פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
35
ועדת העבודה והרווחה
29/10/2024
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 286
מישיבת ועדת העבודה והרווחה
יום שלישי, כ"ז בתשרי התשפ"ה (29 באוקטובר 2024), שעה 12:47
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 29/10/2024
תנאי העסקה של עובדי משק בבית החולים סורוקה בבאר שבע – בקשה לדיון מטעם חה"כ צגה מלקו
פרוטוקול
סדר היום
תנאי העסקה של עובדי משק בבית החולים סורוקה בבאר שבע – בקשה לדיון מטעם חה"כ צגה מלקו
מוזמנים
¶
יאן לה גנק - מנהל אגף הסדרה, רישיונות והיתרים, משרד העבודה
נועם רוסי אביטל ברשד - יועצת משפטית, מרכז רפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית
אלה אמויאל - מנהלת משאבי אנוש, מרכז רפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית
צחי טייב - מנהל המערך הלוגיסטי, מרכז רפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית
עליזה אשכנזי - מנהלת משק, שירותי בריאות כללית
ששי שדה - משנה למנכ"ל, הסתדרות העובדים הלאומית בישראל
יניר טלקר - מנהל סקטור אבטחה וניקיון, הסתדרות העובדים הלאומית בישראל
יעל שילוני - יועמ"שית, מרחב נגב, ההסתדרות החדשה
גיא בלאס - יועמ"ש, מרחב הנגב, ההסתדרות החדשה
קרן יוסף גליקשטרן - עו"ד, מרחב הנגב, ההסתדרות החדשה
גבי משעלי - אחראי תיק שמירה וניקיון, מרחב הנגב, ההסתדרות החדשה
שלומי שטרית - הסתדרות העובדים הכללית
אודי מנור - הסתדרות העובדים הלאומית בישראל
אלכס מילר - נציג, ההסתדרות
רינה איילין-גורליק - מנכ"לית, אגודת יהודי אתיופיה
נועם ודעי - יועץ משפטי, טי אנד אם שירותי ניקיון
חנה סמבורסקי - מנהלת אתר, סורוקה באר שבע, טי אנד אם שירותי ניקיון
ורוניקה רוזנברג - עו"ד, מנכ"לית, ארגון חברות הניקיון בישראל
אסרס דרסו - עובדת, מרכז רפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית
אמרה - עובד, מרכז רפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית
אונאיו גטהון - עובד, מרכז רפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית
מלאקו מלסה - עובד, מרכז רפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית
אנאנו גדר - עובד, מרכז רפואי סורוקה, שירותי בריאות כללית
רישום פרלמנטרי
¶
א.ב., חבר תרגומים
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
תנאי העסקה של עובדי משק בבית החולים סורוקה בבאר שבע – בקשה לדיון מטעם חה"כ צגה מלקו
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו פותחים את הדיון השני היום בוועדת העבודה והרווחה, כ"ז בתשרי התשפ"ה, 29 באוקטובר 2024. הנושא היום הוא נושא מאוד כאוב. אני שמח שחברת הכנסת מלקו הציעה את זה, כי יש דברים שלא מגיעים אל הכותרות ואף אחד לא מדבר על זה, וזה תנאי העסקה של עובדי משק בבית החולים סורוקה בבאר שבע. הבקשה לדיון מטעם חה"כ צגה מלקו.
בבקשה, המציעה תפתח בדברים.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
תודה, אדוני היושב-ראש. שלום לכולם, באמת נושא כאוב, לא פופולארי אבל לצערנו זה חלק מהחיים שלנו. זה לא רק עכשיו, לא רק בתקופת המלחמה או ברפורמה המשפטית. הדבר הזה קיים לאורך השנים. מאוד קשה לי להגיד שנחשפתי, דבר שידעתי אבל שהמצב עד כדי כך חמור לא ידעתי. המצב בבית חולים סורוקה, עובדי ניקיון, התפרסם בתקשורת ב-15 בספטמבר שעובדי ניקיון בסורוקה שובתים. שבוע לאחר מכן ב-22 אני כבר הייתי בבית החולים. פגשתי את העובדים. רוב העובדים יוצאי אתיופיה ובני מיעוטים. למרות שאני מדברת על יוצאי אתיופיה, אני מדברת באופן כללי על עובדי הניקיון במדינת ישראל, ואנחנו נקרא להם שקופים, לא רואים אותם.
המצב מאוד עגום. פשוט לא האמנתי שדבר כזה קיים במדינת ישראל. עובדים דרך קבלן, זה אנחנו יודעים, אבל היחס לעובדים כל כך היה מחריד. אני אתאר דוגמה אחת. למשל עובד מתחיל את המשמרת שלו בשעה 06:00. בין 09:00 ל-09:15 הפסקת קפה. העובדים האלה לא רשאים לשבת בשולחן עם עובדים אחרת, לשתות.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
זה מה שקורה. נכון, גם העובדים שותקים אבל זה המצב. יותר נכון, בית החולים, יש לו אחריות.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני גם לא האמנתי. צגה ראתה את זה בעיניים שלה. חברת הכנסת צגה מלקו, אני לא האמנתי. אני לא יכולה לדמיין בדמיונות שלי שמישהו לא מוכן לשתות עם אדם אתיופי או מנקה, קפה. היא ראתה את זה בעיניים שלה. הלכה לראות את זה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
חברת הכנסת גוטליב, כשהייתי ילד קראתי ספרים בארצות הברית על העבדות ועל הדברים האלה. לא האמנתי שאני אשמע פה כיושב-ראש ועדה שיש עובדים שלא יכולים להיכנס למטבח כשעובד אחר יכול לאכול.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
נכון. עכשיו מה קורה? נגיד מ-09:00 עד 09:15 הפסקה. ב-11:30 עד 12:00 יש הפסקת צוהריים חצי שעה על פי חוק, אבל מה קורה? מסתכלים על הזמן. אחרי עשר דקות הם צריכים לחזור לעבודה. הם לא יכולים לאכול ארוחת צוהריים במשך חצי שעה. כשפגשתי אותם וראיתי סביבם את העובדים האחרים באים לצלם אותם, להפחיד אותם, הנה, אנחנו מצלמים אתכם, רואים אתכם ואחר כך מה יקרה? אתם תאבדו את העבודה.
בנוסף, מה קרה? אחרי שראיתי, אני רציתי לפגוש את מנהל בית החולים. המנהל היה עסוק. פגש אותי הסגן, קוראים לו ירדן נבו עם היועצת המשפטית. השיחה הייתה כל כך טובה. אני פרסתי מה שסיפרתי. הוא אמר, לא ידענו. הראיתי לו סרטון. דרך אגב, את היחס המזלזל הזה, את הסרטון צילמו איך מתייחסים אליהם. אני הראיתי לו. הכול טוב ויפה, אמרתי שהוא יתקן. אחרי יומיים אני מקבלת מכתב נזיפה מסגן המנהל, ירדן, והוא אמר, אלף, לא שלחת חומר. בית, את התראיינת בתקשורת. אם לחברת כנסת אומרים, תארו מה אומר לעובדי ניקיון.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
בית חולים סורוקה. הוא אומר את זה לחברת כנסת. זה תפקידי. הוא אמר את זה וזה הפריע לי. אחרי זה כמובן עניתי למכתב שלו. בסוף גם שלחתי מכתב, הרי סורוקה זה בית חולים של קופת חולים, למנכ"ל קופת חולים כללית, למר אלי כהן. המכותב היה מנכ"ל בית חולים סורוקה, פרופ' שלומי קודיש, הוא ענה לי מכתב, בוא נגיד מריחה, כמה שאנחנו בתקופת המלחמה, כמה סורוקה עובד קשה. הכול טוב ויפה. כל המדינה במלחמה. המנקים האלה גם במלחמה. חלקם, הילדים שלהם במלחמה. תיראו את האימא הזאת שעובדת. את רואה את העובדת שם? חמישה ילדים שלה עכשיו בשירות צבאי. מה הוא כותב? תקופת המלחמה. דברים כאלה סיפר.
למה אני אומרת את זה היום? העובדים האלה הם עובדים דרך קבלן. יש חמישה אנשים, נציגים שבאו. הכי צעירה, פחות ותק, חמש שנים עד 12 שנה. אם האנשים האלה לא מתאימים לעבודה, היו צריכים לפטר אותם מזמן. עובדה שהם עובדים, עובדה שהם עובדים דרך קבלן. השכר שלהם זעום. הם מקבלים 32 שקל לשעה. אני לא בטוחה אם זה מגיע לשכר מינימום על פי חוק, 32 שקל. זה אחד.
שנית, האנשים האלה, קופת חולים או לא משנה, לא רק בסורוקה, בכל מקום, השקופים האלה, צריכים לקלוט אותם כעובדים מן המניין כמו בתל השומר, בכל מקום. לא יכול להיות שכל פעם מפחידים אותם. אתם לא תאמינו, לוקחים להם את הכרטיס. אם אחד, הילד שלה הרגיש לא טוב, מהגן צלצלו, תבואי לגן. היא הלכה להוציא אותו. אמרו לה, בגלל שהלכת באמצע העבודה, למוחרת לקחו לה את הכרטיס. איך זה יכול להיות? תגידו לי.
אני קצת נסערת אבל אני מקריאה את הנושא. אלף, השכר. בית, היחס. אתם יודעים מה? אני ילידת אתיופיה. באתיופיה לא היו לנו לבנים. כולנו אותו צבע. אנחנו לא מכירים אפרטהייד. לא הכרנו אפרטהייד, הפרדה גזעית. אני למדתי בבית ספר באתיופיה. סיימתי בגאווה בגיל 16 תיכון באתיופיה. למדתי רק על דרום אפריקה, ופה, ב-2024 הם לא ישבו ביחד בהפסקה לאכול ולשתות, ויקצרו להם את זמן ההפסקה והשכר שלהם.
מלאקו מלסה
¶
קודם כל שלום לכולם, אני מבאר שבע. השם שלי מלאקו מלסה. 12 שנה עבדתי בבית חולים. עליתי ב-2012, ישר נכנסתי לבית חולים. אני רואה בבית חולים הבעיה. עובדים עבדים יש בכל המקומות. אנחנו עובדי ניקיון. כמה חברות עברנו. קודם היה איי אס אס. אחרי איי אס אס, שש שנים עבדתי קבלן. היום שלג לבן נכנס.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
מהדיון הזה אני מצפה כמה דברים. בראש ובראשונה אני מדגישה, לא רק ליוצאי אתיופיה, לכל עובדי ניקיון מגיע להתפרנס בכבוד. אם לא יקלטו אותם בכל מקום, מחר גם יכול להיות שיביאו עובדים זרים.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
לכן זה בראש ובראשונה מה שאני מצפה מהוועדה, שבית חולים יקלוט אותם. כל עובדי הניקיון בארץ, לא רק יוצאי אתיופיה. כל השקופים\ שיקלטו אותם בראש ובראשונה. שנית, שכר הוגן. שלישית, היחס. לא יכול להיות במדינת ישראל ב-2024 שהשחורים ישבו להם בנפרד או שלא יתנו להם כיסא בהפסקה לשתות ולאכול. להפסיק. די.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
צגה, מעבר ליחס האתני זה גם המקצוע. גם עובד ניקיון הוא כמו כל העובדים. צריך לשבת עם כולם בלי אפליות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
בדיון הקודם נתתי לדבר לחברי הכנסת וכמעט לא נשאר מקום לאנשי המקצוע. עכשיו נעשה אחד-אחד.
אלה אמויאל היא מנהלת משאבי אנוש במרכז הרפואי סורוקה. בבקשה, אני רוצה התייחסותך לעובדות.
נועם רוסי אביטל ברשד
¶
אני נועם, אני יועצת משפטית של סורוקה. הגיע איתי גם המנהל הלוגיסטי של בית החולים, ומנהלת משאבי אנוש של בית החולים.
נועם רוסי אביטל ברשד
¶
נכון, השתתפתי בישיבה איתך. אני רוצה רק לדייק את הפרט המאוד חשוב הזה. מה שביקשנו ממך וגם במכתב תשובה, ביקשנו לקבל את הפרטים ואת הסרטונים לא דרך - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
איזה מן דבר זה? חבר כנסת לא חייב שום דבר. חבר הכנסת לא צריך למסור את החומרים שיש לו. מה זה?
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני מאוד מכבד את זכותכם לדבר, אבל אי אפשר לפגוע באורחת שמגיעה לכנסת. היא חושבת שהיא מגיעה למקום מאוד חשוב.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רוצה לשמוע תשובה ממנה לא לגבי מה עשתה חברת הכנסת מלקו. היא עשתה את המלאכה ואת השליחות שלה. מה אתם אומרים על הדבר הזה? מה אתם מתכוונים לתקן בעניין?
נועם רוסי אביטל ברשד
¶
העובדה היא שעד היום לא הגיעו תלונות לבית החולים. יכול להיות שהגיע לחברה הקבלנית. לבית החולים עד היום שום תלונה לא הגיעה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
את יודעת מה יקרה לעובד שיתלונן? אני לא יודע מה יקרה לו, אבל הוא חושב שאם הוא יגיש תלונה, יקראו לו מחר ויפטרו אותו פשוט מאוד.
עאידה תומא סלימאן (חד"ש-תע"ל)
¶
אני מצפה מהנהלת בית חולים, ברגע שהיא שומעת אפילו שמועה שקורה בשטחה דבר כזה, להזדעזע, לקיים חקירה אתם בעצמכם. לא לחכות לאף אחד. מה זה צריך להיות?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
עם כולם דיברתם אבל עם העובדים עצמם לא דיברתם. האם את חושבת שהעובדים עצמם, יש להם את האומץ לבוא ולהתלונן?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
כי אני בספק, לכן בלי לפגוע ביכולות הבאמת טובות של בית החולים סורוקה כבית חולים מצוין, יש פה לקונה שצריך לתקן אותה.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לפני זה אני רוצה לשמוע ממך כעורכת דין, כיועצת משפטית, כמי שמייצגת בשבילנו עכשיו את בית החולים, מה אתם מתכוונים לעשות היום, מחר בבוקר כדי להשיב לחברת הכנסת מלקו תשובה, תיקנו, אלף, כל העובדים יאכלו ביחד. בית, מי שעובד כך וכך שנים יתקבל בתוך הצוות של בית החולים, כן או לא. אני לא מחייב, אבל שיהיה איזשהו דירוג שיאפשר לבן אדם להיקלט בתוך בית החולים.
נועם רוסי אביטל ברשד
¶
חשוב להגיד, כרגע כבר שוחחנו עם הקבלן. שוחחנו עם כל המפקחים לברר את כל הפרטים של הדברים שאתם מעלים כדי לבדוק האם יש באמת איזושהי בעייתיות שאפשר ללמוד ממנה.
נועם רוסי אביטל ברשד
¶
קבלן שלג לבן לא נמצא אבל הקבלן המדובר נמצא פה. אנחנו עובדים עם הקבלן כמובן בהסכם.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני לא יכול לבוא בטענה לקבלן לפני שאני פונה לבית החולים שהוא מוסד של קופת חולים כללית.
אלה אמויאל, בבקשה.
אלה אמויאל
¶
אני רוצה רגע להתייחס כי מאוד חרה לי מה שעלה כאן. אני אלה, מנהלת משאבי אנוש של בית החולים.
אלה אמויאל
¶
אני רואה. אני את חלקם מכירה. אני מכירה עוד עובדי קבלן. בעברי גם ניהלתי בבית החולים את התחום של המטבח. יש לי היכרות גם עם עובדי הקבלן בבית החולים בעוד סקטורים. הנושא של השולחן עם האוכל, חייבת לומר כי הוצג פה איזה שהוא מקרה לא מוכר לנו. אני באופן אישי הייתי אחראית על חדר האוכל בבית החולים. הם נכנסים בבית החולים לחדר האוכל כמו כל העובדים. יש להם שעה מוגדרת לאכול. הם אפילו נכנסים קודם, בשעה 11:00 על מנת לאפשר לכולם לאכול, ולכן אני מאוד מבקשת להציג פה את הדברים כאשורם. אין דבר כזה שעובדים אוכלים בנפרד, בשקט, בדשא. זה לא קורה. אם יש מקרים כאלה פרטניים, אני בתור מנהלת משאבי אנוש אשמח לקבל אותם ולבדוק אותם. אני לא מכירה, ואני מזמינה אתכם לבוא ולהתרשם מחדר האוכל בסורוקה, עד כמה הם מקובלים שם כמו כל העובדים. זה היה חשוב לי לחדד.
אסרס דרסו
¶
אסרס דרסו. אני עובדת בסורוקה. עבדתי שש שנים. לפני שנתיים אמרו לי, את ברשימה, את נכנסת עוד מעט. אחר כך אמרו לי, נכנסים חמישה עובדים. אמרו לי, את לא עובדת שבת. תעבדי שבת, אחר כך תיכנסי. אני עבדתי עכשיו, לא נכנסתי בכלל. גם הלכנו להנהלה. היה לנו שביתה. מזמינים ביטחון, תצאו מפה. אל תיכנסו להנהלה, אמרו לנו. אנחנו נדבר עם מנהל בית החולים. לא רוצים לדבר.
יונתן מישרקי (ש"ס)
¶
את יכולה לתאר לנו את הפערים בין העובדים שיושבים פה לבין העובדים הקבועים בבית החולים? את הפערים האלה אנחנו רוצים לשמוע כדי להבין.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני אהיה ממש קצרה. נושא הדיון ממש חשוב. תודה על הדיון הזה. באמת זה נושא מאוד חשוב. אני רוצה לשאול כמה דברים בהסתמך על המכתב שלך וגם על הדיווח שהיה בזמנו, שדרכו ראינו את מה שקרה. קודם כל לגבי טיפול ומה שהיה, אני חייבת להגיד, אני לא מקבלת שלא עושים טיפול יזום ולשוחח. זה לא צריך לחכות מחברי כנסת. לגבי הסיפור להגיד, לא ראינו עם שולחן האוכל והכול, זה לא לחכות לתצלומים. זה שיחה, זה לבדוק את הכול.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני אשמח בבקשה, תענו אחר כך. יכול להיות שאני טועה וזה בסדר. אני רוצה להגיד ממה שאני יודעת שקורה בדרך כלל עם עובדי קבלן במצבים כאלה, שיש לאחר מכן לא רק איומים בפיטורים אלא שמתחיל תהליך פיטורים מדורג. אני לא רוצה להגיד שזה מה שיקרה בבית החולים. אני רוצה להגיד שאני דואגת מזה נוכח ידיעה ממקומות אחרים, שזה מה שבדרך כלל קורה עם עובדים שאין להם הגנה תעסוקתית, אז חשוב להגיד שצריך לעמוד על זה שבשנה הקרובה - - -
נעמה לזימי (העבודה)
¶
אני אומרת, לא יהיו פיטורי נקם. אני אומרת את זה בכוונה כאן כי מהיכרותנו עם התופעה של עובדי קבלן במקומות בהם עובדים, או ניסו להתאגד או ניסו למחות על יחס, הם באופן מדורג פוטרו. אני רוצה להגיד את זה ככה כי בשנה הקרובה נצטרך להבין האם העובדים הללו, נקמו בהם והם פוטרו, במיוחד עובדים של כמה שנים. הרי ברור שמרוצים מהם. חשוב להגיד את זה פה כי באמת שזה קורה.
דבר נוסף שאני רוצה לשמוע, איך קרה שנלקח לעובדים כרטיס עובד? אני רוצה להבין מי נתן את ההוראה לקחת כרטיס עובד בצורה משפילה. זה הרבה יותר גרוע בעיניי. זה להלך אימים על עובדים וזה גם פעולה שצריך לבדוק אותה. אני בטוחה גם שנציגי ההסתדרות פה יוכלו להתייחס לזה, או נציגי העובדים.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
בוודאי שלא חוקי. אני רק רוצה להגיד שמעבר לטענה על חדר האוכל, הטענה על התפיסה המשפילה, יש להגיד גם הגזענית יכול להיות, נשים את זה. צריך לבער את הדבר הזה. כל מה שקרה לאחר מכן, התהליך של לקחת כרטיס עובד הוא ממש סוג של כמו השעיה, סוג של להלך אימים, השפלה, ובעיניי אפילו יותר גרוע ממה שקורה בחדר האוכל, אז חשוב רגע להבין את הסיטואציה הזו.
נועם ודעי
¶
שמי עו"ד נועם ודעי, אני מטעם חברת טי אנד אם. טי אנד אם היא חברה שמספקת שירותי ניקיון בחלק מבית החולים.
נועם ודעי
¶
יש כאן עובדים שהם שלנו. העובד שדיבר כאן עכשיו הוא לא עובד שלנו, הוא עובד של שלג. אני כמובן יכול לדבר רק בשם טי אנד אם ובשם הפרויקט שלנו, ואני חייב להגיד כמה מילים.
נועם ודעי
¶
אנחנו נגיד את זה בקצרה. אנחנו מדברים עלינו אבל אנחנו מדברים גם על התופעה שמנסים להציג אותה כאן, שלצערנו היא ממש לא נכונה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אנחנו לא מנסים, התופעה קיימת. קודם כל קחו אחריות ותגידו, אנחנו רוצים לתקן. אנשים לא יושבים פה וממציאים המצאות.
נועם ודעי
¶
הפרויקט הזה מכיל על ידנו בלבד כ-270 עובדים בסך הכול, עובדים מכל המינים, מכל הסוגים, מכל העדות. הניסיון להציג כאן איזו שהיא דרך של אפליה כלשהי בגלל שמדובר בבני העדה האתיופית, אנחנו דוחים אותה מכל וכל.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
חברת הכנסת מלקו דייקה ואמרה שזה לא רק אתיופים. היא אמרה שרובם שם אתיופים, אבל היא אמרה, בני כל העדות ומגזרים.
נועם ודעי
¶
אף אחד מהעובדים, לא נמנע ממנו לאכול בחדר האוכל. יש להם שתי הפסקות מסודרות ביום, אחת בהפסקת בוקר שהיא נעשית במחלקות עצמן איפה שיש חדר צוות, ושם הם אוכלים ויושבים ושותים קפה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אדוני, מתי היית פעם אחרונה בסורוקה? אני שואלת שאלה. בבקשה תענה לי. פעם אחרונה מתי היית? אל תציג אותם כשקרנים. אני באמת מבקשת. הסיבה שהחברה שלחה לפה עורך דין, כנראה שיש סיבה. אני לא רוצה לתקוף. אני רוצה שזה יתוקן, אבל זה נורא מרגיז כי אתה מנסה להציג אותם כשקרנים ואני לא אתן לזה לקרות.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
חברת הכנסת יסמין, אני מזדהה עם הדברים שלך אבל הטון לא מוצא חן בעיניי. את תוקפת בן אדם שהגיע לפה.
היא שאלה אותך שאלה מאוד מעניינת. אתה לא היית בבית חולים לאחרונה?
נועם ודעי
¶
אני לא מייצג, אני עובד של החברה. אני חלק מהחברה. אני לא עורך דין חיצוני. העובדים נכנסים לחדר האוכל עם כרטיס החתמה. זה אומר שאפשר לראות כל עובד, מתי הוא נכנס ואיך הוא נכנס. הדבר היחיד שנאמר פה והוא נכון, שהם נתבקשו לא לצאת להפסקה ביחד. צריך להבין, במצב הניקיון היום של מדינת ישראל ובמרכזים רפואיים בכלל נושא הניקיון הוא נושא קריטי.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
למה במצב של עכשיו? כל השנים. הם 15 שנה, 12 שנה שם. אתה מצייר כאילו רק קורה היום. אדוני, לא היית שם. אתה בא ואומר שהם משקרים. אדוני, די. לפחות תכבד את הוועדה. אנחנו כולנו אנשים באמת אינטליגנטים. אין אף אחד פה שלא יודע.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני שמעתי את הארגומנט שאתה אומר שאי אפשר שכל העובדים יצאו ביחד, כי צריך לשמור על הניקיון, לכן צריך תורנות בזה. זה לא התמונה שאנחנו קיבלנו. כששתי עובדות נכנסות זה לא אומר שאין מי שינקה באותה שעה.
נועם ודעי
¶
זה הדבר היחיד שהם נתבקשו, לא לצאת לאותה הפסקת בוקר ביחד, אלא לעשות את זה בדירוג.
הסכסוך או השביתה שהתקיימה, שתיארו אותה כאן שהיא קרתה לפני כמה שבועות, הייתה עניין אחד ויחיד. הדרישה, וגם אפשר לראות את זה סביב מה שנתבקשו באותה שביתה, זה העלאת השכר. בעניין הזה אנחנו כמובן תמכנו.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
שורש הבעיה הוא לא השכר, אדוני. מה אכפת לי אם הקבלן מרוויח או לא? מה זה מעניין?
צגה מלקו (הליכוד)
¶
שורש הבעיה, הם צריכים להיות עובדים מן המניין. כל עובדי הניקיון בארץ, מגיע להם להתפרנס בכבוד. אני לא צריכה לדאוג לקבלן, כמה הוא משלם, כמה הוא מרוויח. אנחנו צריכים לדאוג כמה הם מרוויחים, האם הם משתכרים בכבוד? לא מעניין אותי הקבלן.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אני רואה שכולם החליטו לקחת רשות דיבור. אני יכול לבשר לכם שאף אחד לא שומע מה שאתם אומרים, כולל הפרוטוקול לא רושם שום דבר.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
בדרך כלל אני יותר רועשת, אבל אני חייבת להגיד לכם שאני מחזיקה את עצמי לא לבכות. אני מסתכלת בכם ואליכם ואני פשוט מתביישת. יש דבר שנקרא אותות אמת. מנסים להציג אתכם כשקרנים. האמת שניכרת מדבריכם וחוסר ההיגיון בלהמציא דבר כזה משפיל, לי זה ברור כשמש, אז קודם כל אני מתנצלת ומצטערת בשם החברה הישראלית כולה, שמי שעובד בעבודה כל כך חשובה, כי אתם לא עובדי ניקיון. אני לא מכירה את המילה עובד ניקיון. כדי שאני אוכל לטפל בחולה, הסביבה צריכה להיות נקיה כדי שלא יהיו חיידקים מיותרים. כדי שאני אוכל ללדת, אז אני צריכה שהרצפה תהיה נקייה כדי שלא יהיה ערבובים של אם דברים נופלים. כדי שאנחנו נוכל לנתח אנחנו צריכים חדר ניתוח נקי. שאנחנו נוכל להסתובב בבתי חולים ולא יחליקו אנשים עם קביים, או קטועי איברים שיוכלו ללכת עם מיטות עם גלגלים ועם כיסא גלגלים כדי שנוכל להתנהל בתוך המקום הזה. זה באמת עזרה אדירה ועבודה אדירה.
יש לי קושי עם המונח כוח עזר. זה דברים שאני מתחבטת בתוך עצמי, אבל זה לא עובדי ניקיון. זה יד ימין של כל עובד בבית חולים הזה וכך צריך להתייחס אליכם. הבעיה מתחילה בצורך למצוא פתרון. אני כמו שאתם יודעים, תמיד אוהבת לחפש פתרון בחוק.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
עוד לפני הכסף. אני עוד לא מגיעה לכסף. אני מגיעה קודם כל לעובדה המשפילה מאוד שהחוק שנחקק, חוק ההעסקה עובדים על ידי קבלני כוח אדם, סייג בסעיף ההגדרות שלו.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
רגע, תנו לי לסיים. תפסיקו כבר, באמת. החוק הזה, סייג קבלן שנקרא קבלן שירות, וקבלן שירות, תיראו איזה השפלה של קביעת חוק. מה הבעיה בחוק קבלן כוח אדם? החוק קובע שאחרי תשעה חודשים אתה הופך להיות עובד.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לפי אותו חוק אחרי תשעה חודשים כולכם הייתם צריכים להיות עובדי בתי חולים, אבל מה קבע החוק? הוא כותב ככה: מה זה קבלן שירות? ממציא לך בשתי שורות בסעיף ההגדרות. אין התייחסות בחוק. "קבלן שירות – מי שעיסוקו במתן שירות באחד מתחומי העבודה המפורטים בתוספת השנייה". שימו לב, המחוקק אפילו התבייש להגיד את מה הוא מסייג, את העובדים שעובדים הכי קשה והכי נצרכים. שימו לב בתוספת השנייה – "שמירה ואבטחה וניקיון". עובדי שמירה ואבטחה וניקיון, מי שמעסיק אותם, הקבלנים נחשבים קבלני שירות ולא קבלני כוח אדם. במהות המבחן הוא אותו מבחן. זה אותם סוגים של קבלני כוח אדם על כל הנגזרות, אבל בכנסת הזו נחקק חוק שסייג את עובדי הניקיון ועובדי השמירה והאבטחה, לכן אני אומרת לכם - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לא צריך. אין התייחסות אליהם. לא חל עליהם החוק בכלל. שתבינו, החוק נוסח כל כך בתחכום.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני רוצה רגע לתת לכם פתרון. אחד, החוק הזה היה בשנת 1996. למה החוק הזה הוא מתוחכם? כי החוק לא מתייחס בכלל לקבלני שירות אלא רק לקבלן כוח אדם. רק בסעיף ההגדרות יש לך קבלן שירות כדי להוציא אותו מכל הוראות החוק, לכן לו תישמע דעתי, קואליציה או אופוזיציה. יהיה על זה הרבה רעש, יהיה הרבה בלגאן. כל מה שאני מציעה זה למחוק את ההגדרה של קבלן שירות. אין צורך. אם לא יהיה קבלן שירות ולא יהיה הגדרה של קבלן שירות - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
עם כל הכבוד, לא מעניין אותי, דרך אגב, אם יש הסכמה למה שאני אומרת או אין הסכמה. אני אומרת את מה שבהתאם לצו מצפוני וידענותי. זאת השיטה שלי, בין אם תחבב אותי או ממש לא תחבב אותי. זה לא השיקול. מעניין אותי עם ישראל והסוגיה הקונקרטית. למה לאוצר בהקשר הזה אין משמעות? כי כמו שקבלני כוח אדם אחרי תשעה חודשים הופכים להיות עובדים, גם עובדי שמירה, אבטחה וניקיון, כל מה שאנחנו צריכים לעשות זה להגיש הצעת חוק ולהוריד בסעיף ההגדרות "קבלן שירות". זה הכול. לא תהיה הגדרה כזו ולכן יהיו רק קבלני כוח אדם. זה הכול, נגמר ובא לציון גואל, בא לנו כבודנו.
גבי משעלי
¶
אדוני היושב-ראש, חברים, גבי משעלי. אני נציג ההסתדרות, מחזיק את תיק שמירה וניקיון במרחב הנגב. אני נמצא בבית החולים לפחות פעמיים בשבוע. אני מכיר את כל העובדים פה. אני גם מכיר את הסיפור שהגברת העלתה פה. היא צודקת במאה אחוז.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
לא על זה דיברו. דיברו על ההשפלות. אני מדבר על ההשפלות שהם עברו. איפה ההסתדרות בעניין הזה?
גבי משעלי
¶
היא צודקת בנושא של לעבור לבית החולים, כי היא מהמצטיינות והיא בשורה הראשונה עכשיו לקראת כניסה.
יונתן מישרקי (ש"ס)
¶
היחס הזה שאמרו לה שהיא לא עובדת בשבת לכן היא לא יכולה להתקדם לעובדת קבועה, זה יכול להיות?
גבי משעלי
¶
לא בגלל זה היא לא התקבלה. היא בתור ואני אומר לכם שאני אעמוד על זה שהיא תיכנס להיות עובדת סורוקה כשיהיו תקנים. זה לא תלוי בנו. מבחינתי כולכם צריכים להיות עובדי סורוקה, אין לי ספק ואתם יודעים את זה.
אלכס מילר
¶
סליחה, עם כל הכבוד, אדוני היושב-ראש, יש חקיקה. בכנסת הקודמת היה צו הרחבה על עובדי שמירה. תעשו צו הרחבה על עובדי ניקיון.
גבי משעלי
¶
ברור. אני לא מגן על זה. מה שחברת הכנסת טלי אמרה, תעלו את זה. תבטלו את הסעיף שהיא אמרה. בסדר גמור. אני איתך.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
רק נביא לידיעת האוצר שלא כולנו גאונים בכלכלה, אבל נגיד חשבון סתמי רובנו עוד יודעים. אם המדינה משלמת 50 שקל לעובד קבלן והיא יכולה לשלם לעובד ישירות 40, אז אני לא רואה איך מגיעים פה ל-800 מיליון שקל. תפסיקו למכור לי סיפורים.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לא צריך צו הרחבה. תקשיבו להצעה שלי. תאמינו לי שזה מה שצריך לעשות. זה הכול, בלי טובות.
מלאקו מלסה
¶
התחלתי. לא סיימתי. 12 שנה עבדתי. ההסתדרות, כמה זמן ביקשנו, המשכורת נמוכה. בבקשה, תעזור לנו. דיברנו. לא מקשיבים לי. דבר שני, משרד האוצר הציע לנו 6,000 שקלים לעובדי ניקיון. הלכנו למנכ"ל, אמר לנו, בטיפול. חיכינו.
מלאקו מלסה
¶
יש 400 עובדי ניקיון. שלושה קבלנים. קודם היה איי אס אס. אחרי איי אס אס - - - חברת ניקיון, שש שנים עבדתי. עכשיו נכנס שלג לבן. במקום שלג לבן נכנס טי אנד אם.
מלאקו מלסה
¶
12 שנה עבדנו. שש שנים עברו. למה אנחנו לא ניכנס דרך בית חולים? דיברנו. בסדר, בסדר כל הזמן בסדר. לא מקשיבים. אין לנו תשובה. אם הם רוצים, מביאים בחוץ אולי משפחה, אני לא יודע. 90% אתיופים לא נכנסים לזה. אנחנו עכשיו רוצים דרך בית חולים. לא צריך קבלן.
(היו"ר יוני מישרקי)
היו"ר יונתן מישרקי
¶
אדוני, אני עכשיו מנהל את הישיבה. תודה. עכשיו יש סדר חדש ואני גם מודה לקדוש ברוך הוא שאני יושב על הכיסא הזה אחרי שטלי גוטליב דיברה, ואנחנו כבר מתחילים ברגל ימין.
סדר הדיון – אני עושה נציג מקצועי סביב השולחן, ח"כ, נציג מקצועי-ח"כ. נציג משרד העבודה נמצא פה?
היו"ר יונתן מישרקי
¶
שלום וברכה. אני רוצה לשמוע את היחס של הרגולטור על דיני העבודה בהקשר של הטענות שעלו פה.
יאן לה גנק
¶
אני אתייחס רגע למה עשינו מאז שנודע לנו על המקרה. יצא מכתב למנכ"ל בית החולים סורוקה בעניין התייחסותו לטענות. יש לו אחריות לפחות לחלק מהטענות במסגרת החקיקה והסמכויות שלנו כמזמין שירות. אנחנו נקבל את ההתייחסות ממנכ"ל בית החולים סורוקה. מטבע הדברים זה נודע לנו לאחרונה עם הזימון לוועדה, אם אינני טועה. אנחנו נתנו לו מספר ימים להגיב ואנחנו נטפל בזה. זה אחד. לגבי קליטת העובדים כעובדים בהעסקה ישירה, אנחנו כמובן נברך על הדבר הזה.
היו"ר יונתן מישרקי
¶
ברור. יש פה הסכמה רחבה סביב השולחן הזה. אני מעדיף, מה שנקרא, הצעות פרקטיות. אני אגיד משהו אחד שקשה לי. אני לא שמעתי אף אחד מהנציגים פה סביב השולחן שאומר, חטאנו, עווינו, פשענו, זלזלנו, ביזינו. קחו אחריות, דבר ראשון. יושבים פה אנשים. אני מתבייש בושה אמיתית. תגידו, חבר'ה, טעינו, לא יכול להיות דבר כזה. אתה לא חייב להיות אשם. אתה אומר, קודם כל יש פה טעות שמונחת על השולחן. קיבלת אחריות. עכשיו אתה אומר, מפה אני מניע הלאה את התהליך ואומר, אני מרחם, אני אפעל כדי לתקן, אבל אף אחד לא בא ואומר את זה, וזה מה שחורה לי וכואב לי.
יסמין, בבקשה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
אני ממש אקצר. אני לא אחזור על הדברים. בלי לפגוע בסורוקה שהוא בית חולים מצוין, שאני מאוד אוהבת, אבל כבאר שבעית כואב לי הלב לשמוע, וברור לי שמה שקורה כאן קורה בעוד הרבה מקומות. זה רק מקרה בוחן לעוד הרבה מקומות, וזה התפקיד שלנו כמחוקקים לתקן את החוק, וזה בנפרד.
הידיעה שיש יחס לא הוגן, גזעני, לא שוויוני, עובדי קבלן זה העבדות של ימנו וזה פשוט מזעזע. אני יודעת שהוועדה נמצאת בידיים טובות והכול יטופל, אבל אני רוצה להגיד דבר אחד כי באמת כולם מאחוריי אומרים לי את זה ונורא חוששים. אם תהיה פגיעה בעובדים שיושבים פה, אני וטלי, אני באר שבעית, אני אגיע תוך שנייה, וטלי שגם איתה אף אחד לא רוצה להתעסק, אנחנו נרדוף אתכם.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
¶
כי טלי יושבת לידי. אני יודעת שאתם חושבים שאני צוחקת. אני לא צוחקת. אני רוצה לראות שתהיה פגיעה במישהו מכם. אני רוצה לראות שתהיה נקמנות בגלל הדיון הזה בכנסת. אני יודעת שזה קרה במקומות אחרים ואני לא אתן לזה לקרות. זה אחד.
שניים, צגה תיתן לכם את הנייד שלי. אני קרובה. יש בעיות? יש עניינים? אני מגיעה. אני לא יכולה לשאת את זה שזה בעיר שלי מתחת לאף שלי. לא יכולה, לכן כולנו איתכם. שאר הדברים מבחינה טכנית יטופלו. קחו אחריות. פשוט קחו אחריות ובואו נמגר את הדבר הזה. תודה.
ורוניקה רוזנברג
¶
ורוניקה רוזנברג, אני מנכ"לית ארגון חברות הניקיון בישראל. קודם כל אני מגנה כל יחס גזעני, פוגע לעובדי ניקיון. הארגון מייצג את המעסיקים אבל אנחנו כבר נאבקים מאז 2021 להעלאת שכר עובדי הניקיון, ויש פה קשר הדוק ואי אפשר להתעלם ממנו. אנחנו נמצאים במצב שיש מחסור של 45,000 עובדים ללא כל קשר לאופן ההעסקה, גם דרך חברות וגם בהעסקה ישירה.
ורוניקה רוזנברג
¶
אכן אנחנו קיבלנו לאור המחסור הכרוני והחשיבות של הניקיון לבריאות הציבור, אישור להעסקת כרגע כ-2,500 עובדים זרים.
ורוניקה רוזנברג
¶
התקיימו דיונים בוועדות עובדים זרים בכנסת. הגיעו נציגים של משרד הבריאות, אמרו, אנחנו מציעים 14,000 שקל. לא מצליחים להשיג עובדי ניקיון. אתם צריכים להבין, אנחנו מתעלמים מנושא השכר אבל הוא אקוטי. אם לא יינתן צו הרחבה, לא ניתן יהיה לשלם לעובדי הניקיון שעושים עבודה כל כך חשובה, כל כך קשה, שאף אחד מהיושבים פה לא מעוניין לעשות.
היו"ר יונתן מישרקי
¶
סליחה,. זה אירוע אמוציונלי לא סתם. באמת כואב לנו ולכן כולם צועקים וצורחים וזה בסדר, אבל בואו ננסה לנהל תרבות דיון כי יש לנו עוד 20 דקות לסיום ואני רוצה לשמוע את כולם.
ורוניקה רוזנברג
¶
כל עוד לא יינתן צו הרחבה ועובדים יתוגמלו וישלמו להם לפחות 40 שקלים, המדינה תוצף פה בעובדים זרים. צריך להבין וזו נקודה חשובה - המגזר הציבורי, המדינה, השלטון המקומי, קופת חולים כללית ומזמיני שירות אחרים הם אלה שמפרסמים את המכרזים. במכרזים הם מקבעים את זה לשכר מינימום. חברה, גם אם היא רוצה, היא לא יכולה לשלם יותר.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
תודה רבה, אדוני. אני רוצה רגע להיות מאוד ריאלי, קודם כל להגיד תודה לכל מי שהגיע לפה ולכם. אתם לא שקופים. אתם הצוות הכי חשוב שהיום מחזיק את בתי החולים ועוד הרבה מאוד מרכזים במדינת ישראל כדי שההורים שלנו והילדים שלנו יקבלו את השירות הרפואי שמגיע להם.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
גם אבא שלי. עכשיו אני רוצה להיות קצת ריאלי בנושא הזה. אני חבר בוועדת עובדים זרים. מה שוורוניקה אמרה זה לא המצאות. ישבתי שם עשרות שעות. המצוקה של עובדי שירות ניקיון לא רק בבתי החולים, בכלל במדינת ישראל היא דרמה מאוד גדולה. אנחנו יכולים לבוא ולתקוף את מי שמעסיק, ואנחנו יכולים לתקוף את החברות ויכול להיות שצריכים לעשות שינויים, אבל אדוני היושב-ראש, בסוף באה קופת חולים כללית במכרז וקובעת לחברה כמה היא הולכת לשלם.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
אבל זה לא הדיון, חבריי. אני מצטערת. היחס שלא נותנים להם לאכול. אתם עשיתם את הדיון לנושא של קבלנים שיקבלו במכרז ויותר כסף יתנו. הלוואי שהיו מגיעים אלה. חבר'ה, תפסיקו. לא נכון. אני לא מסכימה לזה.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
אנשים רוצים לעבוד אפילו בסכום שמקבלים. חבר הכנסת דוידסון, תפסיק את הנושא. לא נכון.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אני רוצה לסיים את דבריי. אני התחלתי בזה שאנחנו צריכים לדאוג להם. זה לא קשור ליחס. היחס צריך להיות מדהים לאנשים האלו, יותר מהרופאים ויותר מהאחיות. הם צריכים לקבל יחס של מלכים. זה אני שם בצד וצריכים לדאוג לזה. כמו שיסמין אמרה לפני רגע, אני בטוח שהיא תבדוק יום-יום מה קורה עם זה. בצד השני, חבר'ה, בואו נהיה ריאליים. בסוף חוץ מהנושא של היחס אנחנו מדברים על כסף.
סימון דוידסון (יש עתיד)
¶
אנחנו רוצים בנקודת קיצון שלנו שהאנשים האלו ירוויחו יותר. כדי שהם ירוויחו יותר וכדי שיעברו אנשים למערכת ולא נצטרך לדאוג כל הזמן לעובדים זרים, עובדים זרים, עובדים זרים, כי על זה מדברים כל הזמן, יוני, בכל נקודה, בכל תחום. במסעדות. בכל דבר. אנחנו חייבים לדאוג לזה שהם ירוויחו יותר. כדי שירוויחו יותר, במכרזים של קופת חולים, בנקודה הזאת כללית צריך להיות בסוף בשורה התחתונה - - -
היו"ר יונתן מישרקי
¶
אני אענה לך, סימון. מסגרת הדיון היום היא על היחס המשפיל לעובדי הניקיון בסורוקה. כסף, תנאים של עובדים. ירוויח מיליון שקל ותשפיל אותו?
היו"ר יונתן מישרקי
¶
סליחה, צגה. ירוויח מיליון שקל ותשפיל אותו? לא עשית כלום אם הוא אוכל בנפרד בארוחת בוקר.
צחי טייב
¶
אני מבית החולים עצמו, מנהל לוגיסטי. אני מנהל גם את תחום המשק בסורוקה. העובדים מכירים אותי באופן אישי. הם רואים אותי מגיע אליהם למחלקות, עושה להם ימי גיבוש ומערך המשק. אנחנו מציינים את היום שלהם. הם יודעים איפה המשרד שלי.
צחי טייב
¶
יש יום מערך שאנחנו מציינים, כמו יום מערך ריפוי בעיסוק. הם יודעים איפה המשרד שלי. כל טענה שעולה מטופלת באותו רגע. אפילו לא מחכה שנייה. לא שמעתי ולו טענה אחת על זה שלא הכניסו אותם. פעם אחת קרה שמישהי אמרה לי שלא הכניסו אותה למחלקה. באותו רגע הרמתי טלפון ואמרתי להם, תקשיבו, לא יהיה ניקיון בבית חולים אם היא לא תיכנס. אני איימתי על המחלקה שלא יהיה ניקיון, והיא נכנסה באותו רגע וזה טופל על ידי המפקחת של אותה מחלקה. לא יקרה שעובד יושפל, לא יכנס או לא יאכל. הדלת שלי פתוחה.
צחי טייב
¶
את צודקת, לגיטימי לחלוטין. לא תלוי בי. אני לא המחוקק ואני לא יכול לקבוע מי יכנס ומי לא יכנס ומתי.
אלי דלל (הליכוד)
¶
תודה. אני רק מבקש שלא יפריעו לי. תנו לי שתי דקות. אני מאלה שמדבר לעניין. קודם כל אנחנו מסתכלים פה ואנחנו רואים שבאמת נמצאת פה אוכלוסייה שרוצה לעבוד, מעוניינת לעבוד והיא צריכה לקבל התייחסות ויחס הוגן, הגנה וכבוד.
אלי דלל (הליכוד)
¶
יש לי הרבה מאוד ניסיון. ניהלתי מפעלים. הייתי מנכ"ל בעיריית נתניה. אני חייב לציין שבשניים-שלושה העשורים האחרונים דיברו על הפרטה. ההפרטה הזאת הייתה כמעט בכל התחומים – בשירותי גינון, בשירותי ניקיון, בשירותי תברואה. יש קבלן תברואה, הוא קונה את המשאיות, קונה את כל מה שצריך וכך הלאה. איפה הנקודה? מעבר לזה שאני חושב שמגיע לכם את כל התנאים הבסיסיים בלי יוצא מן הכלל. הרשויות, במקרה זה יכול להיות עירייה ויכול להיות בית חולים או כל רשות אחרת, היא רוצה להוזיל את המחיר הכי נמוך האפשרי. ברגע שמגיעים למחיר הכי נמוך האפשרי זה פוגע באותם עובדים בהרבה מאוד תחומים. גם אם הם יקלטו לתוך סורוקה במחיר מינימום תהיה להם בעיה, לכן אני בעד שיקלטו.
תיראו מה אני עשיתי כדי שנוכל להבין מהניסיון. כשאני יצאתי למכרז, אמרתי, הציוד עולה כך וכך, צריך להחליף אותו, אבל העובד הוא יקבל שכר מינימום או יותר מזה. קבעתי שכר. לא רק שכר מינימום. קבעתי שיועץ מקבל כך וכך ואותו עובד גינון יקבל כך וכך, ונתתי מחיר שממנו הקבלן לא יורד ואז זה משפר את התנאים של העובד, לכן זה מה שצריכה לעשות ההסתדרות הכללית או קופת חולים או בית החולים, כי מה שקרה פה, הלא פה התחלפו מכרזים וראיתי שאחרי שהתחלפו, בשביל זה שאלתי מה המחיר לשעה, הורידו את המחיר לשעה ב-15%, אז איך הקבלן יכול להרוויח ולתת?
אלי דלל (הליכוד)
¶
עדיין המחירים הם נמוכים. מה שאני חושב שנכון לעשות, קודם כל אי אפשר למנוע לחלוטין את הנושא הזה של שירותים, אם זה גינון, תברואה, ניקיון. כן יכול המחוקק, הכנסת אם היא רוצה, ליצור מצבים גם בדברים האלה. מראש רשויות שהן רשויות, הייתי אומר מוסדיות כמו הסתדרות, בתי חולים ואחרים, הם צריכים לדאוג שבסוף בקצה אותו עובד יקבל את התנאים שמגיעים לו, את ההתייחסות ואת היחס וגם את השכר ההוגן, וזה יכולה לעשות רק הרשות שזה בית החולים עצמו וגם מי שמעליו. תודה.
נועם רוסי אביטל ברשד
¶
אני רוצה להגיד שאם אנחנו נצא מהדיון הזה עם ההצעה של חברת הכנסת גוטליב לתיקון החקיקה, אנחנו נברך ונשמח ונודה.
היו"ר יונתן מישרקי
¶
אוקיי. התייחסות לדברים שלו. האם במעבר בין הזכיינים היה פגיעה בשכר או פגיעה בתנאי המכרז?
צחי טייב
¶
כפי שאמר החבר, בכל הסכם רשום שכר מינימום שנקבע על ידי המחוקק. זה השכר המינימלי שמקבל העובד לכיס. הוא מחויב על פי זה ואחרי זה יש את כל התנאים הנלווים, קרן השתלמות, פנסיה. אנחנו בודקים את זה. פעם בחצי שנה לוקחים את כל התלושים ובודקים את החברות שהם אכן משלמים להם.
היו"ר יונתן מישרקי
¶
תודה. הנקודה ברורה. ברור שאי אפשר להעסיק עובדי ניקיון או בכלל עובדים בשכר מינימום. הקושי ברור. לא באים עובדים. זה המציאות.
יעל שילוני
¶
עו"ד יעל שילוני מטעם ההסתדרות. אני רוצה להתייחס למה שנאמר כאן, בייחוד למה שאמרה חברת הכנסת גוטליב. מבחינת חקיקה יש אפשרות גם לחקיקת משנה. עשיתם את זה. כנסת ישראל עשתה את זה בהקשר - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני לא בעד חקיקת משנה. אני רק אגיד לך משהו אחד בהקשר הזה, ברשותך. אני לא נכנסת לחקיקת משנה, כי חקיקת משנה, הפקידים ישימו לי רגל. אני לא תלויה בהם בנוסח, ואני יודעת מה שאני אומרת, סליחה, במלוא הצניעות. אני רוצה הצעת חוק.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
רק כדי שיהיה לך ברור. חקיקת משנה, את תלויה בפקידים. כן ינסחו לך, לא ינסחו לך. אין צורך.
יעל שילוני
¶
אנחנו מצאנו את עצמנו בסיטואציה של מחסור בעובדים בעולם הסייעות בגנים. היה לנו מחסור קשה מאוד. שיפרנו את תנאי ההשתכרות. אין תקן אחד פנוי כרגע בעיריית באר שבע כי השכר הוגן, מכבד, וזה מקצוע מדהים שעושה שינוי. גם המקצוע שלהם מקצוע מדהים, חיוני שעושה שינוי, כי אנחנו אחרת כולנו נזדהם בכל ביקור שלנו בבית חולים. המקצוע שלהם חשוב וצריך להתייחס אליו בהתאם. עשינו את זה ביחס לסייעות. עשינו את זה ביחס לעובדים הסוציאליים שכל כך אחד הועסק על ידי כל מאן דהוא. אפשר לעשות את זה. צריך לעשות את זה. בשביל זה צריך הסכמים קיבוציים שמתוקצבים כהלכה על ידי המדינה.
יעל שילוני
¶
סליחה, וצו הרחבה. יש צורך בצו הרחבה. הוא חייב לעבור. אנחנו נוכל לעשות שינוי אבל זה דורש את הסיוע שלכם.
ורוניקה רוזנברג
¶
בית חולים הכללית גם סובל ממחסור של כ-700 עובדי ניקיון. למה הוא יצא למכרז? כי אי אפשר לגייס עובדים בהעסקה ישירה, זאת אומרת זו עוד אלטרנטיבה.
גבי משעלי
¶
אני רציתי להמשיך. אתם קטעתם אותי. מעבר למה שחברתי אמרה וחברת הכנסת טלי אמרה, אני חייב לומר לכם דבר אחד, ויעידו פה החברים שאמרתי. אני פעמיים בשבוע נמצא אצלם. פעמיים בשנה מקבלים מתנות מאיתנו, מההסתדרות. יוצאים לימי גיבוש, יוצאים לים המלח, יוצאים לסוף שבוע באילת.
היו"ר יונתן מישרקי
¶
תודה רבה.
אני אגיד לך משהו שיכאב לך אולי קצת לשמוע. אולי זה קצת קיצוני, אבל אם אני אקבל סטירה ואחרי זה תביא לי גיפט קארד, אני אולי אגיד לך תודה על הגיפט קארד, אבל אני מאוד אשאר פגוע על אותה סטירה. אנחנו מדברים פה על דיון שכולו עוסק בתנאים, בזכויות, ביחס ובכבוד לעובדים שהם אחינו ושרינו.
ששי שדה
¶
תודה רבה, אדוני. ששי שדה, משנה למנכ"ל הסתדרות לאומית. קודם כל אני רוצה להודות לוועדה ולד"ר צגה על הדיון הזה. אני חושב שזה אחד הדיונים החשובים שיש. יושב לידי מנהל סקטור אצלנו בהסתדרות הלאומית שמטפל בדיוק באוכלוסייה הזאת, ולדעתי הוא עושה את עבודת הקודש הכי גדולה, כי זאת האוכלוסייה שהכי הרבה צריכה טיפול.
ששי שדה
¶
את אלה ספציפית לא, אבל אני כן רוצה לתת לך דוגמה למה שכן אפשר לעשות. עכשיו עשינו הסכם קיבוצי במנב"א. יניר, תאר לו בבקשה במילה אחת מה עשיתם שם ומי הם.
יניר טלקר
¶
עשינו הסכם קיבוצי במנב"א. מנב"א זאת חברה שהוקמה על ידי האוניברסיטאות. אוניברסיטת באר שבע, אוניברסיטת תל אביב וירושלים הקימו שם את החברה הזאת. החברה ללא מטרת רווח. עשינו איתם הסכם קיבוצי ולמעשה הבאנו לעובדים גם את תוספות השכר, גם סעיף מיוחד של שחיקת שכר במידה והמינימום יעלה, שישמור להם על שכר המינימום שיהיה תמיד מעל. בנוסף גם הבאנו להם אפשרות ללמוד לימודים אקדמיים בחינם, לילדים שלהם.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
רעיונות מצוינים. צר לי לומר בשם הממשלה. באמת חברים, אנחנו במלחמה. הגדלנו גרעון פעמיים. בכל הכבוד, אני לא יודעת אם אתם מבינים מה זה להחזיק את כל מערכות ההגנה במדינת ישראל, מה זה לא להיות בכלכלת יירוטים כי אתה צריך ליירט את הכול, ומה זה להיות ולהחזיק את זכויות הלוחמים שכרגע מקבלים תעדוף, הם ומשפחותיהם, ושאני לא אדבר על התקצוב של נפגעי פעולות איבה ולא לדבר על השכול. אתה צודק אבל זה בלתי אפשרי.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לא נכון, כי החוק שאנחנו ביקשנו לתקן אומר שבמקום לשלם 50 שקל לעובד קבלן על עובד, אנחנו נשלם ישירות לעובד פחות.
ששי שדה
¶
תודה רבה. קודם כל מה שביקשתי מיניר לתאר זה שכן אפשר אחרת. כשרוצים אפשר לעשות. גם העובדים שנקלטו לבית החולים להיות עובדי בית החולים בעצמם ולא דרך חברת הניקיון, להבנתי הם משתכרים בדיוק אותו שכר. השכר שלהם לא השתנה. הם נשארים על שכר המינימום. מעבר לזה, יותר חשוב מזה אני אגיד. בכל הסקרים שעשינו גילינו שלעובדים היחס הרבה יותר חשוב מהשכר. הרבה פעמים הם ויתרו על השכר בשביל היחס, ואני שמח שהעליתם את הנושא הזה כי זה חייב להשתפר.
רינה איילין-גורליק
¶
עו"ד רינה איילין-גורליק, מנכ"לית אגודת יהודי אתיופיה. אנחנו ארגון שעוסק בקידום מדיניות שוויונית ליוצאי אתיופיה, ומתוקף תפקידנו אנחנו מקבלים המון מקרים של גזענות מוסדית, של גזענות ציבורית. אני רוצה להגיד שהמקרים שאנחנו שמענו בסיפור הזה של סורוקה הם אחת מהתופעות הקשות יותר שנתקלנו בהן. אנחנו שמענו סיפורים קשים. אנחנו רוצים להגיד שאנחנו מאמינים לעובדים. אין שום סיבה לאדם להמציא כאלה סיפורים קשים, לרבות סרטונים שאנחנו ראינו במו-עינינו.
בכל הדיון הזה לא קיבלנו ולא ראינו נטילת אחריות שאומרת, אנחנו נבדוק את הדברים או בדקנו את הדברים, מצאנו כך וכך. זה מה שאנחנו הולכים לעשות, כך וכך אנחנו הולכים לתקן. מלבד זה אנחנו שומעים רק אמירה שמסייגת, שמרחיקה את הבעיה מתחום אחריותכם וזה לחלוטין לא מקובל. אני מקווה שמהדיון הזה תצא אמירה ברורה של בית החולים, שלוקחת אחריות ואומרת, אנחנו הולכים לטפל בדבר הזה. לא יתכן שבשנת 2024 שורה של עובדים, 400 עובדים מתוכם יוצאי אתיופיה ובני מיעוטים ירגישו כמו שהם מרגישים. כמו שנאמר כאן לפניי, הנושא הזה של הכבוד ושל הזכויות הבסיסיות, זכויות אדם בסיסיות הוא הנושא המרכזי ביותר. על זה אנשים קמים ונופלים, עם זה אנשים הולכים לעבודה בבוקר והולכים לישון בערב, לכן מעבר לכל הנושאים האלה של השכר והפתרונות האחרים שהוצאו, זה צריך להיות כוכב הצפון בשבילכם מעתה ואילך, לקחת את הנושא הזה ולהיכנס בו ברבאק, מה שנקרא. לא יתכן שהמצב הזה ממשיך להיות במדינת ישראל, שנת 2024.
(היו"ר ישראל אייכלר)
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אדוני היושב-ראש הממלא המקום, תודה רבה לך, הייתי צריך לצאת לתפילת מנחה, אין עוד מניין, אז אני חזרתי. אני רוצה לשמוע מחברת הכנסת מלקו מה הסיכום שהיית רוצה בתכל'ס להביא להטבת המצב.
צגה מלקו (הליכוד)
¶
קודם כל כמו שחברתי, עו"ד רינה אמרה, אנשים שבאו לפה, אתם מציירים אותם כמשקרים. זה לא מתקבל על הדעת. האנשים האלה באו להגיד את האמת שלהם. אני מאוד מבקשת מכל אלה, אם באמת אכפת להם שהחברה הישראלית תהיה חברה בריאה והאנשים האלה חשובים, אתם צריכים להתגייס לכל מה שהם צריכים, לכן אני באה ואומרת, כל מה שאתם מנסים לטשטש, אני ממש מדברת מדם ליבי.
אני בדרך כלל, תשאלו את חבריי, חברי הכנסת, מאוד רגועה בדיונים, אבל כשאני רואה את זה זועק לשמיים, אי צדק, אימהות, אם את לא עובדת בשבת, את לא תיכנסי. 12 שנה, עשר, 15. אני לא מדברת רק על יוצאי אתיופיה. על כל עובדי הניקיון במדינת ישראל. כולם באותו מעמד. כולם שקופים. כשהלכתי לסורוקה פגשתי גם בני מיעוטים. אני לא רוצה להתייחס לקבלן, לזכיין, כמה הוא מקבל, כמה הוא משלם. אני לא רוצה להיות שם. אני רוצה קודם כל שקופת חולים תקלוט אותם בכל הארץ כמו שתל השומר. זה בראש ובראשונה דבר מאוד חשוב.
שנית, שיקבלו שכר הוגן. 32 שקל לשעה, מה זה אומר? זה כלום. תחשבו על זה. בנוסף, חבר'ה, היחס. לא יכול להיות שהיום אנשים ישבו במקום אחר לאכול, או שאת ההפסקות שלהם יקצרו או שכמו שנאמר קודם, שלא יצאו שניים בגלל שיש צורך בעבודה, שלא יהיו ביחד בהפסקה. נראה לכם נורמלי? כל אחד בהפסקה שלו יושב לבד, לא עם החברים? כל זה צריך לקחת בחשבון, לכן אני מבקשת, אם יש צורך בחקיקה נלך על זה. מה שאני דורשת בינתיים, אני לא רוצה לשמוע שום סיכום שאומר, הם לא בסדר. חברים, קחו אחריות, תהיו בני אדם, תתייחסו אליהם כבני אדם שווים.
לגבי סורוקה אני רוצה להגיד לכם. הבן שלי למד רפואה באוניברסיטה העברית. היה סטאז'ר בסורוקה, סיים בהצטיינות. אין לי שום דבר על בית החולים. אני מדברת על ההעסקה של השקופים האלה. אני מדברת על האנשים האלה שלא רואים אותם, לא סופרים אותם. אלה, יש להם ילדים, יש להם משפחות. הנה, היא עם חמישה ילדים שלה שבצבא. כל אחד, יש לו משפחה. הבחורים הצעירים האלה נכנסו לפני עשר שנים, 12 שנה ונשארו באותו שכר עד היום. איפה אתם? במקום שבאמת תרגישו לא נעים, להתנצל, אתם באים להציג אותם כמשקרים.
אין להם שום אינטרס. לא כיף להם לבוא לפה. תאמינו לי, הם היו רוצים עכשיו להיות בעבודה שלהם ואחר כך לחזור לבית שלהם עם הילדים ועם המשפחה שלהם. זה מה שאני מבקשת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
תודה רבה.
הוועדה רוצה לסכם בכמה משפטים. דבר ראשון, משרד העבודה אמר שהוא ממתין לתשובת בית החולים. הוועדה מחכה לתשובות, לעובדות מה שהיה בדיוק ומה הם מתכוונים לעשות.
אני מתחבר ומסכם את כל הדברים שאמרה חברת הכנסת מלקו לגבי המסקנות שצריך. כמו שאמרת, יכול להיות שתצטרכי חקיקה לגבי הקליטה של העובדים. אנחנו שמענו בכאב גדול שבמדינת היהודים שבן גוריון בשעתו כבר קבע שהשבת היא יום המנוחה, אמרו לעובדת שאם את לא עובדת בשבת, אז לא תתקבלי. ככה העדות ששמענו. אנחנו רוצים להוציא מהלקסיקון בכלל את המושג הזה. לא יתכן שעובד יקופח או לא יתקבל בגלל שהוא שומר שבת.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
הוועדה רושמת את הודעת קופת חולים כללית שהם לא שמעו על זה, וכשישמעו דבר כזה הם יעמדו מייד לטפל באופן מיידי, שלא יתכן שאדם, בגלל שהוא שומר שבת לא יקבל את זכויות העובד שלו.
מבית החולים סורוקה אנחנו רוצים לקבל עד 14 יום מסקנות, מה שהיה ובעיקר מה שמהיום והלאה. מה יהיו ההדרכות לגבי היחס המכובד לעובדים האלה, שהם יהיו כמו כל העובדים ושלא יהיה מצב שלא נותנים לשני עובדים לצאת - - -
נועם רוסי אביטל ברשד
¶
ברשותכם, אני רק אציין שכן בוצעו הדרכות ריענונים למפקחים. אנחנו נעשה שוב ריענון.
היו"ר ישראל אייכלר
¶
אנחנו נשמח לקבל את זה בסיכום שלכם. אנחנו נביא את זה בפני הוועדה.
תודה רבה לחבר הכנסת מישרקי, חבר הוועדה שמילאת את המקום. תודה לכל אלו שבאו. ישיבה זו נעולה.
הישיבה ננעלה בשעה 14:00.