פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
74
ועדת הכלכלה
04/12/2024
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 527
מישיבת ועדת הכלכלה
יום רביעי, ג' בכסלו התשפ"ה (04 בדצמבר 2024), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 04/12/2024
חוק המים (תיקון מס' 31), התשפ"ה–2025, הצעת חוק המים (תיקון - קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, הצעת חוק המים (תיקון - קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, הוספת תחום פעילות לוועדת המשנה לשיקום כלכלי של חבל תקומה
פרוטוקול
סדר היום
הוספת תחום פעילות לוועדת המשנה לשיקום כלכלי של חבל תקומה
2. הצעת חוק המים (תיקון - קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, של ח"כ אלון שוסטר
3. הצעת חוק המים (תיקון - קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, של ח"כ מיכל מרים וולדיגר
4. הצעת חוק המים (תיקון - קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, של ח"כ משה גפני
נכחו
¶
חברי הוועדה: דוד ביטן – היו"ר
אליהו ברוכי
ששון ששי גואטה
שלום דנינו
שלי טל מירון
סימון מושיאשוילי
אלון שוסטר
קטי קטרין שטרית
מוזמנים
¶
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
אסף לוי - סמנכ"ל גורמי ייצור, משרד החקלאות וביטחון המזון
חנה טובי - מנהלת תחום בכירה גורמי יצור, משרד החקלאות וביטחון המזון
עידו מור - רכז מים והגנ"ס באגף תקציבים, משרד האוצר
ליהי צלאל - רפרנטית מים והגנ"ס באג"ת, משרד האוצר
אורן זלקינד - מנהל תחום נזקי חקלאות רשות המיסים, משרד האוצר
רון סולומון - ייעוץ וחקיקה משפט כלכלי, משרד המשפטים
טלי אלבז - סמנכ"לית פרויקטים, משרד האנרגיה והתשתיות
יחזקאל ליפשיץ - מנכ"ל הרשות ויו"ר המועצה, רשות המים
זאב אחיפז - משנה למנכ"ל, רשות המים
אבי סלונים - יועץ משפטי, רשות המים
ירון סולומון - מנהל המחלקה להתיישבות, תנועת ההתיישבות
נתנאל היימן - ראש אגף כלכלה, התאחדות התעשיינים
רן קנינסברג - מנהל תחום תשתיות ופיתוח עירוני, מרכז השלטון המקומי
ענת לובזנס - ראש מינהל כלכלה, מרכז השלטון המקומי
דובי אמיתי - יו"ר נשיאות המגזר העסקי והתאחדות האיכרים
ניר וילק - מנכ"ל אפיקי מים, אגודות המים
ניר עידו - ראש ועד ישוב רחוב – אפיקי מים, אגודות המים
לילך רזניק - יועצת משפטית- משקי הנגב, אגודות המים
איתן ברושי - יו"ר, מים לישראל
אורן עמיאל - מנכ"ל, מים לישראל
אורי נעמתי - ועדת נגב, מים לישראל
תמיר סלע - עו"ד, מים לישראל
אורי דורמן - מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל, התאחדות האיכרים והחקלאים בישראל
אברהם דניאל - יו"ר התאחדות החקלאים החדשה בישראל
ירון גרימברג - ועדת הנגב, משקי הנגב
יוני דמרי - מנהל אגף המשק החקלאי בתנועת המושבים, תנועות ההתיישבות
טליה איינהורן - חברה קבועה באקדמיה הבינ"ל למשפט השוואתי, אוניברסיטת תל-אביב
רישום פרלמנטרי
¶
רויטל יפרח
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הוספת תחום פעילות לוועדת המשנה לשיקום כלכלי של חבל תקומה
היו"ר דוד ביטן
¶
בוקר טוב לכולם. משהו פורמאלי מבחינתנו: "הוספת תחום פעילות לוועדת המשנה לשיקום כלכלי של חבל תקומה". הוועדה מחליטה להרחיב את תחומי הפעילות של ועדת המשנה שיקום כלכלי של חבל תקומה, ולהטיל עליה לעסוק גם בשיקום כלכלי של אזור קו העימות בצפון. בהתאם לכך, שם הוועדה ישונה לוועדת המשנה לשיקום כלכלי של חבל תקומה ושל קו העימות הצפוני.
שינוי בהרכב הוועדה – רגע, על זה אני צריך להצביע לבד ואחר-כך על שינוי בהרכב הוועדה או הכל ביחד? שינוי בהרכב הוועדה: חבר הכנסת בועז טופורובסקי שחדל מחברותו בוועדה יוסר מרשימת החברים. אנחנו מוסיפים שני חברים: האחת, מיש עתיד – שלי טל מירון שהחליפה אותו, ואת חבר הכנסת מישל בוסקילה במקום השר אלקין. וכן, הרכב הוועדה יהיה: אלון שוסטר – היושב-ראש, שלום דנינו חבר, אליהו ברוכי חבר, מישל בוסקילה חבר, עופר כסיף חבר, שלי טל מירון חברה.
מי בעד ההצעה הזאת, ירים את ידו?
הצבעה
ההצעה התקבלה.
שלי טל מירון (יש עתיד)
¶
בסדר.
הצעת חוק המים (תיקון - קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, פ/4472/25
הצעת חוק המים (תיקון - קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, פ/4640/25
הצעת חוק המים (תיקון - קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, פ/4473/25
היו"ר דוד ביטן
¶
אני עובר לנושא הבא: הצעת חוק המים (תיקון – קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, של חברי הכנסת אלון שוסטר ורם בן ברק. הצעת חוק המים (תיקון – קביעת תעריפי מים לחקלאות), התשפ"ד-2024, של חברת הכנסת מיכל מרים וולדיגר והצעת חוק המים (תיקון – קביעת תעריפי מים לחקלאות9, התשפ"ד-2024, של חבר הכנסת משה גפני, אלון שוסטר, ששון ששי גואטה, מטי צרפתי הרכבי, ינון אזולאי, נעמה לזימי, קטי קטרין שטרית, אליהו ברוכי, יצחק קרויזר, אלי דלל ושלום דנינו.
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אין בעיה. נצביע כי עכשיו יש לנו נוסח אחד. מי בעד המיזוג של כל ההצעות, ירים את ידו?
הצבעה
המיזוג התקבל.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, תשנו את השם וזה כבר לא "קביעת תעריפי המים". אנחנו ניסחנו הצעת חוק כמעט חדשה, הייתי אומר. אנחנו נתקן אותה היום ונרצה להעביר בקריאה ראשונה. זה אומר שמה שאני מבקש – גם ככה יש לנו בעיות עם הנוסחים עם משרדי הממשלה אז זה יצטרך לחזור לוועדת שרים לקריאה ראשונה.
מה שאני מבקש על מנת שנספיק את זה היום – שמענו בשתי ישיבות את האנשים ואני מבקש מהאנשים – אין צורך לחזור שוב על כל דבר. אם אתם תתעקשו על זה, ניתן לכם אבל לא נעביר את זה היום בקריאה ראשונה. אני מבקש להתאפק. אולי תחליטו מי מדבר, נציג אחד - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אין לי בעיה אם מישהו רוצה אבל תחליטו ביניכם. אם נתחיל שוב את הסבב הזה וכל אחד ירים את ידו כדי שיגיד: חבר'ה, אני דיברתי בוועדה בכנסת – זה לא ילך הסיפור הזה. קחו את זה בחשבון.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להסביר: מבחינת העיקרון הבסיסי, אמרתי את זה גם לרשות המים ואמרתי את זה למשרד האוצר – כולם פה? קודם כל, מבחינת הטיהור – הטיהור יהיה על המדינה ולא על החקלאים. הטיהור הוא בעצם חובה של המדינה שצריכה לעשות את זה גם בהתאם לאמנות בינלאומיות וגם בהתאם למיליון דברים.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, רגע. הטיהור בכל מקרה על המדינה, לא משנה איזה טיהור. על השלישוני, משני, רבעוני, חמשוני – תקראו לזה איך שאתם רוצים. האנשים משלמים את זה באגרת הביוב, כולם. כל תושבי המדינה משלמים על חשבון הטיהור, זה חלק מהתהליך של הטיהור. זה דבר ראשון. ההולכה של המים תהיה על חשבון החקלאים. ההולכה של המים, המים המושבים לחקלאות יהיו על חשבון החקלאים. זה קודם כל מבחינת העיקרון וגם אם זה לא כתוב אנחנו נדאג שזה יהיה כתוב.
היו"ר דוד ביטן
¶
דבר שני – לקראת קריאה שנייה ושלישית נבחן עם רשות המים והאוצר את הנושא של התעריפים כיוון שבסופו של דבר צריך להבין דבר אחד: המדינה עצמה, קרוב ל-90 מיליון קוב, משהו כזה, זורקים אותם לים. כשהם זורקים לים, הם צריכים לעשות תיאום נוסף שלא קיים בתיאום של החקלאים. זאת אומרת, ברגע שאנחנו לוקחים את כל המים המושבים, אנחנו בעצם חוסכים למדינה כסף. אז קחו את זה בחשבון, משרד האוצר ורשות המים כי כשאתם שופכים מים - - - ההוצאה יותר גדולה.
אני עד היום לא מבין, ועד קריאה שנייה ושלישית אני רוצה לשמוע אתכם – אני לא מבין איזו עלות? אם אתם שופכים את המים לים וזה בלי עלות, איזה עלות יש כשאתם נותנים אותם לחקלאים במקום לשפוך אותם לים? בכל מקרה הייתם צריכים – אתה לא חייב לענות, זאת דעתי. זו דעה סופית, אתם לא תצליחו לשכנע אותי בזה. רק שתדעו.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא צריך להסביר. תכלס, אין עלות. במקרה הזה אין עלות. להיפך, חוסכים לכם כסף בזה שאתם נותנים את זה לחקלאים אבל לא משנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מסכימים. אז אם אין עלות ואני חוסך לך כסף אז למה אתה בא וטוען שזה גורם לזה שהחקלאים צריכים לממן את זה בכלל? הם לא צריכים לממן כלום.
היו"ר דוד ביטן
¶
חכה רגע. לכן אני אומר שהעלות – רגע איתן, התיישבת בצד הלא נכון אבל לא משנה. זה צד של הממשלה, שב שם. לכן אני אומר שמכל הסיבות האלה, הנושא של הטיהור יהיה על המדינה ולא יושת על אף חקלאי. הוא יושת רק במסגרת אחת של תשלום אגרת ביוב. בסדר, גם אני תושב ראשון, משלם אגרת ביוב. כולם משלמים, גם אתם תשלמו. זה לא קשור אחד לשני.
תתחיל לקרוא בבקשה.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
לא על הנושא ההוא, דוד, אני יודע מה שסגרת. על מי הקולחים, מה שאתה מדבר, אז - - - יש מים שפירים. יש כאלה יישובים שאין להם - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אמרתי, על זה נדבר באמצע. זה בעיה שהפיתוח שמתכננים לעשות לא הגיע עד לשם בטענה שאי אפשר לעשות את זה. שם לא יעלה המחיר.
איתי עצמון
¶
אני מקריא:
"(1) רכיבי עלויות הקשורים לשימוש
במים ולחקלאות; לעניין תעריף להספקת
קולחים, ייקבע התעריף כאמור תוך הפחתת
העלויות הנוספות שהיו נדרשות לטיפול
בשפכים אילו היו מפונים לים ולא משמשים
לצורכי חקלאות, ככל שישנן, ובכלל זה
הפחתת עליות הולכה לשטח הגידול
החקלאי חלף הזרמה לים וכן עלויות טיפול
נוסף במים אם נדרש;"
החלופה השנייה
¶
"(2) רכיבי עלויות הקשורים לשימוש
במים לחקלאות; לעניין תעריף להספקת
קולחים, ייקבע התעריף כאמור תוך הפחתת
עלויות הטיפול בשפכים לרמת טיהור
שלישוני והפחתת העלויות הנוספות שהיו
נדרשות לטיפול בשפכים אילו היו מפונים
לים ולא משמשים לצורכי חקלאות, ככל
שישנן, ובכלל זה עלויות הולכה עד לתחומי
האזור שבו מצויים שטחי הגידולים
החקלאיים, עלויות הזרמה לים ועלויות
טיפול נוסף במים אם נדרש לפי דין;"
איתי עצמון
¶
ההבדל מאוד דק: קודם כל, מבחינת המתווה שמוצע כאן – בעצם מוצע להוסיף סעיף חדש לחוק המים שגובר על הסעיפים הקיימים היום בחוק. סעיף 111 קובע הסמכה לרשות המים לקבוע כללים לחישוב עלות המים, וסעיף 112 קובע שמועצת רשות המים, על סמך אותם כללים לחישוב עלות המים, קובעת בכללים תעריפים לתעריפי מים.
כאן אנחנו מציעים סעיף שגובר על המנגנון הזה, שקובע מנגנון מיוחד וייחודי לקביעת תעריפי מים המסופקים לחקלאות כאשר חישוב אותם תעריפים נעשה לפי רכיבי עלויות הקשורים לשימוש במים לחקלאות. לפי פסקה (1) בחלופה הראשונה – בחישוב התעריפים תופחת העלות שנחסכת לטיפול בשפכים אילו היו מפונים ולא משמשים לחקלאות וכן עלויות הולכה לחלקה החקלאית במקום הזרמה לים. בנוסף, עלויות טיפול נוסף במים אם נדרש. כלומר, להבנתנו מדובר על כך שהחקלאי משלם על ההולכה והטיהור מושת על המדינה.
איתי עצמון
¶
השני זה מנגנון די דומה כאשר יש כאן יותר פירוט לעניין רמת הטיהור בשפכים, שהעלויות של אותו טיהור מופחתות. וכן כאן מדובר על הפחתת עלויות הולכה לתחומי האזור שבו נמצאים שטחי הגידול עם החקלאות. אז יש כאן הבדל דק מכיוון שבחלופה הראשונה מדובר על הפחתת עלויות הולכה לשטח הגידול החקלאי חלף הזרמה לים. כלומר, במקום הזרמה לים. כאן מדובר על עלויות הולכה עד לתחומי האזור שבו נמצאים שטחי הגידולים החקלאיים. אני חושב שהחלופה השנייה יותר רחבה.
אבי סלונים
¶
אני היועץ המשפטי של רשות המים. אדוני היושב-ראש, אמרת שיש לך שני עקרונות שמנחים אותך בחקיקה הזאת: האחד, זה שההולכה תהיה על חשבון החקלאים והשני, שהטיפול במים יהיה על חשבון המדינה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, בעצם זה לא על חשבון המדינה, אנשים משלמים על זה. המדינה לא משלמת שקל פה. אבל זה לא יהיה על חשבון החקלאים, בוא נגיד ככה.
אבי סלונים
¶
הטיפול במים על חשבון הצרכנים. נוסח החקיקה, כפי שהוצע, לא עומד בשני העקרונות האלה. האחד, לעניין ההולכה – ממה שהנוסח הזה אומר, לפחות כפי שאני מבין אותו, איך שקוראים אותו, הוא אומר שצריך להפחית את כל עלויות ההולכה עד לשטח הגידול החקלאי.
אבי סלונים
¶
בשניהם זה אותו דבר. האחד זה עד לשטח הגידול החקלאי והשני זה עד לאזור שבו נמצאים שטחי הגידול החקלאיים. המשמעות של שניהם זה שעלויות ההולכה מתאפסות. כלומר, החקלאי לא משלם עלויות הולכה, המשמעות היא - -
אבי סלונים
¶
אם צריך להביא לו את העלויות עד לשטח הגידול החקלאי – אין לו עלויות הולכה. כנ"ל אם מביאים את זה עד לאזור של - -
אבי סלונים
¶
הבאתי את זה עד לשדה שלו, הפחתתי את התעריפים שלו. אני אומר: התעריפים שלך לא יכללו עלויות הולכה, אז זה אומר שיש לו אפס עלויות הולכה.
אסף לוי
¶
אני סמנכ"ל גורמי ייצור. אדוני היושב-ראש, אבל עדיין יש כוונה להוריד את עלות ההולכה הנחסכת מאי התרמה לים.
איתי עצמון
¶
אבל אני חושב שזה מה שכתוב בחלופה הראשונה: "עלויות הולכה לשטח הגידול החקלאי חלף הזרמה לים".
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, תגידו מה הניסוח. רבותי, זאת הצעה. אנחנו גיבשנו הצעה נוסחית, אתם תגידו איך אנחנו צריכים לנסח את זה.
אבי סלונים
¶
מאחר ועלויות ההולכה שצריך להפחית ובכלל זה הפחתת עלויות הולכה לשטח הגידול החקלאי, המשמעות שהחקלאים ישלמו אפס עבור הקולחים.
אסף לוי
¶
אדוני, עוד פעם – צריך להבהיר שעלות ההולכה, תלוי מאיפה מוליכים. אם צריך להוליך ממתקן הטיהור, אנחנו לא נעשה ולא נפחית את עלויות מי הקולחים לחקלאים. הטענה שלנו, שאם צריך להוליך את המים ממתקן הטיהור לים, ואין הבדל בין להוליך את המים ממתקן הטיהור לים או להוליך ל - -
היו"ר דוד ביטן
¶
למה? אם אני צריך להוליך לים נגיד מהמתקן של הטיהור שזה השפד"ן, ליד ראשון, אני מוליך את זה לחוף הים בראשון, יש הבדל בין אם אני לוקח את זה לצפון. אתה יכול להגיד שזה אותו מחיר?
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, אין בעיה, אנחנו הבנו את העיקרון. בגדול, תנסחו את זה עוד מעט, נעשה הפסקה קטנה ותשבו על זה. הלאה, תמשיך לקרוא.
אבי סלונים
¶
נקודה נוספת זו הנקודה שאסף העלה, הטענה שאסף אמר. אסף אמר שמעלויות ההולכה – כלומר, העיקרון שלך, אמרת, הוא הולכה על חשבון החקלאים. ההצעה כאן אומרת שההולכה על חשבון החקלאים וצריך ממנה להוריד משהו.
אבי סלונים
¶
את מה שאני חוסך. אתן לך דוגמה פשוטה מהשפד"ן: מי שפד"ן, אחרי שהם עוברים את הטיפול, מזרימים אותם בתוך האקוויפר, המים האלה נהדרים, אני לא צריך להזרים אותם לים. אין לי צורך להזרים אותם לים - -
אבי סלונים
¶
אני לא צריך לטפל בהם טיפול יתר כדי להזרים אותם לים. אלה מים שהם כמעט ברמה של מים שפירים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אם אין לך, אז אין לך. אני לא מבין מה אתה רוצה. מה כתוב פה? כתוב מה שאתה חוסך. אם אתה לא חוסך אז אתה לא חוסך. מה הבעיה? אני לא מבין.
אבי סלונים
¶
כן. זה מה שאני עושה היום עם השפד"ן. השפד"ן, זה מים שאני שם אותם במי התהום, אחר-כך החקלאים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אגיד לך את האמת? כל הדבר הזה לא מעניין אותי. מה שמעניין אותי זה שמה שאתה חוסך ירד מהמחיר. זה עניין מקצועי, זה הכל. אם אין חיסכון, אז אין חיסכון. אם יש – ירד, אם אין – אז לא ירד. מה אתה רוצה?
היו"ר דוד ביטן
¶
הפחתת ההפרש שנחסך בין הולכה לים, במידה ויש הולכה לים. מה שהוא אומר – במידה ויש הולכה לים.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, רגע, אני לא נכנס לזה. לעניין עלויות ההולכה – הפחתת ההפרש שנחסך בין הולכה לים, ככל שישנה כזו, ובין הולכה לשטח הגידול החקלאי. זה הנוסח, בסדר?
אבי סלונים
¶
גם ההצעה הזאת, אם אתה מפחית את שטח הגידול החקלאי, צריך להבין בהגדרה שהמחיר שאתם רוצים לתת הוא אפס. אם זו הכוונה שלכם - -
אבי סלונים
¶
לא, לא, אני מתייחס אך ורק להצעת החוק שעומדת בפני הוועדה. כתוב מה צריך להפחית? "ובכלל זה הפחתת עלויות הולכה לשטח הגידול החקלאי." אוקי?
אבי סלונים
¶
"חלף הזרמה לים" זה רק מגדיל את זה כי אני צריך להפחית את כל העלויות – צריך לדמיין כמה היה עולה לי אם הייתי צריך להביא את זה עד לשטח הגידול החקלאי, ואת כל הסכום הזה אני צריך להפחית. נכון? המשמעות היא שהחקלאים ישלמו - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני הבנתי מה שאתה אומר, שאם אתה כותב בנוסח שאתה מפחית, אתה מדבר על ההפחתה, עד לשטח הגידול אז בעצם אין עלות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז את זה הפחתנו. אם יהיה דבר כזה – הפחתנו. מה עוד? מה זה הנושא הזה שאתה אומר שאם אתה כותב שאתה מפחית גם את ה... אז בעצם אין עלות וזו לא הכוונה. אתם משלמים את ההולכה.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
דוד, כוונת המחוקק או מי שכתב זה לומר את הדבר הבא – אני לא בטוח שאני מסכים, אני חושב שעקרונית המדינה צריכה לשלם לבין-אזורי - -
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
אבל לכל הפחות מה שכתוב פה – מה כתוב פה? כתוב שהחקלאי ישלם את ההולכה אבל צריך להוריד את מה שהיה נחסך לו החקלאי לא היה לוקח את המים והכוס של האקוויפר הייתה מתמלאת כל הזמן, כל הזמן היה צריך להוביל את זה לים.
אלון שוסטר (המחנה הממלכתי)
¶
אתה צריך לקחת בחשבון שהמדינה מרוויחה כל הזמן את העובדה שהיא לא צריכה להוביל לים. כל הזמן. כל הזמן.
היו"ר דוד ביטן
¶
לפי הטענה שלכם, הכל מושקע במי התהום? כמה אתם שופכים היום לים? אומרים לי 90 מיליון קוב.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
השפד"ן זה פחות מ-30% מים מושבים. 167 מיליון קוב. אדוני היושב-ראש, לצורך הדיון, חצי מהשפד"ן נשפך לים כשאתה לוקח את כל הקולחים בארץ.
יחזקאל ליפשיץ
¶
אני מרשות המים. כיוון שיש פה פרוטוקול ואני מוקלט וגם יש פה כמה אקדמאים שהגיעו לעשות פה מחקר, זה חשוב שהדבר הזה יאמר: קודם כל, היום החקלאי מקבל את הקולחים באפס בשער המת"ש. משם הוא לוקח ובעצם - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע. אנחנו נמשיך לקרוא, נעשה 20 דקות הפסקה. רשות המים ומשרד החקלאות תשבו ועם שני נציגים מהחקלאים ותסגרו את הנוסח. הדבר צריך להיות פשוט – ההולכה משולמת על-ידי החקלאים ומזה צריך להפחית את העלות הנחסכת על-ידי המדינה. זה הכל. עכשיו תנסחו את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה נכון מה שהוא אומר, בלי קשר למה שהחקלאים אומרים. אם אתה אומר לו בנוסח הזה עד לחלקה, אז בעצם הם לא צריכים לשלם כלום. בזה הוא צודק וצריך לתקן את זה. הנוסח לא נכון. אני מקבל את הטענה הזאת, זו טענה נכונה. עכשיו תנסחו את זה.
לגבי אישור שר החקלאות – כבוד השר, יש פה בעיה עם אישור שר החקלאות. זה כאילו שאתה קובע את מחיר המים. זה לא החוק היום כי החוק היום אומר שרשות המים, יש מועצה, זה איזה שהוא תהליך. אנחנו לא יכולים שבגלל שמדובר בחקלאים, שזה יהיה באישורך.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
העובדה ששר החקלאות בעבר היה מופקד גם על רשות המים וגם על רמ"י דרך אגב, עשתה סדר. לאורך השנים פירקו את המשרד הזה מנכסיו כולל אלה, והגענו למחירים מופקעים שמשלמים למים מושבים במחיר של מים מינרלים. למיטב הבנתי, החוק הזה אמור לעשות סדר בדבר הזה. ולכן, אי אפשר יותר שהחקלאות, שהיא הפתרון למים המושבים, המחיר ייקבע על-ידי יצרני המים המושבים או טהרני המים המושבים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
כן, אבל לא אישור - - - זה אומר שיש לך זכות וזו לא הייתה הכוונה שלשר תהיה זכות וטו. אפשר לפתור אולי בהתייעצות, אין בעיה, שהמועצה תתייעץ איתך אבל לא - -
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
מה שווה הנציג בתוך המועצה? אסף שווה הכי הרבה בעולם אבל איזה כוח יש לו אתכם? אתם והאוצר ביחד, בשיתוף הפעולה שביניכם, מה, הוא אצבע?
דובי אמיתי
¶
אדוני היושב-ראש, לפני מספר שנים, לא הרבה, מחיר המים נקבע על-ידי ועדת הכספים. אנחנו לא משנים פה כלום, להיפך.
יחזקאל ליפשיץ
¶
באמת ראינו שזה מאוד מאוד קידם את משק הדין, דובי. משק המים לתפארת. אני רוצה לראות חבר כנסת שיצביע בעד - - - המטרה של הדבר הזה הייתה שזה יהיה מקצועי.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתם טועים בגדול. חברי הכנסת הצביעו על העלאת מע"מ, מצביעים על מס חשמל. הם תמיד מצביעים על מה שצריך לצורך תקציב המדינה. אז לבוא ולהגיד שחברי הכנסת לא מצביעים, רק בנושא המים הם לא יצביעו או בנושא החשמל – זה דמגוגיה, תסלח לי. אנחנו תמיד הצבענו ותמיד מצביעים לטובת המדינה ולטובת תקציב המדינה. אבל מצד שני, אי אפשר הכל אוטומטי, זה בעייתי. "עבדתם" על הח"כים כשעשיתם הכל אוטומטי אבל לא משנה. אתה לא רואה באוצר את כל הלחיים, את כל האדמומיות, הכל ירד, הכל בסדר, הכל עולה אוטומטי. מחיר חלב – אוטומטי, הלחם – אוטומטי, הכל אוטומטי. אז מה צריכים את האוצר אם הכל אוטומטי?
דובי אמיתי
¶
לכן אני ממליץ: באישור ועדת הכלכלה. ככה זה. כולנו וגם הם יצטרכו להתיישר לסמכות ועדת הכלכלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הדבר היחיד שמפריע לי, ולא מעניין אותי גם ועדת הכלכלה. מה שחשוב זה שהרי הפרמטרים אומרים מה שאתה חוסך, מה שזה. מחר בבוקר תבואו ותחליטו מה שאתם רוצים. משנים את החוק הזה רק בגלל הפרמטרים האלה, אתה מבין?
היו"ר דוד ביטן
¶
המשמעות היחידה זה שהם לא יכולים לעשות שינויים כאלה ואחרים בתעריפים, במבנה של התעריף.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
תראה, בהסכמת שר החקלאות – זה אומר שהם לא יכולים לעשות מה שהם רוצים. ההסכמה היא לא זכות וטו אבל הסכמה היא בלם ציבורי אוטומטי.
טלי אלבז
¶
אני סמנכ"לית פרויקטים במשרד האנרגיה. מבחינתנו אין בעיה שזה יהיה בהתייעצות או בהסכמת שר החקלאות כל עוד יש תקציב ממשרד החקלאות. כל עוד אין תקציב ממשרד החקלאות אין שום היגיון בדבר הזה וזה לא הגיוני שבכלל נדון בהסכמה של שר החקלאות, עם כל הכבוד.
איתן ברושי
¶
סליחה, היושב-ראש, שר האנרגיה שלא פה, החליט למנות רואה חשבון לבדוק את ההתנהלות של רשות המים וגם משרד האנרגיה. המסקנה שהרשות נכשלה בשנים האחרונות בקביעת מחירי המים והולכים לבדוק - -
איתן ברושי
¶
זה מה שאני בדקתי. מה שאני רוצה להגיד לך, היושב-ראש, הדוגמה של העלאת מחירי המים עכשיו, לקראת ינואר והדוגמאות האחרות – אנחנו איבדנו את האמון ברשות המים - -
טלי אלבז
¶
אני חייבת להגיד שדווקא הנציג ציבור שלהם דווקא ממש לא בדעת מיעוט בדרך כלל, אני חייבת לציין ואתם יכולים לבדוק אותי.
אורי דורמן
¶
אני מזכ"ל התאחדות חקלאי ישראל. בדרך כלל, לא מקבלים את דעת החקלאים. תקראי מרגע תיקון 27 – 14 פעמים מחיר המים עלה. אף אחד לא התייחס לטענות שלנו. וכמו שאמר השר, צריך להחזיר את הדברים אחורה, שכאשר רשות המים, קראו לזה נציבות המים, הייתה במשרד החקלאות, וביום מסוים, בגלל כל מיני עניינים פוליטיים היא עברה למשרד האנרגיה. ומאז אנחנו שקופים.
קריאה
¶
זה לא היה בגל עניינה הפוליטיים. זה היה בגלל שלוש ועדות חקירה כי משק המים עמד על סף קריסה. אלה העובדות.
אבי סלונים
¶
מה שאתה אומר הוא לא נכון. משק המים במדינת ישראל, 86% מהמים המושבים משמשים לחקלאות. אין עוד מדינה בעולם שמתקרבת למספר הזה.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אבי צודק. אבל אין עוד מדינה בעולם ואנחנו במקום הראשון בעולום שנה אחר שנה במחיר המים המושבים לחקלאות. פי שלושה מהממוצע של ה-OECD.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
אני חייב לספר לכם משהו: אתמול יושבים אצלי, מדברים, ואז אומר לי הכלכלן של רשות המים, בחור אחלה גבר, שאומר לי: אחי, אתה יודע, אני מעלה לך את המי שפירים. אמרתי לו: מה? הוא אומר לי: מי שפירים עולה המחיר. אמרתי לו: אתה רוצה להעלות את המים? מי אלה שצריכים את השפירים? אלה שיושבים על הגבולות, אלה שאין להם יכולת לקחת את הקולחים. האנשים הכי חלשים בתוך כל חקלאות ישראל – הוא אומר לי בפנים: אני מעלה לך את המחיר. אמרתי לו: אני רוצה לראות שהשר יחתום לך על עליית מחיר לאנשים הכי הכי חלשים.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, רגע, נעשה דבר כזה: אנחנו נבטל את ה - - - ונכתוב ככה: אם שר החקלאות סבור שהמועצה סטתה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא יודע מה היא עשתה. ננסח את זה בצורה כזאת שאם יש סטייה והוא חושב שיש סטייה, זה יעבור לוועדה.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אדוני היושב-ראש, אני מצטער. אני חושב שהפשרה שהוצעה כאן היא פשרה סבירה, שהמחיר ייקבע בהסכמה בין שרי החקלאות והאנרגיה. לא דיברתי עם שר האנרגיה אבל אני מניח שלא תהיה התנגדות לזה. זו הפשרה הסבירה ביותר כי ההצעה של אם יעברו על החוק - -
דובי אמיתי
¶
אם הכל יהיה תקין – ועדת הכלכלה תאשר להם, ואם לא יהיה תקין – לא תאשר להם. הכל צריך להיות בכפוף לאישור ועדת הכלכלה. אדוני היושב-ראש, אם הכל תקין אז הכל בסדר, אין בעיה.
טלי אלבז
¶
לא, זה דיון שמאוד מוצא חן בעינינו. מה-7 באוקטובר, החקלאים ידעו טוב מאוד למי לפנות, אנחנו - - - במשרד החוץ, ותאמין לי, הייתה להם אוזן קשבת, לכל החקלאים. אני שוב אומרת - -
דובי אמיתי
¶
אני מכבד אותך, אבל את אומרת דברים שלא קשורים בכלל למציאות שהייתה. מי שהיה קשוב זה שר החקלאות, לא להתבלבל. באמת, 10 פעמים פנינו לשר האנרגיה, לא קיבלנו תשובה - -
טלי אלבז
¶
אין הסכמה בין השרים. אין דבר הסכמה של שר האנרגיה כי היום אין הסכמה של שר האנרגיה. אם אתה ממש רוצה הסכמה של שר, חבר הכנסת ביטן - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה הסיפור הזה? לא הבנתי. אנחנו לא מדברים כרגע על תקציבים, אנחנו מדברים על הניסוח.
טלי אלבז
¶
אז על מה להעביר סמכויות? על מה? יש שר שקוראים לו אלי כהן, הוא שר האנרגיה והתשתיות והמים. אתה רוצה ששר יעבור על זה ויאשר את זה? אין בעיה, יש שר וקוראים לו אלי כהן.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
- - קילו עגבנייה לחקלאי מהמים האלה, לא היה עולה לו ל-3.80 כי אתם רק העליתם והעליתם את המחיר.
אסף לוי
¶
לא. יש שני נציגי ציבור במועצת רשות המים – האחד ממונה על-ידי שר האנרגיה ואחר ממונה על-ידי שר החקלאות. שר הפנים בהתייעצות עם שר האנרגיה. זה לשון החוק.
אסף לוי
¶
נציג הציבור לא - - - משרד החקלאות, חברים. תהליך המינוי עבר כפי החוק בשיתוף שר הפנים ובהתייעצות עם שר האנרגיה. זה נציג משותף שעושה את עבודתו נאמנה.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
לא, הוא חצי מפני ששר החקלאות, בהסכמת שר הפנים ובהתייעצות עם שר האנרגיה, רשאי לקבוע את נציג הציבור הזה. לכן, יש אחד ממשרד החקלאות ועוד חצי או - -
יחזקאל ליפשיץ
¶
אם זה היה הפוך – שר הפנים בהסכמת שר החקלאות, הייתי אומר שזה - - - שר החקלאות הוא היוזם, אתה לא יכול להגיד - -
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
אתם יודעים למה הם הצביעו נאמנה? הם ראו את האכזריות על החקלאים אז הם הרגישו לא נעים, אז אמרו: בואו נגן עליהם. זה המזל, הם לא באו מהחקלאות.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
אחים שלי, תקשיבו – אתם לא הבנתם את הרעיון. אני אוהב את חזי ואוהב את כולם פה, זה לא העניין. העניין הוא שאנחנו מדברים פה מספרים. אנחנו רוצים לעודד חקלאות ישראלית עם ביטחון המזון ואנחנו חייבים לעזור להם. זה לא שום דבר אישי. אם נלך לפי האוצר ולפי מה שקורה, יהיה חורבן על המדינה. ראינו את זה במשך כל השנים האלה, שמה שהאוצר עושה – איך השמן זית עלה והייבוא עלה. זה האינטרס.
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא שייך. מה זה שייך, אני לא מבין? רבותי, נשאיר את זה לקריאה שנייה ושלישית, מה מידת ההשתתפות של שני השרים בעניין הזה של בניית התעריף.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
מי שקובע היום את מחירי המים זה המצב הנוכחי? בקריאה ראשונה? לא תקין.
היו"ר דוד ביטן
¶
סליחה רגע. משה, אני אוציא אותך. אני רוצה להסביר לשר: אנחנו, בקריאה ראשונה, הנוסח הוא רק חלק מהתהליך. אם אנחנו קובעים בדברי ההסבר מה נשאר לנו לדון בשנייה ושלישית, אז בשנייה ושלישית דנים על זה ואז עושים את הנוסח הסופי. אין עם זה בעיה.
היו"ר דוד ביטן
¶
הרי החוק לא משתנה. החוק משתנה רק כהכנסת מאשרת קריאה שנייה ושלישית. אז אנחנו משאירים את זה ל"צריך עיון" מה שנקרא, לדיון בשנייה ושלישית. אין שום בעיה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
דוד, אולי בראשונה כן תכתוב: בהסכמת שר האנרגיה? ואז בשנייה ושלישית נוסיף את החקלאות, אז לפחות יש לנו פה איזה מנגנון - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אין. שר החקלאות יהיה בפנים מכיוון שזה עניין של חקלאות, עם כל הכבוד לכולם. אין לי בעיה שגם שר האנרגיה יהיה.
טלי אלבז
¶
אדוני היושב-ראש, זה לא הגיוני. אם השר היה יושב פה עכשיו במקומי – זה לא הגיוני. אז תשאיר את זה לשנייה ושלישית.
עידו מור
¶
אני מאגף התקציבים במשרד האוצר. אדוני היושב-ראש, כן חשוב לנו לציין שלעשות פיקוח של שרים או פיקוח פרלמנטרי ישירות – אני לא מדבר פה על סוגית העקרונות שדיברתם עליה, שאפשר לדבר עליה. זה סותר את כל ועדות החקירה שנעשו על משק המים בעבר.
עידו מור
¶
ועדת חקירה בנושא משק המים, שהייתה ועדת חקירה ממלכתית שטענה שהעובדה שיש פיקוח פרלמנטרי על מחיר המים הביאה לשלם למשק המים.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
אנחנו הערמנו קשיים. תקשיבו, אם לחברי הכנסת אין שיניים בתוך זה – הרי אנחנו מכירים אתכם, האוצר. אתם לא סופרים אף אחד. אתם לא תתייחסו ולא תכלילו אותנו בני אדם. אז מה שהיושב-ראש עושה זה הדבר הכי נכון. זו הטעות – כל זמן שאתם נמצאים צריך פיקוח.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
לא, אתה שומע מה שאתה אומר? אתה אומר שיש פיקוח שלנו, כחברי כנסת, על תעריף המים ואז זה פתח לשחיתות?
עידו מור
¶
שלוש, מתקנים אותי כאן. חלילה לא מדובר פה על שחיתות. אני מסכים שחברי הכנסת ודאי עושים את מה שהם סבורים שטוב למדינת ישראל ואין פה שום סוגיה של שחיתות. אבל כן לאורך שנים היה תת-פיתוח במשק המים וזה נובע מכשלים מבניים, שגם ה-OECD הצביע עליהם, שבסופו של דבר תשתיות זה דבר שלוקח זמן לפתח, וההחלטה על מחיר נמוך היא החלטה שהיא יעילה לטווח הקצר ויעילה לטווח הארוך. אנחנו מתנגדים להכנסת פיקוח של גורם נבחר על רשות המים אלא על התעריף עצמו. זה שנדרש לפקח על הרשות – אין מחלוקת על כך שכל גוף ממשלתי צריך לעבור ביקורת של פרלמנט - -
עידו מור
¶
יש קריטריונים. קריטריונים זו סוגיה אחרת, חברת הכנסת. את צודקת שקריטריונים זה דבר ראוי בהחלט וכדאי להבנות שיקול דעת של כל - -
היו"ר דוד ביטן
¶
למה? אנחנו לא קובעים מיסים? אז אנחנו התערבות פוליטית? כשאני קובע מס שוועדת הכספים, משרד האוצר אתה מביא לאישור חוק של להעלות מיסים – זאת התערבות פוליטית? נו, בחייך. אני לא מוכן לקבל את הטענה הזאת.
עידו מור
¶
- - תעריף במשק המים נקבע כמשק - - - סגור. זה הרעיון במשק המים. וכשאנחנו יודעים מה העלויות, אנחנו אחר-כך קובעים את התעריף כדי - -
היו"ר דוד ביטן
¶
סליחה רגע. תחליטו איזו אופציה – אני לא מוכן לקבל את הטענה שאם ח"כים צריכים לקבוע זו התערבות פוליטית, ואם לא – זה לא מקצועי. אז אל תביאו לנו אף חוק. לא ניתן לאוצר לקבוע את כל המיסים במדינה, ואתם תקבעו הכל. הכל בסדר. אני לא מוכן לקבל. הטענה הזאת היא טענה דמגוגית שאולי מתאימה לפרשנים בטלוויזיה, עם כל הכבוד להם.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להגיד לכם שגם היום אין סמכות. אני רואה את הסמנכ"לית קופצת כאילו יש סמכות לשר האנרגיה. אין לו סמכות.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, יש שתי אופציות: אופציה ראשונה זה שצריכה להיות הסכמה של שר האנרגיה והחקלאות. "לא הושגה הסכמה כאמור תוך 30 יום, תעביר המועצה את הכללים לאישור ועדת הכלכלה." נוסח שני – קביעת תעריפי מים לחקלאות – יתווספו שלושה נציגים של משרד החקלאות למועצה.
טלי אלבז
¶
לא, אז אני מבקשת להוסיף אופציה: בהסכמת שר האנרגיה, שאין לו היום את הסמכות. שר האנרגיה דואג לחקלאות - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אדוני היושב-ראש, לקריאה ראשונה, ההמלצה הראשונה שלך נראית לי הכי מתאימה בנסיבות האלה, כרגע. אני אומר לעצמנו – באבולוציה של מחירי המים, אנחנו התחלנו עם מים שפירים. כשהגיעו המים המושבים, לא הבנו מה יש לנו ביד. לאורך השנים המים המושבים הפכו להיות היום שני-שליש מההשקיה בחקלאות. אנחנו את השני-שליש האלה מוכרים במחירים מופקעים ברמה עולמית, אין בכלל "רפרנס" כזה. ולכן, אני אומר לעצמנו שהדיון הזה, החוק הזה, הצעת החוק שהובאה פה על-ידי שלושה חברי כנסת היא לתכלית כל-כך ראויה, שלא יכול להיות שאנחנו נגיד: בואו נשאיר את מחירי המים במתכונת שזה עבד בעשרות השנים האחרונות – זה לא הצליח. אין סיכוי שזה יצליח. יש משרדים שקובעים. ישנם שרים שקובעים מחירים גם בתחומי החקלאות. האוצר ושר החקלאות חותמים על מחירי החלב כל שנה. זאת אומרת, זה לא תקדים הסיפור הזה.
מים, כמוצר - -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
הנוסח הזה היה בפניכם ושר האנרגיה היה יכול להגיע לכאן. הנוסח הזה היה בפניכם וידענו שזה בהקראה.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, תרשום את זה בדברי ההסבר, את שתי האופציות שאמרנו, זאת שהקראתי עכשיו – בדברי ההסבר להחלטה לקריאה שנייה ושלישית.
אני מבקש משני השרים, האנרגיה והחקלאות, תשבו ביניכם ותנסו להסתדר.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא צריך להתרגש. תרשום את זה שבשנייה ושלישית נקבע את המתווה בעניין הזה. ואז יש לכם זמן לפתור את הבעיה.
יחזקאל ליפשיץ
¶
בהצעת החוק הזאת נאמר, בנוסח שלפנינו, שאנחנו ננכה מעלות המים לחקלאות את העלות האלטרנטיבית. נכון? זה נאמר פה ויש בזה היגיון מסוים. אני רק רוצה לשקף, אני יודע שנציגי החקלאים יקפצו אבל זה ייאמר לפרוטוקול כיוון שהדבר הזה - -
יחזקאל ליפשיץ
¶
אני מזכיר שהיום המקור למים, שהוא 70% למי השתייה שהם אחר-כך מהווים את המקור למי הקולחים, מגיעים ממתקני התפלה. אנחנו, במתקני התפלה עושים שני תהליכים, ואם אתם רוצים אכנס גם למספרים, של הפחתת מליחות המים והורדת מה שנקרא "בורון", כי אנחנו יודעים שבסוף הדרך הדבר הזה מגיע לחקלאות. גם לזה יש לנו אלטרנטיבות וצריך להבין את זה. כלומר, היום אנחנו מבצעים הליך נוסף בהתפלה, שיש רמות מסוימות ואנחנו גם יכולים לאמוד אותן, והדבר הזה לא נלקח בחשבון. לבוא ולהגיד: חברים, אם אתם צריכים להיפטר עכשיו מהקולחים ולהזרים את זה לים אז תנכו לנו את העלות הזאת אבל מצד שני להשית את העלות האלטרנטיבית הזאת על הקולחים עצמם, בעיניי זה לא הוגן כי בסוף יש לזה גם עלות. חשוב שהדבר הזה ייאמר לפרוטוקול.
יחזקאל ליפשיץ
¶
אנחנו לוקחים 70% ממי השתייה שמגיעים מהים התיכון. אנחנו עושים שני תהליכים או בעצם תהליך התפלה שמוריד את רמת המליחות במים כי אנחנו יודעים שבסוף הדרך הדבר הזה הולך לחקלאות. לדבר הזה יש עלות נוספת – במקום לרכוש קוב מים בשני שקלים לדוגמה, נרכוש אותו ב - -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
רגע, אם זה לא היה הולך לשתייה, לא הייתם עושים את התהליך הזה בכל מקרה?
יחזקאל ליפשיץ
¶
כן. על גוף האדם זה לא משפיע. גם הבורון לא משפיע על גוף האדם, זה משפיע רק על החקלאות.
היו"ר דוד ביטן
¶
אני לא מבין – אתה אומר שבגלל שאתה מוכר תהליך אחר בגלל החקלאות אז לא צריך לקזז את ה - -. לא הבנתי.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
¶
לא חישובים אלא באמת שזה נעשה לצורך החקלאות. כלומר אנחנו, כשותים, לא היינו צריכים את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, זה לא נכון מה שאתה אומר מבחינת הטיעון, לא מבחינת זה שאתה משקר או משהו כזה, מכיוון שבכל מקרה, ללא קשר להתפלה, אתה חייב לטהר את מי הביוב.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, זה לא קשור לשתייה. אתה מחויב לטהר את מי הביוב ללא קשר לכלום. פה אתה מתאר - - - לכן הטיעון שלך לא משמעותי.
אסף לוי
¶
אדוני, אני אבקש לתת עוד קונטרה למה שחזי אומר, שלא נמצא פה המשרד להגנת הסביבה, שלפי אמנת ברצלונה - - - להזרים כל-כך הרבה כמויות מים כי יש לזה עלות כלכלית אחרת. אפשר להכניס עוד הרבה דברים לחישוב.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אדוני היושב-ראש, חשוב שבדיון כזה על חוק נהיה חדים על חוד של סיכה. הולכה זה הולכה עד לראש חלקה. כל מהלך אחר הוא מהלך טריקי כי את החשמל אתה מקבל בשעון שלך ואת המים לבית בשעון שלך - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אז אין בעיה, הבנתי. אני אומר לכם שאני מקבל את העמדה של משרד התשתיות. אתם רוצים דברים עד הסוף? תעבירו את התקציב.
רבותי, אנחנו לא נעשה סתם דברים. לי יש את הבעיה של הפיתוח. כשנדבר על הפיתוח, נדבר עד איפה הפיתוח. כרגע אנחנו מדברים על מחיר המים. מחיר המים, כמו שאמרנו. זה הכל.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אבל אתה לא יכול להפלות בין תושב שאתה צריך לעשות לו הולכה של עשרות קילומטרים לבין הולכה של קילומטרים בודדים.
היו"ר דוד ביטן
¶
נדבר על זה. מה זה שייך? אני אומר מבחינת התעריף שההולכה על חשבון ה... עכשיו, לאיפה מוליכים? זה תלוי בפיתוח, עד איפה נגיע בפיתוח.
היו"ר דוד ביטן
¶
היום אין כלום. אנחנו מדברים על אזורים ה - - - אין שום דבר היום. רק במרכז יש את זה. אין את זה בכלל בצפון ולא בדרום, על מה אתם מדברים?
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
זה דבר אחר אבל כשאתה לוקח את זה מהחקלאי, אתה אומר לחקלאי: אתה תעשה שימוש במים שאני מספק לך במחיר שאני קובע לך.
היו"ר דוד ביטן
¶
תמשיכו. מה, אתם עושים לי פיליבסטר? לא הבנתי. טענתם את הטענות האלה, אמרתי לכם: תנסחו את זה ב-10 דקות. אתם עכשיו שוב רוצים להכניס את העניין הזה?
זאב אחיפז
¶
אבל זה נעשה. האוצר – תוקפים אותו. הוא שם עד היום שלושה מיליארדי שקלים בפיתוח של המערכות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה כמו בחשמל – שהכל על חשבון התעריף. אז מה שאני צריך את משרד האנרגיה בכלל אם זה הכל על חשבון התעריף?
היו"ר דוד ביטן
¶
הכל על חשבון הצרכנים. זה לא היה פעם ככה, פתאום נהיה ככה. אף פעם לא היה על חשבון הצרכנים.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אבל אדוני היושב-ראש, בעוד שבחשמל אין לך שני סוגי חשמל, יש לך חשמל אחד בלבד, במים יש לך שני סוגים – אחד שאתה, כמדינה, מחויב לספק לאזרחים וזה זורם גם לחקלאות, והשני זה מה שהאזרחים, כולנו, מייצרים, וזה במקום ללכת לים הולך לחקלאות. לכן את המחיר הזה - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
זה קשור מאוד. תראה, מה שאנחנו בורחים מתחילת הדרך, בסוף מים מושבים לחקלאי יהיו באפס שקלים. למה? כי זה הנכון. פותרים את בעיית המדינה ולא יוצרים את בעיית המדינה. אבל כמו כל דבר, אי אפשר לעשות את זה בבת אחת ועושים את זה בשני חלקים. בחלק הראשון, המדינה תוליך את המים לחקלאי, היא תטהר וההולכה תהיה עד לראש החלקה. כל פתרון שבו ההולכה לא ברורה בחוק בצורה נחרצת, הוא פתרון רע. לכן אני חושב - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, שמשרד החקלאות יביא חמישה מיליארד, אני אעשה לא עד לראש החלקה אלא לחלקה של החלקה. עד לעץ אני אעשה את זה. בואו נתקדם.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שמנהל הרשות אמר לא נשמע הגיוני. לפי כל האמנות הבינלאומיות הם צריכים לטהר את הביוב בלי קשר. אז מה אתם מבלבלים את המוח?
יחזקאל ליפשיץ
¶
אדוני, ברשותך, אני חייב להגיד שני משפטים: אני רוצה לתאר תהליך אמנם היפותטי אבל יכול היה לקרות אם היינו בונים את משק המים אחרת – אם היו מחליטים לא להשתמש במי קולחים. מה שהיינו עושים, היינו לוקחים את כל המים ממתקני ההתפלה, מוזילים את עלות ההתפלה ואחר-כך משיתים על זה את העלות של הטיהור והולכה לים. הדבר הזה היה פחות או יותר מתאזן כי העלות של ההתפלה הנוספת עבור הפחתת המליחות ועבור סילוק הבורון – יש לה עלות משמעותית. זה חייב להיאמר, אדוני.
אבי סלונים
¶
לא, לא, אדוני, אני אסביר, זה נורא פשוט: מה שאנחנו עושים כאן זה אנחנו אומרים שאנחנו רוצים להפחית את העלות האלטרנטיבית אילו צרכני הבית היו צריכים לקחת את השפכים, לטפל בהם ולהזרים אותם לים.
ניר עידו
¶
מה שאתם רוצים לעשות כאן זה במשך שנה, שנתיים, שלוש, ארבע, חמש, לכסח את החקלאים עד הסוף, זה מה שעשיתם. משרד האנרגיה כן דואג לחקלאים, זה נכון, אבל בפועל - -
אבי סלונים
¶
אני רק רוצה להסביר: ברגע שיש את העלות האלטרנטיבית של הטיפול באותם שפכים וההזרמה שלהם לים, אם אנחנו היינו עושים את התהליך הזה היה לנו גם חיסכון אלטרנטיבי מהצד השני כי אנחנו - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה יודע מה? פה אתם מגזימים. אתה יודע למה אתם מגזימים? אתה אומר לי: לא, בגלל שיש לי עוד אופציה אז אתה תוריד את הנושא של ה - - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אבי, יש כלל ברזל: אתה רוצה להרוס הסבר, תן דוגמה. הרסת את ההסבר, חבל על הזמן.
אבי סלונים
¶
רמת הטיפול שנדרשת למים היום, מה שהחוק היום דורש מהמים זה רמת טיפול שלישונית. אנחנו בחלק מהמקומות עושים אקסטרה – נותנים טיפול נוסף למים שמביא אותם לרמה שהיא מעבר לרמה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
למי התהום. אז אני שותה מים שלישונים? אני לא מבין את זה. אז כל מי שאומר שאסור לשתות את המים צודק.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכניס את העלות של הבריאות שלה אנשים, במה אתם צריכים לטפל אחר-כך בסרטן והכל, זה מה שאתם צריכים להכניס. תוריד את זה בבקשה מהמחיר של המים גם כן.
אבי סלונים
¶
אני רק רוצה להסביר: יש כאן עניין שצריך להבין כי זה גם האינטרס של החקלאים. היום, רמת הטיפול, הסטנדרט של הטיפול של הקולחים בכל הארץ, הסטנדרט הנדרש הוא סטנדרט של רמת טיפול שלישונית. יש לנו מים שבהם אנחנו מטפלים מעל לסטנדרט הנדרש, המים האלה נקראים מי שפד"ן. נכון להיום, מה שאנחנו עושים זה אנחנו לוקחים את המים האלה, מזרימים אותם, נותנים להם לחלחל לתוך האקוויפר. יש שם סינון בחול שמטפל במים, מטהר את המים האלה לרמת טיהור יותר גבוהה, ואז השפד"ן זה מים נהדרים לחקלאות.
יכולת החלחול הזאת עומדת להסתיים תכף ואנחנו, כדי לשמור על אותה איכות של מים שהיא מעבר לסטנדרט, אנחנו עכשיו בוחנים הקמה של מתקן טיפול תעשייתי שיביא את המים לאותה רמת טיפול מאוד מאוד גבוהה כדי שהמים בנגב ימשיכו להיות מים באותה איכות.
אבי סלונים
¶
חלופה נוספת אפשרית בדיוק לאותו טיפול במים זה לא לעשות את הטיפול הנוסף אלא לטפל בהם בטיפול שלישוני רגיל, ואז המים הם מים באיכות שהיא בהתאם לסטנדרט, אפשר להשתמש בהם לחקלאות אבל היא באיכות יותר נמוכה.
אם אנחנו לא נחדד כאן - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אגב, כל מה שאמרת, אבי, מתייחס לפחות מ-30% מהמים המושבים. עדיין פחות מ-30%. 70% ומשהו עדיין במתכונת הישנה.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אבי, שאלה אחת: הרי כל החוק הזה הוא לתכלית אחת. איך סוגרים את הביזיון שבמדינת ישראל על מים מושבים משלמים פי שלושה מהממוצע של ה-OECD? איך הגענו לביזיון הזה? החוק הזה היה אמור לתקן את הביזיון הזה, אדוני היושב-ראש,
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, עזבו את הוויכוחים עכשיו. אני לא מוכן שעכשיו אתם בגלל החוק הזה, תדאגו לעשות את התיאום בצורה שונה כדי שלא יהיה תיזוז. נתנו לכם כל מיני אלטרנטיבות.
אבי סלונים
¶
בסופו של דבר, המטרה שלנו כאן היא לייתר תמריצים כלכליים נכונים. צריך לזכור שמי שעושה את הדברים האלה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני מבקש שאחרי שנגמור את הקריאה הראשונה, אני רוצה לקבל תחשיב מרשות המים, מה יהיה מחיר ההולכה בהתייחס למה שקבענו? אני רוצה לדעת כמה המחיר יורד. כמה משלמים היום החקלאים?
היו"ר דוד ביטן
¶
אחר-כך נתייחס לנושא של הכסף, תקציבים וכולי. תגידו לי כמה זה יורד. לפי ההתרשמות שלי, זה בסוף עוד יעלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
ראשונה. נמשיך ביום ראשון ונקבל את ההסכמה של האופוזיציה להצביע על זה ביום ראשון. אין בעיה. שני זה לא יום כנסת שח"כים מגיעים. אחר-כך זה יגיע לוועדת שרים – תילחמו בשרים. יש התגוששות של סמכויות, ובינתיים החקלאים נדפקים. אי אפשר לעשות כלום במדינה הזאת, הכל זה דברים שהם קבועים מראש וכולם משחקים אותה פה, כל המשרדים.
איתי עצמון
¶
בשלב הזה אין לנו החלטה לגבי פסקה 1 אז אני קורא עכשיו את פסקה 2 בעמוד הבא. ושוב, אלה בעצם המרכיבים או הבסיס לחישוב התעריפים של מים לחקלאות.
"(2) יכולת התשלום של צרכני מים לחקלאות, בהתחשב בין השאר בסוג המים ובאזור הגידול החקלאי."
איתי עצמון
¶
זה מונח שלקוח מהסעיף דהיום – אני הבנתי שמדובר על כושר הנשיאה של הכדאיות הכלכלית של הגידול בהתייחס לעלות של המים.
אורי דורמן
¶
כבוד היושב-ראש, מחיר אחיד. לגידולים יש כושר נשיאה של מחיר המים. זה חישוב כלכלי. גם בחוק ההיסטורי - -
יחזקאל ליפשיץ
¶
זה מה שהם רוצים. הם רוצים שנתחשב באידוי, בסוג האדמה, באקלים ואולי גם פר חורף, אם היה גשם או לא היה גשם - -
אבי סלונים
¶
נכון. נכון להיום יש גם פסיקה של בג"ץ על הדבר הזה. הפרשנות של הסעיף הזה מתייחסת למעל הכמות המוכרת - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להבין – הרי לוקחים בחשבון בתחשיב, אם אנחנו עכשיו עושים מים מושבים אז המחיר הוא אחיד. אני לא מבין מה זה משנה. כמה שאתה משתמש, אתה משלם. מה אתה רוצה? אני לא מבין.
אורי נעמתי
¶
אני מוועדת הנגב. נורא פשוט, אני אגיד את זה במילה: נגיד סתם עכשיו שכל הטייסים האוטומטיים יגידו שמחיר המים המושבים הם 10 שקלים. שום דבר לא מגדלים, נכון? ברור? עכשיו, תרד למטה, ואם המים יגיעו לשלושה שקלים, אני סתם אומר מספרים, אז חלק גדול מהחקלאות הישראלית לא תוכל לשלם את זה, זה נקרא "כושר הנשיאה" - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה אתה רוצה? שיהיה מחיר לחקלאי איקס ומחיר לחקלאי וואי? אני לא מבין את זה. לא, עזוב אותי מזה.
אורי נעמתי
¶
לא, לא, המחיר אחיד. הצד הזה, יש לו "טייסים אוטומטיים". אנחנו, החקלאים, צריכים לשלם על זה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא יכולת התשלום, מה זה "יכולת התשלום"? מה זה פה, אנחנו בוועדת הרווחה? אני לא מבין את זה. צריך להתחשב בסוג המים ובאזור הגידול החקלאי. זה בסדר.
היו"ר דוד ביטן
¶
מי זה תמיר? חכו רגע. זו לא וועדת רווחה. לגבי אזור הגידול החקלאי – היום אתה מתחשב באזור הגידול החקלאי או לא?
היו"ר דוד ביטן
¶
הבנתי. שלא יהיה לו כסף לשלם אז אל... שיגדל גידול אחר, מה אתה רוצה ממני? רק לגבי סוג המים יהיה תעריף, זה הכל. נתחשב.
תמיר סלע
¶
אני עורך דין, מים לישראל. גם כיום יש בחוק המים סעיף שמבקש להתחשב באזור, ביכולת התשלום - -
תמיר סלע
¶
רשות המים בעצמה אומרת שאין לה כלים להתחשב. לכן אנחנו אומרים שהחשיבות של מעורבות של שר החקלאות, שלו יש את הכלים להתחשב - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה יודע, אומרים על זה פתגם שהאויב לטוב ביותר הוא האויב... נו, באמת, יש לנו בעיות אחרות בחוק הזה. אתה אומר לי עכשיו לתת תעריפים שונים לפי סוג הגידול?
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, עזבו את הנוסח המקורי, עשינו נוסח חדש. אולי אתם רוצים שנעשה עכשיו לחיטה ולאורז – נעשה מיליון תעריפים לפי סוג הגידול.
איתי עצמון
¶
לא, זה עניין של כדאיות הגידול. זה לא היבט סוציאלי. אם אני הבנתי נכון, הוועדה תכריע כפי שתכריע. הרעיון הוא האם על החקלאי משתלם לגדל למשל מלפפונים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, אז תכתוב שבקריאה שנייה ושלישית אנחנו נדבר על מצב שמשרד החקלאות – צריכה להיות איזו שהיא סמכות פה שמגדלים - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
השאלה היא על הגדלת התפוקה. אני אתן לך דוגמה, אדוני היושב-ראש אני אתן לך דוגמה שממחישה - -
היו"ר דוד ביטן
¶
אמרתם לי את זה אלף פעם. יכול להיות שצריך לעשות קרן כזאת, שהיא תסייע במקרים מיוחדים שמשרד החקלאות יחליט שצריך לסייע. לא בגלל שהחקלאי לא יכול לשלם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא להגיד עכשיו "תעריף המים". תעריף המים יהיה אחיד. אם יצטרכו סתם לדוגמה בגידול אורז להוסיף המון מים ויחליטו במדינה שזה מאוד חשוב, אז תהיה קרן שתסבסד את זה אבל כמו שיש עם החשמל, עם אלה שלא יכולים לשלם חשמל – עשו קרן. אבל לא יכול להיות שמחיר המים ישתנה לפי גידול. לא יהיה דבר כזה.
טלי אלבז
¶
כן חשוב לציין שאנחנו מודעים וגם ישבנו על זה עם משרד החקלאות. אנחנו מודעים לזה שיש בעיית קולחים בפריפריה, וזה משהו שצריך לדאוג לו. זו תכנית שצריך לעשות - -
טלי אלבז
¶
נכון. בגלל זה אמרתי את ההערה שאמרתי כאן. זאת תכנית השקעות שצריכה להיות יחד עם משרד החקלאות ורשות המים.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה שטוענים לי רשות המים זה שיש מקומות שאי אפשר לעשות את הפיתוח, אלה שקרובים לגבול. אבל פה אנחנו צריכים לתת החלטה מיוחדת מה יהיה תעריף המים רק לגביהם, כי הם לא יכולים להשתמש במושבים, רק במים רגילים, ולא יכול להיות שהם היחידים במדינה שישלמו את זה. ולכן נכון, אנחנו נעשה תעריף מיוחד.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
לא הבנת. החקלאי בחוסן משלם בכמה עשרות אחוזים יותר מים מכל מקום אחר. במשך שנים הפלו את מעלה יוסף והאזור ששם בהתאכזרות, ועכשיו החוק הזה בא לתקן. אותי לא מעניין אם במועצה אזורית מעלה יוסף יש 60% קולחים ו-40% שפירים, אז לפי זה נקבע את המחיר. אני רוצה שלוש רובריקות: מה המחיר בשפירים, מה המחיר בקולחים, מה המחיר בשפד"ן. לא הגיוני שידפקו את אלה שיושבים על הגבולות. דפקו אותם שהם שם. לא ניתן שידפקו אותם עוד פעם.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכתוב שתוקם קרן שתעניק סיוע למצוא מענקים לחקלאים, שמשרד החקלאות יקבע שהגידול הזה הוא גידול שהמדינה צריכה אותו וצריך לסייע. זה הכל.
עידו מור
¶
אדוני היושב-ראש, בנוגע לקרן - - - אנחנו לא מתנגדים לכך שמשרד החקלאות יסייע לחקלאים שצריכים סיוע בגלל שהוא סבור שיש גידול מיוחד - -
עידו מור
¶
חוק המים עוסק בתעריף המים. אני לא חושב שיש פה מישהו שרוצה שתעריף המים יקיים את הקרן הזאת. אם משרד החקלאות רוצה - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
החוק הזה מחייב את ממשלת ישראל. הוא לא מחייב משרד מסוים בלבד, לא האוצר ולא החקלאות. צריך להבין שאם רבע מקרקעות במדינה מגדלים עליהם חיטה, והחיטה זה חלק מביטחון המזון ואתה היום יכול לגדל במקום 20%, 30% או 50% מהחיטה שאתה צריך בארץ, ההבדל הוא במים. אם זה שיקול לאומי נדרש, אז ברור לחלוטין שמישהו צריך לשלם על המים האלה כדי לשלם על המים המושבים. במחיר המופקע של היום לא יגדלו חיטה. זו הסיבה שמגדלים 10% מהחיטה בארץ. הממשלה קיבלה החלטה להגדיל את התוצרת החקלאית בשליש בעשור הקרוב. זה לא יקרה בלי להתפיל את המים ולהוזיל את המים.
עידו מור
¶
אבל היושב-ראש, ברגע שאתה כותב בחוק שאנחנו נקצה תקציב, ההצעה הזאת עברה כרגע כהצעה לא תקציבית.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, אם יש גידולים שבאמת לא צריכים שימוש גדול של מים ואז מגדילים את התפוקה ב-30%,40% של הגידול, ומשרד החקלאות יגיד שיש צורך בגידול הזה – משרד החקלאות לא יחליט לבד, גם לדעתי יסתכלו על יכולת הייבוא, המחירים והכל. אבל תעשה ניסיון, לא שהחקלאי לבד יחליט שהוא החליט לגדל אלא - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
מדינת ישראל החליטה לתת 100 מיליון קוב מים שפירים מהכינרת לירדן. היא נותנת את זה במחיר סמלי. 60 אגורות או 40 אגורות ל - - - הראשונים. זה לא מתקציב משרד החוץ וזה לא מתקציב משרד הכלכלה, זה מתקציב מדינה שמי שמנהל אותו זה אתם.
עידו מור
¶
אז רגע, אני רוצה להתייחס לשני דברים שנאמרו פה: 1. האמירה שנאמרה פה לגבי המים לירדנים אינה מדויקת. מדובר בהסכם שנוגע לסוגית הקניין לכינרת, וחבל לי להכניס את זה לדיון הזה כי זה לא רלוונטי. כל תוספת במים האלה הם במחיר המלא ולכן זו אמירה לא מדויקת ואין לה שום קשר לתקציב המדינה.
החלק השני, שאני חושב שהוא יותר משמעותי ואני חושב שהוא החלטה – גם אם הוועדה, כמובן שהוועדה יכולה - -
עידו מור
¶
ברור. אני רק רוצה להסביר למה אני חושב שלקבוע בקרן – אם רוצים לתמוך בגידולים מסוימים, אפשר לתמוך בגידולים. לסבסד את מחיר המים בשביל גידולים מסוימים, המשמעות היא לדחוף בכוונה או לדחוף בצורה קלה יותר לצורך גידול בזבזנית של - - - ומה הכוונה? אני אסביר: לצורך העניין, גם החקלאים למשל בעמק בית שאן, שלא משקיעים הון בהצללות או בהדליה, הם יכולים לאותה עגבנייה להוציא פי חמש יותר מים בעלות. לכן, אנחנו סבורים שגם אם - -
עידו מור
¶
בהחלטת ממשלה צריך לתקצב את החקלאים אבל לא לסבסד את עלות התשומות. לסבסד את עלות התשומות, זה יביא לתוצאה ש - - - תפגע בחקלאות לטווח הארוך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין בעיה, הממשלה מקימה את הקרן. אנחנו נכתוב סעיף בחוק בעניין הזה, שהממשלה תקים את הקרן ויקבעו את הכללים לקרן הזאת. זה הכל.
היו"ר דוד ביטן
¶
כרגע דברי ההסבר אומרים שאנחנו נקים את הקרן, הממשלה תקים את הקרן ותקבע את התקציב שלה, והיא גם תקבע את הכללים, אבל בהתחשב בצורך בדברים ספציפיים ומסוימים שהם צורכים הרבה מים.
עידו מור
¶
אני אתן דוגמה מהחיטה. בחיטה יש ניסוי היום בדרום של הצללות חלקיות ששמים על השטחים כך שהם משתמשים ביותר מי גשם ומצליחים להעלות את הפריון. אם אנחנו מתקצבים מים כך שהם היו פשוט משקים את כל השטח החקלאי, זה לא מעודד חדשנות - -
היו"ר דוד ביטן
¶
מה, משרד החקלאות לא מבין את זה? רק אתם מבינים את זה? בסופו של דבר אמרנו שהממשלה תקבע את הכללים. תקבעו את הכללים, מה אתם רוצים?
היו"ר דוד ביטן
¶
זה לא קשור לחוק המים, זה קשור לדבר אחד: הנושא הזה של שימוש לגידולים מסוימים בכמות מאוד גדולה של מים, זה נכון שזה לא המחיר, מחיר המים יהיה אחיד. אבל אתם צריכים לסייע לזה. אז אני רק מקים את הקרן בחוק, אני לא קובע את הכללים של הקרן ואני לא קובע מה סכום הקרן ולא שום דבר. את זה הממשלה תקבע, זה בסמכות הממשלה. תביאו החלטת ממשלה ונגמר הסיפור.
ירון גרימברג
¶
זה לא לפי כמות הצריכה של הגידול, זה לא כמה מים הוא צריך אלא כמה הוא יכול לשלם כי חיטה לא צריכה 800 קוב לדונם, היא צריכה מעט.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא גידולים לא כלכליים. יש גידולים שאתה צריך שהמדינה – למשל בחיטה, הבנתי שאנחנו מגדלים 10%. אז אם רוצים להגדיל את זה ל-30%, 40%, המדינה צריכה להשקיע ולא משקיעה. למה אתה משקיע ברכבת תחתית? כי צריך את זה, צריך לשנע אנשים בתחבורה ציבורית, נכון? אותו דבר צריכים לאכול לחם וכולי. מה אתם רוצים? אני לא קובע את זה, אני אומר כדי למנוע ויכוחים שזה ישפיע על מחיר המים, אני אומר: בואו נקים קרן. בדיוק כמו שבחשמל הקמתם קרן כזאת שנותנת סיוע כלכלי - -
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אני לא רוצה קרן שתסייע לחקלאים כשיש לו בעיות אלא קרן שתסייע לגידולים שהממשלה תקבע שהם חשובים לביטחון המזון.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר, זה לא קרן אבל זה תקציב מיוחד. זה לא נכון, זה תקציב מיוחד שמושת לעניין הזה. אין פה קרן, מה ההבדל?
היו"ר דוד ביטן
¶
אני רוצה להבין: כעיקרון, אתה מסכים שאם המדינה מחליטה שצריך להשקיע בגידול מסוים כמו עגבניות או חיטה בגלל כל מיני בעיות בינלאומיות, אז אתה מסכים איתי שאם זה מצריך שימוש גדול במים, המדינה צריכה לסייע?
עידו מור
¶
אני אקח את זה לרגע אפילו שלב מעבר למה שאתה אומר, למרות שבאמת צוות חקלאות אצלנו אמור לעסוק בנושא. יכול להיות גם גידול שיש אינטרס מיוחד שדורש הרבה תשומות של עובדים כי אפשר לקטוף אותו רק עם הידיים, אז זה לא קשור רק למים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אין בעיה. נתתי דוגמה כללית. לכן אני אומר שאני משאיר את זה לממשלה. הממשלה תקבע את הכללים, הממשלה תקבע איך ומה - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
הוא נתן דוגמה מצוינת. הממשלה אמרה שצריך יותר עובדים והגדילו מ-30,000 ל-70,000 עובדים בחקלאות. הממשלה לא צריכה לשלם שקל כי היא רק מרוויחה מזה כספים. במים, כשאתה רוצה להגדיל, אפרופו מה שאמר יושב-ראש הוועדה, לטובת ביטחון המזון, החקלאי נדרש לשלם יותר, והמדינה לא יכולה לברוח מהתפקיד שלה לאפשר לו לגדל את מה שהיא רוצה שיגדל – חיטה, עגבניות או כל דבר אחר.
היו"ר דוד ביטן
¶
בסדר. אנחנו נכתוב את זה בחוק באופן כללי. הממשלה צריכה לקבוע איך זה יהיה. גם את גודל התקציב וכל הדברים האלה.
איתי עצמון
¶
אז אני עובר לסעיף קטן (ב):
"(ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), בכללים כאמור באותו סעיף קטן תקבע מועצת הרשות הממשלתית –
(1) תעריף מופחת למים שפירים המסופקים לחקלאות באזורים אלה:
(א) אזור שאין בו חלופת קולחים;
(ב) אזור נסמך מים שפירים;
(ג) אזור עדיפות לאומית;
(ד) אזור קו עימות."
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא. רבותי, תקשיבו טוב. אנחנו הולכים פה לקראת החקלאים על-ידי זה שבשיטה המדוברת התעריף מופחת. הוא לא יהיה 1.5, הוא בעצם יהיה מחיר אחר, נכון? תכף נדע מה המחיר. אתם עכשיו רוצים שתהיה עוד הפחתה?
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה אזור עדיפות לאומית? הדבר היחיד שאני רוצה שיהיה שינוי זה באלה שמשלמים מים רגילים במקום החקלאים שמשלמים - -
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, אני רוצה להבין: אם יש מחיר שמשלמים, זה המחיר שיהיה לכל החקלאים. יבואו למושב שגר - - - ושם גם בתכנית הפיתוח לא יכול להיות מי קולחים. שם המחיר שלהם יהיה מחיר שמשלמים כל החקלאים במדינה.
היו"ר דוד ביטן
¶
נעדרי החלופה, זה הכל. קו עימות – כל אלה בקו עימות, מה אתם רוצים? למה להעביר? אמרתי לכם כבר, איך הפתגם הזה? הטוב ביותר זה הדבר הכי גרוע שיש.
איתי עצמון
¶
רגע, אני רוצה להקריא את ההגדרות כדי שנבין על מה אנחנו מדברים. אני מבין שאנחנו מוחקים אזור עדיפות לאומית - -
איתי עצמון
¶
רגע, יש כאן שני אזורים שיכול להיות שיש ביניהם איזו שהיא חפיפה. אני אקרא את ההגדרה ותגיד לי מה צריך:
"(ה) בסעיף זה –
"אזור שאין בו חלופת קולחים" – אזור שאין בו חלופה של שימוש בקולחים בשל היעדר תשתית מתאימה להולכת קולחים לאזור או בשל סיבות הידרולוגיות;"
היו"ר דוד ביטן
¶
אז מה אם זה משפיע על התעריף? תגידי לי, אני רוצה להבין: כש"מקורות" עושה פיתוח, אתם מכניסים את זה לתעריף או לא? מה את רוצה, לא הבנתי.
אורי דורמן
¶
אנחנו יודעים. את תכנית הפיתוח עושים כבר 50 שנה, ובינתיים מחיר המים באזורים האלה כל הזמן עולה. כל הזמן מענישים אותם.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, רגע, צריך להבין דבר אחד: אנחנו מדברים על מקומות שגם אם נעשה תכנית פיתוח, לא יהיה להם.
אורי דורמן
¶
תראו, יש היום כבר, ויגידו לכם אנשי רשות המים, הגדרה של נעדרי חלופה. העניין שגם בנעדרי חלופה עושים כל מיני התאמות. יש אחד שהוא כן, יש אחד שהוא לא, ומשחקים עם זה. יש מספר אזורים שברור שבשנים הקרובות, ב-15 השנים הקרובות, לא יגיעו לשם המי קולחים.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
לא, לא, אני חייב לספר לכם איך זה עובד. אתה חייב להבין על מעלה יוסף, אני אתן דוגמה עלינו. דוד, במעלה יוסף תבינו את העוול, תבינו מה היישובים המסכנים האלה, ההתיישבות החדשה, מה הם עוברים. איך הם קובעים? הרי במעלה יוסף הם קובעים אם יש נעדרי חלופה – אתה איתי? תהיו איתי רגע. זה הנושא הכי חשוב.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
לא, לכולם, לכל החקלאים. הכל חשוב לי. הם באים אלי – תהיה איתי. הם אומרים לך: לוקחים אזור, בודקים אם יש נעדרי חלופה ובודקים כמה קולחים אתם צריכים. לפי הכמות קולחים באותו אזור, לפי זה הם קובעים את מחיר המים השפירים אם אתה מקבל את ההנחה שעברה בחוק המים. לפי זה, מעלה יוסף אין לה קולחים אבל יש לה איזה אדמה ליד עכו שבכלל עכשיו לוקחים לנו אותה לבנייה, ששם יש אופציה לקולחים. מעלה יוסף לא קיבלה את הפעימה השנייה של ההנחה.
עכשיו, למה זה לא נכון ואני לא מסכים? כי זה לא אמור להיות ככה. היא לא יכולה לבוא לשדות נגב לדוגמה, והיא תגיד: שמע, בשדות נגב יש 60% קולחים אז אני לא מורידה מים שפירים. אבל ה-60% קולחים, ואין לי עין צרה, זה הקיבוצים לוקחים. המושבים החדשים שצורכים רק את המים השפירים, הם אוכלים אותה כי הרי תאגיד המים לא מוסיף לקולחים 30 אגורות ומוריד לשפירים 30 אגורות, הבנתם? זו התאכזרות.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, רגע. לאט לאט. זה יותר גרוע מהנושא של מוסכי פחחות בסיפור הזה. שמונה שנים מנסים להגיע לפשרות – לא מצליחים. אתם 20 שנה תדונו, בינתיים תמשיכו לשלם את התעריף הרגיל, מה שאתם משלמים היום.
פה צריך להיות ברור שרק אלה שאין להם אלטרנטיבה, זה הדבר העיקרי. כל השאר, קו עימות וכולי – זה לא מעניין. מעניין, אבל זה לא מעניין לחוק הזה. המחיר אחיד לכולם. מי שיש לו צרכים מיוחדים לפי החלטת הממשלה, הוא יקבל סיוע באיזו שהיא קרן כי המחיר יישאר אחיד. ואז יעשו בממשלה - - -
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
- - - בתוך ההסכם, אני אמרתי להם שאני רוצה שלושה דברים: מחיר מי קולחים, מחיר שפד"ן, מחיר מים שפירים. שלא יגידו לי שפה יש אזורים עם 60% או 40% כי גם אם יש אזורים כשיש אזורים של 60%, המושבים החלשים לא נהנים מהקולחים.
אסף לוי
¶
- - - אז לא הטבת את מצבם כי המחיר אחיד לשפירים. ולכן, אם רוצים להיטיב את מצבם, ואנחנו רוצים להיטיב את מצבם, צריך לקבוע לכם מחיר של - - - או להצמיד אותם למחיר קולחים זה או אחר.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אדוני היושב-ראש, אם אפשר לעשות לך סדר שיעזור בקבלת ההחלטה, ואני מברך על זה שאתה מחפש פתרון פשוט וארצי, וזה נכון מאוד. כשאנחנו מדברים על נעדרי חלופה, יש נעדרי חלופה ששם אי אפשר יהיה להביא מי קולחים מסיבות אידיאולוגיות.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אלה זו קבוצה אחת. כל השאר, אלה אזורים שאין בהם קולחים מסיבות תשתיתיות. כדי להמריץ את עצמנו, כולנו – חקלאות, אנרגיה, רשות המים, אוצר וכולי, כדי להמליץ לשים שם תשתיות, אתה לא יכול לקחת מהחקלאים שעושים שם חקלאות, ואין להם אפשרות להשקות במי קולחים, לקחת מהם מחיר מלא של מים ב-10 שקלים על מים שפירים. לכן, ובצדק אמר אסף, שאנחנו רוצים לקבוע מה מחיר המים בנעדרי חלופה. קצת יותר, זה לקחת לפי מי שפד"ן. מחיר מי שפד"ן הוא ברור - - -
היו"ר דוד ביטן
¶
נעדרי חלופה זה סוג אחד. תבחינו בין זה שהיום ייקח כמה שנים לעשות את התשתית. אז על זה נתווכח אחר-כך.
היו"ר דוד ביטן
¶
אז אני רוצה להגיד את זה. הבנתי. מדובר בנעדרי חלופה שגם בתכנית הפיתוח אנחנו יודעים שהם לא יגיעו ל... אלה, רק אלה, ייקבע בחוק שהם ישלמו את המחיר - -
היו"ר דוד ביטן
¶
למה לא? אני לא מבין. רק אתם קובעים? מה הבעיה, לא הבנתי? הם ישלמו את המחיר שישלמו כולם, זה הכל. מה הבעיה? מכל דבר אתם רוצים לברוח? גם הכנסת קובעת. אתם לא רוצים לאשר את החוק, אל תאשרו את החוק. עזבו אותי במנוחה כבר. כל הזמן אתם - - - סמכויות. מספיק עם זה. מה הבעיה? אתם לא יכולים לשלם מחיר מים רגילים על מחיר שאחרים לא משלמים. למה? בגלל שהם נמצאים בקו עימות? באזור הררי?
אורי דורמן
¶
מה זה תומכים? איזה תומכים? מה תומכים? אנחנו מאוד שמחים. אני גר ברמת הגולן, אני מאוד שמח שאת תומכת בי אבל אני משלם את מחיר המים הכי גבוה.
היו"ר דוד ביטן
¶
עד יום ראשון תקבעו מה הם משלמים. מים שפירים, מי קולחים, לא יודע מה. לא משנה. אני לא מתמצא בזה, תחליטו. אבל הם ישלמו בחוק. לא כללים ולא אבא של הכללים לא יהיו פה. יהיה כתוב מראש, זה הכל. מה הבעיה? מה, אני צריך לסמוך על כללים? ואם זה משפיע על מחיר המים – שישפיע על מחיר המים. אותי לא מעניין. לא יכול להיות שהם ישלמו כשהם יושבים בקו עימות והם באזור הררי ואי אפשר להגיע אליהם – הם ישלמו מחיר מים רגילים, וחקלאי שנמצא במקום אחר, במרכז הארץ, ישלם מחיר אחר. למה? בגלל שהם בקו עימות? בגלל שהם באזור הררי? מה זה הדבר הזה? לא הבנתי את העניין. קודם כל שיהיה שוויון בפני החוק. מה זה הדבר הזה? נמאס לי כבר מהעניין של הסמכויות והכללים והכל. יש דברים שהם ברורים, שככה הם צריכים להיות. זה גם לא תקציב גדול. כמה יישובים יש? אפשר לחשוב שזה משנה את מחיר המים. מה אתם רוצים? שתי אגורות? עזבו אותי מזה כבר. יש גבול לכל דבר.
איתי עצמון
¶
תן לי שנייה. א סעיף קטן (ב) אנחנו ננסח אחרת כך שלא תהיה הסמכה לקבוע כללים אלא העיקרון יהיה כזה: באזור שאין בו חלופת קולחים, שזה אזור שאין בו חלופה של שימוש בקולחים בשל היעדר תשתית מתאימה להולכת קולחים לאזור ובשל סיבות הידרולוגיות, התעריף שישלמו החקלאים יהיה כמו התעריף של - -
איתי עצמון
¶
עכשיו שאלה נוספת: מה לגבי אזור נסמך מים שפירים, שזה אזור שבו הפקעת קולחים לחקלאות היא פחות מ-50% מכלל הקצאת המים לחקלאות?
איתי עצמון
¶
אני חוזר ואומר: אמרנו שיש אזור אחד שזה אזור שאין בו חלופת קולחים, זו ההגדרה שהקראתי. יש הגדרה נוספת שהיא קטגוריה של אזור נסמך מים שפירים, שזה אזור שבו הקצאת קולחים לחקלאות היא פחות מ-50% מכלל הקצאת המים לחקלאות.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
זה לא טוב, אני רוצה להפסיק לדבר באחוזים. ולמה? אני רוצה להסביר לכם: כשהם אומרים לי 50%, אם במועצה אזורית יש 50% קולחים, אני לא רוצה להוריד במי שפירים. אבל זה לא נכון. למה? כי יש יישובים שצורכים את הקולחים ויש יישובים שאין להם יכולת תצרוך את הקולחים, הם צורכים את השפירים, והם משלמים הרבה הרבה יותר יקר מהשניים. ולא שמקציבים ליישוב ההוא קצת כסף מהקולחים ומורידים קצת כסף מהשפירים. להפסיק לדבר באחוזים, אנחנו צריכים לדבר ביישובים. יש מועצות אזוריות שיש בהן יישובים, שיישוב אחד יושב באזור מסוים שנהנה מהקולחים, ויישוב אחד שיושב על הגדר ששייכים לעמק הירדן. כך גם בעמק המעיינות. בעמק המעיינות יש יישובים חדשים שלא מסוגלים לגדל את הבננות. הורידו את הבננות כי המחירים יקרים. לעומת זאת, יש שם קיבוצים ויישובים שהמחיר שלהם הוא חצי מה - - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אדוני היושב-ראש, ההערה של חבר הכנסת גואטה נכונה מאוד. היא מתקיימת, אנחנו עוסקים בה בשוטף. למשל, אתה קובע 0-9 בצפון או 0-7 בדרום. ישנה מועצה שחצי מהיישובים שלה או שלושת-רבעי מהיישובים שלה הם מ-0-7 והיא מקבלת הטבות מסוג אחד. היישובים שלא ב-0-7 לא מקבלים הטבות. אתה לא אומר: יקבלו בגלל שהרוב שלהם מקבל הטבה. רק במים המציאו פטנט חדש. אני חושב שהאבחנה צריכה להיות לפי יישובים, וצודק לחלוטין - -
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
בדיוק. מושב רחוב משלם מחיר על מים שפירים הכי גבוה, הוא לא מקבל את הפעימות אפילו, ואחד היישובים לידו, במרחק ארבעה קילומטרים, משלם חצי מחיר. לא לדבר מועצתי ואזורי, רק יישובי.
עידו מור
¶
אני חושב שחבר הכנסת מעלה פה נקודה מאוד חשובה שזו השאלה איך אנחנו מקצים היום, משרד החקלאות מקצה מכסות למים. ואז מה שקורה זה שלמשל בשפד"ן, כל יישוב שעולה בעוטף עזה משלם על אותו מוצר מחיר אחר בגלל שמשרד החקלאות הקצה מכסות היסטוריות לקיבוצים. צריכים לשאול האם אנחנו צריכים לבחון את משטר המכסות, שכולם ישלמו את אותו מחיר.
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
אבל זה בדיוק העניין – הרי החוק הזה לצערי לא עוסק בתשתיות. הרי המכסות זה אילוץ סרק, אילוץ של מחדל. היו מכסות בעובדים זרים, ירדנו מהמכסות האלה ונגמר הסיפור. עכשיו הגיע תור המים.
היו"ר דוד ביטן
¶
אתה אומר שבגלל שיש במועצה אזורית 20 יישובים, מתוכם שמונה שיש להם בעיות, אז אתה רוצה שנכניס את כל המועצה?
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
לא דוד, לא את כל המועצה. בגלל שמתוך ה-20 ל-12 יישובים יש מי קולחים במחיר זול, אז השמונה יישובים שאין להם תשתיות מסכנים, צריכים לשלם פי שתיים. אתה יודע שאני צודק.
ששון ששי גואטה (הליכוד)
¶
אל תנסה להכניס לי להעלות את המחיר של הקיבוצים. עם כל הכבוד ליוזמות שלהם, על איך שהם ראו את החקלאות וגם ההתיישבות הישנה, אני לא רוצה לפגוע בהם אלא לעזור להם שיורידו להם עוד. אבל מה? גם ב - - - צריך להוריד.
אסף לוי
¶
אדוני היושב-ראש, לפי התקנות בחוק המים, היישוב החקלאי הוא הצרכן החקלאי ביישובים המתכוננים, ולכן אפשר לכתוב: הצרכן החקלאי, שזה היישוב.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, לאט לאט. אנחנו כותבים שלקראת קריאה שנייה ושלישית ייכתבו היישובים עם התוספת, שלא יהיה ויכוח. תסכמו ביניכם את הכל.
היו"ר דוד ביטן
¶
תכתוב: אזור שאין בו... עכשיו תכתוב בדברי ההסבר שנבדוק את העניין הזה, ואולי שליישובים עצמם נכניס גם יישובים כאלה.
היו"ר דוד ביטן
¶
היום אתה מוחק. בקריאה ראשונה תמחק. בקריאה שנייה ושלישית יגיעו לסיכום אז אנחנו נבדוק את הסיכום.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, הניסוח הזה בסדר רק טוב שלקראת שנייה ושלישית אנחנו נדון כולל כאלה שבתוך המועצה האזורית יש איזה שהן בעיות.
איתי עצמון
¶
ההחלטה, אם הבנתי אותה נכון, היא כזאת: סעיף קטן (ב) מנסח בצורה שונה כך שלמעשה התעריף באזור שאין בו חלופת קולחים יהיה זהה לתעריף קולחים או לתעריף אחר שייקבע. נמשיך את הדיון ביום ראשון ואז נקבל החלטה.
איתי עצמון
¶
אנחנו נמחק את ההתייחסות לאזור עדיפות לאומית ולאזור קו עימות, וגם את ההתייחסות לאזור נסמך מים שפירים – הוועדה תשוב ותבחן זאת לקראת קריאה שנייה ושלישית.
איתי עצמון
¶
את ההגדרה של אזור נסמך מים שפירים – כרגע נמחק אותה והוועדה תדון בכך שוב בשלב של קריאה שנייה ושלישית.
איתי עצמון
¶
אני אקרא שוב את ההגדרה, הקראתי אותה פעמיים כבר. אקרא שוב:
"אזור שאין בו חלופה של שימוש בקולחים בשל היעדר תשתית מתאימה להולכת קולחים לאזור או בשל סיבות הידרולוגיות." זו ההגדרה.
היו"ר דוד ביטן
¶
רבותי, רק רגע. אמרנו במפורש שיהיה נספח תוספת שיקבעו איזה יישובים והם יהיו חלק מהעניין ובזה נגמר הסיפור. אחר-כך אפשר לשנות את זה בצו. אם נראה מחר מצב שהיישוב הזה כן יכול להיכנס והוא לא ירד מהחלופה, יבטלו אותו.
אבי סלונים
¶
איך תהיה מוטיבציה? ספק המים זה אגודת המים בסופו של דבר, הם מפתחים את התשתיות באזור. איזה אינטרס יהיה להם - - -
אבי סלונים
¶
אבל המדינה לא בונה את המאגרים בעצמה, היא בונה אותם באמצעות בעלי רישיון. יש לי אגודת מים חקלאית שהיא מבצעת את הפיתוח האזורי. היא בונה את תשתיות הקולחים האזוריות, היא מקימה את המאגרים - -
איתי עצמון
¶
אני אקרא את סעיפים קטנים (ג) ו-(ד):
"(ג) בכללים כאמור בסעיף קטן (א) תקבע מועצת הרשות הממשלתית הוראות לעניין עדכון התעריפים שנקבעו לפי סעיף זה."
איתי עצמון
¶
כלומר, מנגנון העדכון שקבוע היום בחוק המים לא יחול ומועצת רשות המים תקבע הוראות מיוחדות לגבי עדכון התעריף למים לחקלאות.
איתי עצמון
¶
זה הסעיף הבא. סעיף נוסף שאנחנו מציעים להוסיף בסעיף קטן (ד):
"(ד) הוראות סעיף 112(ג) ו-(ד) יחולו, בשינויים המחויבים, על תעריף שנקבע לפי סעיף זה."
איתי עצמון
¶
אלה סעיפים שחלים היום על התעריפים וקובעים שעל תשלום לפי הסעיף הזה שלא שולם, תחול תוספת פיגורים ויש כללים לעניין הזה. אלה סעיפים קטנים (ג) ו-(ד) שחלים היום על תעריפי המים.
איתן ברושי
¶
דוד, אני רוצה הערה אחת: אני חושב שהניסיון פה לבטל את כל ההגדרות של קו עימות ועדיפות הוא ייחודי למים. אין תחום שזה לא קיים. עכשיו תדע, יש פה חבר מהצפון – חוק הגליל שמטפל בפטם ובביצים הוא חוק שנולד ליישובי העימות מראש הנקרה ועד מטולה ועד בכלל, וזה בערך מעל 140 מיליון שקל בשנה.
היו"ר דוד ביטן
¶
מה זה שייך? תגיד לי, אתה מקבל פה הנחה גדולה מאוד במים, אתה רוצה עוד הנחה? לא הבנתי.
היו"ר דוד ביטן
¶
היום אתה משלם 1.5. נגיד מחר אתה תשלם 0.8. אז על מים ב-0.8 אתה רוצה עוד הנחה? אני לא מבין את זה.
היו"ר דוד ביטן
¶
לא, לא תהיה הנחה. ההנחה היא בבסיס. אם יש הנחה בבסיס, שאנחנו פה הולכים להפחית בתעריף כמעט ב-50%, אז מה בדיוק הבעיה?
איתן ברושי
¶
נשמע פה כאילו שיש פה הטבה חריגה. בכל האילוצים של הממשלה, כולל מחיר הקרקע, יש ביטוי לאזורי עימות.
איתן ברושי
¶
זה נכון. גם הסוציו-אקונומי היום הוא לפי יישוב ולא לפי מועצה, ולכן החלוקה שלך נכונה, זה מה שאני מסביר.
היו"ר דוד ביטן
¶
אנחנו לא צריכים פה את כל ההגדרות שניסחו פה – אין צורך בזה. המחיר ירד ויהיה מחיר אחיד. נשאלת השאלה על חשבון מי, ונדבר על זה עוד.
היו"ר דוד ביטן
¶
רגע, יש תקציבים להרבה דברים אבל המדינה זה לא כספומט. אנחנו נדבר איך מממנים את זה, זה דבר אחד.
עכשיו אני מבקש מאנשים, שר החקלאות ושר האנרגיה, אני מבקש מכם שתשבו על הנושא של קביעת התעריפים, איך אתם רוצים, מה המנגנון. את זה אתם צריכים לסכם ביניכם, לא יכול להיות שפה ישבו ויתווכחו שני שרים על העניין הזה. אם לא תגיעו להסכמות אז נצטרך להרחיב אבל עדיף שתהיה הסכמה. תדברו גם עם משרד האוצר על העניין הזה, כן?
היו"ר דוד ביטן
¶
רכיבי העלויות – לא עשיתי הפסקה כי אנחנו ממשיכים ביום ראשון. אני מבקש שתשב עם רשות המים - -
איתי עצמון
¶
לא, אני מבקש שתעבירו אלינו הערות כתובות. הנוסח הוקרא, תעבירו אלינו הערות כתובות שיבטלו את מה - -
שר החקלאות וביטחון המזון אבי דיכטר
¶
וזה בדיוק, היושב-ראש, אני אומר לך בהערה שאם אנחנו לא נבין כולנו – האוצר, רשות המים, משרד האנרגיה, החקלאות, גופי החקלאים, שזה אירוע שבאמת משנה פעם אחת ולתמיד סדרי עולם שהיו רע מאוד, והיום, אחרי שהממשלה החליטה ואימצה את ההחלטה של משרד החקלאות להגדיל את התוצרת החקלאית, המים הם פקטור מאוד מאוד משמעותי. מאוד משמעותי. יש לנו פה הזדמנות מצוינת. לכן אני חושב שהחוק הזה הוא נכון, ואני אומר לך ולאיתי: תראו, התחייבתם לסיים את זה עד סוף השנה ואתה יודע בדיוק למה. השנה הזו, 2024.
היו"ר דוד ביטן
¶
עד סוף השנה נסיים את זה.
משרד האוצר, אני מבקש שתסגרו את העניין בענייני החלופה, איזה מים משלמים, לפי איזה תעריף? מי קולחים, מים שפירים? מרוב תעריפים - -
עידו מור
¶
חלק מהסמכויות שמביאות לכך שהיום הם שונים, חלק מהסיבה שמשלמים היום תעריפים שונים באזורים האלה, מה שחבר הכנסת גואטה אמר, נובע - - - משרד החקלאות ולא רק לנו.
היו"ר דוד ביטן
¶
חברים, ביום ראשון ב-8:30 בבוקר ממשיכים.
רבותי, אני נועל את הישיבה.
הישיבה ננעלה בשעה 11:03.