פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
10
ועדת הכספים
19/11/2024
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 488
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"ח בחשון התשפ"ה (19 בנובמבר 2024), שעה 12:36
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 19/11/2024
הצעת צו לעידוד השקעות הון (קביעת תחומי אזורים מיוחדים לעניין מפעלי תיירות), תשפ"ד – 2024
פרוטוקול
סדר היום
הצעת צו לעידוד השקעות הון (קביעת תחומי אזורים מיוחדים לעניין מפעלי תיירות), תשפ"ד-2024
מוזמנים
¶
דורון אהרון - סמנכ"ל בכיר פיתוח תשתיות, השקעות וכלכלה, משרד התיירות
אורית חמד - מנהלת אגף א' כלכלה במינהל השקעות, משרד התיירות
רעות קנדל - ראש צוות ייעוץ משפטי, משרד התיירות
רום בר-אב - רפרנט תעסוקה, אגף התקציבים, משרד האוצר
ניר ונגר - ראש מועצה אזורית תמר
חיים חבלין - מנהל תחום תיירות, התנועה הקיבוצית
פנינה בן דוד - מנהלת המחלקה הכלכלית, התאחדות המלונות
רישום פרלמנטרי
¶
סמדר לביא, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת צו לעידוד השקעות הון (קביעת תחומי אזורים מיוחדים לעניין מפעלי תיירות), תשפ"ד-2024
היו"ר משה גפני
¶
שלום לכולם, אני מחדש את הישיבה, על סדר היום הצעת צו לעידוד השקעות הון (קביעת תחומי אזורים מיוחדים לעניין מפעלי תיירות). מי מציג את התקנות?
דורון אהרון
¶
אני אציג. אחת לחמש שנים יש לנו צו שמגדיר מפה גיאוגרפית היכן ניתן לתת מענקים להקמת בתי מלון במדינת ישראל, לצו הזה יש נספח נוסף שמדבר על אטרקציות וגם שם נגדיר גיאוגרפית היכן ניתן לתת מענקים לאטרקציות, אלא שמענקים לאטרקציות, בעשור האחרון לא נתנו וגם אין לנו כוונה לתת, אישרנו את המפה כמו שהיא הייתה מפקיעתה בדצמבר 2023 ואנחנו מבקשים להאריך אותה לתקופה של שנתיים עד סוף דצמבר 2025.
דורון אהרון
¶
אני אסביר. מכיוון שהיינו עסוקים בפינוי המפונים, משרד התיירות היה אחראי על פינוי מפונים, היה לנו את כל הנושא של המלחמה, מאוד חשוב לנו להשאיר את המצב כמו שהוא, לא לבצע כרגע שינויים.
ניר ונגר
¶
כן. אני בעד, אבל. אני מאוד בעד ואני מבין וגם יש מלונות היום בים המלח שהם בתוך התהליך וזה מבורך וזה חשוב, אבל אני אשמח אם אנשי משרד התיירות, לא עכשיו, אני מבין את המצב ואני מבין את הסיטואציה שאנחנו נמצאים בה, לפעם הבאה יגידו שהם מוותרים על ההחרגה של ים המלח, כי כרגע באטרקציות ים המלח מוחרג.
ניר ונגר
¶
זה משהו מהעבר שמגלגלים אותו היסטורית, רק באטרקציות, לא במלונות, ולכן אני מקבל את זה שמשרד התיירות אומר שזה הרגע האחרון שצריך לאשר.
דורון אהרון
¶
מכיוון שזה משהו היסטורי, וכמו שאמרתי מראש, אנחנו משאירים את המפה כמו שהיא. בעשור האחרון מפת האטרקציות לא השתנתה, לא נגרעו ממנה שטחים ולא התווספו לה שטחים.
דורון אהרון
¶
לבחון, בוודאי, אין שום בעיה. כל פעם שאנחנו מפרסמים מפה אנחנו מפרסמים לציבור, להערות הציבור. משום מה המועצה לא העירה את זה בהערות הציבור, אם הייתה מעירה אז אני מניח שהוא היה מוזמן למשרד והיה מקבל הסבר בצורה קצת יותר מפורטת ומסכים איתנו גם. לגבי אטרקציות אין תמימות דעים במשרד שאטרקציות זה תמיכה שהיא עדיפה על בתי מלון וזה נושא שייבחן בעתיד, ככל שנבוא לפה בדצמבר 2025, ונבוא לפה.
דורון אהרון
¶
- - לא שינה את זה מלכתחילה כיוון שלא היו מענקים לאטרקציות. לאורך השנים אף שר או מנכ"ל לא קבע שיש מענקים לאטרקציות.
היו"ר משה גפני
¶
אני אבקש מחברי הוועדה לאשר את זה מכיוון שבאמת הייתם עסוקים עם הדברים האחרים, אבל אני מבקש שבתוך חודש תגיד לנו מה התוכניות שלכם לעתיד עם האטרקציות בים המלח, לבחון את הדבר הזה.
דורון אהרון
¶
זה לא ספציפית לים המלח. אני אגיד ביושר, זה לא רק לים המלח, זה לכל הארץ. לדעתנו כרגע, גם האוצר וגם דעתנו, אין לנו שום כוונה לפתוח נוהל מענקים לאטרקציות. השארנו את זה פתוח במפה הנוכחית רק כדי לטפל ב - - -
היו"ר משה גפני
¶
אמרתי, אני אבקש לאשר את זה, נראה, אם יהיה רוב אז נאשר, אבל אני מבקש במקביל לבחון את הנושא הזה של האטרקציות ולתת לנו תשובה תוך חודש.
היו"ר משה גפני
¶
בסדר, נשמע את מה שהוא אומר. אנחנו הולכים צעד קדימה. לא שזה עומד באוויר, אלא אנחנו מבקשים התייחסות של משרד התיירות, של אנשי המקצוע שם, שיגידו לנו בתוך חודש מה התוכניות שלהם.
חיים חבלין
¶
כבוד היושב ראש, אני חיים חבלין, מרכז את תחום התיירות והחקלאות בתנועה הקיבוצית. במקרה אני גם חבר קיבוץ הגושרים, קיבוץ מפונה, אני ברמה האישית לא התפניתי, הייתי בכיתת הכוננות כמה חודשים ועכשיו מתחילים לחזור. במשך 13 ומשהו חודשים כל העסקים בקיבוץ או ב-28 הקיבוצים התפנו בצו אלוף ולמעשה התחילה חזרה של תושבים לקיבוצים, יש שמועות שהמצב קצת יותר טוב אז התחילה חזרה. אני לא חותם על זה, בטוח שלא יהיו פלישות, באמת מהבחינה הזאת יש הרגשה יותר טובה.
מה שקורה כרגע, שחוזרים הרבה תושבים לקיבוצים וליישובים המפונים והם חוזרים לבתים שלהם, במקרה הטוב הבתים שלהם איך שהוא נשמרו, במקרה הרע הם נהרסו על ידי חולדות ובעלי חיים ובעלי חיים אחרים, אבל מה שבטוח הוא שביישובים האלה כל האטרקציות, כל בתי הקפה, כל המסעדות, לא קיימים, אין יותר, זה נסגר. בשביל שהדבר הזה יחזור, בשביל שהאנשים האלה שמתחילים לחזור לקיבוצים יחזרו למשהו שהוא מעבר לבית, למשהו שהוא ציוויליזציה, צריך לעודד את העסקים האלה לפתוח כמה שיותר מהר.
אין שום הבדל בין תושב של שאר ישוב, דפנה, דן או קיבוץ הגושרים לעומת יישובים שחיים בקו השני והשלישי, ואם אנחנו הולכים טיפה יותר דרומה, זה יסוד המעלה, חולתה, מחניים וכן הלאה ולכן אני חושב שהיישובים המפונים האלה צריכים לקבל את התמיכות ואני חושב שלמשרד התיירות יש פה הזדמנות לתת יד ולקחת חלק בשיקום של החזרה של התושבים לציוויליזציה שלהם ולא לסתם בתים. תודה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אני דווקא רוצה להעיר הערה לצוות של משרד התיירות. בתור שרת תיירות לשעבר, בזמן הקורונה אנחנו חתמנו על הצו הזה כשדחפנו פיצויים לענף התיירות, אבל תקנו אותי אם אני טועה, כמו בצו הקודם, בשונה מענפים אחרים, בשונה מפיצויים אחרים, את חלוקת הכסף הזו ינהל משרד התיירות, נכון? מִנהלת ההשקעות.
כאן אני רוצה להגיד לך, אדוני היושב ראש, כשרה לשעבר, כי האמת היא חשובה, לקחת את הכספים האלה, אין סיבה שמי שלא יחלק את זה זו רשות המיסים או גוף רגיל, הניסיון שלנו הראה, אני אומרת לך את זה, דורון, ואתה יודע את האמת, עשינו את התשלומים. מה זה משנה מה זה?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
בסדר. השאלה שלי אם כך, אתם מכירים את העיכובים בתפקוד של המִנהלת הזאת. אני אומרת לך, אדוני היושב ראש, אתה לא תאמין, אבל מענקים היו מעוכבים שם שנתיים-שלוש, הכספים לא הגיעו לגורמים.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
היו שם כל מיני עיכובים במִנהלת, לא התכנסו, לא קיבלו החלטות, רבו אחד עם השני. אני יודעת שהאנשים הם כולם במקום הנכון, ודורון, אתה זוכר היטב על מה אני מדברת, ואני רוצה להעלות את הנושא הזה ולו רק לפרוטוקול, כי עדיף שנאשר מאשר שלא נאשר, אבל השאלה אם הדבר הזה השתפר.
דורון אהרון
¶
אני חושבת שזה מתבלבל עם מה שהיה בצת"פ, בתשתיות, וזה לא תשתיות, אלה מענקים להקמת בתי מלון. המנגנון של הצת"פ הוא מנגנון אחר ושם היו עיכובים, זה לא קשור למנגנון שאנחנו מדברים עליו עכשיו.
דורון אהרון
¶
נכון, עיכובים של שנים, היה שם היושב ראש, המנכ"ל לשעבר אמיר הלוי היו"ר של הוועדה הזו והוא לקח את זה לטיפולו בזמנו.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
ופה מה קורה פה עם לוחות הזמנים? מה הזמן הממוצע שאתם עונים לגוף תיירותי שפונה לקבל אישור?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
מהרגע הראשון שהוא פונה לאישור עקרוני, עזוב את התהליך, כמה זמן לוקח לאשר לגוף שרוצה להקים עסק תיירותי בישראל, הגוף שחל עליו הצו הזה? בממוצע.
דורון אהרון
¶
תן לי לענות לחברת הכנסת, אחר כך אני אענה על זה. ברגע שיזם עומד בשלושת תנאי הסף, שזה תב"ע מאפשרת הקמת בתי מלון, יכולת פיננסית של 20% וקניין, יש לו זכות קניינית של 22 שנה לפחות, שבע שנות הקמה ו-15 שנות הפעלה על המתקן, לוקח סדר גודל של שנה לכל היותר. הנוהל מפורסם במאי, התשובות מתקבלות בסוף דצמבר-תחילת ינואר.
רעות קנדל
¶
צו לעידוד השקעות הון (קביעת תחומי אזורים מיוחדים לעניין מפעלי תיירות)
(הוראת שעה), התשפ"ד – 2024
בתוקף סמכותנו לפי סעיף 40ד(ד) לחוק לעידוד השקעות הון, התשי"ט-1959 (להלן – החוק), ובאישור ועדת הכספים של הכנסת, אנו מצווים לאמור:
הגדרות
1.
בצו זה -
"אטרקציה" – כהגדרתה בסעיף 40א לחוק;
רעות קנדל
¶
אטרקציה, מיזם תיירותי ייחודי שאינו מתקן תיירותי ללינה המספק בתמורה פעילויות נופש, תרבות או פנאי והמהווה מוקד משיכה תיירותי באזור שבו הוא ממוקם.
מתקן תיירותי ללינה, מבנה הכולל 11 חדרים או יותר המספק בתמורה שירותי לינה לאורחים, עוברים ושבים ולפרקי זמן קצובים וכן שירותים נלווים ובכלל זה שירותי הסעדה, בילוי ופנאי.
"מתקן תיירותי ללינה" – כהגדרתו בסעיף 18א(א) לחוק.
אזור פיתוח א'
של מיתקן תיירותי ללינה
2.
אזור פיתוח א' של מיתקן תיירותי ללינה יהיה כל הארץ, למעט שטח השיפוט העירוני של עיריות הרצליה ותל אביב-יפו.
דורון אהרון
¶
מכיוון שהתפוסות והמחירים באותם אזורים מאוד מאוד גבוהים, אנחנו לא רואים מקום לעשות התערבות ממשלתית.
רעות קנדל
¶
אזורי פיתוח א'
של אטרקציה
3.
אזורי פיתוח א' של אטרקציה יהיו במפה ובאזורים המפורטים בתוספת.
תחילה ותוקף
4.
תחילתו של צו זה ביום כ' בטבת התשפ"ד (1 בינואר 2024) ותוקפו עד יום י"א בטבת התשפ"ו (31 בדצמבר 2025).
רעות קנדל
¶
נכון, שהוא פקע בסוף 2023.
תוספת
(סעיף 3)
אזורי פיתוח א' של אטרקציה
בתוספת זאת, "המפה" – מפת אזור פיתוח א' של אטרקציה.
1.
מחוז הצפון
¶
קילומטר מזרחית מחוף הים מאזור עמק זבולון עד ראש הנקרה, גבול הצפון, רמת הגולן, סובב כנרת, דרומה עד קיבוץ טירת צבי, לאורך הקו הירוק עד צומת מגידו, כביש 65, עפולה (כולל עפולה) לאורך שרידי רכבת העמק, עד מפגש כביש 722, כביש 75, צומת יגור כביש 70 (והשטחים ממערב לכביש כמתוחם במפה), צומת אבליים, עמק זבולון, כמתוחם במפה.
2.
אזור חיפה
¶
חיפה, קילומטר מזרחית מחוף הים לאורך כביש 70, צומת העמקים, צומת יוקנעם, צומת אליקים, זיכרון יעקב (היישוב), קילומטר מזרחית מחוף הים צפונה לחיפה, כמתוחם במפה.
3.
מחוזות ירושלים והמרכז
¶
ירושלים, פרוזדור ירושלים, אזור שפלת יהודה ממערב לכביש מס' 1 עד אזור כפר דניאל (נ"צ 193220, 647768), רמלה, פתחיה, חולדה, יסודות, בית חלקיה, חפץ חיים, בני ראם, גפן, לוזית, מזרחית לבית ניר (לא כולל), דרומה לאזור נחושה ולאורך הקו הירוק לירושלים, כמתוחם במפה.
4.
מחוז הדרום
¶
כל אזור הדרום, למעט אלה:
מדרום לקיבוץ עין גדי מנ"צ 236849, 594679 ודרומה לאורך כביש 90 עד אזור נאות הכיכר, כמתוחם במפה.
היו"ר משה גפני
¶
יש לכם משהו להוסיף? מי בעד אישור הצו לאישור השקעות הון (קביעת תחומי אזורים מיוחדים לעניין מפעלי תיירות), התשפ"ה-2024? מי נגד? מי נמנע?
הצבעה
אושר.
היו"ר משה גפני
¶
הצו אושר פה אחד. אתם צריכים בתוך חודש לתת תשובה לגבי הנושא של האטרקציות, מעניין אותי ים המלח מכיוון שהעלה את זה ראש המועצה האזורית, אבל אם זה בכל הארץ אז תיתנו תשובה, בבקשה. אני רוצה את התשובה על ים המלח.
תודה רבה לכם.
הישיבה ננעלה בשעה 12:54.