פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
22
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
15/09/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 100
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
יום ראשון, י"ב באלול התשפ"ד (15 בספטמבר 2024), שעה 13:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 15/09/2024
סיוע לאימהות לילדים קטנים שבני זוגן נמצאים בשבי החמאס
פרוטוקול
סדר היום
סיוע לאימהות לילדים קטנים שבני זוגן נמצאים בשבי החמאס
מוזמנים
¶
נירית ינוסי - עידוד תעסוקת הורים, משרד העבודה
בת-חן חדד - עו"ד, מערך חרבות ברזל ומערך נפגעות עבירות מין, משרד המשפטים הסיוע המשפטי
הודיה מויאל - מינהלת קשרי ממשל, שדולת הנשים בישראל
ד"ר חנה קטן - רופאה בכירה, פובליציסטית, עיתונאית
מוזמנים באמצעים מקוונים
¶
יעל גורן חזקיה - ראש אגף חקיקה ממשל וקש"ח, משרד ראש הממשלה
אושרה גדרון - ראש תחום הממשל, משרד ראש הממשלה
חדווה הלבץ - רכזת שיקום ארצית, המוסד לביטוח לאומי
גלית דאדי - נציגת משרד החינוך במוקד המטה הלאומי להגנה, משרד החינוך
אור צוברי - מינהלת אגף חרבות ברזל, משרד הרווחה והביטחון החברתי בישראל
ליאל - בת שירות לאומי
קרינה אנגלברט - אשת חטוף, אם לילדים
בת שבע כהן יהלומי - אשת חטוף, אם לילדים
רישום פרלמנטרי
¶
איל משה – איטייפ
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
סיוע לאימהות לילדים קטנים שבני זוגן נמצאים בשבי החמאס
היו"ר פנינה תמנו
¶
צהרים טובים. בתקווה לבשורות טובות נא להתיישב. שלום לחברת הכנסת קארין אלהרר, חברת הכנסת שלי טל מירון שמלווה את הועדה מהבוקר. שלום לאורחות שלנו. מדובר בדיון עדכונים ולכן לרוב האורחים נתנו את האופציה להיות בזום.
אני פותחת את הישיבה בנושא סיוע לאימהות לילדים קטנים שבני זוגן נמצאים בשבי החמאס. נושא כאוב, מציאות כאובה, קשה. דיון מתמשך, כאשר בדיון הקודם אירחנו כאן נשים צעירות שנמצאות כמו שאמרתי, במציאות לא רק כאובה, סיוטית בלתי מקבלת על הדעת.
הקולות של הנשים שהגיעו כאן בפעם הקודמת, הן קולות שהדהדו לא רק בוועדה אלא בכל בית בישראל. באומץ ליבן ובתעצומות נפש הגיעו לכאן נשים, חלקן ששוחררו מהשבי, חלקן שחוו את התופת באותו היום, חלקן הצליחו לברוח לאחר שנחטפו על ידי המחבלים, הצליחו לברוח דקה לפני שהועלמו בתוך עזה.
אימהות לילדים מתחת לגיל 18, נשים שחיות בקושי רב מאז 7 באוקטובר במציאות כמו שאמרתי סיוטית, ובתוך זה כולנו בתפילה שכל החטופים והחטופות יחזרו הביתה, אבל עד אז איננו פתורים כנבחרי ציבור לדאוג שהמדינה נותנת את המעטפת, את כל המעטפת ואת כל הסיוע שנדרש – להן, לילדים הקטנים ולמי שנותן להן עוגן, שזה בדרך כלל קרוב או קרובת משפחה מדרגה ראשונה של אותן נשים בדרך כלל סבים וסבתות.
ואני יכולה לומר שמהרגע שסיימנו את הדיון בפעם הקודמת, אני יודעת שכלל הגורמים – מינהלת החטופים הנעדרים והשבים, הביטוח הלאומי, משרד הרווחה, כולם שנסו מותניים בשביל לתקן את הליקויים הקיימים ואת הפערים שהציפו כאן אותן נשים. והדיון הזה חשוב לי שהוא יהיה פרודוקטיבי במטרה לעדכן מה התקדם.
אני אומר שבכאב היום שנאלצנו לדחות דיון בנושא אחר, אבל לא פחות כואב – נשות הנופלים גיבורי ישראל, כי ראיתי שאין באמת בשורה ואני תמיד אומרת ואני אמשיך לומר, אנחנו לא נקיים דיונים לשם הדיון או דיונים שחלילה ירפו את ידיהם או חלילה יתסכלו את הציבור שבנדון.
אבל מנגד אנחנו גם לא נוותר על תשובות ולא נוותר על-כך שבאמת תהיה התקדמות רצינית, אמיתית, כנה, של משרדי הממשלה. להבדיל מהדיון שבוטל כתוצאה מסחבת של משרד האוצר וכן גם של משרד הביטחון, הדיון הזה אני מקווה שיש בשורות, אני יודעת שיש בשורות טובות יותר, התקדמות חיובית ואני רוצה לאפשר תחילה למינהלת החטופים ולהיות מאוד מאוד ברורים ולפרוט את זה.
מינהלת החטופים הנעדרים והשבים, בת-שבע נמצאת איתנו וגם קרינה, מתי שתרצו לדבר בת-שבע היקרה, בת-שבע יהלומי, שבעלה אוהד חטוף ונמצא בשבי נמצאת איתנו וקרינה שגם הייתה איתנו בפעם הקודמת שגם בעלה חטוף נמצאת איתנו, מתי שאתן רוצות לדבר תגידו לנו ואנחנו נדאג לזה עם האיש הטכני ובינתיים אני רוצה את נציג מינהלת החטופים. שלום, את חדווה אני רואה, ביטוח לאומי.
יעל גורן חזקיה
¶
ממש ברגע זה סיימנו עם ביקור של ועדת הבריאות במינהלת ואנחנו יושבות כאן חדווה מהביטוח הלאומי ואור ממשרד הרווחה ואושרה מהמינהלת וגם ליאל, שהיא בת שירות אצלנו במינהלת, ואני.
יעל גורן חזקיה
¶
אני אצלול ואני אתייחס ממש לגופו של עניין. לגבי המעטפת שמקבלות נשים, בנות זוג לילדים קטנים, במה התחדש. קודם כל, אני רוצה להודות, לך פנינה ולצוות הוועדה על הדיון הבטוח החשוב הזה ועל זה שאתם גם הרבה פעמים מניעים אותנו גם לפעולה ומשקפים את הפערים שיש וגם אם המענה קיים לא תמיד הוא מונגש כמו שצריך, קודם כל תודה והנה זה דיון ייעודי להקשר הזה ואנחנו נפרוט את מה שקיים כבר ואת מה שהתחדש.
יעל גורן חזקיה
¶
מה חדש. אני אתן את הכבוד למשרדי הממשלה להתייחס, כי בסוף זה מענה שהביא הביטוח הלאומי וחדווה תתייחס כרגע למה חדש מבחינתה ואור לאחר מכן.
היו"ר פנינה תמנו
¶
חדווה, הוצף פה בפעם הקודמת הסיפור של סבים וסבתות, שהרבה מהאנשים עברו לגור עם ההורים או עם החמים ואותם הורים וחמים מטפלים בילדים, בנכדים והופכים להיות עוגן משמעותי לאותן נשים ונאלצים לעזוב את העבודה. מה חדש בעניין הזה?
חדווה הלבץ
¶
אני אגיד שלגבי זה עשינו בדיקה מעמיקה של כל בתי האב ואם היה פער או ירידה בשכר עשינו פניה יזומה למשפחה. יש לנו אפשרות לתת סיוע לסבים ולסבתות שהפסיקו את עבודתם, במענה ייחודי, לתת כמו שניתן בסל של חל"ת ואבטלה.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
הפסיקו או ירדה ההכנסה? לא כי היא אמרה הפסיקו. רק מי שהפסיק עבודה או מי שירדה הכנסתו?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רוצה להיות ברורה, אני אוהבת את זה פשוט. דרשנו שאם יש סבא או סבתא שהפסיקו לעבוד – לא היה מענה. עכשיו יהיה מענה?
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני שוב, סליחה, אני ממקדת אותך, מה אני אעשה אני בחורה פשוטה, עממית מאוד. אותם סבתא וסבא שהפסיקו לעבוד, השאלה שלי היא האם אתם יודעים לתת להם את החל"ת?
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה. אני רוצה שיירשם לפרוטוקול. אם יש סבים וסבתות שהפסיקו לעבוד – הביטוח הלאומי ייתן לזה מענה. אם יש ירידה בהכנסות, הביטוח לאומי, מה?
שלי טל מירון (יש עתיד)
¶
זה שונה. לדוגמה, אם יש נהג מונית שאשתו הפסיקה לעבוד כי היא מטפלת בילדים והוא עושה יותר משמרות כדי להכניס כסף – אין ירידה בהכנסה.
יעל גורן חזקיה
¶
פנינה, ברשותך אני אגיד, אני אתן הערה לפני שאת רושמת את זה לפרוטוקול. אני חוזרת על זה – מי שהפסיק לעבוד, ביטוח לאומי בשיח עם המעביד יוכלו לתת מענה - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
יתנו את המענה, את זה הבנו, אנחנו מדברים כרגע על ירידה בהכנסות. יעל, תני לי לדבר עם חדווה, אני יודעת מה אני עושה. חדווה, יש את הסיפור של מי שהפסיק לעבוד, זה סגרנו, מכניסים. הדבר השני ששואלות חברות הכנסת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
לעניין ירידה בהכנסות, קרה ואחד מבני הזוג, מהסבים והסבתות הפסיק לעבוד והשני הצליח להשלים או ירד ל-50% משרה והשני עלה ל-150% משרה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה. אני רוצה להודות לך ולירונה, אני יודעת שעבדתן על זה קשה ואני יודעת שעשיתן את זה בפתרון יצירתי, שלא הכל אנחנו נפרט פה, כי לא הכל אפשר לפרט.
חדווה, אני מבקשת ממך להמשיך לעבור בית בית, כי אנחנו יודעים שבפניות של המציאות שהן נמצאות – אין פניות. אין להן פניות. לדעתי זה פחות מ-30 בתי-אב, דיברנו על זה, לעבור אחד-אחד ולשאול אותם באופן ברור וגם אחרי זה לא להגיד להם שיגישו מסמכים, אלא להיות אקטיביים איתם.
חדווה הלבץ
¶
אנחנו על זה עם המערכות, אנחנו לא צריכים אפילו לפנות באופן ייזום, יש לנו את כל המידע במערכת הממוחשבת.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני מודה לכם שעשיתם עבודה בעניין הזה וגם עמדתי ברצף, בקשר עם ירונה ואני יודעת שאכפת לכן מאוד. לסוגיה אחרת, לפני שאני עוברת חזרה ליעל, סוגיה אחרת אני מקווה שהיא נפתרה, אור זה גם רלוונטי אלייך, אני לא אזכיר את ילדת האומנה וכמובן בלי להזכיר שמות ואצל איזו משפחה, אתם על זה בכל הכוח?
אור צוברי
¶
אנחנו על זה, אני לא רוצה לפרט פה בוועדה, אין לי בעיה אחרי זה שנדבר באופן פרטי, אבל אנחנו על זה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
שייפתר לפני החג, אנחנו דיברנו על זה, הקצבאות של נפגעי פעולות איבה יעברו לפני החג, של אותה ילדה שהנושא שלה עלה. תודה.
יעל, אני חוזרת אלייך. בבקשה תגעי בסיפור של הסיוע לילדים.
יעל גורן חזקיה
¶
אני רוצה להתייחס רגע באופן כללי לאמירה של ירידה בהכנסות של המשפחה. המענקים שניתנים לבנות זוג אנחנו יודעים לדבר עליהם. לצערי, חוץ מאבטלה או חל"ת בכל התהליך שביטוח לאומי יעשה מול ההורים של האנשים – להורים עצמם אני לא אדע לתת סיוע כספי כמדינה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני לא מבינה למה את אוהבת להרוס. יעל, אני רוצה להגיד משהו. אני לא ביקשתי ממך. אם הם יודעים לתת את זה אני לא מבינה למה את חייבת לבוא, באמת, אמיתי, באהבה גדולה - - - לעניין המענקים, אנחנו מכירים אותם – גם את הרבעונים וגם את החודשיים – מה זה קשור לבין זה שיש אובדן הכנסה של סבים וסבתות, שזה נושא שאנחנו נגענו בו. את רוצה להגיד לי שמה שאמרה חדווה לא נכון?
יעל גורן חזקיה
¶
את הבנת את זה לא נכון. אם אני אשלים את המשפט – אני אצליח להעביר את המסר. בבקשה תני לי רגע להשלים את כלל הטיעון שלי, ואת כלל המשפט. אני אומרת, בדיון נאמר "האם יהיה אפשר לתת סכומים כספיים כאלה ואחרים להורים של בת הזוג?" אמרתי, סכום כספי, אלא אם כן היה אובדן הכנסה – לא יינתן.
אך מה כן יינתן? – וזו השלמת המשפט שלי – מה שכן יינתן לבנות הזוג של החטופים, בעבור כל ילד עד גיל 3 – יינתנו 3,000 שקלים ועבור כל ילד מגיל 3 עד גיל 6 – יינתנו 1,500 שקלים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
זו בשורה מאוד חשובה. אנחנו מדברים על כך שאנחנו מתקנים את האפליה שהייתה – זה מאוד קשה להגיד את זה – בין נשים לנשים בזמן שכולן נמצאות באותה סיטואציה, רק שהיו מלוות ע"י זרועות שונים ואנחנו עושים השוואה.
יעל גורן חזקיה
¶
נכון. אני רק חשוב לי לומר לחברות של משרד הביטחון, זאת לא הייתה אפליה בכוונת מכוון - -
יעל גורן חזקיה
¶
וזה היה באמת איזושהי לקונה ואי הבנה ואי העברת מידע בצורה נכונה וזה חשוב לומר ובשיתוף איתם ובהבנה של המנגנון כיצד הם עשו זאת, ביטוח הלאומי השווה את זה. אני חייבת להגיד פה תודה ושאפו לירונה שעשתה עבודת קודש בהקשר הזה, כי בסוף זה הכל במענה חריג, אבל הוא יינתן.
היו"ר פנינה תמנו
¶
יפה. אנחנו, בטוח שזה לא בכוונת מכוון. בשביל זה גם נמצאת הוועדה שלומדת מהנשים עצמן שמציפות את זה. השיח הזה הוא חשוב. אני רק רוצה להבין יעל, מתי הקצבאות ייכנסו?
יעל גורן חזקיה
¶
בנוסף, עוד לפני שהבנו שיש את הפתרון הסופי הזה, יחד עם הביטוח הלאומי דרך החריגים יינתן גם מענק חד פעמי מקרן מגבית לוס אנג'לס, זו קרן שהביטוח הלאומי עובד איתה בגובה של - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רוצה להיות בטוחה. זה יפה, כי אז דיברתם על הקרן ולא כל-כך הבנו מה. זה יבוא בתוך הנעליים של הדרישה שלנו לטיפול בילדים והם יוכלו להשתמש בזה גם לבלתי פורמלי?
היו"ר פנינה תמנו
¶
בנוסף, כן. יעל? הם יוכלו להשתמש בקצבה הזאת גם לבלתי פורמלי כפי שדיברנו אחר הצהריים?
היו"ר פנינה תמנו
¶
קודם כל אנחנו רוצים להודות לקרן לוס אנג'לס ולהודות לכם שהפניתם את תשומת ליבם שיש צורך ספציפי בנושא הזה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אני רוצה להודות לך על הקול שלך בפעם הקודמת, שהוא היה משמעותי וחשוב. יש לך ילדים יותר גדולים, מתבגרים, אבל כפי שראית קרן לוס אנג'לס הם נותנים עד גיל 18.
קרינה אנגלברט
¶
זו בדיוק השאלה, אם הקטגוריה שאני נמצאת בה, שרונן כבר הוכרז כחלל. הוא אמנם חטוף אבל הוא חלל. אתם מדברים על חטופים, או שגם אנחנו נכנסים בתוך הזכאות? זה כמובן לא רק אני.
היו"ר פנינה תמנו
¶
קרינה, זו שאלה טובה אבל אני אומרת לך, גם מי שגופתו נמצאת בעזה – מבחינתנו הוא חטוף. צריך להביא אותם לקבורה בישראל ועד אז המשפחות תלויות בין שמיים לארץ. יעל? את שמעת את מה שקרינה אמרה?
יעל גורן חזקיה
¶
ודאי. התשובה לקרינה היא ודאי שאת מקבלת את אותם זכאויות. מבחינתנו אין שינוי לא במענקים ולא בזכאויות של המשפחות, כל עוד החטוף הוא חטוף, בין אם בחיים ובין אם שאינו בחיים.
יעל גורן חזקיה
¶
אני אגיד את זה היה, כי קיים גם מענק מצוקה חד פעמי שהביטוח הלאומי נותן בגובה 16,800 ש"ח שכולם מימשו, כל המשפחות שאנחנו מכירים משפחות נשים של, מימשו אותו כבר. לכן אני אומרת קיים, אבל הוא כבר מומש. אני עדיין במה אנחנו מחדשים, בסדר? מה חידשנו לעומת מה שזה.
היום עברה בממשלה, ממש לפני שעה קלה, החלטה ממשלה הנוגעת ליישום המלצות הוועדה הציבורית ברשות פרופ' אביעד הכהן אותה מינה שר האוצר והיו לה מסקנות שנוגעות גם הן בעקיפין או שלא בעקיפין למשפחות. אושרה, בקצרה תיתן את מה הן מקבלות מהיום, החל מהחלטת הממשלה שעברה, מה הן מקבלות בנוסף. תתייחסי בקצרה.
אושרה גדרון
¶
כל המשפחות מקבלות מענק חד פעמי של כ-14,000 שקלים, שזה פעמיים תט"ר. כל המשפחות בקרבה ראשונית מעל גיל 14, זה לפי אנשים, זה גם אחים, כולם מקבלים את זה בדחיפה אוטומטית דרך הביטוח הלאומי.
אושרה גדרון
¶
לא צריך לעשות כלום, לביטוח לאומי כבר יש מיפוי של מאגר המשפחות. כמו שהמענקים הרבעוניים נכנסים, כך גם ייכנס המענק הזה.
אושרה גדרון
¶
יש רציונל מאחורי זה, כלומר זה לא סתם ניתן ככה בדחיפה, זה ניתן מתוך הבנה שרוב בני המשפחה, לפחות מי שנחשפו לאירוע הזה כנפגעי איבה בעצמם ובין אם הם מוכרים או לא-מוכרים או יכלו להגיש לוועדה – הם יקבלו את זה כמענה רוחבי.
אושרה גדרון
¶
זה גם לצד האופציה לקבל מענק לפי דרגות, שזה אם נכחת במקום, למי שהיה נוכח או תושב המקום או שהיה במסיבה, או שנחשף לאיזושהי חדירת מחבלים בדרכים, אם זה בזיקים וכו', גם הם יוכלו לקבל במקביל למענק המשפחתי אתה יכול לקבל מענק של פגיעה בישוב.
אור צוברי
¶
כן, בתחילת הדרך אנחנו הנגשנו את המענה של חונכת-סומכת למשפחות החטופים והשבים, שזה אומר סיוע בשעות אחר הצהריים לצרכים שהמשפחה מבקשת. זה יכול להיות בכל מיני דרכי סיוע בשעות אחר הצהריים. הנגשנו שוב את המענה למשפחות, פנינו אליהן באופן ייזום. חלק מהמשפחות שלא קיבלו את המענה רוצים להתחיל באיזשהו תהליך של בקשה - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
מהשיחה שהייתה לי עם אתי קיסוס, היא אמרה שיש החלטה עקרונית לתת את שעות הסמך לכל המשפחות שאנחנו מדברות עליהן.
אור צוברי
¶
הרחבנו את זה לכמעט 100 שעות בחודש. יש משפחות שמקבלות 100 יש משפחות שמקבלות, זה נורא תלוי בצורך שהמשפחה מעלה, אבל אנחנו ממש הגמשנו את הקריטריונים ולפני 7 באוקטובר מי שהיה זכאי לשירות הזה זה אנשים שהוכיחו לנו - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
למה חשוב לי להדגיש על שעות הסמך? בפעם הקודמת את זוכרת שהיו פה נשים שאמרו שהם לא ידעו, והם כלל לא מכירים, לכן אני מדגישה ואומרת – זה חייב להיות אקטיבית מכם, בשום צורה שלא תהיה פה אישה שלא ידעה, שלא תהיה פה אף אימא שלא ידעה והיא בינתיים מסכנה צריכה להתמודד עם כל כך הרבה דברים.
אור צוברי
¶
אני חייבת להגיד שהעובדות הסוציאליות פונות מדי פעם, אם יש משפחות שלא נמצאות בקשר רציף עם העובדת הסוציאלית מכל מיני סיבות – הן פונות מדי פעם, מציעות את כלל השירותים שיש לנו, לא רק את שירותי הסמך. מהניסיון שלנו אנחנו מבינים שצריך בכל פעם – לפנות, להזכיר, לוודא.
אור צוברי
¶
כן. אלו העובדות הסוציאליות התמכללות, שהן נמצאות כחלק מהמולקולה והן גם עובדות ישירות מול המשפחה.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
גברתי, אני חושבת שאפשר לבקש מהמינהלת – שעושה פה עבודה מאוד יפה ברמה המערכתית –לעשות איזשהו תהליך של בדיקת מיצוי זכויות בהיבט של כל חטוף באשר הוא.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אנחנו עושים איתם כברת דרך בעניין הזה ומי שעוזר להם זה באמת גם יעל והם עושים את זה באופן קבוע בודקים - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
את מיצוי הזכויות אלה בדרך כלל עורכות דין שמוצמדות ע"י הסיוע. ורק חשוב לי לומר שגם מי שלא מגיעה לוועדות, גם אליהן צריך להגיע.
בת חן חדד
¶
בוודאי אנחנו עושים בדיקה תקופתית, הייתה פניה בשלב הראשון, בשלב השני והשלישי זה נעשה לפעמים ע"י המלווים מטעם המינהלת ולפעמים על ידינו.
אושרה גדרון
¶
על הסבסוד של מעונות סמל. דאגנו להסדיר את כל הסבסוד למי שהיה איזשהו שינוי בסבסוד או לא קיבל.
היו"ר פנינה תמנו
¶
גם אם הם שילמו כבר, אז רטרואקטיבית. יקבלו את הכספים בחזרה? יפה, אבל למשל הייתה סוגייה של נשים שמשלמות, למשל אישה של חטוף בקרית גת משלמת 4,500 שקלים לגן, זה מטריף את הדעת.
אושרה גדרון
¶
מעונות עם סמל מסובסדים בשנה הקודמת, וברגע ששר העבודה יחתום על מבחני התמיכה אנחנו במעקב להסדיר כמה שיותר.
אושרה גדרון
¶
הסבסוד תלוי, מי שמפונה זה דרגה 3 זה סבסוד של כ-2,800 שקלים וזה לפי דרגות ומשתנה. אנחנו מסייעים לכל משפחה באופן פרטני.
היו"ר פנינה תמנו
¶
המענק שאתם נותנים של 3,000 שקלים, בין 1,500 ל- 3,000 שקלים, אמור לכסות? ה- 3,000 יותר נכון.
אושרה גדרון
¶
כן, זה בדיוק הגיל, ה- 3,000 זה עד גיל 3 וזה בדיוק הגיל כשאנחנו מדברים על סבסוד מעונות. מעל גיל 3 זה מעונות עירייה – זה פחות רלוונטי.
יעל גורן חזקיה
¶
ברשותך, יש סיוע שנותן משרד החינוך ואני רוצה שגלית נציגת משרד החינוך שנמצאת איתנו, תיתן סקירה קצרה ותמציתית כי זה חשוב, כי אנחנו מבינות שלא כולם מכירים, כלומר המשפחות עצמן אולי מכירות, אבל חשוב לי שכל מי שנמצא פה גם בזום יכיר. גלית.
גלית דאדי
¶
שלום, שמי גלית דאדי, אני נציגה של משרד החינוך במינהלת החטופים. אני רוצה לספר לגבי הנשים עובדות ההוראה, אימהות של חטופים, אחיות, שממשיכות לקבל גם בשנה הקודמת וגם בשנה הזו שכר.
לכל אחד מהן נמצא מענה מותאם, כוח אדם במחוז הרלוונטי לכל אחת מהן יצרו קשר איתן ותיאמו עימן את השכר שממשיך להיות משולם להם בשנת הלימודים הנוכחית. זה לגבי האימהות. לגבי הילדים, בהמשך למה שסופר בוועדה הקודמת שגם בה הייתי. כל אחד מהתלמידים במעגלים השונים, כמובן הילדים השבים והילדים בקרבה ראשונה ובכל מעגלי הקרבה – מקבלים מענים על פי מה שנדרש ומה שהם זקוקים. לכל אחד מהם יש מלווה חינוכי שמונה ע"י המחוז.
גלית דאדי
¶
כן. אם יש מספר ילדים לפעמים זה יותר מאדם אחד בבית ספר, מספר רב של פעמים זה יותר מאדם אחד.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
הגיעו אלי מקרים שלא קיבלו מענה. מי הבן-אדם לדבר איתו? אם מגיעים אלי מקרים, עם מי אני צריכה לדבר?
גלית דאדי
¶
פני אלינו לנציגות משרד החינוך במינהלת החטופים ואנחנו מיד נסייע בתיווך הזה. כי בכל מוסד חינוכי שלומדים בו ילדים במעגלים השונים, אנחנו בקשר עם אנשי החינוך.
גלית דאדי
¶
בסדר גמור. לפי מה שאנחנו יודעים אנשי החינוך בקשר, אבל במקרה שהוא לא כך – אנחנו נטפל בהתאם.
היו"ר פנינה תמנו
¶
בעניין הזה קארין תהיה על הפן החינוכי והיא תעדכן אותנו, אבל תראו, היא כל-כך הרבה שנים עוסקת בנושא החינוך שאני בטוחה שאם קיבלת פניה את מבינה שיש איזה כנראה בעיה ולכן צריך להנגיש את זה ולבדוק מה בדיוק - - -
גלית דאדי
¶
פניות מגיעות אלינו בכל מיני ערוצים – בני המשפחה מופנים דרך מנהל תיק המשפחה שמטעם המינהלת, או דרך אנשי החינוך או שפונים אלינו ישירות. חלקם מכירים אותנו אישית ממפגשים כאלה ואחרים שהיו לנו עם המשפחות. פונים בערוצים שונים ואשמח לקבל גם דרככם.
היו"ר פנינה תמנו
¶
יעל, עלתה סוגיה נוספת שאותה אני לא יודעת אם אתם נגעתם בה ובינתיים לא נגענו בה והאם הצלחתם לפתור אותה, של ילדים שהטיפולים האלטרנטיביים – בטיפול ברכיבה, מוזיקה או כל דבר אחר שעושה להם טוב, גלישה. יעל, מה המענה שאתם נותנים לזה? כי כרגע אני לא יודעת מה קיים, היו פה כמה אימהות שדיברו על זה.
יעל גורן חזקיה
¶
אנחנו נותנים את זה, הביטוח הלאומי הרחיב את הסל, כלומר הוא הבין שהסיוע הנפשי המסורתי, מה שבדרך כלל נותנים לא מספק וההבנה היא שצריך לתת את הסיוע בדרכים אחרות והביטוח הלאומי השכיל ועשה את זה והיום פותח את סל הסיוע הנפשי לכלל טיפולים אלטרנטיביים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
אמרנו שיש איזו מגבלה כלשהי עד סכום מסוים ואמרתם שאתם תדעו לתת גם אם זה מעבר. חדווה.
חדווה הלבץ
¶
אני לא זוכרת את העניין של המגבלה הכספית. אני כן יודעת להגיד שאנחנו מרחיבים כמעט לכל בקשה שקשורה למענה נפשי. אני שוב חוזרת ואומרת, החל מ-8 לאוקטובר, אנחנו נותנים מענה רגשי גם אם הוא לא לפי הספר, מתוך הבנה שאלה צרכים שהם אחרים, אנחנו נותנים את המענה גם כטיפול רגשי אלטרנטיבי. גובה ההחזר בדרך כלל על המענה הרגשי האלטרנטיבי הוא נמוך מהמענה הפסיכולוגי. הסכומים שמגיעים אלינו הם נמוכים יותר.
חדווה הלבץ
¶
אנחנו יודעים לתת את זה, אני אגיד רק שאם יש פערים וגם אם יש פערים קטנים הם זכאים לפנות אלינו ואנחנו מנסים למצוא פתרונות גם לזה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה. חברות הכנסת, אם יש שאלות אעבור אליכן לאחר מכן. יעל, את כל מה שהעליתם פה לקבץ את זה בדף ולשלוח את זה. דף יותר פשוט אפילו לנשים עצמן, לכל אחת. אני מבקשת שזה יגיע כמו שאת האוגדן ידעתם לשלוח גם את זה אני מבקשת לשלוח לנשים. בתוך העיסוקים הרבים שיש להן במאבק להחזיר את יקירם הביתה, שלפחות אתם תעדכנו אותם בדבר השינויים והזכויות.
יעל גורן חזקיה
¶
אין בעיה אנחנו נעשה את זה וכמובן מיותר לציין שלא אמרנו פה את המענקים שבלאו הכי הם מקבלים פר - - -
היו"ר פנינה תמנו
¶
כן אני ישר קפצתי לא על מה שקיים אלא על מה שחדש. רצינו דיון עדכון ולכן אנחנו לא חוזרים על מה שקיים. בת-שבע יהלומי איתנו? שלום בת-שבע יקרה. אם את תרצי לדבר את מוזמנת וקרינה גם נמצאת איתנו. בת-שבע? אז שקרינה תתחיל ואז בת-שבע אם היא תרצה להוסיף היא תוכל להוסיף. כן קרינה.
קרינה אנגלברט
¶
שוב שלום. אני רוצה רק להוסיף נקודות שונות, אני מצטערת אני בעבודה 15 לחודש זה יום קשוח מבחינתי זה קצת במסגרת אחרת. אני רוצה כן לציין כמה דברים – שהעובדת הסוציאלית, המלווה שלי בשיקום בביטוח הלאומי, הן באמת עושות עבודה נהדרת ואני נעזרת בהן באופן יומיומי והתמיכה היא מוחלטת, אבל אני מבינה שהם לא יודעות הכל.
את הדברים שציינתן כאן אני לא ידעתי וסביר להניח שגם הם לא יודעות. התקשורת חייבת להיות קצת יותר רציפה ושקופה, כי אמנם הילדים שלי באמת גדולים אבל גם אני משלמת צהרון של אחר הצהריים ולא ידעתי שאני יכולה לבקש החזר על זה.
קרינה אנגלברט
¶
לא. צריך להבין, זה לא רק אני. אנחנו נמצאות במערבולות וכל יום הוא מסע. אנחנו יודעים איך זה מתחיל אבל אנחנו אף פעם לא יודעים איך זה מסתיים ואנחנו לא תמיד עם היד על הדופק. אני לא יכולה לעסוק יום שלם במה מגיע לי מה לא מגיע לי, לא רוצה לעסוק בזה, זה עושה תחושה לא טובה.
קרינה אנגלברט
¶
אני לא בעמדה של מגיע לי או לא מגיע לי אלא שהדברים צריכים להגיע אלינו בצורה מוכנה. פשוט הדברים יזרמו עלינו כבר לעוסים, סליחה על הביטוי. לא תמיד אנחנו קשובות או פנויות ולכן הדברים צריכים להיות קצת יותר פשוטים, כדי להקל על המערכת ולהקל עליי ועל עוד נשים אחרות שבטח הם באותו מצב כמוני. אני רוצה להגיד בצורה מאוד ברורה שהמערכת עובדת, גם אם זה דרך הצוות במינהלת, המולקולה כמו שאתם קוראים לה, גם עובדת סוציאלית וגם הביטוח הלאומי .
קרינה אנגלברט
¶
זה עובד. זה עובד ואני מאוד מעריכה את הצוות שנמצא מולי כי למעשה הם התמיכה הראשונה שלי.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה לך על הכרת הטוב שאת מביעה כאן בפומבי. ואני אומרת את זה בשם הצוותים. הדבר השני, את צודקת, אנחנו אמרנו שאתן לא צריכות לעסוק במה מגיע לכן מה לא מגיע לכן, אין לכם הפניות בכלל לזה ולכן זו חובתנו כנבחרי ציבור לדרוש את התשובות וגם להציף את הדברים. אין לכן מה להרגיש רע בכלל. בגלל זה אני מודה לך ומודה לכל הנשים גם בפעם הקודמת וגם היום שאתן עולות ומשמיעות את הקול למרות שבאמת אין לכן את הפניות הזאת. אבל זה התפקיד שלנו, גם ככנסת וגם כממשלה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
קודם כל, אנחנו כולנו בתפילה שכל החטופים יחזרו הביתה ובהם גם אוהד. אני לא ידעתי אם הספקת לשמוע חלק מהדברים אבל אמרת שאת כאן כל הזמן אני מקווה שהספקת.
בת-שבע כהן יהלומי
¶
כן. אני מצטרפת לקרינה. באמת מטפלים בנו מכל כיוון. יש לפעמים שמתפקשש, שפתאום אני מגלה שיכולתי לבקש משהו ואני צריכה להיות זאת שיוזמת אבל את רוב הדברים דואגים לנו ופועלים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
בסדר גמור. מה שחשוב לי להגיד אנחנו לא הולכות לשום מקום. זה לא רק, אל תרגישו שחלון ההזדמנויות להגיד מה לא עובד הוא רק כשיש דיון. הוועדה כל הזמן כאן, גם ברמה האישית וגם ברמה של הוועדה הפורמלית. אתן מוזמנות להציף את הדברים. גם המינהלת, גם הביטוח הלאומי, גם הרווחה וגם הוועדה לא הולכים לשום מקום. אנחנו כאן אתכן יד ביד.
שלי טל מירון (יש עתיד)
¶
תודה רבה גברתי יושבת-הראש. תודה רבה למשרדי הממשלה, לנציגי משרדי הממשלה ולמינהלת החטופים, יעל וכל הצוות על העבודה המאומצת שלהם. ניכר שהם באמת מנסים למצוא פתרונות לכל דבר ולהיות ורסטיליים ולעשות את הדברים במהירות יחסית גבוהה למשרדי ממשלה.
שלי טל מירון (יש עתיד)
¶
נכון ואני רוצה להודות להם ולברך אותם על זה, תודה לכם. אני רוצה להקדיש את הדברים שלי למשפחת לובנוב. בדיון הקודם, ישבו כאן הרעיות המקסימות של החטופים והדברים שלהן באמת היו קשים מנשוא. אם אתם זוכרים את כל מה שהן דיברו כאן, אשתו של שגיא דקל חן ואשתו של - - -
שלי טל מירון (יש עתיד)
¶
כולן היו מדהימות וקרעו לנו את הלב. לצערנו הרב, מאז הדיון הקודם התבשרנו שאלכס לובנוב נרצח בשבי ואשתו אישה מדהימה, חזקה, מקסימה באמת אצילית, הייתי אצלה בשבעה, אישה מרשימה מאוד שנותרה עם שני ילדים קטנטנים שאחד מהם נולד כשאלכס היה בשבי.
רציתי לשלוח לה מכאן חיבוק גדול מכולנו וחיזוק והשתתפות בצער ואנחנו מעריצים אותה ומחבקים אותה ואני רק רוצה להתפלל שהיא תהיה האחרונה ושכל הנשים האחרות שדיברו פה היום ובפעם הקודמת יקבלו את היקרים שלהן וכמה שיותר מהר. תודה.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה שלי. מיכל המיוחדת באמת הגיעה לכאן עם קול מאוד ברור, חזק, בולט, לוחמת ממש לוחמת וגם אני הלכתי לבקר אותה בשבעה וסיפרתי לה שחלק מהדברים התקדמו לכיוון חיובי, והיא אמרה שאולי לה זה כבר לא יעזור אבל לפחות היא מרגישה שהיא עשתה משהו כדי לעזור לאחרות לבינתיים עד שהם ישבו מהשבי.
שלי טל מירון (יש עתיד)
¶
אתמול היא דיברה בעצרת. עם כל הקושי הביאה את עצמה לשם כדי להילחם בשביל האחרים שאליהם עוד ישובו.
היו"ר פנינה תמנו
¶
נכון, בזמן שהם מתמודדים עם השכול והכאב זה לא מובן מאליו. יש לנו הרבה מה ללמוד מהרבה אנשים וגיבורים וגיבורות מהתקופה הזאת בעל כורחם ובנתינה שלהם. תודה. חברת הכנסת קארין אלהרר.
קארין אלהרר (יש עתיד)
¶
תודה רבה גברתי יושבת-הראש. קודם כל, תודה לך על הדיונים החשובים ותודה ליעל וצוות המינהלת, גם הייתי אצלם בבוקר בדיון אחר. אני מרגישה שיש אצלנו קלקול גדול ועמוק כי אנחנו יושבות ויושבים כאן בחדר הוועדה ומנסים לטקס עצה איך לתת יותר זכויות למי שבאמת חרב עליהם עולמם.
היקרים והיקרות שלהם לא נמצאים כאן ואני מרגישה שיש קלקול עמוק בחברה שלנו שבמקום שכולם, כל מוסדות המדינה, ישתתפו בדאגה ובניסיון לעשות הכל כדי להחזיר אותם, שמעתי בסוף השבוע שהמשטרה עצרה שלוש נשים מבוגרות כי הן שמו פליירים עם פנים של חטופות וחטופים בבית כנסת.
רוח רעה שורה במשרד לביטחון פנים. כולנו מכירים את השם, קוראים לו איתמר בן גביר ואני קוראת לכולם, אני בעיקר קוראת לשוטרים היקרים, השוטרים והשוטרות. אתם זה האחים שלכם. אל תשתפו פעולה במקום שאתם מבינים שזה לא מתאים וזה לא התאים, זה פשוט לא התאים.
ואני כן רוצה לומר שאנחנו צריכים כחברה לעשות הרבה יותר כדי להחזיר אותם. אני בטוחה שהמשפחות היו מוותרות על כל מה שאנחנו מדברים עליו כאן ובלבד שהם יחזרו הלוואי בריאים ושלמים תודה רבה.
שרון ניר (ישראל ביתנו)
¶
תודה רבה גברתי. 7 באוקטובר זה יום שבו היה שעון עצר עבור הרבה מאוד מהמשפחות במדינת ישראל. משפחות החטופים ובעיקר האימהות לילדים קטנים, אימהות ואבות לילדים קטנים. אלה משפחות שפשוט חשו התפרקות ועדיין חשים אותה 11 חודשים אחרי שהם הופקרו ולמרבה הצער ולדאבון הלב עדיין אין פתרון נראה באופק. אין בשורה, אין נקודת אור שבה אפשר להיאחז ולראות את המצב חוזר לקדמותו.
אנחנו כמובן מייחלים שכך יהיה. עד אז חובתה של מדינה, חובתם של משרדי ממשלה, של המינהלת ופה אני רוצה להגיד מילה טובה למינהלת ולכל העוסקים במלאכה והובלת הוועדה החשובה שלך גברתי. לשים בדיוק את הפוקוס את הדגש על אותן משפחות שהחיים חייבים להימשך עבורם. כי שילדים קטנים שהשגרה חייבת להימשך עבורם כדי להחזיר איזשהו סוג של שפיות למשפחה.
תודה לכל העוסקים במלאכה ואני מבקשת שאת תדגישי את זה בסיכום שלך שיהיה מצב שבו בדחיפה, כמו שנאמר כאן, ידעו את כל הזכויות וגם יעזרו לאנשים ויושיטו להם את היד כדי לעשות מיצוי זכויות, בדיוק.
התקווה שלי זה מהמינהלת שהוקמה בשביל זה ואני בטוחה שיש קציני ליווי ויש אופרציה שלמה שיכולה לעזור וממש לעשות עוד איזשהו חודש חודשיים בדיקה ולראות שאנשים באמת זוכים לכל המעטפת הראויה שיכולה ולו במעט להקל עליהם את הימים הקרובים.
היו"ר פנינה תמנו
¶
תודה שרון, אני רוצה לפנות מכאן לכל האימהות לכל הנשים לכל האחיות לכל הסבתות של החטופים והחטופות ולומר לכם בשמנו, חברות הכנסת שנמצאות כאן בוועדה, אתן לא לבד. שימו לב שבדיון הזה נכחו נשים ממשרדי הממשלה וגם מכנסת ישראל. אתם לא תצעדו לבד, אנחנו נהיה כאן כדי ללוות והעיקר והלוואי והכי חשוב שהם יחזרו הביתה במהרה, כל החטופים והחטופות.
אך עד אז, אנחנו כאימהות, כנשים, כנבחרות ציבור – כאן בשבילכן. אני רוצה לסכם את הדיון ולבקש כפי שאמרתי בעיקר אחרי כל הדברים שפורטו, שכל הנושאים החדשים שנכנסו יגיעו לכל הנשים באופן אקטיבי דרככם המינהלת.
יעל, אני מבקשת לקחת לתשומת ליבכן גם את מה שאמרה כאן חברת הכנסת שרון ניר, שצריך לראות שבאמת המיצוי זכויות לא מפעיל אותן יותר מדי. שהן לא צריכות לעשות כמה וכמה צעדים בירוקרטיים בשביל לקבל את הזכויות, אלא שזה יהיה באופן אוטומטי.
אני יודעת שכל מה שהצגתם לרוב זה אוטומטי, צריך לוודא שגם הסיפור של הגנים, של הסמל, בדרך-כלל שם אני יודעת שיש יותר מדי בירוקרטיות שזה יהיה גם אוטומטי, שיש מישהו שמלווה אותן בין אם זה מישהו מהסיוע ובין אם זה עובדת סוציאלית שהדברים לא יפלו בין הכיסאות.
מעבר לכך, אני מודה לכם על דיון העדכון הזה, אני רוצה להגיד תודה למינהלת, למשרד הרווחה, לביטוח הלאומי, למשרד החינוך וגם למשרד העבודה. יש מישהו ששכחתי? שהביא לכאן התקדמות חיובית ולא הזכרתי את שמו? גם לסיוע המשפטי. אני נועלת את הישיבה. תודה רבה.
הישיבה ננעלה בשעה 13:52.