ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 03/12/2024

חוק להנצחת זכרו של מרן הרב עובדיה יוסף, התשפ"ה-2025

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



5
ועדת החינוך, התרבות והספורט
03/12/2024


מושב שלישי



פרוטוקול מס' 315
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, ב' בכסלו התשפ"ה (03 בדצמבר 2024), שעה 11:15
סדר היום
הצעת חוק להנצחת זכרו של מרן הרב עובדיה יוסף, התשפ"ה-2024, של ח"כ יוסף טייב
נכחו
חברי הוועדה: יוסף טייב – היו"ר
מוזמנים
מיכל גרשוני - עו"ד, יועצת משפטית, הלשכה המשפטית, משרד החינוך

דוריה גנות - אגף התקציבים, משרד האוצר

דפנה שחר ימס - אזרחית


משתתפים באמצעים מקוונים



מיכל שם טוב - המשרד לשירותי דת

עדינה בר שלום
ייעוץ משפטי
תמי סלע
מנהלת הוועדה
אתי דנן
רישום פרלמנטרי
אהובה שרון, חבר תרגומים



רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. יתכנו אי-דיוקים והשמטות.



הצעת חוק להנצחת זכרו של מרן הרב עובדיה יוסף, התשפ"ה-2024, פ/452/25 כ/980
היו"ר יוסף טייב
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ועדת החינוך, התרבות והספורט. היום ב' בכסלו התשפ"ה, 3 בדצמבר 2024. על סדר היום פתיחת רוויזיה בהצעת חוק להנצחת זכרו של מרן הרב עובדיה יוסף זכר צדיק לברכה, התשפ"ה-2024.

בתחילת הדברים, אנחנו נעבור להצבעה על הרוויזיה. מי בעד קבלת הרוויזיה? 1. מי נגד? אין מתנגדים. מי נמנע? אין נמנעים.

הצבעה
הרוויזיה נתקבלה
היו"ר יוסף טייב
הרוויזיה התקבלה והדיון נפתח.

אני מבין שב-זום נמצאת עדינה בר שלום. בבקשה.
עדינה בר שלום
בוקר טוב. אני מתנצלת שאני פונה אליכם ב-זום. הידיעה על קיום הישיבה הגיעה אלי ממש אתמול בלילה ולא הייתה לי ברירה. יש לי הרצאה היום בבר אילן.

אני מעלה את שאלת ההקמה לבית מורשת מרן ואני שואלת כמה שאלות. האם ש"ס מקיימת במעשיה את מורשתו, את המורשת של אבי, מורי המרן עובדיה יוסף זצ"ל? שכתב בספרו יביע אומר, בחלק העשירי, פסק הלכה הנוגע לפדיון שבויים והוא כותב: "על מדינת ישראל לפעול בכל הכלים העומדים לרשותה על מנת להחזיר את בנינו ובנותינו הביתה ללא היסוס וללא שיקולים אחרים". האם זה מבחן שעומד בפניכם? הרי אסור לנו להיכשל בו.

והוא ממשיך ונותן תשובה לכל שאלה שעלולה לצוץ והעתקתי את הדברים שכתב כמו שהם: "במקרים של פיקוח נפש מותר ואף חובה לפדות את השבוי גם במחיר גבוה יותר מערכו שכן חיי אדם דוחה את רוב המצוות האחרות". וכן הוא קובע שאסור לנו להסס ולחכות גם כאשר מדובר, אם אפשר לסכן את העתיד בשחרור מיידי. תשובתו חדה: "הוודאות העכשווית גוברת על החשש העתידי ומי שמתעלם עובר על לא תעמוד על דם רעך. עלינו לנקוט באמצעים רבים לשחרורם גם במחיר של ויתורים כואבים".

את זה הוא כותב בספרו יביע אומר. הוא מוסיף וכותב כי "הצלת חיים גם דוחה את כל המצוות האחרות".

אני אזכיר בהקשר גם את הרמב"ם שפוסק כי "פדיון שבויים היא מצוות עשה שאין לך רשות להתעלם ממנה כי כל המציל נפש כאילו קיים עולם מלא".

אני שואלת את השאלות האלה מפני שכמעט ולא שמענו את ש"ס מדברים בעניין, נלחמים עליו ומבקשים להמשיך את המורשת שהוא הנחיל לנו. כולנו ידענו מה הוא עשה בשביל פדיון שבויים. אני לא יכולה להתנתק מההרגשה הנוראה שאנחנו נתקעים כל פעם בקירות. נכון שהם לא רוצים, לכן הם שבויים, אחרת הם היו מחזירים לנו אותם, אז ויתורים כואבים הם ויתורים כואבים. זה כואב לכולנו אם זה נקרא להפסיק מלחמה. זה כואב לכולנו לעשות מה שלא נוח לנו אבל אנחנו יודעים שאנחנו חזקים ואנחנו יכולים להתמודד עם כל מצב.

בעניין הזה אני סיימתי. רציתי להוסיף כמה מילים בקשר לבית המורשת, אם יורשה לי.

לאיזו מטרה מוקם מרכז המורשת? האם כדי להוציא ארבעה מיליון שקלים ביום הזיכרון על מופע לילדות? ארבעה מיליון שקלים למופע הזה שכלל רק שירים וריקודים של ילדות קטנות? אחיותיי שהיו שם יצאו מזועזעות. מי יקבע את האופי של המרכז? האם חשבתם שחלק ממורשתו של הרב זו האקדמיה ולאסוף כספים למלגות או בכלל להקים אקדמיה לזכרו? ידעתם שהוא נלחם על הנושא הזה. ש"ס ידעה כמה זה היה חשוב לה וכמה כספים הוא העביר מרשותה.

את השאלות האלה אתם צריכים לקחת בחשבון וכשהבית הזה יוקם, תהיה אפשרות גם לנו בני המשפחה להיות חלק ממנו.

אני מאוד מודה לכם.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה. ברשותך, אני אענה בקצרה. לגבי הנקודה הראשונה שהבעת, אני חושב שמועצת חכמי התורה ובראשם עמדת מורנו ורבנו חבר מועצת חכמי התורה הראשון לציון מרן הרב יצחק יוסף אחיך וגם אחיך הראשון לציון הרב דוד יוסף שליטא, שניהם הביעו את דעתם בצורה הכי נחרצת שיכולה להיות ברבים בקולם ובכתב על החשיבות של פדיון שבויים, כפי שפסק מורנו הרב עובדיה יוסף זכר צדיק לברכה. בעקבות כך יצא מכתב גם לראש הממשלה, עמדת ש"ס ברורה בנושא ואנחנו פועלים אך ורק בכיוון הזה.

לגבי שאלתך השנייה. בפרק ג' של הצעת החוק הכנסנו בפעולות חינוכיות וערכיות ומלגות. גם בסעיף 12 וגם בסעיף 13 נקבעו פעולות חינוכיות וערכיות מעבר להופעה כזו או אחרת או יום ציון שיצוין באותו יום. הכנסנו גם בסעיף 13 ש"משרד הדתות יהיה רשאי להקצות מלגות לשם מחקר בנושאים הקשורים לפועלו וחזונו של מרן עובדיה יוסף לפי כללים שעליהם יורה השר ובלבד שלא יינתן כפל תמיכה בעבור אותה פעילות או אותן שעות לימוד". אנחנו מאוד היינו רוצים שמשרד החינוך יכניס כחובה גם ללמד וללמוד על מורשתו של מרן. בסוף נקבע כאן בוועדה, לאור דרישת השר, שהדבר יישאר על פי הנוסח הנהוג בהצעות חוק לימי זיכרון.
תמי סלע
לא. יש הרבה בהן כתוב.
היו"ר יוסף טייב
ברוב הצעות החוק. לכן אמרתי מראש שעמדתי הייתה שזו הייתה צריכה להיות חובה. קיבלנו את עמדת השר. לצערי הנוסח יישאר ככל שיקבע השר לאותן פעילויות. להגיד שאני שמח על זה? לא. אני מביע את מורת רוחי. הייתי חושב שבוודאי כאשר אנחנו מדברים בדמות כזו, שהיה ראוי להטיל על משרד החינוך חובה ללמד בכלל מסגרות החינוך. לצערי אנחנו לא מכניסים את זה בהצעת החוק אבל אנחנו בהחלט פועלים ביתר שאת מול לשכת השר קיש כדי שאכן הדברים ייכנסו בצורה כזו או אחרת בחוזר מנכ"ל או בתוכניות הלימוד.

תודה רבה הרבנית עדינה.

משרד האוצר. על פי דין ודברים שהיה לנו עם משרד האוצר, אני אומר בקצרה שאנחנו הגענו להבנה שאנחנו מורידים בפרק ה', פרק של תקציב ותמיכות והקמת מרכז הנצחה, בתקציב תמיכות סעיף 14(א) יימחק.
תמי סלע
רק את הסיפה.
היו"ר יוסף טייב
כן. אנחנו מורידים את הנושא של "תיקבע בחוק התקציב השנתי כמשמעותו בחוק יסודות התקציב בסכום שלא יפחת מ-10 מיליון שקלים חדשים בשנה". זו דרישת משרד האוצר. אגב, זו דרישה שקיימת כמעט בכל חוק. קיבלתי גם מהייעוץ המשפטי של הוועדה חוות דעת לפיה עדיף שלא לקבע סכום בהצעת החוק בחקיקה ראשית ולכן עמדת הוועדה - אנחנו כמובן נשמע גם את משרד האוצר - נוטה למחוק את הסיפה של סעיף 14(א).
תמי סלע
הסיפה החל מהמילה "בסכום שלא יפחת מ-10 מיליון שקלים חדשים בשנה". כלומר, יהיה החלק שאומר "תיקבע בחוק התקציב השנתי כמשמעותו בחוק יסודות התקציב". רק הסכום עצמו יימחק.
דוריה גנות
כמו שציין יושב-ראש הוועדה, ניהלנו שיח גם בוועדה וגם עם המשרד לשירותי דת והגענו להסכמות שקשורות גם להיקף הסכומים שיידרשו שלאורך השנים שבוודאי יותאמו בהתאם לתוכנית העבודה, החברים בפועל וכולי, וגם המקורות התקציביים שיוכלו לשמש את הפעילויות שייווצרו בעקבות הצעת החוק. לכן כרגע ביקשנו להוריד את הסכום מהצעת החוק עצמה כך שלא יהיה בחקיקה ראשית והגענו עם המשרד להסכמות לגבי המקור התקציבי. מהבחינה הזאת אנחנו סגורים.
תמי סלע
זאת אומרת, מבחינת משרד האוצר יש מקור תקציבי וגם הנושא שנקבע כאן בישיבות הקודמות שנאמר שאין מקור תקציבי בשלבים מוקדמים יותר ולכן הצעת החוק הייתה הצעת חוק תקציבית לעניין חוק יסוד: משק המדינה – הוועדה עכשיו מורה לקבוע בהתאם לנתונים החדשים שהצעת החוק היא לא הצעת חוק תקציבית.
דוריה גנות
בדיוק.
היו"ר יוסף טייב
עוד מישהו רוצה להתייחס? משרד החינוך, אנחנו סגורים, נכון?
מיכל גרשוני
סגורים.
היו"ר יוסף טייב
אנחנו לא פותחים את זה שוב.
מיכל שם טוב
אין לנו יותר מדי מה להוסיף. כמשרד שיוציא לפועל את החוק הזה, הכול בסדר.
תמי סלע
התיקון מקובל עליכם.
מיכל שם טוב
כן.
היו"ר יוסף טייב
אם כן, נעבור להצבעה על הצעת חוק להנצחת זכרו של מרן הרב עובדיה יוסף, התשפ"ה-2024. מי בעד אישור הצעת החוק בקריאה שנייה ושלישית? 1. מי נגד? אין מתנגדים.

הצבעה
אושר
היו"ר יוסף טייב
אני קובע שהצעת החוק אושרה ועברה לקריאה שנייה ושלישית. היא תעבור למליאה להצבעה.

ברשותכם, אני נועל את הדיון וניפגש כאן בשעה 12:00. תודה רבה.


הישיבה ננעלה בשעה 11:25.

קוד המקור של הנתונים