פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
10
ועדת הכספים
11/09/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 456
מישיבת ועדת הכספים
יום רביעי, ח' באלול התשפ"ד (11 בספטמבר 2024), שעה 12:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 11/09/2024
הצעת תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת השיעורים במונחים שנתיים של ריבית שקלית, ריבית צמודה ודמי פיגורים, דרך חישובם ואופן פרסומם), התשפ"ד-2023
פרוטוקול
סדר היום
הצעת תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת השיעורים במונחים שנתיים של ריבית שקלית, ריבית צמודה ודמי פיגורים, דרך חישובם ואופן פרסומם), התשפ"ד-2023
נכחו
¶
חברי הוועדה: משה גפני – היו"ר
ינון אזולאי
ולדימיר בליאק
אלי דלל
שלום דנינו
אימאן ח'טיב יאסין
חמד עמאר
עודד פורר
יצחק פינדרוס
משה פסל
אורית פרקש הכהן
יצחק קרויזר
אליהו רביבו
נאור שירי
מוזמנים
¶
שלומי כהן - סגן בכיר לחשב הכללי, משרד האוצר
תרצה ברמה - עו"ד בלשכה המשפטית, משרד האוצר
שירלי אבנר - מחלקה משפטית, בנק ישראל
ירון אליאס - יועץ משפטי, איגוד חברות הביטוח
לירון נעים - יעוץ וחקיקה כלכלי פיסקלי, משרד המשפטים
רישום פרלמנטרי
¶
הדס צנוירט
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת השיעורים במונחים שנתיים של ריבית שקלית, ריבית צמודה ודמי פיגורים, דרך חישובם ואופן פרסומם), התשפ"ד-2023
היו"ר משה גפני
¶
אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת הכספים. על סדר-היום: הצעת תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת השיעורים במונחים שנתיים של ריבית שקלית, ריבית צמודה ודמי פיגורים, דרך חישובם ואופן פרסומם), התשפ"ד-2023. אמרת שתכיני הצעת נוסח.
שלומית ארליך
¶
קיימנו כמה דיונים בוועדה. הכנו הצעת נוסח עם משרדי הממשלה. ישבנו עם משרדי הממשלה, האוצר, משרד המשפטים, בנק ישראל, החשכ"ל כמובן.
היו"ר משה גפני
¶
שעשיתם אתו בוועדת החוקה, אז מה אתם רוצים מאתנו? אין לנו מספיק עבודה? אי הסדר הזה שזה גורם – לא אומר על זה – תסבירו, אבל אי הסדר שעושים בוועדה אחת דבר אחד ובוועדה שנייה אותו דבר אבל אחרת – לא חושב שנכון. למה ועדת כספים?
שלומית ארליך
¶
במקור תוקן בחוק, כשתוקן בוועדת חוקה, נקבעה סמכות לוועדת כספים ולכן ועדת חוקה השאירה את הסמכות המקורית שנקבעה לחקיקת משנה לוועדת הכספים, ותיקנה את התיקונים.
היו"ר משה גפני
¶
שאלנו את זה בדיון הראשון, שאלתי את שלומית כמה פעמים על העניין הזה גם לא בוועדה, למה זה כך, והסבירה מה שהסבירה עכשיו. לא נחה דעתי מזה. לא מבין למה. בזה אנחנו חיים, ואת זה יש לסיים.
לירון נעים
¶
מה שקרה בתיקון הגדול בחוק פסיקת ריבית והצמדה – השתנו החובות על ריביות בישראל, חובות שחוק פסיקת ריבית והצמדה חל עליהם שזה הרבה מאוד מהחובות בישראל, הרבה מאוד מהחובות שמתנהלים בהוצאה לפועל. בעקבות תיקון נוסף שנעשה באחרונה בוועדת חוקה, גם על קנסות החוק הזה יחול ולכן אנו מדברים על נתח מאוד משמעותי מהחובות בישראל. החוק יצר הפרדה בין רכיבים שונים. עד היום בגין חובות הוטלה משקולת אחת, קראו לה ריבית פיגורים. היא כללה בתוכה גם רכיבים כלכליים וגם תמריציים; גם את הרכיב שאמור לפצות את הנושה על כך שנגרם לו חיסרון כיס כל עוד לא משלמים לו וגם רכיב תמריצי שאמור לתמרץ את החייב לשלם את חובו מה שיכתר מהר.
ברפורמה הופרדו הרכיבים השונים. זה היה לב הרפורמה.
לירון נעים
¶
לבין דמי הפיגורים. בין הרכיב הכלכלי שנועד לפצות את הנושה, ובמסגרתו אנו מבטיחים לנושה פיצוי מלא – תכף נסביר באיזה אופן – לבין דמי הפיגורים. העקרונות נקבעו בחקיקה הראשית, תיקון 9 לחוק פסיקת ריבית והצמדה, והשאלה איך מחשבים את שני הרכיבים שהופרדו, נשארה בסמכות ועדת כספים. התקנות שבפנינו הן שקובעות איך יחושבו הרכיבים האלה. יש שני סוגים של ריבית בסיסית: צמודה ושקלית, תכף חבריי ממשרד האוצר יסבירו, והתקנות בפנינו מסבירים איך מחשבים שלושה דברים – ריבית צמודה, ריבית שקלית ודמי פיגורים. זו התמונה, בגדול.
שלומית ארליך
¶
קיימנו מספר דיונים בתקנות. סברנו, שצריך להבהיר או לפרש חלק מההוראות שנקבעו בתקנות. נעבור על התיקונים שהתקבלו בשיח בינינו ותסבירו את התיקונים שהכנסנו.
נתחיל מתקנה 1. בהגדרה של איגרת חוב קונצרנית סחירה – הקראנו אותה והתייחסנו אליה, איגרת חוב הנסחרת בבורסה בישראל.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
האם התיקונים האלה מבטאים את הדיון הקודם, או יש גם שינויים בנוסח שעליו אנו מצביעים היום? יש פה דברים חדשים? ואם כן, תדגישי לנו אותם.
שלומית ארליך
¶
אין פה דברים חדשים. במהות הם מדברים את הדברים שדיברנו עליהם בישיבה הקודמת אבל נעבור דבר-דבר.
שלומית ארליך
¶
כמובן, הכנסנו הרבה תיקונים בנוסח אבל מהותית, הם משאירים את העיקרון כפי שהוסבר על ידי הממשלה. הם רק מבארים ומפשטים את הדרך שבה נוסחו התקנות לכתחילה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
לפני שנתחיל להקריא, שאלה לצוות המקצועי: בדיון הקודם שהיה הייתי מאוד מוטרדת מהצד של הנושים. להקל על החייב זה בסדר, אבל יש אנשים שבגלל שחייבים להם כסף, מידרדרים למשל לריבת חובה. דיברנו על זה. רציתי לדעת איך המנגנון הקיים מפצה אותם על חיסרון הכיס. אתם יוצרים פה מנגנון מחודש שמפצל את הריבית, ריבית צמודה וריבית שקלית. רציתי לדעת, באיזה מהם – אני הבנתי שבריבית השקלית - בריבית הצמודה מתקנים את הריבית שגובים מהחייב שמצטברת, אבל בריבית השקלית כביכול מביאים בחשבון את חיסרון הכיס של הנושה. איך אתם נותנים מענה לחשש הזה שלי שאדם נתן הלוואה ולא מחזירים לו, ועכשיו נכנס למינוס? שם מדובר בריביות – דיברנו על כך בוועדה – ריביות של שוק אפור. איך זה בא לידי ביטוי כלפי הנושה באיזון הזה?
שלומי כהן
¶
אם את מדברת על נושא של חוב, אני חושב שאת מדברת על התקופה השנייה שבה יש חוב חלוט, בפיגור, והמנגנון שאנו נותנים לפי דעתנו, וגם הסברנו את זה בוועדה, מצד אחד מפצה על חיסרון הכיס ומצד שני מתמרץ את החייב לשלם את החוב. זו הייתה המטרה שלנו, לאזן בין - לפצות את חיסרון הכיס לבין מצב שלא יהיה כמו שהיה בתקנות הקודמות שהיה בלתי סביר.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
איך הוא דואג לנושה ביחס לחיסרון הכיס? כי צריך פה תמריץ. אנחנו לא כאן כדי לייצר הלוואות משתלמות לאנשים שחייבים כסף.
שלומי כהן
¶
ברור. זה לא המצב. כל מה שקשור לתקופה השנייה, תקופת הפיגור, המנגנון שהיה – וחלקו תוקן בחוק וחלקו אנחנו מתקנים עכשיו, זה היה מנגנון של ריבית דריבית, ושיעור קבוע, כלומר לא משנה אם סביבת ריבית במשק הייתה אחוז או כמו המצב היום שריבית בנק ישראל היא 4.5%. היה אותו מרווח. ואז הגיע למצב שגם גובה הריבית לא הגיונית, המנגנון כזה שהפייור הרבה יתר גבוה מהחוב, לכן השינוי שעשינו בחוק – דמי בפיגורים הם לא במנגנון של ריבית דריבית אלא מה שנקרא הקרן העדכנית. ממה שאת דואגת, זה לא כמו בתקופה הראשונה, שבו החוב לא חלוט, ששם רצינו רק לפצות את החייב על חיסרון הכיס שלו. פה יש עוד רכיב- -
שלומי כהן
¶
הנוסחה בתקנות אומרת שזה מינימום 2% - אני מדבר רק על הרכיב של הפיגור. תמיד יחול ריבית שקלית – גם בתקופת הפיגור - שמשקפת את חיסרון הכיס של הישות הממוצעת במשק. חוץ מזה יש דמי פיגורים שהנוסחה שלה זה 2% פלוס חצי מהריבית השקלית.
שלומי כהן
¶
ממועד הפירעון. ריבית שקלית ועוד הרכיב הזה, דמי פיגורים, שהוא הרבה יותר קשור לסביבת ריבית במשק.
לירון נעים
¶
אוסיף על דבריו של שלומי לעניין הריבית הבסיסית כי שאלת בדיוק על זה, גברתי. מה שקורה היום, שהחישוב הוא ריבית צמודה מאוד נמוכה פלוס 6.5%. זה מוביל לעיוות. אנו מתקנים את זה ואומרים: נסתכל על הנושה. יכול להיות שלקח הלוואה וצריך לשלם ריבית בגינה. יכול להיות שלנושה הייתה יכולה להיות תשואה אלטרנטיבית, ואיבד אותה. מסתכלים על זה, ומשנים את החישוב. הרכיב הזה של פיצוי לנושה הוא רכיב שמתוקן פה לטובת הנושים. הוא מתוקן פה כדי להבטיח להם- -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אתם כותים ש-75% מהנושים מתממנים באמצעות המערכת הבנקאית. אדם שנתן למישהו 50,000 שקלים ונכנס למינוס של 50,000 שקלים אז בואי לפחות נסכים לפרוטוקול שהמנגנון הזה אינו משפה אותו על חיסרון הכיס שלו, בטח לא בריביות של היום. אני רק רוצה לדעת שמבינה את האמת. מצופה ממנו לקחת הלוואה בתנאי שוק, לכסות את המינוס הזה והוא לא מפוצה. אני לא טועה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אני רוצה דקה לפני שמצביעים להבין כי קיבלנו נוסח. זו הנקודה שהטרידה אותי בסיפור הזה.
לירון נעים
¶
יש פה מנגנון שמתייחס לכל החובות שהחוק הזה חל עליהם. כפי שאמרתי, הרבה מאוד סוגים של חובות ושל חייבים. לכן בסופו של דבר יש פה פשטות על חשבון דיוק. אנחנו לא בודקים כמה החייב הספציפי- -
לירון נעים
¶
חוץ מרכיב ריבית הבסיס, שיכול להיות שאם קיבל הלוואי בתנאים מאוד קשים אולי זה לא יפצה אתו עד הסוף – יש רכיב נוסף – גם את דמי הפיגורים הוא מקבל.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אבל אומר פה הבחור ממשרד האוצר שהמנגנון הקיים לא יכסה היום נושה שמשלם ריביות בגין אובר דראפט כי לא החזירו לו כסף שנתן. זה בסדר. אני רוצה להבין. עשיתם פה את האיזונים שלכם. אותי הנקודה הזו מאוד מטרידה. אני חושבת שחובות צריך לשלם, ואני מוטרדת ממנה. אבל תודה. השיבו לי – התשובה היא כן.
שלומי כהן
¶
המנגנון שלנו ניסה למצוא איזון בין הפשטות לדיוק ואין ספק ששיעור ריבית לא יכסה חיסרון כיס של כל אדם במערכת הפיננסית. זה כן אופן מוחלט.
שלומית ארליך
¶
התחלנו בהגדרה של איגרת חוב קונצרנית סחירה - איגרת חוב הנסחרת בבורסה בישראל, איגרת חוב מוגדרת בהמשך כהגדרתה בחוק החברות התשנ"ט-1999 עם חברה.
היו"ר משה גפני
¶
כי אני שומע שהם רוצים לעשות שינוי שוב, מה שרצו לעשות לפני כמה שנים, שהבורסה תעבוד ביום שני עד שישי במקום ראשון עד חמישי.
נאור שירי (יש עתיד)
¶
השאלה מה יקדם אותנו יותר לגאולה – האם עלייה להר הבית. הממשלה שאתה חלק ממנה – אני מעדכן אותך – שינתה את הסטטוס קוו, ועכשיו מאמינה- -
נאור שירי (יש עתיד)
¶
קיבלו טלפון אתמול פעילים מהר הבית ממשרד ראש הממשלה שהם אומרים להם ועושים להם חוויית השירות, איך חווים את חוויית השירות בהר הבית. משרד ראש הממשלה אמרו להם: אל תפרסמו את השיחה הזאת.
היו"ר משה גפני
¶
אני לא עשיתי דבר כזה לאף אחד מהחברים, גם כאלה שהייתי איתם במאבק פוליטי חבל על הזמן, ומציע לחברים שלה גם להיזהר ממנה, אם זה מה שהיא מסוגלת לעשות. גם בבית.
ולדימיר בליאק (יש עתיד)
¶
אני רוצה לעדכן אותך, שהיום בנשיאות ועדת הבחירות אנחנו עתידים לאשר את הפתק לבחירות לכנסת ה-26.
שלומית ארליך
¶
דירוג וחברת דירוג כהגדרתם בחוק לאסדרת פעילות חברות הדירוג אשראי, התשע"ד-2014. כבר התייחסנו לכל ההגדרות האלה. אני ממשיכה. ציפיות אינפלציה משוק ההון. שיעור השינוי הצפוי באינפלציה כפי שמחשב בנק ישראל ומפרסם באתר האינטרנט של בנק ישראל. תסבירו.
שלומי כהן
¶
ציפיות אינפלציה זה משמש אותנו להגיע מהריבית השקלית לריבית הצמודה. המנגנון מאוד מקובל. הנתון שממנו אנו לוקחים את ציפיות האינפלציה, מפורסם בבנק ישראל.
שלומית ארליך
¶
בדיון הקודם דובר על כך שממילא הנתון הזה מפורסם בבנק ישראל. התלבטנו האם להגדיר מהן ציפיות האינפלציה משוק ההון גם בתקנות האלה, אבל כיוון שהנתון נלקח משם, וככל שיהיה שינוי בעתיד ביחס לנתון שמפרסם בנק ישראל, אני מבינה שתרצו שבהתאמה ייכנס התיקון גם כאן, הפנינו למה שמפרסם- -
שלומי כהן
¶
נכון. אנחנו רוצים שמה שמשקף את ציפיות האינפלציה זה מה שמשנה, וחושבים שמה שבנק ישראל מפרסם, זה משקף באופן סביר את ציפיות האינפלציה שאנו צריכים לצורך התקנות שלנו.
תרצה ברמה
¶
על פני הנוסח שיש כרגע קיבלנו את ההערה של בנק ישראל שיש בלוח של ציפיות האינפלציה טווחים שונים.
תרצה ברמה
¶
יש בלוח של פרסום ציפיות האינפלציה מספר טווחים שונים שמתפרסמים וחשוב לנו להפנות ספציפית לפרסום שהוא שיעור השינוי הצפוי לשנה או לטווח הקצר ביותר שמעל שנה.
שלומית ארליך
¶
נבהיר את זה בנוסח. "רבעון" – תקופה של שלושה חודשים המתחילה ביום 1 בינואר, 1 באפריל, 1 ביולי ו-1 באוקטובר של כל שנה; זה בתקנה 1, הגדרה רבעון.
"ריבית העוגן" – הרכיב המשתנה בריבית משתנה לא צמודה על אשראי לזמן קצוב בהלוואה; תסבירו.
שלומי כהן
¶
התבקשנו להבהיר את זה בנוסח. אנו גם מסכימים עם זה. רצינו להסביר שכמו בכל ריבית משתנה, יש שני רכיבים - רכיב משתנה, ריבית העוגן, ואם זה קיים, מרווח קבוע. רצינו להדגיש שריבית העוגן כאן – זה הרכיב המשתנה. זו הסיבה שהוספנו את ההגדרה לבקשתכם.
שלומית ארליך
¶
"ריבית העוגן על האשראי במערכת הבנקאית" – ממוצע שיעורי ריבית העוגן שניתן במהלך חודש מסוים על ידי כלל התאגידים הבנקאיים, למעט הלוואות לדיור כפי שמחשב בנק ישראל ומפורסם באתר האינטרנט של בנק ישראל;
שלומי כהן
¶
ההגדרה הזו משמשת לצורך 75% מהריבית השקלית, ומתארת איזה נתון אנו לוקחים – ריבית שמשתנה, רכיב משתנה של ריבית משתנה וכמובן מדגישים שזה ללא הלוואות לדיור – לא מכניסים פה הלוואות שנלקחו מהמערכת הבנקאית לצורך הלוואת לדיור למשל משכנתא, כי יש נכס ולכן לא נכון להשתמש.
שלומית ארליך
¶
נראה בהמשך את ההתייחסות ביחס לכלל התאגידים הבנקאיים, יש הגדרה של תאגידים בנקאיים, ככל שהם מעניקים הלוואה.
"שיעור ההוספה על ריבית העוגן על האשראי במערכת הבנקאית" – ממוצע שיעור ההוספה על ריבית העוגן שניתן במהלך חודש מסוים על ידי כלל התאגידים הבנקאיים, למעט הלוואות לדיור, כפי שמחשב בנק ישראל ומפורסם באתר האינטרנט של בנק ישראל;
שלומי כהן
¶
זה נתון שמשמש לריבת השקלית, לחלק של ה-75% מהמערכת הבנקאית, אז אם קודם דיברנו על ריבית העוגן, על הרכיב המשתנה, הוא משקף את הריבית הקבוע בהלוואות כאלה.
שלומית ארליך
¶
"תאגיד בנקאי" – כהגדרתו בחוק הבנקאות (רישוי), התשמ"א–1981.
פה ביקשתם להבהיר כך שיהיה מדובר בתאגיד שמעניק הלוואות. זה בהתאם לדעתי להערה שהתקבלה על ידי בנק ישראל. ביקשתם להתייחס בתאגיד בנקאי לא לכל תאגיד בנקאי אלא רק לתאגיד בנקאי שמעניק הלוואות.
שלומית ארליך
¶
2. שיעור הריבית השקלית – שיעור הריבית השקלית, במונחים שנתיים, יחושב, לכל רבעון, לפי נוסחה זו, כשהוא מעוגל לעשירית האחוז הקרובה ביותר, ובלבד שלא יפחת מ-0: כאן מופיעה נוסחה שנבאר אותה בהגדרות A ו-B מייד לאחר מכן. A*25% + B*75%; לעניין נוסחה זו – "A" - הממוצע ב-12 החודשים שקדמו ליום תחילתו של הרבעון שבו חל מועד חישוב הריבית השקלית של התשואה הממוצעת של איגרת חוב קונצרנית סחירה; לעניין זה, "התשואה הממוצעת של איגרת חוב קונצרנית סחירה", ליום – הממוצע, ביום מסוים, המשקף תשואת איגרת חוב קונצרנית סחירה, קבועה ולא צמודה, לתקופת פדיון של שנה אחת בתשלום יחיד, של חברות שדירוגן הוא באחת מארבע הדרגות הגבוהות ביותר בסולם הדירוג של כל אחת מחברות הדירוג שדירגו את החברה;
שלומי כהן
¶
זה האופן שבו – התקנות מגדירות לנו איך לחשב את הרכיב שאמור לשרת את הריבית משוק ההון. אנחנו בחרנו לקחת ריבית שמייצגת, מה שרצינו שתייצג, זו תשואה של איגרת חוב סחירה קבועה ולא צמודה לתקופה של תשלום בודד של שנה אחת.
שלומי כהן
¶
בסופו של דבר יש לנו אילוץ מסוים. יש המון נתוני שוק שהם איגרות רוב סחירות אבל אף נתון לא עונה בדיוק להגדרה של תקופת פירעון לשנה, ולכן אנו נאלצים פה להשתמש במודלים שלוקחים מהשוק המון נתונים, כדי להגיע למה שאנחנו רוצים בתקנות האלה, שזה ריבית סחירה לתקופה של תשלום בודד לשנה בארבע חברות הדירוג הגבוהות ביותר. בגלל שזה לא קיים בשוק, היינו צריכים להשתמש במודלים, מודל קיים, ידוע.
שלומי כהן
¶
רצינו להבהיר שלא יהיו שאלות, לעניין זה – איגרת חוב יכולה להיפרע בעוד שנה אבל איגרת חוב יכולה להיות תשלומים של ריבית למשל לאחר חצי שנה. מצב כזה ישנה את התמונה. אם לא נבהיר שזה תשלום בדיוק יחיד בעוד שנה, זה יכול לעורר שאלות. לכן היה חשוב לנו לומר שזה תשלום בודד לתקופה של שנה.
שלומית ארליך
¶
"B" - הסכום המתקבל מחיבור של ריבית העוגן על האשראי במערכת הבנקאית כפי שפורסמה לאחרונה על ידי בנק ישראל, ושל ממוצע שיעור ההוספה על ריבית העוגן על האשראי במערכת הבנקאית בשלושת החודשים שלגביהם פורסם לאחרונה שיעור ההוספה על ריבית העוגן על האשראי במערכת הבנקאית, שקדמו למועד פרסום שיעור הריבית השקלית;
שלומי כהן
¶
זה הרכיב השני שהוא העיקר מה שמרכיב את הריבית השקלית שהוא 75%. אנחנו לוקחים את שיעור העוגן מההגדרה ומוסיפים את שיעור ההוספה וכך מקבלים את הרכיב של B. מה שהיה חשוב להבהיר בהגדרה שאנו משתמשים בנתונים קיימים. היה חשוב שבנק ישראל מפרסם את זה בתדירות חודשית ולכן זה לא תמיד לסוף הרבעון הנתון שם – מתפרסם אחרי זה. רצינו שתהיה לנו אפשרות להשתמש בנתונים שקיימים כבר בלוחות של בנק ישראל.
שלומית ארליך
¶
3. שיעור הריבית הצמודה. שיעור הריבית הצמודה, במונחים שנתיים, יהיה, לכל רבעון, ההפרש שבין שיעור הריבית השקלית לרבעון לבין ממוצע ציפיות האינפלציה משוק ההון בשנים עשר החודשים שקדמו ליום תחילת אותו הרבעון, כשהוא מעוגל לעשירית האחוז הקרובה ביותר, ובלבד שלא יפחת מ-0.
שלומי כהן
¶
ריבית צמודה – כאן אנחנו עברנו את הריבית השקלית. כדי להגיע לריבית הצמודה אנו מורידים את ממוצע ציפיות האינפלציה לשנה מהריבית השקלית וכך מגיעים לריבית הצמודה. מאוד מקובל בכלכלה ומימון, הפעולה הזאת.
ירון אליאס
¶
תכף אסביר למה התקנות האלה נוגעות לענף הביטוח, אך חשוב להקדים ולומר שלפי התרחישים שבדקנו, במרבית המקרים הריבית הצמודה שתיקבע על פי התקנות החדשות תהיה יותר גבוהה מהריבית הצמודה הקיימת היום. אם ניקח בחשבון שהתקנות והחוק משורשרים לענפים רבים במשק מעבר לסוגית החייבים, על פי פסקי הדין, ובין היתר משורשרים גם לתשלומים של חברות ביטוח מכוח חוזי ביטוח, תשלומים שמגיעים ל-20 מיליארד שקל בשנה, המשמעות של עלייה של אחוז אחד בריבית הצמודה, המשמעות השנתית היא עלייה של 200 מיליון שקל בתשלום תגמולי ביטוח שהיא עלייה כמעט טכנית. אף אחד לא באמת- -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
תוכל להסביר? בגלל שהריבית הזו היא הגדרה כללית במשק שחורגת מנושא חייבים של הוצל"פ – מה זה ה-200 מיליארד שקלים נוספים? שחברות הביטוח יצטרכו לשלם בגין ביטוחים?
ירון אליאס
¶
כן. חשוב להדגיש שחוק פסיקת ריבית והצמדה כפי שציינתי, לא חל רק על חייבים שנפסק נגדם בבית משפט - גם על חייבים אחרים.
ירון אליאס
¶
לא. גם על חייבים שהם תמי לב לחלוטין כמו חברות ביטוח שמשלמות בזמן. אם חברות מאחרות יש ריבית עונשית שיכולה להגיע עד פי 20 מהריבית הזו. גם אם החברה משלמת בזמן היא כפופה לתשלום ריבי והצמדה.
בעוד שבחוק פסיקת ריבית והצמדה אנו מדברים על חייב, שלא שילם את חובו, ולא רק זאת – גרר את בעל החוב לבית המשפט, וגם אחרי שבעל החוב השיג פסק דין, לא שילם חובו ואז לכאורה מוצדק להטיל עליו סנקציה בדמות הריבית הזו, בחוקים אחרים כמו חוק חוזי ביטוח, אנחנו מדברים על חייבים שהם תמי לב ופועלים על פי כל הכללי. גם אז מוטלת עליהם החובה, שתהיה בעקבות התקנות האלה, לשלם ריבית בשיעור גבוהה יותר מהריבית הקיימת היום.
שלומי כהן
¶
נכון. בריבית החדשה יכולים להיות מצבים כפי שהראינו במצגת, שבהם הריבית החדשה נמוכה יותר מהריבית הקיימת כיום ויכולים להיות מצבים שבהם שהיא גבוהה יותר.
היו"ר משה גפני
¶
הוא טוען, שיש מצבים שבהם הריבית עולה, ויש שבהם הריבית יורדת. שאלתי מה יותר – יותר בתוך התהליך הזה כתוצאה מהתקנות האלה, האם יש יותר ריבית שעולה או יותר שיורדת? החברות יעשו את החשבון אצלן.
שלומי כהן
¶
אם - - ראינו יותר מצבים שבהם הריבית החדשה הצמודה הייתה גבוהה יותר, אבל אני חושב שמה שמנחה אותנו – וזה מה שחשוב - זה שהמודל יהיה כלכלי. הריביות כפי שהיו בתקנות הישנות, לא היו כלכליות. היה מצב שחייב- -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אבל זה לא רק מה שהנחה אתכם בדברי ההסבר. זה גם היה לתמרץ את החייב לשלם את חובו. אם זה גם התמריץ, הכנסתם תמריצים שהם לא רק כלכליים. אולי לא לגלגל סתם עלויות שאחרי זה יתגלגלו על הצרכן של חברות הביטוח.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אתם מודעים לסוגיה הזו שהעלה ירון? הם יגלגלו את זה על המבוטחים. אני לא אוהבת את החוק הזה.
שלומי כהן
¶
את מדברת על משהו אחר. הנושא של התמרוץ מדבר על חוב. פה אנחנו מדברים עדיין על הריבית הבסיסית, ריבית שקלית או צמודה, שאנחנו לא מדברים פה על הנושא של הפיגור. כפי שהסברתי, התקנות הישנות היו כלכלית לא נכונות כי היה מצב שבו ריבית צמודה והצמדה הייתה נמוכה מריבית שקלית. פה אנו מתאימים את- -
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
מה זה עושה לחברת ביטוח? מה הכלל שיחול אחרי שנצביע? התקיים אירוע ביטוחי. פונה מבוטח לחברת ביטוח, מבקש את התשלום שלו. לפי מה שאמר ירון מאיגוד חברות הביטוח, חברת ביטוח משלמת בתוך הזמן החוקי. כמה ריבית זה צובר?
היו"ר משה גפני
¶
בפעם העשירית אחזור על השאלה, אפילו אם זה רק פעמיים. המציאות הזו שבה אנו מאשרים את זה, מה יקרה לחברות – ישלמו יותר או פחות בסך הכול? אתה אומר שחלק יעלה וחלק יירד.
ירון אליאס
¶
למען ההגינות, כן דיברנו – עם שלומי, והחשכ"ל הבטיח לבחון את העניין הזה גם אולי אחרי שהתקנות יעברו, כי אנו מבינים שזה לא ריאלי בנקודה הזו לחולל שינוי בתקנות אך החשכ"ל הבטיח לבחון- -
שלומי כהן
¶
לא הבטחנו לבחון את זה. דיברנו על הנושא. אמרנו שאנו מבינים את הסוגיה הזו. לדעתנו אם זה צריך להיות מטופל, זה צריך להיות מטופל בחוק תגמולי הביטוח, לא קשור לתקנות. אין לנו יכולת להבטיח את זה כי מי שאחראי על החוק הזה זה רשות שוק ההון. לא הבטחנו שום דבר כזה. רק המלצנו לפנות לרשות שוק ההון ואמרנו שנסייע בכך אבל מה שכן הסכמנו שהמנגנון החדש יותר כלכלי מזה הקודם. זה משהו שאני חושב שאף אחד לא יכול להטיל בזה ספק. זה מה שהוביל אותנו.
שלומי כהן
¶
החשב הכללי לא מתכוון לבחון החרגה. המלצנו לאיגוד לפנות לרשות שוק ההון, ואם רשות שוק ההון יחשבו שצריך להחריג את הנושא הזה או לשנות את החוק שרשות שוק ההון אחראית, יעשו זאת.
לירון נעים
¶
החוק שקובע שחלה ריבית בסיס גם לפני שאתם מאחרים, הוא לא החוק הזה. הוא חקיקת הביטוח. שם זה קבוע.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
איך החוק הזה משנה את מצבם? ההגדרה משתנית ואז זה משתרשר לחקיקה שלהם.
לירון נעים
¶
החקיקה שלהם מפנה לחוק פסיקת ריבית והצמדה ואלה הריביות מכוחו. החקיקה שלהם קובעת שריבית הבסיס נצברת עוד לפני שאיחרו. לכן אם רוצים לקבוע שריבית הבסיס לא נצברת לפני שאיחרו, יש לטפל בזה בחקיקה שלהם. אבל מהי ריבית הבסיס הנכונה כלכלית כפי ששלומי אמר זו הריבית שאנו מציעים פה כרגע.
שלומי כהן
¶
לא. דיברנו עם רשות שוק ההון. הם צריכים להעלות את זה בפני רשות שוק ההון. זה לא קשור למנגנון הזה.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אתם שולחים אותם לרשות שוק ההון לשנות את הכלל הכי בסיסי שהוא כלל של הרגולטור שלהם שצריך כאילו לפטור אותם בכלל לשלם ריבית מתאריך הבסיס ואת זה הרגולטור שלהם לא יעשה. זה לתקן את עצם הריבית. הרגולטור שלהם לא יוכל.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
אני לא רוצה להגן על אף אחד אבל ברגולציה אני מבינה, ואתם שולחים אותם לשנות כלל מאוד בסיסי, שזו משימה יותר מדי גדולה.
היו"ר משה גפני
¶
האם אתם יכולים לומר לרשות שוק ההון שבמהלך הדיונים על התקנות, ואתם סבורים שזה כלכלי וצריך להיעשות, עלה הנושא של חברות הביטוח ואתם ממליצים לבדוק את זה?
היו"ר משה גפני
¶
נאשר את התקנות ונבקש את ההמלצה הזו שלהם שאמרו שייתנו – אמרו בפרוטוקול שרשות שוק ההון תבחן את כל העניין מחדש לגבי הנושא עצמו. הלאה.
שלומית ארליך
¶
4. שיעור דמי הפיגורים. שיעור דמי הפיגורים, במונחים שנתיים, יהיה, לכל רבעון, השיעור הנמוך מבין שיעורים אלה: (1) חצי משיעור הריבית השקלית כאמור בתקנה 2, כשהוא מעוגל לעשירית האחוז הקרובה ביותר, בתוספת 2 נקודות אחוז; (2) שיעור של 6 נקודות אחוז.
שלומי כהן
¶
דמי פיגורים. פה אנו מדברים על הריבית בתקופה השנייה שיחולו שם שני רכיבים – הראשון הוא רכיב שקלי; השני הוא רכיב של דמי פיגורים. רצינו לייצר את הקשר בין דמי הפיגורים לריבית במשק, כדי למנוע מצב כמו זה שהיה בשנים האחרונות בו הריבית במשק הייתה מאוד נמוכה וריבית הפיגורים הייתה בלי שום קשר אליה, גבוהה מאוד. באמצעות המנגנון הזה יצרנו את הקשר בסביבת הריבית במשק לדמי הפיגורים.
צביה בן-דוד מוסקוביץ
¶
5. פרסום שיעורי הריבית השקלית, הריבית הצמודה ודמי הפיגורים. החשב הכללי במשרד האוצר או מי שהוא הסמיכו לכך יפרסם ברשומות ובאתר האינטרנט של משרד האוצר, לכל רבעון, את כל אלה; הפרסום באינטרנט יהיה בתוך 10 ימים מתום כל רבעון. (1) שיעור הריבית השקלית; (2) ערכי A ו-B כאמור בתקנה 2; (3) שיעור הריבית הצמודה; (4) ממוצע ציפיות האינפלציה משוק ההון לשנים עשר חודשים כאמור בתקנה 3; (5) שיעור דמי הפיגורים.
צביה בן-דוד מוסקוביץ
¶
6. ביטול. תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת שיעור הריבית ודרך חישובה), התשס"ג-2003 - בטלות.
7. תחילה. תחילתן של תקנות אלה ביום תחילתו של חוק פסיקת ריבית והצמדה (תיקון מס' 9), התשפ"ד-2023.
שלומית ארליך
¶
במקור מה שנקבע מבחינת תחילת החוק זה המועד של 1.10.24, אבל נודע לנו אתמול – ואולי ירחיבו בעניין נציגי הממשלה, שבהתאם לחוק יש סמכות להאריך את התחילה בשלושה חודשים ולהבנתנו הוחלט להאריך את התחולה – יש כוונה לנסות להאריך את תחילת החוק בשלושה חודשים נוספים.
שלומי כהן
¶
כדי לתת לנו יותר זמן להיערך גם מול משרדי הממשלה. אין יכולת ליישם את החוק החדש עם התקנות הישנות.
שלומי כהן
¶
התאמת מערכות. אנחנו רוצים לוודא שהמשרדים והשוק מכיר את התקנות, לעשות עוד בדיקה. השנה האחרונה הייתה לא רגילה, לכן אנו רוצים את הזמן הזה כדי לוודא שכמה שיותר אנשים מכירים את השינויים ואנו יכולים להתאים את המערכות שלנו.
היו"ר משה גפני
¶
לך, לגבי הנושא של חברות הביטוח, נהיה בעניין. הם אמרו באופן ברור, שהנושא עלה לדיון ואתם מבקשים את הדיון הזה ברשות שוק ההון, ונאמר את דברינו בעניין כי הטענות שלך מתקבלות על הדעת אבל צריך ללמוד יותר לעומק, בנושא עצמו. אנחנו מביאים את זה כי אומרים שנעשה סדר עם העניין. נקווה שזה נכון. בבקשה.
שלומי כהן
¶
קודם כל, אני מבקש לומר תודה לוועדה על השאלות הטובות, על שהתכנסתם בזמן חירום. מאוד חשוב לאשר את התקנות. אני מודה גם לייעוץ המשפטי. שינינו את הנוסח - לשלומית. תודה רבה. הנושא של העברת החוק מאוד חשוב ובסופו של דבר ייטיב וייצור איזון נכון בין חייבים לנושים, ואנו ממליצים מאוד לאשר אותו ומבקשים שתאשרו אותו – זה נושא מאוד חשוב.
היו"ר משה גפני
¶
ביקשה הממשלה, ושיתפה פעולה היועצת המשפטית של הממשלה, לעשות סדר בעניין של ההצמדה, ריבית, ועכשיו היה פה דבר שהוא לא לעניין לדעתי. קבעו את זה בחוק בוועדת החוקה, וקבעו בוועדת החוקה, שאת התקנות יעשו בוועדת הכספים. כלומר החוק נעשה בוועדת החוקה אבל התקנות - אצלנו.
היו"ר משה גפני
¶
לא נתתי ציונים. תקנות פסיקת ריבית והצמדה (קביעת השיעורים במונחים שנתיים של ריבית שקלית, ריבית צמודה ודמי פיגורים, דרך חישובם ואופן פרסומם), כלומר אנחנו עושים סדר, זה מה שנעשה גם בדיון הקודם והכינו את הנוסח, שלומית עם משרדי הממשלה. לכן אני מבקש להצביע על התקנות האלה. מי בעד התקנות – ירים את ידו. מי נגד?
הצבעה
היו"ר משה גפני
¶
אם תגיד שאתה רוצה להגיש רוויזיה אביא להצבעה וזה לא לעניין. אומר מה הסיפור. אתה בעד התקנות האלה, כל אחד פה בעד התקנות. יש בקופות גמל משך כל השנים, כשהיה שלטון אחר, אם יש לי קופת גמל – אין לי - - -
היו"ר משה גפני
¶
דוגמה לא טובה. אם יש קופת גמל, צריך לקבל ריבית. כאדם דתי אני מבקש שיעשו לי באופן כזה של היתר עסקה וכל הנלווה לעניין. הממשלות לדורותיהן עשו את זה. היה מסודר. לאחרונה זה לא מסודר. ביקשתי ממשרד האוצר כבר לפני שנה- -
היו"ר משה גפני
¶
לא יודע. רק יודע שכל הזמן שואל למה לא מסדרים את זה. הרי יש ציבור גדול שמבקש שיהיה קופה כשרה. לא משנה בכסף עצמו. זה המנכ"ל.
היו"ר משה גפני
¶
שיהיה מה שהיה תמיד. לאדם דתי הייתה אפשרות לקחת קופת גמל או כל דבר שנלווה לזה, שהיה מקבל את זה כשר.
היו"ר משה גפני
¶
בטח שאתה יכול. כל אחד יכול. על פי רוב מי שביקש היה אדם ששומר תורה ומצוות. כך היה. היו ממשלות. אני עברתי עוד כמה ממשלות. אני לא מבין למה אני צריך לעמוד ולהתחנן.
היו"ר משה גפני
¶
מה שהיה – שיהיה. זה הכול. מה שאני מבקש, גם ממך, ולדימיר, אני מגיש את זה. מנצל את הסיטואציה. נמאס לי. מרגיש עצמי – אנשים שואלים אותי ואין לי תשובה. מה אומר, את מה שוולדימיר אומר, שלא סופרים אותי במשרד האוצר?
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
זה בעיניי דבר שנכון לעשות ציבורית. צריך לתמוך באנשים שזה חשוב להם.
אורית פרקש הכהן (המחנה הממלכתי)
¶
שלומי, אני לא תומכת גדולה ביושב-ראש בכנסת הזאת אבל יו"ר ועדת כספים שפונה ולא מקבל תשובה – אנחנו לא מכירים. כל ההתנהלות בכנסת הזו, לא טובה. הכול יותר גרוע. איך יכול להיות שיו"ר ועדת כספים פונה ולא מקבל תשובה?
היו"ר משה גפני
¶
יש פנייה שלי למנכ"ל, שיהיה בריא, שהשם ישלח לו רפואה שלמה. גם הייתי בישיבה שם, שהיה אגף התקציבים וכולם אמרו שפרוצדורה. רק אני מחכה לזה למעלה משנה.
היו"ר משה גפני
¶
מקווה שזה נכון כי אז האוצר עושה משהו עם מחשבה תחילה. הרוויזיה לא קשורה לנושא עצמו. הצבעתי בעד, ואני תומך בנושא הזה. אני לא יכול לסבול, באתי עצבני היום. חשבתי בדרך למה אני לא מקבל תשובה. יש לזה שלוש אפשרויות: אחת, כפי שאומר ולדימיר, שפשוט לא סופרים אותי. אפשרות שנייה, שאתם עצלנים. גם אפשרות. אפשרות שלישית, שאתם עושים את זה בכוונה. כל אחת מהאפשרויות האלה לא טובות בעיניי.
שלומי כהן
¶
בגלל חוסר הקשר המובהק וחוסר היכולת שלנו לקדם – התקנות האלה לא באגף תקציבים. זה לא ייצור לחץ בכיוון שאתה רוצה.