פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



3
ועדת הפנים והגנת הסביבה
03/12/2024


07/01/2025
12:05
מושב שלישי

פרוטוקול מס' 296
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום שלישי, ב' בכסלו התשפ"ה (03 בדצמבר 2024), שעה 11:00
סדר היום
הצעת חוק האקלים, התשפ"ד-2024
נכחו
חברי הוועדה: יעקב אשר – היו"ר
ניסים ואטורי
מיכל מרים וולדיגר
ווליד טאהא
יוראי להב הרצנו
חנוך דב מלביצקי
ארז מלול
יוליה מלינובסקי
יוסף עטאונה
חוה אתי עטייה
מטי צרפתי הרכבי
מוזמנים
אסף יזדי - מנכל המשרד להגנת הסביבה, המשרד להגנת הסביבה

עמיאל וסל - מנהל אגף חוסן אקלימי, המשרד להגנת הסביבה

אבי חיים - סמנכל רישוי סביבתי, המשרד להגנת הסביבה

גיל פרואקטור - מנהל אגף אקלים מטיגציה, המשרד להגנת הסביבה

נטע דרורי - המשרד להגנת הסביבה

רותי שמן - לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה

מעין מור יוסף - מתאמת כנסת וממשלה, המשרד להגנת הסביבה

יעל ליידן פן אמסטל אלון - מרכזת בכירה דוברות, המשרד להגנת הסביבה

אנה לרנר-זכות - מנהלת אגף בכיר אסטרטגיה, משרד הפנים

גיא לנצמן - רמד תשתיות הגנס, משרד הביטחון

אילת פלדמן - יעוץ וחקיקה - אזרחי, משרד המשפטים

מרדכי בראשי - רפרנט אנרגיה ותשתיות, רשות החברות הממשלתיות

איזבלה קרקיס - מנהלת המחלקה לאפידמיולוגיה סביבתית, משרד הבריאות

עדי בן מרדכי - מנהלת אגף עתודות, משרד הבריאות

קרן קולניק - סטונדטית במינהל תכנון אסטרטגי וכלכלי, משרד הבריאות

עידו מור - רכז מים והגנ"ס באגף תקציבים, משרד האוצר

יעל צוקרמן בלאו - עו"ד ברשות שוק ההון, הביטוח והחסכון, משרד האוצר

אורית שרייבר - מנ, רשות לניירות ערך

מלכה שינאור - סגנית מנהל אגף בכיר תכנון, משרד הבינוי והשיכון

אירית המאירי - מרכזת בכירה פרצלציה, משרד הבינוי והשיכון

שרון חצור - משרד האנרגיה

דלית זמיר - משרד האנרגיה

מיכל צוק - בית הנשיא

אלכס מילר - חבר כנסת לשעבר

אלון טל - חבר כנסת לשעבר

ליאור גאלו - חטיבת המחקר, בנק ישראל

מיכל סיני לויתן - מחלקה משפטית, בנק ישראל

דרור בוימל - סמנכ"ל שמירת טבע, החברה להגנת הטבע

הגר שחטר - עו״ד, האגודה לזכויות האזרח

תומר גרטל - מנהל קשרי ממשל, מגמה ירוקה

איתמר כהן - רכז מחקר, מגמה ירוקה

אלעד הוכמן - מנכל, מגמה ירוקה

עמרי גולן - עורך דין, המועצה להשכלה גבוהה

שלו בראנץ - יועמ״ש, התאחדות התעשיינים

מיטל פרי - התאחדות התעשיינים

איה דביר רג'ואן - סגנית בכירה ליועצת המשפטית, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה

הילה אקרמן - ראש תחום חקלאות ואיכות סביבה, מרכז השלטון האזורי בישראל

יוני ספיר - יו"ר העמותה, עמותת שומרי הבית

ג׳רד דין אברהמס - מתנדב, עמותת שומרי הבית

נועה בר ניר - מתנדבת, עמותת שומרי הבית

הילה זהבי - כלכלנית, מרכז השלטון המקומי

אריק סמל - סמנכ"ל מדיניות איכות הסביבה, המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה

מעין חרדון - ראש צוות ממשל, ארגון נוער למען אקלים

שי ציון גולומביק - חברה בפורום המוביל
ייעוץ משפטי
נירה לאמעי רכלבסקי
מנהלת הוועדה
לאה קריכלי
רישום פרלמנטרי
הדס צנוירט


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.

הצעת חוק האקלים, התשפ"ד-2024, מ/1735
היו"ר יעקב אשר
שלום רב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה. על סדר-היום: הצעת חוק האקלים, התשפ"ד-2024 (מ/1735), לקריאה שנייה ושלישית. אנחנו כבר אחרי מספר דיונים לא מבוטל עם מספר שעות לא מבוטל. דבר אחד לימדו אותי תמיד – שכשאתה רואה ששני הצדדים לא מרוצים במאה אחוז, כנראה שזה סימן טוב.

אומר מילה אחת, לא יודע אם אני יודע טוב את התאריכים לומר, אך הצעת החוק הממשלתית הזו החלה לפני ארבע שנים. הייתה גרסה כזו והייתה גרסה אחרת, ולא אתן לה ציונים. ההצעה עברה שלוש שרות שונות. התכלית לא שונתה בהתאם. זה פחות או יותר אותו דבר. הנושא הזה, שלמדינת ישראל יהיה חוק אקלים, הוא דבר חשוב, חוק בסדר גודל כזה שמדבר על תוכניות עבודה ועל תוכניות הפחתה וכל הדברים הללו הוא בעצם המערכת, המסגרת הניהולית של העניין הזה כי אנו רואים עד היום, הממשלה מתנהלת – מנסים הרבה דיונים והיו הרבה החלטות ממשלתיות שלא יצאו לפועל כי אין המסגרת הכוללת. אני חושב שברגע שנצא ותהיה מסגרת כוללת של חוק, הדברים הללו מחייבים והם מכניסים את הממשלה ואת המשרדים השונים, את הגופים השונים לסדר, ושוב, כפי שאמרתי בכל הישיבות, אין מאה אחוז ואין אפשרות, מה יקרה אם הממשלה לא תרצה או לא תעשה. אם הממשלות לדורותיהן ב-20, 25 שנה הקרובות לא יעשו ולא ירצו, תהיה להם בעיה. יש להם בעיה גם מהותית וגם ציבורית, ואין שום חוק שיכול ויודע, בטח לא בחקיקה כזו לבוא ו - קראתי לזה סעיף הגליוטינה – מה עושים אם לא עשו משהו מסוים כזה או אחר. רק הסתכלות ראשונית על הנוסח, ואם יש משהו שמבין במספרים, וראיתי שיש פה כל מיני גופים חיצוניים שיודעים אפילו לייצר 14,000 הסתייגויות, הם בטח יודעים לספור כמה מילים יש בהצעת החוק, הנוסח הכחול, וכמה דברים נוספו בנוסח שנמצא כרגע על שולחן הוועדה. לכן אני חושב שיש חשיבות גדולה בלהעביר א החוק. מבחינתי, שוב – הנושא הזה, נכנסתי אליו כדי בסוף לייצר חוק מאוזן ונכון וחכם, ואני מסתכל עליו בהיבט הניהולי, ואני חושב שנותן את כל הפסיליטיז שצריך לעניין הזה. לכן אני שלם איתו מאוד, ואני מקדם אותו. אם הממשלה או משרדים שונים בממשלה חושבים שהחוק לא טוב במתכונת הזאת – יש כאלה שחושבים שאינו טוב – תתכבד הממשלה ותחליט שהיא מושכת את החוק או לא מתקדמת איתו. אנחנו מבחינת ועדה, הקדשתי משאב של זמן גדול מאוד, למדנו את הנושא, שמענו את כל הצדדים, אין פה הרבה חידושים שיכולים להישמע, ולכן זה הסטטוס שאנחנו נמצאים בו.

מבחינת סדר הדיון, נתחיל – היועצת המשפטית תציג את הצעת הוועדה – אותם שינויים מהנוסח הקודם, אחרי ששמענו את כולם וכו', אם יש שינויי נוסח, והיו כאלה שנעשו, תציגי גם אותם. לא נקיים על זה דיון. לאחר זה נעבור להסתייגויות עצמן. במהלך ההסתייגויות הענייניות, שיעלו פה, ואני בעד הסתייגויות ענייניות, לפי הסעיפים, אתן גם לממשלה להעיר את הערותיה ואולי גם לגופים אחרים, לפי צורך העניין. בבקשה.
נירה לאמעי רכלבסקי
הופץ שלשום עם קביעת הדיון נוסח מתוקן, ולחברי הכנסת הופץ גם הבוקר נוסח עם כמה דיוקים. נתחיל בכמה תיקונים יותר משמעותיים מהנוסח הקודם. אנו בסעיף 2, סעיף ההגדרות. נוספה הגדרה של האסדרה האירופית. ההגדרה הזו מתייחסת לסעיף הערכת סיכון אקלימי. חיפשנו סוג של בנץ' מרק כדי לתת לממשלה גבולות או מסגרת כיצד להפעיל את הערכת סיכון אקלימי לאור החשיבות שהוועדה רואה במסמך הזה. אקריא את ההגדרה אך היא תהיה רלוונטית יותר כשנגיע לסעיף 20, הערכת סיכון אקלימי.

"האסדרה האירופית" – ההסדרים המקובלים באסדרה הנוהגת במדינות האיחוד האירופי, כתוקפה מעת לעת, לעניין מסמך הערכת סיכון אקלימי, בהתאם לדירקטיבות של האיחוד האירופי.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
מישהו יכול להסביר מהי הדירקטיבה האירופית?
נטע דרורי
אומר, שבאירופה יש הסדרים שנקבעים בדירקטיבות שונות. חלק מהם לגבי נושאים של תזכירים וחלק מהם בממשקים שונים. הסעיף הזה מתייחס להיבט המסוים של הערכת הסיכון האקלימי ואומר שכאשר אנחנו מדברים על האסדרה האירופית אנו מדברים על זה שהמדינות באירופה כנגזרת מהדירקטיבות קובעות כל מיני הסדרים שקשורים להערכת סיכון אקלימי. חשבנו שיהיה נכון כדי להבהיר ולפשט את ההפניה שלנו בסעיף הערכת הסיכון האקלימי שעלו לגביה הרבה מאוד שאלות, שנגיד שאנו מתייחסים כרפרנס למדינות של האיחוד האירופי שמיישמות את הדירקטיבות האירופאיות והן קובעות במצבים שונים מתי צריך הערכת סיכון אקלימי. זה יהיה הפול של התחומים שבהם נוכל.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אפשר להציג לחברי הכנסת ולציבור מסמך שמציג את האסדרה האירופית לעניין הערכת סיכון אקלימי?
נירה לאמעי רכלבסקי
מה ששאלנו מהאסדרה האירופית זה הנושא של התחומים שלגביהם נערכים מסמכי הערכת סיכון אקלימי.
היו"ר יעקב אשר
לא ניכנס לכל הדיון הזה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
מה זה דירקטיבה אירופית?
היו"ר יעקב אשר
יש לך משהו נוסף? לכן אני אומר – אנחנו מסבירים את זה. זה הוכנס כדי לתת איזה גידור לזה. הדירקטיבה האירופית להזכירכם בנאומים הראשונים שלכם בהתחלה כל הזמן היה זה, אז לא נפתח את זה. אנחנו לא עושים בדיון בעניין. על זה יש ההסתייגויות – מחכה להן בקוצר רוח. ענייניות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
זה עניין ענייני. לא יודע אם יש דירקטיבה אחת או מסמך מדיניות אחת- -
היו"ר יעקב אשר
היא לא אמרה אחת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
או יש מספר מדינות שנוהגות אחרת בתוך האיחוד האירופי ולכן אולי תגידו – אנחנו הולכים בהתאם למודל הגרמני, המודל הפולני, המודל הבולגרי. מנסים להבין במה מדובר.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
האם זה קאט קליר או לא ברור לאן אתם הולכים? האם זה מסמך מאוד ברור וספציפי?
נטע דרורי
לא מדברים על מדינה מסוימת. אנחנו מדברים על כך שברגולציה האירופית יש התייחסות לנושא של הערכת סיכון אקלימי וגם לא ברגולציה אגב יש הסדרים נוספים.
נירה לאמעי רכלבסקי
כשנגיע לסעיף תראו את האפליקציה של זה כי הרעיון לא לקחת הכול משם.
היו"ר יעקב אשר
זה מתחבר לסעיף עצמו. הלאה, גברתי.
נירה לאמעי רכלבסקי
החידוש הבא היה – אני בסעיף 5ב. אצלי זה עמ' 8. קודם כל, יש דיוק לגבי התקופה והתקופה היא שנה וחצי ולא שנתיים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
הוורסיה שפה היא עדיין לא המעודכנת.
נירה לאמעי רכלבסקי
נכון. קיבלנו הערה מרשות החברות הממשלתיות שלגבי חברה ממשלתית ההיגד בהתאם לסמכויות של תפקידים הנתונים לה לפי דין - לא מדויק כי אין תפקידים וסמכויות שמוגדרים לגבי חברה ממשלתית, ולגביה נכון יותר לומר מבלי לגרוע מההוראות והחובות החלות עליה לפי דין, ומצאנו שהתיקון הזה סביר. הוא מדייק לגבי חברה ממשלתית. זה שנה וחצי. ההיגד הנכון יהיה: על אף האמור בסעיף 5א עד תום שנה וחצי מיום תחילתו של חוק זה תכין חברה ממשלתית המנויה בתוספת השנייה מבלי לגרוע מההוראות והחובות החלות עליה לפי כל דין תוכנית הפחתה, ולא בהתאם לסמכויות ותפקידים הנתונים לה לפי דין כי זה היגד שאינו נכון מהותית. במקרה של חברה ממשלתית יש לה הוראות וחובות שחלות עליה לפי כל דין. היא חייבת לעמוד בהן אבל במקביל אנו מחליטים שחברות שייבחרו וייכנסו לתוספת יצטרכו גם להכין תוכנית הפחתה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
זה מופיע גם בהמשך.
נירה לאמעי רכלבסקי
נכון. הסעיף הבא, סעיף 11, סעיף הרשויות המקומיות. סליחה, דילגנו על סעיף היעדים. סעיף 3. עמ' 4 אצלי. 3ב1.
(1) החל משנת 2030 – לא תעלה הכמות השנתית של פליטות גזי חממה על 73% ולא 70% מהכמות השנתית של פליטות גזי חממה בשנת הבסיס;



סעיף ג - המנגנון של שינוי היעדים – הוא נשאר אותו דבר אבל הוסף פה סעיף ד: על אף האמור בסעיף קטן (ג), הממשלה רשאית, בהחלטה מנומקת, בהתאם להוראות אותו סעיף קטן, אף ללא אישור ועדת הפנים והגנת הסביבה, לדחות בצו את השנה הקבועה בסעיף קטן (ב)(1), למעט את שנת הבסיס, לתקופת זמן שלא תעלה במצטבר על שלוש שנים, ובלבד שהחלטה כאמור תועבר לידיעת ועדת הפנים והגנת הסביבה חודש לפחות לפני מועד תחילת הצו כאמור.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
למה כתוב למעט שנת הבסיס? מתי הממשלה רשאית לשנות את שנת הבסיס?
היו"ר יעקב אשר
אם הורדנו את זה בהתחלה- -
נירה לאמעי רכלבסקי
אנו כותבים את זה בבירור כי מוגדרת שנת בסיס.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
זה משהו שאי אפשר להעלותו על הדעת.
נירה לאמעי רכלבסקי
ודאי. לכן בסעיפים ג ו-ד, שמתייחסים לשינוי שנים, שלא תהיה טעות ושמישהו יחשוב ששנים מתייחס גם לשנת הבסיס אנו ממעטים את נושא שנת הבסיס באופן ברור. זה היה חשוב לנו.
היו"ר יעקב אשר
אני מדבר על המהות. אני רוצה להוסיף על דברי היועצת המשפטית. אני רוצה לומר, גם בתשובה לשאלה שלך, למה נכנעת, לא נכנעת.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
למה ויתרת.
היו"ר יעקב אשר
אמרתי קודם ואומר גם עכשיו, הלכתי והולך גם עכשיו על אותו בסיס, שמבחינתי הוא הבסיס הנכון, שהיעדים לא אמורים להיות משהו שצריך לגעת בהם ככה באופן – ברור שזה צריך לעבור בדרך הרגילה כי מדובר בחקיקה אם יש שינויים. ויכולים לקרות דברים כאלה, ואנשים שהיום נמצאים באופוזיציה – לא מדבר על אנשים שנמצאים כאן, אבל מחר יהיו בתפקידי שרים, גם הם יוכלו לומר: למה צריך היום לשנות? אבל עמדתי על העיקרון, והעיקרון הזה נשמר לאורך כל התיקונים שנעשו או לא נעשו על כך שהשינויים הללו יצטרכו לעבור דרך ועדה.

דבר אחד שהסכמתי ואני מסתכל על זה ואסביר את זה מבחינתי לוגית: הרי החוק הזה כבר 4 שנים היה אמור לפעול. מי שלומד את החוק הזה יודע – מורכב משנים, מורכב מתהליכים בתוכו של כל 5 שנים תוכנית, עדכון וכו'. זה לא משהו שאתה אומר: נקבע ככה אז יהיה כך. יש פה תוכנית – אני מסביר את העמדה. בהסתייגויות תקבלי את הזמן לומר. לא נכנס לדיון. אני עומד מאחורי זה ועומד מאחורי זה בצורה ברורה שגרייס של זמן, כשאתה אומר: אם יש לך חוק, נכנסו לעבודה, ופה הממשלה באה, ואגב גם כתוב פה: בהחלטה מנומקת של הממשלה, בעדכון הוועדה, אבל עדיין אפשר להשאיר מקום לממשלת ישראל שאיני יודע איזו ממשלה תהיה – עדיין לומר שגרייס של זמן, היא אומרת: אני צריכה עוד את השנתיים, שלוש הללו כדי להגיע עד 3 – זה לא מחייב שזה 3 – זה דבר בכל תחום ניהולי, אם הייתי מביא לפה כל יועץ ארגוני שרוצה לדבר על רפורמה, ואנחנו מדברים פה על רפורמה. זה לא חוק סתם אלא חוק שקשור לתוכניות עבודה וכו'. דבר כזה פעם אחת בחוק אני רואה בכך יתרון כי אם אין לך הכלי הזה, לפחות פעם אחת, וזה מה שיש פה, פעם אחת של כלי של זמן – לא של משחק ביעדים – אם אין את זה, הממשלה מתחילה היום את כל הפעילות של חוק – למרות שהיו כל מיני פעילויות, אבל עובדה – איפה ישראל עומדת היום מבחינת האחוזים? אנחנו מגרדים 12% מלמטה, נכון?
גיל פרואקטור
לפי הנתונים העדכניים שיש לנו, סדר גודל של בין 17% ל-19% - מה שאנחנו צפויים להיות ב-2030. היום אנחנו 4.2% שזה אומר הפחתה וזה יוביל אותנו לסדר גודל של 17% עוד חמש שנים. אלה הנתונים העדכניים.
היו"ר יעקב אשר
אני משלים את מה שהסבירה היועצת המשפטית. אני מסתכל על החיים בנושאים הללו ככלי ניהול. לא רואה בזה את עשרת הדברות בצורה הזו. המטרה היא להגיע למה שרוצים להגיע. איך מגיעים לזה – כשאתה נותן כלי שאומר פעם אחת גרייס, אני חושב, שאם יש משהו שנותן את הפוש, יותר אאמין שיגעיו לזה, זה – זה. ולא להתחיל היום כשאתה היום בהפרש אדיר לעומת מה שאתה צריך להגיע, ואז המשרדים אומרים: בכל מקרה לא נגיע, וכך זה עובד וכך זה יעבוד. זה ההסבר הלא משפטי שלי לזה. אני לא פותח על זה דיון. לא הבנת – בהסתייגויות תגיד.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
לא גידרת את זה. הם יכולים תיאורטית לעשות 0? הם יכולים להחליט בהחלטה מנומקת היטב שבמועד הזה של הגרייס שניתן, לקבוע שזה יהיה 5%.
היו"ר יעקב אשר
לא, רק בשנים. הם יכולים לדחות את השלב הזה, ואני רוצה לומר לכם, שהם כבר דחו את השלב הזה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
הם דחו בפועל.
היו"ר יעקב אשר
כל הכבוד, והשמים לא נפלו. אז בא עכשיו האיש הכי ירוק.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
אבל המצב לא טוב. השמים כן נפלו. אין משנה סביבתית של מדינת ישראל.
היו"ר יעקב אשר
לכן אני אומר, ואני עומד מאחורי זה בצורה הכי ברורה, ויודע להסביר את זה לעצמי ולכל אחד אחר.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
למה זה היה חשוב להם?
היו"ר יעקב אשר
לא, היה חשוב להם דברים אחרים. העמדה של הממשלה זה שאפשר יהיה לשנות יעדים בלי ועדה, תקרא את הנוסח הכחול.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
אני מכיר את התפיסה שלהם.
היו"ר יעקב אשר
זה לא תפיסה אלא החוק. אגב לא הממשלה הזאת רק – גם שרה אחרת שהייתה. הרי עברו 3, 4 שנים. זה בתוך התוכנית. לא השתנה הזמן. ה-2030 נשאר 2030. המדינה פה לא הצליחה 4 שנים להביא חוק. מגיע מישהו מיהדות התורה וכן מצליח להעביר חוק אז הוא נותן בחוק הזה אפשרות לממשלה בהחלטה מנומקת ובהודעה פעם אחת- -
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
בדרך כלל כל קשקוש שלהם הוא נימוק מספיק.
היו"ר יעקב אשר
אתה צודק אבל אני אומר עדיין, עדיין זה ממשלה שיש לה עוד דברים על הראש. אני אומר – אני יכול שעה עכשיו להקריא שורה מול שורה, ונראה כולנו את ההבדלים. לא קיבלתי את הנוסח הכחול. ישבנו שבועות שלמים. הממשלה לא אוהבת את זה שלא קיבלנו את זה. אבל אמרנו: לא, אם תצטרכו לעשות שינוי ביעדים, תצטרכו להגיע לוועדה. זה לא יהיה בשושו. אבל פעם אחת, 3 שנים ולא יותר הממשלה יכולה לדחות ביצוע, לשלוש שנים. אנו מדברים על טווח, בדיוק 3, 4 שנים שהחוק הזה תקוע – שם וגם פה ואף אחד לא היה מרים אותו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רק לומר- -
היו"ר יעקב אשר
בהסתייגויות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רק לומר שייתכן שהשמים שלך לא נפלו אבל השמים שלנו נפלו. מציע לא לזלזל בזה.
היו"ר יעקב אשר
אתה יודע שאין זלזול. לא אמרתי שהשמים לא נפלו ולא קרה דבר. אני אומר דבר אחר: אם אני אלך בראש שאתה רוצה או שרוצים אחרים אולי, יעברו עוד 4 שנים והשמים לא ייפלו בפועל. זה מה שיקרה. אני רוצה שיהיה חוק. חושב שזה האינטרס הראשון שלכם. אז נכון, אתה חושב שאם היית, ואמרתי לך בשיחות שגם אם תרכיב ממשלה אחרת שמישהו אחר בראשותה, ומישהי אחרת שרת הגנת הסביבה, איני בטוח שהיה מישהו עם אומץ להביא את ההצעה הזאת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אנחנו צריכים להיות אמיצים.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
אני מכיר הרבה מאוד דוגמאות שאף פעם היעד שנקבע בוועדה לא הספיק לממשלה, וכל פעם הם באו מחדש כדי להסביר מדוע היעד לא הספיק להם.
היו"ר יעקב אשר
אבל הם לא רצו לבוא.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
אנחנו מכירים את הסיפור. אנחנו באותו מקום.
היו"ר יעקב אשר
תודה. הלאה.
עידו מור
אפשר להתייחס לסעיף הזה, עמדת המשרד?
היו"ר יעקב אשר
בסעיף הזה כן. בשאר הסעיפים נשבץ את זה בהסתייגויות.
עידו מור
אני מדבר בשם השר שלי – הוא משקף את עמדת הממשלה כפי שקבועה כיום. מבחינתנו הסעיף של היעדים גם עם השינוי שנעשה בו לא מאפשר מספיק שיקול דעת לממשלה בניהול מדיניות, ואנו חוששים ונשמח שהוועדה תפיג את החשש הזה אך אנו חוששים שהוא בסופו של דבר יהווה כלי לכך שימנעו מעסקים ספציפיים או מגורמים ספציפיים לפעול כי הממשלה לא תהיה רשאית או לא תהיה מסוגלת לעמוד ביעדים שכיום – וכן חשוב לציין זאת – כיום אין תוכנית שכיום מאפשרת לעמוד ביעדים בלוח הזמנים הנוכחי לא ל-2030 ולא ל-2050. יש הערכה של גורם מקצוע במשרד להגנת הסביבה איך ניתן לעמוד ב-2030 אבל היא כוללת צעדים רבים שאין באף תוכנית עבודה של אף אחד מהמשרדים. לכן אנחנו, בגין הסעיף הזה, אנו כרגע מתנגדים להצעת החוק והשר שלנו יבקש להעלות את זה לוועדת שרים כדי לדון בנושא.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
השר רגיל לא לעמוד ביעדים - יעדי גירעון למשל.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
מתנגדים להצעת הוק או מתנגדים לסעיף?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אפשר לשמוע את העמדה של המשרד להגנת הסביבה?
היו"ר יעקב אשר
רק אבקש את משרד המשפטים בעניין הזה בלבד לגבי החשש שהעלה אותו מר מור.
אילת פלדמן
אנו חושבים שהחשש הזה הוא קיים אך קטן. יחד עם זאת, אנחנו חושבים שאם העניין יגיע לבחינה בבית משפט, לא תהיה עילה להתערבות. יחד עם זאת, ההבהרה של משרד האוצר- -
היו"ר יעקב אשר
יכולה להיות עילה להתערבות על כך שהממשלה לא עושה מספיק מאמצים, וזה בסדר. זה מה שצריך להיות.
נירה לאמעי רכלבסקי
הממשלה תהיה חייבת להראות תשתית עובדתית שלפיה היא עושה מאמצים ואת כל מה שניתן.
היו"ר יעקב אשר
הוא העלה חשש אחר ועל זה אני רוצה את עמדת משרד המפשטים.
אילת פלדמן
אני מסכימה עם הנאמר פה. הממשלה צריכה לעשות מאמצים להשגת יעדים ואנו חושבים שלא תהיה עילה להתערבות משפטית במקרה ספציפי. יחד עם זאת, ההבהרה שמשרד האוצר מבקש, עילה- -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
למה לא תקום עילה אם יש יעד והממשלה לא- -
היו"ר יעקב אשר
רגע. סיימת?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
היעדים הם בשאיפה?
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
כן. לא מכסה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני חושבת שהכוונה היא שאם יש שיטה שמופעלת, למשל תמריצים לשוק הפרטי - יש צפי מה אמור לצאת מהתמריצים האלה.
היו"ר יעקב אשר
דקה, ברשותכם. יש פה שאלה מרכזית, ואני רוצה שנבין דבר אחד – שוב: שמענו את עמדת משרד המשפטים. אם תרצי להוסיף, את יכולה להוסיף. אני אומר, ברור לחלוטין – השאלה שהעלה האוצר, החשש שלהם שזה יכול מחר לשמש לעצירה של דברים מסוימים מאוד. לעניות דעתי, מה שהבנתי גם במהלך הדיונים עם משרד המשפטים ועם הייעוץ המשפטי, ונשמח לשמוע את הייעוץ המשפטי של המשרד להגנת הסביבה, וספוילר – בנוסח הזה שנאשר על ידי אילה לגבי החלק הזה – עידו דיבר על הדחייה, הדחייה הוא דיבר, סיים. עכשיו הוא דיבר על הנקודה הזו. גם אני לא רוצה שתצא תקלה תחת ידינו בנקודה הזו ומחר יהיה דבר שיגרום לקטסטרופה במדינת ישראל, דבר שלא חושב שיקרה. ההבנה שלי, מאחר שאנו בתוך חוק עם הרבה מאוד יעדים ותוכניות ודברים, לכן גם אם תהיה ביקורת כזו או אחרת שהממשלה לא התקדמה מספיק תמיד יש הגמישות של זה אבל זה לא קאט קליר על דבר מסוים. לזה קיבלנו חיזוק. הדברים נאמרו, אנו מכירים את הוויכוח הזה. אם משרד המשפטים חושב אחרת- -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
משרד המשפטים, כשקובעים חוק, הוא מחייב. כשיש יעדים בחקיקה ראשית הם מחייבים. כשיש איסור על רצח, אין: תשאף לא לרצוח. תשאף לא לגנוב. יש יעדים קבועים. לכן איני מבין את האמירה שלך שלא תקום עילה לעתירה בנוגע לאי עמידה ביעדים. הם מחייבים.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
יוראי, לא לרצוח זה אחריות עליך. כשאומרים למדינה להפחית, היא צריכה תוכניות להפחית. אף אחד לא אומר לך שהיא באמת תפחית ותגיע ליעדים. לכן היעדים זה שאיפה – זה לא קאט קליר. את לא יודעת האם התוכנית תפיק את היעדים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אבל התוכניות של משרדי הממשלה חשופות לביקורת שיפוטית.
היו"ר יעקב אשר
יוראי, בהסתייגויות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
שאלתי שאלה את משרד המשפטים. אגב האמירה שלך יעקב שיכול להיות שהחוק יבצע שינויים מהותיים באופן שהמדינה מתנהלת – כן, זו המטרה.
היו"ר יעקב אשר
מהותיים באופן כולל ודאי. זה החוק.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
וגם ספציפי.
היו"ר יעקב אשר
כל דבר כולל בנוי מספציפי אבל כשאתה אומר בסוף- -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
תן לי לסיים את המשפט. מתוך התפיסה שאי נקיטה בפעולות כאלה היא זו שמסכנת את המשך החיים שלנו כאן והעמידה ביעדים קריטית בדיוק בשביל זה – תופסים את האירוע הזה שונה לגמרי. אתה חושב שאם נעצור פעילות מזהמת יש סיכון.
היו"ר יעקב אשר
הבנתי. יש פה ויכוח על מציאות. אני שואל, הרי אין לי נבואה - לכן יש ייעוץ משפטי. ויש משרד המשפטים. אני שואל אותם: משרד האוצר שם חשש מסוים שאני חושב שהוא במקום אם היה נכון.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
חשש לגיטימי כי אם מחר לא יעמדו בעדים ויפנו לבג"ץ ובג"ץ יגיד: אתם לא יכולים לפתח שום דבר ולא יכולים שום מפעל, ההתפתחות של המדינה- -
גיל פרואקטור
אבל זה לא המצב.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
חשש לגיטימי.
היו"ר יעקב אשר
קראתי את זה באלף וריאציות. אנו לא מקיימים עת זה דיון. רוצה לענות, אילת?
אילת פלדמן
אני מודה שהיה לי קצת קשה לעקוב אחר הדיון פה.
היו"ר יעקב אשר
תאמרי שוב את עמדת המשרד לגבי החשש שהועלה.
אילת פלדמן
העמדה שלנו היא שחוק האקלים בתצורה הנוכחית שלו לא אמור להקים עילה להתערבות כזו, למניעה של צעד ספציפי כזה או אחר אך אני שוב מתייחסת להצעה של משרד האוצר. אנו חושבים שהבהרה שאומרת ברחל בתך הקטנה, שמדובר ביעד שצריך לעשות מאמץ כדי להגיע אליו- -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אבל זאת לא שאלתי.
היו"ר יעקב אשר
יוראי, היא לא חייבת לענות. אני ביקשתי את העמדה. תבדוק את זה אחר כך.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
היעדים הם מחייבים. איפה יש מאמצים?
היו"ר יעקב אשר
את אומרת: לא יזיק גם להוסיף את זה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
החיוב הוא לעשות תוכניות להגיע ליעדים. אני חולקת על יוראי. החבות של הממשלה זה להקים תוכניות להגיע ליעדים. לא על היעדים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
מה בנוסח צריך להשתנות כדי שתקום עילה?
היו"ר יעקב אשר
אנו לא בדיון על הנוסח.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
זה חדש לי מאוד ובעיניי זה נושא חדש האירוע הזה. אני לא מבין, הנוסח הזה לא מחייב את הממשלה לעמוד ביעדים, היא צריכה לעשות מאמץ לעמוד בהם?
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
הוא מחייב אותה לעשות תוכניות לעמוד ביעדים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אם התוכניות לא מביאות אותנו ליעד, זה לא מקים עילה?
היו"ר יעקב אשר
יוראי, די. תעני בבקשה ממוקד.
אילת פלדמן
לעתור תמיד אפשר. עכשיו השאלה האם יש עילה להתערבות. אני אומרת שהממשלה – בסוף אנו מדברים על סבירות, האם הממשלה עשתה את המאמצים הסבירים לעמוד ביעד. אם היא עשתה אותם ולא הצליחה לעמוד בו יש לבחון את המכלול ומה אומר החוק ואת הנסיבות הספציפיות שאני לא יכולה לצפות. אין דבר כזה 100% יינתן צו או 100% לא יינתן. הכול תלוי בנסיבות הספציפיות מה הממשלה עשתה או לא עשתה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
זה שינוי בעמדה של כי את אמרת שזה לא מקים עילה.
אילת פלדמן
ככלל אנו מעריכים שהממשלה תעשה את המאמצים שהיא צריכה לעשות. לא תשקוט על שמריה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אם יש תוכנית עבודה שלא מביאה אותנו ליעד שקובע החוק, האם ארגוני החברה האזרחית ואזרחים יוכלו לעתור נגד? האם יש עילה בהתאם לחוק לעתור? זו השאלה שנשאלת. אמרת בהתחלה שלא.
נירה לאמעי רכלבסקי
ברור שכן. מישהו חייב לבדוק את זה.
אילת פלדמן
ככלל, אם הממשלה עושה מה שהיא צריכה לעשות אז אין עילה.
עידו מור
זה שיכולים לפעול לעתור נגד הממשלה – רוצה לומר את עמדתנו. אני לא מפרש כלום. זה שיוכלו לעתור נגד הממשלה על זה שהיא לא עושה מספיק מאמץ, ודאי שניתן יהיה. נראה לי שהיושב-ראש גם אמר, וכך אנו מבינים שנדרש להיות - אני לא נכנס לפרשנות, מה כתוב ומה לא – נדרש להיות ברור שלא ניתן למנוע פעולה ספציפית בגלל החוק. זה הכול. זה שאפשר לעתור- -
היו"ר יעקב אשר
לא שלא ניתן – לא תהיה עילה לזה. תודה. בבקשה, גברתי.
נירה לאמעי רכלבסקי
נחזור לעמ' 8, 5א – סעיף שלא בטוחה אם היה בפעם הקודמת. ליתר ביטחון אקרא אותו. תכנית הפחתת פליטות של משרד ממשלתי. שר משרי הממשלה רשאי לבקש מהממשלה לפטור את משרדו מהכנת תכנית משרדית, והממשלה רשאית לקבל את בקשתו, כולה או חלקה; בקשת שר כאמור תועבר לשר – שזה השר להגנת הסביבה - זמן סביר לפני הגשתה לממשלה, לשם הגשת חוות דעתו. הסיפא לא השתנתה.

חידוד נוסף בסעיף 5ב, לגבי תוכנית הפחתה של חברה ממשלתית, הוספנו כאן במקום התייעצות עם רשות החברות הממשלתיות – הסכמת השרים. מאחר שכל חברה ממשלתית יש לה שר שממונה עליה ויש לה בנוסף השר שממונה על החברות הממשלתיות כאן תידרש הסכמת השרים כהגדרתם בחוק החברות הממשלתיות.

סעיף 9ב, עמ' 10 אצלי. בסיפא של ב, משהו שנאמר בישיבה הקודמת והוסף כאן לנוסח – להשפעת התוכנית על הכלכלה ככל שהיא משמעותית, לגבי תוכניות לאומיות להיערכות. התוכנית הלאומית להיערכות תיערך בהתייחס לתרחישי הייחוס האקלימיים, כפי שעודכנו מעת לעת. לא השתנה.

דבר נוסף, אוכלוסיות רגישות הוחלף באוכלוסיות פגיעות. הבנו שזה המינוח הנכון אז לכן מעכשיו – 9א(ב) – עמ' 10 – להשפעת התכנית על בריאות הציבור ורווחתו בפרט על אוכלוסיות פגיעות או אזורים פגיעים להשפעות שינוי האקלים- - ולהשפעת התכנית על הכלכלה, ככל שהיא משמעותית.

תודה למשרד הרווחה שהראה לנו את הנימוקים לכך.
עידו מור
הסוגיה של ככל שהיא משמעותית זו בחינה שיש לבחון כדי לדעת האם היא משמעותית. בנוסח הכחול של הממשלה היה השפעה כלכלית. אנו רוצים שיישאר השפעה- -
נירה לאמעי רכלבסקי
היו"ר ביקש שזה יהיה משמעותית. מאמינה שכמו הרבה דברים תצטרכו בשיקול דעת. הכוונה היא שהמנגנון יהיה יעיל.
עידו מור
השפעת תוכנית על הכלכלה של מדינת ישראל – ביקשתי להעיר על הסוגיה שכתוב: השפעת התוכנית על הכלכלה, ככל שהיא משמעותית. מה שהיושב-ראש ביקש בדיון הקודם – הורה – היה השפעה משמעותית של התוכנית על הכלכלה. לעומת זאת כתוב השפעת התוכנית על הכלכלה ככל שהיא משמעותית.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה עניין של ניסוח. אי אפשר לנסח בסעיף הזה אחרת.
היו"ר יעקב אשר
לא יודע. תבדקי. לא יודע מה ההבדל אבל זה מה שאמרתי. אני מבקש שזה יהיה ניסוח ככה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אי אפשר לנסח את זה בסיפא של הסעיף ככה כי מבחינת הניסוח של כל הסעיף- -
היו"ר יעקב אשר
אם תהיה בעיה בניסוח – אחר כך. כרגע תקריאי את כל המשפט כמו שדיברנו אז.
נירה לאמעי רכלבסקי
הסיפא אמורה להיות: השפעה משמעותית של התוכנית על הכלכלה.
היו"ר יעקב אשר
הוספתי את המשמעותית.
נירה לאמעי רכלבסקי
כרגע בניסוח הנוכחי.
היו"ר יעקב אשר
לא כל השפעה על הכלכלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
ודאי שלא. אם זה מפריע, ינוסח מחדש כדי שיהיה ברור.
היו"ר יעקב אשר
נצביע על הנוסח הזה. הלאה.
נירה לאמעי רכלבסקי
סעיף 10, עמ' 11, תוכנית היערכות של משרד ממשלתי. רק ניסוח מחדש. אין פה שינוי. סעיף 10ו, חוזר על עצמו מנגנון פטור מהכנת תוכנית, אך הפעם מעט בשינוי. עמ' 12. שוב, שר משרי הממשלה רשאי לבקש מהממשלה, לפטור את משרדו מהכנת תכנית היערכות, והממשלה רשאית, בהיוועצות עם השר, לקבל את בקשתו, כולה או חלקה, אם מצאה כי לא נדרשת היערכות נוכח תחומי האחריות והסמכות של אותו משרד, או כי ההיערכות הנדרשת מתוכננת ומיושמת באמצעות גוף אחר; בקשת שר כאמור תועבר לשר זמן סביר לפני הגשתה לממשלה, לשם הגשת חוות דעתו;

הרעיון הוא שהשר צריך לבקש פטור באופן פוזיטיבי. הממשלה אמורה לשמוע את עמדתו של השר להגנת הסביבה ועל מנת שיוכל להגיש עמדתו הוא צריך לדעת שהוגשה בקשה כאמור.
עידו מור
יש פה שינוי מנוסח קודם שהוועדה הציעה. הממשלה רשאית, והשר רשאי להגיש חוות דעתו לממשלה. האם הממשלה רשאית בהיוועצות עם השר – אנו מייצרים פה הליך שהשר יש לו דה פקטו וטו על היכולת של משרדים לבקש בכלל בקשה לפטור.
היו"ר יעקב אשר
זו לא הייתה המשמעות. מסכים. אם זו המשמעות. אם לא, תשאירי כך.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
יש פה אחריות של כל המשרדים.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה אמור להיות מקביל ל-5א(ד), הפטור מתוכנית הפחתה.
היו"ר יעקב אשר
כשאתה צודק, אתה צודק. חבר'ה, כל כך הרבה עבודה הושקעה פה. יכול להיות דברים שברחו.
נירה לאמעי רכלבסקי
לכן זה יהיה כך: שר משרי הממשלה רשאי לבקש מהממשלה, לפטור את משרדו מהכנת תכנית היערכות, והממשלה רשאית, לקבל את בקשתו, כולה או חלקה, אם מצאה כי לא נדרשת היערכות נוכח תחומי האחריות והסמכות של אותו משרד, או כי ההיערכות הנדרשת מתוכננת ומיושמת באמצעות גוף אחר; בקשת שר כאמור תועבר לשר זמן סביר לפני הגשתה לממשלה, לשם הגשת חוות דעתו.

הנושא של היוועצות לא מתאים מבחינת תקנון הממשלה ודרך העבודה. בדרך כלל היוועצות מתאימה לגוף חיצוני לכן המילה היוועצות הייתה אמורה לרדת. השר מגיש את חוות דעתו לממשלה. הוא מקבל הודעה שהוגשה כזו בקשה. אם הוא מודיע שרוצה להגיש חוות דעת, מחכים לחוות דעתו. זה הרעיון.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
הממשלה צריכה לאשר את זה במליאתה או יכולה להסמיך ועדת שרים שתעשה זאת בשמה?
היו"ר יעקב אשר
אם לא כתוב במליאתה – מזכיר לכם: חשבנו בהתחלה להקים ועדת שרים. אמרנו, גם אתה- -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
כי לא צריך.
היו"ר יעקב אשר
תן לי להשיב. אמרנו, הממשלה רשאית, על פי תקנון הממשלה – להקים ועדת שרים. אני לא מתערב. אם היא תחליט שהיא רוצה – בסדר גמור. אמרתי שיש דברים שאותם אנו לא מוכנים שיהיו בוועדת שרים – זה היעדים, זה אישור תוכניות לאומיות, עדכון תוכניות לאומיות. זה הכול. אז למה שוב? הלאה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
איפה רשימת המשרדים שאין להם פטור?
נירה לאמעי רכלבסקי
בהפחתה יש משרדי ליבה שמנינו אותם שלגביהם - זה משהו שלא השתנה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
כלומר אם הממשלה מקימה ועדת שרים, היא יכולה לפטור את המשרדים שביקשו מחובת הכנת- -
היו"ר יעקב אשר
ועדת שרים יכולה לעשות המון דברים. שמנו כמה דברים שהם העיריים שבזה הם לא יכולים לגעת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
לא דיברנו על זה שפטור מהכנת תוכנית היערכות תתקבל במליאת הממשלה?
היו"ר יעקב אשר
לא.
נירה לאמעי רכלבסקי
המליאה היא לגבי- - -

תוכנית היערכות של רשות מקומית, סעיף 11.
היו"ר יעקב אשר
משרדי הממשלה למעט האוצר יגיד, אם יש לכם דברים, תרשמו נקודות ולפי הסעיפים תגידו – לא כהסתייגות אלא כאמירה.
נירה לאמעי רכלבסקי
סעיף הרשויות המקומיות – אקריא שוב את הסעיף. רשות מקומית תכין תוכנית היערכות לשינוי אקלים בתחומי האחריות והסמכות שלה לפי דין, שתכלול בין היתר את העניינים המנויים בסעיף 10(ב) ו- (ג) בשינויים המחויבים; הכוונה היא כל האלמנטים שגם משרד ממשלתי מכין כולל תקציב. התכנית תהיה ערוכה במתכונת ובתוך פרק הזמן שיורה השר, בהסכמת שר הפנים ולאחר שנתן לגוף המייצג את מרבית העיריות והמועצות המקומיות, ולגוף המייצג את מרבית המועצות האזוריות להעיר את הערותיהם; פרק זמן כאמור יחול, לכל המאוחר, עד ליום 30 ביוני 2031.
היו"ר יעקב אשר
לגבי נציג הרשויות – הרי הוספנו עוד נציג.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה במועצת האקלים. נגיע לזה. מה שהוסף לגבי התאריך, העובדה שההחלה לגבי הרשויות המקומיות היא הדרגתית, כפי שהשר יורה.
היו"ר יעקב אשר
משהו כמו 5 שנים.
נירה לאמעי רכלבסקי
עוד נעשה שינוי - (ב) על אף האמור בסעיף קטן (א), רשות מקומית רשאית שלא להכין תכנית היערכות לשינוי אקלים אם לא קיבלה סיוע ממשלתי כספי – אני מגישה כי למישהו לא היה ברור שזה כספי - מתקציב המדינה- -
היו"ר יעקב אשר
לא. אמרנו שיש דברים שזה קולות קוראים.
עמיאל וסל
זה לא מועיל.
היו"ר יעקב אשר
עידו, תמיכה או קול קורא, שניהם זה כספי?
עידו מור
תלוי מה נותנים. כספי זה אם נותנים כסף, נותנים כסף, אבל יש דרכים אחרות לסייע לרשויות. לפעמים רשויות יעדיפו שהמשרד יסייע להם בכך שיעשה עבורם חלק מהשירותים. לכן גם המונח סיוע כספי מתקציב המדינה לא מדויק. צריך להיות סיוע שיאפשר להם לעשות את התוכנית. צריך משרד שיודע לעשות זאת בדרכים אחרות.
היו"ר יעקב אשר
המילה מימון צריכה להיות בטוח.
עידו מור
יכול להיות בשירותים, לא חייב להיות במימון. יכול להיות בלעשות את התוכנית עבורם.
היו"ר יעקב אשר
לא. מה שחשוב לי, זה שהסיוע יהיה מתקציב המדינה. תקציב המדינה זה גם תמיכה וגם תקציב. זה מה שמעניין אותי. אם תרצו להמיר את זה, בסוף זה שווה כסף. לא רוצה להיכנס לזה. לא צריך להוסיף את הכספי, כי זה ברור – מתקציב המדינה, נקודה.
הילה אקרמן
סיוע זה לא כל התקצוב.
היו"ר יעקב אשר
סיוע מתקציב המדינה.
הילה אקרמן
סיוע זה לא אומר שיממנו את הרוב.
היו"ר יעקב אשר
סיוע להכנת התוכנית.
הילה אקרמן
צריך להיות מימון או תקצוב של כל הדבר הזה.
היו"ר יעקב אשר
יש גם סיכומים – אני לא רוצה להיכנס ולכן שינינו כי אני לא רוצה בחקיקה להיכנס להגדרות האלה. יש הסכמה בעניין הזה. עד היום המשרד תקצב את זה לרשויות. רק הוספנו פה משהו שמגן על החלשות כדי שזה יהיה ברור. לכן יש על זה גם סיכומים תקציביים, ולכן זה בסדר גמור.
הילה אקרמן
כבוד היושב-ראש, אפשר להוסיף קול קורא עם 10% ולומר שזה סיוע. אנחנו צריכים שזה יהיה סיוע משמעותי.
היו"ר יעקב אשר
אם אכתוב משמעותי אתחיל ויכוח האם 40% משמעותי או לא. ההבנה שלי ושל המשרדים השונים – סיוע בהכנת התוכנית. זה לא סיוע למימוש התוכנית. הכנת התוכנית עצמה זה ברור. זה תוכנית.
אסף יזדי
ההערה שלה במקום.
עידו מור
בדיון ממשלתי על מה תקציב המשרד שיידרש לזה עד 2031 - מטבע הדברים זה יהיה בתוך המשימות של המשרד להגנת הסביבה עד 2031. יש הבנות עקרוניות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
מהן?
היו"ר יעקב אשר
אנו רק עושים נזק בזה כי מבחינתנו הנושא ברור. הוספנו את החבות של הרשויות. גם הגענו להסכמה עם משרד הפנים על הנוסח. אני צריך להגן על הרשויות החלשות. ברור. אני גם לא רוצה להתחיל לעשות את הדיונים בין המשרד למשרד האוצר על תקציב המדינה למרות שהיו כאלה שרצו לסחוב אותי על השוטף. זה מוסדר. מה שתוסיף – קלקלנו.
קריאה
למה זה השתנה מ-1 עד 5 ל-1 עד 7?
היו"ר יעקב אשר
אין לך רשות דיבור. זה היה הסיכום שלנו עם משרד הפנים. בהגדרה נאמר פה גם בוועדה כשביקשו, שאמרתי 1 עד 5 אמרו: תנו לנו להגיש. הגישו שני תנאים מצטברים. אחד הורדנו ולא שמנו. את השני שמנו. יש פה גם 1 עד 7 וגם שצריך להיות זכאית למענק איזון. אם היא 6 או 7 ואין לה מענק איזון – כן בפנים. 100 רשויות בלי זה בפעילות הרגילה של קול קורא היו. המשרד לא הולך להפסיק את זה. הם יגמרו ביניהם את העניינים על הג'ובות. אין כרגע המשך דיון. בבקשה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אני חוזרת. על אף האמור בסעיף קטן (א), רשות מקומית רשאית שלא להכין תכנית היערכות לשינוי אקלים אם לא קיבלה סיוע ממשלתי כספי מתקציב המדינה לשם הכנתה, ובלבד שמתקיימים באותה רשות מקומית כל אלה: (1) היא משויכת לאשכול חברתי-כלכלי 1 עד 7 בפרסום האחרון של הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בעניין המדד החברתי-כלכלי לאפיון רשויות מקומיות וסיווגן לפי הרמה החברתית- כלכלית של האוכלוסייה; (2) היא זכאית למענק איזון; 3 מורידים כי זה לא רלוונטי – שבמועד תחילת החוק אין לה תוכנית היערכות.

אם יש לה תוכנית, יש לה תוכנית.
אנה לרנר-זכות
אני לא בטוחה שהמקום של הסעיף הזה הוא פה. אנו רוצים שיבוא לידי ביטוי פה המקום שיש קרוב ל-100 רשויות מקומיות שסיימו עם שלב התכנון. זה אומר שהפול התקציבי צריך להתחלק בפחות רשויות מקומיות.
עמיאל וסל
במשרד הפנים חשוב שיהיה תיעוד שיש רשויות שכבר עשו, שלא תהיה כפילות אבל אנחנו מנהלים את זה ומשקפים את זה גם לציבור בצורות שונות, גם מעלים הכול. צריכים להעלות את כל התוכניות. אם רוצים שיהיה כתוב שאנחנו מנהלים רישום ומתעדים ומי שיש לו תוכנית ברור- -
נירה לאמעי רכלבסקי
למי שיש תוכנית הסעיף הזה לא חל עליו.
הילה אקרמן
אבל אנו מבקשים שיהיה ברור שאנחנו לא צריכים להכין תוכנית שוב.
נירה לאמעי רכלבסקי
המשרד הוא שקובע האם יש לך או לא.
היו"ר יעקב אשר
המשמעות היא שאם הרשות באותן 100 רשויות שעשו תוכניות, הם לא מקבלים פטור. עשו את התוכנית.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
מה שהם רוצים שיהיה כתוב רשות מקומית שטרם הכינה תוכנית היערכות, תכין תוכנית היערכות.
נירה לאמעי רכלבסקי
יכול להיות שהוא בחצי הדרך עם התוכנית.
היו"ר יעקב אשר
זה עניין של נוסח אבל לא בצורה שישתמע- -
נירה לאמעי רכלבסקי
למי שיש תוכנית שמשרד להגנת הסביבה מכיר ואישר- -
היו"ר יעקב אשר
את נכנסת לכל הרזולוציות של יש תוכנית או אין תוכנית? זה חייב להיות ברור, שמי שיש תוכנית לא פטור מתוכנית אלא יש לו תוכנית. ממילא לא צריך לעשות.
עידו מור
הצעת ייעול - אפשר לומר שמי שהכין תוכנית ערב כניסת החוק הזה לתוקף, התוכנית תיחשב תוכנית לעניין חוק זה ואז לא יצטרך להכין תוכנית.
עמיאל וסל
כל הרשויות שהכינו, הכינו את התוכניות בהתאם להנחיות שלנו מלבד עיריית תל אביב והיא מיישרת קו. יש מנגנון של עדכון בכל מקרה עד 2031 להכנת תוכניות.
היו"ר יעקב אשר
עדכון זה על תוכנית קיימת. אני רוצה לסיים את האירוע הזה.
הילה אקרמן
הערה ספציפית לאירוע הזה.
היו"ר יעקב אשר
אין הערות ספציפיות יותר. זה מכסה את הנקודה הזאת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אבל הממשלה עוזרת לרשויות- -
נירה לאמעי רכלבסקי
רשות מקומית שהכינה תוכנית היערכות, בהתאם להנחיות – בין אם משרד הפנים, בין אם משרד האנרגיה – הדבר הזה יהיה ברור.
היו"ר יעקב אשר
מקובל, משרד הפנים? תודה.
נירה לאמעי רכלבסקי
נאמר שרשות תגיד לכם – הכנתי חצי תוכנית, אין לי כסף להמשך- -
קריאה
יש תוכנית מלאה או לא?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אפשר לסכם לנו?
נירה לאמעי רכלבסקי
כרגע הסעיף אומר, פוטר מראש רשויות מסוימות מלהכין תוכנית אם לא קיבלו סיוע ממשלתי מתקציב המדינה להכין אותן.
היו"ר יעקב אשר
שוב, אנחנו מחייבים את כל הרשויות. היה רצון שלי לפחות להכניס בצורה הזאת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
נכון, זה מה שהיה בנוסח שלך.
היו"ר יעקב אשר
נכון. בעניין זה בחקיקה ראשית גם בהתייעצות עם היועצים המשפטיים שלנו וגם מלחמות היהודים בין המשרדים שכל אחד רצה לנצל את זה למשהו אחר. לכן אמרנו שאנחנו צריכים להרגיע את אותן רשויות ואת המשרד הפנים שאנו לא הולכים להפיל רשויות לוועדה קרואה בעניין הזה ולכן שמנו את זה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
מה הדבר?
היו"ר יעקב אשר
ברור שמשרד שאומר שאם מחר תהיה החלטה שרירותית של המשרד להגנת הסביבה והאוצר והממשלה שרשויות מקומיות החלשות דווקא לא יקבלו סיוע אז הן לא יהיו חייבות. לא יהיה כזה דבר.
הגר שחטר
השאלה האם זה לא מותיר את החלשים מאחור, במקום לתמרץ?
היו"ר יעקב אשר
הפוך. יש על זה הסכמה. יש על זה תוכנית. אני אומר דבר אחד: אני מבחינתי שלם עם זה 100%. אני ביקשתי להוסיף. אנחנו הכנסנו את הרשויות שיהיו בפנים. אומר המשרד להגנת הסביבה – גם הוא היה מעדיף בקולות קוראים לתקצב קודם את החלשות אך החלשות לא עשו את זה. אם אנחנו מחייבים אותן, ואם יהיה להם תירוץ שיגידו: אנו לא יכולים לעשות זאת, לכן הממשלה אמורה לתת להם כמו שנתנה לחזקות, אבל עד היום זה היה וולונטרי – מי שפנה. היום הם חייבים. לכן אני אומר בצורה ודאית ולא רוצה להיכנס לזה בחקיקה כי פה יתחיל עכשיו – הורידו לי בתקציב השוטף זה, תורידו לי פה - אחזיר לכם שם. יש הבנה ברורה שלי עם האוצר בעניין הזה. לא תהיה רשות אחת מהרשויות הללו שלא תקבל את זה כפי שקיבלו החזקות. תודה. תעצור כאן כי זה רק יזיק לדעתי.
אסף יזדי
אדוני היושב-ראש, ברשותך משפט. מספר הרשויות שאין להן תוכנית והן לא זכאיות למענק איזון והן לא ב-1 עד 7 – פחות מעשר רשויות.
היו"ר יעקב אשר
30 רשויות. בדקנו. אתה שואל מה יהיה עם האחרים?
אסף יזדי
כולם צריכים לקבל את העזרה וזהו.
היו"ר יעקב אשר
אבל אני רוצה לתת מנגנון הגנה. בא משרד הפנים שהיה יכול לומר: אנחנו נצמדים לנוסח הממשלתי – אל תשנו לנו דבר. אמר: אנחנו מתחברים. אתם רוצים לחייב את הרשויות – בסדר. מאוד הערכתי את העמדה הזאת כי בשיחות הפנימיות אמרו כל הזמן: משרד הפנים, בטח - אבל אמרו דבר אחד, וגם אני אומר – אני חייב להגן על חלשות. לא יכול להפיל אותן אז אפיל אותן בכוח. שמעתם מה שאמר המנכ"ל. זה מה שגם אני יודע. כולם יקבלו. כולם ייכנסו לתוכנית הזו. לכן אני מזכיר לכם עוד דבר – אני בין המבוגרים פה אבל אני לא שוכח ואתם כן – כל התוכנית הזו ברשויות מתחלק בערך ל-5 שנים עד שצריכים כלומר גם תקציבית, לא נופל פה עול על המשרד, עוד שנה שיהיו עוד 30 רשויות, תהיה עוד שנה שיהיו עוד 40 רשויות אבל יגיעו לקו הזינוק כולם יחד עם תוכניות וכל המוסיף גורע. האמינו לי. אני הוספתי את זה פה. אני הכנסתי את זה עם חבריי בוועדה.
הילה זהבי
אז אם רוצים לעזור לרשויות אפשר אולי לא לעשות את התנאי המצטבר.
היו"ר יעקב אשר
את מייצגת את החלשות?
הילה זהבי
גם.
נירה לאמעי רכלבסקי
הסעיף הבא, סעיף 12. אקריא את הסעיף. תוכנית היערכות של תאגיד שהוקם לפי חוק או חברה ממשלתית. על אף האמור בסעיף 10, עד תום שנה וחצי מיום תחילתו של חוק זה יכין כל תאגיד שהוקם לפי חוק בהתאם לסמכויות ולתפקידים הנתונים לו לפי דין, או חברה ממשלתית, מבלי לגרוע מההוראות והחובות החלות עליה לפי דין – זה החידוד שאמרנו - מהמנויים בתוספת השלישית, תוכנית היערכות לשינוי אקלים; התכנית תכלול בין היתר את העניינים המנויים. השינוי היחיד הוא שלגבי חברה ממשלתית תהיה הסכמת השרים כהגדרתם בחוק החברות הממשלתיות ולא התייעצות עם הרשות.
היו"ר יעקב אשר
גם להזכיר לכם – כל הנושא הזה לא היה על סדר-היום בכלל – לא של הממשלה הזאת ולא של הממשלה הקודמת ולא של אף אחד. הלאה. אם תרגיזו אותי, אעשה את זה על כל סעיף. פספסתי חצי כבר.
נירה לאמעי רכלבסקי
סעיף 17, חובת עדכון התוכנית הלאומית להיערכות. אקריא את הסעיף, אך מה שנוסף פה הוא הדגש, שהעדכון יחול גם לגבי תוכניות היערכות משרדיות כמובן. הממשלה, במליאתה, תעדכן את תוכנית ההיערכות הלאומית מזמן לזמן ולפחות אחת לחמש שנים, בהתאם לעמידתה במטרות התכנית ובהתאם לתרחישי הייחוס האקלימיים ויחולו לעניין העדכון ההוראות החלות לפי פרק זה על הכנת התוכנית הלאומית להיערכות ועל אופן הגשתה לממשלה ואישורה, כלומר עדכון תוכנית עובר שוב את התהליך הזה, בשינויים המחויבים ובכלל זה לעניין עדכון תכניות היערכות משרדיות. כלומר גם עדכון התוכניות המשרדיות עובר אותו הליך.

הממשלה תדווח לוועדת הפנים והגנת הסביבה על עדכון התכנית כאמור. זה לא השתנה.

תיקון הבא, סעיף 20. הערכת סיכון אקלימי. אקריא את הסעיף. סימן ג': הערכת סיכון אקלימי. משרד ממשלתי המבקש להגיש לאישורה של הממשלה או שר משריה, תוכנית מסוגי התוכניות כפי שנקבעו לפי סעיף קטן (ב)(1), אשר יש ביישומה כדי להשפיע באופן ניכר על פליטות גזי חממה או על היערכות לשינוי אקלים, או שלשינוי אקלים צפויה להיות השפעה ניכרת על התוכנית, יערוך מסמך שנועד להעריך את השפעותיה האמורות של התוכנית או את השפעות שינוי האקלים עליה, לפי העניין (להלן – מסמך הערכת סיכון אקלימי), והכול כפי שנקבע בהחלטת הממשלה לפי סעיף קטן (ב); ערך משרד ממשלתי מסמך הערכת סיכון אקלימי כאמור, יצרף אותו לתוכנית במועד הגשתה לאישור לפי סעיף זה;

"תוכנית" – תוכנית המוגשת לאישור שר או המוגשת לאישור הממשלה, שאינה תוכנית כהגדרתה בחוק התכנון והבנייה, התשכ"ה–1965 , או תכנית מועדפת לפי חוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים (הוראת שעה), תשע"ד-2014, אף אם יישומה כרוך באישור תוכנית כהגדרתה בחוק התכנון והבנייה או בחוק לקידום הבנייה במתחמים מועדפים; זה משהו שנשמט מהנוסח האחרון.

(ב) עד תום שנתיים מיום פרסומו של חוק זה תאשר הממשלה לפי הצעת ראש הממשלה והשר, הוראות לעניין המתכונת וההיקף של המסמך הערכת הסיכון האקלימי, וכן את – (1) סוגי התוכניות או תחומי הפעילות שעליהם חלה החובה לערוך ולצרף מסמך הערכת סיכון אקלימי, מתוך סוגי התכניות והתחומים הקבועים באסדרה האירופית בעניין זה, כולם או חלקם, תוך התאמתם לתנאי הארץ;
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
פה אנחנו חוזרים לדירקטיבה. אני שואלת שוב את המשרד – יש דירקטיבות שקראתם, שאתם יודעים עליהן במדינות שונות באירופה ובאיזה עולמות תוכן?
גיל פרואקטור
יש הדירקטיבה של SCA. זאת הדירקטיבה, שמגדירה את התזכיר גם האקלימי – יש פה פרקים נוספים שאנו לא דנים בהם בחוק הזה, והיא מגדירה גם את הקטגוריות השונות שבהן יש לעשות את הערכת הסיכון. זה של האיחוד האירופי. זה חקיקה מחייבת. יש קטגוריות, וכל מדינה עושה את ההטעמה של החקיקה שלה בהתאם להנחיית הדגל של האיחוד האירופי, של החקיקה, של הדירקטיבה. גרמניה לקחה את הדירקטיבה והטמיעה את זה בחקיקה מדינתית שלה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
איך אני יודעת באיזה עולמות תוכן? הגדרת האסדרה האירופאית בסעיף ההגדרות. כתוב פה: סוגי התוכניות או תחומי הפעילות שעליהם חלה חובה לערוך. איך אני יודעת מה זה? באיזה תחומים? 20, 30, 40?
גיל פרואקטור
זה מופיע בתוך החקיקה של הדירקטיבה. יש שם ממש קטגוריות שונות. גם עברנו על זה. פה אנו אומרים שמתוך הקטגוריות האלה שהאיחוד האירופי הגדיר בחקיקה בדירקטיבה הספציפית הזו יוגדרו הקריטריונים.
היו"ר יעקב אשר
תודה רבה. כל אחד ירשום לעצמו. אתן בזמן ההסתייגויות הסתייגות ציבורית – כלומר מי שלא ממשלה ולא כנסת.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אנחנו צריכים להצביע ואני רוצה להבין מה אומר הסעיף הזה. אני רוצה להבין אותו כי כתוב פה – יש חובה על המדינה לערוך את התוכניות. הממשלה ראשית לקבוע הוראות בכל תחום, אבל כמה תחומים מדובר? אני בסעיף הזה לא מבינה האם מדובר ב-100, 500, 3 תחומים? הסעיף הזה מאוד כללי.
עמיאל וסל
בכל מקרה הוא לא מגדיר את מה שהיה צריך לעבור – הוא מגדיר את הפול האפשרי- -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
לא אפשרי. כתוב חובה – שעליהם חלה חובה לערוך.
היו"ר יעקב אשר
מתוך זה הממשלה יכולה לבחור.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
זה לא כתוב. אני קוראת את הסעיף: סוגי התוכניות או תחומי הפעילות שעליהם חלה החובה לערוך ולצרף מסמך הערכת סיכון אקלימי, מתוך וכו'; הממשלה רשאית לקבוע הוראות בדבר תחולה הדרגתית או חלקית לכל דבר ודבר אבל אין בחירה של אקח תחום מסוים.
היו"ר יעקב אשר
תסבירי בבקשה. תשיבי.
נטע דרורי
כתוב: מתוך סוגי התוכניות והתחומים הקבועים באסדרה האירופית – כולן או חלקן. כלומר נגיד, לצורך העניין, בצרפת יש רשימה. טבע, בריאות, מה שלא יהיה. בתוך זה יש סוגי תוכניות, ומתוך זה בוחרים כולן או חלקן. אני יכולה לאמץ את כל הרשימה שיש בצרפת ואני יכולה לאמץ חלק מהדברים.
קריאה
זו לא הנקודה כי צריך להיות של האיחוד האירופי ולא של מדינה מסוימת.
נטע דרורי
להפך. זה חייב להיות ברמה של מדינה מסוימת. אנחנו מדברים לא על דברים שחייבים לעשות אותם שהם ברמה של כלל האיחוד האירופי אלא ברמה של מדינות שאומרות מה ברמה המדינתית צריך לעשות. בדרך כלל זה יותר.
היו"ר יעקב אשר
תודה רבה. כן.
נירה לאמעי רכלבסקי
סעיף מועצת האקלים, סעיף 22. רק אומר, לא השתנו הנציגים מהנוסח הקודם למעט המשקיפים. קיבלנו מהתאחדות התעשיינים בקשה לדייק את הנוסח לגבי הנציג של התאחדות התעשיינים. אני מקבלת את זה, כי הם אמורים – הנוסח יהיה: נציג התאחדות התעשיינים בישראל שימנה השר או שמינה השר לפי נשיא התאחדות התעשיינים. ביקשו שנדייק כך.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
במקום המנהל הכללי?
נירה לאמעי רכלבסקי
כן.
נירה לאמעי רכלבסקי
הוא חייב לאשר?
נירה לאמעי רכלבסקי
זה נוסח קבוע.
מיטל פרי
זה בסדר אך כדי לוודא – האם לפי המלצת הנשיא? ביקשנו שיהיה בהתאם במקום לפי. שיהיה ברור. גם בטעות כתוב שמינה במקום שימנה – אולי זה משהו טכני.
עידו מור
בדיון שהיה פה בוועדה היושב-ראש אמר שיש היגיון בהצעה שכל גורם ימנה את הנציג שלו. ואז בעצם הייעוץ המשפטי של הוועדה אמר כשניסינו לוודא למה כתוב פה שהשר ממנה במי שאינו ממשלתי, בגלל סוגיית ניגוד העניינים שמישהו צריך לבדוק אותה. יש חשש, ברגע שכתוב השר ימנה על פי הצעה שבסוף השר יכול לבחור את מי לוקח מתוך ארגון מסוים.
היו"ר יעקב אשר
איך כתבנו את זה בכל המקומות האחרים?
נירה לאמעי רכלבסקי
אותו דבר – לפי.
היו"ר יעקב אשר
על פי. על פי אין לי בעיה.
מיטל פרי
אנחנו מבקשים שזה יהיה ברור ולא נתון לפרשנות.
היו"ר יעקב אשר
מה ההבדל בין על פי ללפי?
דרור בוימל
למה לוקח שנתיים נציג למוסדות תכנון? שנתיים. לא מגזים. זה הזיה מוחלטת.
היו"ר יעקב אשר
שיעשו מה שהארגון ממליץ. מה אכפת לי לשנות לבהתאם?
דרור בוימל
ברגע שעוברםי שר זה לוקח שנתיים כי השר לא רוצה לחתום.
היו"ר יעקב אשר
אתם צריכים שר בגלל הדברים האחרים שקיימים בחקיקה כי מישהו צריך להחליט האם יש ניגוד עניינים.
דרור בוימל
אין בעיה. הסכם ניגוד עניינים לא צריך לעבור שר. שנתיים זה לוקח.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל הממשלה חייבת למנות את מועצת האקלים קודם- -
דרור בוימל
נציג החברה להגנת הטבע במועצת רשות הטבע והגנים, שנתיים השרה לא רוצה לחתום אז לא חותמת.
נירה לאמעי רכלבסקי
נטע, מבחינתי אם אתם אומרים שאין בעיה לערוך בדיקה של ניגוד עניינים, אין לי בעיה שכל גוף- -
היו"ר יעקב אשר
שנייה. אני לא הולך לשנות את מה שקיים בגופים אחרים. אם ישנו, ישנו לכולם. נירה, אני לא שם. עם כל הכבוד. אני לא הולך עכשיו לייצר משהו שלא קיים, למרות שאני חושב שהוא צודק. בוא נקדם חקיקה פרטית – גם זה אתה צודק, ויכול היות שאהיה זה שיוביל אותה, אך לא נעשה זאת כרגע בחטף. יש כרגע שאלה אחת: האם יש הבדל במילה - אני כן הייתי רוצה, שיהיה ברור, שארגוני הסביבה שהמליצו על מישהו או התעשיינים שהמליצו על מישהו, לשר לא יהיה שיקול דעת בעניין. שייאמר לפרוטוקול שזה ברור ובא לציון גואל.
נירה לאמעי רכלבסקי
לשר אין שיקול דעת, זה ברור. נותנים לו שם. אילת, אם אין לכם בעיה עם זה – אנחנו לא מעוניינים שזה יעכב. אם יש אפשרות לעקוף את נושא ניגוד העניינים – זה העניין פה. זה מה שהוא אומר.
הילה אקרמן
גם אצלנו ברשויות המקומיות יש עיכובים במינויים, לאורך שנים.
היו"ר יעקב אשר
תתמקדי רק בדבר אחד כיועצת משפטית. אני לא רואה בעיה בבהתאם, בעל פי ויכול להיות שיש בעיה בלפי. לא יודע. שני הדברים האלה - תני לי ייעוץ משפטי על זה. עכשיו זה שיח בין המנסחים.
נירה לאמעי רכלבסקי
המילה לפי מופיעה בנוסח הכחול שהעבירה הממשלה, מופיעה בכל החוקים של מינוי מועצות והמשמעות שלה היא שהשר נותן חתימה על שם שניתן לו מאותו ארגון, בין אם זה מועצת התלמידים הארצית ובין אם זה התאחדות התעשיינים.
היו"ר יעקב אשר
אני רוצה שכל גוף שמיוצג שם יחליט מי הוא רוצה. אני שואל.
נטע דרורי
אני רוצה להתייחס. המנגנון של מינוי השר היה בדיון קודם. היו הרבה שעות דיונים מאז. המנגנון של מינוי השר הוא אמצעי פרוצדורלי.
היו"ר יעקב אשר
נכון, כך אני רואה את זה.
נטע דרורי
כיוון שנדרשת לגבי נציגים מחוץ לממשלה פרוצדורה- -
היו"ר יעקב אשר
ברור שזו פרוצדורה שמישהו צריך בסוף לעשות את האקט הזה ולמנות אבל באו כמה גופים, כל אחד מהאינטרס שלו, ואומר: לפחות שאני יודע ששמתי אדם, זה השיקולים הם שלי שהוא האיש הכי מתאים ונכון. לא רוצה התערבות בזה. יש בעיה?
נטע דרורי
לא אמורה להיות בעיה.
היו"ר יעקב אשר
אז אני מבקש אם צריך להעביר את זה לכל הסעיפים האחרים, שיהיה כתוב או על פי או בהתאם. משרד המשפטים.
אילת פלדמן
מבחינה ניסוחית, בהתאם, על פי, לפי – הכול אומר אותו דבר.
היו"ר יעקב אשר
הכול אומר אותו דבר?
אילת פלדמן
רגע. מבחינת כללי ניסוח צריך להיות כתוב לפי, וכפי שנטע אומרת, כשיש הצעה של הגוף האחראי, אז השר ממנה אותו אדם בכפוף לבדיקות הפרוצדורליות. אם יש ניגוד עניינים זה לא משנה שהתאחדות התעשיינים או החברה להגנת הטבע או מי שזה לא יהיה הציע ש – אם יש ניגוד עניינים, אי אפשר למנות אותו. זה לא כל כך משנה את המהות.
היו"ר יעקב אשר
אין בעיה. זה החלק הפרוצדורלי. גם הם לא מתנגדים לזה. אני שואל, כי אני מבין שמה שאומרת נירה, שהמילה לפי – זה השגור תמיד בדברים האלה. עוררו משהו. יכול להיות שעוררו סתם. עמדת האוצר לא מעניינת אותי פה.
אילת פלדמן
הדיון שהתעורר פה נוגע לשאלה, האם המינוי צריך להיעשות על ידי השר או על ידי הגוף- -
היו"ר יעקב אשר
לא, זה לא הוויכוח שהתעורר פה.
אילת פלדמן
זו מהות הוויכוח.
היו"ר יעקב אשר
ובדיון הקודם הגענו להבנה, שמי שצריך פרוצדורלית לעשות זאת, זה השר – דיון לפני קודם.
עידו מור
מה שנאמר בדיון הקודם, זה שמהותית, כל גוף ימנה את הגורם שלו, ועלתה שאלה בדיון הקודם שעלתה, מה עושים עם סוגית ניגודי העניינים. הכתיבה שהשר ימנה – מה שכתוב פה - נוספה אחרי הדיון הקודם בגלל סוגית ניגודי העניינים, ולזה נציגת משרד המשפטים רוצה להתייחס, האם ניתן לפתור את סוגית ניגודי העניינים.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה לא מדויק כי בנוסח המקורי של הצעת החוק השר היה אמור למנות את כולם. אנחנו ייעלנו את התהליך וקבענו שבגופים ממשלתיים וציבוריים הגוף עצמו ימנה.
היו"ר יעקב אשר
בכחול זה לא היה כך והוועדה גם לא חשבה לרגע אחד שהשר צריך למנות נציג שלהם.
נירה לאמעי רכלבסקי
נכון. כי גוף ציבורי יודע לבדוק ניגוד עניינים, ולכן אנחנו סומכים על המינוי שלו. לעומת זאת כשהגענו לגופים הלא ממשלתיים, הלא ציבוריים, איך אנחנו מוודאים ששם נבדק ניגוד עניינים, שנותנים לנו את השם של האדם? לכן במקרים האלה השר כן עושה את פעולת המינוי מאחר שהוא בודק את הצ'ופצ'יק האחרון של ניגוד עניינים, ואם מוצא ניגוד עניינים יחזור להתאחדות ויגיד: אנא תנו לי- -
היו"ר יעקב אשר
הגנת הטבע, יש הבדל בין לפי לעל פי? כי סיכמנו שהולכים על הצעת חוק פרטית.
דרור בוימל
מי שיגיד זה המשפטנים – לא אני. בסוף, אם השר לא רוצה לחתום, הוא לא חותם, ואז אני צריך ללכת ולגרום לו לחתום, וזו הבעיה. אנו נתקלים בבעיה הזאת שוב ושוב.
היו"ר יעקב אשר
תודה רבה. חברים, צריך פה גוף ממשלתי שצריך לבדוק לגבי זה. מבחינתי, אין לי בעיה, שיהיה כתוב פה, אם את יודעת להוסיף את זה עכשיו, מה הזה של השר שצריך לבדוק שזה עומד בכל הנושאים כפי שמופיעים בסעיף ניגוד עניינים. יש שם עוד דברים. תשנו את הפוזיציה של הניסוח.
נירה לאמעי רכלבסקי
אילת, יכולה לכתוב שהשר ימנה אם לא מצא ניגוד עניינים?
היו"ר יעקב אשר
רק ניגוד עניינים. יש עוד דברים.
אילת פלדמן
יש גם טוהר המידות.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל אלה דברים שאנו יודעים להגדירם.
נטע דרורי
הסוגיה הטכנית היא שצריך להיות גורם שמוסמך לאשר שהבדיקה נעשתה.
היו"ר יעקב אשר
הייתי עושה פה לפי ובכפוף לסעיפים 1, 2, 3, 4 שאלה הסעיפים הפרוצדורליים.
עידו מור
הטענה של החברה להגנת הטבע לצורך העניין, והיא לא מופרכת – היא קרתה. בסוף שרים – אתה לא יכול לקטום את זמן המינוי, והשרים יכולים פשוט לא למנות ואז המשמעות לנו כממשלה – אומר ביושר – לא יהיו פה נציגי ציבור, אנחנו נהיה הממשלה, מועצה של ממשלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אבל הממשלה חייבת למנות תוך ארבעה חודשים את המועצה הזאת.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
תמנה עם נציגים חסרים.
היו"ר יעקב אשר
עליתם פה על נקודה מאוד חשובה, אבל לא רק פה – גם בחוקים אחרים. לכן זה נכון שמצודתי פרוסה להרבה מקומות, אך אני לא יודע לעשות כבדרך אגב את זה ולכן ניצמד לנוסחים הקיימים כיום. שוב, באמת אומר - אצטרף לכל סוג כזה של לקחת כקו רוחב את זה, כי אחד הדברים שלפעמים קורים – וזה לא שר אחד או שרה אחת – זו תופעה שיכולה לקרות וקרתה לא פעם שהרבה דברים נתקעו כי ההוא לא החליט מי יהיה הזה שלו.
נירה לאמעי רכלבסקי
תוך חודשיים לא אמורים לסיים בדיקת ניגוד עניינים? זה העניין, טוהר המידות וניגוד עניינים. אין יותר עניינים מזה. זו הסיבה היחידה שבגללה חרגנו ממה שהיו"ר ביקש, שכל גוף ימנה את הנציג שלו.
נטע דרורי
ברור שצריכה להיעשות הבדיקה והשאלה היא מי הגורם שמוסמך לאשר.
נירה לאמעי רכלבסקי
השר יבדוק.
אילת פלדמן
אני מניחה שנעשה הפסקה בדיון ואז אתייעץ.
מיטל פרי
יש סעיף 30 שמדבר על ניגוד עניינים, זה כבר קיים בנוסח. למה לסבך?
היו"ר יעקב אשר
השאלה מי אוכף אותו. אנחנו בשלב מסוים נעשה הפסקונת. אתן לכם התייעצות עם נירה. שוב, אומר לכם מה אני חושב. אני חושב שצריך לעשות שינוי בזה אבל לא כאן – לכן הייתי הולך לפי החקיקה שקיימת כרגע, שזה אומר לפי, בצורה שזה נוהג. ייעול שהם יביאו לי. זו ההצעה שלי. אם תהיה לכם הצעה טובה יותר, שתגיעו להבנה, אני מברך עליה מראש. אם לא, אנו נצמדים לברירת המחדל שמה שמופיע בכל החוקים יופיע גם פה. הלאה, נירה.
נירה לאמעי רכלבסקי
סעיף ב של סעיף 22 לגבי משקיפים. בישיבות המועצה ישתתפו כמשקיפים נציגים שמינו גופים אלה: המטה הלאומי לביטחון לאומי, המשרד לשיתוף פעולה איזורי, הסטטיסטיקן הלאומי, ארגון העובדים המייצג את המספר הגדול ביותר של עובדים במדינה; משרד החינוך; המועצה הלאומית לכלכלה.
היו"ר יעקב אשר
בבקשה.
איה דביר רג'ואן
הסעיף מנוסח כנציגי גופים. הסטטיסטיקן אינו גוף – הוא בעל תפקיד, ובכל מקרה נראה לי שיותר נכון לנסח את זה כמנהלי הגופים, מי שעומד בראש הגוף כי מינוי נעשה על ידי אדם ולא על ידי גוף.
היו"ר יעקב אשר
מאשרים לכם את זה מראש בגבולות האלה.
אלכס מילר
אדוני היושב-ראש, אלכס מילר מההסתדרות. אתם שמים אותנו כמשקיפים ואנו רואים שהמועצה הזאת לא מאוזנת. כ-850,000 אנשים אי אפשר להתייחס אליהם כגוף שלא משפיע ואין לו דעה על זה. כשאתם מכניסים פה את הנציגים של שלטון מקומי 2, הרי ברור שכל תוכנית עוברת גם הסתדרות- - - . כשאנחנו מדברים על עובדי המדינה, יש לנו הסתדרות עובדי המדינה. בסוף יש השפעה מאוד גדולה על סביבת העבודה. זה גם הדעה של ארגון העובדים הבין לאומי וגם של האו"ם. גם דיברנו כל המשרדים. אני לא רואה פה התנגדות גורפת לסוגיה הזאת, גם עם חברי כנסת. ההסתדרות חוזרת על הבקשה להכניס אותנו כנציגים כי זה ילך הרבה יותר טוב מבחינת שיתוף הפעולה אתנו שאתם רוצים שהדברים האלה ייצאו לפועל.
היו"ר יעקב אשר
תודה.
נירה לאמעי רכלבסקי
עוד עדכון קטן – בסעיף (ז) העובד הסוציאלי שימנה השר לפי הצעת המועצה לעבודה סוציאלית כהגדרתה בחוק העובדים הסוציאליים. אז התלבטנו בין המועצה לבין ארגון יציג. הוחלט על המועצה, שבה יש מקום גם לארגון היציג.

ועדת המומחים. סעיף 32. אקריא את הסעיף. ועדת מומחים. פה לא היו שינויים בסעיף באופן כללי למעט שני דברים: בתוך שישה חודשים מיום פרסומו של חוק זה, ימנה נשיא המדינה ועדת מומחים רב־תחומית בת 14 חברים בעלי מומחיות אקדמית בתחומים המנויים בסעיף קטן (ב);

כמובן הכוונה מינוי ראשון של הנשיא המכהן ובהמשך במינויים הבאים הנשיאים הבאים.

(ב) האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בשיתוף עם הרקטורים של אוניברסיטאות – נראה איך מנסחים את זה – או מוסדות להשכלה גבוהה העוסקים במחקר- -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
זה מנעד מאוד רחב של הגופים האקדמיים שהם חברים האקדמיה הלאומית.
נירה לאמעי רכלבסקי
תגבש רשימת בעלי מומחיות אקדמית בתחומים שיפורטו להלן, ותציג אותה לנשיא המדינה ורשאית היא לכלול לגבי כל אחד מהתחומים או חלקם, לא יותר משני מועמדים ובלבד שתמליץ לפחות על מומחה אחד מכל תחום.

אקריא את התחומים ליתר ביטחון כי לא זוכרת האם שונו. בריאות הציבור, כלכלה, אנרגיה, מדעי הסביבה ואקולוגיה, מדעי האקלים ומטאורולוגיה, חקלאות וביטחון תזונתי, הפחתת פליטות גזי חממה, תחבורה, תשתיות סביבה, רווחה ועבודה סוציאלית, תעסוקה, תכנון אדריכלות והנדסה אזרחית, שזה תחום אחד, משפט ומדיניות ציבורית, טכנולוגיה וחדשנות.
שרון חצור
כבוד היושב-ראש, אם היא רשאית, זה אומר שהוועדה יכולה לא לכלול נציג בתחום אנרגיה או תחבורה?
נירה לאמעי רכלבסקי
היא צריכה לתת רשימה של מומחה אחד לפחות בכל תחום. אם לגבי תחום מסוים יש שניים שהם תותחי על והיא לא יכולה להחליט ביניהם, תכתוב את שני השמות.
היו"ר יעקב אשר
היא לא תוכל לבחור תחום, ובתוך התחום.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא תוכל לבחור יותר משניים לתחום מסוים.
דרור בוימל
יש להפריד בין מדעי הסביבה ואקולוגיה. זה שני תחומים מובחנים. מדעי הסביבה עוסקים באיכות אוויר, איכות מים, איכות קרקע וכו'. אקולוגיה זה טבע. זה הדבר היחיד שמתמקד- -
עמיאל וסל
בנוסח המקורי היה אקולוגיה – היה בנפרד. אוחד בעקבות בקשת הוועדה. יש צדק בזה לאור העובדה שהצטרפו הרבה מאוד דברים כמו תשתיות סביבה ומדעי- - - שאין צורך במדעי סביבה.
נירה לאמעי רכלבסקי
אנחנו לא התערבנו בתחומים.
עמיאל וסל
אפשר להתמקד באקולוגיה כמישהו שבוודאות- -
אלון טל
כנציג האקדמיה פה אין ספק שזה נכון.
היו"ר יעקב אשר
אם אתם מסכימים, הכול בסדר.
נירה לאמעי רכלבסקי
יש פה תחומי מומחיות והיו"ר אמר בישיבות קודמות – אם יהיו 14 או 15 זה לא העניין.
מלכה שינאור
אני לא מוסיפה תחומים. אם אפשר לגבי כמות המועמדים – רשמתם שלא יהיה יותר משניים. כבוד הנשיא אמור לבחור מועמדים. שימו לב – חלק מהדיסציפלינות יש כפי שאמרתם רווחה ותחומים אחרים, יש יותר מדיסציפלינה אחת. בתוך תחום מומחיות לכאורה אחד. באדריכלות, תכנון והנדסה אזרחית גם הכול תחום אחד. יכולים באוניברסיטאות להציע שלושה מועמדים.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא יכולים לפי החוק. הרשימה שמוגשת בסוף לנשיא- -
היו"ר יעקב אשר
אני חשבתי שאת אומרת משהו אחר.
מלכה שינאור
אני מבקשת שיהיו יותר מועמדים מוצעים. הבחירה יכולה להיות לפי הכמות- -
היו"ר יעקב אשר
אנו לא רוצים להעמיס. גם השניים זה רק להיות מדויקים ככל האפשר בעניין הזה אבל לגבי מה שאמר נציג החברה להגנת הטבע, לא מתכוון להוסיף.
עמיאל וסל
נעדכן את זה. להוריד את מדעי סביבה ולהשאיר רק את האקולוג כי מדעי סביבה מיוצגים במספר – - - כלומר רק אקולוגיה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
גם הגשתי הסתייגות בנושא.
אלון טל
בתור אחד שמלמד גם אקולוגיה, אם כבר צריך לבחור אחד מהשניים עדיף מדעי הסביבה כי זה כל ההנדסה. לפצל את זה.
היו"ר יעקב אשר
מכובדיי, אני לא מבין בזה כדי לומר לך. לא מבין הכול. למדתי הרבה בחוק הזה. דברו ביניכם. אתם באים על אותו אינטרס. יכול מאוד להיות שדווקא בקטע של הסביבה זה מתאים לדברים נוספים. אני לא מוסיף עוד אחד. הלאה. כרגע אנחנו אימצנו את הרעיון הזה, אבל פרופ' טל, נצלו את הפסקה שתהיה אחר כך. הלאה.
אלון טל
תוריד מישהו אבל אי אפשר לשים אותם יחד.
היו"ר יעקב אשר
היועצת המשפטית של בית הנשיא, מיכל צוק, בבקשה.
מיכל צוק
אין לנו מה להוסיף, כבוד היושב-ראש. אנו מתואמים עם נירה. לפי חוק יסוד: הנשיא, כל מסמך רשמי, שהנשיא חותם עליו, מצריך חתימת קיום של שר בממשלה או ראש הממשלה – לא צריך לקבוע כעת מי יהיה השר, אבל צריך יהיה לקבוע בעתיד מי יהיה השר שיצרף את חתימת הקיום כדי שהמינוי יהיה בתוקף, ואנחנו נעשה את כל הבדיקות יחד עם מי שצריך את חתימת הקיום. תודה.
היו"ר יעקב אשר
תודה רבה.
נירה לאמעי רכלבסקי
נקפוץ לסעיף 40ג.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
תוכלי לומר משהו על הדוחות השנתיים והדו שנתיים ב-40ב?
נירה לאמעי רכלבסקי
זה היה גם בנוסח קודם. הכוונה היא שגופים ציבוריים מחויבים למסור למשרד מידע – לא רק לצורך דיווח לחו"ל אלא גם לצורך הכנת התוכנית הלאומיות ועדכונן.

סעיף ג(4), זה עמ' 30. זה חידוד שנוסף פה לנוסח. למידע שנמסר למשרד להגנת הסביבה לפי סעיף זה, רשאי הגוף הציבורי לצרף הסבר לעניין מגבלות בדבר פרסום המידע או מסירתו בשל חשש לפגיעה בביטחון המדינה או ביחסי החוץ שלה.

מדובר במידע שהמשרד מקבל מגופים – לרוב גופים ביטחוניים, אבל ייתכן שגם משרדי ממשלה שהוא חסוי והמשרד או אותו גוף ביטחוני רוצה שהמשרד יראה את המידע הזה אבל יש בעיה בלפרסם אותו, למסור אותו הלאה, אז ניתן יהיה לקבל מידע כזה עם הסבר או הנחיה לגבי מה במידע הזה יכול המשרד לעשות בו שימוש ומה לא.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אבל זה מגודר לביטחון המדינה ויחסי החוץ.
נירה לאמעי רכלבסקי
כן.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
ומה עניין יחסי החוץ? זה תוספת סעיף.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה חידוד שהוספנו בנוסח הזה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אני מבינה – ביטחון המדינה, אבל יחסי החוץ, מה אפשר – רעיון. כי זה פותח את זה רחב מאוד. אפשר לומר כל דבר.
היו"ר יעקב אשר
דיברנו על זה בעבר.
נירה לאמעי רכלבסקי
אולי משרד האנרגיה?
נטע דרורי
אנחנו מוסרים לכם את המידע – תדעו שהפרט הזה והזה בתוך המידע הזה מסווג.
נירה לאמעי רכלבסקי
הרעיון הוא שזה מסווג. הגוף הזה יצטרך להסביר למה מסווג.
היו"ר יעקב אשר
זה עשינו בישיבות הקודמות.
נירה לאמעי רכלבסקי
סעיף שמירת הדינים, 44. אקריא את הסעיף. אולי משרד האוצר יוכל להסביר כי הם ביקשו את הנוסח הזה. אין בהוראות חוק זה, לרבות ביעדים שנקבעו לפי סעיף 3, כדי לגרוע מהוראות לפי כל דין, ובכלל זה – כאן היה חידוד אז אני מקריאה וזה לא מופיע בדיוק כך אצלכם - כדי לגרוע מסמכויות, תפקידים וחובות לפי כל דין, למעט סמכויות, תפקידים וחובות שהוטלו במפורש לפי חוק זה, ואין בסמכויות ובתפקידים לפי חוק זה כדי להוסיף או לגרוע - חושבת שהמשפט הזה מיותר ויכול להיות שיירד - מסמכויות ומתפקידים, לפי כל דין, או באופן הפעלתם, ובכלל זה מכל סמכות או תפקיד לפי חוק אוויר נקי, ובין השאר סמכות הממשלה לאשר תוכנית לאומית כאמור הכוללת יעדים להפחתת פליטת גזי חממה, ואמצעים ודרכים לעמידה ביעדים כאמור, כחלק מהתוכנית הלאומית להפחתה לפי חוק זה או בנפרד ממנה, או מהוראות לפי סעיפים 5, 6 ו־20(ב) לחוק האמור לעניין תכנית כאמור.

הסיפא לא חדשה. היא מגנה על חוק אוויר נקי ועל חופש פעולה ועצמאות ואי תלות בחוק הזה לגבי חוק אוויר נקי. הרישא שונתה מעט כדי להבהיר, שסמכויות שנתונות בנושאים דומים לבעלי תפקידים בחוקים אחרים לא נגרע מהם ולא מוסף מהם, למעט כמובן משהו שבאופן ספציפי ייקבע בתוכנית להיערכות או תוכנית הפחתה בחוק הזה.

אולי תסבירו כי זה הנוסח שאתם ביקשתם.
עידו מור
יש הערה שהגיעה ממשרד האנרגיה שמבוססת על הנוסח. הכוונה היא, שהחוק לא משנה סמכויות וחובות וכו' שחלות בחוקים אחרים. התוכנית כן יכולה להשתמש בסמכויות אחרות שחלות, כלומר אם למישהו יש סמכות ודאי הממשלה יכולה להגיד לו להשתמש בה אבל איך שזה כתוב כרגע, משתמע – כתוב למעט סמכויות, תפקידים וחובות שהוטלו במפורש לפי חוק זה, הכוונה שלנו הייתה וגם של הוועדה, להבנתי, שאם יש סמכויות שהוספו בחוק הזה – הן הוספו אבל כתוב שאין בחוק כדי לגרוע למעט סמכויות, תפקידים וחובות שהוטלו במפורש לפי חוק זה – מתפרש שבמקרים שהחוק הזה כן הטיל משהו במפורש, זה גורע מחוק אחר וזו לא הכוונה. אנו מבקשים לתקן זה שיהיה כתוב: למעט תוספת של סמכויות, תפקידים וחובות שהוטלו במפורש בחוק הזה, ושהסעיף הזה יחול לעניין האמירה, שאין בחוק זה כדי להוסיף ולא לעניין הגריעה.
היו"ר יעקב אשר
כלומר המילה היחידה שאתם מבקשים לשנות זה תוספת.
עידו מור
תוספת ושיחול רק על הרישא של תוספת.
דלית זמיר
זה באמת רק הערת נוסח.
נירה לאמעי רכלבסקי
לא אפתח את הסיפור הזה אבל מה שמופיע פה זה הנוסח שאתם ביקשתם. נבהיר מה הסעיף הזה אמור לומר וזה מה שחשוב – שחוק תוכנית שמאושרת לפי החוק הזה יכולה להוסיף תפקידים למי שיש לו תפקיד לפי חוק אחר.
דלית זמיר
לא, אסביר. הכוונה הייתה לומר שהחוק, זה מה שהיה במקור, לא גורע מכל סמכות לפי כל דין אחר. אנחנו משאירים את זה. מה שנוסף, שלא ישתמע שהחוק הזה מתנה סמכויות לפי דינים אחרים איפה שזה לא כתוב במפורש. לכן הנוסח היה לא גורע ולא מוסיף סמכויות למעט מה שכתוב במפורש כמובן. כל מה שאנו אומרים כרגע, תיקון נוסח, זה לומר – הוראות חוק זה וגם סמכויות לפי חוק זה לא גורעות מכל סמכות לפי חוק זה והן גם לא מוסיפות סמכויות למעט איפה שנוספו סמכויות במפורש לפי חוק זה. פשוט הבהרת נוסח.
יעל צוקרמן בלאו
אני מתחברת להערה של משרד האנרגיה ורוצה לחדד לגבי רשות שוק ההון ויתר הרגולטורים הפיננסיים. יש להם תפקידים שמנויים בחוק כמו שמירה על ציבור המשקיעים העמיתים, ציבור החוסכים וכו' ומניית עוד שורת תפקידים. חשוב להדגיש שהחוק הזה לא גורע מחובתם לקדם את החוקים האלה- - -
נירה לאמעי רכלבסקי
זה מאוד ברור. יש פה כל כך הרבה מילים.
אורית שרייבר
לעיתים יכולה להיות סתירה בין הערכים ולכן חשוב לנו שזה יהיה בכפוף למטרת שנקבעו בחוקםי המסמיכים שלנו, אם זה מסתדר – נהדר – אני מדברת על תאגידים.
היו"ר יעקב אשר
אני מקבל את התיקונים האלה, אם זה מקובל. בבקשה.
אילת פלדמן
דיברנו על זה רבות. אני רוצה לחזק שהחוק כאן מחייב את הממשלה לעשות תוכנית, את הממשלה והמשרדים לעשות תוכנית. כלומר האופן- -
היו"ר יעקב אשר
הוא לא נותן לממשלה כוח לבוא לגופים, לומר: תפעלו נגד האינטרס של עצמכם, אז שני התיקונים האלה מקובלים עליכם, משרד המשפטים?
אילת פלדמן
כן.
היו"ר יעקב אשר
אז נטמיע את זה.
נטע דרורי
לא בטוחה מה זה התיקון השני. דלית אמרה שהחוק כן מוסיף סמכויות נוספות ספציפיות אבל לא גורע מסמכויות- -
היו"ר יעקב אשר
אמרת עוד דבר, משרד האנרגיה.
נטע דרורי
ההבהרה של אילת היא לא לנוסח.
היו"ר יעקב אשר
משרד האנרגיה ביקשה.
נטע דרורי
זה בסדר.
היו"ר יעקב אשר
ההבהרה של משרד המשפטים מבהירה לנו לגמרי.
דלית זמיר
יש לנו עוד הערה לסעיף הזה, לא הערת נוסח – יש מחלוקת על זה שהוסיפו פה לרבות, ובכלל זה סמכויות לפי חוק אוויר נקי.
היו"ר יעקב אשר
אנו מכירים את ההתנגדות.
דלית זמיר
רק לעניין התוכנית כדי להבהיר שיש פה תוכנית גם לפי חוק אוויר נקי. אם כותבים פה את כל הסמכויות לפי חוק אוויר נקי, היה נכון לציין את כל הסמכויות לפי חוקים אחרים.
נירה לאמעי רכלבסקי
בחוק אוויר נקי יש קשר ישיר.
היו"ר יעקב אשר
את זה מיצינו.
נירה לאמעי רכלבסקי
נוספה תוספת שנייה לגבי חברות ממשלתיות הנדרשות בהכנת תוכנית. כרגע התוספת ריקה, יש אפשרות לשנותה. אין רשימה. מקווים שיביאו רשימה, נראה אם יביאו רשימה.
היו"ר יעקב אשר
בבקשה.
שלו בראנץ
הצענו נוסח במכתב שכוון לאדוני לפתור את הסוגיה הזו כי אי אפשר לקדם תוכנית מצד אחד, אי אפשר לקדם תוכנית בלי שימוש בשלל סמכויות שאנו לא יכולים עכשיו לחשוב עליהן – סמכויות תכנון ובנייה וסמכויות שהוזכרו פה. מצד שני, המטרות בחוקים האלה לאו דווקא עולות בקנה אחד עם חוק האקלים. לא מזכירות אותו. לכן הצענו נוסח שאומר כך: שלא תופעל סמכות לפי דין במטרה לקדם מטרות חוק זה ובכלל זאת עמידה ביעדים שנקבעו בו אלא בהתאם להוראות התוכנית הלאומית להפחתה ובמסגרת יישומה כלומר מצד אחד בתוכנית האקלימית יהיה אפשר להוסיף מטרות כל עוד אינן נוגדות את החוק המסמיך- -
גיל פרואקטור
לא מקובל.
היו"ר יעקב אשר
יש ממשלה, והיא יכולה להחליט בתוכנית על דברים מסוימים. זה לא החלטה של שר אחד ולא השר אפילו. יש ממשלה. אותה ממשלה שאתה חוסה תחת כפניה בכל מקרה. לכן זה מיותר.
שלו בראנץ
אנחנו מבקשים למנוע שני מצבים – אחד, שבו פקיד או גוף מבקש לממש את סמכותו לפי חוק מסמיך אחר כדי ליישם את התוכנית, התפקיד שהוטל עליו, ומישהו יטען: זה מטרה זרה לחוק שלך.
היו"ר יעקב אשר
אין יטען או לא. שוב – אין צורך – ממשלה יכולה להחליט בתוכנית שצריכה לעבור את כל ההיררכיה הזו שדיברנו עליה. חברים, בחנתי את זה בבוקר את המכתב שלכם וזה מיותר.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
השאלה האם סעיף 44 לא גורע מהאפשרות של הממשלה לקדם עניינים אחרים? שלא יגידו: אתם לא יכולים לעשות תהליך?
היו"ר יעקב אשר
לא. על זה דיברנו קודם. הבקשה שלהם שמסתמכת על זה, הולכת על דבר אחר, שהוא בלתי אפשרי בעליל לומר שהממשלה לא יכולה לעשות תוכנית. אם הממשלה תגיע למסקנות, שיכולה לעשות תוכנית, יש הדברים המקובלים.
דלית זמיר
ההצעה הזאת היא ההפך משמירת דינים – היא פגיעה בדינים. זה אומר שאם אני יכול לפי דין אחר לעשות משהו שגם משרת את המטרות- -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
נניח להקים תחנת כוח – האם החוק הזה יכול לומר: לא עמדתם ביעדים, אתם לא יכולים? אין בהוראות כדי לפגוע למעט סמכויות, תפקידים וחובות שהוטלו במפורש לפי חוק זה. בחוק זה הוטלה סמכות להגיע ליעדים. לא הגעת ליעדים – אנו יכולים להפעיל את זה ולא תוכלו להפעיל תחנת כוח.
היו"ר יעקב אשר
זה לא סמכות.
נטע דרורי
זה לא סמכות וזה מה שאילת אמרה ואסביר. כאשר אנו מדברים על השגת היעדים, החוק הזה אומר – ואלה הסמכויות שניתנו במפורש, לעשות תוכניות, והן באמת המטרה שלהן להגיע לזה שהיעדים האלה יושגו וזה יהיה המצב – זה נכון לא רק לגבי היעדים אלא גם לגבי זה שיהיו תוכניות היערכות והדברים יתקדמו וימומשו. החוק הזה קובע יעדים ברמה הממשלתית הגלובלית הכוללת. לא מתייחס לפרויקט ספציפי.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
את אומרת שהחוק הזה לא יכול לעצור לי פרויקטים ספציפיים? כלומר אני רוצה מחר כממשלה להרים תחנת כוח, ולא עמדתי ביעדים – בית המשפט לא יכול לומר לי: כצור, אתה לא יכול לעשות את זה?
דרור בוימל
את שואלת על סעיף 20?
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
גם 44.
דרור בוימל
ודאי שלא.
נטע דרורי
זה היה הטיעון שעלה קודם לגבי השאלה של היעדים, ושל המשמעות של האמירה הגלובלית – גם אילת התייחסה לזה לגבי השאלה, האם יש עילה לעצור פרויקט ספציפי כן או לא. העמדה שלנו שהיעדים שנקבעים בחוק הם ממשלתיים, גלובליים, הם לא מתייחסים לתוכנית ספציפית נקודתית כזו או אחרת ואומרים: את זה אי אפשר לאשר או את זה אסור לאשר. זה לא עובד כך. גם החוק הזה לא מטיל חובה לעשות פעולה מסוימת, גם כאשר נקבעת תוכנית לאומית או תוכניות משרדיות, לא משנה, היא לא משנה את המצב החוקי הקיים. למשל, אם אנחנו – זה דוגמאות שניתנו בדיונים קודמים – אם מקדמים לצורך השגת היעדים חקיקה חדשה – הסדרת העיסוק במערכות קירור – הצעה שהוועדה בכנסת אישרה אותה בשבוע שעבר – זו חקיקה חדשה. זה שיש לי תוכנית, לעשות חקיקה חדשה, לא אומר שכבר יש חקיקה חדשה בתוקף. זה שאני רוצה להסדיר עיסוק של טכנאי הקירור לא אומר שהתוכנית אומרת שתהיה הסדרת עיסוק ומאותו רגע יש הסדרת עיסוק. אנו אומרים: יש לעשות חקיקה חדשה או תקנות או לקדם תוכנית – כל הדברים הללו לפי הדין. אם צריך חוק חדש, צריך לעשות חוק חדש והתוכנית היא שיהיה חוק. אם צריך לתקן תקנות, התוכנית אומרת: צריך לתקן את התקנות, והתקנות יתוקנו כפי שמתקנים את התקנות. אם יש פרויקט שיש לבצע אותו וכדי לבצע אותו צריך לקבל היתר או לשנות תוכנית מפורטת לפי חוק התכנון והבנייה, לא התוכנית הממשלתית או הלאומית- -
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
אומר לך מה מפריע לי בסעיף 44. כותבים פה: אין בהוראות חוק זה לרבות ביעדים שנקבעו בסעיף 3 כדי לגרוע מהוראות כל דין – מצוין – למעט סמכויות, תפקידים וחובות שהוטלו במפורש לפי חוק זה. אני אתכם. החשש שלי הוא של התעשיינים וגם המכון לכלכלה, שיבוא החוק הזה ובאמצעותו יעצרו את הממשלה כדי לקדם דברים אחרים שיורידו את יוקר המחיה ושיעזרו לכלל אזרחי ישראל.
נטע דרורי
החוק הזה לא אומר דבר שהמשמעות שלו היא לעצור את הממשלה. הוא אומר בסך הכול שיש סמכויות ותפקידים לפי חוק זה. מה הסמכויות והתפקידים שקבועים בחוק – אפשר לבקר את זה- -
קריאה
אנו מתנגדים לניסוח של התאחדות התעשיינים.
נטע דרורי
החוק לא אומר: אסור לקבל החלטה מסוימת כי יש יעד.
נירה לאמעי רכלבסקי
תיקון אחד נוסף לתוספת השנייה לשעבר שהפכה להיות שלישית: סעיף 12. תאגידים שהוקמו לפי חוק וחברות ממשלתיות הנדרשים בהכנת תוכנית היערכות לשינוי אקלים. תאגיד מס' 6, רשות נחל באר שבע, לא רלוונטית – נסגרה. הוסף לנו פה המוסד לביטוח לאומי. שירות התעסוקה אני מבינה שלא? אז המוסד לביטוח לאומי גם יצטרך להכין תוכנית היערכות.
היו"ר יעקב אשר
ההערות של הממשלה – נשלב אותן כשיהיה על אותו סעיף. אז הן ייאמרו. גברתי, הוספנו חבר נוסף מהשלטון המקומי.
נירה לאמעי רכלבסקי
הוקרא כבר בנוסח הקודם.
היו"ר יעקב אשר
יודע. אני מבקש רק להוסיף או להצהיר לפרוטוקול – מישהו נמצא ממש"מ? הכנסנו סעיף של האוכלוסיות המוחלשות. יש עכשיו שני חברים ושני ממלאי מקום, בלי האזוריות. אני מבקש, ואם צריך להכניס בחוק, אשמח, ואם לא, הצהרה שלכם לפרוטוקול – אם את צריכה לבדוק – תבדקי ותחזירי תשובה, שהנציג וממלא מקומו כפי שעשינו במגזרים מוחלשים, אוכלוסייה ערבית, אוכלוסייה חרדית, בנציג של המש"מ יהיה נציג אחד של כלל הרשויות ונציג של הרשויות הגדולות. למה הרשויות הגדולות - לא נכנס פה פורום ה-15, אם יש לכם פורום לא אכפת לי שיהיה – כי הרשויות הגדולות מאוד קריטיות ופעילות בנושא הזה. לכן אני רוצה שכל מה שנקרא השלטון המקומי יקיף הכול. יש מועצות אזוריות, נציג וממלא מקום, יש לנו מוחלשות של מקומיות שחילקנו אותן למוחלשות, וברגיל אני רוצה שיהיה אחד כזה ואחד ממלא מקום, מה שתבחרו.
הילה זהבי
ניתן תשובה.
קריאות
אין חוק אקלים בלי יעדים.
היו"ר יעקב אשר
נתכנס ב-13:50.


(הישיבה נפסקה בשעה 13:36 ונתחדשה בשעה 13:50.)
היו"ר יעקב אשר
אני מחדש את הישיבה.

שתי הבהרות שדיברנו קודם.
נירה לאמעי רכלבסקי
בסעיף 32, ועדת המומחים – קיבלנו את ההערה לגבי ההפרדה הנדרשת בין מדעי הסביבה ואקולוגיה, והנוסח יהיה אקולוגיה כתחום מומחיות ומדעי הסביבה והפחתת פליטות גזי חממה כתחום מומחיות נוסף שלגביו יהיה נציג אחד. מקווה שזה ברור, שמשפט ומדיניות ציבורית זה תחום אחד. טכנולוגיה וחדשנות זה תחום אחד.

הדבר השני בעניין מועצת האקלים- -
היו"ר יעקב אשר
ביקשתי מהרשויות המקומיות להבהיר – מבקש להבהיר את זה בחוק – כמו שעשינו במוחלשות שהוספנו מוחלשות שזה חבר שיש לו גם ממלא מקום אמרנו שיהיה אחד מהמגזר הערבי או מהמגזר החרדי שזה פחות או יותר נותן את המוחלשים למרות שיש עוד אבל אי אפשר להגיע לזה, ולגבי הנציג הראשון שיומלץ על ידי מרכז השלטון המקומי יהיה מי שיומלץ על ידם אחד והשינ או ממלא המקום או החבר הקבוע אחד מהם חייב יהיה להיות מקרב הרשויות הגדולות שהם קטליזטור מאוד חשוב בעניין הזה.
קריאה
אפשר כמה מילים?
היו"ר יעקב אשר
לא כי אני לא משאיר שיקול דעת.
קריאה
לגבי הרשויות הקטנות.
היו"ר יעקב אשר
גם לגבי זה – פתרנו את זה. תראי בחקיקה שעשינו, סעיף 145, בוועדה – מועצה ארצית בנושא של ימונו נציגים – אנו נשארים בנוסח.
נירה לאמעי רכלבסקי
לכל נציג יש גם ממלא מקום. כן. וספציפית לנציגים של הרשויות הקטנות- -
היו"ר יעקב אשר
בנוסח הזה אנו מסמיכים אותם להוסיף את זה – כי כרגע זה לא מופיע בפנינו, שיוסיפו.
קריאה
לפי שיקול דעתנו.
היו"ר יעקב אשר
שניהם כן אבל אחד מהם, שיקול דעתכם יהיה לפי הגדולות. מי יהיה מהגדולות אתם תחליטו – לא אני.
נירה לאמעי רכלבסקי
גם יש לכם שיקול דעת לגבי מועצות חרדיות או ערביות.
היו"ר יעקב אשר
שיקול הדעת הוא שלכם לפי המלצה שלכם. אנחנו הגדרנו שיהיה חבר כזה וממלא מקום כזה.
קריאה
לגבי הקטנות, לא חייב שיהיה מקרב הרשויות הקטנות כי לפעמים מגזר ערבי לא מייצג את המגזר החרדי, כפי שאמרתי.
היו"ר יעקב אשר
לכן יש מקום.
קריאה
יש נציגים שיכולים לייצג את המאפיינים הייחודיים של הרשויות הקטנות.
היו"ר יעקב אשר
אני לא חושב שאני רוצה לשלוח פקיד ממרכז שלטון מקומי שמייצג את שניהם. לא בטח שרוצה זאת. לכן הנוסח נשאר כפי שנשאר.

לגבי השר, האם זה בהתאם או לא בהתאם – העמדה של משרד המשפטים – קאט קליר - שאין הבדל בין בהתאם. זה נאמר לפרוטוקול. תאשרי את זה בבקשה.
אילת פלדמן
מאשרת.
היו"ר יעקב אשר
אני מסכים שצריך לטפל ברעה החולה הזאת כללית – לאו דוקא בחוק הזה, אבל לא במסגרת החוק הזה.

זה עלול לקרות. אני מאמין שזה לא יקרה כי אותו שר גם יש לוח זמנים שצריך לגמור דברים. אני מאמין שזה לא יקרה, מתפלל שזה לא יקרה. לחסום את הפרצה הזאת – נצטרך לחסום באופן רחב, גם לגבי מועצה ארצית ואלף דברים אחרים.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה לא אמור לקרות.
היו"ר יעקב אשר
אם כן, אנו מגיעים עכשיו להסתייגויות. המינוי הוא טכני בגלל נושא ניגוד האינטרסים והדברים הללו.

אנו מגיעים להסתייגויות. הסתייגויות של ישראל ביתנו – אנו מעבירים את זה למליאה. סיעת העבודה. יש לה 15 הסתייגויות. אנו מעלים את זה למליאה. סיעת המחנה הממלכתי – 15 הסתייגויות. יעלה למליאה. חבר הכנסת לשעבר – לא באופן רשמי תקבל כמה דקות לנימוק.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
נצביע על ההסתייגויות?
היו"ר יעקב אשר
נצביע עליהן. אני מעלה את ההסתייגויות של ישראל ביתנו. מי בעד ההסתייגויות – ירים את ידו. מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
3 נגד. 2 בעד. אין נמנע.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה על הכול.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד ההסתייגויות של סיעת העבודה – ירים את ידו. מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
3 נגד. 2 בעד. ההסתייגויות ירדו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד ההסתייגויות של המחנה הממלכתי? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
ההסתייגויות ירדו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
אתה לא צריך להגיד כל פעם. חבר הכנסת לשעבר, פרופ' טל, בבקשה.
אלון טל
תודה רבה, אדוני היושב-ראש. קודם כל, אני רוצה להביע הערכה שלי – החלטתי לפתוח עם משהו כללי שאולי ישמח אותך, זה המדרש שלדעתי הכי מתאים לנושא שינוי אקלים. תבינו את החשיבות אחר כך. תני רבי שמעון בן יוחאי, משל לבני אדם שהיו יושבים בספינה – חבורה של אנשים.
היו"ר יעקב אשר
מבהיר לפרוטוקול – אני אישית נתתי לו את האפשרות לפני ההסתייגויות הפורמליות לומר כמה דברים.
אלון טל
אמשיך. נטל אחד מהם מקדח והתחיל קודח תחתיו. כלומר לוקח מקדחה בסירה. אמרו לו חבריו: מה אתה יושב ועושה? אמר להם: מה אכפת להם? לא תחתיי אני קודח? אמרו לו: שמיים עולים ומציפין עלינו את הספינה. כלומר האתגר האקלימי הוא אתגר בין לאומי. אם מדינה אחת מאפשרת לאנשים לקדוח בתוך הסירה, כולנו טובעים ביחד. זה המשל לדעתי שצריך להנחות אותנו. לכן כשאני מסתכל על הנוסח האחרון, התאכזבתי כי סך הכול חלק מתפקיד החוק הזה הוא פנימי ליצור מסגרת, וחלק, לומר לעולם: מדינת ישראל אנחנו לא עברייני אקלים. אנחנו, כאשר כל העולם נכנס מתחת לאלונקה להביא את כדור הארץ למקום בריא יותר, גם אנחנו מתחת לאלונקה. לצערי אם אנחנו מסתכלים על חלק מהשינויים זה לא כך.

אהבתי את ההסבר שלך, שהצו צריך לעבור אם משנים את היעדים. בכל זאת לדעתי ההסתייגויות הראשונה שמציע, שינוי ביעדים לאומיים להפחתת פליטות טעון אישור ועדת הפנים והגנת הסביבה. אמירה ברורה לעולם.

הסתייגות שנייה, ופה אני מבקש להתייחס לשאלה שאם אנו רוצים 30% או 27%. אדוני היושב-ראש, אני רוצה להקריא לך 4 מדינות שהתחייבו להפחתה מ-1990: דנמרק – 70%, גרמניה – 65% עד 2030, 88% עד 2040, פינלנד - נייטרלי, 0 פליטות עד 2035. אנגליה – 68% עד 2030, כלומר אנחנו גם עם 30 לא נמצאים בליגה לאומית ולא בליגה ב'. אנו מצטיירים בתור בטלנים או שלא אכפת לנו. לכן אני חושב שיש אמירה מאוד חשובה להשאיר את זה 30, והסיבה הנוספת שאנו כבר עוסקים בהכנת התוכנית הלאומנית הבאה, NBC, ואם אנחנו נשארים עם 27% ב-2033 וזה מה שיהיה כי מן הסתם הממשלה תנצל את הזמן – אין מצב שנגיע לאיפוס הפליטות שזה גם חלק מהחוק, כלומר 17 שנה לא זה מספיק לסגור 73%.
היו"ר יעקב אשר
יש לי הרבה מה לענות אך מאחר שאין לנו זמן לא אענה.
אלון טל
הפחתת הזמן. אני מעריך את זה שקיצרתם משנתיים לשנה וחצי את מועד הזמן להוציא את תוכנית האדפטציה. אני מציע שניתן עוד צעד של חצי שנה, ולמה – אני מסתכל למדינות שכבר הציעו תוכנית לאומית לפני עשור שנים – ברזיל, קמרון, צ'ילה, קניה. לא מדינות עשירות. כלומר אנחנו גם ככה באיחור מבחינה בין לאומית.

אחרון, עדיין מציע, שתשקול ברגע האחרון, באתי בדברים עם האנשים במשרד האנרגיה ואפילו עם חברנו היקר עידו מור, והגענו לשלושה תיקונים מעשיים שאפשר לשלב במסגרת.
היו"ר יעקב אשר
הזכרת לי משהו ששכחתי. עידו לא פה – אומר בנוסח שלי מה שהבנתי. רציתי לצרף חבילה מסוימת של צעדים, שאתה מכיר את חלקם. הצעת עוד דברים רק העניין שזה חקיקה. אי אפשר להלבישה בחקיקה פה, כי זה הייעוץ המשפטי שלי אמר לי. תומר – הייעוץ המשפטי של הוועדה. חקיקה שקשורה לאנרגיות מתחדשות וכו'. אני אומר לך במפורש, ויש על זה הסכמה עם האוצר – אגיש דבר כזה – או זה יבוא בתזכיר שלהם או, אם צריך, אעשה זאת בהצעת חוק פרטית שלי. יש כבר שלושה דברים שאני צריך לבחון חלקם כי זה השפעות גם עם רשויות מקומיות או דברים מסוג זה. אבל כמה דברים שחלקם אתה יודע. אני מודיע כאן לפרוטוקול – אמרתי לכתחילה בדיונים ולכן כל מה שאמרתי אני גם מקיים בסוף בעז"ה – נבוא גם עם זה. אי אפשר היה לשלב בתוך.
אלון טל
אם אתה אומר שזה יבוא לוועדה בסוף.
היו"ר יעקב אשר
חבילה של דברים לקדם אנרגיות ירוקות. עדכונים עקיפים לחוק. לא יכול במה עכשיו.
אלון טל
במסגרת התוכנית הלאומית, הרי בשנת 2020 ממשלת ישראל כבר אימצה לעצמה יעד של 30% אנרגיה מתחדשת עד 2030.
היו"ר יעקב אשר
זה היה פייק.
אלון טל
לכן אני מציע שלא יהיה פייק.
היו"ר יעקב אשר
זה היה פייק. כי לקחו את הצעת החוק, השאירו שהממשלה יכולה מתי שהיא רוצה להחליף מה שהיא רוצה, רק אמרו: נזרוק אופיום להמונים ונעשה את זה, מה שנקרא. אמרתי את זה בישיבה הראשונה, אמרתי בשנייה. אף אחד מהאוצר ובוודאי לא מהגנת הסביבה לא ביקשו ממני להוריד את זה. אני עומד על זה כי אני רוצה ללכת על משהו אמיתי. אני הולך על חוק אמיתי. 27 זה מה שנחתם במסגרת האמנות – הסכמי פריז. לכן אני אומר – אם רק נסתכל איך ניראה כלפי חוץ אבל נעבוד עם פייקים, זה הפטנט הישראלי הכי טוב, והנציחו את זה 4 שנים. 4 שנים לא קרה דבר עם העניין הזה. שתי ממשלות שונות לחלוטין. תודה רבה על כל הסיוע והעזרה.
קריאה
ולשנות יעדים זה לא פייק?
היו"ר יעקב אשר
אל תאלצו אותי לעשות מה שאיני רוצה. אתה יודע שאיני אוהב. רע"ם-תע"ל. רוצה לומר כמה דברים? היושב-ראש לשעבר של הוועדה.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
רע"ם-תע"ל זה דבר חדש? רע"ם. תודה רבה, אדוני היושב-ראש. לא אצמד לזמן. איך הצבעתם?
היו"ר יעקב אשר
ארבע חבילות כבר. עד חמש דקות, בבקשה.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
היושב-ראש, הנוכחים כולם, החוק הזה היה צריך לבטא את האני מאמין – סביבתי אקלימי של מדינת ישראל בכל הנושאים הקשורים לאקלים, לסביבה. הוא היה צריך לצאת בצורה שתכבד את מדינת ישראל בשנת 2024, אלא שהחוק הזה יצא דומה לכל החוקים המטורללים שהקואליציה של היושב-ראש מביאה אותם למליאה. חלק מהם מנוגדים לחוק הבין לאומי, חלק מהם גזעניים, חלק מהם דיקטטוריים ומביישים כל ספר חוקים בכל מדינה. החוק הזה, אזרחי המדינה לא יתגאו שעבר חוק אקלים במדינת ישראל. לא היה לממשלות לדורותיהן אגב תפיסת אקלים, וגם אחרי החוק הזה לא יהיה למדינת ישראל תפיסת אקלים כפי שהיה צריך להיות. אני יכול לזהות מהמקום שלי כמה לקונות חמורות בחוק שיעבור, אני מניח שיעבור כמובן. החוק לא מתחשב באלה שהמדינה צריכה לתת להם יד כדי לקדם נושאים סביבתיים. לא לשם סיבה אחרת. אבל אם יש לך תפיסה סביבתית, ואתה יודע שלא כולם יכולים לעמוד בה באותה מידה, ואתה צריך להכניס יד לכיס כדי לקדם את הרעיון הסביבתי אצל אלה שלא יכולים לעשות זאת, בחוק הזה לא עשיתם זאת ביודעין. כלומר פתחתם פתח לכישלון במקום מסוים, ואיזה תפיסת אקלים וסביבה זאת שאפשר גם להתגזען בה, לעשות אותה סביבה ליהודים, סביבה לערבים, אולי גם אקלים ליהודים, אקלים לערבים, וגם אנא אערף – אוויר ליהודים, אוויר לערבים. זאת בעיה.

שנית, אין ייצוג מתאים בוועדות המומחים לאזרחים הערבים, שהם 20% מאזרחי המדינה וגם לחרדים – אני זועק את הזעקה של ארז. בדרך כלל אנחנו נדפקים לפניכם, ארז. כך גם בהרכב המועצה והמשקיפים. כלומר, היושב-ראש, בהיותי אזרח, לא בהיותי חבר כנסת, לא יכול להרגיש שאני יכול להתגאות שעבר חוק אקלים במדינת ישראל. זה חוק לא טוב. על כן נצביע נגדו. תודה.
היו"ר יעקב אשר
תודה רבה. מי בעד ההסתייגויות 1 עד 10 כולל, של רע"ם? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
3 בעד, 5 נגד. ההסתייגויות נפלו. ידידי יושב-ראש הוועדה לשעבר שאני מכבד אותך מאוד, דווקא נגענו כן והרבה בעזרת הגר ואחרים – לא אתן לכולם את הקרדיט. הכנסנו בכמה אפשרויות, גם המבט על האוכלוסיות הפגיעות. גם אגב בכל הצעה של המדינה בכלל לא היה בכלל תקציב לכל העניין הזה. הכנסנו פה סעיף מרכזי שנותן תקציב על הכול, וגם התעקשתי, וזה היה לפני שתי דקות מול השלטון המקומי שהוספנו נציג אך אמרנו: הוא או ממלא מקומו יהיה אחד שמייצג את הערבים, הדרוזים והצ'רקים ואחד שמייצג את החרדים – פעם זה ממלא מקום, פעם זה - נציג אחד מכלל הרשויות. עשיתי את זה לבד.

אם כך נעבור אחר כבוד לסיעת יש עתיד. רק אומר דבר אחד – אגב, קודם פרופ' טל התחיל עם ברכות ואז שכח אותן. זה בסדר. בטלפון זה גם טוב. סיעת יש עתיד, אני רוצה לשמוע את ההסתייגויות שלכם. נעשה זאת בקצרה ובצורה מרוכזת ונכונה אך אני מוכרח לציין – הייתם בכל הישיבות, גם מטי – לא אומר נגד אחרים. חלק מהדברים עשינו יחד, חלק גדול לא עשינו יחד. יש לכם הרבה מניות בחלקים הטובים שזה אמרתי בתחילת הדיון היום – אם גם הממשלה לא כל כך אוהבת את היושב-ראש עכשיו וגם יש חלק בשולחן הזה שאוהב את היושב-ראש פחות סימן שאנו באיזון נכון. זה למדתי גם ממך.
ווליד טאהא (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
אבל הם לא מגדירים זאת כטובים אלא פחות רעים.
היו"ר יעקב אשר
חברת הכנסת מטי הרכבי, בבקשה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אנחנו אוהבים את היושב-ראש. אני מבקשת את הסתייגות 1 ו-2 לנצל כמילות פתיחה. מדבר על צדק אקלימי.
היו"ר יעקב אשר
אז 3 גם כן.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
זה קצת על בעלי חיים, משהו שונה אבל בסדר. אדוני, ציינת בתחילת דבריך, אני שנתיים בכנסת, ואחד הציוויים האישים שלי כנבחרת ציבור זה לראות את החקיקה גם בראייה עתידית. החוק הזה אמור להראות לנו את כוכב הצפון, ולהוביל אותנו במסלול באמת של הגבה למצב הקשה שכדור הארץ נמצא בו. לצערי לא בכל המקומות בארץ ובעולם רואים את כוכב הצפון כי יש מיסוך של זיהום אוויר וגזים וגזי חממה אז חשוב שנזכור לנו שהחקיקה הזאת כל הזמן מציגה לנו את כוכב הצפון.

הציווי האישי שלי הוא אפילו לא עבורי אלא עבור הדורות הבאים, עבור הנכדים והנינים שלי, ואנו כן רוצים שהכדור הזה יהיה מקום שראוי לחיות בו הרבה דורות קדימה, וזה באמת, ההתמדה שלנו בדיונים הייתה מתוך השליחות הציבורית ולא במשקפיים קצרות מועד. לכן ניהלנו את הדיון בצורה מאוד עניינית. זה מצפן ערכי, שכל השולחן הזה מחויב לו, ואני יודעת שגם הצד הזה מחויב באותה מידה.

לפני שבועיים הייתה פה הצעת הוועדה שהייתה – זה היה לא לבלוע ולא להקיא אבל הייתה הצעה שהיה בה הרבה מאוד שכל מבחינת גמישות החוק הזה ולצערי יש פה בהצעה המובאת בפנינו נסיגה. עמדתנו – ואמרנו זאת כבר – שכפי שהחוק מנוסח עכשיו, הוא נותן יותר מדי גמישות לממשלה, ומסרס את המקום של הפרלמנט ו-וועדת הפנים, כמי שמפקח ומוודא באמת שהיעדים יושגו.

אמרנו בתחילת הדיון שהשמים לא ייפלו. השמים נפלו. ודי להסתכל על אירועי הקיצון בחום שנשבר השנה ובגשם שהיה לא מזמן ואנשים שטובעים במעלית ובגעתון. כלומר באמת השמים נפלו, וברוח התרבות אני רוצה לסיים את המילים שלי, ברוח התרבות שפושה במדינת ישראל, אני כן רואה לנכון לסיים בציטוט – אדוני , אתה יודע שרבי שמעון בר יוחאי אמר: קשה תרבות רעה בתוך ביתו של אדם יותר ממלחמת גוג ומגוג, ואני רוצה לצטט שלוש שורות ממסקנות ועדת מירון שאמרה, ואנו רואים כחוט השני: תרבות רעה מצאנו בתוך ביתנו. בתוך גופים ציבוריים, ברשויות שלטוניות ובקרב שליחי ציבור - נבחרים וממונים, שהציבור הפקיד בידיהם את שלומו ואת ביטחונו. מצאנו תרבות רעה של הצגת דברים למראית עין בלבד, של התעלמות מהתרעות חוזרות ונשנות, של שאננות ושל קיבעון מחשבתי בעניינים משמעותיים הנוגעים לבטיחות הציבור ולשמירה על חיי אדם. תרבות רעה של היעדר משילות ושלטון החוק ודפוס פעולה של דחיינות ושל הימנעות מקבלת החלטות. מציאות של התנהלות המושפעת לרעה מאינטרסים פוליטיים ומשיקולים זרים, תרבות רעה של ראש קטן, של מזעור האחריות ושל התחמקות ממנה.

זה נאמר על המירון ואפשר לקחת את המשפטים הלאה ולשזור אותם כחוט השני בהרבה מאוד מחדלים, ולא ארחיב כמה זה מתאים.
היו"ר יעקב אשר
תודה רבה. אם כך אני מעלה להצבעה את הסתייגויות 1, 2, 3, 4 של סיעת יש עתיד. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. אומר מילה על מירון כי זה פצע שמדמם אצלי בלב. יש היסטוריה לסיפור הזה. אני הייתי בכנסת ב-2014. לא רוצה לומר מי היה שר אוצר אז. עמדנו על כך שהמדינה תשקיע כסף באתר הכי מתויר במדינת ישראל לתשתיות, להרחבת הבטיחות, לכל הדברים הללו. עמדנו על כך. אני זוכר ישיבות פה, שגרוננו יצאו ככרוכיה. אפילו הייתה הצעת חוק. את זה לא עשו. אם היו עושים את זה – כי גם פה הפתרון בסוף הוא כסף. כלומר יש דברים שצריך גם כסף. ואני אומר, לא היית ב-2014, אם היו עושים – ואת לא היית פה ב-2014.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אבל קולכם דעך במבחן התוצאה.
היו"ר יעקב אשר
קולנו לא דעך. אם אז היו רואים שהמקום הכי מתויר במדינת ישראל שבאים מכל העולם, מקום דתי עם כל המשמעויות וחצי מיליון איש ולא נראה כפי שנראה עד היום בלי הרחבת דברים, בלי לטפל בטופוגרפיה של המקום בצורה נכונה, בלי בטיחות – בסוף זה קורה כי בסוף הציבור הולך.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
רוויזיות על הכול.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
הסתייגויות 5 ו-6. אדוני יושב-ראש הוועדה, האופוזיציה הגישה אלפי הסתייגויות לחוק הזה, שמשקפות את הכעס, את התסכול ואת הדאגה העמוקה שלנו מהתוצר של החוק הזה. התפקיד שלי החוק הוא קריאת כיוון לממשלה. להכניס את הממשלה למסלול של עבודה ממוקדת, יסודית, נכונה במאבק במשבר האקלים ואני חושב שהנסיגה מהיעדים העלובים שנקבעו בהצעת החוק המקורית, השנמוך שלהם ואז לאפשר לממשלה גם אותם לדחות בהודעה לכנסת קובעת – הדחייה של העמידה ביעדים ל-2033 מה היא אומרת למשרדי הממשלה? מה הקול הקורא? שלא צריך להתחיל לעבוד. שאפשר להמשיך עסקים כרגיל. מה שהיה הוא שיהיה.

אנו מתנגדים לחוק כי אין בו הדחיפות הנדרשת למול המשבר הזה, משבר שמציב בפנינו אתגרים, שהם גם חוצי גבולות, שנוגעים למסלולי אספקה, לאתגרי מזון ומים, לאתגרים שמסכנים את הביטחון הלאומי של מדינת ישראל ואין בו מה שדרוש בשביל לעשות את זה.
היו"ר יעקב אשר
תעצור ותמשיך. מי בעד הסתייגויות 5 ו-6? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו. 7 ו-8.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
עשרות שעות בילינו פה בוועדת הפנים והגנת הסביבה בהובלתך ואני ואמר זאת לזכותך בניסיון לשפר את החוק ולהביא אותו לגרסה שהיא אפקטיבית ואסרטיבית שתוכל באמת לחולל שינוי. פעם אחת לא הגיעה השרה להגנת הסביבה לדיונים, לא ישבה פה סביב השולחן הזה ואמרה את מה שיש לה לומר. שלחה אומנם את הפקידות הכי גבוהה שיכולה לשלוח, פקידות הכי בכירה שיכולה לשלוח, מקצועית שאני מאוד מעריך, אבל לא יכול להיות שבהצעת חוק כה דרמטית השרה להגנת הסביבה תדיר רגליה, שלא לומר תברח מדיוני הוועדה כי זה לא נעים לה, כי זה קשה לה. היא התראיינה בוועידת האקלים באזר בייג'ן והצהירה שלא הולכת לסגת מהיעדים הלא שאפתניים שנקבעו בהצעת החוק. הבטיחה ולא עמדה בזה כלומר יש פה נסיגה שבעיניי מסוכנת כי מה הקריאה למשרדי הממשלה – אל תעבדו עד 2033? זה לא רק הבטחה פנימית לתוך משרדי הממשלה. זה גם הבטחה חיצונית. ישראל הבטיחה בפני העולם שנעמוד על 27% הפחתת פליטות. מה נגיד עכשיו – לא 2030 - 2033? איזו בדיחה. פשוט עבודה בעינים וחא התכנסנו לפה לעבודה בעיניים. זה ישראבלוף שאנו לא מצליחים להבין וזה מצער אותי כי הנוסח שאתה הבאת לא מגלם את הנסיגה הזאת, לא מגלם את הפשרה הזאת, ואני לא השתכנעתי ולא הצלחתי להבין מדוע היא באה.
היו"ר יעקב אשר
אסביר. מי בעד הסתייגויות 7 ו-8 – ירים את ידו. מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
לגבי מה שאמרת, ואני לא גרופי של אף אחד – החוק הזה הגיע לשולחן הוועדה אחרי שהוא ישב הרבה זמן במדינה. אני יודע למה הגיע, כי אישרתי להיכנס אליו. ידעתי כמה זמן זה ייקח לי וכמה אשלם על זה מחירים בדברים אחרים שאני מקדם ורוצה לקדם. אומר את האמת – יש לי ביקורת גם על השרה ועל המשרד אבל החוק הזה הגיע בגלל התעקשות של המשרד להגיע לפה. לא היה לחץ ממשלתי אחר בעניין. הלחץ היה של השרה, של המנכ"ל הקודם ושל המנכ"ל הנכנס. באמת. בלי ועידת אקלים, עם ועידת אקלים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
ועידת אקלים בבאקו.
היו"ר יעקב אשר
לא מעניין אותי למה. ביקורת – זה בסדר גמור. אני נותן 30 שניות לגבי הנושא – ביקש המנכ"ל להתייחס.
אסף יזדי
ראשית אני מצטרף להערכה ולתודה ליושב-ראש שהוביל את החוק הזה.
היו"ר יעקב אשר
לא נתתי לך בשביל זה אלא כדי שתיתן לי בראש. בבקשה.
אסף יזדי
אני אומר גם את עמדת השרה – לא רק עמדתי ועמדת המשרד – אנו מברכים על כל צעד שמחזק את המחויבות לעמידה ביעדים ויש שורת צעדים כאלה. עם זאת אנו סבורים שנכון להישאר ביעדים המקוריים של 30% ל-2030 ולא להוריד ל-27%.
היו"ר יעקב אשר
לא אחזור על דבריי – 27% זה הדבר האמיתי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
מה עם הדחייה ל-2033?
היו"ר יעקב אשר
אמר שהוא לא רצה שייגעו ביעדים בכלל.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אבל מבחן התוצאה חשוב בהקשר הזה. זה השפיל שעבודת הממשלה מתקיימת. אדוני המנכ"ל, זה מרוקן את החוק מתוכן.
נירה לאמעי רכלבסקי
הסתייגות 8 הצבענו. 9 עד 12 הן חלופיות. מקבץ אחד.
היו"ר יעקב אשר
דקה, דקה וחצי. נתחשבן בסוף. אם תרצה בסוף עוד 3 דקות - תקבל.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
בבקשה, ניתן לה.
שי ציון גולומביק
שלא יהיה לי עתיד. אני הולכת לישון בהרגשה שלא יהיה לי עתיד. אני הולכת עכשיו לשיעור מוזיקה, רוצה להיות מוזיקאית ולא חושבת שהחוק הזה מספיק טוב כדי שאוכל להמשיך לחיות פה. מבקשת בבקשה שהיעדים יהיו 30 ושלא יהיה אפשר להעלותם ולהורידם בצו, שלא יוכלו לתת עוד 3 שנים, כי 3 שנים זה – כי אם לא נפחית מספיק פליטות עד 2030, אני פשוט לא אוכל לחיות פה, לא אוכל לממש את החלומות שלי. אני מבקשת בבקשה שתעשו כל שביכולתכם להגיע ליעדים שצריך, כדי שאוכל לחיות פה בביטחון.
היו"ר יעקב אשר
תודה לך ולחבריך ועל ההשתתפות.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
רק לומר לצעירה היקרה – אנחנו כל כך כמוך דואגים לעולם פה. את נוגעת בכולנו. כל אחד שמצביע חושב על כדור הארץ, ואת יכולה לישון בשקט.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד הסתייגויות 9 עד 12? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 3. נגד – 5. ההסתייגות הוסרה. 13, 14.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אדוני, אנחנו מחוקקים את החוק הזה על רקע הרבה מאוד החלטות ממשלה שלא ממומשות. אנו מודעים היטב בוועדת הזאת על מחדלים שקיימים כמו משבר הפסולת, משבר שריפות הפסולת, הרבה מאוד החלטות, גם החלטות- - - על פליטות, גם פה שהמדינה הבטיחה לעשות דברים או המשרד הבטיח ולא עושה זאת. אני רגע רוצה להחזיר לדוח מבקר המדינה מיוני 2017 שהמליץ ב-2017 שיוקם צוות בין משרדי לטיפול נושא השריפות והצוות עצמו הוקם רק ביוני 23'. שש שנים אחרי המלצות המבקר. הוקם בעקבות החלטת ממשלה שהשרה סילמן הובילה והצוות הבין משרדי היה אמור לגבש תוכנית אסטרטגית לטיפול בנפגעי הסביבה בשטחים ובראשם שריפות הפסולת שמסרטנות ופוגעות בחיי אדם, והשמים כן נופלים. הצוות, שהורם ביוני 23' היה אמור להגיש מסקנות תוך חצי שנה. עברה כר שנה וחצי והמשרד הזה עדיין לא הגיש את המסקנות. זה אומר שיש פה משרד שאומר שיעשה ולא עושה. לכן יש חשיבות עליונה שהוועדה הזאת תפקח על הפעולות שהמשרד הזה עושה כדוגמת השריפה. אנו חוזרים לשלוש שנים – זה המחלוקת.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד הסתייגויות 13, 14? מי נגד?



הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 3. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
נירה לאמעי רכלבסקי
מקבץ הסתייגויות חלופיות, 15 עד 19.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אחד הדברים שהחוק הזה לא נוגע בו זה הנושא של ההתייעלות האנרגטית. מדבר על פליטות גזי חממה. לא מדבר על התייעלות אנרגטית במונחים של אנרגיה ירוקה וגם לא מדבר בהפחתה של שימוש בדלקים פוסיליים, מאובנים של נפט וכדומה. אני חושבת שכן היה נכון שבמטרה, במהות החוק הזה היה מדבר גם על הנושא של ההתייעלות האנרגטית וגם על הנושא של צמצום שימוש בדלקים פוסיליים כי זה המהות. הרי זה חלק מהתוכניות שמתוכננות ולכן כן היה צריך להגדיר במטרות שזה לא רק הפחתת פליטות אלא גם צמצום דלקים ואנרגיה ירוקה. בעניין הזה אדוני מבקשת שתשקלו זאת בכובד ראש.
היו"ר יעקב אשר
תודה. הסתייגויות 15 עד 19 כולל. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 3. נגד – 5. ההסתייגויות לא התקבלו. 20 לבד. חצי דקה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
חלק מהפרדיגמה ששמענו פעם אחר פעם על ידי בעיקר הממשלה בכובעה כמשרד האוצר זה התפיסה שלפיה השקעה קצרת טווח עדיפה למול השקעה ארוכת טווח וזה בא לידי ביטוי במונח מבחינת עלות מול תועלת ששזור לאורכו ולרוחבו של החוק הזה, ומה שאפשר לחסוך עכשיו – הכשל במונח הזה, שזה ההבנה שמה שחוסכים עכשיו עולה לנו בריבית דריבית אחר כך.
היו"ר יעקב אשר
ביקשנו אפילו שהאוצר ייקח זאת בחשבון בתחשיבים שלו. הכנסנו את זה לחוק.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
מאוד זול להפיק אנרגיה מפחם אבל נשלם על זה בריבית דריבית דריבית. לכן יש להשקיע הרבה יותר – אגב גם בראיית קצרת טווח, 2,500 איש מתים כל שנה בישראל מזיהום אוויר. יושבת לידך עידו נציגת משרד הבריאות. היא יכולה להסביר לך שזו הערכה אופטימית שרק 2,500, שהנתונים הם הרבה יותר גבוהים. לכן העובדה שהדבר הזה, שלא היה בנוסחים הקודמים מתחילתו עד סופו שזור בנימי נפשו של החוק הזה זה קנייה שבעצם מרוקנת את הסעיפים מתוכן. הרי לפי התפיסה הזו, כדאי להמשיך במדיניות הנוהגת ולחסוך עכשיו ולשלם בריבית דריבית אחר כך.
היו"ר יעקב אשר
הסתייגות 20. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 6.
היו"ר יעקב אשר
הסתייגויות חלופיות מ-21 עד 25.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
החלטת הממשלה על 30%- -
היו"ר יעקב אשר
אני רוצה לומר לך, אני כל כך שלם עם זה. אני לא אוהב פייק. ללכת עם האמת. על זה טרחו ועמלו במשרד בזמנו. לא משנה שארבע שנים המשרד עובד אבל הממשלה לא עובדת. טרחו ועמלו. חתמו על הסכם עם הדירקטיבות, הסוכנות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
עד מתי?
היו"ר יעקב אשר
אל תערבב.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
זה אותו מרק, אי אפשר להפריד.
היו"ר יעקב אשר
זה צריך להיות הבסיס. הרי איך נולד 30 – כמו אחד שבא לעבוד על אנשים. אמרו בממשלה: אי אפשר לגעת בזה – בוא נכתוב 20. ההחלטה של הממשלה הייתה בשביל להרגיע את ההמונים. זה הכול. וזה לא מרגיע כי זה פייק. כי זה פייק. עכשיו יעבדו על זה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אם אתה נצמד להגדרות, התחייבנו ל-27% עד 2030, לא עד 2033.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
גם מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה ביקש להחזיר את זה ל-30%. יש פה הצהרה ממשלתית ואמירה של השרה.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד המקבץ? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. המקבץ ירד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
מקבץ 26 עד 30.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אנו כאן מבקשים לתת את הדעת על האנרגיות המתחדשות כי בסוף זאת אחת האפשרויות כן לעמוד ביעדים האלה, ולכן העובדה שהחוק הזה כלל לא מזכיר את ההתייעלות האנרגטית ואת הצמצום בפוסילים, זה באמת לא נכון במהות, בבסיס. יש להתייחס לאנרגיות הירוקות, להתייעלות האנרגטית הזו ולכן אני כן מבקשת לשקול את זה בכובד ראש.
היו"ר יעקב אשר
אמרתי גם קודם – אנו לא יכולים בחקיקה להכניס חקיקת משנה של חוק אחר. היו הצעות של הממשלה. פרופ' טל מכיר אותן אפילו.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
ברמת הדקלציה.
היו"ר יעקב אשר
נטע, במטרות אין אנרגיות מתחדשות? אני זוכר את זה. ממשלה, מוזכר או לא מוזכר? ממשלה, יש לכם התנגדות האם לשבץ את הנושא של אנרגיות מתחדשות במטרות? כחלק מהפעילות שתישקל.
גיל פרואקטור
אין לנו התנגדות.
היו"ר יעקב אשר
אני זכרתי שהמילה אנרגיות מתחדשות מופיעה. לא מופיע בכלל בחוק?
נירה לאמעי רכלבסקי
לא מופיע במילים מפורשות.
עידו מור
אדייק. בסעיף ב כתוב שהעמידה תעמוד באמצעות שני דברים: תוכנית להפחתה ותוכנית הליערכות. התוכנית להפחתה עצמה, מה התחולות שלה והאם חלק מהתחולות האלה הן גם אנרגיות מתחדשות זה בתוכנית, לא בסעיף מטרה.
היו"ר יעקב אשר
לא, בסעיף הפעילות, של התוכניות.
עידו מור
הקושי שצריך לבאר הוא בעיקר של משרד האנרגיה כי הסוגיה של תוכניות לעידוד אנרגיות מתחדשות- -
היו"ר יעקב אשר
אמצעים חקיקתיים, לא חקיקתיים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אין המילה מתחדשות בחוק. עשיתי חיפוש של המילה.
היו"ר יעקב אשר
חברים, שמעתי.
נירה לאמעי רכלבסקי
בסעיף ב שהוא סעיף המטרה שהוא האמצעים שדרכם משיגים את המטרה או בסעיף שמפרט מה יהיה בתוך התוכנית הלאומית.
עידו מור
אנו מתנגדים – תוכניות מן הסתם משרד האנרגיה בסמכויות שיש לו בתוכנית שלו יתייחס.
היו"ר יעקב אשר
שמעתי. 26 עד 30. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
31, 32.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
ההסתייגות הזו עוסקת בגרייס. אני חושב שזה הופך את החוק הזה לאחיזת עיניים, לישראבלוף. זה על הסתייגות 31. אנו מציעים למחוק את ההוראה הזו שמאפשרת לממשלה לדחות את העמידה ביעדים של הפחתת הפליטות ל-2033 בעדכון בלבד של הכנסת. זה כישלון שלנו כוועדה הנסיגה הזו מההתחייבות הבסיסית קודם כל כלפי עצמנו כקריאת כיוון לממשלה של לכו תעבדו על היעדים כשנגיע ל-2030 עם כמה שיותר קרוב ל-27%. זה אחיזת עיניים כלפינו הממשלה –אחת, ושתיים, כלפי העולם. דיברת על האמנה שלפיה ישראל התחייבה, שלחה את ההתחייבות שלה שעומדת על 27% עד 2030. אפילו סין יש לה התחייבות עד 2030. מה זה הקונץ הזה של לדחות את זה ל-2033? את מי ואת מה זה משרת? אתה מדבר על הצעת חוק אמיתית. זה לא אמיתי. זה שולח מסר בעייתי מאוד למשרדי הממשלה שזאת מטרת החוק הזה, להכווין אותם למסלול של עשייה סביבתית שתגן – הרי על מה אנחנו מדברים פה בסופו של תהליך? על היכולת שלנו לנשום אוויר נקי, לשתות מים נקיים, לאכול אוכל מזין, ללכת על קרקע יציבה.
מיכל מרים וולדיגר (הציונות הדתית)
המטרה של החוק היא לא קריאת כיוון.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
המטרה של החוק היא בהחלט קריאת כיוון לציבור בישראל ולהכניס- -
היו"ר יעקב אשר
תוכנית פעולה. עלול להיות בלת"ם.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
להכניס את משרדי הממשלה לשגרת עבודה שלאור יעדים מחייבים שהכנסת מחוקקת. כדי שיהיה עסקים כרגיל, כדי שמה שהיה הוא שיהיה בעתיד לא צריך חוק אקלים, ואם המטרה כמו שמשתקף פה על ידי משרד האוצר לאורך כל הדיונים היא לקבוע קווים מנחים, משהו שאפשר לעמוד בו ואם לא, שום דבר לא יקרה ואי אפשר לוודא שדברים מזהמים יפסיקו לזהם, אז לא לשם כך התכנסנו. לא לשם כך עבדנו עשרות שעות בוועדה בראשותך. שמנו בצד את כובענו כאופוזיציה במאבק הזה מתוך ההבנה שעל חוק האקלים אין אופוזיציה וקואליציה. יש עם ישראל שיש לוודא שיהיה פה כל הדברים שדיברנו עליהם.
היו"ר יעקב אשר
לא תמיד אני חושב בדיוק כמוך.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
לכן בהקשר הזה הלכנו כברת דרך, ואתה התחייבת לנו, שלא תהיה נסיגה על נושאי היעדים. כך גם התחייבה השרה להגנת הסביבה. למה אני כל כך מתעקש על זה- -
היו"ר יעקב אשר
אני לא רוצה להוציא אותך. אני אפילו מחבב אותך מאוד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אני מתעקש על זה כל כך כי זה סעיף השסתום. כל תוכניות העבודה, אדפטזציה, מטיגציה, הכול מתכנס לאורם של היעדים, ואם היעדים – עכשיו הכנסת תאמר לממשלה- עד 2033, קחו את הזמן, לא כזה דחוף, אפשר להתמהמה – זה מרוקן את החוק הזה מתוכן, ואנו מתנגדים לזה בצורה הכי תקיפה שמילים יכולות לבטא כי זה פשוט אחיזת עיניים.
היו"ר יעקב אשר
נתתי לו הרבה. נעשה 31, 32, ואת שני המקבצים הקטנים – יש פה מקבצים 33 עד 36. יש 37 עד 41. נתתי לך 6 דקות על זה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
משפט על הגרייס.
היו"ר יעקב אשר
עוד שנייה. סעיף קטן 31, 32 עד 41 בשני מקבצים שיש שם.
נירה לאמעי רכלבסקי
33 עד 36 זה מקבץ אחד, ו-37 עד 41 שה מקבץ שני.
היו"ר יעקב אשר
נצביע על שני המקבצים האלה כולל 31, 32. מי בעד ההסתייגויות האלה? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו. בבקשה, מטי.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אני רוצה להמשיך את דבריו של יוראי על נושא הגרייס. אנחנו ב-42. מה בסך הכול אנו טוענים כנגד הגרייס הזה? כל שאנו מבקשים שהוועדה הזו תיתן דעתה על שינוי היעדים. אנו לא אומרים שאי אפשר לאשר את היעדים. כל מה שאנו אומרים, אנו כגוף מפקח, כמי שרואה את התנהלות המשרד בשנים האחרונות, כמי שרואה מה קורה לתוכניות שהם עצמם מגדירים, כמי שמודע לכל המשברים ברקע, אנו אומרים: תעברו דרכנו כגוף מפקח. זה כל מה שאנו אומרים. וזו הייתה המהות של ההתעקשות. לא אומרים שזה לא יאושר, לא אומרים שאי אפשר לזוז תוך כדי תנועה. ולמה החשיבות שאני רואה באישור של השינוי בשולחן הזה? בין השאר, כי במשך כל השעות שאנו כאן השקענו באמת מתוך אמונה מלאה בחשיבות החוק הזה ולא מתוך אופוזיציה קואליציה – מתוך אמונה – אנו רואים את הכוח והעוצמה שיש בדיונים למשרד האוצר בהשוואה למשרד להגנת הסביבה, כמי שקובע את סדר-היום, שקובע את האג'נדה, כמי ששם קווים אדומים שלא יהיה בלתם, ולכן מתוך הדאגה הזו ומתוך הכוח הלא מידתי שיש למשרד האוצר בקביעת מדיניות סביבתית, אנו אומרים שיבוא לבית הזה. זה מה שאנו מבקשים, לא יותר.
היו"ר יעקב אשר
תודה רבה. נצביע, 42, 43, 44. מי בעד ההסתייגויות האלה – ירים את ידו. מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
ההסתייגויות ירדו. 45, 46, 47.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
החשש שלנו, לא יכול לומר שהוא בלתי מבוסס, הוא שיום אחרי אישור החוק הזה תודיע ממשלת ישראל לוועדת הפנים שמבקשים לדחות את העמידה ביעדים ל-2033, מה שיאפשר מגוון רחב של דברים כמו להמשיך להפעיל את התחנות הפחמיות שהשר לשעבר שטייניץ הורה על סגירתן עד 2026. לאפשר את הזיהום שלא יאפשר עמידה ביעדים. זה החשש שלנו.

כפי שאמרה חברתי חברת הכנסת ד"ר צרפתי הרכבי, אין לנו שום בעיה שאם המשרד רואה שהוא לא מצליח לכנס את משרדי הממשלה ליעדים הרלוונטיים, שיגיעו לכנסת, ועדת הפנים והגנת הסביבה, פה הדיונים כפי שהוכחנו מתקיימים בצורה עניינית. ישטחו בפנינו למה הם לא עומדים ביעדים. יציגו איך אפשר כן לעמוד ביעדים עם תוכניות עבודה מסודרות כפי שנדרשות לפי החוק הזה, ונאשר את זה או לא אבל לא יכול להיות שאין פיקוח פרלמנטרי כלשהו על דבר שהוא כה מהותי בשגרת העבודה של משרדי הממשלה. זה פשוט לא יכול להיות.

עוד משהו, אני סברתי, וזה גם משהו שנותר בצריך עיון בוויכוח שלי מולך אדוני היושב בראש, אני חושב שמי שבסופו של דבר צריכה לאשר את השינוי ביעדים היא כנסת ישראל במליאתה ולא ועדת הפנים והגנת הסביבה. ראוי להביא זאת לדיון ציבורי רחב ככל הניתן, לאפשר לעוד חברי כנסת שאינם חברי הוועדה להביע דעתם.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד הסתייגויות 45, 46, 47? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
48 עד 51. זה שני מקבצים, נעשה את זה מקבץ אחד.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
במקבץ ההסתייגויות האלה סעיף קטן (ד) וגם (ג), מדובר שזה יובא לאישור שלושה חודשים לפחות לפני המועד ובהמשך זה מתייחס – שזה יובא לוועדת הפנים חודש לפני. יש להציג את זה שלושה חודשים, ולוועדת הפנים יובא חודש לפני. אנו חושבים שפרקי הזמן הללו קצרים מדי, כי כשאנו מדברים על עוד כמה שנים במעלה, אם לא עומדים ביעדים ויש סכנה – זה צריך לבוא הרבה לפני לדיון ציבורי. גם ליידוע של הוועדה וגם לדיון בממשלה כדי להבטיח שזה לא משהו שאנחנו בדקה ה-90, מאשרים את זה ועכשיו תשברו את הראש, מה תעשו לנו? כפי שאנו יודעים שקורה הרבה פעמים, כל מיני הוראות שעה שנגמר הזמן ומבקשים אורכה ורציפות וכו'. אנו מבקשים שנדע מראש – לא נדע שלושה חודשים קודם וגם לא חודש לפני זה בוועדה. לתת פרקי זמן ארוכים יותר כדי באמת לקיים דיון ענייני גם בממשלה וגם בוועדה.
היו"ר יעקב אשר
תודה. מי בעד הסתייגוית 48 עד 51 כולל? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו. 52, 53.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אנחנו מדברים בעצם על בסיס מה ישונו היעדים. כשאנו מדברים על כוכב צפון או לאור מה מתקבלות ההחלטות, אנו חושבים, שכן צריך לציין מפורשות שהמשרד ייתן דעתו לאמנת האקלים ויגדיר יעדי ביניים בצורה סדורה ומבוקרת למרות שאמרת שיהיו יעדי ביניים וזה חלק מתהליך העבודה אבל כן אנו צריכים בדרך לראות שהם לא מפספסים כי הם הוכיחו שהם מפספסים. לכן אנו צריכים יותר פיקוח.
היו"ר יעקב אשר
תודה. 52, 53. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
54, 55.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
בהמשך ליעדי הביניים שביקשנו להגדיר בין 2030 ל-2050, אנו חושבים – הסתייגות 54 שלנו מדברת שלאחר המילים יעדי ביניים אנו צריכים להוסיף לרבות מגזריים כדי לשקף את המגוון הרחב של האוכלוסיות והנושאים שיש להתייחס אליהם, ובסעיף קטן (ה) אנו מבקשים להוסיף אחרי המילים הממשלה תקבע – יבוא: בתוך שנתיים מיום כניסת החוק לתוקף ולא כפי שמוגדר פה.

אנו מבקשים התייעצות סיעתית.
היו"ר יעקב אשר
חמש דקות.


(הישיבה נפסקה בשעה 15:21 ונתחדשה בשעה 15:27.)
היו"ר יעקב אשר
אני מחדש את הישיבה.

אנחנו מצביעים על הסתייגויות 54, 55, כולל. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
מקבץ 56 עד 59 כולל.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אנו מדברים על אישור הממשלה לתוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה, ומה שאנו מבקשים בהסתייגויות האלה – אחת, להכתיב את התקצוב בהלימה ליעדים, ושתיים, להגדיר, שהתוכנית תוגש בפרקי זמן – במקום עד 1.7.26 שזה עוד כשנה, אנו מבקשים לצמצם את לוחות הזמנים האלה לחצי שנה או תשעה חודשים או שנה אך בטח לא ליותר. לכן אלה ההסתייגויות שמדברות על פרק הזמן של הגשת התוכנית.
היו"ר יעקב אשר
תודה. מי בעד הסתייגוית 56, 59? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו. הוא מבקש רוויזיה. 60, 61.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אנו עדיין באישור הממשלה לתוכנית הלאומית להפחתת פליטות גזי חממה. אנו מבקשים שבסעיף (4ב1) שמדבר על יעדים מגזריים להפחתת פליטות גזי חממה נקבע שלאחר המילים יעדים מגזריים להפחתת פליטות גזי חממה יבוא: לשנת 2030. אנו חובשים שנכון לוודא או למסגר את זה לשנת 2030. שוב, כל העולם, כל ההתחייבויות של ישראל- -

61 מדבר על סעיף קטן (4ב2) – שלאחר מילים אמצעים, דרכים ופעולות הנדרשות ממשרדי הממשלה לשם עמידה ביעדים, אנו רוצים להדגיש את העובדה, שהדברים הללו צריכים להיות תוך מתן משקל משמעותי לשיקולי בריאות הציבור ופתרונות מבוססי קבע ולשיקולי צדק אקלימי. הדברים הללו חסרים כרגע בנוסח וחשוב לוודא שכשהממשלה מביאה תוכנית להפחתת גזי חממה כלומר תוכנית מטיגציה, היא צריכה להיות בראי- -
היו"ר יעקב אשר
מי בעד 60, 61? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו. 62.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
62 זה חשוב. הוא מתחבר לאמירה המאוד משמעותית והבקשה של מטי שלתדהמתי נדחתה פה על הצורך לוודא שהחוק הזה שאמור לוודא שהמדינה עוברת לאנרגיות מתחדשות, שלפחות במטיגציה שאנו יודעים שתחום האנרגיה מהווה משקל משמעותי בפליטות הפחמן, שלפחות תוכנית המטיגציה יתוסף סיעף שבו יוגדר שצריך לוודא שיהיו אמצעים לעידוד הפחתת התלות המשקית בדלקים פוסיליים- - - צריכת משאבים- - חדשנות.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד 62? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו

63, 64, 65, 66.
נירה לאמעי רכלבסקי
66 מפנה לסעיף שלא קיים. אולי התכוונתם ל-4ד ולא 4ד1?
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אנו מבקשים למחוק את סעף קטן (ב4). בחינת עלות מול תועלת וכן תעדוף האמצעים, דרכים ופעולות בשים לב לבחינה זו – אנו מבקשים שהסעיף הזה יימחק כי אחת הלקונות של החוק הזה זה האילוצים התקציביים המשקיים של עלות מול תועלת – יוראי הציג זאת בהרחבה. לכן אנו לא מוצאים לנכון שבכל הזדמנות ובכל סעיף ובכל תת סעיף יזכירו את העלות מול תועלת כי זה פתח למילוט ממחויבות הממשלה ולכן אנו חושבים שיש למחוק את השיקול של עלות מול תועלת כי אנו מדברים פה על דברים ברומו של עולם ועלות מול תועלת מוריד את זה לצרכים מאוד בסיסים. זה מעקר חלק- -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
זה לא רק פתח אלא זה רומח שאיתו אמורים לנקב את האירוע הזה. כל פעם שאני רואה עלות מול תועלת אני רואה בעיני רוחי רומח שמנקב את היכולת שלנו לעמוד ביעדים. רומח של משרד האוצר. בלתי מתקבל על הדעת.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד ההסתייגויות? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
67, 68.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
השינויים בתוכנית הלאומית צריכים להיות מנומקים, ובסעיפים 4ג זה לא מספיק מעוגן על זה שהממשלה אינה רשאית לאשר את התוכנית או לאשרה בשינויים. בסעיף ג, כשכתוב שהממשלה רשאית לאשרה בשינויים אנו רוצים להוסיף: מנומקים.
היו"ר יעקב אשר
67, 68. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו. 69, 70.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
מה שעוד אנו מדברים- -
נירה לאמעי רכלבסקי
כל מה שמהותי ייכנס לנוסח למליאה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
שינויים מנומקים. אנו מדברים על גיבוש הצעת התוכנית הלאומית להפחתה. אנו חושבים שצריך בסעיף קטן (א) להוסיף: בשים לב ליעדים שנקבעו לפי סעיף 3 לחוק, כדי להבטיח שכל הזמן חוזרים ליעדים של סעיף 3 ובהיוועצות עם מועצת האקלים.
היו"ר יעקב אשר
69, 70. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.

71, 72, 73.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
בעניין תוכנית ההיערכות אנו מציעים שלא ייקבע שמשרדי ממשלה רשאיות להכין תוכניות היערכות אלא יכינו תוכניות היערכות. אנו חושבים שלא נכון לפטור את משרד האוצר מהכנת תוכנית היערכות ולכן אנו בעד לחייבו להכין תוכנית היערכות. לאחר סעיף קטן (ג) שבו מופיע מנכ"ל משרד ממשלתי או מי מעובדי משרדו או מנהל יחידת סמך או מי מעובדיה לפי עניין – ירכז הכנת תוכנית בכפוף לסעיף קטן (א) יבוא: תוכנית משרדית תכלול בין היתר: יעדים דו שנתיים להפחתת פליטות גזי חממה, פירוט התקציב הנדרש ליישום התוכנית, הארכה דו שנתית לאחוזי הפחתת גזי החממה שנתקבלו כתוצאה מיישום התוכנית.
היו"ר יעקב אשר
תודה. 71, 72, 73. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.

מקבץ 74, 75, 76, 77.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
מבקשת להתייחס להסתייגויות 73 כמשהו מהותי. יש פה רשימת המשרדים שאי אפשר לפטור אותם. אני באמת חושבת שאי אפשר לפטור את משרד האוצר. ראינו פה – הוא שחקן מרכזי בחוק הזה, ולא ייתכן שיהיה ניתן לפטור אותו, אדוני. הוא שחקן מרכזי, משרד האוצר. זה מהותי ממש. ראינו עד כמה הוא שחקן מרכזי.
היו"ר יעקב אשר
74, 75, 76, 77. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.
נירה לאמעי רכלבסקי
78 עד 89 הן הסתייגויות לסעיף 9. הייתה פה טעות שלכם. נקריא עכשיו את סעיף 9, ואז חוזרים לסעיף 6. או תעשו קודם את 6.
היו"ר יעקב אשר
אחר כך נשכח. נעשה 11 סעיפים, מ-78 עד 89. שלוש דקות.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
סיעף 79 מדבר על התוכנית הלאומית להיערכות שינוי אקלים, ואנו כאן מבקשים לקצוב זמנים, ולקחת עוד היבטים סביבתיים. אני רוצה אדוני במסגרת הדיון על חשיבות החוק הזה במסגרת ההסתייגויות האלה לחדד עד כמה השמים נפלו במדינת ישראל ובעולם כולו וזה לאנשי המשרד להגנת הסביבה. לא מזמן פורסם שבאמצע אוגוסט 24' החלו להתקבל דיווחים חריגים על הלבנת אלמוגים בשונית באילת, דבר שמעורר חשש כבד לעתידן. אתם יודעים שמה שהבטיח את שונית האלמוגים באילת הייתה הטמפרטורה האחידה, חורף קיץ של מפרץ אילת, ומה שקרה כתוצאה ממשבר האקלים, שהמאזן הכה עדין הזה בין טמפרטורת חורף וקיץ הופר ולכן מתחילים להתמוטט אלמוגים. כולנו יודעים עד כמה הנכס הזה הוא נכס גלובלי, לא רק שלנו, ולצערנו, העדויות טופחות לנו בפרצוף על משמעות ההתחממות הגלובלית ושינויי הקיצון בטמפרטורה עד כדי כך שהשפיע על שונית האלמונים. האלמוגים סובלים, כל המיקלופלורה משתנה. עד הקיץ האחרון השונית עמדה במבחן המציאות והייתה חסונה ובשנים האחרונות כתוצאה מההתחממות וכתוצאה מהדינמיקה המאוד עדינה השוניות קרסו ויש פה מדידות ועדויות על השינויים הקלים בטמפרטורה שגורמים לקריסת האלמוגים. אני לא רואה מציאות שנחשוב שנינינו או נכדינו לא ייהנו משונית האלמוגים. זה מגה אירוע באמת, ולכן אני אומרת – השמים נופלים יום אחר יום, בטח אצלנו עם האקלים במזרח התיכון.
היו"ר יעקב אשר
הסתייגויות 78 עד 89. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
90, 91.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
לפני שאנו גולשים לסעיף 6 חשוב לי לדבר עוד דקה על הנושא של תוכנית ההיערכות למשבר האקלים. עמיאל, בעיניי, זה החלק הכי חשוב בחוק האקלים, האופטימלי, אם היה, ובחוק האקלים הספציפי הזה כי אם יש ויכוחים גם בקרב חברי הכנסת שיושבים כעת סביב השולחן הזה סביב הצורך להפחית פליטות פחמן באשר לגודלה של ישראל ביחס למאמץ העליון אני חושב שאין ויכוח על הצורך שלנו להיערך למשבר האקלים. בהקשר הזה אני חש שהנוסח לא מספיק טוב – אל"ף, כי מאפשר לפטור את משרד האוצר כפי שאמרה חברת הכנסת צרפתי הרכבי ואני חושב שנכון לכלול את זה. אני חושב שאין תקציב מספיק – אל"ף עבור הנושא של הכנת תוכנית היערכות לאומית, להיערכות למשבר האקלים, וגם כשנגיע לנושא של תוכנית היערכות לרשויות המקומיות אני חושב שהתקצוב שנמצא פה באופן שמאפשר לפטור רשויות סוציו אקונומיות קטנות שזוכות למענק, שלא מקבלות מענק איזו, שלא מקבלות תמיכה פה, זה לא מספיק טוב. אני חושב שאסור לנו להשאיר את המוחלשים ביותר מאחור. בהקשר הזה לא הצלחנו מספיק שתחום שהוא הכי חשוב שזה היערכות למשבר האקלים.
אסף יזדי
מה היית מציע בנושא רשויות מקומיות?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
היושב-ראש ביקש ממני לא להיכנס לזה.
היו"ר יעקב אשר
יש מקבץ אחרי זה. 90 עד 94 – מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו.

95. 99 נמחק כי הוא שכפול, אז 95 עד 98.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אני רוצה לחזור לסעיף 6, הדוח השנתי בדבר יישום התוכנית. אנו באמת חושבים שיש להוסיף שהדוח השנתי הזה יובא בפני הוועדה המכובדת שאתה עומד בראשה ולא רק יפורסם. זה חלק מהמחויבות הציבורית של המשרד לתת דין וחשבון בפני הוועדה ולא רק באתר המשרד. זה משהו שאדוני אומר, מלמד גם על המחויבות שלנו וגם על זו שלהם לעשות דיווח לא סתמי - רק להעלותו לאתר אלא להביאו בפני הוועדה המכובדת הזאת, ולכן אנו חושבים שזה כן מהותי כי כשאתה מכין דיווח לוועדה, הוא יהיה שונה מאשר אתה מעלה דיווח לאתר המשרד.
היו"ר יעקב אשר
תודה רבה. 95 עד 98. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 5. ההסתייגויות הוסרו. 100, 101, 102.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אנו סבורים, שהרשויות המקומיות הם שחקן מפתח במאבק במשבר האקלים וביכולת לשמור, לשאלת מנכ"ל המשרד להגנת הסביבה על הסביבה ולהיאבק במשבר האקלים גם ברמת המטיגציה וגם ברמת האדפטציה. לכן לא ייתכן שלא יהיה תקצוב מספק עבור רשויות מקומיות שלא יכולות לעמוד בזה בעצמן, גם עבור הכנת התוכניות הללו וגם עבור יישומן בפועל.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד 100, 101, 102? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.

עכשיו מקבץ.
אסף יזדי
אדוני היושב-ראש, אנו חושבים שנכון שהמדינה תתקצב את כל הרשויות המקומיות.
היו"ר יעקב אשר
רק הכנסתי את הברקס על הקטנות, שלא יהרגו אותן.
אסף יזדי
זה כמובן אחר כך גם ליישום שלהן. זה כבר אירוע אחר.
היו"ר יעקב אשר
כמו שעשיתם עם אותן 100 רשויות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
תקצוב הרשויות מאוד חשוב. אני דווקא חולק עליך בהקשר הזה, אדוני היושב-ראש.
היו"ר יעקב אשר
103 עד 106.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אני רוצה לדבר על 102, שמדבר על זה שיש פה הרחבה של רשויות מ-1 עד 7. כשיוצאים קולות קוראים בדרך כלל הרשות המקומית צריכה לשים מאצ'ינג ואז בדרך כלל החלשות בכלל לא מגישות.
עמיאל וסל
בסיבוב הקודם עשינו את המאצ'ינג, רשויות ערביות לא היו צריכות לתת שום מאצ'ינג, ויש לנו מעל 30 רשויות שעשו זאת כך. הרשויות במגזר הכללי היה 20% מאצ'ינג ורשויות קטנות נתנו בלי מאצ'ינג – היו צריכות לעשות שיתוף ציבור.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אבל זה לא מה שכתוב בחוק.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אבל 6 ו-7 כן היו נדרשות למאצ'ינג.
היו"ר יעקב אשר
תמשיכו באותו מנהג.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
האדון אומר שהערביות היו פטורות וכל השאר היו מחויבות במאצ'ינג.
היו"ר יעקב אשר
אבל אמר פה המשרד – נמשיך לתת לכל הרשויות.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
החשש שלי נובע, שאם החלשות יידרשו במאצ'ינג הן לא יעשו ואז- -
אסף יזדי
הערך המוסף של המחויבות של הרשות שווה את ה-5%.
היו"ר יעקב אשר
103 עד 106. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו. 107, 108.
נירה לאמעי רכלבסקי
107 התקבלה בנוסח.
היו"ר יעקב אשר
אז 108, 109.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אני רוצה להתייחס לתוספת השלישית. היא מתייחסת לתאגיד שהוא לפי חוק חברה ממשלתית. אנו לא מבינים, בוורסיות הקודמות זה היה יותר רחב אם איני טועה. אנו חושבים שיש להוסיף לרשימה את רשות הפיתוח, את מועצת הצמחים, המועצה לייצור ולשיווק אגוזי אדמה, המועצה למוצרי עגבניות והמועצה למוצרי הדר.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה לתוספת.
היו"ר יעקב אשר
מי בעד 107, 108 – ירים את ידו. מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
110 עד 113.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אנו צריכים לבדוק את הרשימה של התוספת השלישית, כי נשכחו שם אי אילו, אני חושבת.

109 מפנה אותנו לסעיף 13, שאנו מבקשים להוסיף בסיפא שלו שיבוא באופן נגיש ופומבי באתר האינטרנט של המשרד ובכל אופן שינגיש את המידע לציבור באופן הרחב ביותר. יש פה חלק- -
היו"ר יעקב אשר
110 עד 113. מי בעד? מי נגד? מי נמנע?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 1. נגד – 4, 1 נמנע. ההסתייגויות הוסרו. 114, 115, 116.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
בסעיף קטן (א3) בסעיף 15 אחרי המילים ועדת המומחים תמסור לשר את חוות דעתה על התוכנית הלאומית להפחתה להיערכות בתוך שלושה חודשים מיום שיועברו אליה, אנו מבקשים להוסיף: שהשר רשאי לפרסם את טיוטת התוכנית הלאומית והממשלה רשאית לאשר את התוכנית הלאומית להפחתה כאמור בסעיף 4 אף אם לא הוגשה חוות דעת אחת או יותר.
נירה לאמעי רכלבסקי
זה כתוב בפסקה (2).
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
מבקשים לקבוע את זה בסעיף קטן (א), להבהיר את זה.

לגבי סעיף 15א1 אנו מבקשים למחוק את המילים ולגורמים המפורטים להלן לשם חוות דעתם בצירוף חוות דעתם. חושבים שלא נכון לעשות זאת. בעד למחוק סעיף 15א1א וגם 15א1ב ולגבי סעיף 15א2 אנו חושבים שהמילים והממשלה רשאית לאשר יימחקו ובמקומם צריך לחייב את הממשלה ולכן יבוא: הממשלה תאשר – למחוק את המילים אף אם לא הוגשה חוות דעת אחת או יותר לפי פסקה זו. אלה הצעותינו לסעיף 15.
היו"ר יעקב אשר
114 עד 119, כל סעיף 15 – מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
רוויזיה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
אני רוצה לחזור אדוני לסעיף 14. בסעיף 14א לגבי התוכנית הלאומית להיערכות שינוי אקלים כתוב שזה יובא לאישור הממשלה, והממשלה רשאית לאשר את התוכנית או לאשרה בשינויים. אנו מבקשים שלא רשאית – אלא שתאשר או תאשר בשינויים. שיהיה ברור שהיא צריכה או לאשר או לאשר בשינויים, כי רשאית לאשר יכולה ב-14. מבקשים שיהיה כתוב: תאשר או תאשר בשינויםי ולא רשאית לאשר. זה פותח פתח.

לסעיף 17 על חובת העדכון התוכנית הלאומית להיערכות, אנו מבקשים שבסוף הסעיף יבוא: עדכון כאמור של תוכנית ההיערכות יתבצע באופן מיידי, במקרה של אירוע אקלימי חריג שיפקוד את מדינת ישראל.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
סעיף 17 מאוד חשוב.
היו"ר יעקב אשר
נעשה עכשיו את 120 עד 123. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
סעיף 18 מדבר על דוחות דו שנתיים בדבר יישום התוכנית הלאומית להיערכות. אנו חושבים שלאחר סעיף 18 יתוסף סעיף 18א לפיו הממשלה תאשר תקציב מקיף ומותאם לצורך יישומה של התוכנית שתיקבע על מנת להבטיח שתתבצע בפועל באופן מלא התוכנית על כל חלקיה. התוכנית אף תכלול מקורות תקציביים מוגדרים ותנקוף בסעיפים ספציפיים תקציבים רלוונטיים לצורך יישומם בבסיס התקציב. זה כה חשוב. לגבי סעיף 19, אנו בעד למחוק את סעיף 19 כולו.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
סעיף 20 אולי נצביע עליו בנפרד? מדובר על הערכת סיכון אקלימי – נאחד. יש פה מ-123 עד 132 מתייחס להערכת סיכון. אי אפשר לאחד אותם.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
למען הסר ספק אנו מבקשים רוויזיה על הכול.
היו"ר יעקב אשר
מצביעים על 124 עד 128. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו. 128, 129.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
הערכת סיכון אקלימית.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
יש במליאה יום לציון מניעת אובדנות של חברת הכנסת מזרסקי ונשמח- -
היו"ר יעקב אשר
אם אתה מוכן שאת הנימוקים האלה נעשה אחר כך ברוויזיה בצורה – כדי שנגמור עכשיו פרק אחד, יהיה רוויזיה, ונתכנס מייד אחרי המליאה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
אין לי בעיה לקצר את מועדי הרוויזיה.
היו"ר יעקב אשר
תמשיכי רק את זה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
הערכת הסיכון האקלימי זה פרק מאוד מרכזי ולכן אנו מבקשים לדייק בכל מיני סיפות על מידת שיקול הדעת ועל הזהירות המתבקשת, ובכל מקרה אנו מבקשים שבסעיף קטן (א3) אחרי המילים ועדת המומחים תמסור לשר את חוות דעתה יבוא: השר רשאי לפרסם את טיוטת התוכנית והממשלה רשאית לאשר את התוכנית הלאומית להפחתה כאמור בסעיף 4 אף אם הוגשה חוות דעת אחת או יותר לפי פסקה זו.

בסעיף 20א אנו מציעים להוסיף – אחרי 20א יבוא: א1 – מסמך המתווה מדיניות לפיתוח עתידי של תשתיות ופרויקטים או הסדרה מכל סוג או - - - בתחומי חקלאות, אנרגיה, תעשייה, תחבורה – אנו מדברים פה על הדירקטיבה האירופית. אנו מבקשים לצד הדירקטיבה האירופית שאנו לא קיבלנו כאן מענים מסודרים, באיזה עולמות תוכן הם נוגעים – זה היה עמום – אז לגבי הדירקטיבה האירופית מבקשים להגדיר את תחומי האחריות שהן בנושאי חקלאות, אנרגיה, תעשייה, תחבורה.
היו"ר יעקב אשר
נסיים ואז נעשה 129 עד 136.
נירה לאמעי רכלבסקי
132 – לא שייך. אין סעיף כזה א3.
היו"ר יעקב אשר
מדברים עכשיו על 129 עד 136. מי בעד? מי נגד?

הצבעה
היו"ר יעקב אשר
בעד – 2. נגד – 4. ההסתייגויות הוסרו.

נחדש את הישיבה אחרי המליאה, נחדש את ההסתייגויות. 5 דקות מסיום המליאה.


הישיבה ננעלה בשעה 16:00.

קוד המקור של הנתונים