פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
68
ועדת החינוך, התרבות והספורט
30/10/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 288
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום רביעי, כ"ח בתשרי התשפ"ה (30 באוקטובר 2024), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 30/10/2024
חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ה–2024
פרוטוקול
סדר-היום
הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון מס' 2) (הגברת האכיפה), התשפ"ד–2024, של ח"כ אופיר כץ
מוזמנים
¶
ליאור טוביה - סגן מנהל מינהל ביטחון, בטיחות, שע"ח וסייבר, משרד החינוך
שרית חאיק שפיגלשטיין - סגנית בכירה ליועצת המשפטית, משרד החינוך
עביר מטאנס - עו"ד, משרד המשפטים
נרמין ברהום - עורכת דין, המחלקה למשפט ציבורי-חוקתי, משרד המשפטים
אלעד גודינגר - מנהל מחלקה בכיר, משרד הבריאות
מירי פומרנץ - עוזרת ראשית, לשכה משפטית, משרד הרווחה והביטחון החברתי
רפ"ק ענת קליינשטין - קמ"ד אח"מ יועמ"ש, המשרד לביטחון לאומי
שרון סויסה - ק' פשיעה מקוונת ארצי, המשרד לביטחון לאומי
עדי פרץ - עוזרת משפטית ליועמ"ש בל"מ, המשרד לביטחון לאומי
קרן אוחנה איוס - מנכ"ל, חיבה – איגוד גני הילדים הפרטיים
חנן דגן - מנכ"ל, איחוד גני הילדים
קונסטנטין שוויביש - מנכ"ל, איגום – ארגון מורים עולים
מור דקל - יושבת ראש, העמותה הישראלית למען הילד בגיל הרך
ולרי זילכה - קידום מדיניות, בית איזי שפירא
אלונה דניאל - מטה המאבק למען הילדים
חן בן לולו - שדלן, פורום הגנים הפרטיים
משתתפים באמצעים מקוונים
¶
קרן גל-און - סגנית בכירה ליועמ״ש, מערך הסייבר הלאומי
אליאב נורי - ראש מרכז המתודולוגיה, מערך הסייבר הלאומי
רינת ברנדל - ייעוץ משפטי, הרשות להגנת הפרטיות
נועה בן אריה - יועמ"ש, מרכז השלטון המקומי
רפאל בנבנישתי - מנכ"ל, "האח הקטן"
לוסי חדידה - מנכ״לית, ארגון גני הילדים הפרטיים
רחל אטדגי - מנהלת ארצית, מעונות נאות מרגלית
שרי דרור - מנהלת האגף לגיל הרך, ויצ"ו
איברהים כילאני - סגן הממונה הראשית על יחסי עבודה, משרד הכלכלה והתעשייה – זרוע העבודה
מירב גרסלר - רפרנטית פיקוח והדרכה, נעמת
רישום פרלמנטרי
¶
הדס כהן
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון מס' 2) (הגברת האכיפה), התשפ"ד–2024, פ/2800/25 כ/1041
היו"ר יוסף טייב
¶
בוקר טוב. אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט, כ"ח בתשרי התשפ"ה, בנושא: הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון מס' 2) (הגברת האכיפה). זו הצעת חוק של חברי הכנסת אופיר כץ, רון כץ ויוסף עטאונה. בדיון האחרון הגענו כמעט להצבעות. היו שני נושאים עיקריים, גם הנושא של הדיווח – שאני מבין שהגענו לאיזושהי הבנה, והנושא של העיצומים הכספיים. אלו שתי הנקודות שנשארו לנו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אולי רק נגיד לגבי הסתייגויות, לא קיבלנו לדיון הזה הסתייגויות. פורסם אתמול בבוקר נוסח שכבר עבר חלק מהעריכה הלשונית, לכן כל מיני דברים שקראנו כבר קיבלו לפעמים נוסח מעט שונה, אבל אנחנו לא נקריא אותם כי המהות לא השתנתה. לגבי הסתייגויות, כאמור לא קיבלנו הסתייגויות לנוסח הזה, וגם בדיון הקודם שאלנו אם יש מסתייגים וכדומה להסתייגויות שהיו על השולחן ולא הגיעו מסתייגים. גם הדיון הקודם הוכרז כדיון הצבעות.
לגבי הדברים שנשארו פתוחים, אני רק אגיד שבסעיף הדיווח לכנסת, סעיף 9ב בנוסח הזה, בעמ' 21, אז כאמור, הדיווח יהיה על - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון – רגע, לא. אני מתכוונת על דיווח של מפעיל. סליחה, רגע. סעיף 7ד – הודעה לממונה על הפעלת צפייה: מפעילי מעון שבחרו להעניק אחת מסוגי הצפיות שהחוק מאפשר, שהן עיתית, עיתית מקוונת או מקוונת אונליין, יצטרכו להודיע לשר. אז כרגע הדיווח הוא על כל בחירה של מסלול כלשהו, לפי החוק הזה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אני רק רוצה להעיר משהו בהקשר הזה כדי שייאמר. בעצם מה שנוצר כרגע בתיקון זה שהמעונות יצטרכו לדווח על כל המסלולים, לא רק על המסלול המקוון, אבל העיצומים הכספיים יהיו רק אם המעון לא דיווח שהוא מעון מקוון. משמעות הדבר היא שלנו, למשרד החינוך, לא יהיו כלים משמעותיים לאכוף את העניין הזה. כשנבוא לכנסת, בהתאם לסעיף הזה שביקשתם לדווח כמה מעונות היו באיזה מסלול, לא בטוח שיהיו לכם את הנתונים המדויקים כי לא בטוח שידווחו לנו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אז אני אתחיל מסעיף ההגדרות. באותה הזדמנות עשינו גם כמה התאמות לחוק הפיקוח על המעונות. אני אקריא גם את הסעיף של התיקון העקיף שם. פשוט עשינו כמה תיקונים שהיו נדרשים באופן כללי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון. יש כמה דיוקים שצריך לעשות בחוק המעונות. אגב, אולי גם בחוק המצלמות. זאת פעם ראשונה שהחוק הזה מתוקן בצורה מסיבית, וניצלנו את זה כדי לעשות כמה התאמות שהיו נדרשות, גם בתיקון עקיף וגם כאן בתיקון ישיר, ויכול להיות שיהיו עוד כאלה.
אני מדברת על סעיף 3 להצעת החוק, תיקון סעיף 2. אני רק אדגיש קודם, בסעיף 2 להצעת החוק לגבי סעיף המטרה, המילה "כל" מחוקה כאן אבל היא לא תהיה מחוקה. אנחנו מדגישים שוב: "התקנה והפעלה של כל מצלמה או מערכת מצלמות במעון יום לפעוטות וכן צפייה ושימוש בצילומים לפי חוק זה ייעשו בהתאם להוראות חוק זה בלבד". ביקשנו את זה על מנת להבהיר מצב משפטי, שאולי לא ברור שניתן להפעיל מערכת מצלמות מקבילה שיחולו עליה דינים אחרים. הכוונה כאן שלא יהיה כזה דבר, שפועלים אך ורק לפי החוק הזה. שרית, את רוצה להגיד משהו?
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
כן. אני רוצה לציין שהיו ניסיונות ויש ניסיונות לעקוף ולהתקין מערכת מצלמות אחרת – לא זו שקבועה לפי חוק המצלמות – ולטעון שאם זו מערכת אחרת אז אין בעיה עם ההתקנה שלה. אנחנו רוצים להבהיר שיש בעיה עם התקנה של כל מערכת מצלמות אחרת. זאת אומרת, כל מערכת מצלמות שמותקנת במעון צריכה לפעול לפי חוק המצלמות.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
הוא מדבר על זה שאפשר לצלם את יום ההולדת של הילד. לא מדובר על הסעיף הזה. הוא עדיין קיים. אנחנו מדברים על ניסיון של גופים מסוימים או מעונות לטעון שאם אני מתקין מערכת מצלמות אחרת, לא זו שקבועה בחוק, לא זו שהתקינו במעון מכוח החוק אלא בנוסף, אז אין בכך מניעה. אנחנו רוצים להבהיר שיש בזה מניעה. אנחנו לא רוצים לעקוף את החוק בסוף.
ולרי זילכה
¶
אני מבית איזי שפירא. אני רוצה לשאול שאלה בהקשר הזה לגבי מעונות יום שיקומיים. החלק הזה של החוק חל על מעונות יום שיקומיים בתיקון, ומעונות יום שיקומיים הרבה פעמים נמצאים בתוך עמותות שיש שם הרבה מאוד פעילות. הרי החוק חל גם על האזורים של המעון אבל גם על שטחים ציבוריים, יותר מרחבים שהילדים נמצאים שם שהם גם בשימוש של כלל משתמשי העמותה. אז המקום הזה שבו אי-אפשר להפעיל מצלמה אחרת לכאורה או שחייבים לפעול רק על פי המנגנונים של החוק הזה הוא מאוד מורכב בסיטואציות אצלנו. זה שונה מהמעונות הכלליים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אולי המצלמה הזאת לא צריכה לפעול בזמן שהמעון פועל. זה הרעיון. הרעיון הוא לגבי אותו מעון, לגבי הפעילות של מעון. הרעיון הוא שלא תהיה מצלמה שתצלם את הילדים - - -
ולרי זילכה
¶
לגבי הפעילות של המעון. אבל אומרת פה שרית שאי-אפשר יהיה נגיד להתקין מערכת נוספת שמשמשת את העמותה לצרכיה באזורים ציבוריים שמשמשים גם את - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון. אבל כל עוד היא מצלמת את פעילות המעון – כך אני מבינה את הדברים – אז זה באמת יהיה אסור.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
היום לפי החוק וגם לפי הפרשנות שלנו והפרשנות של משרד המשפטים – יתקנו אותי אם אני טועה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
גם היום זה המצב החוקי. אי-אפשר להתקין מערכת מצלמות שמצלמת, חוץ ממערכת המצלמות שמותקנת לפי חוק המצלמות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"תיקון סעיף 2
3.
בסעיף 2 לחוק העיקרי –
(1) במקום ההגדרה "הוועדה" יבוא:
""הוועדה" – ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת;";".
לגבי "מכשיר מוכר מראש" אני מדלגת, כי כבר הקראנו את זה. כנ"ל "מנהל מערכת".
"(3) אחרי ההגדרה "מעון יום שיקומי" יבוא:
""מערכת מצלמות" – המצלמות, מערכת ההקלטה והתשתיות התומכות בהן";
"מפעיל מעון יום לפעוטות" – בעל רישיון הפעלה של מעון יום לפעוטות כמשמעותו בפרק ג' לחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות"
– וכאן אנחנו מוסיפים, זה משהו שרק הבוקר חידדנו – "או מי שמפעיל מעון יום שיקומי מכח חוק מעונות יום שיקומיים;".
אני אסביר. ברגע שיצרנו הגדרה של מפעיל ואנחנו מפנים לחוק המעונות, אנחנו חייבים להתייחס גם למפעילי יום שיקומיים כי הם לא מופיעים בחוק המעונות. אז הכוונה היא שחוק המצלמות ממשיך לחול כמו שהוא חל היום, גם על מעונות שיקומיים וגם על מעונות אחרים פרטיים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון. בתיקונים החדשים החרגנו מעונות יום שיקומיים.
אני מדלגת להגדרה למטה של "השר":
"(4) בהגדרה "השר", במקום "שר העבודה הרווחה והשירותים החברתיים" יבוא "שר החינוך"".
אני אגיד שוב שעשינו כמה התאמות בניסוחים של הסעיפים שקיימים בחוק כדי שיתאימו להטלת עיצומים כספיים. חלק מהסעיפים היו מנוסחים בלשון סבילה: יוצבו במעון מעונות. אז שינינו את זה: המפעיל יציב במעון מצלמות. שיהיה ברור שהוא חייב במשהו, כך נוכל להטיל עליו עיצום כספי. זה רק שינוי ניסוחי של ההוראות שהיו קיימות.
נגלד לפרק של העיצום הכספי מאחר שבכל היתר לא נעשו שינויים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, בהחלט. אנחנו מדלגים לעמ' 10, פרק ד': אכיפה מינהלית. זה הפרק שהוספנו ואני אקריא אותו עכשיו במהרה. יש מקומות שצריך עדיין לעשות הפניות של סעיפים, זה עניין ניסוחי. פשוט השתנה הסיעוף בגלל כל הניסוח הלשוני, אז זה לא עניין מהותי.
סימן א'
¶
הטלת עיצום כספי
הגדרות פרק ד'
7ו.
בפרק זה –
"הממונה"- ממונה לעניין עיצום כספי שהוא עובד המשרד שמונה על ידי מנכ"ל המשרד;
"מעון קטן", "מעון בינוני", "מעון גדול" – כהגדרתם בסעיף 36 לחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות.
עיצום כספי
7ז.
(1) הפר מפעיל מעון יום לפעוטות"
– וכאן אנחנו מוסיפים
¶
"למעט מפעיל מעון יום שיקומי".
– אני אומרת שוב, משרד הרווחה הודיע לנו שהוא לא צריך את סעיף העיצומים הכספיים מאחר שיש לו מערכת חוזית שלמה מול המפעילים של המעונות השיקומיים, שיש בה קנסות ויש בה עיצומים וכדומה. מה גם שאלה מעונות מתוקצבים, ככה שחלק מהכסף שיינטל בעיצום כספי יצא גם ככה מהמדינה אז אין לזה היגיון. לכן: "בחר מפעיל מעון יום לפעוטות", ואנחנו נוסיף פה "למעט מפעיל יום שיקומי" –
"הוראה מההוראות לפי חוק זה, כמפורט להלן, לרבות לעניין המועדים הקבועים בהן, רשאי הממונה להטיל עליו עיצום כספי בשיעור של 500 שקלים חדשים אם הוא מעון קטן; 1,000 שקלים חדשים אם הוא מעון בינוני; 1,250 שקלים חדשים אם הוא מעון גדול:
(1) לא התקין מצלמות שיתעדו את הנעשה במעון יום לפעוטות, בכל השעות שבהן פעוטות שוהים במעון, בהקלטת וידאו בלא קול, בניגוד להוראת סעיף 3(א);
(2) לא הציב בכניסה למעון ובכל אזור במעון שבו מופעלות מצלמות, שלט ברור וקריא המודיע על הפעלת המצלמות, בניגוד להוראת סעיף 4(א);
(3) לא יידע את כל עובדי המעון וכל מועמד לעבודה במעון, לפני תחילת עבודתו, בכתב ובעל פה, בשפה המובנת לו, על הפעלת מצלמות במעון, מטרת הפעלתן, מיקומן, אזורי הצילום וכן לגבי הוראות סעיף 7 בעניין צפייה ושימוש בצילומים, בניגוד להוראת סעיף 4(ג);
(4) לא הביא לידיעתם של הורי הפעוטות במעון, בהודעה בכתב שנמסרה לכל הורה והוצגה במקום בולט במעון, את דבר הפעלת המצלמות במעון ואת זכותם להתנגד להפעלת מצלמות כאמור בסעיף 11(3), בניגוד להוראת סעיף 4(ד);
(5) אפשר צפייה מקוונת או צפייה עיתית ולא ציין זאת בשלט כאמור בסעיף 4(א) אשר הוצב במעון, לרבות בתקופת ההרשמה למעון; ולא יידע, בכתב ובעל פה, את כל עובדי המעון וכל מועמד לעבודה במעון וכן את כל מי שנותן שירות במעון ומבקר בו דרך קבע, גם אם לא מתקיימים עימו יחסי עבודה, בדבר האפשרות של צפייה כאמור ובדבר כוונתו לאפשר צפייה כאמור בכפוף לקבלת הסכמת ההורים, אם היא נדרשת לפי חוק זה, בניגוד להוראת סעיף 4(ה);
(6) לא שמר את הצילומים ל-30 ימים ממועד הצילום, בניגוד להוראת סעיף 6(א) או לתקופה ארוכה יותר שנקבעה בתקנות לפי סעיף 10(ב)(4) ובאופן שבתום התקופה האמורה יימחקו הצילומים אוטומטית;
(7) לא נקט אמצעים סבירים כדי למנוע גישה שאינה מותרת לצילומים, ובכלל זה מניעת חיבור של המצלמות וכל מחשב או התקן שעל גביו נשמרים הצילומים לרשת תקשורת, בניגוד להוראת סעיף 6(ב);".
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
נירה, רק הערה. משרד המשפטים ביקש שנסביר מה זה אמצעים סבירים, כדי שאחר כך כשיוטל עיצום כספי אז גם ידע המעון למה הייתה הכוונה של המשרד. ליאור, אתה רוצה להגיד משהו בהקשר הזה?
ליאור טוביה
¶
כן. אמצעי סביר. לדוגמה, יש את הקופסאות שאתה שם בתוכן את ה-DVR, נועל עם מפתח, אין לזה גישה ונגמר הסיפור. מאוד פשוט. אפשר גם להגיע לרמה של שדה מוקשים מסביב.
חנן דגן
¶
אתם עכשיו מנסים לאכוף. כל הזמן לא התנגדתם. כשבא החוק הקודם אנשים הלכו, התקינו מערכות והכול. אחרי שהם התקינו: לא, עכשיו תשימו - - - זה לא עובד ככה.
חנן דגן
¶
אבל מה זה סביר? גם אם יש קוד זה סביר. סליחה, יש קוד שאי-אפשר לגשת – סביר. מה זה סביר? אתם לא תבואו ותהפכו את זה, שזה מה שניסו לעשות בפעם הקודמת.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא. אבל הוא אומר שזו קופסה. הוא אומר שאצלו זה מוגן בקוד. השאלה אם קוד זה גם משהו שנכלל.
ליאור טוביה
¶
זה לא קוד שאתה עכשיו נותן קודן ונכנס ל-DVR. ממש לא. היום מה שקורה זה שחלק נכבד מהמעונות שם את זה פשוט מאוד במקומות גבוהים שלא מאפשרים גישה, שזה בסדר. לחלק יש את הקופסה והם הכניסו את ה-DVR פנימה, וחלקם גם לא עשה כלום אלא זה תקוע עם גישה חופשית.
היו"ר יוסף טייב
¶
לא. הוא נתן דוגמה. יש לו היום DVR. זאת אומרת, לפי החוק החדש, לפי הסעיף הזה, הוא יצטרך להתקין קופסה או לשנות את מקומו.
ליאור טוביה
¶
הוא קיים בחוק, רק שחלק ישמו את זה על ידי קופסה, חלק שמו את זה בתקרה אקוסטית או במקום גבוהה, התקינו את זה צמוד לקיר, וחלק לא מבוטל פשוט מאוד שמו את זה על השולחן וזה בניגוד לחוק. היום אני אתן להם עיצומים כספיים.
חנן דגן
¶
לא בניגוד לחוק. יש לנו ויכוח על זה. שהוועדה תדע, על הנושא הזה יש לנו ויכוח שכבר מתנהל מספר שנים. מאז זה עבר למשרד החינוך. כשזה היה במשרד הרווחה אמרו: זה בסדר, יש קוד. כשזה עבר למשרד החינוך, הם ניסו להכניס את כל המערכת של הניטור, ואז במערכת הניטור הם אמרו - - -
חנן דגן
¶
רגע, שנייה. ליאור, תרשה לי לסיים. אחר כך תגיד שאני טועה. תרשה לי לסיים. אחר כך כשהכניסו את מערכת הניטור אמרו: לא, זה צריך להיות בקופסה, שאם פותחים אותה זה יתריע במערכת הניטור.
היו"ר יוסף טייב
¶
חנן, אבל הוא אומר לך, לצורך העניין אתה לא חייב לרכוש קופסה. תשים את זה בגובה 2.60 וגמרת את הסיפור.
חנן דגן
¶
אגב, משרד החינוך דורש שנוריד את הגבהים כי הם לא יכולים לגשת. זאת אומרת, אנחנו נמצאים פה בניגוד.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
לא. תקשיב, צריך לפעול באופן הגיוני. אתה שם קופסה צמוד לתקרה וצריך מפקח או משטרה לעמוד על סולם ולהוציא את זה. צריך גם לחשוב קצת על היגיון בהתקנה.
חנן דגן
¶
כשהחוק קם והיה דיון על ההגדרות באו ואמרו במפורש שיש קוד וזו ההגנה. אי-אפשר עכשיו לבוא ולהתחיל לשנות, כי כל המערכות שניתנו אז בכל הגנים - - -
קונסטנטין שוויביש
¶
סליחה, אני רוצה רק לשאול איך אני אמור לבדוק שהמערכת פועלת? לקפוץ? אם אני אפתח את הקופסה ההיא, אז תהיה שם אזעקה לכולם.
ליאור טוביה
¶
גם היום אתה לא יכול לבדוק אם המערכת שלך עובדת. בשביל זה תתחבר למערכת הניטור שלי ואז תדע אם היא עובדת או לא.
קונסטנטין שוויביש
¶
אוקיי. אז אני לא חייב לבדוק את המערכת. נא לרשום את זה בפרוטוקול שלפי משרד החינוך אני לא חייב לבדוק האם המערכת פועלת. תודה.
ליאור טוביה
¶
לך יש אחריות שמערכת המצלמות תעבוד באופן תקין על פי החוק, נקודה. איך אתה עושה את זה? זה עניין שלך.
קרן אוחנה איוס
¶
דרך אגב, חוק המצלמות מאפשר בדיקה שהיא לא בנוכחות הילדים מעבר לשעות הפעילות. זה משהו שהוא לגיטימי. אם חלה עלינו אחריות פלילית אם זה עובד או לא עובד, חייבת להינתן גישה לבדיקה. לא יכול להיות שיגידו: אתם לא בודקים אבל אתם אחראים לכך שזה עובד. אין מצב כזה. איך אפשר לבדוק דבר כזה? אתה יכול לדעת אם האוטו שלך עובד אם אתה לא מכניס מפתח לסוויץ'?
ליאור טוביה
¶
קרן, יש טכנאי של החברה שהתקינה. תזמני את הטכנאי, הוא יעשה צ'ק, יבדוק שתי דקות ויגיד לך אם המערכת עובדת או לא.
קרן אוחנה איוס
¶
לא. יוסי, אם חלה עליי האחריות שהמערכת עובדת, אני חייבת שתהיה לי האפשרות לבדוק אם היא עובדת.
קרן אוחנה איוס
¶
בוודאי שאני יכולה לבדוק אם היא עובדת ללא הצילומים, אבל זה עדיין מראה כניסה למערכת ביום ושעה, ועל זה אני עלולה להיות מואשמת בעבירה פלילית. את זה אני לא מקבלת, כי בחוק המקורי נאמר – אפשר להזמין לכאן את יפעת ולבדוק מה הייתה כוונת המשורר – שמעבר לשעות הפעילות, לא כשהילדים נוכחים, זה לגיטימי לראות אם המערכת עובדת.
קרן אוחנה איוס
¶
אם אני מאבדת שליטה, אני מודיעה לכם חגיגית שאני במעון שלי אומרת להורים: אין מצלמות, תנאי קבלה לגן. תחתמו שאתם מגיעים למסגרת ללא מצלמות. אני עורכת דין, אני לא רוצה לא שישללו לי את הרישיון ולא רוצה למצוא את עצמי בכלא ולהשאיר ארבעה ילדים בבית. לא מוכנה. אני לא יודעת אם המערכת שלי היום עובדת או לא עובדת. אני לא בדקתי אותה בשנתיים האחרונות כי אני בן אדם אחראי. אם חלילה יקרה משהו והיום יבדקו ויגידו לי: אה, יש לך שתי מצלמות שלא עובדות שנתיים-שלוש? – אני מצטערת, אין לי יכולת לבדוק את זה, אבל אני עדיין חבה בחבות הפלילית. חייב להימצא לזה פתרון. וכמו שאמר קונסטנטין, יהיו כאלה שיסכימו לניטור ויהיו כאלה שלא יסכימו לניטור. זה לא בחוק ואתם לא יכולים לחייב, אבל אתם רוצים לשמור על הילדים? תנו לנו אפשרות להיות שותפים.
קונסטנטין שוויביש
¶
כלומר, אתם מעמידים אותנו בפני בחירה, או לשבת חצי שנה בבית הכלא בגלל שלא בדקתי מצלמה, או בגלל שבדקתי מצלמות.
נרמין ברהום
¶
האיסור בחוק היום הוא על הצפייה במצלמות. בסופו של יום, מי שאחראי על התקנת המערכות האלה הוא מפעיל המעון. מי שישכרו את שירותיו להתקין את המצלמות האלה הוא גם מי שיגיד אם המצלמות האלה פועלות באופן תקין או לא תקין.
קונסטנטין שוויביש
¶
אני מחייב מנהלות שלי פעם בשבוע, ביום ראשון, לבדוק שהמערכות עובדות. זאת אחריות שלי.
עביר מטאנס
¶
אני מייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים. אני אגיד הערה כללית ואחרי זה אני אשמח לשאלת חידוד. דבר ראשון, ביקשנו שיובהר מה זה אמצעים סבירים על ידי הנחיות של משרד החינוך בדיוק בגלל הדיון שהתקיים כאן. כשמוטל עיצום כספי או כלי פלילי שהוא עוד יותר "אגרסיבי", נכון שהבן אדם המפוקח ידע היכן הוא עומד ומה מצופה ממנו. לכן כרגע אנחנו בשלב שאי-אפשר להוסיף לדברי ההסבר התייחסות לעניין, אבל כמו שאמרו לפרוטוקול כאן נכון שמשרד החינוך יבהיר מה זה אמצעים סבירים ושיהיה מובן לגורם המפוקח מה זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני חושבת שנכון לעשות את זה לא רק באמצעות הצהרה לפרוטוקול הזה, אלא נכון שתוציאו איזשהן הנחיות, חוזר מנכ"ל וכדומה, שיהיה ברור למה אתם מתכוונים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
רגע, רגע. מה אתם עושים עם חיווי על כניסה למערכת כשהכניסה הייתה לבדוק את תקינות המערכת? צריך לתת לזה תשובה.
עביר מטאנס
¶
נכון. אז אני רוצה להבין. שרית, אני אשמח שתעזרי לי להשלמת התמונה. היום אם הם מתקינים, אין להם את מערכת הניטור כי הם לא חייבים, נכון?
עביר מטאנס
¶
אבל היא רוצה לבדוק האם המערכת שלה עובדת. היא לא רוצה לעבור עבירה. היא רוצה לבדוק את זה. את אומרת שאסור לה כי יש חשש שהיא תמחק, תחבל חס וחלילה.
עביר מטאנס
¶
אז אני שנייה רוצה להבין. אני אפשט את זה. זה כמו שכל יום מצופה ממני שאני אסע ברכב שהאורות בו דולקים, ואם לא אני עוברת עבירה. אבל מצד שני את אומרת לי: אבל את לא יכולה לבדוק כל בוקר, את צריכה להניח שהם עובדים. אז בזה אני צריכה שתעזרי לי מבחינה פלילית. אם באמת אין להם את האפשרות לעשות בקרה ולמנוע את מעבר העבירה, אז מבחינה פלילית – נכון, יש בעיה, היא צודקת. יכול להיות שאני מפספסת משהו ואני אשמח שתסבירי לי.
ליאור טוביה
¶
אני אחזור ואומר, בסוף זו מערכת טכנולוגית. היא צריכה תחזוקה. אני אומר מניסיון, אנחנו מגיעים למעונות, פה מצלמה לא עובדת, שם מצלמה נכבית, נדלקת. זה קורה כל הזמן. צריך לתחזק את האירוע הזה. כרגע, אני יכול להגיד לכם על ארגוני הסמל, ויצ"ו וכולם מחזיקים. יש להם חברה ששמה להם את המצלמות. מגיע טכנאי פעם בכמה זמן, עושה בדיקות ומוודא שהמערכת עובדת. ככה זה מתבצע כרגע בכל המעונות, נכון להיום.
לאפשר עכשיו גישה למפעיל המעון מעבר לשעות העבודה או במהלך העבודה – לא משנה, בואו נלך למקרה הקל מעבר לשעות העבודה – אני אומר לכם, היו מקרים לא מעטים שבהם בערב מגיעה מנהלת המעון, מחליפה את ה-DVR ושמה DVR אחר או מוחקת, כי יש חשד לעבירה פלילית, ואז מספרת שה-DVR התקלקל אז היא החליפה אותו. יש אלף ואחד סיפורים. זה הכול.
עביר מטאנס
¶
אז בעצם אתה אומר שהציפייה שלכם היא שהם יבדקו אם זה עובד או לא עובד רק דרך גורם שלישי ולא הם עצמם, מכיוון שיש חשש שהם יבדקו בעצמם.
חנן דגן
¶
יש פה התייחסות לכולם כעל עבריינים מראש. הגננות הן לא עברייניות מראש. זה שיש ביניהן עברייניות אי-אפשר להשליך על כולן.
קרן אוחנה איוס
¶
נירה, אבל ברמה משפטית, נניח עכשיו מגיע אדם שלישי שראה שהמערכת לא עובדת, חלה עליו חובת דיווח? מה הוא עושה?
קרן אוחנה איוס
¶
אבל אם זה לא עובד, נניח שזה לא עבד. נניח שהטכנאי בדק ביום ראשון וחלילה התקיימה עבירה או הפסקת חשמל או קרה משהו ביום חמישי, הגיע שוטר ואמר: המערכת לא עובדת – אבל היה טכנאי ביום ראשון. מי לוקח את האחריות על פרק הזמן בתווך?
קרן אוחנה איוס
¶
בואי נשים רגע את הדברים על השולחן. התפקיד שלנו הוא לתווך את החוק הזה לשטח. עם כל הכבוד למעונות הסמל, הם מחזיקים רק 21% מכלל מעונות היום במדינת ישראל. 77% נמצאים אצלנו. אנחנו נצא מכאן אחרי ההצבעה עם בשורה. האם אתם רוצים שאנחנו נגיד להם: חבר'ה, אם אתם הולכים עם זה אתם חשודים בעבירה מראש – או שאנחנו מציעים להם למשוך את הידיים לכאורה מהגנה על הילדים ולהגיד להם: בריאות הנפש שלכם והבית שלכם והילדים שלכם יותר חשובים מזה שאתם תהיו כל הזמן חשודים. אנחנו חייבים למצוא פה את העמק השווה, כי אחרת לא יבוא לציון גואל. אני חוששת למצב. יוסי, אני חוששת למצב.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני אגיד לך את האמת, איך שאני רואה את הדברים, אם רוצים להיות באמת כנים הפתרון האמיתי הוא לחייב ניטור, חד-משמעית. אני אומר לכם את זה פה על השולחן.
היו"ר יוסף טייב
¶
לא. מצד אחד אתם אומרים: אני רוצה לבדוק שזה עובד, אבל אם מישהו אחר בודק אני לא רוצה לקחת את האחריות בפרק הזמן שזה לא עובד. אם אתה רוצה להיות בטוח שזה עובד, שים ניטור.
קרן אוחנה איוס
¶
יוסי, כל הנחלים פה מובילים לים אחד שקוראים לו נווה תרצה. אם מראש לא הייתם מתייחסים אלינו כאל עברייניות והיה כאן שיתוף פעולה, הכול היה אחרת.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל מה לעשות שהיו הרבה מקרים של שיבוש, לוקחים את ה-DVR ומשבשים ומוחקים ושורפים. זו המציאות. עמק השווה לא יכול לאפשר עכשיו לשבש חקירה ולהעלים ראיות.
קרן אוחנה איוס
¶
אופיר, אני מסכימה איתך, אבל בוא נמצא אמצע. זה לא יכול להיות הכול או כלום. זה לא יכול להיות הכול או כלום – לא צפייה למנהלת, לא יכולת בדיקה של המערכת.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא אמרתי הכול או כלום. אמרתי שבמסגרת עמק השווה, אם נאפשר אחרי שעות הפעילות, כל אחת שעברה עבירה זה יהיה גן עדן בשבילה למחוק ראיות.
קרן אוחנה איוס
¶
אנחנו מרגישים שאנחנו לא באירוע. המנהלות לא צופות, המנהלות לא בודקות, אבל העסק שייך להן. אז אנחנו לא באירוע – לא צופים, לא בודקים.
היו"ר יוסף טייב
¶
חנן, חנן, הנקודה הובהרה. שרית, אני מבקש שמשרד החינוך יוציא הנחיות או חוזר מנכ"ל איך זה צריך להיראות ואיך זה צריך להיות. אי-אפשר שיהיה עיצום כספי כזה או אחר, או הטלת סנקציות פנימיות, על מישהו שבסוף הוא בכלל לא יודע איך הוא יכול, מה הדרך, מה מותר לו ומה אסור לו.
ליאור טוביה
¶
היושב-ראש, אתה מבין שהיום, על פי החוק הישן אין את העיצומים. זאת אומרת, נכון להיום – וזה מתחבר למה שאני אומר פה כל הזמן – אף אחד לא מתחזק את המערכות וככה הן נראות. זה כל האירוע.
קונסטנטין שוויביש
¶
זה אמור לעבור את הוועדה. זה לא יכול להיות רק הנחיה של משרד החינוך, כי כל מה שקורה זה שמעבירים אותנו לניטור ללא רצון.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רק אגיד משפט הבהרה. גם כדי להגיש כתב אישום יהיה צורך להוכיח שמישהו התרשל, שמישהו עשה משהו בכוונה. לא על כל מצלמה שלא עבדה מגישים כתב אישום, מבחינת הכללים.
עביר מטאנס
¶
זה גם מה שנאמר בשיחות בינינו כשהחלטנו ללכת על העיצום הכספי, שלמקרים יותר חריגים שמור הכלי הפלילי. אבל הכלי הראשון שאמור להיות הוא העיצום הכספי, גם כי הוא מתאים ולא רק בגלל חומרתו. זה גם מה שמשרד החינוך הצהיר שהוא מעדיף. רק במקרים חמורים שבהם יש אלימות נלך על הכלי הפלילי. כמו שאמרת, קודם כול יש התראה. לא על כל חוסר בצילום ישר הולכים לעבירה פלילית. אנחנו גם מודעים לכך שהכלי הפלילי לא מתאים למקרים כאלה, במיוחד שיש לנו גורמים שהם מפוקחים. יש רגולציה על התחום.
קרן אוחנה איוס
¶
גם כתוב רשאי. זה בסדר, זה מידתי. אבל הידיעה צריכה להיות טרם ההענשה. אם יש את אי-הידיעה פה הבעיה המשפטית שלי. לכן באמת יצטרך להימצא פתרון.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם חלילה תיווצר פה תופעה, אני מניחה שאנחנו גם ככה מקבלים דיווח לכנסת ונדון בעניין ההפעלה של כל הדבר הזה. כרגע זה עוד צופה פני עתיד.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"(8) צפה בצילומים, העתיק אותם, העביר אותם או מידע המאפשר צפייה בהם לאחר, איפשר לאחר לצפות בהם, עשה שימוש במידע שהתגלה לו מהם והכל בניגוד להוראת סעיף 7(א);
(9) אפשר צפייה מקוונת או צפייה עיתית מקוונת ולא הודיע על כך לממונה בתוך שישה חודשים, בניגוד להוראת סעיף 7ד(א);
(10) אפשר צפייה מקוונת או צפייה עיתית בדרך מקוונת" – הכוונה עיתית מקוונת –
"ולא העביר לממונה בתוך שישה חודשים מיום הפעלת צפייה כאמור, ולאחר מכן מדי שנה, אישור ממנהל המערכת כי הצפייה המקוונת במעון עומדת בכלל התנאים הדרושים בכל הנוגע לאבטחת המידע והגנת הסייבר, בניגוד להוראת סעיף 7ד(ב)."
עביר מטאנס
¶
נירה, סליחה. פה רק נרצה להוסיף הסמכה להטלת עיצום כספי על תקנות שיגיעו בעתיד. אז פה נכון שיהיה הסעיף.
עביר מטאנס
¶
אוקיי. היום עוד אין תקנות מכוח החוק הזה. אנחנו צופים שככל שיהיו ומשרד החינוך ירצה להטיל עיצומים כספיים גם על אותן הפרות, אז נכון שכבר עכשיו יהיה סעיף הסמכה שמאפשר למשרד החינוך לעשות את זה, במקום שברגע שיהיו את התקנות עוד פעם יחזרו לתקן את החוק. כידוע, תיקון חקיקה ראשית זה יותר מסובך. ככל שיהיו הפרות, נכון שהן יפורטו וזה יפנה לתוספת לחוק הזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"הודעה על כוונת חיוב
7ח.
(א) היה לממונה יסוד סביר להניח כי אדם הפר הוראת מהוראות לפי חוק זה, כאמור בסעיף 7ז (בפרק זה – המפר), ובכוונתו להטיל עליו עיצום כספי לפי הוראות אותו סעיף, ימסור לו הודעה בכתב על הכוונה להטיל עליו עיצום כספי (להלן – הודעה על כוונת חיוב).
(ב) בהודעה על כוונת חיוב יציין הממונה, בין השאר, את אלה:
(1) המעשה או המחדל (בפרק זה – המעשה), המהווה את ההפרה ומועד ביצועו;
(2) סכום העיצום הכספי והתקופה לתשלומו;
(3) זכותו של המפר לטעון את טענותיו לפני הממונה לפי הוראות סעיף 7ט וכי יראו את ההודעה על כוונת חיוב כדרישת תשלום אם המפר לא יממש את הזכות האמורה, כאמור בסעיף 7י;
(4) הסמכות להוסיף על סכום העיצום הכספי בשל הפרה נמשכת או הפרה חוזרת לפי הוראות סעיף 7יא, ושיעור התוספת.
זכות טיעון
7ט.
מפר שנמסרה לו הודעה על כוונת חיוב לפי הוראות סעיף 7ח, רשאי לטעון את טענותיו, בכתב, בפני הממונה, לעניין הכוונה להטיל עליו עיצום כספי ולעניין סכומו, בתוך 45 ימים ממועד מסירת ההודעה; הממונה רשאי להאריך את התקופה האמורה בתקופה נוספת שלא תעלה על 45 ימים מטעמים מיוחדים שיירשמו ובהחלטה מנומקת.
החלטת הממונה ודרישת תשלום
7י.
(א) הממונה יחליט, לאחר ששקל את הטענות שנטענו לפי סעיף 7ז, אם להטיל על המפר עיצום כספי, ורשאי הוא להפחית את סכום העיצום הכספי לפי הוראות סעיף 7יב.
(ב) החליט הממונה לפי הוראות סעיף קטן (א) –
(1) להטיל על המפר עיצום כספי – ימסור לו דרישה, בכתב, לשלם את העיצום הכספי (בפרק זה – דרישת תשלום), שבה יציין, בין השאר, את סכום העיצום הכספי המעודכן ואת התקופה לתשלומו;
(2) שלא להטיל על המפר עיצום כספי – ימסור לו הודעה על כך, בכתב.
(ג) בדרישת התשלום או בהודעה לפי סעיף קטן (ב) יפרט הממונה את נימוקי החלטתו.
(ד) לא טען המפר את טענותיו לפי הוראות סעיף 7ט, בתוך התקופה האמורה באותו סעיף, יראו את ההודעה על כוונת חיוב, בתום אותה תקופה, כדרישת תשלום שנמסרה למפר במועד האמור.
הפרה נמשכת והפרה חוזרת
7יא.
(א) בהפרה נמשכת ייווספו על העיצום הכספי הקבוע לאותה הפרה, שני אחוזים מגובה העיצום הכספי שניתן, לכל יום שבו נמשכת ההפרה.
(ב) בהפרה חוזרת ייווסף על העיצום הכספי הקבוע לאותה הפרה סכום השווה לעיצום הכספי כאמור; לעניין זה, "הפרה חוזרת" – הפרת הוראה מהוראות לפי חוק זה כאמור בסעיף 7ה, בתוך שנתיים מהפרה קודמת של אותה הוראה שבשלה הוטל על המפר עיצום כספי או שבשלה הורשע.
סכומים מופחתים
7יב.
(א) הממונה אינו רשאי להטיל עיצום כספי בסכום הנמוך מהסכומים הקבועים בפרק זה, אלא אם התקיימו נסיבות ושיקולים כאמור בסעיף קטן (ב).
(ב) השר, בהסכמת שר המשפטים, רשאי לקבוע"
– עביר, זה בצו?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי.
"נסיבות ושיקולים שבשלהם ניתן להטיל עיצום כספי בסכום הנמוך מהסכומים הקבועים בסעיף 7ה ובשיעורים שיקבע".
אני צריכה לבדוק אם נהוג להביא את הצווים האלה לוועדה, עביר. את יכולה לבדוק את זה? כי אם נהוג להביא אותם לוועדה, אז אנחנו נרצה להביא את זה לוועדה בגלל המטריה שבה אנחנו עוסקים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"סכום מעודכן של העיצום הכספי
7יג.
(א) העיצום הכספי יהיה לפי סכומו המעודכן ביום מסירת דרישת התשלום, ולגבי מפר שלא טען את טענותיו לפני הממונה כאמור בסעיף 7ט – ביום מסירת ההודעה על כוונת חיוב; הוגש ערעור לבית משפט לפי סעיף 7טו, ועוכב תשלומו של העיצום הכספי בידי הממונה או בידי בית המשפט – יהיה העיצום הכספי המעודכן ביום ההחלטה בערעור..
(ב) סכומי העיצום הכספי בפרק זה יתעדכנו ב-1 בינואר בכל שנה (בסעיף קטן זה – יום העדכון), בהתאם לשיעור שינוי המדד הידוע ביום העדכון לעומת המדד שהיה ידוע ב-1 בינואר של השנה הקודמת ובלבד שהסכומים יעודכנו לראשונה החל מחלוף שנה ממועד תחילתו של חוק התקנת מצלמות במעונות יום לפעוטות (תיקון...),"
– שזה החוק שלנו –
"התשפ"ד–2024; הסכום האמור יעוגל לסכום הקרוב שהוא מכפלה של 10 שקלים חדשים; לעניין זה, "מדד" – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
(ג) הממונה יפרסם ברשומות ובאתר האינטרנט הודעה על סכומי העיצום הכספי המעודכנים לפי סעיף קטן (ב).
המועד לתשלום העיצום הכספי
7יד.
על המפר לשלם את העיצום הכספי בתוך 30 ימים מיום מסירת דרישת התשלום כאמור בסעיף 7ח.
ריבית שקלית ודמי פיגורים
7טו.
. לא שילם המפר עיצום כספי במועד, ייווספו על העיצום הכספי, לתקופת הפיגור, ריבית שקלית ודמי פיגורים, עד לתשלומו, ויחולו הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה, בשינויים המחויבים; בסימן זה –
"דמי פיגורים" ו"ריבית שקלית" – כהגדרתם בחוק פסיקת ריבית והצמדה;
"חוק פסיקת ריבית והצמדה" – חוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א–1961".
חנן דגן
¶
סליחה. יש לי שאלה לגבי זמן העיצום. אם באים ומטילים עיצום כספי ואני בא ויוצר התנגדות, אני בא ואומר סיבה כזאת או אחרת, אז 30 יום לא מספיקים פה.
חנן דגן
¶
ברגע שיש ערעור. השאלה היא, אני עכשיו ערערתי. לוקח זמן לממונה לבדוק את הערעור שלי, נניח 100 יום. מה קורה במקרים האלו? אין פה שום הגדרה.
חנן דגן
¶
יפה. אני משווה את זה לדוחות תעבורה. יש 90 ימים. ברגע שהגשתי ערעור זה יכול לקחת גם יותר. לא הגיוני שזה יהיה ככה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא. הוא אומר: אני שולח תוך 45 יום. אם מחזירים לי תוך 100 יום, כמה אני צריך לשלם?
היו"ר יוסף טייב
¶
הוא הגיש ערעור. עברו 100 יום עד שהחזרתם לו תשובה. על הפער הזה, מהיום שהוא הגיש ערעור עד שהוא קיבל תשובה, האם יש הצמדות או לא?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"פריסת תשלום העיצום הכספי
7טז.
(א) הממונה רשאי, לבקשת המפר, להחליט על פריסת התשלום של העיצום הכספי, בהתחשב בסכום העיצום הכספי שהוטל על המפר ובנסיבות מיוחדות אחרות המצדיקות פריסה כאמור, ובלבד שמספר התשלומים לא יעלה על 12 תשלומים חודשיים.
(ב) לא שילם המפר תשלום במועדו, יראו את החלטת הממונה על פריסת התשלום כאמור בסעיף קטן (א) כבטלה, יתרת החוב תעמוד לפירעון מיידי ויחולו הוראות סעיף 7יג.
גבייה
7יז.
עיצום כספי ייגבה לאוצר המדינה, ועל גבייתו יחול חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות, התשנ"ה-1995.
עיצום כספי בשל הפרה של הוראות לפי חוק זה ולפי חוק אחר
7יח.
על מעשה אחד המהווה כמה הפרות של הוראות לפי חוק זה או לפי חוק אחר, לא יוטל יותר מעיצום כספי אחד.
סימן ב'
¶
התראה מינהלית
התראה מינהלית
7יט.
(א) היה לממונה יסוד סביר להניח כי אדם הפר הוראה מההוראות לפי חוק זה רשאי הוא להמציא לו התראה מינהלית בכתב לפי הוראות סימן זה (בפרק זה – התראה מינהלית)".
עביר מטאנס
¶
סליחה, נירה. אני רואה שמה שכרגע הקראת לא מעודכן למה ששלחתי לכם. זה אמור להפנות גם בנהלים באישור היועץ המשפטי לממשלה.
עביר מטאנס
¶
אני אקריא איך זה אמור להיות בתבנית:
"היה לממונה יסוד סביר להניח כי אדם הפר הוראה מההוראות לפי חוק זה כאמור בסעיף והתקיימו נסיבות שקבע הממונה בנהלים, באישור היועץ המשפטי לממשלה, רשאי הוא, במקום להטיל עליו עיצום כספי לפי הוראות סימן זה, למסור לו התראה מינהלית בכתב לפי הוראות סימן זה".
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
וגם שמשרד החינוך יגיד מה דעתו על הוצאת הנחיות כאלה. הוצאת התראה הוא סעיף רציני, הוא סעיף ליבה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
חוק הספורט.
אני אמשיך להקריא ותבדקי את זה.
"(ב) בהתראה מינהלית יציין הממונה מהו המעשה המהווה את ההפרה, יודיע למפר כי עליו להפסיק את ההפרה וכי אם ימשיך בהפרה או יחזור עליה יהיה צפוי לעיצום כספי בשל הפרה נמשכת או הפרה חוזרת, לפי העניין, כאמור בסעיף ____"
– זה יהיה מס' של סעיף ההפרה הנמשכת –
"וכן יציין את זכותו של המפר לבקש את ביטול ההתראה לפי הוראות סעיף _____ ."
– זה סעיף הביטול.
בקשה לביטול התראה מינהלית
7כ.
(א) נמסרה למפר התראה מינהלית, רשאי הוא לפנות לממונה בכתב, בתוך 30 ימים, בבקשה לבטל את ההתראה בשל אחד מטעמים אלה:
(1) המפר לא ביצע את ההפרה;
(2) המעשה שביצע המפר, המפורט בהתראה, אינו מהווה הפרה
(ב) קיבל הממונה בקשה לביטול התראה מינהלית, לפי הוראות סעיף קטן (א), רשאי הוא לבטל את ההתראה או לדחות את הבקשה ולהשאיר את ההתראה על כנה; החלטת הממונה תינתן בכתב ותימסר למפר בצירוף נימוקים".
אגב, שרית, זה מדגיש כמה חשוב שתוציאו הנחיה לגבי כל הפרטים, שבן אדם ידע איפה הוא יכול לטעון שהוא עבר עבירה או לא עבר, ואם שמתם לב אם זה בניגוד להנחיות או לא. מאוד מאוד חשוב.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
"הפרה נמשכת והפרה חוזרת לאחר התראה
7כא.
(א) נמסרה למפר התראה מינהלית לפי הוראות סימן זה והמפר המשיך להפר את ההוראה שבשלה נמסרה לו ההתראה, יראו את ההפרה כאמור כהפרה נמשכת לעניין סעיף ___"
– הכוונה כאן לי"ט –
"והממונה ימסור למפר הודעה על כוונת חיוב בשל ההפרה הנמשכת, בהתאם להוראות סעיף ____"
– זה גם 7י"ט – "בשינויים המחויבים".
(ב) נמסרה למפר התראה מינהלית לפי הוראות סימן זה והמפר חזר והפר את ההוראה שבשלה נמסרה לו ההתראה, בתוך שנתיים מיום מסירת ההתראה, יראו את ההפרה הנוספת כאמור כהפרה חוזרת לעניין סעיף ____, והממונה ימסור למפר הודעה על כוונת חיוב בשל ההפרה החוזרת, בהתאם להוראות סעיף ______ "
– אנחנו נשלים את זה –
"בשינויים המחויבים.
סימן ג'
¶
הוראות שונות"
– אני אגיד כבר מראש שבסעיף 7כב שהוא סעיף הערעור אנחנו מורידים את הנושא של עירבון. עירבון רלוונטי רק אם יהיה פרק על התחייבות להימנע מהפרה. הודיעו לנו ממשרד החינוך שאין להם עניין בפרק הזה, הם לא מפעילים אותו גם בחוק המעונות. אז איפה שכתוב כאן עירבון זה ירד.
ערעור
7כב.
(א) על החלטה סופית של הממונה לפי סימן זה ניתן להגיש ערעור לבית משפט השלום שבו יושב נשיא בית משפט השלום, בתוך 45 ימים מיום שנמסרה הודעה על ההחלטה.
(ב) אין בהגשת ערעור לפי סעיף קטן (א), כדי לעכב את ביצוע ההחלטה, אלא אם כן הסכים לכך הממונה או שבית המשפט הורה על כך.
(ג) החליט בית המשפט, לאחר ששולם העיצום הכספי או הופקד , לקבל ערעור כאמור בסעיף קטן (א), והורה בית המשפט על החזרת סכום העיצום הכספי ששולם, על הפחתת העיצום הכספי או על החזרת העירבון, יוחזר הסכום ששולם או כל חלק ממנו שהופחת או יוחזר העירבון, לפי העניין, בתוספת ריבית שקלית מיום תשלומו או הפקדתו עד יום החזרתו, ויחולו הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה, לעניין ריבית זו, בשינויים המחויבים".
חנן דגן
¶
כן, מקבל חזרה. אבל אני מכיר את זה טוב מתחום התעבורה ולכן אני שואל. בתעבורה תשלום זה כאילו הודאה באשמה. פה יש לנו בעיה. אם אתה בא ואומר: רגע, יש לך 30 יום – אני מערער, וכשאני משלם זה כאילו הודאה באשמה. לכן יש פה בעייתיות משפטית, אחרת זה לא היה קיים בתעבורה. לכן אני אומר: רגע, אם ערערתי, אז אני צריך להמתין עם התשלום עד לסיום הערעור. אחרת זה לא הגיוני.
קרן אוחנה איוס
¶
כתוב: אין בהגשת הערעור כדי לעכב את ביצוע ההחלטה. אז אתה גם מבצע את ההחלטה וגם מערער.
עביר מטאנס
¶
אני מוודאת שהבנתי אתכם נכון. אתם אומרים: ערערתי, עוד לא חזרתם אליי. בינתיים אני רוצה לשלם.
עביר מטאנס
¶
לא. אני גם חושבת שזה הגיוני, אבל לא נראה לי שזה מה שבאמת קורה. אני מוודאת שאני נותנת תשובות נכונות.
קרן אוחנה איוס
¶
זה מה שכתוב: "אין בהגשת ערעור לפי סעיף קטן (א), כדי לעכב את ביצוע ההחלטה". סעיף 7כב (ב).
חנן דגן
¶
כי אם תפני לבית המשפט אחרי שתשלמי, בית המשפט יגיד: שילמת, זה בעצם הודאה ואני לא מקבל את הערעור שלך. זאת אומרת, יש פה בעיה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי.
פרסום החלטות על הטלת עיצומים כספיים
7כג.
(א) הטיל הממונה עיצום כספי לפי סימן זה, יפרסם באתר האינטרנט של המשרד את הפרטים שלהלן, בדרך שתבטיח שקיפות לגבי הפעלת שיקול דעתו בקבלת ההחלטה להטיל עיצום כספי:
(1) דבר הטלת העיצום הכספי;
(2) מהות ההפרה שבשלה הוטל העיצום הכספי, מועד ביצוע ההפרה ונסיבות ההפרה;
(3) סכום העיצום הכספי שהוטל;
(4) הופחת סכום העיצום הכספי – הנסיבות שבשלהן הופחת סכום עיצום הכספי ושיעורי ההפחתה;
(5) פרטים על אודות המפר, הנוגעים לעניין;
(6) שמו של המפר – אם הוא תאגיד.
(ב) הוגש ערעור לפי סעיף _____על החלטת הממונה להטיל עיצום כספי, יפרסם הממונה, לפי סעיף קטן (א), את דבר הגשת הערעור ואת תוצאותיו.
(ג) על אף הוראות סעיף קטן (א)(6), רשאי הממונה לפרסם את שמו של מפר שהוא יחיד, לאחר שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו לעניין זה, אם סבר שהדבר נחוץ לצורך אזהרת הציבור; ההזדמנות לטעון טענות לפי סעיף קטן זה יכול שתינתן למפר במסגרת זכות הטיעון לפי סעיף_____" – נשלים – "ובלבד שהממונה הודיע למפר על כוונתו לפרסם את שמו, בהודעה על כוונת חיוב לפי סעיף ______" – יושלם.
קרן אוחנה איוס
¶
אבל היא יצאה רגע החוצה. נניח, ההתנהלות הטכנית שמפעילה עיצומים כספיים, בסופו של דבר, מאחר שמהות החוק פה היא פלילית, מה המשמעות שלה עבור הבן אדם? נניח מנהל המעון או מנהל הרשת או מי שמפעיל. אם הוא שילם עיצום כספי האם יש לזה השלכה לתחום הפלילי? האם זו סנקציה? הרי אנחנו יודעים שמי שעבר עבירה בחוק המצלמות הוא מחוק. עכשיו, מה זה יירשם? הוא יירשם שהמצלמה לא עבדה לו? הוא יירשם שהוא משלם עכשיו על זה שלא היה לו שלט בכניסה?
תבינו, הפרשנות של הורים היא רחוקה שנות אור מהבנת החוק הזה שפרוס על 25 עמודים. מה זה יירשם? שמה, שהוטל עליו 1,000 שקלים? שלא היה לו בכניסה שלט שבמקום זה מופעלות מצלמות? תבינו את המשמעות התדמיתית של זה. אני אשמח להבהרה. כי החוק הזה יושב על המנעד הפלילי. עיצום כספי דינו כדין הודאה.
קרן אוחנה איוס
¶
סליחה. את שמה עכשיו את החיים שלנו ביד של הרשאי, שאנחנו כרגע על צומת של אי הסכמות. אני לא יכולה לאפשר לגננת שהיא תהיה נתונה לידיים של רשאי. אני יודעת אילו רשימות הם יפרסמו או לא יפרסמו? אתם גומרים לה את החיים. אני רוצה להבין מה המשמעות של זה.
קרן אוחנה איוס
¶
נירה, אנחנו נמצאים על ענף רגיש ביותר. אם ישימו לאיזו קוסמטיקאית רישום שהיא לא שמה שלט בכניסה, ניחא. אבל אנחנו מדברים פה על מי שמגדל את הדור הבא של מדינת ישראל. משהו בתדמית של הדבר הזה קצת מפריע לנו ויגרום לאנשים לקחת צעד אחורה. אנחנו במצוקה של כוח אדם, של נראות, של תחושה. כל נקודה שחורה על דף לבן הופכת להיות כתם. אני רוצה להבין מה המשמעות של רישום.
קרן אוחנה איוס
¶
גם למשטרה, לבית משפט השלום, לממונה. אלו כמה תהליכים שהם לא נקיים. על מה? על שלט בכניסה לגן שאולי נפל לה? על מה? היא צריכה לערער לבית משפט השלום?
דרך אגב, בחוק הפיקוח נאמר שאדם אשר יש לו רישום או הליך לא יעמוד בתקנות חוק הפיקוח. הינה, יושבים כאן שוטרים. אם יהיה לגננת רישום כזה או אחר היא לא עוברת את ההליך של אי הרישום הפלילי. בואו נעשה את החיבורים האלה רגע.
קרן אוחנה איוס
¶
אם היא תפנה לבית משפט השלום בעניין חוק המצלמות, אני לא יודעת לאן הורים ייקחו את זה. אני רוצה סדר. אני רוצה לדעת מה זו הרשימה שמפורסמת. אפשר הבהרה? אני אשמח.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
שוב, זה לא סעיף חריג. זה סעיף שמופיע בעיצומים כספיים שמוטלים מכוח חקיקה על עוסקים שונים. זה נכנס בחוק הספורט, זה נכנס בחוקים אחרים. אין פה שום הבדל.
עביר מטאנס
¶
אני חייבת לכם שני עדכונים. לגבי הסעיף של התראה מינהלית, סעיף 7יט(א), ההפניה להנחיות באישור היועץ המשפטי היא גם לפי תבנית החקיקה, גם קיים היום בחוק הספורט וגם קיים בחוק הפיקוח על מעונות יום. אז זה הנוסח, זה לא נוסח חדש. זה לגבי זה.
עביר מטאנס
¶
אוקיי. לגבי הערעור שנשאלתי לגביו, בדקתי את הדברים. נכון. נכון שהוא ישלם, ואם הוא יימצא זכאי אז הוא יחזיר לו. צריך לזכור שככה זה קיים בכל העיצומים הכספיים.
עביר מטאנס
¶
לא. התשלום לא מהווה הודאה כי פה זה עיצום כספי. זה לא שאני מודה באשמה ולכן אני משלמת. אני משלמת כדי לא לצבור עוד ריביות מן הסתם. במידה שהוא יימצא זכאי והערעור שלו יתקבל, יוחזר אליו הכסף.
עביר מטאנס
¶
צריך לזכור שיש פה מערכת יחסים לא כמו בהליך הפלילי. יש פה מערכת יחסים של רגולציה, עם מפקחים, יש ביניהם את העניין של להחזיר להם כסף, וזה משהו שנמצא בכל עיצום כספי ולא ייחודי רק לפה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
חשוב להדגיש שמדובר באכיפה מינהלית ולא באכיפה פלילית. אני מניחה שמשרד החינוך רוצה לשמור לעצמו את המקרים שהוא לא חושב שיש כאן עניין פלילי, או שהוא לא חושב שראוי להגיש תלונה ולפתוח בחקירה, אלא לעניין של הפרה, כדי להתחיל לאכוף את החוק הזה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי. אז דיברנו על הפרסום.
"(ד) על אף האמור בסעיף זה, לא יפרסם הממונה פרטים שהם בגדר מידע שרשות ציבורית מנועה מלמסור לפי סעיף 9(א) לחוק חופש המידע, התשנ"ח–1998, וכן רשאי הוא שלא לפרסם פרטים לפי סעיף זה, שהם בגדר מידע שרשות ציבורית אינה חייבת למסור לפי סעיף 9(ב) לחוק האמור.
(ה) פרסום לפי סעיף זה בעניין עיצום כספי שהוטל על תאגיד יהיה לתקופה של ארבע שנים, ובעניין עיצום כספי שהוטל על יחיד – לתקופה של שנתיים.
(ו) השר רשאי לקבוע דרכים נוספות לפרסום הפרטים האמורים בסעיף זה.
שמירת אחריות פלילית
7כד.
(א) תשלום עיצום כספי או מסירת התראה מנהלית לא יגרעו מאחריותו הפלילית של אדם בשל הפרת הוראה מההוראות לפי חוק זה המנויות בסעיף 9, המהווה עבירה.
(ב) מסר הממונה למפר הודעה על כוונת חיוב או התראה מינהלית בשל הפרה המהווה גם עבירה, לא יוגש נגדו כתב אישום בשל אותה הפרה, אלא אם כן התגלו עובדות חדשות המצדיקות זאת; התגלו עובדות חדשות כאמור והוגש נגד המפר כתב אישום לאחר שהמפר שילם עיצום כספי, יוחזר לו הסכום ששולם, לפי העניין, בתוספת ריבית שקלית מיום תשלומו או הפקדתו עד יום החזרתו, ויחולו הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה, לעניין ריבית זו, בשינויים המחויבים.
(ג) הוגש נגד אדם כתב אישום בשל הפרה המהווה עבירה, לא ינקוט נגדו הממונה הליכים לפי פרק זה בשל ההפרה".
טוב. אני מדלגת לסעיף נוסף, סעיף 9 להצעת החוק, שהוא התיקונים העקיפים בחוק הפיקוח. גם כאן עשינו כמה התאמות טכניות. אני מקריאה:
"תיקון חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות
9.
בחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התשע"ט–2018 –
(1) בסעיף 2-
(א) בהגדרה "הממונה", במקום האמור בה יבוא "עובד המשרד שמונה על ידי מנכ"ל המשרד לעניין חוק זה";
(ב) בהגדרה "המשרד", במקום האמור בה יבוא "משרד החינוך".
(3) בסעיף 36, במקום האמור בהגדרה "הממונה" יבוא "ממונה לעניין עיצום כספי שהוא עובד המשרד שמינה המנהל הכללי של המשרד;".
עד כאן הקראתי את העדכונים מהנוסח הקודם. אני רוצה לבקש רשות מהוועדה שאם יתברר שבסטנדרט אותו צו עם הסכומים המופחתים צריך להגיע לאישור ועדה, הוא יובא לאישור הוועדה. אם לא נהוג, אנחנו ננהג לפי מה שמופיע בחוקים אחרים, לכל הפחות מה שעשינו בחוק הספורט.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון. וכרגע אמרתי שפשוט ננהג לפי מה שמקובל בחוקים אחרים לגבי צו של סכומים מופחתים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא משנה צו או תקנה. זה מופיע באיזושהי חקיקת משנה בדרך כלל. אם נהוג להביא את זה לפני הוועדה הרלוונטית בכנסת אנחנו נביא.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אתם מבקשים שלא. יוסי, בסדר? לא נהוג להביא את הצו הזה של הסכומים המופחתים בחוק הפיקוח למשרד החינוך.
היו"ר יוסף טייב
¶
טוב. חברים, לאור הוויכוח שהיה על ההנחיות: כן סגור, ארון, לא ארון – אני חושב שאם היה ניטור זה היה פותר את כל הבעיה. בדיונים הקודמים דיברנו שחלק מההתנגדויות – ותתקנו אותי אם אני טועה – היו שיש איזושהי עלות להתקנת הניטור הזה. אני פונה למשרד החינוך, אם אנחנו בצורה כזו או אחרת מכניסים חובת ניטור, האם המשרד יכול לספוג על עצמו את ההתקנה של אותו ניטור במקום להטיל עליהם עוד פעם את הכול?
חנן דגן
¶
אבל צריכה להיות התאמה בין המערכות. בעבר, עם החוק באו אנשים והתקינו את המערכות. חלק מהמערכות לא מתאימות למערכת הניטור. דבר נוסף לגבי הנושא של הארון, לפעמים דורשים להוריד את הגובה ולשנות מיקומים, וזו הוצאה של אלפי שקלים שהוציאו אותם כבר מראש עם חוק הפיקוח.
עכשיו, בזמנו כשעבר חוק המצלמות היו אמורים לתקן תקנות עד זמן מסוים עם תחולת החוק, אבל התקנות האלה לא תוקנו – מה צריך ומה הדרישות, אבל דרשו להתקין כי זה כבר החוק. הלכו אנשים והתקינו, אמרו: אנחנו לא רוצים לעבור את החוק. למרות שלא תיקנו תקנות - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
חוק המצלמות עבר כבר לפני מס' שנים. מטבע הדברים מדובר במערכת טכנולוגית ולפעמים צריך לשדרג אותה, מה לעשות. את הפלאפון שלך אתה משדרג בכל כמה שנים.
חנן דגן
¶
את הפלאפון אני משדרג, אבל עם כל הכבוד הם באו ועשו את זה ולא נתנו דרישות מסוימות. המשרד לביטחון פנים היה אמור אז לתת יחד עם משרד הרווחה דרישות איך עושים והם לא עשו את זה. דרך אגב, זה חוקק בסוף 2018 אבל זה לא נכנס ישר לתוקף, לקח שנתיים עד שזה נכנס לתוקף. אז כבר מדובר על 2021. אבל אי-אפשר לבוא ולשחק בציבור. זו הייתה אחריות של המשרדים והם לא מימשו אותה. אי-אפשר להפיל את זה עליהם.
קרן אוחנה איוס
¶
אנחנו מוצאים שזה נושא חדש. כלומר, דובר על מערכת הניטור גם בדיונים הקודמים, אבל לגבי עניין החיוב אני חושבת שזה מצריך חשיבה מחודשת. גילוי נאות, אנחנו ישבנו ב-G1 יחד עם ליאור - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
עוד פעם, קרן, אני אומר את זה כדי לא להביא אתכם למצב של הסביר – מה נקרא סביר, איך נקרא סביר – אלא לפתור את הבעיה הזאת אחת ולתמיד.
קרן אוחנה איוס
¶
אני רוצה להגיד משהו בהגינות. אנחנו נחשפנו למערכת, ראינו את היתרונות. את עניין המימון נשים רגע בצד. שוב, אנחנו כרגע יושבים במקום שאנחנו מייצגים קבוצה מאוד גדולה של מעונות. אני חושבת שהמשבר הגדול הוא באמת משבר האמון. ישבנו, התרשמו מהמערכת, מהאנשים שמפעילים את הדבר הזה מאחורה. בין ראשי הארגונים אין הסכמה גורפת לקיום הדבר הזה. אני חושבת שכרגע לחייב אותו בתוך החקיקה זה לא נכון. עניין החיוב ייכנס כנושא חדש כי עד כה זה היה וולונטרי. אני לא חושבת שזה צריך להיות נדון כרגע בעת ההצבעה.
חנן דגן
¶
אני רוצה להוסיף עוד נקודה. אתם צריכים להבין את השטח. אנחנו נמצאים פה בתוך אותו משבר אמון. בשטח כשאומרים שרוצים את מערכת הניטור זה מעבר לטכני. יש פה הרבה דברים נוספים. זה לבוא ולהגיד: אנחנו לא סומכים עליכם, אנחנו לא בוטחים. ככה זה מרגיש בשטח.
היו"ר יוסף טייב
¶
שנייה. חנן, אל תשים לי דברים בפה. זה לא שלא סומכים עליכם. סומכים עליכם ואני רוצה לשמור עליכם. אתם באים ואומרים לי על סביר: איך סביר? מה סביר? אם אני אגע יטילו עליי כל מיני סנקציות פליליות. אני אומר לך, עזוב. למה לך להיכנס לזה? למה לך לשלם עכשיו לטכנאי עוד 300 ש"ח שיבוא ויבדוק לך אם המערכת עובדת או לא? תתקין ניטור.
חנן דגן
¶
לא צריך לעשות את זה וגם לא היה צריך. אבל אני רוצה רגע שתבין למה שהתכוון המשורר. התחלתי להגיד על האמון. אני רוצה שכל פקיד פה וכל אחד פה ישב ויחשוב על כל מה שהטילו עליהם בחוק הפיקוח, בחוק המצלמות, בכל הדברים. אף אחד פה לא היה מוכן ללכת לעבוד במקומות האלה. אף אחד. באה המשטרה ואמרה: אנחנו לא מוכנים שייצפו כי הם עלולים לשבש. תקשיבו, אלוקים אדירים. כל שוטר יכול לשבש את הראיות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אלוהים אדירים. היו מקרים של שיבושים, ויש מקרים של התעללויות ושל שיבושים ושל מחיקות. אתה מצייר מציאות כאילו זה מעולם לא קרה ואנחנו ממציאים פה מציאות.
חנן דגן
¶
רגע, רגע. אבל יש גם חברי כנסת שישבו אחר כך בכלא. נשים לכולכם אזיקים אלקטרוניים? אתם אנשים ישרים ואני נוטה להאמין. גם פה הגננות הן נשים ישרות.
חנן דגן
¶
נכון. אבל יש גם כמות מקרים בדברים אחרים. תראה לכמה שוטרים יש בעיות ונחקרים במח"ש. זה לא אומר שהמשטרה לא אמינה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אנחנו רוצים לשמור על הביטחון של הילדים. זו המטרה שלנו. בכל מקום אנחנו אומרים שרוב מוחץ אלו אנשים טובים שעושים עבודה קשה ומסורה שלא כולם יכולים לעשות.
חנן דגן
¶
רגע. רגע, קרן. תני לי לסיים. לא הגיוני להתייחס ככה לענף הזה. עוד מעט יהיה חינוך ביתי. אנחנו אלה שתמכנו בחוק המצלמות ובחוק הפיקוח כשהוא יצא.
אלונה דניאל
¶
אני לא הבנתי למה אתם חושבים שאתם כזה עסק מיוחד. לי יש עסק בבריאות הציבור. כל המשרדים מפקחים עליי והמערכות שלי מחוברות למשרד הבריאות ואיכות הסביבה. בכל רגע יכולים להגיע אליי, ובכל שנה מעלים לי את הרף ואף אחד לא שואל אותי. אומרים לי: אם לא תתקיני את זה ולא תעשי את זה את לא מקבלת רישיון עסק.
אלונה דניאל
¶
מה ההשוואה? אתם צריכים להיות ברף הרבה יותר גבוה מהעסק שלי. אותי אף אחד לא שואל. אני לא יושבת פה בוועדות בכל שנה ורבה על כל סעיף. אני מברכת על כל דבר כי זה בריאות הציבור והאחריות שלי. לכם יש אחריות על החיים של הילדים. תביאו לי סיבה אחת למה לא תרצו שינטרו לכם האם המצלמות עובדות או לא? אני רוצה לשמוע.
אלונה דניאל
¶
לא. אני לא רוצה לשמוע פה יותר סיפורים מגן ילדים, על הילדים המוחרמים שהיו פעם. תן סיבה. אני לא שמעתי עד עכשיו סיבה.
אלונה דניאל
¶
תנו סיבה. תן לי סיבה. יש צ'יפ שמראה לך האם המצלמות עובדות או לא עובדות. מה הסיבה שמעון לא ירצה שיהיה לו את זה?
אלונה דניאל
¶
למה שאני אתן בכם אמון? אתם אנשים זרים. מה אתם משתמשים במילה הזאת? זו מילה שצריך להוציא אותה מהלקסיקון. מה זאת אומרת אמון? אתם אנשים זרים. על בסיס מה אמון? מה השטויות האלה?
חנן דגן
¶
למה שאני אתן בכם אמון? תראי מה קורה. תראי כמה גננות יושבות במעצר ואחר כך אין נגדן כתב אישום. בואי תראי. בואי תראי איך הורסים אנשים, בואו תראו איך הורסים משפחות.
רון כץ (יש עתיד)
¶
חבל שאתם רבים ביניכם. מה שאתם עושים זה רק הרבה רעש, ובסוף יקבלו החלטות שאתם לא רוצים שיקבלו, אז אני רוצה לשאול אתכם שאלה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
עכשיו אני רוצה לשאול שאלה. מה מפריע שמשרד החינוך ידע להתריע בפניכם שהמצלמה לא עובדת? מה הבעיה בזה?
רון כץ (יש עתיד)
¶
שנייה, שנייה. בוא נישאר רגע רגועים כי אני רוצה להבין את האירוע הזה. משרד החינוך ידע להתריע אם נגעו ב-DVR או אם מצלמה לא עובדת. ממה אתה חושש באירוע הזה?
רון כץ (יש עתיד)
¶
חנן, אני רוצה לסיים את הטענה שלי. אני לא חושב שזה חוסר אמון. להפך, אני חושב שזה כלי שיעזור לך לדעת אם יש בעיה. אתה לא איש טכני, הם כן. הם ידעו להרים טלפון ולהגיד לך: תשמע, המצלמה הזאת לא עובדת, מישהו מנסה לשחק עם ה-DVR. אולי זה אחד העובדים ואתה לא יודע על זה בכלל, והם עוזרים לך בזה ולא הופכים אותך לשותף עבירה.
היו"ר יוסף טייב
¶
חנן, סלח לי. יש דברים שאני יודע לקבל, יש דברים שקשה לי לקבל. אני רק רוצה שתבין מאיפה נקודת המוצא. נקודת המוצא שלנו היא לא שאנחנו לא מאמינים או שאנחנו חושדים, נקודת המוצא היא שאנחנו רוצים לעזור לכם.
היו"ר יוסף טייב
¶
שנייה. אני אומר לך, זה ישדרג את נושא חוק המצלמות, יעזור לכם לדעת, יוריד מכם את כל האחריות הפלילית. אתם תדעו בדיוק מתי מערכת עובדת, מתי היא לא עובדת. אנחנו שולפים ממכם את כל הבלגן הזה, ומשרד החינוך לוקח על עצמו את העלות.
קרן אוחנה איוס
¶
אבל רון, אתה שאלת איפה הבעיה. אופיר ואני החלפנו על זה מילה. כשיצאתם לדרך עם החוק הזה, המטרה שלכם הייתה להגדיל את כמות מעונות האונליין, שתהיה לאוכלוסייה יותר גדולה של הורים את היכולת לצפות.
קרן אוחנה איוס
¶
נכון. זה וולונטרי. העניין הוא שהחוק הזה הוציא גם את המנהלות של מעונות האונליין מהיכולת להמשיך עם הגישה החינוכית שלהן.
קרן אוחנה איוס
¶
רגע, רגע. לא. המסלול הזה לא נותן פתרון לאף אחד. אני מודיעה לך חגיגית שצפייה עיתית אף אחד לא ייקח. אני שמחה שמשרד החינוך יוציא טופס כזה שהמנהלים יסמנו מה הם בחרו, וניפגש כאן בעוד שנה ואני מוכנה לאכול כובע. אני מנהלת מעון ולכן אני אומרת מה עמדתנו.
אבל אני רוצה להגיד משהו לרון. לקחתם את הגישה המהממת הזאת. אני פלורליסטית בחינוך ויש כל מיני גישות. מעונות האונליין נטעו שורש והלכו והתרחבו על אף חוק המצלמות שיצא ב-2018. אנחנו ראינו גידול במעונות שפתחו אופציה של אונליין להורים.
קרן אוחנה איוס
¶
נכון, זו הייתה עבירה על החוק. עכשיו, מה קרה בתיקון החקיקה? אתם לקחתם את אותם מנהלים שנתנו לכם רוח גבית לתיקון החקיקה הזאת והוצאתם אותם מחוץ למשוואה, כי היום מנהל של מעון שמפעיל אונליין הופך להיות כמו גן רגיל כי הוא עצמו לא יכול להיות שותף. אני לא מכירה מנהלת של מעון עם אונליין שתסכים שכל הורי הגן ייצפו והיא לא חלק מהקבוצה. אני מודיעה לך שמקרב 80 המעונות שהתאגדו כמעונות אונליין, 97% הודיעו לי חגיגית שבשנה הבאה הם לא פותחים את האופציה הזאת.
עכשיו, אנחנו חטאנו לילד, כי סטינו 180 מעלות מהדרך שיצאנו אליה. צפייה עיתית גם לא נותנת פתרון – דיברנו על זה גם בחוץ. אני מנהלת מעון. הייתי מאוד שמחה לשבת עם הורים אצלי בגן, רק שהגן שלי נמצא בתוך שכונת שיקום – לא רוצה להעיד על האוכלוסייה – ואני יכולה להגיד לך שאני לא אשב במטווח ברווזים עם חמישה-שישה הורים, אצפה איתם לראשונה במשהו שעובדת יכולה לחטוא לי, כמו אתה אומר, ולהיות שם בסיטואציה שבה אני חשופה לסכנה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
או שאולי תגלו שהיה ילד שלא רק היה נתון לסכנה אלא שפוצצו אותו מכות. זו גם אופציה שיכולה לקרות.
קרן אוחנה איוס
¶
נכון. לגמרי. אני מסכימה. אני מסכימה. אנחנו מסיימים דרך. אנחנו ניתן לזה איזושהי תקופת הכשרה – אתה אמרת בעצמך. בואו נלך, נראה מה יקרה שנה.
היו"ר יוסף טייב
¶
במידה שכלל המעונות ייכנסו לזה זו תוספת תקציבית של כמעט 5 מיליון שקל, ומשרד החינוך לוקח את זה על עצמו.
מירי פומרנץ
¶
אני מהלשכה המשפטית במשרד הרווחה. לעניין חובת ניטור, למשרד הרווחה אין תקציב מיועד למערכות ניטור.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
לא, לא, לא. הרעיון הוא שעובד משרד החינוך יוכל להיכנס. ככה הסעיף אמור להיות מנוסח. הסעיף מנוסח באופן שנותן סמכות לעובד משרד החינוך להיכנס למעון. עובדי משרד החינוך לא יכולים להיכנס למעונות שיקומיים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תסתכלו בקבוצה מה שלחתי לכם.
אני רוצה להקריא את הסעיף שבזמנו ניסחנו כשחשבנו שייכנס סעיף כזה. הסעיף אומר ככה: "אדם מטעם משרד החינוך שהוסמך לכך על ידי השר יהיה רשאי להיכנס לשטח של מעון לפעוטות שמותקנת בו מצלמה לפי חוק זה" – אנחנו נמעט את השיקומיים – "ולבצע במערכת פעולה של ניטור. בסעיף זה, ניטור – התקנת רכיב המאפשר שליחת חיווי למערכת מרכזית, המתריע על תקלה בביצועי מערכת ההקלטה והמצלמה או המצלמות הנדרשים לפי חוק זה, לרבות תיקון או תחזוקה של מערכת הניטור". זה משהו שלא הלכנו איתו עד הסוף כי הוא ירד בשלב מסוים, אבל זה מה שניסחתי בזמנו.
היו"ר יוסף טייב
¶
כלומר, אם את יכולה לבדוק את זה עכשיו אני אעשה הפסקה חמש דקות. חנן, אנחנו נעשה גם שיחה. בסדר?
היו"ר יוסף טייב
¶
אני באמת בא ממקום טוב. אני רוצה שנדבר חמש דקות בשיחת סמול טוק. אני רוצה להבין, אם יש משהו אחר שמפריע לכם בסיפור הזה אני אשמח לשמוע. אני אומר לך, זה יעזור לכם, זה ישדרג את חוק המצלמות באלף רמות. ואתה יודע מה? יכול להיות שגם לא יצטרכו ללכת לאונליין. הורה יבוא ויגיד: תקשיב, יש לי פה מערכת ניטור, יש לי פה משרד עם מפקח שיכול לבדוק, יש פה מנהל שמקבל התרעה מיידית. ואללה, טוב לי ככה.
חנן דגן
¶
אתה יודע מתי נהיה מוכנים למערכת הניטור? כשיבואו ויגידו: אנחנו סומכים עליכם – ותנו לנו לצפות גם במצלמות. אם אתם סומכים עליי אני סומך עליכם. אבל המערכת הזאת אומרת שלא סומכים. זה שלא נותנים לנו לראות זה אומר שלא סומכים.
היו"ר יוסף טייב
¶
הינה, אני מצהיר פה כיו"ר הוועדה, ב-99% מהמעונות גננות וסייעות הן נשים מדהימות שעושות עבודת קודש במסירות נפש. אבל ישנם עשבים שוטים ואותם עשבים אנחנו רוצים להוציא מהמערכת.
היו"ר יוסף טייב
¶
חברים, חזרנו. מס' שאלות. ליאור, בהפסקה עלה נושא הניטור, אנחנו רוצים רק הבהרה. אתם מקבלים התרעה על הפסקה או בעיה מסוימת ב-DVR או במצלמות, מטפלים בזה וזה חזר לעבוד. האם הם מקבלים התרעה שאכן זה חזר וזה עובד? איך זה עובד?
ליאור טוביה
¶
כשזו הפסקת חשמל אני אפילו לא מטריד אותו, כי אני יודע שזו הפסקת חשמל. אני מחכה כמה שעות, רואה שזה חוזר ונגמר הסיפור. אני בכלל לא מטריד אותו. בתקלות יותר משמעותיות – מעבר למייל שיוצא גם לפיקוח שלנו וגם למעון עצמו יש גם טלפון למנהלת המעון – מעדכנים אותה: יש לך חודש לתקן את התקלה. חודש.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני רק אומר, קיבלנו כמה הבהרות ממשרד המשפטים. הסעיף לא יהיה: "אדם מטעם משרד החינוך שהוסמך לכך על ידי השר", אלא אנחנו נפנה לחוק הפיקוח ששם יש מומחה. יש מומחים שממונים לפי סעיף 22 על ידי השר בכל מיני נושאים שקשורים למעונות ויכולים להיכנס למעונות. מסתבר שחלק מהאנשים שבודקים כרגע את הניטור מקבלים מינוי כמומחים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שנייה. אני רק חייבת להגיד את הדבר הזה. אז אותם אנשים שמונו כמומחים לפי סעיף 22 לחוק הפיקוח על המעונות והתקנות מכוחו - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן. מומחים או בודקים – אותם אנשים שיש להם סמכות להיכנס למעון מכוח סעיף 22 ו-23 לחוק הפיקוח הם אלה שייכנסו בעצם גם כדי לעשות את הניטור.
חנן דגן
¶
על חשבון מי יבוא המימון של ההתאמה של המערכות לשים ארונות, לשים הכול? מי יבוא ויממן את זה? שוב, אנחנו חוזרים אחורה בלי לתת פתרון.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הסעיף הזה מאפשר כניסה. אני לא רואה שמוטלת כאן עליכם חובה. הסעיף הזה מסמיך את משרד החינוך להיכנס ולעשות איזושהי פעולה במערכות שלכם. הוא לא חייב לעשות את זה.
קרן אוחנה איוס
¶
עוד שאלה. בעת תקלה במערכת, נניח שמערכת הניטור העידה על מצלמה או שתיים תקולות. מגיע איש, כנראה מטעמנו, שאמור לתקן את המצלמה. מנהלת הגן יכולה להיות שם, לא להיות שם? מי מוסמך לבדוק, לא לבדוק?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
תראי, אני מאמינה שהיישום של זה פשוט. אבל אם יהיו קשיים בשטח, תוציאו הנחיות, חוזר, אולי אפילו תקנות.
ליאור טוביה
¶
חבר'ה, אנחנו כל הזמן בדו-שיח עם המעונות. הסברתי גם לקרן מקודם, כשהתחלנו עם המערכת בארגונים הגדולים היו שאלות והיו בעיות. לאט-לאט הכול נפתר והיום זה עובד בצורה שקטה וחלקה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
קודם כול, אין חובה למשרד. מה שהחוק הזה ייתן זה סמכות לאדם שהוא מומחה או בודק לפי חוק פיקוח על מעונות להיכנס ולבצע פעולה במצלמות.
ליאור טוביה
¶
שנייה. חבר'ה, התקנו מערכת ניטור במעון וזה עובד. יש תקלות ויש בעיות. אני עדיין, גם פה, שולח טכנאי שלי, על חשבוני, לבדוק ולראות. זה קורה כל הזמן.
ליאור טוביה
¶
אני אסביר לך. לא מעט פעמים קורה שאחרי שחיברנו את מערכת הניטור אנחנו רואים שבאותו מעון יש ים של תקלות ובעיות, ואז כשאני שולח את הטכנאי שלי אני רואה שהיא ניתקה את מערכת הניטור וחיברה במקומו טוסטר אובן. כל מיני שטויות כאלה. זאת הסיבה שאני שולח על חשבוני. אני לא מחייב אף מעון בנושא הזה.
ליאור טוביה
¶
אנחנו מתקשרים למעון, מתאמים עם מנהלת המעון שעה ויום. דרך אגב, בגלל זה זה לוקח הרבה זמן כי הן עסוקות.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
שנייה. בואו ניכנס רגע לחוק הפיקוח ונראה מהן הסמכויות של מומחה. אני לא רוצה להמציא המצאות חדשות שלא קיימות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יכול להיות שיש לזה מענה בחוק הפיקוח. אבל אני רוצה שהסוגיה הזאת לא תישאר ללא מענה, כי ברור שאתה צריך לתאם אם יש יום גדול במעון ואין לה זמן עכשיו להכניס בודק.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
הסמכות היא כזו: לשם ביצוע בדיקות עזר בעבור הממונה או מתן חוות דעת מומחה לממונה, רשאים בודק המועסק על ידי גוף בודק ומומחה, לפי העניין, שבידם כתב הסמכה לפי סעיף 22 – (1) להיכנס למעון יום לפעוטות ולבדוק את הבדיקות שהורה לו הממונה לבצע, ובלבד שבמעון יום לפעוטות הפועל בבית מגורים לא ייכנסו אלא לשטח המשמש להפעלת המעון ובזמני פעילות המעון; כניסה לשטח בבית מגורים שפועל בו מעון יום לפעוטות שאינו משמש להפעלת המעון תהיה רק על פי הסכמת בעליו של בית המגורים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שנייה. הסעיף הזה מופיע בחוק הפיקוח כשהוא מדבר על אלמנטים של פיקוח על ההוראות של החוק ההוא. כאן הסיפור של הניטור הוא אחרת. יש לו אופי מעט אחר. אני לא חושבת שיש לו בדיוק את אותם רציונלים של פיקוח. כשאתה מפקח יש לך אלמנט של הפתעה, אתה רוצה להגיע וגם להפתיע. אתה לא רוצה לתאם. פה אתה לא בא לפקח על משהו או לבדוק משהו. אם תעבור ההצעה הממשלתית עכשיו, מפקחת יכולה להגיע מתי שהיא רוצה. אתם מגיעים עכשיו להתקין למישהו משהו.
חנן דגן
¶
יפה. יש פה שני דברים. דבר ראשון, כדי למנוע את שיבוש הראיות, שזו אחת הבעיות הקשות שעלתה פה גם מצד המשטרה וגם מצד הנוכחים, יש לנו מנהל מערכת. ברגע שמישהו רוצה לצפות אונליין יש מנהל מערכת. יעשו את שמירת הצילומים דרך מנהל המערכת, ואז לא ניתן יהיה לשבש. עכשיו, ברגע שלא ניתן יהיה לשבש אנחנו בעצם יכולים פה לפתוח מחדש את האופציה שבעלת המעון יכולה יחד עם מדריכה חינוכית או מפקחת לצפות בצילומים כדי לראות אם יש בעיות ולהדריך את העובדים למניעת פגיעה בילדים, ואז בעצם פתרנו את הבעיה בצורה ישירה עם הדברים.
היו"ר יוסף טייב
¶
משרד המשפטים, מהי העמדה שלכם? אנחנו יכולים להוסיף שמנהל המעון יוכל לצפות ביחד עם גורם מקצועי?
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
לא, לא, אנחנו לא מצרפים מפקחת. מה זה היה, בדיקת ערנות? לא מצרפים מפקחת שלנו לאירוע הזה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
לא. אין סמכות למנהל מעון לצפות בצילומים, גם לא בזמן שהמפקחת נמצאת שם. אין פה סעיף שמאפשר את זה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
הרי יש רציונל שהמפקחת אמורה להגיע למעונות, נכון? זה חלק מהעבודה שלה, היא אמורה להגיע למעונות.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אוקיי. בזמן שהיא מגיעה למעונות מנהלת המעון תגיד לה: אני רוצה לצפות במצלמות יחד איתך.
רון כץ (יש עתיד)
¶
אז עכשיו אנחנו נסדר את זה. זה מה שאנחנו אומרים. היא גם ככה שם, לא מבקשים ממנה לבוא במיוחד.
רון כץ (יש עתיד)
¶
היא פותחת את המצלמות אחורה ומסתכלת ביחד עם מנהלת המעון. היא גם ככה שם. זה יעזור לה לעשות את העבודה שלה הרבה יותר טוב. זה כלי מעולה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
רגע, רגע. שרית, אני אסביר לך רגע מה המשטרה אמרה. המשטרה אמרה: חבר'ה, אם תתנו לצפות אונליין, יש סיכוי שהיא תראה באונליין שקורה משהו והיא תשבש. אין אפשרות לשבש רטרו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
משרד המשפטים אמר: אנחנו מתנגדים לכך שזה יהיה כלי פיקוח של מנהלת המעון על העובדים – ובגלל זה ירדנו מזה. אבל זה אחרת כשהיא מגיעה במסגרת התפקיד שלה פעם בחודש ואומרת לה: בואי נצפה חצי שעה ביחד, נראה איך זה עובד ומה קורה פה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
דרך אגב, גם היום המפקחים שברשויות שיודעים לעבוד עם הגיל הרך זה בדיוק מה שהם עושים.
קרן אוחנה איוס
¶
גם למה שלא נמצא מישהו שיגיד עליה מילה טובה? תקשיבו, כל מה שאנחנו עושים כרגע זה למצוא אמצעים להרשעה, ראיות ועובדות. בואו נמצא מישהו שיגיד עליה גם מילה טובה.
רון כץ (יש עתיד)
¶
יוסי, מקובל. נתחיל עם מפקחת. אם נרצה אחרי זה שינויים נלמד את זה. יאללה, בוא נתקדם.
עביר מטאנס
¶
לא בהקשר הזה. אמרתי שאני אנצל את הזמן עד שהם עושים את הבדיקות. אני אגיד לגבי הצו על סכומים מופחתים, זה לא צו, זה תקנות באישור שר המשפטים. אז זה לא מובא לוועדה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בואו נחזור רגע לניטור. קודם כול, מבחינת מושגים יש לנו כבר בחוק הזה את המילה ניטור כשזה קשור לכל הסיפור של האונליין והניטור של מנהל המערכת. יכול להיות שנצטרך לשנות את המינוח כדי שלא נבלבל בחוק הזה. אולי לא נקרא לזה ניטור, אולי נקרא לזה חיווי תקינות או משהו כזה. אנחנו נתייעץ עם הממונה על נוסח החוק, אני כבר אומרת.
דבר שני, אמרנו שאנחנו מוסיפים את הסיפור של "בתיאום עם מפעיל המעון". אני אחפש את הנוסח בחוקים אחרים, כי גם כשכתוב "בתיאום" הכוונה היא לא שבאופן לא סביר מפעיל המעון אף פעם לא יוכל במקרה להיות בגן ולפתוח. אנחנו נותנים כאן סמכות למשרד החינוך כשהרעיון הוא תיאום סביר. צריך גם להבין את זה, שזה לא איזה היגד שדרכו אנחנו חייבים לתאם עם מפעיל המעון אבל הוא לא נמצא עכשיו שנה בארץ, אז אי-אפשר שנה להיכנס.
מירי פומרנץ
¶
אני יכולה לחזור אחורה רגע לצפייה של המפקחת יחד עם מנהל המעון? פשוט יצאתי לבדוק עם גורמי המקצוע שהגעתם לסיכום. אז אני אגיד שמבחינת גורמי המקצוע במשרד הרווחה, גם אנחנו היינו מעוניינים לתת סמכות למפקחת לאפשר צפייה למנהל המעון יחד עם המפקחת כשהיא באה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אז הסעיף של הניטור או חיווי התקינות – נראה איך נקרא לזה: "מומחה או בודק שהסמיך שר החינוך לפי סעיף 22 לחוק הפיקוח על המעונות יהיה רשאי בתיאום עם מפעיל המעון להיכנס לשטח של מעון לפעוטות שמותקנת בו מצלמה לפי חוק זה, ולבצע במערכת פעולה של" – נראה אם נקרא לזה ניטור או חיווי תקינות – "בסעיף זה התקנת רכיב המאפשר שליחת חיווי למערכת מרכזית המתריע על תקלה בביצועי מערכת ההקלטה ומערכת המצלמות, הנדרשים לפי חוק זה, לרבות תיקון או תחזוקה של מערכת זו".
משרד החינוך, אם יש משהו שאתם צריכים לדייק פה מבחינת המערכת, אני רוצה לקבל הסמכה לזה מהוועדה, כי לא ישבנו על זה מספיק. אבל כרגע זאת הכוונה.
חנן דגן
¶
עדיין יש לי שאלה בנושא הניטור. זו שאלה למשרד החינוך. אם אתה בא היום, עושה את הבדיקה ורוצה להתקין את המערכת, ויש מצלמות שלא מתאימות, DVR שלא מתאים, מה עושים במקרה הזה?
ליאור טוביה
¶
יש תקן שעוד נקבע במשרד הכלכלה. בקולות הקוראים שיצאו בזמנו היה תו תקן לסוגי המצלמות, סוגי ה-DVR וכו'.
ליאור טוביה
¶
עד היום לא חייבתי אף מעון להחליף DVR, מצלמה או משהו אחר אם היא לא התאימה למערכת. אני כן עשיתי יישור קו ווידאתי שהמערכות במעון עובדות.
חנן דגן
¶
לא רק זה. חשוב שנדע שלמעונות הסמל בזמנו מומנו המצלמות. הרשימה הזאת באה יותר מאוחר. הם חיכו והגנים הפרטיים כבר התקינו. עכשיו השאלה היא אם צריך ארון או משהו אחר האם אתם תממנו את זה, או שאתם תבואו ורק תיתלו?
ליאור טוביה
¶
אמרתי, כרגע אני לא מממן. אבל דיברנו על זה כבר בזמנו והסברתי לך שאנחנו בכיוון כדי ליישר קו. אבל כרגע לא מממנים.
ליאור טוביה
¶
לא, זה לא מדויק מה שאת אומרת, כי החוק אומר שהוא מחויב להתקין את מערכת הניטור. אם אני אגיד לו שמצלמה X או Y לא מתאימה, הוא רשאי להחליף אותה. זה האירוע.
מור דקל
¶
החוק לא מחייב עכשיו. עכשיו אתה דיברת בוועדות כל הזמן ואמרת: אני יכול לבוא ולהציע, אבל הם לא חייבים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הוא רשאי להיכנס. ברגע שהוא נכנס והוא מחליט להפעיל את סמכותו אתם לא יכולים להצטרף.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
המילה "רשאי להיכנס" הכוונה היא מתן סמכות למשרד החינוך אם הוא בוחר להיכנס למעון. כשהוא נכנס, לכם אין אפשרות להתנגד. אנחנו רק נותנים לו - - -
מור דקל
¶
אז רגע. כאן עוד פעם את מגיעה לדיון שמתבצע. הם אומרים: אבל אם אני צריך להתאים את כל הארון ואת המערכת, מי מתקן - - -
רון כץ (יש עתיד)
¶
עזבו, זה פינג-פונג מיותר. ברור שמשרד החינוך רוצים שינטר, ברור שרוצים שה-DVR יעבוד, ברור שרוצים שהמצלמות יעבדו, אחרת אין טעם בכל החוק.
היו"ר יוסף טייב
¶
טוב, חברים. אני חייב לנעול את הדיון כי המליאה נפתחת. אנחנו מתכנסים שוב מייד לאחר הטרומיות, סביב 16:30, 17:00. אנחנו נחדד גם את הנושא של הניטור וגם את הנושא של הסמכות הנוספת.