פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
162
ועדת הפנים והגנת הסביבה
03/11/2024
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 279
מישיבת ועדת הפנים והגנת הסביבה
יום ראשון, ב' בחשון התשפ"ה (03 בנובמבר 2024), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 03/11/2024
הצעת חוק האקלים, התשפ"ד-2024
פרוטוקול
סדר היום
הצעת חוק האקלים, התשפ"ד-2024
מוזמנים
¶
עמיאל וסל - מנהל אגף, אגף חוסן לאומי, המשרד להגנת הסביבה
ד"ר גיל פרואקטור - מנהל אגף, אגף מיטיגציה, המשרד להגנת הסביבה
נטע דרורי - עו"ד, לשכה משפטית, המשרד להגנת הסביבה
ד"ר יובל רויטמן - ראש תחום רגולציה במחלקה למשפט כלכלי, מחלקת ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
ויקטור וייס - ראש מחלקת מדיניות אקלים, מטה לביטחון לאומי, משרד ראש הממשלה
דוד בדל - כלכלן בכיר, המועצה הלאומית לכלכלה, משרד ראש הממשלה
איה דביר רג'ואן - עו"ד, סגנית בכירה ליועצת המשפטית, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משרד ראש הממשלה
ד"ר משה ינאי - ראש תחום חקלאות, סביבה ואנרגיה, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה, משרד ראש הממשלה
אמיר וויס - ראש אגף, אגף תשתיות ומדיניות ממשלתית, הרשות לפיתוח כלכלי של מגזר המיעוטים, המשרד לשוויון חברתי וקידום מעמד האישה
דורון לוין - יועץ אקלים, משרד הביטחון
ליאור גאלו - חוקר, אגף מקרו כלכלה ומדיניות, תחום מקרו ופעילות המשק, מכון המחקר בנק ישראל
פרופ' אלון טל - החוג למדיניות ציבורית, אוניברסיטת תל אביב
גלית כהן - ראשת תוכנית שינויי אקלים וביטחון לאומי, INSS המכון למחקרי ביטחון לאומי
ניר קנטור - מנהל, איגוד תעשיות הכימיה, פרמצבטיקה ואיכות הסביבה, התאחדות התעשיינים
ד"ר תמרה לב - מנהלת מידניות אקלים, החברה להגנת הטבע
ד"ר אריק סמל
סמנכ"ל, מדיניות איכות הסביבה, ניהול סיכונים וקיימות המכון הישראלי לאנרגיה וסביבה
תומר גרטל - מנהל קשרי ממשל, מגמה ירוקה
יוני ספיר - יו"ר, עמותת שומרי הבית
בר רוזוב - עו"ד, רכזת המחלקה המשפטית, אדם טבע ודין
הגר שחטר - עו"ד, האגודה לזכויות האזרח
ג'וני - הסתדרות העובדים הכללית החדשה
אלעד סעדון - פורום הגבורה
שירה לישה - פורום הגבורה
רישום פרלמנטרי
¶
איה פרידמן, איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק האקלים, התשפ"ד-2024, מ/1735
היו"ר יעקב אשר
¶
אני פותח את ישיבת הוועדה. על סדר היום הצעת חוק האקלים, התשפ"ד, 2024, מ/1735. זו ישיבת המסך מהישיבה הקודמת. לפני שאנחנו מתחילים, הייתה בקשה של שירה לישה מפורום הגבורה, אחות של דביר. בבקשה, איפה היא?
אלעד סעדון
¶
שלום. אנחנו נציגות של פורום הגבורה של משפחות שכולות. אדבר קודם עלי ואז אנסה להסביר. קוראים לי אלעד סעדון והבן שלי, הלל, נהרג ב-7 באוקטובר במוצב סופה, תוך כדי לחימה והגנה על החברים שלו. אני אבא לעוד ארבעה בנים.
אלעד סעדון
¶
קוראים לי אלעד. אני מגוש עציון, מאלעזר ואבא לחמישה בנים. הבן הבכור שלי, הלל, נהרג ב-7 באוקטובר במוצב סופה, בזמן שנלחם להגן על החברים שלו ועל הקיבוצים מסביב. יש לו עוד ארבעה בנים והשני מתגייס בעוד חודש בערך לנח"ל, כמו אח שלו הגדול ואני חבר בפורום הגבורה.
פורום הגבורה בא לספר סיפור על הגבורה של החיילים שנפלו בהגנה על היישובים, המדינה ובניסיון להחזרת החטופים. המטרה של הסיפור הוא לא רק בשביל לספר סיפור אלא בשביל ללמוד ולקחת מכל אחד מהם את הגבורה הזאת וליישם.
הכי חשוב שמי שיישם את הגבורה וילמד מהגבורה של החיילים זה הדרג הנבחר שבמדינה. זה הדרג שאמור להוביל, אמור להנהיג, אמור לתת חזון ואמור לתת תקווה לאזרחים. אנחנו פה כדי לחזק את מי שבכיוון הזה ולתת כוח גם למי שפחות.
אנחנו רוצים לראות חזון שבו שאר הבנים שלי לא יגיעו למצבים כאלה ושמתוך השבר הגדול, הכישלון הגדול והתהום שהיינו בה, נעלה יותר גבוה ולא נחזור לאיפה שהיינו. אנחנו רוצים לראות חזון על הביטחון שלח התושבים, חזון על מדינת ישראל ועל אחדות בעם ישראל וזה משהו שפחות ראוים אותו ביום בתוך הציבוריות.
כאשר ראש הממשלה קורא למלחמה מלחמת התקומה הוא צריך לתת לזה קבלות ולא רק לומר סיסמאות. אנחנו רוצים פה ניצחון וביטחון. מה שאנחנו עושים במקום לשבת בבית ולזכור את גיבורנו כבנים שלנו, כאחים שלנו וכילדים שלנו, אנחנו פה מסתובבים, רצים ומנסים לייצר מצב שבו יהיה שינוי שהוא שינוי לטובה של אחדות, של ביטחון ושלא נחזור למה שהיה ב-6 באוקטובר 2023. אני מאחל לנו בהצלחה.
שירה לישה
¶
תודה. אני אחות של דביר לישה והסיפור שלנו התחיל – כלומר, נגמר – בשמחת תורה בבוקר. דביר הוא החלל הראשון בהר הרצל וזאת זכות. היום אנחנו יודעים להודות, וגם אז, על זה שיש לנו גופה וקבר ונחסכה מאיתנו ההמתנה. היינו הלוויה הראשונה וזה אומר שהייתה לו לוויה מכובדת.
אני זכיתי לגור עד כיתה א' בגוש קטיף ועכשיו הגעתי מדיון בוועדה לביטחון – אני מקווה שאני מדייקת לגבי איפה שהייתי – שבו במשך שעתיים דנו בו במה המשמעות של המילה ניצחון. אחי השני, מאיר, זוכה ללחום סג'עיה כבר השנה, איפה שפעם אני זכיתי לגור ורק אחרי שנה– הלוואי וזה היה שנה, זה כבר יותר – אנחנו נזכרים להבין מה אנחנו רוצים ועל מה שלחנו את אחי.
אני אשלח גם אותי וגם את כל מי שאני יכולה. לאב אתי בזכות אח שלי וכואב לי. כואב לי כי החטופים חשובים לי כמו אח שלי, זה שחי וזה שזכה במקום שלו בהר הרצל אבל אני באתי לפה בזכות הילדה שלי. אני בחופשת לידה שמתארכת. אני אחות במקצוע שלי וכרגע, אני לא מסוגלת לחזור לעבוד מהרבה סיבות.
לא יכול להיות שיש ציבור שרק לו יהיה מותר לדבר. אולי באתי כי הפה שלי הוא בזכות דביר שמסר את נפשו ובאמת זכה להילחם בזיקים.
שירה לישה
¶
מעולה, זה ממש משמעותי לנו. אם לאנשים עדיין לא ברור מה זה ניצחון, אני אומרת מההבנה הפשוטה שלי בלי שום ידע ושום הבנה כי אני לא עשיתי שום דבר שקשור לצבא – בעלי זוכה לשרת כעתודאי – ואני חסרה את הידע שיש לרובכם כאן, שהמשוואה של ניצחון זה התיישבות. זה בשמי, בשמי הפרטי.
עד כיתה א' אני זכיתי לגור בגוש קטיף והיום אני גרה ברפיח ים בנתיבות ואני חושבת שאם אני אזכה לגור ברפיח ים האמיתי או בנווה דקל, ששם גרנו, אז זה יהיה ניצחון מבחינתי. זה מה שאני יודעת. ב-2005 חשבתי שנתנו את הדבר הכי יקר למדינה וגיליתי שיש כאבים גדולים יותר ומתנות שיותר קשה להקריב אותן.
בשביל הבת שלי ובשביל החיים של כל אחד כאן, אני באה לבקש שניזכר מה זה לנצח, מה זה מדינה שיש לה צבא ולא הפוך ואולי אם צריך, אז שלא נהיה צבא ההגנה לישראל אלא צבא ההתקפה לישראל או צבא ההנהגה לישראל. ההגדרה פחות משנה.
אנחנו באנו לבקש ניצחון שהוא כולל בוודאי להחזיר את החטופים שלנו אבל בלי שום מתנה. אני לא צריכה לתת שום תמורה על זה שאני לוקחת את מה ששייך לי. אין לי אף חבר פה במזרח התיכון ולכן אני לא נותנת להם גב או שום מתנה אחרת. בשביל לנצח אני צריכה לגור כי לצה"ל לא יהיה על מה להגן אם לא נגור איפה שצה"ל נלחם.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה רבה. אנחנו נחזור להצעת החוק. היינו בסעיף 22. אולי תזכירי לנו איפה אנחנו עומדים.
היו"ר יעקב אשר
¶
יוראי שאל אז על כך שהוא עוד לא סיים את כל ההערות שלו ואני אמרתי שנדבר על זה בישיבה הזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, יתחיל כבודו. תודה רבה לכם, אתם יכולים להשאיר מישהו מהלשכה שלי כאן בגלל שהם רוצים להשאיר משהו בלשכה. נחליט איתם איזה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לפני שיצאתי, שמעתי שהרבה מאוד גופים ואנשים מציעים להוסיף לגוף הזה שממילא, הוא מורכב יותר.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
נכון. בחוק האקלים שאני הצעתי, שהוא חוק מקביל שהונח בכנסת הקודמת וגם בכנסת הזאת, הצעתי שיהיה גוף אחר למועצת האקלים וזה יהיה גוף שמורכב ממספר מוגבל מאוד – לדעתי, עשרה – של נציגים של משרדי ממשלה, מנכ"לי משרדי ממשלה ברשות מנכ"ל משרד ראש הממשלה ולצדו מנכ"ל משרד הגנת הסביבה מבלי שורה ארוכה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
להפעיל, לייעץ ולוודא שזה עובד. שוב, קטונתי. אני בחור צעיר ולא ניהלתי גופים ממשלתיים גדולים אבל נראה לי שמאוד קשה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
זה במיוחד משתלב עם זה שיש גם ועדת מומחים שאמורה לתת את דעת המומחים. לכן, אני באמת חושב שזה יותר חשוב להפוך את זה לגוף יותר קטן, אפקטיבי ויותר בעל משמעות מבחינת ביצוע, כמו שאתה אומר, אם לזה אתה מתכוון ותתקן אותי אם אני טועה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
כן, נכון. לכן אני מציע שזו תהיה קבוצה קטנה של מנכ"לי משרדים שינחו את העובדים שלהם וככה זה יוכל לעבוד. יש גם ועדת שרים שהיא מאוד גדולה, כפי שראינו, גם מועצת אקלים שהיא מאוד גדולה וגם ועדת מומחים.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, תגיד לי איפה זה יבוא לידי ביטוי. אני ביקשתי את זה גם מהיועצת המשפטית. אנחנו מנסים כל הזמן לראות ביננו אם לא הקמנו פה ארבע או חמש גופים ובסוף אנחנו נאבד את זה. תיתן לי רגע את ההסתכלות שלך.
אתה לא חייב לעשות את זה עכשיו, אתה יכול לחשוב על זה אבל אם נלך על פי הרעיון שלך – ואני די חושב כמוך בעניין הזה – ונעשה את מועצת האקלים לגוף יותר מצומצם - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
כמו שאמרתי מקודם, צריך להגביל את היכולת שלה לשנות יעדים ועוד דברים נוספים.
היו"ר יעקב אשר
¶
צריך לראות מה הסמכויות ובאיזה נושאים היא יכולה לשמש. תתקני אותי אם אני טועה, היום בחוק, ממשלה יכולה להקים ועדת שרים ולהחליט שכל הסמכויות שיש לה עוברות לוועדת שרים אלא אם כן אנחנו נגביל את זה פה.
היו"ר יעקב אשר
¶
היו הגבלות מסוימות שאני הסכמתי איתן אבל לא לגמרי. על זה נדבר. יש עוד גוף מסוים שאתה חושב שצריך בגלל שצמצמת את הוועדה?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לא, אם אתם לא הולכים עם דעתי לגבי להקים גוף קטן של מועצת אקלים המורכב משמונה מנכ"לי משרדי ממשלה אז היית מוריד מפה את המשרד לשיתוף פעולה אזורי, לדוגמה. אני מוכן להעביר לכם את הרשימה של מה שכן הייתי מוריד כי זה נראה לי מיותר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל מה שאתה בעצם אומר כשאתה אומר להשאיר את זה רק בידיי מנכ"לי משרדי ממשלה אז אתה אומר שגופים אחרים לא יהיו פה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
יושב-ראש הוועדה הלאומית לכלכלה שלא נמצא פה ואני חושב שנכון לשמעו את דעתו אבל שוב, הוועדה הזאת תוכל לזמן אליה אנשים כדי לעבוד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אתה היית ראש עיר. בוועדה לתכנון ובנייה ארצית יש 29 חברים, פה עוד לא התחלנו את המשא ומתן ויש 35. אני לא יודע איך אפשר לנהל גוף כזה באופן יעיל.
היו"ר יעקב אשר
¶
עדיין היית חסר לנו. זה בסדר. תיתן לנו את הלוגיקה כי משהו חסר לנו פה ואמרו לי שאתה הוא האיש של הדינמיקה בין הוועדות השונות. תיקח את הזמן שלך ותנסה לעשות לנו סדר.
עמיאל וסל
¶
עמיאל וסל מהמשרד להגנת הסביבה. אגיד שהיום אני עובד עם גוף שהוא בסדר גודל מאוד דומה ובהרכב די דומה לגוף המוצע וזה המינהלת להיערכות שינויי אקלים שהיא גוף שהוקם ב-2018.
עמיאל וסל
¶
היו לו כמה גלגולים. בשלבים בהתחלה הוא באמת היה מאוד רחב ולפני שנתיים העברנו אותו למודל שמדייק אותו לחברים שמונו בהחלטת הממשלה.
עמיאל וסל
¶
נדמה לי שגם 35, להוסיף אחד פה או להוריד אחד פה, זה די אותו גודל. כמובן שלמפגשים שנוגעים לנושאים מסוימים אנחנו מזמינים בנוסף אנשים רלוונטיים. אני מוצא שהגוף הזה נותן לי הרבה מאוד יכולת עבודה עם גורמי מקצוע ממגוון גדול מאוד של גופים.
היו"ר יעקב אשר
¶
כדאי שתקשיבו דווקא עכשיו. אני רוצה אותה וגם אותך כי הוא היה חסר לנו בישיבה הקודמת ותפקידו בכוח הוא בדיוק התפקיד הזה. חשוב לדעת אם באמת יש יתרון בכל כמות האנשים הזאת או שזה רק חסרון כמו שגם אתה וגם אני רואים את זה כרגע.
עמיאל וסל
¶
אתן סתם דוגמה. שלטון מקומי לא קיים במשרד ממשלתי. זה נכון שיש משרד שהוא אחראי עליהם אבל בשביל הייצוג הישיר שלהם יש לנו מגזר שלישי שמגיע. יש לנו הרבה מאוד גופים שונים וגם העובדה שיש לי נציגים מהרבה מאוד מקומות במשרדים השונים, נותנת לי הרבה מאוד כוח ויכולת להגיע ישירות.
אם יש לי קבוצה מאוד מצומצמת אז אני לא יודע איך אוכל להגיע לכל ההתייחסויות של כל הגורמים. בסוף, יש ישיבה שמתקיימת והמידע מועבר.
עמיאל וסל
¶
המידע מוצג לכל הגופים האלה אז אני לא צריך להתחיל לשרשר ולחשוב למי עוד הוא צריך להגיע. לי זה מאוד נוח, זה נראה לי מאוד הגיוני וזה עובד טוב כיום.
עמיאל וסל
¶
אני אתן דוגמה. בשנה שעברה אנחנו יצרנו המלצה לגבי עליית מפלס פני הים בישראל. זה נושא שנדון במינהל התיכנון במשך שנים ארוכות, עם כל מיני חוות דעות סותרות. כשהוא הגיע אלינו קיימנו דיון שעשינו בצורה מסודרת והמלצנו - - -
עמיאל וסל
¶
אני לא יודע. אני יודע להגיד שבערך מאז שאני נמצא, היא מתכנסת כל חצי שנה וזה לנושאים מאוד ייעודיים. בשנה שעברה עבדנו גם על התוכנית הלאומית להיערכות לשינויי אקלים וגם עבדנו על עליית מפלס פני הים, אלו היו שני הנושאים המרכזיים שהתמקדנו בהם.
בתוכנית הלאומית, גם הכנו אותה וגם הצגנו אותה בפורום של המינהלת ועשינו גם שיתוף ציבור. היו קבוצות עבודה בתוך המינהלת שהתקבצו לפי הצרכים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אתה יכול להשוות בין המינהלת לבין מועצת האקלים שמוצעת? כלומר, מי נמצא כאן ולא נמצא כאן?
היו"ר יעקב אשר
¶
שאלה נוספת שאני אשאל היא האם כשאתה מקים את המועצה אז המינהלת מתייתרת או שאלו שני דברים שונים?
היו"ר יעקב אשר
¶
אתם בעצם אומרים שברגע שיש את הפלטפורמה של החוק אז מה שהתחלנו כמינהלת ייכנס במועצה מייעצת או מינהלת מייעצת וזה יהיה מה שמוביל מהבחינה הזאת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לא סתם שאלתי איך זה בא לידי ביטוי בצורה חיובית. אנחנו יודעים – אני לא אחזור על הביקורת – שחלק גדול מהחלטות הממשלה שהמינהלת אמורה ליישם, לא מיושמת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
מאה אחוז. מבקר המדינה נתן רשימה ארוכה מאוד של החלטות ממשלה, רובן מיטיגציה אבל חלקן גם אדפטציה, שלא באות לידי ביטוי. אני שואל האם גוף כל כך גדול לא מקשה ומסרבל את האירוע.
עמיאל וסל
¶
היו אנשים שניגשו ודיברו איתי על זה אבל אני חושב שלפחות באדפטציה, הפוזיציה הבסיסית היא מאוד אחרת. יש פה איזשהו חשש שזה כאילו שאנחנו באים לעשות איזושהי רגולציה קשה כדי לפגוע בפעילות של אנשים ואני רואה את הפעילות שלנו באופן מאוד הפוך. אני רואה אותה כגורם מאפשר.
זה שאנשים מגיעים, מעלה את המודעות ואת האוריינות שלהם בנושא. אני יכול לכפות על משרד איקס לעשות משהו אבל בסוף, הוא אחראי על הנושא הזה. יש גבול למה שאני יכול לעשות לו.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה מגייס אותם לעניין. תודה. אני רוצה לשמוע גם עמיתך ואת עמיתתך. את גם כן מהמשרד, נכון?
ד"ר גיל פרואקטור
¶
ד"ר גיל פרואקטור, המשרד להגנת הסביבה. אני רוצה להוסיף על מה שעמיאל אמר. עמיאל דיבר על היערכות לשינוי אקלים ואדפטציה. עקרון מנחה שהסכמנו עליו בתוך הממשלה והוא מאוד חשוב לגיבוש של תוכניות מיטיגציה, הוא שיתוף של מכלול רחב מאוד של בעלי עניין ומומחיות שמגיעים גם ממשרדי ממשלה שונים, גם משלטון מקומי, גם בארגוני חברה אזרחית, גם מתעשייה וגם ממסחר.
המועצה, כפי שהיא כתוב כרגע, באמת מראה את המגוון החשוב הזה שחייבים לקחת אותו בחשבון. מבלי להיכנס לבקשה שלך, היושב-ראש, שאנחנו נבחן את זה מאחר וזה היה בדיון הקודם, אני רוצה להגיד שיש עקרון שחשוב לשמור עליו בכל מקרה.
העקרון הזה הוא שתהיה חובה של השיתוף בתהליך של כל הגופים השונים שאתה רואה, 35 או 36 הנציגים מהגופים השונים שהם עם מומחיות ואינטרסים שונים. חושב ואפילו קריטי לכלול אותם בתוכנית המיטיגציה.
לפחות בעניין הזה, אני חושב שבתוך הממשלה אנחנו מסכימים שתהליך גיבוש תוכנית ההפחתה, תוכנית החומש, חייב לכלול את השיתוף הזה וזה עקרון מנחה.
גלית כהן
¶
גלית כהן, אני ב-INSS, לשעבר מהמשרד להגנת הסביבה. הייתי גם מנכ"לית המשרד וגם ממנסחות החוק בנוסח הקודם שלו. אני רוצה לומר שתי נקודות לגבי המועצה הזאת. אחת היא לגבי היושב-ראש. חשוב מאוד דווקא לשמור את היושב-ראש כמנכ"ל המשרד להגנת הסביבה כמי שקם בבוקר וזה תפקידו.
אנחנו יודעים שלמנכ"ל משרד ראש הממשלה יש הרבה מאוד דברים על הראש. המשמעות של זה תהיה פשוט לזרוק את זה במקום שלא יכולים - - -
גלית כהן
¶
כן. בכל מקרה, כאשר יש מחלוקות בין משרדי ממשלה בדברים האלה אז הנוהג הוא שמגיעים למנכ"ל משרד ראש הממשלה. הדבר השני הוא שהוועדה הזאת כמו שהיא זו ועדה שעובדת כבר יותר מעשר שנים והיא הוועדה שעסקה בהפחתת פליטות גזי חממה ולשם באו כל משרדי הממשלה ועוד גורמים נוספים. אפשר לצמצם אותה אבל כמו שאמר גיל, חשוב לשמור על העקרון של השיתוף.
גלית כהן
¶
זה קצת שונה מהמינהלת אבל לפי מה שאני חושבת, זה כן מייתר את המינהלת, ברגע שיש את השילוב עם ועדת המומחים. הרבה פעמים המינהלת תפקדה כוועדת מומחים כי היו שם מדענים והיה שם את הדיון הזה ולימוד משותף אז היא בעצם היוותה את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם אני מבין נכון, מה שאת אומרת זה שיש חשיבות גדולה בשיתוף הזה, אתם עושים את זה כמה שיותר פרקטי אז הסיפור הוא כן אם צריך את המינהלת הקיימת או לא.
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי שהיו חילוקי דעות בוועדה ואנחנו נעשה עוד סינון אחרון לקראת ההקראה בסוף. זאת כרגע העמדה של המשרד בהווה ובמקרה, גם לשעבר. באיזו תקופה את היית מנכ"לית?
פרופ' אלון טל
¶
יש לי שאלה. ההיסטוריה של המדיניות אקלים בישראל רצופה בעיכובים מאוד ארוכים בגלל אי-הסכמה בין המשרד להגנת הסביבה למשרד האנרגיה, משרד האוצר וכולי. אייני רואה שבמסגרת הסעיפים הקיימים יש דרך לאפשר למשרד להוביל או לגורם אחר.
כרגע, אני רואה שיש חובה על מניין של כשליש מהחברים אבל במידה ויהיו אי-הסכמות – ויהיו הרבה. אנחנו ראינו את זה רק בשבועיים האחרונים – אני לא רואה - - -
לכן במהלך הצמצום, צריך גם לתת איזשהו אפשרות שהסיפור הזה לא יסתיים בשיתוף וכל פעם להעביר את המחלוקת לממשלה. אם יש 35 אנשים וכל אחד מושך לכיוון אחר אז לא יהיה כלום. אני מפחד.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
האופן שבו זה עובד וגם עבד ממש טוב – אני מדבר כרגע על המיטיגציה ועמיאל התייחס לאדפטציה – זה שזה היה כשמו כן הוא, מייעץ. זאת אומרת, התהליך הבסיסי של גיבוש תוכנית, בחינה, מידול והבנה של האם אמצעי איקס מתאים לוואי.
היו"ר יעקב אשר
¶
אגיד לך מה היתרון שאני רואה בעניין הזה ואני מסתכל כרגע בעיניים של מנהל. אם אתה בונה את זה כמשהו שנסגר עם רוב או לא עם רוב אז האנשים שמגיעים לישיבות האלה כבר מגיעים עם הוראות הפעלה.
בסוף, אתה מצביע עם זה והמשרד הזה מצביע עם זה. אם זה מגיע בלי זה אז מעלים פה נושאים, פותחים אותם, מגיעים לאיזשהם הבנות כאלה ואחרות עם חילוקי דעות כאלה ואחרים ואז מתחילים את העבודה השנייה. זה נכון שזה כאילו פעמיים אבל לולא זה - - -
בישיבה הקודמת כשעמיאל יצא לנשום קצת אוויר אז ראיתי שנורא היה אכפת לו כי הוא אומר "דווקא פה היה לנו ניסיון טוב בזה. דווקא פה היה לנו ניסיון טוב עם הצורה הזאת". אני לא הייתי לוקח להם את הכלי הזה. זאת ההרגשה שלי אבל אני עדיין מחכה לתשובה מהם על השאלה מה עם שאר הגופים בסוף?
אני כבר אומר לכם שאני חושב שצריכה להיות ועדת מומחים אבל אני מבקש – כמו שביקשתי בישיבות הקודמות – לקבל מכם איזשהו עץ מבני שעונה על השאלה על גופים נוספים והאם המינהלת תישאר תחת כובעה גם כמינהלת וגם כזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
עדיין לא עברנו איתכם על הנציגים השונים, רק הקראנו. לא שמענו מכם למה כל נציג נדרש.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
עמיאל, שאלת אותי לאיזה החלטת ממשלה אני מתכוון ואני מפנה אותך לדו"ח מבקר המדינה מאפריל 2024. תחת המינהלת היערכות יש פה נתונים מזוויעים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
ברור, הפרק הזה עוסק באדפטציה. ל-86% מהגופים אין תוכנית היערכות וזה המצב הטוב. תחת החלטת ממשלה 40/79, רק ב-5% מהגופים שנמצאים בהחלטת הממשלה, אושרה תוכנית היערכות משרדית. בשישה גופים התוכנית מצויה בשלבי יישום ראשונים. זה לא עובד. זה פשוט לא עובד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אם תרצה, אני אעבור איתך על שורה ארוכה של נושאים שבהם המבקר נותן ציון נכשל או בלתי מספיק.
עמיאל וסל
¶
בניגוד למה שדיברתם על מיטיגציה שבה יש החלטה על פעולה מסוימת ואולי היא לא מבוצעת בגלל מנגנון מסוים, פה זה לא המצב. אתה אומר שיש להחלטת ממשלה מנגנון והיא לא מספיק חזקה אז הפתרון הוא חוק ולכן אנחנו פה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לא, אנחנו דנים עכשיו בשאלה איך אנחנו מיישמים את החוק. יש החלטת ממשלה שמכוחה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אם תישאל אותי האם בכל חוק שיש שבו הממשלה צריכה להביא תקנות אז עומדים בלוחות זמנים, התשובה היא לא אבל אנחנו עוד פעם חוזרים לפולקלור של הוועדה פה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לא, אנחנו חלוקים. אני חושב שהבעיה היא לא מקור הסמכות. יש החלטת ממשלה שמחייבת את הגופים האלה לבצע תוכנית היערכות. על כך שהם אומרים שהם שמים פס עבה על החלטת הממשלה והם יעשו את זה רק אם המחוקק יגיד להם, אני אומר לא.
הבעיה היא לא במקור של מי שאומר לך לעשות את זה אלא בשאלה איך עושים את זה. אני חושב שגוף מנופח כזה לא יתרום לאירוע. זאת עמדתי.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
שוב, אני מוכן גם להגיע לעמדתה של גלית. זאת אומרת, שלא צריך בכלל את הגוף הזה אבל אני גם מוכן לקחת צעד אחורה ולהגיד שאין לי בעיה - - -
גלית כהן
¶
אני לא אמרתי את זה. לא אמרתי שלא צריך את המינהלת. אמרתי שלא צריך גם מינהלת, גם מועצה וגם ועדת מומחים.
היו"ר יעקב אשר
¶
גם אותה היא המליצה שלא לצמצם אלא רק בשוליים. למשל, אני לא מבין למה נציג ההשכלה הגבוהה צריך להיות פה אם יש ועדת מומחים. מה היתרון שהוא נותן פה? סליחה, שלא יכעסו עלי נציגי הדור הצעיר.
אני לא יודע מה בדיוק ההגדרה, חוץ מזה שאני רואה את תומר לנגד עיני. זה שהוא צעיר לא אומר שהוא צריך להיות פה. הוא יכול להיות מייצג מכיוון אחר גם כן.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אני רציתי לומר שיש כאן כפילויות. אני לא חושבת שזה נכון שיהיו שני נציגים מאותו משרד, שניים מהאוצר או האנרגיה, אם זה רשות החשמל. זה לא נכון שיהיו שניים ממשרד כי זה כבר עובר את כל השרשרת.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, תתני לי. אני לא מבטל את מה שאת אומרת. על השאלה למה שניים מהאוצר אל תענה לי, אני מבין.
עידו מור
¶
לא. עידו מור, אגף תקציבים. אין משרדים שהם משרד אחד תחת מנכ"ל אחד מבחינת האופן שבו הוא בנוי, שיש להם שני נציגים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אומר לכם את זה מניסיוני ומהשערות הלבנות שמופיעות על זקני, אם אין לך בתוך האוהל גם נציג החשכ"ל וגם נציג אגף תקציבים אז לא יהיו כלום.
עידו מור
¶
זה דבר אחד. במקומות השונים שהתייחסת אליהם – כמו במקרה של משרד האנרגיה, רשות החשמל ולדעתי גם רשות הגז – מדובר ביחידות סמך עם סמכויות עצמאיות שהן לא אותן סמכויות של המשרד.
היו"ר יעקב אשר
¶
והם שחקנים כל כך חשובים פה, שלא הייתי נותן להם להתחבא זה מאחורי זה. הייתי שם את כולם בפרונט.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
יש גם כאלה שאולי בהגדרה הם אפילו בניגוד עניינים. אולי נציג רשות הגז ונציג התאחדות התעשיינים יכולים להיות דווקא בניגוד עניינים לאינסנטיב של החוק.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיבי, כל דבר שאת רוצה לדון בו בשולחן עגול כאשר חלק מהדברים - - - מה זה ניגוד עניינים? אם נציג התעשיינים יבוא ויגיד "ממחר לא יהיה לכם מה לאכול בגלל שלא נוכל לייצר משהו מסוים" אז זה העניינים, זה לא הניגוד שלהם.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
הערה אחרונה, אני רוצה להזכיר לאדוני שבישיבה הקודמת אנחנו די חיבבנו את ההצעה שגם יהיה במועצה מישהו מאיגוד חברות אנרגיה ירוקה.
היו"ר יעקב אשר
¶
גם אני חושב ככה, נכון. אני לא יודע אם זה מתאים לדבר הזה או לא אז נשמע אתכם עכשיו. אני אגיד לך עם מה אני מסכים מתוך הדברים שהיא אמרה. לדעתי, הכלי של אנרגיות מתחדשות ושל החברות המפתחות של פתרונות אנרגיות - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יפה. הם שחקנים מאוד חשובים כאן דווקא בהיבט של משרד האוצר והיבטים אחרים. תוכלו לענות רק על מה שמטי אמרה כרגע?
נטע דרורי
¶
אני רוצה להסב את תשומת לב היו"ר והחברים שלדעתי, אנחנו שמענו לפחות עשרה גופים שונים שכבר דיברנו ואמרו שהם רוצים להצטרף ויש עוד כמה שעוד לא דיברו ורק אמרו לנו שהם רוצים להצטרף.
נטע דרורי
¶
לצד זה, נשמעות הערות על ההרכב של הגוף, על כך שהוא גדול מידי, רחב מידי ועל החשיבות של לצמצמם אותו. בסוף, זה דבר לא כל כך טריוויאלי להגיע להרכב האופטימלי.
היו"ר יעקב אשר
¶
מותר לי להשתמש במה שאמרת? שמעתי אותך אומרת כשדיברת עם עצמך או שרצית שאני אשמע אבל יכול להיות שדווקא הגוף הזה של האנרגיות המתחדשות - - - איך קראת לזה?
היו"ר יעקב אשר
¶
או-קיי, אני אסכם את הנקודה הזאת אחר כך. אנחנו לא נסגור היום את השמות אבל אני רוצה לשמוע את כל ההערות של כולם. למי עוד יש הערות על הסעיף הזה?
איה דביר רג'ואן
¶
אם אדוני מתכוון לדבר כבר עכשיו על הנציגים עצמם אז חשוב לי להסביר למה הלמ"ס חשובה במועצה הזאת.
איה דביר רג'ואן
¶
שלום רב. איה דביר מהלמ"ס. ככול שמתכוונים לצמצמם את המועצה – אם זה זאת הייתה הכוונה. כך הבנתי מדבריך – אז חשוב לי להסביר למה הלמ"ס חשובה.
איה דביר רג'ואן
¶
תודה. מדובר במועצה שרק מייעצת ולא מחליטה החלטות. הלמ"ס היא אחת מצינורות העורק הראשיים שמביאים את התיווך למה שקורה בעולם ומה השאיפות - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
כן אבל אם אני הייתי יושב-ראש הוועדה המייעצת אז הייתי מזמין אתכם אבל לא כחברים בהחלטות אלא יותר כגורם - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
זה לא משקיף אפילו. יש משרדים או גופים ממשלתיים שהם נותני שירות. אם המדינה עובדת בלי סטטיסטיקה אז היא לא צריכה אתכם אבל בוודאי שהיא צריכה.
איה דביר רג'ואן
¶
רק אדגיש שמכיוון שמלכתחילה המועצה הזאת הובנתה כגורם מייעץ שרק מספקת עצות, אינפורמציה, המלצות ומתווה את הכיוונים לקראת הצבעות שמישהו אחר שמוסמך, יוכל לבצע אז יש חשיבות לכך שהשיח הזה ישתכלל מתוך הבנה של מה שקורה בעולם ויש חשיבות לכך שהלמ"ס תבין מה החסמים ומה האתגרים כשהיא מדווחת בחזרה החוצה.
לכן, חשוב לשמוע. כמובן שאם אתם רוצים לתת לנו מעמד של משקיף זה לא ישנה לנו יותר מידי. משנה לנו שנוכל להשמיע ושישמעו אותנו וזאת מהות התפקיד של המועצה הזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי. היטב לבטא את הדברים בפחות מ-60 שניות ואני מודה על זה. בואו נלך לפי הסדר ואז נגיע לכולם בסוף.
אמיר וויס
¶
צוהריים טובים. אמיר וויס, מנהל אגף תשתיות ברשות לפיתוח כלכלי, מיעוטים שיושבת היום במשרד לשוויון חברתי. אנחנו בדין ודברים עם המשרד להגנת הסביבה ואגף תקציבים אבל אנחנו מבקשים שנהיה גם חברים במועצה.
אמיר וויס
¶
לא, אנחנו לא מהעשר. כמו שהוא לא היה בדיוק הקודם מסיבות כאלה אז גם אני לא הייתי בדיון הקודם. הבנו שבדיון הקודם עלה הצורך לתת ייצוג - - -
אמיר וויס
¶
לאוכלוסיות מוחלשות בכלל ולמגזר הערבי בפרט. אנחנו גם חברים במינהלת האקלים שדיברו עליה כרגע פה.
אמיר וויס
¶
אומר משפט אחרון. אנחנו עובדים בשיתוף פעולה עם המשרד להגנת הסביבה על נושא מאוד אקוטי וזה כל הנושא של שינויי אקלים ותוכניות אקלים ברשויות הערביות. זה משהו שהוא מאוד אקוטי ורלוונטי לדבר הזה. אנחנו נהיה בדין ודברים עם אגף תקציבים והגנה על הסביבה.
ניר קנטור
¶
צוהריים טובים. ניר קנטור מהתאחדות התעשיינים. לגבי מועצת האקלים, אני רואה חשיבות רבה לגוף הזה. אם אני משליך ממה שיש לנו במינהל האקלים, נכון להיום, אז אני רואה הרבה חשיבות לדיונים שמתקיימים שם, שבסופו של דבר מסנכרנים את כולם.
רציתי להתייחס לדברים של חבר הכנסת לשעבר, אלון טל. הוא דיבר על כך שהוא מוטרד לגבי מחלוקת בין משרדים ואני רוצים לומר שאכן, גם אני מוטרד באותה מידה לגבי מחלוקות שכאלו שאנחנו רואים שהרבה פעמים, הן מטרפדות פעילויות שונות.
אני לא כל כך מוטרד ממועצת האקלים מכיוון שהיא גוף מייעץ, לכן זה פחות מטריד אותי אבל אני מחזיר אותנו לדיון על ועדת השרים מכיוון שוועדת השרים צריכה להיות גורם שגם תהיה לו סמכות להכריע במחלוקת בין משרדי ממשלה.
היות ושם מדובר על ועדת שרים שראש הממשלה יושב בראשה, אז הוא יכול להכריע בין שני משרדים. אחרת, אנחנו נהיה כלואים כפי שאנחנו כלואים היום כשיש מחלוקות בין שני משרדים שבסופו של דבר, לא מוכרעות ולא מקדמות אותנו ביכולת להקים מנגנונים או תשתיות של אנרגיה מתחדשת או כל דבר אחר שנדרש.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
יש לי עוד שאלה לגבי מומחיות בצדק אקלימי. כולם מאוד ספציפיים בעולם התוכן שלהם, אולי נכון שיהיה מישהו - - -
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בדיון הקודם זה עלה לגבי צדק אקלימי. הבנות שהיו כאן העלו את זה. האם לא נכון שבמועצה כזאת יהיה מישהו שמבין, מתמחה ולוקח בחשבון גם סוגיות של צדק אקלימי אוכלוסיות מוחלשות?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אבקש הבהרה על מה ששאלתי אותך ולא ידעת לענות לי. עמיאל, אולי תוכל להסביר מה המשמעות של חברות במועצה. האם ההחלטות מתקבלות בדרך של הצבעה? האם בדרך של קונצנזוס? שכנוע? צריך קוורום? זה גוף מייעץ אבל צריך לקבל בו החלטות.
נטע דרורי
¶
אני השבתי על השאלה הזאת בדיון הקודם. אחזור על עיקרי הדברים. המטרה העיקרית היא שהמועצה תהיה פורום לדיון משתף ומתכלל שבאמת מאפשר לשמוע ולקיים שיח בשורה של סוגיות ולהגיע לאיזושהי מסקנה משותפת, לא מתוך כפייה פוליטית והצבעות וזה גם משתקף מהדברים שנאמרו כאן.
בהחלט יכול להיות שבדברים מסוימים יתקיימו הצבעות, כפי שקורה הרבה פעמים במועצות ציבוריות ואז יש את ההסדרים הרגילים. זה נכון גם לגבי הנושא של ועדת שרים, בהקשר של ההערה של ניר קנטור. ההסדר הזה לא מייצר - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
כן. אני לא רוצה להיכנס לזה. אני לא רוצה להכניס את הפן הזה יותר מידי. ברור לי דבר אחד. מועצה של 35 נציגים לא תחזור עם עמדה שכולם מסכימים עליה בתוך דבר כזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
או-קיי. לפני מסכם, עוד מישהו רוצה לומר משהו בעניין הזה? רק אל תחזרו על דברים שנאמרו. גברתי ואחר כך תומר יהיה אחרון חביב. את דיברת כבר, לא?
ד"ר תמרה לב
¶
תמרה לב, החברה להגנת הטבע. כמי שמכירה את המינהלת שמתפקדת כיום, וזה מה שהגוף שאמור להחליף - - -
ד"ר תמרה לב
¶
נכון. אם מדובר בגוף מייעץ שאמור לייצר את השיח הזה, שהוא מאוד חשוב אז אולי דווקא חשוב לא לייצר פה אקסקלוסיביות אלא לייצר בתוך המנגנון הזה גם אפשרות להזמין גופים שהם לא חברים, לפי הנושא.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מקבל שיהיה לזה התייחסות בחוק לכך שהמועצה ראשית להזמין על פי צורך גופים או מומחים. תנסחו את זה אחר כך.
עידו מור
¶
כמו שאמרנו, התכלית היא קודם כול שיתוף ציבור אז בוודאי שאם יש גופים נוספים, אני חושב שאין מחלוקת על כך שניתן לשמוע אותם.
עידו מור
¶
כמו שאמרנו בממשלה, אנחנו גם נרצה לבחון האם אנחנו עושים שינויים בסעיף הזה לאור בקשות הוועדה אז זה בתוך הדברים האלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, אני מחכה. תכף אני אסכם אבל אני לא מצליח להגיע לסיכום כי כולם רוצים לדבר. תומר אחרון חביב. את ואז אתה תהיה, אני משאיר אותך חביב.
הילה אקרמן
¶
תודה רבה. הילה ממרכז השלטון האזורי. אני מייצגת היום את כל נציגי השלטון המקומי. הנציגים מהמשרד להגנת הסביבה אמרו שאחד מהגופים החשובים אלו הנציגים מהשלטון המקומי, בדומה למינהלת שפועלת היום.
היום יש רוב למשרדי ממשלה ומכיוון שבסוף, משרדי הממשלה מקבלים החלטות שאנחנו בשלטון המקומי צריכים ליישם אז חשוב לנו מאוד שיהיה ייצוג של שהשלטון המקומי שבו יבוא לידי ביטוי כל השלטון המקומי על גווניו.
כלומר, גם מועצות אזוריות, גם רשויות עירוניות גדולות כמו רשויות ופרום ה-15 וגם מועצות קטנות. לכן, אנחנו מבקשים שיהיו לפחות שלושה נציגים של השלטון המקומי.
הילה אקרמן
¶
נכון. מה שכרגע לא מיוצג זה נציגות של פורום ה-15 או הרשויות הגדולות והחזקות. לכל אחד יש ייחוד וחשוב - - - גם רשויות ערביות שנמצאות בתוך שלטון מקומי. חשוב לנו שכל הייצוג הזה ייבוא לידי ביטוי ויהיה לנו שלושה נציגים כי בסוף, אנחנו אלה שמוציאים לפועל את החלטות הממשלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
נכון. אני רק רוצה לומר לכם שבכוונתי היום לסיים את ההקראה של כל החלקים, לעלות את כל הנושאים ולשמוע את כולם. השעון פתוח.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
צריך לקחת בחשבון את הסוגייה של איזון מגדרי, שתהיה נציגות של שני המינים. אני אומרת את זה כאמירה. זה קיים בכל מיני חקיקות אחרות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני בעד אבל לא הייתי מכניס את זה כי בסוף זה הופך להיות איזשהו כלי שהוא - - - אני לא יודע מה המצב היום אבל אני רואה שאני מדבר מול נטע אז אני רגוע. או-קיי.
אני לא אומר שלא אבל השאלה היא אם כדאי לשים את זה כסף כי אז בסוף זה בא לידי שימוש אחר. יש הוראות בחוק ואני חושב שזה חל על זה אולי גם בלי זה.
תומר גרטל
¶
תומר גרטל, מגמה ירוקה. התייחסתי לזה פעם שעברה אבל חשוב לי להגיד משהו כי נוצר איזשהו מצג שווא בוועדה כאילו שהמינהלת לשינוי אקלים קורית. אגיד את לפרוטוקול, למינהלת היום אין תוכנית עבודה מסודרת ואנחנו לא ראינו דוחות שהיא הוציאה על תהליכי עבודה שהיא עשתה. היא נפגשת משהו כמו פעמיים בשנה.
יצאה כתבה על כך שב-2022 כל ההתכנסויות שלה היו בסך הכול לשני ימי עיון וחוץ מזה לא הייתה פעילות בכלל באותה שנה. אגיד לך יותר מזה, תקציב הביתן בבאקו כופל את תקציב המינהלת בעצמה. כלומר, המשרד להגנת הסביבה בעצמו לא שם פס על המינהלת. אין לה סמכויות ואין לה כלום. זאת גם הסיבה שאנחנו חושבים שהמועצה הזאת מיותרת. בסוף, הדברים האלה לא קורים בפועל.
עמיאל וסל
¶
אני קראתי את הדו"ח והייתי בכל השלבים של ההכנה שלו. הביקורת שם - - - בסדר, תקרא את הדו"ח.
עמיאל וסל
¶
כמו שהצגת, הפעילות שלנו כוללת שני מפגשים בשנה. אנחנו מתמקדים בנושאים מאוד מוגדרים. כמו שאמרתי, בשנה שעברה זה היה התוכנית הלאומית עצמה ועליית מפלס פני הים.
בשנה הזאת אנחנו עובדים על עוצמות גשם. ראינו את האירוע שהיה בשבוע שעבר בספרד אז זה נושא שנראה לי שהוא באמת במוקד עכשיו. אנחנו עובדים על זה ואנחנו נוציא המלצה עוד השנה.
היו"ר יעקב אשר
¶
או-קיי, עכשיו בהתאמה לתפקידה של המועצה? מאוד יכול להיות שהאינטנסיביות צריכה להיות גדולה יותר.
עמיאל וסל
¶
התדירות של המפגשים זה נושא שהוא לפי הצורך. כרגע, חלק מהדברים המרכזיים שצריכים להיות זה שאחרי שכל המשרדים מגישים תוכניות אז צריכים להיות דיווחים שנתיים על יישום, לפי החלטת ממשלה. רק בשנה האחרונה הוגשו לראשונה על ידי חלק ממשרדי הממשלה תוכניות.
תומר גרטל
¶
רק אגיד שמה שהמליץ מבקר המדינה ומה שהוא אמר בשורה התחתונה זה שהליקויים לא יתוקנו אם חוק האקלים לא יהיה מחייב, זה מילותיו. מחייב כלומר, הממשלה לא יכולה לעשות ממנו פלסטלינה.
היו"ר יעקב אשר
¶
או-קיי. עכשיו אחרי שהמבקר אמר שאי-אפשר לעשות ממנה פלסטלינה אז איך הוא מציע שהמילה חיוב תהיה חיוב?
תומר גרטל
¶
לא, הוא דיבר גם על תוכניות ההיערכות. משרד המבקר עושה עבודה די מדהימה. הוא הראה שם שבחוק משרדי ממשלה לא חייבים להכין תוכניות היערכות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני הבנתי את מה שהוא הראה. בדרך כלל כשאני קורא את דו"חות מבקר המדינה אז בכל כמה שנים זה חוזר על עצמו. זה פחות או יותר אותו דבר. אני אומר שוב, אין לנו את התרופות. כמובן שאנחנו כן רוצים כמה שיותר אבל בסוף, אם משרדי ממשלה או ממשלה לא פועלות במסגרת החוק אז - - -
תומר גרטל
¶
אז זאת הפרה של חובה חקוקה והולכים על זה לבג"ץ. בגלל זה צריך חוק אקלים מחייב. צריך יעדים מחייבים בחוק.
היו"ר יעקב אשר
¶
כבר הצעתם את זה ואנחנו מחכים להצעה של הממשלה אז למה לדבר על זה עוד פעם ועוד פעם? כי מבקר המדינה לא כתב את זה? הוא לא כתב את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אומר עוד פעם שהוועדה כבר העירה למשרדי הממשלה שיש לנו מה לומר על הנושא של היעדים, לגבי האפשרות של השינוי שלהם, איך הוא ייעשה, מה ייעשה וגם על זה שכמובן שצריך שיהיו יעדים. אנחנו מחכים לנוסח.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני שמה לב לכך שבהרכב של מועצת האקלים יש את משרדי הממשלה שאמורים ליישם את התוכנית ויש להם ממש מנדט בפנים ולעומת זאת, יש משרדים כמו משרד החוץ והמשרד לשיתוף פעולה אזורי שאני מניחה שהם משרדים פחות ביצועיים לצורך התוכנית אלא יש להם תרומה מייעצת.
אותו דבר נכון גם לגבי הנציגים האחרים. יש נציגים שאמורים להביא פרספקטיבה כמו בריאות הציבור – שיש להם שני נציגים – והשירות המטאורולוגי שממש תורמים מבחינה מקצועית ולעומת זאת, יש נציגים כמו רשות הגז או רשות מקרקעי ישראל שאני מבינה שהם מייצגים גופים שיש להם איזשהו אלמנט בתוך התוכנית, למרות שעם הגז אני לא מבינה. תוכניות ההפחתה אמורות להתייחס גם למשק הגז?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה בדיוק מה שאני אומרת. למה ראש מינהל מקרקעי ישראל מופיע כאן? מה הוא אמור לתרום?
עידו מור
¶
בסוף, הוא אחראי על כל משטר המקרקעין במדינת ישראל ורוב התשתיות שנדרשות על מנת להפחית פליטות וגם כדי להיערך לשינויי אקלים, דורשות קרקע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מבינה אבל השאלה היא אם את הגופים האלה אפשר להזמין לישיבה או שהם חייבים להרים יד כי הם לא רלוונטיים לכל האקלים.
עידו מור
¶
כמו שהיושב-ראש אמר, אני לא מכיר הרבה דברים שניתן לעשות במדינת ישראל בלי רשות מקרקעי ישראל. אם אני הייתי בוחר, הייתי מעדיף שהם יהיו איתי בצד.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
השאלה היא אם אלה חברים שאמורים להרים יד בהצבעה או שאפשר להזמין אותם כשמדברים על הנושא של הקרקע.
היו"ר יעקב אשר
¶
שנייה. לאור ההערות שנשמעו כאן, כולל הערותיה של היועצת המשפטית, אני מבקש שתעשו סריקה מחודשת. כרגע, לא ביקשתי שתוציאו לי המלצה שלכם כי אני יודע איך זה קורה בקומונה ממשלתית כזאת וכדי שאתה לא תגיד שההוא לא יהיה וזה לא יהיה.
רק תכינו את עצמכם לישיבה אצלי בעניין הזה כדי שאני אתחקר אתכם וננסה לגבש משהו קצת יותר נכון, קצת יותר קטן וקצת יותר חכם.
היו"ר יעקב אשר
¶
אנחנו לא בהכרח נקטין את זה בצורה משמעותית. אני אומר עוד פעם שמה ששמעתי גם מכם וגם מהחברה להגנת הטבע, זה שגם מגוף כזה גדול, אם הוא מורכב מאנשים שבאמת בתוך העניין, אפשר להפיק את מה שאני לא רואה שיכול להיות מופק כרגע ממקום אחר. אם כך, אנחנו סיימנו את סעיף 22. הקראנו את סעיף 23?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רק אגיד שהמקום של הסעיף הזה הוא עם יתר הסעיפים של המועצה ולאו דווקא פה אבל בסדר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סייג למינוי חבר מועצת האקלים
23.
לא ימונה לחבר מועצת האקלים מי שהורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לכהן כחבר מועצת האקלים, או שהוגש נגדו כתב אישום או קובלנה בעבירה כאמור וטרם ניתן פסק דין סופי בעניינו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
העייני, לא עולה על הדעת שיושב-ראש ועדת השרים לענייני אקלים, שהוא הדמות הכי בכירה, יכול לשמש תחת כתב אישום וחבר מועצת האקלים, לא יכול.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אם אנחנו אומרים שכחבר מועצת האקלים, שזה אולי הדמות הכי פחותה בשרשרת המזון, לא יכול לשמש אדם עם כתב אישום שהוגש נגדו אז זה לא יכול להיות שאף-אחד בשרשרת המזון למעלה, יוכל לשמש ככזה.
ד"ר יובל רויטמן
¶
ד"ר יובל רויטמן, ראש תחום רגולציה. אני אצטרך לחזור אליכם לגבי הדבר הזה. אני לא עוסק בתחום הספציפי הזה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
היום הולך להתפרסם תחקיר על השרה שממונה על כל החוק הזה אז יתכן שגם היא לא תוכל לשמש במסגרת החקיקה, אם נקבל את הרציונל של הדברים שבו אדם עם כתבי אישום לא יכול - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
הוא יחזור עם תשובה, כן. זאת פעם שלישית שאתה שואל אותי את אותה שאלה. הלאה. גברתי, עד איפה הקראנו?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תקופת כהונה
25.
תקופת כהונתו של חבר מועצת האקלים שמונה לפי סעיף 22(ב)(3)(ב), (ג) ו-(ו) עד (יב) תהיה ארבע שנים ורשאי השר להאריך את תקופת כהונתו לתקופת כהונה נוספת, ובלבד שלא יכהן יותר משתי תקופות כהונה רצופות.
הפסקת כהונה
26.
פרופ' אלון טל
¶
אנחנו שמענו הרגע מגלית כהן שהייתה במשך 22 שנים במשרד להגנת הסביבה כאשת מקצוע ויושב גם גיל פרואקטור שבנה קרירה עם ידע ייחודי.
פרופ' אלון טל
¶
אני לא הייתי רוצה להיות במצב שבו יגידו לגיל "היית שמונה שנים וזהו, עכשיו החוצה" כאשר כל הידע אצלו. אולי צריכה לעשות עצירה ולחשוב אבל אם יש בן אדם מתאים שיכול לייצג במסגרת המועצה גוף ממשלתי אז אני לא רואה את ההיגיון בלהגביל זאת. זה לא תפקיד כזה שאנשים אוחזים - - -
נטע דרורי
¶
אני רוצה לציין בהקשר של המועצות בכלל שיש תבנית מסודרת שאמורה לכלול את כלל ההסדרים שנדרשים במינוי של גופים מהסוג הזה. דווקא יש סעיפים שחסרים, שהם בדרך כלל נמצאים בתבנית ולא נמצאים כאן ואנחנו דווקא חשבנו להשלים אותם. אני לא יודעת למה הם נשמטו.
הנושא של תקופת כהונה הוא חלק מהתבנית וחלק מההסדרים. כאשר אתה מקים מועצה, אתה רוצה לדעת האם אתה מתכוון להקים מועצה שבה אנשים ישבו בה 20 או 30 שנה – לפעמים זאת כמות הזמן שאנשים יושבים באיזשהו פורום ומקבעים תהליכי עבודה – או שאתה רוצה לייצר תקופה אחרת.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אולי אפשר לשים איזשהו דיסקליימר, "היה ולא נמצא מישהו" ואז יהיה אפשר באישור חריג לתת כהונה נוספת.
פרופ' אלון טל
¶
הכהונה מחייבת להתחדש בלאו הכי. כל ארבע שנים הוא יקבל מינוי מחדש אז אף אחד לא יקבל את זה באופן אוטומטי.
היו"ר יעקב אשר
¶
קודם כול, מאחר והתבנית הזאת קיימת, אני לא רוצה לערער עליה. דבר שני, יכול להיות עוד מצב. יכול להיות מצב שבו מישהו נמצא הרבה מאוד שנים ומאז כבר היו הרבה חידושים אבל לא רוצים לפגוע בו כי הוא שירת נאמנה את המשרד ובאמת היה בסדר.
לא יודע. בסוף, זה קשה ואני אומר לכם את זה בתור אחד שהיה צריך למנות ועדות או כראש עיר. הרבה פעמים אנשים אומרים "הייתי פה כבר 15 שנה. למה אתה מזיז אותי?". אני מתחבר לזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הפסקת כהונה
26.
(א) חבר מועצת האקלים יחדל לכהן לפני תום תקופת כהונתו, בהתקיים אחד מאלה:
(1) הוא התפטר במסירת כתב התפטרות לשר;
(2) הוא חדל להיות עובד המשרד הממשלתי או עובד או חבר הגוף שהוא מייצג במועצת האקלים, ואם הוא נציג ציבור – התמנה לעובד המדינה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
(ב) התקיימה נסיבה מהנסיבות כמפורט להלן לגבי חבר מועצת האקלים, יעבירו השר מכהונתו לפני תום תקופת הכהונה ובסמוך למועד התקיימות הנסיבה, בהודעה בכתב:
(1) הוא הורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לכהן כחבר מועצת האקלים, או הוגש נגדו כתב אישום או קובלנה בעבירה כאמור;
(2) נבצר ממנו דרך קבע למלא את תפקידו;
(3) חדל להתקיים בו תנאי מהתנאים הדרושים למינויו כחבר מועצת האקלים.
(ג) השר, בהתייעצות עם יושב ראש מועצת האקלים, רשאי להעביר את חבר מועצת האקלים מכהונתו לפני תום תקופת הכהונה אם חבר מועצת האקלים נעדר בלא סיבה מוצדקת משלוש ישיבות רצופות של מועצת האקלים.
(ד) השר לא יפסיק את כהונתו של חבר מועצת האקלים לפי סעיפים קטנים (ב) ו-(ג) אלא לאחר שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו לעניין זה.
(ה) הפסיק חבר מועצת האקלים לכהן לפי הוראות סעיף זה, יפעל השר בהתאם להוראות סעיף 22 למינוי חבר אחר במקומו, בהקדם האפשרי.
יש לכם אולי רעיון לגבי איזה עבירות אתם הולכים - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן אבל בדרך כלל יוצרים איזושהי הנחיה פנימית במשרד לגבי איזה עבירות כדי שיהיה איזשהו סדר בעניין הזה.
נטע דרורי
¶
הדברים האלה צריכים להיבחן. במצבים ארחים שבהם אנחנו בוחנים את המשמעות של מידע פלילי לגבי הסמכה או לגבי מינוי אז אנחנו בודקים לגופו של עניין. למשל, עבירות מתחום של דיני מכרזים יכולות להיות רלוונטיות לסוגים מסוימים של פעילויות ולא לסוגים אחרים.
בהקשר הזה, אני יכולה להגיד מהניסיון שלנו שבדרך כלל זה די יוצא דופן שאדם מבקש להתמנות לכהונה בכזה גוף של מועצה ציבורית כשיש לו מעידה פלילית.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא. הרי, זה כל עבירה. אתם צריכים להבין. זה לא שחבר מועצה לא יכול לכהן עם כל עבירה, זה רק על עבירות שזה יוחלט לגביהן.
נטע דרורי
¶
הבחינה היא לגופו של עניין. בסופו של דבר, כשיש בקשה ויש מידע פלילי על שמו של אדם אז צריך לבדוק האם זה רלוונטי והם זה פוסל אותו בין אם מפאת מהותה, בין אם מפאת חומרתה ובין אם מבחינת נסיבותיה.
יכול מאוד להיות עבירות בנייה של אדם שסגר מרפסת ואני לא יודעת. צריך לבחון האם זה רלוונטי או לא רלוונטי. אפשר לשאול את השאלה הזאת.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא. ממש לא. לכן אני שאלתי את השאלה. למשל, כשאת מפעילת מעון לפעוטות אז אם יש לך עבירת בנייה, לא יפסלו לך אתל הרישיון לנהל מעון.
ד"ר יובל רויטמן
¶
אנחנו עושים את זה בהרבה הקשרים. זה נוסח סטנדרטי והבחינה היא בסוף פר המקרה הפרטני לפי הנסיבות. יש כל מיני נסיבות שלוקחים אותן בחשבון. כמובן שאי=אפשר להכניס את זה לחוק.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לאחרונה מונו אנשים למועמדות לתפקיד מבלי שהם נתנו את הסכמתם. האם צריך לקבל את הסכמת המועמד שממונה לחבר במועצה או לא?
נטע דרורי
¶
אתה יכול להתייחס לאיזו דוגמה אתה מכיר שבו אדם מונה בניגוד לרצונו בהקשר של מועצה ציבורית?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לכן אני שואל אם ספציפית פה. כמו שלא כתוב בחוק שאדם לא יכול להתמנות אם הוא נפטר, ככה אני שואל אם אדם צריך - - - דברים שבעבר היו מובנים מאליהם בעייני הקורא הסביר כבר לא מובנים מאליהם ועל כן אני מבקש לשאול האם צריך להסכים כדי להתמנות לתפקיד חבר במועצה. כן או לא ואם כן אז בואו נכתוב את זה.
נטע דרורי
¶
אני אתייחס באופן כללי מהניסיון שלנו כאשר ממנים אדם שהוא ממונה במסגרת תפקידו. אנשים שהם עובדי משרדי הממשלה ממונים במסגרת תפקידם. בדרך כלל הם יודעים ולפעמים הם לא מתלהבים אבל זה חלק מהתפקיד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
גם שופטי בית המשפט העליון לעיתים מוצאים במסגרת תפקידם לתפקידים שהם לא רוצים לשמש בהם במסגרת תפקידם אז אני שואל אם אדם צריך לתת את הסכמתו על מנת להיות ממונה לכאן. אם כן, אני מבקש להבהיר את זה ואם לא אז שזה גם יובהר.
נטע דרורי
¶
אני חושבת שהדוגמה שאתה מתייחס אליה היא לא רלוונטית למקרה הזה ולכן, אני לגמרי שמה את זה בצד. זה לא רלוונטי למקרה הזה ואני לא מתייחסת למקרה שאתה מדבר עליו אבל אני כן אומרת לגבי מינוי של בעלי תפקידים מכוח תפקידם, בהחלט יכול להיות מצב שבו אומרים למנהל אגף מסוים במשרד מסוים "גם אם לא בא לך להשתתף, זה התפקיד שלך ואתה כן צריך. זה חלק מהתפקיד".
נטע דרורי
¶
באופן עקרוני, כאשר מדובר בנציגים שהם לא נציגי הממשלה, הם בדרך כלל צריכים למלא טופס שאלון ניגודי עניינים וכל הדברים האלה. מן הסתם, אם הם לא ממלאים את זה אז לא יהיה אפשר למנות אותם.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בסעיף 26(ה) כשרשום שהשר צריך למנות בהקדם האפשרי אולי כדאי להוסיף "ולא יאוחר" או איזושהי מסגרת? מה זה בהקדם האפשרי? אני סתם שואלת.
היו"ר יעקב אשר
¶
זאת שאלה מצוינת. כל תשובה תהיה מצוינת ולכן אנחנו משתמשים בכלים שאנחנו משתמשים בהם תמיד. הלאה. אנחנו כל הזמן חוזרים לפולקלור הזה שהוא בעייתי ואין לנו פתרון אליו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אומר עוד פעם, אם מאוד לא ירצו לקיים את החוק הזה אז אני לא יודע מה יקרה. יהיה להם יותר קשה אבל זה יכול לקרות, הכול יכול לקרות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תוקף פעולות
27.
קיום מועצת האקלים, סמכויותיה ותוקף החלטותיה ופעולותיה לא ייפגעו בשל הפסקת כהונתו של חבר מחברי מועצת האקלים, או מחמת ליקוי במינויו או בהמשך כהונתו, ובלבד שמכהנים בה רוב חבריה.
סדרי עבודת מועצת האקלים
28.
(א) מועצת האקלים תתכנס ארבע פעמים בשנה קלנדרית לפחות.
(ב) המניין החוקי בישיבות מועצת האקלים הוא שליש חבריה ובהם יושב ראש מועצת האקלים.
(ג) יושב ראש מועצת האקלים יכנס את מועצת האקלים ויקבע את סדר יומה; סדר היום של מועצת האקלים יפורסם באתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה.
(ד) מועצת האקלים תקבע את דרכי עבודתה וסדרי דיוניה אם לא נקבעו לפי חוק זה; דרכי עבודת מועצת האקלים יפורסמו באתר האינטרנט של המשרד להגנת הסביבה;
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אולי גם מועדי ההתכנסות מראש ולא רק סדר היום? אם זה ארבע פעמים בשנה אז אולי שיגידו תאריכים?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רק אסיים.
(ה) חבר מועצת האקלים רשאי ביוזמתו להציע נושא לסדר היום; עשה כן, יקבע יושב ראש מועצת האקלים דיון בנושא בתוך שלושה חודשים לכל היותר.
עכשיו כשאני חושבת על זה, ארבע פעמים בשנה זה מספיק לכם עם כל העבודה שדיברתם עליה?
עידו מור
¶
האופן שבו זה עובד במועצות הוא שיש מועצה עם כל החברים ואז עובדים בין לבין. צריך לעבוד עם נציגים ספציפיים ועם צוותים. פעם בשלושה חודשים זה יחסית אינטנסיבי לדבר כזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יש לכם חובות התייעצות איתה כשאתם מכינים את התוכניות, בגלל זה אני אומרת את זה. השאלה היא אם תספיקו.
נטע דרורי
¶
הכוונה היא לקיים את ארבעת הדיונים כשמדובר על מליאת המועצה, כאשר רוב העבודה מתבצעת בשוטף בין הגורמים האלה – עמיאל התייחס לזה בדבריו ועכשיו גם עידו – אחרת זה לא יקרה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אלו דברים שאנחנו ודאי לא יכולים לקבוע אותם בחקיקה כי אם הם ירצו לקיים ישיבות רק בשביל הנייר אז אפשר לקיים גם 12 או 15 ישיבות. חברים, אנחנו כבר נסחפנו וזה כבר מתחיל להיות לי קצת קשה לעיכול. אנחנו לא מונעים מכם להתכנס בכל יום. יש פה משו שמונע מהם להתכנס בכל יום?
היו"ר יעקב אשר
¶
אם האחריות המקצועית והציבורית שלהם תחייב לעשות את זה בכל יום אז הם יעשו את זה בכל יום.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני לא יודע אם אני רוצה פרוטוקולים. אולי תתרגם את תנועת הגוף שעשית עכשיו ותסביר לה? עוד פעם, אפשר לבקש פרוטוקולים ואפשר יהיה לעכב את זה.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
עשינו את זה בתהליך שבאמת היה מאוד אינטנסיבי במשך שלוש שנים, עם שישה צוותי ליבה שעבדו במשך שנתיים וחצי נטו, כדי שנוכל להגיע ליעדים הקיימים. כינסנו אחת לכמה חודשים את הצוותים, עידו התייחס לזה.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
בדברים המשמעותיים ובצמתים המשמעותיים שהיו פרסמנו. לדוגמה, רשימה של מדדים שלהם הצמדנו אחרי זה פעולות, שזה צעד מאוד קונקרטי בדרך להבנה של כמה פליטות גזי חממה יפלטו מסקטור התחבורה, נניח. את זה עשינו, פרסמנו את זה ולא רק שפרסמנו אלא גם קיבלנו אחרי זה הערות מאנשים שלא יכלו להשתתף פיזית בדיונים. זה ידרוש מלא משאבים לפרסם על כל דיון.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
משהו ברמת שקיפות המידע. לא פרוטוקול ולא תמלול אבל אולי איזשהם עיקרי החלטות, עיקרי המלצות או משהו.
היו"ר יעקב אשר
¶
ואז יתחילו הוויכוחים על הנוסח כי המשרד ההוא יגיד "אני אמרתי ככה אבל התכוונתי ככה" ומחר השר שלו יקרא לו ויגיד לו "איך פה אמרת את זה".
ד"ר גיל פרואקטור
¶
ברשות היושב-ראש, אגיד עוד משפט אחד. אם תשימו לב אז תראו שהמבנה של הדבר הזה וההשתתפות באמת כוללת מגוון מאוד רחב של נציגים, החל מהדור הצעיר, דרך התעשייה וכל מה שבאמצע.
תומר גרטל
¶
לעמדתנו, זה לא מספיק שהמועצה תתכנס רק ארבע פעמים בשנה. בפועל זה יכול להיות ארבע פעמים אבל - - -
תומר גרטל
¶
כן, אגיד גם על הפרוטוקולים אבל חשוב לי להגיד שלעמדתנו, ארבע פעמים בשנה זה פשוט לא מספיק. אין אירוע שבו מועצה או גוף ממשלתי מנהלים מעכב אחרי ביצוע ויישום, אחרי שתי תוכניות לאומיות בארבעה חודשים בשנה. זה פשוט לא אירוע שקורה.
אפילו היום, את התוכנית שעדיין לא קיימת להיערכות לשינויי אקלים, הם לא מצליחים לנהל כשהמינהלת להיערכות לשינויי אקלים מתכנסת פעמיים בשנה אז איך הם ינהלו שתי תוכניות לאומיות בארבע פעמים בשנה, כולל זה שחברי המועצה יכולים להציע דיונים והם צריכים לקבוע את זהב אחת לרבעון? איך מייעלים מועצה כזאת בכלל, כשהיא מתכנסת רק ארבע פעמים בשנה.
עידו מור
¶
שוב, אני שם סייג בצד כי אמרנו שנבחן את כל המבנה, לבקשת הוועדה ואפילו לבקשתו של תומר אישית. בכל זאת, כמו שאמר היושב-ראש, יש פה חובה של דברים שהיא צריכה לעשות וככול והיא תידרש להיפגש יותר פעמים לצורך כך אז היא תיפגש. זה המינימום שבו היא נדרשת להיפגש.
תומר גרטל
¶
לגבי הפרוטוקול אני רוצה לתת דוגמה מקרן הניקיון. קרן הניקון זה גם גוף מאוד גדול ולמרות שאנחנו יושבים בתוך הקרן, אנחנו בארגונים הסביבתיים נעזרים בפרוטוקולים של הקרן בשביל לעקוב. הפרוטוקולים בקרן הניקיון מתפרסמים חודש או חודשיים אחרי.
לתדירות שבה זה מפורסם ולכך שזה יהיה בזמן אמת, יש חשיבות מאוד גדולה ליכולת שלנו לבצע אחרי זה מעקב. אנחנו הוספנו את זה בהערות שלנו ומבחינתנו, זה מאוד חשוב שיתפרסם פרוטוקול אחרי הדיון.
היו"ר יעקב אשר
¶
התכלית של הדברים האלה כאן היא בסוף, לגבש את החלטות הממשלה וכולי. המעקב צריך להיות אחרי זה, לא אחרי הדיונים על הדברים האלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כמו שאמר גיל, בהחלט כותבים החלטות כאלה ואחרות שהן גורפות יותר ונותנת אבני דרך להמשך וזה יבוא לידי ביטוי אבל אם אנחנו נרד כרגע לרזולוציות ונחייב פרוטוקולים מלא אז אנחנו ממש חוטאים לאמת. זה רק מסרבל את זה יותר.
תומר גרטל
¶
בסוף, זה חוק מסגרת והתפקיד של חוק מסגרת, תוך שהוא מקים מנגנונים, זה גם לקבוע אמות מידה ונורמות.
תומר גרטל
¶
אנחנו רוצים שיהיה פרוטוקול. ההערה אחרונה שלי שוב נוגעת להצעה לסדר היום. לצורך העניין, אמרו שחבר מועצת האקלים הציע הצעה ותוך שלושה חודשים היא תדון אבל המועצה מתכנסת אחת לרבעון והיפותטית, שלושה חברים מתוך ה-30 ומשהו חברים רוצים להציע אז איך המועצה שמתכנסת רק ארבע פעמים בשנה תוכל לנהל דיון על שישה או שבעה נושאים בבת אחת בכל פעם? כמות הדיונים שהמועצה מבצעת בכלל לא מתחבר לסעיף השלישי.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
כשכתוב שלושה חודשים אז זה אומר שהיא תדון בזה בדיון הבא שלה אם זה לפחות כל רבעון.
תומר גרטל
¶
לא אבל זאת עובדה. הם נותנים פה כלים לחברי מועצה להציע הצעות לדיונים ואם הם רוצים להציע הצעות לדיונים אז שייעשו שמונה.
תומר גרטל
¶
בפועל, אתם לא מנהלים את המועצה הזאת ואת המנהלת בדרך שבה היא צריכה להתנהל. לצורך העניין, הוועדה הבין-משרדית להפחתת פליטות מתכנסת פעם בשנה, אם בכלל.
בסופו של דבר, מועצות ציבוריות שצריכות לפקח על שתי תוכניות לאומיות במקביל, גם על יישום וגם על כתיבה, צריכות להתכנס יותר פעמים בשנה וצריכות לאפשר - - -
ד"ר תמרה לב
¶
הדיון הזה מחזיר אותו לתחילת הדיון על המועצה הזאת. אם המועצה אמורה להיות מנגנון שיתוף ציבור אז צריך לבנות אותה כמנגנון שיתוף ציבור במסגרת הכנת תוכניות ההיערכות. המשרדים שמכינים יוכלו להתייעץ עם כל מי שהם רוצים, בלי לייצר את המנגנון המורכב הזה, שראינו כמה הוא מורכב.
זה להתייעצות ציבור, אם רוצים שהיא באמת תייעץ ותעשה איזשהו פיקוח אז זה צריך להיות משהו אחר. כרגע, כמו שהיא, זאת לא מועצה שתציג את המסקנות שלה. אני שמחה לשמוע שהולכים לעשות עליה רוויזיה, ככה אנחנו חוששים שהיא יכולה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אף אחד לא התחייב שתהיה פה רוויזיה לכל זה אבל תהיה התייחסות נוספת שנדבר עליה כשיהיה נוסח יותר עדכני. מי עוד ביקש לדבר? הלאה, גברתי. תמשיכי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
החלת דינים
29.
חברי מועצת האקלים שאינם עובדי המדינה, דינם, בפעולתם כחברי מועצת האקלים, כדין עובדי המדינה, לעניין חיקוקים אלה ולעניין פעולותיהם במועצת האקלים:
(1) חוק שירות הציבור (מתנות) – 1979;
(2) חוק העונשין, התשל"ז – 1977 – ההוראות הנוגעות לעובדי הציבור;
(3) חוק שירות הציבור (הגבלות לאחר פרישה) – 1969;
(4) חוק שירות המדינה (סיוג פעילות מפלגתית ומגבית כספים), התשי"ט – 1959 – ההוראות הנוגעות לכלל עובדי המדינה;
(5) פקודת הראיות [נוסח חדש], התשל"א – 1971 – ההוראות הנוגעות לתעודת עובד הציבור;
(6) חוק הבחירות לכנסת [נוסח משולב], התשכ"ט – 1969.
ניגוד עניינים
30.
(א) בסעיף זה –
"בן משפחה" – בן זוג, הורה, הורה הורה, בן או בת ובני זוגם, אח או אחות וילדיהם, גיס, גיסה, דוד או דודה וילדיהם, חותן, חותנת, חם, חמות, נכד או נכדה, לרבות קרוב כאמור שהוא שלוב;
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"בעל עניין" – כהגדרתו בחוק ניירות ערך, התשכ"ח – 1968;
"טיפול" – לרבות קבלת החלטה, העלאת נושא לדיון, נוכחות בדיון, השתתפות בדיון או בהצבעה, או עיסוק בנושא מחוץ לדיון;
"ניגוד עניינים", של חבר מועצת האקלים – ניגוד עניינים בין מילוי תפקידו במועצת האקלים לבין עניין אישי או תפקיד אחר, שלו או של קרובו;
"קרוב" של חבר מועצת האקלים – כל אחד מאלה
¶
(1) בן משפחה של חבר מועצת האקלים;
(2) אדם שלחבר מועצת האקלים יש עניין במצבו הכלכלי;
(3) תאגיד שחבר מועצת האקלים, בן משפחתו או אדם כאמור בפסקה (2) הם בעלי עניין בו;
היו"ר יעקב אשר
¶
זאת אומרת, אם יש חבר מועצה שבוכה כשהוא רואה אנשים שנמצאים במצוקה - - - איך קראתם לזה?
היו"ר יעקב אשר
¶
אז יש לו ניגוד עניינים כי יש לו מישהו שהוא מכיר שיש לו עניין במצבו הכלכלי. כואב לו הלב על המצב שלו והוא אפילו הביא לו אוכל.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
(4) גוף שחבר מועצת האקלים, בן משפחתו או אדם כאמור בפסקה (2) הם מנהלים או עובדים אחראים בו.
(ב) לא ימונה לחבר מועצת האקלים ולא יכהן כחבר כאמור מי שבשל כהונתו יימצא, באופן תדיר, במצב של ניגוד עניינים אשר ימנע ממנו למלא את עיקר תפקידו במועצת האקלים.
(ג) חבר מועצת האקלים לא יטפל במסגרת תפקידו בנושא שהטיפול בו יגרום לו להימצא במצב של ניגוד עניינים.
(ד) נודע לחבר מועצת האקלים כי הוא עלול להימצא במצב של ניגוד עניינים כאמור בסעיפים קטנים (ב) או (ג), יודיע על כך בהקדם האפשרי ליושב ראש מועצת האקלים; היה חבר מועצת האקלים האמור היושב ראש - יודיע על כך לשר.
(ה) על אף האמור בסעיף זה, רשאי חבר מועצת האקלים שמונה לפי סעיף 22 להביא בחשבון גם את ענייניו של הגוף שהוא נציגו, אם הם קשורים לתפקידי מועצת האקלים, ולא יראו אותו כמצוי במצב של ניגוד עניינים בשל כך בלבד.
נטע דרורי
¶
סעיף קטן (ה) אומר שהגורמים שהם נציגים של גופים, יכולים להיות גם בעלי עניין בתחומים מסוימים בהיבט המוסדי, בניגוד להיבט האישי שפורט מקודם. עצם העובדה שהם מייצגים את האינטרס של הגוף שהם מייצגים וזו העמדה שלו וזאת הסיבה שהוא הגיע לשם - - -
נטע דרורי
¶
התאחדות התעשיינים, עצם זה שהם מייצגים את האינטרס של הגוף זה בסדר. זה לא ניגוד עניינים בהקשר הזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ועדות משנה של מועצת האקלים
31.
(א) מועצת האקלים רשאית למנות, מקרב חבריה, ועדות משנה קבועות או לעניין מסוים, ולאצול להן מתפקידיה ומסמכויותיה; ועדת משנה תדווח למועצת האקלים על המלצותיה, בסמוך לאחר קבלתן.
(ב) אצלה מועצת האקלים מסמכויותיה לוועדת משנה כאמור בסעיף קטן (א), יראו את המלצות ועדת המשנה כאילו הן המלצותיה לכל דבר ועניין, ואולם שני חברים לפחות של מועצת האקלים רשאים, בתוך שבעה ימים מיום קבלת המלצה של ועדת המשנה לידיהם, להגיש ליושב ראש מועצת האקלים דרישה מנומקת בכתב לקיים במליאת מועצת האקלים דיון בעניין שלגביו התקבלה ההמלצה בוועדת המשנה; התקבלה הדרישה כאמור, תקיים מועצת האקלים דיון בעניין והחלטתה תהיה סופית.
נטע, זה רק אומר שיהיו לכם פה הצבעות. יהיו פה קונסטלציות של הצבעות אז צריך להבהיר את העניין הזה.
נטע דרורי
¶
אני לא אמרתי שלא יהיו. אני אמרתי שהכוונה היא שכלל הדיונים יתקיימו בשיח ולא בהצבעות אבל כמובן שיכול להיות מצב של חילוקי דעות ויהיה צורך להכריע בהצבעה. לשם כך המועצה תקבע את סדרי עבודתה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
לגבי הדיווחים האלה, יש מקום להעלות אותם לאתר האינטרנט? אני שוב מסתכלת על השקיפות.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
ברגע שיש משהו שהוא כתוב כמו דיווח אז זה לא משהו שהוא מטריד, שולחים אותו ממילא אז אפשר להעלות אותו לאתר באזור שנקרא "מועצת האקלים".
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
לא, אם יש ועדת משנה של מועצת האקלים אז היא מדווחת למועצת האקלים ואני מניחה שהיא מדווחת גם בכתב, היא לא מדווחת בעל פה. בסוף, יש תיעוד לדברים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
אחד מהדברים שלא מצאתי כאן זה שההמלצות של מועצת האקלים או ועדות משנה של מועצת האקלים, לא מחויבות לעלות לאתר האינטרנט, רק סדרי העבודה. אני שואלת, אם כבר יש משהו שהוא כתוב אז למה לא להעלות אותו לאתר?
למשל, המלצות של ועדת משנה. לגבי עיקרי ההחלטות, אתם צריכים לתת לנו תשובה ואני לא אומרת שיהיה עכשיו תמלול. בסדר, צריך לפשט אבל אם יש ועדת משנה שעבדה בתחום מסוים - - -
יוני ספיר
¶
יוני ספיר, עמותת שומי הבית. ברשותך, אני רוצה לחזור חצי צעד אחורה לנושא של ניגוד עניינים. אני אזכיר משהו שהוא לכאורה לא קשור אבל משם אפתח את זה טיפונת. חוק החברות בנוגע לדירקטורים מספר על זה שהדירקטור צריך לשקול את טובת החברה.
פה בהקשר הזה, אני חושב שאם נציג של גוף מסוים רשאי להיות חבר הגוף ולייצג את עמדת הגוף על אף ניגוד העניינים אז ראוי שהוא לא יהיה רשאי להשתתף בהצבעות.
למשל, בהחלטות שנוגעות למשק הגז, ראוי שהנציג של רשות הגז ואחרים שרלוונטיים לעניין לא ישתתפו בהצבעות. לפי דעתי, זה נותן איזשהו מענה הולם או אולי הגבלה מינימלית למה שאמרתי ביחס לחוק החברות.
היו"ר יעקב אשר
¶
השאלה היא אם אתם מתייחסים למשהו בנוגע להצבעות בכלל? אם אתם לא מתייחסים אז השאלה אם זה צריך להיות בדבר כזה אבל זה כן צריך לבוא לידי ביטוי במידה ויהיו הצבעות. אתם בעצמכם כתבתם שיהיו.
נטע דרורי
¶
באופן עקרוני, יכול להיות מצב שבו יהיו הצבעות. אנחנו לא נכנסנו לכל ההסבר הזה בצורה מפורטת ואני לא חושבת שזה נכון להיכנס לשאלה של מי יכול להצביע מתי, מתי ניגוד עניינים ממוסדי הוא באמת ניגוד עניינים מוסדי ומתי הוא פשוט משקף את התפקיד שלשמו אותו נציג בכלל מתמנה לגוף.
יכולה לעלות טענה – שגם עלתה כאן לפני חצי שעה – שאולי הוא בכלל צריך להיות פסול מטעמי ניגוד עניינים. אולי רשויות מסוימות הן בניגוד עניינים אבל אני לא חושבת שזאת הדרך להתמודד עם המורכבות של זה שמצד אחד, אתה רוצה לשמוע ולכלול בקבלת ההחלטות את הנציגים של - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אנחנו עוד פעם חוזרים. דיברנו על זה שתהיה חברות ואפשר להזמין מעבר לזה. בוודאי שמי שהם יזמנו לא מצביע אבל במידה ויהיה הצבעות אז מי שחבר יצביע. מה שאני כן חשבתי לחשיבה שלכם זה שאולי כשאנחנו מדברים על הצבעות – בטח במליאה של הדבר הזה ואם תגיעו להצבעות. אני לא יודע אם יגעו להצבעות או לא – אז יכול להיות שרק צריך לקבוע שזה לא יכול להיות רוב אקראי של אחד או שניים מתוך 35.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רציתי שזה לא ייפול על אחד או שניים מתוך 35 אבל אם אני אציע את זה אז יבואו הצעות יותר טובות ואז כלום לא יהיה כמו שצריך וזהו. בואו נדבר על זה עוד.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סימן ג': ועדת המומחים
ועדת המומחים
32.
(א) בתוך שישה חודשים מיום פרסומו של חוק זה, ימנה השר, באישור הממשלה, ועדת מומחים ועדת מומחים רב-תחומית בת 12 חברים
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בעלי מומחיות אקדמית; חברי ועדת המומחים ימונו מתוך רשימת מועמדים כאמור בסעיף קטן (ב) ובהתאם להוראת סעיף קטן (ג); לעניין סעיף זה, "בעלי מומחיות אקדמית" – חברי סגל אקדמי בכיר במוסדות המוכרים על ידי המועצה להשכלה גבוהה בישראל.
(ב) האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בשיתוף המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, תגבש רשימת מועמדים שמתוכה ימונו חברי ועדת המומחים
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע. אני סתם שואל, כולם פה בפנים או שיש גופים שהם בחוץ? מבחינת ההשכלה הגבוהה וכל זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, אני מדבר עכשיו על משהו אחר. אני מדבר על ועדת מומחים. השאלה עוד פעם היא מי ממליץ על זה?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, אבל כתוב כאן שזה בשיתוף המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ותקצוב. מה הקשר לתכנון ותקצוב? זאת ועדת שעוסקת בתקצוב אוניברסיטאות אז מה הקשר שלה ללדעת מי המומחים? היא לא אמונה על המומחיות. מי שבדרך כלל אמון על המומחיות זה דיקנים של פקולטות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מה שנהוג בחוקים שבהם ממנים מומחים אקדמיים זה להתייעץ עם דיקנים של פקולטות רלוונטיות. המל"ג והות"ת אלה גופים שעוסקים ברגולציה ובתקצוב, הם לא מכירים את בעלי המומחיות במוסדות השונים.
היו"ר יעקב אשר
¶
סליחה שאני קורא לזה ככה. סליחה, אין פוליטיקה, לא ברפואה, לא בצבא ולא בשום מקום. אין אבל זאת פוליטיקה פנימית. השאלה היא האם יש עניין בגופים כמו המל"ג והות"ת או שאפשר לתת את זה למומחים, לאקדמיה כדי שיחליטו מי החשובים, מי הטובים ואת מי צריך.
היו"ר יעקב אשר
¶
מאחר ואני לא מומחה גדול, אין לי הרבה שעות באקדמיה ואני כמעט בור ועם הארץ למרות שעשיתי כמה דברים במקום כאלה שהיו באקדמיה והצלחתי - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יהללך זר ולא, פיך. אני רוצה לשמוע מהשולחן. אני לי בעיה אם זה ות"ת, מל"ג או כל אחד. אין לי שום בעיה אבל השאלה היא מה נכון כדי להביא את הנבחרת הנכונה ומבחינתי, היא צריכה להיות זאת שתיתן את חוות דעתה לכל זה.
מבחינת הממשלה, אתם מחויבים לדברים האלה? זאת אומרת, אם לא אז תהיה לכם בעיה? שר החינוך יתנגד, זה יתנגד וההוא יתנגד?
ד"ר גיל פרואקטור
¶
אני לא בטוח שמישהו יתנגד, אפשר אחר כך לבוא ולדבר על זה אבל אין ספק שכולנו מסכימים על האקדמיה הלאומיות למדעים שכתובה פה ראשונה.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
רק אגיד שהמהות של הוועדה הזאת היא לתת את חוות הדעת העצמאית והבלתי תלויה. לגבי מי יגבש את זה וגם יש פה רשימה של דיסציפלינות שהגענו אליהן אחרי מספר דיונים מעמיקים בין משרדי הממשלה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אסיים לקרוא את הסעיף.
(ב) האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בשיתוף המועצה להשכלה גבוהה והוועדה לתכנון ותקצוב של המועצה להשכלה גבוהה, תגבש רשימת מועמדים שמתוכה ימונו חברי ועדת המומחים, ותציג לשר את רשימת המועמדים שגיבשה כאמור; רשימת המועמדים תכלול מועמדים בעלי מומחיות אקדמית בתחומים האלה, ובלבד שלגבי כל תחום ייכללו ברשימה שלושה מועמדים בעלי מומחיות אקדמית בתחום האמור, לפחות: בריאות, כלכלה, אנרגיה, סביבה, חקלאות, הפחתת פליטות גזי חממה, היערכות לשינוי אקלים, תחבורה, תעשייה, פסולת
ד"ר גיל פרואקטור
¶
ישבנו עם משרדי הממשלה השונים וניסינו לחשוב על מה נותנים בסוף חוות דעת. אין ספק שיש פה מנעד רחב ולא מעט דיסציפלינות שונות שדורשות מומחיות שונה. בתוך הממשלה הסכמנו על התחום האלה ואני חושב שבגדול, הם באמת מייצגים את רוב הנושאים שנוגעים בתוכניות הפחתה וההיערכות.
תמיד אפשר יותר ואגיד יותר מזה. בכל מקרה ועדת המומחים רשאית לזמן מומחים נוספים ולהתייעץ עם מומחים מסוימים, זה ברור אבל אלה דיסציפלינות הליבה שהגענו אליהן בדיונים בין משרדי הממשלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הכוונה במומחיות אקדמית היא שלאנשים האלה יש מומחיות בתחום שלהם אבל עם איזשהו ממשק לסביבה?
ד"ר גיל פרואקטור
¶
המונח אקלים פה הוא מאוד רחב ויש לו פנים שונות. יש לו אקולוגיה וזה מתחבר למושג "סביבה", יש פליטות גזי חממה אבל יש פה גם אנרגיה וגם תשתיות.
היו"ר יעקב אשר
¶
קיבלתי תשובה. זה לא התפקיד שלנו להיות - - - אני שואל שאלה. פרופ' טל, תקשיב לי. בסעיף (ב) כתוב " האקדמיה הלאומית הישראלית למדעים, בשיתוף", הדיקנים הם האנשים המקצועיים יותר בעניין הזה, נכון?
היו"ר יעקב אשר
¶
בלי ות"ת והשכלה גבוהה, היא תגבש רשימת מועמדים שמתוכה ימונו המומחים לפי הדיסציפלינות.
פרופ' אלון טל
¶
אני חושב שהמונח הנכון יהיה רקטורים מכיוון שבאוניברסיטה יש לפעמים 20 או 25 דיקנים אבל יש רקטור אחד שמייצג את כל החוגים. זה הרבה יותר טוב - - -
פרופ' אלון טל
¶
אדוני היושב-ראש, לדעתי הבעיה היא הדיסציפלינות. 41% מהפליטות שאנחנו רוצים לצמצמם קשורות בהתנהגות של בני אדם והחלטות שכל אחד ואחד מקבל כמו איזה רכב לקנות, איזה בית לבנות וכולי.
אני תוהה מדוע הצלחתם לגבש רשימה בלי כמעט אף אחד ממדעי החברה או ההתנהגות? כלומר, יש כלכל אבל עם כל הכבוד, הייתי רוצה לראות לפחות פתח למי שמבין קצת באופן שבו אנשים מקבלים החלטות. בסופו של דבר, מדובר על המלצות למדיניות ומדיניות אמורה להשפיע על התנהגות.
פרופ' אלון טל
¶
לא, אני מדבר על סוציולוגיה, פסיכולוגיה ואני חושב שאפשר להגיד מדעי החברה באופן כללי. רק שתבין, יש תוכנית חדשה של מדעי החברה ואקלים שפתחו לפני שנה באוניברסיטת תל אביב. אנשים עושים על זה תואר ולכן אני הייתי - - -
נטע דרורי
¶
כמו לגבי כל הערה אחרת או לפחות חלק מההערות האחרות שעולות, אנחנו מוכנים לבחון את ההערה הזאת.
עידו מור
¶
רגע, נדייק. אנחנו סבורים שלא צריך. התיקון הזה הוא תיקון שלא נדרש, בעיינינו. יש כאן את כל הדיסציפלינות המשמעותיות שמשפיעות.
עידו מור
¶
קודם כול, בוודאי שפסולת זאת דיסציפלינה. אפילו יש מכון מחקר של הטכניון שעוסק בפסולת בצורה די תכופה והיא אחד מהמרכיבים המשמעותיים בהשפעה על הסביבה.
פרופ' אלון טל
¶
פסולת היא בעיה סביבתית, היא לא דיסציפלינה. דיסציפלינה זה איך אתה ניגש לזה. יש פיזיקה, יש כימיה, יש ביולוגיה וכולי. אני חושב שלקחתם את הבעיות והפכתם אותן לדיסציפלינות ואני חושב שזה לא נכון.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני מנסה לחשוב איתכם בכל רם. בסך הכול, כלכלה וכל הדברים האלה הם מדעי החברה כי זאת החברה אבל יכול להיות שדווקא להוסיף גוף שמתכלל את מדעי ההתנהגות או משהו מסוג כזה יכול להיות כמו נותן שירות לתוך כל הדיסציפלינות האלו. זאת נקודה אחת.
נקודה השנייה היא שאני מזכיר לכם שדיברנו על טכנולוגיות סביבתיות או אנרגיות סביבתיות. אולי מישהו מהתחום של טכנולוגיות חדשניות צריך גם כן להיות כאן בתוך העניין הזה. אני לא זוכר מה ענית לי בזמנו.
בר רוזוב
¶
תודה, אדוני. בר רוזוב, אדם טבע ודין. אנחנו מציעים שהשר גם ימנה מומחים מתוך רשימת מועמדים שייבחרו ברוב קולות על ידי הגופים הציבוריים שעניינם בשמירת איכות הסביבה. זה מאוד חשוב לעניין הזה כי יש הרבה מומחים שמכחישים אקלים.
חשוב שיהיה איזשהו שיתוף. אם זה לא נעשה ברוב קולות אז בשיתוף של הגופים הציבוריים שעניינם בשמירת איכות הסביבה. זה מופיע בחקיקה אבל רק אציין שאלה חיים וסביבה, אדם, טבע ודין והחברה להגנת הטבע.
בר רוזוב
¶
לא, אני אומרת שגם הגופים הסביבתיים שעניינם שמירה על איכות הסביבה, צריכים לגבש את המועמדים.
היו"ר יעקב אשר
¶
את רוצה לומר עוד משהו? לא. את גם ביקשת רשות דיבור? כן. תציגי את עצמך כי אני זוכר אבל הפרוטוקול לא.
הגר שחטר
¶
הגר שחטר מהאגודה לזכויות האזרח. יש לי שני דברים קצרים. דבר ראשון שאנחנו קצת חוששים לגביו זה שבסוף, השר הוא כן זה שממנה. כלומר, בוועדה הזאת המינוי הוא כן פוליטי בסוף. יכול להגיע שר שהוא מכחיש אקלים ולייצר ועדת מומחים שתוציא את התוצרים שמתאימים לעמדות שלו.
השאלה היא אם אפשר לייצר איזשהו מנגנון מינוי שמפריד את זה מהשר. למשל, מנגנון המינוי ברשות השידור שבו השר ממנה שופט והשופט ממנה. צריך שיהיה איזשהו חסם בין השר למינוי הוועדה שאמורה להיות מקצועית.
הגר שחטר
¶
הנושא השני הוא שאנחנו חושבים שצריך להיות חבר בוועדה שיש לו מומחיות לזכויות אדם, זכויות מיעוטים או רווחה. מבחינתנו, זה יהיה הכי טוב אם זה יהיה נציג של הרווחה שיוכל להביא את התחום של צדק אקלימי כדי שיישקל על ידי ועדת המומחים ושהוא יהיה חלק מהמומחים שחייבים להיות.
ד"ר תמרה לב
¶
בקצרה, אני חושבת שכבוד היו"ר הציע בתחילת הדיון הזה שהשר ימנע על פי המלצת האקדמיה הלאומית למדעים רשימה ואני חושבת שזה מכיוון - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני דיברתי על זה שאני לא חושב שזה צריך להיות הגופים מל"ג וות"ת והיועצת המשפטית גם אמרה את זה.
ד"ר תמרה לב
¶
לפעמים צריך גם להסכים. דבר שני, רציתי לשאול מה הרציונל של החלוקה בין השבעה לחמישה. ניסיתי לפצח את הדבר הזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סעיף (ג) הוא לגבי המינוי.
(ג) אלה הם חברי ועדת המומחים שימנה השר באישור הממשלה, מתוך רשימת המועמדים כאמור בסעיף קטן (ב):
(1) שבעה חברים בעלי מומחיות אקדמית באחד משבעת התחומים האלה: בריאות, כלכלה, אנרגיה, סביבה, חקלאות, הפחתת פליטות גזי חממה, והיערכות לשינוי אקלים, ובלבד שמכל תחום ימונה חבר אחד;
(2) חמישה חברים בעלי מומחיות אקדמית באחד משבעת התחומים האלה, לפי בחירת השר: תחבורה, תעשיה, פסולת, תעסוקה, תכנון, תשתיות ואקולוגיה, ובלבד שלא ימונו חברים בעלי מומחיות באותו תחום.
עידו מור
¶
הפער ביניהם זה המספר. הפער בין סעיף (1) לסעיף (2) זה שסעיף (1) מדבר על דיסציפלינות שבכל אחת מהן, חובה שיהיה נציג ולעומת זאת בסעיף (2) השר יכול לבחור מבין הדיסציפלינות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם נחליט שאנחנו רוצים להכניס גם מדעי חברה או רווחה אז המספר 12 הוא לא קדוש. זה לא 12 כנגד 12 שבטי ישראל.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא. לא עכשיו. אני אומר עוד פעם, אל תתנו לי תשובה עכשיו אבל אם תחליטו שיש צורך בזה אז המספר 12 הוא לא מקודש. לא מפריע לי שבוועדת מומחים זה גם יהיה 14 או 15 בסך הכול כי אני מקווה שבוועדת מומחים זה פחות עניין של ייצוג של איזו אוניברסיטה. אני מאוד מקווה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אומר דבר אחד. אם תחליטו שיש צורך בדיסציפלינה נוספת אז שהמספר לא יהיה מה שיעצור בעדכם.
ג'וני
¶
היי, קוראים לי ג'וני ואני מהסתדרות העובדים הכללית החדשה. לגבי חובת נוכחות של נציג מהתעסוקה בסעיף 32(ג)(2). למרות שהוצע שיהיה נציג, אין בחובת השר למנות אותו ואנחנו רואים בזה דווקא כחובה בגלל ההשפעות - - -
ג'וני
¶
כן. אנחנו רואים חשיבות עליונה בכך שיהיה מומחה בתעסוקה בוועדה הזאת בגלל ההשפעות המרחיקות לכת של משבר האקלים על התעסוקה.
ניר קנטור
¶
ניר קנטור מהתאחדות התעשיינים. אני מתנגד להצעה של הירוקים על כך שהם ימנו את הנציגים אבל אם נותנים להם מעמד כזה אז היינו רוצים גם מעמד לתעשייה. גם לנו יש מה להגיד בהקשר של מומחים.
ניר קנטור
¶
דרך אגב, אנחנו ירוקים לא פחות אבל ההבדל העיקרי הוא שאנחנו מיישמים. אנחנו לא מכחישי אקלים.
יוני ספיר
¶
יוני ספיר. אני רוצה להתייחס לדברים של אדוני שעולים כבר בפעם השנייה. גם בישיבה הקודמת העלאת את הנושא של חדשנות אקלים וטכנולוגיות אקלים. לטעמי, זאת הערה מרכזית שהיא חשובה מאוד.
יוני ספיר
¶
אני רק רוצה להציע שנציג של רשות החדשנות יהיה חבר במועצת האקלים וזה ייתן מענה טוב. בסופו של דבר, ישראל מתהדרת כלפי העולם בעיקר בחדשנות האקלימית. היא טוענת שהיא פולטת קטנה יחסית לעולם וזאת תרומתה הגדולה.
היו"ר יעקב אשר
¶
תרשמו את הדבר הזה. אני אומר לאוצר כי אף אחד לא שומע בארבע עיינים. הקטע של חדשנות זה לא רק החלק שיכול למנוע, לטפל בעניין ולהגיע נכון יותר ליעדים אלא זה גם מנוף כלכלי לעתיד כי בסוף, אם הדברים של החדשנות יקבלו בוסט מהמדינה הם יהפכו מחר גם למקור הכנסה של המדינה מבחינת היותנו אור לגויים. לכן, אני חושב שאתם צריכים לקחת את זה בחשבון באמת.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני מבקש מערוץ הכנסת את המקטע הזה כדי להשמיע לך אותו בדיוני התקציב כי אני חושב שבתקציב הנוכחי יש עוד קיצוץ ברשות הישראלית לחדשנות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אזכיר לך. הלאה. עוד מישהו? תומר. הוא תפס את המשבצת של האחרון והוא עושה את זה יפה. לא, יש חביב נוסף אחריך. תדבר, תומר.
תומר גרטל
¶
זה יהיה קצר. אנחנו מסכימים לגבי הות"ת והמל"ג, הם באמת לא רלוונטיים. לגבי המומחיות בתחומי סביבה, בגלל שהנושאים האלה מאוד רחבים, אנחנו דווקא כן רואים חשיבות בכך שיהיה מומחיות בתחומי סביבה.
לא כל מי שמבין בתחבורה או בתעסוקה מבין גם בסביבה. זאת מומחיות שהיא ספציפית וגם המומחים באקדמיה הם ספציפית על הנושא הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן אבל בסופו של דבר, הנושאים שם צריכים להיות מיוצגים בתחבורה כמהותה כתחבורה ולא במהותה כאקלימית.
תומר גרטל
¶
אבהיר לך למה אני חושב ככה. בסוף, מועצת המומחים אמורה לדמות גוף בין לאומי שקיים היום שנקרא IPCC וזה מועצת אקלים של מדענים של האו"ם. כל מדעני האקלים של האו"ם שהתפקיד שלהם הוא לפקח על הפעולות שהמדינות החברות בהן עושות, הם מדעני אקלים בעלי מומחיות בתחום האקלים. הניסיון הוא לעשות IPCC ישראלי ובגלל זה המומחיות שלהם חייבת להיות בתחומי הסביבה.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
אני רוצה להתייחס לזה. חייבים שתהיה מומחיות בכל אחד מהתחומים. לדוגמה, תחבורה לא חייב להיות בסביבה ואני אסביר למה. הפחתת הפליטות בתחום התחבורה היא תוצאה של פעולות שהרבה פעמים נעשות בלי קשר לסביבה בכלל.
לדוגמה, מומחיות בהסעת המונים, מומחיות בהפחתת הצורך בנסועה מלכתחילה או פיתוח של תחבורה ציבורית. לכן, אני לא מסכים שכל מומחה חייב להיות עם שני כובעים, גם סביבה וגם תחבורה או אנרגיה.
לדוגמה, בתחום האנרגיה זה מספיק שהוא מבין בתחום של אנרגיות מתחדשות, התייעלות אנרגטית או ייצור מבוסס חדשות טכנולוגית כמו מימן. הוא לא צריך להיות עם כובע סביבתי. הכובע הסביבתי הוא פועל יוצא של המומחיות שהוא מביא לשולחן.
אנחנו מדברים פה על תוכנית מאוד רחבה שנוגעת בתחבורה עם תוכנית פיתוח לתחבורה ולצמצום הנסועה או לחשמול שלה. אני לא חושב שצריך את הכובע הסביבתי כי זה יגביל אותנו מבחינת מאגר המומחים שאנחנו רוצים להביא.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים, אני באמת לא רוצה לפתח את זה. הייתי נותן לך הרצאה שלמה ובהזדמנות אני אתן לך. כשאתה צריך לקבל החלטות, אתה צריך לשמוע את ההשפעות על הסביבה ואתה לוקח מישהו שכל המבט שלו נסחף לכיוון מסוים אז אתה לא תגיע אף פעם להחלטות נכונות.
בסוף, אתה צריך לנהל מדינה שצריכה תחבורה ודברים אחרים. זה נכון שזה יכול להביא להתנגשויות בדברים מסוימים אבל בסוף, כל זה מתכנס לצורך משהו מסוים. אם כולם יהיו אומרי הן למשהו מסוים אז לא יהיה כלום. לא יהיה כלום, זה האויב של הטוב במלוא התגלמותו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
הנשיאה הקודמת – אני חושב – של המועצה הלאומית למדעים לימדה אותי משפטים. היא משפטנית וקוראים לה פרופ' נילי כהן. בתור אדם שיש לו כמה תארים במשפטים אז אני יודע מה היכולת של אדם ממדעי הרוח וגם ממדעי החברה, כמו שהמחיש פרופ' טל, לשבת בתוך ועדת המומחים הזאת ולסייע גם בדפוסי התנהגות, גם בשיטות רגולטוריות וגם בצדק חלוקה. אלו כל הנושאים שמדברים על התנהגויות אנושיות וזה חייב להיות, גם מדעי הרוח וגם מדעי החברה.
דבר שני, זה לא יכול להיות שבמועצה הזאת לא ישב אדם שתחום המומחיות שלו הוא תכנון ותחבורה. אלו שני נושאים שהם קריטיים להפחתת פליטות ולהיערכות למשבר האקלים. אי-אפשר - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
בסעיף (ג)(2) זה אומר שבאחד מששת המומחים האלה לא יהיה מומחה אז או שתגדילו את זה באחד ותוודאו שבאחד מהתחומים האלה - - - יכול להיות שבמועצה הזאת לא יהיה אדם שהוא ממומחה בתכנון.
אדוני, חשש נוסף שיש לי הוא שישבו סביב שולחן ועדת המומחים 12 מומחים ולא מומחית אחת. לכן, אני מבקש לקבוע סעיף של שוויון מגדרי כדי שלא פחות משש נשים שהן מומחיות בתחומים האלה יבחרו. אני חושב שלא יכול להיות שולחן כזה שבו יושבים רק גברים ומחליטים. צריך להיות שווין מגדרי בהקשר הזה, בוודאי כשמדובר ב-2024.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, תבחנו את זה בהיבט אחר. זאת לא בחינה אישית שלכם לעניין הזה אלא מה מקובל בוועדות מומחים כאלה, מה חל על זה ומה לא חל על זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, אתה אפילו לא יודע מה המשמעות של מה שאני אומר. אני אומר, "אם זה מקובל" כי בסוף, זאת צריכה להיות מומחיות. אם האקדמיה יבוא ויגידו שכרגע המומחים הם - - -
נגיד שהיה הפוך, אני גם לא רוצה שיקרה מצב שבו לא יהיה גבר אחד בעניין. לכן, אני לא מביע דעה בעניין הזה. אני בעד אבל אני אומר, אנא תתייחסו לזה. אני מתאר לעצמי שיש עוד ועדות מומחים למיניהן בארץ ובעולם אז תתייחסו למה חל על הדבר הזה ומה לא. זה הכול.
נטע דרורי
¶
הכוונה שלי הייתה שאנחנו נבחן את הנושא של הייצוג ההולם המקובל בהסדרים האלה ואנחנו נתייחס לזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא צריך לחזור על זה. די, כולם הבינו. אני בעד, מה אתה עוד רוצה שיקרה? שנפצח פה בריקוד? לא.
היו"ר יעקב אשר
¶
אמרנו להם "תחשבו. חבר'ה, סבלנות. תתנו להם את הזמן. אני יוצא מנקודת ההנחה שהדיונים כאן אמורים להפרות גם אצלם את החשיבה ולכן אני רוצה לסיים את זה, כדי לתת להם את הקול ולתת להם לעשות את העבודה. אנחנו ניתן להם כמה ימים ואז נחזור להיפגש כשנהיה יותר חכמים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סייג למינוי חבר ועדת מומחים
33.
לא ימונה לחבר ועדת המומחים מי שהורשע בעבירה פלילית או בעבירת משמעת
רגע, משמעת היה גם שם?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שמפאת מהותה, חומרתה או נסיבותיה אין הוא ראוי לכהן כחבר ועדת המומחים, או שהוגש נגדו כתב אישום או קובלנה בעבירה כאמור וטרם ניתן פסק דין סופי בעניינו.
היו"ר יעקב אשר
¶
מה עם ניגוד עניינים במומחים, אין? אני שואל, אני לא מבין. אני לא מומחה וגם אין לי פה כרגע ניגוד עניינים אז אני שואל את השאלה הזאת. האם לא יכול להיות מומחה שמייעץ לחברות מסוימות וזה יכול להיות ניגוד עניינים?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אשמח להעיר הערה. לגבי סעיף 33, אשמח גם להתייחסות לעניין כתב האישום שתתייחס גם לחבר המועצה שיש נגדו כתב אישום.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תפקידי ועדת המומחים
34.
(א) אלה תפקידי ועדת המומחים:
(1) הגשת חוות דעתה לשר לעניין התוכנית הלאומית להפחתה כאמור בסעיף 5(ד)(3) ולעניין התוכנית הלאומית להיערכות כאמור בסעיף 15(ג)(3), ופרסום חוות הדעת האמורות לציבור;
(2) הגשת חוות דעת למועצת האקלים ולוועדת הפנים והסביבה
זה צריך להיות "והגנת הסביבה".
בעניין הדוח השנתי בדבר יישום התוכנית הלאומית להפחתה שהגיש השר כאמור בסעיף, 6 ופרסום חוות הדעת האמורה לציבור; חוות הדעת תוגש לא יאוחר מיום 31 במרץ שלאחר מועד הגשת הדוח השנתי האמור;
(3) הגשת חוות דעת למועצת האקלים ולוועדת הפנים והסביבה בעניין הדוח המרכז בדבר יישום התוכנית הלאומית להיערכות, כאמור בסעיף 18(ב); חוות הדעת תוגש לא יאוחר מיום 31 במרץ שלאחר מועד הגשת הדוח המרכז לממשלה, כאמור באותו סעיף קטן;
(4) סיוע למועצת האקלים ולמשרדי הממשלה בהבנת המשמעויות וההשלכות של תרחישי ייחוס אקלימיים, וההיערכות אליהם; לעניין זה "תרחיש ייחוס אקלימי" – כהגדרתו בסעיף 24(2);
יש צורך שאני אחזור לסעיף ייחוס אקלימי? אתם זוכרים מה זה?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה היה הערכת סיכון אקלימי אבל זה לא משנה.
(5) ביצוע מחקר שאינו אקדמי, ובכלל זה סקירת דוחות ומידע, ניתוח נתונים, היוועצות במומחים שונים מישראל ומהעולם וכתיבת דוחות, בנושאים הנוגעים לתחום פעולתה;
(6) דיון בכל עניין אחר שוועדת המומחים סברה כי נדרש לשם ביצוע תפקידיה.
(ב) לשם ביצוע תפקידיה רשאית ועדת המומחים להיוועץ במומחים שאינם חברי הוועדה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
דווקא את התפקידים הייתי שמה בנפרד מכל ההתנהלות שלה.
עצמאות ועדת המומחים
35.
ועדת המומחים תפעל מתוך עצמאות ואי־תלות, וחבריה יפעילו את שיקול דעתם על בסיס אמות מידה מקצועיות ובלתי תלויות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה ההתייחסות לניגוד עניינים, לפי מה שאני מבינה.
החלת הוראות
36.
(א) ההוראות לפי סעיפים 25, 26 למעט סעיף קטן (א)(2), 29 ו-30, לעניין תקופת כהונה והפסקת כהונה לפני תום תקופת כהונה, החלת דינים וניגוד עניינים, החלים על חבר מועצת האקלים, יחולו על חבר ועדת המומחים, בשינויים המחויבים ובשינויים אלה:
זה החלה מהמועצה.
(1) יקראו את סעיף 26(ה) כך שבו, במקום "בהתאם להוראות סעיף 22" יבוא "בהתאם להוראות סעיף 32";
(2) יקראו את סעיף 30(ה) כך שבו, במקום "לפי סעיף 22" יבוא "לפי סעיף 32";
אולי נחזור לזה.
(ב) הוראות סעיף 27 לעניין תוקף פעולות מועצת האקלים יחולו, בשינויים המחויבים, לעניין תוקף פעולות ועדת המומחים.
סדרי עבודת ועדת המומחים
37.
(א) ועדת המומחים תבחר מקרב חבריה את יושב הראש.
(ב) ועדת המומחים תקבע את דרכי עבודתה וסדרי דיוניה אם לא נקבעו לפי חוק זה; דרכי עבודת ועדת המומחים וסדרי דיוניה יפורסמו באתר האינטרנט של ועדת המומחים.
תקציב ועדת המומחים
38.
תקציב ועדת המומחים ייקבע לתקופה של ארבע שנים, וימומן במסגרת הקצאה לתחום פעולה נפרד – "ועדת מומחים חוק האקלים" בסעיף תקציב המשרד להגנת הסביבה בחוק תקציב שנתי; התקציב ישמש, בין השאר, לצורך גמול למומחים נוספים ככל שיידרשו לוועדת המומחים מזמן לזמן לצורך מילוי תפקידה; בסעיף זה, "סעיף תקציב" ו"תחום פעולה" – כהגדרתם בחוק תקציב שנתי, כמשמעותו בחוק יסודות התקציב.
נטע, אולי תעשי לנו סדר רגע?
נטע דרורי
¶
בסעיף 33, כמו בסעיף המקביל, אנחנו מדברים על מצב של פסלות אישית לכהונה בגוף ציבורי שאמור - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
למה? תחסוך לאנשים לשבת פה ולשמוע. שאלת את זה כבר מקום אז מה זה משנה עכשיו? למה להביא את זה עוד פעם בשביל שהיא תסביר לך?
היו"ר יעקב אשר
¶
הוא רוצה לשאול אותך למה יושב-ראש ועדת השרים, בקונסטלציה של עכשיו – כי הוא לא מאמין שלפיד יהיה ראש ממשלה בזמן הקרוב – יכול להיות עם כתב אישום.
נטע דרורי
¶
מקובל לבדוק האם יש פסלות אישית לכהונה. לגבי ההסדרים שנוגעים לחברי כנסת ושרים, יש חוק יסוד הממשלה וחוק יסוד הכנסת.
נטע דרורי
¶
לגבי תפקידי ועדת המומחים, יש פה פשוט פירוט של הנושאים שבהם תעסוק ועדת המומחים. הסברנו בכמה קונסטלציות שאנחנו רואים את התפקידים של ועדת המומחים כגורם חיצוני, בלתי תלוי ואקדמי שנועד לתת נקודת מבט נוספת על החלטות שמתקבלות ולהאיר נקודת מבט מהכיוון האקדמי, שאולי לא התחדדו או שאולי התקבלו לגביהן החלטות שונות ממה שהמומחים האקדמיים סוברים.
נטע דרורי
¶
בהחלט יכול להיות מצב שבו ועדת המומחים תסבור שהחלטה מסוימת לגבי התוכנית הלאומית, הכיוון, הדגשים או שהמדיניות שמציעים לאמץ, היא לא נכונה לפי נקודת המבט האקדמית.
זה לגמרי לגיטימי וזה נכון מבחינתנו שתהיה את הבקרה הזאת ואת נקודת המבט הזאת. זה עוד כלי ציבורי בשביל לטייב את קבלת ההחלטות. אני חושבת שהדברים די ברורים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
בתפקידי הוועדה יש בחלק מחוות הדעת יש קציבה של זמן ומועד ובחלק לא. את יכולה להסביר את הרציונל? נניח, הגשת חוות דעתה לשר בעניין התוכנית הלאומית לעומת חוות דעת למועצת האקלים.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
רק אגיד שהעיקרון שחשוב פה הוא שאנחנו רצינו לוודא שלפני שמגישים את התוכנית בגרסה הסופית שלה לאישור הממשלה, היא עברה את הביקורת הזאת של המדענים.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
כן. בסעיף 34(א)(2) כתוב "חוות דעת למועצת האקלים, לא יאוחר מ-31 במרס שלאחר מועד הגשת הדוח השנתי" אז אולי שזה יהיה גם פה? את מבינה את מה שאני אומרת?
נטע דרורי
¶
אנחנו נבדוק אם באמת יש איזשהו צורך להבהרה. אני חייבת להגיד שהדברים כן נראים לי די ברורים.
נטע דרורי
¶
אני חושבת שהרעיון הוא די ברור וזה שהכוונה היא שחוות הדעת תינתן בלוח זמנים שיאפשר לקחת את הדברים בחשבון בעת קבלת ההחלטה הסופית. לגבי סעיף 35, אני חושבת שכבר דיברנו על החשיבות של העצמאות ואי-התלות.
בסעיף 36 יש הפנייה לסוגיית ניגוד העניינים האישי וזה מנוסח בצורה שאפילו אני קצת התבלבלתי ולא הבנתי למה בדיוק הכוונה אבל הכוונה היא שברמה של ניגוד עניינים אישי, ככול שהוא מתקיים, אז הסעיפים האלה רלוונטיים גם בוועדת המומחים כמו שהם רלוונטיים במועצת האקלים.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לגבי סעיף 35 על עצמאות ועדת המומחים, בהתייחס לסעיף שנוגע לתקציב הפעילות של ועדת המומחים - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני רוצה שהיא תסביר איך העצמאות ואי-התלות של חברי הוועדה באות לידי ביטוי אם התקציב נקבע על ידי השר.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
בחוק אחר, בוועדת קרן העושר, כתוב שהממשלה תגיש תקציב שבו היא תיקבע כמה כספים הולכים להשקעות במו"פ ואנרגיות מתחדשות. השנה הגיע תקציב שחולק ובו ננקבו הסכומים האלה. נכתב אפס, אפס לאנרגיות מתחדשות ואפס למו"פ.
כשאני קורא שיהיה תקצוב או שצריך לתקצב אבל לא כתוב כמה אז זה מראה לי שיכול להיות שהתקציב יהיה אפס. כן, פרופ' טל.
פרופ' אלון טל
¶
אני רוצה להוסיף. אדוני היושב-ראש, הקימו לפני כשנה ועדת מומחים לנושא האדפטציה באקדמיה הלאומית ואני במקרה חבר בוועדה הזאת. אני חייב לציין שזה עובד יפה. למה זה עובד יפה? כי האקדמיה עצמאית.
לכן, אני הסכמתי מאוד עם מה שאמרת ואפילו לא חזרתי על זה אבל אני שואל פה משהו. נטע, אם יש לך מודל מוצלח כי בזמנו, המדענית הראשית הקימה במסגרת האקדמיה ועדת מומחים בנושא אדפטציה אז למה לא לתת לאקדמיה להמשיך?
באמת יש תסריט אפשרי שבו תבוא הוועדה, תגיד דברים חריפים מאוד למשרד והשר או השרה יגידו "אתם יודעים מה? אפס תקציב", בדיוק כמו שאמר יוראי. זה לא תסריט דמיוני, לייבש ועדה שכזאת. מצידי, שהתקציב יבוא מהמשרד אבל אם תעבירו את עצם ההתנהלות - - -
ד"ר גיל פרואקטור
¶
אם יש מקום לשנות או להבהיר אז נוכל לבחון את זה אבל רק אומר שמה שניסנו לעשות זה - - -
ד"ר גיל פרואקטור
¶
נכון. בסדר, אני רק אגיד את הרציונל ככול שאני מבין אותו, לפחות. אומר את זה בצורה הכי ברורה, המטרה שלנו היא שזאת תהיה ועדה אמיתית, בלתי תלוי ושיהיה לה תקציב מהמשרד לארבע שנים. זה לא מתחדש כל שנה אלא מראש זה לארבע שנים. המטרה היא שזה ייתן - - -
עידו מור
¶
אני אתייחס. יש שאלה של עצמאות בתקציב. מה שעושים בדרך כלל במקומות דומים לזה זה שקובעים שהתקציב ייקבע בתקנה ייעודית או בתוכנית בחוק התקציב ואז יש לכנסת בקרה ישירה וזה לא נמצא בתוך תקציב המשרד.
אין מה לעשות, עדיין תמיד כשהכנסת מאשרת את התקציב היא יכולה לקבוע אפס והיא יכולה לקבוע סכום אחר. זה משהו שאולי אפשר לבחון לעשות אותו אבל זה עדיין יהיה תוכנית בתוך הסעיף של המשרד להגנת הסביבה, ככול הנראה.
היו"ר יעקב אשר
¶
או-קיי, אני מבקש עד כמה שיכולים לתת לך - - - אגיד לך מה ההנחיות. אני לא רוצה לעשות דברים שאנחנו לא יודעים לעשות ושלא עשינו אותם עד היום. יש הרבה רעיונות נהדרים. אני חושב שעצם זה שהבאתם סעיף בעצמכם ואתה אפילו לא מניד עפעף כשקוראים את זה שזה סעיף שמחייב לארבע שנים זה מראה התייחסות רצינית לעניין פה.
יכול להיות שבאיזשהו זמן מסוים, נהפוך פה למקום לא רציני לגמרי, היום אנחנו חצי רציניים. אם האקדמיה תרצה לתרום את ועדת המומחים על חשבונה – זה בעצם מה שאתה הצעת, פרופ' טל – אז יכול להיות שמשרד האוצר אפילו ישלח להם זר פרחים לצורך העניין הזה ובוודאי שאני לא מתנגד.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני שואל מה המשמעות של סעיף 35. בואו נמחק את סעיף 35, אם אין לזה משמעות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
לא. מה זה אומר שוועדת המומחים תפעל מתוך עצמאות ואי-תלות? מה זה אומר אם השר ממנה אותם והשר מתקצב אותם.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
לא, רגע. מה זאת אומרת, השר ממנה? האקדמיה הלאומית למדעים מעבירה את הטיפול שלה - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני לא מתנגד לזה שהשר ימנה אבל אני שואל מה המשמעות של הסעיף הזה. מה המשמעות שלו? מה זה אומר?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
מי שממנה אותם זה גם מי שמתקצב אותם. אני אומר לכם על חוק של ועדת העושר באופן ספציפי. חבר הכנסת גפני חוקק אותו ונכתב שהממשלה תצטרך להגדיר כמה כסף היא נותנת לאנרגיות מתחדשות, למו"פ של אנרגיות מתחדשות ולעידוד תעסוקה בנגב. לפני שנה וחצי, הביאו לראשונה את תקציב החלוקה ונכתב אפס בעידוד תעסוקה, אפס באנרגיות מתחדשות ואפס במו"פ של אנרגיות מתחדשות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
זה חשוב מאוד אבל אין לזה קשר למה שכתב המחוקק. לכן אני אומר שאם לסעיף 35 אין משמעות אז בואו נמחק אותו.
יוני ספיר
¶
כן. גיל אמר שהכוונה שלו היא שהוועדה תהיה עצמאית ובלתי תלויה אבל אני חושב שבעצם ההגדרה שהשר ממנה אותה, גם אם ממליצים עליה אחרים - - -
יוני ספיר
¶
פתרון שיכול להיות זה שגוף חיצוני ימנה, כמו האקדמיה הלאומית למדעים או שתהיה ועדת מינויים ותהיה הגדרה מאוד ברורה של איך ממנים אותה. זה לא משנה אם זו הממשל הזאת, ממשלה אחרת או הממשלה הבאה.
מטי צרפתי הרכבי (יש עתיד)
¶
גיל ונטע, בתפקידי הוועדה רשום חוות דעת לשר בעניין התוכנית הלאומית ופרסום חוות הדעת לציבור. איפה מפרסמים? באתר המשרד? ואותה עניין לגבי חוות דעת למועצת האקלים, ופרסום חוות הדעת האמורה לציבור. איפה מפרסמים?
על חוות דעת לעניין הדו"ח המרכז בדבר יישום התוכנית לא כתוב שזה יפורסם לציבור. אני חושבת שכל הדו"חות האלה וכל חוות הדעת האלה צריכים להיות מפורסמים בכל תפקידי המועצה, גם מחקרים והם צריך להיות באיזשהו אתר. נניח, האתר של המשרד להגנת הסביבה.
תומר גרטל
¶
בסעיף 34 על תפקידי ועדת המומחים, אנחנו מבקשים סעיף לוועדה. עד היום, הוועדה חווה את דעתה על התוכנית הלאומית להפחתה ועל התוכנית להיערכות ואנחנו רוצים להוסיף סעיף שקובע שהוועדה לא רק תחווה דעה על התוכנית אלא היא גם תוכל לפקח ולבקר גם את העמידה ביעדים של הממשלה, גם את התכונית להיערכות וגם את התוכנית להפחתה.
כלומר, להקנות לה יותר עצמאות כדי שזה לא רק יהיה חוות דעת על איזו תוכנית מאושרת אלא גם יהיה לה סמכות לערוך מעקב ופיקוח. אם הממשלה לא עומדת ביעדים אז שגוף מדעי עצמאי יגיד שהממשלה לא עומדת ביעדים.
היו"ר יעקב אשר
¶
חברים, שוב אתם – או אנחנו. לא משנה, זה ביחד – מגזימים והולכים למקומות נהדרים. עוד פעם, לא כתוב פה בשום מקום שהם לא יכולים לחוות את דעתם כי הם מומחים. התפקיד של מומחים זה לא להיות המיישמים. הם יכולים להגיד את דעתם.
הם יכולים להגיד "תקשיבו, נתנו לממשלה ואמרנו להם לעשות כך וכך. דובר על זה ועברה תקופה". הם אנשים עצמאיים, אף אחד לא יכול לעשות להם שום דבר. הם יכולים להגיד את דעתם בכל מקום שהוא.
לכן, אני לא רואה טעם בכל נגיעה נוספת בעניין הזה. אפשר להגיע לכך שהם יעשו את לוח הזמנים ויקבעו את זה - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
והם יוכלו להשהות אנשים מתפקידם כי הם מומחים והם יגידו שהשר לא מבין כלום כי הם מומחים. חבר'ה, תפסיקו לחפש את מה שלא קיים.
תומר גרטל
¶
אני אבהיר כי נגעת בנקודה שהיא לא הנקודה שאליה התכוונתי. אני אומר שוועדת המומחים הזאת תוכל לפקח על העמידה ביעדים על ידי הממשלה.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
ב-34(3) רשום שוועדת המומחים מגישה חוות דעת על ההתקדמות ועל דו"חות ההתקדמות ביישום. זאת אומרת, דו"חות ההתקדמות ביישום שהממשלה חייבת להגיש. אם הם מצביעים על פער ביישום של מיטיגציה או אדפטציה אז כתוב בסעיף 34(3) שתהיה חוות דעת על זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אולי צריך להבהיר את זה ש-34(3) מדבר על הדו"חות שכל משרד מגיש לשר להגנת הסביבה על איך הוא יישם את זה אצלו ועל זה מגישים חוות דעת.
תומר גרטל
¶
לא על זה אני מדבר. הסעיף נותן מענה אבל אני רק רוצה לדייק. הוא לא נותן מענה לגבי היעדים. כלומר, ועדת המומחים הזאת חווה את דעתה - - -
תומר גרטל
¶
אתן דוגמה. נניח שהממשלה מאשרת תוכנית להפחתה אבל במקביל, היא רוצה לאשר תוכנית אחרת שיש בה חריגה מהיעדים אז ועדת המומחים יכולה לחוות את דעתה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל כל היישום הוא בשביל לעמוד ביעדים. אם אותם מומחים יראו שלא עומדים ביעדים אז הם יגידו את זה. אתה מכניס את זה כאילו כעוד טבלה. זה עיקר חסר מהספר.
כזה דבר יחייב אותנו עם אנשי אקדמיה. אם הם יראו שלא מתקדמים ביעדים זה יחייב אותם להגיד "אנחנו לא מוציאים יותר דו"חות כי אין לנו איך לעשות בדיקות על היישום אם היעדים לא מתקדמים".
היו"ר יעקב אשר
¶
לא כל דבר אפשר לשבט ולא כל דבר אפשר לתכנן ובטח שלא ועדת מומחים כשאתה אומר להם "את זה מותר לכם להגיד ומשהו אחר אסור לכם להגיד". אני לא רוצה. אם הם יראו שהמדינה לא מתפקדת כמו שצריך אז שיגידו. דווקא הם שכביכול, באים עם ידיים נקיות. הם צריכים להיות אלה שיגידו.
לא מתכנתים כל דבר. יש פה כמה חברי כנסת שכאשר הם באופוזיציה הם מתכנתים כל דבר וכשהם בקואליציה אז הם יוצאים לחופש. הם לא פה כרגע בחדר, בסדר?
היו"ר יעקב אשר
¶
לשון הרע. תלמדו. אם אנחנו נהפוך לשבט אפריקאי שלא הולך לעשות כלום במדינה אז אנחנו נרגיש את זה אבל אם לא אז אתה תגיד לוועדת מומחים תעשו את זה, אתם תהיו אחראים על היישום ואתם תודיעו לשר הזה שהוא לא עשה? חבר'ה, די. סליחה, זה רק בגלל שאני רוצה לשכנע אותך.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא צריך. הם הבינו. אני חושב שגיל אמר את הדברים הנכונים. אם עדיין תראו שיש מסוים שצריך להכווין לגביו אז תכווינו אבל הדברים נאמרו ולא צריך להכביר במילים. על כל תוספת אני יכול להביא לך שש תוספות יותר טובות.
אם מבקר המדינה היה יודע לשים את הפתרונות שלו בהכול אז כבר מזמן לא היה את משרד מבקר המדינה כי כבר לא היה צריך אבל ככה זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יש לי גם שאלה. בסעיף (4) מופיע התפקיד "סיוע למועצת האקלים ולמשרדי הממשלה בהבנת המשמעויות וההשלכות של תרחישי ייחוס אקלימיים, וההיערכות אליהם". הכוונה היא שהמשרדים פונים אליהם?
היו"ר יעקב אשר
¶
הם מייעצים. אני ראיתי בסעיף הזה סעיף סל. המילה "סיוע" אומרת שכשהם ישבו במשרדי הממשלה הם יגידו "חבר'ה, תקשיבו. יש פה ועדת מומחים שהקמנו אז תתייעצו איתם ותשאלו אותם מה שאתם רוצים " וזה יותר טוב מאשר שאתה בא ומחייב. אם משרדי הממשלה לא ירצו - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אפשר לשמוע את ההתייחסות של עידו למה שאני אמרתי? התחלת להתייחס ואז אמרת - - -
עידו מור
¶
קודם כל, העובדה שהשר ממנה כשלעצמה, לא אומרת שזה לא יהיה תלוי. יש הרבה מאוד גופים שגם אם נעשה ועדת מינויים שתמנה אותם, מישהו צריך למנות את הוועדה הזאת. בדרך כלל מה שמייצר חוסר תלות זה שיש תקופת מינוי ואת זה דווקא עשו פה בצורה טובה.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני לא מתנגד לחלק הראשון. אני שואל אותך בשביל למצוא פתרון שלא הופך את המחוקק לבדיחה.
עידו מור
¶
כמובן שאצטרך לעשות שיח בתוך הממשלה אבל אני חושב שהדרך הנכונה ביותר לעשות את זה היא ברגע שמגדירים שזה צריך להופיע מפורשות בתקציב. זה נכון שגם אם זה מופיע מפורשות בתקציב אז הממשלה יכולה להציע אפס אבל לפחות יש עין ציבורית, ביקורתית של הכנסת שיכולה לבחון את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
תוכנית ייעודית ואז זה יותר שומר על העצמאות של התקציב אבל הוא גם אומר לך ביושר שבסוף, יש מדינה שמחליטה על תקשיב ויש ממשלה שיכול להיות שתמחק את הכול. מה אפשר לעשות?
עידו מור
¶
החלופה השנייה של מל"ג או משרד היא ללא קשר עכשיו. זה יעלה אותו דבר אבל זה יכול להיות נכון יותר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני חושב ומקווה שבמשרד – שקוראים לו השר, לצורך העניין – הנושא הזה של הגנת הסביבה ויישום החוק הזה יהפכו להיות לחם חוקו, כשהחוק הזה יעבור. הם לא יוכלו לברוח מזה, גם פקידים שירצו לברוח את זה. אתה לא חשוד בזה שאתה רוצה לברוח מזה וגם לא אחרים ואני חושב שאף אחד מהם לא ירצה לברוח מהעניין הזה.
לכן, אני כן חושב שהמשרד הוא זה שצריך להפעיל, לעמוד מול האקדמיה בעניין הזה, לממן את ולעשות את זה. הוא בעצם היועץ למשרד ואסור להפקיר את זה לזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
יצטרכו הרבה מאוד רפרנטים. אנחנו נגיע לזה באיזה - - - בטח לא בתקציב המדינה כמו שהוא נראה עכשיו. יש עוד הערות בעניין הזה? אנחנו נצא להפסקה של קצת יותר מעשר דקות.
יוני ספיר
¶
כן. בדיון הקודם דיברנו הרבה על הערכת סיכון אקלימית, מה ייכלל, מה לא ייכלל, תוכניות פרטיות ותוכניות ממשלתיות.
יוני ספיר
¶
אני הייתי רוצה לבקש שוועדת המומחים תיתן דעתה על הערכות הסיכון האקלימיות וגם על כל מה שנותר מחוץ להגדרה בחוק ומשפיע מאוד אקלימית. הייתי שמח מאוד שזה יהיה בהגדרה של ועדת המומחים.
היו"ר יעקב אשר
¶
האם זה סתם מכניס סרבול לעניין? האם זה עוצר או מפנה את הכיוון של ועדת המומחים לאחור במקום קדימה?
ד"ר גיל פרואקטור
¶
אגיד דבר כזה, יש היגיון אבל אני חושב שהקו המנחה הוא לא לעכב את התהליך ומהרגע שהחוק מאושר, יש 12 חודשים לסיים את ההערכת סיכון אקלימית. אנחנו רוצים לסיים את כל הדבר הזה כמה שיותר מהר ולהביא את זה לאישור הממשלה אז לא הייתי רוצה להכניס משהו שעכשיו יעכב את הערכת הסיכון האקלימית. המטרה היא שתהיה הערכת סיכון אקלימית בתוקף, כמה שיותר מהר, במתודולוגיה שהממשלה תצביע ותאשר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם כי הטלת את זה על מועצת האקלים, אתה זוכר? מועצת האקלים אמורה לעזור לכם בערכת סיכונים.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
בסדר אבל פה זה משהו שונה. פה זו ועדת מומחים אקדמית אז עד שהיא תתכנס ועד שהיא תקום - - - פה יש לה רק 12 חודשים ואנחנו לא רוצים לעכב את הדבר זה כי הערכת סיכון אקלימית זה מאוד חשוב.
פרופ' אלון טל
¶
אני חושב שאפשר להגביל את זה בזמן. בסך הכול, מועצת האקלים זה לא גוף שיבקר את הייחוס ואת כל הדברים האלה. המומחים עשויים לשפר את זה אז תגידו שייגשו את זה תוך חודש ימים.
היו"ר יעקב אשר
¶
בזמן מסוים, אחרי שדברים כבר רצים קדימה, תמיד אפשר לחשוב ולדון עוד פעם בהערכה אקלימית כזאת ולתקן אותה תוך כדי תנועה. אני חושב שמה שאמר עכשיו גיל הוא כל כך חשוב בגלל שככול שנשים לעצמנו עוד מחסום ועוד מחסום אז המחסומים ינצחו.
גם במרוץ משוכות יש מספר מסוים של משוכות ששמים לרצים, לא בלי סוף כי אחרת לא נגיע לסוף. בגלל האויב של הטוב יותר, שיהיה הכי טוב ויעבור את כל המומחים, אנחנו לא נתחיל את התהליך ולא נתקדם בתהליך. לכן, זה נורא מסוכן להציע הצעות שהן לא תמיד - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני כן אומר שאפשר לאפשר לממשלה לבקש עוד חוות דעת מלמעלה, שאתם אפילו תגדירו אותו. הם יגידו "תנו לנו תוך שבועיים חוות דעת כזאת. אם תצליחו אז תצליחו ואם לא תצליחו אז אל תביאו".
יוני ספיר
¶
אני מסכים אבל אם בסופו של יום, חוק האקלים לא יביא למסלול של הפחתת פליטות במדינת ישראל אז מה הואילו חכמים בתקנתם?
היו"ר יעקב אשר
¶
זה מובן ותעזוב כבר את המיקרופון כי אתה קשור אליו יותר מידי בזמן האחרון. אנחנו נצא עכשיו להפסקה עד 16:15.
(הישיבה נפסקה בשעה 15:30 ונתחדשה בשעה 16:15.)
היו"ר יעקב אשר
¶
אולי לפני שתקריאי על המכון, מישהו יסביר לי למה זה נחוץ ואיפה מקומו בתוך כל ההיררכיה הזאת?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סימן ד': מכון האקלים והסביבה
הקמת מכון אקלים וסביבה
39.
(1) מוקם בזה במשרד להגנת הסביבה, מכון אקלים וסביבה, אשר יפעל באופן שוטף
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן.
אשר יפעל באופן שוטף לאיסוף מידע מישראל וממדינות העולם בעניין האקלים ואיכות הסביבה, לשם בניית תשתית מידע כאמור ואספקת הידע המקצועי למשרדי הממשלה, למועצת האקלים ולוועדת המומחים, הנדרש להם לשם ביצוע תפקידיהם לפי חוק זה; אין באמור בסעיף קטן זה כדי לגרוע מהוראות כל דין לעניין תפקידם של גופים מייעצים לממשלה, ובכלל זה רשות החשמל, או מזכות הממשלה להתבסס, לפי בחירתה, על מידע או ידע ממקורות זולת מכון האקלים והסביבה.
(2) המדען הראשי במשרד להגנת הסביבה יהיה ראש המכון.
(3) לשם ביצוע חוק זה, ובכפוף להוראות כל דין, רשאי מכון האקלים והסביבה למסור מידע שברשותו למשרד ממשלתי או לגוף אחר, לפי בקשתם, אם המידע דרוש להם לשם ביצוע תפקידיהם לפי חוק זה.
נטע דרורי
¶
הרקע לסעיף הזה הוא שממילא, אגף המדענית הראשית או המדען הראשי במשרד, מקיים פעילות רבה בנושאים של האקלים. הדגש בסעיף הזה הוא שאין בארץ מכון מסודר וממשלתי שמרכז את כלל המידע של סביבה ואקלים כמשהו שנעשה בצורה שוטפת ושגרתית כדי לבנות תשתית ידע שתהווה בסיס לקבלת החלטות ושתעמוד לרשות מקבלי ההחלטות.
נטע דרורי
¶
מכיוון שישנה גם אי-וודאות במישור המדעי, בכל מיני היבטים של תחום הסביבה ואקלים, יש איזשהו דגש מיוחד שצריך לשים על מידע שהוא שיטתי, מהימן ומבוקר ושתשתית הידע הולכת ומתרחבת כדי להוות תשתית לקבלת החלטות.
הרעיון בסעיף הזה, כמו בסעיפים רבים אחרים בהצעת החוק, זה לבנות את התשתית הארגוניות או יותר נכון, להבהיר שתהיה תשתית ארגונית כזאת ולהטיל את התפקיד הזה על אגף המדען הראשי במשרד כדי לוודא שיש לנו את המסגרת הזאת.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה כאילו שלא חסרות לנו ועדות ומכונים. תראי, בשבילי זה כבוד גדול שאני מקים מכונים ובטח בדברים שאני לא חלמתי מעולם שאני אקים אותם אבל תשכנעו אותי. אני לא רואה את הנזק ואני לא רואה את הצורך. לא יודע. ניסיתי לשמוע מהיועצת המשפטית.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני גם לא הבנתי וגם עלה בדעתי שהשירות המטאורולוגי אוסף מידע, מכון ימים ואגמים אוסף מידע, ווולקני לגבי חקלאות.
היו"ר יעקב אשר
¶
הייתי מכניס לחוק הזה את המדען הראשי, נותן לו הגדרה של מה הוא יעשה בחוק הזה, נותן לו סמכויות ומעצים אותו. זה בסדר אבל הקמת מכון?
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
כמה תקנים דרושים כדי לבצע את העבודה הזאת תחת המכון? אני באמת שואל. מה התקציב שדרוש?
נטע דרורי
¶
אין לנו דרישה להרחיב, מבחינת משאבים את האגף של המדענית הראשית בהקשר הזה אלא לקבע ולהבהיר את הצורך בזה שיהיה במסגרת הגוף הזה איזשהו תכלול של תשתית הידע שקיים. היום זה קיים אבל בצורה מאוד מבוזרת.
היו"ר יעקב אשר
¶
טוב. הדואט הזה מוצא חן בעייני אז אני רוצה לשמוע גם מגיל, אם לא אכפת לך. אני שומע את המוסיקה מכל אחד, זה הכול. כן, גיל. תספר לי למה חסר לך מכון. אם לא חסר לך אז תעביר את זה בחזרה לנטע.
ויקטור וייס
¶
ויקטור וייס מהמל"ל. הצורך בלקחת את הידע ולייצר ידע מצרפי שמאחד את כל המידע שמגיע מכל הגופים המקצועיים כבסיס לקבלת החלטות, הוא קריטי. המנגנון הזה הוא קריטי.
היום הוא קיים במידה רבה בזכות המדענית הראשית של המשרד, בזכות האישיות שלה, המוטיבציה שלה והקידום שלה את הנושא אבל זה מאוד חשוב למסד את הדבר הזה כדי שהוא לא יהיה תלוי בגורם כזה או אחר ולתת לו סמכות ואחריות.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
יש לי הערה כללית והערה פרטנית לסוגייה הזאת. קודם כול, יש את נושא התקנים ויוראי דיבר על זה במילה או שתיים. אני חושב שבמכון ובכלל, בכמות הגופים שמוקמת פה, אנחנו מייצרים מריבות סמכויות. אני לא נגד מריבות סמכויות באופן עקרוני, כמו שאתה יודע.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
כן, אני חושב שמריבות סמכויות זה דבר מאוד בריא בדמוקרטיה אבל לא כשכולם באותה רשות. זאת אומרת, זה טוב שרשויות שונות רבות כמו רשות שופטת, רשות מחוקקת ורשות מבצעת אבל - - -
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אנחנו לא מאמינים בקירות, אנחנו בעד פריצת גבולות. כשאתה מקים בתוך הממשלה - - - יש את ועדת השרים, מועצת המומחים, מועצת האקלים וגוף מחקר. בסופו של דבר, קידרא דבי שותפי, לא קרירה ולא חמימה.
בסופו של דבר, כל תהליך שיצטרך אישור של גורם כלשהו בתחום האקלים, יצטרך לעבור את כל הארבעה וגם ההליכים התוך ממשלתיים יתעכבו מאוד. זה יפחד מזה וזה יעביר לזה. אני אבקש אישור למשהו שנדרש לו אישור של ועדת השרים והיא תגיד "אין בעיה, אני רוצה להתייעץ קודם עם מועצת האקלים" ואז מועצת האקלים תשאל את ועדת המומחים וועדת המומחים תשאל את המכון.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
בייחוד כשהסמכויות של כל אחד מהם מוגדרות בצורה קצת כוללנית. זאת אומרת, מי נותן את שירותי המחקר למועצת המומחים? המכון. אז עכשיו אני אבקש מהם רשות?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני יודע שזה גופים שונים אבל מה סמכות המכון? אתה צודק, זה גופים שונים. מה סמכות המכון?
היו"ר יעקב אשר
¶
מה שנציג המל"ל אומר זה שחשוב לו שיהיה מקום שבו יתאסף כל הידע. אם ירצו ישתמשו ואם לא ירצו אז לא ישתמשו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שנייה. אני אמרתי ככה, "אספקת ידע מקצועי למשרדי הממשלה, למועצת האקלים ולוועדת המומחים". זאת אומרת, מועצת האקלים, ועדת המומחים ולמעשה, גם כל משרדי הממשלה. אם יש להם שאלה בתחום האקלים אז לכאורה, יש פה גוף שיש לו סמכות ייחודית בנושא.
אם אני עכשיו כל משרד ממשלתי שיש לו שאלה אקלימית, אי חס ושלום לא יכול לחשוב לבד. אני צריך לשאול את המכון אם יש לו מידע או אין לו מידע. שנייה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אני לא אומר איך זה מוגדר כרגע. אני אומר שאנחנו יודעים איך מערכות עובדות ואנחנו יודעים שכל גורם, בכל משרד שהוא כאשר החלטה שתתקבל לא תהיה בהתאם למה שהוא רצה, הוא יגיד "לא הבנתי. אתה לא התייעצת עם המכון".
היו"ר יעקב אשר
¶
אני רוצה לומר משהו. קודם כול, אני משבח את כישורך, אדוני. אנחנו יושבים פה כבר כמה ימים שלמים ובאת ונגעת בנושא שבאמת העלינו אותו לאורך כל הדרך וזה השאלה איך עובדים כל הגופים האלה שהקמנו פה בתוך העניין הזה מבלי שיסרבלו אחד לשני את הידיים והרגליים.
נטע, לגבי מה שהוא אומר, אולי צריך לחשוב על הגדרה טיפה אחרת. זאת אומרת, ההקמה של הדבר הזה ושל הגוף הזה בתוך זה, זה פנימי אצלכם, נכון? אני חושב שאתם צריכים להקים את הדבר הזה, אתם צריכים להשתמש בו וכשאתם תחליטו להשתמש בידע שלו אז אתם תפנו את משרדי הממשלה לשאול דברים או שתסתמכו על הדברים האלה. לא צריך להפוך את זה לחבות של משרדי הממשלה.
היו"ר יעקב אשר
¶
בסוף, לאורך כל קו החוק הקצר הזה, השר – שזה אתם – מוביל את התהליך. אתם מובילים את התהליך, אתם אמורים לקבל את ההחלטות בסוף, אתם אמורים להטיל על משרדי הממשלה ואתם אמורים להחליף את משרדי הממשלה במקום שהם לא יעשו.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אגיד במשפט שאני כעורך דין, אם הייתי רוצה לתקוע כל מכרז שלא היה מוצא חן בעייני בכל נושא שהוא – ולמה אין השלכה סביבתית? אני מכיר את זה גם מחוק עקרונות האסדרה שנמצא אצלי בוועדה. הרי, כל דבר נוגע לסביבה – אני אבוא ואגיד למשרד הממשלה "איך פעלת וקיבלת החלטה בלי תשתית מידע ואספקת ידע מקצועי? הרי, יש גוף שאמור לתת וכבר יש חוות דעת של המכון". ככה הפלתי את המכרז, תקעתי ואחר כך, תלך להוכיח שאין לך אחות.
לכן אני אומר שכל ריבוי הגופים הללו שכביכול, בא לעזור, מקשה לדעתי. אפשר להקים דברים בהחלטת ממשלה ואפשר לתת הנחיות ספציפיות אבל להכניס את זה בחקיקה זה פשוט תוקע כל מהלך ממשלתי אפשרי ואחר כך גם מהלכים שהם לא ממשלתיים כי יש דברים שאתה צריך בשבילם אישור של ועדת המומחים או אישור של משרד ממשלתי בנושא הסביבה או רגולציה חדשה. זה מאוד מפחיד.
פרופ' אלון טל
¶
מה הבעיה? אנחנו יודעים מה זה מכון ממשלתי. יש מכון למורשת בן גוריון ויושבים שם חוקרים עם תקציב משמעותי. יש את מכון התקנים ויש מכונים ממשלתיים שהם נהדרים. פה, אנחנו קצת עושים צחוק מהמוסד.
כלומר, יהיה פה אתר אינטרנט? גם ככה למדען ראשי במשרד להגנת הסביבה יש שלושה עובדים או ארבעה עובדים. באוניברסיטת בן גוריון הקימו עכשיו בית ספר לאקלים ועושים את אותו הדבר באוניברסיטת האקלים ויש מישהו אצלכם - - -
עידו מור
¶
כרגע, ההצעה הממשלתית הייתה להפוך את היחידה הנוכחית של המדענית הראשית להיות מכון אקלים שאוסף את הדברים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יש חשיבות באיזה בוחן ביצועים של איסוף נתונים. יש בזה חשיבות כי עכשיו לא כל אחד מהמשרדים - - - ייקח מידע על מיפוי קרקעית הים.
עידו מור
¶
אומר משהו לפרוטוקול כי זה עלה ואני חושב שזה ביאור חשוב. זה ביאור חשוב ולהבנתי, כולנו מסכימים על זה בתוך הממשלה. העובדה שהמכון הזה מעביר מידע מקצועי לא אומר שהוא בלעדי. כלומר, יש גופים אחרים שיכולים להעביר את אותו מידע.דבר נוסף זה שאין חובה להשתמש במידע הזה או לבקש אותו. הדבר הזה לא אמור לייצר נטל לתהליך.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אתם יכולים להסביר לנו, חוץ מהכותרת שתשתנה מיחידת המדענית הראשית למכון לאקלים וסביבה, מה עוד ישתנה?
עידו מור
¶
אני חושב שאתם העליתם פה סוגיות חשובות על כלל ריבוי הגופים. לצערי, אנחנו בממשלה לא מיצנו אותן בגלל מהירות הדיון.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אתה בורח. אני לא מדבר על עוד גופים. אם זה גוף שהוא חשוב בעינכם אז תסבירו למה הוא חשוב.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני מבקש להתייחס לדבר הספציפי הזה. חוץ משינוי הכותרת, מה עוד אתם מטעינים בזה?
נטע דרורי
¶
התפקיד הזה שאנחנו מדברים עליו הוא לא רק כותרת. זה לא מובן מאליו שכל יחידת מדען ראשי עוסקת בדברים האלה. הדברים נאמרו גם על ידי ויקטור ואני גם חושבת שהבהרנו שאין היום גוף שמתכלל את הדברים האלה, לא ברמה הממשלתית וגם לא ברמה אחרת.
יש כל מיני גופים שעושים כל מיני דברים, כל אחד בתחומו אבל אין גוף אחד שעסוק בראייה הכוללת. למשל, פעילות שנעשתה של פרסום מפות - - - איך זה נקרא?
נטע דרורי
¶
אף אחד לא הרים את האתגר הענקי הזה חוץ מהמדענית הראשית. אני רוצה להגיד בתגובה לדברי חבר הכנסת רוטמן שיש התייחסות ספציפית בסיפה של סעיף קטן (א) שאומרת במפורש שאין חובה להתייעץ עם המכון הזה ושאין חושבה להתבסס על המידע שנמסר לגביו.
היו"ר יעקב אשר
¶
עוד לא שמענו את כולם אבל אגיד לך מהדברים שאמרת והדברים שנאמרו כאן שאני מנסה עכשיו לבדוק מה החיסרון של זה. מה היתרון הבנו מכם וזה בסדר אבל השאלה היא מה החיסרון של זה כדי שנוכל לעשות עלות מול תועלת.
החיסרון היחיד שאני הבנתי שיכול להתקיים כאן – ולצערי הרב, אנחנו בעלי ניסיון בדברים האלה – זה שזה נותן חומר לאנשים שירצו שלא לקדם והם יוכלו לבוא ולהגיד שהמכון לא היה מספיק או שהחומר שברשותו לא נעשה באופן מלא.
זאת אומרת, אתם מגדירים משהו שמישהו מחר יעמיד אותו במבחן ואני לא יודע אם הוא יעמוד בכל המבחנים הללו ואני גם לא יודע אם אנחנו רוצים להעמיד אותו במבחן הזה. יכול להיות שבחקיקה פה, צריך להפוך את זה למשהו שהוא יותר פנימי שלכם ויותר וולונטרי מבחינתך.
מה הדבר הזה שיהיה בפנים כן יעשה? נטע, במה זה כן יעזור? הבנתי מכם שאתם תוכלו להתבסס על זה ולומר "אנחנו התבססנו על משהו שהוא סטטוטורי בצידה מסוימת אבל הוא לא מחייב".
נטע דרורי
¶
אני חושבת שאנחנו באים לתת כלי לממשלה לקבלת החלטות ולא רק לממשלה אלא גם לציבור. זה נותן כלי או אמצעי. כמובן, אם יש הצעות לטיוב או הבהרת הנוסח אז אנחנו מאוד תפוחים לשמוע הערות קונקרטיות.
יוני ספיר
¶
בתמצית, אני בכלל לא מבין את תמצית המכון הזה. מה אנחנו רוצים להקים, את ה-IPCC הישראלי? יש שורה של גופים בעולם, לרבות ה-IPCC שיש להם מידע. יש שורה של גופים בישראל, יש באוניברסיטאות המקומיות בישראל גופי אקלים. יש מדעני אקלים שמוציאים מחקרים ויש לנו ועדת מומחים. כל גוף נוסף שנוסיף רק יסרבל - - -
יוני ספיר
¶
אז אפשר לתת את הסמכויות האלה לוועדת המומחים. למה להקים עוד מנגנון, לסרבל את עבודת הממשלה ולייקר את עבודת הממשלה? על אף שעידו ידידי, יגיד שאין לזה, תהיינה עלויות לדבר הזה. יותר מזה, דברים ייפלו בין הכיסאות. אם יש צורך אז תיתן את זה לוועדת המומחים.
ויקטור וייס
¶
אני גם רוצה להגיב למה שנאמר וגם להרחיב. קודם כול, הרבה מאוד מקימות לצורך העניין מכונים שאמורים לסייע לממשלה בקבלת החלטות על בסיס מדעי.
ויקטור וייס
¶
שנייה. בהקשר של ההבדל בין הדו"חות הבין לאומיים שקיימים, מה שהכי מאתגר זה לקחת את כל המידע שקיים בעולם – יש הרבה מאוד מידע בעולם – ולהפוך אותו למקומי וזה מה שנדרש לייצר פה. אחת הדוגמאות הטובות של המכון הזה זו מפת הסיכונים.
כמו שאמרתי, היא לוקחת הרבה מאוד מידע על שיטפונות, גלי חום, עליית מפלס פני הים ועוד הרבה נתונים ומניח אותן על מפות GIS כתשתית נתונים שמשרתת את השלטון המקומי, את משרדי הממשלה, את המתכננים ואת כל הגופים, כדי שיוכלו להבין מה ההשפעות של שינויי אקלים על כל המרחב.
ויקטור וייס
¶
אבל הצורך הוא ברור. ברמה הלאומית, היכולת לייצר את בסיס המידע הזה לקבלת החלטות לכל הדרגים הוא קריטי וחשוב. אפשר לחשוב איך לייצר אותו אבל המנגנון שמייצר את התשתית הזאת הוא מאוד חשוב, הוא פשוט מבטא את האיומים ומייצר מפה שנותנת את תמונת המצב שלאורה אפשר לתת מענה וכל גוף יודע לגזור ממנה את המשמעויות הנגזרות.
יוני ספיר
¶
אני יכול לשאול אותו שאלה, ברשותך? בשירות המטאורולוגי יש פעילות בהקשרים האלה ויש שורה של גופים - - -
ויקטור וייס
¶
התשובה היא לא רק שזה לא קיים אלא יש הרבה מאוד דברים שחסרים. הידע המצרפי שבא לידי ביטוי ביחד לא קיים.
ליאור גאלו
¶
ליאור גאלו, חטיבת המחקר, בנק ישראל. אני רוצה לתת איזה נקודה או תוספת של ערך מוסף של המכון הזה. יש בארץ חוקרים שחוקרים סביבה, חוקרים אנרגיה וחוקרים אקלים וכל אחד מסתכל על זה מהפריזמה שלו.
כל אחד מסתכל על זה מאיזושהי פרספקטיבה שונה ולא בהכרח מהפרספקטיבה שצריכה לשרת את התכלית של המדינה במאקרו – לא משתמשים פה במילה מאקרו – באופן כוללני. אני חושב שמכון כזה יוכל לווסת את המחקר בין אם זה לתת גראנטים לחוקרים או לכוון מה השאלות שעכשיו עומדת על הפרק.
כשחוקר מגיע לבחון שאלת מחקר אז הוא לא בהכרח מסתכל על מה הדבר שהכי רלוונטי לתכלית הכללית של המדינה אלא על איזה נתונים יש לו ובמה הוא מתעסק.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא, אז בהזדמנות הזאת שאתה כבר מדבר, מה עמדת בנק ישראל לגבי כל נושא חוק האקלים? קיבלת שתי דקות.
ליאור גאלו
¶
באופן כללי, בנק ישראל מברך על קידום חוק האקלים. אנחנו חושבים שזה צעד חשוב בהתקדמות של ישראל וההתמודדות עם משבר האקלים ואנחנו רואים איך הוא צפוי לעגן לראשונה בחקיקה את ההתחייבויות הבין לאומיות של ישראל להפחתת - - -
ליאור גאלו
¶
אתה מסתכל על ההתחייבויות שלך ויש לנו כיום התחייבויות בין לאומיות שאנחנו צריכים לעמוד בהן.
היו"ר יעקב אשר
¶
תאמין לי שאני יודע מה אני שואל. הבחור שם בצד שמאל מפריע לי באופן אובססיבי. מה אמרת? לא שמעתי.
ליאור גאלו
¶
אמרתי שיש לנו התחייבויות בין לאומיות ויש להן ערך גדול. עלולה להיות לאי-עמידה בהן עלויות מאוד גבוהות מבחינת המוניטין שלנו ומבחינת הסתכלות על ישראל כמדינה מסודרת.
ליאור גאלו
¶
אני אוסיף. הצעת החוק מאותתת למשק ולקהילה הבין לאומית על כוונת הממשלה לעמוד ביעדי ההפחתה שנקבעו. יחד עם זאת, יש בה גם מספיק גמישות לשינוי היעדים בעתיד, אם יתברר שקצב ההתפתחות הטכנולוגית בתחום יהיה איטי מהצפוי.
צריך להדגיש שהשגת היעדים הנוכחים מתבססת בין היתר, על שימוש בטכנולוגיות שטרם פותחו אז האיזון בין השמירה על המחויבות לבין היעדים, זה משהו שמתאים למציאות המשתנה. יש עוד התייחסות של בנק ישראל. אנחנו חושבים שההצעה כוללת מהלכים מקצועיים וממשלתיים חיוניים כמו גיבוש התוכניות הלאומיות, הקמת ועדת השרים, מועצת המומחים ומועצת האקלים.
באופן כללי, אנחנו בונים פה איזושהי תשתית שתלווה את מדינת ישראל ותקדם את היישום. אין פה פתרון ספציפי לבעיית האקלים אלא יש פה איזושהי הנחת תשתית לשאלה של איך אנחנו נפתור את בעיית האקלים בעתיד.
לכן, כל המוסדות הממשלתיים האלה חשובים. אנחנו בונים פה איזושהי נושאת מטוסים שתשוט לאורך הרבה זמן והיא תהיה גדולה מספיק. לכן אנחנו חושבים שהמוסדות האלה חשובים. אנחנו חושבים דווקא קביעת המוסדות האלה צפויה להפחית את אי-הוודאות במשק לגבי המגמות העתידיות ולאפשר למגזר העסקי, לציבור בעולם ולמשקיעים בעולם, לתכנן ביעילות את הפעילות וההשקעות שלהם.
ליאור גאלו
¶
לסיכום, אנחנו רואים בחקיקת החוק התפתחות חשובה ומבורכת שתניע קדימה את ההיערכות הלאומית של ישראל להתמודדות עם האתגר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אתן לכם לשאול אבל אני קודם רוצה לשמוע. זאת הפסקה מתודית לסעיף כרגע כי זה משהו שאני רוצה למצות אותו עכשיו. בבקשה, התייחסותך. נדמה לי שהתבטאת פה בוועדה על נקודות ספציפיות, אם אני זוכר נכון.
אני מבקש לשמוע ממך את דעתכם. האם אתם תומכים בהצעת החוק? האם אתם חושבים שהצעת החוק הזאת טובה או לא טובה? לא יודע. תגידו כל מה שאתם חושבים שצריך להיות בשתי דקות.
דוד בדל
¶
אגיד דברים שאמרנו בפתיחה, בפעם הראשונה פה. חוק האקלים שם את המטרה של הפחתת הפליטות ועל כך אנחנו אומרים שאין חולק על המטרה.
צריך לשים לב לכמה דגשים. דבר ראשון, הכדאיות הכלכלית. החוק צריך לכלול התייחסות לכדאיות כלכלית והשפעה על יוקר המחייה. זה נמצא בחוק וחשוב שזה ישמר שם.
דוד בדל
¶
אני חושב שאפשר לא להמעיט בדבר הזה כי כבר היום יש עלות לא קטנה לאנרגיות המתחדשות, בסך של כ-2.5 מיליארד שקלים בשנה בתעריף החשמל.
היו"ר יעקב אשר
¶
השאלה שלי היא כזאת ואני רוצה גם תשובה של בנק ישראל לעניין הזה, האם באנרגיות מתחדשות, אם אנחנו אומרים - - - חבר'ה, אתם לא תאהבו לשמוע את הכול. אל תעשו לי פרצופים.
היו"ר יעקב אשר
¶
למה אתם עוזרים לי עכשיו? תתנו לי להגיב לבד. אני מבקש לא להתערב. אחת המטרות של החוק זה שימוש הרבה יותר גדול באנרגיות מתחדשות ואני שואל שאלה. האם להערכתכם, השימוש הזה יביא לבעיית כלכלית, ליוקר מחייה או לדברים מהסוג הזה? תגידו את דעתכם ואני גם רוצה לשמוע מה בנק ישראל אומר.
דוד בדל
¶
כבוד היושב-ראש, אגיד את הדברים עוד פעם בצורה רציפה. כבר היום, יש עלויות לעניין האנרגיות המתחדשות שמכומתות על ידי רשות החשמל. כיום זה 2.5 מיליארד שקלים בכל שנה, זה לא על ידנו ולא על ידי אף אחד, זה נתון רשמי.
דוד בדל
¶
זה מגולגל בתעריף החשמל, כ-8%. בגלל זה אנחנו חושבים שבין השאר, צריך לשמור על גמישות היעדים. צריך לקבוע יעדים ברי השגה, כמו שבאמת יש אבל לשים לב שב-2050 היעד הוא כזה שגם הדו"ח של סוכנות האנרגיה הבין לאומית וגם של בנק ישראל אומר שעוד לא המציאו את הטכנולוגיות כדי לעמוד, לדוגמה.
לכן, גם בחוק שהוגש על ידי הממשלה, אנחנו ביקשנו שתהיה גמישות לטכנולוגיה. זה מה שביקשנו כי היום, אנחנו עדיין לא יודעים איך נעמוד ביעדים של נט זירו.
דוד בדל
¶
לא לקבוע טכנולוגיות שכבר היום אנחנו בוחרים אותן כאלה שיהיו מנצחות. לדוגמה, אנרגיות מתחדשות כי אולי עד 2050 יהיו טכנולוגיות אחרות. זה מה שביקשנו.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיב לי ותשמע את מה שאני שואל, לא את מה שהם שואלים. גם הן יהיו תחת הכותרת הזאת של אנרגיות מתחדשות. אין לי ספק שהמשרד לא קבע טכנולוגיות מסוימות שמהן הוא לא יזוז, אם יהיו דברים יותר חדשניים.
דוד בדל
¶
הייתה פה בשולחן הזה הצעה שייקבעו שיעשו דברים באנרגיה פוטו וולטאית ושיהיה תקציב לזה. גם אז התבטאתי כי ביקשת ואמרנו שאנחנו רוצים שיהיה גמישות, זה הכול.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, תנמיכו את הלהבות ותתנו לי להבין באמת. אתה אומר "אל תקשרו את עצמכם עם סוג מסוים כי יכול להיות שיהיו דברים יותר מתחדשים". או-קיי, אני לא רואה בזה בעיה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, אני לא רואה בזה בעיה אבל אני לא שולל משהו שקיים היום על משהו שעוד אין לי אותו בעתיד.
היו"ר יעקב אשר
¶
הבנתי. או-קיי, תודה. בנק ישראל, האם אתה רואה את ההשלכה של העניין הזה לגבי יוקר המחייה כאמיתית, נכונה או קריטית? האם ככול שאנחנו נלחץ יותר על דוושת מקורות האנרגיה המתחדשות, אנחנו בסוף נגרום לקריסה של המערכת ושל האזרחים? דובר מקודם על כמה חשוב להסתכל על השכבות החלשות.
ליאור גאלו
¶
כשאנחנו מסתכלים על התכנון של משק האנרגיה, זה לא נעלם מעיננו. אתה מדבר על עלויות ורק בשביל לשים את הדברים בפרופורציה, סדר גודל של 80% מה-76% מפליטות גזי החממה שלנו הם ממשק האנרגיה. 24% מתוך זה התחבורה והשאר זה משק החשמל. כלומר, העלות המרכזית שאתה מדבר עליה זאת עלות לצרכנים דרך תעריף החשמל.
ליאור גאלו
¶
אני יודע. מס פחמן עבר השנה בוועדת הכספים והוא מיושם. זאת איזושהי עלות. רק בשביל לקבל סדרי גודל, מס פחמן כפי שהוא מוצע היום, יוסיף אגורות בודדות.
אם אני לא טועה, זה 6% בסך הכול לתעריף החשמל המשולם על ידי הצרכנים אבל להגיד שזה 6% זה קצת עיוות משתי סיבות. ראשית, יש איזשהו מנגנון פיצוי לאוכלוסיות - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
זאת השאלה הבאה שלי. האם כשאנחנו מדברים היום על הוספת טכנולוגיות נוספות ועל כל האנרגיות המתחדשות, האם אנחנו צריכים להכניס לתוך החוק הזה גם סעיף שאומר שהעלויות בדברים האלה יהיו אחרות, לפחות בשכבות החלשות. זאת אומרת, להכניס את האוצר, את רשות החשמל או את מי שאמור לתקצב את זה בסוף.
ליאור גאלו
¶
אנחנו לא יודעים כרגע, האם העלויות האלה יהיו יותר גבוהות. בנק ישראל המליץ לבחון את האפשרות של טכנולוגיות גרעיניות לייצור חשמל, לדוגמה. בהחלט יתכן שגרעין ייתן לך מענה על שתי השאלות.
ליאור גאלו
¶
יכול להיות שגרעין יאפשר לנו לייצר חשמל בעלות זולה יותר. אסור לנו לשכוח שאנחנו מסתכלים לטווח הארוך. בשנת 2040 ומשהו, מאגרי הגז בישראל יצטמצמו משמעותית ביחס לעכשיו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה בטוח שאתה אומר את זה? לפעמים כשהייתי זורק את הנושא של הגז אז קפצו מהאגף הזה. אתה סיימת?
ליאור גאלו
¶
כשמאגרי הגז כאן יצטמצמו – וזה יקרה באיזשהו שלב – אז אנחנו נצטרך לייבא גז. גז מיובא יעלה לנו יותר יקר. העובדה שאנחנו עכשיו בונים תשתית שתאפשר לנו להגדיל את האנרגיות המתחדשות או לשקול אפשרויות נוספות, כמו גרעין, לא בהכרח אומרת שבטווח הארוך זה יהיה כרוך בעלויות. יכול להיות שאנחנו - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
זאת אומרת, יכול להיות שיהיה אפשר לאזן את זה. גיל, נעבור לשתי מילים שלך ואז שאלות של חברי הכנסת.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
אגיב ממש בשתי מילים. אנרגיות מתחדשות היום הן זולות בהרבה מאנרגיות פוסיליות. זאת אומרת, הן מורידות את יוקר המחיה.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
יש את ההקמה שלהן פלוס אגירה שנותנת אפשרות להשתמש בשמש בלילה, נניח, זה ביחד זול יותר מהספק פוסילי חדש. זה דבר אחד וחשוב להבין את העובדות.
דבר שני, הבטחון האנרגטי הוא קריטי. אנחנו נמצאים במצב של מלחמה אז אנחנו מבינים על אחת כמה וכמה עד כמה משק החשמל - - -
ד"ר גיל פרואקטור
¶
מספר מאוד מצומצם של נקודת וכל פגיעה באחת מהנקודות הפוסיליות האלה משביתה פה את החשמל. בוודאי שביזור של האנרגיה באמצעות ייצור סולארי ואגירה על כל גג, בית עלמין וחניון, מוסיף לביטחון האנרגטי.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
רגע, אני רק אשלים את המשפט. כמו שאמר פה ליאור גאלו מבנק ישראל, בסופו של דבר, גם לזיהום יש מחיר ולא רק מחיר.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
לכן בהסתכלות כוללת, לא רק שהפחתת פליטות גזי חממה מחזקת את הביטחון האנרגטי והכלכלי אלא היא מאפשרת לישראל להתחרות בעולם וגם לא לשלם מיסים בגבול של אירופה ומדינות אחרות. זה מקטין את החשיפה שלנו לעולם שהולך - - -
עידו מור
¶
כן. רק אציין שלפחות נכון להיות וכמו שצוין פה גם לפני, בהגדרה, אנרגיות מתחדשות הן עדיין יותר יקרות.
עידו מור
¶
לכן, בתעריף עדיין יש רכיב שמסבסד אותם. זה נכון שבשנה האחרונה התחיל מודל שוק במשק החשמל ויש אנרגיות מתחדשות שיודעות להתחרות במודל אז המשמעות היא שהן מצליחות להתחרות במחיר נמוך יותר. ככול והתופעה הזאת תתחזק כמו שאמר ליאור - - -
עידו מור
¶
בדיוק המודל שוק של היום פלוס מס פחמן מאפשר לשקף את הפער בין העלויות ואני מעריך שבשנים הקרובות אנחנו באמת נראה אנרגיות מתחדשות שנכנסות במחיר זול יותר. זה לא אומר שזה המצב היום.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
יש פה כמה נקודות שקצת צרמו לי באוזן. מודל שוק פלוס גז פחמן זה אומר שזה לא יותר זול, זה אומר שזה יותר יקר, רק שמס הפחמן שאנחנו כמדינה אמרנו שאנחנו מטילים הוא זה שהפוך אותו ליותר תחרותי.
השאלה היא מה קורה בלי מס הפחמן. מס הפחמן הוא מעורבות שלנו, אנחנו משלמים אותו ואנחנו מטילים אותו. דיברנו על השכבות החלשות ועבור השכבות החלשות, זאת לא רק שאלה של מה הם יראו בחשבון החשמל שלהם כי חלק גדול מרכיב של כל מוצר הוא מוצא האנרגיה.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
ודאי. לכן אני כן הייתי רוצה לדעת כמה כסף זה לכל משפחה במדינת ישראל, אם החוק הזה ייושם עם האמנות הרלוונטיות וההפחתה להגיע לשנת 2050 ואיך באפס נטו וזה מה שאנחנו כרגע רושמים בחוק. אנחנו לא עושים יעד גמיש. כמה הדבר הזה, בעלות ממוצעת למשק בית, לא למדינת ישראל?
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
שנייה. גם פה אנחנו עוקצים כי כשאנחנו מעלים את המחיר החשמל אז אנחנו יודעים לתת את חלק ממחיר החשמל בהקלות אבל לא את החשמל שמשלמת ממשלת ישראל שהיא הצרכן הגדול ומקורות, שהם הצרכן הגדול.
אחד מהצרכנים הגדולים של החשמל זה המים ולהפך, המים זה החשמל. הם הצרכנים ההדדיים הגדולים אז משלמים במחיר המים, משלמים את זה במחירי החשמל ומשלמים את זה בעוד ועוד מחירים. אני חושב שצריך הערכה כלכלית כדי לדעת כמה היעדים שרשומים פה יעלו לכל משק בית בישראל.
היו"ר יעקב אשר
¶
זה בדיוק האיזון של החוק הזה, שדיברנו עליו לאורך כל הדרך. אלה רוצים למשוך לכיוון יותר גמיש ואלה רוצים שזה יהיה יותר קשיח ואנחנו נמצא את הדרך האמצעית.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
אנחנו נמצאים בעולם שבו כאשר מישהו מדבר לכיוון אחד אז קוראים לו מכחיש אקלים אבל כשמישהו מדבר ומכחיש את העלות התקציבית, אף אחד לא קורא לו מכחיש תקציב אז אני אומר שבואו לא נהיה מכחישי אקלים ולא מכחישי תקציב ונסתכל.
אני הייתי רוצה תשובה מפורטת מבנק ישראל לשאלה, האם בנק ישראל עשה תחשיב משקי והאם המועצה הלאומית לכלכלה עשתה תחשיב משקי שעונה על השאלה כמה החוק הזה יוסף ליוקר המחייה של כל אזרח בישראל.
יכול להיות שהיעד הוא נאצל ויכול להיות שלעמוד בהנחיות הבין לאומיות ובאמנות זה מצוין אבל יש לזה מחיר וכדאי שנהיה מודעים למחיר הזה. יש כל מיני מחירים שאנחנו יכולים להגיד לגבהים "כן אבל עם החרגות מסוימות".
היו"ר יעקב אשר
¶
זה בדיוק סלע המחלוקת פה, אם יש מחלוקת. המועצה הלאומית לכלכלה כנראה אחראית, ביחד עם אחרים, לכך שבנוסח הממשלתי הראשוני, הופיע הרבה מאוד דברים רכים שהיו רכים מידי מבחינתנו ולכן, אנחנו רוצים לאזן את זה אז אנחנו נאזן את זה אבל אין פה איזשהו מספר זוכה.
אני שאלתי על מגמה שיכולה לקרות. אני תמיד חושב שצריך לנסוע ברכב כשיש לך שליטה גם על הגז וגם על הברקס אבל השאלה היא כמה משקל אני נותן לברקס וכמה משקל אני נותן לגז.
היו"ר יעקב אשר
¶
תקשיבי. אני לא מתכוון לאמץ את בקשתך לקבל מספרים מבנק ישראל ולא מהמועצה הכלכלית כי מספרים גם לא ידעו לחייב אותי ליעדים ואני גם אסביר לך למה. גם היעדים הם עדיין יעדי מקרו, מבלי שנכנסים לכל השיטות שיקרו באמצע וכל אנשי איכות הסביבה ביחד הינהנו בראשם כשאמרתי את זה ואני אומר את זה לפרוטוקול.
לכן, היה חשוב לי לקיים את הדיון הזה, כדי לשמוע את האיזונים הכלכליים של בנק ישראל וגם של של המועצה הלאומית, גם אם זה לא כל כך מעניין את יוראי.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
לא, אנחנו מכניסים הרבה שיקולים אבל יוקר המחייה וההשפעה על השכבות החלשות לא מופיע.
שמחה רוטמן (הציונות הדתית)
¶
זה לא נורא. מקודם יוראי הסכים איתי על סעיף 37 ועכשיו האגודה לזכויות האזרח.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה כאן, אני אדפוק לך על הקיר שלי אם אהיה במצוקה. יוראי, בבקשה.
(חבר הכנסת שמחה רוטמן יוצא מאולם הוועדה.)
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני לא כל כך הבנתי את האמירה של בנק ישראל על כך שחוק אקלים פוגע כלכלית במדינת ישראל. יכול להיות שלא הבנתי נכון ואז אשמח אם תחדד.
ליאור גאלו
¶
על ייבוא ממדינות שאין בהן התייחסות או מיסוי על פחמן. אירופה אומרת "אם אתם לא מטילים אז אנחנו נטיל את זה עליכם".
היו"ר יעקב אשר
¶
מחר זה יכול להיות לא רק על פחמן אלא גם על דברים אחרים. הם יגידו שאם אתה לא חבר - - -
ליאור גאלו
¶
לא, אבל יש פה משהו מאוד קונקרטי. מערך המיסוי על פחמן באירופה ועל מוצרים שמיובאים ממדינות שאינן מטילות מס על פחמן זה משהו - - - תראה, הטלת מס הפחמן בישראל למעשה, לקחה כסף שהיה אמור ללכת לאירופה לכיס שלנו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אבל אני לא מדבר על מס הפחמן. אני הבנתי מדבריך שתהיה עלות למשק ולמדינה באופן שייקר את העלות.
ליאור גאלו
¶
אם לא יחוקק החוק אז אנחנו נשים את עצמנו במצב שמסכן אותנו, הן מבחינת משפיעים והן מבחינת המוניטין הציבורי. זאת הייתה הכוונה ויכול להיות שלא כיוונו.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
שנייה. עם כל הכבוד, המוניטין של מדינת ישראל ביחס לחוק האקלים פחות מעניין אותי. מה שכן מעניין אותי זה שהעלות שהמדינה קובעת רק לפליטות פחמן ולזיהום אוויר זה 38 מיליארד שקלים בכל שנה.
העובדה שלכל מדינות העולם המפותח יש חוקי אקלים שמתמודדות ביד אחת עם מיטיגציה וביד השנייה מתמודדות עם אדפטציה, רק אומרת שהחוק הזה יביא לחסכון במשק הבית של כל אזרח במדינת ישראל, לפחות בטווח הארוך וזה מה שמצופה מבנק ישראל להמחיש. זה מלבד הטיפול בביטחון הלאומי, ברווחה ובבריאות.
ליאור גאלו
¶
כן, אנחנו דיברנו על הערך המוסף של החוק לכלכלה. אני חושב שאתה לא - - - כנראה לא הסברתי את עצמי טוב.
ליאור גאלו
¶
תראה , יש לחוק עלויות התאמה כדי להתאים את מערכת החשמל שלנו וכדי לעבור לרכבים חשמליים וזה לא סוד. יש את גזי המזגנים וזה מהלך מאוד חשוב שצריך לקדם ויש עוד כמה מהלכים. יש את הנושא של אשפה שמאוד צריך לקדם וגם את העובדה שאין הפרדה של אשפה.
ליאור גאלו
¶
יש התאמות. להגיד שאין לזה התאמות בכלל לא יהיה נכון. יש פה התאמות שצריך לקחת אותן ובתמיכה שלנו לחוק האקלים, אנחנו דווקא מתייחסים לעלויות שיהיו במידה ולא יחוקק החוק הזה ואז זה יפגע במוניטין שלנו.
ליאור גאלו
¶
בשלב הנוכחי, בגלל שלהרבה מהסוגיות שעל הפרק – ספציפית אשפה ואנרגיה – אין עדיין טכנולוגיות שאנחנו יכולים להגיד עליהן בוודאות שהן יכולות לתת לנו ביטחון אנרגטי ופתרון כלכלי אז אנחנו חושבים שבשלב, השארה של היעדים עם גמישות מסוימת זה הדבר הנכון.
היו"ר יעקב אשר
¶
חסכת לי את השאלה הבאה. תודה רבה. גמישות מסוימת לא אומר שזה יהיה לפי הנוסח שזה מופיע כרגע. כולם רוצים לדבר?
היו"ר יעקב אשר
¶
אני לא קונה את האמירה שמה שטוב לאירופה טוב לישראל מהרבה סיבות בחיים אבל אני אומר שזה לא סותר. אני לא בא לפרוץ את זה ואם מישהו הבין שאנחנו נצביע בסוף על חוק שבו לא תהיה אפשרות לקבלת החלטות גמישות כאלה ואחרות אז לפחות את הרוח שלי, הוא לא הבין נכון.
היו"ר יעקב אשר
¶
יפה. אנחנו פה כרגע באיזושהי ספירלה שמתחילה בגמישות אולימפית בהתעמלות לבין משהו שהוא יותר קשיח. אבל בסדר, סבלנות. אנחנו עוד לא הגענו לזה, אני רק רציתי שהם ידברו כי לא שמענו אותם עד היום.
ליאור גאלו
¶
יש נקודה אחת שחבר הכנסת רוטמן העלה לגבי פוטנציאל העלויות. אתה אמרת שאתה לא רוצה לשמוע את המספרים כי זה לא ישנה לך הרבה אבל אני כן רוצה להדגיש איזושהי נקודה. זה נכון שחשמל נוגע לכל נקודה בחיים שלנו וחשמל הוא מקור הפליטה המרכזי היום של מדינת ישראל.
ליאור גאלו
¶
עם מבט ליוקר המחייה. זאת נקודה שהתייחסנו אליה ובחנו את זה. בחנו את ההשפעה של שינויים במחירי החשמל ואתן לך את השורה התחתונה. ההוצאה של משקי הבית על חשמל בישראל היא בסדר גודל של 4%-5% מסך ההכנסה הפנויה שלהם. אם אתה מסתכל על משקל החשמל בתוצר זה 4%-5%. המשקל שלו בשוק ההון הוא 4%-5%.
כלומר, מאיפה שאתה לא מסתכל על הדבר הזה, אתה מבין שזה נכון שזה פרוס על פני הרבה פעולות והרבה ענפים במשק – בעצם, על כל ענפי המשק – אבל המשקל של הדבר הזה הוא נמוך. לכן, פוטנציאל ההשפעה של העובדה שאנחנו מטילים שם מס על יוקר המחייה הוא מוגבל. אתה לא יכול לעלות הרבה מעבר לאחוזים בודדים. ספציפית מס פחמן בשיא שלו מגיע - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
השאלה אם יש לי איזשהו גבול שאני באמת לא יכול להעלות יותר ממנו. אם בסוף יתברר שאותן טכנולוגיות מחייבות אותי להעלות את זה כי הפיתוח וההקמה שלהן עולה הרבה כסף אז השאלה היא אם אנחנו צריכים לקבוע גבול מסוים לעניין הזה ואפ אפשר בכלל לקבוע גבול.
ליאור גאלו
¶
אני חושב שזה משהו שהוא יותר רלוונטי לגורמים כמו רשות החשמל ולפרקטיקה. אם אתה תקבע עכשיו משהו אז מחר - - -
ליאור גאלו
¶
זה חלק מהגמישות וחלק מהעבודה של המקצוע הזה, איך מתכננים את משק החשמל ואת התשתית. בסופו של דבר, במיסים שיוטלו על פליטת גזי החממה, ספציפית המס פחמן צפוי לעלות ב-2030 בשנה למשק בית, סדר גודל של 200 שקלים.
שוב, להגיד 200 שקלים זה מעוות כי חלק מזה הולך בצורה של מיסים לממשלת ישראל ואז זה חוזר לאזרחים בשורה של שירותים. מעבר לזה, יש הקלות ומהטבות לאוכלוסיות נחלשות במסגרת מס פחמן.
היו"ר יעקב אשר
¶
אז עד 200 שקלים. השאלה שלי היא במסגרת פה גם היינו צריכים להכניס משהו לאוכלוסיות מוחלשות.
ד"ר אריק סמל
¶
תודה רבה. אני חוזר על השם והתפקיד. ד"ר אריק סמל, המכון הישראלי לאנרגיה ולסביבה, מכון תעשייתי. למען הדיוק, אני רוצה לדבר על כמה דברים. גם האירופים אומרים שבלי מס הפחמן שלהם אז העלות לאנרגיות מתחדשות הן יותר גבוהות מהאנרגיה שקיימת היום ומאנרגיות מסורתיות.
דבר שני, בכל התחזיות של סוכנות האנרגיה העולמית, עדיין יש מקום לאנרגיות המסורתיות. הם אומרים שהרבה מהדברים יבואו מהדרך שבה מייצרים היום את החשמל פלוס כלילה של 2CO ודברים כאלה.
נקודה נוספת לגבי העלויות. היה מחקר בארצות הברית על כך שיש הבדל בין להעביר מדינה מ-12% של אנרגיות מתחדשות ל-14% לבין להעביר אותה מ-12% ל-80% של אנרגיות מתחדשות. זה עולם שהוא שונה לחלוטין.
הרבה מקומות אומרים שאפילו כאשר הם יעברו להרבה אנרגיות מתחדשות, הם עדיין יצטרכו הרבה אנרגיות מסורתיות. דיברנו על גז טבעי ויש עוד דלקים.
ד"ר אריק סמל
¶
נאמר מקודם שזה יהיה מאוד פשוט לעבור לזה מבחינה כלכלית ואני רוצה להגיד שזה לא בדיוק נכון.
יוני ספיר
¶
אומר בקצרה שלושה דברים. אחד, דובר פה על זה שיש טכנולוגיות עתידיות ולכן קיימת חוסר בהירות. ב-2020 ו-2021 ה-IEA הנפיק דו"חות בהקשר הזה והדו"ח האחרון שבו הוא התייחס לעניין הזה מדבר על זה שיש יותר מ-60% מהטכנולוגיות שמאפשרות לנו לעמוד בנט זירו. קרי, יש יותר בהירות מחוסר בהירות. עדיין קיימת חוסר בהירות מסוימת אבל יש יותר בהירות ואפשר לנוע קדימה.
נקודה שנייה, דובר פה על הסובסידיות לאנרגיות המתחדשות אבל לא דובר על הסובסידיות לתחום הפוסילי. מבקר המדינה הזכיר מספרים של מעל 30 מיליארד שקלים ועבודות של חוקרים מהאקדמיה דיברו על מעל 20 מיליארדים שקלים אז צריך לשים את הדברים אחד כנגד השני ולא לתת תמונה שלישית.
נקודה שלישית היא לגבי גרעין. אני לא מתנגד לבחינה של העניין הזה. לפי כל הנתונים בעולם כולל IEA וגורמים מקצועיים אחרים, המחיר של חשמל משדות סולאריים נמוך בהרבה לעומת גרעין. אם הוועדה תרצה, אני אשלח את כל הנתונים.
היו"ר יעקב אשר
¶
כשאנחנו נגיע לזה במעקב אחרי החוק והטכנולוגיות החדשות אז נגיע גם לזה. אני לא יודע אם יהיה פה יושב-ראש אבל אם זה יהיה אני אז אני אשמח לעקוב אחי זה. אני מקווה שאני גם אזכור את זה.
היו"ר יעקב אשר
¶
אוקיי. סימנו פה את החלק הזה. בבקשה, גברתי ואז שוב תומר, אחרון חביב. אי-אפשר לברוח מזה.
הגר שחטר
¶
המאמצים להפחתת פליטות הוצגו כמנוגדים למאמצים להיטיב עם אוכלוסיות מוחלשות והרבה מאוד מחקרים דווקא מראים שיש סינרגיה בין אדפטציה למיטיגציה. בגלל זה השאלה של חבר הכנסת רוטמן לגבי מה העלויות, היא שאלה של מה היא המדיניות שתיבחר.
הגר שחטר
¶
למשל, מחקר חדש שנעשה עכשיו בארץ בבן גוריון בחן את הפחתת הפליטות שתתאפשר באמצעות מעבר של 100% למכוניות חשמליות לעומת טיוב והגברת תחבורה ציבורית. הוא הראה שהפחתת הפליטות זהה, העלויות שונות וההשפעה על אוכלוסיות מוחלשות היא כמובן טובה יותר.
כלומר, בשאלה של העלויות פה אז הרבה פעמים דווקא ההשקעה באוכלוסיות מוחלשות תוביל גם להפחתת פליטות. לכן, השאלה של מה העלויות וכמה זה ישפיע על אוכלוסיות מוחלשות היא גם שאלה של מה היא המדינות שתיבחר.
זה לא רק מה שנאמר פה כל הזמן על כך שאנחנו נעשה מיטיגציה ואחר כך הרווחה תדאג למוחלשים אלא הסתכלות שהיא הסתכלות סינרגטית בין אדפטציה למיטיגציה.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע. המזל שלך הוא שאת עובדת איפה שאת עובדת ולא עובדת במשרד האוצר. אם היית עובדת במשרד האוצר אז אולי היית אומרת את אותם דברים אבל תמיד היית גם באה ואומרת שצריך להתייחס גם לעלויות של הדברים.
לכן, אנחנו בשולחן עגול – אובאלי, מאוד מעניין – שבו חשוב לי לשמוע את מה שאת אמרת וחשוב לי גם לשמוע את מה שהם אומרים והאיזון בין כולם הוא שם המשחק. אחרון חביב, תומר.
תומר גרטל
¶
אתייחס למכון האקלים אבל חשוב לי רק להגיד שהקול של מי שלא נשמע פה בחדר זה קולם של שלושה אנשים שמתים בכל שעה מזיהום אוויר בזמן שאנחנו מדברים פה.
תומר גרטל
¶
כן. זאת הערכת חסר מאוד משמעותית, רק של מזהם אוויר אחד וזה יימדד באלפים רבים. כמו שנאמר פה, העלויות החיצונית הן 38 מיליארד שקלים בכל שנה. אם אני מציב את זה לעומת נתון – אגב, הוא חלקי. הוא מצוטט בחלקיות מתוך דו"ח של רשות החשמל – של 2 מיליארד אז לא זה רק שזה מנוגד לעמדה הממשלתית ולכל היגיון בריא, זה פשוט לא נכון.
כמו שאמרנו פה עם ההצעה לבטל את מועצת האקלים, אנחנו חושבים שמכון האקלים זה גוף שהוא מיותר ושהוא מסרבל את החוק עוד יותר, בין היתר משום שלא מושקעים בו שום תקנים ושום תקציבים. לעומת זאת, עיגון וחיזוק מעמדו של השירות המטאורולוגי זה מה שאנחנו צריכים פה.
היום מי שעובד עם רשות החירום הלאומית במשרד הביטחון, מוציא את תחזיות ההיערכות ועושה את אותם דברים שוויקטור דיבר עליהם, זה רשות החירום הלאומית והשירות המטאורולוגי. צריך חיזוק של השירות המטאורולוגי שצמא לתקנים וצמא לכסף.
באירופה, מי שמוביל היום את העיסוק בזה זה השירות המטאורולוגי האירופי, לא המשרד להגנת הסביבה שם. כלומר, גם הסוכנות האירופית לסביבה.
ויקטור וייס
¶
אלה שני גופים עם תכליות שונות. תכליתו של השירות המטאורולוגי זה לייצר בסיס נתונים מטאורולוגים וזה מצוין אבל משיהו צריך לגזור את המשמעויות של איך זה בא לידי ביטוי במרחב.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן. אתה רוצה שיהיה איזשהו טקס או שופר שיכריז שסיימנו את זה? סיימנו את החלק הזה היום.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
פרק ד': הוראות שונות
דיווח למשרד להגנת הסביבה
40.
(א) בסעיף זה, "גוף ציבורי" - הממשלה ומשרדי הממשלה, לרבות יחידותיהם ויחידות הסמך שלהם, ותאגיד שהוקם לפי חוק המנוי בתוספת השלישית; השר רשאי לתקן את התוספת השלישית, להוסיף או לגרוע תאגיד שהוקם לפי חוק מהתוספת האמורה, בצו, בהסכמת השר האחראי על התאגיד כאמור ולעניין בנק ישראל בהסכמת נגיד בנק ישראל.
(ב) גוף ציבורי ימסור למשרד להגנת הסביבה, לבקשתו, מידע הנדרש לצורך עמידה בחובות הדיווח החלות על מדינת ישראל לפי אמנת האקלים וההחלטות מכוחה, המצוי ברשותו והנוגע לתחומי פעילות.
(ג) על אף האמור בסעיף קטן (ב) –
(1) גוף ציבורי לא ימסור למשרד להגנת הסביבה מידע שהוא אחד מאלה:
כאן ביקשו ממני למחוק את (ב)(1) ו-(2). נטע? ביקשת למחוק את סעיף 40(ג)(ב)(1) ו-(2), לא? אני אקריא ותגידו לי אחר כך.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון. מסרו לי נוסח מחודש.
.
(1) גוף ציבורי לא ימסור למשרד להגנת הסביבה מידע שהוא אחד מאלה:
(1) מידע כהגדרתו בסעיף 7 לחוק הגנת הפרטיות, התשמ"א – 1981, וידיעה על ענייניו הפרטיים של אדם, כמשמעותה באותו חוק, אף שאינה בגדר מידע;
(2) מידע שהוא סוד מסחרי כהגדרתו בסעיף 5 לחוק עוולות מסחריות, התשנ"ט – 1999, למעט מידע שהוא אחד מאלה:
(1) מידע על חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה;
(2) תוצאות של מדידות רעש, ריח וקרינה, שלא ברשות היחיד;
(3) מידע שגילויו אסור לפי כל דין;
(2) גוף ציבורי אינו חייב למסור למשרד להגנת הסביבה מידע שהוא אחד מאלה:
(1) מידע שהוא סוד מקצועי או שהוא בעל ערך כלכלי, שגילויו או מסירתו למשרד להגנת הסביבה עלולה לפגוע פגיעה ממשית בערכו, וכן מידע הנוגע לעניינים מסחריים או מקצועיים הקשורים לעסקיו של אדם, שגילויו או מסירתו למשרד להגנת הסביבה עלולה לפגוע פגיעה ממשית באינטרס מקצועי, מסחרי או כלכלי, למעט מידע שהוא אחד מאלה –
(1) מידע על חומרים שנפלטו, שנשפכו, שסולקו או שהושלכו לסביבה;
(2) תוצאות של מדידות רעש, ריח וקרינה, שלא ברשות היחיד;
(2) מידע שמסירתו למשרד להגנת הסביבה מעלה חשש ממשי לפגיעה מהותית במילוי תפקידי הגוף הציבורי לפי דין;
(3) מידע שנוצר, נאסף או מוחזק על ידי גוף ציבורי מכוח סמכות חקירה על פי דין לצורכי חקירה או מידע מודיעיני;
(3) על מסירת מידע מגוף ביטחוני כהגדרתו בסעיף 10 לחוק הגנת הסביבה (סמכויות פיקוח ואכיפה), התשע"א – 2011, יחולו הוראות סעיף 16 לחוק האמור.
(4) הוגשה בקשת חופש מידע לפי הוראות חוק חופש המידע, התשנ"ח – 1988, לגבי ידיעה או מסמך שמסר גוף ציבורי למשרד להגנת הסביבה לפי הוראות סעיף קטן (ב) ידחה אותה המשרד להגנת הסביבה ויפנה את המבקש לגוף הציבורי אשר מסר את הידיעה או המסמך, לפי העניין.
(5) אין באמור בסעיף קטן (ב) כדי לגרוע מהוראות דין המתייחסות לגילוי או לפרסום מידע לרבות לאופן הגילוי או הפרסום.
נראה לי שכדאי שתסבירו.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
אתייחס ממש בקצרה. המשרד חייב סוגים של נתונים שונים כדי לדווח, לעקוב, לנתח ולראות שבסוף יש התקדמות לפי הוראות החוק. לכן, יש מידע שהמשרד צריך מהמשרדים השונים וזו התכלית של הסעיף הזה. יש פה סייגים מסוימים שהוסכמו במסגרת הממשלה.
דורון לוין
¶
דורון ממשרד הביטחון. יש משהו שעבר אבל פשוט לא נמצא כרגע בחוק וזה לגבי התיאום עם מערכת הביטחון לגבי סמכות השר בנוגע למסירת מידע וחשיפת מידע לציבור שיש בו מרכיבי ביטחון מידע. צריך לראות איך מהדקים את זה אבל גם בעולם המיטיגציה וגם בעולם האדפטציה יש מידע שיש לו השפעות ביטחוניות.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתם בשיח. תביאו לי הידוק משותף, עד כמה שאפשר. אם תהיה מחלוקת בין המשרדים, אז אין לכם מושג כמה אני אוהב להכריע.
דורון לוין
¶
אנצל את ההזדמנות כדי לומר הערה לגבי המכון. צריך להגיד לגבי סוגיות המידע וכל הנושא של מידע אקלימי שהיום יש מאות מחקרים שמופצים בכל יום. יש חשיבות בגוף אחד לאומי - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני אגיד לך מה הבעיה שלי ומה מטריד אותי כי הרמת לי עכשיו להנחתה. אם הייתי יודע שאנחנו הולכים להקים עכשיו מכון רציני עם תקציב ענק שבאמת הולך לאסוף מידע והוא יהיה האורים והתומים של מדינת ישראל אז יכול להיות שזה היה שווה אבל אני לא רואה שזאת הכוונה כרגע.
אני רואה שהכוונה כרגע היא יותר לחדד את תפקידיו או תפקידה של המדען או המדענית הראשית בשביל לכוון אותה טיפה יותר לאיסוף הדברים אבל אני חושב שבשביל להקים מכון, זה היה צריך להיות מלווה פה במשהו יותר רציני.
לכן, אני לא בטוח שזה נכון. אם אנחנו נאשר את זה ובזאת יוקם המכון אז אנחנו פותחים שמפניות על משהו שגם היום, עושה מאמצים לעבוד בקושי. אני כן מציע לכם לשבת עם האוצר, בלי קשר לחוק הזה ולבדוק כי יכול להיות שבאמת הגיע הזמן לבוא, לתקצב ולהקים מכון ידע שבסוף, אני חושב שהוא יחסוך עלויות.
אגיד לכם למה. כי אז יש לך מקור ידע אחד שאתה יודע שאיתו אתה הולך ולא עם כל מחקר חדש שיוצא ממקום אחר ויכול לקחת אותך לטיולים כספיים. זה לשיקולכם. אם בא לכם לעשות הפתעה, תבואו עם איזושהי הצעה להקמת מכון כדת וכדין ואם לא אז נמצא ניסוח שנותן קצת יותר כובד משקל אבל לא יותר מזה.
אל תשחקו איתי בפייק ניוז, אני לא אוהב את זה. משרד הביטחון, תודה שהרמת לי להנחתה. אי-אפשר להסתדר בלי משרד הביטחון.
עידו מור
¶
בנוסח הממשלתי, לנו היה מאוד חשוב דווקא לא לתת מונופול לגוף אחד על ידע כי מדובר בגוף שהוא נמצא - - -
עידו מור
¶
לא. הצעת החוק כרגע כותבת שאין בדברים האלה כדי לא להסתמך על גופים אחרים כמו רשות החשמל וכמו מכונות מחקר.
עידו מור
¶
לצורך העניין, ועדת המומחים היא באמת ועדה שהיא לא תלויה. המכון הוא מכון שנמצא בתוך משרד ואין סיבה שלמשרד אחד תהיה איזושהי אמת מדעית כשאחרים - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
יש סיבה לאסוף נתונים אבל אני אומר עוד פעם, אם היית מקים מכון כשחלק גדול מהמכון הזה הוא גם אנשי מקצוע שבאים מראייה של חשמל וראייה של דברים נוספים והם בסוף אלו שנותנים את ההגדרות על הנתונים זה משהו אחד אבל זה לא זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יש לי שאלה קטנה לגבי איסוף המידע ומסירת מידע למשרד. יש כאן חריג לדבי מידע שנוצר, נאסף או מוחזק על ידי גוף ציבורי, מכוח סמכות חקירה על פי דין, לצורכי חקירה. הכוונה היא שזה בגלל שהמידע הוא אולי עדיין לא ודאי או לא סופי או שזה בגלל שהמסירה שלו יכולה לפגוע בחקירה? רק תבהירי.
נטע דרורי
¶
אני אבהיר. חלק גדול מהסעיפים של הסייגים מבוססים על הסדרים שקיימים בחוק חופש המידע, מבחינת הניסוח שלהם. "מידע שנוצר נאסף או מוחזק על ידי גוף ציבורי מכוח סמכות חקירה על פי דין" זה אחד הסייגים למסירת מידע לפי חוק חופש המידע וזה בדרך כלל סייג שמתייחס למצבים של חשש לשיבוש הליכים.
נטע דרורי
¶
יש צורך לקבל את המידע גם לצרכים נוספים. זה עלה בהקשר של הכנת תוכניות וכן הלאה אז אנחנו נכניס גם את הניסוחים האלה.
יוני ספיר
¶
בעניין הזה. אם אפשר, אפנה את השאלה לנטע. אני לא לגמרי מבין את הצורך בסעיף (ד). האם זה לא כלול היום בחוק חופש המידע? האם יש צורך לעגן בחקיקה את זה שאתם תפנו את הבקשה לצד ג'? לא כל כך ברור לי למה יש צורך בתת סעיף 40(ד).
נטע דרורי
¶
סעיף (ד) זה סעיף של הסדר שהוא כמובן, לא ההסדר הקיים בחוק חופש המידע. ההסדר בחוק חופש המידע אומר שכאשר יש מידע שנוצר על ידי רשות אחרת ומוחזק על ידי המשרד אז זה בנסיבות מסוימות, זה יכול להיות עילה לסרב למסירת המידע ולא הסדר שהוא ספציפי.
כאן אנחנו מדברים על מידע שמועבר למשרד למטרות מסוימות. יהיה הרבה מאוד מידע של גופים אחרים שיהיה מוחזק במשרד ולכן נמצא צורך להבהיר מראש את הסדר. במידה מסוימת, זה גם מבחינתנו, בגלל הנטל של התמודדות עם בקשות חופש המידע וגם מבחינת הגופים שהמידע נוצר על ידם.
מבהירים שלגבי מידע מהסוג הזה, המידע הזה עדיין יחשב למידע שבו מי שיידרש לטפל לגביו בבקשות חוק מידע, מי שיבחן את הבקשות האלה ומי שישב עליהן, יהיה הגוף שאצלו נוצר המידע מלכתחילה ולא אצלנו במשרד.
תומר גרטל
¶
יש בסעיף הזה כשל פנימי בסיסי. יש פה שני דברים. אחד, רשום פה "להוסיף או לגרוע תאגיד". למה שתאגיד שכבר קיים, יחשוש מלמסור מידע בנושאים סביבתיים שיהיו חשופים למשרד ולציבור?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני אקריא את התאגידים לפרוטוקול.
תוספת שלישית
תאגידים שהוקמו לפי חוק הנכללים בהגדרה "גוף ציבורי"
(1) בנק ישראל – לעניין מסירת מידע מצרפי בלבד;
אין לי מושג מה זה.
(2) רשות שדות התעופה;
(3) הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים.
אולי יסבירו גם למה רק אלה.
נטע דרורי
¶
אנחנו מדברים על בנק ישראל שיש לו הרבה מאוד מידע שהוא מידע סודי אבל הוא כן מוסר מידע מצרפי. רשות שדות התעופה והרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים אלו גופים שהמידע שיש בידם נדרש לנו לצורך מסירת הדיווחים.
ד"ר גיל פרואקטור
¶
כשאנחנו הסתכלנו על משרדי הממשלה ויחידות הסמך אז זה כמעט כל הנתונים שאנחנו זקוקים להם.
תומר גרטל
¶
רשום פה שאם רוצים להוסיף תאגיד לצו אז צריך את הסכמת השר האחראי על התאגיד. למה שתאגיד ירצה שיכללו אותו? מההיכרות שלי עם הממשלה, היא לא רוצה שיישמו עליה הוראות נוספות, במיוחד בסוגיות שנוגעות למידע ודברים שהם ציבוריים.
אפילו חוק חופש המידע אומר ספציפית שיש מידע סביבתי שצריך למסור לציבור. יש סעיף שממש נוגע רק למידע סביבתי. בדברים מהותיים וקריטיים, אנחנו בכלל לא רואים צורך בהסכמת השר שממונה על אותו תאגיד.
בנוסף, יש פה לשר את היכולת לגרוע ואני לא מבין למה יש פה רצון לגרוע ולהסתיר נתונים מהציבור ואם לגרוע, אז למה - - - נגיד שתאגיד נסגר. מה אפשר לעשות? אז שזה יהיה באישור הוועדה. לא יכול להיות שהממשלה - - -
אם רוצים לגרוע תאגיד, אנחנו לא רואים סיבה שזאת תהיה רק הממשלה בפני עצמה. קודם כול, אנחנו לא רואים סיבה לגרוע תאגיד באופן כללי אבל ככול ועושים את זה, שזה יהיה באישור ועדה.
נטע דרורי
¶
כרגע היא לא נדרשת ולא נמצא שיש לה מידע רלוונטי. נגיד שזאת רשות שהיא בסמכות שר הפנים אז אנחנו נצטרך את הסכמת שר הפנים.
היו"ר יעקב אשר
¶
על לגרוע, אני לא מצליח להבין למה. אנחנו לא מאשרים חוק בשביל לגרוע אותו מחר, בטח לא כשמדובר על שלושה גופים שהיום אתם יודעים עליהם אלא אם כן היה שינוי בתאגיד הזה והוא הפך להיות משהו אחר שלא צריך וזה משהו אחר.
אני חושב שהיועצת המשפטית צודקת לגבי "לגרוע", זה לא צריך להיות כאן. לגבי להוסיף, אני הייתי אומר בתיאום עם השר. לא הסכמה אלא תיאום.
תומר גרטל
¶
אני לא מבין למה יש החרגה של בנק ישראל. זה לא ברור. כפי שראית, בנק ישראל זה גוף שיש לו הרבה מידע ומידע שנוגע ליישום של החוק הזה אז אין שום סיבה להחריג אותו מהחוק הזה.
היו"ר יעקב אשר
¶
גם פה אתה נוגע עכשיו? יש הרבה מאוד דברים שלא עובדים בלי הסכמת נגיד בנק ישראל. יש אפילו מספר חברי כנסת שיש להם טענות על הדברים האלה. אני מסתדר איתם, פחות או יותר.
ליאור גאלו
¶
לא. הסעיף הזה הוא סעיף שנידון לא מעט בין הלשכה המשפטית שלנו ללשכה המשפטית של המשרד להגנת הסביבה. יש לבנק ישראל נתונים שמשפיעים על המשמעות המקרו יציבותית. אם אנחנו נפגע בהם או נטיל כל מיני עלויות על איסוף הנתונים שם - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
הם עדיי מסתכלים גם על אפקט הדומינו של כל דבר. את זה למדתי בפקולטה לכלכלה בבני ברק, בחדר.
ליאור גאלו
¶
אני יכול להגיד לך שזה סעיף שנידון לא מעט בין הלשכות המשפטיות שלנו. זה משהו שעלה במפורש.
היו"ר יעקב אשר
¶
לא מחויבות מלאה כי יש דברים שיכול להיות שאם הם יצאו איתם אז יהיה לזה השפעה מאוד גורפת על המשק הישראלי או על המעמד הכלכלי הישראלי. אני רוצה לומר לך שהסמכויות שיש היום לנגיד בנק ישראל הן הרבה יותר חזקות מזה. את זה אני עוד יכול להבין קצת.
תומר גרטל
¶
ההערה האחרונה נוגעת לעניין דיווח למשרד להגנת הסביבה. לצערנו, זה כל ככה אבל אנחנו יודעים שאם משרד ממשלתי לא מכין תוכנית להפחתה אז המשרד להגנת הסביבה רשאי להכין לו תוכנית. לכן, צריך שיהיה רשום פה בבירור שכאשר משרד ממשלתי לא מכין אז הוא צריך למסור למשרד להגנת הסביבה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
השר הממונה
41.
השר הוא השר הממונה על ביצוע חוק זה.
בהגדרה, זה השר להגנת הסביבה.
תקנות לעניין שיתוף הציבור
42.
השר רשאי לקבוע בתקנות הוראות לעניין שיתוף הציבור בתהליך גיבוש התוכנית הלאומית להפחתה לפי סעיף 5, ובתהליך גיבוש התוכנית הלאומית להיערכות לפי סעיף 15.
היו"ר יעקב אשר
¶
מה זה רשאי? צריך? לא צריך? מה אם לא עושים שיתוף ציבור? אני רוצה לשמוע את עמדתכם הטהורה, המקצועית והפוליטית.
נטע דרורי
¶
בעייני, על פניו אין הכרח בהתקנת תקנות לעניין האופן שבו יבוצע שיתוף הציבור. יש הסדר מאוד מפורט בחלק גדול מהחוק. אנחנו יודעים מתודולוגית לעשות שיתופי ציבור ואנחנו עושים את זה גם בלי תקנות.
הסעיף הזה כן מאפשר שבמידת הצורך, כשיהיה צורך לתוכניות ההיערכות המשרדיות, שאולי תהיה איזושהי האחדה. זאת אופציה. אני לא חושבת שזה משהו הכרחי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סייג לתחולת סעיף 17 לפקודת הסטטיסטיקה
43.
(א) על אף האמור בסעיף לפקודת הסטטיסטיקה [נוסח חדש], התשל"ב – 1972 (בסעיף זה – הפקודה), ההוראות בעניין סודיות הקבועות בסעיף האמור לא יחולו על פרסום של נתונים בעניין פליטות גזי חממה שנאספו לפי הפקודה האמורה, בכפוף להוראות סעיף קטן (ב).
(ב) ביקשה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לפרסם נתונים כאמור בסעיף קטן (א) בהתאם להוראות סעיף זה אשר יש בפרסומם כדי לגלות מידע סודי לפי סעיף 17 לפקודה, תמסור את טיוטת דבר הפרסום לראש הממשלה, שר החוץ, שר הביטחון או שר הכלכלה,
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שלושה שבועות לפני פרסומו, לפחות; ואולם, הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה לא תפרסם לציבור נתונים כאמור בסעיף קטן זה אם –
(1) ראש הממשלה או שר הביטחון הורה שלא לפרסמם בשל עניינים הנוגעים לביטחון המדינה;
(2) ראש הממשלה או שר החוץ הורה שלא לפרסמם בשל עניינים הנוגעים ליחסי החוץ של המדינה;
(3) ראש הממשלה או שר הכלכלה הורה שלא לפרסמם בשל עניינים הנוגעים ליחסי סחר החוץ של המדינה;
(4) ראש הממשלה הורה שלא לפרסמם בשל אינטרס חיוני של המדינה, שאינו מנוי בפסקאות (1) עד (3).
יש לנו פה את איה.
היו"ר יעקב אשר
¶
כן, אני זוכר שיש את איה. היא לא צועקת "איה" אז זה סימן שזה בסדר. איה, את רוצה להוסיף משהו? את לא חייבת.
איה דביר רג'ואן
¶
שלום. איה דביר מהלמ"ס. אסביר במילה על הלמ"ס. הלמ"ס זה גוף המחקר של המדינה והוא גוף בלתי תלוי. כל מטרתו זה רק לאסוף נתונים כדי שיהיה אפשר לפרסם נתונים מצרפיים שיתנו תמונת מצב של מצב הכלכלה והחברה בשלל נושאים.
בהקשר של החוק המסוים הזה, זזה מידע על פליטות של גזי חממה. הרעיון המסדר של הלמ"ס שהוא נר לרגלינו זה שיש לנו מצד אחד, סמכות רחבה לדרוש כל מידע שדרוש שלנו ומצד שני, אנחנו מבטיחים שהפרסום יהיה לא מזוהה.
אלא מה? בהקשר של המשק הישראלי ומי שמייצרים את פליטות גזי החממה, זה משק קטן ויש בו מעט מאוד שחקנים. לפעמים יש שחקן אחד בלבד או שניים במקטעי פעילות מסוימים אז התוצאה היא שאי-אפשר לפרסם חזרה אל הציבור מידע על פליטות גזי החממה בחלוקה לענף כלכלי או לפעילות כלכלית מסוימת מבלי שנקלעים למצב שהפרסום הזה הוא סודי.
אתן דוגמה שהיא אמנם אזוטרית אבל היא ממחישה מהר. למשל, אם בתהליכי ייצור זכוכית נפלט גז מסוג מסוים ויש רק יצרן זכוכית אחד בישראל אז המישע המצרפי שלי על פליטות של הגז מהסוג הזה שנוצר בייצור זכוכית, הוא מידע שמזהה את היצרן הזה כי יש רק אחד שעוסק בפעולה הזאת. כדי שתיווצר סודיות סטטיסטית, צריך שיהיו לפחות שלושה או ארבעה אנשים שעוסקים בתחום.
איה דביר רג'ואן
¶
כיום, אנחנו לא מצליחים לייצר מידע רב על פליטות של גזי חממה בגלל עקרונות הסודיות האלה.
איה דביר רג'ואן
¶
לא יכולים לעמוד בחובות הדיווח שמוטלות עלינו היום, כדי למסור לקהילה הבין לאומית את מה שהקהילה מודדת בגלל שאם יש לי רק עוסק אחד שעוסק בהולכה של גז או בהולכה של - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אתם עומדים מאחורי הדבר הזה מקצועית? זה לא שקיבלת הנחייה ממישהו להסתיר איזשהם דברים?
איה דביר רג'ואן
¶
לא, בוודאי שלא. אני רוצה לומר עוד שתי מילים. זה הכלל המסדר. הכלל המסדר המתקן שמוצע כאן אומר שכבודה של הסודיות במקומה מונח, אנחנו נשמור על הסודיות ולא נדבר על הרווחים שאנחנו אולי יודעים שהחברות הלאה עושות – יש לנו הרבה נתונים מהרבה מאוד היבטים – אבל בפריזמה הצרה של פרסום פליטות גזי חממה, לא תעמוד לגופים האלה סודיות סטטיסטית, לא משנה מה.
הסייג שכן קבענו הוא שזה נכון אלא אם כן יבוא אחד מהשרים שמנויים בפסקה קטנה (ב) ויאמר שאותו פרסו כרוך בסיכון לפגיעה באיזשהו אינטרס חיוני אחר שאולי חזק וחשוב יותר מהרצון - - -
איה דביר רג'ואן
¶
נכון, כך כתבנו במקרה הזה. אולי היועצת המשפטית מציעה לדייק את הנוסח וזאת הצעה טובה. הכוונה היא למצב שבו חברי ממשרד הביטחון שהיה פה, יבוא ויאמר - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
אני חושב שבביטחון המדינה כן נשאיר את זה "עניינים הנוגעים לביטחון המדינה" כי זה לפעמים דברים שהם - - -
ד"ר משה ינאי
¶
ד"ר משה ינאי מהלמ"ס. אנחנו אחראים גם על חישוב פליטות גזי החממה, כלומר, מצאי פליטות גזי החממה של ישראל וגם בנושא אדפטציה אנחנו אמונים על איסוף נתונים במדדים של היערכות לשינוי אקלים. רצית דוגמה לגבי ביטחון המדינה. לדוגמה, הפליטות של צה"ל.
היו"ר יעקב אשר
¶
אתה יכול להביא אלף דוגמאות ואמרתי את זה מראש. אשאל אותך שאלה. האם להוסיף על ההגדרה את מה שהציעה היועצת המשפטית - - -
איה דביר רג'ואן
¶
בסוף, הרעיון הוא לסייג את זכות הציבור לדעת אז אם יש סכנה לפגיעה באינטרס ציבורי מאוד חשוב אחר, זה נראה לנו חשוב להבטיח שהשר האחראי על אותו אינטרס יוכל להניף דגל אדום ולומר שזה לא מוצדק.
איה דביר רג'ואן
¶
ברשותכם, אני רוצה שהוועדה תהיה ערה לכך שאצלנו המילה פרסום מכוונת לא רק לפרסום בדו"ח שנמסור לוועדת האנרגיה אלא גם למסירת מידע למשרד ממשלתי אחר וגם לחוקרים שמבקשים לחקור את הנתונים ולהוציא מתוכם תובנות.
ד"ר משה ינאי
¶
במידע על הפליטות. נכון. המידע פשוט מפורסם ברמה אגרגטיבית כזאת שלא מאפשרת את זיהוי הסקטורים הסודיים.
היו"ר יעקב אשר
¶
ממשלה נכבדה, אני אומר שאם אין בעיה להוסיף את ההכוונה הזאת שנעשתה בשלשת התחומים הללו אז תוסיפו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אם אתם חושבים שבתחום מסוים כן ובתחום מסוים לא אז שזה ייכנס כחלק מהתשובות שאנחנו צריכים לקבל מכם. תרשמי לעצמך לזכור את זה. כן, בבקשה.
ניר קנטור
¶
ניר קנטור מהתאחדות התעשיינים. אני רוצה להתייחס לנקודה של הסודיות המסחרית. אני מוטרד מהחשיפה של הסודיות ובעייני, הסעיף הזה גורף מידי. זה פותח את זה לכך שכל המידע יכול להיות מידע ציבורי.
הבעיה שלי היא הסודיות המסחרית. כעמו בדוגמה שנאמרה פה על מפעל זכוכית, בסופו של דבר יבוא מתחרה ויקבל את כל המידע אז השאלה היא האם באמת - - -
ניר קנטור
¶
את זה יש לך בהתחלה. בהתחלה נותנים להם את כל האפשרות של מה שעומד בפרמטרים של שמירת סודיות. פה הם כותבים מתי אפשר לחרוג וזה רק במקרים 1, 2, 3 ו-4.
ניר קנטור
¶
אבל אם ניקח את הדוגמה של הזכוכית אז מידע על פליטות של אותו מפעל זכוכית בודד במדינת ישראל - - -
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אם זה מידע מסוים, פקודת הסטטיסטיקה לא מאפשרת לפרסם אותו ממילא, אלא כנתון אנונימי.
איה דביר רג'ואן
¶
ההערה היא במקומה במובן הזה שבו אנחנו מבקשים להתגבר גם על סודיות מסחרית. מדוע? משום שאם אנחנו רוצים לייצר מצב שבו תהיה תמונה של איזה גזי חממה נפלטו, באיזה תחום ובאיזה ענף כלכלי כפי שכל מדינות העולם מודדות, אז יכול להיות שאם יש עוסק יחד בתחום, המשמעות של הפרסום היא שזה חושף כמה פעילות עסקית יש לו.
היו"ר יעקב אשר
¶
אבל את אמרת שאת זה את רוצה למנוע. את הסברת מקודם לגבי מפעל הזכוכית היחיד שאת רוצה למנוע את הדבר הזה.
איה דביר רג'ואן
¶
לא. בגלל שיש רק מפעל זכוכית אחד אז הנתון הכולל שלי אודות כמה גז מסוג מסוים נפלט, חופף - - -
איה דביר רג'ואן
¶
אין לי הגנה לזה, למעט הגנה שעומדת מול אינטרסים אחרים אבל ברשותכם, אני מבקשת להשלים את המשפט. הרעיון הוא רעיון של תחרות בין אינטרסים.
אנחנו חושבים שזכות הציבור לדעת כמה פליטה יש במקטעי פעילות ובענפים כלכליים כפי שכל העולם מודד, זה אינטרס שגובר על הצורך וההצדקה להגן על סוד מסחרי במקטע הזה. כן יש הגנה במובן שבו המידע שאנחנו נפרסם הוא אך ורק על פליטות גזי חממה כפי שהסעיף מסמיך אותנו.
איה דביר רג'ואן
¶
אם יהיו ארבעה עוסקים בתחום אז ממילא נפרסם נתון מצרפי אבל במקום שיש רק עוסק בודד, זה לא הגיוני שהעולם לא ידע בגלל הפגיעה בסודיות המסחרית שלו וזאת אמירה ערכית ועקרונית שמוצע לקדם אותה כדי שתהיה לנו את תשתית המידע הדרוש לקדם החלטות מדיניות.
ניר קנטור
¶
צריך להכניס פה איזשהו מנגנון שבו לא בכל מקרה יהיה ניתן לפרסם אלא שבכל זאת יהיה איזשהו מנגנון של בחינה האם המידע הזה הוא באמת קריטי או לא קריטי לפרסום באותה עת, לא באופן גורף.
נטע דרורי
¶
אני רוצה להתייחס. אסב את תשומת ליבכם לכך שמידע על פליטות לסביבה הוא מידע שמוחרג מהסייג של סוד מסחרי או כלכלי, גם לפי חוק חופש המידע.
נטע דרורי
¶
הוא לא מרע. אנחנו היום נמצאים במצב שבו המשרד מפרסם – אני שמה את הביקורת בצד כי אני רואה שתכף יתחילו הוויכוחים – מידע על פליטות של חומרים לסביבה, גם כאשר יכולה לעלות לגבי המידע הזה טענה של סוד מסחרי או מקצועי וזה קורה כדבר שבשגרה, באופן שוטף ויזום.
נטע דרורי
¶
זה קורה גם למידע הזה יכול להיות ערך כלכלי לגבי תהליך הייצור והחומרים שנעשה בהם שימוש. החריג הזה מעוגן בחוק חופש המידע, ממילא. זה אותו נוסח שמופיע עכשיו ב-(ג)2(א).
"מידע שהוא סוד מסחרי או בעל ערך כלכלי" זה החריג הקיים ולכן, התוספת לגבי פקודת הסטטיסטיקה נועדה להתגבר על חובת סודיות ספציפית שנמצאת בפקודת הסטטיסטיקה והיא מעבר - - -
נטע דרורי
¶
מכיוון שמדובר פה רק על נתונים בעניין פליטות גזי חממה אז מבחינתו, זה לא מרחיב בפועל מעבר.
הגר שחטר
¶
יש לנו שאלה, לא הערה. ברור לנו שיש מידע שהוא מידע סודי ואי-אפשר לחשוף אותו. השאלה היא האם הציבור יוכל לדעת שהתבקש מידע?
הגר שחטר
¶
כלומר, יש הבדל בין מצב שבו אני כציבור יודעת שיש מידע שאני לא יודעת או שאני אפילו לא יודעת שלא פורסם מידע.
נטע דרורי
¶
התשובה היא שברך כלל כשיש סייגים ובמיוחד בסודות ביטחוניים, חלק מהסוד יכול להיות עצם קיומו של סוד.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני הייתי בטוח שאתם תפצחו במחיאות כפיים סוערות כשהיא הסבירה למה היא חושבת שגם סודיות היא לא חזות הכול אבל כשאנחנו מגיעים עכשיו לבקשות כאלה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שמירת תוקף דינים
44.
אין בהוראות חוק זה כדי לגרוע מהוראות לפי כל דין, ואין בסמכויות ובתפקידים לפי חוק זה כדי לפגוע בסמכויות ובתפקידים לפי כל דין.
עצמאות המוסדות האקדמיים
45.
אין בחוק זה כדי לגרוע מעצמאות המוסדות האקדמיים לפי סעיף 15 לחוק המועצה להשכלה גבוהה, התש"ח – 1958, ומעצמאות וסמכויות המועצה להשכלה גבוהה וועדותיה בהתאם לחוק האמור.
תחילה
46.
תחילתם של סעיף 20(א) ו-(ג)
זה הסעיפים של ההערכת סיכון אקלימי.
ביום פרסומה של החלטת הממשלה לפי סעיף 20(ב).
תוספת ראשונה
(סעיף 2, ההגדרה "גז חממה")
פחמן דו-חמצני
מתאן
חמצן דו-חנקני
הידרופלואורופחמנים
פלואורופחמנים
גופרית שש פלוארידית
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תוספת שנייה
(סעיף 12)
תאגידים שהוקמו לפי חוק הנדרשים בהכנת תוכנית היערכות לשינוי אקלים
(1) הרשות לפיתוח ירושלים שהוקמה בחוק הרשות לפיתוח ירושלים, התשמ"ח – 1988;
(2) אגודת מגן דוד אדום שהוקמה בחוק מגן דוד אדום, התש"י – 1950;
(3) הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים שהוקמה בחוק גנים לאומיים, שמורות טבע אתרים לאומיים ואתרי הנצחה, התש"ח – 1988 (להלן – הרשות לשמירת הטבע והגנים הלאומיים);
(4) רשות נחל הירקון שהוקמה בצו לפי סעיף 2 לחוק רשויות נחלים ומעיינות, התשכ"ה – 1965;
(5) רשות נחל הקישון שהוקמה בצו לפי סעיף 2 לחוק רשויות נחלים ומעיינות, התשכ"ה – 1965;
(6) רשות נחל באר שבע
את זה אמרתם לי למחוק? נטע, אמרתם למחוק את רשות נחל באר שבע?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
(7) הרשות לפיתוח הגליל שהוקמה בחוק הרשות לפיתוח הגליל, התשנ"ג – 1993;
(8) הרשות לפיתוח הנגב שהוקמה בחוק הרשות לפיתוח הנגב, התשנ"ב – 1991;
(9) רשות שדות התעופה שהוקמה בחוק רשות שדות התעופה, התשל"ז – 1997 (להלן – רשות שדות התעופה) – לעניין תשתיות הרשות בלבד.
היו"ר יעקב אשר
¶
אנחנו מקווים שלישיבה הבאה נבוא עם נוסח ועליו נעשה את הדיוק, או שזה יהיה דיוק או שזה יהיה טקס האזכרה לחוק, מה שאתם רוצים.
היו"ר יעקב אשר
¶
אני לא אתן לכם מה שאתם רוצים. אני אומר את זה עוד פעם ואני אומר את זה דווקא עכשיו. אני רוצה בסוף - - -
היו"ר יעקב אשר
¶
הייתה לי תחושה שיש גז אחד שלא נמצא. תבדקו את עצמכם כי אם הלמ"ס אומר, הלמ"ס יודע בדרך כלל.
היו"ר יעקב אשר
¶
רגע, אני הייתי באמצע לענות. אני חושב שהעלנו פה את מגוון הדברים ואת מגוון הדעות. יש הרבה עבודה ומשרדי הממשלה רתומים לזה, גם החלק המקצועי וגם החלק המשפטי-מקצועי. את לא רק יועצת משפטית, זה כבר משהו שבו אתם ביחד בעניין הזה. כמובן, גם החלק של הבחור שנעלם לנו עוד פעם. איך קוראים לו?
היו"ר יעקב אשר
¶
עמיאל, שגם צריך אותו בעניין הזה. אני מאוד מקווה שנצליח להגיע לנוסח. יהיו בו חילוקי דעות, יהיה בו דברים ויכול להיות שנפתור אותם בעוד סיבוב. כמובן שיהיה עוד דיון בוועדה על הנוסח, לא עם כל ההרצאות אלא עם הנקודות.
אני עדיין חושב שההזדמנות הזאת כרגע - - - אני לא יודע אם פוליטית זה הדבר הכי נכון בשביל מי שלא בקואליציה היום אבל אני לא מתייחס לזה פוליטית. אני רואה בזה הזדמנות. משרד האוצר יצא אז אפשר לרכל עליהם קצת. איפה הוא? הוא בחוץ, זה בסדר.
היו"ר יעקב אשר
¶
אגב, הוא אחד מהטובים שבעניינים. אני עם משרד האוצר בהרבה תחומים וכאן, עידו באמת עובד ביושרה שאני מאוד מעריך. אני חושב גם על הלחץ של משרד החוץ כרגע, משרד האוצר מבין ואפילו משרד ראש הממשלה. גם את הדברים של בנק ישראל , לא סתם ביקשתי שיגיד אותם.
אני חושב שזאת הזדמנות להגיע להסכמות שלא היינו מגיעים אליהן קודם. עובדה שעד היום היו שני חוקים שהוגשו על ידי ממשלות שונות לגמרי זו מזו ושניהם היו זהים לגמרי בבעיות שלהם והנה הגיע דווקא הדוס מיהדות התורה, עושה ערבוב מהכול ואולי הוא אפילו יצליח להביא משהו.
אני לא מצפה שתהיה פה ברכת הלל המונית מהצד הזה וכנראה שגם לא תהיה ברכת הלל המונית מהצד הזה וזה בדיוק היופי של השולחן הזה. בואו נקווה שזה יצליח להביא את זה. עכשיו אתה רוצה להצטרף לתפילותיי, אין לי ספק.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
כן, אני רוצה. אני חושב שישראל זקוקה לחוק אקלים וברוח הענייניות שאנחנו יודעים שאתה מנהל בה את הוועדה הזאת בשנתיים האחרונות, אנחנו יודעים להגיע להבנות.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
אני פחות נהנה ואני חושב שגם אתה פחות נהנה מהתקופה האחרונה אבל אני רוצה לומר שאני מקווה שיהיה פה נוסח שאנחנו נוכל לחיות איתו ושמשפר את המצב.
יוראי להב הרצנו (יש עתיד)
¶
נוסח שמשפר את המצב מהמצב הנוכחי. אני מרגיש שכרגע אנחנו לא שם אבל אני מאוד מקווה שהפעילות שלכם תישא פרי.
היו"ר יעקב אשר
¶
תודה רבה לכולם, לילה טוב. תודה בהחלט גם לחברי הכנסת, גם לכל נציגי הרשויות האזרחיות, לתומר, ליועצת המשפטית של הוועדה ולמנהלת הוועדה.
הישיבה ננעלה בשעה 17:58.