ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 10/09/2024

הצעת חוק החברות (תיקון מס' 37) (ממשל תאגידי בחברות ציבוריות שאין בהן בעל שליטה), התשפ"ג-2023

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



35
ועדת החוקה, חוק ומשפט
10/09/2024


מושב שני



פרוטוקול מס' 427
מישיבת ועדת החוקה, חוק ומשפט
יום שלישי, ז' באלול התשפ"ד (10 בספטמבר 2024), שעה 9:30
סדר היום
הצעת חוק החברות (תיקון מס' 37) (ממשל תאגידי בחברות ציבוריות שאין בהן בעל שליטה), התשפ"ג-2023
נכחו
חברי הוועדה: שמחה רוטמן – היו"ר
טלי גוטליב
גלעד קריב
מוזמנים
מאיר לוין - משנה ליועץ המשפטי לממשלה משפט כלכלי, משרד המשפטים

רוני טלמור - ראש אשכול תאגידים ושוק ההון, משרד המשפטים

עידית מועלם - רפרנטית חברות, משרד המשפטים

יהודה לרפלד - מתמחה, ייעוץ וחקיקה מחלקה כלכלית, אשכול תאגידים, משרד המשפטים

אסף נחמני - מנהל מח' ניהול סיכונים, רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון

יעל צוקרמן בלאו - עו"ד, רשות שוק ההון, ביטוח וחיסכון

צפנת מזר-לייסט - יועמ"ש מחלקת תאגידים, רשות לניירות ערך

אמיר גרוכר - רפרנט, רשות לניירות ערך

גל גרינברג - רפרנטית, רשות לניירות ערך

אורנה ואגו - משנה ליועצת המשפטית, בנק ישראל

סימה שפיצר - בנק ישראל

ענת פילצר סומך - סמנכ"לית האיגוד, איגוד החברות הציבוריות

הדר צופיוף - מנכל, איגוד הדירקטורים בישראל

מיכל רז - עו"ד, איגוד הבנקים בישראל

אייל דותן - עו"ד משרד מיתר, איגוד הבנקים בישראל

מנחם גורמן - יו"ר פורום שוק ההון ועסקים, לשכת עורכי הדין

אלה תמיר שלמה - לוביסטית ציבורית, לובי 99

משה קאשי - לובי 99

מיכל שריג-כדורי - מנהלת קשרי ממשל בחברת וויקס

רוס מינה - יועץ משפטי תאגידי

שחר הדר - שותף, מיתר משרד עורכי דין
ייעוץ משפטי
ד"ר גור בליי
ניצן רוזנברג
מנהל הוועדה
איל קופמן
רישום פרלמנטרי
יפעת קדם


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.


הצעת חוק החברות (תיקון מס' 37) (ממשל תאגידי בחברות ציבוריות שאין בהן בעל שליטה), התשפ"ג-2023, מ/1647
היו"ר שמחה רוטמן
בוקר טוב, אנחנו בעניין חוק הצעת החברות (תיקון מס' 37) (ממשל תאגידי בחברות ציבוריות שאין בהן בעל שליטה). זה הדיון השני שלנו בנושא. בדיון הקודם הלכנו קצת למבוא, לפתיחה, להגדרת המושג שליטה, לצורך הכללי בהסדר, ליתרונותיו וחסרונותיו. אנחנו נמשיך ונעסוק בנושא הזה בהמשך. אני יודע שגם משרד המשפטים וגם אנחנו ביקשנו מהמ.מ.מ להכין סקירה. הסקירה תהיה מוכנה לקראת הישיבה הבאה או אחת אחריה, תלוי כמה תכוף תהיינה הישיבות. נמשיך לעסוק בנושא הזה בהיבטים אחרים - שער הכניסה לתוך ההסדר הזה, יתרונותיו וחסרונותיו, ופרטי ההסדר. אם יש אנשים שלא דיברו בפעם הקודמת ורוצים לומר כמה דברי פתיחה, בקשה.
ענת פילצר סומך
אני רוצה לפתוח בברכות - בדרך כלל זה נדיר אצלנו - על החקיקה, אנחנו חושבים שהיא נעשתה ברוח השיח היחסית ארוך שהיה לנו עם משרד המשפטים בנושא. הוויז'ן הוא שהשינויים הנדרשים כדי להתאים את חוק החברות הנוכחי לעולמות של חברות ללא גרעין שליטה הם שינויים מינוריים, והכוונה שלנו היא שדי בחקיקה הקיימת – זאת אומרת, חוק החברות שנחקק לפני 25 שנה מתמודד בצורה אינטלגנטית יחסית עם אותן דילמות נציג שמתוארות יפה בדברי ההסבר.

יש שתי נקודות שהייתי רוצה לשים את הספוט עליהן שאולי אין בהן די, שאולי בהן ההתמודדות של החקיקה, של התיקון המוצע לא מספיק מעמיקה בעינינו. הראשונה היא הניטור של המוסדיים שבעינינו לא מקבל מספיק מענה. אין סוג של הפנמה לזה שהאקטיבזם המוסדי היום מחייב ניטור טיפה יותר מעמיק, בקרה שאולי דומה יותר לחוק ניירות ערך האמריקאי. אנחנו חושבים שהחזקה של 25%, חזקת השליטה, היא מיותרת, במבחן המהותי של השליטה יש די. אנחנו לא חושבים שההורדה המספרית, לפחות לפי הצהרות קודמות של משרד המשפטים, יש לו כוונה להרחיב את מספר החברות שנכנסות בגבולות ההגדרה של השליטה, ואם זו לא הכוונה, מה הערך המוסף של הפחתת המבחן המספרי בחזקה? יש בו איזה שהוא אלמנט של העברת הנטל מהרגולטור אל עבר החברות, איזו רגולטיות יתר, שאנחנו לא רואים בעין יפה. בנוסף, יש עוד כמה מקומות שבעינינו יש חוסר, כמו הקלה על אוכלוסיות שהן אוכלוסיות תאגידיות שאולי רגישות יותר וראויות להגנה, חברות ציבוריות צעירות שרק עכשיו הונפקו וראויות בעינינו להגנת ינוקא של חמש שנים, תאגידים קטנים כהגדרתם בחוק, תאגידים שיש להם משטר אחר מפוקח כי הם מפוקחים על ידי המפקח על הבנקים או רשות שוק ההון.

אנחנו חושבים שהרחבת האיסור של הזיקה היא מסוכנת, היא יכולה לרוקן את חדרי הדירקטוריונים. ראיתי שיש גם הרחבה של תאגיד אחר. יש החמרות שבעינינו הן לא ראויות. יש תיקונים שלא שייכים לחברות ללא גרעין שליטה, כל מיני הכבדות, כמו למשל הכבדות על עסקאות של דירקטור שלא שייכות בכלל לחברות ללא גרעין שליטה ואני סבורה שמקומן לא בתיקון הזה. אני חושבת שחלקן הלא מבוטל של הערות איגוד החברות אומץ בצורה יפה, גם לעניין מוסד הדח"צ, גם לעניין ועדת המינויים, לכן למעט ההקלות הפריפריאליות שדיברתי עליהן אנחנו מברכים על התיקון.
מנחם גורמן
אנחנו רוצים לברך את משרד המשפטים - מדובר בתהליך שעובר על שוק ההון הישראלי שבו חברות הופכות להיות חברות ללא גרעין שליטה. אני חושב שהתיקון הזה מנסה לטפל בסיטואציה שממילא קיימת בשוק וצריך למצוא לה את האיזון הראוי. אנחנו כן רואים בהצעה שנמצאת על השולחן הצעה נכונה, מבורכת ומאזנת בין האורגנים השונים. אני חושב שראוי היה שנושא הגדרת השליטה יצומצם לנושא של חוק החברות וחוק ניירות ערך בלבד. אם לא, אז כן להתייחס לעובדה שלהגדרת השליטה יש הגדרות רוחביות בחוקים אחרים, כמו חוק הפירמדות, והגדרות של חברות שכבה בחוקים נוספים. העובדה שפה מגדירים 25% בצורה רוחבית בלי להתעסק בהשלכות שישנן בחוקים אחרים, אני חושב שהסיטואציה הזאת היא לא נכונה.
היו"ר שמחה רוטמן
בדרך כלל ההפניה בשליטה היא יותר בחוק ניירות ערך.
מנחם גורמן
נכון. התיקון בחוק הזה הוא גם תיקון של חוק ניירות ערך.
היו"ר שמחה רוטמן
שמשנים את הגדרת השליטה באופן גורף?
מנחם גורמן
נכון, ולכן אני חושב שנכון היה לתקן את נושא השליטה בחוק הזה. אנחנו מברכים על הנושא הזה של ה-25%, אנחנו חושבים שחשוב ונכון שיהיה קו כזה שמתכתב עם דינים אחרים שישנם באנגליה ובארצות הברית. הנושא הזה של שליטה בחברות ציבוריות הוא עניין מאוד משמעותי בפרקטיקה של היום יום, מתקיימים הרבה מאוד דיונים עם רשות ניירות ערך על מנת להגדיר מי הוא בעל השליטה.
היו"ר שמחה רוטמן
לזה אמרנו שנייחד דיון בהמשך.
מנחם גורמן
הייתי מציע שכשמדברים על 25%, נדבר על בעל המניות הגדול.
היו"ר שמחה רוטמן
בנושא השליטה נעסוק בהרחבה כי זה עורר הרבה מאוד שאלות, כמו האם זה רלוונטי, כמה מחזיקים השחקנים האחרים. נדון בזה בהמשך.
מנחם גורמן
הנושא הבא שהייתי רוצה לדבר עליו הוא נושא הזיקה. אני חושב שבעל מניות מהותי נותר להיות כ-5%, למרות שהמחוקק עצמו הסתכל פה על בעל מניות כמישהו שהוא בעל 10%. יש פה סיטואציה של לא מעט חברות שפתאום ימצאו את עצמן צריכות הרבה מאוד דירקטורים. במדינת ישראל, שהיא מדינה קטנה, הגדרת זיקה כל כך רחבה לא תאפשר ליישם את החוק הזה בצורה נכונה.

יש את נושא המגבלות שישנן בתיקון לגבי תוקף כהונת דירקטורים. יש מגבלה אחת של שלוש שנים ומגבלה אחת של מחצית הדירקטורים מידי שנתיים. יש פה איזו שהיא פרשנות לא נכונה לסעיף 46ב לחוק ניירות ערך. כל הנושא של לקחת חברה ציבורית, להשאיר אותה ללא גרעין שליטה - צריך לתת לה להתנהל, צריך לתת לה מספר סוגים של מניות, אפשרות של גיוון, אפשרות של הכנסת גלולות רעל, אפשרויות של מאבקי שליטה. אני חושב שבסיטואציה הזאת יש פרטנליזם מיותר של החוק שנכון היה לשחרר מאותן מגבלות קיימות.

הערה אחרונה מתייחסת לעובדה שיש פה לא מעט נושאים שמשאירים אותם כרגע לתקנות ההקלות ויש להם השלכות גם לגבי חברות חו"ל, גם לגבי נושאים של זיקה, גם לגבי נושאים של עניין אישי. נכון יהיה שתחולת הכניסה לתוקף של החוק הזה תתכתב באיזו שהיא צורה עם תקנות ההקלות.
אלה תמיר שלמה
אני רק רוצה להזכיר שהחוק מנסה להתמודד עם בעיית הנציג האנכית. האוכלוסייה שזקוקה להגנה ולכבודה התיקון הזה היא אוכלוסיית בעלי המניות. הגורם החזק בבעיית הנציג האנכית היא ההנהלה, כשאנחנו רוצים לרסן את ההנהלה כדי להגן על בעלי המניות. הבעיה הכי קשה זה שבעלי מניות, חוץ ממה שאנחנו עושים בלובי 99, לא זוכים לאותו ייצוג חזק שלו זוכה ההנהלה. החברה היא יישות משפטית נפרדת. מי שמוציא לפועל את החברה הזאת זה המנהלים, שזה מה שהתיקון מנסה לעשות. זה נהדר שיש פה מכל צורות הייצוג ומכל האופנים השונים שהחוק הזה משפיע עליהם, אבל אני מבקשת מחברי הכנסת, וגם ממך, יו"ר הוועדה, לשים לנגד עיניכם את אלה שקולם, גם מול הרגולטור וגם סביב השולחן הזה, הוא היותר חלש, וזאת האוכלוסייה של בעלי המניות שנמצאת בתת ייצוג.
היו"ר שמחה רוטמן
תת ייצוג איפה?
ענת פילצר סומך
היום הם הגופים המוסדיים, הם בעלי השליטה החדשים בשוק ההון.
גלעד קריב (העבודה)
זאת תכלית החוק. עכשיו השאלה אם החוק משיג את תכליתו.
אלה תמיר שלמה
ההשוואה לארצות הברית לא תמיד מתאימה. אקטיבזם מוסדי זה בסדר, אולי יש מקרים, אבל הם לא כמו בארצות הברית. קרנות הגידור לא קיימות פה, הן לא פועלות באותה עוצמה, לכן האוכלוסייה שזוכה לפחות ייצוג זה בעלי המניות והמוסדיים - המחוקק הוא זה שייחד להם תפקידים מסוימים. אם יש בעיה בהתנהלות של הגופים המוסדיים, צריך להתמודד איתה, אבל זה לא כאן מסביב לשולחן.
היו"ר שמחה רוטמן
התכלית של החוק הזה היא להגן על בעלי המניות. רוב בעלי המניות הם חסרי שליטה. בחברות עם גרעין שליטה בעלי המניות, בוודאי אם אנחנו מדברים על רוב בתוך החברה, זה בעלי השליטה או בעל השליטה, אבל בעולם ללא בעלי שליטה זה המוסדיים. הרוב המוחלט של הציבור לא מחזיק מניות באופן ישיר בחברה ושולח כתבי הצבעה ומקבל עדכון, זה לא עובד ככה. הרוב המוחלט משתתף באמצעות המוסדיים – אליהם נבוא בטענות על הצורה, על התועלת. החוק הזה הוא חוק שמגן או מייצר אי תלות בין המוסדיים לבין ההנהלה, מנתק את הדבר הזה.
אלה תמיר שלמה
אתה יכול לדבר על המוסדיים, וזה בסדר שיש גופים מוסדיים, אבל אף אחד לא מכריח את הגופים המוסדיים להשקיע בחברה.
היו"ר שמחה רוטמן
את המוסדיים מכריחים. יש להם כל מיני כללים של הלימות הון, יש להם כללים של איפה הם משקיעים, והם חייבים להשקיע באג"חים מסוימים. את הבן אדם הפרטי אף אחד לא מכריח.
אלה תמיר שלמה
ההנחה שתמיד יהיה גוף מוסדי שהוא החזק בסיטואציה, שהוא בעל המומחיות, זה לא כורח המציאות. יכולה להיות חברה ציבורית, ויש כאלה, שאחוז ההחזקה של המוסדיים הוא נמוך. אנחנו לא יכולים להסתכל על זה כאילו תמיד יש את הגוף המוסדי שיגן על בעלי המניות. אני רק מבקשת שנזכור, ואנחנו נשמע הרבה מאוד קולות, את בעלי המניות שלא יושבים סביב השולחן הזה. גם המוסדיים לא יושבים פה.
היו"ר שמחה רוטמן
המוסדיים לא יושבים פה?
אלה תמיר שלמה
לצערי לא.
ד"ר גור בליי
צריך לדאוג שהם יגיעו.
היו"ר שמחה רוטמן
כנראה שהם סומכים עלי ועל גלעד.
גלעד קריב (העבודה)
הגופים המוסדיים הבולטים זומנו על ידי הוועדה?
היו"ר שמחה רוטמן
אנחנו בדרך כלל לא מזמנים גופים - -
גלעד קריב (העבודה)
יש גם פרקטיקה של זימון גופים.
ד"ר גור בליי
גם איגוד חברות הביטוח.
אסף נחמני
הפיקוח על הגופים המוסדיים נמצא פה.
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא חושב שיש מישהו שיטען שלגופים המוסדיים אין ידע לגבי מה שקורה בכנסת, הרי מדובר בחברות לובי שיש להן אנשים שעוקבים. הם בחרו שלא לבוא, וגם בדיון הקודם הם לא היו. הדיון פה לא מסתיים היום, זה לא האירוע. נשלח להם זימון פרטני.
גלעד קריב (העבודה)
אני חושב שמן הראוי להוציא להם הזמנה.
היו"ר שמחה רוטמן
אנחנו לא מונעים מגוף פרטי כזה לבוא. אנחנו לא שולחים לו הזמנה, כיוון שכשהוא בוחר שלא לבוא הוא כאילו מעליב את הכנסת.
גלעד קריב (העבודה)
לא נעלב.
ד"ר גור בליי
אי ההופעה שלהם היא אינדיקציה מסוימת לשאלה עד כמה הם גוף שבאמת אקטיבי בפיקוח על המנהלים.
היו"ר שמחה רוטמן
ממש לא.
ענת פילצר סומך
אולי הם סומכים על החקיקה. אם אין לך בעיה עם חקיקה, אתה לא מטריד את עצמך.
ד"ר גור בליי
אבל אתה יודע שחקיקה יכולה לזוז לכאן ולכאן. אם התזה היא שהם יהיו משקל נגד משמעותי למנהלים כי הם מאוד מאוד מושקעים, סביר להניח שהם היו מגיעים לפה.
ענת פילצר סומך
זו מסקנה מסוכנת.
גלעד קריב (העבודה)
אי אפשר לומר שהמוסדיים הם הפתרון ולא למצוא אותם בחדר. כנראה נרמז באי הגעתם שהם לא רואים את עצמם בהכרח - -
היו"ר שמחה רוטמן
אני יודע שהם עוקבים. אני מתאר לעצמי שלהחלטה אם לבוא או לא לבוא יש המון סיבות ושיקולים. אני בקושי מצליח לפרש כשאנשים באים לפה ואומרים מה הם רוצים, אז ברור שמזה שהם לא באו אני לא יודע לפרש מה זה אומר ומה הם מתכוונים. אני יודע שהמגמה של אקטיבזם של המוסדיים בשוק היא דווקא תופעה שהולכת ומתגברת ככל שעובר הזמן. טוב או לא, אני לא נותן לזה ציונים, אבל זו המציאות. יכול מאוד להיות שהם סבורים שהתיקון כמו שהוא כרגע הוא טוב ואם הם יראו שהוא הולך לכיוון לא טוב הם יבואו. אני מקבל את הצעתך לוודא שהם יודעים שיש דיון, לעדכן אותם, ואם הם החליטו שלא לבוא, אני לא אחייב אותם לבוא.
גלעד קריב (העבודה)
אין, לצערי, בכוח ועדות הכנסת יכולת לחייב גוף כזה או אחר, אבל הם שחקנים מאוד חשובים שחשוב לשמוע את עמדתם.
מיכל שריג-כדורי
אנחנו מברכים על החקיקה הזאת, זה מאוד חשוב לנו. כרגע אנחנו במצב שלגבי חברות נסחרות חוץ החקיקה כל פעם קורית ואז היא מותאמת אליהן בתקנות הקלות. בעינינו זו לא דרך המלך. אם אנחנו רוצים שחברות יתאגדו בישראל, בטח חברות ההייטק שיש להן עוד חלופות, ואם אנחנו רוצים שהן יצמחו בישראל, יגדלו בישראל, הוודאות של החקיקה, ההתאמה של החקיקה צריכה להסתכל עליהן. הצרכנים שאתם "מגינים" עליהם הם לא האמריקאים, הבריטיים או מי שמשקיע בחו"ל. בהרבה מאוד מובנים זה פחות מותאם לחברות הייטק ונסחרות חוץ. לאורך השיחות עם משרד המשפטים הייתה לדבר הזה אוזן קשבת, נאמרה ונעשתה עבודה מאוד מאוד משמעותית כדי שתקנות ההקלות וכל התקנות יצאו במקביל. אני רוצה לברך ולהגיד שזה קריטי.
היו"ר שמחה רוטמן
אנחנו בדרך כלל פותרים את זה בהוראת תחולה כך שאו שזה מגיע מיד או שאנחנו אומרים שזה ייכנס לתוקף כשיהיו התקנות. אנחנו לא מאפשרים את הוואקום הזה. לקראת סיום החקיקה נרצה לראות את טיוטת התקנות, כדי שנדע מה ההסדר השלם שאנחנו עושים.
מאיר לוין
טיוטת התקנות פורסמה להערות הציבור. רצינו להתקדם במקביל, שאפשר יהיה להתייחס במקביל.
היו"ר שמחה רוטמן
נצלול עכשיו לנושא הראשון של היום.
ד"ר גור בליי
הנקודה המרכזית שאני מבין שהתיקון נועד לתת לה מענה וצריכה ללוות אותנו - להתאים את חוק החברות לאתגרים שמציבות חברות ללא גרעין שליטה, שזה בראש וראשונה מעבר מבעיית נציג אופקית לבעיית נציג אנכית, והחשש שבחברות בלי גרעין שליטה הכוח שמרוכז בידי מנהלי החברה שמנהלים את החברה לטובת בעלי המניות יכול להיות מנוצל לטובתם, לקידום האינטרסים שלהם. בעלי המניות בחברות ללא גרעין שליטה מפוזרים, יהיה להם יותר קשה לפקח על המנהלים, לכן חלק מההתמודדות במסגרת חוקי החברות עם בעיית הנציג האנכית היא לאפשר בראש וראשונה לבעלי המניות עצמם, באמצעות הדירקטוריון או בצורה ישירה, לפקח על המנהלים, כשהדרך המקובלת בעולם זה לתת יותר כוח לבעלי המניות, לחזק את העצמאות של הדירקטוריון, להגביר את האחריותיות של הדירקטוריון כלפי בעלי המניות בשביל שהוא יהיה גורם מפקח אפקטיבי על ההנהלה - בראש וראשונה על מנכ"ל החברה וההנהלה הבכירה של החברה - באמצעות דירקטורים בלתי תלויים (דב"תים), באמצעות ועדת מינויים שהופכת להיות חלק באישור של אותם דירקטורים, באמצעות הסדרים שנוגעים לעצמאות של הדירקטורים והמחויבות שלהם לבעלי המניות, מה שמתחבר לשאלה כל כמה זמן בוחרים אותם, איך מפטרים אותם, מה המנגנונים השונים שבהם המועמדות שלהם מובאת לאסיפת בעלי המניות, באיזו מידה עושים הפרדות בין בעלי תפקידים, בין יו"ר דירקטוריון לבין מנכ"ל.

בחוק שעוסק ברגולציה המטרה היא גם לתת לשוק להתנהל. לכל רגולציה יש עלות. הרגולטור לא מנסה סתם להקשות, הוא צריך לתת חופש פעולה רחב. יש מגוון מאוד רחב של חברות שמתנהגות בצורה שונה, שיש להן דרישות שונות מהדירקטורים, מוועדות הדירקטורים, מהתנהלות החברה. מצד אחד, לתת חופש פעולה כמה שיותר רחב, ומצד שני, לאזן את זה עם בעיית הנציג. ראינו גם מהספרות בעולם שאם בעלי המניות הם עם כוח מועט מידי, והסוגיה של "מידי" צריכה להיות נדונה פה, ערך החברה נפגע, ערך המניות נפגע, השוק בכללותו נפגע.

דבר נוסף, וזה משהו שהוא טוב מבחינת כל השחקנים בשוק, גם המנהלים, גם בעלי המניות, זה נושא הוודאות. יש פה כמה נקודות שצריך להגביר לגביהן את הוודאות במה ההסדר אומר. הנושא הזה של ודאות הוא קריטי, כי להעדר ודאות יש עלות מבחינת כולם.
גלעד קריב (העבודה)
האם בפרשנות של לשון או בכמה ההסדר רחב ומפורט?
ד"ר גור בליי
בעיקר ודאות של הלשון, אבל זה לא תמיד עניין לשוני, זה לפעמים עניין שרצו להשאיר איזה שהוא חופש פעולה ולא ברור בדיוק כמה חופש פעולה יש, האם היועץ המשפטי של החברה יודע לתת פתרון חד משמעי, להגיד מה הולך להיות בדבר הזה.

הנקודה הנוספת, ואני יודע שמשרד המשפטים עשה את זה הרבה, זו ההסתכלות ההשוואתית - אנחנו לא ממציאים את הגלגל בעניין הזה – לראות למה אם משהו נהוג בנאסד"ק אי אפשר לאמץ אותו גם פה. יכול להיות שיש הבדלים רלוונטיים ולא צריך לאמץ אבל בוודאי מצדיק ראייה כי זה שוק שהוא שוק משוכלל, שוק שהחברות בו הן בלי גרעין שליטה, שוק שאפשר ללמוד ממנו בדברים מסוימים. אני יודע שמשרד המשפטים מסתכל על זה אבל גם אנחנו נציב את זה תמיד כאיזו שהיא מראה בשביל לראות מדוע שווה לסטות מהדברים האלה, בטח ובטח כשזה קשור לחברות חוץ, לחברות דואליות שחיות בשני המשטרים האלה. אם אני חוזר לנקודת הוודאות, אז יש יתרון מובהק בזה שהן יודעות שמה שנהוג בדלאוור נהוג גם בארץ.

תיקון 1. בחוק החברות, התשנ"ט-1999 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 92(א)),
סעיף 92 במקום פסקה (12) יבוא:

"(12) בחברה ציבורית ובחברה פרטית שהיא חברת איגרות חוב -
יקבע בהתחשב, בין השאר, בסוג החברה, גודלה, היקף פעילות
החברה ומורכבות פעילותה, ובכפוף למספר הדירקטורים שנקבע
בתקנון לפסעיף 219 –

(1) את המספר המזערי הנדרש של דירקטוריון, שעליהם להיות
בעלי מומחיות חשבונאית ופיננסית, כמשמעותה לפי סעיף 240
(בחוק זה – דירקטוריום בעלי מומחיות חשבונאיות ופיננסית);
(2) בחברה ציבורית שאין בה בעל שליטה – מדיניות לעניין
הרכב הדירקטוריון הרצו וכשירותם הרצויה של חבריו
(להלן – מדיניות המינוים)."
עידית מועלם
אנחנו מבקשים להוסיף לסעיף 92 לחוק את תפקידי הדירקטוריון. זה נראה כאילו אנחנו מוסיפים פה את העניין של מומחיות חשבונאית ופיננסית אבל זה כבר מופיע היום. התוספת היא למעשה שבחברות ללא גרעין שליטה יידרש הדירקטוריון לאשר מדיניות מינויים שבמסגרתה נרצה לדבר גם על הרכב הדירקטוריון וגם על הכשירות של החברים בו. הרציונל פה מתחבר לגמרי לרעיון שהדירקטוריון הוא האורגן שאנחנו תולים את יהבנו בו לגבי הפיקוח על ההנהלה, הייצוג של בעלי המניות והאינטרסים שלהם, לכן אנחנו רוצים שתהיה מחשבה סדורה ותהליך סדור לגבי איך הוא אמור להיות בנוי, מי אמור לשבת בו, מה הצרכים של החברה, לראות שהמינויים לא יהיו אקראים או מזדמנים אלא על פי איזה שהוא תכנון מקיף ומסודר.
ד"ר גור בליי
המדיניות מאושרת בדירקטוריון, לפי ההצעה, והוא רשאי להסמיך את ועדת המינויים לקבוע את המדיניות, כשברור שהמדיניות חלה על אותו דירקטוריון. האם שקלתם להביא את הנושא הזה גם בפני האסיפה הכללית כמו שעושים למשל עם מדיניות תגמול של חברה? האם זה משהו שנשקל? אם כן נשקל, מדוע לא?

כתוב פה מדיניות לעניין הרכב הדירקטוריון. האם אין טעם לתת יותר בשר לדבר הזה, לפרט באיזה קריטריונים מרכזיים צריך להתחשב? לא מה התוצאה, אלא איזה פרמטרים רלוונטיים בעניין הזה, כי לפחות תיאורטית חברה יכולה לצאת ידי חובה במשהו מאוד מינימאלי. אם רוצים לתת לזה יותר קונקרטיזציה, למה לא להגיד כמו ב-267ב, לציין כמה שיקולים - גיוון בבחירת סוג המומחיות של הדירקטור, גיוון מגדרי, דברים שהחברה תתייחס אליהם בנושא של המדיניות שלה? ברור שיש יתרון במשהו מאוד כללי, אבל אז אפשר לצאת ידי חובה בצורה מאוד קלה.

שאלה שלישית חוזרת לנקודת הוודאות שהעליתי בפתח דבריי. יש את העניין של לקבוע מדיניות לעניין הרכב הדירקטוריון הרצוי, לעניין הכשירות הרצויה. בעינינו זה נותן אי ודאות, כי מה זה אומר שזה רצוי? האם אפשר לסטות מזה, אי אפשר לסטות מזה? האם זה מחייב, זה לא מחייב? אפשר לקבוע שזה לא מחייב, אבל במילה "רצוי" לא ברור כמה זה מחייב או כמה זה לא מחייב. לכל אי ודאות כזאת יכולה להיות עלות, לכן עדיף לחדד את הדבר הזה.

האם שקלתם, וזה עלה גם בהצעות של גורמים אחרים, להחיל את זה גם על חברות עם שליטה? אם זה משהו יותר רך וכן הלאה, למה לא לקבוע את הדבר הזה כאיזה שהוא פרמול, כאיזה שהוא שיפור של התהליך ולהשאיר דרגות חופש, למה להגביל את זה רק לחברות בלי גרעין שליטה?
עידית מועלם
לשאלה של מה הפרוצדורה, או איך המדיניות הזאת אמורה להיות מאושרת, נדבר על ועדת המינויים כשנגיע אליה, אבל השאלה הרלוונטית כרגע היא אם לא שקלנו להעלות את זה לאסיפה. ההסתכלות היא בראש וראשונה על מה שקורה בעולם, בעיקר בשווקים מפותחים שיש בהם חברות ללא גרעין שליטה וזה מבנה בעלות הרווח. לא מצאנו מקום בעולם שחייבים להעלות לאסיפה מדיניות מינויים.
היו"ר שמחה רוטמן
יש חובה לקבוע מדיניות מינויים?
עידית מועלם
ברוב המקומות זה מופיע בתוך קוד אמץ או גלה, שזה הקוד הבריטי, הקוד האוסטרלי. שם זה מופיע בתור סוג של המלצה, זו לא הוראה. אצלנו הפורמט של חוק החברות הוא פורמט מחייב.
ענת פילצר סומך
זו לא המלצה.
היו"ר שמחה רוטמן
מי שמבצע את המינויים בפועל זו האסיפה הכללית.
ד"ר גור בליי
לרוב.
היו"ר שמחה רוטמן
נכון. מי שממנה את הדירקטוריונים זו האסיפה הכללית. זה קצת משונה שגוף קובע מדיניות לגוף שהוא כביכול הממנה שלו או ממלא אותו. זה כמו שהממשלה תקבע מדיניות לכנסת, או שאני ככנסת אקבע את המדיניות למצביעים בנוגע למי הם מצביעים. אנחנו אומרים לדירקטוריון לקבוע מדיניות לאסיפה הכללית. מה המשמעות של אי עמידה במדיניות הזאת? גור הביא את הדוגמה של גיוון מגדרי - אני לא בטוח שדבר כזה צריך להיות. אם חברה מסוימת תחליט במדיניות שלה על גיוון מגדרי ותביא לאישור האסיפה הכללית שלושה גברים ושלוש נשים אבל האסיפה הכללית תחליט שהגברים לא מתאימים לה, שהיא רוצה רק נשים, מישהו פה לא עמד במדיניות. מה ההשלכות של זה? מי חייב למי דין וחשבון? איך אתה דורש מדיניות מגוף קוליגיאלי? אם אני לא יכול כגוף קוליגיאלי להכתיב מדיניות, איך אני יכול להכתיב לאסיפה הכללית? יש פה אנומליה.
עידית מועלם
האסיפה הכללית, שהיא זו שממנה את המועמדים, יכולה למנות את מי שהציע הדירקטוריון או את מי שהציע בעל מניות שהוא מעל אחד אחוז. מדיניות המינויים הזאת לא מחייבת את האסיפה. האסיפה יכולה לאשר את מי שהדירקטוריון העלה או לא לאשר את מי שהדירקטוריון העלה, היא יכולה לאשר מועמדים שבעלי המניות העלו, היא יכולה לעשות איזה שהוא מיקס בין השניים. האסיפה אינה כפופה למדיניות המינויים. מדיניות המינויים מחייבת את מי שוועדת המינויים ממליצה לדירקטוריון להעביר כמועמדים מטעם החברה לאסיפה הכללית. כמו שאדוני מתאר, אין שום ערובה לזה שהרכב הדירקטוריון בסופו של דבר יהיה תואם למדיניות המינויים שנקבעה.
היו"ר שמחה רוטמן
אז זו לא מדיניות לעניין הרכב הדירקטוריון הרצוי או כשירותם הרצויה של חברי הדירקטוריון, אלא מדיניות לעניין המועמדים שיוגשו. אין מדיניות לגבי ההרכב הרצוי שלי. אני כדירקטוריון לא יכול לקבוע מדיניות לגבי מי יהיו הדירקטורים, זה גוף מעלי בוחר. אני יכול לקבוע מדיניות לגוף שמתחתיי, לוועדת המינויים. כשאני שולח אותה לחפש לי מינויים כדי שאני אמליץ לוועדה, אני אומר לה לחפש לי כאלה וכאלה.
שחר הדר
אולי חסרה המילה "דירקטוריון", כי בסוף זו מדיניות הדירקטוריון לעניין ההרכב.
היו"ר שמחה רוטמן
זו מדיניות להצעות המועמדים של ועדת המינויים, זו לא מדיניות לגבי ההרכב הרצוי. גם לא הגיוני שאני כדירקטוריון אקבע מה יהיה הרכב הדירקטוריון הרצוי. המדיניות היא איתור המועמדים של ועדת המינויים, מדיניות חיפוש המועמדים, מדיניות המועמדים שיוצעו על ידה.
מאיר לוין
היא גם מדיניות של הדירקטוריון עצמו, לא רק של הוועדה.
עידית מועלם
הדירקטוריון הוא זה שבסופו של דבר מאשר אותה, לכן זו הופכת להיות גם המדיניות שלו מרגע שהיא אושרה.
מאיר לוין
הדירקטוריון סוברני להחליף את המדיניות אם הוא חושב שבמבחן התוצאה היא לא מתיישמת נכון או שהצרכים משתנים. למה אנחנו לא חושבים להעלות את המדיניות הזאת לאישור האסיפה? כיוון שההזרמה של מועמדים לדירקטוריון יכולה לנבוע מהדירקטוריון עצמו או מבעלי המניות.
היו"ר שמחה רוטמן
אני הייתי רוצה ניסוח והבהרה שמדובר במדיניות עבור ועדת המינויים. המדיניות עבור ועדת המינויים היא פשוטה, היא לא מעוררת יותר מידי שאלות. הקמתי ועדה שהיא ת.פ הדירקטוריון ואני אומר לה לחפש מועמדים ג'ינג'ים, לא מועמדים שחורי שיער. למה? כי זו חברה שעוסקת בצבע לשיער ג'ינג'י וזה יהיה טוב לפרזנטציה.
מאיר לוין
מאוד יכול להיות שהאסיפה הכללית תכיר את מדיניות המינויים שהדירקטוריון קבע וכשהיא תבוא לשקול את השיקולים בהצבעה על דירקטור היא תתחשב במדיניות המינויים. זה כמובן לא יחייב את האסיפה הכללית ולא יחייב את בעלי המניות, אבל זה יהיה פקטור, זה יהיה נושא שמתייחסים אליו.
היו"ר שמחה רוטמן
אין בעיה. מה שלא מעורר שאלות זה דירקטוריון שקובע מדיניות לוועדת המינויים. המשמעות של המדיניות שהדירקטוריון קובע לעצמו - שאלה. כשתגיע אלי תוצאה שאני לא אוהב, שלא חשבתי שהיא טובה, אני אגיד, אוקי, זה החריג למדיניות, זה החריג לכלל. אני הגורם שמפרש לעצמי את מה שאני עושה, מה המשמעות של חריגה מזה, האם זה לא ייצר תמריצים.
ד"ר גור בליי
אחד התפקידים של ועדת המינויים הוא להמליץ לדירקטורים על המדיניות הזאת שאנחנו מדברים עליה.
היו"ר שמחה רוטמן
זה לא מעורר לי בעיה. ועדת המינויים אומרת להם: תקשיבו, אנחנו ממליצים שבחברה מהסוג שלנו הרכב הדירקטוריון יהיה מגדרי, יהיה עם מומחיות מסוימת. אם אתם רוצים שזו תהיה המדיניות, תגידו לנו שכן, ואם אתם רוצים לשנות, תשנו. יש לי בעיה כשאני קובע את המדיניות לעצמי. כמו שאני לא רוצה שוועדת המינויים תקבע את המדיניות לעצמה, כך יש לי בעיה שהדירקטוריון יקבע את המדיניות לעצמו.
גלעד קריב (העבודה)
ועדת המינויים מביאה המלצה. השמות שהדירקטוריון מגיש לאסיפה הכללית בנוגע למינוי הדירקטור הם בחירה שלו, לכן יש טעם לדבר על אם המדיניות היא מדיניות גם לדיקרטוריון. אם יש חריגה מהמדיניות, הדירקטוריון צריך להסביר לבעלי המניות.
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא אומר שאין לזה ערך.
ענת פילצר סומך
זה הדיון בשאלה אם זה רצוי או הכרחי.
מאיר לוין
אם הדירקטוריון אישר את המדיניות אחרי שוועדת המינויים המליצה, זו המדיניות הנוהגת גם כלפי הדירקטוריון. הרעיון הוא שהבחירה של הדירקטוריון לא תהיה אקראית, שהיא תהיה מושכלת, שהיא תשאל מה הם הצרכים של החברה, איך צריך להיראות הדירקטוריון שלה, כי הבעיה היסודית היא השפעת היתר של ההנהלה על זהות הדירקטורים שהדירקטוריון יציע לאסיפה הכללית שאמורה לפקח על ההנהלה.
היו"ר שמחה רוטמן
זה מוסכם, לכן אנחנו מקימים את האורגן שנקרא ועדת המינויים. השאלה אם אני מחייב גוף לקבוע לעצמו מדיניות, לא לוועדת המינויים. אני רוצה שההנהלה לא תוכל להשפיע באופן ישיר על זהות המועמדים לדירקטור, לכן אני אומר לה, את לא מחפשת, ועדת המינויים עושה את זה. מה שאני כן מבקש מהם זה להגיד מה הם מחפשים, מה הם מבקשים. אם הם יסטו מההמלצות של ועדת המינויים, יוטל נטל מסוים. אם ימליצו על ארבעה אבל אף אחד לא ימצא חן בעיניהם, זה יעורר את השאלה אם הם מחכים עד שיביאו את האדם שהם אוהבים, זה יציף את האור האדום עבור בעלי המניות, עבור האסיפה הכללית. עד כאן הכל בסדר.
ד"ר גור בליי
השאלה אם הם יכולים לקבל רק מאותה ועדת איתור. יש איזו אי בהירות לא רק על הרצוי או על הלא רצוי.
היו"ר שמחה רוטמן
על זה נדבר כשנדון בוועדת המינויים.
ד"ר גור בליי
האם הם יכולים לאשר מישהו שלא דרך ועדת המינויים?
מאיר לוין
הם לא חייבים לבחור בכל מי שוועדת המינויים הציעה, אבל הם לא יכולים לסטות מהמועמדים שוועדת האיתור הביאה לפתחם.
שחר הדר
הצעת משרד המשפטים בנויה על מה שקורה בארצות הברית כבר תקופה מאוד ארוכה. אני חושב שההצעה נכונה. ברגע שהמדיניות הזאת מאומצת יש עליה גילוי, הציבור מבין את תפיסת העולם של הדירקטריון על מבנה הגוף בחברה ציבורית ללא גרעין שליטה. העובדה שזה גלוי לציבור תאפשר לציבור להחליט אם הוא רוצה להשקיע בחברה כשכך הדירקטוריון מתנהל.
היו"ר שמחה רוטמן
מצוין מה שאמרת, רק תחשוב על בעיית הנציג ההפוך שדיברנו עליה. בא דירקטוריון ומטיל משקולת כבדה על האסיפה הכללית - הוא קובע, מכיוון שזאת חברת פינטק מאוד משוכללת שעוסקת במספרים גדולים, שצריך אנשים עם תארים מאוד בכירים בחשבונאות. על פניו המדיניות תיראה טוב, רק בפועל סינדלו עכשיו את האסיפה.
שחר הדר
זה לא מדויק.
מאיר לוין
לאסיפה הכללית יש שני כלים להתמודד עם הסיטואציה שתיארת. האחד, לא לאשר את המועמדים שהדירקטוריון מביא לפתחה על בסיס המדיניות שהיא אישרה, והשני, שזה הכלי היותר אגרסיבי, הוא להחליף את הדירקטוריון.
היו"ר שמחה רוטמן
המשמעות של להחליף את הדירקטוריון זה לסטות מהמדיניות. יהיה עלי דוח במערכת הגילוי הנאות (מגנ"א) על כך שמיניתי דירקטוריון בניגוד למדיניות הדירקטוריון של החברה. זה אירוע שדורש גילוי, נכון? יש לו מחיר - אני לא יודע מה הוא. זכותי להחליט שאני לא אתן לדירקטוריון את הכוח הרב הזה של לקשור לאסיפה הכללית את הידיים. אני כחברה יכול להגיד, חבר'ה, אני לא רוצה שתכריחו אותי לשלם את המחיר הזה בפעם הבאה שיעלה דירקטור.
ענת פילצר סומך
התשובה שלך היא במילה "רצוי". ברגע שזה רצוי, לא הכרחי ולא מנדטורי, יש לך את מרחב שיקול הדעת הזה.
היו"ר שמחה רוטמן
מה שאת אומרת זה מצוין, רק מה שהוא אומר זה ההיפך.
עידית מועלם
המילה "רצוי" לא במובן זה שזה לא מחייב את ועדת המינויים, במובן זה שזה לא ישקף בהכרח את מה - -
היו"ר שמחה רוטמן
האם זה אירוע לא נעים לחברה שלמרות מדיניות המינויים העקבית שנקבעה על ידי הדירטוריון שצריך למנות רק אנשים עם תואר שלישי בחשבונאות, בחר הדירקטוריון למנות מישהו עם תואר שלישי במשפטים? זה אירוע? זה לא נעים? יש לזה השלכות על מחיר המניה? יכול להיות שזה לטובת החברה. יכול להיות שאני אשתחרר מהאזיקים שהטיל עלי הדירקטוריון. למה להכריח אותי להיכנס לשם בחוק?
מנחם גורמן
מה שיקרה זה שהדיווח הבא יהיה על החלפת אותו דירקטוריון.
היו"ר שמחה רוטמן
או שכן או שלא.
מנחם גורמן
אם בעלי המניות לא יהיו מרוצים מההחלטה שהדירקטוריון קיבל לגבי המדיניות - -
היו"ר שמחה רוטמן
גם לזה יש מחיר.
הדר צופיוף
איגוד הדירקטורים מפעיל כבר מעל עשור ועדה בלתי תלויה עם מאגר הכי גדול בישראל של דירקטורים - מעל 20,000 דירקטורים בכירים - שמלווה לא מעט חברות בתהליכים. ועדת המינויים שמגדירה איזה שהוא תהליך, מאפשרת ניטור וסינון של מינוי מקורבים בחברות. אנחנו חושבים שכדאי לאמץ אותו. אנחנו חושבים שזה נכון ותורם לממשל התאגידי, מחזק את הדירקטוריון, בטח בחברות בלי גרעין שליטה.
מאיר לוין
המערכות קצת יותר מורכבות מהתמונה הבינארית שתיארנו כרגע. קודם כל, מתנהל שיח בין בעלי המניות לבין הדירטוריון, ולא רק באזורים הפורמאליים של ההצבעה באסיפה הכללית. אם הגופים המוסדיים או בעלי המניות המשמעותיים בחברה סבורים שמדיניות הדירקטוריון, מדיניות המינויים של ועדת המינויים שהדירקטוריון אימץ, היא לא בכיוון, יתקים שיח שכנראה ינסה לשכנע את הדירקטוריון לעדכן ולהתאים את המדיניות הזאת. זה ברוב המקרים לא יגיע להחלפת הדירקטוריון או לאי הצבעה על המינויים. אם הדירקטוריון לוקח על עצמו מגבלות במסגרת המדיניות והיא לא מוצאת חן, יתקיים שיח שיכול להשפיע באמצעים הרכים שמתקיימים בשוק ההון על המדיניות הזאת. גם אם ייוצר מצב שבו האסיפה תחליט לבחור במישהו שלא לפי המדיניות, עוצמת הביקורת שתופנה כלפי האסיפה בסיטואציה הזאת היא לא בינארית.
היו"ר שמחה רוטמן
שום דבר לא בינארי.
מאיר לוין
לפעמים הסטייה תהיה קטנה, לפעמים הסטייה תהיה גדולה. אם ייוצר מצב שבו הדירקטוריון יקבע מדיניות שנראית הגיונית ויוצעו דירקטורים שלא קשורים לדבר הזה, זה יעורר שאלות לגבי איך החברה הזאת מתנהלת.
גלעד קריב (העבודה)
האתגר הגדול הוא לא מול ההחלטה של האסיפה, הוא בעיקר בין המדיניות לבין דירקטורים שמומלצים על ידי הדירקטוריון.
ד"ר גור בליי
מה שאני מבין, אם אני מנסה לתרגם את מה שאמר היו"ר, זה שצריך לחדד בנוסח שהצהרת המדיניות הזאת מתייחסת למועמדי הדירקטוריון. דבר שני זה הסיפור של הרצוי שמתחבר לשאלה של היו"ר.
מאיר לוין
הכוונה שלנו הייתה שאם ועדת המינויים מציעה לדירקטוריון מדיניות, הדירקטוריון צריך לאשר את המדיניות הזאת. ועדת המינויים, לאחר שהדירקטוריון אישר את המדיניות, צריכה לפעול על פיה.
ד"ר גור בליי
היא חייבת.
היו"ר שמחה רוטמן
זה מחייב את ועדת המינויים.
מאיר לוין
ועדת המינויים צריכה לפעול בהתאם לאותה מדיניות שאושרה על ידי הדירקטוריון. נניח שהדירקטוריון לא שבע רצון מהמדיניות, האם הוא יכול לקבוע מדיניות אחרת או שהוא כבול בגבולות הגזרה של המדיניות שוועדת המינויים הניחה בפניו?
ד"ר גור בליי
לא נראה שבמדיניות יש סיבה - -
היו"ר שמחה רוטמן
אני מאוד מתקשה עם סיטואציה של גוף שממליץ על מדיניות ואז זה take it or leave it.
מאיר לוין
אנחנו מסכימים שוועדת המינויים תציע מדיניות והדירקטוריון הוא זה שיקבע את המדיניות כפי שהוא חושב לנכון.
היו"ר שמחה רוטמן
מוסכם שהדירקטוריון יקבע את המדיניות עבור ועדת המינויים. צריך לתת ביטוי בנוסח לזה שהדירקטוריון יקבע את מדיניות הצעת המועמדים ואיתור המועמדים של ועדת המינויים. עד כאן בסדר גמור, אין קושי. נראה הגיוני שאנחנו מייצרים פה אורגן חדש וקובעים את יחסי הכפיפות בינו לבין האורגנים האחרים.

על כל מה שהוא לא הכרחי לקביעת היחסים בין גופים אני לא אוהב להטיל נטל רגולטורי, אני חושב שזה לא נכון. אם הדירטוריון רוצה לקבוע מדיניות לעצמו, אף אחד לא עוצר אותו, הוא יכול לקבוע מדיניות למה שהוא רוצה, אבל האם אני מחייב אותו לקבוע מדיניות לעצמו כדי שאז הוא יצטרך להסביר למה הוא משנה אותה? אני לא אוהב את זה.
מאיר לוין
זה לב העניין.
היו"ר שמחה רוטמן
לא, לב העניין הוא לוועדת המינויים, לא לדירקטוריון.
שחר הדר
הוראות הנאסד"ק לגבי חברה אמריקאית שאין בה בעל שליטה הן הוראות מחייבות. יש פטור מההסדרים האלה רק כשהחברה היא חברת שליטה שיש בה בעל מניות מעל 50%.
היו"ר שמחה רוטמן
אם היא נסחרת בנאסד"ק, לא בבורסה הרגילה.
שחר הדר
הוראות ה-New York Stock Exchange לא שונות הרבה מהוראות הנאסד"ק.
היו"ר שמחה רוטמן
קשה להעתיק הסדר במנותק מהכל, זה נכון, אבל מה הערך של קביעת מדיניות לעצמך כשאתה יכול לסטות ממנה?
מאיר לוין
אתה לא יכול לסטות.
גלעד קריב (העבודה)
יש שתי אפשרויות. אפשרות אחת, שהדירקטוריון מחויב למדיניות, ואפשרות שנייה, שהדירקטוריון בבואו לסטות מהמדיניות חייב להסביר את הסטייה.
מאיר לוין
ההצעה שלנו היא אופציה א' כי זה מה שקיים במקומות אחרים.
ד"ר גור בליי
שהוא חייב.
מאיר לוין
העובדה שלדירקטוריון יש את הכוח לשנות את המדיניות נותנת פתרון לאותם מצבים שבהם היא תבין שהיא שגתה.
גלעד קריב (העבודה)
אם זאת העמדה שלכם, נוסח החוק כרגע לא משקף.
מאיר לוין
אנחנו מסכימים.
גלעד קריב (העבודה)
יש הרבה מאוד מקרים שבהם המדיניות מאוד ברורה. אם המדיניות נוגעת לתחומי ההכשרה של מספר מסוים של דירקטורים, זה מאוד ברור, אבל מדיניות גם יכולה להיות מנוסחת באופן יחסית עמום, מעין גייד-ליין, ואז זה יכול לפתוח ויכוח סביב סוגיה פרשנית שתוביל לתביעות.
ד"ר גור בליי
זה יהיה גול עצמי של החברה. אם חברה יודעת שיש קרנות השקעה שמשקיעות רק בדירקטריונים שיש בהם שוויון מגדרי, יש לה אינטרס לעמוד בכלל הזה.
גלעד קריב (העבודה)
דיברתי על דבר אחר. אני מקבל את העמדה האייקונית של הממשלה. לא נראה לי הגיוני שדירטוריון יקבע מדיניות ולא יפעל על פיה. אם הוא לא רוצה את המדיניות, הוא יכול לשנות אותה, הוא סוברני.
היו"ר שמחה רוטמן
הוא מראש יכול לקבוע את המדיניות בצורה מאוד מאוד רחבה.
ד"ר גור בליי
יש לזה עלות.
היו"ר שמחה רוטמן
אני מסכים איתך. הוא יכול לקבוע את המדיניות בצורה מאוד מאוד רחבה, שאז יש לזה עלות, אבל הוא יכול להגיד שהמדיניות שלו היא לבחור את המועמדים הטובים ביותר. אם אני לא מגדיר מה זו מדיניות, אני בעצם כותב משהו שמייצר שאלות פרשניות. תרשה לי לא להיכנס לבור הזה. הסתדרנו איקס שנים בלי הדבר הזה. לגבי ועדת מינויים אני לגמרי מסכים שזה נדרש, אבל למה להגיד לדירקטוריון "תכבול את עצמך באיזו שהיא הצהרה"? אחר כך ייכנסו לפרשנות אם זה רחב מידי, אם זה צר מידי, אם זה מוגדר בצורה רחבה מידי בשביל להיחשב כמדיניות, אם זה מוגדר בצורה פרטנית מידי בשביל להיחשב כמדיניות. כשאני לא נותן גייד ליין, ואני גם לא רוצה כל כך לתת את הגייד ליין בחוק, אני חושב שזה לא דבר נכון. כאשר אני שולח מישהו לחפש לי מועמדים, אני נותן לו הגדרת מדיניות כי אני יודע מה אני מחפש, אני יודע מה אני אומר, זה תקשורת בין גורמים שונים.
גלעד קריב (העבודה)
אבל אז אתה מבצע עיקור דרמטי של מנגנון ההגנה הזאת. עם כל הכבוד לוועדת המינויים, ועדת המינויים היא זרוע, היא כלי.
היו"ר שמחה רוטמן
הוא לא מרשה לי להביא מנגנון עוקף נבחרת בהקשר הזה.
ד"ר גור בליי
אבל אז לא צריך את זה בחוק.
היו"ר שמחה רוטמן
אם היה מותר לי למנות בעוקף נבחרת, היתה הצדקה לזה.
גלעד קריב (העבודה)
העמדה של הממשלה היא שיש פה שתי סוגיות. יש סוגיה שבה אנחנו אומרים לחברות ללא גרעין שליטה: אנחנו רוצים שהדירטוריון ינהל דיון ממצה ומחייב לגבי דמות הדירקטוריון הרצויה. הסוגייה השנייה היא שאנחנו רוצים שהדירקטוריון יעשה את התהליך של איתור המועמדים גם בעזרת ועדת מינויים. אלו שתי סוגיות מתחברות אבל עומדות בפני עצמן.
היו"ר שמחה רוטמן
יש לי בעיה עם השלב הראשון. למה הבעיה שלי עם השלב הראשון? כי אתה קובע מה הדירקטוריון הרצוי וגם מטיל על האסיפה הכללית מחיר אם היא תסטה מההמלצות. זה ניגוד העניינים הבסיסי של גוף שמנציח את עצמו, שקובע מדיניות שתגרום לזה שהסיכוי שהוא או החבר שלו יהיו הדירקטור הבא של החברה.
שחר הדר
הדירקטורים גם היום בוחרים את המועמדים.
היו"ר שמחה רוטמן
יש הבדל בין לבחור מועמד ואז אתה מאשר את המועמד או לא מאשר את המועמד, לבין להגיד, אני סוטה ממדיניות החברה לעניין דירקטורים, אני כאסיפה כללית מיניתי מישהו שהמדיניות של החברה היא לא למנות. תסכים איתי שזה לא אותו דבר מבחינה ההשלכה.
גלעד קריב (העבודה)
יש פה את העניין של איפה יש יותר תועלת. אני מבין את מה שאתה אומר, אם כי בסופו של דבר הגוף הסוברני למינוי דירקטורים בעניין הזה היא האסיפה הכללית. המדיניות שאנחנו מדברים עליה היא מדיניות הדירקטוריון במועמדים המומלצים שלו.
היו"ר שמחה רוטמן
זה לא הרכב הדירקטוריון הרצוי, זה משהו אחר.
גלעד קריב (העבודה)
לכן צריך לטייב את הניסוח.
היו"ר שמחה רוטמן
אם אתה מדבר על הרכב הדירטוריון הרצוי, אתה מעורר את בעיית הנציג שדיברנו עליה. אם אתה אומר שאתה רוצה את מדיניות הגשת המועמדים של הדירקטוריון, שזו לא מדיניות הרכב הדירקטוריון הרצוי - -
גלעד קריב (העבודה)
אתה אומר שמדיניות המועמדים של הדירקטוריון היא בהתחשב בהרכב הדירקטוריון.
מאיר לוין
אנחנו לא רצינו לכבול את שיקול הדעת של האסיפה ואת שיקול הדעת של בעלי המניות שיכולים להציג באמצעות אחוז אחד מועמדים.
היו"ר שמחה רוטמן
אתם רצים לכבול את שיקול הדעת של הדירקטוריון. זה מוסכם.
גלעד קריב (העבודה)
לא כבלת את שיקול הדעת. רצית שהדירקטוריון יגבש את הרשימה שלו על סמך קריטריונים שלוקחים בחשבון.
היו"ר שמחה רוטמן
זה כבילת שיקול דעת שאנחנו בעדה.
ד"ר גור בליי
צריך להבין שהכבילה הזאת היא כבילה עצמית שיש בה היגיון. אנחנו רוצים להתמודד עם בעיית נציג אנכית. הוא אכן יכול לשנות את המדיניות, אבל אתה לא רוצה שאם המנכ"ל אומר לו למנות את החבר הכי טוב שלו שלא מתאים למדיניות - -
היו"ר שמחה רוטמן
את זה הוא לא יכול לעשות הרבה קודם, כי ועדת המינויים לא תציע את אותו בחור. השאלה אם מותר לדירקטוריון לעקוף את ועדת המינויים. אם מותר להם, אתה צודק, חייבים שהמדיניות שחלה על ועדת המינויים תחול גם על הדירקטוריון. אם אסור להם, אין בזה טעם. כלל המדיניות היחיד שאני קובע בחוק הוא שהדירקטוריון לא יגיש מועמד שלא הומלץ על ידי ועדת המינויים.
גלעד קריב (העבודה)
שמחה שואל אם לא פותרים את הבעיה הזאת על ידי אמירה שלדירקטוריון אין סמכות לעקוף את המלצת ועדת המינויים.
היו"ר שמחה רוטמן
זה לא לעקוף את המלצת ועדת המינויים. הוא יכול להגיד להם שכל המינויים שהם המליצו לא טובים, שיביאו עוד, הוא לא יכול להביא מועמדים מהבית.
ד"ר גור בליי
אם אנחנו אומרים שהדירקטוריון יכול רק את מי שוועדת המינויים הביאה לו, אין בעיה להגיד שהמדיניות הזאת חלה על ועדת המינויים.
היו"ר שמחה רוטמן
זה הגיוני.
מאיר לוין
אם הדירקטוריון סבור שהמדיניות שהיא אישרה מביא למועמדים - -
היו"ר שמחה רוטמן
אם היא מביאה לתוצאה לא טובה, הוא יגיד להם, חבר'ה, שלום - -
מאיר לוין
לגבי השאלה של גור עד כמה להיכנס לפרמול של השיקולים, של הקריטריונים שוועדת המינויים כשהיא מציעה את המדיניות - -
היו"ר שמחה רוטמן
בשנייה שזה עובד ככה אני לא צריך את זה. ועדת המינויים תבוא ותגיד, חבר'ה, אני לא יודע איך לעבוד עם המדיניות שהבאתם לי.
מאיר לוין
אנחנו חשבנו שבשלב הזה שבו אנחנו נכנסים לקביעה חדשה נכון לתת לשוק לעצב את המדיניות הזאת, חשבנו שנכון שהסטנדרטים יתייצבו מתוך העמדות שיובעו באסיפה הכללית, באותו שיח שדיברנו עליו קודם, סטנדרטים שמקובלים בעולם. יש סמכות לשר המשפטים לקבוע תקנות בעתיד שיסדירו היבטים נוספים באותה עבודת ועדה. אנחנו כרגע לא רוצים להיכנס לזה, אבל אם נראה כשלים - -
היו"ר שמחה רוטמן
אני מתאר לעצמי שנדבר על זה בפרק על ועדת המינויים.
מאיר לוין
את זה חשוב להגיד כתפיסה.
היו"ר שמחה רוטמן
לא היה אכפת לי אם הייתה סמכות רשות לדירקטוריון לבוא ולהגיד שהוא רוצה לאשר את הרכב הדירקטוריון הרצוי כהצהרה כללית באישור אסיפה, אבל לחייב?
מאיר לוין
התפיסה שלנו הייתה שכל המנגנון של ועדת המינויים והמדיניות יחול ביחס לדירקטוריון ואותה ועדה, לא ביחס לאסיפה כללית, ונתנו לזה ביטוי ב-118ד(ג), שאומר שהוראות סעיף זה לא יחולו על מועמדים שהציע בעל מניות מכוח זכותו - -
היו"ר שמחה רוטמן
זה ברור.
מאיר לוין
זה כל הוראות הסעיף הזה, כולל כל הפרוצדורה של הוועדה, של קביעת המדיניות. יש פה אמירה רוחבית.
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא אוהב שדירקטוריון קובע מדיניות לאסיפה.
ד"ר גור בליי
נותרה השאלה, והיא גם עלתה מאיגוד הדירקטורים, לגבי חברות עם גרעין שליטה. מה העמדה שלכם בעניין הזה?
היו"ר שמחה רוטמן
אם המנגנון הזה כל כך נפלא וטוב, למה הוא לא צריך להיות גם בחברות עם בעל שליטה?
שחר הדר
בחברה שיש בעל שליטה בעל השליטה קובע את זהות הדירקטוריון, לכן מה תועיל המדיניות?
ענת פילצר סומך
זה לא רק מה תועיל, זה זכות הקניין של בעל השליטה.
היו"ר שמחה רוטמן
לא באתי ואמרתי שאני רוצה לעשות את זה. חלק מהטענות שעלו נוגעות גם לחברות עם בעל שליטה.
ד"ר גור בליי
בעיית הנציג האנכית היא פחות העניין, יכול להיות שמצדיק לפטור אותם.
מאיר לוין
מצב הדברים היום הוא שאין ועדת מינויים.
היו"ר שמחה רוטמן
היום אצל כולם אין ועדת מינויים.
מאיר לוין
הצורך שאנחנו ראינו בהוספה של ועדת המינויים מתייחס לסיטואציה של חברות ללא גרעין שליטה. בחברה עם שליטה של מעל 50% תפקיד הדירקטוריון בהצעת הדירקטורים הוא קטן יותר, כי מי שבסופו של דבר יקבע וישפיע על מי יהיו הדירקטורים, למעט הדח"צים שלגביהם יש הליך נפרד, הוא בעל השליטה.
ד"ר גור בליי
6. אחרי סעיף 118ב לחוק העיקרי יבוא:
סימן י"א
ועדת מינויים

מינוי 118ג (א) דירקטוריון חברה ציבורית שאין בה בעל שליטה, ימנה מקרב חבריה ועדת מינויים
הוועדה (בחוק זה – ועדת מינויים);

(ב) מספר חבריה של ועדת מינויים לא יפחת משלושה ורוב חבריה יהיו דירקטורים בלתי
תלויים.

(ג)הוראות סימן ח' וסעיף 115(ב) עד (ה) יחולו על ועדת מינויים, בשינויים המחויבים,
ואולם יושב ראש דירקטוריון שסווג כדירקטור בלתי תלוי יהיה רשאי להיות חבר בה.

(ד) ועדת ביקורת יכולה לשמש גם ועדת מינויים.

תפקידי 118ד. (א) תפקידיה של ועדת המינויים הם:
הוועדה

(1) להמליץ לדירקטוריון על מדיניות המינויים כמשמעותה בסעיף 92, או אם
הוסמכה לכך על ידי הדירקטוריון - לקבוע את המדיניות כאמור;

(2) להמליץ לדירקטוריון על המועמדים שיוצעו מטעמו לאסיפה הכללית,
בהתאם למדיניות המינויים, או אם הוסמכה לכך על ידי הדירקטוריון - לקבוע
את המועמדים שיוצעו כאמור;

(ב) השר רשאי לקבוע, בהתייעצות עם רשות ניירות ערך, הוראות ותנאים בנוגע לאופן
ביצוע תפקידי הוועדה, וכן רשאי הוא לקבוע כי הוראות סעיף זה לא יחולו על סוגי
חברות, בתנאים שיקבע.

(ג) הוראות סעיף זה לא יחולו על מועמדים שהציע בעל מניה מכוח זכותו לפי סעיף 66(ב)."
היו"ר שמחה רוטמן
אין פה שום הוראה שלכאורה סותרת את סעיף 66(ב), אבל בסדר, אני מבין את הצורך בבהירות ובוודאות. שיהיה ברור שמבחינתי זה פשוט וברור שהסעיף הזה לא חל על הצעות מטעם בעלי מניות.
מנחם גורמן
אם הוא לא היה כתוב, זה היה מעלה שאלות והיה פוגש אותנו בבתי משפט.
עידית מועלם
הרעיון של ועדת מינויים מתחבר לאותו רציונאל בסיסי של רצון להביא לדירטוריון גורמים כמה שיותר מחויבים לאסיפה, כמה שפחות מחוברים להנהלה, כדי שיוכלו לבצע את התפקיד הפיקוחי שלהם מטעם בעלי המניות על הצד הטוב ביותר. הוועדה הזאת היא ועדה בלתי תלויה - זה בדומה לוועדת ביקורת - שהתפקידים שלה הם להמליץ לדירטוריון או לקבוע את המדיניות, אם הדירטוריון מסמיך אותה לקבוע את המדיניות, ולהעביר לדירקטוריון את מי שיהיו מועמדי הדירטוריון לאסיפה הכללית על פי אותה מדיניות. כל מה שאנחנו מנסים לכוון אליו זה שהליך הבחירה יהיה גם מושכל, גם נקי, וכמה שיותר מנותק ובלתי תלוי בהנהלה.
ענת פילצר סומך
לי חסרה המילה "בתקנות".
ד"ר גור בליי
ככה זה מתפרש. לקבוע זה תקנות, חד משמעית.
היו"ר שמחה רוטמן
כאשר אני בעולם של חברות עם בעל שליטה ברור שאני רוצה שהדירקטוריון יהיה בלתי תלוי בבעל השליטה או תלוי במנכ"ל החברה. אחת מההוראות זה להיות קשור עם זיקה לבעל מניות מהותי – 5%. אם אני מחזיק 5% ממניות חברה איקס, מי ישמור יותר טוב על הזכויות שלי כבעל מניות יותר מעצמי? אם אני רוצה למנות את עצמי לדירקטור, אני אחשב דירקטור תלוי? זה משהו לא הגיוני. אם אני בעל שליטה, אני איתכם לגמרי, ברור, אבל אנחנו בחברות בלי בעלי שליטה. נניח שאני לא רוצה למנות את עצמי כי אני עסוק, אני רוצה למנות את אח שלי שלא יקבל משכורת מהחברה, שלא יקבל כלום.
עידית מועלם
אני מציעה שכשנגיע לסעיף 240 ולתיקוני אי התלות והזיקה נדבר על זה, אבל אני רק אגיד שזה הדין הקיים, זה לא משהו שאנחנו מוסיפים פה.
היו"ר שמחה רוטמן
זה הדין הקיים, אבל נכון להיום אין הוראה, למיטב ידיעתי, שמחייבת רוב של דב"תים. נניח שבחברה שאין בה בעל שליטה בכלל יש חמישה בעלי מניות שכל אחד מחזיק 5%. אם אני רוצה למנות כדירקטוריון את בעלי המניות, אני לא יכול.
רוני טלמור
יש הבדל בין ההשפעה שלך על מי ממנים, לבין אם אתה מתמנה כשאתה מחזיק 5%.
היו"ר שמחה רוטמן
כל זמן שלא הייתה חובה לרוב דב"תי זה משהו אחר. אתה פוגע בי כבעל מניות כשאתה אומר לי שרוב האנשים שיהיו בדירקטוריון לא יהיו קשורים לבעלי המניות, לא לבעל השליטה, לא להנהלה. זה לא הגיוני.
רוני טלמור
לבעלי מניות מהותיים.
היו"ר שמחה רוטמן
על בעל מניות מהותי אני רוצה להגן.
עידית מועלם
ברור שההשפעה של בעל מניות מהותי על החברה פחותה בהרבה מההשפעה של בעל שליטה. אני חושבת שיהיו מצבים שלא תוכל להגיד שאין לו כל השפעה. אם אני מחזיקה עכשיו 10% בחברה ושאר החברה מבוזרת, כנראה - -
היו"ר שמחה רוטמן
יכול להיות שאז תטענו שבגלל הדבר הזה יש לי שליטה מהותית ויכולת להחזיר את פעילותה של החברה, אבל זה דיון אחר. באירוע הזה יש לכם כלים אחרים להתמודד.
עידית מועלם
הוא לא הוגדר כבעל שליטה עם 10%.
היו"ר שמחה רוטמן
אני מתקשה מאוד עם הוראה קוגנטית שאומרת שבמצב שבו יש חברה שיש בה 20 בעלי מניות שכל אחד מחזיק 5%, לרוב הדירקטורים אסור שיהיה קשר אליהם.
ענת פילצר סומך
זה לא התיקון הזה.
היו"ר שמחה רוטמן
אני מסכים איתך, אבל יש פה הוראה שאסור שיהיה רוב לבעלי המניות, לא לבעלי השליטה.
עידית מועלם
ההוראה של ועדת מינויים מפנה לסעיפים של ועדת ביקורת.
היו"ר שמחה רוטמן
ועדת ביקורת היא ועדה עם סמכויות מאוד מאוד מוגבלות, היא מרימה דגל, היא לא אופרטיבית, היא לא מכווינה את פעילות התאגיד.
ענת פילצר סומך
גם שם יש רוב דב"תים.
היו"ר שמחה רוטמן
שם זה לא מפריע לי. להגיד לדירקטוריון שמי שמכווין את פעילות החברה ממודר מבעלי המניות - לא הגיוני.
מנחם גורמן
תפקידם של הדירקטורים הוא להגן על רכושם של בעלי המניות.
היו"ר שמחה רוטמן
נכון. אני רוצה לשמור על השמנת בעצמי, אני רוצה שהחברה תתנהל לפי ראות עיני. אם אני מחזיק 5% מניות ואין לי שליטה בחברה, אסור לי לשבת בשולחן.
ענת פילצר סומך
אתה רוצה לבטל את האיסור?
היו"ר שמחה רוטמן
בחלופה של הדב"תים כשיש בעל שליטה אנחנו לא נוגעים, אבל לעניין רוב דב"תי בחברה ללא גרעין שליטה לא צריך להטיל איסור על בעל המניות.
גלעד קריב (העבודה)
אני לא מצליח להבין למה ההוראה הזאת משרתת את תכלית החקיקה שאנחנו מדברים עליה. בחברה שאין בה בעל שליטה אנחנו מפחדים מהדיפה של בעלי המניות אחורה ויתר דומיננטיות של ההנהלה. לא ברור לי איך הגדלת מספר הדב"תים משרתת את התכלית הזאת של ההגנה על בעלי המניות.
היו"ר שמחה רוטמן
ככל שמדובר בדב"תים שלא קשורים להנהלה - זה מאוד משרת.
גלעד קריב (העבודה)
אם ההוראה הזאת מקשה על בעלי המניות, בין אם מכוח המנגנון של האחוז האחד, בין אם בלמנות דירקטורים שהם לא דב"תים באסיפה הכללית, זה אומר שאנחנו הולכים נגד תכלית החקיקה. יכולת ההשפעה של ההנהלה הפעילה על הדב"תים גבוהה לאין ארוך מיכולת ההשפעה של בעלי המניות בחברה ללא גרעין שליטה על הדב"תים.
ענת פילצר סומך
לא בהכרח.
שחר הדר
יש הבדל בין הדינים בישראל לבין הדינים בארצות הברית. מטרת החקיקה בארצות הברית היא לחזק את הדירטוריון מול ההנהלה, לכן הגדרת אי התלות בעולם של העדר דבוקת שליטה עסוקה בעיקר במערכת היחסים בין הדירקטור לבין החברה, פחות במערכת היחסים בין הדירקטור לבעלי המניות. כאן אנחנו לוקחים את הגדרת העדר הזיקה שבמקור נכתבה לעולם עם בעלי שליטה, ומשתמשים בה בעולם אחר. חוק החברות כבר תוקן בעבר בשביל ליצור את ההבדל של הגדרת זיקה בין חברות עם שליטה לחברות ללא שליטה. השאלה אם במסגרת התיקון פה לא צריך לעשות תיקון נוסף.
מנחם גורמן
אני מציע לעשות הבחנה בעניין הזה בין הוראות פרק ח' לבין סעיף 115. השאלה אם אנחנו מדברים על זיקה או מדברים על אלה שלא קשורים להנהלה.
ענת פילצר סומך
בחברות ללא גרעין שליטה הזיקה נמדדת גם ביחס למנהלים.
מנחם גורמן
צריך לעשות את ההבחנה הזאת.
ענת פילצר סומך
זה קיים היום.
מנחם גורמן
כרגע שמים את הכל בתוך סיר אחד, בתוך סלט אחד.
היו"ר שמחה רוטמן
הגדרת דב"ת מעניינת אותי בחברות ללא בעל שליטה בקשר לחברה והנהלתה, לא לגבי בעלי המניות שאינם בעלי השליטה. או שנייצר לזה הגדרה ספציפית ונגיד שלעניין סעיף זה לא יראו דירקטור שהוא תלוי בבעל מניות מהותי כדב"ת ואז פתרנו את הבעיה ועם שאר ההגדרות אנחנו יכולים לחיות - -
ד"ר גור בליי
ואז אתה מסכים להגיד שכולם בוועדת מינויים צריכים להיות דב"תים כמו בנאסד"ק? אני חשבתי שהסיבה שהם אומרים "רוב" ולא "כל" היא בדיוק בשביל להשאיר איזה שהוא סוג של ייצוג לבעלי המניות. בנאסד"ק כולם independent בוועדת מינויים. אם הולכים עם ההצעה של היו"ר, אפשר להגיד שקשר לבעל מניות מהותי לא יפסול אותך ואז כולם independent.
ענת פילצר סומך
אם אתה יוצר את הגדרת הביניים שלך, אתה מאפשר לנציגי הגופים המוסדיים לשבת בתוך ועדת המינויים. אתה רוצה שזה יהיה?
היו"ר שמחה רוטמן
או שהם מייצגים את האינטרס של בעלי המניות או שלא. אם הם לא מייצגים, שלא יהיו שם בכלל, בוא נגיד שמוסדיים לא יכולים להצביע.
ענת פילצר סומך
אני לא קובעת עמדה, אני שואלת, כי בסוף זה מה שיקרה.
היו"ר שמחה רוטמן
שמנו כוכבית על זה.
מאיר לוין
בסוף זו שאלה של שיעור ההחזקה של אותו בעל מניות. אולי בעל מניות שמחזיק כ-15% הוא לא בעל שליטה אבל יש לו השפעה מוגברת בחברה.
היו"ר שמחה רוטמן
יכול להיות שזה בהגדרת שליטה. תכניס אותו להגדרת שליטה.
מאיר לוין
אני לא רוצה להכניס אותו להגדרת שליטה. בין שליטה להעדר שליטה יש גם החזקות משמעותיות של בעלי מניות מהותיים. יכולה להיות שאלה אם זה צריך להיות 5% או רף גבוה יותר. כשאני ממנה דירקטור בלתי תלוי, אני לא רוצה שתהיה לו זיקה למי שמחזיק 15%. למה? מפני שיכול להיות שהוא מושפע מהעובדה שהוא מונה על ידי מישהו שיש לו השפעה מהותית באמצעות החזקה של 15%.
היו"ר שמחה רוטמן
זו בעיה.
מאיר לוין
כבר היום אנחנו נותנים ביטוי לכך שעסקאות של החברה עם בעל מניות שמחזיק מעל 10% צריכות לעבור טיפול מיוחד.
היו"ר שמחה רוטמן
עזוב אותי מעסקאות.
מאיר לוין
זה משקף את העובדה שיש מצבים שבהם אני רוצה את העדר הזיקה לבעלי מניות משמעותיים. הדרישה היא לרוב דירקטורים בלתי תלויים.
היו"ר שמחה רוטמן
אתה יכול להביא לי חברה בורסאית ישראלית כדי שנסתכל על דוגמה? יכול להיות מצב ש-15% או 10% מוחזקים על ידי מוסדי א', 15% מוחזקים על ידי מוסדי ב', 15% מוחזקים על ידי מוסדי ג', או חמש, חמש וחמש, מה שמביא לכך שה-stock holders האמיתיים שעליהם אני רוצה להגן פה - -
אלה תמיר שלמה
המוסדי לא מביא את עצמו.
היו"ר שמחה רוטמן
הוא לא יוכל לשבת בוועדת המינויים?
אלה תמיר שלמה
מי?
היו"ר שמחה רוטמן
הנציג של המוסדי.
אלה תמיר שלמה
אין נציג, יש דירקטור. יש כוח כשבעלי המניות מבוזרים שאנחנו מתעלמים ממנו. כשאתה אומר שהוא לא יוכל לשבת סביב השולחן, זה לא מדויק, כי הוא יכול לא להיות דב"ת - יש דירקטורים שהם לא דב"תים - והוא יצטרך לשכנע את שאר בעלי המניות להצביע עבור המועמד שהוא מציע. דרך אגב, הדיון פה הוא גם בעייתי, כי זה לא כל כך קורה בשוק ההון הישראלי, זה כן קורה בארצות הברית. אם ניצמד לשאלת המוסדי שמציע דירקטור, אז זה לא נציג מטעם המוסדי.
ד"ר גור בליי
יש היגיון רב בהצעה, רק צריך לבדוק אותה, כי יכול להיות שזה יוביל לגישה יותר אגרסיבית בקביעה של בעל שליטה.
היו"ר שמחה רוטמן
אני מסכים איתך לגמרי. אם הקמתי ועדת מינויים לשלושה דירקטורים ונציג שהוצע על ידי באסיפה הכללית השנתית הקודמת נבחר, מספיק שהוא יישב בוועדת המינויים כדי שאני אחזיק ב-33% מאמצעי השליטה. זה מאוד משמעותי, כי אני יכול להשפיע בצורה מאוד משמעותית על מינוי דירקטורים בחברה. יכול להיות שזה גם הופך אותי לבעל שליטה.
מאיר לוין
אנחנו עוסקים בשאלה מה הוא דב"ת ומה אני רוצה להשיג במבחני הזיקה או העדר הזיקה של דירקטור בלתי תלוי. התפיסה היא שאנחנו רוצים דירקטורים ששוקלים את טובת כלל בעלי המניות, אנחנו לא רוצים שיהיו להם הטעיות.
ענת פילצר סומך
זה לפי דין. יש חובת זהירות וחובת אמונים, אני מזכירה לך.
מאיר לוין
אני מסכים, אבל למרות שיש חובת אמונים וזהירות עדיין יש מגגנונים. לא סומכים רק על כללי התנהגות, קובעים גם כללים נוספים. לא קבענו כלל חדש לגבי העדר הזיקה לבעל מניות מהותי, שזו קביעה שנמצאת היום בחוק החברות. התוספת הזאת נקבעה בהקשר של חברה ללא גרעין שליטה. למה? מפני שיכול להיות שבחברה ללא גרעין שליטה מי שמחזיק ב-5% יכול להיות בעל אינטרס או שיש לו סיי משמעותי בתוך החברה.
היו"ר שמחה רוטמן
תשגיח עליו בעסקאות בעלי עניין.
מאיר לוין
כשאני ממנה דירקטורים בלתי תלויים ומבקש שבדירקטוריון יישבו רוב של דירקטורים בלתי תלויים, אני רוצה שהם לא ישקלו שיקולים של בעל מניות ספציפי, אלא את הטובה הכללית של בעלי המניות והחברה.
גלעד קריב (העבודה)
את הדב"ת אנחנו רואים כשחקן ששוקל את טובת החברה ולא מוטה לכיוון של בעל מניות ספציפי. האם בחיים האמיתיים אנחנו לא מוצאים שדב"תים נוטים לאמץ יותר את קריאת הכיוון המקצועית של ההנהלה? אם אנחנו הולכים על התפיסה שלכם, שהיא תפיסה מחמירה לגבי חובת הדירקטוריון לעבוד עם המלצת ועדת המינויים, איך אנחנו מתגוננים ממצב שבו מתוך שלושה בוועדת המינויים שניים קשובים יותר לסדר היום שמוכתב על ידי ההנהלה המקצועית?
ענת פילצר סומך
הם עוברים על הוראות החוק. אנשים צריכים לפעול לטובת החברה, הם לא יכולים להקשיב - -
גלעד קריב (העבודה)
גם בחוק החוזים יש את סעיף תום הלב ואנחנו עדיין מאמינים שבחוק החוזים צריכים להיות אין ספור הסדרים פרטניים שבעזרתם תום הלב מתממש.
ענת פילצר סומך
אני לא נגד, אני מסכימה איתך בעניין הזה.
מאיר לוין
הדירקטורים האלה עומדים לבחירה מידי שנה, שזה כוח ההשפעה של האסיפה הכללית. בשונה מהמנגנון היום שנותן איזה שהוא מעמד לשני דח"צים - -
היו"ר שמחה רוטמן
זה כמו שתבוא ותגיד לי שיש מינוי ממשלתי מסויים שיעמוד לבחירה מידי שנה אבל ועדת האיתור היא בשליטה של הגורם הממנה. אז נכון, מותר למנות מחוץ לוועדת האיתור אם מישהו חיצוני מציע, אבל בפועל זה מאוד מאוד קשה.
מאיר לוין
אפשר גם להצביע נגד המועמד גם בלי ההצעה - -
היו"ר שמחה רוטמן
אפשר הכל, אבל זה קשה, זה נטל, ואתה צריך למצוא מישהו שיגיש מועמד אחר. לא קל לפעול נגד מינויים שהציע הדיקטוריון. יש לזה עלות, יש לזה משמעות, יש לזה השלכה על ערך המניות שאני מחזיק. החובה לרוב דב"תי, שנכונה מאוד כאשר מדובר בניתוק מההנהלה, מקבלת משקל אחר.
מאיר לוין
חוץ מהתופעה שאליה חבר הכנסת קריב מתייחס, של החשש משלטון מנהלים, ישנה עוד תופעה – שאתה יכול להשיג השפעה יחסית יותר גדולה גם בהחזקה שהיא קטנה יחסית.
היו"ר שמחה רוטמן
אבל זה תלוי נסיבות. יכול להיות שתחליטו שבחברה מסוימת שיש אחד שמחזיק 5% וכל השאר מחזיקים כל אחד מניה בודדת בשווי של 0.001, ה-5% הוא בעל השליטה.
מאיר לוין
זו לא הקביעה.
היו"ר שמחה רוטמן
אתם מייצרים פה עוד עלות שעליה חשוב לדבר.
גלעד קריב (העבודה)
יכול להיות שניתוח מעשי של הדברים ילמד שהחשש הוא מוצדק.
היו"ר שמחה רוטמן
אתם מייצרים גם ירידת ערך לחברה. למה? כי אנחנו יודעים שבן אדם בדרך כלל רוצה להגדיל את ההחזקות שלו בשוק המניות. בשנייה שאתם אומרים שכשהוא מגדיל את ההחזקה שלו מ-4.9 ל-5.1 הוא מייצר על עצמו ועל הדירקטורים שהוא מציע מגבלות - -
ענת פילצר סומך
עם הכוח באה אחריות.
היו"ר שמחה רוטמן
עד היום המגבלה הייתה בעסקאות או בישיבה בוועדת ביקורת ובוועדת תגמול. עד היום שם זה היה. אם עד עכשיו החזקתי 5% ממניות חברה מסוימת ומיניתי את אשתי להיות הדירקטורית כי אני יודע שאשתי שומרת על האינטרסים שלי ואני יכול להיות רגוע, עכשיו אתם אומרים לי, לא - -
מאיר לוין
תמנה אותה אבל לא כדירקטורית - -
היו"ר שמחה רוטמן
הסיכוי שלה לשבת בוועדת מינויים יהיה יותר נמוך משמעותית, כי צריך שם רוב לא של בעלי מניות.
ענת פילצר סומך
זה המבנה של כל הוועדות החקוקות.
היו"ר שמחה רוטמן
אנחנו מוסיפים את אותו כלל על הדירטוריון. זאת אומרת, יהיה לה קשה יותר לשבת בדירקטוריון, לא רק בוועדת המינויים.
ענת פילצר סומך
למה?
היו"ר שמחה רוטמן
כי גם בדירטוריון צריך רוב דב"תי.
ענת פילצר סומך
משנים את הרכב הדירקטוריון? מאיפה ההוראה הזאת באה?
היו"ר שמחה רוטמן
זו הצעת החוק שמונחת בפנינו. העלות שלי הייתה x, עכשיו היא תהיה x פלוס y. זה שיקול שלי עכשיו אם לקנות עוד מניות. זה יכול לגרום לחלק מבעלי המניות לא להגדיל את ההחזקה שלהם?
ענת פילצר סומך
לגופים מוסדיים יש ממילא מגבלות.
היו"ר שמחה רוטמן
אני עכשיו אחשוב פעמים או שלוש לפני שאני אעבור את הרף של ה-5%, ואולי אני אפילו אמנע מלעשות את זה. כתוצאה מזה חלק מהשחקנים בשוק - -
ענת פילצר סומך
זה אפקט מצנן.
היו"ר שמחה רוטמן
אפקט מצנן לרכש מניות החברה. ההחלטה הזאת מורידה את ערך המניות של החברה. יכול להיות שזה טוב, יכול להיות שהתועלת היא נפלאה, אבל בואו נדבר על זה.
אלה תמיר שלמה
אמנם יש לזה עלות, אבל אתה מקבל יותר.
היו"ר שמחה רוטמן
או שכן או שלא. אני לא בטוח שאני מקבל יותר ערך לחברה.
אלה תמיר שלמה
אתה מקבל יותר כוח, לכן שילמת יותר.
היו"ר שמחה רוטמן
אני מקבל פחות כוח. עד היום יכולתי להציע דירקטורים, יכולתי לעשות כל מיני דברים וגם קיבלתי 4.9% מרווחי החברה בדיבידנד כשהוחלט לחלק דיבידנד.
מאיר לוין
אתה עדיין יכול להציע דירקטורים, רק לא את מי שעובד אצלך או את אשתך.
היו"ר שמחה רוטמן
אני רוצה לשבת סביב השולחן, להשגיח שאתם בחברה שלי לא מוכרים את הנכסים שלי לאיראנים, ואני גם רוצה לשבת בוועדת המינויים ובדירקטוריון. עכשיו אתם אומרים לי: תשמע, שמחה, אם תקנה עוד שתי מניות לא תוכל לשבת שם. מה עשיתם? גרמתם לי לא לקנות. ברגע שגרמתם לי לא לקנות, הורדתם את ערך המניות. כדי להוריד את ערך המניות של החברות הציבוריות במדינת ישראל ללא גרעין שליטה אני צריך סיבה וואחד טובה. האם הקשר לבעל מניות מהותי בדירקטוריון או בוועדת מינויים הוא כזה שמצדיק את הורדת ערך המניות של כל החברות הציבוריות במדינת ישראל שאין להן גרעין שליטה? וואלה, לא השתכנעתי עד עכשיו. אולי תשכנעו אותי.
מאיר לוין
אנחנו נשכנע.
מיכל שריג-כדורי
הדבר הזה הוא פחות רלוונטי לחברות נסחרות החוץ או עתירות הידע, מהסיבה שהן כפופות לאופן שבו מתנהלים. הנושא הזה גם מוחרג מהתקנות.
היו"ר שמחה רוטמן
את אומרת כשנוריד את ערך המניות של כל החברות בשוק, את שלכן לא נוריד. לפחות זה.
מנחם גורמן
הפתרון יכול להיות מטיפול בנושא הזיקה.
היו"ר שמחה רוטמן
הטיפול בנושא הזיקה לא פותר, כי אני עצמי יושב בדירקטוריון, לי יש זיקה.
מנחם גורמן
התיקון בנושא הזיקה הוא תיקון רך יותר לעניין הזה, והתיקון האחר הוא באמת להוריד את המגבלות.
היו"ר שמחה רוטמן
להוריד את הקשר לבעל מניות מהותי בכל הנוגע לדירקטוריון ולוועדת מינויים. אני לא רוצה לשנות את הדין הקיים בכל הנוגע לוועדת ביקורת ולוועדת תגמול. אגב, לוועדת תגמול לא אמור להיות קשר, כי בתור מישהו שמחזיק 5% אני אסתכל בשבע עיניים על כל בן אדם שהולך לעקוץ אותי בשכר של מיליארדים.
מנחם גורמן
ועדת תגמול וועדת ביקורת נועדו להיות שסתום במקרים של ניגודי עניינים. זה לא המקרה הזה.
היו"ר שמחה רוטמן
השאלה בין מי למי. כאשר אנחנו מדברים על ועדת ביקורת וועדת תגמול, אנחנו מדברים על ניגוד עניינים בין בעל השליטה/ההנהלה לבין החברה.
אלה תמיר שלמה
מה עם התגמול לאותו דירקטור שהוא בעל מניות?
ענת פילצר סומך
זה לא בוועדת מינויים.
היו"ר שמחה רוטמן
זה לא בוועדה הזאת. אני לא רואה הצדקה להדיר את בעלי המניות המהותיים מהדיריקטוריון ומוועדת המינויים.
גלעד קריב (העבודה)
השאלה אם אנחנו לא מקדימים את המאוחר ומעמיסים על סעיף ועדת המינויים והרכבה את הדיון בסוגיית הרוב של הדב"תים.
היו"ר שמחה רוטמן
נכון, וגם את סוגית השליטה.
גלעד קריב (העבודה)
יכול להיות שיש הצדקה דווקא בוועדת המינויים לתת בולטות לדב"תים, מבלי כרגע לקבוע מסמרות בסוגיית הרוב בדירקטוריון.
היו"ר שמחה רוטמן
יכול להיות.
גלעד קריב (העבודה)
הכריכה של שתי הסוגיות היא לא הכרחית.
היו"ר שמחה רוטמן
הסיכוי הכי טוב שמישהו יקנה מניה של חברה - שהוא כבר מחזיק מניות מהותיות בחברה. אם אני חושב שחברה מסוימת היא טובה, אז יש לי אינטרס להחזיק במניות ולקנות עוד מניות. איך מציעים הצעת רכש? קודם כל בעלי המניות הקיימים. אנחנו יודעים שלמי שמחזיק מניות בחברה יש אמון מסוים בחברה, לכן הסיכוי שהוא יגדיל את ההשקעה בחברה ויקנה עוד הוא יותר גדול. כשמוזרמת בבורסה פעולת רכש משמעותית של מניות של חברה, רוב הסיכויים שמי שמזרים אותה כבר מחזיק מניות בחברה, זו לא הקנייה הראשונה שלו. לאמירה "תיזהר, אל תגיע מעל רף מסוים כי אז יהיו עליך עוד מגבלות" יש מחיר. עכשיו אנחנו יוצרים פה פרמייה של בעל מניות 5%. מול בעל שליטה אני מסכים, הבנו למה צריך לצמצם את הפרמיה. למה לייצר את הפרמיה הזאת ב-5% או ב-10%, זה כבר דיון אחר.
גלעד קריב (העבודה)
אני בסיפור של ועדת המינויים חי יחסית בשלום עם ההצעה הזאת. אני חושב שהדיון הגדול הוא על הרכב הדירקטוריון.
ד"ר גור בליי
היו כמה שאלות ששאלנו על ועדת מינויים. אני מציע שאת השאלה הראשונה לגבי הרכב הוועדה, אם צריך רוב או כל, נשים בצד כי היא קצת כרוכה בשאלה של היו"ר. אם באמת הוועדה מגיעה למסקנה שבעל מניות מהותי יכול לשבת בוועדת מינויים, נשאלת השאלה למה לא כל, למה לא כמו בנאסד"ק.
היו"ר שמחה רוטמן
ככל שניצמד להגדרת דב"ת שלא כוללת בעל מניות 5%, יהיה הרבה יותר קל להגיד שכולם דב"תים.
ד"ר גור בליי
אתם מציעים שוועדת המינויים תוכל להמליץ לדירקטוריון על המועמדים ועל המדיניות, או לקבוע את המדיניות והמועמדים אם היא הוסמכה על ידי הדירקטוריון. האם לאור מה שאמרנו קודם יורדת האופציה הזאת, או שאתם עדיין חושבים להשאיר את האופציה?
עידית מועלם
אם הדירקטוריון מעוניין שוועדת המינויים היא זו שתקבע את המדיניות וגם תעביר את המועמדים לאסיפה, אנחנו לא רואים מניעה לעשות את זה. זה ההליך הבלתי תלוי ביותר.
ד"ר גור בליי
ואתם לא רואים מתח עם דברים של התפרקות מסמכות? יש סמכויות מסוימות בסעיף 112 בחוק שדירקטוריון לא יכול להעביר לוועדות. האם הדבר הזה מבחינתכם לא מעורר קושי?
עידית מועלם
אנחנו לא חושבים שזה נכלל בסעיפים הקטנים של סעיף 112. יש פה קביעת מדיניות כללית לחברה. זה יותר בעולמות של אסטרטגיה, חזון. בסיטואציה שבה הדירקטוריון ממנה הוא לא יכול להגיד שמישהו יעשה את זה במקומו. צריך לזכור שמי שממנה זו האסיפה.
גלעד קריב (העבודה)
אין היגיון שהדירקטוריון יחויב במדיניות שנוגעת להרכב הדירקטוריון?
ד"ר גור בליי
יש את המועמד ויש את המדיניות.
גלעד קריב (העבודה)
אני מדבר על המדיניות. על המועמד האסיפה מחליטה.
היו"ר שמחה רוטמן
אני חושב שאם הדירקטוריון מחליט להסמיך, הוא מחליט להסמיך.
מאיר לוין
לגבי השאלה אם זה סותר את 112, אנחנו חושבים שזה לא סותר. הדירקטוריון לא רשאי להאציל את קביעת המדיניות הכללית לחברה, זה תפקיד הדירקטוריון. אנחנו גם לא חושבים שזה חותר תחת התפקיד של הדירטוריון. אנחנו יכולים לראות תועלת בדבר. אם הדירקטוריון יראה שהדינמיקה בתוך הדירקטוריון היא כזו שעדיף להותיר את ההכרעה ואת ההחלטה בידי ועדת המינויים, זו תהיה אופציה מבחינתו. אני לא יודע כמה יעשו בזה שימוש אבל זו אופציה.
היו"ר שמחה רוטמן
האם ועדת המינויים לא רלוונטית בסיטואציה שבה רק הדירקטוריון ממנה?
ד"ר גור בליי
הרבה מאוד הוראות פה מדברות על דרך המלך, על כך שעוברים דרך האסיפה הכללית, אבל יש גם מסלול שהדירקטוריון יכול למנות. פה כתוב שהתפקיד של ועדת המינויים הוא להמליץ לדירקטוריון על מועמדים שיוצעו מטעמו לאסיפה הכללית. זאת אומרת, התשובה לשאלה של היו"ר היא לא. האמנם זה הגיוני? הייתי בא ואומר שדווקא האסיפה הכללית היא עוד אורגן חיצוני שעושה פיקוח על הדבר הזה. הדירקטוריון בעצמו ממנה, הוא לא טורח להגיע לאסיפה הכללית. האם לא היינו צריכים בחברות בלי גרעין שליטה שיהיה איזה פרמול יותר טוב של הדבר הזה? האם לא היינו רוצים לקבוע שדב"תים יהיו חייבים לבוא לאסיפה הכללית?
עידית מועלם
לגבי השאלה אם זה צריך להיות רק כשזה עולה לאסיפה או גם כשהדירקטוריון עצמו ממנה, אז הניסוח פה לא מיטבי. זה אמור לחול גם כשהדירקטוריון ממנה בעצמו. מה שאנחנו רואים היום בתקנונים של חברות זה שמי שבוחר להתגבר על סעיף 59 לחוק עושה את זה זה רק במקרים של סתימת חורים עד האסיפה הקרובה, כמו אם התפנה מקום, דברים מהסוג הזה. זו לא איזו הוראה שכיחה או משהו שבאופן אוטומטי לוקחים את הסמכות לאסיפה הכללית, זו צריכה להיות גם החלטה של בעלי המניות.
היו"ר שמחה רוטמן
זה יכול להיות הרכב מגוון. הדירקטוריון יכול לבוא ולהגיד ש-10 דירקטורים נבחרים על ידי האסיפה הכללית ושלושה דירקטורים נבחרים על ידו.
עידית מועלם
תקנונית ניתן לקבוע את זה, אבל אנחנו לא רואים - -
ד"ר גור בליי
השאלה אם אין טעם לקבוע מסמרות בדבר הזה. דווקא אם זה לא קורה, אם זה לא מעורר היום קושי וזה לא עושה בעיות בשוק במובן שזה מכריח חברות - -
היו"ר שמחה רוטמן
אם יום אחד כן תקום חברה שתייצר את המבנה התאגידי שהרגע המלצתי עליו, של 10 דירקטורים פלוס שלושה שממונים על ידם, האם על השלושה האלה ועדת המינויים שותקת?
ד"ר גור בליי
האם אמרו שזה יעבור דרך ועדת מינויים?
היו"ר שמחה רוטמן
צריך לתקן את הניסוח לגבי זה. מה לגבי הפילרים?
מאיר לוין
לגבי השאלה אם הוא צריך לבטל את האפשרות להתנות בתקנון על ברירת המחדל - -
ד"ר גור בליי
לפחות לעניין דב"תים.
היו"ר שמחה רוטמן
זו בעיה, בטח אם יש הוראות של רוב.
מאיר לוין
קשה לראות בחברה ללא גרעין שליטה שהאסיפה הכללית תתקן תקנון שיתן את הכוח לדירקטוריון לקבוע את הדירקטורים, כי זה הכוח העיקרי של האסיפה הכללית בחברה ללא גרעין שליטה. זה נכון שאנחנו לא מצפים לראות בחברה ללא גרעין שליטה מינוי של דירקטורים על ידי הדירקטוריון שלא יגיע לאסיפה, השאלה אם צריך לקבוע את זה כחובה קוגנטית או להותיר את הדין הקיים שמאפשר. בפועל אנחנו לא רואים את הדבר הזה קורה.
היו"ר שמחה רוטמן
גם לא כפילר?
מאיר לוין
כפילר כן.
היו"ר שמחה רוטמן
האם לגבי הפילר ועדת המינויים שותקת לחלוטין, אין לה שום סיי?
מאיר לוין
אנחנו חושבים שוועדת המינויים צריכה לחול גם על פילר. יכול להיות שהמדיניות עצמה תקבע כלל אחר לפילר.
שחר הדר
אני חושב שצריך לשמור פה על גמישות, כי המציאות הרבה פעמים עולה על הדמיון. יש כל מיני מצבי ביניים שצריך את הגמישות הזאת של ה-board למנות דירקטורים. קרו לנו אירועים שונים ומשונים.
ד"ר גור בליי
יש את השאלה לגבי הנושא של שקיפות העבודה של ועדת המינויים, באיזו מידה צריך שקיפות. נשאלת השאלה אם יו"ר דירטוריון שהוא דב"ת יכול לכהן בוועדת מינויים. כרגע, לפי ההצעה, מותר לו. האם אין חשש שיו"ר הדירטוריון לא מספיק דב"תי בשביל לשבת בוועדת המינויים?
ענת פילצר סומך
הוא היחידי שיודע מה הדירקטוריון צריך.
ד"ר גור בליי
האם זה צריך לחול גם בחברות עם גרעין שליטה, שתהיה ועדת מינויים גם שם?
עידית מועלם
השתכנענו שכאשר היו"ר הוא דב"ת יש לו תפקיד חשוב בשאלת עיצוב פני הדירקטוריון ובהיבט המדיניות. זו ועדה של מה כן לעשות, בניגוד לוועדת ביקורת שנועדה יותר לפקח ושם פחות מתאים שהיו"ר ישב.
ענת פילצר סומך
הם עובדים ביחד אחר כך. אי אפשר להוציא אותו מהסצנה הזאת.
היו"ר שמחה רוטמן
למה רק אם הוא דב"ת?
עידית מועלם
חלק מהרציונל של הוועדה זה להפוך את כל ההליך הזה לבלתי תלוי. אם אתה שם את היו"ר והיו"ר קשור למנכ"ל כל הוועדה מתרוקנת מתוכן.
היו"ר שמחה רוטמן
אם היו"ר הוא תמיד המנכ"ל, אז הוא לא דב"ת. אי אפשר לאחוז בחבל משני קצותיו. אם הגענו למסקנה שיו"ר יכול להיות דב"ת, אז יו"ר הוא לא תמיד המנכ"ל והוא יכול להיכנס. אם הוא לא דב"ת, וגם לא קיבלנו את התיקון הזה שכולם דב"תים, אז הוא מיעוט. מיניתי שלושה שאחד מהם הוא היו"ר אבל הוא מיעוט כי נגדו יש שניים דב"תים - מה הבעיה? זה שהוא יו"ר הוא פסול?
עידית מועלם
אמנם החבר השלישי לא צריך להיות דירקטור בלתי תלוי, אבל חלה עליו ההוראה של 115(ב). אלה יהיו חברים בוועדת הביקורת.
היו"ר שמחה רוטמן
פה זו לא ועדת ביקורת.
עידית מועלם
אם יו"ר הדירקטוריון הוא תלוי, כלומר לא מתקיימות בו ההגדרות של העדר זיקה, אז כל הרעיון של ועדת מינויים, של לקיים הליך שהוא בלתי תלוי בהנהלה במידה רבה מתרוקן מתוכן.
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא מסתדר עם האירוע. אם אני מגדיר את יושב הדירקטוריון כתלוי בהנהלה, אז הוא לא דב"ת.
עידית מועלם
זה לא שהוא דב"ת או שהוא לא דב"ת. אם הוא דב"ת, הוא יכול לשבת שם. אנחנו לא שמים עליו טייטל של תלוי רק מכוח התפקיד שלו.
שחר הדר
115(ב) נכתב מתוך תפיסת עולם שהיו"ר הוא נציג בעל השליטה.
היו"ר שמחה רוטמן
אתם יכולים לבוא ולהגיד, וזה דבר שאפשר לומר, שהיושב ראש, גם אם הוא דב"ת, לעניין ועדת מינויים הוא לא ייספר כדב"ת. אני לא מצליח להבין את הלוגיקה בלהגיד שהוא יכול לשבת שם רק אם הוא דב"ת אבל אם הוא לא דב"ת הוא לא יכול לשבת שם. מה הבעיה שישבו שני דב"תים ויושב ראש דירקטוריון שהוא תלוי? הוא במיעוט.
עידית מועלם
גם לדירקטור השלישי יש מידה מסוימת של אי תלות. אמנם היא לא מגיעה עד כדי אי תלות של 240, של העדר זיקה, אבל יש איזה שהוא מינימום. לא יכול לשבת שם דירקטור אקזקוטיבי או מישהו שנותן שירותים לחברה.
היו"ר שמחה רוטמן
זאת אומרת, הוא יכול לשבת כדב"ת, הוא לא יכול לשבת כלא דב"ת.
עידית מועלם
כן.
היו"ר שמחה רוטמן
חברים, שום לוגיקה לא מסתדרת לי פה. בנאסד"ק כולם חייבים להיות דב"תים.
מאיר לוין
יכולנו ללכת לכיוון שאומר שכולם יהיו דב"תים. התפיסה הבסיסית היא שהיו"ר לא יושב שם.
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא מצליח להבין למה שהיו"ר לא ישב בוועדת מינויים. איך זה בנאסד"ק?
שחר הדר
היו"ר יכול.
היו"ר שמחה רוטמן
בוועדת מינויים אין את ניגוד העניינים עם היו"ר, יש ניגוד עניינים עם גורמים אחרים, עם ההנהלה.
מאיר לוין
אבל הקשר של היו"ר להנהלה הוא זה שיוצר - -
היו"ר שמחה רוטמן
אז הוא לא יכול לשבת כדב"ת.
אלה תמיר שלמה
הוא לא יכול לשבת בוועדה.
היו"ר שמחה רוטמן
זה לא מה שנאמר פה.
אלה תמיר שלמה
בואו שנייה נדבר על איך יכול להיות שהוא יושב שם. לפני רגע נאמר על הקשר שבין היו"ר למנכ"ל. לפני רגע אמרנו שהדירטוריון לא יכול להביא מועמדים שלא עברו דרך ועדת הדירטוריון. מי ממנה את הדירקטור להיות יו"ר? הדירקטורים שהרגע - -
היו"ר שמחה רוטמן
הם גם ממנים את ועדת המינויים.
אלה תמיר שלמה
הכוח הממש מוגזם שניתן פה ליו"ר של דירקטוריון - -
היו"ר שמחה רוטמן
ממש מוגזם?
אלה תמיר שלמה
התפיסה מלכתחילה הייתה שהיו"ר לא יכול להיות בכלל בוועדה.
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא מבין את התפיסה הזאת. גם בנאסד"ק זה לא עובד.
עידית מועלם
רק עם היו"ר דב"ת.
היו"ר שמחה רוטמן
אתם לא יכולים לבוא ולהגיד "אנחנו חושבים שאפשרי שישב מישהו תלוי בוועדת מינויים, אנחנו יכולים להכיל את האירוע הזה, אבל הדירקטור הוא תלוי פלוס". זה לא עובד ככה.
אלה תמיר שלמה
הדרך הכמעט יחידה שיגיעו דירקטורים לדירקטוריון היא דרך ועדת המינויים הזאת. הכוח שאתה נותן ליו"ר שלפני רגע דיברנו על הקשר שלו להנהלה - -
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא דיברתי על הקשר.
אלה תמיר שלמה
מי אחרי זה מגדיר את הדירקטור הזה כיו"ר או לא כיו"ר?
היו"ר שמחה רוטמן
מי מגדיר את ועדת המינויים כוועדת מינויים או לא כוועדת מינויים? אותם גורמים בלתי תלויים.
אלה תמיר שלמה
בשלב הבא, כשיצטרכו לבחור את היו"ר, זה יהיה אותם דירקטורים.
היו"ר שמחה רוטמן
גם השאלות שעלו סביב הנושא הזה דוחפים אותנו לכיוון של מה שגור דיבר עליו, של מה שנהוג בנאסד"ק, שוועדת המינויים תהיה כולה בלתי תלויה. אם יו"ר הדירקטוריון הוא תלוי, אז הוא לא יוכל לשבת, ואם הוא בלתי תלוי, הוא יוכל לשבת ולא תהיה סיטואציה שבה יצרנו שלושה מדרגים – תלוי, תלוי מאוד, תלוי מאוד מאוד או בלתי תלוי, תלוי ותלוי פלוס.
גלעד קריב (העבודה)
שלא ייצא שכרנו בהפסדנו, שלא כדי לתקן את הסיפור הזה ניצור נזק מאוד גדול.
היו"ר שמחה רוטמן
זה כבר שני אלמנטים שבהם אנחנו רואים שההסדר של הנאסד"ק עושה קצת יותר שכל. אנחנו מנסים לייצר פה איזה שהוא הסדר ביניים.
מאיר לוין
גם בוועדת הביקורת שמפקחת על עסקאות מאוד מאוד רגישות, עם ניגודי עניינים מאוד מאוד חזקים, לא הגיעו למסקנה שצריכים לשבת רק דירקטורים בלתי תלויים, אלא קבעו רוב.
היו"ר שמחה רוטמן
שם זה דורש אישור אסיפה?
מאיר לוין
יש עסקאות שהן בניגוד עניינים עם בעל השליטה, הן לא עסקאות חריגות, והן מאושרות על ידי ועדת הביקורת והדירקטוריון. גם שם לא קבעו שוועדת הביקורת חייבת להיות כולה בלתי תלויה. נקודת המוצא שלנו הייתה דרישת הרוב, לא שכל החברים יהיו בלתי תלויים.
היו"ר שמחה רוטמן
גם הגדרת התלות היא שונה. קריאת הכיוון שלי היא לייצר הגדרת תלות שונה לטובת חברות בלי בעל שליטה לעניין ועדת מינויים ואולי גם הדירקטוריון. יש יתרון וערך להסדר דומה שיש בנאסד"ק. אתם תחסכו סעיף או שניים, נכרות איזה עץ פחות.
מאיר לוין
אנחנו נחשוב על זה.
עידית מועלם
הם כבר מוחרגים בטיוטת התקנות שפורסמה.
ד"ר גור בליי
יש את הנושא של ועדת המינויים לגבי חברות עם שליטה.
עידית מועלם
אנחנו רואים בזה פחות ערך. מה שזה כן מטיל זו עלות.
גלעד קריב (העבודה)
הדבר היחיד שאנחנו מוותרים עליו זה השלב הזה של דיון בדירקטוריון על ההרכב הרצוי. אנחנו סמכנו פה אותו על המנגנון של עצם ועדת המינויים. בסוף בעל שליטה הוא בעל שליטה. גם למיעוט יש זכויות קניין.
היו"ר שמחה רוטמן
בשביל זה אנחנו שמים גם דח"צים שרק הם ממנים.
גלעד קריב (העבודה)
אם אני הייתי צריך להחליט באיזה חברה אני משקיע, אחד הדברים שהייתי רוצה לראות זה את רצינות הדיון, את תעודת הזהות הזאת שהחברה מצהירה.
ענת פילצר סומך
זה קיים, יש גילוי בדוח התקופתי האם אין או יש קירבה לבעל עניין.
גלעד קריב (העבודה)
זה היבט אחד, בסדר גמור, אבל מבלי לכפור בזכותו של בעל שליטה בחברה שיש בה גרעין שליטה לעצב את הדירקטוריון, למעט החובות הקוגנטיות שהחוק מכתיב לו, צריכה להיות גם הצהרת המדיניות של החברה לגבי מי הקברנטים שמובילים את העסק.
מאיר לוין
אנחנו לא חולקים על זה שיש בזה ערך, אבל זה וקטור כמעט הפוך לדיון שהיה בהתחלה על הצמצום והייחוד של עמדת הדירקטוריון ביחס למועמדים של הדירקטוריון.
גלעד קריב (העבודה)
אני מבין למה אין שום היגיון בפרוצדורה של ועדת מינויים בחברה עם גרעיון שליטה, אבל זה לא צריך לחול בהכרח על כל המנגנונים שחשבתם עליהם בהקשר של הסוגיה הזאת. מנגנון שחשבתם עליו פה, שיש לו הצדקה רוחבית, אפשר לשקול את ההרחבה שלו.
ענת פילצר סומך
זה קיים היום בהרבה הוראות חקיקה איזטוריות.
גלעד קריב (העבודה)
אנחנו לא מנסים להמציא סתם סעיפים. אם אפשר לבוא ולומר שזה בא ומתממש בכל הדברים האחרים, בסדר. קיום דיון קוגנטי בדירקטוריון לגבי ההרכב הרצוי בהינתן הפרמטרים העסקיים הוא דבר שאני חושב שכל חברה ציבורית ראוי שיהיה בה.
ענת פילצר סומך
אז צריך למחוק את המונח "זכות למינוי דירקטור" מהגדרת אמצעי שליטה. אם אני כפופה לדבר כזה, אין לי אמצעי שליטה, אני כפופה לאיזו שהיא חובת מדיניות שהיא תלוית חקיקה.
מאיר לוין
הרי יש הוראות ממשל תאגידי מומלצות, לא מחייבות, והן יותר מצפן לאן יש ציפייה של המחוקק שחברות יתכווננו. בשטח זה לא מאוד מוכיח את עצמו, אבל זו עדיין אמירה שאומרת שלצד החובה הקוגנטית שיש בחברה ללא גרעין שליטה יהיה דיון וקביעה של המדיניות, ואילו בחברה עם גרעין שליטה יכולה להיות הוראת ממשל תאגידי מומלצת. נצטרך לחשוב על הדברים ולהציע את ההצעה הזאת.
ניצן רוזנברג
אפשרות נוספת היא לחשוב בכיוון של חובות גילוי.
מאיר לוין
זה קיים.
ענת פילצר סומך
יש חובת גילוי.
ניצן רוזנברג
החריג בנאסד"ק אומר שחברה עם שליטה יכולה להיות פטורה מההוראה הזאת, רק זה כפוף לאיזו שהא חובת - -
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא כל כך מבין. בעל השליטה יוכל להציע את המועמד שלו דרך האסיפה וממילא הוא לא יהיה כפוף למדיניות.
ענת פילצר סומך
לב ליבה של זכות הקניין של בעל השליטה זו הזכות למנות דירקטור. אם אני עכשיו כפופה לאיזו שהיא חובת גילוי, הסבר, אמץ או גלה, אתם פוגעים לי בזכות הקניין.
גלעד קריב (העבודה)
אפשר להשתמש בסיסמה "אתם פוגעים לי בזכות הקניין" על כל רעיון, אבל חברה ציבורית היא חברה שבה זכות הקניין של בעל השליטה מאוזנת עם זכות הקניין של בעל המניות.
היו"ר שמחה רוטמן
אנחנו דנים בממשל תאגידי של חברות ללא בעל שליטה.
ד"ר גור בליי
מה לגבי שאלת חובות הגילוי בהקשר של עבודת ועדת המינויים?
צפנת מזר-לייסט
כבר היום יש היבט מסוים של חובת גילוי גם על ועדת מינויים ספציפית, כאשר זה מגיע מתוך הגילוי שנדרש מבעלי המניות כאשר יש זימון אסיפה שעל סדר היום שלה מינוי דירקטורים. שם יש הוראה לתת גילוי על האופן בו הוצע תהליך בחירת הדירקטורים, למשל אם יש ועדת מינויים. גם אנחנו רואים חשיבות לכך שיתלווה לכך גילוי.
ד"ר גור בליי
את יכולה לתת איזו שהיא קריאת כיוון מעבר לעצם העובדה שזה עבר ועדת מינויים, לתת איזה שהוא גילוי לגבי פעולתה של ועדת המינויים, מי הציע את המועמדים?
ענת פילצר סומך
יש פה פוטנציאל מאוד נפיץ. כשאתה יודע שהפרוטוקולים הם לא עניין פנימי אלא עניין שעתיד להיות מרוח במגנא ובמאיה, זה מתנהל אחרת ולא לטובה. הרבה מאוד פעמים הדיונים הם לא עניינים. הפרקטיקה הנוהגת היום היא ששום דבר מאף ועדה מוועדות הדירקטוריון, כולל לא אלו החקוקות, המנדטוריות, לא נפרס, למעט מה שציינה צפנת כחלק מגילוי בדוח זימון אסיפה, בטח לא ככתבו וכלשונו.
ד"ר גור בליי
הכוונה לא לפרוטוקול, אלא לזהות, למשל, הגורמים שהציעו את המועמד לוועדה.
צפנת מזר-לייסט
כשקובעים הוראות ממשל תאגידי בחוק החברות, חוק ניירות ערך הוא כלי משלים בשביל לדאוג שההוראות המהותיות מקבלות גילוי. ככה נעשה גם פה. אני יכולה להגיד שחברות בלי שליטה שיש בהן ועדות מינויים ויש בהן תשעה מועמדים על שישה מקומות, בוחרות בעצמן ונוהגות לתת גילוי על התהליך שקדם, איך ועדת המינויים פעלה, איזה גורמים המליצו ומה היו השיקולים שלה.
אלה תמיר שלמה
נניח שעכשיו ועדת המינויים היא היחידה שמביאה מועמדים לדירקטוריון, והדירקטוריון מעביר את זה במסגרת זימון האסיפה לאסיפה הכללית. האם לא כדאי להתייחס לזה שוועדת המינויים הציעה יותר מועמדים מהמועמדים שהמקומות שלהם פנויים? אחרת לא תהיה ברירה אלא להציע את המועמדים האלה לאסיפה הכללית.
ענת פילצר סומך
את לא חייבת לבחור בהם.
שחר הדר
הדירקטוריון יכול להחזיר את זה לוועדה, שזה מה שקורה בפועל.
אלה תמיר שלמה
השאלה אם יש מספיק זמן.
ענת פילצר סומך
תדאגי שיהיה מספיק זמן. תתנהלי באחריות.
היו"ר שמחה רוטמן
האמירה שלך עכשיו בהחלט חשובה. יכול להיות דירקטוריון של חברה שבמדיניות שלו של הצעת המינויים הוא יגיד שארבעה חודשים לפני האסיפה הכללית ייקבע ככה, ושעל כל vacancy הם יציעו לפחות שלושה מועמדים לדירקטוריון. המדיניות הזאת תפורסם, לא אכפת לי, אבל אני לא רוצה לכתוב את זה בחקיקה.
ענת פילצר סומך
אוי ואבוי אם היא תפורסם.
אלה תמיר שלמה
אולי אפשר להתייחס לזה כקביעת כיוון בהוראות ממשל תאגידי. האם מדיניות המינויים מפורסמת?
צפנת מזר-לייסט
מדיניות המינויים, כמו סעיפים אחרים של מדיניות, הרציונל של הפרסום שלה ברור לחלוטין, אבל מבחינת האופן והרזולציה - -
גלעד קריב (העבודה)
מכיוון שאנחנו מדברים על מדיניות המינויים שהיא רלוונטית לדירקטוריון אבל היא נגזרת של התפיסה של הנהלת החברה לגבי הרכב הדירקטוריון הרצוי, השאלה אם המדיניות הזאת מונחת בפני בעלי המניות כאשר הם באים לממש את זכותם היא קריטית.
צפנת מזר-לייסט
אני מסכימה.
ענת פילצר סומך
התוצאה תהיה שיהיו תביעות, המון תביעות של אנשים שרצו להתקבל כדירקטורים ולא התקבלו.
היו"ר שמחה רוטמן
גם הביטוי "הרכב הדירקטוריון הרצוי" לא אמור להיות שם. מה שאמור להיות שם זה הרכב המועמדים שיוצגו על ידי הדירקטוריון. הרכב הדירקטוריון הרצוי זה ניסיון שמעורר את הבעיה של דירקטוריון שאומר לאסיפה הכללית מה לעשות ומה לא לעשות.
גלעד קריב (העבודה)
אנחנו צריכים למצוא את הדרך לרבע את זה. בתוך הסעיף הזה יש אמירה שוועדת הביקורת יכולה להיות ועדת מינויים. אתם אומרים שהדירקטוריון יכול להסמיך את ועדת הביקורת להיות ועדת מינויים. האם זאת ראייה נכונה?
מאיר לוין
אם מתקיימים בוועדת הביקורת תנאי הכשירות שאנחנו דורשים מוועדת המינויים, היא יכולה.
גלעד קריב (העבודה)
האם האופי היחסית מחייב של המלצות ועדת המינויים לאור המדיניות לא יוצר איזו שהיא התנגשות בתפקיד השוטף של ועדת הביקורת?
מאיר לוין
ברוב המקרים אלה יהיו אותם אנשים שיעמדו בתנאי הכשירות של ועדת הביקורת. זה כבר קיים היום בוועדת תגמול.
ענת פילצר סומך
יש סעיף כזה.
היו"ר שמחה רוטמן
ועדת ביקורת היא בדרך כלל לא ועדה אופרטיבית.
גלעד קריב (העבודה)
האם יכולה להיות פה איזו שהיא אמירה שאומרת שבהינתן גודל מסוים של דירקטוריון כן כדאי להפריד כדי לאפשר לוועדת הביקורת לבצע עבודת ביקורת?
מאיר לוין
השאלה מה זה להפריד.
גלעד קריב (העבודה)
אם הסעיף הזה מופיע בצורה הזאת, זה הולך להיות הדיפולט.
עידית מועלם
היו"ר לא יכול לשבת בוועדת הביקורת וכן יכול לשבת בוועדת המינויים.
גלעד קריב (העבודה)
אני לא קובע מסמרות, אבל נסו רגע לחשוב על זה.
אייל דותן
יש הסדר ספציפי לגבי תאגידים בנקאיים. יש לא מעט תאגידים בנקאיים שהם חברות ציבוריות, שהם תאגידים ללא גרעין שליטה שקיימים כבר בשוק ויש בהם הסדר ספציפי לגבי מינוי דירקטורים. בפקודת הבנקאות כתוב שהפקודה גוברת על הוראות סותרות. אני לא יודע אם ההסדר הזה הוא הסדר סותר, אבל חשוב להבהיר, לפחות לפרוטוקול, שלגבי תאגידים בנקאיים שהם חברות ללא גרעין שליטה ההסדר הספציפי שחל לגביהם בפקודה - -
גלעד קריב (העבודה)
מה ההסדר שחל בפקודה?
היו"ר שמחה רוטמן
זה מורכב.
אייל דותן
יש הסדר ארוך לגבי ממשל תאגידי בתאגידים ללא גרעין שליטה. יש לנו ניסיון ארוך, אבל אולי הוא פחות רלוונטי לחברות ציבוריות. לבנקים יש עוד אינטרסים, יש את המפקידים שמפקידים כספים מהציבור. בבנקים יש ועדה חיצונית שהיא זו שמציעה לאסיפה את המועמדים לדירקטוריון.
היו"ר שמחה רוטמן
אתם רוצים לוודא שההוראות על הדירקטוריון בפקודת הבנקאות לא יעמדו בין הפטיש לסדן.
אורנה ואגו
אנחנו סבורים שהסעיפים הרלוונטיים בפקודת הבנקאות גוברים על כל דין וגם גוברים על ההוראה הזאת.
היו"ר שמחה רוטמן
מה אומר משרד המשפטים?
רוני טלמור
העמדה העקרונית מקובלת עלינו. לגבי השאלה אם הנוסח מספיק ברור או לא, נוכל להתייעץ ובמידת הצורך להבהיר.
היו"ר שמחה רוטמן
באופן עקרוני אתם אומרים שהבנקים ימשיכו להתנהל, לא משנה אם הם עם שליטה או בלי שליטה, באותה דרך.
רוני טלמור
ההסדר בפקודת הבנקאות נחקק כפי שנחקק במטרה למנוע את המצב שדירקטוריון לבדו מחליט מי יהיו המועמדים. יש ועדה סטטוטורית שיש בה נציגות של הדירקטוריון בהרכב הוועדה אבל רובה איננה מורכבת מדירקטורים.
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא רוצה לצלול עכשיו לפקודת הבנקאות. אני כן אומר שיכול להיות ששווה להגיד את זה במפורש, לא להסתפק בהוראת הגובר על כל דין, כי יכול להיות שיהיו כל מיני מצבים שיגידו לך לעשות את שניהם.
ד"ר גור בליי
הסעיפים הבאים הם אלה שקובעים את כל הנושא של החלפת הוויתור על הדח"צים ובמקומם הקביעה של רוב דב"תים בדירקטוריון. הסעיפים הרלוונטיים לנושא הזה הם 7,11 ו-12.

7. בסעיף 219 לחוק העיקרי –

(1) בסעיף קטן (ג), במקום "לפחות שני דירקטורים חיצוניים כאמור"
יבוא "דירקטורים בלתי תלויים לפחות במספר או בשיעור האמור";

(2) בסעיף קטן (ד), במקום "הדירקטור החיצוני" יבוא "הדירקטור
הבלתי תלוי".

11. בחלק השישי לחוק העיקרי, בפרק הראשון, במקום כותרת סימן ה'
יבוא
"סימן ה': דירקטור חיצוני ודירקטור בלתי תלוי".

12. בסעיף 239 לחוק העיקרי –

(1) בסעיף קטן (א), אחרי "בחברה ציבורית" יבוא "שיש בה בעל
שליטה;

(2) אחרי סעיף קטן (א) יבוא:

"(א)(1) בחברה ציבורית שאין בה בעל שליטה רוב הדירקטורים
שיכהנו יהיו בלתי תלויים; בלי לגרוע מהוראות סעיף 249ב,
כדירקטור בלתי תלוי בחברה כאמור יסווג או ימונה מי שהוא
בעל כשירות מקצועית או מי שהוא בעל מומחיות חשבונאית
ופיננסית, ובלבד שלפחות אחד מהדירקטורים הבלתי תלויים
יהיה בעל מומחיות חשבונאית ופיננסית ושבשניים מהם לפחות
מתקיימות ההוראות לפי סעיף 240(א)";

(3) אחרי סעיף קטן (ד) יבוא:

"(ד1) בחברה ציבורית שאין בה בעל שליטה, שבמועד מינוי או
סיווג דירקטור בלתי תלוי כל חברי הדירקטוריון הבלתי תלויים
שלה הם בני מין אחד, יהיה הדירקטור הבלתי תלוי הממונה בן
המין השני."
עידית מועלם
הסעיפים האלה הם די ליבתיים להצעה. מה שאנחנו מבקשים לעשות פה זה לבטל מוסד אחד ולהכניס במקומו חובה אחרת, כשהמוסד המבוטל הוא מוסד הדח"צים. הדח"צים הם דירקטורים שמתקיימות בהם ההגדרות של אי תלות, של 240, אבל בנוסף לזה הם מכהנים שלוש שנים והכהונה שלהם בתקופה הזאת משוריינת – כלומר, העילות לפיטורים הן מאוד מוגדרות ומצומצמות על פי חוק, אי אפשר להעביר אותם מכהונה בתוך אותה תקופה. האופן שבו זה מנוסח זה שחייבים גם רוב רגיל וגם רוב מקרב בעלי מניות המיעוט במינוי שלהם. הרעיון שלהם זה לשמש הגורם העצמאי בתוך הדירטוריון שייתן את הזווית של ראיית טובת כלל בעלי המניות, לראות שאין לו איזו שהיא זיקה לבעל השליטה, לחברה, ושבעלי מניות המיעוט נתנו את קולם כדי שאותו דח"צ ייבחר.

המנגנון הזה הוא מנגנון שמאוד מתאים לבעיית הנציג האופקית, שזאת הבעיה שבמקור חוק החברות נועד בשביל לטפל בה, משום שהדירקטור החיצוני הזה נבחר בקולות בעלי מניות המיעוט, הוא ממונה לשלוש שנים בצורה כזו שבתוך אותן שלוש שנים אנחנו משמרים את העצמאות שלו עם בעל השליטה כי הוא יודע שכעבור שנה או פרק זמן אחר ניתן יהיה להעביר אותו מתפקידו אם הוא לא פועל ברוח מה שבעל השליטה אולי היה מעוניין. אלה הרציונלים של המוסד הקיים.

למה בחברה ללא גרעיון שליטה זה פחות מתאים? א', כי לרוב מקרב בעלי מניות המיעוט זה בוודאי מנגנון שלא מתכתב עם מבנה ההחזקות בחברה ללא גרעין שליטה, וב', הרעיון של כהונה לשלוש שנים יכולה לפגוע באקאונטביליטי של אותו דירקטור שמתמנה כלפי בעלי המניות כי הוא יודע שעכשיו שלוש שנים ראש שקט, אף אחד לא יכול להעביר אותו מתפקידו. אנחנו רוצים בחברה ללא גרעין שליטה לעשות את ההיפך, לבוא ולהגיד שהדירקטור בכל עת צריך לראות שהוא ממלא את תפקידו כלפי בעלי המניות ומפקח על ההנהלה כמו שצריך כי אם לא כן כל מה שבעלי המניות יכולים לעשות לו זה לא לחדש לו את הכהונה כעבור שנה או במקרים חריגים גם להעביר אותו מתפקידו. מה שאנחנו מציעים פה זה ללכת לרוב דב"תים, כשדב"תים מבחינת העדר הזיקה מאושרים עם דח"צים. בנוסף, בתוך 240 יש גם רכיב שמתייחס לחברה ללא גרעין שליטה כך שלא ניתן שהוא יהיה בעל זיקה גם ליו"ר הדירקטוריון, למנכ"ל, לסמנכ"ל הכספים ולבעל מניה מהותי.
היו"ר שמחה רוטמן
ולכן יו"ר דירקטוריון לא יכול בהגדרה להיות דב"ת.
עידית מועלם
אנחנו עכשיו באים ואומרים שרוב הדירקטוריון יהיה כזה שאינו תלוי, כי אנחנו רוצים שהוא יהיה עצמאי, יוכל לבצע את תפקידו, לפקח על ההנהלה ולפתור את בעיית הנציג האנכית שאנחנו באים להתמודד איתה. החשש שמרחף זה שיש פה אדישות רציונאלית של בעלי המניות, שאין להם את התמריץ, את הידע ואת היכולת לבוא ולפקח בעצמם על מה שקורה בחברה, לכן אנחנו מבקשים שהדירקטוריון יעשה את זה מטעמה.
גלעד קריב (העבודה)
ההגדרה של בלתי תלוי היא כלפי כולי עלמא. יש הגדרה אחת שרלוונטית גם אל מול בעלי מניות וגם אל מול המנכ"ל של החברה. צריך לחשוב האם בחלקים מסוימים של החוק הזה לא צריך לבצע הבחנה בבלתי תלוי במי. אם אני הולך עם הרציונל שאת מציגה כאן, אני מבין מאוד את העיקרון של הרוב. למה אנחנו לא מאמצים את ההגדרה של הנאסד"ק לגבי היו"ר בהקשר של הפריזמה אל מול המנכ"ל, לא אל מול בעלי המניות? אם הרציונל של החקיקה מביא אתכם לומר "אני צריך רוב של דב"תים בדירקטוריונים", למה לא להשלים את המהלך הזה ולומר שיו"ר הדירקטוריון לא יכול להיות תלוי בגורמי ההנהלה? אני יכול להבין את הטענה של היושב ראש למה לא הגיוני שהיו"ר הוא גם בלתי תלוי בבעלי מניות משמעותיים, אפשר להתווכח לכאן או לכאן. אם המטרה היא להגן על בעלי האינטרסים המוגנים, אז איך אנחנו יכולים לשקול שיהיה יו"ר דירקטוריון שהוא כן דירקטור שתלוי באחד מגורמי ההנהלה המקצועית? תפעילו את הכלל הבלתי תלוי אל מול ההנהלה.
עידית מועלם
אתה שואל אם לא נכון שיו"ר דירקטוריון יהיה בהגדרה בלתי תלוי?
גלעד קריב (העבודה)
יש את השיטה של הנאסד"ק, שאומרת שכולם הם בלתי תלויים.
עידית מועלם
זה רק בוועדת מינויים.
ענת פילצר סומך
ההגדרה בנאסד"ק של בלתי תלוי היא אחרת ורכה מזה שבישראל.
גלעד קריב (העבודה)
אני שואל רק בהקשר של התלות האפשרית שלו בהנהלה. ההגדרה שרוב חברי הדירקטוריון הם דב"תים, מותירה את האפשרות שיו"ר הדירקטוריון יהיה תלוי במנכ"ל או בסמנכ"ל כספים.
ד"ר גור בליי
מותר שהוא עצמו יהיה מנכ"ל.
עידית מועלם
לזה צריך אישור. זה סעיף מיוחד.
היו"ר שמחה רוטמן
אני לא בטוח שיש דרישה שיו"ר לא יהיה תלוי במנכ"ל. הרבה מאוד פעמים כשאתה מעסיק יו"ר הוא כמעט בהגדרה תלוי בחברה כי הוא מקבל ממנה שכר, אפילו שכר שמעבר לשכר דירקטורים.
עידית מועלם
זה משהו שאנחנו מבקשים לאפשר. בהצעה הזאת אנחנו מנסים לעודד חברות לשים את היו"ר להיות בלתי תלוי, בדיוק מהרציונל שאדוני הציג עכשיו, כי יש יתרון בכך שמי שעומד בראש הגוף שאמור לפקח על ההנהלה יהיה בלתי תלוי בהנהלה. להגיד שתמיד נכון בכל חברה, בכל סיטואציה שהיו"ר יהיה בלתי תלוי, זאת הוראה שהיא קצת מרחיקת לכת.
ענת פילצר סומך
אני מזכירה לכם את איל ולדמן. כבר קרה בעבר שרצו לכפות את העדר היכולת להיות גם יו"ר.
עידית מועלם
אנחנו כן מתמרצים את זה במסגרת האפשרות לתגמל אותו מעבר למה שקיים היום בתקנות הגמול. אנחנו אומרים, אם אתה באמת יו"ר דב"ת, אנחנו נאפשר לך לקבל אקסטרה תגמול על העבודה שלך, מתוך הבנה שמי שיו"ר יש לו נפח גדול יותר, אולי הוא לא ירצה להיות מתוגמל.
ד"ר גור בליי
נשמח להתייחסות שלכם לגבי ההבחנות בין דח"צ לדב"ת. השאלה אם ניתנה הדעת להיבטים האחרים שאולי חלק מהם צריך לבחון מחדש כשהדב"ת מחליף במידה מסוימת את הדח"צ. אחד זה הנושא של אורך התקופה של השלוש שנים. נכון, כל שנה זה יותר ויותר קאונטביליטי, אבל לכאורה אפשר להגיד את זה על הדח"צ. עולה פה השאלה גם לגבי אורך התקופה, גם לגבי הקלות של הפיטורים, גם לגבי השאלה של הסיווג המאוחר. האם מישהו שבעלי המניות לא בחרו אותו כמי שיהיה מטעמם המפקח על ההנהלה אלא כמשהו אחר, האם הדבר הזה הוא דבר שצריך לאפשר אותו? הנושא השלישי שכבר דיברנו עליו קודם, של האופציה לבחור שלא באמצעות האסיפה הכללית, שזו הבחנה נוספת. חשוב לתת את הדעת לכל אחד מההיבטים האלה.
ענת פילצר סומך
וגם הניסיון והמומחיות.
היו"ר שמחה רוטמן
כל זאת ועוד בישיבה הבאה בחוק החברות. תודה רבה לכולם, ישיבה זו נעולה.


הישיבה ננעלה בשעה 12:45.

קוד המקור של הנתונים