פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
58
ועדת המשנה לענייני איו"ש
22/09/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 42
מישיבת ועדת המשנה לענייני איו"ש
יום ראשון, י"ט באלול התשפ"ד (22 בספטמבר 2024), שעה 11:30
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 22/09/2024
דיון המשך - הכנסת עובדים פלסטינים להתיישבות ולאזורי התעשייה ביו"ש
פרוטוקול
סדר היום
דיון המשך - הכנסת עובדים פלסטינים להתיישבות ולאזורי התעשייה ביו"ש
מוזמנים
¶
סא"ל מורן חדד - ראש ענף אזרחי, משרד הביטחון
סרן הדר פאר - רמ"ד אוכלוסין, משרד הביטחון
רפ"ק אלי עובדיה - רמ"ד אמצעים וחירום, קצין אג"ם של מחוז ש"י, המשרד לביטחון לאומי
שמוליק כהן - אג"ם פיקוד מרכז, צה"ל, משרד הביטחון
שלמה ועקנין - קב"ט, מועצת יש"ע
יהונתן קוזניץ - ראש מועצה, מועצה מקומית קרני שומרון
יונתן מרקוס - יועץ אסטרטגי, מועצה מקומית אפרת
יוסי גולדברג - ועדת ביטחון, חבר מליאה, מועצה מקומית קרני שומרון
מלכה פליישר - מייסדת שותפה, תושבת, יישוב אפרת
דרה סקר - פיזיותרפיסטית, תושבת, יישוב אפרת
ארז מכלוף - תושב, מועצה מקומית קרני שומרון
רעות גולדברג - תושבת, יישוב בית אל
רבקה בראון - משפחה שכולה, פורום גבורה
יהודית קאודרס - משפחה שכולה, פורום גבורה
רישום פרלמנטרי
¶
מעיין שבתאי, איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
דיון המשך – הכנסת עובדים פלסטינים להתיישבות ולאזורי התעשייה ביו"ש
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שלום לכולם, צוהריים טובים, תודה רבה לכל מי שהגיע. אנחנו כאן בדיון רביעי בנושא של כניסת פועלים ביהודה ושומרון. נתחיל בזה שהמציאות לפיה הקבינט החליט שבכל מדינת ישראל לא נכנסים פועלים מאז תחילת המלחמה, וביהודה ושומרון כן נכנסים, זו מציאות שלא קיבלתי לה הסבר מניח את הדעת. הביטחון של תושבי יהודה ושומרון לא שווה פחות מאשר של שאר תושבי מדינת ישראל, אבל אנחנו כאן כדי לשמוע את התושבים בנושא הזה, את הרשויות. אחר כך גם נשמע את נציגי המדינה לפי המצע שהתבקשתם.
אומר לנציגי המדינה, חשוב לי מאוד שתשמעו את התושבים. אני יודע שאתם חיים את השטח, יודע שאתם מכירים, ובכל אופן תשמעו את הקולות ממגוון יישובים שהגיעו וטרחו להגיע לדיון הזה. אני מראש אומר לכולם, אנחנו נעשה את הדיון הזה מאוד קצר. יש לנו במקום עד 13:30, עד 13:00 בקושי, כי קבעו פה דיון עם ראש הממשלה וועדת חוץ וביטחון. לוח הזמנים של ראש הממשלה הוא בעדיפות, וטוב שכך. לכן ניאלץ קצת לקצר אז ברשותכם ניתן פה רשות דיבור ותנסו כמה שיותר לקצר.
ארז אתה תדבר אבל יש פה משפחות מפורום גבורה ניתן להם להתחיל.
רבקה בראון
¶
בוקר טוב לכולם. אני רבקה בראון, אחותו של רב-סרן משה אברהם בראון, מ"פ בגולני שנפל בשג'אעייה בדצמבר האחרון. אנחנו מגיעים לפה מטעם פורום הגבורה להשמיע את הקול שלנו בכל מיני ועדות, לא בהכרח קשור לוועדה עצמה, כדי להעביר את המסרים שלנו, כדי שישמעו אותנו בדרכי נועם. משה היה בן 23. הוא היה בקבע חמש שנים, עלה עם פלוגת בא"ח לעזה, וכשהוא הלך לחלץ את המ"מ שלו הוא נהרג שם ממטען.
אנחנו חמישה ילדים בבית, ארבע בנות ובן אחד. משה היה בן יחיד והכאב הוא עצום. אנחנו מתקרבים לאט-לאט ל-11 חודשים, לאזכרות, וזה לא נתפס. מה שבאנו להגיד לכם היום, כל אחד במעגלי ההשפעה שלו וכל אחד בעמדה שלו, שגם תכירו את הכאב וגם תדאגו שזה לא יהיה סתם. הכאב הוא עצום ולא מזמן פגשתי שני אחים מ"צוק איתן" והם אמרו, "אצלנו הם מתו סתם כי הם מתו כדי שלא יהיה את 7 באוקטובר, ו-7 באוקטובר היה".
הבקשה שלי מהלב ומהמשפחה שלי - ואני פה אחות, כי ההורים שלי, אין להם את הכוחות לצאת מהבית, אין להם כוחות להשמיע את הקול שלהם - הרבה פעמים אומרים "עד הניצחון", אנחנו הפסדנו, לפחות שיהיה ניצחון לעם שלנו ולמדינה שלנו. עלינו לארץ מצרפת, באנו לפה מאהבת הארץ, מציונות. אני משרתת במילואים עשרה חודשים ואני לא מוותרת. אני מבקשת מכל אחד פה שלא יוותר, כולי תקווה של עולם טוב יותר בהמשך. שנרגיש פה ביטחון, שזה לא יהיה סתם, שמשה לא נפל בקרב סתם. זהו, תודה.
יהודית קאודרס
¶
שלום וברכה, אני יהודית. בענייני הוועדה, אני גרה בטלמון. אחי, רפאל קאודרס, זכרו לברכה, נהרג ביום ירושלים האחרון בחורפיש, בגלל כטב"ם. אני מצאתי את עצמי אומרת בשבעה שהוא לא היה חייב להתגייס כי הייתה לו איזו בעיה רפואית. זו הסיבה שבשירות הסדיר שלו הוא היה אחראי ברבנות על כל הנושא ההלכתי של זיהוי חללים והנחה חיילים בעניין הזה, ובשירות הזה כשלמחנה שורה הוא לא הצליח להתברג כי כבר לא הכירו אותו, ברוך ה', אבל רצו אותו מאוד בתור רכז מסורת ורוח והוא כל כך שמח על הדבר הזה אז צפון, דרום, זה לא שינה לו. הוא הגיע לצפון. בסבב המילואים השני בליל יום ירושלים, הוא שלח הקלטה לבעלי ואני אשמח להשמיע לכם אותה, בסדר?
(מושמעת הקלטה)
"אפרופו שיחתנו מלפני כמה חודשים. הערב יום ירושלים, אני בצבא. כלום, אפס התייחסות. אולי מניין, קצת חיובי. כלום. בחדר אוכל בבסיס אימונים שהיינו, שום דבר. ארוחת ערב רגילה, כלום. בית הכנסת שם, שום דבר. המג"ד דיבר על מלחמת העצמאות השנייה אבל לא אמר מילה על ששת הימים למרות שניסיתי מראש שיחזקו את זה, שידבר על זה.
המח"ט דיבר, אף מילה על ששת הימים, כלום. אפילו לא בקטע של שחרור ירושלים. ששת הימים, משהו. אפס, לא מדברים על זה. אבל האמת שזה הרבה מעבר לרבנות. זה שזה הגיע לזה שהרבנות צריכה לטפל בזה, זה עצמו מגוחך. אתה מבין? מדינות ערב חוגגות את הניצחון הדמיוני שלהן במלחמת יום כיפור. אנחנו ניצחון אמיתי בצבא עצמו, לא מצליחים לחגוג".
זה כאב לו. וכמו שהוא אומר שמדינות ערב חגגו ניצחון מדומה ואנחנו ניצחון אמיתי, להזכיר את הרוח, הוא אומר "תעזבו את ירושלים, את הכול, אבל ניצחון הרוח". הוא השאיר אלמנה עם ארבעה ילדים שעכשיו חגגנו בת-מצווה מאוד מרגשת לבת הבכורה שלו ששרה את השיר "ילדה של אבא" שם, ו"אימא כאן מחבקת אותך". בהזמנה לחתונה שלהם הם החליטו שלא לכתוב שום פסוק למעלה, אפילו לא "נעלה את ירושלים על ראש שמחתנו". הם כתבו למעלה בראש ההזמנה רק את המילה "ירושלים".
אנחנו צריכים לדעת על מה אנחנו נלחמים. יש לי אחות שגרה בקריית שמונה כבר למעלה מ-30 שנים והיא הלכה לשם מתוך ערכים של יישוב הפריפריה, לא צריך להסביר. אין שום סיבה שרצועת הביטחון תהיה קריית שמונה. רצועת הביטחון כבר מזמן צריכה להיות בפנים, ואותו הדבר בדרום. זהו, זה מאוד פשוט. יש פתרונות מאוד פשוטים שקודם כל לא לתת להם אפשרות לחיות עם לחם ומים שם. זהו, תודה רבה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תודה רבה. כל כך כואב וגם דברים כל כך נכונים. אני חייב שוב לומר גם לשניכם, תמשיכו לבוא. זה נותן לנו כוחות, זה נותן לכל עם ישראל כוחות, האמירות האלה. זה כל כך חשוב בתקופה הזו. אנחנו לא מפסיקים לזכור את הקדושים שלנו. ארז.
ארז מכלוף
¶
קשה אחרי הדברים האלה להגיד משהו אבל אנסה. שלום לכולם. לי קוראים ארז מכלוף, אני תושב קרני שומרון והגעתי לכאן כי אנחנו מאוד מאוכזבים. ניתנה לכל מי שיושב פה בחדר ההזדמנות לתקן את ההיערכות הביטחונית שהייתה לנו ב-6 באוקטובר ואנחנו כמו אדם שקיבל את השאלות למבחן שלו עם התשובות פתורות, והוא לא ניגש ולא פותר אותן.
הכול מונח לנו פה על השולחן. כניסה של פועלים פלסטינים ליישוב מסכנת אותנו, התושבים, בצורה משמעותית מהותית, ברמה של פיקוח נפש. אני שואל את כל אחד מהאנשים שיושבים פה, שאלה מאוד פשוטה. אם הוא היה מקבל הזמנה לשתות כוס קפה באחד הכפרים שלידינו או באחת הערים הפלסטיניות שלפנינו, כנראה שאף אחד לא היה נענה לבקשה הזו. כי הוא יחשוש שלכשייכנס, הוא עלול שלא לצאת משם. אז איך אנחנו, במו ידינו, מאפשרים לדבר הזה להיכנס לתוך הישובים שלנו?
זה תהליך וזה לא יקרה ביום, אבל עד שזה יקרה, רמת האבטחה על הפועלים הפלסטינים חייבת להיות הרבה יותר משמעותית. מי שמכיר, ואני בטוח שאתם מכירים את הנהלים, מספיק שיהיה איזה חמוש או רובאי 03 שאולי עשה מילואים, זהו, הוא יכול לשמור על חמישה אנשים, ממש רמבו. צריך לשנות את זה. צריך רובאי 05, צריך מועסק על ידי חברת אבטחה, צריך שישמור על אחד לשלוש. צריך רמת אבטחה חייבת להיות גבוהה בהרבה. המקרה בקדומים שארע לפני חודש זה מקרה עצוב מאוד, פשוט הרגו מאבטח.
ארז מכלוף
¶
רצח אכזרי ביותר. הרי אם הוא היה שומר רק על אחד לשלוש, ואם היה לו לחצן ביד או משהו, כנראה שהאירוע הזה, כנראה, לא בטוח, היה מתנהל אחרת. חייבים, אנחנו העברנו מכתב מאוד מסודר לחברי הוועדה עם הוראות מאוד ברורות שצריכות להיות באבטחה על הפועלים האלה. אנחנו חיים בפחד. בסך הכול לפני שנה עברתי לקרני שומרון, וכבר בלילה הראשון וכל לילה מאז, אשתי רוצה לעזוב. אני לא מוכן, בטח לא לעזוב התיישבות כל כך חשובה בגלל בצע כסף, לא יותר מזה. ואני אשאיר את הזמן לשאר החברים כי הזמן קצר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תודה ארז. בהחלט קיבלנו את המכתב ואתה תראה גם את המועצה מתייחסת פה לחלק מהדברים שהעליתם, יישר כוח על הפעילות המבורכת. יונתן מרקוס, מהמועצה המקומית אפרת.
יונתן מרקוס
¶
שלום. קודם כל שוב, תודה למשפחות של הגיבורים ולגיבורים עצמם שבלעדיהם אנחנו לא היינו כאן היום ובזכותם אנחנו בכלל יכולים להתכנס פה ולדון בנושאים החשובים האלה.
מועצת אפרת, אנחנו באים ובעיקר רוצים להתמקד בנקודה שחבר הכנסת סוכות הדגיש. יש טענות בעד הכנסת הפועלים, יש טענות נגד. עד כה לא קיבלנו שום תשובה להתייחסות. איך יכול להיות שההחלטה היא שזה או לא מסוכן בכלל, או מפאת האילוצים אנחנו מבינים שזה לא מסוכן מדי להכניס את הפועלים לתוך שטח אפרת, אבל לשטח נתניה או בנימינה לא מכניסים.
אם ההחלטה היא שאנחנו יודעים להתגבר על הסכנות, אנחנו יודעים לתכנן מראש את המגבלות ואת הדרישות הביטחוניות אז מצוין, אז מבורך. אז בואו, שימו החלטה בריש גלי לכל המדינה ותעמדו מאחורי ההחלטה שלכם, אפשר להכניס לאפרת וכמובן שגם לשטח מדינת ישראל. האיפה ואיפה שם, לצערנו טרם קיבלנו על זה תשובה ואנחנו נשמח מאוד לשמוע.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
כפי שנאמר פה על ידי ארז, שהגדיר את זה מאוד יפה. אתה מקבל את התשובות למבחן בגרות אבל אתה לא משתמש בהן. אני חושבת שקיבלנו את כל התשובות. הנתונים, תרחישי האיום, תרחישי הייחוס, הכול עומד לנגד עינינו ולצערי הרב יש התעלמות. אני לא רוצה לחשוב שהיא התעלמות מכוונת מהתרחישים, מתרחישי האימים. כמו שאמרת, אני תושבת היישוב שבי שומרון ולא נעים להגיד, בלי לזלזל באף אחד אבל כשמביאים מישהו שהוא כבר מזמן לא זוכר ממש איך מתפעלים את הנשק וגם, שלא ייעלבו המבוגרים, שרוב הזמן הוא ישן.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אתה לא. אתה צעיר לנצח, אתה יחיד בדור. אם יש מישהו שאני סומכת עליו ביהודה ושומרון, זה אתה. מה שקורה בפועל אנחנו רואים את זה והילדים שלנו מסתובבים, וגם אם הם מגדרים, זה גידור מגוחך שלא יחזיק רגע אחד. עוד מעט אני מקווה שהיושב-ראש יקרין את הסרט של ניצן מור, שצולם בשבוע שעבר ביישוב אפרת. איך הוא ברגע אחד מדלג. זה מצולם?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כן, אבל בגלל הדיון של רוה"מ אז אנחנו קצרים בזמן. אם יישאר זמן אני אקרין לך.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
זה חשוב. והדיון הזה הוא לא רק חשוב, אלא קריטי ממש, אפילו מהבחינה שלא נאמר אמרנו לכם ולא ננרמל את המצב. כמו שהעלה עורך הדין, שיש פה שאלה מאוד קשה. כי מדינת ישראל אוסרת עדיין על כניסה של פועלים מהרשות למדינת ישראל אבל ביהודה ושומרון יש דין אחר. אזרחים שלא נורא להפקיר אותם.
אז זהו, שהאירוע הזה שאת תושבי יהודה ושומרון אפשר להפקיר וזה עובר מתחת לרדאר ואנחנו מקבלים את הדבר הזה, זה משהו שאנחנו לא נאפשר יותר. אנחנו לא יכולים יותר להתעלם מתרחישי הייחוס, יש לנו פה גם תושבי קרני שומרון, אני אישית מתנגדת להכנסת פועלים פלסטינים, מהרשות, לכל אזור יהודה ושומרון. גם מה שאתם הצעתם, להחליף לרובאי 05 וגם אחד לשלושה, אני חושבת שדבר מזה לא נותן מענה.
אני זוכרת שכאשר נבנה הבית הסמוך אליי, קמתי בוקר אחד, על חלון הבית שלי עמדו חמישה גברתנים, ועוד יותר מדאיג היה שישב שם שומר עם נשק שרוב הזמן ישן וחשבתי לעצמי, כשהם נכנסים ובודקים אותם הם בלי נשק, מה קורה אם פתאום הם עם נשק? והתרחישים יהיו חמורים פי כמה.
זעקנו את זה כבר לפני 7 באוקטובר. אבל היום על אחת כמה וכמה כשתרחישי האימים האלה נמצאים על השולחן, אני חושבת שלא יכול להיות דין אחד לכלל אזרחי מדינת ישראל ודין אחד לתושבי יהודה ושומרון. אני את עמדתי אמרתי. אשמח אם תצליח להקרין את הסרט כי הוא נותן לנו המחשה מאוד ברורה לתרחישי האיום.
ועוד משהו, זה שהשיטה הפכה להיות נקודתית, מישהו מצביע על איזו סכנה באתר בנייה כזה או אחר ואז כדי להשתיק אותו שמים איזה שני מגדלי שמירה כאלה במקום לטפל בתופעה הזו באופן נרחב - זה משהו שגם אנחנו לא נעבור עליו לסדר היום. לא נשתוק על העוולה הזו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תודה רבה. חבר הכנסת זאב אלקין, אתה רוצה להגיד משהו? מהתושבות של אפרת, מישהי רוצה לדבר?
מלכה פליישר
¶
שלום. שמי מלכה פליישר, אני תושבת היישוב אפרת שנחשב הכי בורגני בכל יהודה ושומרון. לפני 7 באוקטובר נחשבנו ליישוב עם סגנון החיים המשובח בכל יהודה ושומרון.
הכנסנו הרבה עובדים מהרשות כל יום לתוך אפרת כדי לבנות, לשפץ לנו מטבח, לעשות לנו גינון, לעשות לנו יפה, עצמנו חזק עיניים והאמנו שיהיה בסדר. אחרי 7 באוקטובר הבנו שלא יהיה בסדר. חושבים שזה עניין של ישובים קיצוניים רחוקים כאלה בגבעות. באפרת יש מהפכה. כל שבוע יש הפגנות על זה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
הפגנות שהולכות וגדלות צריך לומר, ההתפכחות הולכת ומתפשטת בהיקפים גדולים.
מלכה פליישר
¶
נכון. ויש עוד אנשים רבים שמצטרפים לקבוצת הוואטסאפ שלנו. באים לדבר איתנו בראיונות בין-לאומיים, מי היה חושב שבאפרת, אבל כן, באפרת. ואם באפרת אז בוודאי בכל יהודה ושומרון.
הקמנו קבוצת נשים כי שלחנו אריות להילחם נגד האויב שלנו, ואנחנו נהיה שפנים בבית? כמה אני צריכה כבר מטבח חדש? זה לא בריא, זה חולה להכניס הביתה מישהו ששונא אותך. זה לא שפוי שבמטרה לבנות ולשפץ, נזמין לתוך השכונה, נכניס לתוך הבית מישהו שרוצה להרוס אותנו. בשביל להקים חיים יהודיים רוצים להרוס חיים יהודיים פה בארץ. אנחנו באפרת, וזה מתפשט בכל יהודה ושומרון ויש לנו גם הרבה תמיכה מחוץ ליהודה ושומרון, ברוך ה'.
באנו לומר די. יש לנו אומץ, ראינו את זה שנה שלמה. למדינת ישראל וכל תושביה יש את הכוח לעשות את מה שצריכים ולא להתפשר, לא להכניס הביתה תומכי חמאס, וראינו שהם תומכי חמאס, נכון? ראינו את כל הסקרים. צריכים לעצום עיניים מרצון כדי לא לראות. נכבד את המסר שהם רוצים לשלוח לנו, הם די בסדר עם מה שקרה לנו, די בסדר עם מה שקורה לנו עכשיו בצפון, שה' וכוחות הצבא שלנו יעזרו בזה. אנחנו אמרנו די, אנחנו כבר לא מוכנים להכניס שונאי ישראל הביתה. תודה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אדוני היושב-ראש, לא רק כשהם בונים הם חושבים כך. מישהי אמרה לי שכשסיים אותו פועל לבנות את הבית שלה, היא נתנה לו את שכרו והודתה לו שבנה את ביתה, והוא ענה "מה בית שלך? בניתי את הבית שלי". אז זו המחשבה, גם זה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
והמיסים שלהם גם, לאן הולכים? צריך לזכור. בסוף כל פועל כזה שמקבל משכורת, משלם מיסים שהולכים למשכורות למחבלים. שליש מהתקציב של הרשות הפלסטינית. כן.
רעות גולדברג
¶
אני רעות, תושבת היישוב בית אל. בדומה לאפרת גם אצלנו יש מחאות של תושבים רבים בנושא הזה. ונקודה נוספת שאני לא יודעת אם עלתה פה, היום למעשה אתר בנייה מחויב להכניס שומר מאבטח על כל ארבעה פועלים.
רעות גולדברג
¶
בפועל מה שקורה אצלנו ביישוב בית אל, זה שבדרך כלל ביום-יום יש שלושה מאבטחים על כ-20 פועלים ואין איך לאכוף את זה. אז מה שאני מבקשת מכם זה שיהיו שיניים לחוק הזה. אם כבר אנחנו רוצים לדרוש יותר, יותר שמירה, יותר ביטחון, אז שתהיה דרך לדאוג שזה גם יבוצע בשטח.
דרה סקר
¶
הי, אני דרה סקר, אני גם מהיישוב אפרת, או העיר אפרת. השנה המשפחה שלי חוגגת 40 שנים בארץ, אבל יש משהו ש-30 שנה אני לא מבינה. אני באה מצד אחר, כי מה שכולם אומרים זה בסדר גמור, אבל מה עם הגאווה שלנו בתור מדינה? למה המדינה שלנו מתנהגת כמו אישה מוכה? מאז אוסלו כשאוטובוסים מתפוצצים, ואמרו לנו שכל האנשים האלה הם קורבנות השלום.
כמה פעמים הילד שלכם נותן סטירה לאחיו? כמה פעמים אתם אומרים לו עוד פעם אחת ואתה תראה? מתי אנחנו אומרים די? מה זה, כמה פעמים, כמה שנים? עד שאנחנו נותנים להם עוד שטח ועוד שטח ועוד דבר. הם צוחקים, יש לנו תמונה מאחד הפועלים היום בבוקר, צוחק ברכב. למה הוא צוחק? כי הוא יודע שאנחנו פראיירים. מה אכפת לו? הוא יודע שלא משנה מה, מתישהו אנחנו מחזירים אותם. אני לא מבינה מה קרה לגאווה שלנו בתור מדינה. בוודאי עם כל מה שכולם אומרים על ביטחון זה חשוב והכול בסדר, אבל גם זה, אני פשוט לא מבינה. תודה רבה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תודה רבה. ברשותכם, בגלל שיש לנו ממש מעט זמן, יש לנו משהו כמו 40, 45 דקות גג, אז אני מבקש ממשרדי הממשלה להתחיל להעלות על המצע. מה שנספיק נספיק ואם אחרי זה יהיו פה עוד שאלות.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
דרך אגב, יש לי גם ביקורת נוקבת על ראשי המועצות שהיו צריכים שלא לאפשר את הדבר הזה, ממש. לצאת למלחמה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני מסכים אתך שהיו צריכים לעשות, אמרו את זה פה בוועדה ואני חושב שאין להם סמכות בחוק. חלק מהדרישות שאנחנו צריכים - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה נכון.---- - - - בסדר, אבל גם במקומות שלא, כמו אפרת או כל מי שמשומרון - - -
יונתן מרקוס
¶
לנו הובהר שאנחנו יכולים לנסות וזה אולי יעכב ואז לא רק שזה בסוף, בית המשפט הבהיר לנו שלא תהיה לנו אמירה אלא שאחרי זה גם יתבעו אותנו ויקנסו אותנו אחורה על החודש שאולי הצלחנו לעכב אותם עד שיינתן פסק דין ואז אנחנו גם נשלם את זה מהמיסים של התושבים שלנו, וגם בסוף בית משפט בכל זאת יחייב אותנו.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אני חושבת שהיה צריך לייצר פה איזו שהיא זעקה ציבורית גדולה מאוד ואז זה היה נראה אחרת, וגם בית המשפט יודע להקשיב לדברים האלה. לצערי הרב כנראה שהוא הרשה לעצמו לפסוק את מה שהוא פסק מהסיבה שכנראה הוא ידע שמישהו יישר איתו קו, וזה לצערי הרב.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל בית משפט, זה בסוף ברמת רמטכ"ל ואלוף פיקוד. אנחנו תלויים עכשיו, להחריג את איו"ש משאר החלטת הקבינט. טוב. אז פה בוועדה, מה שהיה פה בוועדה כבר מזמן, בתחילת המלחמה, הרי בא, ישב פה קצין הגמ"ר איו"ש ואמר הלוואי - - - מראשי רשויות ואז עלה פה יוסי דגן ועלה שלמה נאמן ובא נציג של ישראל גנץ, וכולם אמרו לא היה ולא נברא. אז יכול להיות שהיו אחרים. לפחות הם הכחישו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בסוף גם עם עכשיו ועד היישוב שלך מחליט שהוא לא רוצה להגיש את הבקשה, ילך תושב, הוא הולך נגד עמדת היישוב אז זה כבר לא קשור לחוק, ויגיש בקשה לבית משפט לחייב את היישוב להגיש את הבקשה.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אבל יכול להיות שיש הבדל בין יישוב פרטי לבין מועצה מקומית. מועצה מקומית מוגבלת מראש לכל מיני דברים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
יש לך כלים, ברור. בנווה צוף, אמנה, בנו שם ועשו אספת תושבים, ואמנה ביקשו להכניס פועלים פלסטינים כדי לבנות. עשו אספת תושבים, זה היה משב"ל, ניסה לשכנע את התושבים להכניס את הפלסטינים, לא קיבלו את עמדתו, החליטו נגד. שלח להם מכתב התראה לפני תביעה. עכשיו הם נאלצו להכניס את הפלסטינים, כי זה הייעוץ המשפטי שהם קיבלו. אין להם סמכות למנוע.
שלמה ועקנין
¶
מאחר והריבון סביר להניח, יצאו פה, אבל הוא עולה יותר מאוחר הבנתי בזום, אבל יש פה יועץ משפטי שבטח אומר, הריבון אומר, אני אומר את התנאים הנדרשים כדי לאפשר כניסה, וכל מי שרוצה למנוע, מה שנקרא - - -
יונתן מרקוס
¶
סליחה, גם יותר מזה. לא רק אין סמכות לאסור להם להיכנס לפי ההבנה שלנו, גם להחמיר את התנאים, אין.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתה לא פקטור. זה חלק גדול שאנחנו צריכים לדבר עליו. קדימה. שמוליק אתה רוצה להתחיל?
יונתן מרקוס
¶
כי בסוף זה משפיע כלכלית על אותו קבלן שמכניס, ומבחינת צה"ל ברגע שהם הגדירו שבתנאים האלה מבחינתנו זה לא מסוכן, אם אני מגביר את ההחמרה זה אומר שהעלות עוברת את זה, אז הוא יכול לתבוע אותי על התוספת עלות הזאת.
שמוליק כהן
¶
צוהריים טובים. שמוליק מאג"ם פיקוד מרכז. קודם כל תודה לכל מי שהגיע ומאיר את עינינו במה שאתם חווים. חשוב להגיד שהצבא אחראי על הביטחון של התושבים ביהודה ושומרון בכל יישוב ויישוב ובכל ציר וציר. גם תושבי יהודה ושומרון וגם כל תושבי מדינת ישראל שעוברים ונעים בצירים, אל מול הסיכון והפוטנציאל של הסכנה.
בתחילת המלחמה נעצרו כל הכניסות של הפועלים בכל היישובים ובכל האתרים, לצד פעילות ביטחונית מוגברת לסיכול טרור ולעצירת מחבלים, ובחודשים הראשונים וגם כעת, מתבצעת פעילות נגד פעילי טרור יום-יומית ולילה-לילה, כדי לאפשר ביטחון לא רק בתוך היישוב, שזה הדבר החשוב ביותר, היישוב עצמו, אלא גם בצירים ובאזורי התעשייה המשותפים ובאזורי הקניות השונים.
לאחר מספר חודשים נבחנו הצרכים ועלו מספר בקשות, גם של התושבים עצמם וגם של היישובים, של המועצות, של אנשי עסקים שנמצאים ופועלים בהתיישבות. גם כל נושא הכלכלה בעורף מדינת ישראל והעלו בקשה וצורך לבחון מחדש את ההכנסה של הפועלים. אחרי בחינה ובדיקה קפדנית יצאו הנחיות מחמירות יותר להכנסת פועלים לתוך היישובים.
שמוליק כהן
¶
גם ראשי המועצות, גם תושבים פרטיים, גם בעלי עסקים שיש להם עסקים בהתיישבות. גם אזור התעשייה, המפעלים, שמחזיקים מפעל מסוים, נגרות, תעשייה, מסחר, פלסטיק וכו', שכדי לקיים את המפעל עצמו ביהודה ושומרון הוא צריך פועלים פלסטינים ויש מספר בתי יצוא ובתי חרושת שמושתתים על פועלים פלסטינים.
שמוליק כהן
¶
בסוף, ההנחיות המחמירות הגדירו גם יחס למי הוא הפועל הפלסטיני. אם בעבר היה בן 18 שיכול היה להיכנס, אז יש החמרות. החל רק מגיל 30, ומי שנשוי, מגיל 25. יש אכיפה ופיקוח ובקרה אחרי כל מי שנכנס, מה הרקע שלו, מה הוא עבר, מה הוא עשה בימים האחרונים, מתחילת המלחמה ועד היום.
שמוליק כהן
¶
יש מגוון כלים שמערכת הביטחון עושה, אני ודאי לא אפרט אותם פה כי הדיון פתוח, משודר ולא מסווג. אבל פתחתי ואמרתי שאנחנו והצבא אחראים לחיים ולביטחון של כל התושבים, ואחרי הבחינה של מכלול השיקולים וההנחיות המחמירות שהצבנו אל מול הצרכים השונים ואל מול ניהול האיזונים, בין הצרכים לבין סיפוק ביטחון, יצא המנגנון הזה של הקריטריונים שהוזכרו פה.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
שמוליק, אבל למעשה אני לא רואה שום הבדל בין מה שהיה לפני 7 באוקטובר לבין היום.
שמוליק כהן
¶
יש זהות הפועל שנכנס ליישוב. אז הוא היה בן 18, היום הוא בן 30 ומעלה. רואים שהפוטנציאל של פעולות חבלניות של מחבלים וכו', הם יותר ויותר צעירים. מי שהוא נשוי - - -
שמוליק כהן
¶
הבקרה המקדימה כן, ומתן ההיתר כן. אותו מי שמאושר להיכנס עובר את הבידוק המקדים, וקריטריונים נוספים לכניסה לישראל, המתפ"ש פה, מנהל אזרחי, תיכף יאמר.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אז יש קריטריונים נוספים למי שנכנס למדינת ישראל ולא, לא למדינה. אולי לקטנה.
שמוליק כהן
¶
היא תיכף תתייחס לכך. דברים נוספים מהדיון הקודם שעשינו, התקדמנו ויצרנו כלי אכיפה משמעותי, מי שמפר את הנהלים שקבענו בהקשר של השמירה, של האבטחה, של אמצעי המיגון, נוכל לבוא כלפיו ולתבוע אותו בקנס. כמו מי שעובר עבירת תעבורה, מקבל קנס, כך מי שיכניס פועל שלא באישור או שלא כפי הכללים, יקבל קנס.
שמוליק כהן
¶
אבל בסוף, תהיה אכיפה, אנחנו מייצרים את התנאים ומנהלים את האיזונים אל מול הצרכים השונים. גם מי שמפר את החוק, צריך לבוא איתו בדין ויש פה אחריות גם על הצבא, לתת את הביטחון ואת האבטחה. המח"ט בכל חטיבה, המח"ט הגזרתי הוא זה שמאשר כל בקשה כזאת להכנסת פועלים והוא זה שחותם על המענה הביטחוני לכל בקשה כזאת.
שמוליק כהן
¶
יש לנו חמוש אחד לכל חמישה פועלים. אבל גם אם זה פחות מכך, גם אם זה פועל אחד, צריך אבטחה.
שלמה ועקנין
¶
רק תעשה את הבידול ברשותך, אם זה חמוש או מאבטח, כי יש משמעות. אני עם האקדח הפרטי שלי חמוש, אבל אני לא מאבטח. - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אישה בת 70 שזכאית לאקדח להגנה עצמית, היא יכולה לשמור על חמישה פועלים גברתנים?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
מה היא עושה מול חמישה גברתנים? צאו מהאירוע. אתה מבין שאתה הופך אירוע פשוט לאירוע חמור יותר בהרבה?
ארז מכלוף
¶
רק שנייה, ברשותך אני אשלים. משהו מאוד חשוב. קרה אירוע, היה פיגוע חלילה. אותם חבר'ה ממשיכים לתוך היישוב, לגנים שלנו, לבתי הספר, זה לא עוצר שם. לכל מאבטח, חייב להיות לו - - -
ארז מכלוף
¶
ברשותך. חייב להיות לו איזשהו לחצן, לקרוא לעזרה. ברגע שפגעו בו הכול פתוח. היישוב פתוח בפניהם, וזה פשוט מחריד אותי לחשוב שהגן של הילדים שלי נמצא בדיוק ליד אתר בנייה. זה מחריד.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל אני רוצה לדייק את זה יותר כי אני חושב שיש פה אי-הבנה. אתה אומר "אנחנו כפיקוד מרכז לא הגדרנו", אבל המח"טים מגדירים?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
דרך אגב, בואו תקשיבו. גדעון פרי הי"ד, המאבטח שנרצח, זה היה איש צעיר שלחם בעזה, וכל ההתנהלות שם, אני מכירה קצת את הסיפור אבל קודם כל הייתי רוצה לדעת, הרוצח שרצח אותו, אם אתם יודעים, הוא פחות מגיל 30?
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
יודעים מי הוא. אני לא בטוחה שהוא היה מתחת לגיל 30 וחוץ מזה הסיטואציה הזו, עכשיו זה עוד יותר חמור בעיניי שאנחנו מדברים על מאבטחים שהם לא צעירים וכבר שנים שהם לא בלחימה. איך זה יכול להיות?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
איך יכול להיות שאין שום קריטריונים? שמוליק, איך יכול להיות שאין שום קריטריון? בסוף לבוא ולהגיד אמירה. אתה היית מוכן לעמוד מאחורי אמירה כזו? שכל בן אדם שקיבל רישיון ממשרד לביטחון לאומי להחזיק נשק הוא כשיר להיות מאבטח על חמישה פועלים פלסטינים?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא, אבל אתה מכניס אותו. באיזונים שעשיתם, בסיכונים שאתם מנהלים, אתם אומרים שכל אדם שקיבל רישיון במשרד לביטחון לאומי יכול להיות עכשיו מאבטח מול חמישה פועלים?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אלוף. אבל זה היה פעם. הוא אומר שיש משהו אחר. שמוליק, נוכל לקבל את הנוהל הזה?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
גם חידוש עד גיל 60. הוא אומר שאפילו לא עד גיל 60, הוא אומר עד גיל 100. מספיק שיש לו רישיון להחזיק.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שמוליק, אנחנו נחדד את זה בפעם האחרונה. מבחינתכם אין משהו שמגביל את הסוג? בן אדם מה, עד גיל 100, עד מה? כל אדם שיכול להחזיק?
שמוליק כהן
¶
חשוב להבין את העקרונות. כל בקשה של כל כניסה של פועל פלסטיני לתוך יישוב מאושרת באופן פרטני על ידי המח"ט שאחראי על הביטחון. המח"ט בכלל הפעילויות, יש לו מגוון פעילויות שהוא עושה - גם השומר הספציפי ששומר על אותו פועל, גם כיתת כוננות, גם כוח הגמ"ר שנמצא ביישוב עצמו, גם יש רבש"ץ, יש קב"ט של המועצה המקומית, יש פלוגה מזרחית.
שמוליק כהן
¶
בסוף יש 200 יישובים ביהודה ושומרון והם מחולקים לחטיבות מרחביות, והמח"ט בגזרתו, בסמכותו להחליט ולהגדיר איפה אפשר להיכנס, איפה לא, ומה התנאים ומתי גם לעצור את זה. היו יישובים שנכנסו בהם פועלים בתקופה האחרונה בהתאם להערכת המצב, אירועים ביטחוניים כאלה ואחרים, הכניסה נסגרת וזה כדי לאזן את הצרכים שפתחנו פה בהתחלה אל מול כל הבקשות של כולם.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני רוצה להבין.
לא הייתי כאן בסעיף הראשון אז אני לא נכנסת לזה ודעותיי באשר להכנסת עובדים פלסטינים ליהודה ושומרון או לישראל ידועות, זו שערורייה לעשות דבר כזה בזמן מלחמה. אני עוד לא ראיתי דבר כזה. זה חלק מהקונספציה ההזויה והבזויה. זה גם מביש בעיניי בתחושה שלי כבעלת הבית.
אני אמורה להיות בעלת הבית ולוקחים לי את הבעלות על הבית ולוקחים לי את זה גם בתחכום ובחוסר הגינות וחוסר יושר, כי בזמן שיש מדיניות בתחילת המלחמה שלא להכניס עובדים פלסטינים - לא ליהודה ושומרון אגב, כי בהתחלה נפנפו אותנו, אמרו לא, לישראל לא. אבל לאריאל כן, כביכול האזרחים באריאל, פחות צריך לשמור עליהם מאזרחי מדינת ישאל אבל שימו את זה רגע בצד - זה היה כל הזמן דברור ודברור של גורמי הביטחון. של המטכ"ל, המתפ"ש שאמר שאי אפשר בלי זה.
מכוח מה אתה מדבר? מי שמך להתוות מדיניות? מי שמך לדבר על נושא כזה? אתה איש ביצוע ואתה לא יכול להביע את עמדתך בהקשר הזה. וכך נעשה וכל הזמן הפחידו אותנו ממה יהיה אם לא יהיו עובדים פלסטינים. אני גרה בגבעת שמואל ואין שם עובדים פלסטינים ויש שם עובדים ממדינות אחרות. ולא רק זה, המדינה עצמה - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
הפקידות גרמה לחוסר תזוזה של כל מה שקשור לעובדים זרים מיפן, מסין, שמו את כל המכשולים הבירוקרטיים האפשריים כדי שנשרת את הנרטיב של הכנסת עובדים פלסטינים ליהודה ושומרון. אני לא יכולה להבין את זה ואני רוצה רק לשאול את השאלה הבאה - נגיד כבר עשיתם את הדבר הזה, וזו זוועה בעיניי וטעות גורלית, משפילה ופוגעת לי במעמד בעל הבית בסדר? כמדינה. אבל כדי להבין, אם יש פיגוע, איך יכול להיות שאתם לא נותנים סנקציה של הפסקת עבודה לשלושה שבועות? זו שאלה אחת שאני שואלת. זה מה שאני הייתי עושה. אתה, אדוני, עשית פיגוע, מהיישוב הזה יצא פיגוע - כולכם לא עובדים עכשיו שלושה שבועות וזה לא מעניין אותי. זה מה שאני הייתי עושה ותאמין לי שכך צריך לדבר אליהם וזו השפה. זו שאלה אחת.
ועוד, כפר שיצא ממנו מפגע. מתי הרסתם בתים לאחרונה? אתם צריכים לעשות שימוש בסמכויות שלכם לשעת חירום. אז השאלה שלי, לא אכפת לי פרטי אבטחה ולא המנהלים והשאלות המאוד סדורות שיש כאן. אני רוצה להבין מה ההשלכה של ביצוע פיגוע, איך יכול להיות שיום למוחרת אנחנו לא נותנים הפסקה?
אתם לא עושים שימוש בסמכויות שלכם. להפסיק לאלתר את כל כניסתם של פלסטינים ליהודה ושומרון, עם כל הכבוד, הם מסכנים אותנו בזמן מלחמה. ואני לא רוצה לדבר על זה שמצפצפים עלינו ובזים לנו בזמן מלחמה. אם יש בעיה לקבלנים, היא לא בעיה שלנו. שיבוא משרד הפנים, שהפריע מאוד להקים את כל מערך העובדים הזרים, מעניין מאוד למה. מעניין, רק אומרת. מספיק כבר, זה ממש מביש.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
טלי, נשארה לנו חצי שעה לדיון ואני רוצה שאנחנו נספיק לשמוע את השאלות שביקשנו מהמועצה.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אנחנו נגד הכנסת עובדים פלסטינים, המתפ"ש או ראש המתפ"ש אומר "אי אפשר בלי זה, חייבים". מי אתה שתדבר על זה? שכל אחד ידע את מקומו. אנשי צבא עתירי זכויות נלחמים ושומרים על ביטחון מדינת ישראל. מדיניות, קביעת מדיניות או התייחסות למדיניות, זה רק הדרג המדיני באשר הוא.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נהלי אבטחה. אני רוצה שתיצמד למצע רגע, אתה רואה אותו מולך את המצע? פירוט נהלי אבטחה ומי אחראי לאבטח עליהם? את נוהל האבטחה תעביר לנו לוועדה. מי אחראי לפקח?
שמוליק כהן
¶
אני לא יודע מה המנגנון שסוכם. תיכף היועמ"ש פה יתייחס, וגם לקב"ט הרשות צריכה להיות יכולת לבצע בקרה ולהעלות פערים או לחטיבה או לרבש"ץ כאחריות משלימה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אם הרבש"ץ או קב"ט היישוב באים ואומרים, לנו אין יכולת לעמוד במשימה, מה אתם עושים?
שמוליק כהן
¶
כפי שאמרתי, כל בקשה נבחנת באופן פרטני. חלק מהשיקולים זו היכולת לממש את האבטחה שקבעו לאותו מקום ספציפי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כי הוא אומר, אני לא יודע לעשות את זה, יש לי מספיק משימות. אני לא יכול לעשות גם את זה.
שמוליק כהן
¶
אם אין לו יכולת, הוא מעלה את זה למח"ט, והמח"ט מאשר או לא מאשר את הפעולה של הכנסת פועלים.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אבל שוב, שאל היושב-ראש, נתת לו תשובה אחת, עכשיו אתה נותן אמירה שונה. אם הרבש"ץ אומר, "אני לא יודע בתנאים האלה להבטיח את הביטחון של היישוב", יש מצב שהמח"ט עדיין יתעקש ויאשר הכנסת פועלים, או שלא?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז גם מהמציאות. אני אשמח מאוד לשמוע את ראש המועצה קרני שומרון שידבר, אבל גם במציאות זה לא כך.
רעות גולדברג
¶
במידה והרבש"ץ לא עושה את תפקידו, אם תושבים פונים ואומרים "ראינו רק שלושה מאבטחים", זה מקרה שכבר קרה, "ראינו שלושה מאבטחים על 20 פועלים" והם מרגישים שאין להם עם מי לדבר. לא הקב"ט ולא הרבש"ץ, בהוראת אולי ראש המועצה, דברים לא מתקדמים. אז למי אפשר לפנות? התושבים לא יכולים.
יהונתן קוזניץ
¶
תודה רבה ליושב-ראש. זה דיון מאוד חשוב ואני רוצה לגעת בשלוש נקודות עיקריות. אבל לפני הכול, אני מודה מכאן גם לחיילי צה"ל, לכוחות הביטחון, לממשלה שלנו, על פעולות נחושות בשבוע האחרון, כדי למגר את האויבים שלנו. זה ראוי להערכה, תודה על כל מה שאתם עושים ימים ולילות.
לגבי הנושא של פועלים ברשויות ביהודה ושומרון, שני דברים. המצב המשפטי שקיים היום בעקבות העתירות שהוגשו, והנושא של סמכות ואחריות, ואני רוצה גם לענות לתשובתו של, איך קוראים לך, מה שמך?
יהונתן קוזניץ
¶
ראשית המצב המשפטי. במועצות לא מעטות הוגשו עתירות מבעלי עסקים וקבלנים כאלה או אחרים, נגד ראשי המועצות וגם נגד המועצות עצמן. נוצר מצב משפטי שלמעשה יש סמכות, שזה כך נקבע, סמכות לצבא על הכניסה ולא למועצות כמו שאתה אומר. וכן, יש תקשורת בריאה מאוד עם המח"טים ועם קציני הגמ"ר, ותקשורת שחייבת להיות כדי להבטיח את השמירה על הביטחון ביום-יום.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אני רוצה לחדד ולהבין. לפי מה שנאמר כאן, אם הרבש"ץ שלך יגיד שהוא לא מסוגל להבטיח ביטחון בהכנסה, אז לכאורה מי שייתן את התשובה השלילית זה הגורם המוסמך, קביעת צבא, ואותו אי אפשר לתבוע.
יהונתן קוזניץ
¶
זה בדיוק הדבר הבא שאני רוצה לדבר עליו. הנושא השני הוא סמכות ואחריות. כלומר בית המשפט הגדיר, או למעשה מה שקורה עם העתירות זה שהסמכות להכניס או שלא להכניס נתונה בידי הצבא, ולא בידי המועצות המקומיות. אפשר להסתכל בפסיקות האחרונות שהיו אבל האחריות הביטחונית, כמו שאתה אומר פה, היא על הקב"טים ועל הרבש"צים. המציאות הזו לא יכולה להימשך בצורה כזו.
אתן לכם דוגמה ממועצה מקומית קרני שומרון. הוגשה עתירה שאנחנו כמועצה ואני כראש מועצה, התנגדתי להכנסת פועלים למקומות מסוימים. בעתירה הוגדר שהסמכות היא של הצבא למרות שאנחנו כמועצה התנגדנו. הצבא החליט להכניס פועלים. אפשר לעשות חלוקה בין אתרי בנייה לבין עסקים ועוד דברים שאפשר אולי לעשות בהם חלוקה.
אם יש פתרון או אין פתרון, בסוף היום לקרני שומרון - ואני מניח שלמועצות אחרות גם, פועלים נכנסים פלסטינים שעובדים במקומות שהמועצה עצמה מתנגדת להכנסה שלהם פנימה, חד-משמעית.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
השאלה, אם במצב כזה, הרבש"ץ שלך הודיע למח"ט הרלוונטי שהם לא יכולים להבטיח ביטחון אם נכנסים.
יהונתן קוזניץ
¶
התשובה היא כן, יש מקום כזה שאנחנו הודענו שאנחנו לא יכולים. אני בתור ראש מועצה הוצאתי גם מכתב רשמי יחד עם הקב"ט שאנחנו לא יכולים לשאת באחריות הביטחונית למקום מסוים שנכנסים אליו פועלים, ועדיין נכנסים לשם פועלים.
יהונתן קוזניץ
¶
כן. היה כמובן סבב שבדקו שוב את הנהלים הביטחוניים. הוציאו אותם לכמה ימים ושוב החזירו אותם, אבל זה הפוך ממה שנאמר פה.
רק כדי לסיים, בעבורי סמכות שווה אחריות. כשרוצים לתת סמכות לצבא, גם האחריות הביטחונית צריכה להיות של הצבא, וכשרוצים לתת סמכות למועצמות מקומיות או לרשויות, צריך שהסמכות הזו תבוא לידי ביטוי בתוקף, שאנחנו אומרים אם להיכנס או שלא להיכנס. כך נוכל לקחת את האחריות גם על תוצאות כאלה או אחרות.
תושב שמגיע אחרי, חס וחלילה, פיגוע כזה או אחר, כמו שחווינו לפני כמה שבועות פיגוע בפארק בראון במועצה מקומית קדומים, האחריות צריכה להיות על מי שהוא גורם הסמכות. אם אפשר גם להוסיף פה הצעה, בחטיבה כזו או אחרת או בכלל, שהצבא יבוא ויאבטח את המקומות האלה. אפשר לייצר מנגנון כזה. יש לנו חיילי הגמ"ר, שרידדו אותם בחודש מאי.
אפשר להחזיר את חיילי הגמ"ר, להגדיר אותם כמשימה שצריך לאבטח מקומות מסוימים שבהם רוצים לסיים בנייה כזו או אחרת, ואז האחריות היא צבאית. אם הצבא רוצה להכניס פועלים פלסטינים שיסיימו, ואם לא, אז שייתנו את הסמכות בידי המועצות המקומיות.
עד כאן. תודה רבה ליושב-ראש. דיון חשוב מאוד שישפיע מאוד על ההמשך של מה שאנחנו רואים בשטח.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אפשר בבקשה להתייחס לזה? אדוני היושב-ראש, כשיצאת הביאו כאן דוגמה מוחשית מקרני שומרון שקב"ט המועצה הודיע - - -
שלמה ועקנין
¶
לא נעים לי לומר לך, לקב"טים יש פחות סמכויות מאשר למאבטח בכניסה לקניון. צריך לדעת את זה. רק אבהיר עוד נקודה מאוד חשובה - כלי האמצעי למימוש ההנחיות הוא הרבש"ץ. הוא כפוף לחש"צ. אני לא טועה היועמ"ש? הרבש"צ כפוף לחוק השיפוט הצבאי?
שלמה ועקנין
¶
יפה. אם כך זה האמצעי שלו, אבל תזכרו עכשיו. הרבש"ץ זה נקרא אנדרוגינוס אצלי מאז שאני מכיר אותם. תזכרו שהוא עובד של ראש המועצה והוא מקבל הנחיות של הצבא. אני לא יודע למי הוא יישמע, ולכן המורכבות היותר גדולה כשאומרים שהוא יכניס או שהוא לא יכניס פועלים.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אבל במקרה הזה אני מבין שהרבש"ץ התנגד, אז איך יכול להיות שהמח"ט נתן אישור לפי המדיניות שאתם הצעתם?
שמוליק כהן
¶
אני לא יודע להיכנס למקרה הפרטני בלי שבדקתי את המקרים ואני מניח שיש שיקולים נוספים. אני מניח שבסוף ההמלצה של הרבש"ץ הגיעה למח"ט, והמח"ט בניהול הסיכונים שלו בכל אופן החליט שהוא כן מאשר.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אתה אומר שהרבש"ץ הוא זה שאחראי על הביטחון. אתה לא יכול להגיד "יש לי שיקול דעת אחר ממנו".
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אם הוא אחראי לעשות את המשימה והוא אומר שהוא לא יודע לעשות את המשימה. לא הבאת מישהו במקומו.
שמוליק
¶
הוא אחראי למימוש הנחיות הביטחון ביישוב. אם המח"ט החליט הנחיה מסוימת בגלל השיקולים שהוא החליט, הוא צריך לממש אותה.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אבל אתה הצגת פה עיקרון. אמרת שאין מצב שמח"ט ילך בניגוד לדעתו של רבש"ץ, והנה מגיעה דוגמה שכן ואתה מתרץ למה זה בסדר. אז אין עיקרון. או שיש עיקרון או שאין עיקרון.
שלמה ועקנין
¶
אני אקריא לך מתוך הפקודה מה סמכות המח"ט. אלא אם כן אגב פקודה, עדכון מספר 8, אם יש עדכון שאני לא מכיר, כמו כל ההקלות המשפטיות או ההחמרות המשפטיות.
"בסמכות המח"ט לאשר החרגות ביחס לאבטחה. החרגת האבטחה תאושר בכתב ותתויק בתיק הגנת היישוב על ידי קצין ההגמ"ר".
אמר מה שאמר, חתם על מה שחתם, יבוא המח"ט, למעשה הוא סוברני להקל, אולי אפילו להחמיר.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
זה שהוא סוברני זה ברור, השאלה היא רק מה ההנחיות, באילו כלים הוא פועל ומה המדיניות. אם המדיניות היא ללכת עם הרבש"צים, הוא סוברני אבל הוא ילך איתה. אם אין מדיניות כזו כמו שעולה מחפירה לעומק ובניגוד למה שהוצע כאן, אז זה כמובן מאוד בעייתי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני רוצה מאוד, אבל נשארו לנו רבע שעה, עשרים דקות. אני ממש רוצה לשמוע את תשובות המצע.
יהונתן קוזניץ
¶
רק משפט אחד אדוני היושב-ראש, משפט קטן. חשוב להגיד, שלא יצטייר פה שאין שיתוף פעולה בין המח"טים השונים לבין הרשויות המקומיות. זה קיים. קיימים גם חילוקי דעות ופה נובעים חילוקי דעות מאוד מהותיים. אני חושב שבנקודה הזו, פה הוועדה הזו צריכה לקבוע.
יהונתן קוזניץ
¶
נכון, ובגלל זה אנחנו כאן בדיון החשוב הזה. צריך לקבוע נהלים ברורים שהסמכות והאחריות שווים פה ולכן הצעתי גם את ההצעה עם ההגמ"ר - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה יצטרך להיות בחקיקה וכבר יהיה בכל הארץ בחקיקה ונעשה את זה. צריך לתת את זה כסמכות לרשות המקומית אם להכניס פועלים פלסטינים או שלא. השיקולים פה לא יכולים להיות רק אם המח"ט חושב שהוא יכול באמת לשמור. יש עוד שיקולים.
סא"ל מורן חדד
¶
מורן חדד, ראש ענף תיאום אזרחי במנהל האזרחי. בוקר טוב לכולם. אציג קצת מספרים.
ביקשתם גם בישראל וגם בהתיישבות, אתן את הנתונים גם וגם. היקף רישיונות העבודה בישראל טרם 7 באוקטובר, היה 105,000. היום אנחנו נמצאים על כ-70,000 היתרים שמתוכם בפועל נכנסים 8,000 על בסיס החלטת הקבינט.
סא"ל מורן חדד
¶
אנחנו לא ביטלנו את ההיתרים. ההיתרים מוקפאים. יש הבדל בין לבטל את ההיתר לבין להקפיא את ההיתר, אבל זה הבדל טכני. ההיתר מוקפא. כרגע יש - - -
שלמה ועקנין
¶
אבל אמרנו את זה בישיבה הקודמת. אנחנו עובדים על עצמנו. הפלסטיני באותו רגע שהוא רואה את זה, אני גם מהדור של הפלסטינים הישנים - - -
שלמה ועקנין
¶
מדפיסים מיד. סליחה, כשניתן האישור הוא הודפס. בוודאות. ואז אמרתם שאתם תדאגו שהמשטרה תאכוף. איזו משטרה? אילו יכולות יש לה לאכוף את הדבר הזה?
יונתן מרקוס
¶
אנחנו מכירים פלסטינים פועלים, גם העברנו את זה לחברי הכנסת, מסתובבים היום בשטחים מי שאין להם היתרים, שההיתרים שלהם פגי תוקף ואמרנו למשטרה. הם עדיין מסתובבים ביום-יום.
סא"ל מורן חדד
¶
רגע. בואו נפריד ברשותכם. יכול להיות, מה זה יכול להיות? יש שב"חים, ויכול להיות שיהיו זיופים ויש עוד הרבה. רואים, ניתן למשטרה להתייחס לזה ולהגיב לזה.
אני מדברת רגע על ההיתרים החוקיים ובתוקף, מה שאנחנו מנפיקים. כרגע יש 8,000 היתרים פעילים, שזה בהתאם למדרגה א' שקבע הקבינט. זאת מדרגה, לשאלתך חברת הכנסת, קיבלנו אמירה "8,000, אלה 8,000 שאנחנו?" - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
החלטה של הקבינט. בסדר, אני בכוונה שואלת. רוצה לדעת את הכול, עם כל הכבוד. מול כך, מול כך. אני רוצה לדעת מה עמד.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
רגע, צריך לשמוע מהם. הם עונים לנו, כי אני רוצה רגע להבין בכוונה. מי המליץ על זה?
סא"ל מורן חדד
¶
לא. 70,000, לצורך העניין אני אנסה לדמות את זה בסדר? אם לפני המלחמה היו 105,000 בקשות אז עכשיו יש כמעט 70,000.
סא"ל מורן חדד
¶
הייתה ירידה. גם מעסיקים ביטלו היתרים או שלא חידשו היתרים וכדומה. הייתה ירידה בהיקף הבקשות ולכן כרגע יש 70,000 מוקפאים, הם לא פעילים. מתוך 70,000 יש לנו 8,000 פעילים בהתאם להחלטת הקבינט. זה כרגע בישראל. אני רוצה לעבור - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
ביהודה ושומרון, איפה שיש פוטנציאל נפיץ של ארגוני טרור לפגע בנו, שיש שם כל הזמן פלסטינים חמושים עם תהלוכות חמושות ועם פוטנציאל בלתי נתפס למלחמה, שם ניתן יותר. איזו הזיה.
סא"ל מורן חדד
¶
ביהודה ושומרון לפני המלחמה, היו כ-48,000 היתרים פעילים, היום אנחנו נמצאים על 32,000. גם ירידה וכשבפועל נכנסים - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אז סוף-סוף אנחנו מגיעים כבר, אם אנשים עוד לא מבינים למה יש לנו טענות ולמי - אלוף פיקוד מרכז, ולמה אני מדברת עליו כך. הינה, אני מבינה שאלוף פיקוד הוא זה שמתווה את המדיניות של כניסת עובדים פלסטינים לשטחי יהודה ושומרון, אז זאת אומרת. מה?
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אז זאת אומרת שאלוף הפיקוד קובע מדיניות שלא עוברת שום החלטת ערר ואף אחד לא יכול להטיל בה ספק. הוא זה שהגיע למצב שבזמן מלחמה ובזמן שעלולה להיפתח עלינו תופת ורעה גדולה ביהודה ושומרון, הוא הגיע למסקנה שאפשר שיותר מ-30,000 עובדים פלסטינים - - -
סא"ל מורן חדד
¶
לא. זה רק הרישיונות בפועל, זה לא מה שנכנס. בדיוק הייתי באמצע של המשפט וקטעתם אותי, ברשותכם.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
ולמה נכנסים רק 14,000? רק 14,000 פלסטינים נכנסים לעבודה. למה רק 14,000, סתם שאני אבין?
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אז זה לא בגלל שהוא חפץ, הוא עכשיו יצא מגדרו ואמר "אני עכשיו אגזור על עצמי. נתתי אומנם 30,000 רישיונות אבל רק 14,000 ייכנסו". זה בהתאם למה שמבקשים ממנו. די, מה קורה פה חברים? אני והיא צועקות כבר כמה חודשים טובים שעלולה להיפתח רעה שאתם לא מדמיינים, ביהודה ושומרון.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני מדברת, מכירים את זה, בואו נדפוק את הראש בקיר. אני לא צריכה לסכם. אמרתי את זה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז די, כי נשארו עד עשר דקות ויש פה עוד הרבה דברים שאנחנו צריכים עליהם התייחסויות.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
בסדר גמור, אין מה לומר. מה זה משנה מי הממשלה? מי שמשנה זה מי אלוף הפיקוד. מי ראש ממשלה? מה מדיניות הממשלה? אין משמעות. זה הכול. זה מתיישב ומתכתב עם דובר צה"ל והנרטיבים שלו נגד יהודה ושומרון. זה מתכתב עם הכול.
סא"ל מורן חדד
¶
צריך להגיד רגע. שאלת, חבר הכנסת לעניין החלוקה. צריך להגיד שהמסה הקריטית של הפועלים נכנסת לשלושת אזורי התעשייה הגדולים, אריאל, ברקן ומישור אדומים. כן אני אתחבר פה למה שאמר חברי מהפיקוד, בהקשר הזה שמעבר לזה שניתן לו ההיתר וכמובן בתהליך הנפקת ההיתר, נבדקת שאין לו מניעה. אם יש לו איזו שהיא מניעה, בין אם זו מניעת שב"כ, בין אם זו מניעה משטרתית, ההיתר לא מונפק באופן אוטומטי. אין מעשה יד אדם בתהליך. ברגע שיש מניעה, מוזנת למערכת מניעה, לא מונפק היתר תעסוקה, רישיון עבודה.
סא"ל מורן חדד
¶
לא יונפק רישיון עבודה. חד-משמעית. ולכן ברגע שיש רישיון עבודה, מעבר לזה שהוא קיבל את הרישיון לאחר שבדקנו שאין לו מניעה, גם בכניסה לתוך אזור התעשייה לצורך העניין, הוא נבדק במערכת זאב לבן, ואותו קב"ט או רבש"ץ מסתכלים ובודקים שבאמת האדם שעומד לפניהם זה אותו אדם שמופיע במערכת. זה לעניין התהליך.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ביקשנו גם את הנתונים לגבי אלה שנכנסים, חוץ מהפועלים, גם סוחרים ויש דברים אחרים.
סא"ל מורן חדד
¶
סוחרים, אין היתרי מסחר. מאז 7 באוקטובר לא ניתנים היתרי מסחר. אין היתר סוחר.
לעניין צרכים רפואיים שזה ההיתר שניתן מ-7 באוקטובר, הונפקו כ-47,000 היתרים לצרכים רפואיים, ולקחנו בכוונה את ההשוואה כדי לסבר את האוזן, בדקנו מ-7 באוקטובר 2022 ועד 7 באוקטובר 2023, הונפקו באותה תקופה בשנה הזו כמעט 112,000 היתרים. כלומר, גם פה אנחנו רואים שיש ירידה משמעותית מאוד בהיקף ההיתרים שמאושרים וניתנים.
אבל לשאלתך, היתרי מסחר אנחנו לא נותנים.
סרן הדר פאר
¶
עבדנו ואנחנו עובדים על שלושה תיקוני חקיקה.
תיקון חקיקה אחד שכבר נחתם, נועד להשוות את אפשרויות החיפוש בכניסה ליישובים בדומה למה שקורה בקניון. כולנו יודעים שכשמגיעים לקניון אפשר לחפש לך בכלים. עד לפני כמה שבועות היה ניתן לעשות חיפוש ברכבים בכניסה ליישובים רק בחשד סביר. תיקנו את הצו של האלוף בעניין הזה, והיום ניתן לבצע חיפוש לכל אדם שנכנס ליישוב.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אבל בגלל שצו אלוף זה לא הליך חקיקה רגיל, אז למה ממתינים עם זה? למה זה לא פשיטא של פשיטא?
סרן הדר פאר
¶
אז חברת הכנסת גוטליב, זה כבר קרה אז אנחנו לא נבכה על החלב שנשפך ונשמח במה שכבר יש.
תיקון חקיקה נוסף שאנחנו עובדים עליו זה מה ששמוליק הזכיר בנוגע לאפשרות להטיל קנסות על מעסיקים שלא עומדים בתנאים שהמח"ט קבע להם. התיקון הזה ייחתם בשבועות הקרובים, אנחנו ממש בשלבים אחרונים של אישורים.
סרן הדר פאר
¶
עוד רגע נדבר על זה. לעצירת עבודה לא צריך תיקון חקיקה. אתייחס גם לזה, אני מסיים את תיקוני החקיקה. הקנס הכספי יוטל על ידי הרבש"צים, לא על ידי החטיבות, זאת אומרת גם החטיבות יוכלו כמובן אבל הגורם המוסמך הישיר יהיה הרבש"ץ. רבש"ץ שרואה שלא עומדים בתנאי המח"ט, יוכל להטיל קנס כספי. זה קנס של ברירת משפט כמו דוח חניה.
סרן הדר פאר
¶
אם אני זוכר נכון, 1,000 שקלים קנס, אבל בגין כל הפרה. אם צריכים להיות שלושה מאבטחים והיה מאבטח אחד, אלה שני קנסות, זה לא קנס אחד.
שלמה ועקנין
¶
אני מאוד ממליץ שבהליך תשתפו את הרשויות המקומיות. אני מאוד ממליץ אבל זו רק המלצה. בתור אחד שניסה להביא לדין מי שלא שמר ביישוב כקצין הגמ"ר וכרבש"ץ.
סרן הדר פאר
¶
ותיקון שלישי, אפשרות סגירה מנהלית של בתי עסק שמעסיקים עובדים ללא היתר. סגירה מנהלית של בית העסק ל-30 ימים על ידי המשטרה ולאחר מכן אפשר להאריך לתקופה נוספת. זה קיים בישראל לפי חוק הכניסה לישראל.
קיבלנו פנייה בתחילת המלחמה מהמשטרה וקידמנו את העניין הזה, יחד עם המשטרה, בצורה יחסית מהירה. פנינו למשרד המשפטים כדי לקבל את אישורם והעניין יחסית נתקע למרות תזכורות שלנו, בדרגים הגבוהים ביותר. ביום חמישי האחרון היה דיון בעניין יחד עם משרד המשפטים, הם הבטיחו שהם יקדמו את זה בימים הקרובים. מבחינתנו זה - - -
סרן הדר פאר
¶
מה כן אפשר לעשות? אמרנו יש תיקון חקיקה אחד שכבר עבר ויש לנו עוד שני תיקוני חקיקה שבקנה. מה אפשר לעשות היום כבר? שני דברים. הדבר ראשון, אפשר לשלול היתרים של פועלים פלסטינים פרטניים ובמקביל גם לשאלתה של חברת הכנסת גוטליב למה שקורה אחרי שיש פיגוע - החלטה ביטחונית של המח"ט. זאת אומרת יש יישובים שבהם היה פיגוע והמח"ט החליט שבהתאם למצב הביטחוני הקיים אי אפשר להכניס לאותו יישוב פועלים פלסטינים וזה היה המצב.
אנחנו עומדים מאחורי המח"טים בצורה מלאה בהתאם להערכת המצב הביטחוני שלהם, ואם הם סבורים שלא ניתן באותה עת להכניס פועלים, אז לא נכנסים פועלים. זה לא עניין של ענישה קולקטיבית או משהו כזה אלא זה עניין ביטחוני, זה לא משנה אם הפיגוע היה אצלי או אצל השכן שלי. ולכן בהקשר הזה יש מענים כבר היום. אנחנו מבינים שזה לא מספיק ולכן אנחנו מקדמים את תיקוני החקיקה אבל לא כל הדברים בידיים שלנו.
סרן הדר פאר
¶
אז אמרתי. בנוגע לתיקון חקיקה של הקנסות אני מעריך שממש בשבועות הקרובים, שבועיים-שלושה. בנוגע לתיקון החקיקה של הסגירה המנהלית של בתי העסק, אנחנו תלויים במשרד המשפטים. אנחנו רודפים אחריהם כבר חודשים ארוכים. אמרתי, בשבוע הקודם היה - - -
סרן הדר פאר
¶
ולצערנו זה תקוע. אנחנו ניסינו לדחוף, הוצאנו גם מכתבי תזכורת בעניין הזה, אבל אנחנו צריכים בשביל זה את האישור של משרד המשפטים.
שלמה ועקנין
¶
אתה לבטח מבין שהסעיף הראשון שכבר אושר, הוא חשוב אבל הוא לא קריטי. הוא חשוב למקומות מפונפנים כמו אפרת. את אמרת לא? אבל הוא חשוב למקומות עירוניים, גדולים, מעלה אדומים. לא בכדי זה נעשה עם מעלה אדומים. אבל ביישובים פדואל או שבי שומרון, אם הוא לא נותן שיבדקו אותו אין לו גם כניסה, אתה מבין? לכן אני בא לומר שחשוב מאוד להשקיע את המאמץ בסעיפים האחרים, הם מאוד חשובים.
אני מפקפק באשר ליכולת האכיפה דרך הרבש"צים, זה לסבך את העניין יותר ממה שצריך, אבל ככל שתשתפו ואני מבקש דבר אחד וזה, אם אפשר להקליט את זה לפרוטוקול לקציני הגמ"ר -
בבקשה קצין הגמ"ר, בנושא הזה לא מייצג את כל נושא האכיפה של הרשות המקומית. חשוב מאוד לשמוע את האזרח עצמו ולא מישהו בשמו.
סרן הדר פאר
¶
אני אגיד בעניין הזה שבנוגע לתיקון של הקנסות, אנחנו מעבירים את תיקון החקיקה גם דרך הממונה של היישובים הישראלים שאמורה לתכלל את הנושא של הרשויות המקומיות.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
לא אחורה. ברגע שהוא יחוקק. נגיד עכשיו הרבש"ץ גילה אחרי. התלונה הייתה ושבוע אחר כך התגלה שהוא במשך השבוע הזה, שבועיים כבר או כך, התגלה שהוא הפר את הנהלים. האם על כל השבועיים האלה הוא מקבל, או שהוא אומר רגע, בסוף להחזיק מאבטח עולה לי כך וכך, לשלם קנס עולה פחות ואני אעשה את השיקול הזה.
סרן הדר פאר
¶
תראי, אז אנחנו כאן נכנסים ממש למנגנון, גם כדי שהמנגנון יהיה יעיל ולא יגררו את התובע העירוני לבית משפט.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
אני גם עלולה לראות את הרבש"ץ מתחיל להתעסק בנהלים במקום באבטחת היישוב.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
פקח. זה גם משהו שאני לא יודעת אם הייתי רוצה לראות אותו אבל תראו מה אנחנו עושים, איך אנחנו גשר של חלם. כן?
סרן הדר פאר
¶
אז בעניין הזה כדי למנוע התקשקשות ורק כדי שזו תהיה חלוקת דוחות אפקטיבית, יצרנו מנגנון דו-שלבי. זאת אומרת התראה, ולאחר התראה חלוקת דוח וכמובן שהדוח יכול לחול על כל הפרה. הדגשתי לא רק ימים נפרדים, אלא אפילו יום אחד. יום אחד דרש ארבעה מאבטחים והיה מאבטח אחד, אז אלה שלושה קנסות. זה לא קנס אחד כי אנחנו מסתכלים על הכול. אם המח"ט דרש שלושה מאבטחים, גדר ואמצעים נוספים, זאת אומרת בגין כל הפרה ניתן יהיה - - -
יהונתן קוזניץ
¶
המנגנון הזה יהפוך אותנו, את הרבש"צים, לא לשמור על הביטחון השוטף של היישוב, אלא להיות שעות על גבי שעות באתרי בנייה.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לא קשור. מעבר לכול זה יפריע לספונטניות ולקשר ולאמון שיש בין קבלנים לרבש"צים. אני חושבת שזה לא נכון.
לימור סון הר מלך (עוצמה יהודית)
¶
בסוף לפעמים זה לא רק קבלן, זה תושב המקום ששומר ואת צריכה עכשיו לאכוף עליו. זה השכן שלו.
יהונתן קוזניץ
¶
חייבים לגעת בו כי הרבש"ץ אם הוא אחראי, הוא צריך להיות גם עם הסמכות, אבל הסמכות הזו סמכות ספציפית להיות פקח וזה לא עוזר, זה לא יעזור לביטחון השוטף.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל זה בדיוק העניין. ברגע שלא מתייעצים אתך ומפילים עליך משימות אז אתה יודע, זה כבר לא מעניין אף אחד.
ארז מכלוף
¶
יושב-ראש הוועדה, משהו קטן. אני חושב שבכל העניין של אכיפה, לדעתי צריך להיות איזה שהוא גוף חיצוני מעבר לצבא, מעבר לתושבים, מעבר למועצה. גוף שזה למעשה יהיה המנדט - - -
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
לא בטוחה שיש סמכות להטיל עליך. אם אלוף הפיקוד הוא הריבון, זה נכון? ואתה נותן הוראה מסוימת, היכולת לקחת את ההוראה הזו וליצור סמכות על רבש"ץ שהוא לא עובד שלך, הוא עובד רשות.
ארז מכלוף
¶
גוף חיצוני שינהל את כל האירוע הזה כי כל הקשרים שיש בין הקבלן, זה פשוט לא יעבוד, זה מועד לכישלון מראש. אנחנו נחכה כמה שבועות עד שזה יתבצע ובסוף סתם נתאכזב.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא, זה בכל מקרה. בואו נשים רגע את החגיגות בצד. תקנו אותי אם אני טועה, כבר עכשיו הנוהל מאפשר לסגור לו את העסק, והוא לא יכניס פועלים מי יודע עד מתי. זו אולי סנקציה גדולה מאשר 1,000 השקלים האלה. על הפרה אחת, לא צריך יותר מזה, סוגרים לו את האפשרות להכניס פועלים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אין פה איזו חגיגה גדולה, 1,000 השקלים האלה לא משנים דרמטית את המצב. לו עכשיו היה אפשר לעצור, אני חושב שזה גם קרה אצלכם, נכון?
יהונתן קוזניץ
¶
זה קרה ל-24 שעות או 48 שעות ואז אחר כך שוב חידדו נהלים וחזר אותו קבלן לעבוד. כמו שאמרת, היושב-ראש, 1,000 השקלים או 2,000 השקלים האלה שווים לקבלן כקליפת השום לעומת עצירה של יום עבודה, ולכן זה לא כלי אפקטיבי לתת 1,000 שקלים קנס לקבלן.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עצירה של יום עבודה, בואו נחדד את זה רגע, מי שנתפס בהפרה, מה קורה איתו? 24 שעות לא יכול להכניס פועלים? זו בדיחה.
סרן הדר פאר
¶
כרגע? החלטה של המח"ט, יש שני מסלולים. מסלול אחד נקרא לו מסלול פרטני, שהוא למעשה נותן הנחיה לבטל היתרים למעסיק קונקרטי. מסלול אחר זה מסלול יישובי ,וזה לפי המקרה ולפי הנסיבות.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אני קוראת לזה ענישה. פגיעה בזכות של אדם היא ענישה, לא אכפת לי איך תכבס את זה. תגיד לי מה הוא יכול לעשות?
יהונתן קוזניץ
¶
זה מקביל לזה שיהיה קנס כספי, שהרבש"ץ יחליט איזה קנס כספי הוא ייתן. זה גם לא הגיוני. קבעתם 1,000 שקלים? אולי שהרבש"ץ ייתן 50,000 שקלים? אמורפי מאוד.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אבל מה מדרג הדברים שאותו מח"ט יכול לתת? האם הוא יכול להגיד "אתה לא עובד היום, אתה יכול לסגור את המקום לשבוע"? מה עוד הוא יכול לעשות, מה הוא עושה בדרך כלל? רק כדי שאני אבין את שיקול הדעת שלו.
סרן הדר פאר
¶
אני אומר, זה משתנה ממקרה למקרה ולכן עדיף שלא לתת דוגמאות. זה משתנה גם לפי טיב האירוע הביטחוני שקרה, וטיב ההפרה.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אי אפשר שזה יהיה בהתאם למח"ט שמעניש, יש עניין של מידתיות ויש עניין של חוק ההנמקות, שלא חל אומנם ביהודה ושומרון אבל ישנה חובת הנמקה ברמה הזו של לתת דין וחשבון לציבור על החלטה שפוגעת באדם.
חייב להיות פה איזה שהוא קו מנחה שהוא יהיה גם קו שוויוני כי אחרת באזור מסוים על משהו קטן יהיה עונש בלתי מידתי שאתה לא קורא לו עונש, זה עונש, ובמקום אחר זה יהיה משהו סתמי וזה לא יעמוד בשום קריטריון. אני חושבת שצריך להיות פה מראית פנים של צדק, יש לה ערך גם ביהודה ושומרון.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בסוף אנחנו לא יכולים להיות בהקשר הזה כשאנחנו נמצאים תחת ממשל צבאי, יש גבול כמה אפשר למתוח את הדבר הזה של שלטון צבאי על גבי אזרחים ביהודה ושומרון. אנחנו לא יכולים להיות במצב, עומדים מולכם אזרחים, אזרחי מדינת ישראל, מכניסים להם סכנה ליד הבית ואומרים להם "תסמכו על המח"ט". שיסמכו על המח"ט כאילו הוא יודע את מי לשים שם וכמה שומרים ומה העונש. אין שום דבר שאתם יכולים לדעת כנתון. בואו, אנחנו בסוף חיים במדינה נורמלית.
סרן הדר פאר
¶
בדיוק בגלל הדבר הזה אנחנו מנסים לקדם מאז תחילת המלחמה את תיקון החקיקה שיאפשר למשטרה לסגור את בית העסק, שהמשטרה היא הגורם שגם יודע לעשות את זה. היא זו שעושה את זה במדינת ישראל. לכן אנחנו מאוד דחפנו בדיוק מהסיבה הזו. אנחנו לצערנו לא הצלחנו להבקיע עד כה במשרד המשפטים. הייתה התקדמות מסוימת בשבוע שעבר, אני מקווה שזה יהיה טוב.
הכדור נמצא אצלנו כרגע אבל בצורה לא טבעית. המצב הטבעי זה שהדבר הזה נמצא אצל המשטרה, היא יודעת לעשות את זה והיא עושה את זה מעולה במדינת ישראל, והיא גם יודעת להתעסק עם אזרחים בצורה יותר טובה מהצבא.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כן, אבל בינתיים אתם מכניסים את הפועלים ובינתיים אין סנקציות. בינתיים אומר לך ראש מועצה מה הסיטואציה אצלו, אם אתה רוצה תרחיב על זה בעצמך. הם תפסו אדם שפועלים שלו הסתובבו בלי שמירה. זה מה שקרה, ואם הסנקציה הייתה שרק 24 שעות שללו להם את ההיתרים אז מה עשינו?
יהונתן קוזניץ
¶
אני גם אוסיף על דברי היושב-ראש, יש גם אתר אצלנו ספציפית שהוא עסק רגיל לכל דבר ועניין, שסגרו את השערים לפי נוהל של הצו אבל סגרו גם שטח ציבורי. כשאני בא להגיד זה שטח ציבורי ואני רוצה לאכוף את זה, אומרים לי טוב זה כלי כבר של מחלקת הנדסה אצלך. לך תוציא תוקף שזה שטח ציבורי, שסגרו לך שטח ציבורי ואז זה כלי שלוקח הרבה זמן.
בינתיים נכנסים פועלים כי הצבא כבר אישר את זה. אז אם אני צריך לרדוף אחרי הצבא ואחרי אותו מעסיק שמכניס פועלים כי הצבא כבר אישר מסמכותו לאשר ואני צריך עכשיו לתת תוקף לזה שאולי לא ייכנסו מכיוון שהגידור הוא לא על שטח נכון, אז אני עכשיו ארדוף חודש חודשיים עם הרבש"צים, קב"טים, ההנדסה, עם כולם, ובינתיים נכנסים פועלים כשאני בתור סמכות, כרשות, לא רוצה להכניס.
זה לא הגיוני, נתתם לנו לעבוד פי שתיים על מה שצריך ובלי הסמכות הניתנת הנורמטיבית לפחות.
יהונתן קוזניץ
¶
אמרתי שיש דיאלוג ויש גם מחלוקות ובדיוק בנקודה הזו יש מחלוקת. אנחנו עובדים קבוע גם עם המח"ט וגם עם קציני הגמ"ר. בנקודה הזו יש מחלוקת וחשוב להבהיר אותה ולחדד אותה פה.
יוסי גולדברג
¶
יוסי גולדברג, ועדת ביטחון של קרני שומרון.
אנחנו חווינו וחווים את הבעיה הזו גם מול תושבים וגם בכלל. אני חושב שצריך להרחיב קצת גבולות גזרה לרשות המקומית לקבל החלטות באופן עצמאי יותר. ב', אם הצבא מוריד עלינו הנחיות כאלה ואחרות, אני חושב שהכלים שיש לרשות מקומית בנושא של אכיפה או בכלל ביטחון שוטף, הם דלים. אם יש לנו מערך כזה או אחר של סיירים, רבש"ץ אחד או קצין ביטחון שאמור להתעסק בביטחון שוטף יום-יומי 24/7, אין לנו את היכולת לייצר אכיפה או בקרה מוגברת.
אני לא מצליח להבין למה לא מרחיבים באיזשהו מקום, את שיקול דעת הרשות כמו בכל נושאים אזרחיים. למה לא נותנים לנו להפעיל שיקול דעת רחב בהרבה? עם מגבלות, כמובן. הריבון, אלוף הפיקוד, הכול טוב ויפה, כמו שאנחנו אמונים על עבודה אזרחית אנחנו יכולים גם להפעיל שיקול דעת נכון גם בהיבט הביטחוני, בצרכים המקומיים של היישוב.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מילה לצה"ל. תעבירו את זה גם למעלה - בסוף זה יתהפך עליכם הדבר הזה. ההוראות האלה של כל המשחקים כדי להכניס פועלים לתוך היישובים, אנחנו נעביר פה חקיקה בכנסת שלא רק בתוך יהודה ושומרון, בכל מדינת ישראל יהיו סמכויות לרשויות להכניס פועלים ואז לא יעזרו כל הלחצים שמפעילים בקבינט מהצבא. גם בהמשך הדבר הזה ייתקע. לא אישית חלילה כלפיך אבל צריך להעביר את זה למעלה.
מישהו הוביל את הדירקטיבה הזו כי בסוף תבינו, צריכים להבין מה קורה פה. ושוב, זה חלילה לא אישי מולך וגם לא מול האלוף. בסוף מה שקורה כאן זה שעומדים תושבים והם באמת רואים, אולי נראה את הסרטון הזה עוד רגע. מטר מהבית שלהם, ואנשים בחרדות, מפחדים, וכל מה שהם שומעים זה תסמכו על המח"ט. מה לעשות שאנחנו לא בסיטואציה שאנשים סומכים על המח"ט? אנחנו לא שם. אני לא יכול כנציג ציבור להגיד לאנשים שיסמכו עליי וגם המח"ט לא יכול להגיד "תסמכו עליי".
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אף אחד מאיתנו לא יכול לבוא היום, לעמוד מול הציבור ולהגיד "תסמכו עליי, הכול טוב". אני לא יכול להגיד את זה כנציג ציבור, גם אתה לא יכול להגיד את זה כאיש צבא. ואי אפשר עוד עם המצב שמכניסים את הפועלים, אנחנו נראה את הסרטון, במרחק מטרים ספורים מהבתים של התושבים. וכשאומרים להם שאישה בת 70 יכולה לשמור על הפועלים, אישה בת 70 בגלל שהיא קיבלה רישיון מהמשרד לביטחון לאומי אז היא עכשיו תפקח שהם לא ייכנסו אליכם הביתה? למרות שהרבש"ץ של היישוב אומר "אני לא יודע לשמור על זה ואין לי כלים לאכוף את זה ואין לי סנקציות להפעיל על האנשים האלה ואין לי שום דבר לעשות מול התופעה הזו"?
בשם מה? בשם מה אנחנו עושים את הדבר הזה? בואו ניקח את זה אולי צעד אחורה. היה ויכוח בקבינט, זה לא סוד. מערכת הביטחון רצתה להכניס פועלים לכל מדינת ישראל, הקבינט החליט שלא. ושוב אני אומר את זה ועצוב לי להגיד את זה אבל כך זה מצטייר, מערכת הביטחון אמרה "בסדר, איפה שאנחנו יכולים להכניס בלי לספור את הקבינט, תכניס". הרי הקבינט לא החריג את יהודה ושומרון, נכון? באה מערכת הביטחון ואמרה "אנחנו נכניס אותם". הוא לא החריג בהחלטה, לא הייתה החלטה בקבינט. ברור שהוא יכול אבל לא הייתה. כשקבינט מחליט משהו, הוא בדרך כלל לא אומר "כך יהיה פה וביהודה ושומרון יהיה המצב שונה", נכון? בסוף כשהקבינט מחליט, הכוונה היא לכל מקום.
בא צה"ל ואמר, "למרות שהקבינט החליט כך, דין אפרת לא יהיה כדין רעננה, ואצלכם כן ייכנסו פועלים פלסטינים למרות שלרעננה לא ייכנסו פועלים פלסטינים". וכך אצלכם ייכנסו פועלים פלסטינים ואישה בת 70 תשמור עליהם בגלל שיש לה אקדח והיא תשמור שהם לא יפגעו בכם. ולא מספיק שזה, חרף התנגדותו של הרבש"ץ של היישוב שאומר "אני לא יודע לעמוד במשימה ולפקח, לבדוק בכלל אם גם האישה בת 70, אם היא קיימת בכלל", גם את זה אנחנו אין לנו. אנחנו נכריח אותו לעשות את זה למרות שהוא אומר שהוא לא יודע לעשות את זה וגם ברור שהוא לא יעשה את זה, נכון?
שאלה קודם רעות מה קורה מחר אם? היא אמרה "אני תושבת בית אל, אני רואה לידי מפעל ששם יש פועלים פלסטינים והם לא מקיימים את ההנחיות. אני מתקשרת לרבש"ץ, הוא לא מגיע. מי מפקח על הדבר הזה? קצין הגמ"ר צריך עכשיו לשמור שהרבש"ץ יבוא ויבדוק בכל מקום? הרי הרבש"ץ יש לו משימות, כשהוא לא רוצה לעשות משהו אתה לא יכול להכריח אותו לעשות את זה, נכון? ובסוף אתה מוצא את התושבים. איך אתה? יכול? הוא אומר "אני עכשיו עסוק בדברים אחרים", מה תעשה, תגיד לו "תעשה בכל זאת"?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתה לא יכול. אתה חושב שרבש"ץ יכול לקבל טלפון מקצין הגמ"ר, עכשיו תעזוב הכול תלך לזה? אנחנו יודעים שזה לא עובד כך. ברור שבתיאוריה זה יכול לקרות, במציאות זה לא יכול לקרות.
יהונתן קוזניץ
¶
אדוני היושב-ראש, מה שאתה אומר גם מגובה במספרים כי אמרו פה מספרים של הכניסה בפועל של פועלים פלסטינים ביהודה ושומרון - 14,000, ובכל שאר מדינת ישראל זה 8,000. אני עדיין לא זוכר שהיחס של יהודה ושומרון הוא פי שניים ומשהו או פי שניים לפחות.
יהונתן קוזניץ
¶
בפועל מתייחסים, ולכן דה פקטו הריבון שהואצל מכניס יותר ביהודה ושומרון מאשר שהקבינט מכניס בשאר המקומות בישראל.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה על השולחן, אבל בסוף אני אומר מילא עשיתם את הדבר הזה, הכנסתם אותם. אבל למה להתעלם מהדברים שאתה שומע פה מתושבים? מראשי רשויות שאומרים לך תן לי את הכלים לעמוד ולהפיג את החרדות של התושבים. אתה לא יכול להגיד לי תסמוך על המח"ט, שאישה בת 70 שאף אחד בכלל לא שומר שהיא בכלל נמצאת או לא נמצאת.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני אנסה לסיים רק משפט אחד, תני לי לסיים. אני אתן לך, רק אני רוצה לסיים במשפט אחד. כי בסוף התחושה לפחות שלי, שעשו כאן משהו כדי לעקוף את החלטת הקבינט בגלל שיש איזושהי דירקטיבה שחושבים שרוצים להכניס פועלים, זה מועיל לביטחון או כל מיני דברים כאלה ואמרו בסדר, נכניס אותם ביהודה ושומרון כי לא נותנים להם להיכנס למקום אחר, וזה דבר שהוא דבר חמור כי בסוף הסמכות במדינת ישראל להחליט החלטות כאלה, נמצאת אצל הדרג המדיני.
כאשר הדרג המדיני החליט שלא להכניס ואתם החלטתם להכניס, זה דבר חמור, ואם כבר החלטתם להכניס, למה לעשות את זה בצורה, שבעיניי, היא הכי בעייתית שיש, להניח אישה בת 70 תאבטח מהפועלים. שאלנו פה את נציג מל"ן. נציג מל"ן שהיה פה בדיון, שאלנו אותו והוא אמר שהקבינט לא עשה הפרדה בין יהודה ושומרון לשאר הארץ. היה פה גם נציג מל"ל, שאלנו אותו את זה באחד הדיונים בנושא הזה.
כשאנחנו נמצאים בכזאת מציאות ובסוף, תושבים עומדים כאן ואין להם למי לפנות, והרבש"ץ בסוף מעמיסים עליו משימה שאין לו דרך להתמודד איתה, בעיניי זה אירוע חמור. כמו שאמרתי נצטרך לקדם פה פתרון חקיקה.
שמוליק כהן
¶
אני אענה בקצרה במה שפתחתי. אנחנו אחראים על הביטחון. לא מוסרים את האחריות הזו לאף אחד ולא מעבירים אותה לאף אחד ועושים את הכול כדי לקיים אותה ועובדים בזה יום-יום, לילה-לילה ובקשר עם כולם, גם עם התושבים, גם עם ראשי הרשויות ועם כל מי שנדרש.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
מה זו ההחלטה הזו על 500 שוטרים פלסטינים שישמרו על צפון השומרון? שאלוהים ישמור, אני חשבתי שזה סיפור מתח דמיוני.
שמוליק כהן
¶
אנחנו אחראים על הביטחון ונמשיך להיות אחראים על הביטחון. הרבש"ץ הוא בא כוחו של המח"ט כדי לקיים את נהלי הביטחון בתוך היישוב, ואם ביישוב מסוים יש ארבעה-חמישה מוקדים שיש בהם עובדים פלסטינים, אז כן, הרבש"ץ צריך לבקש ולהיות שם ולראות שהכול מתנהל כמו שצריך.
יוסי גולדברג
¶
תפקידו זה בסדר, אבל אין לו את היכולות. אתה אומר "תפקידו". איך הוא יכול לעשות? אתם לא מתגברים הרי את הכוחות.
שמוליק כהן
¶
חשוב לזכור, יש פה רק צד אחד של ההתיישבות. יש פה צד של ההתיישבות שביקש להכניס את הפועלים כדי לקיים את הצרכים של היישוב החל מתברואה וניקיון.
טלי גוטליב (הליכוד)
¶
אתם לא, אבל סליחה, זו לא אוטונומיה פרטית של קבוצה כזו ביהודה ושומרון, או כזו. זה עניין של מדיניות עקרונית. זה הכול.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בכול מדינת ישראל מעסיקים, ישבו לנו גם פה בוועדה מעסיקים שקורסים כי לא נותנים להם להכניס פועלים. זה לא רק ביהודה ושומרון. זו לא תשובה, בדיוק בגלל זה. כי בכל מדינת ישראל עסקים קורסים, ואנשים שרכשו דירות לא מקבלים את הדירה שלהם בזמן ואנשים נכנסים לחובות, הבלגן הזה קיים בכל המדינה.
אנחנו לא מקלים ראש אבל אם הקבינט החליט החלטה שהיא נוגעת לרעננה, היא צריכה לגעת גם לאפרת, לא יכול להיות שיהיה הבדל בין אפרת לרעננה. לא יכול להיות שיהיה - - - לכפר סבא. לא יכול להיות שיהיה הבדל כזה.
יונתן מרקוס
¶
כשאתה אומר שאתם לא רוצים שינוי, האם האמירה של האלוף היא שההמלצה שלו היא שצריך להכניס בכל המדינה? הוא ממליץ לקבינט שבכל המדינה צריך להכניס פועלים פלסטינים. זה בשביל הביטחון.
שמוליק כהן
¶
העמדה הביטחונית להכניס פועלים למדינת ישראל הוצגה בקבינט, לא נפתח אותה עכשיו, אבל כן גורמי הביטחון, צבא, שב"כ.
יהונתן קוזניץ
¶
אדוני היושב-ראש, רק לחדד את מה שהוא אמר. רק לחדד. הוא אמר שיש פה צדדים בהתיישבות. אנחנו מדברים רגע על סמכות ואחריות. אני לא חושב שיש צד בהתיישבות, בטח שלא בקרב ראשי המועצות, שיאמר לך "אל תיתן לי את הסמכות אבל תן לי את האחריות". את זה תבדוק אותי.
שמוליק כהן
¶
לא. כי האחריות הביטחונית פה היא בעלת הרבה מרכיבים, לא רק אותו רבש"ץ. החטיבה עושה הרבה פעולות, הפלוגה הגזרתית.
יונתן מרקוס
¶
אבל כששמוליק אומר שיש צדדים שגם אומרים שהם תומכים בכניסה, צריך להבהיר כי הנקודה שלך הייתה שונה. אכן יש צדדים וגם באפרת, אנחנו לא מחביאים את זה, שרוצים לבנות את הבתים שלהם.
יונתן מרקוס
¶
נכון. אבל אתה שואל למה אנחנו לא נותנים לרבש"ץ - כי יש עניינים ביטחוניים שאתם רוצים שהם יעבדו, זו לא אמירה שקשורה רגע, אני לא מכיר אוכלוסייה של תושבים שממש רוצים שתהיה להם עבודה. יש אכן תושבים שאומרים שהם רוצים לבנות.
הרבש"ץ רוצה לדאוג לביטחון הפנימי, ופה האמירה שלכם היא שהביטחון הוא בקשר לרצון שלנו שיהיה להם עיסוק - - -, והכלי לעיסוק הזה הוא בתוך היישובים.
סרן הדר פאר
¶
בהתאם למצב המשפטי הקיים היום זה בלתי אפשרי כי אני צריך להגיד מתוך רצון כן לשתף את היישובים והמועצות. היום קב"ט המועצה או הרבש"ץ של היישוב, יכולים לתת לחטיבה את המלצתם, אם לאשר או שלא לאשר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נכון, אבל שמוליק, אנחנו לא מפקפקים בקשר בין הצבא להתיישבות, אבל יש עניינים ביטחוניים ועניינים אזרחיים. ההחלטה אם להכניס פועלים פלסטינים לתוך יישוב היא לא רק עניין ביטחוני. מה לעשות? יש לזה עוד השלכות. ראש מועצה מרגיש את התושבים שלו, הוא רוצה שהם ישנו טוב בלילה. כשאתה מחליט אם לעשות מעצר במקום מסוים או לא, אני לא צריך את המעורבות של ראש מועצה בדבר הזה.
כשאתה מכניס לתוך היישוב פועלים, בטח שהרבש"ץ אחראי להסתכל לתושבים שלו בעיניים ולהגיד "אני שומר לכם על החיים". הם לא פוגשים את המח"ט, הם פוגשים אותו, נכון? והוא עומד על הדבר הזה והוא לא יודע לספק להם תשובות, זה המצב.
אתה אומר שאין אפשרות משפטית. שאלה מצוינת. אנחנו פה בבניין הזה, זה מה שאנחנו עושים חוץ מלפקח על הממשלה, אנחנו מחוקקים. אם אין אפשרות, אול החבר כנסת דקל, לפני שהוא יהיה שר, אנחנו נקדם פה חוק.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו נראה את הסרטון אבל יש כאן שני עניינים שאני חושב שהייתי רוצה לצאת איתם היום מכאן.
אם זה אירוע חקיקה, נעשה חקיקה. אם אתה אומר לי שאתה רוצה, ויועמ"ש יו"ש לא יודע לתת לך את זה בחוק, אז בסדר, נעשה חקיקה. אני חושב שאתה לא תזדקק לחקיקה הזו, אבל בסדר.
שמוליק כהן
¶
זה לא עניין של חקיקה, אני חושב שזה משהו יותר עקרוני. בסוף יש צדדים רחבים כדי לאפשר קודם כל ביטחון, אחרי זה שגרת חיים של הרבה צרכים שונים, ותפקיד המח"ט ומפקד הפיקוד - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ברור, אבל לדבר הזה יש היבטים אזרחיים, איך אנשים חיים עם פועלים פלסטינים לידם, כן או לא. עובדה שהקבינט המדיני-ביטחוני קיבל החלטות בעניין הזה. זה לא שצה"ל החליט לבד.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז יפה, אז מנצלים ביו"ש שאתם הריבון ואומרים, "נעשה אחרת ממה שהקבינט החליט". זה מה שקורה.
לכן אני אומר, אם זה האירוע, נצטרך לעשות לו שינוי חקיקה, כי אני לא יכול להסתכל לתושבים בעיניים. זה לא אישי כלפיך ולא אישי מול אף אחד. יש פה התנגדות.
יוסי גולדברג
¶
אני גם חושב שאי אפשר לשחרר את הפקק הזה של צוואר הבקבוק. אני מבין את העמדה של הפיקוד, אני מבין את הראש של אלוף הפיקוד, אבל אי אפשר לשחרר את הפקק הזה על חשבון יהודה ושומרון כל הזמן. הרי את הבעיות אנחנו יודעים, הן רק לא מהודהדות. אצלנו נהרגו אנשים בערימות.
יוסי גולדברג
¶
נרצחו, סליחה. נכון. אתם צריכים לקחת את זה בחשבון. אנחנו יום-יום חיים באיזה אזור אפור עם שגרת רציחות מימין ומשמאל, אז אני בחיים האזרחיים שלי קבלן ואני יודע מה הנזק, אני פיטרתי מרצונם יותר מ-70 עובדים פלסטינים שעבדו אצלי 25 שנים, בלית ברירה, כי אני מבין גם את המשמעות הביטחונית של עבודה במרכז יישוב, כשיש בתי ספר ויש ילדים, ויש תנועה בפארקים וכאלה.
אתם צריכים לתת את הדעת על זה, אנחנו לא יכולים להיות חילוץ הפקק הזה. אז או שתיתנו כלים, תאפשרו כלים לרשויות לתפעל את האירוע הזה, תגבור כוח אדם, לא יודע מה, או שתיתנו לנו שיקול דעת, במגבלות שאנחנו מוצאים לנכון.
גם המח"ט, אנחנו שייכים לאפרים, מח"ט אפרים יוצא מהכלל, אין מילה רעה להגיד, כולל האלוף הנוכחי, הכול בסדר. אתם לוקחים את שיקול הדעת אליכם, אתם משאירים אותנו מול עתירות של בעלי עסקים, ואנחנו עומדים עם הלשון בחוץ ולא יכולים לעשות שום דבר.
בדיוק כמו שהיושב-ראש אומר, אנחנו צריכים להתמודד, להסתכל לציבור בעיניים, אז לא ייתכן שאנחנו נטפל מצד אחד בבעיות אזרחיות ובעיות ביטחוניות, נישאר עם הלשון בחוץ. זה לא ייתכן.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
טוב, תודה רבה יוסי. אני רק אומר בהקשר הזה, אנחנו נצטרך להוביל פה תיקון חקיקה. אני לא רואה פה משהו אחר, זאת אומרת אנחנו חוזרים פה כבר דיון חמישי על אותו הדבר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הלוואי. יותר מהר יעבור פה חוק. משטרת ישראל, משרד לביטחון לאומי, מי רוצה לדבר?
רפ"ק אלי עובדיה
¶
אדוני, צוהריים טובים. אלי עובדיה, קצין אג"ם של מחוז ש"י.
אתחיל מכך שביהודה ושומרון, למשטרה אין אמירה בקביעת הקריטריונים והמדיניות של כניסת פועלים. כמו שנאמר, ההליך הוא אוטומטי של מניעה משטרתית. בדרך כלל לכאלה שעושים עבירות פליליות או כאלה שיש להם קנסות, או עבירות תנועה רבות שהם לא שילמו ולכן יש מניעה משטרתית.
אני פותח רגע סוגריים, החריג הוא אזור תעשייה או בכלל גוש אדומים, ששם משטרת ישראל אחראית לבת"פ, תחת הריבון הצבאי, ולכן אנחנו לא נוגעים שם בקריטריונים אבל לפני אירועים או אחרי אירועים חריגים שקורים, או לפני אירועים, חגים וכדומה, מפקד מחוז ש"י עושה הערכת מצב ויש לו את הסמכות, כמו סמכות של מח"ט, להחמיר - אף פעם לא להקל אלא להחמיר.
אם בשגרה נכנסים 7,000 פועלים, אז עכשיו יש אירוע של פורים, אז הוא יכול להחליט שעכשיו נכנסים רק 1,000 פועלים ורק לאזור תעשייה.
רפ"ק אלי עובדיה
¶
אני אגיד רק לגבי אם קיים שוני במדיניות האכיפה כלפי שב"ח. אין שוני בשב"ח שנתפס בקרני שומרון ובכפר סבא. בשניהם השב"ח נעצר, בשניהם הוא מגיע לשופט עם כתב אישום ובקשה - - -
רפ"ק אלי עובדיה
¶
אחרי 7 באוקטובר, פעם ראשונה. קודם זה היה פעם שלישית. אחרי 7 באוקטובר, בפעם ראשונה שב"ח שנתפס, לא משנה איפה, ביהודה ושומרון או בארץ, מגיע לשופט עם כתב אישום ובקשה לתום הליכים. עכשיו זה כבר תלוי בתפוסה של שב"ס, אנחנו יודעים את המצוקה של שב"ס. אני כבר אומר, לא תמיד הם נכלאים.
בנוגע למעסיקים, היועץ המשפטי פה דיבר בהקשר של מעסיקים עם תיקון חקיקה, וחלקנו יהיה בכך שנסגור עסקים 30 יום, ואם זה יהיה בפעם השנייה אפילו ל-60 יום, אבל אחרי שתיקון החקיקה יעבור. עד כאן.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כי זה אירוע שהוא משמעותי, אני חושב שגם שלמה וגם בקרני שומרון, אתם מכירים דבר כזה שיש לנו שב"חים שנעצרים לתום הליכים?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כי מגבעת זאב אנחנו מכירים מציאות אחרת בעוטף ירושלים. אנשים שנעצרים וההנחיות זה לשחרר אותם.
שלמה ועקנין
¶
ובלבד שכל הסנקציה היא בכך שבאים, לוקחים אותו ושמים אותו בש"ג של היישוב, שילך ברגל הביתה, אם הבנת אותי. זו הסנקציה כרגע. אבל זה לא באזור שלך.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זו אמירה חשובה. האם יש מדיניות היום, שבגלל החוסר במקומות כליאה לא עוצרים אותם?
שמוליק כהן
¶
זו לא הנחיה, זה אילוץ. ההנחיה היא לעצור אותם. אחרי שעוצרים אותם אין מקומות כליאה, אז משחררים אותם.
שמוליק כהן
¶
עוסקים בזה בכל הדרגים ואז כולם. הוא לא עוסק בכל שב"ח פרטני אבל נעשו כמה דיונים של המצב. זהו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הכול בסדר שהוא בסמכות שלו, השאלה אם אנחנו צריכים לדעת מה קורה עם שב"חים. אם תגיד לי שזו תשובה שאתה לא יכול להגיד בדיון גלוי, זו גם תשובה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הבנתי, אז עכשיו זה נאמר. אני לא הכרתי את זה. אתם היכרתם את זה? הכרת את זה, שלמה?
שמוליק כהן
¶
מרכזים מאמץ אל מול סדר העדיפות, זה ברור, אבל הבעיה לא מקבלת מענה הוליסטי כמו שהיא צריכה לקבל. אבל זה שונה מאוד משב"חים שנתפסים בכפר סבא, ירושלים או נהריה, לבין שב"חים, שאנחנו לא מכירים כאלה, אף אם בודדים מאוד, שנתפסים בתוך יישובים עצמם, שאין כאלה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא משנה. היום שב"חים שנתפסים בירושלים, כפר סבא. שמע, זה באמת מפתיע אותי מאוד.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בסדר, אבל בסוף מדינת ישראל, אני לא הכרתי את זה עד היום. מדינת ישראל החליטה שהיא משחררת שב"חים במקום, אז מה אנחנו?
רפ"ק אלי עובדיה
¶
אדוני, אין החלטה פורמלית ששב"ח לא עוצרים, המציאות מכתיבה את המצב הזה. לא תראה בשום מסמך, נייר כתוב שאומר שהמדיניות של - - - ש"י או של אלוף הפיקוד לשחרר שב"ח.
המציאות היא שאחרי שאתה עוצר, העובדה היא שאין מקומות כליאה גם בעבירות חמורות יותר. אנחנו נתקלים בזה יום-יום כולל מעצרים שגורמי הביטחון והמשטרה נמנעים מלעשות כי אין מקומות כליאה, בסוף צריך לתעדף. זה עניין של איפה אתה מנצל את הכיסא או את המיטה הריקה בשב"ס, עניין של ניצול משאבים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו נעשה דיון חסוי בנושא הזה של השב"חים. נקבע דיון חסוי בנושא הזה כי זה משהו מטריד מאוד. אני חייב לומר שאני מופתע מאוד. זה אירוע שלא נתפס לי כהגיוני. אנחנו במדינה החלטנו פשוט לוותר. אין שום טעם בלקחת בן אדם, להחזיר אותו למחסום. מה עשית?
יהונתן קוזניץ
¶
אבל צריך לחדד את זה. לפני 7 באוקטובר היו עד שלוש פעמים עד ששב"ח נעצר. אם מדינת ישראל החליטה, אדוני היושב-ראש, הרי מה אמר פה אלי? הוא אמר שמ-7 באוקטובר החליטו להחמיר, כלומר לא לחכות שלוש פעמים. התעסקתי גם רבות בסוגית השב"ח עם אדוני. שלוש פעמים צריך לעצור שב"ח עד שבכלל מביאים אותו בפני שופט, אז מדינת ישראל החליטה ב-7 באוקטובר להחמיר, אבל ההחמרה הזו, מה היא מביאה? מביאים אותו בפני שופט ואומרים טוב אדוני, אתה יכול ללכת הביתה.
רפ"ק אלי עובדיה
¶
כל שב"ח שנעצר. ביהודה ושומרון תופעת השב"חים היא לא תופעה, יש מקרים בודדים ביישובים באזור תעשייה, סך הכול הנושא הזה מאוד מסודר, כי כדי להיכנס ליישוב, גם במעלה אדומים, היישוב שאני גר בו, יש הליך מאוד מסודר של בדיקות, של עבודה של ביטחון וכו'. התופעה כתופעה היא יותר נכונה בארץ ולא ביהודה ושומרון.
אסף דורון
¶
זה בסוף האבסורד, כי בעבר רק אחרי שתפס אותו שלוש פעמים על "הטרדת" שופט. עכשיו אתה מטריד את השופט אחרי כל פעם והתוצאה אותה תוצאה, אתה משוחרר.
רפ"ק אלי עובדיה
¶
בעבר הרעיון היה להקל על ההליך השיפוטי, לא להעמיד על בתי משפט. אדוני, בסוף עד 6 באוקטובר הרעיון של פעם שלישית זה לא להעמיס על בתי המשפט. מ-7 באוקטובר ארגוני הביטחון כל לילה עוצרים מאות עצורים על כל מיטה פנויה. אגב, מי שקבע את המטראז' לעצור זה המחוקק, זה לא המשטרה או שב"ס ולכן אנחנו נצמדים למה שהמחוקק אמר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
טוב, תודה רבה. את הסרטון אפשר להפעיל? שנדע על מה אנחנו מדברים.
(הקרנת סרטון)
טוב, אני חושב שהדברים ברורים. תודה רבה לכולם. שוב, היה חשוב לי שאתם תשמעו את הקולות היום, שתשקפו אותם גם הלאה. הייתה פה קצת אווירה של התנגשות כי ברמה האישית אני כועס על האפליה הזו בין יו"ש לבין כל השאר. צריך לתקן את זה בחקיקה.
אבל תודה על שהגעתם, על הפעילות בכלל. תודה גם למשטרת ישראל, תודה לתושבים, תודה רבה שבאתם. אל תתייאשו, אנחנו נעשה הכול.
מלכה פליישר
¶
התפקיד שלכם הוא לשמור לנו על השגרה. אם השגרה הזו היא להכניס לנו שונאי ישראל לתוך היישובים, אנחנו לא רוצים בה. אנחנו מוכנים לחיות במצב האמיתי, לא שגרה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:18.