פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
50
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
10/12/2024
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 116
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
יום שלישי, ט' בכסלו התשפ"ה (10 בדצמבר 2024), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 10/12/2024
זכויות נשים חד הוריות לאור האתגרים הכלכליים
פרוטוקול
סדר היום
זכויות משפחות עצמאיות (חד הוריות) לאור האתגרים הכלכליים
מוזמנים
¶
אביבית אלינזון דוד - מנהלת תחום פ"א עוני והדרה, מינהל שירותים אישיים וחברתיים, משרד הרווחה והביטחון החברתי
אלה ברנד לוי - מנהלת מקצועית במערך 'נושמים', משרד הרווחה והביטחון החברתי
תאיר ראבוחין - רפרנטית רווחה וביטוח לאומי, אגף התקציבים, משרד האוצר
שרה יצחק - מנהלת תחום תעסוקה איכותית, משרד העבודה
עדי וולס - מנהלת שירות רווחה, משרד העלייה והקליטה
אילת אטיאס סיון - יועצת מנכ"לית הרשות לקידום מעמד האישה
מרב לוי - הבטחת הכנסה, המוסד לביטוח לאומי
הודיה מויאל אוחיון - שדולת הנשים בישראל
הדס ארנון-שרעבי - מנהלת תחום שינוי מדיניות וחקיקה, רוח נשית
סתו בן עוז - רכזת המדיניות, בונות אלטרנטיבה
רן מלמד - מנכ"ל 'נקודת מפנה'
ארבל נעה חנה פוריס - סטודנטית, המרכז לחינוך משפטי קליני, האוניברסיטה העברית
צילה אוחנה - מנהלת את מרכז עוצמה ו'נושמים לרווחה' בבית שאן
סופי וייסמן - מרכז עוצמה, חיים בכבוד
טוהר ארץ - פעילה חברתית, הרשת לחיים בכבוד
הדס יוסף - מרכז עוצמה, בית שאן, פעילה בפורום למאבק בעוני
ימית תהילה ברוס - מרכז עוצמה, בית שאן
אדוה בודה - מנהלת מרכז עוצמה, תל אביב-יפו דרום
סטלה - מטופלת. מרכז עוצמה בת ים
יפעת חיים - מרכזים לצבר חברתי, נבחרות, פורום מאבק בעוני
אספהן ג'בלי - מרכז מוסאוא
זהבה יאלו - אם חד הורית
שרונה בת חיים - אם חד הורית
ליאורה עמר פורמן - אם חד הורית
יפה אוהד - דודתה של נועה ארגמני, משפחות החטופים
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
זכויות משפחות עצמאיות (חד הוריות) לאור האתגרים הכלכליים
היו"ר פנינה תמנו
¶
בוקר טוב לכולם. התכנסנו לדיון מאוד חשוב בנושא זכויות נשים חד הוריות לאור האתגרים הכלכליים.
לפני כן אנחנו כמובן נזכור ונזכיר שבזמן שאנחנו נמצאים ומתכנסים כאן וכל אחד יוצא לשגרת יומו, היותר קשוחה, פחות קשוחה, זה 431 יום ש-100 חטופים וחטופות ישראלים, בניה ובנותיה של הארץ הזאת, נמצאים בשבי החמאס. זה מאוד קשה לומר 100, בשבוע שעבר זה היה 101 ואנחנו מבינים שאין להם זמן. 430 ימים שכל אחד ואחת מאיתנו צריך לחשוב שהוא היה יכול להיות שם, או הבן שלו או הבת שלו, אנשים שנחטפו מהמיטות, מהבתים.
בשנה הקשה הזאת יפה, דודתה של נועה ארגמני, הייתה איתנו לא מעט. אני שמחה שאת כאן. על אף הנסיבות תמיד אני שמחה לראות אותך, וזה בכלל לא מובן מאליו שמשפחות רבות שהיקירים שלהם חזרו ממשיכים להיאבק, בין אם אנשים שזכו לחזור בחיים כמו נועה, אנחנו שמחים שהיא איתנו, ובין אם זה משפחות של מי שקיבלו גופה. אתמול הייתה פה נופר בוכשטב, אחותו של יגב.
זה לא מובן מאליו, הסולידריות שאתם מפגינים זו הסולידריות שאנחנו כחברה הישראלית צריכים להפגין, לא רק במילים אלא גם במעשים אקטיביים. יפה, בטח יש לך הרבה דברים אחרים שאת מתעסקת בהם וצריכה לעשות אותם ועדיין את בוחרת להיות כאן ולכן אני מעבירה לך את רשות הדיבור ומודה לך.
יפה אוהד
¶
תודה רבה, תודה לחברת הכנסת פנינה, שנושא החטופים בכל ישיבה בכל מקום עומד בראש מעייניה. אני כרגע יוצאת מוועדת החינוך, מדברים שם על דברים מאוד מאוד חשובים, זה היה רצף של אמירות שאני לא יכולתי אפילו לומר איזה שהיא מילה, דיברו על חוסנה של מדינת ישראל, על החוסן הכלכלי, על החוסן הביטחוני.
אני רוצה באמת לא לגזול זמן, אני רוצה לומר ש-100 חטופים שעדיין נשארו ועדיין נשארים בגיהינום של עזה, אם הם לא חוזרים, חוסנה של מדינת ישראל מתערער לחלוטין. אין לנו שום דבר אם 100 חטופים שלנו לא חוזרים.
אנחנו צריכים תמיד לחשוב, כל אחד עם עצמו, אם זה היה בנו, אם זו הייתה בתו, אם זה היה אבא שלו או אמא שלו. אנחנו חייבים כחברה את הערבות ההדדית הזאת, את פדיון שבויים, שכולם יודעים מה זה, אנחנו חייבים שכולם, עד אחרון החטופים, שיחזור אלינו. המדינה לא תשקוט. אני מאוד מקווה שזה יהיה בנס חנוכה, אני ממש מתפללת שזה יהיה נס חנוכה שלנו.
היו"ר פנינה תמנו
¶
הנושא של זכויות נשים חד הוריות, משפחות חד הוריות, אנחנו צריכים לזכור שלא כולם נשים, לחלוטין מרבית המשפחות החד הוריות, מי שמחזיק את הבית זה האם, אבל בתוך זה יש גם גברים שהם חד הוריים.
והאתגרים הכלכליים, במעבר חד, אחרי הדברים החשובים שאת דיברת עליהם, על הצלת נפשות, חברות הכנסת, אנחנו עוסקות בימים האלה גם בתקציב. חברת הכנסת מירון, חברת הכנסת שרון ניר, אנחנו יודעים שההשלכות הכלכליות שבפניהן עומדת מדינת ישראל והאתגרים שאנחנו עומדים בפניהם הם עוד לפנינו, הם הולכים להיות קשים מאוד, הגזרות בתוך התקציב קשות מאוד והראשונים להיפגע זה האוכלוסיות המוחלשות יותר.
אני רוצה לסבר מעט מן הנתונים שיושבים לפניי. לפי הנתונים של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה שפורסמו ביום המשפחה האחרון, 12% מכלל המשפחות עם ילדים עד גיל 17 הם משפחות חד הוריות. בכ-86% ממשפחות אלה עומדת אישה בראש המשפחה. כ-22% מכלל האימהות החד הוריות עם ילדים עד גיל 17 הן רווקות ואנחנו מבינים שאלה אתגרים שהם לא פשוטים, בין פרנסה, בין הורות ובין הרבה מאוד דברים, בין התמודדות עם יוקר המחיה, בין התמודדות עם התקופה הקשה הנוראית הזאת שלא פוסחת על אף אחד ואחת מאיתנו.
כ-12% מכלל המשפחות עם ילדים עד גיל 17, כמו שאמרנו, הן חד הוריות, בשנת 2024 יש בישראל כ-293,000 משפחות חד הוריות, 143,000 משפחות עם ילדים עד גיל 17, 65,000 משפחות עם ילדים בגילאים 18 עד 24, 85,000 משפחות עם ילדים מעל גיל 25.
תחולת העוני במשפחות חד הוריות בישראל עומד על 34% כאשר בכלל האוכלוסייה, תקנו אותי אם אני טועה, זה עומד על כ-20%. יש קושי רציני במיצוי הזכויות. ההקלות שניתנות במערכת הגבייה וההוצאה לפועל לאור המלחמה מאפשרות לחלק מהגברים הגרושים להימנע מתשלום מזונות או שאין פתרונות של מערכת הביטחון לאלה שהולכים למילואים. זו גם סוגיה שיושבת על שולחן הוועדה הזאת. רוב ההטבות לאימהות חד הוריות מסתיימות בהגיע הילדים לגיל 18 כאילו הם לא צריכים אותנו אחרי גיל 18.
אנחנו מבינים שאנחנו צריכים להדק את החגורה, לשים זרקור על נושא האימהות החד הוריות, שלא לדבר על נושאים שהפכו להיות חסמים מבניים ומקובעים, יש לומר, בין אם זה קיזוז של כספים וקצבאות ובין אם זה עידוד של נשים חד הוריות שלא לצאת לעבודה כשמדובר בילדים קטנים כי אז המדינה פשוט מפסיקה לסייע, ועוד שלל נושאים.
חשוב לי גם לומר שאנחנו מקיימים את הדיון הזה במסגרת יום המאבק בעוני, שהוא בעיניי יום אחד החשובים, הנושא הוא אחד החשובים גם אם הוא לא זוכה בכנסת הזאת, כמו הרבה מאוד נושאים שבשגרה שלא זוכים למיקוד ולטיפול הראוי להם כי אנחנו בזמן חירום. אסור לנו לחשוב שזו שגרה, אבל גם אתמול נפלו שבעה חיילים יקרים מאוד שחירפו את נפשם בשדה הקרב, ביניהם רס"ן יבגני זינרשיין, סרן שגיא יעקב רובינשטיין, רס"ר בנימין דסטאו נגוסה, רס"ל ארז בן אפרים, סמ"ר עידו ז'נו, סמ"ר ברק דניאל הלפרן, סמ"ר עמרי כהן, יהי זכרם ברוך.
בתוך הסיטואציה המאוד מאוד מורכבת שאנחנו נמצאים בה אנחנו גם צריכים לזכור בבית הזה, כנבחרות ונבחרי ציבור, לעסוק בסיוע לאזרחי ואזרחיות מדינת ישראל. ביום הזה שאנחנו מציינים בכנסת את יום המאבק בעוני, אני גאה לומר, גם אם לא יצא לנו לעסוק בזה הרבה, אני אחת מיושבי ראש השדולה למאבק בעוני כשבמיקוד שלנו, בחיבור עם הוועדה, זה באמת אימהות חד הוריות.
רן מלמד, אתה עוסק הרבה מאוד שנים בנושא הזה. בדרך כלל נשים פותחות בוועדה, אבל אני רוצה להודות לך גם על הנתונים והמסמך שהכנת ועל העיסוק בנושא הזה וזה שאתה לא מרפה מחברי וחברות הכנסת ודוחף אותנו לעשות יותר, 'נקודת מפנה'. בבקשה.
רן מלמד
¶
תודה, גברתי. אני רוצה להתחיל בשתי הערות מקדימות. בשנים האחרונות אני מעדיף לא לדבר על עוני, לא בגלל שאני מכחיש אותו, אלא בגלל שאני חושב שצריך לדבר על משפחות מעוטות הכנסה והזדמנויות. אני חושב שזה מכליל יותר טוב את האוכלוסייה שעליה אנחנו מדברים.
ההערה השנייה, היו פה הרבה מאוד דיונים במהלך השנה עם נשות המילואימניקים, עם הכאב הגדול מאוד שלהם, עם הקשיים המאוד גדולים שיש להם ואמרתי כמה פעמים בשקט והיום אני רוצה להגיד את זה בקול גדול, נשות המילואימניקים מבחינתי הן חד הוריות לזמן קצר. בניגוד לאימהות חד הוריות שזה לכל החיים, או במינימום ל-18 על פי הזכויות, מילואימניקיות זה לטווח קצר, הוא צריך להיות לטווח קצר, אבל אני באמת מצפה שחלק גדול, ואני אראה את זה במסמך שכתבתי, ההטבות, הזכויות, אם תרצו המענקים שמגיעים לאימהות חד הוריות, צריכים להיות מושווים לאלה שמקבלות נשות המילואימניקים ולפעמים אפילו יותר.
הכנתי מסמך, הוא מופיע באתר של הוועדה ואפשר לקבל אותו, אבל יש בו מספר סעיפים שאני חושב שחלקם ידרשו בסופו של דבר התערבות של הוועדה ושל חברות הכנסת בתיקוני חקיקה ונושאים אחרים, חלקם בוערים. אני אזרוק רק אחד על השולחן, מענק אכלוס למפונים ומפונות שחוזרים הביתה. בזמנו באזור הדרום חלק מהמפונות, אימהות חד הוריות, לא קיבלו מענקי אכלוס כי הן לא הוגדרו כמשפחה עם שני מפרנסים. צריך לדאוג שכשהמפונות חוזרות לצפון הן מקבלות את המענקים. אני חושב שהן צריכות לקבל מענקים מוגדלים, אבל צריך לדאוג שהן יקבלו את המענקים.
הנושא של חוסר הידיעה של הזכויות הוא נושא חוצה, הוא לא שייך רק לשנה האחרונה. את אמרת נכון, גברתי יושבת הראש, אם אתה לא יודע מה שמגיע לך אתה לא יכול לבקש, אתה לא יכול לקבל, המדינה חוסכת כסף.
רן מלמד
¶
עד שאת תגמרי את הפרויקט של מיצוי זכויות איתי ואז היא כן תרדוף. הנושא של מיצוי הזכויות הוא נושא שצריך לדבר עליו בהרחבה ולראות איך מטפלים בו.
הנושא של הזכות לפסקי מזונות. אני יכול להגיד כמי שטיפל בהתנדבות במאות אימהות מפונות בשנים האחרונות, אימהות שהיו במלונות בירושלים בעיקר, שהיו לא מעט מהן שלא הצליחו לגבות את דמי המזונות שמגיעים להם, כי מערכת המשפט לא עבדה, כי ההוצאה לפועל הוציאו הוראות שעה, כי הגברים הגרושים היו במילואים ולא היה נעים לגשת ולילדים לא נשאר כסף לאוכל. אז צריך איכשהו לעשות חשיבה, אולי עם ועדת החוקה ומשרד המשפטים כדי לראות איך מתקנים את הדבר הזה.
הנושא המרכזי הבא והוא מבחינתי קריטי הוא העובדה שמפסיקים את ההטבות לאימהות חד הוריות בגיל 18. בימים רגילים אתה יכול להרים ידיים ולהגיד בואו ניאבק בזה, אבל היום כשיש אימהות שיש להם ילדים בצבא שנלחמים, בנים ובנות, ופתאום מפסיקים להם הנחה בארנונה או מפסיקים להם את הקצבה, או מפסיקים להם דברים אחרים, זה, לדעתי, גברתי היושבת ראש, דבר שלא ייעשה. אני חושב שהוא דורש התייחסות של חקיקה בהקשר הזה, בין אם בהוראת שעה עד תום מצב החירום, אבל רטרואקטיבי, ובין אם לתקן את זה באופן קבוע, שההטבות יימשכו לפחות עד שהילד והילדה מסיימים את התקופה של התרומה שלהם למדינה, בין אם בשירות לאומי אזרחי ובין אם בשירות צבאי.
אני טיפלתי בלא מעט אימהות חד הוריות שפוטרו מהעבודה שלהן, ממפעלים, שניצלו את העובדה שהם לכאורה מוגדרים כמפעלים חיוניים, אבל מה עושה אם חד הורית שפונתה לירושלים והמפעל החיוני, שאגב לא קיבל אישור להפעלה כמפעל חיוני, נמצא בקרית שמונה? המפעל מבחינתו מוריד לה שעות או שולח אותה לחל"ת בצורה כזאת שהיא לא יכולה לקבל כסף מביטוח לאומי. צריך לדאוג שהדבר הזה ייפסק ויתוקן. נשים הפסידו הרבה מאוד כסף.
במאמר מוסגר אני רוצה להגיד, אני לא אתעכב עליו הרבה, שבין 4,000 שורדי ושורדות הנובה יש 422 הורים, משפחות, מתוכם בערך שליש חד הוריות שהן אימהות, אני עוד לא מדבר על ילדים שהם שורדי נובה שהם באים ממשפחות חד הוריות והם לא מקבלים טיפול שמגיע להם בהקשר הזה. גברתי היושבת ראש, עשית הרבה מאוד עבודה לטובת המשפחות האלה, אני חושב שלטובת אותם שורדים שבאים ממשפחות חד הוריות צריך לעשות טיפול מיוחד.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה. האמת היא שעניין הנובה פחות עשיתי, יותר עם המילואימניקים ומשפחות אחרות, כי זה נדון הרבה אצל חבר הכנסת פינדרוס. אנחנו נעמיד דברים על דיוקם ולא ניקח שום קרדיט שלא שייך לנו.
רן מלמד
¶
רק אמירה אחרונה, כי המסמך שלי עוד ארוך ואני לא רוצה לקחת את הזמן, בשנת 2024 הוסיפו נקודות זיכוי שהיו אמורות להגדיל את ההכנסה של חלק מהאימהות. לי יש חשש שהולכים לבטל חלק מהנקודות האלה בתקציב של 2025. צריך לדאוג, גברתי, שנקודות הזיכוי האלה לא ייפלו מהשולחן. והמשפט האחרון, קחו בבקשה את הסל הגמיש, תגדילו אותו, תוסיפו לו עוד כסף.
רן מלמד
¶
אני מודה שאני לא זוכר את המספר, אבל צריך גם לשנות את הקריטריונים כדי להכניס עוד נשים וגם להגדיל את הסכום.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה פרויקט מדהים, אבל כל פעם אומרים שהוא עומד להיסגר. אי אפשר לחיות תחת איומים במדינה הזאת חדשות לבקרים, זה גם משהו שהוא בלתי מתקבל על הדעת.
הדס יוסף, הפורום למאבק בעוני, שלום. תודה שאתם כאן, כל הכבוד. אני הייתי ילדה שעבדה מגיל 11, אז זה לא זר לי, למרות שתמיד האוכלוסיות שנמצאות בעוני, גם בדיעבד, מאוד קשה להם לומר: אני הייתי עני. אולי זה גם אומר שצריך להיות מחוברים לאני הייתי אני ב-א'.
הדס יוסף
¶
שמי הדס, אני בת 45, חד הורית, אמא לחמישה ילדים, סבתא לשניים. התגרשתי פעמיים בחיי, פעם אחת בת 21, עם שני תינוקות, ללא מזונות כי זה היה התנאי לגט, ופעם שנייה אחרי 14 שנה ממישהו שלא דאג למזונות ילדיו והפעם אני לא ויתרתי ותבעתי.
נוכחתי לדעת שנשים חזקות ככל שיהיו יצליחו להסתדר ובסכום כסף זעום להרים את הבית ויעשו הכול בכוחות באמת על-טבעיים, הן יכולות להסתדר, אבל רוצות באמת לעשות הכול ובאמת לא לראות את הבית, לנהל לו"ז צפוף כדי שלילדים לא יחסר שום דבר. הרבה מאיתנו נשארות עם חובות עצומים של הגרוש, וגם אם הן מגדילות משרה לצורך העניין וביטוח לאומי נותן מזונות, לוקחים להם חצי מזה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה ממש מקומם שעדיין אין רפורמה ואנחנו רוצים להגיש הצעת חוק בעניין הזה, הקיזוז הזה גם גורם לאנשים ללכת ולעבוד בשחור. אנשים הם לא ברזל, הם לא יכולים לעבוד 24 שעות ביממה, הם צריכים בסוף לגדל ילדים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
נכון. אבל את יודעת מה? גם אלה שעובדות סביב השעון ובקושי מצליחות למצוא זמן לנשום, בסופו של דבר עדיין נשארות עניות.
הדס יוסף
¶
יש כמה נקודות מאוד חשובות במקום הזה. היום אני הורדתי באופן אישי מ-100% משרה ל-60% משרה, זה פוגע לי אחר כך בעתיד בפנסיה, התינוקת שלי בת 18, יש לי חברות שמתמודדות עם גרוש שהוא לא מתפקד וצריכות את החתימה שלו לכל דבר ועניין ולא זכאיות לקבל את הפנסיה של השנים אחורה שלו.
בכלל עצם העניין שאישה צריכה להתגרש ועד שהיא מתחילה לקבל, צריך להנגיש את זה יותר. היא מתמודדת עם הבעיות הרגשיות של הילדים, עם הביות בבית הספר, עם הכלכלה, חובות שנשארו עליה. אם היא לא יכולה להרשות לעצמה לעבוד כדי רק להרים ראש - - -
הדס יוסף
¶
היא לא עוזרת במקום הזה, כי אני הייתי באה למשרד הרווחה והיו אומרים לי: את לא נראית מקרה רווחה, למה? בגלל קצת מסקרה בעיניים? כי אני עובדת סביב השעון ולא רואה את הבית ולא את הילדים, על מנת להביא להם לחם הביתה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו זוכרים את התקופות של הסטיגמה עם הפסים בשיער וקצת ציפורניים. אני מקווה שאנחנו אחרי זה כי היו פה שנים של מאבק על הסטיגמות והפרופיילינג של זהויות.
הדס יוסף
¶
אבל הילדים צריכים להרים ראש ורק ככה נצא ממעגל העוני, אם אנחנו נעמוד איתנים מול הדבר הזה, אבל המדינה צריכה לאפשר את זה. הילדים הם אזרחי המדינה.
אני באמת מתחברת למה שהאדון אמר פה על ילדים מעל גיל 18. ילדים מעל גיל 18, ואני מכירה לא מעט כמוני שהאמא היא ההורה הדומיננטי פה והשני נספח ומקבל את כל ההטבות, צריך להתעקש על החתימות האלה. לפעמים הנשים לא בקשר עם הגברים ואם את צריכה להוציא דרכון לילד את צריכה חתימה שלו, את צריכה חתימות שלו לבדיקות מסוימות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה רבה על המאבק שלכם, חשוב להמשיך בפורום למאבק בעוני להציף את כל הסוגיות ששם אתם עוסקים בשלל סוגיות, לא רק בנשים חד הוריות, בילדים עניים, במשפחות עניות, ביוקר המחיה שהולך לרסק יחד עם התקציב הזה הרבה מאוד מהמשפחות.
חברת הכנסת ניר, מתי שתרצי לדבר, תגידי לי.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
גברתי, תודה רבה, אני אעשה את זה ממש בקצרה. אני רוצה קודם כל לברך אותך שאת עוסקת באמת בדברים החשובים. אני מאמינה שאנחנו צריכים לראות לנגד עינינו את אלו שהולכים להיפגע הכי הרבה מהסיטואציה של הגזרות הכלכליות שהולכות להיות מוטלות על הציבור.
ברור לחלוטין שככל שיש פחות הכנסה והמשפחה היא יותר מוחלשת, ובטח משפחות חד הוריות שיש בהן רק הכנסה אחת. אז הגזרות הכלכליות שאנחנו הולכים לראות לנגד עינינו, שלמרבה הצער הן תולדה של מציאות ביטחונית, אתגרים ביטחוניים מולידים גם אתגרים כלכליים, האתגרים הביטחוניים שמדינת ישראל מתמודדת איתם בשנה האחרונה, ביתר שאת ב-14 חודשים האחרונים, מביאים אותנו למצב שהמלחמה בסוף עולה 250 מיליארד והגזרות הכלכליות, לא יכול להיות שיחולו בסוף על אוכלוסיות שזה יותר קשה להן.
הלכו פה לפתרונות הקלים, עצם העובדה שמוצרי הצריכה עולים באופן שהוא בלתי סביר, אי אפשר להיכנס היום לסופרים, עצם העובדה שהולכים להעלות את המע"מ כבר ל-18%, תוסיפו לזה את העלייה במחירי המים, החשמל והארנונה. אני באמת שואלת את עצמי, אני מסתכלת עכשיו על האתגרים שיש בפני משפחה חד הורית שצריכה גם לפרנס ולגדל ילדים ולעסוק בחינוך ובדברים מאוד חשובים וזה לא מתכנס.
לכן אחד הדברים החשובים, ואתם ציינתם את זה פה, זה באמת לשים בזכוכית של מגדלת את הנשים החד הוריות שמתמודדות עם עומס שהוא אחר לחלוטין מכל משפחה שמוטלות עליה גזרות כלכליות, והמשפחות גם הולכות ל - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
רן אמר קודם שמאות אלפי נשים חוו השנה מה זה להיות חד הורית, כי הגברים הלכו, הרוב גברים, זה לא שלא היו מילואימניקיות, היו 60,000 מילואימניקיות, אבל הן חוו מה זה להיות לזמן קצר אמא חד הורית, ביניהן גם אני, אבל אני, להבדיל מהרבה נשים, יש לנו ביטחון כלכלי בכנסת, אבל מה עם נשים שאין להן ביטחון כלכלי? שפוטרו? והרבה מאוד דברים. ההתמודדות של הנשים שזה המצב הקבוע שלהן ביום יום, אסור לנו להפקיר אותן.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
השורה התחתונה, כמו שאת אומרת, גברתי, הביטחון הרגשי, הכלכלי, התעסוקתי, הוא חלק בלתי נפרד מהחליפה שצריך להעניק לכל אזרח ובטח לאימהות שמגדלות ילדים בצורה יחידנית. לכן אני חושבת שאנחנו צריכות את הנושא הספציפי מאוד הזה לשים על השולחן.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
בדיוק, ואולי אפילו לעשות איזה שהוא סוג של מהלך נוסף מול שר הרווחה, שזה יהיה קבוצת מיקוד.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שר הרווחה, שר העבודה, אנחנו נצטרך לקחת את זה כפרויקט וכמי שמכירה אותך, חברת הכנסת, אני יודעת שאת נחושה וביחד אנחנו יודעות להוביל שינויים. נצטרך לקחת את זה כנושא. חבל לי שאת לא חברת ועדה קבועה כי אז אולי היינו מקימות ועדת משנה בעניין.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אסנת, ממובילות המאבק על מלגת קרן קציר. היא בזום, אז אנחנו נמתין, לזום אני אעבור אחר כך, אני קודם כל מאפשרת למי שהגיע לוועדה. אני רוצה את משרד העבודה לגבי סל גמיש. שלום, השם המלא, התפקיד.
שרה יצחק
¶
אני מנהלת תחום תעסוקה איכותית במשרד העבודה ביחידת מינהל אוכלוסיות מגוונות, אני אחראית על הסל הגמיש, התקציב שלנו הוא 6 מיליון לשנה והסל הזה מיועד לאימהות חד הוריות. יש גם גברים שמגישים, אבל הם ממש ממש מעטים, והמטרה היא שנשים ייצאו לעבודה ויגדילו את שעות העבודה שלהן. הם צריכים לעבוד לפחות 20 שעות שבועיות, זה המינימום, שזה 80 שעות בחודש, והם יכולים לשלב את זה או בעבודה או בלימודים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אתם צריכים להגדיל את זה. התקציב עכשיו הוא כאן. מה שחשוב לי זה שנהיה אופרטיביות. תיכף נגיע למיצוי ולתוכניות, אני לא מתיימרת להחליף אתכם בתוכניות שלכם, ברור לי שהתוכנית הזו היא טובה, יכול להיות שהיא לא מספיק ממוצה, אבל זה העבודה שלכם כגורמי המקצוע, אבל צריך להיות נחושים מספיק להביא את הנתונים למנכ"ל ולומר לו: 143,000 משפחות, 6 מיליון זה טיפה בים.
מי שהולך להיפגע, ברור לנו, זה המשפחות החד הוריות. רשת הביטחון שהמדינה צריכה להעניק חייבת להיות בכל משרד ומשרד. תמשיכי עכשיו להרחיב על התוכנית ואחר כך אני אשמע אם יש עוד תוכניות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
מצוין. תעבירי לו את הרשמים של מה שהיה פה וגם מה הוועדה תנחה, להגדיל תקציבים ולסייע להם אל מול הגל של הגזרות שהולכות להיות פה, חלקן בצדק, רוב הדברים לא בצדק, יש הרבה כספים קואליציוניים שיכלו ללכת – אני מדברת איתך על מאות מיליונים של כספים קואליציוניים ואנחנו מדברים על 6 מיליון שקל.
שרה יצחק
¶
התוכנית היא לאימהות שמגדילות עבודה, הן צריכות לעבוד 20 שעות שבועיות, הן יכולות גם לעבוד וגם ללמוד ובתמורה לכך אנחנו נותנים להם עזרה בצהרונים, 500 שקל לחודש לכל ילד.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה נורא ואיום. שרה, זה לא עבודה, זה ישראבלוף. מצד אחד ה-400 האלה, שזה גם ככה 500 שקל, ואני רציתי להגיד שעם ה-6 מיליון תכפילו לכל ה-2,000. אז כנראה אני לא טובה במספרים, פתאום את אומרת לי רק 400. לא, זה לא רציני.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רוצה לומר משהו. אנחנו צריכים להבין, בסוף אנחנו עוסקים בחיים של אנשים ובמיוחד ילדים. ילד שלא בצהרון ואמא עובדת סביב השעון, אתם יודעים איפה הוא? הוא ברחוב, או הילדה ברחוב, והם חשופים לסכנות והם חשופים להרבה דברים ואז המחיר שאנחנו משלמים על זה הוא הרבה יותר גדול. לכל ילד מגיעה ארוחה חמה, מחסה, זו החובה שלנו, אנחנו לא עושים טובה לילדים האלה ולאימהות האלה.
לכן כשמתוך 2,400 פלוס ענינו רק ל-400, זה לעג לרש, למה? כי גם ה-500 שקלים האלה אנחנו יודעים זה לא איזה סבסוד מלא, זה 500 שקלים מתוך כמה שמשלמים פה במדינת ישראל? אלפי שקלים על צהרונים.
שרה, אני לא מטילה את כל האחריות על כתפייך, אבל אני כן חייבת לומר משהו, האחריות היא שלך, לא של המנכ"ל ולא של השר. ממשלה מתחלפת, השר מתחלף ואז מתחלף המנכ"ל, לצערי אפילו מנכ"ליות אין, אבל אתם, אתם סוג של שומרי סף.
שרה יצחק
¶
את צודקת, אני רק אסביר שמתוך 2,496 ורק 401 קיבלו זה מכל מיני סיבות. אחת הסיבות זה שנשים לא השלימו כל מיני מסמכים, לפעמים הן לא עמדו במבחן הכנסה, זה נכלל בכל ה-2,496.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז אני אגיד דבר כזה, אם אמא חד הורית צריכה להתחיל להתעסק בבירוקרטיה מתישה היא אומרת מי צריך את ה-500 שקלים האלה שהוציאו לי את הנשמה ובגללם אני לא ישנה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
זו מערכת שצריכה לבדוק את עצמה, אנחנו כבר לא בעולם הישן שמאשים את האזרח והאזרחית. אם מתוך ה-100% של הבקשות אנחנו נענים רק לחמישית, כמה זה? זה פחות מחמישית, אז זה אומר שהמערכת לא עובדת נכון. הרי 2,000 ומשהו נשים לא יפנו סתם, אף אחד לא מחפש צדקה.
אני לא מקבלת את הטיעון שלך, תרשמי את זה. אתם תעשו בדיקה על ה-2,000 ומשהו, תחזרו לעשות פילוח ולהבין איפה בעצם נפלתם, כי יכול להיות שיש שם אישה שהיא צריכה להתלבט בין עוף לשבת לבין זה שהילד ייקח עשרה שקלים שהוא צריך לשלם לאיזה פעילות בבית הספר. אני אומרת עשרה שקלים, הפעילות עולה הרבה יותר.
אז יש לנו את הסיפור הזה של הצהרונים, מה עוד יש לנו בסל גמיש?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו מדברים במושגים של עיר, 400 זה יפה לעיר, לא למדינה. שוב, זו פגיעה בזכויות נשים, בסוף, אם למעלה מ-80% זה נשים שעומדות בראש משפחה של חד הוריות אנחנו דופקות את עצמנו כשאנחנו מחזיקות בתפקידים ולא דוחפות בכל הכוח. סליחה על הביטוי והעממיות. זה לא בסדר.
אני הייתי מהילדות, לא רוצה שערוץ הכנסת כל כך ישדר את זה, אבל אני הייתי מהילדים שהייתי צריכה להיכנס לחוג, כי אני התעקשתי על חוג ואמרתי שאני אהיה בחוג בכיתה ג' והייתי הולכת לניסיון ואז היו אומרים תביאי את ההורים לשלם והייתי עוברת לחוג אחר, ואז הייתי ככה שנה שלמה מטיילת והרגשתי שהיה לי חוג, אבל זה לא צריך להיות ככה. אתם צריכים להוסיף חוגים.
הייתה תוכנית שאני יזמתי לילדים עולים שנקראת מפתחות, לכו תלמדו ממנה, למשפחות האלה, בסל גמיש תכניסו את החוגים. אתם לא רק צריכים להכפיל את הסכום, ברור, המדינה מוציאה כספים מיותרים על הרבה דברים מיותרים, על טקסים, על שטויות וזה הצלת נפשות. לא האמא, אני רואה את הילדים. אני לא יודעת איך להעביר את זה יותר מזה. מי הממונה עלייך?
היו"ר פנינה תמנו
¶
את צריכה לדבר עם אלה, אני מאוד מקווה שהיא צופה בדיון הזה, אתן הולכות להילחם מחר על זה מול המנכ"ל, כי אתן מייצגות, אתן הפה של הרבה מאוד נשים וזה צריך להיות מיצוי. אם את תגידי לי ש-20% מהבקשות נדחו, זה גם הרבה, גם אני אגיד לכם תבדקו, משהו לא בסדר, אבל זה מצב שהוא בלתי סביר.
שרה יצחק
¶
יש לנו עכשיו תוכניות חדשה שנקראת SFI בשיתוף עם יהדות טורונטו, זה לנשים שההשכלה שלהן נמוכה ורוצים להעלות את כושר ההשתכרות שלהם. הם ישתתפו בתוכנית הזו והם יקבלו 200 שעות של סדנאות, של הכשרות, שילוו אותם לעולם התעסוקה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
כמה משתתפות יש לנו? שלום לחברת הכנסת מירב בן ארי, שהיא גם חד הורית. לא, את לא חד הורית.
ליאורה עמר פורמן
¶
קודם כל שמי ליאורה ואני הגעתי מהקריות. אני חד הוריות כבר משנת 2000, ב-2003 ביבי קיצץ לנו - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל את רוצה להתייחס לדברים שלה? אם לא, אז אני אתן לך אחר כך זכות דיבור, כי אצלי זה לא עובד ככה. כל אחד בזמנו. אני אתן לאימהות שהגיעו, לאמיצות שהגיעו ונלחמות, אתם תקבלו.
ימית תהילה ברוס
¶
תודה רבה על זכות הדיבור. שמי ימית תהילה ברוס, אני ממרכז עוצמה בבית שאן ואני רוצה להתייחס לדבריה של שרה ולומר לה לחשוב על גמישות, זאת אומרת לתת יותר אפשרות גמישות לקריטריונים האלה ואז אתם תראו שיש הרבה הרבה היענות של חד הוריות שמאוד רוצות לקבל מכם את הסל גמיש.
היו"ר פנינה תמנו
¶
מירב, אני רוצה להכניס אותך לסיפור. הזכויות של נשים, וזה לא רק זכויות של נשים, זה חברה מתוקנת, אנחנו יודעות כמה כספים רצים פה בתקציב שהם כספים קואליציוניים וכספים אחרים. שרה היקרה הגיעה ממשרד העבודה וסיפרה על סל גמיש שזו תוכנית מאוד יפה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
סליחה, אני מתרגשת כשאני שומעת עליו. אני גאה, נשמה, כשאני קיבלתי את סל גמיש היו 17 עמודים שהיא הייתה צריכה למלא, כמה עמודים היא ממלאת היום?
היו"ר פנינה תמנו
¶
סל גמיש, הוא לא כל כך גמיש, נסביר למה. 2,400 בערך מגישות, כמה מקבלות? תזרקי מספר.
היו"ר פנינה תמנו
¶
400 רק מתוך 2,400 שמגישות. אחת, בגלל בעיות בירוקרטיות שהן לא משלימות מסמכים, והדבר השני, בגלל כל מיני קריטריונים שגם שם צריך לבדוק. מה אני אומרת? אנחנו הולכות למאבק, נכון אנחנו נלחמות במליאה, פיליבסטרים, יוצאות בשעות הקטנות של הלילה? אנחנו הולכות להיאבק על התוכנית הזאת, ואם אדרבא, אז התפרצתי לדלת פתוחה כי את אומרת שבמסגרת תפקידך כתבת את התוכנית?
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אני בהלם מזה. קודם כל בתקופה שלי הגישו 15, אז זה כבר שינוי ל-400, כי הטפסים היו נוראיים ופישטנו אותם, העוזרת שלי כתבה, אבל עדיין – וגם, רן, בסוף זו תוכנית מדהימה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה כמו אתמול, אני עשיתי פה דיון על שילוב נשים יוצאות אתיופיה ואני הולכת לסיפור של בגרויות של נערות יוצאות אתיופיה, כמה הפערים הם גדולים בכל מה שקשור להגיש אותן לארבע יחידות וחמש, ואז בא נציג משרד רוה"מ ואמר לי: למה? הגשנו 14. 14, מקהילה של 170,000 איש, 30,000 ילדים.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אני חייבת להגיד, כשהקמנו את סל גמיש, ואתה יודע את זה, רן, הגישו משהו כמו 12-10 נשים, גם 400 זה גדול, אבל עדיין - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
קריאה ראשונה אם היא תמשיך להגיד שזה גדול. סתם, צוחקת. אבל אנחנו נמשיך לשמוע אותם, זו אחת התוכניות היפות, אין מה לומר. שרה והמנהלת שלך, אלה בר דוד, אתן מחר הולכות למנכ"ל ותגידו לו: אדוני המנכ"ל, הסכומים לא מכבדים, המספרים זה עלינו, אנחנו הולכות לשפר את זה ואתן מביאות תוכנית שהיא יותר גמישה, יותר בתפוצה, יותר משנה, כי אתם רוצים לשנות מציאות. את קמה בבוקר, אני בטוחה שאת רוצה לשנות מציאות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
היא אומרת, אז תבדקי אחר כך את הנושא. התשובה שלך היא שזה לא נכון וגם נשים עם מוגבלויות נכנסות בפנים וגם נשים עם נכות.
ליאורה עמר פורמן
¶
אני אציג את עצמי, שמי ליאורה עמר פורמן ואני חד הורית די ותיקה, היום יש לי נכדים, יש לי שני נכדים, יש לי תאומים ועוד ילדה, נולדו בתקופה לא פשוטה. בעלי אזרח אוסטרליה כרגע, אני יכולה להגיד שלא מבינים פה דבר מאוד מאוד חשוב בחיים של חד הורית. חד הורית צריכה את כל העזרה והדחיפות, זה מצב מלחמה.
אני פרצתי חוק בשנת 2006 שכשאני פניתי ללימודים בפקולטה למשפטים, כי רציתי להיות עורכת דין, זה היה החלום שלי אחרי שכל השנים נאבקתי, ובשנת 2007, בתפר הזה בדיוק, כשהתחלתי כבר ללמוד בקריה האקדמית אונו ביטוח לאומי מודיע לי, כי אני אזרחית טובה ומעדכנת פרטים, שנשללת לי כל קצבת ביטוח לאומי שלי בשל העוון הגדול שבעלי ברח לחו"ל ושאני הלכתי ללמוד לימודים אקדמיים, במקרה שלי משפטים ולא ציפורניים, כמו שהעובדת סוציאלית אמרה לי, או שאני אקח אותך לפסיכיאטר.
זאת אומרת בקרית חיים העובדת סוציאלית שלי, זהבה כהן, אמרה לי: את רוצה ללמוד משפטים? עם הקצבה של ביטוח לאומי, עם שלושה ילדים קטנים, תגידי, את נורמלית? את צריכה פסיכיאטר. סיימתי את הלימודים כבר ב-2011. תודה רבה, אבל זה לא כזה גאווה.
ליאורה עמר פורמן
¶
מה שעשיתי, תבעתי את המוסד לביטוח לאומי, בשנים הללו הקפאתי את הלימודים שלי לצורך העניין וניצחתי את המוסד לביטוח לאומי והיום החוק הוא שכל חד הורית יכולה ללמוד ולקבל את הקצבה.
ליאורה עמר פורמן
¶
זה שינוי בסיסי של חברה מתוקנת. זה דבר שלא נשמע לי הגיוני, המרצים שלי לא תפסו שיש חוק בשנת 2007, והייתה אז מלחמה והייתי בקריות ואנחנו נדדנו לירושלים והסתובבנו בחוף ניצנים ואיפה לא, והייתה תקופה בדיוק כמו היום, רק היא הייתה יותר קלה, זה עבר לא שנה כמו פה, אבל עדיין אנחנו באותו מצב. אנחנו ב-2024, 2025 בפתח, מה קורה פה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז את יודעת שאתם צריכים עוד תוכניות של תעסוקה. הייתי מצפה לשמוע נגיד תוכנית פעמונים, אם את מכירה, שזה ליווי כלכלי.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תיכף אנחנו נשמע. משרד הרווחה. אביבית אלינזון דוד, מנהלת תחום פ"א. מה זה אומר? עוני והדרה, מינהל שירותים אישיים, בבקשה. מה זה פ"א?
היו"ר פנינה תמנו
¶
בבקשה. במיקוד, לדבר בקצב יותר מהיר כי אנחנו רוצים לשמוע הרבה אורחות פה. תוכניות שיש לכם.
אביבית אלינזון דוד
¶
תוכניות שיש למשרד הרווחה, קודם כל אני אחראית לתוכנית תחום עוני והדרה במערך 'נושמים'.
אביבית אלינזון דוד
¶
זה ליווי של שנה וחצי עד שנתיים למשפחות בעוני והדרה שאנחנו מסייעים להם בארבעה תחומים. אנחנו מסייעים להם בתחום של ליווי כלכלי, מיצוי זכויות, תעסוקה ועבודה קהילתית, כל הנושא של תפקוד.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אבל זה חלק מהיעדים. אין דבר כזה להגיד יש יעדים ועל מה אנחנו עובדים, אבל לא מודדים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, את פה כדי לענות לי, אני לא קוראת מחקרים, משרד לא מפנה אותי למחקר. את מגיעה לכאן כדי לענות על השאלות.
אביבית אלינזון דוד
¶
אני אשלח לכם את הנתונים, אני מבטיחה. זה מערך 'נושמים' שאנחנו מסייעים. השנה, בתקציב 2025, למרות הקיצוץ בתקציב יש לנו תוספת משמעותית בתקציב למערך 'נושמים'.
אביבית אלינזון דוד
¶
קרוב ל-200 מיליון, אם אני לא טועה, אבל אני תיכף בודקת את הנתונים וחוזרת אלייך בהיבט הזה, אבל מה שחשוב לי להגיד זה הכמות המספרית, שאנחנו עוברים מ-122 רשויות למעל 170 רשויות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שזה יפה מאוד. מה הסנכרון שלכם בתוך זה? תני לי מיקוד על משפחות חד הוריות, כמה מתוך האנשים שמשתתפים, מהמטופלים ב'נושמים לרווחה' מתוך ה-30,000 בכללי, מתוך ה-5,000 בפרטני, נתחיל בפרטני, כמה מתוך ה-5,000 זה אימהות חד הוריות?
אביבית אלינזון דוד
¶
אני רוצה להסביר את התוכנית בקצרה כדי שיהיה קל. מערך 'נושמים' מדבר על כמה דברים. דיברתי על מה שיש במרכזי עוצמה, אבל אני אדבר על התוכניות הפרטניות. העיקרון בתוכנית הפרטנית, הפרדיגמה של עבודה סוציאלית מונעת עוני אומרת שאני יוצרת איתך קשר ואני בונה את הקשר איתך, אני לא מסתכלת על איך, מה ומי.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אביבית, אני לא מדברת כרגע על טיפול נפשי רגשי, אני רוצה לדעת מה המדינה נותנת באופן הכי ברור, כסף, תוצאות, מספרים, מה נותנים בפועל. ילד שלא רעב אחר כך לא צריך טיפול פסיכולוגי, ילד שלא רעב לא צריך אחר כך שיגידו לו שהוא - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני יודעת מה אני אומרת, גברתי, ואת לא מתפרצת לדברים שלי, ועם כל הכבוד, אני אגיד לך משהו, ברור שיש ילדים שצריכים טיפול וזה לא קשור לאוכל, ויש גם ילדים של בני עשירים שהם צריכים טיפול פסיכולוגי, מה הקשר בין זה לבין מה שאני אמרתי? אני אומרת דבר מאוד פשוט, שהמדינה קודם כל תדע לתת את השירותים, על זה אני מדברת.
אביבית אלינזון דוד
¶
למשפחות בתוכניות הפרטניות יש סל גמיש שבונים ביחד איתם תוכנית אישית שהגודל שלו הוא בין - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
את מדברת על גמישות תקציבית בתוך תוכנית 'נושמים', אני שואלת שאלות פשוטות, תהיי איתי, תעקבי אחריי. זה לא פעם ראשונה שנציגים של הרווחה באים לפה, אני מכירה את תוכנית 'נושמים לרווחה', תוכנית מצוינת, אבל אני שואלת מה החיבור שלכם עם משרד העבודה. אני לא סתם שואלת את זה, אני שואלת את זה כי אני רוצה לדעת אם אולי ה-400 האלה יהפכו להיות 2,000 שמקבלות כי הם יקבלו את ההמלצה שלהם ויהיה חיבור.
אדוה בודה
¶
אני אגיד שאנחנו עובדות במרכז עוצמה באופן מאוד צמוד והדוק עם מרכז הזדמנות, שזה מרכז תעסוקה עירוני שהוא מופעל על ידי משרד העבודה ובתוך זה אנחנו עושים איגום משאבים, זאת אומרת שיש מישהי שיכולה לקבל גם סיוע מתוכנית שוברים, גם סיוע מסל גמיש - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני אגיד לך למה אני שואלת את השאלות, אני לא סתם שואלת. אני חושבת ששרה ואביבית, אם את היית אומרת לה זה 40% שיש לי מתוך ה-5,000, נשים חד הוריות שנכנסות והדלת הראשונה שהן נכנסות במצוקה כלכלית קשה, כולנו מבינים, זה הרווחה, אם הן לא מפחדות לגשת לרווחה, ואז, אותן נשים שאת נותנת להן 'נושמים לרווחה', אם את נותנת להם זה מכפיל כוח. מרכז עוצמה עושים את זה, אבל אני חושבת שהמדינה צריכה לדעת לעשות את זה בקשר - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
נכון, אבל אני רוצה מראש שהיא תקבל את רשימת הנשים שלך, שרה, ואז אני נותנת לה פתרון לאי המימוש.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אוקיי. אז חוץ מ'נושמים לרווחה' מה יש לנו עוד לנשים חד הוריות? ספציפית לחד הוריות.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אגב 'נושמים לרווחה', זה לא חד הוריות, זה קודם כל נועד למשפחות שנמצאות מתחת לקו העוני. הרוב המז'ורי שלך, אגב הרבה מעל 60%, זה משפחות. לבוא ולדבר על משפחות חד הוריות זה בסדר שאת מוסיפה, אבל צריך להיות תוכניות ספציפיות. ואגב הדבר הכי חשוב זה שינוי של הדיסריגרד שזה מה שאת אמרת, בגלל זה לקחו לך את הקצבה, בגלל זה לוקחים את קצבת הנכות.
אביבית אלינזון דוד
¶
הסיוע של משרד הרווחה על פי רוב הוא סיוע לפי קריטריונים סוציואקונומיים והוא לא לפי החתך של המצב האישי - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
משרד הרווחה אמור לראות את הנתונים והפילוח. אם אנחנו רואים שתחולת העוני זה מעל 30% בקרב משפחות חד הוריות אתם צריכים תוכנית ייעודית.
אביבית אלינזון דוד
¶
אז תני לי לסיים ואני אגיד על עוד תוכנית. תוכנית נוספת הייתה מה שהמועמדת תיכף רוצה לדבר עליה בזום, על מלגת קציר.
אביבית אלינזון דוד
¶
הייתה תוכנית בקרן רש"י שקראו לה 'משכילה' ו'רקיע' שהיא הוטמעה במשרד. היא הייתה מיזם משותף של משרד הרווחה ביחד עם קרן רש"י בחמש השנים האחרונות, וזו תוכנית 'משכילה' - - -
אביבית אלינזון דוד
¶
כן, עשינו הרחבת התקשרות עם מערך 'נושמים' ועם פתחון לב ואנשים ימשיכו לקבל את אותם דברים. השנה עצרנו לצורך ההתארגנות קליטה של נשים חדשות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
למה צריך לעצור? כשהייתי שרת העלייה והקליטה, זה כמו שהייתי צריכה לעצור את העלייה מאוקראינה של הפליטים כי אני צריכה זמן התארגנות.
אביבית אלינזון דוד
¶
היא הסתיימה ב-30.9 והיינו צריכים רגע להתארגן, הרחבנו התקשרות אחרת עם פתחון לב כדי להמשיך לתת לנשים שנמצאות בתוכנית את כל מה שהן קיבלו עד עכשיו והן ממשיכות לקבל גם מלגת לימודים, גם מלגת קיום.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זו תוכנית מהממת, 200 זה מספר יפה, אפשר להגדיל את זה. אני אומר לך דבר כזה, עזבי התארגנות לקראת קליטה, שזה בעיניי לא אירוע נכון, אבל אני יודעת שיש נשים בתוך התהליך שהן נאלצות להתמודד עם ים בירוקרטיות ולא הביאו להן את הכספים.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
מכיוון שעבדתי בקרן רש"י עשר שנים, גילוי נאות, קרן רש"י נכנסת לתוכנית ואומרת למדינה: אני עושה איתכם מיזם משותף, אבל באיזה שהוא שלב אתם המדינה אחראים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
מה שאני מבקשת בשורה התחתונה, אתם לא נוטשים את הנשים שכבר נמצאות בתוך התהליך והן נתקלות בבירוקרטיות ומבקשים מהן - - -
אביבית אלינזון דוד
¶
ביום ראשון הייתה פגישה עם כל האוניברסיטאות, אנחנו מחויבים לתוכנית ומחויבים לנשים, אל דאגה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז אני אומרת לך שזה לא מספיק. אני רוצה פגישה עם מנכ"ל משרד הרווחה, בבקשה, מה המיקוד שצריך לנשים.
צילה אוחנה
¶
אני מלווה פה קבוצה של אימהות חד הוריות, חלקן דיברו, ושתי בעיות קריטיות עולות. אחת, ברגע שאישה מקבלת את המזונות - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה אחר כך, גברתי. רציתי רק את ההתייחסות ל'נושמים', אמרת שקיצצו לכם תקציבי הפעלה למרכזי עוצמה, הבנתי, רשמתי.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, סליחה, אני לא אוהבת עקיצות שהן לא במקום. אם יש לך נתונים שמראים שהדירו אתכם אני אלחם בזה, אבל אני יודעת שהתוכניות האלה הן לכלל האוכלוסייה. מישהו שיתקן אותי, גם סל גמיש וגם 'נושמים'.
אספהן ג'בלי
¶
לא, אין מה לתקן ואין מה לי לתקן או לטעון, אבל פשוט מאוד התבלבלתי כי לא ראיתי קודם כל חברי כנסת ערבים נמצאים אז לזה שאלתי, ותביני את הכוונה שלי.
אספהן ג'בלי
¶
אני רכזת משפחות ללא מעמד במדינה, גם משפחות ללא מעמד במדינה שהן חד הוריות והן תקועות בלי בעל עם הרבה ילדים, עם שישה, שבעה ואפילו שמונה ילדים שהם נמצאים מתחת לקו העוני. היום אני נמצאת מארגון פתחון לב, שם אני מנחה את תוכנית 'חמסה' ומלווה את הילדים שרובם למשפחות חד הוריות, והן נשים והן נאבקות על קיומן קודם כל כנשים גרושות, חד הוריות, עם הרבה ילדים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני מבקשת שמישהו יבדוק לי עם הלמ"ס, אם אין פה אף אחד שיודע להגיד את זה אנחנו נבדוק את זה עם הלמ"ס, אם 60% מהמשפחות הערביות היו חד הוריות, בנתונים הכללים שאמרתי זה היה מראה מספר רב יותר. אנחנו נבדוק את זה. אבל את אומרת שזו תופעה מאוד מאוד נפוצה במגזר.
אספהן ג'בלי
¶
כן, וממש מדאיגה. הן ממש סובלות מעוני, השכירות, כשהן יוצאות לעבודה, אני אדבר על תוכנית 'חמסה' בפתחון לב שאנחנו דואגים לילדים במשפחות.
אספהן ג'בלי
¶
האימהות שלהם, שהן חד הוריות, רוב המשכורת שלהן זה על שכירות ולא נשאר לפרנסה. בתוכנית 'חמסה' נותנים מנה חמה, שזה פעם בשבוע, אבל מה עם שאר הימים? אחד הילדים ידבר בוועדה השנייה של הילדים, איך הם מגיעים לבית הספר בלי אוכל, בלי כסף קטן, בלי כל הדברים האלה ונטו הם לרוב ברחובות, נמצאים ברחוב, ואנחנו יודעים על האלימות בחברה שלנו, על סמים, נשק.
אספהן ג'בלי
¶
אם אין מסגרת ואמא ואבא, או אמא, בעיקר הנשים חייבות להיות בעבודה, חייבות לעבוד כפול כדי להביא יותר משכורת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
את זה הבנתי, אני שואלת מהמדינה. הרווחה, אתם לא קשורים לזה? אז כנראה שזה בכלל וולונטרי. יש מישהו ממשרדי הממשלה שמעביר לכם תקציבים?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני לא בטוחה. אני אגיד משהו כזה, יש את התקציבים בתוכנית הלאומית של המגזר הערבי ואני שואלת את עצמי איפה הם.
אספהן ג'בלי
¶
הבנת אותי למה שאלתי אותך על ערבים ואיפה חברי הכנסת. אני לא באתי בטענות, אבל אני שואלת, כאילו בגדול.
היו"ר פנינה תמנו
¶
בסדר גמור. פתחון לב הם ידידים קרובים שלנו, אנחנו רואים כמה הם עוזרים ומסייעים בהרבה מאוד תחומים. גם במלחמה, הם עזרו לנו בחמ"ל חברי הכנסת ואנחנו מעריכים את פועלכם. אנחנו נבדוק את זה. אני צריכה תשובות, אבל כנראה שזה לא אצלך, זה יותר אצל סמנכ"לים אחרים או משהו כיוצא בכך.
הודיה מויאל אוחיון
¶
תודה רבה. האמת שטוב, תאיר, שהצטרפת אלינו, כי היום בבוקר פרסמו בעיתון שהמשרד לשוויון חברתי ובתוכו הרשות למעמד האישה, התקציב שלהם הולך להיות מקוצץ ב-35%.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רק שואלת, אילת, מה התוכניות שלכם לנשים חד הוריות ולא לדבר איתי על דברים הוליסטיים וכותרות והעצמה, אני אוהבת בפועל מה אתם נותנים.
אילת אטיאס סיון
¶
בפועל אנחנו קיבלנו פנייה לבדוק נושא של מענים בתחום של נשים חד הוריות, נעשתה בדיקה במשרדי הממשלה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
את מהמשרד לקידום מעמד האישה, איפה התוכניות שלכם לנשים חד הוריות? מה, יש יותר חשוב מלקדם מעמד של אישה חד הורית?
אילת אטיאס סיון
¶
מאוד חשוב הנושא של אימהות חד הוריות, הנושא של הקיצוץ הוא משהו חדש שנודע לי עכשיו, שיש קיצוץ.
היו"ר פנינה תמנו
¶
עזבי רגע את הקיצוץ. אילת, תהיי מפוקסת, אני רוצה לדעת על התוכניות שיש לכם לנשים, מה התוכניות שלכם, אתם לא מבקר המדינה.
אילת אטיאס סיון
¶
זו שאלה סופר לגיטימית, העניין הוא שאין לי מידע בנושא הזה כי אין תוכניות כרגע שמיועדות ל - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
את יכולה לבדוק, בגלל הקשר החם ובגלל שאתם יושבים שם, האם תוכלי בבקשה לצאת לכמה דקות ולבדוק לנו? אנחנו נודה לך, אילת, כדי שלא ייווצר הרושם שאמרת שאין תוכניות ואז - - -
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
שאלה, עזבי רגע את המשרד לשוויון חברתי, את המנכ"לית של הרשות לקידום מעמד האישה.
אילת אטיאס סיון
¶
אני חודשיים, זה הכול. אבל אני רוצה לעשות את ההבחנה מפני שזה חוזר על עצמו קצת. אני מטעם הרשות לקידום מעמד האישה, אני לא מטעם המשרד לשוויון חברתי. לשאלתך, ברשות לקידום מעמד האישה נכון לכרגע אין תוכניות שמיועדות לאימהות חד הוריות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני אגיד לך משהו. כשאני התמניתי להיות יושבת ראש הוועדה לקידום מעמד האישה זה אחרי עשור של מאבקים באפליה וגזענות ובהרבה מאוד נושאים ואני אמרתי דבר מאוד מאוד חשוב ואני חושבת, מירב, שאת היית איתי, של נשים שלא מגרדות את רצפת הבטון.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אי אפשר לעסוק רק בנשים שפה ולשכוח את הנשים שמנסות לטפס ואנחנו מורידים אותן. זה מפתיע אותי. אילת, תחזרי אלינו עם תשובות.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אז אני רוצה להגיד לך משהו. אם אני הייתי מגיעה לדיון בוועדה לקידום מעמד האישה בנושא של אימהות חד הוריות, גם אם הייתי חברת כנסת או לצורך העניין בתפקיד שלך, הייתי פשוט בודקת, זה כל מה שרציתי להגיד.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
אז הנה אני אומרת, שוב פעם, צריך לומר ביושר, אמרת בצורה ברורה שאין לכם תוכניות. הייתי אומרת אפילו אם יש לכם יוזמות, משהו.
היו"ר פנינה תמנו
¶
יועצת לענייני מגדר. היא יועצת, את חוזרת למשרד ואומרת להם, מייעצת לכם, אתם משרד שבנוי על טהרת המגדר לקידום נשים, לא יכול להיות שאין לכם תוכנית אחת לנשים חד הוריות. אם אתם לא יודעים להפעיל, תעבירו לשרה 10 מיליון כדי שסל גמיש יהיה 16 מיליון.
טוהר ארץ
¶
אני מאוד אשמח שתשמעו על מי אתם דנים פה. הדיון הזה נקבע ל-12:00 בזמן שאני משלמת בייביסיטר מכסף שאין לי על הילדים שלי כדי שאני אוכל להיות פה, וגם היא צריכה לצאת כי היא לא מרגישה טוב.
טוהר ארץ
¶
אבל כמוני יש הרבה שהיו צריכות להיות פה ואין להן כסף לבייביסיטר. אז תנו לי להגיד משהו ואני אלך לחיי.
טוהר ארץ
¶
לצערי זה מרגיש שזה לא מתקדם, בגלל זה לקחתי את הרמקול. אני אגיד את האמת, אני רואה בעיה בבסיס של הבסיס של הבסיס של הדברים כשאני שומעת פה בהקשבה מאוד עמוקה לכולם מדן ועד האחרונה.
טוהר ארץ
¶
בכמה מילים ובאמת במיקוד כי יש לי עוד ילדים לקחת ולטפל בהם, שיהיו בריאים, קטנים וקטינים. שמי טוהר ארץ, במקצוע אני אשת חינוך, לא עובדת בזה היום, כי אני לא רוצה להיות הסנדלר הולך יחף וכמו שכבר נאמר פה, הזכויות והידיים שמושטות במדינה הזאת מעטות אם בכלל.
נאמרו פה הרבה דברי טעם, אני רוצה גם לברך את ראשת הוועדה, גברתי, על הוועדה הזאת, את באמת ממש יד לכפפה מבחינתי, אני ממש שמחה ומברכת על זה שאת יושבת פה ועל הוועדה הזאת, ואני גם אקדים ואגיד שאני עוד מהקורונה הרמתי את הכפפה כי אני אישה שאני יוזמת, ואחת הדוגמאות שנאמרו פה, אני יכולה להגיד שזה קרה לי בעוד תחומים בחיים.
אני אוהבת לשבור קירות זכוכית, אבל עוד פעם, המגבלות שהמדינה מעמידה בפני חד הוריות, כמובן שהאוכל והצרכים של הילדים שלי יהיו לפני לעמוד פה בוועדה, אבל אין לי ספק שאם הייתה לי העזרה הנדרשת הייתי גם יושבת כחברת כנסת היום. יש לי הרבה מה להגיד, יש לי הרבה מה לתת והרבה מה לעזור והמטרה שלי, כמו של כולכם, לבוא ולעשות טוב וזו המטרה שצריכה להיות לנגד עיני כל מי שיושב כאן.
אני אגיד שאני קודם כל באמת באמת שמחה על הרבה דברים שנאמרו פה, החל מזה שנשים של ה-7 באוקטובר חד הוריות היום הם טעימה ממה שאנחנו עוברות, הן חוות טעימה ממה שאנחנו עוברות, והרבה פעמים, להבדיל, אבל במלחמה אמרתי וואו, אם היו עוזרים לנו רבע, לא חצי, ממה שעוזרים ומתגייסים למען חד הוריות של מילואימניקים המצב שלנו ושל הילדים שלנו – ושאני חייבת להדגיש את זה, שכל הדור הבא יהיה אחר, האחוזים מאוד קשים.
טוהר ארץ
¶
הדברים שנאמרו פה שמו לי מול העיניים דבר אחד, גברתי, וזה כל כך קשה, כשאומרים חד הורית זה נשמע כל כך נחמד, אבל זה מוגבלות נסתרת. חד הורית מסתירה מאחוריה נכויות. גברתי אמרה את זה פה גם, היא מסתירה מאחוריה ילדים שמשוטטים ברחוב כי אין כסף לצהרונים. אני דוברת בשביל הרבה אימהות שלא - - -
טוהר ארץ
¶
אני אומרת שזה התוצאה. אני אגיד מה שקשה לי, רק אני מדברת בשביל חברות שלי שבאמת לא כמוני יכלו לקחת בייביסיטר ולהגיע לכאן, אבל זה רק חלק.
לצורך העניין אני עברתי אלימות, הייתי בזוגיות אלימה, יצאתי ממנה עוד בהיריון. אני היום עם שני ילדים קטנים. מישהו במדינה הזאת חושב שכשכתוב לך על פסק דין סכום מסוים אז אתה מקבל אותו, אף אחד לא מבין שפסק הדין זה רק נייר, להוציא את זה לפועל בזמן שלצורך העניין אתה צריך ללכת להוצאה לפועל וחייב שלא משלם זכאי לעורך דין וזוכה שמגדלת ילדים קטנים וצריכה להילחם כל יום לא זכאית לעורך דין בהוצאה לפועל.
או למשל יש לה נכות והיא צריכה להתעסק, כמו שגברתי אמרה פה, עם כל המכלול של הבעיות של הילדים, אם זה רגשיות וכו', אזי אין לה גם זמן. באמת זה נס שאני יושבת פה, אבל אני אגיד גם יותר מזה, ולצערי זו הבעיה, שההסתכלות פה היא חד הורית טייטל מאוד יפה מאוד ובאמת נחמד, אבל אני רואה וגם סטטיסטית אפשר לראות את זה, אני סיימתי תואר בחינוך, וגם זה בשיניים, אחד הקורסים שעשיתי שם זה סטטיסטיקות של מצבים שנובעים מתוך משפחות רבות, אחד המצבים הכי קשים זה באמת של ילדים שצריכים, כמו שגברתי אמרה פה, אם זה לעבוד מגיל קטן או דברים אחרים. אני מכירה את זה גם מחיי האישיים ושל חבריי. הם פשוט מביאים למצב, ה' ישמור, של אובדנות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
ה' ישמור ולצד זה אני רוצה גם שנזכיר, מדובר גם באימהות לביאות שעל אף ובניגוד מגדלות פה דור של ילדים למופת, מיטב בנינו ובנותינו. שניזהר לא להכתים אותם.
היו"ר פנינה תמנו
¶
טוהר, תודה רבה. יש עוד נשים ואנחנו רוצות לשמוע אותן ובגלל זה אני קוטעת אותך. אספהן, אני רוצה לחדד, לטובת הנתונים, אנחנו בסוף בכנסת ישראל וצריך לדייק במספרים, אחוז המשפחות החד הוריות במגזר הערבי שיש להם ילדים מתחת לגיל 17 עומד על 6% ולא על 60%. הכול בסדר, קורה שטועים, לפעמים נוסף אפס ואז זה יוצא 60.
אני רוצה לתת לקבוצת נשים יקרות שהגיעו מקול רבנים לזכויות אדם. נשים נוספות שהגיעו ורוצות לדבר.
יפעת חיים
¶
עד היום לא קיבלתי גט, אני עוברת מסע מטורף, שש שנים כבר בתוך המסע. אפשר להגיד שנולדתי מחדש לפני שש שנים. איך שהוא עזב את הבית הגעתי לרווחה, מיד פניתי לרווחה.
יפעת חיים
¶
קודם כל אוכל, אוכל למקרר. זה הקושי הכלכלי. יש לי תשעה ילדים, כיום שישה נכדים, יש לי תשעה ילדים מתוכם שישה שאני צריכה לחתן, אין לי מושג איך לשלם את העורך דין קודם כל שעכשיו עדיין בתיק, אין לי מושג איך למלא את המקרר בכל החגים. אני מגיעה לרווחה ומבקשת את סל המזון של 250 שקל.
יפעת חיים
¶
חברת הכנסת פנינה, אם לא קמתי מעצמי ונכנסתי למצילות המזון ונכנסתי ופתחתי גמ"ח לחד הוריות בבית שמש והבאתי להם פעמיים בשבוע אוכל, כי למה להביא רק לי?
יפעת חיים
¶
אני אתן לך עכשיו מה שאני עכשיו חווה. נרשמתי דרך 'נבחרות' לקורס הכשרה של שוטרים. בא לי להיות מישהי מכובדת, בא לי לפרנס את המשפחה שלי. התחלתי ללמוד, פניתי לחבר הכנסת איתמר בן גביר, שבאמת דחף, כי מה לעשות? 23 שנה חייתי באלימות אז היום אני בת 50, למה שאני אתקבל למשטרה?
יפעת חיים
¶
לא נכנסתי לקורס, עוד שבועיים אני אמורה לקבל תשובה, עברתי את המבחנים, עשיתי את כל הפרוצדורה, עכשיו אני רק מחכה לכן. אם אני מקבלת לא, פנינה, אני נופלת, אין לי כוחות.
זהבה יאלו
¶
אני זהבה יאלו, אני גרה באשדוד, יש לי תשעה ילדים, גרושה תשע שנים. יש לי ילדים קטנים, אין להם צהרון, המשכורת שלי לא מספיקה. יש לי אמא מבוגרת בת 100 בבית, אני מטפלת בה, אבל יש מצב כלכלי מאוד - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
אם אתם מפספסים נשים כמו זהבה זה אומר דרשנו בוהק. מה זה? תשעה ילדים, מטפלת באמא שלה, מגיעה לכנסת, לא נותנים לה שום דבר והיא עוד אומרת שהיא רוצה ללמוד?
היו"ר פנינה תמנו
¶
ואתם יודעים למה זה חטא על פשע? אני יושבת פה ואני יודעת כמה תקציבים העברנו לרווחה. סליחה, אביבית, אני יודעת איזה מאבק עשיתי לנשים יוצאות אתיופיה וכמה תקציבים, 20 מיליון אתם מקבלים לרווחה. איפה וורקי? את ניגשת לוורקי, אין דבר כזה שנשים יוצאות אתיופיה חד הוריות לא מקבלות את הסיוע. יש לכם תוספת של 20 מיליון שקלים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
כל הכספים של יוצאי אתיופיה צריך לקחת חזרה, את יודעת למה? כלום, הכול חרטא. איך אמר מבקר המדינה? מייצרים פרויקטים, 90% מהתקציבים הולכים לכוח אדם.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שיביאו לה את כל הזכויות, מגיע לך מפתחות, מגיע לך סל גמיש ומגיע לה 'נושמים לרווחה'. הם יעזרו לך למלא את הטפסים, הם מקבלים את זה על מוקד קליטה. אני לא רוצה לספר לכם מה יש כי אני יודעת, הייתי שרת העלייה והקליטה, יש תוכניות לשילוב יהודי אתיופיה כי הם בפחות מיצוי.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אביבית, אני מבקשת לקחת אותה כסטאדי קייס, אני מבקשת שהיא תקבל את כל הזכויות שלה ואנחנו ניקח את הטלפון, היועצת שלי נמצאת פה, היא תיקח את הפרטים שלך ואנחנו ניכנס לעומק ואנחנו נבקש ממרכז המידע והמחקר שיבדקו למה עולים חדשים שיש להם כפל כפליים בירוקרטית ביכולת שלהם למצות את הזכויות, כשיש תקציבים ייעודיים להנגשה, לא מקבלים.
סופי וייסמן
¶
אני סופי וייסמן, בת 37, אני גם חד הורית, מגדלת שלושה ילדים, אחד באומנה, אני גם סטודנטית, אני גם עובדת ארבע שנים. אני מקבלת מינימום, לא קיבלתי כלום מביטוח לאומי, לא השלמת הכנסה, לא סיוע בלימודים. אני פשוט רוצה שתדעו כמה זה קשה ובאמת הייתי רוצה שעם כל התוכניות שאתם כל כך מדברים עליהן וה-20 מיליון וכל התקציבים כן יחולקו לנשים שצריכות אותן וכן יינתנו. זה מה שיש לי להגיד.
אלה ברנד לוי
¶
כן, אני בעוצמה. מערך 'נושמים' זה מערך של שלוש תוכניות. אני רוצה לומר שהציפייה שמשרד הרווחה לבדו במערך התוכניות, לא משנה באיזה תוכנית, מערך 'נושמים', פתחון לב וכו', יפתור את בעיית העוני ויפתור את המצוקה הכלכלית של נשים חד הוריות זה זריית חול בעיניים. ללא התערבות כלל משרדית, משרד הבינוי והשיכון, זכויות בדיור, ביטוח לאומי, מלכודת קצבת המזונות. אז אנחנו יכולים לתת קצת סיוע במזון - - -
אלה ברנד לוי
¶
חברת הכנסת פנינה, לתת פה ושם עוד סל מזון זה לא מה שיפתור את בעיית העוני של החד הוריות, ואם לא תהיה תוכנית בין-משרדית לאומית – למה פתחו את הרשות הלאומית לטיפול בעוני?
אלה ברנד לוי
¶
הגב' פנינה, אנחנו נותנים, ואני חותמת על זה, טיפול מעולה לאנשים, אבל לחשוב שזה התפקיד שלנו לבדנו זו טעות וזו הטעיה. אנחנו יכולים לתת פה 200, זה מה שיעזור לכם, ה-200 שקל? זה שטויות במיץ עגבניות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, זה לא מה שהם אמרו. את לא מאשימה. אני מבינה שאתם יושבים ועובדים מאוד קשה בעוצמה וזה לא מה שהם אמרו. הם העלו פה בעיות רוחביות על כל המשרדים, על הביטוח הלאומי עם הקיזוז, על זה שלסל גמיש לא נכנסות הרבה, על הצהרונים, על זה שהן לא מסיימות את החודש. אבל את יודעת מה? זה גם לא בושה לבוא ולומר שבסוף אותי מעניין שיהיה במקרר אוכל. ואם אישה לא יודעת להביא אוכל אז זה לא יעזור מה - - -
אלה ברנד לוי
¶
בסדר, אבל, חברת הכנסת פנינה תמנו שטה, את יודעת שהיום לנו במערך 'נושמים' אין אפשרות לסייע בהכשרות מקצועיות, למה? כי אין תקציב למקבלי השירות להכשרות מקצועיות. אז אם אתה רוצה באמת לסייע אין לך אפשרות. חשיבה בין-משרדית.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה, את נגעת בנקודות חשובות. אני מסכימה עם הדברים שאמרת והם דברים חשובים, אחת, זה ההבנה שלא כל העבודה על הכתפיים של הרווחה ועדיין הרווחה לא עושים מספיק, נקודה. לא יכול להיות מצב שהרווחה וגם הרשות לקידום מעמד האישה בסוף מציגים לנו תוכניות אנמיות. 'נושמים לרווחה' לא פותר את כל הבעיה, בטח כשזה תוכנית שהיא לכלל האוכלוסייה.
היה צריך להיות פה מיקוד. כמו שהרווחה יודעים להוביל תוכנית לאומית למאבק באלימות נגד נשים, בין אם יש לנו ביקורת ובין אם אין לנו ביקורת, אם עושים מספיק או לא עושים מספיק, אמורה לפחות אצלכם להיות, אני הייתי רוצה לראות שלוש, ארבע תוכניות, יותר, חמש תוכניות רציניות.
והדבר הנוסף, הסיפור של הביטוח הלאומי, מי הנציגה של ביטוח לאומי? מרב, זה בלתי אפשרי הסיפור הזה של הקיזוזים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
ברור, של מקבלי ההחלטות, ועדיין אני חושבת שהרבה שינויים נעשים מלמטה למעלה ולא רק ממקבלי ההחלטות כלפי מטה, ואת יודעת את זה. מה הגישה שלכם לדבר הזה ומה ההמלצות שלכם למקבלי ההחלטות?
היו"ר פנינה תמנו
¶
מרב, רק אני אומר כזה דבר, בבקשה לבוא עם שיעורי בית. כשיש לכם תוכניות בביטוח לאומי על הרבה מאוד תחומים ואתם עושים בדרך כלל עבודה נהדרת ואתם גם מקבלים מאיתנו פידבקים חיוביים, אבל עם כל הכבוד, את לא מפנה חבר כנסת לאתר. תודה.
חברת הכנסת מירב בן ארי, בבקשה.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
פנינה, תודה רבה. קודם כל אני אעזור לך, הנציגה של ביטוח לאומי, אתם נותנים 1,000 שקל מענק לימודים לכל ילד בחודש אוגוסט. תאמין לי, רן, מי כמוך יודע שמכיוון שאת חוק מענק לימודים גם כתבתי אותו, גם עשיתי אותו, אז תן לי שלוש דקות של משהו על חד הוריות. לא בגלל שכל חיי גדלתי עם אמא חד הורית, שהיא לביאה ואלופה ומדהימה, ברמה האישית אני הגעתי לכנסת קודם כל בשביל הנושא של החד הוריות.
בתור טייטל, לא היה לי טייטל, הייתי חברה בוועדת העבודה והרווחה, אבל גדלתי במשפחה חד הורית כשאמא שלי לא קיבלה כלום, לא ביטוח לאומי ולא מזונות ולמרות זאת גידלה שתי בנות. ולא שאני מקלה, אבל היום אנחנו באירוע אחר והקושי רב. אמא שלי לא קיבלה, לא מדינה, לא מענק לימודים, לא סיוע בשכר דירה, לא סיוע בארנונה, כלום, פנינה.
אני כבר בת 50 עוד שנה, לפני 50 שנה, זה הרבה זמן, כלום. אמא שלי יצאה מהבית, לא ניכנס לפרטים, אמא שלי אוהבת להגיד כמה שהצלחנו, לא על הדרך, אז רק נאמר בקצרה, היא עשתה את הכול בעשר אצבעות. היום המצב הוא יותר טוב מאמא שלי ואמא שלך וגם מאמא שלך. ועם זאת אני רוצה להגיד שלושה דברים.
אחת, הפיל הכי גדול בחדר, כן, עשינו את זה עם חיים כץ, אבל חיים כץ היה שר רווחה שהיה לו גיבוי של שר אוצר שקראו לו כחלון, ואתה יודע את זה, והוא שינה את מדרגת הדיסריגרד שהיא ישבה על החד הוריות כמו משקולת, ליטרלי, כי את יוצאת לעבוד וכל שקל שאת מרוויחה את מוותרת על מזונות. בעולם מתוקן הוא היה משלם לה מזונות, מה לעשות שהוא ברח? אז המדינה נותנת, ומה היא נותנת? עד שני ילדים. אז לא מספיק שהיא לא קיבלה את מזונות ילדיה שמגיע לה, זה לא קצבה, הוא לא עושה לה טובה, בעולם של זוג שמתגרש בצורה יפה משלמים. יש גם משמורת משותפת, אני היום בהורות משותפת, לא מגירושין, מבחירה, תודה לאל, והחלוקה נהיה יותר ויותר שווה.
כשהוא קם והולך ומשאיר אותה לבד המדינה חייבת להיכנס בנעלי החייב ולכן זה לא קצבה, זה החיים של הילדים, לכן המשקולת הראשונה של הדיסריגרד חייבת שינוי, וכן צריך המלצות וצריך שר אוצר ושר רווחה שמחויבים. זה משקולת אחת ואת צריכה לבצע את המדיניות, את לא יוזמת, אבל אנחנו צריכים שר אוצר מחויב.
אני אספר לכם על שר האוצר. כשאני באתי להחתים על מענק לימודים לחד הוריות בכנסת ה-20, החתמתי חברי כנסת. איך אנחנו מחתימות? עושות להם מערוף, נכון? בואו, ניתן לכם חוק של מענק לימודים. העלות שלו הייתה לדעתי אז 33 מיליון בשנה הראשונה, היום היא הרבה יותר. בקטע חברי באתי לבצלאל שישב לידי, ישבנו אחד ליד השני בשורה האחרונה במליאה, אמרתי לו: בוא תחתום על מענק לימודים, זה רק עושה טוב, הוא אמר לי: אני אחתום על זה וזה יעודד את התופעה.
אז אני רוצה להגיד לכם משהו, אני הבאתי את הבת שלי בהורות משותפת בתוך הנחה שיהיו לי ימים שאני אהיה לבד ובחרתי לעשות ולהיות אמא וזה הדבר הכי טוב שקרה לי בחיים. אז אני אעודד את התופעה, וכל אישה שמתלבטת אם לעשות לבד אני אומרת לה: תעשי, תהיי אמא. ואני רק אקדם את התופעה.
ואני יכולה להגיד לכם, כיוון שאני מכירה גם את הלביאה הזאת, שכל מה שתביאו כתוכניות שצריך חקיקה אנחנו נעשה, לא בגלל שהיא מגיעה ומכירה את זה, אלא כי אנחנו מעודדים את הרצון של כל אישה להיות אמא. בקשיים ובמשקולות זה התפקיד שלנו.
מירב בן ארי (יש עתיד)
¶
נכון. והנקודה השלישית, אחת זה הדיסריגרד, שתיים, התמיכה שלנו בחד הוריות, תומכות במאה אחוז, על מלא, והדבר השלישי שרציתי להגיד, 'משכילה' זו תוכנית חדשה, סל גמיש זו תוכנית חדשה, אמרה פנינה, ובצדק, אם התוכניות עובדות אתן חייבות להרחיב. ואם אין מי ששומע אתכם בממשלה תבואו לפה ותגידו ליושבת ראש הוועדה, ואנחנו, חברות הכנסת מסייעות: יש לנו תוכנית מצוינת. כשאירוע 'משכילה' התפוצץ בגלל שרצו לסגור אותו כולם פה התייצבו והנה הנושא נפתר, לא במאה אחוז, אבל הוא יכול היה להיגמר ואישה חד הורית לא הייתה מקבלת מלגה.
אם בפעמונים או לצורך העניין ב'נושמים לרווחה', שאלה תוכניות שאני מכירה כי עבדתי בקרן רש"י עשר שנים, אם יש רשימת המתנה, תבואו לפה ותגידו. ואם את נמצאת ברשות, זה לא אני ולא שלי ולא פנינה, צריך להבין שכשאת מקדמת אישה חד הורית ונותנת לה חכות ולא דגים, היא גם צריכה דג והיא צריכה שיהיה לה אוכל במקרר, את נותנת לה חכה, כשאת מוציאה אותה לעבוד והיא קמה בבוקר ומתלבשת ושמה את הילדים בבתי הספר ובמסגרות ויש לה צהרון ויש לה קייטנה, הילדים שלה רואים אותה, מסתכלים עליה.
אני הסתכלתי על אמא שלי שקמה כל בוקר ויצאה לעבודה בראש מורם ואמרתי לעצמי כל מה שהיא השיגה היא תשיג ואני אכפיל את זה. זה העניין של החכות, שהילדים מסתכלים בהערצה על האמא ורואים בה מודל. כל אמא שהגיעה לפה היא מודל.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אחרי שאמרנו לכם את זה והדלת שלנו פתוחה בלי קשר לדיון, ואנחנו נעשה את זה, אני מבקשת, דלית, שתארגני לנו ונראה מי מחברות הכנסת רוצה להירתם לזה, אבל בסוף גם אנחנו, אין מה לעשות, אנחנו היינו רוצות להיות בעולם שהכנסת, כל נבחרי הציבור, גם הגברים, אכפת להם והשרים נותנים ולא ככה פירורים, אנחנו נצטרך להעלות הילוך בדבר הזה.
תאיר, לדעתי לאוצר יש תפקיד, לא רק להקצות את הכסף ואחרי שנלחמתם במשא ומתן ואז שיגרתם. דווקא במובן הזה, בראייה שלכם, גם אם אתם רואים את זה דרך החור של הגרוש, אתם צריכים לבדוק את התכלול של הסוגיה הזאת.
היום אנחנו מציינים את יום המאבק בעוני ויש משפחות חד הוריות שנמצאות בעוני, יש תחושה שהכסף הוא גם קטן אבל הוא גם לא ברור. המספרים פה הם מספרים עירוניים, 400 נשים בתוכנית לאומית בזמן שאנחנו יודעים שיש לנו 190,000 משפחות, משהו פה לא מסתדר. כן הייתי רוצה לדעת מה בערך המוסף של משרד האוצר, שזה לא רק כסף בסוף, מה אתם בהשקעה שלכם ומה אתם רואים ובתקציב מה אתם עושים כדי לתת?
היו"ר פנינה תמנו
¶
כן, אנחנו מאוד הופתענו לגלות שהתקציב של סל גמיש הוא רק 6 מיליון שקלים ומקבלים רק 400 נשים. כל שנה מגישות מעל 2,400 נשים, משמע את מבינה שאולי חמישית זוכות לזה, שזה באמת אוויר לנשימה שלהן. ב'נושמים' יש הרבה תקציבים, לזה אני לא רוצה להיכנס, אמרנו את ההערות שלנו.
תאיר ראבוחין
¶
אני אגיד שהערך המוסף הוא, בתהליכים של דיוני תקציב כמובן שאנחנו, ועשינו את זה גם בתהליך שהיה בחודש האחרון לקראת תקציב 2025 שכידוע יהיה קשה ויש בו הרבה מאוד צעדים שיפגעו לצערנו בכל שכבות האוכלוסייה בגלל הצרכים שהביאה עלינו המלחמה שאנחנו נאלצים לממן, אז בסופו של דבר משרד הרווחה, אני אומרת את זה פה הרבה, הוא האמון הבלעדי על סדרי העדיפויות שלו ועל - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
לא, לא לשם כך הבאתי אותך. זה שתגידי משרד הרווחה עושה תוכניות. את משולמת על ידי מדינת ישראל, על ידי האזרחים והאזרחיות, גם אני, התפקיד שלנו זה לא לומר: אני את התחנה שלי סיימתי, העברתי את הכסף.
אני אגיד לך יתרה מזה, על פי חוק אתם מחויבים בראייה מגדרית של התקציב, אז תביאי לי בבקשה בראייה מגדרית של התקציב לדעת מה התקציבים שיש לכם לנשים, חד הוריות בתוך זה, ואיך אתם מתכוונים לא לפגוע בזה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
נעשה כזה דבר, אני רוצה פילוח של התקציב של נשים חד הוריות שאנחנו נקבל מתאיר, בשלושה ימים? לא יודעת, אתם מהירים במספרים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני צריכה את זה לפני התקציב, אני רוצה להילחם על זה לפני התקציב. את גם צריכה להילחם על זה לפני התקציב. אנחנו לא לוקחים רובוטים למשרד האוצר, אני חושבת שלכל אחת מכן יש ערך מוסף. יש לך ערך מוסף כאישה, יש לך ערך מוסף שאת רפרנטית רווחה וצריך להיות לך ערך מוסף בהבנה שגם החוק מחייב אותנו לראות בראייה תקציבית מגדרית שאנחנו לא פוגעים בנשים, בטח לא בנשים הכי מוחלשות.
היו"ר פנינה תמנו
¶
בבקשה, בונות אלטרנטיבה. אנחנו תיכף סוגרות את הדיון, אבל אל תרגישו נטושות כי אני אעשה עוד דיון.
סתו בן עוז
¶
תודה רבה על הדיון. בהמשך לדברים שנאמרו פה, גם על ידי רן וגם על ידי נציגת האוצר, אנחנו בבונות אלטרנטיבה עשינו ניתוח של התוכנית הכלכלית של 2025 עם צוות כלכלניות שלנו שהן פעילות שלנו והסתכלנו על הסעיפים של התקציב בראייה המגדרית. אז קודם כל אני אציין שחוקי התקציב כבר החלו וחלקם כבר הגיעו לוועדת הכספים, בפועל מה שראינו, מי שסופגות בעיקר את נזקי המלחמה וכרגיל סוחבות את העול על הכתפיים שלהן זה נשים בכלל וחד הוריות בפרט.
דיברנו פה מקודם על המנגנונים של נקודות הזיכוי ומענק עבודה, ביום חמישי הקרוב בשעה 9:00 בבוקר עולה בוועדת הכספים חוק שמטרה שלו להקפיא את המנגנונים האלה ולמנוע את ההצמדה שלהם למדד, מה זה אומר? זה אומר שהמחירים ימשיכו לעלות והזכויות האלה יקפאו ולא ימשיכו להיות מותאמים למדד המחירים לצרכן. הכסף שלכן הולך להיות שווה פחות.
אני רוצה להגיד פה לכל הנשים, ובאמת יש פה נשים מכל המגזרים, מכל העדות, מכל הגילאים, זה פוגע בכולנו, אנחנו צריכות להגיע לדיונים האלה, אנחנו צריכות להראות נוכחות, לעשות שיתוף פעולה גם עם חברות הכנסת כדי שיבלמו את החוקים האלה כי הם הולכים לפגוע בכולנו. גם מחר בוועדת חוק, חוקה ומשפט עולה חוק להרחבת סמכויות של בתי הדין הרבניים וגם זה הולך לפגוע בכלל הנשים ובמוחלשות ביותר.
שרונה בת חיים
¶
אני גם אמא חד הורית, אני אמא לשתי בנות. יש לי ילדה שיש לה צרכים מיוחדים, היא ילדה שעברה אירוע מוחי והיא נפגעה באוזניים, היא לא שומעת בלי מכשירי שמיעה, ויש לי עוד ילדה שיש לה פוסט טראומה ואני נאלצת להיאבק לבד, בלי אבא, אין לי אמא, אני יתומה מאמא ואני נאלצת להיאבק לבד עם שתי הבנות האלה בכוחות עצמי. אני בעצמי חולת אפילפסיה וחולת סכרת. ביטוח לאומי לא מכיר בי, ערערתי פעמיים, שללו לי את הבקשה, אני מקבלת רק על הילדה הגדולה את הנכות שלה שזה 4,100. אני מתכלכלת ב-4,100.
שרונה בת חיים
¶
כן, אנחנו גרות ביחד, אנחנו גרות בבית של חלמיש. זה השכירות של חלמיש וזה גם החשמל לבד וזה מים לבד וזה הכול לבד, ב-4,100. אני מתכלכלת ב-4,100.
סטלה
¶
אני סטלה, מטופלת ממרכז עוצמה בת ים. רציתי לשאול מה עם התוכניות ליוצאות ברית המועצות לשעבר, חד הוריות.
עדי וולס
¶
אנחנו מטפלים באופן פרטני בכ-5,000 עולים באגף הרווחה, כ-10% מתוכם הן נשים חד הוריות. נשים חד הוריות שמלוות על ידינו, יש להן עובדת סוציאלית - - -
עדי וולס
¶
זה יכול להיות גם יותר, אבל רק עולים שבזכאות. זה אומר עשר שנים לכלל הארצות ו-15 שנים ליוצאי אתיופיה ובני המנשה. אז אני לא יודעת כמה שנים את בארץ.
עדי וולס
¶
אני לא יודעת כמה יש ככלל, בוודאי שאפשר להוציא את הנתון הזה, אבל אצלנו מלוות סדר גודל של 500 נשים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אז שתדעי שהגירושין בקרב עולים זה יותר גבוה ואני רוצה שיהיה לכם פילוח כמה אימהות חד הוריות יש לכם.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שמענו גם את זהבה ועכשיו אנחנו שומעים את סטלה ואני חושבת שאתם צריכים למקד על זה, לא את הסיוע הפרטני. את מדברת על סיוע פרטני עם 2,000 שקלים?
עדי וולס
¶
לא רק זה, הדבר הראשון זה ליווי של עובדת סוציאלית דוברת שפה שעובדת איתם בצורה מאוד מאוד אינטנסיבית על כל מה שקשור למיצוי זכויות. זה הדבר הראשון. מעבר לזה יש כמובן את המענקים שזה גם בצורה של כרטיסי מזון וגם בצורה של מענקים כספיים ישר לחשבון.
עדי וולס
¶
בתוספת, כל דבר שאנחנו נותנים זה תוספת. אנחנו לא מחליפים אף שירות קיים, עובדים ביחד עם משרד הרווחה, ביחד עם משרד העבודה, כל דבר שאנחנו נותנים זה בתוספת. גם אצלנו יש סל מענים גמיש שמתוכו אפשר לקבל גם אבחונים, גם טיפולים נפשיים.
קריאה
¶
עברתי איתה את כל התהליך, היא הגיעה אליי בשנה האחרונה. היא עברה תהליך גירושין מאוד מורכב, לא פשוט, היא הגיעה למצב שמרוב שלא עזרו לה עם עורכי דין לא היה לה עורך דין בבית המשפט ואני ליוויתי אותה לבית הדין הרבני בעצמי כדי לתווך לה את מה שקורה בדיון כי היא לא מבינה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שזה משנה חיים. אם אתה בלי עורך דין זה משנה חיים. עדי, אני חושבת שאתם צריכים לצאת לפרויקט לנשים חד הוריות, לשים ברדיו רק"ע, לפרסם את זה, מוקד חם אתם יודעים טוב מאוד לעשות, ולשים על זה תקציבים, להכניס יד לכיס. אני הייתי עולה חדשה אז אני יודעת מה זה אומר.
היו"ר פנינה תמנו
¶
עוצמה, אני חושבת שאתם צריכים להעביר את הרשמים למשרד העלייה והקליטה ולעשות שיתוף פעולה.
קריאה
¶
הכול נובע משיתוף הפעולה בין המשרדים עצמם. כחלק מהתפקיד שלי במיצוי זכויות אני בעצמי יוצרת את הקשרים, יש לי אשת קשר בחברת חשמל, יש לי אשת קשר בביטוח לאומי, איפה שצריך, ואני זאת שיוצאת לפגישות ומנסה לעזור לפונות שלי ואני מנסה להקל על תהליכים, וזה בעצם הקושי, כי אני מייצגת אותה.
עדי וולס
¶
אני יכולה להתייחס לנקודה אחת שעלתה פה מאוד בנוגע לכל הבירוקרטיה? אני רוצה להגיד שאצלנו פישטנו את כל הבירוקרטיה בנוגע לכל המענקים ונשים חד הוריות לא צריכות להגיש שום דבר מעבר להצהרה על היותן נשים - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
זה במשרד הקליטה, ותלמדו מזה, משרד העבודה, נשים חד הוריות, צמצמו להן את הבירוקרטיה. אתם יודעים מה אתם צריכים במשרד העבודה? קחו את ההמלצה של העובדת הסוציאלית, לא רק, זה לא חייב להיות קריטריון ברזל, אבל אם יש לכם עובדת סוציאלית שאומרת שהמצב הוא לא פשוט וצריך לעזור להם כלכלית אתם צריכים להכניס את האישה.
צילה אוחנה
¶
קודם כל להגיד שהיה מרתק. אני אשמח רק לנקודה אחת שלדעתי לא עלתה. תשע שנים אני מנהלת את מרכז עוצמה ו'נושמים' בבית שאן ומלווה אימהות, הרבה חד הוריות, שרוצות לצאת לעבודה.
צילה אוחנה
¶
כן. אני נתקלת בוועדה לפעוטות בסיכון שעוני הוא לא קריטריון כדי לעזור לאימהות האלה לממן את המעון. כדי לקבל עזרה מהתמ"ת הן צריכות לפחות להגיש שתיים עד שלוש תלושי משכורת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שזה בעיניי נורא, איך היא תביא תלושי משכורת אם אתם לא עוזרים לה ללכת לעבודה? תנו לה לצאת לעבודה היא תביא לכם תלושי משכורת.
צילה אוחנה
¶
הבנות רוצות לצאת לעבודה, אמנם פה זה לא ועדה לילדים, אתן יכולות לחשוב מה קורה לילדים ומה המוביליות שלהם אם הם נשארים כל היום - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רוצה לסכם את הדיון. אני רוצה מסמך שתעשו לי בנקודות, לא עמוס מדי, על הניסיון שלכם. תאספי מכל הבנות שעובדות בעוצמה את הנקודות העיקריות, חסמים עיקריים, משרדים שאיתם אתם מרגישים שקשה יותר לעבוד. לא כי אנחנו מנסים חלילה להכניס אתכם לפינות ובהתנגחות, לא, אבל בסוף יש לנו חובה להאיר זרקור במקומות שצריך כדי לפתור את הבעיות האלה וזה משמעותי, בטח בשנה-שנתיים הקרובות שהמדינה הולכת להיות מאותגרת כלכלית וזה בלשון המעטה.
זה מדיר שינה מעיניי שיהיו פה ילדים שהם רעבים, קשישים שמחפשים אוכל, האירוע הזה הולך להיות קשה מאוד אם אנחנו לא נדע כמדינה לנצל כל משאב לתת למי שצריך אותנו ולהיות שם בשביל מי שצריך אותנו.
200 מיליון שקלים ל'נושמים לרווחה', זה אחלה, זה טוב, אבל בסוף אנחנו רואים שבנושא של נשים חד הוריות אנחנו באנמיות, אולי במספרים, אולי במספר התוכניות, אולי באיגום משאבים, אבל זו יריית הפתיחה.
אני מסכמת שאנחנו נעשה דיון המשך, כל המשרדים יעשו ביניים שיעורי בית, את מה שביקשתי להעביר אליי תעבירו אליי ואנחנו נטפל בסוגיה הזאת.
הישיבה ננעלה בשעה 14:09.