פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
69
ועדת החינוך, התרבות והספורט
24/09/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 274
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, כ"א באלול התשפ"ד (24 בספטמבר 2024), שעה 15:15
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 24/09/2024
חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ה–2024
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון מס' 2) (הגברת האכיפה), התשפ"ד–2024, של ח"כ אופיר כץ
2. הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ד-2024
מוזמנים
¶
שגית אפיק היועצת המשפטית לכנסת
אינה זלצמן - סמנכ"לית ומנהלת המינהל הפדגוגי, משרד החינוך
ליאור טוביה - סגן מנהל מינהל ומנהל אגף הביטחון, משרד החינוך
שרית חאיק שפיגלשטיין - עו"ד, סגנית ליועצת המשפטית, משרד החינוך
רום בר אב - רפרנט תעסוקה, אגף תקציבים, משרד האוצר
רפ"ק סיוון שחר - ר' חו' חסרי ישע קטינים, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
רפ"ק גילבר ברקו - ר' חו' זי"ט ארצי, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
פקד יעקב שטנברג - קמ"ד אח"מ יועמ"ש, משטרת ישראל, המשרד לביטחון לאומי
עדי קרסנטי - מרכזת בכירה תקציבים, המשרד לביטחון לאומי
עדי פרץ - עו"ד, עוזרת משפטית ליועץ המשפטי, המשרד לביטחון לאומי
נרמין ברהום - עו"ד, רפרנטית פרטיות, משרד המשפטים
אלעד גודינגר - עו"ד, מנהל מחלקה בכיר, משרד הבריאות
קרן גלאון לכנו - עו"ד, סגנית היועצת המשפטית, מערך הסייבר הלאומי
ד"ר סאני כלב - עו"ד, חוקר בכיר, הרשות להגנת הפרטיות
ליאור בר-ניר - עו"ד, אחראית תחום חינוך ובריאות, המועצה לשלום הילד
לוסי חדידה - מנכ"לית "גנים ברמה אחרת"
רפאל בנבנישתי - מנכ"ל, חברת "האח הקטן"
דוד נהיר - עו"ד, חברת "האח הקטן"
קרן אוחנה איוס - מנכ"ל, חיבה - אחוד גני הילדים הפרטיים
ולרי זילכה - עו"ד, קידום מדיניות, בית איזי שפירא
ורדית אלפסי - מנהלת גן, איחוד גני הילדים
חנן דגן - מנכ"ל, איחוד גני הילדים
גלי עציון - עו"ד, נעמ"ת
יעל שמרגד - מנכ"לית ארגון נשי חירות
חן בן לולו - שדלן, פורום הגנים הפרטיים
מוזמנים באמצעים מקוונים
¶
דודי מזרחי - מנהל אגף תקציבים, משרד החינוך
יניב בר אור - מנכ"ל התאחדות מעונות היום הפרטיים
רחל אטדגי - מפקחת ארצית, מעונות נאות מרגלית
רישום פרלמנטרי
¶
אורי פנסירר
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון מס' 2) (הגברת האכיפה), התשפ"ד–2024, פ/2800/25 כ/1041
הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ד-2024, מ/1744
היו"ר יוסף טייב
¶
צוהריים טובים, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט, כ"א באלול תשפ"ד, 24 בספטמבר 2024, בנושא: הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ד–2024. הצעת חוק של חברי הכנסת אופיר כץ, רון כץ וחבר הכנסת יוסף עטאונה.
אתן ליועצת המשפטית לעבור על הנוסח שנשלח ונדון בנקודות שנשארו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ב-15 דקות האחרונות שלחנו נוסח מתוקן ומעודכן, בעקבות הסכמות שהגיעו אליהן לגבי העלות התקציבית. אני מציעה שנתחיל בעניין הזה, שיוצגו לנו ההסכמות ויובהר לנו על ידי האוצר ונסגור את העניין הזה – האם הצעת החוק בנוסח שמונח כרגע, האם היא תקציבית, האם היא לא תקציבית וכולי.
רום בר אב
¶
צוהריים טובים, רום בר אב מאגף תקציבים. העליות של ההצעה, עלויות שהצגנו פה גם בדיונים קודמים, ימומנו מתקציב משרד החינוך ולכן להצעה יש מקור והיא לא הצעת חוק תקציבית במובן שדורש הצבעה של 50 חברי כנסת.
היו"ר יוסף טייב
¶
אוקיי. כרגע זאת עמדת האוצר, תכף נשמע את זה מדודי מזרחי כדי לסגור את הסיפור גם מול משרד החינוך.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מציעה שניגש לסעיפים שהוספנו מהפעם הקודמת. בפעם הקודמת דנו בסעיפים מהתחלה. אגיד מה העניינים שהשתנו מהפעם הקודמת: בפעם הקודמת הוצג בסעיף 7(ב), סעיף הצפייה העיתית, הוצגו שתי אופציות; אופציות לצפייה עיתית מקוונת ואופציה לצפייה עיתית רגילה. הרגילה מתקיימת במעון, המפעיל או המפעילה מאפשרים לנציגות של הורים לצפות מעת לעת בצילומים מהמצלמה בגן. וכשהמפעיל או המפעילה מאפשרים לנציגות ההורים לצפות, הם יכולים לצפות ביחד איתם באותה מסגרת.
בנוסף, הוספנו אופציה שנקראת "צפייה עיתית מקוונת" בסעיף 7(ב) החדש שמדברת על אפשרות לא רק של נציגות אלא אפשרות של צפייה מרחוק של ההורים בגן מעת לעת, בתדירות שלא תעלה על אחת לחודש במשך חלון זמן מסוים. בנקודה הזאת נמסר לנו כי תיתכן בעיית התכנות לצפייה מכמה מכשירים, במה שנקרא "ארכיון", כלומר שנכנסים באופן עתי לצילומים שכבר צולמו. העניין הזה היה מטעם נציג המשטרה, בעניין הזה היו הבהרות לאחר הדיון – האם באמת אין התכנות בכלל, ניסינו לדייק את העניין הזה. נמסר לנו שהדברים נאמרו בנסיבות מסוימות שלא תמיד מתקבלות ויש התכנות בנסיבות אחרות לצפייה עיתית מקוונת ביותר ממכשיר אחד. בעניין הזה גם מערך הסייבר הביע עמדה וגם נציג המשטרה נתן לנו בכתב חוות דעת שהעלנו אותה לאתר והעברנו אותה.
אולי נשמע את הדברים ונבין.
גילבר ברקו
¶
מה שנאמר בפעם הראשונה זה למצב קיים, ואם אנחנו מדברים על מצב קיים בגנים, קראנו לזה DVR טיפש, DVR בסיסי – במקום אחד, שישה צרכנים, עשרה צרכנים בלחץ. כשמדברים על שינוי טכנולוגיה או להכניס טכנולוגיה יותר חדשה או דברים יותר מתקדמים כמו שיש בחברות, DVR או NVR למיניהם יותר מתקדמים, אז השמיים הם הגבול. אפשר 30 וגם יותר צרכנים, הן בצפייה עיתית – שזה פחות בעייתי – והן בצפייה ישירה שהיא קצת יותר בעיתית. ובתווך הזה יש גם משמעות לתעבורת הרשת. תעבורת הרשת גם חייבת להשתנות, אם גן יושב על תעבורת רשת מינימלית רק לצורכי הגן כמו גלישה וכדומה, כאשר הוא מחבר 30 צרכנים, הוא צריך להגדיל את פס הגלישה. כל השינויים במידה וגן אכן רוצה לממש את זה, אז הוא צריך לעשות שינויים טכנולוגיים, להתאים את עצמו לדרישה או למה שהוא כרגע רוצה לספק.
היו"ר יוסף טייב
¶
זה אומר שאם אנחנו נותנים את האופציה הזו והגן אכן מחליט שהוא הולך על האופציה הזו, הוא יצטרך שינויים ברמת החומרה.
גילבר ברקו
¶
ההתאמות מבחינת חומרה – לא רשמתי חומרה ספציפית, רשמתי את כל סוגי ההתאמות שצריך לעשות, גם בתעבורת הרשת וגם בסוגי ה-DVR הקיימים היום בשוק, בכוונה לא ציינתי דגמים כדי לא לשווק אף חברה.
היו"ר יוסף טייב
¶
טכנית היום ב-DVR הקיים אין אופציה כזאת. כלומר, אם גן ירצה ירצה הוא יצטרך להחליף את החומרה שלו, הוא יצטרך להחליף את ה-DVR ואת הרשת.
חנן דגן
¶
למה להגביל אותו בכמות? הוא יכול לבוא ולהגיד – יש לי מערכת שמספיקה לעשרה הורים, כל פעם עשרה הורים אחרים זה אוטומטית יתנתק כל פרק זמן מסוים, למה הוא צריך להחליף את כל המערכת?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מבינה מה שהוא אומר, באמת בעניין הזה הלכנו בכיוון של לתת חופש להורים לקבוע בין הורי הגן למפעילים על איזה אופציה הולכים, איך מפעילים אותה וכדומה. במובן הזה, זה לא חייב להיות כלל ההורים; אם הוא רוצה להפעיל את זה בצורה אחרת או כפי שייקבע ביניהם, כמו שהוספנו בסעיפים האחרים, לכאורה אנחנו לא מתערבים בזה. אנחנו כותבים את העקרונות ומה שמותר לעשות, וכל היתר יכול להיות הסכמי בין - - -
קרן אוחנה איוס
¶
אולי אפשר להוסיף מילה אחת, כשנכתב שם בסעיף ב' "לנציגות הורים" אז אולי אפשר לרשום "נציגות הורים או הורי הגן" או להוריד את המילה "נציגות" ולרשום "הורי הגן", כדי לשחרר את המגבלה.
קרן אוחנה איוס
¶
כתוב "נציגות" בצפייה העיתית החדשה שהכנסתם, כתוב "לנציגות הורים". אולי אפשר להכניס במקום המילה "נציגות" את "הורי הגן" ואז זה משאיר פתוח את מה שאת אומרת, שמי שרוצה ויש לו טכנית את היכולת להגדיל אז הוא ישים לכמות יותר גדולה מנציגות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הוא שאני אומרת, באופן המקוונת מרחוק, אז על ידי כלל הורי הפעוטות או כפי שייקבע בין המפעיל לבין ההורים. זה בעצם מתייחס להערה שנאמרה עכשיו, אם אני רוצה לאפשר להורים לצפות לא בחלון זמן לכולם אלא כל פעם לעשרה או באיזה סידור אחר.
קרן אוחנה איוס
¶
כשאתם אמרתם נציגות הכוונה לקבוצת הורים קבועה שתקבע מעת לעת. האם יש מסגרת זמן לעת לעת?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני לא חושבת שאנחנו יכולים לרדת לרזולוציות כאלה. הרעיון הוא שברגע שמגיעים לגן לצפות, תהיה נציגות של בין שלושה לחמישה הורים, כדי שיהיה משהו מאוזן. הרעיון שיהיה כאן עניין הסכמי בין המפעיל לבין ההורים איך רוצים לעשות את זה, מה הכי נוח. אם זה גן של 15 ילדים, יכול להיות שיסתפקו באמת בפחות.
חנן דגן
¶
השאלה היא אם מגיע הורה ואומר: רגע, הילד שלי קיבל עכשיו מכה. אני רוצה לראות ממה הוא קיבל מכה. אני יכול לבוא ולהגיד – רגע, הוא בעצם נציגות, אם אני אבוא ואגיד נציגות ההורים או הורי הגן, אני יכול לבוא ולהראות לו: תראה, הילד פה נפל, זה בסדר. יראה ההורה, נגמר הסיפור, נגמרה כל הפרשה. הפרשה לא התפתחה כי אותו הורה, גם אם לצורך העניין תראה את זה נציגות, הוא לא יהיה שבע רצון ולמה? כי הוא לא ראה את הפגיעה. לכן עדיין אנחנו ממשיכים עם אותה סאגה בעייתית.
שגית אפיק
¶
זה נתון להסכמה בין ההורים לבין מפעיל המעון. לכן אם אלה הורים שחושבים שהם צריכים את המצלמות גם לצורך הזה, אז מלכתחילה הם ילכו לגן שעושה או מצלמות און-ליין או שהם יגיעו להסכמה שיותר מנציגות הורים יוכלו לצפות במודל של האפשרות הזאת. צריך בסוף לשים לב שיש פה כל מיני מסלולים ויש הרבה שיקול דעת וחופש פעולה במסגרת חופש החוזים שבין מפעיל מעון היום לבין ההורים.
חנן דגן
¶
יפה, אז הוא יוכל לבוא ולבקש ובעלת הגן תוכל לבוא ולהראות לו, המנהלת תוכל להראות לו: הנה מה שקרה.
קרן גלאון לכנו
¶
שלום, שמי קרן גלאון, סגנית יועמ"ש מערך הסייבר. מאחר ומדובר כרגע על התיקון של ההגדרה של הצפייה המקוונת, רצינו להעיר לנוסח שבהגדרה שמופיעה בעמוד 2, מדובר תוך שימוש בסיסמה ייעודית ואישית שזה לא מספיק. ואחר כך בעמוד 4 יש פירוט של הגנות אחרות שצריך, ולכן היינו מציעים להוריד את הסעיף ולכתוב פשוט: תוך שימוש בהגנות כמפורט בסעיף ההוא.
בסעיף 2(2) בצפייה מקוונת, הסיסמה הייעודית לא מספיקה ולכן מפורט בהמשך בעמוד 4, מנגנוני הגנה שונים. אנחנו מציעים כבר בהגדרה להפנות לשם, שלא יחשבו שהסיסמה האישית היא המנגנון המספיק רלוונטי.
קרן גלאון לכנו
¶
דיברנו על הסיכונים שיש, אבל ניסינו לייצר כמה שיותר את מנגנוני ההגנה שיבטיחו כמה שיותר את ההגנה.
שגית אפיק
¶
ככל שיש יותר מסלולים בחוק, זה מחזק את האפשרות של הורים מול מפעיל מעון היום לקבל החלטות על המסלול הנכון להם, וגם בגלל כל החששות שעלו כאן בנושאים של הגנת הפרטיות במסלול המלא לעומת מסלולים אחרים. אם צריך עוד לאזן ולהדק את המסלול הזה, אז צריך ואפשר. לעניין האבטחה, נירה תעשה את התיקונים המתבקשים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מה שקיים בהצעת החוק הזאת זה גם מה שלא כתוב בה. הרעיון הוא שכל ההסדרים שהמפעילים רוצים לאמץ לעצמם, לרבות מתי המפעיל רשאי להפסיק את האון-ליין אם הוא לא רוצה להציע אותו יותר, אם הוא מרגיש שיש לו בעיה עם זה – הכול יכול להיות בהסכם בין מפעיל מעון לבין ההורים. זה כל הרעיון. כך שאם מפעיל רוצה לשמור לעצמו את הזכות לשנות את המסלול, להציע משהו אחר, לקבוע לעצמו בנצ'מארק שאומר – אם חצי מההורים בגן פתאום לא מרוצים מזה, אני שומר לעצמי את הזכות לשנות. ייתכן גם הפוך – אם התחלתי בצפייה עיתית ואני רוצה לעבור לאון-ליין. אנחנו לא מתערבים בעניינים ההסכמיים האלה בין מפעיל המעון לבין ההורים.
חשוב להבין שמעכשיו הפעלת מצלמות בגן תהיה רק לפי החוק הזה. הוספנו את זה בסעיף המטרה. לא ניתן יהיה להפעיל באופנים שלא כתובים בחוק הזה. חשוב למאוד להבין את זה.
סאני כלב
¶
בהקשר לפרטיות, הרשות מתנגדת עקרונית להצעה, כמו שגם כתבנו בחוות הדעת שהוגשה, אנחנו חושבים שיש פה מהלך בעייתי מבחינת הפגיעה בפרטיות. אנחנו עדיין עומדים על העמדה העקרונית שלנו – צפייה און-ליין 24/7 מבחינתנו הוא מהלך תקדימי ובעייתי מאוד. ועדיין לגבי הנושא של הצפייה העיתית, זה חשוב שתהיה האפשרות של הצפייה העיתית, מכיוון שזה מאפשר מהלך שהוא פחות פוגעני מבחינת הפרטיות, זה לא מעקב 24/7 שנותן תחושה ש"כל הזמן רואים אותי", אלא אם קרה משהו ואז אפשר לבוא ולהסתכל – יש בזה משהו יותר מצומצם ונכון. בהקשר הזה אנחנו רוצים להעיר שכרגע ההצעה נותנת את האפשרות של גם וגם.
שגית אפיק
¶
שמענו את ההערות שלכם מהפעם הקודמת, וקיבלנו אותם במובן הזה שמרגע שנבחר מסלול, זה המסלול. אי-אפשר להעמיס עליו עוד ועוד ועוד. גם אני חושבת שהפגיעה בפרטיות במצב של גם וגם עלולה להיות קשה מדי. עצם זה שהחוק נותן מספר לא קטן של מסלולים שונים, זה גם מעמעם את הפגיעה בפרטיות משום שאנחנו מניחים שבסופו של דבר ההורים ומפעיל מעון היום יגיעו להחלטה הנכונה ביותר להם, לרבות ביחס להיבטי הפרטיות, לכל הפחות ביחס להיבטי הפרטיות של אותו מעון יום, עובדות, ילדים, כל מערכת היחסים המשולשת הזאת.
שגית אפיק
¶
בדיוק. הוא יבחר מסלול. הוא יוכל לשנות את המסלול למסלול אחר, אבל הוא לא יוכל לעשות גם וגם. אני מסכימה עם ההערה שלכם מהישיבה הקודמת.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
נירה, בהמשך לדברים שאמרת על זה שהחוק עכשיו קובע מי יוכל – כמו שהוא קבע עד היום, אבל גם מהיום – לעשות לשימוש במצלמות, וזה אומר מי גם לא יוכל לעשות לשימוש במצלמות. ובין היתר יושבים פה סביב השולחן, כאלה שהיום נותנים שירות אחר ממה שמוצע כרגע פה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אני לאו דווקא מדברת דווקא עליכם, אבל טוב שאתם נמצאים פה, כדי שנוודא שהמערכת שלכם בגישה שלנו, היא לא עולה בקנה אחד עם החוק. היא גם לא עולה בקנה אחד עם מה שמבקשים לתקן עכשיו.
היו"ר יוסף טייב
¶
לא, אני לא פותח סביב זה שיח. תודה רבה. העמדה שלך נשמעה. אני רוצה שדודי מזרחי יחדד את העמדה של משרד החינוך, נראה שזה תואם לעמדה של משרד האוצר. בבקשה, דודי.
דודי מזרחי
¶
שלום, צוהריים טובים, כעיקרון אנשי המקצוע עשו מספר ניתוחים באשר לעלויות של החוק. יש כאן בעיקר היבטים של משאבי כוח אדם. עשינו ניתוח פנימי במשרד, ובמסגרת סדרי עדיפויות פנימיים של משרד החינוך, ניתן את המענה הנדרש מבחינת תקני כוח אדם להפעלת החוק.
שגית אפיק
¶
אם אפשר לחדד כמה שאלות: בישיבה הקודמת, על דעתכם ועל דעת משרד האוצר, דיברתם על עניין של כ-53 תקנים בהבשלה מלאה של החקיקה. אז בין אם יידרשו 53 ובין אם נגיע להבשלה מלאה כזאת או אחרת, אתם תתנו את מכלול המענים לאורך כל היישום? זאת אומרת שאתם תעשו את הפיקוח המלא כפי שביקשו מצעי הצעת החוק ביחס לכל המסלולים שמופיעים כאן, זה דבר אחד שחשוב להבין אותו. וזה ייעשה מרגע תחילת החוק ואילך. התקנים שדיברתם עליהם, אם אני זוכרת נכון, גם מפקחים באופן כללי שתצטרכו; שירותי מטה לטיפול בתלונות שיהיו כתוצאה מהשימוש במסלולים של האון-ליין. וגם שאתם תהוו בעצם מעין תחנת עצירה, שעושה בחינה לפני שהדברים מתפתחים ומגיעים למשטרה, משום שלא תמיד זה נדרש למשטרה, ונתתם כאן גם הסברים איך אתם מטפלים בפיקוח, בביטחון. כל ההקשרים האלה יקבלו מענה, בלי שאנחנו נכנסים כרגע לשאלה של איך אתם תעשו את זה, כי פחות אולי חשוב לוועדה.
ועניין אחרון, אני מבינה שכתוצאה מזה שהוסרה השאלה של הערכת עלות תקציבית מהשולחן, אז יש תמיכה של הממשלה ואין צורך בחזרה לוועדת שרים. אז אם אפשר לשאלות האלה תשובה לפרוטוקול.
דודי מזרחי
¶
כן, אנחנו מדברים על להידרש כאן להשקעה בתקני פיקוח, ויש גם תקנים מינהליים. התייחסת לנושאים של ביטחון, יש גם היבטים משפטיים שאנחנו נצטרך לעבות אותם. משרד החינוך התייחס לזה בדיונים קודמים שהיו, מדובר בעשרות תקנים שאנחנו נידרש כאמור בהתאם לפריסה להיקף יישום החוק. זה נושא שמשרד החינוך יטפל בו ממקורותיו באופן מלא.
דודי מזרחי
¶
נצטרך לעשות את זה באופן הדרגתי, כי גם אם החוק עובר מחר, אנחנו נותנים אור ירוק לגיוס כל התקנים הנדרשים, זה ייקח זמן. לוקח זמן מרגע שמאפיינים את האפיון עם נציבות שירות המדינה, מרגע שמפרסמים את המכרזים, מרגע שנקלטים. התהליך בכל מקרה הדרגתי.
שגית אפיק
¶
אבל אתם תעשו את התהליך הזה באופן מידי, ואתם, בניגוד למה שאמרתם בדיונים הקודמים שהמשרד רצה להימנע מלפקח בנקודות כאלה ואחרות, אתם לא תימנעו אלא להפך – יהיה פה פיקוח של המשרד על המסלולים האלה. זה בעצם האירוע.
דודי מזרחי
¶
התייחסתי מבחינת המשאבים. לגבי הניואנסים - - - ובדיוק מה זה, אני מבקש ששרית תחדד לגבי זה משום שאני לא בקיא בנושא הזה ואני לא רוצה להטעות את הוועדה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא בלי און-ליין ולא רק לאון-ליין. המפקחים אצלכם באגף לגיל הרך, שיעשו את כל עבודת הפיקוח, שלא תהיה הגבלה כי בניסוחים כל פעם אומרים משהו אחר.
שגית אפיק
¶
לא, לא, המפקחים יהיו מפקחים לכל עניין ודבר באגף לגיל הרך. הם יפקחו על מעון יום של נעמ"ת שאולי יחליטו – הם אמרו כאן שלא יעשו שום מסלול מהמסלולים האלה – וגם על מעון יום שהחליט להפעיל את המסלול המקוון או את הצפייה העיתית או כל דבר אחר שנמצא במסלולים שבחוק. אבל מה שמבקשים ומציעים, אם אני מבינה נכון, שבאמת המפקחים האלה יהיו מתחילת החוק וזאת משום שאחת הסוגיות שעמדה פה למחלוקת הייתה הערכת העלות לדבר הזה ושנדרשים לכם הרבה מפקחים. אז שבאמת יהיה פה פיקוח לעניין הזה. זאת גם תשובה למשטרה שהעירו שהמשרד לא מקבל כאילו דרישות וסמכויות נוספות. בעצם עכשיו הם לוקחים על עצמם את הפיקוח, אז התקנים יהיו בהתאמה לזה.
היו"ר יוסף טייב
¶
שאלת הבהרה לליאור, הפיקוח והחומרה על החלק הטכני נמצא אצלכם או בסוף לא? זה עלה וירד בניסוחים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
התייחסת לשאלת הפיקוח ואני רוצה להתייחס לזה: מבחינתנו הפיקוח הוא פיקוח כמו שהוא נעשה היום. רק שבאמצעות החלופות שיעלו במסגרת התיקון עכשיו, אז יהיו מצלמות שיהיו פתוחות להורים, בקונסטלציות מסוימות יהיו פתוחות למנהלי המעונות. וכמובן ממה שיעלה מהצילומים, אם יעלו אירועים של אלימות או נושאים שקשורים לביטחון או לפדגוגיה, כל התחומים שבהם מפקחים מטפלים ממילא גם היום, רק יהיו באופן מוגבר יותר, כמובן שהמשרד יטפל.
המשרד לא יטפל באותם נושאים שציינתי עוד בתחילת הדרך ולאורך כל הדיונים: במערכת היחסים שנוגעת בין מנהלת המעון או מפעילת המעון להורים, לעניין המצלמות המקוונות; לעניין הסיסמאות שצריכות להינתן להם; לעניין הימים שצריך להיפגש ולהסתכל במצלמות; ולא לעניין המערכות עצמן. המשרד לא ייכנס ויבדוק האם מערכת המצלמות עומדת באותם תנאים של בטיחות אבטחת המידע שנקבעה פה בהצעה.
קרן אוחנה איוס
¶
כבוד היושב-ראש, אם אפשר לדייק: המקום היחיד שנכנס כאופציה בתיקון למנהל המעון לצפות, הוא רק בצפייה עיתית מרחוק.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
- - שאם המפעיל כבר בא לגן ומחבר את הכבל ומראה להם את המצלמות ונמצא שם, זה נותן איזשהו איזון לזה שהוא גם ככה נמצא שם. וכנראה הוא גם ככה - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
שנייה, לאור העמדה של משרד המשפטים ושאר המשרדים, מצאנו לנכון שלא להכניס את זה כרגע. זה אמנם נכון, אולי זה כלי פדגוגי, אבל זו לא מטרת הצעת החוק.
חנן דגן
¶
כבוד היושב-ראש, נמצאת איתי פה גננת בשם ורדית, היא חוותה אצלה בגן עובדת שהתעללה בילדים. הייתי רוצה שתשמע אותה ותבינו את החשיבות. זה לא פדגוגי, זה כלי בשביל בעלת הגן למנוע מקרים.
רפאל בנבנישתי
¶
אני רוצה להגיד משהו כמנהל גן, אני באמת לא מצליח להבין שלכל העולם ואשתו יש הרשאות בכל מיני דרכים לראות מה קורה במצלמות - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
רגע, אני רוצה לחדד: זה לא לכל העולם ואשתו, זה להורים בלבד. גם הורה אם הוא רוצה שהדוד יהיה, הוא לא יכול.
רפאל בנבנישתי
¶
בסופו של יום מנהל הגן או מנהלת הגן היא זו שאחראית על כל מה שקורה בשטח הגן. היא זו שצריכה לתת מענה, לפקח, לטפל, ולא רק כשקורה משהו, אלא הרבה לפני כשיש ניצנים של התקרבות לא נכונה או פעולה לא נכונה שעליה היא עוד יכולה לדבר.
רפאל בנבנישתי
¶
נכון. כמנהל גן, אם עכשיו רון יגיע אלי ואני מראה לו את החצר. אני מראה – זו החצר המפוצלת, אני לא באמת בכיתה בפנים בתינוקייה כדי לדעת למה התינוק בוכה. אבל אם יקרה משהו, אני אצטרך לתת את הדין מול רון ולהסביר כשבעצם גם אני כמנהל גן נפגעתי. אין בעיה שיהיה בדיוק כמו להורים, כמו שמגבילים שלא יהיה משחק עם המערכת או שלא יהיה לו יכולות כאלה או אחרות לגעת במכשיר עצמו.
רון כץ (יש עתיד)
¶
בסוף יש הבדל בין ההורים שלא נמצאים בגן ולא נגישים לבדוק. לך יש הרגשה עכשיו שמשהו לא בסדר? אפשר לפתוח באותו רגע.
קרן אוחנה איוס
¶
רון, היום באון-ליין המנהלת צופה במקביל להורים. המנהלת גם צופה, אתה שולל ממנה. אני לא רואה לגיטימציה למנהלת מעון שהיום מפעילה און-ליין, שמחר היא לא תרצה. המוטיבציה שלה תרד.
לוסי חדידה
¶
אבל כבר דיברנו עליה במצב של במקביל בכמה כיתות. ברגע שגננת מרדימה ילדים בכיתה, וקורה משהו בשתי כיתות מקבילות או באחת הכיתות, צריך לראות את זה.
נרמין ברהום
¶
לעניין של צפייה של מנהל הגן, דנו בשאלה הזאת והנציג של הייעוץ המשפטי, הרפרנט תעסוקה, כבר אמר שיש כאן שיקולים אחרים של היבטי פגיעה בעובדים. יכול להיות שימוש בכלי הזה לרעה, והמטרה פה היא שמירה על ביטחונם של הילדים. יש את ההורים ששמים את העניין הזה בפניהם, לפתוח את זה לעוד גורם נוסף שהוא מנהל המעון - - -
קרן אוחנה איוס
¶
בעלי האון-ליין שביקשו את החוק הזה, לא יוכלו לצפות. הם לא יהיו אתכם, הם לא ירצו. לקחתם להם את הזכות לעמוד מאחורי הגישה שלהם. מנהל המעון שיהיה און-ליין לא יוכל לצפות.
נרמין ברהום
¶
מעבר להתייחסות הזו, בהמשך למה ששרית התייחסה לעניין הפיקוח, נוסף פה פרק של עיצומים כספיים. יש פה ממונה שאמור לפקח על ההסדר של העיצומים הכספיים, ולא ברור מי זה הממונה הזה.
נרמין ברהום
¶
עוד דבר קטן בהקשר של העיצומים הכספיים, ההסדר כאן הוא הסדר וולונטרי. אנחנו מטילים עיצום כספי. ההערה של המחלקה הפלילית היא שזה הסדר מוזר להטיל עיצום כספי כשההסדר הוא וולונטרי.
שגית אפיק
¶
בדיוק. אם מפעיל מעון החליט לעשות את ההליך הזה, שהיו פה טענות לא מעטות ביחס לפגיעה שעלולה להיות לו, הוא צריך גם לקחת על עצמו את מתן האישורים למשרד החינוך שהוא המשרד המפקח והמבצע של החוק הזה. והוא צריך בסך הכול – זה נורא פשוט מה שנדרש ממנו – להעביר להם דיווח על ההחלטה שלו לפעול במסלול של האון-ליין מצד אחד, ולהעביר אישור – וזה הרבה יותר חשוב – של אבטחה שאכן נעשתה, משום שכל ההערות שנשמעו כאן ביחס לפרטיות הן הערות קריטיות, ולא היינו רוצים זליגה של המידע הזה. אנחנו גם לא רוצים שהוראות החוק יישארו פלסטר, אלא שבאמת כל הגנות הסייבר שמופיעות כאן, ייושמו על ידי מפעילי מעון היום. לכן העיצום הכספי הוא בסך הכול על דיווח. מן הצד השני, ופה אני מתחברת לדברים ששרית אמרה ביחס לפיקוח – כן יש פה יותר דרישות ממשרד החינוך כרגע, לאור זה שבסופו של דבר יהיו להם מפקחים שגם יפקחו על הגנים האלה בצורה סגורה כחלק ממערך המפקחים שממילא יש להם ויוסיפו אליו עכשיו תקנים נוספים.
המשרד לא יפקח על מערכת היחסים של מתן סיסמה להורה בין המפעילים ועל כל הנושאים הטכניים שקשורים לאון-ליין. יש פה הוראות חדשות שמשרד החינוך הסכים לקבל על עצמו, הוא יקבל את שני סוגי הדיווחים האלה שעמדתי עליהם, סוג הדיווח של תחילת הפעלת און-ליין במסגרת הרישיון או במסגרת אחרת שתחליטו עליה, והודעה מאשרת מאת הגורם המאבטח שאכן נעשתה האבטחה הדרושה.
אני חושבת שזה מייצר איזון שהוא נכון מאוד. בעיני העיצום הכספי הוא השלמה של מערכת האיזונים הזאת. בסדר?
שגית אפיק
¶
נכון. המשרד לא יכול לפקח על אבטחת המידע, אנחנו מבינים את זה. המשרד כן יקבל את ההודעה, את האישור על כך שמפעיל מעון היום עשה את אבטחת המידע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
וכמובן על זה שאתה מדווח אמת. זה צריך להיות מובהר. מי שיבחר לפברק ח"פ של חברת אבטחת מידע ובכלל גורם שיבדוק - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אותו דבר מסתמכים על הדיווחים על עצם התקנת מצלמה. גם זאת הצהרה שהם מקבלים. לא הולכים לכל 5,000 המעונות ובודקים. אתה מקבל הצהרה שהוא עומד בחוק התקנת מצלמות.
קרן אוחנה איוס
¶
באופן כללי, מי שלא בחר אף אחד מהמסלולים – מקוון או עתי, הוא נשאר כפוף לחוק המצלמות שאנחנו מכירים?
ורדית אלפסי
¶
שלום, אני מנהלת גן פרטי בנתניה. אני חייבת להגיד שהחוק ממש פגע בי. אני מדברת ממש מבפנים. יש לי חמש כיתות בגן.
ורדית אלפסי
¶
החוק שהיה. חשוב לי כמו שהיא אומרת, שלגבי מצלמות האון-ליין, שתהיה לנו איזושהי בקרה. לקחתי עובדת ועשיתי את כל הבדיקות של הפיקוח. רשמתי אותה, בדקתי שאין לה עבר פלילי. התקשרתי למעסיקה הקודמת וכולי. וכשהדלת נסגרה, היא פשוט פגעה בילדים ולי לא היה איך לדעת את זה. היא פשוט הייתה מחכה שהעובדת השנייה תסתובב או שתרד רגע לזרוק איזה טיטול. בכל סיטואציה כזאת, היא בעצם פגעה בילדים, ולא יכולתי לראות את זה.
דרך אגב, במשך כל השנים לי היו מצלמות בגן, עוד לפני החוק הזה. תמיד האמנתי שתמונה שווה אלף מילים, וככה צברתי את האמון אצל ההורים. החוק פגע בי, ואני מבקשת שתנסו להתחשב גם בנו, בבעלות הגנים, כשאנחנו אלה שצריכים לפקח על הצוות. ואי-אפשר להאמין שבן אדם שנראה הכי נורמטיבי, בסוף הוא בן אדם אחר. אני מבינה שאם זה קרה אצלי, זה יכול לקרות אצל כולם.
אני מדברת ממקום של כאב וממקום של שמירה על הילדים, זה הכי חשוב. בשביל אני חושבת שכל הוועדה הזו התכנסה פה.
לוסי חדידה
¶
נכון, זה האבסורד. כל התפאורה ואת העיקרי שהכי אחראי מנדים אותו. יש ענישה, יש הרתעה, יש הרבה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
דיברנו על סעיף הצפייה העיתית, אנחנו נדגיש פה את העניין של הקביעה בין המפעיל להורי הפעוטות מבחינת איך מפעילים את הצפייה העיתית.
אני קופצת לסעיפים שהוספו. הסעיף הנוסף שהוסף הוא סעיף 7(ג) בעמוד 8 בנוסח החדש – בחירת סוג צפיית הורים. "מפעיל מעון רשאי לאפשר סוג צפייה אחד בלבד מבין סוגי הצפייה הקבועים בסעיפים 7(א) ו-7(ב) בלבד באותה עת". זה המענה לעניין הפעלה של גם וגם.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אם אחרי חצי שנה הם החליטו שהם רוצים לעבור מאון-ליין, גם ההורים והמפעיל, אז הם יכולים.
שגית אפיק
¶
תמיד יהיה מסלול אחד. אם אתם חושבים שהנוסח לא אומר את זה, משרד המשפטים – בואו נסגנן את זה. אבל זה אומר שיהיה מסלול אחד בכל רגע נתון.
רון כץ (יש עתיד)
¶
זה נותן מענה טוב ונכון למי שפנה והיו לו כל מיני חששות. זה נותן מענה מדויק אם ההורים או הצוותים מגיעים להחלטה שזה יהיה אחת לתקופה, אחת לשבוע, לשבועיים, לחודש – זה בדיוק נותן מענה על זה. התיקון הזה דווקא סופר קריטי לחוק.
שגית אפיק
¶
הציפייה שלנו היא שבתחילת שנה, הורים ומפעיל מעון יום, יחליטו על מסלול מסוים. אם במקרה וזה לא אמור לקרות כל שבוע, שבועיים, חודש, חודשיים; אם במקרה כעבור חצי שנה, הם מגיעים למסקנה שהמסלול הזה לא נותן מענה מספק למה שההורים היו רוצים, אז הם יוכלו לעבור לאחד משניים-שלושה המסלולים האחרים. אין ציפייה ואני לא חושבת שהחוק הזה נועד לזה שכל שבועיים-שלושה יהיה מעבר בין מסלולים. הצפייה היא דווקא שלאורך השנה, ככל הנראה, יהיה מסלול אחד שנבחר בתחילת השנה על ידי כלל ההורים. גילו באמצע השנה שהמסלול הזה פחות טוב להם, יעברו למסלולו אחר וזהו. הכוונה היא לא למעברים תכופים. אם צריך שינוי בנוסח – נהיה אתכם.
לוסי חדידה
¶
יוסף, אני מצטערת, אני פה ואני בהלם, כאילו שבאנו לכאן בתור תפאורה. אתם מעבירים פה את החוק איך שבא לכם, וזה לא משנה עכשיו עם און-ליין, זאת לא הנקודה. הנקודה היא שאנחנו מהשטח ואנחנו מביאים לפה גננת עם ניסיון ואף אחד לא הקשיב לה. היא אמרה את כל הדברים שיש לה להגיד שהם חשובים מאוד מהשטח. לא תאוריה.
קרן אוחנה איוס
¶
אבל רון, אתה לא מבין מה קורה כשיצאת ממנו לדרך. אני אומרת לך כמנהלת מעון, אני לא בוחרת אף מסלול. אני אומרת לך שאם אתה תעשה עכשיו סקירה של מי שיש לו און-ליין היום ומה יקרה אחרי החקיקה, המצב יהיה הרבה יותר גרוע. אף מנהלת מעון לא תבחר.
קרן אוחנה איוס
¶
אנחנו לא נבחר את האופציה הזאת, כי בכל מקרה אנחנו בחוץ. באון-ליין אני בחוץ, בעיתית אני בחוץ.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אל תבחרי, הכול בסדר, יכול להיות שההורים ירצו לבחור איפה שיש און-ליין ולא יבואו אליך, זה גם יכול להיות.
קרן אוחנה איוס
¶
אתה רצית לתת לגיטימציה וולונטרית לאון-ליין. כאשר היום הקבוצה הזאת שמונה כ-80 מעונות מאוגדים של און-ליין, מנהלת המעון היא חלק מקבוצת הצפייה. היום אתה שולל את זה ממנה, גם היא לא תרצה להיות במקום הזה. ואני שמה לך את הנקודה באור שאתה התרחקת מהמקום שיצאת אליו. התרחקתם.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני רוצה להיות ברור, הצעת החוק הזו לא באה להכשיר שום דבר קיים. מבחינתי היום, הדבר הזה לא קיים, אני לא לוקח אותו בחשבון.
קרן אוחנה איוס
¶
חשבנו שמהות הדיון היום יהיה איך לשלב את מנהלי המעונות, לכן טרחנו לבוא. זה חשוב לנו. כבוד היושב-ראש, אתה יודע שהיום כ"ב - - - היום 12 חודשים לחודש שנפל ב-7 באוקטובר. אנחנו כאן, אנחנו מכבדים את המקום, תכבדו אותנו גם.
היו"ר יוסף טייב
¶
הוא עלה מהשטח. נתתי לכם להתבטא. אנחנו אכן חשבנו שאולי זה חשוב. אמרתי שאני חושב שזה חשוב.
היו"ר יוסף טייב
¶
חבר, אני רוצה לדבר. תודה. לקחנו בחשבון, חשבנו שאולי זה יהיה נכון. שמענו את משטרת ישראל על החשש של שיבושי חקירה; שמענו את משרד המשפטים; שמענו את רשות הפרטיות ואת הסייבר, ולכן הוועדה הגיעה להחלטה שבהצעת החוק הזו לא נכון לתת למנהלים להיות חלק מהמערך.
קרן אוחנה איוס
¶
אנחנו לא נבחר את זה לגמרי. אני לא אשב פעם ראשונה לצפות מול הורים, עם חמישה הורים שיכולים להפוך בשנייה להיות זאבים על פרשנות לא מקצועית לסיטואציה.
קרן אוחנה איוס
¶
אני שם, אבל אני לבד. לא אבחר באופציה הזאת. הנה, אני מנהלת מעון, אני לא אקח אף מסלול שהצעתם. הוא לא מיטיב איתי, לא עם ההורים ולא עם הילדים.
קרן אוחנה איוס
¶
לא אשב לבד עם נציגות הורים אחרי הצוהריים או בערב לבד, כשאני אצפה איתן בפעם הראשונה בכיתות שאני לא נוכחת בהם כל הזמן בו זמנית. אני לא אשים את עצמי במקום הזה. אני מצטערת, יש לי ילדים לחזור אליהם בסוף יום עבודה.
היו"ר יוסף טייב
¶
זו החלטה של כל אחד ואחד. הצעת החוק היא וולונטרית, מי שירצה להצטרף – יצטרף, ומי שלא ירצה – לא.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני עוברת לסעיף נוסף שהוסף בנוסח הזה.
חובת העברת אישור לעניין הפעלת צפייה מקוונת
7ד.
מפעיל מעון שבחר לאפשר צפייה מקוונת, יעביר לממונה, בתוך שישה חודשים מיום הפעלת הצפייה המקוונת, ולאחר מכן מדי שנה, אישור ממנהל המערכת (להלן – אישור מנהל מערכת), כי הצפייה המקוונת במעון עומדת בכלל התנאים הדרושים לאבטחת המידע, כאמור בהוראות חוק זה; השר רשאי לקבוע הוראות לעניין אישור מנהל מערכת; העתק מאישור מנהל המערכת יועבר גם להורי הפעוטות הרשומים במעון.
שגית אפיק
¶
מטרת הסעיף הזה היא לאפשר להורים לראות שההגנות שנדרשות כאן בחוק מתקיימות, וגם להעביר אישור למשרד החינוך, גם אם הפיקוח של משרד החינוך הוא לא פיקוח שבעצם בסוף נכנס למהות ויכול לבדוק את הדברים. יש נושאים נוספים בחוק לגבי השמירה של הצילומים למשך 30 ימים, יש לכם כל מיני דברים שקשורים במצלמות. איך אתם מפקחים על העניינים האלה? והאם גם להם לדעתכם נדרשים עיצומים כספיים כדי לחזק את הדברים?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הוא צריך לדווח לפי חוק הפיקוח על זה שהוא עומד בהוראות חוק המצלמות. אבל לכאורה שם זה רק בסעיף הרישוי, בסעיף 6.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
נכון. יש פרק של עיצומים כספיים בחוק הפיקוח, ואני לא יכולה לעשות שימוש בפרק ההוא לעניין של חוק המצלמות. אני חושבת שזה דווקא - - -
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
יש פה כל מיני הוראות שכן נתונות לפיקוח של משרד החינוך – למשל שהוא שמר את הצילומים למשך 30 יום.
גלי עציון
¶
אבל הוא לא תמיד יודע, כיוון שאין לו שום גישה, אז הוא לא יודע גם אם יש איזושהי תקלה, המפעיל לא יכול לדעת.
שגית אפיק
¶
לא, אם יש תקלה אז יש תקלה. אבל אם אין תקלה, יש לו חובה לשמור ל-30 ימים. אני מבינה שדווקא חלק מהאירועים הם כשהמשטרה כבר נכנסת לאירוע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אבל אם היה טכנאי ואמר לו: אתה צריך עכשיו להחליף רכיב כדי שהמצלמה תעבוד, והוא לא עושה את זה.
ליאור טוביה
¶
אם הם יתקינו ביחד את הניטור הם ידעו אם יש תקלה, אין תקלה, המצלמה עובדת, המצלמה לא עובדת.
סיוון שחר
¶
זה נכון, באמת היום יש המון מקומות שאנחנו נכנסים ורואים שאין מצלמות, והם באות ויכולות לבוא ולהגיד לנו: הייתה תקלה, לא ידעתי, די. אנחנו לא יכולים הרבה פעמים להוכיח האם באמת מדובר בתקלה או שלא. יש המון מקרים כאלה, המון.
חנן דגן
¶
דרך אגב, נתתי ליושב-ראש פתרונות בנושא. אם אתם כבר מכניסים את זה למערכת שבה יש מערכת מנהלת, תעבירו את זה דרכו, תשמרו אצלו, ונגמר הסיפור. הם לא יכולים למחוק, הכול יהיה - - -
חנן דגן
¶
זה כמו שאבוא היום ואשים לכולם פה אזיק אלקטרוני, זו מערכת הניטור. מערכת הניטור היא לא רק אם יש תקלה.
חנן דגן
¶
יפה. קודם כל את כל הדברים האלה אפשר לפתור. הבעיה במערכת הניטור היא שהיא לא בודקת רק את זה, היא בודקת דברים נוספים שלא אמרו לכם את זה פה בוועדה. אלה הדברים שמפריעים.
חנן דגן
¶
כל המערכת בודקת אם פתחו אותה ואם פתחו את הארון, אם הסתכלו וצפו או כל דבר אחר. זאת אומרת שמראש באים ואומרים, היא לא באה - - -
חנן דגן
¶
הבעיה פה היא שמראש אומרים שכולם פה לא בסדר, וכולם נשים להם אזיק אלקטרוני מחר. יש פה פגיעה באמון, אנחנו מרגישים שמתייחסים אלינו כאל פושעים.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני לא רואה בזה שום פגיעה באמון. אני רואה כלי עזר שיכול לעזור לכם לדעת אם המערכת עובדת או לא. זה משהו שרק יעזור לכם. חנן, אתם תופסים ראש פה על הדבר הזה. אבל בסדר, לא רלוונטי.
חנן דגן
¶
מערכת הניטור תגיד אך ורק אם יש תקלה שלא מקליט, לא דברים נוספים. אם זה מעקב אחרינו, אז יש גבול.
שגית אפיק
¶
רגע, אני תומכת במה שאת אומרת, בעיני זה סופר חשוב שייכנס עיצום כספי ביחס לנושא הזה של שמירה ל-30 ימים. זה כלי נוסף לצד הכלי הפלילי שהוא חשוב מאוד ובמקרה ומגיעים לפלילי, הפלילי גם צריך לחול ולהימשך. אבל העיצום הכספי יכול לתת מענה גם אם ראשוני והרתעתי שלא לעשות את זה ולפעול לפי החוק. זה חשוב מאוד להכניס את העיצומים האלה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
עצם התקנת המצלמות; עצם העמידה בחובה להתקין מצלמות לפי סעיף 3; חובת יידוע; הצבת שלטים שיש מצלמות; אופן התקנת המצלמות; זה רק בשטחים הציבוריים ולא בחדרי רחצה, שמירת הצילומים. הדבר היחיד זה רק לראות שאין כאן סיכון כפול עם חוק המיקוח.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בחוק הפיקוח את מטילה עיצום כספי על אי-עמידה ברישיון. ואז את מטילה עליו עיצום אם את מגלה שאין לו מצלמה, למרות שהוא דיווח שיש לו מצלמה. לכאורה במקרה כזה את - - -
לוסי חדידה
¶
שרית, למה לא לעשות עיצומים על און-ליין שהמנהלת תסתכל וחס וחלילה היא תשבש משהו, למה לא? למה לא להשתמש בזה? עיצומים לשם ולפה ולשם, ולדבר טריוויאלי ולגיטימי כמו לראות באון-ליין, זה לא.
לוסי חדידה
¶
התכלית היא להגן על ילדים, נקודה, סוף. זה לא משנה מי יגן, העיקר שהילדים יהיו מוגנים. מה זה הדבר הזה? אתם מאבדים את המהות של התכלית. אני לא מבינה איזו תכלית זו.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
שמעתי אתכם, והתלבטנו המון בינינו חברי הכנסת וגם דיברנו אתכם, ובאמת התלבטנו והיה גם שלב שחשבנו שנכון להכניס אתכם כצופים ביחד עם ההורים.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בלי קשר עם ענישה או בלי ענישה. בסוף, במכלול הדברים ועם תכלית החוק שאני רואה כשניסחתי אותו כשבאתי לחוקק את זה, ועם כל גורמי המקצוע מהמשרדים הרלוונטיים כאן שאמרו את מה שאמרו, לצערי אתם לא שמחים עם התוצאה. החלטנו שלא נכון בחוק הזה להכניס גם את האפשרות שלכם. באמת התלבטנו אם להכניס את זה או לא.
קרן אוחנה איוס
¶
קיבלנו רק חובות בלי זכויות, אבל אנחנו פרטנר מרכזי, אתם צריכים אותנו לשיתוף פעולה עם זה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בסדר, אבל התכלית של החוק היא לא שתפקחו על העבודה של הגננות. לא לזה התכוונתי כשבאתי לזה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני מבין, אני לא בא בשביל לעזור לכם לקח 24 שעות על העובדות. אני רוצה שאם הורה רוצה לשים את הילד שלו בגן שהוא רואה אותו 24 שעות, לזה התכוונתי.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לזה התכוונתי, הצוות עם הילדים, זה לא מפריע לצוות להיות עם הילדים. אני לא בא לתת למנהלת כלי נוסף.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני אומר: אני בחוק הזה לא - - - כל העניין של הפרטיות, בזה שמעת את משרד המשפטים, אז אנחנו הולכים פה צעד אחד גם מבחינתם רחוק לגמרי.
חנן דגן
¶
בנושא הפרטיות, יש שאלה משפטית על זה שגננת לא יכולה לראות. תכלית החוק עצמה מדברת על הגנה על הילדים. אומרים שבעלת הגן או מנהלת הגן צופה, היא לא יכולה - - - זאת אומרת, יש דברים מעבר שהיא יכולה לעשות עם העובדים וזה ההתנגדות בעצם של הפרטיות וכולי.
חנן דגן
¶
- - איזה פעולה היא יכולה לעשות עובדת בגן שלא פוגעת בילדים. אם היא מדברת בטלפון, היא לא משגיחה על הילדים, הם יכולים להיפגע. אם היא מאחרת, הילדים נשארים בלי השגחה. אם היא באה ויוצאת עכשיו מהמקום, הילדים נשארים ללא השגחה. כל פעולה שעושה עובדת – ורואים את זה – זה להגנת הילדים. אין פעולה אחת שעושה עובדת שהוא לא לשמירת הילדים, אין כזה דבר. אנחנו לא מקפיצים פלאפל שלא יקרה כלום אם הפלאפל ייפול על הרצפה. מדובר כאן בילדים. אתם לא מבינים - - -
היו"ר יוסף טייב
¶
חברים, אתם חוזרים על כל מה שנאמר במשך כל הדיונים. וכל פעם שהעלינו את האופציה, ואני חושב שחבר הכנסת אופיר כץ הבין את זה בצורה ברורה, זאת הייתה גם עמדתי בהתחלה שזה נכון שמנהלי הגן יוכלו גם הם לצפות. מה לעשות ששמענו את עמדת משטרת ישראל על חשש של שיבושי חקירה; שמענו את נושא הפרטיות; שמענו את משרד המשפטים וישבנו סביב שולחן עגול והחלטנו שזה – אתה רוצה שאגיד לך את זה בצורה הכי ברורה? אם אני מכניס אותך בפנים, הצעת החוק הזאת נופלת.
יניב בר אור
¶
שלום, קיבלנו את הצעת החוק ממש בדקות האחרונות לפני הדיון. אני רוצה להתחיל מהדברים הטובים, ראינו את ההתקדמות בנושא של הצפייה העיתית. ושוב, אני רוצה להגיד תודה גם על זה. אבל בסופו של דבר, אנחנו רואים פה פגיעה באמון. אנחנו רואים שחוות הדעת המקצועיות, עם כל הכבוד לאנשי המקצוע שנמצאים שם סביב השולחן, הם הכי רחוקות מלהיות מקצועיות. הם לא משקפות את הצורך של השטח. אתם שומעים את עמדת השטח בדיונים, ואתם מחליטים להתעלם ומחליטים להחליט הפוך לגמרי ממה שהשטח צריך, רק בשביל לחוקק חוק שהוא חוק פופוליסטי והזוי, הוא חוק שיפגע באמון.
אתם אומרים שזאת לא המטרה שלכם לעזור לגננות, אז אתם פשוט פוגעים באמון בין הגננות להורים. בסופו של דבר, מי שייפגע מכל הדבר הזה הם הילדים. אנחנו לא ניתן יד לחוק כזה. אנחנו נעמוד על בריקדות ונגיד לכל הגננות ולכל אנשי השטח, לא לבחור בשום אופציה. בשום אופציה. החוק הזה לא יהיה ישים.
לגבי מערכת הניטור, אני מצטער, אם אתם לא סומכים עלינו שאנחנו יכולים לטפל באירוע הזה, אז אין שום סיבה שאנחנו נסמוך עליכם שאתם תכניסו לנו ניטור לגנים. תודה רבה. החוק זה מבחינתנו ממש מיותר.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא יודע, נראה לי שיש פה אנשים שחיים בעולם אחר, במציאות אחרת שהכול ורוד, מעולם לא הייתה שום חקירה - - -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא התכוונתי אליך. כאילו שמעולם לא הייתה שום תלונה, לא שמענו על שום התעללות בילד. אולי זאת מדינה אחרת.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
ההסדר הבא שהוספנו בסעיף 7ה הוא הסדר העיצום הכספי. אלה קבוצת סעיפים שמהווים הסדר, סוג של קנס שמפעילים אותו עם אי-קיום הוראות החוק. כאמור, לפני כמה דקות הבנו שזה משהו שאנחנו יכולים להטיל אותו לא רק על דיווח או על אי-דיווח לגבי אבטחת מידע, לגבי קיום צפייה און-ליין ועמידה בתנאי אבטחת המידע, אלא בעצם על יתר הוראות החוק, מה שייתן הרבה יותר שיניים לחוק הזה. היום למשרד החינוך אין הרבה כלים לטפל בהפרות של מי שדיווח שיש לו מצלמה ולא התקין אותה או התקין אותה לא כפי שהחוק מחייב, למשל התקנה באזורים ציבוריים ולא באזורים פרטיים. נושא שמירת הצילום, הבנו שזה נושא בפני עצמו ומגלים בהרבה גנים שצילומים לא נשמרים. חובת היידוע – אמורים להתקין שלט בכניסה לגן שהגן הזה מצולם. כל הדברים האלה היום לא ניתנים לאכיפה. הפרק על העיצום הכספי ייתן לו את האכיפה הזאת.
יש כמה דברים בתוך ההסדרים, נקרא אותם, ויש הערות שאנחנו כבר יודעים שאולי נרצה להכניס. ויש לנו או למשרד החינוך ניסיון מחוק הפיקוח, שהם עובדים טיפה פחות טוב, אבל ההסדרים שרשומים כרגע בנוסח הם אותם הסדרים כמו בחוק הפיקוח.
שגית אפיק
¶
ובכלל, בכל החקיקה שעוסקת בעיצומים כספיים, בסוף זה פרק שהוא פרק אחד בחקיקה. אני חושבת שזה אחד הפרקים היחידים שמשרד המשפטים הוציא עליו הבניית נוסח שכותבים בו אותו הדבר בכל החוקים, ולכן אנחנו מקפידים על זה. וזה ייכנס כאן באותו אופן שהוא קיים בחוקים אחרים.
לפני שאת מקריאה, תגידי את המבנה שזה ההודעה וכולי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
קודם כל בפתח של סעיף 7ה זה יהיה מפעיל מעון שלא עמד בתנאים הרשומים בחוק הקבועים בסעיפים 3, 4, 5, 6, לדעתי גם 7 – צפייה ושימוש בצילומים, וסעיף 7ד, כי בעצם על זה אתם רוצים לפקח, על יתר הוראות החוק ועל 7ד והדיווח, נכון?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
עיצום כספי
7ה.
מפעיל מעון שלא עמד בהוראות סעיפים 7-3 וסעיף 7ד. לחוק, לרבות לעניין המועדים הקבועים בו, רשאי הממונה להטיל עליו עיצום כספי בסכום כמפורט להלן - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נכון, ולכן אנחנו מפרטים את הדברים. בכל זאת, מדובר בעיצום כספי, אנחנו צריכים להסביר על מה אנחנו מאצילים עיצום כספי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שזה אומר: עצם החובה להתקין מצלמות; חובת היידוע; אופן התקנת המצלמות והפעלתן; שמירת הצילומים; צפייה ושימוש בצילומים והעברת אישור למשרד החינוך, לעניין הפעלת צפייה מקוונת ועמידה ב- - - אלה הדברים שמעכשיו אם לא יתקיימו, אפשר יהיה להטיל עיצום כספי.
עיצום כספי
7ה.
- -
(1) לעניין מעון קטן – 500 שקלים חדשים;
(2) לעניין מעון בינוני – 1,000 שקלים חדשים;
(3) לעניין מעון גדול – 1,250 שקלים חדשים.
הסכומים כמובן ניתנים להצמדה, ההגדרות לגבי מעונות הן הגדרות המוכרות לכם מחוק הפיקוח. ההגדרות של מעון קטן, בינוני , גדול – אני רואה שזה לא בסעיף ההגדרות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה בסעיף 36, בסעיף העיצום הכספי. מעון קטן, של שבעה עד 20 פעוטות; מעון בינוני, 21 עד 50; מעון גדול, 51 פעוטות או יותר.
הודעה על כוונת חיוב
7ו.
(א)
היה לממונה יסוד סביר להניח כי אדם הפר את הוראת הסעיפים האמורים, ובכוונתו להטיל עליו עיצום כספי לפי הוראות סעיפים 7ה– 7יד, ימסור למפר הודעה בכתב על הכוונה להטיל עליו עיצום כספי.
זה מה שנקרא כוונה על הודעת חיוב.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
לא, יש ממונה ויש ממונה ש - - - פשוט חוק הפיקוח יצר שתי הגדרות שונות. בפועל אלה גם שני אנשים שונים במשרד החינוך שמטפלים. אבל אפשר להצמיד לאותו ממונה - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שרית, אולי תסבירי לגלי ולכולם את ההבדל, שם זה לעניין רישוי, שם זה לעניין קבלת רישיון.
גלי עציון
¶
לא, אבל כתוב: הוכיח להנחת דעתו של הממונה כי הוא ממלא אחר הוראות החוק והתקנת מצלמות, לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם הוא לא עמד בזה, אז הוא לא יקבל רישיון. זאת הסנקציה שיש שם. הסעיף שם נוגע רק לרישיון. שרית – אתם המבצעים, בואו תענו במקומי.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אמרת את זה נכון. סעיף 6 מונה את התנאים, אם מישהו לא מקיים אחד מהם, הוא לא יוכל לקבל רישיון. מפעיל מעון צריך - - -
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אתן דוגמה, היא מתכוונת לזה שנניח והיא מחוברת למערכת הניטור, ואחת המצלמות הפסיקה לעבוד, אז מערכת הניטור תתריע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
העיצומים הכספיים בחוק הפיקוח, סעיף 37, זה לגבי הפעלת מעון ללא רישיון או בניגוד לתנאים. שרית, בואו נוודא שבאמת - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סעיף 37 לחוק הפיקוח אומר: הפעיל אדם מעון יום לפעוטות שלא ניתן לגביו רישיון הפעלה או רישיון זמני, או בניגוד לתנאיו, בניגוד לתנאי הרישיון.
חנן דגן
¶
- - - רשאי הממונה להטיל את הקנס ורשאי לא. אני לא בא ואומר: רגע, עשיתי טעות, עשיתי תקלה, יבוא הממונה ישלח לי מכתב, אדוני מתבקש לתקן תוך איקס זמן – היה ולא תיקן, בסדר. אבל אם הוא תיקן, הוא רשאי להחליט שהוא כן קונס. אנחנו נותנים את זה לשיקולו של הממונה מה בא לי לעשות עכשיו. אני לא חושב שזה נכון, צריכים גם להגן על אנשים מטעויות, לא להרבות - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, בגלל זה אני רוצה למצות את הסוגיה הזאת, בגלל זאת הפעם הראשונה שאנחנו דנים בזה.
לוסי חדידה
¶
יש כאן איזשהו חוסר הבנה, מי שלא משתמש באון-ליין, החוק הישן זה החוק שלו. אז זהו, יש חשד, הולכים למשטרה כמו שהיום.
נרמין ברהום
¶
נבדוק את הסוגיה, אבל אנחנו קובעים כאן עיצום כספי ספציפי על הוראות החוק הזה, אז אנחנו לא נפעיל את העיצום הכספי של חוק הפיקוח.
שגית אפיק
¶
בסוף אנחנו לא רוצים שיהיה כפל. אין לנו שום עניין או רצון שיהיה כפל, המטרה היא שיהיה עיצום כספי פר אירוע אחד. נבדוק אתכם – משרד המשפטים ומשרד החינוך – את הנוסח שיביא את זה לכך שעל כל הפרה אחת יהיה עיצום אחד.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
יכול להיות שבחוק הפיקוח צריך לציין: בניגוד לתנאיו, למעט בעניין חוק המצלמות. ואז ליצור פה את ההסדר הספציפי לגבי חוק המצלמות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה לא רק ברישיון. זה אומר: הפעלה של מעון יום לפעוטות שלא ניתן לגביו רישיון הפעלה, או הפעלה בניגוד לתנאי הרישיון. אחד מתנאי הרישיון, זה עמידה בחוק המצלמות. ולכן יכולה להיות כאן פרשנות שהעיצום הכספי יוטל דרך חוק הפיקוח.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
כשבאנו ובנינו את המערך של העיצומים הכספיים – עדיין לא הפעלנו אותו, בימים הקרובים אמורים להתחיל להתניע את המהלך הזה – משרד המשפטים פירש את זה כך שאי-אפשר יהיה להטיל עיצום, לחתום על הוראות של חוק המצלמות, מכוח חוק הפיקוח.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אוקיי.
מבחינה מהותית אמרנו שיש הודעה על כוונת חיוב.
(ב)
בהודעה על כוונת חיוב יציין הממונה, בין השאר, את אלה:
(1)
המעשה או המחדל המהווה את ההפרה ומועד ביצועו;
(2)
סכום העיצום הכספי והתקופה לתשלומו;
(3)
זכותו של המפר לטעון את טענותיו לפני הממונה לפי הוראות סעיף 7ז.
(4)
הסמכות להוסיף על סכום העיצום הכספי בשל הפרה נמשכת או
הפרה חוזרת לפי הוראות סעיף 7ט.
האם יש הערות על הסעיף הזה?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זכות טיעון
7ז.
מפר שנמסרה לו הודעה על כוונת חיוב לפי הוראת סעיף 7ו, רשאי לטעון את טענותיו בכתב לפני הממונה, לעניין הכוונה להטיל עליו עיצום כספי ולעניין סכומו.
וכאן הגדלתי ל-45 ימים מ-30. הבנתי שהיום זה מה שאנחנו נותנים בסעיפי עיצום כספי בחוקים אחרים. זה על דעת משרד החינוך.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בחוק הפיקוח כתוב 30, אבל קיבלתי הערה מצוות ועדת כלכלה אצלנו, שבהסדרים החדשים בעיצומים כספיים, נהוג לתת 45 ימים. ומאחר שאנחנו - - -
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אני מניחה שזה קצת יבלבל את מי שאמור להפעיל את המערך של העיצומים הכספיים. פעם הוא יצטרך להפעיל לפי 30 יום, פעם לפי 45 יום.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
למה? אמרנו הרגע שההסדרים יהיו נפרדים, שלעניין חוק המצלמות אנחנו יוצרים הסדר ספציפי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
בואו נשאיר את זה שנייה. משרד המשפטים, תתנו תשובה בעניין הזה, אתם אחראים גם על - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אנחנו עושים לו תיקון עקיף גם ככה.
זכות טיעון
7ז.
- - רשאי הממונה להאריך את התקופה האמורה בתקופה נוספת שלא תעלה על 45 ימים.
החלטת הממונה ודרישת תשלום
7ח.
(א)
הממונה יחליט לאחר ששקל את הטענות שנטענו לפי סעיף 7ז, אם להטיל על המפר עיצום כספי. ורשאי הוא להפחית את סכום העיצום הכספי לפי הוראות סעיף 7י.
(ב)
החליט הממונה לפי הוראות סעיף קטן (א) –
(1)
להטיל על המפר עיצום כספי – ימסור לו דרישה, בכתב, לשלם את העיצום הכספי (בפרק זה – דרישת תשלום), שבה יציין, בין השאר, את סכום העיצום הכספי המעודכן ואת התקופה לתשלומו;
(2)
שלא להטיל על המפר עיצום כספי – ימסור לו הודעה על כך, בכתב.
קרן אוחנה איוס
¶
סליחה כבוד היושב-ראש, מחילה, היום כ"ב באלול, זה היום ה-12 חודשים לנופלים ב-7 באוקטובר, תסלחו לי, אני יוצאת לאזכרה של הבן שלי. זה לא שאני לא מכבדת את השולחן הזה, אני מאחלת לכולם בהצלחה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
(ג)
"בדרישת התשלום או בהודעה לפי סעיף קטן (ב) יפרט הממונה את נימוקי החלטתו.
(ד)
לא טען המפר את טענותיו לפי הוראות סעיף 7ד, בתוך התקופה האמורה באותו סעיף, יראו את ההודעה על כוונת חיוב, בתום אותה תקופה, כדרישת תשלום שנמסרה למפר במועד האמור.
הפרה נמשכת והפרה חוזרת
7ט.
(א)
בהפרה נמשכת ייווסף על העיצום הכספי הקבוע לאותה הפרה, החלק ה-50 שלו, לכל חודש שבו נמשכת ההפרה.
(ב)
בהפרה חוזרת ייווסף על העיצום הכספי הקבוע לאותה הפרה סכום השווה
לעיצום הכספי האמור; לעניין זה, "הפרה חוזרת" – הפרת הוראת סעיף 7ד" – כאמור, אם יהיו כאן עוד סעיפים זה יצוין – "בתוך שנתיים מהפרה קודמת של אותה הוראה שבשלה הוטל על המפר עיצום כספי".
משום מה הפרה נמשכת לא מוגדרת אצלכם בחוק הפיקוח. אני רוצה שנבדוק את הנקודה הזו.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נמשכת – השאלה היא אם זה מהרגע שהוא לא שלח לכם, הוא הפעיל און-ליין, הוא לא שלח לכם דיווח. הוא התחיל להפר. ביום שהוא התחיל את האון-ליין ולא - - -
שגית אפיק
¶
נמשכת זה על כל יום שהוא כך וכך, כשעושים מכפלה כללית בסוף, לא לוקחים לו על כל יום. נירה, תבדקי.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אני מבינה שהעמדה בכנסת היא שההפרה תחשב נמשכת מרגע ההודעה של הממונה על קיומה של ההפרה. יש פה פער.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
יש בסעיף 39 הפרה נמשכת: בהודעה על כוננת חיוב, יציין הממונה בין השאר את אלה. והסעיף הקטן מדבר על סמכות להוסיף על סכום העיצום הכספי בשל הפרה נמשכת או חוזרת.
חוק הפיקוח כן מתייחס להפרה נמשכת.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן. מה שכתבנו הוא שייווסף על העיצום הכספי, החלק ה-50 שלו. אחד חלקי 50 לכל חודש שבו נמשכת ההפרה. נדבר גם על זה לקראת מחר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
נבדוק את זה.
סכומים מופחתים
7י.
(א)
הממונה אינו רשאי להטיל עיצום כספי בסכום הנמוך מהסכומים הקבועים בסעיף 7ה. אלא לפי בוראות סעיף קטן (ב).
(ב)
השר, בהסכמת שר המשפטים, רשאי לקבוע מקרים, נסיבות ושיקולים
שבשלהם ניתן להטיל עיצום כספי בסכום הנמוך מהסכומים הקבועים
בסעיף 7ה. ובשיעורים שיקבע.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סכום מעודכן של העיצום הכספי
7יא.
(א)
העיצום הכספי יהיה לפי סכומו המעודכן ביום מסירת דרישת התשלום, ולגבי מפר שלא טען את טענותיו לפני הממונה כאמור בסעיף 7ז – ביום מסירת ההודעה על כוונת חיוב. הוגשה עתירה לבית משפט ועוכב תשלומו של העיצום הכספי בידי הממונה או בידי בית המשפט, יהיה העיצום הכספי לפי סכומו המעודכן ביום ההחלטה בעתירה.
(ב)
סכומי העיצום הכספי הקבועים בסעיף 7ה, יתעדכנו ב-1 בינואר בכל שנה
(בסעיף קטן זה – יום העדכון), בהתאם לשיעורי שינוי המדד הידוע ביום
העדכון לעומת המדד שהיה ידוע ב- 1 בינואר של השנה הקודמת.
הסכום האמור יעוגל לסכום הקרוב של מכפלה של 10 שקלים חדשים; לעניין זה, "מדד" – מדד המחירים לצרכן שמפרסמת הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה.
(ג)
הממונה יפרסם ברשומות הודעה על סכומי העיצום הכספי המעודכנים לפי
סעיף קטן (ב).
המועד לתשלום העיצום הכספי
7יב.
המפר ישלם את העיצום הכספי בתוך 30 ימים מיום מסירת דרישת התשלום. כאמור בסעיף 7ח.
הפרשי הצמדה וריבית
7יג.
לא שילם המפר עיצום כספי במועד, ייווספו עליו, לתקופת הפיגור, הפרשי הצמדה וריבית כהגדרתם בחוק פסיקת ריבית והצמדה, התשכ"א–1961 (להלן – הפרשי הצמדה וריבית), עד לתשלומו.
גביה
7יד.
עיצום כספי ייגבה לאוצר המדינה, ועל גבייתו יחול חוק המרכז לגביית קנסות, אגרות והוצאות, התשנ"ה–1995.
סיימנו את פרק העיצום הכספי.
רון כץ (יש עתיד)
¶
רק לעניין הרעיון – משתמשים בזה? היום מעון שאין לו רישיון עסק, משתמשים בעיצומים הכספיים האלה? מפעילים את זה?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כאן יש לנו סעיף חדש נוסף: הנחיות הרשות להגנת הפרטיות
7טו.
הרשות להגנת הפרטיות תפרסם הנחיות למפעילי מעונות, למנהלי מערכת ולהורי פעוטות הרשומים במעון, המאפשר צפייה מקוונת או צפייה עיתית בעניין אבטחת מידע ושמירה על פרטיות בעת הפעלת צפייה מקוונת או צפייה עתית, ושמירה על הוראת חוק הגנת הפרטיות וחוק זה בעניינים האמורים.
זה על דעת הרשות להגנת הפרטיות. זו יוזמה שלנו.
שגית אפיק
¶
זה גם בהמשך להערות שהערתם בישיבה הקודמת. חשבנו שזה יכול להיות דבר שהוא נכון וראוי, וגם ישמש כהנחיה חשובה באופן כללי.
קרן גלאון לכנו
¶
אנחנו מציעים או למחוק את המילים אבטחת מידע, כי אבטחת מידע בעצם כבר - - - בסעיף 7טו. או למחוק את המילים אבטחת מידע ולהשאיר רק שמירה על פרטיות, כי אבטחת מידע והגנת הסייבר, שני הרכיבים כבר מוצאים ביטוי בחוק. או לחילופין, להוסיף: והגנת הסייבר בהתייעצות עם מערך הסייבר הלאומי. אחרת זה יוצא חסר פה בהקשר הזה. כי אבטחת מידע לא נותנת את כל המענה להגנת סייבר.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אלה הנחיות של הרשות, הרשות יכולה, היא אחראית על תקנות אבטחת מידע מכוח חוק הגנת הפרטיות.
קרן גלאון לכנו
¶
נכון, אבל של החוק הזה, בגלל שהכללנו פה את כל ההגנות שדרושות – כמו ששאלו קודם חברי הכנסת – אז זה יוצא הסדר חסר. כי עכשיו יוצא שהאלמנט של הסייבר לא יקבל את המענה הראוי שנדרש במקום הרגיל.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, אבל לא בטוח שיהיו תקנות. אני לא - - - בוא נגיד, אם עד היום לא היו תקנות, יש לי תחושה עזה שלא יהיו פה תקנות.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
השאלה היא האם מאחר שהתחומים שלכם הולכים ביד יד בנושאים רבים אחרים ובחוקים אחרים, אם יש מקום לדעתכם – נרמין, אם אתם צריכים להתייעץ על זה – בעניין הגנת הסייבר?
קרן גלאון לכנו
¶
זה לא עניין בין הרשויות, אני מתנצלת שלא ראינו את הנוסח בזמן. אבל אחרת זה הסדר חסר, כי בעצם פה בגלל הרגישות, והמקוון - - -
קרן גלאון לכנו
¶
אנחנו מציעים להוסיף פה: "ולעניין הגנת הסייבר, בהתייעצות עם המערך"; כדי שזה יהיה אחוד, במיוחד לאור הדעות שכאן.
שגית אפיק
¶
נתייעץ בנפש פתוחה ולב חפץ. והסמכות בסוף היא שלכם לעשות את הנחיות. אני חושבת שזה כן חשוב לשמוע אותם כגורם בנושא הסייבר בלבד.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
זה יעזור מאוד לציבור מפעילי הגנים, וגם למנהלי מערכת וחברות אבטחת מידע, שיבינו מה גבולות הגזרה פה. אני חושבת שזה חשוב.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
וכאמור, אנחנו לא מדברים על אבטחת מידע, שזה תחת רשות הגנת הפרטיות, אנחנו מדברים על הגנת סייבר.
לוסי חדידה
¶
אם יש לבעלת הגן ילדה בגן, היא גם לא יכולה לצפות? היא הורה. מה עושים? תיאורטיקנים, אני רוצה את התיאוריה. אם לבעלת גן, יש ילדה בגן, היא לא יכולה לצפות?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כאמור, אני קופצת לדברים שהוצפו מהנוסח הקודם. דברים שלא הקראנו עד הסוף.
דיווח לכנסת.
9ב.
(א) "השר ידווח לוועדה, אחת לחצי שנה, החל מיום תחילתו של חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות" – הכוונה היא לחוק המתקן הזה –
"על כל אלה"
¶
(1)
מספר מפעילי מעונות יום לפעוטות שדיווחו לממונה על כוונתם להפעיל צפייה מקוונת לפי סעיף 7א.
(2)
מספר התלונות שהתקבלו במשרד החינוך או אצל המפקח לפי חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות.
(3)
סוגי התלונות שהתקבלו בעניין הצפייה המקוונת ואופן הטיפול בהן על ידי המשרד ועל ידי המפקחים הייעודיים שהוקצו לשם כך בחוק זה.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
כן, המפקחים שהוקצו.
(4)
משך הטיפול בתלונות שהתקבלו, המענים שנתבקשו לשם כך ותוצאות הטיפול.
(ב)
הוועדה תקיים דיון על דיווחים כאמור בסעיף קטן (א) אחת לשנה לפחות.
שגית אפיק
¶
סעיפי דיווח? כל הזמן. בכל הזאת, הכנסת, חוץ מלחוקק, היא גם מפקחת. אפילו שמשרדים לא אוהבים לבוא ולדווח לה.
שגית אפיק
¶
אגיד משהו מקדמי ואז את תעני – כשמחוקקים חוק חדש, ולגבי החוק הזה, היית פה במספיק דיונים, וגם לכם יש את העמדות שלכם, ולמשרד המשפטים ולרשות הגנת הפרטיות ולמעונות היום. אף אחד מאיתנו בסוף לא יודע באמת איך זה ייראה ביום שאחרי שהצפייה און-ליין תהיה בהסדרה חוקית מסודרת, במסלולים שקבענו כאן. אנחנו לא יודעים איך זה ייושם. לא בכדי אתם חששתם מהפיקוח שלכם, לא בכדי חששתם מריבוי תלונות והצפת המשרד. גם אנחנו חוששים. חברי הכנסת המציעים רוצים שהחוק ייושם. הם רוצים שהוא יקרה.
שגית אפיק
¶
לא נוכל לדעת אם הוא יקרה, אם אתם תדווחו לנו רק בעוד שנתיים. כידוע, הממשלה גם הוראות בחוק-יסוד, היא לפעמים חורגת מהם במועדים. לכן חשוב מאוד שהדיווח בוודאי הראשוני יהיה יחסית בסמוך לתחילת החוק, אחרי שגם הקצתם מפקחים.
שאל מקודם חבר הכנסת אופיר כץ, איך אני יודע שתקצו מפקחים? אני רוצה להמתין. ולכן הסעיף הזה חשוב לי מאוד, אני חושבת שהוא גם חשוב מאוד לכם כדי לראות שבאמת החוק הזה לא טעינו בו כולנו. אולי נגלה שהמציעים צדקו מעל ומעבר, אולי נגלה שיש צורך בתיקונים כאלה ואחרים כדי לעזור לכם, כדי לעזור לכנסת. זה בעיני נכון מאוד.
לוסי חדידה
¶
אם מנהל הגן לא נותן את היוזרים, מי עושה את זה חוץ ממנהל הגן? הרי לו אין את ההרשאה. מי אמור לעשות במערכת את כל היוזרים והכול?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
אם מנהל הגן הוא אדם שבאופן מקצועי יודע לספק מערכות הגנת סייבר, אבטחת מידע, סיסמאות וכולי.
ליאור טוביה
¶
היום זה לא קיים, יש מעונות עם און-ליין, אין להם הגנת סייבר. אין להם היום שום הגנת סייבר.
לוסי חדידה
¶
בעקבות החוק הזה, הם גם יפעלו יותר. אני אומרת לך את האמת, הם מתפוצצים לי פה בוואטסאפ. הם לא יסכימו שלהם לא תהיה הרשאה. עד היום הם הסתכלו יחד עם ההורים. כל החוק, פול ייפול. אני אומרת לכם, זה לא קשור, זה לא אלי. השטח עצמו אומר – אם אין להם את ההרשאה כפי שיש להם היום שהם רואים עם ההורים, הם לא שמים את החוק הזה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
מצד אחד זה חשוב כי אנחנו נבוא לפה ואתם תראו איזה עומס מטורף זה יטיל על משרד החינוך כפי שאמרנו גם בדיונים הקודמים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
מצד שני, העומס והנטל שהדיווחים האלה מטילים על המשרד היום – גדולים מאוד. אני לא מכירה – וראיתי הרבה חקיקה – כזה סעיף מפורט מאוד על הרבה מאוד דברים. יש דברים שאנחנו יכולים להסכים עליהם פה במסגרת הפירוט, אבל אני לא מכירה סעיף שמדבר על כל חצי שנה ועל כל כך הרבה פירוט. זה ממש בן אדם שיישב ויתעד. וסליחה שאני אומרת את זה, מעבר לזה שבעיני יש פה קצת התערבות יתר על המידה.
היו"ר יוסף טייב
¶
שרית, בגלל המורכבות וההשלכות של החוק ובסוף זה בהרצה בסוג של פיילוט – זה לא פיילוט, אבל אנחנו לפחות מתייחסים לזה כך שנראה איך זה עובד וכולי.
גלי עציון
¶
את כל הדברים האלה אני יכולה לקבל לפי חוק חופש המידע. ממילא אתם צריכים לאגור את המידע הזה. פשוט תביאו אותו.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
צריך לדבר על התוכן. יכול להיות שזה קשור אחד בשני. לגבי מספר מפעילי מעונות יום ופעוטות שדיווחו לממונה על כוונתם להפעיל צפייה מקוונת לפי סעיף 7, זה בסדר. לגבי מספר התלונות שהתקבלו במשרד החינוך או אצל המפקח לפי חוק הפיקוח על מעונות יום, זה גם בסדר, למרות שזה אותו דבר – מספר התלונות שהתקבלו במשרד החינוך או אצל מפקח זה אותו דבר, לא צריך לחזור. אני לא רוצה פילוח לפי מפקח.
שגית אפיק
¶
אבל אנחנו רוצים לדעת. בסוף זה סעיף שהוא חשוב מאוד לנו, זה סעיף שיראה בסוף על מה פיקחתם ואיך פיקחתם. יש הבדל בין תלונה שהיא בנושא בטיחות לבין תלונה שהיא יחסית תלונת סרק שבסוף היא בין ההורה למפעיל הגן ולא הייתם צריכים באמת להתערב ולטפל, לבין תלונה משפטית על סף פלילית.
שגית אפיק
¶
זה משנה מכמה סיבות, ראשית זה ייתן להם מידע איך החוק מיושם. האם באמת הטענות שניתנו כאן ביחס לזה שמצלמות האון-ליין הן גורפות מדי, הן עלולות לייצר סכסוכים בין הורים למפעילי מעון היום. אני מוכנה שאתם תעשו את החלוקה איך שאתם רוצים, זה לא כתוב לך בדיוק. את תגידי מה הם סוגי התלונות. מצדי תחלקי אותם לפי מידת חומרה, לפי תחומים וכולי. בסוף המטרה של הכנסת היא לראות איך החוק הזה מיושם. לכן זהו דבר חשוב. יכול להיות שיתברר שכל הטענות שניתנו כאן ביחס לזה יתגלו כ - - -
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
בסדר, אני יכולה לקבל את האמירה הזאת. אתייחס להמשך: אופן הטיפול בין אם על ידי המשרד ועל ידי המפקחים הייעודים שיוקצו לשם כך.
שגית אפיק
¶
אגיד למה הכוונה: הסעיף הזה במקור היה כסעיף תומך לסעיף תקציב שבסופו של דבר ירד בגלל הסיכום התקציבי. הוא נועד להראות מה המשאבים שנדרשו לכם ולפי זה גם מה המשך הדרך ביחס להמשך הביצוע והפיקוח שאתם צריכים. הוא באמת לא צריך להיות מנוסח בדרך הזאת, על זה אני מסכימה, אבל כן הייתי רוצה שתיתנו לכנסת הבניה של שיקול הדעת שלכם בטיפול. נמצא לזה ניסוח כללי יותר. אבל בסופו של דבר, יחד עם הפילוח של התלונות, פר נושא או פילוח אחר, תאמרו גם איך הסתיים הטיפול – האם העברתם בסוף למשטרה כי זה בכלל היה של המשטרה או האם סגרתם את העניין כי זה היה עניין של מערכת יחסים בין ההורים לבין מפעיל מעון היום וכיוצא בזה, בסדר? אני מבינה, זה מנוסח כרגע כך בגלל סעיף התקציב שירד, לכן נעשה לזה ניסוח מעט יותר כללי, אבל בסוף הדיווח יצטרך להתרחש.
שגית אפיק
¶
אדוני יושב-ראש הוועדה, הוועדה תהיה מחויבת לקיים דיון. זאת אומרת שזה לא רק דיווח שיגיע ויישמר אצל מנהלת הוועדה.
שגית אפיק
¶
בדיוק. בגלל זה חשוב לי להבהיר את זה גם לך, שתהיה חובה לקיים את הדיון הזה. זה דיון חשוב גם לכנסת לראות את היישום.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
סעיף 10, סעיף הביצוע והתקנות. סעיף 10(א) לחוק המצלמות קובע היום שהשר הממונה על ביצועו של חוק זה, הוא רשאי באישור הוועדה להתקין תקנות לכל עניין הנוגע לביצועו. וכאן יש לנו שני עניינים: עניין אחד הוא החרגת הפיקוח של משרד החינוך, מה גבולות הגזרה של ההחרגה שאנחנו מבצעים לאור השינויים שנעשו בדיון הזה.
שגית אפיק
¶
ההחרגה כרגע שמנוסחת היא קצת רחבה מדי כי שינינו את הפיקוח ואת מקבלים את המפקחים, ולכן ההחרגה צריכה להיות ברורה מאוד וספציפית וצרה ביחס לאותה מערכת יחסים של מצלמה, הורים, אבטחת מידע שעל זה אתם לא תפקחו.
שגית אפיק
¶
זה לא בדיוק, זה יותר רחב כי זה אומר: ולרבות - - - למעט לעניין צפייה מקוונת וצפייה עיתית.
שגית אפיק
¶
לא, אבל יש לך למעט צפייה מקוונת וצפייה עיתית, בסוף כן הוקצו מפקחים כדי שהם יהיו גם באותם מעונות יום שמפעילים צפייה מקוונת כמובן. ולכן יהיה עליהם פיקוח, רק לא יהיה פיקוח בתחום הצר הזה של עניין המצלמות ומערכת היחסים של מתן הסיסמה להורה, על זה לא תפקחו.
שגית אפיק
¶
ולא אבטחת המידע. זה מנוסח כללית וזה כולל המון דברים 7א ו-7ב. לכן או שננסח ביחד אתכם ועם משרד המשפטים מה לא ועל כל היתר כן ולא נעשה את ההפניה ל-7א', כי זה ברור שמעונות יום עם צפייה מקוונת, בסופו של דבר יהיה עליהם פיקוח.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
הנושא השני בסעיף הביצוע, חבר הכנסת אופיר כץ ביקש להוסיף, הקצאת מפקחים – השר ממונה על ביצועו של החוק והוא יקצה לשם ביצועו מפקחים בעלי סמכויות מתאימות או משהו כזה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מה שאמרנו בהתחלה, המפקחים שאתם שמים, אותם 53 סך הכול, הם יהיו באגף לגיל הרך, הם יעשו מה שקשור לאון-ליין וגם מה שלא קשור לאון-ליין בטיפול של הפיקוח.
שגית אפיק
¶
להבנתי מה שחבר הכנסת כץ ביקש זה שגם אם יורד אותו סעיף תקציב והגעתם לסיכום תקציבי ויוקצו מפקחים, הוא ביקש לוודא שברגע האמת אכן יהיו מפקחים. זאת אומרת שאכן יהיו מפקחים, המפקחים האלה יהיו גם מפקחים לכל פיקוח על מעונות היום, אבל גם על מעונות היום לצפייה מקוונת. כלומר שלצד הורדת סעיף התקציב שירד, לאור הסיכום התקציבי שהגעתם עם אגף תקציבים, והעובדה שהקצאת המפקחים עברה להיות על ידכם, אומר חבר הכנסת אופיר כץ: מי ערב לי שאכן תביאו מפקחים? הרי אמרתם, צריך 53, איך אני יודע שבאמת תביאו בסופו של דבר אפילו עשרה. לכן הסעיף הזה נועד לומר שאתם ממונים על ביצוע הוראות החוק, למעט אותם דברים שאמרנו שאתם לא תפקחו עליהם, שזה המצלמות, אבטחת המידע וכולי, ולשם כך אתם גם תקצו את המפקחים עם הסמכויות המתאימות.
שגית אפיק
¶
הסמכויות המתאימות הם סמכויות גם ביחס לחוק הזה וגם ביחס לפיקוח על כולם. ולכן התוספת הזאת לנו היא חשובה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אני באמת לא מבינה, אנחנו מדברים על אותו דבר, יש מפקחים לפי חוק הפיקוח. המפקחים לפי חוק הפיקוח יהיו להם הסמכויות המתאימות.
שגית אפיק
¶
היום יש 200. אני סתם זורקת מספר לשם הדוגמה. הסברתם לנו והקשבנו בקשב רב לצורך שלכם בתוספת של כ-53 מפקחים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
שגית, לא נראה שזה רלוונטי עכשיו הדיון על יש סיכום תקציבי, אין סיכום תקציבי – אני מדברת על המהות. מבחינת המהות יש מפקחים לפי חוק הפיקוח, אותם מפקחים לפי חוק הפיקוח בודקים הרבה מאוד דברים. הם נכנסים למעון, הם בודקים את הבטיחות שלו, את המצלמות שלו, את הפדגוגיה, את החדרים.
שגית אפיק
¶
לא משנה, זרקתי מספר כדי להסביר את הנקודה שלי. הנקודה שלי אומרת שכל הסמכויות שאמרת, אלה הסמכויות של המפקחים, אני לא מתערבת לך בסמכויות. לא ניסחנו טוב, בסדר? לא ניסחנו טוב. אני רק אומרת את העיקרון.
שגית אפיק
¶
אני כן חוזרת לסיכום התקציבי, לא בשביל להתגרות או לעצבן, אני אומרת: כשאני נדרשתי להציג בפני המציע את העניין הזה, הוא אמר לי – מי ערב לי שבסוף כן ימונו מפקחים? אם אני מוותר על הסעיף התקציבי, אז ערב לו שאנחנו שהסיכום אומר שלא יהיה כתוב פה, לא בתקציב ולא במילים אחרות, שיוקצו מפקחים נוספים לשם כך. איך תקצו אותם? איך תעשו? יש לכם שיקול דעת. זה האירוע.
שגית אפיק
¶
לא נסתור אותו מבחינת הסמכויות שלהם. אנחנו כן רוצים לומר שקיבלנו את עמדתכם שלצורך יישום החוק הזה, נדרשים מפקחים נוספים. זה האירוע.
סאני כלב
¶
שגית, יש לי תשובה לעניין הסייבר. כאמור, אנחנו מתנגדים ומתנגדים בתוקף. הרשות מוסמכת להנחות.
סאני כלב
¶
להוספת התייעצות עם השר. הרשות היא הרגולטור בתחום פרטיות אבטחת מידע מכוח חוק הגנת הפרטיות. אנחנו לא מנחים בתחום הסייבר וגם לא צריכים להתייעץ עם גורמים אחרים בהקשר הזה.
סאני כלב
¶
לא, מערכת היחסים בין הגופים צריכה להיות מוסדרת לא בחוק הזה אם בכלל. בכל מקרה הסמכות שלנו היא מתוקף חוק הגנת הפרטיות וההסדרה היא לפרטיות ואבטחת מידע, אנחנו לא מומחים בתחום הסייבר.
רון כץ (יש עתיד)
¶
רגע, אני לא רוצה לרדת מזה. אני רוצה שזה יהיה הכי בטוח בעולם. מערך הסייבר חייב להיות בפנים.
קרן גלאון לכנו
¶
מערך הסייבר לא נותן הנחיות ברמה הזאת. זה לא עובד ככה איך זה בנוי ברמה הלאומית. אם נצטרך, נוסיף את זה בתקנות.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
שגית, אני רוצה להדגיש עוד דבר שאת בעצמך אמרת קודם, שבמסגרת המערך שיידרש לטפל באותו היקף של פניות שיגיע אלינו, זה לא רק מפקחים, כמובן שמפקחים יטפלו באירוע הזה, אבל זה לא רק מפקחים כידוע לכם.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
הלוואי. אני רוצה לשבת איתך אחר כך ולתאר לך את יומו של יועץ משפטי שמלווה מפקח. מסכים?
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
החלק השני כבר כתוב.
התיקון העקיף של חוק הפיקוח, זה שוב מציף שאלה. אני כבר לא יודעת אם התוספת של התיקון העקיף לחוק הפיקוח, לאור העובדה שאנחנו גם בסעיף הביצוע צריכים לדייק איפה אתם לא מפקחים, אז גם כאן נראה לי שההיגד הזה מעט רחב מדי - - - "שלא יהיו נתונים לפיקוח משרד החינוך ככלל והממונה בפרט" – זה כבר לא נכון.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
נכון. שוב, אנחנו לא באירוע איפה שציינו שאנחנו לא באירוע. לא צריך להכניס אותנו איפה שלא.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
- - לגבי על מה בדיוק אתם מפקחים ועל מה לא. כרגע כמו שזה כתוב בסעיף 10 להצעת החוק, זה רחב מדי.
אלה הדברים הנוספים שעלו בנוסח מהישיבה הקודמת לישיבה הנוכחית. אנחנו נכין למחר נוסח.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אז לפחות רק מבחינת מערכת הרישוי, אנחנו נזדקק לתקופה קצרה יחסית של 30 יום כדי לאפשר למערכת לקבל את הדיווחים האלה.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
גם כשחוק עובר, עד שהוא יחתים את ההורים, עד שהוא יתארגן – זה לא ייקח לו לפחות פה חודשיים.
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
שרית, יש פה קבועי זמן של הודעות מוקדמות לעובדים, של קבלת הסכמת הורים, שנתיים ראשונות צריך 100%.
נרמין ברהום
¶
רגע, בהקשר של סעיף 7ג לעניין "באותה עת", באמת החוק היום מאפשר באותה עת כל שנה. השאלה היא האם רוצים לעשות את זה באמצע שנה, אז צריך להגיד שזה בהסכמת 100% של ההורים.
נרמין ברהום
¶
זו הערה טכנית לכוונתכם אם הכוונה הייתה לאשר את זה באמצע השנה, אז צריך לוודא. אני חושבת שצריך להתייחס לזה בהתאם.
ליאור בר-ניר
¶
אני חוזרת להגדרות, למכשיר מוכר מראש. הורה שהמכשיר יצא משליטתו הבלעדית יודיע על כך למפעיל המעון. אם אפשר להוסיף פה: ההזדמנות הראשונה או באופן מידי? אני חושבת שזאת נקודה שחשוב שתיכתב.
ליאור בר-ניר
¶
אני רוצה במשפט אחד קצר להוסיף שמעבר לחוק המוצע, מבחינת המועצה לשלום הילד, חשוב מאוד לעבות את מערך ההכשרות וההדרכות לצוות החינוכי שבמעונות. אנחנו דנים פה במוגנות של ילדים, ומוגנות של ילדים במידה רבה תלויה בצוות החינוכי. במסגרת הדיונים על התקציב, אני מבקשת שיינתן ביטוי גם לזה. תודה.
רפאל בנבנישתי
¶
יש לי שאלה והיא מופנית למשרד החינוך, באמת כדי לנסות להבין בכל החוק הזה שרץ ובכל הסעיפים וכולי, מדוע משרד החינוך ספציפית מתנגד – חוץ ממה שהוקרא בחוק ומה שהחוק ידרוש – לכל עזרה אפשרית כזו או אחרת, לכל שירות כזה או אחר פרטי, שמנהל הגן או מנהלת הגן מכניסים לצורך שמירה על הילדים ושיפור הניהול והפיקוח בגן? מדוע משרד החינוך מתנגד לזה? זה באמת מעניין.
רפאל בנבנישתי
¶
אסביר: היום אני מבין ואני שומע כל הזמן את ההתנגדות של הצפייה במערכת, את השימוש במערכת ועוד. דיברנו על זה או לא דיברנו, אף לא נוגע במערכת גם היום. זה אסור, זאת עבירה על החוק. אף אחד לא נוגע. שירות מסוים שמנהלת גן מכניסה בצפייה של מוקד, ככלי פרטי שלה ללא קשר לדרישות החוק ולמה שקיים בגן.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אבל יש קשר לדרישת החוק. לפי החוק, ואמר גם הייעוץ המשפטי של הכנסת ואומר גם הייעוץ המשפטי של הממשלה, ואומר הייעוץ המשפטי של משרד החינוך, אי-אפשר להכניס למעון מערכת מצלמות מקבילה למערכת.
רפאל בנבנישתי
¶
בהסכמה מלאה. עכשיו הסכימו פה כולם על און-ליין. זאת אומרת בהסכמה מלאה של הורים, צוות הגן, הורי הגן.
רפאל בנבנישתי
¶
מסיבה אחת ואותה הבנתי, הסיבה שכולם התנגדו וגם חברי הכנסת רון ואופיר בהתחלה, מחשש שמנהל הגן יבוא וייגש, שיבוש הליכי חקירה ומחיקה ועוד. ואם זה לא במערכת הקיימת ואין לו שום שליטה? ועכשיו שאין שליטה למנהל הגן.
רפאל בנבנישתי
¶
אין בעיה, מצוין, אבל אם עכשיו אין למנהל הגן שום יכולת לגעת במערכת – הרי זה חיצוני ונפרד. זה כלי עזר בשבילו למנוע הפתעות וכולי, חוץ ממה שהחוק דורש וחוץ מהקיים, זה משהו נוסף שהוא משלם על זה מכיסו הפרטי.
רפאל בנבנישתי
¶
הפוך. זה שומר על כולם, כמו שזה שומר על ההורים ועל הילדים, מנהל הגן מגיע לשיחות עם הורים או להצגת סרטונים. אין לו הפתעות. ואגב הוא לא עוסק בכלל בכל הדברים האלה שכולם צריכים לפקח כי אם לפני כן הוא רואה את הדברים המינוריים והקטנים ואיתם הוא מטפל. זה כמו להגיד לאדם שיש לו חוק במדינה לעשות ביטוח בריאות פרטי, ולהגיד לו: אתה גם לא תעשה בחברת ביטוח. זה משהו שלא מסתדר והכול בהסכמה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
דיונים על גבי דיונים מנהלים פה על המערכות שיש במעון. ובדרך עקיפה מנסים להכניס פה מערכת מצלמות אחרת.
רפאל בנבנישתי
¶
יוסי, רק הוויכוח פה הוא השאלה האמתית – מנהל גן באשר הוא וולונטרי או לא וולונטרי, אדם שפתח עסק ורוצה עוד כלי גם למענו, של פיקוח אישי שלו ללא קשר לדרישות החוק ולמה שהחוק דורש – אני לא מבין את המניע.
היו"ר יוסף טייב
¶
אבל הבנו, אנחנו חוזרים על מה שאמרנו. משטרת ישראל הייתה פה ואמרו שיש חשש של שיבושי הליכי חקירה.
דוד נהיר
¶
אדוני היושב-ראש, משטרת ישראל בשיחות אחרות אמרה שדווקא הפתרון של "האח הקטן" מונע שיבוש. ואת הטיעון של שיבוש - - -
נירה לאמעי רכלבסקי
¶
מחר הוועדה מתכנסת ב-9:00, ואחרי שנסתיים את החלק של להציג את הנוסח הסופי, אני חושבת שהנוסח שהוצג היום, יש בו את העיקרים גם למי שרוצה להגיש הסתייגות. העיקרים נשמרו.