ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 15/09/2024

הצגת מחקר איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בנושא השפעות המלחמה על נפגעות ונפגעי תקיפה מינית שנפגעו בעבר

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



39
הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
15/09/2024


מושב שני


פרוטוקול מס' 99
מישיבת הוועדה לקידום מעמד האישה ולשוויון מגדרי
יום ראשון, י"ב באלול התשפ"ד (15 בספטמבר 2024), שעה 10:00
סדר היום
הצגת מחקר איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בנושא השפעות המלחמה על נפגעות ונפגעי תקיפה מינית שנפגעו בעבר
נכחו
חברי הוועדה: פנינה תמנו – היו"ר
שלי טל מירון
מוזמנים
סלעית שחר הוכמן - מנהלת תחום, פ"א טיפול בנפגעים מינית ביגרים, משרד הרווחה והביטחון החברתי בישראל

ד"ר זהר סהר לביא - מנהלת, המחלקה לאלימות במשפחה, משרד הבריאות

ד"ר כרמית קלר חלמיש - עו"ד, מנהלת תחום מחקר, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

מיה אוברבאום
_
עו"ד, היועצת המשפטית, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

רונית אילתי ממן - דוברת, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

נטע גור

עו"ד, עו"ס, מקדמת מדיניות וקשרי ממשל, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

הלה נויבך - עו"ד, מנהלת התחום המשפטי, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

ד"ר חנה קטן - המועצה

רננה דנון - נציגה, על"ם, עמותה למען נוער במצבי סיכון ומצוקה

דורית אברמוביץ' - רכזת פרויקט, שתי"ל

בר טיירי - מתנדבת, הלובי למלחמה באלימות מינית
משתתפים באמצעים מקוונים
לוטם יניב בן ישי - מנכ"לית, מרכז סיוע לנפגעי ונפגעות תקיפה מינית גליל גולן, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית

רוחמה גמרמן - יו"ר, פורום של תקווה לנפגעות ונפגעי כתות ובני משפחותיהם
מנהלת הוועדה
דלית אזולאי
רישום פרלמנטרי
איה פרידמן, איטייפ

רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.

הצגת מחקר איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בנושא השפעות המלחמה על נפגעות ונפגעי תקיפה מינית שנפגעו בעבר
היו"ר פנינה תמנו
אני רוצה לפתוח בדיון בנושא הצגת מחקר איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית בנושא השפעות המלחמה על נפגעות ונפגעי תקיפה מינית שנפגעו בעבר. כפי שכולנו יודעים וחווים, אנחנו נמצאים כבר 11 חודשים בתוך מלחמת חרבות ברזל. זאת אחת התקופות הקשות ביותר שידעה מדינתנו ואזרחי מדינת ישראל וזה גם מצריך מאיתנו להתכנס לדיונים שנוגעים באופן ישיר במלחמה.

יש מגוון דיונים ומגוון נושאים שיושבים על שולחן הוועדה ואפשר לומר שבחלק מהנושאים יש החלטות תקדימיות והתקדמות גדולה ורצינית. על אף זאת, חשוב שאנחנו גם נפנה מקום לנושאים שהם על סדר יומה של הוועדה לאורך שנים. אנחנו בהחלט רואים גם ממשקים בין הקשר של המלחמה וההשפעה על נשים בדיוק כמו בנושא שיושב היום על שולחננו.

אני רוצה להודות כמובן לאיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ונפגעי על כך שאתם עובדים כל העת לאורך כל השנים, גם בשגרה ובוודאי בעת המלחמה אתם אף יותר עוסקים סביב הנושא החשוב הזה. אתן שותפות ומובילות בכל הנושא של חשיפת פשעי חמאס, איסוף עדויות וסיוע לממשלת ישראל בטיפול בנושא זה.

כזכור, היו כאן דיונים בתכלול וסיוע של כלל המשרדים בעניינים שנוגעים באופן ישיר בנפגעות ונפגעי עבירות מין – פשעי מין, יש לומר – של 7 באוקטובר. אני רוצה לברך את חברת הכנסת שלי טל מירון שהגיעה לוועדה ומתמידה להגיעה לוועדה בנושאים החשובים כל כך האלה. מעבר לכך, אתן גם ממשיכות לטפל לצד ארגונים אחרים בנפגעות ונפגעים שבשגרה ולא נפגעו במלחמה באופן ישיר על ידי הפגיעה הקשה של מפלצות האדם, הנוח'בה.

אנחנו נפתח עם ד"ר כרמית קלר חלמיש, מנהלת תחום מחקר באיגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית שתציג את המחקר אלא אם כן איגוד הסיוע רוצה שנאפשר קודם לנפגעות לדבר. זאת החלטה שלכם. אני רק רוצה לדעת אם אתם רוצים שאני אפעיל את סעיף החיסיון או שזה בסדר. הכול מצולם ולמיטב הבנתי, זה גם משודר בערוץ הכנסת. אני רואה שהשידור הוא על המצגת או שאני טועה?
דלית אזולאי
כרגע זה על המצגת.
היו"ר פנינה תמנו
בשידור מה שמוצג זה המצגת?
קריאה
לא.
מיה אוברבאום
אז אנחנו בכל זאת נשמח שהן תדברנה לפני ד"ר כרמית חלמיש.
היו"ר פנינה תמנו
בסדר גמור. קודם כול, אני רוצה להודות לכן. לדורית, לבר.
דורית אברמוביץ'
דורית אברמוביץ.
היו"ר פנינה תמנו
כן, אני רק קראתי דורית ובר כדי להודות לכן על כך שאתן כאן. כמובן שאני נותנת להציג את עצמך. דורית, בבקשה.
דורית אברמוביץ'
שלום, אני דורית אברמוביץ', בת 58 מתל אביב ואני נפגעת גילוי עריות על ידי אבי ומנותקת כבר עשרות שנים מכל קשר משפחתי, גם כתוצאה מכך שכתבתי ספר כשהייתי עיתונאית בעיתון הארץ ובמסגרת זה גם כתבתי טורים על מה שאני עברתי ולכן אני מתעקשת על השם המלא ולא החסוי אף פעם. שמנו הוא לא מה שצריך להיות חסוי.

המלחמה הזאת די גמרה אותי. זאת אומרת, אני עבדתי בהמוני עבודות, מעיתונאית בעיתון הארץ למרצה במכללת ספיר, הכול בענייני מגדר ומאבקים שונים באלימות מינית, גם זאת שאני עברתי. מאז 7 באוקטובר קיומה של הדירה הקטנה השכורה שאני יכולה לממן מקצבת הנכות שיש לי – קצבת הנכות היא קצבת נכון נפשית וכולה 4,200 שקלים ועדו 700 שקלים לסיוע בשכר דירה – העלתה שאלות לגבי מה יקרה.

אם הדירה הקטנה בשכונת התקווה בה אני גרה, תופצץ כך או אחרת אז אין לי איפה להיות. אני לא נשואה, אני רווקה ואני חיה עם הכלב שלי בדירה שכורה, כמו המציאות של הרבה מאוד נפגעות אלימות מינית שנותרות ללא משפחה או ללא משענת כלל וכלל.

פניתי למשרד השיכון שסירבו לי פעמיים. הם לא ראו מה מיוחד בי כנפגעת גילוי עריות פתאום, שאני לא מסוגלת לתפקד בכלל אז הם לא נתנו לי שום סיוע. לשמחתי, בזכות נשים נהדרות כמו איגוד מרכזי הסיוע ונשים יחידות ואחרות, אני בינתיים מצליחה להתקיים מתרומות אבל הלילות הם לא לילות והתפקוד התערער לחלוטין, כמובן. גם ככה, או שאני מתפקדת מאוד או שאני לא מתפקדת בכלל.
היו"ר פנינה תמנו
אז המצב לא היה ככה לפני המלחמה?
דורית אברמוביץ'
לא עד כדי כך ולא בכזה קצה. לא היה העדר ביטחון בסיסי. אני מעולם לא חוויתי את התחושה שאין לי קרקע ושהסיכון שלי להיות ללא קורת גג הוא כל כך גדול. כמובן שאני חיה בדירה בלי מקלט, בלי ממ"ד כי כנפגעת גילוי עריות, מה אני בעצם שווה?

אני אחת, יחידה. זה לא מדובר וזה לא תופעה , חלילה וחס. הרי, אנחנו יודעות שכן ועדיין אין לזה שום התייחסות, לא בקריטריונים של משרד השיכון או כל משרד אחר שאמור להתייחס אלינו כקבוצה מוחלשת ותחת סיכון, גם בהיותנו בוגרות, בזמן מלחמה שנלחמת בנשים באשר הן ובנפגעות.

אנחנו יודעות מה קרה ב-7 באוקטובר. ראש הממשלה קצת שכח את התאריך אבל אנחנו זוכרות אותו מאוד, כמו שאנחנו זוכרות את תאריך הפגיעה המינית שלנו בילדות ועוד. הפחד של להישאר בלי בית היה גם לפני כן ועכשיו הוא מועצם עד לכדי בלתי נסבל.

אני אסיים כאן את דברי כי אני לא רוצה להיות כאן על חשבון אחרים אבל אנחנו לא קבוצה קטנה, אנחנו קבוצה גדולה ואנחנו גם יודעות לדבר מצוין, כמו נציגותינו באיגוד ואנחנו עדיין מושכחות וננטשות על ידי המשרדים השונים, כולל משרדים שאמורים להיות מנוהלים על ידי נשים שאמורות להבין, כמו הדרגים השונים במשרד השיכון. הייתה כזאת אטימות ורוע צרוף שחוויתי בפנייה המאוד אישית ומאוד נפשית שלי אליהן, זה אפילו קצת תחנונים. ביקשתי שיעזור לי עם דיור ציבורי או איזושהי הבטחה והם אמרו לא. נפגעת גילוי עריות, רווקה ויחידה, מי את?

אז הנה אנחנו פה ואני מרגישה בזות מסוימת, לא מטעמכם חלילה, אבל מטעם חברות הכנסת שלא טורחות להגיע כי אנחנו באמת לא הנושא. אנחנו אף פעם לא הנושא ובזמן מלחמה אנחנו תמיד לא הנושא. תודות למחקר של איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית, מסתבר שאנחנו עדיין קיימות בעוני מכפיר ובאי-נראות אז תודה לנראות שאתן מאפשרות לנו.
היו"ר פנינה תמנו
דורית, תודה על שיתוף הדברים. בר?
בר טיירי
בוקר טוב, לי קוראים בר ואני שורדת התעללות מינית בילדות ואונס קבוצתי בגיל ההתבגרות. אם היו שואלים אותי עד 7 באוקטובר הייתי אומרת שאני השתקמתי, אני נשואה באושר, אני אמא גאה לבנים, אני עובדת, מתפקדת והכול בסדר אבל אז קרה 7 באוקטובר.

למזלי, אני והמשפחה שלי לא נפגענו, לא בגדול ולא בקטן אבל כנפגעת, האמון הבסיסי שלי במוסדות המדינה לא קיים מלכתחילה וב-7 באוקטובר אני מצאתי את עצמי יושבת בסלון, שומרת על הילדים שלי וחושבת מה יקרה אם מישהו יגיע, אם הוא יאנוס אותי, אם הוא יהרוג את הילדים שלי, אם הוא יאנוס את הילדים שלי ומה הוא יעשה.

באיזשהו שלב היו את כל העדויות ואני הייתי חייבת לשמוע את הכול כי אני חושבת שצריך לשמוע וצריך לזכור אבל באיזשהו שלב, העבר שלי התערבב עם ההווה וחוויתי פלאשבקים מטורפים. אני נזכרתי בדברים שלא חשבתי שקרו והם קרו. הייתה תקופה של בערך חצי שנה שבה פחדתי. לא ידעתי להסביר לילדים שלי אם יש מי שיגן עלינו או אין מי שיגן עלינו. תחושת הבטיחות הכי בסיסית שלי נעלמה.

אני בסדר, אני בן אדם מבוגר ואני יודעת להתמודד בין זיכרונות הילדות שלי לבין זיכרונות הגדות שלי אבל אני לא יודעת מה להגיד לילדים שלי. אני לא יודעת מה להגיד לילדה שבי. אלו שאלות שהחל מ-7 באוקטובר עד היום, אני לא הצלחתי לפתור.
היו"ר פנינה תמנו
מה קרה ב-7 באוקטובר? את הצלחת לקבל עזרה? טיפול?
בר טיירי
כן, אני מטפולת, אני מחוזקת ואני בסדר. אני כאן כדי לבוא ולהגיד שלי יש הרבה מזל, הרבה מאוד כי לפי הסטטיסטיקות אני הייתי אמורה להיות בבית חולים פסיכיאטרי, בנווה תרצה או סביר יותר להניח, בבית קברות. אני לא שם עם הרבה מזל אבל יש המון אנשים שהיו איתי בדרך, שהיו איתי בקבוצות והיו איתי בטיפולים והם לא שרדו, גם לא את 7 באוקטובר. זה פשוט הורס, הנפגעות מתפוררות.
היו"ר פנינה תמנו
תודה ששיתפת, אלו דברים לא פשוטים וקשים. ד"ר כרמית, בבקשה.
ד"ר כרמית קלר חלמיש
בפתח דברי אני רוצה להגיד תודה גם לנפגעות שהשתתפו במחקר ובזכותן יש לנו אותו וגם לבר ולדורית שהגיעו לפה לדבר היום – זה מאוד משמעותי בעיני – וגם לך, חברת הכנסת פנינה תמנו שטה, על הבמה שאת נותנת ועל ההכרה בצרכים שלהן, שתכף נגיעה אליהן.

(הצגת מצגת)

הרקע למחקר הזה הוא גם מחקר שעשינו בתקופת הקורונה שבו עלה שהאוכלוסייה של נפגעות ונפגעי תקיפה מינית היא אוכלוסייה שיש לה צרכים ייחודיים בתקופה של משבר לאומי ובהמלצות באמת כתבנו איזושהי המלצה להתייחס ולתכלל את הסיטואציה ואת הצרכים של נפגעות ונפגעים.

לא עבר מספיק זמן והתגלגלה לפתחנו המלחמה הנוראית הזאת. ממש בהתחלה, כשהבנו שהמלחמה פה, נשארת ולא עוברת אז החלטנו שנעשה איזשהו מחקר שבוחן את הצרכים של האוכלוסייה הזאת מתוך התייחסות אליהם כאיזושהי אוכלוסייה שיש לה צרכים ייחודיים שלא תמיד באים לידי ביטוי.

הפצנו את ההזמנה להשתתף במחקר בחודש פברואר 2024 ומה שקרה היה מדהים והוא לא קרה באף מחקר שעשינו קודם. תוך כמה ימים הגיעו הרבה תגובות וחלק גדול מהם הודו על ההזדמנות להשמיע את הקול ועל כך שאנחנו רואות את האוכלוסייה הזאת ומתייחסות אליה. כמו שנגלה בהמשך – אני עושה ספוילר – זה ממש לא מה שקרה מצד המדינה. יש פה גם את המשתתפים וזה ניתוח משולב שהוא גם כמותי וגם איכותני.
היו"ר פנינה תמנו
לא הבנתי למה כתוב שם שלושה משתתפים. מה ההבדל בין הראשון עם 126 משתתפים - - -
ד"ר כרמית קלר חלמיש
126 משתתפים ומשתתפות, מתוכם 122 משתתפות שהגדירו את עצמן כנקבה, שלושה משתתפים גברים ואחד שהגדיר את עצמו בינארי.
היו"ר פנינה תמנו
הבנתי, מתוכם. זה לא היה ברור.
ד"ר כרמית קלר חלמיש
החלק הכמותי של המחקר הזה נועד להשלים את החלק האיכותני. שכחתי להגיד בהתחלה שהמחקר נעשה בשיתוף פעולה עם פרופסור קרן גואטה מאוניברסיטת בר אילן. התמקדתי בנפגעות ושכחתי אותה.

אני אציג את הממצאים העיקריים של המחקר באמצעות ארבע תמות. הראשונה תדבר על המצב הרגשי של נפגעים ונפגעות, אחרי זה יש איזשהו ניתוח של המנגנונים שקידמו את החייאת הטראומה וזה הממצא העיקרי, נדבר על גורמי ההגנה שלהם זה הצרכים שלהם ודרכים לסייע וזה הדבר העיקרי.

הדבר שעלה הכי הרבה במחקר ובעצם ממש זעק, זה ההחייאה של הטראומה. כמו שתואר פה, נפגעים ונפגעות תיארו את ההחמרה בתסמינים, גם אלה שמקורם בפגיעה המינית שעברו וגם בכלל, הצפה כללית. החלק הסטטיסטי אומר ש-57%, כמעט 60% מהנפגעות, תיארו החמרה בתסמינים שמקורם בפגיעה המינית שעברו. זאת אומרת שגם אם הם כבר התמודדו איתה או למדו לחיות עם זה איכשהו, פתאום 7 באוקטובר, המלחמה וכל מה שקרה פה הציפו את הכול מחדש.

74% דיווחו על החמרה במצב הנפשי. זאת אומרת שיש לנו 74% מהנפגעים והנפגעות שהמצב הנפשי שלהם הוחמר והתדרדר. הם תיארו הגברת סימפטומים, רגרסיה והצפה. אחת מהן תיארה "גיהינום, משבר נפשי שלא היה לי כמותו. אחרי שנים של "החלמה", עבודה, לימודים ונישואים, הכול קרס. הטראומה התפרצה במופע שיא. אין לתאר. תסמינים שאפילו לא היו לי בעבר".

חלק גדול מהן תיאר הצטלבות של פגיעות. זאת אומרת, הפגיעה המינית שהן מתמודדות איתה מלפני 7 באוקטובר ועוד איזושהי סיטואציה חדשה. זה יכול להיות פינוי מהבית, בית שהיא גרה בו ואין בו מרחב מוגן ככה שהיא צריכה להתפנות, בן זוג במילואים או ילד שמשרת בצבא וכמובן המלחמה שמשפיעה על כולנו. הצורך להתמודד הוא עם הרבה גורמים ובהרבה זירות.

הן תיארו מגוון השלכות פיזיות ונפשיות על האוכל ועל השינה. 61% מהן תיארו שינויים לרעה בהרגלי השינה שלהן, קושי לישון והתעוררויות מרובות. אחת מהן תיארה "טריגרים קשים מסרטוני זוועה וסיפורים, חרדות מהמצב ומחשבות אובדניות. אני הרבה יותר אימפולסיבית ומוצאת את עצמי רוצה למות רק כדי שישימו לב אלי בתוך הכאוס".

זה גם בתחום של יחסים זוגיים ובתחום של האינטימיות. אחרי זה בחנו את המנגנונים כי ניסינו להבין מה גרם לזה. חילקנו את התשובות למנגנונים רגשיים ומנגנונים מבנים. המנגנונים הרגשיים מתארים איזושהי היררכיה של פגיעות ודחיקה לתחתית הסולם.

נפגעות ונפגעים הרגישו שהם לא חשובים יותר ושכרגע יש נפגעים חדשים שהם בראש סדר העדיפויות הציבורי והלאומי וכל הקשב מוטה אליהם. "למרות שלא הייתי חטופה על ידי החמאס אלא רק על ידי האנס שלי בילדות, לאף אחד לא היה אכפת מהמצב הנפשי שלי. יש טראומה ששווה יותר וטראומה ששווה פחות", הדבר הזה יחזור בהמשך ותכף נראה את זה.

עוד משהו שחזר בדברים שלהם זה איזשהו שחזור של השקיפות של הפגיעה. "המלחמה הציפה הרבה חוסר אונים, אימה, ותחושת נטישה. אני מרגישה שבמקום מסוים הקשיים שלי נשכחו או פחות חשובים", "שוב, כמו שבילדות לא ראו אותי, אף-אחד לא ראה את המצוקה שלי ואת הפגיעה שלי. גם היום, שוב לא רואים את הפגיעה שלי בתוך הסיטואציה החדשה שמתרחשת במדינה".

אובדן שליטה שמדמה את הפגיעה המינית. "ההרגשה שלי להיות שוב במקום של חוסר מוגנות חוסר שליטה, מאוד מאיימת ומפחידה בעיקר כשמדובר בילדיי שעלולים להיפגע".

אני רוצה להגיד שכולנו חשים מאז 7 באוקטובר איזושהי תחושת חוסר ודאות וחוסר מוגנות, קמנו לזה היום בבוקר אבל אצל נפגעים ונפגעות שעברו פגיעה מינית, התחושה הכללית הזאת פוגשת מקום מיוחד, במקום אחר וזה גם משפיע עליהם בדרך מסוימת.

יש את תחושת הבגידה וההכחשה בזירה הבינלאומית. ההתעלמות של ארגונים בינלאומיים פגשה אותם במקום מוכר. את מהן תיארה את זה כך, "חצי מובסת, עם המצב המוכר מקרוב הזה של פושעים שמקבלים תמיכה ציבורית ומשפטית וקורבנות נפגעים שעוברים פגיעה נוספת של הכחשה". בר, אני לא רואה אותך. את מהנהנת?
בר טיירי
אני מהנהנת.
ד"ר כרמית קלר חלמיש
העיסוק בפגיעות מיניות שהתרחשו במלחמה כטריגר לפגיעה שהן חוו. כמו שאמרת, איגוד מרכזי הסיוע עסק הרבה בפשעי המין שהתרחשו במלחמה ואולי עדיין מתרחשים ועבור האוכלוסייה הזאת, זה נחווה כמשהו מטרגר ומטלטל במיוחד. "צמודה לחדשות, חרדות, לחץ ופלשבקים בכל פעם שנאמרות מילים כמו אונס ותקיפה מינית". זה נאמר בחדשות וזה נאמר בטלוויזיה. אנחנו עוסקים בזה כי חשוב לעסוק בזה אבל ההשפעה של זה על האוכלוסייה הזאת היא קשה במיוחד.

אני רגע אעשה פאוזה ואגיד שהיו כמה מהנפגעות שתיארו את זה שהפגיעות המיניות שהתרחשו במלחמה, האירו להן את הפגיעות שהן חוו באור שונה. פתאום הן קיבלו איזושהי פרופורציה חדשה.
"מה היא הפגיעה שלי לעומת השואה הזאת?". פתאום הן הרגישו שהפגיעה שלהן פחות חמורה וזה דווקא סייע להן. זה היה בכמות הרבה יותר קטנה מהתשובות.

אני עוברת לדבר על המנגנונים המבניים. זה קשור למדינה, למוסדות שלה ולמשרדים השונים. אנחנו ראינו ירידה ושינוי בזמינות שירותי הטיפול. אני מזכירה שמדובר בתחילת המלחמה כי המחקר נעשה בחודש פברואר. "בכמה שבועות הראשונים נשארתי בלי טיפול בכלל. העו"סית שמטפלת בי הוקפצה לטפל בניצולי הטבח".

מישהי אחרת אמרה "לצערי, הפסיכולוג שלי גויס למילואים כך שחשתי מעט משנית, ננטשת או נשמטת". עם פרוץ המלחמה, חלק גדול ממי שעוסק בבריאות הנפש גויס לסייע לניצולי הנובה, למי שיצא מהקיבוצים או גויס למילואים לסייע ללוחמים ובעצם נטש את שירותי הטיפול של הנפגעות שהיו זקוקות לזה יותר מכול.

עוד גורם מבני זה השלכות כלכליות. יש פחות משאבים ואז נפגעות ונפגעים נאלצו לצמצם טיפולים – שהן מממנות באופן פרטי הרבה פעמים – ולהפנות המשאבים האישיים שלהם לדברים אחרים. יש לנו עדויות על זה שנפגעות פנו לטיפול בעקבות המלחמה וההחמרה במצב שלהן, כמו שתואר ולא קיבלו מענה.

יש פה ציטוט שבעיניי, הוא פשוט מגלם את כל מה שאמרתי עד עכשיו. "כשפניתי לפסיכיאטרית בקופת חולים וביקשתי הפניה לטיפול, סורבתי. נאמר לי כי אין אפילו טעם לכתוב הפניה כי אני לא אקבל שום טיפול משום שכל המשאבים הדלים גם ככה, מופנים לטיפול בתושבי הדרום". היא כבר מוצאת את הכוח לפנות לפסיכיאטרית ואז הפסיכיאטרית אומרת לה "אין לך טעם להגיש כי כל המשאבים הולכים לתושבי הדרום, את בעצם לא חשובה", שזה בדיוק מה שאמרנו עד עכשיו.

זה משהו שקצת שמענו פה מבר שדיברה על הפגיעה בביטחון האונטולוגי. "אני מרגישה שהמדינה נטשה אותי, המדינה יודעת לטפל בטראומה אבל היא לא מטפלת בי אלא היא מטפלת רק בנגעי טרור או נפגעי מלחמה". מישהי אחרת אמרה "אני באופן אישי לא סומכת על גורמי ממשלה אבל אין לי ספק שהרבה מאוד נותני שירותים, בעיקר בתחום הבריאות והרפואה, חייבים לעבור הכשרות מודעות טראומה ולהבין שהשטח השתנה". זה משהו מאוד משמעותי.

יש פה כמה גורמי הגנה שתיארו נפגעות, אלו דברים שעזרו להם להתמודד עם המצב. הן תארו קשר זוגי כמשאב תמיכה, קשר זוגי קיים מאוד סייע להן. חלק קטן מהן תיארו גם את ההתמודדות ואת הכלים שיש להם להתמודד עם פגיעה מינית שהן אימצו לעצמם לאורך הזמן, כמשהו שהם השתמשו בו. "איך שהתחילה המלחמה המשכתי לעשות ספורט כי אני יודעת שזה חשוב". אחת אחרת אמרה "הפעלתי איזשהו חמ"ל. אני יודעת איך לעבוד וזה עזר לי".

חלק מהם תיארו את זה שהם הפעילו את מנגנון הניתוק. "רוב הזמנה אני מנותקת, הרבה יותר מבדרך כלל". חלק גדול מהם דיברו על הכרה בערך הטיפולי וזה מאוד מאוד חשוב. "אני יודעת שטיפול הוא חשוב ואני נעזרת בטיפול פסיכולוגי פרטי. בחלק מהתקופה העליתי לפעמיים בשבוע כדי להחזיק מעמד אבל אין לי יותר אפשרות וירדתי לפעם בשבוע. מאוד קשה לי אבל אין לי ברירה ואני מקווה שאני אחזיק מעמד". חלק מהן אמרו שהן יודעות שהטיפול הוא קריטי להתמודדות שלהן אבל אין להן את האפשרות לעשות את זה.

בעיניי, הדבר הכי משמעותי היה כששאלנו נפגעות מה יכול היה לעזור להן בתקופה הזאת. אני חושבת שבעיקר צריך לשמוע אותן כי אני לא יכולה לדמיין מה הן יגידו והן המשאב העיקרי שלי לדעת מה באמת יכול לעזור. הן דיברו על זמינות טיפולים ללא חסמים כלכליים או בירוקרטיים. חלק גדול מהם דיבר על הסיבוך בקבלת סיוע או טיפול והרבה פעמים זה גרם לנשירה שלהם מהתהליך הזה.

"מקווה שיום יבוא ויהיה אפשר לקבל מימון מהממשלה ויהיו מספיק מטפלים, שזו נראה לי עיקר הבעיה כי זה לא הגיוני לחכות שנה לטיפול". אנחנו יודעות שגם לפני המלחמה המצב של בריאות הנפש לא היה מיטבי, בלשון המעטה והמלחמה באמת טלטלה את כל מה שקרה שם.

אחת אחרת אמרה "זמינות גבוהה יותר למענים פסיכיאטריים, התגמשות בתנאי סל שיקום, הפחתת בירוקרטיה". בירוקרטיה חזרה לאורך כל התשובות, זה ממש עבר אצל כולן. דיברו על טיפולים קבוצתיים ייעודיים או מעגלי שיח. "טיפול או קבוצה ייעודי לנפגעות תקיפה מינית במצב הנוכחי שמציף אותי. הייתי רוצה לאתר מעגלים של בנות גילי שיכולות לדבר בשפה משותפת על מה שעובר עלינו עכשיו, לראות אחת את השנייה ולדעת שאנחנו לא לבד".

הן דיברו על זה שעובר עליהן משהו ספציפי והן היו רוצות איזושהי קבוצה בשביל לדבר על מה עובר עליהן בתוך המלחמה הזאת. העלאת מודעות להשלכות המלחמה על נפגעות. אני חושבת שגם בגלל זה היו את כל התגובות שהודו לנו על עצם המחקר.

"סוף-סוף מישהו ראה אותנו ומישהו הבין שאנחנו צריכות דברים שונים אנחנו בעיקר צריכות שיראו אותנו. הרגשתי שיכולתי לקבל עזרה. היה מאוד קשה שרוב האנשים לא ידעו ולא הבינו מה קרה ומה הקשר בין מה שקרה לטראומה שלי. רק היום כשהתפרסמה הכתבה על פגיעות מיניות, פתאום חברים הבינו למה אני במשבר". צריך יותר הסברה בתקשורת יש איזושהי חוסר מודעות למצב הזה. עד פה בקצרה. מיה?
מיה אוברבאום
אני אשמח לפרט אבל אני מבינה שיש איזשהו קוצר של זמן ואשמח מאוד שלוטם יניב, מנהלת מרכז הסיוע גליל גולן תספר קצת על המצב בשטח. היא מפונה מביתה ולכן היא עלתה בזום. אני ממש אשמח שהיא תתאר את המצב בשטח בשביל להבין קצת יותר את המחקר הזה.
היו"ר פנינה תמנו
לוטם איתנו? את שומעת אותנו?
מיה אוברבאום
היא איתנו, היא אמורה להיות בזום.
קריאה
לא שומעים אותה.
היו"ר פנינה תמנו
יהיה קשה לנהל ככה דיון. כרגע לוטם לא יכולה לעלות עד שיסדרו את זה.
מיה אוברבאום
אז אשמח בכל זאת להגיד שלושה דברים פרקטים.
היו"ר פנינה תמנו
אין בעיה, רק תציגי את עצמך לפרוטוקול.
מיה אוברבאום
עורכת דין מיה אוברבאום, איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית. אגיד בקצרה שלושה דברים שאנחנו חושבות שאפשר ליישם מתוך המחקר. ניסיתי לפרוט את זה לדברים ממש פרקטים ולא דברים שיצריכו תקציבים אדירים עכשיו.

אחרי כל הממצאים שראינו, אנחנו מבינות שמדובר באוכלוסייה שנדרש להתאים לה מענים מיידים ולכן, אנחנו חושבות שהדבר הזה יכול להיעשות באמצעות גוף ייעודי. לא צריך להמציא את הגלגל כי יש את נציבות נפגעי עבירה שהממשלה אישרה את ההקמה שלה לפני מספר חודשים. אפשר לעשות באמצעות הנציבות הזאת איזשהו תכלול של כל המענים הנדרשים עבור אותם נפגעות ונפגעים.
היו"ר פנינה תמנו
אני רוצה לשאול אותך שאלה לפני זה. אתם קיבלתם תוספת תקציבית, כולל המאבק שעשינו כאן בוועדה.
מיה אוברבאום
את מדברת על מרכזי הסיוע?
היו"ר פנינה תמנו
כן.
מיה אוברבאום
כן.
היו"ר פנינה תמנו
הייתי רוצה לדעת מה אתם עושים וכמה תקציב הקדתם לדבר הזה. יש פה מענים שנאמרו, למשל טיפול קבוצתי.
מיה אוברבאום
קבוצות תמיכה בתוך מרכזי הסיוע.
היו"ר פנינה תמנו
נכון, אני חושבת שמרכזי הסיוע יכולים לעשות את זה בתקציבים של המדינה.
מיה אוברבאום
קודם כול, אנחנו גם בתקציבי המדינה אבל זה חלק קטן מתוך תקציב מרכזי הסיוע. באופן כללי, הרחבנו את קבוצות התמיכה שלנו.
היו"ר פנינה תמנו
אני לא רואה 12 מיליון שקלים כתקציב קטן, זה תקציב סביר והיינו רוצים להגדיל.
קריאה
8 מיליון.
מיה אוברבאום
8 מיליון.
היו"ר פנינה תמנו
8 מיליון בשנה ועוד תוספת שקיבלתם השנה.
מיה אוברבאום
כן.
היו"ר פנינה תמנו
יפה אז בכל זאת הייתי רוצה לדעת מה מרכזי איגוד הסיוע עושים בסיפור הקבוצתי.
מיה אוברבאום
עוד לפני שנוסף לנו התקציב, אנחנו הוספנו עוד קבוצת תמיכה מרגע שהתחילה המלחמה. אלו קבוצות תמיכה ייעודיות לנפגעות ונפגעי מהמלחמה. חלקם באמת היו בזום בגלל שהרבה היו מפונות. זה היה בכל מרכזי הסיוע שלנו וכמובן שאנחנו ממשיכות - - -
היו"ר פנינה תמנו
הן משתתפות?
מיה אוברבאום
כמובן.
היו"ר פנינה תמנו
את יודעת להגיד כמה נשים משתתפות?
מיה אוברבאום
אולי לוטם שנמצאת בזום תדע להגיד כי היא מנהלת את אחד ממרכזי הסיוע.
היו"ר פנינה תמנו
מצוין.
מיה אוברבאום
אני יודעת להגיד שכל קבוצות התמיכה היו מלאות עד אפס מקום ולכן הוספנו עוד ועוד קבוצות אבל אני לא יודעת להגיד במספרים.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי, חוץ מקבוצות התמיכה שלהם – עוד מעט משרדי הממשלה יענו ויגידו – איך אתם מטפלים?
מיה אוברבאום
זאת שאלה לרווחה?
היו"ר פנינה תמנו
תכף. תמשיכי את הדברים.
מיה אוברבאום
זהו, אנחנו ממשיכות לתת את המענים שאנחנו נותנת תמיד, בצורה ייעודית למלחמה, כמובן. קווי הסיוע שלנו זמינים 24 שעות ביממה, שבע ימים בשבוע לכל הנפגעות והנפגעים. כמובן שאופי הפניות השתנה מעט. אחרי 7 באוקטובר, היה אופי פניות שהוא קצת שונה ממה שאנחנו רגילות לקבל בדרך כלל ועומס פניות קצת שונה.

כמובן שיש את הסיוע הרגיל שלנו. אני חושבת שהמהות של כל המחקר שאנחנו מנסות להציג זה שהסיוע שאנחנו נותנת לנפגעות ונפגעים שנפגעו לפני 7 באוקטובר נשאר אותו דבר. הסיוע, הליווי למשטרה, לפרקליטות ולביטוח לאומי הוא אותו הסיוע. הנפגעות והנפגעים צריכים את אותו הדבר במובן הזה.
היו"ר פנינה תמנו
לא, זה ברור ואפילו יש יותר צורך בסיוע ודחיפות.
מיה אוברבאום
נכון.
היו"ר פנינה תמנו
אני רק שואלת כי אני הייתי רוצה לדעת שהכספים באמת עברו לתקציבים. בסוף, זה לא יכול להישאר אותו דבר כי גם אם אתם צריכים לעשות את הקפיצה.
מיה אוברבאום
אז כמובן שהרחבנו את הפעילות שלנו בכל מה שקשור לקבוצות תמיכה וסיוע פרטני לנפגעות ולנפגעים.
היו"ר פנינה תמנו
איך אני רואה את זה? מעבר לעבודת הקודש שאתם עושים כמגזר שלישי, בסוף אתם גם נותן שירות למדינה.
מיה אוברבאום
נכון.
היו"ר פנינה תמנו
חד-משמעית אז כשאתם נותנים שירות למדינה ויש תקציב של 12 מיליון שקלים אז הייתי מצפה - - -
מיה אוברבאום
לתשעה מרכזי סיוע.
היו"ר פנינה תמנו
אני יודעת. אני יודעת אבל זה עדיין 12 מיליון שקלים. הייתי רוצה שזה יהיה יותר אבל אתם עדיין נותן שירות של המדינה ולכן אני שואלת כמה קפיצה יש לכם ולכמה אנשים אתם נותנים טיפול. בסוף, גם את השאלות האלה צריך לשאול. אני משערת שמשרד הרווחה שואל. אולי גם משרד הבריאות אבל זה יותר משרד הרווחה.
מיה אוברבאום
זה הרווחה.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי, מי נציגת משרד הרווחה?
סלעית שחר הוכמן
אני.
היו"ר פנינה תמנו
סלעית, שלום ובוקר טוב. מה נשמע? תציגי את עצמך ואת התפקיד שלך.
סלעית שחר הוכמן
שמי סלעית שחר אני מנהלת את התחום של הטיפול בנפגעי מינית בגירים במשרד הרווחה ואנצל את זה כדי להתנצל שאיחרתי. אני אחרי שלוש ויותר שעות נסיעה היום.
היו"ר פנינה תמנו
הכול בסדר.
סלעית שחר הוכמן
גברתי, את רוצה שאני אתייחס לדברים?
היו"ר פנינה תמנו
אני רוצה תמונת מצב. תתייחסי לסוגייה עצמה ולמצב של נפגעים ונפגעות טרם 7 באוקטובר, הטריגרים שעולים והמצב שלהם שמחריף. איך באמת מתמודדים עם הדבר הזה בסיטואציה שאנחנו נמצאים בה כולל לומר כמה מטופלים יש ואיך אתם מטפלים, עד כמה שניתן להגיד, בנוסף למה שקורה במרכזי הסיוע.
סלעית שחר הוכמן
קודם כול, אגיד שהתמונה שהציג המחקר מאוד דומה למה שאנחנו רואים במרכזי הטיפול שלנו. יש עלייה במורכבות המטופלים, בצרכים המוגברים שלהם, בקשיים שהם מביאים לתוך הטיפול והמופעים בתוך החדר קשים יותר. יש רשימות המתנה ארוכות לטיפול.
היו"ר פנינה תמנו
אתם רואים את ההתארכות של רשימות ההמתנה?
סלעית שחר הוכמן
אנחנו רואים יותר אנשים שפונים לקבלת טיפול ואנחנו עשינו כמה מהלכים לאור המצב. אני חושבת שמתחילת המלחמה, תגברנו תקציבית את כל מרכזי הטיפול שלנו והוספנו אפשרות להוסיף מטפלים. נוספו עוד 32 מטפלים וזה עוד בחודשים הראשונים של המלחמה.
היו"ר פנינה תמנו
של המשרד עצמו?
סלעית שחר הוכמן
כן, של המשרד עצמו.
היו"ר פנינה תמנו
32 מטפלים במשרה מלאה?
סלעית שחר הוכמן
בחצי משרה כל אחד. אצלנו כל מטפל עובד חצי משרה.
היו"ר פנינה תמנו
למה?
סלעית שחר הוכמן
כי העומס הרגשי - - -
היו"ר פנינה תמנו
הם רוצים לטפל גם בפרטי?
סלעית שחר הוכמן
לא רק, בגלל שאנחנו יודעים שהעומס הרגשי הוא מאוד גדול ולטפל במשרה מלאה במטופלים כל כך מורכבים עם צרכים כל כך קשים - - -
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי, זה עניין מקצועי.
סלעית שחר הוכמן
לגמרי.
היו"ר פנינה תמנו
אנחנו מדברים על 32 מטפלים שהתווספו והם מטפלים ספציפית בנפגעים ונפגעות?
סלעית שחר הוכמן
בתוך המרכזים שלנו.
היו"ר פנינה תמנו
בתוך המרכזים שלכם.
סלעית שחר הוכמן
כן.
היו"ר פנינה תמנו
על כמה מרכזים אנחנו מדברים? סליחה, את תצטרכי לחדד לי עוד פעם.
סלעית שחר הוכמן
בתחילת המלחמה היו 80 מרכזים והיום יש לנו כבר אישור ל-90 ואני חושבת שאני יכולה להגיד שיש ביום בשטח 85 מרכזים שפועלים.
היו"ר פנינה תמנו
אז זה 85 בנוסף לתשעה?
מיה אוברבאום
לתשעת מרכזי הסיוע.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי.
שלי טל מירון (יש עתיד)
מה הפריסה הגאוגרפית של המטפלים שהוספתם?
היו"ר פנינה תמנו
ראינו את זה אז ואני זוכרת שהייתה לנו איזושהי בעיה עם הפריסה הגאוגרפית.
שלי טל מירון (יש עתיד)
תמיד יש בעיה עם הפריסה הגאוגרפית.
היו"ר פנינה תמנו
סלעית, את זוכרת שדיברנו על הפריסה עם הצפון שהיה ממש חסר?
סלעית שחר הוכמן
אני יכולה להגיד שיש לנו מאילת ועד גליל עליון.
היו"ר פנינה תמנו
לא, זה לא מספיק.
שלי טל מירון (יש עתיד)
מה הפריסה?
היו"ר פנינה תמנו
סלעית, אני אשאל אותך עוד פעם.. אנחנו עדיין לא כאלה מבוגרת ובזמנו, העלנו את הביקורת הזאת והראנו עם שקף איפה הם נמצאים.
סלעית שחר הוכמן
נכון.
היו"ר פנינה תמנו
אני זוכרת את זה. מה עשיתם מאז לגבי הפריסה?
סלעית שחר הוכמן
הוספנו עוד מרכזים במקומות שבהם לא היה ועיבינו את מספר המטפלים בחלק מהמרכזים.
היו"ר פנינה תמנו
יופי, אז כמה יש לנו היום בצפון? אז היה אחד או שתיים, נראה לי.
שלי טל מירון (יש עתיד)
השאלה היא כמה מתוך ה-32 הם בצפון ובדרום כי במרכז - - -
היו"ר פנינה תמנו
לא, היא מדברת על 85.
שלי טל מירון (יש עתיד)
לא, זה המרכזים אבל הוסיפו עוד 32 מטפלים.
היו"ר פנינה תמנו
לא, לא על זה אני שואלת. אני מדברת בכלל על המרכזים פיזית. אחר כך נשאל איך הם מחלקים את המטפלים, בוודאי שזה בתוך המרכזים, הם לא יטפלו ברחוב.
שלי טל מירון (יש עתיד)
לא אבל השאלה היא אם יש גם איזון בהחלטה שלהם.
היו"ר פנינה תמנו
אין איזון אם אין להם מקום, הם לא מטפלים ברחוב והם לא באים לבית.
סלעית שחר הוכמן
אני חייבת להגיד שמאז הפינוי בצפון, הרבה מטפלים גם באמצעות טיפול מקוון. יש לנו גם מטפלים שפונו.
היו"ר פנינה תמנו
סלעית, בואי נתמקד רגע, יקרתי.
סלעית שחר הוכמן
אשמח להוסיף עוד מספר דברים.
היו"ר פנינה תמנו
לפני שאת מוסיפה, תעני לי על השאלה שלי. אני לא אוהבת לעשות דיון ואחר כך לא מתקנים. יש הנחיות של הוועדה. בזמנו זה הוצג לי ואני זוכרת שזה היה אחד ומיה תקנה אותי ואמרה שהיו שניים בצפון. ביקשתי לעבות את זה.
סלעית שחר הוכמן
נוסף לנו מרכז טיפולי בנהרייה. עיבנו אבל זה לא מרכז סיוע.
היו"ר פנינה תמנו
אני לא מדברת על המרכזים שלהם, אני יודעת מה אני שואלת. אני מאוד, מאוד ברורה. בין אם זה סיוע ובין אם זה שלכם, אני לא שואלת על זה. מבחינתי, אני צריכה מרכזים. בזמנו היו שניים ואני נתתי הנחייה להגדיל באזורים האלה.
סלעית שחר הוכמן
היו יותר. היו יותר מרכזי טיפול.
היו"ר פנינה תמנו
אז תשלפי לי בבקשה את המצגת שהייתה אז.
סלעית שחר הוכמן
אני אומרת מהזיכרון, אני לא יודעת להגיד לך את כולם בעל פה כי יש בסביבות 20-25 מרכזי טיפול רק באזור חיפה והצפון.
היו"ר פנינה תמנו
טיפ ממני, את צריכה לדעת כמה יש בצפון ובדרום. עוד מעט אחרי שתסיימי לדבר, אני מבקשת שתבדקי לי כמה יש בצפון, כמה במרכז וכמה בדרום.
סלעית שחר הוכמן
אין בעיה.
היו"ר פנינה תמנו
אנחנו נקבל את זה עד סוף הדיון כי בזמנו, נתתי הנחיה ואת אמרת שאתם יישמתם ואתם מתגברים.
סלעית שחר הוכמן
נכון.
היו"ר פנינה תמנו
אני רוצה לראות שזה באמת קורה. אני סומכת על דבריך ובכל זאת אני כן רוצה לדעת מספרים. עכשיו את יכולה להמשיך בדברייך.
סלעית שחר הוכמן
אני אברר בשמחה ואשלים את הפרטים.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי, תודה.
סלעית שחר הוכמן
אני רוצה להוסיף ולומר שמעבר לתוספת הזאת של התקציב והמטפלים שהתייחסתי אליהם, בגלל מורכבות הטיפולים שיש לנו בתוך מרכזי הטיפול, הרחבנו את היכולת להוסיף ולעבות את הטיפול. מדובר בתקציב של 6 מיליון שקלים בכל מרכזי הטיפול, עם שימת דגש למקומות - - -
היו"ר פנינה תמנו
אנחנו מדברים על 6 מיליון השקלים שביקשתי ממשרד ראש הממשלה והם השיגו את התקציב, זה לא תקציב של משרד הרווחה. זה היה בעקבות האירועים שחשפנו עם המפונים, את מדברת על זה. אלו פגיעות חדשות.
סלעית שחר הוכמן
לא. גברתי, אני לא יודעת אם זה התקציב שאת מדברת עליו אבל זה תקציב - - -
היו"ר פנינה תמנו
אנחנו מדברים על הטיפול במרכזי מפונים?
סלעית שחר הוכמן
לא. זה תקציב שהתווסף למרכזי הטיפול באופן של הוצאה תקציבית שונה מהרגיל כך שזה מאפשר קבוצות ייעודית, בדיוק כמו שעלה מהמחקר. אנחנו יודעים היום שצריך לתת ולאפשר קבוצות ייעודיות לממתינים לטיפול וגם להוסיף עוד קבוצות טיפוליות למי שמטופל במרכזים כך שיהיה להם גם טיפול פרטני, בשביל מה שצריך וגם טיפול קבוצתי.
היו"ר פנינה תמנו
אז זאת הוצאה שהיא שונה ולא רגילה.
סלעית שחר הוכמן
כן.
היו"ר פנינה תמנו
את אומרת שזאת הוצאה מתוך המשרד?
סלעית שחר הוכמן
כן.
היו"ר פנינה תמנו
תקציב של המשרד?
סלעית שחר הוכמן
כן, מתקציב חרבות ברזל.
היו"ר פנינה תמנו
אתן מכירות את זה?
מיה אוברבאום
כן, מכירות.
היו"ר פנינה תמנו
וזה לא התקציב של המפונים?
מיה אוברבאום
מכירות.
דורית אברמוביץ'
אני כנפגעת, ממש לא פגשתי את השירות הזה. פניתי למשרד הרווחה ושום כלום.
היו"ר פנינה תמנו
תכף. אנחנו נבדוק בסוף לגבי דברים פרטניים ואנחנו נחבר.
דורית אברמוביץ'
אני רק מציינת שאני לא יודעת על מה מדובר פה בכלל.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי, אז יש לנו 6 מיליון ובשפה העממית, זה דרכים יצירתיות להנגיש טיפול, לא בהכרח הטיפול הרגיל והמסורתי שאנחנו מכירים.
סלעית שחר הוכמן
נכון וגם לצמצם את רשימות ההמתנה ולתת מענה למטופלים שהצורך שלהם הוא גדול יותר בגלל הטריגרים ששמענו פה. אנחנו רואים את זה גם במרכזי הטיפול אצל מטופלים שיש אצלנו. שאלת בכמה אנחנו מטפלים אז זה בסביבות 3,000 מטופלים בכל הארץ.
היו"ר פנינה תמנו
בזמן נתון.
סלעית שחר הוכמן
זמן נתון.
היו"ר פנינה תמנו
זה מתחלף או שזה 3,000 שהולכים איתנו לאורך שנה שלמה?
סלעית שחר הוכמן
אם זה קבוצות טיפול אז זה זמני. זאת אומרת, קבוצות טיפול לממתינים זה למספר חודשים.
קריאה
זה כלום.
היו"ר פנינה תמנו
אני מבקשת לא להעיר הערות באמצע.
קריאה
כן אבל זה קצת מקומם אותי.
היו"ר פנינה תמנו
הרבה דברים מקוממים בוועדה ועדיין, חברת הכנסת ואנוכי השתיים היחידות שיכולות להעיר.
סלעית שחר הוכמן
אני יכולה להסביר ולהגיד שמעבר לקבוצות, הטיפול עצמו של מי שמגיע למרכזים שלנו, אורך מספר שנים. הממוצע של הטיפול הוא שלוש שנים ויש לנו גם כאלה שמקבלים יותר בהחרגה של מטה המשרד.
היו"ר פנינה תמנו
כמה זה היה לפני המלחמה אם עכשיו זה 3,000?
סלעית שחר הוכמן
אני חושבת שזה עלה בסביבות 300 מטופלים.
היו"ר פנינה תמנו
זה מעט.
סלעית שחר הוכמן
30 מטפלים בערך ב-300 מטופלים, הוספנו עוד 30.
היו"ר פנינה תמנו
רגע, 30 מטופלים?
סלעית שחר הוכמן
מטפלים.
היו"ר פנינה תמנו
מטפלים.
סלעית שחר הוכמן
30 מטפלים שהוספנו מטפלים ב-300 מטופלים בערך.
היו"ר פנינה תמנו
כל אחד מטפל ב-30? אני טועה בחשבון?
קריאה
עשרה.
היו"ר פנינה תמנו
סליחה, בעשרה.
סלעית שחר הוכמן
כל אחד מטפל בבין עשרה ל-12 מטופלים והם עובדים בחצי משרה.
היו"ר פנינה תמנו
לא. זה לא נשמע סביר, סלעית.
שלי טל מירון (יש עתיד)
לא, זה לא נשמע סביר.
היו"ר פנינה תמנו
בחודש? זה לא נשמע סביר אבל נבדוק את זה.
סלעית שחר הוכמן
אם הוספנו 30 מטופלים. אולי אני טועה.
היו"ר פנינה תמנו
בעייני, להוסיף 300 זה מעט. אפשר יותר כי לא נראה לי שיש בעיה תקציבית כרגע, לפי מה שאת אומרת.
סלעית שחר הוכמן
גברתי, רק אשלים את העניין של מספר המטופלים. אין בפני את מספר המטופלים שנוספו כתוצאה מריבוי הקבוצות שהוספנו.
היו"ר פנינה תמנו
אז את לא כוללת את זה ב-300, את כוללת רק את ה-30 מטפלים.
סלעית שחר הוכמן
בדיוק, נכון.
היו"ר פנינה תמנו
אני הייתי רוצה תמונה משלימה. אם תגידי לי שיש 1,500 שלא היו מטופלים ובגלל טריגרים של המלחמה הם הצטרפו עכשיו לקבוצות אז זה יותר מסבר את האוזן ואת וההיגיון.
סלעית שחר הוכמן
אני יכולה לאסוף.
היו"ר פנינה תמנו
בסוף, מה המטרה? המטרה של כולנו היא אחת והיא שיהיה מענה לכל נפגע ונפגע שזקוקים עכשיו לעזרה. אף אחד מאיתנו לא רוצה שנפגעים ונפגעות ייפלו בין הכיסאות.
סלעית שחר הוכמן
נכון.
היו"ר פנינה תמנו
בין אם זה על ידי המרכזים ובין אם זה על ידכם ואני יודעת שיש מאמץ לעשות את זה. יותר מזה, אני חושבת שהיינו רוצים יותר תקציבים ועדיין הצלחנו להשיג משהו בתקופת המלחמה. הגזרות היו אמורות להיות יותר קשות אז אני מצפה לראות יותר קפיצה בנושא.

השאלה היא אם אתם מסונכרנים ואז אנחנו יכולים לקבל תמונות מצב שהיא יותר רחבה בכנסת של כמה אנשים מטופלים מתוך הקבוצה הזאת שיש לה טריגר בגלל המלחמה. אני לא מדברת כרגע על הבעיות הכלכליות. לפעמים המצב הנפשי מוביל להתדרדרות במצב האישי בכל היבט אבל אני רוצה לראות שזה קיים לפחות בהיבט של הטיפול.

אגיד לך עוד משהו, סלעית. אני חושבת שאתם צריכים לבוא עם מצגת כי מאוד קשה לנו להבין אחר כך את תמונת המצב. אנחנו צריכים את זה במצגת.
סלעית שחר הוכמן
אם הייתי מתבקשת, הייתי מביאה.
קריאה
זה צריך להיות יוזמה שלהם.
היו"ר פנינה תמנו
אני אומרת את זה כיוזמה.
סלעית שחר הוכמן
את יודעת כמה פעמים אני רואה את זה? יש גם משרדים שיוזמים וזה מעט אבל רוב הארגונים, בדרך כלל מבקשים מאיתנו להציג מצגת וכך אנחנו רואים תמונת מצב. כך או כך, אבקש לקבל את כלל הנתונים גם בכתב ואאפשר לך לסיים את הדברים שלך.

יש לנו בינתיים 6 מיליון שאני מברכת עליהם. אני רוצה לדעת כמה קבוצות חדשות, כמה טיפולים אלטרנטיביים וכמה יוזמות הוקמו על ידי משרד הרווחה. כמה שיתוף פעולה יש בינכם?
מיה אוברבאום
יש ביננו שיתוף פעולה אדוק ואגיד על עוד נדבך שלא דיברנו עליו והוא נוסף גם במרכזי הסיוע וגם ברווחה וזה כל מה שקשור למרכזי מפונות ומפונים. גם שם אנחנו הוספנו וכמובן שאנחנו מגיעים למרכזים.
היו"ר פנינה תמנו
נכון, אז הייתם בכוח גדול שם.
מיה אוברבאום
אנחנו עדיין.
היו"ר פנינה תמנו
אני יכולה להגיד שאני דווקא קיבלתי הודעה ממשרד ראש הממשלה שהוסיפו 6 מיליון לכל מה שקשור למוגנות, זה מה שנאמר לי.
מיה אוברבאום
יכול להיות, זה לא הועבר אלינו.
היו"ר פנינה תמנו
זה מה שנאמר לי אחרי הדיונים ולכן כשהיא אמרה 6 מיליון, רציתי לוודא שזה לא אותם 6 מיליון שהופנו למוגנות אחרי שנחשפה כאן תמונה. מיה, את בעצמך מכירה את תמונת המצב. אלה שני הביטים שונים, לפחות מבחינת מיקום. אז יש שיתוף פעולה. חסרה לי פה רחלי ממרכזי הסיוע שעובדים לצידכם. אני לא טועה, נכון?
מיה אוברבאום
ממרכז סיוע מגן.
היו"ר פנינה תמנו
קוראים לה רחלי, נכון?
מיה אוברבאום
רחל ג'ייקובס, כן.
היו"ר פנינה תמנו
רחלי ג'ייקובס. הם לא פה היום?
דלית אזולאי
לא.
רונית אילתי ממן
אבל המנהלת של המרכז סיוע שלנו בקריית שמונה תשמח לדבר בזום.
היו"ר פנינה תמנו
לוטם.
רונית אילתי ממן
כן, לוטם.
היו"ר פנינה תמנו
לפני שעוברים ללוטם, יש עוד משהו שתרצי, סלעית?
סלעית שחר הוכמן
אני סיימתי אלא אם כן יש שאלות.
היו"ר פנינה תמנו
כן. מה שאני רוצה בשביל שיהיה לי, לחברת הכנסת שלי טל מירון ולכל חברי הוועדה – אנחנו נשלח להם – יותר נוח, אני רוצה שתרשמי צעדים אופרטיביים של משרד הרווחה בעניין נפגעים ונפגעות מפרוץ מלחמת חרבות ברזל, דרכי טיפול, תגבור וכל מה שיוצא בכך. זה לא חייב להיות מצגת גדולה, זה צריך להיות משהו ממקוד תוך שבוע ימים. זה מפסיק זמן כדי לקבל את זה. שלום, לוטם.
לוטם יניב בן ישי
שלום ובוקר טוב לכולם.
היו"ר פנינה תמנו
בוקר טוב. אני אשמח לשמוע אבל אנחנו נצטרך לעשות את זה קצר כי הפעם אני מתחשבת בעובדים של הוועדה שיש להם תכף התכנסות ואני לא רוצה שהם יאחרו.
לוטם יניב בן ישי
אין בעיה. שמי לוטם יניב, אני מנכ"לית מרכז סיוע גליל גולן ואני שמחה ומתרגשת להיות פה היום וכמובן, לשמוע את התוצאות של המחקר שנעשה. כאחת שנמצאת בשטח, אני יכולה להגיד שזה מאוד מדויק. המרכז שלנו יושב-ראש בקריית שמונה ומפונה מ-7 באוקטובר. שבע מתוך תשע עובדות, כולל אותי מפונות מאז 7 באוקטובר ומתוך הבנה - - -
היו"ר פנינה תמנו
לאן את התפנית, אם אפשר לשאול?
לוטם יניב בן ישי
את רוצה לשמוע את כל הטיול שלי? היום, אני נמצאת בעמק הירדן. חזרתי הנה, בין היתר כדי שאנחנו כמרכז סיוע, נוכל לקיים פעילות בשטח, יחד עם המפונים שלנו. לפני כן, הייתי בחוף כרמל וחשוב לי לומר שאנחנו לא הספקנו לרגע את הפעילות שלנו.

תוך שבוע מ-7 באוקטובר אנחנו לקחנו החלטה שאני הובלתי יחד עם עכל צוות המרכז. אנחנו ידענו מה הולך לקרות וידענו מה צפוי לקרות במרכזי פינוי ופשוט הבנו שאנחנו לא יכולות לסגור את העמותה ואנחנו חייבות להמשיך לעבוד. ההתחלתה הייתה מקוונות ברובה ותוך ארבעה חודשים התארגנו כך שאנחנו נותנת הרבה מאוד שירות בשטח ובין היתר, במרכזי פינוי. אומר שזה היה לא פשוט. היום, המציאות במרכזי הפינוי היא קצת אחרת כי הרבה מאוד אנשים מצאו - - -
היו"ר פנינה תמנו
יש התקדמות? זה יותר טוב.
לוטם יניב בן ישי
אני לא יודעת להגיד אם זה יותר טוב אבל אני בהחלט יכולה להגיד שכל מי שיכל לצאת ממרכזי הפינוי, יצא.
היו"ר פנינה תמנו
לא, רק בגלל זה יש שיפור? אין שיפור מבחינת - - -
לוטם יניב בן ישי
לא נעים לי להגיד אבל בעיקר, כן.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי.
לוטם יניב בן ישי
העבודה בשטח הייתה מאוד, מאוד קשה וזה גם בגלל כמות הגורמים שהתעברו שם בצורה לא מתוכללת ולא מתוכננת. היו משאבים ותקציבים שלא עברו.
היו"ר פנינה תמנו
כן, זה לא אידאלי. הרבה פעמים מדובר בכמות גורמים כמו משטרה ועוד.
לוטם יניב בן ישי
היה בלגן לא נורמלי ובתור ארגון שטח, אני יכולה להגיד שהתקציבים לטובת עבודה במרכזי פינוי לא הגיעו אלינו. התקציבים שהיו לנו זה תקציבים שאנחנו גייסנו עבור עצמנו. לצורך העניין, משרד הרווחה לא ידע לתמוך בנו באופן הזה.

אתחבר למחקר ואומר שהפניות הראשונות אל מרכז הסיוע שאנחנו קיבלנו ממש בחודשיים או שלושה אחרי תחילת המלחמה היו בהחלט פניות של נפגעות ונפגעי עבר, שאחרי מצוקה מאוד גדולה מצאו את הכוחות ליצור איתנו קשר.

הם דיווחו על סימפטומים מאוד חריפים של פוסט-טראומה שהתעוררו בעקבות חוסר הוודאות, בעקבות חוויית חוסר המוגנות ובעקבות חשיפה לתוכן מאוד קשה מהאירועים שהתקיימו. הרבה מאוד אנשים פשוט ביקשו שישמעו אותם והיו בחוויה שהפגיעה שלהם לא רלוונטית כרגע. אני מאוד מתחברת ומחזקת את העובדה שהרבה מאוד מטפלים התחילו לתת מענה - - -
היו"ר פנינה תמנו
גם הלכו למילואים.
לוטם יניב בן ישי
כן, הם התחילו לתת מענה לנפגעים ונפגעות מהמלחמה ומהמסיבה ולא יכלו להמשיך טיפולים שהתקיימו הרבה מאוד זמן. כעבור שלושה חודשים, נדרשנו לתת הרבה מאוד עזרה בפגיעות חדשות שהתקיימו בעיקר במרכזי פינוי.

אני רוצה להגיד בהיבט הזה שמי שאחראי מטעם המדינה ומשרד הרווחה לתת טיפול לילדים ונוער, פוגעים ונפגעים זה מרכזים ייעודיים שאצלנו בצפון הרחוק נקראים מרכזי כרם. אני יכולה להגיד שיש רשימות המתנה לקבלת טיפול.

בהיבט של הבוגרים, החל מחמישה חודשים אחרי תחילת המלחמה, התחלנו לקבל פניות של פגיעות חדשות בבוגרים ובוגרות. עיקר הבקשה אלינו הייתה ללוות לביטוח לאומי ואני שמחה להגיד שהיום יש לנו איתם קשר אמיץ – לפחות עם הסניף המרכזי שבאזור שלנו בטבריה – לגבי הכרה וקידום נפגעי ונפגעות תקיפה מינית בהקשר של תביעות נכות.

היתר מבקשים עזרה בטיפול. הבעיה שלנו מתקיימת בשתי רמות. בעיה אחת היא מימונית וכלכלית. טיפולים בפגיעות מיניות עולים הרבה מאוד כסף, מעצם זה שהם על פי רוב טיפולים ארוכים. להרבה מאוד נפגעים בנתבעות אין כסף כי פגיעה מינית היא פגיעה - - -
היו"ר פנינה תמנו
את מדברת על טיפול פרטי.
לוטם יניב בן ישי
נכון, פרטני. פגיעה מינית היא פגיעה שפוגעת כמעט בכל היבטי החיים. הרבה פעמים מדובר באנשים שמאוד קשה להם להחזיק תעסוקה, לדוגמה.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי, מה ההיבט השני?
לוטם יניב בן ישי
ההיבט השני הוא שאין למי לפנות. אין מענים טיפוליים. אני יכולה לומר שבגליל העליון היו למשרד הרווחה שלוש יחידות טיפוליות והיום יש ארבע כי נפתחה גם אחת במג'דל שמס, בממוצע תקן וחצי של מטפלים. יש רשימות המתנה של מעל חצי שנה.
היו"ר פנינה תמנו
על כל הצפון?
לוטם יניב בן ישי
על הגליל העליון, פריפריה צפונית, כן.
רונית אילתי ממן
לוטם, אולי תגידי על איזה אזור הן חולשות.
לוטם יניב בן ישי
אנחנו עובדות ממטולה עד עמק הירדן, מהגולן ועד כרמיאל. על השטח שלנו יש יחידה במג'דל שמס, יש יחידה בגליל העליון ויש יחידה - - -
היו"ר פנינה תמנו
אני ביקשתי מסלעית שתביא לי את הפריסה אז אני אקבל את הפריסה.
לוטם יניב בן ישי
יש יחידה בצפת ויש יחידה בטבריה.
היו"ר פנינה תמנו
תודה, לוטם. סלעית, אפרופו רשימת ההמתנה, כמה יש ברשימת ההמתנה?
סלעית שחר הוכמן
בסביבות 1,700 ממתינים לטיפול.
היו"ר פנינה תמנו
יש לנו חלוקה לפי אזורים?
סלעית שחר הוכמן
אני לא זוכרת.
היו"ר פנינה תמנו
אז תרשמי לך להביא לי גם את החלוקה של רשימות ההמתנה לפי אזורים. דבר נוסף, מנהלת הוועדה שואלת כאן האם 6 מיליון השקלים צפויים להימשך גם בתקציב של שנה הבאה.
סלעית שחר הוכמן
כן.
היו"ר פנינה תמנו
יופי. לוטם, תוסיפי לסיכום.
לוטם יניב בן ישי
אני רק רוצה להוסיף שהנושא של קבוצות טיפוליות לא קיים כאן בצפון. מי שעושה קבוצות טיפוליות זה בעיקר עמותות כמונו.
היו"ר פנינה תמנו
ביקשתם?
לוטם יניב בן ישי
מה זאת אומרת?
היו"ר פנינה תמנו
אתם ביקשתם? הגשתם בקשה למשרד הרווחה?
לוטם יניב בן ישי
אנחנו לא עובדות באופן הזה עם משרד הרווחה, אני עובדת באופן צמוד עם היחידות הטיפוליות ואין כאן קבוצות.
היו"ר פנינה תמנו
מיה, אני שואלת שאלה. אם הן צריכות - - -
רונית אילתי ממן
לא, לוטם לא הבינה את השאלה ואני מבינה. סליחה שאני נדחפת. חברת הכנסת פנינה תמנו שואלת אם אתן עושות קבוצות תמיכה. האם אתן מייצרות קבוצות תמיכה אצלכן במרכז סיוע?
לוטם יניב בן ישי
כן.
היו"ר פנינה תמנו
לא, זה לא מה ששאלתי. הפעם האחרונה שהייתי צריכה תרגום זה היה כשהייתי במרכז קליטה. אם היא טוענת שאין טיפול קבוצתי אז אני שואלת שאלה בסיסית. מבחינתי, אתם האוטוריטה המקצועית. האם הגשתם בקשה למשרד הרווחה ונעניתם בשלילה או שבכלל לא הגשתם בקשה? זה מעניין אותי לדעת.
מיה אוברבאום
זה לא עובד בצורה הזאת. היא מתייחסת לקבוצות שסלעית דיברה עליהן.
לוטם יניב בן ישי
נכון.
סלעית שחר הוכמן
הקבוצות שאני דיברתי עליהן הן - - -
היו"ר פנינה תמנו
היא אומרת שהקבוצות שדיברת עליהן לא הגיעו. האם ביקשתם שזה יגיע גם למרחב של לוטם?
סלעית שחר הוכמן
מרכזי הטיפול שלנו, של משרד הרווחה שצריכים לבקש את התקציב הזה ולהפעיל את הקבוצות, זה לא מרכזי הסיוע.
היו"ר פנינה תמנו
אני יודעת ואני אומרת שוב שהיא אומרת שהקבוצות שלכן לא פועלות. מה כל כך מסובך? אני שואלת האם אתם הפניתם את תשומת ליבם של הרווחה וביקשתם שייפתחו והם לא פתחו?
מיה אוברבאום
לא ידוע לי שככה - - - אנחנו עושות קבוצות תמיכה במרכזי הסיוע.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי. סלעית, לוטם מעלה כאן צורך לטיפול הקבוצתי. תתקני אותי אם אני טועה, לוטם.
לוטם יניב בן ישי
כן, אני מציינת את זה - - -
היו"ר פנינה תמנו
אני אומרת שהצורך הזה צריך להגיע לפתחם של הרווחה למרות שבעולם מתוקן, אנחנו מצפים שהרווחה תקצה את זה לצפון.
רונית אילתי ממן
בדיוק.
היו"ר פנינה תמנו
אם יש במרכז אז צריך להיות בצפון ואם יש בצפון אז זה צריך להיות בכל מקום בארץ.
סלעית שחר הוכמן
זה לכל מקום בארץ, המפונים - - -
היו"ר פנינה תמנו
זה לוקח אותי לעוד בקשה והיא לפלח ולראות שיש שוויון בין פריפריה למרכז, בטח כשבתקופה הזאת, מי שצריך יותר את הסיוע - - - כולם צריכים אבל הייתי מצפה למיקוד על דרום וצפון. אני רוצה לדעת כמה קבוצות יש בכל מקום מכל שירות.
סלעית שחר הוכמן
אני רק רוצה להבהיר שאנחנו מקציבים לכל מחוז את התקציב שמגיע לו לצורך הרחבה טיפולית ומרכזי הטיפול הם אלה שבונים את הקבוצות.
היו"ר פנינה תמנו
זאת לא תשובה מספיק טובה, את יודעת למה? בסוף, את צריכה לנהל את זה. כשאני מנהלת רוחבית איזשהו פרויקט ארצי אז גם אם יש לי מנהלים מתחתי, אני בודקת שהם ממצים או משתמשים בתקציב בצורה נכונה שנותנת את התשומות הנכונות.
סלעית שחר הוכמן
גברתי, אני אציג בפניך את כל - - -
היו"ר פנינה תמנו
תמונת מצב, כן.
סלעית שחר הוכמן
את תראי שבאמת יש הרבה מאוד קבוצות, גם בצפון.
היו"ר פנינה תמנו
אז נראה כי אני שומעת פה שלא. אולי באזור שלה אין.
סלעית שחר הוכמן
אני שומעת שבאזור ההוא אין.
היו"ר פנינה תמנו
אנחנו צריכים איזונים ולראות גם את הביקוש. ברגע שתדעי מה יש ברשימות המתנה ותמקדי מאיפה מגיעות רשימות ההמתנה אז אנחנו נראה אם יש מספיק סיוע, פרויקטים או תוכנית שהן רלוונטיות. אנחנו נצטרך לראות איזושהי הלימה ואיזון. תודה, לוטם.
לוטם יניב בן ישי
אני רק אוסיף שמכיוון שיש מחסור במטפלים ומטפלות, אנחנו כרגע מקדמות קורס להכשרה של מטפלות, כאן בפריפריה הצפונית כי אנחנו פשוט זקוקות וזקוקים למענים פה.
היו"ר פנינה תמנו
אתם עושים את זה בשיתוף פעולה אם משרד הבריאות או משרד הרווחה או שזה הכשרה של המרכזים?
לוטם יניב בן ישי
זאת הכשרה שלנו.
היו"ר פנינה תמנו
למה לא עושים שיתוף פעולה בדבר כזה, למשל? בהכשרה של מטפלים? בעיני, זה דבר סופר חשוב. אתם עושים שיתוף?
שלי טל מירון (יש עתיד)
אולי על זה כדי לחבור.
היו"ר פנינה תמנו
נציגת משרד הבריאות, בבקשה. זוהר?
ד"ר זהר סהר לביא
ד"ר זהר סהר, ממשרד הבריאות.
היו"ר פנינה תמנו
כן, את מוכרת לוועדה.
ד"ר זהר סהר לביא
אני מנהלת המחלקה לטיפול באלימות במשפחה. אני גם לא הבנתי שאנחנו צריכים לבוא עם נתונים כאלה אז אעביר אותם בהמשך.
היו"ר פנינה תמנו
עם איזה נתונים הגעת? עם מה הגעת?
ד"ר זהר סהר לביא
אנחנו יכולה לספר על חלק מהדברים שאנחנו עושים בהקשר שרלוונטי.
היו"ר פנינה תמנו
בסדר, אני בטוחה שהגעת עם משהו אז בבקשה.
ד"ר זהר סהר לביא
קודם כול, בעקבות ההבנה שמערכת הבריאות פוגשת את בריאות הנפש ופוגשת הרבה מאוד נפגעים שהם לא כולם מזוהים ומזדהים כנפגעים מכל מיני סיבות, הכנסנו בשנה האחרונה מערך מאוד גדול של הדרכות. זה פרויקט גדול שנקרא הדרכות רגישות טראומה והוא בכלל מערכת הבריאות.
היו"ר פנינה תמנו
זה לפנים העובדים של משרד הבריאות?
ד"ר זהר סהר לביא
זה בתוך מערכת הבריאות, בשביל להעלות את הרגישות ואת ההבנה של המטפלים במערכת לנושא של פגיעות מיניות, מתוך הבנה שאנשים שעברו פגיעה מיני נמצאים בכל מקום ואנחנו לא תמיד יכולים לדעת האם אותה אישה שהגיעה אפילו עם דיכאון או נסיבות אחרות - - -
היו"ר פנינה תמנו
זה חשוב, כן.
ד"ר זהר סהר לביא
אני באמת יכולה להגיד שמערך הבריאות הנפש נכנס מאוד חזק לנושא הזה.
היו"ר פנינה תמנו
הסיפור של בריאות הנפש עולה הרבה בכנסת בהרבה מאוד היבטים.
ד"ר זהר סהר לביא
יש דגש גדול על קבוצות של מטפלים, גם של אחים ואחיות, גם רב מקצועי וגם הרבה מאוד רופאים והרבה מאוד מסגרות פסיכיאטריות.
היו"ר פנינה תמנו
אתם רואים את הקפיצה במערכות הפסיכיאטריות אצל מי שבאים עם פגיעת עבר לפני 7 באוקטובר שמצבם התדרדר והם מגיעים אליכם?
ד"ר זהר סהר לביא
אני חושבת שבמערך בריאות הנפש ובכלל במערך הבריאות, יש קפיצה גדולה של אנשים עם טראומה.
היו"ר פנינה תמנו
כן אבל אני רוצה לשמוע ספציפית ולכן אני ממקדת אותך על נושא הפגיעות המיניות.
ד"ר זהר סהר לביא
מבדיקה שעשינו, בשירותים האמבולטוריים, במרפאות, יש יותר ביקוש.
היו"ר פנינה תמנו
של נפגעי ונפגעות תקיפה מינית?
ד"ר זהר סהר לביא
כן. דווקא בשירותי האשפוזים, הביקוש הוא לא הרבה יותר גדול ממה שהוא היה קודם. אנחנו עכשיו ממש עושים סיכומים של המספרים אז אני יכולה להגיד את זה. כן הבנתי שיש יותר צורך בשירות במרפאות.

אני חושבת שבאופן כללי, סביב הנושא של טראומה יש יותר ביקוש היום לטיפול מרפאתי ויש הרבה מאוד עשייה במערך בריאות הנפש היום סביב הנושאים של הנגשת שירותים, זה כמובן לא משהו שקורה - - -
היו"ר פנינה תמנו
מיה, איפה משרד הבריאות פוגש אתכם ואיפה אתם חושבים שהם צריכים לתת יותר עזרה לקבוצה הספציפית?
מיה אוברבאום
יש לנו הרבה שיתופי פעולה עם משרד הבריאות אבל אני חייבת להגיד שבהקשר הזה, יש לנו פחות שיתופי פעולה איתם כי אלו פשוט פחות ממשקי העבודה.
היו"ר פנינה תמנו
של מה, ההכשרות?
מיה אוברבאום
יש לנו הרבה עבודה איתם בחדרים האקוטיים ויש לנו הרבה עבודה איתם סביב בתי החולים ובתי החולים הפסיכיאטריים אבל זה פחות רלוונטי לנושא הזה.
ד"ר זהר סהר לביא
זה נראה לי רלוונטי גם לנושא הזה כי בסוף, האוכלוסייה הזאת נמצאת בכל מקום.
מיה אוברבאום
בבתי החולים הפסיכיאטריים.
ד"ר זהר סהר לביא
גם. אני יכולה להגיד שגם בתוך התהליך של מפגשי ההדרכות שאנחנו עושים, אנחנו נעזרים הרבה גם בשירותים של מרכזי הסיוע.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי. זהר, בעניין אחר, כמה התקדמות יש לנו מאז הדיונים שביצענו כאן לעניין התכלול של כל הנפגעות והנפגעים מ-7 באוקטובר? היו פה כבר כמה וכמה דיונים.
ד"ר זהר סהר לביא
עשינו די הרבה מפגשים משותפים יחד עם ביטו לאומי וגם עם משרד הרווחה. אני חושבת שיצאו כבר כמה, מה עשינו עוד? אני לא יכולה להגיד על משהו ספציפי.
היו"ר פנינה תמנו
מה שאני אמרתי הוא מאוד ספציפי.
ד"ר זהר סהר לביא
לא, מה שמאוד ספציפי זה שלא שיש יותר - - -
לא היו"ר פנינה תמנו
, אני ביקשתי אז שהתוכנית תהיה מתוכללת, מסודרת וברורה. אנחנו הרמנו פה טלפון וזה בכלל היה מצב שבו יד ימין לא יודעת מה יד שמאל עושה, אם אתם זוכרים ואני רוצה לדעת שהיום זה עובד עם הרבה יותר שיתוף פעולה.
ד"ר זהר סהר לביא
אז קודם כול, כן. אני חושבת שבינינו, זה בוודאות עובד עם הרבה יותר שיתוף פעולה. אנחנו עשינו תהליכי זרימה כדי לראות איך מנגישים את המידע. אנחנו נתקלנו באיזושהי בעיה בהצלבה של הנתונים בין המשרדים.
היו"ר פנינה תמנו
גם מידע, גם טיפול וגם כל מיני מוקדים חמים שבכלל לא יודעים לטפל ומעברים אותם ממקום למקום. אנחנו זוכרים מה היה בדיונים. כן, מיה.
מיה אוברבאום
אני רוצה להתייחס לנושא הקודם. ביחס לממשק עם משרד הבריאות – גם לוטם רצתה לדבר על זה אבל לא הספיקה – אנחנו יודעות על תורי המתנה מטורפים לחלופות אשפוז ולבתים מאזנים. אם המספר שסלעית אמרה על תורי ההמתנה הפחיד פה את כולם אז בחלופות אשפוז זה אפילו יותר גבוהה.
היו"ר פנינה תמנו
אנחנו מבינים שהבעיה העיקרית היא באמת תורי המתנה כתוצאה ממחסור במטפלים. זה ברור.
מיה אוברבאום
זה פשוט תחת משרד הבריאות ולא תחת משרד הרווחה.
היו"ר פנינה תמנו
או-קיי. הבתים המאזנים?
ד"ר זהר סהר לביא
בתים מאזנים הם חלק מתהליך של סל שיקום.
היו"ר פנינה תמנו
כן, אני מכירה.
ד"ר זהר סהר לביא
אני יכולה להגיד שבתחום של מרכזי יום, שהם גם חלופה אשפוזית ולא משהו שהוא - - -
היו"ר פנינה תמנו
לפני זה אני רוצה לסגור את הנושא הקודם. דלית, תתקני אותי אם אני טועה אבל בזמנו, הם היו צריכים להציג לנו תוכנית קצת יותר טובה וזורמת מבחינת איך שזה עובד. עשינו שניים או שלושה דיונים.
ד"ר זהר סהר לביא
אנחנו עשינו בינינו חיבור של העבודה המשותפת ופגישות קבועות.
היו"ר פנינה תמנו
ואז ביקשתי שתציגו מצגת שהיא מאוד ברורה.
ד"ר זהר סהר לביא
הצגנו. עשינו את זה, לדעתי.
היו"ר פנינה תמנו
לא. הם הציגו?
ד"ר זהר סהר לביא
עשינו. העברנו מצגת מסודרת של זרימה ושל - - -
דורית אברמוביץ'
חברת הכנסת פנינה, אני יכולה לומר משפט אחד כנפגעת?
היו"ר פנינה תמנו
כן, בבקשה.
דורית אברמוביץ'
הרבה תודה.
היו"ר פנינה תמנו
דורית.
דורית אברמוביץ'
נכון, דורית אברמוביץ'. אני לא זכיתי ולו פעם אחת לסיוע ממשרד הבריאות ובוודאי לא ממשרד הרווחה. אלו דלתות שהיו סגורות בפני, חוץ מההשלכה שלי למה שאתן קוראת בית מאזן, שדרדר אצלי את הפוסט טראומה המורכבת. צריך לבדוק את הבתים המאזנים.
היו"ר פנינה תמנו
את היית בבית מאזן וזה דרדר?
דורית אברמוביץ'
אני הייתי בבית מאזן וזה גרם לטראומה שלי להשתולל בטירוף.
היו"ר פנינה תמנו
אבל אנחנו לא מדברים על התקופה הזאת. לפני כמה שנים?
דורית אברמוביץ'
לא, גם על התקופה הזאת. עכשיו.
היו"ר פנינה תמנו
את היית בבית מאזן עכשיו?
דורית אברמוביץ'
אני הייתי בבית מאזן שקוראים לו גשר לקהילה והמצב שם דרדר אותי. רמת הטיפול שם ואי- ההבנה בכלל בטראומות מיניות - - -
היו"ר פנינה תמנו
אבל לא גרים בבית מאזן?
דורית אברמוביץ'
גרים שם, אני גרתי שם.
היו"ר פנינה תמנו
עכשיו, ב-11 חודשים האלה?
דורית אברמוביץ'
אני גרתי בבית מאזן שקוראים לו גשר לקהילה.
היו"ר פנינה תמנו
לא, אני שואלת מתי גרתם שם, דורית.
דורית אברמוביץ'
כן, אני אומרת שכן. בית מאזן ששמו גשר לקהילה בתל אביב ואף עובדת שם לא מבינה בטראומה או בפוסט-טראומה. עורכת הדין שלי פנתה למשרד הבריאות ויידעה אותם על זה ולקח חודשים עד ששחררו אותי משם, עד ששוחררתי למקום משלי.

היחס המבזה לנפגעות שם, שיחזר אצלי לגמרי את ההתעמרות של בית אבי. פניתי לרווחה רק כדי שיעזרו לי באוכל. אני לא ביקשתי כלום, לא טיפול כי יש לי טיפול שהשגתי בזול - - -
היו"ר פנינה תמנו
דורית, מתי ביקשת?
דורית אברמוביץ'
עכשיו, בשנה הזאת.
היו"ר פנינה תמנו
ולא נתנו?
דורית אברמוביץ'
לא נתנו ולא התייחסו בכלל. לא קיבלתי מענה והיו מספר פניות.
היו"ר פנינה תמנו
את פנית לעובדת סוציאלית שלך?
דורית אברמוביץ'
אין לי עובדת סוציאלית. הפנו אותי לרווחה בדרום תל אביב ושם תמיד אומרים לי שאני לא רלוונטית ושיש להם עומס פניות. דחו אותי וזאת הייתה בערך הדחייה העשירית.
היו"ר פנינה תמנו
ואת גרה בגפך?
דורית אברמוביץ'
אני גרה בגפי בזכות הקצבה ואיכשהו אני שורדת, גם בזכות תרומות של יחידים שעוזרים לי מידי פעם.
היו"ר פנינה תמנו
זה מביש. אין לי מה לומר.
דורית אברמוביץ'
אני לא זכיתי, חוץ מאיגוד מרכזי הסיוע.
היו"ר פנינה תמנו
אם מבקשים עזרה באוכל, אין דבר כזה שמשיבים ריקם. יש כרטיסים של הקרן לידידות.
דורית אברמוביץ'
נכון.
היו"ר פנינה תמנו
יש הרבה כרטיסים שהמדינה נתנה.
דורית אברמוביץ'
את צודקת בהכול. כל מה שאת אומרת עליו שאת יודעת, גם אני חשבתי שאני יודעת אך מסתבר שלא היה ולא נברא.
היו"ר פנינה תמנו
מיה, אני רוצה את הפרטים, אני רוצה לבדוק את הנושא הזה מול מנכ"ל משרד הרווחה.
דורית אברמוביץ'
תבדקו בבקשה.
היו"ר פנינה תמנו
אני רוצה לבדוק מול מנכ"ל משרד הרווחה כדי להבין איך קורה דבר כזה שבו אדם מגיע למצב כלכלי שבו הוא נזקק לעזרה באוכל - - -
דורית אברמוביץ'
קוראים לעובדת הסוציאלית אסנת - - -
היו"ר פנינה תמנו
לא נזכיר שמות פה.
דורית אברמוביץ'
סליחה.
היו"ר פנינה תמנו
אנחנו לא נזכיר שמות ולא נעשה שיימינג לאף עובדת סוציאלית שלא יכולה להגן על עצמה אבל אנחנו ניקח את הפרטים ואני אבדוק את זה כי אני באמת רוצה להאמין שבמדינה שלנו, אין אדם שהוא רעב ופונה לרווחה והם אומרים לו "אין". אני רוצה להאמין בזה.
דורית אברמוביץ'
אני גם מבקשת בדיקה יסודית של משרד הבריאות עם הבתים המאזנים של עד כמה האנשים שעובדים שם מתמצים בטראומה.
היו"ר פנינה תמנו
לקחנו רשמנו לפרוטוקול. אני מבקשת לפקח.
ד"ר זהר סהר לביא
מה שאני אמרתי זה שהתחלנו להכניס את התוכניות, זה לא נכנס עדיין בכל מקום אבל זה כן - - -
היו"ר פנינה תמנו
זהר, אני אמרתי משהו אחר. תקשיבי, אמרתי לפקח, לרענן ולבדוק.
ד"ר זהר סהר לביא
ברור.
היו"ר פנינה תמנו
להגיע, גם אם זה בחשאי.
בר טיירי
חברת הכנסת, סליחה.
דורית אברמוביץ'
המזל הגדול שלי הוא שיש את מרכזי הסיוע. לולא זה, כבר הייתי מתה.
היו"ר פנינה תמנו
אנחנו נתקלנו בזה לא מעט. באות לפה נשים שהן נפגעות ומרכזי הסיוע - - -
דורית אברמוביץ'
אני בעד שכל התקציבים פשוט יגיעו לאן שבאמת עושים.
היו"ר פנינה תמנו
קנו את כל עולמן בסיוע הפרטני ולא רק בתכלול.
בר טיירי
יורשה לי להגיד משפט?
היו"ר פנינה תמנו
כן, בר.
בר טיירי
אני רוצה לחדד שההרגשה שלנו באופן בסיסי היא של אנשים שקופים ואז כשזה מגיע למצבי מצוקה ומקבלים את התגובות האלה אז זה רק יותר יוצר אצלנו את התחושה שאנחנו לא קיימות. זה נורא חשוב.
היו"ר פנינה תמנו
חברת הכנסת, שלי טל מירון.
שלי טל מירון (יש עתיד)
קצת קשה לסכם את זה. קודם כול, אני רוצה להגיד תודה רבה לשתי הנשים האמיצות באמת על כך שבאתן לפה וחלקתן איתנו. אני יודעת שזה לא פשוט ובטח שלא בפורום כזה ובשידור. אנחנו יודעות שזה לא פשוט. עצם ההגעה והחשיפה האישית שלכן היא גם סוג של טריגר ומשהו שיכול לעורר אצלכם עוד קושי אז אני באמת רוצה להודות לכם.

אני חושבת שליו"ר הוועדה פנינה ואני כמובן איתה בזה, אכפת. אתן ממש לא שקופות בעינינו, אתן וכל מי שבקהילה של הנפגעות והנפגעים. אנחנו מאוד רוצים לסייע ולעזור ואני חושבת שעוד יש לנו עבודה לעשות.

נעשו דברים ואני מעריכה את העבודה שנעשתה אבל עדיין יש פערים. אני חושבת שגם צריכה להיות תקשורת שלא תלויה רק בוועדה. אם מרכזי הסיוע מייצרים עכשיו קבוצת תמיכה ומשרד הבריאות ומשרד הרווחה לא מעורבים בזה אז זאת איזושהי נורה אדומה.

אתם צריכים לדעת לתקשר בינכם גם בלי שפנינה נותנת לכם הנחיה. תתקשרו בינכם ותעשו שיתופי פעולה. תייצרו לעצמכם שיתופי פעולה גם בלעדינו, גם בלי הוועדה.
היו"ר פנינה תמנו
יש אבל צריך כל הזמן להעלות כיתה וכל הזמן להשתפר.
שלי טל מירון (יש עתיד)
הצרכים כל הזמן משתנים ומתעדכנים. אנחנו באמת בסיטואציה יוצאת דופן וכולנו מבינים את זה. ראינו שיש מקומות שבהם משרדי הממשלה יודעים לגלות וורסטיליות, גמישות ולייצר דברים חדשים. אני חושבת ששיתופי הפעולה יכולים להתהדק.

יצא לי לבקר באיזשהו מרכז חוסן שעושה עבודה מופלאה. הם יצרו שם קבוצות תמיכה בנושאים אחרים. אני לא בטוחה אם הוצע לכל מרכזי החוסן לייצר קבוצות תמיכה של נפגעות ונפגעי אלימות מינית. מאוד יכול להיות שלדחוף את זה למרכזי החוסן, ייתן מענה נוסף.

התורים ותקופת ההמתנה הם לא נורמאליים. אנשי מתדרדרים פה ומגיעים למצבים אז אנחנו צריכים לעשות הכול כדי למנוע את ההתדרדרות הזאת. אין מה להגיד, אנחנו מדינה בטראומה. אני רואה את זה על הילדות שלי שגרות בתל אביב והן "בסך הכול" חווה את 7 באוקטובר. אני רואה את הפחדים, אני רואה מה קורה בלילות ואני רואה את השיח.

על אחת כמה וכמה כשמדובר באוכלוסיות שהן עם טריגרים לפגיעות לפני המלחמה. אנחנו כמובן כאן כדי לסייע ולחשוב על עוד רעיונות אבל אני חושבת שיש עוד עבודה לעשות.
היו"ר פנינה תמנו
ולפקח, נכון.
שלי טל מירון (יש עתיד)
ותודה לפנינה ששמה את זה על השולחן ומקפידה לקדם את זה.
קריאה
תודה רבה.
ד"ר זהר סהר לביא
אפשר לומר מילה קטנה? אני רוצה להגיד שגם בעיינו אתן לא שקופות.
היו"ר פנינה תמנו
זה ברור.
ד"ר זהר סהר לביא
לא, זה לא ברור.
היו"ר פנינה תמנו
נראה לי שזה ברור להן.
ד"ר זהר סהר לביא
לא בטוח.
היו"ר פנינה תמנו
הרבה פעמים אנחנו במקור מבקר אבל אנחנו - - -
ד"ר זהר סהר לביא
זה בסדר אבל אני כן חושבת שזה חשוב שהן יבינו שגם בתוך משרד הבריאות ומשרד הרווחה – אני יכולה לדבר רק בשמנו כי אנחנו פה – יש חשיבה מתמידה לגבי במה אנחנו יכולים לעזור. זה נכון שלא תמיד כל מה שאנחנו בונים, מגיע באופן אוטומטי לכל אחת וזה גם לא תמיד מתאים לכל אחת. לכל אחת יש את הצרכים שלה.
היו"ר פנינה תמנו
אבל מה אני כן חושבת? ששיתוף ציבור וביקורת מחדדים את דרכנו ואת השירותים שהמדינה יכולה לתת.
ד"ר זהר סהר לביא
לחלוטין.
היו"ר פנינה תמנו
לכן, ככול שזכור לי, יש שולחן עגול כלשהו שדן בנפגעי ונפגעות עבירות מין ואני אומרת לכן שזה כל הזמן מתחדד אז לא לבטל כי אין פה - - - אני ושלי שמנו לב שהרבה פעמים באים פקידים בכירים מחוץ לוועדה ואומרים "אני לא מוכן שארגון יגיד לי מה לעשות" אבל הרבה פעמים הפתרונות אצלם כי הם הרבה מאוד בשטח וגם אתם.
ד"ר זהר סהר לביא
אני חושבת שאצלנו השנה, דווקא אחרי המלחמה, ארגנו ארבעה מפגשים בשנה עם כל הארגונים החברתיים שעוסקים בנושא של פגיעות מיניות - - -
היו"ר פנינה תמנו
מצוין.
ד"ר זהר סהר לביא
כדי להציג להם את העבודה ולשאול אותם מה הצרכים שלהם. אני חושבת שאלו דברים שאנחנו מעגנים אותם מאוד עכשיו.
היו"ר פנינה תמנו
מצוין. לפני שאנחנו מסכמים, רוחמה נמצאת איתנו בזום? תציגי את עצמך.
רוחמה גמרמן
שלום. שומעים אותי?
היו"ר פנינה תמנו
שלום רוחמה, מה נשמע? בדיון הקודם לא הספקנו לתת לך לדבר. תציגי את עצמך.
רוחמה גמרמן
אני רוחמה גמרמן, יושבת-ראש ארגון פורום של תקווה לנפגעות ונפגעי כתות ובני משפחותיהם ואני שורדת כת בעצמי, כולל פגיעה מינית בתוך הכת. אני רוצה להגיד שהמחקר מתאים גם לאוכלוסייה הזאת, הדברים מאוד מתאימים.

אני כן רוצה לחדד משהו ששונה באוכלוסייה הספציפית הזאת וזה שמדובר בפוסט-טראומה מורכבת שהיא לא רק פגיעה מינית. זאת אומרת, חלק מהאנשים האלה הוחזקו בתנאי עבדות וחלק מהן עברו פגיעות נוספות בנוסף לפגיעה המינית. המלחמה מאוד הציפה את הדברים האלה, דווקא בגלל הדמיון המסוים שיש בין התיאורים של החטופות - - -
היו"ר פנינה תמנו
כן. רוחמה, יש לך נתונים?
רוחמה גמרמן
לצערי, אין לי נתונים. אני יודעת מהמרכז לנפגעי כתות שאיתם אני בקשר רציף, שמאז המלחמה יש גם הרבה יותר פגיעה. מנהיגי כתות מנצלים את המלחמה בשביל לגייס אנשים חדשים לכתות אז יש הרבה יותר פגיעה חדשה, בנוסף למה שכבר קיים.
היו"ר פנינה תמנו
טוב, ננסה להשיג את זה מהמרכז לכתות. לצערנו, הרבה פעמים זה הולך יד ביד עם הפשע בעבירות מין. תודה רוחמה.
רוחמה גמרמן
תודה רבה.
ד"ר חנה קטן
פנינה, אני יכולה להוסיף מילה?
היו"ר פנינה תמנו
כן.
ד"ר חנה קטן
ד"ר חנה קטן מהמועצה הלאומית לבריאות האישה, זה הכובע שלי היום. אני גניקולוגית וביקשתי מהשכנה שלי שגם הרופאות הגניקולוגיות תקבלנה חשיפה לכל האפשרויות. בסך הכול, הטיפול הראשוני הוא במרפאה שלנו, הרבה פעמים אפשר למנוע הסלמה ואנחנו לא מקבלות מספיק חשיפה לזה אז כדאי שבאופן פרו-אקטיבי נקבל את הנתונים כדי שנוכל להצטרף להכשרות או סדנאות שאתם מקיימים.
קריאה
נדמה לי שדרך הגניקולוגיות אפשר.
ד"ר זהר סהר לביא
דרך המכרז הגדרנו קבוצות ספציפיות, בטוח בתוך קופת החולים יש גם את מרכזי בריאות האישה.
היו"ר פנינה תמנו
טוב. תודה לכולכן, אני רוצה לסכם את הדיון למרות שאי-אפשר באמת לסכם דיון כזה. אנחנו נמשיך לעקוב. קודם כול, הוועדה מברכת את איגוד מרכזי הסיוע לנפגעות ולנפגעי תקיפה מינית על המחקר החשוב שערכתם, שמעלה את השלכות המלחמה והקשיים הנוספים עמם מתמודדים נפגעות ונפגעי עבירות מין מהעבר, מאז פרוץ המלחמה.

הוועדה מבקשת לקבל ממשרד הרווחה תמונת מצב כתובה תוך שבוע ימים שתכלול נתונים לגבי מספר המטופלים בעקבות המלחמה, מה שהיה לפני ומאז, כמה מרכזים קיימים לטיפול, כולל את תמונת המצב שהצגתם לנו בשקף בפעם הקודמת והיום לא קיבלנו. אנחנו נשמח לדעת כמה מרכזים גם בפילוח גאוגרפי של מרכז, דרום וצפון.

אני רוצה לדעת כמה קבוצות חדשות הוקמו ומה התוכניות החדשות שהוקמו מאז 7 באוקטובר בעקבות המלחמה וכפי שאמרת סלעית, כדי לנסות לצמצם את רשימת ההמתנה. אני רוצה לדעת כמה נמצאים ברשימת ההמתנה.

כמו כן, אני רוצה להנחות את משרד הבריאות לתת לי את מספר רשימת הממתינים והממתינות לבתים המאזנים. כמו כן, הוועדה מנחה את משרד הבריאות לפקח על הבתים המאזנים לאור הטענות שעלו כאן על ידי הנפגעת דרורית.
דורית אברמוביץ'
דורית אברמוביץ', בפעם השנייה.
היו"ר פנינה תמנו
דורית. בסדר, את רואה שאני נותנת לך - - -
דורית אברמוביץ'
לא, את מהממת.
דורית אברמוביץ'
את מבינה, זה הפריווילגיה לחזור על השם שלך.
דורית אברמוביץ'
את צודקת.
היו"ר פנינה תמנו
אני מחזירה לכולם כי כולם טועים בשם המשפחה שלי. אנחנו קוראים לשלי טלי ואפילו אני כמעט קראתי לה בשבוע שעבר טלי בטעות. אני מבקשת להמשיך באופן רציף את שיתוף הציבור עם מרכזי הסיוע ואני רוצה גם לקבל את תמונת המצב לגבי התוכנית שהוקדשה למפונים ולמפונות, זה דרך משרד הרווחה.

בזמנו עשינו פה דיון על מוגנות של נשים וילדות במרכזי המפונים וכמובן שזה כולל בתוכו גם ילדים קטנים. אני רוצה לדעת האם יש סנכרון והלימה עם מה שעדכנו אותי ממשרד ראש הממשלה. כל אלה ועוד. תודה רבה לכם.
קריאה
תודה רבה לך.


הישיבה ננעלה בשעה 11:15.

קוד המקור של הנתונים