ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 24/09/2024

לבקשת חבר-הכנסת אליהו דלל:  סכנת סגירת מיזם החללית "בראשית 2" על הירח

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



7
הוועדה למיזמים ציבוריים
24/09/2024


מושב שני



פרוטוקול מס' 31
מישיבת הוועדה למיזמים ציבוריים
יום שלישי, כ"א באלול התשפ"ד (24 בספטמבר 2024), שעה 10:11
סדר היום
לבקשת חבר-הכנסת אליהו דלל: סכנת סגירת מיזם החללית "בראשית 2" על הירח - דיון מעקב
נכחו
חברי הוועדה: אוהד טל – היו"ר
אלי דלל
מוזמנים
ענת כרמל - ראש תחום בכיר, אגף כלכלה ותשתיות, משרד ראש הממשלה

ד"ר ניל נמיר - יועץ מדיניות, המועצה הלאומית למחקר ופיתוח אזרחי

אורי אורון - תא"ל במיל', מנהל סוכנות החלל הישראלית, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

יעל אידן - ראש תחום קשרים בינלאומיים סוכנות החלל הישראלית, משרד החדשנות, המדע והטכנולוגיה

אלון אטקין - ראש אגף בכיר כלכלה ופרויקטים, המשרד לשיתוף פעולה אזורי

שמעון שריד - תת אלוף במיל', מנכ"ל SpaceIL

אורן אלקסלסי - סא"ל במיל', סמנכ"ל כספים עמותת SpaceIL

עמנואל בלאס - יו"ר האגודה למדעי התעופה והחלל בישראל ISSA

משה קולט - מבקר האגודה למדעי התעופה והחלל בישראל ISSA
מנהלת הוועדה
אריאלה אהרון
רישום פרלמנטרי
שרית קרקובר, חבר תרגומים


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.





לבקשת חבר-הכנסת אליהו דלל: סכנת סגירת מיזם החללית "בראשית 2" על הירח
היו"ר אוהד טל
שלום ובוקר טוב לכולם. אנחנו בדיון המשך, דיון מעקב, לאור בקשתו של חבר הכנסת אלי דלל בנושא סגירת מיזם החללית "בראשית 2", או לנסות למנוע את סגירת המיזם החשוב הזה.

אנחנו ביום שתוך כדי שאנחנו כאן יושבים ומנסים לדון גם בנושאים החשובים הללו אנחנו צריכים גם לזכור שבדיוק ברגעים אלו מטח כבד לקריית שמונה, אנחנו רוצים לחזק את תושבי קריית שמונה, את ראש העיר שם שנלחם בשיניים על העיר שלו, אנחנו איתם.

נמצאים איתנו גם נציגי משפחות חטופים, אז אנחנו גם נשמע מכם תחילה, בבקשה.
יוסף אבי יאיר אנגל
תודה. קודם כל אני מוכרח לציין שבשבילי זה קצת נוסטלגיה לשבת כאן עם אנשי ספייס ישראל, אחרי שליוויתי אותם בפעם הראשונה עד הנחיתה על הירח שהייתי בחדר בקרה. עבדתי אז עם שמעון פרס וליווינו ביחד את הפרויקט הזה, הצטלמנו איתו וראינו אותו ויפה.

חברי כנסת, אבל זה חבר כנסת, לצערי, אלי שמע אותי היום כבר. שמי יוסף אבי יאיר אנגל. למי שעדיין לא מכיר, אחרי עשרות שבועות בהם אני פוקד את ועדות הכנסת השונות, כמעט מדי שבוע, כדי לזעוק את זעקת המשפחות והעם על הפקרת 101 הישראלים החטופים בעזה, כבר שלוש מאות חמישים וארבעה ימים ולילות ואין מושיע.

מעדותו של נכדי, אופיר, שחזר אחרי חמישים וארבעה ימים מהגיהנום, אין אפשרות אנושית לתאר את אשר עוברים החטופים כבר שלוש מאות חמישים וארבעה ימים. ימים אלה אינם פשוטים, כמעט שנה למלחמה ורק עכשיו נזכרה הנהגת המדינה, שצריך לעשות משהו בצפון כדי לנסות להחזיר את התושבים לבתיהם ולכפר על העוול והביזיון לציונות. לרובם כבר אין בית לאן לחזור, אחרי הפגיעה הקשה שספגו יישובי הקו הראשון, מטולה, מנרה, דוב"ב, מרגליות ואחרים.

ההתלהבות של מנהיגינו בראשותו של ראש הממשלה על הפעילות בצפון משכיחה את 101 הישראלים החטופים, כפי שהדיון על ציר פילדלפי, וקודם לכן הדיון על רפיח, השכיחה את הצורך לעשות הכול, אבל הכול כדי להחזירם. ראש הממשלה מתגאה בכל פעם, "אני עשיתי, אני הוריתי, אני, אני, אני, ואני". אבל אני השבתי את 101 החטופים, או שאני מתכוון להחזירם כערך יהודי עליון של פדיון שבויים – זאת לא שמענו ממנו מעולם.

לאחרונה התגלתה לנו שוב יכולתו הפנומנלית של מערך המודיעין בפעילות מדהימה בלבנון. איך ייתכן שכישרון ויכולת זו אינם מיושמים 4-5 ק"מ מגבולות המדינה, ברצועת עזה בה נמקים אחינו החטופים כבר 354 ימים?

חברי הכנסת, בעיקר חברי הקואליציה, הדבר בידיכם. ברצותכם תעשו מעשה כדי שהממשלה תחליט שהשבת החטופים למשפחותיהם, היא המשימה החשובה ביותר גם היום. כמה זמן עוד יעבור עד שהמשפחות יוכלו לנשום לרווחה? מתי תפנימו שניצחון מוחלט על ארגון אידיאולוגי כמו אל קאעידה ודאעש לא יקרה, והפתרון הוא רק עסקה שככל שעובר הזמן תהיה קשה יותר. הניסיונות הכוחניים כבר הוכיחו שזו אינה הדרך להשיבם.

ומילה לחברי הכנסת החרדים. האם קראתם את המאמר הראשי בהמודיע? מאמר בו החרדים מאשימים את יושבי הקיבוצים החילוניים באירועי 7 באוקטובר וקוראים להדירם מטקסי הזיכרון. האם זה אמיתי? האם מי מכם פרסם מודעת גינוי?

ולסיום, אמש ביקרתי במרכז פרס לשלום וחדשנות, לראות שוב את תערוכת הצילומים המרטיטה של הצלם זיו קורן. ושמעתי את הרצאתו על 7 באוקטובר. ועד היום, אירוע שמראה בצבע ובקול על מה שאנשי העוטף וצה"ל עברו ועדיין עוברים, כבר 354 ימים. אם לא ראיתם ושמעתם את זיו קורן, ממליץ לכם, לכולכם ולאחראים על ההסברה בחו"ל, רוצו לראות ולשמוע. תודה רבה.
אלי דלל (הליכוד)
שלום, אכן נפגשנו, שמעתי אותך פעם שנייה, וגם אתמול פעמיים, הכול בסדר, אני רק מפרגן לך.

מאחר ואני בוועדת כספים וחייב להיות שם בהצבעות, אז באתי לפה ממש למספר דקות. אין ספק שהפרויקט הזה הוא מאוד מאוד חשוב. הוא הגיע גם לראש הממשלה. אני יודע שראש הממשלה תומך בזה. שר החינוך תומך בזה. שרת המדע גילה גמליאל תומכת בנושא הזה. הנושא הוטל על מנכ"ל משרד ראש הממשלה יוסי שלי. אני יודע שנפגשתם, נציג מבראשית נפגש עם יוסי שלי, או מהעמותה, כל מה שנשאר כרגע זה רק לסגור את הקצוות ולדאוג שיהיה תקציב. אני גם יודע שניתן לחלק את זה לארבע שנים כך שזה יכול להקל מבחינה תקציבית. זהו.
היו"ר אוהד טל
מצוין, וזה באמת מוביל אותנו, תודה רבה חבר הכנסת דלל, זה מוביל אותנו לסיכום של הדיון הקודם. בסיכום של הדיון הקודם שמענו גם את נציגי SpaceIL, גם את נציגי הממשלה השונים. כולם הביעו את דעתם על כך שהפרויקט הזה הוא פרויקט חשוב מכל כך הרבה סיבות, ושראוי לפעול, לראות איך אנחנו מעגנים את המשאבים ביחד כדי לוודא שהוא לא נעצר, שהוא ממשיך. שלחנו את כולם לעשות שעורי בית, לראות איך אנחנו חוזרים לכאן אחרי שאנחנו מצליחים לחבר את הקצוות, ובאמת נשמח לקבל איזשהו עדכון איפה הדברים עומדים כרגע.

אז אולי נתחיל דווקא אתכם, אנשי SpaceIL, נתחיל אתכם. תנו עדכון איפה, כי גם אתם לא שוקטים על השמרים. אתם גם עובדים קשה מאוד כדי להביא שותפים נוספים לתוך העניין. אז אולי תציגו את הדברים אתם ואחר כך אנחנו נשמע את ההתייחסויות השונות של הממשלה.
שמעון שריד
בוקר טוב. תודה רבה על כינוס הוועדה בימים הצפופים והמורכבים האלה. שמעון שריד, מנכ"ל SpaceIL. אני בהסתכלות על סיכום הוועדה הקודמת שהייתה כאן, שהוועדה ביקשה מסוכנות החלל, מראש סוכנות החלל, אורי אורון שיושב כאן, לנסות לתכלל עבודת מטה בין משרדי הממשלה על מנת להביא הצעת מחליטים בסגנון של איגום משאבים.

אז אני מציע שנתחיל דווקא מעדכון של סוכנות החלל, שהיא גם אמונה על הקשרים הבינלאומיים של הפרויקט החוצה, וגם פה יש עדכונים חשובים, ואנחנו נשלים אותה אחר כך.
היו"ר אוהד טל
תודה. אני חושב שיש אנשים שמגיעים לוועדה בכנסת ונותנים לאחרים את רשות הדיבור, זה דבר שהוא לא דבר ששכיח במחוזותינו, אז אנחנו אין לנו אלא לברך ולאמץ את בקשתך.
שמעון שריד
ככה מגיעה גאולה לעולם.
היו"ר אוהד טל
חד משמעית.
אורי אורון
קטונתי, אני חושב שאני אצא מהחדר. אורי אורון, מנהל סוכנות החלל. גם אני כן אתחיל עם קומפלימנט, כי אני חושב שעצם זה שאתם עושים דיון בקרה, זה נכון וראוי, ואני גם לא בטוח שזה קורה הרבה, אז מעולה. זה אולי אחד מהדברים היחידים שבסוף יצליחו להזיז את העגלה קדימה, ולכן גם אני אברך.

והימים הם ימים מורכבים, אבל המלחמה תיגמר יום אחד. מתישהו, היא תיגמר. יש אינטרס מובהק לנסות ולייצר כבר עכשיו דברים שגם יעשו, יביאו, יהיו מנועי צמיחה וגם השראה, אני אומר את זה, תכף אני אגיע לשיעורי הבית שנתתם לנו, אבל אני חושב שגם בראי הזה צריך לראות את זה בימים האלה.

מה עשינו מאז הדיון האחרון, חשוב לי לעדכן על הדברים שקרו, וגם לקחת את זה צעד אחד קדימה. הראשון, התחלנו לעבוד על טיוטה של הצעת מחליטים. יש בה גם את הנוסח ויש בה גם טבלה ששוב היא ברמת הטיוטה, אבל היא אומרת מי הם השותפים וכמה כל אחד צריך לתת. זה ברמת הטיוטה, לא נגיע פה, לא נדבר פה כרגע על המספרים. חבר הכנסת דלל ציין חלק מהמשרדים שהביעו נכונות, אנחנו צריכים לקבל וי על המספרים.

אני כן אגיד, וזה חשוב, ואני לא חושב שפה נציג אוצר. המציאות התקציבית ברורה לכולם, אבל בסוף אנחנו נדבר על נתחים זעומים מתקציבים שנתיים, גם במקומות שהם יהיו גדולים, זה יהיה סדר גודל של אחוז-אחוז וחצי מתקציב שנתי. למה? בגלל שאנחנו מחלקים את זה על ארבע שנים, ובגלל שאנחנו עושים מצ'ינג עם מדינות אחרות. לכן כשנגיע לדבר על הכסף, אז צריך לראות את זה בראיי הזה. והנתחים, גם המקומות שבהם הם יהיו יחסית גדולים, הם בסופו של דבר לא מאוד מאוד משמעותיים, וזה יגיע לסדרי עדיפויות.

אז המקום שבו התקדמנו, יש את הצעת ההחלטה, הצעת מחליטים, יש טבלת שותפים, וחלוקה רב שנתית של התקציב, ואנחנו עובדים על זה בימים האלה כדי לקבל הסכמה למספרים, לא לעקרונות, כולנו מבינים, למספרים. וזה פעילות שהסוכנות והמשרד מובילים.

הדבר השני שהתקדמנו איתו, זה סיכום עקרוני עם סוכנות החלל האיטלקית, על מצ'ינג, בסדרי גודל של, נקרא לזה, עשרות מיליוני דולרים. המשמעות פה התקציבית, אני מדבר תקציבית, היא מאוד מאוד פשוטה. כל דולר של ממשלת ישראל, יענה בדולר או ביורו איטלקי, ולכן במושגי ROI זה למה שמדינת ישראל תשקיע, זה מאוד מאוד משמעותי. על זה, אחריו אם נוסיף, את הבנפיט, את התרומה במעמד הבינלאומי.

לעשות פרויקט כזה, שינחית חללית שבסופו של דבר יושבים בחדר, עומדים בחדר גם נציגים זרים, יש לזה אפקט בלתי רגיל, נכון, זה יקרה עוד כמה שנים, אבל כבר עכשיו אפשר להתחיל לגזור קופונים מהעניין הזה, ולכן זה מאוד מאוד מהותי, גם בשיח עם משרדי הממשלה השונים, אנחנו נגיד את זה.

עכשיו, כאן חשוב להגיד את זה בצורה מאוד ברורה, המצ'ינג הוא מצ'ינג שבסופו של דבר יהיה של ממשלת איטליה, והוא יהיה מצ'ינג מול ממשלת ישראל. הוא לא יהיה מצ'ינג מול SpaceIL ולכן אם ממשלת ישראל לא תשים את הכסף, גם ממשלת איטליה לא תשים את הכסף.

לנו יש הסכמה עקרונית, היא תהפוך למסמכים בימים הקרובים, ולכן זו התקדמות מאוד מאוד משמעותית. אנחנו יכולים להיות במקום שאם, ועכשיו אני אגיע למה שאני מצפה מהוועדה, אם נגיע להחלטה עקרונית של ממשלת ישראל שהיא שמה את התקציבים, נוכל עד סוף השנה, מה שנקרא, to secure the money, להבטיח את הכסף, לפחות את הכסף הממשלתי לשנים הקרובות, זה יטיל על העמותה לא מעט מטלות.
ולכן הבקשה שלי מהוועדה זה
א. להמשיך לבצע את הבקרה ואת המעקב. ב. לעזור לנו להגיע כבר להתחייבויות ברורות עם כל המציאות, להגיע להתחייבויות ברורות מהמשרדים השותפים בדיון הבקרה הבא. לא רק שהם שותפים, אלא הם גם שמים את הנתח שלהם. נעשה את המשא ומתן, נגיע למספרים, אבל אם נגיע למקום הזה בדיון הבא אנחנו נהיה במה שיצעיד אותנו קדימה. עד כאן.
היו"ר אוהד טל
מי היה בעצם בדיון עם מנכ"ל משרד רוה"מ, אתם הייתם? אוקיי. יושבים פה נציגי משרד רוה"מ, אולי תעדכנו גם אתם מצדכם מה הכיוון הכללי, איך אתם רואים את הדבר הזה? כי באמת, כמו שאני חושב שהוצג כאן, יש פה הזדמנות גדולה. אני מבין שתמיד תקציבית זה קשה ובטח לקחת משהו שהוא לא דחוף, בימים שאנחנו עסוקים בדחוף, אבל יש פה דבר שהוא גדול, הוא מאפשר לנו שיתוף פעולה גם עם מדינה נוספת. הוא שם את ישראל בקדמת הבמה בהרבה מאוד אלמנטים. השאלה, איך רואים את זה מהכיוון שלכם, ולאן נושבת הרוח? כן, שם ותפקיד לפרוטוקול.
ענת כרמל
ענת כרמל, מנהלת תחום בכירה, אגף כלכלה ותשתיות. קודם כול, חשוב להגיד, גם הייתה לנו פגישה עם סוכנות החלל עוד לפני הפגישה הראשונה פה בוועדה, וגם שם אמרנו שיש חשיבות למגוון היתרונות שפעילות בתחום החלל יכולה לספק לישראל, חלקן אסטרטגיות, ובמובן הזה העמדנו את עזרתנו לרשות סוכנות החלל במה שיצטרכו במשימות שלהם. ביחס להנחיות שחבר הכנסת דלל הזכיר קודם מטעם מנכ"ל משרד ראש הממשלה, אלי הם עוד לא הגיעו, אנחנו נברר אותם ואני אבין למי הם הגיעו ומה הגיע, ותכף נשמע פה גם מהחברים שנפגשו עם המנכ"ל, איך הם התרשמו מהפגישה, ואנחנו, כפי שינחו אותנו, אנחנו נעשה.
היו"ר אוהד טל
הבנתי. אוקיי, טוב. הנה, זה עוד יותר מדגיש, באמת, כמה הבקרה היא חשובה כדי לקחת את כולם את העוד צעד נוסף קדימה שצריך לעשות. אז אולי בכל זאת, בואו נשמע מכם, מה אתם שמעתם ממנכ"ל משרד רוה"מ?
שמעון שריד
קודם כול, רק צריך להזכיר, חלק מהאנשים אולי לא היו כשהצגנו את הפרויקט שלנו של בראשית שתיים, אבל פרויקט בראשית שתיים הוא לא פרויקט של מדינת חלל, הוא פרויקט ברמה של מעצמת חלל. ואם וכאשר נשלים אותו בהצלחה, מדינת ישראל תעבור קלאסה ממדינת חלל למעצמת חלל. רק מעצמות עושות פרויקטים מהסוג הזה, שאפתניים בגזרת הירח, כמובן.

אנחנו עשינו סיבוב גדול - - -
היו"ר אוהד טל
סליחה שאני קוטע אותך. אבל אני רוצה גם לומר בהקשר הזה כמה הדבר הזה חשוב, אתה יודע מה, אולי דווקא בימים האלו, כי הרי, לא יודע, ראינו שבשבוע שעבר מדינת ליכטנשטיין עשתה פעולה מדהימה, בסדר, מבחינה טכנולוגית, מבחינת התחכום שלה, ביכולת לייצר תודעה של כמו שאתם רואים, של מעצמה שפורצת גבולות בלתי אפשריים ומציבה את כל העולם פעור פה אל מול היכולות.

הדבר הזה שולח מסר, שולח מסר לאויבים של מדינת ליכטנשטיין, בסדר? ומדינת ישראל גם תעשה מעשה דומה ותיקח את עצמה להיות בחזית כזאת, יש לזה גם משמעויות ביטחוניות, אז אני חושב שצריך ללמוד ממדינת ליכטנשטיין ולעשות דברים באותה רוח. והפרויקט הזה מתחבר לנושא הזה.
שמעון שריד
נכון. והחשיבות של הפרויקט היא בשני ממדים, הממד הראשון זה, נגיד, הפוזיציה של מדינת ישראל בעולם החלל הבינלאומי והמיקום שלה בתוך העולם הזה, שמפגין יכולות טכנולוגיות יוצאות דופן, פורצות דרך, שהן, מי שלוקח את זה קצת בדמיון קדימה, יכול להבין שעם יכולות כאלה, גם אפשר לעשות דברים בעולם הביטחוני ללא שום ספק.

הממד השני זה הממד החינוכי וההשראתי לדור שלם של תלמידים צעירים שמסתכלים עלינו, הסתכלו עלינו ועוד לא שכחו את מה שהיה בבראשית 1, והיום מגיעים לכל מיני מקומות בזכות הפעילות של בראשית הראשונה, ופה אנחנו עוד ממנפים את ההשראה הזאת, עוד בעוצמות יותר גדולות, שמעת מהנציג שהיה כאן, אפילו הוא היה מחובר לבראשית, אני פוגש כאלה כל יום, בכל מקום, כמה זה נצרב בתודעה הלאומית שלנו שהיה פרויקט כזה, גם אם הוא לא נגמר בהצלחה של 100 אחוז, הוא עדיין מקור להשראה ולכבוד למדינת ישראל.

ובראשית 2 ממנף את זה, לוקח את זה צעד אחד קדימה. אנחנו עשינו חריש ככל שניתן להגיד כך, גם במשרדי הממשלה וגם בכנסת באמצעותך כמובן, והתמיכה של חבר הכנסת דלל, בכל מקום שהיינו יש קונצנזוס מלא, אין שום הרהור או ערעור על חשיבות הפרויקט והצורך לבצע אותו ולא לעצור אותו, ואין גם שום הרהור על התזמון של הפרויקט, למרות שאנחנו נמצאים בתקופה מאוד קשה. אם יש הרהורים, זה מאיפה מביאים את המשאבים, וזה מאוד טבעי כמובן בתקופה כל כך לחוצה, אבל אנחנו מאוד מעודדים מזה שאין בכלל הרהור לא על הצורך ולא על התזמון לצאת ולהמשיך בפרויקט.

אותו דבר קרה גם אצל יוסי שלי באופן ישיר, היינו אצלו, הוא מאוד התלהב מהפרויקט, הוא אפילו נכנס איתנו לדיון טכני-טכנולוגי על כל מיני מרכיבים בפרויקט, הוא הבטיח מאוד לעזור, הוא אמר שיביא זה לפני ראש הממשלה. אנחנו שמענו גם מחבר הכנסת דלל שראש הממשלה כבר נחשף פחות או יותר ונתן את ברכתו, אני מקווה שזה המושג שמתאר. וגם יוסי שלי, המנכ"ל, דיבר באותם מושגים והבטיח להביא את זה לשולחנו של ראש הממשלה בדרך כזו או אחרת. יכול להיות שזה עוד לא נסגר בתוך דרגי העבודה בתוך משרד ראש הממשלה, אבל אנחנו מצפים ומקווים שזה יקרה בהקדם. סך הכול יש קונצנזוס די מלא שצריך לעשות ולא לעצור, ושאלת המשאבים צריכה לבוא לידי פתרון.

ואנחנו מדברים על ארבע שנים, הזכיר גם אורי, המשמות התקציבית היא לא גדולה. בסך הכול, אנחנו מדברים על פרויקט ש-50 אחוז ממנו ממומן על ידי תורמי SpaceIL, 25 אחוז על ידי ממשלת ישראל ו-25 אחוז על ידי ממשלה זרה. ולכן היחס הוא אחד לארבע מבחינת תשומות הממשלה בעניין, אבל המינוף שהיא מקבלת זה את כל המאה אחוז. היא קוטפת את כל הבונוס מהתחלה עד הסוף. ולכן אנחנו חושבים שבמונחים טכנו-כלכליים, יש פה פרויקט שמאוד מאוד שווה להשקיע בו.

אני אמשיך אולי עוד כמה הערות שלי?
היו"ר אוהד טל
בטח, בטח.
שמעון שריד
אני רוצה להגיד שהכניסה של הממשלה לתוך הפרויקט היא פיבוט לא רק להבאת ממשלה זרה, גם תורמים משמעותיים, אמרו לנו בפה מלא, כשהממשלה תיכנס ותפגין רצינות וכוונות רציניות בפרויקט הזה אנחנו ניכנס עם השקעה גדולה, ונשלים את הנתח שחסר, וההשפעה של זה היא לא רק על ממשלה זרה, היא גם על הנתח של התורמים, וחשוב להבין גם את זה.

חשיבות לוח הזמנים ברורה. אנחנו עושים מאמץ עד סוף אוקטובר לחזור לבורד שלנו, המנדט שלנו פוקע בסוף אוקטובר מבחינה תקציבית, ולהגיד עד לאן הגענו מבחינת העתיד שלנו, ולקבל החלטה. אנחנו מאוד מכוונים ומקווים להמשך של הפרויקט, אבל יש קצת לחץ זמנים. אנחנו מצפים או מבקשים מהוועדה כאן להביא המלצה או לצאת עם המלצה או בקשה לממשלת ישראל לקיים דיון מחליטים בנושא ולהביא החלטה, אני מניח שזה בסמכות הוועדה להכווין לכיוון הזה. ואנחנו מאוד נשמח, שהוועדה תשתמש בכוחה הפורמלי להמריץ את משרדי הממשלה, בעיקר משרד ראש הממשלה שלהערכתי יש לו עניין רב בפרויקט הזה, ומשרד האוצר על מנת לשחרר חסמים ככל שאפשר במהלך העבודה.

בשורה התחתונה אנחנו מאוד מעודדים מהתהליך שקורה כאן, מהפידבקים שאנחנו מקבלים, ועכשיו we have to deliver.
היו"ר אוהד טל
בהחלט. טוב, גורמים נוספים שיושבים כאן שרוצים להתייחס לדברים. כולם הגיעו היום כצופים, מן היציע.
ענת כרמל
חבר הכנסת טל, אם אפשר להשלים?
היו"ר אוהד טל
בטח.
ענת כרמל
התייחסתי כבר לעניין של ההנחיות מראש הממשלה והמנכ"ל, שאנחנו נבדוק, וזה עליי לבדוק מה הוחלט, מה התקבל ולפעול בהתאם. אני כן רוצה רק לציין, שמבחינת גם לאור ההתקדמות מול סוכנות החלל האיטלקית, keep in mind שהחלטת הממשלה היא כלי עבודה מסוים, ולא בטוח שהוא כלי שיהיה בו צורך, לא בטוח שהוא הכלי שנכון לפעול דרכו בעת הזו, אז כדאי שככל שיו"ר הוועדה מחליט לצאת עם הנחיה כלשהי או לדרוש משהו, להשאיר את האפשרויות פתוחות.
היו"ר אוהד טל
כן. אין בעיה. בסדר גמור. אני מקבל את זה לחלוטין. אנחנו רוצים להשאיר לממשלה את הגמישות לקבל את ההחלטה באופן הפרקטי שמתאים מבחינתה.

רק אני כן הייתי רוצה לבקש גם ממך, מלבד הבדיקה הטכנית מול מנכ"ל המשרד, גם באמת להעביר את המסר מכאן על המשמעות של הדבר הזה, אני מבין, אני מבין, כולנו בסוף חיים את המציאות, כולנו מבינים שכשראש הממשלה ומשרדי הממשלה כל כך טרודים בענייני השעה הדחופים והבוערים, ואין ספק, אני יושב גם בוועדת חוץ וביטחון, אנחנו לצערנו הרב מכירים את מורכבות האירוע שבו אנחנו נמצאים, אבל בתוך הדבר הזה קשה לצאת אל פרויקט שהוא כאילו לא דחוף, אבל אני כן חושב שהפרויקט הזה הוא בכל זאת בעל משמעות אסטרטגית גדולה מאוד מאוד למדינת ישראל, בכל ההיבטים שצוינו כאן גם בהיבטי החינוך, אבל גם בהיבטים הביטחוניים.

זאת אומרת, בסוף יש לזה השלכה ישירה גם על ההיבטים הביטחוניים, ואיפה מדינת ישראל נמצאת ביחס לעולם, איך היא נתפסת, כמה היא חזקה, כמה היא מתוחכמת, ולכן הדבר הזה הוא בעל השלכות גם בעניין הזה. ונכון שקשה לייצר מאמץ תקציבי, וזה לא מאמץ תקציבי כל כך קטן, אבל ובכל זאת, אני חושב כמו שנאמר פה, אם פורסים אותו לארבע שנים ומבינים שהוא, שעל כל שקל ששמים מקבלים עוד שלושה שקלים ממקומות אחרים כולל מממשלה אחרת, אז אני חושב שיש לו פה, לכן את כל המסרים הללו אני אשמח שגם כן תעבירי ותחדדי מול מי שצריך, כדי שבאמת תהיה דחיפה, למרות כל הסיבות הטובות והנכונות שלו, למה בכל זאת תגרום לזה כן, אז אני מודה לך בכל אופן על שיתוף הפעולה גם בהקשר הזה.

אם אין עוד התייחסויות, אז אנחנו נסכם. נעשה שני דברים, אנחנו נקבע דיון בקרה נוסף, בטווח זמן של איך זה יוצא עם החגים אני לא יודע, כנראה חודש מהיום, עכשיו אנחנו לקראת סוף ספטמבר, סוף אוקטובר זה בעייתי, אז אנחנו נעשה את זה כנראה בתחילת נובמבר. אנחנו נמצא תאריך בתחילת נובמבר, נעשה דיון בקרה נוסף.

אנחנו גם נוציא באמת מכתב, מקבל את המלצתכם, נוציא מכתב בשם הוועדה למשרד רוה"מ, ועם העתקים, אנחנו בעצם נמיין את כל משרדי הממשלה הרלוונטיים, גם כן לעניין הזה. נדגיש, שוב, את הדברים שנאמרו כאן, נדגיש את חשיבות הפרויקט, את המשמעויות שלו, ואנחנו נלחץ מהכיוון שלנו, גם כן, ובעזרת השם, מקווה שנצליח להשלים את המהלך ולהביא את כולם בין נקודת הסיום.
ניל נמיר
בישיבה הבאה כדאי שהאוצר יגיבו.
היו"ר אוהד טל
כן. אני חושב, האוצר, ההתייחסות העקרונית שלהם, ואני אדבר על זה גם באופן אישי עם שר האוצר, אבל משרד האוצר בעיקרון הציגו את עמדתם בפעם הקודמת, שהם רואים את הפרויקט כפרויקט חשוב, אבל זה צריך לצאת מתוך תקציבי המשרדים הקיימים, אין פה אפשרות לתת תקציב תוספתי לעניין הזה, אבל בסדר, אני נדבר על זה גם עם שר האוצר באופן אישי, בעזרת השם.

חברים, תודה רבה לכולם, ניפגש כאן בעוד כחודש וחצי. שנה טובה לכולם.


הישיבה ננעלה בשעה 10:36.

קוד המקור של הנתונים