פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
11
ועדת החינוך, התרבות והספורט
25/09/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 275
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום שלישי, ז' באלול התשפ"ד (10 בספטמבר 2024), שעה 10:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 25/09/2024
חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ה–2024
פרוטוקול
סדר היום
1. הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון מס' 2) (הגברת האכיפה), התשפ"ד–2024, של ח"כ אופיר כץ
2. הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ד-2024
מוזמנים
¶
שרית חאיק שפיגלשטיין - סגנית ליועצת המשפטית, משרד החינוך
סיון שחר - ר' חו' חסרי ישע קטינים מ"י, המשרד לביטחון לאומי
סמדר פישמן לאופר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים
נרמין ברהום - משרד המשפטים
אלעד גודינגר - מנהל מחלקה בכיר, משרד הבריאות
רינת ברנדל - ייעוץ משפטי, הרשות להגנת הפרטיות
קונסטנטין שוויביש - מנכ״ל, אוניברסיטאות ומוסדות אקדמיים
דני רון
מכבית מאייר
אבידן פרידמן
גילת פיש
רינת קינן
שי דיקמן
מוזמנים באמצעים אלקטרוניים
¶
ליאור טוביה - סגן מנהל מינהל ומנהל אגף הביטחון, משרד החינוך
יניב בר אור – מנכ"ל, התאחדות מעונות היום הפרטיים
שרון זיגדון – מנהלת האגף לגיל הרך, ויצו, ויצ"ו
קרן גלאון לכנו – סגנית יועמ"ש כב"ה, המשרד לבטחון פנים
גלי עציון – מנהלת מחלקת יעוץ וחקיקה, ארגון נעמ"ת
רישום פרלמנטרי
¶
הדס צנוירט
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון מס' 2) (הגברת האכיפה), התשפ"ד–2024, פ/2800/25 כ/1041
הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ד-2024, מ/1744
היו"ר יוסף טייב
¶
בוקר טוב, אני מתכבד לפתוח את ישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט. כ"ב אלול התשפ"ד, 25.9.24. על סדר-היום: הצעת חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון), התשפ"ד–2024; הצעות חוק של חברי הכנסת אופיר כץ, רון כץ ויוסף עטאונה. היום נתכנס לקראת הצבעות לקריאה שנייה ושלישית. נחדד בהמשך את העדכונים שהיו במשך הלילה.
משפחות החטופים, בבקשה. שי.
שי דיקמן
¶
שלום, חבר הכנסת יוסף טייב. אני שי, אני בת דודה של כרמל גת. כרמל הייתה סיפור של תקווה. היא החזיקה את התקווה מהשבי לשחרור בשביל עצמה ובשביל החטופים שהיו איתה. יכלה לעשות זאת גם בגלל תעצומות הנפש שלה, אבל גם בגלל התשתית שהיא גדלה בה, התשתית הערכית של מדינת ישראל. מדינה שבה לא משאירים מאחור, מדינה שבה כשאדם נמצא בצרה שנקלע אליה כשבא לבקר את בני משפחתו בשמחת תורה, המדינה מתייצבת מאחוריו ועושה מה שצריך כדי להציל אותו, ולא מפקירה אותו מאחור. מדינה שבה כשנשים נאנסות בשבי, לא מטייחים את זה. מדינה שבה אם אתה נמצא במנהרה, לא רוצים להסתיר את זה כי זה מוריד את המורל הלאומי. מדינה שהחוזק שלה הוא שאנחנו כאן אחד בשביל השני, ולכן היא יכלה להחזיק את התקווה 328 ימים, שבהם היא שרדה את הרעב, את ההשפלה, את המחנק.
אבל המדינה שלה ויתרה עליה, ואני, כמו כרמל, גדלתי במדינה הזאת, ואני, כמו כרמל, לא מוותרת על התקווה כי יש שם עדיין את מי להציל. ואני רוצה היום, אני חושבת שכולנו צריכים תקווה וכולנו צריכים חיזוק אז אני רוצה היום לבקש מכם לתאר לעצמכם מציאות שעוד שבוע לא אנחנו יושבים כאן. שגיא יושב כאן, גלי וזיווי יושבים כאן, ומספרים לכם על השיקום. מציאות שבה אימא הולכת עם ילד ברחוב, וכשהוא רואה פוסטר של ילד בן 5, הוא שואל אותה מה זה והיא אומרת: הזמנה ליום הולדת, וזה לא יום הולדת של ילד בן 5 חטוף ולא יום הולדת 27 של תאומים חטופים. מציאות שבה אימא משכיבה את הילד שלה לישון, ילד בן 10, והוא חולם חלומות מתוקים. לא חולם שחוטפים אותו למאורה, כי זה מה שהם שומעים. מציאות שבה אזרחי מדינת ישראל יכולים לאכול ארוחת חג בראש השנה בלי מדגרת האשמה על הפיתה שאזרחים במדינה הזאת, אבות לילדים, נשים בנות 24 חולקות פירורי פיתה בתוך מנהרה, שאנשים נושמים לרווחה ולא חושבים על המחנק בעומק 20 מטר בידיים של מחבל. זה מגיע לכולנו. וזה יכול לקרות. אנחנו יודעים שזה יכול לקרות. 105 אנשים חזרו בחיים בעסקה. בת המשפחה שלי ירדן חזרה לבעלה ולילדה שלה והיא אתנו. הם משפחה. היא חזרה בעסקה. בת משפחה אחרת שלי כשהלחץ הצבאי הגיע לפני העסקה, הוצאה להורג. אנחנו יודעים – עסקה מחזירה אנשים בחיים. מגיע לכולנו – לי מאוחר מדי, אבל מגיע לכל יתר בני המשפחות וליתר אזרחי מדינת ישראל לנשום לרווחה.
אני מבקשת, אל תבקשו ממני סליחה. תביאו עסקה. תודה.
דוברת
¶
שלום, אני דודה של שגיא דקל חן – זה השם שנשאר לי. הוא חי וחטוף בעזה. 355 ימים זה מספר אסטרונומי. תכף שנה. שנה של חרדות, שנה שהייתה בה תקווה. אצטט את התקווה שלנו – עוד לא אבדה תקוותנו, אבל אתם – חבר הכנסת יוסף כי אתה היחיד שיושב פה – אתם אלה שיכולים להביא לנו את התקווה. להחזיר לנו את התקווה. אין לנו כלום כרגע להיאחז בו. אין לנו שום משא ומתן. אפילו לא מדברת על זה שתגידו שאתם בעד העסקה כי לא מספיק להצביע על העסקה. צריך לגבש עסקה, צריך לשבת למשא ומתן לפני העסקה. יש פה כל כך הרבה שלבים בדרך שעוד לא קורים, שעוד לא מביאים אותנו בכלל לחשוב שהינה משהו יקרה. איפה אותה רכבת הרים שהייתה פעם? ברכבת הרים היינו עולים ויורדים אבל עולים. עכשיו אנחנו גם לא עולים בשום רכבת. אנחנו בתחנה מחכים. בבקשה, תחזירו לנו את התקווה. תחזירו לנו.
מכבית מאייר
¶
שלום, אני דודה של גלי וזיו ברמן. עדיין לא שיניתי את המספר 26, אך הוא השתנה ל-27. ב-10.9 ציינו 27 בשבי חמאס, במנהרות. בלי שולחן יום הולדת, בלי בלונים. מורעבים, מעונים, מנסים לשרוד.
השבוע, קודם כל כשאני רואה את שי זה כמו נורה אדומה, שמהבהבת, והפחד משתק, משתק בלי קשר, משתק גם כשרואים את שי. והפחד שהגורל שלהם יהיה דומה לגורל של כרמל היקרה.
אני שמעתי השבוע בלי סוף את כל ראשי הביטחון ואת ראש הממשלה ואת דובר צה"ל מתהדרים בהישגים המטורפים של הסייבר בפיצוץ הביפרים וההצלחות והסיכולים והחיסולים, וכל מה שעלה לי בראש – את הקולות של גלי וזיו ב-7.10: אימא, הצילו. למה אף אחד לא בא להציל אותנו?
אני שומעת את דובר צה"ל שמספר בגאווה על ההישגים הבאמת מרשימים של הצבא שלנו. לי עוד יש משבר אמון. כנראה הוא ייסגר רק כשגלי וזיווי ויתר החטופים והחטופות יגיעו חזרה – מי שבחיים, ומי שלא – לקבורה.
ביום הולדת שלהם שציינו, הכנו מיצג. הכנו להם שקיות יום הולדת. שקית אחת שהם היו אמורים לקבל עם כל הדברים שהם אוהבים בה. הם גם ילדים, גם אם הם בני 27. יש הרבה דברים שהם אוהבים. ושקית אחת שמנו בה פיתה ומים עכורים. ואני פונה אליך, אני כבר כמעט בייאוש טוטאלי מכל שרי הממשלה ומכל הסיעות ומכל חברי הכנסת. יש בי איזה שביב של תקווה דווקא מהסיעה שלך, מסיעת ש"ס, שהערכים היהודיים – אני לא מדברת על אנושיים אבל היהודיים, שמובילים אתכם, לקום ולומר: די. אנחנו לא נהיה שותפים לזה. ערך האדם, פדיון שבויים. כל הדברים שהם הבסיס של אנשים בסיעה שלך שאתה חלק ממנה, לקום ולומר: זהו. די. אנחנו לא יכולים שהדם של החטופים יהיה הדם על הידיים שלנו. קומו ועשו מעשה. תהיו אמיצים.
ברשותך, אני רוצה להגיש לך את השקיות.
דני רון
¶
שלום. אנחנו בעניין של שמות. אני פונה אליך. לא אליכם חברי הכנסת, לא אליכם סיעת ש"ס. אליך אישית. חבר הכנסת יוסף יוסי טייב. שמי דניאל דני רון, חבר מקורס הטיס של רון ארד. מצטט בית מהמשוררת זלדה: לכל איש יש שם שנתן לו אלוהים ונתנו לו אביו ואימו.
לפני שלושה שבועות ליווינו את כרמל גת ז"ל באדמת מולדתה בארי. כרמל נרצחה באכזריות בגיל 40, בשיא חייה המיוחדים. הגיל שלה הוא אמצע הגיל בין שלמה מנצור, בן 86, המבוגר בין החטופים, ובין כפיר ביבס - תמונתו מאחוריך יחד עם אחיו. נולד לפני שנה וחצי. שני שליש מהזמן הזה הוא אי שם בידי אנשי הזוועה האלה חמאס.
מעגל החיים של כרמל נסגר בטרם עת. מה עם החיים של האחרים? קופץ שנים אחורה. לפני 38 שנים, 16.10.86, כשאתה יוסי היית ילד בן 5 בפריז, רון ארד, בן גילי – נולד ארבעה ימים אחריי, 5.5.58. רון ארד היה אז בן 28, יצא להגנת המדינה. יצא למשימת תקיפה. נפל בשבי. רון, כינויו בפי החברים היה צ'וקו. מצ'וקמק כזה, חמוד, מבריק, מענטש. איזה בן אדם. נפל בשבי לבנון. מדינת ישראל כשלה. החמיצה הזדמנות להשיב את רון למשפחתו, לאימא שלו, לאשתו תמי, לבת שלו יובל, לאחיו, חברים שלו. רון לא זכה לימים מלאים. לא זכה לחבק נכדים. בשונה מכרמל, רון אפילו לא זכה לקבר בישראל. בחזקת נעדר.
צורם לי שימוש שעושים אנשים מתוך כוונה טובה אולי בביטוי רון ארדים. יהיו לנו עוד הרבה רון ארדים ברבים כי לכל איש יש שם מיוחד. זה לא שם עצם. לא חפץ שקוראים לו ברבים – דף, דפים. זה רון ארד. זה לא רון ארדים. לא נוכל לשרוד אם חלילה יהיה במורשת שלנו שלמה מנצורים או כפיר ביבסים. אןי דבר כזה. שלמה מנצור הוא סב לנכדים, חי חיים מלאים. להבדיל ממנו כפיר עוד לא זכה לכלום. כתינוק לו שום זיכרונות. האם נוכל לעמוד בזה שיהיה להם גורל כמו של רון ארד, שלא נדע מה היה בסופם?
לכל אי שיש שם. ההורים שלי בחרו לי את השם דניאל מהתנ"ך. לך הם בחרו את השם יוסף, גם מהתורה. אני פונה אליך יוסי, אישית. אלה ימי סליחות. מתקרבים ימים נוראיים וימי תשובה. קום, תעשה מעשה. אתה חבר כנסת, נבחר ציבור. היינו בוועדה אצל חבר הכנסת ביטן. אמר: אני חבר כנסת. אנחנו לא מחליטים. אנחנו לא בקבינט. זו טעות במקרה הטוב - והטעיה במקרה הפחות טוב. אתם נבחרי הציבור. אתם צריכים לעשו את המעשה. אני לא אומר כמו שפנו אליך כחבר סיעת ש"ס – אליך כאדם אישית שלוקח ללב. אדם עם נשמה יתרה, ורוצה לעשות מעשה הנדרש ממך. גם להשפיע על חבריך מש"ס. יש לך יכולת, גישה אישית לחבר הכנסת אריה דרעי, לשרים, לחברים. אתה יכול להגיע לבנימין נתניהו ראש הממשלה שלנו, לשרים אחרים. לנו אין גישה אליהם. הם לא מקבלים אותנו כמו שאתם מקבלים אותנו. לא שומעים אותנו בקבינט אבל אתם יכולים לקום ולעשות מעשה ולומר: עד כאן. בכוחכם להציל את החטופים שלנו מאבדון. בכוחך, חבר הכנסת יוסי טייב. בכך תצילו את העם שלנו מסכנה אמיתית של אובדן הדרך ושל חידלון. אל תעמוד על דם רעך. עשה את המעשה הנכון.
אסיים בעוד בית מהשיר של זלדה. לכל איש יש שם שנתן לו הים ונתן לו מותו. תודה.
היו"ר יוסף טייב
¶
תודה רבה. 355 ימים שטובי בנינו, בנותינו נמצאים בשבי. חושב שאפילו אי אפשר לתאר, ודאי לא להרגיש מה שהם עוברים. אני איתך הכי ישיר, עם כולכם. בסוף אנחנו בסיעה כפופים לדעת מועצת חכמי התורה. חושב שהעמדה של המועצה ברורה. הראשון לציון הרב יצחק יוסף, בנו של הרב עובדיה יוסף, אמר בקולו בצורה הכי ברורה שיכולה להיות כשהספיד - בסוף עמדתנו ברורה. צריך להגיע לעסקה. לא משנה מה יהיה המחיר. יש לנו עמדה הלכתית מאוד ברורה. ברי ושמא ברי עדיף. כרגע החטופים נמצאים בסכנת חיים מיידית. לכן עמדתנו ברורה, ואנו הולכים עם פסקיו של מרן הרב עובדיה יוסף זצוק"ל. הבהרנו את זה גם לראש הממשלה וגם לשאר חברינו, ושם אנחנו חותרים. מקווים שיקרה כמה שיותר מהר ושלא נצטרך להגיע למצב שנגיד שעברה עלינו שנה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
נשלח אתמול בלילה/הבוקר נוסח שביטא חלק מהדברים שנדונו אתמול. יש עדיין חידוד שהבוקר לא לגמרי חודד לגבי הדיווח לכנסת. אני חושבת שאנחנו יודעים על מה אנחנו מדברים – צריך רק למצוא את הדרך לנסח זאת כך שיהיה מקובל עליכם. לעניין פרק העיצום הכספי, פרק שבדרך כלל משרד המשפטים מחדד אותו. יש להבין שאלה הוראות שחלות בהרבה מאוד חוקים. הוראות שמהוות אכיפה על קיום הוראות החוק. צריך לכל נושא להתאים את ההוראות הרלוונטיות לו בעיצום כספי. כמובן אני צריכה לעשות זאת בתיאום עם משרד המשפטים אבל העקרונות ברורים – הקראתי אתמול את הסעיף והעקרונות ברורים למעט דבר אחד, שאני רוצה להבין מכם מבחינת התרעה והעירבון. יש פה מישהו שמוסמך לדבר בעניין הזה או בזום? היו לכם אתמול כמה הערות בעניין העיצום הכספי.
אנחנו מבחינתנו מחילים את כל הדברים המקובלים להחיל במקרה הזה על עיצום כספי. אני יודעת שהנוסח של הסעיפים האלה משתנה בדרך כלל בחוקים החדשים לעומת החוקים הקודמים. לכן חלק מההוראות שיש בחוק הפיקוח חלק טיפה פחות רלוונטיות. כבר לא נקרא עתירה אלא ערעור.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
יש סעיף שאומר שלא יהיה כפל אבל מעבר לזה, אני מבינה שמבחינתכם לא ניתן להטיל עיצום כספי מכוח חוק הפיקוח על נושא מצלמות. אני מבינה שזו הפרשנות החוקית שלכם, נכון? אז אין כאן בכלל מה לנסות.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
זה מה שהבנתי מכם. בכל מקרה הוספתי סעיף שלא יהיה כפל עיצום כספי בשום צורה. יש צ'ופצ'יק קטן שצריך להבין מבחינת התרעה משפטית. זה משהו רגולטורי אבל העיקרים נמצאים בנוסח הזה וזו הכוונה. לא יהיה פה הליך עיצום כספי שונה מבכל חוק אחר, בכל הליך מינהלי אחר.
הערה נוספת שקיבלנו ממערך הסייבר, שבכל מקום שכתוב מצלמות צריך להיות כתוב מערכת המצלמות. חידדו לנו שהצילומים לא נשמרים במצלמה אלא במערכת צפייה שצמודה אליה. זה חידוד נוסחי בלבד. ועוד דבר שקיבלנו לגביו הערה שיהיה ברור שבצפייה העתית המקוונת חלים אותם כללים של אבטחת מידע, כי מדובר, גם אם לא צפייה ישירה און ליין, עדיין מדובר בצפייה במכשיר בצילומים של ארכון. זו גם הערה שקיבלנו ממערך הסייבר. זה כתוב לטעמי אך ביקשו שנחדד שחסרה הפניה. נעשה זאת.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
בסעיף 3, צפייה מקוונת, צפייה באמצעות מכשיר מוכר מראש בערוץ תקשורת מאובטח VPN, שתהיה אפשרות של פייר וול. זה גם סוג של ערוץ מאובטח. קיים גם זה וגם זה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
שרית, הדבר היחיד הוא לוודא על סעיפי הדיווח לכנסת. הניסוח לא משנה. אני רוצה שיהיה ברור מה אתם מתכוונים מבחינתכם לדווח לכנסת. אתם לא רוצים לפקח על נושא הצפייה המקוונת במובן של שמירה על התנאים של אבטחת מידע, מערכת היחסים בין המפעילה לזה – זה מובן. אבל הכנסת כן רוצה שתדווחו לה על תלונות שיתקבלו – אני מניחה שהפתיחה לצפייה און ליין וצפייה עתית יעלה מדרגה בסוג הפניות שתקבלו. זה מה שהכנסת רוצה לדעת.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אם אנו לא מטפלים בסוג הזה של הפניות, גם לא נוכל להביא לכם דיווח על סוג הפניות. ברור. לא נכניס את זה בדרך עקיפה בדיווח כשאנחנו לא מטפלים בתחום הזה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
כשתקבלו פנייה ויגידו לכם: ראינו במצלמה, מניחה שתהיה לכם כוכבית שאומרת: זו פנייה מצפייה מקונת.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
יש לחדד למה הכוונה כי יכולות להגיע פניות של הורים ויכול להיות שיפנו אלינו ולא יגידו: ראינו בצפייה מקוונת אלא – יש הרבה דרכים שעולים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
צריך לחדד את זה. זה לא הצפייה המקוונת עצמה. אולי מקרי פיקוח שעלו מצפייה מקוונת.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
מניחה שפניות שמטופלות בוודאות. יכול להיות שזה מתויק או ממוספר. אולי לא. לא יודעת. צריכה לבדוק את זה. נראה שזה כן מטיל עלינו משהו שנצטרך להידרש לו.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אני חושבת שזה מנוסח זה בסדר, כי אם לא טיפלתם בתלונה, לא נבקש מכם דיווח מה עשיתם עם זה. גם בשבילכם לשמור רקורד – יכול להיות שתגלו שיש פה משהו שצריך לטפל בו. עכשיו אנחנו עושים הסדרים חדשים ראשוניים בנושא צפייה של הורים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אז לא יפנו אלינו ואז גם לא נתעד את זה. אם כתבנו שאנו לא מטפלים בזה, למה שיפנו אלינו בפנייה הבאה? ברגע שתהיה הדרכה, אני מניחה תהיה הנחיה שאנו לא מטפלים בזה, אז למה שיפנו אלינו ולמה שנאגור את זה ולמה שנבוא לפה ונדבר על זה? אני לא רוצה לטפל במה שאנחנו לא מטפלים. לא דרך הדיווח ולא הטיפול המהותי.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אין בעיה אבל אם כפי שאומר חבר הכנסת כץ, קיבלתם עשרות פניות בנושא שקשור לצפייה מקוונת, שאינו בדיוק פגיעה בילד אלא משהו, לפחות שיהיה רשום – מקבלים פניות כאלה ואומרים שאתם לא מטפלים בזה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אנחנו לא מוכנים לרכז את זה ולא מוכנים לטפל בזה כי הגדרנו במה אנחנו לא מטפלים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
בכל נושאי הפיקוח שיעלו ממה שרואים במצלמות - באלימות, בפדגוגיה, בביטחון. כל הנושאים האלה, שעד היום היו נתונים לפיקוח - ימשיכו להיות נתונים לפיקוח, וכל מה שלא – לא.
היו"ר יוסף טייב
¶
אני חושב שכדאי, שיבינו משרד החינוך איזה מסלול בחרו. זה לא מחייב אתכם בכלום, זה מחייב אותם לדווח למשרד החינוך איזה מסלול מבין השלושה שאנחנו מאפשרים להם, הם בחרו.
היו"ר יוסף טייב
¶
כן. זה לא מטיל עליכם כלום. אנחנו כן רוצים שאותו מנהל מעון שלקח החלטה להיכנס לחוק הזה, לא משנה אם באופציה א', ב' או ג', משרד החינוך יידע איזו מערכת אותו מעון מפעיל.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
מי שלא בחר בשום מסלול, לא צריך לדווח דבר. רק מי שנכנס לאחד המסלולים החדשים צריך לדווח לכם.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
שגית, לא היית פה לפני דקה כשדובר שמבוקש עכשיו ממשרד החינוך שנעשה לא רק על הצפייה המקוונת. כלל המסלולים. כלומר יפנה למשרד החינוך ויגיד: בחרתי במסלול של צפייה מקוונת להורים או בחרתי במסלול- -
שגית אפיק
¶
הדיווח החל לצד סעיף התקציב, כי רצינו לעשות בדיקה, כדי לדעת, האם ברבות הימים נדרשים עוד מפקחים או הערכות משרד החינוך ומשרד האוצר היו הערכות לא מדויקות לכיוון כזה או אחר, שצריך יותר או פחות מפקחים. לכן סעיף הדיווח לכתחילה החל מהכיוון הזה. משנפתר הנושא התקציבי והמשרד הסכים לפקח אני חושבת שהדיווח צריך להיות בתחום של הצפייה המקוונת כי לצידו צריך להינתן אותו אישור של מנהל מערכת ביחס לאבטחה. לא חושבת שצריך לעשות אותו דבר לגבי הצפייה העתית כי שם זה לא קיים ולכן אני בעמדת משרד החינוך.
שגית אפיק
¶
כי תפסת מרובה לא תפסת. אתה רוצה שכשהם ידווחו לך, הדיווחים יהיו משמעותיים. ככל שתדרוש מהם יותר הם יגישו לנו צטל'ה שיהיה בו כמה שפחות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא מבקש צפייה עתית. רק שהמפעיל יגיד איזה מסלול בחר. מה אכפת שיהיה לנו המאגר הזה?
שגית אפיק
¶
על בחירה במקוון הם יצטרכו להודיע. המקוון שיש לצידו, על כל דבר שצריך בסוף להגיש אישור של אבטחת מידע, צריך גם להודיע למשרד החינוך, ולזה אינך יכולה להתנגד.
שגית אפיק
¶
בואו נבחין. יש שלושה סעיפים, כל אחד מדבר על נושא אחר. הסעיף הראשון אומר מה צריך למסור למשרד החינוך מפעיל מעון יום. ממפעיל מעון יום אנו דורשים להודיע למשרד החינוך, שהולך על מסלול של צפייה מקוונת. זה רק און ליין.
שגית אפיק
¶
עוד לא הגעתי. את זה הם יודיעו. זה סעיף אחד, הודעה על המסלול של צפייה מקוונת זו הודעה שתינתן במהלך השנה או בתחילת השנה על ידי מפעיל מעון יום מרגע שהחליט ללכת למסלול הזה. אחר כך יש לנו האישור ביחס למערכת שיש לה אבטחת מידע. הדבר השלישי זה הדיווח לכנסת. לשיטתי, כפי שאני רואה זאת, צריך להיות ביחס למסלול של האון ליין המלא, אישור מנהל מערכת צריך להיות על כל דבר שיש בו מערכת שבסופו של דבר חשופה לבעיות של פרטיות, של אבטחת מידע, של הסייבר וכיוצא בזה. זה צריך להינתן – האישור הזה על אבטחת המידע צריך להינתן על ידי כל המערכות שעובדות בשיטה המקוונת, והדיווח לכנסת הוא על תלונות. התלונות צריכות להיות – אני רוצה שתביאו אותן בפילוח, לפי נושאים, לפי תחומים. תביאו את הדיווח הראשון, נראה איך בניתם אותו ונעשה את ההתכווננות של זה. אני רוצה שבדיווח הזה יהיה מה שיותר מידע כדי שנוכל לראות שהחוק הזה או טוב, רע, שאפשר לפעול לפיו או שלא. אלה ההבחנות.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני רוצה להוסיף - בגלל שאנחנו רוצים לדעת האם החוק עבד או לא ומה אנשים בחרו, אני לא רוצה את הצפייה העתית על שלוש הקטגוריות. רק על הראשונה. הם לא צריכים לדווח על זה לכנסת. לפחות נדע איזה מסלול בחרו. טוב לנו, טוב למשרד החינוך.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל טוב לנו לדעת מה רוב הציבור. רוצה לדעת כמה פתחו. ברגע שהם יודיעו להם, יהיה להם מספר, כמה דנים. רק רישום של זה. מה רע שיהיה לנו המידע של זה? לראות באיזה מסלול בחרו יותר.
שגית אפיק
¶
בעיניי זה מיותר. חושבת שזה מקשה על משרד החינוך. גם על מנהל המעון. בסוף אתה רוצה להשאיר דברים להסכמת ההורים. אז לקחנו את המסלול שהא הקשה ביותר שזו הצפייה המקוונת און ליין, ולגביו בגלל הבעיות שעלולות וכולנו לא יודעים האם תהיינה או לא, חשבנו שצריך לתת דבר נוסף למסלול הזה, והוא מתחיל ממסירת מידע למשרד החינוך. אני לא חושבת שמי שבוחר במסלול של הצפייה העתית בסופו של דבר צריך ללכת לאותו מסלול של הצפייה המקוונת און ליין כי הצפייה העתית בסופו של דבר היא רכה יותר. זו דעתי.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה לא אותו מסלול. מחוק הפיקוח הראשון שהיה תמיד חברי הכנסת וכולם התלוננו על זה שאין מספיק מידע – מי פתח, איפה פתח. ואם אנחנו כבר עושים משהו וגם לא חושב שהוא מצריך מכם משהו וגם לא מהמפעיל. רק לעדכן שפתח ותדעו את כמות המסלולים שפתחו. מה זה מצריך מכם? למה זה מסובך? קיבלתם מכתב- -
שגית אפיק
¶
ברגע שאתה מבקש ממפעיל מעון יום בשני המסלולים לפעול באותה שיטה, לא מייצר מדרג והוא חשוב מבחינה משפטית בעיניי.
שגית אפיק
¶
לא, זה גם על צפייה עתית. לא ראית את הנוסח החדש. הקראנו אותו. שלחתי נוסח חדש. לגבי הדיווח. זה לא הנוסח הזה. עבדנו בלילה על נוסחים. בעיניי צריך להיות מדרג בין מסלולים. אחד הדברים המשפטיים שמגבים את הצעה הזו, בכך שיש מספר מסלולים, שיש ביניהם הבחנה במדרג שלהם, שיש בהם דרגות שונות של חובות שחלות על מפעילי מעון יום. מי שבוחר במסלול המלא צריכות להיות לו יותר חובות ממי שבוחר במסלול החלקי או ממי שבוחר במסלול הפשוט. לכן בעיניי החלוקה שיש כרגע, וכפי שסקרתי את שלושת הסעיפים, בעיניי יותר נכון מלהטיל חובות נוספות על המסלול השני.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
לא הבנתי מה כל כך מסובך לדווח: השתמשנו במסלול 3 וזהו. בזה נגמר האירוע. לפחות יודעים כמה לקחו און ליין, כמה עתית וכמה עשו מקוונת. רוצים לדעת מה התוצאה של החוק. שוב נהיה באוויר?
שגית אפיק
¶
זה מתחבר למה שאמרתי. את האבטחה את חייבת. בעיניי יש שני אדנים משפטיים לזה: אחד שאני חושבת שצריכה להיות הבחנה ברורה בין מסלולים כדי להראות את המידתיות ואת שיטת החובות שחלות על מפעילי מעון יום. מצד שני, בעניין אבטחת מידע, בזה אי אפשר להתפשר. אבטחת מידע צריכה להיות מלאה. מי שהולך למקוון, מפעיל מעון יום, צריך לעמוד בחובות שחלות עליו כדי שהחוק ייושם ויעמוד בקנה אחד עם הגנת הפרטיות.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אני מבינה שאין סיבה שתדווחו על מה שאתם לא מפקחים עליו. השר ידווח לוועדה שנה מיום כניסתו לתוקף של חוק התקנת מצלמות (תיקון מס') ולאחר מכן אחת לשנה על כל אלה: (1) מספר מפעילי מעונות יום לפעוטות שדיווחו לממונה על כוונתם להפעיל צפייה מקוונת לפי סעיף7א. (2) מספר התלונות שהתקבלו במשרד החינוך בעניין צפייה מקוונת או צפייה עתית.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
זה בעקבות. אדם ראה משהו במצלמה ולכן מגיע אליכם. הוא מגיע אליכם כי לא יכול לדעת מה שהוא יודע היום ללא צפייה במצלמה. זה הרעיון. זה ההבדל הגדול שמעכשיו מרגע שיש מצלמות אופי התלונות אליכם ישתנה כי אנשים יראו דברים.
שגית אפיק
¶
את אתמול הערת שהדיווח רחב מדי משום שאנחנו כאילו מבקשים דיווח על כל תלונה שמגיעה אליכם. החוק הזה עוסק בצפייה מקוונת וגם בצפייה עתית. אני רוצה שתדווחי – ופה זה אולי נותן לך סוג של מענה, חבר הכנסת אופיר כץ – אני רוצה שתדווחי על תלונת שקיבלת בעקבות הצפייה המקוינת והצפייה העתית.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
נכון, ואם פתאום תקבלי 200 תלונות שקשורות לאבטחת מידע ולזה, כדאי שתרשמי בכוכבית - יש בעיה עם החוק הזה. הם לא מסתדרים ביניהם. כדאי שנדע גם את זה. את תחליטי האם זה משהו שיש מצב לדווח עליו או לא, אם יפנו אליך 20 או 200 זה לשיקולך.
שגית אפיק
¶
יהיה בעקבות. למה גם צפייה מקוונת וגם עתית כאן, למרות שאני חושבת שצריכה להיות הבחנה בין המסלולים? כדי שגם אנחנו נראה האם באמת הצפייה המקוונת היא מסלול שמייצר הרבה יותר תלונות, הרבה יותר סרק או אמיתיות, או הוא יותר טוב ויותר פותר בעיות לעומת הצפייה העתית.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
איך נדע? במקוונת את יודעת כמה יש לך סך הכול. בעתית. את לא יודעת. פה את יודעת מספר תלונות. את יודעת לפי היחס. פה אין לך היחס. אתה לא יודע. לכן חשוב הרישום הזה. מה שאמרת זה בדיוק העניין. לא אוכל לעשות זאת כי לא אדע כמה פתחו במסלול העתי.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
זה כן משנה כי אם אני יודע כמה גנים יש לי וכמה תלונות קיבלתי, ובעתית יהיה רק מספר תלונות, איך אדע לעשות, מה יותר בעייתי; איפה יש יותר תלונות אם אין לי הסך הכול?
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אופי הצפייה, זה הבדל עצום בין שיש לך יום להסתכל 30 יום אחורה או מה שהסכימו ביניהם לבין לצפות און לין. זה שמים וארץ. און ליין – צפויות לך סוגי תלונות- -
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אני רק מבקש שנדע כמה השתמשו במסלול. לא רוצה מעבר לזה דבר. תלונות יגיעו לפי סעיף 2 ואז נוכל לדעת, איקס מתוך 100 ואיקס מתוך 100 כמה תלונות ואז נוכל לדעת איפה הבעיה. אם אנחנו עושים את כל החוק הזה ויש לנו פה הזדמנות למשהו שלא מצריך הרבה, לא ממשרד החינוך ולא מהמפעיל – נייר, אני פתחתי, נכנסים, מעדכנים שיש עוד גן בראש העין שפתח – זה הדבר היחיד.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אבל אז לא תדע אחרי כמה זמן הפסיק כי אנשים יזוזו בין המסלולים. יכולים לעשות מה שהם רוצים בין המסלולים.
שגית אפיק
¶
פה ההתייחסות היא לצפייה עתית, לאו דווקא למקוונת. לכל הצפייה העתית. גם לשיטתך אינך מבקש שיהיה דיווח על צפייה עתית רגילה אלא על מקוונת. לכן שוב לא תקבל את התשובה שאתה מבקש, ובתנאי – משפטית המדרג בין המסלים הרבה יותר חשוב מאשר זה.
שגית אפיק
¶
התלונות שמתבקשות פה הן לגבי צפייה עתית כלשהי, לאו דווקא צפייה עתית שהיא און ליין. לכן גם בשיטתך, זה לא באמת ייתן מה שאתה מבקש כי אתה אומר: אני רוצה שידווחו על צפייה עתית מקוונת למשרד החינוך, וכשהם יביאו תלונות על צפייה עתית לא נוכל לעשות את הפילוח הזה. הפילוח הנכון, לפחות לדעתי, מה שמופיע בפסקה (3), שפסקה (3) מבקשת ממשרד החינוך לקטלג את הנושאים, כדי שנדע באמת איפה הכשל או איפה הבעיה שצריך לטפל בה או הבעיה שהמשרד מתמודד איתה כתוצאה מהחקיקה הזאת. הנושאם הללו איננו יודעים לומר כבר היום מה יהיו, אבל אפשר להניח שאלה יהיו קטגוריות של מאבטחת מידע עד תלונות סרק.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
להפך. זה לא יהיה בנושאים שאנו מטפלים בהם. זה יהיה פדגוגיה, בטיחות, אלימות. אלה הנושאים שתקבלו כי אלה הנושאים שאנו מפקחים עליהם. זה לא יהיה בנושאים שאנו לא מטפלים בהם. זה יהיה בנושאים שאנו מטפלים בהם – בטיחות, פדגוגיה, אלימות, כל נושא - -
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
לגבי נושאי התלונות שהתקבלו בעקבות הצפייה המקוונת ולא בעניין הצפייה המקוונת, כן, הגורמים שהגישו אותם – יכולה לעשות פילוח. נניח, הורים, מנהל מעון. אופן הטיפול – מבקשת לרדת מזה. אם נגיש תלונה למשטרה איני רוצה לומר זאת, כי לא רוצה לפתוח פה את ההליך בכנסת.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
מה זה סגרתי? אנחנו מפעילים פיקוח. שולחים מפקחת. היא נכנסת למעון, שולחים הדרכה. על כל אחד מהם?
שגית אפיק
¶
לומר לנו בסוף: ברוב המקרים שלחתי מפקחת – הנושא נפתר. ב-50% מהמקרים לא נפתר. הכוונה היא לזה. שבסופו של דבר תגידי- -
שגית אפיק
¶
20% מהתלונות טופלו על ידי המפקחת האזורית. 10% מהתלונות טופלו על ידי המחלקה הבטיחותית. זה הסגנון שצריך להיות. שימי לב שכתוב בפילוח על פי נושאים. גם אופן הטיפול מפולח. את צריכה לומר בכמה תלונות טיפלת בשיטה מסוימת ובכמה תלונות טיפלת באופן אחר.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
אנחנו לא יכולים לפרוט פה את אופן הטיפול. זה תהליכי העבודה של משרד החינוך. צריכים לדבר על נוסח אחר. אופן הטיפול זה ממש כניסה לדרך הטיפול של המשרד, דרך עבודתו, ואנו לא רואים שנכון שנעשה זאת פה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
ברגע שאנחנו לא מחדדים ומבהירים עד איזו רזולוציה זה יורד, זה יירד עד הרזולוציה הכי קטנה של תביאו לנו את המקרים הפרטניים.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
היו"ר הסביר של ועדה יבין – הרעיון הוא להבין לאן החוק הזה הולך גם בעניין צפייה און ליין ואולי גם תלמדו מזה מה קורה במעונות.
היו"ר יוסף טייב
¶
הכנסת לא הופכת להיות סמנכ"ל פדגוגי. אנחנו צריכים רובריקה: כך תלונות יטופלו דרך מערך הפדגוגיה, כך תלונות דרך מערך הבטיחות של המשרד.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
יש (1) שלא נגענו. (2) מספר התלונות שהתקבלו במשרד החינוך בעניין צפייה מקוונת או צפייה עתית. (3) נושאי התלונות שהתקבלו בעניין צפייה מקוונת או צפייה עתית, הגורמים שהגישו אותן ואופן הטיפול בהן.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
זה סעיף הדיווח לכנסת. הסעיף הבא, 9 של הצעת החוק לגבי סעיף הביצוע של החוק והגבלת הפיקוח של שר החינוך. אקריא את הנוסח - לא קיבלתי מכם הערות עליו, שרית, סעיף 10 לחוק העיקרי, סעיף הביצוע. (א) בסעיף קטן (א), אחרי "השר ממונה על ביצועו של חוק זה" יבוא "למעט לעניין פיקוח על מערכת היחסים בין מפעילת המעון, מנהל המערכת וההורים לעניין צפייה מקוונת וצפייה עיתית ולמעט לענייני קיום הנחיות אבטחת המידע במערכת הצפייה המקוונת והצפייה העיתית- -
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
לכן זה למעט. עעד שזה לא יובהר אצל הממונה על נוסח החוק לא נוציא את זה. יהיה ברור שזה גם זה וגם זה. והוא יקצה לשם ביצועו – זה הבקשה של חבר הכנסת כץ - מפקחים כאמור בחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות". זה מה שהיה אתמול.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
סעיף 9 להצעת החוק, תיקון סעיף 10.
סעיף 10 להצעת החוק. תיקון חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות. כאן אני מבינה שיש לכם משהו להוסיף. בחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, בסעיף 6(א)(9) - זה הסעיף שמופיע היום שהממונה מפקח על הוראות חוק המצלמות - למעט לעניין.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
מאחר שגילינו, שחוק הפיקוח זה חוק המצלמות, שגם אותן חוקקו מאוד בזריזות והיו הצעות חוק פרטיות, יש כמה דברים שלא מנוסחים כראוי, ומקשה עלינו כרגע לנסח את סעיף העיצומים הכספיים כי פעם כתוב מפעיל, פעם כתוב מנהל. יש דברים שכתובים בסביל: יוצב שלט – מי יציב אותו? ואז לא יודעים מי יקבל את העיצום הכספי. אנו מדייקים את זה ולכן הוספנו תיקונים.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
בעניין הזה שונו ההגדרות, ולפחות בחוק המצלמות יש הגדרה של מפעיל מעון יום לפעוטות. זה האדם שמולו מתנהל חוק המצלמות, מול מפעיל. לצורך העניין מפעיל זה בעלים של הגן, רשת שהיא בעלים של הגן. מנהל המעון זה הרבה פעמים הגננת שבגן. לנו אין עניין עם הגננת. ברגע שיש מפעיל של מעון עליו חלות החובות שקשורות לאון ליין, להצבת שלטים וכל מה שנדרש כאן.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אם מנהלת המעון היא גם הבעלים, זה יחול גם עליה, היא גם מפעילה, אך יש להבהיר, אך האם אנחנו רוצים שמפעיל המעון הבעלים הוא שיגיע פעם בחודש להראות לנציגות ההורים? חשוב לומר כי ברגע שאנו הולכים רק על מפעיל- -
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
נכון. זו שאלה שאיני יודעת לתת תשובה. זו שאלה, מי יישב ויראה להורים את הצפייה העתית. האם נציג של המפעיל? או מנהל המעון?
היו"ר יוסף טייב
¶
זאת תהיה החלטת מנהל המעון, בהסכם שיעשה עם עובדיו ועם ההורים הוא יבחר ללכת למסלול כזה.
שגית אפיק
¶
לכל מסלול בסוף יש חסרונות ויתרונות, חובות ואחריות שמפעיל מעון היום לוקח על צממו. אז בצפייה העתית מפעיל מעון יום שיבחר בזה צריך לדעת שהוא וצוותו יצטרכו להתכנס בגן אחת לתקופה, וזו גם חובה שמבחינה את המסלול הזה ממסלולים אחרים לצורך העניין.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
כרגע אנחנו מנטרלים את סיפור מנהל יום שמופיע בחוק הזה. הוא מופיע כמי ששם את השלט. לא מוגדר, גם לא מוגדר בחוק הפיקוח. יש איזו בעיה מערכתית בחוקים האלה שיש לתקנה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
לא הגדירו ואז כשבאנו להפעיל את המערך של העיצומים נאמר לנו שברגע שלא מוגדר מישהו, אי אפשר להטיל עליו סנקציה. לכן אנחנו לומדים את הלקח ומגדירים פה בצורה טובה יותר.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
העיקרון שמפעיל המעון הוא שצריך ליידע את העובדים וזה שצריך להציב את השלטים הוא עיקרון סביר. לא נראה לי סביר שרשת תבקש מהגננת להודיע לעובדים על זה שאולי תהיה צפייה מקוונת כי זו לא החלטה שלה בכלל. אין לה מערכת יחסים עם העובדים. הם לא עובדים שלה. זה יוצר עכשיו שאלה לעניין הצפייה העתית בגן. כרגע, ברגע שאנחנו מגדירים מפעיל, שזה סביר לגבי כל ההוראות, האם אנחנו מתכוונים שנציג הנהלת הרשת או הבעלים של הרשת הוא שיגיע להראות בגן, או הכוונה גם למי שמנהל את המעון? לכל הרשתות הגדולות יש מי שמנהל את המעון הספציפי. זה יוצר שאלה שהגענו אליה – אבל אף אחד מהמפעילים לא העירו על זה במהלך הדיון. מרגישה שזו שאלה שיש לחדדה לפני שמצביעים כי ברגע שזה יהיה מפעיל, זה מפעיל. מפעיל מעון יום לפעוטות מי שיש לו רשיון הפעלה. עכשיו אנחנו מגדירים את זה.
שגית אפיק
¶
כל ההגדרה של הצפייה העתית הייתה שגם מנהל המעון יוכל לצפות. לכן מטבע הדברים אך ברור בעיניי שגם מי שמנהל את המתחם יוכל לצפות כי זה היתרון של הצפייה העתית לצד חסרונות אחרים שיש למסלול הזה לעומת המקוון. לכן אני חושבת שאם צריך- -
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
צריך לזכור שמנהל מעון לא מוגדר בחוק הפיקוח. מופיע בחוק הזה אבל לא מוגדר בו. כרגע מפעיל מעון שמופיע בצפייה העתית מוגדר כבעל רשיון הפעלה.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
כן, הוא מבקש הרשיון. בדרך כלל במעונות הפרטיים זה אותו דבר. מנהל המעון הוא המפעיל. הוא מבקש הרשיון.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
נכתוב שהמפעיל יכול להסמיך את מנהל המעון לבצע זאת. נצטרך להגדיר פה מנהל מעון, אין בעיה. אחר כך תעשו את התיקונים הפוך לחוק הפיקוח. זה אדם שקיים בחוקים.
יניב בר אור
¶
בוקר טוב. אני עוקב אחר הדיון. סליחה שאני לא נמצא אתכם שם. יש לי כמה הערות. קודם כל, לגבי הנושא האחרון, אני חושב שמפעיל, שמנהל רשת, לא יגיע לכל מעון ומעון כדי לאפשר את הצפייה. הוא מסמיך ממילא מנהל שינהל את הדברים עבורו. הוא מהווה רק הארנק של האירוע. רק הכסף.
גלי עציון
¶
שצריך לתת את זה לפחות ביחס לנעמ"ת, וגם בארגונים האחרים שאני מכירה, הפעילות היא לא רק למעונות ולכן לרשת יש מנהלת. זה לא מנהלת נעמ"ת כולה אלא מנהלת הרשת. במינימום צריכה להיות אפשרות גם למנהלת הרשת וגם למנהלת המעון.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
כל אורגן של עמותה או חברה הוא זה שיכול לאפשר. לא מנהלת המעון יכולה לאפשר צפייה עתית. יש שני חלקים לעניין – ההחלטה האם לאפשר את זה, ומי עושה זאת בפועל. כשאתם מאפשרים, אתם מחליטים ביניכם.
גלי עציון
¶
כיוון שזה מעונות שפרוסים ברחבי הארץ זו לא בהכרח תהיה החלטה מערכתית. יכול להיות שבמעון מסוים זה כן יופעל ובמקום אחר לא יופעל. תלוי גם בהורים ובעוד הרבה פרמטרים.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אין בעיה. אתם מחליטים. כשאתם חלילה צריכים לשלם עיצום כספי, על מי מטילים את זה?
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אתם מפעילים. כמפעילים, אתם יכולים להחליט לאפשר במעון א' ולא לאפשר במעון ב'. לכן בכל הקשור ללאפשר את הצפייה העתית, זה עדיין נשאר המפעיל. שיקול הדעת שלכם על כל האורגנים שמהווים אתכם כגוף תאגידי. אתם לא אדם פרטי. רק כשזה יגיע לצפייה, זה יהיה מפעיל המעון רשאי בעצמו או באמצעות מנהל המעון. אני חושבת שהכי נכון לכתוב מנהל המעון כי זה גם הגדרה שמופיע בחוק הפיקוח. אין הגדרה מנהל מעון. עכשיו השאלה איך אנחנו מגדירים מנהל מעון בחוק הפיקוח. נעשה תיקון עקיף או נחליט שאנחנו מתקנים רק בחוק הזה מקומית, שרית? כי לא נוח לי לתקן לחוק ענק כמו חוק הפיקוח הגדרה כאן על השולחן. אני לא יודעת את כל האספקטים של חוק הפיקוח כאן.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
נאמר שהכוונה שלנו פה, אותו מנהל מעון שיש לו סמכות לנהל את המעון הספציפי אבל אינו מפעיל.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אין בעיה. בעצמו או באמצעות מנהל המעון. אני משתמשת במינוח הזה כי הוא מופיע בחוק הפיקוח, ונמצא את ההגדרה הטובה ביותר, שכולנו יודעים למה הכוונה.
שגית אפיק
¶
נסמיך את נירה יחד עם שרית לעשות ניסוח לעניין הזה. אם נחשוב שההגדרה חורגת מההסמכה שנתתם לנו או שיש צורך נביא זאת בפניכם בהמשך הדרך.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
בתיקון העקיף אנו מוסיפים הגדרת מנהל מעון. בואי נגדיר גם את המפעיל בחוק הפיקוח אם כך. כי גם זה לא מוגדר.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
ניצור ככל הנראה את ההגדרות בתיקון עקיף, ואם יוחלט שיש בעיה עם זה, נגדירם פה אבל הכוונה היא בשתי פונקציות שכולנו יודעים מהן.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
עניין נוסף שאנו רוצים לחדד – הממונה. הממונה לפי חוק הפיקוח הוא מי שיקבל את הדיווח של המעונות על המקוון. יש גם הממונה, שהוא ממונה אחר לפי סעיף 36 לחוק הפיקוח, שהוא מפעיל- -
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
נכון. כיוון שהממונה בחוק הפיקוח הוא פונקציה שעדיין קיימת במשרד העבודה, אקריא מי זה הממונה: מנהל האגף למעונות יום ומשפחתונים לגיל הרך במשרד. אין פונקציה כזו.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
יש בעל התפקיד שהוגדר כממונה לפי חוק הפיקוח. זה הסמנכ"ל, אגף רישוי אכיפה ובקרה. אבל כיוון שהחוק מדבר על מנהל האגף למעונות יום למשפחתונים לגיל הרך במשרד, מבקשים לשנות את זה למי שמונה על ידי המנכ"ל של המשרד. זה תיקון טכני. יאפשר לנו לפעול כמו שצריך.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אתם רוצים לשנות את ההגדרה של הממונה בחוק הפיקוח כמי שמונה על ידי מנכ"ל משרד החינוך, או יש לכם מישהו ספציפי שאתם רוצים למצוא לו הגדרה ונעזור לכם?
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
נכתוב: עובד המשרד שמונה על ידי מנכ"ל המשרד לעניין חוק זה. זה יהיה התיקון בחוק הפיקוח.
נרמין ברהום
¶
אני רוצה להחזיר תשובה לעניין העיצומים הכספיים. אני מבינה שהייתה שיחה אתמול בעניין. העניינים שנשארו בחלק העיצומים הכספיים זה לנסח את ההפרות כפי שמקובל בפרק של עיצומים כספיים, לוודא שאנו לא עושים כפל עיצומים כפי שאמרנו גם בדיון; ומודל ההתרעה – יש ניסוח שלו, ולילך רוצה לוודא אותו- -
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אחזור על מה עומד להיות מועמד להטלת עיצומים כספיים. אנחנו מדברים על כל העיצומים האופרטיביים שמוטלים על מפעיל מעון. זה סעיפים 3 עד 7 וסעיף 7ד. למעשה גם סעיפי הצפייה.
שגית אפיק
¶
גם לגבי זה – אל"ף, לא יהיה כפל. נוסיף מודל של התרעה. אנחנו נחדד את ההגדרה של ההפרות. גם שוחחתי עם לילך וגנר הבוקר. אנחנו מאוד מבינים את החשיבות של זה, רוצים שזה יהיה בהלימה לכל יתר הסעיפים של העיצומים הכספיים. גם לעניין הזה, אם תסכים להסמיך אותנו ביחד עם משרד המשפטים לעשות את עבודת הניסוח – הלילה לא הספיק לזה – של הפרק הזה, וגם כאן אם נחשוב שאנו חורגים מההסמכה של הוועדה נביא את הדבר בפניכם.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אדגיש נושא אחד מהותי בעניין הזמנים. שינינו מ-30 יום שיש בחוק הפיקוח ל-45 שזה מה שנהוג לתת היום. משרד החינוך טען שזה בעייתי כי בחוק הפיקוח יש 30 עדיין אז יוצא שרגולציה באותו נושא תהיה פעם 30- -
שגית אפיק
¶
כיוון שאמרתם אתמול שעדיין לא הפעלתם כל כך את העיצומים הכספיים אצלכם, אפשר גם פה לעשות לכם תיקון עקיף. לא חושבת שזו דרך המלך הנכונה.
נרמין ברהום
¶
עניין נוסף שחשוב לי להעיר עליו - לא יודעת האם נציגי משרד העבודה נמצאים פה אך ביקשו ממני לחזור על בקשתם להוספת סעיף הפיטורים, במיוחד לעניין הצפייה המקוונת.
היו"ר יוסף טייב
¶
זה לא מה שסוכם עם משרד העבודה. הייתי איתם בפגישה והם אמרו שמכוח החוק כל עובד יוכל להמשיך לגשת לבית המשפט וזכויותיו לא נפגעות על פי החוק הזה ולכן הם לא מוצאים את הצורך להכניס את זה.
נרמין ברהום
¶
חד משמעית חוק פיצויי פיטורין יש אפשרות גם לגשת לבית הדין אבל בגלל הפגיעה בפרטיות שעולה על המידה בהסדר המקוון, הם מבקשים שזה ייכתב מפורשות.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
ביחס לנוסח, כל הסעיפים בהצעת החוק הזו ובחוק המצלמות – כל הסעיפים בהצעת החוק הזו ובחוק המצלמות שאי עמידה בהם מהווה הפרה של החוק, כל כולם יוטל פרק העיצום הכספי. את זה אנו מבהירים. 45 יום בעקבות מה שחברי הכנסת רוצים יישאר בהסדר של העיצום הכספי בחוק הזה. תתקנו אותו מקסימום בחוק הפיקוח. זה שני חוקים אחרים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
נבדוק האם אנחנו רוצים לתקון תיקון עקיף גם אצלנו כדי שניישר קו לגבי המועדים גם בחוק הפיקוח. נבדוק את זה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
לא, הכפל הוא משהו שחסר במה שכתבנו אתמול והוספנו אותו. ודאי יהיה. אקריא את הנוסח.
חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות. תיקון סעיף 1. (1) בחוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות, התשע"ט-2018 – להלן החוק העיקרי – בסעיף 1 – האמור בו יסומן א ואחריו יבוא: (ב) התקנה והפעלה של כל מערכת מצלמות במעון יום לפעוטות וכן צפייה בשימוש בצילומים לפי חוק זה – ייעשו בהתאם להוראות חוק זה בלבד ולשם הגשמת מטרתו כאמור בסעיף קטן (א).
תיקון סעיף 2. בסעיף 2 לחוק העיקרי – (1) בהגדרה "הוועדה", האמור בה יימחק ובמקומו יבוא "ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת."; (2) אחרי ההגדרה ""חינוך וטיפול", "הממונה" ו"פעוט"" יבוא: ""מכשיר מוכר מראש" – מכשיר אלקטרוני שיש לו מזהה טכנולוגי ייחודי אשר הוגדר מראש במערכת ההרשאות לצפייה מקוונת ונמצא בשליטתו הבלעדית של ההורה, ומפעיל מעון יום לפעוטות אישר אותו כמכשיר שממנו תתבצע הצפייה המקוונת;
צריכים לחשוב באילו מקומות יהיה רלוונטי מפעיל או מנהל. מפעיל או מנהל. אחרי שעכשיו אנחנו עושים את ההגדרות מחדש, ומפעיל בעל רשיון ההפעלה, אני חושבת שבכל המקומות שמנהל יכול לצפות בצפייה עתית, יכול גם לעשות את אישור המכשירים ואת כל החלוקה מול ההורים. מפעיל או מנהל.
קונסטנטין שוויביש
¶
אתם יכולים להמשיך את דו השיח הזה, אבל אם מורשה למפעיל להגיד, אני מציע לכם לא להכניס מנהל כי זה מישור שונה לחלוטין. מפעיל זה הגדרה משפטית. מנהל זה הגדרה אדמיניסטרטיבית. שני מישורים שונים לגמרי. תשאירו את זה מפעיל, והמפעיל יחליט את מי מסמיך או לא.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
השאלה האם מנהלת מעון צריכה להעביר את הרשימה לבעל רשיון ההפעלה ולקבל אישור, זה רק טכני. הרי הבעלים של הרשת, בעל אישור ההפעלה, אין לו עניין ברשימה של כל גן. אני מדברת על ייעול.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
לא נגדיר פה את תפקיד המנהל. הכוונה פה שכשזה רלוונטי, יכול להיות גם מנהל. או שיוחלט, מי שעושה הכול זה המפעיל.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
משאירה את זה מפעיל. גם ככה מי שמחליט על הצפייה המקוונת זה לא המנהל אלא המפעיל.
היו"ר יוסף טייב
¶
נעשה פסק זמן – ליאור, בבקשה. בנושא צפייה מקוונת אישרנו שזה יהיה דרך ערוץ תקשורת מאובטח VPN ויש הצעה להוסיף פייר וול.
קרן גלאון לכנו
¶
קודם כל, אני מתנצלת שליאב הגורם המקצועי לא אתנו – הוא נקרא למילואים. העמדה המקצועית שלנו - VPN ופייר וול אלה שני דברים שונים לגמרי. VPN הופך את הערוץ האינטרנטי לכמו מנהרה מוצפנת. פייר וול – על החומרים שלך. אני משפטנית - מתנצלת בשם גורם המקצוע אבל זו עמדתו ואם נצטרך, נוכל להרחיב על זה אחר כך, אבל כשאנחנו מדברים על ערוץ תקשורת מאובטח זה שונה מהפייר וול. זה לא חלופי.
קרן גלאון לכנו
¶
לשיטת הגורם המקצועי שלנו, כשמדברים על ערוץ תקשורת מאובטח, ה-VPN, זה לא חלופי לפייר וול.
קרן גלאון לכנו
¶
הפייר וול הוא האבטחה על המערכות שלך. VPN זה אבטחה על ערוץ תקשורת, שנהיה כמו מנהרה מוצפנת ולא כל אחד יכול להיכנס לערוץ שאתה מתקשר, על התווך.
ליאור טוביה
¶
יכול להיות שאני לא הובנתי נכון. ה-VPN, כפי שקרן אמרה – זה לצינור העברת הנתונים, והפייר וול הוא על המכשיר עצמו. שני דברים שונים. אם אתם רוצים להוסיף את זה כקו הגנה – נהדר. הוא לא בא על חשבון ה-VPN.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אז כרגע לא מוסיפה את זה.
הורה שהמכשיר יצא משליטתו הבלעדית, יודיע על כך – חושבת שיותר עדיף בהקדם האפשרי. אתמול אישרתם למועצה לשלום הילד מיידית. חושבת שיותר נכון בהקדם האפשרי.
למפעיל המעון ומפעיל המעון יעדכן את מנהל המערכת על כך, לשם גריעתו מהמערכת.
זה כשמסרת טלפון לאדם אחר, הטלפון כבר לא שלך. צריך להודיע בהקדם האפשרי. מיידית – לא יודעת. היה במילואים. תגידו לי האם זה מקובל עליכם. הגנת הפרטיות.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
טוב.
"מנהל מערכת" – מי שמתפעל מטעם מפעיל מעון יום לפעוטות, את מערכת הצפייה המקוונת, לרבות ניהול המנגנון של אבטחת המידע והגנת הסייבר של מערכת המצלמות, יצירת סיסמאות לשם מתן הרשאות לצפייה מקוונת, ניהול בקרה על המשתמשים ועל אופן השימוש וניטור טכנולוגי לשם הגנת סייבר, והכול כנדרש לפי חוק זה;"; על מנהל המערכת יחולו ההוראות החלות על הורי הפעוטות במעון לפי סעיף7א(ד; בסעיף זה "מערכת המצלמות"- המצלמות, מערכת ההקלטה והתשתיות התומכות אותן.
"מפעיל מעון יום לפעוטות"- בעל רישיון הפעלה של מעון יום לפעוטות כמשמעותו בפרק ג' לחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות;
אם נעשה תיקון עקיף ההגדרה תרד מפה ותהיה דרך התיקון העקיף, ואז נפנה לחוק הפיקוח בלי ההגדרה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
וכל החוק מתייחס אליו.
(3) אחרי ההגדרה "מפקח לפי חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות" יבוא: ""צפייה מקוונת" – צפייה באמצעות מכשיר מוכר מראש, בערוץ תקשורת מאובטח (VPN), בשידור ישיר ורציף של צילומים, או בשידור בתדירות אחרת כפי שהוסכם בין מפעיל מעון לבין הורה של פעוט, של מצלמה שהותקנה לפי הוראות חוק זה, תוך קיום מנגנוני אבטחה והגנת סייבר כאמור בסעיף 7א(ב)(1) לרבות שימוש בסיסמה ייעודית ואישית להרשאה לצפייה בלבד שמפעיל מעון יום לפעוטות העביר להורה שהורשה לכך, ללא אפשרות להוריד את הצילומים ממערכת הצפייה המקוונת, לאגור אותם או לשחזרם;
"צפייה עיתית" – כהגדרתה בסעיף 7ב(א);".
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
לא, זו צפייה מקוונת שהיא און ליין בלבד. הצפייה העתית המקוונת היא צפייה עתית מקוונת. אנחנו יכולים להגדירה כאן. יש סעיף שמגדיר אותה לא מבחינת הגדרה אבל מפרט מהי צפייה עתית מקוונת. זה כתוב שם.
תיקון סעיף 4. בסעיף 4 לחוק העיקרי,: (א) בסעיף קטן (א) במקומו יבוא - פעיל מעון יום לפעוטות יציב בכניסה למעון ובכל אזור במעון שבו מופעלות מצלמות, שלט ברור וקריא, המודיע על הפעלת המצלמות במעון"; (ב) בסעיפים קטנים (ג) ו- (ד) במקום "מנהל" יבוא "מפעיל";
זה התיקונים שאנו עושים לחוק המצלמות כדי להחיל את סעיף העיצום הכספי. כרגע לא ברור שם מי האחראי. אחריות העל היא על המפעיל.
(ג) אחרי סעיף קטן (ד) יבוא: "(ה) מפעיל מעון יום לפעוטות המאפשר צפייה מקוונת או צפייה עיתית יציין זאת בשלט כאמור בסעיף קטן (א) אשר יוצב במעון, לרבות בתקופת ההרשמה למעון; מפעיל מעון יום לפעוטות יידע, בכתב ובעל פה, את כל עובדי המעון וכל מועמד לעבודה במעון וכן את כל מי שנותן שירות במעון ומבקר בו דרך קבע, גם אם לא מתקיימים עימו יחסי עבודה, בדבר האפשרות של צפייה כאמור ובדבר כוונתו לאפשר צפייה כאמור בכפוף לקבלת הסכמת ההורים, אם היא נדרשת לפי חוק זה, ויחולו לעניין זה הוראות סעיף קטן (ג), בשינויים המחויבים."
4. תיקון סעיף 7. בסעיף 7(א) לחוק העיקרי, במקום "לא יעבירם לאחר" יבוא "לא יעביר לאחר את הצילומים או מידע אחר המאפשר צפייה בהם, לא יאפשר לאחר לצפות בהם".
5. את הסעיפים הללו אני תוהה האם יש צורך לקרוא כי הם לא השתנו למעט ההגדרה של מערכת המצלמות. מאחר שסעיפים 7א ו-7ב מופיעים כך כבר מהנוסח של הקריאה הראשונה רק אקריא את השינויים שנערכו בהם. בסעיף קטן 7א(ב) יש הגדרה של מערכת המצלמות, להבדיל מהמצלמות. זה משהו שהסברתי בהתחלה. הובהר לנו שזה המערכת – לא רק המצלמה עצמה. הוסף סעיף קטן (4) לסעיף ג שגם הקראתי אותו אתמול – הוא דיווח לממונה לא יאוחר מ- 14 ימים לפני המועד הצפוי להפעלת הצפייה המקוונת, בהתאם להנחיות הממונה, על כוונתו להפעיל צפייה מקוונת;
כאן הוחלט שהדיווח הוא על צפייה מקוונת ולא על צפייה עתית, אני מדגישה.
צפייה עתית – את זה כן אקריא כי כן היו שינויים – על אף האמור בסעיף 7(א), מפעיל מעון יום לפעוטות, למעט מעון יום שיקומי, רשאי לאפשר להורי הפעוטות הרשומים במעון או לנציגות שלהם, לצפות מעת לעת בצילומים לפי חוק זה אשר נאגרו במצלמות המותקנות במעון עד למועד הצפייה (בחוק זה – צפייה עיתית) בכפוף לכך שהודיע להורהו של פעוט שביקש לרשום אותו למעון, במעמד הרישום, על כוונתו לאפשר צפייה עיתית בשנת הלימודים שאליה נרשם הפעוט.
(ב) צפייה עיתית יכול שתתבצע באחת משתי דרכים אלה: (1) בשטח המעון, על ידי נציגות ההורים, בתדירות שלא תעלה על אחת לשבוע, במועד אשר יתואם מראש בין נציגות ההורים למפעיל המעון; הצפייה תתבצע כך שלא תתאפשר למפעיל המעון או לנציגות ההורים גישה לרכיב בגוף המצלמות אשר באמצעותו מתבצעים הצילום וההקלטה, אלא תהיה על ידי חיבור חיצוני למסך צפייה; מפעיל המעון יתעד את הצפייה בציון יום ושעת הצפייה וכן את שמות חברי נציגות ההורים שצפו בצילומים.
(2) באופן מקוון, על ידי הורי הפעוטות במעון, כפי שייקבע בין המפעיל לבין הורי הפעוטות, בתדירות שלא תעלה על אחת לחודש, במשך חלון זמן של עד 48 שעות; הצפייה תתבצע - כאן אני מדגישה שכל ההסדרים של אבטחת המידע, הוער לנו שהנוסח הזה לא כולל הכול – כל ההסדרים של אבטחת המידע חלים גם על זה כי זה הולך להיות צפייה מקוונת לכל דבר. זה הורה שיצפה בטלפון שלו בארכיון במקום בשידור און ליין – עדיין זה משהו שיש לאבטח אותו.
הצפייה תתבצע באמצעות מכשיר מוכר מראש, בערוץ תקשורת מאובטח (VPN), תוך שימוש בסיסמה ייעודית ואישית להרשאה לצפייה בלבד שמפעיל מעון יום לפעוטות העביר להורה שהורשה לכך, ללא אפשרות להוריד את הצילומים ממערכת הצפייה המקוונת, לאגור אותם או לשחזרם.
(ג) החליט מפעיל מעון יום לפעוטות לאפשר צפייה עיתית לאחר סיום מועד הרישום למעון – גם כאן זה כל מה שהופיע בנוסח מהקריאה הראשונה - אין טעם להקריא כי הופיע בכל הישיבות האחרונות כולל (ה). סעיף ז כן שונה, בסעיף הצפייה העתית:
(ז) מפעיל מעון שאיפשר צפייה עיתית כאמור בסעיף 7(ב)(1), רשאי לצפות בצילומים בעצמו או באמצעות מנהל המעון, בצילומים לפי חוק זה בעצמו או באמצעות מנהל המעון, במהלך הצפייה העיתית ביחד עם נציגות הורי הפעוטות.
כך שאם מפעיל מעון יחליט שבא בעצמו, יוכל לצפות בזה. או אם מאפשר למנהל המעון. יש סבירות בזה לגבי המעונות הגדולים.
7ג גם אקריא כי זה גם חדש – בחירת סוג צפיית ההורים. מפעיל מעון רשאי לאפשר סוג צפייה אחד בלבד מבין סוגי הצפייה הקבועים בסעיפים 7א או 7ב. באותה עת; בחר מפעיל מעון לעבור מסוג צפייה אחד לאחר - יחולו לגבי המעבר כל ההוראות החלות על סוג הצפייה, לרבות לעניין דרישת הסכמת הורי הפעוטות.
רשות להגנת הפרטיות, זו הבהרה שהוספה לבקשתכם. ראיתם, זה בסדר?
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
7ד. חובת העברת אישור לעניין הפעלת צפייה מקוונת. מפעיל מעון שבחר לאפשר צפייה מקוונת, יעביר לממונה, בתוך שישה חודשים מיום הפעלת הצפייה המקוונת, ולאחר מכן מדי שנה, כאן אנחנו שינינו, שיהיה ברור: (1) דיווח על הפעלת צפייה מקוונת – הפעלה און ליין – סליחה, מי שמפעיל און ליין צפייה מקוונת מדווח למנהל, ולאחר מכן מדי שנה אישור ממנהל מערכת כי הצפייה המקוונת או הצפייה העתית המקוונת – זה השינוי כאן – במעון, עומדת בכלל התנאים הדרושים בכל הנוגע לאבטחת המידע והגנת הסייבר כאמור בהוראות חוק זה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
זה מה שדובר בתחילת הדיון. זו הבהרה. דיווח על צפייה מקוונת זה רק למי שמפעיל צפייה מקוונת כהגדרתה כלומר און ליון. דיווח מנהל מערכת - מאחר שגם הצפייה המקוונת העתית נדרשת אבטחה, גם מי שמפעיל צפייה מקוונת עתית צריך להעביר אישור שהוא עמד בכל – זה ההיגיון.
גלי עציון
¶
אני מבקשת לתקן – תפסתם אותי קצת לא מוכנה קודם והתייעצתי עם גורמי השטח שלנו ואנחנו דווקא לא רוצים שתהיה אפשרות למנהלת המעון, שלא יהיה בזה שימוש ליחסי עבודה וכאלה. שיישאר בדרגת המפעיל בלבד.
היו"ר יוסף טייב
¶
עמדה הפוכה מכל מה ששמענו אתמול בדיון. בלילה עשו לנו חצי לינץ'. אני רוצה להבין, המפעיל לצורך העניין, יושב בתל אביב. יש לו מעון באילת. הוא ייסע לאילת כדי לצפות עם ההורים?
גלי עציון
¶
לפחות ביחס לרשתות גדולות, במעון לפעמים יש יחסי עבודה, ויש יחסים בין אישיים. לא היינו רוצים שזה ישמש גם לצורך – לא רוצה לומר סגירת חשבונות אבל יחסי כוחות, שלא לזה התכוון המשורר.
שגית אפיק
¶
אבל אצלכם למשל, תוכלו לעשות משהו אחיד, ולתת הנחיה, איך אתם רוצים שהצפייה העתית הזאת תתבצע, אבל אולי במעונות יום פרטיים הם כן יעדיפו שתהיה המנהלת כי מבחינת המסלול, זה כן נראה שנכון יותר שהצפייה העתית תהיה בסוג של מפוקחת על ידי גורם ממעון היום שיוכל לתווך את זה יחד עם ההורים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
לא רוצה לבלבל. הרעיון הוא, שלא להכניס לפה כל מיני מונחים שלא קיימים. מה זה מפקח של מפעיל? מה זה? תרשמו מפעיל. למה צריך להגדיר את זה?
אופיר כץ (הליכוד)
¶
כי אז זה מוגבל רק למפעיל. אתם היועצים המשפטיים. תמצאו את הניסוח. כולנו מתכוונים לאותו דבר.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
המפעיל הוא זה שגם צריך להציב שלט, לדבר עם ההורים. יש לו המון אחריות בחוק הזה. זה מופיע גם שם רק מפעיל. זה כמו שהמפעיל לא בא בעצמו – אני מניחה, בעל רשיון עצמו. יש אנשים שעובדים בארגון.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
זה פתח. הפרטיים ימנו מישהו שיישב על המצלמות – בדיוק מה שאנו רוצים למנוע – ימנו גורם שיקראו לו והוא יישב על המצלמות. זה לא טוב.
שגית אפיק
¶
חברה פרטית לא בא בחשבון. לכן אני לא רוצה מטעמו. את הצעת מטעמו. אני כן רוצה לאפשר פתח. לא כולם נעמ"ת ו-וויצ"ו. יש מעונות יום קטנים יותר. לכן לא נכון שזה יהיה המפעיל. לאפשר באמצעות מישהו אחר בסוג של – יכול להיות גם בהסכמה עם ההורים מראש מי יהיה הצופה שיצפה איתם בצפייה העתית.
נרמין ברהום
¶
אני חושבת שכן הגדרת מפעיל מכניסה לתוכה גם את המנהל. אני חושבת שלא נכון לפתוח את זה באופן רחב. צריך להגדיר מפעיל מנהל מעון.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
אבל היא אמרה לך שהמעונות האלה, היא לא רוצה מנהל, יש להם גורם בין המנהל לבין המפעיל. הם קוראים לזה מפקחים, מנהלות אזור, שהן דמויות חינוכיות שעובדות שם, מסתובבות בשטח.
שגית אפיק
¶
אין לך הגדרה שמפעיל הוא לפעמים גם מנהל. זה רחב. אז אולי מפעיל או המנהל, לפי החלטת המפעיל ואז המפעיל יחליט שאם לא רוצה את המנהל כפי שאומרת גלי עציון שלא מתאים לנעמ"ת ואז יהיה מפעיל או מנהל לפי החלטת המפעיל.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
זה גם עכשיו אפשר. או באמצעות מנהל. אם תחליט שהיא לא רוצה את המנהל, אנחנו רק מאפשרים למנהל לעשות את זה. הכול כאן הסכמים. אנחנו לא מתערבים איך יעשו את זה, מי יעשה, מי יפתח את המצלמה ומי יחבר את הכבל. כל הדברים האלה ייסגרו בין מפעילי המעונות לבין ההורים. גם זה. המפעיל הוא בעל רשיון הפעלה לפי חוק הפיקוח. האדם שמחזיק ברשיון.
אופיר כץ (הליכוד)
¶
יש שני אירועים – הפרטיים, ששם זה מפעיל ומנהל – ברור, זה מה שהם רוצים. עכשיו יש ויצ"ו ונעמ"ת. הם לא רוצים. אבל יש גורם מטעמה, סמנכ"לית, מפקחת, מנהלת אזור שאותם לפי מה שהבנתי ממנה, כן רוצים שיהיו.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אבל היא נציגת המפעיל. אני חושבת שזה בסדר. לכל תאגיד אורגן שלו שיחול לחוב באחריות אם עשה עבירה פלילית בשם התאגיד. יש דיני תאגידים בעניין הזה. יש אנשים שברור שהם מהתאגיד ולא חושבת שגורם פרטי הוא אורגן של תאגיד. יש פה עיצומים כספיים, יש פה הרבה דברים שחלים על מפעיל מעון. לא רק הצפייה. יש פה הרבה חובות.
נרמין ברהום
¶
אם המפעיל רוצה – כפי שאת אומרת, תורת האורגנים - לתת את זה למנכ"ל, להאציל או להסמיך ידו של גורם רלוונטי בחברה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
לכן אנו כותבים: מפעיל מעון בעצמו או באמצעות מנהל המעון. לכן כשמנהל המעון הוא גורם רלוונטי, וזה במקומות הגדולים, הוא יכול לראות. אנחנו מאפשרים לו. יכול להיות שהמפעיל לא ייתן לו. יגיד לו: אני מחליט על צפייה עתית ונגיע להראות להורים.
גלי עציון
¶
אני חושבת שמשרד המשפטים צודק שלהשאיר את זה מפעיל זה גם מסתנכרן עם חוק הפיקוח וכולל את כל הגורמים המתאימים בכל מקום. כמו שנירה אמרה, לפי דיני התאגידים.
גלי עציון
¶
ברגע שאת פותחת את האופציה הזו, זה כמו כל מה שדיברנו בוק הזה. יש לזה שרשרת זליגה. תשאירו את זה מפעיל.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
לא חושבת. כל החוק הזה בידי המפעילים. את מחליטה האם להיכנס לאירוע או לא. מתפעלת את כולו. את אפילו אחראית על הצבת השלטים. הכול נמצא בסמכות מנהל המעון. יידוע עובדים, הצבת שלטים, יידוע ספקים.
גלי עציון
¶
שוב, לטעמ משרד המשפטים צודק, ולטעמי זה מסתנכרן עם חוק הפיקוח שמתייחס למפעיל. יש מקרים שזה המנהל שהוא המפעיל ויש מקרים שלא. כך זה נשאר- -
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
לא חושבת שלשון החוק סותרת את מה שאת אומרת כי את יכולה בכל עת להחליט שמנהלות המעונות של הרשת שלכם לא צופות בצפייה העתית.
נרמין ברהום
¶
מפעיל זה חברה שקיבלה רשיון לא בהכרח אדם. החשש שלי, דובר על כך שמפקחות מטעם המפעיל יראו את הצילומים, יוכלו לתת פיקוח פדגוגי וכו'. חשוב לחדד שמטרת החוק הזה היא רק מטרת הגנת ילדים ואסור למצלמות האלה להוות אמצעי ולעשות שימוש אחר או למטרה אחרת. זה משהו שמאוד חשוב.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
מטרת החוק מאוד ברורה. ביקשו מאתנו והחלטנו שלא מכניסים את זה. הוחלט על ידי חברי הכנסת שהנושא הפדגוגי לא מוכנס. זה נושא שנדון בוועדה ונדחה על ידי חברי הכנסת. אני מזכירה, ששימוש במצלמות צריך להיות רק לפי מטרות החוק, ובאמצעות התהליכים שכתובים בחוק, ומי שעושה אחרת, עושה בזה שימוש אחר - עובר על החוק הזה. אם ייצא שרשת מסוימת משתמשת בזה כדי לשלוח מפקחת ואז לטפל בעובדים או מפטרת עובדים בעקבות זה היא תהיה בבעיה – מפרה את הוראות החוק.
סעיפי העיצומים ברובם הוקראו אתמול. לגבי המקומות שבהם הייתה טענה אחרת, זכות הטיעון זה 45 יום – הוחלט על ידי הוועדה ולא 30.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
בסעיף הקודם כתוב השר או הממונה רשאי לקבוע הוראות. אין לנו כוונה לקבוע תקנות. מדובר במשהו מינורי יחסית. רק טופס שהם צריכים להעביר אלינו.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
עושים תיקון עקיף ומפנים. פרק העיצומים הכספיים – זה הפרק שמופיע מאתמול והוקרא אתמול. עודכנו סעיפים לגבי כפל שזה 7טו – עיצום כספי בשל הפרה של הוראות לפי חוק זה ולפי חוק אחר. על מעשה אחד המהווה כמה הפרות של הוראות לפי חוק זה או לפי חוק אחר, לא יוטל יותר מעיצום כספי אחד.
כמו כן ב-7טז עודכן ההליך המשפטי של ערעור – אתמול הנוסח של חוק הפיקוח דיבר על עתירה. הנוסחים המעודכנים של עיצומים כספיים מדברים על ערעור לבית משפט השלום שבו יושב נשיא בית משפט השלום. גם כאן המועדים עודכנו ל-45 ימים.
אין בהגשת ערעור לפי סעיף קטן (א), כדי לעכב את ביצוע ההחלטה, אלא אם כן הסכים לכך הממונה או שבית המשפט הורה על כך.
יש פה סעיף שהיתוסף
¶
החליט בית המשפט, לאחר ששולם העיצום הכספי או הופקד עירבון, לקבל ערעור כאמור בסעיף קטן (א), והורה בית המשפט על החזרת סכום העיצום הכספי ששולם, על הפחתת העיצום הכספי או על החזרת העירבון – גם כאן אני מדגישה שנושא העירבון לא הספקנו לדון האם חל מבחינת ההסדר על ההפרות שקבועות בחוק הזה. נחיל את זה, כמו שמחילים על הסדרים אחרים אם זה רלוונטי.
יוחזר הסכום ששולם או כל חלק ממנו שהופחת או יוחזר העירבון, לפי העניין, בתוספת ריבית שקלית מיום תשלומו או הפקדתו עד יום החזרתו, ויחולו הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה, לעניין ריבית זו, בשינויים המחויבים.
גם סעיף הפרסום 7יז הוסף – (א) הטיל הממונה עיצום כספי לפי סימן זה, יפרסם באתר האינטרנט את הפרטים שלהלן, בדרך שתבטיח שקיפות לגבי הפעלת שיקול דעתו בקבלת ההחלטה להטיל עיצום כספי:
שרית, ראיתם את זה?
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
(1) דבר הטלת העיצום הכספי; (2) מהות ההפרה שבשלה הוטל העיצום הכספי, מועד ביצוע ההפרה ונסיבות ההפרה; (3) סכום העיצום הכספי שהוטל; (4) הופחת סכום העיצום הכספי – הנסיבות שבשלהן הופחת סכום עיצום הכספי ושיעורי ההפחתה; (5) פרטים על אודות המפר, הנוגעים לעניין; (6) שמו של המפר – אם הוא תאגיד.
(ב) הוגש ערעור לפי סעיף 7טו. על החלטת הממונה להטיל עיצום כספי, יפרסם הממונה, לפי סעיף קטן (א), את דבר הגשת הערעור ואת תוצאותיו.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
הפרסום חדש. קיים אך לא בנוסחים הללו. משרד המשפטים מוזמן להעיר אם הם בזום על זה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אני מבינה שהפרסום הוא חלק מההסדרים של העיצומים הכספיים שחלים היום גם בחוקים אחרים.
שרית חאיק שפיגלשטיין
¶
כן. זה אעשה כך וזה אעשה אחרת? לא הגיוני. כל מה שנוגע לימים, ברור שאפשר לעדכן, אבל לא יכולה לדרוש משהו ממישהו שאני מפקחת.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
סעיף הפרסום נמצא. ההבדל הוא באתר אינטרנט שהוסיפו שצריך לפרסם באתר אינטרנט. פה כתוב בדרך אחרת.
שגית אפיק
¶
ביקשנו הסמכה לפרק הזה של עיצומים כספיים, לעשות עבודה אתכם ועם משרד המשפטים ולהביא פרק מקובל. אם נרגיש שחרגנו, נחזיר לוועדה.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
רשאי הממונה לפרסם את שמו של מפר שהוא יחיד – זה הדבר היחיד שלא מופיע - לאחר שנתן לו הזדמנות לטעון את טענותיו לעניין זה, אם סבר שהדבר נחוץ לצורך אזהרת הציבור; ההזדמנות לטעון טענות לפי סעיף קטן זה יכול שתינתן למפר במסגרת זכות הטיעון לפי סעיף 7ז., ובלבד שהממונה הודיע למפר על כוונתו לפרסם את שמו, בהודעה על כוונת חיוב לפי סעיף 7ו.
באכיפה תחליטו מה אתם אוכפים. הכול רשאי. אתם לא חייבים לפרסם. כשתתחילו להחיל את הסדרי העיצום הכספי, תקפידו לא לעשות זאת בצורה שתפלה בין הפרות חוק הפיקוח להפרות פה. זה נתון לשיקולכם.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
אני לא חושבת שרשאי כאן זה במובן חייב. אתם קובעים את הסטנדרט שלפיו אתם מפרסמים מפרים או לא. אני מסכימה איתך שלא יהיה הגיוני לפרסם מפר פה ועל הפרות של חוק הפיקוח לא לפרסם אותו. תחליטו כשתתחילו להחיל את זה. או תתקנו את חוק הפיקוח ותציגו אותו לשנות האלפיים.
על אף האמור בסעיף זה, לא יפרסם הממונה פרטים שהם בגדר מידע שרשות ציבורית מנועה מלמסור לפי סעיף 9(א) לחוק חופש המידע, וכן רשאי הוא שלא לפרסם פרטים לפי סעיף זה, שהם בגדר מידע שרשות ציבורית אינה חייבת למסור לפי סעיף 9(ב) לחוק האמור.
(ה) פרסום לפי סעיף זה בעניין עיצום כספי שהוטל על תאגיד יהיה לתקופה של ארבע שנים, ובעניין עיצום כספי שהוטל על יחיד – לתקופה של שנתיים.
שמירת אחריות פלילית. 7יח. (א) תשלום עיצום כספי לפי סעיפים – נעשה את ההפניה - לא יגרע מאחריותו הפלילית של אדם בשל הפרת הוראה מההוראות לפי חוק זה המנויות בסעיף 9, המהווה עבירה.
(ב) מסר הממונה למפר הודעה על כוונת חיוב בשל הפרה המהווה גם עבירה, לא יוגש נגדו כתב אישום בשל אותה הפרה, אלא אם כן התגלו עובדות חדשות המצדיקות זאת; התגלו עובדות חדשות כאמור והוגש נגד המפר כתב אישום לאחר שהמפר שילם עיצום כספי או הפקיד עירבון, יוחזר לו הסכום ששולם או העירבון שהופקד, לפי העניין, בתוספת ריבית שקלית מיום תשלום הסכום או מיום הפקדת העירבון עד יום החזרתו, ויחולו הוראות חוק פסיקת ריבית והצמדה, לעניין ריבית זו, בשינויים המחויבים.
(ג) הוגש נגד אדם כתב אישום בשל הפרה המהווה עבירה, לא ינקוט נגדו הממונה הליכים לפי סימן זה בשל ההפרה".
7יט. זה סעיף של הרשות להגנת הפרטיות. הוחלט בעניין זה לא לכלול את נושא הגנת הסיייבר – אז נשאר אותו דבר. אקריא מהר: הרשות להגנת הפרטיות תפרסם הנחיות למפעילי מעונות, למנהלי מערכת ולהורי פעוטות הרשומים במעון המאפשר צפייה מקוונת או צפייה עיתית, בעניין אבטחת מידע ושמירה על פרטיות בעת הפעלת צפייה מקוונת או צפייה עתית ושמירה על הוראות חוק הגנת הפרטיות וחוק זה בעניינים האמורים.".
יתר הסעיפים 6 ו-7 לא נעשה בהם שינוי.
8. דיווח לכנסת. (א) השר ידווח לוועדה, שנה מיום כניסתו לתוקף של חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות (תיקון מס' ...), התשפ"ד–2024, ולאחר מכן אחת לשנה על כל אלה: (1) מספר מפעילי מעונות יום לפעוטות שדיווחו לממונה על כוונתם להפעיל צפייה מקוונת לפי סעיף7א. (2) מספר התלונות שהתקבלו במשרד החינוך בעניין צפייה מקוונת או צפייה עתית. (3) נושאי התלונות שהתקבלו בעניין הצפייה מקוונת, הגורמים שהגישו אותן ואופן הטיפול בהן בחלוקה לפי תחומי הפיקוח על ידי המשרד.
נירה לאמצעי רכלבסקי
¶
טוב, והטיפול בהן בחלוקה לפי תחומי הפיקוח על ידי המשרד – תחליטו אתם.
(ב) הוועדה תקיים דיון על הדיווח שהתקבל לפי סעיף קטן (א) בסמוך לאחר קבלתו.
את סעיף 9 הקראתי, לא היו בו שינויים. זה סעיף הפיקוח. הלמעט בו הוא כפול כאמור.
סעיף 10. תיקון חוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות. בחוק הפיקוח על מעונות יום לפעוטות, התשע"ט–2018, בסעיף 6(א)(9), בסופו יבוא ";בסעיף זה "הוראות חוק התקנת מצלמות לשם הגנה על פעוטות במעונות יום לפעוטות, התשע"ט- 2018"- למעט לעניין פיקוח על מערכת היחסים בין מפעילת המעון, מנהל המערכת וההורים לעניין צפייה מקוונת וצפייה עיתית ולמעט לעניין קיום הנחיות אבטחת המידע במערכת הצפייה המקוונת והצפייה העיתית.
כאן אמרנו שאנו מוסיפים הגדרות של מנהל מעון, מפעיל מעון והממונה – נתקן את זה בחוק הפיקוח ונעשה הפניה בחוק הזה.
סעיף 11, הוראת מעבר, לא השתנה. קיבלנו הסתייגויות בחודש יולי אבל לא רואה כאן מסתייגים.
שגית אפיק
¶
נכין נוסח גם בדברים שאתה אמרת שאתה מסמיך אותנו ונביא לעוד דיון. רק אם אפשר לא בפגרה כי נראה לי שאת מכסת הדיונים עקפת פי כמה וכמה. לשיקול דעתכם.