פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
29
ועדת משנה לשיקום כלכלי של חבל תקומה
25/11/2024
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 6
מישיבת ועדת המשנה של ועדת הכלכלה
לשיקום כלכלי של חבל תקומה
יום שני, כ"ד בחשון התשפ"ה (25 בנובמבר 2024), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 25/11/2024
פיתוח חבל תקומה- סטטוס החלטת ממשלה 2336
פרוטוקול
סדר היום
פיתוח חבל תקומה- סטטוס החלטת ממשלה 2336
מוזמנים
¶
שר במשרד האוצר זאב אלקין
הדס שון לוי - סמנכ"לית אגף פנים, משרד ראש הממשלה
קרני קירשנבום - סגן יועמ"ש מינהלת תקומה, משרד ראש הממשלה
אסנת קימחי - מנהלת מינהל לענייני הכפר, משרד השיכון
יגאל גורביץ - סמנכ"ל תכנון אסטרטגיה ושותפויות, מינהלת תקומה
גלי בן מיכאל - ראש תחום בכיר הרשות לעסקים קטנים, משרד הכלכלה והתעשייה
שגיא גולי - מנהל מחוז הנגב, משרד החקלאות וביטחון המזון
מירית בטיטו - מנהלת אגף בכיר, אגף נגב, משרד הנגב, הגליל והחוסן הלאומי
נועה סרברו - עו"ד, ייעוץ וחקיקה אזרחי, משרד המשפטים
נועה שוקרון - רכזת פנים ושלטון מקומי באגף תקציבים, משרד האוצר
דפנה כהן נוריאל - דוברת, תנועת המושבים
גאל גרינוולד - יו"ר החטיבה להתיישבות, וסגן יו"ר הצ"ע
דוד צביאל - סמנכ"ל כלכלה תקציב ובקרה, החטיבה להתיישבות, הצ"ע
איתי לוי - תושב נתיב העשרה, פורום הביתה
נתנאל כהן - תושב סופה
אורי דורמן - מזכ"ל, התאחדות חקלאי ישראל
דנה אופיר - מנהלת מרחב דרום, התאחדות התעשיינים
אופיר יוספי - סגן מנהל, הרשות להשקעות ולפיתוח התעשייה והכלכלה
אהד כהן - מנכ"ל, ארגון עתיד לעוטף
ירון סולומון - מנהל, תנועת האיחוד החקלאי
סלעית לב - מנהלת אגף גיוון גיאוגרפי-דמוגרפי, רשות החדשנות
אילן פרידמן - רכז פרלמנטרי וקשי ממשל, פורום ארלוזורוב
לי סיגל - אחיו של החטוף קית' סיגל, משפחות החטופים
אליה אביטבול - גיסו של החטוף איתן מור, פורום תקווה
הודיה - בת של ניצולי שואה, פורום תקווה
ד"ר חנה קטן - אימהות ללוחמים, אימהות בחזית, שוברות שוויון
ריקי ברוך - גיסתו של החטוף אוריאל ברוך ז"ל, פורום תקווה
צורית פניגשטיין - אימו של רס"ר (במיל') מעוז פניגשטיין ז"ל, פורום הגבורה
רחל ויצן - אימו של רס"ר (במיל') עמיחי ויצן ז"ל, פורום הגבורה
רישום פרלמנטרי
¶
אפרת שלמה, חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
פיתוח חבל תקומה- סטטוס החלטת ממשלה 2336
היו"ר אלון שוסטר
¶
שלום לכם אנחנו נתחיל את הישיבה של ועדת המשנה של ועדת הכלכלה לנושא השיקום הכלכלי של חבל תקומה, אני מודה למגיעים יש בודדים שקיבלו אישור להיות בזום בכירים, אנחנו עוד מנסים לאתר את נציגות משרד ראש הממשלה ואני רוצה רק להבהיר שאנחנו היום נתמקד בהחלטת הממשלה מסוף אוקטובר 2336 וביישומה, הן בהיבט של החקיקה והן בהיבט התקציבי כולל בריף קצר על היישום, אני אומר לחברי תקומה יגאל ואחרים בקצר מה קורה עם מה שישי וכמובן מה דינו של החלק החסר, זה מופנה למשרד רוה"מ בעיקר, בקשות לדיון להפנות למזכירות ד"ר חנוכה.
אנחנו נפתח עם האורחים, אני מבקש מלי סיגל אח של קית' מכפר עזה לומר את הדברים, כל מי שנמצא כאן מהמשפחות רשאי לדבר רק אני מבקשת בתמצות תודה רבה, לי בבקשה.
לי סיגל
¶
שמי לי סיגל אח של קית' גיס של אביבה, לפני כמעט שנה אביבה חזרה, היא חזרה ביום ה-51 בשבוע הפסקת האש שהייתה ואם תשאלו אותה היא עדיין בעזה, קית' עדיין בעזה היא עדיין בעזה, קית' ועוד 100 חטופים וחטופות עוד בעזה, אביבה עדיין בעזה.
הסדר יום חשוב ביותר אבל המילה הזאת תקומה אין לה מקום אלא אם החטופים חזרו, אחרי שהחטופים חוזרים המדינה יכולה להיכנס לתהליכים רציניים של תקומה, לפני זה אין לנו תקומה, חיילים מקריבים את חייהם למטרות ראויות וחשובות, אבל המלחמה לא מחזירה חזרה את החטופים.
אנחנו שומעים שטילים נופלים פה ושם, טיל לא נופל מעצמו יורים עלינו טילים, הותר לפרסום איזו שפה עשירה יש לנו השפה העברית הותר לפרסום, לא נהרג עוד חייל או חיילת, למה אזרחים שנהרגים זה לא הותר לפרסום? מוות זה מוות והרג זה הרג, חיסול זה חיסול ועוד חיסול ועוד חיסול ועוד חיסול, ניצחון זה ניצחון, מוחלט זה מוחלט, יחד זה יחד, הכל זה מילים, המציאות היא לא מקובלת, היא לא ראויה לנו לא לאף אחד מאיתנו.
אני לא יודע אם זה סמלי או לא שאין נציגים ממשרד ראש הממשלה, לא מרגישים את משרד ראש הממשלה. אני לא מדבר פוליטי, כן? אני מדבר על אח שלי, האח שלי חשוב כמו עוד 100 חטופים וחטופות, על חייל וחיילת חשובים, המדינה חשובה, אני לא מבין את הדרך אני לא חושב שיש דרך, אלא עוד תמרון ועוד מבצע ועוד תמרון ועוד מבצע, הגיע הזמן ואני לא יודע אם יש שיתוף פעולה שיש יושב ראש מהאופוזיציה בוועדה של הקואליציה, זה שיתוף פעולה כלשהו?
היו"ר אלון שוסטר
¶
לא, יושב ראש הוועדה שהוא מהקואליציה הציע לי לבקשתי, אני גם מרכז את החקלאות, השר היה אחראי על נושא המים נדמה לי, דווקא הוועדה הזאת עובדת בשיתוף פעולה מקצועי ענייני מאוד.
לי סיגל
¶
אז מה שאני מבקש מכולם זה לקום בבוקר ולשאול את השאלה למה הם עדיין בעזה למה אנחנו עדיין בעזה, וללכת לישון ולסכם מה כל אחד ואחת עשתה כדי לשנות את המצב.
זה לא נורמלי זה לא מקובל זו לא שגרה, לא בצפון ולא בדרום, הגיע הזמן לתעוזה מוסרית, תודה.
אליה אביטבול
¶
שלום, אני אליה אבוטבול גיסו של איתן מור, איתן נמצא בעזה כבר יותר מדי זמן שנה וחודש וחצי כבר חודשיים, אני מסכים מאוד עם חברי שאמר לפני כן שאנחנו צריכים תעוזה, מדינת ישראל באמת חייבת תעוזה לבוא ולתת נוקאאוט לחמאס משהו שובר שוויון, משהו שיגיד להם שהם יבינו סוף סוף שכל רגע שהם מחזיקים בחטופים זה רק עושה להם נזק, כל רגע הם מאבדים משהו ואנחנו חייבים לייצר בדרכים יצירתיות כל מיני דרכים כל מיני דברים שהם יבינו שהם מאבדים אותם, למשל האדמה שלהם, נכסים בחו"ל, מה עם הג'יהאד האסלאמי לא נגענו בו, צריך לקחת את כל האופציות האפשרויות ולנסות להשתמש בהם בכל הכוח כדי שהם יבינו שכל רגע שהם מחזיקים את החטופים יש להם נזק בלתי הפיך.
אם אנחנו ניקח את התעוזה הזאת ונשתמש בתעוזה בתור מדינה, אני לא אומר שעד עכשיו לא השתמשנו בתעוזה אבל צריך להמשיך ולקדם אותה, גם עם הממשלה הנוכחית בארצות הברית, למרות הממשלה הנוכחית בארצות הברית, להשתמש בתעוזה ובכוח בעוצמה ובדרכים יצירתיות כדי להחזיר את החטופים.
איתן במנהרות סובל עם כל שאר החטופים וגם אנחנו המשפחות סובלים, אנחנו סובלים אבל אנחנו חזקים ומאמינים שבעזרת השם הם יחזרו וזה תלוי בעוצמה שלנו בכוח שלנו כמה שאנחנו לא נרפה, תודה.
הודיה
¶
שלום אני הודיה אני בת של ניצולי שואה ואני יודעת מה זה לחיות בלי משפחה, ועכשיו היינו בבג"צ ובג"צ בית המשפט העליון שלנו מדבר על זה של לגרש את המחבלים, על זה הם מדברים חצי שעה או יותר, אני חושבת שהגיע הזמן שיהיה לחץ יותר על חמאס, על כל המחבלים ועל כל אלה שעושים לנו רק רע ואין להם שום מושג מה זה מוסר, ואנחנו נותנים להם טיפול יפה, אז אני חושבת שהגיע הזמן של שינוי השיטה שיש לנו כוח ושאנחנו מראים להם שיש לנו כוח שאנחנו לא מורידים את הראש.
חנה קטן
¶
שלום, שמי ד"ר חנה קטן מאימהות ללוחמים אימהות בחזית, שוברות שוויון ועוד כמה תנועות, אני באה לפה בתור אימא לשמונה לוחמים, היו לי שבעה לפני שבוע ויש עוד אחד שמתגייס השבוע לשריון ואני חושבת שיש לי מה לומר, כי אנחנו באמת תורמים תרומה משמעותית למדינה כבר 14 חודשים.
אני א' רוצה לדבר על הנושא של הסיוע ההומניטרי לאויב שלנו שהוא מחליש את החיילים שלנו, מחליש את המטרות שלנו, מחליש את הסיכוי להגיע לידי החזרת החטופים היקרים, אנחנו נגד הדבר הזה זה איפכא מסתברא זה נגד כל היגיון, זה דבר שאנחנו פשוט בדבר הזה חייבים לעמוד בקריטריונים הומניטריים גלובליים אוניברסאליים שבזמן מלחמה אנחנו מדברים מלחמה, אנחנו לא מוכנים שיסכנו את החיילים שלנו בשביל להכניס למחבלים סיוע הומניטרי.
אני גם מבקשת לדבר בנושא של השוויון בנטל שאני מייצגת ציבור תורני לאומי ובכל אופן הבנים שלנו גם לומדים בישיבות וגם נמצאים במקומות אחרים וכבר 14 חודש נמצאים במילואים, כמעט כולם מילואימניקים אצלי הרוב מתנדבים, חלקם ממשפחות של שבעה ושמונה ותשעה ילדים והנטל הוא גדול, הם לא מקטרים בגלל שהם רוצים לנצח אבל אני חושבת שהניצחון הזה צריך להיות משהו שכולם שותפים בו ולא רק פלג אוכלוסייה מצומצם, אפשר להסתכל על המספרים ולראות בדיוק כמה לוחמים יש, לפלח אותם למגזרים ולראות איפה יש תרומה משמעותית בלוחמה ואיפה אין, א' לדאוג שיהיו יותר לוחמים באופן המיידי וזה אפשרי וב' גם לדאוג שמי שלוחם גם מתוגמל על זה באופן משמעותי ביותר, תודה.
ריקי ברוך
¶
אני אשמח לדבר.
אני ריקי ברוך אני גיסתו של אוריאל ברוך, אוריאל נשוי אבא לשני ילדים קטנים, אוריאל בילה בנובה בדרכו הביתה הוא נורה ונחטף, אנחנו רק כעבור שישה חודשים בעצם ידענו שהוא לא בן החיים שהוא נרצח כבר בשבעה באוקטובר וגופתו מוחזקת בידי החמאס.
אני יכולה להגיד ככה בכמה מילים שהחיים שלנו הם סיוט, החיים של כל המדינה שלנו הם סיוט, אני לא חושבת שיש אזרח במדינה שקם בבוקר ואומר וואו איזה כיף, כולנו פה בטראומה וכולנו פה חווים קושי ומה שמחזיק אותנו ונותן לנו בכל זאת את הכוח לקום זה האמונה והתקווה והרצון להמשיך ולהתקיים במדינה שלנו עם העם ובאמת נותנים פה כוח אחד לשני ומחזקים אחד את השני עם האמונה והתקווה הזו.
אני רוצה לשאול להביע את דעתי בנושא כל העניין שאומרים שצריך בעצם להכניע את החמאס כדי שנוכל באמת להשיב את החטופים, אני מאמינה בזה, אני חושבת שזה נכון, הדרך היחידה להשיב את החטופים זה על ידי הכנעה של החמאס, לדעתי הדרכים שפעלנו בהם עד היום לא הובילו אותנו לשום מקום, לא קירבו אותנו לחטופים, החמאס עדיין עומד על דעותיו על עקרונותיו הוא לא מוכן לבוא לקראתנו, לא מוכן להביא את החטופים למרות כל המכה שהם ספגו והם ספגו ולדעתי צריך לעשות פה שינוי תודעתי בלהבין מה זה להביס את החמאס, מה זה בעצם לנצח.
הניצחון פה הוא לא ניצחון פיזי, הניצחון הוא לו בכמה הרגנו בהם אלא הניצחון הוא ניצחון תודעתי, כדי שהם יבינו שאנחנו ניצחנו אותם אנחנו צריכים לקחת להם את מה שהם נלחמים בעבורו, הם נלחמים בעד אדמות, הם רוצים שאנחנו לא נהיה פה והם יהיו פה במקומנו, מה שאנחנו צריכים להראות להם זה שהם לא יהיו פה, האדמות שעד היום היו כביכול שלהם יחזרו להיות בשליטת ישראל, ברגע שהם יבינו שהם מפסידים את האדמות שלהם הם לא יהיו מוכנים לשלם את המחיר הזה והם יחזירו את החטופים, יהיה לנו איזשהו קלף מיקוח מולם.
כרגע אין לנו שום קלף מיקוח מולם גם אם נהרוג בהם עוד אלפים הם רק מתרבים, כל אחד שנהרג מוליד עוד 10 מחבלים אחריו, אז אני מקווה ומאמינה שהממשלה שלנו תיקח אחריות, תעשה צעדים והגיע הזמן שיקרו פה כבר דברים כי באמת אין לנו כבר כוחות ואנחנו רוצים אותם בבית וכמה שיותר מהר, תודה רבה.
צורית פניגשטיין
¶
אני מדברת בשם פורום הגבורה, אני אימא של מעוז פניגשטיין השם יקום דמו חייל שנפל בג'באליה, בני בכורי אהובי שיצא להגן על אחיו ולא חזר, מעוז היה חייל מילואים אחרי שירות בדובדבן הוא המשיך עם הצוות האורגני שלו ל-551 שהיא יחידת הקומנדו במילואים, הגבורה שלו כמו של כל הלוחמים הגיבורים היא לא רק האומץ והתושייה בשדה הקרב, הגבורה שלהם זה ההחלטה להשאיר את כל היקר להם מאחור ולהתמסר לטובת החיים של כולנו כאן, זה של כל הלוחמים כל הלוחמים שמשאירים ילדים, עבודה, משפחה חלומות.
מעוז השאיר אחריו אהבה גדולה אישה צעירה ותינוקת, כישרונות חלומות חיים מלאים, נתנו לו ללכת על דעת זה שהוא עושה מה שצריך וחוזר הביתה, אבל הילד שלי לא חזר, הוא השאיר אותנו חסרים מתגעגעים וכואבים על ההחמצה הגדולה של חיים ושמחה על היתמות על המוות הנוכח בחיינו.
אנחנו פה ביום שבו כבר מהבוקר יש אזעקות בצפון וכמו בכל החודשים האחרונים אני באמת לא אוהבת להגיד שיש יירוטים ויש נפילות לא, יש מי שיורה ויש מי שטובח בנו מחבלים צמאי דם נלחמים באזרחים תמימים ויורים עליהם ארטילריה כבדה, במדיה כבר מבשרים שההסכם קרוב אוטוטו נחתום הסכם בינלאומי ונחזור רגועים לבתים בצפון.
כל כך קל לנו להתפתות לשקר הזה לרקוד את החיים במסיבות לרצות את השקט את השלווה, כולנו רוצים חיים מתוקים ונוחים ובעזרת השם אני בן אדם מאמין ואני יודעת שבעזרת השם עוד יבואו ימים טובים, אבל בינתיים צריך להיות מציאותיים על מה בעצם הסכסוך? על מה אנחנו רבים פה? תקשיבו לאויב תקשיבו לו, החיזבאללה קורה למלחמה הדרך לירושלים, החמאס קורא להתקפת הטרור הרצחנית הזאת הוא קורא לה מבול אל אקצה הם בכל העולם צועקים מהנהר לים, אז מה בעצם הם רוצים?
פשוט נקשיב להם, יש סביבנו מיליונים שלא ישבו בשקט עד שנעלם, אסור לנו להוריד רגל מהגז עד שלא השגנו את מטרות המלחמה אין לנו על מי לסמוך, אני אדם מאמין אז אני מאמינה בקדוש ברוך הוא ואני מאמינה במאמץ שלנו ואנחנו יכולים לסמוך רק על עצמנו, השיקום של העוטף הוא יוכל להצליח רק שאין איום שנשקף מהצד השני מעזה.
הבוקר בבג"צ מתקיימים היא הזכירה פה שבעה דיונים בעתירות של מחבלים ותומכים נגד המדינה, אני מרגישה שבית המשפט הגבוה לצדק הוא לא מבין מה שמבינים רוב חיילינו האמיצים, הוא לא מספיק מאמין בצדקת הדרך במוסר הבריא, אנחנו נלחמים לא רק באויב בתודעה, בתודעה כוזבת שדואגת לאויב שלנו לפנינו על חשבוננו ומנציחה את המלחמה והמלחמה שלנו הזאת היא הכי צודקת.
אני מחזקת את ידי הממשלה ואת כל המנהיגים במלחמה ברוע ואני דורשת להכריע אותו, באופן אישי לעולם לא תהיה לי שום מלחמה פרטית כי הילד שלי לא חוזר, אבל יהיה טעם למותו כשנמגר את הרע ולא נהפוך את המלחמה הקשה הזאת לעוד סבב, תודה.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אני רק רוצה להוסיף שבתור תושב שאר הנגב מפלסים על הגבול ובתור אבא לקצין בדובדבן, אני אחבק אותך ואת המשפחות כולן של כל הגיבורות והגיבורים ומקווה שנצליח בכל משימותינו בכל יעדי המלחמה הזו, תודה.
רחל ויצן
¶
גם אני רוצה להוסיף עוד כמה מילים, אני אמא של עמיחי ויצן השם יקום דמו מקיבוץ כרם שלום, הוא הלך לגור שם מתוך רצון לגור במקום שמשלב ומחבר בין חלקים שונים ודעות שונות בעם ומתוך אמונה גדולה בישוב הארץ, הוא יצא בבוקר של שמחת תורה להגן על הקיבוץ על המשפחה ועל הקיבוץ כולו והוא וידידיה נהרגו וברוך השם הקיבוץ כולו ניצל.
טליה בשבעה כשבאו אנשים מהקיבוץ וביקשו את סליחתה שהוא יצא והם לא יצאו, אז טליה אמרה להם תקשיבו: עמיחי אם הייתם שואלים אותו הוא יצא באותו בוקר עם אמונה בצדקת הדרך וחיוך ואם הייתם שואלים אותו הוא היה יוצא עוד פעם, ואני על שבר על תהום אוספת את רסיסי חיי ואני אומרת לכם שאם אתם שואלים אותי עכשיו אני הייתי אומרת לו שיצא בדיוק אותו דבר.
זוהי גבורה בעיניי היכולת להרים את המבט למרות הקושי בכאב האינסופי ולפעול מתוך מבט כללי ארוך טווח, גם אני כבת להורים ניצולי שואה יודעת שני דברים: אחד אנחנו חלק משרשרת דורות, אנחנו לא יכולים לראות את הכל במבט של כאן ועכשיו, הסבא והסבתא שלי באושוויץ וילדי בכרם שלום מסרו את הנפש משום שהם יהודים ובכל זאת יש הבדל תהומי, אימא שלי ליד הקבר אמרה אנשים אומרים עכשיו שואה, אני הייתי שם אני יודעת את ההבדל, שם היינו נתונים לחסדי אויבינו וכאן יש לנו צבא ואנחנו יכולים להגן על עצמנו.
אז ברוך השם שבנו לארצנו כריבון ואנחנו לא יכולים להיות נתונים לחסדי האויבים, הדיון פה הוא חשוב מאין כמוהו, אבל כבסיס צריך לזכור שטליה והנכדים שלנו או כל אנשי העוטף יוכלו לחזור הביתה רק אם יהיה להם ביטחון, זה נכון גם לצפון אני נמצאת פה כדי להביא את הקול של עמיחי כל פעם שהיינו מגיעים לכרם שלום הוא גר 30 מטר מהחומה והוא כל פעם אמר, עם המגננה הזאת אנחנו לא נמצא את עצמנו פה ולצערי הוא כבר לא יכול להגיד את זה אבל אנחנו יכולים להגיד את זה.
מה שאני מבקשת זה שאנחנו לא נתלה את יהבנו בעמים אחרים, אנחנו צריכים להיות שם מאחורי הגדר גם בדרום וגם בצפון, אנחנו בעמידה שלנו רק ככה האויבים מבינים אותנו, קולות החולשה שלנו מחזקים אותם, אנחנו צריכים להפסיק לשחק לידיהם, מצטרפת לכל קודמי פה לשדר עוצמה ולהיות מוכנים לשלם מחירים, תודה רבה.
היו"ר אלון שוסטר
¶
תודה. עוד? אני אם כך מודה לאורחים, מודה לכם על כל מה שאתם עושים ומייחל לחזרה המהירה המיידית כאן ועכשיו של החטופים ולהשגת מטרות המלחמה הצבאיות.
היו"ר אלון שוסטר
¶
זה הבית שלכם.
ברשותכם אנחנו נפתח אני שוב מודה למי שהגיע, אנחנו נתחיל אם כי הדס עוד לא הגיעה נכון? הדס שלום לוי ממשרד ראש הממשלה בדרך הנה כך היא אמרה לי, אבל אנחנו נתחיל.
אני רוצה לחדד את מטרת הדיון, יש לנו הר גדול אבל מטרה אחת, לפני כן השר אלקין יושב לצידי והוא ביקש וקיבל נדמה לי שאתמול בממשלה נכון?
היו"ר אלון שוסטר
¶
אושרה האחריות בסוגיית שיקום ופיתוח קווי העימות בצפון ובדרום ובהקשר הזה אנחנו עוסקים כרגע בתקומה בדרום, השר בא להקשיב בעיקר אם יהיו שאלות אז תוכלו לחדד, עוד משהו? אנחנו נתחיל מאה אחוז.
אני הייתי רוצה לחדד על מה הדיון: הדיון הוא על אותה החלטת ממשלה שהתקבלה לפני שלושה ארבעה שבועות, החלטה חשובה שחיכינו לה מספר חודשים שבעצם נוגעת בשתי נקודות קריטיות וזה הייתי אומר סדר היום העיקרי שעומד בפני השר בפני מדינת ישראל, בהקשר לתקומה: אחד החקיקה, החקיקה שמגדירה את הייחוד היוצא דופן של האזור, זה חשוב גם כדי לקדם את נושא התקציב אבל גם כדי לאפשר למשרדי ממשלה לכל משרדי הרשויות השונות לפעול בדרך הראויה והיא השיקום המואץ הפיתוח מקסימלי של החבל, אז בהקשר הזה השאלה שמופנית לממשלה על זרועותיה, מתי אותו חוק שמדובר בהחלטת הממשלה מתי הוא מגיע לכנסת? האם החוק שמדובר עליו הוא חלק מאותו חוק תקומה שכבר הונח ונמצא תגידו אתם באיזה סטטוס הוא נמצא? אותו חוק תקומה שכבר לפני חצי שנה ומעלה הונח לרשות לעיון הציבור או שזה יונח בנפרד.
בנושא התקציב בהנחה שיהיה קיצוץ על פי החלטת הממשלה בתקציב תקומה לטובת אזורים אחרים, האם הקיצוץ הזה יהיה רוחבי או שתחומים מסוימים יפגעו יותר ואיזה? שאלה נוספת: מה קצב קבלת ההחלטות ליישום סעיפי החלטת הממשלה? כלומר מתי אנחנו נדע מה קורה? מתי אנחנו נדע מי הם היישובים האחרים? מה הם מקבלים? מה מקורות התקציביים שלהם ומה אני מרשה לעצמי לומר לצערנו יופחת מתקציב תקומה?
מה הלוז המיטבי לשימוש בתקציב הן לתכנון והן לביצוע? זה נכון שאת התקציב החסר אותם 5 מיליארד שמחכים להם לפיתוח ולא צריך להשתמש בהם עכשיו, אבל צריך תקציב מסוים לקידום תכנון, אז מה הזמנים מה לוח הזמנים לעניין הזה? והייתי אומר בשולי שהם לא שוליים הם עיקר עיקרים אבל לדיון הזה, מהם הפערים? מה הם הקשיים שקיימים כרגע ביישום התקציב הקיים? אותם 14 מיליארד שקיימים ושאנחנו יודעים שהמינהלת שקדה יחד עם הרשויות, עם הישובים, עם משרדי הממשלה על פיתוחם? אלו הדברים.
אני חושב שאנחנו נתחיל עם שתי נועות שמייצגות גם את האוצר וגם את המשפטים כדי לתת סטטוס על הדברים, אז אולי נתחיל נשמח לשמוע שהאוצר לא חלק מהעניין יש לו תקציב הכל טוב, אז ספרי לנו.
נועה שוקרון
¶
בוקר טוב נועה שוקרון רכזת פנים ושלטון מקומי באגף התקציבים במשרד האוצר, אכן מדובר בסוגיה משפטית, זאת אומרת מרגע החלטת הממשלה עוד בשנת ממש לדעתי 2023 אפילו שהקצתה 19 מיליארד שקלים, אנחנו כמובן עמדנו בהחלטת הממשלה והקצנו את הסכום המיועד, לכן ככל שהסוגייה המשפטית תיפתר אנחנו נדע להעמיד את התקציבים באופן מיידי על פי תוכניות העבודה שפורסמו.
כפי שאמרת ובצדק אנחנו מניחים שיהיה צורך באיזשהם עדכונים והסטות שונות, הדבר הזה נכון גם כי הוא בסוף מחויב מציאות וכל תוכנית שעוברת עדכונים, אני חושבת שזה גם הדבר הנכון המקצועית לעשות וגם באמת ככל שיהיו איזשהן החלטות על הסתה של כספים ליישובים אחרים, אנחנו נדע לעבוד יחד עם תקומה ולהביא תוכנית עבודה בהיקף שתחליט הממשלה עליו.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אוקיי, אז מעניין אותי לשמוע איפה אנחנו עומדים? כי בסוף כי הרי זה לא עניין טריוויאלי, יש פה אזורים נוספים הישובים העורפיים בעוטף עזה בעיקר באשכול גם באחרים וכמובן אופקים נתיבות יישובים אחרים, בסוף צריך לתת לזה מקורות אז אתם חלק מהדיון הזה.
נועה שוקרון
¶
בהחלט אבל בסופו של דבר ההחלטה כמו תמיד בהחלטות של עדיפות לאומית, שזה מה שיהיה לחבל שהוא מעבר ל-0 עד 7 קילומטר וגם הדס תדע להרחיב פה יותר הדס ממשרד ראש הממשלה, בסופו של דבר זה מתבסס על החלטות של עדיפות לאומית, לכן שם בסוף יש פה גם אלמנט של הצדקה מקצועית וגם אלמנט של החלטה של הממשלה איפה וכמה היא מעוניינת להקצות כספים וסדרי עדיפויות שלה.
אני יודעת לומר כפי שאמרתי שעל כל סכום שעליו תחליט הממשלה אנחנו נדע לבנות את תכנית העבודה המקצועית ביותר.
נועה סרברו
¶
שלום נועה סרברו משרד המשפטים ייעוץ וחקיקה, אנחנו מלווים באמת את הפעילות של מינהלת תקומה מאז הקמתה וגם היינו שותפים כמובן לכל הסוגייה של הכספים שלא ניתן היה לנצל עד החלטת עדיפות לאומית מעודכנת על כל המורכבות שכרוכה בזה, אני חושבת שהאירוע הזה לפחות ברמה המשפטית אנחנו הצלחנו להתקדם ממנו בהחלטת הממשלה האחרונה, שבעצם אפשרה להתקדם מצד אחד בכל הנושא של יישובי חבל התקומה באמצעות החקיקה הייעודית שמינהלת תקומה תוכל לעדכן איפה עומד התהליך הזה, אבל זה בהחלט בשותפות איתנו וזה אמור לתת את המענה.
מהצד השני ההחלטה מתייחסת גם ליישובים שבעצם לא נכללים בתוך אזור המיקוד הלאומי באזור שהוא מיועד לשיקום מרחיב, גם להם כמובן ככל שיש פגיעה העבודה המקצועית בעצם זה לאו דווקא בהמשך למה שנועה אמרה, זה לאו דווקא צריך להיות החלטת עדיפות לאומית, כי יכול להיות בהחלט להיות שיש טעמים מקצועיים שמצדיקים שיקום, בוודאי אנחנו מכירים שיש פגיעות בחלק מהישובים משמעותיות שמצריכות את המענה לטובת שיקום וזה עבודה שנעשית במשרד ראש הממשלה, בעצם לראות בדיוק איפה הפגיעות מה הצרכים ומה המענים שצריך לתת וזה אמור להינתן בהחלטת ממשלה משלימה, כפי שהוגדר בהחלטת הממשלה הקודמת זה אמור להיות מובא תוך 60 יום בתקופת זמן קצרה.
אני כן אגיד שגם בהחלטת הממשלה נקבע שבעצם המענים שינתנו הם יהיו בשים לב למענה השיקום המרחיב שינתנו במסגרת החקיקה, ככה שאמורה להיות איזושהי קורלציה ככל שיש פגיעות ועוד צרכים דומים, אז גם במענים ככל הנדרש תהיה קורלציה.
נועה סרברו
¶
כן כלומר בהחלטת הממשלה שתגובש צריך יהיה להתייחס גם למענים שמוצע לתת במסגרת החקיקה בהתאם לאופי הפגיעות, כמובן שזה לא בהכרח צריך להיות אחד לאחד ולא הכל תלוי באמת בהתאם לעובדות בהתאם לנתונים שממקדים מהן הפגיעות, מה הם הצרכים והמענים צריכים להיות מותאמים להם, אבל זה החלטה שהיא בעצם בעיניי נותנת את המענה ההוליסטי בראייה רחבה, גם בראי העתירות שאנחנו מכירים שמתנהלות שמצריכות באמת הסתכלות רחבה על כל האזור ואיך הממשלה נותנת את המענה לכל יישוב ולכל קבוצה בהתאם.
נועה סרברו
¶
זה משרד ראש הממשלה יוכל לעדכן, זו עבודה מקצועית שאני יודעת שנעשית שם ואני מציעה שנשמע מהם.
קרני קירשנבום
¶
אני אעדכן, קרני מהייעוץ המשפטי של מינהלת תקומה. למעשה בהחלטת הממשלה החליטה הממשלה על קידום חקיקה, שקודם כל יש פה בעצם אמירה ערכית על החשיבות שרואה הממשלה לתת מיקוד לאומי לאותו אזור בעקבות מתקפת הטרור הנוראית של השבעה באוקטובר וההשלכות של אותה מתקפת טרור נוראית, כידוע זה אזור שסובל כבר שנים רבות מאיום ביטחוני, האיום ביטחוני התממש בצורה נוראית באותו אזור ועל כן ראתה הממשלה את החשיבות לתת לאותו אזור מענים ייחודיים.
אנחנו מדברים על שיקום מרחיב, מה זה שיקום מרחיב? זה בעצם שיקום שהוא מסתכל על מכלול החיים בצורה הוליסטית, שיקום שיש בו גם אלמנט של צמיחה, יש הבנה מאוד ברורה בממשלה שאחרי אירועי אסון משמעותיים יש חשיבות למנף את אותו משבר בעצם כדי לצמוח, כדי להביא לחיים לצמיחה בת קיימא באותו האזור, כדי שהתושבים ירצו לחזור לחיות בו מתוך תחושה של ביטחון וגאווה, ההבנה הזאת תהיה משוקפת גם בחקיקה, זאת כאמור לצד מענים גם לאזורים נוספים שיינתנו במסגרת החלטות ממשלה נוספות, אבל בעצם בחקיקה המיקוד יהיה באזור הזה באזור של 0-7 קילומטר אזור חבל התקומה.
שאל יו"ר הוועדה בנוגע לתזכיר הקודם, אז בחודש אפריל מינהלת תקומה הפיצה תזכיר חוק חבל התקומה, התזכיר הזה עבר התאמות ושינויים לאור החלטת הממשלה החדשה 2336, למעשה לקחנו את התזכיר הקודם ביצענו בו התאמות, ביצענו בו שינויים ברוח החלטת הממשלה החדשה, הניסיון הנצבר בתקומה אף הוא עזר לנו לעשות את המשך אותה עבודה מקצועית, הטיוטה הזאת העדכון הזה הופץ למשרדי המטה להמשך עבודה פנימית בתוך הממשלה ואנחנו מקווים שבמהירות האפשרית נוכל לקדם אותו.
היו"ר אלון שוסטר
¶
תחדדי את ההיררכיה בין החוק שמוצע על פי החלטת זו 2336 לקבוע לתקן לחוקק לבין חוק תקומה, האם הוא חלק ממנו או לא? מה לפני מה?
קרני קירשנבום
¶
בעצם אנחנו הפצנו תזכיר חוק להערות הציבור נכון? את אותו תזכיר אנחנו עשינו בו שינויים עשינו בו התאמות בסופו של דבר התוצר תהיה חקיקה אחת, אז לקחנו את התזכיר הקודם שהוא עוד היה רק תזכיר הוא עוד לא היה חקיקה עשינו בו התאמות.
היו"ר אלון שוסטר
¶
כלומר הסעיפים שנמצאים כאן בהחלטת הממשלה בסעיף 1 בעצם, הם יהיו חלק הם יוטמעו בתוך החוק חוק תקומה נקרא לזה.
קרני קירשנבום
¶
נכון, אנחנו בעצם עשינו התאמות לאותה טיוטה שהייתה ובאמת עבדנו עליה בזמנו גם ביחד עם היישובים וביחד עם הממשלה, עשינו התאמות.
קרני קירשנבום
¶
אז צריך להגיד שיש כאן גם יש את מה שצריך ויש את מה שרוצים, ברמת הצריך זאת שאלה ככל שאנחנו נשארים תחת אותם עקרונות אז אין חובה, יכול להיות שאנחנו נחשוב שכן נכון לשתף באיזושהי תקופה באמת כי חשוב לנו לשמוע כי אנחנו רואים את העבודה שלנו ככזאת שצריכה להיות משותפת, אבל אנחנו כרגע נמצאים בשלב שאנחנו רוצים קודם כל בתוך הממשלה, תקומה ככה הציעה את ההצעה שלה אנחנו צריכים בתוך הממשלה לסיים את עבודת המטה הפנימית ולאחר מכן באמת להתקדם.
היו"ר אלון שוסטר
¶
הרשויות המקומיות נחשבות חלק מהשלטון הציבורי נקרא לזה? הם חלק מהממשלה למעשה, שתפו אותם בקיצור אני ממליץ מאוד.
קרני קירשנבום
¶
אנחנו בהחלט ערים לצרכים, שוב יש כאן את המנעד שבין הרצון באמת לשתף כמה שיותר לבין החשיבות של פרקי הזמן, שאנחנו צריכים ככה להחזיק את שני הכדורים האלה באוויר.
אני כן רוצה להתייחס עוד משהו אחד ביחס ללוחות הזמנים: החלטת הממשלה הזאת למעשה קודמה התקבלה יחד עם החלטת הממשלה על התקציב אומנם הן שתי החלטות נפרדות הן התקבלו באותו זמן ולא בכדי, יש לנו רצון ושאיפה לקדם את זה ככל הניתן בסד זמנים שיהיה יחסית מהיר בגלל החשיבות שאנחנו רואים לעניין, בגלל שאנחנו מבינים שזאת אבן דרך משמעותית כדי לאפשר את אותו שיקום מרחיב ולכן השאיפה שלנו כממשלה היא כן להצליח להביא את זה לשולחן הכנסת כמה שיותר מהר וככל הניתן, שלכל הפחות חקיקת תקומה תצא מפה יחד עם חוק ההסדרים גם אם לא במשותף כי זה לא אותה החקיקה, אבל שסד הזמנים כשם שהממשלה ראתה נכונות לקדם את הדברים ביחד בהחלטותיה הנפרדות אמנם, אז גם שבמסגרת הכנסת אנחנו שואפים ומקווים שנצליח לקדם את הדברים באותה מסגרת זמנים.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אני מודה לך מודה לכם על העשייה, אני מחדד שהעניין הוא לא כל כך אולי השר אלקין יבהיר לנו, אבל אני חושב שמה שחשוב זה לוח הזמנים לפחות אם זה כחלק מאותו מהלך של התקציב וחוק ההסדרים משום ש-2025 בפתח, משום שצריך לתכנן את המהלך הגדול של נקרא לזה לצורך העניין, נבחרו ראשי רשויות של הקדנציה הקרובה ובאמת כמה שיותר מהר לתת את הכלים, ראשית התכנונים ואחר כך הביצועים ואני סומך שאתם מבינים את זה.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
עסקת כרגע אדוני היושב ראש בסוגיית החקיקה ואני אגיד לך בכמה מילים איך אני רואה את האירוע הזה שלקחתי שיעורי בית מכאן.
יש כאן הצעת חוק שגיבשה מינהלת תקומה בעקבות גם הערות שהתקבלו על התזכיר הקודם, הרי הגיעו הערות מהציבור וממשרדי ממשלה אחרים ולכך התכוונה גם החלטת הממשלה, הצעת החוק הזאת גובשה ברמה של גיבוש פנימי בתוך מינהלת תקומה והופצה למשרדי הממשלה השונים השבוע ביום ראשון, בין השאר גם בברכתי אני ביקשתי לזרז את התהליך הזה כדי לעמוד בלוח הזמנים הנכון, תכף אני אגיד משהו על לוח הזמנים וכי היא כרגע מצפה להתייחסות מצד משרדי ממשלה רלוונטיים, ברגע שהם יתקבלו ובהנחה שיהיה נוסח מוסכם בתוך הממשלה הוא יקודם לוועדת שרים לחקיקה ולאחר מכן לכאן לכנסת.
הרעיון לחוקק את החוק במקביל לחקיקת התקציב בחוק ההסדרים שעמד מאחורי גם ההיגיון של החלטת ממשלה הוא מאוד נכון בעיניי, זה כמובן גם יהיה תלוי גם בכנסת, אני אומר לך כמי שמלווה את הנושא הזה כיושב ראש ועדת משנה, זה שאלה גם של סדרי עדיפויות בכנסת כאן לאחר שהממשלה תסיים את עבודתה, אבל אני חושב שזה הדבר הנכון כי אם זה לא יתכנס לאיזשהו דד ליין טבעי וזה הגיוני שזה יתקדם במקביל לתקציב וחוק ההסדרים, כך הממשלה רצתה ולכן גם ההחלטה הזאת התקבלה באותו לילה של התקציב ולא בכדי.
מצד שני כמובן הכנסת סוברנית, אם היא תחליט על קצב קידום החקיקה אני חושב שכדאי מאוד שהדיון בוועדה בחוק לפחות יסתיים במקביל לדיון של חוק ההסדרים והחוק יכול לעלות שבוע אחרי אישור תקציב של חוק ההסדרים אבל לא הייתי מושך את זה מעבר לכך, אחרת באמת יהיו חסרים כלים מאוד מאוד משמעותיים למינהלת תנופה להפעיל את התקציב התוספתי שאמור להשתחרר, אותו כסף שהיה מוקפא בלי החקיקה הזאת יהיה קשה מאוד להפעיל אותו מבחינה משפטית, מה גם שכרגע אני מניח שכתושב האזור אתה מכיר את זה היטב, אין תיקוף ביטחוני משפטי אפילו לקו 0-7 קילומטר לגבי החלטות ממשלה רגילות, אני לא מדבר על הסוגייה של תקומה ולכן אם החוק לא יחוקק ולא יהיה תיקוף לקו הזה זה בכלל יעשה בעיות מאוד מאוד גדולות בכל התפקוד בשיקום החבל שזה אגב אירוע אחר, אני מציע לך גם בכלים של הכנסת להפעיל שיח מול גורמי הביטחון.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אני רוצה לחדד את מה שאמרת, אני רוצה לשאול את נועה מהמשפטים, האם הצעת החוק הזו היא בעצם תיתן מענה למה שהיו עשרות ההחלטות הקודמות לאורך השנים משנה לשנה?
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
לא לא אני אענה לך בוודאי שלא, היא לא תוכל לא החוק ולא מינהלת תקומה לא יכולים להחליף את החלטות הממשלה שהיו על העוטף שאתה מכיר אותם היטב, אבל אם מצד אחד לא יהיה ביסוס משפטי של אותן החלטות ממשלה במסגרת שיתבסס על עמדה של מערכת הביטחון ומצד שני החוק שמציע פה קונספט משפטי אחר כן שלאו דווקא מתבסס רק על מערכת הביטחון אלא של מיקוד לאומי גם הוא לא יחוקק, אז אם שתי הרגליים האלה ייפלו בו זמנית המשמעות היא ששום דבר לא יאפיין את העוטף בהשוואה לכל שאר האזורים במדינת ישראל, כראש רשות לשעבר זה ברור לך מה ההשלכות.
היו"ר אלון שוסטר
¶
ברור לי אבל אם החוק הזה יחוקק, האם זה יאפשר אני אתן לך דוגמה להמשיך באותן הטבות מס שקיימות באזור מזה 23 שנים?
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
אם המשרד המקצועי הרלוונטי על הטבות מס יוכל לחבר את זה לנושאים שעליהם מדובר בחוק במסגרת של מיקוד לאומי ולהערכתי זה אפשרי אז כן, אבל בסוף אני רק מסביר את הדחיפות בחקיקה כי בוודאי ובוודאי במצב שלא יהיה חוות דעת ביטחונית ברורה על 0-7 קילומטר, זה גם מאפשר לי למקד את הסוגייה שהיא תהיה מרכזית גם בשיח בתוך הממשלה ומין הסתם גם אחר כך כשזה יגיע לכנסת וזה המנגנון המשפטי להגדרת החבל, זה בעיני האתגר המשמעותי גם בשיח מול משרדי ממשלה שיהיה לתקף את הגישה החדשנית ואני משבח את אנשי מינהלת תקומה לקונספט שהם פיתחו כאן, וגם את משרד המשפטים שהיה מספיק יצירתי לגבות את הקונספט הזה מול קולות אחרים שהיו והלך לכיוון הזה של פתיחה של מודל חדש של מיקוד לאומי.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
ועכשיו יהיה מבחן של חיי המעשה של הקונספט הזה, שהממשלה או מרכיבים שונים של הממשלה וכמובן בראשם משרד המשפטים ייתן גיבוי לנוסח הזה ולפיתוח של הקונספט של המיקוד הלאומי, אם זה יעבור חלק אז אני מאמין שניתן לזרז מאוד את הגשת החוק לממשלה, בעיני זו המשוכה העיקרית שצריכים לעבור אותה.
עוד דבר שכדאי להגיד את האמת מראש כדי בכל זאת למסגר ציפיות, כי חלק מרצון לזרז את תהליך החקיקה בנושא המרכזי של הגדרת החבל ומתן כלים לשיקום מרחיב, שזה מאפשר לעשות באמת את התהליך האמיתי הנדרש בחבל, כמובן מינהלת תנופה הורידה מן החוק חלקים שהיו בתזכיר הקודם שראו שזה מביא להתנגשות עם משרדי ממשלה כאלה או אחרים, כמובן בתהליך חקיקה בכנסת ועדה רשאית להעלות כל נושא ולהוסיף או לשנות במסגרת השיח מול הממשלה, אבל מבחינת קידום הצעת חוק ממשלתית ההחלטה הטקטית שנלקחה עוד לפני שאני הגעתי אבל אני חושב שהייתה נכונה ואני מגבה אותה, זה ללכת על הגרעין המוסכם כדי שכמה שיותר מהר להתקדם עם תהליך חקיקה לכנסת ולאחר מכן - - -
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
זה דבר שני שצריך להעיר, אני מניח שאתה מכיר את התזכיר שפורסם להערות הציבור, אל תתפלא אם החוק שבסוף יגיע לכנסת יהיה רזה יותר ויתמקד בסוגיות - - -
קרני קירשנבום
¶
קרני מהייעוץ המשפטי של תקומה, כמו שאמר השר בצורה מאוד מדויקת אנחנו בעצם מציעים חקיקה שמאפשרת שנותנת כלי משפטי חדש, כלי משפטי שהוא לא רק בעבור תקומה הוא בעבור הממשלה כולה להשתמש בו ולתת מענים נדרשים וחשובים עבור החבל.
כזכור מי שזוכר את תזכיר חוק היה שם גם שורה של תיקוני חקיקה, תיקון חקיקה מאוד מרכזי בתחום התכנון והבנייה שככה עורר שאלות רבות גם אל מול המועצות עצמן ובעבודה בשיח שעשינו גם מול התושבים, תחום ההנצחה שעבר למשרד רוה"מ ומטופל כהצעת חוק נפרדת על ידם, אז יש דברים שהיו באותו תזכיר חוק ושכבר אינם ויקודמו במסגרות אחרות ולאו דווקא במסגרת החקיקה.
קרני קירשנבום
¶
נכון, אבל אנחנו כן סבורים שלא צריך לוותר על אותו כלי משפטי ועל אותן סמכויות שיאפשרו לממש אותו, כלומר אנחנו רוצים לבנות איזשהו מסלול נקרא לזה או איזשהו כביש שכל משרדי הממשלה יוכלו לנסוע עליו, כלומר כלי משפטי שכולם יוכלו להשתמש בו כדי שיהיה אפשר לתת מענה שהוא מענה שלם לכל תחומי החיים.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אני רוצה לחזק ולומר שהחלטת הממשלה שממקדת את עצמה במיקוד של החבל ובעבודה של המינהלת, זה באמת חשוב ביותר זה באמת לו"ז העשייה וכל השאר יבוא בהמשך זאת החלטה נכונה.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
כאמור זאת החלטה שהזכויות עליה לא שלי נתקבלה לפני שהגעתי לתפקיד, אבל אני גיביתי אותה מהמפגש הראשון.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
אני חושב כמוך שזה המהלך הנכון וכמובן אחר כך שיבנה המבנה הבסיסי אפשר לבנות עליו אם רוצים עוד נדבכים נוספים, אבל את המבנה הבסיסי צריכים לבנות כמה שיותר מהר, אגב זה גם מסביר ובצדק שאלת כמי שמנוסה במסדרונות הממשלה מה יהיה עם פרסום להערות הציבור, העובדה שבתהליך הכנה של הנוסח הנוכחי נלקחו בחשבון הערות הציבור והערות משרדי הממשלה היא זאת שמאפשרת לקצר את התהליך הרגיל כי למעשה הוא כבר תוצר של התהליך, עדיין יכול להיות כמו שקרני אמרה יכול להיות שכן ירצו לעשות איזשהו פרסום מקוצר או משהו כזה, זה יהיה בשיח מול משרד המשפטים כי כולם מבינים את לוח הזמנים הדחוף כאן, אבל לפחות מבחינה סדרי עבודת ממשלה זה אכן עונה על הצורך הזה בגלל שהיא תוצאה של לקיחה בחשבון של ההערות השונות שהתקבלה.
הערה אחרונה רק כדי לעזור לך לעשות סדר באירוע: ציינת בצדק שהחלטת ממשלה משלימה וגם אנשי מינהלת תקומה דיברו על זה שהיא חלק מהפאזל הזה, זה מה שאפשר להניע את תהליך חקיקת החוק על הרשויות שהם לא יהיו דווקא בחבל תקומה אבל כן צריכים לקבל סיוע כתוצאה ממלחמת חרבות הברזל בדרום, אני חושב שלא בכדי החלטת הממשלה הגבילה את זה ב-60 יום וחשוב מאוד שההחלטה הזאת תעבור ותעבור כמה שיותר מהר, אחרת אני חושש שכשנגיע לדיון פה עם החוק על הגדרות החבל הנושא הזה יכול להיפרם בגלל טענות ומוצדקות אגב של אותן רשויות שרוצות לקבל סיוע ואז אנחנו ניתקע ואני לא אחראי על החלק הזה, זאת אומרת שבהחלטת ממשלה על העברת סמכויות כל ההחלטה הזאת בין השאר הועברה אלינו אליי באופן אישי לליווי שלה אבל לא סעיף 4, מכיוון שסעיף 4 של החלטת ממשלה משלימה שחורגת מהגבולות של חבל תקומה היא נשארה באחריות של ראש הממשלה ומשרדו, אז לכן פה השאלות הן פחות לאנשי מינהלת תקומה ופחות אליי אלא להדס ולמנכ"ל משרד ראש הממשלה מה קורה עם זה, אנחנו כמובן אם נידרש ניתן את כל הסיוע בהחלטה הזאת ויכול להיות שכלים כאלה או אחרים של מינהלת תקומה יכולים להיות יעילים גם למימוש של ההחלטות שם, אבל כעיקרון ההובלה פה של המשרד בסעיף 4 של משרד ראש הממשלה ושל הצוות, אז אני מקווה שזה עזר לך גם להבין הרבה יותר את התמונה הזאת.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
עוד הערה אחרונה שגם זה כדאי להגיד בשקיפות לציבור: כמובן לגבי החלטה משלימה יהיה דיון על מקורות כי בסוף אין כסף שצומח על העצים וכולם מבינים, יש אפילו סיכומים ראשונים שחלק מסוים מתוך התקציב הכלוא יצטרך ללכת לטובת אותן החלטות ממשלה משלימות, זה גם דבר שכדאי להגיד אותו כאן כשיהיו מוכנות החלטות ממשלה יחד עם סעיפי מקורות אז אני מניח שהמספרים יהיו יותר ברורים.
היו"ר אלון שוסטר
¶
מהמידע אם הוא לא מסווג מדי העיקרוני בלי מספרים, האם זה גם ברור שלא כל הסכום יבוא ממינהלת תקומה?
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
זה אני לא יודע לדעתי כן ברור לפי מה שאני יודע לפי מה שאני שמעתי באוצר, אבל ברור דבר אחר שזה מה שמעניין אותי שעיקר התקציב הכלוא ילך לטובת מה שמוגדר בתוך החבל ויוגדר בתוך החבל, אני לא רוצה להיכנס כרגע למספרים.
היו"ר אלון שוסטר
¶
תודה. נועה שוקרון תוכלי לחדד את הנקודה? אני חושב שעם כל ההבנה במשך כל החודשים האלו שמעתי גם ראשי רשויות מהעוטף שמבינים שצריכים לשאת באיזשהו נטל, אבל האם ההיגיון שאומר שלא כל הנטל יושת על התקציב הזה, האם הוא גם מקובל עליכם?
נועה שוקרון
¶
כמו שאמרתי הסכום הכללי שמוקצה לאותם ישובים שמעבר ל-7 קילומטר הוא החלטת מדיניות בסופו של דבר והוא החלטה שהממשלה טרם לקחה.
נועה שוקרון
¶
אז שוב המקורות הם פונקציה של הסכום, אני פחות בעיניי כאשת אוצר פחות משנה כרגע האם הצדק הוא לקחת מתקומה או לקחת מתקציב המדינה, בסוף שקל הוא שקל ומיסים הם מיסים ולכן מבחינתנו זו שאלה שהיא פחות קריטית, היקף ההקצאה לאותם ישובים מעבר ל-7 קילומטר טרם נקבע, אנחנו כמובן ניתן את עמדתנו המקצועית לגביה בדיונים ואז אולי נהיה יותר חכמים ונדע יותר.
היו"ר אלון שוסטר
¶
הנושא הזה הוא חשוב, מינהלת תקומה תכננה תוכנית מסודרת יחד עם הישובים, הובטחו הבטחות להנהגות הישובים לתושבים, הם עושים את חלקם הם חוזרים וצריך לוודא שהעיקרון של איך אמר אדרי, אנחנו אם היינו פה אז אנחנו נביא את עצמנו לפה ואחר כך נגביה, יש לי מול הבית יש דשא שנחרב עם אוהל חמ"ל, בסדר אז קודם כול שיקמו את הדשא שנחרב אבל אמרתי למקומיים, רגע אבל אדרי אמר עוד קצת אז תעשה עוד משהו, אז העוד משהו הזה הוגדר כ-5 מיליארד ואני מוחק את החיוך מדובר פה בנושאים של צמיחה דמוגרפית וכלכלית ואיכות סביבה, בסוף למספרים יש משמעות ואני מבין מה שאת אומרת, אם זה היה 200-300 מיליון אז אני מניח שזה היה עובר, אבל אם מדובר פה בפדיון בסכומים שהם משמעותיים להשגת המטרות עצמן ואולי נשמע בהמשך, נמצאים פה נציגי משרד השיכון חטיבה להתיישבות ואחרים נדבר על זה.
לפני שנעבור אני רוצה לחזור רגע לחדד עם הייעוץ המשפטי את שאלת הקונספט, כמה רחוקים אנחנו? אני שהממשלה נתנה כיוון אבל ממה שאני מבין מהשר לא פיצחנו עד הסוף את השאלה שבהינתן או בהיעדר אמירה ביטחונית חד משמעית שהיא זו שליוותה אותנו עד כה, כמה רחוקים אנחנו מפיצוח? זה בעצם מה שיאפשר את ההתקדמות.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
של המיקוד הלאומי, שואל היושב ראש אני מניח את משרד המשפטים לא הייתה תקומה שפיתחו אותה, עד כמה אפשר להיות רגועים שהקונספט הזה יתקבל ויעבור ואפשר יהיה לקדם את החוק אם אני הבנתי.
נועה סרברו
¶
למעשה גם בדיונים על הצעת ההחלטה מינהלת תקומה כבר העבירה איזושהי עמדה מקצועית שמבססת את ההבחנה שההחלטה מייצרת, שכמו שקרני הסבירה זה בעצם הצטברות של נסיבות קשות אחת על השנייה, כלומר גם האזור שהיה מאוים ולכן על רקע האיום הביטחוני הוגדר כאזור עדיפות לאומית לאורך שנים על כל המשמעויות של זה והצרכים המורכבים שזה העלה, גם ההתממשות של האיום הזה בצורה הכי נוראית שאפשר לדמיין שאירעה בשבעה באוקטובר וגם הפינוי הממושך וכל ההצטברות היא יצרה מורכבות מיוחדת שמצריכה התייחסות מיוחדת, גם בעצם בהצעת החוק שתובא לאישור הממשלה בתקווה בהקדם בעצם המינהלת גם עובדת על זה עכשיו וכמובן אני מבינה שהם כבר בשלבים דיי מתקדמים של העבודה הזאת, מבססת גם מקצועית את ההבחנות האלה על פי נתונים שהם אוספים, שהם בעצם מבססים ומראים שאכן יש כאן אירוע חריג ומיוחד שמצריך התייחסות מיוחדת.
יגאל גורביץ
¶
אני אשלים רגע לגבי שאלותיך על הסטטוס הנוכחי, יגאל גורביץ תקומה, קודם כל להבין שניה איפה אנחנו נמצאים בשנת 2024, אז אנחנו יצאנו לדרך עם 300 פרויקטים שזה המון בהיקפים של 7 מיליארד שקלים, אנחנו נמצאים בנקודת זמן שבה אנחנו במרוץ נגד השעון לסגירת השנה התקציבית הזו קודם כל.
אני אגיד שאנחנו כבר קרוב אנחנו כבר 90% בוא נגיד יצאנו לדרך אבל העבודה עוד רבה כדי לסגור את השנה, כשני שליש מהתקציב שלנו מבוצע דרך משרדי הממשלה וכשליש דרך מינהלת תקומה עצמה וזה נקודה מאוד משמעותית, זאת אומרת הסמכויות האלה לעבוד גם דרך המשרדים וגם בעצמנו מאפשרת בעצם להגיע לתוצאות שאליהם הגענו, כמו שאתם יודעים ואני מחבר את זה רגע לתחילת הדיון, בסופו של דבר 50,000 איש 87% ממי שיכל לחזור חזר בחודש ספטמבר, 13 הישובים שלא יכולים לחזור נמצאים במגורי הביניים ותוכניות השיקום של הישובים כולן הוגשו וכולן נדונו, אז אנחנו נמצאים בעיקר במאמץ כביר כרגע בכל הנושא של סליחה שאני משטיח את זה, אבל של התחייבות על הכסף, הפרויקטים כבר בשלים לזה, הרבה מאוד דברים ואנחנו אפילו מקבלים תלונות של רגע רגע תעצרו כל יום יוצא עוד קול קורא עוד מבחן תמיכה זו הסיטואציה.
למעשה אני רגע רוצה לחבר את זה לסוגיית החקיקה, סוגיית החקיקה כפי שקרני הציגה אותה בעצם נשענת על שלוש רגליים: רגל אחת היא הרגל בעצם של המיקוד הלאומי, פה התוצאות שאנחנו מצליחים להגיע אליהם השנה הם בזכות זה שאנחנו ממוקדים, זאת אומרת המיקוד הזה ב-64,000 אנשים הוא מאוד מאוד חשוב, השיקום המרחיב שזה הרגל השנייה היא בעצם מתקיימת דה פקטו, זאת אומרת בשנת 2024 לנו את הסמכות עוד מכוח עדיפות לאומית שפג התוקף עוד חודש לעשות את אותו שיקום מרחיב, אבל כאמור הדבר הזה פג תוקף ולכן החשיבות של החקיקה הוא כל כך גבוה, הדבר השלישי זה בעצם הסמכויות, אותן סמכויות שמאפשרות לנו לזוז מהר יותר מהקצב הרגיל.
אז זוהי החקיקה הנה גיליתי מה החקיקה זה שלושת הדברים שמופיעים שם וזה בעצם מה שיאפשר לשחרר את אותם 5 מיליארד או כל מספר אחר לטובת מנגנוני הצמיחה שנמצאים בתוכנית שכולנו מכירים.
יגאל גורביץ
¶
אחד זה המיקוד הלאומי, שניים זה השיקום המרחיב האפשרות לעשות את השיקום המרחיב ושלוש זה הסמכויות ושם אנחנו נמצאים, זה העניין.
היו"ר אלון שוסטר
¶
בסדר גמור, אני מבקש ממך עוד להרחיב בשאלות שהנחתי בהתחלה, בהנחה שיהיה פחות כסף לתקומה, האם יש לכם כבר מחשבות? האם זה יהיה כמו ממשלה קטנה האם זה Flat?
יגאל גורביץ
¶
לא לא אני עונה על הפיתוח, אני עונה לעניין, א' תלוי - - - זה שתי סוגיות היושב ראש, זה שתי סוגיות נפרדות.
יגאל גורביץ
¶
אני אתייחס רגע לשאלת ה-5 מיליארד, שאלת ה-5 מיליארד בגדול ב-17 לאפריל 2024 אנחנו ידענו מה אנחנו מתכננים לעשות עם ה-5 מיליארד, אבל א' עבר זמן, זאת אומרת יש איזשהו ניסיון מצטבר יש גם שינוי מבחינת בחלקו מבחינת השלטון המקומי, החיים הם דינמיים, ב' הסכום הכולל אנחנו מבינים כולנו כאן בחדר שהסכום הכולל יהיה נמוך יותר מהסכום המקורי ועל כן שאלת הרה תכנון תלויה במסגרת הכללית שבסופו של דבר תוקצב לנו ובסדרי העדיפויות, זאת אומרת יהיה איזשהו תהליך של רה תכנון, אנחנו נמשיך עם אותם עקרונות של שיתוף הציבור ולהבין מה בעצם נדרש יותר, יש לנו את התוכנית המקורית שלנו השאלה אם אנחנו נחיל עליה Flat פשוט או שנעשה איזשהם סדרי עדיפויות מחודשים בתוך המסגרת, זאת שאלה שנדרשת עליה ברגע שנבין מה היא המסגרת.
היו"ר אלון שוסטר
¶
עכשיו שאלה נוספת שכבר היום אתם יודעים, זה מתי אתם צריכים ובערך כמה מתוך אותם תקציבים? זאת אומרת לא נוכל לבצע ורמזת שקצב ביצוע שאי אפשר לעבור אותו כנראה, אבל התכנון זאת אופרה אחרת ואפשר לתכנן את הפיתוח, זה חלק מתקציבי הפיתוח התכנון.
יגאל גורביץ
¶
קודם כל כאמור ובטח ברבעון האחרון של שנה זו פרסמנו הרבה מאוד דברים לאוויר, כך שידינו לחודשים הקרובות מלאות מבחינת עשייה, מבחינת תקציבי הפיתוח כאמור יש לנו תכנון מוקדם אנחנו לא מתחילים מנקודת האפס, התכנון קיים ומפורסם לציבור ופורסם באפריל, את העדכון שלו אנחנו נעשה בהתאם לאותה החלטת ממשלה שתגיד זוהי המסגרת שלכם.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אני להיות בהיר לעצמי, האם ב-5 מיליארד או מה שיישאר מהם וכמה שיותר הלוואי שיישאר צריך לתכנן אותם, אתה אומר שחלקים משמעותיים מהם התחילו כבר להיות מתוכננים זה מה שאתה אומר?
יגאל גורביץ
¶
בהחלט, הרבה מהדברים שם הם דברים משלימים לדברים שכבר קורים עכשיו אוקיי? וחלק מהדברים כאמור אנחנו לא מתחילים מנקודת האפס.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
עוד מילה אדוני היושב ראש, ברור שברגע שיתברר סופית מהו הסכום שיילקח מאותו הסכום המוקפא לטובת החלטות ממשלה משלימות, יהיה צורך בחשיבה מחודשת על כל הסל שהיה מתוכנן מלכתחילה לפעולות של שיקום מרחיב, כי ברגע שאתה מבין מה המסגרת התקציבית צריך לקבוע סדרי עדיפויות ותיעדופים על מה לשים יותר דגש ועל מה פחות, הרי זה לא יהיה אירוע של גריעה של 100 מיליון שקל מ-5 מיליארד זה יהיה אירוע יותר משמעותי בלי להיכנס למספרים שלו, לכן ברור שהוא ידרוש עבודת מטה.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אבל מנגד אבל בואי נסתכל על שלושת רבעי הכוס המלאה לפחות אולי ארבע חמישיות, בכל אופן יש כמה מיליארדים שיהיו ולכן צריך להתחיל לתכנן אותם.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
אמת ולכן אני חושב שהדרך נכונה לתכנן אותם זה גם להבין בדיוק את הסכום אי אפשר לתכנן באוויר, יש רעיונות יש תכנון ראשוני במינהלת תקומה על כל ההיקף של ה-5 מיליארד, עכשיו אבל כדי לדייק אותו ולתעדף יהיה צורך שאני לא חושב שזה ייקח הרבה זמן, לפחות מבחינת החלטת ממשלה החלטת ממשלה משלימה אמורה לבוא תוך 60 יום מאישור התקציב זה עוד חודש וחצי מהיום בערך, זה אפילו עוד לפני אישור החוק בכנסת שיאפשר.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
הרי ההחלטה על הרשויות מעבר ל-0 עד 7 לפי לפחות החלטת ממשלה הייתה אמורה לעבור תוך חודשיים באישור התקציב הזה בממשלה, שזה אומר חודש וחצי מהיום פלוס מינוס אם לא פחות אפילו מזה, זאת אומרת שקצב אישור החוק בכנסת שהוא כלי כמעט הכרחי הייתי אומר לצורך הפעלה של התקציב של השיקום המרחיב, הוא יהיה אפילו יותר איטי לכאורה מהחלטת הממשלה אני מקווה.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
וגם למשרד ראש הממשלה מתי הוא יקדם את ההחלטה, ברגע שההחלטה תאושר יהיה ברור בסוף איזה אחוז מהמקורות של השיקום המרחיב הלך לטובת ההחלטה הזאת ואיזה נשאר כשהוא כמובן יהיה העיקר התקציב לטובת חבל תקומה, ואז זה יהיה אפשר לדייק את התכנון מתוך כל הרעיונות שהיו קודם וגם הניסיון שנצבר, יש תהליך הידברות עם הרשויות עם התושבים ניסיון שנצבר כל זה ביחד ייכנס לסיר אחד שממנו תצא תוכנית מעודכנת על יתרת הסכום וזה התהליך שיהיה.
היו"ר אלון שוסטר
¶
תודה מאה אחוז.
נציגי המשרדים, גאל, בבקשה החטיבה להתיישבות. נמצאת איתנו גם אסנת קמחי אשר על השיכון, למה שלא תצטרפי אלינו, יש לך אגף שלם האגף לבניה כפרית. בבקשה גאל.
גאל גרינוולד
¶
שלום לכולם, שמי גאל גרינוולד יושב ראש החטיבה להתיישבות, סגן יושב ראש ההסתדרות הציונית העולמית.
החטיבה להתיישבות התבקשה על ידי מינהלת תקומה בשיתוף פעולה מלא עם משרד ההתיישבות וגם שיתוף מלא עם משרד השיכון, אני רוצה לציין פה את שיתוף הפעולה המאוד מוצלח עם משרד השיכון ומינהלת התקומה.
אנחנו היינו כמעט ביום הראשון נכנסנו בפעולה ראשונה של כל מה שקשור לחוסן במסגרת הפעלת של עשרות אנשים שהלכו ללוות את ההנהגה של היישובים זה תחום אחד, והתחום המאוד משמעותי בהקמת שבעה אתרים זמניים, קרוב ל-800 קרוואנים שאנחנו הנחנו ברחבי הארץ, כדי לסבר את האוזן אז תיקחו את קיבוץ חצרים שמארח את קיבוץ בארי ורוחמה שמארח את קיבוץ כפר עזה ואשלים שמארח את כרם שלום ורביבים שמארח את חולית וכו' וכו' ואת עומר את כיסופים והאחרון משמר העמק את נחל עוז.
כל הדברים האלה הם חשובים בשתי רמות: קודם כל לתת מקום לנשים האלה ובעיקר לשמור על האופי החברי הקיבוצי הקהילתי של הקהילות, על מנת להבטיח שכמה שיותר אנשים יחזרו למקום, היה פה חשש גדול של פיזור של הקהילות של הקיבוצים ולכן נכנסנו לדבר הזה במימון של מינהלת תקומה ואני חושב שבהצלחה רבה, אנחנו מדברים על כ-800 קרוואנים עשרות מבני ציבור חדר אוכל וכו' וכו'.
למה אני מספר את כל הדברים האלה? לא רק כדי לדבר על העבר בעיקר כדי לדבר על העתיד, החטיבה להתיישבות נמצאת מה שנקרא מבחינת הינני והשר אלקין יודע את הדברים האלו והחטיבה להתיישבות תהיה מוכנה להירתם לכל משימה של השיקום, כרגע אנחנו היינו עסוקים מה שנקרא בזמני והזמני הזה הוא מאוד חשוב כי בלי הזמני הזה לא יהיה עתיד, אבל אנחנו נמצאים כאן לגבי העתיד, זה נכון לגבי הדרום וזה נכון לגבי הצפון ולכן כיוון שאנחנו הוזמנו לכאן חשוב לי להדגיש את הנקודה הזאת.
מדובר ביחידה חטיבה להתיישבות מדובר ביחידה מאוד יעילה שיודעת לעבוד, עבדנו ועובדים מאוד יפה יחד עם מינהלת תקומה יחד עם משרד ההתיישבות יחד עם משרד השיכון ובעזרת השם נוכל להיות פה מה שנקרא נכונים לכל משימה, אדוני היושב ראש שהממשלה תטיל על החטיבה להתיישבות אנחנו פה והוכחנו ומוכנים למשימות הבאות, תודה רבה.
היו"ר אלון שוסטר
¶
יישר כוח גדול גם לכם גם לקק"ל למשרדים שהיו רלוונטיים לרשויות, אנחנו ידענו לשבח את ההתארגנות האזרחית אחרי פרוץ המלחמה, אני חושב שבמוקדים רבים שקשורים בהתמודדות עם השבר הקהילתי הגדול גם המשרדים וגם הארגונים נקרא להם הלאומיים שלקחו חלק במשימה הזאת עשו דבר יוצא דופן, וכן אנחנו מוכיחים כשצריך אפשר כשרוצים אפשר.
הדס שלום נציגת משרד ראש הממשלה, אני ברשותך לפני שאני אפנה עוד כמה שאלות אלייך, אני אחדד נושא שנשאר באוויר ובעיניי חשוב לא פחות, מעבר לקיצוץ הצפוי כתוצאה בתקציב תקומה ופיתוח כתוצאה מהחלטת הממשלה להפניית משאבים ליישובים שמעבר לשבעה קילומטר וזה נושא ה-Flat, זה נושא הFlat- שידידי השר הזכיר אני חשבתי קיוויתי שזה פסח עלינו בהקשר לתקומה, ואני שואל גם את משרד רוה"מ גם את משרד האוצר וגם את תקומה, האם אפשר לחוס על המינהלת הזו כדי שתוכל לרוץ קדימה ושלא יחולו עליה שני קיצוצים משמעותיים, בבקשה.
נועה שוקרון
¶
בכל זאת בסוף תקציב המדינה והמתודולוגיה שלו היא כזו שכלל ההתחייבויות מוחלות עליהם Flat בתחילת שנה וכך עוברים העודפים משנה לשנה, הדבר הזה הוא מתודולוגיה רוחבית לכלל הסעיפים התקציביים ובהקשר הזה תקומה לשיטתנו לא צריכה להיות שונה, מצד שני יש הרבה מאוד סעיפים הרשאתיים בתקציב תקומה, דבר שבעצם מאפשר להם עם התנהלות תקציבית נכונה לא להגיע לשיעור עודפים משמעותי ולכן גם הפגיעה הפוטנציאלית בהם בהקשרים האלה יכולה להיות מאוד מאוד זעומה, אבל עקרונית אין מקום לא היו גם תקדימים כאלה בעבר לגבי החרגה מ-Flat.
בסוף צריך להבין שגם אם וכאשר יחליטו "להחריג מ-Flat" הפרקטיקה היא לא באמת שלא יחול Flat, הפרקטיקה היא שיהיה Flat ואחר כך הדבר הזה ישופה בתקציב מדינה רגיל לכל דבר ועניין ולכן מבחינתנו שקל הוא שקל וזה כמו לדבר על תוספת תקציבית.
מסגרות התקציב נקבעו במסגרת דיוני התקציב לשנת 2025 ולכן אנחנו מבחינתנו גם לא רואים את האפשרות הפרקטית לעשות את זה וגם לא חושבים מקצועית שהדבר הזה הוא נכון.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
מה נועה אמרה? אוקי אני אתרגם את זה לשפה פשוטה איך שאני מבין כי יש לי ניסיון של כך וכך שנים מול נועה וחבריה ואגף תקציבים, היא אמרה דבר מאוד פשוט: שבאישור התקציב הנוכחי היה Flat על תקומה, זה נכון שלפעמים קיימת פרקטיקה בנושאים שהממשלה רוצה לתעדף בדרך כלל לא פותרים מ-Flat אלא מביאים פיצוי ל-Flat, אומרים Flat יחול עליכם אבל מה שלקחנו אנחנו מחזירים לכם כחלק מתוספת תקציבית לתקציב הזה, בתקציב של השנה שאושר ב-31 באוקטובר 2024 בממשלה הפיצוי הזה לא נעשה ולשיטתה בגלל שכל המסגרות התקציביות סגורות, אז אכן יחול Flat על תקציב תקומה הקיים במסגרת של מה שהוחלט.
אני רק לא יודע אם תקומה אתם רוצים להוסיף משהו או שאני אתייחס? אני אתייחס אוקיי, אני רק אגיד שלהערכתי א' בקיצוצי Flat הקודמים תקומה אכן הוחרגה מה-Flat בדרך הזאת, היה עליה Flat והיא קיבלה חזרה את הכסף כפיצוי, אני מצר מאוד על כך שזה לא נעשה בפעם הזאת, אבל לפי מה שאני שמעתי כאיזושהי מסורת בעל פה, עוד פעם לא הייתי חבר ממשלה באותו לילה של התקציב, כן היה שיח בין שר האוצר ראש הממשלה וממלא מקום מנכ"ל מינהלת תקומה, על כך שייתכן והסוגייה הזו תיפתח במסגרת דיון על התקציב בכנסת, היות וחידוד אחרון של התקציב זה אירוע שקורה בכנסת, יש כל מיני בקשות כנסת שנכנסים לתוך המשוואה הסופית של התקציב ומשרד האוצר עושה איזשהו שקלול של כלל מסגרת התקציב במסגרת העדכונים שנכנסים בעקבות עבודת הכנסת, למשל סעיפים של חוק ההסדרים שכן עוברים ולא עוברים, למשל כל מיני שינויים תקציביים בעקבות דיון על התקציב בוועדת הכספים וכהנה וכהנה, סיכומים עם שרים נוספים שטרם סוכמו איתם סיכומים משרדיים בלילה של אישור התקציב ויש כמה כאלה כידוע.
בהסתכלות על כל המכלול הממשלה יכולה לדייק גם את הסוגייה הזאת והיה איזושהי אמירה בעל פה שהיא לא באה לידי ביטוי בסיכום התקציבי, שהנושא הזה יוכל להישקל מחדש, זה כמובן יהיה תלוי ופה אני אומר את זה לשולחנך אדוני היושב ראש, מה סדרי העדיפויות שגם הכנסת תבחר איפה היא תרצה למקד את הבקשות שלה מול הממשלה, בעיקר בדיונים בוועדת הכספים אבל גם בפורומים האחרים, אם הכנסת תעדף את זה מאוד אז אני מניח שאולי תהיה אוזן קשבת של משרד האוצר, אם הכנסת תתעדף נושאים אחרים אז האוזן הקשבת תופנה לכיוונים אחרים.
נועה שוקרון
¶
אני מתקשה להגיד בשלב הזה אני חושבת שיהיו אולי נכון לשאול את תקומה, מה שאמרתי על סעיפי הרשאה אני אנסה לתת תרגום של עצמי, יש הרבה מאוד סעיפים שהם סעיפי פיתוח הם סעיפים רב שנתיים ולכן ניתן את הרשאה מאוד משמעותית והמזומן הוא פונקציה של הביצוע עצמו, בסעיפים מהסוג הזה אם מתקצבים נכון ומייצרים תחזית נכונה לא אמורים להיות עודפים בכלל.
נועה שוקרון
¶
70% מתרחשת בהרשאה ולכן בעצם אנחנו מדברים רק על 30% מהתקנות, זה לא אומר 30% מהכסף צריך לעשות פה רגע את החישוב, ורק עליו ככל שלא הצליח להיות ביצוע, שיעור ה-Flat של הרוב הוא סביב ה-17%-18%.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
זה לא מעט כסף ואני גם אגיד שלתקומה יש אופי פעילות מאוד מיוחד, היא רצה במציאות ייחודית ולא כמו משרד ממשלתי רגיל שיכול לתכנן את צעדיו שנה קדימה ולנהל את הסוגייה הזאת כך, כדי לא להישאר עודפים מחויבים, דווקא לסוג הפעילות מהסוג שיש למינהלת תקומה מין הדין שכן יהיו עודפים מחויבים, כי זה מכונית שרוצה לנסוע הכי מהר שאפשר ולא להתעכב בגלל איזשהו גלגול לשנה הבאה של מימוש של ההרשאה.
לכן מה שאמרת הוא נכון על משרד ממשלתי רגיל, הוא פחות רלוונטי לתקומה וזה לא קשור לתכנון נכון או לא תכנון נכון, זה קשור לאופי העבודה והמטרות שהממשלה שמה בפני מינהלת תקומה, לכן כן הסיפור של ה-Flat הוא לא סיפור מבוטל.
יגאל גורביץ
¶
אני אגיד אבל היושב ראש ברשותך משפט, הסיכום התקציבי לשנת 2025 כרגע נוגע לתקציב השוטף מתוך ה-14 מיליארד, זאת אומרת בשנה הבאה יש 2 מיליארד שקלים מתוך 14 שהוא מסוכם.
כמובן שחוק תקציב המדינה צריך לעבור וכן הלאה אבל האירוע ואני מחבר לחלק הראשון של הדיון, האירוע שלא מסוכם הוא האירוע של הסדר גודל 2 מיליארד האחרים מתוך ה-5 מיליארד, זאת אומרת הסיפור של החקיקה ושל החלטת הממשלה שהדס תדבר עליו הוא מאוד רלוונטי כי זה סדר גודל של 50% מתקציב תקומה לשנה הבאה, אז זו נקודה שחשוב לשים רגע על השולחן.
יגאל גורביץ
¶
סך הכל תקציב תקומה מהתקציב השוטף של 14 מיליארד לשנת 2025 הוא 2 מיליארד שקלים, בנוסף על פי החלטת הממשלה מאפריל כ-2 מיליארד שקלים אמורים להגיע לתקומה מהפיתוח והדבר הזה כרגע על העץ, זאת אומרת בשביל שהדבר הזה יקרה צריכים לקרות שני דברים: אחד הממשלה צריכה להעביר את החלטת הממשלה המשלימה ושתיים הכנסת צריכה לקבל החלטות.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
אני אגב פה אני חולק עליך, אולי אני טועה משפטית אבל איך שאני קורא את החלטת הממשלה משרד המשפטים הוא פה, ברגע שהתקבלה ההחלטה על החלטת ממשלה משלימה החבילות הופרדו לפחות מבחינה פורמלית.
שר במשרד האוצר זאב אלקין
¶
נכון אבל אם מאיזושהי סיבה הממשלה תתעכב עם החלטה משלימה, כל עוד שהתקציב אליה יופרש ויהיה בצד אז לא תהיה שום בעיה במידה והחוק יחוקק להתקדם עם התקציב המשלים, זאת אומרת שהחיבור הזה הרי זה בדיוק ההישג שהשגתם בלילה של התקציב אתם פתרתם את הפלונטר של החיבור, אז לא כדאי להחזיר אותו חזרה מעבר למה שהוא נפתר.
היו"ר אלון שוסטר
¶
יש רגעים שבו כשאני שומע שאתה השר אתה מבין אז אני רגוע, כל פעם שאני לא אבין עד הסוף אז אני אחזור אליך.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אמרת 12:20 זה הזמן תודה, קודם כל אני רוצה להודות לך בשם הוועדה על הרצון לעסוק בשני התחומים אגב, אומנם לא מדין הוועדה לעסוק בצפון אבל אני חושב שזה אחד הנושאים הקריטיים, יש להם היבט לאומי לא רק כלכלי אלא חברתי מרחיק לכת, בהצלחה גדולה.
היו"ר אלון שוסטר
¶
הדס שלום תודה שהגעת, תתני לי הדס רגע? אז הדס בבקשה ניתן לאסנת, אסנת מה שמעניין אותי זה החלק החסר, כמה הוא משמעותי? רק לסבר את האוזן.
אסנת קימחי
¶
אסנת קימחי משרד השיכון, החלק החסר הוא החלק של הצמיחה הדמוגרפית שנמצא בהחלטת הממשלה החסרה של ה-5 מיליארד.
אסנת קימחי
¶
650 מיליון שקל שכולל שלושה פרקים: תכנון, בתי אגודה והעמקת סבסוד ואנחנו בשלב שזה מתחיל להיות קריטי, זאת אומרת היישובים כבר מתחילים לדבר על היום שאחרי על גידול וצמיחה.
חייבת להגיד בהקשר של התכנון דובר פה רבות על התכנון, מאחר והישובים האלה מטופלים אצלנו במשרד השיכון גם בשגרה לפני השבעה באוקטובר וגם תוך כדי ואחרי, קיבלתי סכום לא מאוד גדול לקידום תוכניות כדי שביום שאני מקווה שההחלטה הזאת תעבור יהיה לנו כבר תוכניות שאפשר יהיה לממש אותן בפועל, אבל זה כסף קטן קיבלתי 25 מיליון שקל מהאוצר, זה משמש לדברים הכי דחופים בצפון ובדרום, יש איזשהו סיכום עקרוני שכנראה יהיה עוד סכום כזה עוד השנה אני מאוד מקווה שזה יקרה.
בינתיים כשאנחנו מדברים על צמיחה, יושב פה איתי מנתיב העשרה, אנחנו מקדמים שם שכונה גדולה של 140 יחידות דיור, אז מה שהם יכולים לקבל עכשיו זה הם יכולים לקבל את מה שיש בהחלטת עדיפות לאומית, כמובן שאם יהיה החלטה על העמקת הסבסוד יהיה להם הרבה יותר קל לשווק את זה ולהביא לשם חברים, אז זאת אחת הדוגמאות שנמצאת על השולחן.
אנחנו בשלב הקריטי, זאת אומרת הישובים כבר מתחילים לדבר זה חלק מהתקומה שלהם הצמיחה הדמוגרפית והגידול ומי כמוך יודע אלון, אתה יודע מה אנחנו עושים במפלסים זהו.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אני מחדד פה כבר ומפנה פנייה זה יהיה חלק מהסיכום שלנו למשרדי הממשלה, לוודא תחת האילוצים הקיימים כמו שידעתם בתקציב של 14 מיליון לקדם את התכנונים האפשריים הכל על פי דין, לאפשר את התכנון של הצמיחה הדמוגרפית, אין ניצחון יותר גדול, אין תחושה של שביעות רצון ושל חיזוק הביטחון העצמי מאשר הידיעה שבניגוד למה שחשבו רבים אנחנו נחזור ונתבסס במקום.
הדס בעצם אנחנו דיברנו על לוח הזמנים, שמענו שיש רצון לעמוד.
היו"ר אלון שוסטר
¶
את לא לבד. אני מבין שאותם 60 יום שהסתיימו בסוף דצמבר הם לוח זמנים שאתם מבקשים לעמוד בו.
הדס שון לוי
¶
נכון, אנחנו עושים הכל כדי לעמוד בו ואנחנו גם מקיימים סטטוס עם משרד המשפטים כדי לא להגיע לישורת האחרונה ואז לגלות שאנחנו לא עומדים בו, אנחנו גם קיבלנו ככה בשבוע שעבר כמה כיוונים חשובים וקריטיים והכרחיים להמשך הדרך, שאומנם האריך לנו את לוח הזמנים שאנחנו ככה צפינו אבל אנחנו נעשה הכל כדי לעמוד בלוח הזמנים.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אם אני מחדד את מה שאני למדתי פה הליבה של הליבה זה הגדרה של הקונספט החדש של השבעה קילומטר זה הסיפור.
הדס שון לוי
¶
הליבה של הליבה היא למפות את כל המפגעים למפות את הנזקים ואת הדברים גם בראייה של עכשיו ולא רק בהיבט ביטחוני גם בהיבטים נוספים חינוך בריאות רווחה, ואז בעצם לתת את המענים גם אם הם נפרדים, גם אם הם תחת מטרייה נפרדת בהחלטות שונות.
היו"ר אלון שוסטר
¶
טוב אז אני רק רוצה לומר שלוחות הזמנים פה הם קריטיים אתם מודעים לזה, מהניסיון שלי גם - - -
היו"ר אלון שוסטר
¶
זה נכון אבל אני מתבסס על כך שגם בעבר בעוטף עזה בשני העשורים האחרונים וגם בשנה האחרונה, כאשר הייתה עמידה מופתית בלוח הזמנים של המשרד ושל תקומה, הציפייה היא שכך זה גם יימשך.
הדס שון לוי
¶
וגם בהחלטה של הצפון אתה זוכר הייתי כאן גם שוחחנו על זה בנפרד אני חושבת, אבל גם הטילו ספק בעמידה בלוח הזמנים ועמדנו בלוח הזמנים.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אז על זה נדבר בהזדמנות אחרת, אני ברשותך מה שאני אבקש תרצי להוסיף כרגע משהו? אז אני ארצה שתקשיבי לגדי ירקוני שנמצא על הקו. גדי אתה נמצא איתנו?
גדי שלום. קודם כל, גדי, בהזדמנות הזאת השולחן האובלי כולו רוצה לברך אותך על השנים שהשקעת בבית למען הקהילה שלך החברים שלך השכנים, השנים הסופר מאתגרות ולאחל לך בריאות והרבה שמחה בשנים הבאות.
הדס שון לוי
¶
ואני רוצה להוסיף עוד משהו גדי היקר, שבאמת אנחנו הכרנו גם לפני השבעה באוקטובר וגם אחרי, ואנחנו יודעים איזה מחיר אישי שילמת בעמידה האיתנה שלך בספיגה שלך של הכל, באמת אתה אדם נדיר עם כוחות מיוחדים ותודה על כל מה שאתה מייצג כאיש ציבור כנבחר ציבור, אתה באמת אישיות מיוחדת מעריכים אותך מקצה לקצה.
גדי ירקוני
¶
רציתי גם לברך את השר על זה שהוא התמנה לתפקיד החשוב הזה, ונקווה שבמהרה הוא יכנס, אני רואה באיזה מהירות הוא נכנס לעבודה בנושא.
רציתי להדגיש פה שני נושאים עיקריים שאני לא שומע כל כך תשובות עליהם: א' הנושא של הרחבת החבל והפרמטרים שייכנסו אז למצב שבו יקבלו את האפשרויות לכספים הנוספים, אז א' שני דברים, לא לשכוח שיש לנו תשעה ישובים שהם בין השבע להרחבה וגם אותם כמובן צריכים להכניס שם עם המרחקים עם כל הדברים החשובים שיש להם.
דבר שני זה נשמע מנוגד אבל זה לא מנוגד, אני די דואג ל-5 מיליארד שקל ששמעתי לפחות מהאוצר עכשיו, שאני חושב אתה כבוד היושב ראש שאלת אותו אם זה אם זה מה-5 מיליארד או זה לא מה-5 מיליארד אז אמרו לך שאין הבדל בין מיסים להכנסות אחרות, אז פה יש הבדל ואני חושב שצריכים להתקמצן ב-5 מיליארד שקלים, 5 מיליארד שקלים מאוד מאוד מאוד חשובים לפיתוח של העוטף עצמו וכל שקל שיילקח משם הוא שקל חשוב מאוד שלא נראה אחרי זה, צריכים לזכור כסף זה כסף כמו שאמרנו והכסף הזה חשוב לנו מאוד.
הדבר האחרון שאני אגיד שאני גם מקווה שיזכרו כמו שדובר בדיון פה, שהכסף הוא תזרימי אבל לנו מאוד חשוב ההרשאות ומרגע ההרשאה לוקח הרבה זמן עד שמוציאים את הכסף, אז מצד אחד חייבים להוציא הרשאות בזמן, מצד שני צריכים לתת להם הרבה זמן מכיוון שכל הפרויקטים פה בעוטף הולכים להיות ארוכי טווח וזה חשוב מאוד לפיתוח פה של העוטף ואנחנו רק בהתחלת הדרך.
התחלת הדרך אתם יודעים פה באשכול עוד הרבה ישובים לא חזרו, כתשעה ישובים עוד לא חזרו בכלל 100% ואנחנו צריכים עדיין לראות איך אנחנו מוציאים את העגלה הזאת מהבוץ הזה, אני בטוח שנוציא את זה ויהיה פריחה, אבל פה זה באמת עבודה גם של תקומה וגם של משרד של השר, שישמרו ויזכרו גם את הצפון וגם את הדרום.
הכי חשוב כבוד היושב ראש, אני מדבר עכשיו אני לא שוכח אף פעם את 101 החטופים שלנו, שהדבר החשוב ביותר שנחזיר אותם הביתה יותר חשוב מכל שקל או כל מיליארד שקלים או כל דבר שנביא הנה, אני מקווה שבמהרה הם יחזרו בייחוד כשאני רואה איזה התקררות קרתה פה היום באזור מבחינת מזג האוויר ואני דבר ראשון חושב עליהם, אז תודה רבה ואני מקווה שהדיונים החשובים האלה יימשו.
איתי לוי
¶
תודה רבה כבוד היושב ראש על הוועדה החשובה, אני אתחיל במה שגדי סיים כמובן שליבינו עם החטופים, להחזיר אותם במחיר של הכל כולל הכל.
אני אתחיל ואדבר על הר הגעש הגדול שדיברת עליו כבוד היושב ראש ובניגוד לגדי אני חושב שזה הזמן שמישהו ייצג גם אותי, הוחלט על סכום כסף לטובת יישובי העוטף, בנינו תוכניות ביחד עם תקומה למען תושבי העוטף, זה שצריכים לדאוג גם ליישובים האחרים זה שצריך לדאוג גם לאופקים ונתיבות אין שאלה אין מחלוקת, אבל אי אפשר עכשיו לבוא ולקחת אחרי שנתתם לילד את הטאבלט ולהגיד לו לא, הוא גם של השכן והשכן והשכן ואין לזה סוף.
יש פה תקציב שנבנה, כשאסנת קמחי יושבת פה ומדברת על אותם 650 מיליון זה משהו שכבר יצאנו לדרך, יש לנו 148 יחידות מתוכננות שאנחנו בונים על הסבסוד הזה, אם כל דבר יתחילו לחתוך לנו ולא יישאר 5 מיליארד ואני לא ראיתי אחד שקם ואמר בוא נשמור על ה-5 מיליארד כולל כבוד השר אז מה הוא הועילו חכמים? איפה האמון שלפני יומיים גנבו לי אותו בשבעה באוקטובר, החזירו לי אותו ואני אומר את זה בריש גלי בכל מקום, החזירו לי אותו בעזרת תקומה, משרד ראש הממשלה החזיר לי את האמון בזכות תקומה הם עשו עבודה מדהימה הם ישבו איתנו לילות, באים חותכים מיליארד כאילו כלום? Flat? לי נאמר באופן אישי על ידי יוסי שלי שלא יהיה Flat על תקומה, שסוגרים את זה שלא יהיה Flat וכמו שנאמר פה מקודם מהאוצר, אם יהיה Flat אז נקבל את זה במנה כזאת או אחרת עזבו אותי מהמשחקים האלה מתחת לשולחן, אני מדבר בסוף על תקציב על פרויקטים מאחורי כל דבר כזה יש פרויקטים, איפה כל הדברים שלא תוקצבו? איפה הבתים המחוללים?
שאלת כבוד היושב ראש בהתחלה מה עוד לא נמצא שם בתוך הר הגעש? הבתים המחוללים, איך אני יכול להגיד בכפר עזה לבעל שאנסו את האישה בספה תחזור לבית הזה כי הוא לא נפגע, אף אחד לא מדבר על זה, איפה הכספים לזה? איפה לאלה שלא חוזרים לחבל? אני לא יכול לדאוג לאחים שלי שחיו איתי 42 שנה בנתיב העשרה ולא מסוגלים לחזור כי רצחו מישהו בבית או כי קרה משהו בבית? אמרו שתקום ועדה בין משרדית ותדאג להם, יבואו מחר בבוקר יגידו זה גם מה-5 מיליארד, הפיצויים האישיים קמה ועדה החליטה מה שהיא החליטה ואנחנו מבינים שהכסף לא מספיק שם, אז יבואו ויגידו זה גם מה-5 מיליארד אז לא יישאר לכם כלום מה-5 מיליארד.
אז זה לא חוכמה אני רוצה שמישהו ייצג אותי, אני רוצה שמישהו ישמור על ה-5 מיליארד כ-5 מיליארד ולא ייגעו ב-5 מיליארד, זה האמון כשמדברים איתי על להחזיר את האמון לתושבי העוטף זה האמון, אוי ואבוי לנו אם ניגע בכסף הזה.
אני סיפרתי לתושבים שלי בשיח תושבים מה אני הולך לעשות ביישוב עם הכסף הזה כהנהגה, אם מחר אני אבוא ואגיד להם לא אנחנו לא עושים את פרויקטים ג' ד' ו-ה' אני עוד פעם פוגע להם באמון, אף אחד לא דיבר בכלל על כל הנושא של מרכיבי ביטחון שהוא לא בפנים כשיש לנו שם בור ענק, רק המיגון 2. משהו מיליארד, בור ענק שאף אחד לא מדבר עליו, מחר יבואו ויגידו זה גם מה-5 מיליארד אין לזה סוף.
אני ממש מבקש שמישהו ייצג אותי והייתי שמח אם כבוד השר היה שומע את זה ואני מבקש פגישה עם כבוד השר שישמע את זה עם הפורום, אי אפשר לגעת בכסף הזה, יושבים פה חבריי אוהד מפורום של עתיד לעוטף שמייצג את כל 47 ישובים את שדרות ו-46, חברים אל תפגעו לנו עוד פעם באמון זה פעם אחת.
כל הנושא של הפרויקטים של ה-5 מיליארד חייב לקרות מהר, כמו שאמרתי ונתתי דוגמה אחת על ה-650 מיליון זה משהו שאנחנו צריכים שתקומה יעזרו לנו להוציא את זה לפועל היום, זה אומר שהחקיקה חייבת לעבור כמה שיותר מהר עם ופה אלון צריך להיות מאוד חכמים איך עושים את זה, עם עזרה של לצאת מחוץ לקופסא הרגילה להיות יצירתיים, כמו שהיו יצירתיים לדוגמה עם הנושא הזה של בתי ספר עורפיים ונתנו את היתרים מידיים לבתי ספר עורפיים ואמרו תעשו את ההיתרים בדיעבד, במקום תכנון ובניה עשו בנייה ותכנון, אם אני רוצה להקים מחר חינוך בלתי פורמלי בנתיב העשרה אני צריך את אותה עזרה ואני אשמח אם הדברים האלה כבר יהיו מעוגנים בעזרת החוק, או שתקומה תעזור לנו למצוא את הדרך לעשות את זה, כי אחרת אם אני אצטרך במדינת ישראל ייקח לי שנתיים או שלוש להוציא את ההיתרים, אז הכסף כבר לא יחכה לי בטח לאור מה שאנחנו רואים היום על השולחן.
קרני קירשנבום
¶
אני כבר אשיב לך ואגיד שהוראת החוק בחוק התכנון והבנייה שמאפשרת את אותו מתן פטור שאתה מדבר עליו, אנחנו ביקשנו ארכה שלה של שנה זה מגיע מחר לוועדת הפנים וזה ידון, אנחנו שמחים להיות בשיח עם הישובים להבין את הצרכים וכשיש צרכים אנחנו באמת מנסים לתת מענה, כמו שאמרנו קודם יש לנו את הכדור של הרצון באמת של המהירות לצד הרצון של היעילות, אבל בהחלט הדברים מאוד חשובים וככל שיש צרכים אנחנו מולכם ננסה לתת את המענה.
איתי לוי
¶
מעולה אז כמו שאמרתי ואני אסיים, אתם האור שלנו תמשיכו להילחם עלינו אבל אנחנו צריכים שכבוד השר שלא נמצא פה עכשיו יילחם גם, אני חושב שבין השאר הגיע הזמן לשים יושב ראש קבוע, יוסי עשה עבודה מדהימה שחלילה לא ישמע אחרת אבל צריך יושב ראש קבוע לתקומה ושיהיה בהצלחה לכולם ותודה על הפורום, אני מתנצל שאני צריך ללכת.
היו"ר אלון שוסטר
¶
אמן. הדס שתי שאלות שעלו בינתיים: אחד זה באמת הנושא של ראש המינהלת אם תוכלי לעדכן אותנו מה הסטטוס, הדבר השני לגבי השאלה של גדי היישובים העורפיים במועצות העוטף, האם הם חלק מאותה החלטה שמדובר.
הדס שון לוי
¶
לגבי ראש המינהלת הנושא נמצא כרגע אצל השר זאב אלקין והוא זה שיחליט על הזהות, הבנתי שכבר יש שמות ויש כבר כיוונים זה עניין של ימים זה יקרה מאוד מהר, כמובן יוסי שלי לא ישאיר אותם יום בלי, אני רואה את הלו"ז שלו ואני אומרת איך אתה עושה את זה איך? אבל אין הוא נקשר לזה גם ברמה האישית.
שאלת אותי על הזהות של ראש המינהלת ושאלת אותי על הישובים העורפיים, כן גם הם נמצאים במיפוי.
יגאל גורביץ
¶
זו נקודה מאוד חשובה בהמשך לגדי, היישובים שיהיה ברור פה על השולחן, היישובים הם לא במסגרת החוק הם במסגרת החלטת המשלימה.
היו"ר אלון שוסטר
¶
כן בסעיף 4 להחלטה, אז בסעיף 4 להחלטה ואולי רק נדייק נמצאים שם לא מנויים היישובים עצמם אבל שמענו על מספר ישובים, אבל גם הישובים העורפיים אני מניח שלא בכל המועצות האזוריות אלה, את יכולה לחדד?
אהד כהן
¶
תודה רבה כבוד היושב ראש, אז באמת חבל שהשר לא נמצא פה אבל רצינו לברך אותו על כניסתו לתפקיד, זה בעיניי בשורה חשובה ורוח מאוד טובה למפרשים.
אני התלבטתי אם להגיב אחרי דבריו של איתי שכבר יצא, כי סוף כל סוף מישהו פה בדיון השמיע קול שבא ואומר חברים אל תפגעו לנו בתקציבי השיקום של הילדים שלנו, עד עכשיו זה לא נאמר וטוב מאוד שאיתי זעק את זה ואני הולך להמשיך את הזעקה שלו.
אבל לפני כן אני רוצה לפתוח ולהגיד שמינהלת תקומה בשבילנו וחשוב שזה יאמר גם פה היא נס, היא נס עבור העוטף והיא נס עבור המדינה, העובדה שיש גוף שמקבל החלטות עם תקציבים עם אנשים מדהימים שרתומים למשימה בעיניי זה נס וצריך להודות על זה.
אהד כהן
¶
חכה יש המשך בונים פה סיפור, כדי שזה יהיה נס גלוי אנחנו צריכים שחוק תקומה יעבור בהסכמה רחבה וכמה שיותר מהר ואני מאוד שמח, אתה לא יודע כמה אנחנו שמחים שאתה מקדם את זה באופן אישי, כשאנחנו מדברים על חוק תקומה אנחנו מדברים על גבולות ברורים, אנחנו מדברים על סמכויות ואנחנו מדברים כמובן בלי קיצוצים.
אני מבקש שתסתכלו לי בעיניים כל מי שבא ומקצץ לנו מהכספים הילדים שלנו לא יפסיקו להרטיב בלילה הם לא ירטיבו חצי לילה הם לא ירטיבו חצי מיטה, התקציבים האלה הובטחו לנו ואנחנו לא באים לפה ואומרים מגיע לנו, זה באמת מה שנדרש, הממשלה משרד ראש הממשלה בא ואמר 19 מיליארד שקלים, ראבק תעמדו במילה שלכם ככה בונים אמון.
אבל אני רוצה להגיד משהו מאוד חשוב, אז החוק הגדיר את גבולות החבל ואת האזור של מה שנקרא שיקום מיטבי, הוא שיקום מרחיב והוא מעניק סמכויות ברורות ובעיקר מדבר על תקציב, אני רוצה להזכיר משהו שהשר אמר ממש לפני שלושה שבועות בדיון בוועדת הכלכלה תקציבי השיקום שלנו לא יהיו כרית ביטחון בגלל עתירה משפטית או כל תביעה משפטית אחרת, אנחנו לא ניתן לתקדים הזה לקרות העוטף של העוטף צריך לקבל מענה וצריך לקבל תקציבים, אנחנו אומרים ואנחנו עומדים מאחורי זה אבל לא יתכן שהמקורות יגיעו מהילדים שלנו, לא יתכן שהמקורות יגיעו מהילדים שלנו חשוב שהזעקה הזאת תשמע, זה בסדר לקצץ אבל עם כל הכבוד בתקציבי השיקום של הילדים שלנו אי אפשר לקצץ.
אני מסכם בזה ואני אומר שלא מספיק שהמינהלת עושה את עבודתה, אנחנו רוצים שהיא תמשיך להיות אפקטיבית ובשביל זה אנחנו באמת מבקשים פה לסיכומו של עניין אלון שלושה דברים: אחד קידום של חוק תקומה בהקדם, עם כמו שאני עוד פעם לא ראיתי עדיין את תזכיר החוק שהופץ אתמול, אבל אני סומך שהדבר הזה באמת עומד בכל מה שצריך, דבר שני זה ראש מינהלת קבוע ודבר שלישי שכמעט חמק מעינינו זה שהמינהלת תעבור באופן קבע לעוטף, הרי לא יתכן נכון אתה לא יכול לחוקק ממפלסים ואלון דוידי לא יכול להיות ראש עיר של שדרות בזמן שהוא גר באשקלון, אז עם כל הכבוד למינהלת תקומה היא צריכה לעבור מחר לעוטף ויש על זה כבר החלטה, רק צריך פשוט לגרום לזה לקרות.
אז אני מודה לכם על עצם קיום הדיון, אלון תמשיך לעשות את עבודתך אנחנו ממש מחזקים את כל מה שקורה פה בוועדות, זה נותן לנו רוח גבית אבל אסור לנו להסכים לקיצוץ בתקציבי השיקום של הילדים שלנו.
נתנאל כהן
¶
שלום לכולם, אני מצטרף פה לתודות ואני רוצה להעיר נקודה אחת שהיא קשורה לחזרה הביתה, יש הרבה מאוד ישובים שחזרו, יש יישובים שיודעים מתי הם חוזרים ויש מספר מועט של ישובים שעל פי החלטת הממשלה צריכים לחזור ב-31.12.2024, ביישובים האלה יש ילדים שהתחילו את הלימודים ברמת גן באופקים בתל אביב במקומות אחרים, ילדים שצריכים לסיים את הבגרויות שלהם במוסדות שהם התחילו בהם את השנה וגם מבוגרים שצריכים ודאות אחרי טראומה כזאת לדעת איפה הם נמצאים בחודשים הקרובים.
הסיבה שלא חזרנו עד עכשיו היא מניעה ביטחונית בהחלטה של מדינת ישראל ואם היה אפשר היינו חוזרים בקיץ, מהרגע שזה לא קרה אנחנו מבקשים לסיים את שנת הלימודים במקומות הביניים ולדעת את זה היום ולא ב-30 לינואר 2025, כי בסוף חלק מהחוסן ואולי החלק המרכזי בו זה וודאות, אנחנו לא יכולים למשוך את זה במשך שנה וחודשיים, אנחנו כל שלושה חודשים מקבלים תאריך חדש אי אפשר להמשיך ככה, אנחנו ממש מבקשים לסגור על 30 ליוני 2025 זה תאריך שהוא הגיוני גם לסיים את שנת הלימודים, גם יש חודשיים להתארגן חזרה בבית עד שנת הלימודים הבאה ומדובר במעט מאוד תושבים ביחס למה שהיה עד עכשיו ובכסף קטן למדינה, אנחנו גם יודעים מתקומה ששמו בשביל זה כסף בצד, אבל בסוף הם צריכים את ההחלטה של המחוקק בדבר הזה ואנחנו מבקשים שזה יקרה כמה שיותר מהר, תודה.
היו"ר אלון שוסטר
¶
תודה רבה. ברשותכם, אני אסכם.
1. הוועדה מברכת על החלטה 2336 של הממשלה.
2. הוועדה מצפה שקידום הצעת החוק וקידום הסעיף התקציבי הרלוונטי יתבצעו במקביל לחוק ההסדרים ולהצעת התקציב, כל זאת בהתאם ללו"ז שנקבע באותה החלטת ממשלה.
3. הוועדה ממריצה את משרדי ראש הממשלה המשפטים ותקומה במעמד שלהם לקבוע הגדרה חדשה שתאפשר את ביסוס הייחודיות של חבל תקומה קידום החוק החיוני לשחרור התקציב ולפיתוח החבל.
4. הוועדה פונה אל יושב ראש הכנסת וועדת הכנסת להעניק קדימות עליונה לחקיקת חוק תקומה משיוגש על ידי הממשלה.
5. הוועדה מקווה שניתן יהיה בהמשך לקבל פיצוי על הקיצוץ הרוחבי מהעודפים שעליו החליטה הממשלה ב-31 באוקטובר 2024, הנושא ייבחן בוועדת הכספים במהלך דיוני התקציב בכנסת.
6. הוועדה מבקשת ממשרדי הממשלה להקצות את התקציב המתאים לקידום מיידי של הצמיחה הדמוגרפית שהוא חלק מתקציב הפיתוח הגדול.
7. הוועדה מצפה לקידום הפתרון לתושבים שלא יחזרו שיבנו את ביתם במקום אחר ולפיצויים האישיים שלא מתוך תקציב תקומה, זאת נקודה חשובה שהעלו החברים ובצדק, 19 מיליארד התקציב לכאורה העצום הזה הוא מהווה אבן שואבת לכל מיני רעיונות, הוועדה תפעל בהקשר הזה לקיום פגישה של השר עם פורום הביתה ועתיד לעוטף.
8. הוועדה מבקשת מהשר אלקין לקדם במהרה את מינויו של מנהל ראוי למינהלת תקומה.
9. הוועדה מבקשת ממינהלת תקומה ליישם בהקדם את החלטתה של המינהלת לקבוע את מושבה באזור העוטף.
10. הוועדה מבקשת ממינהלת תקומה לתת מענה קרוב ליישובים המפונים עדיין שמבקשים להמשיך את חייהם במקומות הפינוי עד לסוף שנת הלימודים.
אני מודה לכל אחד שהגיע ואני מבקש להמשיך לעמוד בקשר הדוק לטובת המאמץ הלאומי לשיקום ולפיתוח חבל תקומה, תודה רבה לכולם.
הישיבה ננעלה בשעה 12:51.