פרוטוקול של ישיבת ועדה
הכנסת העשרים-וחמש
הכנסת
91
ועדת המשנה לענייני איו"ש
05/09/2024
מושב שני
פרוטוקול מס' 38
מישיבת ועדת המשנה לענייני איו"ש
יום חמישי, ב' באלול התשפ"ד (05 בספטמבר 2024), שעה 11:00
ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 05/09/2024
אכיפה בכבישי יו"ש
פרוטוקול
סדר-היום
אכיפה בכבישי יו"ש
מוזמנים
¶
ישראל אפרייאט - קמ״ט תחבורה, משרד הביטחון
מורן חדד - רע'"ן אזרחי, משרד הביטחון
סנ"צ אילן גורן - רמ"ד מחקר ומידע, המשרד לביטחון לאומי
סנ"צ מירב אטינגר - יועמ"ש מחוז ש"י, המשרד לביטחון לאומי
סנ"צ ירון ויינרב - קצין את"ן, מחוז ש"י, המשרד לביטחון לאומי
שני קרני - עו"ד בלשכה המשפטית, המשרד לביטחון לאומי
סא"ל ש - רז"ר מרכז בחטיבת המבצעים, צה"ל
עילי נוימן - רמ"ד טרור, יועמ"ש איו"ש, צה"ל
סגן ש - קמ"ד מרכז, יועמ"ש איו"ש, צה"ל
עמיחי אליהו רחמים - סגן ראש מועצת בנימין, מועצה אזורית מטה בנימין
דוד בוגוסלבסקי - תנועת "אם תרצו"
חיים צינמן - אב לבן שנהרג בתאונה בכבישי איו"ש
רבקה צינמן - אימא לבן שנהרג בתאונה בכבישי איו"ש
רישום פרלמנטרי
¶
הדס כהן
רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.
אכיפה בכבישי יו"ש
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שלום ובוקר טוב לכולם. תודה רבה לכל מי שהגיע. אנחנו בפגרה אז לצערי הנוכחות של חברי הכנסת דלילה, אבל עדיין הדיון חשוב. אנחנו בדיון המשך, אני חושב אולי מספר 4 בנושא הזה. אני מניח שכולכם קיבלתם את המצע לדיון. אנחנו פשוט נשמח להתחיל משם. אני לפחות חושב שהנושא ביהודה ושומרון לא בשיפור ענק. אני נוסע על ציר 60 כל יום. אני חייב לומר שאני רואה יותר ניידות מפעם, אבל עדיין אני לא מרגיש שיש איזשהו מהפך גדול בתרבות הנהיגה בכבישים, כך שהנושא עדיין בוער לצערי. נתחיל עם המשטרה?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
יש לנו את נושא הדיון. קיבלתם את נושא הדיון. יש לי הרבה שאלות המשך גם מהדיונים הקודמים, אבל הכי טוב שניצמד למצע.
שני קרני
¶
אנחנו נתחיל עם הסיפור של הקנסות. כאמור, אנחנו עובדים באיו"ש, אוכפים, נותנים הרבה מאוד קנסות.
סנ"צ גורן אילן
¶
בממוצע בשנה נרשמים כ-52,000 דוחות. השנה רשמנו 29,480. 70% מהאכיפה היא נגד פלסטינים וכ-30% נגד ישראלים. לגבי הסגורים לאחר תשלום, יש לנו קצת בעיה לקבל את הנתונים.
סנ"צ גורן אילן
¶
אוקיי. מבחינת התשלום יש לנו קצת בעיה לקבל את כל הנתונים בצורה מלאה, אבל מה שמגיע אלינו זה בערך - - -
סנ"צ ירון ויינרב
¶
אני אחדד. 21% לפי הנתונים שיש בידינו, לפי מה שמגיע מהדואר. אבל אני חייב להגיד שעשינו בדיקה. כל יום מגיעים אלינו פלסטינים שכן שילמו, ולפי המערכות זה לא שווה. מופיע שהם לא שילמו. ופה הפער הגדול והבעיה הכי גדולה. לכן אני לא יכול לדעת מה באמת היקף התופעה. לפי הנתונים היבשים זה 20%, אבל יכול להיות שזה גם 50% או 30% או משהו אחר.
ירון ויינרב
¶
אני אחדד לפרוטוקול. נכון להיום, לפי הנתונים היבשים 80% לא שילמו – בוא נלך על אלה שלא שילמו. יכול להיות שזה הרבה פחות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הבנתי. עכשיו סתם שאני אבין את התהליך. איך זה עובד? אתם רושמים דוח וזה נכנס למסוף של המשטרה, נכון?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לאן זה מגיע? הרי אם אני מקבל דוח, זה מגיע למרכז האכיפה והגבייה, למרכז לגביית קנסות, נכון?
ירון ויינרב
¶
בסוף המשטרה אחראית על האכיפה, לא על הגבייה. לדוגמה, אם זה לא באיו"ש, אז זה המרכז לגביית קנסות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מה זה "לא באיו"ש"? אני גר באיו"ש. אם אני מקבל דוח זה מגיע למרכז לגביית קנסות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לדעתי משרד המשפטים, המרכז לגביית קנסות. יש כאן מישהו שיודע לענות על השאלה הזאת?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני בטוח שבשולחנות העגולים שניהלתם קיבלתם תשובות. למי זה מגיע? בסוף פלסטיני מקבל דוח, מי מטפל בזה?
סא"ל מורן חדד
¶
שלום, אני ראש ענף תיאום אזרחי במינהל האזרחי. פלסטיני שמקבל דוח צריך לקבל אותו ביד לצורך העניין, מהשוטר, כי לא נכנסים לשטח A להביא לו את הדוח. ברגע שהוא קיבל את הדוח הוא יכול לשלם את זה - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מזינים את הדוח במשטרה, ואז בעצם איפה מתנהל המעקב מי שילם ומי לא שילם? כי אנחנו רואים שיש בזה פער.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הפלסטיני מגיע לדואר, איך יודעים אם הוא שילם? אולי הוא כבר שילם את הדוח הזה?
מורן חדד
¶
היה הדיון בנושא במרכז אצל ראש הבט"פ. היינו ביחד גם עם המשטרה. עשינו שולחן עגול ממש בערב תשעה באב. הייתה נציגה של המרכז לגביית הקנסות, וגם שם סוכם שיבחנו את האפשרות לייצר את אותו מנגנון או להעביר את האחריות למרכז לגביית קנסות הישראלי שכבר עובד ופעיל, שייקח אחריות גם על האירוע הזה כי אין מרכז לגביית קנסות באיו"ש. זו הלקונה המרכזית.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה סבבה. אני שואל מהכיוון ההפוך, מה קורה מהצד שלנו. מה קורה מהצד שלו אני מבין. הוא מקבל דוח. במקרה שהוא חסיד אומות העולם – כי הרי אין עליו שום סנקציות – הוא מגיע לדואר ומשלם אותו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל יש לנו 80% שלא שילמו. יש איפשהו מאגר כלשהו שמראה לנו מי האנשים שלא שילמו דוחות? כי כל הסנקציות שאנחנו מדברים עליהן ושדיברנו עליהן בכל הדיונים הקודמים בנויות על זה שצריכה להיות רשימה של מי שלא שילם את הדוחות. אם אין לנו רשימה כזו אז מה? מדינת ישראל לא מחזיקה רשימה של מי שלא שילם דוחות?
מורן חדד
¶
אין לי מושג לענות על זה, כי בסוף יש מאגר של הדוחות שניתנים במשטרה. צריכים לבצע בקרה על מה שולם ומה לא.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה. ישראל רצה להגיד משהו אז אנחנו נחזור לפי הסדר, אבל יש פה אירוע מוזר מאוד.
ישראל אפרייאט
¶
אתה צודק. אתה גם מכיר. זה לא משהו שחדש לך. גם אם מישהו מתרשם שאתה לא מכיר יותר אז לא. צריך לעשות סדר בכל נושא האכיפה באיו"ש. זה לא סוד. אתה כבר עלית על זה שניידות באיו"ש הן 50% מכל מחוז אחר בבין-עירוני. 1,500 ק"מ כביש, 17 ניידות, אז אנחנו מבינים שגם בזה יש בעיה מכל מקום אחר וצריך לתקן. בשביל זה אנחנו פה.
לגבי האכיפה וכל ההסדרים, מבחינת מערכות תקשורת בין משטרה למינהל תמיד אמרו אחרינו: זו הבעיה. המשטרה גם אומרת: כל זה תוקן. מבחינת הוועדות הקודמות שלך – בוצע. הלאה.
ישראל אפרייאט
¶
נשאר עכשיו לשפר ולנקז וללבן. זה יותר חמור ממה שאתה מציג. בתי משפט, מה קורה עם דוחות? מה קורה עם שלילות?
ישראל אפרייאט
¶
לכן לכל הדברים האלה בדבר הזה צריך להקים את המערכת. אנחנו בכבישים – אותו סיפור. הקמנו את מרחב איו"ש בנתיבי ישראל – לא היה. זה אותו סיפור. הקמנו מרחב איו"ש בנתיבי ישראל ותמו כל צרותנו. מרכז קנסות לא קיים באיו"ש. יש קמ"ט אוצר מסכן. מה זה "מסכן"? הוא לא מסכן באישי, אבל יש לו עובד בקושי, ואתה אומר לו: תהיה מרכז קנסות ותטפל גם בכל מיני משימות שלא קשורות בכלל למשטרה. אין מערכת. אין.
עכשיו, השיטה היא שתי אפשרויות – או שאני מקים במינהל מרכז לגביית קנסות, ותקנים זה ייקח שנים. דרך אגב, גם אף אחד לא רוצה לעבוד באיו"ש. יש המון תקנים שאנחנו פרסמנו, אף אחד לא רוצה לבוא כי מפחדים; או שמרכז קנסות ייכנס.
עדכון אחרון. היה דיון אצל חנמאל. אתה בטוח מכיר אותו. מי שלא יודע הוא רמ"ט בבט"פ. לשכת השר בבט"פ החליטה שהיא מתערבת. היא קבעה דיון ראשון. הצגנו לו את מה שאתה מציג פה. גורמי המשטרה הציגו את זה מצוין, מירב הסבירה לו באופן הכי טוב שבעולם. ומפה הוא החליט שתהיה סדרת דיונים, כאשר הוא קבע שתוך כמה חודשים אנחנו נעמוד ביעד. היה שם גם מרכז קנסות, והרעיון הוא לשלב את מרכז קנסות, ופעם אחת לסגור את כל הסיפור הזה עם מערכת שלא קיימת – כי זו כבר מערכת, זה כבר לא משהו מחשובי. עד כאן.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני אגיד לך משהו. בסוף להגיד: "אנחנו נחכה עד שיקימו את המרכז לגביית קנסות בתוך יהודה ושומרון", אני מעריך שזה לא יהיה מהר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נכון, אבל למה צריך מערכת של תקנים? זה בדיוק מה שאני מנסה להבין. למה צריך מערכת? יש רשימה קיימת של הפלסטינים שקיבלו דוח? היא קיימת, נכון? אני מנסה באמת להבין שנייה ברמה הטכנית. בסוף זה לא נשמע לי משהו כל כך מורכב ומסובך. אם יש רשימה קיימת של מי ששילם, אז יש לך רשימה קיימת של מי שלא שילם.
ישראל אפרייאט
¶
ככה עבדו עד היום עד שבאתי לתחבורה, ואז הבנתי ושאלתי את עצמי רק שאלה: אני אמור לעבוד כמו כל מחוז אחר של מדינת ישראל או לייצר משהו ייחודי בעולם? ואני קיבלתי החלטה שלי יהיה מחוז כמו כל מחוז אחר בארץ. אין שום סיבה שיהיה אחרת.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בינתיים זה לא קרה. בינתיים ביהודה ושומרון יש לך אוכלוסייה שלמה שאין לנו מושג מי בכלל משלם. עזוב את זה שהם לא משלמים ואין סנקציות.
ישראל אפרייאט
¶
אם יהיו לנו את המערכות, מפה נוכל להציב את הבעיה שאותה מערכת תציג ולפתור את זה כי זה יהיה טכני. דברים טכניים יותר קל. אנשי מקצועי יש לנו. אין מערכת.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אף אחד לא עוקב אחרי זה. 52,000 דוחות ממוצע בשנה, מתוכם 70% זה כלפי פלסטינים. זה אומר שעל 70% מה-152,000% דוחות אין לנו בכלל מעקב.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל אנחנו מדברים על כל השאר. מי שנוסע מעל 120 קמ"ש – נכון בעקיפה בפס לבן יש לכם כמה עבירות? הם אמרו פה בוועדה שלהם מחרימים.
סא"ל מורן חדד
¶
בוודאי. זה היה אצלנו. בעבר זה לא היה עובר. עכשיו כשהבנו שיש פער, התחלנו להעביר את הקבצים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אוקיי. רק שנייה אחת, אני רוצה לתת זכות דיבור למשפחת צינמן שהגיעה אלינו. הם נפגעו מהסיפור שעליו אנחנו דנים עכשיו, ועוסקים רבות בנושא הזה מאז התאונה המחרידה ההיא. רשות הדיבור שלכם.
רבקה צינמן
¶
שלום וברכה. כמו שכבר אמרו, לפני שנתיים, טיפה יותר, עברנו תאונה בכביש 60, ליד צומת עלי, קצת אחרי. אני אספר קצת מה היה. נסענו כמשפחה לאריאל משילה. קצת אחרי עלי יש אזור לפני שפונים למעלה לבונה. אני נוסעת רגיל, לא נוסעת מהר, ואני קולטת שבא מולי בזווית אליי רכב שחוצה את הפס הלבן במהירות. ראיתי שאין לי לאן לברוח ימינה כי השול היה ממש צר, וניסיתי מהר מהר לפנות שמאלה, והנהגת האיצה ונכנסה בי.
אני הייתי ברכב עם ארבעה ילדים. נשברו לי שתי ידיים ורגל; הבן שהיה בן עשר היה לידי ונשברו לו כמה חוליות בגב והיה לו דימום פנימי; הבת שהייתה מאחוריו הייתה בת 12. היא חטפה זעזוע בראש; ומתן שהיה אז בן חמש וחצי לא שרד את המכה. אני הייתי בסדר. אני יודעת שאני נהגתי בסדר. המציאות היא שהתאונה הזאת הייתה יכולה להימנע חד-משמעית. היה לה מספיק זמן להאט, לבלום. אין סימנים של בלימה על הכביש. בתחקיר האירוע ראו שבאמת אין אפילו סימנים לניסיון מצידה להפסיק את זה. אין ראיות שזה היה מכוון, אין דרך להוכיח את זה.
מאז ברוך השם מבחינת שאר הילדים ואני השתקמנו, אנחנו בריאים, וגם יש לנו תוספת חדשה למשפחה. אנחנו ממשיכים. אבל לא נראה לי שאני צריכה להסביר לאף אחד פה כמה זה קשה לאבד מישהו מהמשפחה. זה פשוט שנתיים של גהינום שאנחנו עוברים, ואנחנו מתמודדים עם זה כי זה מה שקרה לנו וזה מה שיש. אבל ממש חשוב לנו הלאה, אם יש אפשרות, ויש אפשרות, למנוע וליצור שיהיו פחות תאונות כאלו, בזכות מתן אנחנו מקווים שזה יכול לעזור. אני נוסעת הרבה בכבישים ואני והרכבים יודעים יפה מאוד מתי יש משטרה באזור לפי ההבהוב של האורות שבאים ממול, והם יודעים להירגע כשהם יודעים שיש שם מישהו. באמת לאחר האירוע שלנו הייתה עליה בניידות בכביש, אבל המצב הוא עדיין מאוד מאוד מפחיד ויש תאונות כל הזמן, כל הזמן, כל הזמן. אני קצת יותר פוחדת לנסוע בכבישים עכשיו, אבל אין ברירה אז עושים את זה. זהו. זה הסיפור שלנו פחות או יותר.
עמיחי אליהו רחמים
¶
ברשותך, אני סגן ראש מועצה אזורית בנימין. חיים ורבקה, חשוב לי שבכל זאת תתנו עוד כמה מילים מה קרה בעקבות התאונה עם אותה נהגת, איפה אנחנו נמצאים היום בעולם הענישה והאכיפה, אכיפה וענישה שזה ההמשך. הסיפור הזה בסוף משליך על האופן שבו מתנהלת כל החברה. אם יודעים למצות את הדין עם מי שעבר עבירה, אז אחרים לא יעברו עבירה. זה נכון גם למקומות שבהם בן אדם עובר בקו לבן, וזה בוודאי נכון למקום שבו הוא גרם מוות. חיים, אני מבקש אם אתה יכול להשלים.
חיים צינמן
¶
שלום לכל החברים בוועדה. ראשית, תודה על ההזמנה. שבועיים אחרי התאונה המשטרה הזמינה אותי ואמרה לי: תקשיב, אנחנו לא יודעים מה היה, אבל כנראה שזה לא בכוונה. למה? לא יודע. כנראה יאשימו אותה בגרימת מוות ברשלנות. העונש על העבירה הזאת הוא גג שלוש שנים. כאשר היא צעירה ויש לה ילדה קטנה, אז כנראה זה יהיה חצי שנה, וגם זה יהיה רק עבודות שירות, והאמת היא שאנחנו גם לא יכולים לאכוף את זה.
חיים צינמן
¶
זו המציאות. זו המציאות. בעצם אתה צריך להבין שאתה חסר אונים, אין לך כל כך למי לפנות. אנחנו חשבנו על איזשהו מיזם כמו אור ירוק שיש בארץ. דיברנו גם עם אנשים ועם גורמים וגופים ואמרנו שאולי מתנדבים מיהודה ושומרון יבואו וישימו מצלמות על הרכבים וככה יהיה איזשהו תיעוד שרואים את העבירות. ואז נתקלנו בזה שזה לא משנה, זה לא יעזור, כי המשטרה לא תעשה שום דבר וזה לא עוזר. גם מתנדב שבא ועוצר רכב אין לו כל כך סמכות לעשות א', ב', ג'.
בזמננו לא הייתה בכלל במחוז ש"י משטרת תנועה – תקנו אותי אם אני טועה. אנחנו בקשר עם אורית סטרוק. היא עשתה עבודה גדולה לפני שנתיים בזמנו עם כל הליקויים ביהודה ושומרון. דיברנו עם מנהל המתנדבים של המשטרה בבנימין. ניסינו לקדם ביחידת האכיפה והגבייה בארץ שיש להם סמכות גם לאכוף ביהודה ושומרון רק שהם לא מפעילים אותה. בסופו של דבר אנחנו לא אנשים מקצועיים, אבל כל יוזמה שאני ועוד כמה חברים ניסינו להעלות פשוט נתקלה במחסומים אין סופיים.
אחרי התאונה אלוף הפיקוד הקודם פוקס אישר איזושהי תוספת של אכיפה שיהיה אפשר לחלוט רכבים על עבירה מסכנת חיים. ובאמת בערך פעם בחודש היה מבצע מאוד גדול של המשטרה עם רחפנים. היו קצינים שהם אלה שיכולים להחרים רכבים עם נגררים וכולי, ואתה רואה 40, 30 רכבים מורדים מהכביש, לא רק משטובות, וזה באמת נתן הרגשה שונה. הווטסאפים עברו ביישובים. האנשים באמת הרגישו הרגשה של ביטחון.
חיים צינמן
¶
גם רכבים שעוברים עבירה מסכנת חיים. היו כמה מבצעים כאלה. הם מאוד השפיעו על ההרגשה של התושבים. לא צריך להגיד שהמצלמות ביהודה ושומרון לא פועלות למרות שיש אותם.
ירון ויינרב
¶
כן. אני לא יודע את הנתון אבל סביר להניח. אנחנו ממקדים אכיפה. הנושא שדיברת עליו פעם בחודש מתבצע היום פעם בשבוע לפחות, כל פעם באזור אחר באיו"ש.
חיים צינמן
¶
לא באזור שלנו. אנחנו גם היינו מקבלים סרטונים כשעשיתם באזור יהודה ובהרבה אזורים, לא בשנה וחצי האחרונות לפחות – תקן אותי אם אני טועה. אבל היו מבצעים גדולים ומשמעותיים. לתת סמכות למתנדבים אלה דברים בסיסיים. אני לא איש מקצוע בתחום הזה, המכובדים פה כן. בסופו של דבר זה גם עניין של אנשים שרוצים ליזום דברים ולשמור על החיים שלהם. אלה דברים פשוטים שצריכים להיות א', ב' בחוק, כמו למשל גם מגרשים עבור רכבים שמשביתים אותם.
חיים צינמן
¶
מה שחשוב לנו להגיד זה שברגע שיש ניידת או משטרה או איזשהו מבצע אתה ממש רואה ומרגיש שהרכבים נוסעים אחרת לגמרי. אחרת אתה רואה נוסעים באדום, עוקפים. זה ממש מערב פרוע, ממש מערב פרוע. צריך לשנות את זה. אלה אנשים שעובדים בהייטק, אנשים שעובדים בחברות בכל הארץ, במרכז, בהרצליה. אנחנו באמת לא שונים מאף אדם אחר.
בזמנו דיברתי עם מח"ט בנימין בזמנו, אליאב אלבז. הייתי צריך לבקש ממנו את התמונות מהשב"כ שהוציאו תמונות על הרכב של הפלסטינית, כי לא היינו בטוחים בכלל מי היה הנהג – זה היה נהג או נהגת? מד"א אמרו שיש כמה פצועים. יכול להיות שהעלימו את הנהג. באמת לא היה מובן בתאונה מי נהג, מי לא נהג. עם שוטר אין כל כך מה לדבר. פשוט אומרים: אני לא יודע. אין מצלמה, אין שום דבר. אני קיבלתי צילום דרך המח"ט במצלמות של השב"כ עשר דקות לפני במצלמה רחוקה, לא באזור שילה ועלי. בעצם אתה מבין שאתה אחראי על החיים שלך, וזה עצוב.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתם שילמתם את המחיר הכי כבד שאפשר.
אני מקווה ששמעתם פה את חיים ורבקה. לכולכם ברור שאנחנו מדברים פה בדיני נפשות ממש, ומולנו יושבים זוג שאיבד את הילד שלהם. רבקה נפצעה בעצמה ביחד עם הילדים שלה. אלה מחירים קשים מנשוא. אנחנו מדברים פה כביכול על מספרים מה המשמעות של 70% דוחות שלא משולמים או 80% דוחות שלא משולמים. המשמעות הישירה היא בסוף לפגוש את משפחת צינמן. זו האמת. בסוף אנחנו נמצאים בסיטואציה שבה מתן צינמן זיכרונו לברכה. יכול להיות שהוא היה איתנו אם תרבות הנהיגה ביהודה ושומרון הייתה שונה. אם אותה נהגת הייתה יודעת שכשהיא יוצאת לעקיפה בפס לבן זה ייגמר אחרת, תרבות הנהיגה הייתה שונה וזה היה נראה אחרת. לכן חשוב שהם ידברו בשביל הקונטקסט לכל הדיון הזה. אנחנו מדברים פה בסוף על ילד בן חמש שהיה בדרך הביתה ופשוט נהרג סתם. אנחנו פשוט חיים באיזשהו מזרח פרוע בכל מה שקשור לכבישים.
ישראל אפרייאט
¶
אני ארגיע אותם במשהו אחד. עד שאני אצא לפרישה אני לא אחתום על פחות מחתך של אחד פלוס אחד, דהיינו מפרדה קשיחה במרכז הכביש. כל הרחבה שחתמתי מאז שנכנסתי כללה מפרדה קשיחה. באל-ערוב כשטעיתי תיקנתי. מפרדה קשיחה במרכז.
עמיחי אליהו רחמים
¶
טוב לשמוע את זה. התשתיות הן עניין אחד. וכמו שאמרנו, יש עוד גורמים שאפשר להפעיל, ועוד אלמנטים, מקלות, שנדרשים להיות מופעלים נגד נהגים עבריינים. אין מילה אחרת להגיד את זה. לצאת לעקיפה בקו לבן זה עבריינות.
בהקשר הזה אני רוצה להמשיך את הדברים שאמר חיים. עשינו ניסיונות לקדם את הסוגיה של אכיפה דרך המרכז לגביית קנסות. הדבר הזה לא צלח עד היום. צריך להביא אותה. אני חושב שזה הדבר המרכזי, ברמה של המחוקקים וכמובן מול אלוף הפיקוד, להחיל את הדבר הזה שיהיה אפשר לעשות אכיפה דרך המרכז לגביית קנסות. יש להם יכולות, יש להם מנגנון מאוד מסודר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
המרכז לגביית קנסות זה אירוע – הם לא יכולים לפעול בו אותו דבר כמו לפלסטינים כי הם לא יכולים לעקל להם חשבונות בנק כמו שהם עושים לישראלים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
צריך לראות איך מסנכרנים את זה עם צווי האלוף שיצאו על הסנקציות שאפשר לעשות למי שלא שילם.
עמיחי אליהו רחמים
¶
זה דבר אחד. דבר שני, לגבי הסוגיה של צו האלוף שניתן על ידי האלוף, אנחנו מברכים עליו. באמת הוא עשה שינוי דרמטי. צריך להגביר את מבצעי האכיפה, לראות יותר ניידות בשטח. ראינו את זה ב-1 בספטמבר. היו הרבה מאוד ניידות בשטח. עברנו את היום הזה בשלום.
הדבר האחרון הוא סוגיה של מצלמות. כמו שאמר פה חיים, גם אם אין מצלמה בסוף שעושה אכיפה היא מאפשרת לנו לנהל איזה שהוא מעקב ובקרה גם על נהגים, גם מעקב ובקרה על עבירות במקומות מסוכנים ולאתר מוקדי סיכון עד שנצליח לסדר את כל הכבישים, בדגש על כביש 60. אני חושב שזה דבר מאוד מאוד משמעותי. אדוני היושב-ראש, אני מברך על המשך הדיון והמעקב שאתה מבצע וכמובן על ההשתתפות. תודה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מצוין. אני רוצה להיכנס עכשיו למצע לדיון. נעשה את זה מסודר. אני רוצה לעבור מסודר על המצע לדיון שהכנו, לקבל את התשובות. מה שיש-יש, מה שאין אנחנו נעשה דיון מעקב ונתקדם משם. זה רק כדי שתדעו על מה אנחנו מדברים פה.
משטרה, אתם רוצים להמשיך עם ההתייחסות למצע?
מירב אטינגר
¶
כן, אבל צריך להסביר טיפה את ההשתלשלות. בגלל שאי-אפשר באיו"ש להעמיד מרכז גביית קנסות כי למדינה אין גישה לחשבונות הבנק שלהם, שאלה כל מיני חשבונות בנק שנמצאים ברמאללה, בשכם, וגם הרכבים שלהם אלה רכבים שלא רשומים במשרד הרישוי, לפני הרבה שנים חוקק סעיף 49 לצו בדבר תעבורה שנותן סמכות למשטרה במקרה שבן אדם לא משלם שתי קנסות – א, לשלול לו את הרישיון; ב, לתפוס לו את הרכב עד שהוא משלם את הקנס, ואם הוא לא משלם את הקנס אפשר למכור לו את הרכב ולהשתמש ברכב הזה לתשלום הקנס ולהחזיר לו את שאר הכסף.
מירב אטינגר
¶
אוקיי. כדי שהמשטרה תוכל להשתמש בסעיף הזה, התנאי המקדמי הוא כדי שנדע בכלל שילם את הקנס. אנחנו כבר שנים מנסים לעשות ממשק כזה בין כל הגופים שגובים את הקנס ואנחנו לא מצליחים. אנחנו כל פעם מנסים, מכנסים, עושים ישיבות. אני הייתי בכמה ישיבות אצל פוקס האלוף הקודם, והוא מאוד רצה והטיל את זה על המינהל האזרחי ונתן לו"זים כדי שאפשר יהיה באמת לדעת. הבעיה היא שזה לא רק המינהל האזרחי, זה גם הדואר, זה גם האוצר וזה גם בנק קהיר-עמאן שהוא ממושק לדואר. זה התנאי המקדמי. נאמר שפתרנו את הבעיה הזאת.
היום שוטר קצה תופס בן אדם, מזין את תעודת הזהות שלו ורואה שיש לאותו בן אדם ארבעה קנסות לא משולמים, ואנחנו יודעים בוודאות שאנחנו יודעים בזמן אמת מי שילם ומי לא. נאמר שהגענו לשלב הזה, גם אז אנחנו נצטרך להקים פה מערך של מגרשים, של גוף שיוכל לחלט את הרכבים, שיוכל למכור אותם, שבמקרה שיהיו עררים – ויהיו עררים – נצטרך ללכת לבית הדין הצבאי ולהופיע בדיונים האלה, יהיו עדויות נזיקין על הנזקים שייגרמו לרכבים האלה במהלך הגרירה. כשאנחנו רואים את הכול קורה במשטובות, ואנחנו מטפלים במשטובות, זה יהיה הרבה יותר עצים כי פה זה לא יהיה גרוטאות שאנשים התייאשו מהם ברגע שאנחנו תופסים אותם, יהיו פה רכבים שמישים.
צריך להקים פה איזשהו מערך לאומי שיתעסק עם זה, כי בכוחותינו הדלים כמשטרה גם ככה אין לנו מספיק שוטרי את"ן שיבצעו את האכיפה. מדובר פה בעשרות אלפים של רכבים שמסתובבים עם קנסות לא משולמים. נצטרך להקים פה איזשהו מערך, המדינה תצטרך להשקיע בו בשביל לקבל את הכסף הזה.
מירב אטינגר
¶
אני יועמ"שית של המחוז. נצטרך להקים פה מערך. אנחנו כמובן ניתן את חלקנו, אבל אי-אפשר היום על הגיבנת הקטנה הזאת שיש לנו של שוטרי את"ן, שגם ככה בקושי מצליחים לעשות את האכיפה הזאת כמו שצריך, לבצע את המשימה הזאת. וכמובן, התנאי המקדמי הראשון פה הוא שבאמת כשאנחנו עוצרים מישהו נדע אם הקנס שולם או לא. יש אנשים שיש להם 30,20 קנסות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ישראלי. כאדם שנוסע בכבישי יהודה ושומרון אני מקבל דוח וצריך לשלם אותו – עוקבים אחרי זה. ופלסטיני שנוסע לא צריך לשלם.
מירב אטינגר
¶
אף אחד עדיין לא העלה את הטענה הזאת. אם תלך על זה, אולי באמת נפסיק לאכוף גם נגד ישראלים. אני לא יודעת. זה לא תירוץ שאי-אפשר לאכוף נגד ישראלים. אנחנו מאוד רוצים לעשות את האכיפה הזאת.
מירב אטינגר
¶
מנסים לעשות כל מיני דברים. למשל, עד המלחמה אני יודעת שהמינהל האזרחי ביטל אישורי כניסה, אישורי עבודה, לאנשים שלא שילמו קנסות. אבל אז הגיעה המלחמה וטרפה את הכול, כי הרבה אנשים לא נכנסו לארץ.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
דיברנו על זה כאן בדיונים פעם אחר פעם. כשהם קיבלו והיו להם את כל הנתונים והיה מי שהאזין את המניעה, אז הם ביטלו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא, לא ביטלו. בגלל שכל התהליך שהרגע אמרתי לא קרה, לכן הם לא ביטלו. בתיאוריה יכלו לבטל.
מירב אטינגר
¶
היום, במצב הקיים, אין 0 או 100. אנחנו, הצבא והמינהל האזרחי משתדלים לעשות כמה שאפשר. אין 0 או 100 בינתיים. מה שאפשר לעשות עושים. השתמשו בכלי הזה של מניעת הכניסה. הפסיקו עם זה כי אנשים לא נכנסו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תחשבי מהסיבה הפשוטה שאת לא יכולה להחרים רכב כי התהליך הזה לא קרה, גם הם לא יכולים להזין מניעת כניסה כי התהליך הזה לא קרה. זה בדיוק אותו משפך. אין סיבה שלהם יהיו נתונים שלכם אין, בטח כשזה מתחיל אצלכם.
מירב אטינגר
¶
המשטרה מאוד מאוד רוצה לעשות את האכיפה הזאת. אני נותנת כדוגמה את הסיפור של המשטובות, שזה גם לא היה אמור להיות משהו באחריותנו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בקיצור, את אומרת, קודם כול אנחנו לא יודעים מי שילם ומי לא, וגם אם נדע אין לנו את הדרך לעשות את האופרציה של כל מה שהסעיף הזה אומר. לכן כל עוד לא יהיה משהו שיסדיר בכלל מי שילם ומי לא ואחר כך משהו שיסדיר את האופרציה, אנחנו בינתיים נישאר באותו מצב. זה פחות או יותר מה שאת אומרת.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני חלילה לא מאשים אתכם. אתם פה כנציגי הממשלה ואנחנו פה כדי לפקח על הממשלה.
אסף דורון
¶
אני משער שאם שוטר בקצה היה יודע את הנתונים, וכשהוא עוצר פלסטיני ונותן לו קנס ובסופו של דבר לא גובים, אז הוא עומד שם לחינם.
ירון ויינרב
¶
לכן אני אגיד שבשנה האחרונה אנחנו בעיקר ממקדים את האכיפה נגד תפיסת הרכב. אגב, זה מוכיח את עצמו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מה זה "מוכיח"? אתה אומר: "מוכיח את עצמו". אני במקרה נוסע בציר 60 כל יום פעמיים. יש שינוי. לא אגיד לך שאין שינוי. בעיקר בכמות הניידות אני רואה שינוי.
ישראל אפרייאט
¶
גם ביטחוני. זה מדהים. אתה רואה שאין פקקים, משטובות לא נוסעות כי הן יודעות שיש ניידת. זה משפיע.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל ברמת העקיפות וברמת תרבות הנהיגה אני חייב להגיד לך שאני לא רואה. עמיחי, אתה רואה שישי שינוי?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא, כי יש גם הרבה עבודה של רמזורים שהם עשו ושל על בטיחות של הפגנות וכל הצמתים המסוכנים. הרבה מאוד דברים השתנו בשנים האחרונות בהקשר הזה. רוב התאונות הרי היו לך במוקדי סיכון. תאונות היו לך במקומות שבהם הכבישים צרים וצמתים מסוכנים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה ברור. אבל אנחנו מדברים פה על 70% דוחות מתוך 52,000 הם כאלה שלא לקחת להם את הרכב. לקחתם ל-1,500 את הרכב, נכון?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הכול בסדר. אני רק אומר ברמת העובדות היו לך 24,000 דוחות, מתוכם 1,000 היו - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני חלילה לא מאשים אותו אם זה סל הכלים שיש לו היום ואם הוא עושה את המקסימום בסל הכלים שיש לו, אבל תפקידנו בסוף לראות איך אנחנו כן מגיעים לאכיפה, לא איך אנחנו משאירים את זה ליום אחד שיבוא המשיח, או ליום אחד שתעבור פה חקיקה ממשלתית שתסדיר גם את האופרציה וגם איך זה עובד. צריך למצוא בינתיים פתרונות.
אסף דורון
¶
צריך להתייעץ פה עם הייעוץ המשפטי. אני לא בטוח שזה חייב לבוא בחקיקה משפטית. אגב, עובדה שזה לא קורה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אגב, אני חייב לומר שהאירוע הזה של האכיפה הסלקטיבית הוא בעיניי אירוע משמעותי, מירב. אתם צריכים לראות כמשטרה, כי באירוע הזה בסוף על ישראלים אוכפים. בסוף זו אכיפה סלקטיבית שחוקית אני חושב שאתם בבעיה פה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
קודם כול הכול פה בשידור חי, מירב. אמרת מקודם שמישהו יעלה את הטענה הזו, מישהו עוד ייקח את הווידאו הזה ויציג את זה בבית משפט. הכול פה בשידור חי. מה נעשה. לכן רציתי את הייעוץ המשפטי לוועדה שיגידו מה הם חושבים.
ישראל אפרייאט
¶
צבי, פעם בכלל לא היו רושמים דוחות. זו הייתה גלויה – תרצה תשלם, לא תרצה לא תשלם. עשינו כמה מהלכים, התקדמנו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז בואו נדבר על מה שעשיתם במקום על מה שעדיין אין. בואו נראה מה יש, בואו נקבל תמונת מצב.
ישראל אפרייאט
¶
כן, אני הייתי מדפיס להם את הדוחות והם לא היו מקלידים. היום הם כבר מקלידים. אני מדבר איתך אחורה הרבה שנים. היום זה כבר הרבה יותר טוב ממה שהיה.
ישראל אפרייאט
¶
אבל בגישה שלי, אני כקמ"ט תחבורה כשיש הרוג אצלי זה לא פחות מ-"רוץ, תציל", כי יכול להיות שהשבוע עוד מישהו שייהרג. לדעתי לא מתייחסים לזה מספיק בדחיפות. הייתה פה משפחה. זה כל יום. זה משהו שהוא הרבה יותר. מישהו פעם אחת צריך לקחת את זה ולהגיד: חבר'ה, תקשיבו, זה להציל חיים. אז אולי זה לא נשק וזה לא עושה רעש ולא תקשורתי בתאונות, אבל מישהו צריך להגיד מה הפתרון.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני חושב שהיו שנים לא מעטות שנהרגו יותר ביהודה ושומרון מהכבישים מאשר בפיגועים.
ישראל אפרייאט
¶
אחרי 20 ומשהו שנה שרמ"ט בבט"פ מקיים דיון, חנמאל פעם ראשונה לומד את הסוגיה ואומר: אני עושה סדר, אני הולך לסגור את זה. אני איש תחבורה. זו יותר סוגיה משטרתית. מירב מבינה הרבה יותר טוב ממני בקטע הזה. את החקיקה שרצו שהאלוף יחתום עליה עשינו במהירות, כל הצווים באיו"ש. הדיון הבא שלי עם יועמ"ש הוא גם כן חקיקות. לתת להם כל מה שהם צריכים, את כל הכלים, זה המקסימום שאפשר לעשות.
ישראל אפרייאט
¶
אם צריך חקיקה יש להבין שכל יום שאנחנו לא עושים את זה עוד מישהו נהרג. זה הרבה יותר חשוב.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בכל אופן אני רוצה לחזור לנושאים. התחלתם בסדר ההשתלשלות, תמשיכו. אני רוצה לעבור על זה כדי לקבל תמונת מצב ברורה של מה יש, מה אין. יש פה מצע לדיון?
מירב אטינגר
¶
שאר הנושאים לא נוגעים אלינו. על קנסות דיברנו. מבחינת האפשרות לגריעת כספי הרשות הפלסטינית, אנחנו לא מתעסקים בזה. אני לא יודעת מי כן, אולי זה המינהל האזרחי או משרד האוצר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
כצורך. אני יכול לעשות את זה מהצד שלי. הציפייה שלי היא שזה יהיה אכפת לכם לפחות כמו שזה אכפת לי.
מורן חדד
¶
יש את מה שמותר בהסכמים – הוא גם יכול להרחיב על זה – לקזז מכספי הסילוקין. אני מניחה שזו הייתה הכוונה.
עילי נוימן
¶
אני לא בקיא בנקודה הזו ספציפית, אבל ממה שאני מבין לפחות זה נושא שנתון לפתחו של משרד האוצר שצריכים לקבל החלטה בהקשר של מדיניות בהקשר הזה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בנושא האכיפה. אם יש דוחות שלא משולמים. אני זוכר שיש בהסכמי אוסלו הסדר שאומר שמדינת ישראל יכולה לגבות טפסים, חובות של אנשים ברשות הפלסטינית.
ישראל אפרייאט
¶
בישראל ההתייחסות בהסכמים אומרת פרסונלית ומקרקעינית. לגבי ישראלים, מה שחל בישראל חל על ישראלים, ולכן אין את הבעיה עם ישראלים. בחלק הפלסטיני זה אמור להיות תוך תיאום עם הרשות הפלסטינית.
ישראל אפרייאט
¶
יפה. כשכתבו את ההסכמים הם חותמים על משהו שהם אמורים לקיים. אתה מבין. ההסכם אומר: יש רשות, זה אמור לעבוד. המנגנון מבצע על ידי הרשות. נוצר פער, כמו שאמרת. לכן אנחנו כמינהל אזרחי תמיד נתנו את הפתרון כממשל – לא רק בתחום הזה. אני הייתי בתקופת הממשל. פה זה מן ממשל בסמכות מוגבלת. אתה לא יכול לעשות כל דבר. צריך לתקן פה חקיקות בצווי אלוף. עשינו את זה בדברים אחרים. גם במקרה הזה המשטרה צריכה להגיד כמו שהיא כבר אמרה: אנחנו צריכים הגברת אכיפה וכולי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל אני שואל ברמה העקרונית. עזוב רגע לאן הגענו. ברמה העקרונית, בהסכמי אוסלו, ידעו הרי שאנשים שייסעו בכבישים יקבלו דוחות, לא סוכם מה עושים עם הדוחות?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז אולי זו אשמתנו. אולי אם היינו מעבירים לרשות הם היו עושים מה שהם התחייבו.
ישראל אפרייאט
¶
הם גם ניסו דרך ממת"ש בעבר. ממה שאני הבנתי אמרו לרשות: אפילו תיקחו את הכסף. אין בעיה, תיקחו את הכסף. גם זה לא הצליח.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתה אומר שמדינת ישראל הציעה לרשות: אתם תיגבו בעצמכם את הדוחות, תיקחו את הכסף לעצמכם. לפחות שיהיה איזשהו עונש, שתהיה סנקציה.
מירב אטינגר
¶
אני מ-2009 במחוז ש"י, לא שמעתי בכלל שיש אפשרות כזאת, שיש סמכות כזאת, שיש ממשק כזה שקשור בדוחות תעבורה דרך הממת"ש שלנו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא מתפ"ש. הוא אומר שיש ממת"ש. הוא אומר שיש גוף במשטרת ישראל שהוא כמו מתפ"ש.
מירב אטינגר
¶
את זה יש לנו. אני מכירה את הגוף הזה. הוא עובד אצלנו, אבל לא ראיתי אותו אף פעם מתעסק עם זה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו כמדינה צריכים לעשות, ולו פורמלית, כדי שמחר אם אנחנו נרצה לקזז את הכסף אז נוכל לעשות את זה. זאת אומרת, אם אנחנו פורמלית אמורים להעביר את הרשימות, כלומר פורמלית אנחנו אמורים להעביר לרשות הפלסטינית רשימת חייבים - - -
מירב אטינגר
¶
הייתי בודקת מול משרד האוצר. זה משהו שהייתי מתחילה את הבדיקה מול משרד האוצר, כי אני מתארת לעצמי שעושים את זה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
חברת חשמל אני יודע שקיזזו. יש דברים שמקזזים. אבל מישהו אמור לפנות למשרד האוצר. משרד האוצר לא פתאום חושב מעצמו מה אפשר לקזז, נכון? חברת חשמל משגעים את המוח למשרד האוצר כבר שנים כדי לקבל את הכסף.
אסף דורון
¶
אם הייתה רשות אכיפה והיא הייתה מגיעה למסקנה שיש שם הרבה מאוד כספים שלא נגבים, אז יכול להיות שהיא - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל בסוף אי-אפשר להגיד שכל הבעיה תיפתר רק ביום שתקום רשות אכיפה מהסיבה הפשוטה שזה ייקח זמן. לכולם ברור שזה ייקח זמן, ובינתיים ילדים מתים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. אתה שואל אותי מי זה? זה צריך להיות ממ"ז ש"י או רמ"א או מישהו שבסוף התחום הזה באחריותו, כי הוא מגיע ורואה ילדים שנהרגים, והוא אומר: אוקיי, עדיין אין לי מרכז האכיפה והגבייה, פורמלית, לפי הסכמי אוסלו.
מירב אטינגר
¶
בארץ משטרה נותנת קנס – שוכחת ממנו. מהקנס הראשון שאתה מקבל, מהדקה אחרי שנתתי את הקנס המרכז לגביית קנסות אחראי על הקנס.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לכן אני אומר, אני לא יודע אם זו הסמכות החוקית שלו, אבל בסוף זה האינטרס שלו כי הוא מפקד המחוז והוא רוצה שלא יהיו תאונות, נכון? כנ"ל המינהל האזרחי. לכן קודם כול פורמלית, אם יש מנגנון פורמלי שנקבע בהסכמי אוסלו אנחנו צריכים לעשות אותו קודם כול.
ישראל אפרייאט
¶
זה מה שאמרתי לך, והיא גם אמרה לך, מרכז קנסות משגרים. אתה פונה לכתובת שאומרת: תשמע, גם בארץ אני לא עושה את זה. עשינו דיון עם חנמאל, הבאנו את מרכז קנסות. הוא גם אמר שאין בעיה. אם צריך לתקן תיקון חקיקה, מתקנים.
ישראל אפרייאט
¶
ברגע שיש לך את המערכת שמתעסקת עם זה – בישראל היא קיימת והיא לא באיו"ש. ברגע שתהיה לנו את המערכת כמו בישראל אז מפה אתה יכול להתחיל להתקדם עם בעיות שאני מחלץ אותן או שהמשטרה תחלץ אותן. אבל בינתיים אין מערכת. דרך אגב, כדי שתבין, פעם היו 200,000 שקל הכנסה מקנסות בשנה. היום אנחנו מדברים על סדר גודל הרבה יותר רציני.
ישראל אפרייאט
¶
אני שואל האם רוצים לסדר את זה. אני יכול לתת דוגמה מעצמי. היו מרחב צפון, מרכז ודרום בנתיבי ישראל. הקמנו מרחב רביעי ובא לציון גואל. יש לך מערכות, הן קיימות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ברור. שבסוף תהיה מערכת שזה התפקיד שלה. אבל כרגע אין. אנחנו לא יכולים לבוא ולהגיד: כל עוד אין, אין אכיפה. ככה אני לא יכול להסתכל למשפחת צינמן בעיניים. כמחוקק. אני לא יכול לעמוד ולהגיד לה: תשמעי, כל עוד לא נקים את הדבר הזה בינתיים יכול למות גם הילד השני שלך.
ישראל אפרייאט
¶
אתה צודק. באמת הייתה תקופה שהם אפילו לא הקלידו את הדוחות. אנחנו כבר לא שם. אנחנו מתקדמים, וגם האלוף לפני שנה החמיר את הצווים.
ישראל אפרייאט
¶
אבל אם אני רוצה לתת פתרון אסטרטגי זה לא טקטיקות כי עכשיו כל פתרון אחר זה עוד טקטיקה. פעם אחת לתת פתרון אסטרטגי. הוא לקח, הכניס את נתיבי ישראל. זה פתרון אסטרטגי. אני חושב שאתה יכול לקבל פתרונות אסטרטגיים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
גילוי נאות, אני שוחחתי עם חנמאל לא מעט לקראת הדיון הזה. אני יודע איפה הדברים עומדים. ועדיין אנחנו לא יכולים להגיד לעצמנו – ואני אומר את זה לכל מי שיושב כאן סביב השולחן – לא אני כנציג ציבור, לא עמיחי כסגן ראש מועצה ובטח לא אתם שאתם בסוף נמצאים בתפקידים האלה מטעם מדינת ישראל: כל עוד אין מרכז אכיפה כזה שיקום, בינתיים לא יהיה.
מירב אטינגר
¶
אנחנו כמשטרה אוכפים. זה התפקיד שלנו ואנחנו עושים אותו על הצד הטוב ביותר, ובזה נגמר הסיפור.
מירב אטינגר
¶
זו לא האחריות שלנו לגבות קנסות. זו לא האחריות שלנו. אנחנו מאוד רוצים לעשות את זה. אנחנו כבר שנים. אני מ-2009 פעם בשנה מכנסת את כל הגורמים ומנסה לדחוף את זה. אנחנו מנסים ומאוד מאוד רוצים, אבל לא יכולים לעשות את זה במצב הנתון. לא יכולים. מאוד רוצים. מאוד.
ישראל אפרייאט
¶
רק משפט אחד בנושא גביית קנסות. חוק החילוט הראשון במדינת ישראל בכלל לא היה באיו"ש בתקופת אליקים רובינשטיין כיועמ"ש לממשלה. תקשיב טוב, הראשונים זה בכלל אצלנו. החוק הראשון של חילוט יצא – מי שלא משלם דוח תוך 120 יום דוח אפשר לחלט את הרכב שלו. הצו הראשון בכלל היה באיו"ש. איו"ש עושה את הדברים האלה. אתה אולי התרשמת שאנחנו בינתיים לא עושים עוד ועוד. עשינו. זה שלא יצא לפרסום זה לא אומר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הינה, אני אומר לך עכשיו שלא עושים את זה. אתה יודע איך אני יודע שלא עושים את זה? כי שמעתי את המשטרה אומרת לפני דקה שלא עושים את זה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל לא, ישראל. לא עושים את זה. אני אגיד לך למה, כי הם לא יודעים מי שילם ומי לא שילם, והסיבה שהם לא יודעים מי שילם ומי לא שילם היא כי אומרים שזה ייפתר רק מתי שיקום איזשהו גוף.
מירב אטינגר
¶
צבי, אני אחזור לעניין של המשטובות. עד לפני כמה שנים הצבא עשה משטובות, עשה מאוד מעט. אנחנו לקחנו את הסיפור הזה של המשטובות על עצמנו בהתנדבות מלאה, ואנחנו עושים פה חיל מטורף עם עשרות אלפי משטובות.
מירב אטינגר
¶
כי זו תפיסה מינהלית שלא קשורה לאכיפה פלילית. האת"ן שלנו אוכף פלילית. פה אנחנו אוכפים רכבים פסולים שהם לא לפי צו בדבר תעבורה.
מירב אטינגר
¶
צו בדבר העברת טובין, שזה כמו להעביר פסולת. אנחנו לקחנו את העניין של המשטובות על עצמנו.
מירב אטינגר
¶
אין אכיפה של משטובות בארץ. זה חוק שחוקקנו מהתחלה ועד הסוף. זה חדש לגמרי, זה מהפכני מה שעשינו.
מירב אטינגר
¶
בסדר. לקחנו את זה, בנינו, ניסחנו, הקמנו. זה קל יחסית כי זה גרוטאות. כי אם אתה תופס למישהו משטובה הוא מבין שזה לא בסדר שהוא מחזיק אותה. אתה לוקח, אחרי 21 יום אתה משמיד אותה ונגמר הסיפור. אף אחד לא ילך לתבוע על נזקים למשטובה. עשינו פה באמת כי ראינו שגם בפיגועים משתמשים פה במשטובות, גם בתאונות דרכים, גם בשודים. הלכנו, לקחנו ועשינו את זה. פה, בגלל שאלה רכבים שמישים, אנשים ילכו ויתבעו. זה BMV. אלה רכבים כמו שלך ושלי, אלה רכבים טובים. אתה לא יכול סתם לגרור אותם, סתם להחרים אותם. אנשים ירוצו לבתי משפט. אי-אפשר לעשות את זה.
ישראל אפרייאט
¶
לא, לא. סליחה, סליחה. הרי למה הוציא אליקים רובינשטיין באיו"ש את הצו שאחרי 120 יום אתה יכול לחלט? זה הפתרון שנתנו. אני גם כן, נשבע לך, לא בוחר את המשימות של עצמי. אני לא לוקח מה שכיף לי. זו הייתה ההנחיה. וכשבדק יועמ"ש לפני שהוציא את הצו, היה ברור שמי שיאכוף ויכול לתפוס את הרכבים זה המשטרה.
עילי נוימן
¶
לא. התיקון של מי שלא שילם קנס פעמיים אפשר לתפוס אותו, וזה נעשה ב-2022. וזה מה שמירב התייחסה אליו.
ישראל אפרייאט
¶
רגע, רגע. בוא, אני אראה לך עוד שיטה. הייתה תקופה ששוטר היה אומר: תביא לי את תעודת הזהות שלך. לך תשלם, תחזור ותקבל את תעודת הזהות. היו כל מיני שיטות שניסו. אני לא יודע עד כמה זה היה חוקי. היו, ניסו. הכוונה שלי היא שמנסים. אבל מבחינת דרך המלך, דרך המלך אמרה בצו שביקשה המשטרה – כי זה מה שהם ביקשו – שאחרי 120 יום מחלטים את הרכב. ואז למעשה הוקמו מגרשי הרכב לחילוט שקיימים היום בכלל לקנסות. הפכו אותם למשטובות. אני הייתי מעורב בהקמות. דרך אגב, זה היה תפקיד של קצין את"ן ש"י שהוא הקים, וזה ייאמר לזכותם. יריחו היה ראשון. הייעוד העיקרי היה לחילוט רכב על קנסות, לא למשטובות. המגרשים הוקמו לקנסות שמי שלא שילם מעל 120 יום מחלטים לו את הרכב. בסוף לקחו את המגרשים והפכו אותם רק למשטובות. זה לא המקור. המקור היה קנסות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
טוב. תשמע, לפחות לגבי הרשימה אנחנו צריכים לראות איך עושים את זה לפני שקם המרכז ההוא. זה משהו שאני לא מצליח להבין למה זה אמור להיות מסובך. בסוף יש קובץ שעובר למינהל האזרחי, נכון? מורן, יש קובץ שעובר אליכם. מגיע אליכם קובץ מהמשטרה של כל מי שקיבל דוח. מה אפשרויות התשלום שיש להם היום?
מורן חדד
¶
בגדול יש אופציה שהוא נכנס למערכת שנקראת שרת התשלומים. פלסטיני נכנס דרך האינטרנט לאותה מערכת ומשלם שם. רובם משלמים דרך המערכת.
מורן חדד
¶
יש מערכת מרכבה שיושבת אצלנו במינהל האזרחי. הפלסטיני נכנס דרך שרת התשלומים, משלם את הדוח, וזה מגיע למרכבה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מעניין. ברשותך, אני שואל רגע את המשטרה. ישראלים ופלסטינים מקבלים דוחות שונים, נייר שונה?
מורן חדד
¶
זו דרך אחת. האופציה השנייה שהוא יכול להיכנס היא דרך הבנק הפלסטיני. הוא יכול לבוא, וזה עובר לבנק הדואר. משם המשטרה אמרה שהיא באמת מקבלת את הנתונים בבנק הדואר.
מורן חדד
¶
זה לא אנחנו. עוד הפעם אני אומר, הוא משלם דרך שרת התשלומים. זה עובר לבנק הדואר, ושם עובר למערכת מרכבה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז איפה הבעיה? בינתיים הכול נשמע סבבה אם אנשים משלמים אצלכם באשראי או שמשלמים בבנק הדואר עצמו או בבנק הפלסטיני.
ירון ויינרב
¶
אוקיי. התקשרות, אבל אני יודע שחלק משלמים בבנק עמאן ובנק עמאן מעביר את זה כבאלק של כסף. זה מה שנאמר.
ירון ויינרב
¶
אני אגיד לך מה הבנו בדיון הקודם, שזה עובר כחבילה של כסף, זה לא משויך למספר דוח, ואז לא ניתן לדעת מי שילם ומי לא. מדינת ישראל מקבלת חלק מהכסף.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אין שוברים? אז תבטלו את האפשרות לשלם בבנק עמאן. אני אומר ברצינות, אצל מי זה חונה לבטל את האפשרות הזאת? אם בנק עמאן לא עושה את עבודתו צריך לבטל את האפשרות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה יכול במינהל האזרחי לכאורה, מורן. מי קיבל את ההחלטה שאפשר לשלם בבנק הפלסטיני כשזה עובר לבנק הדואר?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל חוקית, פורמלית, זה אתם, נכון? בסוף זה המינהל האזרחי. לא את – מורן. בסוף המינהל האזרחי קיבל את ההחלטה הזאת מתישהו.
אסף דורון
¶
כן, אבל בנק הדואר נניח אומר שהוא מקבל – סתם אני אומר – 100,000 שקל. הוא לא יודע לפלח את ה-100,000.
מורן חדד
¶
עוד הפעם, צריך לברר את זה עם בנק הדואר. אבל לי זה נשמע מוזר שבנק לא מנהל רשימה של טרנזקציות. בסוף זה בנק.
ירון ויינרב
¶
עובדתית אלינו מגיעים פלסטינים עם חותמת שהם שילמו בבנק עמאן ובמערכות אצלנו אנחנו לא רואים שהם שילמו. זה כמו בנק הדואר אצלנו. בדיוק אותו דבר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. אז זה אומר שאולי הם זייפו. לא יודע. אם אחד היה מגיע אליך עם חותמת של בנק הדואר ואומר לך: הינה, שילמתי; ואתה בודק במערכת וזה לא מופיע.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אני אגיד לך למה. בוא נחזור שנייה שני צעדים אחורה. מדינת ישראל לא משתמשת בכלי הזה של החרמת רכבים למי שלא שילם בגלל שאין לנו את הרשימות. אין לנו את הרשימות כי בבנק הדואר יש בעיות. מה הבעיות בבנק הדואר? שהגיעו פלסטינים והראו לכם חותמת של בנק עמאן שהם שילמו, אז אחרי זה מי אמר שהם לא שילמו? זו הנחיה שלך?
מירב אטינגר
¶
כי זה לא. שוטר עכשיו תופס פלסטיני, הוא צריך עכשיו להיכנס למערכת וצריך לקפוץ לו אם 30 הדוחות שולמו או לא שולמו. אלה לא רשימות. צריכה להיות פה ממוחשבת, ממושקת, אונליין, שאנחנו בכל זמן נתון צריכים לדעת שצריך להגיע אלינו מהדואר, מבנק עמאן-קהיר.
מורן חדד
¶
רגע, שנייה, יקרה. אתם חייבים לקבל תמונה של מי ששילם. כדי שאתם תדעו את התמונה המלאה של מי ששילם, התמונה המלאה נמצאת בבנק הדואר כי היא הצינור אליה הם משלמים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. שנייה. יש לי פה דף שהבאתם היום וכתוב בו כמה שילמו וכמה לא שילמו. רשום לנו 30%.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ישראל, אנחנו חיים ב-2024. יש בינה מלאכותית בעולם. לא צריך לשלוח קבצים במייל.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז שתגיד פה היועמ"שית של המחוז שתביא חוות דעת משפטית שהיא לא יכולה, אבל היא אומרת את זה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נכון. אבל המשטרה לא משתמשת בכלי שהיא קיבלה מאלוף הפיקוד בגלל שהיא אומרת: אין לי אונליין את הנתונים. זה מה שהמשטרה אומרת. והשאלה היא למה אין להם אונליין את הנתונים? איך היא קשורה למשרד המשפטים?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אנחנו נזמין לדיון הבא גם נציג ממשרד המשפטים. בינתיים אנחנו רוצים להבין מה קורה לפני כן.
מורן חדד
¶
קודם כול, אנחנו הגשנו למשטרה טופס שנקרא טופס א'. אולי אני לא מדייקת בנוסח שלו אבל לדעתי הוא נקרא טופס א'. הרי למה הלכנו לפתרון הטכנולוגי דרך מערכת "אבן" שהוא פתרון יחסית טיפש? כי כדי לעשות את הממשק המלא צריך למלא איזשהו טופס שמאפשר לנו לחשוף מידע אישי של אנשים. יש טופס. מילאנו אותו, העברנו אותו למשטרה. המשטרה תאשר אותו, נוכל לפתח משהו יותר ממוחשב, יותר מתקדם.
סנ"צ גורן אילן
¶
פחות את זה ספציפית, אבל באופן עקרוני כל העברת המידע צריכה לעבור גם אישור שנקרא ועדת סמפכ"ל. זאת אומרת, טופס א', ב'. אנחנו ממלאים אותם, מאשר הסמפכ"ל וזה התקדם. איפה זה ספציפי כרגע? אין לי מושג. אנחנו צריכים לברר.
סנ"צ מירב אטינגר
¶
אני לא חושבת שזה תקוע על אישורים. אני חושבת שזה תקוע פה על ממשק טכנולוגי שיהיה אמין, שכל הנתונים יעברו אלינו.
סא"ל מורן חדד
¶
רגע. רציתי רק לסיים את המשפט. לדעתי הצנועה, הציר לא צריך להיות שבנק הדואר שולח למרכבה, אני שולחת למשטרה. אני חושבת שזה צריך להיות ישיר. המשטרה נותנת דוח, היא צריכה להתחבר לבנק הדואר, לדעת מי שילם, לעדכן את זה במערכות שלה, ואז היא יכולה להחיל את כל מה שחל עליה, וכשהיא פותחת את המסוף היא רואה אם הוא שילם או לא שילם ומחלטת. זה הציר.
סנ"צ מירב אטינגר
¶
אנחנו לא נתפור פה היום את העניין הזה. צריך פה באמת אולי להקים איזושהי ועדה בין-משרדית של כל הגופים שמקבלים כסף, כל הגופים שנוגעים בזה, וגם ממשק טכנולוגי. זה משהו שלא מתקדם בקצב הנכון.
ישראל אפרייאט
¶
אני לא ידעתי שמשרד המשפטים בנושא גביית דוחות קובע את הכללים. יש לו כללים. יש לי הפתעה בשבילך. אתה לא יכול לגבות על כל דבר, אתה יכול לגבות ריביות ועוד. הייתי באיזה דיון ואז הבנתי כמה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא, מי אחראי בחוק? אין לזה התייחסות בחוק היום? לפי החוק היום לא גובים? למה לי גובים ולפלסטינים לא?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל זה מה שאני אומר פה. זו הסיבה שאנחנו כבר שעה שלמה דנים כאן, בגלל שנאמר כאן על ידי המשטרה שהם לא משתמשים בסמכויות שהם קיבלו כי אין להם אונליין את השמות של מי ששילם ומי שלא שילם. זו הסיבה שהם לא משתמשים בסמכויות שהם קיבלו. זו הסיבה שאין אכיפה. זו הסיבה שאנשים לא משלמים. זה הכול מגיע משם.
מורן חדד
¶
אני אסביר. ברגע שהמשטרה מעבירה לנו שלבן אדם יש דוח, זה נקלט אצלנו במערכות. מוזנת לבן אדם מניעת אג"מ. אגב, זה כבר עונה על השאלה בסעיף ו' במצע לדעתי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. בדיון קודם כאן נאמר שזה לא קורה. לכן אנחנו ביקשנו את זה עוד פעם, ואחרי הדיון הזה יצרתי קשר עם אנשים שאמרו לי: זה המשטרה אחראית לעשות את זה. ואז אמרו שהצבא אחראי לעשות. מי אחראי להזין את המניעה?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל מי אחראי להזין את המניעה של כניסה לישראל? כי הרי הם מזינים מניעה משטרתית על עבירות פליליות, הם לא מזינים על דוחות. זה מה שנאמר פה בדיון הקודם.
מורן חדד
¶
הם לא מזינים את המניעה. ברגע שהם מזינים אצלנו במערכות שיש לו קנס, שיש לו דוח שלא שולם, מוזנת לו אצלנו במערכות אוטומטית מניעת אג"מ. ברגע שיש לו מניעת אג"מ - - -
אסף דורון
¶
גם אם מה שאת אומרת הוא נכון, האכיפה או הענישה שלו זה רק במידה שנגיד הוא רוצה לעבוד בישראל.
מורן חדד
¶
לא. זה לא משנה. גם אם הוא ירצה להיכנס ולעבוד בהתיישבות, ברגע שהוא מנוע כשיבדוק אותו הרבש"ץ או הקב"ט בכניסה לאזור תעשייה הוא יראה שיש לו מניעה. הוא יראה שיש לו מניעה ב-"זאב לבן".
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז אני אומר לך שבדיון הקודם נאמר שזה לא קורה, שאין מי שמזין את המניעה. הם אמרו. זה מה שנאמר פה.
ישראל אפרייאט
¶
מאוד פשוט. ב-1996 קובץ תחבורה נבנה בצורה כזאת שמשטרת ישראל מעבירה דיסק של כל הקנסות, וכך המערכת מוזנת. במידה שמישהו שילם, למינהל האזרחי יש אפשרות לרשום אינדיקציה: שולם, או אם זה נמחק. אם הם מעבירים שהבן-אדם לא שילם - - -
ישראל אפרייאט
¶
זו מערכת רישוי רגילה. המשטרה הכניסה דיסק, הוזן הדוח בקובץ תחבורה. במידה ששילם, הדיסק הבא כבר לא כולל את הדוח הזה. במידה שלא שילם והיה זיוף, האינדיקציה נעלמת והדוח נשאר. ואז היו צריכים לשלוח צילום של התשלום, ואז נציג שלי, עובד שלי, היה מכניס אינדיקציה עוד פעם: שולם. ככה זה עבד שנים. במערכות בוצעו קצת שינויים. אני אומר באופן גלוי. המערכות כעת בהנחיות מתפ"ש. זה כבר יצא מהשליטה של קמ"ט תחבורה, זה כבר עבר לשליטת מתפ"ש. לכן אני כבר לא יודע איך זה היום. דיברו על ממשק עם משטרה – טופל. בממשק עם המשטרה בנושא קנסות צריך לבדוק את הפערים, מה הם הזינו, כמה לא נקלט, למה לא נקלט, ואז אני אוכל להגיד לך מה הבעיה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
יש פה פער בין הדיון הקודם לדיון הזה. אני מחפש רגע איפה זה נאמר בדיון הקודם. בדיון הקודם מה שנאמר כאן זה שאין מי שמזין את המניעה. זה מה שנאמר. זה נפל פה בין הכיסאות. ואז דיברנו שעד הדיון הבא זה יוסדר.
מורן חדד
¶
אין לי את הפרוטוקול של הדיון הקודם מולי. אני חושבת שהכוונה שהייתה בדיון הקודם היא שאין מי שמזין בהכרח שיש לו את הדוח. זאת אומרת, לא תמיד אנחנו יודעים אם יש לו דוח או אין לו דוח. לדעתי זאת הייתה הכוונה.
ישראל אפרייאט
¶
רגע, מורן, עוד משפט. זה גם לא בסדר. הייתה טענה שיש בעיה עם הממשק בין המשטרה למינהל האזרחי. אני יודע שזה אחרינו. אני לא יודע שיש טענות מהמשטרה על הנתונים, אחרת הם לא היו יודעים לראות את הרכבים אצלם בכלל אם יש איזה דוח. אם האוטו לא מופיע אצלם זו קצת בעיה לתת דוח. לכן זה אחרינו. טופל. המינהל טיפל בממשק בין משטרת ישראל לבין המינהל האזרחי. מה שמופיע לי מופיע אצלם. אני לא יודע שיש בעיה, אני יודע שזה טופל כקמ"ט תחבורה, הממשק טופל. אם יש פערים בנושא מסוים נקודתית, בבקשה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
קודם כול, יש פה פער בין הדיון הזה לדיון הקודם שאני מנסה להבין, כי בדיון הקודם זה נאמר לנו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בגלל שזה לא היה כל כך מזמן, בדיון הקודם נאמר שהמשטרה מזינה מי קיבל דוח. יש מושג שלא הכרתי שנקרא מניעה משטרתית להיכנס לכל מיני מקומות.
ישראל אפרייאט
¶
זה לא מדויק. יש מניעות במערכת המתפ"ש על פי כללים שקבע המתפ"ש עם משרד המשפטים. זה לא רק אנחנו. נושא קנסות וגבייה בכלל זה עולמות תוכן.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בוא נלך אחורה כי אין לי פה את הפרוטוקול של הדיון הקודם. כשמבקר המדינה אמר שלא מתבצעת החלטת הממשלה הזו, על מה הוא הסתמך?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ישראל, כשמבקר המדינה אמר שמדינת ישראל לא מבצעת את ההחלטה של מניעת כניסה לישראל של מי שקיבל דוח ולא שילם, מה השתנה מאז?
ישראל אפרייאט
¶
המערכת היא מתפ"שית. היא של עזה ושל איו"ש. פעם אני הייתי קובע את הכללים. הייתי יושב עם איש המחשב, הייתי אומר לו: אלה הכללים. מתקדמים. זו גם הסיבה שברישוי יותר קשה. באיו"ש היה אחד שטיפל בזה, לא מסובך. הוא רב עם עצמו במקסימום. לכן זה יותר קל.
אני מנסה להגיד שהמערכות שלנו היו מערכות רישוי אחד לאחד כמו שקיימות במדינת ישראל. איך אתה אוכף עם מערכת הרישוי שממושקת עם המשטרה? אני כשבניתי את המערכת דיסק עבר כל חודש מהמשטרה. קנסות ששילמו לא הופיעו. נתנו לנציג שלי להוריד במערכת של יוזר. היום תגיד לי: למי יש יוזר לשנות? לא רק לי. היום אתה יכול לשאול אותי: אפשר להוציא היתר במגבלות? לא יודע, אני לא מוציא היתרים.
ישראל אפרייאט
¶
המערכת עברה להיות יותר אג"מית. אם חס וחלילה היה צריך להיכנס לשטח, אני מוכן עם מערכת רישוי להקים חזרה את כל משרדי הרישוי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
ישראל, אני מחזיר אותך לשאלה המאוד-פשוטה. מאז דוח המבקר ב-2019 ואחר כך ב-2021 של סטרוק, שלפחות לממ"מ של הכנסת אישרו שהבעיה הזו עדיין קיימת, ואני טוען שגם בדיון הקודם – על זה יש פה ויכוח אבל ככה רשום לי בסיכום של הדיון הקודם שאין הזנה של המניעה המשטרתית כדי לבצע את מניעת הכניסה. אני מנסה להבין מתי זה השתנה. אני שמח מאוד לשמוע שזה השתנה.
ישראל אפרייאט
¶
כשהקמתי את המערכת אני הגעתי לאבי פדר תת-אלוף. אני הייתי שם חמש דקות. חמש דקות. הגעתי אליו, אמרתי לו: זו המערכת. הצגתי לו. עובד? כן. אחרי חמש דקות כבר הלכנו כי זה עבד.
עמיחי אליהו רחמים
¶
בסדר. אבל זה היה עם דיסקים. השאלה אם כשנגמר תקופת הדיסקים הם ממשיכים לעבוד. זה עובד? מורן.
ישראל אפרייאט
¶
אתה בדיוק צודק. היית צריך לשדרג כבר את המערכת. אין דיסקים. אנשי מחשב משדרגים. בשדרוגים בוצעו שינויים.
עמיחי אליהו רחמים
¶
בסדר, אני מבין. אז אני שואל פה את המשטרה. זה לא מופנה אליך, ישראל, זה מופנה למשטרה.
עמיחי אליהו רחמים
¶
מה ככה? אתם מעבירים את המידע למינהל האזרחי? אני שואל אתכם, משטרת ישראל. אתם מעבירים את המידע?
עמיחי אליהו רחמים
¶
מעולה. אז יש בעיית ממשקים. חבל על הדיבורים. סליחה, ישראל. הזמן יקר. באמת, אני מתנצל. הינה, יש בעיית ממשקים. נגמר האירוע.
סנ"צ גורן אילן
¶
מסתבר שיש לנו בעיה בממשק. הבעיה היא בממשק מול משרד האוצר. הם צריכים לעשות שינויים במערכות אצלם ולהתאים אותם, ושהנתונים יעברו אלינו, ואז נוכל לסגור את האירוע. כרגע לפי מה שהבנתי זה לא מטופל אצלם.
עמיחי אליהו רחמים
¶
אבל המניעה. ההגדרה הזאת שפעם עשיתם דוח, בן אדם קיבל בדרך דוח על קו לבן. הוא קיבל דוח. אתם אמורים להעביר למינהל: שימו לב, יש דוח, לא שילם קנס. הסיפור הזה של אי-תשלום קנס זה מול משרד האוצר?
סנ"צ גורן אילן
¶
אני אשמח לענות. בתחילת הדיון לא היית. אמרתי שהנתונים שלנו עוברים בממשק למינהל האזרחי. בדרך יש גם את משרד האוצר. אחרי שמשלמים את הדוח זה צריך להגיע אלינו בממשק מול משרד האוצר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
מתי זה מגיע ממשרד האוצר? את זה לא הצלחתי להבין. זה מגיע מהדואר למרכבה של משרד האוצר?
סנ"צ גורן אילן
¶
זה עובר למשרד האוצר ומשרד האוצר צריך להעביר אלינו את האינדיקציה שדוח מסוים שולם, ושם יש תקלה מול הדוחות של הפלסטינים, עד כמה שאני מבין, וזה צריך להיות מטופל אצלם.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
והתקלה הזו לא קיימת במניעת היתרי כניסה לישראל כי אתם לא צריכים את זה? אליכם זה כן מגיע מהאוצר?
סא"ל מורן חדד
¶
צריך להפריד. המניעה לא קשורה לאוצר, להבנתי. אגב, בגלל שאמרתי משהו ואתגרת אותי גם בדקתי את עצמי עם איש המחשוב של מתפ"ש. אני עכשיו מתכתבת איתו תוך כדי. הוא אמר לי בדיוק את מה שאמרתי קודם. ברגע שמוזן דוח וזה עובר אלינו מהמשטרה אנחנו מזינים את מניעות אג"מ. זה בדיוק אותו דין, ברגע שמוזנת מניעת אג"מ והוא ירצה להיכנס, בין אם זה מעבר לישראל – מעבר מוסדר בספיד – או בין אם זה בכניסה לאזור תעשייה דרך הזאב, יהיה כתוב לו שהוא מנוע.
עמיחי אליהו רחמים
¶
מעולה. האם יש אפשרות לקבל פילוח כמה אנשים מנועי אג"מ בגלל עבירות תנועה או אי-תשלום קנסות?
עמיחי אליהו רחמים
¶
מעולה. אז מן הסתם את יכולה לבוא ולהגיד כמה מנועים יש שלא שילמו את הקנסות שלהם עדיין.
עמיחי אליהו רחמים
¶
אני מבין. מעניין אותי לדעת לא מה מתחיל, מה כרגע נמצא אצלך. לדעתי. כך אני חושב, היושב-ראש.
סנ"צ מירב אטינגר
¶
יש לי הרגשה שאף אחד על השולחן הזה לא ממש מבין עד הסוף איך הדברים האלה פועלים, לאן הם מגיעים.
סנ"צ מירב אטינגר
¶
צריך להקים פה באמת איזושהי ועדה שתשלח גם אנשי טכנולוגיות וגם כל האנשים שמבינים. הם יצטרכו לשבת ביחד, ולא כל פעם לשלוח אותנו פעם אליך ופעם לחנמאל. צריך לעשות פה איזה טיפול שורש לעניין הזה, להקים פה גוף.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל, מירב, אמרתם את זה בהתחלה, וזה נכון. אין על זה ויכוח. זה באמת צריך לקרות, כי ביהודה ושומרון – דעתי ידועה בעניין הזה – אין סיבה שיהיה הבדל בין יהודה ושומרון לשאר מדינת ישראל. ככה צריך להיות. ועדיין, כל עוד זה לא נעשה, אנחנו צריכים לראות מה אנחנו עושים בינתיים. כי המציאות היא שיושבת כאן משפחת צינמן, ואת רבקה צינמן זה לא מעניין.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
פה אנחנו חלוקים. את רבקה צינמן לא מעניין הסיפורים שאנחנו מספרים. בסוף היא קברה את הבן שלה.
מירב אטינגר
¶
כן, אבל עדיין, אנחנו שוטר בקצה. מגיע בן אדם. אנחנו לא יכולים לדעת מי שילם, מי לא. זהו, האירוע הסתיים.
מורן חדד
¶
מירב, התמונה לא מלאה. אתם לא יודעים את הכול. אבל מי שכן שילם והמידע נמצא אצלנו, המידע עובר אליכם בהזנה דרך מרכבה. המידע עובר כשאתם מעבירים אלינו.
ירון ויינרב
¶
הבאתי פה דוח לדוגמה ששוטר נתן לפלסטיני, ומבחינתנו במערכות מופיע שהוא לא שילם. הפלסטיני הגיע אלינו, התייצב אצלנו עם חותמת של בנק הדואר. הוא נתן לאיזשהו ישראלי לשלם עוד לפני כן.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
רגע, שנייה. אם אני עכשיו, אני צבי סוכות, הייתי מקבל דוח. מגיע לבנק הדואר, משלם אותו. מגיע אליכם עם חותמת והיה מופיע שהוא לא שולם, הייתם מפסיקים לחלק דוחות לישראלים?
ישראל אפרייאט
¶
רגע, רגע, רגע. יש לי מאות כאלה, יש לי מאות כאלה. זה מאוד פשוט. עד שמזינה המערכת את השנייה, בינתיים הבן-אדם רוצה לצאת. זה גם לוקח זמן.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא, זה לא סוגיה אחרת כי זה האירוע. אומרת פה המשטרה שהסיבה שלא מחרימים רכבים היא כי אין להם את הנתונים.
ישראל אפרייאט
¶
בבקשה. אני הייתי מדפיס את הדוחות. אתה מדבר איתי? אני אומר לך שאני הייתי הולך למדפיס הממשלתי. תבין איפה היינו. אנחנו הגענו היום למצב כך שהשרשרת היא מאוד פשוטה. שוטר נכנס. יש לו קובץ שלי אצלו. הוא רואה את הרכב, הוא רואה את הנהג, הוא יכול לתת לו דוח. הוא נותן לו את הדוח, הוא מזין את זה למערכת שלו. הוא מעביר למינהל האזרחי קובץ. אצל המינהל האזרחי ככל שיש יותר היתרים מן הסתם זה יותר משפיע. אבל אם היום אין יציאה לישראל, ואולי איזה רק 100 - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. אנחנו לא מדברים על זה, ישראל. אנחנו מדברים עכשיו על החרמת רכבים. זה אירוע שברורה האפקטיביות שלו.
ישראל אפרייאט
¶
רגע. אני אגיע. נתת לי שלוש דקות. אני אעמוד בזמנים. זה בחלק הזה. אין היתרים, פחות השפעה. נכנס הקטע של חילוט הרכב. אין מגרשים. היא אמרה לך, לקחו את המגרשים שהוקמו והפכו אותם למשטובות. זה היה אמור להיות מגרשים לחילוט למי שלא שילם. אנחנו הוצאנו את הצו.
מירב אטינגר
¶
ממש לא. ממש לא. אנחנו הקמנו את המגרשים של המשטובות מאפס. זה לא היה מיועד למשימה הזאת. זה לא נכון. זה לא נכון.
ישראל אפרייאט
¶
הייתי שם. הייתי שם. אני אגלה לך עוד סוד, ביריחו כשדני הקים את זה איתי, נתתי אפילו רישיון עסק שמי שלא שילם שיוכל למכור את הרכב לחלפים, כי לא ידעו מה לעשות עם הרכבים. אז אני מכיר את זה קצת יותר.
ישראל אפרייאט
¶
אוקיי. אני לא יודע מבחינה משפטית, אני לא הייתי איתך בדיונים. יכול להיות שאת צודקת, אבל איפה שאני הייתי זה מה שדובר, ולכן גם הוצאנו את הצו ועשינו את המכרזים לקנסות בכלל. המשטובות נכנסו אחר כך בעקבות טענה של ממ"ר חברון. אדוני, לך אני אומר שבגדול יש את הפתרון, אפשר לאכוף יותר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אבל אין את הפתרון, כי מי שאחראי לבצע את הפתרון, אומרים לך כאן שהם לא עושים את זה בגלל שאין להם את המידע.
מירב אטינגר
¶
אבל אי-אפשר להתחיל מהסוף. אנחנו לא יכולים לחלט בלי שאנחנו יודעים מי שילם ומי לא, ואני לא אחזור על זה עוד אלף פעמים. לא יכולים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הבנו. בסדר גמור. תודה. אני רוצה שנייה רק לסכם את זה. בואו נראה שלפחות על העובדות כולנו פה מיושרים. העובדות הן כאלה – מגיע פלסטיני, מקבל דוח, זה מגיע למערכת המשטרתית, משם זה מגיע אליכם ואתם שולחים את זה למינהל האזרחי בקובץ, נכון?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
עד כאן נכון. במקביל אותו פלסטיני יכול שלם או באינטרנט או בבנק הדואר, וזה מוזן.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
גם במינהל האזרחי. בסדר. לצורך העניין מי שיושב כאן. עד כאן העובדות. זה נמצא. אתם אומרים שאתם לא יכולים להשתמש בסעיף הזה של החרמות רכבים למי שלא שילם כי אין לכם את הנתונים של מי שילם ומי לא שילם.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה, שנייה. קודם כול סעיף עובדות. אנחנו מדברים על מה המשטרה אמרה. יש משהו שקשור אלייך שאמרת שהוא לא נכון, מורן? אני אומר רגע מה הם אמרו.
מירב אטינגר
¶
ולא רק בגלל הטעויות, המערכת לא ממושקת בזמן אמת. אלה כל מיני קבצים שמגיעים פעם ב-. צריכה להיות מערכת ששוטר בקצה יכול לדעת עכשיו מי שילם עד עכשיו, כמו בארץ.
מירב אטינגר
¶
כן. זה סעיף העובדות, שאנחנו לא ממשקים בזמן אמת, שאנחנו ממושקים חלקית ולא בזמן אמת. ועד שלא יפתרו את הבעיה הזאת אנחנו לא יכולים להמשיך לעבוד.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה. מורן, אני היושב-ראש ואני מתמקד במה שאני בוחר. מחילה. אני אתן לך בעוד רגע. אני רוצה שנייה קודם כול לאסוף פה את העובדות, שלא יהיה ויכוח על העובדות. משטרת ישראל באה ואומרת: אנחנו לא משתמשים בסמכות שקיבלנו לבוא ולהחרים רכבים בגלל שאין לנו את הנתונים של מי שילם ומי לא שילם. נכון או לא נכון?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הבנתי. אוקיי. את אומרת שבדקתם את זה מול הדואר וראיתם שבדואר הוא שילם, ולמרות זאת במערכת מופיע שהוא לא שילם. אוקיי, מצוין. עכשיו אנחנו עושים פה סדר. אז כרגע הבעיה היא בנקודה הזו שבה הדואר לא מעדכן נכון את המרכבה. שם האירוע.
ישראל אפרייאט
¶
אז אותו דבר אפשר להגיד גם במצב הבא, לי לא מופיע שיש תוקף של אוטו. זו יכולה להיות תקלה.
עמיחי אליהו רחמים
¶
כן. לך תדע, יכול להיות גם שנה. מי יודע? אין פה איש טכנולוגי שיגיד כל כמה זמן קורה עדכון.
מירב אטינגר
¶
אנחנו נצטרך להקים פה גם מערכת אצלנו שהיא תשודר לשוטרים בזמן אמת, הוא פותח חלון ורואה אילו קנסות שולמו ואילו לא. גם זה לא מגיע אלינו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתם מצאתם שיש פער של חצי שנה בין בן אדם ששילם לבין מתי שהיה מופיע שהוא שילם?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
רגע. אבל זה חשוב כמה, כי אני מנסה להבין איך זה עובד. יכול להיות שזו פשוט תקלה טכנית, שזה אף פעם לא נכנס.
ישראל אפרייאט
¶
תשלחי לנציג תחבורה, למייל שלי. אני אוריד לך את האינדיקציה שהוא כבר שילם. יש לי יוזר כזה.
ישראל אפרייאט
¶
אני אפתור לך את בעיה בשנייה, השאלה אם את תחלטי את הרכב. אם אני אפתור את הבעיה הזאת את תחלטי את הרכב?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לכן אני רוצה להבין שנייה איך אנחנו מתקדמים מכאן. בסופו של דבר, אם הבעיה נמצאת בממשק הזה שהדואר לא מזין נכון במערכת, יש שם איזו בעיה טכנולוגית ובגלל זה ילדים מתים? בסוף זו המשמעות.
ישראל אפרייאט
¶
אני יכול להסביר. אם בחור רוצה היתר, מופיעה לו אינדיקציה במשטרה. איך היא אמרה: גם אצלנו זה לא מוזן, זו אותה מערכת. בשביל זה שמו עובד עם יכולת להכניס אינדיקציה – שולם, ואז זה מתיר להם להוציא היתר. בגדול המערכת בנויה לזה. מישהו מהם צריך רק לבדוק. אם כל כך חשוב שזה יהיה, אין לי בעיה שאותה עובדת שלי תשלח עותק מהאינדיקציה שזה טופל גם לנציג שלהם, ואז יהיה לה את זה מהר עד שיגיע המידע. יש מקרים במערכות מחשב שקורים לזה נתונים שגויים. זה יכול לקרות.
ישראל אפרייאט
¶
הוא מציג לי צילום של התשלום, ואז אני בודק מול המערכת ואני רואה שזה אחד לאחד. דרך אגב, אני אגלה לך עוד סוד, זו הסיבה ששמו שוטר בכל מת"ק. השוטר שהגיע לכל מת"ק מפה הגיע, שאז מגיעים לנציג משטרה במת"ק, השוטר שולח לי ואני מכניס אינדיקציה להוציא את ההיתר, ואין בעיה. יש פתרונות להכול. את הגלגל המציאו, אנחנו רק מנפחים אוויר. פה יש החלטה עקרונית. אני פתרתי לה את הבעיה. האם היא תחלט רכב אחרי 120 יום? בזה אני לא מאשים אותה, כי תהיה לה בעיה אחרת. צריך לראות עם נציג משרד המשפטים שיהיה פה, כי בחלק הזה אני לא רוצה להכשיל, ולכן אמרתי שהוא צריך להיות פה.
לגבי המערכות זה אוצר. כסף לאן נכנס? לקמ"ט אוצר. אלה מערכות שמנוהלות גם על ידו. יש לנו בכלל את בתי המשפט. מה קורה עם אכיפה שהוא שלל? איפה זה מוקלד? אני לא יודע שזה מוקלד בכלל במערכת כלשהי.
ישראל אפרייאט
¶
אז אתה מבין שצריך לטפל. טיפלנו, הגענו, יש עוד עבודה. בשביל זה אנחנו פה. רק צריך את כולם.
מורן חדד
¶
אני רק אגיד משפט. אנחנו מתמקדים בדוגמאות בכאלה ששילמו והמערכת טוענת שהם לא שילמו. אני אומרת, בואו נסתכל על זה שנייה הפוך. המערכת מכילה המון המון דוחות. המאסה הקריטית היא של אלה שלא שילמו. אז אם שוטר פוגש עבריין ופותח את המסוף ורואה שהוא לא שילם - - -
מירב אטינגר
¶
כי אין לנו מערכת משטרתית בכל המשטרה שנגישה לשוטר ואומרת מי שילם ומי לא שילם. בגלל שאנחנו לא יודעים מי שילם ומי לא אנחנו לא יכולים להתייחס. לא יצרנו כזאת מערכת.
מורן חדד
¶
אבל אם הוא שילם הוא יגיד או שהוא יראה לה קבלה או שהוא ילך למת"ק. אבל את אלה שלא שילמו ויגידו לה: נכון, לא שילמתי – שתאכוף.
מורן חדד
¶
בסוף אני אומרת שהדוגמאות שנתנו פה הן לגבי כאלה שיש לנו דילמה לגביהם כי הם טוענים שהם שילמו. יש כאלה שתופסים אותם ולא טוענים שהם שילמו. הם יודעים שהם לא שילמו את הדוח, נכון? אז בוא נשאיר - - -
מורן חדד
¶
לא. מופיע לה שהוא לא שילם. זה לא שלא מופיע אם הוא שילם או לא שילם. מופיע במערכת המרכבה שהוא לא שילם. היא לא יודעת אם המרכבה אמינה.
מורן חדד
¶
רגע. אני כרגע מדברת לפני השוטר בשטח. בואו נפריד, בבקשה. אנחנו רצים על כל המסילה. בואו נעשה את זה טיפין-טיפין.
מורן חדד
¶
אני בשלב לפני השוטר בשטח. החבר'ה שפה, תקנו אותי אם אני טועה, כשאתם מקבלים את המרכבה אתם רואים אנשים שלא שילמו. אתם לא יודעים אם זה מדויק. עד כאן, נכון?
מורן חדד
¶
יופי. אתה מקבלים את המרכבה. אני יוצאת מנקודת הנחה שיש בעיות במערכת, כי אתם מציגים את זה ואני מבינה את מה שאתם אומרים, רק אני מאמינה שלא 90% לא מדויק אלא אני מאמינה שיש תקלות. לא יודעת להגיד אותן.
סא"ל מורן חדד
¶
על זה אני חלוקה איתך. אני אומרת, ככל שיש בן אדם שאתם רואים במערכת מרכבה שיש לו דוח והדוח לא שולם - - -
סנ"צ מירב אטינגר
¶
זה לא נכון, כי יש לנו כאלה ששילמו והדואר אומר לנו שהם שילמו אבל זה לא מוזן לנו. עילי, אתה יועמ"ש, כשיש לי 10% תקלות אני יכולה לעשות אכיפה?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה. אתם מקבלים מהמרכבה את הנתונים מי שילם ומי לא. נכון שאתם חושבים שהנתונים האלה לא מדויקים, אבל אתם כן מקבלים נתונים כאלה, נכון?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז עכשיו יש פה הצעת ייעול שמורן מציעה ואני רגע ברשותך מתרגם את מורן. היא אומרת, אצלם לצורך העניין – וזה גם מה שישראל נראה לי ניסה להגיד – במינהל האזרחי האירוע הזה של הזנת מניעה לאנשים של היתר העבודה קורה. ואז מה קורה? לפעמים מגיע פלסטיני, בדיוק כמו אצלכם, ואומר: סליחה, למה אתם נותנים לי מניעה? אני שילמתי את הדוח. אז עומד הפקיד של ישראל אפריאט, בודק רגע, מסתכל, בודק שנייה מול הדואר ואומר: ואללה, באמת הייתה פה טעות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
שנייה, מירב. לא צריך להקים גוף. בסוף כששוטר רושם דו"ח – אני לצערי קיבלתי דוחות בחיים – זה לוקח כמה דקות. גם להחרים רכב זה לוקח הרבה זמן, נכון? להחרים רכב זה לא אירוע של שתי דקות. אז בסוף האירוע הזה של החרמת הרכב ייקח עוד עשר דקות, עוד רבע שעה. למה? כי אותו אדם שאומר: שילמתי, הוא מציג את התמונה ובודקים את זה עם העובד של ישראל אפריאט.
סנ"צ מירב אטינגר
¶
צבי, אף פעם לא הגענו לדון בנקודה הזאת. שוב, נאמר שפתרנו את כל הבעיה. שוטר מגיע, פותח מחשב, רואה מי שילם ומי לא. גם אחרי זה אנחנו נצטרך פה תוספת של שוטרים, גם מי שיחרים אותם, גם לאיפה לגרור אותם, גם איפה נשים אותם, גם מי ימכור אותם, גם לחשב את הכסף להחזיר לו. אנחנו לא באירוע הזה בכלל.
עילי נוימן
¶
למיטב ידיעתי כרגע אין התייחסות לחייבים באופן אישי בהסכמי אוסלו, ומעבר לזה אני מנוע מלהתייחס לשאלה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. אני שואל בכוונה על דוחות. בהסכמי אוסלו כשכתבו את ההסכמים יש שם דברים מאוד מפורטים. אין שם התייחסות מה קורה עם מישהו שקיבל דוח?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נכון. אבל נגיד על ביטוח אני יודע שיש מנגנון ממש מסודר של מישהו פלסטיני שעשה תאונה איך הביטוח שלו משלם כסף. יש שם מנגנון ממש מסודר. אז בדוחות לא כתבו? זאת הייתה השאלה.
עילי נוימן
¶
בכל מקרה כלפי יחידים עוד פעם אני אומר אין התייחסות. לגבי השאלה שהבאת במצע בסעיף ב, מי שצריך להבהיר את ההתייחסות הזאת זה משרד האוצר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
תאמין לי שאני יודע לדבר עם האוצר. בסוף מישהו צריך להגיע לאוצר בכלל שיעשו פורמלית את מה שהיו צריכים לעשות לפני, כי אתה לא מקזז כסף לפני שמיצית את האפשרויות הקודמות. השאלה מה האפשרויות הקודמות.
ירון ויינרב
¶
הכוונה היא למשטובות. עד שנת 2022 המשטרה לבד תפסה משטובות, אבל מ-2022 הצבא ביחד איתנו באירוע הזה. אני יכול להגיד שבשנה אחרונה תפסנו 2,319 משטובות ביחד. מתוכם 969 נתפסו על ידי המשטרה. אנחנו עושים מבצעים לתפוס משטובות וגררים של משטובות, וכל מה שניתן לאכוף תוך כדי אכיפה. שוטר שנתקל במשטובה תופס אותה. כל המשטובות האלה מושמדות בסופו של דבר.
מירב אטינגר
¶
בחקיקה החדשה אין אפשרות לחלט. אנחנו לא מחלטים. אנחנו תופסים. אנחנו נותנים זכות של שימוע.
מירב אטינגר
¶
לא, אנחנו לא צריכים. זה לא ממכוני הרישוי הפלסטינים. זה בארץ. אלה לא רכבים שהורדו מהכביש אצל הפלסטינים, אלה רכבים שהורדו מהכביש בארץ.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה מה שהיא אמרה מקודם. אגב, אני מבין את זה. אני לא זלזלתי בטענה הזאת. הדברים נאמרו פה על השולחן, היא אמרה חמש שנים. תשמע, בסוף אין לנו את חמש השנים האלה.
ירון ויינרב
¶
אנחנו עושים בכוח הדל שלנו מה שאפשר. אני אתייחס למכרז של המגרש, נראה לי שזה הסעיף הבא. היום יש מגרש אחד לעניין הרכבים האלה בקריית ארבע.
ירון ויינרב
¶
כן, יש מגרשים פרוסים ביהודה ושומרון. השבתה 30 יום. בסוף 30 הימים מקבלים את הרכב בחזרה.
ירון ויינרב
¶
החוק הוא אותו דבר. לעניין המשטובות, היום יש לנו מגרש אחד. אני מעדכן שב-15 בספטמבר המכרז אמור להיסגר.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
רגע, שאלה חשובה, מי מטפל באירוע הזה של האחסנה והגרירה של העבירות מסכנות החיים?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא, אבל זה רק באיו"ש שבעבירות מסכנות חיים מחרימים את הרכב במקום, נכון? פס לבן ומהירות גבוהה.
מירב אטינגר
¶
אצלנו זה יותר מורחב. למשל פס לבן בלי סיכון זה רק אצלנו, אבל עם סיכון זה גם בארץ. גם בארץ תופסים רכבים בעבירות מסכנות חיים.
עילי נוימן
¶
יש לי רק משהו שחשוב לי להוסיף בעניין הזה של משטובות כפער שאנחנו גילינו. נכון, תיקנו את התקנות. המספרים עלו באופן משמעותי, באמת עבודה יפה גם שלנו ושיתוף פעולה ביחד עם המשטרה. לפי מה שאני מבין עדיין יש איזשהו פער בחקיקה הישראלי בזה שאין איסור על בן אדם פרטי להעביר משטובות לשטחי איו"ש, ובעצם אנחנו אוכפים כל הזמן.
עילי נוימן
¶
אני מדבר על החקיקה הישראלית. אין איסור על בן אדם פרטי להעביר רכב פסול. אין איסור להעביר רכב פסול לשטחי איו"ש.
עילי נוימן
¶
החוק בישראל חל רק על בעל עסק. עכשיו, אם אנחנו רוצים לסגור גם את הברז הזה של עצם זה שמשטובות נכנסות בכלל לתוך איו"ש – על זה אני מדבר – ולא רק כדי איך לאכוף את זה אחרי שהם כבר שם, יכול להיות שכדאי לחשוב גם על איסור על בן אדם פרטי להכניס את המשטובה שלו אחרי שהיא הורדה מהכביש לתוך איו"ש ולא רק על בעלי עסקים, כי ככה השטח מוצף בעוד משטובות.
ישראל אפרייאט
¶
אם תיתן לי להסביר אני אסביר לך כאיש תחבורה את מה שאתה אומר. אני במקרה רשות רישוי גם. הסיפור הוא כזה, יש לך בתקנות התעבורה תקנה שאומרת ביטול רכב. יש כמה סעיפים לביטול – 1, זה מינהלי; 2, חו"ל; 3, השבתה; 4, שמאי. זה על אותה תקנה. אתה מוזמן לבדוק אותי.
מירב אטינגר
¶
לפני שפנינו לאפיק הזה של שינוי החקיקה הצבאית ניסינו לפנות באפיק הזה של משרד התחבורה. יש לי התכתבות ענפה איתם מלפני כמה שנים. ראינו שזה לא מתקדם, שזה נתקע, ואז הלכנו לאפיק הצבאי של השינוי של ההיצע בדבר העברת טובין, ואז עשינו את זה. זה היה מהר. אחרי שעשינו אותו עשינו כמה שינויים. עשינו חקיקה נוספת של מובילים שמכניסים משטובות – אנחנו יכולים היום לתפוס מוביל ל-30 יום, ואם הוא רצידיביסט אז ל-60 ו-90 יום. אנחנו כל הזמן מתקדמים, משתכללים.
עילי נוימן
¶
ברור שיש כלים להתמודד עם זה. אני אומר, בואי נסגור את הברז גם להכנסה של אנשים פרטיים, שכשמורד לבן אדם הרכב מהכביש הוא יכול להכניס אותו לאיו"ש.
עילי נוימן
¶
גם אין מנגנון שמוודאים אחרי שיש כבר החלטה על השבתת הרכב על זה שהרכב באמת מושבת ומה קורה איתו בחקיקה בישראל, ולכן זה חשוב.
ישראל אפרייאט
¶
מותר להעביר רכב מישראל לאיו"ש. אני אגיד לכם יותר מזה, יש לי שני משרדי רישוי, אחד בתרקומיא ואחד בשער אפרים ששם בא אוטו ישראלי, מבטלים אותו בישראל, אני מעדכן במערכת הרישוי ועובר לשטחים רכב פלסטיני. אתם תהיו בהלם, משרד אחד נציג רשות פלסטינית, בחדר השני נציג עובד שלי. נכנס אוטו ישראלי, יוצא פלסטיני. אז יש העברה.
ישראל אפרייאט
¶
תאמין לי שעשיתי גם פה משהו. אם לא היו נוגעים במערכת היא הייתה מצוינת עד היום. אבל לקחו לי את הסמכות, אין לי יותר את המפתחות. לגבי העברת רכב לשטחים, היא קיימת. אחרי זה עשינו מהלך נגד מניעת גנבות רכב שהוכיח את עצמו הכי הרבה – אני זה שאמר גם גררים, תבדקי אותי – ומניעת תיקון בשטחים. הם מנעו, ולבקשתי הכניסו גם את הגרר. בדו שבגלל שהכנסנו את הגרר ירדו גנבות הרכב בארץ ב-15% וזה עבד. דבר נוסף, מותר למכור חלפים לשטחים. כן. הכול.
ישראל אפרייאט
¶
מחילה. אבל מה, אסור לתקן. כישראלי זו עוד פרצה. אי-אפשר להגיד שהיא לא קיימת, כי אם מותר לו למכור, אז מן הסתם אתה רואה מיזם משותף בין עסקים, הזמנה של רכבים שאתה יכול לראות שגונבים, מכניסים לאיו"ש. דרך אגב, אלה רק הפועלים.
אני אגלה לכם סוד, בסוף התהליך תמצא ישראלי. זה לא בסדר, כי מפילים הכול על הפלסטיני. זה לא נכון. בכל חקירה שנעשתה הפלסטיני היה רק זה שגונב ומפרק. אלה הזמנות ישראליות, שיהיה לכם ברור. לכן זה קצת יותר מורכב בחלק הזה, מי שמתעסק עם החלפים ואיפה זה משפיע. את המשטובות פשוט מוכרים בזול. אתה יכול ללכת למשרד הרישוי, להגיד: אני רוצה את האוטו, זה עציץ. אתה תגיד לי לא? אתה לא יכול לעשות כלום, זה רכוש. אני רוצה אוטו בשביל הילדים. מותר. הוא נשאר בבעלות שלך. לכן אני מבטל אותו. אסור לו להיות על הכביש, זה כן.
עילי נוימן
¶
היום בישראל אין מנגנון להשמיד אותם, ולכן הם עוברים ככה כמו שהם, רכב עם גלגלים, כמו שצריך, על ידי אנשים פרטיים, לא על ידי בתי עסק. אתה תומך במה שאני אומר ותודה. אם רוצים לסגור את הברז צריך לטפל בזה.
ישראל אפרייאט
¶
מותר לך גם כבן אדם פרטי להעביר אוטו שבוטל לאיו"ש. למה בנינו את המשרדים? כי גם רכב פרטי יכול. איך הוא יעשה את זה, ואיפה הפער שהיה? אני הולך לדואר, אני מבטל רכב. עד שהוא יהיה פלסטיני, בינתיים אני נוסע בלי ביטוח ובלי טסט. תאמין לי שגם פרטי יכול, גם פרטי וגם חברות. אני יכול למכור לשטחים. יש הליכים של עסקים. אפשר גם פרטי וגם מסחרי. זה מה שאני מתקן.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
יש לי שאלה. מבחינת הדין הבין-לאומי אסור להכניס פסולת לתוך איו"ש מתוך הקו הירוק. כתוצאה מזה היה מהפך שלם בעולם הפסולת בישראל כשהתחילו לאכוף את זה בעקבות העמדה המשפטית. לכאורה רכבים כאלה, בטח כאלה שירדו מהכביש, הם פסולת. לכן לי לא ברור איך משפטית בכלל המערכת מאפשרת הכנסה שלהם מהארץ לאיו"ש. זה נגד הדין הבין-לאומי. סגרו אתרי פסולת על הדבר הזה.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
אז אני מציע לכם לבדוק, כי יכול להיות שאתם עוברים על החוק הבין-לאומי ועל הדין הבין-לאומי בכך שמאפשרים להכניס את הרכבים האלה לאיו"ש.
זאב אלקין (הימין הממלכתי)
¶
לא. אבל נראה לי שהדין הפנימי של מדינת ישראל גם לא אוסר הכנסת פסולת. יחד עם זה, היום יש על זה אכיפה על מעברים מאוד מאוד קשה בגלל חוסר הרצון לסתור את הדין הבין-לאומי, ואם צריך אני סומך על יועמ"ש איו"ש שהוא יודע להתקין צווים מהר. כשהוא מגלה משהו שהוא סותר את הדין הבין-לאומי הוא יודע לחוקק ולעשות צו אלוף מהר.
עילי נוימן
¶
הצעתי הצעה כדי לסגור את הברז. כמו שיש סנקציה פלילית נגד בית עסק שעושה את זה, יכול להיות שכדאי לשקול בחקיקה בישראל את העניין הפרטי.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
טוב. אני רוצה שנספיק גם את האירוע הזה של בתי המשפט. בסוף פלסטיני שהוזמן לבית משפט איפה זה רשום? מי יודע? מי עוקב? עבירות שבגינן הוא צריך להגיע לבית משפט לתעבורה, איך הוא בכלל אמור להגיע?
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אתם יכולים לברר את זה? כי אני חושב שזו נקודה חשובה. בסוף לאיפה הם אמורים להגיע, לבית דין לתעבורה בישראל?
מירב אטינגר
¶
לא, לא. הם מגיעים לבית דין צבאי. יש תובע תעבורה שמופיע בבית המשפט הצבאי והוא מנהל את התיקים האלה. אני לא יודעת בדיוק איך זה מתנהל שם, אני לא רוצה להגיד דברים שאני לא סגורה עליהם ב-100%, אבל יש תובע, זה מתנהל.
מירב אטינגר
¶
כמו בכל מה שקורה עם הפלסטינים, לא רק בתיקי תעבורה. עיקר העמדה לדין בבתי המשפט הצבאיים הוא בעבירות ביטחון שהרבה מהם מגיעים עצורים כי אלה עבירות של מעצר. בעבירות תעבורה הם לא עצורים, אז היכולת להזמין אותם היא מצומצמת. אבל אני יודעת שכן מגיעים. אני לא יכולה להגיד לך בדיוק אחוזים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אדם שהוזמן לבית משפט. השוטר בקצה שפוגש אותו עוד פעם יודע שהוא לא הגיע? אותה נהגת שהרגה את הילד של משפחת צינמן ולא הגיעה חמש פעמים - - -
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אז אני שואל עכשיו שאלה, הנהגת שהרגה את מתן צינמן נוסעת מחר בכביש בין עלי לשילה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אין לה גזר דין כי היא לא הגיעה לכל הדיונים. איך יהיה גזר דין? מירב, את יודעת את זה מצוין. היא לא הגיעה לדיונים, מגיע התובע ואומר: לא הצלחנו לזמן, אין לנו איך להביא אותה.
מירב אטינגר
¶
צבי, לפי דעתי זה לא משהו שאפשר עכשיו להתחיל לעשות טלפונים. צריך להביא נציג של חטיבת התביעות ולפתוח את זה או הכנה. אנחנו לא נתחיל לעשות טלפונים, מה גם שהם לא אנשים שלנו, אני לא מחוברת אליהם ביום-יום שאני אוכל עכשיו להתחיל להסתמס איתם.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נכון, אבל באיו"ש אין דבר כזה. בסוף אתה אומר שאותה נהגת שהרגה את מתן צינמן לצורך העניין - - -
עמיחי אליהו רחמים
¶
יכול להיות שהיום בצוהריים היא תנהג עוד פעם באותו כביש ובאותה שעה ותהרוג עוד אנשים.
דוד בוגוסלבסקי
¶
אני מאגף מדיניות של תנועת "אם תרצו". אני רוצה להעלות את הנושא של זריקות אבנים, כי הוא מאוד קשור לכבישי איו"ש. בתאריך 21 ביולי 2024 קיבלנו מענה לבקשת חופש מידע ממשטרת ישראל בנוגע למידע סטטיסטי אודות יידוי אבנים וירי זיקוקים בין השנים 2021 ו-2024 לפי מחוזות. אני אשמח לחלק לכם ב-20 שניות את המסמך כדי שיהיה לכם עזר ויזואלי. ברשותכם, אני שנייה מחלק.
ברמת העקרון נפתחים במשטרת איו"ש 7,700 תיקים שעוסקים בעבירות של ירי, זיקוקים ואבנים. הרוב אלה אבנים אז זה עיקר ההתייחסות. 5,100 מהתיקים נסגרים בעילת עבריין לא נודע, ו-329 תיקים נסגרים בשל חוסר ראיות. יהודה ושומרון מהווה בעצם 60% מסך התיקים בכל אזור הארץ. 96% ממשליכי האבנים שיודעים שיש בהם חשוד זה בעצם פלסטינים, אז זו כנראה תופעה שיותר נפוצה בקרב הציבור הזה מאשר בציבורים אחרים.
הנתון העיקרי שאני רוצה להביא פה הוא שלמרות זאת בין השנים 2021 ל-2023 התיקים שנפתחו נשארו יחסית יציבים, על ממוצע של 2,400 תיקים בשנה פלוס-מינוס, ההרשעות צנחו בכל שנה עד לכדי 47%. כלומר, פי שניים פחות תיקים שמגיעים לכדי הרשעות. כלומר, ב-2021 היו 480 הרשעות, ב-2023 זה כבר היה 265 הרשעות. ב-2024 כמובן אלה לא נתונים מלאים, ומבחינת אחוזים יש פחות אחוזי הרשעות, אבל זו שנה שעוד לא נגמרה אז אני פחות מתייחס אליה. רציתי לשאול פה את המשטרה – אולי גם הצבא איכשהו מעורב בזה – איך אפשר להסביר צניחה של 50% במספרי ההרשעות?
לבסוף, אני רוצה כמובן להמליץ על הגברת הענישה בנוסף להגברת האכיפה בנושא, ואנחנו בעצם מציעים כבר בערך כשנתיים הצעת חוק של קביעת עונש מינימום לזריקות אבנים, ואני מתרה בכם לקדם את זה במושב החורף. אבל אני גם אשמח להתייחסות של המשטרה לצניחה הזאת בכמות ההרשעות.
מירב אטינגר
¶
אנחנו לא נתייחס פה עכשיו לנתונים. אני לא מכירה את הנתונים האלה, אני לא מכירה אם הם נכונים.
סנ"צ גורן אילן
¶
הנושא הזה הוא נושא פלילי ואנחנו אנשי תנועה. קצת קשה לנו לענות על זה. אנחנו לא אנשי המקצוע.
סנ"צ מירב אטינגר
¶
מי שמנהל את התיקים האלה זה התביעה הצבאית. אני לא יודעת בדיוק מה קורה מבחינת הרשעות. זה לא הנושא של הדיון היום, וגם אם זה היה הנושא של הדיון היום לא הייתי מגיבה על זה מעכשיו לעכשיו.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
אגב, אני חייב להגיד לך שלמיטב ידיעתי, כי עשינו על זה גם דיונים, דווקא מחוז ש"י מתקופה שהם כמעט לא התעסקו בכלל באירוע הזה הם עכשיו עוסקים בצורה משמעותית מאוד בפיענוח של זריקות אבנים ובקבוקי תבערה. זה אירוע שהוא בעלייה של אלפי אחוזים אפילו בתיקים שנפתחו אצלם בימ"ר ובמחלק הפח"ע שלהם, ממעקב שלי בדיונים אחרים על הנושא הזה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זה הפתיע אותי מה שאתה אומר פה. אני לא יודע אם יש ירידה בהרשעות. בגלל שאני התעסקתי בזה אני אסביר לך.
ישראל אפרייאט
¶
אני יכול לעזור לו במשהו אחד. מאז שהיו עושים מבצעים משטרתיים, איפה שהייתה ניידת לא היו זריקות.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
לא. אבל אני אגיד לך משהו, בגדול תמיד זריקות אבנים זה היה אירוע שלא מטופל מהסיבה הפשוטה שצה"ל הוא לא מנהל מחלק חקירות. לצה"ל אין חקירות. בסוף צה"ל תפס את המחבל ברגע שהוא היה שם, היו שם חיילים – תפסו אותו. לא תפסו אותו? לא פותחים אחר כך חקירה מי זרק את האבנים. שב"כ לא מתעסק ברף הזה של הטרור, ולכן האירוע הזה של זריקות אבנים – אני אומר לך דברים שנאמרו פה בוועדה – במקרה שלא היו פצועים ברמה חמורה או הרוגים, בדרך כלל אף אחד אפילו לא חקר את זה. דווקא בשנה וחצי האחרונות מחוז ש"י נכנס לסיפור הזה וכן מנהל חקירות בהרבה מאוד מקומות ויש הרבה מאוד הצלחות. בהקשר הזה הוא מצליח להביא חוליות של זורקי אבנים. אני יכול להגיד לך, אני מכיר כמה וכמה אירועים כאלה וזה אירוע שהוא שינוי משמעותי לטובה.
דוד בוגוסלבסקי
¶
אוקיי. אז הייתי רק אומר שבאמת תשים לב אולי זו טעות סטטיסטית, אולי זו סטייה, אולי זה משהו שהראו ב-2024.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
בסוף כשאתה מסתכל על כמות ההרשעות, רובם אלה אנשים שחיילים תפסו על חם. קח את זה כנתון כי בסוף משטרת ישראל אף פעם לא התעסקה בזה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
זו באמת שאלה לצה"ל. בסוף מי שמתעסק בזריקות אבנים, עדיין למרות שהמשטרה מתעסקת בזה, האחריות בסוף על צה"ל. זה שתפסו פחות זורקי אבנים זה אירוע צה"לי, זה לא אירוע משטרתי.
דוד בוגוסלבסקי
¶
הבנתי. ואם כבר כדי להרתיע אפשר גם להגדיל את הענישה. בסוף רצוי להגדיל את הענישה בצד שלכם, של החקיקה.
עמיחי אליהו רחמים
¶
כן, אם אפשר. זה נגרר לסוף הדיון, אבל אני רוצה שזה ייכנס לדיון הבא, ועד אז אני גם מתכנן, מתעתד להוציא את המסמך שדיברנו עליו גם בסוף הדיון הקודם. אני מזכיר שוב, ואני רוצה רגע בכל זאת בחצי דקה לתת מקרה בוחן. משפחת רימל איתרע מזלם הרע להיפגש עם נהג עבריין שפגע בהם בצורה חמורה – הרג את האמא והרג את הבן. בענישה היה פה שינוי קטן שאולי עבד לטובתם, לטובת מיצוי הדין עם אותו פוגע, שהתאונה הייתה ב-443 ליד כלא עופר ולא בתוך תחומי יהודה ושומרון. לכן אותו נהג פוגע הואשם בעבירה בהמתה בקלות דעת, ולפני חודש בשעה טובה גם הורשע – אחרי חמש שנים, כן? תחנות הצדק טוחנות לאט – הורשע בעבירה של המתה בקלות דעת שדינה בספר חוק העונשים של מדינת ישראל, (תיקון מס' 137), נכנס לתוקף בשנת 2019, 12 שנות מאסר.
דרך אגב, אם התאונה הייתה חצי קילומטר מערבה, בתוך יהודה ושומרון, זה לא היה דינו. הוא היה יכול לעמוד לדין אך ורק בשתי עבירות – ביהודה ושומרון בעבירה של הריגה יש רצח, לצורך העניין הריגה בכוונה ודינה מאסר עולם, או הריגה ברשלנות שדינה שלוש שנות מאסר. זה פער שקיים ביהודה ושומרון. אין המתה בקלות דעת. אין אפשרות להעמיד לדין על המתה בקלות דעת, כשהמתה בקלות דעת זה כאשר בן אדם ביצע מחדל. אני יכול לקרוא פה את לשון החוק מה זה הריגה כפי שמופיע בצווים של יהודה ושומרון: "הגורם במעשה או במחדל אסורים למותו של אדם יואשם בהריגה ודינו מאסר עולם". זה במצב של הריגה.
ביהודה ושומרון יש אפשרות להעמיד רק על הריגה שדינה מאסר עולם. לכן אותה נהגת שמואשמת בהריגת מתן צינמן לא מואשמת בהריגה אלא בגרימת מוות ברשלנות ודינה שלוש שנים, בגלל שאין את המדרגה האמצעית. הדבר הזה הוא גם לקונה משפטית. אני מבקש פה מיועמ"ש איו"ש שייכנס לסוגיה הזו, לעובי הקורה, ויבין למה לא הוחל החוק משנת 2019 בצו אלוף גם ביהודה ושומרון. אני מבקש שזה ייכנס לדיון הבא, ועד אז אנחנו נוציא גם מסמך מסודר ליועצת המשפטית לממשלה, ליועמ"ש איו"ש ולמי שעוד נדרש לדבר הזה. הדבר הזה כמובן ייתן כלים להעמדה לדין כנדרש על מי שעבר ועשה מחדל חמור שבעטיו נגרם מוות למי שהשתמש בדרך. אם אתה יודע לענות על זה עכשיו, מעולה. אני מניח שלא. תבדוק. נוציא גם מסמך.
עילי נוימן
¶
למיטב ידיעתי, גם באיו"ש באמת יש שלוש מדרגות של עבירות המתה, הראשונה היא גרימת מוות בכוונה, כמו שציינת.
עילי נוימן
¶
באיו"ש הסעיף נקרא גרימת מוות בכוונה. הוא מקביל לרצח. אתה גם מכיר את העונש המרבי. המדרגה הבאה היא הריגה, והמדרגה השלישית היא באמת גרימת מוות ברשלנות כפי שתיארת. פשוט אם שמתי לב נכון, בדברים שלך תיארת שתי מדרגות.
עמיחי אליהו רחמים
¶
אתה צודק. יש גרימת מוות בכוונה. נכון. ביהודה ושומרון אפשר גם גזר דין מוות על הריגה בכוונה תחילה. הריגה זו עבירה שדינה מאסר עולם, ולכן נהגים לא מואשמים בהריגה, ובצדק אולי במידה מסוימת. כן או לא, לא משנה.
עילי נוימן
¶
א, עוד פעם, אני בייעוץ המשפטי ולא בפרקליטות. למרבה ידיעתי, היו גם מקרים של העמדה לדין והרשעות גם בהריגה בעבירות של תאונות דרכים בדרגות חומרה כאלו ואחרות. אני אומר את זה למיטב ידיעתי. אני לא רוצה להתחייב על זה.
עילי נוימן
¶
אפשר להביא לפה את פרקליטות איו"ש. למרבה ידיעתי היו דיונים או התחילו להיות דיונים בהקשר הזה של הרפורמה. אם הוועדה תרצה, כמובן שאפשר להתייחס לזה בדיון הבא. אני כמובן לא הייתי ערוך לפי המצע הזה ספציפית לנושא של רפורמה שנעשתה בעבירות המתה.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
נכון. בהחלט נעשה את זה בדיון הבא. יש כאן עוד מישהו שחשוב לו להגיד משהו?
טוב. תודה רבה לכל המשתתפים.
היו"ר צבי ידידיה סוכות
¶
הדיון הוא משמעותי וחשוב. לצערי הוא לא עם הרבה בשורות, אבל אולי חוץ מלנהגים באיו"ש. תודה רבה לכולם. מירב, תודה גם לך על החלק שלך בדיון.