ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 17/12/2024

הצעת תקנות הטיס (אגרות רישום, רישוי ותיעוד)(תיקון מס'..), התשפ"ד-2024

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



9
ועדת הכלכלה
17/12/2024


מושב שלישי



פרוטוקול מס' 542
מישיבת ועדת הכלכלה
יום שלישי, ט"ז בכסלו התשפ"ה (17 בדצמבר 2024), שעה 11:03
סדר היום
הצעת תקנות הטיס (אגרות רישום, רישוי ותיעוד)(תיקון מס'..), התשפ"ד-2024
נכחו
חברי הוועדה: אליהו ברוכי – מ"מ היו"ר
מוזמנים
רון שלמה סולומון - עו"ד, ייעוץ וחקיקה כלכלי, משרד המשפטים

יותם יהוד - מפקח ראשי רישוי, רשות התעופה האזרחית

עמי וייס - מנהל מחלקת פיתוח וניסויים בכלי טיס, רשות התעופה האזרחית

איליה זברין - רו"ח, מנהל תחום כספים, רשות התעופה האזרחית

יבינה זכאי בראונר - עו"ד, לשכה משפטית, רשות התעופה האזרחית

יפית סורסקי - עו"ד, לשכה משפטית, רשות התעופה האזרחית

אסף סלע-קול - מנהל משאבים ומטה חטיבת מבצעים, רשות שדות התעופה

מרדכי לוין - מנהל כספים, גולפסטרים איירוספייס

יוסף אבי יאיר אנגל - סבו של אופיר אנגל ששוחרר משבי חמאס, נציג משפחות החטופים

אייזיק כץ - יועץ חקיקה לחבר הכנסת אליהו ברוכי
ייעוץ משפטי
נעמה דניאל
מנהלת הוועדה
מרינה גסקה זר – רכזת תחום פרלמנטרי
רישום פרלמנטרי
ליאור ידידיה, חבר תרגומים



רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי -דיוקים והשמטות.



הצעת תקנות הטיס (אגרות רישום, רישוי ותיעוד)(תיקון מס'..), התשפ"ד-2024
היו"ר אליהו ברוכי
בוקר טוב. אנחנו פותחים את ישיבת ועדת הכלכלה. 17 בדצמבר, ט"ז בכסלו, התשפ"ה. תקנות טיס. מי מציג?
יבינה זכאי בראונר
אני יכולה להציג. אני עו"ד יבינה זכאי בראונר, מהמחלקה המשפטית של רשות התעופה האזרחית. היום, אנחנו מבקשים את אישור הוועדה לשני קבצים שהם תיקוני האגרות שלנו. מדובר בתקנות הטיס (אגרות רישום, רישוי ותיעוד), שמאגמות את כל האגרות שגובה רת"א מהציבור. מאיזה קובץ להתחיל?
נעמה דניאל
הדיון עכשיו הוא לגבי הבחינה האחודה. הדיון לגבי טייס הניסוי יתחיל ב-12:00. תני לוועדה רקע כללי על מה אתם מבקשים לעשות.
יבינה זכאי בראונר
בסדר. בחינה אחודה היא איזה שהוא תיקון חקיקה שיהווה אופציה, או פיילוט, עבור נבחנים. זאת אומרת, אנחנו לא מבקשים להטיל חובה חוקית, כרגע, אלא לאפשר להם שני מסלולים.
היו"ר אליהו ברוכי
ניסיתם את זה? לא ניסיתם את זה? יש את זה במקומות אחרים? איך זה עובד?
יבינה זכאי בראונר
הגורם המקצועי כאן, לידי, יותם יהוד ממחלקת הרישוי, יסביר את הצד המקצועי; אני אתן את המסגרת המשפטית של התיקון. המסגרת המשפטית באה ואומרת: היום, כבר יש אגרות שמדברות על אגרה בעד מבחן עיוני – אם אני מבקשת רישיון טיס, למשל, אני צריכה לעמוד במבחנים עיוניים ומעשיים – שהן אגרות סמליות יחסית – 200, 300 או 400 שקלים פר בחינה.

היום, אם אני ניגשת לשמונה בחינות שונות – אני משלמת מעל 200 שקלים פר בחינה; יש נושאים שונים, כמו ניווט, מטאורולוגיה, חוקה, ידע טכני וכו'. מה שמנסים לעשות זה שככל שאתה תבחר – אתה לא חייב – תיגש לרת"א פעם אחת, תעשה מבחן אחוד גדול, כמו מבחן פסיכומטרי של ארבע או חמש שעות, שכולל את כל הנושאים, אבל גם תשלם את המכפלה של האגרה בעד כל נושא כפול מספר הנושאים. קרי, במקום 200 שקלים כפול 8 נושאים – 1,600 שקלים.
היו"ר אליהו ברוכי
סליחה, למרות שאתם שוכרים חדר אחד ליום אחד, במקום שמונה מועדים – הוא עדיין משלם את האגרה המלאה?
יבינה זכאי בראונר
נכון. אני אסביר מדוע. קודם כול, כרגע, זה סוג של פיילוט או אופציה; אנחנו לא יודעים, בכלל, כמה נבחנים יבחרו במסלול הזה. צריך להבין שאנחנו מוציאים הרבה מאוד כספים כדי להגיע למקום של בחינה אחודה – זה משהו שקיים בעולם, ואולי תכף יותם ירחיב מה קיים בארצות הברית – כי אנחנו שוכרים יועצים חיצוניים שיכתבו מחדש מבחן אחוד - - -
היו"ר אליהו ברוכי
זו הוצאה חד-פעמית. כלומר, עושים את זה פעם אחת, מכינים את המבחנים וזהו.
יבינה זכאי בראונר
לא. זה הרבה מאוד עבודה.
היו"ר אליהו ברוכי
סליחה, לא אמרתי שאין עבודה או שיש קצת עבודה; אמרתי שהעבודה היא חד-פעמית.
יבינה זכאי בראונר
היא לא חד-פעמית.
יותם יהוד
היא לא חד-פעמית, כי היא מצריכה את תחזוק המאגר. המאגר משתנה ומתעדכן.
יבינה זכאי בראונר
מאגר השאלות.
היו"ר אליהו ברוכי
אבל הוא עדיין אחוד, לצורך העניין. כלומר, אלה לא שמונה מערכות, אלא מערכת אחת שצריך לתחזק.
יבינה זכאי בראונר
אני אסביר משהו: המבחן הזה עוד לא קיים. כלומר, היום, אם אתה מבקש רישיון טיס – אתה תיגש ותעשה מבחן על מטאורולוגיה, על ניווט וכו' – שמונה בחינות שונות. בשביל לאחד אותן למבחן אחד צריך לוודא, למשל, שבכל נושא שואלים אותך מספר שאלות שהוא מהותי ועיקרי, ושעברת את מספר השאלות בכל פרק. תהיה גם איזו שהיא תוכנה שבוחנת את נגזרות המעבר או הכישלון שלך בכל אחד מהפרקים במבחן האחוד.

אלה דברים שעוד נמצאים בעבודה, כולם, דרך יועצים חיצוניים שעולים לנו הרבה מאוד כסף. אין דרך כרגע, ברת"א, לגבש את המבחן האחוד הזה בכלל. Once הוא יהיה – אנחנו רוצים לתת לנבחן את האופציה לשלם אגרה פעם אחת ולבצע אותו, והכול כמעין פיילוט ניסיוני, עד שיוחלט לאן הולכים.
היו"ר אליהו ברוכי
פה – זה פיילוט, אבל הפיילוט הזה כבר קיים בעולם.
יותם יהוד
בגדול, לקחנו דוגמאות משני הגופים הגדולים – EASA האירופאי ו-FAA האמריקאי. אלה שתי תפוסות שונות: ב-FAA האמריקאי יש בחינה אחת פר רישיון, או הגדר, ואנחנו מצטרפים אליו; באירופאי יש 14 בחינות בממוצע פר רישיון או הגדר, ואנחנו לא רוצים להעמיס את המודל הזה.

המודל האמריקאי אומר שמשקל הוכחת הידע – בגלל שזו בחינה אחת – עובר מהבחינה התיאורטית לבחינה המעשית, לכשאותו נבחן גם ייפגש עם הבוחן – כמו שיש טסטר בנהיגה – ויעשה איתו את ה-Oral Test, שבו ייבחן גם הידע המקצועי שלו. כלומר, אנחנו בוחנים אותו פעם אחת תיאוריה ופעם אחת בעל-פה.

היום, כמו שיבינה אמרה, זה בין שבע לשמונה בחינות בממוצע, תלוי רישיון או הגדר. אנחנו רוצים לאחד את זה ולהקל על הציבור, כך שהוא לא ייקח שמונה ימי חופשה מהעבודה, ישלם שמונה פעמים חניה וכו' – הוא יבוא אלינו פעם אחת ויבצע את הבחינה. היא תהיה גם יותר קצרה מאשר סכום הבחינות.
היו"ר אליהו ברוכי
המהלך הוא אולי מבורך, אבל אם מסתכלים על זה בעיניים שלי – זה עוד צעד אחד להורדת העלות, אבל בסוף, העלות שלכם היא יותר קטנה מאשר העלות על שמונה בחינות.
יבינה זכאי בראונר
אני אענה לאדוני. כשאנחנו בונים אגרה, יש שכלול של הרבה מאוד פרמטרים בתוכה. למשל: סוגיות של אחוז נכשלים; סוגיות של תקורות. כשאתה שואל את עצמך: "מה ההוצאות שהרשות מוציאה?" – נכון, זה מצריך חדר, בוחנים, מצלמות וכו' פעם אחת במקום שמונה, לכאורה, רק שאז – אתה צריך לעשות איזו שהיא טבלת אקסל משוכללת מאוד, שמסבירה, מקדמית לוועדה, לוועדת האגרות המרכזית באוצר.

בוועדת האגרות המרכזית באוצר יושב נציג אגף התקציבים, ששואל את עצמו: "אתם תגבו עכשיו פחות כסף או יותר כסף? אם תגבו פחות כסף – נגרעת הכנסה מרת"א" – שכידוע, תקציבה הוא בערך מחציתו מתקציב המדינה ומחציתו מאגרות – ולכאורה, אגף התקציבים באוצר צריך להשלים.
היו"ר אליהו ברוכי
הסבר מעולה. השכל אומר: "צריך להוריד", אבל אם נוריד – נצטרך השלמה מאגף התקציבים, ויש שם סירוב.
יבינה זכאי בראונר
אני רוצה להשלים ולומר שבשלב הזה, לא נכנסו לסוגיות של מה שנקרא באוצר "נומרטור", כי אמרנו: "חבר'ה, זה פיילוט. אולי, בסוף, שלושה נבחנים מכל ציבור הנבחנים ירצו את המבחן האחוד הזה". אני לא יודעת.
לכן, אני אומרת
"תנו לי, כרגע, להיות במצב שבו אני Even – אני עושה 200 כפול 8 = 1,600, ואז, לא גרעתי מהכנסות רת"א, אז אגף התקציבים לא מתנגד, והציבור לא יקפוץ כי הוא לא משלם יותר – אני לא פוגעת בכלל בכיס שלו - - -
היו"ר אליהו ברוכי
הפוך; את מיטיבה איתו, עם יום אחד במקום שמונה מועדים.
יבינה זכאי בראונר
נכון, בדיוק, אני מורידה רגולציה. בעוד שנה או שנתיים, אני אגיע שוב לוועדה ואהיה יותר חכמה, כי אני אגיד: "חבר'ה, תראו, רוב הציבור בחר את המבחן האחוד", ואז זה יהיה לגיטימי שתגיד לי: "יבינה, תורידי עלות".
היו"ר אליהו ברוכי
שכנעת. מעולה. אנחנו ממשיכים להקראה.
יבינה זכאי בראונר
הצעת תקנות הטיס (אגרות רישום, רישוי ותיעוד) (תיקון מס'....),
התשפ"ה- 2024


בתוקף סמכותי לפי סעיף 168(א)(4) ו-(ב) לחוק הטיס, התשע"א-2011 (להלן - החוק), לפי הצעת רשות התעופה האזרחית (להלן - הרשות) בהתאם לסעיפים האמורים, באישור שר האוצר לפי סעיף 39ב לחוק יסודות התקציב, התשמ"ה-1985, בהסכמת שר האוצר ובאישור ועדת הכלכלה של הכנסת לפי סעיף 168(א)(4) לחוק, אני מתקינה תקנות אלה:

תיקון תקנה 20
1.
בתקנות הטיס (אגרות רישום, רישוי ותיעוד), התש"ע-2009 (להלן - התקנות העיקריות), בתקנה 20, בתקנת משנה (א) –



(1) ברישה, בסופה יבוא "ואולם, הודיעה רשות הרישוי על קיום בחינה עיונית אחודה הכוללת כמה בחינות עיוניות, רשאי המבקש רישיון עובד טיס או רישיון רחפן לבקש להיבחן בבחינה אחודה כאמור, וישלם בעת הגשת הבקשה כאמור אגרה בסכום של מכפלת סכום האגרה הקבוע לבחינה עיונית אחת בטור ג' במספר הבחינות העיוניות המצוין בטור ד', כמפורט בטבלה שלהלן:



(2) בטבלה , לצד טור ג' יבוא:
נעמה דניאל
יש לי הערה קטנה לגבי פסקה (1): בעצם, אתם מבקשים להוסיף שאם רשות הרישוי הודיעה על קיום בחינה עיונית אחודה, שכוללת כמה בחינות עיוניות – הסכום יהיה כפי שמיד תקריאי.
יבינה זכאי בראונר
נכון.
נעמה דניאל
דיברנו כמה פעמים על איך הכי נכון לנסח את זה, לגבי המילים "הכוללת כמה בחינות עיוניות". כפי שנאמר כאן לפרוטוקול, הכוונה היא שסכום האגרה שהנבחן צריך לשלם בגין הבחינה האחודה לא יעלה על סכום האגרה שהוא צריך לשלם היום עבור מספר הבחינות העיוניות המופרדות זו מזו. התלבטנו אם להצמיד את זה לנושאים, והבנו שזה לא כל כך מתאים, אבל נראה אם צריך כאן איזה שהוא חידוד נוסח רק כדי להבהיר את העניין הזה.
יבינה זכאי בראונר
אין שום בעיה. אם תציעי – אנחנו מקבלים. ב-"טור ד', מספר הבחינות העיוניות בבחינה אחודה", נפלו טעויות במה שהוגש לוועדה במקור; אני לא יודעת אם זה לפניכם. מה להקריא, נעמה?
נעמה דניאל
אני מציעה שתציגי את סוגי הרישיונות ואת מספר הבחינות, ובמקום שבו אתם מבקשים תיקון – תגידי מה הצעת בהתחלה ומה אתם מבקשים עכשיו.
יבינה זכאי בראונר
בסדר גמור. אני מקריאה לפי רשימת ההגדרים. אתם לא זקוקים לסכום האגרה לגבי מבחן עיוני בודד, נכון? אין צורך שאומר אותה?
נעמה דניאל
לא. זה בפנינו.
יבינה זכאי בראונר
אוקיי.




"טור ד'
מספר הבחינות העיוניות בבחינה אחודה
7

6

6

8

10

1

7

6

8

2

-

8

1

1

1".






"1. טייס פרטי עם הגדר אווירון או Rotorcraft" – במקור רשמנו 7 בחינות עיוניות, ואנחנו מבקשים לתקן ל-5. אגב, בכולם זה פחות, ולא יותר, אז הציבור יכול להיות שמח. יותם, אתה רוצה להסביר מדוע?
היו"ר אליהו ברוכי
בחינה אחודה לא אומרת שבסוף יש מבחן אחד?
יבינה זכאי בראונר
מבחן אחד, אבל הוא יכלול חמישה נושאים. במקור רשמנו 7, אבל כללנו בטעות ספר פתוח-ספר סגור, שהוא ספציפי למטוס עצמו; זה פשוט שגוי עובדתית. "2. טייס פרטי עם הגדר אווירון זעיר" – במקור היה 6 ותיקנו ל-5, כי הורדנו את ספר המטוס; "3. טייס פרטי עם הגדר דאון או בלון מאויש" – במקור היה 6 והורדנו ל-5; "4. טייס מסחרי עם הגדר אחד" – במקור היה 8 והורדנו ל-6; "5. טייס לתובלה בנתיבי אוויר עם הגדר אחד" – במקור היה 10 ושוב הורדנו ספר פתוח-ספר סגור, אז זה ירד ל-8.

"6. טכנאי טייס" לא תוקן – יש 1; "7. קצין מבצעי אוויר" – 7 בחינות; "8. מפקח תנועה אווירית עם הגדר אחד" – 6; "9. טכנאי לבדק כלי טיס" – 8; "10. מקפל מצנחים – 2"; 11 – בוטל; "12. מדריך טיס עם הגדר אחד למעט דאון" – 8; "12א. מדריך טיס עם הגדר דאון בלבד" – 1; "13. חידוש רישיון מדריך טיס" – אין בכלל מבחן עיוני; זה רק מבחן מעשי.
נעמה דניאל
כאן נפלה טעות - - -
יבינה זכאי בראונר
זה 0 או קו – מה שתגידי לי לרשום.
נעמה דניאל
חסרה כאן שורה, ובשורה צריך להירשם "0" או "-".
יבינה זכאי בראונר
מה שתנחו אותנו. "14. רישיון רחפן עם הגדר מסחרי בכלי רחיפה מסוג 1" – 1; "15. רישיון רחפן עם הגדר הדרכה בכלי רחיפה מסוג 1" – 1.

תיקון תקנה 21
2.
בתקנה 21 לתקנות העיקריות, בתקנת משנה (א) -



(1) ברישה, בסופה יבוא "ואולם, הודיעה רשות הרישוי על קיום בחינה עיונית אחודה הכוללת כמה בחינות עיוניות, רשאי המבקש תוספת הגדר ברישיון עובד טיס או ברישיון רחפן, לבקש להיבחן בבחינה אחודה כאמור, וישלם בעת הגשת הבקשה כאמור אגרה בסכום של מכפלת סכום האגרה הקבוע לבחינה עיונית אחת בטור ג' במספר הבחינות העיוניות המצוין בטור ד', כמפורט בטבלה שלהלן:
נעמה דניאל
אני מציעה שתסבירי מה ההבדל בין התקנה הזו לבין תקנה 20.
יבינה זכאי בראונר
בגדול – ויותם ידייק אותי אם אני לא מדייקת – תקנה 20 דנה במבקש רישיון ראשוני. זאת אומרת, בפעם הראשונה, אני מגיעה למחלקת רישום ברת"א, ובפעם הראשונה – אני מתרשיינת כטייסת, פקחית או מה שזה לא יהיה.

בתקנה 21, ב-90% מהמקרים – אולי יש פה אחד חריג – אנחנו מדברים על עובדי טייס קיימים, שכבר מחזיקים ברישיון, שמבקשים תוספות הגדר. זה קורה לנו לא מעט שאדם שיש לו הגדרים מסוימים ברישיון מבקש להוסיף ולשכלל את ההגדרים שיש לו. בהקבלה לרכב, כמו שיש מכונית, משאית וכו' – זה קיים בטיס, ואפילו ביתר שאת, בצורה הרבה יותר משמעותית.
נעמה דניאל
ההערה שהערתי קודם לגבי המילים "הכוללת כמה בחינות עיוניות" היא אותה הערה. בכל מקרה, הובהר לפרוטוקול שלא ייגבה מהנבחן סכום מעבר למה שהיה משלם בבחינות נפרדות.
יבינה זכאי בראונר
זו תכלית התיקון – אנחנו מבקשים, מחד, שלא ייגרע מהכנסותיה של רת"א, וכמובן שלא להיכנס לכיסו של הנבחן בסכום שהוא מעבר למה שמשולם היום. אני מקריאה לפי סוגי ההגדרים:



(2) בטבלה, לצד טור ג' יבוא:




"טור ד'
מספר הבחינות העיוניות בבחינה אחודה
3

2

2

4

1

1

0

1

1

1

2

-

8

1

1

1".






"1. הגדר אווירון או Rotorcraft" – במקור רשמנו 3, ושוב אנחנו מורידים שתי בחינות, אז זה 1; "2. הגדר אווירון זעיר" – במקור רשמנו 2, וזה 1; "3. הגדר דאון, דאון ממונע או בלון מאויש" – זה 1; "4. הגדר מכשירים" – 4; "5. הגדר טיסות מרחב לילה בתנאי כטר"מ" – 1; "6. הגדר חקלאי" – 1; "7. טייס ניסוי" – אין מבחן עיוני; "8. הגדר נוסף ברישיון מדריך טיס" – 1; "9. הגדר פיקוח על תנועה אווירית" – הפקחים במגדל – 1; "10. מקפלי מצנחים" – 1; "11. הגדר מאמן מפקח על תנועה אווירית" – 2; 12 – בוטל; "13. טכנאי בדק" – 8; "14. הגדר הדרכה ברישיון רחפן - - -
היו"ר אליהו ברוכי
בסעיף 8 – זה נשאר 8?
יבינה זכאי בראונר
"הגדר טכנאי בדק" – 8. כן. יש לטכנאים הרבה מבחנים. "14. הגדר הדרכה ברישיון רחפן עם הגדר מסחרי לגבי כלי רחיפה מאותו הסוג" – 1; "15. הגדר סוג כלי רחיפה נוסף ברישיון רחפן עם הגדר מסחרי" – 1; "16. הגדר סוג כלי רחיפה נוסף ברישיון רחפן עם הגדר הדרכה" – גם 1.

אגב, "1", במילים אחרות, אומר שכבר יש מבחן אחוד כבר היום. כמו כן, ב-"רחפן" – הכוונה היא לכלי רחיפה מאויש; לא לכלי טיס המוטס מרחוק, אלא ממ"ג, ממ"ר וכו'.

יש לנו תיקון תקנה נוסף, קטן, בתקנה 26. בגדול, תקנה 26 היא האגרות שאנחנו גובים מכל חברות התעופה; לאו דווקא הגדולות, כמו אל-על, ישראייר וארקיע, אלא מכל חברות התעופה – גם מי שעוסק בעבודות אוויר; מטוסים קטנים; טיסות פנימיות; תחזוקת עמודי חשמל וכו'.

הם מבקשים רישיונות הפעלה, גם מסחריים וגם אוויריים, או כמו שקראו לזה פעם: "מבצעיים". הרישיון המסחרי עוסק יותר בשאלת האיתנות הפיננסית, והמבצעי – בסוגיות של הפעלה ובטיחות. יש את הרישוי הראשוני ב-26(א), וב-26(ב) יש חידושים מדי שנה, כשבפרקטיקה, מיום קום המדינה, מחדשים רישיון הפעלה אווירית מדי שנה ומשלמים. אף אחד מעולם לא כבל על זה.

מאיזו שהיא סיבה, שאנחנו לא יודעים לומר מהי, ב-(ב), המילים "רישיון הפעלה אווירית", או "רישיון הפעלה מבצעית" – נשמטו. ברור לכולם שזו איזו שהיא טעות סופר, אז אנחנו מבקשים לתקן את המעוות.
נעמה דניאל
כלומר, כיום, האגרות האלה נגבות; זו לא הוספה של אגרה חדשה.
יבינה זכאי בראונר
כן, בוודאי. לא רק היום; תמיד. הן תמיד נגבו ותמיד נגבות. בלי חידוש רישיון ההפעלה האווירית – החברה לא יכולה לפעול.

תיקון תקנה 26
3.
בתקנה 26 לתקנות העיקריות, בתקנת משנה (ב), ברישה, במקום "מחזיק ברישיון הפעלה" יבוא "מחזיק ברישיון הפעלה, רישיון הפעלה אווירית או רישיון הפעלה מבצעית,".


אגב, לגבי "מחזיק ברישיון הפעלה", הכוונה היא "רישיון הפעלה מסחרית".

תחילה
4.
תחילתן של תקנות אלה - חודש מיום פרסומן.


נתנו חודש להיערכות – גם שלנו וגם של הציבור.
נעמה דניאל
אולי כדאי להבהיר, לגבי תקנה 26: אומנם המילים האלה נשמטו ברישה, אבל מהפירוט שמובא בתקנה – זה ברור מאוד שאלה האגרות שיש לשלם.
היו"ר אליהו ברוכי
אוקיי. נצביע. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?


הצבעה

אושר.
היו"ר אליהו ברוכי
עבר פה אחד.
יבינה זכאי בראונר
תודה רבה.
היו"ר אליהו ברוכי
נסגור את הישיבה. תודה רבה לכם.


הישיבה ננעלה בשעה 11:24.

קוד המקור של הנתונים