ניטרלי ומי שרוצה מגיעה מי שלא לא מגיעה, הן לא מספרות את הסיפור של עצמן, הן באות בעיקר להקשיב ולשמוע.
אדם פארס
¶
יש חלק מהסדנאות שאנחנו משלבים גם נשים משפיעות מהחברה ביחד עם הנשים המוחרשות ובסיכון ולשלב אותן ביחד וככה זה מטשטש את הזהות של הסדנה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אשמח לדעת איזה חברה מעבירה את זה למפקחת ואת התכנים כמישהי שהגיעה מהתחום שנים רבות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
הבנתי, טוב. קודם כל – כל הכבוד על הפעילות הזאת, פעם ראשונה שאני שומעת, יש כבר נציב סי"ף?
אדם פארס
¶
אבל המקום שלי מתייחס לפעילות מניעה לא לנושא של הפרסום, אבל יש לנו גם מדור שמטפל בנושא הזה דובר של משטרת ישראל בערבית שהוא לקח על עצמו את הנושא הזה, גם מניעה ויש לנו הרבה סרטונים שמפורסמים ברשתות החברתיות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני רוצה לשמוע אני חייבת להתקדם את לרה יו"ר ארגון משפחות נרצחות ונרצחים, בבקשה לרה.
לרה צינמן
¶
כן אז מעבר ללהיות יו"ר הארגון אני גם אמא לדגנית שנרצחה בשנת 1996 בחיפה וגם עומדת בקשר עם חלק מהמשפחות מהחברה הערבית, זכורים לי במיוחד שני גברים בשם מוחמד, אחד איבד אישה בשם שריפה מורה מרמלה מכדור טועה והשני גם מוחמד איבד את אשתו סועה ועדיין הרוצחים לא נתפסו.
אז מעבר למספרים והסטטיסטיקות חשוב לזכור את השמות את הפנים ואת ההרס שנגרם לכל המשפחות, נותרים ילדים יתומים והודגש כאן שהאופי של רצח נשים בחברה הערבית הוא לבש צורה מבהילה שרוצחים אותן כדי להבהיל ולא כדי לחסל מישהו מארגון פשע כי הוא מעורב בפשיעה, רוצחים על הדרך גם ילדים, זה באמת הגיע לממדים מבהילים ואני חושבת שהחברה כולה צריכה להיות מאוד נזעקת ולדרוש באמת מהמשטרה לנקוט באמצעים יעילים.
אני גם עם מה שאמר סאיד שהנשק הבלתי חוקי לא קשור לנשק החוקי, הנשק החוקי עלול לזלוג לנשק בלתי חוקי והוא גם יכול לרצוח בבת אחת מספר נפשות ויכול גם לפגוע באמת בקורבנות תמימים וגם מהחברה היהודית, אי אפשר גם לתעלם ממה שהתחלנו בכל זאת אז שהתפרסם הרצח של סיגל אלבז שהיה לפני למעלה מחודש בבית שאן, ממש בדרך לכאן התקשר אליי אחיה וטען שבעצם הרוצח הוגשו נגדו מספר תלונות במשטרה, לא על ידה אלא על כל מיני פעולות אלימות שהוא ביצע בסביבתו, שהוא גם ריצה איזשהו עונש בעבר על פגיעה בילדה ושום דבר לא קרה, כל פעם עצרו אותו ושחררו עצרו ושחררו.
לרה צינמן
¶
אבל צריך גם לחשוב איך משחררים אם מפעילים פיקוח אחרי גברים אלימים כשמשתחררים, היא נרצחה שנייה לפני שהלכה להתגרש, אז שוב זה קשור לתמרורי האזהרה של פורום מיכל סלה, אסור להתגרש לבד, אסור להיפרד לבד, כך נרצחה הבת שלי שהיא לא ידעה על כך ונשים רבות אחרות.
רוחמה גמרמן
¶
כן קודם כל תודה שניתנה לי רשות הדיבור, אני רוצה להתייחס לאוכלוסייה של נשים נפגעות אלימות במשפחה שלא לא שמעתי שמתייחסים אליה וזה האוכלוסייה של נשים נפגעות אלימות עם מוגבלויות, עכשיו חלקן בכלל לא יגיעו לבקש עזרה גם מהסיבה שקשה להם פיזית או רגשית לעשות את זה, אבל גם משום שהם יודעים שאין מענים, לדוגמה אני נסעתי פיזית לראות את מרכזי האלומה אז מרכז אלומה בעכו לדוגמה בכלל לא נגיש ברמה שאין שם מעלית אפילו זה רק מדרגות, אין סימון ללקויי ראייה כל מיני דברים כאלה, במרכז בבית שמש יש הנגשה חלקית, כלומר יש שם אפשרות להיכנס אמנם עם כיסא גלגלים אבל לינת החירום לא נגישה.
שאלתי לגבי האם חוקרי המשטרה שנמצאים שם האם הם קיבלו הכשרה לגבות עדות מנשים עם מוגבלויות אז לא, נשים שעם מוגבלות פסיכיאטרית אין מענה המשכי לתת להם, כלומר גם אם הם יהיו בלינת החירום אין מענה המשכי.
סאיד תלי
¶
לגבי אלומה עכו נכון, זה דורש הנגשה. יש את אלומה בית שמש, ונפתח לאחרונה גם אלומה ראשון לציון ששניהם נגישים.
רוחמה גמרמן
¶
אני רוצה רק להגיד שהנגשה פיזית עדיין לא נגישות, אני יכולה להגיד כאישה בסכנת חיים להירצח שכשאני הייתי צריכה מקלט במצב הפיזי שבו אני הייתי לא היה אף מקלט שהיה נגיש לקבל אותי, ובגיוס המונים חברות שלי וידידים אספו כסף בשביל שאני אהיה בדיור מוגן של זקנים שזה בכלל לא מקום שמתאים לאישה נפגעת אלימות להיות בו, כי לא היה מקום נגיש.
אז אני יודעת מה אני מדברת בעניין הזה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אין בעיה רק בדקנו, קודם כל תירגעי הבאנו אותך שתדברי ותספרי, רק בדקנו את העניין שאת מודעת למקלטים הנגישים זה מה שדיברנו כדי לוודא ובגלל זה שאלתי את סאיד אף אחד לא אמר שלא, פשוט חשוב לנו שמי שצופה שיידע שיש מקלטים נגישים. ר' בואי תסכמי כי אנחנו חייבים לסיים את הדיון.
רוחמה גמרמן
¶
אני רוצה גם להגיד שיש נשים שהן בכלל לא יכולות בגלל המצב שלהן לברוח מגבר אלים בכוחות עצמן ואני מבקשת אם תהיה אפשרות להקדיש דיון ספציפית לנושא הזה של נשים נפגעות אלימות עם מוגבלות.
היו"ר מירב בן ארי
¶
אני אפנה ליושבת ראש הוועדה, אני לא יושבת ראש הוועדה אני רק מחליפה שלה, אני אבקש ממנה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר גמור תודה רבה, תודה נבקש לקיים את הדיון ואז תבואי שוב עם ההצעות שלך בסדר? תודה רבה רוחמה. איריס שפירא ביקשת גם בקצרה איריס ראיתי שדיברת גם.
איריס שפירא
¶
כן עורכת דין איריס שפירא אני גם בבונות אלטרנטיבה אני גם באימהות בחזית אז אני אתן. דיברו פה מהממ"מ שיש קורלציה בין מספר תלונות להעברות קודמות וגם במשטרה, אז כן היינו רוצים שאנשים שיש להם עברות קודמות אם אפשר יהיה להרחיק אותם מהחברה ובשביל זה המציאו גם את האזיקון האלקטרוני כשיש צו הרחקה.
כיום אחרי שעבר החוק נתנו מימון ל-200 אזיקונים, 200 מכל האוכלוסייה אני לא לא שמעתי עדיין את המספר של כמה נשים בסיכון יש.
איריס שפירא
¶
עכשיו וגם ההנגשה, ברגע שאנחנו יודעים שמישהו בקבוצת סיכון שיעבור המידע כשבאים לחלק את הנשקים, כי אקדחים שהונחו במערכה הראשונה הם יירו במערכה האחרונה וזה בין אם זה באוכלוסייה היהודית ערבית, שיהיה קשר בין משרדי הרווחה בין המידע של המשטרה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא לא, את יודעת שהנושא הזה הוא קרוב מאוד באופן אישי לי ובטח ליו"ר הוועדה זה פשוט פחות לנושא הזה, אנחנו ביום רביעי אני מניחה שגם תבואי ונדון בזה על העניין הזה, תודה רבה.
הודיה משדולת הנשים רצית להתייחס הודיה בבקשה.
הודיה מויאל
¶
אני אנסה לעשות את זה ממש בקצרה, אני אגיד שבאמת אנחנו יכולות לדבר פה שעות על כשלים באלימות כנגד נשים ובטיפול שלהן, גם מהעדר שימוש באזיק אלקטרוני כולנו מכירים את זה.
אבל אני רוצה לדבר היום על בעיה אחרת שעלתה בתחילת הדיון, הנתונים שנחשפו פה הם לא נתונים שחשופים לציבור, אין שום מידע גלוי על רצח נשים שגם ארגונים וגם עמותות יכולים לגשת אליו. אני ראיתי את המחוון, עכשיו ראיתי שהוא עלה, אבל המחוון יש בו חוסר מאוד גדול במידע, יש רק מספר נרצחות סך הכל משנה מסוימת, אין חלוקה לשנים, אין איך היא נרצחה, אני עכשיו ממש בדקתי את זה.
הודיה מויאל
¶
אני חייבת להגיד, ארגונים אזרחיים לא יכולים לקחת אחריות על הממשלה, גם אנחנו עושות את התיעוד בשדולת הנשים יש לנו אתר ואפשר לראות את איך היא נרצחה, אבל אנחנו ניזונות ממידע שמפורסם בעיתונות אנחנו לא מקבלות מידע ישיר, אין לנו את היכולת לקבל מידע מהמשטרה, יש דברים שהם חסויים ולא יכולים להגיע אלינו ואני חושבת שהתפקיד של הממשלה כדי לעשות באמת מדיניות שהיא מבוססת נתונים ומבוססת מידע, קודם כל להתחיל ולייצר תשתית מידע רלוונטית לא על אלימות נגד נשים על רצח שזה קצה התופעה, על איך היא נרצחה, מי רצח אותה, על ידי מי היא נרצחה.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני הקפדתי שיגיעו וידווחו אצלי בוועדה, אני חושבת שהגיע הזמן לבקש דיווח כזה ומה בדיוק הסיכום שלהם, מה למדו מהאופנים שבהם נתחו את מקרי הרצח והאם זה מחייב שינוי מדיניות או לא.
מירב שטרן
¶
אז אני אראה לך, עשיתי צילום מסך אני אפילו יכולה להראות לך תיכף. כמובן שהמטרה היא להוסיף עוד ועוד מידע אנחנו כרגע בפיילוט, אבל חד משמעית המטרה היא להוסיף עוד ועוד מידע מעוד גופי ממשלה זו המטרה.
הודיה מויאל
¶
בשמחה, אנחנו יושבות איתם יש בינינו קשר טוב, אנחנו גם שמחות על המחוון הזה ואנחנו מברכות עליו.
היו"ר מירב בן ארי
¶
בסדר, תודה, הבנתי, אנחנו נעקוב אחרי הפרסום של זה, זו נקודה חשובה וצריך לוודא אבל שהיא באמת קורית. נעמה משוברות שוויון.
נעמה זרביב
¶
כן שלום. קודם כל אני מברכת על הדיון הזה ועל כל מה שעולה פה שחסר במגזר הערבי, גם בגלל שבאמת רצח ערביות הוכפל וגם רצח ערבי מוכפל, אם כל שנה היה בערך 100 אז השנה היו 200, יחד עם זה אבל חייבת לברך ולציין שיש ירידה ברצח נשים מהמגזר היהודי וצריך להתייחס לזה, אם אנחנו רוצים כל הדברים שהציעו כאן לטיפול נשמעים כמו כל שנה, אם אנחנו באמת רוצים למגר תופעה צריך ללמוד מה הצליח, מה עזר, למה יש ירידה, מה באמת קורה, מה עוזר מה לא עוזר, מה מסלים מאבק מה לא מסלים מאבק, יש לנו הזדמנות של ירידה במספר כדי לבדוק את זה, לכן אני מצטרפת למה שנאמר.
אני חושבת שהטיפול בנושא של אלימות במשפחה חייב להתחיל להיות לפי מגזר ולא לפי מגדר, כי יש מאפיינים שונים כמו שראיתם אזיקון אי אפשר לשים על כל דבר, צריך ללמוד תרבות צריך להבין לתת מענה מיטבי, זה רק אם אנחנו מתחילים להתייחס לכל הנתונים.
היו"ר מירב בן ארי
¶
סליחה, שמעתי, אבל תני לי לדבר. את טועה ומטעה. אל תפריעי לי, אל תפריעי לי, שמעתי את כל הדברים שלך, לא הפרעתי לך, למרות שלא הסכמתי עם שום מילה – לא הפרעתי, שמרתי על זכותך. עכשיו את לא מפריעה לי.
אין ירידה ברצח נשים אבל, אין, אבל יש 16 נשים שנרצחו בשנת 2024, את רוצה שאני אחביא שמונה כי אמרת שמונה?
נעמה זרביב
¶
לא, אבל נתתם מחקר מקדים בתוך המסמכים של הוועדה של תצפית ישראלית, אותו הצלבתי עם נתוני משטרה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
איך אבל, גברתי, גברתי, אני לא יודעת באיזה עולם את חיה, אל תפריעו לי, תאמינו לי אני שולטת בחומר. את אמרת לפני דקה שנרצחו שמונה נשים בחברה היהודית, אבל נרצחו 16.
היו"ר מירב בן ארי
¶
לא נכון? תודה רבה, אל תעני לי, אני לא מנהלת איתך דיאלוג, שמעתי את הדברים שלך שום דבר שאמרת לא נכון. אנחנו מתכנסים לסיכום.
לא ראיתי דבר כזה. הבעיה הכי גדולה של הנשים – זה שנשים אחרות עושות להן נזק, זה הכי בעיה, זה הכי בעיה, נרצחו 16 נשים במדינת ישראל עד עכשיו, לדעתי אפילו יותר, שנה שעברה נרצחו 20 מה אל תגידי לי תסתכלי, זה הבעיה הכי גדולה של נשים במדינה שנשים באות ואומרות 'לא אבל נרצחו שמונה', אבל לא נרצחו רק שמונה, אז למה את אומרת דבר כזה?
זה הדבר הכי גרוע. הכי גרוע. זה מרתיח אותי, אני נלחמת בזה מאז שאני בת 10. תפסיקו כבר, לבוא לפה ולעשות נזק לנשים כי זה מה שאת עושה, את עושה נזק אל תפריעי לי אני עוד אוציא אותך החוצה גם בבקשה אני פשוט בהלם מזה.
מגיעות נשים לעמדות מפתח ושוכחות לא מסתכלות אחורה ורואות את אלה שלא מצליחות לצאת מהאלימות, מגיעות לתפקיד בכיר ושוכחות שהם התחילו מאפס, זה הכי גרוע מילא גברים מצטערת אל תעלבו אין לי ציפיות, אבל נשים? זה נשים שאומרות לי ששמונה נשים נרצחו, למה את משקרת? למה את אומרת דבר כזה? תעשי גוגל. אלוהים.
תפסיקי להפריע לי. את בקריאה ראשונה, בבקשה. פשוט בושה וחרפה, תמשיכי.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני מודה קודם כל על קיום הדיון. אני חושבת שהיה חשוב לקיים את הדיון הזה, אמנם לדעתי לא התמקדנו מספיק בנושא של נשים ערביות ולא פצחנו את כל מה שנאמר סביב השולחן הזה כמו שצריך, אני חושבת שיש עוד הרבה מה לעשות ולא נעשה ולצערי הרב זה לא עוזר כאשר מציירים תמונה יותר ורודה מהאמת, זה לא מפסיק את הרציחות וזה לא מטפל ברציחות ולא באלימות באופן כללי.
יש לי בעיה אני עדיין עומדת על הדברים שאמרתי, מי שמכיר אותי כבר יודע אם אני אומרת משהו תלכו תבדקו אצלכם יתברר אמיתי אני לא אומרת דברים סתם, אני אומרת את זה כאשר אני יודעת מה קורה בשטח ואני מאוד מחוברת למה שקורה, כשאמרתי תרחיבו את ההגדרות שלכם לא יכול להיות שנשים נרצחות על ידי שכירי חרב ובגלל שהאיום לא מגיע כאילו מהבן זוג אנחנו לא שמים עליה את הפוקוס, היו מקרים שהמשטרה לא הסכימה אפילו לתת הערכת מסוכנות, הערכת מסוכנות במקרים כאלה בלי לחצים אמיתיים לא היינו מוציאות את ההערכת מסוכנות.
אני חושבת שגם צריך לבדוק מה קורה עם התוכנית הבין משרדית שהתפתחה בנושא אלימות נגד נשים, אני לא יודעת מתי פעם אחרונה נבדק העניין, סאיד תתקן אותי זה אמור היה להסתיים התוכנית החומש ב-2023 נכון? יש עוד, אז כדאי מאוד אני חושבת שנקיים דיון ונבדוק מה קורה עם התוכנית הזו ועד כמה באמת יש, גם אני יודעת שהייתה ועדה שדנה גם בנשים ערביות בתוכנית הזו, האם היא עדיין מתאספת מעודכנת מה קורה?
סאיד תלי
¶
הנושא של חברה ערבית יש שלושה נושאים שנתמקד בהם במסגרת הוועדה, אמנם אני לא מנהל את הוועדה אבל אני חלק מההיגוי, זה נשים ערביות אחת מהן כן, יש גם את המניעה ויש גם גברים.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אוקי, אני חושבת גם שכדאי מאוד שהרשות אולי אני אשמח לשמוע גם כן עדכון מה הפוקוס בעניין נשים ערביות ואני אומרת לכם את הקמפיין זה לא תרגום, לא כך עובדים עם הנשים הערביות עם כל הכבוד, לא לתרגם קמפיינים שהתברר גם שהקמפיין לא מתורגם אלא פוסט שמפרסם את הקמפיין.
אז אולי כדאי לשמוע מה התוכניות שלכם לנשים ערביות, לקבל עדכון על זה.
היו"ר מירב בן ארי
¶
תודה רבה עאידה על הדיון המהיר, וגם לחבר הכנסת סגלוביץ' וגם לחבר הכנסת גלעד קריב, אני גם מודה לכל משרדי הממשלה.
אני רוצה מילה אחת על נתונים: אחד לצערי אנחנו עוד לא סיימנו את שנת 2024 אי אפשר לדעת מה יקרה פה כל יום, אבל לצערי במדינת ישראל נרצחו 36 נשים בשנת 2024 לעומת שנה שעברה שנרצחו 26 נשים, זאת אומרת זו עלייה דרמטית גם של יהודיות וגם של ערביות, לצערי רצח נשים נובע בעיקר בגלל הנושא המגדרי, זה חד משמעית.
אין לי זמן, אבל נתתי דוגמא בוועדה הקודמת על דיון של גירושים בבית משפט מחוזי אתם זוכרים? סיפרתי לכם שהתפתח פשוט לכמעט רצח של האישה בתוך היכל בית המשפט של אישה יהודייה עם הבן זוג היהודי שלה, שאמר שבגלל שהיא מאמינה בצלמים הוא ניסה לרצוח אותה בבית המשפט, אם לא ההתערבות של המאבטחים הייתה עוד אישה.
אז כן זה גם אצל יהודיות וגם אצל ערביות, כן בוודאי שבמגזר הערבי יש עלייה משמעותית כל שנה וטוב שאתם עושים את ההכנה הזאת היא חשובה מאוד במשטרת ישראל.
עם זאת אני חושבת זה אני אומרת למשרד לקידום מעמד האישה, אני חושבת שאתן חייבות להקים איזשהו צוות מיוחד שבאמת יטפל בנושא הזה של אנשים ערביות, הוא נותן כלים טובים במשטרה אולי כדאי אפילו שתיפגשו ואפילו לעשות חיבור ביניכם ולראות אולי אפשר לעשות את זה גם אצלכם, אני הייתי בביקור באגף סי"ף עוד בגלגול הקודם לפני שנתיים וחצי, מאוד התרשמתי מהפעילות שהם עושים לחברה הערבית, אני מאוד ממליצה לך ללכת בעצמך ולראות ואולי כן להשתמש בכלים, בסוף כל אישה כזו שאנחנו מצילים זה הצלת חיים לה ולילדיה.
אני גם אגיד ליו"ר הוועדה לגבי העניין של הדיווח שציינו בשדולת הנשים לעקוב אחרי, יש לנו באמת אפשרות לדעת אני אומרת גם ברמה של המשרד אחריות לדעת איך אנשים נהרגו, כי כך נוכל גם לדעת איך אפשר למנוע.
יש לנו בעיה אמיתית עם האיזוק, עד כה רק שלושה אזיקונים ניתנו, זה לעג לרש, זה לא רק מציל חיים זה איכות חיים היא לא צריכה ללכת למקלט הילדים לא צריכים לעזוב את בית ספר, אני שמחה דניאל שאתם בתוך האירוע הזה, כולם חייבים להיכנס לאירוע גם בתי המשפט, גם הרווחה אני יודעת ששר הרווחה אמר לי שניתנו רק שבעה תזכירים, איך הוא אמר לי זו פעם ראשונה שעובדים סוציאליים אצלנו אין להם עבודה, צריך סאיד גם כאן ואני אבקש גם שנקיים דיון על המעקב על הנושא של האיזוק.
אני חושבת שמעבר לזה שאני חושבת שהמעקב צריך להיות של הוועדה כאן, אני מניחה שגם את תדברי עם פנינה עוד היום גם בנושא הדיווח וגם התוכנית, אני גם יודעת שהרבה פעמים את שומעת מאיתנו ביקורת, אבל הביקורת שלי היום היא מאוד מאוד בונה במטרה באמת שהמשרד ייכנס לתוך האירוע בצורה יותר רצינית בכל מה שקשור לאלימות במשפחה ובטח בחברה הערבית.
אני מודה לכל הארגונים החברתיים, תודה רבה לכולם שהגעתם למשרדי הממשלה, תודה רבה, הישיבה נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:49.