ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 12/11/2024

הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (ניכוי הוצאות הנפקה), התשפ"ג-2023, הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (ניכוי הוצאות הנפקה), התשפ"ג-2023

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה


הכנסת



26
ועדת הכספים
12/11/2024

הכנסת העשרים-וחמש

מושב שלישי

פרוטוקול מס' 482
מישיבת ועדת הכספים
יום שלישי, י"א בחשון התשפ"ה (12 בנובמבר 2024), שעה 11:00
סדר היום
סדר היום: 1. הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (ניכוי הוצאות הנפקה), התשפ"ג-2023, של ח"כ אליהו רביבו
2. הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (ניכוי הוצאות הנפקה), התשפ"ג-2023, של ח"כ משה גפני
נכחו
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
אלי דלל
אורית פרקש הכהן
יצחק קרויזר
אליהו רביבו
חברי הכנסת
דבי ביטון
מוזמנים
תומר גמזו לטובה
שלומי פיליפ


מנהל תחום רשות המיסים, משרד האוצר
מנהל תחום בכיר עלויות חקיקה ברשות המיסים, משרד האוצר

יעקב כהן - עוזר מנהל רשות המיסים, משרד האוצר

עפרי אשל - אגף תקציבים, משרד האוצר

יהונתן אזרזר - יועץ מקצועי למנהל רשות המיסים, משרד האוצר

לילי אור - משרד האוצר

ישראל מדן - עו"ד, המחלקה למשפט כלכלי, משרד המשפטים

אורית שרייבר - מנהלת מערך חקיקה, רשות לניירות ערך

תום טרילניק - ראש תחום אסטרטגיה, הבורסה לניירות ערך

אילן פלטו - מנכ"ל, איגוד החברות הציבוריות

עדי גרינבאום - מנהלת אגף יחסים בינ"ל וממשל, לשכת רואי החשבון בישראל

אבי נוימן - יו"ר ועדת המיסים, לשכת רואי החשבון בישראל
ייעוץ משפטי
שלומית ארליך
מנהל הוועדה
טמיר כהן
רישום פרלמנטרי
הילה לוי


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.

רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
1. הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (ניכוי הוצאות הנפקה), התשפ"ג-2023, של ח"כ אליהו רביבו
2. הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (ניכוי הוצאות הנפקה), התשפ"ג-2023, של ח"כ משה גפני
היו"ר משה גפני
שלום לכולם, הסעיף הבא בסדר-היום הוא הצעת חוק לתיקון פקודת מס הכנסה (ניכוי הוצאות הנפקה), שלי ושל עוד כמה חברי כנסת, וכן הצעת חוק של חבר הכנסת אליהו רביבו. ברוך הבא, איך ידעת לבוא בדיוק בזמן?
אליהו רביבו (הליכוד)
אדוני היושב-ראש, אני אומר לך, בשל חוסר הביטחון שלי שאכן תקיים את הדיון הזה, ביקשתי ממנהל הוועדה המסור שיחייג אליי אם אתה אומר את השם שלי, זאת כבר עובדה, זה מעשה עשוי. אמרת – נכנסתי.
היו"ר משה גפני
כל הכבוד. אתה הראשון שמסביר את החוק, בבקשה. אפילו שאני קודם.
אליהו רביבו (הליכוד)
אדוני היושב-ראש, בוקר טוב, אני מאוד מאוד מודה לך על קיום הדיון ועוד קודם, על גמירות הדעת שלך לקדם את הצעת החוק שלי, שהגשתי בפברואר 2023.

הצעת החוק הזאת היא בקשה להמשך מצב שהיה בעבר, שאדוני חוקק וקידם מתוך הכרה שהמשק הישראלי, כמו כל כלכלה חופשית ומשגשגת, מחייב, לצד שמירה על יעדי תקציב והתאמתם בהתאם למציאות הנכפית עלינו מעת לעת, בוודאי בתקופה הזאת, לדאוג למנועי צמיחה.

בעבר, ב-2012, בעקבות הקמת ועדה ציבורית, הוחלט להעלות את המס על רווחי שוק ההון מתוך איזושהי ציפייה שהיקף שייכנס יהיה כזה, שהוא יוכל להטיב עם המשק. בפועל, הסתבר שלא כך הדבר וההעלאה מ-20% ל-25% פגעה בכדאיות משקיעים להיכנס ולהשקיע בבורסה. זה הוריד את היקף העסקאות, ובוודאי לא העלה את היקף ההכנסות למדינה.

החוק פשוט, לא מסובך, וכמו שהוא פשוט כך הוא נדרש. עברו 12 שנים, ומסתבר שניסוי הכלים הזה לא עבד. זה בסדר שמדינה חופשית ומשוחררת, גם בגישתה הכלכלית, תבחן צעדים מעת לעת, וכשהיא מגיעה למסקנה שלא כך עובדים הדברים, תתקן את דרכה. לצערנו, חלק מרשויות האכיפה והגורמים המוסמכים קשה להם לשנות החלטות שלהם, שלא לומר להודות בשגיאות, ושנית, בחלק גדול מהמקרים, האוצר שהוא אותו אוצר של אותה מדינה לאותה כלכלה, מתנהל בכמה אגפים וזרועות ביצוע. יד אחת, שמאוד מאוד דואגת להכניס, לא מסתכלת על היד השנייה שנאלצת להוציא הרבה הרבה יותר רק בגלל עקשנותה.

לפיכך, אני מבקש מאדוני שיעשה אפליה מתקנת, ולאור ההמתנה הממושכת לקידום החקיקה, כמו עוד כמה חוקים שיש לנו בקנה, החוק יקודם ללא לאות. תודה רבה, אדוני היושב-ראש.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. אני אשלים את מה שאמר חבר הכנסת רביבו. בשעתו, העברתי את הצעת החוק הזאת בעקבות הבקשה שלכם באיגוד החברות הציבוריות, שאנשים ישקיעו בתל אביב ולא שימשיכו לנסוע לפריז, ללונדון או לניו יורק. שזה יישאר כאן. יש בזה גם היגיון וצדק לנכות את הוצאות ההנפקה. העברתי את זה עם 50 חברי כנסת, והיינו צריכים להעביר את זה על מנת שזה יעבור על פי התקנון. זה היה לפרק זמן מוגבל והגיע הזמן שבו זה מפסיק לפעול, ועכשיו אין חוק. לכן, אנחנו מגישים את הצעת החוק הזאת ומבקשים לקדם אותה. אני אתן לך, אילן פלטו מנכ"ל החברות הציבוריות לומר מה דעתך בעניין הזה, ואחרי זה הממשלה תשיב.
אילן פלטו
כפי שנאמר, אנחנו מדברים על תיקון שכבר היה, הוסכם על ידי משרד האוצר. גם היום, בשיחות שלי עם מנהל רשות המיסים, יש הסכמה של רשות המיסים למהלך הזה. יש הסכמה מהבחינה העניינית. הם יודעים שזה נכון.
יהונתן אזרזר
לא מדויק, לא מדויק.
אילן פלטו
אני הייתי אצלו בשיחה והייתה הסכמה.
היו"ר משה גפני
רק רגע, בשיחה עם האוצר זה לא צריך להיות כל-כך מדויק. מספיק שבאופן עקרוני אתם מסכימים. אנחנו מחליטים.
יהונתן אזרזר
בסדר, אנחנו נציג את העמדה.
אילן פלטו
אני חייב לציין קודם כול, ברמה העניינית, עוד לפני שאנחנו מדברים על כסף, תקציב וכו', צריך להבין שאין שום הצדקה לא לאפשר את הניכוי הזה. תחשבו שיש לכם יזם, בעל חברה, שיש לו שתי אפשרויות: או לגייס כסף מהציבור דרך הבורסה או לקחת הלוואה מהבנק. אם הוא לוקח הלוואה מהבנק הוא צריך עורכי דין, הוא גם צריך להשתמש ברואה חשבון, צריך להשתמש ביועצים וכל ההוצאות האלה מוכרות במס. אין שום בעיה בעניין הזה. אם הוא דווקא בוחר לבוא לבורסה, לבוא לציבור ולגייס כסף מהציבור, פתאום דווקא בזה לא מכירים לו. במקום שהממשלה תעדיף ותדחוף את החברות לבוא לבורסה, דוחפים אותן למנגנונים הישנים ואולי אפילו תשלמו ריבית יותר גבוהה לבנק, ותישארו במנגנונים הישנים.

זאת הסיבה שרשות המיסים בזמנו הסכימה לרעיון, כי אם זה לא היה נכון, הם לא היו מסכימים מלכתחילה לרעיון. אנחנו גם יודעים שחברות תעשייתיות מאפשרים להן כבר היום לנכות הוצאות הנפקה בגיוס בבורסה מאותו רעיון ומאותה סיבה.

שנית, לגבי התקציב. תכף בטח נשמע פה הערכות תקציביות, ובדרך כלל נוהגים להגיד 80 מיליון שקל. זה הסכום שזורקים בדרך כלל. אני כופר במספרים האלו. הם עושים חישוב תיאורטי, מסתכלים כמה בסך הכול גיוס, ולפי זה מנסים להעריך כמה עלויות הגיוס. להערכתי, הסכומים הרבה יותר נמוכים. קודם כול, צריך להפריד בין הנפקות פרטיות והנפקות ציבוריות, וכמובן, חברה שיש לה הפסדים לא יכולה ליהנות מזה כי יש לה הפסדים וצריך לבדוק פרטני, וגם צריך לנקות חברות תעשייתיות. נטו, רק בהיבט הזה, להערכתי לא מדובר על יותר מ-15 מיליון שקל בשנה. צריך גם לזכור שאנחנו מדברים על הוספת פעילות בבורסה, הוספת גיוס בבורסה. בסופו של דבר זה בא לידי ביטוי במס רווחי הון שדיברנו עליו, 25%. זאת אומרת שבנטו, בטווח הארוך, להערכתי לא רק שהממשלה לא מפסידה תקציב אלא מרוויחה תקציב.

נקודה אחרונה והכי חשובה, שכבר שנתיים אנחנו נמצאים בבורסה ביובש של הנפקות. אין הנפקות.
אליהו רביבו (הליכוד)
להבדיל מהנפקות שהולכות ועולות בעולם, כלומר זה מתייחס למדינה ולא לבורסות אחרות בעולם.
אילן פלטו
נכון. אין הנפקות וכמות החברות שנמחקות יותר גדולה מכמות החברות שמצטרפות, וגם אלו שמצטרפות, מדובר במספרים בודדים של אחת-שתיים בשנה. שוב, זה אינטרס של הממשלה כן לעודד הנפקה בבורסה. לצערי הרב, זה המצב.

לכן, אני מבקש מחברי הוועדה וגם מחבריי באוצר, באמת, הגיע הזמן פעם אחת לתת כתף גם בעניין הזה ולעזור לשוק ההון. לא מדובר במס רווחי הון – דיברנו על הורדת מס רווחי הון מ-25% ל-15%, וזה הצעד היותר משמעותי ויותר חשוב. אני מבין שעכשיו אתם מחפשים מקורות וקצת קשה ללכת למהלך הזה, אבל המהלך שאנחנו מדברים עליו הוא באמת מהלך לא גדול אבל משמעותי, והוא יאותת לחברות בבורסה ולחברות בכלל – הינה, הממשלה רוצה לעודד את שוק ההון.
אליהו רביבו (הליכוד)
ויסייע במחיר הדיור, כי לאנשים יהיה יותר אינטרס להנפיק בבורסה, מאשר להשתמש בהון הצבור שלהם לטובת השקעה בנדל"ן.
היו"ר משה גפני
בשעתו הם טענו שמדובר על 40 מיליון שקל. אני לא יודע מאיפה אתה לוקח את המספר 80 מיליון. עכשיו כבר אומרים 80. הם אמרו שזה בלאו הכי לא מועיל. ניכוי הוצאות הנפקה לא מועיל. לא הבנתי אז ואני לא מבין גם היום, כי אם זה לא מועיל, אז אין בעיה. לצערנו הרב, כולנו בשמחת עניים. אנחנו מבקשים להעביר את החוק הזה כי אנחנו מעוניינים לעודד אנשים שישתמשו בבורסה בארץ ולא יעברו למקומות אחרים. תכף נשמע אתכם, אבל לפני כן, אבי נוימן, לשכת רואי החשבון, בבקשה.
אבי נוימן
אנחנו מברכים על ההצעה הזאת. אנחנו חושבים שזאת הצעה טובה. אגב, הייתה הוראת שעה שפגה ביולי 2021.
היו"ר משה גפני
היה חוק שלי.
אבי נוימן
לרבות רישום למסחר. יש אותן חברות שנסחרות כרגע בחו"ל ורוצות לעשות פה רישום המסחר צריך להבהיר את זה
היו"ר משה גפני
מה העמדה שלך.
אבי נוימן
כן, נכון. אנחנו מדברים עכשיו על הוראת קבע, וזה הדבר שאתה בדרך כלל מעדיף – אני יודע את זה גם מדיונים אחרים. יש כמה דברים שצריך לשים לב אליהם כדי לסגור את כל הפינות, וגם אנחנו בלשכת רואי החשבון נמצאים גם מול רשות המיסים. לפעמים, על המילה הכתובה יש מחלוקת, למשל, האם המילה הנפקה היא לרבות רישום למסחר. יש חברות שנסחרות כרגע בחו"ל, ורוצות לעשות רישום דואלי פה בישראל. זאת לא בהכרח הנפקה, זה רק רישום למסחר. השאלה היא האם המילה הנפקה היא לרבות רישום למסחר – אנחנו צריכים להבהיר את זה כדי שזה יהיה ברור.
היו"ר משה גפני
ומה העמדה שלך?
אבי נוימן
בוודאי שכן. זה לרבות רישום למסחר שאיננו הנפקה. זאת נקודה אחת שחייבת להיות. אני רוצה להשלים את מה שאמר חבר הכנסת רביבו. כדי לעזור לשוק ההון זה לא רק במניות, ויש היום מכשירים פיננסיים נוספים כמו אופציות ואג"ח, וגם זה לא סגור פה עד הסוף, ולא אכפת לי שזה יהיה בפרוטוקול, אבל אם אפשר להרחיב את זה למכשירים פיננסיים נוספים, שגם בגינן יש הוצאות הנפקה, זה יהיה מצוין.

דבר אחד שצריך להוריד מהתיקון, ואני מתנצל שאני אומר את זה פה –אי-אפשר לבטל את סעיף 5ב לחוק עידוד תעשייה מסין, ואני רק אסביר מה אומר הסעיף הזה. הסעיף הזה בעצם מתיר הוצאות הנפקה על פני שלוש שנים לחברות תעשייתיות, בין אם הן נרשמו בארץ או בחו"ל. אם אני מבטל את זה, המשמעות היא שאני לוקח הטבה קיימת של אותן חברות תעשייתיות שבכל זאת נרשמו בחו"ל. אני לא חושב שהייתה כוונה לבטל את המצב הקיים אלא רק להוסיף, ולכן אני חושב שכן נכון להשאיר כאן את סעיף 5ב ולא לבטל אותו.

עוד שתי הערות קטנות לשיקול הוועדה. כבוד היושב-ראש, דיברת קודם על הוראת השעה, והיא פגה ב-7 ביולי 2021, וכאן אנחנו מדברים על איזשהו פער מסוים בין אותו תאריך עד 1 בינואר 2023, שבו החוק המוצע, במידה והוא יעבור, הוא יחול. הוא יחול גם על הנפקות שבוצעו ב-2023. אם אפשר לסגור את הפער הזה, ולהתחיל את זה מרגע שבו פג תוקף הוראת השעה הקודמת, זה היה הכי טוב. עוד פעם, שיקולי תקציב.
היו"ר משה גפני
מה זה משנה? לא הבנתי. מי שהנפיק באותה עת - - -
אבי נוימן
נשא בהוצאות הנפקה. זה לשיקול, אם אתה רוצה רציפות של החוק הזה מול הוראת השעה. יש תיקון עקיף שצריך לעשות בחוק מע"ר, שמדבר על מס תשומות. זה הרבה מאוד כסף שכרוך בהנפקה, ותמיד יש לנו ויכוחים עם שלטונות המע"מ מה ייעוד כספי ההנפקה.
היו"ר משה גפני
זאת אומרת, אתה נוטה להרחיב את הצעת החוק הזאת לדברים נוספים.
אבי נוימן
תיקון עקיף בחוק מע"מ.
היו"ר משה גפני
זה הוצאות נוספות.
אבי נוימן
אני לא יודע מה זה הוצאות נוספות. בעיקרון, זה אמור להיות מוכר בכל מקרה ויש פסקי דין שדיברו על זה, אבל מדברים על ייעוד ההנפקה.
היו"ר משה גפני
למה זה לא קיים אם היו פסקי דין?
אילן פלטו
יש פסקי דין שבהם זה מוכר.
יהונתן אזרזר
בית המשפט העליון בפסק דין עיט אמר שהוצאות הנפקה לא ניתנות לניכוי בחוק מע"מ.
אבי נוימן
לא, לא, רגע. זה לא מדויק. תלוי מה ייעוד כספי ההנפקה. לכן אנחנו במחלוקת. תודה רבה.
היו"ר משה גפני
בסדר, תודה. הבנו.
אליהו רביבו (הליכוד)
הייעוד פשוט מאוד וכשמו כן הוא – אלה הוצאות שמיועדות באופן ישיר לצורך יכולת הנפקה בבורסה. זה כמו שכל עסק מצטייד בציוד, והציוד מוכר כהוצאות עסק. חלק מההוצאות הן הוצאות הנפקה. זה הבסיס. זה לא מורכב, זה לא מסובך. זה פשוט.
אבי נוימן
אני מסכים איתך. אשמח שתצטרף אלינו לדיונים בשלטונות המע"מ, כשיש מדי פעם, ומעלים טיעון הפוך.
אליהו רביבו (הליכוד)
אנחנו עושים את זה. אני אשמח שנעשה את זה גם ביחד.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. משרד האוצר, בבקשה.
עפרי אשל
אני אתייחס להצעת החוק.
היו"ר משה גפני
את מאגף תקציבים?
עפרי אשל
כן. כמו שאמר מר פלטו, גם אתם, בדיוק התקיים דיון נרחב בנושא ממש לפני הדיון הזה. אנחנו נמצאים כרגע בתקופה פיסקלית מאוד מאוד ייחודית ומאתגרת, והדיון הזה צריך להתקיים גם בשים לב להקשר התקציבי והפיסקלי הייחודי שאנחנו נמצאים בו.

אחרי שאמרתי את הדברים האלה – נזרקו פה כמה מספרים. הקולגה שלי שלומי מרשות המיסים ירחיב על הערכת העלות של המהלך, אבל לפי ההערכה שהוגשה כשהחוק הוגש לוועדת שרים לענייני חקיקה, עלות המהלך היא אובדן הכנסות שנתי של 60 מיליון שקל.
אליהו רביבו (הליכוד)
חבר'ה, המספר לא מעניין כרגע, וחבל שאתם נכנסים לפינה הזאת.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אבל אנחנו רוצים לשמוע.
אליהו רביבו (הליכוד)
לא, לא, לא. תקשיבו.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אנחנו רוצים לשמוע את זה.
אליהו רביבו (הליכוד)
זה בסדר גמור, אבל אני רק אומר שהנתון המספרי שאומר כמה חסר זה גורם בתקציב המדינה, הוא מעט מעט מבלבל. אם אתה מוציא 60 ואתה יכול להרוויח 200, תגיד את זה באותה נשימה. אגב, זה בסדר שלאור האתגרים בתקופה הפיסקלית הלא יציבה והמאוד מאוד מאתגרת הזאת, שאנחנו לא יכולים להתעלם ממנה, תגידו שזה נכון, זה בסדר, זה צודק אבל לא לעת הזאת. בואו נחוקק את זה החל משנת תקציב כזאת וכזאת. בואו נעשה את זה באופן מדורג כזה וכזה. אנחנו מדברים על הרעיון. אנחנו שואלים שאלה אחת: האם לטובת עידוד המשק בישראל וכדי לייצר מנוע צמיחה נוסף, אנחנו אמורים להחשיב את הוצאות ההנפקה לצורך ניכוי, וצעד זה יהיה טריגר לפעילות הולכת ועולה בשוק ההון/בכלכלה המקומית. לגישתי, אדוני היושב-ראש, זאת השאלה היחידה שצריכה להישאל.
עפרי אשל
ברשותך, חבר הכנסת רביבו, אני אשלים את ההתייחסות בסוגיה התקציבית, ולאחר מכן אני אתייחס גם לשאלה המקצועית של האפקטיביות בשימוש בכלי הזה. לעניין הסוגיה התקציבית, כאמור, הערכת עלות של 60 מיליון שקלים בשנה מאובדן הכנסות מהכנסות המדינה.
היו"ר משה גפני
את יכולה להסביר לנו איך הגעת ל-60 מיליון?
עפרי אשל
אני אסיים את ההתייחסות שלי, ואני מציעה שאחרי זה נאפשר לשלומי מרשות המיסים להרחיב על התחשיב שרשות המיסים ביצעה.
היו"ר משה גפני
איך הגעתם ל-60 מיליון?
עפרי אשל
נרחיב על כך.

כאמור, הצעת החוק עברה בוועדת שרים ביולי, מבלי שהוצבע מקור תקציבי, כאשר לפי סעיף 40א לחוק יסודות התקציב, תידרש פעולה מאזנת להצביע על מקור תקציבי למהלך כדי להמשיך ולקדם את הצעת החוק גם בקריאות ראשונה, שנייה ושלישית. לכן, כפי שצוין גם בפרוטוקול של ועדת השרים, כעת, לאחר שהצעת החוק עברה בקריאה הטרומית, היא צריכה לשוב לוועדת שרים, וניתן להמשיך לקדם אותה רק בכפוף להסכמה של משרד האוצר ולהעמדה של מקור תקציבי – פעולה מאזנת לאובדן של הכנסות המדינה.

לעניין הסוגיה המקצועית, ואני בטוחה שגם חבריי ברשות המיסים ירחיבו אחריי, ויתר נציגי הממשלה. כמו שציינתם, אנחנו מדברים כאן על אמצעי להגשים מטרה. המטרה, כמו שאתה ציינת, חבר הכנסת רביבו, היא לעודד את שוק ההון הישראלי ואת הנזילות בשוק ההון הישראלי. כשאנחנו באים לבחון מהו הכלי הנכון ביותר לעשות בו שימוש כדי להשיג כל תכלית, כל מטרה באשר היא, צריך לבחון את האפקטיביות של המהלך. במקרה הזה, של הכרה בהוצאות הנפקה, יש לנו כלי מתודולוגי נוח יחסית כדי לבחון האם הכלי זה אפקטיבי או לא. יש לנו מעין ניסוי טבעי, אותה הוראת שעה שחלה מ-2018 עד שנת 2021, ובמהלך התקופה הזאת הוכרו הוצאות הנפקה; בשנה שלפני כן, ב-2027, לא הוכרו; בשנה שלאחר מכן, ב-2022, כבר לא הוכרו. דרך אגב, 2022 – שנת שיא של הנפקות, ואנחנו יודעים שזה מכל מיני פרמטרים נוספים שאינם כרוכים בסוגיה המיסויית.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
כמה זמן הייתה תקופת הניסוי?
אליהו רביבו (הליכוד)
שלוש שנים, ובתוכן היינו בשנת קורונה. בואו נקרא לילד בשמו, ואני מבקש לציין את העובדות האובייקטיביות האלה.
אילן פלטו
דרך אגב, יותר משלוש שנים. היו שלוש שנים וחצי שנים ואתם מטעים את הציבור ואת הוועדה בעניין הזה.
עפרי אשל
בחלק מהשנים – 2018 ו-2019 ועד הרבעון הראשון של 2020 עדיין לא היו השפעות של מגפת הקורונה, אבל לאחר מכן ניתן לראות גם את ההשפעה של מגפת הקורונה. רוצה לומר, יש פרמטרים רבים מאוד שמשפיעים על השיקול העסקי האם להתממן באמצעות שוק ההון, ואם בוחרים להתממן באמצעות שוק ההון, אז באיזו זירה לעשות את זה – בשוק ההון המקומי או בשוק הון הזר. דרך אגב, הכול בחירות עסקיות לגיטימיות.
היו"ר משה גפני
את תצטרכי להסביר גם לי, עי אני לא מבין כל-כך כמו אחרים. אם זה לא מועיל ובסוף אנשים לא משתמשים בניכוי הוצאות הנפקה והם לא הולכים לבורסה בתל אביב, אז אין הוצאות.
עפרי אשל
בוודאי שהם משתמשים.
היו"ר משה גפני
משתמשים או לא משתמשים?
עפרי אשל
ודאי שהם משתמשים.
יהונתן אזרזר
משתמשים אבל זה לא מועיל.
עפרי אשל
השאלה שנשאלת היא האם ניתן להצביע על קשר סיבתי, שההכרה בהוצאות ניכוי ההנפקה היא הפרמטר ששינתה את ההחלטה של אותו גוף עסקי, וגרמה לו להחליט להנפיק בשוק ההון המקומי.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אפשר לדבר בעברית? מה היה הגידול בשנת הניסוי הזה במספרים? פשוט לדבר בעברית פשוטה כדי להבין מה היה האפקט.
יהונתן אזרזר
אנחנו ניתן עכשיו סקירה מסודרת עם כל הנתונים.
היו"ר משה גפני
מה זה משנה? אם זה לא הועיל, אז לא הייתה הנפקה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
היא אומרת שאנחנו סתם מפסידים אובדן הכנסות.
היו"ר משה גפני
אבל אם מספר החברות לא גדל - - -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
לא, לא. היא אומרת שהיום, ללא הוראת השעה, הדבר הזה הכניס 60 מיליון שקל בהכנסות מיסוי.
היו"ר משה גפני
מה?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
סליחה, סליחה.
יהונתן אזרזר
אנחנו רוצים לתת סקירה מסודרת עם המספרים.
עפרי אשל
בסופו של דבר, השאלה היא האם יש גופים עסקיים - - -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
האמת, בלבלת אותי.
היו"ר משה גפני
לא בלבלתי אותך. את מספיק חכמה בשביל לדעת שהאוצר באופן קבוע אומר לא, וזה בכלל לא משנה מה הולך להיות בעתיד. הרי זה גם מכניס כסף. זה לא שאת מוותרת על הוצאות ההנפקה, ואנשים משתמשים בבורסה בתל אביב.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אבל רציתי להבין את הטיעון שלהם.
יהונתן אזרזר
אנחנו תכף נסקור.
היו"ר משה גפני
האוצר נגד, בקיצור.
עפרי אשל
אני רק אשלים במשפט אחד. השאלה שנשאלת היא האם יש חברות נוספות שייכנסו למסחר בשוק ההון המקומי בגלל אותו מהלך.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
השאלה היא באמת האם זה יצר תמריץ.
עפרי אשל
האם זה מגדיל את העוגה.
היו"ר משה גפני
אתם עושים כל מאמץ כדי לפגוע בשוק ההון בתל אביב.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
זה יצר תמריץ או לא יצר תמריץ?
אליהו רביבו (הליכוד)
היא אומרת שלא.
עפרי אשל
לפי הוראת השעה שהחלה ב-2018, לא הצביעו על שום קשר סיבתי בין המהלך לבין הגדלת ההנפקות בשוק ההון.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
כמה חברות תעשייתיות הנפיקו לפני? כמה חברות תעשייתיות הנפיקו אחרי?
היו"ר משה גפני
תכף הוא יגיד. כשאני הבאתי את זה אז, בשעתו, המצב בבורסה בתל אביב היה לא טוב. לא היה טוב. אנחנו חיפשנו, גם אילן פלטו דיבר איתי ועוד אנשים.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
הרציונל ברור.
היו"ר משה גפני
אמרו לי שזה דבר שיכול אי שם לעודד, וידעו שאנחנו בתקופה קשה. הוא יביא נתונים, כמובן, אבל הנתונים האלה לא מעלים ולא מורידים לגבי החוק. האם אנחנו רוצים לעודד או לא? ברור לגמרי שאם יש ניכוי הוצאות הנפקה, אם יש מישהו שנמצא על הגבול האם להשקיע בפריז או האם להשקיע במקום אחר או האם להשקיע במשהו אחר, זאת יכולה להיות נקודה שתעודד אותו לעשות את זה בתל אביב. לא צריך להיות כלכלן גדול כדי להבין את זה. מה הם מתחילים להסביר לי, למה הם אומרים לא? הם אומרים לא על כל דבר, ובמיוחד בתקופה הזאת. נכון, נאור?
נאור שירי (יש עתיד)
אני לא יודע. אני לא רוצה להפריע לך כשאתה בעלייה.
היו"ר משה גפני
רביבו, בבקשה.
אליהו רביבו (הליכוד)
אדוני היושב-ראש, אני מבקש, כשאתם מתייחסים, תתייחסו לנקודות הבאות: האם נלקחה בחשבון העובדה שחברה מסחרית לא מנפיקה באבחה? לוקח זמן. יש עקומה. השוק מתרגל, נערך ומגייס מעצמו ואז פונה להנפקה. ואם בדקתם, כמה זמן בדרך כלל? מרגע שאדם אומר: משתלם לי, ועד הרגע שהוא מנפיק, כמה זמן עובר? והאם הוא נכלל באותו ניסיון שהיה בהוראת השעה ההיא.
שאלה שנייה, האם אתם באמת מאמינים שהבורסה שוקקת חיים ואנשים משקיעים בבורסה המקומית? האם זה מעודד, מראה על יציבות, מעודד כלכלת שוק חופשי וחלק ממנועי הצמיחה? אם כן, וניכוי הוצאות הנפקה זה לא הכלי, מה הכלים שאתם חושבים שאיתם אנחנו אמורים לצאת לדרך, ואותם אנחנו אמורים לנסות במסגרת ניסוי כלים שאנחנו עושים מעת לעת? אם אתם אומרים שזה לא באמת מה שמשנה לכלכלה, זה לא מה שיוסיף הכנסות וזה לא מה שייצב את המשק, אין טעם לפנות לחפש כלים נוספים. אבל אם כן וזה לא, אז תגידו מה כן. אלה הנקודות שאני מבקש שתתייחסו אליהן.

דבר נוסף, באותה תקופה, שהיא רוב הזמן, כמה חברות פנו להנפיק בחו"ל? האם בדקתם איתן אפילו באופן רנדומלי אם הן היו חושבות בחיוב בכל זאת להשקיע בארץ אם הוצאות ההנפקה היו מוכרות? זה הסקר שהיה אמור להתבצע.
יהונתן אזרזר
תודה רבה, אני עוזר מקצועי למנהל רשות המיסים. אנחנו לא אומרים שזה לא מיטיב את המצב של החברה, ברגע שאתה מכיר לה בהוצאות הנפקה. זה לא מה שאמרנו. השאלה היא האם זה משיג את התכלית. זאת השאלה. אני לא עובד באגף תקציבים, והעלות התקציבית – אני אדיש אליה. כמובן, נוכח המצב והאתגרים, כשיש סכום נכבד, בתור אזרח זה מעניין, אבל אותנו זה לא מעניין. אנחנו עשינו בחינה מקצועית, וזאת הופעה שלישית שלנו בוועדה. כבוד הרב, יושב-ראש הוועדה וגם מרכז הוועדה חבר הכנסת רביבו ביקשו ממני. עשינו עבודה, בדקנו את המספרים ויש לנו גם התייחסות עניינית. אגב, אני באמת שהטיעון שובה לב ומאוד קל לאילן להציג אותו. כשאני עבדתי בשוק הפרטי וליוויתי כמה תהליכי הנפקות מהזווית של המס, אנחנו היינו זבוב בחדר. למה הכוונה? השיקול המרכזי – אני יכול להביא אין ספור דוגמאות – האם להיות פרטי או להיות ציבורי, הוא לא השיקול המיסויי, ואני אסביר למה.

בראש ובראשונה, השיקול הוא האם אני רוצה לעבור ממצב חמקן – הייתה כתבה מרתקת בכלכליסט בסוף השבוע האחרון על ההייטק, ואני ממליץ לכולם לקרוא אותה. האם אני רוצה להיות מתחת לרדאר, ולהתעסק רק עם רשות המיסים, או שאני רוצה להיות על המפה, אבל כשאני על המפה זה לטוב ולרע וכשקורה משהו, אני צריך לתת דיווח מיידי לבורסה. סטנדרט הדיווח שלי הרבה יותר קשוח ואני צריך לשלם למר נוימן מ-PWC יותר כסף גם על הביקורת וגם על הכול. כמובן, יש עלויות של להיות חבר בבורסה ולהיות רשום בבורסה. .
אילן פלטו
וזה טוב לך שהחברה מדווחת ככה?
יהונתן אזרזר
תן לי לדבר, אני כיבדתי אותך. תודה. זה האירוע המרכזי. אגב, יש גם אירוע של העברה בין-דורית. דיברתי עם רמי לוי אישית לפני כמה שנים, במסגרת פורום שהיה בבית ספר למינהל עסקים באוניברסיטה העברית, והוא אמר שהשיקול שלו להיות חברה ציבורית זה לא בגלל שחסר לו כסף, אלא כי הוא רוצה לדאוג שהוא יוכל להעביר לילדים שלו את זה בצורה טובה, כדי שלא יהיו סכסוכי ירושה. סתם, עוד אירוע. אני לא חשבתי על זה ואני הופתעתי מהחוכמה. כמובן, יש את כל מה שזה מבחינת המשטר התאגידי והרגולציה של הרשות לניירות ערך. המס הוא גם אירוע, אבל הוא אירוע בתחתית. למה? כי אם אני הולך לאירוע של הנפקה שעולה עשרות רבות של מיליונים, האירוע המיסויי הוא בשוליים, וזה לא מה שמעניין אותי. חברות טובות יכולות לגייס את הכסף גם בדרכים אחרות, והם לא צריכות את זה. היום יש להן גישה ישירה למוסדיים והן לא צריכות את זה.
אליהו רביבו (הליכוד)
מה הקשר בין דרכי הגיוס לעניין הרצון להכרה?
יהונתן אזרזר
אם אני מוסדי, אני לא חייב בהכרח להיות חברה ציבורית.
אילן פלטו
אבל אז ההוצאה מוכרת.
יהונתן אזרזר
בסדר, עזוב את המס. קודם כול, אנחנו רוצים משהו שבאמת יעודד את שוק ההון. כבוד יושב-ראש הוועדה חבר הכנסת גפני, בפעם הקודמת קידמת את הוראת השעה. כלומר, עשינו ניסוי כלים ועוד מעט החברים שלי ירחיבו על הנתונים שעלו. כשאני קיבלתי את הנתונים הופתעתי.
היו"ר משה גפני
אבל הייתם נגד.
יהונתן אזרזר
אתה יודע למה הופתעתי? כי ראיתי שלפני הוראת השעה ואחרי הוראת השעה היו יותר הנפקות מאשר בזמן הוראת השעה.
אליהו רביבו (הליכוד)
ואתה קושר את זה בזה?
יהונתן אזרזר
לא, אני לא קושר את זה בזה.
אליהו רביבו (הליכוד)
אז למה לציין? למה לציין?
יהונתן אזרזר
אני אסביר למה. אני בונה את הטיעון שלי. התכוננתי, באמת התכוננתי כי אני מכבד אתכם.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
תמשיך, תמשיך, אתה מעניין.
יהונתן אזרזר
במקרה, ואני לא יודע אם מותר לציין פה את השם של העיתון הכלכלי, אתמול התפרסמה כתבה על שוק ההון הישראלי. זה קרה במקרה, ולא הזמנו אותה. אגב, כבוד חבר הכנסת רביבו, דיברת על שוק הנדל"ן. למשל, עמרם אברהם, חברת נדל"ן, נכנסה להנפקה. והיא אחת ההנפקות היותר רווחיות בשעה הכי קשה. הם סקרו מה הסיבות לכך שחברות לא יוצאות להנפקה, ואלה לא הסיבות שנרשמו שם. שוב, לא הזכירו את זה בכלל. האירוע לא הוזכר. התלבטתי אם להביא את הכתבה. הדפסנו את הכתבה ורצינו להביא אותה, אבל היו שם אמירות בגוון פוליטי ולכן נמנענו.
היו"ר משה גפני
עם כל הכבוד, מה מעניין אותי העיתון? יש סברה נורמלית – אתה מעודד אנשים שעוסקים בעניין הזה להביא את זה לבורסה בתל אביב.
יהונתן אזרזר
כבוד הרב, אני משתדל לקבוע בכל יום עיתים לתורה, ולימוד הגמרא חשוב לי מאוד.
היו"ר משה גפני
אבל לא דיברנו על זה בכלל, על קביעת העיתים לתורה שלך.
יהונתן אזרזר
הסברה שלך נכונה, אבל הנתונים, כפי שאנחנו נראה, מוכיחים את ההפך. אני אעביר את השרביט לחברים שלי כדי שיסבירו.
היו"ר משה גפני
איך זה מראה את ההפך? איך? איך?
יהונתן אזרזר
הם יסבירו. אם תשתכנעו – כן, כן; אם לא – לא.
אליהו רביבו (הליכוד)
לא אני ולא היושב-ראש, שהוא גם מציע, לא קיבלנו התייחסות לשאלות שלנו.
יהונתן אזרזר
נכון, נכון. אני מכבד את האנשים. נמצא פה רואה חשבון תומר גמזו לטובה, מנהל מחלקת שוק ההון שלנו, נמצא פה גם שלומי פיליפ, והוא במחלקה הכלכלית.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אנחנו מחכים למספרים. קדימה. זה הרגע.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. כן, בבקשה. תעשו לי טובה, אל תדברו איתי על אידאולוגיה.
יהונתן אזרזר
אין אידאולוגיה. כלכלה, רק כלכלה.
נאור שירי (יש עתיד)
כלכלה זה אידאולוגיה שלמה ומלאה.
היו"ר משה גפני
אנחנו מבקשים לדעת רק נתונים.
יהונתן אזרזר
רק נתונים.
היו"ר משה גפני
למה אתה עוזר לי?
יהונתן אזרזר
הינה, רק שיח מקצועי.
היו"ר משה גפני
אני יודע מה אני רוצה להגיד. רק נתונים, והאם אתה יודע גם לקשר את הנתונים לנושא עצמו, בבקשה.
תומר גמזו לטובה
שלום, נפגשנו גם בשבוע שעבר. פרסמנו, אגב, תסקיר בקריפטו.
יהונתן אזרזר
הינה, עמדנו בהתחייבות, ופורסם התזכיר בנושא הקריפטו.
שלומית ארליך
התזכיר הראשון מסדרה. מסדרה של כמה?
תומר גמזו לטובה
ארבעה תזכירים, וזה הראשון שפורסם.
שלומית ארליך
מתי יתפרסמו השלושה הנוספים?
תומר גמזו לטובה
נתנו תשובות בדיון הקודם.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אולי הם יגיעו במיוחד, היושב-ראש, ויציגו מה הם מתעתדים לעשות בקריפטו?
היו"ר משה גפני
בסדר, קודם אנחנו רוצים לקבל תשובות.
יהונתן אזרזר
אנחנו רוצים להזמין את חברי הוועדה - - - על חשבונית ישראל.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. אתה יודע מה? אתה מדבר כמו חבר כנסת, אתה לא מפסיק.
אליהו רביבו (הליכוד)
אדוני שמע עכשיו איזו הזמנה אנחנו מקבלים ולא השיב? קיבלנו לסיור במטה שוהם לעניין חשבונית ישראל, שאדוני היושב-ראש סייע לקדם.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
הפרויקט, הרפורמה.
יהונתן אזרזר
זה לא פרויקט. אנשים מ-8200 באו לראות את זה והעברנו להם הרצאות. זה הדבר הכי מטורף שקרה ב-20 השנים האחרונות.
היו"ר משה גפני
כן. קרו עוד כמה דברים טובים ב-20 השנים האחרונות.
נאור שירי (יש עתיד)
אתה בכנסת, אתה יודע כמה דברים מטורפים קרו פה ב-24 השעות האחרונות? אתה רציני איתי? תספר לו על הפגישה שלך עם ביבי אתמול ותבין מה זה דבר מטורף.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אנחנו נשמח, יהונתן.
היו"ר משה גפני
גמזו לטובה, בבקשה.
תומר גמזו לטובה
אני מייד מגיע למספרים. בדברי ההסבר להצעת החוק נכתב בצורה מפורשת שהמטרה היא לעודד חברות שטרם הנפיקו. כמו שאמרה עפרי מאגף תקציבים, לא ראינו את הקשר הישיר. חשוב להבין שהמכלול הוא באמת מכלול. כשאתה מסתכל ברמת שוק ההון הישראלי, יש מכלול שיקולים להנפקה. כשההוצאות האלה מותרות, הן באמת מביאות לאובדן הכנסות, ואם אין לנו את התועלת שאנחנו מצפים לה, המשמעות היא שיש פה הוצאות שמותרות, ולא אמורות להיות מותרות, ולכן יש לנו אובדן הכנסות. לכן, ברגע שאין לנו קשר ישיר בין התרת ההוצאה הספציפית שאנחנו מדברים עליה – במהות היא הוצאה הונית, ובעוד שנייה אני אגע בנגיסות בעולם המס, בעקרונות היסוד של המס – הרציונל הוא שיש לנו אובדן הכנסות.

מעבר לזה, 60 מיליון עלויות תקציב, ששלומי יסקור בעוד שנייה, ממוצעות בכל שנה ואלה נתונים על הוראת השעה שהייתה. כמו שיהונתן הרחיב, הנתונים הם לפי נתונים בפועל. אנחנו לא מדמיינים ולא בכאילו, ובשונה מהוצאות אחרות, בעבר הייתה הוראת שעה ואנחנו יכולים לבדוק את הנתונים בזמן אמת – מה היה ולמה לצפות. אנחנו לא בעולם דמיוני.

עקרונות המיסוי בישראל מאוד פשוטים – הוצאות הנפקה, ולא משנה באיזו סיטואציה אנחנו מדברים, בראי פקודת מס הכנסה, הן הוצאות הוניות שקשורות למבנה ההון של החברה. הן לא מותרות בניכוי, ולכן מטרת ההוצאות האלה היא לייצר איזשהו מקור הוני חדש קדימה צופה פני עתיד, והן לא מותרות בשנת המס.

מעבר למה שאבי ציין, בעולמות של 5ב, צריך לראות את חוק עידוד תעשייה מיסים, כי יש התנגשות בהצעה שהחברים פה שמו על השולחן יחד עם הוראות 5ב, בהקשר של הבורסה בחו"ל. זה עוד דבר שצריך להיות על השולחן.
היו"ר משה גפני
אתה רוצה שנוריד את הסעיף הזה?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
מה עם המספרים? המספרים.
תומר גמזו לטובה
אי-אפשר לחיות ביחד בעולמות של 5ב הקיים כי הוא מאפשר גם - - - וגם בבורסה בחו"ל, לעומת ההצעה הנוכחית שמעודדת רק את הבורסה בישראל. מבחינתנו, כרשות מיסים, כלי המס הוא לא כלי שאמור לרוץ עם ההצעה הזאת, ולכן אני מעורר את הקושי. בלי קשר לזה, אני מסביר ש-5ב לא יכול לחיות בכפיפה.
היו"ר משה גפני
אם נוריד את הסעיף הזה, הקושי יירד?
תומר גמזו לטובה
לא, הוא לא יירד, כי עדיין יש פה התנגשות היסטורית עם הוראת השעה שהייתה.
שלומית ארליך
מה ההתנגשות ההיסטורית?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אולי תגיע כבר למספרים? חבלך, חבל. כזה בילד-אפ, כבר שעה. מה המספרים?
תומר גמזו לטובה
נקודה אחרונה, ההצעה מתייחסת לא רק להנפקות הראשוניות – תכלית החקיקה – אלא גם להנפקות אחרות, משניות, שמגיעות אחריה. זה עוד משהו בהצעה הקיימת. בלי קשר, ההצעה הנוכחית מדברת גם על רטרואקטיביות מה-1 בינואר 2023, ואנחנו לא מבינים בכלל איך זה אמור להגשים את התכלית, אם המטרה היא לעודד הנפקות. איך אני לוקח את זה רברס לגבי הנפקות שכבר קרו.
שלומית ארליך
ההצעה הובאה בשנת 2023 ולכן הרטרואקטיביות.
תומר גמזו לטובה
נכון, אני מבין.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אלה דברים שאפשר לתקן. מבחינת המהות, מה המספרים?
אליהו רביבו (הליכוד)
אתם מסבירים נסיבתי, אבל עד עכשיו אף אחד לא מתייחס לגוף השאלות. אני באמת רוצה ללמוד.
היו"ר משה גפני
אני מתחיל לחשוד שאין להם טיעונים אמיתיים. מה אני עושה כשאין לי טיעון אמיתי?
יהונתן אזרזר
זה לחשוד בכשרים.
נאור שירי (יש עתיד)
במדינת ישראל, גם לחשוד בכשרים מותר.
יהונתן אזרזר
הינה, הינה, שלומי עשה את המחקר.
היו"ר משה גפני
מה אני עושה כשאין לי טיעון אמיתי? אני מתחיל לדבר מסביב, כל מיני דברים כאלה. אתה לא עושה את זה? אני מבקש לדעת דבר אחד שיש לו סעיף משנה, האם זה מועיל או לא מועיל להנפקה, ואם יש לכם הוכחה אחרי שתביא את המספרים, שיש קשר בין הדברים. תגיד את המספרים, אלה לא אידאולוגיות.
שלומי פיליפ
אוקיי, הגענו למספרים סוף-סוף. אני מנהל מחלקת עלויות חקיקה ברשות המיסים. כידוע, הייתה הוראת שעה במשך שלוש שנים וחצי משנת 2019 עד אמצע 2021, וחצי שנה נוספת הייתה בהתאם לחוק-יסוד: הכנסת, שהאריך את הוראת השעה בגלל הבחירות. עלות הוראת השעה הייתה 200 מיליון שקל, כלומר כ-60 מיליון שקל לשנה בממוצע. כשאנחנו בוחנים את יתר השנים שלפני הוראת השעה ואחרי הוראת השעה עד היום, אנחנו גם מגיעים לממוצע של 60 מיליון שקל לשנה. כלומר, זה לא 20 מיליון שקל ולא 80 מיליון שקל ולא 15 מיליון שקל לפי הערכות כאלה ואחרות. אנחנו עשינו חישובים לפי חברת גמא שהנפיקה בשקלים בבורסה לניירות ערך בתל אביב, ובהתאם לזה גזרנו האם החברה רווחית. כמובן, לא לקחנו בחשבון חברות הפסדיות כי אין פה עלות.
שלומית ארליך
כמה חברות הבאתם בחשבון?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
כמה חברות במספרים, ולא במונחי מס? מספרים, כמה הנפיקו לפני תעשייתיות וכמה הנפיקו בתקופת הניסוי?
שלומי פיליפ
הזכיר את זה יהונתן. לפני הוראת השעה ב-2017, כשהוראת השעה עדיין לא חלה, היו 106 הנפקות בבורסה לניירות ערך בתל אביב בסך הכול, ב-9 מיליארד שקלים. ב-2018 וב-2019 היו 73 הנפקות ו-68 הנפקות, כשבסך הכול בשקלים היה 4 מיליארד שקלים ו-9 מיליארד שקלים.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
כמה תעשייתיות?
שלומי פיליפ
כלומר, ירדנו מ-9.2 מיליארד שקלים ל-4 מיליארד שקלים.
אליהו רביבו (הליכוד)
יכול להיות שאדוני מסביר לנו שירדנו עוד לפני שנכנסה הוראת השעה? אדוני מסביר שהירידה התחילה כבר ב-2017. חבר'ה, יש פרוטוקול ואני שמעתי היטב. אומנם עלינו לישון בבוקר, אבל שמעתי ואני זוכר היטב. חלה ירידה ב-2017 וב-2018? זה מה שאדוני אמר הרגע.
שלומי פיליפ
ב-2018 וב-2019 חלה ירידה.
אליהו רביבו (הליכוד)
לא, לא. אמרת ב-2017 וב-2018.
שלומי פיליפ
אם אמרתי כך, זה לא נכון. ב-2018 וב-2019 ביחס ל-2017, שהייתה שנה לפני הוראת השעה, יש ירידה בסך כל ההנפקות וגם בהנפקות הראשוניות, ה-IPO. ב-2017 היו 17 הנפקות ראשוניות וב-2018 וב-2019 היו פחות.
היו"ר משה גפני
ניכוי הוצאות הנפקה גרם לכך שיש פחות הנפקות?
יהונתן אזרזר
זה פשוט לא קשור.
שלומי פיליפ
אנחנו לא רוצים להסיק כך. יש הרבה השפעות על שוק ההון – אלה יכולות להיות השפעות חיצוניות, השפעות של מה שקרה במדינה, עצם ההתנהגות של המניות בשוק ההון עצמו. כלומר, אם יש עלייה של השוק, יש יותר הנפקות, זה מעודד יותר הנפקות. לקחת את כל הנתונים האלה ולשקלל אותם ורק אחר כך להוציא ולהגיד איך השפיע ניכוי הוצאות ההנפקה, זה מאוד קשה. אנחנו יכולים להגיד אובייקטיבית שאם ראינו שבתקופת הוראת השעה יש ירידה במספר ההנפקות, הן הראשוניות והן המשניות, זה אומר משהו לגבי התועלת.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
לא במונחי מס ולא במונחים של כסף, אני לא הבנתי כמה המספרים מול מספרים, הנפקות של חברות תעשייתיות, לא בכל הבורסה. חברות תעשייתיות שלגביהן חלה הצעת החוק הזאת, כמה הנפקות מול כמה הנפקות? אני רוצה תשובה לשאלה הפשוטה הזאת.
אילן פלטו
כמה הנפקות היו ב-2019?
שלומי פיליפ
106. זה לפי הבורסה לניירות ערך בתל אביב.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
בבקשה, אני באמצע שאלה, אדוני. לא לעזור לי. בתקופת הניסוי, כמה חברות תעשייתיות הנפיקו בבורסה בתקופת הוראת השעה? איך אין לכם הנתון הזה? זה הנתון.
שלומי פיליפ
זה מפורסם על ידי הבורסה לניירות ערך.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
כמה? עכשיו אני אחפש בפרסום?
שלומי פיליפ
זה רק מרכיב בחישוב.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אבל בכל זאת אני רוצה תשובה. זה רק מרכיב, זה לא חשוב, ואני רוצה לדעת.
היו"ר משה גפני
אורית, אין להן תשובות.
שלומי פיליפ
זה 20%.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
20% מתוך כמה? מה המספר? המספר? אלוהים אדירים.
שלומי פיליפ
אמרנו שב-2017, לפני הוראת השעה, סך כל ההנפקות בכסף היו 9 מיליארד.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
לא רוצה בכסף, רוצה במספרים. יש חברות תעשייתיות שמוגדרות בהצעת החוק הזאת. כמה הונפקו בבורסה בתקופת הוראת השעה, לעומת כמה חברות הונפקו בסמוך קודם? תשובה במספרים, לא באובדן מיסים ולא בהיקפים כספיים. אני לא אומרת שזה לא חשוב, אבל מה התשובה לשאלה שלי, בלי פרשנות רש"י. מספרים.
שלומי פיליפ
ב-2018, השנה הראשונה של הוראת השעה, היו 78 הנפקות, כולל ראשוניות ומשניות.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
זה סך כל החברות. אני שואלת על התעשייתיות.
אליהו רביבו (הליכוד)
וזה קיטון. אין לו פילוח.
יהונתן אזרזר
תעשייתיות אין. זאת רק הגדרה למיסים.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אבל אתם צריכים לעשות את הפילוח הזה. הצעת החוק הזאת היא על התעשייתיות.
שלומי פיליפ
לא, לא. זה רק מרכיב אחד. זה 20%.
יהונתן אזרזר
זה על כל מי שמנפיק בבורסה.
תומר גמזו לטובה
הצעת החוק מתייחסת לכל החברות שמנפיקות, ולא רק לתעשייתיות.
שלומי פיליפ
להפך, התעשייתיות מקבלות היום הטבה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
המונח חברה תעשייתית, כפי שהיא מוגדרת בחוק, זה כל חברה - - -
אליהו רביבו (הליכוד)
רגע, אדוני היושב-ראש, יש פה בוננזה. הוא אמר שלהבדיל מהפרטיות, התעשייתיות כן מקבלות הטבה. אם זה לא אמור לעודד, למה צריך להיטיב איתן במשהו?
היו"ר משה גפני
הפרטיות מקבלות?
אליהו רביבו (הליכוד)
לא, לא.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
היושב-ראש, יש לו תשובות.
שלומי פיליפ
התעשייתיות מקבלות תוספת של שני שליש.
אליהו רביבו (הליכוד)
לצרוך מה הן מקבלות?
היו"ר משה גפני
למה הפרטיות מקבלות?
אליהו רביבו (הליכוד)
לא, הוא מתכוון לתעשייתיות. לצורך מה הן מקבלות את ההטבה הזאת? תשמעו, חבר'ה, לימדתם אותי משהו. אתם אומרים שאין טעם להכיר בהוצאות ההנפקה לכלל כי זה לא מעודד באמת הנפקה. להבדיל מכך, התעשייתיות מקבלות מקדם מסוים בגלל שזה מעודד. אם זה מעודד, גם זה מעודד, ואם זה לא מעודד, למה צריך לתת לתעשייתיות את אותו מקדם, אם אתם אומרים שזה לא מעודד? תצטרך לענות לי על זה בסוף.

להבדיל מהיושב-ראש שמבין מהר, ומבין משתיקה, אני צריך גם הסבר. אני מבקש לדעת האם שאלתם את עצמכם האם חרף ההכרה באותה הוראת שעה, הייתה ירידה כל-כך משמעותית גם בהיקף וגם במספר?. האם זה אומר שהתקופה היא לא תקופה שנכון למדוד אותה ולקחת אותה כניסוי כלים. עפרי היקרה אמרה בתחילת דבריה שיש לנו ניסוי כלים מהטבע. אנחנו בדקנו, העמדנו את זה למבחן, זה לא מחזיק מים, אין צורך.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
הוא שואל אם זאת תקופה שאפשר ללמוד ממנה.
אליהו רביבו (הליכוד)
הרי יש ירידה. אם היית אומרת לי שיש עלייה, אבל קטנה וזה לא מצדיק, הייתי אומר שיש פה שכל. אנחנו מבינים שיש פה דפוס התנהגות שמסביר. אתם אומרים שיש ירידה חרף ההכרה, משמע, התקופה הזאת היא לא תקופה שנכון לגזור ממנה את האינדיקציה. זה פשוט, חבר'ה.
יהונתן אזרזר
כבוד חבר הכנסת רביבו, בקורס בסטטיסטיקה לימדו אותנו עיקרון שיש אירועים שאין מתאם. למה הכוונה? אין קשר בין א' ל-ב'.
אילן פלטו
למה אתה לא מזכיר את שנת 2021?
אליהו רביבו (הליכוד)
ואותי לימדו במבוא לסטטיסטיקה שאנחנו לא יכולים להתעלם מהשפעות אמפיריות.
אילן פלטו
בשנת 2021 היה גידול במספר ההנפקות? היה גידול.
יהונתן אזרזר
אבל למה? כי אחרי הקורונה היה בום בכל העולם.
אילן פלטו
אז כשאין גידול אתה אומר שזה לא קשור, וכשיש גידול אתה אומר - - -
אליהו רביבו (הליכוד)
רגע, רגע, תעצרו. אני מבקש שהיושב-ראש יקשיב לזה. אדוני היושב-ראש, היה קיטון בתחילת הוראת השעה, והם לא יודעים להסביר מה המשמעות שלו לעניין הוראת השעה. היה גידול בקצה הוראת השעה, וכפי שאמרתי יש עקומת למידה, ארגון והבניה, ומה הם אומרים? למה אתה משייך את זה להכרה בהוצאות הנפקה? זאת אומרת, שבמקום לעשות תשקיף מלא ולהגיד שב-2021, סוף התקופה של הוראת השעה אבל בתוך הוראת השעה, הייתה עלייה, הם מנכסים את זה לתקופה שאחרי הקורונה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
גם הנפקה זה תהליך שנערכים אליו שמונה חודשים לפחות.
אליהו רביבו (הליכוד)
יותר, יותר.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
בשנה השלישית של הוראת השעה, איך נראים המספרים, אחרי שקלטו והפנימו שיש כאן הטבה?
שלומי פיליפ
השנה השלישית אכן הייתה שנה יותר טובה, ולא אמרתי את זה. ב-2020 היו 136 הנפקות ביחס ל-106 בשנה שלפני הוראת השעה, וב-2021 היו 184 הנפקות. גם הנתונים בכסף אכן משמעותיים, כמעט 16 מיליארד שקלים ב-2020, ו-20 מיליארד שקלים ב-2021. אבל צריך לזכור שכמו שיהונתן אמר, אלה שנות היציאה מהקורונה, הבינו שהייטק חם וזה הזמן להנפיק. הנפיקו הרבה חברות גם בעולם וגם בישראל, ולכן, קשה לראות את ההשפעה של החקיקה הזאת.
תומר גמזו לטובה
זה בדיוק מה שאנחנו רוצים להסביר.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
מה שורש ההתנגדות שלכם? שורש ההתנגדות שלכם הוא אובדן הכנסות ויצטרכו לבוא ממקומות אחרים? אם היינו במצב כלכלי מצוין - - -
היו"ר משה גפני
אורית, אני לא מתכוון להמשיך, זה כבר היה עליי לזרא. אנחנו לא רוצים תשובות מכם, אתם לא עשיתם שיעורי בית. תודה רבה, הכול בסדר. הבורסה לניירות ערך כאן? בבקשה.
תום טרילניק
כן. אני מהבורסה לניירות ערך. קודם כול, אנחנו מברכים על הצעת החוק. אתם חושבים שזה משהו שיכול לתמרץ הנפקות, ואני חושב שדווקא אחרי השנה האחרונה - - -
היו"ר משה גפני
האוצר טוען שזה לא מועיל.
יהונתן אזרזר
זה מעודד רק את הבורסה, כי יש להם רק הכנסות.
תום טרילניק
יותר הכנסות לבורסה זה יותר הכנסות למדינה ויותר מס למדינה.
היו"ר משה גפני
רק שנייה, רק שנייה. עם כל הכבוד, אני אתחיל להוציא אנשים שמפריעים באמצע. אני מבקש ממך לא להפריע. שמענו אתכם, לא למדנו מכם כלום, שום דבר. באתם עם דעה מוקדמת בגלל אגף התקציבים. זה ברור לגמרי ואני מבקש להפסיק לדבר. אנחנו נחליט עכשיו מה עושים. נציג הבורסה לניירות ערך, בבקשה, ולא לנהל דיאלוג איתם.
תום טרילניק
אני מדבר ישירות ליושב-ראש ולחברי הכנסת. אנחנו מברכים על הצעת החוק, ואנחנו חושבים שכל צעד לקידום ולתמרוץ שוק ההון הישראלי ובורסה הישראלית הוא חיוני. זה אינטרס של המדינה.
אליהו רביבו (הליכוד)
זה אינטרס משותף של כולם.
תום טרילניק
זה אינטרס משותף של כולם. זה מחולל צמיחה ותחרות בשוק הישראלי ובשוק הפיננסי. בואו לא נשכח שהמדינה, את רוב אגרות החוב שלה מגייסת בבורסה. למדינה יש אינטרס שתהיה בורסה חזקה עם הרבה נזילות, ולכן אנחנו מברכים על כל צעד. צריך גם להגיד שבתוכנית הכלכלית ל-2025 לא ראינו שום מנוע צמיחה לשוק ההון המקומי, אז לפחות יש לנו כאן צעד אחד שיכול אולי לתמרץ הנפקות ועוד נזילות ומסחר בשוק ההון הישראלי. לכן, אנחנו מברכים ואנחנו שמחים שאתם דנים בנושא הזה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
רציתי לשאול מה מקובל בעולם. הצעת החוק הזאת עומדת בקנה אחד עם תמריצים אחרים במדינות אחרות לגבי בורסות?
תומר גמזו לטובה
אין איסור בעולם על ניכוי - - -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
האם יש עידוד באמצעות דמי הנפקה? האם הצעת החוק הזאת מקובלת במקומות אחרים?
תומר גמזו לטובה
לא שידוע לנו, אבל עקרונות המס במדינות אחרות שונים מעקרונות בישראל.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אפשר גם להגיד שאתם רוצים לבדוק. אם אתם לא יודעים, תגידו שאתם לא יודעים. אני מעדיפה.
היו"ר משה גפני
אילן, יש לך התייחסות למה שהם אמרו? לא הצלחתי להבין.
אילן פלטו
קודם כול, אין ספק שכל צעד שמעודד את שוק ההון – עוזר. להגיד שזה לא עזר, זה הטעיית הציבור. פשוט הטעיה. 2021 הייתה שנה מאוד טובה, וחלה בה הכרה בהוצאות. אגב, גם ב-2022 שלא לקחתם בחשבון והייתה גם שנה טובה, עדיין המשיכה הוראת השעה.
קריאה
לא, זה לא נמשך ל-2022.
אילן פלטו
בגלל שהיו בחירות, זה הפך להיות סוג של הוראת שעה נמשכת עד הבחירות, וזה דחף גם את ההנפקות ב-2022. ואני מסכים עם כולם שצריך לעשות עוד צעדים.
היו"ר משה גפני
דיברנו על זה גם אז.
אילן פלטו
הרשות לניירות ערך צריכה לעשות צעדים ומשרד האוצר צריך לעשות צעדים, ואני האחרון שאגיד שרק הכרה בהוצאות הנפקה זה ה-game changer של הבורסה בתל אביב. לא תתפסו אותי אומר את המילים האלה, אבל כל צעד הוא חיובי ואנחנו עובדים גם מול רשות הניירות הערך להביא הקלות, עובדים גם מול משרד המשפטים, ואנחנו עובדים גם מול רשות המיסים להביא הקלות. כל אחד צריך לעזור בדרכו, ואי-אפשר של אחד בממשלה יזרוק על השני – הוא יעשה, הוא יעשה.
היו"ר משה גפני
מאה אחוז, תודה רבה. אתה רצית להגיד משהו?
אבי נוימן
כן, לגבי מה שאמרה חברת הכנסת אורית פרקש. אני חושב שחשוב לעשות דין משווה ולבדוק לא רק כשזה נוח, אלא גם במקומות אחרים. בעיקרון, בארצות הברית, בבריטניה, בקנדה וגם באוסטרליה מכירים את זה אולי לא בשנת המס באופן מיידי, אבל פורסים את זה. אגב, כמו שקיים היום בסעיף 5ב' בחוק עידוד תעשייה מיסים. ועדיין, אני לא מצליח להבין את הטיעון, כמו שאמר חבר הכנסת רביבו, שיש כבר היום בחוק מטרה של הוצאות הנפקה, אז אם זה לא יעיל, אולי הסעיף הזה לא נכון וצריך לבטל אותו. אני לא חושב כך. זה לא מסתדר עם הטיעונים.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. אנשי האוצר מכל האגפים, אני מתנצל בפניכם שאני כזה עצבני. אני לא אוהב שמתנהל פה דיון ואתם באים לא מוכנים. אתם מתחילים להגיד לנו אידאולוגיות וזה לא עניין אותנו. אנחנו באידאולוגיה יותר טובים מכם, למרות שבאופן קבוע אתה קובע עיתים לתורה. אידאולוגיה זה המקצוע שלנו, לא שלכם. אתם התבקשתם להגיד לנו דבר אחד – כמה חברות היו ב-2021, כמה היו ב-2022 וכמה היו בכל השנים האלה, כמה עלה, כמה ירד.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
הם ענו, הם ענו.
תומר גמזו לטובה
ענינו, הנתונים הוצגו.
היו"ר משה גפני
בסדר, בסדר. אדוני חבר הכנסת רביבו, אתה גם רכז הקואליציה בוועדת הכספים ואתה גם המציע הבכיר של החוק.
אליהו רביבו (הליכוד)
כמעט שנתיים אני מנסה לקדם את זה.
היו"ר משה גפני
אני מבקש מהיועצת המשפטית לנסח את החוק הזה לישיבה הבאה. נצטרך גם לעשות חשבון האם אנחנו מבקשים גם לעשות רטרואקטיביות. לפי דעתי אנחנו לא נעשה רטרואקטיביות.
אליהו רביבו (הליכוד)
אני מוותר על זה. הינה, אני אומר, אני לא בא לעשות סלמי. הכוונה הייתה לסיים את זה כבר ב-2023. הכוונה הייתה לסיים את זה כבר ב-2023.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
היו"ר, זה נלקח בחשבון בתקציב 2025? אולי נעביר את המס על הסיגריות בדיוטי כדי לממן את ההטבה הזאת.
אליהו רביבו (הליכוד)
שיעשו התאמה.
היו"ר משה גפני
אורית, זה לא חוק שיכול להשפיע על התקציב, עם כל הכבוד.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
למה? 200 מיליון שקלים בשלוש שנים.
היו"ר משה גפני
איזה 200 מיליון?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
אני לא מביעה דעה. אני לא בהכרח נגד, אבל לפחות שנבין את המשמעויות של זה.
היו"ר משה גפני
בסדר. אל תיתני להם תירוצים.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
לא, אני אופוזיציה אחראית.
היו"ר משה גפני
בסדר, אני לא אופוזיציה אחראית. אני חושב שזה מה שצריך לעשות, וזה יכניס כסף למדינת ישראל. הראש הקטן הזה – אני לא מסכים לזה בשום פנים ואופן. אי-אפשר להעביר חוקים בשום נושא. לא בא בחשבון. אני מבקש שתנסחי את זה, ואנחנו נעשה את מה שאנחנו נדרשים לעשות. נקרא את החלטת ועדת השרים.
עפרי אשל
אני רק - - -
אליהו רביבו (הליכוד)
היום, היום. אנחנו לא נחכה.
היו"ר משה גפני
לא, אין לך רשות דיבור, אני הבנתי. את השפה שלכם אני מכיר, אני יודע – לא ולא ולא ולא, אלא אם כן, מישהו מכריח אתכם. עמדתי היא שזה יעזור למדינת ישראל, זה יעזור לבורסה. ברור לחלוטין שדבר כזה מועיל. דיברנו אז ואנחנו גם אומרים היום שבוודאי שזה לא הדבר היחיד שצריך לעשות. יש הרבה דברים שצריך לעשות. לצערי הרב, אתם לא עושים את מה שצריך לעשות. הלוואי והייתם עושים. אני רוצה להעביר את החוק הזה, ולא בגלל שיש לי בן דוד בבורסה או בגלל שיש לי אינטרס. יש לי אינטרס של מדינת ישראל.
עפרי אשל
כבוד היושב-ראש, ציינתי בעבר ואני אציין שוב, שלאחר הקריאה הטרומית יש להשיב את הצעת החוק לוועדת שרים, ואם הממשלה רוצה לקדם את הצעת החוק, עליה להציג פעולה מאזנת.
היו"ר משה גפני
תודה רבה. אני יודע לקרוא עברית גם בלי שתגידי לי.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
הוועדה הזאת סוברנית להעלות להצבעה, ואז זה מחייב.
היו"ר משה גפני
הוועדה סוברנית להחליט מה שהיא רוצה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
חקיקה, מה שנקרא בעברית.
היו"ר משה גפני
אני יודע לקרוא, אני יודע במה מדובר.
אליהו רביבו (הליכוד)
אבוי לכלכלה שצריכה לעשות התאמות בשביל 60 מיליון שקל בשנה.
היו"ר משה גפני
תודה רבה, אני מודה לכם על הדיון. אני מבקש לנסח את הצעת החוק, להוריד את נושא הרטרואקטיביות. אנחנו לא מבקשים את זה, לא חבר הכנסת רביבו ולא אני. אנחנו חושבים שזה חוק חשוב ואני מבקש מכם בכל החברות והידידות, תשקלו את הכול מחדש לישיבה הבאה. אני מצפה שאתם תבדקו ותראו שבאמת צריך את זה, שזאת הצעת חוק חיונית. גם זו לטובה.
אליהו רביבו (הליכוד)
אפשר בקשה אחרונה, אדוני, לעניין הדיון הזה? אם אפשר, בבקשה, לקבל דיווח בכמה גדלה הכנסת המדינה בשנים 2021 ו-2022 ביחס להכנסת המדינה מהבורסה באמצעות הרשות לניירות ערך לפני שעברה ונכנסה לתוקף הוראת השעה ב-2018. אני מבקש שתשלחו לנו את זה.
היו"ר משה גפני
טוב, תודה רבה. הישיבה נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:23.

קוד המקור של הנתונים