ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 05/11/2024

הצעת חוק הממשלה (תיקון מס' 14) (ביטול ממשלת חילופים), התשפ''ד–2024, הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון - ביטול ממשלת חילופים), הצעת חוק-יסוד: ביטול ממשלת החילופים (תיקוני חקיקה), הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון מס' 18) (ביטול ממשלת חילופים)

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



2
ועדת החוקה, חוק ומשפט
05/11/2024


מושב שלישי



פרוטוקול מס' 460
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ד' בחשון התשפ"ה (05 בנובמבר 2024), שעה 12:00
סדר היום
1. הצעת חוק הממשלה (תיקון מס' 14) (ביטול ממשלת חילופים), התשפ''ד–2024
2. הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון - ביטול ממשלת חילופים), של ח"כ אפרת רייטן מרום
3. הצעת חוק-יסוד: ביטול ממשלת החילופים (תיקוני חקיקה), של ח"כ אליהו רביבו
נכחו
חברי הוועדה: שמחה רוטמן – היו"ר
אברהם בצלאל
מוזמנים
עמי ברקוביץ, ממונה חקיקה, משרד המשפטים
ייעוץ משפטי
ד"ר גור בליי
אלעזר שטרן
מנהל הוועדה
איל קופמן
רישום פרלמנטרי
הדס צנוירט




רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.


1. הצעת חוק הממשלה (תיקון מס' 14) (ביטול ממשלת חילופים), התשפ''ד–2024
2. הצעת חוק-יסוד: הממשלה (תיקון - ביטול ממשלת חילופים), של ח"כ אפרת רייטן מרום
3. הצעת חוק-יסוד: ביטול ממשלת החילופים (תיקוני חקיקה), של ח"כ אליהו רביבו
היו"ר שמחה רוטמן
שלום רב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט. על סדר-היום: הצעת חוק הממשלה (ביטול ממשלת חילופים), התשפ''ד–2024; הצעת חוק-יסוד: הממשלה. בעצם הנושא הוא הכנה מחדש של הצעת חוק יסוד: הממשלה וחוק הממשלה. הכותרת מורכבת אבל הכוונה ברורה. אנחנו מעלים עקב אירוע שנוגד את אמונתי, אני חייב לומר. מה שהתרחש בכנסת – דווקא בגלל שחוק יסוד: הממשלה היה מוסכם, קואליציה אופוזיציה, ועלה בהסכמה לקריאה ראשונה, בגלל שהיה מוסכם אף אחד לא גייס אליו ולכן עבר בקריאה הראשונה אך לא עבר כי קיבל פחות מ-61 חברי כנסת לקריאה הראשונה. גילינו זאת רק לאחר ההצבעה. כדי לתקן את המעוות הזה, נעלה מחדש, נאשר בוועדה הצעת חוק לקריאה ראשונה מוטעם הוועדה, זהה לנוסח. לכן גם הדיון פה יחסית פשוט כי ממצה את הדיון שכבר נעשה בוועדה, פשוט להכין מחדש את ההצעה בנוסח שכבר עלה למליאה בפעם הקודמת, להקריא אותו, להצביע עליו להכנה לקריאה ראשונה ולהעלות אותו להצבעה במליאה כאשר הפעם נעשה את המאמץ שלקריאה הראשונה יהיה ברוב של 61 – אחרת לא יעבור לפי הוראות חוק יסוד: הממשלה. אדוני היועץ המשפטי, מוזמן להרחיב.
ד"ר גור בליי
אציין שיש שתי הצעות חוק פרטיות – אחת של חבר הכנסת אליהו והשני של חברות הכנסת אפרת רייטן, קארין אלהרר ויפעת שאשא ביטון – חברת הכנסת לשעבר - שעוסקות באותו נושא, גם בביטול ממשלת חילופים. ככל שהוועדה רוצה למזג אותן, היא תוכל למזג לפי התקנון רק אחרי שהצעת החוק תעבור בקריאה הראשונה, תחזור לוועדה ואז אפשר יהיה למזג.
היו"ר שמחה רוטמן
למעשה הן עלו להצבעה כמוצמדות ולכן עברו בטרומית, והם עברו והראשונה לא עברה. רק בזכות זה שהעלינו אותן ראשונה, הן עלו כמוצמדות ואושרו בטרומית אך הראשונה שאיתה נכנסו, לא קיבלה את הרוב הדרוש.
ד"ר גור בליי
המיזוג יוכל להיות בהנחה שזו תעבור בקריאה ראשונה.
עמי ברקוביץ
עכשיו הדיון הוא ביוזמת הוועדה.
היו"ר שמחה רוטמן
כן, פשוט כדי שהפעם נעביר את זה ב-61.
ד"ר גור בליי
הצעת חוק יסוד: הממשלה (תיקון מס' 17) (ביטול ממשלת חילופים), בדיוק באותו נוסח שאושר בוועדה בסיבוב הקודם. תיקון סעיף 5. 1. בחוק יסוד: הממשלה (להלן – חוק היסוד), בסעיף 5 – (1) בסעיף קטן (א) המילים "ובממשלת חילופים – גם מראש ממשלה חלופי – יימחקו; (2) בסעיף קטן (ב) המילים "ובממשלת חילופים – גם ראש הממשלה החלופי" – יימחקו.

2. סעיף 13א לחוק היסוד – בטל.

3. בסעיף 30ב לחוק היסוד – (1) בכותרת השוליים, במקום "ממלא מקום ראש הממשלה, ראש הממשלה בפועל או ראש הממשלה החלופי" יבוא "ממלא מקום ראש הממשלה או ראש הממשלה בפועל"; (2) במקום "16(ג), 30(ג) ו-43א" יבוא "16ג ו-30(ג)", והמילים או שר או סגן שר שחברותו בכנסת נפסקה כאמור לראש הממשלה החלופי – יימחקו.

4. סעיפים 43א עד 43ח לחוק היסוד – בטלים.

5. בחוק יסוד: הכנסת, בסעיף 42ג – (1) בסעיף קטן (א) המילים "ראש הממשלה החלופי" יימחקו.

(2) בסעיף קטן (ג)(2) המילים "או לראש הממשלה החלופי" יימחקו.

6. תחילתו של חוק יסוד זה בכנסת ה-26.
היו"ר שמחה רוטמן
למעשה חוק הממשלה לא צריך 61 ולכן הוא עבר. הוא רק חוק משלים, לכן לא צריך להעלותו שוב להצבעה.
ד"ר גור בליי
נראה לי שלא צריך. אנחנו מוודאים את זה.
היו"ר שמחה רוטמן
הוא כבר עבר ראשונה למעשה, ולכן לא נאשר אותו שוב. אם נראה צורך, נתקן אותו אחר כך בין הראשונה לשנייה והשלישית אך עבר במליאה ברוב הנדרש. אין הוראה בחוק יסוד, שדורשת אותו ב-61. הנוסח הזה, כיוון שזה בדיוק מה שאושר על ידי הוועדה, אני מעלה אותו להצבעה שזה יהיה הנוסח מטעם הוועדה לקריאה הראשונה. מי בעד? מי נגד? מי נמנעים?

הצבעה
היו"ר שמחה רוטמן
שניים בעד, אושר פה אחד. אני קובע כי הצעת חוק הממשלה (תיקון מס' 17) (ביטול ממשלת חילופים), אושרה לקריאה הראשונה על ידי הוועדה ותועלה למליאה בהקדם האפשרי. נוסח החוק עברו, רק להוציא את הכחול ונוכל להתקדם. אני מודה לכל הנוכחים, משרד המשפטים.

ישיבה זו נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:25.

קוד המקור של הנתונים