ישיבת ועדה של הכנסת ה-25 מתאריך 18/07/2024

הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מס' 12) (איסור עיסוק ברבייה ובמכירה של כלבים ללא היתר), התשפ"ד–2024

פרוטוקול

 
פרוטוקול של ישיבת ועדה

הכנסת העשרים-וחמש

הכנסת



3
ועדת החינוך, התרבות והספורט
18/07/2024


מושב שני



פרוטוקול מס' 257
מישיבת ועדת החינוך, התרבות והספורט
יום חמישי, י"ב בתמוז התשפ"ד (18 ביולי 2024), שעה 9:00
סדר היום
הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מס' 12) (איסור עיסוק ברבייה ובמכירה של כלבים ללא היתר), התשפ"ד–2024, של ח"כ יסמין פרידמן
נכחו
חברי הוועדה: יוסף טייב – היו"ר
יסמין פרידמן
חברי הכנסת
חנוך דב מלביצקי
מוזמנים
טל גלבוע - יועצת ראש הממשלה לזכויות בעלי חיים, משרד ראש הממשלה

רפ"ק שי איצקוביץ - קמב"צ הגנת הסביבה, המשרד לביטחון לאומי

רפ"ק אמיר בלכר - סגן רמ"ד הגנת הסביבה רמ"י, המשרד לביטחון לאומי

אודליה אסולין-דגני - עו"ד, ממונה שירותים וטרינריים ורגולציה, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

ד"ר דגנית בן דב - אגף רווחת בעלי חיים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

יובל דור - יועץ מנכ"ל , משרד החקלאות ופיתוח הכפר

לילך מורנו - סטודנטית אגף רווחת בעלי חיים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

ליאת אזיקיאל - מרכזת פניות בקרה ומעקב לשכת מנכ"ל, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

לירן פליטמן - רכזת תחום המדיניות באגף רווחת בעלי חיים בשירותים הווטרינריים, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

אבינועם ביר - ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים

אביטל מגן - עו"ד, צוות משפטי, מרכז המחקר והמידע של הכנסת

ד"ר אבי צרפתי - יו"ר איגוד הרופאים הווטרינריים ברשו"מק, מרכז השלטון המקומי

ארז וול - עו"ד, יועץ משפטי, תנו לחיות לחיות

יעל ארקין - מנכ"ל תנו לחיות לחיות

רוני בן דוד - עו"ד, תנו לחיות לחיות

יובל נבון - מנכ"ל צער בעלי חיים

אורית נבו - מתנדבת, ההתאחדות הישראלית לכלבנות

ד"ר לזר ג'רסי - יו"ר ההתאחדות הישראלית לכלבנות

מאיה שטירבו - יו"ר המרכז הישראלי לפעילות כלבנית

עמרי ליבני - מרכז אופק להכשרת מטפלים

שרון רונן - נציגת ישראל בוועידה העולמית, אימון כלבי עבודה

מיכאל לפושניאנסקי - חבר ועדת אכ"ע, אימון כלבי עבודה

נטליה מירוניצ'ב - מגדלת כלבים מתועדים

אלה פלור - אישה עם מוגבלויות הנעזרת בכלבת שירות

מיכאל גל - חבר המועדון הישראלי לכלבי בוקסר

יקי חבני - בעל כלבייה
משתתפים באמצעים מקוונים
גלי דוידסון - אגף הגנה על בעלי חיים, המשרד להגנת הסביבה

ד"ר שלמה גראזי - רופא וטרינר לייבוא וייצוא, שדלן, משרד החקלאות ופיתוח הכפר

אוראל פיין - רפרנט חקלאות, משרד האוצר
ייעוץ משפטי
תמי סלע
צח בן יהודה
מנהלת הוועדה
יהודית גידלי
רישום פרלמנטרי
איטייפ – ויקטוריה שטיינברג


רשימת הנוכחים על תואריהם מבוססת על המידע שהוזן במערכת המוזמנים הממוחשבת. ייתכנו אי-דיוקים והשמטות.

הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מס' 12) (איסור עיסוק ברבייה ובמכירה של כלבים ללא היתר), התשפ"ד–2024, פ/2130/25 כ/1005
היו"ר יוסף טייב
צהריים טובים. אני מתכבד לפתוח את ועדת החינוך, התרבות והספורט, יב' בתמוז התשפ"ד, 18 ביולי 2024. בנושא הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מספר 12) (איסור עיסוק ברבייה ומכירה של כלבים ללא היתר), התשפ"ד-2024, של חברת הכנסת יסמין פרידמן וחבר הכנסת חנוך דב מלביצקי. יצטרפו גם חבר הכנסת יוראי להב-ארצנו, חבר הכנסת נאור שירי וחבר הכנסת אלמוג כהן. תמי, בבקשה.
תמי סלע
אנחנו כרגע במסגרת ההכנה לקריאה שנייה ושלישית של הצעת החוק שעברה בקריאה ראשונה. כמובן שנקרא את הסעיפים עצמם, אך לפני שנתכנס לדברים אגיד שהובאה לקראת דיון זה טיוטת נוסח שיש בה שינויים מסוימים לעומת הנוסח שעבר בקריאה הראשונה. אציין את העיקרים שבהם.

ראשית, האיסור או חובת העיקור והסירוס שנכללה בנוסח שעבר בקריאה הראשונה, ירדה מהנוסח שהובא כעת ויש כאן הצעות רבות המבוססות על שיח שהתקיים עם המשרד לחקלאות, המשרד להגנת הסביבה ומשרד המשפטים לקראת דיון זה.

לא הכל מוסכם ועדיין יש דברים שצריך לדייק ולדון בהם, אבל רוח הדברים היא כאמור שההסדר לא קובע חובת עיקור וסירוס אלא תשתית לרגולציה על ריבוי וסחר בכלבים למטרות רווח והוראות לשיפור ניהול אוכלוסיית הכלבים והבעלות האחראית על כלבים.

קיים כאן ניסיון מסוים לאזן, מצד אחד בין הרצון לצמצם את הפגיעה בכלבים והפחתת ניצולם לצרכים מסחריים שאינם הכרחיים וגם לשדר מסר חינוכי, אלו תכליות שגם בית המשפט העליון ראה אותן כראויות לרבות לעניין פגיעה בחופש העיסוק, מסר חינוכי של הסתייגות מניצול בעלי חיים להפקת רווח כלכלי וגם אינטרס לציבור בצמצום התרבות בלתי מבוקרת של כלבים ושימוש בהם כמוצר צריכה.

מצד שני, שמירה על זכותם של בעלי כלבים, אוהבי בעלי חיים לאוטונומיה וחירות לגדל כלבים בביתם ולנהוג בהם גם לפי רצונם, מצפונם, דתם והבנתם לרבות בעלי כלבים גזעיים המשתתפים בתחרויות כלבים ובכלבנות ספורטיבית, אפשר להתווכח וייתכן וחלק פחות יאהבו תחביב זה, אך זה בהחלט במסגרת האוטונומיה והחירות כל עוד זה לא פוגע פגיעה לא מידתית ברווחתו ובבריאותו של בעל החיים.

נדון בפרטים. בהסדר שהצענו יש בו מדרג מסוים של היתרים וקיימת תפיסה שמשאירה מחוץ להסדר בעל כלב/ה אחד או אחת לא מסורס או לא מעוקרת, לא כל סיטואציה כזו תיכנס לחובה לקבלת היתר. צריך עוד להגדיר מי הוא זה שלא נכנס בכלל להסדר ונדון במי נכנס ומי לא נכנס, אך קיימת הכרה שברמה מסוימת הרגולציה לא תתערב.

בהיתרים עצמם יש דרישה מהותית וגם דרישה פורמאלית. הדרישה המהותית מדברת על המטרה שלשמה ניתן ההיתר. התפיסה כאן היא שרק לשם עשיית רווח בפני עצמה – לא יינתן היתר, זו לא מטרה שמצדיקה אלא שלוש מטרות שהוגדרו. שתיים הן מטרות חברתיות מובהקות, נושא השימוש לצורכי מערכת הביטחון ושימוש כחיית סיוע או כלב נחייה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אנו צריכים לדון בנושא הכלב הטיפולי.
תמי סלע
זה אמור להיכנס, זה הדיוק בפרטים. המטרה השלישית היא שגם מי שרוצה לעסוק בכלבנות ספורטיבית וטיפוח גזעי כלבים במסגרת אותו איזון שציינו, גם זו תהיה מטרה לגיטימית לצורך קבלת היתר, אך לא כאשר זה למטרות רווח בלבד. ההסדר מדבר על כך שההיתר יינתן על ידי וטרינר עירוני שזה גם מי שכיום עוסק במתן רישיונות כלבים.
היו"ר יוסף טייב
אני כבר רואה התנגדות מהשלטון המקומי. - - אתכם על חוזה בשבועות האחרונים.
תמי סלע
ויש הוראות נוספות מעבר להסדר, יש תיקון עקיף לחוק הסדרת הפיקוח על כלבים וגם תיקון לחוק צער בעלי חיים. חלק מהתיקונים מדברים על הקדמת גיל השיבוב והוספת פרטי הדיווח למאגר הרישום שיאפשרו פיקוח ואכיפה אפקטיביים יותר על הגורים שנולדים, המלטות, לסגור פרצות קיימות שיאפשרו ניהול מושכל של אוכלוסיית הכלבים ויגבירו בעלות אחראית על כלבים. זה בפתח הדברים.
היו"ר יוסף טייב
חברי הכנסת המציעים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני רוצה להעיר הערה כי בשבועות האחרונים נעשה נגדי מסע הסתה מזעזע ומי שמוביל את ההסתה כנראה, אני מניחה שזה ארגון המגדלים, או מגדלים, אני לא יודעת מי. ההודעות האלימות שקיבלתי לנייד שלי היו מזעזעות, איומים, קללות, אני לא יכולה לתאר מה שקיבלתי לכל אמצעי אפשרי כולל וואטסאפים, טלפונים. שיא השיאים הוא שאתמול הופץ פייק חדש שהסיבה שבגינה אין חתולים בחוק היא כי לאחותי יש בית גידול לחתולים.

זה מגוחך מאוד ואני חייבת להבהיר שלאחותי יש חתולה אחת בשם פסה שגם היא נאספה מהפח. הייתי חייבת להבהיר את הנקודה. אנחנו כאן על מנת לנסות להגיע לנוסח מוסכם בחוק סופר חשוב, לא כולם יצאו מרוצים. סביר להניח שכמו בכל חקיקה יהיו צדדים שיצאו פחות מרוצים, אין כאלה שמרוצים לגמרי, אך עדיין ננסה להגיע להסכמות כמה שאפשר ולשמוע את כולם. תודה.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה. חבר הכנסת מלביצקי, בבקשה.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
ברצוני להתחיל את הדיון בשני נושאים משמעותיים שדנתי איתכם בהם קודם ולאחר מכן אוכל להותיר אתכם לדברים האחרים. הנושא הראשון הוא כל עניין התקנות שייקבעו בעתיד. אנחנו יכולים לחוקק כאן חוק ולאחר מכן התקנות יכולות להפוך את יישומו לכמעט חסר משמעות, ולכן הייתי מעוניין שנתחיל לדבר כאן על הנושא של מה בדיוק אתם הולכים לקבוע בתקנות ואיך, להשאיר כמה שפחות ללא נודע וללא ברור.

הנושא השני הוא נושא הייבוא. נראה לי לא חכם ולא נכון שאנחנו עושים כאן את כל החוק על מנת למנוע צער בעלי חיים כאשר מה שנעשה אנחנו נעתיק את מקום הביצוע של צער בעלי חיים למקום אחר, ולאחר מכן כאן אי אפשר יהיה לעשות את אותן מטחנות שאנחנו מכירים, אבל יתחילו להביא מכולות כמו שמביאים עכשיו וכלובים שלמים של גורים ממקומות שהדברים האלו נעשים. לכן הייתי מעוניין שנדון כאן בעניין האפשרות לתת ברירת מחדל.

בעבר על מנת להביא כלב היה נוסע הבעלים המיועד ומביא כלב אחד, שם אותו מספר ימים בהסגר ולוקח אותו. ביצעו שינויים וכיום צריך לעבור דרך עמילי מכס מה שייקר את האירוע וגרם לזה להפוך לאירוע מסחרי וברצוני לבטל אותו. ברצוני לבדוק אתכם אופציה שבה תהיה אפשרות לבצע את אותו ייבוא פרטי בהגבלות מסוימות כמו בעבר, לדעתי בעבר זה היה שפעם בשנתיים בן אדם יכול להביא כלב אחד.

בעניין ייבוא מסחרי, השר יתיר על בסיס קריטריונים מסוימים אם יש צורך בכלבים לעוקץ או צורך בכלבים טיפוליים או סיבות אחרות, שהשר יחליט מתי הוא מאפשר לייבא ייבוא גדול יותר. אבל שהיום ברירת המחדל לא תהיה שצריך לעבור דרך אותו תהליך של עמיל מכס אלא לעשות זאת בצורה הזו.

לגבי כל נושא הדיפרנציאציה לגבי כלבים גזעיים, בעיניי אין העדפה לכלב עם תעודות או כלב בלי תעודות. כלומר, אם רוצים לעשות כלב גזעי ונושא התיעוד פחות חשוב – עניין התיעוד לא צריך להוות אבן נגף או משהו שמבדיל בין מי שמגדל על פי הפיקוח הווטרינרי וכל מה שנדרש, כלבים בלי תעודות לעומת מי שמגדל עם תעודות. לצורך העניין, יש את הכלבים הקטנים שאני מבין שיש דרישה רבה אליהם כרגע והבנתי שיש הבדל גדול במחיר בין כלב עם תעודה לכלב בלי תעודה. ההבדל הזה הוא אולי תולדה של שוק מסוים, אבל איני רוצה להטיב ולייצר הטיית שוק כלפי אלו שמוכרים ביותר יקר ולעזור להם להמשיך ולמכור ביותר יקר, לכן אני מעוניין שהגזעי לא יחייב תעודה כל עוד הדבר מתבצע על פי פיקוח ווטרינרי.

כלומר, אם זה יהיה גזעי או מעין גזעי, אבל שסיפור התעודה של הכלב לא יהווה הבדלה מסוימת בין מי מותר לו לגדל לבין מי אסור לו לגדל. אלה שני דברים משמעותיים שהייתי מעוניין להתחיל לדון בהם.
מאיה שטירבו
איך קובעים מה זה כלב גזעי?
היו"ר יוסף טייב
משרד החקלאות, בבקשה, התייחסות לדבריו של חבר הכנסת מלביצקי.
אודליה אסולין-דגני
עורכת הדין אודליה אסולין-דגני מהלשכה המשפטית של משרד החקלאות. אתייחס לסוגייה הראשונה שהיא סוגיית יישום החוק באמצעות תקנות. כידוע, חקיקה, חוק ראשי, כך גם חוק צער בעלי חיים וכך גם החוק להסדרת הפיקוח על כלבים, יישומם הוא באמצעות תקנות והפעלתם על ידי גורמי האכיפה היא באמצעות התקנות.

אנחנו לא רואים איך אפשר לחוקק חוק שיש בו הסדרים רחבים מאוד על איך צריך להחזיק גורים, אימהות, תדירות ההמלטות, גיל ההמלטות, מבלי לקבוע את הדברים הללו בתקנות. גם נושא מנגנון ההיתרים כפי שהוא מוצע כיום הוא מנגנון המאפשר סוגים שונים של היתרים ומחייב תקנות כולל קביעת אגרות שישולמו לרשות המקומית שתיתן את ההיתרים הללו כולל עונשין לגבי הפרת הוראות, כל זה קבוע בתקנות.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
תקנות זה בסדר. אבל כעת אנחנו ביולי, הדיונים הבאים יהיו אולי באוגוסט ואולי בנובמבר עם חידוש המושב, אני מניח שעד נובמבר תוכלו לחזור אלינו עם תקנות על מנת שנוכל להסתכל על התקנות ולראות איך הן מתכתבות עם המטרות שלשמן אנחנו רוצים לחוקק את החוק.
אבינועם ביר
אבינועם ביר, ייעוץ וחקיקה, משרד המשפטים. דבר ראשון, החוק קובע כבר את משטר ההיתרים. כלומר, אסור לעשות את הפעולות שהחוק קובע כל עוד לא ניתנו היתרים. החוק נכנס לתוקף מתי שיחליטו על סעיפי התחילה והתכולה, אבל זה כאן בכל מקרה גם אם לא יתקינו תקנות לגבי איך יינתנו ההיתרים. החוק נכנס לתוקף ולכן מי שייבא ללא ההיתר למעשה עובר על החוק, ששוב, אדם שאין לו את ההיתרים, למעשה עובר על החוק.

דבר שני, לעניין התקנות עצמן, כפי שכתוב בהצעה הנוכחית התקנות צריכות להגיע לכאן. כלומר, בכל מקרה אנחנו או משרד החקלאות נגיע עם התקנות לוועדה והדיון יתקיים כאן.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
כמה זמן ייקח לכם לתקנות?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
התקנות קובעות לא רק בעניין הייבוא. התקנות קובעות גם בנושא ההיתרים ולכן תכולת החוק וההיתרים בנפרד זו בעיה כי המגדלים נשארים באוויר לגבי מה מותר להם ומה לא, מה אנחנו מסדירים ומה אנחנו מחוקקים.
אבינועם ביר
התשובה היא שכל עוד לא הותקנו תקנות שמסדירות את מתן ההיתר, חזקה שהכל אסור. כמובן יש שיקול דעת מסוים שאפשר להפעיל.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אבל אנחנו לא רוצים להפוך אנשים לעבריינים בעל כורחם.
אבינועם ביר
אני עונה על זה.
קריאה
יש מאות הלומי קרב שזקוקים לפתרון, נגיד להם שאין פתרונות?
אבינועם ביר
אם לא תיתנו לי לענות, לא אענה. התשובה היא שזה יחול בזמן שהחוק נקבע כשייכנס לתוקפו. אפשר גם להתנות את כניסת החוק לתוקף עם התקנת התקנות.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
למה שלא תביאו הנה תקנות בנובמבר?
תמי סלע
אני רוצה להתייחס בדיוק בגלל הסיבה שברגע שהחוק ייכנס לתוקף יחולו איסורים וגם על מנת לקצר את זמן התקנת התקנות לפחות בהקשרים היותר מובהקים. הצענו מדרג שמבחין בין בית גידול שהוא יותר מובהק שברור לנו שיחויב בהיתר, לבין מגדל כלבים פרטי שאולי יהיה צורך להגדיר מי נכלל בו. אפשר לדון בעניין, אבל לגבי בית גידול הצענו כרגע מארבעה כלבים לא מסורסים או ארבע כלבות לא מעוקרות, וגם איסור על עשיית רווח.

כלומר, עיסוק או מכירה למטרות רווח שזה גם משהו שבאופן מובהק דורש היתר, ואז אפשר אולי מבחינת מועד הבאת התקנות לייצר מדרג בין הדברים שהם יחסית פשוטים וברורים יותר, ושיקול הדעת שנשאר לאסדרה בתקנות מצומצם יותר, לבין הדברים שדורשים אולי RIA או בחינת רגולציה מורכבת יותר.
אודליה אסולין-דגני
צריך RIA, זו בדיוק הנקודה.
תמי סלע
הדבר השני הוא שיש גם סעיף של התקנת תקנות - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
למה RIA?
אודליה אסולין-דגני
קיימים כאן נושאים מורכבים מאוד שנוכחנו לדעת במהלך הדיונים שהיו שכל נושא גידול הכלבים, סוגי המגדלים, סוגי הארגונים, ההיתרים, הגידולים והמטרות הן דבר מורכב מאוד. כמות הפניות שהתקבלו רק בתקופה האחרונה מכל אותם גורמים הייתה כה גדולה ובסופו של יום מי שיצטרך להתמודד איתם הוא מי שהולך להעניק את ההיתר. הנושא דורש RIA. ה-RIA מורכבת מאוד, אנחנו לא רואים איך ניתן לקדם את המנגנון של מתן ההיתרים ללא תקנות וללא RIA לתקנות הללו שאנחנו מחויבים לעשות אותה גם על מנת שיהיה ניתן להפעיל את זה בצורה מושכלת בעתיד.

לגבי מה שנאמר על ידי משרד המשפטים שהאיסור ממילא יחול והייתה כאן הערה בעניין כלבי נחייה או כלבי שירות, כנ"ל גם הפטור. הדבר הזה ממילא ייכנס, כמו האיסור, גם הפטורים ייכנסו.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
כמה זמן אתם צריכים לתקנות?
ד"ר דגנית בן דב
זה לא מובן.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
מה זה לא יודע? אני לא מבין.
אודליה אסולין-דגני
קיים כאן עניין של סדרי עדיפויות.
ד"ר דגנית בן דב
דגנית בן דב, מאגף רווחת בעלי חיים בשירותים הווטרינריים. זו לא רק שאלה של סדר עדיפויות שקובע המשרד, זו גם שאלה של סדר עדיפויות מול התחייבויות של המשרד בבג"צ. יש קבצי תקנות שאנו מחויבים לקיים קודם, קיימים שניים וחצי אנשים שיכולים לעשות את העבודה הזו במקביל לעוד לא מעט נושאים שהם עושים. צריך לקחת את כל המכלול בחשבון.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
נובמבר, לא עוד שבועיים.
ד"ר דגנית בן דב
כפי שאודליה ציינה, זו עבודה מורכבת מאוד ומסובכת שכוללת דברים רבים.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אגיד לך מה הבעיה שלי, מהניסיון שלי. הדברים הללו כשהם נשארים, אחר כך נניח נקבע תחולה נניח של שנה או חצי שנה, וכשנבוא עוד שנה ויגידו לנו 'תקשיבו, לא הספקנו' ונאריך עוד והדבר הזה אף פעם לא ייגמר ובסוף כשהתקנות יתוקנו לא ברור מי ישב כאן, לא ברור אם יהיו אותם אנשים שיש להם את המטרה של החוק הזה. לכן אני לא מעוניין לבוא ולהשאיר את זה פתוח ומתישהו כשתתפנו לזה יהיו תקנות, לא. אני רוצה זמן, אני רוצה מועד.
ד"ר דגנית בן דב
בדיון הקודם סוכם על עשרה חודשים.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
כמה?
ד"ר דגנית בן דב
עשרה חודשים.
אודליה אסולין-דגני
גם זה לא ריאלי. עד עשרה.
יובל דור
יובל דור, יועץ מנכ"ל, משרד החקלאות. גם לנו התקנות והחוק חשובים, להבדיל ממשרדים אחרים אנחנו גם נמצאים בכל הדיונים בהרכב מלא, גם ד"ר תמיר גושן, מנהל השירותים הווטרינריים היה צריך להיות נוכח, אבל הוא בסיור בצפון עם השר. גם לשר זה חשוב. לא יהיה אחראי מצידנו לבוא ולהתחייב כאן על סד זמנים כזה או אחר, בטח קרוב כפי שאתה מבקש.

כפי שניתן לשמוע ולראות, המשרד עסוק בשירותים וטרינריים וביחידות אחרות, במשימות רבות חשובות יותר או חשובות פחות. לא יהיה אחראי מצידנו לנקוב בזמן ובטח לא קרוב כפי שאתה מבקש. זו התשובה הכי אחראית שאוכל לספק גם לך וגם לכל הנוכחים.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
המשמעות היא שנצטרך דרך הוראות החקיקה לקבע את הדברים שנראים לנו חשובים, ואתם אחר כך תחקקו את התקנות שלכם על פי הדבר הזה. זה מה שאתם משאירים לנו.
אבינועם ביר
זה לגמרי המנדט. כפי שציינה תמי, היועצת המשפטית לוועדה, יש דברים שניתן להסדיר אותם ולעגן אותם כבר בחקיקה הראשית ויש דברים שפחות מתאימים לחקיקה ראשית. אפשר לדון בזה, בשביל זה אנחנו כאן.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
מה עם נושא הייבוא?
היו"ר יוסף טייב
קודם נעבור על נושא התקנות ולאחר מכן נעבור לייבוא. התאחדות הכלבנות, בבקשה.
ד"ר לזר ג'רסי
דבר ראשון, אני מסכים עם מה שנאמר. דבר שני, כל הנושא של כלב מתועד או לא מתועד, זו לא תעודת היוחסין.
היו"ר יוסף טייב
שאלתי האם יש למישהו הערה בנושא התקנות? ואז נעבור לייבוא.
ד"ר לזר ג'רסי
כפי שנקבע בישיבה הראשונה, שהחוק לא יקבע לפני שהתקנות לא יותקנו. לא ייתכן שיחוקק חוק ואנחנו לא נעמוד בו ויעצרו פעילות של מאות אלפי אנשים ויהפכו אותנו לעבריינים.
היו"ר יוסף טייב
טל גלבוע, בבקשה.
טל גלבוע
טל גלבוע, משרד ראש הממשלה. אנחנו מנהלים אצלנו במשרד צוות מקצועי בנושא הכלבים המשוטטים. התחלנו מהסיפור של עזה ולוקחים את זה לכל מדינת ישראל. יש דברים רבים שעולים מתוך הצוות ואחד מהם זה שכבר היום יש עומס בל יתואר על הווטרינרים הרשותיים. אנחנו יכולים להיות כאן ולהעביר חוקים, אבל בסופו של דבר אנחנו צריכים שתהיה אכיפה אחרת מצב הכלבים לא ישתפר.

יש כאן עניין מסוים שלא זז כבר שנים רבות. משרד הפנים חייב להיות בכל הדיונים האלו מהסיבה הפשוטה שאין אכיפה לאי איוש משרות של וטרינרים סטטוטוריים. זו משרה סטטוטורית בתוך השלטון המקומי שלא מתקיים. רק שבוע שעבר פתאום מצאתי מישהו במשרד הפנים שמודה שזהו תפקידם.

אלו אחד הדברים הכי קריטיים כי בסופו של דבר ד"ר אבי צרפתי שיושב כאן שמייצג את כל הווטרינריים הרשותיים, מדבר ובצדק שכבר היום עם כל נושא הכלביות, החתולים, העיקורים, המזון, הם לא יעמדו גם בזה. אנחנו צריכים להתייחס לכך.

הדבר נוסף הוא שאתמול הייתי ביום מיון של מפא"ת של כל שירותי הביטחון שמחזיקים כלבים ובנוסף גם דברים חסויים הקשורים לבעלי חיים במערכות הביטחון. אנחנו מעולם לא מדברים על כלבי המכס שהם כלבי הרחה ואתמול פעם ראשונה עלה הנושא. צריך להכניס אותם לכל התקנות וחשוב לדעת את זה מכיוון שאתמול העלו בפניי את העניין שאף פעם לא מכלילים אותם בחוקים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה לא שירותי ביטחון?
טל גלבוע
הם לא נכנסים תחת שירותי הביטחון. נושא הייבוא המסחרי הוא סופר קריטי מהסיבה הפשוטה שאם דנו בנושא הביצים והתרנגולות, תקנות של החזקת תרנגולות ואנשים קמו על הרגליים האחוריות שלהם ובצדק, שאם נעביר את כל נושא הביצים לייבוא ואנחנו לא יודעים מאיפה הביצים הגיעו ובאיזה כלובים התרנגולות שהו, אותו הדבר גם בנושא הכלבים. כאן אנחנו מטיסים כלבים, אנחנו לא מטיסים ביצים. זה קריטי מאוד.

הדבר האחרון לא קשור. יש לנו משהו שהוא כן מוסכם ונתקע משנת 2017, וברוך השם שר החקלאות חתם על נושא עבירות הקפידה וזה ייתן דחיפה רצינית מאוד לווטרינריים הרשותיים כולל תקציבים לרשויות, זה יעשה מעגל שהרשויות יטפלו בנושא בעלי החיים הרבה יותר טוב, עם תקציבים גדולים יותר. אני צריכה להודות כאן למשרד החקלאות ולמשרד המשפטים על העבודה המדהימה שעשו והשר חתם. אם אפשר יהיה להכניס דיון או טרם הפגרה בנושא הזה כי הוא מוסכם, נודה מאוד.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה. ד"ר צרפתי, בבקשה.
ד"ר אבי צרפתי
אין לי הרבה מה להוסיף לאחר מה שטל ציינה. אבל אציין שבכל ישיבה שדנה בתהליכים אלו, הפרק הזה הוא פרק חשוב, גדול, וחדש לחלוטין בתחום הווטרינריה הציבורית ובתחום האכיפה. לא מדובר רק בתהליכים של מתן ההיתר כי לאחר מכן מסתתר כל תהליך האכיפה והחיפוש של אלה שללא היתר, ולקיחת בעלי החיים. נדרשת כאן מחשבה רחבה מאוד לכל נושא הרפואה הציבורית במדינת ציבורית כי אחר כך צריך לקחת את הכלבות שהמליטו עם הגורים שלהן לכלביות ואין לנו כלביות כיום, אין מקום בכלביות.

צריך לנהל תהליכים שהם מורכבים, זו אכיפה רגשית מאוד, קשה מאוד להיכנס לבית של מישהו ולקחת ממנו כלבה שהמליטה בכוח ולכן בתהליכים האלו אנו מבקשים בכל ישיבה, וכתבנו זאת ושלחנו מכתב בהקשר, שביחד עם השלטון המקומי, שאני מייצג גם אותו בתהליך, נעבוד כאן בוועדה על מנת סוף-סוף לקיים את הנושא של תקינה מחייבת בהקשר של הפיקוח הווטרינרי כי אחרת לא נוכל, אין לנו כלים מאחורה על מנת לממש את התהליכים האלו.

הנושא חשוב, אנחנו מבקשים אותו כבר שנים רבות וזה לא קורה, מישהו כאן חייב להתעורר. אמר משרד האוצר שלחוק אין עלות, אז אני שואל איך אין עלות לדבר כזה? מישהו שינהל את כל התהליכים של המתן, האנשים שעובדים, האמצעים הנדרשים. יש רואים וטרינריים בחלקיות משרה שאין להם מחשב אפילו, אין להם יכולת בכלל להעניק את השירות הזה. לכן במסגרת זו אנו מבקשים שבד בבד עם קידום החקיקה ויש לנו זמן, אנו לא נעצרים, נביא את התהליך לידי סיום.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה. בבקשה.
אורית נבו
אורית נבו, מההתאחדות הישראלית לכלבנות. קודם כל, אנחנו מברכים על התפנית והשינוי שחל בהצעה, אנו חושבים נוהג שהעבודה שנעשתה על ידי כל הגורמים, הייעוץ המשפטי ואחרים, היא עבודה רצינית שעוזרת להביא את ההצעה למקומות טובים יותר שכל מי שרוצה את החוק, בסוף התוצאה שהוא מעוניין בה היא שיהיו כלבים במדינה, אבל שיהיו כלבים עם בתים ובתים טובים.
היו"ר יוסף טייב
ולגופו של עניין?
אורית נבו
ולגופו של עניין, קיימים מספר נושאים שעדיין לא בהירים לנו גם מהנוסח הנוכחי.
היו"ר יוסף טייב
נגיע לנוסח ונדון בזה. האם יש לך התייחסות מדייקת לגבי נושא התקנות? ואז נעבור לנושא הייבוא.
אורית נבו
לא לגבי הייבוא, אלא לגבי ההגדרה של מי זה מגדל, מי זה מגדל ביתי, מה הווטרינר הרשותי נדרש וכדומה.
היו"ר יוסף טייב
נדון בנושא כשנגיע אליו. בבקשה.
מאיה שטירבו
מאיה שטירבו, המרכז לפעילות כלבנים בישראל. טל גלבוע דיברה נכון ובצדק לגבי נושא האכיפה, אוסיף בנושא הזה רעיון שאולי כדאי להכניס אותו לתוך החוק ולשקול, והוא לכפות על כל כלב כפי שכפו עליו שיבוב וחיסון כלבת בחוק, לכפות בדיקת DNA על מנת ליצור משרד הפנים שיכלול את כל הכלבים בישראל.

בטווח של שנה אפשר להכניס את כל הכלבים המחוסנים כלבת בישראל על פי חוק לתוך מאגר גנטי. מבדיקה שלי שעשיתי לאחר הישיבה הקודמת, ישנן בארץ שתי מעבדות שמסוגלות ומוכנות להכיל את הדבר הזה. כמובן שצריך לבנות מערך דיגיטלי לכל הדבר הזה וזה יעזור גם בנושא האכיפה שד"ר צרפתי דיבר עליו וגם יכניס כסף לקופת המדינה. קיימים כאן דברים נוספים שאפשר לפתוח אותם.
היו"ר יוסף טייב
מה העלות של בדיקה כזו?
מאיה שטירבו
נכון לרגע זה עלות בדיקה כזו היא 200 שקלים. אנחנו, הארגונים הכלבניים עושים זאת למעלה מעשור ונכון לרגע זה הבדיקות הן יקרות יחסית מכיוון שזה בחו"ל.
היו"ר יוסף טייב
מה המחיר?
מאיה שטירבו
כרגע זה 200 שקלים פלוס מע"מ, כאשר ברגע שזה יהיה כמותי אפשר יהיה להוזיל משמעותית את עלות הבדיקה במעבדות בארץ. היום זה נעשה בחו"ל כולל שילוח.
אבינועם ביר
מאוד קל לענות על זה. דיונים מקבילים שנעשו בוועדות הכלכלה של הכנסת כולל ביום ראשון האחרון לגבי מאגרים גנטיים של כלבים, שם הצעת החוק דיברה על מאגר גנטי של כלבים ברשויות המקומיות. יש שם שורה של פגמים שאפשר להצביע עליהם.

אחד, היכולת להטיל את העניין הזה על בעלי הכלב ולא על הרשויות המקומיות או על מי שלוקח את הדגימה. שתיים, המשמעות הראייתית של אותה הדגימה, אתם לוקחים אותה אולי למעבדות בחו"ל, בארץ אין מעבדה שמוסמכת על ידי הרשות הלאומית להסמכת מעבדות לעניין זה.
מאיה שטירבו
אז נמשיך לקחת לחו"ל.
קריאה
יש כאן חוסר יכולת לחלק את - - דגימות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
כל מה שציינת הם לא דברים לא פתירים. פתיר, אבל זה לא לעכשיו.
אבינועם ביר
את צודקת חברת הכנסת יסמין פרידמן.
היו"ר יוסף טייב
הרעיון ברור.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה לא לעכשיו, אבל לא שזה לא פתיר.
קריאה
שקודם יהיה שבב.
ד"ר לזר ג'רסי
נושא סיפור ה-DNA הוא בדיוק אותו הדבר ברגע שמתירים רבייה בתשלום גם ככה, אפשר להוסיף אותו.
היו"ר יוסף טייב
רוצים התייחסות לגבי התקנות מהמשרד להגנת הסביבה שנמצאים בזום. גלי דוידסון?
גלי דוידסון
בעניין חובת ההתייעצות לגבי התקנות ברצוני להדגיש שצריך להוסיף חובת התייעצות עם המשרד להגנת הסביבה מכיוון שהמשרד להגנת הסביבה מופיע בחוק צער בעלי חיים, יש חובת התייעצות מכוח תקנות אחרות ומכוח סעיפים אחרים בתוך החוק וחשוב מאוד שתהיה חובת התייעצות עם המשרד להגנת הסביבה.
היו"ר יוסף טייב
משרד החקלאות, מקובל?
אודליה אסולין-דגני
לא מקובל.
היו"ר יוסף טייב
למה לא?
אודליה אסולין-דגני
גם כיום אין חובת התייעצות בסוגיות אלו וגם ממילא אנחנו מפיצים לכל משרדי הממשלה, וחלק ממשרדי הממשלה הוא גם המשרד להגנת הסביבה והם יוכלו להעיר את הערותיהם ואנו כמובן נקשיב ונשמע.
היו"ר יוסף טייב
תמי?
תמי סלע
נכון שכיום לא בכל עניין לפי חוק צער בעל חיים יש חובת התייעצות עם המשרד להגנת הסביבה, וקיים כאן גם את ההיבט שמסרבל את התהליך שגם כך הוא מורכב.
ד"ר דגנית בן דב
סליחה, תמי, בשום עניין למעט התמיכות, אין.
אודליה אסולין-דגני
למעט סעיף 14א'.
תמי סלע
זה לא גורף?
גלי דוידסון
יש חובת התייעצות עם המשרד להגנת הסביבה.
תמי סלע
זה לא גורף. בעניינים מסוימים, אך זה לא משהו גורף בחוק צער בעלי חיים וזה הולך לשני כיוונים, זה גם מאריך ומסרבל את התהליך, ומצד שני, כמובן שאתם צריכים להיות שותפים גם אם לא כתוב בצורה פורמאלית מכוח תיאום בין משרדים.
היו"ר יוסף טייב
מכוח הנחיית היועץ המשפטי לממשלה.
תמי סלע
הנחיות היועץ וגם הדיון שיהיה בוועדה. לדעתי זו הוראה שתאריך את התהליך ולא נדרשת, אבל נבדוק.
גלי דוידסון
אדגיש שאני לא מבקשת בהסכמת המשרד להגנת הסביבה אלא בהתייעצות עם המשרד להגנת הסביבה.
תמי סלע
הרי התקנות יגיעו לוועדה ובוועדה יש דיונים, יש גם הנחיית יועץ משפטי לממשלה המחייבת תיאום בין משרדי עוד לפני כן. ההוראה הפורמאלית פעמים רבות היא תהליך שמסרבל ומאריך ולא נדרשת בעניין ספציפי זה בעיניי, אבל עוד נדון.
היו"ר יוסף טייב
ארז, בבקשה.
ארז וול
עורך דין ארז וול, תנו לחיות לחיות. בעניין התקנות, אני מסכים שצריך להיות פרק זמן ומסכים עם משרד החקלאות שכדאי שמראש יהיה פרק זמן ריאלי. אני לא חושב שזה נכון שאם לא יהיו התקנות כי ידוע לנו שבעבר היו עיכובים גם כשהיה פרק זמן שנקבע, לדעתי נכון שיהיו – בדיוק כפי שחבר הכנסת מלביצקי אמר ואבינועם הסכים – מספר תנאים כלליים שאני לא חושב שיהיה נכון להיכנס אליהם ברזולוציה גבוהה כי לא נצא מזה, אבל מספר תנאים כלליים שיידרשו על מנת לתת היתר לפי התנאים הקבועים כבר בחוק.

זה לא אמור להיות מסובך מאוד ויאפשר תקופת מעבר מסוימת גם אם לא יהיו תקנות, שאני מקווה שיהיו במועד שייקבע בכל מקרה.
היו"ר יוסף טייב
משרד החקלאות, התייחסותכם לייבוא ונתחיל לצלול.
אודליה אסולין-דגני
צריך לעשות את ההבחנה. מבחינת הרעיון של הצעת החוק מבחינתנו היא צמצום התרבות של כלבים. נושא הכלבים מייבוא, החקיקה בישראל תחול עליהם מרגע שהם ייכנסו לישראל. לשר יש סמכות במסגרת החוק להתקין תקנות הקשורות לנושא הגבלת ייבוא בהתייעצות עם שר הכלכלה ושר האוצר. בנוסף, אנחנו יודעים לגבי הטענה שחבר הכנסת העלה שגם אנשים פרטיים שמגיעים לישראל עם כלבים לא מעוקרים ולא מסורסים יכולים להרבות אותם נכון להיום, ומרגע שהם ייכנסו לישראל ויהיה צורך בהיתר רבייה, גם הם יצטרכו היתר רבייה.

ההבחנה כמובן תהיה בתקנות בין מגדל מסחרי לבין מגדל פרטי ולפי זה אפשר יהיה לדעת, כמובן בכפוף ל-RIA לאחר שנלמד את השטח. נכון להיום כל הייבוא של בעלי חיים לישראל הוא ברישיונות ייבוא, גם ייבוא של כלבים וחתולים. קיימים כללים ברורים מאוד בעניין שאנו מפרסמים.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
זה הופך את העניין בהכרח למסחרי וזה בדיוק המסלול שמתווה ייבוא מסחרי של הדברים האלו. במקום להפוך את זה לסיטואציה שבה בן אדם עם קיבעון מסוים על כלב או חתול מסוימים שהוא ראה בחו"ל, או כל דבר אחר, שהוא ייסע ויביא אותו וזה יהיה משהו שונה גם בהתייחסות, לבין כאלה שעושים מזה עסק ומתייחסים לזה כסחורה ואין שום טעם לבוא ולהגיד "כן, אני מכיל את זה עליהם, אבל את הגורים שמביאים לכאן עשו בדיוק בדרך שאני לא רוצה שיעשו" ולכן לא ברורה לי ההתעקשות על זה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מעבר לכך, כבר היום יש סרטונים בטיק טוק מצוירים חמודים על "בוא תבחר את הכלב בתמונות ואנחנו נביא לך אותו", רואים כלבים במטוס כאילו הם עושים חיים.
אודליה אסולין-דגני
זה מבחינתנו מסחרי לכל דבר ועניין ותקנות הייבוא עושות את ההבחנה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני חושבת, אני לא יודעת כי לא שמעתי את הדעות של כולם, אבל אני חושבת שתהיה הסכמה כוללת על אישור של פעם אחת לשנתיים למי שיקבל היתר. לדעתי יש כאן הסכם מסוים וארצה שתשקלו את זה כי אני חושבת שכולם יסכימו על זה שמי שיש לו היתר – יוכל לייבא פעם בשנתיים.
טל גלבוע
איך אפשר להחיל דברים נוספים על מגדלים בישראל כשלא ידוע מה קורה בחו"ל? זה לא הגיוני בשום צורה.
קריאה
לא רק זה, יש לנו גזעים רבים - -
היו"ר יוסף טייב
הנקודה הובהרה. משרד המשפטים, כן?
אבינועם ביר
כרגע הצעת החוק מציעה להסמיך את השר להתקין תקנות בעניין הגבלות בייבוא. קיימות סמכויות מקבילות בחוקים אחרים. הנקודה היא שכאשר אנו באים לבחון את ההסדר הספציפי, אנחנו יוצאים רק מעולם בעלי החיים וצער בעלי חיים ועוברים להסכמי סחר ומשפט בינלאומי.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
איזה הסכמי סחר? - -
ד"ר לזר ג'רסי
איזה הסכמי סחר? לפני שנים היינו - -
אבינועם ביר
אתה יודע להגיד לי על כל הסכמי הסחר שמדינת ישראל חתומה עליהם?
ד"ר לזר ג'רסי
אני יכול להגיד לך שאפשר לקבוע ייבוא תרבותי שזה ייבוא - -
אבינועם ביר
כן? עשית על זה RIA? בדקת את זה מול הגורמים הבינלאומיים?
ד"ר לזר ג'רסי
זה היה קיים כאן שנים.
קריאה
בוודאי, אבל נורא קל להסביר את זה בדיוק כמו שבן אדם אחד משלם פר כלב.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אבינועם, אני מעוניין לקבוע הנחיה בחוק ולא בתקנות. מעוניין לקבוע הנחיה שאומרת שככלל לאדם פרטי יש אפשרות לייבא כלב באופן שבו היה נהוג בעבר, לא דרך - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
גורם שלישי.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
כפי שזה מתבצע היום.
אורית נבו
עמילי מכס, שטר מטען.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אלא אותו בן אדם מגיע, לוקח כלב אחד ומביא אותו לארץ וזה במגבלה של בן אדם פרטי, כלב או חתול אחד לשנתיים. פעם בשנתיים. בעיניי זה ימנע ייבוא מסחרי. מעבר לכך, בכפוף לזה שלא תביאו לי הסכם ותראו לי הוראה בהסכם שאוסרת זאת, בכפוף לזה אי אפשר לעשות ייבוא מסחרי של כלבים, כלומר שלא בהתאם לאותה הנחיה של בן אדם פרטי, אלא אם כן השר מאשר ספציפית ובמקרים הללו שירצו לעשות זאת בגלל כל מיני שיקולים כאלה ואחרים שהשר יחשוב לנכון – הוא ייתן אישור לייבוא המוני יותר. אם אין אישור, ברירת המחדל היא אחד פעם בשנתיים. זה מה שאני רוצה שיהיה. תסביר לי מה הבעיה בזה?
אבינועם ביר
יכול להיות שכל מה שהצעת אפשרי.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
מעולה. מתי אתה יכול לחזור אליי עם - -
אבינועם ביר
התשובה היא שאני לא יכול לחזור אליך היום וגם כנראה לא אוכל - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אבל זה לא בסדר כי אנחנו מעלים את זה בכל הדיונים ואין לכם פתרונות.
קריאה
יש לי פתרון שאני יכולה לתת לו בשנייה.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
לא, לא פתרון לאף אחד. אני מעוניין לשמוע אותו.
אבינועם ביר
כרגע עם כל ההכנות שעשינו לדיון הזה, הנושא עדיין לא עלה ולא נבחן בצורה מספקת מבחינת המחויבות שלנו כמשרד ממשלה.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
מתי תוכל לבחון אותו?
אבינועם ביר
אני לא יכול לתת לוח זמנים, אבל אני כן יכול להתחייב שזה לא יקרה בשבועיים הקרובים.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
מצוין. לנו יהיו דיונים נוספים כי אנחנו לא מסיימים היום. לאחר הפגרה אנחנו נתכנס מכיוון שמאוד עמוסים ואין אנשים רבים שעובדים, נתכנס לאחר הפגרה ובמידה ואדוני לא יביא לי תימוכין משפטיים מוצקים לזה שמה שביקשתי כרגע הוא בעייתי, כך אנחנו נקבע בחוק. לכן אם יש בעיה, אני מבקש שתעשו את העבודה הנדרשת.

ייקח מספר שעות לבדוק הסכמי סחר שישראל חתומה עליהם ברמה הזו, זה לא אירוע גדול, אולי מספר ימים אך שלא ייקח חודשים. לכן אני בטוח שתמצאו את פרק הזמן המתאים מעכשיו ועד נובמבר לבדוק את הנקודה ובנובמבר, לא לפני, לחזור עם תשובה מנומקת האם מה שאני מבקש אפשרי, ואם הוא לא אפשרי, להסביר לי למה.
אבינועם ביר
בכל הנוגע למשרד המשפטים אוכל להגיד שאין בעיה שנעבוד על זה, לא יודע מה קורה עם משרד הכלכלה ומה קורה עם משרד החקלאות.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
הם גם יקבלו הנחיה מאיתנו הוועדה ובמידה ולא ישתפו פעולה, נתקדם בלעדיהם. כך נעשה.
אבינועם ביר
משרד החקלאות גם רוצה להתייחס לעניין.
היו"ר יוסף טייב
נעשה הכל כדי להגיע להסכמות רחבות. כן, משרד החקלאות?
ד"ר דגנית בן דב
דגנית בן דב, אגף רווחת בעלי חיים במשרד החקלאות. קודם כל, הנושא שאם נסגור את הברז בארץ, נפתח בצורה משמעותית מאוד ברז של ייבוא והערנו זאת כבר בפעם הראשונה שראינו את הצעות החוק. העלינו זאת כבר בשלב הראשוני והיה לנו ברור שזו בעיה מהותית בהסדר המוצע.

העובדה שצריך לבדוק את הדברים עלתה והתחלנו לבדוק את הדברים, אבל כאן צריך לבצע הפרדה כי להרגשתי נעשה כאן ערבוב בין מספר בעיות ושמו את כולן באותו הסל.

כיום יש תקנות ייבוא מכוח פקודת מחלות בעלי חיים. הן אלו הקובעות את ההסדר של מי פטור מחלק מדרישות הרישיון ומי יכול לעבור עם כלב ייבוא באולם הנוסעים הרגיל ומי צריך לעבור דרך מסוף המטענים ואני לא חושבת שזה קשור לרציונל של החוק הזה. זה נושא שראוי לדון בו, אבל זה לא המקום ולא הפלטפורמה.

לגבי הסכמי הסחר, המשכנו ובדקנו את הנושא כמה וכמה פעמים מול כמה וכמה גורמים. כאשר מדובר בייבוא מסחרי של כלבים, כלבים הם טובים ומדינת ישראל חתומה על הסכמים מול ארגון שנקרא ארגון הסחר העולמי. כלבים הם טובים, הם מופיעים ברשימות המוצרים שהסחר בהם מחויב בכללים בינלאומיים והכלל הרלוונטי הוא שאסור לאסור על ייבוא אלא אם האיסור הוא סימטרי.
ד"ר לזר ג'רסי
לא ביקשנו לאסור.
ד"ר דגנית בן דב
להגביל זה סוג של איסור. עלה הנושא של הגבלות ואיסור על ייבוא מסחרי. לגבי ייבוא מסחרי, מותר לאסור ולהגביל רק אם זה סימטרי ואותו כלל חל על ייבוא, ייצוא וסחר בתוך המדינה וגם אז הבקשה לאשר זאת צריכה לעבור לארגון הסחר הבינלאומי, הארגון מפיץ אותה לכל המדינות בעולם שחברות בו, מקבל חוות דעת ורק אז ניתן להמשיך בהליכי החקיקה.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
את אומרת שארגון הסחר הבינלאומי מתייחס לכלבים כסחורה?
ד"ר דגנית בן דב
כאשר מדובר על ייבוא מסחרי, בוודאי.
קריאה
לצערנו גם בישראל.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
קודם כל, ההגבלה חלה כאן במדינת ישראל וזה לא שאנחנו מגבילים כאן משהו מחו"ל?
ד"ר דגנית בן דב
אותה הגבלה צריכה לחול מכל הכיוונים.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אותה הגבלה חלה ותחול בטח אחרי החוק הזה.
ד"ר דגנית בן דב
נתת בתור דוגמה את הנושא של אחת לשנתיים שהשר ייתן היתרים ספציפיים. הדברים האלו צריכים להיות מעוגנים בחקיקה סימטרית.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
המטרה היא בדיוק לבוא ולעגן. הרי מה את אומרת לי? את אומרת לי שיש לנו בעיה עם הייבוא, אז או שנשלים עם זה ותקבלו את החוק שלכם כשמה שייעשה זה לא הרבה כי ניתקל באותה הבעיה אלא שהאירוע לא יהיה כאן, הוא יהיה במקום אחר, כביכול אנחנו עושים ככה וזו לא המטרה.

לכן האירוע מבחינתנו הוא לייצר שינוי במדינת ישראל וכדי לעשות זאת אנו חייבים לשים רגל באופן שבו מתבצע הייבוא. לכן, ככל שאת מציגה בפניי את כל הדברים האלו, תציגי לנו בבקשה את השינויים שאתם חושבים שצריך לבצע.
ד"ר דגנית בן דב
איפה?
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
בחקיקה. את אומרת שזה מצריך חקיקה, תביאו לנו את הסעיפים או השינויים שאתם חושבים שצריך לבצע על מנת לעמוד בכל אותם תנאים שפירטת כרגע. אבל המחשבה שנבין שזה קשה ולכן נוותר היא לא תהיה. אנחנו צריכים לייצר כאן שינוי ועל מנת לייצר כאן שינוי אנחנו רוצים ולעשות זאת בצורה מושכלת. אבל אני מקבל ממכם יחס מסוים של "מה אתה מתעקש עכשיו, מה אתה מציק לנו? הנה, יש לך את החוק, בואו נתקדם". בואו נעשה זאת כמו שצריך, אם יש שינויים, העלית בפניי את כל הדברים האלה.
ד"ר דגנית בן דב
אני יכולה להוסיף משפט אחד?
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
כן.
ד"ר דגנית בן דב
אחרי שנעגן מה אסור בארץ, אפשר יהיה לקדם איסור - -
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
פחות או יותר עיגנו למה אסור בארץ.
ד"ר דגנית בן דב
לא, עוד לא עיגנו. אפשר יהיה להמשיך לייבוא רק אחרי שנעגן בחקיקה את מה שאסור בארץ.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אבל אני רוצה לעשות את זה כאן.
ד"ר לזר ג'רסי
אם נעשה זאת פעם אחת היסטורית.
היו"ר יוסף טייב
תודה רבה. אני רוצה לתת ליועצת המשפטית להתייחס.
אבינועם ביר
להעביר את הבקשה להתייחסות משרדי הממשלה, לדיון בנובמבר נגיע עם התייחסות ספציפית לסוגיית הסחר הבינלאומי והגבלת הייבוא.
היו"ר יוסף טייב
מעולה, תודה רבה. תמי, בבקשה.
תמי סלע
ראשית בעניין הייבוא, כפי שנאמר כאן קיימת כיום הסמכות לשר החקלאות גם לפי החוק להסדרת הפיקוח על כלבים, גם לפי חוקים אחרים וגם בהצעה זו הצענו התייחסות מפורשת לסמכות זו כדי לקשור בין ההגבלות שנקבעות כאן ומשטר ההיתרים לבין הייבוא. גם בשיח שלנו עם המשרדים הבנו, כפי שנאמר כאן, שהם לחלוטין מודעים לצורך להשלים את ההסדר באמצעות הגבלות גם על הייבוא כי אחרת חלק מהמטרות לא יושגו.

לא יהיה צורך בחקיקה נוספת כדי לקבוע את ההגבלות והאיסורים על הייבוא ברגע שההסדר יושלם ויהיה ברור מה מותר ומה אסור כי הסמכות לקבוע כבר קיימת.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אבל היא של השר.
תמי סלע
בסדר. מה שהכנסנו וכתבנו בהערות שיהיה נכון לקבוע הוא מועד להבאת תקנות ראשונות או הסדרים גם בהקשר הייבוא כדי שהדברים לא יתארכו ויפגעו בהשגת המטרות והתכליות של ההסדר.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
תסבירי לי כי בעוונותיי אני גם משפטן, משפטן קטן, אבל בכל זאת משפטן. אם המטריה המשפטית היא ברורה - -
תמי סלע
היא עוד לא ברורה.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
זה לא משנה בסוף אם אני מכניס עוד סעיף כזה או סעיף אחר. אני אומר אוקיי, זו מסגרת האיסורים, את מסגרת האיסורים הזו אני מייבא לכאן ועכשיו בואו נתקדם ונראה איך אני הופך את זה לבינלאומי. זה האירוע בסופו של דבר.
תמי סלע
כיום קיימות תקנות שגם ככה אומרות שאי אפשר לייבא בעל חיים אלא לפי רישיון בכתב, יש נוהל שמפרט בדיוק את התנאים, מה התנאים לרישיון.
ד"ר לזר ג'רסי
אבל אזרח שמביא כלב אחד משלם כמו חברת - - זו הבעיה, תכבידו על היבואנים בכיס.
תמי סלע
ניתן לשנות את התנאים, אבל אז זה צריך לעמוד בכללים של הסכמי סחר במובן שמה שאסור כאן אפשר לאסור גם בייבוא.
ד"ר לזר ג'רסי
אם אני משלם על כלב אחד פעם אחת, מי שמביא 100 כלבים ישלם 100 פעמים. זה בדיוק העניין שקמו חברות פרטיות עם נושא הקרגו, ויש כאן פגיעה בבעלי החיים שבמקום שכלב ששוקל קילו יבוא איתי במטוס, צריך לעלות אותו לקרגו ואולי הוא ימות בדרך בגלל התקנה שהכל צריך לבוא דרך קרגו.
היו"ר יוסף טייב
הנקודה הובהרה.
תמי סלע
יש בעיות רבות שלא מוסדרות בחוק הזה, זה נכון.
ד"ר לזר ג'רסי
תשנו את זה לייבוא תרבותי של אזרח במדינת ישראל שמביא כלב להגדלת הגיוון הגנטי לבין סוחר שמביא - -
היו"ר יוסף טייב
לא נדון בסוגיית הייבוא ולא נפתור אותה היום. אבקש ממי שיש לו התייחסות לנושא הייבוא להביא נייר עמדה, אנחנו נלמד אותו עד הדיון הבא או אולי הדיון אחרי הבא, כמובן בהתייעצות גם עם משרדי הממשלה וננסה להגיע לפתרון הולם שייתן את המענה הנכון. תנו לחיות לחיות, בבקשה.
רוני בן דוד
תודה. עורכת הדין רוני בן דוד. הנושא עלה בעבר בדיונים בהקשר של סחר בפרוות, יש חריגים להסכם של ארגון הסחר הבינלאומי, יש את הסכם הגאט"ט, יש חריגה עם מוסר, חריגי פגיעה באדם או בבעל חיים, כלומר יש מסגרת שאפשר לעבוד איתה.
תמי סלע
אז תסכימי שהשלב הראשון כדי להסדיר את זה הוא להסדיר את המצב בארץ.
טל גלבוע
אני חייבת לציין בתור מי שהעבירה את החוק שזה עבר בתקנות של השרה ולא בחקיקה בדיוק - - אז לא להמציא.
ארז וול
גברת גלבוע צודקת בהקשר זה, נכון מאוד. לכן גם נכון שיהיה פרק זמן לתקנות כמו שתמי כבר אמרה.
היו"ר יוסף טייב
אדוני, בבקשה.
מיכאל גל
מיכאל גל, מושב בית הלוי. כיום אני מגדל כלבי בוקסר ואתייחס לכל התהליך. בעניין חוק צער בעלי חיים, אני לא יודע כמה מהאנשים שנמצאים כאן נבחנו עליו, אבל אני נבחנתי עליו בתור פקח של משרד איכות הסביבה, משטרת ישראל שהקימה יחידה קורס למתנדבי המשמר האזרחי בנושא אכיפת חוקי איכות הסביבה.
ד"ר לזר ג'רסי
בתקופתו של יצחק שמיר זכרונו לברכה.
מיכאל גל
לא. מי שהיה השר לאיכות הסביבה היה רפול שהעניק לכולם את התעודות וניסו להקים אכיפה בישראל לטובת צער בעל חיים. נבחנו על מספר חוקים בנושא איכות הסביבה והחוק של צער בעלי חיים היה אחד מהם. קשה לי להגיד שהאכיפה נעשית, אבל היא נעשית.

בזמנו היה שיתוף פעולה של משטרת ישראל עם משרד החקלאות, המשרד לאיכות הסביבה, פקחים מתנדבים, אבל ברגע שהדבר בנוי על התנדבות קשה להגיד שניתן לבצע אכיפה מסודרת בצורה כזו במדינת מסודרת. התנדבות זו התנדבות.

בשלב מסוים בחיי אחד מתחביביי היה להשתתף בתערוכות בינלאומיות בנושא גידול כלבים, וקרה המזל ועברתי למושב והתחלתי לגדל כלבים וכאן אציין שיש הבדל תהומי בין כלב מתועד לכלב לא מתועד. כשאני מדבר על כלב, גור מסוים שההורים שלו הם אלופי עולם או אלופי אירופה עם תעודות יוחסין והכלב שאנו מייבאים עם אישורים רבים ובדיקות באירופה, כפי שציינת זה פעם בתקופה, הוא כלב איכותי מאוד. אני עובד לפי הכללים של ההתאחדות לכלבנות ולפי הפדרציה הבינלאומית לכלבנות.

הסיבות שבמקרה שלי הלכנו על כלב איכותי מאוד הן, אחת, לפעמים יש מצב שיש מעט מאוד קווי דם במדינת ישראל של אותו סוג כלב ואתה רוצה לייבא קו דם חדש ולכן אתה מייבא משהו איכותי מאוד אם אתה יכול להרשות לעצמך. כל הדבר נעשה תחת ההנחיות של ההתאחדות לכלבנות, בצורה מסודרת, עם כל האישורים, הרישום והבקרה.

ההגדרה שלנו היא לא הגדרה של ארבעה-חמישה כלבים, אלא במקרה שלי זו כלבה אחת. יש לי הגדרה של כלבה אחת, בית גידול, הייתה תקופה שהייתה לי כלבה אחת, הייתה תקופה שהיו לי כלבה אמא ובת, והייתה תקופה שהיה לי רק זכר. אין מצב שאני כאדם פרטי יש לי כל הזמן בית מסחר או משהו כזה, אלא זה התחביב שלי וככה הייתי רץ איתו.

הסיבה שהלכתי לכיוון הזה היא כי יש אלמנט של בחירת סוג הכלב. לכל בן אדם, לכל האנשים יש בחירה מסוימת. במקרה שלי בחרתי כלב מסוג מסוים שהתאהבתי בו לאורך השנים, אני אוהב את הכלב מבחינת ההתנהגות וההתאמה לחיי המשפחה.
היו"ר יוסף טייב
איך החוק משפיע עליך עכשיו?
מיכאל גל
אגיד לך. כפי שציינתי, התעסקתי שנים רבות בחוק הזה מצד הפיקוח, ולפתע לפני שבוע קיבלתי את עדכון מספר 12 ולא הייתי מודע לתהליך שהיה עד עדכון מספר 12. קיבלתי את עדכון מספר 12, ראיתי שמתקיימת הוועדה לפני קריאה שנייה ושלישית ונבהלתי כי לפתע אני רואה שאין הגדרה מסודרת לבית הגידול כפי שאני מוגדר כי אני מוגדר כבית גידול.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
למטרות רווח.
מיכאל גל
אני לא יודע למה הכוונה במטרות רווח, אם אני מגדל - -
היו"ר יוסף טייב
אבל זה רק אם יש לך ארבעה כלבים ומעלה. לא הבנתי.
תמי סלע
בית גידול מוגדר ארבע ומעלה או אם זה למטרות רווח.
מיכאל גל
אולי זו הגדרה חדשה.
תמי סלע
לפני כן היה שמונה ומעלה.
מיכאל גל
אני לא יודע על מה את מדברת.
היו"ר יוסף טייב
אתה עושה את זה למטרות רווח?
מיכאל גל
איזה מטרות רווח? אני מגדל כלבה, פעם בכמה שנים - -
היו"ר יוסף טייב
אני שואל אותך האם אתה עושה זאת למטרות רווח? כן או לא?
מיכאל גל
מה זה מטרות רווח? אם אני מוכר גורים פעם בשנתיים-שלוש, זה מטרות רווח?
קריאה
זה מעט רווח.
ד"ר לזר ג'רסי
אתה עושה צילום אגן? אתה עושה בדיקות בריאות? עולה לך לעשות את כל הדברים שההתאחדות מחייבת אותך? כן. אתה מוכר סל בריאות.
היו"ר יוסף טייב
תודה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
סליחה, זו בעיה שלו. הוא פועל לבד, אף אחד לא מכריח אותו שיהיו לו הוצאות.
מיכאל גל
לפעמים העלויות שלי הן בדיוק כמו - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אף אחד לא מכריח אותך שיהיו לך עלויות. אדוני, אני מכבדת אותך, אבל אני רוצה להגיד לך משהו מכל הלב, זה מה שאתה בוחר. אין לך מושג כמה אחת כמוני ויושבים כאן הרבה כמוני, וזה שובר לנו את הלב לשמוע אותך. כשאתה מדבר על כלב שפעם יש לי אמא, פעם יש לי אמא ואחות, פעם יש לי רק זכר, אתה מוכר אותם או מעביר אותם כמו מוצר.
מיכאל גל
מה זה מעביר אותם? למי אני מעביר אותם?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ולי זה שובר את הלב. זה הכל, אני אומרת לך את האמת.
מיכאל גל
תתעוררי. אני קונה גור, אם אני קונה גור - - -
היו"ר יוסף טייב
רגע, אדוני.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
סליחה, מה אמרת? את רוצה לחזור על מה שאמרת? את לא תקראי לי מטומטמת. אם יש לך מה להגיד את תעשי את זה בחוץ.
היו"ר יוסף טייב
להוציא אותה בבקשה. כל מי שיפנה לחבר כנסת בצורה לא מכובדת, יוצא מהאולם. תודה.
מיכאל גל
הכלב הזה מהיום שהוא נכנס אליי הביתה, הוא גדל עד שהוא נפטר. הוא גדל עד שהוא נפטר אצלי בבית - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אין לך מה לצעוק עליי, אני לא צועקת עליך.
מיכאל גל
יש כאן תופעה שאני קורא לה תופעה שלילית מאוד, שלילית מאוד כאשר משווים מגדלים שמגדלים כלבים לפי כללים מסוימים של התאחדות הכלבנות לבין הגדרות - -
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
מה שמך אדוני?
מיכאל גל
מיכאל גל.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
מיכאל, תהיה איתי רגע. אני בטוח שאתה לא מתכוון חלילה להתאכזר לכלבים או כל דבר אחר, אבל אגיד לך מה הכוונה כאן עם הגזעי והלא גזעי.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ברור שלא - -
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
העניין הוא אחר. הכללים של התאחדות הכלבנות זה יפה, אך יש גם כאלה שלא מגדלים לפי הכללים של התאחדות הכלבנות, אבל כן, וזה מה שלי חשוב, לי התאחדות לא משנה, לא משנה לי התיעוד, סוגי הדם, כל הדברים האלו לא משנים לי. מה שלי משנה זה שיתייחסו לכלבים על פי הכללים הווטרינריים, שהם יזכו לפיקוח רפואי, שיהיו להם תנאי מחיה כמו שצריך, מספר המלטות מבוקר, זה מה שלי משנה – בשביל זה לא צריך תיעוד, גזע ושושלת.
קריאה
תיקון קצר, משרד החקלאות לא בודק מספר המלטות.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
לכן אם יש מישהו שעושה זאת למען פרנסתו ועושה את זה על פי אותם הכללים, לא אכפת לי האם יש לו תעודה או אין לו תעודה, ולא אכפת לי ואני לא מעוניין לתת במדינת ישראל עדיפות לכלב שעולה פי שתיים או שתיים וחצי, רק כי יש לו תיעוד מסוים או שושלת יוחסין על פני אותו כלב בלי תיעוד שמקבל את אותם תנאי גידול אופטימליים מבחינתי כמחוקק ועולה פחות. אני לא מעוניין לייצר מסלול של כלבים לעשירים ומיוחסים שאותם כן אפשר יהיה למכור.
קריאה
אפשר משהו לגבי הייבוא?
היו"ר יוסף טייב
נדון בנקודה הזו כאשר נגיע אליה. אני יודע למי אני צריך לתת לדבר. ד"ר גראזי ממשרד החקלאות, בבקשה. הוא נמצא בזום. רפרנט של האוצר, אוראל פיין, בבקשה.
קריאה
יש קשיי זום.
היו"ר יוסף טייב
הלאה. כן, אדוני.
עמרי ליבני
עמרי ליבני, מרכז אופק להכשרת מטפלים. שני דברים בעניין הייבוא. אחד, חברות התעופה מתירות להטיס כלבים בתוך המטוס עצמו עד משקל מסוים ובכל העולם מקובל שכלבים יטוסו ממקום למקום. אם רוצים לייבא כלב לארץ, על מנת להטיס אותו במטוס צריך שקודם הכלב יהיה בבעלותך שלושה חודשים. כלומר, אם המגדל יגיע עם הכלב לארץ הכלב יוכל לטוס באל על במחלקת תיירים, אבל אם אני אסע להביא אותו אצטרך לשלוח את הכלב בקרגו.

אני מגדל כלבים לכלבנות טיפולית ולפני לא זמן רב רצו לתרום לנו כלב מספרד והתרומה בוטלה כשהם שמעו שהכלב צריך להפוך להיות מזוודה. אני לא לגמרי יודע, לדעתי זה קשור לעניין המחלות, אבל אני לא מבין איך המחלות עוברות פחות כתלות במי הבן אדם שטס עם הכלב.
קריאה
שום עניין של מחלות.
ארז וול
אבל זה לא המקום. זה לא החוק הזה, זה משהו אחר לגמרי. אני מבין מה שהוא אומר, אבל זה לא קשור.
קריאה
זה לא המקום לפתור את הכל.
עמרי ליבני
אבל מדברים על תקנות לייבוא.
ארז וול
זה לא תקנות מחלות בעלי חיים שבהן קבוע מה שאתה אומר.
עמרי ליבני
אז הגבלה של מחלות לא קשורה.
היו"ר יוסף טייב
ארז, אני לא רוצה לפתוח עכשיו.
ארז וול
זה מה שאני אומר.
עמרי ליבני
הדבר הנוסף, מכיוון שאנו מגדלים כלבים לטיפול ולשירות, ברגע שאתם אומרים שאנחנו יכולים לייבא כלב למטרה ספציפית פעם בשנתיים, אם אנחנו מגדלים מספר גזעים ורוצים לייצר ריבוי - -
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אתה לא שם, זה בדיוק העניין.
עמרי ליבני
מה הכוונה?
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
אין כוונה להטיל מגבלות על נושאי הטיפול או השירות וכל הדברים הללו.
קריאה
לא טיפול. שירות.
עמרי ליבני
כלבי טיפול עדיין לא הופיעו באף אחד מהנוסחים. זה ייכנס?
תמי סלע
יש הגדרות של חיית שירות שכוללת מספר קטגוריות, ייתכן וצריך לדייק גם את זה. נגיע לסעיפים - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
כולל גם פוסט טראומה.
ד"ר דגנית בן דב
לא, טיפול לא בפנים.
עמרי ליבני
טיפול לא נמצא בפנים כרגע.
קריאה
רק כלבי טיפול, לא שירות.
תמי סלע
טרם הגענו לסעיפים עצמם, נדון בזה כשנגיע להגדרות.
חנוך דב מלביצקי (הליכוד)
המטרה היא הייבוא המסחרי הרגיל. אתה מבין אדוני?
עמרי ליבני
ברור לי. אבל העליתי זאת מכיוון שלא הופענו בחוק, מה שאמרתי מיותר אם אנחנו נכנסים לתוך זה.
אודליה אסולין-דגני
כלבי עבודה לא נמצאים בהצעת החוק.
תמי סלע
כרגע אנחנו בהערות כלליות יותר ונדון בזה כשנגיע לסעיף הספציפי.
עמרי ליבני
תודה.
היו"ר יוסף טייב
ראיתי שאוראל ממשרד האוצר ניסה לעלות.
אוראל פיין
שלום לכולם. אוראל פיין, אגף תקציבים חקלאות. לנו כאגף תקציבים אין מה להוסיף בנושא ברמה המקצועית. בהיבט התקציבי, למיטב הבנתי להצעת החוק בתצורתה הנוכחית אין נגזרות תקציביות בהיבט תקציב המדינה כל עוד כמובן משרד החקלאות או משרד ממשלתי אחר לא מקבל עליו סמכות כזו או אחרת כגון פיקוח ואכיפה, לכן בהתייחסות להצעת החוק בתצורתה הנוכחית אנחנו לא מתנגדים.
היו"ר יוסף טייב
אבל הם חייבים לקבל סמכויות של אכיפה.
תמי סלע
פיקוח ואכיפה, אחרת איך - -
אוראל פיין
כמו שאני קראתי את הצעת החוק הבנתי שהפיקוח והאכיפה ייעשו על ידי הווטרינרים ברשויות המקומיות.
היו"ר יוסף טייב
לא.
תמי סלע
ואז אין לזה עלויות?
היו"ר יוסף טייב
נגיד וזה נכון, איך הם משלמים? מאיפה הם מביאים תקציב?
אוראל פיין
הרשויות המקומיות ואיך הן משלמות לווטרינרים זה לא משהו שיש לו השלכה ישירה על הוצאות המדינה באופן ישיר לכן אנחנו כרגע לא יכולים להתנגד או להיות בעד. כשזה יעבור למשרד ממשלתי באופן ישיר נצטרך להידרש לחוות את דעתנו בצורה - - אחדד שלפני שהגענו לדיון עשינו בדיקה ובחנו את הנושא ואנחנו לא נמצאים במקום שאנו יכולים להביע התנגדות תקציבית להצעת החוק כשלעצמה בתצורתה הנוכחית.
היו"ר יוסף טייב
תודה. צרפתי, בבקשה.
ד"ר אבי צרפתי
ד"ר אבי צרפתי, ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות. ברור שאם משרד החקלאות מתעתד להישען על הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות לביצוע המטלות שהן רלוונטיות להצעת החוק, יש לכך השלכות כבדות כלפי השלטון המקומי.

השלכות של כוח אדם וגם של כלים למימוש ולכן במסגרת הזו אולי אפשר לקשור את אחריות משרד החקלאות בהקשר הווטרינרי, בהקשר של לשאת בעלויות הנדרשות לכן כל השנים אנחנו מדברים על תקינה שתבוא דרך משרד החקלאות בשיתוף עם הגורמים הרלוונטיים ברשויות המקומיות על מנת שנוכל לבצע את התפקידים האלו.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
יש גם את עניין הקנסות שרצינו שהקנסות שנשית יוחזרו חזרה לטיפול בנושא, שתהיה הכנסה מסוימת - - אני מתכוונת לקנסות על הפרסום.
קריאה
- - 60 פקחים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
חייבים להיות עם יד על הדופק כל הזמן ולהקדים אותם. בעיניי החלק של הקנס של 75 אלף שקלים על פרסום, אני רוצה לקוות שזה יהיה אחד הגורמים המרתיעים שמספיק שכמה יקבלו קנס כזה וזה ירתיע אנשים לפרסם גורים למכירה ללא היתר ושהכסף יחזור להמשך הטיפול בסוגייה.
היו"ר יוסף טייב
אודליה את רוצה להתייחס? בבקשה.
אודליה אסולין-דגני
אתייחס לשני דברים. אחד לעניין המשרה של רופא וטרינר עירוני, זו משרה סטטוטורית שקבועה בפקודת העיריות ולכן גם אם משרד החקלאות תומך בתקנון במשרתו של רופא וטרינר עירוני ואנו יודעים שהצרכים של הרשויות המקומיות, התושבים וכמות בעלי החיים עולה ועלתה עם השנים ולכן צריך לתת לזה מענה בכל הרשויות המקומיות.

עד היום התקן המינימלי הוא 33% משרה כאשר גם זה לא מתקיים ברשויות רבות ואנו בהחלט תומכים בהגדלת המלצה זו ועיגונה במסגרת החקיקה, אבל שוב, זו לא חקיקה ששר החקלאות אמון עליה, הוא יכול בהחלט להמליץ והשרים בהחלט יכולים לדון בכך.

נכון להיום על מנת להפעיל את החוק ולהפעיל בעתיד גם את התקנות – יצטרכו את המשאבים והתקציבים לנושא הזה ברשויות המקומיות. מעבר לכך גם משאבים לנושא של מערכת ממוחשבת, מערכות ממוחשבות שיתממשקו עם המאגר הארצי לרישום כלבים כי ברגע שאנחנו מדברים על סימון, רישום ודיווח על הגורים, כל הדברים האלו יצטרכו להיות למאגר הארצי ויש צורך לעשות את ההתאמות הנדרשות וגם לזה דרוש תקציב.

מעבר לכך, חשוב לציין שבכל מה שקשור לנושא הפרסום, למיטב ידיעתי רק למשטרה יש את יכולות הסייבר והמשטרה לא מתערבת באכיפה של הדברים האלו. לפיצו"ח אין יכולות סייבר ולמיטב ידיעתי גם לא לרשויות המקומיות ולכן יישום האכיפה בנושא יהיו בעייתיים ללא המשאבים המתאימים וללא הבקרה המתאימה.
טל גלבוע
אני רוצה להתייחס כי דנו בזה גם בדיון הקודם. דיברתי עם משה אחרק על נושא הסייבר כשהוא בתאילנד. גם כיום אתם מבצעים אכיפה של סייבר בלי שיש לכם - - הוא עובד עם מדור הגנת הסביבה והחי במשטרה בתיאום מלא ועובדים על זה יחד. למה כאן אי אפשר לעשות את אותו הדבר עד שיהיו לכם את היכולות? דיברתי איתו כשהוא בתאילנד.
אודליה אסולין-דגני
אם תרצו, עד המועד הבא נביא תשובה גם לעניין זה. אנחנו יודעים שאין את היכולות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אבל זה ממש מתסכל כי אנחנו מדברים על דברים - - ואז חוזרים על אותו הדבר.
היו"ר יוסף טייב
טל, אני רוצה תשובות לגבי השאלה הזו בעוד שבועיים כאשר נתכנס שוב.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מעבר לכך שגם לא כל דבר דורש סייבר.
טל גלבוע
בטח שכן.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לפעמים רואים פרסום שהוא לא מוסווה, כלום.
טל גלבוע
זה לא משנה, לפעמים גם בשביל להתקשר לבן אדם ולשאול אם הוא מוכר - -
היו"ר יוסף טייב
דיברנו על זה מספר פעמים ואני רוצה לקבל על זה תשובה בעוד שבועיים לוועדה. ממ"מ, בבקשה.
אביטל מגן
שלום. עורכת דין אביטל מגן, מהצוות המשפטי של הממ"מ. חבריי לצוות, עורכת הדין עדי כהן אהרונוב ועורך הדין שי לץ ואני הכנו סקירה משפטית בנושא זיווג ומכירה של כלבים לקראת הדיונים בהצעת החוק. במסמך סקרנו תשע מדינות. שתי מדינות באוסטרליה, ויקטוריה ודרום אוסטרליה. שתי מדינות בארצות הברית שהן קליפורניה וקונטיקט. אנגליה, אירלנד, דנמרק הולנד וצרפת.

הסקירה מקיפה מגוון סוגיות, לא אציג כאן את כולן. המסמך עצמו זמין באתר הוועדה ובאתר הכנסת וכמובן שאוכל להרחיב בעל-פה לפי הצורך. אם נתחיל מהסוף, בשורה התחתונה מצאנו בסקירה מגוון הסדרים בסוגיות השונות ובמסגרת הנוכחית כרגע אתמקד בשלוש סוגיות עיקריות.

הראשונה עוסקת בשאלה מהם הקריטריונים להטלת חובת רישיון ככל שקיימת חובה כזו או חובת רישום על מגדלי כלבים. הסוגייה השנייה נוגעת לרווחת בעלי חיים, למשל הנחיות והגבלות בנוגע להמלטות והגבלות על רביית כלבים באופן שעלול לפגוע בבריאות או ברווחת הכלבים או צאצאיהם. הסוגייה השלישית מתייחסת לחובות עיקור וסירוס במדינות השונות ככל וישנן. סקרנו בנוסף גם הסדרים לגבי דרכי הפרסום ומכירת הכלבים ובדקנו את העונשים המוטלים על מי שמפר את ההוראות השונות של ההסדרים שצוינו.

בעניין הסוגייה הראשונה שהתבקשנו לבדוק הנוגעת לחובת רישום או רישיון נציין שלא בכל המדינות יש אסדרה של עניין זה. למשל בארצות הברית לא בכל המדינות יש אסדרה חקיקתית של מגדלים מסחריים, בקליפורניה שמופיעה בסקירה אומנם קיימת אסדרה בנושא אך לא ראינו חובת רישיון או רישום שנקבעה ברמה המדינתית.

במדינות שבהן כן יש חובות כאלו מצאנו שהקריטריונים להטלת חובת רישיון או רישום נקבעים בהתאם להיקף הגידול, הרבייה או מכירת הכלבים, בין אם מדובר במספר הכלבים המוחזקים, מספר המלטות או מספר המכירות בתקופת זמן מוגדרת.

לדוגמה, באירלנד יש שלוש רמות אסדרה המבוססות על מספר המכירות. ברמה הראשונה, מותר לכל אדם לגדל ולמכור עד חמישה גורי כלבים בשנה ללא צורך בבירוקרטיה נוספת. הוא צריך לעמוד בכללים הרגילים החלים על כל מגדל כלבים במדינה, כולל איסור על מכירת גורים שגילם פחות משמונה שבועות.

הרמה השנייה של ההסדרה באירלנד קובעת שמי שמוכר יותר מחמישה גורי כלבים בשנה – מחויב לרשום את עצמו ואת המקום שבו הוא מגדל את הכלבים במרשם שמנוהל על ידי שר החקלאות. הוא מחויב לתעד ולרשום כל כלב שהוא מגדל, ולפרסם את הכלבים למכירה לפי הנחיות שנמכרו.

ברמה השלישית של ההסדרה באירלנד, מי שמוכר יותר מחמישה כלבים בשנה ורוצה להפעיל מוסד לגידול כלבים, מחויב לקבל רישיון מהרשויות המקומיות. מוסד לגידול כלבים כולל לפחות שש כלבות פוריות שגילן מעל שישה חודשים. המוסד מחויב לעמוד בהוראות הקשורות לתחזוקה והפעלה, שמירה על רווחת הכלבים ומניעת מחלות. למשל זו דוגמה להסדר הנקבע לפי מספר מכירות וגם לפי מספר כלבות מוחזקות.

דוגמאות נוספות לקריטריונים להטלת חובת רישיון במדינות אחרות הן באנגליה, מי שמגדל לפחות שלושה שגרי גורים בשנה ומוכר אותם מחויב לקבל רישיון. בקונטיקט בארצות הברית, מי שמגדל למעלה מחמישה שגרי גורים בשנה מחויב לקבל רישיון להפעלת בית גידול. נציין שבקונטיקט חובת הרישיון חלה על מי שמגדל כלבים למטרות תצוגה, ספורט או מכירה. אלו הן דוגמאות להסדרים הנקבעים לפי מספר השגרים שמגדלים בתקופת זמן מוגדרת.

מלבד הסדרים הנוגעים להטלת חובת רישיון מצאנו בנוסף הסדרים לחובות רישום עבור מגדלי כלבים במדינות שונות. לדוגמה בהולנד, מי שמוכר, מוסר או מגדל לצרכי רבייה למעלה מ-20 כלבים בשנה מכונה "מגדל מקצועי" ומחויב להירשם ברשות מוסמכת ולעבור הכשרה מקצועית.

בדרום אוסטרליה, כל מי שמוכר כלב שהוא הרביע נדרש להירשם כמרביע כלבים במרשם הנתונים המדינתי המקוון. בצרפת, מי שבבעלותו כלבה אחת או יותר המשמשות לרבייה והוא מוכר לפחות גור אחד שנולד מהכלבה הזו מחויב להצהיר על פעילותו לאחת מלשכות החקלאות ולקבל מספר מזהה.

בעניין הסוגייה השנייה שסקרנו במחקרנו הנוגעת לרווחי בעלי חיים, אציין שקיימות מגוון הגבלות, הנחיות ואיסורים בנושא. לדוגמה בדרום אוסטרליה קיימת הגבלה על מספר ההמלטות של כלבה המיועדת לרבייה והיא רשאית עד חמש פעמים לכל היותר, אלא אם מתקבל אישור וטרינרי להמליט מעבר לכך.

בהולנד, כלבה המשמשת לרבייה יכולה להמליט לכל היותר שגר אחד בכל 12 חודשים. באנגליה, המגבלה היא המלטה אחת בשנה ועד שש המלטות לכל היותר לאורך חייה של הכלבה. בנוסף, חל איסור על בעלי הרישיון לזווג כלבה בטרם מלאו לה 12 חודשים ואין להמשיך לזווג כלבה אם המליטה פעמיים בניתוח קיסרי.
קריאה
אנחנו הרבה יותר מחמירים.
אביטל מגן
יצוין כי בכלל המדינות שנסקרו הגיל המינימלי המותר למכירת גורים עומד בדרך כלל על שמונה שבועות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
כאן אין התייחסות.
קריאה
אין התייחסות לזה בחקיקה, צריך להכניס את זה.
קריאה
יש. רשמו שישה שבועות וצריך לבחון את זה כי לדעתי בגיל שישה שבועות לא מוסרים גור.
אודליה אסולין-דגני
שישה שבועות זה סימון של הגורים.
קריאה
סימון, המוקדם מביניהם, זה מה שרשום.
ד"ר דגנית בן דב
זה שיבוב ולא מכירה.
היו"ר יוסף טייב
ממ"מ, בבקשה להמשיך.
אביטל מגן
עדיין בסוגיית רווחת בעלי החיים, בנוסף קיימים איסורים והגבלות הנועדו למנוע פגמים גנטיים ומחלות העשויים להשפיע על בריאותם של הכלבים או צאצאיהם. למשל בדרום אוסטרליה קיימים סטנדרטים מחייבים האוסרים על הרבעת כלבים שידוע או שיש חשד שהם סובלים ממחלה שנשקף ממנה סיכון הבדקה משמעותי.

בנוסף חל שם איסור להרביע כלבים אם הזיווג עלול בסבירות גבוהה לגרום לפגם גנטי חמור שיכול לסכן את בריאות הצאצאים, אלא אם ההרבעה הזו מקבלת אישור מוועדת אתיקה מיוחדת לבעלי חיים שהוקמה מכוח החוק באוסטרליה.

באנגליה ובצרפת קיימת הוראה דומה לפיה חל איסור להחזיק כלב שישמש לרבייה אם אפשר לצפות לפי מכלול הגנים ותכונותיו החיצוניות של הכלב או לפי מצב בריאותו שהרבעתו עלולה לסכן את שלומו או שלום צאצאיו.

בעניין הסוגייה השלישית והאחרונה הנוגעת לעיקור וסירוס כלבים, בפתח הדברים אציין שהנושא משתנה ממדינה למדינה. למשל בדרום אוסטרליה הכלל הוא שצריך לסרס את הכלב אך יש חריגים, למשל על מרביעים הרשומים כדין במרשם המדינתי לא חלה החובה לסרס את הכלבים. בנוסף, אין חובה לסרס את הכלב אם התקבל אישור וטרינרי שהסירוס עלול לפגוע בבריאותו.

בויקטוריה, קוד ההתנהגות לעסקי הרבעה וגידול אוסר על זיווג בין כלבים מקרבה משפחתית בדרגה ראשונה וקובע שזיווג ראשון של כלבים או כלבות יהיה רק מעל גיל שנה. באירלנד קיימת חובה לעקר ולסרס כלבים שהיו מוחזקים במוסד לגידול ורבייה ואינם מתאימים יותר לרבייה. באנגליה ובצרפת אין חובת עיקור וסירוס כללית, אך זהו תנאי הכרחי להחזקת כלבים מגזעים מסוימים שמוגדרים מסוכנים או בעלי פוטנציאל מסוכן.

העונשים על ההפרות של החובות השונות המוטלות על מגדלי כלבים למטרות רווח נעים לרוב בין קנסות מנהליים למאסר בהתאם לחומרת העבירה. תודה.
היו"ר יוסף טייב
תודה. תמי, בבקשה.
תמי סלע
הסקירה מפורטת ומתייחסת למדינות רבות. לדעתי לקחנו משם מספר דברים בעניינינו. אחד, חובת עיקור וסירוס ראינו במעט מדינות – מדינה אחת – ושמענו הערות רבות לעניין, היו המלצות וגם אצלנו יש תמריצים וולונטריים בכיוון וקביעות מדיניות שממליצות על עיקור וסירוס, אבל לא חובה.

הדבר השני הוא שראינו התייחסות שונה למגדלים פרטיים, מגדלים מסחריים ומדרג של היתרים וגם את זה ניסנו לאמץ אצלנו. ראינו התייחסות לנושא הפרסום כולל הוראות מפורשות המדברות על מה צריך להיכלל במודעות, מספר רישיון, דברים שיכולים לסייע באכיפה של הפרסום למכירה של רק מי שיש לו היתר או רישיון.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני מציעה שנתחיל לקרוא ונראה איפה אנחנו נתקעים.
מיכאל גל
באנגליה אין כלב אחד משוטט.
ד"ר דגנית בן דב
אפשר התייחסות קצרה לממ"מ?
היו"ר יוסף טייב
לא. נתחיל לרדת לרזולוציית הסעיפים, כמובן שאם יהיו התייחסויות גם של הממ"מ וכל התייחסות אחרת על אותו סעיף שנקרא, ניתן לכולם להתבטא. בבקשה, תמי.
תמי סלע
הצעת חוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים) (תיקון מס' 12) (איסור עיסוק ברבייה ובמכירה של כלבים ללא היתר).

תיקון סעיף 1
הצעת משרד החקלאות
מוצע לחדד את הגדרת "ארגון למען בעלי חיים" על מנת שלא תכלול בית גידול העוסק בריבוי כלבים וחתולים למטרות רווח
1.
בחוק צער בעלי חיים (הגנה על בעלי חיים), התשנ"ד–11994 (להלן – החוק העיקרי), בסעיף 1, בהגדרה "ארגון למען בעלי חיים" אחרי "תאגיד רשום" יבוא "שאינו למטרות רווח" ובסופו יבוא "והוא אינו עוסק בריבוי כלבים וחתולים".



אם נקריא את ההגדרה באופן מלא היא תהיה "ארגון למען בעלי חיים, תאגיד רשום שאינו למטרות רווח, שמטרתו ועיסוקו הגנה על בעלי חיים, מניעת סבל מהם ודאגה לרווחתם והוא אינו עוסק בריבוי כלבים וחתולים". אולי תסבירו את ההצעה?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
למה צריך להסביר? זה ברור, לא?
היו"ר יוסף טייב
לא.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
יש למישהו התנגדות להגדרה?
היו"ר יוסף טייב
אני רוצה לדעת מה זה למטרות רווח.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ארגון.
היו"ר יוסף טייב
עומד כאן לידנו יהודי נחמד שטרח להגיע.
ד"ר דגנית בן דב
הוא לא תאגיד רשום.
קריאה
- - ארגון שהוא לא למטרות רווח.
היו"ר יוסף טייב
לכן אני שואל.
ד"ר דגנית בן דב
סליחה, יושב-הראש, הוא לא תאגיד רשום.
היו"ר יוסף טייב
אני רוצה להבין בכוונה, הוא עושה זאת למטרת רווח. אני לא יודע מה, הוא לא פירט לי, הוא לא אמר לי אם הוא תאגיד, לא תאגיד, חברה בע"מ.
קריאה
הוא חבר בהתאחדות הישראלית לכלבנות שהיא עמותה ללא מטרות רווח, זה בדיוק מה שנאמר בחוק.
היו"ר יוסף טייב
לא הבנתי. הוא התאחדות - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
העמותה היא אולי למטרות רווח, האנשים בה כן מרוויחים - -
קריאה
ההכנסות על מה שהוא מוכר הולכות להתאחדות?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
כן.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה לא נכון.
ארז וול
אבל כל זה מתייחס לשני סעיפים בחוק.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
יש כאן כסף שעובר, כמה נשאר - -
היו"ר יוסף טייב
לכן אני שואל, לאן הולך הרווח של אותה המכירה?
ד"ר דגנית בן דב
אפשר להסביר את ההצעה לתיקון?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לא, - - בין עמותה להצלת בעלי חיים, לבין זה.
תמי סלע
אבל הכל מתייחס לארגון למען בעלי חיים שהמטרה שלו בחוק מאוד מצומצמת לכן כן חשוב שנשמע את ההסבר.
היו"ר יוסף טייב
תסבירו לנו.
ד"ר דגנית בן דב
בנוסח הנוכחי הקיים של חוק צער בעלי חיים, ארגון למען בעלי חיים יש עליו התייחסות רק בהיבטי סמכויות משפטיות מסוימות של להגיש קובלנה או להגיש צו מניעה. בתיקון שמוצע ובוא אנו דנים עכשיו, יש גם התייחסות לפטור מצורך בהיתר לעניין מכירה ומסירה של כלבים לארגון למען בעלי חיים ולכן עלה הצורך לתקן את ההגדרה על מנת שמישהו – נלך בכוונה לכיוון הקיצוני – בית גידול שיש לו כלבייה מסודרת עם 100 כלבות נקבות והוא רשום כתאגיד מסחרי לכל דבר, לפי ההגדרה הנוכחית הוא יכול לבוא ולהגיד שהוא ארגון למען בעלי חיים ואז הוא פטור.

רצינו לסגור את הפער ולכן אנחנו חושבים שנכון להבהיר. קודם כל, ארגון למען בעלי חיים גם כיום מוגדר כתאגיד רשום. על פי הנוסח הקיים אני לא יכולה להיות ארגון למען בעלי חיים אם אני לא תאגיד רשום, ותאגיד רשום יכול להיות מסחרי או שלא למטרות רווח ויש חקיקה שמגדירה מה זה תאגיד שלא למטרות רווח שזה עמותה, מלכ"ר אחר, חל"צ, ההיבטים הללו. בלי לבדוק מול אדון מיכאל, הוא לא תאגיד רשום. אולי יש לו עסק למשהו אחר אך לא בהקשר של כלבים.

מטרת תיקון ההגדרה באה להגדיל בין אותם ארגונים רשומים למען בעלי חיים שפועלים לקידום רווחת בעלי חיים ולצמצום התרבות של כלבים וחתולים כדי שלא יינתן פטור למישהו שיגיד שפועל למען רווחה והוא כן עסק שמגדל ומרבה בעלי חיים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מצוין.
תמי סלע
לדעתי אין התנגדות לעניין הזה של אף גורם ואפשר להתקדם.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אפשר להצביע עליו.
תמי סלע
ניכנס לסעיפי 2. הוספת סעיפים 2ג ו-2ד לחוק צער בעלי חיים. אחרי סעיף 2ב יבוא "איסור עיסוק ברבייה ובמכירה של כלבים ללא היתר" זו ההתחלה של ההסדר שקובע דרישת היתרים, 2ג (א) גם בסעיף זה יש קודם כל הגדרות.





הוספת סעיפים 2ג ו-2ד
2.
בחוק העיקרי, אחרי סעיף 2ב יבוא:



"איסור עיסוק ברבייה ובמכירה של כלבים ללא היתר
2ג. (א) בסעיף זה –



"ארגון בין לאומי" – ארגון בין לאומי שהנחיותיו מיושמות בפעילות ובמסחר בינלאומיים בכלבים גזעיים;



זו הגדרה שנשתמש בה אחר כך במטרות שלשמן ניתן לקבל היתר שזה גם כדי לגדל ולטפח כלבים גזעיים, ושם אנו משתמשים בארגון שקובע הנחיות לגבי הגידול ונגיע לזה. כאן זו רק ההגדרה שלקוחה מהגדרה קיימת בחוק אסדרת הפיקוח על כלבים, לא הגדרה חדשה.

משרד החקלאות מציע למחוק את ההגדרה – ר' חלופה מוצעת לס"ק (ב)

"בית גידול לכלבים" – מקום שעיקר פעילותו רביית כלבים, מכירתם או מסירתם, למעט ארגון למען בעלי חיים ומאורת רשות;



קיימת הגדרה דומה מאוד כיום בתקנות צער בעלי חיים.
יהודית גידלי
לא צריך להוסיף רשות מקומית?
תמי סלע
לא, לא רשות מקומית. "מאורת רשות" זה מונח שיש לו הגדרה בחוק צער בעלי חיים בפני עצמו.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
יש לנו הערות?
תמי סלע
נגיע לשימוש במונח בהמשך ואם יהיו הערות ניכנס אליו, אבל כשלעצמו יש כאן בית גידול וייתכן שבהגדרה עצמה נכניס את החזקה שנמצאת בהסדר של ההיתרים שמי שמחזיק ארבע כלבות לא מעוקרות או ארבעה כלבים לא מסורסים, אם זה מה שיוחלט לעניין בית גידול – רואים אותו כמפעיל בית גידול לכלבים. אבל נגיע לזה בסעיף עצמו והאם זה ייכנס בהגדרה או בסעיף זה כבר עניין של נוסח. ההגדרה של מאורת רשות - -
אבינועם ביר
היא בחוק לאסדרת הפיקוח על כלבים ולא בחוק צער בעלי חיים.
תמי סלע
נכון. אבל אני חושבת שבהגדרות הפנינו להגדרה של חוק להסדרת הפיקוח על כלבים. אני אקרא את ההגדרה "מאורת רשות – מתקן שקבעה הרשות המקומית ברשות המנהל להחזקת כלבים, לרבות מאורת בידוד כמשמעותה בסעיף 3 לפקודת הכלבת". אלו הכלביות העירוניות, אבל זו ההגדרה שלהן.



"הוועדה" – ועדת החינוך, התרבות והספורט של הכנסת;



"חוק להסדרת הפיקוח על כלבים" – חוק להסדרת הפיקוח על כלבים, התשס"ג–32002;



"מאורת רשות, "מערכת הביטחון" ו"רופא וטרינר עירוני" – כהגדרתם לחוק בהסדרת הפיקוח על כלבים.




נחזור לכלב הגזעי. למרות שכרגע זה מופיע בנוסח, אנחנו מציעים להתייחס לכלב הגזעי במטרות ההיתר ולא כהגדרה בפני עצמה, שגם בהמשך להערות שעלו מחבר הכנסת מלביצקי, החיבור של זה לכלב הרשום ייתכן שהוא נכון יותר בדרך של חזקה, שנגיע למטרות ההיתר ניכנס לזה. אקריא את ההגדרה ולאחר מכן נדון בתיקונים. כרגע מוצע להגדיר כלב גזעי רשום.

הצעת משרד החקלאות
לדיון
על איזה דרישות מדובר לענין תאגיד שעוסק באיסוף וניהול נתוני כלבים גזעיים

"כלב גזעי [רשום]" – כלב הרשום ככלב גזעי בתאגיד שאינו למטרות רווח שמטרתו לפי מסמכי היסוד שלו היא, בין השאר, לאסוף ולנהל נתונים של כלבים גזעיים והוכר על ידי ארגון בין לאומי ושמתקיימות לגביו הדרישות שקבע הממונה שיפורסמו באתר האינטרנט של המשרד;



ההגדרה משמשת בהמשך לצורך המטרות הלגיטימיות והמותרות למתן היתר.
ד"ר דגנית בן דב
לא הצלחתי להבין איך אפשר יהיה לדון במטרות אחר כך בלי לקבל החלטה ראשונית איך אנחנו מגדירים כלב גזעי. אם הגדרת כלב גזעי תלויה בהצהרת הבעלים, ונכון להיום בנתוני המאגר הארצי לרישום כלבים הגדרת הגזע של הכלב תלויה במה הבעלים אומר לווטרינר כשהוא בא לעשות רישיון, אז קודם כל כלולים שם גזעיים שלא קיימים בשום מקום כמו "שועלי".
קריאה
שוקי.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מה את ממליצה, דגנית?
קריאה
לכלב גזעי יש הגדרה בחוק. היו מספר תביעות בבית המשפט ויש הגדרה בחוק לכלב גזעי.
ד"ר דגנית בן דב
באיזה חוק זה מופיע?
קריאה
היו תביעות מכל מיני בעלי כלבים שקנו כלב גזעי לא מתועד.
ד"ר לזר ג'רסי
כלב גזעי נחשב רק כלב מתועד עם תעודת יוחסין.
קריאה
והם לקחו עורך דין, ופסק הדין היה שכלב גזעי זה כלב הנושא תעודת יוחסין.
ד"ר דגנית בן דב
ההתייחסות הייתה לתעודה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
דגנית, מה המלצתך?
ד"ר דגנית בן דב
קודם כל, חייבים לקבל החלטה האם אנחנו מתנים את מתן היתר הרבייה או ההמלטה לכלב מתועד, לכלב גזעי שרשום באיזשהו תאגיד שבין השאר, בהצעתנו זה אומר שמשרד החקלאות או ממונה יצטרכו לכתוב את התנאים.

התנאים, בדומה למה שהממ"מ סקרו, בחלק מהמדינות יש דרישות שהארגונים האלו יהיו להם בין השאר תקנונים המחייבים השגחה על רווחה, מגבילים ריבוי במקרים מסוימים. אם אין לנו עיגון והצמדה של הגדרת הגזעי לרישום מסוים, אפשר לקרוא לזה תיעוד ואפשר לקרוא לזה רישום, אבל זה צריך להיות רישום מסוים ומעקב נתונים מסודר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זאת אומרת שאת ממליצה שניישר קו עם העולם?
ד"ר דגנית בן דב
לא. אני אומרת שגם אני אוכל להגדיר את פיונה כגזעית אם אין את זה. הכלבה הקודמת שלי – הן תמיד מעוקרות, שלא יהיו אי הבנות – הכלבה הקודמת שלי הוכרזה ככלבה מגזע גראס טרייר. למי שלא מבין בעניין, אין גזע כזה. אבל כל כלב קטן שהשערות שלו עומדות יכול להיות גראס טרייר, אז מחר נוכל להמציא גזעים ולטעון שזה כלב גזעי.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני מקבלת את מה שאת אומרת דגנית, אני חושבת שהיא צודקת.
תמי סלע
נתחבר מההגדרה לסעיף עצמו שנגיע אליו אחר כך. אחת המטרות המותרות למתן היתר מופיעה בעמוד 3.

תיקונים מוצעים בהמשך להצעת משרד החקלאות

(ו)

(3) רבייה, מכירה או מסירה של כלבים המיועדים לגידול וטיפוח ככלב גזעי רשום או למטרת כלבנות ספורטיבית, למעט גזע המתאפיין בעיוות גנטי שעלול לפגום באיכות חיי הכלב או לקצרם המנוי בתוספת השנייה.



המטרה של השימוש ברישום הוא כדי להבטיח שהגידול והטיפוח נעשים בהתאם להנחיות של ארגון בינלאומי, העובדה שהכלב רשום מאפשרת לנו לדעת שיש מישהו שמפקח על כך. בסופו של דבר זו המטרה.
ד"ר דגנית בן דב
נכון. אבל "רשום" ו"מתועד" זה אותו הדבר.
תמי סלע
אבל אז אני מתנה את זה ברישום עצמו. אפשר ללכת גם בדרך אחרת ולהגיד שההיתר הוא אפשרי גם על מנת לאפשר לאנשים רבייה, מכירה ומסירה למטרות גידול וטיפוח או כלבנות ספורטיבית ובלבד שהגידול נעשה בהתאם להנחיות של ארגון בינלאומי, אבל חזקה שכלב רשום אני רואה אותו ככזה שהגידול והטיפוח שלו הם בהתאם להנחיות.
ד"ר דגנית בן דב
לא הבנתי מה ההבדל בין רשום ללא רשום.
ד"ר לזר ג'רסי
איך תדעי שלא מרביעים אבא עם בת? איך תדעי אם אין לו רישום?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
חייב שיהיה רישום.
ד"ר לזר ג'רסי
חייב שיהיה רישום.
תמי סלע
ברור שהרישום מאפשר לדעת שיש את העמידה בהנחיות כי אז יש דרך לפקח.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
רישום ותיעוד.
ד"ר דגנית בן דב
תמי, לא הצלחתי להבין את החזקה שהצעת.
מיכאל גל
יש מושגים של רישום בכלבנות מתועדת לפי עץ שושלת. אני לא מדבר על רישום במאגר נתונים במשרד החקלאות אלא שושלת מסודרת. כלב רשום זה כלב שההורים שלו הם רשומים, יש להם תעודת יוחסין וזה נקרא כלב רשום בעולם ואנחנו עובדים לפי הפדרציה הבינלאומית לכלבנות שמגדירה מה הוא כלב רשום. יש את כל הכללים הללו.
קריאה
זה לא רק הפדרציה הבינלאומית לכלבנות, יש עוד ארגונים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אדוני, גם על איחוד הכלבנות אנו מקבלים תלונות רבות, אז לא הכל מושלם. אנחנו מקבלים את מה שדגנית אומרת.
אורית נבו
יסמין, אבל אנשים גם עוברים באור אדום. לנו לפחות יש דרך לאכוף, להעניש, להרחיק משורותינו, אנחנו אוכפים את זה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני לא אומרת שלא, אבל לא הכל מושלם.
ד"ר לזר ג'רסי
אל תשכחו שהמטרה של החוק היא למען רווחת בעלי החיים. אי אפשר להרביע באינברידינג, אי אפשר להרביע אמא עם הבן שלה. אני קראתי את המסמך של הממ"מ.
ד"ר דגנית בן דב
לזר, תבחין בין אי אפשר לבין אסור.
ד"ר לזר ג'רסי
אסור להרביע. הממ"מ נתן לי גאווה וחבל שלא השוויתם זאת למה שקורה במדינת ישראל כי אנחנו מובילים בעולם בכל הקריטריונים. אסור אצלנו להרביע יותר מחמש פעמים בשנה.
ארז וול
אבל אתה משווה תאגיד למדינה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אבל אתם לא אוכפים באופן מוחלט את כל מי שרשום.
ד"ר לזר ג'רסי
אבל האכיפה עברה למשרד החקלאות. האכיפה עברה לחוק, למחוקק.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אתם מדברים בשם עצמכם ועדיין שתדעו שגם עליכם אני מקבלת תלונות ללא סוף. אני לא בודקת אותן אם הן נכונות או לא, רק שתדעו שגם עליכם - -
מיכאל גל
בגלל זה יש את החוק הזה שזה עובר למשרד החקלאות.
אורית נבו
אם יש אכיפה במדינת ישראל, זו האכיפה הזו.
טל גלבוע
בכל חברה מבוקרת יש אנשים שהם בשוליים. זה השוליים, יסמין.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני לא אמרתי כלום. אני אומרת שדברים הם לא מושלמים.
אורית נבו
מה זה כלבנות ספורטיבית?
טל גלבוע
יצרנו את החוק כדי להישאר מושלמים ככל הניתן בחוק.
תמי סלע
אני מנסה להסביר שמטרת הרישום היא לא עצם הרישום כשלעצמו כתנאי אלא זה שאני נעזרת בו כדי שהוא יאפשר לי לדעת שאותו כלב מגדלים ומטפחים אותו בהתאם לכללים, כי יש מישהו שבודק את הכללים לצורך קבלת ההיתר.

לכן, התנאי עצמו הוא אופן הגידול והטיפוח שהוא בהתאם להנחיות, הרישום הוא דרך לדעת את זה. בסופו של דבר היישום יהיה דומה מאוד, אבל אם אני קובעת את זה כחזקה, אז בהמשך למה שחבר הכנסת מלביצקי אמר זה מאפשר, אם במקרה יש לי כלב שאני יודעת בדרך אחרת כי אתם פיקחתם, כי הפיקוח שלכם בדק ומצא שאין ספק שהוא מגודל ומטופח בהתאם להנחיות של הארגון הבינלאומי, זה גם בסדר גם אם הוא לא רשום. אם הוא רשום, זה - -
קריאה
אין דבר כזה. אין דרך להוכיח את זה בשום - -
תמי סלע
אבל פעמים רבות בטכניקה הזו כשהמהות זה תנאי הגידול ולא הרישום כשלעצמו. הרישום כאן הוא ראיה לכך שהדברים האלו מתקיימים לגבי אותו הכלב.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אבל אנחנו כולנו מסכימים.
היו"ר יוסף טייב
יכול להיות מצב שאכן הוא עומד בכל הקריטריונים, אבל הוא לא רשום?
אורית נבו
לא, לא יכול להיות.
היו"ר יוסף טייב
איך?
אורית נבו
כי אתה לא יכול לדעת מי אבא שלו ומי אמא שלו, אז הוא לא יכול. אם ההורים נשאים של מחלות גנטיות – אסור לנו להרביע. בדיוק מה שאסור להיות.
תמי סלע
השאלה מה יהיו הקריטריונים?
ד"ר לזר ג'רסי
צריך בקריטריונים של החוק שזה יהיה בחוק ולא בתקנות.
היו"ר יוסף טייב
זה מה שאני שואל, האם אנחנו יכולים להביא את הקריטריונים בחוק?
אבינועם ביר
לדעתי משרד החקלאות עדיין לא ערוך להביא את הקריטריונים, בטח לא של הארגונים שבעצמם לא מאוד מסכימים על כל הקריטריונים בחוק.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אנחנו מסכימים 100%, אישרנו גם ועדת אתיקה לאלו שלא - -
ד"ר לזר ג'רסי
אולי כאן יסכימו שאסור להרביע - -
אבינועם ביר
אם אתה רוצה שאגיד שהחוק לא בשל, אז החוק לא בשל כי אנחנו - - וזה לא קיים.
קריאה
אנחנו מוכנים לעזור להבשיל אותו, אנחנו בעד.
ד"ר דגנית בן דב
לזר הציע הצעה ואני קונה אותה בשתי ידיים. שב עם נציגי אלו שרשומים בארגונים בינלאומיים אחרים, נכון להיום אני יודעת על ארבעה כאלו, לא יודעת כמה יש יותר בארץ, כשאנחנו מדברים על ספורט כלבני יש עוד כמה.
אורית נבו
מה זה כלבנות ספורטיבית?
ד"ר דגנית בן דב
שב ביחד עם נציגים מכל הארגונים האלו שיש כיום בארץ שרשומים בחו"ל ותביאו לנו רשימה מוסכמת בשמחה.
ד"ר לזר ג'רסי
אני לא מדבר על זה.
היו"ר יוסף טייב
תעצרו. אי אפשר, לא נגיע לשום מקום. תנו לה לסיים ומי שיש לו משהו להגיב שירים את היד.
אבינועם ביר
הנקודה השנייה היא שאם אנחנו לא קובעים את החזקה אלא אומרים את התנאים, אנחנו עוברים כאן למשטר הוכחות מסוים שאם דיברנו קודם על סוגיית האכיפה או יכולת ליישם את החוק, אנחנו נסרבל את היכולת לאכוף בצורה משמעותית מאוד.
תמי סלע
אתה בעד החזקה?
אבינועם ביר
בעיקרון חזקה עוזרת לנו באכיפה ופיקוח של חוקים. ברגע שאין לנו את החזקה – קשה יותר לאכוף את זה.
ד"ר לזר ג'רסי
אי אפשר לאכוף את זה. מה שהם רשמו זה אכיפה - -
תמי סלע
אני בעד חזקה, אבל אני לא בעד שזה יהיה תנאי הכרחי בפרט שההגדרה שהוצעה מחייבת שזה תאגיד שמתקיימות לגביו דרישות שקבע הממונה שיפרסמו באתר האינטרנט. זאת אומרת, זה דורש עוד אסדרה של דרישות כדי שזה בכלל יהיה תאגיד מהסוג הזה ששם הוא רשום.

אני קצת מקלה על זה כשאני קובעת את זה כחזקה ואני הולכת לתנאי המהותי. התנאי המהותי הוא אופן הגידול והטיפוח ולא עצם הרישום, אבל בסוף זה משיג את אותה התוצאה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אבל ארז, מה ההערה שלך?
ארז וול
אני מסכים מאוד עם אבינועם בהקשר הזה. זה יקשה מאוד וייצור בלגן - - מסכימים על זה.
ד"ר לזר ג'רסי
כולנו מסכימים, אני לא יודע למה רבים כאן.
ארז וול
שלא צריך לפתוח את הפתח הזה לכל מיני דברים שעוד לא מוסדרים. - - להשאיר את זה ככה.
היו"ר יוסף טייב
חידדנו את הנקודה סך הכל.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אז הנוסח הוא כמו שהוא, כמו שדגנית אמרה.
היו"ר יוסף טייב
גברתי, בבקשה.
מאיה שטירבו
מאיה שטירבו, המרכז לפעילות כלבנית. תמי, מה שאת מציעה, לפתוח את זה לכן מתועד, לא מתועד, זה פותח פתח לכל מה שהחוק הזה מנסה להביא שזה צמצום ורווחה. אם המטרה היא לצמצם רבייה לא מבוקרת, בהצעתך את פותחת פתח לכל מטחנות הגורים שמבחינת תנאי רווחה יהיו נקיות ומבריקות ככל שניתן ויעמדו בחוקים היבשים ובתקנות היבשות שייכתבו 15 מטר לכלב, שתי צלחות נקיות, תקרה מקורה ומאוורר. אנחנו פותחים פתח לרבייה לא מבוקרת, לא מפוקחת, וזה בדיוק מה שהחוק בא לצמצם.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
חבל להמשיך, משאירים את הנוסח שדגנית הציעה.
היו"ר יוסף טייב
הנקודה הובהרה. דגנית, הצעתך התקבלה.
עמרי ליבני
אני שואל בשם ארגון שלא נמצא כאן שהוא ארגון מגדלי הכלבים לרעייה, כלבים עובדים, אבל הארגון שהם שייכים אליו הוא ארגון אנגלי. אין להם ארגון או תאגיד בארץ. האם הדבר הזה מכסה גם אותם או שהם צריכים להקים תאגיד בארץ על מה שזה יעבוד? השאלה ברורה? הם רשומים ישירות בתאגיד אנגלי ולא בתאגיד ישראלי.
ד"ר לזר ג'רסי
רשום תאגיד, לא רשום בארץ - -
קריאה
כתוב ארגון בינלאומי.
ד"ר דגנית בן דב
הוא שואל שאלה נכונה. כרגע בהגדרה הכלב צריך להיות רשום בתאגיד שאינו למטרות רווח והתאגיד צריך להיות מוכר על ידי ארגון בינלאומי.
עמרי ליבני
האם הכלב יכול להיות רשום ישירות בארגון בינלאומי מבחינתכם? כי זה המצב כיום עם כלבי הרועים. הארגון הבינלאומי לכלבי רועים.
ד"ר דגנית בן דב
אני לא רואה בעיה, זה מצריך תיקון קטן של הנוסח.
ד"ר לזר ג'רסי
אפשר להגיש בקשה מיוחדת ולבחון את העניין.
אבינועם ביר
הארגון עצמו הוא ארגון? יש לו - -
עמרי ליבני
הארגון הבינלאומי לכלבי רועים.
אבינועם ביר
אמרת כלבים עובדים או כלבים לראיה?
עמרי ליבני
בארץ הם קטנים מדי בשביל להקים ארגון.
אבינועם ביר
יש להם עמותה?
עמרי ליבני
הם לא הקימו עמותה כי הארגון הבינלאומי לא דורש מהם.
אבינועם ביר
לפי הנוסח הנוכחי הם יצטרכו להקים עמותה.
עמרי ליבני
לכן אני שואל האם אפשר להתאים את זה למצב שבן אדם יהיה רשום בארגון בינלאומי?
ארז וול
להקים עמותה זה לא מורכב - -
תמי סלע
זה תלוי בדרישות שיקבע הממונה. לדעתי הם יכולים לעמוד בזה, לא כתוב תאגיד ישראלי.
אבינועם ביר
אבל כרגע הוא צריך להיות רשום בתאגיד שאינו למטרות רווח וישראלי.
תמי סלע
לא כתוב בישראל. זה לא ארגון למען בעלי חיים, זה תאגיד בהגדרה של כלב גזעי רשום. אבל צריך לבדוק מהותית, דווקא כאן מכיוון ויש דרישות שיפרסם הממונה.
אבינועם ביר
ידוע האם הוא עמותה? מלכ"ר, עמותה ללא מטרות רווח?
עמרי ליבני
הוא מלכ"ר. אבל הוא האיגוד הבינלאומי והוא לא העניין של מוכר על ידי ארגון בינלאומי, לכן אני שואל. השאלה האם ניתן לעשות שינוי שיכיל גם את העניין הזה?
ד"ר לזר ג'רסי
חייבת להיות כאן בקרה - -
ד"ר דגנית בן דב
לדעתי זו שאלה נכונה.
היו"ר יוסף טייב
השאלה במקומה. צריך לברר את זה - -
ד"ר לזר ג'רסי
- - הארגון הזה דרך האינטרנט.
עמרי ליבני
אתה לא יכול. זה ארגון של בורדר קולי.
ד"ר דגנית בן דב
סליחה, לזר. כפי שהבנתי יש אנשים בארץ שרשומים ישירות בפדרציה הבינלאומית לכלבנות ולא אצלכם.
קריאה
איך?
ד"ר דגנית בן דב
אני לא יודעת איך.
קריאה
אין דבר כזה. דגנית, זה לא הגיוני.
קריאה
אולי דרך מדינה אחרת?
ד"ר לזר ג'רסי
לא קיים.
ד"ר דגנית בן דב
השאלה קיימת. זו נקודה שצריך לבדוק אותה לעומק.
היו"ר יוסף טייב
הנקודה הובהרה. נחדד זאת בנוסח. אלה, בבקשה.
אלה פלור
אלה פלור, אני נעזרת בכלבת שירות שנולדה בהמלטה פרטית מטעם בית גידול. היא הנושא הכי חשוב כמובן. היא הגיעה אלינו בגיל שמונה שבועות, התחילה הכשרה אצלי בבית, סיימה הכשרה לאחר שנה שזה די חריג יחסית לכלבי שירות, בדרך כלל זה לוקח מינימום שנה וחצי-שנתיים.

כן קיימים כלבי שירות מעורבים, אבל לרוב לפחות ממה שראיתי לוקח להם מינימום שלוש-ארבע שנים של הכשרה שזה משמעותית יקר יותר. קשה למצוא כלב מכיוון שיש נטייה רבה יותר לכלבים שלא מסיימים הכשרה לאחר שאנשים הוציאו כסף רב, הכלבים לא יכולים לעבוד וצריך למצוא להם בית אחר כי הם לא יכולים לבצע את המטרה שלשמה הביאו אותם.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מערכת העצבים שלהם לא מסוגלת לשאת את העומס.
אלה פלור
או מערכת העצבים שלהם, או שפתאום מתפרצת בעיה בריאותית או שהם עוברים תאונה מסוימת והם לא מצליחים להחלים ממנה. אלו דברים שכלבנות מתועדת פותרת כי זה נותן צפי לכלב. במקרה שלנו היה לי המון מזל שהיא נולדה בדיוק חודשיים לפני שהיה לי צורך בה.

יש אנשים שמחכים שלוש שנים לכלב, זה זמן רב. יש לי חברים שנמצאים ברשימות המתנה של חמש-שש שנים לכלב כי אין כלבים. גם מקרים של המלטות מתועדות הם בעייתיים מעט כי לא כל כלב יכול להיות כלב שירות.

לדוגמה בבית עובד שיש להם המלטות, לא ייתכן ש-100% מהכלבים יהיו כלבי נחייה. אין מצב כזה. התחום בעייתי כי קשה מאוד לקבוע מה תהיה ההמלטה לכלבי שירות כי לא כל הכלבים יהיו כלבי שירות. אי אפשר להבטיח ב-100% שכל הכלבים יהיו כלבי שירות וזה בעייתי.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אלה, כלבי שירות מוחרגים בחוק.
קריאה
אבל האימהות שלהם לא.
אלה פלור
אבל - - כלבי שירות.
עמרי ליבני
הבעיה היא שגידול של כלב שירות יכול להיות אצל בן אדם פרטי בבית כמו במקרה זה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה לא נכון. דרך עמותה.
קריאה
שאותו בן אדם יקבל היתר.
עמרי ליבני
אבל אותו בן אדם לא יודע מראש שהכלב מיועד להיות כלב שירות. חלק גדול מההמלטות של כלבים שהולכים להיות כלבי שירות או כלבים טיפוליים הם אנשים, לדוגמה אדם שעוסק בטיפול בעצמו ויש לו כלבה שממליטה והגורים בין היתר יכולים ללכת לשימושים האלו. הבעיה היא - -
אורית נבו
בואו נדייק, חלק קטן מאוד מהגורים ולא כל הגורים.
ד"ר לזר ג'רסי
חשוב שיהיה תיעוד של התעודה כי התעודה היא בנושא בריאות.
אורית נבו
ומה נעשה עם כל השאר?
עמרי ליבני
אנחנו מדברים על דברים שונים. אני מתכוון שבסופו של דבר יכולה להיות סיטואציה שבה חסרים כלבי שירות מכיוון שהגבלנו את הגידול. זה שבן אדם נולד לו עכשיו שגר וחלק מהשגר מתאים להיות כלבי שירות, הוא לא נכלל כאן בשום צורה כמגדל כלבי שירות.
ארז וול
אבל כלבים מתועדים כן. איפה הקושי כאן?
אורית נבו
לא הקשבתם למה שהגברת אמרה. תתנו לשרון לדבר ואז אפרש את מה שהיא אמרה.
שרון רונן
שרון רונן, מתעסקת בכלבי עבודה וחברה בוועדה העולמית לכלבי עבודה. גידלתי כלבי עבודה במסגרות רבות ביטחוניות ולא ביטחוניות ומכירה את הנושא היטב. כלב עבודה באשר הוא, גם כלב שירות או כל כלב ביטחוני הוא כלב שחייב ביטחון עצמי רב.

על מנת לגדול ככלב עם המון ביטחון עצמי הוא חייב יחס אישי רב בגיל צעיר מאוד. יחס כזה הוא יחס שבו מגדל לוקח אותו במהלך היום, מתעסק איתו, נוגע בו, הכלב נמצא בתוך סביבה אנושית חמה ועוטפת מאוד ובגיל חודשיים ולאחר מכן הוא חייב לקבל תנאים ספציפיים מאוד שבהם הוא גדל.

כלומר, צריך להוציא אותו במשך שעות כל יום, כלב אחד, אני לא מתכוונת לשניים בבת אחת, כלב כזה חייב לקבל יחס אנושי אישי. הוא צריך להסתובב ברחובות ולהכיר את הסביבה שבה האדם חי. אני מכלילה כלבי עבודה וגם כלבי שירות באותה הסירה כרגע למרות שעיסוקי הוא כלבי עבודה וספורט. כלבי ספורט הם אותו הדבר, חייבים כלב עם ביטחון רב. אי אפשר לגדל כלב כזה בצורה מסחרית כי זה כלב שחייב להיות מגודל על ידי בן אדם פרטי.

כלבי הספורט שאנחנו מתעסקים בהם, כלבי העבודה שאני מכירה ממקומות רבים בארץ ובעולם – הם כולם כלבים שגדלו בבית.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני לא מבינה. שרון, תסבירי לי, הכלבים האלו גדלים בבתים ואז קונים אותם מהם?
שרון רונן
כן. או שאני מגדלת שגר כזה על מנת לקחת את הכלב האחד מתוך - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
והאנשים שקונים מהם את הכלבים, איך מגיעים אליהם? הם רשומים איפשהו?
שרון רונן
הם רשומים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
הם רשומים. אז אנחנו מדברים על כלבים רשומים ששייכים להתאחדות או ארגון מסוימים?
שרון רונן
נכון.
עמרי ליבני
הם רשומים בהתאחדות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני לא מבינה איפה הבעיה.
שרון רונן
אני מנסה לחזק ולהסביר שכלב שגדל להיות כלב עבודה כלשהו הוא כלב שחייב להיות מוכר גם מבחינת תכונותיו הגנטיות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אנחנו מודעים לכך ומבינים.
שרון רונן
והוא לא יכול לגדול בצורה מסחרית כי הוא חייב את היחס האישי. ברגע שמתייחסים ואומרים שנביא כלבים מחו"ל לעוקץ, הכלבים האלו גדלים בבית. שירתתי במשטרה בימ"מ תקופה ארוכה - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
שרון, אני מבינה מה שאת אומרת. אני מקצרת לך.
קריאה
מה זה כלבנות ספורטיבית?
היו"ר יוסף טייב
למישהו יש בעיה עם הנוסח? האם יש לך התנגדות עם הנוסח?
ד"ר לזר ג'רסי
למה זה טוב לחיים? איזה שירות נותנת כלבנות ספורטיבית?
תמי סלע
טרם הגענו לנוסח, אבל במטרות ההיתרים יש שלושה דברים. אחת מהמטרות היא רבייה, מכירה ומסירה של כלבים המיועדים לשמש חיית שירות וחיית שירות כולל נחייה וחיית סיוע.
שרון רונן
אני רוצה לחדד שאין דבר כזה. אם אני מגדלת עכשיו אין לי דרך לדעת אם הכלב שלי יהיה כלב שירות או לא.
תמי סלע
זה לא מותנה שבסוף כולם יהיו אלא שמסלול הרבייה הזה מיועד. המטרה השנייה לצורכי מערכת הביטחון, והמטרה השלישית זה גידול וטיפוח של כלבים גזעיים רשומים או לכלבנות ספורטיבית. לדעתי בסוף זה כן יכסה את המצבים הללו, כלומר הם לא יישארו מחוץ.
ד"ר דגנית בן דב
יש לי הרגשה שחלק מהאנשים לא הבינו חלק מהמשך החקיקה והם מוטרדים מהדרישה שהייתה בנוסח הקודם של חיוב עיקור או סירוס.
ד"ר לזר ג'רסי
שונה הנוסח.
ד"ר דגנית בן דב
אם חיוב העיקור או סירוס יורד, אנחנו מדברים על היתר רבייה לאמא ולא לגורים. כלומר, את יודעת מראש איזו אמא את רוצה להרביע.
שרון רונן
אני יכולה לנחש מראש.
ארז וול
אבל את מרביעה אותה.
שרון רונן
הכלבה הזו תלמד את התכונות שארצה, אחפש גם את הכלב המתאים וכשיכליאו ביניהם אבוא ואבדוק את הגורים וייתכן שאגיד שאף אחד לא מתאים וייתכן שאגיד שאחד כן.
ארז וול
אבל את ההרבעה - - לעשות.
ד"ר דגנית בן דב
נכון, אבל ההיתר את צריכה לאמא.
ד"ר לזר ג'רסי
את ההיתר מבקשים מראש.
ד"ר דגנית בן דב
את ההיתר את צריכה לבקש לאמא לפני ההמלטה ולא לגורים.
שרון רונן
אבל צריך לדעת שהאמא הזאת - -
אבינועם ביר
אולי נתקדם לסעיפי ההיתרים ונקיים שם את הדיון על מנת שיהיה לנו את הנוסח מול העיניים ונדע מה הבעיה בו?
ארז וול
אנחנו דנים בבעיות שלא קיימות.
אבינועם ביר
אז אני מציע שנמשיך הלאה בנוסח ונראה איפה ניצבת הבעיה ואיך פותרים אותה. כרגע הדיבור הוא באוויר.
מיכאל לפושניאנסקי
אני מיכאל, שירתתי 23 שנים כמאלף ראשי של יחידת עוקץ. לדעתי קיים כאן משהו שכולנו מפספסים ואתם מחפשים שקל מתחת לפנס. ייבאתי כמות כלבים יותר מכולם ביחד, גם אם תחברו את כל העולם הכלבני, אף אחד לא יתקרב כמותית לכמות הכלבים שייבאנו מחו"ל לטובת היחידה. אני יודע מאיפה הכלבים מגיעים, איך מחזיקים אותם, איך מטפלים בהם, איך מרביעים אותם.

לא כולם מדהימים ולא כולם - - תחת הסיסמה של לשמור על אותנטיות הדברים. אבל, אם לא תתקבל החלטה לאחר שנסמן את כל הדברים של מה זה כלב גידול ראוי, לא תהיה אכיפה, אם ברגע נסע למשולש, הכפרים בצפון, לרמלה, ליפו - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אנחנו מודעים לכך. תאמין לי שאני יודעת, אבל כרגע זה מותר בחוק. זה מותר, מותר לפרסם, למכור, לעשות סרטונים בטיק-טוק של הכלבים שלך למכירה, לעשות הגרלות על כלב לואי ויטון, הכל מותר.
קריאה
המדינה גם הבינה, יש מלינואות בכל הכלביות. כולם רוצים מלינואות כי הם כלבי שירות, אז כל עמותות הקבוצות הם עם מלינואות מכיוון שמלינואה הוא הכלב האופטימלי.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני יודעת, שאי אפשר למצוא להם בתים. בואו נתקדם, אנחנו חוזרים על אותו הדבר. בואו נתקדם בסעיפים ונגיע, אנחנו רק בהגדרות.
תמי סלע
אנחנו רק בסעיף ההגדרות ועוד לא בהסדר.
שרון רונן
דיברת על - - מותרים, אבל יש בקלנסווה - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני יודעת מה יש בקלנסווה, אין חתול שלא תקוע על עץ שלא מגיע לטלפון שלי.
שרון רונן
והם אסורים בחוק ומגדלים אותם.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
בואו נתקדם כי אנחנו רק בהגדרות, אתם מקדימים את המאוחר.
ד"ר לזר ג'רסי
כולם מסכימים עם ההגדרה של משרד החקלאות.
תמי סלע
התקדמנו למגדל כלבים. אחזור לזה שיש לנו את בית הגידול ששם יש נקודה שנצטרך להכריע בה מכמה כלבות או כלבים לא מעוקרות או לא מסורסים זה נחשב לבית גידול.
ד"ר לזר ג'רסי
או שגרים.
אורית נבו
על זה ארצה להעיר ודווקא למדנו מהנקודה של הממ"מ - -
ארז וול
אורית, היא לא הקריאה נוסח עדיין. ניתן לה לדבר קודם. אי אפשר להתקדם ככה.
תמי סלע
זה היה על בית גידול. קודם עברנו ואמרנו שנתייחס כשנגיע למדרג ההיתרים ויש הגדרה של מגדל כלבים שזו אמורה להיות הדרגה הנמוכה ביותר. בהגדרה של מגדל כלבים השארנו את זה לקביעת תנאים על ידי השר בדרגה הנמוכה יותר מתחת לבית גידול.

הגדרה במסגרת חלופת מדרג היתרים – ר' לעיל

"מגדל כלבים" – מי שמחזיק כלב לא מעוקר או מסורס, ומתקיימים לגביו תנאים שקבע השר;
יסמין פרידמן (יש עתיד)
השר ייקבע גם את כמות הכלבים?
אבינועם ביר
לא. זה החוק. לא?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
דגנית, לדעתי לא צריך להשאיר לשר כזה או אחר את כמות הכלבים. אנחנו יכולים להחליט מה כמות הכלבים שמעליה זה נחשב בית גידול. למה צריך לחכות לשר?
ד"ר לזר ג'רסי
או שגרים.
ד"ר דגנית בן דב
זה מה שתמי מנסה להגיד, שקיימות שתי דרגות. ארבע ומעלה, ומתחת לארבע זה מגדל כלבים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ארבע ומעלה זה?
ד"ר דגנית בן דב
בית גידול ומתחת לארבע זה מגדל כלבים.
תמי סלע
מגדל כלבים שגם הוא יצטרך היתר. כן נצטרך לקבל החלטה מי הוא מגדל כלבים שצריך היתר ומי הוא אדם שמגדל כלבים למשל כלב אחד לא מעוקר או מסורס שלא צריך שום היתר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אבל מכלב אחד לא מעוקר או מסורס אפשר לייצר כמות עצומה של גורים.
אבינועם ביר
חבר הכנסת מלביצקי העיר קודם לעניין התקנת תקנות והכניסה לתוקף ואחת התשובות הייתה דירוג וכניסה לתוקף לפי חומרות או לפי מדרגים מסוימים שייקבעו. ההגדרה של מגדל כלבים נכנסה כאן על מנת לאפשר מדרג מסוים כבר בחקיקה לפני שנתקין את התקנות. כן צריך לציין שאם מדובר על תנאים שייקבע השר בהכרח נצטרך לחכות לקביעת השר, כלומר להתקנת תקנות. עד שלא יותקנו התקנות לעניין מגדל, ההגדרה - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מה זה אומר אם יש לך ארבעה כלבים או שאם יש לך פחות? מה המשמעות?
תמי סלע
כרגע לפי ההסדר המוצע המשמעות היא שמארבעה יש צורך בהיתר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לא יכול להיות רק מארבעה.
תמי סלע
ומתחת לזה נדרשת אסדרה בתקנות.
אבינועם ביר
תמי, בנוסח הנוכחי מופיע ארבעה כלבים?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מתחת זה תקנות.
אורית נבו
אתם לא נותנים לי לדבר ואני רוצה להתייחס בדיוק לנקודות האלו וגם לשאול שאלה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
קודם כל, אף אחד לא עצר את נציגי הארגון מלדבר והם מדברים כל הזמן.
ד"ר לזר ג'רסי
אורית, תדברי.
אורית נבו
אני רוצה להציף שאלה למחשבה, אם אנחנו רוצים לשים תחת ההגדרות כלבים או המלטות. זה עלה מסקירת הממ"מ ולא חשבנו על כך קודם. המטרה היא הגורים. עצם החזקת כלב או כלבה לא מסורסים ולא מעוקרות כבר מאחורינו כאשר החלטנו שלא מחייבים עיקור או סירוס. אולי נחשוב להגדיר שצריך רישוי מכך וכך המלטות?
תמי סלע
זה בדיוק חלק מהעניין במגדל כלבים. בבית גידול יש רף מסוים גם של מספר כלבות או כלבים שאין שאלה לגביו וזה כבר נחשב כבית גידול. במגדל זה משאיר פתח להתייחס גם לשאלת מספר הכלבים או הכלבות וגם לשאלת מספר השגרים, וזה עוד לא מוגדר כאן בצורה קובעת.
ד"ר לזר ג'רסי
ברגע שנספור כלבים ולא שגרים יהיו מצבים לדוגמה שבן אדם שמחזיק ארבעה כלבים ויהיה צריך לשלם על תחזוקתם ולא על השגרים שלהם – יגיד לעצמו נתנו לי תעריף מכיוון שיש לי ארבעה כלבים, אז נעשה איתם הרבעות על מנת לכסות את ההוצאות שלי.
תמי סלע
זה לא בטוח כי האגרות נקבעות בתקנות וייתכן שכן ייקחו בחשבון - -
ד"ר לזר ג'רסי
אבל אנחנו יודעים מה יקרה בתקנות. ייגרם עודף רבייה מאנשים שהיו מחזיקים את הכלבים שלהם בלי רצון להרביע בכלל והתקנות יגרמו להם להרביע.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
שיסרסו.
ד"ר לזר ג'רסי
מה זה קשור לסירוס?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לא תהיה לו אגרה אם הוא יסרס.
ד"ר לזר ג'רסי
אבל למה להעניש בן אדם ששומר חוק?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה עונש? לסרס כלב זה עונש?
ד"ר לזר ג'רסי
ברור שזה עונש. אני וטרינר, זה עונש.
קריאה
זה עונש?
ארז וול
איך אתה מעז להגיד את זה כווטרינר?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לזר, יש לי שתי כלבות מעוקרות.
ד"ר לזר ג'רסי
אז לך יש שתי כלבות, אבל יש מחקרים ומאמרים.
יובל נבון
יש מחקרים שסותרים גם. גם במחקר שאתה נשען עליו, 20 עמודים ממנו מדברים על היתרונות שבזה. לא להיות מגמתיים.
ד"ר דגנית בן דב
יסמין, בשביל לעשות סדר. יובל ולזר, סליחה.
טל גלבוע
במדינת ישראל יש צורך בהרבה אזרחים, - - לא מסרסים וכלבים לא צריך.
יובל נבון
העיקר הפכנו את העיקור וסירוס לסכנת עולם, זה השלב הבא כבר. עכשיו סירוס ועיקור הם סכנה.
טל גלבוע
מי שלא מבקר בהסגרים במדינת ישראל לא מבין על מה אנחנו מדברים בכלל. כל היום צריך להמית כלבים.
יובל נבון
- - מסרס את כל הכלבים וגם את הנקבות.
ד"ר לזר ג'רסי
זו זכותך.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני מסכימה איתך.
ד"ר לזר ג'רסי
סרטן צוואר הרחם מקבלות כלבות מעוקרות. פדגוגיה בגרוש.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
את הטיעון הזה אני לא מקבלת. מי שרוצה להחזיק ארבעה כלבים שייקח בחשבון שלגדל כלבים עולה כסף וזה שיקול שהוא צריך לעשות, ואם הוא ירצה להרבות אותם – הוא יצטרך היתר, ואם הוא לא רוצה – שיעקר ויסרס.
ד"ר לזר ג'רסי
מי שמגדל ארבעה כלבים הופך להיות עם כובע של בית גידול? נניח ויש לי חמישה כלבים, מישהו כאן מהמיסוי יוכל להגיד לי אם אוכל לפתוח עוסק מורשה על חמישה כלבים? המדינה תפסיד כסף אם כן כי בן אדם שיש לו חמישה כלבים ולא יעשה המלטה אחת בשנה - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
שלא יעשה.
יובל נבון
טוב מאוד, זכינו.
ד"ר לזר ג'רסי
ועדיין לפי החוק הוא יוגדר כבית גידול, הוא יוכל אם הוא חכם לפתוח עוסק מורשה ולהגיד שהמדינה הכריחה אותו להיות בית גידול, אני עכשיו מכניס את כל הוצאות הכלבים שלי, את כל הוצאות - - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לזר, אתה לא מפחיד אותי. זה ממש לא מעניין אותנו.
קריאה
אפשר לעשות את זה כבר היום.
ד"ר לזר ג'רסי
אותך לא מעניין.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לא, זה לא מעניין אותנו וזה לא מעניין את המיסים. אני רוצה לשמוע את הערתה של דגנית.
ד"ר דגנית בן דב
נהיה כאן ערבוב משמעותי בין אגרת רישיון ופטור מהתוספת לאגרת רישיון לבין האגרות שייקבעו בהמשך.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
שאנחנו לא יודעים מה הן.
ד"ר דגנית בן דב
נכון. לדעתי צריך להיזהר לא לתת לדיון להיגרר עכשיו לאגרת הרישיון.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לכיוון האגרות.
ד"ר דגנית בן דב
בעניין הנושא של האם לקבוע זאת לפי מספר כלבים לא מעוקרים או לפי מספר המלטות, אצטרף למה שאמרו אורית ולזר שהרבה יותר נכון לפי מספר המלטות ולא לפי מספר כלבות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
תסבירי.
ד"ר דגנית בן דב
בחלק גדול מהמקרים בעיקר בגידול המתועד המקצועי והנכון, בן אדם יחליט רק כשכלבתו בת שלוש למשל האם הוא רוצה ממנה גורים או לא והוא בהחלט יכול להחזיק שלושה-חמישה כלבים כתחביב, ככלבי בית, ככלבים שלו עצמו ורק לאחר מספר מסוים של תערוכות, הכרות עם הכלבה, הכרות עם מחלות שעלולות להופיע בגיל מאוחר יותר הוא יקבל החלטה האם כלבה X הוא מרביע וכלבה Y הוא מעקר. לכן לדעתי הקריטריון צריך להיות לפי מספר המלטות ולא לפי מספר כלבים.
קריאה
גם לגבי בית גידול?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מסכימה ב-100%.
ד"ר דגנית בן דב
למעט בית גידול שהוא עסק. אם אני מחזיקה כלבייה שהיא בית גידול ועסק זה מצריך גם רישוי עסקים, למצוא דרך להגדיר זאת אוטומטית כבית גידול.
קריאה
אז אלו שתי הגדרות.
תמי סלע
איך תגדירי זאת? כי - - זה משהו שקשה יותר.
ד"ר דגנית בן דב
זה יותר משתי הגדרות ולכן אני חושבת - -
ד"ר לזר ג'רסי
לפי הממ"מ באוסטרליה זה מחולק עם שמות.
תמי סלע
לכן רצינו רף מסוים ברור.
ד"ר דגנית בן דב
זו הסיבה שחשבתי שנכון יותר לקבוע זאת בתקנות לאחר שנלמד את הנושא והפתרונות שעושים במדינות אחרות לעומק.
תמי סלע
אבל אז גם לגבי המקומות הגדולים, מקצועיים ומסחריים יותר נצטרך לחכות זמן רב יותר וכאן כן יש ניסיון לדרג ולנסות להגדיר כבר עכשיו מה הוא אותו בית גידול - - -
ד"ר לזר ג'רסי
ברור, אבל בית גידול עם ארבע המלטות ומעלה הוא בטוח עומד בתקנות.
תמי סלע
הנושא שעכשיו בדיון הוא שיש צורך להחליט גם על האם וכמה, מה קטגוריה שמחוץ למשטר ההיתרים, כלומר האם יש בעל כלבים מסוים לא מעוקרות ולא מסורסים במספר מסוים שבכלל לא רוצים לדרוש ממנו היתרים אלא אם כן הוא מוכר ועושה רווחים, וגם אם יש זיווג ורבייה הוא לא צריך היתר לצורך זה. זו שאלה אחת. והאם יש סף מסוים שאנחנו יודעים להגדיר אותו שמעליו זה ייחשב בכל מקרה כבית גידול?
ד"ר דגנית בן דב
בסף התחתון צריך לדון, ובסף העליון לדעתי צריך ללמוד את הנושא לעומק יותר לפני שמקבלים החלטה. אלא אם יש מישהו שיכול לעזור בהגדרה שברגע שזה עסק עם רישוי, בית הגידול הוא עסק ולא בית גידול במשמעות של אהיל של בית גידול אלא בית גידול במשמעות המסחרית שטח של העניין, יש לי כלבייה, רישוי עסק, זה אפשר לדרוש כבר.
ד"ר לזר ג'רסי
בממ"מ יש - - -
עמרי ליבני
מה שאמרת עכשיו נכנס גם לענייני מנהל.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
יש כיום כלביות עם רישוי עסק?
אודליה אסולין-דגני
בוודאי. יש גם רישוי - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
של הרבעות?
עמרי ליבני
לא. רישוי עסק הוא לא להרבעות. אין רישוי עסק להרבעות. יש רישוי עסק לגידול כלבים.
ד"ר דגנית בן דב
לזר, לכלבייה שלך יש רישוי עסק?
ד"ר לזר ג'רסי
לא. שנה וחצי אני עובד על זה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אנחנו בתהליכים, זו הבעיה - -
עמרי ליבני
אני עובד זמן רב יותר, אלו עניינים שקשורים למנהל. להוציא רישיון עסק בקרקע חקלאית, קודם כל אתם אומרים שרק מי שיש לו משק והוא חקלאי וכן הלאה יכול לגדל כלבים כי זו - -
ד"ר דגנית בן דב
לא. אמרנו שרק אלה יהיו אוטומטית בית גידול שיצטרך היתר ושם יצטרכו לחכות לתקנות.
עמרי ליבני
מה שאני מתכוון זה שכיום כדי להוציא רישיון לגידול כלבים זה יכול להתבצע על קרקע חקלאית בחלקה א' או בשטח הצהוב.
ד"ר דגנית בן דב
כשזה אדמת מנהל.
עמרי ליבני
נכון.
אודליה אסולין-דגני
זה לא העניין. מה שמדובר היום זה על חוק רישוי עסקים, גידול והחזקה של כלבים וחתולים זה גם עסק טעון רישוי ומעבר לכך ידוע לנו שיש לנו את תקנות ההחזקה שלא לצרכים חקלאיים, תקנות צער בעלי חיים שגם שם יש הגדרה ויש את התנאים לאיך צריך להחזיק בעלי חיים. מה שאין שם וזה מה שאנחנו רוצים להסדיר כאן במסגרת תקנות שיהיו זה את סוגיית ההמלטות, רישום הגורים, החזקת הגורים, מתי אפשר למסור אותם, באיזה גיל, נושא תדירות ההמלטות.

אלו דברים שכיום לא מוסדרים וכפי שצוין במסמך של הממ"מ זה קיים במדינות אחרות במסגרת תקנות. זאת אומרת, יש קביעה בחוק מה בגדול שהדבר הזה יוסדר במסגרת תקנות ואנחנו מעוניינים להסדיר זאת במסגרת תקנות, אבל זה עדיין לא ייתר מי שכיום צריך רישיון עסק, כלבייה שכיום צריכה רישיון עסק וכל פנסיון, כל מקום שבו מחזיקים כלבים כיום – הוא טעון רישוי עסק.
עמרי ליבני
אתם מדברים היום במשרד החקלאות על גידול כלבים ומה שיש היום במשרד החקלאות לא נותן בשום מקום פתח לאנשים לגדל כלבים בביתם ולהיות עסק מוכר. אין אופציה כזו במשרד החקלאות. החוברת של משרד החקלאות מדברת על באיזה חדרים צריך לגדל את הכלבים שזה גרוע הרבה יותר מלגדל כלבים בבית, אין שום דבר כיום שהמדינה יודעת לבוא ולהגיד הנה עסק שנקרא בית גידול בבית של בן אדם.
נטליה מירוניצ'ב
שמי נטליה מירוניצ'ב, נמצאת כאן בכובע הפרטי שלי היום, מגדלת כלבים ותיקה. אתמול התקיימה פגישת זום עם המגדלים ולדעתי זו פעם ראשונה שהיה שיח פתוח, אומנם קצר וסמוך מאוד לתאריך הישיבה עצמה, אבל אני מברכת על השיח כי מהנוסח הראשון הייתה הרגשה שאין הבנה מה הוא מגדל כלבים ומה מטרתו בחיים.

בעניין הסעיף הספציפי, לדעתי נכון להתייחס למספר ההמלטות. יש לי אישית כלבות שחלקן מעוקרות וחלקן לא ואין לי שום כוונה להביא מהן גורים, חלקן בגלל הגיל וחלקן מכיוון שאני לא חושבת שהן מתאימות. אדגיש שלעיקור וסירוס יש השלכות בריאותיות מכיוון שזה ניתוח בהרדמה מלאה וכשלעצמו הוא סיכון. קיימות המלצות של ארגון הרופאים העולמי שצריך לבחון כל מקרה לגופו.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אין שאלה של עיקור או סירוס, הבנת שאין? זה לא על הפרק.
נטליה מירוניצ'ב
כן. אבל יש לי כלבות לא מעוקרות ואת אומרת שזו לא בעיה, תעקרו. יש בעיה עם זה.
ד"ר לזר ג'רסי
אנשים יינטשו כלבים כדי שיהיו להם ארבעה כלבים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מבחינתי, אין בעיה. את לא רוצה לעקר, זו זכותך. לא אני מחליטה מה תהיה האגרה על כלבה לא מעוקרת אלא משרד החקלאות.
עמרי ליבני
זה כבר קבוע בחוק.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
גם היום יש את זה בחוק. לא, מה הם יחליטו מי יקבל היתר ומי לא יקבל היתר, כי כיום יש לכם היתר.
נטליה מירוניצ'ב
- - כלבה שאין כל תכנון להרביע אותה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה לא העניין של חקיקה. זה עניין שמשרד החקלאות או השר יחליטו מה הם עושים לגבי האגרות. הבחירה בידייך לגבי עיקור או סירוס.
ד"ר לזר ג'רסי
את לא מפחדת שאנשים יינטשו כלבים?
נטליה מירוניצ'ב
אני החזקתי כלבה לא אחת - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זה לא רלוונטי. אני מפחדת יותר מכמות הנטישות שיש כיום, כמות הכלבים שיש כיום, כמות ההמתות שנאלצים להתמודד איתן היום. זה יותר מפחיד אותי.
ד"ר לזר ג'רסי
אבל זה רק יגדל.
קריאה
כלבים מתועדים יינטשו על 300 שקל אגרה.
נטליה מירוניצ'ב
אני רואה את הכלבה שלי שבוכה מזה שיש לה גירויים, שהיא מרטיבה, שכל פעם צריך לרחוץ אותה. צריך שיהיה - - - אני מקווה שהשיח עם מגדלים יימשך.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ראשית, כל הזמן אני בשיח, אין לי שום בעיה לשיח. לעניין הנושא הספציפי הזה, אף אחד לא מכריח אותך לעקר את הכלבה וזו בחירה שלך.
נטליה מירוניצ'ב
אני גם מבקשת שהחוק לא ייכנס לתוקף לפני שנדע מה כתוב בתקנות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
דיברנו על זה. אנחנו רוצים להתקדם.
אבינועם ביר
אנחנו שוב מקדימים את המאוחר כי אנחנו הולכים מההגדרות לסעיפים עצמם. ההגדרה נועדה כדי לייצר את אותו מדרג אכיפתי בכניסה לתוקף. יש בעייתיות מסוימת בעיקר אם מדברים דווקא על אותם מגדלים לא מוסדרים, אותן מטחנות וכאלה שכן מטילים את המשטר על בית גידול וקובעים את החזקה לגביו כשאותם מטחנות או אותם מקומות לא מפוקחים יכולים להימנע מהרישום או לפחות לפזר את הרישום, ואז ייתכן שבמקום שיהיה בן אדם אחד שמגדל חמש כלבות, נפגוש חמישה אנשים רשומים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מה אתה מציע?
אבינועם ביר
המדרג הזה לא אפקטיבי.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אז מה אתה מציע?
תמי סלע
שכל אדם שיש לו כלב לא מעוקר או לא מסורס יצטרך היתר?
אבינועם ביר
אפשר לחשוב וכשנדבר על הסעיפים עצמם אפשר יהיה להציע מנגנונים אחרים, לקבוע הוראת שעה מסוימת שעד ליום מסוים יהיה פטור מהיתר למחזיקי כלב אחד, שני כלבים או משהו בסגנון, כהוראת שעה עד שיותקנו תקנות.
עמרי ליבני
אבל אם אתם הולכים על מספר המלטות זה יפתור את זה.
אבינועם ביר
זה לא משנה אצל מי הוא ממליט. אם עכשיו אני מחזיק כלבה אחת ורוצה להחזיק ארבע כלבות, אני מפזר אותן וכשאני מוכר אותן אני לא רושם שאני מכרתי אותן ולכן אני לא אכנס להגדרת בית גידול ולא אצטרך לבקש היתר.
עמרי ליבני
זו לא הבעיה. הרי אם יש ארבע כלבות שנמצאות אצל ארבעה אנשים שונים וכל אחת ממליטה פעם אחת, זו לא בעיה מבחינת הכלב. מדובר כאן על רווחת הכלב. לי יש כלבה רשומה על שמי ואם אני נמדד במספר המלטות, ככה אתה אוכף את כמות ההמלטות שאני עושה, שאני לא עושה יותר - - כלבה אחת.
אבינועם ביר
ואם לא עשיתי רישום ואמרתי שלא הכלבה הזו המליטה אלא כלבה אחרת המליטה?
אורית נבו
בשביל זה רוצים בדיקות DNA לכל גור שנולד במדינת ישראל.
אבינועם ביר
בדיקות DNA לא יקרו בקצב הזמנים שמדברים על החוק הזה.
מאיה שטירבו
אבל בדיקות DNA מתבצעות בכלבנות המתועדות. הגדרתם כלב גזעי לפני חמש דקות.
אבינועם ביר
את פשוט טועה ומטעה, זה לא נכון כי לא מדובר על כלבים גזעיים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
מה נעשה עם כלבים גזעיים? מה עם כל כלבי לואי ויטון שאין להם שום תעודה? אין להם שום כלום? שהם תחת כל עץ רענן בטיק-טוק?
מאיה שטירבו
אבל כל הרעיון זה לאסור את הרבייה הלא מבוקרת.
מיכאל גל
תחת כל עץ רענן הם לא כלבים גזעיים.
מאיה שטירבו
את עצרת אותם בחוק.
אורית נבו
אני לא מבינה למה אתם תוקפים את יסמין, יסמין צודקת.
מאיה שטירבו
יסמין, את הוצאת אותם בחוק. בחוק שלך הגדרת מה זה כלב גזעי ולמי מותר להרביע.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
נכון, אבל אנחנו מנסים למנוע מהם גם לברוח מתחת לרדאר.
מאיה שטירבו
אין מתחת לרדאר כי הם לא גזעיים. הם לא עונים להגדרה של כלב גזעי.
אבינועם ביר
אבל האיסור וההיתר להרביע לא חל רק על גזעיים.
קריאה
תלמדו ממה שקורה בעולם. למה אתם לא לומדים ממה שקורה בעולם?
קריאה
כי לא תמיד העולם צודק.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ההיתר לא מבדיל בין כלב גזעי לכלב לא גזעי.
מאיה שטירבו
בוודאי שכן.
תמי סלע
כרגע לא. רק התקנות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
את לא יכולה לדעת.
תמי סלע
יש כרגע מתח בין הרצון להכיר בזה שזה לגיטימי שבן אדם יחזיק כלב או כלבה אחד למשל בביתו ולא ירצה לעקר או לסרס, ואולי אפילו תהיה המלטה אחת בשנתיים ושזה לא משהו שבהכרח רוצים להסדיר אותו ולדרוש היתר לגביו, לבין זה שזה ינוצל כפתח לבתי גידול ולעשות רווחים מהרבעת כלבים ואיך פותרים את זה וזה לא פשוט.

זה עניין של אכיפה, שיבוב בגיל מוקדם יותר, דיווח על המלטות ועדיין יהיו כאלו שיהיה מתחת לרדאר וזה לא יהיה 100%, אבל אולי זה כן יצמצם. זה משהו שצריך להכריע בו.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אני לא מצפה שנצליח לאכוף ב-100%. אני כן מצפה שנצליח לצמצם ויחד עם הקנס הגבוה ויחד עם שאר הדברים שנצליח לצמצם את התופעה המזעזעת הזו שכיום היא בכל מקום.
ד"ר לזר ג'רסי
וחינוך.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
חינוך בוודאי. מותר לפרסם בכל מקום שמישהו מוכר את הגורים שלו, זו סחורה לכל דבר.
אבינועם ביר
זו גם שאלה אם הפרסום יחול עליהם או לא יחול עליהם?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
רק מי שיש לו היתר יוכל לפרסם למכירה.
אבינועם ביר
אבל הוא פטור מהיתר כי עדיין לא הכנסנו את זה לתוקף – הוא ימשיך לפרסם ולכן המדרג הזה יוביל גם לעקיפה וגם לזה שנאפשר לאותם מגדלים פיראטיים להמשיך לפרסם בהיתר.
תמי סלע
בשביל מכירה לפי ההסדר בכל מקרה חייבים היתר.
אבינועם ביר
או פטור.
תמי סלע
לא, אתה לא יכול להיות פטור.
אבינועם ביר
או פטור לפי סעיף 2ג לחוק זה. זאת אומרת, אם פוטרים אותם, פוטרים אותם.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
פוטרים ממה?
אבינועם ביר
מרישיון, מהיתר.
תמי סלע
אין פטור. לפי ההסדר, במצב של מכירה או עיסוק למטרות רווח בכל מקרה חייבים היתר מכירה.
אבינועם ביר
השאלה היא מתי מכניסים אותו לתוקף?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אתה מקבל היתר.
תמי סלע
תוקף זו שאלה אחרת של כניסת ההסדר לתוקף, אבל קודם כל יש את העקרונות המהותיים של ההסדר ולא רק מתי הוא נכנס לתוקף. כאן כרגע יש הצעה להסדר מסוים שנכון שהוא יכול לפספס חלק מהמצבים, אבל הוא כן מכיר באפשרות של בן אדם לגדל בביתו כלב לא מעוקר או לא מסורס בלי שהוא ירצה למכור או לזווג למטרות רווח אלא רק לגדל ולהיות מחוץ להסדר, ולייצר מדרג מסוים שנכון יכול לפספס חלק מהסיטואציות.
ד"ר דגנית בן דב
ללא קשר לשאלה האם הוא רשום או לא.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אנחנו לא מצליחים לעבור את ההגדרות.
אורית נבו
ההגדרות חשובות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
טחנו אותן מכל הכיוונים. שמענו את כל הצדדים, אני מבקשת מתמי להתקדם.
היו"ר יוסף טייב
יש לה שאלה.
אורית נבו
שאלה לעורכת הדין סלע. האם נתתם דעתכם בעניין ההחזקה כאשר אתם מגדירים חזקה מי הוא כן בסף של בית גידול, להגדיר שכל מי שלא בסף – שיהיה ברור ולא יהיה אזור דמדומים – שאחרים הם לא בית גידול? כי פעמים רבות נתקלים בזה שמקבלים רק צד אחד ולא את הצד השני. אם אפשר לתת את הדעת על הנקודה הזו בבקשה.
היו"ר יוסף טייב
תודה. בבקשה, אדוני.
יקי חבני
שמי חבני יקי, מגדל כלבים למחייתי ולכלבייה שלי יש רישיון עסק. אני רוצה להגיד ליסמין, שלדעתי האישית כמעט אף אחד בישראל לא יקבל רישיון עסק לפתוח כלבייה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לא מדברים על רישיון עסק.
יקי חבני
שאלת שאלה למי יש רישיון עסק ואני ישבתי בשקט שעה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
שאלתי אם בכלל יש למישהו רישיון עסק כי זה נראה לי - -
יקי חבני
לי יש רישיון עסק. לגופו של עניין שבגללו עזבתי את המשק והגעתי לכאן, הגעתי למען מילה אחת שכתובה בחוק והמילה היא שלשר תהיה אפשרות להוציא גזעים בעלי עיוות גנטי. שמענו כאן מהחבר'ה שעשו סקירה יפה מאוד שכל המדינות מדברות על כלבים חולים ולא על גזעים.
אבינועם ביר
זה ממש לא נכון. יש 17 גזעים שמוגדרים במדינות רבות כגזעים מעוותים. אנחנו שוב מקדימים את המאוחר.
ד"ר לזר ג'רסי
עבודת מחקר של הכנסת ואין לה סימוכין - -
יובל נבון
זה שקר כמו שלעיקור וסירוס אין יתרונות.
היו"ר יוסף טייב
הוועדה תתייעץ. בין השאר הייתה לי שיחה אישית עם היועץ המשפטי לממשלה לשעבר, יהודה וינשטיין, שגם הוא טוען שלא היה דבר כזה אח ורע בשום מקום בעולם.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אבל זה כן קיים בעולם ושמענו את הסקירה.
ד"ר לזר ג'רסי
לא קיים - -
היו"ר יוסף טייב
ולשם כך ננהל שיחה. נעשה שיחת ועידה ואם צריך גם נביא אותו לכאן ונשמע ממנו איזה בדיקה הוא עשה ואם מה שהוא אמר זה נכון.
תמי סלע
בתוספת אין גזעים שהכנסנו.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לא הכנסנו שום גזעים. זו הייתה דרישה של משרד החקלאות, אני לא מבינה בזה.
תמי סלע
אמרנו שיכולים להיות - - כרגע אין שום פירוט אלא יש אפשרות שיהיו גזעים בין אם כרגע הגורמים המקצועיים יאמרו שיש ובין אם בעתיד יהיו גזעים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
הדרישה להכניס את זה הייתה של משרד החקלאות.
ד"ר דגנית בן דב
לא נכון.
אודליה אסולין-דגני
בהצעת החוק של מלביצקי.
ד"ר לזר ג'רסי
- - תורידו את זה.
היו"ר יוסף טייב
נדון בזה כשנגיע לתוספת השנייה. בבקשה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
דגנית, את רוצה להוריד את זה?
ד"ר דגנית בן דב
לא. אמרתי שזו לא הייתה הצעת משרד החקלאות אלא בהצעת החוק המקורית של חבר הכנסת מלביצקי.
ד"ר לזר ג'רסי
לא צריך לריב. תורידו אם אתם מסכימים.
ד"ר דגנית בן דב
אמרתי אמירה פשוטה שלא אנחנו הצענו את זה אלא חבר הכנסת מלביצקי.
היו"ר יוסף טייב
דגנית, נדון בזה לעומק כשנגיע לתוספת השנייה.
קריאה
אשמח שיורידו את זה. יהודה וינשטיין צודק בזה.
תמי סלע
ההגדרה האחרונה היא הגדרה של מכירה.



"מכירה" – לרבות מסירה או העברה תמורת תשלום או תמורת כל טובת הנאה אחרת, בכסף או בשווה כסף, במישרין או בעקיפין;



כדי לכסות את כל המצבים שלא יחמקו ממכירה. עכשיו ניכנס לסעיפים עצמם ודיברנו עליהם כבר דרך ההגדרות. אם ההסדר שיהיה מוצע הוא הסדר שקובע דרישת היתר והכל יקבע בתקנות או מדרג מסוים שלשם קביעתו נצטרך להחליט איך מוגדר בית גידול, האם יש אדם שמחזיק כלב – אני חוזרת לזה שוב, אבל זו בסוף ההכרעה ועכשיו מגיעים לסעיף – שהוא לא צריך היתר, למה צריך היתר ולמה לא צריך היתר והאם יש מדרג? ההצעה של משרד החקלאות היא מה שמופיע בסעיף קטן (ב) השני.


חלופה מוצעת ע"י משרד החקלאות

(ב) לא יעסוק אדם ברביית כלבים, לא ימכור ולא ימסור אותם לאחר אלא אם כן ניתן לו היתר בכתב לפי חוק זה.



קצר, אבל דורש שהכל יוסדר בתקנות ולא נותן לנו קווים מנחים מה מותר ומה אסור.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אציע שנתכנס במהלך הפגרה עם משרד החקלאות ועם הגורמים המקצועיים וננסה להגיע לנוסח מסוים לפחות למדרג הכללי ולא נצטרך לחכות לתקנות ונצליח להגיע להסכמות על המדרג.
תמי סלע
הבנו כאן שזה עוד לא בשל. הייתה הסכמה שזה לא נכון ללכת רק לפי מספר הכלבים או הכלבות אלא גם לפי מספר המלטות, יכול להיות או-או או רק לפי מספר המלטות. בנוסף קיימת עדיין השאלה העקרונית לגבי כלב או כלבה אחד כמשהו שמצד אחד הוא לגיטימי ומצד שני יכול להיות פתח.
ד"ר לזר ג'רסי
בגלל זה המלטות פותרות את הבעיה.
קריאה
מה שיסמין אמרה הוא מדויק, אבל לדעתי המילה "גורם מקצועי" חייבת להיות מופנית להתאחדות הישראלית לכלבנות כי הם באמת הגורם המקצועי והם ישמחו לעזור ולתרום בכל מה שתרצו על מנת לקדם זאת בצורה נכונה ומקצועית.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
נתייעץ עם הגורמים. מבחינתנו דגנית היא הגורם המקצועי ואם היא תרצה להתייעץ, היא תתייעץ.
תמי סלע
סעיפים (ב) עד (ב2) הם הסעיפים הקובעים את המדרג ואת ההיתרים. נעבור לסעיף (ג) שהוא גם חלק מההסדר, מי נותן את ההיתר ומה ייקבע בתנאים ונחזור גם לסעיפי (ב) כי יש דברים שצריך לדון עליהם עם הגורמים המקצועיים ועם המשרדים.



(ג) רופא וטרינר עירוני רשאי לתת לאדם היתר, לבקשתו, ובלבד שהתקיימו התנאים לפי הוראות סעיף קטן (ה) וההוראות שנקבעו לפי חוק זה לעניין החזקת בעלי חיים שלא לצרכים חקלאיים, ורשאי הוא לקבוע תנאים בהיתר.



כלומר, יחולו כאן גם התקנות הקיימות כיום לגבי החזקת בעלי חיים שלא לצרכים חקלאיים שקובעות כללים רבים איך לגדל ולהחזיק כלבים וגם הוראות חדשות שייקבעו לפי החוק הזה.
היו"ר יוסף טייב
התייחסות מרכז השלטון המקומי, בבקשה.
ד"ר אבי צרפתי
ד"ר אבי צרפתי, ארגון הרופאים הווטרינריים ברשויות המקומיות. מאחר וכפי שציינתי קודם יש לנו בעיה ועד היום בכל נושא אכיפת חוק צער בעלי חיים היה נדרש שהווטרינר הוא וטרינר מוסמך, כלומר וטרינר שעבר הכשרה ולאחר כן הוסמך על ידי ראש הרשות, משמע הרשות הסכימה לקחת עליה את התהליך והוא צריך להיות וולונטרי מצד ראשי הרשויות. לכן מה שאנחנו מבקשים שלא יהיה כתוב רופא וטרינר עירוני אלא רופא וטרינר מוסמך.

באותו מקום שבו רופא וטרינר יהיה מוסמך על ידי ראש הרשות שלו הוא גם יוכל לאכוף. במקום שבו הוא לא יהיה מוסמך כי ראש הרשות לא הסכים להסמיך אותו, הוא לא יהיה מוסמך לאכוף. זו בעיה שקיימת כיום כי כיום מתוך כלל הרשויות במדינת ישראל רק 24 רופאים וטרינריים פחות או יותר מוסמכים ולכן במסגרת הזו הם לא מוסמכים כי לראשי הרשויות אין כלים להפעיל את הסמכויות הללו ולכן הם מעדיפים לא להסמיך את הרופאים שלהם כדי שלא ירבוץ עליהם הצורך לאכיפה.
ארז וול
אבי, לא מדובר כאן באכיפה. מדובר במתן היתר על פי תנאים שייקבעו.
ד"ר דגנית בן דב
לא, מתן היתר זו לא אכיפה בדיוק כמו שאתה נותן רישיון. אני חושבת שאני מבינה מה אבי ניסה להציף, אם אני מגיעה אל אבי ומבקשת היתר רבייה לכלבה שלי, לפני שהוא נותן לי היתר הוא צריך לעשות סוג של אכיפה, הוא צריך לעשות ביקורת אצלי בבית ולראות שאני עומדת בהוראות ובתנאים ובשביל זה הוא צריך להיות מוסמך דרך חוק הרשויות המקומיות (אכיפה סביבתית) לאכיפת חוק צער בעלי חיים כולל ביקורת.

נוצר כאן פלונטר מסוים, אבל אולי אפשר להציע פתרון שדומה למה שקיים לגבי רישיון שרופא וטרינר רשאי לתת לאדם היתר לבקשתו, ורשאי הוא לקבוע תנאים בהיתר ושהוא רשאי לשלול או לא לתת אם נמצאו הפרות. לא לחייב אותו לבדוק את קיום התנאים לפני, אבל לאפשר לו לא לתת היתר או לשלול היתר אם נמצא שיש הפרות. אתה לא תצטרך לבדוק אם אני מחזיקה לפי התקנות.
היו"ר יוסף טייב
דגנית, איך הוא ייתן היתר?
תמי סלע
אין לו סמכות לבדוק. התקלה היא תקלה גדולה יותר מאשר - -
ד"ר דגנית בן דב
לא הוא מצא, אם נמצא. אותו הדבר נכון היום לגבי רישיון. הוא יכול לשלול את הרישיון להחזקת הכלב אם נמצא שמישהו מחזיק את הכלבים לא בהתאם לתקנות צער בעלי חיים.
ד"ר לזר ג'רסי
בגלל זה יש רשויות שמתעללות באזרחים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אבל נושא ההיתר יעכב את זה עכשיו שנים.
ד"ר דגנית בן דב
בנושא הזה קיבלת תשובה בדיון הקודם. אם יש לך מידע על רופא וטרינר רשותי שפועל בניגוד לסמכויות ולחוק, תעביר את הפרטים שלו.
תמי סלע
בכמה רשויות כיום אין וטרינרים בעלי סמכויות לבצע פיקוח?
ד"ר דגנית בן דב
לעניין חוק צער בעלי חיים, קצת יותר מ-100 רופאים וטרינריים רשותיים עברו את קורס ההכשרה. 20 ומשהו הוסמכו, ומתוך ה-20 ומשהו חלק באותה הרשות, יש רשויות עם שלושה וטרינרים שהוסמכו ויש כאלה שכבר יצאו לפנסיה. נכון להיום יש קצת פחות מ-20 רופאים וטרינרים רשותיים שהוסמכו לעניין ביקורת ואכיפה - - -.
טל גלבוע
בגלל זה אני חוזרת לבקשתי מקודם על הדיון החשוב של עבירות קפידה. ברגע שווטרינר רשותי יוכל לאכוף עבירות צער בעלי חיים דרך קנסות מנהליים תהיה מוטיבציה לראשי הרשויות לתת להם את ההסמכה מכיוון שמה הוא יכול לעשות היום?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
הכסף נשאר אצלם ברשות?
טל גלבוע
כן. היום הוא יכול רק לקחת את הכלבה ולהכניס אותה להסגר מה שעולה כסף רב לרשות ולא שווה להם.
קריאה
והיא גם סובלת.
טל גלבוע
ולכן לפחות ברשויות שיש תובע רשותי הדבר הזה ייתן מוטיבציה. חשוב לקיים - -
היו"ר יוסף טייב
הערה חשובה ונדון בזה בפגרה.
טל גלבוע
מעולה. תודה רבה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לעשות דיון בנפרד.
היו"ר יוסף טייב
התקנות מוכנות כבר ואנחנו רק צריכים לשבת עליהן.
טל גלבוע
השר חתם.
ארז וול
אני לא חושב שהנוסח כרגע הוא נוסח שמעלה את הבעיה של סמכויות האכיפה כי אם התנאי למתן ההיתר הוא שמוצאים שיש עמידה בתנאים – הבן אדם ייתן לווטרינר הרשותי לבדוק זאת. אני מבין שיש בעיית תקינה.
ד"ר אבי צרפתי
שם בדיוק אנחנו נמצאים. אנחנו לא מחלקים היתרים בסטמפה מ-13:30 עד 15:00. אנחנו צריכים להיות בשטח כדי לוודא את התהליכים הללו ולכן במסגרת הזו זה דורש את כל מה שדיברנו עליו. במסגרת הזו אם תתלו את זה על הווטרינר העירוני כפי שזה קורה כיום במצב התקינה והאמצעים, האנשים לא יקבלו היתרים.
ארז וול
אז למה שזה לא יהיה העירוני וגם הממשלתי?
ד"ר אבי צרפתי
לכן אני אומר וטרינר מוסמך.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
האם אפשר לשלב?
ארז וול
וטרינר מוסמך זה מבלבל עם ההגדרה שזה יכול להיות וטרינר פרטי, זה מקור הבלבול.
ד"ר אבי צרפתי
לא. יש וטרינר מוסמך לחוק צער בעלי חיים, יש לזה הגדרה.
ארז וול
ואז אתה תולה זאת - - לא רלוונטי.
תמי סלע
ואז לא יהיה הגיוני שבחלק מהרשויות אפשר יהיה לבוא - - היתר ובאחרות לא.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לכן אני אומרת שאולי אפשר לשלב בין שני הרעיונות כי דגנית הציעה הצעת ביניים. איפה שיש וטרינר רשותי מוסמך נקיים את זה, ואיפה שאין וטרינר מוסמך בשלב זה, עד שיהיה וטרינר מוסמך, אפשר להתלות את ההיתר כמו שדגנית אמרה.
תמי סלע
יכול להיות עם הוראת שעה מסוימת. נבדוק את זה. אני מנסה להבין, הרי גם כשנותנים רישיון כלב יש דברים שצריך לבדוק אותם ותנאים שצריך לעמוד בהם.
ד"ר אבי צרפתי
ברישיון כלב מוודאים שבב וחיסון, הרופא הוא זה שמבצע את החיסון.
תמי סלע
לזה יש סמכות?
ד"ר אבי צרפתי
לזה יש, אנחנו מוסמכים לכך מכוח פקודת הכלבת והסדרה לפיקוח. אבל לא נדרש מאיתנו ללכת למקום, לבדוק את נוכחות התנאים ולעשות את כל הדברים, ואני מוטרד יותר ממה קורה כשאין את התנאים כי הרי בסופו של יום נצטרך לפעול בשטח.

התהליכים האלו, את צודקת כשאמרת שיש שונות מדהימה בין רשות לרשות מפני שכל רשות כפי שראש העיר רואה את זה, נותנת את האמצעים והיכולות לווטרינר הרשותי. אם זה מותנה ברצונו של ראש העיר – ואני לא בא בטענות – יכול להיות שיש לו בעיה ברווחה או בדברים רבים אחרי והוא לא מקציב את המשאבים האלו ואין יכולת לפעול בשטח. בהחלט יש שונות גדולה, חתול צריך שיהיה לו מזל שהוא נדרס כאן ולא שם.
טל גלבוע
ברצינות, זו הבעיה וזו בעיה חמורה ושלא נדבר על רשויות שאין וטרינר רשותי ואף אחד לא אוכף את זה שאין וטרינר רשותי.
ארז וול
אם נגיד שזה תלוי בקיומו של וטרינר רשותי שמוסמך לצער בעלי חיים, אז כרגע זה לא יכול לשבת אצל הווטרינר הרשותי. זו המסקנה.
ד"ר אבי צרפתי
זה מה שאני אומר, הוא צריך להיות וטרינר מוסמך גם ממשלתי וגם ציבורי.
ד"ר דגנית בן דב
אז צריך לעלות שוב את נציג האוצר.
קריאה
מה עם הממשלתי?
ד"ר דגנית בן דב
צריך לעלות לדיון שוב את נציג האוצר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
למה?
ד"ר דגנית בן דב
אם רוצים שרופא וטרינר יעשה את זה יש צורך בתקנים נוספים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ההסמכה הזו, מעל 100 עברו הסמכה וראשי הערים לא מסמיכים. זה עולה כסף?
ד"ר דגנית בן דב
מעל 100 עברו הכשרה.
תמי סלע
אולי הם יוכלו ללכת לרשות אחרת.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
עולה כסף להסמיך?
ד"ר דגנית בן דב
להסמיך לא עולה כסף, אבל עולה כסף לעשות משהו עם ההסמכה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
הבנתי. בינתיים הוראת הפשרה של דגנית יכולה לתפוס כהוראת שעה.
ד"ר דגנית בן דב
לדעתי נכון לנסח את זה כך ולא כהוראת שעה.
היו"ר יוסף טייב
אפשר לנסח שהוא יוכל ללכת עד שבכל הרשויות יוסמכו כולם?
אודליה אסולין-דגני
מצאנו מנגנון שדומה למה שקיים כיום בחוק להסדרת הפיקוח על כלבים בנושא מתן רישיון. כאשר לא מתקיימים התנאים לפי תקנות החזקה שלא לצרכים חקלאיים, כלומר אם נמצא שלא מתקיימים התנאים לפי תקנות אלו, הוא יוכל לשלול, לבטל את ההיתר שניתן.
תמי סלע
איך הוא ימצא שלא מתקיימים התנאים אם אין לו סמכות ללכת לשטח ולראות את זה?
אודליה אסולין-דגני
לא מראש.
ד"ר דגנית בן דב
הוא לא יצטרך לבדוק יזום.
תמי סלע
אלא?
ד"ר דגנית בן דב
הוא יוכל לשלול אם יהיה מידע על הפרה.
ארז וול
זו בדיוק הבעיה.
היו"ר יוסף טייב
איך הוא נותן מראש את ההיתר?
ד"ר דגנית בן דב
זו פשרה, אבל זו פשרה ריאלית.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
זו פשרה ריאלית ואני חושבת שאפשר לקבל אותה.
היו"ר יוסף טייב
מה ריאלי? יסמין איך הוא יכול לתת רישיון למישהו שהוא לא יודע מה קורה אצלו?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
איך היום נותנים רישיונות למיליון דברים? נותנים רישיונות לגני ילדים.
אורית נבו
כבוד יושב-הראש, הסעיף הזה מציף בעיה אחרת.
היו"ר יוסף טייב
גם גני ילדים, עוברים בדיקה לפני שמקבלים בדיקה.
אורית נבו
הבעיה היא שבהצעה הזו מוטל רבות על הווטרינרים הרשותיים.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אנחנו מודעים.
אורית נבו
האם אנחנו רוצים שאבי המדהים ילך ויבדוק או יחתום בלי לראות על כל בן אדם שיש לו שתי כלבות, על כל המלטה, או לפנות לו את הזמן לפקח באמת איפה - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
האם את רוצה שהחוק יהיה עוד חמש שנים או עכשיו? תני לי לנחש את התשובה.
אורית נבו
לא, אני רוצה - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
ולכן אני רוצה להתקדם עם החוק.
ד"ר לזר ג'רסי
אנחנו רוצים את החוק עכשיו, אבל טוב.
אורית נבו
אני רוצה שהוא יהיה חכם, שהווטרינר הרשותי יפקח.
טל גלבוע
שהוא יהיה ישים.
אודליה אסולין-דגני
ממילא לא כל התנאים שייקבעו ויהיה ניתן במעמד בקשת ההיתר, הם לא בהכרח יתקיימו.
עמרי ליבני
אפשר להציע משהו?
היו"ר יוסף טייב
כן.
עמרי ליבני
יש כיום בהתאחדות לכלבנות דבר שנקרא מדרשה שעל מנת לקבל הכרה מההתאחדות כבית גידול, צריך לעבור קורס מסוים. הדבר הזה קיים כבר. זה לא רלוונטי למגדל בודד שיש לו כלבה אחת בבית, אבל מי שרוצה להיות בית גידול מוכר על ידיהם ועל ידם ועל ידי ההתאחדות הבינלאומית – צריך לעבור את הקורס הזה וזה פותר את זה שאחרי זה אבי יצטרך לבוא למישהו הביתה. אני עברתי את הקורס ואני יודע מה - -
יסמין פרידמן (יש עתיד)
אתם רוצים להשאיר את השליטה הבלעדית אצל ארגון המגדלים?
עמרי ליבני
לא.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לא יקרה.
עמרי ליבני
זה לא מה שאני אומר. תקימי את דבר כזה.
ד"ר לזר ג'רסי
תקימי את מדרשה.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
למה אני צריכה להקים?
עמרי ליבני
שמשרד החקלאות יקים.
ד"ר דגנית בן דב
ומי יאשר שהמדרשה מתאימה לאיזה דרישות?
ד"ר לזר ג'רסי
משרד החקלאות יקבע שסף מינימום לקבל היתר לבית גידול חייב להיות אחד, שתיים, שלוש, ארבע שבן אדם למד. ידע קצת גנטיקה, ידע קצת שאסור לו להרביע את האמא עם הבן שלה.
ד"ר דגנית בן דב
לזר, מי יבדוק את המדרשות ויקבע אם מדרשה א', ג' או ד'?
ד"ר לזר ג'רסי
מי בודק את האוניברסיטה העברית או את אוניברסיטת תל אביב?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
המל"ג.
ד"ר לזר ג'רסי
אז - - שיבדוק.
ד"ר דגנית בן דב
אין בעיה. בואו נחזיר את נציג האוצר לדיון.
עמרי ליבני
אבל כוונתי הייתה שהמדינה תייצר דבר כזה, זה לא משהו ישים?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
לא.
ד"ר לזר ג'רסי
מה שאורית דיברה מקודם על המלטות ולא על מספר כלבים, לא תהיה בעיה עם מי שיש לו כלבה אחת או שתיים בבית שהוא לא עושה איתן הרבעות ואבי לא יצטרך ללכת אליו כי הוא לא יבקש ממנו היתר כי הוא לא מרביע, אז תשנו את זה להמלטות.
ד"ר דגנית בן דב
כבר אמרנו שאת החלק הזה דוחים ומתקדמים עם שאר הסעיפים.
ארז וול
ההיתר הוא גם ככה להמלטה.
קריאה
בדיוק. אז למה להתווכח עכשיו?
טל גלבוע
יש איזה קטע כזה של אנטי, נורא נגד ההתאחדות או לא התאחדות, כן יקבלו כסף, לא יקבלו כסף. עד היום במדינת ישראל היחידים שעשו כאן אכיפה כן מוכרת, לא מוכרת, אנשים עפו מההתאחדות כי הם לא עמדו בתנאים.
ד"ר לזר ג'רסי
וולונטרית, בלי חברי כנסת.
טל גלבוע
מי שעשה את האכיפה הזו הם ההתאחדות, כמה המלטות יהיו, כמה כלבים יהיו. אז אפשר להיעזר באנטי הזה במקום לצאת נגדו. אם כן יחזיקו את הכוח, לא יחזיקו את הכוח.
קריאה
כל הכבוד, טל.
היו"ר יוסף טייב
חברים, לא מוחאים כפיים באולם. מה זה קרקס?
טל גלבוע
למה לא? תפרגן.
אורית נבו
אנחנו גם אלו שנושאים בניגוד לאלו שלא יכולים.
היו"ר יוסף טייב
תודה. סעיף ה', בבקשה.
תמי סלע
סעיף קטן (ה). (ד) נמחק בגלל שנושא התקופה נכנס לתנאי ההיתר.



(ה) השר, באישור הוועדה, יקבע בתקנות תנאים והוראות לעניין מתן היתר, תוקפו, חידוש היתר וביטול היתר; תנאים למתן היתר ייקבעו, בין השאר, בעניינים האלה:




(1) הגבלת מספר ההמלטות, פרק זמן מזערי בין המלטות וגיל מזערי ומרבי של כלבה ממליטה; וגיל מזערי להפרדת גור מאימו.



(3) בדיקות שעל מבקש היתר לבצע לשם איתור תכונות או עיוותים בגנטיים שעלולים לפגום באיכות חיי הכלב או לקצרם;



(4) חובות תיעוד ודיווח, ובכלל זה תיעוד של המלטות.



אפשר להמשיך אם אין הערות.
היו"ר יוסף טייב
הערות? אם אין הערות ממשיכים את הדיון.
קריאה
מה הגיל?
תמי סלע
זה בתקנות. הפרטים ייקבעו בתקנות.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
למה צריך את זה בתקנות? לדעתי יש לנו הסכמה לדעתי. למה צריך תקנות על זה?
היו"ר יוסף טייב
משרד החקלאות.
קריאה
אתם רוצים לקדם את החוק או לא?
יסמין פרידמן (יש עתיד)
משרד החקלאות, מה ההמלצה שלכם?
ד"ר דגנית בן דב
אנחנו דנים במכלול שלם של תנאים. לבוא ולהגיד הגיל של הכלבה ייקבע בתקנות והגיל של הגור ייקבע כאן, זה יוצר משהו שבסופו של דבר רק יקשה על כולם אם כל אחד מההיבטים המדידים יהיה מפוזר במקום אחר.
ד"ר לזר ג'רסי
הייתי מוסיף הרבעות מטאדור והכלאת קרובים צפופה שיהיה בחוק שאסור לעשות. אסור להרביע אינברידינג, אסור להרביע קרובי משפחה.
קריאה
איך תכפה את זה אם אין לך DNA? אתה לא יכול לדעת כלום.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
בשביל זה אנחנו בעד DNA.
ד"ר לזר ג'רסי
מי שיקבל אישור הוא מישהו שהוא חבר בארגון ויציג את זה.
היו"ר יוסף טייב
הנקודה הובהרה. דגנית?
ד"ר דגנית בן דב
בנוסח הנוכחי, אם זה ממשיך להיות מחובר לזה שהיתר יינתן רק למי שהוא חלק מארגון שעומד בתנאים מסוימים ולאותו ארגון יש תקנונים – זה הגיוני. לזר צודק אם מורידים את המתועד, אבל זה לא משהו שאני רואה שאפשר להכניס לתקנות ולקבוע אותו. בדיקות DNA לא ייקחו.
תמי סלע
דגנית, ככל שתינתן הסמכות לקבוע את התקנות היא בין היתר בעניינים האלו, אבל אם יהיו עניינים נוספים שתחשבו שחשוב להכניס בתנאים, אין בעיה לקבוע אותם.
ד"ר דגנית בן דב
ברור, רק לקבוע דברים כמו שלזר הציע - - -
תמי סלע
יכול להיות שזה לא שייך.
עמרי ליבני
אבל אם הגדרתם מה הארגונים שתופסים ולארגונים האלו כבר יש קריטריונים, למה לא ללכת לפי זה?
ארז וול
כי זו הפרטה.
ד"ר דגנית בן דב
היו כאן וויכוחים קודם גם על החלק הזה.
ד"ר לזר ג'רסי
יש קווים מנחים. הקו הזה של לא להרביע קרובי משפחה הוא מנחה את כולנו.
תמי סלע
יכול להיות שזה יתווה את ההוראות, אבל הם צריכים לקבוע את זה בהוראות מחייבות.
היו"ר יוסף טייב
נסיים את הדיון כאן. ארצה לקראת הדיון הבא שנחדד את סוגיית השלטון המקומי, סעיף ג'.
תמי סלע
של הסמכויות, מי מוסמך לתת היתר.
יסמין פרידמן (יש עתיד)
להזמין נציג משרד הפנים.
היו"ר יוסף טייב
נזמין מספר נציגים. משרד החקלאות, תבדקו את נושא ה-DNA, אני רוצה שנרד לעומק. משרד המשפטים?
אבינועם ביר
הנושא של בדיקת DNA והחובה לתת בדיקת DNA ביחס לכל כלב בישראל נידון ארוכות בוועדת הכלכלה, לא סתם זה הגיע שם ברמה וולונטרית. בנוסף, אחד הדברים שהתגלו שם זה שבישראל כיום אין מעבדה שמוסמכת לעשות את הבדיקות האלו. נכון שהגופים שולחים לחו"ל, אבל אנחנו לא יכולים להסתמך בחקיקה הישראלית על משהו שלא קיים בישראל. ביום שיהיה קיים יהיה ניתן לדו בזה.
טל גלבוע
אולי כדאי גם נציג של משרד הכלכלה לעניין הייבוא.
קריאה
מה הדרישות?
ד"ר לזר ג'רסי
החוק שדובר על DNA הוא DNA מצואה שזו שיטה אחרת.
אבינועם ביר
זה לא נכון.
ד"ר לזר ג'רסי
יש בארץ מעבדות לפרופיל DNA, אל תגיד לי לא נכון. יש מעבדות בארץ שעושות.
טל גלבוע
הם פסלו את המעבדה בקצרין כי הם לא יכולים לדגום יותר DNA של כלבים.
קריאה
המעבדה בקצרין נמכרה לחברה בינלאומית והם עומדים בסטנדרטים של הכל.
אבינועם ביר
הם לא עומדים בסטנדרטים של ישראל כי בישראל אין כרגע סטנדרטים שקיימים. זה לא קיים.
טל גלבוע
מי שנתן להם אישור אמר להם שהם לא יכולים לדגום כלבים וגם בני אדם באותה המעבדה. סגרו את זה וזה לא אפשרי יותר.
אבינועם ביר
לא, אפשר לייצר אותו - - - הסמכת מעבדות, אבל הוא לא קיים כיום. תבוא מעבדה ותבקש שיסמיכו אותה, ידונו ויכול להיות שהיא תקבל רישיון, אבל כרגע זה לא קיים.


הישיבה ננעלה בשעה 11:40.

קוד המקור של הנתונים