פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
2
הוועדה לביטחון לאומי
13/11/2024
מושב שלישי
פרוטוקול מס' 289
מישיבת הוועדה לביטחון לאומי
יום רביעי, י"ב בחשון התשפ"ה (13 בנובמבר 2024), שעה 9:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 13/11/2024
יישום לקחי 'חרבות ברזל' עד כאן - ישיבה בהשתתפות מפכ"ל משטרת ישראל, רב-ניצב דניאל לוי
פרוטוקול
סדר-היום
יישום לקחי 'חרבות ברזל' עד כאן – ישיבה בהשתתפות מפכ"ל משטרת ישראל, רב-ניצב דניאל לוי
נכחו
¶
חברי הוועדה: צביקה פוגל – היו"ר
עמית הלוי
סימון מושיאשוילי
משה סעדה
חמד עמאר
אריאל קלנר
גלעד קריב
נאור שירי
מוזמנים
¶
רב ניצב דניאל לוי - מפכ"ל משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
ניצב דוד פילו - ר אג״מ מ״י, המשרד לביטחון לאומי
ניצב בועז בלט - ר׳ אח״מ, המשרד לביטחון לאומי
תנ"צ יואב תלם - סגן ר׳ אח״מ מ״י, המשרד לביטחון לאומי
תנ"צ אסי אהרוני - רח"ט דוברות מ״י, המשרד לביטחון לאומי
נצ"מ ליאור אבודרהם - ע׳ מפכ"ל, המשרד לביטחון לאומי
נצ"מ אופיר בינדר - רמ"ח מבצעים, המשרד לביטחון לאומי
נצ"מ גולן שרוני - רמ"ח מבצעים מגב, המשרד לביטחון לאומי
נצ"מ אוראל אברהמי - רמ״ח משאבים מ״י, המשרד לביטחון לאומי
נצ"מ לילית ניצן טייבר - ס. המזכיר הביטחוני, מ"י, המשרד לביטחון לאומי
סנ"צ מאיה גולדשלג - רמ״ד מחקר פשיעה, המשרד לביטחון לאומי
סנ"צ אריה דורון - דובר המשטרה, המשרד לביטחון לאומי
חנמאל דורפמן - ראש מטה השר לביטחון לאומי, המשרד לביטחון לאומי
ורד פולק - רח״ט מדיניות פנים, המטה לביטחון לאומי
רפ"ק רינת סבן - ע. ר' אח"מ, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק שי רצבי - ע.׳ ר׳ אג״מ, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק שלו וקחי - ע' רמ"ח מבצעים, המשרד לביטחון לאומי
פקד תמר חיים - ע׳ ס' ר׳ אח״מ, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק שרית כץ בן משה - ר' תחום ועדות כנסת, המשרד לביטחון לאומי
פקד אילן בנגייב - ע׳ רח"ט דוברות המשטרה, המשרד לביטחון לאומי
קרן אבירם - עו"ד, עוזר משפטי ליועמ״ש, המשרד לביטחון לאומי
יוני מנדלסון - רכז בט"פ וקניין רוחני, החשב הכללי, משרד האוצר
גלעד - משרד ראש הממשלה
צבי חסיד - מנכ"ל, זק"א
ערן קוזחי - ראש צוות הרצליה, זק"א
שושי שטוב - לוביסטית, זק"א
עקיבא הכהן - מנכ"ל, ערי ישראל
דוד אבינר - עו"ד, ערי ישראל
אורלי אלמגור לוטן - ראש צוות בכירה, הממ"מ, כנסת
נעה שפיגל - "הארץ"
נועה סעדון - סטודנטית – אוניברסיטת אריאל בשומרון
דוד כהן - אזרח
דניאל ישראל - אזרח
רישום פרלמנטרי
¶
אביבה יובל מויאל
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
יישום לקחי 'חרבות ברזל' עד כאן – ישיבה בהשתתפות מפכ"ל משטרת ישראל, רב-ניצב דניאל לוי
היו"ר צביקה פוגל
¶
מכובדיי בוקר טוב, אני מבין את ההתרגשות וטוב שכך. התכנסנו כאן הבוקר כדי לקבל את פני צמרת משטרת ישראל בראשות המפכ"ל ולשמוע, או לקבל, סקירה שאני מקווה שנצליח לעשות אותה פעם בשנה – כמו שנכון יהיה לעשות – על אותה תמונת מצב שבה אנחנו רואים את עצמנו בימים אלה. תכף נדבר על הדיון עצמו, הקרוב, שאנחנו הולכים לקיים.
אבל כמו תמיד בדיונים אצלי – אנחנו ביום ה-404 למלחמת 'חרבות ברזל'. אנחנו ביום ה-404 למלחמה הרב-זירתית הזאת, שבכל פעם מחדש מביאה לנו עוצמות ממקום אחר. לצערי הרב, כשאנחנו סופרים את הזירות כשאנחנו נלחמים אנחנו מסתכלים על האויב, אבל בכל פעם מחדש אנחנו זוכים להכרה שיש זירה אחת נוספת וזו הזירה הפנימית. הזירה הפנימית שילמה אתמול מחיר יקר מאוד, שני אזרחים בנהריה נפגעו כתוצאה מהלחימה הזאת.
אבל במקביל לזה שאנחנו גם משלמים מחיר יקר, יש לנו שם מפקדות ומפקדים, חיילות וחיילים, בזרועות הביטחון השונות, בצה"ל, במשטרת ישראל, בשירות בתי הסוהר, בכיבוי והצלה, בשב"כ. הם נמצאים שם בשטח ועושים עבודה מדהימה. מבחינתי, זאת הזדמנות נהדרת להודות בשמי, וכמובן בשמכם, לכל אותם אנשים שעושים את העבודה המיוחדת מאוד הזאת שמאפשרת לנו גם להתכנס ולשבת כאן.
אדוני המפכ"ל, בוקר טוב ותודה רבה שהגעת.
היו"ר צביקה פוגל
¶
אני יודע שהימים האלה הם ימים מורכבים מאוד. אני גם רוצה להזכיר לציבור, אלה שצופים בנו ואלה שנמצאים איתנו כאן, כולל חברי חבריי הכנסת, שנכנסת לתפקיד לפני 80 יום. כלומר, עוד לא תמו לך 100 ימי החסד. נכון? ב-25 באוגוסט, אם אני זוכר נכון.
היו"ר צביקה פוגל
¶
כן. אקח את זה בחשבון.
אני רוצה לנצל את ההזדמנות ולאחל לך בשמי ובשם כל מי שיושב כאן, אני מאמין שגם עם ישראל רוצה לאחל לך, בהצלחה. כי ההצלחה שלך היא הביטחון האישי שלנו וזה מה שכל אחד מאיתנו רוצה.
מכובדיי, ב-7 באוקטובר משטרת ישראל רשמה פרק חדש בהיסטוריה שלה, אף אחד לא ציפה משוטרי משטרת ישראל להיות לוחמים בקו הראשון אבל זה מה שהיה. במשך 404 הימים האלה אני מבקר בכל תחנות המשטרה, פוגש מפקדים, פוגש שוטרים, שומע את הסיפורים ומבין כמה מזל היה וכמה אנחנו צריכים להודות לכל אותם אנשים שממש באותם רגעים, כשלא היה שם אף אחד אחר כמעט, קמו – או מתוך המשמרת שלהם או מהבית – לקחו את הנשק הקצר והקטן שיש להם ויצאו להגן עלינו. אין לי ספק שאם הם לא היו עושים את זה מצבנו היה הרבה יותר גרוע.
ביקשנו מהמפכ"ל, במסגרת סבב של מפקדים בארגון הביטחון הלאומי, להגיע לכאן ולסקור בפנינו. לפני שבוע היה פה נציב כבאות והצלה, בשבוע הבא יהיה פה נציב שירות בתי הסוהר, ובתום שלושת הארגונים האלה יגיע לפה השר. כל אחד מהם ייתן סקירה בתמונת מצב.
ביקשנו מהמפכ"ל להציג לוועדה לקחים משנה של מלחמה, בתחום בניין הכוח. ביקשנו ממנו לדבר בכמה מילים על שיתוף הפעולה שלו עם שב"כ ועם צה"ל. ביקשנו לקבל תמונת מצב על המלחמה מול ארגוני הפשיעה בפרט והפשיעה בכלל. דבר שמטריד, כמובן, כל אזרח במדינת ישראל. אם אפשר יהיה גם לקבל כמה מילים על ההתפתחות של המשמר הלאומי, אז אנחנו נשמח מאוד.
נאפשר למפכ"ל ולמפקדים שהגיעו כבר, ואחרים שעוד יגיעו – הינה, מצטרפים כרגע – לתת לנו את הסקירה. חבריי חברי הכנסת, אפשר לשאול שאלות, כמובן, חלקן תוך כדי הדברים וחלקן בסוף הדברים. אבל הזמן שלנו מוגבל מאוד, ב-10:50 חייבים לסיים כי ב-11:00 מתחילה המליאה.
אדוני המפכ"ל, תודה פעם נוספת. הבמה שלך, בבקשה.
דניאל לוי
¶
בוקר טוב לאדוני ולכל מי שכאן. קודם כול, תודה על הברכות. כשהגעתי לקבינט בפעם הראשונה אז אמרו לי, יש כאן איזשהו מאפיין שמברכים אותך ומיד אחר כך גם משתתפים בצערך. אני לא שם, אני חושב שזה כבוד גדול להיות המפכ"ל של מדינת ישראל. במיוחד בעת הזו שבה למשטרת ישראל יש תפקיד חשוב מאוד. בכל השנה, אבל במיוחד בעת הזו, יש למשטרת ישראל אתגרים גדולים ואני באמת שמח להוביל את הארגון לשם.
אנחנו עוברים ימים לא קלים, מדינת ישראל עוברת ימים לא קלים. בקצרה, כדי לא להאריך. קחו בחשבון שמשטרת ישראל, על כל האתגרים שלה, נמצאת בהרבה מאוד מקומות. אדוני, אני רוצה להזכיר שבהיבטי הפח"ע אנחנו באיזושהי התגברות, לא מעטה, גם של התרעות פח"ע וגם ראיתם לאחרונה שעברנו לא מעט אירועים. אבל אנחנו עושים יחד, ופה דיברת על שיתוף הפעולה, עם השב"כ וכל הארגונים האחרים, הכול כדי שבמדינת ישראל הביטחון האישי של האנשים בתוך המדינה יהיה במאת האחוזים.
אנחנו לוקחים בחשבון את 7 באוקטובר, כל הטרגדיה שעברנו. אנשים עדיין באיזשהו חוסר ביטחון ואני חושב שתפקידה של משטרת ישראל הוא באמת לתת את הביטחון ולתת את התחושה וההרגשה לכולם, שהמרחב הציבורי הוא מקום שבטוח להיות בו. זה התפקיד שלנו.
אני חושב שאגיד ארבעה-חמישה דברים על האתגרים שלנו, כדי שתבינו במה אנחנו מתעסקים. הפעילות הפח"עית היא משהו שאנחנו מטפלים בו, גם מאיו"ש בואכה לתוך מדינת ישראל וגם בתוך מדינת ישראל.
הדבר השני זה באמת האתגר של מה שאנחנו רואים ב'חרבות ברזל', וזה ממשיך גם היום, כל ירי התל"מ והכטב"מים מכיוון צפון וגם מכיוון מזרח ומכיוון עזה. משטרת ישראל נמצאת, אנחנו הראשונים שמגיעים לשם, מגיעים לזירות. לשמחתנו, כרגע זירות אין לנו. התרחיש היה הרבה מאוד זירות הרס, כשלשמחתנו, זה לא מתרחש. אבל אנחנו מטפלים בכל אירוע ואירוע, זה לא קל. אנחנו מבינים שהשוטרים הם הראשונים שמגיעים לזירה ופוגשים את מי שנפגע או את מי שנהרג או את מי שנפצע או בזירת ההרס, ואנחנו שם כדי לטפל.
הדבר השלישי – אנחנו נתייחס אליו גם היום, אני חושב שראוי באמת להתייחס אליו – הסיפור של הפשיעה במגזר הערבי. אני רוצה להגיד לכם פה, אני לא יודע אם אתם יודעים, מדברים על זה מעת לעת בתקשורת. אבל מיום כניסתי לתפקיד – גם כמפקד מחוז חוף לשעבר, שהכיר את הפשיעה הזו – חרטנו על דגלנו: הדירקטיבה היא לטפל בפשיעה במגזר הערבי, בכל הכוח ובכל האמצעים שיש לנו. אני יכול להגיד לכם, נציג לכם - - -
משה סעדה (הליכוד)
¶
אבל אין לכם אמצעים בגלל הרוגלות ואתה מודע לזה. אתה מטפל בכל הכוח כאשר אתה בידיים קשורות ובעיניים מכוסות, ואי-אפשר לטפל. ואתה גם יודע מי מונע, שזו היועמ"שית, ואתה צריך לדבר ולזעוק את זה.
דניאל לוי
¶
אשמח שתיתן לי לסיים, יהיה בסדר.
האמצעים הטכנולוגיים הם חשובים, אבל נתחיל מזה שמשטרת ישראל לא מחכה לאמצעים אלה. משטרת ישראל, בתפיסת העולם שלי, מגיעה עם כל מה שיש, עם כל הרוח, עם כל המבצעיות, עם כל המקצועיות. נשמח לקבל את הכלים הטכנולוגיים אבל עד שנקבל אותם, אם נקבל אותם, בינתיים אנחנו עושים פעילות ענפה.
נציג לכם את זה ואתם תראו שמשפחות הפשע, בתפיסת העולם שלי, בדירקטיבה שלי ושל המפקדים החדשים – חרטנו על דגלנו להוציא אותן מהמשחק הזה שנקרא פשיעה במגזר הערבי. לא חשוב כרגע אם יש או אין כלים טכנולוגיים. אתייחס לזה אחר כך. אבל בהיבט הכלכלי, בהיבט האמל"חי.
נדבר גם על זליגת האמל"ח. לדאבוננו, יש זליגת אמל"ח מטורפת לתוך הפשיעה הזו. אנחנו מטפלים בה, גם מול צה"ל דרך אגב, אנחנו בשיתוף פעולה עם צה"ל. הפשיעה במגזר הערבי היא משהו שבמדינת ישראל צריכים להבין שאנחנו היום עושים את זה ולא צריכים לחכות. נחכה, כנראה נגיע לאיזשהו מקום שלא נוכל לטפל.
חבר הכנסת צביקה פוגל היה בביקור בצפון, הוא יודע על מה אני מדבר. אני חושב שבסוף יש מקומות שצריך לטפל בהם לעומק העניין. כי אחרת, בעוד כמה שנים מדינת ישראל תהיה בבעיה בעניין הזה. אמרתי את זה גם בדיוני התקציב, דרך אגב, אני מזכיר את זה פה. בדיוני התקציב המלצנו לראש הממשלה – הולכים להקים יחידה מיוחדת לעניין הזה, סוג של להב למגזר הערבי, לפשיעה במגזר הערבי. אני מקווה מאוד שזה בסוף ייכנס לתוך התקציב כדי שיהיה לנו את הכלים לטפל בזה.
דניאל לוי
¶
לדאבוננו, זה עדיין לא תוקצב. אומר פה, אני מנצל את ההזדמנות פה כדי שתבינו, אנסה לא להיות דרמטי בפשיעה במגזר הערבי אבל האכזריות - - -
דניאל לוי
¶
כן. דרך אגב, אדבר על הנתונים ואבהיר לכם שהנתונים מרגע כניסתי לתפקיד, בחודשיים האחרונים – תראו שבנתוני הפשיעה, בניגוד למה שנאמר בתקשורת בכל מיני מקומות מתוך אינטרסים כאלה ואחרים, אנחנו בירידה. בכמות אירועי הרצח, בכמות אירועי הירי ובהרבה מאוד דברים בפשיעה. כולל הפשיעה שמשפיעה על כולנו, בגניבות הרכב, בהתפרצויות לדירה. אני חושב שאתם צריכים להיות גאים בזה שהמשטרה מורידה את אחוזי הפשיעה.
האם זה מספיק? לא. האם במגזר הערבי, בפשיעה, צריך לטפל יותר? כן, ואנחנו עושים את זה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אל תשכח שלפני חודש פרצה המלחמה בצפון וזה גם נתון חשוב מאוד. גם ב-7 באוקטובר הייתה ירידה אדירה, יש השפעה אדירה למלחמה בצפון, גם על הפשיעה. תודה.
דניאל לוי
¶
אני רוצה להגיד משהו לגבי העניין הזה. קודם כול, אני מבהיר שנתוני הפשיעה במצב מצוין לעומת מה שהיה, שאף אחד לא ייקח את זה למקומות אחרים. הכול מדעי, אני לא ממציא נתונים, אני נותן נתונים מדעיים שמשטרת ישראל מפרסמת אותם מעת לעת. אנחנו ניתן אותם.
אני אומר פה, אני מנצל את הבמה הזו כדי להגיד שני דברים: דבר אחד, הפשיעה הלכה וגאתה. הפשיעה הגיעה למצב שלמדינת ישראל אסור לקבל את מה שקורה שם. אנשים נרצחים וכשאתם פותחים את העיתון, למי שפה קורא עיתונים, ורואים שמורה בבית ספר נרצח זה תופס כותרת. אבל אגיד לכם איך זה עובד, משפחות פשע מסוכסכות לא מסוגלות לירות אחת על השנייה כי כולם מתבצרים. כשמנסים לפגוע אז פוגעים בקרוב משפחה רחוק כדי לפגוע, לכאורה, בתוך משפחת הפשע. את זה אנחנו רוצים למנוע.
סחיטת דמי חסות וכל הדברים האחרים, אני חושב שבועז פה – ראש אח"מ, וסגן ראש אח"מ – יואב תלם, ידברו על העניין הזה. יש לנו הרבה מאוד פעילות בעניין. אנחנו גם נצטרך חקיקה, כזו או אחרת, בתוך החוויה הזו.
אני רוצה להגיד שני דברים ובזה אסכם, אתן לאנשים שלי ואולי אחר כך אגיד עוד מילה או שתיים. דבר אחד, השבעה בחודש, דיברת עליו. הדי-אנ-איי של משטרת ישראל, הוא די-אנ-איי של יציאה לקרב בלי לחכות שאף אחד יגיד, ייתן פקודה. אנחנו עובדים בניידות משטרה. תבינו, ניידת משטרה זה שוטר-שני שוטרים בניידת, וכשיש אירוע אנחנו מגיעים לכל אירוע. כשיש אירוע שגרה, של מישהו שמפריע לשכן – הניידת מגיעה, כשמגיעים מחבלים לתוך עיר או כפר – הניידת מגיעה. אנחנו לא שואלים שאלות, אנחנו לא מחכים שייתנו פקודות. לכן הדי-אנ-איי של משטרת ישראל ב-7 באוקטובר הוכיח שיש על מי לסמוך בעניין הזה.
דבר שני, תהליכי חקיקה. אני חושב שמתוך הבנה שמשטרת ישראל היא גוף עצמאי – היא כפופה לחוק. לאחרונה עלה בתקשורת איזשהו סכסוך מתוקשר שלי עם היועצת המשפטית. לא היה שום סכסוך. אני חושב שבסופו של דבר משטרת ישראל היא שומר הסף המרכזי במדינת ישראל, ואנחנו עושים את זה יום-יום. גם בשיח, אבל בטח ובטח גם בפעילות שלנו בשטח יום-יום. כשאני מדבר איתכם עכשיו יש עשרות אלפי מפגשים של שוטר עם אזרח.
אחד זה ללחוץ לו את היד, שני זה לתת לו דוח על נהיגה, שלישי זה לטפל במישהו שמתבצר בבית והרביעי זה לתפוס עבריין חמוש שהולך לירות במישהו. זאת אומרת, יש הרבה מאוד מפגשים. אני חושב שבבמה הזו באמת ראוי שאגיד את זה, וראוי שמי שלא מבין שבמדינת ישראל משטרת ישראל העצמאית שכפופה לחוק עושה את עבודתה נאמנה – מי שלוקח נרטיב למקומות אחרים, אני חושב שאנחנו צריכים לבלום את זה.
נעבור לפילו, לראש אג"מ.
היו"ר צביקה פוגל
¶
רק רגע, לפני שנעבור לפילו, עוד חצי דקה. אני פשוט רוצה לאפשר לחבריי, לחברי הכנסת, לומר משפט פתיחה. משפט פתיחה בבקשה, כי הזמן – אני רוצה לנצל אותו פה היום למפכ"ל ולניצביו. אז בבקשה. חמד עמר, בבקשה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
קשה לי לדבר רק במשפט אחד. אבל קודם כול, אני רוצה לאחל בהצלחה למפכ"ל. כמו שאמרתי לך, אתה השוטר מספר אחת במדינת ישראל. כל האחריות נופלת עליך ולא על אף אחד אחר, כי אתה השוטר מספר אחת.
בעיניי, הצלחה זה להשתלט על הטרור שמשתולל עכשיו, בזמן האחרון, במדינת ישראל. אנחנו רואים אירועי טרור בתקופה האחרונה ובחודשיים האחרונים. הדבר האחרון שמגיע אליו הטרוריסט, אחרי שהוא עובר את הכול, זו המשטרה. המשטרה צריכה להיות שם והיא צריכה לתת את הטיפול באירועים האלה ולהשתלט על האירועים האלה.
נושא הפשיעה – נגעת בפשיעה במגזר הערבי והרציחות במגזר הערבי ודמי החסות במגזר הערבי. אנחנו במעל 200 הרוגים. אתמול דיברתי על הנושא הזה במליאה ולא יכולתי להגיד מה מספר הנרצחים, כי כל אחד נותן לי מספר אחר. אחד אומר לי 205, אחד אומר לי 215, אחר 210. אני כבר לא סופר. כי כל אדם הוא אדם וכל אדם זה חיים ומשפחה וכל מה שקורה. לכן, כשאתה שומע שממלכדים מכונית בתוך מדינת ישראל והורגים מנהל בית ספר – זה איבוד משילות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
עוד משפט אחד ואני מסיים. זה איבוד משילות שלנו, ואסור לנו להגיע למצב כזה בתוך מדינת ישראל. צריך להפעיל את כל הכוח על מנת להשתלט על הנושא הזה.
דמי חסות – תארו לעצמכם שמישהו קם בבוקר, הולך, פותח את העסק שלו, עובד 13-12 שעות, קורע את עצמו – בא איזה עבריין בן 19-18, שם לו אקדח בראש והוא חייב לשלם לו בכל חודש 5,000 ₪ ו-10,000 ₪ מהרווח שלו, מהמשפחה שלו. איפה אנחנו? באיזו מדינה יכול להתקיים דבר כזה? רק במדינת עולם שלישי יכול להתקיים דבר כזה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לכן אני רוצה לאחל לך בהצלחה ואני מאמין שאתה יכול להתגבר על זה עם המשטרה. יש לנו קצינים מעולים, יש לנו משטרה מעולה והיא צריכה לעשות את העבודה שלה.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
בוקר טוב. תודה אדוני היושב-ראש, אני מצטרף לאיחולי ההצלחה למפכ"ל. למען האמת, חשבתי שהישיבה הזאת היא על לקחי 'חרבות ברזל', לפחות לפי הכותרת.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
כמו שאמרתי, אין הרבה ימי חסד, נכנסת בתוך מלחמה. אני רוצה לוודא שני דברים. שאכן, כשנכנסת או, באמת נעשתה הפקת לקחים משמעותית. לצערי הרב, אני לא רואה את זה בצה"ל. אני לא רואה תרבות של הפקת לקחים בצה"ל, אני רואה את אותם דפוסי המחשבה, את אותן השיטות. אני אומר את זה בצער ובכאב וגם בבושה. אני מקווה שבמשטרה זה אחרת.
עשינו את זה קצת במחוז דרום אבל יש דברים שעלו כבר אז, לגבי מצלמות, לגבי כמו שאמרת נקודת זמן, זמן ומרחב. כלומר, יכולת ההתערבות של המשטרה, ציוד שהיה חסר. גם בהפעלה של המשטרה, שכמו שאמרת הייתה יחסית לגופי הביטחון האחרים טובה, עדיין היו לקחים. אני רוצה לומר לקח אחד, את זה אני כן מעלה כאן בפתיחה.
אנחנו מתעסקים הרבה, וגם המשטרה, בטרור אבל מעט מדי בתשתיות הטרור. כלומר, אנחנו רודפים אחרי קצה הקלצ'ניקוב ולפי דעתי, משימה חשובה בקדנציה שלך זה להתעסק בתשתיות הטרור. הזכרת תשתית כלכלית בהקשר של ארגוני הפשיעה, זה נכון גם לטרור וזה נכון גם לתשתית האידיאולוגית. האימאמים שמסיתים – גם בין מטולה לאילת, לא רק ברמאללה; מערכת החינוך. גם זה באחריות המשטרה, לעקוב, לנטר. כל שקל וכל שוטר וכל אנרגיה שתשקיע בתשתית תחסוך לנו מיליונים והרבה יותר, אחר כך בתוצרים. צריך להתרגל להשקיע בתשתית ולא רק בתוצרים.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
¶
בוקר טוב. ישנם תפקידים שיש לנו בהם תקופות חסד, זמן של חפיפה, זמן של לימוד. בתפקיד שלך הזמן קצר והמלאכה מרובה. יש לא מעט עבודה, אני משער לעצמי שכן מפיקים לקחים. ההצלחה שלך היא ההצלחה של כל מדינת ישראל.
גלעד קריב (העבודה)
¶
תודה אדוני. בוקר טוב אדוני המפכ"ל, בוקר טוב לצמרת המשטרה. אדוני היושב-ראש, ראשית, אני מבקש לציין שאנחנו נמצאים בי"ב בחשון, יום הזיכרון הממלכתי לרצח ראש הממשלה יצחק רבין, זיכרו לברכה, על ידי מתנקש יהודי, מחבל יהודי. יום בעל משמעות גדולה וחשובה. רבים מלקחי הרצח לא נלמדו, לא הוטמעו ומאיימים, עדיין, על חוסנה של החברה הישראלית ועל עתידה של הדמוקרטיה שלנו.
יש לי שאלות רבות שאני מבקש להפנות למפכ"ל. הזמן קצר, אלה הערות פתיחה. אני מניח שעוד יהיה שלב של שאלות ולא אציג אותן עכשיו. אני רק מבקש לומר את הדבר הבא, ולא אחזור על דברי קודמיי ביחס לפשיעה בכלל ולפשיעה במגזר הערבי בפרט. בעיניי, איום אסטרטגי על החברה הישראלית.
בפתח הדברים אני מבקש לומר את הדבר הבא: לי ולחברי כנסת נוספים ולחלקים גדולים בציבור הישראלי, יש דאגה עמוקה מעצמאותה של משטרת ישראל ומההפנמה של הדברים שהזכרת, שמשטרת ישראל כפופה, בראש ובראשונה ואולי רק, לשלטון החוק ולא לגורמים פוליטיים. ישנן אינדיקציות רבות מספור - -
גלעד קריב (העבודה)
¶
- - הרבה מאוד אינדיקציות לכך שהעצמאות של משטרת ישראל, ושל קוד הפעולה הממלכתי שלה, נמצאת בשחיקה גדולה ודרמטית באופן שמשפיע על כל זירות הפעולה של משטרת ישראל. הנושא הזה הוא מקור לדאגה גדולה, אני מציע לא לטאטא את הדברים הללו מתחת לשטיח.
אציין שלמרות שהבית הזה פתוח, דעתי לא נוחה מכך שרמ"ט השר נמצא בדיון, יש גם דרך שבה הרשות המבצעת מקרינה נימוסים והכרה במעמד של הרשות המחוקקת. בדיון הזה ראוי היה שבאופן, הייתי אומר אפילו סמלי, רמ"ט השר לא יהיה בדיון כדי להדגיש את הכפיפות של משטרת ישראל, בראש ובראשונה, לשלטון החוק שמעוצב כאן.
גלעד קריב (העבודה)
¶
הכול בסדר, אני לא מתרגש מהערות ביניים.
אעמוד על הדברים האלה. יש לי שאלות לגבי 7 באוקטובר.
גלעד קריב (העבודה)
¶
אבל אדוני המפכ"ל אתה יודע, היו לנו על זה לא מעט, גם התכתבויות – הן לא נענו על ידך אלא על ידי רמ"ט השר, מסיבה כלשהי. יש לנו גם דאגה גדולה מאוד מאופן ההתמודדות של משטרת ישראל עם המחאה הדמוקרטית המפוארת. אנחנו יודעים שזה מטיל נטל משמעותי על המשטרה אבל זה תפקידה בחברה דמוקרטית. אנחנו רואים תופעות קשות שאינן זוכות לטיפול הראוי.
משה סעדה (הליכוד)
¶
שלום, בוקר טוב. כמובן, אני מצטרף לברכות. כמו שאמרתי לך, אני שמח שזכיתי להכיר אותך ב-24 השנים האחרונות במח"ש, וזה מעיד על מי שאתה וזה חשוב.
לגבי הפשיעה בחברה הערבית – בניגוד לדברים שאמרת, ברור לי שהפשיעה בחברה הערבית מרימה ראש. אפשר לשנות את הנתונים, ואני מכיר את זה מהמשטרה, את המציאות אי-אפשר לשנות. זו מלחמה קשה. מעבר לפשיעה בחברה הערבית, שהיא קשה ומורכבת ואנחנו רואים את המספרים של הנרצחים, זה זולג גם לחברה הישראלית. עוד יותר חמור זו העובדה שהפשיעה בחברה הערבית הופכת להיות פרוקסי של האיראנים, של ארגוני טרור. זה אירוע דרמטי ומשמעותי. אנחנו יודעים שרק בשנה האחרונה הייתה עלייה של 400% בפיגועי טרור של ערביי ישראל. צריך לתת על זה את הדעת.
אני חושב שהמשטרה פועלת היום – לצערי, כבר מזה כמעט שלוש שנים – בלי כלים. והכלי הזה, אתה יודע שהוא משמעותי. אנשים שיושבים פה יודעים, ומי כמוני יודע, שבלי הכלי הזה של הרוגלות אתה עיוור ואתה לא רואה. אתם חייבים לזעוק את זה כי זו האחריות שלך והנרצחים זו האחריות שלכם. אתם חייבים לזעוק את הדבר הזה. אני, יחד עם פוגל - - -
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
זה בידיים שלנו, של הכנסת, מזמן היינו צריכים להביא את החוק לכאן. אנחנו אשמים, זה לא באשמת אף אחד.
משה סעדה (הליכוד)
¶
נכון, נכון. אני מבין הבודדים פה שזועק את זה מול היועמ"שית ולצערי, משטרת ישראל לא מסייעת לי. בזה אני מסיים.
משה סעדה (הליכוד)
¶
אני מקדם כרגע הצעת חוק ללחימה בארגוני הפשיעה, שאומרת שבאמצעות צו של בית משפט – נשיא בית משפט מחוזי – אפשר יהיה לחלט רכוש של ארגון פשיעה על סמך מידע מודיעיני. זה חוק תקדימי, הוא חשוב. הוא דומה מאוד, העתק-הדבק, לחוק המאבק בטרור. כמו שבחוק המאבק בטרור מה שהצליח זו האכיפה הכלכלית, גם פה זה נכון. מה שאני מבקש ממך, כי יש לי מאבקים קשים מול משרד המשפטים, לפחות שהמשטרה בעניין הזה תהיה שותפה. כדי לאפשר לכם כלים להילחם, כי כרגע, לצערי, נכשלתם.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
תודה רבה על הגעתך. בשורה נעימה כשמגיעים, אשמח שגם השר יגיע. בתחילת דבריך ציינת את זה, השר היה צריך להגיע לפני שמונה חודשים, זה לא תלוי בשרשרת הפיקוד שמגיעה למסור דיווח. אני מצטרף לדברים של עמית הלוי, כי באמת חשבתי שיהיה פה דיון על הסקת מסקנות לגבי 'חרבות ברזל'.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
בסדר גמור, אשמור את השאלות שלי לשם.
נתוני הפשיעה שציינת בתחילת דבריך – אמנם הגעתי באיחור אבל שמעתי אותם ברכב, אמרת שהם בירידה. הייתי שמח לראות את הנתונים והייתי שמח גם להעיר שכנסת ישראל, לא רק חברי הכנסת שפונים למשטרה, מנועה מלקבל נתונים במשך הרבה מאוד זמן. אני חושב שאתם פוגעים כארגון בעבודתנו כחברי כנסת. אתם צריכים למסור לנו נתונים כשאנחנו שואלים, אתם צריכים לענות לנו על שאילתות. אציין את מספר השאילתות שלי, המשרד לא ענה. אני אומר המשרד אבל זה הרבה שאילתות שהופנו אליכם, 64 שאילתות שלא ענו לי עליהן מהמשרד לביטחון לאומי. זה דבר אחד.
דבר ספציפי שיש לי, על נתוני הפשיעה - - -
היו"ר צביקה פוגל
¶
לא, בבקשה לא. תודה. כן נאור, בבקשה. חבר הכנסת נאור שירי, אל תיתן לאחרים להפריע לך. בבקשה.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
תודה רבה.
תהיה הצגה של נתוני הפשיעה? אשמח להבין אם הפרדתם את עבירת השבל"ר מגניבת רכב, אם היה שם פיצול בעבירה בהשוואה לשנים קודמות. כי אני מניח שתציגו את זה, אני רוצה להבין את מהות העבירה ואם יש שם הפרדה בנתונים.
שאלה חשובה מאוד, על חלק מהדברים גם גלעד דיבר אבל הייתי שמח להבין. האם מישהו נעצר 107 ימים אחרי שהיה ניסיון פריצה לבסיס בית ליד? שני בסיסים, אבל אני זוכר מבית ליד כי הייתי קרוב לשם וגם ראיתי את התמונות. האם יש עצורים או מעוכבים? בכלל, אשמח להבין מה קורה עם הנושא הזה כי ראינו שזה צולם. תודה.
היו"ר צביקה פוגל
¶
חבר הכנסת נאור שירי, תודה רבה. חברת הכנסת לימור סון הר מלך, בבקשה. תסיים את הסבב חברת הכנסת נעמה לזימי. בבקשה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
קודם כול, בוקר טוב לכולם. מכיוון שהסקירה והנתונים חשובים לנו מאוד ובעיקר באנו כדי ללמוד את הנתונים, שיכול להיות שאנחנו לא מכירים, אז זה באמת חשוב לכולנו. אנחנו יודעים שלמשטרה יש אתגרים רבים, חזיתות רחבות שאתם מתמודדים איתן, בעיקר בעת הזו. אני רוצה גם להביע הערכה. באמת כולנו ראינו את גבורת הרוח של השוטרים בשבת שמחת תורה, בטבח 7 באוקטובר. על כך אנחנו, אני חושבת שכל אזרחי ישראל, מוקירים לכם תודה וטובה. ובעיקר לברך ולאחל שיהיה בהצלחה רבה בכל מעשה ידיכם, ברכת שמיים עליכם, בעזרת השם.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה רבה על הדברים החשובים האלה, חברת הכנסת לימור סון הר מלך. חברת הכנסת נעמה לזימי, בבקשה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
תודה רבותיי. יושב-ראש הוועדה, תודה על נוכחות המפכ"ל כאן בדיון. קשה לי, כמו חברי חבר הכנסת קריב, שלא להתייחס ליום הנוכחי, יום הירצחו של ראש הממשלה, זיכרו לברכה, יצחק רבין. היום העברי לרצח. לא ארחיב על התהליכים שקרו לנו בדרך, יש לנו דיון.
אנחנו רואים בתקופה הקשה הזאת שהיא גם תקופה קשה לאומית לכל עם ישראל, את מה שקורה לנו בתוך החברה, את הביטחון האישי שלנו ואת היכולת שלנו להיות כאן במצב כל כך מורכב. באמת חשוב לציין את גבורת השוטרים ב-7 באוקטובר, את מעשי הגבורה ביום הכי קשה שהיה לנו. היינו גם בלוויות ובשבעות ואנחנו, כמובן, משתתפים גם בצער. חשוב לפתוח עם זה.
אני כן רוצה לומר, מפכ"ל המשטרה, הכלה של חופש המחאה, חופש הביטוי, היא אבן יסוד בדמוקרטיה וגם תפקיד המשטרה. שכן תפקיד המשטרה הוא לא רק הפעלת כוח, הוא תפקיד קהילתי וחברתי ודמוקרטי. מערכת אכיפת החוק לא פחות חשובה ממערכת המשפט. כשהמשטרה, מה שנקרא, נופלת תחת שר עבריין כולנו סובלים והדמוקרטיה כולה נחבלת.
אני רוצה להגיד משהו על עמידה בנהלים, ואת זה חשוב לי להגיד.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
לא, אני לא, אני חושבת שהוא לא עשה את זה. אני חושבת שהוא לא עשה את זה.
סימון מושיאשוילי (ש"ס)
¶
חבר'ה, המפכ"ל הגיע. הזמן של הדיון הזה באמת קצר, נתקדם. תסיימו את העניין הזה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
לגבי עמידה בנהלים – מה שאנחנו רואים פעם אחר פעם בהפגנות, ואת זה חשוב לי לומר כאן, זו אי-עמידה בכל כללי המדרג. זה גם עלה כאן. אבקש להתייחס לזה בהקשר של חידוד הנהלים, עמידה במדרג.
שקיפות הנתונים – אני מצליחה להוציא נתונים מהמשטרה אבל גם זה לוקח הרבה מאוד זמן. אני מבקשת, הדבר הזה חשוב, זה פיקוח פרלמנטרי, זאת המשימה שלנו, זאת העבודה שלנו.
אבקש, כמובן, להתייחס לעלייה בפשיעה, בפשעי השנאה. גם כלפי הקהילה הלהט"בית, בפשעים שנעשים בכלל. תודה רבה.
היו"ר צביקה פוגל
¶
חברת הכנסת נעמה לזימי, תודה רבה.
חבריי חברי הכנסת, הבאנו לכאן באופן חד-פעמי מאוד, במיוחד בתקופה הזאת, את המפקח הכללי של משטרת ישראל עם חבורת הפיקוד שלו. יש פה ניצבים, תתי-ניצבים, ניצבי-משנה, באמת כל חבורת הפיקוד. אם לא ננצל את ההזדמנות לשמוע אותם ונמשיך להקשיב רק לעצמנו, ההפסד כולו שלנו. נשמע אותם. אשאיר לכם זמן לשאלות, לכל השאלות הכי קשות, ובלבד שנעשה את זה בנימוס כי אנחנו חפצים ביקרם, לא רק ביקרנו.
אדוני המפכ"ל, ביקשת להתייחס.
דניאל לוי
¶
כן. אתייחס בכמה מילים למה שנאמר פה על ידי כל הח"כים.
דבר אחד – השקיפות היא מוחלטת, שאף אחד לא יתבלבל. אני אומר את זה פה קבל עם ועדה, כל נתון שמשטרת ישראל עושה, כל עוד אני מפכ"ל משטרת ישראל הוא יצא כמו שהוא, שקוף, מדעי ונכון, ללא שום ניסיון לקחת לא ימינה ולא שמאלה. אם יש עלייה בפשיעה היא בעיה שלנו ושל מדינת ישראל ואנחנו צריכים לטפל בה. אנחנו לא מטאטאים אותה, אנחנו לא משנים אותה ואנחנו לא משנים סיווג של עבירה כדי להיות טובים יותר. חברים, אני לא פוליטיקאי, אני שוטר כבר 40 שנה ואני מנהל משטרת ישראל ולא מנסה לקחת למקומות אחרים.
היו"ר צביקה פוגל
¶
די. תן לו לדבר. באנו לשמוע את המפכ"ל, לא אותך עמית. באנו לשמוע את המפכ"ל – נשמע אותו. תודה. עמית תודה.
היו"ר צביקה פוגל
¶
חנמאל, די, די. גם אותך לא באנו לשמוע, באנו לשמוע את המפכ"ל. תנו לי לשמוע את המפכ"ל, אותו הזמנתי. תודה. בבקשה אדוני.
דניאל לוי
¶
לגבי קהילת הלהט"ב – אני רוצה להגיד פה משהו. לפני כחודש ומשהו עלה איזשהו כתב באיזשהו ערוץ והאשים אותי בהומופוביה. אני רוצה להגיד לכם משהו, אני חייב לנצל את ההזדמנות הזו.
דניאל לוי
¶
30 שנה הייתי מפקד במחוז תל אביב – מערכת הקשרים הכי טובה שהייתה אי פעם לקצין משטרה בעולם מול הקהילה, אני יכול להעיד על עצמי. אבל, ואת זה אמרתי בתחילת דבריי, יכול כתב לעלות ולהגיד משפט ובזה נחרץ גורלה של משטרת ישראל. דרך אגב, פניתי לערוץ 12 ואמרתי: אם אני אמרתי, תוציאו את ההקלטה – אתנצל או שאקבל כל החלטה אחרת. אבל אם לא – תתנצלו אתם.
למה אני אומר את זה? לא בגללי. יש פה משטרה שלמעלה מ-40 שנה עושה מאמץ עילאי כדי לחבר את משטרת ישראל לקהילה ובמשפט וחצי אנחנו חוזרים 40 שנה אחורה. אתם צריכים להבין שבכל מגע של שוטר היום עם מישהו מהקהילה, המשפט הראשון שהוא שומע הוא שהמפכ"ל שלו הומופוב. באופן אוטומטי, הוא גם נחשד ככזה. לכן אני אומר, על כל מילה ועל כל אות שאומרים, צריך לחשוב פעמיים.
לגבי המחאות –בהנחיה של המפכ"ל הקודם, וגם בהנחיה שלי ותאמינו לי שעברתי הרבה מאוד מחאות – מי שזוכר את המחאות עם דפני ליף במחאה החברתית והכול - -
דניאל לוי
¶
- - מי שפיקד עליהן זה אני. אני יודע בדיוק מה זו מחאה חברתית, אני יודע מה הזכויות של מחאה חברתית. אני גם יודע איך צריך להתנהל מול מחאה חברתית, כזו או אחרת. חופש הפעולה וחופש המחאה הם נר לרגלינו, שאף אחד לא יתבלבל. גם במחאות האחרונות אנחנו עושים את זה. תאמינו לי שאני יושב עם הרבה מאוד מאלה שבתוך ההפגנה ואלה שמארגנים אותה. אנחנו יושבים כדי באמת להגיע לסיכומים ולדברים מסוימים.
אבל מי שיורד לאיילון ומדליק מדורות וכמעט שורף שוטרים – אותם אנחנו נעצור, איתם אנחנו נבוא חשבון. כי זה התפקיד שלנו. אנחנו לא יכולים לתת לאיילון לבעור ארבע שעות ולהגיד לא, זה בסדר, אנחנו מכילים כי ככה זה בדמוקרטיה. בדמוקרטיה יש כללים ואנחנו אוכפים. תאמינו לי שההכלה שלנו במחאות, אני לא מכיר מדינה אחרת באירופה או מדינה דמוקרטית אחרת שמכילה הפגנות כמו שאנחנו מכילים.
אנחנו מנסים לא לגעת בשערה משערות ראשו של מי שקשור לחטופים, מי שמהמשפחה של החטופים. אבל כשפעם אחר פעם מישהו מהמשפחה של החטופים תוקף שוטרים, מעליב שוטרים, צועק נאצים לשוטרים ולפעמים גם מנסה להדליק מדורה כשהשוטר לידו – אנחנו כן נעצור אותו.
דניאל לוי
¶
תראי, אני לא מתווכח, הנתונים. אני נמצא בשטח, אני יודע מה אני אומר. זה לגבי המחאות.
אני רוצה להגיד מילה אחרונה ובאמת אתן לאנשים שלי. מי שרוצה לתת נרטיב - - -
דניאל לוי
¶
לא, אנחנו נגיע לשם.
מי שרוצה לתת נרטיב שהמשטרה נכבשה, קרסה – בסוף לכל אות ולכל מילה יש משמעות. כשאני שומע מישהו שהיה פעם ראש שב"כ מתראיין על השב"כ – שיגיד את דעתו על השב"כ, על 7 באוקטובר. זו דעתו המקצועית, הוא מכיר את הארגון. אבל הוא דואג להגיע למשטרה בתוך הריאיון ולהגיד שלא יקרה, חלילה, לארגונים אחרים מה שקרה למשטרה.
רבותיי, אני רוצה להגיד לכם ולהרגיע אתכם, לא קרה כלום למשטרה. המשטרה עובדת לפי החוק, אוכפת את החוק, מציגה את החוק ויש לה מפכ"ל אחד, שקוראים לו דני לוי, ויש לה ניצבים שהם מפקדי המחוזות. יש מדיניות השר, אני יכול להציג אותה פה. מדיניות השר שלנו – דרך אגב, אני במערכת יחסים מצוינת איתו, גם על זה אני נשאל למה. השר הוא השר שמונה להיות שר הבל"מ ואנחנו כפופים אליו. המדיניות שלו. יש לי אותה פה, שבעת הסעיפים במדיניות של השר זה עבודת המשטרה לכל אורך הדרך, אין שם אפילו לא זליגה אחת החוצה.
דניאל לוי
¶
אני אומר לכם שאין מעורבות של השר במקום שלא צריכה להיות ולכן אני סוגר את העניין הזה. המשטרה לא קרסה, לא נכבשה - -
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
לא באנו לשמוע סקירה על 'חרבות ברזל'? בבקשה, אנחנו רוצים לשמוע. אני באתי ללמוד.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
יש לי בעיה. אם הוא יושב פה – אין לי בעיה. אל תעיר, אני שואל שאלות, אני לא שואל אותך.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
כי אתה לא מפקח עליי ואם אני שואל שאלה, אני לא שואל אותך מה לומר. יש לך בעיה עם זה?
היו"ר צביקה פוגל
¶
- - כי הציבור שומע אותנו גם בלי שיהיה פה המפכ"ל ובלי שיהיו פה הנציבים. אבל הם פה, נקשיב להם. אחרי זה יהיו לנו סיבות לטענות או לכבד או לכל דבר אחר.
ראש אגף המבצעים, ניצב דוד פילו, בבקשה.
דוד פילו
¶
בוקר טוב אדוני היושב-ראש, בוקר טוב לכולם. למשטרת ישראל היה חלק משמעותי ודרמטי בבלימת ההתקפה הרצחנית ב-7 באוקטובר, במחיר כבד מאוד בנפש. משטרת ישראל גם הייתה בין הגופים הבודדים שהיו מוכנים למסע ההרג הרב-זירתי שהיה ב-7 באוקטובר. הפקת הלקחים של משטרת ישראל התחילה כבר לאחר כחודש מהמלחמה וגובשו תרחישי ייחוס מהם נגזרו התכנון והתקציב. בסיוע המשרד לבל"מ, משטרת ישראל החלה בהתעצמות ומוכנות. אגע בכמה גורמים, אם תרצו אחרי זה לשאול שאלות גם אענה עליהן.
הוקמו כיתות כוננות, במאות. אנחנו מדברים על כמעט 14,000 אנשים; מרכיבי הביטחון ביישובים ובערים תוגברו; המשמר הלאומי, שכבר הוחלט לפני, התעצם, יש לי עוד הערות בהמשך ואגע בזה - -
דוד פילו
¶
אגע בזה בהמשך, ברשותך, זה פחות חשוב כרגע. אגע בזה בשורה התחתונה.
- - עבודות המטה לחיזוק המשל"טים; איום הרחפנים; חיזוק השיטור הימי והזרוע האווירית של משטרת ישראל. כאשר כל זה נעשה במקביל לפעילות השגרה של משטרת ישראל. לא הפסקנו לטפל בפשיעה, לא הפסקנו לטפל בעבירות האלימות ולא הפסקנו לטפל בכלום, את כל זה עשינו במקביל. את זה גם צריך לזכור, מתן השירות לאזרח, טיפול באירועי סד"צ ולחימה בפשיעה. עוד מעט אתן לחברי פה להרחיב.
אחד הדגשים המרכזיים שהמפכ"ל מוביל זה חיזוק התחנות, זה הבסיס שממנו אפשר להתקדם לכל שאר הדברים, החלק המשמעותי, כשלשם מכוונים גם השר וגם המפכ"ל. ההתעצמות החלה בשנת 2024 ואנחנו מקווים, בעזרת השם, שהיא תמשיך גם בשנת 2025. זה להמשיך ולקבל את התקצוב המתאים כדי שנוכל לעמוד בכל הדרישות שכרגע אמרתי.
היכולת לעמוד באתגרי השיטור, מתן המענה לציבור על פי משימות המשטרה, הפשיעה בציבור הערבי ישראלי מול המוכנות שלנו לאירועי הקיצון – מחייבת שימור כוח אדם וגיוס כוח אדם איכותי למשטרת ישראל. זה יכול להיעשות רק אם ישופר השכר, כפי שהובטח, וההתעצמות שהוצגה כבר על ידי השר וגם על ידי המפכ"ל בפעמים הקודמות. כי אם לא, נהיה בבעיה למימוש הדברים הללו.
לגבי העניין של כל הנתונים של הפשיעה, אעביר לחברי בועז.
היו"ר צביקה פוגל
¶
רגע, לפני שאתה עובר לפשיעה, דוד. ציינת שהלקח המרכזי זה תגבור התחנות, אתה יכול לתת לנו כמה מילים?
דוד פילו
¶
תן לי. קודם כול, לגבי הנתונים של זה – אתייחס לזה גם.
אנחנו במצב הרבה יותר טוב מאשר היינו לפני שנה בגיוס. אבל עדיין אנחנו לא שם, במקום שהמפכ"ל מחפש ורוצה. אני רוצה להסביר למה, אתן דוגמא פשוטה. יושבים בניידת שיטור עירוני בלוד שוטר ופקח עירוני. הפקח העירוני מרוויח לפחות 2,000 ₪ יותר מהשוטר. פה זה מתחיל ופה זה נגמר.
בסופו של דבר, אם אני זוכר את התקופה – אני הייתי הרבה יותר ובטח המפכ"ל שלנו – בתחנה היו יוצאות שש ניידות ושבע ניידות. היום אנחנו לא שם, משם מתחילה הבעיה. זה לא קשור למספרים, אדוני היושב-ראש, זה בסוף קשור – אם אנחנו רוצים, כמו שהמפכ"ל מכוון ואמר בדבריו קודם, משטרה חזקה בסוף יש לזה מחיר.
דוד פילו
¶
כן, אגיד. זה מה שאמרתי גם קודם, בציוד אנחנו במהפכה. אתן דוגמה בדברים פשוטים. זה לא חשוב, אבל לכל שוטר יש נשק ארוך, בטח במגזר היהודי. לכל אחד יש קפלס"ט, מיגון, הרבה יותר רכבים ממוגני ירי. אבל זה תהליך, לא בשנה פותרים את כל הבעיות של משטרת ישראל. אם לא נמשיך בזה בשנה הבאה זה ייעצר.
קח את המשמר הלאומי כדוגמה. מדברים על מספרים כאלה ואחרים, היום זה רק שליש ממה שניתן. למה? כי לא הוגשו כל התקנים וכל התקציב לעניין הזה. צריך להגיד את הדברים האלה. בסוף רוצים שזה יקרה, צריך לתת לזה גם את הדיבידנד הכספי.
דוד פילו
¶
קודם כול, בקורס השוטרים היום. חלק נרחב ממנו הוא בשטח ובשטח הם לומדים ומקבלים את כל הדברים האלה בצורה משמעותית, מעבר למה שמקבלים בקורס. אני יכול להגיד לך, מכל התפקידים הקודמים שעשיתי ובטח היום ממרומי התפקיד הזה, אין לקח במשטרת ישראל שלא ממומש בשטח. אני חושב שאנחנו גוף שיודע ללמוד, בצורה טובה מאוד אפילו, וזה ממומש בשטח. לא תמיד יש לנו את כל הכלים אבל זה ממומש. בקשר מול הצבא, בקשר מול גורמי הביטחון הנוספים, אנחנו במקום אחר, אנחנו רוצים לשפר את זה עוד יותר. כדי להגיע לשם אנחנו צריכים את מה שדיברתי עליו קודם.
דוד פילו
¶
בדיוק. אם אתה מתגייס ליס"מ זו רמה אחת, שוטר זו רמה אחרת. בכל מקרה, אני רק רוצה להרחיב פה. במשטרה היום, בתחום ההכשרות נעשה מהפך מ-7 באוקטובר. לפעמים אנחנו לוקחים גם שוטרים שלא עשו שירות צבאי ברמה של 03 ומכשירים אותם לרמה של לפחות 05, ברמה הגבוהה ביותר. לזה אנחנו נעזרים במג"ב ועושים את זה. יש לנו היום קריות אימונים שהקמנו בשנה האחרונה לטובת לוחמה בשטח בנוי ודברים נוספים שלא ארחיב פה את הדיבור עליהם, שהמטרה שלהן היא להפוך את השוטרים לטובים יותר. השוטרים היום טובים יותר, עם ציוד טוב יותר. אבל אם אנחנו רוצים לשנים 2025, 2026, יש לזה מחיר.
היו"ר צביקה פוגל
¶
אני רוצה לגמור איתם ואז אני אתן לך לשאול שאלות וניתן להם גם לענות. נשמע קודם את הסקירה, לפני שאנחנו שואלים.
בועז בלט
¶
כמה דברים לפני הסקירה, באמת הקשבתי לכולם בקשב רב. אני חייב להגיד לכם, יש פה ותק רב בשנים של המפכ"ל, של קצינים בכירים. אפילו אני באופן אישי 30 שנה בשירות. ראינו את גלגוליה של המשטרה מכל הכיוונים. מימין ומשמאל, שלטון שמתחלף, פסיקות, ועדות. אני חייב להגיד לכם שדברים שרואים מהצד שלכם אנחנו לא בהכרח רואים אותם. עם ישראל צריך להיות גאה במשטרת ישראל, עם ישראל לא מבין מה משטרת ישראל עושה לטובת המדינה.
לא קל לבוא ולעבוד במערכת אכיפת החוק במדינת ישראל. לא במערכת שלנו, בוודאי לא במערכות אחרות. האתגרים האישיים שחווה כל שוטר ביום-יום שלו הם לא אתגרים שחווים אנשים אחרים. לא ביחס לשכר. אני אומר לכם שאם אתם בוחנים כל שוטר ושוטר, ההתחייבות שלו, באיזו שעה הוא קם בבוקר, מתי הוא חוזר הביתה, איזה אתגרים הוא עובר במהלך היום, איזה מאמצים – היכולת שלו לשמור בסוף על האיזון בין הבית לאתגרים, למשפחה, היא משהו שהוא כמעט בלתי אפשרי. בכל זאת, הוא מצליח לבוא ולעמוד בכל המשימות שמטילים עליו. אמחיש לכם חלק מהמשימות.
לאורך השנים יש שחיקה במעמד של משטרת ישראל, אנחנו צריכים לשאול את עצמנו למה השחיקה. אנחנו לא מדברים על השנה-השנתיים האחרונות, אנחנו מדברים לאורך השנים על השחיקה הזאת. בסופו של דבר, השחיקה הזאת מקשה עלינו לגייס עוד ועוד אנשים טובים לתוך המערכת. זה לא פוגש בסופו של דבר, לא את השכר, לא בהכרח את האיכות שאנחנו רוצים לגייס. בכל זאת, הם מצליחים לבוא ולעמוד במשימה, ולהתמודד בסופו של דבר עם כל האתגרים שיש לנו ביום-יום.
השחיקה היא לא רק במעמדנו. כשאנחנו בוחנים עכשיו את הפסיקות, את ההחלטות השיפוטיות, את ההחלטות של ועדות, את ההגבלות שמטילים עלינו – אנחנו מבינים שבסופו של דבר אנחנו רוצים יותר כדי לבוא ולפעול. בסך הכול, אנחנו מבקשים את הסיוע להתמודד עם המשימות והאתגרים הרבים שיש למשטרה.
דיברו פה קודם על האחריות של המשטרה וכל הזמן מדברים על המשטרה והאחריות שלה בהתמודדות עם הפשיעה. אני חייב להגיד, אמנם אנחנו הפיבוט שמוביל אבל כולם פה שותפים באירוע הזה, הרבה מאוד משרדי ממשלה. את האירוע הזה אי-אפשר לנצח לבד. אם רק נחפש את משטרת ישראל ונגיד איפה המשטרה ומה המשטרה עשתה ומה עם הנתונים – האירוע הרבה יותר עמוק, הרבה יותר רחב וכולם שותפים בדבר הזה.
בחודש האחרון הוצגה למפכ"ל תוכנית להתמודדות עם הפשיעה. התוכנית היא אחרת, היא לא איך שהתרגלנו לעבוד. התוכנית משלבת בכלל את כל משרדי הממשלה באכיפה משולבת. אבל בוודאי שהמטרה שלנו היא לגדוע את העורקים הכלכליים שכל מי שהחליט לאתגר את מדינת ישראל ולבחור במקצוע העבריין, זה מה שנצטרך לעשות. לטובת הדבר הזה, מן הסתם, נצטרך פה הסכמה רחבה – לא רק סביב השולחן הזה אלא בכלל בכנסת – כדי לתקן את תקנות, כדי לייצר חוקים חדשים שבאמת יקלו עלינו במשימה הזאת.
שמעתי את חבר הכנסת קריב ואני שומע גם את התקשורת ואני שומע כל הזמן שמצהירים כל מיני הצהרות שלא פוגשות את המציאות. אין פגיעה בעצמאות של המשטרה, אני אומר לכם. להפך, המשטרה יותר עצמאית, היא עושה יותר ממה שהעיזה לעשות בעבר. אנחנו באמת עומדים כמו מחסום בפני כל גורם. באופן טבעי תיקחו את זה לנישה הפוליטית, אבל אני מדבר בכלל, בפני כל גורם. בסוף אנחנו רוצים לשמור על עצמאותנו, לקבל את ההחלטות, כשמה שמוביל אותנו באמת זה הרף המקצועי. יש לנו עמוד שדרה חזק, אנחנו יציבים ואנחנו לא מתבלבלים.
במעבר חד ל'חרבות ברזל'. האתגר המשמעותי של האח"מ, אגף החקירות והמודיעין, היה קודם כול, לקבוע את התר"ח (תחנת ריכוז חללים) בשׁוּרָה. זאת אומרת, הרבה מדברים עכשיו על ההתמודדות של המשטרה בקו הלחימה, אבל יש גם הרבה מאוד דברים אחרים שנמשכים מאז האירוע המצער ב-7 באוקטובר. כמובן, גם קביעת התר"ח במחנה הצבאי שׁוּרָה, כשיואב הוביל שם את האירוע ביחד עם חטיבת הזיהוי. כשזה אתגר בפני עצמו. בסוף אתם מבינים את ההיקפים של החללים שהגיעו לשם. פתיחת מרכז משפחות באיירפורט סיטי, שגם עבדו בטווח הזמן הקצר להכיל את כל המשפחות.
כמובן, משהו שמתמשך עד היום, זו חקירה שממשיכה היום, עדיין, בלהב 433 - - -
משה סעדה (הליכוד)
¶
לא, אני לא שואל מבחינת החלטת הפרקליטות, אני שואל מבחינת הראיות. מבחינת הראיות, כי שנה עברה.
בועז בלט
¶
אתם צריכים להבין, 30% מיחידת להב 433 מושקעת בדבר הזה שנקרא חקירת 'חרבות ברזל'. אנחנו מדברים פה בסוף על אלפי עדויות, אנחנו מדברים בסוף על אלפי מחבלים שנמצאים - - -
היו"ר צביקה פוגל
¶
רגע. סליחה בועז, אני מציע שתקשיבו כי הנתונים שהוא אומר עכשיו רק יכולים להסביר לנו מה באמת עושים כרגע. 30% מסד"כ להב 433 עסוק כיום בחקירת אירועי 7 באוקטובר. נבין את המשמעויות של מה שקורה היום.
בועז בלט
¶
המשמעות היא ש-30% שאמורים להיות מופנים להתמודדות עם הפשיעה, נמצאים עדיין בתוך החקירה של 'חרבות ברזל' ואין כרגע צפי לסיום הדבר הזה. יש עוד אלפי מחבלים שזורמים, בכל יום, מרצועת עזה. אלפי מחבלים שעומדים בתור להגיע לחקירה כדי למצות איתם את הדין.
בועז בלט
¶
אין לי בעיה, אתן. רק בשביל שתבינו, אנחנו מדברים על 12,000 הארכות מעצר שאנחנו מבצעים במהלך השנה האחרונה, תבינו את המספר. אנחנו מדברים על אלפי עדים וקורבנות שגובים מהם עדויות. אנחנו מדברים על אלפי מחבלים, שמאות מהם בתוך הליך של מעצר עם חקירה פעילה. ועוד הרבה מאוד אחרים שזורמים, שעדיין אפילו לא הגענו אליהם. אתם צריכים להבין, כשאנחנו מושקעים בדבר הלאומי הזה יש לזה בסוף מחיר.
אבל אני הולך עכשיו לשיחת הפתיחה, ללמה אתם צריכים להיות גאים בסוף במשטרת ישראל. כי למרות כל האתגרים האלה שאנחנו באים ומדברים עליהם, אנחנו בוחנים את הנתונים ואתן לכם כמה נתונים רק כדי שתבינו למה המשטרה היא בכיוון, למה היא בפוקוס, למה היא עושה גם וגם ולמה כולכם פה צריכים להיות גאים בסוף בלובשי המדים.
כשאנחנו מדברים על עבירות אמל"ח יש עלייה – בעיקרון, אמל"ח זו עבירת חשיפה –של 16% בתיקי אמל"ח שנפתחו. אני מדבר איתכם בזמן שאנחנו במלחמה. בזמן שאנחנו שומרים על ביטחון הציבור אנחנו עדיין מוצאים את הזמן ואת היכולת למתוח אותנו עד הקצה.
מאיה גולדשלג
¶
מה שראש אח"מ ציין זה תיקי אמל"ח. אלה תיקים שבהם יש חשדות לסחר ולהחזקה בלתי חוקית באמל"ח. אם אנחנו מפלחים תפיסות של אמל"ח, אז יש עליות של מאות אחוזים בתפיסות של לבנות חבלה ורימוני רסס שהמקור שלהם, לרוב, הוא מהצבא. ויש עליות גם בתפיסות של כלי נשק שחלקם המועט מגיע מהצבא ורובו מגיע מהברחות.
בועז בלט
¶
כשמדברים על עבירות שוד יש ירידה של 3% במספר התיקים, לעומת עלייה של 15% בכתבי האישום. כשמדברים על עבירות השבל"ר, מדברים על ירידה של 10%-9% בכמות אירועי גניבות הרכבים, אבל עלייה של 22% בכמות כתבי האישום.
מאיה גולדשלג
¶
אם מונים, לא את עבירות השבל"ר אלא גניבות, סופרים את כלי הרכב הגנובים עצמם – הירידה היא של 14%, גדולה יותר.
מאיה גולדשלג
¶
אנחנו תמיד משווים תפוחים לתפוחים. אם מדדנו שבל"ר אז גם השנה נבדוק שבל"ר בתקופות מקבילות. בשבל"ר יש ירידה של 9%. אם סופרים כלי רכב גנובים הירידה היא אפילו גבוהה יותר, 14%.
בועז בלט
¶
כשאנחנו מדברים על עבירת התפרצות לדירה יש לנו ירידה של 29%, כשבחמש השנים האחרונות זה המספר הנמוך ביותר.
אם אנחנו הולכים עכשיו רק על החודשיים האחרונים: מהרגע שהמפכ"ל נכנס לתפקיד הוכרז על מבצע לבלימת פשיעה. רק כדי לסבר את האוזן פה לכולם לכמה מאמצים אנחנו משקיעים במקביל לכל האתגרים שבסוף משטרת ישראל חווה, אנחנו מדברים פה על מעל 10,000 מעוכבים ומעצרים; על 5,000 חיפושים שבוצעו; על 486 אקדחים – אני אומר לכם, רק בחודשיים – שנתפסו; 125 רובים, 172 רימונים, 59 קרלו, 139 איירסופט, 105 מטעני חבלה, זיקוקים; תפיסות כלי רכב; תפיסות כלכליות. כל זה רק בחודשיים האחרונים. במקביל לכל הדברים שאנחנו מאותגרים בהם, שלא בהכרח האחרים מאותגרים בהם.
דניאל לוי
¶
רגע. בועז, אני רוצה להגיד מילה אחת כדי שתבינו את התמונה. בכל לילה, בכל לילה כוחות משטרתיים, כולל כוחות מיוחדים, ימ"מ ויחידות מיוחדות, פושטים על בתים במשפחות פשע במגזר הערבי. בכל לילה הורסים חומות שנבנו באופן בלתי חוקי, נכנסים לבתים של העבריינים הכי בכירים ואיתם אנחנו באים חשבון. אנחנו לא הולכים מסביב, אנחנו הולכים לראש של אותם ראשי ארגוני הפשיעה. בכל לילה. בכל לילה כוחות משטרה שם.
זה הרבה מאוד מאמץ. הקמנו מפקדות מיוחדות, מינינו מפקדים מיוחדים לעניין הזה. אני רוצה לתאר. בכל לילה משטרת ישראל פועלת במגזר הערבי על עבריינים בכירים במגזר. לחלט להם את הרכבים, לתפוס להם את הרכוש, לתפוס את הכסף. אנחנו תופסים מיליוני שקלים ודולרים במזומן, אצלם בתוך הבתים, ואנחנו לוקחים את הכול. חמ"לים שהם פותחים, עם הרבה מאוד מצלמות – מי שהיה בצבא מכיר את זה – אנחנו לוקחים, מחלטים ותופסים והורסים.
משה סעדה (הליכוד)
¶
אני מדבר על תיקי רצח, כשאלה עבירות של חיי אדם. אלה נתונים שהם בלתי נתפסים. על זה אני מדבר וזה מה שחשוב, בסוף יש לנו פה חיי אדם, שיזלגו למגזר היהודי.
בועז בלט
¶
המפכ"ל דיבר על תפיסות כלכליות. רק השנה, כרגע, אנחנו עומדים על מיליארד ו-200 מיליון ₪ בתפיסות כלכליות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
כמה הוחזר מתוך זה? כי אני יודע, מישיבת וועדה שהייתי בה, שאתם לוקחים ואחרי זה מחזירים.
בועז בלט
¶
בשלב הראשון תופסים. עד שאנחנו מגיעים ליום בו מגישים את כתב האישום ועד שבית המשפט מכריע בסוף, עוברים הרבה מאוד שנים. בית המשפט יכול להכריע להחזיר, הוא יכול להכריע להשאיר. אבל בשלב הראשון, כשאנחנו מודדים את הנתונים, אני יכול לדבר איתך במונחים של תפיסות, לא במונחים של התוצאה הסופית.
בועז בלט
¶
בשנה האחרונה, זה רק בשנה האחרונה. כשאנחנו מדברים על המגזר – מתוך מיליארד ו-200 מיליון ₪, 441 מיליון ₪ זה רק מהמגזר, זה 37%.
דניאל לוי
¶
אני רוצה להגיד עוד מילה בעניין הזה וחשוב לי שתשמעו את זה כי בסוף בתקציב, אתם מצביעים ואתם עושים. אמרתי את זה לראש הממשלה בדיון התקציב ואני אומר את זה גם פה, כל שקל שמושקע בשוטר מתוך הכלכלה – אני קורא לזה כלכלה בתוך כלכלה – היום במגזר הערבי מי שרוצה הלוואה לא הולך לבנק הפועלים, לא הולך לבנק דיסקונט, הוא הולך למשפחת פשע.
בדרך כלל אני גם נוהג להזכיר את השמות של משפחות הפשע האלו, שתדענה שאני מכיר אותן באופן אישי, אבל פה אני לא אעשה את זה מטעמי ממלכתיות. הוא הולך למשפחת פשע ולוקח הלוואה. אם הוא לא מחזיר אז הוא חוטף כדור על הרכב, ואם הוא לא מחזיר אז הבן הדוד הרחוק, שהוא בטעות גם מורה או מחנך, יכול להירצח על העניין הזה.
לכן אמרתי לראש הממשלה, כל שקל שיושקע בעוד שוטר במגזר הערבי, בפשיעה, באותו להב שאני רוצה להקים, יחזיר שני דברים. דבר אחד, ביטחון לציבור הנורמטיבי שחייו בתוך המגזר הערבי. הדבר השני זה פחות מקרי רצח. ודבר לא פחות חשוב זה שכלכלת מדינת ישראל תרוויח הרבה מאוד שקלים על אותו שקל שמושקע בשוטר, חשוב שתבינו, כי יש שם כלכלה בתוך כלכלה. עכשיו פתאום יכולה לצאת איזושהי כותרת ממה שאני אומר.
מי שלוקח היום הלוואה במגזר הערבי לא בא לבנקים, הוא הולך לאותן משפחות. לכן צריך להילחם בהן בפן הכלכלי. מיליארד ומשהו ₪. אני אומר שאם נקים את היחידות האלה נביא הרבה מיליארדים למדינת ישראל, שעוברים בארנקים דיגיטליים, בקריפטו. בכל מיני פטנטים שהעבריינים כבר הבינו איך אפשר להעביר החוצה מתוך המדינה.
בועז בלט
¶
בהמשך לנישה הכלכלית. מאמץ מאוד מאוד משמעותי זו אכיפה משולבת. אכיפה משולבת זה הרבה מאוד משרדי ממשלה ששותפים לתוך הדבר הזה, זה משהו שנצטרך לחזק. אנחנו עושים את זה טוב, נרצה לעשות את זה טוב יותר. כי בסופו של דבר מדינת ישראל יכולה לנצח את הדבר הזה שנקרא פשיעה רק אם היא הולכת ביחד ורק אם כל אחד, בכל משרד, מממש את חובתו. זה לגבי הדבר הזה.
בהיבט של כל מיני תיקונים.
ליאור אבודרהם
¶
אתייחס, ברשותך, לנתונים. אירועי רצח כללי – בשנת 2024 היו לנו 230 אירועים, הנתונים פה מולי, יש 60 כתבי אישום. בסך הכול 26% פענוח. כשלוקחים את זה למגזר הערבי, 181 אירועים עם 34 כתבי אישום זה יוצא 19%. זה לא 8%, כמו שציינתם קודם.
בועז בלט
¶
אנחנו לאט-לאט נודדים לאכיפה המינהלית. לא במקום האכיפה הפלילית אלא בנוסף, להגיע לנישות, כשבאמת אפשר לתקוף את אותם מחוללי הפשיעה, בעזרתכם. הולכים להיות שינויים גם בתחום הרגולציה, כמובן בעזרתכם, בתחום עולם המכרזים. אנחנו מבינים שבסוף הקורבן האמיתי באמת – יש אזרחים שהם קורבנות של תופעות פשיעה, אבל – הוא מדינת ישראל.
הכספת הגדולה נמצאת פה בחדר, במדינת ישראל. ארגוני פשיעה למדו לזהות את הציר, איך אפשר לקחת כסף ממדינת ישראל דרך עולמות המכרזים. פה אנחנו באמת צריכים לצופף שורות ולהיות הרבה יותר אפקטיביים, בכלל, כל פקידי הציבור שעובדים במערכה. בטח לא רק משטרת ישראל בעניין הזה.
בועז בלט
¶
על הדבר הזה גם מנסים לתקן פה את חוק רישום הקבלנים, שבסוף ימנע מקבלנים שמזוהים עם ארגוני פשיעה, שמזוהים עם פשיעה בכלל. אנחנו לא צריכים לספק להם פרנסה. צריך להגיד, עם כל הכבוד, אתה פוגע בביטחון הלאומי של מדינת ישראל, אתה לא תעבוד איתנו. צריך להיות מספיק אמיצים כדי להגיד את זה. וכמובן, עוד כהנה וכהנה תיקוני חקיקה שאני מניח שיהוו שובר שוויון.
אם אני מסכם את כל הדברים, אז אתם מבינים למה אמרתי בפתיח שאזרחי מדינת ישראל צריכים להיות גאים במשטרת ישראל ולא לשחוק את המאמץ שלה. עד כאן.
היו"ר צביקה פוגל
¶
לפני שאנחנו ממשיכים תנו לי להגיד לכם שני משפטים. דוד חדש בתפקידו ובועז חדש בתפקידו. אמרתי בהצלחה למפכ"ל, אני חושב שצריך להגיד גם לכם בהצלחה.
היו"ר צביקה פוגל
¶
מוטלת עליכם משימה לא פשוטה. עם בועז יצא לי לבלות שעות רבות, ימים רבים, בתפקידו הקודם בלהב 433.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אפשר רק לשאול שאלה? ביחס לנושא הזה של תפיסת אמל"ח. באמת ציינת מספרים, שמעתי במאות. אבל מה היקף התופעה? מתוך כמה? תודה.
יואב תלם
¶
תודה. בוקר טוב יושב-ראש הוועדה, חברי וחברות הכנסת, תודה על ההזדמנות. אני רוצה לומר משפט אחד או שניים על נושא הפשיעה בכלל ובמגזר הערבי בפרט. אבל לפני זה, לא אֶמָּצֵא ולא אֶמְצָא עצמי פטור בלי לחזור ל-7 באוקטובר, גם לאור הפתיח של יושב-ראש הוועדה ודברי המפכ"ל. ברשותכם, ב-7 לאוקטובר משטרת ישראל, שיודעת להתמודד היטב עם מטרות פח"ע, עם אירועי הסדר הציבורי והפשיעה, למעשה, מתמודדת עם שלוש משימות נוספות שנגזרות עלינו השוטרים והשוטרות. דובר עליהן פה ואני רוצה רגע, להמחיש מעבר למשפט או לכותרת.
כשמדברים על גבורת השוטרים צריך להבין שהמשימה הראשונה היא עשרות, מאות שוטרים, שמתעוררים בבוקר, ב-7 באוקטובר, לקולות סירנה, לקולות ירי, וקופצים מהבתים. חלקם בכלל בבגדים אזרחיים, בפיג'מות, בלי תחמושת – נשק, מחסנית אחת, אולי שתיים – ונכנסים לתוך הקרב כמגיבים ראשונים. עם מיליציות, עם מחבלים, עם נוח'בות, עם תושבי עזה שמסייעים להם. מסכנים את חייהם ולמעשה, בולמים את הפלישה.
עשרות שוטרים משלמים בחייהם, שוטרים, שוטרות, גיבורים של ממש. זה לא דבר שנמצא בהכרח – בוודאי שלא במשימה – באחריות אבל לשמחתי, ואני אומר זה כקצין משטרה גאה, נמצא בדי-אנ-איי של השוטרים והשוטרות. זו לא עוד אמירה של גבורה, אלה משפחות שנהרסות, זה פצועים, פצועי טראומה. זה שוטרים שצריכים לשמור, לשרת ולהגן.
המשימה השנייה, משימה שדיבר עליה ראש אח"מ והיה לי הכבוד ליטול בה חלק באופן אישי, זו משימת זיהוי החללים. אנחנו מדברים על למעלה מ-1,000 שוטרים, חוקרים, חוקרי זירה, שמטפלים – והיום אני מוסר פה נתון שלדעתי, עד היום לא דובר עליו – בקרוב ל-5,000 שקים ושקיות של רקמות ואיברים, לא אכנס לתיאורים פלסטיים, שנמצאים שבועות על גבי שבועות. יחד עם צה"ל והמשרד לשירותי דת ומשרד הפנים ומשרד הבריאות.
לא בזירות פשע, לא באירועי סדר ציבורי, בליינים. בודקים ומגיעים לסטנדרטים שאין להם אח ורע במדדים בין-לאומיים. באיכות הזיהוי, במהירות הזיהוי ובדיוק. לא מזמן חזרתי מכנס בארצות הברית, כדי להציג את הנתונים האלו. לצערי, כי אין שום חווית ניצחון ב-7 באוקטובר, צברנו ניסיון שאין שני לו.
דובר פה על סוגיית הפקת הלקחים. באופן אישי, הובלתי הפקת לקחים. אנחנו היום יודעים להתמודד טוב יותר והלוואי שלא נצטרך להתמודד עם האר"ן הבא, עם האירוע רב נפגעים הבא. מבחינת הפתרונות היצירתיים, הדיוק, היכולות הפורנזיות, רכש האמצעים שהמשטרה והמשרד לבל"מ הובילו תוך כדי תנועה – חלקכם הייתם שם בביקורים וראיתם – ההדרכות, ההכשרות, תיקון התו"ל והפקודות. למען הסדר הטוב, הדברים האלה הועברו גם למבקר המדינה שמקיים בדיקה בנושא. אבל דובר פה על לקחים, אז חד-משמעית, יש לקחים והשיעור נלמד. אני מקווה שלא נצטרך לעמוד במבחן ההוכחה והתוצאה.
המשימה השלישית, דיבר עליה ראש אח"מ, החקירה של הנוח'בות ושל מי שסייע להם. אני אומר את זה כאיש מקצוע בתחום החקירות, זאת לא עוד חקירה. זה לא רק המסות של הארכות המעצר, של הנחקרים, של מאות אלפי שעות וידאו ואודיו, לצפות ולנתח. זאת חקירה עם שליחות אחרת, עם עשיית צדק ברמה אחרת. החקירה הזאת מייצרת מסמך היסטורי לדורי דורות. זו לא עוד חקירה פלילית או ביטחונית של חקר האמת, זו חקירה שאמורה להוכיח את הנרטיב הצודק שלנו, של עם ישראל, באירוע הזה.
היה לי חשוב לציין את הדברים כי אלה הם אותם שוטרים שגם כעת נדרשים, כמו תמיד, לתת תשובות בעולם הפשיעה.
בתחום הפשיעה הנתונים הוצגו. כשמדברים פה על פשיעה ברחוב הערבי אני חושב שאין חולק פה סביב השולחן שהפשיעה משתוללת במגזר הערבי. באותה נשימה אין חולק שזה נמצא בראש סדר העדיפות של משטרת ישראל. גם במדיניות השר, גם בדירקטיבה של המפכ"ל. אנחנו רואים את מבצע הבלימה כשיום-יום, שעה-שעה, לילות כימים, כל שוטרי משטרת ישראל מושקעים במבצע הזה, עם תוצאות עסקיות מצוינות.
המפכ"ל קובע, מתוך חמשת כיווני הפעולה שלו, כיוון פעולה מרכזי, חיזוק המשילות במגזר הערבי. חיזוק תחושת הביטחון, חיזוק הביטחון האישי ברוחב הערבי והפסקת תחושת ההפקרות. דרך אגב, אני גם נמצא באחד הצוותים האסטרטגיים שאמור לייצר תוכנית. כשאנחנו מסתכלים על הפשיעה הזו אפשר להרעיף פה נתונים וחברי הכנסת התייחסו לנתונים, אני רוצה לדבר על מה עושים.
יש פה למעשה שלושה וקטורים שבהם אנחנו צריכים להשקיע. אקצר, כי אפשר לדבר על זה ארוכות ואני יודע שהזמן קצר ובוודאי ישנן שאלות. הווקטור הראשון זה תוספת המשאבים. לא מתוך בכי ונהי, והמפכ"ל מאוד מדייק אותנו פה, אלא מתוך הבנה שיש פה מצב חירום ואם מדינת ישראל רוצה להתמודד עם זה היא צריכה להעמיד את המשאבים. אנחנו בשמיכה קצרה, הפשיעה היא כזו שמחייבת מענה אחר. המשרד לבל"מ יחד עם מפכ"ל המשטרה ואגף התכנון, בנינו תוכנית תקציבית שהצגנו. ככל שמיושב-ראש הוועדה ומהוועדה פה תצא קריאה לחזק ונקבל את ברכת הדרך לתוספת המשאבים, אנחנו נהיה במקום אחר.
אבל לא בכך הסתפקנו. הווקטור השני – גם פה נאמר, כלים וסמכויות.
יואב תלם
¶
אבל כמי שהיה שותף לתכנון הזה אני אומר, אנחנו צריכים להסביר פה לא כתירוץ אלא כצורך אמיתי לחזק את המשטרה. גברתי חברת הכנסת, בראייה עסקית של משרד האוצר, להשקיע פה – אמר את זה המפכ"ל – זה להרוויח הרבה יותר.
יואב תלם
¶
כי אם אנחנו מדברים היום על הערכות, של גורמי האוצר, של עשרות מיליארדים בהון השחור, של כלכלה שחורה ואפורה שמאיימת על הכלכלה הלגיטימית ועל החוסן הכלכלי שהוא חלק מהחוסן הלאומי של מדינת ישראל –אני אומר את הדברים בזהירות כי אני קצין משטרה ולפעמים אני מבולבל, אבל לא רק בנושא התקציבי, כלים וסמכויות.
דיבר פה חבר הכנסת סעדה, וקודם היה גם חבר הכנסת גלעד קריב ששעות ביליתי בוועדה שלו כדי להגן על הכלים שהמשטרה דורשת, אני מברך על הקריאה שיוצאת מפה לחזק את המשטרה בכלים. כלים טכנולוגיים.
יואב תלם
¶
האמן לי שאני הראשון שיברך על החזרת הכלים, בכל רובד אפשרי. רובד מקצועי, רובד אישי, רובד ארגוני.
יואב תלם
¶
אומר שוב. חבר כנסת סעדה דיבר על הגבלות מנהליות וחילוט כלכלי-אזרחי, ארגוני פשיעה. זה מתכתב בדיוק עם מה שאומר ראש אח"מ. תנו לנו את הסמכויות האלו כדי לוודא שלא מחזירים, בגלל כשלים ראייתיים או מגבלות ראייתיות, את הכסף לגורמי הפשיעה. כדי לנתב את הכסף הזה לטפל בקורבנות, לטפל במאוימים, בעדים, במתלוננים.
יואב תלם
¶
הווקטור השלישי – מעבר לווקטור של המשאבים, מעבר לווקטור של כלים וסמכויות – זה מה קורה אם אנחנו לא מקבלים את המשאבים ולא מקבלים את הכלים והסמכויות. לנו כקציני משטרה אין תירוץ להגיד לא מצליחים. המפכ"ל מאוד מאוד ברור, לא רק בכיווני הפעולה, גם בהבנה שאנחנו צריכים לחשוב על תפיסת הפעלה אחרת במגבלת המשאבים הקיימת. היא מדברת, דבר אחד על מיקוד ודבר שני על מכפילי כוח.
ראש אח"מ מוביל תפיסה נכונה מאוד – וגם פה אני מברך אותך על כניסתך לתפקיד החשוב מאוד הזה – תפיסה שמדברת מכפילי כוח, על אכיפה מינהלית, על שילוב של גורמי רגולציה, על עבירות של קנס, על חילוטים, על תקיפה כלכלית. אנחנו יודעים לעשות את זה, צריך לעשות את זה. כמובן, להתמקד בסכסוכים המדממים.
ברשותך, יושב-הראש, מילה אחרונה על האמל"ח, גם פה אני רוצה להתייחס. אנחנו מדברים פה על אמל"ח ועל נתונים, כמה תפסנו, כמה פרשיות פיצחנו. אבל ברמה הלאומית יש פה פספוס, הרי במה אנחנו מטפלים? במקום להתעסק בביצה אנחנו מתעסקים בזבובים וביתושים כשרגלינו מתבוססות. רגלינו מתבוססות בבוץ.
הרי אם אנחנו יודעים ברמה הלאומית שיש גבול מזרחי פרוץ שממנו יש הברחות, שהתפר פרוץ – אני עכשיו מדבר כקצין משטרה וגם כאזרח, ברשותך – אם אנחנו יודעים שיש זליגה של אמל"ח צה"לי מבסיסי צה"ל, משטחי כינוס, משטחי אש, אנחנו כמשטרה מטפלים ומתמודדים עם זה ברגל השנייה, כשזה מגיע לארגוני פשיעה, לסכסוכים המדממים, לתרבות של התחמשות ברחוב הערבי. אבל ננסה לייבש את הביצה. יש פה גופים שצריכים להיכנס מתחת לאלונקה ורגולטור לאומי שצריך להוביל את זה, עם כל קהילת הביטחון וקהילת המודיעין. לייבש את הביצה.
אני מזכיר לכולכם שאחד מהתרחישים שקשורים ל'חרבות ברזל' זה תרחיש 'שומר חומות 2'. אם היום הנשק הזה משמש ארגוני פשיעה, מחר, חלילה – זה לקחים של מבקר המדינה ב'שומר חומות 1' –אם הנשק הזה שכרגע משמש להתבססות והתבצרות של ארגוני פשיעה ולחוסן כלכלי, הנשק הזה כתוצאה או מהתפרצות ספונטנית או מתכנון מוקפד ביום פקודה, אינני יודע, מוכוון לעבר מרכזי היישובים, הערים, האוכלוסייה הנורמטיבית בכלל וברחוב היהודי בפרט – אנחנו באירוע אחר לגמרי.
לכן אני אומר, מפה גם תצא קריאה של הוועדה, בהובלתו של יושב-הראש, לתת מענה לאומי לבעיה שאנחנו כמשטרה מתמודדים איתה בשכבה השנייה או השלישית. אני חושב שיש בזה ערך רב. תודה רבה. אני מניח שניתן היה להרחיב עוד רבות בעניין.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה יואב. כמי שצפה בך מהצד במהלך החודשים הראשונים אחרי המלחמה אני רוצה להגיד לך, בשם כולנו, תודה.
גולן שרוני
¶
בוקר טוב לכולם. קודם כול, אני שמח להיות פה. בתחילת הלחימה יחידות מג"ב, על כל מרכיביו, נלחמו בחירוף נפש לצד משטרת ישראל, כמעט ברוב הזירות, ומנעו את ההתפשטות של התקיפה הזאת. לאחר מכן ביצענו הפקת לקחים ביחד עם משטרת ישראל וזו הייתה תוכנית העבודה של השנה.
אגיד מה קרה אצלנו. קודם כול, מבחינת ההתעצמות של מערך היישובים וכיתות הכוננות. זה גם משטרת ישראל, וגם המשרד לבל"מ שנתן פה דחיפה משמעותית להקים מערך כזה שכמעט לא היה קיים והגיע לממדים האלה, של כמויות משמעותיות מאוד בכלל היישובים וגם בערים.
מבחינת מערך המילואים – חיזקנו גם את מערך המילואים, אבל מערך המילואים צריך להתחזק בעוד פלוגות, גם בשנה הבאה, כדי שהוא יהיה חזק יותר.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
יש לכם מספיק ציוד למערך המילואים שלכם? כי באחת הוועדות נאמר שאין לכם מספיק ציוד למערך.
גולן שרוני
¶
יש לנו ציוד. כל הפלוגות שקיבלנו – כולן מסודרות, מאורגנות. עד סוף השנה אנחנו מסיימים את 30 הפלוגות של משטרת ישראל. בסך הכול יש לנו 40 פלוגות, 30 פלוגות בתוך משטרת ישראל ועוד עשר פלוגות באיו"ש. המטרה היא להגיע ל-56 פלוגות, זו התוכנית.
גלעד קריב (העבודה)
¶
איך תהליך התעצמות מג"ב מסתדר עם הדיווחים על הוצאת יחידות מג"ב לטובת המשמר הלאומי או ההחלטה אם להקים את המשמר הלאומי במסגרת מג"ב?
גולן שרוני
¶
אעבור למשמר הלאומי. כבר לפני שבעה חודשים התחלנו לארגן שתי חטיבות, אחת בדרום ואחת בצפון. בסך הכול, מילאנו את כל התקנים, מה שחסר לנו כרגע זה לקבל את התקצוב לתקנים נוספים. זה מה שעומד על הפרק, ועוד קרוב ל-900 תקנים של חובה שאנחנו אמורים לקבל מצה"ל כדי לחזק את המערך הזה. מבחינתנו, יש אפילו מוכנים לגיוס ואנחנו רק מחכים לתקנים.
גולן שרוני
¶
מבחינת ההתעצמות של החיל בכלל, בציוד לחימה מכל התצורות, כולל המערך הרפואי, הכול התבצע בצורה מלאה. אבל אני אומר, כדי לשמר את הדבר הזה צריך עוד לתחזק אותו ולהעצים אותו יותר כי זה לא משהו של פעם אחת, זה משהו שוטף ושגרתי.
לגבי כל התיקוף של תורות הלחימה – אם דיברתם על בניין הכוח, אז אנחנו תיקפנו את תורת הלחימה, בדגש על האיום הזה. אבל לא רק על זה, גם על הנושא של ההפס"דים, ביצענו אימון לכל המחוזות. כמובן, את כל התיקוף הזה העברנו לכל תיקי היסוד שלנו, כולל ההכשרות. זה מה שאנחנו פועלים. כדי לשמר את המערך הזה צריך לחזק אותו ולהעצים אותו גם בשנה הבאה ולהמשך, כי בסוף האיומים – אנחנו צריכים לעמוד בהם. זהו מבחינתי.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה רבה לגולן. אני רוצה שאוראל ידבר ואחרי זה כל אחד מחברי הכנסת, אתן לכם לשאול שאלות. אני מבקש, רק תכינו שתיים-שלוש שאלות כדי שאפשר יהיה לענות עליהן. הצטרפו אלינו שני חברי כנסת שלא היו פה בהתחלה, גם חבר הכנסת מנסור עבאס וגם יואב סגלוביץ', אתן לכם גם להיות שותפים למהלך הזה.
אוראל, בבקשה.
אוראל אברהמי
¶
תודה רבה יושב-הראש. אני ראש מחלקת משאבים באגף התכנון במשטרת ישראל. במסגרת מלחמת 'חרבות ברזל' משטרת ישראל קיבלה, בהובלה של המשרד לביטחון לאומי, סל משאבים משמעותי בסדר גודל של מעל ל-3.5 מיליארד ₪, שנועדו לתת מענה לשלושה פרקים עיקריים. הפרק הראשון היה ההפעלה השוטפת של מערכי המשטרה שהיו בעצימות, ועדיין בעצימות, מוגברת ביחס לשגרה.
הפרק השני היה נושא של השלמת פערי הצטיידות ואמצעים חדשים שאנחנו נדרשים להם, גם בעולם האג"מ. אתן קצת פירוט על ההיקפים בתחום האג"מ: אנחנו מדברים גם על פערים שצברנו לאורך שנים רבות, של נשקים ארוכים, של אפודים, של אמצעי מיגון; וגם על שינוי במפתחות ההקצאה לאור הלקחים של המלחמה ושל הדברים שהמשטרה נאלצת להתמודד איתם.
נרכשו עשרות אלפים אפודים, רובי סער, מקלעים ואמצעים שהיו חסרים לנו כל כך. בעולם האח"מ, כמו שהתחיל להגיד יואב, גם בעולם הטכנולוגיות של אח"מ וגם בעולם זיהוי אח"מ והיערכות לאירועים שאנחנו מקווים מאוד שלא יקרו, הקמה של תחנות לריכוז חללים, אמצעי זיהוי בעולם הדי-אנ-איי ועוד אמצעים רבים.
הפרק השלישי הוא בעצם הפרק של ההגנה על יישובים.
אוראל אברהמי
¶
הפרק השלישי שקיבל מענה במסגרת המשאבים זה כל פרק ההגנה על היישובים, היישובים שנמצאים תחת אחריות המשרד לביטחון לאומי. במסגרת הזו הוקמו כ-983 כיתות כוננות וגויסו יותר מ-13,000 מתנדבי כיתות כוננות, כשאנחנו פועלים להמשיך לגייס ולשמר את הקיימים. אתגר לא קטן.
מעבר לזה גם קיבלנו אחריות על סיווג היישובים שבאחריותנו לפי מדרגי איום והוקצתה חבילה תקציבית משמעותית לכל הנושא של מרכיבי ביטחון ביישובים. תקציבים שמעולם לא היו. אני יכול להגיד, רק בסדרי גודל, שרק בשנה האחרונה הקצנו מעל ל-200 מיליון ₪ לטובת הצטיידות במרכיבי ביטחון ביישובים, לפי מדרג האיום שנקבע.
מעבר לזה אנחנו ממשיכים בתוכנית העבודה שלנו. תוכנית העבודה של משטרת ישראל עומדת על כ-3,000 תקני כוח אדם נוספים שמחולקים: מחציתם למשמר הלאומי, לתחנות המשטרה, ליחידות מבצעיות ולמערכים תומכים מבצעיים אחרים. התקנים האלה מוקצים ומפורסמים בקצב, לדעתי, לא מספק. תכף ארחיב על זה.
צריך להגיד שמשטרת ישראל נמצאת בתנופת גיוסים מאוד מאוד גדולה. בשנים 2024-2023 אנחנו מגייסים פי שניים ממה שהיה לנו בשנים 2022-2021. נסיים את השנה עם קרוב ל-4,000 מגויסים חדשים.
אוראל אברהמי
¶
עד סוף השנה הצפי הוא מעט גדול יותר, אבל אנחנו עושים מאמץ לא רק להגביר את הכניסה לארגון אלא לצמצם בצורה משמעותית גם את היציאה מהארגון.
נשאלנו קודם לגבי התקנים שפורסמו, המשמר. כל התקנים שפרסמנו במסגרת תוכנית העבודה אוישו. מה שקורה הוא שאנחנו נתקלים קצת בקשיים בקצב העברת המשאבים למשטרת ישראל. אני יכול להגיד רק מבחינה אחוזים. עכשיו אנחנו בחודש נובמבר, קיבלנו רק 35% מהתקציבים שמגיעים לנו עד סוף השנה, לממש את תוכנית העבודה. וקיבלנו רק 42% מהתקנים שמגיעים לנו כדי לממש את תוכנית העבודה.
יש נרטיב שמנסים לייצר על חוסר יכולת של המשטרה לממש את התקציבים שלה ולגייס שוטרים. אני רוצה להגיד שהתקנים שמתקבלים מאוישים במלואם, כל התקנים המתוקצבים מאוישים. פערי התקן – מצבה שלנו נמצאים בשוליים, ב-1.5%-1%, שזה פחות מהנורמה לארגונים בסדר גודל שלנו והרבה פחות מהנורמה במשרדי הממשלה האחרים, לרבות במשרדים כמו משרד האוצר.
אגיד עוד משהו לגבי שנת 2025. יש לנו תוכנית עבודה סדורה, כמו שאמר המפכ"ל, ללחימה בפשיעה במגזר הערבי אבל אנחנו כבר עושים מאמצים באמת מאוד משמעותיים כדי שהתוכנית הזאת תהיה מגובה בתקציב. כרגע אנחנו לא שם, כרגע מסגרות התקציב שמוזכרות או שמציינים בפנינו שעתידות להיות מוקצות למשטרת ישראל בשנה הבאה, הן מסגרות חסרות בצורה משמעותית מאוד.
לא זו בלבד שלא נוכל לקדם תוכניות עבודה חדשות אלא גם לא נוכל לתמוך במערך כוח האדם הקיים בשנת 2024 במשטרת ישראל. החסרים הם חסרים גדולים, עושים מאמצים רבים כדי שהמספרים יהיו ריאליים יותר ויאפשרו לנו לגבש תוכנית עבודה או לקדם את תוכנית העבודה לשנת 2025. תודה. עד כאן.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה אוראל.
נעשה עכשיו סבב קצר של חברי הכנסת, כל אחד יכול לשאול שתי שאלות. בבקשה, רק כדי שיישאר גם זמן לענות, כי נשארו לנו 20 דקות עד הרגע בו אנחנו צריכים להיפרד וללכת למליאה. נתחיל קודם, ברשותכם, עם חברי הכנסת החדשים שהצטרפו אלינו.
חבר הכנסת מנסור עבאס, בבקשה.
מנסור עבאס (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
תודה אדוני היושב-ראש ותודה למפכ"ל המשטרה, לניצבים, אנשי המשטרה. כמובן, רובם נכנסו לתפקידים לא מזמן אז נאחל להם בהצלחה.
שתי נקודות, אדוני היושב-ראש. קודם כול, אני ממליץ ואפילו דורש, בגיבוש התוכניות החדשות לקחת בחשבון שכבר נעשתה עבודה מסודרת בוועדת המנכ"לים לעניין הספציפי של מיגור הפשיעה והאלימות בחברה הערבית, יש שם מסמך עם מדיניות. כל מי שרוצה מידע, ניתוח, הבנה וגם המלצות על דרכי פעולה – הם נמצאים במסמך הזה, אנחנו לא צריכים להמציא. כי התופעה מתמשכת כבר עשור וחצי ומתפתחת אבל היסודות הם אותם היסודות. הגורמים, הנסיבות ודרכי הפעולה. אכיפה משולבת מתוארת שם בפרק שלם בתחומים השונים, הפלילי, האזרחי, הכלכלי.
כמובן שתכוניות החומש 549, וגם תוכניות החומש האחרות, 550, שהן כלכלי, חברתי, נבנו גם על סמך הצרכים של החברה הערבית. גם לטפל בגורמים הישרים לפשיעה והאלימות בחברה הערבית, אבל גם בגורמי העומק, כלכלי, חברתי, חינוכי וכו'. לכן אני חושב שמן הראוי לקחת את זה בחשבון. לא תמיד שינוי התוכניות לאורך תקופות קצרות יועיל לנו, אלא צריכים לבנות נדבך על גבי נדבך. אשמח, אדוני היושב-ראש, שהמשטרה תשתף אותנו בתוכניות, אני חושב שיש לנו מה לתרום גם בהקשר הזה. אני לא מדבר על ההיבט המקצועי נטו, אלא על אלמנטים שצריכים לקחת בחשבון.
מנסור עבאס (רע"מ – הרשימה הערבית המאוחדת)
¶
חברתיים. זה רק יעזור לטייב את התוכנית.
הנקודה השנייה, הקשר של המשטרה עם החברה הערבית. ראינו עליות וירידות בתחום הזה ותמיד דובר על האמון, שקשה לבנות אותו וקל יותר להרוס אותו. לכן אני חושב, בנקודה הזאת, שאין ספק שבניית אמון עם החברה הערבית תעזור להשיג את המטרות ואת היעדים וצריך להשקיע מחשבה איך עושים את זה ואיך מונעים, בעיקר.
למעשה, בניית אמון יכולה להיות אוטומטית על ידי הישגים, תוצאות, ואז להציג את התוצאות ולא צריך להסביר. אבל בדרך כלל קורים אירועים פה ושם, טעויות, שפוטנציאל ההרס שלהן את האמון, שהוא תנאי הכרחי להצלחת המשטרה בתוך החברה הערבית, אין ספק שזה פוגע ובסופו של דבר פוגע במאמץ כולו בתחום הזה.
כסיכום. לדעתי, הועלו כאן נקודות כשבכל נקודה ראוי לדון בה וממש להיכנס לעומק ולשאול שאלות ולהציע הצעות בתחום הזה.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
בוקר טוב. בהצלחה לכולם, לכל בעלי התפקידים החדשים במשטרה, בוודאי למפכ"ל. אחרי שאמרתי את זה, אנחנו נמצאים בכישלון מתמשך של אכיפה ואלה העובדות. העובדות הן שהפשיעה עולה, הפשיעה משתוללת, גם בחברה היהודית וגם בחברה הערבית. יש עלייה מטורפת בתאונות הדרכים, אני לא שם את זה לפתחכם אבל, בעיקרון, למשטרה יש דין רציפות גם בהקשר הזה. אבל זו תמונת המצב.
שנת 2023 הייתה השנה הגרועה ביותר במקרי הרצח בחברה הערבית – 244. בשנת 2002 היו 106 מקרי רצח. לא סתם הפער הזה, צריך לעבוד אחרת. לא רק המשטרה. אני אומר את זה, לא רק המשטרה, ממש לא, כל מדינת ישראל וכל ממשלת ישראל צריכה להתגייס לסיפור הזה.
השנה הזאת מסתמנת כשנה גרועה מאוד. אני לא יודע אם תהיה גרועה יותר אבל היום אנחנו עם 205 או 206 נרצחים. הדבר הכי גרוע הוא שכשאתה מסתובב ברחוב, ולא רק ברחוב הערבי, יש פחד ברחובות, נקודה. אתה מדבר עם אנשים – אנשים עם חוסר ביטחון בערב ברחובות, אנשים לא יוצאים מהבית. זאת המציאות.
מאחר שרק עכשיו טיפלתם, ביום רביעי האחרון, האירוע בבאקה אל-גרבייה. מנהל בית ספר – חיסלו אותו בפיצוץ של רכב, של מטען. בן אדם שהוא מנהל בית ספר תיכון. זה אירוע שאם הוא היה קורה בכל מקום אחר בארץ, אני לא יודע אם הייתה ישיבת ממשלה אבל הוא היה מתנהל אחרת.
זה תלוי בקונספט, זו לא רק עבודת משטרה. פה אני מנצל את זה, למרות שקציני המשטרה נמצאים אני לא מדובר רק על המשטרה, זה לא טיפול רק של המשטרה. המדינה צריכה להחליט והממשלה צריכה להחליט, שזה נושא. לצערי, בשנתיים האחרונות זה איננו נושא. הוא לא מעניין אף אחד, הוא לא נמצא פה. הוא נמצא כשיש דיון בוועדות.
אבל בסוף המשטרה לבד לא יכול להתמודד מול אירועים בתחום החברתי כל זמן שלא מטפלים במקורות הכסף ורשות המסים לא מתגייסת במאת האחוזים. בשביל זה צריך שר האוצר מגויס, צריך ראש ממשלה מגויס. ולצערי, אני אומר, הממשלה הזאת לא עוסקת בעניין.
אחרי שאמרתי את הסיפור הזה, אני שוב מאחל בהצלחה לכל בעלי התפקידים. העבודה היא עבודה קשה, אני אומר את זה גם מניסיון עבר. אבל מצד שני, דווקא בגלל העובדה הזאת אני לא מוותר, אני לא מוותר גם לכם. אני יודע שאפשר, אני יודע שצריך לעשות אחרת לגמרי. לכן הזמן הוא לעשות אחרת לגמרי, כי זה אפשרי.
נתוני שנת 2022 לא סתם קרו. הם לא סתם קרו, הם קרו, קודם כול, בזכות עבודת משטרה אבל גם עבודת הממשלה. הציפייה שלי היא שיהיה שינוי כי כרגע אנחנו מידרדרים.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
שלם אדוני, אדוני היושב-ראש. המפכ"ל, שלום לך, בהצלחה שתהיה לך. יש לנו שני גופים במדינה הזאת שאין להם גלגל ספייר, זה המשטרה וזה צה"ל. לכן אנחנו צריכים לבקר את מה שצריך לבקר ולהעלות על הנס את מה שצריך להעלות על הנס. הרחובות במדינת ישראל מופקדים בידיך, אדוני המפכ"ל. משימה שתאמין לי, מתי מעט יכולים לשאת על גבם.
אני חייב לפתוח ולהגיד שההתרגשות של כולנו ממאורעות 7 באוקטובר ומהשוטרים ומהתפקוד של השוטרים, של מג"ב – הם הראשונים שהיו שם וזה פעם יילמד. כשאנחנו רואים את מצלמות הגוף של השוטרים הגיבורים שנוסעים שם, נוסעים אל הבלתי נודע ועושים שם עבודה מצוינת. זה נהדר. פגשתי את מפקד תחנת שדרות, ארובס – הוא היה תלמיד שלי בדימונה – ושמעתי על הגבורה שם, של האנשים.
מצד שני, הרחוב הערבי יכול להיות, אדוני המפכ"ל, כגיבנת בגבך. בזה אתה תימדד, בזה אתה תימדד כי אי-אפשר להוריד כאן נתונים. אבל כשהדבר הזה, הפצע הפתוח הזה יושב, כל מה שתעשו יתגמד לעומת הדבר הזה. אני ישבתי בקבינט עם יואב, הייתי השר האחראי על רשות הבדואים – פוגל, אתה מכיר את זה טוב – ועשינו שם עבדה. צריך לייצר מציאות שבה חייבים להוריד שם את הנתונים.
אני לא איש משטרה אבל אני יודע דבר אחד, מי שיש לו את התכונה הזאת תמיד יצליח, נחישות. לא לוותר. אני פוגש ראשי ערים מהמגזר הערבי, פוגל, הם לא מתפקדים כי כנופיות פשע שולטות על העירייה.
מאיר כהן (יש עתיד)
¶
אתה היית שם.
אני רוצה לסיים. אנחנו נבקר כשצריך אבל דווקא במפגש הראשון אנחנו מאחלים לך הצלחה גדולה, לך ולפקודים שלך, אתם תעצבו את הרחובות הישראליים. תודה רבה.
משה סעדה (הליכוד)
¶
קודם כול, אני באמת שומע את הדברים ומצדיע למשטרה על עבודת הקודש, על החתירה למגע. אני שומע את הדברים, אני גם רואה את זה וזה קורה ואני מצדיע לכם. אבל בצד זה יש לנו חובה לעצמנו להגיד אמת אחרי 7 באוקטובר, לא להגיד שהכול טוב. אמרתי, אני מצדיע למשטרה, לפעילות שלה, אתם השכפ"ץ שלנו, השכפ"ץ של המדינה. אבל בצד זה, 7 באוקטובר לימד אותנו לומר אמת ואני אומר, גם פה לא דייקנו באמת.
יש את חוק מאבק בארגוני הפשיעה משנת 2011, עד היום הוגשו 13 כתבי אישום בלבד. דיברו פה בגאווה על החילוטים. ישבתי עם הפרקליטות בעניין הזה, כל הכספים שהמשטרה תופסת לאחר מכן בית המשפט משחרר. שאלתי את הפרקליטות כמה חילוטים אזרחיים עשיתם מאז שחוקק החוק? למעלה מעשור. אתם יודעים כמה משטרת ישראל? חילוט אזרחי זה הרבה יותר קל. אתה יודע מה המספר, המפכ"ל? אפס.
תגידו אמת לעצמכם. הנתון של הפענוח שהוא הביא לי לא מדויק. למה? זה מה שנקרא, את הנתונים אפשר לשנות אבל לא את המציאות. למה? הוא לקח את מספר כתבי האישום. יכול להיות אירוע אחד עם עשרה כתבי אישום, זה לא מלמד על הפענוח. ניגשתי אליו אחר כך מייד, אמרתי לו תתקן. ברוב הגינותו הוא אמר לי אני בודק.
לכן תגידו לעצמכם אמת. רק אם תגידו אמת נצליח באמת לפעול נגד התופעה הקשה הזאת, וזה לא רק לפתחכם. תגידו לעצמכם אמת, כי אין לנו רוגלות, כי יש מישהו שלא מאפשר לנו שלוש שנים לחקור. אזעק את זה כי זה חיי אדם. תגידו אמת, שיש קשר בין הפשיעה בחברה הערבית לבין טרור בחברה הערבית, שעלה רק השנה ב-400% . ואנחנו משלמים על זה מחיר בדם.
השאלה שלי היא בשני העניינים הללו. אחת על הרוגלות, ששלוש שנים אתם לא משתמשים בהן. שתיים, על הקשר בין הפשיעה שמרימה ראש בחברה הערבית לטרור בחברה הערבית.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה לחבר הכנסת משה סעדה. חבר הכנסת גלעד קריב, אני יודע שיש לך שמונה שאלות, שתיים בבקשה. תבחר את השתיים הטובות ביותר.
גלעד קריב (העבודה)
¶
נכון. אסתפק באחת שחשובה מאוד להמשך עבודתה של הוועדה. אבל קודם לכן, רק במשפט אחד, ניצב בלט, דעתי אכן שונה מדעתך לגבי עוצמת העצמאות של משטרת ישראל בשנתיים האחרונות. מכובדיי, לכל אחד מאיתנו תפקיד שונה. זה תפקידי כנבחר ציבור וכחבר כנסת ואנחנו נמשיך ונתריע מפני תהליכים שבעינינו הם תהליכים חמורים מסוכנים.
השאלה שלי היא יותר בקשה. אדוני המפכ"ל, הוועדה הזאת לא מקבלת את הנתונים שמשטרת ישראל צריכה לספק לה. עבודת הוועדה ועבודת חברי הוועדה נמצאת באופן מתמיד תחת איום, מכיוון שאין לנו נתונים. יש לי הערכה רבה לנתונים שמסרתם כאן אבל אינני יודע אם אתה מודע לכך, אני מניח שכן, שמשטרת ישראל חדלה ממנהגה לפרסם נתונים תקופתיים על הפשיעה, בחתכים הנדרשים. משטרת ישראל לא מעבירה למרכז המידע והמחקר של הכנסת, בניגוד להוראות החוק, את הנתונים המתבקשים.
אני אומר, בצד ההערכה הגדולה שלי לכל העשייה של משטרת ישראל, מפקדים ושוטרים כאחד, שאנחנו לא מסוגלים לבצע את עבודת הפיקוח הפרלמנטרי הנדרשת מאיתנו מכיוון שאנחנו לא מקבלים תשובות על השאילתות שאנחנו מגישים, לא מקבלים תשובות על המכתבים שבהם אנחנו פונים למשטרת ישראל ולמשרד.
הוועדה ומרכז המידע לא מקבלים נתונים. לא את נתוני הפשיעה בחתך העבירות ובחתך המרחבים, לא את נתוני כוח האדם – סוגיה מרכזית שהצגתם, ולא את הנתונים שנוגעים למהלכים חשובים של משטרת ישראל, כדוגמת הקמת כיתות הכוננות. בלי נתונים ובלי שקיפות של המשטרה הבית הזה לא יכול לבצע את עבודתו. אני מבקש לקבל את התייחסותך, אדוני המפכ"ל, מדוע משטרת ישראל לא מעמידה לרשות חברי הכנסת והכנסת את הנתונים הנדרשים.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
תודה. מצטרף לנתונים, לחברי כנסת צריך לתת נתונים. אני לא מדבר על תשובות, שאילתות זה עוד נושא. אין דבר כזה שהמשטרה לא מעבירה תשובות לחברי הכנסת. זה בכלל לא קשור לשר, גם השר מתפקד מכוח אמון הכנסת. חבר כנסת מבקש נתונים מהמשטרה – זה צריך להיות מיידי. בכלל לא נדבר על נתונים שהוזכרו כאן, שמחויבים בכלל מחופש המידע. זה לא צריך לעבור דרך אף לשכה, זה צריך להגיע לכנסת.
השאלות שלי הן כאלו.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
לא שמענו פה על הרבה דברים שקשורים ללקחים של 'חרבות ברזל' אבל נצטרך לעשות על זה עוד דיון. אני מתכוון לומר, היו לקחים שקשורים לתחום המניעה, לא רק לתחום המבצעי. כלומר, מודיעין. כמו שאמרתי בתחילת דבריי, תשתית אידיאולוגית – האם אתם נמצאים בכל מסגד? למה אני צריך להעביר למשטרה מידע על מסגד מול קטמון שהאימאם מסית שם? כלומר, יש פה הרבה דברים שקשורים לתחום המניעה, של ה-6 באוקטובר מה שנקרא, לא 7 באוקטובר.
עמית הלוי (הליכוד)
¶
זה מחייב התייחסות. כלומר, אם משטרת ישראל עוצרת, כמו שאמר לי ראש תחנה בירושלים, 180 נערים, אז צריך לעשות ריברס אינג'נירינג ולראות מה עושים בתחום המניעה ואיך בודקים ומנטרים והכול.
רק אומר דבר אחד, על ג'דיידה מכר. פניתי. עד היום, דוגמה לאי-משילות. זה שהזבל ברשות הזאת לא מטופל ומשטרת ישראל לא יכולה להיכנס בגלל שני ארגוני פשע – קודם כול, אזרחים שהזבל לא מפונה אצלם, אבל זה אירוע משילותי לחלוטין. שאלות אחרות אשאל בכתב.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה עמית. בועז, אבקש ממך אחרי זה לנסות לענות על הנושא של ההתפתחות, או מישהו מכם, על נושא התפתחות מערכת המודיעין שהוא דיבר עליה כרגע. מי שתמצאו, או יואב או כל אחד אחר. חברת הכנסת נעמה לזימי, בבקשה.
נעמה לזימי (העבודה)
¶
יש לי שאלה אחת, בהחלט נשאלו מרבית השאלות שחשבתי עליהן. אני רוצה להתייחס לדברים של תת ניצב תלם – דיברת על המשאבים. אני רוצה לשאול, אנחנו לפני תקציב, תסביר לנו. בסוף אני נוטה להסכים שהרבה מהפעילות היא פעילות שזקוקים בה לתקציבים ולכספים, בנושא הזה נראה לי שכולנו מסכימים. האם יש תוכניות תקציביות שאתם יכולים להגיד לנו שצריך? אנחנו גם צריכים לעבוד בזה, זו חלק ממשימתנו.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
בעקבות לקחי 'חרבות ברזל', האם נבנתה תוכנית לשילוב זק"א בתחנות ריכוז החללים שדיברתם עליהן?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
בקשר להצפת הרחוב בחברה הערבית באמל"ח לא חוקי – נכון שיש את ראש הנחש ואת המבריחים ואת אלה שמובילים את זה, שצריך להשקיע שם הרבה מאוד משאבים. אבל יש גם מבצעי איסוף, צריכים להיאסף. אנחנו יודעים שאין הלימה בין היקף התופעה לדבר הזה. השאלה שלי היא מה מונע מכם להשיג את ההישגים בתחום הזה? מה מונע מכם? אשמח לשמוע מה מונע מכם, גם בנושא של האיסוף, מבצעי האיסוף, וגם אותם מבריחים – איך הטיפול בהברחות.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לפני שאני שואל. שמעתי את כל הקצינים מדברים כאן על הנושא של התקציב, מהמפכ"ל ועד אחרון הקצינים שדיברו. אני אומר לך כאחד שישב במשרד האוצר, כשר במשרד האוצר, אני חושב שמתפקידו של השר לדאוג לאותו התקציב, תפקידו להילחם בשביל התקציב שלהם. אנחנו, כוועדת הכספים, נעשה את הכול בשביל לעזור. זה דבר אחד.
דבר שני, בוועדת הכספים נאמר לנו שלא הצלחתם לאייש קרוב ל-1,000 תקנים. זה נאמר בוועדת הכספים על ידי אגף התקציבים, הייתי נוכח בדיון הזה.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
חשוב מאוד שנדע אם הנתון הזה מדויק או לא מדויק.
השאלה שלי, מה שיתוף הפעולה שלכם עם רשות המיסים? כי בזמנו היה לנו צוות משותף עם המשטרה ועם משרד האוצר, ועבדו בצורה יומית כמעט, רשות המיסים עם המשטרה. זה יכול להביא לעבודה טובה מאוד.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
אני חייב לשאול. מה שקורה במשטרה זה משהו בלתי נתפס. בצה"ל יש לנו אלופים, יש לנו תתי-אלופים, יש לנו אלופי-משנה. בשירות בתי הסוהר יש לנו קצינים בכירים. במשטרה אין לנו, אפילו לא ניצב ולא תת-ניצב.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
יש במשמר הגבול, אני דיברתי על המשטרה הכחולה, אין לנו תת-ניצב. אין לנו תת-ניצב אחד, אין לנו ניצב.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה רבה. השאלה נשאלה, אתן לכם זמן לענות. סיימנו עם השאלות. אני מבקש, בקצרה, תשובות. אני מבקש גם מהמשרד לתת תשובה, אם אפשר בעיקר לנושא התקציב. חנמאל, בבקשה. אחרי זה, בבקשה, המפכ"ל או מי שתרצה שישיב לשאלות.
בבקשה, חנמאל.
חנמאל דורפמן
¶
אתייחס, ממש בדקה, גם ללקחי 'חרבות ברזל' וגם לתקציב 2025. ביחס ל'חרבות ברזל', תקצבנו את מרבית הפערים שהמשטרה הציגה ביחס ל'חרבות ברזל'. בין אם מרכיבי ביטחון, ימי מילואים לחברי כיתות כוננות, ציוד לכיתות כוננות, עשרות אלפי נשקים, קסדות, אפודים, תוכניות חוסן לשוטרים, טכנולוגיה מבצעית, מערכות קשר, חיבור לצה"ל, חוות גיבוי שרתים, מענה לרחפנים והרבה מאוד מענה לנושא של - - -
חנמאל דורפמן
¶
רובו בוצע. חלקו לא בוצע, הכספים שרמ"ח משאבים אמר שעוד לא הגיעו למשטרת ישראל, כי האוצר עוד לא העביר פנייה לוועדת הכספים של כמעט מחצית מהכסף שצריך לעבור בשנת 2024.
ביחס לנתוני הפשיעה – רק צריך להגיד שהמשרד לביטחון לאומי ענה עד היום ליותר מ-80% מהפניות של מרכז המחקר והמידע של הכנסת. בתקופה המקבילה של השר בר-לב המענה עמד על פחות משליש, רק חשוב לציין את זה.
לגבי הפשיעה בחברה הערבית – השר והמפכ"ל גיבשו תוכנית פעולה משמעותית תקציבית לשנת 2025. התוכנית מדברת על להקים אגף דומה ללהב שיטפל בפשיעה בחברה הערבית, באזור ה-1,200 תקנים, והקמה של 32 מרכזי שיטור רב-ממדיים ביישובים שאין בהם היום נוכחות משטרתית בכלל. יש 32 יישובים ערביים שיש בהם למעלה מ-10,000 תושבים ואין בהם בכלל נוכחות משטרתית. הניידת מגיעה, במקרה הטוב, אם מקפיצים אותה. אם לא, אז הם לא רואים משטרה.
הצגנו את התוכנית הזאת גם בדיוני התקציב, אמר פה חבר הכנסת חמד עמאר. אנחנו הצבענו נגד התקציב בממשלה ואנחנו מקווים מאוד שיאזנו אותו לפני הקריאה הראשונה, כי כרגע משרד האוצר לא נותן מענה לכל התוכנית הזאת.
חנמאל דורפמן
¶
מבחינת משרד האוצר, התוכנית הזו – אין בה צורך. לא אגיד מה אמרו לנו בדיונים סגורים, אבל מבחינת משרד האוצר אין צורך בתוכנית הזאת והתוכנית הזאת לא תצא לפועל. לא רק שאין צורך, גם קיצצו מאות מיליונים מתקציב המשטרה. הקפיאו את עליית השכר של השוטרים שהייתה אמורה להיות בשנת 2025, דחו אותה לשנת 2027. לכן הצבענו נגד התקציב. אני מקווה מאוד שמשרד האוצר יתעשת והדבר הזה יתוקצב בתוכנית 2025.
חמד עמאר (ישראל ביתנו)
¶
לא מקבלים נתונים? מרכז המחקר והמידע של הכנסת אומר שהוא לא קיבל נתונים בכלל.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה. בבקשה, יואב, כל מי שמוצא לנכון שהוא יכול לתת תשובות על השאלות שנשאלו. אני מזכיר, אנחנו אוטוטו מסיימים.
יואב תלם
¶
בקצרה, תודה ליושב-ראש. מספר שאלות, אנסה לעשות סדר.
לשאלות של חבר הכנסת עבאס, בהמשך לחבר הכנסת סגלוביץ', לגבי המשכיות. 549, 550 – מוכרות לנו היטב, יש המשכיות. אני מזכיר, צוותים שמוכרים היטב לחבר הכנסת סגלוביץ'.
יואב סגלוביץ' (יש עתיד)
¶
ההמשכיות היא בעיה בהמשכיות בתוצאות. בתוצאות אין המשכיות, יש מהפכה. זאת הייתה השאלה.
יואב תלם
¶
במבחן הדרך, אני מזכיר, צוות הון שחור. אנחנו שוב פעם, במסגרת חקיקת חירום, מבקשים לקדם את ההמלצות של הצוות הזה, שמדבר על הלכת ג'אבר, שמדבר על צמצום השימוש במזומן. אני מזכיר, צוות המכרזים של מנכ"ל משרד הפנים – ראש אח"מ הוביל את העבודה בנושא המכרזים ואנחנו, יחד עם המשרד לבל"מ ומשרד האוצר, מקווים שזה יקבל את המקום הנכון. עוצרים את הדימום. אני, באופן אישי, אחרי סבב בשבע רשויות מקומיות יחד עם הרשות לביטחון קהילתי של המשרד, הפרקליטות, משרד המשפטים ויתר השותפים, כדי לחזק את האמון מבחינת היכולת לקדם את האירוע הזה.
אתה צודק, חבר הכנסת עבאס, אמון זה הדבר הראשון. אבל אני אגיד פה משהו מוזר, כדי לייצר אמון אנחנו צריכים חוויית הצלחה לא כקו סיום, כיריית פתיחה. לכן בתוך מגבלת המשאבים ומגבלת הסמכויות אנחנו מנסים לייצר את המודל של מבצע בלימה ומודל של אכיפה. מודלים נוספים של המפכ"ל נמצאים על סדר-יומו ועל שולחנו, כדי לייצר חוויית הצלחה של בלימה של מגמת העלייה בסכסוכים המדממים ואירועי הרצח. ומפה, להתניע את יתר המערכות, לייצר את יתר הממשקים.
אני שוב מזכיר, סוגיית המשאבים והכלים. לא לפתחי פה, אבל נמצאים פה הגורמים הרלוונטיים שיכולים לסייע ולקדם, כמנופים.
לגבי השאלות של חבר הכנסת סעדה, על חילוטים והאירוע הלאומני – לגבי החילוטים, עם כל הכבוד, אני רואה תמונה קצת שונה. אני חושב שצריך להסתכל על עולם התקיפה הכלכלית, שאנחנו מבינים בו דבר אחד או שניים, במגמה. שימו לב, חוק מאבק בארגוני פשיעה, חוק איסור הלבנת הון – 2003-2002. החלטת ממשלה של ראש הממשלה המנוח, אריק שרון, בינואר 2006.
אף אחד, אני אומר את זה כחוקר משטרה, לא ידע בכלל מה זו הלבנת הון, מה זו עבירת מקור. שני עשורים זה לא הרבה זמן באבולוציה של מערכת אכיפת החוק. אין היום חוקר בתחנה שלא יודע מה זו הלבנת הון, מה זה חילוט אזרחי, מה זה נטל ההוכחה והראיה. לא מספיק טוב, מדדי האפקטיביות בתפיסה לא מספיק טובים.
יואב תלם
¶
לא 0%. אני מזכיר, קרן חילוט שקיימת 20 שנה, שיש בה עשרות מיליונים שמסייעים לתפקוד כוחות המשימה והמוקד המודיעיני המשולב. אנחנו צריכים לעשות יותר טוב. אמרת בעצמך, נקדם את החילוט האזרחי, המינהלי. יפה שעה אחת קודם.
העולם של החיבור בין הפלילי ללאומני – דיברתי על זה, דיברנו על זה. תרחיש האיום של 'שומר חומות 2' מדבר על, חלילה מצב, על הפוטנציאל, והכול בזווית של האמל"ח, שדיברנו עליה. במקום לעסוק בזבובים נייבש את הביצה. כי חלילה, ביום פקודה, מתוכננת או ספונטנית, הנשק הזה יכול לשמש בידי אותם גורמי פשיעה גם לדברים אחרים. דיברנו על זה.
יואב תלם
¶
אתמצת. רק אומר, בדיוק החיבור של לאומני-פלילי-אמל"ח – בית המחוקקים, אם אפשר לקדם את הצעת החוק שהצענו לגבי הפיכת עבירה של אמל"ח לעבירה ביטחונית.
היו"ר צביקה פוגל
¶
לא, לא, הזמן שלנו הסתיים. אנחנו נקיים דיון המשך רק לתשובות, כי אני חושב שמגיע לחברי הכנסת לקבל תשובות.
היו"ר צביקה פוגל
¶
גם הנתונים, לא אוותר על זה. אנחנו נקיים על זה דיון, לא נטריח את המפכ"ל לפעם הבאה - -
דניאל לוי
¶
אתייחס בכמה משפטים. אני רוצה להגיד משהו לגבי הקצונה במגזר הדרוזי. אתמול מינינו סגן מפקד מחוז תל אביב שהוא מהעדה הדרוזית, ויש הרבה כאלה. אני חושב שלדבר היום, בשנת 2024, על המגזריות או המגדריות בתוך משטרת ישראל – נגיד ככה, מעל 20% מהקצינים הבכירים במשטרת ישראל הן נשים. שלוש בדרגת ניצב. דרוזים ונשים – אנחנו האחרונים שצריך ללמד אותנו בעניין הזה.
לגבי מבצעי איסוף – אני חייב להגיד, אני כבר ב-40 שנות שירות, כל הזמן אני שומע על מבצעי איסוף, למה אתם לא אוספים את הנשק? אני מזמין אתכם לראות איך מתרחש חיפוש אחד, כדי לתפוס קרלו אחד או נשק אחד באותו מקום בו הוא מוסתר, ולהבין שאנחנו לא עוברים על איזו עגלת סופר ומבקשים תשימו את האקדחים והנשק.
דניאל לוי
¶
רגע. אני חושב שמה שאמרנו. מה שחסר פה זה תקציב, זה יחידות, זה אמצעים טכנולוגיים. נשמח שהוועדה הזאת תמשיך לדון בזה. אם אתם שואלים אותי, זליגת אמל"ח מצה"ל היא הרבה יותר מההברחות מהגבול ולכן צריך לטפל בזה. אני לא בצה"ל אבל צריך לטפל בזה. כדאי להבהיר שהרימונים היום, כל רימון היום – אתה קונה בשוק רימון צה"לי מהדגם החדש ב-1,000 ₪ ואתה זורק אותו כי מישהו עיצבן אותך. במקרה הטוב לא קורה כלום, במקרה הרע אנשים נפגעים. לכן צריך להבין שזליגת האמל"ח מצה"ל היא בדמנו .
ההסתה – מטופלת.
לגבי ג'דיידה-מכר – אני חייב להגיד, הייתי מפקד המחוז. עשינו 1,001 פעולות בג'דיידה-מכר. לרבות אני, כמפקד מחוז, הבאתי משאיות אשפה כדי לנסות לשכנע את מי שכל הזמן עמד. גם ראש הרשות וגם בתוך הרשות, ניסו להכשיל את זה שיגיע קבלן נורמלי. אפשר לספר סיפורים, אפשר להוציא פייק עד מוחרתיים, וראיתי לא מעט חברי כנסת שעומדים ליד הפח, ליד הזבל, ועושים איזה סרטון נחמד.
משטרת ישראל הייתה היחידה שנכנסה לג'דיידה-מכר, בהנחיה שלי. הבאנו משאיות אשפה כדי לנקות את הזבל, כשראש העיר התנגד כי זה התאים לאג'נדה שלו. אנחנו אלה, אני ומפקד המרחב אלו שפינוי את הזבל בג'דיידה מכר, כשזו לא עבודת המשטרה.
דרך אגב, בקהילה, אני מסכים עם כל מילה שאתה אומר. המחויבות שלנו היא להיכנס לתוך הקהילה, לא רק בהיבט של מבצעי פשיעה אלא להיות בקהילה. אנחנו במפגשים עם ראשי הערים, יש לנו יחסים מצוינים עם ראשי הערים.
לגבי אתמול, ראש העיר של באקה אל-גרבייה – חבל שאין לי זמן, הייתי מראה לכם סרטון שלא היה ולא נברא. אף אחד לא איים עם נשק, אף אחד לא עבר לידו עם נשק. לא היה בכלל נשק אבל התקשורת כתבה שיש נשק.
אני רק רוצה להגיד מילה אחת. בעידן הפייק, גם אם נעשה את הדברים הכי טובים בעולם תמיד הפייק, כנראה, ינצח את המטרה ואת הצדק. אני אומר לכם כמפכ"ל, ניצמד לעובדות ונשים את הפייק בצד. המשטרה היא עצמאית, היא פועלת, יש מפכ"ל אחד שמנהל אותה. תודה.
היו"ר צביקה פוגל
¶
תודה רבה. אנחנו חורגים בזמן, אני רוצה להעיר שלוש הערות. דבר ראשון – תודה רבה לכם. תודה רבה על אומץ הלב הציבורי לקום פה ולומר את האמת כמו שאתם רואים אותה, ואת המשימות כמו שאתם רואים אותן. אבל לא אוותר לכם, אנחנו נקיים לזה דיון המשך. בלי צורך להביא לפה את המפכ"ל, אלא כדי לקבל תשובות לשאלות שנשאלו פה על ידי חברי הכנסת. כי אי-אפשר להשאיר את הדברים עם סימני שאלה.
אנחנו צריכים בעתיד משטרה שיודעת להתאים את הפעילות שלה גם לאין תקציב, אני מקווה שיהיה. זה חלק ממה שאנחנו, חברי הכנסת, מחויבים אליו, להגיע עכשיו למליאה ולהרים את היד בעד התקציב למשטרה ולדאוג שזה כן יקרה. כי זה של כולנו, זו לא משטרה של אף אחד אחר אלא רק של המדינה ושלנו כאזרחים.
אנחנו נמצאים בעיצומו של יום הזיכרון לרצח רבין, אני מציין את זה כי שכחתי לומר את זה בדברי הפתיחה שלי. אולי מהיום הזה ומכל מה שלמדנו מאז, נדע להפנים שככל שנוריד את מפלס הוויכוח והשנאה יש סיכוי שנגיע לפתרונות יותר מהירים ויותר טובים.
ומכם, חבריי חברי הכנסת, יש לי בקשה אחת, אישית מאוד. חוק הרוגלות עומד עכשיו לאישור במליאה. אם הוא לא יגיע אליי לוועדה אני לא יכול להבטיח שהוא יתקיים, תדאגו שהוא יגיע לכאן.